Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έκαναν την εμφάνισή τους Ιταλοί έμποροι, στα 27 λεπτά πήγαν τα Βαλέντσια

12/07/2021 12:29 μμ
Άρχισε να υπάρχει μια αυξημένη εμπορική ζήτηση με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού στα πορτοκάλια Βαλέντσια να τσιμπά προς τα πάνω. Για τα καλής ποιότητας πορτοκάλια έχουμε κοπές στα 27 λεπτά το κιλό.

Άρχισε να υπάρχει μια αυξημένη εμπορική ζήτηση με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού στα πορτοκάλια Βαλέντσια να τσιμπά προς τα πάνω. Για τα καλής ποιότητας πορτοκάλια έχουμε κοπές στα 27 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «έκαναν την εμφάνισή τους οι Ιταλοί έμποροι και άρχισε να «ανοίγει» η αγορά. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή την εποχή έχουμε έλλειψη εργατών γης με αποτέλεσμα να πάνε πίσω οι κοπές.

Για τα καλής ποιότητας πορτοκάλια οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 23 έως 27 λεπτά το κιλό. Υπάρχουν όμως πολλά που έχουν ποιοτικά προβλήματα και πάνε προς χυμοποίηση».

Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές παραγωγού από τα 22 λεπτά που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, έφτασαν σήμερα στα 25 λεπτά το κιλό. Αυτή την εποχή έχουμε μια ζήτηση και οι εξαγωγείς αγοράζουν από παραγωγούς. Πάντως σε κάποιες περιοχές (Μολάοι κ.α.) οι παραγωγοί δεν κόβουν και αναμένουν για καλύτερες τιμές».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «στην περιοχή υπάρχει ακόμη παραγωγή. Πολλοί παραγωγοί περιμένουν μέχρι το τέλος του μήνα να δουν πως θα κυμανθούν οι τιμές για να μπουν στα χωράφια να κάνουν συγκομιδή. Επίσης ήρθαν στην περιοχή Βούλγαροι έμποροι που ζητάνε να αγοράσουν πορτοκάλια». 
 

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
24/09/2021 01:32 μμ

Λίγες χιλιάδες τόνοι πορτοκάλια Βαλέντσια έχουν μείνει στη Λακωνία που πηγαίνουν κυρίως στην εγχώρια αγορά. Η ζήτηση αυτή την εποχή είναι μεγάλη, αφού δεν υπάρχει άλλη ποικιλία στην χώρα. Η συγκομιδή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου. 

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, που καλλιεργεί 100 στρέμματα με πορτοκάλια Βαλέντσια στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν απομείνει περίπου 3 έως 5 χιλιάδες τόνοι πορτοκαλιών Βαλέντσια. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση αυτή την εποχή στην εσωτερική αγορά. Τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η φετινή εμπορική περίοδος για τα Βαλέντσια. 

Οι τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 27 έως 30 λεπτά το κιλό. Κάποια λίγα πολύ καλής ποιότητας μπορούν να πιάσουν τιμή μέχρι και 40 λεπτά. 

Από τις 25 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των πρώιμων Ναβαλίνων. Η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη. Τα τελευταία 20 χρόνια προσπαθούμε να ξεκινήσουμε τις κοπές αυτής της ποικιλίας με αρχική τιμή στα 40 λεπτά που στη συνέχεια όταν αυξηθούν οι ποσότητες θα μειωθεί στα 25 λεπτά».

Ο κ. Δημήτρης Μανιατάκος, που είναι παραγωγός πορτοκαλιών Βαλέντσια καλλιεργεί 500 στρέμματα και έχει τυποποιητήριο στην περιοχή της Γλυκόβρυσης Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την περίοδο έχουμε μεγάλη ζήτηση για πορτοκάλια. Η ποιότητα όμως δεν είναι καλή και πολλά δεν είναι εμπορεύσιμα επειδή έχουν ταλαιπωρηθεί από τους συνεχόμενους καύσωνες του καλοκαιριού. Τουλάχιστον ακόμη για 15 ημέρες αναμένεται να συνεχιστεί η συγκομιδή τους. Η τιμή παραγωγού επί δέντρου κυμαίνεται από 25 μέχρι 30 λεπτά το κιλό.

Θα ακολουθήσει η συγκομιδή των ποικιλιών Ναβελίνας και Νάβελ. Συγκεκριμένα οι Ναβελίνες αναμένεται να ξεκινήσουν κοπές από 20 Οκτωβρίου. Οι ποσότητες είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «έχουν μείνει μικρές ποσότητες πορτοκαλιών Βαλέντσια στην περιοχή. Οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι από την φετινή πορεία των τιμών. Πολλά από τα πορτοκάλια που είναι δέντρα έχουν ποιοτικά προβλήματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχει προβληματισμός λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους καλλιέργειας (λιπάσματα, ενέργεια κ.α.). Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού στα πορτοκάλια φτάνει το ανώτερο τα 30 λεπτά το κιλό».

Τελευταία νέα
23/09/2021 01:04 μμ

Εδώ και μια εβδομάδα ξεκίνησε η συγκομιδή λεμονιών στα κύρια παραγωγικά κέντρα λεμονιού της χώρας μας. Η ζήτηση είναι όμως υποτονική λόγω του μεγάλου αριθμού εισαγόμενων λεμονιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κάνουν με χαμηλούς ρυθμούς τις κοπές των λεμονιών περιμένοντας να ζεσταθεί η αγορά.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου μας είπε τα εξής: «αρχίσαμε συγκομιδή εδώ και μια εβδομάδα περίπου των λεμονιών ποικιλίας Ιντερντονάτο. Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Η αγορά όμως ξεκίνησε «παγωμένα» δεν υπάρχει ζήτηση γιατί έχουμε μεγάλες εισαγωγές λεμονιών από Τουρκία και Αργεντινή. Το τούρκικο λεμόνι καθορίζει την τιμή παραγωγού στην Ελλάδα. Αυτή την εποχή η τμή παραγωγού είναι στα 60 λεπτά το κιλό. Η Λαχαναγορά στην Αθήνα πουλά χοντρική στα 72 λεπτά. Στην περιοχή από τα 10 συσκευαστήρια που υπάρχουν έχουν ανοίξει μόλις 3 - 4 και λειτουργούν. Υπάρχει μεγάλος προβηματισμός από τους παραγωγούς γιατί αν από την πρώτη εβδομάδα έχουμε τόσο χαμηλές τιμές τότε δεν ξέρουμε τι θα συμβεί από αρχές Οκτωβρίου όταν θα αυξηθούν οι ποσότητες. Για αυτό οι παραγωγοί προσπαθούν όσο μπορούν να καθυστερήσουν την συγκομιδή για να φύγουν από την αγορά τα εισαγόμενα».   

Ο κ. Δημήτριος Δουβής, παραγωγός λεμονιών από το Ξυλόκαστρο, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή κυμαίνεται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Επειδή όμως υπάρχει μεγάλη ανομβρία στην περιοχή - έχει να βρέξει από τον Μάιο - έχουμε καθυστερήση να ξεκινήσουμε την συγκομιδή. Ελπίζουμε να έχουμε βροχές και να μπορέσουμε να μπούμε στα χωράφια από την ερχόμενη εβδομάδα. Αν δεν βρέξει μεγάλος μέρος της παραγωγής θα χαθεί. Επίσης αυτή την περίοδο δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά επειδή έχουμε πολλά λεμόνια εισαγόμενα».

Ο κ. Κώστας Κάτσακλας, παραγωγός και έμπορος από την Πρέβεζα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει ζήτηση για λεμόνια στην αγορά. Υπάρχουν πολλά εισαγόμενα από Τουρκία. Η παραγωγή είναι μειωμένη. Κυριότερη ποικιλία στην περιοχή είναι η Αδαμοπούλου. Τώρα κόβω δίφορα λεμόνια με τιμή από 50 έως 70 λεπτά. Λόγω καιρικών συνθηκών πήγε πίσω η συγκομιδή τους και ξεκίνησα αυτή την εποχή. Θα ακολουθήσουν τα πρώιμα πράσινα σε σχήμα μουτσούνα που δίνουν τιμή στα 50 λεπτά. Στη Λαχαναγορά της Αθήνας αυτή την εποχή πωλούνται τα λεμόνια από 80 λεπτά μέχρι 1 ευρώ, ενώ στη λιανική στα μανάβικα μπορεί να φτάσουν και τα 2 ευρώ το κιλό».

Ο παραγωγός εσπεριδοειδών από την Σκάλα Λακωνίας, Πέτρος Μπλέτας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι όψιμη η παραγωγή και εκτιμώ ότι αυτό οφείλεται λόγω της μεγάλης ανομβρίας που έχει η περιοχή. Οι πρώιμες ποικιλίες Βέρνα και Ιντερντονάτο είναι ακόμη πράσινες στα δέντρα. Θα χρειαστεί περίπου 20 - 30 ημέρες για να ξεκινήσει η συγκομιδή τους. Επίσης η έλλειψη βροχής τα κάνει και μικρόκαρπα».     

23/09/2021 11:26 πμ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου από το ΥπΑΑΤ.

Το πράσινο φως για κορονοενισχύσεις στις Κλημεντίνες και σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς λιμνοθαλασσών (διβαράδες) άναψε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικά για τις Κλημεντίνες το ΥπΑΑΤ έχει δεχτεί πλήθος αιτημάτων από παραγωγούς, φορείς και βουλευτές της επαρχίας όλο το προηγούμενο διάστημα, λόγω και των ζημιών που υπέστησαν οι εν λόγω παραγωγοί από την πανδημία, αλλά και τους παγετούς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα χρήματα για τις Κλημεντίνες που θα απαιτηθούν ανέρχονται περίπου σε 2-3 εκατ. ευρώ, ενώ όλα εξαρτώνται από το υπουργείο Οικονομικών, για τις τελικές εγκρίσεις και συνεπακόλουθα την εκταμίευση της ενίσχυσης.

15/09/2021 10:33 πμ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα, σε απαγόρευση χρήσης της ένδειξης «βιολογικό προϊόν» από την παραγωγή πορτοκαλιού, στη γεωργική επιχείρηση «ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ Β. ΙΩΑΝΝΗΣ», προχώρησε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης ύστερα από έλεγχο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην καλλιέργεια, όπου διαπιστώθηκε χρήση μη επιτρεπόμενων φυτοπροστατευτικών ουσιών.

O ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο επαλήθευσης στην ενταγμένη στη βιολογική γεωργία, γεωργική εκμετάλλευση καλλιέργειας πορτοκαλιάς «ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ Β. ΙΩΑΝΝΗΣ» στη Λακωνία.

Μετά από τον έλεγχο και ύστερα από συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, διαπιστώθηκε η χρήση μη επιτρεπόμενων φυτοπροστατευτικών ουσιών, σε καλλιέργεια 756 στρεμμάτων που είχε χαρακτηρισθεί βιολογική και επιβλήθηκαν οι εξής ποινές: Η έκταση υποβιβάστηκε από «βιολογική» σε «συμβατική», απαγορεύτηκε από την επιχείρηση η διακίνηση πορτοκαλιών ως βιολογικών και αποσύρθηκαν από την αγορά δύο τόνοι πορτοκάλια.

Συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό και ενδελεχή έλεγχο στην επιχείρηση «ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ Β. ΙΩΑΝΝΗΣ» στη Λακωνία. Ελέγχθηκαν τα τηρούμενα έγγραφα και παραστατικά στο φάκελο του παραγωγού όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Παράλληλα ελήφθησαν δείγματα φύλλων και καρπών προς ανάλυση ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών μη επιτρεπόμενων στην άσκηση της βιολογικής γεωργίας. Τα ανωτέρω δείγματα εστάλησαν για ανάλυση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, διαπιστευμένο εθνικό εργαστήριο αναφοράς.

Η ανάλυση των δειγμάτων ποσοτικοποίησε μη επιτρεπόμενες ουσίες στη βιολογική γεωργία. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ απέστειλε τα αποτελέσματα των αναλύσεων στον εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης με τον οποίο είναι συμβεβλημένη η γεωργική εκμετάλλευση για τις ενέργειες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Ο παραγωγός υπέβαλε ένσταση επί της σχετικής απόφασης κυρώσεων και ακολούθως ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης διενήργησε νέα δειγματοληψία φύλλων πορτοκαλιάς όπου και πάλι ανιχνεύθηκαν μη επιτρεπόμενες ουσίες.

Ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης επέβαλε τις προβλεπόμενες κυρώσεις για το σύνολο των αγροτεμαχίων με καλλιέργεια πορτοκαλιάς. Οι κυρώσεις εξειδικεύονται σε:

  • Υποβιβασμό του συνόλου των αγροτεμαχίων με καλλιέργεια και συγκαλλιέργεια πορτοκαλιάς συνολικής έκτασης 756 στρεμμάτων από βιολογική καλλιέργεια σε συμβατική.
  • Για την παραγωγή προϊόντων από τα παραπάνω αγροτεμάχια απαιτείται η εφαρμογή και η τήρηση των κανόνων της βιολογικής γεωργίας και η διακίνηση τους επιτρέπεται μετά την πάροδο των τριών ετών.
  • Απαγόρευση διακίνησης του προϊόντος με αναφορά σε βιολογικό τρόπο παραγωγής.
  • Απόσυρση των ποσοτήτων πορτοκαλιού που είχαν τοποθετηθεί στην αγορά, πριν την επιβολή των κυρώσεων (περίπου 2 τόνοι).

