Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Παραμένει και στη νέα ΚΑΠ η συνδεδεμένη στα εσπεριδοειδή

08/06/2022 11:29 πμ
Η συνδεδεμένη ενίσχυση των εσπεριδοειδών παραμένει ως είχε για την περίοδο 2023 – 2027, με θετική εισήγηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η συνδεδεμένη ενίσχυση των εσπεριδοειδών παραμένει ως είχε για την περίοδο 2023 – 2027, με θετική εισήγηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αυτό γνωστοποιήθηκε, μεταξύ των άλλων, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, με τον αρμόδιο ΥπΑΑΤ, κ. Γιώργο Γεωργαντά, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννης Μαλτέζος και οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης και Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρος Βερούτης.

Ο υπουργός -παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΥπΑΑΤ Κώστα Μπαγινέτα-, πρόσθεσε σχετικά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ζητήσει από τον υπουργείο, αιτιολόγηση των εισηγήσεων για το εν λόγω θέμα, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος.

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, το πρόβλημα με τους εργάτες γης και από τον υπουργό ζητήθηκε να υπάρξει αφ’ ενός μεγαλύτερη ευελιξία για τους εργοδότες ως προς την πρόσληψη αλλοδαπών εργατών και αφ’ ετέρου έκδοση εγκυκλίων ώστε να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο, για όλη τη χώρα, η σχετική πολιτική.

Ακόμα, στο πλαίσιο της συνάντησης επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό η διάθεση -με απόφασή του της ίδιας ημέρας- 30.000.000 ευρώ για τα παγόπληκτα της Αργολίδας και της Λακωνίας, με την καταβολή να εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στην τρέχουσα ή το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην εν λόγω συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρόντες ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας Φώτης Δαμούλος, εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των χυμοποιών.

Σχετικά άρθρα
19/04/2024 11:26 πμ

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην χώρα μας με τα αδιάθετα πορτοκάλια, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να κάνουμε εισαγωγές πορτοκαλιών από Αίγυπτο σε χαμηλές τιμές που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί η εγχώρια παραγωγή.

Οι παραγωγοί ζητούν να υπάρξουν έλεγχοι στις εισαγωγές για υπολείμματα και να γίνει καμπάνια για αύξηση των εξαγωγών. Αλλιώς αν το ελληνικό κράτος θέλει να «στηρίξει» την οικονομία της Αιγύπτου τότε θα πρέπει παράλληλα να ενισχύσει τους Έλληνες παραγωγούς για την απώλεια εισοδήματος.

Ο κ. Γιάννης Καραγιάννης, παραγωγός εσπεριδοειδών πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορίνθου, «αυτή την περίοδο έχει «παγώσει» το εμπόριο πορτοκαλιών. Στην περιοχή έχουμε Μέρλιν αλλά είναι κυριολεκτικά στα αζήτητα. Τα προβλήματα ξεκινούν από τις εξαγωγές που δεν υπάρχει ενδιαφέρον λόγω του ανταγωνισμού από την Αίγυπτο.

Γίνονται όμως και εισαγωγές στην Ελλάδα από την Αίγυπτο και αυτό είναι εξωφρενικό να συμβαίνει σε μια χώρα που δεν μπορεί να απορροφήσει την εγχώρια παραγωγή. Έχουμε μεγάλη προσφορά και δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον. Δεν γίνονται κοπές και τα πορτοκάλια κινδυνεύουν να μείνουν άκοπα στα χωράφια».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Σκάλα Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μας λένε ότι το εμπόριο είναι ελεύθερο αλλά αυτό δεν ισχύει στην πράξη.

Έχουμε πολιτικές αποφάσεις που βάζουν εμπόδια στη διακίνηση των τροφίμων. Είχαμε τα προβλήματα από το ρώσικο εμπάργκο τώρα έχουμε τα προβλήματα από τις εισαγωγές χωρίς δασμούς των εσπεριδοειδών από τη βόρεια Αφρική.

Έρχονται ευρωεκλογές και ακούμε υποσχέσεις αλλά ρωτάμε τι κάνουν όλοι αυτοί όταν στην ΕΕ εισάγονται από τρίτες χώρες χωρίς ελέγχους για υπολείμματα.

Τους Έλληνες παραγωγούς πορτοκαλιών δεν τους απασχολεί αν δεν μπορούν οι Αιγύπτιοι να κάνουν εξαγωγές στην Ασία λόγω των Χούτι. Αν η Κομισιόν και η κυβέρνηση μας θέλουν να στηρίξουν τις εξαγωγές τη Αιγύπτου να προχωρήσουν και σε στήριξη των παραγωγών του ευρωπαϊκού νότου.

Επιτέλους οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της χώρας μας πρέπει να ξυπνήσουν δεν γίνεται να μένουν άκοπα τα πορτοκάλια μας πάνω στα δέντρα και να έχουμε τόσο υψηλό κόστος παραγωγής και διαβίωσης. Πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι εισαγωγές από Αίγυπτο και να αποζημιωθεί ο Έλληνας παραγωγός για τα προϊόντα του που δεν συγκομίζονται. Πρέπει να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα από την Κομισιόν. Αποζημιώση μέχρι 30 λεπτά το κιλό που είναι το κόστος διαβίωσης στην χώρα μας.

Αυτή την περίοδο στην Σκάλα η τιμή παραγωγού (καθαρά) στα πορτοκάλια Βαλέντσια είναι από 18 έως 20 λεπτά. Τα Νάβελ που έχουν μείνει είναι στα 20 έως 25 λεπτά. Στον χυμό έχει μειωθεί η τιμή του αλλά εκτιμώ ότι θα ανέβει ξανά γιατί κάνουν για χυμό τα Βαλέντσια και θα αυξηθεί η ζήτηση.

Όμως αδιάθετα μένουν και τα μανταρίνια. Τα Ορτανίκ αυτή την περίοδο για χυμό μικτά είναι στα 10 λεπτά, αυτό σημαίνει ότι αν αφαιρέσεις κοπτικά στον παραγωγό θα μείνουν 2 - 3 λεπτά. Τα νωπά Ορτανίκ για την καλή ποιότητα η τιμή παραγωγού είναι στα 11 λεπτά. Το πρόβλημα είναι ότι τα Ορτανίκ όσο μένουν στα δέντρα αυξάνει το μέγεθος και δεν τα θέλουν μεγάλα οι καταναλωτές.

Πρέπει το ΥπΑΑΤ να πάψει να είναι απλός παρατηρητής και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει καμπάνια προώθησης στο εξωτερικό για το ελληνικό πορτοκάλι. Ας πάψουν να δίνουν κονδύλια μόνο για τον τουρισμό πρέπει να κάνουν εκστρατείες προώθησης και για τα αγροτικά προϊόντα όπως κάνουν και οι Ισπανοί.

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024, που θα γίνουν στη Γαλλία και θα διαρκέσουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024. Θα πρέπει να διαφημίσουμε το ελληνικό πορτοκάλι σε όλη τη διάρκεια των αγώνων. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι και επιτέλους να λειτουργήσουν οι εμπορικοί ακόλουθοι και το διπλωματικό σώμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ καταγράφεται μειωμένη ροή εξαγωγής ελληνικών πορτοκαλιών, οι οποίες ανέρχονται σε 257.920 τόνους (έναντι 302.406 τόνων πέρσι) μειωμένες κατά -15% και μανταρινιών σε 135.549 τόνους (έναντι 154.232 τόνων την περίοδο 2022/23) μειωμένες κατά -12,1%.

Τα αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις καταναλωτικές αγορές ακόμη και τις βαλκανικές στην δε χώρα μας, από την αρχή του χρόνου, έχουν εισαχθεί 1.450 περίπου τόνοι, εκ των οποίων οι 1.350 από Αίγυπτο (ποικιλίας Βαλέτσια).

Σημειώνεται ότι βάσει στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ η τιμή εισαγωγής τους το Α δίμηνο του 2024 ανήρχετο σε 0,51 ευρώ/κιλό (231.048 ευρώ - 431,460 τόνοι).

Πληροφορίες μας πάντως αναφέρουν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει το αίτημα για απαίτηση εφαρμογής ψυχρής επεξεργασίας για όλα τα εισαγόμεννα εσπεριδοειδή από τρίτες χώρες. «Χαιρετίζουμε την είδηση ​​της πιθανής εφαρμογής αυτού του φυτοϋγειονομικού πρωτοκόλλου σε όλες τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από χώρες με παράσιτα καραντίνας υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την προστασία της φυτικής ασφάλειας της παραγωγής της ΕΕ και της Χώρας μας τονίζοντας την δημιουργία δίκαιων συνθηκών , την καθιέρωσης της αμοιβαιότητας, και της ισότητας στους φυτοϋγειονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas.

Τελευταία νέα
25/04/2024 09:50 πμ

Μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας υπήρξε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Κελέτση.

Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, στην συνάντηση συζητήθηκαν καίρια προβλήματα που αφορούν τον κτηνοτροφικό κλάδο και προβληματίζουν πολλούς κτηνοτρόφους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας είναι η μη καταβολή ακόμα των κοινοτικών ενισχύσεων που έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι τέλους του 2023. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας να έχουν πρόβλημα τόσο με το τάισμα των κοπαδιών όσο και την οικονομική επιβίωσή τους.

Καταθέσαμε επίσης στον υφυπουργό τους έντονους προβληματισμούς πολλών κτηνοτρόφων για τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με το μέτρο 5.2 το οποίο βλέπουμε να μην υλοποιείται.

Ένα ακόμη μεγάλο θέμα που θέσαμε είναι το θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές, εξοπλισμό και άλλα που στην θεομηνία Daniel υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Τέλος συζητήθηκε το θέμα των ελέγχων τόσο στην Φέτα όσο και στα αμνοερίφια κατά την τρέχουσα περίοδο του Πάσχα και τα προβλήματα που υπάρχουν από την έλλειψη κτηνιάτρων. Υπήρξε έντονη επισήμανση στον υφυπουργό ότι η υπομονή του κτηνοτροφικού κόσμου έχει εξαντληθεί και η άμεση λύση των προβλημάτων αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση του κλάδου.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφερόμενος στις πληρωμές τοποθετήθηκε λέγοντας ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις μαζί με την συνδεδεμένη θα γίνουν την Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου.

Σε ότι αφορά το μέτρο 5.2 ζήτησε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας τις οποίες θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες.

Στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους μας ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για την πληρωμή είναι για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Τέλος για τους ελέγχους τόνισε ότι συνεχίζονται τόσο στην φέτα όσο και στα αμνοερίφια.

Στην συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Δημήτρης Μπαλούκας, ο αντιπρόεδρος της επαρχίας Ελασσόνας Γιάννης Κουκόλης, τα μέλη Νίκος Παλάσκας και Γιάννης Μπαρδανίκας και ο τεχνικός σύμβουλος Γιάννης Κόκουρας.

