Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αποζημίωση ΕΛΓΑ και στήριξη εισοδήματος παραγωγών Κλημεντίνης ζητούν Γεωπόνοι Αργολίδας

23/12/2020 01:49 μμ
Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Αργολίδας σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ ζητά την στήριξη της καλλιέργειας Κλημεντίνης. Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής:

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Αργολίδας σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ ζητά την στήριξη της καλλιέργειας Κλημεντίνης. Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής:

«Για ακόμα χρονιά μετά το 2016 και το 2018 που η ιστορία επαναλαμβάνεται. Άλλη μια χρονιά σημαντικών απωλειών για τους παραγωγούς Κλημεντίνης του νομού μας, μετά τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις συνολικής διάρκειας 11 ημερών (2/12 έως 7/12 & 10/12 έως 14/12). Το «water mark» ή «water burn» (υδαρής κηλίδωση, γνωστό στους παραγωγούς και ως «μονίλια») υποβάθμισε την ποιότητα των καρπών - κυρίως ποικιλίας Κλημεντίνης - και σχεδόν εκμηδένισε την εμπορική τους αξία.

Ήταν Δεκέμβρης του 2016, που σε σύσκεψη (που είχε προκαλέσει ο σύλλογος μας)  στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, παρουσία του διοικητή του ΕΛΓΑ, βουλευτών του νομού, του αντιπεριφερειάρχη, γεωτεχνικών και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων του νομού, αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

1. Ανάθεση στην γεωτεχνική επιστημονική κοινότητα (Γ.Π.Α - Μ.Φ.Ι) - υπό την μέριμνα της τοπικής διεύθυνσης γεωργίας - ερευνητικού προγράμματος, για τη διερεύνηση των συνθηκών εμφάνισης του water mark και την εύρεση πιθανών τρόπων πρόληψης ή και ελαχιστοποίησης του φαινομένου.

2. Σύνταξη αναλογιστικής μελέτης για να συμπεριληφθεί το φαινόμενο στις ζημιές που χρήζουν ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ, καθώς τα συμπτώματα δεν οφείλονται  σε παρασιτικά αίτια αλλά σε δυσμενή κλιματικά φαινόμενα. 

Τέσσερα χρόνια μετά και το μόνο που έχει γίνει είναι κάποιες περιορισμένες πειραματικές εφαρμογές. Η δε συχνότητα εμφάνισης του προβλήματος και η αδιαφορία από την πολιτεία θέτει σε κίνδυνο την ίδια την καλλιέργεια κλημεντίνης, η οποία διαθέτει μοναδικά ποιοτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων ποικιλιών.

  • Ζητάμε να δοθεί αποζημίωση (είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από κρατικούς ή ενωσιακούς πόρους) που να αναπληρώνει το χαμένο εισόδημα. Για να μην είναι η φετινή χρονιά, ακόμα μια χρονιά καταστροφής για τους παραγωγούς κλημεντίνης.
  • Ζητάμε ενημέρωση σχετικά με το τι έχει κάνει ο ΕΛΓΑ, εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, για την ένταξη του τόσο σοβαρού προβλήματος για την καλλιέργεια της κλημεντίνης στις ασφαλιστικές καλύψεις (όπως άλλωστε έχει κάνει και η γειτονική Κύπρος). Να θυμίσουμε ότι άλλες καλλιέργειες, όπως το σταφύλι και το κεράσι, που ζημιώνονται από παρόμοιες περιβαλλοντικές συνθήκες, αποζημιώνονται κανονικά! 

Τέλος, η εγκατάλειψη του Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών στη Νέα Κίο στερεί ένα εργαλείο που θα μπορούσε να είχε συντονίσει ενέργειες και να είχε προσφέρει λύσεις σε βασικά προβλήματα των εσπεριδοειδών, ένα εκ των οποίων είναι και το προαναφερθέν πρόβλημα της Κλημεντίνης. 

Ο σύλλογος μας περιμένει απαντήσεις και προτίθεται να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες σχετικά με τα ανωτέρω».

Σχετικά άρθρα
13/03/2023 01:30 μμ

Σε ΦΕΚ η απόφαση Οικονομικών-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως προανήγγειλε εδώ και αρκετό καιρό ο ΑγροΤύπος, έρχονται de minimis για μανταρινοπαραγωγούς ποικιλίας Κλημεντίνη από το νομό Θεσπρωτίας. Η ενίσχυση δίδεται με βάση το ΟΣΔΕ του ΟΣΔΕ και αφορά σε αυτή τη φάση, όσους είχαν μείνει εκτός από πληρωμή που έγινε πριν μήνες, λόγω λαθών στον ΟΣΔΕ.

Η απόφαση έχει τίτλο: «Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι» στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και λεπτομέρειες εφαρμογής στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 352, 24.12.2013) όπως τροποποιήθηκε».

Ύψος ενίσχυσης και δικαιούχοι

1. Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα Απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2020, διαθέτουν παραγωγικά δέντρα (μεγαλύτερα των τεσσάρων ετών) και και διατηρούν τουλάχιστον 1 (ένα) στρέμμα μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι». Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 70 ευρώ/στρέμμα.

2. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΕΚ 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 20.000,00 ευρώ.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Τελευταία νέα
23/03/2023 03:23 μμ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 1618/Β’/17-3-2023), ορίζεται ως τελευταία ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς στον ΕΛΓΑ για το έτος 2021, η 31η Μαρτίου 2023.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, μετά από σειρά παρατάσεων του χρόνου πληρωμής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς του έτους 2021, της οποίας η καταβολή έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί την 30η Μαρτίου 2022, γνωστοποιεί στους παραγωγούς ότι ουδεμία άλλη παράταση πρόκειται να χορηγηθεί και τους καλεί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μέχρι την οριζόμενη προθεσμία.

Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν θα αποζημιωθούν για ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου εντός του 2021, μεταξύ των οποίων και οι καταστρεπτικές ζημίες από τις Πυρκαγιές του καλοκαιριού, του ιδίου έτους.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Ο ΑγροΤύπος δέχθηκε καταγγελίες από αγρότες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ. Όπως μας ανέφεραν αν δεν έχουν το έγγραφο που να αναγράφει τις εισφορές που χρωστάνε θα πρέπει να πάνε στα ΚΥΔ που έκαναν τη δήλωση ΟΣΔΕ για να τυπώσουν το χαρτί. Όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πέσει και δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Οπότε και να λήξει η προθεσμία (31/3) αν δεν λειτουργήσει η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους οι αγρότες στον ΕΛΓΑ.

21/03/2023 12:02 μμ

Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί ο ΕΛΓΑ, αναφέρει σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος, Γραμματέας Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του κόμματος.

1) Τι έχετε να πείτε για την σημερινή εικόνα του ΕΛΓΑ;

Ζούμε σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον διαρκών κρίσεων: οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή που έχουν επηρεάσει τη ζωή όλων μας. Σε αυτές τις κρίσεις, θα πρέπει να προστεθεί και η μόνιμη απειλή: η κλιματική αλλαγή.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη για την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας. Από ένα απρόσμενο γεγονός μπορεί να επηρεαστούν οι εισαγωγές τροφίμων. Προκύπτει η αδήριτη ανάγκη η προστασία των πόρων της πρωτογενούς παραγωγής. 
Ο ΕΛΓΑ είναι σημαντικός και απαραίτητος οργανισμός για την αγροτική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου. Από το 1988 που ιδρύθηκε, αποτελεί ένα από τα βασικά «εργαλεία» άσκησης αγροτικής πολιτικής.
Για αυτό για μας στο ΠΑΣΟΚ, η λειτουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος δημόσιας ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και προστασίας του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Πιστεύουμε στην ανάγκη ύπαρξης του ΕΛΓΑ, και θα τον στηρίζουμε για να υλοποιεί την αποστολή του. Θέλουμε ο Έλληνας αγρότης να αισθάνεται πως η Ελληνική πολιτεία του προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια για την παραγωγή του. 
Όσον αφορά τη σημερινή εικόνα του ΕΛΓΑ είναι προφανές ότι δεν μας ικανοποιεί.

