Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τροποποιητική στην συνδεμένη του πορτοκαλιού, πάμε για συμπληρωματική πληρωμή

01/07/2024 02:01 μμ
Με Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, τροποποιείται το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πορτοκάλι χυμοποίησης, για το έτος ενίσχυσης 2023.

Με Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, τροποποιείται το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πορτοκάλι χυμοποίησης, για το έτος ενίσχυσης 2023.

Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση το ποσό της συνδεμένης ανέρχεται πλέον στα 34,9 ευρώ ανά στρέμμα, από 21,84 ευρώ ανά στρέμμα που είχε καθορισθεί με την Υπουργική Απόφαση της 26ης Απριλίου.

Πρόκειται για μια σημαντική αναπροσαρμογή, σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθούν οι συνεπεία πολλών παραγόντων απώλειες των παραγωγών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει η πληρωμή.

Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος την Παρασκευή (28/6) είχε κάνει σχετικό ρεπορτάζ για τα πορτοκάλια και είχε αναφέρει το θέμα της συνδεδεμένης στα πορτοκάλια προς χυμοποίηση.

«Και επειδή το κράτος θα πρέπει να έχει συνέχεια να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε παραδεχτεί ότι υπήρχε κάποιο λάθος με τα επιλέξιμα στρέμματα, θα γινόταν διόρθωση και θα είχαμε συμπληρωματική πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ», ανέφερε το ρεπορτάζ.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
19/07/2024 11:25 πμ

Για άλλη μια φορά, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, απογοητευόμαστε από τη συμπεριφορά του ΕΛΓΑ, απέναντι στους συνεπείς καλλιεργητές που πληρώνουν έγκαιρα την ετήσια συνδρομή τους.

Αυτό καταγγέλλει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μανόλης Ντουντουνάκης, παραγωγός εσπεριδοειδών και Μ.Δ.Ε. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. - Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, ΕΔΙΠ Πολυτεχνείου Κρήτης.

Και προσθέτει: «Εδώ και πολλά χρόνια είναι καθεστώς ότι πορίσματα του ΕΛΓΑ που κοινοποιούνται στο παραγωγό, είναι άμεσα πληρωτέα στην επόμενη πληρωμή του Οργανισμού. Όμως τείνει να γίνει καθεστώς, επι κυβερνήσεων Μητσοτάκη, οι καθυστερημένες πληρωμές.

Πιο συγκεκριμένα:

Για τις ζημίες του περυσινού χειμώνα, Φεβρουάριος του 2024, κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα, στα Χανιά τέλη Απριλίου. Ενώ περιμέναμε να πληρωθούμε στη πληρωμή του Μαΐου, μας είπαν τελευταία στιγμή, ότι θα πληρωθούν τα πορίσματα που αφορούν ζημιές, μέχρι τέλος του 2023. Έτσι, μας ενημέρωσαν, ότι θα πληρωθούμε στην επόμενη πληρωμή, του Ιουνίου.

Όμως μέσα Ιουνίου, μας ενημέρωσαν ότι η πληρωμή του Ιουνίου, τελικά θα γίνει 24 Ιουλίου, θα αφορά μόνο ζημιές φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» της Θεσσαλίας.

Έτσι πάμε, πιθανά, για την επόμενη πληρωμή - μετά από αυτή του Ιουλίου - που άγνωστο πότε θα γίνει, δεδομένου, ότι τα οικονομικά του ΕΛΓΑ, δεν είναι ανθηρά.

Όμως, η προβληματική λειτουργία του ΕΛΓΑ, δεν έχει τέλος.

Στον καύσωνα του Ιουνίου, που κύρια έπληξε τα Χανιά, εντελώς αυθαίρετα και ενάντια σε οποιαδήποτε λογική, οι αναγγελίες για ζημιές από το καύσωνα - επί 4 συνεχόμενες ημέρες θερμοκρασίες γύρω στους 44 βαθμούς Κελσίου - αφορούσαν μόνο αβοκάντο και αμπέλια.

Όμως, ο παρατεταμένος καύσωνας άφησε πίσω του τεράστιες ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών.

Τώρα παραπέμπουν, στο μέλλον για αποζημιώσεις από τα Κ.Ο.Ε., για τις τεράστιες ζημίες σε όλες τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, χωρίς να είναι σίγουροι ούτε και για αυτό.

Όμως, τα δεινά των παραγωγών δεν έχουν τέλος.

Με τα γνωστά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΟΣΔΕ 2024, μόλις άνοιξε, και ίσως τελειώσει το Σεπτέμβριο, με πιθανότερο σενάριο για τέλη Οκτωβρίου.

Πέρα από τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, πρέπει να περαστούν στις λίστες του ΟΣΔΕ 2024 που θα στείλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στον ΕΛΓΑ.

Δηλαδή για τις ζημιές από τον καύσωνα του Ιουνίου, σε ότι αφορά τα αβοκάντο και τα αμπέλια, ίσως, αν υπάρχουν χρήματα, πληρωθούμε την Άνοιξη του 2025, για δε τα εσπεριδοειδή είναι εντελώς απροσδιόριστο το πότε και το αν θα πληρωθούμε.

Ντροπή, ντροπή και μόνο ντροπή».

Τελευταία νέα
09/07/2024 11:04 πμ

Το θέμα με την αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας πορτοκαλιών το 2023 που φάνηκε στην πληρωμή της συνδεδεμένης το είχε αναφέρει πρώτος ο ΑγροΤύπος.

Με δεύτερη επιστολή της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.) προς τον Πρωθυπουργό ζητά να μάθει που «φύτρωσαν» το 2023 ξαφνικά 80.000 στρέμματα με πορτοκάλια και έλαβαν επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πάντως ακόμη δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από το ελληνικό κράτος για το θέμα αυτό που δείχνει για ακόμη μια φορά την απαξίωση που έχει οδηγηθεί ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου.

Η επιστολή, που απηύθυνε στον Πρωθυπουργό, στις 08/05/2024, η ΔΕΣΑ με κοινοποίηση στον Υπουργό ΑΑΤ, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,
Στις 23.05.2024 σας απευθύναμε επιστολή σχετικά με την εξαιρετικά μεγάλη μείωση της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης Πορτοκαλιών 2023. Απευθυνθήκαμε σε εσάς διότι το Υπ.Α.Α.&Τ. δεν απαντά σε σχετικές με το θέμα επανειλημμένες επερωτήσεις Βουλευτών.
Όπως αναφέρουμε και στην 1η επιστολή, το κρίσιμο ζήτημα για το θέμα είναι η ξαφνική εμφάνιση το 2023 για να λάβουν επιδότηση επιπλέον 80.000 στρέμματα πορτοκαλιών, δηλαδή τα διπλάσια από ότι ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τα πορτοκάλια όμως δεν είναι μονοετής καλλιέργεια. Επομένως, πώς ξαφνικά διπλασιάστηκαν οι επιλέξιμες εκτάσεις, σε ποιες περιοχές της χώρας «εμφανίστηκαν» τα επιπλέον 80.000 στρέμματα και σε ποια χυμοποιεία οδηγήθηκαν οι 56.000 τόνοι πορτοκαλιών που αναλογούν ως «υποχρέωση παράδοσης» γι' αυτά;

Στις 28.06.2024 εκδόθηκε τροποποιητική απόφαση από τον Υπουργό Α.Α.&Τ. που αναπροσαρμόζει την ενίσχυση από 21,84€ στα 34,23€, χωρίς όμως καμία περαιτέρω εξήγηση.

Το γεγονός αυτό αυξάνει τα ερωτηματικά αναφορικά με τα δεδομένα «έκτασης πορτοκαλιών» που χρησιμοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και των πράξεων υπολογισμού της ενίσχυσης. Τι είχε γίνει λάθος στον υπολογισμό της 1ης τιμής και πώς διαμορφώθηκε η 2η;
Επειδή με όλα τα παραπάνω τίθεται ζήτημα διαφάνειας, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με τα παραπάνω εύλογα ερωτήματα».

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί:
Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ , Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ, Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ. ΙΝΑΧΟΥ, Α.Σ. ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ, Α.Σ. ΚΙΒΕΡΙΟΥ, Α.Σ. ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΜΕΛΙΣΣΑ, Α.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ, Α.Σ. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ.Ε.Π.Ε. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ, Α.Σ.Ε.Π.Κ.Π. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ, Α.Σ. ΧΟΥΝΗΣ

28/06/2024 02:23 μμ

Παγωμένες είναι οι εξαγωγές πορτοκαλιών της χώρας μας, με τις κοπές στα Βαλέντσια να γίνονται με αργούς ρυθμούς γιατί υπάρχει ελάχιστο εμπορικό ενδιαφέρον.

Όπως δηλώνουν οι εξαγωγικοί φορείς στον ΑγροΤύπο, περίπου 71.000 τόνοι ελληνικών πορτοκαλιών χάθηκαν φέτος λόγω της Αιγύπτου και αυτές οι ποσότητες δεν πρόκειται να αναπληρωθούν.

Όμως εκτός από τα εμπορικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί έχουμε και την «σιωπή των αμνών» από το ΥπΑΑΤ για το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα πορτοκάλια προς χυμοποίηση.

Και επειδή το κράτος θα πρέπει να έχει συνέχεια να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε παραδεχτεί ότι υπήρχε κάποιο λάθος με τα επιλέξιμα στρέμματα θα γινόταν διόρθωση και θα ειχαμε συμπληρωματική πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτά όμως είναι στα λόγια γιατί κανείς δεν γνωρίζει πέρα από τα 22 ευρώ το στρέμμα, που δόθηκαν αρχικά, τι ποσό και πότε θα πληρωθεί.

