Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αναγνωρίστηκε ο Σύλλογος Κουρήτις Γη για την διάσωση του Σαγκουινιού Γουρίτσης

07/12/2018 03:23 μμ
Το καταστατικό του «Συλλόγου Φίλων Μυρτιάς Για Την Διάσωση Του Σαγκουινιού Γουρίτσης», με τον διακριτικό τίτλο «Κουρήτις Γη» και έδρα την Τοπική Κοινότητα Μυρτιάς του Δήμου Θέρμου επικύρωσε με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Αγρινίου στις 20 Νοεμβρίου 2018.

Το καταστατικό του «Συλλόγου Φίλων Μυρτιάς Για Την Διάσωση Του Σαγκουινιού Γουρίτσης», με τον διακριτικό τίτλο «Κουρήτις Γη» και έδρα την Τοπική Κοινότητα Μυρτιάς του Δήμου Θέρμου επικύρωσε με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Αγρινίου στις 20 Νοεμβρίου 2018.

Η απόφαση αναγνωρίζει ότι ο σκοπός του Συλλόγου (όπως διατυπώνεται στο άρθρο 2 του καταστατικού) δεν είναι κερδοσκοπικός. Αφορά την “... διάσωση της μοναδικής στον κόσμο ποικιλίας πορτοκαλιού με την επωνυμία Σαγκουίνι Γουρίτσης, ποικιλία που ευδοκιμεί αποκλειστικά στον κάμπο της Μυρτιάς στην Αιτωλία στην βορειοανατολική όχθη της λίμνης Τριχωνίδας”.

Το καταστατικό του Συλλόγου αποτελείται από 35 άρθρα και υπογράφεται από 20 ιδρυτικά μέλη, τα οποία όρισαν και την προσωρινή 5μελή Διοίκηση, την οποία αποτελούν: Κωνσταντίνος Καββαδίας, Δημήτρης Μπίκας, Ανδρέας Φώλος, Αποστόλης Χαλκιόπουλος και Παντελής Φλωρόπουλος.

Μετά τις τυπικές δημοσιεύσεις, η διοίκηση αυτή θα κάνει εντός τριμήνου εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, ετήσιας θητείας.

Σχετικά άρθρα
15/01/2021 02:07 μμ

Συνεχίσθηκε και αυτή την εβδομάδα με κανονικούς για την εποχή επίπεδα η εξαγωγή και διακίνηση εσπεριδοειδών. Η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών ενώ η προσφορά δεν είναι μεγάλη. Αυτό ο μήνας θα είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της υπόλοιπης εμπορικής περιόδου.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με ρυθμούς μειωμένους σε ποσοστό -4,9% (42.419 τόνους φέτος 44.601 τόνους πέρσι). Συνεχίζονται επίσης οι εξαγωγές ακτινιδίων, κηπευτικών και φράουλας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit-Hellas, «οι άνθρωποι στο σπίτι, με το lockdown, ασχολούνται περισσότερο από ποτέ με θέματα όπως η υγεία, η φυσική κατάσταση, το μαγείρεμα, με συνέπεια και την αύξηση της κατανάλωσης νωπών φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο εξακολουθούν και την τρέχουσ εμπορική περίοδο να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ ευθεία από τον αγρό) από άτομα δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι για την εισαγωγή στη Μεγάλη Βρετανία ορισμένων προϊόντων προέλευσης ΕΕ θα απαιτείται κάποιου είδους πιστοποιητικό, σύμφωνα με έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα, από την 1/1/2021, απαιτείται προαναγγελία εισαγωγής (από το μέρος που διεκπεραιώνει την εισαγωγή στη Μεγάλη Βρετανία) και φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό για όλα τα φυτά και προϊόντα φυτικής προέλευσης υψηλής προτεραιότητας που εισάγονται στη Μεγάλη Βρετανία από την ΕΕ. Ο εξαγωγέας από την ΕΕ θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό πριν από την αναχώρηση των προϊόντων, προκειμένου να βρίσκεται στη διάθεση του εισαγωγέα για τη διαδικασία της προαναγγελίας της εισαγωγής, η οποία για την ώρα, εξακολουθεί να γίνεται στο πληροφοριακό σύστημα PEACH (πρόκειται να αντικατασταθεί)».

Διαβάστε το σχετικό έγγραφο (πατήστε εδώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 9 - 15/1/2021, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 117.238 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 123.093 τόνων
Μανταρίνια 105.174 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 99.497 τόνων
Λεμόνια 3.312 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 2.284 τόνων
Γκρέιπ Φρουτ 262 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 216 τόνων
Μήλα 42.419 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 44.601 τόνων
Αγγούρια 17.287 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 18.048 τόνων
Ακτινίδια 95.250 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 96.007 τόνων
Επ. σταφύλια 72.603 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 68.190 τόνων 

Τελευταία νέα
14/01/2021 01:10 μμ

Με πτωτικές τάσεις, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου Ismea.

Όπως αναφέρει το Ismea, για την εβδομάδα από 4 έως 10 Ιανουαρίου 2021, με την επανέναρξη της κανονικής δραστηριότητας της αγοράς, οι διαπραγματεύσεις για ολόκληρο τον τομέα των εσπεριδοειδών συνεχίστηκαν σ’ ένα πλαίσιο γενικής επιβράδυνσης με τη ζήτηση -λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης- χαμηλότερη από τις προσφερόμενες ποσότητες.

Όσον αφορά στις τιμές, οι μέσες τιμές παρουσίασαν γενική πτώση ως αποτέλεσμα της πτωτικής τάσης που παρατηρήθηκε σε ορισμένες ελεγχόμενες αγορές.

Κλημεντίνες: Την πρώτη εβδομάδα του μήνα η εμπορική κατάσταση που παρουσίασε ο τομέας παραμένει σταθερή. Η εμπορική δραστηριότητα στο σύνολό της συνεχίστηκε σε ένα πλαίσιο γενικής κάμψης με αργές πωλήσεις λόγω της περιορισμένης ζήτησης από τους καταναλωτές. Οι τιμές στις περισσότερες από τις αγορές που ερευνήθηκαν, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έδειξαν αλλαγές. Μόνο στην περιοχή Taranto η προοδευτική πτώση της ποιότητας του προϊόντος, λόγω των βροχών των τελευταίων εβδομάδων, σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης, επιβράδυνε τις συναλλαγές με τιμές που αναπόφευκτα τείνουν να πέσουν. Από την άλλη πλευρά, στο Metaponto, η διάθεση στην αγορά προϊόντων με το καλύτερο ποιοτικό προφίλ όσον αφορά στο μέγεθος, έφερε άνοδο τιμών.

Λοιπά μανταρίνια: Για το κοινό μανταρίνι, η αγορά αυτή την εβδομάδα κινήθηκε με αργούς ρυθμούς. Η προσφορά στις αγορές σκόνταψε στην περιορισμένη ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών. Όσον αφορά στις τιμές, υπέστησαν μείωση, που οφείλεται στην πτωτική τάση που παρατηρήθηκε στην περιοχή του Παλέρμο, όπου η αύξηση της προσφοράς συνοδεύτηκε από χαμηλή ζήτηση.

Πορτοκάλια: Ακόμη και στην πρώτη εβδομάδα του νέου 2021, δεν άλλαξε το εμπορικό κλίμα. Στα κύρια εμπορικά κέντρα, οι διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν για όλες τις ποικιλίες συνεχίστηκαν σε ένα πλαίσιο γενικής επιβράδυνσης ενόψει της ζήτησης για κατανάλωση που επιβεβαιώθηκε ότι ήταν περιορισμένη. Επιπλέον, στην περιοχή Taranto καταγράφηκε επιδείνωση της ποιότητας του προϊόντος ως συνέπεια των βροχών των τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες ευνόησαν την έναρξη της σήψης και της μικρής διατηρησιμότητας, μετά τη συλλογή. Από την άποψη των τιμών, αυτές παρουσίασαν γενική σταθερότητα εκτός από τα πορτοκάλια της Σαρδηνίας, των οποίων οι τιμές παρουσίασαν εκτεταμένες μειώσεις, λόγω μεγάλης προσφοράς.

Λεμόνια: Η αγορά φαινόταν μάλλον υποτονική. Οι παραγωγοί είχαν αδύναμη διαπραγματευτική ικανότητα λόγω της περιορισμένης ζήτησης των καταναλωτών. Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού, παρατηρήθηκε απότομη πτώση στην αγορά του Παλέρμο, ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές, καταγράφηκε σταθερότητα.

Οι μέσες τιμές ανά προϊόν την 01/01/2021 σύμφωνα με το Ismea είχαν ως εξής:

 • Πορτοκάλια 35 λεπτά ανά κιλό
 • Κλημεντίνη 27 λεπτά ανά κιλό
 • Λοιπά μανταρίνια 39 λεπτά ανά κιλό
 • Λεμόνια 51 λεπτά ανά κιλό.
14/01/2021 11:25 πμ

Καμπανάκι κινδύνου από τους συνεταιριστές της περιοχής για μανταρίνια και πορτοκάλια, που έμειναν αδιάθετα για το 60-70% των παραγωγών.

Ο Λάμπρος Πόρκος, μέλος ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοκαλλιεργητών και Ελαιοκαλλιεργητών Στράτου «Στράτιος Ζεύς», με έδρα στο χωριό Στράτος Δήμου Αγρινίου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, πορτοκάλια και μανταρίνια σε μεγάλο βαθμό είναι αδιάθετα και μπροστά είναι και η συγκομιδή των Βαλέντσια.

Ο εν λόγω Συνεταιρισμός ζητά μέτρα από τους υπεύθυνους φορείς, ενώ έχει έρθει σε επαφή ήδη με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και το ΥπΑΑΤ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συνεταιρισμού έχει ως εξής:

Είμαστε ένας νεοσύστατος συνεταιρισμός στην περιοχή της Δημοτικής ενότητας Στράτου Αιτωλοακαρνανίας με αντικείμενο δραστηριότητας την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και ελιάς, αριθμούμε 50 εγγεγραμμένα μέλη και το ενδιαφέρον από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής είναι μεγάλο. Δυστυχώς παρόλα τα σχέδιά μας, ξεκινήσαμε μέσα στην περίοδο του lockdown με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλα προβλήματα στην διάθεση των πορτοκαλιών και μανταρινιών, οι εξαγωγές έχουν σταματήσει, οι έμποροι πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καλύψουμε ούτε το κόστος παραγωγής.

