Μέσα από επιχειρησιακά τους προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών θα μπορούν να ενισχυθούν οι παραγωγοί για το πρόβλημα της «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Βουλή του βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν αποζημιώνονται από ΕΛΓΑ ούτε από ΠΣΕΑ ούτε από de minimis οι παραγωγοί αμυγδάλων για την ζημιά που έπαθαν.
«Στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) και στο Στρατηγικό Σχέδιο που υλοποιείται, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών (όπου θα μπορούσε να ενταχθεί το πρόβλημα της «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων)», τόνισε ο υπουργός.
«Η κλιματική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστη την αγροτική παραγωγή και το φαινόμενο της «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων -όπως και του μεταχρωματισμού των ροδάκινων και τις εξάρσεις του περονόσπορου στα αμπέλια- για τα οποία διαμαρτύρονται οι παραγωγοί, θα πρέπει να προβληματίσουν την πολιτεία. Ελπίζω ότι στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ θα προβλεφθούν ζημιές οι οποίες είτε πρωτοεμφανίζονται είτε επιτείνονται λόγω κλιματολογικών συνθηκών, καθώς στην πραγματική παραγωγή έχουν επιπτώσεις και ο αγρότης αναζητά εναγωνίως ένα μαξιλάρι ασφαλείας», τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού ΑΑΤ κ. Κώστα Τσιάρα, για την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών λόγω «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων.
Ο Θεσσαλός βουλευτής, στην ερώτησή του είχε υπογραμμίσει ότι τα αίτια για την «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων δεν οφείλονται μόνο σε έναν παράγοντα, αλλά στο δια ταύτα έχουν επιδράσει αρνητικά στην φετινή παραγωγικότητα των καλλιεργειών αμυγδάλου. Γι αυτό και οι αγρότες αναζητούν την συνδρομή της πολιτείας για την διασαφήνιση του προβλήματος, αλλά και ενέργειες για αποζημιώσεις.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός AAT αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «κατά τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι η ένταση του φαινομένου ποικίλλει ανά περιοχές (με ποσοστά ζημιάς έως και 50% της ηρτημένης παραγωγής σε κάποιες από αυτές), εξαρτώμενη από παράγοντες, όπως η καλλιεργούμενη ποικιλία, οι καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν, καθώς και η ένταση των κατά τόπους κλιματικών φαινομένων που επικράτησαν σε αυτές.
Οι πλημύρες που προηγήθηκαν κατά το περασμένο φθινόπωρο και που επηρέασαν το ριζικό σύστημα των δέντρων, σε συνδυασμό με τις συνθήκες ξηρασίας και τα πολυήμερα διαστήματα υψηλών θερμοκρασιών που έχουν σημειωθεί κατά το φετινό καλοκαίρι μαζί και με την πρώιμη προσβολή των καρπών από το ευρύτομο, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της αμυγδαλιάς, συντέλεσαν από κοινού στην εμφάνιση του φαινομένου, το οποίο έχει οδηγήσει στην αναφερόμενη μειωμένη παραγωγή.
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου εξέδωσε έγκαιρα (28/03/2024) τεχνικό δελτίο με οδηγίες ολοκληρωμένης προστασίας από το ευρύτομο της αμυγδαλιάς, μέσω των γεωργικών προειδοποιήσεων προς τους καλλιεργητές της περιοχής ευθύνης του, συμπεριλαμβανομένης της ΠΕ Λάρισας».
Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιάρας σημειώνει ότι «στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) και στο Στρατηγικό Σχέδιο που υλοποιείται, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξής τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών (όπου θα μπορούσε να ενταχθεί το πρόβλημα της «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων) και των ζωονόσων και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν, των καινοτόμων πρακτικών και των τεχνικών παραγωγής που ενισχύουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών».
Δείτε όλη την απάντηση του ΥπΑΑΤ (εδώ)
Συνεχίζεται η συγκομιδή στο κελυφωτό φιστίκι σε όλη την χώρα, με την παραγωγή να είναι μειωμένη σε μεγάλο βαθμό λόγω των καιρικών συνθηκών.
Ο κ. Ηλίας Καλαθάς, παραγωγός από το Αρχάνι Φθιώτιδας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκινήσαμε την συγκομιδή πριν τις 15 Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου μια εβδομάδα.
Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη πάνω από 20% λόγω των καιρικών συνθηκών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί κελυφωτού φιστικιού να προχωρήσουν σε αποθήκευση και να περιμένουν να ανέβουν οι τιμές για να πουλήσουν.
Μόνο όσοι έχουν έλλειψη οικονομικής ρευστότητας πουλάνε αυτή την εποχή σε εμπόρους. Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα η τιμή παραγωγού θα πάει πάνω από 10 ευρώ το κιλό».
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «ο ήπιος φετινός χειμώνας έχει προκαλέσει προβλήματα στην καρποφορία της φιστικιάς. Αν και το 2024 περιμέναμε μια ικανοποιητική παραγωγή τελικά φαίνεται ότι θα είναι μειωμένη εκτιμώ κατά 30%.
Η συγκομιδή ξεκίνησε από τις 8 Αυγούστου και θα συνεχιστεί ακόμη για μια εβδομάδα. Αυτό οφείλεται στον ήπιο χειμώνα και τις συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού. Τα δέντρα έχουν στρεσαριστεί λόγω της ζέστης και θέλουν κάθε πέντε ημέρες πότισμα.
Μπορεί να μην έχουμε μυκητολογικά προβλήματα στην καλλιέργεια αλλά έχουμε πολύ σοβαρά εντομολογικά. Η Ψύλλα έχει μεγάλους πληθυσμούς και οι παραγωγοί κάνουν ψεκασμούς για να κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν. Άρδευση και φυτοπροστασία έχουν αυξήσει φέτος το κόστος καλλιέργειας.
Έχει ολοκληρωθεί το πρώτο χέρι στην περιοχή και ξεκινά το δεύτερο.
Έχουμε ανοικτά φιστίκια αλλά ο καρπός έχει μικρό μέγεθος και ειδικό βάρος (αυτό σημαίνει λίγα κιλά για τον παραγωγό).
Αυτή την εποχή υπάρχει ζήτηση κυρίως από ντόπιους μικροεμπόρους που πουλάνε στην εγχώρια αγορά και δεν έχουν αποθέματα.
Οι Ιταλοί έχουν κάνει την εμφάνισή τους αλλά μελετούν τις παραγωγές και δεν έχουν ακόμη κλείσει κάποια εμπορική συμφωνία.
Από την μέχρι στιγμής εικόνα φαίνεται ότι οι τιμές παραγωγού θα παραμείνουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αν και αναμένονται υψηλές παραγωγές σε Τουρκία, Ιράν και Συρία».
Ο κ. Γεώργιος Παπαβασίλης, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού από τα Μέγαρα, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος υπάρχει απώλεια παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών και των προσβολών από την Ψύλλα που έχει μεγάλους πληθυσμούς.
Είμαστε ακόμη στο πρώτο χέρι και βλέπουμε μεγάλο αριθμό κλειστών φιστικιών.
Η ζήτηση αναμένεται να είναι αυξημένη και οι παραγωγοί θα πάνε σε αποθήκευση για να πουλήσουν σε υψηλή τιμή.
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη εργατών γης. Για αυτό αναγκάστηκα να προχωρήσω σε μηχανική συγκομιδή που μειώνει τα εργατικά. Αν δεν γινόταν αυτό περίπου το 50% της παραγωγής μου θα έμενε ασυγκόμιστο στα δέντρα».
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί στην περιοχή της Λάρισας που έχει σχεδόν το 90% της παραγωγής της χώρας.
Ο κ. Κώστας Σπανούλης, αμυγδαλοπαραγωγός από την Λάρισα, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «οι συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή αμυγδάλων.
Στην περιοχή του Συκουρίου και της Ελασσόνας έχουμε πολλά δέντρα που ξεραίνονται και έχουμε ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο λόγω της φόμοψης αμυγδαλιάς, μιας σοβαρής ασθένειας που οφείλεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε στην Λάρισα είναι ότι σε αγροκτήματα με ξηρικές καλλιέργειες ή με ελλιπή άρδευση οι καρποί παθαίνουν «μουμιοποίηση» και σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί αναγκάζονται να τους ρίξουν στο χώμα για να σώσουν το δέντρο.
Ακόμη έχουμε και τις περιοχές που πλημμύρισαν λόγω της θεομηνίας και τα δέντρα έμειναν για μεγάλο διάστημα με υγρασία που και εκεί έχουμε πρόβλημα στο φυτικό κεφάλαιο.
Πρέπει η πολιτεία να στηρίξει την καλλιέργεια και να γίνουν νέες φυτεύσεις όπου υπάρχει ανάγκη.
Επίσης το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να πάρει μέτρα για να μην επεκταθεί η φόμοψη (Φουζίκοκο) και να έχουμε νέες φυτεύσεις με ανθεκτικές ποικιλίες.
Φέτος η παραγωγή αμυγδάλων θα είναι μειωμένη και ποιοτικά υποβαθμισμένη λόγω όλων αυτών των προβλημάτων».
Στη Βουλή το θέμα της «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων
«Έντονη αναστάτωση και απογοήτευση επικρατεί στους αμυγδαλοπαραγωγούς του νομού Λάρισας, καθώς διαπιστώνουν ότι ενέσκυψε «μουμιοποίηση» σε μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, γι αυτό και ζητούν την ενεργοποίηση της πολιτείας για την εξέταση του προβλήματος και την αποζημίωσή τους». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, στην παρέμβασή του υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τους αμυγδαλοπαραγωγούς «σημαντικό ποσοστό της ηρτημένης παραγωγής είναι ήδη ακατάλληλο για συγκομιδή, καθώς τα αμύγδαλα δεν αναπτύσσονται κανονικά εντός του κελύφους με τον καρπό να εμφανίζεται ως μουμιοποιημένος πάνω στα δένδρα.