Η φετινή χρονιά όμως στα πορτοκάλια έχει πολλά προβλήματα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες γης γιατί είναι λίγοι και αυτοί αποφασίζουν πότε θα κάνουν την συγκομιδή. Η τιμή για τα πορτοκάλια που πάνε στον χυμό είναι 13 λεπτά για τον παραγωγό και 7,5 τα εργατικά.
Το εμπόριο για να νωπά έχει παγώσει. Μπορεί να σου πει ο έμπορας μια τιμή και σε μια εβδομάδα να την μειώσει.
Ο καθένας κάνει ότι θέλει και αυτή η κατάσταση είναι τραγική γιατί κανένας δεν αντιδρά».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Σκάλκος, παραγωγός από την Σκάλα και πρώην πρόεδρος του Λεήμονα Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή είναι πια ορατή η φτώχεια στον κόσμο. Δεν έχει καμιά σχέση η σημερινή εικόνα με αυτά που βλέπαμε στο παρελθόν.
Το εμπόριο νωπού πορτοκαλιού είναι παγωμένο και οι τιμές για τα πολύ καλής ποιότητας είναι στα 20 λεπτά το κιλό. Για τα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση η καθαρή τιμή στον παραγωγό είναι στα 13 λεπτά το κιλό.
Τα πορτοκάλια όμως δεν μπορούν να μένουν πολύ καιρό στα δέντρα γιατί αυξάνουν τα έξοδα λόγω φυτοπροστασίας.
Επίσης είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε συνεχώς ποτίσματα αλλά υπάρχει πρόβλημα με τα νερά.
Έχουμε και αυξημένο κόστος στα εργατικά, αφού φτάσαμε να πληρώνεται ο εργάτης την κλούβα στα 50 λεπτά.
Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να έχουν μεγάλες οφειλές. Αν συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο αυτή η εικόνα είναι πολύ αβέβαιο το μέλλον της καλλιέργειας πορτοκαλιού στην Λακωνία».

04/06/2024 03:42 μμ

Ολοκληρώθηκε η φετινή εμπορική περίοδος για τα πορτοκάλια στην Ισπανία. Πρακτικά είμαστε στο τέλος της συγκομιδής πορτοκαλίων στην χώρα της Ιβηρικής.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Νέων Αγροτών της Córdoba, παρά τη μεγάλη μείωση της παραγωγής φέτος σε όλη την Ισπανία, λόγω της ξηρασίας και των προβλημάτων με την άρδευση που υπήρξαν το περασμένο καλοκαίρι, ολοκληρώνεται η συγκομιδή με την ζήτηση είναι πολύ μειωμένη λόγω των εισαγωγών πορτοκαλιών από την Αίγυπτο, σε χαμηλές μη ανταγωνιστικές τιμές.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού των ισπανικών πορτοκαλιών, νωπών και για χυμοποίηση, ήταν σε καλά επίπεδα στο πρώτο μέρος της φετινής περιόδου αλλά από τον Φεβρουάριο και μετά υπήρξε κάθετη πτώση, λόγω της εισόδου πορτοκαλιών από τρίτες χώρες, κυρίως από Αίγυπτο.

Υπήρξε αύξηση των εισαγωγών πορτοκαλιών από τρίτες χώρες «χωρίς καμία αμοιβαιότητα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα συνθηκών εργασίας και φυτοϋγείας», όπως αναφέρουν οι Ισπανοί παραγωγοί, που έκαναν το προηγούμενο διάστημα πολλές κινητοποιήσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η τελευταία δημοπρασία στην Κόρδοβα έδωσε τιμές για τα νωπά πορτοκάλια Valencia στα 22 - 25 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι αυτό το διάστημα είχαν τιμή παραγωγού στα 46 έως 50 λεπτά το κιλό.

Για τα πορτοκάλια που πήγαν για χυμοποίηση έδωσαν τιμή στα 18 - 20 λεπτά το κιλό, όταν η αντίστοιχη περσινή ήταν στα 30 λεπτά.

Η Κόρδοβα είναι η τρίτη πιο σημαντική επαρχία από άποψη παραγωγής εσπεριδοειδών και η δεύτερη σε παραγωγή πορτοκαλιού, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας.

Όσον αφορά την χώρα μας πορτοκάλια Valencia έχει πια μόνο η Λακωνία.

Ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός εσπεριδοειδών από τους Μολάους, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στα πορτοκάλια έχουμε μείωση της τιμής παραγωγού στο χωράφι αλλά δεν μειώνεται η τιμή λιανικής στο ράφι.

Χτες Δευτέρα (3/6) πούλησα για χυμό πορτοκάλια με τιμή στα 10 έως 13 λεπτά. Για τα νωπά γίνονται πολύ λίγες κοπές, με τιμές που ξεκινούν από 15 λεπτά και για τα καλής ποιότητας φτάνουν στα 20 λεπτά.

Όμως τα έξοδα καλλιέργειες συνεχώς τρέχουν. Αυτή την περίοδο στα πορτοκάλια έχουμε την φυτοπροστασία για την μύγα της Μεσογείου, ενώ κάνουμε συνεχώς ποτίσματα.

Όλα αυτά αυξάνουν το κόστος και με τις χαμηλές τιμές δεν αφήνουν εισόδημα στον παραγωγό».

Από την περιοχή της Σκάλας ο παραγωγός κ. Πέτρος Μπλέτας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι Ισπανοί έχουν ολοκληρώσει την συγκομιδή πορτοκαλιών.

Οι τιμές στην περιοχή για πορτοκάλια που πάνε στον χυμό είναι από 17 έως 20 λεπτά το κιλό με τα εργατικά στον παραγωγό (12 έως 14 λεπτά καθαρά) και για νωπή κατανάλωση είναι από 18 έως 20 λεπτά το κιλόκαθαρά για τον παραγωγό.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια τα αιγυπτιακά πορτοκάλια φεύγουν από τις αγορές από τις 20 έως τα τέλη Ιουνίου. Οπότε θα είναι ευκαιρία να ανακτήσουμε κάποιες αγορές στο εξωτερικό - που χάσαμε το προηγούμενο διάστημα - και να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας».

24/05/2024 10:03 πμ

Το ΥπΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν ακόμη απαντήσει για την αύξηση των στρεμμάτων στην συνδεδεμένη ενίσχυση του πορτοκαλιού.

Κανείς δεν ξέρει που βρέθηκαν τα επιπλέον 80.000 στρέμματα που έφεραν μια μείωση στην συνδεδεμένη ενίσχυση, από 58,8 € που ήταν το 2022 στα 21,84 € ανά στρέμμα.

Το ερώτημα του ΑγροΤύπου είναι έστω ότι υπήρχαν αυτά τα στρέμματα με τα πορτοκάλια στην χώρα μας αλλά για να πάρουν την ενίσχυση θα έπρεπε να παραδώσουν 700 κιλά / στρέμμα στα χυμοποιεία. Που πήγαν αυτές οι ποσότητες;

Επιστολή της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.) προς τον Πρωθυπουργό ζητάει να μεσολαβήσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να λυθεί αυτός ο γρίφος. «Θα απαντήσει στον Πρωθυπουργό ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τα επιπλέον 80.000 στρέμματα πορτοκαλιών που «εμφανίστηκαν» ξαφνικά το 2023 και έλαβαν επιδότηση;», ρωτάει.

Ειδικότερα, επιστολή υπέβαλε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΔΕΣΑ, κατά την σημερινή του επίσκεψη στο Άργος, αναφορικά με την ανεξήγητη μείωση της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης Εσπεριδοειδών 2023.

Η πάνω από 50% μείωση της ενίσχυσης οφείλεται στο παράξενο γεγονός ότι το 2023 «εμφανίστηκαν» στην Ελλάδα επιπλέον 80.000 στρέμματα εσπεριδοειδή από αυτά του 2022, που μάλιστα «παρέδωσαν» και 56.000 τόνους πορτοκάλια για χυμοποίηση και έτσι έλαβαν επιδότηση.

Στην Επιστολή αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,
Μια εξαιρετικά μεγάλη μείωση στην Συνδεδεμένη Ενίσχυση των Εσπεριδοειδών συνέβη φέτος για την οποία ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε ο Υπουργός Α.Α.&Τ. έχουν δώσεις απαντήσεις σε σχετικές επερωτήσεις Βουλευτών.

Συγκεκριμένα, καταβλήθηκαν 21,84 € ανά στρέμμα, έναντι 58,8 € το 2022.

Θα θέλαμε λοιπόν να μεταφέρετε στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα παρακάτω ερωτήματα, μήπως και απαντήσουν σε εσάς και έτσι, πληροφορηθούν και οι αγρότες, αναδειχθεί το λάθος και υπάρξει διόρθωση:

1. Πώς είναι δυνατόν να διπλασιάστηκε η επιλέξιμη έκταση εσπεριδοειδών στα 16.357 εκτάρια το 2023, από 8.358 εκτάρια το 2022;

2. Σε ποιες περιοχές της χώρας «εμφανίστηκαν» ξαφνικά το 2023 τα 8.000 εκτάρια εσπεριδοειδών;

3. Σε ποια χυμοποιεία οδηγήθηκαν οι 56.000 τόνοι πορτοκαλιών που αναλογούν ως «υποχρέωση παράδοσης» στα επιπλέον 8.000 εκτάρια;

4. Γιατί υπήρξε μείωση της ενίσχυσης από 5.357.695 € το 2022 σε 3.573.460 € το 2023;».

