Τη μεγάλη σε έκταση ζημιά σε κτήματα με μανταρίνια της ποικιλίας Κλημεντίνη επισημαίνει με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας Εσπεριδοειδών Άργους Η Μέλισσα.
Όπως τονίζεται στην επιστολή από τον Συνεταιρισμό, η ζημιά αυτή η οποία προήλθε από ακραίο καιρικό φαινόμενο, ήταν αναπόφευκτη και καμία ενέργεια εκ μέρους των παραγωγών, είτε πριν, είτε μετά, δεν ήταν δυνατόν να αντιστρέψει το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον ΑΣ, το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, που επηρέασε άμεσα την συγκομιδή, την διαλογή και συσκευασία του εξαγώγιμου προϊόντος τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη) οδήγησαν στην καθυστέρηση της συγκομιδής με αποτέλεσμα αυξημένες ποσότητες να βρίσκονται πάνω στα δέντρα, όταν αυτό συνέβη.
Καταλήγοντας, ο εν λόγω Αγροτικός Συνεταιρισμός ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αποζημιωθούν ή να ενισχυθούν οι παραγωγοί ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει, για ακόμη τρία χρόνια, τα ισχύοντα μέτρα για τη μαύρη κηλίδα των εσπεριδοειδών (CBS) που εφαρμόζονται στα πορτοκάλια της Νότιας Αφρικής.
Η συγκεκριμένη απόφαση έφερε θετικά σχόλια από τις αγροτικές οργανώσεις της Ισπανίας.
Όπως αναφέρουν το μέτρο ανταποκρίνεται στα αιτήματα που υπέβαλε η ισπανική AVA-ASAJA στον Επίτροπο Γεωργίας κ. Κρίστοφ Χάνσεν, στις Γενικές Διευθύνσεις Γεωργίας, Εμπορίου και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ και στην οργάνωση αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων COPA-COGECA.
Ο κλάδος των εσπεριδοειδών στην Ισπανία χαιρετίζει ακόμη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επεκτείνει τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στα εσπεριδοειδή, εκτός από τη Νότια Αφρική, σε Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Ζιμπάμπουε, για τρία χρόνια, από τις 31 Μαρτίου 2025 έως τις 31 Μαρτίου 2028.
Οι Ισπανοί ζητούν τη διασφάλιση της φυτοϋγειονομικής ασφάλειας στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επαναφέρει στους κανονισμούς της την επιβολή συγκεκριμένου «ορίου» ανίχνευσης κρουσμάτων για την κάθε ασθένεια, μετά από το οποίο η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να αποφασίζει να «μπλοκάρει» τις εισαγωγές από τις συγκεκριμένες τρίτες χώρες.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς, διοργανώνουν ευρεία σύσκεψη αγροτών την Πέμπτη (20 Μαρτίου) και ώρα 8 το βράδυ, στην Ταβέρνα «ΧΑΤΖΑΚΟΣ» στην Αγιά.
Όπως τονίζει η 6 μήνες πέρασαν από την στιγμή που η Κυβέρνηση κάτω από την αγωνιστική πίεση μας, ανακοίνωσε ότι η Αγιά θα αποζημιωθεί για την απώλεια παραγωγής λόγω Daniel και 3 μήνες πέρασαν από τότε που πήρε ΦΕΚ η σχετική απόφαση.
Και προσθέτει: «Όμως οι αγρότες μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί της Αγιάς ακόμη δεν έχουν πληρωθεί την αποζημίωση που τους οφείλεται χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε θα πληρωθούν. Μόνο ανέξοδες υποσχέσεις ακούμε.
Επίσης 8 μήνες πέρασαν από το καταστροφικό χαλάζι που έπληξε εκατοντάδες στρέμματα δενδρωδών καλλιεργειών στην Αγιά και ακόμη ούτε τα πορίσματα του ΕΛΓΑ δεν έχουν δοθεί, φυσικά δεν μιλάμε καν για τα χρήματα.
Ο παραλογισμός συνεχίζεται καθώς στο πρόγραμμα ad hoc, 16 εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για απώλεια παραγωγής στα μήλα από καιρικά φαινόμενα, έχει πάρει έγκριση να δοθεί σε όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας εκτός από τους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας. Ακόμη δεν έχουμε πάρει απόφαση γιατί εξαιρούνται αυτοί οι Νομοί, ενώ αρχικά ο Υπουργός είχε δηλώσει ότι το πρόγραμμα καλύπτει όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.
Επίσης όπως ισχύει για όλη την Ελλάδα ακόμη δεν έχουν δοθεί τα χρήματα από τα οικολογικά σχήματα.
Υπάρχουν συνάδελφοι μας που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν και να αγοράσουν μέσα και εφόδια καθώς δεν έχουν πληρωθεί από όλες τις παραπάνω αιτίες.
Για όλους αυτούς τους λόγους πραγματοποιούμε την μαζική σύσκεψη την Πέμπτη στην Αγιά καλώντας και τους συναδέλφους μας απο την Μαγνησία ώστε να συντονίσουμε μαζί τις διεκδικήσεις μας και να ενταχθούμε στο ad hoc πρόγραμμα.
Ζητάμε επείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρα ώστε να πάρουμε απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα και κυρίως να υλοποιηθούν και να προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές και αποζημιώσεις.
Θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα μας και τις κινητοποιήσεις στις οποίες θα προβούμε αν δεν ικανοποιηθούμε.
Καλούμε τους αγρότες της Αγιάς να δώσουν βροντερό παρών στην σύσκεψη όπως κάνουν πάντα στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε και να κερδίζουμε».
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας καλούν όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς, να συμμετέχουν μαζικά με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην κινητοποίηση που θα γίνει στο Κιλελέρ, την Κυριακή (30 Μαρτίου) στις 11 το πρωί, στο χώρο του Μνημείου της θυσίας των κολίγων.
Όπως αναφέρουν στην σχετικη ανακοίνωση, η κινητοποίηση για το Κιλελέρ είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων και των μπλόκων μας όλο το προηγούμενο διάστημα. Κινητοποιήσεις με δίκαια αιτήματα επιβίωσης που αντιμετωπίστηκαν από την Κυβέρνηση με ΜΑΤ, με ψίχουλα και με ανέξοδες υποσχέσεις.
Για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στην ΠΕΜ, στις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, το Κιλελέρ αποτελεί φάρο εξέγερσης, συλλογικής οργανωμένης δράσης και θυσιών, δεν είναι γιορτή, μνημόσυνο ή μια ευκαιρία να ακούσουμε υποκριτικά λόγια συμπάθειας όταν δεν δίνονται λύσεις στα δίκαια αιτήματα μας ή μας αντιμετωπίζουν ως τρομοκράτες με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία.
Το Κιλελέρ στέλνει μήνυμα αγώνα και αισιοδοξίας όμως ταυτόχρονα και την ανυποχώρητη απόφαση μας να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην δημιουργηθούν τα νέα σύγχρονα τσιφλίκια και εμείς να γίνουμε οι σύγχρονοι κολίγοι – εργάτες γης σε αυτά τα τσιφλίκια.
Στέλνει μήνυμα οργάνωσης καθώς η εξέγερση του Κιλελέρ στηρίχτηκε στους πρώτους αγροτικούς συλλόγους της Θεσσαλίας που δημιουργήθηκαν και με το φλογερό κήρυγμα του Μαρίνου Αντύπα και στόχος μας είναι η συγκρότηση και λειτουργία δυνατών, μαζικών και αποτελεσματικών συλλόγων και Ομοσπονδιών.
Στέλνει μήνυμα αποφασιστικής συμμετοχής επειδή η μαζικότητα είναι παράγοντας που βοηθάει στην μεγαλύτερη πίεση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
Στέλνει μήνυμα αγώνα επειδή και από την εμπειρία μας γνωρίζουμε πως ότι κατακτήθηκε ήταν αποτέλεσμα της ενότητας μας, των κινητοποιήσεων, πολυήμερων μπλόκων.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την πραγματοποίηση της κινητοποίησης, στο Κιλελέρ, την Κυριακή (30 Μαρτίου 11), καλώντας όλο τον κόσμο που επιθυμεί να παρευρεθεί και τους αγρότες με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά να στείλουν σαφή μήνυμα ότι δεν θα ξεκληριστούμε αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ως την νίκη.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου έχασε το ακίνητο του στον πλειστηριασμό, παρά την ψήφιση της νομοθεσίας για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια.
Μετά από αυτό η ΕΘΕΑΣ απέστειλε έγγραφο προς την PQH (Ειδικό Εκκαθαριστή), μέσω του οποίου ζητά άμεση παύση των ενεργειών, που είναι αντίθετες με την κυβερνητική βούληση και τον ψηφισθέντα νόμο και αφορούν τις δανειακές υποχρεώσεις των Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
Η επιστολή την οποία υπογράφει ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, αναφέρει τα εξής:
Πληροφορούμαστε από Συνεταιριστικές Οργανώσεις της χώρας, των οποίων δανειακές υποχρεώσεις διαχειρίζεται η εταιρεία «P.Q.H.», ότι παρά την ψήφιση σχετικού Νόμου από τη Βουλή για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των εν λόγω δανείων, καθώς και την έκφραση της Κυβερνητικής βούλησης, οι υπηρεσίες σας κινούνται κατά τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με την εν λόγω βούληση και τον ψηφισθέντα Νόμο.
Επίσης, δεν διαφεύγει της προσοχής μας, ότι μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των εν λόγω δανείων, υπήρξε έξαρση ενεργειών από την πλευρά της «P.Q.H.», η οποία δημιούργησε προβλήματα στις Οργανώσεις, καθώς και στα μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα-αγρότες.
Αντιλαμβανόμενοι τον θεσμικό σας ρόλο ο οποίος υπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον, σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας, ότι ήδη από την Πολιτεία θεσμοθετήθηκε με ψήφιση νόμου η βούλησή της για ευεργετικότερη διαχείριση των υποχρεώσεων με βάση τις συνθήκες που έχουν προκύψει και επομένως πάσα ενέργεια που αντίκειται στο πνεύμα αλλά και στο γράμμα του, έρχεται σε αντίθεση με το προσφάτως εκφρασθέν ως δημόσιο συμφέρον.
Για τον λόγο αυτό, ζητούμε από τις υπηρεσίες σας τη διακοπή κάθε σχετικής ενέργειας και την εναρμόνιση τους με την νομοθεσία, καθώς και με τη βούληση της Κυβέρνησης όπως επανειλημμένα εκφράστηκε και από τον Πρωθυπουργό.
Οι κοπές στα λεμόνια γίνονται με μειωμένους ρυθμούς, ενώ οι τιμές στον παραγωγό είναι σε χαμηλά επίπεδα. Έχουμε μια συνεχόμενη πτωτική πορεία του εμπορίου λόγω χαμηλής ζήτησης στην εγχώρια αγορά.
Αυτό που κρατά το εμπόριο λεμονιών «ζωντανό» είναι οι εξαγωγές, που λόγω προβλημάτων στις παραγωγές σε Αργεντινή, Ισπανία και Τουρκία, έχουν μια ανοδική τάση αν και οι ποσότητες - σε σχέση με το παρελθόν - είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές λεμονιών από την αρχή της εμπορικής περιόδου, μέχρι τις 7 Μαρτίου 2025, ανέρχονται σε 6.415 τόνους, αυξημένη ποσότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, που κυμάνθηκε στους 3.500 τόνους.
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Μπούρμπουλας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξυλοκάστρου και καλλιεργητής λεμονιών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι αυτή την εποχή κάνουμε κοπές σε λεμόνια Μαγληνά και Καρυστινά. Έχουν ολοκληρωθεί οι κοπές ποικιλίας Ιντερντονάτο. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι τιμές παραγωγού ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα που έφτασαν και στα 25 λεπτά το κιλό. Αυτή την εποχή έχουμε μια ζήτηση στην εξαγωγή και αυτό βοηθά να απορροφηθεί η παραγωγή. Στην εγχώρια αγορά το εμπόριο είναι παγωμένο. Αυτή την εποχή γίνονται κοπές για λεμόνια που πάνε στην εξαγωγή και έχουν καλή ποιότητα μέχρι και 40 λεπτά το κιλό. Υπάρχει παραγωγή ακόμη στα δέντρα και ελπίζουμε σε μια καλύτερη εικόνα του εμπορίου.
Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το εμπόριο λεμονιών στην περιοχή είναι μειωμένο. Κοπές τώρα κάνουμε στα Μαγληνά αλλά τα λεμόνια επειδή έχουν μείνει καιρό στα δέντρα έχουν αρχίσει να έχουν ποιοτικά προβλήματα. Επίσης οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών δημιούργησαν προβλήματα φυτοπροστασίας (φυτόφθορα, ψώρα). Οι παραγωγοί με τις χαμηλές τιμές που πουλάνε τα λεμόνια δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να κάνουν προληπτικούς ψεκασμούς.
Οι τιμές παραγωγού για τα καλής ποιότητας λεμόνια είναι στα 30 λεπτά το κιλό. Πολλές ποσότητες όμως είναι μη εμπορεύσιμες.
Επίσης δεν υπάρχουν αρκετοί εργάτες για να κάνουν σωστή διαλογή στο χωράφι. Αυτό σημαίνει ότι πολλές ποσότητες να χάνονται (φύρα) ή να πάνε για χυμοποίηση σε πολύ χαμηλές τιμές. Να επισημάνουμε ακόμη ότι πολλές ποσότητες ποικιλίας Ιντερντονάτο έμειναν απούλητες στα δέντρα λόγω μειωμένου εμπορικού ενδιαφέροντος. Αυτό έφερε μια απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς».
Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή στη Νότια Αφρική έχουμε προβλήματα στην παραγωγή λεμονιών λόγω παγετών και χαμηλών θερμοκρασιών, κυρίως στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας, που θα μπορούσαν «εν μέρει» να αντισταθμιστούν από τους νέους οπωρώνες που μπήκαν στην παραγωγική διαδικασία.
Προβλήματα από τον παγετό αντιμετωπίζουν οι κύριες περιοχές παραγωγής λεμονιών στην Τουρκία, με τους εξαγωγείς να κάνουν λόγο για μια μείωση της παραγωγής λεμονιών, κατά 30%, σε σχέση με πέρσι.
Ζημιές από παγετό όμως αντιμετωπίζουν και τα ισπανικά λεμόνια. Μεταξύ 10 και 15 Ιανουαρίου υπήρξαν χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ σε κάποιες περιοχές ο υδράργυρος έπεσε κάτω από -4 βαθμούς Κελσίου.
Όσον αφορά την παραγωγή λεμονιών στην Αργεντινή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη, με την τάση εκρίζωσης να συνεχίζεται, λόγω των χαμηλών τιμών που υπήρξαν την τελευταία 5ετία. Επίσης οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δημιούργησαν χαμηλές αποδόσεις και προβλήματα στα μεγέθη (μικροκαρπία).
Ανάγκη αυστηρών ελέγχων στην αγορά, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, τα οποία πλήττουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τους Έλληνες παραγωγούς.
Αυτό τονίστηκε στην κοινή εκδήλωση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), με θέμα την Αναγεννητική Γεωργία, στα πλαίσια της «Agrothessaly 2025».
Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, τόνισε ότι η αυστηρή εποπτεία αποτελεί προτεραιότητα για την προστασία της ελληνικής παραγωγής και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα εγχώρια προϊόντα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην αναγκαιότητα αυστηρών ελέγχων στη διακίνηση του κρέατος, καθώς τα πρόσφατα κρούσματα ευλογιάς και πανώλης των αιγοπροβάτων είχαν σοβαρές επιπτώσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο.
Ο κ. Σατολιάς υπενθύμισε ότι η ΕΘΕΑΣ είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά τον περασμένο Αύγουστο, ζητώντας τη διερεύνηση των ευθυνών για την εμφάνιση της νόσου, τον εντοπισμό της χώρας προέλευσης και την εξέταση της τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Όπως δήλωσε, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου, ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον και να διασφαλιστεί η προστασία του κτηνοτροφικού τομέα.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της ΕΘΕΑΣ, ως θεσμικού εκπροσώπου των Αγροτικών Συνεταιρισμών, και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ως κύριου φορέα αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στους παραγωγούς. Αυτή η διασύνδεση, όπως τόνισε, μπορεί να ενισχύσει την πρόσβαση των αγροτών στην τεχνογνωσία και τις καινοτόμες πρακτικές, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.
Μέσα σε λίγες ημέρες έχουμε απογείωση της τιμής πορτοκαλιών Βαλέντσια, που έφτασαν, στην Αιτωλοακαρνανία, στα 40 λεπτά το κιλό συν 8 λεπτά τα κοπτικά, με την ζήτηση να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αριστοτέλης Μπακάκης, παραγωγός εσπεριδοειδών από το Μάστρο του Μεσολογγίου, «είμαστε στα τελειώματα για τα καλοκαιρινά πορτοκάλια με τις ποσότητες να είναι μειωμένες. Κάθε ημέρα που περνάει βλέπουμε να αυξάνεται η ζήτηση για εξαγωγή. Σήμερα Πέμπτη (6/3) γίνονται κοπές με τιμή παραγωγού στο χωράφι στα 40 λεπτά συν τα κοπτικά 8 λεπτά το κιλό. Βλέπουμε ένα καλό κλείσιμο της φετινής περιόδου στα ποστοκάλια ποικιλίας Βαλέντσιας».
Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η φετινή εικόνα στα πορτοκάλια δεν έχει καμιά σχέση με την περσινή. Στην περιοχή γίνονται κοπές στα Βαλέντσια με τις τιμές (καθαρά) στο χωράφι να κινούνται στα 30 λεπτά συν 8 λεπτά τα κοπτικά, ενώ η ζήτηση είναι αυξημένη και υπάρχει αυτή την περίοδο μια ανοδική τάση των τιμών.
Έχουμε λόγω των καιρικών συνθηκών μια μικροκαρπία αλλά αυτή δεν είναι πρόβλημα. Τα περισσότερα πορτοκάλια πάνε για χυμό τον Ιούνιο και η αγορά ζητά εκείνη τη εποχή 6άρια, 7άρια, και 8άρια μεγέθη. Τα μικρόκαρπα είναι ιδανικά για το καλοκαίρι.
Αντίστοιχα αυξημένη ζήτηση έχουν και τα πορτοκάλια Λάνε Λέιτ που έχουμε μικρές ποσότητες και οι τιμές έφτασαν στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ και τα μανταρίνια Ορτανίκ κλείνει η φετινή περίοδος με τιμή παραγωγού στα 50 λεπτά.
Πρόσφατα είχα επισκεφτεί την Σαουδική Αραβία και είδα στην λιανική τα αιγυπτιακά Βαλέντσια να πωλούνται στα 2,5 ευρώ το κιλό. Όμως αν και είχαν καλό χρωματισμό δεν έδιναν χυμό. Ίσως επηρεάστηκε η παραγωγή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες».
Σε συγκρότηση προσωρινής διοίκησης προχώρησε ο Αγροτικός Σύλλογος Λάρισας και περιχώρων.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και αναδείχτηκαν και στα μπλόκα μας για ένα ολόκληρο μήνα δεν λύνονται χωρίς την μαζική συμμετοχή και την αποφασιστικότητα μας για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε θέσει.
Στα μπλόκα αλλά και στις καθημερινές αγωνιστικές δράσεις μας, συνειδητοποιούμε όλο και πιο πολύ ότι μόνο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα μπορεί να εμπνεύσει, να οργανώσει, να ενημερώσει και να δώσει προοπτική στους αγώνες μας.
Η συγκρότηση νέων και δυνατών Αγροτικών Συλλόγων, η σταθερή λειτουργία τους, η ενίσχυση και το δυνάμωμα της ΕΟΑΣΝΛ είναι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε ο αγώνας μας να έχει αποτελέσματα.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι που δώσαμε την μάχη στα μπλόκα, γνωριστήκαμε και μας ενώνουν τα προβλήματα, τα αιτήματα αλλά και η πεποίθηση πως μόνο η οργάνωση στην Ομοσπονδία και τους Συλλόγους μπορούν να δώσουν λύσεις.
Έχουμε ξεκάθαρο προσανατολισμό ότι χρειαζόμαστε ένα διεκδικητικό αγροτικό κίνημα και όχι συλλόγους διαβούλευσης και δημοσίων σχέσεων που θα εξυπηρετούν ατομικά συμφέροντα και όχι την πλειονότητα των αγροτών.
Παίρνουμε την πρωτοβουλία ως προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσουμε στην συγκρότηση ενός Αγροτικού Συλλόγου Λάρισας και Περιχώρων ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι να συνεχίσουμε τους καθημερινούς αγώνες.
Σύντομα θα αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών και η κατάθεση υποψηφιότητας από όποιον το επιθυμεί για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας».
Το προσωρινό Δ.Σ που θα οδηγήσει τον Σύλλογο στις εκλογές απαρτίζεται από τους:
Βασιλόπουλος Ντίνος
Γαλάνης Δημήτρης
Καρυώτης Τρύφωνας
Λέκκας Θέμης
Μπαντάσης Δημήτρης
Μπαρμπούτης Θανάσης
Παπαϊωάννου Τρύφωνας
Τσιτσανούδης Χρήστος
Φασούλας Παντελής
Φτάκας Θανάσης
Φτάρας Γιώργος
Αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές και υψηλές τιμές έχουμε για τα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια και Lane Late (Λάνε Λέϊτ). Αρκεί να αναφέρουμε ότι αυτή την περίοδο έχουμε ρεκόρ εξαγωγών σε σχέση με πέρσι.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αριστοτέλης Μπακάκης, παραγωγός εσπεριδοειδών από το Μάστρο του Μεσολογγίου, «φέτος είχαμε αυξημένες και πρώιμες κοπές. Αποτέλεσμα να έχουν μείνει λίγες ποσότητες αυτή την εποχή στα πορτοκάλια Βαλέντσια και Lane Late (Λάνε Λέιτ). Εκτιμώ ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου δεν θα έχει πορτοκάλια η περιοχή. Έχουν επίσης μείνει λίγες ποσότητες Λάνε Λέϊτ και οι τιμές για καλή ποιότητα είναι στα 45 λεπτά στο χωράφι και στα 53 έως 55 λεπτά στο φορτηγό. Από αρχές Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι κοπές στα καλοκαιρινά (Βαλέντσια), με αποτέλεσμα επίσης και σε αυτά να έχουν μείνει λίγες ποσότητες. Η ζήτηση για εξαγωγές είναι αυξημένη και οι τιμές φτάνουν στα 35 λεπτά για τα καλά μεγέθη. Εκτιμώ ότι φέτος είχαμε μια καλή εικόνα στα πορτοκάλια της περιοχής».
Ο κ. Θανάσης Πίττας, από την εταιρεία ILIASFRUITS, στα Δουναίικα Αμαλιάδας της Ηλείας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή έχουμε μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές πορτοκαλιών αλλά είναι δυσεύρετο το προϊόν. Είχαμε αυξημένες κοπές στην περιοχή και σχεδόν τελείωσαν τα Βαλέντσια, ενώ πολύ λίγες ποσότητες έχουν μείνει από την ποικιλία Λάνε Λέιτ, με τις τιμές να είναι σε υψηλά επίπεδα, από 40 έως 45 λεπτά το κιλό στον παραγωγό. Αυτή την εποχή πορτοκάλια για εξαγωγή βρίσκεις μόνο στην Σκάλα της Λακωνίας».
Ο κ. Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Σκάλα Λακωνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν ξεκινήσει δυναμικά τα Βαλέντσια. Φέτος έχουμε μια πρωιμότητα λόγω καιρικών συνθηκών και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι καλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Υπάρχει πάντως μια μικροκαρπία λόγω αυξημένης παραγωγής και των καιρικών συνθηκών. Ακόμη πάντως στην περιοχή δεν έχουν γίνει πολλές κοπές.
Οι τιμές παραγωγού στα Βαλέντσια διαμορφώνονται σε καλά επίπεδα. Φέτος ξεκίνησαν στο χωράφι τα καλά μεγέθη από τα 20 λεπτά και σήμερα κυμαίνονται από 25 έως 30 λεπτά το κιλό (πέρσι ήταν στα 18 έως 20 λεπτά). Αν επισημάνουμε ότι φέτος η τιμή του χυμού βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η εικόνα της αγοράς αυτή την περίοδο είναι καλή.