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τους εγκεκριμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων συνεχίζει τους ελέγχους και τις δειγματοληψίες σε χώρους παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας των προϊόντων βιολογικής γεωργίας, υλοποιώντας σχετική εντολή του υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανός.

Στόχος του ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανού μέσω των συνεχών ελέγχων είναι η προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών, αλλά και η ενίσχυση της προσπάθειας να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία τα ελληνικά προϊόντα.

08/09/2021 04:57 μμ

Η περίοδος από την έναρξη της άνθησης μέχρι και την πλήρη ωρίμανση των καρπών των εσπεριδοειδών, σηματοδοτεί την εμφάνιση πληθώρας εντομολογικών εχθρών και μυκήτων προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους καρπούς.

Σύμφωνα με το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής εμφανίζονται οι εχθροί με διαφορετική ένταση. Πιο συγκεκριμένα, ο γεωπόνος κ. Ν. Μέτσιος κάνει λόγο για τις εκτεταμένες προσβολές των τελευταίων ετών, από τον Ψευδόκοκκο (Planococcus citri) στην περιοχή του κάμπου της Σαγιάδας, ο οποίος εμφανίζεται από τα τέλη Μαΐου και μετά, μέχρι την πλήρη ωρίμανση του καρπού. Το κοκκοειδές προκαλεί μεγάλες ζημιές τα τελευταία 3-4 χρόνια ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν μεγάλοι πληθυσμοί των κοκκοειδών Κόκκινη ψώρα (Aonidiella aurantii) και Παρλατόρια (Parlatoria zizyphi), οι οποίοι τώρα δεν προκαλούν εκτεταμένο πρόβλημα. Το κλάδεμα όπως μας αναφέρει είναι ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του εχθρού καθώς με την αφαίρεση κλάδων μειώνεται ο αριθμός των προσβεβλημένων καρπών και γίνεται καλύτερος αερισμός και φωτισμός στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων. Παράλληλα, στην ίδια περιοχή ανησυχία προκαλούν οι αυξημένοι πληθυσμοί των Τετράνυχων, οι οποίοι ευνοούνται από ξηρό και ζεστό καιρό. Το έντομο Μύγα της Μεσογείου (Ceratitis capitata), εμφανίζεται κυρίως στην Άρτα και συγκεκριμένα στις καλοκαιρινές ποικιλίες πορτοκαλιών Βαλέντσια, σύμφωνα με τον κ. Μέτσιο.
Ο κ. Γκουργκούλης Γιάννης, γεωπόνος στον Α.Σ. Σαγιάδας, επιβεβαιώνει από την πλευρά του το μεγάλο πρόβλημα με την εμφάνιση του Ψευδόκοκκου στις μανταρινιές της περιοχής. «Οι κύριες ποικιλίες μανταρινιών που υπάρχουν στην περιοχή είναι η Κλιμεντίνη και η Νόβα και μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται στην τελευταία. Πλέον ο Ψευδόκοκκος δεν καταπολεμείται με χημικά μέσα αποτελεσματικά και σε λίγα χρόνια θα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στα εσπεριδοειδή. Παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα την αύξηση του πληθυσμού με τη χρήση παγίδων. Παλιότερα, με τα ευρέως φάσματος εντομοκτόνα, τα οποία δικαιολογημένα καταργήθηκαν, δεν υπήρχε έντονη εμφάνιση του εχθρού. Ραντίζουμε από τέλη Μαΐου κάθε μήνα και τώρα θα γίνει και ο τελευταίος ψεκασμός. Οι δραστικές ουσίες των σκευασμάτων είναι οι: spirotetramat, acetamiprid, κ.α. καθώς επίσης και οι θερινοί πολτοί. Ωστόσο σκεφτόμαστε την εξαπόλυση φυσικών εχθρών για καλύτερα αποτελέσματα. Είναι αρκετά μεγάλο το πρόβλημα και πλέον βλέπουμε αυτήν την περίοδο τις προσβολές στον καρπό. Η καλλιεργητική πρακτική του κλαδέματος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης του πληθυσμού και γίνεται τέλη Φεβρουαρίου ή και νωρίτερα εφόσον οι θερμοκρασίες είναι κατάλληλες. Ωστόσο δεν ακολουθείται από όλους τους παραγωγούς ιδιαίτερα σε χρονιές όπως η φετινή όπου έχει καταστραφεί η παραγωγή από τους παγετούς και δεν υπάρχει παραγωγή. Μερικές φορές επίσης παρόλο που γίνεται κλάδεμα δεν γίνεται σωστά. Εκεί όπου υπάρχουν οι προσβολές δημιουργούνται και δευτερογενείς μολύνσεις από μύκητες όπως για παράδειγμα του μύκητα της καπνιάς. Οι φετινές συγκομιδές ξεκινάνε από 10-15 Νοεμβρίου και η παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη».

Τέλος, ο κ. Λάμπρος Κωνσταντίνου, φυτωριούχος στην Γραμμενίτσα Άρτας μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την εμφάνιση εντόμων και μυκήτων στην περιοχή. «Στα εσπεριδοειδή και πιο συγκεκριμένα στα πορτοκάλια εμφανίζεται από τώρα και στο εξής η Μύγα της Μεσογείου. Το έντομο τσιμπάει τον καρπό και στο σημείο προσβολής δημιουργείται κίτρινος μεταχρωματισμός. Εναποθέτει το αυγό μέσα στην σάρκα από το οποίο βγαίνει η προνύμφη. Ο καρπός είναι φυσικά μη εμπορεύσιμος και έχει πολύ άσχημη μυρωδιά. Τα λεμόνια είναι ξινά και δεν τα προτιμάει. Μπορεί όμως να προσβάλει μανταρίνια αν και οι προσβολές είναι λίγες συγκριτικά με τη ζημιά που προκαλεί στα πορτοκάλια. Ο Ψευδόκοκκος είναι επίσης ένας πολύ σοβαρός εχθρός των εσπεριδοειδών. Φέτος στην περιοχή δεν είναι αυξημένος ο πληθυσμός του κοκκοειδούς λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας καθώς εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει πολύ υγρασία. Καταπολεμείται αποτελεσματικότερα με τη χρήση θερινού πολτού. Γενικότερα, από την περίοδο της άνθησης και μετά τα εσπεριδοειδή προσβάλλονται από πλήθος εντομολογικών εχθρών όπως είναι ο Τετράνυχος, ο Ανθοτρήτης, η Μύγα της Μεσογείου κ.ά. και άλλων ασθενειών. Από τέλη του Σεπτεμβρίου όπου συνήθως αυξάνεται η υγρασία εξαιτίας των βροχοπτώσεων εμφανίζεται η “Μονίλια” (όπως λέγεται από τους παραγωγούς) στους καρπούς των εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα στα μανταρίνια. Εμφανίζονται δηλαδή καφέ κηλίδες στους καρπούς μανταρινιάς, οι οποίοι έχουν πολύ λεπτό φλοιό, γεγονός που οφείλεται στην απότομη μεταβολή της υγρασίας και της θερμοκρασίας».

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση του, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.

Αναζητήστε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στο fytofarmaka.net

03/09/2021 03:31 μμ

Μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, σε περιοχές με επάρκεια νερού αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των Ιντερντονάτο.

Από μια... δύσκολη χρονιά έρχεται το ντόπιο λεμόνι, κυρίως όσον αφορά, στις τιμές παραγωγού. Μέχρι και τον Ιούνιο οι τιμές ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά για τον παραγωγό επίπεδα της τάξης των 30-40 λεπτών το κιλό, ενώ η παραγωγή ως προς τον όγκο ήταν σε καλά επίπεδα.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Πάππας, λεμονοπαραγωγός από το Κιάτο με 40 στρέμματα καλλιέργεια: «πέρσι η παραγωγή ήταν σε καλά επίπεδα, όμως οι τιμές μέχρι και τον Ιούνιο, δηλαδή για τις περισσότερες ποσότητες λεμονιών, κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα της τάξης των 30 με 40 λεπτών το κιλό. Μετέπειτα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που δεν υπήρχε αρκετή παραγωγή (λίγα δίφορα μόνο), οι τιμές για το ντόπιο λεμόνι έφτασαν και το 1 ευρώ το κιλό. Παράλληλα, δεν έλειψαν προβλήματα με κλοπές λεμονιών από κτήματα, αλλά και ως προς την άρδευση, που αποδείχτηκε προβληματική».

Σε σχέση με τη νέα σεζόν, τώρα, όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Πάππας, αναμένεται μια μέτρια χρονιά στο λεμόνι, σε σχέση με τον αναμενόμενο όγκο παραγωγής, με τις κοπές των Ιντερντονάτο, να ξεκινούν, σε κτήματα αρδεύσιμα, μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο έμπειρος λεμονοπαραγωγός αποδίδει τη διαφαινόμενη μείωση στην ξηρασία, την ανομβρία, σε συνδυασμό με την περσινή, κατά πολύ ανώτερη σε όγκο παραγωγή.

Στο νομό Λακωνίας, όπως μας είπε ο κ. Γκολέμης, παραγωγός βιολογικού λεμονιού, πέρσι ήταν γενικά μια δύσκολη χρονιά για το προϊόν. Ο κ. Γκολέμης, που καλλιεργεί λεμόνια Ιντερντονάτο, Μαγληνό και Καρυστινό μας είπε επίσης πως τη νέα σεζόν αναμένεται μια μέτρια χρονιά, από την άποψη του όγκου παραγωγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα Ιντερντονάτο, θα κοπούν στη Λακωνία, αρχές Νοεμβρίου. Τέλος, όπως μας είπε ο κ. Γκολέμης, οι τιμές που πούλησε πέρσι το βιολογικό λεμόνι στις βιολογικές αγορές, ήταν έως 1,5 ευρώ το κιλό.

Προβλέψεις για αυξημένη κατανάλωση λεμονιού

Σύμφωνα, τώρα, με το ενημερωτικό μηνός Ιουλίου του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για τα λεμόνια, η παγκόσμια παραγωγή το 2020 - 2021 εκτιμάται σταθερή στους 8,4 εκατομμύρια τόνους, καθώς οι μεγαλύτερες εσοδείες σε Μεξικό, ΕΕ και Τουρκία αντισταθμίζουν, την κάμψη της παραγωγής, σε Αργεντινή και Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές, λέει το USDA, αναμένεται να αυξηθούν, ενώ τα λεμόνια προς μεταποίηση αναμένεται να μειωθούν. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μείωση παραγωγής τα τελευταία τρία έτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια πτώση που αποδίδεται στις μικρότερες αποδόσεις λόγω ξηρασίας. Στην Αργεντινή διατίθενται λιγότερα φρούτα για επεξεργασία, δεδομένης της μείωσης της παραγωγής, ενώ στο Μεξικό αναμένεται να καταναλώνονται περισσότερα φρούτα, λόγω ζήτησης για προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη C. Το παγκόσμιο εμπόριο εκτιμάται υψηλότερο, καθώς οι εξαγωγές από το Μεξικό και την Τουρκία αντισταθμίζουν την πτώση στην Αργεντινή, καταλήγει το USDA.

30/08/2021 04:00 μμ

Σε περιοχές με επάρκεια νερού, η ποιότητα και ενδεχομένως τα ικανά μεγέθη καρπών σε μανταρίνια και πορτοκάλια, θα είναι αδιαμφισβήτητα, τη νέα χρονιά.

Αντίθετα, σε ζώνες καλλιέργειας, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στην Πελοπόννησο, τα προβλήματα είναι πολλά και έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που προκάλεσε ο αλλοπρόσαλλος καιρός της άνοιξης.

