Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πορτοκάλι: 20-30 λεπτά ολοκλήρωσε η Ναβαλίνα και από 15-25 λεπτά ξεκινάνε τα Μέρλιν

19/01/2018 12:16 μμ
Η συγκομιδή πορτοκαλιών της ποικιλίας Ναβαλίνα ολοκληρώνεται το επόμενο χρονικό διάστημα και ξεκινά η συγκομιδή της ποικιλίας Μέρλιν. Δεν υπάρχουν σημαντικές ζημιές στην παραγωγή, εκτός από την Αργολίδα, που παρουσίασε πτώση της τάξεως του 30%. Τα πορτοκάλι...

Η συγκομιδή πορτοκαλιών της ποικιλίας Ναβαλίνα ολοκληρώνεται το επόμενο χρονικό διάστημα και ξεκινά η συγκομιδή της ποικιλίας Μέρλιν. Δεν υπάρχουν σημαντικές ζημιές στην παραγωγή, εκτός από την Αργολίδα, που παρουσίασε πτώση της τάξεως του 30%. Τα πορτοκάλια διατίθενται με ευκολία στην αγορά που παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-30 λεπτά ανά κιλό και 15-25 λεπτά ανά κιλό αντίστοιχα για τις ποικιλίες Ναβαλίνα και Μέρλιν. Όσον αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα των πορτοκαλιών, μέχρι στιγμής κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα, μειωμένα σε σχέση με πέρσι (που είχαμε ρεκόρ εξαγωγών), με τιμές αυξημένες σε σχέση με τις περσινές.

Λακωνία
Σε επικοινωνία που είχε με τον ΑγροΤύπο, ο κ Πέτρος Μπλέτας (πρόεδρος Α.Σ. Αγίου Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας), μας ανέφερε ότι «η συγκομιδή της ποικιλίας Μέρλιν πορτοκαλιών ξεκινά αυτές τις ημέρες στην Λακωνία. Η παραγωγή τόσο για την ποικιλία Ναβαλίνα όσο και Μέρλιν πήγε καλά στην περιοχή της Λακωνίας και όσον αφορά ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις, ήταν ασήμαντες.

Οι τιμές πώλησης από τον παραγωγό για πορτοκάλια Ναβαλίνα ήταν στα 25-30 λεπτά ενώ για τα Μέρλιν, στα 15-20 λεπτά ανά κιλό, ενώ η διάθεση και για τις δύο ποικιλίες πάει καλά».

Από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Σαρρής, πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, μας δήλωσε ότι «πανελλαδικά η παραγωγή της Ναβαλίνας πήγε πολύ καλά. Ωστόσο στην περιοχή της Λακωνίας υπήρξαν μεμονωμένες ζημιές λόγω χαλαζόπτωσης. Η διάθεση των πορτοκαλιών Ναβαλίνα δεν είχε πρόβλημα και κατευθύνθηκε κυρίως για εξαγωγές. Οι τιμές στην Ναβαλίνα κυμάνθηκαν από τα 20 έως τα 23 λεπτά ανά κιλό».

Αργολίδα
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, πρόεδρος του ΑΣ Σκαφιδακίου, «η παραγωγή της ποικιλίας πορτοκαλιών Ναβαλίνα στην Αργολίδα, δεν ήταν καλή. Υπήρξαν σημαντικές ζημιές λόγω της χαλαζόπτωσης. Πολλοί από τους καλλιεργητές θα πάνε τα πορτοκάλια τους για χυμοποίηση. Στο επιτραπέζιο πορτοκάλι είχαν μια μείωση στην παραγωγή της τάξης του 20-25%.

Η διάθεση είναι αρκετά καλή και υπήρξε εξαγωγικό ενδιαφέρον για την Ναβαλίνα. Όσον αφορά τις τιμές πορτοκαλιών στην Αργολίδα, η ποικιλία Ναβαλίνα έπιασε 25-28 λεπτά ανά κιλό, ενώ τα Μέρλιν των οποίων η συγκομιδή ξεκινά αυτήν την εποχή πιάνει τιμές 20-25 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Ιωάννης Καλογερόπουλος, πρόεδρος στον ΑΣ Αγίας Τριάδας, ανέφερε ότι «παρά την χαλαζοπτώσεις (Ιουνίου και Νοεμβρίου) που μείωσαν την παραγωγή, κατά περίπου 30%, όσα πορτοκάλια ήταν για εμπορεία πήγαν καλά.

Η συγκομιδή για πορτοκάλια Ναβαλίνα έχει τελειώσει και η διάθεση του προϊόντος γίνεται χωρίς προβλήματα. Οι τιμές που έπιασε στην αγορά ήταν ελαφρώς υψηλότερες από πέρυσι, στα 25-28 λεπτά ανά κιλό.

Όσον αφορά την ποικιλία Μέρλιν η συγκομιδή εξελίσσεται καλά, με κάποια μείωση στην παραγωγή. Η ζήτηση και στα πορτοκάλια Μέρλιν είναι καλή, και διατίθεται σε τιμές από 18 έως και 22 λεπτά ανά κιλό, ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος».

Άρτα

Η παραγωγή της ποικιλίας Ναβαλίνα στην Άρτα ήταν αρκετά καλή, σε σχέση με άλλες χρονιές. Επίσης δεν παρουσιάστηκε μείωση στην παραγωγή όπως σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η συγκομιδή στα πορτοκάλια ποικιλίας Ναβαλίνα έχει ολοκληρωθεί, ενώ η συγκομιδή, στην ποικιλία Μέρλιν βρίσκεται επίσης στο τέλος.

Οι τιμές για την Ναβαλίνα κυμάνθηκαν κοντά στα 20-25 λεπτά ανά κιλό, ενώ στην ποικιλία Μέρλιν κοντά στα 18-20 λεπτά το κιλό.

Όσον αφορά την διάθεση του προϊόντος ήταν εύκολη στην αγορά, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γκίζας, πρόεδρος ΑΣ Άρτας-Φιλιπιάδας, καθώς και άλλοι παραγωγοί της Άρτας.

Εξαγωγές
Για την πορεία των εξαγωγών ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με τον κ. Γιώργο Πολυχρονάκη, ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit - Hellas, ο οποίος μας ανέφερε τα εξής:  «Στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας η συγκομιδή πορτοκαλιών Ναβαλίνα έχει τελειώσει και ξεκινά η συγκομιδή της ποικιλίας Μέρλιν. Υπάρχει μια μείωση έναντι της περσινής περιόδου (Οκτώβριος έως Δεκέμβριο) και πλέον οι εξαγωγές κινούνται σε κανονικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Το εισόδημα του αγρότη είναι αντίστοιχο με το περσινό και ίσως και μεγαλύτερο, λόγω των καλύτερων τιμών που κερδίζουν τα πορτοκάλια στις εξαγωγές σε σχέση με πέρσι».

Σχετικά άρθρα
03/08/2020 10:11 πμ

Θεαματικά εξελίσσεται η χρονιά για τα πορτοκάλια Βαλέντσια, με τις πράξεις να εντοπίζονται στο νομό Λακωνίας, τη νο1 περιοχή σε όγκο παραγωγής.

Τα χαρακτηριστικά της φετινής σεζόν είναι τα υψηλά ποιοτικά στάνταρτς και οι υψηλές τιμές παραγωγού, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ζήτησης για εξαγωγές.

Έτσι, η χρονιά μπορεί να ξεκίνησε με τις πρώτες κοπές στα 20 λεπτά το κιλό, ωστόσο η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή και τον Απρίλιο είχε διπλασιαστεί, φθάνοντας τα 40 λεπτά σε όλες τις παραγωγικές ζώνες (Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα κ.λπ.).

Το εντυπωσιακό σερί συνεχίστηκε και στις αρχές Ιουλίου, οπότε η τιμή παραγωγού είχε σκαρφαλώσει στα 50 λεπτά ανά κιλό, ενώ σήμερα, όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», γίνονται πράξεις στα 75 και 80 λεπτά το κιλό.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπλέτας, η ευρωπαϊκή αγορά ζητά πορτοκάλι, οι παραγωγοί συνεπώς πρέπει να δίδουν μεγάλη έμφαση στην ποιότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προοπτική διαφαίνεται εξαιρετική και υπάρχει δυναμική, εφόσον η ποιότητα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, να πληρωθεί ο παραγωγός ακόμα και με 1 ευρώ το κιλό.

Ο Sparta Orange έχει κλείσει μεγάλες συμφωνίες στην ΕΕ για εξαγωγή πορτοκαλιού και μάλιστα για απεριόριστες ποσότητες

Σημειωτέον ότι τώρα Βαλέντσια κόβεται στην Λακωνία και πάει κυρίως για εξαγωγή, ενώ ο συνολικός όγκος παραγωγής φέτος αγγίζει τους 80.000 - 100.000 τόνους πανελλαδικά.

Στην Αργολίδα σήμερα δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες Βαλέντσια, αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Θωμάς Φάκλαρης από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, δηλώνοντας ικανοποιημένος από τις τιμές παραγωγού. Όπως λέει ο ίδιος οι λίγες ποσότητες διακινούνται όχι για εξαγωγή αλλά περισσότερο στην εσωτερική αγορά, από παραγωγούς λαϊκών αγορών.

Τελευταία νέα
23/07/2020 11:04 πμ

Μια καλή χρονιά για τα πορτοκάλια ήταν η φετινή (2019/2020) στην ΕΕ. Αυτό οφείλεται στο ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 οι καταναλωτές της ΕΕ αύξησαν την κατανάλωση πορτοκαλιών αναζητώντας οφέλη για την υγεία και ως μια καλή πηγή βιταμίνης C.

Η συνολική παραγωγή πορτοκαλιών της ΕΕ φέτος (2019/2020) ήταν μειωμένη σε ποσοστό 9% σε σχέση με πέρσι (2018/2019). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) περίπου το 18% της παραγωγής πορτοκαλιού της ΕΕ ετησίως πάει στην μεταποίηση (παραγωγή χυμού). Λόγω φέτος της αυξημένης κατανάλωσης φρέσκων πορτοκαλιών οι ποσότητες που πήγαν για μεταποίηση ήταν μειωμένες σε ποσοστό 21% σε σχέση με πέρσι.

Η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πορτοκαλιών. Οι κυριότεροι προμηθευτές της ευρωπαϊκής αγοράς είναι η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι εισαγωγές από Μαρόκο και Αργεντινή.

Πάντως οι εισαγωγές πορτοκαλιών από Αφρική, σε χαμηλές τιμές, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα τα τελευταία χρόνια στους παραγωγούς της Ισπανίας. Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών υποστηρίζουν ότι οι αυξημένες εισαγωγές στην ΕΕ, σε τιμές που δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει μέτρα αναδιάρθωσης καλλιεργειών και προώθησης εξαγωγών.

Παραγωγή πορτοκαλίων στην ΕΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA, Ισπανία και Ιταλία μαζί αντιπροσωπεύουν το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής πορτοκαλιών στην ΕΕ.

Η Ισπανία είναι η κύρια χώρα παραγωγής πορτοκαλιών στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της χώρας, η παραγωγή της την φετινή περίοδο (2019/2020) ανήλθε στους 3.331.000 τόνους και ήταν μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη (3.930.000 τόνους την περίοδο 2018/2019). Οι εκτάσεις καλλιέργειας παρέμειναν σταθερές, ενώ η μείωση της παραγωγής οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που υπήρξαν στις κύριες παραγωγικές περιοχές Βαλένθιας και Ανδαλουσίας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 16 εβδομάδων του 2020, η μέση ισπανική τιμή λιανικής πορτοκαλιού έφτασε τα 73 λεπτά / κιλό και ήταν αυξημένη σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα που κυμάνθηκε στα 63 λεπτά / κιλό. Για το ίδιο διάσητμα η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 31 λεπτά το κιλό. Naveline, Navel, Navelate, Salustiane, Valencia και Sanguinello είναι οι κυριότερες ποικιλίες πορτοκαλιών της χώρας. 