Στην περιοχή έχουμε και τα πορτοκάλια της ποικιλίας Λάνε Λέιτ, που είναι μεγαλόκαρπα και τα ζητάει η αγορά, με αποτέλεσμα να κρατάνε σε καλά επίπεδα τις τιμές παραγωγού, που αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 40 έως 45 λεπτά το κιλό. Μόνο στην περιοχή μας έχουν μείνει πορτοκάλια αυτής της ποικιλίας.
Φαίνεται ότι οι Αιγύπτιοι δεν έχουν τα περσινά μεγέθη των εξαγωγών. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί είναι σωστή διαχείριση των πορτοκαλών τους. Βασικό είναι η καλή ποιότητα να πληρώνεται».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης από την περιοχή Σκαφιδακίου της Αργολίδας, «είμαστε στα τελειώματα για τα πορτοκάλια Μέρλιν κυρίως για την εσωτερική αγορά. Η μέση τιμή παραγωγού είναι στα 25 έως 30 λεπτά το κιλό. Γενικότερα φέτος δεν πήγαν καλά τα πορτοκάλια Μέρλιν και η τιμή για χυμό ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Στην περιοχή έχουμε πορτοκάλια της ποικιλίας Λάνε Λέιτ, που έχουν μια καλύτερη ζήτηση, με τις τιμές παραγωγού να είναι πάνω από 40 λεπτά το κιλό. Οι εξαγωγές μετά από μια πτώση που υπήρχε το τελευταίο διάστημα άρχισαν να έχουν αυξημένη ζήτηση».
Όσον αφορά τις εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, τα πορτοκάλια, από την έναρξη της φετινής εμπορικής περιόδου έως τις 28/2/2025, ανήλθαν στους 219.700 τόνους, εμφανίζοντας μια αύξηση, κατά 15,6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (2023/2024) που κυμάνθηκαν στους 129.330 τόνους.
Προβλήματα από τον παγετό αντιμετωπίζουν οι κύριες περιοχές παραγωγής λεμονιών στην Τουρκία.
Οι Τούρκοι εξαγωγείς κάνουν λόγο για μια μείωση της παραγωγής λεμονιών, κατά 30%, σε σχέση με πέρσι, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις εξαγωγές των τουρκικών λεμονιών στην Ευρώπη.
Ζημιές από παγετό όμως αντιμετωπίζουν και τα ισπανικά λεμόνια. Μεταξύ 10 και 15 Ιανουαρίου υπήρξαν χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ σε κάποιες περιοχές ο υδράργυρος έπεσε κάτω από -4 βαθμούς Κελσίου.
Συγκεκριμένα στις επαρχίες Αλικάντε και Μούρθια, το 33% των δέντρων δηλώθηκαν για ζημιές που προκλήθηκαν από παγετό.
Η αγροτική οργάνωση ASAJA Alicante κάνει λόγο για σημαντικές απώλειες στην παραγωγή των λεμονιών, τόσο για την ποικιλία fino όσο και για την verna, λόγω των παγετών του Ιανουαρίου. Οι παγετοί «χτήπησαν» τις δύο επαρχίες την περίοδο της συγκομιδής, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζημιά σε περίπου 150.000 τόνους λεμονιών.
«Υπό κανονικές συνθήκες και σύμφωνα με το νόμο προσφοράς και ζήτησης οι τιμές παραγωγού στα ισπανικά λεμόνια θα πρέπει να αυξηθούν τους επόμενους μήνες», δηλώνει ο πρόεδρος της ASAJA Alicante, José Vicente Andreu.
Αυτό που ζητάνε τώρα οι Ισπανοί παραγωγοί είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να γίνει καταγραφή των ζημιών για να γίνει γνωστή η απώλεια της παραγωγής.
Όσον αφορά το νότιο ημισφαίριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στην Αργεντινή, όπου παγιώνεται η τάση εκρίζωσης λεμονιών, λόγω των χαμηλών τιμών που υπήρξαν την τελευταία 5ετία και στροφή των αγροτών σε άλλες καλλιέργειες με μεγαλύτερο εισόδημα, όπως της σόγιας και του ζαχαροκάλαμου.
Επίσης οι χαμηλές θερμοκρασίες, κατά τη διάρκεια της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, δημιούργησαν απώλεια παραγωγής με χαμηλές αποδόσεις και προβλήματα στα μεγέθη (μικροκαρπία).
Αποχώρησαν οι αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας.
Τα Μπλόκα Γυρτώνης και Μικρού Ελευθεροχωρίου καλούν τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 26 Φεβρουαρίου έξω από τα γραφεία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστου Κέλλα, στη Λάρισα.
Θα ακολουθήσει συμμετοχή στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τη μαύρη επέτειο από τα δύο χρόνια της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη, με τρακτέρ στην είσοδο της πόλης της Λάρισας, ενώ το επόμενο ραντεβού τους θα είναι στον αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ.
Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) αναφέρει τα εξής:
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους όλης της Ελλάδας που κοντά ένα μήνα βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα παλεύοντας για την επιβίωση, για το δικαίωμά μας να παράγουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.
Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης που στηρίζουν τα αιτήματά μας και συμπαραστέκονται στις κινητοποιήσεις μας, μη επιτρέποντας στην κυβέρνηση να δημιουργήσει κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος του αγώνα μας.
Η πάλη μας για την επιβίωση της αγροτιάς συνδέεται και με το δικαίωμα του λαού μας να έχει φθηνά και υγιεινά προϊόντα για την διατροφή του και την κάλυψη άλλων βιοτικών αναγκών του.
Η λαϊκή συμπαράσταση εκφράστηκε μαζικά και στο μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ που πραγματοποιήσαμε στις 19 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, κόντρα στην απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση να το απαγορεύσει.
Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, τα οποία όλοι πλέον αναγνωρίζουν πως είναι λογικά και δίκαια. Αυτό έπραξε και στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των μπλόκων με κλιμάκιο αρμοδίων υπουργών στις 14 Φλεβάρη.
Βεβαίως, κάτω από την ισχυρή αγωνιστική πίεση των μπλόκων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποσχεθεί κάποια επί μέρους μέτρα, τα οποία βρίσκονται πολύ πίσω από τις ανάγκες που έχουν η δημιουργήσει η εκτόξευση του κόστους παραγωγής, οι χαμηλές τιμές που δίνουν οι εμποροβιομήχανοι για τα προϊόντα μας, οι μεγάλες ζημιές που δεν αποζημιώνονται, η ΚΑΠ της ΕΕ που μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Οι κυβερνητικές υποσχέσεις, χωρίς μάλιστα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αφορούν σε:
- Αναπλήρωση εισοδήματος μόνο όσων έχουν υποστεί ζημιές στην παραγωγή πάνω από 30% σε σχέση με το 2023 και όχι για όλα τα προϊόντα.
- Χρονική επιμήκυνση της κυβερνητικής απόφασης για την τιμή του αγροτικού ρεύματος, η οποία είχε ληφθεί στη διάρκεια των περσινών μπλόκων και 6 μηνιαίοι λογαριασμοί στους αγρότες.
- Ενδεχόμενη αύξηση των διαθέσιμων ποσών της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων με πιθανό επαναπροσδιορισμό της ποσότητας πετρελαίου που απαιτείται για κάθε καλλιέργεια.
- Μείωση του ισχύοντος πλαφόν για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κάποια προϊόντα.
Δεν υποτιμούμε κανένα μέτρο που μπορεί να δώσει ορισμένες «ανάσες» επιβίωσης όταν έρχεται ως αποτέλεσμα των αγώνων μας. Αυτά τα μέτρα είναι άλλωστε μια ακόμα απτή απόδειξη πως δεν ισχύουν τα περί «αναποτελεσματικότητας των αγροτικών αγώνων» που υποστηρίζουν οι κάθε λογής επικριτές και συκοφάντες του αγροτικού κινήματος.
Όμως, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μιζέρια, όπως ζητούν από μας οι κυβερνώντες, επικαλούμενοι τα διαβόητα «δημοσιονομικά όρια», τα οποία ισχύουν για τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους, αλλά δεν ισχύουν για τους επιχειρηματίες που χρηματοδοτούνται αφειδώς από το κράτος.
Βγήκαμε μαζικά και δυναμικά στα μπλόκα ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες και εμπόδια, όπως:
- Το κλίμα μοιρολατρίας και ηττοπάθειας που καλλιεργούν οι εκάστοτε κυβερνώντες και τα διάφορα «τσιράκια» τους με τον ισχυρισμό ότι τάχα οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα.
- Τα παραπλανητικά ψεύδη της κυβέρνησης που διέδιδε ότι έχει, ήδη, λύσει πολλά αγροτικά προβλήματα και πως έχει τη βούληση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.
- Τις κυβερνητικές φοβέρες πως αν πάμε με τα τρακτέρ στα μπλόκα θα μας αντιμετωπίσει με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία.
- Τα πονηρά τάματα από αυτόκλητους «σωτήρες» που μας ψιθύριζαν στ’ αυτιά πως η λύση στα προβλήματά μας δεν θα έρθει με τους αγώνες, αλλά μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές, που τις ζήσαμε πολλές φορές, όμως, αντί τα προβλήματά μας να λιγοστεύουν αυγαταίνουν.
Συνεχίζουμε τον αγώνα με διάφορες μορφές πάλης και με τον ίδιο στόχο: Την ικανοποίηση των ζωτικής σημασίας αιτημάτων μας.
Επόμενος αγωνιστικός σταθμός, η συμμετοχή μας μαζί με όλο το λαό στα μεγάλα συλλαλητήρια για το έγκλημα των Τεμπών, στις 28 Φλεβάρη.
Ετοιμαζόμαστε για τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, που θα αποτελέσει για μια ακόμα φορά μήνυμα συνέχισης της πάλης της αγροτιάς για να μην ξαναγίνει κολίγας των αφεντικών, αλλά να γίνει αυτή αφεντικό του πλούτου που παράγει.
Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης (20/02), μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ, με κεντρικό θέμα συζήτησης τα κόκκινα δάνεια Αγροτικών Συνεταιρισμών και Αγροτών.
Tέθηκε και το ζήτημα των αδειοδοτήσεων για 50 MW σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς
Υπενθυμίζουμε ότι χθες Πέμπτη το εν λόγω ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συζητήθηκε και στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στη Βουλή.
Οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ κατά την εισαγωγική τοποθέτησή τους, προέβησαν σε μια συνολική ανασκόπηση των τρεχόντων θεμάτων και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, που απαιτούνται από τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο την αποτελεσματική στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τους εργάτες γης
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση κόκκινων δανείων συνεταιρισμών και αγροτών, προκειμένου να κινητοποιηθούν και πάλι τα παραγωγικά στοιχεία τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα ή ανενεργά λόγω παλαιών χρεών με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Το νομοσχέδιο, το οποίο διαμορφώθηκε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), προβλέπει μια σειρά από σημαντικά μέτρα για την ανακούφιση των αγροτών και των συνεταιρισμών. Μεταξύ των βασικών διατάξεων είναι η δυνατότητα διαγραφής μέρους των οφειλών, η επιμήκυνση των χρονοδιαγραμμάτων αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων.
Παράλληλα, εισάγονται πρόνοιες για την ανάληψη των αγροτικών δανείων από εξειδικευμένους διαχειριστές, οι οποίοι θα αναλάβουν την καθοδήγηση των συνεταιρισμών, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η ΕΘΕΑΣ αναφέρθηκε στη θετική πρωτοβουλία και επισήμανε τη σημασία αυτών των μέτρων για την ανακούφιση χιλιάδων αγροτών και εκατοντάδων συνεταιρισμών, τονίζοντας ότι η παρούσα ρύθμιση ανταποκρίνεται σε χρόνια αιτήματα του κλάδου και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση εμπιστοσύνης στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Επίσης, τονίστηκε πως για να είναι ολοκληρωμένη η εν λόγω παρέμβαση, απαιτείται να υπάρξει απαλλαγή Ευθυνών Παλαιών Διοικήσεων που δεν εμπλέκονται σε παράτυπες ενέργειες, ενώ δηλώθηκε ότι κατά την εφαρμογή των ρυθμίσεων οι Συνεταιρισμοί πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην πρόσβαση, αξιοποίηση και μεταφορά των υποδομών για την υποστήριξη της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.
