Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Χάθηκε το 30-50% των παραγγελιών σε Βαλέντσια λόγω έλλειψης εργατών λένε οι Λάκωνες

03/10/2022 04:29 μμ
Για τη φετινή χρονιά στα πορτοκάλια Βαλέντσια μιλούν στον ΑγροΤύπο οι Πέτρος Μπλέτας και Αναστάσιος Γκολέμης, που είναι και βιοπαραγωγός, επισημαίνοντας πως το θέμα της έλλειψης εργατών έχει αντίκτυπο στις παραγγελίες, άρα και στις τιμές.

Για τη φετινή χρονιά στα πορτοκάλια Βαλέντσια μιλούν στον ΑγροΤύπο οι Πέτρος Μπλέτας και Αναστάσιος Γκολέμης, που είναι και βιοπαραγωγός, επισημαίνοντας πως το θέμα της έλλειψης εργατών έχει αντίκτυπο στις παραγγελίες, άρα και στις τιμές.

Σε 10 με 15 ημέρες εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί η συγκομιδή στα πορτοκάλια Βαλέντσια φετινής (2021-2022) εσοδείας, με το νομό Λακωνίας, να στέλνει στην αγορά τις τελευταίες ποσότητες, όπως άλλωστε συμβαίνει παραδοσιακά στη χώρα μας. Οι τιμές παραγωγού παίζουν ακόμα και σήμερα στα 25 έως και 40 λεπτά το κιλό για την πρώτη ποιότητα, ενώ τα Βαλέντσια παραδίδουν τη σκυτάλη τις επόμενες ημέρες στις Ναβαλίνες.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η συγκομιδή στα πορτοκάλια Βαλέντσια ολοκληρώνεται, αλλά εκτιμώ πως θα είχε ολοκληρωθεί αν υπήρχε επαρκές εργατικό δυναμικό, ώστε να εξυπηρετούνται οι παραγγελίες. Το πρόβλημα των εργατικών χεριών μας έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Από συζητήσεις που κάναμε με συναδέλφους εκτιμώ πως λόγω αυτής της δραματικής έλλειψης, έχουν χαθεί παραγγελίες-συμφωνίες για εξαγωγή Βαλέντσια σε Γαλλία, Ιταλία κ.λπ. Θεωρώ πως το 30-50% των παραγγελιών έχει χαθεί λόγω αυτού».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Αναστάσιου Γκολέμη, που είναι βιοπαραγωγός με ελιές και πορτοκάλια Βαλέντσια στην περιοχή της Σπάρτης. «Η έλλειψη εργατικών χεριών έχει περάσει σε άλλη διάσταση. Μόλις αρχίσει και η συγκομιδή της ελιάς, τα πράγματα, θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο, αφού οι ανάγκες είναι ακόμα πιο μεγάλες. Απ' ό,τι ακούγεται, η έλλειψη αγρεργατών έχει φέρει μείωση των ροών στην αγορά καθώς δεν γίνεται γρήγορα η συγκομιδή με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα και σε παραγγελίες στο εξωτερικό. Πιο σοβαρό ακούγεται πως είναι το πρόβλημα στην περιοχή της Σκάλας».

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
01/02/2023 03:00 μμ

Συνεχίζονται οι κοπές λεμονιών αλλά οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που φέρνει απογοήτευση στους παραγωγούς σε μια χρονιά που το κόστος καλλιέργειας είναι τόσο αυξημένο.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «οι θερμοκρασίες είναι για την εποχή σε καλά επίπεδα. Επίσης οι πρόσφατες βροχοπτώσεις βοήθησαν την καλλιέργεια. Οι τιμές παραγωγού όμως βρίσκονται σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Ήταν στα 35 λεπτά και έφτασαν στα 30 λεπτά. Πρώτη φορά έχουμε τον Ιανουάριο τοσο χαμηλές τιμές. Το κόστος όμως είναι αυξημένο για τους παραγωγούς. Κάτω από αυτή την τιμή δεν θα συμφέρει την συγκομιδή. Οι κοπές έχουν πάει πίσω λόγω εργατών και μειωμένης ζήτησης και υπάρχουν ακόμη ποσότητες στα δέντρα».

Από την πλευρά του ο λεμονοπαραγωγός και Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αιγιαλείας κ. Βασίλης Καρέλης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει ακόμη αρκετή παραγωγή ασυγκόμιστη στα δέντρα. Όμως φεύγουν σε χαμηλές τιμές τα λεμόνια αυτή την περίοδο. Η τιμή παραγωγού είναι στα 35 λεπτά το κιλό. Με τόσο υψηλό κόστος αυτή η τιμή δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς. Ζητάνε να πάει τουλάχιστον στα 40 λεπτά για να μπορούν να βγάλουν τα έξοδά τους. Σε συναντήσεις που είχα πρόσφατα με υπουργούς αναφέρθηκε στην μεγάλη διαφορά τιμών που υπάρχει από το χωράφι μέχρι το ράφι (στα 1,20 - 1,50 ευρώ το κιλό η λιανική). Ζητάμε να γίνονται έλεγχοι στην αγορά. Επίσης η Κομισιόν ζητά να κάνουμε ελέγχους στις εισαγωγές λεμονιών από Τουρκία. Η απάντηση όμως από το ΥπΑΑΤ είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να τους κάνει».

«Ελάχιστα έχουν απομείνει αυτή την εποχή τα λεμόνια που είναι για εμπορική εκμετάλλευση», αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την περιοχή της Σκάλας. «Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για τα λεμόνια η διακίνηση γινόταν με αργούς ρυθμούς και οι τιμές ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Πολλά λεμόνια έμειναν στο χωράφι», προσθέτει.

Πάντως οι εξαγωγές λεμονιών εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 36%. Συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου οι εξαγωγές ανήλθαν στους 5.392 τόνους, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα κυμαίνονταν στους 3.964 τόνους.

Τελευταία νέα
31/01/2023 03:01 μμ

Αυξημένη είναι η εμπορική ζήτηση αυτή την περίοδο για τα εσπεριδοειδή. Έχουν μπει σε καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές στα μανταρίνια και τα πορτοκάλια.

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο κύκλοι του εξαγωγικού εμπορίου, οι χαμηλές θερμοκρασίες στις αγορές της Ευρώπης είχαν σαν αποτέλεσμα να στραφεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών στα εσπεριδοειδή. Από την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όταν μειώθηκαν στο εξωτερικό τα αποθέματα των γιορτών των Χριστουγέννων, είχαμε μια αύξηση του εμπορικού ενδιαφέροντος, κάτι που οδήγησε σε αυξητική τάση και στις τιμές. Η ροή των εξαγωγών τώρα κινείται με κανονικούς ρυθμούς.

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές πορτοκαλιών Lane Late και Navel Late στην Αιτωλοακαρνανία και θα ακολουθήσουν οι άλλες περιοχές. 

Ζεστάθηκε επίσης η ζήτηση για τα μανταρίνια. Αυτή την εποχή έχουμε κοπές στα Ορτανίκ και της ποικιλίας Αφούρερ, που είναι μια όψιμη ποικιλία που ξεχωρίζει για την γυαλιστερή της φλοίδα (περίβλημα).

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 26 - 28 λεπτά το κιλό. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή πορτοκαλιών Lane Late και Navel Late. Προβλήματα δεν υπάρχουν και φαίνεται να υπάρχει ζήτηση.

Από την άλλη αυξήθηκε η ζήτηση για τα μανταρίνια Αφούρερ, που είναι νέα ποικιλία η οποία έχει αρκετό εμπορικό ενδιαφέρον και τιμή παραγωγού στα 45 λεπτά. Επίσης τα Ορτανίκ έχουν τιμή παραγωγού από 20 έως 33 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν μείνει πολύ λίγες ποσότητες στα πορτοκάλια Μέρλιν κυρίως στην Αργολίδα. Σε περίπου 10 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές για τα πορτοκάλια Lane Late και Navel Late. Επίσης έχουμε συγκομιδή στα μανταρίνια Νόβα και Ορτανίκ.

Η ζήτηση αυτή την εποχή στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές είναι καλή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια αύξηση στις τιμές παραγωγού. Αυτή την εποχή στα πορτοκάλια Μέρλιν οι τιμές (καθαρές) κυμαίνονται από 17 έως 20 λεπτά το κιλό. Στα μανταρίνια Νόβα από 40 έως 42 λεπτά και στα Ορτανίκ είναι σταθερές στα 25 λεπτά το κιλό. Ειδικότερα στα Ορτανίκ οι κοπές έχουν φτάσει στο 50% της παραγωγής. Στην περιοχή έχουν και λίγες ποσότητες Αφούρερ που εμπορικά μέχρι στιγμής κινούνται σε καλά επίπεδα». 

30/01/2023 12:59 μμ

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία «ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ» ΑΕΣ, στην Πυργέλα του Άργους, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Σύλλογοι Αργολίδας, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας κ. Κωνσταντίνος Πιπέρος, η αδιαφορία της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων μας αναγκάζει να κινητοποιηθούμε. Αποφασίσαμε την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, να βγάλουμε τα τρακτέρ στο δρόμο, με προσυγκέντρωση 11 η ώρα το πρωί, στην Πυργέλα. Θα ακολουθήσει πορεία στούς δρόμους του Άργους, πού θα καταλήξει στην ΔΕΗ Αργους.

Τα αιτήματά τους είναι:
1. Αγροτικό πετρέλαιο στη μάνικα (σαν το ναυτιλιακό).
2. Αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ με πλαφόν 0,07 ευρω ανά KWH.
3. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές.
4. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
5. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος 300 ευρω ανά στρέμμα, σε μια σειρά προϊόντα (πορτοκάλια, βερίκοκα) που έχουν πωληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής παρότι φτάνουν στην κατανάλωση αρκετές φορές ακριβότερα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των απωλειών αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιές από καιρικά φαινόμενα, φαινόμενα αισχροκέρδειας σε παραγωγούς και καταναλωτές κλπ.
6. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Να μην ισχύσει ο συμψηφισμός που αποφάσισε ο ΕΛΓΑ για την προκαταβολή ζημιάς 300 ευρώ/στρέμμα. Να προχωρήσει άμεσα η εκδίκαση των ενστάσεων με αποζημίωση στο πραγματικό ύψος της ζημιάς από τον παγετό σύμφωνα με την έκθεση της ΔΑΟΚ Αργολίδας.
7. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για έγκαιρες εκτιμήσεις - αποζημιώσεις.

