Συνεχίζεται η καλή πορεία των πορτοκαλιών της ποικιλίας Lane Late σε Αιτωλοακαρνανία και Λακωνία λόγω της καλής ζήτησης.
Η Lane Late είναι ποικιλία πορτοκαλιάς που δίνει καρπούς ομφαλοφόρους χωρίς σπόρους (άσπερμη).
Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «καλά ξεκίνησαν και συνεχίζουν να έχουν καλή πορεία τα πορτοκάλια Lane Late. Η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από 28 λεπτά και έχει φτάσει στα 30 λεπτά (τιμή στο δέντρο), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και στα 34 λεπτά. Τα πορτοκάλια έχουν καλή ζήτηση αυτή την περίοδο και τα Lane Late έχουν καλή ποιότητα.
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή Μεσολογγίου δηλώνει ότι «έχουμε πολή καλή ποιότητα στα Lane Late, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σαφής τάση ανόδου της τιμής παραγωγού. Αυτή την περίοδο έχουμε κοπές για πολύ καλή ποιότητα στα 30 λεπτά τιμή παραγωγού. Όμως οι παραγωγοί, αν και έχουν οικονομικά προβλήματα, δεν βιάζονται να πουλήσουν αλλά κρατούν στάση αναμονής. Όσον αφορά το εξωτερικό έχουμε αυτή την περίοδο μεγάλο ανταγωνισμό από τα πορτοκάλια της Αιγύπτου που έχουν μπει δυναμικά στις αγορές της Ευρώπης».
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα της Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «πολύ καλή ποιότητα με καλό χρωματισμό και μεγέθη έχουν τα Lane Late στην περιοχή. Οι κοπές γίνονται με μεγάλους ρυθμούς. Η ζήτηση είναι ικανοποιητική και οι τιμές παραγωγού (καθαρές) είναι στα 30 λεπτά αλλά έχουν ανοδική τάση και σύντομα προβλέπω να φτάσουν στα 35 λεπτά».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή συνεχίζονται οι κοπές πορτοκαλιών Μέρλιν. Οι πολύ καλές ποιότητες πήραν μια άνοδο της τιμής γιατί οι ποσότητες μειώνονται και κυμαίνονται 28 έως 32 λεπτά το κιλό (μικτά). Πάντως όσο περνά ο καιρός τα ποιοτικά πορτοκάλια μειώνονται ενώ σημαντικό πρόβλημα θα είναι η άρδευση αν δεν έχουμε βροχές το επόμενο διάστημα».
Πάντως οι χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών στην Ευρώπη αύξησαν την ζήτηση, καθώς οι καταναλωτές έστρεψαν την προτίμησή τους στα χειμερινά φρούτα και κυρίως τα εσπεριδοειδή. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «η εξαγωγή πορτοκαλιών από 1/9/2022 έως 17/2/2023 ανέρχεται σε 196.655 τόνους (+11,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ωστόσο η έλλειψη φορτηγών αυτοκινήτων και εργατών συγκομιδής δεν επιτρέπει στο εξαγωγικό μας εμπόριο να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση».
Μια καλή χρονιά όσον αφορά τις τιμές παραγωγού κλείνει για τα πορτοκάλια της ποικιλίας Βαλέντσια στις περιοχές της Λακωνίας.
Οι ποσότητες είναι μειωμένες αλλά οι κοπές γίνονται με αργούς ρυθμούς γιατί οι παραγωγοί προσδοκούν υψηλότερες τιμές. Αποτέλεσμα η συγκομιδή αναμένεται να διαρκέσει ακόμη για περίπου ένα μήνα.
Πάντως αυτή την εποχή στην Λακωνία έχουν αυξηθεί οι τιμές για τα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση λόγω αυξημένης ζήτησης.
Στο παρελθόν όταν τα νωπά πορτοκάλια έφτασαν τιμή παραγωγού στα 1,30 ευρώ το κιλό η χυμοποίηση είχε φτάσει στα 15 λεπτά. Τώρα λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων και της υψηλής ζήτησης τα Βαλέντσια έχουν φτάσει για νωπή κατανάλωση στα 70 λεπτά και για χυμοποίηση στα 25 λεπτά το κιλό. Από τέλη Οκτωβρίου που θα αρχίσουν οι κοπές για τις Ναβαλίνες και στη συνέχεια τα Μέρλιν θα δούμε τι θα ισχύσει με τις τιμές.
Πάντως αν παραμείνει η ζήτηση σε αυτά τα επίπεδα μπορεί να δούμε οι Ναβαλίνες να φτάσουν στα 40 λεπτά και τα Μέρλιν για χυμοποίηση να ξεπεράσουν τα 18 λεπτά. Θα πρέπει βέβαια να δούμε και πως θα εξελιχθούν οι τιμές λιανικής στα σούπερ μάρκετ με το νέο νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή (στα οπωροκηπευτικά ανήκουν και τα πορτοκάλια).
Στο μεταξύ ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τιμές για πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση στην Αργολίδα. Τα προρτοκάλια στην περιοχή θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν για χυμό μετά τις 10 Νοεμβρίου.
Το σίγουρο είναι ότι αναμένεται μια καλή χρονιά φέτος τόσο για τα πορτοκάλια νωπής κατανάλωσης όσο και για αυτά που πάνε για χυμοποίηση.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας και μέλος του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τιμές στα πορτοκάλια που πάνε για χυμό. Στην Αργολίδα ξεκινούν οι παραλαβές πορτοκαλιών για χυμοποίηση μετά τις 10 Νοεμβρίου. Πάντως εκτιμώ ότι φέτος οι τιμές στα πορτοκάλια για νωπή χρήση αλλά και για χυμοποίηση θα κυμανθούν υψηλά επίπεδα. Φέτος έχουμε ποσότητες και όσοι παραγωγοί έχουν κάνει τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες θα έχουν καλή ποιότητα. Εκτιμώ ότι το φέτος θα είναι μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς πορτοκαλιών».
Από την πλευρά του ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη αλλά θα έχει καλή ποιότητα. Έχουν βοηθήσει οι καιρικές συνθήκες για αυτό. Στην Λακωνία αυτή την εποχή έχουν καλές τιμές τα Βαλέντσια τόσο για νωπή κατανάλωση όσο και για χυμοποίηση. Στην Αργολίδα αναμένεται αν οι καιρικές συνθήκες εξελιχθούν ομαλά να ξεκινήσουν οι κοπές στις Ναβαλίνες από 20 Οκτωβρίου και στα Μέρλιν που θα ακολουθήσουν από τέλη Νοεμβρίου».
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι η πρώτη φορά που είδα τόσο υψηλές τιμές στα πορτοκάλια Βαλέντσια για χυμοποίηση - μιλάμε για άσχημη ποιότητα - που φτάνουν στα 25 λεπτά το κιλό, μιλάμε για ρεκόρ. Όσον αφορά τα νωπά στις λαϊκές είναι γύρω στα 70 λεπτά, ενώ οι έμποροι δίνουν τιμή παραγωγού (καθαρή) από 60 έως 70 λεπτά ανάλογα την ποιότητα. Δεν υπάρχει πια αυτή την εποχή μεγάλη παραγωγή αλλά οι κοπές γίνονται με αργούς ρυθμούς γιατί περιμένουν οι παραγωγοί ακόμη υψηλότερες τιμές (90 λεπτά). Πάντως φέτος είχαμε και ποσοτική αύξηση παραγωγής αλλά και υψηλές τιμές, δηλαδή ήταν μια καλή χρονιά για τα Βαλέντσια».
Από την πλευρά της μεταποίηση ο κ. Φάνης Λάζαρης, γεωπόνος και διευθυντής του συνεταιριστικού εργοστασίου ΑΣΣΕ Αμυκλών «Λακωνία», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πράγματι οι τιμές για χυμοποίηση στα πορτοκάλια αυτή την εποχή είναι στα 25 λεπτά το κιλό. Τα επίπεδα αυτών των τιμών όμως είναι απαγορευτικά για την μεταποίηση. Αυτή την εποχή δεν κάνουμε χυμοποίηση και το εργοστάσιο θα ανοίξει μετά τις 15 Νοεμβρίου. Αν παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα οι τιμές θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στις τιμές της λιανικής και αναμένεται να έχουμε άσχημες εξελίξεις όσον αφορά την κατανάλωση. Όλοι θέλουν να έχουν υψηλή τιμή στο χωράφι αλλά και το εργοστάσιο έχει μεγάλο κόστος παραγωγής. Μιλάμε για ενεργειακό κόστος (υψηλές τιμές σε ρεύμα και πετρέλαιο), αυξημένο μεταφορικό κόστος, μεγάλες αυξήσεις σε συσκευασίες τυποποίησης και μεγάλο κόστος δανεισμού. Όλοι αυτοί οι παράμετροι οδηγούν σε μια μεγάλη αύξηση τιμής του χυμού στην λιανική αγορά, που πολλοί καταναλωτές σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν θα μπορέσουν να την πληρώσουν».
Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% των ποσοτήτων που διατίθεται στη διεθνή αγορά. Για κάθε πέντε φλιτζάνια χυμού πορτοκαλιού που καταναλώνονται, σχεδόν τέσσερα παράγονται στη Βραζιλία. Για το 2023 οι συμβολαιακές τιμές παραγωγού σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2022 (από 5 ευρώ/κιβώτιο έφτασαν στα 8 ευρώ/κιβώτιο) λόγω της μειωμένης παραγωγής που είχε η χώρα τα δύο τελευταία έτη, κάτι που οδήγησε στην μείωση των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα λιγότερες ποσότητες πορτοκαλιών να πάνε για μεταποίηση.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας (MAPA) ανακοίνωσε τις επίσημες προβλέψεις του για την παραγωγή εσπεριδοειδών της χώρας το 2023/2024, την οποία και σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος.
Σύμφωνα με αυτές η φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών αναμένεται να ανέλθει σε 5,75 εκατομμύρια τόνους. Ποσοτικά θα είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα με μια μιρή αύξηση (0,4%) αλλά μειωμένη, κατά 14,4%, σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας λόγω της συνεχόμενης ξηρασίας που αντιμετωπίζει η χώρα. Θα είναι η δεύτερη μικρότερη συγκομιδή μετά την περυσινή στα 11 τελευταία χρόνια.
Βασικά προβλήματα που επηρέασαν αρνητικά την φετινή παραγωγή είναι η η ξηρασία και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά την ανθοφορία και την καρπόδεση αλλά και τα συνεχόμενα κύματα καύσωνα του καλοκαιριού.
Ανά προϊόν η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών αναμένεται να ανέλθει στους 2,6 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 8,2% σε σχέση με την περυσινή περίοδο και κατά 24% (λιγότερη κατά 832.000 τόνους) σε σχέση με τον μέσο όρο της πρόσφατης 5ετίας. Το 72% της παραγωγής ισπανικών πορτοκαλιών αποτελούνται από ομφαλοφόρες ποικιλίες.
Η παραγωγή μανταρινών αναμένεται φέτος να ανέλθει στους 1,8 εκατ. τόνους, ποσότητα που είναι ίδια με την περσινή περίοδο αλλά κατά 12,7% μειωμένη σε σχέση με τον μέσο όρο της 5ετίας. Η ποικιλία Σατσούμα (Satsuma) αντιπροσωπεύει το 4,3% της ισπανικής παραγωγής μανταρινιών, οι Κλημεντίνες το 54% και οι υπόλοιπες ποικιλίες το 41,7%.
Αντίθετα αύξηση αναμένεται να έχει η φετινή παραγωγή λεμονιών. Μετά την περυσινή μείωση που είχαν τα ισπανικά λεμόνια φέτος αναμένεται ανάκαμψη και η παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τους 1.167.444 τόνους, που αποτελεί ποσότητα ρεκόρ για την χώρα. Είναι κατά 28% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και κατά 13% πάνω σε σχέση με τον μέσο όρο 5ετίας.
Αυξημένη επίσης προβλέπεται να είναι η φετινή παραγωγή γκρέιπφρουτ. Η επίσημη πρόβλεψη του MAPA κάνει λόγο για μια παραγωγή της τάξης των 79.600 τόνων, με μια αύξηση κατά 2% σε σχέση με πέρυσι και κατά 2,4% σε σχέση με τον μέσο όρο 5ετίας.
Το ισπανικό υπουργείο παρέδωσε τις προβλέψεις και τα στοιχεία της παραγωγής στους αρμόδιους κλαδικούς φορείς πριν την έναρξη της συγκομιδής για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των τιμών, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι η Ισπανία είναι πρώτη παραγωγός χώρα εσπεριδοειδών στην ΕΕ και έκτη στον κόσμο. Η αξία των εξαγωγών ισπανικών εσπεριδοειδών αγγίζει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, γεγονός που καθιστά την Ισπανία κορυφαία χώρα εμπορίας νωπών εσπεριδοειδών στον κόσμο, κατέχοντας το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την εφαρμογή της χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πορτοκάλι χυμοποίησης.
Η απόφαση περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της παρέμβασης Π1-32.1 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος - φυτική παραγωγή» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023- 2027.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ενίσχυσης, για την περίοδο 2023-2027, ανέρχεται σε 3.573.460 ευρώ ανά έτος για έκταση 87.800 στρέμματα.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης Πορτοκαλιού Χυμοποίησης είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:
1. Παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 7 τόνους Πορτοκαλιού Χυμοποίησης ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) καλλιεργούμενης έκτασης, σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, από 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στη συνολική επιλέξιμη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ υποχρεούται στην αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου με τα αποτελέσματα εκτιμήσεων ζημιών στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχων Κοινοτικών Ενισχύσεων, Πληρωμών και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του έτους που έπεται της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
2. Οι παραδόσεις σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις του άρθρου 8 της παρούσας πραγματοποιούνται:
i) Μέσω των παρακάτω φορέων για τους παραγωγούς μέλη τους:
α) Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Μορφές Συλλογικής Οργάνωσης, όπως ορίζονται στο ν. 4673/2020.
β) Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τον καν. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
ii) Οι γεωργοί οι οποίοι δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων μπορούν να παραδίδουν:- σε αυτούς ως συνεργαζόμενοι- απευθείας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται η προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου πώλησης ή αγοράς του προϊόντος.
3. Η παράδοση της πρώτης ύλης γίνεται από:
(α) τους φορείς για τα μέλη τους και τους συνεργαζόμενους με αυτούς ενεργούς γεωργούς ή
(β) τους μεμονωμένους ενεργούς γεωργούς, που δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων, με ευθύνη τους, στο εργοστάσιο της μεταποιητικής επιχείρησης ή σε κατάλληλο χώρο συγκέντρωσης της μεταποιητικής επιχείρησης, σύμφωνα με την εκάστοτε σχετική νομοθεσία.
Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου προς ένταξη στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης ορίζεται σε 0,1 εκτάρια (1 στρέμμα).
Η εν λόγω συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό την προϋπόθεση, ότι εκτός από τη συμβατότητα με την Οδηγία - πλαίσιο για τα νερά (2000/60/EC) θα τηρηθεί και η εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων.
Υποχρεώσεις Γεωργών
1. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσης τους τα πρότυπα της Ε.Ε. για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση της γης (ΚΓΠΚ). Να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της αιρεσιμότητας με βάση την υπ’ αρ. 1313/178948 απόφαση (Β’ 3777/2023), «Εφαρμογή του καθεστώτος της Αιρεσιμότητας σε εκτέλεση του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2201/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και τους άλλους κανονισμούς».
2. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Ενωσιακές αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.
3. Να υποβάλλουν αίτημα λήψης συνδεδεμένης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης του Πορτοκαλιού Χυμοποίησης γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής του γεωργού συνεπάγεται ότι ο γεωργός αποδέχεται τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.
4. Να τηρούν τα επίσημα παραστατικά τα οποία τεκμηριώνουν την παράδοση του Πορτοκαλιού Χυμοποίησης στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή πορτοκαλιών της ποικιλίας Βαλέντσια στις περιοχές της Λακωνίας. Είναι η μόνη περιοχή της χώρας που βγάζει αυτή την εποχή πορτοκάλια και η ζήτηση είναι αυξημένη, κάτι που φέρνει απογείωση των τιμών.
Ο κ. Γιώργος Λυμπερογιάννης, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η ζήτηση είναι πολύ αυξημένη το ίδιο και η ποιότητα. Οι τιμές παραγωγού αυτή την εποχή κυμαίνονται από 50 έως και 55 λέπτά».
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Λακωνία δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «όπως είχα αναφέρει στο παρελθόν η ζήτηση για τα προτοκάλια είναι καλή και οι τιμές παραγωγού θα έπιαναν τα 50 λεπτά το κιλό. Τελικά έφτασαν τα 50 λεπτά και τα ξεπέρασαν. Αυτή την εποχή η τιμή είναι στα 50 λεπτά το κιλό σαν βάση και για τα καλής ποιότητας φτάνει και στα 60 λεπτά.
Έχουμε ακόμη μια ασυγκόμιστη παραγωγή της τάξης του 30% στην περιοχή. Φέτος είχαμε μια καλή χρονιά στα πορτοκάλια Βαλέντσια. Ο μεγάλος όγκος της παραγωγής πωλήθηκε στα 35 - 40 λεπτά το κιλό. Εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί η καλή ζήτηση και η ανοδική πορεία των τιμών».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός εσπεριδοειδών από τους Μολάους της Λακωνίας, «υπάρχει φέτος καλή ζήτηση για τα πορτοκάλια και όπως φαίνεται οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 60 λεπτά που είναι σήμερα. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν στην χώρα μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ισπανοί με την ξηρασία».