Φορολογία Αγροτών
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά σε σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών, όπως η υποχρεωτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής, από 1/4/2025, το οποίο προκαλεί σοβαρές δυσκολίες για τους αγρότες και πρέπει να εξεταστούν τρόποι προσαρμογής του.
Επίσης, αναδείχθηκαν τα προβλήματα στην εφαρμογή της έκπτωσης φόρου 50% για τους συνεταιρισμένους αγρότες, ειδικά για εκείνους με συγκεκριμένη νομική μορφή για φορολογικούς λόγους. Η ΕΘΕΑΣ ζήτησε άμεσες βελτιώσεις, ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί απρόσκοπτα.
Εξίσου σημαντικό είναι το ζήτημα της επιστροφής ΦΠΑ για επενδύσεις Ομάδων Παραγωγών, το οποίο παραμένει άλυτο, παρά τις επανειλημμένες συσκέψεις με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.
Κόστος Παραγωγής & Ενέργειας
Στη συνέχεια, τα μέλη του Δ.Σ. ζήτησαν την άμεση εφαρμογή ενός γενναίου προγράμματος μείωσης του κόστους ενέργειας, μέσω σωστών και ευνοϊκών συμψηφισμών, καθώς και την ταχύτερη προώθηση του προγράμματος φωτοβολταϊκών στα χωράφια, για να επωφεληθούν άμεσα οι αγρότες, ενώ τέθηκε και το ζήτημα των αδειοδοτήσεων για 50 MW σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, που χρήζουν άμεσης επίλυσης.
Εργάτες Γης
Η ΕΘΕΑΣ ζήτησε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες μετάκλησης εργατών γης, καθώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί σημαντικό περιοριστικό παράγοντα για την αγροτική παραγωγή. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού.
Ακολούθως, επισημάνθηκε η σημασία της λειτουργίας αποκεντρωμένων υπηρεσιών για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Η ίδρυση και ενίσχυση αυτών των υπηρεσιών κρίνεται απαραίτητη για την εξυπηρέτηση ζητημάτων, όπως οι αδειοδοτήσεις, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και επιταχύνοντας τις διαδικασίες.
Επιπρόσθετα, τα μέλη της ΕΘΕΑΣ επεσήμαναν τις σημαντικότατες καθυστερήσεις, που συναντώνται στις διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην αδυναμία υλοποίησης κρίσιμων έργων, ζητώντας άμεση επίλυση αυτών των καθυστερήσεων.
Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα δικαιότερης καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, και η ανάγκη εγγραφής και ενεργής συμμετοχής της ΕΘΕΑΣ στην Cogeca, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση του ελληνικού αγροτικού τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, αναφέρθηκε και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ευχόμενος η νέα προσπάθεια να επιτύχει, ώστε να σταματήσει η μακρά ταλαιπωρία των αγροτών, που δημιουργεί δυσκολίες και σε λοιπούς κλάδους, που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, ζητώντας επιτάχυνση των πληρωμών με διαφάνεια, ώστε οι επιδοτήσεις να πηγαίνουν σε αυτούς που παράγουν.
Εξαγωγική Εταιρεία
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΕΘΕΑΣ για τη σύσταση και λειτουργία της εξαγωγικής εταιρείας «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε.» – COGREXPO S.A. για την ενίσχυση των εξαγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και ζήτησε τον σχεδιασμό εξαγωγών, ώστε να βρεθούν νέες αγορές για τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα και αναφέρθηκε ότι αυτή η προσπάθεια θα ενισχυθεί με τα κατάλληλα προγράμματα προώθησης.
Θεσμικός Ρόλος ΕΘΕΑΣ
Αξίζει να αναφέρουμε πως στη σύσκεψη, αναγνωρίστηκε από τον αρμόδιο υπουργό, κ. Κώστα Τσιάρα και τους λοιπούς υπουργούς ο θεσμικός ρόλος της ΕΘΕΑΣ και πως αυτή μπορεί να προσφέρει με τους Συνεταιρισμούς-μέλη της στις νέες ανάγκες ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα και στην ενίσχυση της υπαίθρου.
Η ΕΘΕΑΣ θεωρεί ότι η άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Ευελπιστεί, ωστόσο σε άμεσες ενέργειες από την Πολιτεία για την επίλυση αυτών προς ενίσχυση του παραγωγικού συνεταιριστικού κινήματος για την εξασφάλιση της ανθεκτικότητας.
Από την ΕΘΕΑΣ, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μετείχαν, ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Αντιπρόεδρος, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο Γεν. Γραμματέας, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος, μέλος Δ.Σ. και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης. Από την πολιτική σκηνή, μετείχαν, ο κ. Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η κα. Θεώνη Αλαμπάση, ΓΓ Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο κ. Μάκης Βορίδης, Υπουργός Επικρατείας, ο κ. Γιώργος Μυλωνάκης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, ο κ. Θανάσης Κοντογεώργης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, ο κ. Στέλιος Κουτνατζής, ΓΓ Πρωθυπουργού, ο κ. Παύλος Μαρινάκης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Πάνος Αμυράς, ΓΔ Τύπου & Ενημέρωσης. Παρούσα ήταν και η κα. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια Τραπέζης της Ελλάδος.
Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Τετάρτης (19/2), στην Θεσσαλονίκη, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα της χώρας.
Με συνθήματα και με παρατεταμένα χειροκροτήματα, αγρότες, σωματεία και φορείς υποδέχθηκαν στο κτίριο του ΟΣΕ τα δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα που κατέφθασαν από διάφορες περιοχές.
«Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι τα προβλήματά μας είναι μεγάλα αλλά μεγάλη είναι μεγάλη είναι και η αγωνιστική μας διάθεση», σημείωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών από τη Λάρισα, Ρίζος Μαρούδας, χαιρετίζοντας τους εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους από όλα μπλόκα της χώρας, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.
Αργά το βράδυ με σύνθημα «συνεχίζουμε πιο δυναμικά από αύριο στα μπλόκα», ολοκλήρωσαν την κινητοποίησή τους, ενώ εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός πως τελικά δεν συνάντησαν τον πρωθυπουργό ο οποίος σήμερα πραγματοποιούσε επίσκεψη στην πόλη. Οι αγρότες που ήρθαν με τα τρακτέρ τους επέστρεψαν στο μπλόκο των Μαλγάρων, ενώ όσοι ήρθαν στην πόλη με λεωφορεία από μακρινές περιοχές, επέστρεψαν στον ΟΣΕ προκειμένου να επιβιβαστούν σε αυτά και να αποχωρήσουν.
Τα αιτήματά τους αφορούν:
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όλων των παραγωγών με συγκεκριμένα ποσά ανά καλλιέργεια.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, τιμή 7 λεπτών την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση των αγροτοκτηνοτροφικών εφοδίων.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που θα εξασφαλίζουν εισόδημα με το οποίο θα παραμείνουν στην παραγωγική διαδικασία.
Μείωση του ισχύοντος πλαφόν για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κάποια προϊόντα.
Μπλόκο στο σημερινό συλλαλητήριο των αγροτών στη Θεσσαλονίκη προσπαθεί να βάλει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ).
«Δίνουμε αγώνα για την επιβίωσή μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», αναφέρει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων για την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, ενώ η ΕΛ.ΑΣ απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις στη δυτική είσοδο
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τετάρτη (19/2), στις 18:30, οι αγρότες έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (26ης Οκτωβρίου-Λιμάνι), στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη, με τον οποίο ζητούν συνάντηση.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει τα εξής:
Ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης απαγορεύεται η πραγματοποίηση συνάθροισης τις απογευματινές ώρες της 19-02-2025 επί της οδού 26ης Οκτωβρίου (έμπροσθεν του κτηρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), καθώς και κάθε συνάθροισης-πορείας (σταθερής, κινητής, πεζή ή μηχανοκίνητης) από την 06:00 ώρα της 19-02-2025 έως την 24:00 ώρα της 19-02-2025
α) επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου με την Α/Δ Πειραιώς-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, έως την συμβολή της με τις οδούς Παλαιού Σταθμού και Καρατάσου,
β) επί του Α/Δ Πειραιώς-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων και της οδού Παλαιού Σταθμού (προέκταση του αυτοκινητόδρομου), από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου του αυτοκινητόδρομου με την οδό 26ης Οκτωβρίου, έως τη συμβολή της οδού Παλαιού Σταθμού με τις οδούς 26ης Οκτωβρίου και Καρατάσου και
γ) σε ολόκληρη την περιοχή που περικλείεται μεταξύ των ως άνω οδών (Α/Δ Πειραιώς-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, Παλαιού Σταθμού και 26ης Οκτωβρίου) καθώς, δεδομένων των παραγόντων και των λοιπών περιστάσεων που συνθέτουν τη συγκεκριμένη περίπτωση, από την πραγματοποίηση των εν λόγω συναθροίσεων – πορειών α) επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας και β) απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στην πόλη.
Η ΠΕΜ καταγγέλλει την απαγόρευση του συλλαλητηρίου
«Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) καταγγέλλει την προκλητική απόφαση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με την οποία απαγορεύει το προγραμματισμένο συλλαλητήριο των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η απόφαση αυτή που κινείται στον «ντορό» της κυβερνητικής επιχείρησης να μπουν εμπόδια στην πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου και γενικότερα στην πάλη μας, δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε από τον αγώνα.
Το συλλαλητήριο με τρακτέρ που αποφασίσαμε στα μπλόκα θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα και την ίδια ώρα (Τετάρτη 19 Φλεβάρη, στις 6:30 μμ), μπροστά στο κτίριο του ΟΣΕ, στη Θεσσαλονίκη.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο.
Καλούμε το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο εκφράζοντας ενεργά στην συμπαράστασή του στον αγώνα μας.
Όλοι μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε πιο πολύ την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα. Ολοι μαζί μπορούμε ν' απαντήσουμε πιο αποτελεσματικά στον αυταρχισμό και στην τρομοκρατία της κυβέρνησης.
Συνεδρίασαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τα μπλόκα των αγροτών, προκειμένου να συζητήσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης αντιπροσωπείας τους με κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ, την περασμένη Παρασκευή (14/2) και αποφασίστηκε συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Συγχρόνως ανακοίνωσαν διοργάνωση αγροτικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη (19 Φεβρουαρίου 2025), με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να παραβρεθεί στη λήξη της Συνόδου Thessaloniki Summit 2025. Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες, οι απαντήσεις από το κυβερνητικό κλιμάκιο δεν ήταν ουσιαστικές, χαρακτηρίζοντας αόριστες τις υποσχέσεις που έλαβαν.
Οι αγρότες μιλούν για υποσχέσεις θολές που αφορούν σε «παροχές - ψίχουλα», χωρίς, μάλιστα, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
Η μετάβαση των αγροτών και κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη θα γίνει με λεωφορεία, χωρίς να αποκλείεται και η συμβολική παρουσία τρακτέρ. Τις λεπτομέρειες σχετικά με το αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη θα αποφασίσουν σε συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στα μπλόκα όπου βρίσκονται από τις 23 Ιανουαρίου.
Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, αναφέρει τα εξής:
«Στην συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των μπλόκων με κλιμάκιο αρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης, την Παρασκευή 14 Φλεβάρη, εισπράξαμε την κυβερνητική άρνηση να ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματά μας έτσι όπως τα θέσαμε και για τα οποία βρισκόμαστε στα μπλόκα για περισσότερο από τρεις εβδομάδες.
Στη διάρκεια της συνάντησης, και κάτω από την πίεση του αγώνα μας, πήραμε κάποιες υποσχέσεις για «ψίχουλα» που κινούνται εντός των ασφυκτικών ορίων που θέτει ο διαβόητος «δημοσιονομικός χώρος», με τα οποία οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι μας ζήτησαν να συμβιβαστούμε. Οι υποσχέσεις αφορούν σε:
- Αναπλήρωση εισοδήματος μόνο όσων έχουν υποστεί ζημιές στην παραγωγή πάνω από 30% σε σχέση με το 2023 και όχι για όλα τα προϊόντα.