27/01/2023 03:16 μμ

Οι τελευταίες προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για τη σεζόν 2022-2023.

Η παγκόσμια παραγωγή μανταρινιών το 2022/23 προβλέπεται μειωμένη κατά 1,2 εκατ. τόνους, (θα ανέλθει στους 36,6 εκατ. τόνους), λόγω της αναμενόμενης μείωσης στην Κίνα, το Μαρόκο και την Τουρκία, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η κατανάλωση αναμένεται να είναι χαμηλότερη, ενώ οι εξαγωγές προβλέπονται επίσης μειωμένες. Η παραγωγή της Κίνας εκτιμάται μειωμένη κατά 2%, σε 26,5 εκατομμύρια τόνους, λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων. Η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ αναμένεται να παραμείνουν οι κορυφαίες εξαγωγικές αγορές.

Στην ΕΕ, συνεχίζει το USDA, η παραγωγή προβλέπεται μειωμένη κατά 5%, σε 3 εκατ. τόνους, καθώς η υψηλότερη παραγωγή στην Ελλάδα λόγω των ευνοϊκών συνθηκών κατά τη διάρκεια της καρπόδεσης δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τη χαμηλότερη παραγωγή στην Ισπανία λόγω της ξηρασίας στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η κατανάλωση προβλέπεται χαμηλότερη μετά την κορύφωσή της το 2020/21 και το 2021/22, όταν οι καταναλωτές, λόγω του covid-19 αναζητούσαν φυσικές πηγές βιταμίνης C.

Από την άλλη, οι εισαγωγές προβλέπεται να μειωθούν με την αναμενόμενη επιστροφή στα κανονικά επίπεδα κατανάλωσης, ενώ οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν με τη μείωση των προμηθειών. Το Μαρόκο και η Νότια Αφρική αναμένεται να παραμείνουν οι κύριοι προμηθευτές. Η παραγωγή της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 330.000 τόνους (σε 1,5 εκατ. τόνους), καθώς ο παγετός επηρέασε την ανθοφορία. Οι εξαγωγές αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενώ η κατανάλωση θα μειωθεί λόγω των μειωμένων προμηθειών. Η παραγωγή του Μαρόκου προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 34% σε 900.000 τόνους λόγω της θερμικής καταπόνησης, της λειψυδρίας και του αυξημένου κόστους εισροών. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να παραμείνουν οι κορυφαίες εξαγωγικές αγορές. Η αμερικανική παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 23%, σε 820.000 τόνους, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και των υψηλότερων αποδόσεων στην Καλιφόρνια. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές είναι υψηλότερες με τις αυξημένες προμήθειες, ενώ οι εισαγωγές προβλέπονται μειωμένες.

Τέλος, στην Χιλή, η παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 67.000 τόνους (σε 237.000 τόνους), λόγω των αναμενόμενων ευνοϊκών καιρικών συνθηκών μετά τον περσινό παγετό και τις υψηλότερες αποδόσεις. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές προβλέπεται να ανακάμψουν με την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να παραμείνουν η κορυφαία εξαγωγική αγορά, καταλαμβάνοντας περίπου 95% του μεριδίου αγοράς.

Πορτοκάλια

Η παγκόσμια παραγωγή πορτοκαλιών για το 2022/23 εκτιμάται κατά 5% χαμηλότερη, σε 47,5 εκατομμύρια τόνους, καθώς η χαμηλότερη παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από μια μεγαλύτερη σοδειά στην Αίγυπτο. Η κατανάλωση και τα φρούτα που πηγαίνουν στη μεταποίηση είναι αμφότερα μειωμένα.

Η παραγωγή των ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθεί κατά 697.000 τόνους (σε 2,5 εκατομμύρια τόνους), το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 56 ετών. Οι αποδόσεις συνεχίζουν να μειώνονται στη Φλόριντα λόγω μεγάλου ποσοστού καρπόπτωσης. Η Καλιφόρνια προβλέπεται να παράξει υπερδιπλάσια ποσότητα πορτοκαλιών από τη Φλόριντα το 2022/23. Η κατανάλωση είναι σταθερή με λιγότερους καρπούς να πηγαίνουν στη μεταποίηση, ενώ οι εξαγωγές είναι χαμηλότερες με την πτώση της παραγωγής.

Η παραγωγή της Βραζιλίας προβλέπεται να μειωθεί κατά 408.000 τόνους (στα 16,5 εκατομμύρια τόνους), λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη διάρκεια της δεύτερης άνθισης, με αποτέλεσμα τη μειωμένη καρπόδεση. Η κατανάλωση και τα φρούτα προς μεταποίηση προβλέπονται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η παραγωγή της Κίνας προβλέπεται ελαφρώς αυξημένη, σε 7,6 εκατομμύρια τόνους, σε ύψος ρεκόρ δηλαδή, λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Η κατανάλωση προβλέπεται αυξημένη λόγω της υψηλότερης παραγωγής, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν λιγότεροι καρποί για μεταποίηση. Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν λόγω της υψηλότερης ζήτησης και οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν με την αύξηση των αποθεμάτων. Η παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να μειωθεί κατά 13% σε 5,9 εκατομμύρια τόνους λόγω των ξηρών και ασυνήθιστα θερμών συνθηκών του καλοκαιριού στην Ισπανία και την Ιταλία. Η μειωμένη εγχώρια διαθεσιμότητα αναμένεται να αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από τις εισαγωγές. Ως αποτέλεσμα, η νωπή κατανάλωση, τα φρούτα για μεταποίηση και οι εξαγωγές μειώνονται με τις χαμηλότερες προμήθειες. Η Αίγυπτος και η Νότια Αφρική αναμένεται να συνεχίσουν να είναι οι κύριοι προμηθευτές.

Η παραγωγή του Μεξικού προβλέπεται να μειωθεί κατά 395.000 τόνους στα 4,2 εκατομμύρια λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στο βορειοανατολικό Μεξικό που επηρέασε περισσότερο τις πολιτείες Tamaulipas και Nuevo Leon. Ενώ τα φρούτα προς μεταποίηση μειώνονται με τη μειωμένη παραγωγή, η κατανάλωση παραμένει αμετάβλητη και οι εξαγωγές αμετάβλητες. Η παραγωγή της Αιγύπτου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 600.000 τόνους σε 3,6 εκατομμύρια τόνους λόγω της αυξημένης έκτασης καλλιέργειας και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας που ευνόησαν την καρπόδεση. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν λόγω της υψηλότερης προσφοράς, ενώ μεγαλύτερο ποσοστό της προσφοράς αναμένεται να κατευθυνθεί προς τις εξαγωγές για να καλυφθεί η υψηλή παγκόσμια ζήτηση για το φρούτο. Οι κυριότερες εξαγωγικές αγορές αναμένεται να περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Η παραγωγή της Νότιας Αφρικής προβλέπεται αυξημένη κατά 3% σε 1,7 εκατομμύρια τόνους ως αποτέλεσμα των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της ελαφρώς υψηλότερης συγκομισθείσας έκτασης. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές (σε επίπεδο ρεκόρ για τρίτη συνεχή χρονιά) εκτιμάται ότι θα αυξηθούν με τις μεγαλύτερες διαθέσιμες προμήθειες. Η Νότια Αφρική εξάγει πορτοκάλια σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά.

18/01/2023 01:05 μμ

Πέρυσι δόθηκε από τον ΕΛΓΑ προκαταβολή 150 ευρώ το στρέμμα στα εσπεριδοειδή για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022.

Για τα πορίσματα ζημιάς έγιναν από τους παραγωγούς ενστάσεις για τις οποίες ακόμη δεν έχουν γίνει οι επανεκτιμήσεις.

Όμως ήδη ο ΕΛΓΑ, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Μονεμβασίας, κ. Ηρακλής Τριχείλης έχει ξεκινήσει και παίρνει τα χρήματα πίσω με συμψηφισμούς με ποσά από ζημιές σε άλλες καλλιέργειες π.χ. Συκιές, πριν καν περατωθεί η διαδικασία των επανεκτιμήσεων.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

κ. Γεώργιο Γεωργαντά

Επιστολή Δημάρχου Μονεμβασίας σε Έλγα Γεωργαντά

Πέρυσι δόθηκε από τον ΕΛΓΑ προκαταβολή 150 € ανά στρέμμα στα εσπεριδοειδή για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022.

Για τα πορίσματα ζημιάς έγιναν από τους παραγωγούς ενστάσεις για τις οποίες ακόμη δεν έχουν γίνει οι επανεκτιμήσεις!!!

Όμως ήδη ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει και παίρνει τα χρήματα πίσω με συμψηφισμούς με ποσά από ζημιές σε άλλες καλλιέργειες π.χ. Συκιές, πριν καν περατωθεί η διαδικασία των επανεκτιμήσεων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ

18/01/2023 12:29 μμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή πορτοκαλιών με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω της έλλειψης εμπορικού ενδιαφέροντος αλλά και εργατών. Οι τιμές παραγωγού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος καλλιέργειας.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας και μέλος του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «κάναμε μεγάλο αγώνα να παραμείνει στη νέα ΚΑΠ η συνδεδεμένη στα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση. Παραλαβές πορτοκαλιών γίνονται από τα εργοστάσια χυμοποίησης. Ακόμη όμως δεν έχουν ανακοινωθεί οι εφαρμοστικές διατάξεις και εγκύκλιοι για την επιλεξιμότητα των ποσοτήτων που θα παραδοθούν για χυμοποίηση για τη συνδεδεμένη στα πορτοκάλια. Από την πλευρά της ΕΘΕΑΣ έχουμε ανακοινώσει να γίνεται η τήρηση των περσυνών διαδικασιών.

Όσον αφορά την εμπορία οι εξαγωγές πορτοκαλιών, μέχρι 31/12, παρουσιάζουν μείωση κατά 10% σε σχέση με πέρσι. Αυτή την περίοδο οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 18 έως 21 λεπτά το κιλό. Μιλάμε για πολύ χαμηλές τιμές που δεν μπορούν να καλύψουν το αυξημένο κόστος. Η ποικιλίες που κόβουν τώρα είναι τα Νάβελ αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιες ποσότητες Ναβελίνες.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλειψης εργατών γης αλλά και εργατών στα τυποποιητήρια. Οι κοπές γίνονται με αργούς ρυθμούς το ίδιο και η συσκευασία. Παρά τις διακρατικές συμφωνίες με χώρες του τρίτου κόσμου (Αίγυπτο και Μπαγκλαντές) εμείς δεν έχουμε δει ακόμη κανένα εργάτη να έρθει. Αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή».