24/04/2024 05:15 μμ

Συνεχόμενες εγκυκλίους έχουμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά κανείς δεν ενημερώνει τους παραγωγούς για τις πληρωμές. Στη Διαύγεια έχουμε δημοσιοποίηση δύο νέων εγκυκλίων από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πληρωμή Ενισχύσεων

Η πρώτη είναι μια νέα τροποποιητική απόφαση που αφορά την πληρωμή ενισχύσεων (η αρχική είχε δημοσιοποιηθεί στις 17 Απριλίου και η πρώτη τροποποιητική στις 22 Απριλίου).

Με την παρούσα απόφαση τροποποιείται το κεφάλαιο 4 «Ενεργός γεωργός».
Ενεργός γεωργός είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί γεωργική δραστηριότητα και που πληροί μία τουλάχιστον από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α. Γεωργοί που έλαβαν άμεσες ενισχύσεις έως και 5.000 € για το οικονομικό έτος των αιτήσεων 2022.
β. Γεωργοί, οι οποίοι/-ες έλαβαν για το οικονομικό έτος αιτήσεων 2022 άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 € και αποδεικνύουν ότι το ετήσιο ποσό των άμεσων ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων, που αποκτήθηκαν από μη γεωργικές δραστηριότητες κατά το φορολογικό έτος 2022.
γ. Γεωργοί, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι το εισόδημα που απέκτησαν από γεωργικές δραστηριότητες κατά το φορολογικό έτος 2022 είναι τουλάχιστον 10% έναντι των συνολικών εσόδων που απέκτησαν κατά το ίδιο φορολογικό έτος, ανεξαρτήτως της λήψης ή μη άμεσων ενισχύσεων κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος (2022).
δ. Δεν θεωρούνται ως «ενεργοί γεωργοί» όσοι λαμβάνουν ενισχύσεις άνω των 5.000 € και διευθύνουν εταιρείες που δεν έχουν κύριο στόχο τους τη γεωργία (αεροδρόμια, κάμπινγκ, ξενοδοχεία, γήπεδα, κτηματομεσιτικές εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα). Παρ’ όλα αυτά θεωρούνται ως «ενεργοί γεωργοί» οι γεωργοί που διευθύνουν τους παραπάνω τύπους επιχειρήσεων, εφόσον οι γεωργικές δραστηριότητες τους αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Επίσης στην ίδια απόφαση έχουμε αλλαγές στο κεφάλαιο 5.4 «Εθνικό Απόθεμα» που τροποποιείται ως εξής όσον αφορά στον νεοεισερχόμενο γεωργό:
Δεν κρίνονται δικαιούχοι εθνικού αποθέματος έτους 2023 γεωργοί νεαρής ηλικίας ή νεοεισερχόμενοι γεωργοί, οι οποίοι έχουν λάβει δικαιώματα βασικής ενίσχυσης ή αύξηση της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων τους στον περιφερειακό μέσο όρο του εθνικού Εγκύκλιος ΟΣΔΕ 2023 αποθέματος ως Φυσικά Πρόσωπα ή ως Νομικά Πρόσωπα ή για λογαριασμό κάποιου Νομικού Προσώπου (ως διαχειριστές) από το εθνικό απόθεμα τα έτη 2015 ή 2017 ή 2018 ή 2019 ή 2020 ή 2021 ή 2022.

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

Αυτόχθονες Φυλές

Στην επόμενη εγκύκλιο έχουμε οδηγίες για διαδικασίες έγκρισης πληρωμής της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».
Ο φάκελος πληρωμής, περιλαμβάνει τα ακόλουθα δικαιολογητικά ως εξής:

i) Συγκεντρωτική Κατάσταση Πληρωμής ανά παρτίδα, όπου πραγματοποιείται η αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης με τα συγκεντρωτικά στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν στο Ο.Π.Σ.Α.Α., στην οποία αναγράφεται το συνολικό ποσό της ενίσχυσης καθώς και οι
εφαρμοζόμενοι συμψηφισμοί με διαχωρισμό της εθνικής από την κοινοτική συμμετοχή.

ii) Αναλυτική Ονομαστική Κατάσταση Πληρωμής των δικαιούχων ενίσχυσης της παρτίδας. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού σελίδων είναι δυνατό να εκτυπωθούν μόνο η πρώτη και οι τελευταίες σελίδες, όπου θα φαίνονται το σύνολο των παραγωγών και όλοι οι λογαριασμοί γενικής λογιστικής.

iii) Αναλυτική κατάσταση δείγματος πληρωμών, ανά παρτίδα πληρωμής, στην οποία εμφανίζονται οι δικαιούχοι που περιλαμβάνονται στο δείγμα ελέγχου το οποίο παράγεται μηχανογραφικά από το Πληροφοριακό Σύστημα της Δράσης.

iv) Συγκεντρωτική κατάσταση ελέγχου (Check List) με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν υπογράφεται όπως ορίζεται στο σημείο ΣΤ. Με την κατάσταση αυτή βεβαιώνεται ότι για την πληρωμή λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:
1. Το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής της Δράσης
2. Τα αποτελέσματα του διενεργηθέντος κεντρικού μηχανογραφικού διοικητικού – διασταυρωτικού ελέγχου καθώς και του διασταυρωτικού ελέγχου των γεωχωρικών στοιχείων σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, όπως αποτυπώνονται στις σχετικές οθόνες του Πληροφοριακού Συστήματος
3. Τη Λίστα ελέγχου Δείγματος με τα αποτελέσματα του διοικητικού υπολογιστικού ελέγχου σύμφωνα με αναλυτική κατάσταση δείγματος πληρωμών.

v) Λίστες ελέγχων οι οποίες εκτυπώνονται από το Πληροφοριακό Σύστημα κάθε Δράσης και είναι οι παρακάτω:

  • Έκθεση Επιτοπίων Ελέγχων του έτους σε σύνολο χώρας, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Τεχνικών Ελέγχων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
  • Κατάσταση/ Έκθεση ελέγχου από τη βάση δεδομένων, σε σύνολο χώρας, με συγκεντρωτική αναφορά των αποτελεσμάτων του διενεργηθέντος κεντρικού μηχανογραφικού διασταυρωτικού ελέγχου των γεωχωρικών στοιχείων επί της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Τεχνικών Ελέγχων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
  • Βεβαίωση λειτουργίας και συντήρησης των Πληροφοριακών Συστημάτων υποστήριξης του Μέτρου υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Πληροφορικής του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
  • Κατάσταση από τη βάση δεδομένων, σε επίπεδο Π.Δ., με συγκεντρωτική αναφορ των αποτελεσμάτων του διενεργηθέντος κεντρικού μηχανογραφικού διασταυρωτικού ελέγχου, η οποία παράγεται από το Πληροφοριακό Σύστημα κάθε Δράσης.

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

Δηλώσεις

Ο κ. Αχιλλέας Τσαπραϊλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε την πρώτη πρόσκληση που δεν έχει πληρωθεί η προκαταβολή και η πληρωμή αναμένεται να γίνει με την εξόφληση. Στη δεύτερη πρόσκληση έχουν πληρώσει προκαταβολή αλλα δεν έχει πληρωθεί η εξόφληση.

Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα πληρωθούν τις αυτόχθονες φυλές οι κτηνοτρόφοι και το ΥπΑΑΤ δεν δίνει καμιά απάντηση. Οι εγκύκλιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούν τους ελέγχους και την γραφειοκρατία του προγράμματος. Ίσως να αφορούν και τη νομική κάλυψη των προϊσταμένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δεν έχουν όμως καμιά αξία όλα αυτά για τους εκτροφείς που δεν γνωρίζουν τι να κάνουν. Αν θα πρέπει να κάνουν αγορές ή όχι. Αυτή η έλλειψη προγραμματισμού και ρευστότητας έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί να προχωρούν στην σφαγή των ζώων τους».

24/04/2024 11:12 πμ

Έχει ανακοινωθεί αρκετές φορές από το ΥπΑΑΤ η πληρωμή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, που αφορούν συνδεδεμένες ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα και παλιές υποχρεώσεις βασικής (από το 2014 και μετά).

Από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ όμως υπάρχει «σιγή ασυρμάτου» για τις πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο ΑγροΤύπος γνωρίζει ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία Μεγάλη Δευτέρα και πάει η δισκέτα στην τράπεζα, οπότε - για να προλάβουν τις αργίες των τραπεζών - είναι πιθανόν να ξεκινήσει η πληρωμή των ενισχύσεων από Μεγάλη Τρίτη. Δεν υπάρχουν και πολλά χρονικά περιθώρια και είναι ευτυχής συγκυρία που φέτος έπεσε αργά το Πάσχα. Εκτίμηση είναι ότι όλοι θέλουν να έχουν μπει κάποια χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών τις ημέρες των γιορτών του Πάσχα γιατί η ύπαιθρος πνίγεται από την οικονομική ασφυξία των αγροτών.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για τις πληρωμές ανέφερε ότι:

  • Πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.
  • Επίσης πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
  • Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.
  • Προχωρεί ο έλεγχος των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ ούτως ώστε είτε να αποδεσμευθούν και να πληρωθούν άμεσα είτε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, όσα εξ αυτών διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που θεωρητικά είναι οι εύκολες πληρωμές έχουμε γράψει στον ΑγροΤύπο για τα προβλήματα στην καταγραφή των ποσοτήτων. Όσοι κατάφεραν να ανεβάσουν τις ποσότητες θα πληρωθούν. Οι υπόλοιποι θα περιμένουν να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για την καταγραφή ποσοτήτων για να λάβουν την ενίσχυση οι παραγωγοί σε επόμενη πληρωμή. Άρα δεν θα πληρωθούν την Μεγάλη Εβδομάδα όλο το ποσό των 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Με τους ελέγχους υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αυτό φαίνεται με την εγκύκλιο πληρωμής που βγήκε στη Διαύγεια στις 17/4/2024 και μετά λίγες ημέρες, στις 22 Απριλίου, βγαίνει νέα τροποποιητική και εξαφανίζεται η προηγούμενη. Η νέα απόφαση φέρνει λιγότερους ελέγχους άρα και πληρωμή με όσα δήλωσε ο καθένας, αυτό σημαίνει ότι οι σωστοί χάνουν.

Για τα Οικολογικά Σχήματα ακόμη δεν έχει ανοίξει το ΥπΑΑΤ τα χαρτιά του αν η περικοπή των ενισχύσεων θα είναι οριζόντια ή θα γίνει ανάλογα την κάθε δράση, οπότε θα πέσει κλάμα στα βιολογικά. Αυτό θα φανεί τελικά στην πληρωμή της Μεγάλης Εβδομάδας. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι αν η ενίσχυση που θα πάρουν θα καλύψει την δαπάνη ένταξης στη δράση ή όχι (οπότε θα έχουν και χασούρα). Πάντως το ΥπΑΑΤ επισημαίνει ότι δεν αναμένεται να πληρωθούν όλα τα Οικολογικά Σχήματα σε αυτή την πληρωμή, οπότε ούτε τα 425 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν όλα την Μεγάλη ΕΒδομάδα.

Τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023 - αν υπάρχουν στο ταμείο - κανείς δεν γνωρίζει γιατί δεν πληρώθηκαν.