Στείλαμε επιστολές προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για να γνωστοποιήσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και ζητήσαμε την οικονομική στήριξη των παραγωγών.

Αναφέρουμε μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε:

 • Πίεση των τιμών λόγω ανταγωνισμού με χώρες όπως Ισπανία, Τουρκία
 • Κατακόρυφη πτώση τιμών(η μέση τιμή αγοράς Ιανουαρίου του 2021 κυμαίνεται στα 0,8 – 0,10 λεπτά)
 • Πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων σε αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω κόστους μεταφοράς και μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας
 • Αυτή την περίοδο υπάρχουν ακόμη αδιάθετοι περίπου 3.000 τόνοι μόνο στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο συνεταιρισμός, ενώ πλησιάζει η νέα περίοδος συγκομιδής των πορτοκαλιών ποικιλίας «ΒΑΛΕΝΤΣΙΑ».

Επιπλέον είχαμε χαλαζόπτωση τους καλοκαιρινούς μήνες και αρκετές βροχές μετά το φθινόπωρο, ο ΕΛΓΑ έχει βάλει πολύ χαμηλά ποσοστά ζημιών με αποτέλεσμα την μαζική προσέλευση των παραγωγών για υποβολή ενστάσεων.

Αξιολογώντας την παρούσα κατάσταση, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς μέσω αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ αλλά και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ώστε να μπορέσουμε να αντέξουμε τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης και να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές στον πρωτογενή κλάδο, που αποτελεί τη βάση για την ελπίδα της επίτευξης της ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας.

Επίσης καλούμε όλους τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών του νομού να εργαστούμε από κοινού για τα συμφέροντά μας.

08/01/2021 01:56 μμ

Με υποτονικούς ρυθμούς γίνεται αυτή την εποχή η εξαγωγή εσπεριδοειδών. Ωστόσο για τα πορτοκάλια αναμένεται μια σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης και αποκατάστασης της εξαγωγής σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο εξαγωγείς και παραγωγοί εσπεριδοειδών, αυτή την εποχή εξάγονται κυρίως πορτοκάλια Μέρλιν και κάποιες λίγες ποσότητες Ναβελίνες. Τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι αναμένεται αύξηση της ζήτησης και θα έχουμε μια ομαλή πορεία στις εξαγωγές. Τα Μέρλιν έχουν μικρότερο πρόβλημα μικροκαρπίας σε σχέση με τις Ναβελίνες και για τα πορτοκάλια αυτά υπάρχει η λύση να πάνε προς χυμοποίηση. Από τις αρχές του Φεβρουαρίου θα βγουν στην αγορά τα Lane Late και Nave Late. 

Στα μανταρίνια αναμένεται να ξεκινήσει στην χώρα μας η συγκομιδή και εξαγωγή της ποικιλίας Ορτανίκ, τα οποία όμως θα έχουν μεγάλο ανταγωνισμό αυτή την εποχή από άλλα μανταρίνια άσπερμα με φλούδα που αποσπάται εύκολα, τα οποία κυκλοφορούν στις αγορές της ΕΕ.

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος INCOFRUIT - HELLAS, «μετά τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, όταν η εξαγωγή φρούτων και λαχανικών προς το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) άρχισε να αυξάνεται και πάλι μετά τις διακοπές οι εξαγωγικές εταιρείες είχαν ήδη επιπλέον εργασία σε τελωνειακά έγγραφα τις πρώτες ημέρες. Αν και υπήρχαν λιγότερα προβλήματα από ό, τι προβλέπονταν, αναμένεται ότι θα προκύψουν περισσότερα προβλήματα τις επόμενες εβδομάδες καθώς το εμπόριο ανακάμπτει ξανά. Θα δούμε τώρα εάν οι εισαγωγείς στο Η.Β. είναι προετοιμασμένοι για τη νέα κατάσταση.

Εάν ένα φορτίο περιέχει εμπόρευμα για περισσότερους από ένα πελάτες, τότε η επιβάρυνση πολλαπλάσια των αρχικών τελών Το έγγραφο - διασάφηση εισαγωγής - εξαγωγής κοστίζει στον εξαγωγέα περίπου 200 ευρώ και χρειάζεται επιπλέον χρόνος για τη συμπλήρωση - ολοκλήρωση αυτού του εγγράφου. Σε κάθε διασάφηση παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τα φρούτα και τα λαχανικά: τι είναι, πόσο αξίζει, από πού προέρχονται ακριβώς και σε ποια τιμή πωλούνται και αυτό πρέπει επίσης να γίνει από τους πελάτες-παραλήπτες εισαγωγείς από την άλλη πλευρά αυτή του Η.Β. Πρέπει να ανταλλαγούν πολλές πληροφορίες μεταξύ πωλητή και αγοραστή.(σχετικές αποφάσεις της ΑΑΔΕ - Γεν.Δ/νση Τελωνείων και σχετικός Εκτελεστικός Κανονισμός της ΕΕ στην διάθεση των μελών μας).

Εκτός από το πρόσθετο κόστος, υπάρχει φόβος για καθυστερήσεις.. Η συμφωνία ΗΒ - ΕΕ προβλέπει την μη επιβολή δασμών και ποσοστώσεων στο εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, αλλά αυτό ισχύει μόνο για προϊόντα που έχουν καταγωγή πραγματικά από την ΕΕ ή το αντίστροφο. Για σύνθετα φορτία ή φυτικά προϊόντα απαιτείται δήλωση REX για να αποδειχθεί ότι είναι παραγωγή της ΕΕ ή έχουν παραχθεί εκτός ΕΕ αλλά έχει προστεθεί αρκετή αξία στο προϊόν εντός της Ένωσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 1 - 8/1/2021, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 100.920 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 104.116 τόνων
Μανταρίνια 97.474 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 94.902 τόνων
Λεμόνια 3.005 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 2.021 τόνων
Γκρέιπ Φρουτ 201 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 194 τόνων
Μήλα 40.221 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 42.755 τόνων
Αγγούρια 14.622 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 16.834 τόνων
Ακτινίδια 88.955 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 89.609 τόνων
Επ. σταφύλια 72.576 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 68.177 τόνων 

07/01/2021 04:13 μμ

Επείγουσα παρέμβαση από τον Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR.

Θέμα της ερώτησης είναι η: «Απόφαση για επέκταση των αφορολόγητων εισαγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων από Σκόπια, Αλβανία, Κόσοβο & Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει, την ώρα που η επιτεινόμενη παγκόσμια ύφεση έχει αρχίσει να επηρεάζει την αγορά φρούτων και λαχανικών, η απόφαση για την επέκταση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος στα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή της δυνατότητας πώλησης αφορολόγητων φρούτων και λαχανικών από την Αλβανία, τα Σκόπια, το Κόσοβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πλήττει τους Έλληνες παραγωγούς.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την επέκταση των αφορολόγητων εισαγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων από Σκόπια, Αλβανία, Κόσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ενημερώνει ότι το χαμηλό κόστος παραγωγής, λόγω των χαμηλών ημερομισθίων αλλά και της απουσίας ελέγχων ποιότητας στις εν λόγω χώρες, καθιστούν τα εισαγόμενα προϊόντα από εκεί ανταγωνιστικότερα. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τον Αγρότυπο, το ύψος των εξαγωγών των χωρών αυτών προς την ΕΕ από 7,3 δις ευρώ έφτασε στα 17,7 δις ευρώ, στη διάρκεια της παρελθούσης δεκαετίας.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος σημειώνει ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών οπωροκηπευτικών, βάσει της τριμηνιαίας Έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2ο τρίμηνο 2020), αντιμετωπίζει επιπλέον το πρόβλημα του επιβαρυμένου κόστους παραγωγής, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τα αρνητικά πρωτεία στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, με μέση τιμή κατά 50% ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος απευθυνόμενος στην Κομισιόν ερωτά:

1)Έχει υπολογίσει το κόστος της απώλειας εισοδήματος για τους Έλληνες παραγωγούς;

2)Καθώς οι παραγωγοί πλήττονται γι' ακόμα μια φορά λόγω πολιτικών αποφάσεων, πώς σκοπεύει να τους αποζημιώσει, άμεσα κατά την νέα 5ετία; Ποιά αντισταθμιστικά μέτρα σκοπεύει να λάβει μακροπρόθεσμα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, άρα και το εισόδημα των αγροτών;

3) Από ποιούς φορείς λαμβάνει στοιχεία για τους ελέγχους ποιότητας των οπωροκηπευτικών προϊόντων που προέρχονται από αυτές τις χώρες;

07/01/2021 11:25 πμ

Μειωμένες οι ποσότητες στο δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, υψηλότερες οι αποδόσεις στη Λακωνία.

Στροφή στα μανταρίνια ποικιλίας Ορτανίκ έγινε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας από αρκετούς παραγωγούς. Τα εν λόγω μανταρίνια ανήκουν στις όψιμες ποικιλίες και δίνουν καρπό μέτριο προς μεγάλο σε μέγεθος. Συνήθως εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος τους ως βρώσιμα, αν και έχουν και πολύ χυμό, ενώ όπως ανέφεραν παραγωγοί στον ΑγροΤύπο, τα τελευταία χρόνια πολλά κτήματα εγκαταλείφθηκαν, γιατί προσβλήθηκαν από μια ίωση.

Ο νομός Λακωνίας είναι πρώτος παραγωγικός νομός σε ποσότητα και ιδιαίτερα η περιοχή της Σκάλας, καθώς σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Μπλέτα, από την Λακωνία, υπάρχει ένα τονάζ από 12 έως 15 χιλιάδες τόνους το χρόνο. Χαρακτηριστικό των Ορτανίκ είναι το μεγάλο τους μέγεθος, συμπληρώνει ο κ. Μπλέτας, εξηγώντας ότι ένα δέντρο μπορεί να δώσει έως 300 κιλά καρπό, όταν άλλες ποικιλίες δίνουν τα μισά από αυτά τα κιλά. Την εφετινή χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα, αναμένεται καλή παραγωγή στα Ορτανίκ, που σε αντίθεση με πέρσι, οπότε άρχισαν να μαζεύονται από αρχές Γενάρη, φέτος πάνε για μετά τις 25 του μήνα.

