Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δημήτριος Μίσκος: Προβλήματα και στη νέα παραγωγή κάστανου λόγω φαιάς σήψης

26/04/2023 11:02 πμ
Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η παραγωγή κάστανου από την από την «φαιά σήψη» και την σφήκα της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus).

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η παραγωγή κάστανου από την από την «φαιά σήψη» και την σφήκα της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus). Για αυτό θα πρέπει το κράτος να αναλάβει δράσεις για την στήριξη της παραγωγής και του εισοδήματος των καστανοπαραγωγών.

Αυτό τονίστηκε κατά την ημερίδα με θέμα: «Η Καλλιέργεια της καστανιάς στο όρος Πάικο», η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (21 Απριλίου 2023), στο Πολιτιστικό Κέντρο Γουμένισσας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

  • «ΠΓΕ Κάστανο Πάικου (Οφέλη και Προοπτικές για την Ευρύτερη Περιοχή)» με ομιλητή τον κ. Δημήτριο Μίσκο, MSc γεωπόνος - καστανοπαραγωγός
  • «Μυκητολογικές Ασθένειες της Καστανιάς», από την Δρ. Ελένη Τοπαλίδου, Φυτοπαραγωγός - Εντεταλμένη Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών- ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
  • «Έντομα Εχθροί της Καστανιάς και Ολοκληρωμένη Αντιμετώπισή τους» από τον Δρ. Διονύσιος Περδίκης, Αν. Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών- Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας
  • «Ομάδες Παραγωγών (Σύσταση και Οφέλη)» από την κ. Παρθένα Παμπουκίδου, Εισηγήτρια- Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής- ΔΑΟΚ Κιλκίς

Ο κ. Δημήτριος Μίσκος ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «πέρυσι υπήρξε έξαρση της φαιάς σήψης στην περιοχή της Λάρισας και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή. Η συγκεκριμένη μυκητολογική ασθένεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2015 και μετά 5 χρόνια έκανε την εμφάνισή της και στην περιοχή του Πάικου (Γρίβα και Καστανερή). Μεγάλο ρόλο για την διάδοση της ασθένειας παίζει το μικροκλίμα της περιοχής και για αυτό δεν είχαμε μεγάλη έξαρση στο Πάικο μέχρι σήμερα. Πάντως η υγρασία σε συνδιασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (που έχουμε αυτή την περίοδο στην χώρα μας) ευνοούν την ασθένεια. Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι στις περιοχές που πέρυσι υπήρχαν πρόβλημα λόγω της «φαιάς σήψης» και φέτος θα υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή κάστανου.

Σημαντικότερος εντομολογικός εχθρός στην καστανοκαλλιέργεια είναι η καρπόκαψα. Θα πρέπει να γίνονται οι σωστοί ψεκασμοί από τους καστανοπαραγωγούς για την αντιμετώπισή της. Επίσης θα πρέπει να τοποθετηθούν παγίδες κατά την περίοδο της ανθοφορίας (τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου). 

Η σφήκα της καστανιάς είναι ακόμη ένας σοβαρός εντομολογικός εχθρός. Στην Ιταλία που υπήρξε μεγάλο πρόβλημα κατάφεραν το 2022 να επαναφέρουν την παραγωγή τους μετά από την εφαρμογή μακροχρόνιων προγραμμάτων αντιμετώπισης. Στην περιοχή μας έχουν εγκαταλειφθεί αρκετοί καστανεώνες. Αποτέλεσμα να γίνουν δάση που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση και τα δέντρα να είναι υψηλά. Αυτό κάνει δύσκολη την έρευνα και την αντιμετώπισή της. Εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί ο πληθυσμός και θα χρειαστούν χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού ήταν πέρυσι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι τιμές για τα extra (καλής ποιότητας) ξεκίνησαν από τα 2,80 ευρώ το κιλό (την προηγούμενη χρονιά ξεκίνησαν από 3,80) και στη συνέχεια έπεσαν στα 1,80 ευρώ. Τα μικρά μεγέθη τα έδιναν οι παραγωγοί στα 20 λεπτά. Στην περιοχή μας τα κάστανα εξάγονται στην Ιταλία.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να οργανωθούν σε Ομάδες και Συνεταιρισμούς και να προχωρήσουν στην μεταποίηση του προϊόντος όπως κάνουν στο εξωτερικό. Επίσης ο χαρακτηρισμός ΠΟΠ, ΠΓΕ θα βοηθήσει την εμπορία του προϊόντος. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα το κάστανο να χαρακτηριστεί σαν «ορεινό προϊόν», που είναι στην περιοχή και είναι εύκολο να γίνει αίτηση στην ΕΕ».  

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
06/12/2023 01:41 μμ

Χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του προγράμματος για τη στήριξη των παρακάρλιων περιοχών αλλά και πρόσθετες προκαταβολές αποζημιώσεων σε γεωργούς που δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα προκαταβολές, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το Συντονιστικό στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Ο ΕΛΓΑ, αξιοποιεί τα δεδομένα των δηλώσεων ζημίας μέσω των πληροφοριακών του συστημάτων, και πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθούν επιπλέον 26 εκ. ευρώ, στους παραγωγούς οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή μέχρι τώρα για τις ζημίες στις καλλιέργειές τους. 

Συνολικά η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή, με 260 εκατ. ευρώ και αν απαιτηθούν κι άλλα είναι έτοιμη να τα διαθέσει. 

Οι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών και κάθε παραγωγός που δεν ήταν υποχρεωμένος από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να ασφαλίσει την παραγωγή του, θα αποζημιωθούν από τα 15,8 εκατ. ευρώ του Γεωργικού αποθεματικού του 2023, μετά την ολοκλήρωση των προκαταβολών στους ασφαλισμένους στον Οργανισμό. 

Επιπροσθέτως, ο ΕΛΓΑ με την χρήση των διαθεσίμων του 2024, θα καταβάλλει προκαταβολή στους παραγωγούς των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες ζημιώθηκαν από τον παγετό της Άνοιξης 2023, ύστερα από διάταξη που θα φέρουμε στη Βουλή. 

Οι παραγωγοί των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες επλήγησαν από τον Παγετό της Άνοιξης 2023, θα λάβουν γενναία προκαταβολή αποζημιώσεων μέχρι 22  Δεκεμβρίου 2023.

Κατόπιν εντολής μου, ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τον Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χρήστο Αυγουλά, θα αξιολογήσει το κόστος των δενδροκαλλιεργειών και άλλων πολυετών καλλιεργειών, για να αποζημιωθούν οι αγρότες μας για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου. Η διαδικασία αυτή, πρόκειται να εξελιχθεί το συντομότερο δυνατόν.

Μέχρι την Άνοιξη του 2024, τόσο για να συνταχθούν τα αναγκαία πορίσματα, όσο και για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής στην οποία θα καταθέσει την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέντζος. 

Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένουμε μελέτη που θα αφορά την κάλυψη του απωλεσθέντος εισοδήματος στις παρακάρλιες περιοχές και για όσους, γενικά, αδυνατούν  να καλλιεργήσουν, λόγω της καταστροφής, τη γη τους. 