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί:
Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ , Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ, Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ. ΙΝΑΧΟΥ, Α.Σ. ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ, Α.Σ. ΚΙΒΕΡΙΟΥ, Α.Σ. ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΜΕΛΙΣΣΑ, Α.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ, Α.Σ. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ.Ε.Π.Ε. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ, Α.Σ.Ε.Π.Κ.Π. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ, Α.Σ. ΧΟΥΝΗΣ

15/05/2024 10:16 πμ

Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα αιγυπτιακά πορτοκάλια στις ελλημικές εξαγωγές και στις τιμές παραγωγού της χώρας μας έχουμε γράψει σχετικά άρθρα στον ΑγροΤύπο.

Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη (14/5), σύσκεψη των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των τριών Βουλευτών της Αργολίδας κ.κ. Ανδριανού Ι., Γαβρήλου Γ. και Πουλά Α. για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πορτοκαλιών με τις χαμηλές παραγωγού.

Για την σύσκεψη ενημερώθηκε αμέσως μετά και ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Ι. Ματζούνης, ο οποίος απουσίαζε λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, και εξέφρασε την συμφωνία του με το περιεχόμενο και την πρωτοβουλία.

Στην σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία τεκμηρίωσης της μεγάλης πτώσης των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ πορτοκαλιών από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών ενημέρωσαν ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί θεσμικές ενέργειες που ξεπερνούν τις δυνατότητες των Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Για το σκοπό αυτό πρότειναν και έγινε αποδεκτό, οι 3 Βουλευτές και ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας να προωθήσουν από κοινού και συγκροτημένα τα αιτήματα.

Τα αιτήματα των συνεταιρισμών είναι:

1ον: Στήριξη Εισοδήματος Παραγωγών Πορτοκαλιού Λόγω Αθρόων Εισαγωγών Από Αίγυπτο
Οι παραγωγοί πορτοκαλιού που πούλησαν από τον Ιανουάριο 2024 έως το τέλος της σεζόν να λάβουν αναλογικά ένα συμπλήρωμα εισοδήματος ώστε η τιμή να διαμορφωθεί στα 0,31 €/kg, που αποτελεί και το μέσο κόστος παραγωγής.

2ον: Να διερευνηθεί η Αίγυπτος για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ
Άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο θέμα είναι να υπάρξουν ενέργειες προς την ΕΕ ώστε να διερευνηθεί η Αίγυπτος και οι υπόλοιπες χώρες μη μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ.

Η ΔΕΣΑ (Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας) θα προωθήσει φάκελο τεκμηρίωσης για τα τα παραπάνω στους Βουλευτές και τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας.

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που συμμετείχαν στην σύσκεψη:
Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ , Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ, Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ. ΙΝΑΧΟΥ, Α.Σ. ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ, Α.Σ. ΚΙΒΕΡΙΟΥ, Α.Σ. ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΜΕΛΙΣΣΑ, Α.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ, Α.Σ. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ.Ε.Π.Ε. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ, Α.Σ.Ε.Π.Κ.Π. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ, Α.Σ. ΧΟΥΝΗΣ

10/05/2024 06:02 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην επεκτείνει την απαίτηση ψυχρής επεξεργασίας (cold treatment) σε όλα τα εσπεριδοειδή από τη Νότια Αφρική ή και από άλλα κράτη για τους κινδύνους από τα παράσιτα.

Οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις της Βαλένθια ζητούσαν από την ΕΕ να απαιτήσει το cold treatment για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή για να αποτραπεί η είσοδο ασθενειών στην Ευρώπη και να εγγυηθεί η αμοιβαιότητα στις εμπορικές σχέσεις.

Αυτή η απαίτηση εφαρμόστηκε αρχικά αποκλειστικά στα πορτοκάλια από τη Νότια Αφρική το 2022. Οι Ισπανοί ζητούσαν το μέτρο να επεκταθεί τώρα σε άλλες καλλιέργειες (μανταρίνια, γκρέιπφρουτ), καθώς και σε άλλες χώρες (Ισραήλ, Ζιμπάμπουε, Μαρόκο κ.α.).

Τελικά όπως φαίνεται το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό και οι Ισπανοί φαίνονται πολύ δυσαρεστημένοι, ενώ ρίχνουν ευθύνες στον υπουργό Γεωργίας, Luis Plana, τον οποίο κατηγορούν για παθητική στάση στην ΕΕ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι δεν υπήρξαν παραβιάσεις που να απαιτούν ύπαρξη νέων μέτρων. Δεδομένου του μικρού αριθμού μη συμμορφώσεων που παρατηρήθηκαν, η Επιτροπή επέλεξε να μην επιβάλει αυτή τη μέθοδο σε άλλα νοτιοαφρικανικά εσπεριδοειδή και οι τυχόν μελλοντικοί πρόσθετοι περιορισμοί να βασίζονται σε τεχνικά και επιστημονικά στοιχεία και θα αποφασιστούν μετά από διμερείς διαβουλεύσεις με τις χώρες εταίρους.

Θυμίζουμε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, στις 16 Απριλίου 2024, είχε δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να μεταφέρει την απαίτηση της ψυχρής επεξεργασίας σε όλα τα εσπεριδοειδή και οποιασδήποτε προέλευσης και όχι μόνο στα πορτοκάλια από Νότια Αφρική. Παρά όμως την συγκεκριμένη δήλωση η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν αρνητική. Θεωρούμε αναγκαία την επέκταση του cold treatment, ως ένα κρίσιμο μέτρο δέσμευσης της ΕΕ στα αυξημένα πρότυπα ασφαλείας».

08/05/2024 02:52 μμ

Η Κομισιόν προβλέπει ότι η πτώση στις εξαγωγές και η αύξηση στις εισαγωγές πορτοκαλιών στην ΕΕ θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια.

Αυτό, όπως υποστηρίζει, οφείλεται στη μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής πορτοκαλιών αλλά και στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες.

Δηλαδή η Κομισιόν παραδέχεται ότι τα πορτοκάλια από τις τρίτες χώρες (Αίγυπτο, Νότια Αφρική κ.α.) θα συνεχίσουν να κερδίζουν τις αγορές, εντός και εκτός ΕΕ, αφού οι παραγωγοί της Ευρώπης δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές που έχουν.

Επίσης, λόγω πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές φέτος η κατά κεφαλήν κατανάλωση φρέσκων πορτοκαλιών στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί στα 12,2 κιλά το 2023/24 (- 4,4% σε σχέση με την περσινή περίοδο).

Η αυξητική τάση των εισαγωγών στην ΕΕ αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια αναφέρει η Κομισιόν.

Φέτος οι εισαγωγές φρέσκων πορτοκαλιών στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν, κατά 5,1%, σε σχέση με την περσινή περίοδο, πάνω από την σημαντική αύξηση που καταγράφηκε την περασμένη περίοδο εμπορίας (+42,5%).

Από την άλλη οι εξαγωγές πορτοκαλιών της ΕΕ φαίνεται ότι θα παρουσιάσουν φέτος μείωση (κατά -18% σε σχέση με πέρσι), συνεχίζοντας την τάση που παρατηρήθηκε από την προηγούμενη εμπορική περίοδο.

Σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας, οι εξαγωγές της ΕΕ την περίοδο 2023/2024 αναμένεται να είναι 32% χαμηλότερες.

01/05/2024 04:31 μμ

Αστοχία στην συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια προς χυμοποίηση παραδέχτηκε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, στην συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Λακωνίας, Θανάση Δαβάκη.

Θυμίζουμε ο ΑγροΤύπος είχε γράψει σχετικά ότι «κάποιες αποκλίσεις είναι περίεργες, όπως του πορτοκαλιού χαρακτηριστικά δείχνουν να έχουμε διπλασιασμό της επιλέξιμης έκτασης καλλιέργειας (από 8.358,94 εκτάρια το 2022 γίνεται 16.357 εκτάρια του 2023)». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ενίσχυση στα πορτοκάλια προς χυμοποίηση το 2023 να κυμανθεί στα 21,84 ευρώ το στρέμμα (στην ΚΑΠ έλεγαν ότι θα ήταν στα 40,7 ευρώ).

Κατά την συνάντηση ο βουλευτής Λακωνίας αναφέρθηκε στα παράπονα των παραγωγών εσπεριδοειδών που είδαν στους λογαριασμούς τους πολύ λιγότερα χρήματα στη καταβολή της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης για τα πορτοκάλια από ότι υπολόγιζαν.

Όπως δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ, ο υπουργός ΑΑΤ τον ενημέρωσε ότι για το πορτοκάλι προς χυμοποίηση το 2022 δόθηκε ενίσχυση ύψους 5.357.695 ευρώ με επιλέξιμη έκταση 8.358,94 εκτάρια, οπότε το ποσό που αναλογούσε ήταν 58,8 ευρώ ανά στρέμμα. Για το 2023 η ενίσχυση είναι ύψους 3.573.460 ευρώ, με επιλέξιμη έκταση 16.357,87 εκτάρια, ώστε να διαμορφώνεται η συνδεδεμένη στα 21,84 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπήρξε αστοχία στην πληρωμή σε κάποιες κατηγορίες συνδεδεμένων ενισχύσεων, μεταξύ των οποίων και στα πορτοκάλια, που οφείλεται στον διπλασιασμό των εκταρίων από 8.358,94 σε 16.357,87, γεγονός που προκάλεσε και την τεράστια μείωση στο ποσό ανά στρέμμα.

