Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αίτημα αναδιάρθρωσης καστανοκαλλιέργειας στον Πάρνωνα για αύξηση παραγωγής

18/09/2020 09:32 πμ
Τα σοβαρά προβλήματα του καστανεώνα στην Βόρεια, αλλά και τη Νότια, Κυνουρία στην Αρκαδία, καθώς και την αγωνία του για το μέλλον των παραγωγών -αλλά και γενικότερα των κατοίκων στην πιο πάνω περιοχή- επισημαίνει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστάνιτσας

Τα σοβαρά προβλήματα του καστανεώνα στην Βόρεια, αλλά και τη Νότια, Κυνουρία στην Αρκαδία, καθώς και την αγωνία του για το μέλλον των παραγωγών -αλλά και γενικότερα των κατοίκων στην πιο πάνω περιοχή- επισημαίνει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστάνιτσας κ. Θεόδωρος Πεφάνης.

Όπως επισημαίνει εκτός από τα προβλήματα των ασθενειών (Έλκος και Σφήκα) αναφέρεται στην μεγάλη ηλικία των δέντρων και ζητά την ένταξη σε πιλοτικό πρόγραμμα αναδιάρθωσης της καστανοκαλλιέργειας στον Πάρνωνα μέσω ΕΣΠΑ. Αναφέρει ακόμη ότι υπάρχει σχετική προμελέτη από του επιστήμονα κ. Διαμαντή η οποία υπολογίζει το συνολικό κόστος της αναδιάρθρωσης στα 10.850.000 ευρώτα οποία μπορούν να αποσβεστούν σε μια επταετία από την αύξηση της παραγωγής και την αποτροπή της εξαφάνισης των καστανεώνων. 

Το έγγραφό του ο πρόεδρος της Καστάνιτσας απευθύνει προς τον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας κι ακόμα στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, τον ΕΛΓΑ, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τους Αρκάδες βουλευτές, την Αναπτυξιακή του Πάρνωνα και σε αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Αρκαδίας.

Διαβάστε το έγγραφο πατώντας εδώ

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
29/10/2020 04:06 μμ

Θύμα των αθρόων εισαγωγών από τρίτες χώρες με ευτελές κόστος παραγωγής, φαίνεται πως πέφτει το ντόπιο κελυφωτό που υπερέχει σε ποιότητα.

Έχουν σταματήσει οι αγοραπωλησίες ντόπιου κελυφωτού φιστικιού στην χώρα μας, εδώ και μια εβδομάδα περίπου, με έμπειρους παραγωγούς, να αποδίδουν την εξέλιξη αυτή, στις αθρόες εισαγωγές φθηνού κελυφωτού από τρίτες χώρες, που δεν μπορεί εν τέλει να ανταγωνιστεί το δικό μας. Όσον αφορά στις τιμές, πριν 15 ημέρες περίπου έπαιζε το 7 ευρώ για τα ανοιχτά και 5,5 για τα κλειστά, ενώ πριν μια εβδομάδα η αγορά έπαιζε στα 6 ανοιχτά και 5 κλειστά.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο συνεταιριστής από την Φθιώτιδα και παραγωγός κελυφωτού φιστικιού, κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, δεν κινείται φύλλο στο ντόπιο εμπόριο εδώ και μια εβδομάδα περίπου, ενώ παρατηρείται μόνο ένα μικρό ενδιαφέρον από Ιταλούς και Βούλγαρους εμπόρους. Σύμφωνα με τον κ. Χονδρόπουλο οι ντόπιοι έμποροι διατείνονται ότι σταμάτησαν να αγοράζουν γιατί φράκαραν λόγω και του κορονοϊού, όμως αυτό σύμφωνα με τον ίδιο δεν ισχύει. Αντίθετα, εκτιμά ο ίδιος, η κατάσταση στην αγορά του κελυφωτού φιστικιού, οφείλεται στις εισαγωγές φθηνού κελυφωτού γενικά στην ΕΕ από χώρες όπως η Τουρκία, οι ΗΠΑ κ.λπ. σε εξευτελιστικές τιμές, τις οποίες δε μπορεί να ανταγωνιστεί η Ελληνική παραγωγική μηχανή, με κανένα τρόπο, αφού όλα εδώ είναι ακριβότερα, από την Εφορία, τα μεροκάματα, το νερό κ.λπ.

Ο κ. Χονδρόπουλος εκτιμά ότι φέτος η παραγωγή κελυφωτού στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στους 15.000 τόνους, όταν πέρσι δεν είχε περάσει τους 5.000 τόνους, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, δεν γίνονται ελληνοποιήσεις κελυφωτού στη χώρα μας.

Θέμα ελληνοποιήσεων στην Κομισιόν από Φραγκούλη

Από την άλλη, ο νεαρός Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, κ. Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, που ασχολείται τελευταία με τα αγροτικά, κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν, θέτοντας ζήτημα αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων κελυφωτού φιστικιού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο ίδιος αναφέρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι Έλληνες αγρότες ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή αυθεντικών και βιολογικών προϊόντων, τα οποία διαθέτουν θρεπτικά στοιχεία και συγκεκριμένη γεύση που τα κάνουν περιζήτητα στην διεθνή αγορά υψηλών προδιαγραφών. Τέτοια προϊόντα είναι τα κελυφωτά φιστίκια Αιγίνης και Φθιώτιδος, για τα οποία δυστυχώς υπάρχουν πρόσφατες καταγγελίες περί νέων κρουσμάτων παράνομων ελληνοποιήσεων. Λόγω των παράνομων ελληνοποιήσεων, οι πιέσεις που δέχονται οι τίμιοι αγρότες των Αγροτικών Συνεταιρισμών Φιστικοπαραγωγών Μάκρης και Κελυφωτού Φιστικιού Μώλου - Θερμοπυλών είναι αφόρητες.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής καταγγέλλει, τέλος, ότι οι ελληνοποιήσεις προϊόντων ρίχνουν την τιμή αλλά και την ποιότητα, βλάπτοντας τους τίμιους παραγωγούς βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Από τη μία, τα κράτη-μέλη είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση αυτής της απάτης, όμως η προσπάθεια για παράνομες εισαγωγές στο σύνολο της ΕΕ επηρεάζει περισσότερα του ενός κράτη-μέλη, καταλήγει ο ίδιος.

Τελευταία νέα
27/10/2020 12:16 μμ

Οι παραγωγοί ανησυχούν και αναμένουν τόνωση της ζήτησης στην χονδρική το επόμενο διάστημα, με όπλο την ποιότητα του προϊόντος. Όμως οι έμποροι με πρόσχημα τον κορονοϊό ζητούν να τα πάρουν σε χαμηλές τιμές.

Από τις 22 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε να μαζεύει την πρώιμη ποικιλία καρυδιού Serr ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου που βρίσκεται στο νομό Πέλλας, 15 χλμ. έξω από την Αριδαία, ενώ το επόμενο διάστημα μαζεύτηκαν και οι υπόλοιπες. Ο κ. Γκόνος καλλιεργεί 3.500 καρυδιές σε 170 στρέμματα, διαφόρων ποικιλιών όπως Chandler, Franquette, Pedro και Serr. Όπως μας ανέφερε ο κ. Γκόνος, η ποιότητα φέτος είναι εξαιρετική, ενώ η ζήτηση παρότι δεν υπήρξε τόσο έντονη στην αρχή, τώρα έχει ενταθεί. Αυτό οφείλεται στον καιρό και τη ζέστη, αλλά και στον κορονοϊό, εκτιμά ο κ. Γκόνος, ωστόσο όπως επισημαίνει οι παραγγελίες είναι πολλές και όσα ακούγονται από την πλευρά των εμπόρων, λέγονται με προφανή σκοπό να πιεστούν οι τιμές. Σύμφωνα με τον κ. Γκόνο, πίεση υπάρχει αναμφισβήτητα μόνο στους παραγωγούς λαϊκών αγορών, λόγω των περιοριστικών μέτρων ανά περιοχή, ωστόσο η ζήτηση πάει πολύ καλά, όπως πήγε πολύ καλά και μέσα στην καραντίνα. Αναφορικά με τις τιμές, υπογραμμίζει ο κ. Γκόνος, κυμαίνονται μεταξύ 3,5 - 4,5 ευρώ το κιλό για το κέλυφος, 8-10 ευρώ στην χονδρική και 10-12 στην λιανική.

Ο κ. Θέμης Τομπουλίδης καλλιεργεί καρυδιές, κυρίως Chandler στο χωριό Μανδράκι Σερρών, όπου αρκετός κόσμος ασχολείται με το συγκεκριμένο προϊόν. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο υπάρχει αγωνία στους παραγωγούς, υπάρχει όμως κατανάλωση, όπως ακριβώς, τις προηγούμενες χρονιές. Σύμφωνα με τον ίδιο το μάζεμα ολοκληρώθηκε αισίως αλλά οι τιμές που παίζουν είναι σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι, κυμαινόμενες από 3 - 3,5 ευρώ το κιλό για το κέλυφος. Σε σχέση με όσα ισχυρίζονται κάποιοι με τα εισαγόμενα, ο κ. Τομπουλίδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο, ότι και τις προηγούμενες χρονιές υπήρχε δυνατότητα εισαγωγής και μάλιστα φθηνότερα από τα ντόπια, οπότε δεν έχει μεταβληθεί κάτι.

Πριν από δέκα ημέρες ολοκλήρωσε την συγκομιδή των καρυδιών της η κα Μύριαμ Διαμαντούλη, παραγωγός στην περιοχή Κιόσκι Λάρισας, στα σύνορα με την Γιάννουλη. Όπως μας εξήγησε η κα Διαμαντούλη που καλλιεργεί καρυδιές Chandler, Franquette κ.λπ. σε μια έκταση 40 στρεμμάτων η παραγωγή ήταν καλή φέτος παραγωγή, το ίδιο και η ποιότητα ενώ το 50% αυτής, πουλήθηκε ήδη από τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την κα Διαμαντούλη, ενδιαφέρον υπάρχει απευθείας από καταναλωτές για προμήθεια καρυδιών, όχι όμως τόσο στην χονδρική. Η κα Διαμαντούλη εκτιμά τέλος ότι αυτό οφείλεται στον μεγάλο ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί τελευταία και όχι στον κορονοϊό.

14/10/2020 01:23 μμ

Την περασμένη εβδομάδα, το ευρωπαϊκό δίκτυο καστανιάς (Eurocastanea) διοργάνωσε διαδικτυακή συνάντηση για την τρέχουσα συγκομιδή, τις προοπτικές της αγοράς στην Ευρώπη και τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Στις 7 Οκτωβρίου, το ευρωπαϊκό δίκτυο καστανιάς έφερε σε επαφή, μέσω διαδικτύου, σχεδόν 70 φορείς από τον κλάδο του κάστανου: παραγωγούς και έμποροι από 8 χώρες μέλη του. 

Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι από την Αυστρία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο και τη Χιλή που παρακολουθήσουν το συνέδριο για την παραγωγή καστανιάς της φετινής σεζόν και τον αντίκτυπο του Covid-19 στην κατανάλωση. 

Τρία ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν: η φυτοϋγεία των δέντρων, οι νέες φυτεύσεις και τα στοιχεία της παραγωγής του 2020.

Σφήκα της καστανιάς
Όπως τονίστηκε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιτύχει ένα πρωτόκολλο για τη βιολογική αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus). Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική και επιτρέπει έναν αρκετά καλό έλεγχο του παρασίτου που προκαλεί σημαντικές απώλειες στην παραγωγή. 

Για παράδειγμα, αυτή η λύση επέτρεψε στην Ιταλία να επιστρέψει στο πλήρες δυναμικό παραγωγής της. Ωστόσο, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η περιοχή Λιμουζίν στη Γαλλία, εξακολουθούν να παρουσιάζουν απώλειες παραγωγής λόγω της ασθένειας.

Ανάπτυξη νέων φυτειών καστανιάς
Η ευρωπαϊκή αγορά αντιμετωπίζει υψηλή ζήτηση καστανιάς, αλλά η προσφορά παραμένει χαμηλή. Ακόμα μια δυναμική παραγωγή έχει δημιουργηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές, όπως σε Πορτογαλία, βόρεια Ισπανία και η Γαλλία.

Προοπτικές παραγωγής 2020
Η Πορτογαλία εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή της θα ανέλθει σε 36.000 τόνους, μια μέτρια παραγωγή από πλευράς ποόστητας και καλή ποιότητα. Η παραγωγή της αυξάνει με την είσοδο στην αγορά δέντρων από νέες φυτεύσεις.

Στη Γαλλία, υπάρχει μια αρκετά καλή συγκομιδή στις νοτιοανατολικές περιοχές, ενώ μειωμένη παραγωγή υπάρχει στις νοτιοδυτικές περιοχές.

Η ιταλική παραγωγή εκτιμάται το 2020 ότι είναι αυξημένη, κατά 20 έως 30%, σε σχέση με την παραγωγή του 2019, στις περισσότερες περιοχές. Η Ιταλία φαίνεται ότι αρχίζει να ανακτά ξανά το πλήρες δυναμικό της παραγωγής της.

Η πρόβλεψη της φετινής παραγωγής στην Ισπανία είναι περίπου 28.000 τόνοι, η οποία είναι μειωμένη λόγω των απωλειών που συνδέονται με τη σφήκα.