Υπενθυμίζω ότι στις παρακάρλιες περιοχές, 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης βρίσκονται ακόμα καλυμμένα με νερό. Συγκεκριμένα άμεσα ανατίθεται - σύμφωνα και με τους κανονισμούς της ΕΕ - σε Ανεξάρτητο μελετητή η σύνταξη Σχεδίου (που θα μας παραδοθεί έως την 31η Δεκεμβρίου), για τον καθορισμό των τιμών και την τεκμηρίωση του περιβαλλοντικού οφέλους του προγράμματος. Αμέσως μετά καταθέτουμε αίτηση τροποποίησης του ΠΑΑ για την ενεργοποίηση του μεταβατικού μέτρου. 

Είναι κατανοητό ότι για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, για την ενίσχυση των Παρακάρλιων περιοχών και γενικά όσων αδυνατούν να καλλιεργήσουν, που αποτελεί ειδικό πρόγραμμα, απαιτείται η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024. 

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου. 

Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα, με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι». 

Τελευταία νέα
06/12/2023 01:21 μμ

Τα επίπεδα ποσοτικής και ποιοτικής  ζημιάς στις αμπελοκαλλιέργειες, εξαιτίας του περενόσπορου της αμπέλου, καθώς και τους παράγοντες που ευνόησαν την εκδήλωση της μυκητολογικής ασθένειας, για την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Π.Ε. Πέλλας, διερεύνησε Ομάδα Εργασίας, η οποία συστάθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιορδάνη Τζαμτζή.

Ως περιοχή μελέτης ορίστηκαν ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΚ Κρύας Βρύσης. Με βάση τα συμπεράσματα των μελών της Ομάδας Εργασίας, το ποσοστό ζημιάς στα επιτραπέζια σταφύλια ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 89,33% ενώ στα οινοποιήσιμα σταφύλια η μέση τιμή ποσοστού ζημιάς υπολογίζεται σε 63,38%.

Όλα τα στοιχεία της έρευνας εστάλησαν από τον κ. Τζαμτζή στον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό ΑΑΤ κ. Διονύση Σταμενίτη, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στον ΕΛΓΑ Βέροιας, με την επισήμανση ότι παρά τις πολλαπλές επεμβάσεις φυτοπροστασίας, οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να προστατεύσουν την καλλιέργεια, λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα.

Από την Τεχνική Έκθεση προκύπτει ότι το έτος 2023 υπήρξε μεγάλη πίεση προσβολής της αμπελοκαλλιέργειας από τη μυκητολογική ασθένεια περενόσπορος,  η οποία τεκμηριώνεται:
1) Από το ιστορικό προσβολών στη μελετώμενη περιοχή.
2) Από τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια της προσβολής
3) Από τα επίσημα στοιχεία γεωργικών προειδοποιήσεων των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης και Καβάλας.

Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν εξίσου από την ασθένεια ενώ το ποσοστό προσβολής ίδιων ποικιλιών, μεταξύ των παραγωγών, ήταν διαφορετικό εξαιτίας παραγόντων όπως:
1) Το μικροκλίμα της κάθε περιοχής
2) Οι συνθήκες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ιδιαίτερα εάν ακολούθησε βροχή μετά την εφαρμογή.
3) Το επίκαιρο των εφαρμογών σε σχέση με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
4) Η οικονομική δυνατότητα των παραγωγών να προβαίνουν σε διαρκείς εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όπως επισημαίνεται στην Τεχνική Έκθεση, οι καθημερινές βροχοπτώσεις, την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου 2023, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την προσβολή των σταφυλιών (άνθη, μίσχοι, άξονες, ράγες). Οι καθημερινές βροχοπτώσεις και η υψηλή σχετική υγρασία δεν άφηναν περιθώριο για εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επί πλέον οι κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη δευτερογενών μολύνσεων ενώ δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνουν ψεκασμοί λόγω των διαρκών βροχοπτώσεων.

24/11/2023 03:32 μμ

Ημερίδα για το παρόν και το μέλλον στην ανακύκλωση συσκευασιών φυτοπροστασίας, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Παρασκευή (24/11/2023) από την εταιρεία CYCLOS και τον ΕΣΥΦ.

«Η βιομηχανία φυτοπροστατευτικών δεν είναι περήφανη για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας», τόνισε ο κ. Β. Ευθυμιάδης, πρόεδρος της CYCLOS και Αντιπρόεδρος του ΕΣΥΦ. «Περιμένουμε από την πολιτεία τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου για την ανακύκλωση των συσκευασιών φυτοπροστασίας. Όσο αυτό καθυστερεί τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Στρατάκος και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ε. Γραφάκος, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το θεσμικό πλαίσιο της της συγκέντρωσης κενών συσκευασιών θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο του 2024.

Πάντως ο κ. Στρατάκος παραδέχτηκε ότι η κατάσταση σήμερα στην ελληνική ύπαιθρο είναι ανεξέλεγκτη. Τόνισε ακόμη ότι σε μια ημερίδα, που έγινε στο Κιλελέρ, το 2020, στην οποία συμμετείχε και ο συμπατριώτης του από την Μάνη κ. Γραφάκος, έδωσαν την υπόσχεση να ολοκληρώσουν την ΚΥΑ μέσα σε δύο μήνες. Όμως στην συνέχεια παραιτήθηκε από την θέση του και δεν προχώρησε η απόφαση. Τώρα που επανήλθε στο ΥπΑΑΤ θα προχωρήσουν οι σχετικές νομοθετικές διαδικασίες.

Από την πλευρά του ο κ. Γραφάκος παραδέχτηκε ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για υπογραφεί της ΚΥΑ και στην συνέχεια θα υπάρξει έγκριση του υπηρεσιακού σχεδίου και η εφαρμογή του προγράμματος. Εκτίμησε πάντως ότι από τα τέλη του 2024 με αρχές του 2025 θα τρέξει η διαδικασία συλλογής και ανακύκλωσης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών και στην χώρα μας (που έχει ήδη μια κόκκινη κάρτα από την ΕΕ).

«Η βιομηχανία είναι έτοιμη να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των κενών συσκευασιών και δεν ζητά κάποια χρηματοδότηση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ευθυμιάδης. Όλοι ευχήθηκαν τον επόμενο χρόνο αυτή την εποχή να τρέχει η σχετική διαδικασία.

23/11/2023 10:58 πμ

Δεν πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νομοθεσία για τον περιορισμό της χρήσης φυτοπροστατευτικών στην ΕΕ.

Οι Ευρωβουλευτές απέρριψαν ουσιαστικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Μετά από μια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια την Τρίτη (21 Νοεμβρίου 2023), 299 ευρωβουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη (22 Νοεμβρίου 2023) υπέρ της απόρριψης της πρότασης της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε από τους ευρωβουλευτές, με 207 να υποστηρίζουν την πρόταση και 121 να απέχουν.