Το ΥπΑΑΤ αναζητεί τους λόγους που δημιούργησαν το φαινόμενο αυτό ώστε να προχωρήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συμπληρωματική πληρωμή.

Ανέφερε δε ότι είχε ήδη εντοπιστεί το πρόβλημα λίγο πριν την πληρωμή αλλά παρόλα αυτά προχώρησε στην καταβολή των μειωμένων ποσών της συνδεδεμένης.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι Οργανισμός Πληρωμών αλλά και Ελέγχων. Αξίζει να μάθουμε τον τρόπο με τον οποίο αυξήθηκαν οι επιλέξιμες εκτάσεις και γιατί δεν έγινε έλεγχος για να αποτραπεί αυτό το φιάσκο. Είναι η πρώτη φορά πάντως που η πληρωμή συνδεδεμένης γίνεται σε δύο δόσεις.

01/05/2024 12:52 μμ

Η ισπανική αγορά διατήρησε σταθερές τις τιμές εσπεριδοειδών, ενώ την ίδια περίοδο είχαμε κατακόρυφη πτώση τιμών στο χωράφι έως και 40%.

Αυτό καταγγέλλει η Ένωση Αγροτών της Βαλένθια (AVA-ASAJA), με βάση στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ισπανική αγορά.

Συγκεκριμένα όπως δηλώνει ο κ. Cristóbal Aguado, πρόεδρος της AVA-ASAJA, θα πρέπει να γίνει έρευνα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις περιφέρειες σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα για να φανεί ποιοι πλουτίζουν σε βάρος των παραγωγών.

Σύμφωνα με την ισπανική αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνουν λόγο για τιμές χονδρικής για τα πορτοκάλια στα 0,95 ευρώ/κιλό τον μήνα Μάρτιο (λιανική στο ράφι γύρω στα 1,30 ευρώ). Η τιμή αυτή είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με τα 0,97 ευρώ/κιλό που ήταν τον Φεβρουάριο και τα 0,96 ευρώ/κιλό τον Ιανουαρίου. Αυτό όμως δεν ισχύει και για τις τιμές στο χωράφι οι οποίες μειώθηκαν για όλες τις ποικιλίες.

Συγκεκριμένα τα πορτοκάλια Navel και Lane Late από τα 0,41 ευρώ/κιλό τον Ιανουάριο έπεσαν στα 0,25 ευρώ/κιλό (μείωση 40%). Τα πορτοκάλια ποικιλίας Sanguinelli από 0,44 ευρώ/κιλό μειώθηκαν στα 0,30 ευρώ/κιλό (μείωση 30%).
Τα μανταρίνια ποικιλίας Ortanique από 0,27 ευρώ/κιλό μειώθηκαν στα 0,20 ευρώ/κιλό (μείωση 25%), ενώ Tango από τα 0,73 ευρώ/κιλό έπεσαν στα 0,47 ευρώ/κιλό (μείωση 35%).

Πάντως βλέπουμε ότι αν σε μια χώρα υπάρχουν στοιχεία (παρατηρητήριο τιμών) τότε μπορεί να υπάρξουν κάποια συμπεράσματα αλλά και έρευνα από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

30/04/2024 01:23 μμ

Έχουν παγώσει οι εξαγωγές εσπεριδοειδών και μεγάλες ποσότητες παραμένουν ασυγκόμιστες λόγω μειωμένου εμπορικού ενδιαφέροντος.

Η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.) ζητά να υπάρξει άμεση ενίσχυση De Minimis στα εσπεριδοειδή και παράλληλα να διερευνηθεί η Αίγυπτος για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ.

Όπως υποστηρίζει από τον Ιανουάριο 2024 οι τιμές και η ζήτηση των εσπεριδοειδών που παράγονται στην Ε.Ε. κατέρρευσαν στις Ευρωπαϊκές αγορές λόγω των αθρόων εισαγωγών από την Αίγυπτο.

Για να μην καταρρεύσει ακόμη περισσότερο η αγορά στην Αργολίδα, η Δ.Ε.Σ.Α. απέφυγε μέχρι τώρα τις «κραυγές απόγνωσης». Με την ολοκλήρωση όμως της εμπορικής περιόδου των νάβελ και την επιβεβαίωση των χειρότερων προβλέψεων, η Δ.Ε.Σ.Α. ξεκινά μια εκστρατεία με δύο στόχους:

Την αποζημίωση των παραγωγών εσπεριδοειδών που πούλησαν τα προϊόντα τους το 2024 μέσω «ενισχύσεων ήσσονος σημασίας - De Minimis» και

Την Προώθηση προς την ΕΕ αιτήματος να διερευνηθεί η Αίγυπτος για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ με βάση τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1036 για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να προστατευθούν οι τιμές των ευρωπαϊκών εσπεριδοειδών τις επόμενες χρονιές.

Οι χαμηλές τιμές των αιγυπτιακών εσπεριδοειδών στρεβλώνουν την αγορά και βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων παραγωγών που συμμορφώνονται με τα περιβαλλοντικά και φυτοϋγειονομικά πρότυπα της ΕΕ, τα οποία η Αίγυπτο δεν τηρεί.

Η ΕΕ πρέπει λοιπόν να καταλάβει ότι οι «κανόνες» πρέπει να είναι κοινοί στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η Δ.Ε.Σ.Α. θα προσκαλέσει τους πολιτικούς παράγοντες του νομού για να παρουσιάσει αναλυτικά τα αιτήματα και να οργανωθεί η διεκδίκησή τους.

19/04/2024 11:26 πμ

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην χώρα μας με τα αδιάθετα πορτοκάλια, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να κάνουμε εισαγωγές πορτοκαλιών από Αίγυπτο σε χαμηλές τιμές που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί η εγχώρια παραγωγή.

Οι παραγωγοί ζητούν να υπάρξουν έλεγχοι στις εισαγωγές για υπολείμματα και να γίνει καμπάνια για αύξηση των εξαγωγών. Αλλιώς αν το ελληνικό κράτος θέλει να «στηρίξει» την οικονομία της Αιγύπτου τότε θα πρέπει παράλληλα να ενισχύσει τους Έλληνες παραγωγούς για την απώλεια εισοδήματος.

Ο κ. Γιάννης Καραγιάννης, παραγωγός εσπεριδοειδών πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορίνθου, «αυτή την περίοδο έχει «παγώσει» το εμπόριο πορτοκαλιών. Στην περιοχή έχουμε Μέρλιν αλλά είναι κυριολεκτικά στα αζήτητα. Τα προβλήματα ξεκινούν από τις εξαγωγές που δεν υπάρχει ενδιαφέρον λόγω του ανταγωνισμού από την Αίγυπτο.

Γίνονται όμως και εισαγωγές στην Ελλάδα από την Αίγυπτο και αυτό είναι εξωφρενικό να συμβαίνει σε μια χώρα που δεν μπορεί να απορροφήσει την εγχώρια παραγωγή. Έχουμε μεγάλη προσφορά και δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον. Δεν γίνονται κοπές και τα πορτοκάλια κινδυνεύουν να μείνουν άκοπα στα χωράφια».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Σκάλα Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μας λένε ότι το εμπόριο είναι ελεύθερο αλλά αυτό δεν ισχύει στην πράξη.

Έχουμε πολιτικές αποφάσεις που βάζουν εμπόδια στη διακίνηση των τροφίμων. Είχαμε τα προβλήματα από το ρώσικο εμπάργκο τώρα έχουμε τα προβλήματα από τις εισαγωγές χωρίς δασμούς των εσπεριδοειδών από τη βόρεια Αφρική.

Έρχονται ευρωεκλογές και ακούμε υποσχέσεις αλλά ρωτάμε τι κάνουν όλοι αυτοί όταν στην ΕΕ εισάγονται από τρίτες χώρες χωρίς ελέγχους για υπολείμματα.

Τους Έλληνες παραγωγούς πορτοκαλιών δεν τους απασχολεί αν δεν μπορούν οι Αιγύπτιοι να κάνουν εξαγωγές στην Ασία λόγω των Χούτι. Αν η Κομισιόν και η κυβέρνηση μας θέλουν να στηρίξουν τις εξαγωγές τη Αιγύπτου να προχωρήσουν και σε στήριξη των παραγωγών του ευρωπαϊκού νότου.

Επιτέλους οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της χώρας μας πρέπει να ξυπνήσουν δεν γίνεται να μένουν άκοπα τα πορτοκάλια μας πάνω στα δέντρα και να έχουμε τόσο υψηλό κόστος παραγωγής και διαβίωσης. Πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι εισαγωγές από Αίγυπτο και να αποζημιωθεί ο Έλληνας παραγωγός για τα προϊόντα του που δεν συγκομίζονται. Πρέπει να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα από την Κομισιόν. Αποζημιώση μέχρι 30 λεπτά το κιλό που είναι το κόστος διαβίωσης στην χώρα μας.

