Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η ΕΘΕΑΣ καλεί τα μέλη της να πράξουν... ό,τι και πέρσι, μέχρις ότου εκδώσει οδηγίες το ΥπΑΑΤ.

Ύστερα από αγώνα των Ομάδων Παραγωγών Εσπεριδοειδών της ΕΘΕΑΣ αλλά και με τη θετική συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η χυμοποίηση πορτοκαλιών συμπεριλήφθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2027, που εγκρίθηκε πρόσφατα και θα συνεχίσουν οι παραγωγοί να λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση και για την περίοδο 2023-2027.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ, επειδή:

1) έως τώρα δεν έχουν βγει οι εφαρμοστικές διατάξεις και εγκύκλιοι για την επιλεξιμότητα των ποσοτήτων που θα παραδοθούν για χυμοποίηση,

2) τα εργοστάσια χυμοποίησης άρχισαν να παραλαμβάνουν όπως κάθε χρόνο ποσότητες πορτοκαλιών μελών των συνεταιρισμών και των ομάδων μας.

Καλούμε τα μέλη μας να πράξουν ακριβώς ότι έκαναν και την προηγούμενη περίοδο όσον αφορά τις διαδικασίες και τα παραστατικά παράδοσης των πορτοκαλιών προς χυμοποίηση, μέχρι το Υπουργείο να εκδώσει άμεσα τις αντίστοιχες εφαρμοστικές αποφάσεις.

Στόχος μας είναι να μην χαθούν ενισχύσεις από τα μέλη μας που ήδη ξεκίνησαν να παραδίδουν ποσότητες για χυμοποίηση.

Σχετικά άρθρα
09/01/2025 04:17 μμ

Για τις ζημιές από τον καύσωνα, στην Κρήτη, τον Ιουνίο του 2024, ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τα αβοκάντο αλλά όχι τα εσπεριδοειδή. Φαίνεται ότι δεν έχει χρήματα ο Οργανισμός και αποζημιώνει κατά το δοκούν.

Όπως δηλώνει στον Αγροτύπο ο κ. Μανόλης Ντουντουνάκης από τα Χανιά, «πολύ καλά έκανε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει λόγω του καύσωνα τα αβοκάντο αλλά δεν υπάρχει εξήγηση γιατί δεν αποζημιώνει τα εσπεριδοειδή.

Εκείνη την εποχή στα δέντρα (αβοκάντο και εσπεριδοειδή) υπήρχαν διαμορφωμένα καρπίδια. Άρα δεν μπορεί να υποστηρίξει ο ΕΛΓΑ ότι ήταν στο προανθικό στάδιο, που λόγω Κανονισμού δεν αποζημιώνεται η καλλιέργεια.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης δεν έβγαλε αναγγελία για τα εσπεριδοειδή. Όσοι παραγωγοί επικοινώνησαν με τον ΕΛΓΑ τους είπαν ότι μπορούν αν θέλουν να κάνουν αναγγελία ζημιάς.

Αρχικά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καταβληθούν αποζημιώσεις τα εσπεριδοειδή αλλά στην συνέχεια αποφάσισαν να μην πληρώσουν.

Οι εκτιμητές γεωπόνοι πέρασαν από το χωράφι και είδαν το πρόβλημα. Στα πορίσματα όμως που εστάλησαν στους παραγωγούς δείχνει για τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ) ζημιά 0%.

Ουσιαστικά ο ΕΛΓΑ για το ίδιο αίτιο αποζημιώνει την καλλιέργεια αβοκάντο αλλά δεν αποζημιώνει την καλλιέργεια εσπεριδοειδών.

Ακόμη και σήμερα αν περάσουν οι γεωπόνοι θα δουν ότι τα δέντρα έχουν μειωμένη παραγωγή αν και είχαν μια καλή ανθοφορία.

Ας αποφασίσουν στον ΕΛΓΑ τι αναφέρει ο Ασφαλιστικός Κανονισμός.

Όχι ότι με την αποζημίωση ο παραγωγός θα έχει αποκατάσταση της απώλειας εισοδήματος αλλά τουλάχιστον θα έχει μια ενίσχυση για να συνεχίσει την καλλιέργεια.

Όταν για παράδειγμα τα μανταρίνια ποικιλίας Ανκόρ έχουν τιμή γύρω στα 90 λεπτά η ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ είναι μόλις στα 35 λεπτά».

Τελευταία νέα
16/01/2025 12:10 μμ

Η νέα ΚΑΠ αγνόησε τον υπερπληθυσμό και την μείωση της καλλιεργούμενης γης. Από το 2015 υπάρχει πρόβλημα έλλειψης τροφίμων στην παγκόσμια αγορά. Αυτό ανέφερε ο κ. Μόσχος Κορασίδης, Διευθυντής ΕΘΕΑΣ, μιλώντας σε ημερίδα για την ΚΑΠ στο ΓΠΑ.

Και πρόσθεσε: Οι άμεσες ενισχύσεις τα συνολικά ποσά μένουν αμετάβλητα. Αυτό όμως είναι και η παγίδα. Οι εκτάσεις που είναι επιλέξιμες έχουν μειωθεί. Επίσης οι αγρότες αναγκάστηκαν να κάνουν αλλαγές στις καλλιέργειες εν μέσω υψηλού κόστους παραγωγής. Επίσης έχουμε χαμηλή ανταπόκριση της διοίκησης σε Ελλάδα και ΕΕ.

Η ενίσχυση για τους νέους αγρότες είναι μειωμένη και για αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον ένταξης στο πρόγραμμα. Τα κονδύλια της αναδιανεμητικής πρέπει αν πάνε στους νέους αγρότες. Θέλουν ριζική αλλαγή στα Οικολογικά Σχήματα. Οι βιολογικές καλλιέργειες θα πρέπει να πάνε στο Δεύτερο Πυλώνα. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα πρέπει να συνδεθούν με τις εξαγωγές.

Η εξισωτική πρέπει να προσαρμοστεί στις ορεινές περιοχές. Η γνώση μέσω του AKIS θα πρέπει να προσαρμοστεί μέσω των συνεταιρισμών. Αλλαγή πρέπει να υπάρξει και στη διαδικασία υποβολής ΟΣΔΕ. Ακόμη πρέπει να γίνει ένα νέο ταμείο ειδικά για την κλιματική κρίση και να υπάρξει προστασία της παραγωγικής αγροτικής γης.

Οι μεταβολές των ενισχύσεων έγιναν χωρίς τη δέουσα ανάλυση των επιπτώσεων Η ΚΑΠ μετατοπίστηκε από τον παραγωγό στα μέτρα (δράσεις που επιβλήθηκαν από διάφορα λόμπι). Έγινε μεταφορά σημαντικών πόρων από αγρότες σε άτομα που δεν έχουν αγροτική δραστηριότητα. Υψηλό γραφειοκρατικό κόστος και έκτακτα μέτρα για κλιματικές συνθήκες αλλά από αποθεματικό.

Μείωση ενισχύσεων στους κατά επάγγελμα αγρότες

Περιφέρεια δενδρώδεις καλλιέργειες (Π3) το 2023 οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες χάνουν 26% των ενισχύσεων που έπαιρναν στην προηγούμενη ΚΑΠ που πάνε στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Στις αροτραίες αντίστοιχα χάνουν 28% των ενισχύσεων οι κατά κύριο επάγγελμα.