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Πόρκος, παραγωγός και μέλος του Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Στράτου Αγρινίου, «βρισκόμαστε στα τελειώματα στις Ναβελίνες. Οι κοπές γίνονται με αργούς ρυθμούς. Φέτος αν και είχαμε ένα καλό ξεκίνημα στη συνέχεια οι τιμές παραγωγού βρίσκονται συνεχώς σε χαμηλά επίπεδα κάτω του κόστους καλλιέργειας. Δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για το πορτοκάλι και οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι όταν αναγκάζονται να το πουλοάνε σε τόσο χαμηλές τιμές. Αυτή την εποχή δίνουν τιμή παραγωγού από 11 έως 12 λεπτά».

Ο κ. Νίκος Γκίζας, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτας, «η κατάσταση είναι απογοητευτική για τους παραγωγούς. Αν και οι καιρικές συνθήκες είναι καλές γίνονται ελάχιστες κοπές στον κάμπο λόγω μειωμένης ζήτησης. Οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «αυτή την περίοδο έχει αρχίσει να κινείται κάπως η αγορά. Όμως μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών θα μείνουν αδιάθετες. Υπάρχει μηδενική ζήτηση σε πορτοκάλια ποικιλίας Ναβελίνας, ενώ μεγάλες ποσότητες παραμένουν ασυγκόμιστες. Όλη την φετινή εμπορική περίοδο η ζήτηση ήταν υποτονική στα πορτοκάλια. Εξαίρεση ήταν δύο εβδομάδες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων που - όπως κάθε χρόνο - έχουμε καλή ροή των εξαγωγών. 

Αναγκαία είναι η στήριξη από την Πολιτεία με ενίσχυση του αυξημένου κόστους προς αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς τους. Επίσης θα πρέπει να λυθεί, έστω και με προσωρινά μέτρα, το πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης. Από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου ζητάμε να υπάρξει απόσυρση ποσοτήτων για δωρεάν διανομή σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και δομές φιλοξενίας εντός της χώρας γιατί θα μείνουν ασυγκόμιστα πολλά φρούτα και θα εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια». 

17/01/2023 04:15 μμ

Η καλοκαιρία έφερε την ωρίμανση πολύ πιο γρήγορα, λένε οι παραγωγοί.

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να μπει στο... φουλ η συλλογή των συγκεκριμένων μεγαλόκαρπων μανταρινιών, αν και σε περιοχές, όπως η Αιτωλοακαρνανία, έχει αρχίσει δειλά-δειλά. Στις υπόλοιπες πάντως περιοχές της χώρας (και κυρίως στη Σκάλα Λακωνίας), όπου εντοπίζεται και ο βασικός όγκος παραγωγής, η συγκομιδή θα αρχίσει πιο μετά.

Ο έμπορος εσπεριδοειδών κ. Λάμπρος Κότσαλος, από το Μεσολόγγι δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι στα μανταρίνια Ortanique δεν έχουν ακόμα γίνει μεγάλες πράξεις, γιατί είναι νωρίς ακόμα και οι παραγωγοί κάνουν ως επί το πλείστον δοκιμαστικές κοπές. Σύμφωνα με τον κ. Κότσαλο, το φορτίο στην περιοχή αναμένεται αρκετά μειωμένο στα συγκεκριμένα μανταρίνια, λόγω του ότι πολλοί είναι οι αγρότες που φεύγουν από την συγκεκριμένη ποικιλία, γιατί αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα και όπως λέγεται υπάρχει σοβαρό ζήτημα από κορυφοξήρα. Κατά τα άλλα, λέει ο κ. Κότσαλος στην περιοχή γενικώς υπάρχει απογοήτευση για την κατάσταση στα εσπεριδοειδή (Ναβαλίνες, Κλημεντίνες κ.λπ.), ως προς τις τιμές και την απορρόφηση, με εξαίρεση τα Νόβα, που έχουν μια καλύτερη πορεία.

Ο καλός καιρός έχει ωριμάσει γρήγορα τον καρπό στα Ortanique και αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να κοπούν τα πρώτα μανταρίνια, τονίζει από την πλευρά του ο έμπορος γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νεοχώρι Μεσολογγίου, κ. Ηλίας Μαυράκης. Όπως εξηγεί, τα συγκεκριμένα δέντρα έχουν πολύ καλές αποδόσεις και δίνουν καλά κιλά, αν προσεχθούν, αλλά στην περιοχή του Μεσολογγίου τα κτήματα σταδιακά μειώνονται, γιατί έχει εμφανιστεί κορυφοξήρα και υπάρχουν πολλές ζημιές. Μάλιστα, οι παραγωγοί στρέφονται σε άλλες ποικιλίες τα τελευταία χρόνια. Πέρσι, σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη, οι τιμές παραγωγού στα Ortanique ήταν στα επίπεδα των 23-25 λεπτών το κιλό στο ξεκίνημα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, είχαν γίνει πράξεις και με 30 λεπτά στον παραγωγό. Φέτος, υπάρχει κάποια παραγωγή στην περιοχή, αλλά σίγουρα είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ο κ. Δημήτρης Κολώνιας, παραγωγός εσπεριδοειδών, αλλά και μεσίτης από την περιοχή Λεσινίου Μεσολογγίου τόνισε στον ΑγροΤύπο πως ήδη έχουν αρχίσει και γίνονται κοπές και η τιμή επί του αυτοκινήτου είναι γύρω στα 31 λεπτά το κιλό, σε σχετικά ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα. Η ποιότητα είναι καλή και υπάρχει παραγωγή, ενώ ο καιρός τα έχει ευνοήσει και έχει μπει ο κόσμος και κόβει καθώς τέλειωσαν οι Κλημεντίνες και τα Νόβα. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν βγει πολλές ζημιές στο συγκεκριμένο είδος στην περιοχή του Μεσολογγίου και οι αγρότες πάνε σε άλλες ποικιλίες. Σε περιπτώσεις καλών και περιποιημένων κτημάτων στην περιοχή, οι στρεμματικές αποδόσεις μπορεί να αγγίξουν και τους 3,5 με 4 τόνους.

Την προσοχή των παραγωγών, αλλά και των αρμόδιων Αρχών ελέγχου εφιστά την ίδια ώρα ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφορικά με το θέμα των πρώιμων κοπών, καθώς υπάρχει, όπως αναφέρει κίνδυνος κίνδυνος να δυσφημιστεί σε Ελλάδα, αλλά και εξωτερικό, η ποιότητα των Ελληνικών φρούτων, την στιγμή, μάλιστα, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δεν έχουν ακόμα τελειώσει ούτε οι κοπές σε άλλες ποικιλίες (π.χ. Κλημεντίνες κ.λπ.). Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη «αναμένεται η συγκομιδή να ξεκινήσει όχι πριν τις 15 Φεβρουαρίου και αναμένεται καλή παραγωγή στη χώρα μας».

17/01/2023 10:40 πμ

Δεν πρέπει να περιμένουν και πολλά πράγματα οι αγρότες της Άρτας, που έχουν χάσει το εισόδημά τους από την κλιματική κρίση.

Στη βουλή συζητήθηκε η υπ' αριθμόν 301/9-1-2023 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Άρτας του Κινήματος Αλλαγής κ. Χρήστου Γκόκα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Προβλήματα για τους παραγωγούς μανταρινιών στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος».

Εξ όσων είπε ο υπουργός κ. Γεωργαντάς, οι παραγωγοί δεν πρέπει να περιμένουν και πολλά πράγματα. «Σωστά αναφέρετε ότι δυστυχώς οι περιπτώσεις που περιγράφονται των ζημιών που έχουν προκληθεί είναι από αυτές οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν αποτελούν μια άμεση ζημία, ακριβώς επειδή κυρίως είναι από ασθένειες λόγω αυξημένων τιμών υγρασίας και υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Αυτές οι διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες δημιουργούν ζήτημα στην ποιότητα των προϊόντων. Βεβαίως, όπου υπήρχε η δυνατότητα της κάλυψης από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, το πράξαμε και άμεσα και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό. Απλά να θυμίσω εδώ –είναι γνωστά φαντάζομαι σε εσάς- ότι για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 καταβλήθηκαν 4.485.000 ευρώ στις εσπεριδοκαλλιέργειες. Επίσης για ζημία στα ακτινίδια από ανεμοθύελλα τον Μάιο 2022 καταβλήθηκαν αποζημιώσεις ύψους 3.200.000 ευρώ και συνολικά δηλαδή 7.808.000 ευρώ. Και τέλος έχουμε και τις ζημίες από χαλάζι, που έγιναν Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2022, οι οποίες κι αυτές έχουν πάρει τον δρόμο της πληρωμής τους», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.

Ωστόσο εξήγησε πως «τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα και πρέπει να μην υπάρξει κάποιος εκτροχιασμός, τον οποίο αργότερα να κληθούμε να πληρώσουμε ακριβότερα, αλλά υπάρχει και ένα πλαίσιο κανονιστικό, το οποίο θα πρέπει να τηρείται σε σχέση με τις καταβολές αυτών των χρημάτων. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι οι αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας τα λεγόμενα «De Minimis» έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο ανά τριετία και αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο ανά τριετία που είναι μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, είναι γνωστό σε όλους πόσο είναι, πρέπει η αξιολόγησή του να γίνεται με μεγάλη προσοχή από το Υπουργείο. Κατανοούμε τις ανάγκες όλων των περιοχών των αγροτών μας, που θέλουμε να τους στηρίξουμε αλλά οφείλουμε να κάνουμε μια ιεράρχηση που ξεκινάει από τις ζημιογόνες καλλιέργειες. Δεν θέλω να πω τώρα αν η συγκεκριμένη που αναφέρετε είναι ή δεν είναι, γίνεται τεκμηρίωση ανά περίπτωση. Προσπαθούμε, δηλαδή, πρώτα να απευθυνθούμε σε αυτούς που η καλλιέργειά τους, λόγω όλων των ειδικών συνθηκών τις οποίες περιγράφουμε κατέστη ζημιογόνος και μετά να δούμε αν μπορούμε να στηρίξουμε και κάποιους οι οποίοι είχαν μια σχετική μείωση του εισοδήματός τους. Αυτή την ιεράρχηση είμαστε υποχρεωμένοι να την κάνουμε και αυτό κάνουμε αυτό το διάστημα το Υπουργείο, προσπαθώντας να εξαντλήσουμε και με τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις και με τη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

16/01/2023 12:45 μμ

Συζητήθηκε στο πλαίσιο ερώτησης Πουλά (ΠΑΣΟΚ) στη βουλή το ενδεχόμενο για ενισχύσεις.