Με αυτήν την ψηφοφορία, το Κοινοβούλιο ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής και έκλεισε την πρώτη του ανάγνωση.

Το Συμβούλιο τώρα θα πρέπει να αποφασίσει για τη θέση του σχετικά με την πρόταση για να καθορίσει εάν θα απορριφθεί οριστικά ή θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο για δεύτερη ανάγνωση.

Θυμίζουμε ότι ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Επιτροπή πρότεινε, στις 22 Ιουνίου 2022, κανονισμό για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων ως μέρος μιας δέσμης μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του συστήματος τροφίμων της ΕΕ. Ουσιαστικά ζητούσε την υποχρεωτική μείωση της χρήσης τους κατά 50%.

Ιταλία
Η απόφαση αυτή έφερε θετικές αντιδράσεις από τις ιταλικές οργανώσεις αγροτών και τις εταιρείες αγροδιατροφής.

Οι οργανώσεις Coldiretti (ιταλική οργάνωση αγροτών) και Filiera Italia (σύλλογος εταιρειών αγροδιατροφής) σε δηλώσεις τους επισημαίνουν ότι η αποτυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμφωνήσει σχετικά με την πρόταση για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων (SUR) σώζει την παραγωγή στη βάση της μεσογειακής διατροφής. Καλλιέργειες, όπως το αμπέλι και η ντομάτα, είχαν μεγάλο κίνδυνο από την μη ρεαλιστική - όπως χαρακτηρίζουν - πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποχρεωτική μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών κατά 50%.

Αν περνούσε αυτή η διάταξη - υπογραμμίζουν οι Coldiretti και Filiera Italia - θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ανοίγοντας ουσιαστικά τις πόρτες στις εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες δεν έχουν τα ίδια πρότυπα όσον αφορά το περιβάλλον και την υγεία και την τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Και προσθέτουν: «Απαιτείται μια ρεαλιστική προσέγγιση για να υποστηριχθεί η βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου, η οποία έχει ήδη οδηγήσει την Ιταλία να χαρακτηριστεί ως η πιο πράσινη χώρα στην Ευρώπη, με τον μεγαλύτερο αριθμό γεωργικών εταιρειών που καλλιεργούν βιολογικά, περίπου στο 1/5 της συνολικής έκτασης καλλιέργειας της χώρας.

Η Ιταλία, η οποία ανταγωνίζεται τη Γαλλία για τον ρόλο του κορυφαίου παραγωγού κρασιού στον κόσμο και του κορυφαίου παραγωγού τομάτας στην Ευρώπη, θα ήταν η χώρα που θα είχε πληγεί περισσότερο από αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική.

Η έλλειψη συμφωνίας και κυρίως η έλλειψη σύγκλισης επιτρέπει τώρα, όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, να ξεκινήσει ένας εις βάθος προβληματισμός βασισμένος σε πραγματικές επιστημονικές γνώσεις, μελέτες επιπτώσεων και εναλλακτικές λύσεις για την προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Τώρα θα πρέπει να διακοπούν οι εργασίες και μετά τις ευρωεκλογές οι νέοι ευρωβουλευτές, που θα εκλεγούν, να αναλάβουν τη συνέχιση των εργασιών και να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει την πρόταση κανονισμού σχετικά με το μέλλον της ιταλικής και ευρωπαϊκής γεωργίας».

22/11/2023 02:45 μμ

Περισσότεροι από 900 εντομολόγοι από 60 χώρες ανά τον κόσμο, συγκεντρώθηκαν, στο Ηράκλειο Κρήτης, για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 12ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Εντομολογίας - XII European Congress of Entomology (ECE2023). Το Συνέδριο διεξήχθη από τις 16 ως τις 20 Οκτωβρίου 2023, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.

Αποτέλεσε για όλους τους συμμετέχοντες μία μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή πληροφοριών και ερευνητικών αποτελεσμάτων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι προοπτικές της νέας εποχής στον χώρο της εντομολογίας και προσφέρθηκαν ευκαιρίες για γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή γνώσεων, τεχνογνωσίας και ερευνητικών ευρημάτων ενώ παράλληλα αποτέλεσε τόπος συνάντησης για δικτύωση και δημιουργία δυνητικών συνεργειών. Το 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εντομολογίας συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών, ερευνητών και φοιτητών που σχετίζονται με την επιστήμη της Εντομολογίας, καθώς και υπευθύνων χάραξης πολιτικής, γεωπόνων πεδίου και εμπειρογνωμόνων φυτοπροστασίας.

Τη διοργάνωση του συνεδρίου ανέλαβε η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος με την υποστήριξη της Οργανωτικής Επιτροπής, υπό την εποπτεία του ECE Praesidium.
Το επιστημονικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συμβολή της Επιστημονικής Επιτροπής, αποτελούμενη από 61 επιστήμονες Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων από 12 χώρες.

Κατά τη διάρκεια του πενθήμερου συνεδρίου, το οποίο έτρεχε σε έξι παράλληλες αίθουσες, πραγματοποιήθηκαν:

  • 6 ειδικές διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες
  • 455 προφορικές παρουσιάσεις
  • 372 αναρτημένες ανακοινώσεις
  • 2 workshops
  • 1 συμπόσιo βιολογικής καταπολέμησης
  • 1 σεμινάριο ταυτοποίησης υμενοπτέρων/μελισσών
  • και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων

Προεδρεύοντες του συνεδρίου ήταν ο Δρ Στέφανος Ανδρεάδης, Εντεταλμένος Ερευνητής του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Εμμανουήλ Ροδιτάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ.

22/11/2023 01:26 μμ

Στο 56,22% ανέρχεται, κατά μέσο όρο, το ποσοστό ζημιάς από φουζικλάδιο στην φετινή παραγωγή μήλων της Πέλλας.

Αυτό κατέδειξε εμπεριστατωμένη έρευνα επιστημόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, που έγινε σε συνεργασία με καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φυτοπροστασίας και ομάδες μηλοπαραγωγών της ΔΕ Βεγορίτιδας.

Η Ομάδα εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, ερεύνησε ολιστικά τις παραμέτρους που οδήγησαν σε εκτεταμένη προσβολή των οπωρώνων μηλιάς, από τη μυκητολογική ασθένεια «Φουζικλάδιο της Μηλιάς», κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Πέλλα. Όλα τα στοιχεία της έρευνας, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και η επιστημονική τεκμηρίωση εστάλησαν στον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό κ. Διονύση Σταμενίτη, καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στο υποκατάστημα του Οργανισμού της Βέροιας.

Με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια προσβολής και τις γεωργικές προειδοποιήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη πίεση προσβολής των καλλιεργειών από την εν λόγω ασθένεια.

Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν από φουζικλάδιο. Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ διαφόρων παραγωγών οφείλονταν κυρίως στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής, στη συχνότητα εφαρμογών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στις συνθήκες εφαρμογής τους όπως η καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών και ιδιαιτέρως το ενδεχόμενο να ακολούθησε βροχόπτωση αμέσως μετά τον ψεκασμό.

