Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στους 6,27 εκατ. τόνους αναμένεται η φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών της Ισπανίας

19/09/2019 04:11 μμ
Τις επίσημες εκτιμήσεις για την παραγωγή εσπεριδοειδών της φετινής περιόδου (2019/2020) ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας, με αφορμή την έναρξη της συγκομιδής.

Τις επίσημες εκτιμήσεις για την παραγωγή εσπεριδοειδών της φετινής περιόδου (2019/2020) ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας, με αφορμή την έναρξη της συγκομιδής.

Η συγκομιδή ξεκίνησε στην χώρα με τις πρώιμες ποικιλίες από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα τις προβλέψεις των Ισπανών, η παραγωγή της χώρας αναμένεται να ανέλθει στους 6,27 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 17% σε σχέση με την περσινή χρονιά (που είχε μια μεγάλη παραγωγή) και μειωμένη κατά 8% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Ωστόσο αυτά να νούμερα μπορεί να έχουν κάποια «απόκλιση» λόγω των επιπτώσεων από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα στην χώρα.

Μάλιστα εκπρόσωποι του ισπανικού υπουργείου επισημαίνουν στον ΑγροΤύπο ότι πέρσι οι εισαγωγές εσπεριδοειδών στην ΕΕ ήταν μειωμένες ως αποτέλεσμα της μεγάλης ισπανικής παραγωγής.

Θυμίζουμε επίσης ότι στις 2 Απριλίου 2019 εγκρίθηκε ένα «σχέδιο στήριξης» του τομέα εσπεριδοειδών της χώρας λόγω των προβλημάτων απορρόφησης της αυξημένης παραγωγής. Περιλαμβάνει συνολικά 16 μέτρα με στόχο την προσαρμογή της προσφοράς στη ζήτηση, τη βελτίωση της ποικιλιακής σύνθεσης των καλλιεργειών με στόχο την αύξηση της εμπορικής περιόδου και την προώθηση των εξαγωγών.

Όσον αφορά την ελληνική παραγωγή, η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου με τα πορτοκάλια, με μια παραγωγή που οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
11/10/2019 10:45 πμ

Σημαντικά μειωμένη αναμένεται η παραγωγή μανταρινιού Κλημεντίνης στην χώρα μας, καθώς όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αγρότες, ο καιρός δεν ευνόησε φέτος ώστε να υπάρξει υψηλή καρποφορία. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Λακωνία, όπου αναμένεται αύξηση.

Οι ποιότητες στα εναπομείναντα μανταρίνια κρίνονται πολύ υψηλές. Πιο συγκεκριμένα τώρα:

Στο νομό Άρτας η παραγωγή προβλέπεται μειωμένη, όπως και η περσινή δηλαδή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Άρτας, κ. Νίκο Γκίζα «αν και η ανθοφορία, όπως πέρσι, ήταν πλούσια, οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν ανασταλτικό ρόλο και είχαμε προβλήματα μετέπειτα στην καρποφορία, που αποδεικνύεται αρκετά μειωμένη. Φέτος περιμέναμε πλούσια καρποφορία, με δεδομένη και την περσινή κακή χρονιά, αλλά ο καιρός δεν μας έκανε τη χάρη. Η συγκομιδή στην Άρτα θα ξεκινήσει δειλά-δειλά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, καθόσον φαίνεται για να ενταθεί πιο μετά. Οι τιμές πέρσι κυμάνθηκαν στην περιοχή μας κατά μέσο όρο στα 32-35 λεπτά το κιλό».

Στο νομό Αργολίδας, η παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό 30 έως 50%, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου Αργολίδος, κ. Θωμάς Φάκλαρης. Πέρσι η Αργολίδα είχε υπερ-παραγωγή στις Κλημεντίνες, αλλά φέτος είναι μια εντελώς διαφορετική χρονιά. Ζημιές βέβαια δεν υπάρχουν από χαλάζια, ασθένειες κ.λπ., οπότε η όποια παραγωγή θα έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το μάζεμα φέτος θα ξεκινήσει δειλά-δειλά γύρω στις 20-25 Οκτωβρίου, ίσως και αργότερα, για να ενταθεί αρχές του μήνα, καθώς η παραγωγή είναι φέτος όψιμη από μια εβδομάδα έως και 10 ημέρες. Πέρσι, υπενθυμίζεται, οι πρώτες τιμές παραγωγού έφτασαν τα 40, ίσως και παραπάνω λεπτά ανά κιλό, αλλά στη συνέχεια κατρακύλησαν λόγω και των ποιοτικών υποβαθμίσεων, που παρατηρήθηκαν. Να σημειωθεί ότι η Κλημεντίνη της Αργολίδας «φεύγει» για χώρες του εξωτερικού σε Βαλκάνια (Σκόπια, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.) και ΕΕ (π.χ. Γερμανία).

Ξεκινούν σε λίγες ημέρες οι πρώτες κοπές και οι αγρότες αισιοδοξούν για καλές τιμές

Στο νομό Λακωνίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», κ. Πέτρος Μπλέτας αναμένεται μια αρκετά καλή χρονιά τόσο από την άποψη της ποιότητας, όσο και της ποσότητας. Εν συγκρίσει με πέρσι, που γενικά για τα εσπεριδοειδή ήταν μια κακή χρονιά στην Λακωνία λόγω των μεγάλων ζημιών από την κακοκαιρία «φέτος η παραγωγή αναμένεται αυξημένη σ’ ένα ποσοστό της τάξης του 20%», πρόσθεσε ο κ. Μπλέτας. Πέρσι οι τιμές παραγωγού στο νομό Λακωνίας για τις Κλημεντίνες ήταν στην αρχή της σαιζόν γύρω στα 30 λεπτά το κιλό, με μικρές αυξομειώσεις της τιμής μέσα στη χρονιά. Η συγκομιδή της Κλημεντίνης αναμένεται, όπως και τις υπόλοιπες χρονιές, να ξεκινήσει στην περιοχή αυτή στα τέλη Οκτωβρίου, με αρχές Νοεμβρίου.

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας η παραγωγή Κλημεντίνης αναμένεται σημαντικά μειωμένη σε σχέση με μια καλή χρονιά και το δυναμικό της περιοχής, κάτι που επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο γεωπόνος της Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης «Ερυσίχη», που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Παραχελωίτιδος. Όπως μας ανέφερε ο κ. Φώτης Νικολογιάννης «δεν ξέρουμε πού οφείλεται το φαινόμενο αυτό και προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη. Σε όποια κτήματα υπάρχει παραγωγή, η συγκομιδή θα ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου». Σημειωτέον ότι πρόσθετα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, μεταξύ άλλων και στα εσπεριδοειδή προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή στις 3 και 4 Οκτωβρίου, με πολλές βροχές, χαλάζι, ανεμοθύελλα κ.λπ.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι συνολικές εκτάσεις με μανταρίνι (κάθε είδους) που καλλιεργήθηκαν στην χώρα μας την περίοδο 2017-2018 ήταν 91.119 στρέμματα, με την παραγωγή να φθάνει τους 174.171 τόνους.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί μανταρινιού ποικιλίας Κλημεντίνη σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Άρτα, Θεσπρωτία και Λακωνία που επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις κατά το έτος 2018 έλαβαν πριν λίγους μήνες ενισχύσεις de minimis για τις απώλειες αυτές. Συνολικά εισέπραξαν 3,15 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 70 ευρώ το στρέμμα.

Τελευταία νέα
05/09/2019 05:12 μμ

Μια συμφωνία δίχως προηγούμενο κατάφερε να συνάψει με τη Γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετς Carrefour ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Αγίου Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange».

Η συμφωνία προβλέπει εξαγωγή πορτοκαλιών του Συνεταιρισμού κάθε είδους σε μια ειδική συσκευασία με ζελατίνη (με 3-4 πορτοκάλια) και μάλιστα χωρίς όριο ως προς την ποσότητα, την οποία και θα καθορίζει ο Συνεταιρισμός κατά βούληση και σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του «Sparta Orange» κ. Πέτρος Μπλέτας «μιλάμε για μια πολύ μεγάλη συμφωνία, η οποία και μας δίνει άλλο αέρα, καθώς θα μπορούμε να εξάγουμε πορτοκάλι κάθε είδους όλο το χρόνο. Αυτό για τον παραγωγό σημαίνει ότι η τιμή θα είναι σταθερή και μη ευαίσθητη στις διακυμάνσεις, όπως γίνεται σήμερα με τα ομφαλοφόρα που στις αρχές του έτους πέφτουν στα 8 και 10 λεπτά το κιλό».

Σημειωτέον ότι μεταξύ άλλων η συμφωνία για την υλοποίηση της οποίας και επέκτασή της ο Συνεταιρισμός σκέπτεται να συνεργαστεί και με άλλες οργανώσεις, προβλέπει εξαγωγή του προϊόντος σε αρκετές και με πολύ πληθυσμό χώρες των Βαλκανίων, όπως η Ουγγαρία και η Ρουμανία.

«Για να αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της συμφωνίας, αρκεί να σκεφτεί ότι μόνο στη Ρουμανία η Carrefour έχει 850 καταστήματα», λέει ο κ. Μπλέτας, σημειώνοντας την σημασία του deal για όλο τον κλάδο στην χώρα μας γενικότερα, καθώς θα βοηθήσει ώστε να κερδηθούν μερίδια έναντι των ανταγωνιστών μας, Αιγύπτιων για παράδειγμα, στη διεθνή αγορά.

03/09/2019 04:05 μμ

Η UPA (Ένωση Μικρών Αγροτών) γίνεται η πρώτη αγροτική οργάνωση της Ισπανίας που θα προεδρεύει της Διεπαγγελματικής Ένωσης Λεμονιών και Γκρέιπφρουτ (AILIMPO).