Ο υπουργός λέει ότι υπάρχουν «δεσμευμένα» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 16.000 ΑΦΜ, από τα οποία τα 10.500 είναι στην Κρήτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού ΑΑΤ, θα πληρωθούν επίσης την Μεγάλη Εβδομάδα 2.500 ΑΦΜ που ήταν δεσμευμένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ακόμη θα πληρωθούν όσοι παραγωγοί είχαν καταφύγει στη δικαιοσύνη και έχουν δικαιωθεί αλλά δεν έχουν πληρωθεί.

Υπάρχει ακόμη και μια έρευνα για «ξεχασμένα» ΑΦΜ από το 2014 (τελικά και αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα).

Ανακοίνωση της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για τις πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ

Μια βδομάδα μόλις πριν από τις εξαγγελθείσες πληρωμές των αγροτών ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και αποδιοργάνωση. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι το γεγονός ότι για τα Οικολογικά Σχήματα, που αφορούν το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών (425 εκατ. €) ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει την τελευταία στιγμή τη σχετική εγκύκλιο πληρωμής.
Δεν είναι πολύς καιρός που ο κ. Αυγενάκης, όταν διόριζε στον ΟΠΕΚΕΠΕ τους πολιτικούς του φίλους από τη θητεία του στο Υπουργείο Αθλητισμού, δήλωνε ότι ο «Οργανισμός θα λειτουργήσει ξανά σωστά» και θα «επανέλθει η σχέση εμπιστοσύνης που είχε με τους αγρότες». Δυστυχώς η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ είναι ακόμα ζητούμενο ενώ οι πληρωμές των ενισχύσεων για τους περισσότερους αγρότες έχουν γίνει λαχείο με άγνωστη ημερομηνία κλήρωσης.
Η κανονικότητα στις πληρωμές των ενισχύσεων και η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι βασική προϋπόθεση για την βιωσιμότητα του αγροτικού μας τομέα. Για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητο να ηττηθεί η κυβέρνηση της αλαζονείας, της προχειρότητας και της ασχετοσύνης στις ερχόμενες εκλογές του Ιουνίου.

19/04/2024 01:59 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με μια διπλωματική ανακοίνωση, που θα τη ζήλευε και το Υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζει ότι δεν φέρει ευθύνη για την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων που θα γίνουν πριν το Πάσχα.

Έκλεισε το σύστημα για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και όσοι κατάφεραν να ανεβάσουν τις ποσότητες θα πληρωθούν.

Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος, σε άρθρο του, στις 17/04/2024 (τελευταία ημέρα της προθεσμίας), είχε αναφερθεί στα προβλήματα με τις εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023.

Από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται ότι όσοι κατάφεραν να καταχωρίσουν τις ποσότητες θα πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στην πληρωμή πριν το Πάσχα.

Για τους υπόλοιπους, που δεν θα πάρουν τα χρήματα, θα ανοίξει ξανά την πλατφόρμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταχώριση ποσοτήτων και θα υπάρξει και δεύτερη πληρωμή στο μέλλον.

Πάντως την ευθύνη στα λάθη - που θα γίνουν - θα την έχουν οι φορείς και όχι ο Οργανισμός πληρωμών, τονίζει η διοίκηση.

Αυτό που καταφέραμε να δούμε στη νέα ΚΑΠ είναι να γίνεται πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε δύο δόσεις.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι, μετά και την πάροδο της τελευταίας παράτασης που είχε δοθεί, η εφαρμογή καταχώρισης παραδόσεων ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα έχει κλείσει, προκειμένου ο Οργανισμός να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην πληρωμή των δικαιούχων πριν το Πάσχα, όπως έχει ανακοινωθεί.

Παρ’ όλο που η σχετική διαδικασία είχε ανακοινωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 21/2/2024, υπήρξαν φορείς που δεν ενήργησαν έγκαιρα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη εφαρμογή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί- πελάτες τους, με ευθύνη των φορέων, να μη δύνανται να λάβουν την δικαιούμενη ενίσχυση στην επικείμενη πληρωμή.

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αίσθημα ευθύνης προς τους παραγωγούς, συνυπολογίζοντας τα νέα δεδομένα, ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει τη διεκπεραίωση των προβλεπόμενων διαδικασιών, προκειμένου αυτοί να λάβουν τις σχετικές προσβάσεις και να καταχωρίσουν τις εκκρεμείς παραδόσεις, σε χρόνο που θα ανακοινωθεί από τον Οργανισμό, για να λάβουν την ενίσχυση οι παραγωγοί σε επόμενη πληρωμή.

Και τούτο γιατί οποιαδήποτε νέα παράταση θα προκαλούσε καθυστερήσεις στις πληρωμές όσων ήδη έχουν προβεί, εντός των προβλεπομένων προθεσμιών, στις αναγκαίες καταχωρίσεις».

19/04/2024 12:23 μμ

Με επιτυχία και σημαντική προσέλευση μελών απ’ όλη τη χώρα, διεξήχθη χθες, Πέμπτη (18 Απριλίου 2024), η 3η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΘΕΑΣ.

Ειδικότερα, με την παρουσία τους τίμησαν τη Γενική Συνέλευση ο υπουργός Επικρατείας, κ. Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γιώργος Στρατάκος, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανόλης Χνάρης, ο κ. Χαράλαμπος Κασίμης ως εκπρόσωπος από τη Νέα Αριστερά, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης, τα ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, κ.κ. Άλκης Αλεξάνδρου και Ιωάννης Χανιωτάκης, εκπρόσωποι από τις Διεπαγγελματικές Βάμβακος & Ρυζιού, από την ΚΕΟΣΟΕ και ο Πρόεδρος της ΟΣΕΓΟ, κ. Μιχάλης Τζελέπης.

Αφού διαπιστώθηκε η αυξημένη απαρτία των μελών της ΕΘΕΑΣ, ξεκίνησαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, όπου μετά από ψηφοφορία εξελέγησαν Πρόεδρος της Γ.Σ. ο κ. Ιάκωβος Βαλέρης, Αναπληρωτής Πρόεδρος, ο κ. Βλάσσης Τσιόγκας και Γραμματέας, η κα. Δήμητρα Παναγιωτοπούλου, καθώς η Εφορευτική Επιτροπή και οι ψηφολέκτες.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς παρουσίασε την εισήγησή του και ανέλυσε τα πεπραγμένα της Διοίκησης 2023 και έθεσε τους επόμενους στόχους της ΕΘΕΑΣ για τη φετινή χρονιά. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η περασμένη χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σημειώνοντας πως από τα προβλήματα της εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, τις γεωπολιτικές αναταράξεις, την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης δημιουργήθηκαν τεράστια και πολλαπλά ζητήματα στον αγροτικό τομέα, τα οποία οδήγησαν τους αγρότες σε μεγάλες κινητοποιήσεις ανά τη χώρα, για να υποστηρίξουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η ΕΘΕΑΣ στάθηκε στο πλευρό των παραγωγών με μια σειρά παρεμβάσεων και συναντήσεων με επίσημους φορείς, υπουργεία, αλλά και με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, μαχόμενη και αγωνιζόμενη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αγροτών, με δράσεις που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως Οικολογικά Σχήματα, ΑΠΕ, Κόκκινα Δάνεια, Ταμείο Ανάκαμψης, Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές κ.α.

Όσον αφορά δε, την προσπάθεια στήριξης των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, που καταβλήθηκε από πλευράς της ΕΘΕΑΣ, ο Προέδρος μίλησε για την ίδρυση της εξαγωγικής εταιρείας και τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού μέσω της λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Κλείνοντας, την εισήγησή του αναφέρθηκε στις προοπτικές και στους στόχους για το 2024, που στρέφονται στην ενδυνάμωση του συνεταιριστικού τομέα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε, ο κ. Μάκης Βορίδης, δημιουργός και αρωγός στην ίδρυση της ΕΘΕΑΣ και υποστηρικτής των δράσεων της Οργάνωσης, ο οποίος μίλησε για τις χρήσιμες παρεμβάσεις, που γίνονται από πλευράς της κυβέρνησης στο πλαίσιο των εφαρμοστικών αποφάσεων της Νέας ΚΑΠ 2023 και στάθηκε κυρίως στο μείζον θέμα των Κόκκινων Δανείων, το οποίο κρατά «δεσμευμένους» παραγωγικούς Συνεταιρισμούς της χώρας, αναφέροντας ότι πλέον έχουν δρομολογηθεί σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ μια σειρά ενεργειών προς τη διευθέτηση και την επίλυση του εν λόγω ζητήματος.

Ακολούθως, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, κ.κ. Βασίλης Κόκκαλης, Μανόλης Χνάρης και Χαράλαμπος Κασίμης τοποθετήθηκαν από το βήμα και εξέφρασαν προς τα κυβερνητικά στελέχη και τους εκπροσώπους των Συνεταιρισμών τις απόψεις τους επί των τρεχόντων ζητημάτων στον αγροτικό τομέα.

Κατόπιν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης εκφράζοντας αρχικά την ικανοποίησή του για το πνεύμα συνεργασίας, που υπάρχει μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και της ΕΘΕΑΣ, τόνισε τη σημασία στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργατικότητας στην Ελλάδα. Ανακοίνωσε δε, ότι θα γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων με στόχο την ενίσχυση του θεσμού. Οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν τη διευκόλυνση ίδρυσης, εκπροσώπησης και προώθησης των θέσεών τους σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ.

Στη βάση της ειλικρινούς και ισχυρής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με στόχο την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι:

  • Συμφωνήθηκε η ίδρυση κοινής Επιτροπής ΥΠΑΑΤ – ΕΘΕΑΣ για τη διαβούλευση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της συνεταιριστικής νομοθεσίας.
  • Θα ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος της ΕΘΕΑΣ με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ στα Δ.Σ. οργανισμών που εποπτεύει το ΥΠΑΑΤ.
  • Θα στηριχθεί η συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ από το ΥΠΑΑΤ σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και οργανώσεις, καθώς «είναι κοινός στόχος η ενίσχυση της φωνής των Ελλήνων παραγωγών στην ΕΕ και παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο, η εγγραφή της ΕΘΕΑΣ στην COGECA είναι μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Προ των ευθυνών τους απέναντι στο σύνολο των αγροτών της χώρας, έθεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΘΕΑΣ, αναφερόμενος στις άμεσες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ στην τρέχουσα περίοδο, ώστε να γίνει πιο λειτουργική και ωφέλιμη για τους παραγωγούς.

Παράλληλα ο υπουργός προχώρησε σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις:
Είπε ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα «Απόλλων» που θα αφορά αποκλειστικά τον πρωτογενή τομέα, ώστε μέσα από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Ανήγγειλε τη ριζική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς και γενικότερα στα συνεργατικά σχήματα, αλλά και να εξαλειφθούν προβλήματα, γραφειοκρατικά και άλλα, που ακόμη αποτελούν τροχοπέδη στην ενίσχυση του συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα.