Τέλος, η Αυστρία βλέπει την παραγωγή της να αυξάνει, με νέα δέντρα να μπαίνουν σταδιακά στην παραγωγή. Όμως οι όγκοι της παραγωγής είναι πολύ χαμηλότεροι από εκείνους άλλων χωρών της ΕΕ.

Άλλα θέματα συζήτησης
Κατά τη διάρκεια της διαδικτιακής συνάντησης επισημάνθηκαν κάποια κοινά προβλήματα για τις χώρες του δικτύου Eurocastanea. 

Το πρώτο θέμα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω της αλλαγής του κλίματος, που έχει σαν αποτέλεσμα ζεστά και ξηρά καλοκαίρια και φθινόπωρα.

Δεύτερο σημαντικό σημείο είναι η θέσπιση μιας πολιτικής διαχείρισης των υδάτων, η οποία φαίνεται να είναι απαραίτητη για μια βιώσιμη παραγωγή.

Τέλος, οι ομιλητές από κάθε χώρα στην τοποθέτησή τους αναγνώρισαν ότι είναι απαραίτητο να τονωθεί η αγορά και η κατανάλωση κάστανου και να υπάρξει ενημέρωση για τα οφέλη του, ειδικά στις νέες ηλικίες.

12/10/2020 11:43 πμ

Τα πιο χοντρά κάστανα φεύγουν για τις αγορές της Γερμανίας, της Αγγλίας, του Καναδά και των ΗΠΑ.

Σε εξέλιξη είναι η συγκομιδή του κάστανου στις πιο βόρειες ζώνες παραγωγής της χώρας, ενώ στα νότια και στην Κυνουρία για παράδειγμα ξεκινά τις επόμενες ημέρες. Βασικό χαρακτηριστικό και της εφετινής σεζόν το πολύ μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων και από την Ιταλία, αλλά και η μικροκαρπία, σε κάποιες περιοχές.

Στην περιοχή της Μελιβοίας η συγκομιδή έχει προχωρήσει αρκετά κι όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πολύπειρος παραγωγός, κ. Νίκος Τσιντσιράκος, συνολικά αναμένεται να μαζευτούν στην περιοχή του δήμου Μελιβοίας γύρω στους 1.600 με 1.700 τόνους προϊόν. Το καλό είναι ότι και φέτος είχαν γίνει προ-παραγγελίες και οι τέσσερις-πέντε μεγάλοι παίκτες του εμπορίου κάστανου σάρωσαν την παραγωγή, ενώ στην αγορά εμφανίστηκαν και πολλοί, μικρότεροι έμποροι. Σύμφωνα με τον κ. Τσιντσιράκο, οι Ιταλοί ζητούν τις τελευταίες ημέρες τα κάστανα των 60-70 κομματιών στο κιλό και τα πολύ - πολύ ψιλά (ψείρες). Οι τιμές τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, φθάνουν για τα lux των 35 κομματιών το κιλό τα 3,80 ευρώ το κιλό, τα κάστανα 40 έως 45 κομμάτια πιάνουν 3,5 ευρώ, τα έως 45-50 3,30 ευρώ ανά κιλό, τα έως 60 3 ευρώ, τα έως 70 μέχρι 2,60 ευρώ ανά κιλό, οι ψείρες (πολύ ψιλά) 50-70 λεπτά και τα τρύπια 20 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Τσιντσιράκο, τα σκισμένα κάστανα πωλούνται από τον παραγωγό 1-1,5 ευρώ.

Πριν μια εβδομάδα περίπου άρχισε η συγκομιδή του κάστανου στο Πήλιο και συγκεκριμένα στο δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, όπου αποτελεί το βασικό παραγωγικό κέντρο του νομού Μαγνησίας, τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου. Σύμφωνα με τον κ. Κούντρια, φέτος οι παραγωγές είναι καλές από την άποψη του όγκου, όμως γενικά υπάρχει μικροκαρπία και τα χοντρά κάστανα, τα lux που πέρσι πληρώνονταν έως και 3,5 ευρώ το κιλό, είναι λιγοστά. Τα μεσαίου μεγέθους κάστανα πληρώνονταν πέρσι γύρω στα 2,2 - 2,4 ευρώ το κιλό. Ο κ. Κούντριας εκτιμά ότι και φέτος οι τιμές θα είναι τουλάχιστον σε αυτά τα επίπεδα, δεδομένου του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος από ντόπιους και ξένους εμπόρους.

Μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρσι λόγω των προβλημάτων από το έλκος της καστανιάς, την προβληματική καρπόδεση λόγω καιρού και τη σφήκα της καστανιάς, εκτιμά, την εφετινή παραγωγή κάστανου στην ευρύτερη περιοχή της Καστάνιτσας Αρκαδίας, ο κ. Θεόδωρος Πεφάνης, πρόεδρος της κοινότητας Καστάνιτσας. Όπως μας είπε ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή του προϊόντος στην περιοχή της βόρειας Κυνουρίας, σε αντίθεση με άλλα μέρη της χώρας. Οι τιμές παραγωγού πέρσι για το κάστανο στην εν λόγω περιοχή κυμάνθηκαν στα 2-2,30 ευρώ το κιλό για τα πιο χοντρά μεγέθη, ενώ τα μεσαία έπιασαν από 1,5 έως 1,8 ευρώ το κιλό. Όπως μας είπε ο κ. Πεφάνης οι αγρότες ελπίζουν οι τιμές να αυξηθούν περαιτέρω φέτος, καθώς τα κάστανα είναι περιζήτητα ιδίως από τους Ιταλούς εμπόρους.

29/09/2020 10:38 πμ

Οι πρώιμες ποικιλίες ξεκίνησαν να μαζεύονται, για να ακολουθήσουν οι μεσοπρώιμες.

Από τις 22 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε να μαζεύει την πρώιμη ποικιλία καρυδιού Serr ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου που βρίσκεται στο νομό Πέλλας, 15 χλμ. έξω από την Αριδαία, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και οι υπόλοιπες. Ο κ. Γκόνος καλλιεργεί μια έκταση 170 στρεμμάτων με 3.500 καρυδιές διαφόρων ποικιλιών όπως Chandler, Franquette, Pedro και Serr. Φέτος, όπως μας είπε ο κ. Γκόνος, είναι μια εξαιρετική χρονιά, με πολύ καρπό και υψηλή ποιότητα, καθώς ο καιρός πήγε πρίμα τα κτήματα, δεν έπεσαν χαλάζια, ή πολλές βροχές και υπήρξαν απώλειες από τους ανέμους. Λίγο τις τελευταίες ημέρες ο καιρός χάλασε, ωστόσο ευνόησε τους παραγωγούς, ανοίγοντας τα καρύδια. Ο κ. Γκόνος εκτιμά ότι η ζήτηση θα είναι ικανοποιητική και φέτος, μας λέει ότι οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 3,5 - 4,5 ευρώ το κιλό για το κέλυφος, ενώ για την ψίχα στα 8 - 12 ευρώ το κιλό, αναλόγως το μέγεθος.

Με την συγκομιδή των καρυδιών που διατίθενται στο εμπόριο νωπά, μπαίνοντας στο ψυγείο, έως και τις 15 Δεκεμβρίου ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ιωάννης Διαμαντούλης, γεωπόνος Msc και παραγωγός καρυδιού στην περιοχή Κιόσκι Λάρισας, στα σύνορα με την Γιάννουλη. Όπως μας εξήγησε ο κ. Διαμαντούλης που καλλιεργεί καρυδιές Chandler, Franquette κ.λπ. σε μια έκταση 40 στρεμμάτων σε γενικές γραμμές υπάρχει καλή παραγωγή, η συγκομιδή των νωπών που μαζεύονται με το χέρι ή με δονητικό, θα κρατήσει για λίγες ημέρες ακόμα, ενώ ακολούθως θα αρχίσει η συλλογή των ξερών, που θα διαρκέσει γύρω στο μήνα. Το θετικό, σύμφωνα με τον έμπειρο γεωπόνο - παραγωγό είναι πως υπάρχει όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έντονη ζήτηση για το προϊόν από το εμπόριο και ο κορονοϊός δεν έχει επιδράσει καθόλου έως τώρα στην αγορά, τουλάχιστον για τα νωπά, που έχουν μαζευτεί και έφυγαν σε τιμές 3,30 ευρώ το κιλό, συν ΦΠΑ. Ένα πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς καρυδιών σε αυτή την περιοχή, είναι αυτό της εξεύρεσης εργατικού δυναμικού, που να μπορεί να απασχοληθεί στις αγροτικές εκμεταλεύσεις νόμιμα, με εργόσημο κ.λπ. ώστε αγρότες και εργάτες να είναι καλυμμένοι και να περνούν στα έξοδα τα συλλεκτικά κ.λπ.

Πολύ καλή από την άποψη του όγκου παραγωγής χαρακτηρίζει την εφετινή χρονιά, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κιάτος, γεωπόνος και παραγωγός διαφόρων ποικιλιών καρυδιού από την περιοχή της Τσαριτσάνης. Σύμφωνα με τον κ. Κιάτο που ξεκίνησε την συγκομιδή πρώιμων καρυδιών την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται να αρχίσει και το μάζεμα στις υπόλοιπες ποικιλίες (Chandler), τις επόμενες ημέρες, δεν υπάρχουν προβλήματα από τον καιρό ή ασθένειες, ωστόσο επικρατεί ανησυχία σε όλους για την ζήτηση και τις τιμές (που πέρσι ήταν γύρω στα 4 ευρώ το κιλό για καρύδι με κέλυφος), λόγω της γνωστής κατάστασης με τον κορονοϊό.

Ο Ηλίας Γραμματικός καλλιεργεί καρυδιές Chandler και Franquette στο Πολύπετρο Κιλκίς και όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η διαδικασία της συγκομιδής δεν έχει αρχίσει ακόμα, οπότε δεν υπάρχουν εμπορικές πράξεις, τιμές κ.λπ. Οι πρώτες ενδείξεις πάντως κατά τον κ. Γραμματικό συνηγορούν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την ζήτηση για το προϊόν και όποιος παραγωγός δεν έχει θέμα ρευστότητας και δεν πιέζεται να πουλήσει, μπορεί και φέτος να εξασφαλίσει καλά έσοδα. Σύμφωνα βέβαια με τον κ. Γραμματικό, φέτος ήταν μια αρκετά δύσκολη χρονιά καλλιεργητικά, από την άποψη ότι έπεσαν πολλά νερά και χρειάστηκε να γίνουν αρκετοί ψεκασμοί.

25/09/2020 02:55 μμ

Άσχημη η εικόνα στην φετινή αγορά κελυφωτού φιστικιού με τιμές σε ελεύθερη πτώση κατά μέσο όρο να κυμαίνονται στα 6 - 7 ευρώ το κιλό για τα ανοικτά και 4 ευρώ το κιλό για τα κλειστά. 

Αυτές οι τιμές είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Οι έμποροι προσπαθούν με αφορμή την πανδημία και τα μέτρα στην εστίαση (στα κέντρα και τα μπαρ έχουμε μεγάλη κατανάλωση) να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές από τους παραγωγούς. Οι Ιταλοί δεν δείχνουν εμπορικό ενδιαφέρον και όταν δίνουν προσφορές είναι σε εξευτελιστικές τιμές. Το θετικό είναι η εμφάνιση Ρώσων και Κινέζων εμπόρων στην ελληνική αγορά, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον για αγορά φιστικιού σε καλή τιμή.  Μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί και η παράνομη διακίνηση φιστικιού που «πιέζει» ακόμη περισσότερο τις τιμές.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος, παραγωγός και µέλος Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «οι ποιότητες φέτος είναι εξαιρετικές και οι αποδόσεις καλές. Στην περιοχή έχουν γίνει πολύ λίγες εμπορικές πράξεις. Τα λίγα φιστίκια που πουλήθηκαν είχαν τιμή παραγωγού στα 7 ευρώ το κιλό για τα ανοικτά. Ο συνεταιρισμός μέχρι στγμής έχει συγκεντρώσει περίπου 150 τόνους. Το θετικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Ρώσους και Κινέζους που έχουν έρθει σε επαφή με τον συνεταιρισμό και συζητούν την αγορά μεγάλων ποσοτήτων, σε καλές τιμές που πλησιάζουν τις περσινές».