Καλά εξελίσσεται φέτος και η εξαγωγή πορτοκαλιών. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές πορτοκαλιών από 1/9/2022 έως 25/8/2023 ανέρχονται σε 348.279 τόνους, αυξημένες, κατά +30,2%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος που κυμάνθηκαν στους 266.424 τόνους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εντόπισε, για πρώτη φορά, την μαύρη κηλίδωση εσπεριδοειδών (Phyllosticta citricarpa) σε εισαγωγή φορτίου πορτοκαλιών από την Αίγυπτο.
Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη μυκητολογική ασθένεια, αποτελεί παθογόνο καραντίνας, που προσβάλει τα εσπεριδοειδή των τροπικών και υποτροπικών περιοχών, μειώνοντας την ποσότητα και την ποιότητα των παραγόμενων καρπών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το παθογόνο μπορεί να υπάρχει σε μια περιοχή για πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα στα φυτά.
Αυτό έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτικών οργανώσεων της Ισπανίας, οι οποίες ζητούν από την Κομισιόν αλλά και από τον Ισπανό Υπουργό Γεωργίας, Λουίς Πλάνα (έχουμε ισπανική Προεδρία στην ΕΕ), να προχωρήσει σε ελέγχους.
Συγκεκριμένα η AVA-ASAJA προτρέπει την Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (SANTE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στείλει μια αποστολή επιθεώρησης στην περιοχή παραγωγής των μολυσμένων φρούτων για να προσδιορίσει την έκταση της νόσου και, όπου χρειάζεται, να κλείσει τις οδούς εισόδου στην ΕΕ για τα αιγυπτιακά εσπεριδοειδή, εφόσον η συγκεκριμένη χώρα δεν εγγυάται τη φυτοϋγειονομική της ασφάλεια.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βαλένθιας (AVA-ASAJA), Cristóbal Aguado, τονίζει ότι «η μαύρη κηλίδα είναι ένα παράσιτο καραντίνας, σύμφωνα με το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που προσαρμόζεται τέλεια στο μεσογειακό κλίμα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εξαπλώνεται ήδη στην Τυνησία και, προφανώς, έφτασε και στην Αίγυπτο. Σε περίπτωση εισαγωγής και εξάπλωσης αυτής της ασθένειας σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα υπάρξουν προβλήματα στην αντιμετώπισή της λόγω των περιορισμών που έχει θέσει η ΕΕ στην χρήση φυτοπροστατευτικών».
Αυτό που ζητάνε οι Ευρωπαϊκοί φορείς των τροφίμων είναι ότι ισχύει για τους αγρότες της ΕΕ (φιλοπεριβαλλοντική πολιτική κ.α.) να ισχύει και για τις τρίτες χώρες που εξάγουν τα προϊόντα τους στην ΕΕ. Αναμένουμε την θέση του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ευθύνη των εθνικών αρχών είναι ο έλεγχος των παράνομων εισαγωγών εσπεριδοειδών και υπόλοιπων οπωροκηπευτικών.
Αυτό αναφέρει η κοινοτική νομοθεσία, ενώ από την πλευρά της η Κομισιόν έχει ειδική πλατφόρμα (Ευρωπαϊκή Πύλη Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα - RASFF) και ανακοινώνει τα φορτία, με το είδος και την χώρα προέλευσης, που δεσμεύονται στις χώρες της ΕΕ, επειδή έχουν υψηλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία.
Έχουμε αναφέρει επανειλημμένως στον ΑγροΤύπο για τούρκικα φορτία που έχουν πιαστεί από γειτονικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία) λόγω υπολειμμάτων. Η κυβέρνηση της Σόφιας έχει επενδύσει (από ευρωπαϊκά κυρίως κεφάλαια) σε μηχανολογικό εξοπλισμό και έχει δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχων για αγροτικά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες στην ΕΕ.
Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», έλαβε την απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, σχετικά με την ερώτηση που είχε καταθέσει στην Επιτροπή για τη στήριξη της ελληνικής λεμονοπαραγωγής και τον έλεγχο των εισαγωγών από αγορές τρίτων χωρών, δηλαδή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ αναφέρει τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την αγορά εσπεριδοειδών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των λεμονιών, και ιδίως την παραγωγή, τις εξαγωγές και τις εισαγωγές τους στην ΕΕ από τρίτες χώρες. Οι εισαγωγές στην ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ΕΕ και οι επιθεωρήσεις πρέπει να διενεργούνται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές στα σημεία εισόδου.
Ο κανονισμός για τους επίσημους ελέγχους προβλέπει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίζουν τη διάθεση επαρκών χρηματοδοτικών πόρων, ώστε να έχουν οι αρμόδιες αρχές το προσωπικό και τους λοιπούς πόρους που απαιτούνται για τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων και άλλων επίσημων δραστηριοτήτων. Επιπλέον, τα κράτη μέλη εισπράττουν τέλη για τους επίσημους ελέγχους. Ο κανονισμός αυτός εφαρμόζεται επίσης στους ελέγχους του άρθρου 89 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/20133 , εάν κατά τους εν λόγω ελέγχους εντοπίζονται πιθανές δόλιες ή παραπλανητικές πρακτικές όσον αφορά τα πρότυπα εμπορίας που αναφέρονται στα άρθρα 73 έως 91 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/20134 .
Για να στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς λεμονιών καθώς και τους άλλους γεωργούς, η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) προβλέπει μέσα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής εσπεριδοειδών. Οι αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων των λεμονιών, λαμβάνουν στήριξη για την ανάπτυξη επιχειρησιακών προγραμμάτων με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και τη βελτίωση της θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η εν λόγω στήριξη, καθώς και τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, μπορούν να περιλαμβάνουν επενδύσεις για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της παραγωγής τους. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση των μέσων αυτών για τον προγραμματισμό των σχετικών τύπων παρεμβάσεων στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ».
Όπως γίνεται σαφές στην απάντηση του Επιτρόπου, η Ελλάδα λαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να πραγματοποιεί ελέγχους σχετικά με την παράνομη εισαγωγή εσπεριδοειδών. Οι εθνικές αρχές των κρατών μελών είναι υποχρεωμένες να εντοπίζουν τις παραβάσεις και να επιβάλλουν κυρώσεις, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Επίσης φαίνεται πως η Ελλάδα μπορεί να αιτηθεί επιπλέον στήριξης σε περίπτωση που τα υπάρχοντα μέσα δεν αρκούν για να πραγματοποιούνται άρτιοι έλεγχοι. Κάθε ολιγωρία ή αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης οδηγεί σε δύσκολη θέση τον ελληνικό πρωτογενή τομέα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή πορτοκαλιών της ποικιλίας Βαλέντσια στις περιοχές της Λακωνίας. Είναι η μόνη περιοχή της χώρας που βγάζει αυτή την εποχή πορτοκάλια.
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην συγκομιδή που προχωρά ομαλά. Μάλιστα βοηθούν και την καρπόδεση της νέας χρονιάς. Η ζήτηση αυτή την εποχή για τα πορτοκάλια είναι αυξημένη κάτι που φαίνεται και από την πορεία της τιμής τους. Οι εξαγωγές έχουν καλούς ρυθμούς. Η τιμή παραγωγού από τα επίπεδα 30 έως 35 λεπτών το κιλό έχει αυξηθεί στα 35 έως 40 λεπτά».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός εσπεριδοειδών από τους Μολάους της Λακωνίας, «υπάρχει καλή ζήτηση για τα πορτοκάλια και όπως φαίνεται θα έχουμε μια καλή ροή όλο το καλοκαίρι. Ιταλοί και Ισπανοί έχουν έρθει στην χώρα μας και κλείνουν εμπορικές συμφωνίες σε καλές τιμές. Όμως πολλοί παραγωγοί της περιοχής στηρίζουν τα ντόπια συσκευαστήρια και πουλάνε εκεί το προϊόν τους. Οι τιμές παραγωγού έφτασαν στα 35 λεπτά αλλά έχουν μια συνεχή ανοδική πορεία. Αν δεν έχουμε κάποια χαλαζόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η συγκομιδή».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «φέτος έχουμε μια καλή πορεία στην εξαγωγή πορτοκαλιών. Από 1/9/2022 έως 12/5/2023 ανέρχονται σε 320.637 τόνους, ποσότητα που είναι αυξημένη, κατά +29,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».
Με μειωμένη ζήτηση συνεχίζονται οι κοπές στα λεμόνια, με τις τιμές στον παραγωγό να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «αν και είμαστε λίγες ημέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα η ζήτηση για λεμόνια είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται με αργούς ρυθμούς οι κοπές και να είναι καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές παραγωγού, γύρω στα 30 λεπτά το κιλό. Αν και φέτος ξεκίνησαν καλά τα λεμόνια στα 60 λεπτά στην συνέχεια είχαμε μια αρνητική εξέλιξη όσον αφορά την πορεία των τιμών, που κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Αυτή την εποχή έχουμε λεμόνια ποικιλίας Μαγληνά. Πάντως οι πρόσφατες βροχοπτώσεις έχουν βοηθήσει την καλλιέργεια».