Ποιόν δουλεύετε;

Ο ΥπΑΑΤ ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το ζήτημα των αλλαγών στην ΚΑΠ. Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι ενώ έκαναν μαχητικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων προκειμένου να κερδίσουν ψήφους, όταν το ζήτημα ήλθε, την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, οι μεν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απόντες ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου ψήφισε κατά, δηλώνοντας εκ των υστέρων ότι έκανε λάθος.

«Ποιόν δουλεύετε;», ρώτησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. «Αν λέτε ότι αγαπάτε τους αγρότες, πρέπει να βάλετε πλάτη. Όποιος αγαπά, αγαπά», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πιέσουν τις ευρωομάδες τις οποίες ανήκουν να στηρίξουν, αν συμφωνούν στις τρεις βασικές αλλαγές που έχει προτείνει η Ελλάδα και υιοθέτησε ήδη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Βγάλτε συμπεράσματα για το ποιοι στηρίζουν πραγματικά τους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία στα περιβαλλοντικά σχήματα, ενώ, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς για μια ακόμη φορά είπε ότι «δεν νοείται περιβάλλον χωρίς πρωτογενή τομέα και πρωτογενής τομέας χωρίς περιβάλλον» και τον κάλεσε να στηρίξει το κόμμα του στην ΕΕ τη συγκεκριμένη θέση.

Οι τρεις προτάσεις που εκκρεμούν και για τις οποίες ο ΥπΑΑΤ ζήτησε τη στήριξη των κομμάτων και των ευρωομάδων στις οποίες ανήκουν, είναι:

  • Η βελτίωση των οικολογικών σχημάτων. Στην Ελλάδα εφαρμόζονται 33 με ό,τι διοικητικό βάρος προσθέτουν στους αγρότες.
  • Το 2% της ΚΑΠ που αναλογεί σε κάθε χώρα να μπορεί να διατίθεται, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής σε περιπτώσεις θεομηνιών, όπως η Daniel.
  • Η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από πυλώνα σε πυλώνα ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα. «Αν δεν το επιτύχουμε κανένα κράτος – μέλος δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που δικαιούται», είπε.

Παράλληλα θύμισε ότι σε συνεργασία με τις χώρες του EUMED-9 και του ΕΛΚ επετεύχθη:

  • Η εξαίρεση από την αγρανάπαυση με οφέλη για 127.000 Έλληνες παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα και έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν σε αυτό αλλά και να καλλιεργήσουν τις συγκεκριμένες εκτάσεις που ξεπερνούν το 1,5 εκατ. στρέμματα.
  • Απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν σε οικολογικά σχήματα για καλλιέργειες κάτω 100 στρεμμάτων.
  • Υιοθετήθηκαν και οι έξι τεχνικές αλλαγές που είχε προτείνει η χώρα μας τον Δεκέμβριο.

Σύγχρονο συνεργατικό πλαίσιο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου των συνεταιρισμών, θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, με την οποία έχει συμφωνηθεί η σύσταση κοινής Επιτροπής, η οποία θα παραδώσει τις προτάσεις της εντός διμήνου. Και επισήμανε ότι «αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση να δημιουργήσουμε μαζί ένα θεσμικό πλαίσιο για τον πρωτογενή τομέα που να καθιστά αυτονόητα τα προτερήματα της συνεργασίας, και να λειτουργεί σαν εργαλείο για όλους εσάς που θέλετε να πετύχετε περισσότερα και καλύτερα μαζί».
Όπως εξήγησε ο ΥπΑΑΤ, βάση της διαβούλευσης με την ΕΘΕΑΣ για τη δημιουργία του νέου θεσμικού πλαισίου, θα είναι η επικαιροποιημένη μελέτη της διαΝΕΟσις, με στόχο ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για το συνεργατικό κίνημα και την κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν στους συνεταιρισμούς.

Συνεργασία με ΕΘΕΑΣ

Επίσης στο πλαίσιο στήριξης της συνεργατικότητας ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, με στόχο την ενίσχυση του θεσμού. Οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν την διευκόλυνση ίδρυσης, εκπροσώπησής του, προώθησης των θέσεών του και συνεργασίας με το ΥΠΑΑΤ.
Στη βάση της ειλικρινούς και ισχυρής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ο υπουργός σημείωσε ότι:
Έχει συμφωνηθεί η ίδρυση κοινής Επιτροπής ΥΠΑΑΤ – ΕΘΕΑΣ για τη διαβούλευση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της συνεταιριστικής νομοθεσίας.
Η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της ΕΘΕΑΣ με νέο νόμο που προβλέπει την συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ στα Δ.Σ. οργανισμών που εποπτεύει το ΥΠΑΑΤ. – Ήδη συμμετέχετε σε κάποιους φορείς όπως για παράδειγμα στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στήριξη της συμμετοχής της ΕΘΕΑΣ σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και οργανώσεις καθώς «είναι κοινός μας στόχος η ενίσχυση της φωνής των Ελλήνων παραγωγών στην ΕΕ και παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο, η εγγραφή της ΕΘΕΑΣ στην COGECA είναι μεγάλης σημασίας για την χώρα μας».

Ο υπουργός εξήρε τη μέχρι σήμερα συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ. Υπενθύμισε ότι ιδρύθηκε το 2020 με πρωτοβουλία του τότε ΥπΑΑΤ Μάκη Βορίδη, και αναφέρθηκε στη συμβολή της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών σε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη χώρα, όπως:

  • Την ίδρυση της εξαγωγικής εταιρίας σας που στηρίζει τις εξαγωγές των ελληνικών συνεταιριστικών σχημάτων και
  • Την συμμετοχή σας με καίριες προτάσεις στην διαδικασία εθνικής διαβούλευσης για την τροποποίησης και απλοποίησης της ΚΑΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και του ΣΣ ΚΑΠ, υπενθυμίζοντας ότι οι πέντε από τις 19 προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα, είναι προτάσεις της ΕΘΕΑΣ.

Πληρωμές πριν το Πάσχα

Ο ΥπΑΑΤ στην ομιλία του αναφέρθηκε και σε τρέχοντα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα:
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι θα δοθούν περισσότερα από 700 εκατ. σε πληρωμές ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν ο Πάσχα – μεταξύ των οποίων 425 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις στα Οικολογικά σχήματα
Για τους ελέγχους είπε ότι στα γαλακτοκομικά και στα οπωροκηπευτικά «έχουν βρεθεί μαργαριτάρια». Τόνισε ότι οι έλεγχοι στα συγκεκριμένα προϊόντα θα συνεχισθούν, όπως και στο μέλι και λάδι και θα ενταθούν εν όψει Πάσχα και σε προϊόντα όπως το κρέας και τα αυγά.
Σε ό,τι αφορά στα Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια είπε ότι αποτελούν το πρώτο βήμα για την ίδρυση Αγροτικών Επιμελητηρίων. Θετική στάση ως προς την σύσταση Αγροτικών Τμημάτων έχουν λάβει 45 επιμελητήρια, εκ των οποίων 22 έχουν ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες σύστασης.

18/04/2024 11:45 πμ

Υπογραφή πήρε από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ η εγκύκλιος που καθορίζει τη διαδικασία έγκρισης των πληρωμών των άμεσων ενισχύσεων (Αποσυνδεδεμένων και Συνδεδεμένων, αλλά και των ειδικών μέτρων στήριξης στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου), στο πλαίσιο της νέα ΚΑΠ.

Ουσιαστικά καθορίζονται οι σχετικοί έλεγχοι και η διαδικασία που θα ακολουθήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι να γίνουν οι πληρωμές (συνδεδεμένες, οικολογικά σχήματα κ.α.), που όπως έχει εξαγγείλει το ΥπΑΑΤ αναμένονται πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το ποσοστό του δειγματοληπτικού ελέγχου των αιτήσεων πρέπει να είναι 1‰.

Σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτές που ορίζονται να πραγματοποιήσουν το διοικητικό και υπολογιστικό έλεγχο προβαίνουν σε δειγματοληπτικό έλεγχο, προς επιβεβαίωση του ορθού υπολογισμού του ποσού πληρωμής των εγκεκριμένων αιτήσεων και συμπληρώνουν και υπογράφουν την λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν.

Ειδικότερα, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει την ΕΑΕ και τις σχετικές «οθόνες» επιλέγεται η Περιφερειακή Ενότητα ή Δ.Α.Ο.Κ. και πραγματοποιείται έλεγχος σύμφωνα με τα παρακάτω:

1. Μέσα από το αρχείο των πληρωμών καθορίζεται με τυχαία δειγματοληψία το ποσοστό του δειγματοληπτικού ελέγχου των αιτήσεων των γεωργών, το οποίο πρέπει να είναι 1‰.

2. Ακολούθως, από το λογισμικό της εφαρμογής, καθορίζεται μηχανογραφικά με τυχαία δειγματοληψία το δείγμα των προς έλεγχο παραγωγών το οποίο εκτυπώνεται σε κατάσταση δείγματος ελέγχου υπό μορφή αναλυτικής κατάστασης πληρωμής.

3. Ο ένας ελεγκτής προβαίνει στον έλεγχο του συνόλου του δείγματος, ενώ ο δεύτερος σε δειγματοληπτικό έλεγχο του 10% των ελεγχθέντων δικαιούχων από τον πρώτο ελεγκτή.

4. Στη συνέχεια συμπληρώνεται και υπογράφεται από τους δύο ελεγκτές η λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου

5. Εκτυπώνεται η πρώτη και η τελευταία σελίδα της αναλυτικής κατάστασης πληρωμής

6. Εκτυπώνεται η συγκεντρωτική κατάσταση πληρωμής

Η Δ/νση Πληροφορικής μεριμνά για: την εκτύπωση της πρώτης και τελευταίας σελίδας της αναλυτικής κατάστασης πληρωμής καθώς και της συγκεντρωτικής κατάστασης πληρωμής.

Στη συνέχεια ο φάκελος πληρωμής πλήρως συμπληρωμένος διαβιβάζεται στη Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων για την έκδοση των σχετικών εντολών πληρωμής και στη συνέχεια την πίστωση των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων.

17/04/2024 04:37 μμ

Μια καταστροφική χρονιά αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί λεμονίων στην Ισπανία, αφού μεγάλο μέρος της παραγωγής παραμένει ασυγκόμιστο στα δέντρα λόγω χαμηλών τιμών και μειωμένου εμπορικού ενδιαφέροντος.

Πρόσφατα έγινε συνάντηση εκπροσώπων από την Ένωση Μικροκαλλιεργητών και Κτηνοτρόφων (UPA) με τον Υπουργό Γεωργίας Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας κ. Luis Plana και στελέχη του υπουργείου.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών τόνισαν στον υπουργό ότι έχουν απομείνει ασυγκόμιστα 400 εκατομμύρια κιλά (400.000 τόνοι) λεμονιών στα δέντρα λόγω έλλειψης εμπορικού ενδιαφέροντος και μειωμένων τιμών.

Όπως δήλωσε στον υπουργό ο επικεφαλής του τομέα λεμονιών της UPA, Antonio Moreno, τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξαν πολλές νέες φυτεύσεις στην χώρα, οι οποίες «ενθαρρύνθηκαν» από την σταθερή τιμή παραγωγού και την αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές.