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (Α.Σ.) Μεγάρων κ. Θωμάς Μενιδιάτης, «η εικόνα της αγοράς φέτος είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με πέρσι. Η εγχώρια ζήτηση είναι μειωμένη λόγω προβλημάτων στην εστίαση από τα μέτρα κατά της πανδημίας αλλά και οι Ιταλοί δεν δείχνουν εμπορικό ενδιαφέρον και όταν εμφανίζονται δίνουν τιμές που δεν έχουν σχέση με τις περσινές (μιλάμε για 5,5 ευρώ το κιλό τα ανοικτά). Πάντως η αγορά στην περιοχή δίνει τιμές παραγωγού στα 6 ευρώ για ανοικτά (πέρσι τέτοια εποχή έδινε στα 8,5 ευρώ) και 4 ευρώ για κλειστά (πέρσι έδινε 7,5 ευρώ)».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου-Θερμοπύλες», κ. Γιάννης Δημόπουλος, «η φετινή παραγωγή είναι αυξημένη σε ποσοστό 50% σε σχέση με πέρσι. Μιλάμε για πολύ καλή ποιότητα με μεγάλα μεγέθη και ανοικτά. Όμως οι τιμές φέτος δεν έχουν καμιά σχεσή με πέρσι. Ο συνεταιρισμός ακόμη κάνει παραλαβές από τους παραγωγούς και προχωρά σε διαλογή και δεν έχει ανακοινώσει τιμές. Η αγορά στην περιοχή όμως δείχνει ότι οι τιμές δεν έχουν σχέση με τις περσινές. Η εγχώρια ζήτηση είναι μειωμένη λόγω των μέτρων σε εστίαση. Οι Ιταλοί έρχονται στην περιοχή αλλά δίνουν τιμές σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με πέρσι που μπορεί να φτάνουν στην καλύτερη περίπτωση στα 6,5 ευρώ το κιλό για το ανοικτό φιστίκι».

Ο κ. Νίκος Σταμπουλής, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, τονίζει ότι ο Συνεταιρισμός ανακοίνωσε τιμή 8,70 για τα ανοιχτά και 6,30 ευρώ το κιλό για τα κλειστά, ενώ η παραγωγή στο νησί είναι σχετικά καλή από άποψη ποσότητας και εξαιρετική από άποψη ποιότητας. «Ωστόσο», προσθέτει «μεγάλο πρόβλημα είναι η παράνομη διακίνηση χωρίς παραστατικά του φιστικιού στο νησί αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ελέγχους κάποια στιγμή. Δεν μπορεί να ανταγωνιστούμε τους παράνομους διακινητές που πουλάνε χωρίς τιμολόγια και γλυτώνουν το ΦΠΑ. Κάποτε θα πρέπει η αγορά να λειτουργήσει με κανόνες».

15/09/2020 10:35 πμ

Η παρατεταμένη ανομβρία αναμένεται να μειώσει την παραγωγή και τα χοντρά κάστανα.

Μια κανονική χρονιά από άποψη όγκου παραγωγής και μεγεθών ανέμεναν παραγωγοί και συνεταιριστές από τη Μελιβοία, όπου παράγεται το πασίγνωστο αυτό προϊόν. Ωστόσο οι παρατεταμένες συνθήκες ανομβρίας του τελευταίου μήνα φαίνεται πως αλλάζουν άρδην τα δεδομένα. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, υπάρχει μεγάλη ξηρασία, η συγκομιδή θα καθυστερήσει και θα αρχίσει στο φουλ αρχές Οκτωβρίου, η ξηρασία αναμένεται να βγάλει εκτός παραγωγής αρκετά κτήματα πλημμελώς αρδευόμενα ή μη ποτιστικά, οπότε πάμε για μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, επίπτωση από την ξηρασία φαίνεται πως θα υπάρξει και στα μεγέθη. Κατά συνέπεια, τα πιο χοντρά κάστανα και συγκεκριμένα οι δυο πρώτες κατηγορίες των 35-45 κομματιών και των 45-55 κομματιών στο κιλό, θα είναι σε έλλειψη και άρα θα καταστούν περιζήτητες. Ο Συνεταιρισμός Μελιβοίας αναμένει και φέτος έντονο ενδιαφέρον για κάστανο από εμπόρους, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, καθώς ήδη παρατηρείται κινητικότητα, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή είναι αρκετά όψιμη. Προβλήματα από ασθένειες ιδιαίτερα δεν υπάρχουν και το προϊόν αναμένεται εξαιρετικό σε ποιότητα. Διαρκές πρόβλημα, ωστόσο, για ορισμένους παραγωγούς, σύμφωνα με τον κ. Κρανιώτη, αποτελεί η μελάνωση, που ζημιώνει το φυτικό κεφάλαιο.

Γύρω στις 20-22 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει την συγκομιδή κάστανου ο κ. Ελευθέριος Πούλιος, παραγωγός, από την περιοχή των Πιέριων Ορέων. Σύμφωνα με τον κ. Πούλιο, η χρονιά εξελίσσεται ικανοποιητικά από καλλιεργητικής άποψης, ωστόσο παρατηρείται μια μείωση παραγωγής λόγω ενός μύκητα που έχει χτυπήσει την περιοχή, όπως και πέρσι. Βέβαια, όπως μας εξήγησε ο ίδιος, έγιναν οι απαραίτητες εφαρμογές με μυκητοκτόνα και η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από πέρσι. Σε σχέση με την σφήκα της καστανιάς, η οποία προκαλεί επίσης προβλήματα στα Πιέρια, ο κ. Πούλιος, που έχει καστανιές 40 ετών αρδευόμενες, μας λέει ότι οι επιπτώσεις της είναι ελάχιστες. Ένα άλλο πρόβλημα, που ανεβάζει το κόστος παραγωγής φέτος είναι η παρατεταμένη ξηρασία, που χτύπησε και την Πιερία. «Συμπληρώνουμε σήμερα ένα μήνα χωρίς μια βροχή», τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος καλλιεργητής, για να προσθέσει ότι «για το λόγο αυτό ποτίζουμε για 6-8 ώρες με τρία μπεκάκια το κάθε δέντρο, αλλά το νερό και πάλι δεν επαρκεί. Έπρεπε να ποτίζονται περισσότερο». Στην συνέχεια ο κ. Πούλιος σημειώνει ότι η ποιότητα στα κάστανα θα είναι εξαιρετική, τα μεγέθη τα πιο χοντρά μάλλον θα είναι όπως πέρσι στα 30-40 κομμάτια, που πληρώθηκαν έως και 3,10 - 3,20 ευρώ το κιλό. Το καλό βέβαια, εξηγεί ο κ. Πούλιος, είναι ότι ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως κάθε χρόνο, από την Ιταλία και συγκεκριμένα από 2-3 εμπόρους για αγορά του προϊόντος, οπότε δεν υπάρχει ανησυχία λόγω κορονοϊού.

Εκπληκτικά πάει η καλλιέργεια του κάστανου φέτος στο Πήλιο και συγκεκριμένα στο δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, όπου αποτελεί το βασικό παραγωγικό κέντρο του νομού Μαγνησίας, τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου. Σύμφωνα με τον έμπειρο γεωπόνο, ειδικά φέτος οι καστανιές είναι εντελώς καθαρές από μύκητες, λόγω και της έλλειψης υγρασίας, ζημιές από το χαλάζι δεν υπήρχαν, όπως άλλες χρονιές, με την καρπόκαψα δεν προέκυψαν θέματα, ενώ το πλέον θετικό είναι ότι στο Πήλιο δεν έχει εμφανιστεί η σφήκα της καστανιάς. Σημειωτέον ότι στην περιοχή αυτή, προσθέτει ο κ. Κούντριας, καλλιεργείται η Πηλιορείτικη ποικιλία, που είναι πολύ νόστιμη και περιζήτητη στο εξωτερικό και ιδίως στην Ιταλία. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Κούντρια, τα μεγέθη αναμένονται πολύ καλά, εμπορικό ενδιαφέρον υπάρχει ήδη και είναι μεγάλο, οπότε θεωρείται βέβαιο ότι τα lux, θα πιάσουν άνετα τις περσινές τιμές των 3,20 - 3,30 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή σε κάποια πρώιμα έχει αρχίσει, αλλά αναμένεται να μπει στο φουλ γύρω στις 25 του μήνα.

09/09/2020 10:28 πμ

Ενώ η διεθνής ζήτηση για ξηρούς καρπούς ανεβαίνει, στην Ελλάδα κάποιοι με πρόσχημα τον κορονοϊό επιχειρούν να αγοράσουν με χαμηλές τιμές.

Έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η συγκομιδή του κελυφωτού φιστικιού στις κύριες ζώνες παραγωγής, μεταξύ των οποίων και η Φθιώτιδα, που έχει και τις μεγαλύτερες ποσότητες. Οι ποιότητες φέτος είναι εξαιρετικές και οι αποδόσεις καλές.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και συνεταιριστής κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, οι πρώτες τιμές που ακούγονται στην περιοχή για το φιστίκι είναι στα 7,50 ευρώ τα ανοιχτά και 5,50 τα κλειστά, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το μάζεμα έχει ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και σε ποσοστό 80% περίπου.

Όπως στο αμύγδαλο, έτσι και στο κελυφωτό φιστίκι, γίνεται προσπάθεια φέτος με πρόσχημα τον κορονοϊό, που όμως αντί να μειώσει έχει αυξήσει την ζήτηση για ξηρούς καρπούς διεθνώς, για να πιεστούν οι τιμές παραγωγού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών στην Αίγινα έχει ξεκινήσει τις παραλαβές του ονομαστού κελυφωτού φιστικιού της περιοχής, αφού πρώτα ανακοίνωσε και τις τιμές που ισχύουν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Νίκος Σταμπουλής, ο Συνεταιρισμός ανακοίνωσε τιμή 8,70 για τα ανοιχτά και 6,30 ευρώ το κιλό για τα κλειστά, ενώ η παραγωγή στο νησί είναι σχετικά καλή από άποψη ποσότητας και εξαιρετική από άποψη ποιότητας.

Πέρσι γενικά στην αγορά του κελυφωτού φιστικιού οι πρώτες πράξεις στην Φθιώτιδα αλλά και αλλού έγιναν με τιμές 8,5 ευρώ το κιλό στο ανοιχτό και 6,5 ευρώ το κιλό στο κλειστό, ενώ στη συνέχεια έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, κάτι που οι παραγωγοί ευελπιστούν να γίνει και φέτος.

04/09/2020 02:46 μμ

Με πρόσχημα τον κορονοϊό κι ενώ η βιομηχανία ξηρών καρπών διεθνώς έχει προεξοφλήσει μεγάλη ζήτηση ενώ η εσοδεία είναι λειψή γενικά στη χώρα μας, χοντραίνει το παιχνίδι στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί παράγοντας της εγχώριας αγοράς που είναι κοντά στους παραγωγούς, υπάρχει φέτος μια πίεση λόγω του... κορονοϊού ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως για να πιεστούν οι τιμές και να αγοραστούν... κοψοχρονιά από τον παραγωγό τα ντόπια αμύγδαλα, που υπερέχουν και ποιοτικά από τα εισαγόμενα.

Μάλιστα με τις πρώτες, εξευτελιστικές είναι η αλήθεια τιμές, που ακούγονται για τα Tuono, πραγματοποιείται μια στροφή των παραγωγών για παράκαμψη των μεσαζόντων - εμπόρων και διάθεση του προϊόντος απευθείας σε ιδιώτες και επιχειρηματίες, με όπλο το internet. Βέβαια αυτό δεν μπορούν να το κάνουν όλοι οι παραγωγοί.

Στα θετικά για τον παραγωγό είναι ότι αρκετές επιχειρήσεις που διαθέτουν σπαστήρες έχουν αρχίσει και υιοθετούν ένα πιο φιλικό τιμοκατάλογο για τον παραγωγό.

Τα Tuono έχουν ως προς τη συγκομιδή προχωρήσει σημαντικά ενώ έχουν πάρει σειρά οι Ferragnes και οι λοιπές ποικιλίες

Σύμφωνα πάντως με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης από την εταιρεία Pella Almonds, η τιμή παραγωγού για την ψίχα, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα παίξει και φέτος γύρω στα 7-8 ευρώ το κιλό, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη.

Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τιμές, εξηγεί από την πλευρά του ο Κώστας Θάνος, παραγωγός από τα Κανάλια Βόλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκομιδή συνεχίζεται χωρίς προβλήματα και με καλές ποιότητες. Πέρσι, όπως μας υπενθυμίζει ο κ. Θάνος, η τιμή παραγωγού στην ψίχα είχε ξεκινήσει από τα 8 ευρώ το κιλό, για να φθάσει αργότερα και στα 9 ευρώ ανά κιλό.

01/09/2020 10:00 πμ

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας δεν έχουν βγει ακόμα τιμές.

Συνεχίζεται με καλές καιρικές συνθήκες η διαδικασία της συγκομιδής κελυφωτού φιστικιού στις παραγωγικές ζώνες της χώρας.

Μια θετική είδηση σε σχέση με τις τιμές έρχεται από την Αίγινα, όπου ο τοπικός Συνεταιρισμός ανακοίνωσε τιμές για το φιστίκι της τρέχουσας εσοδείας.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα είπε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Νίκος Σταμπουλής, ο Συνεταιρισμός ανακοίνωσε τιμή 8,70 για το ανοιχτό και 6,30 ευρώ το κιλό για το κλειστό. Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλή, η παραγωγή στο νησί είναι σχετικά καλή από άποψη ποσότητας και εξαιρετική από άποψη ποιότητας.

Όπως εξάλλου μας είπαν από τον ίδιο τον Συνεταιρισμό, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι παραλαβές του προϊόντος, αφού είναι όψιμη φέτος μερικές ημέρες η παραγωγή.

Στο νομό Φθιώτιδας η συγκομιδή προχωρά δίχως προβλήματα, τόνισε εξάλλου μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Γιάννης Χονδρόπουλος, που τώρα μαζεύει το δεύτερο χέρι και υπολογίζει να τελειώσει σε 20 περίπου ημέρες. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος υπάρχει παραγωγή και καλές ποιότητες.