2) Εσείς τι αλλαγές σκέφτεστε να κάνετε στον Οργανισμό;

Ο ΕΛΓΑ πρώτα από όλα είναι οι εργαζόμενοι του, οι γεωπόνοι και κτηνίατροι που κάνουν τις εκτιμήσεις στο πεδίο, οι διοικητικοί υπάλληλοι που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες πληρωμής, όλο το προσωπικό που εργάζεται στον οργανισμό. Καταρχάς ο Οργανισμός χρειάζεται επειγόντως Οργανόγραμμα για να μπορέσει να λειτουργήσει. Με τον θεσμό της κινητικότητας και χωρίς οργανόγραμμα, υπάρχει η δυνατότητα εξόδου υπαλλήλων από τον οργανισμό όχι όμως η δυνατότητα εισόδου νέων υπαλλήλων. Στον ΕΛΓΑ όπως και στις περισσότερες υπηρεσίες, το προσωπικό είναι γερασμένο. Η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα την πρόσληψη μόνο 39 στελεχών, όταν οι πραγματικές ανάγκες του οργανισμού είναι πολύ περισσότερες, και σίγουρα δεν μπορούν να καλυφθούν με τετράμηνες προσλήψεις. 
Εμείς θεωρούμε ότι η λύση για τη γεωργική ασφάλιση δεν είναι η χρησιμοποίηση ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, όπως σκέφτεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γι αυτό και προτείνουμε την πρόληψη μονίμων εργαζομένων, γεωτεχνικών και άλλων ειδικοτήτων που θα ενδυναμώσουν τον ΕΛΓΑ.
Επίσης θεωρούμε απαραίτητη την ψηφιοποίηση του οργανισμού. Έπρεπε να είχε γίνει εχθές. Είναι απαράδεκτη η εικόνα κάθε φορά που οι αγρότες μας πλήττονται από μία καταστροφή, να συγκεντρώνονται σε ουρές έξω από τα γραφεία των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ. Δεν υπάρχει δικαιολογία να μην μπορεί ο δικαιούχος να υποβάλει ψηφιακά τη δήλωση του. 
Όσον αφορά την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων προτείνουμε την ψηφιοποίηση των εκτιμήσεων, για τη μείωση του χρόνου πληρωμής. Από το 2013, έχουμε καταθέσει ως πολιτικός φορέας, την πρόταση για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ στην αρχή του έτους, καθώς και τη λειτουργία ενιαίας βάσης δεδομένων μεταξύ οργανισμών όπως ΟΠΕΚΕΠΕ, των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Οικονομικών Υπουργείων, ώστε σε πραγματικό χρόνο οι εκτιμητές του οργανισμού να έχουν το χαρτογραφικό υπόβαθρο και τα δεδομένα της εκμετάλλευσής.

 θανάσιος Πετρόπουλος

3) Τι θα κάνετε όσον αφορά τις αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών;

Η χρηματοδότηση του οργανισμού μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: με τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, με την κρατική χρηματοδότηση, την εκταμίευση πόρων από το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Σ.Σ.ΚΑΠ) 2023-2027. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι χρηματοδοτήσεις ενεργειακής προστασίας όπως τα προγράμματα για αντιχαλαζικά δίχτυα, αντιβρόχινες μεμβράνες, αντιπαγετικοί ανεμιστήρες, εμβολιασμών για την καταπολέμηση των ζωονόσων. 
Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και ο ΕΛΓΑ, οφείλουν να συνεργάζονται για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Να αλλάξουμε φιλοσοφία, ώστε να επεμβαίνουμε πριν την φυσική καταστροφή. Είναι δράσεις που οι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν εύκολα να χρηματοδοτήσουν. 
Στο πλαίσιο της προστασίας της αγροτικής παραγωγής τολμάμε να προτείνουμε και τη χρηματοδότηση σε αγρότες μέτρων προστασίας για θεομηνίες, σε καλλιέργειες και εκτροφές από δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ. Υπάρχουν περιοχές όπου οι καλλιέργειες σε τακτά χρονικά διαστήματα πλήττονται από τα ίδια αίτια. Σε αυτές τις περιοχές προτείνουμε να «υιοθετηθούν» αγροκλιματικές ζώνες καλλιέργειας και να γίνει δραστική αναδιάρθρωση των υπαρχουσών καλλιεργειών.
Και θα μου επιτρέψετε να επιμείνω σε αυτό το σημείο, τονίζοντας πως έργα και παρεμβάσεις που προστατεύουν την πρωτογενή παραγωγή από ακραία και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, δρουν ενισχυτικά στο ταμείο του οργανισμού. Για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυ προστασίας γύρω από την παραγωγή μας. 
Όσον αφορά της ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, είναι γεγονός πως στις αρχές του 2015 είχε παραδοθεί αναλογιστική μελέτη που προέβλεπε με μετρήσιμα μεγέθη τα κόστη, τον τρόπο αποζημίωσης και τις χρεώσεις των ζημίων. Επίσης υπάρχουν και οι απόψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δυστυχώς τα στοιχεία αυτά, δεν αξιοποιήθηκαν όταν έπρεπε. Σήμερα χρειάζεται επικαιροποίηση των μελετών, ώστε με σαφή καταγραφή των αναγκών, των εισφορών και των ζημίων να σχεδιαστεί το σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών. Αποβλέπουμε στην αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ανταποδοτικότητα του συστήματος, διορθώνοντας αδικίες σε ότι αφορά στη σχέση αποζημιώσεων με εισφορές που υπάρχουν μεταξύ προϊόντων φυτικής παραγωγής, καθώς και την αδικία εις βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός συστήματος ασφαλιστικών εισφορών που θα προστατεύει πραγματικά το αγροτικό εισόδημα.  

4) Οι αγρότες ζητάνε εδώ και πολλά χρόνια να αλλάξει ο Ασφαλιστικός Κανονισμός του ΕΛΓΑ, θα κάνετε κάτι για αυτό; 

Πέρασαν δύο διαδοχικές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, προστέθηκαν νέες απειλές και κίνδυνοι στην παραγωγή λόγω της κλιματικής κρίσης, της εισαγωγής νέων επιβλαβών παθογόνων και οργανισμών, ενώ προέκυψαν και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στη Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Είμαστε στην ψηφιακή εποχή και ακόμα οι κανονισμοί που εφαρμόζονται στον ΕΛΓΑ είναι αυτοί της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η αντοχή των κανονισμών στο χρόνο σιγουρά αποδεικνύουν τη σωστή τους κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν και να βελτιωθούν, ώστε να είναι απολύτως σαφές τι καλύπτεται ασφαλιστικά, και να καλύπτουν τις νέες απειλές που προκύπτουν από την κλιματική κρίση. 
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους αλιείς μας. Έχουν σημαντική συμβολή στην πρωτογενή παραγωγή και η «ομπρέλα» του ΕΛΓΑ θα πρέπει να συμπεριλάβει και αυτούς.
Σημαντικό είναι επίσης να ενεργοποιηθεί ο θεσμός της προαιρετικής ασφάλισης στη φυτική παραγωγή, με αναζήτηση της κατάλληλης επιδότησης ασφαλίστρου.
Πέρασαν 14 χρόνια από την πρώτη εφαρμογή των κανονισμών του ΕΛΓΑ. Ήρθε ο καιρός δημιουργίας ενός νέου συγχρόνου, καινοτόμου κανονισμού που θα αντιμετωπίζει τις παλιές και θα ενσωματώνει τις νέες απειλές. Μα πάνω από όλα θα δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης του ΕΛΓΑ με τους αγρότες διασφαλίζοντας αντικειμενικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη στις εκτιμήσεις των ζημιών.

20/03/2023 01:02 μμ

Ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει, προς ψήφιση στη Βουλή, τροπολογία που θα αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.  Γ. Γεωργαντάς, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου  για τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και απασχολεί κι εμάς. Υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να λυθεί», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς. 

Και πρόσθεσε τα εξής: «Δεν είναι ώριμη ακόμα η όποια διαβούλευση έχει γίνει, ούτως ώστε να μπορέσει να ανακοινωθεί. Ίσως τις επόμενες ημέρες να έχουμε κάτι ανακοινώσιμο. Θα ενημερώσω βεβαίως πρώτα τους Εισηγητές των κομμάτων για αυτό, έτσι ώστε να δούμε αν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία, διότι κάποιες ρυθμίσεις ακόμα θα ανακοινωθούν σύντομα. Θα φροντίσω να είστε ενήμεροι νωρίτερα, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Ολομέλεια. Είμαστε πραγματικά δεκτικοί σε οποιαδήποτε προσθήκη ή πρόταση που ενδεχομένως έχει διαφύγει της δικής μας επιμέλειας, η οποία υπηρετεί τους σκοπούς τους οποίους προανέφερα».

Θυμίζουμε ότι με το Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α’ 297) για πρώτη φορά καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) τροποποιήθηκε το παραπάνω άρθρο του Π.Δ., εξειδικεύοντας αφενός τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωτεχνικού για κάθε επιμέρους επιστημονικό κλάδο (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι). Η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα που αναφέρονται στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014. Από τότε όμως ιδρύθηκαν νέες σχολές Γεωπονίας πενταετούς φοίτησης (από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ). Οι απόφοιτοι αυτών των Τμημάτων δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Επισημαίνεται ότι το ΓΕΩΤΕΕ, με σχετικό έγγραφό του (ΑΠ 4238/26-06-2021), έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη να συμπεριληφθούν τα συναφή Τμήματα στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και ασκούν το επάγγελμα του Γεωπόνου. Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Πτυχιούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας (Π.Δ. 344/2000 και άρθρο 41 του ν. 4262/2014).

20/03/2023 11:14 πμ

Στα μέτρα αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη και τους τρόπους στήριξης των παραγωγών που οι καλλιέργειές τους έχουν προσβληθεί, αναφέρθηκε την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος. 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχους, ο κ. Στύλιος σημείωσε πως το συγκέκριμένο έντομο προσβάλει μια σειρά από καλλιέργειες, με τα εσπεριδοειδή να ιδιαιτέρως ευάλωτα σε αυτόν. Προσθέτοντας πως ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016. 

Αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, αφού τα υπάρχοντα εντομοκτόνα και τα ιθαγενή ωφέλημα έντομα δεν δύναται να αντιμετωπίσουν πλήρως το πρόβλημα. Ενώ και η συχνά αλόγιστη χρήση ισχυρών εντομοκτόνων από τους παραγωγούς έχει ενισχύσει η ανθεκτικότητα του εν λόγω εντόμου.

Επικεντρωνόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας ο Υφυπουργός σημείωσε πως ήδη χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ) με στόχο τη βιολογική αντιμετώπιση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, γεγονός που προσανατολίζει το Υπουργείο στην χρηματοδότηση επιπλέον ερευνητικών κέντρων της χώρας, ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη.

Τέλος ο κ. Στύλιος σημείωσε πως η Νέα ΚΑΠ (2023-2027) παρέχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τους τρόπους καταπολέμησης του εντόμου, αρκεί να βρεθεί πρώτα αποτελεσματική μέθοδος. Μέχρι τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να στηριχτούν σε ήπια φυτοφάρμακα, όπως το παραφινικό λάδι και στα παραδοσιακά μέσα προστασίας των καλλιεργειών του.

Εν συνεχεία ο Υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για με την ανάγκη στήριξη παραγωγών που πλήττονται οι καλλιέργειες τους σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας ανέφερε πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιές σε καλλιέργειες που οφείλονται σε δευτερογενή αίτια. Ανάμεσα σε αυτά τα δευτερογενή αίτια είναι και η προσβολή από τον εχθρό σαν τον μαύρο αλευρώδη. Πρόσθεσε όμως πως υπάρχει και άλλη διέξοδος για την στήριξη των παραγωγών: η δυνατότητα να δοθούν Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ).

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) με την πρώτη διαπίστωση των παραγωγών πως έχουν προσβληθεί οι καλλιέργειες θα πρέπει να ειδοποιούνται, ώστε να ξεκινούν την συγκέντρωση στοιχείων που θα στοιχειοθετούν την ανάγκη αποζημίωσης των πληττόμενων καλλιεργειών.

20/03/2023 09:20 πμ

H Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας διαμαρτύρεται για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ τα τάξης των 65 και 80 ευρώ το στρέμμα για τις περυσινές βροχοπτώσεις. Ζητά μάλιστα να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό κ. Γεωργαντά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

Η πρόσφατη ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις στα πυρηνόκαρπα που υπέστησαν ζημίες από τις βροχοπτώσεις του 2022 με τα απαράδεκτα ποσά των 65 και 80 ευρώ το στρέμμα, μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους και εκφράζουμε την απογοήτευση και την οργή του αγροτικού κόσμου για την υπαναχώρηση από την αρχική εξαγγελία που υποσχόταν 135 και 150 ευρώ. 

Σαφώς δεν θεωρούμε ότι και τα αρχικά ποσά που είχαν εξαγγελθεί κάλυπταν την πραγματική ζημία των αγροτών, διότι με τις καταγραφείσες ζημίες από τις εκθέσεις του ΕΛΓΑ ποσοστών ζημίας 40 - 50% και άνω, οι αποζημιούμενες αξίες έπρεπε να υπερβαίνουν το διπλάσιο και το τριπλάσιο των ανωτέρω ποσών, εάν αποζημιώνονταν από τον ΕΛΓΑ.

Και εύλογα τίθεται το ερώτημα. Έως πότε δεν θα εφαρμόζεται ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που αποδεδειγμένα καλύπτει αυτές τις ζημίες, μάλιστα χωρίς να απαιτείται καμία τροποποίηση και θα αναγκαζόμαστε να απλώνουμε κάθε φορά χέρι ζητιανιάς στις εκάστοτε Κυβερνήσεις για να μας δίνουν αυτό που δικαιούμαστε από τον Νόμο;  Και έως ως πότε θα πρέπει να βγαίνουμε στους δρόμους για να παίρνουμε αυτό που δικαιωματικά μας αναλογεί από το ασφαλιστικό σύστημα;

Ταυτόχρονα επισημαίνουμε  και προειδοποιούμε ότι  τα ποσά που δικαιούται να δώσει η χώρα μας από το de minimis , έχουν σχεδόν εξαντληθεί και σε ενδεχόμενες νέες ζημίες θα υπάρξει αδυναμία οικονομικής ενίσχυσης. 

Επομένως, σήμερα μπαίνουν δύο ζητήματα προς διαπραγμάτευση. 

Πρώτον, η επαναφορά  του ύψους της αποζημίωσης στα αρχικά εξαγγελθέντα ποσά των 135 και 150 ευρώ, χωρίς συμψηφισμούς με την οικονομική ενίσχυση των 72 ευρώ, διότι το ποσό δόθηκε με αιτιολογία της αύξησης του κόστους παραγωγής και της πτώσης των τιμών πώλησης λόγω Ουκρανικής κρίσης και δεύτερον την ορθή εφαρμογή του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛΓΑ για ζημίες από βροχοπτώσεις στα πυρηνόκαρπα.

Η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας εκφράζοντας τα συμφέροντα των Συνεταιρισμών - μελών της και των φυσικών προσώπων που είναι μέλη των εν λόγω  Συνεταιρισμών, σε συνδυασμό με το κοινό αίσθημα όλων των Αγροτών, απευθύνεται στον υπουργό και στους βουλευτές των περιοχών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, ζητώντας άμεση συνάντηση στο υπουργείο για να δοθεί δίκαιη λύση στο σοβαρό πρόβλημα των αποζημιώσεων, αλλά και της εφαρμογής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Διότι είναι εξευτελιστικό για τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής μας να ζητιανεύει την ελεημοσύνη του de minimis κάθε φορά, λόγω της επανειλημμένης άρνησης των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ να εντάξουν τις εν λόγω ζημίες  παρά τις προβλέψεις του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία του οργανισμού και τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις που έχουν εκδοθεί από το 2017.

Κατόπιν των ανωτέρω, καθώς και του αιτήματός μας για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και ζητούμε παράλληλα τη σύσταση Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας με εκπροσώπους αποκλειστικά Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.

17/03/2023 09:48 πμ

Όταν ολοκληρωθεί η εξατοµικευµένη εκτίμηση των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ θα είναι δυνατόν να καταβληθεί προκαταβολή της αποζημίωσης, σύμφωνα με νέα νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρει η σχετική νομοθετική διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, θα παρέχεται η δυνατότητα προκαταβολής αποζηµίωσης αν έχουν ολοκληρωθεί οι εξατοµικευµένες εκτιµήσεις των γεωτεχνικών του φορέα, ακόµα και αν o Οργανισµός δεν έχει στη διάθεσή του επισηµάνσεις ή ψηφιακά δεδοµένα. Για να διαβάσετε το νομοσχέδιο (πατήστε εδώ).

Με την συγκεκριμένη ρύθμιση συμπληρώνεται η διάταξη αναφορικά με τη διαδικασία προκαταβολής επιχορήγησης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί από θεομηνίες, για την αντιμετώπιση ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες ή αμπέλια. Ειδικότερα συμπληρώνεται η διάταξη της παρ. 7 του νόμου 4797/2021, ώστε να καλυφθούν και οι περιπτώσεις που o Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δεν έχει επισημάνσεις ή ψηφιακά δεδομένα στη διάθεσή του, αλλά έχουν ολοκληρωθεί οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του Οργανισμού. Στην περίπτωση αυτή δύναται να παρέχεται προκαταβολή εξειδικευμένη ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάσει των στοιχείων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της αρχικής τιμής εκτίμησης. Το θέμα αφορά ακραία καιρικά φαινόμενα - θεομηνίες, όπου δεν είναι εύκολο να έχουμε ψηφιακά δεδομένα, οπότε είναι δυνατόν να πληρωθεί προκαταβολή της αποζημίωσης με βάση αρχική τιμή εκτίμησης ανά καλλιέργεια. 

Στο άρθρο 77 αναφέρει τα εξής:
«Στην παρ. 7 του άρθρου 12Β του ν. 4797/2021 (Α’ 66) προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 7 διαµορφώνεται ως εξής:
Η αρχική εκτίµηση των ζηµιών πραγµατοποιείται βάσει επισηµάνσεων και ψηφιακών δεδοµένων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΛΓΑ, καθώς και βάσει αρχικής τιµής εκτίµησης, ανά είδος πολυετούς καλλιέργειας, όπως αυτή καθορίζεται µετά από εισήγηση της Επιτροπής του άρθρου 13 και του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του ΕΛΓΑ. Η αρχική εκτίµηση εξειδικεύεται ανά αγροτική εκµετάλλευση µε βάση τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο Ολοκληρωµένο Σύστηµα ∆ιαχείρισης Ελέγχου.
Αν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του ΕΛΓΑ έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο ο Οργανισμός δεν έχει στη διάθεσή του επισημάνσεις ή ψηφιακά δεδομένα, δύναται να παρέχεται προκαταβολή, η οποία εξειδικεύεται ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάση των στοιχείων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της αρχικής τιμής εκτίμησης».

14/03/2023 01:51 μμ

Χαμηλές θέρμοκρασίες και κατά τόπους παγετό είχαμε χτες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη (13 και 14 Μαρτίου) σε κάποιες περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, «τα δέντρα ατή την εποχή είναι όλα ανθισμένα. Σε κάποιους θύλακες σε Ημαθία και Πέλλα είχαμε παγετούς και έχουν εντοπιστεί ζημιές σε ροδακινιές, βερικοκιές και δαμασκηνές. Έχουμε ενημερώσει τον ΕΛΓΑ στη Βέροια να στείλει γεωπόνους για να γίνει η πρώτη καταγραφή των ζημιών, οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ».