Όμως όταν οι νέες φυτείες μπήκαν στην παραγωγική διαδικασία είχαν σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουν «κορεσμό» στην εγχώρια αγορά και στις εξαγωγές.

Η UPA ζητάει να ενεργοποιηθεί ένα μέτρο απόσυρσης του προϊόντος, ενώ παράλληλα να υπάρξει τροποποίηση για τα προγράμματα των Ομάδων Παραγωγών η οποία να μην ενθαρρύνει τις νέες φυτεύσεις.

Ακόμη κατατέθηκε αίτημα στην Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) να αυξήσει τους ελέγχους στις συμβάσεις των λεμονοπαραγωγών με στόχο να αποτρέψει συμβόλαια σε τιμές κάτω του κόστους καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τους Ισπανούς εκπροσώπους των αγροτών το κόστος παραγωγής στα λεμόνια υπολογίζεται στα 25 λεπτά το κιλό, ενώ σήμερα στο χωράφι οι παραγωγοί πουλάνε στα 8 λεπτά το κιλό.

Ακόμη ζητάνε αύξηση των ελέγχων στις εισαγωγές λεμονιών της χώρας, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τη Νότια Αφρική και την Αργεντινή.

Επίσης οι Ισπανοί αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα λεμόνια που εισάγονται από το Μαρόκο και την Αίγυπτο, τα οποία συγκομίζονται την ίδια εποχή με τα ισπανικά λεμόνια και πωλούνται σε χαμηλές μη ανταγωνιστικές τιμές.

17/04/2024 03:03 μμ

Με προβλήματα λειτουργούν οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023.

Ακόμη και σήμερα Τετάρτη (17/4), που είναι η τελευταία ημέρα της παράτασης που έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις καταχωρήσεις στην Εφαρμογή Συνδεδεμένων Καθεστώτων του 2023, υπάρχει πρόβλημα στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στον ΑγροΤύπο, έχουμε προβλήματα στην ταυτοποίηση των ΑΦΜ του φορέα με το προϊόν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουν καταχωρηθεί τιμολόγια στην πλατφόρμα και αυτά θα φανούν με την πληρωμή.

Επίσης έχουν αργήσει να δώσουν κωδικούς στους συνεταιρισμούς που αγόρασαν προϊόντα από τα μέλη τους και στη συνέχεια τα πωλούν σε εμπόρους.

Συγκεκριμένα σήμερα μεσημέρι Τετάρτης κάποιοι συνεταιρισμοί πήραν κωδικούς και θα πρέπει να περάσουν τα τιμολόγια την τελευταία στιγμή, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει χρονικά.

Το πρόβλημα είναι ότι βιάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ να κλείσουν την πλατφόρμα για να προχωρήσουν οι πληρωμές. Από την άλλη όμως αν δεν περάσουν τα τιμολόγια θα υπάρξουν προβλήματα με τους δικαιούχους της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Θυμίζουμε μέχρι σήμερα γίνεται καταχώρηση ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα σε:
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΒΡΩΣΙΜΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΗΛΩΝ

17/04/2024 11:18 πμ

Σαν οικονομική ανάσα περιμένουν οι παραγωγοί την πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ πριν το Πάσχα για να καλύψουν τα έξοδα της καλλιέργειας και της εκτροφής.

Με εντολές από ΥπΑΑΤ δουλεύουν διπλοβάρδιες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους για να προχωρήσουν οι πληρωμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Όπως υποστηρίζουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλα θα είναι έτοιμα τη Μεγάλη Δευτέρα ώστε να βγει η πληρωμή για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Όσον αφορά το κονδύλι των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα δεν θα καταβληθεί όλο το ποσό. Κάποια που θα βγουν από αλγόρυθμο θα μπορούν να πληρωθούν μέσα την Μεγάλη Εβδομάδα. Τα υπόλοιπα πάνε για μετά το Πάσχα.

Ωστόσο είναι δύσκολο να πληρωθούν πριν το Πάσχα τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.

16/04/2024 12:35 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι νόμιμοι κληρονόμοι των αποβιώσαντων δικαιούχων, οι οποίοι κατά τον χρόνο κληρονομικής διαδοχής είχαν την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και δεν είχαν λάβει ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), να καταθέσουν σχετική αίτηση, έως 22/04/2024 για να τις πάρουν.

Οι νεκροί δικαιώθηκαν αλλά οι ζωντανοί που μεταβίβασαν στα παιδιά τους τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έχασαν τις ενισχύσεις στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ένας από αυτούς είναι και ο Γιάννης Ντούρμας, είναι χοιροτρόφος από την Εύβοια. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο «εμείς δεν απεβιώσαμε αλλά μεταβιβάσαμε στο παιδί μας την εκτροφή αλλά δεν μας έβαλε το ΥπΑΑΤ στο νόμο 5087/2024 για πληρωμή ενισχύσεων.

Επίσης λόγω της μεταβίβασης δεν εντάχθηκα στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ενώ είχα δηλώσει σφαγές και έκανα το ΟΣΔΕ του 2020.

Παρά τα χρέη που δημιουργήθηκαν από το Ουκρανικό δεν κατάφερα να λάβω καμιά ενίσχυση μέχρι σήμερα».

16/04/2024 09:57 πμ

Στο παλιό πρασίνισμα της προηγούμενης ΚΑΠ οι αγρότες ήξεραν το ποσό της ενίσχυσης κάθε χρόνο και πληρώνονταν κάθε τελευταίο μήνα του έτους.

Με τα Οικολογικά Σχήματα οι αγρότες φτάσαμε στον Απρίλιο και ακόμη οι αγρότες δεν γνωρίζουν την ενίσχυση που θα εισπράξουν.

Κατόπιν της πρόσφατης συνάντησης των μελών του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ με τον ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη και σε συνέχεια των προτάσεων της ΕΘΕΑΣ για την απλοποίηση της νέας ΚΑΠ, χθες Δευτέρα (15/04), η Οργάνωση απέστειλε έγγραφο, προς το Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με προτάσεις για την αποφυγή στρεβλώσεων κατά την επικείμενη πληρωμή των οικολογικών σχημάτων.

Όπως υποστηρίζει η ΕΘΕΑΣ, το ζητούμενο είναι ο προϋπολογισμός και οι τιμές ενίσχυσης για κάθε ένα από τα οικολογικά σχήματα να γίνουν γνωστά στους παραγωγούς νωρίτερα από την ημερομηνία πληρωμής, τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Έτσι, θα μπορέσουν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν τις καταχρηστικές συμβάσεις ή εκχωρήσεις, οι οποίες είναι επαχθείς και προκαλούν απώλεια ενισχύσεων και συνεπώς αδικαιολόγητο κόστος.

Μάλιστα αναφέρει ότι είχαμε γράψει σε άρθρο του ΑγροΤύπου ότι φέτος πάνω από 40 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος για αγρότες και κτηνοτρόφους από καταχρηστικές χρεώσεις, δήθεν συμβουλών κατά την απλή συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023. Αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί από τους δικαιούχους παραγωγούς για να το εισπράξουν οι μεσάζοντες.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Σε συνέχεια της σύσκεψης, που διεξήχθη στις 9/4/2024 στο ΥπΑΑΤ με το ΔΣ της ΕΘΕΑΣ και κατόπιν των θεμάτων που συζητήθηκαν, σας αποστέλλουμε τις προτάσεις μας που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις επικείμενες πληρωμές των οικολογικών σχημάτων του έτους 2023, μετά τη διαπίστωση της υπέρβασης κατά 550 εκατ. ευρώ περίπου του διατιθέμενου προϋπολογισμού των 425 εκατ. ευρώ. Στόχος αυτής της παρέμβασης μας είναι να αποφευχθεί:

I. Η άνιση μεταχείριση μεταξύ των παραγωγών, η οποία δημιουργεί σε μια περίοδο ιδιαιτέρων δυσκολιών, ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού με την κατανομή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

II. Η δημιουργία ζημιών σε παραγωγούς που επένδυσαν ή προέβησαν σε σημαντικά έξοδα, εμπιστευόμενοι τη διαδικασία επιλογής των οικολογικών σχημάτων, με βάση τις αρχικές προβλεπόμενες ενδεικτικές τιμές ενίσχυσης, που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο ΣΣ ΚΑΠ (Κομφούζιο, βιοδιεγέρτες, ειδικά λιπάσματα αργής διάσπασης, δακοπαγίδες κλπ.)

III. Η αδικαιολόγητη αφαίρεση πάνω από 40 εκατ. ευρώ από τους δικαιούχους από καταχρηστικές χρεώσεις, δήθεν συμβουλών κατά την απλή συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, για τις οποίες οι παραγωγοί ήδη είχαν καταβάλει το κόστος κατά την υποβολή των δηλώσεων.

Για να αποφευχθούν τα παραπάνω, προτείνουμε τα ακόλουθα που πρέπει κατά τη γνώμη μας να ληφθούν υπόψη από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, τη Διαχειριστική Αρχή και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά τη διαδικασία προσαρμογής των απαιτήσεων των αιτημάτων στον υπάρχοντα προϋπολογισμό και συγκεκριμένα:

1) Ισόρροπη κατανομή των οικολογικών ενισχύσεων στις τρεις αγορανομικές περιφέρειες, δενδρώδεις- πολυετείς, αρόσιμες-ετήσιες και βοσκότοποι, ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση των ενισχύσεων σε μια αγορανομική περιφέρεια. Ως εκ τούτου, οι συμβουλές για πλειοδοσία πολλαπλών αιτημάτων οικολογικών σχημάτων ασύμβατων μεταξύ τους λόγω εσφαλμένων συμβουλών πρέπει να θεραπευτούν.

2) Τα οικολογικά σχήματα εισήχθησαν για να βοηθήσουν τους παραγωγούς, ώστε κατά την εφαρμοζόμενη παραγωγική διαδικασία γεωργικών προϊόντων, να βελτιώσουν την εφαρμοζόμενη πρακτική και να έχουν καλύτερο οικολογικό αποτύπωμα. Ως εκ τούτου, η απουσία ελάχιστης συσχέτισης των οικολογικών σχημάτων με την παραγωγή εκτός των περιοχών οικολογικής εστίασης πρέπει να διερευνηθεί.

3) Οι παραγωγοί που προέβησαν σε δαπάνες δεν μπορούν να λάβουν ενισχύσεις μικρότερες των δαπανών, όταν αυτές είναι εντός των αρχικών ενδεικτικών τιμών ενίσχυσης. Κατά τους υπολογισμούς του ύψους ενίσχυσης, τα παραστατικά δαπανών θα πρέπει να αναζητηθούν π.χ μέσω της ΑΑΔΕ, ώστε αυτοματοποιημένα να γίνουν ενδεικτικοί έλεγχοι.

4) Οι πιστοποιήσεις ειδικά του μέτρου 9, θα πρέπει να αξιολογηθούν ιδιαίτερα αφού έχει αναγνωρισθεί το πρόβλημα, τόσο της τήρησης των ελάχιστων απαιτήσεων και της έκδοσης των πιστοποιητικών, όσο και της εφαρμοζόμενης παραγωγικής διαδικασίας.