Στα βοσκοτόπια είναι πιο σύνθετο το πρόβλημα. Στα αιγοπρόβατα 26% μείωση κατά κύριο επάγγελμα, ενώ στα βοοειδή στο 26% φτάνει η μείωση. Αυτό έγινε λόγω λαθών στα στοιχεία βοσκοτόπων και κακής κατανομής του εθνικού αποθέματος. Πολλοί επαγγελματίες κτηνοτρόφοι έμειναν εκτός αναδιανεμητικής ενίσχυσης, ειδικά όσοι είχαν πολλά ζώα και βοσκοτόπια.

Στα Οικολογικά Σχήματα υπάρχει ασάφεια και πολυπλοκότητα

Η τροποποίηση έκανε μια βελτίωση αλλά έχουμε μεγάλη στρέβλωση, τόνισε ο κ. Κορασίδης και πρόσθεσε:

Πολλά χρήματα πάνε σε ένα μηχανισμό υπηρεσιών που δεν προσφέρει τίποτα. Από πρασίνισμα της προηγούμενης ΚΑΠ έχουμε μια μείωση με τα Οικολογικά Σχήματα στην τρέχουσα ΚΑΠ κατά 21% σε κονδύλια και κατά 50% του αριθμού παραγωγών που καταβλήθηκε η ενίσχυση. Για παράδειγμα:

Στο Οικολογικό Σχήμα Βοσκοτόπων (Π1-31.5) μια περιφέρεια έχει πάρει το 32% της συνολικής ενίσχυσης. Υπάρχει πρόβλημα μεγάλης ανισοκατανομής των ενισχύσεων.

Στο Οικολογικό Σχήμα για ψηφιακά εργαλεία (Π1.31.6 ) μία περιφέρεια εισπράττει το 29% των ενισχύσεων. Εδώ έχουμε υπονόμευση των παραγωγών γιατί ζημιώθηκαν όσοι έκαναν δαπάνες για ένταξη.

Στο Οικολογικό Σχήμα Βιολογικά (Π131.9) σε μια Περιφέρεια δίνεται το 29% των ενισχύσεων. Η ελιά έχει την μικρότερη συμμετοχή (7%) στο οικολογικό σχήμα. Μιλάμε για υπονόμευση από τον μηχανισμό παραγωγής δικαιολογητικών.

«Όταν μιλάτε σήμερα σε ένα παραγωγό για Οικολογικά Σχήματα αυτό που σκέφτεται είναι τι χρήματα πρέπει να πληρώσει», τόνισε ο κ. Κορασίδης.

15/01/2025 10:57 πμ

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι μειωμένες επιδοτήσεις της ΚΑΠ με τα αποτυχημένα οικολογικά σχήματα και η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταστρέφουν την πρωτογενή παραγωγή και ξεσηκώνουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Στην Κρήτη, σήμερα Τετάρτη (15/1) γίνεται το παγκρήτιο συλλαλητήριο των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, στο Ηράκλειο, στην Περιφέρεια. Για τη μαζική συμμετοχή οι Σύλλογοι έχουν τις εξής προσυγκεντρώσεις στα Χανιά: Στις 8.30 π.μ. στο δημαρχείο Πλατανιά, στις 9 π.μ. στον κόμβο του ΒΙΟΠΑ, στις 9.30 π.μ. στον κόμβο των Καλυβών. Στο Ηράκλειο, προσυγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 π.μ. στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Δυναμική συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις αποφάσισε ο Αγροτικός Σύλλογος Λαμίας, με στήσιμο μπλόκου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Ανθήλης. Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Λαμίας, με τη συμμετοχή αγροτών από τα χωριά του Σπερχειού και αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, αποφασίστηκαν ο συντονισμός των κινητοποιήσεων με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και το στήσιμο του μπλόκου.

Στον Βόρειο Έβρο, με μαζική συμμετοχή και εποικοδομητικό διάλογο πραγματοποιήθηκε, μετά από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Βύσσας, Ορεστιάδας, Τριγώνου, το Σάββατο (11/1/2025), στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, σύσκεψη των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων του βόρειου Έβρου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της περιοχής, ενώ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μπλόκου με αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο των Καστανεών, την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Κωπαΐδας στη Βοιωτία. Η κατάληψη στο Διοικητήριο της Λιβαδειάς συνεχίζεται αφού οι αγρότες δεν παίρνουν καμία απάντηση για τα προβλήματά τους, μεταξύ των οποίων είναι το πρόβλημα της άρδευσης, ούτε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ούτε από τα αρμόδια υπουργεία.

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στις 6:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη, στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων του Παλαμά Καρδίτσας, με στόχο οι αγρότες να συναποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αντίστοιχη σύσκεψη θα πραγματοποιήσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Τυρνάβου σήμερα Τετάρτη (15/1), στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, όπως και στα Φάρσαλα, επίσης στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΟΕΒ. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν επίσης συσκέψεις στην Ελασσόνα και στην Αγιά της Λάρισας.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί σε σύσκεψη αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής την Πέμπτη (16/1), στο Δημαρχείο Εορδαίας, στις 7.30 το απόγευμα, για τον συντονισμό της δράσης και την προετοιμασία κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο των αγωνιστικών αποφάσεων που πάρθηκαν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) για πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη.

Επίσης την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα» καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γυψοχωρίου.

14/01/2025 01:05 μμ

Δυναμικές κινητοποιήσεις, προς τα τέλη του Ιανουαρίου, προετοιμάζονται να κάνουν οι αγρότες της Πιερίας, με σκοπό να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για τα σοβαρά προβλήματα που τους απασχολούν.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν αποκλεισμούς δρόμων, κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε τα τρακτέρ ακόμη και στην Εθνική Οδό.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν ξεκινήσει επαφές με αγροτικούς συνεταιρισμούς της Πιερίας για τη χάραξη κοινής στρατηγικής.

Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν καλλιέργειες το 2023 και 2024, όπως και οι δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ με λάθη πληρωμών. Επίσης υπάρχει ακρίβεια σε καύσιμα, λιπάσματα και άλλες πρώτες ύλες».

14/01/2025 10:12 πμ

Αναβρασμός επικρατεί στην Κρήτη με αφορμή το Παγκρήτιο αγροτοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο, που θα γίνει την Τετάρτη (15 Ιανουαρίου).

Αυτή την φορά όλοι οι κλάδοι του πρωτογενή τομέα στην Κρήτη είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και ζητούν λύση στα προβλήματά τους. Οι ανακοινώσεις Τσιάρα δεν ικανοποίησαν τους παραγωγούς.

Κάλεσμα απευθύνει με ανακοίνωσή της η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών - Κτηνοτρόφων - Αμπελουργών - Ελαιοπαραγωγών - Μελισσοκόμων - Αλιέων - Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων κ.λ.π, αλλά και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων.

«Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Ηρακλείου, το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου 2025, παρουσία εκπροσώπων όλων των κλάδων του Πρωτογενή Τομέα (ελαιοκομία-αμπελουργία-κτηνοτροφία-μελισσοκομία-αλιεία-παραγωγή οπωροκηπευτικών κλπ), καλείστε την Τετάρτη (15/1/2025), ημέρα διεξαγωγής του Παγκρήτιου Συλλαλητηρίου, να στηρίξετε έμπρακτα το δίκαιο αγώνα μας», αναφέρει το κάλεσμα της Επιτροπής.