Καλή ποιότητα στο Μεσολόγγι λόγω νερών, μέτρια σε όγκο η παραγωγή

Ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, είναι παραγωγός κι έμπορος εσπεριδoειδών από την περιοχή του Μεσολογγίου. Όπως τόνισε ο κ. Κότσαλος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «σε γενικές γραμμές στον κάμπο του Μεσολογγίου και με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, αναμένεται μεγάλη μείωση της παραγωγής μανταρινιών και πορτοκαλιών τη νέα χρονιά. Συνολικά, η μείωση ίσως μετριαστεί σε έναν -μικρό- βαθμό από την καρποφορία των νέων δέντρων, δεδομένου ότι γίνονται όλα αυτά τα χρόνια μαζικές φυτεύσεις. Στην περιοχή μας κυριαρχούν οι καλλιέργειες Κλημεντίνης, Ναβαλίνας, Νόβα, Ορτανίκ και Βαλέντσια. Η μείωση της παραγωγής θα είναι στο 40 με 50% από πέρσι, με τα σημερινά δεδομένα. Το θετικό είναι πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τα νερά εδώ, καθώς τα κτήματα ποτίζονται με επάρκεια, σε αντίθεση με άλλες ζώνες, όπως της Πελοποννήσου, για παράδειγμα. Η ποιότητα αναμένεται εξαιρετική και μάλλον πάμε για μεγάλα μεγέθη καρπών. Επίσης, δεν είχαμε φέτος προβλήματα από χαλαζοπτώσεις. Η μείωση της παραγωγής, εκτιμώ, πως οφείλεται στις εναλλαγές της θερμοκρασίας την άνοιξη. Η συγκομιδή τώρα αναμένεται να ξεκινήσει στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Φέτος, φαίνεται πως είναι πιο πρώιμη η παραγωγή. Όσον αφορά στην ζήτηση και τις τιμές, είναι νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη. Η τιμή της νέας χρονιάς, θα εξαρτηθεί από τις συμφωνίες που θα κάνουν τα μεγάλα συσκευαστήρια, από την ποιότητα και ειδικά την καλλιεργητική φροντίδα εκ μέρους των αγροτών, πριν και κατά την συγκομιδή. Λόγω του ότι οι τιμές ήταν ικανοποιητικές πέρσι, οι περισσότεροι αγρότες, έχουν προσεγμένα τα κτήματά τους. Τέλος, πρέπει να πω ότι με βάση την έως τώρα εξέλιξη των τιμών, δικαιωθήκαμε για τις επιλογές μας στην πώληση». Σημειωτέον πως στον ίδιο νομό, στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα πέριξ του Αγρινίου, που καλλιεργούνται αρκετά εσπεριοδειδή, μεγάλες είναι οι ζημιές από τον καιρό της άνοιξης.

Αρκετά τα προβλήματα στην Λακωνία, συγκρατήθηκε όμως λίγο το κόστος

Ο κ. Γιώργος Κορίνης, γεωπόνος από την περιοχή της Σπάρτης, βλέπει μια μέτρια χρονιά για τα εσπεριδοειδή της Λακωνίας τη νέα χρονιά, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, οι εναλλαγές της θερμοκρασίας την άνοιξη, ο παγετός και η ξηρασία μετέπειτα έχουν δημιουργήσει θέματα. Σύμφωνα με τον κ. Κορίνη, σε Ναβαλίνες, Μέρλιν και Βάλεντσια η ανθοφορία δεν ήταν ικανοποιητική, ενώ το γεγονός ότι η θερμοκρασία κάποια στιγμή μέσα στο Μάιο έπεσε έως και 3 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν, στρέσαρε τα δέντρα, με αποτέλεσμα να βγει δίφορο άνθος. Εκτός αυτών, λόγω της μετέπειτα ανομβρίας, ίσως υπάρξουν και φαινόμενα μικροκαρπίας. Το θετικό είναι πως λόγω της ζέστης, δεν είχαμε σχεδόν καθόλου προβλήματα μυκητολογικής φύσης, γεγονός που μείωσε τις ανάγκες για ψεκασμούς, συγκρατώντας σε κάποιο βαθμό το κόστος παραγωγής. Σε σχέση με τις τιμές, των Βαλέντσια, που έχουν απομείνει πρέπει να πούμε, πως περιμέναμε περισσότερα πράγματα, δεδομένης της καλής πορείας πέρσι».

Μείωση βλέπουν και οι Αρτινοί

Τέλος, ο κ. Νίκος Γκίζας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι η νέα παραγωγή εσπεριδοειδών της περιοχής, θα είναι βάσει της σημερινής εικόνας, γύρω στο 30 με 40% κάτω από πέρσι ως προς τα τονάζ. Στη περιοχή της Άρτας υπάρχουν αρκετές εκτάσεις με μανταρίνια και πορτοκάλια, μεταξύ των οποίων και πολλά κοινά, Βαλέντσια κ.λπ. Σύμφωνα με τον κ. Γκίζα, η μείωση θα έλθει λόγω των μεγάλων εναλλαγών της θερμοκρασίας στην περιοχή, κατά την φάση της καρπόδεσης.

25/08/2021 11:19 πμ

Για εξαγωγή, αλλά και στην εσωτερική αγορά, που πήρε μπρος λόγω τουρισμού, πάνε τα πορτοκάλια Βαλέντσια.

Όλοι οι παραγωγοί με τους οποίους μιλήσαμε, αναφέρθηκαν στο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης, που παρατηρείται. Όπως μας είπαν αν υπήρχαν εργάτες, θα είχαν φύγει στην αγορά πολύ περισσότερες ποσότητες.

Καλές ροές στο εμπόριο, θα ήταν καλύτερες αν υπήρχαν περισσότεροι εργάτες γης

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας καλλιεργεί 100 στρέμματα με πορτοκάλια Βαλέντσια στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «η χρονιά εξελίχτηκε καλά. Οι τιμές παραγωγού είναι σταθερά στα 25 με 30 λεπτά το κιλό, ενώ στις λαϊκές αγορές κάποιοι παραγωγοί πωλούν και λίγο παραπάνω και συγκεκριμένα έως 32 λεπτά το κιλό. Στα δέντρα δεν έχει μείνει πολύ προϊόν ακόμα. Η συγκομιδή αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ 20 και 25 Οκτωβρίου. Πρόβλημα συνιστά για μας η έλλειψη εργατικού δυναμικού αυτή την περίοδο, καθώς έχουν φύγει πολλοί Πακιστανοί που μάζευαν πορτοκάλια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε στην εκτέλεση παραγγελιών. Πάντως η ζήτηση είναι καλή, τόσο για εξαγωγή, όσο και στην εσωτερική αγορά, που έχει ανεβάσει στροφές λόγω του τουρισιτκού ρεύματος. Τα Βαλέντσια καταναλώνονται τώρα ως βρώσιμα, αλλά και για χυμό, ιδίως το καλοκαίρι. Μάλιστα η ζήτηση από μπαρ, αλυσίδες καφέ, εστιατόρια κι άλλες επιχειρήσεις εστίασης έχει ενταθεί σήμερα, λόγω του τουρισμού. Ποιοτικά, τα πορτοκάλια που κόβονται σήμερα, είναι πολύ καλά».

Δεν λείπουν ποιοτικά προβλήματα στους καρπούς, λόγω του καύσωνα

Ο κ. Δημήτρης Μανιατάκος είναι παραγωγός πορτοκαλιών Βαλέντσια στην περιοχή της Γλυκόβρυσης Λακωνίας. Όπως μας είπε ο ίδιος, από την πλευρά του, έχει ολοκληρώσει την συγκομιδή του. Σύμφωνα με τον κ. Μανιατάκο: «οι τιμές σήμερα κυμαίνονται πέριξ των 25 με 30 λεπτά το κιλό. Υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες γης, που είναι σε έλλειψη. Αν υπήρχαν αρκετοί εργάτες, θα είχαν φύγει ακόμα 5.000 τόνοι πορτοκάλι αυτή την περίοδο, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη. Το κακό είναι ότι οι τελευταίοι καύσωνες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στους καρπούς που είναι πάνω στα δέντρα».

19/08/2021 04:11 μμ

Η σεζόν που μας πέρασε ήταν ικανοποιητική από άποψη παραγωγής και εμπορίας για την καλλιέργεια του αβοκάντο και των εσπεριδοειδών πλην όμως των λεμονιών όπου οι τιμές ήταν πολύ απογοητευτικές.
Από άποψη παραγωγής φέτος αναμένονται απώλειες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Αβοκάντο

Η καλλιέργεια του αβοκάντο δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Σύμφωνα με πληροφορίες γεωπόνων στην περιοχή των Χανίων τα προβλήματα που προκαλούνται στα παραγωγικά δέντρα είναι η καρπόπτωση ενώ στα νεοφύτευτα παρατηρείται κάψιμο στην φυτική επιφάνεια των νεαρών φύλλων στις κορυφές. Οι απαιτήσεις του αβοκάντο σε νερό αγγίζουν το 80% και οι αυξημένες δόσεις αυτήν την περίοδο μειώνουν σταδιακά τις επιπτώσεις του στρες δημιουργώντας νέα φύλλα. Παράλληλα χρησιμοποιούνται χουμικά σκευάσματα που εφαρμόζονται στο έδαφος και μειώνουν αποτελεσματικά την επίδραση του θερμικού στρες.
Ο κ. Γιώργος Κορναράκης, υπεύθυνος στο τμήμα εμπορίου του ΑΣ Χανίων μιλώντας στον ΑγροΤύπο σχολιάζει τη φετινή καλλιεργητική εξέλιξη και τις αποδόσεις δύο κύριων δενδρωδών ειδών στην περιοχή της Κρήτης, του αβοκάντο και των εσπεριδοειδών.
«Στα Χανιά η καλλιέργεια του αβοκάντο έχει ξεκινήσει από το 1987 με κύρια ποικιλία την Fuerte η οποία είναι όψιμη ποικιλία με αχλαδοειδές σχήμα και πράσινο χρώμα. Ωστόσο πλέον καλλιεργούνται και οι ποικιλίες Hass και Lamb Hass οι οποίες έχουν μεγαλύτερη εξαγωγική αξία. Είναι όψιμες ποικιλίες με ατρακτοειδές σχήμα και σκούρο πράσινο χρώμα. Βέβαια υπάρχουν και άλλες ποικιλίες, από τις πιο πρώιμες είναι η Zutano η οποία συγκομίζεται πρώτη -αρχές Οκτωβρίου- και έχει γυαλιστερό στρογγυλό σχήμα και η Bacon».  
«Η περσινή παραγωγή έφτασε τους 5.000-6.000 τόνους. Σε γενικές γραμμές είναι μία καλλιέργεια με πολύ καλό εισόδημα για τον παραγωγό. Να φανταστείτε ότι ένα κιλό πορτοκάλια έχουν τιμή παραγωγού 40 λεπτά το κιλό και ένα κιλό αβοκάντο 2- 2,25 ευρώ. Οι συγκομιδές ολοκληρώθηκαν μέσα Ιουνίου. Οι μεγαλύτερες ποσότητες αβοκάντο πωλούνται στην εγχώρια αγορά καθώς πλέον το προϊόν έχει ζήτηση ενώ βιολογικοί ή μικρότεροι καρποί πωλούνται και στο εξωτερικό. Το αβοκάντο έχει γενικότερα αυξημένη ζήτηση και στις εξαγωγές, πουλάμε την παραγωγή μας στη Δανία, την Ολλανδία την Γαλλία και την Γερμανία και από τη Θεσσαλονίκη αποστέλνονται στην Βουλγαρία, την Σερβία, την Β. Μακεδονία κ.α.».
Η φετινή παραγωγή όπως επιβεβαιώνει ο κ. Κορναράκης θα είναι αρκετά μειωμένη. «Η απώλεια στα δέντρα ξεπερνάει το 50%. Ο λόγος είναι φυσικά οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που έχουν ξεκινήσει από τον Μάιο με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ανθοφορία και η καρποφορία. Παρατηρείται σημαντική καρπόπτωση και το δέντρο σοκάρεται. Η καρπότωση θα δημιουργήσει λιγότερους και μεγαλύτερους καρπούς γεγονός που είναι βέβαια επιθυμητό».
Ο κ. Λεδάκης Παντελής από την εταιρεία Avocado-Hellas, αναφέρει στον ΑγρόΤυπο ότι «τα αβοκάντο αναπτύσσονται ικανοποιητικά στην περιοχή των Χανίων, όπου ευδοκιμούν και τα εσπεριδοειδή. Είναι υποτροπικό φυτό και αναπτύσσεται σε μέσες θερμοκρασίες. Οι θερμοί ξηροί άνεμοι στις αρχές του καλοκαιριού προκάλεσαν σημαντική πτώση καρπών και ανάλογη μείωση της παραγωγής. Η τιμή πώλησης καρπού για τον παραγωγό μέχρι τέλη Μαΐου για τα αβοκάντο ήταν αυξημένη, δηλαδή περίπου 2,5 ευρώ το κιλό. Ωστόσο αργότερα οι εισαγόμενες ποσότητες από την Αφρική οι οποίες εξελληνίστηκαν, έριξαν την τιμή των ελληνικών αβοκάντο τα οποία πουλήθηκαν στο 1,40 ευρώ το κιλό. Έπειτα εξομαλύνθηκε η κατάσταση, πουλήθηκε πολύ γρήγορα η παραγωγή και πλέον στην αγορά υπάρχουν ελάχιστες ποσότητες από καλοκαιρινές ποικιλίες (κυρίως Hass) οι οποίες πωλούνται βιολογικά σε τιμές που ανέρχονται στα 3,5 ευρώ τιμή παραγωγού».