Όπως υποστηρίζουν, κάποιες ποικιλίες (tuono, φυρανιές) παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό ζημιάς, ακόμα και μέχρι 50% της ηρτημένης παραγωγής. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έκδηλη απαισιοδοξία για την παραγωγή που θα συγκομιστεί, την πρόσοδο από την καλλιέργεια και την αντιμετώπιση των βιοποριστικών τους αναγκών.
Τα τελευταία χρόνια η αμυγδαλοκαλλιέργεια αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες δοκιμασίες με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να καταγράφουν διαρκώς απώλειες στην παραγωγή και να προσβλέπουν στην στήριξη της πολιτείας.
Οι αιτίες του προβλήματος δεν είναι ξεκάθαρες αλλά έχουν επιδράσει καταλυτικά στην μείωση της φετινής παραγωγής. Και επειδή οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είναι αδιαμφισβήτητα ένας παράγοντας που επηρεάζει σχεδόν το σύνολο των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, εύλογα οι καλλιεργητές αμυγδάλου ζητούν από την πολιτεία και τις υπηρεσίες της να διαπιστώσουν τις απώλειές τους, να διερευνήσουν τα αίτια και να προχωρήσουν στις δέουσες ενέργειες για αποζημιώσεις για την χαμένη τους παραγωγή».
Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό τι προτίθεται να πράξει για την στήριξη των αμυγδαλοπαραγωγών που, άνευ υπαιτιότητάς τους, αντιμετωπίζουν δραματική συρρίκνωση του εισοδήματός τους εξαιτίας της «μουμιοποίησης» της σοδειάς τους.
Ο ήπιος χειμώνας με τις υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει χαμηλά επίπεδα καρποφορίας στο κελυφωτό φιστίκι σε όλη την χώρα.
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «ο ήπιος φετινός χειμώνας έχει προκαλέσει προβλήματα στην καρποφορία της φιστικιάς.
Αν και το 2024 περιμέναμε μια καλή παραγωγή τελικά φαίνεται ότι θα είναι μειωμένη. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε μια μείωση κατά 30 - 40%.
Από την άλλη η ξηρασία που είχαμε την άνοιξη και το καλοκαίρι βοήθησε και δεν έχουμε μυκητολογικά προβλήματα στην καλλιέργεια.
Αυτή την εποχή έκανε την εμφάνισή της η Ψύλλα με μεγάλους πληθυσμούς αλλά οι παραγωγοί με τους κατάλληλους ψεκασμούς κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι η συγκομιδή κελυφωτού φιστικιού θα ξεκινήσει κατά το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου.
Μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών γης. Ακολούθησα τη διαδικασία για να καλέσω εργάτες από το Πακιστάν και πλήρωσα τα σχετικά παράβολα. Όταν όμως ήρθε η ώρα να τους καλέσω να έρθουν Ελλάδα με ενημέρωσαν ότι επειδή το Πακιστάν ακολουθεί φιλορώσικη πολιτική διακόπηκε η διακρατική συμφωνία που είχαμε υπογράψει. Το πρόβλημα με τους εργάτες δεν αφορά μόνο την περίοδο της συγκομιδής αλλά και όλες τις εργασίες που κάνουμε στην καλλιέργεια.
Οι διεθνείς προβλέψεις αναφέρουν ότι η Τουρκία αναμένει φέτος μια καλή παραγωγή. Ήδη έχουν πάει στην γειτονική χώρα έμποροι για να διαπραγματευτούν εμπορικές συμφωνίες. Οι Έλληνες πάντως δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το τουρκικό φιστίκι που εισάγεται στην ΕΕ χωρίς δασμούς.
Θετικό είναι ότι στην χώρα μας κρατάνε οι τιμές στα 13 ευρώ το κιλό για τα λίγα αποθέματα που υπάρχουν.
Επίσης η ζήτηση είναι αυξημένη και ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην χώρα μας έμποροι από Ιταλία, Ισραήλ και Γερμανία.
Ελπίδα των παραγωγών είναι οι τιμές να παραμείνουν σε καλά επιπεδα και στην περίοδο της συγκομιδής».
Τον τελευταίο χρόνο η πατρίδα μας βρέθηκε να αντιμετωπίζει όλο και συχνότερα ένα νέο περιβάλλον πρωτόγνωρων θεομηνιών, αδυσώπητων φυσικών φαινομένων, πολύπλευρων κρίσεων και σύνθετων προκλήσεων, με επιπτώσεις που επηρεάζουν άμεσα και με τον χειρότερο τρόπο, τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας στον πρωτογενή τομέα.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μαρκοπούλου με επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς ενημερώνει για τα προβλήματα που απασχολούν την φετινή καλλιεργητική περίοδο τους παραγωγούς του, σε δυναμικές καλλιέργειες όπως τα σύκα (βασιλικά και μαύρα) και τα φιστίκια.
Η παρατεταμένη ανομβρία, συνέπεια της κλιματικής κρίσης, οδήγησε αρχικά σε προβληματική ανάπτυξη της βλάστησης στην αρχή της άνοιξης με κυριότερα συμπτώματα την έλλειψη ανθοφορίας και κακής εικόνας των κύριων καλλιεργειών (σύκα και φιστίκια).
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΥΚΙΑΣ στην περιοχή του Μαρκοπούλου
- Οι παραγωγοί σύκων αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε προμήθεια φυτικού υλικού κατάλληλου για την επικονίαση (ερινεασμό) από άλλες περιοχές της χώρας με τεράστιο κόστος, κάτι που τις προηγούμενες χρονιές δεν συνέβαινε ή συνέβαινε αλλά για πολύ μικρές ποσότητες.
- Ενώ οι παραγωγοί, είχαν προβεί στις κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές και η παραγωγή εξελισσόταν ομαλά για την καλλιέργεια, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ κύμα παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών (καύσωνα) τον μήνα Ιούνιο. Ο συγκεκριμένος μήνας θεωρείται κομβικός για την ορθή ανάπτυξη του καρπού και σύμφωνα με τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός όλων των εποχών.
- Το αποτέλεσμα είναι ότι υπήρξε καρπόπτωση που έφθασε σε ορισμένες περιοχές στο 85%
- Τα υψηλά επίπεδα καρποπτώσεων συνεχίζονται και θα οδηγηθούμε σε ποσοστά ΟΛΙΚΗΣ απώλειας της παραγωγής.
Δεδομένου ότι η εν λόγω καλλιέργεια είναι πολύ δυναμική, προσφέρει την κύρια πηγή εισοδήματος για δεκάδες παραγωγούς της περιοχής, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μαρκοπούλου προτρέπει τους αρμοδίους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών στο ακέραιο ώστε να μην εγκαταλειφθεί μια τόσο σημαντική καλλιέργεια για την χώρα και τον τόπο μας.
Ενδεικτικά, στο Μαρκόπουλο καλλιεργούνται περίπου 10.800 δένδρα ποικιλιών Βασιλικά, Μαύρα, ΣΥΚΑ ΒΡΑΥΡΩΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΓΕ. Σύνολο καλλιεργούμενης έκτασης: 1.100 στρέμματα περίπου.
Το συγκεκριμένο προϊόν, κατά 80% εξάγεται στο εξωτερικό και λόγω εισροής συναλλάγματος προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας και συμβάλλει στο εμπορικό της ισοζύγιο τα μέγιστα, γιατί είναι προϊόν με υπεραξία, εξαγώγιμο και αναγνωρίσιμο για τα υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά του.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ στην περιοχή του Μαρκοπούλου
Η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει πολύ χαμηλά έως και ανύπαρκτα επίπεδα καρποφορίας μιας πολύ δυναμικής και αποδοτικής καλλιέργειας στην περιοχή του Μαρκοπούλου όπως αυτή της φιστικιάς. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δεν επέτρεψαν στα φυτά να υποστούν διαφοροποίηση των οφθαλμών τους κατά την διάρκεια του χειμώνα, συνέπεια της έκθεσής τους σε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από αυτές που ορίζονται για να προκύψουν καρποφόροι βλαστοί.
- Τα ποσοστά ανθοφορίας στις περισσότερες περιοχές ήταν μηδενικά.
- Η παρατεταμένη ανομβρία, θέτει σε κίνδυνο την ορθή ανάπτυξη των ξερικών καλλιεργειών της φιστικιάς στην περιοχή μας που αποτελεί και αυτή μεγάλο μέρος της καλλιεργούμενης έκτασης του συγκεκριμένου είδους.
- Δεδομένου των καιρικών συνθηκών, υπάρχουν περιοχές όπου το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας συνεχίζετε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς.
Ενδεικτικά, στο Μαρκόπουλο καλλιεργούνται περίπου 22.000 δένδρα με σύνολο καλλιεργούμενης έκτασης: 1.600 στρέμματα περίπου και πλέον.
Ενόσω συντασσόταν η συγκεκριμένη επιστολή από τον Αγροτικό συνεταιρισμό Μαρκοπούλου (Πέμπτη 4 Ιουλίου) το απόγευμα της ίδιας μέρας υπήρξε σφοδρή βροχόπτωση στην περιοχή της Βραυρώνος η οποία συνοδεύτηκε και από χαλαζόπτωση, επηρεάζοντας περαιτέρω τις καλλιέργειες.
Τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού ζητούν την άμεση αποστολή κλιμακίου για την καταγραφή των ζημιών.
Φωτεινή Νάσσου
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ
Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Μάιο στην Ισπανία φέρνουν νέες εκτιμήσεις για την ισπανική παραγωγή αμυγδάλων.