Αιτήματα Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

1. Το γάλα να πάρει την αξία που έχει στην Πάνω Ελλάδα και να μπορεί το Κρητικό Γάλα να γίνεται Π.Ο.Π προϊόντα ( όπως η Φέτα στην Ηπειρωτική Ελλάδα)
2. Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης ώστε να υπάρχει τεχνική λύση και στελέχωση των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση Ζωονόσων.
3. Η αύξηση του αφορολόγητου και του ακατάσχετου ορίου των οικονομικών Ενισχύσεων άνω των 7.500 ευρώ που είναι σήμερα.
4. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και Τροποποίηση κανονισμού.
5. Ίση κατανομή ενισχύσεων όσον αφορά την Κρήτη σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
6. Αυστηροί έλεγχοι των Ελληνοποιήσεων στα προϊόντα του Πρωτογενή τομέα.
7. Αποκατάσταση Νέων Κτηνοτρόφων του 2021 σχετικά με την ΚΥΑ Λιβανού.
8. Ένταξη Αγροτοκτηνοτρόφων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
9. Ενεργοποίηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλο τον Πρωτογενή Τομέα μέσω Τιμολογίων.

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

1. Επιδότηση στο Κόστος Παραγωγής (Ενέργεια, καύσιμα)
2. Επιδοτούμενη αναμπέλωση στα επιτραπέζια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
3. Κόκκινα Δάνεια σε όλα τα Funds

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ

1. Συνδεδεμένη ενίσχυση βάσει της παραγωγής ελαιολάδου.
2. Ειδική ενίσχυση σε παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
3. Χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας για τον εμπλουτισμό των βροχοπτώσεων.
4. Αναδιανομή επιδοτήσεων με ενίσχυση των δενδρωδών καλλιεργειών (ελιές) λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση κόστους παραγωγής και τελική αξία προϊόντος.
5. Μείωση του κόστους παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά) στα Ελαιουργεία , στις Γεωτρήσεις Άρδευσης που ανήκουν σε Ομάδες Παραγωγών και σε Συνεταιρισμούς, με υποχρεωτική διασύνδεση τους από τον Δ.Ε.Δ.Η.Ε..
6. Έγκριση Ελαιολάδου Π.Γ.Ε Κρήτης.

ΑΛΙΕΙΑ

1. Εισβολικά ξενικά είδη, αποζημίωση για αλιευτικά εργαλεία, απώλεια εισοδήματος και εργατοώρες και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
2. Θηλαστικά είδη (φώκιες, χελώνες, δελφίνια κλπ), αποζημίωση αλιευτικών εργαλείων και απώλεια εισοδήματος, και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
3. Επιδότηση για Νέους Αλιείς

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

1. Οικονομική ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω ξηρασίας το 2024 στο Ν. Ηρακλείου
2. Ελληνοποιήσεις μελιού.
3. Παράταση παλαιού προγράμματος βιολογικών και άμεση προκήρυξη του νέου προγράμματος.
4. Μέτρα αντιμετώπισης για το αυξημένο κόστος παραγωγής.
5. Τροποποίηση του Κανονισμού για τη μελισσοκομία στον ΕΛΓΑ.
6. Να σχεδιαστούν στρατηγικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (Ξηρασία) στην μελισσοκομία της Κρήτης

13/01/2025 12:19 μμ

Ένα δυνατό πανθεσσαλικό μπλόκο, που θα στηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, ήταν το αποτέλεσμα της σύσκεψης της ΕΟΑΣΝΛ και των αγροτικών συλλόγων, που έγινε απόγευμα της Παρασκευής (10/1/2025), στα γραφεία του συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν τοπικές συσκέψεις σε διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη, προπομπός του πανθεσσαλικού μπλόκου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου κ. Γιάννης Κουκούτσης.

«Τα προβλήματα είναι μεγάλα. Υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις. Τα αιτήματα είναι γνωστά», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) κ. Ρίζος Μαρούδας.

Για μια απελπιστική κατάσταση που υπάρχει στους αγρότες έκανε λόγο ο δήμαρχος Τυρνάβου και γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ κ. Στέλιος Τσικριτσής. «Έχουμε αιτήματα επιβίωσης που θα πρέπει να επιλυθούν», τόνισε.

Συνάντηση στην Ημαθία

Στο μεταξύ ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί τα μέλη αλλά και όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής σε σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (16/01/25), στο Δημαρχείο Εορδαίας.

Όπως αναφέρει «στα πλαίσια των αγωνιστικών αποφάσεων που πάρθηκαν στην σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) τον προηγούμενο μήνα, όπου αποφασίστηκαν πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν μαζικά στην σύσκεψη και να αποφασίσουμε τον τρόπο που θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Τα προβλήματα είναι αυτά που μας ενώνουν, οργανώνουμε τον αγώνα μας μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και συντονιζόμαστε πανελλαδικά. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά ώστε να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα που γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Ότι κερδίσαμε μέχρι τώρα το κερδίσαμε μέσα από τους αγώνες μας. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε.

Ο σύλλογός μας θα συμμετέχει και στην σύσκεψη που διοργανώνει η ΠΕΜ, τη Δευτέρα (13 Ιανουαρίου), στις 17:00 στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας στην Ημαθία, με Συλλόγους από την Βόρεια Ελλάδα.

Διεκδικούμε:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες. Αντίστοιχα για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις ζωονόσους, την καραντίνα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
  • Να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλα τα προϊόντα που είχαν χαμηλή παραγωγή και δεν καλύπτουν το πλαφόν λόγω των καιρικών συνθηκών και νόσων».

Μπλόκο στην Φθιώτιδα

Σε μαζική σύσκεψη του Αγροτικού Συλλόγου Λαμίας, με τη συμμετοχή αγροτών από τα χωριά του Σπερχειού και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου (11/1), αποφασίστηκε ο συντονισμός των κινητοποιήσεων με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και το στήσιμο μπλόκου στην εθνική οδό, στο ύψος της Ανθήλης, από την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2025. Οι περιοδείες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και οι συσκέψεις αγροτικών συλλόγων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με σκοπό τη συγκέντρωση τρακτέρ και μηχανημάτων και σε άλλα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της Φθιώτιδας.

09/01/2025 03:47 μμ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, θα επισκεφθεί τα Χανιά την ερχόμενη Δευτέρα (13 Ιανουαρίου), ενώ την επομένη ημέρα θα βρίσκεται στο Ηράκλειο, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Θυμίζουμε την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων από όλη την Κρήτη.

Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν ως αντίδραση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, τα οποία έχουν οδηγήσει σε έντονη οικονομική κρίση την αγροτική οικονομία σε ολόκληρο το νησί.

Στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) έκαναν σύσκεψη, στις 6 Ιανουαρίου, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Κρήτης, στην οποία αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε παγκρήτια κινητοποίηση. Επίσης εξετάζουν τη δυνατότητα για να υπάρξει συντονισμός με αγροτικούς συλλόγους και για αυτό, σήμερα Πέμπτη (9/1), ενώσεις και αγροτικοί φορείς θα συναντηθούν στην ΕΑΣΗ, με στόχο να καθορίσουν την στρατηγική τους.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης διεκδικούν ουσιαστικές λύσεις, με στόχο την ανακούφιση από την οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, ανακοίνωσε στον ΑγροΤύπο ότι «σίγουρα θα υπάρξουν συναντήσεις με τον υπουργό ΑΑΤ. Όμως αυτό δεν έχει να κάνει με το συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί κανονικά και αναμένεται να έχει μαζική συμμετοχή».