Αυτή την περίοδο στην Σκάλα η τιμή παραγωγού (καθαρά) στα πορτοκάλια Βαλέντσια είναι από 18 έως 20 λεπτά. Τα Νάβελ που έχουν μείνει είναι στα 20 έως 25 λεπτά. Στον χυμό έχει μειωθεί η τιμή του αλλά εκτιμώ ότι θα ανέβει ξανά γιατί κάνουν για χυμό τα Βαλέντσια και θα αυξηθεί η ζήτηση.

Όμως αδιάθετα μένουν και τα μανταρίνια. Τα Ορτανίκ αυτή την περίοδο για χυμό μικτά είναι στα 10 λεπτά, αυτό σημαίνει ότι αν αφαιρέσεις κοπτικά στον παραγωγό θα μείνουν 2 - 3 λεπτά. Τα νωπά Ορτανίκ για την καλή ποιότητα η τιμή παραγωγού είναι στα 11 λεπτά. Το πρόβλημα είναι ότι τα Ορτανίκ όσο μένουν στα δέντρα αυξάνει το μέγεθος και δεν τα θέλουν μεγάλα οι καταναλωτές.

Πρέπει το ΥπΑΑΤ να πάψει να είναι απλός παρατηρητής και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει καμπάνια προώθησης στο εξωτερικό για το ελληνικό πορτοκάλι. Ας πάψουν να δίνουν κονδύλια μόνο για τον τουρισμό πρέπει να κάνουν εκστρατείες προώθησης και για τα αγροτικά προϊόντα όπως κάνουν και οι Ισπανοί.

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024, που θα γίνουν στη Γαλλία και θα διαρκέσουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024. Θα πρέπει να διαφημίσουμε το ελληνικό πορτοκάλι σε όλη τη διάρκεια των αγώνων. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι και επιτέλους να λειτουργήσουν οι εμπορικοί ακόλουθοι και το διπλωματικό σώμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ καταγράφεται μειωμένη ροή εξαγωγής ελληνικών πορτοκαλιών, οι οποίες ανέρχονται σε 257.920 τόνους (έναντι 302.406 τόνων πέρσι) μειωμένες κατά -15% και μανταρινιών σε 135.549 τόνους (έναντι 154.232 τόνων την περίοδο 2022/23) μειωμένες κατά -12,1%.

Τα αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις καταναλωτικές αγορές ακόμη και τις βαλκανικές στην δε χώρα μας, από την αρχή του χρόνου, έχουν εισαχθεί 1.450 περίπου τόνοι, εκ των οποίων οι 1.350 από Αίγυπτο (ποικιλίας Βαλέτσια).

Σημειώνεται ότι βάσει στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ η τιμή εισαγωγής τους το Α δίμηνο του 2024 ανήρχετο σε 0,51 ευρώ/κιλό (231.048 ευρώ - 431,460 τόνοι).

Πληροφορίες μας πάντως αναφέρουν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει το αίτημα για απαίτηση εφαρμογής ψυχρής επεξεργασίας για όλα τα εισαγόμεννα εσπεριδοειδή από τρίτες χώρες. «Χαιρετίζουμε την είδηση ​​της πιθανής εφαρμογής αυτού του φυτοϋγειονομικού πρωτοκόλλου σε όλες τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από χώρες με παράσιτα καραντίνας υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την προστασία της φυτικής ασφάλειας της παραγωγής της ΕΕ και της Χώρας μας τονίζοντας την δημιουργία δίκαιων συνθηκών , την καθιέρωσης της αμοιβαιότητας, και της ισότητας στους φυτοϋγειονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas.

17/04/2024 04:37 μμ

Μια καταστροφική χρονιά αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί λεμονίων στην Ισπανία, αφού μεγάλο μέρος της παραγωγής παραμένει ασυγκόμιστο στα δέντρα λόγω χαμηλών τιμών και μειωμένου εμπορικού ενδιαφέροντος.

Πρόσφατα έγινε συνάντηση εκπροσώπων από την Ένωση Μικροκαλλιεργητών και Κτηνοτρόφων (UPA) με τον Υπουργό Γεωργίας Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας κ. Luis Plana και στελέχη του υπουργείου.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών τόνισαν στον υπουργό ότι έχουν απομείνει ασυγκόμιστα 400 εκατομμύρια κιλά (400.000 τόνοι) λεμονιών στα δέντρα λόγω έλλειψης εμπορικού ενδιαφέροντος και μειωμένων τιμών.

Όπως δήλωσε στον υπουργό ο επικεφαλής του τομέα λεμονιών της UPA, Antonio Moreno, τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξαν πολλές νέες φυτεύσεις στην χώρα, οι οποίες «ενθαρρύνθηκαν» από την σταθερή τιμή παραγωγού και την αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές.

Όμως όταν οι νέες φυτείες μπήκαν στην παραγωγική διαδικασία είχαν σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουν «κορεσμό» στην εγχώρια αγορά και στις εξαγωγές.

Η UPA ζητάει να ενεργοποιηθεί ένα μέτρο απόσυρσης του προϊόντος, ενώ παράλληλα να υπάρξει τροποποίηση για τα προγράμματα των Ομάδων Παραγωγών η οποία να μην ενθαρρύνει τις νέες φυτεύσεις.

Ακόμη κατατέθηκε αίτημα στην Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) να αυξήσει τους ελέγχους στις συμβάσεις των λεμονοπαραγωγών με στόχο να αποτρέψει συμβόλαια σε τιμές κάτω του κόστους καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τους Ισπανούς εκπροσώπους των αγροτών το κόστος παραγωγής στα λεμόνια υπολογίζεται στα 25 λεπτά το κιλό, ενώ σήμερα στο χωράφι οι παραγωγοί πουλάνε στα 8 λεπτά το κιλό.

Ακόμη ζητάνε αύξηση των ελέγχων στις εισαγωγές λεμονιών της χώρας, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τη Νότια Αφρική και την Αργεντινή.

Επίσης οι Ισπανοί αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα λεμόνια που εισάγονται από το Μαρόκο και την Αίγυπτο, τα οποία συγκομίζονται την ίδια εποχή με τα ισπανικά λεμόνια και πωλούνται σε χαμηλές μη ανταγωνιστικές τιμές.

12/04/2024 06:29 μμ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας και Αναδασμού της Αιγύπτου, οι αγροτικές εξαγωγές της χώρας στην ΕΕ σημειώνουν φέτος εντυπωσιακή αύξηση.

Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 1,5 δις δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 300 εκ. δολάρια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας της Αιγύπτου, Sayed Qusier, η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται στο πλεόνασμα της φετινής αιγυπτιακής παραγωγής και στον μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν τα βασικά προϊόντα της χώρας στην ΕΕ, όπως τα πορτοκάλια.

Το ερώτημα είναι πως κατάφεραν οι Αιγύπτιοι να κάνουν τέτοια αύξηση των εξαγωγών τους στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι Αιγύπτιοι κατάφεραν να στείλουν τα φρούτα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τιμές συγκρίσιμες με αυτές της τοπικής αγοράς. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να έχουν καθοριστεί προηγουμένως τιμές, μια ασυνήθιστη πρακτική στην Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση έχει κάνει την τοποθέτηση αιγυπτιακών πορτοκαλιών στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ φθηνότερη από ποτέ».

Όσον αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, ο κ. Πολυχρονάκης αναφέρει ότι «έχουμε μειωμένη ροή εξαγωγής πορτοκαλιών, οι οποίες μέχρι τις 12 Απριλίου 2024 ανέρχονται σε 250.047 τόνους, έναντι 296.437 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα (μείωση -15,69%). Τα αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις καταναλωτικές αγορές ακόμη και τις βαλκανικές χώρες. Στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί 1.250 τόνοι ποστοκαλιών, εκ των οποίων οι 1.150 τόνοι είναι από Αίγυπτο. Και βέβαια κάθε μέρα που περνά έρχονται και άλλες ποσότητες».

Πάντως ενδιαφέρον θα είχε να μας έλεγε ο Υπουργός ΑΑΤ αν το θέμα με τις αιγυπτιακές εξαγωγές πορτοκαλιών συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Γεωργίας Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας κ. Luis Planas Puchades.

10/04/2024 04:16 μμ

Σε κάθετη πτώση βρίσκονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών της χώρας μας, κάτι που δημιουργεί μεγάλες «πιέσεις» στις τιμές παραγωγού και πάγωμα του εμπορίου.

Πρόβλημα όμως έχει αρχίσει να υπάρχει και στην εγχώρια αγορά λόγω των πορτοκαλιών της Αιγύπτου.

Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ δεν φαίνεται να δείχνει κάποιο ενδιαφέρον για να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Όπως έχουμε γράψει πρώτοι στον ΑγροΤύπο, οι Αιγύπτιοι λόγω των προβλημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν σταματήσει τις εξαγωγές προς Ασία και έχουν «πλημμυρίσει» τις ευρωπαϊκές αγορές με τα πορτοκάλια τους.

Στην Ισπανία έχουν ξεσηκωθεί όλες οι οργανώσεις αγροτών και ζητάνε έρευνα για τις εισαγωγές από Αίγυπτο.

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει να φαίνεται το πρόβλημα και υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές μας.

Στην Αργολίδα ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα Βαλέντσια επειδή υπάρχουν ποσότητες από άλλες πρωιμότερες ποικιλίες.