Η UPA είναι μια συνδικαλιστική οργάνωση - ομπρέλα της πλειοψηφίας των ισπανικών οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι μικροί και μεσαίοι αγρότες.

Ο εκπρόσωπος της UPA στην AILIMPO, Murcian Antonio Moreno, μετά την σχετική ψηφοφορία εξελέγη πρόεδρος αυτής της Διεπαγγελματικής Ένωσης.

«Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, κάθε δύο χρόνια η προεδρία μιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης πρέπει να εναλλάσσεται μεταξύ του τμήματος παραγωγής και του τμήματος εμπορίας και μεταποίησης. Όμως μέχρι στιγμής η προεδρία του παραγωγικού τμήματος ασκήθηκε από Συνεταιρισμούς και όχι από αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις», εξήγησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Moreno. 

Αυτό ανοίγει μια νέα περίοδο προεδρίας κατά τη διάρκεια της οποίας η UPA θα έχει ως ένα από τα βασικά καθήκοντα να ζητήσει από το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, να τροποποιήσει την σχετική νομοθετική ρύθμιση που έχει ήδη εγκρίνει η Ολομέλεια της AILIMPO.

Μεταξύ άλλων η νέα διοίκηση της Διεπαγγελματικής θα έχει σαν στόχο να πραγματοποιήσει μια νέα εκστρατεία προώθησης. «Θα είναι η πρώτη εκστρατεία που θα κάνει ο τομέας στο σύνολό του», δήλωσε ο νέος πρόεδρος. «Αυτό είναι απαραίτητο λόγω της απειλής που έχει η ισπανική παραγωγή από την παραγωγή τρίτων χωρών, όπως η Αργεντινή και η Νότια Αφρική», πρόσθεσε. 

«Θα εργαστούμε για να εκτιμήσουμε τις παραγωγές μας. Επίσης οι Ισπανοί καταναλωτές πρέπει να καταλάβουν ότι όταν αγοράζουν ισπανικά λεμόνια και γκρέιπφρουτ, εκτός από την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών μας, εμποδίζουν να εισέλθουν στην χώρα μας παράσιτα, όπως η μαύρη κηλίδα που είναι ευρέως διαδεδομένη στη Νότιο Αφρική», τονίζει ο εκπρόσωπος της UPA.

01/08/2019 05:47 μμ

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι Ισπανοί εξαγωγείς, σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει για τον ευρωπαϊκό τομέα εξαγωγής εσπεριδοειδών η «αμερικανική λίστα» για επιβολή πρόσθετων δασμών, η οποία περιλαμβάνει τα εξής εσπεριδοειδή: πορτοκάλια, μανταρίνια, κλημεντίνες, γκρέιπφρουτ και λεμόνια.

Το πρόβλημα αναδεικνύει σε επιστολή της προς την Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ κ. Cecilia Malmström, η FruitVegetablesEUROPE - EUCOFEL.

Όπως επισημαίνει η EUCOFEL, η επιβολή πρόσθετου δασμολογικού συντελεστή στα εσπεριδοειδή της ΕΕ, ιδίως στις κλημεντίνες, θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο στον τομέα των εξαγωγών. 

Επί του παρόντος, οι ισπανικές κλημεντίνες πρέπει να αντιμετωπίσουν πρόσθετα εμπόδια στην είσοδο στην αγορά των ΗΠΑ και να πληρώσουν δασμό 1,9 ¢ / κιλά, ενώ ανταγωνιστικές χώρες όπως η Αυστραλία, η Χιλή, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα, το Μαρόκο, το Μεξικό και το Περού, απαλλάσσονται από αυτόν τον δασμολογικό συντελεστή. 

Επιπλέον, οι ισπανικές εταιρείες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας της ΕΕ, που είναι αυστηρότερες από τις παραπάνω χώρες.

Ως εκ τούτου, ένας πρόσθετος δασμολογικός συντελεστής μέχρι 100% (μέχρι 1,10-1,35 $ / kg) θα σήμαινε την υποχρέωση πώλησης των ισπανικών κλημεντινών στην αγορά των ΗΠΑ στα 2,45 $ / kg. Αυτό ουσιαστικά βγάζει τις ισπανικές κλημεντίνες εκτός αμερικανικής αγοράς.

Η FruitVegetablesEUROPE και οι Ευρωπαίοι παραγωγοί και εξαγωγείς εσπεριδοειδών είναι εντελώς αντίθετοι με αυτό το μέτρο και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αφαιρέσει τα ευρωπαϊκά εσπεριδοειδή και ιδιαίτερα τις κλημεντίνες από τον κατάλογο επιβολής δασμών των ΗΠΑ.

01/08/2019 05:33 μμ

Υψηλές τιμές απολαμβάνουν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο όσοι αγρότες κατάφεραν να έχουν εσοδεία στο πορτοκάλι Βαλέντσια φέτος, καθώς οι καιρικές συνθήκες, μόνον σύμμαχος δεν στάθηκαν για τους αγρότες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange» «οι τιμές έχουν απογειωθεί και κυμαίνονται τώρα στα 35 με 45 λεπτά το κιλό. Αυτό οφείλεται στην ζήτηση και στη σημαντική μειωμένη φετινή παραγωγή, όσον αφορά στο νομό Λακωνίας, λόγω των μεγάλων ζημιών από το χαλάζι και γενικότερα την κακοκαιρία του περασμένου Ιανουαρίου».

Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα «το Βαλέντσια τώρα κατευθύνεται κυρίως στην εσωτερική αγορά, είτε ως βρώσιμο, είτε για χυμό σε χώρους εστίασης». Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η τιμή παραγωγού να ανέλθει περαιτέρω, όχι όμως άμεσα, αλλά πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου 30.000 – 40.000 στρέμματα με καλλιέργειες εσπεριδοειδών, όπως μανταρίνι και πορτοκάλι κυρίως Βαλέντσια υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τον παγετό που χτύπησε το νομό Λακωνίας, αλλά και τη σφοδρή χαλαζόπτωση στο δήμο Ευρώτα, γεγονός που είχε φέρει σε απόγνωση τους αγρότες.

Όπως άλλωστε είχε δηλώσει στον ΑγροΤύπο πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα Λακωνίας, κ. Χρήστος Αναγνωστάκος, τονίζοντάς μας επίσης τα ακόλουθα: «η αγορά στα Βαλέντσια φέτος ξεκίνησε με 18-20 λεπτά το κιλό. Αυτές οι τιμές ίσχυαν μέχρι και 15 ημέρες πριν. Ωστόσο εδώ και λίγες ημέρες η αγορά έχει πάει στα 35-40 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού. Σ’ αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί αρνούνταν να πουλήσουν το προηγούμενο διάστημα».

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκο οφείλεται σε αρκετούς λόγους και φυσικά στη διεθνή συγκυρία. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο «έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο οι μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί η παραγωγή πορτοκαλιού στην Ισπανία από τις πρόσφατες εναλλαγές του καιρού, αλλά και στο γεγονός ότι στη Νότια Αφρική, από όπου φεύγουν αρκετά φορτία εσπεριδοειδών προς ΕΕ, υπάρχει σε εξέλιξη μια απεργία στα καράβια, τα εμπορικά, με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει οι εξαγωγές».

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, την ανερχόμενη δύναμη, στον τομέα των εσπεριδοειδών, η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών διαχρονικά πουλάει την παραγωγή το Μάρτιο και τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα τώρα να μην γίνονται, παρά μεμονωμένες αγοραπωλησίες. Κι αυτές είναι σε πολύ ικανοποιητικές τιμές για τα δεδομένα της εποχής, μας είπαν αγρότες της περιοχής.

«Λόγω ζήτησης έχει κινηθεί η αγορά και μεσοσταθμικά μπορούμε να πούμε ότι το προϊόν αφήνει ένα αρκετά ικανοποοιητικό εισόδημα στους παραγωγούς, αν και στην αρχή της σεζόν, υπήρξε μια ανάσχεση της ζήτησης. Τώρα βέβαια όσοι έχουν αποθηκευμένο προϊόν εισπράττουν καλές τιμές. Η παραγωγή ήταν σε καλά επίπεδα σε γενικές γραμμές», υποστήριξε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT-HELLAS, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Σύμφωνα, τέλος, με τον κ. Νίκο Ντεβέ, υπεύθυνο πωλήσεων της εταιρείας Helmi King Fruit, η οποία ιδρύθηκε το 2015 από την σύμπραξη παραγωγών και αγροτών-μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ατρέας», με σκοπό την επεξεργασία και εμπορία φρούτων και κηπευτικών των μελών της στο νομό Αργολίδας «η τιμή στο χωράφι φθάνει τώρα και τα 45 λεπτά το κιλό, αφού υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Φέτος στο νομό μας, η παραγωγή από άποψη όγκου ήταν καλή, ενώ τώρα πρέπει να πω ότι τα πορτοκάλια φεύγουν μόνον στην εσωτερική αγορά. Οι εξαγωγές έχουν σταματήσει. Η νέα σεζόν ξεκινά γύρω στις 20 Οκτωβρίου 2019, η χρονιά αναμένεται καλή από άποψη ποιότητας, αλλά με μειωμένη ποσότητα».

Σημειωτέον ότι η εν λόγω εταιρεία διαθέτει ένα σύγχρονο συσκευαστήριο – διαλογητήριο στο Σχινοχώρι Αργολίδας -βορειοδυτικά από το Άργος.

Αλέξανδρος Μπίκας

24/07/2019 12:26 μμ

Την χορήγηση ενισχύσεων για αναδιάρθρωση των ποικιλιών εσπεριδοειδών μελετά το Υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η ιταλίδα Γραμματέας Γεωργίας, Δασών και Τουρισμού, Alessandra Pesce, με εκπροσώπους του κλάδου εσπεριδοειδών της χώρας, συζητήθηκαν δύο βασικά ζητήματα, η χορήγηση ενισχύσεων για την αντικατάσταση ποικιλιών εσπεριδοειδών και η χρηματοδότηση εκστρατειών προώθησης, με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης των προϊόντων.