H ένωση αγροτών (ASAJA), η συντονιστική επιτροπή αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων (COAG), οι συνεταιριστικές οργανώσεις Αγροδιατροφής (Cooperativas Agro-alimentarias) και η Ένωση Παραγωγών ξηρών και αποξηραμένων καρπών (AEOFRUSE), ανακοίνωσαν από κοινού τις νεότερες εκτιμήσεις που δείχνουν μια μείωση της προβλεπόμενης παραγωγής κατά -2,2%.
Αυτό σημαίνει ότι για το 2024 η παραγωγή της Ισπανίας αναμένεται να ανέλθει στους 122.304 τόνους.
Τα νέα δεδομένα - σε σύγκριση με εκείνα του Μαΐου - δείχνουν μια μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 3.000 τόνους λόγω της ξηρασίας.
Όπως αναφέρουν οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων δεν ήταν αρκετές ούτε έφτασαν εγκαίρως για να μετριάσουν τη δραματική κατάσταση και το στρεσάρισμα που έχουν τα δέντρα λόγω της ξηρασίας.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα ξηρασίας αντιμετωπίζουν οι αμυγδαλιές στις περιοχές της Μούρθιας και στην Καστίλλη-Λα Μάντσα.
Πάντως η εκτιμώμενη αυτή παραγωγή είναι κατά 38% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ετών και 8% αυξημένη σε σύγκριση με την περσινή χρονιά (2023).
Η αυξημένη φέτος παραγωγή οφείλεται στις νέες φυτεύσεις αμυγδαλιών (οι οποίες μπήκαν σε παραγωγική διαδικασία), που έγιναν σε περίπου 140.000 στρέμματα, τα οποία είναι αρδευόμενα, κυρίως στις περιοχές της Εξτρεμαδούρα, Καστίλλης-Λα Μάντσα και Ανδαλουσίας.
H Ένωση Αγροτών (ASAJA), η συντονιστική επιτροπή αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων (COAG), οι συνεταιριστικές οργανώσεις Αγροδιατροφής (Cooperativas Agro-alimentarias) και η Ένωση Παραγωγών ξηρών και αποξηραμένων καρπών (AEOFRUSE), ανακοίνωσαν από κοινού τις εκτιμήσεις τους για την ισπανική παραγωγή αμυγδάλων.
Σύμφωνα με αυτές, για το 2024 η παραγωγή της Ισπανίας αναμένεται να ανέλθει στους 125.633 τόνους.
Η παραγωγή αυτή είναι κατά 41% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ετών και 10% αυξημένη σε σύγκριση με την περσινή χρονιά (2023).
Επίσης οι ισπανικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι φέτος είχαμε νέες φυτεύσεις και αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας (3% σε σχέση με πέρσι) η οποία ανέρχεται συνολικά σε 5.527.480 στρέμματα.
Οι νέες φυτεύσεις αμυγδαλιών έγιναν σε 140.000 στρέμματα, που είναι αρδευόμενα, κυρίως στις περιοχές της Εξτρεμαδούρα, Καστίλλης-Λα Μάντσα και Ανδαλουσίας.
Οι νέες αρδευόμενες φυτείες των τελευταίων ετών σε συνδιασμό με τις ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις και την απουσία παγετών, μείωσαν τον αρνητικό αντίκτυπο των επιπτώσεων στην παραγωγή από την ξηρασία στις κύριες παραγωγικές περιοχές της χώρας, κυρίως στη νότια ζώνη καλλιέργειας, οι οποίες είναι βασικά ξηρικές.
Επίσης οι βροχοπτώσεις εκτός από την παραγωγή αναμένεται να επηρεάσουν θετικά και τα μεγέθη του καρπού (την περσινή χρονιά είχαμε προβλήματα μικροκαρπίας).
Η έκταση βιολογικής καλλιέργειας με αμυγδαλιές στην χώρα ξεπερνά τα 1.370.000 στρέμματα, που αντιπροσωπεύει το 25% της συνολικής έκτασης και έχει αυξηθεί, κατά 310.000 στρέμματα, σε σύγκριση με το 2023.
Διαβούλευση για την υποβολή φακέλου κατοχύρωσης ΠΟΠ στα Κάστανα Πηλίου προγραμματίζεται για την ερχόμενη Πέμπτη (25/4/2024), στη Ζαγορά.
Την πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ωστόσο η ενέργεια αφορά όλο το Πήλιο, παρότι ο Συνεταιρισμός δραστηριοποιείται με τα κάστανα από τη Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς, ήτοι τα χωριά Ζαγορά, Πουρί και Μακρυράχη.
Για τη κατοχύρωση των καστάνων του Πηλίου ο Συνεταιρισμός είχε καλέσει σε μια πρώτη συζήτηση εκπροσώπους διαφόρων χωριών του Πηλίου, κυρίως του Ανατολικού όπου βρίσκεται το 80% της παραγωγής, αλλά και του Δυτικού όπως η Δράκεια, ενώ η ενέργειά του είχε θεωρηθεί από όλους τους παραγωγούς πολύ σημαντικό βήμα για την εμπορική θωράκιση του προϊόντος.
Η συγκρότηση του φακέλου πραγματοποιήθηκε από τον Συνεταιρισμό στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που έχει θέσει τα κάστανα Πηλίου ως ένα από τα υπέρ των δέκα προϊόντων που προτείνεται να ενισχύσουν τη φαρέτρα του καλαθιού των πιστοποιημένων θεσσαλικών ειδών αγροδιατροφής.
Η τελική διαβούλευση, που συγκαλείται τη Πέμπτη, πριν την υποβολή του φακέλου για τα ΠΟΠ Κάστανα Πηλίου στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα γίνει παρουσία των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Τα κάστανα Πηλίου συνδέονται με το Πήλιο από τα αρχαία χρόνια, σύμφωνα με πολλές ιστορικές πηγές ξεκινούν από την εποχή του Ηρόδοτου και συνδέουν ονομασίες αρχαίων οικισμών στη περιοχή με τις καστανιές.
Την κατάθεση στην Βουλή των πορισμάτων από τον παγετό 2023 στις καλλιέργειες αμυγδαλοπαραγωγών της Π.Ε. Λάρισας, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Συγκεκριμένα πλήρη διαφάνεια σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις προς τους αμυγδαλοπαραγωγούς της περιοχής της Λάρισας για τον παγετό του 2023, που έχουν ξεσπάσει θύελλα διαμαρτυριών, ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης. Και το πράττει ζητώντας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη να κατατεθούν στη Βουλή, τα αναλυτικά πορίσματα του ΕΛΓΑ για όλες τις περιπτώσεις.
Αναλυτικότερα, στην αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής:
«Στην περίπτωση των ζημιών των αμυγδαλοκαλλιεργειών στην Π.Ε. Λάρισας που προκλήθηκαν από τον παγετό του 2023, εφαρμόσθηκε η παρ. 2 του άρθρου 11 του κανονισμού του ΕΛΓΑ «ειδικές διατάξεις ασφαλιστικής κάλυψης» σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι «σε περίπτωση εξαιρετικά μεγάλων ζημιών, από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν με τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί ή όταν συντρέχουν άλλοι ειδικοί λόγοι "ιδία" τεχνικές δυσχέρειες διενέργειας ατομικών εκτιμήσεων, απλούστευση και συντόμευση των διαδικασιών, εξυγίανση και απαλλαγή των αγορών από ποιοτικά υποβαθμισμένα προϊόντα εξαιτίας των ζημιών από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, διατήρηση των τιμών του παραγωγού σε ικανοποιητικά επίπεδα, προστασία καταναλωτών, μπορεί κατά παρέκκλιση της τυπικής διαδικασίας που ορίζεται με τις διατάξεις του Κανονισμού, να αποφασίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ διενέργεια συνολικής εκτίμησης της ζημιάς κατ' είδος καλλιέργειας και γεωγραφική ζώνη που πλήγηκε, από Επιτροπή η οποία αποτελείται από τρεις (3) τουλάχιστον εκτιμητές που θα ορίζονται από τον ΕΛΓΑ. Η συνολική αυτή εκτίμηση αφορά όλα τα αγροτεμάχια της γεωγραφικής ζώνης που πλήγηκε κατά είδος καλλιέργειας εκτός εκείνων που ρητά αναφέρονται και εξαιρούνται στο πρακτικό πραγματογνωμοσύνης. Το πόρισμα της Επιτροπής αυτής δεσμεύει τόσο τον ΕΛΓΑ όσο και τους ασφαλισμένους και είναι οριστικό και τελεσίδικο. Με βάση το πόρισμα της κατά τα παραπάνω συνολικής αυτής εκτίμησης, το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ ορίζει το χρηματικό ποσό της αποζημίωσης και τον τρόπο διανομής του στους δικαιούχους».
Πράγματι στους πληττόμενους αμυγδαλοπαραγωγούς επιδόθηκε Πρακτικό Συνολικής Εκτίμησης Ζημιών Τριμελούς Επιτροπής στο οποίο περιγράφονται «τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη διατύπωση των πορισμάτων συνολικής εκτίμησης, τα οποία είναι οριστικά και τελεσίδικα για το ΕΛΓΑ και τους παραγωγούς και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πίνακα εκτίμησης, τον οποίο και συνοδεύει».
Η γνωστοποίηση όμως των πολυαναμενόμενων σχετικών πορισμάτων, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και διαμαρτυριών στους αμυγδαλοπαραγωγούς της Π.Ε Λάρισας, εξαιτίας της άδικης και μεροληπτικής αντιμετώπισης τους.