Η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πορτοκαλιού στην Ευρώπη. Η ιταλική παραγωγή της περιόδου 2019/2020 παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα και κυμάνθηκε στους 1.586.000 τόνους (την περσινή περίοδο ήταν στους 1.592.000 τόνους). Η Σικελία και η Καλαβρία είναι οι κύριες περιοχές παραγωγής της χώρας και αντιπροσωπεύουν περίπου το 63 και το 19% της συνολικής ιταλικής παραγωγής αντίστοιχα. Tarocco, Moro, Sanguinello, Naveline και Valencia είναι οι κορυφαίες ποικιλίες πορτοκαλιών της χώρας. Το διάστημα της πανδημίας η λιανική πώληση στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 30 - 40%.

Στην τρίτη θέση της ΕΕ ακολουθεί η Ελλάδα, με μια ελαφρά μείωση φέτος της παραγωγής (σε ποσοστό 0,4%) σε σύγκριση με το προγούμενο έτος (910.000 τόνους το 2019/2020 και 913.000 τόνους το 2018/2019). Η μείωση οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που υπήρξαν σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα. Navelina, New Hall, Lanelate και Valencia είναι οι κύριες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην χώρα μας. Οι τιμές παραγωγού φέτος την εποχή της πανδημίας ξεπέρασαν τα 40 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι το ίδιο διάστημα δεν περνούσαν τα 25 λεπτά.

06/07/2020 10:56 πμ

Ελάχιστα είναι αυτή την περίοδο τα ντόπια που κόβονται, με τα εισαγόμενα κυρίως από Αργεντινή και Ισπανία να κυριαρχούν στο... ράφι.

Πολύ καλή σε επίπεδο ζήτησης και τιμών ήταν η χρονιά για το ντόπιο λεμόνι, που βάζει υποθήκες και για τη νέα σεζόν, από Σεπτέμβριο, για ικανοποιητικές τιμές παραγωγού, μιας και η παραγωγή αναμένεται εξαιρετικά μειωμένη λόγω του καύσωνα του Μαΐου.

Στις 20 του περασμένου Σεπτεμβρίου άρχισαν οι πρώτες κοπές λεμονιών (ποικιλίας Ιντερντονάτο) στο νομό Κορινθίας, για να ολοκληρωθούν το Μάιο. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Γιάννης Θεοδώρου, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κιάτου - Τραγάνας «η παραγωγή όσον αφορά και στις τέσσερις ποικιλίες λεμονιών που καλλιεργούμε εδώ ήταν φτωχή, λόγω ακαρπίας, αλλά και των χαλαζοπτώσεων, τον περασμένο Οκτώβριο. Εμείς εδώ μαζεύουμε λεμόνια από τον Σεπτέμβριο έως και το Μάιο. Τώρα δεν υπάρχουν λεμόνια Ελληνικά στην αγορά, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Τα περισσότερα συνεπώς είναι εισαγόμενα. Η ζήτηση φέτος απογειώθηκε από το Μάρτιο και μετά λόγω του κορονοϊού, ωστόσο η παραγωγή ήταν λειψή και τέλειωσε νωρίς η σεζόν αφού έφυγαν με ευκολία τα λεμόνια. Η μεγάλη ζήτηση είχε θετικό αντίκτυπο και στις τιμές παραγωγού, οι οποίες δεν έπεσαν κάτω από τα 60 λεπτά, ενώ από το Μάρτιο έως και το Μάιο σε ορισμένες περιπτώσεις έπιασαν και τα 1,10 ευρώ ανά κιλό». Σύμφωνα βέβαια με τον κ. Θεοδώρου και η επόμενη χρονιά θα είναι φτωχή παραγωγικά, καθώς ο καύσωνας του Μαΐου, έχει επιδράσει σε μεγάλο βαθμό αρνητικά, όχι μόνο στα πορτοκάλια της περιοχής, αλλά και στα λεμόνια.

Όσο διαρκεί ο κορονοϊός και ειδικοί συμβουλεύουν τον κόσμο να καταναλώνει βιταμινούχα φρούτα όπως πορτοκάλια, λεμόνια κ.λπ. θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός και έμπορος λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου δήλωσε από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι τα λεμόνια που κόβονται τώρα στην Ελλάδα είναι ελάχιστα και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται πέριξ των 70-80 λεπτών ανά κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Απρίλιο οι τιμές είχαν ανέλθει λόγω κορονοϊού και μείωσης εισαγωγών τότε, ακόμα και στα 1 - 1,10 ευρώ το κιλό για το ντόπιο λεμόνι, αλλά μετά αποκλιμακώθηκαν λόγω των εισαγωγών που έσπασαν την αγορά, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει πέσει η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ο κ. Δεληγιάννης εκτιμά ότι λόγω του καύσωνα του Μαΐου, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, έτσι και στο Αίγιο, τη νέα σεζόν από Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, η παραγωγή και οι αποδόσεις θα είναι πολύ μειωμένες. Εξαίρεση κάποια κτήματα που ήταν ταϊσμένα πολύ καλά και ποτισμένα, αλλά αυτά δεν είναι ο κανόνας. Όπως λέει ο ίδιος τα λεμόνια που κυκλοφορούν τώρα στην αγορά είναι κυρίως από Αργεντινή και Ισπανία.

Καλή ήταν η χρονιά και στην Κρήτη για το λεμόνι. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο η κα Αδικημενάκη από την εταιρεία Έλενα ΑΕ, η οποία λειτουργεί εποχιακά και εμπορεύεται Κρητικό λεμόνι, πλέον τα Ελληνικά έχουν τελειώσει, ενώ η ζήτηση κυμάνθηκε φέτος σε υψηλά επίπεδα.

Σημειωτέον ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, στα λεμόνια καταγράφηκε αύξηση εξαγωγών 84,3% σε αξία και 26,4% σε όγκο, σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο (ίδια περίοδο δηλαδή) του 2019.

22/06/2020 03:58 μμ

Οφείλονται σίγουρα στο στρες των δέντρων από τις υψηλότατες θερμοκρασίες του Μαΐου, αλλά και στις γενικότερες συνθήκες, λένε οι ειδικοί.

Σημαντικό πρόβλημα και μείωση της παραγωγής πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών τη νέα χρονιά, καθώς επίσης και οι ελαιοπαραγωγοί (Καλαμών, λαδοελιάς κ.λπ.), όμως φαίνεται πως η κατάσταση αυτή, είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων και όχι μόνο λόγω του άκαιρου καύσωνα του Μαΐου.

Ό,τι απέμεινε από τον καύσωνα και έδεσε στο δέντρο, τώρα σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πέφτει στο έδαφος, λέει ο Ανδρέας Κότσαλος, μεγάλος παραγωγός ελιάς Καλαμών από την περιοχή του Μεσολογγίου, ο οποίος ζητά μέτρα ενίσχυσης του κλάδου, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με τα σημερινά δεδομένα πάει για... αφανισμό.

Ταυτόχρονα, όπως μας είπε ένας ακόμα παραγωγός από την περιοχή, ο Χρήστος Μπλαχούρης, τα Lane Late και οι Ναβαλίνες, αλλά και τα μανταρίνια έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό απόρριψης καρπών, ενώ λιγότερο θέμα έχουν οι ελιές Καλαμών, που ούτως ή άλλως έχουν λίγο καρπό πάνω φέτος.

Σύμφωνα με τον Ηλία Μαυράκη, γεωπόνο και ιδιοκτήτη καταστήματος γεωργικών εφοδίων από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, ο Ιούνιος είναι σίγουρα ο μήνας της απόρριψης καρπών, αλλά φέτος η εικόνα από τους παραγωγούς, τόσο εσπεριδοειδών, όσο και ελιάς, είναι πως το φαινόμενο έχει ενταθεί για διάφορους λόγους που μεταξύ άλλων έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι ίσως δεν έγιναν πάντα οι ενδεδειγμένες καλλιεργητικές φροντίδες. Σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη, στα πορτοκάλια υπάρχουν αρκετά σκευάσματα για μείωση της καρπόπτωσης, οπότε υπήρχαν λύσεις, ενώ στις ελιές φαίνεται πως ο καύσωνας δημιούργησε πολύ μεγάλο πρόβλημα στην ανθοφορία και την καρποδεσία. Όπως εξηγεί ο ίδιος ασφαλέστερη εικόνα για τα πορτοκάλια θα υπάρχει από την επόμενη εβδομάδα, ενώ όπως μας ανέφερε υπάρχουν και περιβόλια χωρίς ζημιά.

Μεγάλα προβλήματα σε ανθοφορία-καρπόδεση και στη Λέσβο

Ο καύσωνας του Μαΐου δημιούργησε μεγάλα προβλήματα και σε περιοχές της Κρήτης. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Στάθης Καφετζογιαννάκης, ελαιοπαραγωγός από τις Άνω Αρχάνες, η χρονιά θα είναι περίεργη, αφού μια ημέρα φύσηξε και νοτιά με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ζημιά, το εύρος της οποίας ποικίλει, δηλαδή είναι ανάλογα και το στάδιο που βρήκε τον ανθό και τον καρπό της ελιάς.

Για μεγάλα ποσοστά καρπόπτωσης παραπονιούνται παραγωγοί εσπεριδοειδών (πορτοκάλια κυρίως) από το νομό Θεσπρωτίας και τον κάμπο της Άρτας, που επικοινώνησαν με τον ΑγροΤύπο, επισημαίνοντάς μας ότι ο καύσωνας έχει αφήσει αρνητικό αποτύπωμα στην επερχόμενη παραγωγή, άρα θα έχει επίπτωση στο εισόδημα των αγροτών.

Στο νομό Λακωνίας επίσης υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα, αλλά όπως μας ανέφερε ο παραγωγός Μιχάλης Καρούνης, αφορά κυρίως τις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιών.

Στο νομό Μεσσηνίας, όπως μας ανέφερε ο ελαιοπαραγωγός Σπύρος Βελμάχος από το Πεταλίδι, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη καρπόπτωση στις ελιές, αλλά η ζημιά από τον καύσωνα σε άνθη και καρπίδια είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα λιοστάσια προς την παραλία πρόλαβαν και έδεσαν, ωστόσο, από τα 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω υπάρχει ζημιά σε ελαιώνες πάνω από 50%.

Αδραμυτινή και Κολοβή με πρόβλημα στη Λέσβο

Σοβαρή ζημιά στην ποικιλία Αδραμυτινή κυρίως, αλλά λιγότερο στην ποικιλία Κολοβή αναφέρουν παραγωγοί και από τη Λέσβο, όπου ο υδράργυρος σκαρφαλωσε σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία της είδησης, ξεπερνώντας κάποιες ημέρες και τους 40 βαθμούς. Όπως μας εξήγησε ο κ. Μιχάλης Τζώρτζης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και τυποποιητηρίου ελαιολάδου στα ανατολικά του νησιού και συγκεκριμένα στην περιοχή Κώμης με υψόμετρο 290 μέτρα, όσον αφορά στην Αδραμυτινή, είναι πρώιμη και την βρήκε ο καύσωνας την στιγμή που άνοιγε ο ανθός, οπότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το μίσχο, το κοτσάνι της ελιάς έχει αφυδατωθεί από τους 40 βαθμούς και αν ακουμπήσει κάποιος την ελιά πέφτει. Σημειωτέον ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ήδη έχουν κάνει αυτοψίες στην περιοχή αυτή, αλλά όπως λένε και οι αγρότες στην ανθοφορία, δεν προβλέπεται αποζημίωση.