Οι παραγωγοί φοβούνται μια πτώση τιμών φέτος

Σημειωτέον ότι πέρσι γενικά στην αγορά του κελυφωτού φιστικιού οι πρώτες πράξεις στην Φθιώτιδα αλλά και αλλού έγιναν με τιμές 8,5 ευρώ το κιλό στο ανοιχτό και 6,5 ευρώ το κιλό στο κλειστό, ενώ στη συνέχεια έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Φέτος, όπως σημειώνουν αγρότες, συνεταιριστές αλλά και παράγοντες της αγοράς είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το φιστίκι λόγω του κορονοϊού, που όμως επιδρά θετικά στις πωλήσεις ξηρών καρπών, όπως λέει και η παγκόσμια βιομηχανία, αλλά και λόγω της υποτίμησης της τουρικής λίρας, που έχει ως αποτέλεσμα το τούρκικο προϊόν να είναι αρκετά φθηνό.

Στα θετικά για τη χώρα μας είναι ότι υπάρχει παραγωγή και καλές αποδόσεις, ενώ οι ποιότητες είναι εξαιρετικές.

Σύμφωνα τέλος με τον Στέλιο Καρβέλα, παραγωγό και έμπορο από τα Μέγαρα, ο φετινός όγκος παραγωγής σε εθνικό επίπεδο θα είναι μεγαλύτερος του αναμενομένου.

21/08/2020 01:55 μμ

Αυξάνει το ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, για νέες φυτεύσεις φουντουκιάς στην Ελλάδα, καθώς οι τάσεις διεθνώς για τους ξηρούς καρπούς είναι καλές.

Μέχρι ώρας όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Ξάνθης, κ. Ανδρέας Καμαριανάκης, έχουν φυτευθεί στην Ξάνθη και βρίσκονται στο δεύτερο έτος περί τα 700 στρέμματα με συγκεκριμένη ποικιλία φουντουκιού, που ζητά ο Ιταλικός κολοσσός Besana και η αντιπρόσωπός του στην Ελλάδα Carpus Cultura, ενώ 300 στρέμματα μπήκαν στον Έβρο και την Κομοτηνή.

Τους επόμενους μήνες προγραμματίζεται να φυτευθούν 300 επιπλέον στρέμματα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για φυτεύσεις στα Γιαννιτσά, στην Κοζάνη, στα Φάρσαλα, ακόμα και πιο νότια, στη Βοιωτία και την Φθιώτιδα.

Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Καμαριανάκης, οι τιμές για το συγκεκριμένο είδος φουντουκιού στην Ιταλία είναι τώρα ανεβασμένες, φθάνοντας τα 3 ευρώ το κιλό τον Ιούλιο, ενώ από Οκτώβριο και μετά παραδοσιακά φθάνουν και τα 3,40 - 3,50 ευρώ ανά κιλό.

Σημειωτέον ότι σε αρκετές περιοχές της Μεσογείου έχει αρχίσει η συγκομιδή, ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε πρόσφατα τις εφετινές τιμές για το φουντούκι της, οι οποίες φθάνουν τις 20-25 λίρες, δηλαδή τα 2,40 - 2,50 ευρώ το κιλό.

Από την επόμενη σεζόν αναμένεται παραγωγή από τα νεόφυτα και στην Ελλάδα

Μέχρι σήμερα η αναβίωση της καλλιέργειας στην Ελλάδα γίνεται με συμβόλαια 20ετίας, τα οποία περιλαμβάνουν εγγυημένη απορρόφηση για το προϊόν αλλά και τεχνική καθοδήγηση, ενώ σε κάποια χωριά της Δράμας υπάρχουν αγρότες που καλλιεργουν παραδοσιακές ποικιλίες.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Καμαριανάκη, οι νέες φυτείες στην Ελλάδα, έχουν σε ποσοστό 80% την καλύτερη εικόνα, σε σχέση με φυτείες άλλων χωρών, στο πλαίσιο επέκτασης της καλλιέργειας, που επιχειρεί η Besana, η οποία σημειωτέον προωθεί νέες φυτείες σε χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν, Ισπανία κ.λπ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι άρχισαν και στην χώρα μας να κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι μόνο, μετά τα ροφήματα από αμύγδαλο και ροφήματα από φουντούκι, προκαλώντας το ενδιαφέρον του κοινού.

19/08/2020 11:02 πμ

Μικτή η εικόνα στους αμυγδαλεώνες της χώρας, καθώς αναφέρονται προβλήματα από τους παραγωγούς.

Ανησυχία υπάρχει για τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό, αν και όπως μας είπαν γνώστες της αγοράς, η κατανάλωση γενικώς των ξηρών καρπών, όλη την περίοδο της πανδημίας, μάλλον αυξήθηκε. Το αυτό επιβεβαιώνει και σχετική έρευνα του Διεθνούς Συμβουλίου Αποξηραμένων Φρούτων και Ξηρών Καρπών, η οποία αναφέρει ότι η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική για την υγεία, οπότε ο κόσμος τους προτιμά.

Κατά τα άλλα, στην Ελλάδα, η συγκομιδή που άρχισε αφορά μόνο την ποικιλία Tuono, με τις υπόλοιπες δυο, που υπάρχουν στην χώρα μας, να ακολουθεί τις επόμενες ημέρες.

Καλή αναμένεται η παραγωγή στο νομό Πέλλας

Καλή και παραγωγική χρονιά με εξαιρετικές ποιότητες αμυγδάλου αναμένουν οι παραγωγοί στην περιοχή της Νέας Πέλλας Γιαννιτσών. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης από την εταιρεία Pella Almonds, που παλιότερα καλλιεργούσε και αμύγδαλο, ο όγκος παραγωγής θα είναι μεγαλύτερος, επειδή τα περισσότερα δέντρα στην περιοχή έχουν αρχίσει και μπαίνουν σε φουλ παραγωγικό στάδιο, ευρισκόμενα πλέον στο έκτο και έβδομο έτος. Κάποιες απώλειες στην παραγωγή από τον παγετό του Μαρτίου είναι αμελητέες και καθαρά σε τοπικό επίπεδο, λέει ο ίδιος, αναμένοντας και φέτος μεγάλη ζήτηση, παρά τον κορονοϊό, αφού τα ξηροκαρπάδικα και τα ζαχαροπλαστεία ζητούν συνεχώς προϊόν. Σημειωτέον ότι στη Νέα Πέλλα καλλιεργούνται σήμερα περί τα 1.500 στρέμματα αμύγδαλα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία των ποικιλιών Ferragnes και Texas, ενώ υπάρχουν και φυτείες με Tuono. Στην περιοχή αυτή, όπου η ψίχα πληρώθηκε πέρσι κατά μέσο όρο στα 8 ευρώ κιλό, έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά η συγκομιδή, που αναμένεται πιο μαζικά από την ερχόμενη Κυριακή. Ο κ. Τσομπανάκης εκτιμά ότι ρόλο θα παίξουν και οι εισαγωγές, ωστόσο όπως λέει το ελληνικό αμύγδαλο υπερτερεί ποιοτικά.

Με απώλειες οι Ferragnes σε ορισμένες περιοχές της Μαγνησίας

Μειωμένη παραγωγή στην ποικιλία Ferragnes αναμένουν οι αγρότες στην περιοχή Κανάλια Βόλου, λόγω ενός τοπικού φαινομένου, που δεν άφησε τον ανθό να δέσει σε αμύγδαλο, λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός Κώστας Θάνος. Στις υπόλοιπες ποικιλίες Tuono και Texas αναμένεται καλή παραγωγικά χρονιά, όπως ακριβώς και στις υπόλοιπες αμυγδαλόπαραγωγικές περιοχές της Μαγνησίας, όπως ο Αλμυρός, το Βελεστίνο, η Νέα Αγχίαλος κ.λπ. που δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και όλα βαίνουν καλώς. Η συγκομιδή στα Tuono έχει αρχίσει στη Μαγνησία, ενώ από την επόμενη εβδομάδα, πρόκειται να ξεκινήσει πιο μαζικά και στις υπόλοιπες ποικιλίες. Οι ποιότητες αναμένονται εξαιρετικές από τους αγρότες.

Στα 8 ευρώ το κιλό είχε εκκινήσει πέρσι η τιμή παραγωγού για την ψίχα

Φορτωμένα τα Texas στις Σέρρες, μείωση στις Ferragnes

Πολύ μειωμένη αναμένεται η παραγωγή αμυγδάλου ποικιλίας Ferragnes στο νομό Σερρών, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως ο παγετός του Μαρτίου κ.λπ. δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Μαυρίδης από την εταιρεία Χ. Καφαλίδης – Χ. Μαυρίδης Ο.Ε., η οποία δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και super foods και έχει ως έδρα τις Σέρρες. Σύμφωνα με τον ίδιο όμως «τα Texas είναι υπερ-φορτωμένα και μάλιστα περισσότερο και από πρόπερσι, οπότε και ήταν η καλύτερη χρονιά. Καλή παραγωγή έχουν και τα Tuono, τα οποία έχουν αρχίσει και μαζεύονται εδώ και δυο εβδομάδες περίπου».

Στην Λάρισα υπάρχει μείωση της παραγωγής λόγω του παγετού λένε οι αγρότες

Στην περιοχή της Λάρισας τώρα όπως μας είπε ο παραγωγός Βασίλης Καρακαξάς φαίνεται πως η Texas είναι λιγότερο φορτωμένη από την Ferragnes. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο παγετός του Μαρτίου αναμένεται να πάει την σοδειά στο 1/6 περίπου μιας καλής σεζόν. Σύμφωνα εξάλλου με έναν ακόμα παραγωγό από την περιοχή, τον Κωνσταντίνο Καταραχιά, οι Ferragnes έχουν πιο πολύ καρπό από τις Texas, αλλά και οι δυο ποικιλίες έχουν χτυπηθεί από τον παγετό.

Κοντά στο 20% η αύξηση της παραγωγής στην Καλιφόρνια

Συνεχίζεται η συγκομιδή αμυγδάλου στην Βόρεια Καλιφόρνια, με τις προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), να κάνουν λόγο για μια αύξηση της προσδοκώμενης παραγωγής της τάξης του 17,6%, σε σύγκριση με πέρσι. Η αύξηση της παραγωγής οφείλεται στις υψηλότερες αναμενόμενες αποδόσεις, ανέφερε το USDA. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι καιρικές συνθήκες και ειδικά ο ξηρός Φεβρουάριος ευνόησαν το αμύγδαλο στην Καλιφόρνια, παρέχοντας εξαιρετικές συνθήκες άνθισης και πολλές ευκαιρίες για επικονίαση. Παράλληλα, όπως τονίζεται από το USDA, οι ήπιες θερμοκρασίες που επικράτησαν μετέπειτα μείωσαν τις ανησυχίες για ζημιές από παγετό. Ωστόσο σημειώθηκαν καταιγίδες στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου που έφεραν αρκετά χιλιοστά βροχής, ακόμη και χαλάζι σε ορισμένες περιοχές, αλλά δεν υπήρχαν αναφορές σημαντικών επιπτώσεων στην ηρτημένη παραγωγή αμυγδάλου.

18/08/2020 11:26 πμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή κελυφωτού φιστικιού, με άριστη ποιότητα και αυξημένο όγκο παραγωγής. Διεθνώς η βιομηχανία πάντως αναμένει ζήτηση για τους ξήρους καρπούς.

Άρχισε εδώ και δυο ημέρες περίπου η συγκομιδή του κελυφωτού φιστικιού. Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι αποδόσεις είναι υψηλές, το ίδιο και οι ποιότητες, υπάρχει όμως σκεπτικισμός για την ζήτηση του προϊόντος λόγω της αβεβαιότητας με τον κορονοϊό. Πληροφορίες από το νομό Φθιώτιδας αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή Ιταλοί έμποροι, ενώ οι πρώτες συζητήσεις αφορούν τιμές παραγωγού από 5-6,5 ευρώ ανά κιλό για το ανοιχτό φιστίκι. Πέρσι οι τιμές αυτές ξεκίνησαν από τα 9 ευρώ το κιλό, για να φθάσουν μέσα στη σεζόν και τα 12 ευρώ, επίπεδα ρεκόρ δηλαδή. Το κακό φέτος είναι ότι τα τούρκικα φιστίκια είναι ιδιαιτέρως φθηνά στη διεθνή αγορά λόγω της υποτίμησης της λίρας, ενώ σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι Ιταλοί έμποροι έκαναν πράξεις με τούρκικο προϊόν παραδοτέο στην Ιταλία, με τιμή ακόμα και στα 5,8 ευρώ το κιλό.

Κατά τα άλλα, όπως μας εξήγησε ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, από την ΒΙΟΓΕΚΑΤ ΙΚΕ Λαμίας, που κατασκευάζει και εμπορεύεται γεωργικά μηχανήματα, η συγκομιδή ξεκίνησε πριν απο δυο ημέρες περίπου, οι αποδόσεις είναι καλές, οι ποιότητες άριστες, με εξαίρεση ένα κομμάτι στο Μώλο, που έχει χτυπηθεί από χαλάζι.