Σύμφωνα με τους πληττόμενους αμυγδαλοπαραγωγούς, διαπιστώθηκε η «επιλεκτική» εκτίμηση ζημιών αυξημένου ποσοστού ζημίας σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά και πλήθος περιπτώσεων όπου κτήματα αμυγδαλοκαλλιέργειας εμφανίζουν ζημία 100% και όμορα τους μόνο 10%.
Οι πληττόμενοι αμυγδαλοπαραγωγοί αντιδρούν και ισχυρίζονται ότι η έλλειψη της εξατομίκευσης των ζημιών και η αδυναμία υποβολής ενστάσεων, αδικεί τους περισσότερους καθώς τα πορίσματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση.
Επειδή εμφανίζεται τεράστια απόκλιση μεταξύ των πορισμάτων ζημίας όμορων κτημάτων και είναι οφθαλμοφανής και προκλητική η αδικία των μεταξύ των αμυγδαλοκαλλιεργητών.
Επειδή οι παραγωγοί στερούνται του δικαιώματος ένστασης, αδυνατούν να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια αποκατάστασης της αδικίας και παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια ατέρμονη και αδιέξοδη κατάσταση που συνεχώς επιδεινώνεται.
Επειδή, η τελεσιδικία των συνολικών πορισμάτων και η έλλειψη του δικαιώματος υποβολής ενστάσεων εκ μέρους των παραγωγών, αντίκειται στο αίσθημα δικαίου, καθώς παράγει και δημιουργεί εις βάρος των παραγωγών, ανεπιεικείς και δογματικές καταστάσεις, βλάπτοντας τα συμφέροντά τους και αποστερώντας το δικαίωμα να αντικρούσουν αυτές, να διατυπώσουν τις απόψεις τους και να προασπίσουν τα εν γένει συμφέροντά τους.
Επειδή, πρόκειται για ζήτημα γενικού ενδιαφέροντος, το οποίο επηρεάζει την οικονομική κατάσταση μιας ευρείας επαγγελματικής - κοινωνικής ομάδας πολιτών - καλλιεργητών, ενώ η αποστέρηση του δικαιώματος προσβολής ατομικών πορισμάτων, επιτάσσει την γενική και εν συνόλω επίλυση του ζητήματος και την άρση των αδικιών που περιγράφονται ανωτέρω.
Κατόπιν τούτων: Αιτούμεθα την κατάθεση των αναλυτικών πινάκων κοινοποίησης πορισμάτων από το ζημιογόνο αίτιο Παγετός 2023 στις καλλιέργειες αμυγδαλοπαραγωγών της Π.Ε. Λάρισας».
Ψυχρολουσία έφεραν τα πορίσματα ΕΛΓΑ στους αμυγδαλοπαραγωγούς.
Η κ. Ειρήνη Σπανούλη, αμυγδαλοπαραγωγός από την Λάρισα τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «μιλάμε για τις ζημιές από τον παγετό που είχαμε τον Μάρτιο του 2023. Τότε σας είχαμε αναφέρει ότι καταβλήθηκε μια προκαταβολή 150 ευρώ το στρέμμα.
Τώρα ήρθαν βγήκαν τα πορίσματα της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και βλέπουμε ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Η παραγωγή αμυγδάλων που έπαθε ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αναφέρουν τα πορίσματα.
Μιλάμε για δέντρα που είχαν 100% ζημιά και αναφέρουν ότι είναι στο 60%.
Τα πορίσματα ζημιάς έχουν μια οριζόντια αντιμετώπιση του μεγέθους ζημιάς.
Εκτιμώ ότι επειδή δεν έχει κονδύλια ο ΕΛΓΑ προσπαθεί να μειώσει το μέγεθος ζημιάς για να μπορέσει να πληρώσει μικρότερες αποζημιώσεις, δηλαδή ψίχουλα.
Όσον αφορά την επερχόμενη παραγωγή φέτος δεν είχαμε παγετό και αυτό ειναι θετικό.
Άρχισαν όμως να φαίνονται τα προβλήματα σε πολλά χωράφια από την θεομηνία με την αυξημένη υγρασία που έχει αποτέλεσμα να έχουν πτώση ανθέων.
Οι βασικές παραγωγικές ζώνες της Λάρισας αναμένεται να έχουν μειωμένη παραγωγή.
Από την άλλη αυτή την περίοδο στην αγορά φαίνεται να υπάρχουν αποθέματα σε αμύγδαλα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές να παραμένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα γύρω στα 4,5 έως 5,5 ευρώ το κιλό η ψίχα, ενώ για το κόκκαλο, που δίνουν οι περισσότεροι παραγωγοί, είναι κάτω από 1,5 ευρώ».
Ερώτηση στην Βουλή για πορίσματα του ΕΛΓΑ
«Ανάστατοι είναι οι αμυγδαλοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας, αλλά και άλλων περιοχών του νομού Λάρισας, για τις αποζημιώσεις του περυσινού παγετού στα δένδρα τους, μετά την κοινοποίηση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ -τα οποία θεωρούν αναντίστοιχα των πραγματικής ζημιάς - και ζητούν να υπάρξουν άμεσα διορθωτικές ενέργειες από την πολιτεία». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε στην άμεση άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά τις οχλήσεις που είχε από αμυγδαλοπαραγωγούς του νομού που υπέστησαν «ψυχρολουσία» με την κοινοποίηση των πορισμάτων του ΕΛΓΑ.
Όπως υπογραμμίζει Μάξιμος Χαρακόπουλος «σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί, ο περυσινός παγετός επέδρασε αρνητικά στην παραγωγή τους με αποτέλεσμα η σοδειά τους να είναι πενιχρή. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, ανέμεναν ότι με τις δηλώσεις ζημιάς που είχαν υποβάλει θα μπορούσαν να αποζημιωθούν δίκαια για την χαμένη τους παραγωγή και να αναπληρώσουν το απολεσθέν τους εισόδημα.
Ωστόσο, η κοινοποίηση των πρισμάτων από τον ΕΛΓΑ πρόσφατα, τους εξέπληξε δυσάρεστα και προκάλεσε τις διαμαρτυρίες τους για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, διότι θεωρούν ότι τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων δεν είναι αντιπροσωπευτικά της ζημιάς που υπέστησαν από τον παγετό, αλλά πολύ χαμηλότερα, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της πλειονότητάς τους από τις αποζημιώσεις.
Δεύτερον, διότι δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ενστάσεις για τις περιπτώσεις που διαφωνούν με τα ανακοινωθέντα πορίσματα, καθώς, σύμφωνα με ενημέρωση που έχουν από τον ΕΛΓΑ, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την διαπίστωση των ζημιών στις δενδροκαλλιέργειές τους ήταν αυτή των συλλογικών εκτιμήσεων και δεν προβλέπει την δυνατότητα ένστασης για επανεκτίμηση.
Το ζητούμενο για τους διαμαρτυρόμενους αμυγδαλοπαραγωγούς αυτή τη στιγμή είναι να δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες από πλευράς της πολιτείας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης των ζημιών που ανακοινώθηκαν μέσω των πορισμάτων εκτίμησης για να υπάρξουν διορθώσεις».
Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των αμυγδαλοπαραγωγών της Λάρισας για επανεξέταση των ζημιών που υπέστησαν από τον παγετό του 2023, ώστε να τύχουν δίκαιων αποζημιώσεων.
Δεν έχουν ανιχνευθεί υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε εισαγόμενα καρύδια, υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ.
Όσοι έλεγχοι και να γίνουν το ελληνικό καρύδι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το εισαγόμενο λόγω του κόστους των εργατικών και της καλλιέργειας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Γκόνος, από την Πέλλα.
«Αρκεί να σας αναφέρω ότι συνάντησα παραγωγούς από την Ουκρανία που αντί να χρησιμοποιούν σπαστήρα για τα καρύδια την εργασία την έκαναν χειρονακτικά γιατί είχαν χαμηλά μεροκάματα», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την εγχώρια παραγωγή καρυδιών, ο κ. Γκόνος τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτές που είχαμε τον Οκτώβριο.
Στα άσπαστα η τιμή παραγωγού για τα καλής ποιότητας κυμαίνεται από 3 έως 4 ευρώ το κιλό. Η πεταλούδα έχει τιμή χονδρική στα 10 - 11 ευρώ το κιλό, ενώ το τέταρτο στα 8 έως 9 ευρώ.
Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι το 2023 η παραγωγή καρυδιών στην χώρα μας ήταν μειωμένη.
Η μείωση αυτή καλύπτεται από τις εισαγωγές. ΕΙσαγωγές καρυδιών ξεκινούν κάθε χρόνο από αρχές με μέσα Νοεμβρίου.
Τα εισαγόμενα έχουν πρώτη και δεύτερη ποιότητα και αντίστοιχες τιμές. Για παράδειγμα η πεταλούδα που εισάγουν από Ουκρανία για την πρώτη ποιότητα έχει τιμή στα 6 - 6,5 ευρώ το κιλό και η δεύτερη ποιότητα στα 4 ευρώ.
Αυτές τις τιμές δεν μπορούμε να τις ανταγωνιστούμε. Όταν ξεκινούν οι εισαγωγές καρυδιών στην χώρα μας σταματά απότομα το εμπορικό ενδιαφέρον από την μεταποίηση και τους εμπόρους τις λαϊκές αγορές για τα εγχώρια.
Αυτό που θα πρέπει να ξέρουν όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια είναι ότι θα πρέπει να έχουν και τα κατάλληλα μηχανήματα για να μπορούν να πουλάνε τα καρύδια όπως τα ζητά η αγορά.
Όσον αφορά την φετινή παραγωγή η εικόνα της καλλιέργειας δείχνει να είναι μέχρι στιγμής καλή. Αυτή την εποχή οι πρώιμες ποικιλίες είναι στην επικονίαση και έχουν καλή εικόνα. Οι Chandler είναι πιο όψιμες και θα φανεί τις επόμενες ημέρες πως θα πάνε».