Από την πλευρά της η παραγωγός από το Ξυλόκαστρο, Αικατερίνα Γκινοπούλου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «πέρυσι αυτή την εποχή τα λεμόνια είχαν τιμή στα 35 - 37 λεπτά το κιλό. Φέτος με την αύξηση κόστους και εργατικών η τιμή έχει πέσει στα 30 λεπτά. Δηλαδή πουλάμε φτηνότερα σε σχέση με πέρυσι. Από την άλλη στην λιανική το λεμόνι έχει τιμή στα 1,20 ευρώ το κιλό».
Από την πλευρά του ο λεμονοπαραγωγός και Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αιγιαλείας κ. Βασίλης Καρέλης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μειωμένη ζήτηση αυτή την εποχή στα λεμόνια με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι στα 30 λεπτά το κιλό. Αυτή την εποχή και οι εξαγωγές γίνονται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς επειδή έχουν βγει και ανταγωνιστές μας στις αγορές. Οι κοπές γίνονται με αργούς ρυθμούς και ευτυχώς που έχουμε τις πρόσφατες ποτιστικές βροχές αν και θέλουμε περισσότερες».
Συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών. Προς το τέλος τους βρίσκονται τα πορτοκάλια ποικιλίας Lane ενώ ένα καλό ξεκίνημα είχαν τα Βαλέντσια.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, συνολικά οι εξαγωγές πορτοκαλιών, από 1/9/2022 - 24/3/2023, ανέρχονται στους 269.418 τόνους, παρουσιάζοντας μια αύξηση, κατά +24,4%, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου 2021/2022. Η ανάγκη της Ευρώπης για εσπεριδοειδή ήταν υψηλή και διατήρησε καλή ζήτηση για αυτή την εμπορική περίοδο.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα, «οι πρόσφατες βροχές βοήθησαν τα δέντρα και τα πορτοκάλια πήραν βάρος. Ολοκληρώθηκε σχεδόν η συγκομιδή στα πορτοκάλια ποικιλίας Lane που φέτος είχαν πολύ καλή τιμή παραγωγού που έφτασε στα 42 - 43 λεπτά το κιλό.
Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει οι κοπές πορτοκαλιών Βαλέντσια, που αν και έχουμε μεγάλη παραγωγή φέτος, βγήκαν στην αγορά με καλές προοπτικές. Η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από τα 18 λεπτά και στη συνέχεια ανέβηκε στα 20 λεπτά. Αυτή την περίοδο έχουμε κοπές με τιμή που φτάνει στα 25 λεπτά το κιλό, που θεωρώ ότι είναι ικανοποιητική για τους παραγωγούς».
Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαν μια πολύ καλή πορεία πορτοκάλια Lane Late. Πριν περίπου μια εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι κοπές και η ζήτηση ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να απογειωθούν οι τιμές παραγωγού που έφτασαν μέχρι και τα 48 λεπτά.
Τώρα είμαστε στην συγκομιδή στα πορτοκάλια Βαλέντσια, οι κοπές γίνονται με υψηλούς ρυθμούς και οι τιμές κυμαίνονται σε καλά επίπεδα. Έφτασε ακόμη και στα 28 έως 30 λεπτά το κιλό η τιμή παραγωγού. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έχει ήδη συγκομιστεί στην περιοχή».
Σε ΦΕΚ η απόφαση Οικονομικών-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως προανήγγειλε εδώ και αρκετό καιρό ο ΑγροΤύπος, έρχονται de minimis για μανταρινοπαραγωγούς ποικιλίας Κλημεντίνη από το νομό Θεσπρωτίας. Η ενίσχυση δίδεται με βάση το ΟΣΔΕ του ΟΣΔΕ και αφορά σε αυτή τη φάση, όσους είχαν μείνει εκτός από πληρωμή που έγινε πριν μήνες, λόγω λαθών στον ΟΣΔΕ.
Η απόφαση έχει τίτλο: «Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι» στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και λεπτομέρειες εφαρμογής στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 352, 24.12.2013) όπως τροποποιήθηκε».
Ύψος ενίσχυσης και δικαιούχοι
1. Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα Απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2020, διαθέτουν παραγωγικά δέντρα (μεγαλύτερα των τεσσάρων ετών) και και διατηρούν τουλάχιστον 1 (ένα) στρέμμα μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι». Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 70 ευρώ/στρέμμα.
2. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΕΚ 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 20.000,00 ευρώ.
Δείτε εδώ το ΦΕΚ
Σε απελπιστική κατάσταση χιλιάδες οικογένειες αγροτών στις περισσότερες παραγωγικές ζώνες της χώρας με εσπεριδοειδή και ελιές.
Με καθαρά... αρνητικό πρόσημο η καλλιέργεια Κλημεντίνης φέτος στην Ελλάδα, αλλά και της ελιάς Καλαμών, με τους παραγωγούς να δηλώνουν απογοητευμένοι όχι μόνο από την κατάσταση στο εμπόριο, αλλά και από την χαρακτηριστική αδράνεια της πολιτείας και ειδικά του ΥπΑΑΤ, που όπου θέλει βρίσκει και δίνει ενισχύσεις και de mimimis. Οι παραγωγοί τονίζουν με νόημα μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η ώρα της κάλπης πλησιάζει και ότι θα τιμωρήσουν παραδειγματικά, όσους αδιαφορούν για την κατάστασή τους.
Ο κ. Αντώνης Σταμάτης είναι μεγάλος παραγωγός με Κλημεντίνες και ελιές Καλαμών από την περιοχή της Γουριάς Μεσολογγίου, μια περιοχή που βασίζεται στην καλλιέργεια κυρίως της ελιάς Καλαμών, αλλά και των εσπεριδοειδών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «φέτος η κατάσταση στην περιοχή μας είναι απερίγραπτα κακή και ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να καλύψει και τις βασικές του υποχρεώσεις. Εκτός από κάποια πολύ πρώιμα μανταρίνια που έπιασαν στο ξεκίνημα 40 λεπτά το κιλό, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών με Κλημεντίνες, είτε εισέπραξε ψίχουλα, είτε και τίποτα. Τα πιο πολλά κτήματα έμειναν αμάζευτα και υπάρχουν κτήματα που πληρώθηκαν 8 και 10 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, τα συλλεκτικά στοίχιζαν 15 ολόκληρα λεπτά το κιλό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μη μπει πολύς κόσμος στο χωράφι να μαζέψει. Εκτός όλων των άλλων είχαμε και τα γνωστά θέματα με τους εργάτες γης, που έχουν εξελιχθεί σε είδος... πολυτελείας, μαζεύουν όποτε θέλουν και ζητάνε όσα θέλουν. Σαν να μην έφτανε αυτό με τις Κλημεντίνες, ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα με τις ελιές Καλαμών. Οι έμποροι βγήκαν στο ξεκίνημα με τιμή τελάρου στα 1,10-1,20 το 200άρι και ο περισσότερος κόσμος πήγε το προϊόν στις κάδες για να πουλήσει αργότερα. Λόγω της μικροκαρπίας το στήσιμο, μια μέση τιμή δηλαδή στον παραγωγό, δεν ξεπερνά φέτος τα 70 λεπτά το κιλό, δηλαδή είμαστε κάτω από το κόστος και δεν μιλάει κανένας. Αντίθετα βλέπουμε να δίνονται ενισχύσεις έκτακτες και de minimis σε άλλες καλλιέργειες και άλλες περιοχές. Ο αγροτικός κόσμος θέλει να λιπάνει και να περιποιηθεί τα δέντρα του, αλλά όπως πάει η κατάσταση, θα δυσκολευτεί πολύ φέτος».
Για εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει φέτος οι οικογένειες των ελαιοπαραγωγών στη Φθιώτιδα κάνει λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Μπουραμάς, αγρότης με ελιές Καλαμών, αλλά και άλλα προϊόντα, από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Όπως τονίζει: «φέτος στην περιοχή μας υπήρχε μεγάλη και έντονη μικροκαρπία στις ελιές Καλαμών. Οι τιμές είναι στα τάρταρα και δεν κουνιέται φύλλο. Ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκες να καλύψει καλλιεργητικές και ο λογαριασμός φέτος είναι... μείον. Στο στήσιμο η ελιά δεν πιάνει ούτε 70-80 λεπτά επειδή είναι ψιλή και γενικά είμαστε κάτω από το κόστος. Πρέπει το κράτος να σκεφτεί σοβαρά να μας ενισχύσει ή να βάλει τάξη στην αγορά και να πατάξει επιτέλους τυχόν ελληνοποιήσεις, που καταρρακώνουν το εισόδημά μας».