Για καθεστώς μεγάλης ανασφάλεια και αβεβαιότητας στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας με την αυγή του νέου έτους και μετά από μία πολύ δύσκολη χρονιά που σημαδεύτηκε από τις ζημιές του παγετού του Ιανουαρίου 2022 και τις παλινωδίες τις κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο αποζημίωσής τους έκανε λόγο ο κ. Πουλάς από το ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο είχαν καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ προκαταβολές για τις εν λόγω ζημιές και στη συνέχεια τον Οκτώβριο είχαν κοινοποιηθεί τα πορίσματα των ζημιών τα οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις έδιναν ποσοστά ζημιάς πολύ μικρότερα από τα αναμενόμενα, δεν ανταποκρίνονταν στο μέγεθος της ζημιάς που είχε προκληθεί και εκφράστηκαν φόβοι για επιστροφές προκαταβολών από τους παραγωγούς. Για τον λόγο αυτό κατατέθηκαν χιλιάδες ενστάσεις για την εξέταση των οποίων δεν υπάρχει ακόμη καμία ενημέρωση, σημείωσε. Επιπλέον, πρόσθεσε πως προβλήματα εντοπίζονται και στη συγκομιδή και διάθεση πορτοκαλιών και μανταρινιών. Ειδικότερα, η απορρόφηση των πορτοκαλιών γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι εξαγωγές πορτοκαλιών από 1/10/22 έως 31/12/2022 ανέρχονται σε 45.402.605 κιλά ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ανέρχονταν σε 48.829.827 κιλά. Οι μέχρι τώρα εξαγωγές αφορούν κυρίως τις Ναβαλίνες καθώς η συγκομιδή του Μέρλιν ξεκινάει τώρα. Η ετήσια παραγωγή του νομού Αργολίδας ανέρχεται σε 350.000 τόνους. Πρόβλημα υπάρχει και στην απορρόφηση της Kλημεντίνης, όπου δεν συγκομίστηκε το σύνολο της παραγωγής στην ώρα της και πλέον οι ποσότητες που έμειναν στα χωράφια παρουσιάζουν προβλήματα ποιότητας, που καθιστούν ανέφικτη την διάθεση τους μέσω των εξαγωγών.

Απαντήσεις Γεωργαντά

Σε σχέση με παρακρατήσεις ποσών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε παραγωγούς, που ανέφερε ο κ. Πουλάς, ο ΥπΑΑΤ σημείωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να έγινε κάτι τέτοιο. Για τις εφαρμοστικές που απαιτούνται για τη συνδεδεμένη στο πορτοκάλι χυμού, τόνισε, πως θα εκδοθούν το επόμενο διάστημα. Για το ενδεχόμενο ενισχύσεων κατά το πρότυπο των μήλων στα πορτοκάλια, αρκέστηκε να πει πως ναι μεν οι εξαγωγές υπολείπονται σε ποσότητες από πέρσι, αλλά δεν... έχει τελειώσει η χρονιά, οπότε πρέπει να συνεκτιμηθεί κι αυτό σε ενδεχόμενες αποφάσεις...

11/01/2023 05:03 μμ

Έχουν μπει... μέσα για μέσα με τα κόστη παραγωγής και τις ζημιές φωνάζουν οι αγρότες της περιοχής.

Μια χρονιά με αρνητικό ως επί το πλείστον... πρόσημο για τους παραγωγούς μανταρινιών Κλημεντίνης στην Αιτωλοακαρνανία, η εφετινή, αλλά και γενικότερα για τα εσπεριδοειδή.

Όπως καταγγέλλει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από την Κατοχή Μεσολογγίου, κ. Μάκης Καλόκληρος, ο καιρός (παρατεταμένη ζέστη και υγρασία), σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος, αλλά και επάρκειας εργατικών χεριών, οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό τους αγρότες-παραγωγούς εσπεριδοειδών και κατ' επέκταση την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Καλόκληρο, οι αυξήσεις στα κόστη παραγωγής ήταν... απαγορευτικές φέτος, αλλά τα μανταρίνια δεν είχαν την απορρόφηση, που ενδεχομένως περίμεναν οι χιλιάδες παραγωγοί που έχουν επενδύσει στις συγκεκριμένες καλλιέργειες. Όλο αυτό, έχει αφήσει στο δέντρο μεγάλο ποσοστό της παραγωγής που πλήττεται και από τις βροχές, ενώ οι έμποροι προσφέρουν στους παραγωγούς μόλις 10 λεπτά το κιλό. Ο κ. Καλόκληρος κάνει λόγο για κοροϊδία και ζητά από τους αρμόδιους φορείς να κινηθεί η διαδικασία για de minimis έναντι του εισοδήματος που χάνουν.

«Οι τιμές που δίνονται στους παραγωγούς αυτή την περίοδο, δεν ξεπερνούν τα 15 λεπτά. Υπάρχει μεγάλη απογόητευση στον αγροτικό κόσμο, που δεν ξέρει πώς θα ανταποκριθεί στα έξοδα της νέας χρονιάς. Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής είναι αμάζευτο ακόμα στα δέντρα και οι προοπτικές δεν είναι καλές», επιβεβαιώνει και από την πλευρά του ο παραγωγός και έμπορος από το Μεσολόγγι, κ. Λάμπρος Κότσαλος.

11/01/2023 02:20 μμ

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά απέστειλαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κι ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, με θέμα τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στη φετινή παραγωγή των εσπεριδοειδών και κυρίως των μανταρινιών Κλημεντίνες στην περιοχή της ΠΕ Άρτας.

Στην επιστολή ζητούν από τον Υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί το εισόδημα των εσπεριδοκαλλιεργητών της περιοχής της ΠΕ Άρτας, δεδομένου ότι οι παραπάνω ζημιές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Όπως αναφέρουν εξαιτίας των πολλών και παρατεταμένων βροχοπτώσεων του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες πάνω από τις συνήθεις για την εποχή που διανύουμε, δημιουργήθηκαν προβλήματα σήψεων των καρπών ιδιαίτερα της ποικιλίας κλημεντίνης καθώς και καρπόπτωσης, ενώ παρατηρήθηκε επίσης πρόωρη αποκόλληση του φλοιού των καρπών.

Εκτιμάται ότι από τη συνολική παραγωγή 30.000 τόνων μανταρινιών θα υπάρχει απώλεια 13.000 - 15.000 τόνων μανταρινιών, τα οποία θα μείνουν ασυγκόμιστα ως μη εμπορεύσιμα.

Ο κ. Κώστας Τσόγκας, παραγωγός από την Άρτα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόβλημα έχουν οι Κλημεντίνες ενώ στα Νόβα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή τους. Στις Κλημεντίνες έχουμε μεγάλες ποσότητες που δεν έχουν συγκομιστεί και σαπίζουν στα δέντρα. Τα μανταρίνια δεν ήταν εμπορεύσιμα και οφείλεται στις παρατεταμένες βροχοπτώσεις αλλά και στις απότομες εναλλαγές των θερμοκρασιών. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει αυτές τις ζημιές. Αν και το αναφέρουμε σχεδόν κάθε χρόνο, καμία θετική ανταπόκριση δεν υπάρχει. Όμως και οι Κλημεντίνες που πωλήθηκαν είχαν μέση τιμή στα 28 λεπτά το κιλό (μικτά). Σε πολλές περιπτώσεις η τιμή τους έφτασε ακόμη και στα 24 λεπτά».

Τα προβλήματα στα μανταρίνια έφερε στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση, ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Γκόκας. Ο κ. Γκόγκας ερωτά τον Υπουργό κ. Γεωργαντά εάν είναι στις προθέσεις του ΥπΑΑΤ η στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, και εάν θα καλυφθεί η απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών μανταρινιών μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ή άλλων προγραμμάτων.

11/01/2023 11:12 πμ

Αρχίζουν και βολιδοσκοπούν τους παραγωγούς οι έμποροι.

Ο κ. Παναγιώτης Βαλασωτήρης από το Μεσολόγγι καλλιεργεί 2.000 δέντρα με πορτοκάλι Lane Late στην περιοχή του πρώην δήμου Οινιάδων και στο Βάλτο και όπως λέει στον ΑγροΤύπο, φέτος υπάρχει καλύτερη παραγωγή από πέρσι, αλλά και ποιότητα. Τέλη του μήνα με αρχές Φεβρουαρίου εκτιμά, πως θα αρχίσει η συλλογή, ενώ το θετικό είναι πως ήδη οι έμποροι και οι μεσάζοντες βολιδοσκοπούν τους αγρότες και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Πέρσι, όπως μας είπε ο ίδιος, έκοψε το πορτοκάλι στις αρχές Φεβρουαρίου με τιμή καθαρά 24 λεπτά το κιλό.

Για ένα όψιμο πορτοκάλι που εμπορικά κάθε χρόνο έχει γενικώς καλύτερη προοπτική κάνει λόγο από την πλευρά του για τα Lane Late o γεωπόνος, αλλά και παραγωγός, από την Κατοχή Μεσολογγίου, κ. Παναγιώτης Ρόμπολας. Όπως αναφέρει αναμένονται πολύ καλές ποιότητες, τα πρώτα πορτοκάλια θα κοπούν αρχές Φεβρουαρίου, αλλά το θετικό είναι πως δεν υπάρχουν ζημιές και η υψηλή ποιότητα κυριαρχεί. Αυτό που αναμένεται να δυσκολέψει τους παραγωγούς, παρά το γεγονός ότι μαζεύτηκαν ήδη οι Καλαμών και τα πιο πολλά μανταρίνια, είναι η έλλειψη εργατικών, καθώς οι περισσότεροι Αλβανοί εργάτες, έχουν αποχωρήσει.