Έλεγχοι από ΥπΑΑΤ στις εισαγωγές καρυδιών
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρεί σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους για να διαπιστώσει την καταλληλότητα των τροφίμων που εισάγονται στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται έλεγχοι και στα εισαγόμενα καρύδια από Χιλή, Ουκρανία και ΗΠΑ, χωρίς να ανιχνευθούν, σε κανένα από τα δείγματα που ελήφθησαν, υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από απάντηση του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη σε Ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Αρμόδιο για τους ελέγχους είναι το Τμήμα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων της Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ.
Όπως γίνεται γνωστό το 2023 η αρμόδια υπηρεσία προχώρησε σε 20 δειγματοληψίες καρυδιών το περασμένο έτος. Από αυτές, οι μισές αφορούσαν εισαγόμενα καρύδια (π.χ. Ουκρανία, Χιλή, Η.Π.Α) και πραγματοποιήθηκαν, τόσο στα σύνορα, όσο και στην εσωτερική αγορά (καταστήματα λιανικής διάθεσης και σημεία διαλογής/μεταποίησης). Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι σε κανένα από τα δείγματα εισαγόμενων καρυδιών που εξετάστηκαν δεν ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Όσον αφορά τους ελέγχους που θα διεξαχθούν το 2024 σε καρύδια, η υπηρεσία έχει προγραμματίσει συνολικά 18 δειγματοληψίες.
Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι η επιλογή του συνολικού αριθμού των δειγμάτων που λαμβάνονται από κάθε τρόφιμο σε ετήσια βάση, υπολογίζεται με ανάλυση επικινδυνότητας, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κριτήρια όπως:
- Το ύψος της παραγωγής τους
- Τον πιθανό όγκο εισαγωγών
- Τα αποτελέσματα των ελέγχων των προηγουμένων ετών, συμπεριλαμβανομένων και των αποτελεσμάτων από το TRACES, των εκτάκτων ελέγχων και κυρίως περιπτώσεις μη συμμορφώσεων, τη συχνότητα των ευρημάτων, υπερβάσεων, τις ανακοινώσεις στο σύστημα RASFF, τις συστάσεις της EFSA και τα κείμενα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- Τα χαρακτηριστικά της ελληνικής διατροφής (δηλαδή τη συμμετοχή του κάθε τροφίμου στο διαιτολόγιο των Ελλήνων).
- Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (φυτοφάρμακα) που χρησιμοποιούνται στην πράξη για το κάθε τρόφιμο.
Ειδικότερα όσον αφορά στο στάδιο της εισαγωγής τροφίμων φυτικής προέλευσης, πραγματοποιούνται:
1. Έλεγχος εγγράφων: 100% των φορτίων που παρουσιάζονται προς εισαγωγή
2. Έλεγχος ταυτότητας και φυσικός έλεγχος με δειγματοληψία:
- στα προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ειδικού ενωσιακού πλαισίου σε ποσοστά που αναγράφονται στην εν λόγω νομοθεσία (κυμαίνεται από 5 έως 50%)
- στα προϊόντα εκτός ειδικού ενωσιακού πλαισίου σε ποσοστά που αναγράφονται σε ειδικό πρόγραμμα ελέγχων που καταρτίζει Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Ασφάλειας Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω ελέγχων ελέγχεται και η ορθή σήμανση του προϊόντος σύμφωνα με την ισχύουσα Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία. Στις περιπτώσεις που τα εισαγόμενα προϊόντα δεν συμμορφώνονται με την Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία για τον έλεγχο τροφίμων φυτικής προέλευσης, οι ενέργειες είναι οι ακόλουθες κατά περίπτωση: απαγόρευση εισαγωγής και στη συνέχεια, καταστροφή ή επαναποστολή ή αλλαγή χρήσης ή διορθωτικές ενέργειες (αλλαγή σήμανσης, ανασυσκευασία, διαλογή κ.ά.).
Το ανωτέρω αρμόδιο Τμήμα του ΥΠΑΑΤ εποπτεύει και συντονίζει τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων και μετά το στάδιο της εισαγωγής μέχρι το στάδιο της τελικής διάθεσης, προκειμένου να προστατέψει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και να αποφύγει φαινόμενα «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενων ποιοτικά υποβαθμισμένων, ατυποποίητων και ενδεχομένως επικίνδυνων προϊόντων, τα οποία:
- Ανταγωνίζονται αθεμίτως τα εγχώρια προϊόντα
- Παραπλανούν τον καταναλωτή
- Θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή
Επιπλέον, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ αλλά και τις ΔΑΟΚ σε όλη την επικράτεια καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια και παρέχοντας οδηγίες για ομοιόμορφη εφαρμογή της νομοθεσίας και διασφάλιση του συμφέροντος όλων των νόμιμων επιχειρήσεων και των παραγωγών.
Περαιτέρω, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το Μητρώου Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ),σχετικά με τις εισαγωγές από Τρίτες χώρες /παραλαβές από χώρες της Ε.Ε. καρυδιών σε κέλυφος, κατά τα έτη 2022, 2023 και 2024 (έως σήμερα) εισήχθησαν και παραλήφθηκαν 299, 154 και 87 τόνοι αντίστοιχα. Οι κυριότερες χώρες εισαγωγής ήταν η Χιλή και η Μολδαβία, η Γαλλία όσον αφορά τις χώρες της ΕΕ ενώ εντός του έτους 2024 πραγματοποιήθηκαν εισαγωγές από Ουκρανία και ΗΠΑ.
Όσον αφορά στην εφαρμογή πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «ελληνοποιήσεων», η ανωτέρω Υπηρεσία ανά τακτά χρονικά διαστήματα δίνει προτεραιότητα στη διενέργεια ελέγχων στην εγχώρια αγορά (χονδρικό και λιανικό εμπόριο), όπου το εν λόγω φαινόμενο ενδεχομένως να λαμβάνει χώρα, επισημαίνοντας όμως τη δυσκολία λόγω της υποστελέχωσης των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών. Σας γνωρίζουμε ότι έως σήμερα, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων εκτάκτων ελέγχων σε νωπά οπωροκηπευτικά, δεν έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις ελληνοποίησης καρυδιών σε κέλυφος.
Αγρότες της Αγιάς καταγγέλλουν για δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ λόγω θεομηνίας.
Τις διαμαρτυρίες μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών της Αγιάς, οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές από τον Daniel και τον Elias, σε αντίθεση με τους παραγωγούς της Μαγνησίας, έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ είχε και επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άμεσα επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ενώ προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στον αρμόδιο υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη.
Ο κυβερνητικός βουλευτής στην ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό υπογραμμίζει ότι «οι μηλοπαραγωγοί και οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής της Αγιάς εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους διότι δεν έλαβαν αποζημιώσεις για τις ζημιές στην παραγωγή τους από τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο Πήλιο και στον νομό Μαγνησίας, παρότι, η καταστροφή που υπέστησαν ήταν ομοίου μεγέθους.
Όπως υποστηρίζουν, η ένταση των φαινομένων Daniel και Elias που έπληξαν τις καλλιέργειές τους ήταν ίδια και συνεπώς, προκλήθηκαν μεγάλες άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, αλλά και έμμεσες από τις σοβαρές βλάβες στο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο και την συνακόλουθη αδυναμία έγκαιρης συλλογής και εμπορίας των προϊόντων τους.
Οι Αγιώτες μηλοπαραγωγοί διευκρινίζουν ότι οι έντονες βροχοπτώσεις συνέπεσαν με την περίοδο συγκομιδής του κύριου όγκου των μήλων στην περιοχή. Ως εκ τούτου, η συλλογή καθυστέρησε και η ποιότητα των προϊόντων τους –μετά από μια εβδομάδα συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων- υποβαθμίστηκε.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί και για τα κάστανα, όπου πλέον των απωλειών παραγωγής λόγω της μη αντιμετωπίσιμης, μέχρι στιγμής, φαιάς σήψης, υπήρξε ποιοτική υποβάθμιση των καρπών (σχίσιμο) αλλά και πολύ δύσκολη συγκομιδή, λόγω της καλλιέργειάς τους σε πιο ορεινές περιοχές που καταστράφηκε ολοσχερώς το οδικό δίκτυο.
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί της Αγιάς που διαμαρτύρονται ότι ενώ επλήγησαν και αυτοί από τις πλημμύρες του Daniel και του Elias δεν έλαβαν έως σήμερα προκαταβολές αποζημιώσεων σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της Μαγνησίας».
Συνεχίζεται ο Γολγοθάς με τις αποζημιώσεις στους αμυγδαλοπαραγωγούς (Τεμπών, Κιλελέρ, Αγιάς, Ελασσόνας κ.α.).
Σε αντίθεση με τις άλλες καλλιέργειες που επλήγησαν από την θεομηνία του «Daniel» η χώρα μας αποφάσισε να μην αποζημιώσεις τους παραγωγούς με κονδύλια της ΕΕ - όπως έκανε με τις άλλες καλλιέργειες της Θεσσαλίας - αλλά με τον ΕΛΓΑ.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στις πληρωμές αποζημιώσεων που έγιναν στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ για παράδειγμα η καλλιέργεια φιστικιού και βιομηχανικής ντομάτας πήραν από κοινού προκαταβολή 500 ευρώ/στρέμμα οι παραγωγοί αμυγδάλου έλαβαν 150 ευρώ/στρέμμα αλλά .. όχι όλοι.