15/05/2020 01:52 μμ

Για πολλά χρόνια θα θυμούνται την εφετινή σαιζόν οι παραγωγοί πορτοκαλιών Βαλέντσια.

Σταθέρα ψηλά παραμένει η ζήτηση για τα Βαλέντσια, ενώ οι τιμές έχουν ανέβει έως και τα 50 λεπτά το κιλό. Πλέον, εμπορικά το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην περιοχή της Λακωνίας, όπου έχει να δώσει αρκετή παραγωγή ακόμα.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Κυριάκος Αποστολάκος, παραγωγός και έμπορος από τη Λακωνία «εμείς τώρα ξεκινάμε. Η ζήτηση είναι μεγάλη, για εξαγωγή αλλά και την εσωτερική αγορά. Οι ποιότητες καλές και οι τιμές στον παραγωγό κυμαίνονται μεταξύ 40-50 λεπτά το κιλό, δηλαδή ικανοποιητικές και οι προοπτικές είναι καλές».

Σαφώς ικανοποιημένοι οι παραγωγοί για τις τιμές και την ζήτηση, ελπίζουν σε συνέχεια και του χρόνου

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος αγροτικών προϊόντων από το Μεσολόγγι «όσον αφορά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας τώρα μαζεύονται Βαλέντσια σε Ναύπακτο και Ευηνοχώρι. Η ζήτηση είναι υψηλή για εξαγωγή αλλά και για την εσωτερική αγορά. Οι δε τιμές είναι τώρα στον παραγωγό στα 40 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι στα μέσα Απριλίου οι ανώτερες δεν πέρναγαν τα 25 λεπτά το κιλό, ενώ μετέπειτα έπεσαν και σε χαμηλότερα επίπεδα. Φέτος, όπως έχουμε ξαναπεί είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το πορτοκάλι γενικώς, μια χρονιά με ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση στην ΕΕ λόγω και του κορονοϊού, αλλά και μια χρονιά με χαμηλές παραγωγές σε χώρες, όπως η Ισπανία κ.λπ.».

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές πορτοκαλιών για την εβδομάδα 1 - 8/5/2020, ήταν 296.436 τόνοι, έναντι αντίστοιχων περσινών 277.018 τόνων.

12/05/2020 01:22 μμ

Επέκταση των ελέγχων εισόδου των τουρκικών εσπεριδοειδών ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS, «σύμφωνα με πληροφορίες μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) ενημέρωσε τον κατάλογο των τροφίμων και των ζωοτροφών από τρίτες χώρες στις οποίες αυξήθηκαν οι προσωρινοί έλεγχοι εισόδου μετά την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, όπως συνέβη με τις αποστολές πορτοκαλιών, μανταρινιών, κλημεντινών, αγριόχορτων Τουρκίας.

Ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2020/625, που δημοσιεύθηκε την 7/5/2020, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξηγεί ότι η αύξηση των ελέγχων στα τουρκικά εσπεριδοειδή οφείλεται στην «εμφάνιση νέων κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, λόγω πιθανής μόλυνση από υπολείμματα φυτοφαρμάκων».

Ο κατάλογος των προϊόντων που υπόκεινται σε περαιτέρω επιθεώρηση στα σύνορα αναθεωρείται κάθε έξι μήνες και λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες ειδοποιήσεις για περιστατικά τροφίμων που εντοπίστηκαν από το σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF).

Μαζί με το περιεχόμενο των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, οι ποσότητες σαλμονέλας, αφλατοξινών, χρωστικών, ροδαμίνης Β, ωχρατοξίνης Α, κυανιούχων και θειωδών ενώσεων εμφανίζονται επίσης ως κίνδυνος για την υγεία.

Η εντατικοποίηση των επίσημων ελέγχων έχει επίσης οριστεί για τις επόμενες καταχωρήσεις τουρκικών σταφίδων και ροδιών. Επίσης για μπαχαρικά από Πακιστάν. Φασόλια από Κένυα, σουσάμι από το Σουδάν και την Ουγκάντα, και πιπεριές (εκτός από γλυκές) από Ινδία και Πακιστάν.

Ο νέος κατάλογος τροφίμων και ζωοτροφών που υπόκεινται σε προσωρινή αύξηση των επίσημων ελέγχων περιλαμβάνει επίσης αποστολές φυστικιών από τη Βολιβία, την Αίγυπτο, τη Γκάνα, τη Μαδαγασκάρη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, μαύρο πιπέρι από τη Βραζιλία Φύλλα μαϊντανού από το Βιετνάμ, σαφράν από την Αιθιοπία και κάρυ από την Ινδία, μεταξύ άλλων.

Η ΕΚ, ωστόσο, αποφάσισε από την άλλη να χαλαρώσει τους ελέγχους στο σερβικό σμέουρο και τα κονσερβοποιημένα βερίκοκα και λεμόνια από την Τουρκία, καθώς όπως υποστηρίζει οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ικανοποιητικό βαθμό συνολικής συμμόρφωσης με τις σχετικές απαιτήσεις ασφάλειας που ορίζονται στη νομοθεσία της Ένωση».

24/04/2020 05:23 μμ

Ολοκληρώνεται η συγκομιδή τις επόμενες ημέρες για τις όψιμες ποικιλίες πορτοκαλιών στην ΕΕ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε μια αυξανόμενη ζήτηση στην ευρωπαϊκή αλλα και διεθνή αγορά για τα πορτοκάλια λόγω του κορονοϊού.

Η ζήτηση αφορά τόσο τα νωπά πορτοκάλια όσο και τον χυμό πορτοκαλιού. Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε αύξηση των τιμών στην ΕΕ.

Όσον αφορά την παραγωγή πορτοκαλιών στην ΕΕ, για την τρέχουσα περίοδο εμπορίας (2019/2020), αναμένεται να φθάσει τα 6,2 εκατομμύρια τόνους (5% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω χαμηλότερων αποδόσεων).

Οι εξαγωγές νωπών πορτοκαλιών της ΕΕ μειώθηκαν σημαντικά τον Μάρτιο του 2020 (-13% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο), κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών προς την αγορά της Κίνας. Αντίθετα οι εξαγωγές για την περίοδο Οκτωβρίου 2019 - Μαρτίου 2020, παραμένουν στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις Κομισιόν οι συνολικές εξαγωγές πορτοκαλιών της ΕΕ για τη φετινή εμπορική περίοδο αναμένεται να παρουσιάσουν ελαφρά μείωση της τάξης του 5% σε σχέση με πέρσι.

Όσον αφορά τις εισαγωγές πορτοκαλιών στην ΕΕ, έως το τέλος Μαρτίου, φαίνεται ότι ήταν μειωμένες, κατά 20%, σε σχέση με το περσινό έτος. Παρόλα αυτά η παραγωγή των πορτοκαλιών της Νότιας Αφρικής, που το επόμενο διάστημα θα εισαχθούν στην ΕΕ, αναμένεται να είναι καλή. Αντιθέτως προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν στις εισαγωγές νωπών πορτοκαλιών αλλά και χυμού από την Βραζιλία.

09/04/2020 02:55 μμ

Η Τουρκία φέρεται πως απαγόρευσε τις εξαγωγές λεμονιών έως τον ερχόμενο Αύγουστο.

Σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα κυμαίνεται η ζήτηση για το λεμόνι στη χώρα μας αυτή την περίοδο, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αλλά και επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προϊόντα με βιταμίνη C, λόγω του κορονοϊού.

Στην Ελλάδα τώρα, στο νομό Λακωνίας η συγκομιδή στα λεμόνια ποικιλίας Ιντερντονάτο έχει ολοκληρωθεί κατά 99%, η παραγωγή σε όγκο ήταν μειωμένη και τώρα έχουν μείνει για μάζεμα κάποιες ποικιλίες εφτάκιλες, σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange» «υπάρχει μεγάλη ζήτηση για λεμόνι, όπως και την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου παραδοσιακά. Οι δε τιμές παραγωγού φτάνουν στα Ιντερντονάτο το 1 ευρώ το κιλό».

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι παραγωγοί λεμονιού

Στο νομό Αχαΐας και συγκεκριμένα στο Αίγιο, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός Κώστας Δεληγιάννης η φετινή ήταν από τις καλύτερες για το ντόπιο λεμόνι, τόσο από άποψη ζήτησης, όσο και εμπορικών τιμών. Τα Ιντερντονάτο έχουν πλέον τελειώσει, οι τιμές τους ξεκίνησαν από τα 60 λεπτά, ανέβηκαν κι άλλο μετά και τωρά τα Μαγληνό πιάνουν έως και 90 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ενώ έχουν περιοριστεί και οι εισαγωγές λόγω και του κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εξαγωγές με αυξημένους για την εποχή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι αντίστοιχης περσινής εμπορικής περιόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 28/3 - 3/4/2020, ήταν όσον αφορά στα λεμόνια 8.681 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 7.327 τόνων.

03/04/2020 10:05 πμ

Πολύ καλή η πορεία των τιμών στα πορτοκάλια Βαλέντσια, που κεφαλαιοποιούν την ζήτηση για βιταμινούχους φρέσκους χυμούς εν μέσω κορονοϊού.

Εδώ και αρκετό καιρό, όταν ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του στην ΕΕ είχαμε αναφέρει την σοβαρή πιθανότητα οι καταναλωτές να στραφούν σε βιταμινούχους φρέσκους χυμούς και βρώσιμα φρούτα, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους, όπως και έγινε, με αποτέλεσμα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό η ζήτηση να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, σύμφωνα με αγρότες και συνεταιριστές με τους οποίους μιλήσαμε ένας άλλος παράγοντας που βοηθά τους Έλληνες παραγωγούς, είναι και οι μειωμένες σοδειές σε Αίγυπτο και Ισπανία φέτος, γεγονός που έχει στρέψει τις μεγάλες χώρες της ΕΕ για αγορές στην Ελλάδα, από όπου οι εξαγωγές γίνονται κανονικότατα.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαγγέλης Αλαφοδήμος, παραγωγός από την Αιτωλοακαρνανία, οι κοπές συνεχίζονται κανονικά, υπάρχει καλή ποιότητα και ανάλογα με αυτή η τιμή παραγωγού, για καθαρά λεφτά στο χέρι, είναι ανάλογα την ποιότητα από 16-32 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι ήταν 20 λεπτά. Στο Αγρίνιο, τα πρώτα βιολογικά έφυγαν στα 26 λεπτά το κιλό αλλά αρκετό καιρό πριν, όπως μας είπε ο Διονύσης Οικονόμου, ενώ στη Στράτο οι τιμές τώρα παραγωγού κυμαίνονται έως τα 22 λεπτά ανά κιλό, με τις ποιότητες να είναι καλές και εδώ, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Σε υψηλά standards οι ποιότητες φέτος στα Βαλέντσια

Στην Ηλεία όπως μας είπε ο Απόστολος Χιόνας δεν υπάρχουν πολλά περιβόλια με Βαλέντσια, αλλά με δεδομένες τις υψηλές τιμές που έφυγαν και οι υπόλοιπες ποικιλίες, έτσι συνέβη και για τα Βαλέντσια.