Όπως δήλωσε ο Μάκης Μπούργος, παραγωγός και μέλος στον Συνεταιρισμό Μάκρης Φθιώτιδας η συγκομιδή ξεκίνησε δειλά-δειλά στην εν λόγω περιοχή και αναμένεται να αρχίσει πιο μαζικά το Σαββατοκύριακο που έρχεται. Αναμένεται πολύ καλή χρονιά από αποδόσεις και ποιότητα, δεδομένου ότι λόγω της ζεστής και ξηρής άνοιξης, δεν παρατηρήθηκαν μυκητολογικές προσβολές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος παραγωγής φέτος είναι υψηλότερο λόγω της παρουσίας εντόμων και κυρίως της ψύλλας, η οποία όμως εν τέλει καταπολεμήθηκε επαρκώς. Ο κ. Μπούργος εκτιμά σε γενικές γραμμές ότι ο όγκος παραγωγής θα είναι τριπλάσιος φέτος, σε σχέση με πέρσι, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλη παραγωγή αναμένει και η Τουρκία, στην οποία η λίρα κατρακυλά και κάνει το τουρκικό φιστίκι πιο φθηνό. Αναφορικά με τις τιμές, οι οποίες πέρσι, άνοιξαν στα 9-9,60 στην Μάκρη για το ανοιχτό φιστίκι, οι αγρότες βρίσκονται σε αναμονή, φοβούμενοι τυχόν επιπτώσεις στην ζήτηση για το προϊόν, από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες καλές παραγωγές αναμένουν επίσης οι Τούρκοι, οι Ιρανοί αλλά και οι Ιταλοί

Σε εξέλιξη είναι η συγκομιδή του κελυφωτού φιστικιού και στον γειτονικό Μώλο Φθιώτιδας. Όπως μας είπε ο κ. Γιάννης Δημόπουλος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κελυφωτού Φιστικιού Μώλου, τα πρώτα δείγματα από τα συγκομισθέντα φιστίκια δείχνουν ότι έχουμε πολύ καλή ποιότητα, καθώς το καλοκαίρι ήταν ευνοϊκό, για τους παραγωγούς, από άποψη καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, θα υπάρχει υψηλότερη παραγωγή από πέρσι. Σε σχέση με τις τιμές είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη, μας είπε ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού, που σημειωτέον δεν έχει καθόλου αποθέματα φιστικιού από την περσινή εσοδεία.

Από τον ίδιο Συνεταιρισμό, ο πρόεδρος, κ. Βασίλης Ζυγομήτρος δήλωσε ικανοποιημένος, γιατί υπάρχουν καλές ποιότητες και έλλειψη προβλημάτων από μύκητες και έντομα. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόβλημα συνιστά η έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά το θετικό είναι ότι η συγκομιδή έχει στην περιοχή αυτή, εκμηχανισθεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα και τα κόστη να πέφτουν και αυτή να γίνεται γρήγορα αλλά και να μην απαιτούνται πολλά εργατικά χέρια, τα οποία δεν... υπάρχουν. Σε σχέση με τις τιμές, ο κ. Ζυγομήτρος, μας είπε ότι είναι αρκετά νωρίς ακόμα.

Σε κάποια μικρά κομμάτια έχει ξεκινήσει η συγκομιδή του φιστικιού και στην περιοχή των Μεγάρων δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Στέλιος Καρβέλας, παραγωγός και έμπορος. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρχει μαζική συγκομιδή από τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τον κ. Καρβέλα, οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 200-250 κιλά το στρέμμα, ενώ οι τιμές όπως φαίνεται θα είναι πεσμένες σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τον ίδιο όσον αφορά στο ανοιχτό φιστίκι οι Τούρκοι πουλάνε προϊόν παραδοτέο στην έδρα του πελάτη προς 5,8 ευρώ το κιλό.

Η βιομηχανία ξηρών καρπών αποδεικνύεται ανθεκτική στον κορονοϊό

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού, το INC, το Διεθνές Συμβούλιο Αποξηραμένων Φρούτων και Ξηρών Καρπών απευθύνθηκε σε διάφορες επιχειρήσεις - μέλη του, για να τους απευθύνει ερωτήσεις, σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στη βιομηχανία ξηρών καρπών διεθνώς.

Όπως τονίζεται λοιπόν σε ανακοίνωση του Συμβουλίου, μία από τις πιο συχνές απαντήσεις που έλαβε ήταν ότι η βιομηχανία αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών αντιμετώπισε σίγουρα πολλές προκλήσεις με τον κορονοϊό, ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για αισιόδοξο μέλλον.

Ο Behrooz Agah, από τον Όμιλο Agah στο Ιράν και ένας Πρέσβης του INC στο Ιράν, σχολίασε ότι «η προώθηση και η αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης διαφορετικών προϊόντων σε αυτήν την ενότητα για τη γενική υγεία και ευημερία» είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη σημασία στο εμπόριο από τις επιπτώσεις της ίδιας της πανδημίας.

Ομοίως, στην Κίνα, ο Τσεν Τσι, από την QiaQia Food και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του INC σημείωσε ότι «λόγω της αυξανόμενης ζήτησης των καταναλωτών για λόγους υγείας, αυτή η βιομηχανία θα επιταχυνθεί στην Κίνα».

Ο Pratap Nair, από την Vijayalaxmi Cashew Company στην Ινδία και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του INC δήλωσε βέβαιος ότι η ισχυρή και ανθεκτική βιομηχανία θα έχει τη δύναμη να ξεπεράσει αυτήν την πρόκληση.

Ομοίως, ο Jan Vincent Rieckmann από τον August Töpfer στη Γερμανία και ο Roby Danon από το Voicevale στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του INC, εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στη βιομηχανία, ειδικά στο μέλλον.

Ο Ashok Krishen, τέλος, από την Olam Singapore και τον αντιπρόεδρο της INC, πρόσθεσε ότι «η συμπεριφορά και οι συνήθειες των καταναλωτών είναι πιθανό να αλλάξουν και θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι για να ανταποκριθούμε στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες».

28/07/2020 03:27 μμ

Τον προϊστάμενο του τοπικού παραρτήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλη Λιόντο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις αποζημιώσεις των αμυγδαλοπαραγωγών. 

Όπως επισήμανε υπάρχει πρόβλημα με μειωμένη παραγωγή αμυγδάλου κατά το 2019 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ελασσόνας, η οποία δεν έχει επιφέρει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις στους παραγωγούς και υπάρχει ήδη πρόβλημα με τον παγετό που σημειώθηκε και φέτος στις αρχές Μαρτίου.

Ο προϊστάμενος του παραρτήματος κ. Λιόντος ενημέρωσε τον δήμαρχο πως η αρμόδια Επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕ Λάρισας και του Υποκαταστήματος του Οργανισμού ΕΛΓΑ Λάρισας συνεδρίασε και αποφάνθηκε ότι με βάση τα απολογιστικά στοιχεία παραγωγής του 2019 η ζημία ανέρχεται σε ποσοστό μείωσης 80%. 

Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να γνωμοδοτήσει υπέρ της κατάρτισης προγράμματος ΠΣΕΑ 2019 με βάσει το πόρισμα της επιτροπής.

Σε δήλωση του ο δήμαρχος κ. Γάτσας τόνισε: «Η περιοχή της Ελασσόνας, μια περιοχή που στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, έχει πάρα πολλούς αμυγδαλοπαραγωγούς και οι ανησυχίες τους είναι δικαιολογημένα έντονες, καθώς η παραγωγή τους ήτανε πολύ μικρή ώστε να καλύψει τα έξοδα τους και να ενισχύσει το εισόδημα τους. Όπως με έχουν ενημερώσει το ποσό των 80 ευρώ ανά στρέμμα ως ενίσχυση de minimis είναι πολύ μικρό, ενώ η ζημία με γνώμονα τα συγκριτικά στοιχεία που παραθέτει η επιτροπή εκτιμάται πολύ μεγαλύτερη για το 2019, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα ανέρχεται στα 300 ευρώ. Για το λόγο αυτό ζητάμε από το αρμόδιο Υπουργείο την στήριξη άμεσα των παραγωγών και ελπίζουμε σε επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ήδη έχω αποστείλει σχετικό έγγραφο προς τον Οργανισμό για την διευκόλυνση τους».

Τον δήμαρχο κ. Ν. Γάτσα στην συνάντηση συνόδευαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Παραγωγών Κελυφωτών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας κ. Ζήσης Τσιόγκας με τον αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Γαλάρα, καθώς και ο γεωπόνος του οργανισμού κ. Αστέριος Νάνος.

16/07/2020 03:03 μμ

Ζητούμενο η… κανονικότητα στην ζήτηση, που θα εξασφαλίσει τιμές όπως και πέρσι έως και 3,8 ευρώ το κιλό.

Ικανοποητικά εξελίσσεται η χρονιά στο κάστανο, που καλλιεργείται πιο συστηματικά από τους παραγωγούς, κυρίως στην περιοχή της Μελιβοίας, αλλά και στο Πήλιο.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, μιας περιοχής που παράγει τα πιο φημισμένα κάστανα στην Ελλάδα, «φέτος αναμένεται με τα έως τώρα δεδομένα, μια κανονική σεζόν, από άποψη όγκου παραγωγής. Προβλήματα από τον καιρό δεν υπάρχουν, έχουμε εξαπολύσει ωφέλιμα για τη σφήκα, ο καρπός τώρα δένει και οι αγρότες έχουν περιποιηθεί για μια ακόμα χρονιά συστηματικά τα κτήματά τους, άρα δεν αναμένονται προβλήματα ποιότητας».

Οι Μελιβοιώτες ευελπιστούν ότι και φέτος η ζήτηση για το προϊόν τους, που είναι περιζήτητο στο εξωτερικό και ιδίως στην Ιταλία, δεν θα αλλάξει, ώστε και ο παραγωγός να βγάλει τα έξοδά του.

Σύμφωνα τέλος με τον κ. Κρανιώτη, το καλό φέτος είναι ότι δεν υπάρχει και ξηρασία, οπότε τα ποτίσματα που θα χρειαστούν και τα οποία γίνονται συνήθως τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Καλή χαρακτηρίζει την εφετινή χρονιά στο κάστανο Μελιβοίας ο παραγωγός Νίκος Τσιντσιράκος, που αναμένει γενικά για την Αγιά, μια εσοδεία της τάξης των 3.000 τόνων, ενώ όπως εκτιμά ο ίδιος στην Μελιβοία η εσοδεία θα αγγίξει τους 1.500-1.600 τόνους. Όπως μας επεσήμανε ο έμπειρος παραγωγός, τα μεγέθη φέτος θα είναι κανονικά και δεν θα υπάρξει πολυκαρπία, όπως πέρσι, οι δε τιμές, θα φτάσουν για την πρώτη κατηγορία (35-40 κομμάτια στο κιλό) κοντά στα 4 ευρώ το κιλό.

Τα πιο μικρά σε ηλικία δέντρα έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες σε άρδευση

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνος Πούλιος, παραγωγός κάστανου από το νομό Πιερίας με καστανεώνες, προς τη μεριά των Πιέριων Ορέων δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η χρονιά εξελίσσεται ικανοποιητικά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έως τώρα. Καρποφορία υπάρχει σε καλό βαθμό, έντονη όμως είναι η παρουσία της σφήκας, έχουμε φέρει βέβαια και ωφέλιμο σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ, ενώ η σαπίλα που είχε παρατηρηθεί προηγούμενα χρόνια, φέτος έχει καταπολεμηθεί δραστικά με τις επεμβάσεις που κάναμε με εντομοκτόνα. Η συγκομιδή προβλέπεται να ξεκινήσει γύρω στις 27 Σεπτεμβρίου, ο καιρός ως τώρα είναι ευνοϊκός και αναμένουμε να υπάρξει ζήτηση όπως πέρσι από το εμπόριο. Πέρσι, τα πρώτης ποιότητας και πιο χοντρά κάστανα κυμάνθηκαν γύρω στα 2,80 με 3 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, αλλά οι τεμαχισμοί κάστανου που παράγονται στην περιοχή μας έφτασαν κατά μέσο όρο στα 2,5 ευρώ το κιλό».

Ιδιαίτερα έντονη η ζήτηση από Ιταλία

Όπως επισημαίνεται σε μελέτη του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της πρεσβείας μας στη Ρώμη, σχετικά με τις καταναλωτικές τάσεις στην γείτονα, τα κάστανα είναι ένα προϊόν, που καταγράφει ενίσχυση της ζήτησης και στην οποία θα μπορούσε η Ελλάδα να διευρύνει το μερίδιό της.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές φαίνεται ότι το Ελληνικό κάστανο εισάγεται με μια μέση τιμή της τάξης των 2,9 ευρώ το κιλό, έναντι 2,7 του Πορτογαλικού και 3,2 ευρώ το κιλό του προερχόμενου από την Τουρκία.

13/07/2020 11:46 πμ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται προς την περίοδο συγκομιδής η καλλιέργεια και με τον καιρό ευνοϊκό.

Ο καρπός στα πρώιμα έχει πάρει σχεδόν όλο το μέγεθος, ενώ στα όψιμα έχει ακόμα περιθώριο. Οι ποιότητες αναμένονται υψηλές, ωστόσο οι αγρότες φοβούνται για τυχόν επίπτωση από τον κορονοϊό στην ζήτηση.