Έρχονται κινητοποιήσεις και στα νησιά του Αιγαίου

Στο μεταξύ αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη το περασμένο Σάββατο (4/1), με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Αγροκτηνοτροφικών Συλλόγων της Λέσβου, αλλά και ο Ρίζος Μαρούδας από τη γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ).

Όπως τονίζουν «στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης ήταν τα επίκαιρα και διαχρονικά προβλήματα των αγροτών στα νησιά μας και οι πιέσεις που θα πρέπει να ασκήσουμε το επόμενο διάστημα συντονισμένα».

Σε μία περίοδο που η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχει εξαγγείλει παναγροτικές κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, οι νησιωτικοί σύλλογοι ξεκινάνε περιοδείες και συνελεύσεις για ενημέρωση και ξεσηκωμό των αγροτών.

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου, «για την περιοχή της Σάμου που ακόμα η ελαιοκομική περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί, δυστυχώς βιώνουμε τις χαμηλές επιδόσεις στην ελαιοκομία, αλλά και την πτώση της τιμής του λαδιού κάτω από το κόστος παραγωγής. Διαπιστώσαμε στους λογαριασμούς μας μείωση των ενισχύσεων πάνω από 30%, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται τα ασφάλιστρα σε ΕΛΓΑ και ΕΦΚΑ (π.χ. για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία από 141,80 € πάει στα 145,63 €). Τα έργα υποδομής που όφειλαν να γίνουν, όπως αρδευτικά δίκτυα και αγροτική οδοποιία, είναι τελευταία έως λείπουν από την ιεράρχηση κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ για το μεγάλο πρόβλημα με τα αγριογούρουνα ακόμα αναμένουμε τις κινήσεις των αρμοδίων. Είμαστε σε επικοινωνία με τους Συλλόγους των νησιών, είναι κοινά τα προβλήματα αλλά και οι ανάγκες μας για να μείνουμε στο τόπο μας, να μην ξεκληριστούμε, να διασφαλίσουμε το δικαίωμά μας να παράγουμε και να ζούμε από τη δουλειά μας με αξιοπρέπεια».

09/01/2025 11:10 πμ

Η ΕΟΑΣΝΛ οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη αγροτών, την Παρασκευή (10 Ιανουαρίου) στις 6 το απόγευμα στον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου.

Όπως τονίζει η ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας) στην ανακοίνωσή της: «σε μια καταστροφική χρονιά για τα εισοδήματα των αγροτών σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες, με υψηλότατο κόστος παραγωγής και χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας δεν υπάρχει άλλη λύση από την διεκδίκηση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε.

Καλούμε όλους τους αγρότες, εκπροσώπους Συλλόγων και Συνεταιρισμών να συμμετέχουν στην σύσκεψη, να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων».

08/01/2025 11:48 πμ

Απούλητη παραγωγή στα χωράφια, έλλειψη εργατών και κανένας έλεγχος των παραγωγών στην παράδοση των προϊόντων τους, είναι η εικόνα που υπάρχει στην συγκομιδή εσπεριδοειδών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Μπαλάτσας, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Άρτα, «πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς. Στην αρχή είχαμε την απότομη πτώση των τιμών για τον χυμό και δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τις βιομηχανίες για πορτοκάλια.

Στην συνέχεια έπεσαν μεγάλες ποσότητες από τρίτες χώρες στις αγορές της ΕΕ. Έγιναν εισαγωγές λεμονιών από την Τουρκία (με τιμή 17 λεπτά το κιλό), μανταρινιών από την Αλβανία και πορτοκαλιών από την Αίγυπτο.

Αποτέλεσμα να μην υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για τα δικά μας προϊόντα και να μένουν απούλητα στα χωράφια.

Φέτος ξεκίνησαν τα μανταρίνια από 50 λεπτά και μέσα σε μια εβδομάδα, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται ποσότητες, έπεσαν απότομα κατά 10 λεπτά.

Υπάρχει έλλειψη εργατών γης και δεν μπορεί να γίνει σωστά η συγκομιδή. Επίσης τα κοπτικά που ζητούν τα συνεργεία είναι ανάλογα με τις αποδόσεις των δέντρων, στην πράξη ότι θέλει ζητά ο καθένας.

Μπαίνουν τα συνεργεία στα χωράφια μαζεύουν και παραδίνουν στους μεσάζοντες και μετά τα ζυγίζουν στα τυποποποιητήρια και καθορίζουν τις τιμές. Ότι αποβαρό θέλουν θα βάλουν και θα ζημιωθεί ο παραγωγός.

Ο παραγωγός ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει κανένα έλεγχο στο χωράφι του και πολλές φορές δεν διαπραγματεύεται την τιμή των προϊόντων τους.

Όσοι παραγωγοί ζητήσουν να πληρώσουν εργόσημο για να το καλύψουν στα έξοδα δεν μπορούν να βρουν εργάτες. Για να δουλέψουν δεν θέλουν εργόσημο αλλά μαύρη εργασία.

Κάτι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση γιατί σίγουρα γνωρίζει το πρόβλημα με την ασφάλιση των εργατών γης. Θέλουμε να πληρώνουμε αλλά θα πρέπει τα ποσά αυτά να φαίνονται στα έξοδα της καλλιέργειας και να μην φορολογούμαστε.

Αν δει ποσότητες στα τιμολόγια και κάνει αντιπαράθεση με τα εργόσημα που κόπηκαν σε κάθε περιοχή θα δει ότι δεν φαίνονται εργάτες που να δικαιολογήσουν τις ποσότητες που συγκομίστηκαν.

Επίσης δεν μπορεί να καθυστερήσει η συγκομιδή γιατί στην περιοχή μας οι καιρικές συνθήκες (υγρασία) δημιουργούν μυκητολογικές ασθένειες και τα εσπεριδοειδή που μένουν στα δέντρα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ακατάλληλα για εμπορία.

Αν οι εργάτες δουν ότι ένα χωράφι δεν έχει ποσότητα δεν μπαίνουν για να κάνουν συγκομιδή γιατί δεν θα τους φέρει εισόδημα.

Πολλές φορές τα προϊόντα συγκομίζονται αλλά μένουν στα χωράφια για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή δεν υπάρχουν φορτηγά, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητά τους.

Αυτή την εποχή λόγω προβλημάτων στην συγκομιδή μεγάλος όγκος μανταρινιών στην Άρτα παραμένει απούλητος. Αν για δεύτερη χρονιά δεν έχουν εισόδημα οι παραγωγοί πολλοί θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Κανείς δεν ασχολείται με τα προβλήματα και μας οδηγούν στην ανεργία».

07/01/2025 04:10 μμ

Δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την τόση γρήγορη κατάρρευση της τιμής παραγωγού στο ελαιόλαδο, υποστηρίζουν οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις.

Να τονίσουμε ότι η πτώση των τιμών στην Ισπανία έχει επηρεάσει και τις τιμές στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιταλία στην οποία παραμένουν σε σταθερά επίπεδα.