Στο νομό Λακωνίας πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν κοπές και στα 40 λεπτά το κιλό, με την παραγωγή να είναι μεγαλύτερη σε όγκο από πέρσι, οπότε οι τιμές είχαν εκκινήσει από τα 20 λεπτά καθαρά στον παραγωγό. Φέτος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», οι τιμές ξεκίνησαν από τα 20 λεπτά, μετά πήγαν στα 25, εν συνεχεία ανέβηκαν στα 30 και τώρα είναι στα 40 λεπτά. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Μπλέτα η ζήτηση από το εξωτερικό και η διάθεση να πληρώσουν σε υψηλές τιμές μαίνονται, ενώ οι εξαγωγές γίνονται κανονικά και τα συσκευαστήρια στην χώρα μας επίσης δουλεύουν ασταμάτητα.

Ανοδικές όπως αναμένονταν είναι και οι τιμές για τον καταναλωτή στο Βαλέντσια στην Ελλάδα, που πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 50 λεπτά, ενώ φέτος είναι γύρω στο 1 ευρώ ίσως και παραπάνω, υπογράμμισε ο κ. Μπλέτας εν τέλει.

26/03/2020 12:43 μμ

Αυξημένοι ρυθμοί συγκομιδής και υψηλή ζήτηση για εξαγωγές υπάρχει αυτή την εποχή για τα πορτοκάλια Βαλέντσια. Ωστόσο η προσφορά είναι συγκρατημένη από την πλευρά των παραγωγών που αναμένουν το επόμενο διάστημα καλύτερες τιμές. 

Κάποια  αρχικά προβλήματα που υπήρξαν με τους εργάτες γης τελικά ξεπεράστηκαν. Οι εργάτες γης πάνε στα χωράφια με το σχετικό έγγραφο μετακίνησης που έχουν πάρει από τους αγρότες εργοδότες και είναι υπογραμμένο (αναγράφει τα στοιχεία, τις ώρες εργασίας και τον τόπο προορισμού).

Πάντως οι αγορές του εξωτερικού έχουν μεγάλη ζήτηση, αφού το πορτοκάλι είναι ένα προϊόν με βιταμίνη C που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Παναγάκος, παραγωγός και έμπορας πορτοκαλιών από την Λακωνία, «ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η ροή στην εσωτερική αγορά αλλά στο εξωτερικό έχουμε μεγάλη ζήτηση. Η μέση τιμή των πορτοκαλιών Βαλέντσια αυτή την εποχή κυμαίνεται στα 25 λεπτά το κιλό».

27/02/2020 11:28 πμ

Εντείνεται το εμπορικό ενδιαφέρον για το προϊόν, τη στιγμή που διεθνώς ολοένα και πιο πολλοί επιστήμονες συστήνουν την κατανάλωση φρούτων και κυρίως πορτοκαλιού λόγω βιταμίνης C για ενδυνάμωση του οργανισμού.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις διακεκριμένων επιστημόνων στο BBC με αφορμή την έξαρση του κορονοϊού, με τις οποίες προτρέπουν το κοινό στην κατανάλωση πορτοκαλιών λόγω της βιταμίνης C, της βιταμίνης Β, του καλίου, του φωσφόρου, του μαγνήσιου κ.λπ. ουσίες που θωρακίζουν τον οργανισμό από ιώσεις.

Ας δούμε όμως πως εξελίσσονται οι κοπές ανά περιοχή. Στην Αιτωλοακαρνανία όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Μιχαλόπουλος από το Πεντάλοφο Μεοσλογγίου, οι παραγωγοί δεν... προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τις νταλίκες που φορτώνουν πορτοκάλι. Τώρα στην περιοχή αυτή μαζεύεται κυρίως Lanelate το οποίο είναι βρώσιμο και οι τιμές του έχουν αγγίξει τα 32 λεπτά το κιλό. Στην ίδια περιοχή άρχισαν σιγά-σιγά και τα Βαλέντσια με τις τιμές να έχουν πιάσει το 20λεπτο πολύ νωρίς. Σύμφωνα με τον Λάμπρο Κότσαλο τώρα, παραγωγό και έμπορο από το Αιτωλικό στα Βαλέντσια τα εργοαστάσια κάνουν τώρα τις πρώτες δοκιμές, καθώς η ζήτηση για πορτοκάλι χυμού είναι εξαιρετικά μεγάλη. Σημειωτέον ότι τα Βαλέντσια που είναι σε μέγεθος 10 τεμάχια στο κιλό μπαίνουν ως επί το πλείστον σε διχτάκι και πάνε για χυμό. Σύμφωνα με τον ίδιο στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, που έχει φέτος υψηλή ποιότητα, η παραγωγή στα Βαλέντσια θα αγγίξει τους 14.000 τόνους. Στα Lanelate που σιγά σιγά πάνε προς το τέλος λέει ο κ. Κότσαλος γίνονται πράξεις στα 27-30 λεπτά, ενώ κτήματα που θα μείνουν πιο πίσω στο μάζεμα πάνε και για ακόμα υψηλότερες τιμές.

Στο τελείωμα βαίνουν σιγά-σιγά τα Μέρλιν

Στη Λακωνία τώρα όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange»: «η συγκομιδή των Lanelate προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του Μαρτίου. Αναμένονται καλές ποιότητες, αλλά η παραγωγή θα είναι γενικά στο νομό από την εικόνα που έχω, μειωμένη σε ποσοστό 30-40%. Πέρσι ήταν μεγάλη η παραγωγή στα Lanelate στην Λακωνία, αλλά δεν θα επαναληφθεί φέτος. Οι τιμές πέρσι ήταν κατά μέσο όρο στον παραγωγό 30 λεπτά. Στην αρχή ξεκίνησαν με 30 λεπτά και μετά εμφάνισαν διακυμάνσεις μεταξύ 25 και 32, έως και 35 λεπτά ανά κιλό. Φέτος ελπίζουμε και αυτό φαίνεται να έχουμε καλή ζήτηση».

Στην Αργολίδα, τέλος, μόλις κοπούν και τα τελευταία Μέρλιν η συγκομιδή των οποίων έχει προχωρήσει γύρω στο 80%, αναμένεται να αρχίσουν τα Lanelate και σε είκοσι μέρες από σήμερα και τα Βαλέντσια, τα οποία όμως όσον αφορά σε αυτήν την περιοχή δεν είναι και πάρα πολλά. Στα Μέρλιν οι τιμές παραγωγού (μικτά) αγγίζουν και τα 32 λεπτά αυτή την εποχή στην Αργολίδα.

20/02/2020 06:11 μμ

Πρωτοβουλία για τη σύσταση και λειτουργία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Εσπεριδοειδών, ανέλαβε η Υφυπουργός κ. Φωτεινή Αραμπατζή, μιλώντας στους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας, εξαγωγών, την Πέμπτη (20 Φεβρουαρίου), στο ΥπΑΑΤ. 

Η Υφυπουργός επανέλαβε την προγραμματική δέσμευση και στρατηγική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, για ισχυρές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και υγιείς  Αγροτικές Συλλογικότητες με στόχο την καλύτερη οργάνωση της αγορές, τις απαιτούμενες οικονομίες κλίματος, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την παρουσία στις διεθνείς αγορές. 

Ειδικά για τον κλάδο των εσπεριδοειδών επεσήμανε την ανάγκη στήριξης της φθίνουσας καλλιέργειας, της στρατηγικής αναδιάρθρωσης του Τομέα με στόχο την αύξηση της παραγωγής και την επίτευξη της ζητούμενης προστιθέμενης αξίας.

Η κ. Αραμπατζή, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των παραγωγών, των μεταποιητών και των εξαγωγέων, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ωριμότητα και την ομοφωνία στην κατεύθυνση άμεσης σύστασης της Ε.Δ.Ο. Εσπεριδοειδών, που οι συμμετέχοντες φορείς προσδιόρισαν περί τις 20 Μαρτίου, ενώ υπογράμμισε σε δηλώσεις της:

«Η καλλιέργεια εσπεριδοειδών, έχει υπάρξει διαχρονικά μία από τις δυναμικότερες στην ελληνική γεωργία, με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και σημαντική κοινωνική διάσταση. Όμως τα τελευταία χρόνια η πορεία είναι φθίνουσα. Αυτό μπορεί να αντιστραφεί. Κατά κοινή παραδοχή, τα περιθώρια ανάπτυξής της είναι μεγάλα. Υπό αυτό το πρίσμα  η σημερινή ημέρα είναι ιστορική αφού παραγωγοί, συνεταιριστές και μεταποιητές, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, συμφώνησαν να προχωρήσουν στη σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης με προσανατολισμό  να την οργανώσουν και να την λειτουργήσουν κατά τα πρότυπα, άλλων αντίστοιχων - επιτυχημένων - οργανώσεων στην ΕΕ. Κοινός στόχος όλων μας είναι να συμβάλουμε ώστε  να αποκτήσει η ελληνική παραγωγή υψηλότερη προστιθέμενη αξία προς όφελος της εθνικής οικονομίας αλλά κυρίως των παραγωγών, που σήκωσαν ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος τα τελευταία χρόνια». 

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρολίδας, κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, μετά τη συνάντηση, ανέφερε: «Ο τομέας των εσπεριδοειδών είναι όλος εδώ. Για πρώτη φορά, με το ξεκίνημα, μετέχουν σχεδόν το 90% της μεταποίησης, της εμπορίας και ομάδες αγροτών από όλη την Ελλάδα». 

«Ήταν πολύ σημαντικό βήμα, πολύ χρήσιμο, το προσδοκούσαμε και θεωρώ ότι μόνο έτσι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της γενικότερης γεωργικής κατάστασης στα εσπεριδοειδή τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον» ανέφερε ο κ. Μιχάλης Χριστοδούλου από τον τομέα της μεταποίησης, ενώ για ιστορικής σημασίας συνάντηση έκανε λόγο ο Γιάννης Καλογερόπουλος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίας Τριάδας Αργολίδας: «40 χρόνια δεν έχει υπάρξει κάτι ανάλογο δηλαδή, το πάντρεμα όλων αυτών των φορέων, που είναι οι συνεταιριστές, οι μεταποιητές, οι εξαγωγείς ώστε να σκύψουν επάνω στα μεγάλα προβλήματα, που έχουν τα εσπεριδοειδή μας». 

Από τον τομέα της εμπορίας και εξαγωγών η κ. Μαργαρίτα Λυκοσκούφη δήλωσε: «Η συνάντηση είχε το αποτέλεσμα το οποίο περιμέναμε. Προχωράμε  τις απαραίτητες διαδικασίες για τη σύσταση».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης επισήμανε: «Ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθεί και η Διεπαγγελματική των Εσπεριδοειδών, τον αμέσως επόμενο μήνα. Ακολούθως  να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα προϊόντα και σύντομα να συζητήσουμε το Εθνικό Συντονιστικό Όργανο των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας». 

17/02/2020 11:58 πμ

Στην Αιτωλοακαρνανία αυτές τις ημέρες γίνονται δοκιμαστικές κοπές και οι πρώτες κουβέντες για τις τιμές αντίστοιχα.

Νωρίτερα από τις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται να ξεκινήσει η Αιτωλοακαρνανία με την συγκομιδή Βαλέντσια, ενώ Αργολίδα και Λακωνία ξεκινούν κοπές, τελευταίες. Άρτα και Ηγουμενίτσα παράγουν κάθε χρόνο από 2.000 τόνους περίπου τέτοιου είδους πορτοκάλι. Και στις περιοχές αυτές, οι πρώτες κοπές αναμένονται το Μάρτιο.