Πολύ καλή χρονιά όσον αφορά στον προσδοκώμενο όγκο παραγωγής αναμένει ο κ. Κώστας Γκόνος από το Αγρόκτημα Γκόνου στην Αριδαία. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλη καρποφορία, δεν έχουν εμφανιστεί πρόβληματα από ασθένειες κ.λπ. με αποτέλεσμα να αναμένεται καλή παραγωγή, αν συνεχίσει καλά ο καιρός και δεν υπάρξουν μέσα στο καλοκαίρι και ως τις 10-15 Σεπτεμβρίου που ξεκινά η συγκομιδή, ζημιές από χαλάζια, ανέμους κ.λπ. Οι πρώιμες ποικιλίες έχουν πάρει μέγεθος σε ποσοστό 99%, ενώ τα πιο όψιμα σε ποσοστό 80-90%. Το αγρόκτημα Γκόνου βρίσκεται στο νομό Πέλλας, 15 χλμ. έξω από την Αριδαία. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1975. Περνώντας από γενιά σε γενιά κατάφερε να κρατήσει την πατροπαράδοτη ποιότητα του χθες συνδυάζοντας την τεχνογνωσία του σήμερα. Εκτείνεται σε 170 στρέμματα με 3.500 καρυδιές διαφόρων ποικιλιών, όπως Chandler, Franquette, Pedro, Serr. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται με το τίναγμα των δέντρων με δονητές κορμών ή άκρων ανάλογα με το μέγεθός τους. Οι γυναίκες μαζεύουν σε καλάθια τα πεσμένα καρύδια και στη συνέχεια γίνεται διαλογή. Αμέσως μετά οι καρποί αποφλοιώνονται σε ειδικά αποφλοιωτικά μηχανήματα και πλένονται μόνο με νερό, χωρίς χλώριο. Ακολουθεί αποξήρανση, που γίνεται στον ήλιο μέσα σε καλά αεριζόμενα τελάρα ή σε ξηραντήριο με θερμοκρασία 32-38 βαθμούς Κελσίου. Όπως μας εξήγησε ο κ. Γκόνος, οι τιμές στη χονδρική για το ντόπιο καρύδι πέρσι στην Ελλάδα έφθασαν και τα 11-12 ευρώ ανά κιλό για την ψίχα (πεταλούδα). Ο ίδιος πούλησε γύρω στα 10 ευρώ το κιλό την ψίχα (πεταλούδα), ενώ το 1/4 (πάλι ψίχα) το πούλησε προς 8 ευρώ ανά κιλό, το δε άσπαστο έφυγε σε τιμές παραγωγού γύρω στα 3,5 με 4,5 ευρώ το κιλό. Ο κ. Γκόνος πο διαθέτει εκτός από διαλογέα και σπαστήρα, πέρσι είχε μια παραγωγή της τάξης των 45 τόνων περίπου, την οποία διέθεσε, είτε μέσω χονδρέμπορων στην αγορά, είτε σε μικρά καταστήματα ο ίδιος, σε πωλητές-παραγωγούς λαϊκών, μέσω internet κ.λπ.

Καλά μεγέθη και ποιότητες αναμένονται γενικά στις βασικές ζώνες παραγωγής

Καρποχρονιά αναμένουν οι παραγωγοί καρυδιού και στην περιοχή της Ελασσόνας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Τζήκας που διατηρεί καρυδεώνα 30 περίπου στρεμμάτων στα σύνορα του νομού Λάρισας με την Πιερία στον Όλυμπο, φέτος αναμένεται καλή σοδειά, αν συνεχίσει καλά και ο καιρός. Μικρά προβλήματα, αντιμετωπίσιμα όμως, έχει δημιουργήσει ένα βακτήριο, γνωστό σε παραγωγούς και γεωπόνους, που μαυρίζει τον καρπό αν δεν προσεχθεί και καταπολεμάται μεταξύ άλλων και με χαλκό, ενώ οι αποδόσεις αναμένονται γύρω στα 400-500 κιλά ανά στρέμμα για καρυδεώνες από 8 ετών κι άνω. Ο κ. Τζήκας καλλιεργεί Chandler και Vina και διαθέτει το προϊόν άσπαστο σε χονδρέμπορους. Πέρσι, για παράδειγμα πούλησε προς 4,20 ευρώ το κιλό.

Ζημιές από τον παγετό μετρούν οι παραγωγοί με τις λίγες καρυδιές είναι η αλήθεια του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας, που έχουν συστήσει Ομάδα για τα ακρόδρυα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο η γεωπόνος της οργάνωσης κα Ελένη Δούκα.

Μέτρια προς καλή, τέλος, από άποψη όγκου παραγωγής αναμένει τη φετινή χρονιά στο καρύδι ο κ. Ματθαίος Κόκκινος, που καλλιεργεί καρύδια Chandler, Κ12 κ.ά. από το 1995 στα Φάρσαλα. Ο κ. Κόκκινος πέρσι πούλησε ψίχα προς 11 ευρώ το κιλό και άσπαστο προς 4 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος φοβάται μήπως υπάρξει μικρή μείωση στην τιμή λόγω του κορονοϊού, που μπορεί να επιδράσει στην αγορά γενικότερα.

24/06/2020 02:43 μμ

Δυο ειδών κυκλοφορούν στην αγορά, τα παρελκόμενα και τα αυτοκινούμενα, που είναι και πιο ακριβά ως προς την τιμή κτήσης.

Μεγάλη εξοικονόμηση στο κόστος συγκομιδής αλλά και... ευκολία χειρισμών, επιτυγχάνουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αγρότες που... επένδυσαν χρήματα για τις ανάγκες της εκμετάλλευσής τους, σε δονητικά μηχανήματα συλλογής ξηρών καρπών, αλλά και ελιάς.

Τα πρώτα τέτοιου είδους μηχανήματα κυκλοφόρησαν σε αγορές του εξωτερικού εδώ και μερικές δεκαετίες, ωστόσο στην Ελλάδα οι αγρότες, έχουν αρχίσει να τα χρησιμοποιούν τελευταία.

Τα μηχανήματα αυτά χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες, στα παρελκόμενα που προσαρμόζονται σε όλα τα τρακτέρ και στα αυτοκινούμενα, ενώ μπορεί να φέρουν ή όχι και ομπρέλα που ανοίγει κάτω από το δέντρο, ούτως ώστε ο παραγωγός να μη μπαίνει στον κόπο να χρσηιμοποιεί πανιά, κατά το μάζεμα και να μην πληρώνει -συνεπώς- πολλά εργατικά.

Από τα 4 ευρώ το τελάρο, στα 80 λεπτά το κόστος συλλογής

Ο κ. Γιώργος Πεπόνης, ελαιοπαραγωγός από το Δρυμό Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας με πλέον των 3.000 ρίζες ελιάς Καλαμών έχει προμηθευθεί ένα δονητικό μηχανήμα και το έχει δουλέψει μόνος του ήδη τρία χρόνια. Όπως μας λέει είναι πολύ ικανοποιημένος, γιατί έχει καταφέρει να μειώσει έτσι το κόστος της συγκομιδής στην εκμετάλλευσή του, όπως το υπολογίζει από τα 4 ευρώ ανά τελάρο που ήταν πριν, στα 80 λεπτά, ενώ η χρήση τους δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο δέντρο. Όπως μας ανέφερε μέσα σε 12 μόλις ημέρες κατάφερε φέτος να ολοκληρώσει το μάζεμα των δέντρων του που είναι οκτώ ετών χρησιμοποιώντας δονητικό με ομπρέλα, χωρίς να χρειάζεται να στρώσει πανιά και να πληρώσει και εργάτες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν έχεις μια τόσο μεγάλη εκμετάλλευση και το δονητικό, ιδανικά είναι να έχεις κι άλλου είδους μηχανήματα να υποστηρίξεις και τη διαλογή που ακολουθεί χρονικά κι αυτό γιατί μαζεύεις τόσο πολύ μεγάλο όγκο της παραγωγής μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Οι χαμηλές τιμές των προϊόντων (π.χ. ελιά Καλαμών) κάνουν πιο ελκυστικά τα δονητικά μηχανήματα σε ομάδες παραγωγών

Από την εκτεταμένη έρευνα που έχει κάνει ο ίδιος προέκυψε, όπως μας είπε, ότι τα πρώτα τέτοιου είδους μηχανήματα στο εξωτερικό κυκλοφόρησαν στην αγορά πριν από 40 χρόνια, αλλά έκτοτε έχουν εξελιχθεί τεχνολογικά, παρέχοντας λύσεις στον αγρότη, τόσο τον ελαιοπαραγωγό όσο και των παραγωγό καρπών με κέλυφος. «Όσον αφορά στο μπάτζετ, πρέπει να σας πω, ότι γενικά τα παρελκόμενα στοιχίζουν έως 35.000 ευρώ, ενώ τα αυτοκινούμενα ξεκινούν από τα 50.000 ευρώ και φθάνουν και τα 120.000. Λύσεις υπάρχουν ακόμα και για παραγωγούς που έχουν δέντρα μεγαλύτερης ηλικίας, όμως τότε ανάλογα με τη διάμετρο του κορμού του δέντρου, πιστεύω ότι ανεβαίνει το κόστος. Παράλληλα, καθένας έχει τη δυνατότητα και ανάλογα με το ποσοστό ωρίμανσης του καρπού πάνω στο δέντρο, να προσαρμόσει το επίπεδο της δόνησης».

Υπάρχουν και αγρότες που ενοικιάζουν τα μηχανήματα αυτά

Ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού από το νομό Φθιώτιδας δήλωσε σχετικά με τα μηχανήματα αυτά, μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «προσωπικά δεν έχω αγοράσει κάποιο δονητικό μηχανήμα συγκομιδής, ωστόσο το δουλεύω, ενοικιάζοντας μηχάνημα για την συγκομιδή των κελυφωτών φιστικιών μου. Αρκετοί παραγωγοί στην Φθιώτιδα έχουν αγοράσει δονητικά, τα οποία είναι δυο ειδών και εμφανίστηκαν στην Ελλάδα εδώ και μια πενταετία περίπου. Είτε είναι λοιπόν αυτοκινούμενα, τα οποία είναι και τα πιο ακριβά, είτε είναι παρελκόμενα και πρέπει να προσαρμόζονται σε τρακτέρ, οπότε το κόστος τους είναι πεσμένο και κυμαίνεται από 17.000 έως 25.000 ευρώ. Από την εμπειρία που έχω, μπορώ να σας πω ότι τα δονητικά χωρίς ομπρέλα (αυτοκινούμενα ή όχι), απαιτούν να στρώνει ο παραγωγός πανιά και να έχει και εργάτες, ενώ εκείνα με ομπρέλα, μαζεύονται κατευθείαν, άρα δεν υπάρχει τόσο εργατικό κόστος όσο στα δονητικά χωρίς ομπρέλα. Μέχρι σήμερα από την εμπειρία που έχουμε μπορώ να σας πω ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα στα δέντρα από τη χρήση των μηχανημάτων αυτών, που χρησιμοποιούνται εκτός από τη συγκομιδή κελυφωτών φιστικιών και στην συγκομιδή αμυγδάλων, ελιάς κ.λπ.».

Οι χαμηλές τιμές κάνουν τους αγρότες να... ψάχνονται για το πώς θα μειώσουν τα κόστη

Ένας από τους παραγωγούς που ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα τέτοιο μηχάνημα και ως εκ τούτου έχει ψάξει καλά τις επιλογές που δίνει η αγορά είναι και ο Θεόδωρος Κονδύλης, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου. Ο ίδιος εκτιμά με βάση την έρευνα αγοράς που έχει κάνει και έχοντας δει και επιδείξεις τέτοιων μηχανημάτων ότι ασφαλώς και είναι πολύ χρηστικό για τον παραγωγό, ειδικά μάλιστα σε εποχές (όπως η σημερινή), που οι τιμές του προϊόντος (ελιά Καλαμών), είναι εξαιρετικά χαμηλές, από την άποψη ότι μειώνει πολύ το κόστος συγκομιδής. Ο κ. Κονδύλης εκτιμά επίσης ότι είναι πιο χρήσιμο για τον παραγωγό το αυτοκινούμενο, παρότι έχει μεγαλύτερο κόστος, γιατί όπως λέει, το δονητικό που προσαρμόζεται σε τρακτέρ, δεσμεύει κατά κάποιο τρόπο τον αγρότη, όσον αφορά το τρακτέρ, που μπορεί να χρειάζεται και για άλλες καλλιέργειες (π.χ. εκτατικές). Σε σχέση με τα δονητικά που έχουν ομπρέλα, όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κονδύλης, πρέπει τα δέντρα που θα συγκομιστούν να έχουν τις κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ τους.

Η «Πρόοδος» Γ. Καλλιμάνης A.E.B.E.E έχει πολλές λύσεις για τους παραγωγούς

Για τα μηχανήματα αυτά, επικοινωνήσαμε και με την εταιρεία «Πρόοδος» Γ. Καλλιμάνης A.E.B.E.E., που τα εμπορεύεται. Μιλώντας λοιπόν στον ΑγροΤύπο, ο υπεύθυνός της κ. Γιώργος Καλλιμάνης δήλωσε τα εξής: «τα πρώτα δονητικά τα κατασκεύασαν στις ΗΠΑ την δεκαετία του ‘50, αλλά μετέπειτα ήρθαν στην ΕΕ και οι Ιταλοί με τους Ισπανούς τα εξέλιξαν σε μεγάλο βαθμό, για να φτάσουμε στο σήμερα, οπότε και υπάρχουν πολλές λύσεις για τους ξηρούς καρπούς και τις ελιές». Σύμφωνα με τον κ. Καλλιμάνη, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο κόστος των μηχανημάτων αυτών ανάλογα την ηλικία του δέντρου.