Η κ. Ειρήνη Σπανούλη, αμυγδαλοπαραγωγός από την Λάρισα τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «στην τότε πληρωμή μόνο οι παραγωγοί που είχαν δηλώσει ζημιά από τον Παγετό της Άνοιξης 2023 αλλά και από τα καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» είδαν στους λογαριασμούς τους τις προκαταβολές των 150 ευρώ το στρέμμα».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η αγρότισσα, Μαρία Μπότη, που καλλιεργεί 100 στρέμματα με αμυγδαλιές, «υπάρχει μια μεγάλη αδικία με τους αμυγδαλοπαραγωγούς. Τον Μάρτιο του 2023 υπήρξαν ζημιές από παγετό στην καλλιέργεια. Επίσης τον Σεπτέμβριο είχαμε ζημιές από την θεομηνία.
Στις πληρωμές αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής πληρώθηκαν την προκαταβολή 150 ευρώ/στρέμμα μόνο όσοι αμυγδαλοπαραγωγοί είχαν δηλώσει ζημιά από τον παγετό και παράλληλα βρίσκονταν στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα χωράφια που ήταν πλημμυρισμένα στην Κάρλα λόγω του «Daniel» να μην αποζημιωθούν γιατί δεν είχαν δηλώσει ζημιά από τον παγετό.
Τώρα περιμένουν με την πληρωμή του ΕΛΓΑ, που αναμένεται να γίνει στις 20 Φεβρουαρίου, να πάρουν αποζημίωση αλλά μόνο για τα πορίσματα που είναι έτοιμα. Οι άλλοι θα πρέπει να περιμένουν.
Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί η αδικία της άνισης μεταχείρισης των παραγωγών αμυγδάλων του νομού Λάρισας, όσον αφορά τις αποζημιώσεις de minimis. Σύμφωνα με το ΦΕΚ υπ’ αριθμόν 2762/26.04.2023, δόθηκαν ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για τους παραγωγούς αμυγδάλων της Μαγνησίας, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανάλογη πρόβλεψη για τους παραγωγούς της Λάρισας και των άλλων περιοχών».
Στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για το ζήτημα της φαιάς σήψης στις καστανιές της Πιερίας βρέθηκε η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου.
Η Υφυπουργός, στο πλαίσιο των συνεχών δράσεών της για στήριξη των καστανοπαραγωγών της Πιερίας, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με το επιστημονικό προσωπικό του Μπενακείου στην Αθήνα, με επίκεντρο την αντιμετώπιση της «φαιάς σήψης» της καστανιάς, του μύκητα που έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια καστανιάς της Πιερίας.
Έγινε εκτενής ανάλυση του ζητήματος, αναφέρθηκαν οι αιτίες εμφάνισης του μύκητα, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις του και τέθηκαν κάποιες προτάσεις για λύσεις στο πρόβλημα.
Η κα Μάνη επισήμανε την ανάγκη δράσεων, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του κλάδου της καστανοπαραγωγής για την τοπική οικονομία στην Πιερία, αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη αγροτική ανάπτυξη της χώρας.
Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για συνεργασία, ώστε να εξευρεθούν βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ότι ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε εγκρίνει τη χρήση ουσιών για την αντιμετώπιση της φαιάς σήψης και είχε παράσχει οικονομική στήριξη στους πληγέντες καστανοπαραγωγούς.
Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής από τον ΕΛΓΑ, που έγινε την Πέμπτη (21 Δεκεμβρίου), αρκετοί αμυγδαλοπαραγωγοί είδαν ότι δεν κατάφεραν να πληρωθούν την προκαταβολή της αποζημίωσης για ζημιές της φυτικής παραγωγής στην Θεσσαλία.
Η κ. Ειρήνη Σπανούλη, αμυγδαλοπαραγωγός από την περιοχή της Λάρισας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι παραγωγοί που είχαν δηλώσει ζημιά από τον Παγετό της Άνοιξης 2023 αλλά και από τα καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» είδαν στους λογαριασμούς τους τις προκαταβολές των 150 ευρώ το στρέμμα».
Από την πλευρά του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «αποζημιώθηκαν για τον Παγετό της Άνοιξης 2023 μόνο όσα χωράφια είχαν μέχρι σήμερα νερά. Τα υπόλοιπα δεν κατάφεραν να πληρωθούν. Για αυτό έχουμε περιοχές σε Συκούριο και Νέσσωνο που δεν πήραν αποζημιώσεις».
Για «κυβερνητική ασυνέπεια και κοροϊδία διαρκείας» από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, κάνει λόγο με δήλωσή του ο τομεάρχης Αγροτικής και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή τις ελλιπείς αποζημιώσεις σε πληγέντες αμυγδαλοπαραγωγούς.
Αναλυτικά ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής: «στις 6 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις των αμυγδαλοπαραγωγών ότι «οι παραγωγοί των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες επλήγησαν από τον Παγετό της Άνοιξης 2023, θα λάβουν γενναία προκαταβολή αποζημιώσεων μέχρι την 22α Δεκεμβρίου 2023».
Σήμερα ο ΥπΑΑΤ, μετά τις πρώτες καταβολές στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, θριαμβολογεί για τις αποζημιώσεις, παρόλο που οι πληρωμές γίνονται μόνο σε αγρότες των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργεις επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι «με συνέπεια υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους αγρότες της Θεσσαλίας.
Ο εμπαιγμός του ΥπΑΑΤ προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, αλλά και προς τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Με την αγροτική κυβερνητική πολιτική του κ. Αυγενάκη αποδεικνύεται καθημερινά ότι υπουργός και κυβέρνηση απαξιώνει και υποτιμά συστηματικά τη νοημοσύνη των αγροτών».
Οι παραγωγοί, των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες επλήγησαν από τον Παγετό της Άνοιξης 2023, θα λάβουν προκαταβολή αποζημιώσεων μέχρι 22 Δεκεμβρίου 2023.
Ειδικότερα ο ΕΛΓΑ, με την χρήση των διαθεσίμων του 2024, θα καταβάλλει προκαταβολή στους παραγωγούς των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες ζημιώθηκαν, ύστερα από νομοθετική διάταξη που θα έρθει στη Βουλή.
Αυτά ανακοίνωσε, στην Λάρισα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας για τις περιπτώσεις παραγωγών που δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα προκαταβολές αποζημιώσεων.
Επίσης οι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών και κάθε παραγωγός που δεν ήταν υποχρεωμένος, από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, να ασφαλίσει την παραγωγή του, θα αποζημιωθούν από τα 15,8 εκατ. ευρώ του Γεωργικού αποθεματικού του 2023, μετά την ολοκλήρωση των προκαταβολών στους ασφαλισμένους στον Οργανισμό.
Χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του προγράμματος για τη στήριξη των παρακάρλιων περιοχών αλλά και πρόσθετες προκαταβολές αποζημιώσεων σε γεωργούς που δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα προκαταβολές, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το Συντονιστικό στη Λάρισα.
Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
«Ο ΕΛΓΑ, αξιοποιεί τα δεδομένα των δηλώσεων ζημίας μέσω των πληροφοριακών του συστημάτων, και πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθούν επιπλέον 26 εκ. ευρώ, στους παραγωγούς οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή μέχρι τώρα για τις ζημίες στις καλλιέργειές τους.
Συνολικά η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή, με 260 εκατ. ευρώ και αν απαιτηθούν κι άλλα είναι έτοιμη να τα διαθέσει.
Οι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών και κάθε παραγωγός που δεν ήταν υποχρεωμένος από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να ασφαλίσει την παραγωγή του, θα αποζημιωθούν από τα 15,8 εκατ. ευρώ του Γεωργικού αποθεματικού του 2023, μετά την ολοκλήρωση των προκαταβολών στους ασφαλισμένους στον Οργανισμό.
Επιπροσθέτως, ο ΕΛΓΑ με την χρήση των διαθεσίμων του 2024, θα καταβάλλει προκαταβολή στους παραγωγούς των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες ζημιώθηκαν από τον παγετό της Άνοιξης 2023, ύστερα από διάταξη που θα φέρουμε στη Βουλή.
Οι παραγωγοί των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες επλήγησαν από τον Παγετό της Άνοιξης 2023, θα λάβουν γενναία προκαταβολή αποζημιώσεων μέχρι 22 Δεκεμβρίου 2023.
Κατόπιν εντολής μου, ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τον Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χρήστο Αυγουλά, θα αξιολογήσει το κόστος των δενδροκαλλιεργειών και άλλων πολυετών καλλιεργειών, για να αποζημιωθούν οι αγρότες μας για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου. Η διαδικασία αυτή, πρόκειται να εξελιχθεί το συντομότερο δυνατόν.
Μέχρι την Άνοιξη του 2024, τόσο για να συνταχθούν τα αναγκαία πορίσματα, όσο και για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής στην οποία θα καταθέσει την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένουμε μελέτη που θα αφορά την κάλυψη του απωλεσθέντος εισοδήματος στις παρακάρλιες περιοχές και για όσους, γενικά, αδυνατούν να καλλιεργήσουν, λόγω της καταστροφής, τη γη τους.
Υπενθυμίζω ότι στις παρακάρλιες περιοχές, 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης βρίσκονται ακόμα καλυμμένα με νερό. Συγκεκριμένα άμεσα ανατίθεται - σύμφωνα και με τους κανονισμούς της ΕΕ - σε Ανεξάρτητο μελετητή η σύνταξη Σχεδίου (που θα μας παραδοθεί έως την 31η Δεκεμβρίου), για τον καθορισμό των τιμών και την τεκμηρίωση του περιβαλλοντικού οφέλους του προγράμματος. Αμέσως μετά καταθέτουμε αίτηση τροποποίησης του ΠΑΑ για την ενεργοποίηση του μεταβατικού μέτρου.
