Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κρίσιμες για τα εσπεριδοειδή οι επόμενες ώρες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών

25/01/2022 01:12 μμ
Τις χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να υπάρξουν τις επόμενες ώρες φοβούνται οι παραγωγοί εσπεριδοειδών σε Αργολίδα και Κορινθία.

Τις χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να υπάρξουν τις επόμενες ώρες φοβούνται οι παραγωγοί εσπεριδοειδών σε Αργολίδα και Κορινθία.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, «έχουμε χιόνια στην περιοχή και υπάρχει πρόβλεψη για τα βράδια (Τρίτης και Τετάρτης) να έχουμε ξαστεριά και πτώση ανέμου. Αν έχουμε παγετό τότε θα υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή.

Αυτή την εποχή έχουμε παραγωγή πορτοκαλιών Μέρλιν και Lane Late και λίγα μανταρίνια Νόβα και Κλημεντίνες. Αναμένουμε χαμηλές θερμοκρασίες για τις επόμενες ώρες. Βέβαια οι ζημιές στα εσπεριδοειδή θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του ψύχους».

Η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σταθέικων Αργολίδας κ. Άννα Λαμπάδα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα χιόνια έπεσαν στον κάμπο βόρεια του Άργους. Όμως δεν υπάρχει πρόβλημα από τα χιόνια στα δέντρα. Αυτό που φοβούνται οι παραγωγοί είναι τις δύο επόμενες νύκτες να έχουμε ξάστερο ουρανό και τότε οι χαμηλές θερμοκρασίες θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην παραγωγή πορτοκαλιών αλλά και στα ίδια τα δέντρα λόγω του παγετού. Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε οι ζημιές θα είναι μεγάλες».

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός και εξαγωγέας εσπεριδοειδών από τη Λακωνία, κ. Πέτρος Μπλέτας, «έριξε χιόνι στην περιοχή της Σκάλας και η πρόβλεψη του καιρού μιλά για την Τρίτη (25/1) ότι θα υπάρξουν χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι κρίσιμη η σημερινή βραδιά. Μέχρι -4 βαθμούς Κελσίου δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αν πέσει όμως περισσότερο η θερμοκρασία τότε αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στον καρπό και στο δέντρο. Αυτή την εποχή έχουμε πολλές όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών που μπορεί να επηρεαστούν (πορτοκάλια Ναβελίνες, Μέρλιν, Βαλέντσια και μανταρίνια Νόβα, Ορτανίκ)».      
 

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
16/05/2022 09:48 πμ

Ανακοίνωση από ΟΠΕΚΕΠΕ για την έναρξη υποβολής αίτησης ενίσχυσης για την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε όλη την Επικράτεια στους τομείς:
α) της επίσπορης πατάτας και
β) της παραγωγής Μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη

Σύμφωνα με την ΚΥΑ με αριθμό 395/67916/14-3-2022 (ΦΕΚ Β' 1332), έχει τεθεί σε λειτουργία το σύστημα υποβολής Αίτησης Άμεσης Επιχορήγησης.

Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης είναι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:

1. Για τους παραγωγούς επίσπορης Πατάτας όσοι έχουν ασφαλίσει την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ για το έτος 2020.

2. Για τους παραγωγούς Μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη όσοι έχουν υποβάλλει Δήλωση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2020 και διαθέτουν τουλάχιστον ένα στρέμμα εκμετάλλευσης. Από την ενίσχυση εξαιρούνται τα νεαρά δένδρα μέχρι τεσσάρων ετών.

3. Δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε. κατά τα οριζόμενα στην περ. 4 της υποπαρ. Β10 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013.

4. Δεν ήταν προβληματική επιχείρηση στις 31/12/2019 κατά την έννοια του Κανονισμού (ΕΕ) 702/2014.

Την Αίτηση μπορούν να την υποβάλλουν οι παραγωγοί εφόσον έχουν κωδικό online στη διεύθυνση (εδώ).

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή αίτησης της ΕΑΕ 2020 ο χρήστης επιλέγει από το κεντρικό μενού ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ COVID19 -> Αίτηση Κρατικής Ενίσχυσης Καλλ. της Επίσπορης και Βιομηχανικής Πατάτας και Παραγωγή Μανταρινιών Ποικιλίας Κλημεντίνη.

Το διάστημα υποβολής αίτησης ορίζεται έως και την Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022.

Στα μανταρίνια η ενίσχυση ανέρχεται στα 70 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας. Για τους παραγωγούς επίσπορης πατάτας η ενίσχυση είναι στα 205 ευρώ ανά στρέμμα.

Θα διατεθούν κατ΄ ανώτατο όριο, 1.398.256 ευρώ για την ενίσχυση επίσπορης και βιομηχανικής Πατάτας, και 3.365.460 ευρώ τους παραγωγούς Μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη. 

Τελευταία νέα
03/05/2022 03:21 μμ

Στο νομό Λακωνίας οι κοπές έχουν προχωρήσει κατά 30 με 40%.

Σταθερότητα εμφανίζουν τόσο η ζήτηση, όσο και οι τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια Βαλέντσια, τα οποία προορίζονται για βρώση, αλλά και για χυμό. Το χειμώνα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν έλειψαν οι ζημιές στην παραγωγή, με τους παραγωγούς σε αρκετές περιοχές να περιμένουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις απώλειες. Εμπορικά το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στη Λακωνία από δω και πέρα, που έχει και το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι κοπές στη Λακωνία έχουν προχωρήσει κατά 30 με 40%. Τα δέντρα δεν είναι πολύ φορτωμένα. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 18 με 20 λεπτά το κιλό, αλλά από τις 10 με 15 Ιουνίου αναμένουμε άνοδο της τιμής κατά 2 με 3 λεπτά τουλάχιστον το κιλό, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, ενώ από τις 10-15 Ιουλίου, τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλυτερα. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η συγκομιδή τελειώνει κάθε χρόνο πολύ νωρίτερα. Όσον αφορά στις στρεμματικές αποδόσεις, κυμαίνονται σε πιο φτωχά εδάφη στους 4 με 5 τόνους το στρέμμα και στον κάμπο που είναι πιο εύφορα τα εδάφη στους 7-8 τόνους. Η σεζόν για μας τελειώνει το Νοέμβριο, δηλαδή έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, καθώς οι κοπές γίνονται σταδιακά».

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στα Καλύβια Αγρινίου η συγκομιδή έχει στην συντριπτική πλειοψηφία των κτημάτων ολοκληρωθεί με τις τιμές παραγωγού πέριξ των 20 λεπτών το κιλό. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσης Οικονόμου, παραγωγός εσπεριδοειδών από την περιοχή έγιναν και αρκετές ζημιές στα πορτοκάλια της περιοχής από τους παγετούς του χειμώνα. Περισσότερες ποσότητες Βαλέντσια φαίνεται πως έχουν μείνει πίσω στην περιοχή του κάμπου του Μεσολογγίου, με τις πράξεις αυτή την περίοδο στα 18 με 20 λεπτά καθαρά στον παραγωγό, όπως ακριβώς και στη Λακωνία. Ο κ. Λάμπρος Πόρκος, από τον Συνεταιρισμό Στράτιος Ζευς με έδρα κοντά στο Αγρίνιο δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως οι κοπές στα Βαλέντσια της περιοχής ολοκληρώθηκαν εδώ και 20 ημέρες περίπου και οι τιμές έφθσαν έως και τα 23-24 λεπτά, αν και ο μέσος όρος ήταν γύρω στα 20 λεπτά. Ζημιές στην παραγωγή από τους παγετούς έγιναν, αλλά ήταν πολύ μικρότερες σε έκταση, από εκείνες που περίμεναν ενδεχομένως οι παραγωγοί.

Τέλος, ο κ. Γιάννης Γκουργκούλης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σαγιάδας Θεσπρωτίας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι έχει μαζευτεί στην περιοχή το 80% της παραγωγής, η οποία ήταν μειωμένη εξαιτίας των παγετών που χτύπησαν την παραγωγή εντός του 2022. Οι τιμές παραγωγού σήμερα ανέρχονται σταθερά στα 18 με 20 λεπτά ανά κιλό και η ζήτηση είναι σε μέτρια επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ της περιοχής, σημειώνει ο κ. Γκουργκούλης, τα πορίσματα από τις ζημιές αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

29/04/2022 11:42 πμ

Στις 23 Φεβρουαρίου 2022 υπογράφηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά η απόφαση για την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στους παραγωγούς μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ενίσχυση ανέρχεται στα 70 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 3.365.460 ευρώ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας κ. Γιάννης Γκουγκούλης, «η πληρωμή θα πρέπει να γίνει μέχρι 30 Ιουνίου 2022. Όπως μας έχουν ενημερώσει από το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ για να μπορούν να καταθέσουν οι παραγωγοί την αίτηση πληρωμής. Αφορά τα προβλήματα στην εμπορία που υπήρξαν λόγω της πανδημίας το 2020, είναι στρεμματική και ανέρχεται σε 70 ευρώ το στρέμμα.

Έχουμε όμως και την ακαρπία του 2021 και την μειωμένη παραγωγή λόγω του παγετού στο προανθικό στάδιο. Αυτή η ενίσχυση αφορά όλες τις ποικιλίες μανταρινιών. Όπως μας έχουν αναφέρει έχουν πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν και το κονδύλι θα ανέλθει στα 23 εκατ. ευρώ. Όμως ακόμη δεν έχουμε κάτι νεότερο για αυτή την πληρωμή».