Στο νομό Αργολίδας τα κτήματα με Lane Late είναι διάσπαρτα, αλλά όχι και πάρα πολλά, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος δεν υπάρχει μεγάλο φορτίο στα δέντρα, οι δε κοπές θα αργήσουν, καθώς προηγούνται οι κοπές στα Μέρλιν, αυτή την περίοδο και αργότερα, που είναι και αρκετά στην περιοχή. Τα Μέρλιν κόβονται με 18-20 λεπτά μικτά και η κατάσταση πάει... χάλια, τονίζει, καθώς δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα. Όσο για τα Lane Late ο κ. Φάκλαρης επισημαίνει πως θα αρχίσουν να μαζεύονται περί τα τέλη Μαρτίου στην Αργολίδα. Πέρσι τα Lane στην Αργολίδα είχαν ξεκινήσει με 30-32 λεπτά το κιλό.

Στη Λακωνία, τέλος, όπως μας είπαν παραγωγοί και έμποροι, η συγκομιδή αργεί ακόμα και αναμένεται προς τον Απρίλιο με καλή μάλιστα παραγωγή. Τώρα κόβονται Ναβαλίνες ακόμα, αλλά και Μέρλιν και η αγορά αρχίζει και κινείται. Στα Lane, όπως και κάθε χρόνο συνήθως υπάρχει καλή παραγωγή, οι δε τιμές είναι πάντα οι υψηλότερες της χώρας.

04/01/2023 01:46 μμ

Να δώσει de minimis ο Γεωργαντάς, όπως δίνει σε άλλες περιοχές και προϊόντα, ζητούν οι αγρότες.

Με αρνητικό πρόσημο βγαίνει η χρονιά σε Κλημεντίνες και Νόβα, ως αποτέλεσμα της αναιμικής ζήτησης και της έλλειψης εργατικών χεριών. Χιλιάδες οικογένειες σε πολλές ζώνες παραγωγής έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, με την πολιτεία και το ΥπΑΑΤ, να είναι πλέον επιβεβλημένο να παρέμβουν με όποια εργαλεία διαθέτουν.

Ο κ. Θανάσης Κερασιώτης, παραγωγός Κλημεντίνης από την περιοχή των Καλυβίων, λίγο έξω από το Αγρίνιο, μια περιοχή με μακρά παράδοση και στα εσπεριδοειδή δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι εξαρχής η χρονιά ήταν προβληματική για τις Κλημεντίνες στην περιοχή, αλλά και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, καθώς πέρασε χαλάζι δυο και τρεις φορές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα και στην ποιότητα. Πλέον, τονίζει ο ίδιος, όπως έχει εξελιχθεί και εμπορικά η χρονιά, ευτύχημα θα είναι να μη μείνει στο δέντρο το προϊόν, καθώς η ζήτηση είναι πεσμένη. Σύμφωνα με τον κ. Κερασιώτη, σε αυτό έχει συμβάλλει ο ζεστός καιρός, που δεν ευνοεί την κατανάλωση εσπεριδοειδών κι ενώ οι τιμές παίζουν κάτω από τα 20 λεπτά στις συμβατικές Κλημεντίνες. Τα βιολογικά πάντως έπιασαν στο ξεκίνημα γύρω στα 38 λεπτά το κιλό, με τα ερτγατικά όμως στα επίπεδα των 11-12 λεπτών, αντί 8 πέρσι.

Πληροφορίες από την περιοχή του Μεσολογγίου, που τελευταία έχει μεγάλη ανάπτυξη στα εσπεριοδειδή, κάνουν λόγο για τιμές που δεν καλύπτουν καν το κοστολόγιο, της τάξης ακόμα και των 15 λεπτών ανά κιλό.

Στην κοντινή Άρτα, οι παραγωγοί της περιοχής παρουσιάζουν δραματική την κατάσταση που επικρατεί, αφού ο μεγαλύτερος όγκος του προϊόντος, παραμένει αμάζευτος, δεν υπάρχει ζήτηση και οι αγρότες παρακαλάνε τους εμπόρους για να πουλήσουν προϊόν. Όπως αναφέρει ο κ. Κώστας Παντελής, που καλλιεργεί 20 στρέμματα με Κλημεντίνες κοντά στην πόλη της Άρτας, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η συνεχιζόμενη έως και σήμερα έλλειψη στα εργατικά χέρια, αφού ακόμα κι αν υπάρξει έμπορος που θα θέλει το προϊόν, ο παραγωγός δεν είναι σε θέση να κάνει τη συλλογή. Και μίλαμε μάλιστα για ένα άριστο ποιοτικά προϊόν.

Καλύτερη είναι η κατάσταση για τις Κλημεντίνες στην Αργολίδα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει κάτσει γενικώς η αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Καραγιάννη, παραγωγό με Κλημεντίνες από την περιοχή του Ναυπλίου, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα γίνονταν κοπές στις Κλημεντίνες με μικτή τιμή το ανώτερο 45 λεπτά, με ένα κόστος για τα κοπτικά στα 6,5 λεπτά. Τις τελευταίες ημέρες όμως και παρά τις πολύ καλές ποιότητες, η αγορά έχει φρενάρει, κάτι στο οποίο συντελεί και το γεγονός ότι συμπέφτει και η κοπή των Νόβα, που είναι και αρκετά στην περιοχή.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ντόκος, παραγωγός από την Αργολίδα «στις Κλημεντίνες συνεχίζονται αν και με αργό ρυθμό οι κοπές. Έχουν μείνει περιβόλια πίσω, γιατί είχαν αρχίσει στο μεσοδιάστημα οι κοπές και στα Νόβα. Οι ποιότητες είναι καλές, αλλά οι τιμές στις Κλημεντίνες δεν ξεπερνούν τα 35 με 40 λεπτά μικτά, με τα κόστη της κοπής να αγγίζουν και τα 12 λεπτά το κιλό». Σύμφωνα με τον κ. Ντόκο, τα Νόβα έχουν σχεδόν τελειώσει, με τις τιμές παραγωγού στα 45 λεπτά μικτά και τα κοπτικά (έξοδα) στα 8 με 10 λεπτά ανά κιλό.

Στη Λακωνία τέλος παρά πολλά είναι τα κτήματα με Κλημεντίνες που έμειναν χωρίς να μαζευτούν οι καρποί. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Μένεγας, παραγωγός από την περιοχή, με Κλημεντίνες και Νόβα «η χρονιά φέτος είναι δύσκολη από την άποψη της ζήτησης και των τιμών. Οι περισσότερες Κλημεντίνες έχουν μείνει στα δέντρα. Προσωπικά κατάφερα να κόψω την περασμένη εβδομάδα με 25 λεπτά καθαρά. Στα Νόβα φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα από τους εμπόρους, αλλά δεν παύει να είναι δύσκολη η σεζόν. Ποιοτικά είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Όμως το κόστος παραγωγής είναι υψηλό, στα 300 ευρώ το στρέμμα για τα Νόβα. Όμως και οι στρέμματικές αποδόσεις είναι καλές, καθώς με 10-20 στρέμματα, ανάλογα και το κτήμα, μπορεί να πάρεις 6-7 τόνους το στρέμμα».

03/01/2023 01:24 μμ

Τα εργοστάσια χυμοποίησης άρχισαν να παραλαμβάνουν όπως κάθε χρόνο ποσότητες πορτοκαλιών αλλά έως σήμερα δεν έχουν βγει οι εφαρμοστικές διατάξεις και εγκύκλιοι για την επιλεξιμότητα των ποσοτήτων που θα παραδοθούν για χυμοποίηση.

Ουσιαστικά οι παραγωγοί παραδίδουν τα πορτοκάλια χωρίς να γνωρίζουν τι θα ισχύσει στη νέα ΚΑΠ για την συνδεδεμένη.

Πάντως στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ αναφέρει ότι λόγω της Πράσινης Συμφωνίας στην ΕΕ η συνδεδεμένη στα πορτοκάλια (που αφορά αρδευόμενες καλλιέργειες) θα χορηγηθεί υπό την προϋπόθεση ότι εκτός από την συμβατότητα με την Οδηγία - πλαίσιο για τα νερά, θα τηρηθεί ολόκληρη η εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων (Νόμος 3199/2003). Επιπλέον, εκτός από τα παραπάνω στοιχεία, που εφαρμόζονται άμεσα στην Κοινοτική νομοθεσία, θα γίνονται αναφορές που θα προκύπτουν από διασταυρωτικούς ελέγχους μεταξύ των αρχών διαχείρισης της πολλαπλής συμμόρφωσης και των αρχών ελέγχου χρήσης νερού (φορείς λεκάνης απορροής). 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ για το τι θα ισχύσει με τη νέα περίοδο της ΚΑΠ στην συνδεδεμένη των πορτοκαλιών που πάνε προς χυμοποίηση. Ήδη όμως έχουν ξεκινήσει οι βιομηχανίες χυμού να παραλαμβάνουν πορτοκάλια».

Από την πλευρά της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) με στόχο να μην χαθούν ενισχύσεις από τα μέλη της που ήδη ξεκίνησαν να παραδίδουν ποσότητες πορτοκαλιών για χυμοποίηση, εφιστά την προσοχή στην τήρηση των περσυνών διαδικασιών.

Ο κ. Φάνης Λάζαρης, Διευθυντής του συνεταιριστικού εργοστασίου ΑΣΣΕ Αμυκλών «Λακωνία» αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε ξεκινήσει να παραλαμβάνουμε πορτοκάλια (Νάβελ και Ναβαλίνες) που πάνε για χυμοποίηση. Ακόμη όμως δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για το τι θα ισχύσει με την συνδεδεμένη ενίσχυση». 

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας και μέλος του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «κάναμε μεγάλο αγώνα να παραμείνει στη νέα ΚΑΠ η συνδεδεμένη στα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό κ. Γεωργαντά τον ενημερώσαμε για το θέμα. Σαν ΕΘΕΑΣ καλέσαμε τα μέλη μας να κάνουν ότι έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια. Περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα να βγουν οι εφαρμοστικές διατάξεις. Αν δεν γίνει αυτό θα έχουμε νέα συνάντηση με τον υπουργό στο ΥπΑΑΤ».

«Παραδίνουμε τα πορτοκάλια αλλά δεν γνωρίζουμε το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης που θα πάρουμε», τονίζει στον ΑγροΤύπο η κ. Άννα Λαμπάδα, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σταθέικων της Αργολίδας.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ισχύει το κατά ελάχιστο 700 κιλά ανά στρέμμα (7 τόνους πορτοκάλια ανά εκτάριο) το μέρος της παραγωγής που μπορεί να διατεθεί προς χυμοποίηση. Δεν έχουμε άλλη πληροφόρηση για τις εφαρμοστικές διατάξεις», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης. 