5) Ο προϋπολογισμός και οι τιμές ενίσχυσης για κάθε ένα από τα οικολογικά σχήματα, είναι σημαντικά και θα πρέπει να γίνουν γνωστά στους παραγωγούς νωρίτερα από την ημερομηνία πληρωμής τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Έτσι, οι παραγωγοί θα μπορέσουν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν τις καταχρηστικές συμβάσεις ή εκχωρήσεις οι οποίες είναι επαχθείς και προκαλούν απώλεια ενισχύσεων και συνεπώς αδικαιολόγητο κόστος».

15/04/2024 10:40 πμ

Ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκης, κατάλαβε ότι το έργο του στο υπουργείο θα κριθεί από τις πληρωμές των ενισχύσεων.

Από την άλλη ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι λόγω πληθώρας αιτήσεων δίνει παράταση στις καταχωρήσεις στην Εφαρμογή Συνδεδεμένων Καθεστώτων για το έτος ενίσχυσης 2023 έως και την Τετάρτη (17/4/2024)

Ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού φορέων που εκδήλωσε ενδιαφέρον να εγγραφεί στο Μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ και να αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή Συνδεδεμένων ενισχύσεων έτους 2023 τις τελευταίες δύο ημέρες, αλλά και πληθώρας αιτημάτων φορέων, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία ολοκλήρωσης των καταχωρίσεων μέχρι την τεθείσα καταληκτική ημερομηνία, σας ενημερώνουμε ότι:
οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023. Ειδικότερα:

  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΒΡΩΣΙΜΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΗΛΩΝ

θα παραμείνουν ανοικτές προς καταχώριση έως και την Τετάρτη (17/4/2024) και παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την τήρηση των ημερομηνιών και ολοκλήρωση των εργασιών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εγκαίρως οι προγραμματισθείσες πληρωμές των εν λόγω συνδεδεμένων ενισχύσεων, χωρίς καθυστέρηση».

Η παράταση κάνει πιο δύσκολους τους ελέγχους και πάει πίσω τις πληρωμές που αναμένεται να γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα (με την ελπίδα να είναι ανοικτές οι τράπεζες).

Το τελευταίο διάστημα κάνει συνεχείς δηλώσεις o υπουργός τονίζοντας ότι πριν από το Πάσχα θα έχουν ολοκληρωθεί οι πιστώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ύψους 700 εκατ. ευρώ, για συνδεδεμένες ενισχύσεις, eco-schemes και χρωστούμενα τσεκ από το 2014.

Θυμίζουμε ότι και στο παρελθόν υπουργοί ΑΑΤ μιλούσαν για πληρωμές και τελικά δεν τις έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μιλάμε για έναν οργανισμό πληρωμών εντελώς «ανίσχυρο» μπροστά τους αναδόχους. Μην ξεχνάμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν μπορούσαν οι ιδιώτες να «κατεβάζουν διακόπτες» στην πλατφόρμα και αδυνατούσε να κάνει ... ελέγχους ο κρατικός μηχανισμός.

Τώρα οι ανάδοχοι θέλουν να επιστρέψει το ΟΣΔΕ σε ιδιωτική πλατφόρμα - όπως γινόταν στο παρελθόν - και να «φύγει» από το gov.gr, κάτι που στην Ελλάδα φαίνεται πολύ πιθανόν.

Στα προηγούμενα χρόνια οι αγρότες είχαν να πληρώνουν τον τιμοκατάλογο του ΟΣΔΕ. Με τη νέα ΚΑΠ το ΥπΑΑΤ φρόντισε να χρεώνει τους αγρότες και για τα Οικολογικά Σχήματα.

Όπως έγινε και με τον ΕΝΦΙΑ - που με τα χρόνια συνήθισαν οι Έλληνες να πληρώνουν το «νοίκι» τους για τα ακίνητα που έχουν - έτσι και οι αγρότες αναμένεται να συνηθίσουν με τα χρόνια να πληρώνουν στο ταμείο για να εισπράξουν τις ενισχύσεις τους από την ΚΑΠ (το θέμα είναι ποιοι θα βγάζουν τον λογαριασμό).

Δεν θέλουμε να κάνουμε σύγκριση με όσα γίνονται στην άλλη Ευρώπη. Στην Ρουμανία για παράδειγμα έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις για το 2023 και περιμένουν κρατικές ενισχύσεις. Εκεί μιλάνε για υψηλό κόστος παραγωγής και εισαγωγές από τρίτες χώρες, εδώ μιλάμε για οφειλές χρημάτων που θα έπρεπε να καταβληθούν από το 2023.

12/04/2024 06:29 μμ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας και Αναδασμού της Αιγύπτου, οι αγροτικές εξαγωγές της χώρας στην ΕΕ σημειώνουν φέτος εντυπωσιακή αύξηση.

Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 1,5 δις δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 300 εκ. δολάρια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας της Αιγύπτου, Sayed Qusier, η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται στο πλεόνασμα της φετινής αιγυπτιακής παραγωγής και στον μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν τα βασικά προϊόντα της χώρας στην ΕΕ, όπως τα πορτοκάλια.

Το ερώτημα είναι πως κατάφεραν οι Αιγύπτιοι να κάνουν τέτοια αύξηση των εξαγωγών τους στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι Αιγύπτιοι κατάφεραν να στείλουν τα φρούτα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τιμές συγκρίσιμες με αυτές της τοπικής αγοράς. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να έχουν καθοριστεί προηγουμένως τιμές, μια ασυνήθιστη πρακτική στην Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση έχει κάνει την τοποθέτηση αιγυπτιακών πορτοκαλιών στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ φθηνότερη από ποτέ».

Όσον αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, ο κ. Πολυχρονάκης αναφέρει ότι «έχουμε μειωμένη ροή εξαγωγής πορτοκαλιών, οι οποίες μέχρι τις 12 Απριλίου 2024 ανέρχονται σε 250.047 τόνους, έναντι 296.437 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα (μείωση -15,69%). Τα αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις καταναλωτικές αγορές ακόμη και τις βαλκανικές χώρες. Στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί 1.250 τόνοι ποστοκαλιών, εκ των οποίων οι 1.150 τόνοι είναι από Αίγυπτο. Και βέβαια κάθε μέρα που περνά έρχονται και άλλες ποσότητες».

Πάντως ενδιαφέρον θα είχε να μας έλεγε ο Υπουργός ΑΑΤ αν το θέμα με τις αιγυπτιακές εξαγωγές πορτοκαλιών συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Γεωργίας Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας κ. Luis Planas Puchades.

12/04/2024 05:32 μμ

Όλο και περισσσότεροι ζητούν απαντήσεις για το φετινό χάος από τις στρεβλώσεις των Οικολογικών Σχημάτων και την αισχροκέρδεια στις πλάτες των παραγωγών.

Την αγωνία χιλιάδων παραγωγών που ακόμα περιμένουν να λάβουν τις άμεσες ενισχύσεις τους από τα οικολογικά σχήματα για το 2023, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ για το 2024, μεταφέρει στη Βουλή με ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά.

Συγκεκριμένα, τονίζει την πολυπλοκότητα και τη στρεβλή κατανομή των πόρων μεταξύ των 10 οικολογικών σχημάτων.

Παράλληλα, ενημερώνει ότι σε σχέση με το πρασίνισμα που ίσχυε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αποκλείονται σχεδόν οι μισοί παραγωγοί και ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 20%.

Συνεχίζοντας, αναφέρει τις αγωνίες των αγροτών τόσο για την επιλογή των οικολογικών σχημάτων και των πληρωμών τους, όσο και την αισχροκέρδεια που παρατηρείται εξαιτίας διάφορων επιτήδειων που βοηθούν τους αγρότες στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ ζητώντας υπερβολική αμοιβή, με αποτέλεσμα η χρέωση των τελευταίων να έχει φτάσει περίπου τα 950 εκατ. ευρώ. ενώ το εισόδημα τους μειώνεται αισθητά.

Ολόκληρη η ερώτηση που κατέθεσε η Χριστίνα Σταρακά έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Από την έναρξη της εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων το 2023, η πολυπλοκότητα και η αδυναμίες του σχεδιασμού τους προκάλεσαν σοβαρές στρεβλώσεις και καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς. Τα Οικολογικά Σχήματα είναι πολύπλοκα και δύσκολα κατανοητά από τους αγρότες. Σε σχέση με το πρασίνισμα που ίσχυε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αποκλείονται σχεδόν οι μισοί παραγωγοί ενώ ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 20% παρόλο που από 1 μέτρο το 2022 δημιουργήθηκαν 10 κύρια, που ανέρχονται σε περίπου 100 υποκατηγορίες, εάν ληφθούν υπόψη και οι υποκατηγορίες. Οι επιλέξιμες εκτάσεις για τη λήψη των ενισχύσεων στα Οικολογικά Σχήματα μειώθηκαν στο 46% μεταξύ 2022 και 2023 και αντίστοιχα οι επιλέξιμοι δυνητικοί δικαιούχοι μειώθηκαν περίπου στο 50%.

Επίσης, υπάρχει στρεβλή κατανομή των πόρων μεταξύ των 10 οικολογικών σχημάτων. Με την υπεραντιστάθμιση που έχει πριμοδοτηθεί, η ετήσια απλή δέσμευση για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία θα οδηγήσει το 15% των παραγωγών να λάβει το 55% των ενισχύσεων για τα Οικολογικά Σχήματα, με επακόλουθο το υπόλοιπο 85% των δικαιούχων του 2023 να λάβει το υπόλοιπο 45%. Από μόνη της αυτή η εξέλιξη αποτελεί σοβαρή ανισορροπία στην κατανομή των πόρων.

Η επιλογή του οικολογικού σχήματος έχει γίνει κυριολεκτικά «τζόγος», γιατί οι δικαιούχοι αναζητούν την επιλογή που θα τους αποδώσει περισσότερα χρήματα και όχι αυτή που επιστημονικά είναι η ορθή για την καλλιέργεια ή την εκτροφή τους. Για την υλοποίηση τους θα πρέπει να δαπανήσουν χρήματα που πολλές φορές είναι λιγότερα από αυτά που θα εισπράξουν.

Οι συγκεκριμένες αδυναμίες δημιούργησαν κλίμα αβεβαιότητας ανάμεσα στους παραγωγούς για τις ενισχύσεις από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 425 εκατ. ευρώ, τα οποία χρωστάτε για το 2023, που έχουν φτάσει περίπου το 1 δισ. ευρώ σήμερα και κανείς δεν ξέρει τι θα λάβει και αν θα λάβει.

Οι παραπάνω σοβαρές στρεβλώσεις και τα προβλήματα από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων για το 2023 δημιούργησαν αβεβαιότητα στους αγρότες, την οποία εκμεταλλεύτηκαν διάφοροι επιτήδειοι και φορείς υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, ζητώντας υπερβολική αμοιβή ύψους 7- 8% της ενίσχυσης για κάθε Οικολογικό Σχήμα, αποσπώντας 40-50 εκατ. ευρώ για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ, με το πρόσχημα τη βελτιστοποίηση των ενισχύσεων που θα λάμβαναν.