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Τρουμπάτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση 70 ευρώ το στρέμμα έχει ήδη πολύ καθυστερήσει. Νομίζω ότι είναι κοροϊδία να έχουν δεσμεύσει τα χρήματα και να μην τα καταβάλουν στους παραγωγούς που τα έχουν ανάγκη λόγω της αύξησης του κόστους καλλιέργειας».

28/04/2022 03:31 μμ

Πραγματοποίησαν -όπως και είχαμε προαναγγείλει- συγκέντρωση στις 27 Απριλίου στο κτίριο της ΚΑΣΟΑ – ΔΑΝΑΟΣ, στην Πυργέλλα Άργους.

Εκεί παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από όλους τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Αργολίδας, του αγροτικού κόσμου γενικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Σχοινοχωρίτης και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Άπαντες, όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Καλογερόπουλος, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Αγίας Τριάδας Αργολίδος, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση και την αθέτηση της κυβερνητικής υπόσχεσης για προκαταβολή αποζημιώσεων για τον παγετό του 2022 πριν το Πάσχα και εξόφληση το καλοκαίρι, όπως έχει υποσχεθεί και το ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο αποφασίστηκε από τους συμμετέχοντες να τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι την επικέιμενη (λέγεται για 9 με 10 Μαΐου) σχετικής διάταξης που έχει πάει στην βουλή, ώστε να τρέξουν οι αποζημιώσεις. Οι αγρότες ζητούν να δώσει η κυβέρνηση ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις.

Υπενθυμίζεται πως μέσω επίσημης ανακοίνωσης στις 11 Μαρτίου 2022, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μαζί με την διοίκηση του ΕΛΓΑ είχαν διαβεβαιώσει τους παραγωγούς ότι θα λάβουν μέχρι το τελευταίο ευρώ την αποζημίωση, την οποία δικαιούνται χωρίς εξαιρέσεις. Το δε υπουργείο είχε εξαγγείλει αποζημιώσεις που ορίζονται στα 36 λεπτά το κιλό για τα μανταρίνια, στα 60 λεπτά το κιλό για τα λεμόνια και στα 22 λεπτά για τα πορτοκάλια, όπως είχε ενημερώσει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, στα πλαίσια συνάντησης την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στην Τρίπολη.

Πουλάς: Φτάνει πια με τον εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τους αγρότες της Αργολίδας

Κύρια σημεία από την τοποθέτηση του Βουλευτή Αργολίδας και Υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Πουλά στην χθεσινή συγκέντρωση των αγροτών και των Αγροτικών Φορέων του Νομού, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ σχετικά με τίς αποζημιώσεις του παγετού:

Από τις 26 Ιανουαρίου 2022 έχουν συμβεί διάφορα γεγονότα για να φτάσουμε στο δραματικό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Τα πράγματα έχουν γίνει πάρα πολύ δύσκολα, τα αγροτικά εφόδια, το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο έχουν αυξηθεί υπέρμετρα. Θα πρέπει όλοι οι πολιτικοί παράγοντες του Νομού να σταθούμε στο πλευρό των αγροτών και να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια.

Για το θέμα της προκαταβολής η πρώτη ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ στις αρχές Φεβρουαρίου όπου ανέφερε ότι οι αγρότες της Αργολίδας θα αποζημιωθούν με 30 εκατομμύρια ευρώ. Στην σύσκεψη που έγινε στην Περιφερειακή ενότητα Αργολίδας παρουσία του τότε Υπουργού κυρίου Λιβανού, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μίλησε για μια δίκαιη αποζημίωση  χωρίς να αναφερθεί σε προκαταβολές.

Η υπόσχεση για τα 300 ευρώ ανά στρέμμα προέκυψε κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου 2022 στο Υπουργείο, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Γ. Γεωργαντάς, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδ. Λυκουρέντζος, ο βουλευτής Αργολίδας Ι. Ανδριανός, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας (Δημ. Σχοινοχωρίτης, Ι. Μαντζούνης) και εκπρόσωποι των παραγωγών της Αργολίδας.

Στις 17 Μαρτίου 2022 ψηφίσθηκε τροπολογία στην Βουλή 11902798.pdf (hellenicparliament.gr) η οποία με το άρθρο 5 έδινε την δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να δίνει προκαταβολές έναντι των αποζημιώσεων. Εκ των υστέρων όμως οι κυβερνητικοί παράγοντες ανακοίνωσαν ότι για την εκταμίευση της προκαταβολής των 300 ευρώ θα πρέπει να κατατεθεί νέα τροπολογία. Δόθηκε η υπόσχεση ότι η τροπολογία θα κατατεθεί άμεσα και οι αγρότες θα πληρωθούν πριν το Πάσχα.

Δυστυχώς οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν και οι αγρότες του Νομού μας έμειναν απλήρωτοι.

Η κυβέρνηση εμπαίζει έναν ολόκληρο νομό, χωρίς να αντιλαμβάνεται το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.

Από την πλευρά μου δηλώνω ότι θα βρίσκομαι πάντα στο πλευρό των αγροτών μας και θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της αδικίας. Όμως είμαι πολύ επιφυλακτικός για τις πραγματικές προθέσεις των κυβερνώντων επί του θέματος και η γνώμη που έχω διαμορφώσει είναι ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία προκαταβολή αλλά θα ακολουθηθεί μέχρι τέλους η  διαδικασία των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και αποζημιώσεων όπως εξαρχής είχαν δηλώσει τα κυβερνητικά στελέχη.

26/04/2022 01:38 μμ

Αυξημένη εκτιμάται ότι είναι η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών στην ΕΕ, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποιήσε η Κομισιόν.

Η μεγάλη προσφορά και η μείωση της κατανάλωσης (λόγω εξασθένισης της πανδημίας και οικονομικής κρίσης) αναμένεται να αυξήσει τις ποσότητες που θα πάνε για μεταποίηση, αναφέρει η Κομισιόν. Η κατά κεφαλή μέση κατανάλωση φρέσκων πορτοκαλιών στην ΕΕ μειώνεται και εκτιμάται να ανέλθει στα 12,9 κιλά, υποστηρίζει η Κομισιόν.

Αναλυτικότερα, η ευρωπαϊκή παραγωγή νωπών πορτοκαλιών, κατά την περίοδο 2021/2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 6,6 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 4% σε σχέση με πέρσι. Η αύξηση οφείλεται κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής στην Ισπανία που είναι η πρώτη χώρα παραγωγής στην Ευρώπη (52% της ποσότητας πορτοκαλιών της ΕΕ) και στην Ιταλία (δεύτερη χώρα παραγωγός στην ΕΕ).

Η ελληνική παραγωγή εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 880.000 - 900.000 τόνους (μικρή αύξηση σε σχέση με την περσινή που ήταν περίπου στους 880.000 τόνους). Ωστόσο οι παγετοί της άνοιξης έπληξαν την παραγωγή, με αποτέλεσμα πολλά πορτοκάλια να είναι μη εμπορεύσιμα και έμειναν ασυγκόμιστα στα χωράφια ή πήγαν για χυμό σε χαμηλές τιμές. 

Η υπερπροσφορά πορτοκαλιών της Ισπανίας την ανάγκασε να κάνει μια επιθετική πολιτική εξαγωγών με χαμηλές τιμές, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να «πιέσει» προς τα κάτω τις τιμές σε όλες τις χώρες στην ΕΕ. 

Επίσης και ο πόλεμος δημιούργησε προβλήματα στην ευρωπαϊκή αγορά, αφού μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών από Αίγυπτο, που ήταν για εξαγωγή στην Ουκρανία, ξεφορτώθηκαν τελικά σε λιμάνια της Ρουμανίας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές. 

20/04/2022 04:18 μμ

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Αργολίδας προγραμματίζουν σύσκεψη στις 27 Απριλίου, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων.

Στα γραφεία της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, της Κοινοπραξίας εννέα συνεταιρισμών, μετά την απρόσμενη εξέλιξη της μη πληρωμής της προκαταβολής ΕΛΓΑ, έκαναν σύσκεψη τη Μεγάλη Τετάρτη, οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού Αργολίδας. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, αποφασίστηκε συγκέντρωση των αγροτών και αγροτικών φορέων, στο κτήριο της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, την Τετάρτη 27 Απριλίου και ώρα 7.30 μ.μ., για λήψη αποφάσεων σχετικά με τις αποζημιώσεις, που δεν δόθηκαν.

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Αργολίδας καλούν στην σύσκεψη να παραβρεθούν τους βουλευτές του νομού, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ καθώς επίσης τον αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους του νομού Αργολίδας.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο εκ μέρους του Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου Αργολίδας, ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, που συμμετείχε και στην σύσκεψη της Μεγάλης Τετάρτης, ο κόσμος περίμενε να πληρωθεί τη Μεγάλη Τρίτη την προκαταβολή των 300 ευρώ το στρέμμα, που υποσχέθηκε ο ΕΛΓΑ πριν λίγο καιρό στην σύσκεψη της Τρίπολης, παρουσία και του περιφερειάρχη. Όμως, αντί να δει χρήματα, συνεχίζει ο κ. Φάκλαρης, είδε άδειους λογαριασμούς και πλέον δεν μπορεί να κινηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Φάκλαρη, οι ζημιές ήταν πολύ μεγάλες και μερικές ποσότητες πήγαν και στο χυμό. Τα εισοδήματα των αγροτών της περιοχής ήταν πολύ περιορισμένα και τώρα ο κόσμος δεν έχει να κινηθεί, πόσο μάλλον να καλλιεργήσει.