Στα κάγκελα οι αγρότες και στην Άρτα, έμειναν δίχως εισόδημα
Για πολλά περιβόλια, τα οποία έμειναν αμάζευτα, κάνει λόγο από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας. «Βασικό πρόβλημα παραμένει η εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Πέρσι καλλιεργήσαμε με τα πάντα στα ύψη. Φέτος υπάρχει μια αποκλιμάκωση στις εισροές, αλλά δεν έχουμε επιστρέψει σε καμιά περίπτωση στο 2021. Μέσα σε όλα αυτά αναγκαστήκαμε σε πολλές περιπτώσεις να αφήσουμε τα μανταρίνια, της Κλημεντίνες αμάζευτες, καθώς είτε δεν τις έπαιρναν οι έμποροι, είτε δεν συνέφερε με τις τρέχουσες τιμές να τις μαζέψουμε. Βασικό πρόβλημα για μας είναι τα πανάκριβα εργατικά. Ο καθένας ζητάει ό,τι θέλει. Αν οι τιμές στις Κλημεντίνες ήταν 25 λεπτά, στον παραγωγό δεν έμειναν παρά 10 λεπτά το κιλό. Αυτό επαναλαμβάνω, αν κατάφερε να πουλήσει, γιατί πολλές έμειναν στα δέντρα. Για ενίσχυση, φυσικά, ούτε λόγος...», σημειώνει ο ίδιος.
Αναλυτικό ρεπορτάζ-συνεντεύξεις για το θέμα των μανταρινιών και της ελιάς μπορείτε να διαβάσετε στο Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία που κυκλοφορεί από τις 4 Μαρτίου στα περίπτερα όλης της χώρας
Ολοκληρώνεται η συγκομιδή πορτοκαλιών της ποικιλίας Lane Late και ξεκινούν τα Βαλέντσια, με καλές τιμές λόγω ανταγωνισμού και υψηλής ζήτησης.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Ιταλούς που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και προχωρούν σε αγορές, αφού η Ισπανία φαίνεται ότι έχει πρόβλημα στην παραγωγή της. Ειδικά τα Lane Late έχουν μια άριστη ποιότητα και έχουν γίνει ανάρπαστα στην αγορά. Θετική πορεία φαίνεται να έχουμε και στα Βαλέντσια, που από νωρίς βγήκαν με καλές τιμές στην αγορά.
Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαν μια πολύ καλή πορεία πορτοκάλια Lane Late. Η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από 20 λεπτά το κιλό (τιμή στο δέντρο) αλλά οι παραγωγοί δεν βιάστηκαν να πουλήσουν. Στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους οι Ιταλοί έμποροι. Φέτος ο αριθμός τους 5πλασιάστηκε λόγω των προβλημάτων που είχαν οι Ισπανοί και της καθυστέρησης των Μαροκινών να βγουν στην αγορά. Αποτέλεσμα να φτάσει η τιμή τους σήμερα στα 35 λεπτά το κιλό (καθαρά).
Οι πρόσφατες βροχές βοήθησαν τα δέντρα και τα πορτοκάλια πήραν βάρος. Επίσης οι καιρικές συνθήκες βοηθούν αυτή την εποχή τις κοπές που γίνονται με γρήγορους ρυθμούς και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα Lane Late τις επόμενες ημέρες.
Δυναμική είσοδο στην αγορά έκαναν και τα Βαλέντσια. Ξεκίνησαν οι κοπές από 16 λεπτά αλλά στη συνέχεια με τον ανταγωνισμό και την καλή ποιότητα ανέβηκαν και αυτή την περίοδο έφτασαν στα 25 λεπτά το κιλό. Φέτος είχαμε αντίθετη εικόνα σε σχέση το παρελθόν. Τα μανταρίνια Κλημεντίνες δεν είχαν καλή πορεία λόγω των προβλημάτων καιρού και ποιότητας ενώ τα πορτοκάλια έχουν μια δυναμική και φαίνεται από την καλή ζήτηση.
Καλή πορεία έχουμε φέτος και στην Λακωνία. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα, «πολύ καλά πάνε φέτος τα πορτοκάλια ποικιλίας Lane με τιμή στα 35 λεπτά, ενώ έκαναν ένα καλό ξεκίνημα και τα πορτοκάλια Βαλέντσια, που αν και έχουμε μεγάλη παραγωγή φέτος, βγήκαν στην αγορά με τιμή στα 20 λεπτά το κιλό».
Πάντως το 2022 ήταν μια άσχημη χρονιά για τις εξαγωγές στα πορτοκάλια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, οι εξαγωγές πορτοκαλιών πέρυσι ανήλθαν στους 226.000 τόνους και ήταν αξίας 136,6 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με αυτές του 2021 που ανήλθαν στους 328.000 τόνους και ήταν αξίας 156,2 εκατ. ευρώ.
Συνεχίζονται με καλούς ρυθμούς οι κοπές και εξαγωγές μανταρινιών ποικιλίας Ορτανίκ από την Λακωνία.
Προς το τέλος τους είναι οι Κλημεντίνες και τα Πέιτζ στην Αργολίδα, ενώ ολοκληρώθηκαν οι κοπές Νόβα στην Αιτωλοακαρνανία.
Οι εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit Hellas, από την αρχή της εμπορικής περιόδου (2022/2023) παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης του 29,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή (149.460 τόνους φέτος έναντι 115.408 τόνων πέρυσι).
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα της Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «με καλούς ρυθμούς γίνονται οι κοπές μανταρινών ποικιλίας Ορτανίκ. Έχει μείνει στα δέντρα περίπου το 30% της παραγωγής τους. Πηγαίνουν κυρίως προς εξαγωγή και πολύ λίγα θα κατευθυνθούν προς την εγχώρια αγορά. Η τιμή τους κυμαίνεται στα 30 λεπτά το κιλό. Παράλληλα καλά πάνε και τα πορτοκάλια ποικιλίας Lane με τιμή στα 35 λεπτά, ενώ έκαναν ένα καλό ξεκίνημα και τα πορτοκάλια Βαλέντσια, που αν και έχουμε μεγάλη παραγωγή φέτος, βγήκαν στην αγορά με τιμή στα 20 λεπτά το κιλό».
Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του συνεταρισμού Sparta Orange Σκάλας Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχη καλή ζήτηση αυτή την εποχή για εσπεριδοειδή στην Λακωνία. Οι κοπές για τα μανταρίνια Ορτανίκ γίνονται με καλούς ρυθμούς. Υπήρξαν ζημιές σε τοπικό επίπεδο σε κάποια περιβόλια από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές, που δεν έπληξε το χαλάζι, τα μανταρίνια έχουν καλή ποιότητα και πάνε για εξαγωγές».
Ο κ. Θεμιστοκλής Θεοδωρακάκος, γεωπόνος και παραγωγός μανταρινιών από την Σκάλα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί οι κοπές στα Νόβα και έχουν μείνει τα μανταρίνια Ορτανίκ. Οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες γιατί φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα οι κοπές τους. Κάποιες περιοχές επλήγησαν από την ισχυρή χαλαζόπτωση της περασμένης Πέμπτης (2/3). Αν και το φαινόμενο ήταν τοπικό όσοι έπαθαν ζημιά θα είναι δύσκολο να αποζημιωθούν».
Όπως αναφέρει ο Θωμάς Φάκλαρης, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, «ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή στα μανταρίνια Κλημεντίνες και προς το τέλος είναι τα Πέιτζ. Σε όσα χωράφια δεν κατάφεραν να συγκομιστούν οι Κλημεντίνες (λόγω βροχοπτώσεων, έλλειψης εργατών γης κ.α.) τα μανταρίνια δεν είναι κατάλληλα για εμπορία και θα πάνε για χυμοποίηση».
Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε, το μεσημέρι της Πέμπτης (2/3), μεγάλη περιοχή της Σκάλας στην Λακωνία.
Χτυπήθηκε ο καρπός πάνω στα δέντρα με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι αγρότες ανησυχούν και ήδη ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να δρομολογηθούν όσα προβλέπονται. Λίγο πριν γίνει η συγκομιδή και οι κόποι μιας χρονιάς φαίνονται να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά.
Από το χαλάζι οι δρόμοι και τα χωράφια άσπρισαν, ενώ οι πρώτες εικόνες από το έντονο καιρικό φαινόμενο προϊδεάζουν για ζημιές στις καλλιέργειες.
Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι είχε διάρκεια περίπου μισή ώρα. Χτυπήθηκαν περιοχές ανατολικά του Ευρώτα και μέχρι την Βλαχιώτη. Είναι μια εποχή που τα πορτοκάλια είναι πάνω στα δέντρα έτοιμα για συγκομιδή. Μιλάμε για τα Λάνε και τα Μέρλιν που αυτή την εποχή συγκομίζονται και τα Βαλέντσια που θα συγκομιστούν το επόμενο διάστημα. Θα περιμένουμε τις επόμενες ημέρες για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς και περιμένουμε να έρθουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ».