Στο δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπως μας ανέφερε ο γεωπόνος από το Νεοχώρι κ. Ηλίας Μαυράκης, αλλά και επιβεβαιώνει και ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την ίδια περιοχή, αναμένεται αρκετά μικρή παραγωγή. Οι κοπές που πέρσι τέτοιες ημέρες είχαν αρχίσει, φέτος αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Στο Μεσολόγγι οι τιμές πέρσι στα Ορτανίκ άρχισαν στα 30 λεπτά, ενώ ανέβηκαν έως και τα 36 λεπτά. Φέτος οι αγρότες προσβλέπουν σε καλές τιμές, αν και νωρίς ακόμα για οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Οι δυο αυτές ζώνες έχουν τα περισσότερα Ορτανίκ στη χώρα, ενώ υπάρχουν τέτοια μανταρίνια και στο νομό Αργολίδας.

05/01/2021 01:28 μμ

Οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει την καλλιέργεια πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια στην Πελοπόννησο, ενώ στη δυτική Ελλάδα η αυξημένη υγρασία έχει αρχίσει να δημιουργεί κάποια προβλήματα. Πάντως με την μέχρι σήμερα εικόνα της αγοράς όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει η περσινή πορεία των τιμών. 

Ο κ. Λάμπρος Πόρκος, μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Στράτου Αγρινίου, επισήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «από τις 10 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή στην περιοχή των πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια. Οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν την καλλιέργεια. Είχαμε έλλειψη χαμηλών θερμοκρασιών φέτος που τις έχουν ανάγκη. Επίσης υπήρξε λειψυδρία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών (πολλά χωράφια είναι πλημμυρισμένα) δημιουργούν πρόβλημα από την υγρασία. Πάντως φέτος είναι δύσκολο να έχουμε καθαρή εικόνα της αγοράς. Οι Ναβελίνες αν και είχαν καλό ξεκίνημα έχουν φτάσει να πωλούνται στα 14 έως 15 λεπτά το κιλό. Εκτιμώ ότι την ίδια πορεία θα έχουν και οι τιμές στα Βαλέντσια».

Από την πλευρά του ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «Ο νοτιάς και οι βροχές δημιουργούν προβλήματα στα πορτοκάλια Ναβελίνες, ενώ αντιθέτως θα βοηθήσουν στο μέγεθος τα Βαλέντσια. Πάντως διαψεύτηκαν όσοι πίστευαν ότι και φέτος θα έχουμε υψηλές τιμές στα πορτοκάλια. Η συγκομιδή στα Βαλέντσια αναμένεται να καθυστερήσει να ξεκινήσει γιατί υπάρχουν ακόμη πολλές ποσότητες Μέρλιν που δεν έχουν συγκομιστεί. 
Οι Ναβελίνες αν και είχαν καλό ξεκίνημα από 35 - 40 λεπτά το κιλό, μετά το δεύτερο lockdown αυξήθηκαν οι ποσότητες μειώθηκαν οι τιμές στα 25 έως 30 λεπτά. Τα Μέρλιν αυτή την εποχή έχουν τιμές παραγωγού κάτω από 20 λεπτά το κιλό».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, «μέχρι στιγμής δεν είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή. Οι βροχές ήταν ποτιστικές και βοήθησαν την καλλιέργεια. Η ροή των εξαγωγών στα πορτοκάλια λόγω των εορτών των Χριστουγέννων ήταν ομαλή.
Αυτή την εποχή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συγκομιδή για τις Ναβελίνες. Μέχρι τέλος του μήνα στην περιοχή θα έχουμε πορτοκάλια Μέρλιν. Από τις αρχές του Φεβρουαρίου θα βγουν στην αγορά τα Lane Late και Nave Late. Από μέσα Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των Βαλέντσια.
Εκτιμώ ότι φέτος είναι μια κανονική εμπορική χρονία για τα πορτοκάλια. Δεν θα είναι όπως η περσινή χρονιά που είχαμε ράλι τιμών. Προβλέπω ότι οι τιμές παραγωγού φέτος αναμένεται να είναι μέτριες έως κανονικές.

05/01/2021 12:01 μμ

Σταθερές οι τιμές που πουλάει ο παραγωγός, παρ’ όλο που υπάρχει ικανοποιητική ζήτηση για ντόπιο λεμόνι.

Συνεχίζονται οι κοπές λεμονιού τη δεδομένη χρονική περίοδο στις βασικές παραγωγικές ζώνες.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος παραγωγός - γεωπόνος και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου - Τραγάνας, κ. Κώστας Πάππας, ο οποίος καλλιεργεί αρκετές ποικιλίες λεμονιού, σε μια προσπάθεια να έχει παραγωγή όλο το έτος, υπάρχει ροή στην αγορά, όμως παρ’ όλη τη ζήτηση, οι τιμές παραγωγού παραμένουν στα επίπεδα των 30-35 λεπτών ανά κιλό, δηλαδή χαμηλά. Όπως προσθέτει ο κ. Πάππας πολύς κόσμος στην εν λόγω περιοχή μαζεύει ελιές και μαζί λεμόνια, ενώ όσον αφορά στις ποικιλίες, τα Ιντερντονάτο έχουν φύγει ως επί το πλείστον και μένουν πλέον η Μαγληνή, η Καρυστινή και κάποιες πολύφορες.

Στο κοντινό Αίγιο, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και έμπορος κ. Κώστας Δεληγιάννης, η τιμή παραγωγού κυμαίνεται τώρα σταθερά γύρω στα 25 λεπτά ανά κιλό, με την ζήτηση να ανεβαίνει λίγο κατά την εορταστική περίοδο. Σύμφωνα με τον κ. Δεληγιάννη, υπάρχουν αρκετές ποσότητες ακόμα από άκοπο λεμόνι, ενώ όσον αφορά στις ποικιλίες, τα Ιντερντονάτο είναι πλέον στα... τελειώματα και κόβεται πλέον κυρίως η Μαγληνή. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, στη Μαγληνή οι αγρότες κόβουν κυρίως τα χοντρά μεγέθη, καθώς η ζήτηση δεν είναι σε καλά επίπεδα, λόγω της γνωστής κατάστασης με την εστίαση κ.λπ. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Δεληγιάννη, έγινε και κάποια εξαγωγή τις προηγούμενες ημέρες από την περιοχή του Αιγίου.

Ο κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, μεγαλοπαραγωγός λεμονιού-έμπορος και γεωπόνος στα Χανιά δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι και στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κυμαίνονται στα 30-35 λεπτά και με κάποιες εξαιρέσεις στα 40 λεπτά. Σύμφωνα με τον έμπειρο γεωπόνο, φέτος στο λεμόνι το... πράγμα ξεκίνησε κάπως στραβά με τις εισαγωγές που έγιναν και την πίεση των τιμών. Ο κ. Ντουντουνάκης εκτιμά όμως πως τον ερχόμενο Απρίλιο έως το Πάσχα, οι τιμές θα είναι τουλάχιστον ίσες ή ανώτερες από τις περσινές, οπότε συστήνει στους παραγωγούς να τηρήσουν στάση αναμονής ή να πουλάνε σταδιακά τη φετινή παραγωγή. Σημειωτέον ότι στην Κρήτη κυριαρχεί σε ποσότητα το λεμόνι ποικιλίας Ζαμπετάκη (κατά 50%), ακολουθεί η Βακάλου (25%) και μετά όλες οι υπόλοιπες.

Σύμφωνα τέλος με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η παγκόσμια παραγωγή λεμονιών την περίοδο 2019-2020 μειώθηκε κατά 975.000 τόνους, φθάνοντας τα 7,6 εκατ,. τόνους, ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής σε Αργεντινή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μεξικό, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες. Για τη νέα σεζόν δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στοιχεία για την παραγωγή.

23/12/2020 01:49 μμ

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Αργολίδας σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ ζητά την στήριξη της καλλιέργειας Κλημεντίνης. Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής:

«Για ακόμα χρονιά μετά το 2016 και το 2018 που η ιστορία επαναλαμβάνεται. Άλλη μια χρονιά σημαντικών απωλειών για τους παραγωγούς Κλημεντίνης του νομού μας, μετά τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις συνολικής διάρκειας 11 ημερών (2/12 έως 7/12 & 10/12 έως 14/12). Το «water mark» ή «water burn» (υδαρής κηλίδωση, γνωστό στους παραγωγούς και ως «μονίλια») υποβάθμισε την ποιότητα των καρπών - κυρίως ποικιλίας Κλημεντίνης - και σχεδόν εκμηδένισε την εμπορική τους αξία.

Ήταν Δεκέμβρης του 2016, που σε σύσκεψη (που είχε προκαλέσει ο σύλλογος μας)  στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, παρουσία του διοικητή του ΕΛΓΑ, βουλευτών του νομού, του αντιπεριφερειάρχη, γεωτεχνικών και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων του νομού, αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

1. Ανάθεση στην γεωτεχνική επιστημονική κοινότητα (Γ.Π.Α - Μ.Φ.Ι) - υπό την μέριμνα της τοπικής διεύθυνσης γεωργίας - ερευνητικού προγράμματος, για τη διερεύνηση των συνθηκών εμφάνισης του water mark και την εύρεση πιθανών τρόπων πρόληψης ή και ελαχιστοποίησης του φαινομένου.

2. Σύνταξη αναλογιστικής μελέτης για να συμπεριληφθεί το φαινόμενο στις ζημιές που χρήζουν ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ, καθώς τα συμπτώματα δεν οφείλονται  σε παρασιτικά αίτια αλλά σε δυσμενή κλιματικά φαινόμενα. 

Τέσσερα χρόνια μετά και το μόνο που έχει γίνει είναι κάποιες περιορισμένες πειραματικές εφαρμογές. Η δε συχνότητα εμφάνισης του προβλήματος και η αδιαφορία από την πολιτεία θέτει σε κίνδυνο την ίδια την καλλιέργεια κλημεντίνης, η οποία διαθέτει μοναδικά ποιοτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων ποικιλιών.

 • Ζητάμε να δοθεί αποζημίωση (είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από κρατικούς ή ενωσιακούς πόρους) που να αναπληρώνει το χαμένο εισόδημα. Για να μην είναι η φετινή χρονιά, ακόμα μια χρονιά καταστροφής για τους παραγωγούς κλημεντίνης.
 • Ζητάμε ενημέρωση σχετικά με το τι έχει κάνει ο ΕΛΓΑ, εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, για την ένταξη του τόσο σοβαρού προβλήματος για την καλλιέργεια της κλημεντίνης στις ασφαλιστικές καλύψεις (όπως άλλωστε έχει κάνει και η γειτονική Κύπρος). Να θυμίσουμε ότι άλλες καλλιέργειες, όπως το σταφύλι και το κεράσι, που ζημιώνονται από παρόμοιες περιβαλλοντικές συνθήκες, αποζημιώνονται κανονικά! 