Η αισχροκέρδεια από την χρέωση των αγροτών, σαν να πρόκειται για φάκελο διαρθρωτικού μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχει φτάσει με βάση τις ονομαστικές αξίες ενίσχυσης των αιτήσεων περίπου τα 950 εκατ. ευρώ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνεται ριζικά το εισόδημα των αγροτών, πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Οι ενισχύσεις των Οικολογικών Σχημάτων περιλαμβάνονται στις άμεσες ενισχύσεις και το κόστος τους περιλαμβάνεται σε αυτό της υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ.

Η ίδια απογοητευτική κατάσταση για τους αγρότες φαίνεται ότι πηγαίνει να επαναληφθεί και το 2024, με το άνοιγμα της δήλωσης ΟΣΔΕ χωρίς να έχει επέλθει καμία αλλαγή στις αποφάσεις και τις εγκυκλίους των Οικολογικών Σχημάτων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Θα προβείτε στους απαιτούμενους ελέγχους για αισχροκέρδεια από την αδικαιολόγητη χρέωση των αγροτών για την απλή δήλωση-επιλογή των Οικολογικών Σχημάτων 2023, ώστε οι αγρότες να προστατευθούν και να μην καταβάλουν τις αδικαιολόγητες διπλές χρεώσεις;

2) Έχετε εξετάσει ως μέτρα τροποποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τη μείωση του αριθμού των οικολογικών σχημάτων, την καθιέρωση μιας μεταβατικής περιόδου πρόσβασης όλων των αγροτών στα Οικολογικά Σχήματα και τη συλλογική εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων μέσω των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών, ώστε να έχουν μειωμένο κόστος εφαρμογής και αποτελεσματική εφαρμογή, παράλληλα με τις σταθερές συμβουλές;

3) Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να γίνει απλούστευση των οικολογικών σχημάτων για το 2024 και να μην έχουμε επανάληψη των στρεβλώσεων του 2023;

10/04/2024 04:16 μμ

Σε κάθετη πτώση βρίσκονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών της χώρας μας, κάτι που δημιουργεί μεγάλες «πιέσεις» στις τιμές παραγωγού και πάγωμα του εμπορίου.

Πρόβλημα όμως έχει αρχίσει να υπάρχει και στην εγχώρια αγορά λόγω των πορτοκαλιών της Αιγύπτου.

Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ δεν φαίνεται να δείχνει κάποιο ενδιαφέρον για να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Όπως έχουμε γράψει πρώτοι στον ΑγροΤύπο, οι Αιγύπτιοι λόγω των προβλημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν σταματήσει τις εξαγωγές προς Ασία και έχουν «πλημμυρίσει» τις ευρωπαϊκές αγορές με τα πορτοκάλια τους.

Στην Ισπανία έχουν ξεσηκωθεί όλες οι οργανώσεις αγροτών και ζητάνε έρευνα για τις εισαγωγές από Αίγυπτο.

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει να φαίνεται το πρόβλημα και υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές μας.

Στην Αργολίδα ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα Βαλέντσια επειδή υπάρχουν ποσότητες από άλλες πρωιμότερες ποικιλίες.

Στην Λακωνία οι κοπές στα Βαλέντσια γίνονται με αργούς ρυθμούς γιατί υπάρχει ελάχιστο εμπορικό ενδιαφέρον.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «αυτή την εποχή έχουμε λίγες κοπές πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει ελάχιστο εμπορικό ενδιαφέρον. Οι τιμές παραγωγού έχουν πέσει κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό. Είμαστε στα μέσα Απριλίου και δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά. Επίσης τα πορτοκάλια όσο περνά ο καιρός και μένουν στο δέντρο θα αρχίσουν να έχουν προβλήματα ποιότητας».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Σκάλκος, παραγωγός από την Σκάλα και πρώην πρόεδρος του Λεήμονα Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στα πρώιμα Μέρλιν οι μεγάλες ποσότητες πήγαν για χυμοποίηση με τιμή παραγωγού στα 18 λεπτά το κιλό (μικτά). Αυτή την εποχή είναι στα αζήτητα τα μανταρίνια Ορτανίκ. Τα καλής ποιότητας Βαλέντσια έχουν τιμή από 18 έως 21 λεπτά αλλά είναι πολύ λίγες ποσότητες. Η τιμή στον χυμό έπεσε στα 15 λεπτά το κιλό. Η εικόνα στην Σκάλα στα πορτοκάλια αυτή την περίοδο είναι τραγική. Πέρσι τα χαλαζόπληκτα πορτοκάλια τα δίναμε στα 30 έως 32 λεπτά και τα κανονικά στα 42 λεπτά. Φέτος δεν μπορούμε να πουλήσουμε την παραγωγή μας και κανείς δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το πρόβλημα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, που σας παρουσιάζει αποκλειστικά ο ΑγροΤύπος, από τις αρχές της φετινής εμπορικής περιόδου (Οκτώβριος 2023) έως τέλη Μαρτίου 2024 έχουν γίνει συνολικά στην ΕΕ εισαγωγές 201.400 τόνων πορτοκαλιών από την Αίγυπτο. Μόνο τον μήνα Μάρτιο είχαμε εισαγωγές από Αίγυπτο συνολικά 70.605 τόνων στην αγορά της ΕΕ.

Στην Ελλάδα έχουμε στοιχεία για το πρώτο δίμηνο (Ιανουάριος - Φεβρουάριος) του 2024 που κάναμε εισαγωγές ποσότητας 450 τόνων πορτοκαλιών από Αίγυπτο, με αξία 221.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα αιγυπτιακά πορτοκάλια είχαν μέση τιμή CIF (λιμάνι Πειραιά) στα 47 λεπτά το κιλό πορτοκάλια τυποποιημένα - συσκευσμένα.

Την ίδια περίοδο τα ελληνικά πορτοκάλια με μεσοσταθμική τιμή παραγωγού στα 25 λεπτά το κιλό, με συσκευασία και μεταφορικά έφταναν στην Λαχαναγορά να έχουν τιμή στα 70 λεπτά για τα Lane Late και στα 55 λεπτά για τα ομφαλοφόρα.

Επίσης, μέσα Μαρτίου και Απρίλιο, είχαμε συνεχόμενες υποτιμήσεις του νομίσματος της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα σήμερα η μέση τιμή CIF των πορτοκαλιών που φτάνουν στον Πειραιά να κυμαίνεται κάτω από τα 40 λεπτά.

Με αυτές τις τιμές όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα αιγυπτιακά τα ελληνικά πορτοκάλια, ούτε στην εγχώρια αγορά ούτε στο εξωτερικό. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πριν λίγες ημέρες έφτασε ένα φορτίο με πορτοκάλια από Αίγυπτο στην Κωνστάντζα και αμέσως είχαμε «φρένο» στις ελληνικές εξαγωγές προς την Ρουμανία. Και ακόμη είμαστε στον Απρίλιο.

10/04/2024 12:18 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλεί τους νόμιμους κληρονόμους των αποβιώσαντων δικαιούχων, οι οποίοι κατά τον χρόνο κληρονομικής διαδοχής είχαν την ιδιότητα του κατα κύριο επάγγελμα αγρότη, και δεν είχαν λάβει ενίσχυση για τις ακόλουθες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), να καταθέσουν σχετική αίτηση, έως 22/04/2024, στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ:

1) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της καλλιέργειας ελιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου

2) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της καλλιέργειας καστανιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

3) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της παραγωγής ξηρών μη μεταποιημένων σύκων σε παραγωγούς της Βόρειας Εύβοιας

4) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της παραγωγής σύκων νωπών Α ή/και σύκων νωπών Β σε παραγωγούς στο Δήμο Μαρκοπούλου-Μεσογαίας

5) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής ζαχαρότευτλων επικράτειας, σπαραγγιών Δήμου Αλμωπίας Ν. Πέλλας και εκτροφής βοοειδών Βόρειας Εύβοιας

6) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι» στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας

7) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων, βερίκοκων, νεκταρινιών και ροδακίνων μεταποίησης στις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Φλώρινας και Κοζάνης (ΦΕΚ 2302 και 2303)

8) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα των οινοποιήσιμων σταφυλιών Περιφέρειας Αττικής, έτους 2022, των επιτραπέζιων σταφυλιών Π.Ε. Κορινθίας, έτους 2022 και της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» Π.Ε. Ηλείας και Δήμου Δυτικής Αχαΐας Π.Ε. Αχαΐας, έτους 2022

9) Χορήγηση ενίσχυσης σε παραγωγούς μήλων και καστάνων σε όλη την Επικράτεια και λεπτομέρειες εφαρμογής με βάση την υπό στοιχεία 2022/C 426/01 (C 426/9.11.2022) ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας)

10) Χορήγηση ενίσχυσης σε παραγωγούς αχλαδιών, καπνού, κρόκου, σπαραγγιών, κορινθιακής σταφίδας και μελιού σε όλη την Επικράτεια και λεπτομέρειες εφαρμογής με βάση την αριθμ. 2022/C 426/01 (C 426/9.11.2022) ανακοίνωση, όπως αντικαταστάθηκε με την αριθμ. 2023/C 101/03 (C 101/17.03.2023) ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Προσωρινό Πλαίσιο)

11) Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα των σταφυλιών ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής έτους 2021, Φασόλια Γίγαντες ΠΕ Καστοριάς και Φλώρινας έτους 2019, θερμοκήπια στους Δήμους Αχαρνών, Κρωπίας, Διονύσου, Μαραθώνος και Ωρωπού της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής έτους 2022, Αμυγδαλιές τοπικής κοινότητας Κεραμιδίου, Κερασέας και Καναλιών, Δήμου Ρήγα Φεραίου ΠΕ Μαγνησίας έτους 2022 και οινοποιήσιμα σταφύλια Δήμου Τυρνάβου έτους 2022

Οι κληρονόμοι θανόντων θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην οποία θα αναφέρεται η ενίσχυση την οποία αιτούνται, καθώς και το ΑΦΜ του θανόντα.

Ανάλογα με το είδος της κληρονομιάς η αίτηση θα συνοδεύεται με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Εξ αδιαθέτου

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης
  • Υπεύθυνη δήλωση για την καταβολή που αντιστοιχεί στο κληρονομικό μερίδιο της κληρονομιαίας περιουσίας για την οποία χορηγείται η ενίσχυση

Διαθήκη

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Δημοσιευμένη διαθήκη
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης
  • Πιστοποιητικό περί μη εγέρσεως αγωγής για ακύρωση ή διάρρηξη της διαθήκης

Μικτή κληρονομιά (Συνδυασμός εξ’ αδιαθέτου και εκ διαθήκης κληρονομιά)

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  • Δημοσιευμένη διαθήκη
  • Υπεύθυνη δήλωση για την καταβολή που αντιστοιχεί στο κληρονομικό μερίδιο της κληρονομιαίας περιουσίας για την οποία χορηγείται η ενίσχυση
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης
  • Πιστοποιητικό περί μη εγέρσεως αγωγής για ακύρωση ή διάρρηξη της διαθήκης.
10/04/2024 10:20 πμ

Κανονικά η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης στη Θεσσαλία, ανεξαρτήτως παραγωγής λόγω της θεομηνίας Daniel.