Εσπεριδοειδή

Ο κ. Γιώργος Κορναράκης μας δίνει κάποιες επιπλέον πληροφορίες για την παραγωγή εσπεριδοειδών στην Κρήτη. «Οι συγκομιδές των λάιμ ξεκινούν αυτήν την περίοδο αλλά η ποσότητά τους είναι μικρή. Οι πρώιμες ποικιλίες μανταρινιών και λεμονιών συγκομίζονται από τον Οκτώβριο και τα πρώιμα πορτοκάλια ποικιλίας New hall ξεκινούν τέλη Νοέμβρη για την περιοχή της Κρήτης. Την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχει ζήτηση για την κατανάλωση λεμονιών, ωστόσο υπάρχει κενό στην Ελληνική αγορά από άποψη παραγωγής και κυριαρχούν τα εισαγόμενα λεμόνια από την Νότια Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Το κενό παραγωγής αφορά επίσης τα αβοκάντο και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή. Βέβαια υπάρχουν υπερπρώιμες και υπερόψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών οι οποίες θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κενό του καλοκαιριού ωστόσο δεν είναι δημοφιλείς στη χώρα μας. Το πορτοκάλι όπως γνωρίζετε δεν έχει ζήτηση το καλοκαίρι. Οι τιμές στα εσπεριδοειδή ήταν ανεβασμένες με εξαίρεση τα λεμόνια που τον χειμώνα έφτασαν 20-30 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού. Πιθανώς η πτώση αυτή να οφείλεται στο κλείσιμο της εστίασης και τις εισαγωγές λεμονιών από την Τουρκία, χώρα παραγωγής πολύ φθηνότερη λόγω υποτίμησης της τούρκικης λίρας. Στα Χανιά τέλος έχουμε την ΠΟΠ ποικιλία πορτοκαλιών Μάλεμε η οποία πωλείται σε μεγάλα ελληνικά σούπερ μάρκετ όπως είναι ο Σκλαβενίτης, Βασιλόπουλος και το τοπικό σούπερ μάρκετ ΙΝΚΑ ενώ γίνονται και εξαγωγές σε Ολλανδία, Δανία, Γαλλία κ.α».

17/08/2021 03:49 μμ

Τα κουμ κουάτ είναι ένα είδος μικρών δέντρων εσπεριδοειδών που ανήκουν στην οικογένεια Rutaceae.

Ο βρώσιμος καρπός μοιάζει πολύ με το πορτοκάλι, σε χρώμα και σχήμα, αλλά είναι πολύ μικρότερος, περίπου στο μέγεθος μιας μεγάλης ελιάς. Το κουμ κουάτ είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά είδη εσπεριδοειδών στα ψυχρά κλίματα με μοναδική διατροφική αξία που δεν συναντάς σε άλλο είδος εσπεριδοειδών καθώς καταναλώνεται ολόκληρο μαζί με τη φλούδα. Όλες οι ευεργετικές ιδιότητες του καρπού των εσπεριδοειδών διαθέσιμες στον άνθρωπο μέσω αυτού του μοναδικού είδους, του κουμ κουάτ.

Καταγωγή

Το αγγλικό όνομα "kumquat" προέρχεται από το καντονέζικο kamkwat, που μεταφράζεται ως «χρυσό πορτοκάλι». Στην Ιαπωνία τα ονομάζουν “Kinkan” ενώ στην Κίνα “Chuikan”.

Το φυτό κουμ κουάτ είναι προέρχεται από την Κίνα. Η παλαιότερη ιστορική αναφορά στα κουμ κουάτ εμφανίζεται στην Κινεζική αυτοκρατορική λογοτεχνία του 12ου αιώνα. Έχουν καλλιεργηθεί από καιρό σε άλλα μέρη της Ανατολικής Ασίας (Ιαπωνία και Ταϊβάν), στη Νότια Ασία (Ινδία) και στη Νοτιοανατολική Ασία (ειδικά στις Φιλιππίνες). Εισήχθησαν στην Ευρώπη το 1846 από τον Robert Fortune, συλλέκτη της London Horticultural Society, και λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Αμερική.

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Το δέντρο είναι αειθαλές και αποκτά το μέγεθος θάμνου. Χαρακτηρίζεται από βραδεία ανάπτυξη. Έχουν αναφερθεί και δέντρα με ύψος 2,5 έως 4,5 μέτρα με πυκνά κλαδιά, που μερικές φορές φέρουν μικρά αγκάθια. Τα φύλλα είναι σκούρα γυαλιστερά πράσινα και τα άνθη είναι λευκά, παρόμοια με άλλα άνθη εσπεριδοειδών, που φύονται μεμονωμένα ή σε συστάδα. Ανάλογα με το μέγεθος, το κουμ κουάτ μπορεί να παράγει εκατοντάδες ή και χιλιάδες φρούτα κάθε χρόνο.

Από δενδροκομικής πλευράς, αυτό που χαρακτηρίζει τα κουμ κουάτ, ως δέντρα εσπεριδοειδών, είναι η μεγάλη τους αντοχή στο ψύχος. Αυτό οφείλεται στην μεγάλη περίοδο ληθάργου, που διαρκεί από τα τέλη φθινοπώρου μέχρι και τις αρχές της άνοιξης. Όμως, σε αντίθεση με το δέντρο, ο καρπός είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο κρύο, περισσότερο από τα άλλα εσπεριδοειδή λόγω του μικρού του μεγέθους.

Ποικιλίες

Η καλλιέργεια των κουμ κουάτ είναι πολύ διαδεδομένη στην Κίνα και την Ιαπωνία, ενώ στον Δυτικό κόσμο δεν είναι τόσο γνωστό. Τα κέντρα παραγωγής είναι η Κίνα, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες. Στην ευρωπαϊκή αγορά εισάγονται σημαντικές ποσότητες από το Μαρόκο, το Ισραήλ, την Αμερική και την Βραζιλία, αλλά και από την Κορσική και την Γαλλική Ριβιέρα.

Στην χώρα μας τα κουμ κουάτ καλλιεργούνται στην Κέρκυρα, σε μικρή έκταση, ως προς το σύνολο των άλλων εσπεριδοειδών, ενώ η σημασία τους στην τοπική οικονομία του νησιού είναι πολύ σημαντική καθώς είναι ένα από τα τρία είδη εσπεριδοειδών που συμμετέχει στην λίστα των ως προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η βοτανική ταξινόμηση των κουμ κουάτ είναι περίπλοκη και αμφιλεγόμενη. Ιστορικά θεωρούνταν ότι ανήκουν στο γένος Citrus, αλλά αργότερα σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης εσπεριδοειδών κατά Swingle τα διαχώρισε στο δικό τους γένος, με το όνομα Fortunella. Πρόσφατη φυλογενετική ανάλυση υποδηλώνει ότι όντως εμπίπτουν στο γένος Citrus.

Οι ποικιλίες που έχουν επικρατήσει παγκοσμίως είναι τρεις. Τα στρόγγυλα, τα ωοειδή και τα μεγάλα στρόγγυλα κουμ κουάτ. Υπάρχει και μια τέταρτη ποικιλία με το όνομα Hong-Kong (Fortunella hindsii) η οποία διαθέτει εξαιρετικά μικρούς καρπούς, στο μέγεθος του φασολιού και χρησιμοποιείται αποκλειστικά στην αρχιτεκτονική τοπίου, ως καλλωπιστικός θάμνος.

Το στρογγυλό κουμ κουάτ, Marumi kumquat ή Morgani kumquat (διατηρώντας το όνομα Citrus japonica ή Fortunella japonica), είναι ένα αειθαλές δέντρο που παράγει εδώδιμα χρυσοκίτρινα φρούτα. Τα χαρακτηριστικά του δέντρου είναι όμοια με την ποικιλία Nagami, εκτός από το γεγονός ότι φέρει περισσότερα αγκάθια, διαθέτει μικρότερα φύλλα και είναι λιγότερο ανθεκτικό στο ψύχος και τον παγετό.

Ο καρπός είναι μικρός, με μέσο βάρος 10 με 12 gr και συνήθως σφαιρικός αλλά μπορεί να έχει και ωοειδές σχήμα. Ο φλοιός του καρπού είναι λείος και με ικανοποιητικό χρώμα όπως της ποικιλίας Nagami, όμως είναι πιο λεπτός και πιο γλυκός ενώ η σάρκα είναι ξινή. Τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν πάνω από το δέντρο αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως για μαρμελάδες και ζελέ. Διαθέτει έξι με επτά καρπόφυλλα και συνολικά περισσότερους σπόρους από τις άλλες ποικιλίες (τρεις με έξι). Το κουμ κουάτ Marumi καλλιεργείται κυρίως στην Ιαπωνία και σε μικρή έκταση στην Μεσόγειο και τις Η.Π.Α. Καλλιεργείται επίσης στο Λουξεμβούργο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία φυτών μπονσάι. Το φυτό συμβολίζει την καλή τύχη στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες, όπου συχνά διατηρείται ως φυτό εσωτερικού χώρου και δίνεται ως δώρο κατά τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά.

Το ωοειδές (οβάλ) κουμ κουάτ ή το κουμ κουάτ Nagami (Citrus margarita ή Fortunella margarita) είναι η ποικιλία κουμ κουάτ που κατακλύζει τις ευρωπαϊκές αγορές, και καλλιεργείται κυρίως στο Μαρόκο, το Ισραήλ, τη Βραζιλία, την Καλιφόρνια και την Φλόριντα των Η.Π.Α. Το δέντρο αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου και αποκτά μέχρι και 4 μέτρα ύψος. Διαθέτει λίγα αγκάθια, και μικρά στο μέγεθος, σκούρα πράσινα με μυτερή απόληξη φύλλα. Ως δέντρο είναι περισσότερο ανθεκτικό στο ψύχος και τον παγετό από την ποικιλία Meiwa αλλά λιγότερο από την ποικιλία Marumi. Οι καρποί έχουν σχήμα ωοειδές, με πεπλατισμένο το άκρο του καρπού προς την πλευρά του στύλου. Οι καρποί έχουν συνήθως κάθετο μήκος 20-30 mm και πλάτος τα 2/3 του μήκους. Το βάρος του κυμαίνεται μεταξύ 5 και 20 gr. Ο φλοιός είναι λείος, με ικανοποιητικό χρώμα, και πιο έντονη γεύση, λόγω των αιθέριων ελαίων του καρπού, από τις άλλες δυο ποικιλίες (Marumi & Meiwa). Ο καρπός συνήθως φέρει τέσσερις με πέντε σκελίδες (καρπόφυλλα) και 2 με πέντε σπόρους. Ο χυμός που παράγεται είναι όξινος, όμως ο συνδυασμός του με τον φλοιό και το γλυκό αλμπέντο (albedo – λευκό τμήμα του φλοιού των εσπεριδοειδών), του προδίδει μια πολύ ευχάριστη γεύση. Ο καρπός ωριμάζει από τα μέσα έως τα τέλη του χειμώνα και χαρακτηρίζεται από μεγάλη παραγωγική καρπών, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εμφάνιση ενάντια στο σκούρο πράσινο φύλλωμα. Το δέντρο τείνει να είναι πολύ μικρότερο και νάνο στη φύση, καθιστώντας το ιδανικό για γλάστρες και περιστασιακά στην δημιουργία μπονσάι.

Το μεγάλο σφαιρικό κουμ κουατ ή κουμ κουάτ Meiwa (Fortunella crassifolia x Fortunella japonica) δεν είναι διαδεδομένο πέρα από τα στενά όρια της Ανατολής. Όμως είναι κοινά αποδεκτό από μεγάλο μέρος των καταναλωτών ότι οι εδώδιμοι καρποί του είναι ανώτεροι ποιοτικά από τις άλλες δύο ποικιλίες (Nagami & Marumi). Καλλιεργείται ευρέως στην Νότια Κίνα και την Νότιο-Δυτική Ιαπωνία. Τα δέντρα είναι όμοια με τις ποικιλίες Nagami & Narumi, διαφέρουν όμως ως προς το γεγονός ότι δεν φέρουν αγκάθια και είναι περισσότερο ανθεκτικά δέντρα στο ψύχος και τον παγετό. Οι καρποί είναι ελαφρώς οβάλ στο σχήμα με τις περισσότερες φορές να είναι σφαιρικοί, με μέγεθος 20 x 30 mm. Διαθέτουν πολύ απαλή αλλά ιδιαίτερα παχιά (δυο φορές πιο παχιά) επιδερμίδα σε σχέση με τις άλλες δύο ποικιλίες, καθώς και ιδιαίτερα μικρή χυμοπεριεκτικότητα. Ο καρπός διαθέτει συνήθως 7 σκελίδες (καρπόφυλλα), συνήθως άσπερμος ή με πολύ λίγα σπέρματα. Λόγω της πολύ μικρής του χημοπεριεκτικότητας, του χοντρού φλοιού και των ελάχιστων σπόρων, οι καρποί της ποικιλίας Meiwa διαθέτουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

Καλλιέργεια και χρήση

Τα κουμ κουάτ είναι πολύ ανθεκτικά δέντρα εσπεριδοειδών, πιο πολύ από τα πορτοκάλια. Το κουμ κουάτ Nagami ευδοκιμεί σε μικροκλίματα που ιδιαίτερα θερμά καλοκαίρια (η θερμοκρασία να κυμαίνεται από 25 °C έως 38 °C) αλλά ως δέντρο δύναται να αντέξει και τον παγετό (έως περίπου −10 ° C χωρίς ζημιά στα βλαστικά του μέρη). Ο καρπός συνήθως καταναλώνεται ολόκληρος, μαζί με τη φλούδα του και μερικές φορές χρησιμοποιείται και σε φρουτοσαλάτες.

Πολλαπλασιασμός

Τα κουμ κουάτ δεν αναπτύσσονται καλά από σπόρο. Στην περίπτωση αυτή, η ανάπτυξη τους είναι αργή και χαρακτηρίζονται από μακρά περίοδο νεανικότητας καθώς και υψηλό ποσοστό αποτυχίας. Για τον λόγο αυτό, για εμπορικούς σκοπούς πολλαπλασιάζονται αγενώς με βλαστικά μέρη (μοσχεύματα ή οφθαλμό) και εμβολιασμό πάνω σε κατάλληλο υποκείμενο.