«Είναι σημαντικό να βρεθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ή πρόκειται να αντιμετωπίσει ο κλάδος των εσπεριδοειδών της Ιταλίας τα επόμενα χρόνια, κυρίως ενόψει της μεγαλύτερης διείσδυσης των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές», δήλωσε η κ. Pesce.

«Σημαντικός είναι ο ρόλος της ποικιλίας του προϊόντος και αποτελεί μια «στρατηγική παρέμβαση», που εγγυάται καλύτερη ποιότητα παραγωγής και υψηλότερη αμοιβή για τους παραγωγούς. Αυτό βέβαια θα πρέπει να συνδυαστεί με μια εκστρατεία προώθησης των ιταλικών προϊόντων στην ιταλική αγορά αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η σχεδίαση του σχετικού στρατηγικού σχεδίου, που θα περιλαμβάνει αυτούς τους δύο στόχους, για να δοθεί νέα ώθηση στον κλάδο», κατέληξε.

Σταύρος Παϊσιάδης

22/07/2019 10:58 πμ

Από τα 18-20 λεπτά το κιλό που «έπαιζε» η τιμή παραγωγού στο πορτοκάλι Βαλέντσια μέχρι πριν 15 ημέρες, έχει εδώ και λίγες ημέρες φθάσει στα 40 λεπτά το κιλό, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία στους παραγωγούς, αν και οι ντόπιες σοδειές αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του καιρού.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα Λακωνίας, κ. Χρήστος Αναγνωστάκος, τονίζοντάς μας επίσης τα ακόλουθα: «η αγορά στα Βαλέντσια φέτος ξεκίνησε με 18-20 λεπτά το κιλό. Αυτές οι τιμές ίσχυαν μέχρι και 15 ημέρες πριν. Ωστόσο εδώ και λίγες ημέρες η αγορά έχει πάει στα 35-40 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού. Σ’ αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί αρνούνταν να πουλήσουν το προηγούμενο διάστημα».

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκο οφείλεται σε αρκετούς λόγους και φυσικά στη διεθνή συγκυρία. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο «έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο οι μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί η παραγωγή πορτοκαλιού στην Ισπανία από τις πρόσφατες εναλλαγές του καιρού, αλλά και στο γεγονός ότι στη Νότια Αφρική, από όπου φεύγουν αρκετά φορτία εσπεριδοειδών προς ΕΕ, υπάρχει σε εξέλιξη μια απεργία στα καράβια, τα εμπορικά, με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει οι εξαγωγές».

Στους παραπάνω λόγους, πρέπει να προσθέσουμε, λέει καταλήγοντας ο πρόεδρος του Συλλόγου Ευρώτα και το γεγονός ότι «στη Λακωνία η παραγωγή έχει πληγεί αρκετά από τις χαλαζοπτώσεις, με αποτέλεσμα μια μικρή μόνο ποσότητα πορτοκαλιού απ’ όση έχει το δέντρο πάνω, να είναι εμπορεύσιμη».

Σημειωτέον ότι τα Βαλέντσια τώρα πάνε τόσο για εξαγωγή, όσο και στην εσωτερική αγορά, ενώ όσα δεν είναι εμπορικά, κατευθύνονται κυρίως για χυμοποίηση.

Αλέξανδρος Μπίκας

01/07/2019 03:01 μμ

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση της Ισπανίας για την ενίσχυση του κλάδου των εσπεριδοειδών, με κονδύλια 40 εκατ. ευρώ.

Η ενίσχυση αποτελεί μέρος του σχεδίου στήριξης, που κατατέθηκε από την ισπανική κυβέρνηση, τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να μετριαστούν οι δυσκολίες που χαρακτήρισαν την περίοδο εμπορίας του 2018/2019. Οι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων που καλλιεργούν πορτοκάλια, μανταρίνια ή λεμόνια, θα είναι επιλέξιμοι για την εν λόγω ενίσχυση.

Στόχος, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο, είναι να βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά εσπεριδοειδών (2018/2019), η οποία έχει επηρεαστεί από παράγοντες κλιματικούς αλλά και εμπορικούς.

Όπως δηλώνει ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, «φέτος η αγορά εσπεριδοειδών χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά, με τιμές παραγωγού πολύ χαμηλότερες από αυτές που έχουν καταγραφεί τα προηγούμενα έτη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κυμάνθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής».

Το μέτρο περιλαμβάνει χορήγηση στους παραγωγούς επιχορηγούμενων δανείων, διάρκειας έως 5 ετών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος 1 έτους και κατ' ανώτατο όριο το ποσό των 40.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

Επιπλέον, οι δικαιούχοι αγρότες που είναι μέλη μιας Οργάνωσης Παραγωγών Οπωροκηπευτικών θα λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση, έως και 100%, του ανωτέρου ποσού.

Επίσης, προτεραιότητα του Ισπανικού Υπουργείο αποτελεί η δημιουργία ενός Σχεδίου Γεωργικής Ασφάλισης (ENESA), που θα είναι το κύριο «εργαλείο» αντιμετώπισης «κινδύνων». Στο σχέδιο προβλέπεται ειδικό ταμείο εγγυήσεων για τους παραγωγούς που έχουν συνάψει συμβόλαιο ασφάλισης, καθώς και τη στήριξη των νέων γεωργών.

Η περίοδος εφαρμογής του προγράμματος στήριξης του κλάδου εσπεριδοειδών θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σταύρος Παϊσιάδης

01/07/2019 09:48 πμ

Την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 3,15 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς μανταρινιών ποικιλίας «Κλημεντίνη» προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης (όπως είχε αναφέρει σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου).

Δικαιούχοι είναι οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Θεσπρωτίας και Λακωνίας που επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις κατά το έτος 2018.

Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται σε 70 ευρώ ανά στρέμμα.

Άμεσα η ΚΥΑ θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει η πληρωμή των παραγωγών.

28/06/2019 02:54 μμ

Τις πιστώσεις για τα de minimis στο μανταρίνι ενέκρινε το ΥπΑΑΤ, για να ακολουθήσει η πληρωμή τους, στο επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται ότι «εγκρίνουµε την δέσµευση πίστωσης ύψους ( 3.150.000,00 €) τρία εκατοµµύρια εκατό πενήντα χιλιάδες Ευρώ για την πληρωµή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του Προϋπολογισµού εξόδων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Ειδικός φορέας 1029 - 201. - 0000000 , Λογαριασµός 2390901002- οικ. έτους 2019 για την “κάλυψη δαπάνης για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας (de minimis) στον τοµέα της παραγωγής γεωργικών προιόντων και ειδικότερα στον τοµέα της πρωτογενούς παραγωγής µανταρινιών ποικιλίας «κληµεντίνη» και µανταρινιών που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις 2018 στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Άρτας και Θεσπρωτίας στα πλαίσια εφαρµογής Κανονισµού (Ε.Ε.)1408/2013 της Επιτροπής (Ε.Ε.L 352.24.12.2013) Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε µε τον Καν.(Ε.Ε.) αριθ. 316/2019 (L51/1/22-02-2019) ”».

08/05/2019 03:08 μμ

Στη δέσμευση οπωροκηπευτικών αγνώστου προελεύσεως συνολικού βάρους 1.370 κιλών προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, στο πλαίσιο των συστηματικών και στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν στην αγορά.

Ειδικότερα, κατά τον ποιοτικό έλεγχο σε δύο επιχειρήσεις εμπορίου αγροτικών προϊόντων του Ρέντη, οι ελεγκτές εντόπισαν και δέσμευσαν ως μη κανονικά

  • 48 πλαστικές κλούβες με ντομάτες βάρους 720 κιλών και
  • 40 πλαστικές κλούβες με πορτοκάλια βάρους 650 κιλών,

επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις των διατάξεων της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας ως προς την επισήμανση.

Επισημαίνεται ότι η σήμανση αποτελεί την ταυτότητα των προϊόντων, διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητά τους και αποτρέπει τις ελληνοποιήσεις.

23/04/2019 01:18 μμ

Δυναμικές αντιδράσεις πραγματοποιούν στην Ισπανία οι παραγωγοί εσπεριδοειδών. Διαμαρτύρονται για τις εισαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών με χαμηλότερες τιμές, από Νότιο Αφρική, Μαρόκο και Αίγυπτο, στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση των εισαγωγών εσπεριδοειδών από τις χώρες της Αφρικής, λόγω των εμπορικών συμφωνιών που υπογράφηκαν μεταξύ ΕΕ και αυτών των χωρών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις ισπανικές εξαγωγές.

Η Ισπανία είναι σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας εσπεριδοειδών. Ο βασικός προορισμός των προϊόντων της είναι οι χώρες της η ΕΕ. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών η Ισπανία αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο «ανταγωνισμό» από τα νοτιοαφρικανικά, μαροκινά και αιγυπτιακά εσπεριδοειδή, κυρίως πορτοκάλια και μανταρίνια.

Η ΕΕ υπέγραψε συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών με το Μαρόκο το 2000, την Αίγυπτο το 2004 και τη Νότιο Αφρική και γειτονικές της χώρες (SADC) το 2016. Οι εξαγωγές της Νότιας Αφρικής στην ΕΕ είναι πολύ διαφοροποιημένες και περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα αγροτικών προϊόντων, από φρούτα μέχρι και κρασί. Από την άλλη η ΕΕ εξάγει κυρίως οχήματα, μηχανήματα, ηλεκτρολογικό υλικό, φαρμακευτικά προϊόντα και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Κατά την περίοδο εμπορίας 2017/2018 (Οκτώβριος / Σεπτέμβριος), η Ισπανία εξήγαγε 1.563.341 τόνους πορτοκαλιών (4% λιγότερο από την προηγούμενη σεζόν) αξίας σχεδόν 1,4 δις δολαρίων. Το 90% των ισπανικών πορτοκαλιών εξάγονται σε χώρες της ΕΕ και μόνο το 10% στις αγορές εκτός της ΕΕ.