- Χρονική επιμήκυνση της κυβερνητικής απόφασης για την τιμή του αγροτικού ρεύματος, η οποία είχε ληφθεί στη διάρκεια των περσινών μπλόκων και 6μηνιαίοι λογαριασμοί στους αγρότες.
- Θεσμοθέτηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων με ενδεχόμενο αύξησης των διαθέσιμων ποσών και πιθανό επαναπροσδιορισμό της ποσότητας πετρελαίου που απαιτείται για κάθε καλλιέργεια.
- Μείωση του ισχύοντος πλαφόν για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κάποια προϊόντα.
Πρόκειται για υποσχέσεις θολές που αφορούν σε «παροχές - ψίχουλα», χωρίς, μάλιστα, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας για:
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όλων των παραγωγών με συγκεκριμένα ποσά ανά καλλιέργεια.
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, τιμή 7 λεπτών την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση των αγροτοκτηνοτροφικών εφοδίων.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που θα εξασφαλίζουν εισόδημα με το οποίο οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι θα μπορούμε να παραμείνουμε στην παραγωγική διαδικασία.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταφέρθηκαν στα μπλόκα όλης της χώρας και έπειτα από διεξοδικές ενημερώσεις και συζητήσεις που έγιναν εκεί, όλοι μαζί αποφασίσαμε ν' απαντήσουμε την κυβερνητική στάση με παραπέρα κλιμάκωση της πάλης μας, ώστε ν' αυξήσουμε κι άλλο την αγωνιστική πίεση για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικής σημασίας για μας αιτημάτων μας.
Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει και της παρουσίας εκεί του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, τα μπλόκα οργανώνουμε συλλαλητήριο με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη (19 Φλεβάρη), στις 6:30 μ.μ. στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. Μακεδονίας.
Ταυτόχρονα και λόγω της μη ικανοποιητικής για μας κατάληξης της συνάντησης της αντιπροσωπείας των μπλόκων με το κυβερνητικό κλιμάκιο, ζητάμε νέα συνάντηση με το ίδιο τον πρωθυπουργό στον οποίο θα ξαναθέσουμε τα αιτήματά μας για να ικανοποιηθούν.
Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν και να συμπαρασταθούν ενεργά στην κινητοποίηση.
Δίνουμε αγώνα για την επιβίωσή μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Είναι ένας αγώνας σκληρός και πολύμορφος, μακρύς και δύσκολος, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τον συνεχίσουμε μέχρι την δικαίωσή μας».
Θεσσαλία
Παραμένουν στο μπλόκο του Ε65 αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων και ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό τον οποίο θα επιδιώξουν να δουν την ερχόμενη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στη συνέλευση που πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου αγρότες του μπλόκου πάνω στον Ε65.
Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Κώστας Τζέλλας, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους τόνισε ότι στα θετικά της συνάντησης καταγράφεται μόνο το θέμα του αγροτικού πετρελαίου και εν μέρει ζητήματα που αφορούν στο κόστος του ρεύματος. «Αυτό είναι το κέρδος του αγώνα μας και το κερδίσαμε ακριβώς γιατί βρισκόμαστε στο δρόμο», είπε ο κ. Τζέλλας.
Μπλόκο της Νάουσας
Συνεδρίασε το απόγευμα του Σαββάτου, 15 Φεβρουαρίου, το μπλόκο των αγροτών της Διασταύρωσης Νάουσας, και συζήτησε τα αποτελέσματα της συνάντησης αντιπροσωπείας των μπλόκων με κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Το συμπέρασμα που βγήκε είναι, ότι από τη συνάντηση δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική απάντηση στα δίκαια αιτήματα μας, παρά μόνο «θολές» υποσχέσεις κι αυτές κάτω από την πίεση που ασκούν οι αγώνες μας, δίνοντας έναν πολύμορφο αγώνα εδώ και τρεις βδομάδες, σε διαρκή σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή επιβίωση από τη δουλειά μας. Εφόσον βασικά αιτήματά μας δεν ικανοποιούνται, αποφασίσαμε ότι θα συνεχίσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, θα παραμείνουμε στα μπλόκα διοργανώνοντας κι άλλες πολύμορφες δράσεις. Το μπλόκο της Διασταύρωσης Νάουσας θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο που οργανώνει η πανελλαδική επιτροπή μπλόκων, στη Θεσσαλονίκη τη Τετάρτη, 19 Φλεβάρη, ημέρα που θα βρίσκεται εκεί ο πρωθυπουργός, και θα ζητηθεί συνάντηση μαζί του».
Μπλόκο Αντιγόνου
Πραγματοποιήσαμε συνέλευση στο μπλόκο μετά την συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο όπου κοινή απόφαση ήταν ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση στα διαχρονικά προβλήματά μας, παρά μόνο υποσχέσεις. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας! Είναι ο μόνος δρόμος από τον οποίο είχαμε αποτελέσματα! Όπλο μας τα τρακτέρ μας στον δρόμο και ο συντονισμός μας πανελλαδικά.
Κλιμακώνουμε! Καλούμε και άλλους συναδέλφους μας να έρθουν και να ενισχύσουν το μπλόκο! Καλούμε την τοπική κοινωνία αλλά και τους φορείς να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους!
Την Δευτέρα, 17 Φλεβάρη, καλούμε σε πορεία στις 11:00 με τα τρακτέρ μας στο Αμύνταιο.
Την Τρίτη, 18 Φλεβάρη, κλείνουμε τον δρόμο στο μπλόκο από τις 17:30 μέχρι τις 18:30! Θα ακολουθήσει γλέντι στο μπλόκο.
Την Τετάρτη, 19 Φλεβάρη, μαζί με τους συναδέλφους μας από ολόκληρη την Ελλάδα, συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο οποίος θα βρίσκεται εκεί!
Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών θέλουν να πιστοποιηθούν ως Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών.
Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια διαβούλευση επί της απόφασης «Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής των Γεωργικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου», του ΥπΑΑΤ.
Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) κατέθεσε την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2025, τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά της επί της απόφασης.
Στις υποβληθείσες παρατηρήσεις, η ΕΘΕΑΣ εστίασε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, επισημαίνοντας ότι, πέρα από τα νομικά πρόσωπα και τις ατομικές επιχειρήσεις, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Παραγωγών θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιηθούν ως Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη συμμετοχής της στη συγκρότηση της Ομάδας που προβλέπεται από το Άρθρο 3, παρ. 7 της απόφασης, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, των επιμελητηρίων και σχετικών επιστημονικών φορέων. Η ενεργός συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των γεωργικών συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι η συσχέτιση των γεωργικών συμβουλών με την εμπορία αγροτικών προϊόντων πρέπει να διαγραφεί. Οι γεωργικές συμβουλές θα πρέπει να επικεντρώνονται στη διαχείριση των εισροών με αειφορικό τρόπο και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών.
Τέλος, η ΕΘΕΑΣ για άλλη μία φορά τονίζει πως ο αποκλεισμός των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων, όπως εφαρμόσθηκε το προηγούμενο διάστημα από τις δομές γεωργικών συμβουλών, ήταν λανθασμένος. Η συμμετοχή των Αγροτικών Συνεταιρισμών στις γεωργικές συμβουλές μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον τρόπο εφαρμογής τους σε πολλά σύγχρονα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Σήμερα Παρασκευή (14/2) στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων με κυβερνητικό κλιμάκιο.
Η κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα των αγροτών να συμμετάσχουν στην συνάντηση όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί και έτσι εκτός από τον Κώστα Τσιάρα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα παραβρίσκονται οι: Χρήστος Σταϊκούρας Υπουργός Υποδομών-Μεταφορών, Θάνος Πετραλιάς Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Χρίστος Δήμας Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική, Αλεξάνδρα Σδούκου Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στην συνάντηση αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 20 αγρότες.
Ιδιαιτέρως κρίσιμο είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων, αφού από αυτό θα κριθεί το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.
Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει το ΥπΑΑΤ, σε ότι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο εξετάζεται ο επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων και του τρόπου καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με στόχο την αύξηση της ενίσχυσης.
Ακόμη αναμένεται ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ για ενίσχυση των καλλιεργειών που είχαν ζημιές λόγω των καιρικών συνθηκών και της ξηρασίας.
Στην περίπτωση δε του αγροτικού ρεύματος, αυτό που εξετάζεται είναι να ενταχθούν σε ρυθμίσεις όλοι οι αγρότες και το αγροτικό ρεύμα να είναι στα 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για όλο τον χρόνο.
Επίσης το ΥπΑΑΤ θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την επιδότηση για τις ζωοτροφές.
Στο μεταξύ σε αποκλεισμό όλων των δρόμων στον κόμβο της Γυρτώνης προχώρησαν χθες το απόγευμα οι αγρότες στο μπλόκο, οι οποίοι έβαλαν φωτιά σε μπάλες με άχυρο και υποδέχθηκαν εκπροσώπους φορέων ενημερώνοντας τους για τα αιτήματα τους.
Την Εθνική οδό Κοζάνης - Φλώρινας απέκλεισαν για διάστημα μίας ώρας (από τις 17:30 έως τις 18:30) χθες αγρότες, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο μπλόκο του Αντιγόνου Αμυνταίου. Δυνάμεις της Τροχαίας εξέτρεψαν την ώρα του αποκλεισμού την κυκλοφορία των οχημάτων μέσω μέσω της παλιάς Εθνικής οδού.
Νωρίτερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας μετακινήθηκαν με τα τρακτέρ τους προς στο Τελωνείο της Νίκης, με πρόθεση την να προχωρήσουν σε ολιγόωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού που οδηγεί προς το συνοριακό πέρασμα.
Επίσης ομάδες παραγωγών έχουν στήσει μπλόκο έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Γρεβενών, ενώ γίνονται προετοιμασίες για να στηθεί αντίστοιχο αγροτικό μπλόκο και στην περιοχή της Καστοριάς.
Μπλόκο Ελευθεροχωρίου
Την Τετάρτη (12/02) πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος με την συμμετοχή συναδέλφων αγροτών και εκπροσώπων του Δ.Σ. Ελασσόνας με επικεφαλής το Δήμαρχο Ν. Γάτσα. Με το πέρας της κατάληψης ακολούθησε η προγραμματισμένη συνάντηση των αγωνιζόμενων αγροτών της περιοχής μας με τον Δήμαρχο κ. Γάτσα και εκπροσώπους του ΔΣ με θέμα την επικείμενη μεταβίβαση της άρδευσης στον ΟΔΥΘ, καθώς και για ζητήματα της αρμοδιότητας του δήμου.
Από την πλευρά του δημάρχου εκφράστηκε η ομόφωνη αντίθεση του ΔΣ στην πρόθεση της κυβέρνησης να εκχωρήσει την διαχειρηση της άρδευσης στον εν λόγω φορέα καθώς και την σχεδιαζόμενη μελλοντική παραχώρηση και της ύδρευσης. Ανέλυσε το συλλογιστικό του ΔΣ και εξέφρασε την υποστήριξη σε οποίες πρωτοβουλίες πάρει το αγροτικό κίνημα με τους αγροτικούς συλλόγους για το συγκεκριμένο θεμα.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν την ομόθυμη αντίθεση στην σχεδιαζόμενη παραχώρηση - μελλοντική ιδιωτικοποίηση της άρδευσης και της ύδρευσης, εκφράζοντας παράλληλα την διάθεση να υπερασπιστούν ως κοινωνικό αγαθό το νερό με όλες τις μορφές αγώνα.
Στην συζήτηση αναδείχτηκαν από την πλευρά των συναδέλφων αγροτών το αίτημα για τιμολόγηση του νερού της άρδευσης με βάση το κυβικό μέτρο κατανάλωσης πράγμα που αποτελεί μέτρο δίκαιο και μάλιστα συμβάλλει στην εξοικονόμηση υδάτων.
Επίσης προχώρησαν σε προτάσεις για την αγροτική οδοποιία και σε παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στις δουλειές τους.