Τέλος, η εγκατάλειψη του Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών στη Νέα Κίο στερεί ένα εργαλείο που θα μπορούσε να είχε συντονίσει ενέργειες και να είχε προσφέρει λύσεις σε βασικά προβλήματα των εσπεριδοειδών, ένα εκ των οποίων είναι και το προαναφερθέν πρόβλημα της Κλημεντίνης. 

Ο σύλλογος μας περιμένει απαντήσεις και προτίθεται να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες σχετικά με τα ανωτέρω».

23/12/2020 11:51 πμ

Σε καλά επίπεδα κυμαίνεται η ζήτηση πορτοκαλιών με καλή ροή των εξαγωγών λόγω και των εορτών των Χριστουγέννων.

Από την αρχή της φετινής περιόδου τα πορτοκάλια Ναβελίνες είχαν ζήτηση σε κανονικά επίπεδα. Με το δεύτερο lockdown η ζήτηση μειώθηκε, ενώ υπήρξε «πίεση» από τους Ισπανούς με χαμηλές τιμές.

Κάποια ποιοτικά προβλήματα είχαν οι Ναβαλίνες στην χώρα μας. Συγκεκριμένα στις περιοχές της ανατολικής Ελλάδας λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων υπήρξε αυξημένο ποσοστό μικροκαρπίας. Επίσης είχαμε ανομοιομορφία καρπών.  

Από Δεκέμβριο ξεκίνησε η συγκομιδή πορτοκαλιών Μέρλιν. Ο όγκος παραγωγής είναι μικρότερος σε σχέση με πέρσι. Επίσης λιγότερα είναι τα μικρόκαρπα Μέρλιν σε σχέση με τις Ναβαλίνες. Οι τιμές κυμαίνονται σε καλά επίπεδα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, «τα πορτοκάλια Βαλέντσια τον Σεπτέμβριο έκλεισε η εμπορική περίοδο με τιμές παραγωγού σε πολύ καλά επίπεδα που έφτασαν ακόμη και στα 1,30 έως; 1,50 ευρώ το κιλό. Στις Ναβαλίνες η κατάσταση στην αγορά είναι σε γενικές γραμμές μέτρια για την εποχή. Υπήρξε εμπορικό ενδιαφέρον αλλά όχι και πολύ μεγάλο. Οι τιμές ξεκίνησαν από 35 - 40 λεπτά το κιλό, στη συνέχεια όμως όταν αυξήθηκαν οι ποσότητες μειώθηκαν στα 25 έως 30 λεπτά. 
Από μέσα Δεκεμβρίου βγήκαν στην αγορά και τα πορτοκάλια Μέρλιν με καλή ζήτηση και ομαλή ροή εξαγωγών». 

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Γκίζας, πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Άρτας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «σε σχέση με τα μανταρίνια τα πορτοκάλια είχαν καλύτερη εικόνα στην περιοχή. Υπάρχει καλή ζήτηση και μέχρι στιγμής καλή ροή προς την εσωτερική και εξωτερτική αγορά. 
Οι Ναβελίνες κυμαίνονται στα 26 με 28 λεπτά το κιλό (παραδοτέα από τον παραγωγό) και τα Μέρλιν στα 18 έως 20 λεπτά».

Ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος, ανέφερε στον ΑγροΤύπου ότι «καλό ξεκίνημα είχαμε φέτος για πορτοκάλια. Οι Ναβελίνες στην αρχή της συγκομιδής είχαν τιμές στα 35 - 40 λεπτά το κιλό. Στη συνέχεια όμως με τo lockdown είχαμε πτώση της ζήτησης και οι τιμές έπεσαν κάτω από 25 λεπτά. 
Στα μέσα Δεκεμβρίου το 50% της παραγωγής για τα πορτοκάλια Ναβελίνες είχαν μείνει ασυγκόμιστα. 
Παράλληλα έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά τα πορτοκάλια ποικιλίας Μέρλιν, με προβλήματα μικροκαρπίας και τιμές από 18 μέχρι 22 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Λάμπρος Πόρκος, μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Στράτου Αγρινίου, επισήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές στα πορτοκάλια ξεκίνησαν από υψηλά επίπεδα, 8-10 λεπτά παραπάνω από τις περσινές. Όμως από τις 15 Νοεμβρίου άρχισε η πτώση της τιμής τους. 
Στα μέσα Δεκεμβρίου οι τιμές παραγωγού για τις Ναβαλίνες καλής ποιότητας έφταναν στα 19 - 20 λεπτά το κιλό, ενώ για όσα είχαν ποιοτικά προβλήματα έπεσαν μέχρι και στα 14 λεπτά. Πολλές ποσότητες από Ναβαλίνες παραμένουν αδιάθετες στην περιοχή. 
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην βιάζονται οι παραγωγοί να ξεκινήσουν την συγκομιδή πορτοκαλιών Μέρλιν, που έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά από τα μέσα Δεκεμβρίου».

21/12/2020 10:57 πμ

Άσχημη χρονιά ήταν η φετινή για τα μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνης. Αν και οι τιμές στην χώρα μας ξεκίνησαν από ικανοποιητικά επίπεδα στη συνέχεια και μετά το δεύτερο lockdown μειώθηκε η ζήτηση απότομα και οι εξαγωγές. Στην ΕΕ οι καταναλωτές στράφηκαν σε φτηνά μικρόκαρπα μανταρίνια. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι τιμές στις Κλημεντίνες να κατρακυλήσουν σε επίπεδα κάτω του κόστους. 

Αυτή την εποχή μεγάλο μέρος της παραγωγής Κλημεντίνων παραμένουν απούλητα στα χωράφια. Επίσης λόγω των βροχοπτώσεων τα μανταρίνια που έχουν μείνει στα δέντρα έχουν αρχίσει να έχουν προβλήματα από μονίλια. Τώρα είναι δύσκολο να υπάρξει κάποιο μέτρο απόσυρσης της παραγωγής σε σχολεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ελπίδες υπάρχουν αν η πολιτεία δώσει κάποια ενίσχυση στους παραγωγούς για να πάνε οι απούλητες Κλημεντίνες προς χυμοποίηση. Βέβαια αυτές οι αποφάσεις θα παρθούν άμεσα αλλιώς η απούλητη παραγωγή θα πάει στις χωματερές και η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει ακόμη σε μια καλλιέργεια κορονοενίσχυση.

Αντίστοιχα προβλήματα με μεγάλη πτώση τιμών είχαν οι Κλημεντίνες στην Ιταλία. Το περίεργο είναι ότι από το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του ΑγροΤύπου, είχαμε εισαγωγές στην χώρας μας φορτίων με Κλημεντίνες από Ιταλία (περίπου 260 τόνοι).  

Οι Ισπανοί από την πλευρά τους, εκμεταλλευόμενοι της ενισχύσεις λόγω πανδημίας, βγήκαν επιθετικά στην αγορά σε χαμηλές τιμές και πούλησαν τα μικρόκαρπα μανταρίνια τους, κάτι που έφερε προβλήματα στο διεθνές εμπόριο.

Από τις 5 Δεκεμβρίου έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά τα μανταρίνια ποικιλίας Νόβα. Η ζήτηση φαίνεται λόγω και των εορτών να είναι αυξημένη και οι εξαγωγές έχουν καλύτερες ροές.

Η εικόνα για τα μανταρίνια στις βασικές παραγωγικές περιοχές της χώρας έχει ως εξής: 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας κ. Γιάννης Αναστασιάδης, «κάποια χωράφια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την συγκομιδή. Στην περιοχή περίπου 25% της παραγωγής στα μανταρίνια της ποικιλίας Κλημεντίνη παραμένει απούλητο στα δέντρα. Επίσης οι βροχοπτώσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουν προσβληθεί από μύκητες και να μην είναι εμπορεύσιμα. Οι τιμές παραγωγού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα στα 23 λεπτά το κιλό επί του φορτηγού (στα 17 λεπτά καθαρά για τον παραγωγό».

Ο κ. Νίκος Γκίζας, πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Άρτας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «καταστροφική ήταν η φετινή χρονιά για τις Κλημεντίνες, αφού δεν υπήρχε καθόλου ζήτηση. Αποτέλεσμα στα μέσα Δεκεμβρίου να είναι απούλητο το 50% της παραγωγής στα δέντρα (περίπου 10 με 15 χιλιάδες τόνοι). Οι τιμές στον παραγωγό κυμάνθηκαν κατά 10 - 12 λεπτά μειωμένες σε σχέση με τις περσινές. Σοβαρό πρόβλημα δημιούργησαν στην παραγωγή και οι βροχοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε προσβολές από μύκητες. 
Για τα μανταρίνια Νόβα αν και η εμπορική ζήτηση υπάρχει οι τιμές είναι καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα, κατά 8 με 10 λεπτά μειωμένες σε σχέση με πέρσι.».

Ο κ. Λάμπρος Πόρκος, μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Στράτου Αγρινίου στην Αιτωλοακαρνανία, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «για τα μανταρίνια Κλημεντίνες η παραγωγή ποσοτικά ήταν καλή και δεν είχαν πρόβλημα μικροκαρπίας. Όμως αν και οι τιμές ξεκίνησαν από καλά επίπεδα στη συνέχεια δεν υπήρχε καθόλου ζήτηση από την αγορά. Αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές στα 12 λεπτά το κιλό, που είναι κάτω του κόστους καλλιέργειας. 
Από μέσα Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι κοπές των μανταρινιών Νόβα στην περιοχή. Πάντα τα Νόβα έχουν καλύτερες τιμές σε σχέση με τις Κλημεντίνες, Μέσα Δεκεμβρίου οι τιμές κυμαίνονταν στα 30 με 32 λεπτά το κιλό. Οι εκτιμήσεις λένε ότι ακόμη και μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα υπάρχουν Νόβα στην αγορά».

Ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος, αναφέρει ότι «η συγκομιδή φέτος για τις Κλημεντίνες στην περιοχή άργησε να ξεκινήσει επειδή είχε μια οψίμιση. Ποσοτικά ήταν καλή. Το ξεκίνημα ήταν καλό με τιμές (μικτές) για την εξαγωγή να κυμαίνονται στα 40-45 λεπτά το κιλό. Από τα μέσα Νοεμβρίου όμως μειώθηκε η ζήτηση και έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές. Ήρθαν και οι βροχοπτώσεις και δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα λόγω της μονίλιας. Αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες Κλημεντίνων να μείνουν απούλητες στα δέντρα. Οι παραγωγοί περιμένουν από το ΥπΑΑΤ να στηρίξει το εισόδημά τους, όπως έκανε και σε άλλες καλλιέργειες που έπληξε η πανδημία. 
Από τα μέσα Δεκεμβρίου ξεκίνησε η συγκομιδή των μανταρινιών Νόβα, που είναι όμως λίγες ποσότητες στην περιοχή. Επειδή είναι πιο ανθεκτικά δεν έχουν μέχρι στιγμής πρόβλημα από την μονίλια. Οι τιμές αγγίζουν τα 38 λεπτά το κιλό και η ζήτηση να είναι ικανοποιητική».

Από την Λακωνία ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας «Sparta Orange», επισημαίνει ότι «φέτος οι Κλημεντίνες είχαν μεγάλα προβλήματα ποιότητας. Υπήρχαν αυξημένες ποσότητες μικρόκαρπων και άργησαν να πάρουν καλό χρωματισμό. Η αγορά είχε βαλτώσει και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 20-23 λεπτά το κιλό. 
Αντίθετα τα μανταρίνια Νόβα είχαν πολύ καλή ποιότητα, καλά μεγέθη και σωστό χρωματισμό. Στην περιοχή οι ποσότητες μανταρινιών Νόβα είναι μεγαλύτερες από τις Κλημεντίνες. Η διακίνηση στην αγορά γίνεται με καλύτερους ρυθμούς για τα Νόβα και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονταν από 35 μέχρι 37 λεπτά το κιλό στα μέσα Δεκεμβρίου, που είναι σε καλά για την εποχή επίπεδα».
 

10/12/2020 01:19 μμ

Άκρως ενθαρρυντική εξέλιξη για την αγορά του μανταρινιού Νόβα, αλλά και του πορτοκαλιού Lane Late.

Σύμφωνα με πληροφορίες από παραγωγούς κι εμπόρους της εν λόγω περιοχής, τις τελευταίες δυο ημέρες έκαναν την εμφάνισή τους έμποροι από μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και από τα Βαλκάνια, προκειμένου να κλείσουν περιβόλια με μανταρίνι Νόβα και να δουν και κτήματα με πορτοκάλια Lane Late, για τα οποία επίσης ενδιαφέρονται, για κοπές από 15 Γενάρη και μετά.

Οι τιμές που προσφέρουν στους παραγωγούς για το μανταρίνι Νόβα με φύλλο, λένε οι σχετικές πληροφορίες είναι γύρω στα 30 λεπτά το κιλό και μάλιστα απολύτου μετρητοίς. Την ίδια ώρα δείχνει να ανοίγει τις δυο τελευταίες ημέρες περαιτέρω η αγορά για το μανταρίνι Νόβα πολυτελείας, που παράγει η εν λόγω περιοχή, με μαζικές παραγγελίες εργοστασίων από το εσωτερικό της χώρας.

Αγρότες και έμποροι από το Μεσολόγγι, με τους οποίους και μιλήσαμε, σημείωναν με νόημα ότι αυτές οι εξελίξεις είναι άκρως ενθαρρυντικές και διόλου τυχαίες αφού αποτελούν επιστέγασμα των προσπαθειών που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια παραγωγοί και γεωπόνοι της περιοχής, με στόχο το ποιοτικό προϊόν.

Τις εξελίξεις σχετικά με τα Νόβα ανέλυσε με σχετικό του ρεπορτάζ ο ΑγροΤύπος, τις προηγούμενες ημέρες.

08/12/2020 04:36 μμ

Στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) καταγράφηκε, μεταξύ 2 - 4 Δεκεμβρίου, η απόρριψη τριών φορτίων Λεμονιών από την Τουρκία, κατά την είσοδό τους  στην ΕΕ, λόγω υψηλής παρουσίας σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων. 

Τα δύο φορτία δεσμεύτηκαν μετά από ελέγχους στα σύνορα της Βουλγαρίας και το τρίτο στα σύνορα της Κροατίας. 

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Incofruit - Hellas, «ο λόγος της απόρριψης των τριών φορτίων ήταν η παρουσία του φυτοφαρμάκου chlorpyrifos - methyl, σε αναλογία 0,11 mg/kg - ppm, όταν το όριο μέγιστου υπολείμματος (MRL), είναι 0,01 mg/kg».

Θυμίζουμε ότι σε ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου Έλληνες παραγωγοί έχουν καταγγείλλει στο παρελθόν ότι γίνονται αθρόες εισαγωγές τουρκικού λεμονιού στην χώρα μας. Μάλιστα οι τιμές των τούρκικων λεμονιών σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα υψηλά κόστη της εγχώριας καλλιέργειας, πολύ περισσότερο φέτος που το νόμισμα της γειτονικής χώρας έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ.

08/12/2020 12:50 μμ

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα οι πρώτες τιμές, στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Άρτα

Με τα 2/3 της Κλημεντίνης στα δέντρα ξεκίνησε δειλά - δειλά η συγκομιδή των Νόβα στην περιοχή της Άρτας, όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Γκίζας, πρόεδρος στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοπές γίνονται γι’ αυτό το λόγο με... βήμα σημειωτόν, η παραγωγή όμως στα Νόβα είναι αρκετά μειωμένη, σε αντίθεση με την ποιότητα, που είναι πολύ καλή.

Θεσπρωτία

Ξεκίνησαν και στην περιοχή της Ηγουμενίτσας οι κοπές των Νόβα, ενώ όπως μας λέει ο κ. Γρηγόρης Φερεντίνος, παραγωγός από το Ασπροκλήσσι Θεσπρωτίας, υπάρχει καλή παραγωγή και ποιότητα και καρπός, χωρίς προσβολές από ασθένειες κ.λπ. Η ζήτηση σε σχέση με τις Κλημεντίνες είναι υψηλότερη, οι δε τιμές κυμαίνονται σήμερα στα 30-32 λεπτά το κιλό μικτά, δηλαδή γύρω στα 29,5 με 30 λεπτά το κιλό καθαρά στο χέρι για τον αγρότη. Πέρσι, θυμίζουμε, υπήρξαν πράξεις στα Νόβα, ακόμη και στα 44 λεπτά το κιλό στην αρχή, στην συγκεκριμένη περιοχή.

Αιτωλοακαρνανία

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κι έμπορος αγροτικών προϊόντων από το Μεσολόγγι κ. Λάμπρος Κότσαλος ξεκίνησαν οι κοπές των Νόβα στην περιοχή και οι τιμές που προσφέρονται στους παραγωγούς είναι στα περσινά επίπεδα και συγκεκριμένα 35 λεπτά επί αυτοκινήτου, όπερ σημαίνει ανάλογα την περίσταση 28-30 λεπτά καθαρά στο χέρι του παραγωγού. Σύμφωνα με τον Λάμπρο Κότσαλο, παραγωγή υπάρχει καλή, καθώς επίσης και εξαιρετική ποιότητα για το μανταρίνι της περιοχής, που είναι πάνω από 55 χιλιοστά. Σε σχέση με τη ζήτηση αξίζει να ειπωθεί ότι κάποιοι μεγάλοι εξαγωγείς πήραν προγράμματα, καταλήγει ο κ. Κότσαλος.

Ο κ. Λάμπρος Πόρκος, μέλος του νεοσύστατου Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Στράτου Αγρινίου τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά να κόβονται τα πρώτα Νόβα, με την ποιότητα να κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα. Ασφαλής εικόνα σε σχέση με τις τιμές παραγωγού, θα υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες ημέρες.

Αργολίδα

Πολύ καλή είναι η εικόνα για τα Νόβα στο νομό Αργολίδος, καθώς υπάρχει καλή παραγωγή, εξαιρετική ποιότητα και οι πρώτες κοπές γίνονται με τιμές στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος, το γεγονός ότι οι Κλημεντίνες έβγαλαν κάποια προβλήματα από τις υγρασίες και τον καιρό, έχει φέρει ζήτηση για τα Νόβα, με τις τιμές να αγγίζουν τα 38 λεπτά το κιλό και την ζήτηση να είναι ικανοποιητική.

03/12/2020 01:36 μμ

Υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια γκρέιπφρουτ στην χώρα μας αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση και τη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού. Παράγουμε ετησίως περίπου 3.400 τόνους στην χώρα μας από τους οποίους εξάγονται κατά μέσο όρο περίπου 500 τόνοι και άλλοι 500 τόνοι οδηγούνται στη χυμοποίηση.

Στην περιοχή των Χανίων συγκεντρώνεται το 98% της κρητικής παραγωγής γκρέιπφρουτ, σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων. Η παραγωγή αφορά τόσο τις ποικιλίες που «δίνουν» τα λευκόσαρκα γκρέιπφρουτ (ποικιλία Mar Seedless) όσο και τις ποικιλίες που παράγουν κοκκινόσαρκα γκρέιπφρουτ (Ruby Star). Καλλιεργείται όχι όμως συστηματικά και σε περιοχές της νότιας Πελοποννήσου.

Τα γκρέιπφρουτ δεν χρειάζονται πολλά ραντίσματα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Τα τακτικά ποτίσματα που έχει ανάγκη η καλλιέργεια του γκρέιπφρουτ είναι η μόνη διαφορά που εμφανίζει σε σχέση με τα άλλα εσπεριδοειδή.

Σύμφωνα με τον κ. Κάτσουρα, που δραστηριοποιείται στην εταιρεία Creta Taste και μίλησε στον ΑγροΤύπο για τις ανάγκες της καλλιέργειας, μέχρι και 10 τόνους ανά στρέμμα μπορεί να δώσει ένα καλό κτήμα κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής, που ξεκινάει από τον Οκτώβρη και τελειώνει τον Μάη. 

«Η τιμή παραγωγού στα κοκκινόσαρκα γκρέιπφρουτ στην χώρα μας είναι διπλάσια σε σχέση με τα λευκόσαρκα. Αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εγκαταλείπουν τις λευκόσαρκες ποικιλίες. Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού για τα κοκκινόσαρκα γκρέιπφρουτ κυμαίνεται στα 50 - 60 λεπτά το κιλό. Γύρω στα 30 λεπτά είναι η τιμή για τα λευκόσαρκα. 