Την ίδια περίοδο η ΕΕ εισήγαγε 1.043.411 τόνους πορτοκαλιών (αύξηση σε ποσοστό 5% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν) που ήταν αξίας 773 εκατ. δολαρίων (αύξηση 4,7%). Οι πιο σημαντικοί προμηθευτές πορτοκαλιών στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και το Μαρόκο. Τα περισσότερα από αυτά τα πορτοκάλια εισάγονται μέσω Ολλανδίας, Πορτογαλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Μόνο οι εξαγωγές πορτοκαλιών από τη Νότια Αφρική στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2016, όταν τέθηκε σε ισχύ η εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Όσον αφορά τα μανταρίνια, την περίοδο 2017/2018 η Ισπανία εξήγαγε 1.374.725 τόνους, με 93% των εξαγωγών της να προορίζονται στις άλλες χώρες της ΕΕ. Ο όγκος αυτός σημαίνει μείωση, κατά 7,5%, σε σύγκριση με το 2016. Από την άλλη η ΕΕ την ίδια περίοδο εισήγαγε 482.186 τόνους μανταρινιών (αυξημένη κατά 14% σε σχέση με το 2016). Τα μανταρίνια που εισήχθησαν στην ΕΕ προέρχονταν κυρίως από το Μαρόκο (αύξηση 17,6%) και τη Νότια Αφρική (αύξηση 9%).

Οι Ισπανοί παραγωγοί υποστηρίζουν ότι υπέστησαν μεγάλες απώλειες εισοδήματος λόγω αυτών των συμφωνιών της ΕΕ, που διευκολύνουν τις εισαγωγές από τις αφρικανικές χώρες. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχεται ότι οι αυτές οι εισαγωγές διαταράσσουν τη βιωσιμότητα του ισπανικού τομέα εσπεριδοειδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους Ισπανούς εκπροσώπους του κλάδου, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εσπεριδοειδών στη Νότια Αφρική ανήκει σε Ολλανδούς ιδιοκτήτες.

19/04/2019 05:32 μμ

Με αποφάσεις, που δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια, καθορίστηκαν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για το 2018 στη κορινθιακή σταφίδα, τα πορτοκάλια και τη βιομηχανική τομάτα. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ακολουθήσουν οι πληρωμές. Αναλυτικότερα:

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας, για το έτος ενίσχυσης 2018, καθορίζεται στα 49,3 ευρώ / στρέμμα (πατήστε εδώ).

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα των πορτοκαλιών που οδηγούνται προς χυμοποίηση, για το έτος ενίσχυσης 2018, καθορίζεται στα 62 ευρώ / στρέμμα (πατήστε εδώ).

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα βιομηχανικής τομάτας, για το έτος ενίσχυσης 2018, καθορίζεται στα 72 ευρώ / στρέμμα (πατήστε εδώ).

11/04/2019 05:50 μμ

Κρούσμα ιού Τριστέτσας εντοπίστηκε στην περιοχή του Ευηνοχωρίου Μεσολογγίου, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το διαδικτυακό τόπο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου.

Όπως αναφέρεται από την Ένωση «ο έλεγχος και εντοπισμός πραγματοποιήθηκε απο το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτωλ/νιας και αφορά νεόφυτο δέντρο εσπεριδοειδούς (πορτοκαλιάς). Επίσης έχει ήδη προχωρήσει η Οριοθέτηση Ζωνών με σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Citrus Tristeza Virus.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτωλ/νιας ενημερώνει τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών της περιοχής αρμοδιότητας της, τα παρακάτω:
Σε δειγματοληψίες που διεξήγαγε η Υπηρεσία μας, στα πλαίσια του ετησίου προγράμματος επισκοπήσεων, εντοπίστηκε δέντρο εσπεριδοειδούς, μολυσμένο από τον ιό της Τριστέτσας (Citrus Tristeza Virus). Πρόκειται για νεόφυτο δέντρο πορτοκαλιάς, που βρίσκεται σε οπωρώνα στην περιοχή Ευηνοχωρίου, του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Η ΔΑΟΚ Αιτωλ/νιας έχει ήδη προχωρήσει σε Οριοθέτηση Ζωνών στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλ/νιας με σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Citrus Tristeza Virus, ως ακολούθως

I. μία Εστιακή Ζώνη, τουλάχιστον 500 μέτρων από την αρχική εστία όπου διαπιστώθηκε η παρουσία του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών.
II. μία Ζώνη Ασφαλείας, τουλάχιστον 500 μέτρων πέραν της Εστιακής ζώνης και
III. μία Ουδέτερη Ζώνη, τουλάχιστον 500 μέτρων πέραν της Ζώνης ασφαλείας.

Μέχρι της εξάλειψης του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών, απαγορεύονται:
α) Εντός της Εστιακής ζώνης:
οι νέες φυτεύσεις.
οι επανεμβολιασμοί σε εγκατεστημένες φυτείες, εκτός εκείνων που έχουν προετοιμαστεί για εμβολιασμό, μέχρι το τέλος του επόμενου από την υπογραφή της παρούσης έτους.
η διακίνηση καρπών με ποδίσκους και φύλλα εκτός της ζώνης αυτής.
η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και
η λήψη εμβολίων, εκτός εάν, τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και 20/10).
β) Εντός της Ζώνης ασφαλείας:
η διακίνηση καρπών με φύλλα και ποδίσκους εκτός της ζώνης αυτής.
η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και η λήψη εμβολίων, εκτός εάν, τα μητρικά φυτά και το παραγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίχτυα (διπλά δίχτυα τύπων 10/16 και 20/10).
γ) Εντός της Ουδέτερης ζώνης:
η λήψη εμβολίων, εκτός εάν, τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίχτυα (διπλά δίχτυα τύπων 10/16 και 20/10).

Η ΔΑΟΚ Αιτωλ/νιας συστήνει στους παραγωγούς και καλλιεργητές εσπεριδοειδών:
Να ακολουθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται εντός των οριοθετημένων ζωνών
Να προμηθεύονται δενδρύλλια τα οποία συνοδεύονται υποχρεωτικά από ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ.
Να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση των εντόμων φορέων, δεδομένου ότι η μετάδοση του ιού πραγματοποιείται αφενός με τις αφίδες (μελίγκρες) και αφετέρου με τον εμβολιασμό (λήψη εμβολίων από μολυσμένα δένδρα), το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό και με μολυσμένα καλλιεργητικά εργαλεία.
Να εγγραφούν (σύμφωνα με τα Άρθρο 13 του ΠΔ 365/2002) στο ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ της Υπηρεσίας μας. Στους παραβάτες παραγωγούς που προβαίνουν σε φυτεύσεις εσπεριδοειδών τα οποία δεν φέρουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και δεν ενημερώνουν την Υπηρεσία μας, όσον αφορά τις νέες φυτεύσεις τους, επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από το ν. 2147/52 (Α΄155).

Τέλος επισημαίνουμε ότι η ΔΑΟΚ Αιτωλ/νιας βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ώστε να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν αφενός στην εξάλειψη του ιού από την συγκεκριμένη εστία, αλλά και στον έλεγχο της γύρω περιοχής, για τον εντοπισμό τυχόν άλλων εστιών μόλυνσης του ιού.

03/04/2019 05:34 μμ

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, από το ξεκίνημα της φετινής περιόδου συγκομιδής οι εξαγωγές εσπεριδοειδών της χώρας έχουν ανέλθει στους 514 χιλιάδες τόνους.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση της Αιγύπτου είχε διαψεύσει σχετικά δημοσιεύματα περί πτώσης των εξαγωγών εσπεριδοειδών κατά το 2018.

Μάλιστα το υπουργείο διευκρίνισε ότι στην πραγματικότητα αυτές κατέγραψαν αύξηση, πλησιάζοντας τους 1,7 εκατ. τόνους, με αποτέλεσμα η Αίγυπτος να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων εσπεριδοειδών σε παγκόσμιο επίπεδο.

22/03/2019 10:48 πμ

Με καλό μάτι φαίνεται πως έχουν δει οι Αθηναίοι καταναλωτές την έλευση των αυτόματων πωλητών φυσικού χυμού πορτοκαλιού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ) Άρτας.

Ο ΑγροΤύπος συνομίλησε με τον κ. Ξυλογιάννη, μέλος στο ΔΣ του εν λόγω πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού, με έδρα στον Άγ. Σπυρίδωνα Φιλοθέης Άρτας για τις... επιδόσεις του ΑΣΕΑ στο... vending, όπως ονομάζονται στο εξωτερικό το συγκεκριμένο είδος πώλησης.

Σύμφωνα με όσα μας είπε το στέλεχος διοίκησης του Συνεταιρισμού, που έχει τοποθετήσει πιλοτικά πέντε μηχανήματα αυτόματης πώλησης (Σταθμοί Μετρό Ομόνοιας, Συντάγματος, Λαρίσης, καθώς επίσης σε ένα κολυμβητήριο και ένα πανεπιστήμιο στο λεκανοπέδιο) «τα πέντε αυτά μηχανήματα τα τοποθετήσαμε πιλοτικά αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούλιο και μπορώ να πω ότι οι πρώτες εντυπώσεις είναι καλές».