Στην Λακωνία οι κοπές στα Βαλέντσια γίνονται με αργούς ρυθμούς γιατί υπάρχει ελάχιστο εμπορικό ενδιαφέρον.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «αυτή την εποχή έχουμε λίγες κοπές πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει ελάχιστο εμπορικό ενδιαφέρον. Οι τιμές παραγωγού έχουν πέσει κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό. Είμαστε στα μέσα Απριλίου και δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά. Επίσης τα πορτοκάλια όσο περνά ο καιρός και μένουν στο δέντρο θα αρχίσουν να έχουν προβλήματα ποιότητας».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Σκάλκος, παραγωγός από την Σκάλα και πρώην πρόεδρος του Λεήμονα Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στα πρώιμα Μέρλιν οι μεγάλες ποσότητες πήγαν για χυμοποίηση με τιμή παραγωγού στα 18 λεπτά το κιλό (μικτά). Αυτή την εποχή είναι στα αζήτητα τα μανταρίνια Ορτανίκ. Τα καλής ποιότητας Βαλέντσια έχουν τιμή από 18 έως 21 λεπτά αλλά είναι πολύ λίγες ποσότητες. Η τιμή στον χυμό έπεσε στα 15 λεπτά το κιλό. Η εικόνα στην Σκάλα στα πορτοκάλια αυτή την περίοδο είναι τραγική. Πέρσι τα χαλαζόπληκτα πορτοκάλια τα δίναμε στα 30 έως 32 λεπτά και τα κανονικά στα 42 λεπτά. Φέτος δεν μπορούμε να πουλήσουμε την παραγωγή μας και κανείς δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το πρόβλημα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, που σας παρουσιάζει αποκλειστικά ο ΑγροΤύπος, από τις αρχές της φετινής εμπορικής περιόδου (Οκτώβριος 2023) έως τέλη Μαρτίου 2024 έχουν γίνει συνολικά στην ΕΕ εισαγωγές 201.400 τόνων πορτοκαλιών από την Αίγυπτο. Μόνο τον μήνα Μάρτιο είχαμε εισαγωγές από Αίγυπτο συνολικά 70.605 τόνων στην αγορά της ΕΕ.

Στην Ελλάδα έχουμε στοιχεία για το πρώτο δίμηνο (Ιανουάριος - Φεβρουάριος) του 2024 που κάναμε εισαγωγές ποσότητας 450 τόνων πορτοκαλιών από Αίγυπτο, με αξία 221.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα αιγυπτιακά πορτοκάλια είχαν μέση τιμή CIF (λιμάνι Πειραιά) στα 47 λεπτά το κιλό πορτοκάλια τυποποιημένα - συσκευσμένα.

Την ίδια περίοδο τα ελληνικά πορτοκάλια με μεσοσταθμική τιμή παραγωγού στα 25 λεπτά το κιλό, με συσκευασία και μεταφορικά έφταναν στην Λαχαναγορά να έχουν τιμή στα 70 λεπτά για τα Lane Late και στα 55 λεπτά για τα ομφαλοφόρα.

Επίσης, μέσα Μαρτίου και Απρίλιο, είχαμε συνεχόμενες υποτιμήσεις του νομίσματος της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα σήμερα η μέση τιμή CIF των πορτοκαλιών που φτάνουν στον Πειραιά να κυμαίνεται κάτω από τα 40 λεπτά.

Με αυτές τις τιμές όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα αιγυπτιακά τα ελληνικά πορτοκάλια, ούτε στην εγχώρια αγορά ούτε στο εξωτερικό. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πριν λίγες ημέρες έφτασε ένα φορτίο με πορτοκάλια από Αίγυπτο στην Κωνστάντζα και αμέσως είχαμε «φρένο» στις ελληνικές εξαγωγές προς την Ρουμανία. Και ακόμη είμαστε στον Απρίλιο.

02/04/2024 01:15 μμ

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Ισπανοί παραγωγοί λεμονιών - όπως και οι Έλληνες - επειδή λόγω μειωμένου εμπορικού ενδιαφέροντος μεγάλος μέρος της παραγωγής μένει ασυγκόμιστη στα δέντρα.

Το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην επαρχία Αλικάντε, όπου καλλιεργείται το 40% της ισπανικής παραγωγής λεμονιού.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ισπανικής Ένωση Αγροτών ASAJA της επαρχίας Alicante, José Vicente Andreu, τονίζει ότι το πρόβλημα οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες, ιδίως από την Τουρκία, λόγω εμπορικών συμφωνιών και του προνομιούχου καθεστώτος της χώρας που έχει δώσει η ΕΕ.

Και προσθέτει: «Οι εισαγωγές λεμονιών από τρίτες χώρες στην ΕΕ αυξήθηκαν, κατά 22%, την τελευταία πενταετία. Από την άλλη οι εξαγωγές λεμονιών της Ισπανίας προς τις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν, κατά 12%, την ίδια περίοδο».

Οι παραγωγοί λεμονιών ζητούν από την κυβέρνηση της Μαδρίτης να ενεργοποιηθεί έκτακτο πακέτο στήριξης για την ισπανική παραγωγή λεμονιών.

Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να περιλαμβάνουν άμεση ενίσχυση στους παραγωγούς για ζημίες λόγω καιρικών αντιξοοτήτων, χρηματοδότηση (ad hoc) των παραγωγών με την μορφή άτοκων και επιδοτούμενων δανείων, καθώς και φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις για το 2024.

Ακόμη ζητούν ενίσχυση ήσσονος σημασίας για όλους τους παραγωγούς λεμονιών που πλήττονται από στρεβλώσεις στη διεθνή αγορά οι οποίες προκύπτουν από γεωπολιτικές συγκρούσεις (Ουκρανία, Σουέζ κ.α.).

27/03/2024 01:13 μμ

Απογοητευτική είναι η κατάσταση με τις τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια σε Ελλάδα και Ιταλία λόγω των αυξημένων εισαγωγών από τρίτες χώρες.

Στην Ελλάδα ξεκίνησαν οι κοπές στα Βαλέντσια με τις τιμές να κυμαίνονται από 20 έως 22 λεπτά, με το εμπορικό ενδιαφέρον να είναι μειωμένο. Τα Lane αρχίζουν από 28 λεπτά και για καλά μεγέθη και ποιότητα φτάνουν στα 32 λεπτά

Στην Ισπανία τα πορτοκάλια στις ποικιλίες Navel και Lane Late δίνουν τιμή παραγωγού στα 25 λεπτά το κιλό, ενώ στα Βαλέντσια ξεκίνησαν κοπές με τιμή στα 21 λεπτά.

«Η μαζική εισαγωγή πορτοκαλιών από την Αίγυπτο έχει φέρει κορεσμό στην αγορά, βυθίζει τις τιμές και καταστρέφει τους παραγωγούς στην Ανδαλουσία», τονίζει ο κ. Francisco J. Bernal, πρόεδρος ομάδας εσπεριδοειδών Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών της Ανδαλουσίας.

Και προσθέτει: «Η φετινή εμπορική περίοδος ξεκίνησε με λογικές τιμές λόγω της μειωμένης παραγωγής αλλά έχει καταντήσει καταστροφική λόγω των ανεξέλεγκτων εισαγωγών από τρίτες χώρες. Στην Ισπανία γίνονται εισαγωγές κυρίως από Μαρόκο και Αίγυπτο. Η αυξημένη προσφορά έχει φέρει μείωση τιμών παραγωγού».

Ακόμη ο κ. Francisco J. Bernal επικρίνει τον κλάδο της βιομηχανίας χυμών της χώρας του, που εισάγει μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών εκτός ΕΕ και «επαναφέρει προς τα κάτω» τις τιμές στις συμβάσεις με τους συνεταιρισμούς της Ανδαλουσίας, παρότι έχει υπογράψει υψηλές τιμές στην αρχή της εμπορικής περιόδου.

Να επισημάνουμε ότι η περιοχή της Ανδαλουσίας παράγει το 32% των εσπεριδοειδών στην Ισπανία και το 45% της παραγωγής των πορτοκαλιών. Υπάρχουν επτά πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί μέσα από τους οποίους διακινείται το 90% της παραγωγής.

26/03/2024 01:12 μμ

Αυξημένους ελέγχους στις εισαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών από τις τρίτες χώρες ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις της Ισπανίας.

Όπως υποστηρίζουν, οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία φαίνεται από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει ότι έχουν μια απότομη πτώση σε τιμές κάτω του κόστους αυτόν τον μήνα.

Ζητάνε από την κυβέρνηση της Μαδρίτης να υπάρξει μια έκτακτη οικονομική στήριξη του κλάδου για την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Επίσης η Ένωση Αγροτών της Βαλένθια (AVA-ASAJA) ζητά από την περιφερειακή και εθνική διοίκηση να διεξαγάγει μια εις βάθος έρευνα για να διευκρινιστούν τα αίτια της απότομης πτώσης των τιμών παραγωγού των εσπεριδοειδών στην χώρα.

Σύμφωνα με την αγορά εσπεριδοειδών της Βαλένθια, οι τιμές για τα πορτοκάλια έχουν μειωθεί μέσα στον Μάρτιο κατακόρυφα έως και 30%.

Ειδικότερα στα πορτοκάλια της ποικιλίας Navel και Lane Late, η τιμή παραγωγού από 0,36 μειώθηκε στα 0,25 ευρώ ανά κιλό.

Στην συνέχεια η Valencia ξεκίνησε κοπές με τιμή παραγωγού στα 0,21 ευρώ/κιλό, που είναι επίσης χαμηλότερη σε σχέση με το κόστος παραγωγής.