02/01/2023 04:19 μμ

Τι αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στην τελευταία του έκθεση.

Για το 2022/23 η παραγωγή πορτοκαλιού στην ΕΕ αναμένεται στα 5,8 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 12% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και οφείλεται στη μείωση της παραγωγής κυρίως σε Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες παράγουν πάνω από το 50 και 25% των πορτοκαλιών της ΕΕ αντίστοιχα. Στην Ισπανία η μείωση της παραγωγής προβλέπεται να φθάσει και το 20%, αναφέρει το USDA, λόγω της ξηρασίας στην καρπόδεση που επηρέασε τις αποδόσεις. Στην Ιταλία, τονίζει το USDA, η παραγωγή πορτοκαλιού προβλέπεται να μειωθεί ελαφρά, σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, καθώς η ξηρασία στην Σικελία έπληξε μεταξύ άλλων και τις όψιμες ποικιλίες. Αντίθετα στην Ελλάδα, τονίζει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η παραγωγή πορτοκαλιών, η οποία όμως μαστίζεται από εξευτελιστικές τιμές, αναμένεται αυξημένη περίπου 4% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Στην Πορτογαλία, το ποσοστό μείωσης της παραγωγής το 2022/23 εκτιμάται σε σχέση με ένα χρόνο πριν, μεταξύ 20 και 30% κι ενώ στην Ισπανία παρατηρείται επέκταση των φυτειών.

Αναφορικά με τις τιμές, σύμφωνα με τον πίνακα ελέγχου εσπεριδοειδών της ΕΕ, το 2022/23 ξεκίνησε με τις μέσες τιμές του πορτοκαλιού στην ΕΕ σε υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ως αποτέλεσμα των μειώσεων στην παραγωγή. Την ίδια ώρα, η κατανάλωση φρέσκου πορτοκαλιού, όμως λέει το USDA, μειώθηκε το 2021/22 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ως αποτέλεσμα του ελέγχου της πανδημίας που στο ξεκίνημά της είχε τροφοδοτήσει τη ζήτηση για προϊόντα με βιταμίνες, όμως μετά... ξεφούσκωσε. Στην ΕΕ, περίπου το 80% των πορτοκαλιών της ΕΕ καταναλώνονται φρέσκα.

Σε σχέση με το εμπόριο, τώρα, το 2022/23, οι εισαγωγές πορτοκαλιών στην ΕΕ αναμένεται να μειωθούν κάτω από τα επίπεδα της προηγούμενης σεζόν, παρά τη σημαντική μείωση της παραγωγής πορτοκαλιού στην ΕΕ, ως απάντηση στην επιβράδυνση της εσωτερικής ζήτησης. Παρόλο που τα πορτοκάλια αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη παραγωγή εσπεριδοειδών στην ΕΕ, εμφανίζουν έλλειμμα στις εισαγωγές. Η ΕΕ εισήγαγε κατά μέσο όρο 870 χιλιάδες τόνους φρέσκων πορτοκαλιών τα τελευταία πέντε χρόνια, κυρίως από χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, το Μαρόκο, τη Ζιμπάμπουε κ.λπ. Η ΕΕ είναι ηγέτης παγκοσμίως στις εξαγωγές φρέσκου πορτοκαλιού.

Όσον αφορά τέλος γενικά την παραγωγή εσπεριδοειδών στην ΕΕ, για το έτος 2022/23, προβλέπεται αυτή να φτάσει στα 10,5 εκατ. τόνους, με την αύξηση του πληθωρισμού να επηρεάζει αρνητικά τα διαθέσιμα εισοδήματα των καταναλωτών και κατ' επέκταση την ζήτηση.

02/01/2023 10:06 πμ

Η ΕΘΕΑΣ καλεί τα μέλη της να πράξουν... ό,τι και πέρσι, μέχρις ότου εκδώσει οδηγίες το ΥπΑΑΤ.

Ύστερα από αγώνα των Ομάδων Παραγωγών Εσπεριδοειδών της ΕΘΕΑΣ αλλά και με τη θετική συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η χυμοποίηση πορτοκαλιών συμπεριλήφθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2027, που εγκρίθηκε πρόσφατα και θα συνεχίσουν οι παραγωγοί να λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση και για την περίοδο 2023-2027.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ, επειδή:

1) έως τώρα δεν έχουν βγει οι εφαρμοστικές διατάξεις και εγκύκλιοι για την επιλεξιμότητα των ποσοτήτων που θα παραδοθούν για χυμοποίηση,

2) τα εργοστάσια χυμοποίησης άρχισαν να παραλαμβάνουν όπως κάθε χρόνο ποσότητες πορτοκαλιών μελών των συνεταιρισμών και των ομάδων μας.  

Καλούμε τα μέλη μας να πράξουν ακριβώς ότι έκαναν και την προηγούμενη περίοδο όσον αφορά τις διαδικασίες και τα παραστατικά παράδοσης των πορτοκαλιών προς χυμοποίηση, μέχρι το Υπουργείο να εκδώσει άμεσα τις αντίστοιχες εφαρμοστικές αποφάσεις.

Στόχος μας είναι να μην χαθούν ενισχύσεις από τα μέλη μας που ήδη ξεκίνησαν να παραδίδουν ποσότητες για χυμοποίηση.

27/12/2022 02:31 μμ

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στις 22 Δεκεμβρίου 2022.

Όπως αναφέρει το USDA, η παραγωγή εσπεριδοειδών στην Τουρκία το 2022-2023 αναμένεται μειωμένη, εξαιτίας των απωλειών από τον παγετό του Μαρτίου του 2022, ο οποίος έπληξε τα δέντρα στην περίοδο της ανθοφορίας και ειδικά τα πορτοκάλια. οι τιμές στο ράφι αντίθετα, αναμένεται να αυξηθούν λόγω της χαμηλότερης διαθεσιμότητας, των μικρότερων στρεμματικών αποδόσεων, αλλά και του αυξανόμενου κόστους εισροών που πιέζει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Το USDA εκτιμά πως οι πρώιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών που έχουν συνήθως λεπτή φλούδα καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά κυρίως, ενώ οι ποικιλίες με πιο χοντρή φλούδα που αντέχουν περισσότερο και στις μεταφορές προωθούνται για εξαγωγή.

Το USDA εκτιμά για τη σεζόν 2022-2023 πως οι εξαγωγές της Τουρκίας σε εσπεριδοειδή θα μειωθούν, με εξαίρεση τα μανταρίνια, κυρίως λόγω του περιορισμού της ζήτησης. Οι Τούρκοι εξαγωγείς πιστεύουν ότι η ζήτηση από τις άλλες μεγάλες αγορές τους, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ρωσία και η μέση Ανατολή θα παραμείνει σταθερή Ειδικά, η ζήτηση από τη Ρωσία αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η Ιταλία και η Ισπανία δεν μπορούν να κάνουν εξαγωγή λόγω των κυρώσεων. Αν και οι εξαγωγές εσπεριδοειδών αυξάνουν σε ποσότητα, τα έσοδα από τις εξαγωγές μειώνονται εδώ και χρόνια. Η Τουρκία πουλάει εσπεριδοειδή σε τιμές 50% φθηνότερα από ό,τι πριν μια δεκαετία, κάτι που οφείλεται και στον υψηλό πληθωρισμό. Οι κύριες ανησυχίες των Τούρκων εξαγωγέων εσπεριδοειδών έχουν να κάνουν με την αστάθεια των αγορών σε Ρωσία και Ουκρανία, λόγω του πολέμου και της επαπειλούμενης ύφεσης στην Ευρώπη.

Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα μανταρίνια συγκαταλέγονται στη λίστα των προϊόντων που το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας ενδέχεται να αποφασίσει να περιορίσει τις εξαγωγές, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την αγορά κατά το 2022. Σύμφωνα με το USDA, είναι περιορισμένες πλέον οι επενδύσεις που γίνονται στην Τουρκία, όπως επίσης και η έρευνα για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών εσπεριδοειδών. Οι εκπρόσωποι του κλάδου μάλιστα πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τον κλάδο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.

22/12/2022 11:45 πμ

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι καιρικές συνθήκες σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας στα μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνης.

Εκτός των προβλημάτων από το μειωμένο εμπορικό ενδιαφέρον και την υποτονική ζήτηση, που έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν μειωμένες τιμές, οι καιρικές συνθήκες η υγρασία και οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή.

Ο κ. Κώστας Τσόγκας, παραγωγός από την Άρτα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη υπάρχουν μεγάλες ποσότητες που δεν έχουν συγκομιστεί στα δέντρα. Όμως η υγρασία και οι βροχοπτώσεις έχουν αρχίσει να δημιουργούν προσβολές από μύκητες αλλά και καρπόπτωση. Αυτό σημαίνει ότι πολλές ποσότητες θα είναι μη εμπορεύσιμες. 

μανταρίνια ζημιές

Μεγάλο μέρος της παραγωγής θα μείνει ασυγκόμιστο και οι παραγωγοί θα έχουν μεγάλη οικονομική ζημιά. Ήδη στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Άρτας, επισκέφτηκαν χωράφια με μανταρίνια, στην Αγία Παρασκευή, τα Κολομόδια και το Γλυκόριζο, όπου συναντηθήκαν με παραγωγούς. 

Κοινή διαπίστωση όλων μας, είναι ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής μανταρινιών θα σαπίσει. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν για το 35% της παραγωγής. Ως το πιο πιθανό αίτιο, αναφέρεται ότι είναι οι έντονες βροχοπτώσεις και αμέσως μετά, υψηλές θερμοκρασίες. Αποτέλεσμα, να σαπίζουν τα μανταρίνια, όσο καλά και αν τα έχεις ραντίσει.

Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει αυτές τις ζημιές. Αν και το αναφέρουμε σχεδόν κάθε χρόνο, καμία θετική ανταπόκριση δεν υπάρχει. Θα πρέπει η Πολιτεία να επανεξετάσει τη στάση της και να σταθεί δίπλα στους αγρότες».

21/12/2022 04:01 μμ

Ξεκίνησαν αυτές τις ημέρες σε κάποιες περιοχές οι κοπές πορτοκαλιών ποικιλίας Μέρλιν αν και υπάρχουν ακόμη αρκετές ποσότητες από Ναβαλίνες που δεν έχουν συγκομιστεί.