Η ASAJA de Castilla-La Mancha, στις αρχές του 2025, καταγγέλλει ότι η πτώση των τιμών ανταποκρίνεται περισσότερο σε κερδοσκοπικές κινήσεις παρά στην πραγματικότητα της αγοράς. Τονίζει δε ότι δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία για μια τόσο γρήγορη πτώση της τιμής παραγωγού του ελαιολάδου, ενώ αναφέρει κερδοσκοπικές κινήσεις ως τον κύριο λόγο για αυτή την κατάρρευση.

Όπως εξηγεί η ισπανική οργάνωση, οι παράτυπες και καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές, μεσαζόντων και εμπορικών φορέων, προκαλούν αστάθεια στην αγορά ελαιολάδου, οι συνέπειες των οποίων επιβαρύνουν μόνο τους παραγωγούς.

Ο πρόεδρος της αγροτικής οργάνωσης, José María Fresneda, δήλωσε ότι «πριν από ένα χρόνο, όταν ουσιαστικά δεν υπήρχε παραγωγή, κάποιοι μιλούσαν για τις υψηλές τιμές του ελαιολάδου στα σούπερ μάρκετ. Τώρα, η πτώση των τιμών είναι για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα προς ικανοποίηση των καταναλωτών, αλλά κανείς δεν θυμάται ότι οι μόνοι που επηρεάζονται αρνητικά είναι οι παραγωγοί και ότι το κόστος ελαιοκαλλιέργειας όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά και αυξήθηκε».

Όπως ανέφερε το δεδομένο είναι ότι «στην τροφική αλυσίδα χάνουν πάντα είτε οι καταναλωτές είτε οι αγρότες, παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα νόμο που πρέπει να ελέγχει και να διασφαλίζει την ισορροπία των τιμών (ισπανικός νόμος για τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής - δεν υπάρχει στην Ελλάδα). Ο ισπανικός ελαιοκομικός τομέας έχει πολύ υψηλό κόστος παραγωγής και πολλές δυσκολίες στην εύρεση εργατικού δυναμικού και τέτοιου είδους μειώσεις των τιμών δεν πρέπει να επιτρέπονται».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το σύστημα Poolred, στην Ισπανία, τον Ιανουάριο του 2025 η τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο έχει μειωθεί, κατά 51%, σε σχέση την τιμή του Ιανουαρίου του 2024, από τα 8,87 στα 4,35 ευρώ/κιλό. Η τιμή του παρθένου ελαιολάδου έχει υποχωρήσει, κατά 53%, από 8,37 στα 3,90 ευρώ/κιλό και το μειονεκτικό (λαμπάντε ή βιομηχανικό) έχει υποχωρήσει, κατά 59%, από 7,96 σε 3,29 ευρώ/κιλό.

«Αυτές οι τιμές δεν δικαιολογούνται επαρκώς και τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αυξηθούν σε πιο λογικά επίπεδα και να επανέλθει η κανονικότητα», τονίζει η ισπανική αγροτική οργάνωση.

07/01/2025 02:22 μμ

Τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, παρουσίασαν οι συνεταιριστές της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Κέλλα, σε συνάντηση που είχαν στις 3/1/2025.

Στο τραπέζι τέθηκαν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν αχλάδια, σταφύλια και ροδάκινα, καθώς και η ανάγκη για επιπλέον ενισχύσεις στους παραγωγούς, οι οποίοι πλήττονται από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και των καιρικών φαινομένων.

Οι συνεταιριστές επέμεναν στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπων αποζημίωσης των αχλαδιών στο Δήμο Τυρνάβου, για την μικροκαρπία και την κακή ποιότητα λόγω καιρικών συνθηκών.

Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος της μη καταβολής ενισχύσεων για τον περονόσπορο στα αμπέλια (οινοποιήσιμα και επιτραπέζια) του Τυρνάβου.

Από την πλευρά του ο κ. Κέλλας τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης της στενής συνεργασίας με τους αγρότες.

Ο κ. Λάμπρος Ντέλας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές στα αχλάδια είναι μειωμένες λόγω ποιότητας και μικροκαρπίας. Οι τιμές πώλησης φτάνουν έως και 40% κάτω από τα περσινά επίπεδα. Ζητάμε να αποζημιωθεί η καλλιέργεια της αχλαδιάς. Μειωμένη παραγωγή έχουμε και στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου. Περιμένουμε απάντηση από την ΕΕ για τις αποζημιώσεις στα αμπέλια».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Συνεταιρισμοί: Α.Σ. Δένδρων – Ο.Π. Γαία Φρούιτ, Α.Σ. Δένδρων – Ο.Π. Άργισσα, Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Α.Σ. Πλατανουλίων – Φρουτοπηγή, ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Α.Σ. Αργυροπουλίου, Α.Σ. Αμπελώνας, Α.Σ. Δαμασίου και Α.Σ. Γιάννουλης.

07/01/2025 12:50 μμ

Στο νέο πρόγραµµα, που προωθεί το ΥπΑΑΤ, για τη µείωση αποτυπώµατος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια, αναφέρθηκε ο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σε παραγωγούς στους Σοφάδες της Καρδίτσας.

Με την σχετική παρέµβαση, που θα αντικαταστήσει το Μέτρο Απονιτροποίησης, θα χρηµατοδοτηθεί βαµβάκι και βιοµηχανική ντοµάτα. Θα προκηρυχθεί ως Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο 2ο πυλώνα της ΚΑΠ.

Για την επίτευξη του στόχου µείωσης του αποτυπώµατος άνθρακα κατά 20% οι δικαιούχοι πρέπει να εφαρµόσουν ενδεικτικά κάποιες δεσµεύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Θα περιλαμβάνει τριετείς δεσμεύσεις για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 20%, από το πρώτο έτος δεσμεύσεων μέχρι και το τρίτο έτος, ενώ θα προβλέπεται και παράταση διετίας αν και εφόσον κριθούν θετικά τα αποτελέσματά του.

Όπως ανέφερε ο υπουργός ΑΑΤ, οι βαμβακοπαραγωγοί θα μπορούν να εξασφαλίσουν μια «σημαντική ενίσχυση που εκτιμάται στα 40 ευρώ ανά στρέμμα».

Για τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο βαμβάκι, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος δεν μπορεί να στηρίζεται σε επιδοματική λογική.

Στο θέμα της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι και την ανάγκη μείωσης του πλαφόν ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, ο υπουργός δήλωσε ότι «θα κάνει ότι μπορεί» για να μην την χάσουν οι παραγωγοί.

Ακόμη κατέστησε σαφές ότι οι «κινητοποιήσεις, χωρίς ουσιαστικά αιτήματα, ταλαιπωρούν την υπόλοιπη κοινωνία».

Ο κ. Κώστας Τζέλλας, Πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Καρδίτσας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ο υπουργός ΑΑΤ δεν είπε κάτι ουσιαστικό για την μείωση του πλαφόν στο βαμβάκι παρά αόριστα ότι θα κάνει ότι μπορεί.

Μίλησε ακόμη για ένα πρόγραμμα μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, που σχεδιάζει το ΥπΑΑΤ, για το οποίο ακόμη δεν έχουμε ενημερωθεί πως θα το εφαρμόσουμε. Μας μιλάνε για σπορά βίκου το φθινόπωρο και να το συγκομίζουμε την άνοιξη και μετά να βάζουμε βαμβάκι. Όμως τα κονδύλια που θα διατεθούν για το μέτρο θα επαρκούν για την κάλυψη της συνολικής έκτασης βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα (περί τα 2,2 εκατομμύρια στρέμματα);

Όλα αυτά είναι θεωρητικά και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα που έχουν οι παραγωγοί. Εμείς έχουμε έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους, όπως αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) στη Νίκαια της Λάρισας, γιατί έχουμε προβλήματα επιβίωσης».

Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν:

  • Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε αγροτοκτηνοτρόφους λόγω της μεγάλης απώλεια παραγωγής και εισοδήματος λόγο και της χαμηλής τιμής.
  • Άμεσα μέτρα και αποζημίωση στο 100% και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για την κτηνοτροφία για τα απολεσθέντα ζώα και την δημιουργία των κοπαδιών με ευθύνη του κράτους.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
  • Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς, κλπ και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα και να ολοκληρωθούν της λίμνης Σμοκόβου, (χωρίς ΣΔΙΤ).
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειες μας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Φέτος στα αιτήματα µπαίνουν και οι συµφωνίες της ΕΕ για ελεύθερο εµπόριο µε τρίτες χώρες, όπως αυτή της Mercosur.

07/01/2025 09:46 πμ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του στη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς η ρύθμιση καλύπτει αποκλειστικά συγκεκριμένα δάνεια που ανήκουν σε ένα μόνο fund/διαχειριστή, αφήνοντας εκτός χιλιάδες δάνεια που βρίσκονται στα χέρια άλλων φορέων διαχείρισης.

Η προσέγγιση αυτή δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις, ενώ υπονομεύει τη συνολική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Θεωρούμε απαράδεκτο να προωθείται μια ρύθμιση περιορισμένης εμβέλειας, όταν το σύνολο των αγροτών που παλεύουν να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση.

Να σημειώσουμε ότι το επάγγελμα της κτηνοτροφίας είναι ένα εξαιρετικά κοστοβόρο επάγγελμα και απαιτεί υψηλή χρηματοδότηση σε συνδυασμό με το ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν ποτέ να λάβουν δάνειο με εγγυήσεις αέρα, όπως κάνανε διάφορες άλλες επιχειρήσεις, με λόγια μάλιστα μερικών επιχειρηματιών να έχουν ακουστεί και εντός της βουλής σε ακροαματικές διαδικασίες αναφέροντας πως για υποθήκη βάλανε αέρα ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αναγκαζόταν από τις ίδιες τράπεζες να υποθηκεύουν σπίτια και αγροκτήματα.

Η Θέση του ΣΕΚ:

Κάθε νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να είναι συνολική και να αφορά όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως του fund ή του διαχειριστή στον οποίο ανήκουν.
Οι αγρότες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των κόκκινων δανείων τους με βάση την τιμή αγοράς του δανείου από το fund ή τον διαχειριστή. Συγκεκριμένα, εάν ένα fund ή διαχειριστής αγοράσει ένα δάνειο για 10.000 ευρώ, ο αγρότης να μπορεί να το αποπληρώσει με ένα λογικό περιθώριο, 10-20%, δηλαδή με 11.000 ή 12.000 ευρώ.

Η πρότασή μας είναι δίκαιη και ρεαλιστική, εξασφαλίζοντας:

  • Τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
  • Την αποφυγή πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και της αγροτικής γης.
  • Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, αγροτών και πιστωτικών ιδρυμάτων.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να ακούσει τη φωνή των αγροτών, υιοθετώντας μία δίκαιη και ρεαλιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.

Οποιαδήποτε άλλη τακτική επιτείνει την αδικία και υπονομεύει το μέλλον του αγροτικού κόσμου οδηγώντας σε μια κατάσταση αγροτών και κτηνοτρόφων δυο ταχυτήτων, ο αγροτικός τομέας χρειάζεται λύσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες όλων και όχι διαχωρισμό.

03/01/2025 04:01 μμ

Αυξημένες σε σχέση με πέρσι φαίνονται μέχρι στιγμής οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών και μανταρινιών, ενώ από τον Δεκέμβριο ξεκίνησαν οι εξαγωγές στην ΕΕ των πορτοκαλιών της Αιγύπτου.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην χώρα μας από την έναρξη της εμπορικής περιόδου έως τις 3/1/2025 καταγράφεται εξαγωγή πορτοκαλιών σε 104.060 τόνους, αυξημένη κατά 6,5% έναντι 97.746 τόνων που είχαμε την αντίστοιχη περσινή περίοδο και μανταρινιών σε 115.698 τόνους, αυξημένη κατά 33,6%, έναντι 86.606 τόνων την περίοδο 2023/2024.

Από 1η Ιανουαρίου, η Βουλγαρία έγινε πλήρης μέλος της Σένγκεν, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη λιγότερους ελέγχους στις εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ των δύο χωρών. Ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας και να πραγματοποιούν αυξημένους ελέγχους στα φορτηγά που εισάγουν ή εξάγουν φορτία στην γειτονική χώρα.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ελαχιστοποίηση της ζήτησης μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων και εισόδου στις με υποκατανάλωση αγορές των εσπεριδοειδών αιγυπτιακής παραγωγής. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια μικρή μείωση φέτος της παραγωγής πορτοκαλιών στην Αίγυπτο, κατά 9-10%, σε σχέση με την περσινή».

Σύμφωνα με δήλωση Αιγύπτιου εξαγωγέα «η ζήτηση για αιγυπτιακά εσπεριδοειδή παραμένει υψηλή λόγω των ανταγωνιστικών τιμών και της υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, η σεζόν αντιμετώπισε προκλήσεις, όπως οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, οι οποίες επηρέασαν κάπως το μέγεθος και τις αποδόσεις. Ωστόσο, οι πρώτες αποστολές έγιναν δεκτές θετικά στην αγορά, ειδικά σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, κάτι που δίνει ελπίδες για το υπόλοιπο της σεζόν».

Από την πλευρά του το USDA (Υπουργείο Γεωργία των ΗΠΑ) σε πρόσφατη αναφορά του κάνει λόγο για μια μείωση της φετινής αιγυπτιακής παραγωγής πορτοκαλιών, κατά 12%, σε σχέση με την περσινή παραγωγή, η οποία θα ανέλθει στους 3,7 εκ. τόνους Η εξαγωγική περίοδος της Αιγύπτου για το 2024/2025 ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου 2025.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι εξαγωγές αιγυπτιακών πορτοκαλιών, κατά την φετινή εμπορική περίοδο, αναμένεται να μειωθούν, κατά 15%, για να φτάσουν το 1,95 εκ. τόνους, εξαιτίας της αναμενόμενης μειωμένης παραγωγή που θα επηρεάσει τον όγκο των εξαγωγών.

Πάντως οι Αιγύπτιοι εξαγωγείς προβλέπουν ότι η Αίγυπτος θα διατηρήσει ηγετική θέση στις εξαγωγές πορτοκαλιού και την φετινή περίοδο (2024/2025) κυρίως προς την ΕΕ, ενώ μειωμένες εξαγωγές αναμένουν στις αγορές της Ασίας, λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων στα πλοία από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

03/01/2025 11:13 πμ

Η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ) και οι συνεταιρισμοί μέλη της ζητούσαν, από 1/1/2025, τιμή 25 λεπτά το κιλό από τις βιομηχανίες χυμοποίησης για τα πορτοκάλια.