Όπως και στα υπόλοιπα εσπεριδοειδή κατά το πρώτο lock down λόγω της πανδημίας είχαμε αυξημένη ζήτηση και καλή πορεία των τιμών. Πολύ διαφορετική είναι η εικόνα της αγοράς στο δεύτερο lock down. Δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση. Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε μείωση των τιμών που μπορεί να φτάσει μέχρι και στα 40 λεπτά το κιλό. Από τον Μάρτιο αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση και να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα.

Μεγάλος ανταγωνιστής στην εγχώρια αγορά είναι η Τουρκία που πουλάει σε πολύ χαμηλές τιμές αλλά και η Κύπρος. Μάλιστα τα κυπριακά γκρέιπφρουτ έχουν τιμή εισαγωγής (ex factory) στα 65 λεπτά το κιλό».

Παλιότερα κύριος αγοραστής του ελληνικού γκρέιπφρουτ ήταν η Σερβία, αλλά πλέον οι ποσότητες εξαγωγής προς αυτή τη χώρα έχουν μειωθεί. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Incofruit - Hellas, «μέχρι την εβδομάδα 21 - 27/11/2020 έχουν εξαχθεί από την χώρα μας 116 τόνοι γκρέιπφρουτ. Οι μεγαλύτερες εξαγωγές έγιναν προς Βουλγαρία (29 τόνοι) και FYROM (27 τόνοι). Το 50% των εξαγωγών μας πάει για χώρες της ΕΕ. Όπως και στα άλλα εσπεριδοειδή το κλείσιμο της εστίασης λόγω της πανδημίας έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση στις αγορές της Ευρώπης». 
 

03/12/2020 12:50 μμ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου το ΥπΑΑΤ μελετά την στήριξη των παραγωγών μανταρινιών λόγω της μείωσης της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας.

Το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου έδειξε ότι στην Λακωνία οι Κλημεντίνες έχουν τιμές παραγωγού που κυμαίνονται στα 22-24 λεπτά το κιλό. Κάπως καλύτερη εικόνα είναι στην Αργολίδα με τιμές παραγωγού στα 22-25 λεπτά το κιλό, η δε συγκομιδή έχει προχωρήσει κατά 60% περίπου. στην περιοχή της Θεσπρωτίας οι τιμές για τις Κλημεντίνες είναι στα 22-24 λεπτά το κιλό.

Αισθητή μείωση έχουμε και στις εξαγωγές μανταρινιών λόγω των προβλημάτων της πανδημίας στις αγορές της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι την εβδομάδα 21 - 27/11/2020, εξήχθηκαν 22.679 τόνοι μανταρίνια (ποσότητες μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές που ήταν 28.057 τόνοι).

Να πουλάνε οι παραγωγοί έστω και σε χαμηλές τιμές λέει ο Βορίδης
Σε παραινέσεις προς τους Έλληνες παραγωγούς να συγκομίζουν και να διαθέτουν τα αγροτικά τους προϊόντα προχώρησε από βήματος Βουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τους μανταρινοπαραγωγούς της Άρτας, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής, Άρτας του Κινήματος Αλλαγής  Χρήστος Γκόγκας, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Ο κ. Βορίδης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, σημείωσε πως το ζήτημα των αδιάθετων προϊόντων καθώς και της τιμής τους παρακολουθείται στενά από τους φορείς του Υπουργείου και κάλεσε τους παραγωγούς να διαθέσουν τα προϊόντα τους, ακόμα και αν δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που επιθυμούν, προκειμένου να αποτυπωθεί η διαταραχή.

«Θέλω να είμαι σαφής και πολύ κατηγορηματικός: είναι πολύ σημαντικό ακόμα και αν οι παραγωγοί μας δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που θα επιθυμούσαν να διαθέτουν τα προϊόντα τους γιατί έτσι έχουμε καταχώρηση της μειωμένης τιμής και έτσι έχουμε και καταχώρηση της κίνησης. Εάν δεν διατίθενται τότε δεν υπάρχει αυτή η καταχώρηση και δυσκολεύει εν συνεχεία τις αποτιμήσεις και τις εκτιμήσεις που έχουμε να κάνουμε εμείς», τόνισε ο Υπουργός.

Συνεχίζοντας πάντως ζήτησε από τους Βουλευτές να γίνει κατανοητό και να ειπωθεί σε όλους τους παραγωγούς ότι δεν μπορεί να υπάρξει κρατική ενίσχυση σε περιπτώσεις εμπορικής διαταραχής. «Δεν επιτρέπεται να γίνεται αυτό γιατί αποτελεί παραβίαση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού» εξήγησε για να συμπληρώσει πάντως πως στις περιπτώσεις που η μειωμένη ζήτηση οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού, τότε θα αναληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες. 

«Η πρόθεση της κυβέρνησης έχει εκφραστεί όχι στα λόγια, έχει εκφραστεί με 363.442.806 ευρώ σε ενισχύσεις μόνο φέτος, αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Δεν  υπάρχει προϊόν το οποίο να έχει υποστεί πίεση και ζημία εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουμε πάρει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που να μην έχει ενισχυθεί» είπε ο κ. Βορίδης απαριθμώντας τις κατηγορίες των παραγωγών που έχουν λάβει ενισχύσεις μεταξύ των οποίων οι παράκτιοι αλιείς, οι ανθοπαραγωγοί, οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών ενώ, όπως σημείωσε και οι εκτροφείς γουνοφόρων ζώων βρίσκονται στη διαδικασία είσπραξης των ανάλογων ενισχύσεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι εκκρεμεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του μέτρου στήριξης προς τους ιχθυοκαλλιεργητές, το οποίο έχει καταθέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Εξάλλου, απαντώντας στις αιτιάσεις περί των ελέγχων που γίνονται με αφορμή τον αυξημένο αριθμό εισαγωγών, ο Υπουργός ανέφερε ότι «οι έλεγχοι γίνονται στις εισόδους της χώρας αλλά εμείς δεν κάνουμε ελέγχους επ΄ αφορμή εμπορικού ανταγωνισμού, γιατί αυτό θα ήταν μια παραβίαση των αρχών του ανταγωνισμού, κάνουμε φυτοϋγειονομικούς ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτοί οι έλεγχοι γίνονται είτε οι τιμές είναι υψηλές είτε είναι χαμηλές, είτε υπάρχει ζήτηση είτε δεν υπάρχει, δεν συνδέουμε τον εμπορικό ανταγωνισμό με την προστασία της δημόσιας υγείας» τόνισε.

Τέλος, ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο παρακολουθεί στενά την αγορά και από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει διαταραχή εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό θα παρέμβει και θα στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς, όπως έχει πράξει άλλωστε στο ακέραιο μέχρι σήμερα.

«Θα ήθελα να συντονιστούμε επί των βασικών αρχών της αγροτικής πολιτικής, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι Ευρωπαϊκή πολιτική, δεσμεύεται και καθορίζεται από τις γενικές κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και από τους κανόνες  του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά. Αυτές είναι πραγματικότητες που πρέπει να τις λέμε και να τις ξαναλέμε και να τις εξηγούμε στους παραγωγούς μας γιατί είναι σημαντικό όλοι να συντονιστούμε, στη μόνη βιώσιμη κατεύθυνση. Δηλαδή, η δημιουργία μιας βιώσιμης, ανταγωνιστικής, υψηλής ποιότητας, αυξημένης τυποποίησης, αυξημένης προστιθέμενης αξίας γεωργία. Αν δεν επιτευχθούν αυτά μην πιστεύετε ότι με τις ενισχύσεις- τις όποιες ενισχύσεις -θα λύσουμε δομικά προβλήματα της γεωργικής παραγωγής»  υπογράμμισε ο κ. Βορίδης κλείνοντας την τοποθέτησή του επί των επίκαιρων ερωτήσεων.

01/12/2020 12:35 μμ

Τι αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, άνθρωποι του κλάδου, παραγωγοί, συνεταιριστές κι έμποροι.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», στις Ναβαλίνες η κατάσταση στην αγορά είναι σε γενικές γραμμές μέτρια για την εποχή, οι δε τιμές παραγωγού κυμαίνονται μεταξύ 25 και 30 λεπτά το κιλό, σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις. Υπάρχει αγοραστικό-εμπορικό ενδιαφέρον, αλλά όχι και πολύ μεγάλο. Στο μανταρίνι, τώρα και συγκεκριμένα στις Κλημεντίνες, έχει βαλτώσει η αγορά, η ποιότητα δεν φαίνεται να βοηθά και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 22-24 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα, όσο δεν γίνεται η μεγάλη εξαγωγή από Ηγουμενίτσα να ξεμπλοκάρει η κατάσταση, δεν θα υπάρχει και ιδιαίτερη κίνηση στην εσωτερική αγορά.

Στην περιοχή της Αργολίδος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Θωμάς Φάκλαρης από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, στις Ναβαλίνες υπάρχει ένα κάποιο...φρένο στην αγορά τις τελευταίες ημέρες και οι τιμές αφορούν πράξεις στα  25-30 λεπτά το κιλό, ενώ το μάζεμα έχει προχωρήσει κατά 40% περίπου. Στις Κλημεντίνες, όπου υπάρχει καλή ποιότητα, τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε η ζήτηση από τα εργοστάσια, οι τιμές κυμαίνονται τώρα στα 32-33 λεπτά μικτά, ενώ ο παραγωγός παίρνει στο χέρι 22-25 λεπτά ανά κιλό, η δε συγκομιδή έχει προχωρήσει κατά 60% περίπου.