Όπως έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος εδώ και ημέρες, για να δοθεί η προκαταβολή στους ζημιωθέντες όλων των νομών, πρέπει να ψηφιστεί σχετική νομοθετική διάταξη στη βουλή. Αυτό αναμένεται το συντομότερο στις 12 Μαΐου, οπότε πιο μετά πρέπει να αναμένονται οι αποζημιώσεις.

08/04/2022 11:23 πμ

Σημαντικές ζημιές υπήρξαν στις καλλιέργειες από τους παγετούς σε Γαλλία και Ισπανία που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Γαλλία οι αγρότες επλήγησαν από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στις 3 και 4 Απριλίου. Το κύμα πολικού ψύχους από τη Σκανδιναβία προκάλεσε νυχτερινούς παγετούς. 

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες της χώρας, οι θερμοκρασίες έπεσαν έως -9,3°C στην περιοχή Marne, -7°C στο Nevers και -6°C στο Saint-Étienne. Οι ζημιές φαίνονται όσο περνά ο καιρός στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μεγάλες ζημιές υπήρξαν στις δαμασκηνές, ενώ οι μηλιές όπως φάινεται έχουν τις λιγότερες ζημιές. Αγωνία υπάρχει και στους αμπελοκαλλιεργητές στην περιοχή του Bordeaux.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Jean Castex, ζήτησε από τον υπουργό Γεωργίας να προχωρήσει στις εκτιμήσεις των ζημιών και υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των αγροτών ότι θα δημιουργηθεί έκτακτο ταμείο για την χορήγηση αποζημιώσεων.

Μεγάλες ζημιές υπήρξαν και στην Ισπανία από τις χαμηλές θερμοκρασίες της περασμένης Παρασκευής (1 Απριλίου). Όπως υποστηρίζει η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (Asaja), τις περισσότερες ζημιές έχει η πεδιάδα του Έβρου, η Καστίλλης-Λα Μάντσα, η Μούρθια, η Σαραγόσα και η Ναβάρα.

Οι θερμοκρασίες έφτασαν έως -5°C και -6°C και σημαντικές ζημιές έπαθαν οι αμυγδαλιές επειδή αυτή την περίοδο έχουν ανάπτυξη των καρπών τους. Στη Γκουανταλαχάρα, η καλλιέργεια που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν τα πράσινα σπαράγγια.

Στην περιοχή της Λέιντα και της Αραγονίας μεγάλες καταστροφές έχουν τα πυρηνόκαρπα φρούτα και τα αχλάδια. Τα βερίκοκα υπέστησαν τις περισσότερες ζημιές, καθώς βρίσκονταν σε πιο προχωρημένο στάδιο, αν και έχουν πληγεί  και οι υπόλοιπες καλλιέργειες επειδή η καρπόδεση είχε ήδη ξεκινήσει σε πολλές ποικιλίες. Επίσης σε αυτές τις περιοχές ζημιές υπάρχουν και στις καλλιέργειες καρυδιάς.

22/03/2022 03:51 μμ

Την κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, επισκέφτηκε, το πρωί της Τρίτης (22/3), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με παραγωγούς και χονδρεμπόρους για τις προκλήσεις που έχουν προκαλέσει στην αγορά η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (δεδομένου ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων και ζωοτροφών) και τα κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν πολλές καλλιέργειες, καθώς και για το ζήτημα των ανατιμήσεων στην αγορά και των επιπτώσεών τους στους καταναλωτές. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την ελληνική παραγωγή και τη συνεισφορά της στην αγορά, με τους εμπόρους να του απαντούν ότι σχεδόν το 70% των αγαθών τους είναι εγχώριας παραγωγής, ενώ σημείωσαν πως πολλά ελληνικά προϊόντα είναι αναγνωρίσιμα στο εξωτερικό χάρη στην ποιότητά τους.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, οι έμποροι και παραγωγοί διαβεβαίωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ζήτημα επάρκειας στα οπωροκηπευτικά. «Η αγορά, με συντονισμένες ενέργειες των επιχειρήσεων, εξασφαλίσει την επάρκεια», ανέφερε στον Πρωθυπουργό ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε από την πλευρά του ότι το κράτος έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο οποίος θα ευνοηθεί επίσης από την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022, την επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 6%.

Η χώρα μας έχει επάρκεια, αφού κάνει και εξαγωγές οπωροκηπευτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit Hellas, η χώρα μας παράγει 7,5 - 8 εκατ. τόνους οπωροκηπευτικών ετησίως, από τους οποίους οι 1,65 εκατ. τόνοι πηγαίνουν προς εξαγωγή. Το πρόβλημα είναι ότι η μεγάλη αύξηση του κόστους φέρνει τον κίνδυνο να μη προχωρούν στην συγκομιδή φρούτων και λαχανικών οι παραγωγοί γιατί δεν θα έχουν εισόδημα και η καλλιέργεια θα είναι ασύμφορη.

Η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σταθέικων της Αργολίδας, Άννα Λαμπάδα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «το μεγάλο πρόβλημα σήμερα που αντιμετωπίζουμε είναι το κόστος παραγωγής. Ήδη τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν προβλήματα στην αγορά λόγω μείωσης των τουριστών. Με την αύξηση του κόστους ενέργειας και εισροών όμως αναμένεται να έχουμε μια καταστροφική συγκομιδή. 

Την φετινή χρονιά ένα μεγάλο ποσοστό αγροτών δεν θα κάνει κλάδεμα ούτε λίπανση. Απλά θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τα δέντρα μας. Τα πορτοκάλια Μέρλιν πουλήθηκαν με μέση τιμή 18 - 22 λεπτά το κιλό όσα πήγαν για εξαγωγή. Με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας θα πρέπει να έχουν τιμή το ελάχιστο στα 25 λεπτά για εξαγωγή και άνω των 30 λεπτών για την εσωτερική αγορά.

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι οι ζημιές από τον παγετό που είχαμε πρόσφατα. Όλες οι πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων βερίκοκων αλλά και τα Μπεμπέκου θα έχουν μείωση της παραγωγής. Ο ΕΛΓΑ με τον Κανονισμό Ασφάλισης που έχει δεν αποζημιώνει. Οι λίγες ποσότητες μπορεί να αυξήσουν τις τιμές αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αφήσουν εισόδημα στους παραγωγούς». 

17/03/2022 05:46 μμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή λεμονιών με τις όψιμες ποικιλίες. Η ζήτηση είναι μειωμένη και οι τιμές δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς.

Ο κ. Βασίλης Καρέλης παραγωγός και αντιπρόεδρος της ΠΕΣ (Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια αύξηση της τιμής στα λεμόνια που από τα 25 λεπτά έφτασαν στα 30 λεπτά το κιλό. Επειδή είμαι και παραγωγός βιολογικών λεμονιών, αυτά παραμένουν καθηλωμένα στα 38 λεπτά το κιλό.

Με τα σημερινά δεδομένα του κόστους καλλιέργειας, τιμές στα συμβατικά κάτω από τα 35 λεπτά δεν φέρνουν εισόδημα στους παραγωγούς. Αντίστοιχα στα βιολογικά οι τιμές θα πρέπει να είναι πάνω από 50 λεπτά γιατί έχουν αυξημένο κόστος εισροών.

Αυτή την εποχή στο Αίγιο συγκομίζουμε την ποικιλία Μαγληνό. Οι πρόσφατες χαμηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν ζημιές σε κάποιες περιοχές δίπλα στη θάλασσα.

Στο παρελθόν η ΠΕΣ διακινούσε βιολογικά λεμόνια. Από το 2009 και με τον τότε παγετό πολλοί παραγωγοί σταμάτησαν τη βιολογική καλλιέργεια στην περιοχή και δεν κάνει πια διακίνηση ο συνεταιρισμός». 

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου μας είπε τα εξής: «υπάρχουν ακόμη λεμόνια αλλά οι ποσότητες είναι περιορισμένες. Η ζήτηση είναι μειωμένη λόγω της ακρίβειας που έχει πλήξει την κατανάλωση. Η ποικιλία Ιντερντονάτο που είναι πρώιμη έχει ολοκληρώσει τη συγκομιδή της. Τώρα συγκομίζουμε τις ποικιλίες Αδαμοπούλου και Καρυστινή.

Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 25 έως 30 λεπτά το κιλό. Ζημιές από τους παγετούς είχαμε σε κάποιες περιοχές, στις οποίες η θερμοκρασία έφτασε μέχρι και -7 βαθμούς Κελσίου. Αυτό δημιούργησε και προβλήματα ποιότητας, κάτι που φέρνει πρόσθετες δυσκολίες στην εμπορία του προϊόντος. Επίσης η εστίαση λειτουργεί υποτονικά και απορροφά μειωμένες ποσότητες λεμονιών, σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία». 

Ο κ. Σωτήρης Ματσούκας, από την περιοχή του Ξυλοκάστρου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η μέση τιμή παραγωγού είναι στα 30 λεπτά το κιλό, όταν στο παρελθόν αυτή την περίοδο είχαμε τιμές που ξεπερνούσαν τα 55 λεπτά. Ζημιές είχαμε από τις χαμηλές θερμοκρασίες σε κάποιες περιοχές.

Επίσης οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι από τις υψηλές τιμές λιπασμάτων. Από την άλλη η οικονομική κριση έχει μειώση σε μεγάλο βαθμό την ζήτηση. Η περιοχή θα συγκομίζει λεμόνια Καρυστινό και Μαγληνό μέχρι το Πάσχα, που ελπίζουμε να αυξηθεί η κατανάλωση». 