Χημική σύσταση καρπού και ευεργετικές ιδιότητες

Μεταξύ των ειδών εσπεριδοειδών, τα κουμ κουάτ αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και φυτοχημικών. Μέσω αρκετών ερευνών διερευνήθηκε και χαρακτηρίστηκε το διατροφικό προφίλ των κουμ κουάτ. Τα αποτελέσματα που αναφέρονται στη βιβλιογραφία είναι αρκετά διαφορετικό όχι μόνο ως προς τη θρεπτική σύνθεση αλλά, κυρίως, ως προς την ποσοτική και ποιοτική τους περιεκτικότητα σε δευτερογενείς μεταβολίτες. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι διαφορετικές καλλιεργητικές μεταχειρίσεις, το μικροκλίμα της περιοχής καθώς και η γενετική ποικιλομορφία των ποικιλιών.

Τα κουμ κουάτ είναι καρποί με ιδιαίτερη θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και μικροστοιχεία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), η θρεπτική σύνθεση του φρέσκου κουμ κουάτ αναφέρεται έως 100 g βρώσιμης μερίδας είναι: νερό 80,85 g, πρωτεΐνη 1,88 g, λιπαρά 0,86 g, υδατάνθρακες 15,90 g, συνολική διατροφή φυτικές ίνες 6,5 g, συνολικά σάκχαρα 9,36 g, Ca 62 mg, Fe 0,86 mg, Mg 20 mg, P 19 mg, K 186 mg, Na 10 mg, Zn 0,17 mg, Cu 0,095 mg, Mn 0,135 mg, και η κατανάλωση των 100 g προσδίδει στον οργανισμό 71 kcal (296 kJ) ενέργειας.

Το κιτρικό οξύ είναι το κύριο οργανικό οξύ, με συγκέντρωση περίπου 2,8 g/100 mL χυμό, ενώ το μηλικό και το οξαλικό οξύ υπάρχουν σε χαμηλή ποσότητα, 0,35 και 0,02 mg/100 mL χυμού, αντίστοιχα. Τα κουμ κουάτ είναι σημαντική πηγή ωφέλιμων για την υγεία δευτερογενών μεταβολιτών, συμπεριλαμβανομένων φλαβονοειδών, βιταμινών, καροτενοειδών και τερπενοειδών, με ιδιαίτερα υψηλή αντιοξειδωτική δράση.

Τα συνολικά φλαβονοειδή και το φαινολικό προφίλ του κουμ κουάτ είναι υψηλότερο στα εκχυλίσματα φλούδας σε σύγκριση με της σάρκας ή σε υπερβολικά ώριμα κουμ κουάτ. Τα άγουρα κουμ κουάτ διαθέτουν δυο φορές περισσότερα φαινολικά σε ποσότητα από τα ώριμα. Το μικροκλίμα και η τοποθεσία επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή και συνολική ποσότητα των φαινολικών συστατικών καθώς μελέτες έδειξαν ότι τα Ελληνικά και Αιγυπτιακά κουμ κουατ διέθεταν σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα Ιταλικά.

Χημικές αναλύσεις προσδιόρισαν την σύνθεση βιταμινών του καρπού κουμ κουάτ ανά 100 g βρώσιμης μερίδας. Συγκεκριμένα στον καρπό εντοπίζονται: βιταμίνη C (43,20 mg), βιταμίνη Β1 (0,03 mg), βιταμίνη Β2 (0,09 mg), βιταμίνη Β3 (0,04 mg), βιταμίνη Β5 (0,037 mg), βιταμίνη Β6 (0,03 mg), ολικό φυλλικό οξύ (17 μg), βιταμίνη Α (290 UI), βιταμίνη Ε ως α-τοκοφερόλη (0,15 mg), ολική βιταμίνη Ε (1,19 mg) (USDA).

Μεταξύ των δευτερογενών μεταβολιτών, η περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες φρούτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατροφή του ανθρώπου λόγω των ευεργετικών ιδιότητές τους στον έλεγχο του μεταβολισμού της χοληστερόλης.

Ωστόσο, παρόλο που ο καρπός του κουμ κουάτ διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην φαρμακευτική, στην υγεία, στη βιομηχανία των καλλυντικών, τη γεωργία και τη βιομηχανία των τροφίμων, παράλληλα ξεχωρίζει για την γεύση του και την συνολική του συνεισφορά στην υγεία του ανθρώπου καθώς καταναλώνεται ολόκληρος, μαζί με την φλούδα του.

Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερης διατροφικής αξίας καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της βιταμίνης C εντοπίζεται στην φλούδα μαζί με το σύνολο των ελαιογόνων αδένων που παράγουν τα αιθέρια έλαια. Τα αιθέρια έλαια διαθέτουν τεκμηριωμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα τερπένια, γ-τερπινέλιο και τερπινολένιο, παρά το ότι συμμετέχουν σε μικρό ποσοστό στην ολική σύνθεση των αιθέριων ελαίων των κουμ κουάτ, θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες που συμβάλουν στην αντιοξειδωτική ικανότητα των καρπών.

Ανεξάρτητα από τα πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία που σχετίζονται με την αντιγηραντική δράση του κουμ κουάτ και τις ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου, ο ρόλος των κουμ κουάτ στη θωράκιση της υγείας μέσω της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, έχει από καιρό αναγνωριστεί από την παραδοσιακή ιατρική των περιοχών όπου καλλιεργούνται, όπως η Κίνα. Αυτές οι ιδιότητες σχετίζονται με την πρόληψη καρδιαγγειακών διαταραχών, καρκίνων και μολυσματικών ασθενειών, με αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές και αγγειοδιασταλτικές δράσεις. Εκχύλισμα κουμ κουάτ επίσης φαίνεται να διαθέτουν την ικανότητα να ρυθμίσουν τις μεταβολικές διαταραχές που προκαλούνται από την παχυσαρκία, δείχνοντας πολλά υποσχόμενες εφαρμογές ως πιθανό συμπλήρωμα διατροφής.

Συγγραφέας: Δρ Βασίλειος Ζιώγας,
Εντεταλμένος Ερευνητής Δενδροκομίας Εσπεριδοειδών, ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Στοιχεία επικοινωνίας: ziogas@elgo.gr

04/08/2021 01:27 μμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή στα πορτοκάλια Βαλέντσια, με τιμές που δεν ικανοποιούν όμως τους παραγωγούς. Επίσης ο καύσωνας άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στην άρδευση.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «συνεχίζονται οι κοπές πορτοκαλιών. Η συγκομιδή στα Βαλέντσια αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου.

Αυτή την εποχή βρίσκεται πάνω στα δέντρα περίπου το 30% της παραγωγής. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 28 έως 30 λεπτά το κιλό. Τα πορτοκάλια που διακινούνται μέσω των λαϊκών αγορών πιάνουν και τα 32 λεπτά.

Αυτή την εποχή η ροή των εξαγωγών είναι ομαλή. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές, να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι πριν λίγο έκλεισα ένα φορτίο για Ουγγαρία».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «αυτή την εποχή γίνονται κοπές πορτοκαλιών στην περιοχή. Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού είναι πάνω από 25 λεπτά το κιλό αλλά υπάρχουν και εμπορικές πράξεις που φτάνουν ανώτερο στα 30 λεπτά. Η διακίνησή τους γίνεται κυρίως σητν εγχώρια αγορά.

Λόγω καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών αυτές τις ημέρες είναι αυξημένα τα ποτίσματα. Πολλοί παραγωγοί βιάζονται να κάνουν κοπές γιατί φοβούνται μήπως πάθουν τα πορτοκάλια εγκαύματα ή καρπόπτωση». 

Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι αυτή την εποχή μόνο στην εγχώρια αγορά διακινούνται τα πορτοκάλια Βαλέντσια. Υπάρχει ακόμη αρκετή παραγωγή σε κάποιες περιοχές (Μολάοι, Γλυκόβρυση κ.α.). Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 25 λεπτά το κιλό.

Στο μεταξύ έχουν αρχίσει να έχουν πρόβλημα οι γεωτρήσεις και γίνονται δύσκολα τα ποτίσματα. Αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες και τις επόμενες ημέρες τότε θα έχουμε πρόβλημα στην άρδευση».   

30/07/2021 03:41 μμ

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Την σεζόν 2020 - 2021 η παραγωγή λεμονιού στην Τουρκία έφτασε τους 1,1 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση 13% από την περσινή (2019 - 2020) περίοδο, οπότε και ανήλθε σε 950.000 τόνους.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), oι υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου του 2019, δεν επηρέασαν καθ’ ολοκληρίαν την παραγωγή λεμονιού.

Στην Τουρκία, η ποικιλία Interdonat (Ιντερντονάτο) παράγεται στις Περιφέρειες Ανατολικής και Δυτικής Μεσογείου και στις περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο, οι ποικιλίες Kutdiken (Femminello), Italian Memeli και Lamas παράγονται στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου και η Κυπριακή ποικιλία στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου. Την περίοδο 2020 - 2021, η παραγωγή ποικιλίας Meyer ήταν μεγαλύτερη από εκείνη της ποικιλίας Interdonat, αφού πολλοί παραγωγοί στις περιοχές Cukurova - Adana άλλαξαν ποικιλία.

Το 2021, οι τιμές παραγωγού στο λεμόνι στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 3%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εν τω μεταξύ, αναφέρει το USDA, συνεχίζονται οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, λόγω των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, τα λιπάσματα και τα χημικά. Οι τιμές των λιπασμάτων, λέει το USDA, κυμαίνονται σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα για τους Τούρκους παραγωγούς, με αύξηση να αγγίζει το 60-90% τον τελευταίο χρόνο.

Η παραγωγή λεμονιού στην Τουρκία έχει μεγαλύτερη εποχικότητα σε σύγκριση με τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια αφού διαφορετικές ποικιλίες ωριμάζουν καθ 'όλη τη διάρκεια της περιόδου εμπορίας.

Σύμφωνα με τους Τούρκους παραγωγούς, η παραγωγή λεμονιών Kutdiken, η οποία έχει δυνατότητα αποθήκευσης περίπου 9 μηνών χωρίς να χάσει τα χαρακτηριστικά της, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά. Οι Τούρκοι παραγωγοί προσπαθούν να επεκταθούν στην παραγωγή λεμονιού χωρίς σπόρους, καθώς πιστεύουν ότι αυτού του είδους τα λεμόνια θα αυξήσουν τη ζήτηση στις εξαγωγικές αγορές, επισημαίνει το USDA.

Μειώνεται η κατανάλωση

Η κατανάλωση λεμονιού την περίοδο 2020 - 2021 προβλέπεται να μειωθεί στους 482.000 τόνους, λόγω του μεγάλου όγκου εξαγωγών και της χαμηλής ζήτησης, δεδομένων και των μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας.

Πάει για αύξηση εξαγωγών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA, την περίοδο 2020 - 2021, οι εξαγωγές λεμονιού Τουρκίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 49%, φθάνοντας τους 570.000 τόνους.

29/07/2021 02:43 μμ

Τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση των εισαγωγών εσπεριδοειδών από τις χώρες της Αφρικής, λόγω των εμπορικών συμφωνιών που υπογράφηκαν μεταξύ ΕΕ και αυτών των χωρών.

Η ΕΕ υπέγραψε συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών με το Μαρόκο το 2000, την Αίγυπτο το 2004 και τη Νότιο Αφρική και γειτονικές της χώρες (SADC) το 2016. 

Τα περισσότερα από αυτά τα πορτοκάλια εισάγονται μέσω Ολλανδίας, Πορτογαλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. 

Οι αρχές της Δανίας εξέδωσαν, στις 27 Ιουλίου, προειδοποίηση προς γνώση των καταναλωτών  μέσω του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF), για πορτοκάλια από το Μαρόκο, εισαχθέντα μέσω Ολλανδίας, αφού διαπίστωσαν σε επίσημο έλεγχο που διεξήχθη στην αγορά υψηλό περιεχόμενο του εντομοκτόνου Chlorpyrifos, του οποίου η χρήση απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Chlorpyrifos υπήρχε στα πορτοκάλια σε αναλογία 0,05 mg / kg - ppm, με το μέγιστο όριο υπολειμμάτων (MRL) να καθορίζεται στο 0,01 mg / kg - ppm.

Διαβάστε την ανακοίνωση της RASFF (εδώ)

21/07/2021 02:16 μμ

Σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και κυρίως της ποικιλίας μανταρινιού «Κλημεντίνη», λόγω της πανδημίας και των παγετών είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, με τους βουλευτές Άρτας κ. Γ. Στύλιο (υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Αργολίδας κ. Γιάννη Ανδριανό και Θεσπρωτίας κ. Βασίλη Γιόγιακα.

Ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζουν τη συλλογή στοιχείων για να διαπιστωθεί το εύρος της ζημιάς από τον covid-19 και ανάλογα το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη συλλογή των στοιχείων θα υπάρξει, όπως έγινε και σε άλλα προϊόντα ενίσχυση, ώστε να στηριχθούν οι παραγωγοί στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουν.

Όσον αφορά στους παγετούς που έπληξαν την παραγωγή, ο υπουργός τόνισε ότι χθες Τρίτη (20/7) κατετέθη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί αύριο, ρύθμιση που προβλέπει αποζημιώσεις και προκαταβολές της τάξεως του 40% άμεσα, εντός των προσεχών ημερών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. κ. Γιάννης Αναστασιάδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας, «εμπορικά την περίοδο του 2020 δεν πήγε καλά η Κλημεντίνη λόγω προβλημάτων από την έλλειψη εργατών γης. Επίσης τα μέτρα κατά της πανδημίας είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη ζήτηση. Η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 23 λεπτά το κιλό.

Στη συνέχεια το 2021 είχαμε ακαρπία λόγω παγετού και μείωση της παραγωγής που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε ποσοστό -70%. Αν τελικά χορηγηθεί κάποια κορονοενίσχυση θα είναι με βάση το ΟΣΔΕ του 2021».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «εμπορικά την περίοδο 2020/2021 είχε πολλά προβλήματα το μανταρίνι ποικιλίας Κλημεντίνης. Τα μέτρα κατά της πανδημίας έφεραν μείωση της κατανάλωσης και τιμή παραγωγού μικτά ήταν στα 20 - 22 λεπτά το κιλό (συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν τα εργατικά και έξοδα συγκομιδής). 

Μετά είχαμε τις ζημιές από παγετό. Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ καλύπτει την Κλημεντίνη μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Τις ζημιές από τον παγετό του Φεβρουαρίου δεν τις καλύπτει με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να αποζημιωθούν. Τα μέτρα που συζήτησαν στο ΥπΑΑΤ είναι προς την θετική κατεύθυνση και αναμένεται να βοηθήσουν τους παραγωγούς». 

21/07/2021 01:43 μμ

Παρέμβαση Λιβανού για ακαρπία εσπεριδοειδών - χονδροελιάς ζητά ο δήμαρχος Αγρινίου.

Μετά την παρέμβαση για την ακαρπία στις ελιές Καλαμών, ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου απευθύνεται στον Σπ. Λιβανό για εσπεριδοειδή - χονδροελιές.

Το ζήτημα της ακαρπίας σε ελιές και εσπεριδοειδή στην Αιτωλοακαρνανία έχει αναδείξει πρώτος ο ΑγροΤύπος, προκαλώντας κινητοποίηση στις τοπικές Αρχές.

Σύμφωνα με παραγωγούς ελιάς της περιοχής Αγρινίου, αλλά και παραγωγούς - συνεταιριστές με εσπεριδοειδή, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή φέτος και απαιτεί παρέμβαση, καθώς μιλάμε για απώλειες της τάξης του 90%.

Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αγρινίου κ. Πάνος Παπαευθυμίου, μιλώντας στον ΑγροΤύπο έκανε λόγο για τεράστιο πρόβλημα στην εφετινή παραγωγή, κυρίως βρώσιμης (Καλαμών και χονδροελιάς) λόγω ακαρπίας σε Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απώλειες σε αποδόσεις θα είναι εξαιρετικά δραματικές άρα και στο εισόδημα, φέρνοντας προ αδιεξόδου πολλούς παραγωγούς. Όπως μας εξηγεί ο κ. Παπαευθυμίου, οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ κι άρα το υποκατάστημα δεν έχει κάνει κάποιες ενέργειες για να δηλώσουν οι παραγωγοί τις ζημιές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι πλέον ζήτημα πολιτικής απόφασης να δοθούν αποζημιώσεις, καθώς μιλάμε για το νο1 νομό σε παραγωγή στην χώρα. Εκτός αυτού βέβαια, τεράστιες φαίνεται πως θα είναι τη νέα σεζόν οι επιπτώσεις από την ακαρπία στις ελιές και στην όμορη Φωκίδα.

Η επιστολή του δημάρχου Αγρινίου για την ακαρπία στην χονδροελιά:

ΠΡΟΣ: κ. Σπήλιο Λιβανό, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Tροφίμων

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επανέρχομαι με σκοπό να σας ενημερώσω, σε συνδυασμό με τις δυο προηγούμενες επιστολές μου, για το μείζον ζήτημα της ακαρπίας που παρατηρείται φέτος στο σύνολο της καλλιέργειας ελιάς και ειδικότερα στις επιτραπέζιες ποικιλίες, σε όλη την έκταση του Δήμου Αγρινίου.

Σίγουρα γνωρίζετε ότι την τρέχουσα περίοδο, αναμένεται κατακόρυφη πτώση της παραγωγής σε μία από τις βασικές καλλιέργειες του Νομού ευρύτερα αλλά και του Δήμου Αγρινίου ειδικότερα. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο επηρέασαν δυσμενώς την ανθοφορία και την καρπόδεση σε όλες τις επιτραπέζιες ποικιλίες (ενδεικτικά αναφέρω και την χονδροελιά που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής στο Δήμο Αγρινίου), όπου υπάρχει γενική ακαρπία και αυτό έχει ως συνέπεια να έχουμε σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών μας καθώς αποτελεί μια από τις πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες του Δήμου μας.

Επίσης, επισημαίνω τους πιθανούς λόγους της ακαρπίας και οι οποίοι έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι το μήνα Μάρτιο –εποχή ανθοφορίας της ελιάς- εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα που συνοδεύτηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Το αποτέλεσμα αυτών των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι να υπάρχει μείωση της ανθοφορίας και κατά συνέπεια της καρπόδεσης και της παραγωγής.

Σύμφωνα, άλλωστε, με εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, αποφασίσθηκε η στήριξη των αγροτών που επλήγησαν με τον ίδιο τρόπο (ακαρπία), από τα αρμόδια όργανα.

Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλώ για τις ενέργειές σας, ώστε το συντομότερο δυνατό να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη διαπίστωση των ζημιών και οι πληγέντες αγρότες να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αναμένω ότι θα λάβετε μέριμνα και θα ενισχύσετε με κάθε τρόπο τους ελαιοπαραγωγούς που πλήττονται από την ακαρπία γιατί είναι ο μόνος τρόπος να στηρίξετε την τοπική οικονομία.

Με τιμή

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Η επιστολή για την ακαρπία στα εσπεριδοειδή:

ΠΡΟΣ: κ. Σπήλιο Λιβανό, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Tροφίμων

Κύριε Υπουργέ,

Επανέρχομαι με δεύτερη επιστολή, με σκοπό να επισημάνω κι εγώ με τη σειρά μου ακόμη ένα φλέγον ζήτημα που ταλανίζει τον Δήμο Αγρινίου και δεν είναι άλλο από την επικείμενη μείωση του εισοδήματος των παραγωγών εσπεριδοειδών, ως συνέπεια του γεγονότος ότι το ποσοστό της καρπόδεσης και της ανθοφορίας είναι ελάχιστο σε πολλές περιοχές του Δήμου Αγρινίου αλλά δυστυχώς και ευρύτερα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο κομμάτι της εθνικής παραγωγής σε εσπεριδοειδή.

Οι ζημιές από τους πρόσφατους παγετούς και την εναλλαγή των θερμοκρασιών είναι τεράστιες και ενδεικτικά αναφέρω ότι  λίγο πριν το Πάσχα, έκανε πολύ κρύο στην περιοχή, αναπτύχθηκε παγετός, ενώ τις ημέρες των εορτών η θερμοκρασία ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ως συνέπεια αυτών των δυσμενών καιρικών συνθηκών τα εσπεριδοειδή δεν έχουν καρποδέσει, παρά μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Δυστυχώς, από πληροφορίες που έχω, τόσο ο ΕΛΓΑ όσο και το Υπουργείο σας δεν συμπαραστέκονται στους παραγωγούς με δεδομένο ότι αυτές οι καλλιέργειες έμειναν εκτός του πακέτου των παγετόπληκτων. Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται και από σχετικό έγγραφο του ΕΛΓΑ, που ήρθε στην δημοσιότητα, δεν αφήνει περιθώριο ούτε καν για ένταξη σε ΠΣΕΑ.

Κύριε Υπουργέ,

Οι εσπεριδοπαραγωγοί του Δήμου Αγρινίου βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντική μείωση του εισοδήματός τους, κάτι που δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της πανδημίας αλλά και των αντίξοων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις καλλιέργειές τους. Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Νοέμβριο και μέχρι περίπου τα τέλη Ιανουαρίου, οι παραγωγοί αντιμετώπισαν αναρίθμητα προβλήματα στη συγκομιδή των πορτοκαλιών και των μανταρινιών.

Ενδεικτικά αναφέρω, ότι μόλις ξεκίνησε το lock down σταμάτησαν οι εξαγωγές, υπήρχαν προβλήματα με χαλαζόπτωση, προέκυψε πρόβλημα με τις συνεχείς βροχές, τους παγετούς αλλά και τις ασθένειες που ανέκυψαν.

Να προσθέσω σε όλα τα παραπάνω ότι ο ΕΛΓΑ καθυστέρησε έξι μήνες να κάνει την αξιολόγηση των ζημιών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πουλήσουν στα τέλη Ιανουαρίου τα πορτοκάλια τους σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές.

Κύριε Υπουργέ,

Σίγουρα γνωρίζετε ότι την τρέχουσα περίοδο, αναμένεται κατακόρυφη πτώση της παραγωγής στις περισσότερες από τις βασικές καλλιέργειες του Νομού ευρύτερα αλλά και του Δήμου Αγρινίου ειδικότερα. Θα ήθελα, λοιπόν, να φροντίσετε να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στους οπωρώνες των εν λόγω καλλιεργειών και να δρομολογηθούν κατάλληλες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για την αποζημίωση των παραγωγών.

Αναμένω, ότι θα λάβετε μέριμνα και θα ενισχύσετε με κάθε τρόπο και τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας.

Με τιμή

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

16/07/2021 01:09 μμ

Στο πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης, θα συμπεριληφθούν, όλες οι καλλιέργειες, ακόμα κι εκείνες που ήταν στο στάδιο της προ-άνθισης.

Ειδικότερα, τονίζει ο κ. Λιβανός σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη βουλή, τα μέτρα για τον Παγετό της Άνοιξης 2021 έχουν ως εξής: α) το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό θα αποζημιωθούν σύμφωνα με το κανονισμό αποζημιώσεων φυτικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις ζημιές στις καλλιέργειες οι οποίες ευρίσκονταν στο προανθικό στάδιο. β) θα υπάρξει κάλυψη της αποζημίωσης που θα υπολογιστεί στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας.

Αναλυτικά η απάντηση Λιβανού έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: «Πρόβλημα ακαρπίας εσπεριδοειδών στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας»

ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 7037/3-6-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Α. Μυλωνάκης, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Tο φαινόμενο του επαναλαμβανόμενου παγετού, που έπληξε φέτος διάφορες περιοχές ανά την Επικράτεια, ήταν πρωτόγνωρο και δικαιολογημένα προκάλεσε την ανησυχία των αγροτών μας για τις ζημιές που θα προκαλέσει στις καλλιέργειες και κατ’ επέκταση στο εισόδημα τους. Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, έσκυψε πάνω από το πρόβλημα με ευαισθησία και πολιτική βούληση για εξεύρεση άμεσης λύσης.

Όλο αυτό το διάστημα γίνονται εντατικές διεργασίες με σκοπό ο επαναλαμβανόμενος παγετός, ακραίο καιρικό φαινόμενο, μοναδικό για τα δεδομένα της Χώρας μας τα τελευταία 15 χρόνια, να αντιμετωπιστεί μέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με όποια κρατική αρωγή χρειαστεί, με νομιμότητα και αποτελεσματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, με προσωπική πρωτοβουλία και μετά από διαδοχικές επαφές με τους ομολόγους του, Υπουργούς της Γαλλίας και της Ιταλίας, πέτυχε να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο με την αποστολή κοινής επιστολής προς τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ κ. Janusz Wojciechowski και τον Επίτροπο Προϋπολογισμού κ. Johannes Hahn, με αίτημα την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την στήριξη των καλλιεργητών των τριών χωρών, που υπέστησαν ζημιές από τον πρωτοφανή παγετό του Μαρτίου και Απριλίου.

Περαιτέρω, μετά από παρεμβάσεις σε δύο συνεχόμενα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, 26 Απριλίου και 26 Μαΐου αντίστοιχα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός εξασφάλισε την άδεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες του παγετού, πάντα με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα, από εθνικούς πόρους. Σε συνέχεια των ανωτέρω ενεργειών, τηρώντας τη δέσμευσή μας, δώσαμε στις 16.6.2021 στη δημοσιότητα τον οδικό χάρτη για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.