Από την πλευρά του, ο Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός κι έμπορος αγροτικών προϊόντων, από την περιοχή του Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ότι «όσον αφορά στα πορτοκάλια Ναβαλίνες, οι τιμές είναι τώρα στα περσινά επίπεδα, με πτωτικές όμως τάσεις λόγω πτώσης της ζήτησης. Το μεγαλύτερο μέρος των πορτοκαλιών που κόβονται τώρα φεύγει για τα συσκευαστήρια του Άργους, οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25 λεπτά το κιλό, ενώ στην περιοχή του Αγρινίου, η συγκομιδή έχει προχωρήσει κατά 30% και υπολογίζεται ότι ημερησίως κόβονται περί τους 500 τόνους πορτοκάλι. Σε σχέση με τα μανταρίνια τώρα, στις Κλημεντίνες, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κάποια στιγμή και πολύς κόσμος πίστεψε ότι θα επαναληφθεί η κακή χρονιά του 2018, ωστόσο επειδή εκτιμήθηκε η ποιότητα του μανταρινιού της περιοχής, αποφεύχθηκε η κατακόρυφη πτώση, που παρατηρείται στην περιοχή της Ηγουμενίτσας. Εκεί τώρα οι τιμές για τις Κλημεντίνες επί αυτοκινήτου είναι τώρα 22-24 λεπτά ανά κιλό, ενώ στο Μεσολόγγι, 19-22 λεπτά στον παραγωγό. Οι τιμές αυτές αφορούν καρπό από 45 χιλιοστά και πάνω. Αξίζει να προσθέσω ότι τα εργοστάσια δίνουν μεγάλο βάρος στον έλεγχο της υπολλειμματικότητας, ενώ σε σχέση με το εξωτερικό ακούγεται ότι οι Ιταλοί έχουν σήμερα μειωμένη ζήτηση, ενώ καταγράφουν υπερ-παραγωγή στα μανταρίνια. Τέλος, πρέπει να πω ότι η κατάσταση στην αγορά είναι γενικά ήρεμη και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε και στο μέσον μιας πανδημίας, με το καταναλωτικό κοινό, να είναι μουδιασμένο γενικά».

Όπως δήλωσε τέλος μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός εσπεριδοειδών από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου, Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια στασιμότητα στο εμπόριο και δεν γίνονται πολλές φορτώσεις στην περιοχή. Στις Ναβαλίνες, υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ως προς την τιμή, καθώς γίνονται πράξεις ακόμα και στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ ακούγονται για συμφωνίες των παραγωγών ακόμα και με 18-20 λεπτά ανά κιλό. Όσον αφορά στα μανταρίνια και συγκεκριμένα στις Κλημεντίνες, επικρατεί ανησυχία στους παραγωγούς, καθώς ακούγεται ότι υπάρχουν μεγάλες παραγωγές σε χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και μικροκαρπία.

27/11/2020 02:38 μμ

H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικώς ολοκληρώθηκε, ενώ οι τιμές τους κατά την φετινή εμπορική περίοδο δεν κυμάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού τους να είναι μειωμένη κατά 9% (29.716 τόνους φέτος έναντι 32.645 τόνων πέρσι). Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, που κυμαίνονται στους 58.947 τόνους, από τους οποίους οι 24.373 τόνοι προς Ιταλία (έναντι 60.891 και 19.757 αντίστοιχα πέρσι).

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Incofruit - Hellas, «η παραγωγή εσπεριδοειδών καταγράφει αύξηση αριθμού καρπών για όλα τα είδη. Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό μικρών μεγεθών, μερικά εκ των οποίων, πιθανώς, προορίζονται για τη βιομηχανία μεταποίησης (χυμοί κ.α) και εκτιμάται ότι η προς συγκομιδή εμπορεύσιμη ποσότητα θα είναι στα ίδια με με πέρσι επίπεδα για πορτοκάλια και ελαφρώς αυξημένη για το σύνολο των μανταρινιών.

Οι σημερινές μεσοσταθμικές τιμές κλημεντινών έχουν διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι λόγω του ότι μεγάλο ποσοστό τους είναι μικρού μεγέθους. Ελπίζουμε ότι με την ωρίμανση των Κλημεντινών, με ικανοποιητικό μέγεθος, την είσοδο νέων ποικιλιών μανταρινιών Νόβα και πορτοκαλιών Navel, εξαιρετικής ποιότητα και με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους και κυρίως λόγω βελτιωμένης ζήτησης εν όψει των εορτών Χριστουγέννων, θα έχουμε διόρθωση των τιμών. Η αγορά σήμερα είναι σε κατάσταση που πλήττεται η παραγωγή και διάθεση των προϊόντων μας γεγονός που πρέπει να αντιμετωπισθεί από την Πολιτεία άμεσα.

Στο μεταξύ εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης  ατυποποίητων  ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ ευθεία από τον αγρό) από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ και την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Επισημαίνεται ακόμη ο κίνδυνος έλλειψης μεταφορικών μέσων, λόγω μη ύπαρξης φορτίων επιστροφής και η ως εκ τούτου επιβάρυνση του μεταφορικού κόστους, αλλά και μεγάλων καθυστερήσεων λόγω ελέγχων στα ελληνικά χερσαία σύνορα.

Ζητείται από την Πολιτεία όπως μεριμνήσει:

 • για την απρόσκοπτη διακίνηση των έμφορτων με φρούτα και λαχανικά φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών στα χερσαία σύνορα της χώρας αλλά και στην επιστροφή τους κενών προς επαναφόρτωση τους, με την ενεργοποίηση των πράσινων λωρίδων διακίνησής τους, κατ εξαίρεση στους προβλεπόμενους ελέγχους στα σύνορα, ως ίσχυσαν στο πρώτο lockdown
 • να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης κρίσεως στον τομέα των οπωροκηπευτικών (προληπτική απόσυρση κ.α). Ήδη στην Ισπανία λήφθηκαν μέτρα για αγγούρια αλλά και έγκριση μέτρων παρεμφερών με αυτά του πρώτου lockdown, για στήριξη του εισοδήματος της παραγωγής που τυχόν θα πληγεί».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 21 - 27/11/2020, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 22.542 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 25.708 τόνων
Μανταρίνια 22.679 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 28.057 τόνων
Λεμόνια 1.120 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 821 τόνων
Γκρέιπ Φρουτ 116 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 119 τόνων
Μήλα 29.716 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 32.645 τόνων
Αγγούρια 5.132 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 7.323 τόνων
Ακτινίδια 58.947 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 60.891 τόνων
Επ. σταφύλια 69.378 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 67.164 τόνων 

27/11/2020 01:09 μμ

Σε συνεχή μπλόκα σε φορτία οπωροκηπευτικών με υπολείμματα φυτοφαρμάκων προχωρούν οι αρχές της Βουλγαρίας, κατά τη διάρκεια ελέγχων που κάνουν στα σύνορα με την Τουρκία. 

Μεταξύ της 1ης και της 26ης Νοεμβρίου, έχουν δημοσιευθεί συνολικά 27 περιπτώσεις - ειδοποιήσεις ανίχνευσης υπερβολικών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, από την Τουρκία, που εξήχθησαν με προορισμό τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σύμφωνα με το σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF).

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Incofruit - Hellas, «εννέα από αυτές τις ειδοποιήσεις αντιστοιχούσαν σε πιπεριές, οκτώ σε πορτοκάλια, έξι σε μανταρίνια, δύο σε σταφύλια και δύο σε ρόδια. 

Τα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν είναι Acetamiprid, Buprofezin, Chlorpyrifos, Clothianidin, Deltamethrin, Fenvalerate, Tau flauvalinate, Prochloraz, Pyridabene, Flonicamid και Ometoate.

Οι υπερβάσεις των ανωτάτων ορίων υπολειμμάτων (MRL) της ΕΕ στα φρούτα και λαχανικά ανιχνεύθηκαν από τις συνοριακές αρχές της Βουλγαρίας και χαρακτηρίσθηκαν σοβαρές από το RASFF».
 

27/11/2020 11:54 πμ

Τα μανταρίνια κλημεντίνες έχουν σοβαρό πρόβλημα τιμών παραγωγού στην Ιταλία. Όπως επισημαίνει η Ένωση Αγροτών της Coldiretti, «υπάρχει μια ελεύθερη πτώση των τιμών λόγω της μειωμένης κατανάλωσης». 

«Ειδικά τα μανταρίνια στην επαρχία του Τάραντα», τονίζει στον ΑγροΤύπο στέλεχος της ιταλικής αγροτοσυνδικαλιστικής οργάνωσης, «στις 24 Νοεμβρίου 2020 έφτασαν να πωλείται στα χωράφια με 15 λεπτά το κιλό, εμφανίζοντας μια πτώση σε ποσοστό 60%. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα πορτοκάλια της Ιταλίας. Οι τιμές παραγωγού είναι πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής, με κίνδυνο φέτος πορτοκάλια και κλημεντίνες να παραμένουν αδιάθετα στα δέντρα».

Ο κ. Alfonso Cavallo, πρόεδρος της Coldiretti του Taranto, κάνει λόγο για μια δραματική κατάσταση στον κλάδο των εσπεριδοειδών. Και προσθέτει: «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, έπεσε μέσα στην περίοδο συγκομιδής. Οι κλημεντίνες λόγω μειωμένης ζήτησης είχαν πτώση στην τιμή παραγωγού στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ έφτασαν πριν λίγες ημέρες να αγοράζονται από το χωράφι με προκαταβολές στα 15 λεπτά. Δύο μήνες έχουν περάσει από την έναρξη της συγκομιδής και υπάρχει βαθεία κρίση στις τιμές εσπεριδοειδών. Αυτό που ελπίζουν οι παραγωγοί είναι με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα στην Ευρώπη να αυξηθεί η ζήτηση».

Στο μεταξύ σε σχετική έρευνα που έκανε η Coldiretti της Puglia φαίνεται ότι η μείωση της κατανάλωσης στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια έπεσε κάτω από τα 15 κιλά ανά άτομο ετησίως στα πορτοκάλια. Συγκεκριμένα υπάρχει μείωση της κατανάλωσης στα τελευταία 15 έτη πάνω από 20% στα πορτοκάλια και πάνω από 50% στα μανταρίνια και κλημεντίνες.

Η καραντίνα λόγω της πανδημίας Covid και τα προβλήματα στην εστίαση έφεραν πρόσθετα προβλήματα στον κλάδο των οπωροκηπευτικών της Ιταλίας. Η οργάνωση Coldiretti της Puglia ζητά από την κυβέρνηση της Ιταλίας έκτακτες παρεμβάσεις και παροχή ρευστότητας στον κλάδο αλλά και προχωρά σε εκστρατεία προς τους τοπικούς φορείς και καταναλωτές να προτιμούν να αγοράζουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ της Απουλίας πορτοκάλια και κλημεντίνες που παράγονται μόνο στην περιοχή τους. Επίσης ζητά το ίδιο να ισχύσει και για τα υπόλοιπα αγροδιατροφικά προϊόντα.

26/11/2020 03:18 μμ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης, ζητώντας ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών της Θεσπρωτίας και στήριξη της τιμής των προϊόντων τους. 