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, κάθε μηχάνημα, που τροφοδοτείται με πορτοκάλι Βαλέντσια, πουλάει κατά προσέγγιση 100 χυμούς την ημέρα, ενώ όπως μας είπε ο κ. Ξυλογιάννης «υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, ώστε να ανέβει κι άλλο η κατανάλωση από το κοινό της Αθήνας».

Όπως μας εξήγησε βέβαια το στέλεχος του ΑΣΕΑ Άρτας «υπάρχουν και δυσκολίες στο εγχείρημα, αφού τα έξοδα είναι αρκετά και έχουν να κάνουν, εκτός της δαπάνης για το ενοίκιο του χώρου, με τις αμοιβές των τριών ατόμων που φροντίζουν τα μηχανήματα, τα καθαρίζουν, τα πλένουν, τα τροφοδοτούν και γενικώς έχουν την επιμέλειά τους». Εκτός αυτού υπάρχουν και διακυμάνσεις στην τιμή της πρώτης ύλης (πορτοκάλια), κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αν και τότε τα συγκεκριμένα μηχανήματα καλύπτονται με πορτοκάλι από περιοχές της Πελοποννήσου.

Τα εν λόγω μηχανήματα είναι εισαγόμενα από την Ιταλία και το καθένα στοιχίζει περί τα 10.000 ευρώ, ενώ όταν κάτι δεν λειτουργεί πάνω τους, ειδοποιούν τον διαχειριστή τους, ηλεκτρονικά.

O Α.Σ.Ε.Α (Αγροτικός Συνεταιρισμός Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων) με αριθμό μητρώου GR 0069/IV/ART ΕΛΛΑΣ , ιδρύθηκε το 1987 με 35 μέλη και  βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Αγίου Σπυρίδωνα Φιλοθέης Άρτας.

Εκπρόσωποί του μάλιστα συμμετείχαν πρόσφατα σε σύσκεψη σχετικά με την εγκατάσταση αυτόματων πωλητών φρεσκοστυμμένου χυμού πορτοκαλιού και μήλου Αγροτικών Συνεταιρισμών σε δημόσιους χώρους, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο ΥπΑΑΤ.

Σκοπός της προσπάθειας αυτής, όπως τονίστηκε σε ανακοίνωση του Συνεταιρισμού, «είναι η προώθηση και η πώληση προϊόντων αγροτικών συνεταιρισμών απευθείας στους καταναλωτές χωρίς τη διαμεσολάβηση εμπόρων-διακινητών και μέσα από αυτή η εξοικείωση του κοινού με την κατανάλωση φρέσκων χυμών».

Ουσιαστικά, σήμερα έγινε το πρώτο βήμα ώστε να συνεργαστούν αρχικά σε πιλοτικό στάδιο πέντε Συνεταιρισμοί παραγωγής φρούτων, ακολουθώντας το πρότυπο του ΑΣΕΑ Άρτας, που εγκατέστησε αυτόματο πωλητή στο σταθμό Μετρό του Συντάγματος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, τα Γραφεία Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του Πρωθυπουργού, η Γενική Γραμματέας Τουρισμού, Γεωργία Καραστάθη, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Αττικό Μετρό Α.Ε., Νικόλαος Μπούσουλας και οι: ΑΣΕΕ Αμυκλών Σπάρτης «Λακωνία», ΑΣΕ Σκάλας, ΑΣΕΑ Άρτας και Α.Σ. Ζαγοράς «Ζαγορίν».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε ότι για την υλοποίηση του εγχειρήματος είναι διαθέσιμοι όλοι οι σταθμοί του Μετρό και σε επόμενη συνάντηση θα διερευνηθούν και άλλοι διαθέσιμοι δημόσιοι χώροι.

Από την πλευρά τους, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί θα εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας σύμπραξης, στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας που προωθεί η κυβέρνηση, έτσι ώστε να δημιουργήσουν μεγαλύτερη οικονομία κλίμακας και να αποδώσει καλύτερα το εγχείρημα για όλους.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Ξυλογιάννη που έδωσε το παρόν στην σύσκεψη «ήταν μια πρώτη ζύμωση, αλλά γίνεται προσπάθεια, να μπουν μηχανήματα μέσω της σύμπραξης και σε άλλους δημόσιους χώρους, όπως νοσοκομεία, αλλά και σε χώρους με τουριστικό ενδιαφέρον».

Αντίστοιχη προσπάθεια με εγκατάσταση αυτόματων πωλητών φυσικού χυμού πορτοκαλιού έχει κάνει και μια ιδωτική εταιρεία από την Άρτα, εγκαθιστώντας μηχανήματα, στην πόλη αυτή της Ηπείρου, αλλά και σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

12/03/2019 01:55 μμ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου, στο δημοτικό κατάστημα της Κατοχής, η 1η Εσπερίδα Οινιάδων που ήταν αφιερωμένη στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και κυρίως πορτοκαλιού και μανταρινιού στην Παραχελωϊτιδα, μια περιοχή όπου γίνονται πολλές φυτεύσεις εσπεριδοειδών.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων σχετικά με θέματα που αφορούν τις προοπτικές, τα προβλήματα αλλά και τη ευρύτερη σημασία τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο από την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών.

Συντονιστής του μέρους των ομιλιών ήταν ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Αγαθάγγελος Κότσαλος, ενώ τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατοχής Γρηγόρης Τρούπος, ενώ ακολούθως ο Αντιδήμαρχος της χωρικής ενότητας Οινιάδων Γ. Παπαδόπουλος στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «…Οι Οινιάδες είναι ένας τόπος με μακραίωνη ιστορία, όπου υπήρξε και συνεχίσει να υπάρχει ένας πολιτισμός άμεσα συνυφασμένος με τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή. Τα πλούσια εδάφη της περιοχής δίνουν προοπτική ανάπτυξης, εφόσον υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων του άξονα παραγωγής. Η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, εφόσον υπάρξει συντονισμός και σωστή συνεργασία».

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος σημείωσε πως «…Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, πριν δυο χρόνια ξεκίνησε να στηρίζει έμπρακτα τον Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής, έχοντας μάλιστα ως αφετηρία το τοπικό διαμέρισμα της Κατοχής. Η πρώτη εκδήλωση είχε γίνει στο κτήριο Συγγρού με μεγάλη συμμετοχή παραγωγών, φορέων κι επιστημόνων. Ακολούθησαν κι άλλες συναντήσεις με σκοπό την ενημέρωση σε νέες τεχνολογίες αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων στις καλλιέργειες. Εσπεριδοειδή και Ελαιοπαραγωγή ήταν κυρίως το αντικείμενο ενδιαφέροντος, για το οποίο υπήρξε πραγματικά μεγάλη ανταπόκριση.

Ο κάμπος των Οινιάδων, είναι ένας ευλογημένος τόπος. Ο ποταμός Αχελώος είναι η ζωογόνος δύναμή του, τροφοδοτώντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμου εδάφους. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής έχει τον πρώτο λόγο στην τοπική οικονομία, αποτελώντας τον βασικότερο πυλώνα της. Ο Δήμος και η δημοτική αρχή, προσεγγίζοντας τα αγροτικά θέματα με τη σοβαρότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις, στηρίζει με κάθε τρόπο τους παραγωγούς στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που μπορεί να αναλάβει. Κι αυτό ισχύει διαχρονικά κι όχι ευκαιριακά. Με σεβασμό προς το έργο που παράγουν αλλά και την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία. Πέρα από την ενημέρωση, καθ όλη τη διάρκεια της θητείας της η παρούσα Δημοτική αρχή κατέβαλλε κάθε προσπάθεια στήριξης, μέσα από συντηρήσεις αγροτικής οδοποιίας, καθαρισμούς κι άλλες παρεμβάσεις, να κάνει ευκολότερη την καθημερινότητα των αγροτών μας. Πιστεύουμε πως το πράξαμε ορθά, με διάλογο, καλή πίστη και πρόθεση.

Είναι πιστεύω πολύτιμο για όλους μας, να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας. Ωστόσο, κύριος υπεύθυνος γι’ αυτό είναι το ελληνικό κράτος. Και η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες δεκαετίες τα προβλήματα αντί να συρρικνώνονται διογκώνονται, αναγκάζοντας πολλές φορές τους ανθρώπους της γης να βγαίνουν έξω από το φυσικό τους χώρο – στους δρόμους – για ν’ αναζητήσουν το δίκιο τους. Αναγνωρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Τα στηρίζουμε κι αυτό το αποδείξαμε πολλές φορές στο παρελθόν. Το αποδεικνύουμε και τώρα. Χωρίς κενά λόγια αλλά με πράξεις και υπευθυνότητα. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και η σοβαρότητα της αντιμετώπισής του δεν χωρά σκοπιμότητες, αντιπαλότητες ή κάθε είδους πολιτικές εκμεταλλεύσεις».

Στην 1η Εσπερίδα συμμετείχαν με ομιλίες τους ο Γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου – Ναυπακτίας «Ένωση» Παναγιώτης Κανάτας, η Γεωπόνος Βίκυ Χονδρογιάννη από την εταιρεία ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΑΒΕΕ, ο Γεωπόνος και Τμηματάρχης Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου ΔΑΟΚ Αιτωλ/νίας Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Γεωπόνος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Δημήτριος Τριαντακωνσταντής, ενώ παρέμβαση έγινε και από τον ειδικό καθηγητή εσπεριδοειδών κ. Ευτύχιο Πρωτοπαπαδάκη.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή των παραδοσιακών χορευτικών τμημάτων ΑΣ Αχελώος Κατοχής, Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Πολιτιστικού & Αθλητικού Ομίλου Νεοχωρίου – Ενεργοί Πολίτες και Συλλόγου Γυναικών Σταμνάς «Αγία Αγάθη».