Επίσης προτάθηκε από την πλευρά των αγροτών το πάγωμα της αύξησης στο 20% των δημοτικών τελών για 2 έτη για τους αγρότες ως συμβολή της δημοτικής αρχής στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν. Κομβικό αναδείχτηκε το φράγμα Αγιονερίου για την βελτίωση της αγροτικής παραγωγής του δήμου και έχει την καθολική αποδοχή το αίτημα για διεκδίκηση πόρων για την ολοκλήρωση. Ο δήμαρχος και οι ΔΣ που παραβρέθηκαν εξέφρασαν την πρόθεση για συζήτηση αρκετών από τα αιτήματα της συντονιστικής επιτροπής.
Αιτήματα
Το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο έχει καθοριστεί από συλλογικές διαδικασίες, περιλαμβάνει:
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών.
- Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στο ρεύμα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, επιδότηση λιπασμάτων, αγροεφοδίων και ζωοτροφών.
- Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
- Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα οι οποίες θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και προληπτικών μέτρων για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες.
- Να μη χαθούν οι συνδεδεμένες λόγω μη κάλυψης του πλαφόν εξαιτίας καιρικών συνθηκών και νόσων.
- Μέτρα για τον έλεγχο των «ελληνοποιήσεων» – στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών.
- Άμεση αύξηση των αγροτικών συντάξεων.
Οργισμένη αντίδραση των αγροτών και κτηνοτρόφων που δεν εκλήθησαν στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης.
Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΜ-Θ) αναφέρονται στην επίσκεψη που έκανε, την περασμένη Δευτέρα (10/2), ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, στην περιφέρεια, μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλου Τοψίδη.
Συγκεκριμένα τονίζουν ότι «επανειλημμένα με έγγραφά μας αλλά και προφορικά, έχουμε ζητήσει να έρθει ο υπουργός στην περιφέρειά μας, για να υπάρξει γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος και να δρομολογηθούν λύσεις για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και της γεωργίας.
Δυστυχώς και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η συνάντηση αυτή ορίστηκε να γίνει στην Αλεξανδρούπολη και όχι στην έδρα της περιφέρειάς μας στην Κομοτηνή. Σκεφθήκαμε ότι έστω και στην Αλεξανδρούπολη, θα έπρεπε να προβάλουμε τα αιτήματά μας με ενιαία φωνή για να πάρουμε ικανοποιητικές απαντήσεις, αναδεικνύοντας τη συλλογική βούληση του συντονιστικού οργάνου των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας. Με παρόμοιο σκοπό ανέμεναν την πρόσκληση του περιφερειάρχη και οι αγρότες της περιφέρειάς μας.
Άλλωστε οι περισσότεροι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜ-Θ, έχουμε αποδείξει με πράξεις την περιφερειακή συνείδηση που μας διέπει.
Δυστυχώς ο περιφερειάρχης (ΑΜ-Θ) Χριστόδουλος Τοψίδης, ΜΑΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΟΛΟΥΣ από τη συνάντηση αυτή.
Μόνο συνάδελφοι από το νομό Έβρου εκλήθησαν στη συνάντηση, παρά την επισήμανση που έγινε για το θέμα αυτό, από μέλος του συντονιστικού μας στον Έβρο, αρκετές μέρες νωρίτερα.
Δε μας έκανε την τιμή να μας καλέσει κι εμείς δεν του κάναμε την τιμή να παραβρεθούμε στη συνάντηση, έστω και απρόσκλητοι!
Το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, σύμφωνα με τους δύο συναδέλφους μας από τον Έβρο που συμμετείχαν, ήταν μηδενικό για την κτηνοτροφία!
Για τους αγρότες του Έβρου ανακοινώθηκαν κάποιες αποζημιώσεις, ενώ για την υπόλοιπη περιφέρεια, τίποτα!
Ο υπουργός μας, θέλοντας να δώσει έμφαση στην επίσκεψή του και μη έχοντας να εξαγγείλει κάτι ουσιώδες και ουσιαστικό, χαριεντιζόμενος μπροστά στις κάμερες υπέπεσε και σε ένα σοβαρό λεκτικό ατόπημα, αναφέροντας ότι «ο Έβρος είναι ο πρώτος νομός που επισκέπτεται εκτός Ελλάδας», εννοώντας προφανώς «εκτός Αττικής».
Επί της ουσίας όμως να υπενθυμίσουμε στον κ. υπουργό, την επίσκεψή του επί τέσσερις μέρες στα μέσα Ιανουαρίου, στο νησί που εισπράττει τη μισή ΚΑΠ της χώρας, στη μεγαλόνησό μας, την όμορφη Κρήτη! Αυτά για του λόγου το αληθές!
Στην περιφέρειά μας ο κ. Τοψίδης κατάφερε να φέρει τον υπουργό για λίγες μόλις ώρες. Σημαντική επιτυχία!
Μέχρι τη Δευτέρα και πριν τη γενική στάση του και τοποθέτησή του, θέλαμε να πιστεύουμε ότι ο περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης ήταν «μαζί μας», όπως συνήθιζε να λέει, μετά από κάθε μας συνάντηση! Από ότι φαίνεται μόνο εμείς το πιστεύαμε αυτό και μάλλον κάναμε λάθος!
Το αποτέλεσμα μιας συνάντησης μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό, ο τρόπος όμως και η στάση των συμμετεχόντων, είναι εξίσου σημαντική! Αυτό που όλοι βλέπουμε ως αρνητικό ή με μηδενική αξία, δεν μπορεί να παρουσιάζεται από τον κ. περιφερειάρχη ως θετικό και επιτυχία!
Υποχρέωσή του είναι να δημιουργεί διαύλους επικοινωνίας με την κεντρική διοίκηση, να υπερασπίζεται το δικαίωμα των φορέων να θέτουν πολιτισμένα και τεκμηριωμένα τα δίκαια αιτήματά τους και να προωθεί την επίλυσή τους!
Ο κοινωνικός ιστός της ΑΜ-Θ τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια έχει διαρραγεί, η περιφέρεια καταρρέει δημογραφικά και οικονομικά, με μπροστάρη στην κατάρρευση τον πρωτογενή τομέα, κυρίως λόγω της αδυναμίας και της πολιτικής εξάρτησης των διοικούντων από το κέντρο και της ατολμίας τους να συγκρουστούν με την εκάστοτε κυβέρνηση, όταν αυτό είναι αναγκαίο και χρήσιμο για τον τόπο. Πάντα η τακτική είναι να μη δυσαρεστήσουμε τον εκάστοτε υπουργό!
Τώρα έγινε κάτι ακόμα χειρότερο και πρωτότυπο, ο κ. περιφερειάρχης απέκλεισε τους φορείς των αγροτών και κτηνοτρόφων, που δεν ήταν απ’ ότι φαίνεται αρεστοί!
Εμείς θα επανεξετάσουμε τη στάση μας έναντι της διοίκησης της περιφέρειας, μετά την υποτιμητική έως απαξιωτική στάση του περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλου Τοψίδη.
Για να μη νομίζει κανένας περιφερειάρχης ή εκπρόσωπος αγροτών ότι τρώμε «κουτόχορτο», ήταν πολύ καλά στημένο το σκηνικό της διαμαρτυρίας των αγροτών στην Αλεξανδρούπολη, αφού είχε προηγηθεί το πρώτο και είχε κλειστεί και το δεύτερο ραντεβού με τον υπουργό και κακοστημένη η παράσταση του φοβισμένου υπουργού, που έρχεται εσπευσμένα από την Αθήνα για να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα, με δώρο αποζημιώσεις! Απλά, δεν τους βγήκαν οι χρόνοι!
Τέλος επειδή η γνωριμία και η συνεργασία μας με τον περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλο Τοψίδη είναι σχετικά μικρή, του παραθέτουμε σε μία γραμμή τη δική μας χωριάτικη λογική που μας διέπει: «ΚΑΛΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ, ΚΑΚΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ ΣΚΥΛΟΙ».
Την ανακοίνωση εγκρίνουν και συνυπογράφουν:
ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ & ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΜ-Θ:
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ
ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΦΥΛΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΚΑΒΑΛΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΠΑΓΓΑΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΝΕΣΤΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΤΟΠΕΙΡΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
Αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους και μάλιστα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες.
Συγκεκριμένα οι αγρότες του μπλόκου της Γυρτώνης, τη Δευτέρα (10/2), υλοποιώντας σχετικές αποφάσεις του Πανελλαδικού Συντονιστικού, προχώρησαν σε νέο συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού. «Ανάβουμε φωτιά για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι είμαστε αποφασισμένοι», ανέφεραν οι αγρότες που έβαλαν φωτιά σε μπάλες άχυρου. Σήμερα Τρίτη (11/2) αναμένεται νέα σύσκεψη και ενδεχομένως νέος συμβολικός αποκλεισμός του σημείο
Επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω απο τα γραφεία του ΕΛΓΑ, στην Λάρισα, έκαναν αγρότες από την περιοχή της Αγιάς.
Αμύνταιο
Οι αγρότες του μπλόκου Αντιγόνου προχώρησαν, τη Δευτέρα (10/2), σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για μία ώρα. Όπως αναφέρουν, «συνεχίζουμε να κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με νέο αγωνιστικό ραντεβού σε κλείσιμο δρόμου την Τρίτη (11 Φλεβάρη), από τις 17:30 μέχρι τις 18:30. Η κλιμάκωση του αγώνα μας θα συνεχιστεί, όσο δεν απαντά η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματά μας. Δεν υποχωρούμε! Καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να έρθουν και να ενισχύσουν τον αγώνα μας, καθώς επίσης και ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης της κοινωνίας, μας αφορά όλους».
Μπλόκο διασταύρωσης Νάουσας
Όπως αναφέρει ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας», αποφάσεις άμεσης κλιμάκωσης του αγώνα επιβίωσης, που δίνουν εδώ και μέρες από τα μπλόκα τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, πήραν οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού των μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή (7 Φλεβάρη).
Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Παλαμά Καρδίτσας, οι εκπρόσωποι δεκάδων μπλόκων, που συμμετείχαν, αποφάσισαν ότι απαιτούν να οριστεί συνάντηση με κλιμάκια υπουργείων, μεταξύ αυτών, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος, Εμπορίου, στη Θεσσαλία, στην καρδιά των αγροτικών κινητοποιήσεων. Μέχρι να γίνει η συνάντηση αυτή, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους συντονισμένα στα μπλόκα με αποκλεισμούς Εθνικών Οδών, δρόμων με τα τρακτέρ και με τα πόδια τους, αποκλεισμούς λιμανιών, τρένων.
Να ενισχύσουν τις αγωνιστικές δράσεις με πολύμορφη δραστηριότητα που θα γίνεται συντονισμένα σε όλα τα μπλόκα.
Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι συνάδελφοι σε συγκέντρωση, αύριο Τετάρτη (12/2) και ώρα 5 το απόγευμα, στο μπλόκο της διασταύρωσης Νάουσας.
Σάμος
Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος καλεί τους αγρότες και τις αγρότισσες της Σάμου να δώσουν δυναμικό παρών στην απεργιακή κινητοποίηση του νομού μας για την υγεία και να βρίσκονται την Τετάρτη (12 Φλεβάρη), έξω από την πύλη του Νοσοκομείου στις 10.30 το πρωί.
«Οι αγώνες μας, οι κινητοποιήσεις μας για την υγεία με μπροστάρη το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου και το Εργατικό Κέντρο είναι η μόνη λύση για να πετύχουμε να είμαστε υπολογίσιμοι σαν ακρίτες και να δώσουμε να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι οι ζωές μας δεν πρέπει να είναι κόστος. Πληρώνουμε ένα σωρό εισφορές το μήνα εμείς οι αγρότες και ερχόμαστε αντιμέτωποι με αγροτικά ιατρεία που λειτουργούν συγκεκριμένες μέρες και ώρες το μήνα, με κέντρα υγείας υποστελεχωμένα, με νοσοκομείο που δουλεύει με το μισό οργανόγραμμα χρόνια τώρα. Ως πότε θα ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση;
Ζητάμε τα αυτονόητα. Να έχουμε δημόσια δωρεάν υγεία, πλήρως στελεχωμένες τις μονάδες υγείας του νησιού μας με προσωπικό και σύγχρονα μηχανήματα, να αισθανόμαστε ασφαλείς στον τόπο μας, στο νησί μας, στα χωριά μας!