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας έκανε την ακόλουθη σχετική δήλωση:

Εφέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών στην περιοχή μας. Από τη μία τα κόστη ήταν υψηλότερα λόγω του κλειστού τελωνείου στο Μαυρομάτι, και της παντελούς έλλειψης σχεδίου από την κυβέρνηση στο θέμα της υγειονομικά ασφαλούς και νόμιμης μετακίνησης των εργατών γης από τρίτες χώρες, για τη συγκομιδή.

Από την άλλη, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες της πανδημίας, με τη συρρίκνωση της ζήτησης από τις παραδοσιακές αγορές που κατευθύνονταν τα προϊόντα της Θεσπρωτίας, τη δυσκολία στις εξαγωγές που έχει φέρει το δεύτερο lockdown, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό από άλλες παραγωγούς χώρες. Και δε φτάνουν αυτά, έρχεται και η εκμετάλλευση της κατάστασης από μερίδα των εμπόρων με αθέμιτες πρακτικές και μεθόδους παραοικονομίας. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου τα μανταρίνια πωλούνται από 22 έως 25 λεπτά το κιλό, με τάση μάλιστα για ακόμα χαμηλότερα. Με το κόστος παραγωγής στα 18 λεπτά το κιλό, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν πλέον οι παραγωγοί.

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των ακριτικών περιοχών δεν μπορεί να μένει σε ευχολόγια αλλά πρέπει να είναι έμπρακτη, όπως έγινε το 2019 όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τους παραγωγούς μανταρινιών της Θεσπρωτίας με χορήγηση κρατικής ενίσχυσης (de minimis). Τότε δόθηκαν 70 ευρώ ανά στρέμμα, για 9.714 στρέμματα μανταρινιών στη Θεσπρωτία, με τη συνολική ενίσχυση να φτάνει στο ποσό των 680.000 ευρώ.

Με την Ερώτηση μου, ζητάω από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να ενισχύσει άμεσα τους παραγωγούς με έκτακτη χρηματοδότηση, να πάρει μέτρα ώστε να στηριχθεί η τιμή των προϊόντων τους, να διευκολυνθούν οι εξαγωγές, αλλά και να δράσει άμεσα ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα χειραγώγησης των τιμών με αθέμιτες πρακτικές και μεθόδους παραοικονομίας από μερίδα των εμπόρων.

Η κυβέρνηση πρέπει έστω και τώρα να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, που η ίδια διόγκωσε με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της. Δεν υπάρχει μόνο η Aegean σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν και οι άνθρωποι που με τον καθημερινό τους μόχθο στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, τις εξαγωγές, και την πραγματική οικονομία.

Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για τα μανταρίνια (πατήστε εδώ

23/11/2020 10:49 πμ

Η αγορά των εσπεριδοειδών και ειδικότερα πορτοκαλιών και μανταρινιών βρίσκεται σε κατάσταση «τέλματος» υποστηρίζουν οι εξαγωγικοί φορείς, λόγω μειωμένης ζήτησης και ανταγωνισμού από την υπερπροσφορά μικρόκαρπων ισπανικών εσπεριδοειδών (η παραγωγή τους είναι αυξημένη λόγω καιρικών συνθηκών) σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις μεταφορές από το lockdown.

Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα φαίνεται από τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ να υπάρχει μείωση των εξαγωγών, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κατά 15% στα πορτοκάλια και κατά 23,7% στα μανταρίνια.

Το θετικό είναι ότι Ιταλία, Ιρλανδία και Μεγάλη Βρετανία, ανακοίνωσαν ότι από αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να αρθεί το lockdown, κάτι που θα βοηθήσει να υπάρξει αύξηση της ζήτησης.

Η αγορά κηπευτικών λόγω αθρόων εισαγωγών κηπευτικών στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες, χαμηλού κόστους, που απολαμβάνουν προτιμησιακής μεταχείρισης, συνθέτουν σήμερα μια κατάσταση που πλήττει την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων μας γεγονός που πρέπει να αντιμετωπισθεί από την Πολιτεία άμεσα, τονίζουν οι εξαγωγικοί φορείς της χώρας. Η μείωση των εξαγωγών στα αγγούρια της χώρας μας φτάνει σε ποσοστό 25,6%.

Επισημαίνεται ο κίνδυνος έλλειψης μεταφορικών μέσων λόγω μη ύπαρξης φορτίων επιστροφής και η ως εκ τούτου επιβάρυνση του μεταφορικού κόστους. Ενδείξεις άρχισαν ήδη να εμφανίζονται, αλλά και των καθυστερήσεων λόγω ελέγχων στα ελληνικά χερσαία σύνορα.

Στο μεταξύ η εξαγωγή μήλων στην χώρα μας συνεχίζεται με ρυθμούς μειωμένους κατά -11,9% σε σχέση με πέρσι (27.139 τόνους φέτος έναντι 30.810 τόνων πέρσι). 

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 53.074 τόνους, εξ΄ αυτών 23.234 τόνοι έχουν εξαχθεί προς Ιταλία (έναντι 54.443 και 18.940 τόνων αντίστοιχα πέρσι) αλλά με τις εξαγωγές προς τρίτες εκτός Ε.Ε. χώρες να αποτελούν το 22,5% του συνόλου (έναντι 26,6% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου).

Όπως δηλώνει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit - Hellas, «εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ΄ ευθείαν από τον αγρό) από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ και την τρέχουσα εμπορική περίοδο. Χαιρετίζουμε το έργο των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και ζητούμε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως λόγω Covid από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα αλλά επιπρόσθετα και την αποτροπή κυκλοφορίας (μανταρινιών, πορτοκαλιών) φυσικών και αποπρασινισμένων χωρίς τα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Ζητείται από την Πολιτεία όπως μεριμνήσει για την απρόσκοπτη διακίνηση των έμφορτων με φρούτα και λαχανικά φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών στα χερσαία σύνορα της χώρας αλλά και στην επιστροφή τους κενών προς επαναφόρτωση τους, με την ενεργοποίηση των «πράσινων λωρίδων» διακίνησής τους, κατ΄ εξαίρεση στους προβλεπόμενους ελέγχους στα σύνορα, όπως ίσχυσαν και στο πρώτο lockdown.

Ακόμη χρειάζεται να ζητηθεί από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ η προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων οπωροκηπευτικών, έναντι της ανεξέλεγκτης εισαγωγής από τρίτες χώρες, τα οποία σαφώς έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Επίσης να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης κρίσεως στον τομέα των οπωροκηπευτικών (προληπτική απόσυρση κ.α) αλλά και έγκριση μέτρων παρεμφερών με αυτά του πρώτου lockdown, για στήριξη του εισοδήματος της παραγωγής που τυχόν θα πληγεί».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 14 - 20/11/2020, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 14.884 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 17.670 τόνων
Μανταρίνια 11.585 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 15.190 τόνων
Λεμόνια 1.012 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 569 τόνων
Γκρέιπ Φρουτ 103 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 107 τόνων
Μήλα 27.139 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 30.810 τόνων
Αγγούρια 4.229 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 5.684 τόνων
Ακτινίδια 53.074 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 54.443 τόνων
Επ. σταφύλια 68.357 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 66.439 τόνων 
 

19/11/2020 04:00 μμ

Πέρσι οι τιμές παραγωγού στην περιοχή του Μεσολογγίου ξεκίνησαν από τα 30 λεπτά το κιλό κι έφτασαν και τα 45 λεπτά σε κάποια άριστα κτήματα.

Ελπίδες τρέφουν οι παραγωγοί για άνοιγμα έστω και περιορισμένο της εστίασης το επόμενο διάστημα, ώστε να τονωθεί η ζήτηση.

Στον κάμπο του Νεοχωρίου Μεσολογγίου τα μανταρίνια Νόβα έχουν πρωιμίσει τουλάχιστον 10 με 15 ημέρες κι όπως πάμε αναμένονται οι πρώτες κοπές στις αρχές Δεκεμβρίου αντί κοντά στις εορτές των Χριστουγέννων. Στην περιοχή αναμένεται καλή σε όγκο και ποιότητα παραγωγή. Για την κατάσταση αυτή οφείλεται ξεκάθαρα η κλιματική αλλαγή, εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος από την περιοχή, κ. Ηλίας Μαυράκης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι έχει δυο μήνες σχεδόν χωρίς βροχή, η Αιτωλοακαρνανία, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα εκτός των άλλων και στην συγκομιδή της Καλαμών, που έχει αρχίσει και ζαρώνει στο δέντρο. Σημειωτέον ότι οι παραγωγοί των Νόβα από την πλευρά τους ελπίζουν να πάει καλά ο καιρός και να μην πέσει πολύ η θερμοκρασία το επόμενο διάστημα στην περιοχή, ώστε να μην αναγκαστούν να προχωρήσουν αναγκαστικά και με την πίεση του χρόνου και των εμπόρων σε κοπές των Νόβα. Κάτι τέτοιο, δηλαδή οι παραγωγοί να πιέζονται, συμβαίνει θυμίζουμε με τις Κλημεντίνες, που δε μπορούν να παραμείνουν άλλο διάστημα στο δέντρο, με αποτέλεσμα οι τιμές τους πλέον να έχουν κατρακυλήσει και να μην ξεπερνούν πλέον τα 22-25 λεπτά το κιλό.

Στο νομό Αργολίδος τώρα οι αγρότες και οι έμποροι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στις Κλημεντίνες, οι οποίες ευνοήθηκαν από την τελευταία βροχή και παραμένουν σφιχτές και χωρίς κανένα ποιοτικό πρόβλημα. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Θωμάς Φάκλαρης από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, το αρνητικό είναι ότι από τα 45 λεπτά, οι τιμές τώρα δεν ξεπερνούν τα 33-35 λεπτά το κιλό. Όπως όμως προσθέτει, όσο κράτανε ποιοτικά οι Κλημεντίνες, θα καθυστερήσει η κοπή των Νόβα. Στην συγκεκριμένη περιοχή οι πρώτες κοπές στα Νόβα αναμένονται στις 7-10 Δεκεμβρίου, με καλή μάλιστα ποιότητα.

Πάντως οι μανταρινοπαραγωγοί της Αργολίδος επισημαίνουν προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ότι με τις τρέχουσες τιμές στις Κλημεντίνες, δεν βγαίνει πέρα το κόστος κι έτσι ζητούν στήριξη εισοδήματος.