12/03/2019 12:13 μμ

Προχωρά η συγκομιδή πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια στις κύριες παραγωγικές περιοχές της χώρας μας. Στη Λακωνία υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή από την πρόσφατη κακοκαιρία, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία, που έχει το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής, παρατηρούνται φαινόμενα μικροκαρπίας. Οι τιμές παραγωγού φτάνουν και τα 22 λεπτά το κιλό, ενώ η ζήτηση από το εξωτερικό κυμαίνεται, σύμφωνα με παραγωγούς, εμπόρους και συνεταιριστές, σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σπαραγγοπαραγωγών & Παραγωγών Λοιπών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Οινιάδων «Δέλτα Οινιάδων», κ. Παντελής Ράπτης «η συγκομιδή στα Lanelate έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό. Οι τιμές παραγωγού, εδώ, στην περιοχή της Παραχελωίτιδας κυμάνθηκαν φέτος από 18 έως 26 λεπτά το κιλό. Εδώ και 15 ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή στα Βαλέντσια. Ζήτηση δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη θα έλεγα, καθώς παρατηρείται το πρόβλημα της μικροκαρπία στη μεγάλη πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων. Δεν έχουμε ακόμα καταλάβει το λόγο, για τον οποίο τα μεγέθη φέτος είναι πολύ μικρά στην περιοχή μας. Πιθανολογούμε, όμως, ότι οφείλεται στις πολλές χαλαζοπτώσεις της σαιζόν και τις άσχημες εν γένει και ακραίες καιρικές συνθήκες. Το καλό στην περιοχή μας, είναι ότι δεν πιάνει συχνά παγετό, όπως συμβαίνει σε άλλες ζώνες της χώρας. Αυτό, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, έχει ωθήσει πολύ κόσμο να προχωρήσει σε φυτεύσεις πορτοκαλιών στην περιοχή του Μεσολογγίου και του πρώην δήμου Οινιάδων τα τελευταία χρόνια. Κυρίως έχουν φυτευθεί Lanelate και λιγότερο Valencia. Πιστεύω πάντως ότι η ζήτηση θα ανοίξει το επόμενο διάστημα. Οι τιμές για τα συγκομιζόμενα Valencia κυμαίνονται τώρα από 18-22 λεπτά ανά κιλό. Πέρσι, οι τιμές την αντίστοιχη χρονική περίοδο έφταναν και τα 25 λεπτά ανά κιλό. Αν φέτος δεν είχαμε το πρόβλημα της μικροκαρπίας, οι τιμές παραγωγού θα είχαν ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα, εκτιμώ».

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, από την Ομάδα Παραγωγών Φρούτων Αργολίδος, «στα Νάβελ, που είναι η βασική καλλιέργεια πορτοκαλιών στην περιοχή μας, το μάζεμα, είναι τώρα στα τελειώματα. Από το Νοέμβριο έως τον Ιανουαρίου, οι βροχές ήταν πάρα πολλές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και προβλήματα ποιότητας. Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν φέτος από 18 έως 25 λεπτά το κιλό, κυμαινόμενες στα ίδια περίπου επίπεδα, ίσως ελάχιστα υψηλότερα, από πέρσι. Όσα πήγαν στο χυμό έπιασαν από 8-10 λεπτά το κιλό, ελαφρώς δηλαδή υψηλότερα, από πέρσι. Τώρα, όσον αφορά στα Βαλέντσια αυτά είναι λίγα στην περιοχή μας, όπως και τα Lanelate. Πάντως εξ όσων γνωρίζω κάποια φορτία που ήρθαν εδώ από το Μεσολόγγι, έπιασαν τιμές 30 λεπτά το κιλό, για παράδοση στην Αργολίδα».

Όπως μας είπε ο Γιώργος Μπεκιάρης, εις εκ των δυο ιδιοκτητών της εταιρείας Sparta Valley Fruits, με έδρα στην λακωνική πρωτεύουσα, που εξάγει κάθε χρόνο 7.000-8.000 τόνους συσκευασμένο πορτοκάλι, αλλά κι άλλα εσπεριδοειδή «η τιμή παραγωγού στα Βαλέντσια, είναι στα 17-18 λεπτά το κιλό, ενώ στο αυτοκόνητο η τιμή είναι 21 λεπτά ανά κιλό. Στα Lanelate οι τιμές έφτασαν έως και τα 25 λεπτά το κιλό. Η ζήτηση δυστυχώς είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό πιστεύω οφείλεται στο γεγονός ότι η Αίγυπτος φέτος έχει πολύ πορτοκάλι και εξάγει σε εξευτελιστικές τιμές, 10 και 15 λεπτά κάτω, απ, ό,τι εμείς. Με τέτοια μεροκάματα που πληρώνουν εδώ οι παραγωγοί, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Αίγυπτο. Εδώ το μεροκάματο ξεπερνά τα 40 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο στην Αίγυπτο, είναι 3 δολάρια».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας «η εμπορική περίοδος στην περιοχή μας, όπου καλλιεργούνται Νάβελ και λίγα κοινά έχει τελειώσει για φέτος. Υπήρχαν ζημιές φέτος από τις βροχοπτώσεις, τους παγετούς και τις χιονοπτώσεις του περασμένου διαστήματος. Βαλέντσια στην περιοχή μας είναι ελάχιστα».

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

28/02/2019 11:11 πμ

Την Κυριακή 3 Μαρτίου και ώρα 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κατάστημα της Κατοχής Οινιάδων με την διοργάνωση του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και του Πνευματικού Κέντρου, η 1η «Εσπερίδα» 2019.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε μια από τις βασικές καλλιέργειες της πεδιάδας των Οινιαδών, όπως είναι τα εσπεριδοειδή και ειδικότερα Πορτοκάλι και Μανταρίνι.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της 1ης «Εσπερίδας» περιλαμβάνει ομιλίες από τους:

-Κανάτα Παναγιώτη Γεωπόνο Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου – Ναυπακτίας «ΕΝΩΣΗ» με θέμα: «Προοπτικές της καλλιέργειας Εσπεριδοειδών στην περιοχή των Οινιαδών»

-Βίκη Χονδρογιάννη – Γεωπόνο της εταιρείας Καρβελάς & Σια ΑΒΕΕ με θέμα: «Θρέψη Εσπεριδοειδών – Βιοδιεγέρτες»

-Παναγιωτόπουλο Χρήστο – Γεωπόνο Τμηματάρχη Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου ΔΑΟΚ Αιτωλ/νίας με θέμα: «Τριστέτσα, απειλή στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών»

-Δρ. Τριαντακωνσταντή Δημήτριο Γεωπόνο, καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ερευνητή ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» με θέμα: Η επίδραση των εσπεριδοειδών στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής».

-Δρ. Πρωτοπαπαδάκη Ευτύχιο, Ειδικό καθηγητή Εσπεριδοειδών (online σύνδεση με Χανιά) με θέμα: «Παρεμβάσεις των προβλημάτων των εσπεριδοειδών».

Θ’ ακολουθήσει συζήτηση όπου οι παραγωγοί θα μπορούν να θέσουν σχετικά ερωτήματα προς τους ομιλητές.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και του διαλόγου, το πρόγραμμα της 1ης «Εσπερίδας» θα συνεχισθεί στο χώρο της κεντρικής πλατείας Κατοχής (ώρα 13.00 μ.μ.) με προσφορά εδεσμάτων στους επισκέπτες με βάση το πορτοκάλι και το μανταρίνι.

Θα συμμετέχουν επίσης τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων: ΑΣ ΑΧΕΛΩΟΣ Κατοχής, Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Πολιτιστικού και Αθλητικού Ομίλου Νεοχωρίου – Ενεργοί Πολίτες και Συλλόγου Γυναικών Σταμνάς «Αγία Αγάθη».

26/02/2019 02:43 μμ

Παρατηρητήρια της αγοράς οπωροκηπευτικών και του οίνου, πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του 2019. Στόχος τους θα είναι να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και ανάλυση σε αυτούς τους δύο βασικούς τομείς της ευρωπαϊκής γεωργίας, οι οποίοι από κοινού αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της αξίας της αγροτικής παραγωγής της ΕΕ, με 24,1% για τον τομέα των οπωροκηπευτικών και 5,4% για τον οίνο. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη δημιουργία παρατηρητηρίων για τις αροτραίες καλλιέργειες, τη ζάχαρη, το κρέας και το γάλα, αυτοί οι δύο τομείς θα είναι οι τελευταίοι που θα επωφεληθούν από αυτή την λειτουργία.

Τα παρατηρητήρια δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την αστάθεια της αγοράς και να εξασφαλίσει περισσότερη διαφάνεια.

Ωστόσο, επειδή ο τομέας των οπωροκηπευτικών περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, το επίκεντρο αυτού του παρατηρητηρίου θα είναι η τομάτα, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.

Τα δύο παρατηρητήρια θα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα δεδομένων αγοράς συμπληρωμένα από ανάλυση αγοράς, βραχυπρόθεσμες εκθέσεις προβλέψεων και μεσοπρόθεσμες προοπτικές.

Παράλληλα, ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της αγοράς για κάθε τομέα θα συνεδριάζει τακτικά για να συζητήσει την κατάσταση των αγορών και τα δεδομένα.

Διαβάστε στα αγγλικά πληροφορίες για τα παρατηρητήρια της ΕΕ

26/02/2019 02:42 μμ

Οι πρόσφατες κακοκαιρίες (Δεκέμβριο 2018 και Φεβρουάριο 2019), με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον παγετό, τις χιονοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις, έφεραν καταστροφές στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια). Οι παραγωγοί ζητούν να καταγραφούν από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές και να αποζημιωθούν. Από την πλευρά τους οι έμποροι δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ότι στο τέλος της εμπορικής περιόδου θα φανεί κατά πόσο επηρεάστηκαν οι εξαγωγές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες. Το σίγουρο είναι ότι κάποιες ποικιλίες θα ξεκινήσουν νωρίτερα την συγκομιδή για να καλύψουν το «κενό» στις αγορές. Αρνητικά αναμένεται να επηρεαστούν και οι καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών από τις πλημμύρες και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στο έδαφος. Επίσης οι χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Αντίθετα στην Κρήτη και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, που τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα από την ανομβρία, οι βροχές ήρθαν σαν «ευλογία» για τις καλλιέργειες.