Τελικά οι βιομηχανίες επέβαλαν τιμή 20 λεπτά το κιλό στα πορτοκάλια χυμοποίησης, κάτι που έφερε απογοήτευση στους παραγωγούς της Αργολίδας.

Τα πράγματα πια είναι οριακά στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών. Οι μικροί παραγωγοί έχουν βγει εκτός αγοράς αλλά τώρα άρχισαν να πλήττονται οι μεσαίοι και οι μεγάλοι παραγωγοί που βγάζουν ποσότητες.

Η ανακοίνωση της ΔΕΣΑ αναφέρει τα εξής:

«Η τελευταία προσπάθεια των διοικήσεων των Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) της Αργολίδας για δίκαιες τιμές και στήριξη του αγροτικού εισοδήματος δεν ευδοκίμησε.

Οι βιομηχανίες χυμοποίησης επέβαλαν εχθές την τιμή των 0,20 €/kg για τα πορτοκάλια χυμοποίησης, εκμεταλλευόμενες την δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά του πορτοκαλιού.

Όπως είναι γνωστό, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί κατά 47% το τελευταίο έτος και υπήρξε τεκμηριωμένο αίτημα των ΑΣ της Αργολίδας προς τις βιομηχανίες χυμοποίησης για μια δίκαιη αναπροσαρμογή και της τιμής των πορτοκαλιών.

Χωρίς καμία αιτιολόγηση και συζήτηση, οι βιομηχανίες δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους και επέβαλαν την τιμή των 0,20 €/kg, που είχαν θέσει από το 2023/24, πριν δηλαδή την αύξηση της τιμής του χυμού κατά 47%.

Αυτό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την πλήρη εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχουν οι βιομηχανίες χυμοποίησης στην αγορά του πορτοκαλιού.

Οι συνθήκες πλέον στην αγορά αλλά και στην καλλιέργεια των πορτοκαλιών στην Αργολίδα είναι θνησιγενείς και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την καθολική συμμετοχή των παραγωγών, των πολιτικών προσώπων και των υπηρεσιών.

Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».

02/01/2025 10:51 πμ

Συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά η ΕΘΕΑΣ για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε συνέχεια των πληρωμών εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και αυτών που θα ακολουθήσουν για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2024.

Όπως υποστηρίζει επειδή το άνοιγμα για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων των Ε.Α.Ε 2024, θα αποτελέσει τη βασική ευκαιρία βελτίωσης της κατάστασης, κρίνεται απαραίτητο από την ΕΘΕΑΣ αμέσως μετά τις 7.1.2025, να υπάρξει συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια των πληρωμών της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και των πληρωμών που θα ακολουθήσουν για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2024, μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων και προβλημάτων, καθώς και εκκρεμοτήτων, έχουν μεταφερθεί από αγρότες και συνεταιρισμούς μέλη μας στην ΕΘΕΑΣ. Τα θέματα αυτά έχουν καταγραφεί από Συνεταιριστικά ΚΥΔ όλης της χώρας (Έβρος, Σέρρες, Πέλλα, Θεσσαλία, Κρήτη, Κυκλάδες, Δυτική Ελλάδα, κλπ.) και συνεχίζεται η συγκέντρωσή τους και αυτή την εβδομάδα.

Επειδή το άνοιγμα για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων των Ε.Α.Ε 2024, θα αποτελέσει τη βασική ευκαιρία βελτίωσης της κατάστασης, κρίνεται απαραίτητο από την ΕΘΕΑΣ αμέσως μετά τις 7.1.2025, να υπάρξει συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου θα τεθούν ομαδοποιημένα όλες οι καταγραφές που συγκεντρώνονται, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες απαντήσεις για αποτελεσματική αξιοποίηση του ανοίγματος.

Για την εν λόγω συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προτείνονται δύο εναλλακτικές προς διευκόλυνση όλων: είτε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ με 4-5 μέλη του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή μελών του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ, καθώς και υπευθύνων συνεταιριστικών ΚΥΔ 12-14 άτομα».

30/12/2024 01:25 μμ

Ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών ζητά η ΕΘΕΑΣ.

Σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καταθέτει αίτημα για την ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων βάσει της παρ. 4, άρθρου. 193 του Ν. 5078/23, για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, που συμπληρώνουν τουλάχιστον 3 συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν εργασία στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Με την ψήφιση του άρθρου 193 του Ν.5078/23[1] για το οποίο η ΕΘΕΑΣ είχε συμβάλει θετικά στη δημόσια διαβούλευση, θεσπίστηκε η χορήγηση νέου τύπου άδειας διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών, που εξομάλυνε και διευκόλυνε την απασχόληση σημαντικού αριθμού εργατών γης στον πρωτογενή τομέα, οι οποίοι ήδη διέμεναν στη χώρα μας για τουλάχιστον τρία (03) έτη.

Σύμφωνα με την παρ. 4, του άρθρου 193, Ν.5078/23: «4. Οι πολίτες τρίτων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος δύνανται να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση της άδειας διαμονής έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην υπηρεσία μίας στάσης εντός των γεωγραφικών ορίων της οποίας ο αιτών θα παρέχει εργασία σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη. Οι αιτήσεις για τη χορήγηση της άδειας διαμονής του παρόντος υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».

Λαμβάνοντας υπόψη, τα στοιχεία που η ΕΘΕΑΣ διαθέτει από κατά τόπους μέλη-Συνεταιρισμούς της και αγρότες, διαπιστώνεται πως σημαντικός αριθμός αιτούντων, με βάση τις προϋποθέσεις που ήδη απασχολούνται ως εργάτες γης, για γραφειοκρατικούς λόγους και λόγω φόρτου εργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών, δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την υποβολή της προβλεπόμενης αίτησης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Ως εκ τούτου, για την αποφυγή περαιτέρω δυσμενών προβλημάτων στην αγροτική παραγωγή από την έλλειψη εργατικών χεριών, αιτούμαστε την παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 30/6/2025 της προθεσμίας της παρ. 4 του άρθρου 193 του Ν.5078/23, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία των αιτήσεων και οι εν λόγω πολίτες τρίτων χωρών που συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία (3) συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα, να συνεχίσουν να προσφέρουν εργασία στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με τα έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

27/12/2024 08:52 μμ

Όπως αναφέρει η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ), στην τιμή των 0,25 ευρώ/κιλό θα προσφέρουν, από 1/1/2025, προς τις βιομηχανίες χυμοποίησης τα πορτοκάλια οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.

Και προσθέτει: «Πρόκειται για μια ενέργεια στήριξης του αυξημένου κόστους παραγωγής των μελών των Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά κυρίως, για μια προσπάθεια εφαρμογής των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού. Όπως είναι γνωστό, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί κατά 47% το τελευταίο έτος και κατά 420% από το 2020.

Αν για το 2025, εφαρμοζόταν αναλογική αύξηση στην τιμή των πορτοκαλιών, προς την αύξηση της τιμής του χυμού πορτοκαλιών, η τιμή των πορτοκαλιών θα ήταν 0,29 ευρώ/κιλό.