Στο μεταξύ ακόμη δεν έχει πληρώσει ο ΕΛΓΑ όλες τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τα χαλάζια και τις καταστροφές του 2022. Αυτή την εποχή συνεχίζουν να εξετάζουν τις ενστάσεις οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ Βέροιας, αν και το τοπικό υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο.

Η Προϊσταμένη του Τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας, Μαρία Παππά, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το φαινόμενο του παγετού δεν είχε διάρκεια και σε αυτή την φάση εκτιμώ ότι δεν θα έχουν δημιουργήσει αξιόλογες ζημιές αλλά το παρακολουθούμε. 

Αυτή την εποχή οι γεωπόνοι του υποκαταστήματος εξετάζουμε τις ενστάσεις από τις χαλαζοπτώσεις του 2022. Βέβαια το υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο και έχουμε μόνο 10 γεωπόνους. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να γίνουν προσλήψεις και σύντομα να έρθουν άτομα για να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις».

14/03/2023 11:44 πμ

Κατατέθηκε στην βουλή ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) - ΔΗΜΗΤΡΑ, συστήνεται επίσης ένας Φορέας Διαχείρισης για τον Παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας, ενώ υπάρχουν και σχετικές διατάξεις αναφορικά με την παραχώρηση ακινήτων σε αγρότες, αλλά και αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, υδατοκαλλιεργητών.

Με το άρθρο 47 του νομοσχεδίου περνούν οι εξής ενισχύσεις:

α) αποζημιώσεις που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου,

β) βάσει του Μέτρου 3.4.3 «Χρηματική αποζημίωση των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το διαφυγόν εισόδημά τους και για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς η οποία προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας» και

γ) βάσει της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2022/C 426/01) «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α' 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παραχώρηση ακινήτων

Με άρθρο 44 θεσμοθετείται:

α) η παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 της ισχύος των αποφάσεων παραχώρησης χρήσης ακινήτων που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2021, προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση άμεσων αρνητικών οικονομικών συνεπειών στους παραχωρησιούχους, οι οποίοι αποτελούν αδύναμα οικονομικά στρώματα και οι οποίοι συνεχίζουν να κατέχουν άτυπα και να καλλιεργούν τα ακίνητα που τους έχουν παραχωρηθεί, και

β) η διάθεση σε νέους αγρότες και σε επαγγελματίες αγρότες των ακινήτων της περ. α' της παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2012 που έμειναν αδιάθετα, προκειμένου να στηριχθούν η αγροτική παραγωγή και οι αγρότες.

Δείτε πατώντας εδώ όλο το νομοσχέδιο

14/03/2023 10:15 πμ

Αυτό γνωστοποίησε στο πλαίσιο απάντησής του στη βουλή σε ερώτηση Κωντσταντινόπουλου, ο ΥπΑΑΤ, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές διέλυσαν μια περιοχή, αυτή της Γορτυνίας, και τις αγροτικές εκτάσεις –ήρθε και ο Υπουργός, είναι εδώ- και εκτός από τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν τότε, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στο θέμα που αφορά τους μη κατά κύριο επάγγελμα πυρόπληκτους. Ο κύριος Υπουργός –εδώ με τον Βουλευτή σας και τον Δήμαρχο- γράφει τον Οκτώβριο του 2022 ότι οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες της Γορτυνίας θα αποζημιωθούν για τα ελαιόδεντρά τους που καταστράφηκαν τις πυρκαγιές. Όπως σας έχουμε στείλει αναλυτικώς, αυτό δεν συμβαίνει. Έχω ονόματα ανθρώπων, οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν αποζημιωθεί. Μου απαντάτε και εσείς –ο κ. Στύλιος τότε- στην ερώτηση ότι θα αποζημιωθούν, αλλά δυστυχώς υπάρχει ολική καταστροφή της περιουσίας τους. Όταν λέμε «καταστράφηκε», καταστράφηκε το δέντρο. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση για τα επόμενα χρόνια να έχει παραγωγή», ανέφερε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ.

«Στις λίγες περιπτώσεις των ανθρώπων –που προφανώς για να τους αναφέρετε, σας έχουν ενοχλήσει και βεβαίως δεν αμφισβητούμε το γεγονός της όχλησης προς εσάς, αλλά για να έχουμε τα δεδομένα-, των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που δεν έχουν λάβει προκαταβολή, προφανώς, αυτοί οι άνθρωποι δεν την έλαβαν για έναν και μόνο λόγο, ο οποίος όμως ήταν υποχρεωτικός να υφίσταται και να πληρούται και αυτός. Ποιος είναι ο λόγος, τον οποίο τον εντοπίζει η ΑΑΔΕ; Να υπάρχει σε αυτόν τον μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ένα κάποιο, οποιοδήποτε, αγροτικό εισόδημα από το προηγούμενο έτος, το έτος αναφοράς. Δεν μπορεί ο μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, με βάση το κανονιστικό πλαίσιο, να ενταχθεί στη διαδικασία των αποζημιώσεων, εάν την προηγούμενη χρονιά δεν έχει να επιδείξει κανένα εισόδημα αγροτικό, άσχετα από τα όποια άλλα εισοδήματα έχει. Αυτός, προφανώς, είναι ο λόγος για τον οποίον αυτοί που σας όχλησαν δεν έχουν αποζημιωθεί, γιατί για όλους τους άλλους, τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχω εδώ και τον αριθμό αυτών. Υπήρξαν πεντακόσιοι πενήντα δύο παραγωγοί. Υπέβαλαν αίτηση οι τετρακόσιοι ογδόντα επτά. Οι διακόσιοι σαράντα οκτώ έλαβαν τη δεύτερη πληρωμή που έγινε τον Δεκέμβριο του 2022, δηλαδή δύο μήνες μετά από την αναφορά την οποία διαβάσατε του Οκτωβρίου του 2022. Πράγματι, λοιπόν, το Δεκέμβριο του 2022 έγινε πληρωμή σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και συγκεκριμένα –επαναλαμβάνω- σε διακόσιους σαράντα οκτώ μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι έλαβαν συνολικά 1.050.000 ευρώ. Νομίζω λοιπόν ότι η αιτία της μη πληρωμής των όποιων έχουν απομείνει οφείλεται σε αυτό το γεγονός που ανέφερα, δηλαδή της μη ύπαρξης αγροτικού εισοδήματος για την προηγούμενη χρονιά», απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς.

«Να σας πω εγώ άλλη περίπτωση, άνθρωποι των οποίων έχουν πεθάνει οι γονείς και δεν δήλωσαν την προηγούμενη χρονιά εισόδημα –πώς θα το δηλώσουν;- το δήλωναν οι γονείς τους και έχουν μεταβιβαστεί αυτά. Αυτή δεν είναι άλλη περίπτωση; Άρα εδώ πρέπει να βρούμε μια λύση. Και βεβαίως εγώ επειδή το γνωρίζω καλά και έχω κάνει πάρα πολλές ερωτήσεις γι’ αυτό το θέμα, ξέρω πώς πιέστηκε όλη αυτή η ιστορία και με τις καθυστερήσεις, προχώρησαν», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Νομίζω ότι γίνεται κατανοητό ότι εδώ δεν υπάρχει καμία πρόθεση και βεβαίως καμία περίπτωση οποιασδήποτε κοροϊδίας. Είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο πράττει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα πλαίσια της κρατικής αρωγής με όλους τους συναρμόδιους φορείς, και το οποίο οφείλει να πράξει. Μιλάμε για μια διάκριση ανάμεσα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πολύ ορθά! Ποιο είναι το κριτήριο αυτό; Είναι ότι στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες άνω του 50% του εισοδήματός τους είναι αγροτικό εισόδημα, ενώ στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι κάτω από το 50%. Όμως, το κανονιστικό πλαίσιο πουθενά δεν λέει ότι μπορεί να είναι 0%, δηλαδή να μην υπάρχει καθόλου αγροτικό εισόδημα. Κατανοώ τη δεύτερη περίπτωση που μου αναφέρατε. Εάν προκύπτει από τις ημερομηνίες ότι η μεταβίβαση των δένδρων έγινε σε περίοδο η οποία μπορούσε να καλυφθεί και το εισόδημα φαίνεται στους πωλητές και όχι στους αγοραστές, φαντάζομαι στα πλαίσια των ενστάσεων -δεν ξέρω σε ποια διαδικασία είναι, αλλά σίγουρα η δυνατότητα θα υπάρξει- αυτές μπορούν ad hoc να αντιμετωπιστούν, να τις δούμε. Και αν πράγματι κάποιος που αγόρασε από κάποιον που είχε δηλώσει εισόδημα, φαντάζομαι ότι μπορεί να δικαιωθεί», είπε καταλήγοντας ο υπουργός.

09/03/2023 02:44 μμ

Σε απελπιστική κατάσταση χιλιάδες οικογένειες αγροτών στις περισσότερες παραγωγικές ζώνες της χώρας με εσπεριδοειδή και ελιές.

Με καθαρά... αρνητικό πρόσημο η καλλιέργεια Κλημεντίνης φέτος στην Ελλάδα, αλλά και της ελιάς Καλαμών, με τους παραγωγούς να δηλώνουν απογοητευμένοι όχι μόνο από την κατάσταση στο εμπόριο, αλλά και από την χαρακτηριστική αδράνεια της πολιτείας και ειδικά του ΥπΑΑΤ, που όπου θέλει βρίσκει και δίνει ενισχύσεις και de mimimis. Οι παραγωγοί τονίζουν με νόημα μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η ώρα της κάλπης πλησιάζει και ότι θα τιμωρήσουν παραδειγματικά, όσους αδιαφορούν για την κατάστασή τους.