Εσπεριδοειδή
Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στην ηρτημένη παραγωγή των εσπεριδοειδών στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του «Sparta Orange», κ. Πέτρος Μπλέτας, «ο παγετός και το χαλάζι δημιούργησαν μεγάλες ζημιές στα ελαιόδεντρα και τα εσπεριδοειδή. Πρόβλημα υπάρχει με τις ποικιλίες πορτοκαλιών που το επόμενο διάστημα θα ξεκινούσε η συγκομιδή (Ναβελίνες, Ναβελέιτ και Λανελέιτ). Επίσης υπάρχει πρόβλημα με τα μανταρίνια (ποικιλίες Νόβα και Ορτανίκ), ενώ μεγάλες ζημιές έχουμε και στα λεμόνια. Περίπου το 40% της παραγωγής εσπεριδοειδών στη Λακωνία έχει καταστραφεί. Τέτοιο μέγεθος καταστροφής στα 25 χρόνια που γνωρίζω δεν έχει ξανασυμβεί. Οι χαλαζοπτώσεις είχαν διάρκεια δύο ολόκληρες ώρες. Πρώτη φορά έχουμε τόση μεγάλη έκταση καταστροφής».

Χειμερινά σιτηρά
Σε σχέση με τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στις καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Βασίλης Κωτούλας «το μόνο που μπορεί να επηρεάσει έως έναν βαθμό αρνητικά τις καλλιέργειες αυτές, οι οποίες είναι σε εξέλιξη, είναι το επιπλέον νερό που πέφτει, τα επίπεδα περίσσειας υγρασίας δηλαδή στο έδαφος. Από την εικόνα που έχω ως ώρας, τέτοια προβλήματα, φαίνεται πως αντιμετωπίζει ήδη ο νομός Βοιωτίας. Ως προς τις αναμενόμενες αποδόσεις, δεν μπορούμε, βέβαια να πούμε ακόμα τίποτα, καθώς είναι πολύ νωρίς».

Θερμοκηπιακές καλλιέργειες και ελιές

Όπως είπε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος «η κακοκαιρία έτσι όπως εκδηλώθηκε στην δυτική Μεσσηνία είχε τα καλά της, είχε και τα κακά της για τις καλλιέργειες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες ασφαλώς και προκάλεσαν επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής για τους έχοντες θερμοκήπια, δεδομένου ότι η θερμοκρασία μέσα σε αυτά πρέπει να διατηρείται πάνω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Αν σκεφτεί κανείς ότι και το πυρηνόξυλο που χρησιμοποιείται εδώ για τη θέρμανση είναι φέτος σε έλλειψη, εύκολα αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί.
Όσον αφορά τα καρπούζια, θερμοκηπιακά και χαμηλής κάλυψης, οι χαμηλές θερμοκρασίες, σίγουρα «στρέσαραν» τα φυτά έως έναν βαθμό, αλλά το καλό είναι ότι οι παραγωγοί εδώ είναι έμπειροι και με κατάλληλους χειρισμούς αντιμετώπισαν την κατάσταση.
Κατά τα άλλα, οι βροχές που έπεσαν και ήταν αρκετές εμπλούρισαν τον υδροφόρο ορίζοντα και αυτό είναι πολύ καλό. Ειδικότερα όσον αφορά τα δέντρα (ελιές) το κρύο και τα επίπεδα υγρασίας, είναι βέβαιο ότι τα ωφέλησαν, ενώ τέτοιες συνθήκες δεν ευνοούν και την ανάπτυξη εντόμων (δάκου κ.λ.π.)».

Μετά την ανομβρία ευλογία οι βροχές
Αντίθετα στην Κρήτη μετά την ανομβρία, που είχε πλήξει το νησί τα τελευταία τρία χρόνια, θετικά είδαν τις φετινές βροχοπτώσεις. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης, Κωνσταντίνος Φωτάκης, «δεν μας έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες ζημιές στη φυτική παραγωγή από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Στα αμπέλια και τις ελιές, που είναι οι κυριότερες καλλιέργειες του νησιού, οι φετινές βροχές αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο, μετά την ανομβρία των τελευταίων ετών που είχαμε στην Κρήτη».

22/02/2019 12:56 μμ

Απελπιστική περιγράφουν την κατάσταση για το ντόπιο λεμόνι, παραγωγοί και παράγοντες της εγχώριας αγοράς, με τους οποίους συνομίλησε ο ΑγροΤύπος. Μεγαλύτερη πληγή, όπως μας ανέφεραν είναι αφενός μεν οι αθρόες εισαγωγές φθηνού και υποβαθμισμένης ποιότητας προϊόντος από την Τουρκία, αφετέρου δε, η συνάρτηση κόστους παραγωγής - ένδειας των παραγωγών, οι οποίοι μην έχοντας οικονομική ευχέρεια, δεν φροντίζουν όπως θα έπρεπε τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι αποδόσεις. Βέβαια, ορισμένοι παραγωγοί - έμποροι με τους οποίους συνομίλησε ο ΑγροΤύπος για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ευελπιστούν, ότι από τον επόμενο μήνα, ίσως υπάρξει, τόνωση της ζήτησης. Κατά τα άλλα, οι τιμές, που εισπράττει ο ντόπιος παραγωγός, αυτή την περίοδο, δεν ξεπερνούν τα 25 λεπτά το κιλό και σε εξαιρετικές περιπτώσεις τα 30 λεπτά το κιλό.

Με φαύλο κύκλο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση της εγχώριας παραγωγής λεμονιού και πτώση της ποιότητας μοιάζει η κατάσταση στην αγορά του λεμονιού. Οι τιμές παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα για τον παραγωγό, ο οποίος δέχεται πιέσεις πανταχόθεν.

«Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή φέτος στο λεμόνι για τον παραγωγό. Στο Αίγιο αλλά και στην Κορινθία, άλλες χρονιές τέτοια εποχή δεν έβρισκες λεμόνι. Φέτος υπάρχει προϊόν, αλλά το κακό είναι ότι οι τιμές είναι καθηλωμένες στα 25 λεπτά το κιλό εδώ και πολύ καιρό. Με αυτή την τιμή, το προϊόν, με κόστος μεταφορικών, συσκευασίας, μεταφορικά κ.λπ. φθάνει στη βόρεια Έλλαδα, σε μια τιμή στα 40 – 45 λεπτά. Οπότε πολλοί έμποροι προτιμούν να φέρνουν λεμόνι Τουρκίας, το οποίο ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, παραδίδεται, σε τιμές, ακόμα και χαμηλότερες από αυτές. Την ίδια ώρα άμα πας να δεις στην αγορά της βόρειας Ελλάδας, όλα τα λεμόνια, γράφουν ότι είναι Αιγίου και Κορινθίας, οπότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει», μας δήλωσε ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από το Αίγιο.

Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια η γείτονα χώρα, έχει επενδύσει πολλά στο λεμόνι, το οποίο το συναντά κανείς, ιδίως στα νότια της Τουρκίας. Τα λεμόνια αυτά είναι σαφώς κατώτερα ποιοτικά από τα δικά μας, αλλά το κακό είναι πως στην Ελλάδα, όπως μας εξήγησε ο κ. Δεληγιάννης, «έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα έχουμε σε λίγο και πρόβλημα ποιότητας. Αυτό πιστεύω θα συμβεί γιατί ο κλήρος ειδικά σε εμάς είναι πολύ μικρός. Οπότε σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση και το ακριβό κόστος, όσο πάμε θα μειώνεται η ποιότητα και η ποσότητα». «Εγώ για 20 στρέμματα λεμόνι για να είμαι καλυμμένος πρέπει να κάνω 4-5 ραντίσματα, τα οποία το καθένα στοιχίζει 500-600 ευρώ. Αυτό δεν μπορούν όμως να το κάνουν όλοι. Επίσης, οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Με 25 λεπτά το κιλό, εκ των οποίων τα 13 πάνε στο συνεργείο που θα τα κόψει, μένουν 12 λεπτά σε μας, όσο ακριβώς δηλαδή είναι το κόστος», εξηγεί ο κ. Δεληγιάννης, ο οποίος μας τόνισε επίσης ότι μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία, καθότι είναι μεγάλη αγορά και παλιότερα απορροφούσε πολλές ποσότητες.

Στην κατάσταση που επικρατεί στην εγχώρια αγορά του λεμονιού αυτή την περίοδο αναφέρεται και ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας», από τον οποίο μας τόνισαν τα ακόλουθα «όσοι είσαστε παραγωγοί λεμονιού ή όσοι περνάτε από περιοχές όπου καλλιεργούν οι συνάδελφοι, θα σας λυπεί η εικόνα των φορτωμένων δέντρων. Η τιμή τους είναι 0,25ευρώ αλλά οι έμποροι δεν αγοράζουν. Η τιμή κόστους παραγωγού είναι άνω των 0,40 λεπτών. Το πρόβλημα είναι η ασυδοσία των εμπόρων, οι αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, το εμπάργκο στη Ρωσία. Εφόσον η Κυβέρνηση δεν λύνει αυτά τα προβλήματα και ευθύνεται γι αυτά πρέπει να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα των παραγωγών με βάση την τιμή παραγωγού μιας και κόπτεται ότι στηρίζει τον πρωτογενή τομέα. Αγωνιζόμαστε για το εισόδημα των λεμονοπαραγωγών».