Η κ. Αικατερίνη Γκινοπούλου, παραγωγός λεμονιών από το Ξυλόκαστρο, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε μείωση της παραγωγής λόγω των ζημιών από τον παγετό. Ειδικά στην περιοχή Βέλο υπήρξαν ζημιές από χαμηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο αλλά ακόμη περιμένουμε να έρθουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Εκείνη την περίοδο οι τιμές ήταν στα 30 λεπτά και οι παραγωγοί δεν έκοβαν περιμένοντας να αυξηθεί η τιμή αλλά τους πρόλαβε ο παγετός».   

Ο κ. Κώστας Κάτσακλας, παραγωγός και έμπορος από την Πρέβεζα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει κάποια ζήτηση από την Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης ενώ στην Αθήνα είναι μειωμένη. Οι έμποροι θέλουν να αγοράζουν σε χαμηλή τιμή. Η τιμή παραγωγού είναι αυτή την εποχή είναι στα 30 λεπτά (καθαρά). Τώρα κόβουμε τις ποικιλίες Αδαμοπούλου και Μαγληνό. Είχαμε λίγες ζημιές από τους πρόσφατους παγετούς. Στην περιοχή θα συγκομίζουν λεμόνια μέχρι τον Μάιο».  

17/03/2022 11:47 πμ

Στην κύρια παραγωγική ζώνη της Λακωνίας, η κοπή των Βαλέντσια, φέτος άρχισε περίπου ένα μήνα νωρίτερα από άλλες σεζόν.

Χωρίς σταματημό, αλλά με ήπιους ρυθμούς συνεχίζονται οι κοπές των πορτοκαλιών Βαλέντσια.

Λακωνία: Με ήπιιους ρυθμούς προχωρά η συγκομιδή

Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, είναι από τις σπάνιες φορές φέτος που τα Βαλέντσια στην περιοχή μας, άρχισαν να κόβονται τόσο νωρίς, οι δε τιμές παραγωγού κυμαίνονται, προσθέτει ο κ. Μπλέτας σε σχετικά καλά επίπεδα της τάξης των 20-22 λεπτά καθαρά στον παραγωγό, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπήρχαν χρονιές που οι τιμές ξεκίνησαν και από τα 17-18 λεπτά το κιλό. «Αυτή την στιγμή έχει φύγει ένα 15 με 20% της ηρτημένης εσοδείας. Εκτιμώ πως γύρω στα τέλη Απριλίου, ίσως και νωρίτερα, η τιμή θα ανέλθει, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο», σημειώνει ο έμπειρος παραγωγός και συνεταιριστής, τονίζοντας ότι ως επί το πλείστον τα πορτοκάλια που κόβονται τώρα, προορίζονται για εξαγωγή. Εν τω μεταξύ, αρχίζει η υποβολή δηλώσεων ζημιάς απ’ τον παγετό της 27ης Ιανουαρίου 2022, η οποία αφορά ζημιές στην ποικιλία πορτοκαλιών Βαλέντσια, στους δήμους Ευρώτα και Μονεμβασίας Λακωνίας. Όπως ενημέρωσε με ανακοίνωσή του ο δήμος Ευρώτα, τα πορτοκάλια Βαλέντσια, για τις κοινότητες της Γλυκόβρυσης, του Αγίου Ιωάννη, των Γουβών και της Απιδιάς, που δηλώθηκαν προ ημερών, δεν θα δηλωθούν εκ νέου στην αναγγελία του παγετού. Οι παραγωγοί που έπαθαν ζημιές σε μεγαλύτερο ποσοστό του 20% της συνολικής παραγωγής που περίμεναν να συγκομίσουν, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, μόνο με ραντεβού. Οι δηλώσεις ζημιάς μπορούν να υποβληθούν μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022. Οι δηλώσεις στο δήμο Μονεμβασίας, ξεκίνησαν την Τρίτη, 15 του μήνα.

Μεσολόγγι: Τα πρώτης ποιότητας περνάνε τα 20 λεπτά

Παρόμοια με την Λακωνία περιγράφει την κατάσταση όσον αφορά στις κοπές των πορτοκαλιών Βαλέντσια στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου και ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την εν λόγω περιοχή. Όπως αναφέρει συνεχίζονται οι κοπές στην περιοχή, με τα λιγότερο ποιοτικά προϊόντα να πιάνουν 17-18 λεπτά, αλλά τα ανώτερης ποιότητας που πάνε για εξαγωγή να αγγίζουν τα 21 λεπτά, ίσως και παραπάνω. Η μεγάλη πλειοψηφία των Βαλέντσια του Μεσολογγίου είναι πολύ ποιοτικά και φέτος, συμπληρώνει ο ίδιος, ενώ προσθέτει πως τα πράγματα ενδεχομένως να πάνε ακόμα καλύτερα με την λήξη της αναταραχής στην Ουκρανία. Τέλος, όπως αναφέρει ο κ. Κότσαλος, το θετικό είναι πως φέτος δεν έχει παρατηρηθεί πρόβλημα με τα εργατικά χέρια και υπάρχει διαθεσιμότητα σε εργατικό δυναμικό.

Άρτα - Αργολίδα: Ελάχιστες οι ποσότητες

Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα λίγα Βαλέντσια της περιοχής Αργολίδας, τονίζει στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Ντόκος, παραγωγός εσπεριδοειδών από το Κουτσοπόδι Αργολίδας. Ο κ. Ντόκος στέκεται ιδιαίτερα στις τεράστιες ζημιές που υπέστη η παραγωγή εσπεριδοειδών από τους συνεχόμενους παγετούς, φαινόμενα που δεν άφησαν ανεπηρέαστα, ούτε τα Βαλέντσια. Κάπως έτσι είναι η κατάσταση και στο νομό Άρτας. Όπως λοιπόν λέει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Γκίζας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτας, τα περιβόλια με Βαλέντσια είναι ελάχιστα στην Άρτα και δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά.

Θεσπρωτία: Δεν άρχισε ακόμα η συγκομιδή

Λίγα είναι τα Βαλέντσια που καλλιεργούνται στην περιοχή της Θεσπρωτίας, μια περιοχή που επίσης έγιναν ζημιές στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών από τον παγετό. Σύμφωνα με όσα είπε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σαγιάδας, κ. Γιάννης Γκουργκούλης, δεν έχουν αρχίσει συγκομιδή στα Βαλέντσια οι αγρότες της περιοχής, αλλά οι τιμές που ακούγονται από τους εμπόρους κυμαίνονται στα 18 με 20 λεπτά ανά κιλό. Πρόβλημα, όπως σε όλες σχεδόν τις ζώνες καλλιέργειας έχουν δημιουργήσει οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι παγετοί. Όσον αφορά στην ζήτηση για τα Βαλέντσια, ο κ. Γκουργκούλης, δεν την χαρακτηρίζει και ιδιαίτερα... έντονη αυτή την περίοδο.

Στα 16-17 λεπτά οι τιμές στη Λακωνία λέει ο Πολυχρονάκης

Από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης σημείωσε στον ΑγροΤύπο, πως υπάρχει εξαγωγική δραστηριότητα, ωστόσο γίνονται πράξεις στο νομό Λακωνίας, ακόμα και με 16-17 λεπτά καθαρά στον παραγωγό.

15/03/2022 11:37 πμ

Για σοβαρές ζημιές κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις από τους παγετούς των πρηγούμενων ημερών στις δενδροκαλλιέργειες της Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Χαλκιδικής και Λάρισας. Έχουν πληγεί δαμασκηνές, βερικοκιές και κάποιες ποικιλίες αμυγδαλιών ροδακινιών και νεκταρινιών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αστέριος Νάνος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Ελασσόνας, «στη φάση της ανθοφορίας βρίσκονται οι πρώιμες ποικιλίες αμυγδαλιάς (Τέξας) και όπως φαίνεται θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή που έφτασαν στους -4 και -5 βαθμούς Κελσίου. Τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να δούμε το μέγεθος των ζημιών στην παραγωγή».

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν σοβαρές ζημιές στα πυρηνόκαρπα λόγω των παγετών. Αφορούν ποικιλίες που είναι στο στάδιο της ανθοφορίας. Βέβαια οι ζημιές είναι ανάλογα την κάθε περιοχή. Έχουν πληγεί κυρίως τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα και κάποιες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε για τέσσερις ημέρες συνεχόμενους παγετούς μεγάλης διάρκειας με χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δημιουργεί πρόβλημα ο παγετός στους δενδροκαλλιεργητές της Ημαθίας. Περιμένουμε χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες και το επόμενο Σαββατοκύριακο». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «για τρεις ημέρες είχαμε θερμοκρασίες -7 βαθμούς Κελσίου. Η διάρκεια τους ήταν πάνω από 8 ώρες. Κάποιες περιοχές έχουν μεγάλες ζημιές στα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια επλήγησαν οι πρωιμοανθείς ποικιλίες. Μικρότερη ζημιά είχαν τα συμπύρηνα. Όσο περνάνε οι ημέρες γίνεται πιο ορατό το πρόβλημα. Οι ζημιές από τον παγετό σε συνδιασμό με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας δείχνουν ότι φέτος θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους καλλιεργητές της Πέλλας. Για να αντιμετωπίσεις τον παγετό θα πρέπει να έχεις δική σου γεώτρηση. Η μέθοδος του καταιονισμού με εφαρμογή νερού μέσω εκτοξευτήρων (μπεκ) ή άρδευσης με κατάκλιση είναι μέτρα κατά του παγετού. Στις περιοχές μας όμως οι περισσότεροι παραγωγοί ποτίζουν με νερά από ΤΟΕΒ, που η αρδευτική περίοδος ξεκινά από τον Μάιο». 

Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε δύο ημέρες (το προηγούμενο Σαββατοκύριακο) που υπήρξαν χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή. Επηρεάστηκαν κυρίως οι μισοάνοικτες ποικιλίες πυρηνόκαρπων. Βλέπουμε στις προβλέψεις ότι θα συνεχιστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν επαληθευτούν τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε όλες τις ποικιλές και θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς». 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού στην Κοζάνη κ. Βασίλης Τζουράς, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι παγετοί έπληξαν τις προανθισμένες ποικιλίες βερικοκιάς, δαμασκηνιάς και ροδακινιάς. Αν συνεχιστούν οι παγετοί και τις επόμενες εβδομάδες τότε θα μεγαλώσει το πρόβλημα γιατί όλο και περισσότερες ποικιλίες θα μπουν στο ανθικό στάδιο και η ζημιά στην παραγωγή θα είναι μεγάλη». 

11/03/2022 02:57 μμ

Αυξημένη κατά 1,4 εκατ. τόνους υπολογίζει την παγκόσμια παραγωγή πορτοκαλιών το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Όπως αναφέρει σε έκθεση μηνός Μαρτίου που συνέταξε, η παγκόσμια παραγωγή εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2021-2022 σε 48,8 εκατ. τόνους, με τον καιρό να ευνοεί πιο μεγάλες σοδειές σε Βραζιλία, Μεξικό και Τουρκία. Αντίθετα, μειωμένη εκτιμάται η παραγωγή τόσο στην Αίγυπτο, όσο στην ΕΕ και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τονίζει το USDA. Παράλληλα, αναφέρει πως ένα μεγάλο μέρος από το ποσοστό της αύξησης, θα κατευθυνθεί για μεταποίηση.

Πιο αναλυτικά, τώρα, σύμφωνα με το USDA η παραγωγή της Βραζιλίας αναμένεται να φθάσει στους 16,5 εκατ. τόνους, 1,8 εκατ. τόνους, παραπάνω από την προηγούμενη χρονιά, κάτι που αποδίδεται στον ευνοϊκό καιρό κατά την φάση της άνθισης και στην βελτιωμένη καρπόδεση. Η κατανάλωση είναι αυξημένη στη Βραζιλία, ενώ σε 16% περίπου υπολογίζεται η αύξηση της ποσότητας των πορτοκαλιών που κατευθύνονται προς μεταποίηση.

Στην Κίνα προβλέπεται ρεκόρ παραγωγής με 7,6 εκατ. τόνους, αλλά και αυξημένη τόσο την κατανάλωση, όσο και τις εξαγωγές, σε αντίθεση με τις εισαγωγές που εμφανίζουν μείωση.

Στις ΗΠΑ, η παραγωγή καταγράφει αρνητικό ρεκόρ, φθάνοντας μόλις στα 3,6 εκατ. τόνους λόγω της φτωχής καρποφορίας στην περιοχή της Καλιφόρνια και της συνεχιζόμενης πτώσης των αποδόσεων. Μείωση εμφανίζει και η κατανάλωση, ενώ σταθερές προβλέπονται οι εισαγωγές, λόγω της ασθενούς ζήτησης των καταναλωτών.

Κάμψη παραγωγής στην ΕΕ

Σύμφωνα με το USDA, η παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται μειωμένη κατά 6%, μη ξεπερνώντας τους 6,1 εκατ. τόνους, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών και της μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Η κατανάλωση νωπών αλλά και για μεταποίηση φρούτων μειώνονται, όπως και οι εξαγωγές. Αντίθετα, προβλέπεται αύξηση των εισαγωγών.

Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος και η νότιος Αφρική αναμένεται να συνεχίσουν να βρίσκονται στην κορυφή των προμηθευτών διεθνώς. Στη νότιο Αφρική, η παραγωγή προβλέπεται πως θα είναι αυξημένη φέτος 3%, φθάνοντας στους 1,7 εκατ. τόνους, ενώ παράλληλα αυξάνουν κατανάλωση και εξαγωγές, με την ΕΕ να παραμένει κορυφαίος αγοραστής με μερίδιο 40%.

Στην Τουρκία η παραγωγή, λέει το USDA, είναι αυξημένη, φθάνοντας τους 1,8 εκατ. τόνους, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, την αύξηση των αποδόσεων, αλλά και των νέων φυτειών που μπήκαν στην παραγωγή. Αύξηση εμφανίζει επίσης η κατανάλωση και οι εξαγωγές στην Τουρκία.

Στο Μαρόκο η παραγωγή εκτιμάται σε 1,2 εκατ. τόνους με τον καιρό να ευνοεί και να καταγράφεται αύξηση αποδόσεων σε νέους οπωρώνες. Στο Μαρόκο αναμένεται αύξηση κατανάλωσης.

Τέλος, στην Αργεντινή προβλέπεται μια παραγωγή της τάξης των 800.000 τόνων, με αύξηση 50.000 τόνων. Και εδώ προβλέπεται υψηλότερη κατανάλωση, αλλά εξαγωγές σταθερές, σε σχέση με το 2020-2021.

10/03/2022 02:53 μμ

Από βδομάδα θα φανεί η σοβαρότητα της κατάστασης.

Στην περιοχή του κάμπου των Γιαννιτσών όλες οι ποικιλίες βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, νεκταρινιάς, καθώς και οι περισσότερες επιτραπέζιας ροδακινιάς βρίσκονται στο στάδιο της έναρξης της άνθισης ή της πλήρης άνθισης, όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών. Σύμφωνα με τον κ. Παστόπουλο, οι παγετοί που αναμένονται στην κακοκαιρία που διανύουμε θα δώσουν ένα καίριο χτύπημα στις παραγωγές αυτές, χτύπημα το οποίο θα είναι το δεύτερο συνεχόμενο αφού και πέρσι δεν υπήρχε καθόλου παραγωγή λόγω των ισχυρών παγετών του Μαρτίου- Απριλίου 2021. «Τα άνθη έχουν εισέλθει στην πλέον ευαίσθητη φάση της ζωής τους όσον αφορά τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι παραπάνω καλλιέργειες αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι την παραγωγής νωπών φρούτων της περιοχής αυτής. Οι πάντες ελπίζουν οι τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες να αποτρέψουν την δημιουργία ισχυρού παγετού καθώς κάτι τέτοιο θα κοστίσει τρομερά στην περιοχή αυτή», τονίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε περιοχές της Πέλλας, η θερμοκρασία το πρωί της Πέμπτης έπεσε έως και στους 3 υπό του μηδενός βαθμούς, ενώ το Σαββατοκύριακο υπάρχουν... ζοφερές προβλέψεις για έως και μείον 7 βαθμούς Κελσίου.

Μπορεί να χιονίζει και να έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όμως ευτυχώς είναι νωρίς και δεν θα υπάρξει επίπτωση στις καλλιέργειες της περιοχής Καστοριάς, όπως μήλα, κεράσια, αχλάδια κ.λπ., λέει από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ) ΑΕ, κ. Δημοσθένης Μωϋσίδης.

«Μέχρι και την Τετάρτη στην περιοχή ευθύνης του συνεταιρισμού η θερμοκρασία έπεσε έως και στο μείον 1 βαθμό Κελσίου. Ακόμα είναι νωρίς να εκτιμήσουμε αν έχουν υποστεί ζημιά οι καλλιέργειες. Αν, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, η θερμοκρασία πέσει στους μείον 3 και μείον 4 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο, τότε είναι πιθανό να επηρεαστούν οι πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, που υπάρχουν στην περιοχή». Αυτό ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης με έδρα στο νομό Ημαθίας, κ. Θανάσης Βρανιώτης.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου η μέση χαμηλότερη θερμοκακρασία ήταν στους μείον 2,5 βαθμούς Κελσίου. Σε μερικά σημεία χιονίζει, σε άλλα όχι. Αν προκύψει πρόβλημα από τον καιρό, θα είναι στις πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών, όπως επίσης και στα πρώιμα βερίκοκα. Θα δούμε και τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο και μετά την Κυριακή, θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε καλύτερα την κατάσταση».

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, υπάρχουν παραγωγοί που προχώρησαν σε ψεκασμούς με υλικά που μείωνουν τις επιπτώσεις από τις θερμοκρασίες αυτές, ψεκασμοί που κυρίως γίνονται όταν τα δέντρα είναι σε πλήρη ανθοφορία ή στην αρχή της άνθισης.

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από ΕΜΥ

Ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη χώρα με κακοκαιρία που θα έχει το όνομα "Φίλιππος" ("Filippos"). Η κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή
(13-03-2022).

Πιο αναλυτικά:

Α. Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (09-03-2022) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και τη Θράκης. Σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Το βράδυ θα χιονίσει στις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Β. Την Πέμπτη (10-03-2022) οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και μέχρι το απόγευμα τις πεδινές περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Γ. Την Παρασκευή (11-03-2022) και το Σαββατοκύριακο (12 και 13-03-2022) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

08/03/2022 02:23 μμ

Προς το τέλος τους βρίσκονται οι συγκομιδές μανταρινιών Ορτανίκ στη Λακωνία, ενώ έχουν ολοκληρωθεί στην Αιτωλοακαρνανία. Οι δύο αυτές ζώνες έχουν τα περισσότερα Ορτανίκ στη χώρα.