Ο κ. Αντώνης Σταμάτης είναι μεγάλος παραγωγός με Κλημεντίνες και ελιές Καλαμών από την περιοχή της Γουριάς Μεσολογγίου, μια περιοχή που βασίζεται στην καλλιέργεια κυρίως της ελιάς Καλαμών, αλλά και των εσπεριδοειδών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «φέτος η κατάσταση στην περιοχή μας είναι απερίγραπτα κακή και ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να καλύψει και τις βασικές του υποχρεώσεις. Εκτός από κάποια πολύ πρώιμα μανταρίνια που έπιασαν στο ξεκίνημα 40 λεπτά το κιλό, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών με Κλημεντίνες, είτε εισέπραξε ψίχουλα, είτε και τίποτα. Τα πιο πολλά κτήματα έμειναν αμάζευτα και υπάρχουν κτήματα που πληρώθηκαν 8 και 10 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, τα συλλεκτικά στοίχιζαν 15 ολόκληρα λεπτά το κιλό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μη μπει πολύς κόσμος στο χωράφι να μαζέψει. Εκτός όλων των άλλων είχαμε και τα γνωστά θέματα με τους εργάτες γης, που έχουν εξελιχθεί σε είδος... πολυτελείας, μαζεύουν όποτε θέλουν και ζητάνε όσα θέλουν. Σαν να μην έφτανε αυτό με τις Κλημεντίνες, ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα με τις ελιές Καλαμών. Οι έμποροι βγήκαν στο ξεκίνημα με τιμή τελάρου στα 1,10-1,20 το 200άρι και ο περισσότερος κόσμος πήγε το προϊόν στις κάδες για να πουλήσει αργότερα. Λόγω της μικροκαρπίας το στήσιμο, μια μέση τιμή δηλαδή στον παραγωγό, δεν ξεπερνά φέτος τα 70 λεπτά το κιλό, δηλαδή είμαστε κάτω από το κόστος και δεν μιλάει κανένας. Αντίθετα βλέπουμε να δίνονται ενισχύσεις έκτακτες και de minimis σε άλλες καλλιέργειες και άλλες περιοχές. Ο αγροτικός κόσμος θέλει να λιπάνει και να περιποιηθεί τα δέντρα του, αλλά όπως πάει η κατάσταση, θα δυσκολευτεί πολύ φέτος».

Για εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει φέτος οι οικογένειες των ελαιοπαραγωγών στη Φθιώτιδα κάνει λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Μπουραμάς, αγρότης με ελιές Καλαμών, αλλά και άλλα προϊόντα, από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Όπως τονίζει: «φέτος στην περιοχή μας υπήρχε μεγάλη και έντονη μικροκαρπία στις ελιές Καλαμών. Οι τιμές είναι στα τάρταρα και δεν κουνιέται φύλλο. Ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκες να καλύψει καλλιεργητικές και ο λογαριασμός φέτος είναι... μείον. Στο στήσιμο η ελιά δεν πιάνει ούτε 70-80 λεπτά επειδή είναι ψιλή και γενικά είμαστε κάτω από το κόστος. Πρέπει το κράτος να σκεφτεί σοβαρά να μας ενισχύσει ή να βάλει τάξη στην αγορά και να πατάξει επιτέλους τυχόν ελληνοποιήσεις, που καταρρακώνουν το εισόδημά μας».

Στα κάγκελα οι αγρότες και στην Άρτα, έμειναν δίχως εισόδημα

Για πολλά περιβόλια, τα οποία έμειναν αμάζευτα, κάνει λόγο από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας. «Βασικό πρόβλημα παραμένει η εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Πέρσι καλλιεργήσαμε με τα πάντα στα ύψη. Φέτος υπάρχει μια αποκλιμάκωση στις εισροές, αλλά δεν έχουμε επιστρέψει σε καμιά περίπτωση στο 2021. Μέσα σε όλα αυτά αναγκαστήκαμε σε πολλές περιπτώσεις να αφήσουμε τα μανταρίνια, της Κλημεντίνες αμάζευτες, καθώς είτε δεν τις έπαιρναν οι έμποροι, είτε δεν συνέφερε με τις τρέχουσες τιμές να τις μαζέψουμε. Βασικό πρόβλημα για μας είναι τα πανάκριβα εργατικά. Ο καθένας ζητάει ό,τι θέλει.  Αν οι τιμές στις Κλημεντίνες ήταν 25 λεπτά, στον παραγωγό δεν έμειναν παρά 10 λεπτά το κιλό. Αυτό επαναλαμβάνω, αν κατάφερε να πουλήσει, γιατί πολλές έμειναν στα δέντρα. Για ενίσχυση, φυσικά, ούτε λόγος...», σημειώνει ο ίδιος.

Αναλυτικό ρεπορτάζ-συνεντεύξεις για το θέμα των μανταρινιών και της ελιάς μπορείτε να διαβάσετε στο Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία που κυκλοφορεί από τις 4 Μαρτίου στα περίπτερα όλης της χώρας

09/03/2023 10:52 πμ

Ολοκληρώνεται η συγκομιδή πορτοκαλιών της ποικιλίας Lane Late και ξεκινούν τα Βαλέντσια, με καλές τιμές λόγω ανταγωνισμού και υψηλής ζήτησης.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Ιταλούς που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και προχωρούν σε αγορές, αφού η Ισπανία φαίνεται ότι έχει πρόβλημα στην παραγωγή της. Ειδικά τα Lane Late έχουν μια άριστη ποιότητα και έχουν γίνει ανάρπαστα στην αγορά. Θετική πορεία φαίνεται να έχουμε και στα Βαλέντσια, που από νωρίς βγήκαν με καλές τιμές στην αγορά.

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαν μια πολύ καλή πορεία πορτοκάλια Lane Late. Η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από 20 λεπτά το κιλό (τιμή στο δέντρο) αλλά οι παραγωγοί δεν βιάστηκαν να πουλήσουν. Στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους οι Ιταλοί έμποροι. Φέτος ο αριθμός τους 5πλασιάστηκε λόγω των προβλημάτων που είχαν οι Ισπανοί και της καθυστέρησης των Μαροκινών να βγουν στην αγορά. Αποτέλεσμα να φτάσει η τιμή τους σήμερα στα 35 λεπτά το κιλό (καθαρά).

Οι πρόσφατες βροχές βοήθησαν τα δέντρα και τα πορτοκάλια πήραν βάρος. Επίσης οι καιρικές συνθήκες βοηθούν αυτή την εποχή τις κοπές που γίνονται με γρήγορους ρυθμούς και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα Lane Late τις επόμενες ημέρες.

Δυναμική είσοδο στην αγορά έκαναν και τα Βαλέντσια. Ξεκίνησαν οι κοπές από 16 λεπτά αλλά στη συνέχεια με τον ανταγωνισμό και την καλή ποιότητα ανέβηκαν και αυτή την περίοδο έφτασαν στα 25 λεπτά το κιλό. Φέτος είχαμε αντίθετη εικόνα σε σχέση το παρελθόν. Τα μανταρίνια Κλημεντίνες δεν είχαν καλή πορεία λόγω των προβλημάτων καιρού και ποιότητας ενώ τα πορτοκάλια έχουν μια δυναμική και φαίνεται από την καλή ζήτηση.

Καλή πορεία έχουμε φέτος και στην Λακωνία. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα, «πολύ καλά πάνε φέτος τα πορτοκάλια ποικιλίας Lane με τιμή στα 35 λεπτά, ενώ έκαναν ένα καλό ξεκίνημα και τα πορτοκάλια Βαλέντσια, που αν και έχουμε μεγάλη παραγωγή φέτος, βγήκαν στην αγορά με τιμή στα 20 λεπτά το κιλό».

Πάντως το 2022 ήταν μια άσχημη χρονιά για τις εξαγωγές στα πορτοκάλια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, οι εξαγωγές πορτοκαλιών πέρυσι ανήλθαν στους 226.000 τόνους και ήταν αξίας 136,6 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με αυτές του 2021 που ανήλθαν στους 328.000 τόνους και ήταν αξίας 156,2 εκατ. ευρώ.

06/03/2023 03:14 μμ

Συνεχίζονται με καλούς ρυθμούς οι κοπές και εξαγωγές μανταρινιών ποικιλίας Ορτανίκ από την Λακωνία. 

Προς το τέλος τους είναι οι Κλημεντίνες και τα Πέιτζ στην Αργολίδα, ενώ ολοκληρώθηκαν οι κοπές Νόβα στην Αιτωλοακαρνανία.

Οι εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit Hellas, από την αρχή της εμπορικής περιόδου (2022/2023) παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης του 29,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή (149.460 τόνους φέτος έναντι 115.408 τόνων πέρυσι).