«Οι τιμές για το λεμόνι Κορινθίας είναι για τον παραγωγό αυτή τη στιγμή στα 30 λεπτά το κιλό. Εμείς καλλιεργούμε λεμόνι ποικιλίας Μαγληνό, αλλά το κακό είναι ότι τώρα δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση. Ωστόσο επειδή έπεσαν πολλές βροχές και φούσκωσαν όλα μαζί τα λεμόνια, με αποτέλεσμα να κόβονται σε ένα χέρι σχεδόν μόνο και όχι τρία, όπως άλλες χρονιές, ίσως από τον επόμενο μήνα, δημιουργηθεί ζήτηση», μας δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Χατούπης, παραγωγός και έμπορος λεμονιού από την Κόρινθο.

«Στην Λυκοποριά καλλιεργούμε ποικιλίες Μαγληνό-καρυστινό και Καρυστινό. Οι κοπές ξεκίνησαν μετά τις 25 Ιανουαρίου. Παραγωγή υπάρχει, αλλά δεν λείπουν τα προβλήματα ποιότητας, κυρίως από τις σκόνες των δημόσιων έργων, που γίνονται στην περιοχή μας. Έχουμε παρατηρήσει στους καρπούς στίγματα, σημάδια και λειχήνες. Κάναμε και 5-6 ψεκασμούς, αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό», δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παναγιώτης Καλέσιος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λυκοποριάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λυκοποριάς ιδρύθηκε το 1965 με κύριο σκοπό την πώληση λεμονιών και φυτωρίων, για ένα διάστημα έκλεισε, αλλά «αναβιώνει την τελευταία εξαετία, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες», όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του ΑΣ, κ. Παναγιώτης Καλέσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο ο Συνεταιρισμός συγκεντρώνει περί τους 1.500 τόνους λεμόνι διαφόρων ποικιλιών και ως άμεσο σχετικά στόχο έχει να δημιουργήσει νέες εγκαταστάσεις, όπως τυποποιητήριο, ψυγεία κ.λπ.

«Το προϊόν εδώ φεύγει με πολύ-πολύ αργούς ρυθμούς. Η κατάσταση στο εμπόριο μόνον καλή δεν είναι και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Πρώτος λόγος είναι οι εισαγωγές λεμονιού από την Τουρκία. Έχουμε... πήξει στο λεμόνι Τουρκίας, το οποίο εκτοπίζει το δικό μας, γιατί ο καταναλωτής πλέον εδώ, που δεν έχει χρήματα, δεν ενδιαφέρεται καν, αν είναι ελληνικό το προϊόν, που αγοράζει. Επίσης, δεν είμαστε οργανωμένοι σε σχήματα και πληρώνουμε και πολύ υψηλούς φόρους και εισφορές. Με τις τωρινές τιμές που πιάνει το λεμόνι, των 25 και 30 λεπτών δηλαδή, μπαίνουμε μέσα. Για να βγούμε οικονομικά, πρέπει να πουλάμε τουλάχιστον στα 50 λεπτά. Όμως μετά ο καταναλωτής στην Αθήνα, θα αγοράζει λεμόνι ακριβά και θα διαμαρτύρεται, γιατί ανεβαίνει το κόστος, λόγω μεταφορικών, μεσιτικών κ.λπ.», μας είπε από την πλευρά του ο κ. Λεωνίδας Ραβανός, καλλιεργητής λεμονιών ποικιλίας Αδαμοπούλου στην Πρέβεζα, ο οποίος έχει συστήσει οικοτεχνία και διαθέτει κυρίως στην τοπική αγορά την γνωστή λεμονάδα «ΛΕΜΟΝίδας». Επισημαίνεται ότι η Πρέβεζα, που έχει καλή ποιότητα λεμονιού και φέτος είναι η πιο όψιμη παραγωγικά περιοχή της Ελλάδας στο συγκεκριμένο προϊόν, λόγω του ότι είναι η πιο βόρεια ζώνη της χώρας, που παράγει λεμόνι.

Με βάση τα πιο φρέσκα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, ανοδική μεν, αλλά με μειωμένες ποσότητες είναι η πορεία των εξαγωγών μας σε λεμόνι. Μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου, λοιπόν, ανέρχονταν σε 3,6 εκατ. τόνους, έναντι 6 εκατ. που ήταν την αντίστοιχη περίοδο το 2018. Σύμφωνα εξάλλου με άλλα στοιχεία του Συνδέσμου, από Τουρκία εισήχθησαν το πρώτο δίμηνο του 2019 225 τόνοι λεμονιού, ενώ πέρσι το αντίστοιχο διάστημα 157 τόνοι. Ολόκληρο δε το 2018 εισήχθησαν στην Ελλάδα από Τουρκία, 2.689,6 τόνοι, με τη συνολική τους αξία να ξεπερνά τα 1,68 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε μια μέση τιμή κιλού της τάξης των 62,5 λεπτών το κιλό (25 από αυτά είναι περίπου τα μεταφορικά).

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

12/02/2019 09:29 πμ

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη συναντάται την Τρίτη το μεσημέρι, στις 14.00, αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», με επικεφαλής τον πρόεδρο της οργάνωσης, κ. Μπλέτα, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και στο Επιμελητήριο Λακωνίας, υπεύθυνος για θέματα εξαγωγών. Σήμερα Δεύτερα εξάλλου πραγματοποιείται σύσκεψη εργασίας στα γραφεία, ενός άλλου συνεταιρισμού της περιοχής, του ΑΣΕ Σκάλας, παρουσία εκπροσώπων από τα κεντρικά του ΕΛΓΑ.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του «Sparta Orange», κ. Πέτρος Μπλέτας αναφορικά με την αυριανή συνάντηση στο ΥπΑΑΤ «στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης περιλαμβάνεται τόσο των θέμα των πρόσφατων ζημιών στα εσπεριδοειδή της Λακωνίας, από τις θεομηνίες και τον πρόσφατο παγετό, όπως επίσης και το θέμα των εξαγωγών. Οι οποίες εμφανίζουν και ορισμένα προβλήματα», όπως άλλωστε έχει καταγράψει έγκαιρα ο ΑγροΤύπος, από την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα, να πιέζονται οι τιμές τόσο των πορτοκαλιών εποχής, όσο και των μανταρινιών.

Σημειωτέον ότι οι συνεταιριστές από τη Λακωνία θα ζητήσουν και πάλι γρήγορες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ενώ θα παραδώσουν στον υπουργό ένα πολυσέλιδο, αναλυτικό υπόμνημα με τις προτάσεις τους.

Σύσκεψη στα γραφεία του ΑΣΕ Σκάλας

Εν τω μεταξύ σύσκεψη παρουσία του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Καρακώστα, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα στον ΑΣΕ Σκάλας, ο οποίος μετά από 6 χρόνια, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, βάζει και πάλι μπρος το εργοστάσιό του, ώστε να γίνεται διαλογή των πορτοκαλιών.

Ο εν λόγω Συνεταιρισμός εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία τονίζονται τα ακόλουθα:

Στις 23/12/2018 εκλέχθηκε νέο Δ.Σ του συνεταιρισμού ΑΣΕ Σκάλας με σαφή εντολή από τις Γενικές συνελεύσεις που προηγήθηκαν την «επαναλειτουργία» του συνεταιρισμού.

• Λειτουργία του εργοστάσιου συσκευασίας και τυποποίησης εσπεριδοειδών.
• Πρόσκληση σε όλα τα μέλη να επαναδραστηριοποιηθούν στα πλαίσια του συνεταιρισμού.
• Διασφάλιση διαφανών και δημοκρατικών λειτουργιών του συνεταιρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό το νέο Δ.Σ. ανάκτησε τον έλεγχο του εργοστασιακού χώρου, προχωρά άμεσα στην αποκατάσταση λειτουργίας του μετά από την εξάχρονη ακινησία του, είναι σε διαδικασία ρύθμισης των οφειλών του συνεταιρισμού και καλεί τα μέλη του να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.

Η επαναδραστηριοποίηση του συνεταιρισμού με την συμμετοχή των μελών του σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας είναι σημαντική για την οικονομία του τόπου μας , για τα συμφέροντα των παραγωγών – και με το νέο φορολογικό καθεστώς για τους συνεταιρισμένους αγρότες – για την υπεράσπιση της παραγωγής μας και της ποιότητας ζωής μας.

Το νέο Δ.Σ. εκτιμώντας ότι είναι καθοριστική η ενημέρωση των μελών για τα ζητήματα του συνεταιρισμού και η συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων στη συνεδρίαση του στις 12/01/2019 αποφάσισε τη σύγκληση Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 03/02/2019 ώρα 10.30 πμ ( επαναληπτική ημερομηνία Κυριακή στις 10/02/2019) με τα εξής θέματα:

1. Ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για την λειτουργία του εργοστασίου
2. Ρύθμιση οφειλών των συνεταίρων με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του συνεταιρισμού και την άρση αποκλεισμού των μελών από την διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
3. Ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για την λειτουργία της ομάδας παραγωγών του ΑΣΕ ΣΚΑΛΑΣ.
4. Οικονομική κατάσταση συνεταιρισμού και λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
5. Ορισμός ελεγκτή και ορκωτού λογιστή ελεγκτή για τις χρήσεις2016, 2017, 2018.
6. Λοιπά θέματα για την λειτουργία του συνεταιρισμού.

Τέλος ο συνεταιρισμός για τις άμεσες ανάγκες του καλεί άμεσα τους συνέταιρους να καταβάλλουν ώς προκαταβολή της ρύθμισης οφειλών τους 50 ευρώ.

Καλούνται όλοι οι συνέταιροι παραγωγοί να έρθουν στη Γενική Συνέλευση για ενημέρωση σε σχέση με την λειτουργία του συνεταιρισμού και για την ρύθμιση των οφειλών τους.

Για το Δ.Σ. του ΑΣΕ ΣΚΑΛΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