Από την εξέταση των ημερολογίων των αγρών και των αρχείων των τοπικών γεωπόνων προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν, κατά μέσο όρο, 18 εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για την αντιμετώπιση του φουζικλαδίου, σύμφωνα με τις γεωργικές προειδοποιήσεις του ΥπΑΑΤ και τις υποδείξεις των τοπικών γεωπόνων.

Η ποιότητα της συγκομιζόμενης παραγωγής επηρεάσθηκε αρνητικά, καθώς οι καρποί που απέμειναν στα δέντρα προέρχονται από ενδιάμεσα άνθη και όχι από το κεντρικό άνθος, οι καρποί του οποίου απομακρύνθηκαν από τους παραγωγούς λόγω της ασθένειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ζημιά που έπαθαν οι μηλοπαραγωγοί δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Εμείς καταθέσαμε την μελέτη στο ΥπΑΑΤ και ζητάμε να  κααβληθούν έκτακτες ενισχύσεις στους μηλοπαραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους».

21/11/2023 02:16 μμ

Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Εξαγωγέων Incofruit - Hellas σε κοινή τους επιστολή καταθέτουν τις απόψεις τους, τόσο για την έκθεση του σχεδίου κανονισμού μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων όσο και για την έκθεση για συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασίας.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 20/11 έως και την Πέμπτη 23/11/2023, στο Στρασβούργο, θα συζητήσει και θα ψηφίσει την έκθεση του σχεδίου κανονισμού για τη μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και θα συζητήσει την έκθεση για συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασίας.

Τα εν λόγω σχέδια έχουν επικριθεί έντονα από πολλούς φορείς παραγωγής και εμπορίου διαφορετικών κρατών μελών, θεωρώντας ότι δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα της παραγωγής και εμπορίας φρούτων και λαχανικών. Εντούτοις, προωθούνται για τελική ψήφιση.

Την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί η έκθεση σχετικά με το σχέδιο κανονισμού για την βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και προβλέπεται να ψηφισθεί την επομένη ημέρα 22/11/2023 Οι στόχοι μείωσης της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) για κανονισμό σχετικά με την βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων απειλούν την κοινοτική παραγωγή, με κίνδυνο να καταβαραθρωθεί ποσοτικά και να υποβαθμισθεί ποιοτικά, επειδή ρυθμίζεται η εξάλειψη των χημικών εργαλείων φυτοπροστασίας στην ΕΕ, χωρίς να υπάρχουν αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάστασή τους. Οι γεωργικοί τομείς των κρατών μελών της ΕΕ πλήττονται επίσης, επειδή οι περιορισμοί επηρεάζουν την κοινοτική παραγωγή, αλλά όχι την παραγωγή σε τρίτες χώρες που θα συνεχίσουν να παράγουν ανταγωνιστικότερα.

Όσον αφορά την πρόταση κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, η έκθεση του Κοινοβουλίου έχει επίσης προετοιμαστεί από την ίδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και θα συζητηθεί κι αυτή την ίδια μέρα 21/11/2023. 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων «Incofruit - Hellas» και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών «ΈΘΕΑΣ» απορρίπτουμε κυρίως ένα από τα σημεία που περιλαμβάνονται στον προτεινόμενο κανονισμό και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυτό είναι ο περιορισμός στην εμπορία φρούτων και λαχανικών σε παρτίδες (μονάδες) κάτω του 1,5 κιλού, σε κάθε τύπο συσκευασίας μιας χρήσης.

Θεωρείται ότι αυτό θα βλάψει τη στρατηγική της διαφοροποίησης ανά καταγωγή και ποιότητα, γεγονός που θα οδηγούσε σε απώλεια προστιθέμενης αξίας στις κοινοτικές παραγωγές.

Ζητείται από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές:

α) για τον Κανονισμό η διάταξη για τη μείωση χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων η εφαρμογή της να περιλαμβάνει υποχρεωτικά περίοδο προσαρμογής (adaptation) να αρχίσει να ισχύει μετά την εξεύρεση εναλλακτικών αποτελεσματικών και οικονομικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και

β) για δε τον Κανονισμό συσκευασιών να απαλειφθεί η διάταξη της κατάργησης της κυκλοφορίας κάτω του 1,5 κιλού χύμα, χωρίς ταυτοποίηση των πωλούμενων προϊόντων».

10/11/2023 02:47 μμ

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι καλή για τον χρωματισμό των εσπεριδοειδών αλλά οι βροχές φέρνουν προβλήματα με τις σήψεις καρπών.

Όπως αναφέρει το Περιφερειακό Κέντρο Ναυπλίου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου οι παραγωγοί πρέπει να προσέχουν τα προβλήματα με μύκητες λόγω της υγρασίας.

Σήψεις καρπών από Φυτόφθορα (ΚΑΣΤΑΝΗ ΣΗΨΗ ΚΑΡΠΩΝ)
Οι μύκητες του γένους Φυτόφθορα, ζουν στο έδαφος (στα πρώτα εκατοστά) και τα σπόρια τους σχηματίζονται πάνω στην επιφάνεια του υγρού εδάφους. Οι σταγόνες της βροχής πέφτοντας εκτινάσσουν μολυσμένο έδαφος πάνω στους καρπούς, ιδιαίτερα σε εκείνους που βρίσκονται στις ποδιές των δένδρων.

Συνθήκες μόλυνσης:
Η μόλυνση γίνεται στην επιδερμίδα των καρπών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη πληγής, χρειάζεται όμως σταγόνα νερού. Οι βροχοπτώσεις και αυξημένη υγρασία ευνοούν πολύ τις μολύνσεις. Μολυσμένοι καρποί που δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορεί να συγκομισθούν και η ασθένεια εμφανίζεται αργότερα στα κιβώτια συσκευασίας, μεταδίδοντας τη σήψη και στους υγιείς καρπούς που ακουμπούν επάνω τους .

Οδηγίες:
Η ασθένεια αντιμετωπίζεται μόνο στο χωράφι (τα μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται μετασυλλεκτικά δεν είναι αποτελεσματικά για μύκητες του γένους Phytophthora ), με την λήψη καλλιεργητικών μέτρων και την προληπτική εφαρμογή μυκητοκτόνων για την αποφυγή των μολύνσεων.

Καλλιεργητικά μέτρα:

  • Υποστύλωση των χαμηλών κλάδων, ώστε οι καρποί να μην βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος που αποτελεί εστία μόλυνσης.
  • Διατήρηση της χαμηλής αυτοφυούς βλάστησης, όπου αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα για να μην λερωθούν οι καρποί με χώμα.
  • Τακτική απομάκρυνση των καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος (χαμάδες).
  • Αποφυγή συγκομιδής των καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.