Την Τετάρτη όλοι να δώσουμε τις δυνάμεις μας να στείλουμε βροντερό μήνυμα για να δοθούν τώρα λύσεις».
Καστοριά
Με κατάληψη της εισόδου του κτηρίου της Αντιπεριφέρειας ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο νομό Καστοριάς.
Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων κατάθεσαν τα πάγια αιτήματά τους προς την κυβέρνηση, που είναι κυρίως θεσμικά αλλά και έργα υποδομών τα οποία έχουν καθυστερήσεις και θα μπορούσαν αν είχαν ολοκληρωθεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα και να αλλάξουν τον παραγωγικό χάρτη της περιοχής. Ακολούθησε γενική συνέλευση των αγροτών όπου θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.
Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δημήτρης Μόσχος, «όταν κλείσαμε το τελωνείο στην περιοχή της Καστοριάς για να αναδείξουμε το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, αντί να βγει η κοινωνία και η κυβέρνηση να βάλει ζήτημα που έχει να κάνει με την καταστολή των κινητοποιήσεων πάμε κατηγορούμενοι γιατί κλείσαμε το τελωνείο. Πιέσαμε να γίνει φυτοϋγειονομικός έλεγχος σε προϊόντα που εισάγονται από την Τουρκία και να γυρίσουν πίσω επειδή τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται δεν είναι συμβατά με τον Κανονισμό της ΕΕ. Οι νέοι δεν ασχολούνται με το αγροτικό επάγγελμα στα χωριά γιατί δεν έχουν εισόδημα».
Μεσσηνία
Αγροτική κινητοποίηση προγραμματίζεται, για σήμερα Τρίτη (11/2), στην Καλαμάτα από την Αγροτοκτηνοτροφική Ομοσπονδία Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τοπικών αγροτικών συλλόγων, οι αγρότες με τα μηχανήματα και τα αυτοκίνητά τους αναμένεται να μπουν στην Καλαμάτα γύρω στις 12 το μεσημέρι ενώ προσυγκεντρώσεις θα γίνουν νωρίτερα στο Χανδρινού και στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ στους Γαργαλιάνους.
Η βιομηχανία χυμού πορτοκαλιού στην Αργολίδα φέρεται να αποφάσισε μονομερώς την μείωση της τιμής παράδοσης, στα 18 λεπτά το κιλό, έναντι 20 λεπτά το κιλό, ποσό που προβλεπόταν βάσει όσων είχαν υπογράψει οι καλλιεργητές τέλος Δεκεμβρίου. Η μείωση της τιμής έγινε για λόγους «ανωτέρας βίας» λέει η μεταποίηση..
Το θέμα της τιμής του χυμού είχε απασχολήσει τις συνεταιριστικές οργανώσεις της περιοχής, που έχουν συγκροτήσει την Διαρκή Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ). Μάλιστα στις 30 Δεκεμβρίου 2024, είχαν υπογράψει συμβόλαια για το 2025 με τις βιομηχανίες χυμοποίησης με τιμή στα 20 λεπτά. Αλλά στην συνέχεια ακολούθησε η μείωση της τιμής στα 18 λεπτά.
Ο πρόεδρος του ΑΣ ΗΛΙΟΣ, Σπύρος Καχριμάνης, συντονιστής και υπεύθυνος επικοινωνίας της ΔΕΣΑ, έδωσε στην δημοσιότητα σχετική επιστολή στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Η μητέρα των μαχών. Υπάρχουν συμβόλαια χυμοποίησης;
Η Αργολίδα τις επόμενες ημέρες, ή θα καταστεί κλινικά νεκρή στον αγροτικό τομέα, ή θα πάρει μια τελευταία -χαριστική- ανάσα ζωής. Κανένας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος.
Αγρότες, συνεταιρισμοί, έμποροι, βιομήχανοι, πολιτικοί. Η μάχη δεν είναι για χρήματα. Είναι για την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
Υπάρχουν συμβόλαια χυμοποίησης;
Στις 30 Δεκεμβρίου 2024, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί (ΑΣ) της Αργολίδας υπέγραψαν συμβόλαια για το 2025 με τις βιομηχανίες χυμοποίησης με τιμή 0,20€/kg.
Τα συμβόλαια αυτά υπογράφονται υποχρεωτικά και από τις δύο πλευρές λόγω της συνδεδεμένης ενίσχυσης και έχουν έναν κρίσιμο όρο: Για να αλλάξουν οι όροι τους πρέπει να υπάρχουν λόγοι «ανωτέρας βίας».
Στις 31/1/25 η βιομηχανία ΑΣΠΙΣ ΑΕ έστειλε email στους ΑΣ με το οποίο δήλωνε μονομερώς ότι από 1.2.2025 η τιμή θα είναι 0,18€/kg. Email με αντίστοιχο περιεχόμενο έστειλε και η εταιρεία COSMOJUICE IKE.
Ο ΑΣ ΗΛΙΟΣ και η ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ ζήτησαν από τις 2 βιομηχανίες τεκμηρίωση της «ανωτέρας βίας».
H ΑΣΠΙΣ ΑΕ απάντησε αόριστα και χωρίς να παραθέτει στοιχεία στις 3.2.2025, αναφέροντας μόνο ότι η σημερινή κατάσταση της αγοράς επιβάλει την άμεση μείωση της τιμής των πορτοκαλιών.
Ο ΑΣ ΗΛΙΟΣ επανήλθε ζητώντας αναλυτικές εξηγήσεις. Μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουν παρασχεθεί.
Στο μεσοδιάστημα πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις της ΔΕΣΑ στις 1 και 2 Φεβρουαρίου 2025.
Στην 2η σύσκεψη υποτίθεται ότι αποφασίστηκε οι ΑΣ να αναγράφουν στα Δελτία Αποστολής την τιμή των 0,20€/kg και αν δε γίνει αποδεκτό κάποιο φορτίο, να γίνουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο.
Η στήριξη εκ μέρους των ΑΣ της παραπάνω απόφασης ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς υπήρχαν προφορικές πιέσεις να ενδώσουν οι ΑΣ στην μείωση τιμής χωρίς να φέρνουν αντιρρήσεις.
Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του προέδρου του ΑΣ Μέλισσα στην σύσκεψη της 2.2.2025 ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ΑΣΠΙΣ ΑΕ του δήλωσαν ότι δεν παραλαμβάνουν πορτοκάλια με 0,20€/kg.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, του είπαν να πάρει πίσω τα φορτηγά με τα πορτοκάλια που ήταν ήδη στο εργοστάσιο για ξεφόρτωμα.
Ενώ η σύσκεψη πλησίαζε στο τέλος της και είχε συμφωνηθεί από 14 ΑΣ η τήρηση του 0,20€/kg και η εκ νέου σύσκεψη την επομένη 3.2.2025 -παρουσία δικηγόρου- ο πρόεδρος του ΑΣ ΗΡΑΣ, ανέτρεψε όλο το κλίμα.
Δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την συμφωνία των ΑΣ για στήριξη της τιμής των 0,20€/kg … ότι τα συσκευαστήρια έχουν «φρακάρει», ότι θα πρέπει να δεχθούμε ακόμη και τιμή 0,10€/kg.
Την επόμενη ημέρα, 3.2.2025, εμφανίστηκαν στην σύσκεψη με τον δικηγόρο μόνο 6 συνεταιρισμοί.
Το δίλημμα ήταν σαφές «Δεχόμαστε την μείωση της τιμής χωρίς να διεκδικήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας;».
Οι εκπρόσωποι των 5 ΑΣ, λόγω της αποδυνάμωσης της κοινής προσπάθειας από την απουσία μεγάλων συνεταιρισμών όπως οι 2 συνεταιρισμοί από το Κουτσοπόδι, την ΗΡΑ αλλά και την ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ συνολικά, ζήτησαν εύλογο χρόνο για να αποφασίσουν για την στάση τους.
Ο ΑΣ ΗΛΙΟΣ ενημέρωσε ότι δεν δέχεται την μονομερή και χωρίς επαρκείς εξηγήσεις μείωση της τιμής και θα κινήσει -έστω και μόνος του- την προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία.
Την επόμενη ημέρα πληροφορηθήκαμε ότι ο ΑΣ ΗΡΑΣ έκανε συμβόλαιο με 0,18€/kg, ενώ είναι μέλος της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ η οποία και συνάπτει μέχρι τώρα τα συμβόλαια για τους 5 συνεταιρισμούς μέλη της.
Σήμερα, συντάσσεται από τον πρόεδρο του ΑΣ ΗΛΙΟΣ, Σπύρο Καχριμάνη, συντονιστή και υπεύθυνου επικοινωνίας της ΔΕΣΑ, το παρόν κείμενο ενημέρωσης και τεκμηρίωσης.
Θεωρώ υποχρέωσή μου να συνεχίσω την ενημέρωση, έως ότου η ΔΕΣΑ αναλάβει δυνάμεις, μετά την αναγκαστική αναστολή λειτουργίας στην οποία βρίσκεται μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Τόσο οι γεωργοί, όσο και οι κάτοχοι αγροκτημάτων που έχουν άλλα επαγγέλματα, οι οποίοι είναι και οι περισσότεροι, δεν πρέπει να μένουν αμέτοχοι στην μάχη που εξελίσσεται. Διακυβεύεται η περιουσία και η αξιοπρέπειά μας.
Κανένας ότι θα μείνει στο απυρόβλητο. Πρόκειται για την μητέρα των μαχών. Ζητήστε εξηγήσεις, συμμετέχετε στις συσκέψεις, εκφράστε άποψη.
Γράψτε, μιλήστε, ενημερώστε, πάρτε θέση, αλλάξτε τις ισορροπίες, διότι η σιωπή των λογικών και τίμιων πολιτών, αφήνει χώρο να επικρατούν οι πονηροί.
Ο ΑΣ ΗΛΙΟΣ και εγώ προσωπικά, μόνος πλέον, συνεχίζω να διεκδικώ και να στηρίζω αυτά που προβλέπει ο νόμος.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταγγείλω στην «Επιτροπή Καταπολέμησης Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών» όσα συμβαίνουν και θα ζητήσω την παρέμβασή της.
Η πρόσκληση της ΔΕΣΑ, στις 3/1/2025, «Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του» είναι διαρκής.
Οι πρόεδροι των ΑΣ πρέπει πλέον να τοποθετηθούν εγγράφως, ώστε να αποτυπωθεί ευθέως η άποψη ενός έκαστου.
Η Διεύθυνση Γεωργίας και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Αργολίδας, πρέπει επίσης να παρακολουθούν τις ποσότητες πορτοκαλιών για χυμοποίηση που προέρχονται από την Αργολίδα και τις άλλες περιοχές της χώρας.
Με γνώμονα τον περιβαλλοντικό κανόνα της «φέρουσας ικανότητας των συστημάτων», πρέπει να ρυθμίζεται η ισορροπία εισροής πορτοκαλιών από την Αργολίδα σε σχέση με αυτά από άλλες περιοχές, ώστε να αποκλείεται ενδεχόμενη επιβάρυνσή του περιβάλλοντος από προϊόντα άλλων περιοχών. Υπάρχει φημολογία ότι οι βιομηχανίες έχουν μεγάλη προσφορά και θα υπάρξουν ή υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις στην απορρόφηση φορτίων από την Αργολίδα.
Υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν μεγάλη προσφορά προς χυμοποίηση από την Αργολίδα σε σχέση με την δυναμικότητα των βιομηχανιών; Τι λένε οι υπηρεσίες;
Τέλος, το γραφείο τύπου της ΔΕΣΑ το οποίο υποστηρίζω, θα παραμείνει πάντα στη διάθεση όποιου μέλους ΑΣ επιθυμεί, ώστε όλες οι θέσεις να έχουν την ίδια προβολή και επικοινωνιακή μεταχείριση που έχουν τα σχετικά με την ΔΕΣΑ κείμενα».