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και ένα μήνα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των μανταρινιών Ορτανίκ. Δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή μανταρινιών από την κακοκαιρία «Ελπίς». Οι μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 23 έως 24 λεπτά το κιλό».

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός και εξαγωγέας εσπεριδοειδών από τη Λακωνία, κ. Πέτρος Μπλέτας, «συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς η κοπή και εξαγωγή των μανταρινιών Ορτανίκ. Αυτή την εποχή έχουμε φτάσει στη συγκομιδή περίπου του 80% της παραγωγής. Οι τιμές παραγωγού (καθαρά) κυμάνθηκαν από 25 μέχρι 26 λεπτά το κιλό. Φέτος είχαμε μια καλή χρονιά στις τιμές των μανταρινιών σε σχέση με το παρελθόν. Τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές στα Ορτανίκ ξεκινούσαν από τα 15 λεπτά. Την φετινή περίοδο ξεκίνησαν από 25 λεπτά».

Ο κ. Νικόλαος Βασιλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή για τα μανταρίνια Ορτανίκ. Ήταν το μόνο που είχε καλή ροή στο εμπόριο. Οι τιμές κυμάνθηκαν από 18 έως 28 λεπτά το κιλό». 

Πρόβλημα στις αγορές λόγω πολέμου
«Τα μανταρινοειδή φέτος είχαν καλό εμπορικό αποτέλεσμα σε όλη τη διαδικασία συγκομιδής και πέτυχαν αποδεκτές τιμές σε αντίθεση με τα πορτοκάλια, στα οποία οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχουν μπλοκάρει οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών και υπάρχει πρόβλημα στις αγορές της ΕΕ», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit - Hellas.

Και προσθέτει: «αυτή τη στιγμή λόγω του πολέμου όλες οι προγραμματισμένες αποστολές της Ελλάδας στην Ουκρανία έχουν μπλοκαριστεί. Οι εξαγωγές των ελληνικών φρούτων και λαχανικών στην συγκεκριμένη αγορά, για το 2021, είχαν διαμορφωθεί σε 32.078 τόνους και ήταν αξίας 17,6 εκατ. ευρώ.

Στην ΕΕ, οι κοινοτικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών στην Ουκρανία για το 2021 ανήλθαν σε 346.076 τόνους (αξίας 181,8 εκατ. ευρώ) και οι εξαγωγές προς Λευκορωσία σε 400.000 τόνους.

Όλες αυτές οι ποσότητες θα επαναπροσανατολίσουν τον προορισμό τους προς τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου η υπερπροσφορά αναμένεται να μειώσει τις τιμές πώλησεις σε χαμηλότερες τιμές από το κόστος παραγωγής, συσκευασίας και μεταφορών, κάτι που ίσως να μην συμφέρει την συγκομιδή τους.

Σε σύσκεψη, που έγινε στις 2/3/2022, υπό τον Υπουργό κ. Γ. Γεωργαντά, προτείναμε μέτρα για την αντιμετώπιση των διαταραχών στις αγορές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που είναι:

1) Η υποστήριξη του προγράμματος ανθεκτικότητας του Προέδρου Μακρόν με ενίσχυση της αντοχής του αγροδιατροφικού τομέα και της αύξησης της παραγωγής στις κρίσεις,

2) Δημιουργία ενιαίου Ταμείου (κατά το πρότυπο του ενιαίου ταμείου ενέργειας) που θα παρέχει στήριξη στους ευρωπαίους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις απέναντι στις αυξήσεις κόστους (εισροών) λόγω των λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ζωοτροφών αλλά και κόστους τυποποίησης - συσκευασίας, υλικών συσκευασίας, μεταποίησης και μεταφορικών, που θα είναι μικρότερη των τιμών πώλησης που θα διαμορφωθούν από την υπερπροσφορά και την υποκατανάλωση. Χρειάζεται ελάφρυνση του κόστους για να μπορεί να προσαρμοσθεί στις τιμές λιανικής πώλησης που θα διαμορφωθούν.

3) Παράλληλη ενεργοποίηση των προβλεπόμενων πολιτικών της ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών για αντιμετώπιση των κρίσεων στην αγορά για την αποσυμφόρηση της προσφοράς στην λιανική πώληση των νωπών οπωροκηπευτικών.

4) Επανεξέταση του καθεστώτος εισαγωγών με εντατικοποίηση των ελέγχων από τρίτες χώρες στην ΕΕ.

5) Επίσπευση προκήρυξης και γρήγορης αξιολόγησης του Μέτρου 4.2.1 προκειμένου να εκσυχρονισθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός των συσκευαστηρίων - τυποιποιητηρίων, ψυκτικών και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων αλλά και μεταποιητικών επιχειρήσεων για να βελτιωθεί το κόστος τους καθιστώντας τις πιο ανταγωνιστικές».

08/03/2022 01:03 μμ

Ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη χώρα με κακοκαιρία που θα έχει το όνομα Φίλιππος.

Χιονοπτώσεις προβλέπονται σε περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή.

Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (9/3/2022) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και τη Θράκης. Σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Το βράδυ θα χιονίσει στις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Πέμπτη (10/3/2022) οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και μέχρι το απόγευμα τις πεδινές περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Την Παρασκευή (11/3/2022) και το Σαββατοκύριακο (12 και 13/3/2022) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά - ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. 

03/03/2022 12:15 μμ

Οι αρχές της Ολλανδίας εξέδωσαν, στις 28 Φεβρουαρίου 2022, προειδοποίηση μέσω του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF), για πορτοκάλια από το Μαρόκο, που εισήχθησαν στην χώρα, τα οποία είχαν αυξημένο όριο υπολειμμάτων (MRL).

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της RASFF, σε επίσημο έλεγχο που διεξήχθη στα πορτοκάλια διαπιστώθηκε υψηλό περιεχόμενο του εντομοκτόνου Chlorpyrifos, του οποίου η χρήση απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Chlorpyrifos υπήρχε στα πορτοκάλια σε αναλογία 0,017 mg / kg - ppm, με το μέγιστο όριο υπολειμμάτων (MRL) να καθορίζεται στο 0,01 mg / kg - ppm.

Οι αρχές της Ολλανδίας ζήτησαν την άμεση απόσυρσης της συγκεκριμένης παρτίδας.

Διαβάστε την ανακοίνωση της RASFF (εδώ)

28/02/2022 01:51 μμ

Η ζήτηση είναι προσαρμοσμένη αυτή την εποχή στα δεδομένα της παραγωγής.

Ο κ. Κώστας Πάππας, λεμονοπαραγωγός από το Κιάτο Κορινθίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Είμαστε ένα μήνα μετά τον παγετό της Ελπίδας και φαίνεται πως οι ζημιές στην ηρτημένη εσοδεία, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, είναι θα λέγαμε, περισσότερες από εκείνες, που υπολογίζαμε στην αρχή. Εκτιμώ πως σε γενικές γραμμές, το 30% της φετινής παραγωγής, έχει υποστεί ζημία. Οι τιμές για παράδοση στη ράμπα του συνεταιρισμού είναι στα 40 λεπτά το κιλό, όμως γενικότερα η εμπορική τιμή παίζει στα επίπεδα των 35 λεπτών το κιλό. Τα Ιντερντονάτο έχουν μαζευτεί από τέλη Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη, όχι όμως η ποικιλία Μαγληνό που οψίμισε, αλλά και οι όψιμες Καρυστινή, Βακάλου κ.λπ. Για την παραγωγή της νέας χρονιάς εκτιμήσεις θα μπορούμε να κάνουμε από τον ερχόμενο Απρίλιο. Πρέπει επίσης να πούμε πως η παραγωγή των δίφορων που θα μαζεύονταν το καλοκαίρι, έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Η ζήτηση, τέλος, είναι προσαρμοσμένη απόλυτα στα δεδομένα της παραγωγής και κρίνεται ομαλή».

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου, τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η κατάσταση στο λεμόνι έχει παγιωθεί τελευταία και κινείται με μια τιμή παραγωγού χαμηλή, στα 25 λεπτά το κιλό, ενώ η ζήτηση δεν είναι μεγάλη, όπως συμβαίνει στην αγορά το τελευταίο διάστημα για όλα τα προϊόντα λίγο-πολύ. Στα δέντρα είναι μικρές ποσότητες. Τα καλά, ποιοτικά λεμόνια είναι ακόμα πιο λίγα γιατί η πρόσφατη κακοκαιρία προξένησε μεγάλες ζημιές κατά τόπους. Επίσης έχει επηρεαστεί ανάλογα το σημείο και το φυτικό κεφάλαιο από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους παγετούς. Στα Ιντερντονάτο που ήταν στα τελειώματα, υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά. Στα Μαγληνό είναι πιο λίγες οι ζημιές».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας τόνισε στον ΑγροΤύπο πως ελάχιστα είναι τα λεμόνια, που είναι αμάζευτα στο νομό Λακωνίας και συγκεκριμένα μιλάμε για ορισμένα περιβόλια στην περιοχή της Στεφανιάς, όπου δεν πιάνει και παγετό εύκολα. Κατά τα άλλα, οι περισσότερες ποσότητες είχαν φύγει από το νομό πριν τους παγετούς, οι δε τιμές παίζουν στα 25 με 30 λεπτά ανά κιλό.