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα της Λακωνίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι δεν είχε μεγάλο μέγεθος αλλά κράτησε αρκετά και όλα έγιναν κάτασπρα σαν να χιόνισε. Ήταν τοπικό φαινόμενο χτύπησε το ανατολικό μέρος του Δήμου Έλους (Μακρυνάδα, Λυκόβρυση κ.α.). Θα περιμένουμε τις επόμενες 15 ημέρες για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς στα πορτοκάλια της περιοχής».
Τη μεγάλη σε έκταση ζημιά σε κτήματα με μανταρίνια της ποικιλίας Κλημεντίνη επισημαίνει με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας Εσπεριδοειδών Άργους Η Μέλισσα.
Όπως τονίζεται στην επιστολή από τον Συνεταιρισμό, η ζημιά αυτή η οποία προήλθε από ακραίο καιρικό φαινόμενο, ήταν αναπόφευκτη και καμία ενέργεια εκ μέρους των παραγωγών, είτε πριν, είτε μετά, δεν ήταν δυνατόν να αντιστρέψει το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον ΑΣ, το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, που επηρέασε άμεσα την συγκομιδή, την διαλογή και συσκευασία του εξαγώγιμου προϊόντος τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη) οδήγησαν στην καθυστέρηση της συγκομιδής με αποτέλεσμα αυξημένες ποσότητες να βρίσκονται πάνω στα δέντρα, όταν αυτό συνέβη.
Καταλήγοντας, ο εν λόγω Αγροτικός Συνεταιρισμός ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αποζημιωθούν ή να ενισχυθούν οι παραγωγοί ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Ακόμα και πάνω από 1.000 ευρώ μπορεί να ανήλθε το κόστος παραγωγής.
Έκθεση για τις ζημιές στα μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνη στην Αργολίδα συνέταξε ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών του εν λόγω νομού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, μέχρι ώρας δεν έχει υπάρξει κάποια (συντονισμένη τουλάχιστον) κίνηση εκ μέρους παραγωγικών φορέων για να αίτημα αναπληρώσης εισοδήματος.
Στην έκθεση των γεωπόνων Αργολίδας πάντως αναφέρονται τα ακόλουθα:
Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 2022-2023 ένα πλήθος συγκυριών οδήγησαν στο να παραμείνει σημαντικό μέρος της παραγωγής μανταρινιών ποικ. Κλημεντίνη ασυγκόμιστο έως τα τέλη Γενάρη και τελικά να υποβαθμιστούν ποιοτικά, να καταστούν μη εμπορεύσιμα και να μείνουν αδιάθετα ύστερα από την έντονη και μεγάλης διάρκειας βροχόπτωση του Ιανουαρίου 2023.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην καθυστέρηση της συγκομιδής πολλών αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται με μανταρίνια ποικ. Κλημεντίνη είναι οι εξής:
- Οψίμιση της παραγωγής κατά 25-30 ημέρες λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν από την περσινή άνοιξη (παγετός) έως και το φθινόπωρο (ανομβρία, υψηλές φθινοπωρινές νυχτερινές θερμοκρασίες, ξηροθερμικό κλίμα) που είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστερημένη ανθοφορία και στη συνέχεια την καθυστερημένη ωρίμανση και τον καθυστερημένο χρωματισμό των καρπών. Αυτό τεκμηριώνεται και από το ότι για πρώτη φορά ο τεχνητός αποπρασινισμός στα συσκευαστήρια συνεχίστηκε έως και το δεύτερο δεκαήμερο Νοεμβρίου.
- Έλλειψη εργατικών χεριών που επιβράδυναν τόσο τον ρυθμό της συγκομιδής όσο και την ένταση λειτουργίας των εξαγωγικών βιομηχανιών.
- Η μονοπώληση από αρχές Δεκέμβρη της συγκομιδής μανταρινιών από την ποικιλία ΝΟΒΑ, η οποία οφείλεται στο μικρότερο κόστος συγκομιδής και συσκευασίας, στην καλύτερη συντηρησιμότητα και στο μικρότερο ποσοστό ακατάλληλων καρπών, στην καλύτερη ποιοτική κατάσταση των καρπών έναντι αυτών της Κλημεντίνης που είχαν ήδη υποβαθμιστεί παρουσιάζοντας συμπτώματα μαλακώματος και φουσκώματος ("puffing") λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών (θερμότερος Δεκέμβρης των πολλών τελευταίων ετών).
- Η δυσκολία διακίνησης σημαντικών ποσοτήτων στην εσωτερική αγορά λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.
Τα παραπάνω αίτια οδήγησαν στο να υπάρχουν μέχρι και τέλη Γενάρη σημαντικές ποσότητες Kλημεντίνων ασυγκόμιστες. Οι καρποί ήταν ήδη «καταπονημένοι» από τις καιρικές συνθήκες που είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα. Ήδη είχαν εμφανιστεί κάποια πρώτα σημάδια ελαιοκυττάρωσης και υδαρούς κηλίδωσης («water mark»), λόγω κάποιων πρώτων βροχών που εκδηλώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν συμβάλει στις μειωμένες αντοχές των καρπών στις καιρικές μεταβολές.
Η χαριστική βολή δόθηκε ύστερα από την παρατεταμένη και έντονη βροχόπτωση του Ιανουαρίου 2023 ύψους 57,2mm. Η διάρκεια της συνεχούς βροχόπτωσης ξεπέρασε τις 15 ώρες και ο καρπός παρέμεινε βρεγμένος για πάνω από 40 ώρες. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μαζική εκδήλωση συμπτωμάτων υδαρούς κηλίδωσης και κατάρρευσης του φλοιού των καρπών. Τα συγκεκριμένα χωράφια έμειναν ασυγκόμιστα αφού τα μεγάλα ποσοστά ακατάλληλου καρπού έκαναν ασύμφορη την όποια διαλογή και συγκομιδή.
Η ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί είναι καθολική, τη στιγμή που το κόστος καλλιέργειας της μανταρινιάς κλημεντίνης ξεκινά από τα 800 και μπορεί να υπερβεί τα 1000 ευρώ/στρέμμα σύμφωνα και με πρόσφατη μελέτη του συλλόγου μας. Κρίνουμε ότι η ενίσχυση των παραγωγών είναι αναγκαία προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν.
Η πτώση της παραγωγής γενικότερα των εσπεριδοειδών, δεν αφορά μόνο την Ισπανία, αλλά και χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Τουρκία.
Από καλή εμπορική αφετηρία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα το πορτοκάλι Βαλέντσια φετινής εσοδείας (2023), λόγω της μείωσης της παραγωγής σε ανταγωνίστριες χώρες. Ειδικά στην Ισπανία, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών όλη την προηγούμενη περίοδο, αναμένεται μια πτώση πάνω από 15% σε σχέση με πέρσι γενικότερα στην παραγωγή των εσπεριδοειδών, κάτι που σίγουρα θα επιδράσει και στα Βαλέντσια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι πρώτες πράξεις αναμένονται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Ο κ. Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, παραγωγός εσπεριδοειδών από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «το αμέσως επόμενο διάστημα, ανάλογα και με την ωρίμανση, αναμένεται έναρξη των πρώτων κοπών στα Βαλέντσια της περιοχής μας. Η παραγωγή είναι καλή, αλλά ίσως υπάρξει πρόβλημα, αν συνεχιστούν οι συνθήκες ανομβρίας. Ήδη κλείνουμε ένα μήνα χωρίς βροχή. Τα δέντρα προέρχονται από καλή παραγωγή πέρσι. Ένα καλό κτήμα με Βαλέντσια μπορεί να χει απόδοση γύρω στα 200 κιλά το δέντρο, αν γίνει καλή φροντίδα. Για τις τιμές στα φετινά Βαλέντσια, είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά το θετικό είναι πως έχουν πάρει τα πάνω τους, οι τιμές στα Lane, άρα και στα Βαλέντσια αναμένονται οι πρώτες τιμές κοντά στα 22-25 λεπτά τουλάχιστον. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα φέτος, γιατί και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή αλλά και οι ελιές στην περιοχή μας, δεν έχουν καλές τιμές, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις».
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή Μεσολογγίου δήλωσε τα εξής: «Είναι θετικό πως τα Lane είναι στα 27 - 30 λεπτά για όλα τα εσπεριδοειδή που ακολουθούν. Στα Βαλέντσια έχουν αρχίσει στον κάμπο κάποιες δοκιμαστικές κοπές. Ορόσημο είναι η περίοδος πριν το Πάσχα των Καθολικών, καθώς τότε γίνονται οι μεγάλες φορτώσεις για εξαγωγή. Σε γενικές γραμμές είναι πιο κάτω η παραγωγή στα Βαλέντσια φέτος λόγω προβλημάτων πέρσι από τον πάγο. Επίσης, έχει κάποιες μικροζημιές από ελαφρύ χαλάζι στο Ευηνοχώρι, αλλά γενικά οι ποιότητες, θα είναι πολύ καλές και οι πρώτες πράξεις αναμένονται στα 20 λεπτά στον παραγωγό και άνω. Το ποσό αυτό είναι καθαρό».