Όσον αφορά τα μανταρίνια, οι ποικιλίες που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση τιμής στο χωράφι είναι τα Orri (-22%) και τα Ortanique (-17%).

Οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις ζητούν να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να γίν ουν έλεγχοι σε όλες τις αλυσίδες διανομής.

Επίσης, προτρέπουν την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), που εξαρτάται από το Υπουργείο Γεωργίας, να διερευνήσει και, όπου ενδείκνυται, να επιβάλει κυρώσεις, κάθε σύμβαση για την πώληση εσπεριδοειδών, των οποίων η τιμή είναι χαμηλότερη από το μέσο κόστος παραγωγής (έχουμε αναφερθεί στον ΑγροΤύπο για το νόμο που υπάρχει στην ισπανία που απαγορεύει την πώληση κάτω από το κόστος παραγωγής).

Πάντως τα προβλήματα στις τιμές φάνηκαν από τον περασμένο Ιανουάριο όταν ορισμένες ποικιλίες μανταρινιών, όπως η Clemenvilla ή η Hernandina, είχαν σοβαρά προβλήματα μειωμένης ζήτησης, με αποτέλεσμα πολλά χωράφια που να μείνουν ασυγκόμιστα.

Οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης εσπεριδοειδών στην χώρα, ειδικά στις νέες ηλικιές.

Στα πορτοκάλια τα προβλήματα με τις τιμές ξεκίνησαν από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι οργανώσεις αγροτών και το ιδιωτικό εμπόριο υποστηρίζουν ότι οφείλονται στις εισαγωγές πορτοκαλιών από τρίτες χώρες (Αίγυπτος, Μαρόκο, Ν. Αφρική κ.α.).

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει με τα στοιχεία που εξέδωσε ότι εισαγωγές πορτοκαλιών στην ΕΕ από τρίτες χώρες από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο ήταν 263.437 τόνοι, 5% λιγότερες από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Επίσης οι εξαγωγές πορτοκαλιών, από την Ισπανία στην ΕΕ, την φετινή εμπορική περίοδο ανήλθαν σε 580.337 τόνους, γεγονός που διατηρεί το μερίδιο αγοράς περίπου στο 70%, σε μια εκστρατεία με μειωμένη παραγωγή λόγω των κλιματικών συνθηκών.

Ωστόσο, η AVA-ASAJA επαναλαμβάνει την «αγανάκτησή της για την εμπορική στρατηγική της ΕΕ που ενθαρρύνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, με τίμημα τη «θυσία» των Ισπανών παραγωγών μελών της».

Οι αυξημένες εξαγωγές από Αίγυπτο - που φέτος για πρώτη φορά ξεπέρασαν τις εξαγωγές από Νότια Αφρική - ανήλθαν σε 115.022 τόνους, που σημαίνει μια αύξηση 56% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι Ισπανοί ζητούν από την ΕΕ να επανεξετάσει την εμπορική συμφωνία που έχει υπογράψει η ΕΕ με την Αίγυπτο, καθώς και με άλλες τρίτες χώρες, όπως η Νότια Αφρική, η Τουρκία και το Μαρόκο.

Αν δεν γίνει αυτό άμεσα αναμένονται δυναμικές κινητοποιήσεις από τους Ισπανούς παραγωγούς εσπεριδοειδών.

Θυμίζουμε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές στην ΕΕ δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (κυρίως σιταριού, του καλαμποκιού και του ηλιέλαιου), μια απόφαση που ουσιαστικά οδηγεί σε «μπλόκο» τις εισαγωγές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

22/03/2024 04:05 μμ

Σε κάθετη πτώση βρίσκονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών στην χώρα μας κάτι που δημιουργεί «πιέσεις» στις τιμές παραγωγού.

Τα πορτοκάλια από την Αίγυπτο έχουν πλημμυρίσει τις ευρωπαϊκές αγορές και είναι άξιο απορίας γιατί στις πρόσφατες επισκέψεις που έκαναν οι Έλληνες πολιτικοί στην χώρα της Αφρικής δεν έθεσαν το θέμα στην κυβέρνηση του Καΐρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές πορτοκαλιών, από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου μέχρι τις 22/3/2024, ανέρχεται σε 224.013 τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση κατά -16,9%, έναντι της αντίστοιχης περσινής (2022/2023) που ήταν στους 269.428 τόνους.

Αυτή τη στιγμή, η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας ασκεί πίεση στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων.

Όσον αφορά τον κλάδο των φρούτων, μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών, αποστέλλονταν από την Αίγυπτο προς τις άλλες ηπείρους, ανακατευθύνθηκαν και κατέληξαν στην αγορά της Ευρώπης, με αποτέλεσμα η μεγάλη προσφορά να φέρνει «πιέσεις» στις τιμές.

Περίπου το 20% της παραγωγής της αιγυπτιακής παραγωγής πορτοκαλιών, που είχε προορισμό αγορές στην Ασία, κατευθύνεται στην Ευρώπη.

Το ίδιο πρόβλημα αλλά σε μικρότερο ποσοστό ισχύει και για τα πορτοκάλια από το Μαρόκο.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της TAXUD, για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024, η ΕΕ-27 έχει εισαγάγει 120.984 τόνους πορτοκαλιών, που αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 46,4% (+38.400 τόνοι) σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2023 και μια αύξηση 75,6% (+52.100 τόνους) σε σχέση με τον μέσο όρο.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο των εισαγωγών από την Αίγυπτο για δεύτερη συνεχή χρονιά, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 55,9% (+40.000 τόνοι) σε σχέση με πέρυσι και 124,8% (+61.900 τόνοι) σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Τα πορτοκάλια που φτάνουν στην Ε.Ε. πρέπει να πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Για αυτό λέμε ότι χρειάζονται αυξημένοι έλεγχοι στα εισαγόμενα στην Ε.Ε. φρούτα και λαχανικά».

21/03/2024 05:58 μμ

Συνεχίζονται αλλά με αργούς ρυθμούς οι κοπές πορτοκαλιών με το εμπόριο αυτή την εποχή να μην δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον.

Αν και έχουμε μεγάλες ποσότητες ακόμη Μerlin σε εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή στα Lane θα συνεχιστεί για περίπου δύο μήνες και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα αναλάβουν τα Βαλέντσια.

Ο κ. Αριστοτέλης Μπακάκης, παραγωγός πορτοκαλιών από το Μάστρο του Μεσολογγίου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή στην περιοχή κάνουμε κοπές κυρίως πορτοκαλιών ποικιλίας Lane Late. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 28 έως 30 λεπτά το κιλό και για τα καλής ποιότητας μπορεί να φτάσει στα 32 (στην τιμή δεν περιλαμβάνονται τα κοπτικά που κυμαίνονται 7 - 8 λεπτά το κιλό). Από τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν δυναμικά και οι κοπές στα Βαλέντσια».

Ο κ. Γεώργιος Κογκόλης, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Κατοχή της Αιτωλοακαρνανίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «με αργούς ρυθμούς γίνονται οι κοπές πορτοκαλιών στην περιοχή μας. Στην ποικιλία Lane είμαστε περίπου στο 70% της συγκομιδής, ενώ έχουν ξεκινήσει με μικρές ποσότητες και τα Βαλέντσια. Σαν εικόνα φαίνεται να έχει ένα «πάγωμα» η ζήτηση από τους εμπόρους. Οι τιμές παραγωγού στα Lane αρχίζουν από 28 λεπτά και για καλά μεγέθη και ποιότητα μπορεί να φτάσουν στα 32 λεπτά. Τα Βαλέντσια κυμαίνονται από 20 έως 22 λεπτά. Τα κοπτικά έχουν αυξηθεί και είναι στα 6 λεπτά από 4 που ήταν στο παρελθόν».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «με μέτριους ρυθμούς γίνονται αυτή την περίοδο οι κοπές πορτοκαλιών κυρίως Lane αλλά και λίγες κοπές στα Βαλέντσια. Οι τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο είναι στα 30 λεπτά το κιλό και για τα καλά μεγέθη στα 32 λεπτά.
Πάντως οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και τα πορτοκάλια έχουν καλό χρωματισμό και όλα τα μεγέθη (χοντρά, μέτρια και ψιλά). Μέχρι σήμερα έχει συγκομιστεί το 30 - 40% στην ποικιλία Lane. Μετά τις 10 Απριλίου θα ξεκινήσουν δυναμικά τα Βαλέντσια στην περιοχή.
Εκτός πάντως από το κόστος καλλιέργειας οι παραγωγοί έχουν και το κόστος στα κοπτικά, που σήμερα είναι στα 6 - 7 λεπτά το κιλό, αυξημένα σε σχέση με τα 2 - 3 λεπτά που ήταν στο παρελθόν. Επίσης οι παραγωγοί θα πρέπει να πληρώνουν και το εργόσημο 12%».

O κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου στην Αργολίδα, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «με αργούς ρυθμούς γίνονται αυτή την περίοδο οι κοπές στα Μέρλιν. Έχουν μείνει πίσω αρκετές ποσότητες. Φέτος ξεκίνησαν από καλά επίπεδα οι τιμές παραγωγού στα 37 λεπτά το κιλό (μικτά). Η συνέχεια όμως δεν φαίνεται καλή και όλα δείχνουν ότι πάμε για μια άσχημη χρονιά, με μειωμένο εμπορικό ενδιαφέρον και πτώση στις τιμές. Ευτυχώς μέχρι σήμερα οι τιμές για τα πορτοκάλια που πάνε για χυμό έχουν κρατηθεί στα 20 λεπτά το κιλό».