Το θέμα συζητήθηκε στην συνάντηση που υπήρξε μεταξύ ΕΘΕΑΣ και ΥπΑΑΤ.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ενιπέας Φαρσάλων και μέλος της διοίκησης της ΕΘΕΑΣ, Θανάσης Καραΐσκος, έθεσε στην ηγεσία του Υπουργείου επιτακτικά το ζήτημα καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας, ανεξαρτήτως παραγωγής, καθώς αυτή σε ορισμένες περιοχές -λόγω Daniel- είναι μειωμένη σε σχέση με το καθοριζόμενο πλαφόν.

Ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης διαβεβαίωσε τον Φαρσαλινό συνεταιριστή ότι «οι συνδεδεμένες θα καταβληθούν κανονικά σε όλους τους Θεσσαλούς, ανεξαρτήτως κιλών».

Ο Θ. Καραΐσκος έθεσε ακόμη το ζήτημα των πλημμυρισμένων μη καλλιεργήσιμων χωραφιών, που βρίσκονται εκτός της λίμνης Κάρλας, ζητώντας διευκρινίσεις για την καταβολή αποζημίωσης και σε αυτούς τους παραγωγούς, λόγω απώλειας εισοδήματος.

Το ΥπΑΑΤ παρέπεμψε το θέμα στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, τον οποίο η ΕΘΕΑΣ θα επιδιώξει να συναντηθεί μαζί του, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ακόμη στην συνάντηση των δύο πλευρών τονίστηκε η αναγκαιότητα οι παραγωγοί να δηλώσουν όλα τα καλλιεργούμενα χωράφια, ακόμη κι αυτά που χάθηκαν ή καταστράφηκαν στο ΟΣΔΕ.

Επιπλέον ο κ. Θανάσης Καραΐσκος έθεσε ζήτημα αντιπροσώπευσης των βαμβακοπαραγωγών στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, καθώς αυτή έτσι όπως λειτουργεί σήμερα, δεν εκπροσωπεί δίκαια το σύνολο των παραγωγών βαμβακιού της χώρας.

«Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος συμμετοχής Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών στη ΔΟΒ και να αποκτήσουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεστε όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί, πόσο μάλιστα όταν συνεισφέρουν υποχρεωτικά μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ στην Οργάνωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Φαρσαλινός συνεταιριστής ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου για το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την καθυστέρηση στον χρόνο αποκατάστασης των βλαβών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ελλείψει προσωπικού, ζητώντας την ενίσχυση της Επιχείρησης με επιπλέον εποχικό προσωπικό, πριν κορυφωθούν τα ποτίσματα στον θεσσαλικό κάμπο.

Οι συνεταιριστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη δέσμευση του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη ότι «θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, τόσο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όσο και στα οικολογικά σχήματα».

10/04/2024 09:41 πμ

Tελικά εγκρίθηκε, από την ΕΕ, το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους 42 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά την κάλυψη μιας περιοχής περί των 100.000 στρεμμάτων που παραμένει ακόμα κάτω από το νερό με αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.

Το πρόγραμμα θα καλύψει τους αγρότες για τουλάχιστον δύο χρόνια και αν χρειαστεί και περισσότερο, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ ο ΥπΑΑΤ είπε ότι οι πληρωμές μέχρι το Πάσχα προς τους δικαιούχους θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά περιλαμβάνει τις συνδεδεμένες και τα οικολογικά σχήματα, καθώς και χρήματα του 2023 που δεν ενεργοποίησε η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού.

Όπως εξήγησε, καταβάλλεται μια τιτάνια προσπάθεια να ολοκληρωθούν έλεγχοι και να ενεργοποιηθούν παγωμένοι, από το 2014, λογαριασμοί δικαιούχων.

Ακόμη ο υπουργός δήλωσε ότι γίνεται ενδελεχής έλεγχος στα ΑΦΜ που ήταν δεσμευμένα, ώστε όσα είναι εντάξει να πληρωθούν και σε όσα υπάρχουν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

09/04/2024 02:01 μμ

Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή προς τον ΥπΑΑΤ για τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ και ειδικότερα για τα 16.000 ΑΦΜ.

Στην ερώτηση ζητάνε αναλυτικά στοιχεία για αυτά τα ΑΦΜ (στα οποία περιλαμβάνονται και τα 4.000 ΑΦΜ της λίστας Βάρρα), δηλαδή που βρίσκεται μέχρι σήμερα ο έλεγχος και

Συγκεκριμένα οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

Ένας από τους λόγους παραίτησης της προηγούμενης διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν ότι ο Οργανισμός δεν είχε προχωρήσει στον έλεγχο των 16.000 ΑΦΜ που είχε δεσμευτεί η πληρωμή τους και δεν είχε ενεργοποιήσει 88 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούνταν οι αγρότες, ζητώντας από τη νέα Διοίκηση του Οργανισμού την προτεραιοποίηση των ελέγχων αυτών.

Χαρακτηριστικά ο νέος Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ στο «1st Agrofuture Summit: Αγροτική Οικονομία - Η επόμενη μέρα: Ευκαιρίες, προκλήσεις και νέα δεδομένα» δήλωνε ότι θα δοθεί έμφαση στα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ, τα οποία έχουν εξαιρεθεί από τις πληρωμές του 2020 και μετά και ότι έχει ληφθεί η διοικητική απόφαση ώστε με συγκεκριμένη μεθοδολογία να ελεγχθούν προκειμένου να αποδεσμευθούν με ταχύτερες διαδικασίες αυτά για τα οποία δεν υπάρχουν ευρήματα, ενώ τα δικαίως δεσμευμένα θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές ότι το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό εστιάζεται σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ολοκλήρωσης των ελέγχων και καταβολής των ενισχύσεων ή ενεργοποίησης των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Επειδή δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση του αρμόδιου Οργανισμού σχετικά με την πορεία των ελέγχων και αυτό δημιουργεί εύλογη ανησυχία

Επειδή και η φετινή καταβολή των ενισχύσεων συνοδεύτηκε από παραλείψεις και λάθη που ταλαιπωρούν τους αγρότες, οι οποίοι στερούνται πόρους σε μια μάλιστα χρονική στιγμή που το κόστος παραγωγής με ευθύνη της Κυβέρνησης γίνεται δυσβάσταχτο

Επειδή η ολοκλήρωση των ελέγχων συνεπάγεται και την πληρωμή εκείνων των αγροτών που αδικαιολόγητα στερήθηκαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τα δικαιούμενα ποσά

Επειδή έχει τρωθεί η αξιοπιστία του αρμόδιου Οργανισμού στα μάτια των αγροτών και η ολοκλήρωση των ελέγχων και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του

Επειδή η έγκυρη και έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων αποτελεί πέρα από υποχρέωση της Πολιτείας και αναγκαίο όρο της οικονομικής βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποια η ποσοστιαία κατανομή των λόγων δέσμευσης (κατηγορία απόρριψης) των συγκεκριμένων ΑΦΜ;
2. Ποια είναι (σε αριθμούς ΑΦΜ και εκτάσεις) η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά αγρονομική ζώνη (ΠΕ1-Βοσκότοποι, ΠΕ2-Αροτραίες, ΠΕ3-Δενδρώδεις) των δεσμευμένων ΑΦΜ;
3. Πόσα εκ των «16.000 ΑΦΜ» αφορούν υποθέσεις που διαχειρίζονται τρίτοι ως ελεγκτικές αρχές, όπως οικονομικός εισαγγελέας, δικαστήρια, ΣΔΟΕ κ.λπ., κατόπιν καταγγελιών και ποια η γεωγραφική κατανομή τους ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά αγρονομική ζώνη (ΠΕ1-Βοσκότοποι, ΠΕ2-Αροτραίες, ΠΕ3-Δενδρώδεις);
4. Ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ελέγχων των «16.000 ΑΦΜ»; Ποια η μεθοδολογία επακριβώς που ακολουθείται στους ελέγχους;
5. Για πόσα από τα «16.000 ΑΦΜ», έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος έως σήμερα και έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη από τη νέα διοίκηση του Οργανισμού και σε πόσα έχουν καταβληθεί οι σχετικές ενισχύσεις και ποιο το ύψος αυτών;

09/04/2024 11:02 πμ

Με στόχο την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων πριν από το Πάσχα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν στην έγκαιρη καταχώρηση των εγγραφών στο σύστημα, διαδικασία που είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του πλάνου της Διοίκησης του Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει ζητήσει από το ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ να επιταχύνει τους ελέγχους ώστε να πληρώσει τις συνδεδεμένες όσο το δυνατόν πιο σύντομα και πάντως οπωσδήποτε πριν από το Πάσχα.

Σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρονται τα εξής:

«Σημειώνουμε ότι όσοι φορείς ή διαχειριστές φορέων δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Σύστημα Διαχείρισης Χρηστών (Σ.Δ.Χ) του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα πρέπει να την ολοκληρώσουν άμεσα.

Επίσης παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) και οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία φορείς (έμποροι, εταιρείες κλπ) να μεριμνήσουν για την καταχώρηση του συνόλου των παραδόσεων των προαναφερόμενων προϊόντων, αυστηρά εντός του τεθέντος χρονικού διαστήματος, ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή των εν λόγω συνδεδεμένων ενισχύσεων πριν το Πάσχα, όπως έχει προγραμματιστεί».

Το χρονοδιάγραμμα καταβολών που έχει τεθεί για τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

  • Θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.
  • Θα πληρωθούν 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
  • Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.
09/04/2024 10:09 πμ

Συνεχίζεται η καταχώρηση ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023. Ειδικότερα:

  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Οι εφαρμογές είναι ενεργές για καταχωρήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής 05/04/2024 έως και την Κυριακή 14/04/2024.

  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
  • ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΗΛΩΝ

Οι εφαρμογές είναι ενεργές για καταχωρήσεις από την Δευτέρα 08/04/2024 έως και την Κυριακή 14/04/2024.

Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου (πατήστε εδώ)

Όσοι φορείς ή διαχειριστές φορέων δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Σύστημα Διαχείρισης Χρηστών (Σ.Δ.Χ) του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να την ολοκληρώσουν άμεσα.

05/04/2024 12:59 μμ

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρε ότι την 1η Απριλίου άνοιξε το ΟΣΔΕ, πολύ νωρίτερα από πέρσι που είχε ανοίξει τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρόνος για διασταυρωτικούς ελέγχους.

Για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και σημείωσε ότι:

Πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.

Επίσης πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.

Προχωρεί ο έλεγχος των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ, ούτως ώστε είτε να αποδεσμευθούν και να πληρωθούν άμεσα είτε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, όσα εξ αυτών διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Συνολικά, όπως είπε ο υπουργός, έως το Πάσχα, αναμένεται να καταβληθούν στους αγρότες άνω των 700 εκατ. ευρώ.