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η συνάντηση των αρμοδίων υπουργών με εκπροσώπους αγροτών που κάνουν κινητοποιήσεις, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, από την Λίμνη Πλαστήρα, όπου πραγματοποιείται το 34ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών Περιοχών.
Ο Υπουργός είπε ότι ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με τους εκπροσώπους των αγροτών «από χθες έχω επικοινωνήσει μαζί τους. Υπήρξε επικοινωνία και έχουμε συμφωνήσει ότι τις επόμενες μέρες σε συνεργασία και σε συνεννόηση και με τα συναρμόδια υπουργεία, θα φροντίσουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούμε».
Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε ότι πεποίθησή του είναι «με το διάλογο λύνονται όλα τα προβλήματα και εκεί πρέπει να εστιάσει κανείς» και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση και οι αγρότες βρίσκονται στην ίδια όχθη του ποταμού. Είπε ότι για πρακτικούς λόγους η συνάντηση πρέπει να γίνει στην Αθήνα και τόνισε ότι «από τη δική μας πλευρά είμαστε διατεθειμένοι να καθίσουμε και να συνεννοηθούμε με τον αγροτικό κόσμο. Τον οποίο σεβόμαστε και υποστηρίζουμε».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, δήλωσε τα εξής:
«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η κυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχουμε αποδείξει στην πράξη -όχι στα λόγια- ότι σεβόμαστε τους αγρότες και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε σοβαρή και ρεαλιστική πρόταση μαζί τους, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Με ειλικρινή διάλογο λύνονται όλα τα προβλήματα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει επιμείνει σε αυτήν την κατεύθυνση εδώ και πολύ καιρό».
Από την Πανελλήνια Σύσκεψη Μπλόκων λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:
«Ως εντολοδόχος της κυβέρνησης ενεργεί μια ακόμα φορά η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, καθώς και κάποιοι σύλλογοι από την Κεντρική Μακεδονία γνωστοί για τον ρόλο τους από το παρελθόν που «σπρώχνονται» στα σκαλιά του Υπουργείου ποιος να πρωτοσυναντήσει τον Υπουργό για να προωθήσει ο καθένας τα δικά του συμφέροντα.
Επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν και να υπονομεύσουν τον αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που βρίσκεται σε εξέλιξη στα μπλόκα.
Οι πρόθυμοι αγρότες με τη συμμετοχή τους σε στημένες συναντήσεις που είχαν μαζί του, έδωσαν πάσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρα να εμφανίσει την κυβέρνηση ότι τάχα ενδιαφέρεται και ενεργεί για την επίλυση των προβλημάτων των βαμβακοπαραγωγών και άλλων αγροτών.
Μάλιστα, ξεπερνώντας κάθε είδους ξεδιαντροπιάς και φανερώνοντας τον ύπουλο ρόλο τους, ο Πρόεδρος της ΔΟΒ κάλεσε τους βαμβακοπαραγωγούς να μην συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ισχυριζόμενος ότι δήθεν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ικανοποιεί τα αιτήματά τους, ενώ διαλύουν όσα μπλόκα ελέγχουν για να δείξουν ότι ο αγώνας μας λήγει και έτσι προσφέρουν την μέγιστη υπηρεσία τους στην Κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα γίνονται επιμέρους συσκέψεις διάφορων πρόθυμων αγροτών, που δεν συμμετέχουν στα μπλόκα, ώστε να διαπραγματευτούν με τον υπουργό ο καθένας για το προϊόν του και το «μαγαζάκι» του παραβλέποντας το γεγονός ότι δίνουμε αγώνα επιβίωσης για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους με αιτήματα που αφορούν όλη την Ελλάδα και όλα τα προϊόντα.
Καταγγέλλουμε την ενέργεια της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και των αγροτικών συλλόγων που συμμετείχαν σε αυτές τις στημένες, διασπαστικές και υπονομευτικές συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την ώρα που οι αγρότες και κτηνοτρόφοι όλης της χώρας βρισκόμαστε στα μπλόκα κι αποφασίσαμε στην μεγάλη πανελλαδική συνάντηση των μπλόκων για παραπέρα κλιμάκωση της πάλης, με στόχο να αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας.
Καλούμε τους αγρότες να καταδικάσουν την υπονομευτική τακτική αυτών των προθύμων αγροτών που βάζουν πλάτη για να διασπάσουν τα μπλόκα, να διαχωρίσουν τους αγρότες σε κατηγορίες και προϊόντα, να αδυνατίσουν τον αγώνα. Όπου μπόρεσαν δεν έβγαλαν καθόλου τρακτέρ και μπλόκα και όπου δεν κατάφεραν να σταματήσουν τους αγώνες τους υπονομεύουν.
Ζητάμε συνάντηση με κλιμάκιο Υπουργών και ταυτόχρονα κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με πανελλαδικά συντονισμένα κλεισίματα δρόμων και άλλες μορφές πίεσης προς την Κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.
Καλούμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους να δυναμώσουν τα μπλόκα και να συμμετέχουν σε όλες τις αγωνιστικές δράσεις.
Χαιρετίζουμε τα νέα μπλόκα που στήνονται ως την καλύτερη απάντηση στους «πρόθυμους» διασπαστές και υπονομευτές των αγώνων μας.
Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί!».
Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων – Απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης Μπλόκων
Παρατηρήσεις και προτάσεις από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) για το σχέδιο νόμου του ΥπΑΑΤ, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, την οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».
Α) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του στην νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς η ρύθμιση καλύπτει αποκλειστικά συγκεκριμένα δάνεια που ανήκουν σε ένα μόνο fund/διαχειριστή, αφήνοντας εκτός χιλιάδες δάνεια που βρίσκονται στα χέρια άλλων φορέων διαχείρισης. Η προσέγγιση αυτή δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις, ενώ υπονομεύει τη συνολική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Θεωρούμε απαράδεκτο να προωθείται μια ρύθμιση περιορισμένης εμβέλειας, όταν το σύνολο των αγροτών που παλεύουν να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση.
Να σημειώσουμε ότι το επάγγελμα της κτηνοτροφίας είναι ένα εξαιρετικά κοστοβόρο επάγγελμα και απαιτεί υψηλή χρηματοδότηση σε συνδυασμό με το ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν ποτέ να λάβουν δάνειο με εγγυήσεις αέρα, όπως κάνανε διάφορες άλλες επιχειρήσεις, με λόγια μάλιστα μερικών επιχειρηματιών να έχουν ακουστεί και εντός της βουλής σε ακροαματικές διαδικασίες αναφέροντας πως για υποθήκη βάλανε αέρα ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αναγκαζόταν από τις ίδιες τράπεζες να υποθηκεύουν σπίτια και αγροκτήματα.
Η νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να είναι συνολική και να αφορά όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως του fund ή του διαχειριστή στον οποίο ανήκουν.
Επισημαίνουμε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας του αγρότη/κτηνοτρόφου, την οποία ο ΣΕΚ επανειλημμένα έχει ζητήσει.
Προτείνουμε την προσθήκη άρθρου για τη νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και των σταβλικών εγκαταστάσεων των γεωργοκτηνοτρόφων, όπως και της γεωργοκτηνοτροφικής γης.
Β) ΚΑΤΑ ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΚ
Άρθρο 20 Ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων – Τροποποίηση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 145 ν. 4261/2014
2. Στο άρθρο 145 του ν. 4261/2014 προστίθεται παρ. 7 ως εξής:
«7. Η διαχείριση των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων μπορεί να ανατίθεται από τον ειδικό εκκαθαριστή σε διαχειριστή πιστώσεων κατά την έννοια της περ. 8) του άρθρου 4 του ν. 5072/2023 (Α’ 198), σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου και τις διατάξεις που διέπουν την ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων. Ειδικά για τη διαχείριση των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι αγροτών, φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών, επιλέξιμος διαχειριστής πιστώσεων είναι, κατά προτίμηση, όποιος μπορεί να αναχρηματοδοτήσει ο ίδιος ή έχει συμπράξει με πιστωτικό ίδρυμα επαρκώς εξειδικευμένο στις αγροτικές δανειοδοτήσεις στο πλαίσιο προγράμματος αναχρηματοδότησης των υπό διαχείριση οφειλών».
Πρόταση ΣΕΚ
Για τα δάνεια αυτά ενδιαφέρεται ένα μόνο fund/διαχειριστής. Να δοθεί η δυνατότητα και στους ίδιους τους οφειλέτες να μπορούν να αγοράσουν τα κόκκινα δάνειά τους, στα ποσοστά που τα αγοράζουν τα fund σε συνεργασία με το πιστωτικό ίδρυμα που συνεργάζονται συμφωνώντας οι ίδιοι μεταξύ τους στον διακανονισμό.
Να ακυρωθούν οι μεταβιβάσεις των κόκκινων δανείων που είχαν δεσμευθεί από διαχειριστές και πωλήθηκαν μόλις έγινε γνωστό ότι κατέρχεται νομοσχέδιο γύρω από τα σχετικά κόκκινα δάνεια με ευνοϊκές ρυθμίσεις και πωλήθηκαν σε άγνωστες τιμές. Επίσης πολλά προβλήματα προκύπτουν από δικαστικές προσφυγές οφειλετών προς τους διαχειριστές ενώ τα δάνεια τους έχουν πωληθεί σε άλλον διαχειριστή, με αποτέλεσμα ο οφειλέτες να βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον προηγούμενο διαχειριστή και ο νέος διαχειριστής να του ζητάει συμβιβασμό για ποσό το οποίο δεν έχει κριθεί δικαστικά νόμιμο ή όχι.
Να δίνονται στη δημοσιότητα τα ποσά που συμφωνήθηκαν μεταξύ διαχειριστών και πιστωτικών ιδρυμάτων για την αγορά των κόκκινων δανείων.
Άρθρο 21 Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων - Τροποποίηση άρθρου 146 ν. 4261/2014 «Άρθρο 146 Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων
Παράγραφος 2. Ο ειδικός εκκαθαριστής πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος υποχρεούται να ζητά, με αιτιολογημένο και εμπεριστατωμένο αίτημά του, τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, για τις ακόλουθες συναλλαγές:
Παράγραφος γ) Εκποιήσεις ακινήτων, οι οποίες γίνονται πάντοτε με πλειστηριασμό, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου, η δε έγκριση παρέχεται πριν από τον πλειστηριασμό και έχει ως αντικείμενο και την τιμή πρώτης προσφοράς. Σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής δεν απαιτείται, εάν η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι μικρότερη των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς ισούται τουλάχιστον με τα επτά δέκατα (7/10) της λογιστικής αξίας του ακινήτου.
Πρόταση ΣΕΚ
Η Επιτροπή πρέπει να ορίζει κριτήρια για τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου, για την οποία θα έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη των οργανώσεων των αγροτών, Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών - ΕΘΕΑΣ, Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας - Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε και για τους κτηνοτρόφους ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας - ΣΕΚ.
Άρθρο 21 Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων - Τροποποίηση άρθρου 146 ν. 4261/2014 «Άρθρο 146 Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων
Παράγραφος δ) Εκποιήσεις απαιτήσεων από δάνεια ή λοιπές πιστωτικές συμβάσεις, συμμετοχών, μετοχών, εταιρικών μεριδίων και ομολόγων. Σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής δεν απαιτείται, εάν η λογιστική αξία του εκποιούμενου στοιχείου είναι μικρότερη των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς ισούται τουλάχιστον με τα επτά δέκατα (7/10) της λογιστικής αξίας ή όταν πρόκειται για εισηγμένους τίτλους σε οργανωμένη αγορά. Όταν απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, η εκποίηση γίνεται με πλειστηριασμό, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει της παρ. 5, η δε έγκριση παρέχεται πριν από τον πλειστηριασμό και έχει ως αντικείμενο και την τιμή πρώτης προσφοράς.
Πρόταση ΣΕΚ
Η Επιτροπή πρέπει να εγκρίνει σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως ποσού και να εξασφαλίζεται η απαραίτητη συνεννόηση με τον οφειλέτη.
Προτείνουμε την προσθήκη άρθρου για τη νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των γεωργοκτηνοτρόφων, όπως και της γεωργοκτηνοτροφικής γης.