Ειδικότερα, τα μέτρα για τον Παγετό της Άνοιξης 2021 έχουν ως εξής: α) το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό θα αποζημιωθούν σύμφωνα με το κανονισμό αποζημιώσεων φυτικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις ζημιές στις καλλιέργειες οι οποίες ευρίσκονταν στο προανθικό στάδιο. β) θα υπάρξει κάλυψη της αποζημίωσης που θα υπολογιστεί στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. γ) ρυθμίζονται τα θέματα υπερωριών και αμοιβών των τακτικών και εκτάκτων υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, με στόχο την ανταμοιβή τους για την αύξηση του χρόνου εργασίας τους, ώστε να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατόν το εκτιμητικό έργο. Ήδη ο ΕΛΓΑ έχει προσλάβει περισσότερους από 300 εκτάκτους συμβασιούχους γεωπόνους ώστε να επιταχύνει την εκτίμηση των ζημιών. δ) θα υπάρξει άμεση προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών από τον ΕΛΓΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Το ποσό που θα καταβληθεί, το οποίο εκτιμάται περίπου στα 155 εκατομμύρια, θα δοθεί στον ΕΛΓΑ μέσω του Υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, πλέον της καταβολής της προκαταβολής, υποβάλλαμε ήδη αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση κρατικής ενίσχυσης προς τον ΕΛΓΑ, σε συνέχεια της πολιτικής έγκρισης που είχε αποσπάσει ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών. ε) θα υπάρξει άμεση εκταμίευση ποσού €3.500.000 ευρώ προς τον ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσει να καλύψει τα άμεσα διοικητικά κόστη ώστε να συνεχίσει την εξατομικευμένη και ανά ιδιοκτησία εκτίμηση των ζημιών.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε την ξεκάθαρη εντολή να αποζημιωθούν δίκαια όλοι όσοι επλήγησαν. Η αποζημίωση αυτή, θα δοθεί με βάση την ζημία που προκλήθηκε. Όλοι θα πρέπει να συνδράμουν ώστε να αποτραπούν φαινόμενα να δοθούν αποζημιώσεις εκεί που δεν πρέπει, πολύ περισσότερο επειδή τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας δεν είναι απεριόριστα. Για αυτό και θα υπάρξει τόσο αξιοποίηση της τεχνολογίας όσο και αυστηροί εξατομικευμένοι, διασταυρωτικοί έλεγχοι, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αδικίες. Το σύνολο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί σε όλους τους παραγωγούς αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων.

Για την υλοποίηση αυτού του τεράστιου προγράμματος στήριξης των πληγέντων αγροτών μας θα χρειαστούν συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή κι ευελπιστούμε να υπερψηφισθούν από το σύνολο των κοινοβουλευτικών παρατάξεων.

Περαιτέρω, όσον αφορά την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ σε σχέση με τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής στην πρωτογενή παραγωγή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, δήλωσε ότι «Πράγματι, η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και τη γεωργική παραγωγή. Δεν έχει γίνει ουσιαστική προεργασία στη χώρα μας για να μπορέσει το ΥΠΑΑΤ και ειδικά ο ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει το μεγάλο φάσμα των ζημιών που έρχονται ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και αναμένουμε την αποτύπωση μιας σημαντικής μελέτης που έχει γίνει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΕΛΓΑ, έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες θα καταλήξει σε μία πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και αγροτών. Πρόκειται για μία επίπονη διαδικασία, αλλά είναι αναγκαίο να θωρακίσουμε τον ΕΛΓΑ, με τρόπο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα και καίρια τις συνέπειες από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή».

Εκ των ανωτέρω, προκύπτει ότι η Κυβέρνηση στέκεται για ακόμα μια φορά αρωγός στους Έλληνες αγρότες, προσφέροντας τους την στήριξη που χρειάζονται.

Για περαιτέρω ενημέρωση όσον αφορά αποτύπωση της ζημίας στις καλλιέργειες και την καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σας διαβιβάζουμε το με αρ. πρωτ. 6070/8-6-2021 έγγραφό του.

02/07/2021 11:29 πμ

Από 0 έως 15% το ποσοστό της καρπόδεσης στο χωριό Στράτος αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, που έχει το μεγαλύτερο κομμάτι της εθνικής παραγωγής σε εσπεριδοειδή.

Χωρίς εισόδημα, όπως όλα δείχνουν, θα μείνουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της εευρύτερης περιοχής του Αγρινίου, λόγω των τεράστιων ζημιών από τους πρόσφατους παγετούς και την εναλλαγή των θερμοκρασιών.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Πόρκος από τον Συνεταιρισμό Στράτιος Ζευς, λίγο πριν το Πάσχα, έκανε πολλά κρύα στην περιοχή, αναπτύχθηκε παγετός, ενώ τις ημέρες των εορτών η θερμοκρασία ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ως εκ τούτου, βλέπουμε σήμερα τις Ναβαλίνες και τα μανταρίνια Κλημεντίνες να μην έχουν καρποδέσει, παρά μόνο σε ένα ποσοστό έως... 15%. Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Πόρκο, αλλά και το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου ο ΕΛΓΑ και το ΥπΑΑΤ δεν έχουν αφήσει περιθώρια αισιοδοξίας στους παραγωγούς, αφού αυτές οι καλλιέργειες έμειναν κι εκτός του πακέτου των παγετόπληκτων. Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται και από σχετικό έγγραφο (δείτε εδώ), του ΕΛΓΑ, που φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος, δεν αφήνει περιθώριο ούτε καν για ένταξη σε ΠΣΕΑ.

Όπως λέει ο κ. Πόρκος «είμαστε ένας νομός που μετά τις πρόσφατες εκριζώσεις σε άλλες περιοχές και τα εκατομμύρια δέντρα που μπήκαν εδώ τελευταία, κοντεύουμε να παράγουμε σχεδόν το 1/3 της παραγωγής. Όμως το ΥπΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ δεν μας αντιμετωπίζουν όπως θα έπρεπε. Οι μοναδικές αποζημιώσεις που πήραμε αφορούσαν κάτι... ψιλά για τον Ιανό, ενώ δεν υπάρχει και καμιά κουβέντα για de minimis».

Σημειωτέον ότι εσπεριδοπαραγωγοί του νομού Αιτωλοακαρνανίας αντιμετωπίζουν φέτος σημαντική μείωση του εισοδήματός τους, ως αποτέλεσμα τόσο της πανδημίας όσο και αντίξοων μετεωρολογικών φαινομένων που έπληξαν τις καλλιέργειές τους. Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Νοέμβριο και με αποκορύφωμα έως τα τέλη Ιανουαρίου, η συγκομιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας Ναβαλίνα και των μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνες, αντιμετώπισαν σωρευτικά τα εξής προβλήματα:

  • Μόλις ξεκίνησε το lock down σταμάτησαν οι εξαγωγές,
  • Υπήρχαν προβλήματα με χαλαζόπτωση,
  • Ο ΕΛΓΑ καθυστέρησε έξι μήνες να κάνει την αξιολόγηση των ζημιών,
  • Προέκυψε πρόβλημα με τις συνεχείς βροχές, τους παγετούς (Λέανδρος) και τις ασθένειες που ανέκυψαν.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι παραγωγοί πούλησαν στα τέλη Ιανουαρίου τα πορτοκάλια στην εξευτελιστική τιμή των 8 έως 12 λεπτών, την στιγμή που το κόστος παραγωγής δεν είναι χαμηλότερο των 15 λεπτών του ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του ΥπΑΑΤ, βάσει ΟΣΔΕ 2020, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας καλλιεργούνται 54.073,90 στρέμματα με εσπεριδοειδή σε σύνολο 386.557,60 στρεμμάτων, που καταγράφονται πανελλαδικά. Όπως μας εξηγεί ο κ. Πόρκος, όμως, μετά τις τελευταίες φυτεύσεις, στο νομό τα στρέμματα με εσπεριδοειδή ξεπερνούν τα 100.000.

02/07/2021 10:39 πμ

Οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές σε κάθε ευκαιρία προσπαθούν να στηρίξουν την αγροτική παραγωγή της χώρας τους. Έτσι στις 6 Ιουνίου 2021 η κ. Inma Rodríguez-Piñero (Σοσιαλιστές) κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν, στην οποία ρωτούσε προτίθεται να αυξήσει το ελάχιστο όριο επιθεώρησης σε παρτίδες μανταρινιών, πορτοκαλιών και λεμονιών από την Τουρκία και την Αίγυπτο (σήμερα είναι 5% για φορτία από Αίγυπτο και 10% για Τουρκία).

Όπως τόνισε η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Επιτροπής για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) έχει επισημάνει ότι, μέχρι το 2021, η ΕΕ έχει απορρίψει 94 παρτίδες εσπεριδοειδών από την Τουρκία και 30 από την Αίγυπτο, επειδή περιείχαν υπερβολικές ποσότητες φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται στην ΕΕ.

Αφορούν φορτία λεμονιών, πορτοκαλιών και ιδίως μανταρινιών, που περιέχουν ουσίες που απαγορεύονται στην ΕΕ, όπως chlorpyrifos, chlorpyrifos-methyl και υψηλά ποσοστά prochloraz.

Ακόμη ρωτά την Κομισιόν αν προτίθεται να σταματήσει προσωρινά τις εισαγωγές ή να διενεργήσει νέους ελέγχους εάν εξακολουθούν να εντοπίζονται τέτοια επίπεδα απαγορευμένων ουσιών στα εσπεριδοειδή από Τουρκία και Αίγυπτο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ισπανίδα κ. Rodriguez-Piñero κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με αυτήν την κατάσταση. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ευρωβουλευτής από την Βαλένθια ρώτησε την Κομισιόν για τα ανησυχητικά δεδομένα του 2020, όταν η ΕΕ απέρριψε συνολικά 54 παρτίδες εσπεριδοειδών από την Τουρκία (5 φορές περισσότερες παρτίδες από το 2019) για τον ίδιο λόγο.

Οι προειδοποιήσεις του RASFF τον Μάιο και Ιούνιο του 2021 αποτελούν σκάνδαλο. Σε ένα μόνο μήνα τον Μάιο, απορρίφθηκαν συνολικά 54 αποστολές από την Τουρκία και 11 αποστολές από την Αίγυπτο, επειδή περιείχαν δραστικές ουσίες που δεν επιτρέπονται στην ΕΕ ή είχαν υψηλά όρια καταλοίπων (MRL). Μεταξύ 1ης Ιουνίου και 30 Ιουνίου, το σύστημα RASFF έλαβε συνολικά 49 ειδοποιήσεις για υπερβολικά φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά που έχουν φτάσει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το 46,9% αυτών των ειδοποιήσεων, συνολικά 23 φορτία, εισήχθησαν από την Τουρκία.

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι τα φορτία από την Τουρκία πιάστηκαν στη Βουλγαρία και όχι στην ... Ελλάδα. Και όμως η Κομισιόν δεν έκανε τίποτα για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών.

30/06/2021 02:16 μμ

Η φετινή παραγωγή φαίνεται πως θα είναι αρκετά μειωμένη καθώς οι παγετοί του Απριλίου σε συνδυασμό με τις απότομες αυξήσεις της θερμοκρασίας ελλείψει υγρασίας που ακολούθησαν, δημιούργησαν προβλήματα στην ανθοφορία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Κιάτου κ.  Χρήστο Γεώργα, η παραγωγή λεμονιών στην περιοχή Κιάτου Κορινθίας φαίνεται ότι θα είναι αρκετά ελλιπής. Το Κιάτο είναι κατεξοχήν περιοχή που καλλιεργούνται λεμόνια και στο συνεταιρισμό οι κύριες παραγόμενες ποικιλίες είναι η Ιντερντονάτο και η Μαγληνή. Εδώ και ένα μήνα έχει δημιουργηθεί το καρπίδιο και από τον Οκτώβριο ξεκινάνε οι συγκομιδές, όπως μας εξηγεί. Όσον αφορά την εμπορική περίοδο του 2020 ο κ. Γεώργας αναφέρει ότι «δεν ήταν ικανοποιητική από άποψη τιμών και ζήτησης, οι τιμές παραγωγού τον Απρίλιο και τον Μάιο ήταν μόλις στα 35 λεπτά».

Ο κ. Κοζής Αριστείδης, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών φαρμάκων στην περιοχή του Ηρακλείου αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα στρέμματα με λεμόνια. «Πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν ξεριζώσει τα αμπέλια και τα αντικατέστησαν με πρώιμες ποικιλίες όπως είναι η Αδαμοπούλου, η Βακάλου, η Λαπίθου και η Ιντερντονάντο για να καλύψουν την έλλειψη του ντόπιου λεμονιού που δημιουργείται στην τοπική αγορά». Στην περιοχή του Ηρακλείου καλλιεργούνται περίπου 1000-1200 στρέμματα και οι συγκομιδές ξεκινάνε από μέσα Αυγούστου. «Φέτος λόγω καιρού ωστόσο, η παραγωγή δεν θα είναι ικανοποιητική. Το ιδανικό κλίμα κατά την περίοδο της ανθοφορίας είναι το δροσερό και εμείς είχαμε πολύ ζεστό και ξηρό με νότιους ανέμους γεγονός που δημιούργησε αισθητή μείωση παραγωγής». Τέλος, όσον αφορά την περσινή εμπορική περίοδο ο κ. Κοζής μας εξηγεί «αν και ήταν μία πολύ περίεργη χρονιά λόγω των κλειστών καταστημάτων εστίασης ωστόσο οι τιμές παραγωγού στην τοπική αγορά κινήθηκαν σε καλά επίπεδα».