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα της Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «με καλούς ρυθμούς γίνονται οι κοπές μανταρινών ποικιλίας Ορτανίκ. Έχει μείνει στα δέντρα περίπου το 30% της παραγωγής τους. Πηγαίνουν κυρίως προς εξαγωγή και πολύ λίγα θα κατευθυνθούν προς την εγχώρια αγορά. Η τιμή τους κυμαίνεται στα 30 λεπτά το κιλό. Παράλληλα καλά πάνε και τα πορτοκάλια ποικιλίας Lane με τιμή στα 35 λεπτά, ενώ έκαναν ένα καλό ξεκίνημα και τα πορτοκάλια Βαλέντσια, που αν και έχουμε μεγάλη παραγωγή φέτος, βγήκαν στην αγορά με τιμή στα 20 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του συνεταρισμού Sparta Orange Σκάλας Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχη καλή ζήτηση αυτή την εποχή για εσπεριδοειδή στην Λακωνία. Οι κοπές για τα μανταρίνια Ορτανίκ γίνονται με καλούς ρυθμούς. Υπήρξαν ζημιές σε τοπικό επίπεδο σε κάποια περιβόλια από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές, που δεν έπληξε το χαλάζι, τα μανταρίνια έχουν καλή ποιότητα και πάνε για εξαγωγές». 

Ο κ. Θεμιστοκλής Θεοδωρακάκος, γεωπόνος και παραγωγός μανταρινιών από την Σκάλα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί οι κοπές στα Νόβα και έχουν μείνει τα μανταρίνια Ορτανίκ. Οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες γιατί φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα οι κοπές τους. Κάποιες περιοχές επλήγησαν από την ισχυρή χαλαζόπτωση της περασμένης Πέμπτης (2/3). Αν και το φαινόμενο ήταν τοπικό όσοι έπαθαν ζημιά θα είναι δύσκολο να αποζημιωθούν».  

Όπως αναφέρει ο Θωμάς Φάκλαρης, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, «ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή στα μανταρίνια Κλημεντίνες και προς το τέλος είναι τα Πέιτζ. Σε όσα χωράφια δεν κατάφεραν να συγκομιστούν οι Κλημεντίνες (λόγω βροχοπτώσεων, έλλειψης εργατών γης κ.α.) τα μανταρίνια δεν είναι κατάλληλα για εμπορία και θα πάνε για χυμοποίηση».

06/03/2023 01:51 μμ

Καθυστέρηση στις διαδικασίες, επειδή έγιναν χειρωνακτικά οι ενστάσεις και όχι ηλεκτρονικά.

Κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εξέταση των ενστάσεων επί των πορισμάτων για τις ζημιές στα πορτοκάλια από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 δεν περιλαμβάνει σχετική απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ερώτηση που κατατέθηκε στη βουλή.

Σύμφωνα με το κείμενο της απάντησης, που έφερε στην δημοσιότητα ο βουλευτής νομού Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρέας Πουλά: «Επί των πορισμάτων υποβλήθηκαν 1.878 ενστάσεις οι οποίες θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα ώστε να κοινοποιηθούν τα νέα πορίσματα, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό... Μετά το τέλος εκδίκασης των ενστάσεων θα πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση... Όπως επίσης είχε προαναγγελθεί με το από 11.3.2023 Δελτίο Τύπου στην περίπτωση κατά την οποία οι αποζημιώσεις ανά ασφαλισμένο παραγωγό θα υπολείπονται της αρχικής προκαταβολής η διαφορά θα θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στον ΕΛΓΑ. Διερευνάται ωστόσο ο νόμιμος εκείνος τρόπος με τον οποίο αντί της διαδικασίας επιστροφής θα ακολουθηθεί η διαδικασία συμψηφισμού με μελλοντικές αποζημιώσεις».

Σε κανένα σημείο της απάντησης δεν αναφέρεται η παρακράτηση που ήδη έγινε στην πληρωμή για ζημιές σε πυρηνόκαρπα πριν από τα Χριστούγεννα σε αγρότες της Αργολίδας, μία παρακράτηση που αφορούσε τον συμψηφισμό με τις προκαταβολές που έλαβαν για τα εσπεριδοειδή. Τη συγκεκριμένη παρακράτηση, σύμφωνα με τον κ. Πουλά, παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ όταν ο βουλευτής έθεσε το θέμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πριν από ενάμιση μήνα στη βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης δήλωσε άγνοια για τον συμψηφισμό και απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η ταλαιπωρία των αγροτών της Αργολίδας με τις αποζημιώσεις από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 δεν έχει τέλος αφού και η εξέταση των ενστάσεων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη καθώς όπως επίσης δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές έγιναν χειρόγραφα (!!!) και όχι ηλεκτρονικά.

03/03/2023 03:49 μμ

Η νέα αυτή απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β', αριθμός 1184) τροποποίηση - παρέμβαση στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, η οποία αφορά στο προανθικό στάδιο και τις ζημίες που προκλήθηκαν σε δενδρώδεις καλλιέργειες κατά το διάστημα από 15/02/2021 έως και την 20/04/2021.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η εν λόγω απόφαση φαίνεται να αφορά δυο περιπτώσεις παραγωγών, κυρίως κερασοπαραγωγών, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειές τους το επίμαχο διάστημα. Συγκεκριμένα, παραγωγούς που έχουν να παίρνουν το 30% των αποζημιώσεων, αλλά και παραγωγούς που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί καθόλου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση αυτή, «από τις διατάξεις της προκαλείται δαπάνη συνολικού ποσού 5.703.051 ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον Κ.Λ. 67 του προϋπολογισμού του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων έτους 2023».

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει τα εξής:

Αποφασίζουμε

Άρθρο 1

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τον «Παγετό Άνοιξη 2021» από την 15η .2.2021 έως και την 20η.4.2021 σε διαδοχικές χρονικές περιόδους ισχύουν τα εξής : Το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο δύναται να ανέρχεται έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε, κατά παρέκκλιση των παρ. 5 και 6 του άρθρου 6 του ν. 3877/2010 (Α΄/160) και της παρ. 2 του άρθρου 23 της υπ΄αριθ. 157502/27-07-2011 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄1668).

Άρθρο 2

Ως ανώτατο όριο αποζημίωσης από τον ΕΛ.Γ.Α. για τους συνεχόμενους παγετούς που σημειώθηκαν την περίοδο από την 15η .2.2021 έως και την 20ή.4.2021, υπολογίζεται ποσό αποζημίωσης σε κάθε δικαιούχο παραγωγό μέχρι του ορίου του τριπλάσιου ποσού των εβδομήντα χιλιάδων (70.000) ευρώ, που δύναται να καταβληθεί για αποζημιώσεις από ασφαλιστικά καλυπτόμενα ζημιογόνα αίτια.

Άρθρο 3

Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης ισχύουν αποκλειστικά για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τον «Παγετό Άνοιξη 2021» στις Περιφέρειες της Χώρας και στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων τους.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση

03/03/2023 10:22 πμ

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε, το μεσημέρι της Πέμπτης (2/3), μεγάλη περιοχή της Σκάλας στην Λακωνία.

Χτυπήθηκε ο καρπός πάνω στα δέντρα με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι αγρότες ανησυχούν και ήδη ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να δρομολογηθούν όσα προβλέπονται. Λίγο πριν γίνει η συγκομιδή και οι κόποι μιας χρονιάς φαίνονται να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Από το χαλάζι οι δρόμοι και τα χωράφια άσπρισαν, ενώ οι πρώτες εικόνες από το έντονο καιρικό φαινόμενο προϊδεάζουν για ζημιές στις καλλιέργειες.

Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι είχε διάρκεια περίπου μισή ώρα. Χτυπήθηκαν περιοχές ανατολικά του Ευρώτα και μέχρι την Βλαχιώτη. Είναι μια εποχή που τα πορτοκάλια είναι πάνω στα δέντρα έτοιμα για συγκομιδή. Μιλάμε για τα Λάνε και τα Μέρλιν που αυτή την εποχή συγκομίζονται και τα Βαλέντσια που θα συγκομιστούν το επόμενο διάστημα. Θα περιμένουμε τις επόμενες ημέρες για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς και περιμένουμε να έρθουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα της Λακωνίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι δεν είχε μεγάλο μέγεθος αλλά κράτησε αρκετά και όλα έγιναν κάτασπρα σαν να χιόνισε. Ήταν τοπικό φαινόμενο χτύπησε το ανατολικό μέρος του Δήμου Έλους (Μακρυνάδα, Λυκόβρυση κ.α.). Θα περιμένουμε τις επόμενες 15 ημέρες για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς στα πορτοκάλια της περιοχής».   

03/03/2023 09:57 πμ

Τη μεγάλη σε έκταση ζημιά σε κτήματα με μανταρίνια της ποικιλίας Κλημεντίνη επισημαίνει με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας Εσπεριδοειδών Άργους Η Μέλισσα.

Όπως τονίζεται στην επιστολή από τον Συνεταιρισμό, η ζημιά αυτή η οποία προήλθε από ακραίο καιρικό φαινόμενο, ήταν αναπόφευκτη και καμία ενέργεια εκ μέρους των παραγωγών, είτε πριν, είτε μετά, δεν ήταν δυνατόν να αντιστρέψει το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον ΑΣ, το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, που επηρέασε άμεσα την συγκομιδή, την διαλογή και συσκευασία του εξαγώγιμου προϊόντος τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη) οδήγησαν στην καθυστέρηση της συγκομιδής με αποτέλεσμα αυξημένες ποσότητες να βρίσκονται πάνω στα δέντρα, όταν αυτό συνέβη.