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί όμως, συνειδητά, προσφέρουν τα πορτοκάλια σε τιμή 15% μικρότερη της αναλογικής, δηλαδή στα 0,25 ευρώ/κιλό, προκειμένου να αναδειχθεί ότι η προσφερόμενη τιμή είναι ΕΥΛΟΓΗ και ΔΙΚΑΙΗ - όπως η νομοθεσία περί ανταγωνισμού προβλέπει - και ότι επιζητείται η συνεργασία πάνω σε υγιείς και δίκαιες βάσεις».

23/12/2024 10:29 πμ

Υπέρ του διαλόγου με τους αγρότες και σε αποφάσεις στήριξής τους, όχι, όμως στην πρακτική της «επαναστατικής γυμναστικής» που ακολουθεί μερίδα εξ αυτών, τάχθηκε με δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Αναφερόμενος στα δύο σημαντικότερα αιτήματα που είχαν θέσει στις περυσινές κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, υπενθύμισε:

  • Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο: Υλοποιήθηκε η νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή του στο 100% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
  • Χαμηλό αγροτικό ρεύμα: Έχει διασφαλιστεί ειδικό τιμολόγιο χαμηλής τιμής ανά κιλοβατώρα, προσφέροντας ουσιαστική ελάφρυνση στους αγρότες.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός τόνισε τη συνεχή παρουσία της ελληνικής πολιτείας δίπλα στους παραγωγούς, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Συγκεκριμένα:

  • Αποζημιώσεις: Το πρόγραμμα Daniel στη Θεσσαλία παρείχε 312 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, ενώ συνολικά, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν διατεθεί πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ΕΛΓΑ, ενώ οι εισφορές των αγροτών ανέρχονται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.
  • Διαχείριση ζωονόσων: Παρά τις χρονοβόρες διαδικασίες, έχει δοθεί έμφαση στη δίκαιη και πλήρη καταγραφή των ζημιών, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή αποζημίωση των πληγέντων. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις.
20/12/2024 12:07 μμ

Σοβαρές καταγγελίες έχουν προκύψει σχετικά με την παρουσία επικίνδυνων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε μανταρίνια (Κλημεντίνες) που παράγονται στην Αλβανία και εξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Κροατία, η Τσεχία, η Ιταλία και η Λιθουανία, οι οποίες εισήγαγαν φρούτα από την Αλβανία, επέστρεψαν τα φορτία στα σύνορα μετά από ανάλυση. Ακόμη και το Κόσοβο που δεν ανήκει στην ΕΕ ανακοίνωσε μέτρα ελέγχων για τα αλβανικά μανταρίνια.

Τα συγκεκριμένα φορτία, που καταγράφηκαν στο ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), αναφέρουν περιπτώσεις ανίχνευσης των ουσιών Chlorpyrifos και Phosmet.

Από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου, το RASFF ανέφερε συνεχώς περιπτώσεις ανίχνευσης αυτών των ουσιών σε φορτία με Κλημεντίνες από την Αλβανία.

Παρόλο που η χρήση αυτών των ουσιών έχει απαγορευτεί τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Αλβανία, οι έλεγχοι φαίνεται να είναι ανεπαρκείς, καθώς οι συγκεκριμένες συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς.

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), το οποίο δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες (το 1979) είναι κατά κύριο λόγο ένα «εργαλείο» της ΕΕ που προορίζεται για την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

18/12/2024 02:10 μμ

Τον χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων άνοιξε, σήμερα Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, η Καρδίτσα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, «αυτή την στιγμή προχωράμε σε αγροτικό συλλαλητήριο στον αυτοκινητόδρομο Ε65. Υπήρξαν μεγάλες δυνάμεις καταστολής στην περιοχή της συγκέντρωσης αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μετά από την παρουσία των αγροτών και των δίκαιων αιτημάτων τους. Μόνο με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, με τα τρακτέρ μας στους δρόμους καταφέραμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει από το να απαντήσουμε οργανωμένα στην επίθεση των κυβερνήσεων που μας φέρνουν στα όρια της επιβίωσης».

Καρδίτσα

Βασικά αιτήματα των αγροτών είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης παρά το γεγονός ότι δεν έπιασαν το πλαφόν, οι κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα στους αγρότες.

Θα ακολουθήσει, στις 15 Ιανουαρίου 2025, η έξοδος των τρακτερ στους δρόμους και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ), στην σύσκεψη που έγινε στη Νίκαια της Λάρισας.

Τα αιτήματά τους αφορούν:

  • Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε αγροτοκτηνοτρόφους λόγω της μεγάλης απώλεια παραγωγής και εισοδήματος λόγο και της χαμηλής τιμής.
  • Άμεσα μέτρα και αποζημίωση στο 100% και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για την κτηνοτροφία για τα απολεσθέντα ζώα και την δημιουργία των κοπαδιών με ευθύνη του κράτους.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
  • Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς, κλπ και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα και να ολοκληρωθούν της λίμνης Σμοκόβου, (χωρίς ΣΔΙΤ).
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειες μας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
17/12/2024 02:45 μμ

Περισσότεροι από 5.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι, από όλη την Ισπανία, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμασρτυρίας, την Τρίτη (17/12), στην Μαδρίτη, κατά της συμφωνίας της ΕΕ με τη Mercosur.

«Σταματήστε τη Mercosur» και «η Mercosur και η ΕΕ πνίγουν την ισπανική ύπαιθρο» ήταν τα βασικά συνθήματα της συγκέντρωσης, ενώ οι αγρότες δήλωναν ότι «δεν μας πειράζει ο ανταγωνισμός αρκεί να γίνεται με τους ίδιους κανόνες».

Την αγροτική συγκέντρωση διοργάνωσαν οι αγροτικές οργανώσεις ASAJA και η COAG, έξω από το ισπανικό υπουργείου Γεωργίας.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ASAJA, Pedro Barato, τόνισε ότι οι Ισπανοί αγρότες διαμαρτύρονται επειδή αυτή η εμπορική συμφωνία δεν προβλέπει αμοιβαιότητα ή ρήτρες προστασίας της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής. Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Úrsula von der Leyen και των ηγετών των χωρών της ομάδας Mercosur δεν είναι ακόμη οριστική, καθώς χρειάζεται την έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Στην σημερινή διαμαρτυρία συμμετείχαν και παραγωγοί από την Ένωση Αγροτών της Βαλένθια (AVA-ASAJA) που καταδίκαζαν την συνθήκη της Mercosur που η ισπανική κυβερνηση προωθεί αλλά και για τα προβλήματα με τις αποζημιώσεις της θεομηνίας DANA που έπληξε την περιοχή τους.

Όπως ανέφεραν «υπάρχει έλλειψη συντονισμού και μεγάλη καθυστέρηση στη διαχείριση του DANA από τον Υπουργό Γεωργίας, Λουίς Πλάνας».

16/12/2024 11:40 πμ

Να βγουν τα τρακτέρ στο δρόμο, 15 Ιανουαρίου 2025, αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ), στην σύσκεψη που έγινε στη Νίκαια της Λάρισας.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, οι κινητοποιήσεις αυτές θα αποτελέσουν συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα που δίνουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους.

Για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών σε όλη τη χώρα και θα οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.

Το χορό των κινητοποιήσεων ανοίγει η Καρδίτσα. Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, ανακοίνωσε στην σύσκεψη την αγωνιστική απόφαση των αγροτών της Καρδίτσας που έχουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών να στήσουν μπλόκο στον Ε65 την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, στέλνοντας μήνυμα κλιμάκωσης των δίκαιων διεκδικήσεων τους.