Οι τιμές παραγωγού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η ζήτηση υποτονική. Ο υψηλός πληθωρισμός στις καταναλωτικές αγορές και η γενικότερη οικονομική ατμόσφαιρα στην ΕΕ δεν ευνοεί την κατανάλωση πορτοκαλιών και λοιπών οπωροκηπευτικών. Θα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει μέτρα στήριξης των παραγωγών για να μην υπάρξει εγκατάλειψη των καλλιεργειών.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Πόρκος, παραγωγός και μέλος του Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Στράτου Αγρινίου, «στην περιοχή συνεχίζονται οι κοπές στις Ναβαλίνες. Οι τιμές παραγωγού είναι στα 15 - 16 λεπτά το κιλό. Ξεκίνησαν από 21 λεπτά αλλά όταν αυξήθηκαν οι ποσότητες μειώθηκε η τιμή. Φέτος υπάρχει καλή ποσοτικά παραγωγή και οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις που υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες δεν δημιούργησαν πρόβλημα στα πορτοκάλια. Το 80% της παραγωγής πάει για εξαγωγή και υπάρχει πρόβλημα. Έχουμε αυξημένο κοστολόγιο που έχει φτάσει στα 13 λεπτά και όταν οι παραγωγοί πουλάνε στα 15 λεπτά ουσιαστικά απαξιώνεται η καλλιέργεια. Ήδη πολλοί παραγωγοί σκέφτονται να προχωρήσουν σε εκρίζωση των δέντρων και να προχωρήσουν σε φύτευση ελιών». 

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή της Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες εδώ και δέκα ημέρες είναι καλές και δεν δημιουργούν πρόβλημα στις κοπές εσπεριδοειδών. Για τα πορτοκάλια Ναβαλίνες δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον με χαμηλές τιμές που δεν εξασφαλίζουν σε καμιά περίπτωση ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς. Στα πορτοκάλια Lane Late αναμένεται η συγκομιδή να ξεκινήσει από τα μέσα Ιανουαρίου και οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε μια καλή παραγωγή».

Ο κ. Σπύρος Τάτσης, παραγωγός από την Θεσπρωτία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή κόβουν πορτοκάλια στα 20 λεπτά το κιλό. Πριν μια εβδομάδα η τιμή παραγωγού έφτανε στα 25 λεπτά αλλά στη συνέχεια μειώθηκε. Οι καιρικές συνθήκες πάντως μέχρι στιγμής έχουν βοηθήσει την συγκομιδή.   

Ο κ. Νίκος Γκίζας, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτας, «η κατάσταση είναι απογοητευτική για τους παραγωγούς. Αν και οι καιρικές συνθήκες είναι καλές γίνονται ελάχιστες κοπές στον κάμπο λόγω μειωμένης ζήτησης αν και έχουμε σε λίγες ημέρες Χριστούγεννα. Οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος. Γίνονται λίγες κοπές στις Ναβαλίνες και δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για τα Μέρλιν. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να ζητήσει από την ΕΕ να γίνει απόσυρση της παραγωγής εσπεριδοειδών λόγω του πολέμου και της έκτακτης κατάστασης που έχει η δημιουργηθεί, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Αυτή την εποχή δεν υπάρχει ρευστότητα στους παραγωγούς».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός και εξαγωγέας εσπεριδοειδών από την Λακωνία, «φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τα πορτοκάλια με την αγορά να είναι «μουδιασμένη». Αν και άλλες χρονιές πριν τις γιορτές υπήρχε εμπορικό ενδιαφέρον φέτος με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας έχουμε μεγάλη μείωση της ζήτησης. Αυτή την εποχή κόβουμε Ναβαλίνες αλλά με πολύ μειωμένους ρυθμούς. Τα προηγούμενα χρόνια θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει κοπές στα Μέρλιν αλλά οι παραγωγοί περιμένουν να τελειώσουν οι Ναβαλίνες που έχουν μείνει απούλητες. Μετά τις 15 Ιανουαρίου εκτιμώ ότι θα ξεκινήσουν οι κοπές στα Μέρλιν. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα από 15 έως 20 λεπτά».

Η κ. Άννα Λαμπάδα, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σταθέικων της Αργολίδας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «με πολύ μεγάλη δυσκολία γίνεται το εμπόριο πορτοκαλιών. Στον συνεταιρισμό έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε την συγκομιδή στις Ναβαλίνες αλλά στις άλλες περιοχές οι κοπές γίνονται με αργούς ρυθμούς. Το βάρος έχει πέσει στα μανταρίνια που υπάρχει καλύτερη ζήτηση επειδή δεν υπάρχουν πολλοί εργάτες γης. Οι Ναβαλίνες ξεκίνησαν από 35 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού αλλά αυτή την εποχή η τιμή έχει μειωθεί στα 25 λεπτά για την καλή ποιότητα αν και πολλοί πουλάνε μέχρι και 20 λεπτά. Έχουν ξεκινήσει να γίνονται και κοπές στα Μέρλιν αλλά είναι μικρές ποσότητες με τιμές στα 20 λεπτά. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που πάνε πίσω οι κοπές πορτοκαλιών επειδή υπάρχει καλή ζήτηση στα μανταρίνια».

Από την πλευρά του ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησαν οι κοπές με μικρές ποσότητες των πορτοκαλιών Μέρλιν. Η τιμή παραγωγού όμως είναι σε χαμηλά επίπεδα στα 20 λεπτά το κιλό (μικτά). Παράλληλα συνεχίζονται οι κοπές στις Ναβαλίνες και υπάρχει αρκετή παραγωγή ακόμη στα δέντρα, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 22 λεπτά».

20/12/2022 03:10 μμ

Το συγκεκριμένο μανταρίνι καλλιεργείται κυρίως στο νομό Λακωνίας, όπου και έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις.

Με καλές προοπτικές αναμένονται αρχές με μέσα Γενάρη οι πρώτες κοπές στα μανταρίνια Οrtanique, ειδικά στην περίπτωση που τα Nova, συνεχίσουν στη Λακωνία, με καλό τέμπο, όπως σήμερα. Στον αντίποδα, στην Αιτωλοακαρνανία, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μικρή παραγωγή, καθώς λίγα είναι πλέον τα φουλ παραγωγικά κτήματα, με τους παραγωγούς να δοκιμάζουν, άλλες, όψιμες ποικιλίες, ενώ και στην Αργολίδα, είναι ελάχιστα τα συγκεκριμένα μανταρίνια.

Στη Λακωνία, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα, φέτος αναμένεται να ξεκινήσουν κοπές στα μανταρίνια Οrtanique στις 10 με 15 Ιανουαρίου. Υπάρχει καλή παραγωγή και επίσης καλή ποιότητα, δεδομένου ότι δεν καταγράφηκαν προβλήματα από τον καιρό (παγετούς, καύσωνες κ.λπ.). Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα, μια καλή χρονιά στη Λακωνία η παραγωγή αγγίζει τους 15.000 τόνους. «Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των Οrtanique φεύγει σε ξένες αγορές, ωστόσο κάποια διατίθενται και στην εσωτερική αγορά. Φέτος αναμένουμε καλή παραγωγή, αλλά και ποιότητα, καθώς έως σήμερα οι καιρικές συνθήκες, το ευνόησαν το προϊόν. Επίσης, σημαντικό είναι πως το μανταρίνι το Nova πάει καλά εμπορικά, έχει ζήτηση και αφήνει στον παραγωγό της Λακωνίας 30 και 35 λεπτά ανά κιλό καθαρά σήμερα. Εκτιμώ, πως αν συνεχιστεί και έως το Γενάρη η ίδια κατάσταση με τα Νόβα, τότε στο ξεκίνημα τα Οrtanique, θα αρχίσουν φέτος, με καλύτερες τιμές απ' ό,τι πέρσι. Την περσινή χρονιά οι πρώτες τιμές ήταν στα 22-23 λεπτά, αλλά μετέπειτα η τιμή ανήλθε στα 30 λεπτά περίπου». Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα, το καλό στα Οrtanique, είναι πως κάθε χρόνο, έχουν σχεδόν σταθερή παραγωγή και απόδοση, δηλαδή δεν έχουν διακύμανση, ενώ στρεμματικά, σε σχέση π.χ. με τα πορτοκάλια Βαλέντσια, πιάνουν και τα διπλάσια κιλά στο στρέμμα. Σε γενικές γραμμές, καταλήγει ο κ. Μπλέτας, μιλάμε για όχι πολύ απαιτητική καλλιέργεια, η οποία σημειωτέον δεν χρειάζεται πολύ και δραστικό κλάδεμα.

Στην περιοχή της Λακωνίας έχει έδρα η Apostolakos Orange, που ασχολείται με την παραγωγή, αλλά και το χονδρικό εμπόριο. Όπως μας είπαν από την συγκεκριμένη εταιρεία, οι κοπές πρέπει να αναμένονται στα τέλη του Ιανουαρίου, αλλά κι αυτό με επιφύλαξη, ανάλογα τη ζήτηση και πώς θα πάει το εμπόριο δηλαδή. Όσον αφορά το ύψος της παραγωγής και φέτος, αναμένεται καλή και χωρίς προβλήματα, μιας και το συγκεκριμένο είδος, δίνει κάθε χρόνο καλές αποδόσεις.

Σε άλλες ποικιλίες στρέφονται στο Μεσολόγγι

Λίγα είναι τα καλά κτήματα που έχουν απομείνει με μανταρίνια Οrtanique στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου Νεοχωρίου Μεσολογγίου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο, από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Μαυράκης, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στην πόλη του Νεοχωρίου (πρώην δήμος Οινιάδων). Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία των κτημάτων που μπήκαν την τελευταία δεκαετία στην περιοχή, δεν πήγαν πολύ καλά, με αποτέλεσμα, οι αγρότες να στρέφονται σε άλλες ποικιλίες, όψιμες κυρίως που έχουν μεγάλη ζήτηση. Τέτοιες είναι τα Afourer και τα Mandalate, που μπαίνουν στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου.