Εφαρμογή μυκητοκτόνων:
Να γίνει ψεκασμός των δένδρων. Είναι πολύ σημαντικό να καλυφθούν οι καρποί με το ψεκαστικό υγρό σε ύψος τουλάχιστον 1-1,5 μέτρο από το έδαφος. Να γίνει καλό λούσιμο και ψεκασμός και των εσωτερικών σημείων της κόμης.
Τα χαλκούχα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα επάνω στους καρπούς (μέχρι 4 μήνες) και εμποδίζουν την ανάπτυξη παγοποιητικών βακτηρίων. Η χρήση τους αυτή την εποχή βοηθά στην αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών (βακτηρίωση, καπνιά, κορυφοξήρα, λειχήνες).

Σήψεις καρπών από Πενικίλλια
Συνθήκες μόλυνσης:
Τα σπόρια των Πενικιλλίων μεταφέρονται με τον αέρα και κατακάθονται πάνω στο έδαφος, στα δένδρα, στα μηχανήματα και στο δάπεδο των συσκευαστηρίων. Τα σπόρια μπορούν να μείνουν ζωντανά και ικανά να μολύνουν τους καρπούς για ένα χρόνο. Για να γίνει μόλυνση πρέπει να υπάρχει πάνω στον καρπό πληγή από την οποία θα διεισδύσει. Οι ώριμοι καρποί είναι περισσότερο ευπαθείς στις μολύνσεις από τους πράσινους. Υψηλές θερμοκρασίες γύρω στους 25o C και υγρασία, ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξη του μύκητα και την σήψη των καρπών. Στα ψυγεία η εξέλιξη του μύκητα απλώς επιβραδύνεται.

Οδηγίες:
Για την πρόληψη των προβλημάτων που ενδεχομένως θα εμφανιστούν στους τυποποιημένους καρπούς, συνιστώνται τα παρακάτω μέτρα:

  • Αποφυγή συγκομιδής καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.
  • Προσεκτικός χειρισμός των καρπών κατά την συγκομιδή, συσκευασία και εμπορία. Συνιστάται η χρήση ειδικών ψαλιδιών κατά την συγκομιδή για την αποφυγή δημιουργίας πληγών στους καρπούς.
  • Αυστηρά μέτρα υγιεινής στα συσκευαστήρια και τους χώρους αποθήκευσης.
  • Απολύμανση των χώρων συσκευασίας αποθήκευσης και εξοπλισμού.
  • Απομάκρυνση και καταστροφή των μολυσμένων καρπών τόσο στον οπωρώνα όσο και στο συσκευαστήριο.
  • Στα συσκευαστήρια, έγκαιρη εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων (καρποί που παραμένουν πολλές μέρες για να συσκευαστούν και ιδιαίτερα αν μείνουν στον ήλιο ή σε ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παρουσιάσουν υψηλά ποσοστά σήψεων).  
26/10/2023 01:50 μμ

Οι καιρικές συνθήκες συνθήκες αυτή την εποχή είναι ευνοϊκές για την Μύγα της Μεσογείου (Ceratitis capitata).

Ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Αργολίδα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν βοηθούν το έντομο και έχουμε έξαρση πληθυσμών. Θα πρέπει να είναι προσεκτικοί οι παραγωγοί.

Στα πορτοκάλια και τα μανταρίνια την εποχή που αλλάζουν χρωματισμό γίνονται οι προσβολές από την Μύγα της Μεσογείου. Αυτή την εποχή έχουμε θερμοκρασίες κάτω από 33 βαθμούς Κελσίου και μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Επίσης η μεγάλη υγρασία βοηθά το έντομο.

Είναι ένας ύπουλος εχθρός γιατί μπορεί το φρούτο να πάει στην συσκευασία και μετά να σαπίσει.

Πάντως αυτή την εποχή έχουμε μεγάλη ζήτηση από το εμπόριο για πορτοκάλια και μανταρίνια. Όμως ο καιρός δεν βοηθά στην ωρίμανση των φρούτων και αναγκαστικά περιμένουμε».

Το πρόβλημα επιβεβαιώνει και το Περιφερειακό Κέντρο Ηρακλείου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.  

Όπως αναφέρει «στο δίκτυο φερομονικών παγίδων οι συλλήψεις της Μύγας της Μεσογείου αυξάνονται. Στις πρώιμες περιοχές καλλιέργειας και στις πρώιμες ποικιλίες ομφαλοφόρων πορτοκάλιων και μανταρινιών οι καρποί ωριμάζουν, αλλάζουν χρώμα και γίνονται επιδεκτικοί σε προσβολές.

Στις ποικιλίες που ωριμάζουν αργά, μετά το Νοέμβριο, αποφεύγονται συνήθως σοβαρές προσβολές λόγω μειωμένης δραστηριότητας της μύγας σε χαμηλές θερμοκρασίες. -

Συστήνεται έναρξη καταπολέμησης με εγκεκριμένα σκευάσματα. 

Οι εφαρμογές κοντά στη συγκομιδή έχουν τον κίνδυνο ανεύρεσης υπολειμμάτων των εντομοκτόνων στους καρπούς και γι αυτό πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι δοσολογίες και ο αναγκαίος χρόνος αναμονής έως τη συγκομιδή.

Οι ψεκασμοί κάλυψης πρέπει να περιορίζονται στους απολύτως αναγκαίους λόγω επιβάρυνσης στα ωφέλιμα έντομα και στο περιβάλλον.

Η συλλογή και η απομάκρυνση προσβεβλημένων καρπών πάνω από το δέντρο και από το έδαφος είναι ένα μέτρο περιορισμού των προσβολών».  

20/10/2023 12:12 μμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή καρυδιών με την παραγωγή να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Ο κ. Βάιος Λιάνος, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Καρυάτις Ολύμπου, που έχει 60 στρέμματα με καρυδιές στην περιοχή της Ελασσόνας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε καλή χρονιά την ποιότητα καρυδιών. Μόνο όσα χωράφια δεν πήραν μέτρα φυτοπροστασίας μετά τις βροχές το Δεκαπενταύγουστο λόγω της υγρασίας θα έχουν πρόβλημα με ανθράκωση στα φύλλα. Οι ποσότητες παραγωγής όμως είναι μειωμένες. Οι τιμές παραγωγού κινούνται στα περσινά επίπεδα με μια μικρή μείωση. Το θετικό είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην εγχώρια αγορά τα εισαγόμενα καρύδια, που έρχονται κυρίως από Ουκρανία και Χιλή, με χαμηλές τιμές αλλά δεν έχουν σχέση με την ποιότητα των ελληνικών καρυδιών».

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου στην Πέλλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μειωμένη ποσότητα αλλά και πολλά καρύδια έχουν ποιοτικά προβλήματα. Επίσης υπάρχει και θέμα με τα μεγέθη και μικροκαρπία. Μετά τις 10 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή της Chandler. Στα άσπαστα η τιμή παραγωγού για τα καλής ποιότητας κυμαίνεται από 3 έως 4 ευρώ το κιλό. Η πεταλούδα έχει τιμή χονδρική στα 10 - 11 ευρώ το κιλό, ενώ το τέταρτο στα 8 έως 9 ευρώ. Το εμπόριο ζητά και πληρώνει την καλή ποιότητα».  