Καταλήγοντας, ο εν λόγω Αγροτικός Συνεταιρισμός ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αποζημιωθούν ή να ενισχυθούν οι παραγωγοί ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

01/03/2023 02:22 μμ

Την επίσημη ενημέρωση για τις ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών αλλά και τα ποσά αποζημίωσης για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού περιμένουν οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων.

Οι αγρότες από Ημαθία και Πέλλα προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν κινητοποιήσεις. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Χρήστος Βοργιάδης, «πρέπει να σταματήσει να παίζει κρυφτό το ΥπΑΑΤ. Οι αγρότες βιώνουν τον απόλυτο εμπαιγμό, με υποσχέσεις για ενισχύσεις-αποζημιώσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τα μέλη της κυβέρνησης στη συνάντηση της Βέροιας (Σκυλακάκης - Βεσυρόπουλος - Γεωργαντάς). Ο κ. Γεωργαντάς δεν έχει ανακοινώσει τις ποικιλίες. Ζητάμε αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες που συγκομίζονται μετά τις 6 Ιουνίου. Επίσης περιμένουμε να εφαρμόσει όσα είπε ο υπουργός ΑΑΤ για αποζημίωση σε ποσοστό ζημιάς 40% με τιμή 135 ευρώ το στρέμμα και για ζημιά 50% με τιμή 150 ευρώ το στρέμμα. Αν δούμε μικρότερα ποσά από αυτά που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ τότε την επόμενη εβδομάδα οι παραγωγοί, από Ημαθία, Γαλατάδες και Έδεσσα, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».

Πάντως οι «πιέσεις» για την διαμόρφωση της λίστας των ποικιλίων που θα πάρουν αποζημίωση είναι μεγάλες. Σύμφωνα με κύκλους του ΥπΑΑΤ το επόμενο διάστημα θα βγει δημόσια η λίστα με τις ποικιλίες. Πάντως οι ποικιλίες που αναφέρει ότι έπαθαν ζημιές ο ΕΛΓΑ (σε ποσοστά 30%, 40%, 50% και πάνω) δεν μπορεί να μην αποζημιωθούν. Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι ο ΕΛΓΑ έχει καταγράψει ζημιές σε 183.000 στρέμματα. Εντάχθηκαν και κάποιες νέες ποικιλίες και η έκταση της ζημιάς φτάνει σε περίπου 210.000 στρέμματα. Το κονδύλι για αποζημίωση λόγω βροχοπτώσεων ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ. Το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να βρεθούν πρόσθετα κονδύλια. Αν δεν αλλάξει κάτι τότε μιλάμε για μια αποζημίωση της τάξης των 128,5 ευρώ το στρέμμα.  

Υπάρχει και το θέμα της πληρωμής των 72 ευρώ το στρέμμα που δόθηκε σε παραγωγούς μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που «έτρεχαν» επιχειρησιακά προγράμματα λόγω των συνεπειών της Ουκρανικής κρίσης. Το ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώσει ότι θα εξετάσει να δοθεί σε μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών η στρεμματική ενίσχυση. Δεν θα αφορά όμως όλους τους παραγωγούς αλλά όσους θα είναι μέλη συνεταιρισμών, κάτι που θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους παραγωγούς της Πέλλας. Επίσης αν δοθεί αυτή η ενίσχυση στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών τότε θα το ζητήσουν και άλλες καλλιέργειες.

28/02/2023 05:00 μμ

Μια από τις μεταρρυθμίσεις που δεν προφτάσαμε να ολοκληρώσουμε ακόμα είναι η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ. Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Θεσσαλία του 2030.

Και πρόσθεσε: «Παρότι ο ΕΛΓΑ στάθηκε δίπλα στους αγρότες, στάθηκε με ταχύτητα, αλλά η συνολική μεταρρύθμιση του πώς, όχι το πώς αποζημιώνουμε αλλά το πώς χρεώνουμε ανάλογα με την επικινδυνότητα των καλλιεργειών, είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει σύντομα, στη δεύτερη τετραετία μας».

Στην συνέχεια έκανε αναφορά στα σκόρδα στον Πλατύκαμπο. «Για προσέξτε, λοιπόν, τι γίνεται εκεί, 1.300 στρέμματα, βγάζουμε το καλύτερο σκόρδο στον κόσμο, αλλά δεν πρέπει να το λέμε εμείς, δεν αρκεί να το λέμε εμείς, «τι ωραία που είναι τα σκόρδα μας», κάποιος πρέπει να μας το πιστοποιήσει αυτό.

Λοιπόν προσέρχεται και συνεργάζεται ένας συνεταιρισμός με το πανεπιστήμιο, γίνεται μία πιστοποίηση και ξαφνικά έρχεται μία εταιρεία από την Ιαπωνία και υπογράφει στις αρχές Μαΐου το πρώτο συμβόλαιο για αγορές σκόρδων για συμπληρώματα, γιατί τώρα έχουμε και «με τη βούλα» το καλύτερο σκόρδο.

Κι αυτό ξέρετε τι σημαίνει, μου έλεγαν οι παραγωγοί; Από 2 ευρώ, 6 ευρώ. Για να μπορούμε να «ξεκλειδώσουμε» αξία την οποία κάποιοι άλλοι την έπαιρναν εκτός Ελλάδος και την οποία πρέπει επιτέλους να προφυλάξουμε ως εθνικό πλούτο».

Για το μέλλον του αγροτικού τομέα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το μέλλον δεν είναι μόνο οι κλασικές επιδοτήσεις, τις οποίες αυτή η κυβέρνηση μπόρεσε με μεγάλη προσπάθεια να διασφαλίσει. Είναι πώς θα μετατρέψουμε συνολικά τον πρωτογενή μας τομέα σε έναν τομέα ο οποίος θα είναι ανταγωνιστικός, ο οποίος θα κάνει χρήση της καινοτομίας, ο οποίος θα εκπαιδεύει τους αγρότες μας - είμαστε πολύ χαμηλά ακόμα στην κατάρτιση των αγροτών - και φυσικά μια αγροτική παραγωγή η οποία θα είναι βιώσιμη. Το ξέρουμε καλά, εκεί πηγαίνουν τα ευρωπαϊκά λεφτά. Πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε».

28/02/2023 10:18 πμ

Ακόμα και πάνω από 1.000 ευρώ μπορεί να ανήλθε το κόστος παραγωγής.

Έκθεση για τις ζημιές στα μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνη στην Αργολίδα συνέταξε ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών του εν λόγω νομού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, μέχρι ώρας δεν έχει υπάρξει κάποια (συντονισμένη τουλάχιστον) κίνηση εκ μέρους παραγωγικών φορέων για να αίτημα αναπληρώσης εισοδήματος.

Στην έκθεση των γεωπόνων Αργολίδας πάντως αναφέρονται τα ακόλουθα:

Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 2022-2023 ένα πλήθος συγκυριών οδήγησαν στο να παραμείνει σημαντικό μέρος της παραγωγής μανταρινιών ποικ. Κλημεντίνη ασυγκόμιστο έως τα τέλη Γενάρη και τελικά να υποβαθμιστούν ποιοτικά, να καταστούν μη εμπορεύσιμα και να μείνουν αδιάθετα ύστερα από την έντονη και μεγάλης διάρκειας βροχόπτωση του Ιανουαρίου 2023.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην καθυστέρηση της συγκομιδής πολλών αγροτεμαχίων που  καλλιεργούνται με μανταρίνια ποικ. Κλημεντίνη είναι οι εξής:

  • Οψίμιση της παραγωγής κατά 25-30 ημέρες λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν από την περσινή άνοιξη (παγετός) έως και το φθινόπωρο (ανομβρία, υψηλές φθινοπωρινές νυχτερινές θερμοκρασίες, ξηροθερμικό κλίμα) που είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστερημένη ανθοφορία και στη συνέχεια την καθυστερημένη ωρίμανση και τον καθυστερημένο χρωματισμό των καρπών. Αυτό τεκμηριώνεται και από το ότι για πρώτη φορά ο τεχνητός αποπρασινισμός στα συσκευαστήρια συνεχίστηκε έως και το δεύτερο δεκαήμερο Νοεμβρίου.
  • Έλλειψη εργατικών χεριών που επιβράδυναν τόσο τον ρυθμό της συγκομιδής όσο και την ένταση λειτουργίας των εξαγωγικών βιομηχανιών. 
  • Η μονοπώληση από αρχές Δεκέμβρη της συγκομιδής μανταρινιών από την ποικιλία ΝΟΒΑ, η οποία οφείλεται στο μικρότερο κόστος συγκομιδής και συσκευασίας, στην καλύτερη  συντηρησιμότητα και στο μικρότερο ποσοστό ακατάλληλων καρπών, στην καλύτερη ποιοτική κατάσταση των καρπών έναντι αυτών της Κλημεντίνης που είχαν ήδη υποβαθμιστεί παρουσιάζοντας συμπτώματα μαλακώματος και φουσκώματος ("puffing") λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών (θερμότερος Δεκέμβρης των πολλών τελευταίων ετών).
  • Η δυσκολία διακίνησης σημαντικών ποσοτήτων στην εσωτερική αγορά λόγω της μειωμένης  αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Τα παραπάνω αίτια οδήγησαν στο να υπάρχουν μέχρι και τέλη Γενάρη σημαντικές ποσότητες Kλημεντίνων ασυγκόμιστες. Οι καρποί ήταν ήδη «καταπονημένοι» από τις καιρικές συνθήκες που  είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα. Ήδη είχαν εμφανιστεί κάποια πρώτα σημάδια ελαιοκυττάρωσης και υδαρούς κηλίδωσης («water mark»), λόγω κάποιων πρώτων βροχών που εκδηλώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν συμβάλει στις μειωμένες αντοχές των καρπών στις καιρικές μεταβολές.