Ο κ. Σπύρος Αναγνωστάκης, λεμονοπαραγωγός από την περιοχή Πέτα Άρτας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής εξακολουθεί και παραμένει στα δέντρα, δεδομένου ότι η ζήτηση δεν είναι και ικανοποιητική. Η τιμή στο χωράφι παίζει στα 25 με 30 λεπτά ανά κιλό, δηλαδή πολύ χαμηλά, ενώ στη λαϊκή το προϊόν φεύγει προς 70 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό. Ο κ. Αναγνωστάκης πουλά προϊόν σε λαϊκές στην συμπρωτεύουσα, αλλά όπως μας λέει η ζήτηση είναι σε γενικές γραμμές πεσμένη φέτος 50%, εν συγκρίσει με πέρσι. Όσον αφορά στην ποιότητα ο ίδιος μας λέει πως όσα λεμόνια είναι τώρα στα δέντρα είναι καλά, όμως γενικά η περιοχή έχει υποστεί ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία και τους παγετούς. Σε σχέση τέλος με τη νέα χρονιά, ο κ. Αναγνωστάκης μας είπε πως θα δείξει πώς θα πάει σε ένα βαθμό η ανθοφορία από το Μάιο.

25/02/2022 01:39 μμ

Έκτακτη ανακοίνωση από την ΕΜΥ.

Καιρικό σύστημα με την ονομασία "Bianca", όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, κινούμενο νοτιοανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από τη νύχτα του Σαββάτου (26-02-2022) στη χώρα μας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια χώρα, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Α. Κυριακή (27-02-2022)

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες της Κυριακής στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, και βαθμιαία στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και από το απόγευμα και της Θράκης.

γ) Θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο.

Β. Δευτέρα (28-02-2022)

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.

γ) Θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη.

δ) Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Γ. Τρίτη (01-03-2022)

α) Τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές βροχές στην ανατολική και νότια χώρα και κυρίως στις Κυκλάδες, τη βόρεια Κρήτη
και τα Δωδεκάνησα.

β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν μέχρι το μεσημέρι στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

24/02/2022 03:31 μμ

Στην πρωτοπόρο σε παραγωγή Σκάλα Λακωνίας, άρχισαν ήδη οι κοπές των Βαλέντσια, ενώ έπονται οι υπόλοιπες περιοχές.

Με σχετικά καλές συνθήκες ξεκινούν οι κοπές των Βαλέντσια. Ζήτηση υπάρχει καθώς οι Ναβαλίνες έχουν τελειώσει και τα Μέρλιν έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τους παγετούς.

Ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή Νεοχωρίου Μεσολογγίου τόνισε στον ΑγροΤύπο πως σταδιακά αρχίζει και αυξάνει το ενδιαφέρον για το προϊόν, οι δε τιμές που ακούγονται στην περιοχή για τα Βαλέντσια είναι στα 18 με 20 λεπτά καθαρά στον παραγωγό. Σύμφωνα με τον κ. Κότσαλο, ο κάμπος του Μεσολογγίου έχει μια παραγωγή σε Βαλέντσια της τάξης των 12.000 - 14.000 τόνους μια καλή χρονιά, ενώ 5.000 - 6.000 τόνους έχει ως παραγωγή κάθε χρόνο το κοντινό Ευηνοχώρι, όπου υπάρχουν πολλές εκτάσεις με εσπεριδοειδή.

Ο κ. Λάμπρος Πόρκος, από τον Συνεταιρισμό Στράτιος Ζευς με έδρα κοντά στο Αγρίνιο τόνισε από την πλευρά του ότι υπάρχει προβληματισμός στους παραγωγούς για τυχόν επιπτώσεις από τον παγετό. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει κοπές, πολύ δε περισσότερο δεν έχουν γίνει πράξεις. Η ευρύτερη περιοχή παράγει, σύμφωνα με τον κ. Πόρκο, αρκετά πάνω από 2.000 τόνους Βαλέντσια κατ’ έτος.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την περιοχή της Σκάλας Λακωνίας υπογράμμισε στον ΑγροΤύπο πως έχουν εδώ και μια εβδομάδα αρχίσει οι κοπές των Βαλέντσια στην περιοχή, με τις τιμές στα ίδια με τα περσινά περίπου επίπεδα. Οι πρώτες πράξεις γίνονται με 20 λεπτά καθαρά στον παραγωγό, ενώ πέρσι στο ξεκίνημα ήταν στα 20-22 λεπτά. Φέτος οι κοπές, σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα, άρχισαν 1 και 1,5 μήνα νωρίτερα από πέρσι που είχαν ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου κι αυτό γιατί οι Ναβαλίνες έχουν ολοκληρωθεί, έχουν μείνει πίσω λίγα Lane Late, ενώ τα Μέρλιν έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό και δεν πάνε για εξαγωγή, ως επί το πλείστον. Σημειωτέον ότι η Λακωνία παράγει κάθε χρόνο γύρω στους 90.000 - 100.000 τόνους, ενώ φέτος ο κ. Μπλέτας υπολογίζει την παραγωγή στα επίπεδα των 80.000 - 85.000 τόνων.

Ο κ. Μιχάλης Καρούνης, από την πλευρά του, παραγωγός Βαλέντσια από την περιοχή των Μολάων τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως αρχές του επόμενου μήνα εκτιμάται πως θα αρχίσουν να κόβουν πορτοκάλια Βαλέντσια οι αγρότες της περιοχής, όμως υπάρχει φόβος για ζημιές από τον παγετό. Πρώτη σε ποσότητες Βαλέντσια πανελλαδικά είναι η περιοχή της Σκάλας, προσθέτει ο κ. Καρούνης, σημειώνοντας παράλληλα πως έγιναν ζημιές στην Αργολίδα στα Μέρλιν, οπότε σύντομα το εμπόριο θα στραφεί στα Βαλέντσια. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες τιμές που ακούγονται είναι πέριξ των 20 λεπτών το κιλό.

Ο κ. Νίκος Γκίζας, τέλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταρισμό Άρτας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως οι κοπές -στα λίγα- Βαλέντσια της περιοχής πρόκειται να ξεκινήσουν σε ένα μήνα περίπου. Σύμφωνα με τον κ. Γκίζα η παραγωγή είναι καλή και ποιοτική φέτος, όμως ως νομός η Άρτα δεν έχει πολλά στρέμματα και τα όποια συσκευαστήρια της περιοχής δουλεύουν κυρίως με πρώτη ύλη από άλλους νομούς (π.χ. Λακωνία). Φέτος, καταλήγει ο κ. Γκίζας, υπάρχουν ζημιές στις υπόλοιπες ποικιλίες από τους παγετούς.

24/02/2022 09:30 πμ

Η καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές εξαιτίας του παγετού προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2022.

Αυτό απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Στύλιος σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός στις 27 Ιανουαρίου 2022.

Στην απάντηση του υφυπουργού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Για τις ζημιές από τον παγετό της 25ης Ιανουαρίου 2022 στην ΠΕ Αργολίδας, χωρίς καμία καθυστέρηση, ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τον Κανονισμό Ασφάλισης διαδικασίες. Διενεργήθηκαν επισημάνσεις, έγιναν 50 αναγγελίες ζημιάς και ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων. Το εκτιμητικό έργο, το οποίο θα διεξαχθεί από το μόνιμο γεωτεχνικό δυναμικό του ΕΛΓΑ με τη συνδρομή επιπλέον γεωτεχνικού προσωπικού, για την ταχύτερη διεκπεραίωση του έργου, ξεκινάει με το πέρας της δεκαπενθήμερης προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ζημιάς. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, η οποία προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2022.

Τονίζεται δε το γεγονός ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα.

Σημειώνεται, ότι η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα που επέδειξε το κράτος στην εκτίμηση και αποζημίωση των ζημιών του 2021, μεταξύ αυτών και του παγετού, συνιστούν την καλύτερη απόδειξη για την άμεση στήριξη που παρέχει στους παραγωγούς. Στήριξη η οποία εκφράστηκε τόσο με το συντονισμένο έργο του ΕΛΓΑ, όσο και με την κρατική χρηματοδότηση -ύψους 132 εκ € ως τώρα- που, για πρώτη φορά μετά την παρέλευση δέκα χρόνων από την ψήφιση του Νόμου για την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας, παρασχέθηκε στον ΕΛΓΑ. Το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε στο ποσό για ζημιές του 2021 που ήδη έχει καταβληθεί και ανέρχεται σε περίπου 250 εκ. € ως τώρα για το σύνολο της επικράτειας, και σε 2.040.678 € για την ΠΕ Αργολίδας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές, με τις οποίες το συνολικό ποσό αποζημιώσεων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 350 εκ. €».

22/02/2022 02:43 μμ

Εντός του Απριλίου οι εκτιμητές γεωτεχνικοί θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους στην Αργολίδα, είπε ο Υπουργός κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέα Πουλά, σχετικά με τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς πορτοκαλιών στην Αργολίδα.

Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι ήδη από 14 Φεβρουαρίου, υπεγράφη από τον ΕΛΓΑ η πρόσληψη 35 γεωτεχνικών, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη πιάσει δουλειά κάνοντας εκτιμήσεις.

Η παραγωγός και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σταθέικων του Δήμου Άργους Μυκηνών κ. Άννα Λαμπάδα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «από την εικόνα της ζημιάς από τον πρόσφατο παγετό που είχαμε τέλη Ιανουαρίου εκτιμώ ότι θα χρειαστούν πάνω από δύο μήνες οι εκτιμητές γεωπόνοι για να δουν τις ζημιές στον κάμπο της Αργολίδας. 

Ακόμη όμως περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ για το πως θα αποζημιωθούμε. Ανεπίσημες πληροφορίες μας λένε ότι δεν θα είναι τα 22 λεπτά το κιλό αλλά λιγότερα.