15/03/2024 05:01 μμ

Από τα τέλη Ιανουαρίου έχουν μειωθεί οι κοπές λεμονιών γιατί δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρουν ούτε για εξαγωγή ούτε για την εγχώρια αγορά. Αυτή η εικόνα στην αγορά παραμένει μέχρι σήμερα και φέρνει απόγνωση στους παραγωγούς.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «τα προβλήματα ξεκίνησαν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων με την ζήτηση να μειώνεται απότομα. Όταν ξεκίνησε η συγκομιδή ποικιλίας Μαγληνό όσοι παραγωγοί είχαν κρατήσει λεμόνια Ιντερντονάτο τους έμειναν απούλητα. Στην συνέχεια δεν έχουμε κανένα εμπορικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» οι κοπές.

Αυτή την εποχή έχουμε λεμόνια ποικιλίας Μαγληνό. Ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών δεν είχαμε αλλά ο ήπιος χειμώνας δημιούργησε προβλήματα φυτοπροστασίας και αυξήθηκε το κόστος.

Επίσης οι παραγωγοί δεν έκαναν κοπές, αφού δεν μπορούσαν να πουλήσουν τα λεμόνια σε τόσο χαμηλή τιμή αλλά και δεν είχε ζήτηση από τους εμπόρους, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν τα μεγέθη και σήμερα να είναι μη εμπορεύσιμα.

Όταν έχουμε μειωμένη ζήτηση έχουμε και μιζέρια. Οι έμποροι ζητούν καλές ποιότητες και με το ζόρι δίνουν τιμές στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ προσπαθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες να βγαλουν μη εμπορεύσιμες.

Από την άλλη οι καταναλωτές πληρώνουν στην λιανική 0,80 έως 2 ευρώ το κιλό για τα λεμόνια. Άλλες χρονιές αυτή την εποχή είχαμε καλή ζήτηση στα λεμόνια αλλά φαίνεται τώρα ότι η αγορά κάθισε και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα οι καταναλωτές».

Ο κ. Δημήτρης Μπούρμπουλας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξυλοκάστρου και καλλιεργητής λεμονιών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα πράγματα είναι τραγικά για τους παραγωγούς. Δεν υπάρχει ζήτηση και οι τιμές έχουν παγώσει στα 30 λεπτά το κιλό για τα καλής ποιότητας λεμόνια. Δεν υπάρχει ζήτηση από τους εμπόρους και θέλουν μόνο καλής ποιότητας λεμόνια.

Αυτή την εποχή έχουμε Μαγληνά και τα Καρυστινά λεμόνια. Σε αντίθεση με τα πορτοκάλια δεν έχουμε ζήτηση φέτος ούτε για χυμό, με τις τιμές να είναι στα επίπεδα των 7 λεπτών το κιλό. Με αυτές τις συνθήκες δεν αξίζει να ασχοληθούν οι παραγωγοί με την καλλιέργεια γιατί δεν βγάζουν εισόδημα.

Η παραγωγός από το Ξυλόκαστρο, Αικατερίνα Γκινοπούλου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές είναι καθηλωμένες στα 18 έως 30 λεπτά. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά ούτε έχουμε ροές στις εξαγωγές. Το τελευταίο διάστημα δεν έχω κάνει καθόλου κοπές με αυτή την εικόνα που έχει η αγορά».

05/03/2024 12:07 μμ

Στην Ισπανία άρχισαν τα «βαφτίσια» πορτοκαλιών από την Αίγυπτο, σύμφωνα με όσα καταγγέλουν στον Ισπανό Υπουργό Γεωργίας, Luis Planas, οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Όπως καταγγέλλει, στις 4/3/2024, η αγροτική οργάνωση Asaja στην περιοχή της Κόρδοβας προς το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργία και στην Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), στην πόλη Πάλμα ντελ Ρίο, που βρίσκεται στην επαρχία της Κόρδοβας στην Ανδαλουσία, εμφανίζονται πορτοκάλια που στην μια ετικέτα αναφέρει με μεγάλα γράμματα ότι είναι «Πορτοκάλια από την Πάλμα ντελ Ρίο», ενώ σε άλλη ταμπέλα σε πολύ μικρό μέγεθος γράφει ότι χώρα προέλευσης είναι η Αίγυπτος.

Η ισπανική αγροτική οργάνωση ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο κρούσμα εντοπίστηκε στις 22 Φεβρουαρίου σε ένα σούπερ μάρκετ στην πρωτεύουσα της Κόρδοβα. Και προσθέτει ότι «είναι προφανές ότι αυτά τα γεγονότα αντιπροσωπεύουν μια δυνητικά αθέμιτη και αντιανταγωνιστική εμπορική πρακτική που στρεβλώνει την αγορά και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα ολόκληρου του ισπανικού αγροδιατροφικού τομέα».

Το θέμα ήταν αναμενόμενο λόγω των αυξημένων εισαγωγών στην Ισπανία πορτοκαλιών από την Αίγυπτο που είχαμε το τελευταίο διάστημα. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Ένωση Νέων Αγροτών (Asaja) της Κόρδοβας, Ignacio Fernández de Mesa, σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε εκφράση την λύπη του «για την έλλειψη ζήτησης για πορτοκάλια από την επαρχία του λόγω εισαγωγών από τρίτες χώρες, γεγονός που προκαλεί στασιμότητα στην αγορά. Ο λόγος της χαμηλής ζήτησης είναι ότι πολλά πορτοκάλια έρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως από την Αίγυπτο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση τιμών για τα ισπανικά πορτοκάλια σε επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Αντίθετα, η Αίγυπτος ευνοείται από το μειωμένο κόστος παραγωγής και έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού έχει χαμηλότερο κόστος εργατικών και χαλαρούς κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος (φυτοπροστασία, ΚΑΠ, κ.α.)».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι Ισπανοί έκαναν καταγγελία και η κυβέρνηση της χώρας τους είναι σίγουρο ότι θα αναλάβει σχετικά μέτρα κατά του φαινομένου. Το ερώτημα είναι τι γίνεται στην Ελλάδα όταν έχουμε αντίστοιχες καταγγελιές για «βαφτίσια» και αθέμιτο ανταγωνισμό και τι μέτρα παίρνει η πολιτεία για την πάταξη αυτών των φαινομένων. Εδώ και καιρό μιλάμε για αυξημένες εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από τρίτες χώρες και δεν βλέπουμε καμιά αντίδραση των ελεγκτικών μηχανισμών».

21/02/2024 04:49 μμ

Οργή επικρατεί στις τάξεις των Ισπανών παραγωγών εσπεριδοειδών γιατί οι αυξημένες εισαγωγές πορτοκαλιών, κυρίως από Αίγυπτο, έχουν σαν αποτέλεσμα ουσιαστικά να υπάρχει «παύση εμπορίου» για τα ισπανικά πορτοκάλια στην χώρα τους.

Οι αυξημένες εισαγωγές πορτοκαλιών από τρίτες χώρες έχουν φέρει αύξηση της προσφοράς και μείωση της ζήτησης, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα που να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Ο πρόεδρος της Ένωση Νέων Αγροτών (Asaja) της Κόρδοβας, Ignacio Fernández de Mesa, εξέφρασε τη λύπη του «για την έλλειψη ζήτησης για πορτοκάλια από την επαρχία του λόγω εισαγωγών από τρίτες χώρες, γεγονός που προκαλεί στασιμότητα στην αγορά.

Ο λόγος της χαμηλής ζήτησης είναι ότι πολλά πορτοκάλια έρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως από την Αίγυπτο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση τιμών για τα ισπανικά πορτοκάλια σε επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Αντίθετα, η Αίγυπτος ευνοείται από το μειωμένο κόστος παραγωγής και έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού έχει χαμηλότερο κόστος εργατικών και χαλαρούς κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος (φυτοπροστασία, ΚΑΠ, κ.α.)».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού Υπουργείο Γεωργίας (MAPA), οι εισαγωγές πορτοκαλιών στην χώρα από την Αίγυπτο, τον Ιανουάριο του 2024, ανήλθαν σε 45.281 τόνους, ποσότητα που αντιπροσωπεύει μια αύξηση, κατά 104%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023 (που είχαν ανέλθει σε 22.122 τόνους).

Ο κ. Fernández de Mesa, θεωρεί παράλογο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πωλούν στην Ισπανία ή την Ευρώπη πορτοκάλια από την Αίγυπτο και στην περιοχή μας η εγχώρια παραγωγή να μένει απούλητη.

«Το πρόβλημα αφορά τις ποικιλίες Navelina, Salustiana και Lane Late. Μόνο για τα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον αλλά και εκεί έχουμε μείωση τιμής σε σύγκριση με τις τελευταίες εβδομάδες.

Όλα αυτά προκαλούν μεγάλες οικονομικές απώλειες εισοδήματος στους Ισπανούς παραγωγούς που, σε πολλές περιπτώσεις, αφήνουν την παραγωγή τους στα δέντρα γιατί η συγκομιδή τους δεν είναι επικερδής. Ωστόσο, στα ράφια ορισμένων σούπερ μάρκετ τα πορτοκάλια μπορεί να φτάνουν και πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό», τονίζει.