Πιο αναλυτικά, τώρα, η εν λόγω εταιρεία διαθέτει συλλέκτες αμυγδάλων και ξηρών καρπών TOPAVI M6 με δονητή κορμού και αποφλοιωτή. Οι συλλέκτες σειράς Μ6 έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη συγκομιδή αμυγδάλων και ξηρών καρπών. Εξοπλίζονται με αποφλοιωτή για τη συγκομιδή αμυγδάλων, ο οποίος αποσπάται σε περίπτωση συλλογής άλλου είδους ξηρών καρπών ή ελιάς. Στον εξοπλισμό τους συμπεριλαμβάνεται το κιτ ανύψωσης για ξεφόρτωμα από μεγάλο ύψος. Αναρτώνται στα τρία σημεία του τρακτέρ και απαιτούν ημιδενδροκομικό ή στάνταρ τρακτέρ. Διατίθενται σε τρεις εκδόσεις ανάλογα τον δονητή και το υδραυλικό σύστημα, ως ακολούθως:

Μ6 TENAZA: Κατασκευασμένος για επαγγελματική χρήση, συγκομιδή ξηρών καρπών από δέντρα κάθε μεγέθους. Με ενσωματωμένο δοχείο λαδιού, υδραυλικό σύστημα σταθερής ροής και δονητή Tenaza. Μέγιστο άνοιγμα δονητή 55 εκ. Ελάχιστη απαιτούμενη ιπποδύναμη από τον ελκυστήρα, 70 ΗΡ, συνιστώμενη 80ΗΡ. Κόστος με την προέκταση ομπρέλας στα 7,2 μέτρα και το κιτ αποσύνδεσης του αποφλοιωτή που επιτρέπει τη συγκομιδή φιστικιών και καρυδιών 27.400 ευρώ.

Μ6 GR III: Κατασκευασμένος για δέντρα ξηρών καρπών με μικρή διάμετρο κόμης, νεαρά ή σε πυκνή φύτευση. Με ενσωματωμένο δοχείο λαδιού, υδραυλικό σύστημα σταθερής και δονητή υψηλής συχνότητας Μ6. Ελάχιστη απαιτούμενη ιπποδύναμη από τον ελκυστήρα 80ΗΡ, συνιστώμενη 90ΗΡ. Κόστος με την προέκταση ομπρέλας στα 7,2 μέτρα και το κιτ αποσύνδεσης του αποφλοιωτή που επιτρέπει τη συγκομιδή φιστικιών και καρυδιών 27.400 ευρώ.

Μ6 TENAZA LS: Κατασκευασμένος για επαγγελματική χρήση, συγκομιδή ξηρών καρπών από δέντρα κάθε μεγέθους και ελιάς από νεόφυτα ή νεαρά δέντρα με διάμετρο κορμού έως 25 εκ. Με ενσωματωμένο δοχείο λαδιού, υδραυλικό σύστημα μεταβαλλόμενης ροής Load Sensing και δονητή Tenaza DR. Μέγιστο άνοιγμα δονητή 55εκ. Ελάχιστη απαιτούμενη ιπποδύναμη από τον ελκυστήρα 80 ΗΡ, συνιστώμενη 90ΗΡ. Κόστος με την προέκταση ομπρέλας στα 7,2 μέτρα και το κιτ αποσύνδεσης του αποφλοιωτή που επιτρέπει τη συγκομιδή φιστικιών, καρυδιών και ελιών 29.700 ευρώ.

Σημειώνεται ότι από το ρεπορτάζ προέκυψε ότι σε πολλές περιπτώσεις ομάδες αγροτών είτε συνεταιρισμοί ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή το έχουν κάνει ήδη τα συγκεκριμένα μηχανήματα ώστε να μειώσουν τα κόστη τους.

03/06/2020 02:20 μμ

Μια καλή χρονιά αναμένεται φέτος με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την παραγωγή στο κελυφωτό φιστίκι. Οι βροχές του Μαΐου βοήθησαν την καλλιέργεια και όλες οι περιοχές φαίνεται να έχουν καλή παραγωγή.

«Υπήρξαν κάποια λίγα προβλήματα καρπόδεσης σε κάποιες περιοχές αλλά στο σύνολο της χώρας αναμένεται να έχουμε μια καλή παραγωγή», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος, παραγωγός και µέλος Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης.

Πέρσι είχαμε μια μειωμένη παραγωγή. Από την άλλη η ποιότητα ήταν υψηλή και η ζήτηση εξαιρετικά μεγάλη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού του κελυφωτού φιστικιού πέρσι να κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα και προς το τέλος της εμπορικής περιόδου να φτάσει ακόμη και στα 10 ευρώ το κιλό.

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μπούργος, «η ξηρασία και η ψύλλα που είχαμε πέρσι αναμένεται να επηρεάσουν την φετινή παραγωγή. Ωστόσο ο φετινός χειμώνας δεν είχε ακραία καιρικά φαινόμενα. Την Άνοιξη είχαμε υψηλές θερμοκρασίες και λίγες βροχοπτώσεις. Το Μάιο δεν είχαμε πολλές βροχοπτώσεις οπότε δεν αναμένεται να έχουμε προβλήματα με τους μύκητες. Από μέσα Μαΐου όμως έχουμε την εμφάνιση της ψύλλας, ενός εντόμου που έχει μεγάλο κόστος η καταπολέμησή του. Πάντως οι βροχές των τελευταίων ημερών έχουν βοηθήσει την καλλιέργεια».

Φέτος όμως οι παραγωγοί φαίνονται προβληματισμένοι με την ζήτηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η βασική κατανάλωση φιστικιού στην χώρα μας γίνεται στα κέντρα διασκέδασης και στον τουρισμό. Εστίαση και τουρισμός αναμένεται να έχουν πρόβλημα, οπότε υπάρχει φόβος από τους παραγωγούς ότι θα υπάρξει μειωμένη ζήτηση, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά και τις τιμές. 
 

02/06/2020 02:21 μμ

Οι αγρότες προτιμούν ποικιλίες που δίνουν καρπό αλλά και ποικιλίες με σκοπό την παραγωγή υπο-προϊόντων αμυγδάλου.

Επεκτείνεται η καλλιέργεια αμυγδάλου στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, χρόνο με το χρόνο, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση για το προϊόν, αλλά και σε κάποιες αλλαγές στα διατροφικά πρότυπα.

Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο μηνός Απριλίου 2020 που εξέδωσε η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικών Στατιστικών (NASS) του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η έκταση με αμύγδαλα στην Καλιφόρνια το 2019 εκτιμόνταν σε 1.530.000 στρέμματα, έναντι 1.390.000 το 2018, δηλαδή αυξημένα κατά 10% μέσα σε μια χρονιά. Από τα 1.390.000 στρέμματα που ήταν φυτεμένα το 2018, με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας, τα 1.180.000 στρέμματα ήταν παραγωγικά.

Αναφορικά με τις ποικιλίες που προτιμούν εκεί οι αγρότες, η Nonpareil, που διατίθεται κυρίως για σνακ (καρπό δηλαδή) έχει τα πρωτεία στις εκτάσεις, ενώ ακολουθούν σε στρέμματα οι ποικιλίες Monterey, Butte, Carmel και Padre.

Κορυφαίες πέντε κομητείες με παραγωγή αμυγδάλου την ίδια ώρα ήταν οι Kern, Fresno, Stanislaus, Merced και Madera, με το 72% της συνολικής έκτασης με αμυγδαλιές στην Καλιφόρνια

Σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής αγοράς, η συνεχής αύξηση στις εκτάσεις με αμύγδαλα στην περιοχή αυτή, οφείλεται στη ζήτηση για το προϊόν αυτό καθεαυτό, αλλά και στα υπο-προϊόντα αμυγδάλου, όπως το ρόφημα από αμύγδαλο, που ζητούν ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές.

01/06/2020 01:56 μμ

Οι πρώτες ενδείξεις για την επερχόμενη εσοδεία δείχνουν προβλήματα σε ορισμένες περιοχές, λόγω κυρίως παγετού και ακαρπίας.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιοχές, όπου οι αμυγδαλοπαραγωγοί αναμένουν καλή σοδειά, αν πάει ευνοϊκά βέβαια και ο καιρός, που εμφανίζει μεγάλες αστάθειες. Στην Καλιφόρνια, πάντως, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), αναμένεται πολύ καλή παραγωγή.

Καλή η εικόνα των κτημάτων στην Πέλλα

Πολύ καλή εικόνα εμφανίζουν τα κτήματα στην περιοχή της Νέας Πέλλας Γιαννιτσών, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης από την εταιρεία Pella Almonds, που παλιότερα καλλιεργούσε και αμύγδαλο. Ο κ. Τσομπανάκης λέει ότι το προϊόν πάει πολύ καλά καλλιεργητικά, ενώ μικρές απώλειες λόγω καιρικών συνθηκών, ίσως καταγραφούν σε αμυγδαλεώνες της περιοχής και ειδικά στα μεγαλύτερα σε ηλικία δέντρα, που όμως στην περιοχή δεν είναι και πολλά. Σύμφωνα με τον ίδιο στη Νέα Πέλλα, καλλιεργούνται σήμερα περί τα 1.500 στρέμματα αμύγδαλα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία των ποικιλιών Ferragnes και Texas. «Πέρα από καλλιεργητικά και από άποψη αποδόσεων πάμε πολύ καλά και εμπορικά, αφού η μεν Ferragnes πάει για σνακ κυρίως, ενώ η Texas κυρίως στη βιομηχανία. Καλλιεργητικά δεν έχουμε κανένα πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Τσομπανάκης.

Στην Ελασσόνα ο παγετός προκάλεσε τεράστιες ζημιές

Σε απελπιστική κατάσταση δηλώνουν ότι βρίσκονται οι παραγωγοί αμυγδάλου από την Ελασσόνα. Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Καραγιάννη από το Δομένικο, ο παγετός έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Όπως εξηγεί ο κ. Καραγιάννης στον κάμπο η ζημιά φθάνει φέτος και το 100%, στις πλαγιές υπάρχει λίγος καρπός, ενώ έχουν γίνει οι απαραίτητες δηλώσεις στον ΕΛΓΑ. Παράλληλα, όπως μας είπε ο ίδιος, οι παραγωγοί περιμένουν να πληρωθούν και τα ΠΣΕΑ για τις ζημιές του 2017, ενώ πέρσι υπενθυμίζεται ότι πήραν de minimis 80 ευρώ το στρέμμα.

Στη Μαγνησία υπάρχουν περιοχές που αναμένουν καλή παραγωγή κι άλλες με μεγάλη μείωση

Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει για τα Κανάλια Βόλου ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός αμυγδάλου ποικιλίας Ferragnes και Texas από την εν λόγω περιοχή. Όπως μας λέει η «παραγωγή φέτος ικανοποιητική υπάρχει μόνο στα Texas, ενώ στην Ferragnes τα πράγματα δεν είναι καλά, γενικά στην περιοχή μας λόγω μάλλον ενός μύκητα που προκαλεί ζημιά στην ανθοφορία. Η συγκομιδή ξεκινά μετά τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε όσο πλησιάζουμε θα έχουμε πιο σαφή εικόνα για τις αποδόσεις. Τώρα το αμύγδαλο παίρνει μέγεθος σιγά σιγά και είναι πράσινο, αλλά θα έχουμε μείωση».

Αρκετοί παραγωγοί επιθυμούν να αλλάξουν ποικιλία στο αμύγδαλο που καλλιεργούν

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κοσμάς Μιχέας, παραγωγός από το Σέσκλο Βόλου, μια περιοχή κατεξοχήν αμυγδαλοπαραγωγική, «στην περιοχή μας το 99% των αμυγδάλων είναι ποικιλίας Ferragnes και Texas. Καλλιεργητικά πάμε πολύ καλά φέτος και δεν παρατηρούνται προβλήματα στα δέντρα. Ωστόσο σε γειτονικές περιοχές υπάρχουν προβλήματα στις Ferragnes από ένα μύκητα. Ο μύκητας αυτός λέγεται ότι χτυπάει τις Ferragnes σε περιοχές με μεγάλα ποσοστά υγρασίας. Πρόβλημα ώστοσο υπάρχει εμπορικά με το αμύγδαλο. Όσοι έχουμε σπαστήρα και κρατήσαμε προϊόν για να πουλήσουμε αργότερα, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής. Αυτό γίνεται λόγω των εισαγωγών».

Η φόμοψη πρωτο-εμφανίστηκε το 2017, λέει ο Γιώργος Νάνος

Σε σχέση με το πρόβλημα που μας ανέφεραν οι παραγωγοί αμυγδάλου για την Ferragnes, επικοινωνήσαμε με τον κ. Γιώργο Νάνο, M.Sc., Ph.D. Καθηγητή Δενδροκομίας από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Όπως λοιπόν μας είπε «πρόκειται για φόμοψη που εμφανίστηκε πρώτη φορά με τη μορφή πανδημίας στη χώρα μας, προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Αλλά τώρα αντιμετωπίζεται με δυο ψεκασμούς, το Φθινόπωρο και την Άνοιξη. Το 2017, όταν και πρωτο-εμφανίστηκε είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές. Βέβαια, η ακαρπία για την οποία παραπονιούνται πολλοί αγρότες, δεν έχει σχέση με τη φόμοψη».