Όσοι θα πάνε τα πορτοκάλια για χυμό θα πληρωθούν με 8 λεπτά το κιλό αλλά θα έχουν κοπτικά έξοδα (4,5 λεπτά). Τελικά μένουν πολύ λίγα χρήματα στον παραγωγό. Η άλλη λύση είναι να τα αφήσει στο χωράφι.

Για τα πορτοκάλια που αγοράζουν οι έμποροι αυτή την εποχή, οι τιμές για όσα δεν έχουν πληγεί από τον παγετό είναι στα 23 λεπτά (μικτή) και όσα είναι παγετόπληκτα στα 17 λεπτά». 

Από την πλευρά του ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η διαδικασία για την εξατομίκευση της ζημιάς είναι χρονοβόρα και σίγουρα θα είναι πάνω από μήνα.

Η χυμοποίηση δεν αποτελεί λύση για τον παραγωγό. Από τα 8 λεπτά το κιλό που δίνει το εργοστάσιο τα 4,5 λεπτά πάνε για τα εργατικά. Μόνο ένα χαρτί θα πάρει από το εργοστάσιο ο παραγωγός που θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει για την αποζημίωση του ΕΛΓΑ. Πάντως πολλές ποσότητες πορτοκαλιών θα μείνουν στα χωράφια. 

Οι παραγωγοί ζητούν δίκαιες εκτιμήσεις και γρήγορες αποζημιώσεις για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Όσες λίγες ποσότητες πορτοκαλιών δεν έχουν πληγεί από τον παγετό μέχρι στιγμής ακούγονται ότι πιάνουν καλές τιμές. Δεν ξέρουμε όμως αν θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα». 

11/02/2022 02:16 μμ

Από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου μέχρι και σήμερα συνεχίζονται τα προβλήματα με τις τιμές πορτοκαλιών.

Η ροή των εξαγωγών είναι χαμηλή σε σχέση με πέρσι σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγέων, η ζήτηση είναι μειωμένη, η κατανάλωση επίσης και οι τιμές συνεχίζουν να πιέζονται. Οι Ισπανοί έχουν μια υπερπαραγωγή και προσπαθούν να κερδίσουν αγορές με τις χαμηλές τιμές. Το άσχημο κλίμα στις εξαγωγές επιβάρυνε η απόφαση της Λευκορωσίας που ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ως απάντηση στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε αυτήν τη χώρα.

Η τιμή των πορτοκαλιών Navel συνεχίζεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ και τα Lane Late έχουν μέτριες τιμές. Και αυτό συμβαίνει παρά την μείωση της παραγωγής λόγω των ζημιών που υπήρξαν εξαιτίας των χιονοπτώσεων της Δευτέρας (24/1) αλλά και του παγετού που ακολούθησε σε ανατολική Πελοπόνησσο, καθώς και της κακοκαιρίας και των χαμηλών θερμοκρασιών στη δυτική Πελοπόνησσο.

Ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας, πρόεδρος στην Ομάδα Παραγωγών Εσπεριδοειδών «Δίας» Τραγανού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τέλος του Ιανουαρίου 2022 είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και -6 βαθμούς Κελσίου, οι οποίες επηρέασαν τα δέντρα αλλά και τα όψιμα πορτοκάλια ποικιλίας Lane Late, που συγκομίζονται αυτή την περίοδο. Η Ομάδα Παραγωγών καλλιεργεί περίπου 3.000 στρέμματα με εσπεριδοειδή.

Όσα πορτοκάλια δεν έπαθαν ζημιά πωλούνται αυτή την εποχή από 24 έως 28 λεπτά το κιλό (καθαρά). Έχουμε μειωμένη ζήτηση και ροή των εξαγωγών. Επίσης έχει αυξηθεί το κόστος καλλιέργειας (άρδευση, λίπανση κ.α.) και αυτές οι τιμές δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς.

Είμαι όμως και πολύ επιφυλακτικός αν θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έπαθαν. Να θυμίσω ότι πέρσι είχαμε ζημιές στα New Hall και τις Ναβελίνες αλλά δεν τους αποζημίωσε ο ΕΛΓΑ».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, «με τις πρώτες ζέστες άρχισαν να φαίνονται οι ζημιές από τον πρόσφατο παγετό που ειχε θερμοκρασίες από -5 έως -8 βαθμούς Κελσίου. Αρχίζουν τα πορτοκάλια να έχουν πρόβλημα στο χρώμα και όσο περνά ο καιρός αφυδατώνονται. Σε περίπου δέκα ημέρες θα έχουμε μια καθαρή εικόνα του προβλήματος.

Όσα έχουν χυμό θα πάνε για χυμοποίηση που δίνει τιμή στον παραγωγό στα 8 λεπτά το κιλό. Αυτή την εποχή συγκομίζουμε Μέρλιν και ξεκίνησαν οι κοπές για τα Lane Late. Οι τιμές παραγωγού είναι στα 17 έως 20 λεπτά (μικτά). Η εγχώρια κατανάλωση είναι μειωμένη. Η μόνη ελπίδα είναι οι εξαγωγές για να κρατηθούν οι τιμές. Από την άλλη το κόστος έχει αυξηθεί».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός και εξαγωγέας εσπεριδοειδών από την Λακωνία, «ανακοίνωσαν ότι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό αλλά θα πρέπει να σας αναφέρω ότι ποτέ αυτά τα χρήματα δεν καλύπτουν την ζημιά που έχει πάθει ο παραγωγός. Επίσης ποτέ ο εκτιμητής δεν θα αποζημιώσει την πραγματική τιμή. Εκτιμώ ότι η αποζημίωση θα φτάσει μεσοσταθμικά στα 7 λεπτά το κιλό. Για αυτό ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια να γίνει προαιρετική η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ.

Στην περιοχή ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στις Ναβελίνες με μια μέση τιμή στα 28 - 30 λεπτά το κιλό (καθαρή) και στα Μέρλιν που οι τιμές ήταν χαμηλότερες και κυμάνθηκαν στα 15 έως 22 λεπτά (καθαρά). Τώρα ξεκίνησαν οι κοπές στα Lane Late με τις τιμές να κυμαίνονται στα 20 έως 25 λεπτά το κιλό. Πάντως φαίνεται να έχει μια ανοδική τάση η τιμή τις τελευταίες ημέρες. Μετά τις 10 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι κοπές στα Βαλέντσια».

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και περίπου δέκα ημέρες ξεκίνησαν οι κοπές στα Lane Late της περιοχής. Ζήτηση υπάρχει, καθώς υπάρχουν σε άλλες περιοχές σημαντικές ζημιές από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 25 έως 26 λεπτά το κιλό (καθαρά). Από το τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν οι κοπές στα Βαλέντσια» 

08/02/2022 04:49 μμ

Ζημιές έχουμε σε περιοχές καλλιέργειας εσπεριδοειδών στη Λακωνία και Αργολίδα λόγω της σφοδρότητας των χιονοπτώσεων που υπήρξαν τη Δευτέρα (24/1) αλλά και του παγετού που ακολούθησε.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την σύσκεψη στη Σπάρτη, που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου, στόχος του Οργανισμού είναι να μην καθυστερήσει η πληρωμή των αποζημιώσεων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών Μολάων, Συκιάς και ΑΣΕ Σκάλας. 

Ο κ. Λυκουρέντζος, είπε ότι θα εφαρμοσθεί ο νόμος του 2010, ο οποίος δεσμεύει τον Οργανισμό. Τα πορτοκάλια Βαλέντσια θα αποζημιωθούν με 22 λεπτά το κιλό.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους που συμμετείχε στην σύσκεψη της Σπάρτης, «οι αναγγελίες ζημιάς στα μανταρίνια θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του μήνα, ενώ στα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια επειδή είναι όψιμα αναμένεται να ξεκινήσουν από τέλη Φεβρουαρίου για να είναι ορατές οι ζημιές.

Για τα Βαλέντσια ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ πρότεινε στους παραγωγούς η καταγραφή των ζημιών να γίνει ανά ζώνη καλλιέργειας με τα ίδια κιλά (ισοσταθμικά). Αυτός είπε ότι είναι ένας γρήγορος τρόπος εκτίμησης των ζημιών, ενώ αντίθετα η εξατομίκευση θα καθυστερήσει τις αποζημιώσεις. Είναι μια πρόταση που δείχνει τον μέσο όρο ζημιάς. Κάποιοι παραγωγοί την δέχτηκαν αλλά υπάρχουν και αντιδράσεις και αυτό θα αποφασιστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Για τα μανταρίνια Ορτανίκ (αλλά και τις άλλες ποικιλίες εκτός της Κλημεντίνης) που έπαθαν ζημιά από τον πρόσφατο παγετό θα έχουμε εξατομίκευση ζημιών από τους γεωπόνους - εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις ζημιάς. Υπολογίζουμε να ξεκινήσουν από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ το πότε θα ολοκληρωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εκτιμητών που έχει ο ΕΛΓΑ της Τρίπολης.

Στις περιοχές που έπληξε ο πρόσφατος παγετός ζημιά υπάρχει στον καρπό. Εκτιμώ όμως ότι έχουν επηρεαστεί και τα δέντρα. Έχουμε συνεχή φαινόμενα παγετού τα τελευταία χρόνια. Όποια ζημιά έχει γίνει πάντως θα φανεί όταν αυξηθεί η θερμοκρασία. Για αυτό ο ΕΛΓΑ θέλει να πάνε πίσω οι αποζημιώσεις στα Βαλέντσια μετά τα μέσα Μαρτίου».