Αιτωλοακαρνανία

Οι πρώτες, δοκιμαστικές ως επί το πλείστον, κοπές είναι γεγονός, ενώ οι πρώτες κουβέντες μεταξύ αγροτών και εμπόρων κάνουν λόγο για συμφωνίες στα 19-20 λεπτά στο χωράφι, όταν πέρσι εκκίνησαν στην συγκεκριμένη περιοχή, από τα 17-18 λεπτά το κιλό. Οι ποιότητες αναμένονται πολύ καλές, μας λέει ο Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή του Αιτωλικού. Οι συνολικές ποσότητες σε Βαλέντσια, που αναμένει ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, εκτιμώνται γύρω στους 15.000 τόνους.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι πρώτες ενδείξεις σε σχέση με το εμπορικό ενδιαφέρον είναι αισιόδοξες. Υπενθυμίζεται ότι το 2019, δηλαδή πέρσι, στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, το Βαλέντσια έφυγε από τον παραγωγό στην αρχή σε τιμές γύρω στα 17-18 λεπτά το κιλό, ενώ υπήρξαν και αγρότες με πολύ ποιοτικό πορτοκάλι από την περιοχή της Μάστρο Μεσολογγίου που έπιασαν τιμές έως και 25 λεπτά το κιλό. Σημειωτέον ότι πέρσι στο Βαλέντσια η τιμή έπεσε 5 λεπτά στις αρχές Μαρτίου στην ίδια περιοχή, αλλά το καλό είναι επίσης στην περιοχή αυτή, ότι υπάρχει επάρκεια και ποιότητα στα νερά που ποτίζονται τα εν λόγω κτήματα, όπως μας δήλωσε ο κ. Κότσαλος, σύμφωνα με τον οποίο τέλος ο εν λόγω νομός έχει καταστεί Νο2 σε επίπεδο Ελλάδας, γεγονός που οφείλεται στην συστηματική δουλειά τόσο των αγροτών όσο και εμπόρων από άλλες περιοχές που επενδύουν στην περιοχή αυτή.

Θεσπρωτία

Καλές αποδόσεις και ποιότητα, αλλά μικροκαρπία αναμένουν για τα Βαλέντσια οι αγρότες. Όπως μας εξήγησε ο κ. Γιάννης Γκουγκούλης,γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σαγιάδας Θεσπρωτίας, υπάρχουν πολύ καλές παραγωγές, η ποιότητα θα είναι εξαιρετική, ενώ δεν υπάρχουν υποβαθμίσεις στους καρπούς. Μοναδικός προβληματισμός υφίσταται για το μέγεθος του καρπού, που σε πολλές περιπτώσεις αναμένεται μικρός, γιατί το φορτίο που φέρουν τα δέντρα είναι μεγάλο φέτος. Όσον αφορά στις τιμές, είναι ακόμα πολύ νωρίς, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μικροκαρπία αναμένεται στην Θεσπρωτία, σύμφωνα με τον Συνεταιρισμό Σαγιάδας

Αργολίδα

Όπως δήλωσε τέλος μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Ντεβές, υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας Helmi King Fruit, που ιδρύθηκε το 2015 από την σύμπραξη παραγωγών και αγροτών-μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ατρέας, με σκοπό την επεξεργασία και εμπορία φρούτων και κηπευτικών των μελών της: «στην περιοχή μας δεν υπάρχουν πολλά κτήματα με Βαλέντσια, αλλά όσοι έχουν τέτοια κτήματα, βλέπουμε φέτος ότι έχουν καλή παραγωγή. Ο καιρός δεν επηρέασε τον καρπό και η ποιότητα αναμένεται ικανοποιητική. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει μετά το Μάρτιο». Σύμφωνα τώρα με τον Θωμά Φάκλαρη, πρόεδρο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος γύρω στις 15 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή. Οι ποιότητες οι αναμενόμενες είναι εξαιρετικές και τα μεγέθη κανονικά. Ζημιές και υποβαθμίσεις δεν υπάρχουν στα Βαλέντσια της περιοχής, ενώ πέρσι θυμίζουμε, οι πρώτες συμφωνίες αφορούσαν τιμές γύρω στα 25-30 λεπτά.

Λακωνία

Ο κ. Νίκος Κρητικάκος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας υπογράμμισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι αναμένεται όψιμη φέτος η χρονιά στα Βαλέντσια στη Λακωνία, με το μάζεμα να τοποθετείται χρονικά μετά τις 20 Μαρτίου σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με τον κ. Κρητικάκο, ο όγκος παραγωγής με τα σημερινά δεδομένα στα Βαλέντσια, αναμένεται αρκετά μεγάλος, μεγαλύτερος από πέρσι, αλλά σε καμιά περίπτωση, στα προπέρσινα ύψη, οπότε υπήρχε υπερ-παραγωγή. Η ποιότητα έως ώρας στους καρπούς είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν έχουν παρατηρηθεί ζημιές και υποβαθμίσεις από χαλάζια, παγετούς κ.λπ. Πέρσι στη Λακωνία τα Βαλέντσια, όπως μας ανέφερε ο κ. Κρητικάκος, ξεκίνησαν γύρω στα 20-25 λεπτά τιμή παραγωγού, ενώ μετέπειτα ανέβηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο συνεταιριστής από την Σκάλα, που παράγει το μεγαλύτερο όγκο σε Βαλέντσια πανελλαδικά ως περιοχή, ελπίζει ότι η φετινή ζήτηση για Ελληνικό πορτοκάλι, θα διατηρηθεί και φέτος κυρίως λόγω ενδιαφερόντος από την Ευρώπη.

Πολύ καλά πάει η καλλιέργεια φέτος στο νομό Λακωνίας μας τόνισε από την πλευρά του και ο κ. Γιώργος Κολιόπουλος - γεωπόνος και πωλητής της εταιρείας FMC Hellas. Σύμφωνα με τον  κ. Κολιόπουλο υπάρχει η πεποίθηση στους παραγωγούς αλλά και γενικότερα, ότι το προϊόν θα κινηθεί καλά εμπορικά και πάλι, αφού υπάρχουν καλές ποιότητες και δεν έχουν γίνει ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα.

04/02/2020 12:48 μμ

Πρόκειται για μια νέα, όψιμη ποικιλία που έχει μερικά σπέρματα ή αυτά δεν φαίνονται καθόλου, αλλά ξεχωρίζει για την γυαλιστερή της φλοίδα (περίβλημα).

Τα Αφούρερ είναι όψιμη ποικιλία μανταρινιού, με περίοδο ωρίμανσης γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου, όσον αφορά στην Λακωνία. Το μέγεθος του καρπού είναι μέτριο ενώ έχει μερικά σπέρματα. Δίνει καλή παραγωγή αλλά έχει μέτρια ανάπτυξη, ενώ το εντυπωσιακό της στοιχείο είναι η γυαλιστερή της φλοίδα.

Φέτος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το νομό Αιτωλοακαρνανίας και όπως μας είπε ο Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός από το Αιτωλικό, οι εμπορικές πράξεις στο Αφούρερ, που καλλιεργείται στον κάμπο Οινιάδων και Αγρίνιο (περιορισμένα), αφορούν τιμές παραγωγού στα 50-60 λεπτά ανά κιλό.

Οι ποιότητες του εν λόγω μανταρινιού στην περιοχή αυτή όπου έχουν μπει φυτείες τελευταία ήταν εξαιρετικές και η ζήτηση ικανοποιητική. Στο Αγρίνιο οι πρώτες πράξεις για περιορισμένα φορτία έγιναν στα 40 λεπτά το κιλό, πριν από λίγες εβδομάδες.

Αφουρέρ έχουν μπει και στο νομό Λακωνίας, με τον Στυλιανό Σταματάκο, εκ μέρους του Καλλιεργητικού Ομίλου με έδρα στην Σκάλα, να δηλώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι έπιασαν και τα 50 λεπτά το κιλό

Όπως και στην Αιτωλοακαρνανία, έτσι και στην Λακωνία, τα Αφούρερ, ήταν εξαιρετικής ποιοτικής και η ζήτησή τους έντονη.

31/01/2020 02:50 μμ

Στις πιο βόρειες ζώνες ξεκίνησε η συγκομιδή από τους αγρότες, ενώ στην Πελοπόννησο αναμένεται μεγάλη μείωση της παραγωγής.

Σημειωτέον ότι η ζήτηση για πορτοκάλια κορυφώνεται παγκοσμίως κατά τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, όταν οι θερμοκρασίες είναι λίγο χαμηλότερες. Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς συνεχίζεται, ιδίως στη Γερμανία, όπου η κατανάλωση πορτοκαλιών αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Ας δούμε όμως τις πρώτες ενδείξεις για τα Lanelate στην χώρα ανά παραγωγική ζώνη, όπου και αναμένεται εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, κάμψη της παραγωγής φέτος.

Αιτωλοακαρνανία

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος εσπεριδοειδών από την περιοχή του Αιτωλικού «εδώ και 10 ημέρες περίπου ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές στην περιοχή μας αφού τα σάκχαρα στο προϊόν έφτασαν εκεί που πρέπει. Οι ποιότητες είναι καλές και οι όποιες ζημιές υπάρχουν από την πτώση της θερμοκρασίας τον Γενάρη είναι περιορισμένες και δεν δημιουργούν ως σήμερα πρόβλημα στις συναλλαγές. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, κυρίως από Ιταλία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές στον παραγωγό να είναι τώρα ήδη υψηλότερες από πέρσι. Τέτοια περίοδο πέρσι ήταν στα 17-18 λεπτά το κιλό , μετέπειτα έπιασαν και τα 30 λεπτά το κιλό, ενώ τώρα είναι ήδη στα 22 - 22 συν. Η Αιτωλοακαρνανία παράγει Lanelate γύρω στους 14.000 τόνους, ιδίως στις περιοχές Νεοχωρίου, Κατοχής και Ευηνοχωρίου. Μάλιστα αναμένεται αύξηση της παραγωγής τα επόμενα χρόνια, καθώς μπαίνουν στην παραγωγή ήδη πολλά δέντρα που φυτεύθηκαν το 2004 στην περιοχή μας. To Lanelate ως πορτοκάλι είναι ανθεκτικό και χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη του περιεκτικότητα σε χυμό».

Στην Άρτα όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Νίκος Γκίζας οι ποσότητες Lanelate είναι πολύ λίγες

Λακωνία

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange»: «η συγκομιδή των Lanelate προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του Μαρτίου. Αναμένονται καλές ποιότητες, αλλά η παραγωγή θα είναι γενικά στο νομό από την εικόνα που έχω, μειωμένη σε ποσοστό 30-40%. Πέρσι ήταν μεγάλη η παραγωγή στα Lanelate στην Λακωνία, αλλά δεν θα επαναληφθεί φέτος. Οι τιμές πέρσι ήταν κατά μέσο όρο στον παραγωγό 30 λεπτά. Στην αρχή ξεκίνησαν με 30 λεπτά και μετά εμφάνισαν διακυμάνσεις μεταξύ 25 και 32, έως και 35 λεπτά ανά κιλό. Φέτος ελπίζουμε και αυτό φαίνεται να έχουμε καλή ζήτηση».