13/12/2022 12:58 μμ

Συνεχίζονται οι κοπές λεμονιών αν και με προβλήματα λόγω της έλλειψης εργατών. Οι συνεχιζόμενες βροχές και η αυξημένη υγρασία σε κάποιες περιοχές δημιουργούν προβλήματα στους παραγωγούς. Η ζήτηση είναι σε καλά επίπεδα και οι τιμές φτάνουν μέχρι τα 45 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, «λόγω εορτών των Χριστουγέννων έχει αυξηθεί η ζήτηση και οι τιμές παραγωγού. Αυτή την εποχή έχουν φτάσει μέχρι και στα 35 λεπτά το κιλό. Θετικό είναι ότι δεν έχουμε φέτος πολλές εισαγωγές από Τουρκία.

Φέτος η παραγωγή ήταν όψιμη και πήγε πίσω η παραγωγή. Τώρα έχουν μείνει ακόμη λίγες ποσότητες Ιντερντονάτο. Κοπές κάνουμε κυρίως στα λεμόνια της ποικιλίας Μαγληνά. Αν κια το προηγούμενο διάστημα είχαμε ξηρασία οι τελευταίες βροχοπτώσεις και υγρασίες κάνουν τους παραγωγούς να φοβούνται τις προσβολές από μύκητες. Όσοι έχουν παραγωγή στα δέντρα πρέπει να κάνουν ψεκασμούς με χαλκούχα.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με εργάτες γης. Δύσκολα βρίσκουμε συνεργεία και μπορεί να φύγουν ανά πάσα στιγμή και να πάνε σε άλλο χωράφι. Με εξέλιξη την συγκομιδή ελιάς για ελαιοποίηση πολλοί εργάτες πάνε εκεί γιατί έχει καλά μεροκάματα. 

Ο ήπιος χειμώνας με τις υψηλές θερμοκρασίες είχε σαν αποτέλεσμα να έχουν ανθίσει τα Ιντερντονάτο. Αυτό που φοβόμαστε τώρα είναι να μην έχουμε κανένα παγετό και πάθουν ζημιά τα δέντρα».

Ο Κώστας Κάτσακλας, παραγωγός και έμπορος από την Πρέβεζα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουμε συνεχόμενες βροχοπτώσεις. Η υγρασία είναι επικίνδυνη για την παραγωγή. Επίσης όσο βρέχει δεν μπορούμε να κάνουμε ψεκασμούς. 

Το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης ήρθε και θα μείνει για πολλά χρόνια. Δεν είναι εύκολο να βρεις εργάτες. Οι κοπές λεμονιών έχουν μειωθεί. Οι τιμές στην εγχώρια αγορά είναι στα 30 - 35 λεπτά το κιλό και για τη Λαχαναγορά στα 43 έως 45 λεπτά. Η ζήτηση παραμένει σταθερή».

Ο έμπειρος παραγωγός - γεωπόνος και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου - Τραγάνας, Κώστας Πάππας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή μας οι βροχές δεν έχουν δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην παραγωγή αλλά αντίθετα την έχουν βοηθήσει. Τώρα κάνουμε κοπές κυρίως Μαγληνά και λίγα Ιντερντονάτο που έχουν απομείνει. Φέτος είχαμε μια οψίμιση στην παραγωγή λόγω της ξηρασίας. Το θετικό είναι ότι υπάρχει ζήτηση και οι τιμές αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 45 λεπτά». 

Πάντως οι εξαγωγές λεμονιών πάνε καλά μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος Εξαγωγέων του Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές λεμονιών από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου μέχρι τις 9/12/2022 ανέρχονται σε 2.611 τόνους. Η ποσότητα αυτή είναι αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή κατά 70,8% (1.529 τόνους).

12/12/2022 12:36 μμ

Σύσκεψη των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Αργολίδας για φλέγοντα ζητήματα στην ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ πραγματοποιείται την ερχόμενη Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ ΑΕΣ ΑΕ την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19,00 μ.μ. (απόγευμα), στα γραφεία της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ ΑΕΣ, στην Πυργέλα Αργους, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των ΔΣ των Αγροτικών Συνεταιρισμών με κύρια θέματα, τα αναπάντητα ερωτήματα του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ, γιά τον παγετό του Ιανουαρίου 2022, καθώς επίσης και τα προβλήματα στην συγκομιδή των εσπεριδοειδών της τρέχουσας περιόδου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Θωμάς Φάκλαρης από τον Συνεταιρισμό του Σκαφιδακίου Αργολίδος, κύριο θέμα είναι τί θα γίνει με τα νέα, διορθωμένα πορίσματα για τις ζημιές από τον παγετό, που αναμένει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής. Θυμίζουμε ότι έχουν καταβληθεί 300 ευρώ το στρέμμα ως προκαταβολή. Μετά έγινε συζήτηση και ειπώθηκε πως θα γίνει εξόφληση τέλη Νοέμβρη, κάτι που δεν έτρεξε. Κι αυτό γιατί έχει καθυστερήσει η διαδικασία με την κοινοποίηση των πορισμάτων, των νέων, που αναμένουν οι παραγωγοί, ελπίζοντας πως δεν θα υποχρεωθούν να συμψηφίσουν τυχόν υπόλοιπα με μελλοντικές αποζημιώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Φάκλαρη, ένα ακόμα ζήτημα που θα συζητηθεί είναι αυτό της απορρόφησης στα πορτοκάλια και μανταρίνια, αλλά και των εμπορικών τιμών.

09/12/2022 05:40 μμ

Με μειωμένους ρυθμούς γίνονται οι κοπές στις Κλημεντίνες, ενώ έχουν ξεκινήσει σε κάποιες περιοχές και τα μανταρίνια Νόβα που πάνε αυτή την περίοδο κυρίως για εξαγωγή. Οι καιρικές συνθήκες και η έλλειψη εργατών δημιουργούν προβλήματα στις κοπές.

Ο κ. Σπύρος Τάτσης, παραγωγός από την Θεσπρωτία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι κοπές στις Κλημεντίνες γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Οφείλεται στις βροχοπτώσεις αλλά κυρίως στην έλλειψη εργατών γης. Επίσης η παραγωγή φέτος είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Απομένει ένα ποσοστό περίπου 40% της παραγωγής είναι ασυγκόμιστο. Αυτή την εποχή υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 30 λεπτά το κιλό. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές για τα μανταρίνια Νόβα. Οι έμποροι μιλάνε για τιμές γύρω στα 35 λεπτά. Οι βροχές έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στα χωράφια και πολλά έχουν πλημμύρες. Θα πρέπει όμως και οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ να προχωρούν σε καθαρισμό στις γράνες (αυλάκι ποτίσματος) που γεμίζουν με ιζήματα (λάσπες), πέτρες, κλαδιά και φύλλα».  

Ο κ. Κώστας Τσόγκας, παραγωγός από την Άρτα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη υπάρχει παραγωγή που δεν έχει συγκομιστεί. Οι βροχές δημιουργούν πρόβλημα όπως και η έλλειψη εργατών γης. Δεν υπάρχουν συνεργεία και οι τιμές στα κοπτικά έχουν φτάσει στα 13 - 14 λεπτά το κιλό. Πάντως υπάρχει ζήτηση από τους εμπόρους για μανταρίνια. Οι τιμές παραγωγού (μικτά) για τις Κλημεντίνες είναι αυτή την εποχή στα 30 - 32 λεπτά το κιλό. Για τα Νόβα ακούγονται τιμές στα 35 έως 40 λεπτά».

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή της Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησαν εδώ και μια εβδομάδα οι κοπές μανταρινιών Νόβα. Είναι θετικό ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες δεν είχαμε βροχές και μπορούμε να μπούμε στα χωράφια για να κάνουμε συγκομιδή. Οι παραγωγοί φοβούνται τις βροχοπτώσεις και το προηγούμενο διάστημα έκαναν αυξημένες κοπές. Δεν υπάρχουν όμως συνεργεία με εργάτες για να γίνουν οι κοπές. Για αυτό καθυστερεί η συγκομιδή. Ειδικά στις Κλημεντίνες οι κοπές γίνονται αργά και το εμπορικό ενδιαφέρον δεν είναι μεγάλο. Τα Νόβα αυτή την στιγμή έχουν τιμή παραγωγού στα 30 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Γιάννης Παπαδήμας, που είναι βιοκαλλιεργητής εσπεριδοειδών από την Αιτωλοακαρνανία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκινήσαμε τις κοπές μανταρινιών Νόβα. Οι τιμές παραγωγού είναι στα 30 λεπτά (καθαρά). Δεν υπάρχει ζήτηση όμως για βιολογικά μανταρίνια και αναγκάζομαι να τα πουλήσω σαν συμβατικά. Επίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης που καθυστερεί τις κοπές».

Από την πλευρά του όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, εκ μέρους του Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου Αργολίδας, «οι παραγωγοί φοβήθηκαν τις βροχές γιατί δημιουργούν μυκητολογικά προβλήματα στα μανταρίνια και προχώρησαν μαζικά σε κοπές Κλημεντίνης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πέσουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες και να πιεστούν οι τιμές. Οι Κλημεντίνες για εξαγωγή έχουν τιμή παραγωγού στα 40 λεπτά (μικτά). Επίσης έχει ξεκινήσει και η συγκομιδή μανταρινιών Νόβα που πάνε για εξαγωγές με τιμές στα 45 - 47 λεπτά το κιλό. Στην εγχώρια αγορά κυριαρχούν αυτή την εποχή οι Κλημεντίνες».

Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, «στην περιοχή εδώ και περίπου 20 ημέρες έχουν ξεκινήσει οι κοπές μανταρινιών Νόβα. Υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον κυρίως για εξαγωγή. Αυτή την περίοδο οι τιμές παραγωγού (καθαρά) είναι από 30 έως 35 λεπτά το κιλό. Οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει πολύ στη συγκομιδή και το μόνο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών. Τα μανταρίνια έχουν τα τελευταία χρόνια κερδίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών στις διεθνείς αγορές σε αντίθεση με τα πορτοκάλια που αντιμετωπίζουν προβλήματα ειδικά οι επιτραπέζιες ποικιλίες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μανταρίνια είναι πιο εύκολα στο ξεφλούδισμα». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος Εξαγωγέων του Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές μανταρινιών (Κλημεντίνες και Νόβα) από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου μέχρι τις 9/12/2022 ανέρχονται σε 51.177 τόνους. Η ποσότητα αυτή είναι αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή κατά 5,3% (48.590 τόνους) και λίγο μειωμένη σε σχέση με την προπέρσινη κατά -3,8% (53,214 τόνους).