Είναι κατανοητό ότι για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, για την ενίσχυση των Παρακάρλιων περιοχών και γενικά όσων αδυνατούν να καλλιεργήσουν, που αποτελεί ειδικό πρόγραμμα, απαιτείται η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου.
Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα, με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι».
Συνεχίζεται η συγκομιδή καρυδιών με την παραγωγή να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.
Ο κ. Βάιος Λιάνος, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Καρυάτις Ολύμπου, που έχει 60 στρέμματα με καρυδιές στην περιοχή της Ελασσόνας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε καλή χρονιά την ποιότητα καρυδιών. Μόνο όσα χωράφια δεν πήραν μέτρα φυτοπροστασίας μετά τις βροχές το Δεκαπενταύγουστο λόγω της υγρασίας θα έχουν πρόβλημα με ανθράκωση στα φύλλα. Οι ποσότητες παραγωγής όμως είναι μειωμένες. Οι τιμές παραγωγού κινούνται στα περσινά επίπεδα με μια μικρή μείωση. Το θετικό είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην εγχώρια αγορά τα εισαγόμενα καρύδια, που έρχονται κυρίως από Ουκρανία και Χιλή, με χαμηλές τιμές αλλά δεν έχουν σχέση με την ποιότητα των ελληνικών καρυδιών».
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου στην Πέλλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μειωμένη ποσότητα αλλά και πολλά καρύδια έχουν ποιοτικά προβλήματα. Επίσης υπάρχει και θέμα με τα μεγέθη και μικροκαρπία. Μετά τις 10 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή της Chandler. Στα άσπαστα η τιμή παραγωγού για τα καλής ποιότητας κυμαίνεται από 3 έως 4 ευρώ το κιλό. Η πεταλούδα έχει τιμή χονδρική στα 10 - 11 ευρώ το κιλό, ενώ το τέταρτο στα 8 έως 9 ευρώ. Το εμπόριο ζητά και πληρώνει την καλή ποιότητα».
Στην ολοκλήρωσή του βρίσκεται η συγκομιδή κάστανου. Φέτος λόγω μειωμένης παραγωγής είχε μικρότερη διάρκεια και το θετικό ήταν ότι υπήρχε ζήτηση από τους εμπόρους.
Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου» κ. Ευθύμιος Τριανταφύλλου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος υπήρχε μειωμένη παραγωγή λόγω της σφήκα της καστανιάς. Υπάρχει και το πρόβλημα από την φαιά σήψη, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε πολλά «ανοικτά κάστανα» τα οποία έχουν μειωμένες τιμές παραγωγού στα 60 - 70 λεπτά. Πάντως η αυξημένη ζήτηση λόγω μειωμένης παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των εμπόρων, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Οι μειωμένες αποδόσεις όμως φέρνουν απώλεια εισοδήματος στον παραγωγό».
Ο κ. Δημήτριος Μίσκος, γεωπόνος και παραγωγός από την Γρίβα στο Κιλκίς, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η συγκομιδή στην πλειοψηφία καστανοχώραφων έχει τελειώσει και αυτές τις μέρες μαζεύουν τα τελευταία κάστανα στην περιοχή. Η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση στα έξτρα ποιότητας κάστανα που αγγίζει τα 3,70 ευρώ το κιλό (από 3,50 που ήταν). Αύξηση είχαμε και στα κάστανα ποιότητας Α που έφτασαν στα 3,50 ευρώ (από 3,30). Στις άλλες δύο κατηγορίες ποιότητας οι τιμές παραγωγού παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, για τα ποιότητας Β στα 2,30 ευρώ και ποιότητας Γ στα 1,20 ευρώ».
Άρχισαν να ανεβαίνουν οι τιμές παραγωγού στα κάστανα λόγω της υψηλής ζήτησης και της μειωμένης φετινής παραγωγής.
Όπως είχαμε αναφέρει σε ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη αλλά υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το προϊόν στην εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές.
Ο κ. Δημήτριος Μίσκος, γεωπόνος και καστανοπαραγωγός από την Γρίβα στο Κιλκίς, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι η χρονιά για όσους έχουν αποθηκευτικούς χώρους και δεν βιάζονται να πουλήσουν την παραγωγή τους. Η μειωμένη παραγωγή λόγω ακαρπίας έχει χτυπήσει όλες τις παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Αρκεί να σας αναφέρω ότι τα προηγούμενα χρόνια είχα παραγωγή στους 7 τόνους αλλά φέτος είναι ζήτημα να έχω 2 τόνους.
Επίσης τα προβλήματα με φαιά σήψη έχουν κάνει τους έμπορους - από Ελλάδα και εξωτερικό - να αναζητούν την καλή ποιότητα. Η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί νωρίς λόγω της μειωμένης παραγωγής.
Το εμπορικό ενδιαφέρον για κάστανα φέτος είναι μεγάλο και από τις πρώτες ημέρες της συγκομιδής είχαν έρθει στην περιοχή Έλληνες και Ιταλοί έμποροι.
Πέρυσι για την καλή ποιότητα (έξτρα) του κάστανου οι έμποροι έδιναν 2,80 ευρώ το κιλό.
Φέτος οι τιμές για τα έξτρα κάστανα ξεκίνησαν από 3 ευρώ το κιλό. Στην συνέχεια ανέβηκαν στα 3,20 ευρώ και το προηγούμενο Σάββατο (14/10) η τιμή στα έξτρα κάστανα έφτασε στα 3,50 ευρώ. Εκτιμώ ότι με την αυξημένη ζήτηση η τιμή θα ανέβει το επόμενο διάστημα σε πιο υψηλά επίπεδα.
Για τις άλλες ποιότητες έχουμε τις εξής τιμές:
Για τα κάστανα ποιότητας Α, οι τιμές ξεκίνησαν φέτος από 2,5 ευρώ το κιλό, στην συνέχεια έφτασαν στα 2,90 ευρώ και στις 14/10 ανέβηκαν στα 3,30 ευρώ.
Για τα κάστανα ποιότητας Β, οι τιμές ξεκίνησαν φέτος από 2 ευρώ το κιλό, στην συνέχεια έφτασαν στα 2,20 ευρώ και στις 14/10 ανέβηκαν στα 2,30 ευρώ.
Για τα κάστανα ποιότητας Γ, οι τιμές ξεκίνησαν φέτος από 1 ευρώ το κιλό, στην συνέχεια έφτασαν στα 1,10 ευρώ και στις 14/10 ανέβηκαν στα 1,20 ευρώ».
Ξεκίνησε με μικρές ποσότητες η συγκομιδή κάστανου ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθούν οι ρυθμοί. Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη αλλά υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το προϊόν στην εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές.
Μετά από μια καταστροφική χρονιά που είχαν πέρσι οι καστανοπαραγωγοί περιμένουν να δουν αν έχουν και φέτος ζημιά από την φαιά σήψη και ελπίζουν σε αύξηση των τιμών από τους εμπόρους.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων κ. Ευθύμιος Καζαντζής, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε εδώ και δύο ημέρες η συγκομιδή κάστανου με μικρές ποσότητες. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθούν οι ρυθμοί. Από την πρώτη εικόνα στα πρώιμα κάστανα φαίνεται ότι και φέτος θα έχουμε ζημιές από την φαιά σήψη. Η φαιά σήψη είναι ασθένεια που προσβάλλει τον καρπό του κάστανου, καθιστώντας τον μη εμπορεύσιμο. Πέρυσι που είχαμε μεγάλο πρόβλημα και απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς μας έδωσαν αποζημιώση μόλις 150 ευρώ στρεμματική ενίσχυση. Το ποσό αυτό δεν καλύπτει το μέγεθος της ζημιάς που είχαμε από τον μύκητα. Στην Ιταλία που είχαν προβλήματα με αυτή την ασθένεια δίνουν κάθε χρόνο στους καστανοπαραγωγούς 350 ευρώ το στρέμμα ενίσχυση και 150 ευρώ το δέντρο με στόχο την αντικατάστασή του. Χρειάζονται γενναία μέτρα στήριξης των καστανοπαραγωγών».
Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου» κ. Θύμιος Τριανταφύλλου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η συγκομιδή με μικρές ποσότητες στα κάστανα. Από την πρώτη εικόνα φαίνεται ότι έχουμε μειωμένη παραγωγή, κατά 50%, λόγω της σφήκα της καστανιάς. Πέρυσι είχαμε σοβαρό πρόβλημα από την φαιά σήψη που επηρέασε αρνητικά τις τιμές παραγωγού με αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες εισοδήματος. Τα 150 ευρώ που μας έδωσαν δεν βοήθησαν. Εμείς ζητούσαμε στήριξη της καλλιέργειας με 400 ευρώ το στρέμμα. Ο συνεταιρισμός έχει κάνει επενδύσεις μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης και εμπορεύεται για λογαριασμό των μελών της το 70% περίπου της παραγωγής κάστανου που καλλιεργείται στις πλαγιές του Κισσάβου, στις περιοχές της Καρίτσας και του Στομίου. Έχουμε και τυποποιητήριο, ψυκτιούς θαλάμους αποθήκευσης και κάνουμε εξαγωγές. Υπάρχει ζήτηση για την καλή ποιότητα κάστανου στην αγορά».
Ο κ. Δημήτριος Μίσκος, γεωπόνος και παραγωγός από την Γρίβα στο Κιλκίς, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε με μικρές ποσότητες η συγκομιδή κάστανου στο όρος Πάικο. Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη και υπάρχει πρόβλημα ακαρπίας αλλά στην περιοχή τα κάστανα είναι καθαρά από την φαιά σήψη. Αν έχουμε βροχές αυτή την εποχή θα βοηθήσουν την συγκομιδή του καρπού. Το εμπορικό ενδιαφέρον για κάστανα φέτος είναι μεγάλο και ήδη έχουν έρθει στην περιοχή Έλληνες και Ιταλοί έμποροι. Πέρυσι για την καλή ποιότητα (έξτρα) του κάστανου οι έμποροι έδιναν 2,80 ευρώ το κιλό. Φέτος με την μειωμένη παραγωγή ελπίζουμε η τιμή να φτάσει στα 3,5 - 4 ευρώ το κιλό».