Το Μάιο αρχίζουν να μαζεύουν στη Λακωνία
Ο κ. Δημήτρης Μπόκος καλλιεργεί 30 στρέμματα με πορτοκάλια Βαλέντσια στο Βλαχιώτη Λακωνίας και όπως λέει στον ΑγροΤύπο: «είναι πολύ νωρίς ακόμα για τα Βαλέντσια, καθώς μετά τα Μέρλιν, κόβουμε τα Lane Late που είναι πολύ γλυκά. Παραδοσιακά κόβουμε τα πρώτα Βαλέντσια εδώ το Μάιο. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος παρά την έλλειψη κρύου. Σε γενικές γραμμές τα δέντρα είναι φορτωμένα με πολύ καρπό και αναμένουμε, όπως πάντα και υψηλή ποιότητα. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε προβλήματα από αλευρώδεις. Το προηγούμενο διάστημα κάναμε εφαρμογή βασικής λίπανσης και χαλκούχων σκευασμάτων. Πιστεύω να είναι μια καλή χρονιά στα Βαλέντσια και να ανοίξει γρήγορα η εξαγωγή για να έχουμε απορρόφηση και ικανοποιητικές τιμές».
Μικρή η παραγωγή στη Σαγιάδα
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας κ. Γιάννης Γκουγκούλης, «είναι λίγα τα κτήματα με Βαλέντσια εδώ και μάλιστα φέτος αναμένουμε και πτώση παραγωγής από πέρσι. Πριν από ένα μήνα περίπου έριξε και χαλάζι σε αρκετές περιοχές και μάλιστα δυο φορές. Οι πρώτες κοπές πρέπει να αναμένονται μέσα στο Μάρτιο».
Φέτος είναι περιορισμένες οι ποσότητες λεμονιών Τουρκίας στην αγορά της Ελλάδας, λένε οι αγρότες.
Παρά ταύτα, φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα με τη διάθεση και οι αγρότες παραπονιούνται για χαμηλές τιμές απορρόφησης της παραγωγής τους, σε συνδυασμό με τα υψηλά κόστη παραγωγής.
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, έμπειρος παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στο λεμόνι είναι στα τελειώματα η συγκομιδή στην περιοχή μας. Η χρονιά είχε μέτρια παραγωγή και οι τιμές στο τελείωμα ήταν κι αυτές μέτριες, γύρω στα 30 λεπτά το κιλό. Κυρίως στην περιοχή μας υπάρχουν λεμόνια ποικιλίας Αδαμοπούλου, Ιντερντονάτο, αλλά και οι 7κιλες ποικιλίες. Η σεζόν δεν πήγε και πολύ καλά. Το λεμόνι της περιοχής μας διατίθεται στην εσωτερική αγορά. Προβλήματα υπήρξαν με την έλλειψη εργατικών χεριών. Το κόστος παραγωγής έχει μεγάλη απόκλιση από παραγωγό σε παραγωγό. Έτσι, μπορεί να ξεκινήσει από τα 3 και να φτάσει και στα 15 λεπτά το κιλό. Ένα μέσο κόστος είναι στα 5-6 λεπτά το κιλό, όπως σε όλα τα εσπεριδοειδή πάνω-κάτω και με καλές φροντίδες. Φυτεύσεις νέες γίνονται με λεμόνια στην περιοχή μας, αλλά όχι και πάρα πολλές. Γενικά οι περισσότεροι προτιμούν ελιές, μανταρίνια, πορτοκάλια».
Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης καλλιεργεί λεμόνια στο Αίγιο. Όπως μας λέει: «αυτή την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί οι κοπές στα Ιντερντονάτο, αλλά κόβουμε Μαγληνό. Υπάρχει καλή ποιότητα, αλλά γενικά φέτος η ποσότητα της παραγωγής ήταν πεσμένη 40-50% σε σύγκριση με πέρσι. Τα κόστη παραγωγής είναι αυξημένα και τα υπολογίζουμε πλέον ακόμα και στα 10 λεπτά ανά κιλό. Η τιμή παραγωγού τώρα είναι στα 30-35 λεπτά το κιλό, δηλαδή χαμηλά. Την ίδια ώρα βλέπουμε πως σε μεγάλες αγορές τα λεμόνια πωλούνται 1,5 ευρώ το κιλό, ίσως και παραπάνω. Την εφετινή χρονιά δεν έγιναν εισαγωγές από Τουρκία, καθώς όπως λένε οι Τούρκοι βρήκαν άλλες αγορές. Παρ' όλα αυτά, η τιμή του παραγωγού για το εγχώριο προϊόν είναι χαμηλή και η ζήτηση δεν είναι έντονη. Νέες φυτεύσεις στην περιοχή μας γίνονται, αλλά λίγες. Έχει μπει στην καλλιέργεια του προϊόντος και κόσμος από άλλες επαγγελματικές τάξεις. Η έλλειψη εργατικών σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές είναι τα βασικότερα προβλήματα. Οι Αλβανοί που ξέρουν τη δουλειά, έχουν φύγει για άλλες χώρες με λιγότερη γραφειοκρατία και υψηλότερες αμοιβές. Όπως πάμε, σε λίγο, τα κτήματα θα μένουν αμάζευτα».
Η κα Ανδριάννα Γκίκα καλλιεργεί λεμονιές, ποικιλίας Σάντα Τερέζα, Μαγληνό και άλλες στο Σχίνο Λουτρακίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «φέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για το λεμόνι, καθώς έχει μείνει αμάζευτο, στα δέντρα. Και να φανταστείτε ότι η παραγωγή είναι μέτρια από άποψη ποσότητας λόγω του ότι τα έχει επηρεάσει τα δέντρα ο πάγος. Στο Αίγιο η τιμή είναι στα 30 λεπτά στον παραγωγό, αλλά εδώ δεν έρχονται να τα πάρουν, παρά μόνο με 20 λεπτά, οπότε δεν μας συμφέρει να τα δώσουμε καθώς έχουν ανεβεί και τα κόστη».
Τέλος, ο κ. Δημήτρης Μπούρμπουλας, πρόεδρος στο συνεταιρισμό Ξυλοκάστρου και καλλιεργητής 16 στρεμμάτων με λεμόνια, τόνισε στον ΑγροΤύπο, ότι υπάρχει ακόμα παραγωγή στα δέντρα, πρόβλημα είναι η μικροκαρπία λόγω ξηρασίας, ενώ η τιμή παίζει γύρω στα 35 με 37 λεπτά το κιλό, ενώ στο Κιάτο λέγεται ότι γίνονται πράξεις και με 40 λεπτά ανά κιλό.
Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη διαύγεια στις 7 Φεβρουαρίου ενισχύονται οι παραγωγοί της Θεσπρωτίας με περίπου 186.000 ευρώ μέσω de minimis.
Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες του ΑγροΤύπου από τη Θεσπρωτία, αλλά και το ΥπΑΑΤ, τα 185.703 ευρώ που εγκρίθηκαν (δείτε εδώ), αφορούν παραγωγούς που θα ενισχυθούν λόγω κορονοϊού και οι οποίοι δεν είχαν λάβει την έκτακτη ενίσχυση των 70 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ ότι καλλιεργούν μανταρίνι, αλλά όχι την ποικιλία (Κλημεντίνη). Τώρα, με τη νέα απόφαση του ΥπΑΑΤ, θα πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί. Αντίστοιχο λάθος συνέβη, θυμίζουμε και με την ελιά Καλαμών, όπου και εκεί αποκαταστάθηκε η αδικία.
Ανοιχτό σε νέο πακέτο για τα μανταρίνια το ΥπΑΑΤ
Από τις... εκλογές εν τω μεταξύ φαίνεται να εξαρτάται η καταβολή στους παραγωγούς Κλημεντίνης όλης της χώρας, που φέτος είχαν μεγάλη απώλεια εισοδήματος και αδιάθετη παραγωγή σε πολλές περιπτώσεις, ενός ακόμα πακέτου de minimis. Οι πληροφορίες εδώ θέλουν το ΥπΑΑΤ ήδη να συλλέγει στοιχεία ανά παραγωγή, ακόμα και με τις ποσότητες που εξήχθησαν, ώστε να αποφασίσει, αν και ποιές περιοχές θα ενισχύσει.
Για ένα πακέτο de minimis λόγω των απωλειών στο εισόδημά τους φέτος φωνάζουν, παραγωγοί από περιοχές όπως η Άρτα, η Αιτωλοακαρνανία, η Λακωνία κ.λπ.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας κ. Γιάννης Γκουγκούλης, «εμάς μας έχουν υποσχεθεί de minimis για την ακαρπία του 2021 και τη μείωση τότε της παραγωγής».