20/10/2023 10:44 πμ

Στην ολοκλήρωσή του βρίσκεται η συγκομιδή κάστανου. Φέτος λόγω μειωμένης παραγωγής είχε μικρότερη διάρκεια και το θετικό ήταν ότι υπήρχε ζήτηση από τους εμπόρους.

Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου» κ. Ευθύμιος Τριανταφύλλου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος υπήρχε μειωμένη παραγωγή  λόγω της σφήκα της καστανιάς. Υπάρχει και το πρόβλημα από την φαιά σήψη, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε πολλά «ανοικτά κάστανα» τα οποία έχουν μειωμένες τιμές παραγωγού στα 60 - 70 λεπτά. Πάντως η αυξημένη ζήτηση λόγω μειωμένης παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των εμπόρων, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Οι μειωμένες αποδόσεις όμως φέρνουν απώλεια εισοδήματος στον παραγωγό».

Ο κ. Δημήτριος Μίσκος, γεωπόνος και παραγωγός από την Γρίβα στο Κιλκίς, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η συγκομιδή στην πλειοψηφία καστανοχώραφων έχει τελειώσει και αυτές τις μέρες μαζεύουν τα τελευταία κάστανα στην περιοχή. Η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση στα έξτρα ποιότητας κάστανα που αγγίζει τα 3,70 ευρώ το κιλό (από 3,50 που ήταν). Αύξηση είχαμε και στα κάστανα ποιότητας Α που έφτασαν στα 3,50 ευρώ (από 3,30). Στις άλλες δύο κατηγορίες ποιότητας οι τιμές παραγωγού παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, για τα ποιότητας Β στα 2,30 ευρώ και ποιότητας Γ στα 1,20 ευρώ».

17/10/2023 09:12 πμ

Άρχισαν να ανεβαίνουν οι τιμές παραγωγού στα κάστανα λόγω της υψηλής ζήτησης και της μειωμένης φετινής παραγωγής.

Όπως είχαμε αναφέρει σε ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη αλλά υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το προϊόν στην εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές.

Ο κ. Δημήτριος Μίσκος, γεωπόνος και καστανοπαραγωγός από την Γρίβα στο Κιλκίς, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι η χρονιά για όσους έχουν αποθηκευτικούς χώρους και δεν βιάζονται να πουλήσουν την παραγωγή τους. Η μειωμένη παραγωγή λόγω ακαρπίας έχει χτυπήσει όλες τις παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Αρκεί να σας αναφέρω ότι τα προηγούμενα χρόνια είχα παραγωγή στους 7 τόνους αλλά φέτος είναι ζήτημα να έχω 2 τόνους.

Επίσης τα προβλήματα με φαιά σήψη έχουν κάνει τους έμπορους - από Ελλάδα και εξωτερικό - να αναζητούν την καλή ποιότητα. Η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί νωρίς λόγω της μειωμένης παραγωγής.

Το εμπορικό ενδιαφέρον για κάστανα φέτος είναι μεγάλο και από τις πρώτες ημέρες της συγκομιδής είχαν έρθει στην περιοχή Έλληνες και Ιταλοί έμποροι. 

Πέρυσι για την καλή ποιότητα (έξτρα) του κάστανου οι έμποροι έδιναν 2,80 ευρώ το κιλό.

Φέτος οι τιμές για τα έξτρα κάστανα ξεκίνησαν από 3 ευρώ το κιλό. Στην συνέχεια ανέβηκαν στα 3,20 ευρώ και το προηγούμενο Σάββατο (14/10) η τιμή στα έξτρα κάστανα έφτασε στα 3,50 ευρώ. Εκτιμώ ότι με την αυξημένη ζήτηση η τιμή θα ανέβει το επόμενο διάστημα σε πιο υψηλά επίπεδα. 

Για τις άλλες ποιότητες έχουμε τις εξής τιμές:

Για τα κάστανα ποιότητας Α, οι τιμές ξεκίνησαν φέτος από 2,5 ευρώ το κιλό, στην συνέχεια έφτασαν στα 2,90 ευρώ και στις 14/10 ανέβηκαν στα 3,30 ευρώ.

Για τα κάστανα ποιότητας Β, οι τιμές ξεκίνησαν φέτος από 2 ευρώ το κιλό, στην συνέχεια έφτασαν στα 2,20 ευρώ και στις 14/10 ανέβηκαν στα 2,30 ευρώ.

Για τα κάστανα ποιότητας Γ, οι τιμές ξεκίνησαν φέτος από 1 ευρώ το κιλό, στην συνέχεια έφτασαν στα 1,10 ευρώ και στις 14/10 ανέβηκαν στα 1,20 ευρώ».

12/10/2023 05:34 μμ

Κατάσχεση 2.040 τόνοι παράνομων φυτοφαρμάκων πραγματοποιήθηκε στην μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιχείρηση της Εuropol.

Η ετήσια επιχείρηση «Ασημένιο Τσεκούρι - Silver Axe» της Εuropol, με στόχο τα παράνομα φυτοφάρμακα, πραγματοποιήθηκε από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 28 Απριλίου 2023 και συμμετείχαν αρχές από 32 χώρες (όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και πέντε τρίτες χώρες), μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Στα πλαίσια της επιχείρησης, κατασχέθηκαν συνολικά, 2.040 τόνοι παράνομων φυτοφαρμάκων, συνελήφθησαν 21 ύποπτοι και εξαρθρώθηκαν εγκαταστάσεις παραγωγής που χρησιμοποιούνταν για την παραποίηση φυτοφαρμάκων.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα καθώς και ηλεκτρονικές αγορές. Κύρια πηγή των παράνομων πρώτων υλών παραμένουν η Ασία και η Νότια Ασία, ενώ αυξάνεται η συσκευασία των τελικών προϊόντων εντός της ΕΕ.

Παρόλο που η Ασία παραμένει βασική περιοχή προέλευσης παράνομων φυτοφαρμάκων, μεγάλο μέρος της παραγωγής και της τελικής επεξεργασίας πραγματοποιείται στην ΕΕ.

Η κα Catherine De Bolle, Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol, δήλωσε σχετικά: «η επιχείρηση Silver Axe όχι μόνο έχει καταφέρει να κατασχέσει συνολικά σχεδόν 7.000 τόνους παράνομων και πλαστών φυτοφαρμάκων. Αυτές οι παράνομες ουσίες μπορεί να έχουν χαμηλή τιμή, αλλά έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία αλλά ακόμη και την ευημερία μελισσών μας. Εξαλείφοντας αυτές τις απειλές από την αγορά, συμβάλλουμε σε ένα ασφαλέστερο και υγιέστερο μέλλον για τους πολίτες της ΕΕ. Η Εuropol συντόνισε την επιχείρηση και διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών».

Ο κ. João Negrão, Εκτελεστικός Διευθυντής του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) δήλωσε: «η συγκεκριμένη επιχείρηση απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο αποτελεσματική και απαραίτητη είναι η συντονισμένη δράση για την καταπολέμηση αυτού του παράνομου εμπορίου, όχι μόνο για την πρόληψη οικονομικών ζημιών στη νόμιμη βιομηχανία, αλλά κυρίως για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος».