Μεγάλο πρόβλημα μειωμένης παραγωγής έχει η ορεινή Αρκαδία. Ο κ. Βαγγέλης Μητρόπουλος, παραγωγός και πρώην πρόεδρος στον Α.Σ. Βλαχοκερασιάς, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι πολύ λίγη η παραγωγή κάστανου στην περιοχή. Οι βροχοπτώσεις του περασμένου Μαΐου δημιούργησαν πρόβλημα στην παραγωγή κάστανου και καρυδιού. Πολλοί παραγωγοί δεν θα μπουν ούτε στα χωράφια τους για να κάνουν συγκομιδή, αφού τα έξοδα είναι μεγάλα».
Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή καρυδιών με την ποιότητα να είναι καλή και να φέρνει αισιόδοξα μηνύματα και για την φετινή τιμή παραγωγού. Πάντως οι έμποροι δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους, ενώ τα εισαγόμενα δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην εγχώρια αγορά.
Ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου που βρίσκεται στο νομό Πέλλας, έξω από την Αριδαία, καλλιεργεί 2.500 καρυδιές σε 180 στρέμματα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «από τις 24 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών καρυδιών Serr και Pedro. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες έχουν ζημιές από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις που είχαμε τέλη Μαΐου. Τις άλλες ποικιλίες Chandler και Franquette τις οψίμισε και η συγκομιδή τους θα πάει πιο πίσω. Μετά τις 10 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή της Chandler.
Τα πρώιμα καρύδια παρουσιάζουν μικροκαρπία αλλά και εγκαύματα από τους καύσωνες του καλοκαιριού. Όμως και η συγκομιδή πρώιμων έχει πρόβλημα γιατί δεν είχαμε τις απαραίτητες βροχές για να ανοίξει το περικάρπιο και να γίνει πιο εύκολη. Αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει η συγκομιδή με δύο χέρια κάτι που φέρνει διπλασιασμό στα εργατικά που έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρσι. Φέτος το μεροκάματο έφτασε στα 40 έως 45 ευρώ.
Πάντως μπορεί να έχουμε μειωμένες ποσότητες αλλά η ποιότητα είναι καλή. Οι τιμές φέτος εκτιμώ ότι θα ανέβουν σε σχέση με πέρσι - κατά 1 ευρώ το κιλό στην ψίχα και κατά 40 λεπτά το κιλό στο άσπαστο. Το θετικό είναι ότι δεν έχουν έρθει μέχρι σήμερα εισαγόμενα καρύδια».
Ο κ. Γιώργος Παπακώστας, από την εταιρεία παραγωγής και εμπορίας καρυδιών «Sperchios Valley» στην Φθιώτιδα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στις νότιες περιοχές δεν είχαμε πολλές υγρασίες και δεν έχουμε προβλήματα με βακτηριώσεις. Κάποια χωράφια στην περιοχή έπαθαν ζημιές με εγκαύματα από τους καύσωνες του καλοκαιριού. Οι αποδόσεις στα κιλά είναι στα ίδια επίπεδα με τις περυσινές σε αντίθεση με τις βόρειες περιοχές που έχουμε μειωμένες αποδόσεις.
Στα καρύδια ποικιλίας Chandler θα ξεκινήσει η συγκομιδή τους από τα τέλη της εβδομάδας. Ποσοτικά θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Έχουν πολύ καλή ποιότητα. Τιμές δεν έχουν ανακοινώσει οι έμποροι στην αγορά γιατί περιμένουν να δουν το προϊόν. Εμείς διαθέτουμε καθετοποιημένη μονάδα και πουλάμε μόνοι μας στην λιανική. Ζήτηση υπάρχει και δεν έχουμε καθόλου περυσινά αποθέματα.
Πέρυσι τέτοια εποχή οι τιμές παραγωγού στα καρύδια ξεκίνησαν για την πεταλούδα από 10 ευρώ το κιλό και για το άσπαστο από 3,5 ευρώ. Εκτιμώ ότι φέτος οι έμποροι μπορεί να δώσουν περισσότερα σε όσους παραγωγούς έχουν ένα καλό προϊόν, όσον αφορά την ποιότητα και την σωστή διαλογή».
Ο κ. Βάιος Λιάνος, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Καρυάτις Ολύμπου, έχει 60 στρέμματα με καρυδιές στην περιοχή της Ελασσόνας. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο «από σήμερα 4 Οκτωβρίου ξεκίνησε στην περιοχή η συγκομιδή για τις ποικιλίες Chandler και Lara. Φέτος είχαμε μια καλή χρονιά όσον αφορά την παραγωγή και την ποιότητα καρυδιών. Μόνο όσα χωράφια δεν πήραν μέτρα φυτοπροστασίας μετά τις βροχές το Δεκαπενταύγουστο λόγω της υγρασίας θα έχουν πρόβλημα με ανθράκωση στα φύλλα.
Εκτιμώ ότι η καλή ποιότητα φέτος θα φέρει και μια αύξηση στην τιμή παραγωγού σε σχέση με πέρσι από τους έμπορους. Μεγάλο πρόβλημα πάντως υπάρχει από τα εισαγόμενα καρύδια, που έρχονται κυρίως από Ουκρανία και Χιλή, με χαμηλές τιμές αλλά δεν έχουν σχέση με την ποιότητα των ελληνικών καρυδιών».
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η ισπανική παραγωγή αμυγδάλων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Η Ισπανία είναι ο ηγέτης στην παραγωγή αμυγδάλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.
Η ισπανική Ένωση Μικρών Γεωργών και Κτηνοτρόφων (UPA) ζήτάει από το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας να συγκαλέσει επείγουσα σύσκεψη για τη δραματική οικονομική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες παραγωγοί που ασχολούνται με παραγωγή αμυγδάλου στην χώρα της Ιβηρικής.
«Το 2022 η παραγωγή ισπανικού αμυγδάλου ήταν μειωμένη κατά 46% σε σχέση με το 2021 και ήταν μια άσχημη χρονιά με μια παραγωγή κάτω από 200.000 τόνους (αφορά καρπούς με κέλυφος). Το 2023 η παραγωγή αμυγδάλου είναι κατά 70% χαμηλότερη σε σύγκριση με την παραγωγή του 2022, δηλαδή ακόμη πιο μειωμένη», αναφέρει η Francisca Iglesias, που είναι υπεύθυνη της ομάδας ξηρών καρπών της UPA.
Στις μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις έρχονται να προστεθούν πολλά ποιοτικά προβλήματα και μικρά μεγέθη καρπών στην φετινή παραγωγή.
Όμως εκτός των προβλημάτων στην παραγωγή υπάρχουν και προβλήματα στην αγορά. Υπάρχουν αποθέματα από την περσινή παραγωγή αλλά και γίνονται πολλές εισαγωγές από τις ΗΠΑ. «Έμποροι αλλά και συνεταιρισμοί «δεν δίνουν τιμή» για τα αμύγδαλα, ενθαρρύνοντας τους παραγωγούς να «αποθηκεύσουν» το προϊόν τους μέχρι να υπάρξει ζήτηση και καλές τιμές», προσθέτει η Francisca Iglesias.
Στην Ισπανία καλλιεργούνται με αμυγδαλιές πάνω από 5.200.000 στρέμματα, από τα οποία το 20% είναι βιολογικής καλλιέργειας. Τις μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας έχει η Ανδαλουσία, ενώ ακολουθούν η Εξτρεμαδούρα, η Μούρθια, η Βαλένθια, η Αραγονία και η Καστίλλη-Λα Μάντσα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή κελυφωτού φιστικιού στην χώρα.
Όπως είχαμε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, μετά την περσινή καλή παραγωγή αναμένουμε για το 2023 μια μειωμένη παραγωγή. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή Μεγάρων - Ελευσίνας που φέτος φαίνεται να έχει μια καλή παραγωγή.
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «εκτός από την μειωμένη παραγωγή φέτος υπάρχουν μεγάλα ποσοστά κλειστών αλλά και μικρά μεγέθη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών».
Η ζήτηση όμως είναι αυξημένη αν και ακόμη δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην χώρα μας οι Ιταλοί έμποροι. Ήδη έκανε την εμφάνισή του στην χώρα μας έμπορος από την Ουκρανία ο οποιός ζητά 400 τόνους φιστίκι, ενώ επίσης έχουν έρθει Σουηδοί και Γερμανοί έμποροι.
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί δεν βιάζονται να πουλήσουν γιατί θέλουν να καλύψουν την χασούρα της μικρής παραγωγής και αναμένουν τιμές γύρω στα 15 ευρώ.
Η Τουρκία επειδή δεν αναμένεται να έχει φέτος υψηλή παραγωγή θα προχωρήσει σε μπλόκο των εξαγωγών (όπως και στο ελαιόλαδο) για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της που είναι αυξημένες. Πάντως πέρσι η Τουρκία είχε κάνει εισαγωγές από Ελλάδα φιστικιών για να μπορέσει να καλύψη την ζήτηση.
Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι», με έδρα στην Μαγνησία, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι Ιταλοί μας ζητούν να έρθουν για να κλείσουν εμπορική συμφωνία αλλά τους απαντάμε ότι μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχουμε καλύτερη εικόνα της παραγωγής. Υπάρχει πάντως αυξημένη ζήτηση από τους εμπόρους γιατί όλοι γνωρίζουν ότι η χώρα μας έχει μειωμένη παραγωγή».