Ενισχύσεις για απώλεια εισοδήματος λόγω της οικονομικής ζημιάς που είχαν φέτος ζητούν οι παραγωγοί μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνης από την Λακωνία.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός εσπεριδοειδών από τους Μολάους της Λακωνίας, «οι Κλημεντίνες είναι ένα ευαίσθητο προϊόν. Μπορεί να μην έχουμε πολλές ποσότητες στην περιοχή - όπως έχει η Θεσπρωτία και η Άρτα - αλλά οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος δημιούργησαν ποιοτικά προβλήματα και μεγάλες ποσότητες ήταν μη εμπορεύσιμες και έμειναν ασυγκόμιστες στα χωράφια.
Μάλιστα σε επιστολή, που έστειλε στον Υπουργό ΑΑΤ κ. Γεωργαντά, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρακλής Τριχείλης, τονίζει ότι η ποικιλία μανταρινιών Κλημεντίνη παραμένει κατά ποσοστό 95% ασυγκόμιστη, λόγω υπερωρίμανσης, ασθενειών και ελλείψεως ζήτησης. Η περαιτέρω διάθεση του προϊόντος θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη. Ζητάμε οικονομική στήριξη για την απώλεια εισοδήματος που είχαμε φέτος, είτε μέσω de minimis είτε μέσω άλλου χρηματοδοτικού μέσου».
Για το πρόβλημα στις Κλημεντίνες μιλά στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος από την Σκάλα της Λακωνίας κ. Θεμιστοκλής Θεοδωρακάκος, ο οποίος επισημαίνει ότι «υπήρξε πρόβλημα την φετινή περίοδο λόγω των καιρικών συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες) στις Κλημεντίνες. Μεγάλες ποσότητες ήταν μη εμπορεύσιμες και υπήρξαν απώλειες εισοδήματος στους παραγωγούς».
Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, τα προβλήματα στις Κλημεντίνες δημιούργησαν εμπορικά θέματα και στις άλλες ποικιλίες μανταρινιών της περιοχής. Η παύση της συγκομιδής στις Κλημεντίνες μείωσε τις ποσότητες μανταρινιών στην αγορά με αποτέλεσμα τα Νόβα να πιάσουν υψηλές τιμές. Για να «φρενάρουν» τις τιμές στα Νόβα και να αυξήσουν τις ποσότητες μανταρινιών στην αγορά ξεκίνησαν να συγκομίζουν νωρίτερα τα Ορτανίκ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχουν προλάβει να αποκτήσουν την σωστή περιεκτικότητα των σακχάρων (Brix) και να είναι ξινά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην εμπορία τους.
Τα προβλήματα στην φετινή παραγωγή μανταρινιών Κλημεντίνες έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο κ. Νεοκλής Κρητικός, βουλευτής της ΝΔ στην Λακωνία, ο οποίος ζητά να ενταχθούν οι παραγωγοί της περιοχής στις ενισχύσεις de minimis ή σε άλλα εργαλεία ενίσχυσης, καθώς η αδυναμία διάθεσης του προϊόντος είναι καθολική.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Αργολίδας.
Σε επίσημο δείγμα φύλλων λεμονιάς που ελήφθη από την Υπηρεσία μας, ενημερώνει η ΔΑΟΚ Αργολίδας, από ιδιωτικό κήπο στο Άργος επιβεβαιώθηκε μετά από εργαστηριακή εξέταση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η ύπαρξη του Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδη.
Από το 2017 με δελτίο Τύπου η εν λόγω Υπηρεσία, υπενθυμίζει πως είχε ενημερώσει τους καλλιεργητές και τους πολίτες για το νέο Αλευρώδη που απειλεί την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο του 2016, επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού αυτού καραντίνας, με την κοινή ονομασία Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης. Ο Αλευρώδης αυτός εντοπίστηκε στην Κέρκυρα και έχει προκαλέσει εκτεταμένες προσβολές σε πορτοκαλιές, αμπέλια και τριανταφυλλιές.
Δείτε εδώ όλη την ανακοίνωση της ΔΑΟΚ
Δείτε εδώ σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο του ΥπΑΑΤ
Στον κάμπο του Μεσολογγίου παραγωγοί με πορτοκάλια Lane Late δεν πουλάνε εύκολα και αυτή τους η επιλογή έχει ανεβάσει τις τιμές.
Σε καλά επίπεδα κινούνται οι τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια Lane Late, αφήνοντας θετική επίγευση στους χιλιάδες αγρότες, ενώ ήδη έχουν εκδηλώσει σοβαρό ενδιαφέρον Ιταλοί έμποροι, όπως λέει το ρεπορτάζ.
Στο Μεσολόγγι για παράδειγμα, όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου: «την εφετινή χρονιά οι παραγωγοί δείχνουν χαρακτήρα και δεν πουλάνε εύκολα την παραγωγή τους σε Lane Late, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σαφής τάση ανόδου, που ελπίζουμε να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα για να βγουν και τα κόστη παραγωγής, αλλά και να υπάρξει κέρδος. Οι πράξεις που έχουν γίνει αφορούν τιμές γύρω στα 24 με 29 λεπτά ανάλογα και την ποιότητα και είμαστε σε καλά επίπεδα. Στάση αναμονής και υπομονή κάνουν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το καλό είναι πως έχουμε και επάρκεια σε εργατικό δυναμικό, αφού έχει τελειώσει η συγκομιδή στις Ναβαλίνες και στις ελιές».
Από την ίδια περιοχή ικανοποιημένος εμφανίζεται και ο κ. Ιωσήφ Καρατζογιάννης, από το νεοσύστατο Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Νεοχωρίου, όσον αφορά στην πορεία των τιμών στα πορτοκάλια Lane Late, τα οποία πιάνουν 29 λεπτά στον παραγωγό, όπως μας λέει, αφήνοντας έτσι ένα κέρδος στους αγρότες.
Μέχρι 45 λεπτά έπιασαν τα Afourer στο χωράφι, πράξεις με παραπάνω χρήματα για μαναβική στο Βόλο
Καλά εξελίσσεται η χρονιά και για την όψιμη ποικιλία μανταρινιού Afourer, ένα ιδιαίτερο μανταρίνι, με ποιότητα και καλή εμφάνιση. Όπως λέει ο κ. Κότσαλος στο χωράφι το συγκεκριμένο μανταρίνι πιάνει 39-45 λεπτά το κιλό και πάει πολύ καλά στις εξαγωγές, ενώ σύμφωνα με τον κ. Καρατζογιάννη, γίνονται πράξεις στο Νεοχώρι με 39 και 40 λεπτά. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΑγροΤύπου το συγκεκριμένο μανταρίνι έχει πληρωθεί ακόμα και πάνω από 50 λεπτά, προκειμένου να καταλήξει στη μαναβική.
Από 10-15 Μαρτίου ξεκινάνε τα Lane οι Λάκωνες, πιο μετά τα Afourer
Γύρω στις 10 με 15 Μαρτίου υπολογίζει ο Πέτρος Μπλέτας, έμπειρος παραγωγός από τη Σκάλα, να αρχίσουν να κόβονται τα πρώτα Lane Late στη Λακωνία, που έχει φέτος μειωμένη παραγωγή στη συγκεκριμένη ποικιλία. Ως εκ τούτου, λέει ο κ. Μπλέτας, οι τιμές θα ξεκινήσουν στον παραγωγό από 30 λεπτά κι άνω και σίγουρα θα παίξουν και στα 35 λεπτά.
«Στην περιοχή μας υπάρχουν κάποια κτήματα με μανταρίνια Afourer, που είναι όψιμη ποικιλία. Αυτά θα κοπούν κοντά στο Πάσχα, τον Απρίλιο. Πέρσι, έπιασαν 70 και 80 λεπτά το κιλό, το ίδιο εκτιμώ ότι θα γίνει και φέτος, καθώς είναι πολύ ποιοτικά», καταλήγει για τα μανταρίνια ο κ. Μπλέτας.
Σύμφωνα με σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη διαύγεια στις 7 Φεβρουαρίου ενισχύονται οι παραγωγοί της Θεσπρωτίας.
Ένα ποσό de mininis συνολικού ύψους 185.000 ευρώ ενέκρινε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως προβλέπει και σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη διαύγεια.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση: «Εγκρίνουμε την δέσμευση πίστωσης ύψους (185.703,00 €) εκατόν ογδόντα πέντε χιλιάδες επτακόσια τρία Ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του Προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ειδικός φορέας 1029 - 501. - 0000000, Λογαριασμός 2390901002- οικ. έτους 2023 για την “κάλυψη δαπάνης Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής μανταρινιών ποικιλίας μανταρίνι στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 352, 24.12.2013) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει”».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας κ. Γιάννης Γκουγκούλης, «εμάς μας έχουν υποσχεθεί de minimis για την ακαρπία του 2021 και τη μείωση τότε της παραγωγής».
Δείτε εδώ την απόφαση