Ακόμα, ο κ. Κούτας Κωνσταντίνος, παραγωγός εσπεριδοειδών στην περιοχή της Άρτας μας αναφέρει ότι το μικροκλίμα της περιοχής βοήθησε στο να είναι ικανοποιητική η φετινή παραγωγή καθώς οι θερμοκρασίες ήταν πιο σταθερές. Η Άρτα είναι η εξαίρεση καθώς δεν επηρεάστηκε από απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Στις υπόλοιπες περιοχές υπάρχει μείωση της παραγωγής εξαιτίας των παγετών στις 2 Απριλίου και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών (32°C) που ακολούθησαν. Ο κ. Κούτας για τις ποικιλίες μας αναφέρει ότι η Ιντερντονάτο στην περιοχή συγκομίζεται από τέλη Οκτωβρίου, πιο όψιμα σε σχέση με άλλες περιοχές όπου συγκομίζεται από τον Σεπτέμβριο καθώς τότε επιτυγχάνεται καλή ποιότητα χυμού. Η εμπορική περίοδος για το 2021 δεν έχει ξεκινήσει ικανοποιητικά και οι τιμές μέχρι στιγμής είναι στα 40 λεπτά. Ο κ. Κούτας παράγει και καλοκαιρινά πράσινα και πρασινοκίτρινα λεμόνια των ποικιλιών Αδαμοπούλου και Ζαμπετάκη, οι συγκομιδές των οποίων έχουν ξεκινήσει. Συγκεκριμένα συγκομίζονται 350kg την εβδομάδα ενώ δίνει την παραγωγή του σε έμπορο που προμηθεύει λεμόνια στη Βόρεια Ελλάδα.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΑΣ Αιγιαλείας οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Αιγιαλεία είναι η Μαγληνή και το Iντερντονάτο και αυτήν την περίοδο έχει ήδη ολοκληρωθεί η καρπόδεση η οποία όμως είναι μειωμένη. Παράλληλα, φαίνεται ότι πλέον στην περιοχή η παραγωγή λεμονιών εξασθενεί καθώς οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν στραφεί στην παραγωγή σταφίδας.

29/06/2021 02:13 μμ

Σοβαρά προβλήματα από τους παγετούς αντιμετωπίζουν τα εσπεριδοειδή στην Αργολίδα. Αναμένεται σε κάποιες περιοχές να υπάρξει μειωμένη παραγωγή. Το πρόβλημα αναμένεται να μεγαλώσει με τις υψηλές θεμροκρασίες των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο η κ. Άννα Λαμπαδά, από τον συνεταιρισμό Σταθέικα Αργολίδας, «ο παγετός του Απριλίου δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην επερχόμενη παραγωγή εσπεριδοειδών της Αργολίδας. Βρήκε τα δέντρα πάνω στην ανθοφορία και έχουν προβλήματα στην παραγωγή. Έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό τα πορτοκάλια Ναβαλίνες, με μείωση της παραγωγής κατά 40-50%. Τα Μέρλιν από την άλλη φαίνεται μέχρι στιγμής να μην έχουν πρόβλημα. Στα μανταρίνια Κλημεντίνες ακόμη δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιά στην ανθοφορία. Επίσης δεν γνωρίζουμε τι προβλήματα αναμένεται να δημιουργήσει στα δέντρα ο καύσωνας των επόμενων ημερών».

Ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην Αργολίδα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή εσπεριδοειδών λόγω του παγετού του Απριλίου. Είδαμε την προσπάθεια για αποζημιώσεις στα πυρηνόκαρπα αλλά δεν βλέπουμε την ίδια προσπάθεια για τα εσπεριδοειδή. Τα προβλήματα στην παραγωγή αφορύν κυρίως τις περιοχές του κάμπου. Οι ζημιές είναι ανάλογα την περιοχή και την καλλιέργεια. Σίγουρα έχουν προβλήματα οι Ναβαλίνες και New hall. Οι ποικιλίες αυτές έχουν ένα κύμα άνθησης με αποτέλεσμα να προβλέπεται σχεδόν μηδενική αναμενόμενη παραγωγή ιδιαίτερα στις παγετόπληκτες περιοχές. Ο ΕΛΓΑ εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη για την μειωμένη παραγωγή στην ακαρπία για να μην πληρώσει αποζημίωση. Σε επίσκεψη που έκανε ο πρόεδρος του ασφαλιστικού Οργανισμού στην περιοχή μας ανέφερε ότι οι γεωπόνοι μελετούν το φαινομενο και τον Σεπτέμβριο θα δουν την εξέλιξη της ζημιάς. Ο καύσωνας αυτών τνω ημερών σίγουρα θα φέρει περισσότερα προβλήματα στην παραγωγή». 

Ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος στην ΕΑΣ Αργολίδας, από την πλευρά του δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «οι παγετοί φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει την παραγωγή των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την επίσκεψη που έκανε στην περιοχή, είπε ότι μελετά το φαινόμενο. Συζητήθηκε η πιθανότητα αποζημίωσης των παραγωγών στις οποίες καταστράφηκε το άνθος από τον ανοιξιάτικο παγετό. Ο ΕΛΓΑ θα δει τον Σεπτέμβριο πως θα εξελιχθεί η ζημιά, ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού και τόνισε ότι θα χορηγηθούν αποζημιώσεις από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (πρώην ΠΣΕΑ)». 

23/06/2021 11:51 πμ

Συνεχίζεται να κινείται σε σταθερά επίπεδα η τιμή παραγωγού στα πορτοκάλια Βαλέντσια. Οι παραγωγοί αναμένουν μια αύξηση τιμών για να προχωρήσουν σε συγκομιδή, ενώ η εγχώρια αγορά λόγω μειωμένου τουρισμού δεν έχει υψηλή ζήτηση.

Η φετινή περίοδος δεν έχει καμιά σχέση με την περσινή όσον αφορά τη ζήτηση και τα επίπεδα τιμών.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή έχουμε ομαλή ροή στην αγορά των πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια. Βέβαια φέτος δεν έχει σχέση με όσα έγιναν την περσινή περίοδο, που υπήρξε μια μειωμένη παραγωγή πορτοκαλιών σε Ισπανία και Αίγυπτο, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. 

Πέρσι οι τιμές παραγωγού των πορτοκαλιών αυτή την περίοδο ήταν πάνω από τα 70 λεπτά το κιλό. Φέτος κυμαίνεται από 20 έως 22 λεπτά. Όσα πορτοκάλια έχουν ποιοτικά προβλήματα η τιμή κυμαίνεται στα 18 λεπτά.

Οι εξαγωγές έχουν ομαλή ροή μέχρι στιγμής. Ωστόσο τις τιμές παραγωγού φέτος τις καθορίζει η εγχώρια αγορά. Ο τουρισμός είναι πολύ μειωμένος κάτι που επηρεάζει αρνητικά των κατανάλωση πορτοκαλιών».   

Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει καθόλου εμπορικό ενδιαφέρον για τα πορτοκάλια. Ελάχιστα φορτία φεύγουν στην αγορά. Τα συσκευαστήρια δουλεύουν μια φορά την εβδομάδα. Ήρθαν κάποιοι έμποροι από Γαλλία και δήλωσαν ότι τα 50 λεπτά το κιλό είναι υψηλή τιμή. Από την άλλη οι παραγωγοί πορτοκαλιών δεν βιάζονται να πουλήσουν στα 20 - 22 λεπτά το κιλό περιμένοντας να ανέβει λίγο η τιμή». 

18/06/2021 01:02 μμ

Σύμφωνα με τις καταγραφές των θερμοκρασιών, δεν σημειώθηκε καύσωνας, είπε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή.

Όχι μόνο είναι σε γνώση του ΕΛΓΑ το πρόβλημα στην Αργολίδα, δήλωσε η κα Αραμπατζή, αλλά ήδη έχουν γίνει και σχετικές επισημάνσεις από τον ΕΛΓΑ (ανήκει στον ΕΛΓΑ Τρίπολης).

Στο ερώτημα του βουλευτή Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Πουλά, για το αν θα δοθεί κάποια αποζημίωση ή ενίσχυση στους παραγωγούς ελιάς και εσπεριδοειδών της περιοχής, λόγω των προβλημάτων στην καρπόδεση από τους παγετούς και μετέπειτα την ακαρπία, η κα Αραμπατζή ανέφερε πως σε σχέση με τον παγετό, οι εν λόγω καλλιέργειες ήταν σε προ-ανθικό στάδιο, άρα δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Αλλά και σε σχέση με τις ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες και το ενδεχόμενο αποζημίωσης σε ελιές και εσπεριδοειδή, η κα Αραμπατζή τόνισε ότι σύμφωνα με τις καταγραφές, δεν επικράτησε καύσωνας τότε.

Σύμφωνα με την κα Αραμπατζή, το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Τρίπολης παρακολουθεί τη ζημιά κι εφόσον διαπιστωθεί απώλεια παραγωγής θα ενεργοποιηθούν ενδεχομένως διαδικασίες για ένταξη σε ΠΣΕΑ.

17/06/2021 02:48 μμ

Προβληματισμός σε παραγωγούς και φορείς της περιοχής.

Θορυβημένοι εμφανίζονται αγρότες και συνεταιριστές από το νομό Αργολίδας, σε σχέση με την εικόνα των κτημάτων, που δείχνουν έως τώρα να υποφέρουν από μεγάλα ποσοστά ακαρπίας.

Από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, παραγωγός εσπεριδοειδών και ο ίδιος δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «πρόβλημα από τον αλλοπρόσαλο καιρό του Μαρτίου-Απριλιου φαίνεται πως έχουν Ναβαλίνες και New Hall. Σε αυτα τα πορτοκάλια η φυσική καρπόπτωση ολοκληρώνεται στις 15-20 Ιουλίου, οπότε μετέπειτα θα έχουμε και καλύτερη εικόνα των απωλειών. Παράλληλα, ανά περιοχή και ανά κτήμα υπάρχουν παράπονα για μειωμένη παραγωγή και στα Μέρλιν, όπως επίσης στα μανταρίνια Νόβα και στις Κλημεντίνες, όπου ανά περίπτωση δεν είχαμε καλή ανθοφορία. Οι πρώιμες ποικιλίες είναι σε καλύτερη μοίρα, όπως και περιοχές με ήπιο κλίμα που δεν τις πείραξε ο παγετός πολύ».

Ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος στην ΕΑΣ Αργολίδας, από την πλευρά του δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι μετά τους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου, ανάλογα τα κτήματα και την περιοχή, φαίνεται πως υπάρχουν πολλά προβλήματα και αυξημένη ακαρπία. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Αντωνόπουλος, που ζητά ν΄ αλλάξει επιτέλους ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αργολίδα, δήλωσε πως το φαινόμενο παρακολουθείται από τις υπηρεσίες του Οργανισμού και τέλη Σεπτέμβρη, μόλις υπάρξει σαφής εικόνα, τότε μπορεί να κινηθούν διαδικασίες αποζημίωσης μέσω ΚΟΕ (ΠΣΕΑ).

Στη Βουλή το πρόβλημα από Πουλά

Το πρόβλημα της ακαρπίας των εσπεριδοειδών αλλά και της ελιάς, για την οποία επίσης μας είπαν οι παραγωγοί της περιοχής, έφερε στη Βουλή ο Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σ. Λιβανό

«Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους αγρότες του Ν. Αργολίδας το πρόβλημα της ακαρπίας».

Μεγάλη απώλεια εισοδήματος αναμένεται να έχουν φέτος οι αγρότες του Ν. Αργολίδας λόγω της ακαρπίας που παρατηρείται στα εσπεριδοειδή και στις ελιές.

Ειδικότερα, λόγω του ήπιου Χειμώνα, των μετέπειτα παγετών του Μαρτίου και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη συνέχεια, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην καρπόδεση των εσπεριδοειδών και των ελαιόδεντρων γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους αγρότες του Ν. Αργολίδας οι οποίοι βλέπουν τους κόπους άλλης μία χρονιάς να κινδυνεύουν να πάνε χαμένοι.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών του Νομού Αργολίδας, αντιμετώπισαν τη χρονιά που προηγήθηκε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την διάθεση των προϊόντων τους.

Λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού, η ζήτηση τόσο από την εξωτερική όσο και από την εσωτερική αγορά, ήταν αισθητά μειωμένη με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αντιμετωπίσουν μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες.

Από την πλευρά τους και οι παραγωγοί ελαιολάδου προέρχονται από 2 πολύ δύσκολες χρονιές, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών της αγοράς, του υψηλού ανταγωνισμού με αγορές Τρίτων χωρών και των δυσμενων επιπτώσεων της πανδημίας.

Κρίνεται λοιπόν άμεση η ανάγκη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διερεύνηση του φαινομένου της ακαρπίας στον Ν. Αργολίδας και για την αποζημίωση των παραγωγών προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να συνεχίσουν να αχολούνται με την παραγωγή τους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Είναι σε γνώση σας το μέγεθος του προβλήματος της ακαρπίας των εσπεριδοειδών και της ελιάς στο Ν. Αργολίδας;

2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να το αντιμετωπίσετε;