Η χαριστική βολή δόθηκε ύστερα από την παρατεταμένη και έντονη βροχόπτωση του Ιανουαρίου 2023 ύψους 57,2mm. Η διάρκεια της συνεχούς βροχόπτωσης ξεπέρασε τις 15 ώρες και ο καρπός παρέμεινε βρεγμένος για πάνω από 40 ώρες. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μαζική εκδήλωση συμπτωμάτων υδαρούς κηλίδωσης και κατάρρευσης του φλοιού των καρπών. Τα συγκεκριμένα χωράφια έμειναν ασυγκόμιστα αφού τα μεγάλα ποσοστά ακατάλληλου καρπού έκαναν ασύμφορη την όποια διαλογή και συγκομιδή.

Η ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί είναι καθολική, τη στιγμή που το κόστος καλλιέργειας της μανταρινιάς κλημεντίνης ξεκινά από τα 800 και μπορεί να υπερβεί τα 1000 ευρώ/στρέμμα σύμφωνα και με πρόσφατη μελέτη του συλλόγου μας. Κρίνουμε ότι η ενίσχυση των παραγωγών είναι αναγκαία προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

22/02/2023 04:47 μμ

Οι υψηλότερες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, υποστηρίζει με ανακοίνωσή του, το ΥπΑΑΤ.

Αποζημιώσεις ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ - οι υψηλότερες στα χρονικά του ΕΛΓΑ- καταβάλλονται αύριο Πέμπτη και ώρα 11.00 π.μ. στους 35.000 παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες εντός του έτους 2022, προς επιβεβαίωση όσων έγραψε ο ΑγροΤύπος, πριν από ένα μήνα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ επέσπευσαν τις διαδικασίες, για να μεγιστοποιήσουν την καταχώρηση των πορισμάτων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται άμεσα τόσο κατά τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους όσο και αυτόν του πρώτου διμήνου του 2023, τα δύο τρίτα των οφειλόμενων αποζημιώσεων για τις ζημίες του έτους 2022. Κατά το παρελθόν η πληρωμή αποζημιώσεων ξεκινούσε τουλάχιστον μετά από 15 μήνες από την περίοδο των ζημιών.

Συνολικά, την τριετία 2020-2022 και αρχές του 2023, έχουν διατεθεί για αποζημιώσεις ζημιών τις οποίες καλύπτει ο ΕΛΓΑ και το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ έχουν διατεθεί 893 εκατομμύρια ευρώ και από το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 81 εκατομμύρια ευρώ. Προκαταβολές ενισχύσεων για τις ολέθριες καταστροφές από τις πυρκαγιές έχουν διατεθεί 34 εκατομμύρια ευρώ.

Η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενισχύσει σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.3877/2020 και 4797/2021 τον ΕΛΓΑ με 350 εκατομμύρια ευρώ στη διετία 2020-2022, ώστε να είναι σε θέση να καταβάλλει σε μία δόση την αξία των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

22/02/2023 10:40 πμ

Μέχρι την Παρασκευή (24/2) αναμένεται να πληρωθούν οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου για τις ζημιές που υπέστησαν από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού.

Σύµφωνα µε όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούµπος, «τον Αύγουστο του 2022 είχαμε τρεις συνεχόμενες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρές ζημιές στην παραγωγή. 

Τα ποσοστά της ζηµιάς κυµαίνονται από 5% το χαµηλότερο έως 35% το υψηλότερο σύµφωνα µε τους ελέγχους που πραγµατοποίησαν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Να σηµειωθεί ότι τα πορίσµατα έχουν αναρτηθεί στην σχετική ενότητα του ΕΛΓΑ όπου µπορεί να πληροφορηθεί ο καθένας εξατοµικευµένα τα ποσοστά ζηµιάς, µε κωδικούς Taxis Net.
 
Όσον αφορα την πληρωμή μας έχουν ενημερώσει από τον ΕΛΓΑ ότι θα γίνει μέχρι την Παρασκευή. Το ποσό που αναμένεται να πληρωθεί θα ανέλθει σε περίπου 500.000 ευρώ και θα αποζημιώσει τους μαστιχοπαραγωγούς που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον Οργανισμό. Οι υπόλοιποι θα αποζημιωθούν σε επόµενη πληρωµή και αφού εξοφλήσουν πρώτα τις εισφορές με ένα πρόσθετο κονδύλι 500.000 ευρώ».

21/02/2023 01:13 μμ

Η πτώση της παραγωγής γενικότερα των εσπεριδοειδών, δεν αφορά μόνο την Ισπανία, αλλά και χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Τουρκία.

Από καλή εμπορική αφετηρία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα το πορτοκάλι Βαλέντσια φετινής εσοδείας (2023), λόγω της μείωσης της παραγωγής σε ανταγωνίστριες χώρες. Ειδικά στην Ισπανία, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών όλη την προηγούμενη περίοδο, αναμένεται μια πτώση πάνω από 15% σε σχέση με πέρσι γενικότερα στην παραγωγή των εσπεριδοειδών, κάτι που σίγουρα θα επιδράσει και στα Βαλέντσια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι πρώτες πράξεις αναμένονται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Ο κ. Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, παραγωγός εσπεριδοειδών από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «το αμέσως επόμενο διάστημα, ανάλογα και με την ωρίμανση, αναμένεται έναρξη των πρώτων κοπών στα Βαλέντσια της περιοχής μας. Η παραγωγή είναι καλή, αλλά ίσως υπάρξει πρόβλημα, αν συνεχιστούν οι συνθήκες ανομβρίας. Ήδη κλείνουμε ένα μήνα χωρίς βροχή. Τα δέντρα προέρχονται από καλή παραγωγή πέρσι. Ένα καλό κτήμα με Βαλέντσια μπορεί να χει απόδοση γύρω στα 200 κιλά το δέντρο, αν γίνει καλή φροντίδα. Για τις τιμές στα φετινά Βαλέντσια, είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά το θετικό είναι πως έχουν πάρει τα πάνω τους, οι τιμές στα Lane, άρα και στα Βαλέντσια αναμένονται οι πρώτες τιμές κοντά στα 22-25 λεπτά τουλάχιστον. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα φέτος, γιατί και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή αλλά και οι ελιές στην περιοχή μας, δεν έχουν καλές τιμές, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις».

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή Μεσολογγίου δήλωσε τα εξής: «Είναι θετικό πως τα Lane είναι στα 27 - 30 λεπτά για όλα τα εσπεριδοειδή που ακολουθούν. Στα Βαλέντσια έχουν αρχίσει στον κάμπο κάποιες δοκιμαστικές κοπές. Ορόσημο είναι η περίοδος πριν το Πάσχα των Καθολικών, καθώς τότε γίνονται οι μεγάλες φορτώσεις για εξαγωγή. Σε γενικές γραμμές είναι πιο κάτω η παραγωγή στα Βαλέντσια φέτος λόγω προβλημάτων πέρσι από τον πάγο. Επίσης, έχει κάποιες μικροζημιές από ελαφρύ χαλάζι στο Ευηνοχώρι, αλλά γενικά οι ποιότητες, θα είναι πολύ καλές και οι πρώτες πράξεις αναμένονται στα 20 λεπτά στον παραγωγό και άνω. Το ποσό αυτό είναι καθαρό».

Το Μάιο αρχίζουν να μαζεύουν στη Λακωνία

Ο κ. Δημήτρης Μπόκος καλλιεργεί 30 στρέμματα με πορτοκάλια Βαλέντσια στο Βλαχιώτη Λακωνίας και όπως λέει στον ΑγροΤύπο: «είναι πολύ νωρίς ακόμα για τα Βαλέντσια, καθώς μετά τα Μέρλιν, κόβουμε τα Lane Late που είναι πολύ γλυκά. Παραδοσιακά κόβουμε τα πρώτα Βαλέντσια εδώ το Μάιο. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος παρά την έλλειψη κρύου. Σε γενικές γραμμές τα δέντρα είναι φορτωμένα με πολύ καρπό και αναμένουμε, όπως πάντα και υψηλή ποιότητα. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε προβλήματα από αλευρώδεις. Το προηγούμενο διάστημα κάναμε εφαρμογή βασικής λίπανσης και χαλκούχων σκευασμάτων. Πιστεύω να είναι μια καλή χρονιά στα Βαλέντσια και να ανοίξει γρήγορα η εξαγωγή για να έχουμε απορρόφηση και ικανοποιητικές τιμές».

Μικρή η παραγωγή στη Σαγιάδα

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας κ. Γιάννης Γκουγκούλης, «είναι λίγα τα κτήματα με Βαλέντσια εδώ και μάλιστα φέτος αναμένουμε και πτώση παραγωγής από πέρσι. Πριν από ένα μήνα περίπου έριξε και χαλάζι σε αρκετές περιοχές και μάλιστα δυο φορές. Οι πρώτες κοπές πρέπει να αναμένονται μέσα στο Μάρτιο».