Ο κ. Ville Itälä, Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δήλωσε: «το λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων αποτελεί σοβαρή απειλή για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Η επιχείρηση Silver Axe συγκέντρωσε την τεχνογνωσία και τους πόρους από την OLAF, την Europol και πολλούς άλλους εταίρους για την προστασία των πολιτών, των αγροτών μας και του περιβάλλοντός μας».

06/10/2023 12:56 μμ

Ξεκίνησε με μικρές ποσότητες η συγκομιδή κάστανου ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθούν οι ρυθμοί. Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη αλλά υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το προϊόν στην εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές.

Μετά από μια καταστροφική χρονιά που είχαν πέρσι οι καστανοπαραγωγοί περιμένουν να δουν αν έχουν και φέτος ζημιά από την φαιά σήψη και ελπίζουν σε αύξηση των τιμών από τους εμπόρους.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων κ. Ευθύμιος Καζαντζής, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε εδώ και δύο ημέρες η συγκομιδή κάστανου με μικρές ποσότητες. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθούν οι ρυθμοί. Από την πρώτη εικόνα στα πρώιμα κάστανα φαίνεται ότι και φέτος θα έχουμε ζημιές από την φαιά σήψη. Η φαιά σήψη είναι ασθένεια που προσβάλλει τον καρπό του κάστανου, καθιστώντας τον μη εμπορεύσιμο. Πέρυσι που είχαμε μεγάλο πρόβλημα και απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς μας έδωσαν αποζημιώση μόλις 150 ευρώ στρεμματική ενίσχυση.  Το ποσό αυτό δεν καλύπτει το μέγεθος της ζημιάς που είχαμε από τον  μύκητα. Στην Ιταλία που είχαν προβλήματα με αυτή την ασθένεια δίνουν κάθε χρόνο στους καστανοπαραγωγούς 350 ευρώ το στρέμμα ενίσχυση και 150 ευρώ το δέντρο με στόχο την αντικατάστασή του. Χρειάζονται γενναία μέτρα στήριξης των καστανοπαραγωγών».   

Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου» κ. Θύμιος Τριανταφύλλου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η συγκομιδή με μικρές ποσότητες στα κάστανα. Από την πρώτη εικόνα φαίνεται ότι έχουμε μειωμένη παραγωγή, κατά 50%, λόγω της σφήκα της καστανιάς. Πέρυσι είχαμε σοβαρό πρόβλημα από την φαιά σήψη που επηρέασε αρνητικά τις τιμές παραγωγού με αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες εισοδήματος. Τα 150 ευρώ που μας έδωσαν δεν βοήθησαν. Εμείς ζητούσαμε στήριξη της καλλιέργειας με 400 ευρώ το στρέμμα. Ο συνεταιρισμός έχει κάνει επενδύσεις μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης και εμπορεύεται για λογαριασμό των μελών της το 70% περίπου της παραγωγής κάστανου που καλλιεργείται στις πλαγιές του Κισσάβου, στις περιοχές της Καρίτσας και του Στομίου. Έχουμε και τυποποιητήριο, ψυκτιούς θαλάμους αποθήκευσης και κάνουμε εξαγωγές. Υπάρχει ζήτηση για την καλή ποιότητα κάστανου στην αγορά».  

Ο κ. Δημήτριος Μίσκος, γεωπόνος και παραγωγός από την Γρίβα στο Κιλκίς, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε με μικρές ποσότητες η συγκομιδή κάστανου στο όρος Πάικο. Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη και υπάρχει πρόβλημα ακαρπίας αλλά στην περιοχή τα κάστανα είναι καθαρά από την φαιά σήψη. Αν έχουμε βροχές αυτή την εποχή θα βοηθήσουν την συγκομιδή του καρπού. Το εμπορικό ενδιαφέρον για κάστανα φέτος είναι μεγάλο και ήδη έχουν έρθει στην περιοχή Έλληνες και Ιταλοί έμποροι. Πέρυσι για την καλή ποιότητα (έξτρα) του κάστανου οι έμποροι έδιναν 2,80 ευρώ το κιλό. Φέτος με την μειωμένη παραγωγή ελπίζουμε η τιμή να φτάσει στα 3,5 - 4 ευρώ το κιλό».   

Μεγάλο πρόβλημα μειωμένης παραγωγής έχει η ορεινή Αρκαδία. Ο κ. Βαγγέλης Μητρόπουλος, παραγωγός και πρώην πρόεδρος στον Α.Σ. Βλαχοκερασιάς, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι  «φέτος είναι πολύ λίγη η παραγωγή κάστανου στην περιοχή. Οι βροχοπτώσεις του περασμένου Μαΐου δημιούργησαν πρόβλημα στην παραγωγή κάστανου και καρυδιού. Πολλοί παραγωγοί δεν θα μπουν ούτε στα χωράφια τους για να κάνουν συγκομιδή, αφού τα έξοδα είναι μεγάλα».

04/10/2023 01:49 μμ

Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή καρυδιών με την ποιότητα να είναι καλή και να φέρνει αισιόδοξα μηνύματα και για την φετινή τιμή παραγωγού. Πάντως οι έμποροι δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους, ενώ τα εισαγόμενα δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην εγχώρια αγορά.

Ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου που βρίσκεται στο νομό Πέλλας, έξω από την Αριδαία, καλλιεργεί 2.500 καρυδιές σε 180 στρέμματα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «από τις 24 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών καρυδιών Serr και Pedro. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες έχουν ζημιές από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις που είχαμε τέλη Μαΐου. Τις άλλες ποικιλίες Chandler και Franquette τις οψίμισε και η συγκομιδή τους θα πάει πιο πίσω. Μετά τις 10 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή της Chandler.  

Τα πρώιμα καρύδια παρουσιάζουν μικροκαρπία αλλά και εγκαύματα από τους καύσωνες του καλοκαιριού. Όμως και η συγκομιδή πρώιμων έχει πρόβλημα γιατί δεν είχαμε τις απαραίτητες βροχές για να ανοίξει το περικάρπιο και να γίνει πιο εύκολη. Αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει η συγκομιδή με δύο χέρια κάτι που φέρνει διπλασιασμό στα εργατικά που έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρσι. Φέτος το μεροκάματο έφτασε στα 40 έως 45 ευρώ.

Πάντως μπορεί να έχουμε μειωμένες ποσότητες αλλά η ποιότητα είναι καλή. Οι τιμές φέτος εκτιμώ ότι θα ανέβουν σε σχέση με πέρσι - κατά 1 ευρώ το κιλό στην ψίχα και κατά 40 λεπτά το κιλό στο άσπαστο. Το θετικό είναι ότι δεν έχουν έρθει μέχρι σήμερα εισαγόμενα καρύδια».