Αργολίδα

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει το κόψιμο των Lanelate στην Αργολίδα. Σύμφωνα με τον Θωμά Φάκλαρη, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς, είναι η αναμενόμενη μεγάλη μείωση της παραγωγής, σε ποσοστό έως και 40-50%, σε σύγκριση με πέρσι. Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει στο πορτοκάλι και σε όλα τα προϊόντα γενικώς να υπάρξει μια ισορροπία στην αγορά όσον αφορά στις τιμές και να μην αλλάζει σε μεγάλο βαθμό η τιμή, από χρονιά σε χρονιά.

Ηλεία

Στο νομό Ηλείας, τέλος, όπως μας ανέφερε ο παραγωγός Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος έγιναν κάποιες πράξεις με την τιμή παραγωγού στο χωράφι να φθάνει και τα 22 λεπτά ανά κιλό στο ξεκίνημα.

29/01/2020 12:23 μμ

Καλή παραγωγή, ποιότητα αλλά και τιμές λόγω της υψηλής ζήτησης αναμένουν οι αγρότες αλλά και οι έμποροι σε όλες τις παραγωγικές ζώνες της χώρας.

Όπως δήλωσαν μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ελπίζουν να συνεχιστεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το θετικό σερί για το πορτοκάλι και γενικά για τα εσπεριδοειδή, ενώ κρίσιμος θα είναι και ο ρόλος των συμφωνιών στην έκθεση Fruit Logistica τις επόμενες ημέρες, όπου και αναμένεται ζωηρή Ελληνική παρουσία.

Όσον αφορά στο χρόνο συγκομιδής νωρίτερα από τις υπόλοιπες περιοχές ξεκινά η Αιτωλοακαρνανία, για να ακολουθήσουν οι περιοχές της Πελοποννήσου.

Αιτωλοακαρνανία

Πολύ καλή ποιότητα και παραγωγή στα Βαλέντσια αναμένεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, που παράγει πάνω από 15.000 τόνους τέτοιου είδους πορτοκάλι κατ' έτος σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο και Στράτο Αγρινίου. Σύμφωνα με τον Λάμπρο Κότσαλο, παραγωγό και έμπορο από την περιοχή του Αιτωλικού, η συγκομιδή στα Βαλέντσια του νομού θα αρχίσει όσον αφορά στο Ευηνοχώρι και στον κάμπο των Οινιάδων (Μεσολόγγι) γύρω στα μέσα με 20 του Φεβρουαρίου, ένα μήνα δηλαδή νωρίτερα απ' ό,τι στην Λακωνία. Ζημιές από τον παγετό δεν έχουν εμφανιστεί στα κτήματα, παρά μόνον σε ελάχιστες περιπτώσεις αφού ως γνωστόν το συγκεκριμένο πορτοκάλι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό. Το εμπορικό ενδιαφέρον τώρα που ήδη υφίσταται γενικά για τα εσπεριδοειδή στην περιοχή, φημολογείται, ότι θα συνεχιστεί και τη νέα σαιζόν στα Βαλέντσια. Όπως εκτιμά ο κ. Κότσαλος στην αρχή φέτος τα Βαλέντσια, των οποίων η εξαγωγή ξεκινά όταν πιάσουν ένα ορισμένο σημείο σακχάρων (10-11), θα κυμανθούν όσον αφορά στην τιμή παραγωγού, τουλάχιστον στα 3 λεπτά το κιλό, πάνω από πέρσι. Το 2019 στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, το Βαλέντσια έφυγε από τον παραγωγό στην αρχή σε τιμές γύρω στα 17-20 λεπτά το κιλό, ενώ υπήρξαν και αγρότες με πολύ ποιοτικό πορτοκάλι από την περιοχή της Μάστρο Μεσολογγίου που έπιασαν τιμές έως και 25 λεπτά το κιλό. Σημειωτέον ότι πέρσι στο Βαλέντσια η τιμή έπεσε 5 λεπτά στις αρχές Μαρτίου στην ίδια περιοχή, αλλά το καλό είναι επίσης στην περιοχή αυτή, ότι υπάρχει επάρκεια και ποιότητα στα νερά που ποτίζονται τα εν λόγω κτήματα, όπως μας δήλωσε ο κ. Κότσαλος, σύμφωνα με τον οποίο τέλος ο εν λόγω νομός έχει καταστεί Νο2 σε επίπεδο Ελλάδας, γεγονός που οφείλεται στην συστηματική δουλειά τόσο των αγροτών όσο και εμπόρων από άλλες περιοχές που επενδύουν στην περιοχή αυτή.

Σε Λακωνία και Αργολίδα, παραδοσιακά, τα Βαλέντσια υπερέχουν σε ποιοτικά χαρακτηριστικά λόγω του υψηλότερου επιπέδου ηλιοφάνειας

Λακωνία

Ο κ. Νίκος Κρητικάκος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας υπογράμμισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι αναμένεται όψιμη φέτος η χρονιά στα Βαλέντσια στη Λακωνία, με το μάζεμα να τοποθετείται χρονικά μετά τις 20 Μαρτίου σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με τον κ. Κρητικάκο, ο όγκος παραγωγής με τα σημερινά δεδομένα στα Βαλέντσια, αναμένεται αρκετά μεγάλος, μεγαλύτερος από πέρσι, αλλά σε καμιά περίπτωση, στα προπέρσινα ύψη, οπότε υπήρχε υπερ-παραγωγή. Η ποιότητα έως ώρας στους καρπούς είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν έχουν παρατηρηθεί ζημιές και υποβαθμίσεις από χαλάζια, παγετούς κ.λπ. Πέρσι στη Λακωνία τα Βαλέντσια, όπως μας ανέφερε ο κ. Κρητικάκος, ξεκίνησαν γύρω στα 20-25 λεπτά τιμή παραγωγού, ενώ μετέπειτα ανέβηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο συνεταιριστής από την Σκάλα, που παράγει το μεγαλύτερο όγκο σε Βαλέντσια πανελλαδικά ως περιοχή, ελπίζει ότι η φετινή ζήτηση για Ελληνικό πορτοκάλι, θα διατηρηθεί και φέτος κυρίως λόγω ενδιαφερόντος από την Ευρώπη. Πολύ καλά πάει η καλλιέργεια φέτος στο νομό Λακωνίας μας τόνισε από την πλευρά του και ο κ. Γιώργος Κολιόπουλος - γεωπόνος και πωλητής της εταιρείας FMC Hellas. Σύμφωνα με τον  κ. Κολιόπουλο υπάρχει η πεποίθηση στους παραγωγούς αλλά και γενικότερα, ότι το προϊόν θα κινηθεί καλά εμπορικά και πάλι, αφού υπάρχουν καλές ποιότητες και δεν έχουν γίνει ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα.

Αργολίδα

Όπως δήλωσε τέλος μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Ντεβές, υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας Helmi King Fruit, που ιδρύθηκε το 2015 από την σύμπραξη παραγωγών και αγροτών-μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ατρέας, με σκοπό την επεξεργασία και εμπορία φρούτων και κηπευτικών των μελών της: «στην περιοχή μας δεν υπάρχουν πολλά κτήματα με Βαλέντσια, αλλά όσοι έχουν τέτοια κτήματα, βλέπουμε φέτος ότι έχουν καλή παραγωγή. Ο καιρός δεν επηρέασε τον καρπό και η ποιότητα αναμένεται ικανοποιητική. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει μετά το Μάρτιο».

24/01/2020 02:49 μμ

Πολύ καλή χρονιά για το μανταρίνι γενικώς η εφετινή, γεγονός που κάνει τους παραγωγούς και τους γεωπόνους να δηλώνουν ικανοποιημένοι, κυρίως από την άποψη εμπορικών τιμών-ζήτησης.

Είναι ενδεικτικό ότι σε αρκετές περιοχές με μανταρίνια, όπως το Μεσολόγγι για παράδειγμα, οι έμποροι σκούπισαν στην κυριολεξία τις σοδειές και μάλιστα σε καλές τιμές.

Αιτωλοακαρνανία

Όπως μας ανέφερε ο παραγωγός εσπεριδοειδών από το Αγρίνιο, κ. Διονύσης Οικονόμου «έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή μας η συγκομιδή μανταρινιού με καλές ποιότητες και ζήτηση. Οι Κλημεντίνες έφυγαν από τον παραγωγό σε τιμές έως 38 λεπτά το κιλό, ενώ τα Νόβα έως 42 λεπτά. Λίγα όψιμα Ορτανίκ που υπάρχουν στο Αγρίνιο έπιασαν τιμές γύρω στα 40 λεπτά».

Στο γειτονικό Μεσολόγγι, όπως μας είπαν αρκετοί αγρότες, η ζήτηση για μανταρίνια φέτος ήταν ιδιαίτερα υψηλή και αυτό εισπράττουν οι παραγωγοί ακόμα και σήμερα, που ελάχιστα πλέον χωράφια είναι ασυγκόμιστα. Σύμφωνα με το γεωπόνο Ηλία Μαυράκη από το Νεοχώρι Μεσολογγίου οι κοπές έχουν τελειώσει για το μανταρίνι, στην συντριπτική πλειοψηφία στον εκεί κάμπο. Το καλό είναι ότι οι τιμές στα Νόβα έφτασαν τα 40 λεπτά το κιλό, ενώ στα Ορτανίκ στα 35 λεπτά. Σύμφωνα με τον ίδιο τα μανταρίνια ποικιλίας Αφουρέρ έφτασαν και τα 50 λεπτά το κιλό.

Καλές οι τιμές παραγωγού καθ' όλη τη διάρκεια της εμπορικής περιόδου

Άρτα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας κ. Νίκος Γκίζας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «η χρονιά πήγε πολύ καλά όσον αφορά τις τιμές και την απορρόφηση. Οι Κλημεντίνες δεν έπεσαν κάτω από 36 λεπτά το κιλό σε όλη την εμπορική περίοδο, ενώ έπιασαν και τιμές έως 40 λεπτά ανά κιλό. Στα Νόβα οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 40-42 λεπτά ανά κιλό και έφυγαν εύκολα λόγω της ικανοποιητικής ζήτησης. Πιστεύω ότι ο γλυκός σχετικά καιρός γενικά στην Ευρώπη επέδρασε ώστε να αυξηθεί φέτος η κατανάλωση στο μανταρίνι γενικώς, εν αντιθέσει με το πορτοκάλι, που δεν ειχε την ίδια ζήτηση. Όσον αφορά στις πιο όψιμες ποικιλίες, όπως τα Ορτανίκ κ.λπ. δεν έχουμε σαφή εικόνα, επειδή στην Άρτα δεν έχουμε πολλά στρέμματα. Ωστόσο εξ όσων γνωρίζω υπήρχε υψηλή ζήτηση σε άλλους νομούς».

Αργολίδα

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος «οι κοπές στα μανταρίνια Νόβα ολοκληρώθηκαν, υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον μεγάλο, η παραγωγή ήταν μειωμένη 30-40% από πέρσι και οι τιμές κυμαίνονταν στην αρχή στα 42-43 λεπτά το κιλό (μικτά) με τα κοπτικά να φτάνουν τα 5-6 λεπτά. Οι ποιότητες για τη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών ήταν πολύ καλές και λίγα θέματα υπήρξαν στον καρπό σε πολύ λίγες περιπτώσεις από τις υγρασίες».