Παραγωγή ρεκόρ αναμένει το USDA για την Καλιφόρνια, λόγω αύξησης εκτάσεων και αποδόσεων

Η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικών Στατιστικών (NASS) του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) περιμένει παραγωγή - ρεκόρ αμυγδάλου για την Καλιφόρνια την περίοδο 2020-2021. Βάσει της πρόβλεψης αυτής, οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Καλιφόρνιας θα παράγουν φέτος 18% περισσότερο καρπό σε σχέση με πέρσι.

«Η έκταση και η παραγωγή αμυγδάλου συνεχίζουν να αυξάνουν καθώς οι καλλιεργητές αμυγδάλων της Καλιφόρνιας επενδύουν περαιτέρω στη γεωργία ακριβείας και στις υπεύθυνες βέλτιστες πρακτικές», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Almond Board of California (ABC) Richard Waycott.

Η πρόβλεψη του USDA δείχνει ότι η παραγωγή αμυγδάλου στην Καλιφόρνια υπερδιπλασιάστηκε από το 2009. Η απόδοση ανά στρέμμα αναμένεται επίσης να αυξηθεί περισσότερο από 10% σε σχέση με πέρυσι σε 1.079 κιλά το στρέμμα. Μεταξύ 2016 και 2019, η τιμή για τα αμύγδαλα κυμαίνεται μεταξύ 2,39 και 2,50 δολάρια ανά λίβρα (1 λίβρα ισούται με 453 γραμμάρια).

Σημειωτέον ότι το USDA δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεση Almond Acreage 2019 πριν από λίγες εβδομάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η έκταση των αμυγδάλων αυξάνεται σταθερά, ενώ μεταξύ 2014 και 2019 αυξήθηκε κατά σχεδόν 27%.

22/05/2020 11:41 πμ

Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου υλοποιήθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου για τη βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus) με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής, συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΛΓΟ - Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκη, «η σφήκας της καστανιάς δεν αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς αλλά με βιολογικό τρόπο με τη βοήθεια του εντόμου Torymus sinensis. Οι Ιταλοί που αντιμετώπισαν πρώτοι το πρόβλημα βρήκαν και πρώτοι την λύση. Στην χώρα μας ξεκίνησε από το 2018 πειραματικά η αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς. Το πρόγραμμα προχωρά σε όλη την Ελλάδα. Προβλέπω ότι μετά το 2022 στην Ελλάδα θα έχει μειωθεί το πρόβλημα και η απώλεια στην παραγωγή κάστανων θα είναι πολύ μικρή.

Στην Ιταλία το πρόβλημα ήταν πολύ μεγάλο και έφτασε να έχει μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 70%. Όμως με την σωστή αντιμετώπιση του εντόμου άρχισε να επανακάμπτει η ιταλική παραγωγή, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τους Έλληνε ςπαραγωγους. Το θετικό είναι ότι οι έμποροι από Ιταλία γνώρισαν την ποιότητα των ελληνικών κάστανων».

Ερευνητές του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών βρέθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου τις δύο τελευταίες εβδομάδες και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερείας μας (Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, Διευθύνσεις Δασών, Δασαρχεία κλπ.) πραγματοποίησαν την εξαπόλυση 11.000 ενηλικών παρασιτοειδών εντόμων.

Η παρουσία της σφήκας της καστανιάς διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Ήπειρο το 2018 σε περιοχές της Μεσούντας, του Αθαμανίου και του Τετρακώμου Π.Ε. Άρτας και πλέον εντοπίζεται σε όλες σχεδόν τις περιοχές παρουσίας της καστανιάς στην Ήπειρο. Η προσβολή των δένδρων σε ορισμένες περιοχές της Ηπείρου είναι αρκετά υψηλή προκαλώντας ζημιές στα δέντρα. Το έντομο δημιουργεί κηκίδες στους νεαρούς βλαστούς και τα φύλλα της καστανιάς μειώνοντας την παραγωγή, την ευρωστία και την ανάπτυξη των δένδρων.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μέθοδο της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis. Η μέθοδος στηρίζεται στην εξαπόλυση του παρασιτοειδούς σε έναν αριθμό θέσεων με προσβεβλημένες καστανιές αντιπροσωπευτικό για κάθε περιοχή, ώστε να επιτευχθεί η εγκατάστασή του και σε βάθος χρόνου να αυξηθούν οι πληθυσμοί του και να περιορίσουν το επιβλαβές έντομο (σφήκα της καστανιάς) σε επίπεδα που δεν θα προκαλούν  ζημιά στα δένδρα. Η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς γίνεται μόνο συγκεκριμένη περίοδο του έτους που προσδιορίζεται από μέσα Απριλίου έως τις Αρχές Μαΐου.

Δεδομένου ότι η εγκατάσταση και εξάπλωση της σφήκας της καστανιάς στην Περιφέρεια Ηπείρου αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα  στη λειτουργία και δομή των καστανοδασών, στην καλλιέργεια της καστανιάς αλλά και  στην μελισσοκομία (η καστανιά αποτελεί ένα σημαντικό μελισσοκομικό δένδρο), η Περιφέρεια Ηπείρου από τις αρχές του προηγούμενου έτους, προέβη σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης του εντόμου και να επιτευχθεί αποτελεσματική και βιώσιμη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για την επιτυχία του προγράμματος είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η προστασία των ωφέλιμων εντόμων από τη χρήση εντομοκτόνων φαρμάκων. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι καστανοπαραγωγοί να αποφεύγουν τη διενέργεια ψεκασμών στους καστανεώνες έως τα τέλη Ιουνίου τόσο για τη φετινή όσο και για τις επόμενες χρονιές.

Τα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων από τα τέλη Ιουνίου και έπειτα μπορούν να πραγματοποιούνται κανονικά, πάντα όμως με τη χρήση των εγκεκριμένων για την καλλιέργεια εντομοκτόνων ουσιών. Επίσης, σημαντικό για την προστασία του ωφέλιμου εντόμου είναι να αποφεύγεται από τους παραγωγούς η αφαίρεση των ξεραμένων κηκίδων από τα δένδρα, οι οποίες αποτελούν τις θέσεις ανάπτυξης και διαχείμασης του ωφέλιμου εντόμου.

28/04/2020 03:35 μμ

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της στην γείτονα, εξανεμίζοντας ένα πλεονέκτημά της στον εξαγωγικό τομέα και δη των τροφίμων, που της φέρνει μεγάλο συνάλλαγμα.

Ένα καφέ έντομο που προέρχεται από τη βορειονατολική Ασία έκανε την εμφάνισή του ιδιαίτερα έντονα φέτος στις φυτείες φουντουκιού της Τουρκίας, η οποία είναι η νο1 παραγωγική δύναμη στο συγκεκριμένο προϊόν και μάλιστα παγκοσμίως, τροφοδοτώντας ακόμα και μέσω διακρατικών συμφωνιών, χώρες, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για φουντούκι, όπως η Ιταλία, είτε μιλάμε για καρπό, είτε στην ζαχαροπλαστική.

«Γνωρίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει στην Τουρκία. Πρόκειται για τη βρωμούσα halyomorpha halys», εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Ανδρέας Καμαριανάκης διευθυντής της ΔΑΟΚ Ξάνθης, μιας περιοχής, όπου γενικότερα αναβιώνει η καλλιέργεια φουντουκιού, μέσω συμβολαιακής γεωργίας της εταιρείας Carpus Cultura, η οποία και παρέχει ασφάλεια στους παραγωγούς, τόσο για την καλλιέργεια, αυτή καθεαυτή, όσο και για την μετέπειτα απορρόφηση της εσοδείας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Τουρκία, το εν λόγω έντομο ευνοεί η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας, φέτος είναι σε μεγάλη έξαρση, ενώ είχε πρωτοεμφανιστεί στην γείτονα, το 2017 και πλέον έχει κάνει την εμφάνισή του σε οκτώ περιοχές της χώρας, εκεί όπου παράγεται το 70% της παραγωγής φουντουκιού διεθνώς.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι παραγωγοί

Εάν η εξάπλωση του εντόμου δεν περιοριστεί, περίπου 30% των φουντουκιών θα μπορούσαν να υποστούν βλάβη, προειδοποίησαν επιστήμονες από το τμήμα φυτοπροστασίας του Πανεπιστημίου Ondokuz Mayıs. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 1/5 της παγκόσμιας προσφοράς. Μάλιστα η εξάρτηση από τα Τουρκικά φουντούκια ώθησε τη βιομηχανία καθώς και τους επιστήμονες να απαιτήσουν ταχεία δράση κατά του εντόμου. Σε ένα συνέδριο τον Ιανουάριο, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση της εισβολής μέσω της διάδοσης και ενός φυσικού εχθρού, κοινώς γνωστού ως σφήκα σαμουράι, ενώ έως τώρα οι αγρότες χρησιμοποιούν εντομοκτόνα.

Οι θερμοκρασίες τους επόμενους μήνες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία της φουντουκιάς στην γειτονική μας χώρα. Το 2019 ο ψυχρός καιρός στην Τουρκία καθυστέρησε την εμφάνιση του εντόμου, φέτος, όμως οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, που σημαίνει ότι οι καρποί μπορεί να μην έχουν την περσινή, καλή για την Τουρκία, εξέλιξη.

Όπως δήλωσε τέλος στον ΑγροΤύπο ο κ. Καμαριανάκης, οι Τούρκοι παραγωγοί έχουν και πολλά άλλα προβλήματα. Συνεπώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη 5ετία είναι μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να καλύψει μέρος του κενού που δημιουργεί η Τουρκία στην διεθνή αγορά.

22/04/2020 02:32 μμ

Στην χώρα μας σύμφωνα με σχετική έρευνα οι πωλήσεις ξηρών καρπών αυξήθηκαν κατά 30% περίπου στη διάρκεια της καραντίνας.

Νέες περιοχές προστίθενται όσο περνά ο καιρός στο χάρτη με τις εκτάσεις καλλιέργειας φουντουκιού στην Ελλάδα, μια καλλιέργεια που αναπτύσσεται κυρίως συμβολαιακά στην Ελλάδα, μέσω της εταιρείας Carpus Cultura, που αντιπροσωπεύει εδώ τον Ιταλικό κολοσσό Besana, που εδρεύει στη Νότια Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώνονται νέες φυτεύσεις φουντουκιάς με συμβολαιακή γεωργία στο νομό Έβρου, σε μια έκταση 130 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα, όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Ξάνθης κ. Ανδρέας Καμαριανάκης, ήδη να έχουν φτάσει στην Θράκη τα νεόφυτα, κοντά στα 1.000 στρέμματα. Από αυτά, 700 έχουν φυτευθεί στην Ξάνθη, 70 στην Κομοτηνή, 130 στον Έβρο, ενώ 30 επιπλέον θα προστεθούν το επόμενο διάστημα, μετά τον αλωνισμό, επίσης, στον Έβρο. Τα 600 περίπου στρέμματα από αυτά που πάνε πολύ καλά καλλιεργητικά, φυτεύθηκαν πέρσι σε συνεργασία της Carpus Cultura με ντόπιους παραγωγούς, μια συνεργασία που καλύπτει όλες τις ανάγκες των παραγωγών, όπως έχουμε ξαναγράψει, έως την εγγυημένη απορρόφηση του προϊόντος, σε τιμές Ιταλίας.

Υψηλές τιμές για το φουντούκι και μεγάλη ζήτηση σε Ελλάδα και Ιταλία λόγω καραντίνας

Η τιμή που θα εισέπραττε σήμερα ένας παραγωγός που έκανε συμβόλαιο με την Besana, εφόσον είχε μπει σε παραγωγή το κτήμα του, θα ήταν σαφώς υψηλότερη απ' ό,τι μέχρι πριν τον κορονοϊό, καθώς η καραντίνα στη γειτονική Ιταλία, έχει αυξήσει πολύ τις πωλήσεις ξηρών καρπών στα σούπερ μάρκετ.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία Besana εδρεύει στη Νότια Ιταλία, τροφοδοτώντας με φουντούκι μεγάλες αλυσίδες εμπορίου της ΕΕ, όπως είναι τα Lidl κ.λπ., ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα δέχεται όλο και μεγαλύτερες παραγγελίες, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης, που ξεκίνησε πριν τα Χριστούγεννα (όπως συνηθίζεται), αλλά συνεχίζεται και σήμερα.

Ίδια εν τω μεταξύ καταναλωτική τάση επικρατεί και στην Ελλάδα, όπου πρόσφατη μελέτη της εταιρείας Nielsen κατέδειξε μια αυξηση πωλήσεων 29,9% την εποχή της καραντίνας για τους ξηρούς καρπούς.

Παράλληλα, αύξηση σημαντική υπάρχει και σε προϊόντα που ενδέχεται να περιέχουν φουντούκι, όπως οι σοκολάτες, το ίδιο διάστημα.