14/01/2020 01:29 μμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών που αυτή την εποχή είναι ποικιλίας Μέρλιν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Κομισιόν (τα οποία δόθηκαν από το ΥπΑΑΤ), οι τιμές παραγωγού φέτος στα πορτοκάλια στην Ελλάδα ξεκίνησαν από υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι (φέτος 65 ενώ πέρσι 62 λεπτά το κιλό). Στη συνέχεια υπήρξε μια κάμψη και στα μέσα Δεκεμβρίου έφτασαν τα 50 λεπτά το κιλό (οι αντίστοιχες τιμές πέρσι ήταν στα 46 λεπτά). 

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η φετινή πορεία των τιμών κυμαίνεται μέχρι στιγμής σε ανώτερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών. 

Όπως δείχνει το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου και στην ποικιλία Μέρλιν (όπως και στις προηγούμενες ποικιλίες) έχουμε μια οψίμηση της παραγωγής. Φέτος ολοκληρώθηκε νωρίτερα η συγκομιδή πορτοκαλιών ποικιλίας Ναβαλίνες και από τα μέσα Δεκεμβρίου ξεκίνησε η συγκομιδή της ποικιλίας Μέρλιν, που καλλιεργούνται κυρίως σε Αργολίδα και Λακωνία.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι η φετινή παραγωγή των κατάλληλων προς εμπορία πορτοκαλιών στην Ελλάδα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι, κάτι που φαίνεται και στις εξαγωγές μας, οι οποίες μέχρι τις 10 Ιανουαρίου ανέρχονταν στους 104.116 τόνους (έναντι αντίστοιχων περσινών 131.574 τόνων).

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange» δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι η χρονιά της μειωμένης παραγωγής στα ομφαλοφόρα και ως εκ τούτου αναμένονται χαμηλές αποδόσεις στα Μέρλιν. Πέρσι θυμίζω είχαμε καλή παραγωγή. Η μειωμένη παραγωγή αφορά τόσο στην περιοχή της Σπάρτης, όσο και στο Άργος».

Συμφωνούν ότι φέτος υπάρχει μειωμένη παραγωγή που οφείλεται όμως στην καρπόδεση και όχι σε προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών, εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδος «Δαναός». «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αρχές του νέου έτους υπάρχει χαμηλή ζήτηση αλλά αναμένεται μετά τις 20 Ιανουαρίου να επανακάμψουν οι εξαγωγές», προσθέτουν.

Τα πορτοκάλια στην ευρωπαϊκή αγορά
Η μέση τιμή παραγωγού για τα πορτοκάλια στην ΕΕ το Δεκέμβριο του 2019 κυμαινόταν στα 65 λεπτά το κιλό, σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Ειδικότερα, στην Ισπανία η τιμή των πορτοκαλιών κατά την φετινή περίοδο ξεκίνησε από επίπεδα των 54 λεπτών το κιλό (χαμηλότερα από τα 77 λεπτά που ήταν την περίοδο 2018/2019) στη συνέχεια ακολούθησε ανοδική πορεία και έφτασε στα 58 λεπτά στα μέσα Νοεμβρίου και επανήλθε στα 54 λεπτά στα μέσα Δεκεμβρίου. Η τιμή αυτή είναι ανώτερη από την μέση τιμή της τελευταίας πενταετίας (48 λεπτά).

Στην Ιταλία σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε φέτος η τιμή πορτοκαλιών, που στα μέσα Νοεμβρίου έφτασε στα 98 λεπτά το κιλό (89 λεπτά ήταν πέρσι). Στη συνέχεια υπήρξε στα μέσα Δεκεμβρίου μια πτώση της τιμής στα 95 λεπτά, που μπορεί να είναι χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι αλλά πολύ υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας (85 λεπτά).

Αντίθετα στην Πορτογαλία οι τιμές στα πορτοκάλια φέτος κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Από την αρχή της φετινής περιόδου (Οκτώβριο) ξεκίνησαν στα 52 λεπτά το κιλό, χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι που ήταν 62 λεπτά. Στη συνέχεια υπήρξε μια μικρή άνοδο της τιμής και στα μέσα Δεκεμβρίου έφτασε στα 53 λεπτά (χαμηλότερα σε σχέση με τα 63 λεπτά που ήταν πέρσι και τα 54 λεπτά είναι  ο μέσο όρος πενταετίας). 

12/12/2019 04:13 μμ

Σε κάποιες ζώνες όπως η Λακωνία και η Αργολίδα η συγκομιδή θα ξεκινήσει αρχές Απριλίου, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία αρχές Μαρτίου θα έχει μαζευτεί ο μεγαλύτερος όγκος.

Το καλό είναι ότι δεν υπάρχουν ζημιές στην παραγωγή ή υποβαθμίσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ το εμπόριο της περσινής εσοδείας ολοκληρώθηκε στην Λακωνία, πριν από ένα μήνα. Οι τιμές ήταν πολύ καλές για τον παραγωγό πέρσι και οι προοπτικές με βάση τα τωρινά δεδομένα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μάλλον είναι καλές και για τη νέα σαιζόν, αφού όλα τα «ξινά» φέτος φεύγουν εύκολα και με καλές τιμές τη δεδομένη περίοδο.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange»: «η συγκομιδή στα πορτοκάλια Βαλέντσια ξεκινά στις αρχές Απρλίου, ενώ στους δυο προηγούμενους μήνες αρχίζει το μάζεμα στα Λανελέιτ. Αναφορικά με τα Βαλέντσια, με τα τωρινά δεδομένα, τα κτήματα φαίνεται πω έχουν καλή παραγωγή και ποιότητα. Οι καρποί έχουν πάρει μέγεθος αλλά είναι ακόμα πράσινοι. Πέρσι εκτός από τη μειωμένη παραγωγή στα Βαλέντσια, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τις μεγάλες ζημιές από τα χαλάζια. Οι τιμές βέβαια ήταν καλές για τον παραγωγό και η εμπορία ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα. Ο μεγαλύτερος όγκος στα περσινά πλέον Βαλέντσια έφυγε με καλές τιμές. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι από τον Ιούνιο - Ιούλιο κιόλας η τιμή έφτασε τα 40-50 λεπτά το κιλό, ενώ από τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο ανέβηκε στα 55-60 λεπτά το κιλό».

Επανάληψη της καλής περσινής χρονιάς όσον αφορά στις τιμές και τη ζήτηση αναμένουν οι παραγωγοί Βαλέντσια

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Ντεβέ, υπεύθυνο πωλήσεων της εταιρείας Helmi King Fruit, η οποία ιδρύθηκε το 2015 από την σύμπραξη παραγωγών και αγροτών-μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ατρέας», με σκοπό την επεξεργασία και εμπορία φρούτων και κηπευτικών των μελών της στο νομό Αργολίδας «εδώ στο νομό τα Βαλέντσια δεν είναι πολλά, αλλά από την εικόνα που έχω έως σήμερα, αναμένεται μια ικανοποιητική από άποψη όγκου παραγωγής. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Απριλίου». Σημειώνεται ότι η εν λόγω εταιρεία διαθέτει ένα σύγχρονο συσκευαστήριο -- διαλογητήριο στο Σχινοχώρι Αργολίδας -βορειοδυτικά από το Άργος.

Στην Αιτωλοακαρνανία, τέλος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Μαυράκης, γεωπόνος από το Νεοχώρι «η χρονιά γενικώς για τα εσπεριδοειδή βαίνει καλώς και το ίδιο εκτιμούμε θα συμβεί και τη νέα σαιζόν, αφού υπάρχει ζήτηση. Στην περιοχή μας η συγκομιδή στα Βαλέντσια ξεκινά νωρίτερα από άλλες περιοχές. Έτσι, εφόσον πάνε όλα καλά και με τον καιρό, στις αρχές Μαρτίου, θα έχει μαζευτεί η σοδειά. Το προϊόν πάντως αναμένεται για μια ακόμα φορά υψηλό ποιοτικά».

10/12/2019 11:57 πμ

Οι Κλημεντίνες είναι στο τελείωμα και οι έμποροι στρέφονται πλέον στα μανταρίνια Νόβα.

Σε όλες τις περιοχές της χώρας παρατηρείται μειωμένη παραγωγή και αποδόσεις, αλλά οι τιμές είναι σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα απ' ό,τι πέρσι, γεγονός που κάνει τους παραγωγούς να δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Άρτα

Μειωμένη κατά 20 με 30% υπολογίζει την εφετινή παραγωγή Νόβα μανταρινιών στο νομό Άρτας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΕΑΣ) κ. Νίκος Γκίζας. Όπως λέει «το γεγονός ότι οι Κλημεντίνες είχαν μείωση, έχει επιδράσει θετικά στο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα Νόβα. Οι ποιότητες είναι πολύ καλές λοιπόν και η ζήτηση καλή. Οι πρώτες κοπές έγιναν και μάλιστα νωρίτερα, απ' ό,τι άλλες σαιζόν».

Θεσπρωτία

Μειωμένη παραγωγή έως και 50% από πέρσι στα κτήματα παρατηρείται στο νομό Θεσπρωτίας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας, κ. Γιάννης Αναστασιάδης, «το καλό είναι ότι οι απώλειες ισοφαρίζονται κατά κάποιο τρόπο από τις πολύ καλές τιμές. Αυτές για την ώρα κυμαίνονται στα 40 λεπτά ανά κιλό και η ζήτηση, δεδομένου ότι οι Κλημεντίνες είναι στο τελειώμα, είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι ποιότητες είναι πολύ καλές».

Έντονο το ενδιαφέρον των εμπόρων μετά τις Κλημεντίνες και για τα Νόβα

Αργολίδα

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος «οι κοπές στα μανταρίνια Νόβα ξεκίνησαν, υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον μεγάλο, η παραγωγή είναι μειωμένη 30-40% από πέρσι και οι τιμές κυμαίνονται στα 42-43 λεπτά το κιλό (μικτά) με τα κοπτικά να φτάνουν τα 5-6 λεπτά. Οι ποιότητες για τη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών είναι πολύ καλές και λίγα θέματα υπάρχουν στον καρπό σε πολύ λίγες περιπτώσεις από τις υγρασίες».

Λακωνία

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγίου Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», κ. Πέτρος Μπλέτας, οι κοπές στα Νόβα έχουν αρχίσει εδώ και 20 ημέρες περίπου, η ποσότητα είναι ελαφρώς μειωμένη, η ποιότητα εξαιρετική και ως προς το χρώμα και ως προς τα σάκχαρα, ενώ έντονη είναι και η ζήτηση. Οι τιμές είναι ήδη στα 30 λεπτά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα παραπάνω.

Αιτωλοακαρνανία

Πάνω από 30 λεπτά πιάνουν τα μανταρίνια Νόβα στις πρώτες κοπές στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, παραγωγός από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου στην περιοχή της παραχελωίτιδας δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι κοπές, Αντίθετα στα Όχθια, λίγο έξω από την πόλη του Αγρινίου, όπου έχουν γίνει αρκετές φυτεύσεις τα τελευταία χρόνια, οι πρώτες εμπορικές πράξεις αφορούν τιμές πέριξ των 30 λεπτών το κιλό, γεγονός που κάνει τους παραγωγούς, να δηλώνουν ικανοποιημένοι. Στην περιοχή του Μεσολογγίου ορισμένοι αγρότες λένε ότι δεν έχουν την καρποφορία, που ίσως ανέμεναν.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες μανταρινιές δίνουν καρπό την τέταρτη - πέμπτη χρονιά από την φύτευσή τους.

28/11/2019 12:43 μμ

Οψίμιση παραγωγής αλλά μεγάλη ζήτηση υπάρχει αυτή την εποχή για τα πορτοκάλια Ναβαλίνες. Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Η ροή των εξαγωγών γίνεται με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς. Αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες να αυξηθεί λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.

Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Οι πρόσφατες βροχές έκαναν καλό στα μεγέθη των καρπών.

Αργολίδα
Ο κ. Γιάννης Δημάκης, Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αργολίδας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής που εκτιμώ ότι ανέρχεται σε ποσοστό 40%. Επίσης έχουμε μια οψιμότητα του προϊόντος, αφού φέτος η συγκομιδή ξεκίνησε μετά τις 10 Νοεμβρίου (πέρσι είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο). Αυτή την εποχή έχουμε ακόμη πράσινα πορτοκάλια στα δέντρα.
Φέτος έχουμε μια αύξηση της τιμής παραγωγού σε σχέση με πέρσι, αν και η αύξηση αυτή δεν μπορεί να καλύψει την απώλεια από την μείωση της παραγωγής. Συγκεκριμένα πέρσι οι μέσες τιμές κυμαίνονταν από 22 μέχρι 25 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος έχουν πάει απο 28 μέχρι 30 λεπτά το κιλό»  

Λακωνία
«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές πορτοκαλιών αυτή την εποχή, δεν προλαβαίνουμε να συσκευάζουμε τα προϊόντα δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange». 
Και προσθέτει: «αυτή την εποχή είμαστε στο τοπ της συγκομιδής. Έχουμε μια κανονική ποσότητα και καλή ποιότητα πορτοκαλιών ποικιλίας Ναβαλίνες. Τα μεγέθη είναι καλά και σε αυτό βοήθησαν οι πρόσφατες βροχές. Έχουμε μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές. Οι τιμές παραγωγού (καθαρές) κυμαίνονται από 25 μέχρι 30 λεπτά το κιλό, αυξημένες σε σχέση με πέρσι που ήταν από 18 έως 23 λεπτά».     

Αιτωλοακαρνανία
«Μειωμένη παραγωγή αλλά καλές τιμές έχουν στην περιοχή μας οι Ναβαλίνες», αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Αλετράς, πρόεδρος στην Αγροτική Συνεταιριστική Οργάνωση (ΑΣΟ) Ερυσίχη Παραχελωϊτιδος στο Νεοχώρι Μεσολογγίου. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα ασθενειών και έχουμε καλή ποιότητα. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές αυτή την εποχή προς Βουλγαρία και Ρουμανία. Οι τιμές είναι σε καλά επίπεδα και υψηλότερα σε σχέση με πέρσι». 

28/11/2019 11:54 πμ

Περαιτέρω τόνωση της ζήτησης αναμένουν έμπειροι παραγωγοί σε ένα με ενάμησι μήνα από σήμερα.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου «η χρονιά φέτος δεν έχει προηγούμενο από την άποψη ότι είναι όψιμη όσον αφορά στην ποικιλία Ιντερντονάτο κατά ένα μήνα. Η παραγωγή είναι σαφώς μειωμένη από πέρσι, ενώ υπάρχει και μικροκαρπία». Σύμφωνα με τον κ. Δεληγιάννη στην αγορά αυτή την περίοδο παρατηρείται μια μικρή κόπωση όσον αφορά στην ζήτηση, αλλά οι τιμές παραγωγού είναι σε καλά επίπεδα και κυμαίνονται γύρω στα 60 λεπτά το κιλό.

Ο έμπειρος παραγωγός από το Αίγιο εκτιμά ταυτόχρονα ότι η ζήτηση θα ενταθεί σε ένα μήνα περίπου, καθώς όπως λέει λόγω μειωμένης παραγωγής, οι περισσότεροι αγρότες μαζεύουν τώρα σκούπα και δεν αφήνουν λεμόνια για πιο μετά

Γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές λεμονιών ποικιλίας Ιντερντονάτο στο νομό Κορινθίας. Όπως μας είπε ο Γιάννης Θεοδώρου, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κιάτου - Τραγάνας «βρισκόμαστε στα τελειώματα όσον αφορά στην ποικιλία Ιντερντονάτο. Η παραγωγή είναι μειωμένη κυρίως λόγω ακαρπίας, αλλά και λόγω του χαλαζιού που έπεσε στην περιοχή μας τον περασμένο Οκτώβριο. Τα προβλήματα από το χαλάζι βέβαια δεν είναι εκτεταμένα και έχουμε καλή ποιότητα. Η ζήτηση είναι από το εσωτερικό ως επι το πλείστον και εμείς ως Συνεταιρισμός θα συγκεντρώσουμε περίπου 350 τόνους λεμόνια ως τον Απρίλιο, αντί 600 τόνων πέρσι. Οι τιμές τηρουμένων των αναλογιών είναι πολύ καλές τώρα, αφού ο παραγωγός εισπράττει 65 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι τέτοια εποχή έπαιρνε μόλις 30 λεπτά». Σημειωτέον ότι σε λίγες ημέρες ξεκινούν στο νομό Κορινθίας οι κοπές για την ποικιλία Μαγληνή, οι οποίες και θα διαρκέσουν ως ως το Φεβρουάριο - Μάρτιο.

Στο νομό Λακωνίας η συγκομιδή έχει καθυστερήσει ένα μήνα περίπου στην ποικιλία Ιντερντονάτο, ενώ λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση με την ποικιλία Βέρνα. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange» «τώρα αρχίζουν και παίρνουν χρώμα τα Ιντερντονάτο αλλά το μάζεμα έχει καθυστερήσει ένα μήνα τουλάχιστον, όπως και στα υπόλοιπα εσπεριδοειδή. Αντίθετα στα Βέρνα η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη. Οι τιμές παραγωγού ειδικά αυτήν την περίοδο είναι αρκετά καλές και κυμαίνονται γύρω στα 50 λεπτά το κιλό. Εκτιμώ ότι θα πάμε με καλές τιμές και την υπόλοιπη περίοδο».

Στο νομό Πρέβεζας τώρα οι καλλιεργητές του προϊόντος εμφανίζονται απογοητευμένοι τόσο από την παραγωγή, όσο και από τις τρέχουσες τιμές. Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, εις εξ αυτών, ο Λεωνίδας Ραβανός, που παράγει λεμόνια μεταξύ άλλων και για χυμό, «δυστυχώς η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή μας και γενικά το βασικό χαρακτηριστικό είναι η έντονη ακαρπία. Οι τιμές των 65 λεπτών που υπάρχουν στην αγορά δεν μας ικανοποιούν. Τα έξοδα είναι πολλά και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε». Στην Πρέβεζα οι αγρότες καλλιεργούν κυρίως τις ποικιλίες Εύρηκα και Αδαμοπούλου, ενώ δεν λείπουν και ορισμένες καλοκαιρινές ποικιλίες.

19/11/2019 11:15 πμ

Χρονιά του... παραγωγού η φετινή για το μανταρίνι ποικιλίας Κλημεντίνη. Η ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη όπως είχαμε γράψει εγκαίρως εδώ και αρκετές εβδομάδες και ως εκ τούτου οι τιμές έχουν ανέλθει και στα επίπεδα των 50 λεπτών το κιλό, σε ορισμένες περιοχές.

Στο νομό Αργολίδος η παραγωγή είναι μειωμένη σε ποσοστό 20 με 30% στις πρώιμες περιοχές, ενώ στις όψιμες το ποσοστό της μείωσης φθάνει το 40 με 50%. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου Αργολίδος, κ. Θωμάς Φάκλαρης «πέρσι η Αργολίδα είχε υπερ-παραγωγή στις Κλημεντίνες, αλλά φέτος είναι μια εντελώς διαφορετική χρονιά και όλα εξελίσσονται ομαλά για τους παραγωγούς. Ζημιές δεν υπάρχουν από χαλάζια, ασθένειες κ.λπ. Στις πρώιμες περιοχές, όπως το Σκαφιδάκι και τα γύρω χωριά το μάζεμα έχει προχωρήσει σε ποσοστό έως και 50%, ενώ στα πιο όψιμα μέρη κατά 20%. Στις πρώιμες περιοχές η ποιότητα είναι εξαιρετική, το ίδιο και ο χρωματισμός του καρπού. Οι τιμές παραγωγού για το εξαγόμενο μανταρίνι έφθασαν και τα 50 λεπτά το κιλό, πράξεις έγιναν και στα 45 λεπτά, ενώ τα περισσότερα πωλούνται μεταξύ 43-46 λεπτά το κιλό».

Στο νομό Θεσπρωτίας η παραγωγή είναι μειωμένη. Οι πρώτες κοπές άρχισαν πριν από δέκα περίπου ημέρες, η παραγωγή είναι όψιμη, η ποιότητα καλή και όπως μας είπε ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας, κ. Γιάννης Γκουργκούλης, οι τιμές που πέρσι μετά βίας ήταν 25 λεπτά το κιλό, φέτος ήδη έπιασαν τα 35 λεπτά το κιλό.

Ιστορικά υψηλές οι τιμές παραγωγού σε ορισμένες παραγωγικές ζώνες της χώρας

Στο νομό Άρτας η παραγωγή είναι μειωμένη, όπως και η περσινή δηλαδή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Άρτας, κ. Νίκο Γκίζα «αν και η ανθοφορία, όπως πέρσι, ήταν πλούσια, οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν ανασταλτικό ρόλο και είχαμε προβλήματα μετέπειτα στην καρποφορία, που αποδεικνύεται αρκετά μειωμένη. Φέτος περιμέναμε πλούσια καρποφορία, με δεδομένη και την περσινή κακή χρονιά, αλλά ο καιρός δεν μας έκανε τη χάρη. Οι τιμές πέρσι κυμάνθηκαν στην περιοχή μας κατά μέσο όρο στα 32-35 λεπτά το κιλό».

Πολύ καλά για τους παραγωγούς εξελίσσεται η χρονιά και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Καλόκληρος, παραγωγός από την περιοχή της Κατοχής, η ζήτηση είναι πάρα πολύ έντονη. Ως εκ τούτου οι τιμές παραγωγού καταγράφουν στην περιοχή αυτή της χώρας, όπου τελευταία έχουν μπει πάρα πολλά εσπεριδοειδή, ιστορικά υψηλά. Έτσι γίνονται πράξεις στα 28-30 λεπτά το κιλό, ενώ υπάρχουν έμποροι που πληρώνουν ακόμα περισσότερα χρήματα. Μοναδικό πρόβλημα, όπως μας ανέφεραν οι αγρότες, οι τελευταίες βροχές, που δεν βοηθούν στην συγκομιδή.

Όψιμη είναι η παραγωγή και στο νομό Ηλείας, όπου υπάρχουν εκτάσεις με Κλημεντίνες. Όπως μας είπε ο παραγωγός Απόστολος Χιόνας «έχουν γίνει μόνον περιορισμένες κοπές και η χρονιά έχει πάει πίσω. Το καλό όμως είναι ότι το συγκεκριμένο μανταρίνι εδώ φέτος έχει εξαιρετική ποιότητα».

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι συνολικές εκτάσεις με μανταρίνι (κάθε είδους) που καλλιεργήθηκαν στην χώρα μας την περίοδο 2017-2018 ήταν 91.119 στρέμματα, με την παραγωγή να φθάνει τους 174.171 τόνους.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί μανταρινιού ποικιλίας Κλημεντίνη σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Άρτα, Θεσπρωτία και Λακωνία που επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις κατά το έτος 2018 έλαβαν πριν λίγους μήνες ενισχύσεις de minimis για τις απώλειες αυτές. Συνολικά εισέπραξαν 3,15 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 70 ευρώ το στρέμμα.