Ο κ. Γιώργος Παπακώστας, από την εταιρεία παραγωγής και εμπορίας καρυδιών «Sperchios Valley» στην Φθιώτιδα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στις νότιες περιοχές δεν είχαμε πολλές υγρασίες και δεν έχουμε προβλήματα με βακτηριώσεις. Κάποια χωράφια στην περιοχή έπαθαν ζημιές με εγκαύματα από τους καύσωνες του καλοκαιριού. Οι αποδόσεις στα κιλά είναι στα ίδια επίπεδα με τις περυσινές σε αντίθεση με τις βόρειες περιοχές που έχουμε μειωμένες αποδόσεις. 

Στα καρύδια ποικιλίας Chandler θα ξεκινήσει η συγκομιδή τους από τα τέλη της εβδομάδας. Ποσοτικά θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Έχουν πολύ καλή ποιότητα. Τιμές δεν έχουν ανακοινώσει οι έμποροι στην αγορά γιατί περιμένουν να δουν το προϊόν. Εμείς διαθέτουμε καθετοποιημένη μονάδα και πουλάμε μόνοι μας στην λιανική. Ζήτηση υπάρχει και δεν έχουμε καθόλου περυσινά αποθέματα.

Πέρυσι τέτοια εποχή οι τιμές παραγωγού στα καρύδια ξεκίνησαν για την πεταλούδα από 10 ευρώ το κιλό και για το άσπαστο από 3,5 ευρώ. Εκτιμώ ότι φέτος οι έμποροι μπορεί να δώσουν περισσότερα σε όσους παραγωγούς έχουν ένα καλό προϊόν, όσον αφορά την ποιότητα και την σωστή διαλογή».   

Ο κ. Βάιος Λιάνος, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Καρυάτις Ολύμπου, έχει 60 στρέμματα με καρυδιές στην περιοχή της Ελασσόνας. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο «από σήμερα 4 Οκτωβρίου ξεκίνησε στην περιοχή η συγκομιδή για τις ποικιλίες Chandler και Lara. Φέτος είχαμε μια καλή χρονιά όσον αφορά την παραγωγή και την ποιότητα καρυδιών. Μόνο όσα χωράφια δεν πήραν μέτρα φυτοπροστασίας μετά τις βροχές το Δεκαπενταύγουστο λόγω της υγρασίας θα έχουν πρόβλημα με ανθράκωση στα φύλλα. 

Εκτιμώ ότι η καλή ποιότητα φέτος θα φέρει και μια αύξηση στην τιμή παραγωγού σε σχέση με πέρσι από τους έμπορους. Μεγάλο πρόβλημα πάντως υπάρχει από τα εισαγόμενα καρύδια, που έρχονται κυρίως από Ουκρανία και Χιλή, με χαμηλές τιμές αλλά δεν έχουν σχέση με την ποιότητα των ελληνικών καρυδιών».

21/09/2023 01:42 μμ

Επιβεβαιώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Λακωνίας και Ανατολικής Αττικής.

Όπως αναφέρει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) τα δείγματα του επιβλαβούς οργανισμού προέρχονται από συλλήψεις σε φερομονικές παγίδες που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας. 

Το είδος Spodoptera frugiperda ανήκει στην οικογένεια Noctuidae και είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Έχει καταγραφεί σε πάνω από 350 είδη φυτών ξενιστών από περισσότερες από 75 οικογένειες, αν και προτιμά κυρίως τα φυτά της οικογένειας Poaceae. Πέρα από τα αγρωστώδη, σημαντικές ζημιές προκαλεί και καλλιέργειες όπως βαμβάκι, κράμβες, 2 κολοκυνθοειδή, φιστίκια, μηδική, κρεμμύδι, φασόλια, γλυκοπατάτα, τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές, καπνός) και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά.

Το έντομο αποτελεί ενωσιακό επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ε.Ε. και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου για το έδαφος της Ένωσης. 

Για την πρόληψη της εισαγωγής, της εγκατάστασης και της διασποράς του Spodoptera frugiperda η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει ειδικά μέτρα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/1134.

Για να διαβάσετε περισσότερα για το έντομο πατήστε εδώ

01/09/2023 04:23 μμ

Ανιχνεύθηκε πληθυσμός της Μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata Wiedemann, Diptera: Tephritidae) στην περιοχή της Ημαθίας και της Πέλλας.

Συγκεκριμένα στο ευρύ δίκτυο των παγίδων του Περιφερειακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και των ερευνητικών προγραμμάτων (European Union’s Horizon 2020 Program FF-IPM Project και European Union's Horizon Research and Innovation Programme) παρατηρήθηκαν συλλήψεις του εντόμου.

Είναι πολυφάγο είδος. Προσβάλλει την ροδακινιά, αχλαδιά, δαμασκηνιά, συκιά, λωτούς, μηλιά, κυδωνιά, κ.α.

Ο κ. Κώστας Καζαντζής, γεωπόνος από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στο παρελθόν η Μύγα της Μεσογείου δημιουργούσε προβλήματα στην χώρα μας μέχρι το ύψος της Πιερίας. Τώρα με την κλιματική αλλαγή έχει κάνει κάποιους θύλακες στην Μακεδονία αλλά μπορεί περιστασιακά να κάνει ζημιές και σε άλλες περιοχές». 

Το έντομο προσβάλει τους καρπούς από την αλλαγή του χρώματος και έως την συγκομιδή, με αποτέλεσμα να ωριμάζουν πρόωρα και να πέφτουν. Τα θηλυκά ωοτοκούν ομάδες αυγών στους ώριμους καρπούς όπου η οπή ωοτοκίας στην αρχή είναι αδιόρατη. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες τρέφονται με τη σάρκα των καρπών, ενώ η προσβολή συχνά ακολουθείται από δευτερογενείς φυτοπαθολογικές προσβολές που επιτείνουν περαιτέρω την απώλεια παράγωγης.    

Έχει μεγάλη διασπορά και μπορεί να πετάξει σε αποστάσεις εκατοντάδων μέτρων για να βρει κατάλληλο καρπό για ωοτοκία.

Τρόποι αντιμετώπισης

Καλλιεργητικά μέτρα: Συλλογή και καταστροφή των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος ή είναι πάνω στα δένδρα. Καταστροφή των καρπών αυτοφυών φυτών ή φυτών χωρίς οικονομική σημασία (πχ νεράντζια, σύκα) στην περιοχή της καλλιέργειας ειδικά την εποχή που οι καρποί δεν είναι ώριμοι και κατά συνέπεια επιδεκτικοί προσβολής.

Βιοτεχνολογικές μέθοδοι  

Μαζική παγίδευση: Βασίζεται σε έτοιμο δόλωμα, με την μορφή παγίδων, προσέλκυσης και θανάτωσης των ακμαίων του εντόμου. Η ανάρτηση των παγίδων γίνεται νωρίς με χαμηλό πληθυσμό των εντόμων και πριν την ωρίμανση των καρπών.  

Μαζική εξαπόλυση στείρων εντόμων: Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε πάρα πολύ μεγάλες εκτάσεις και πολλές φορές σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα καταπολέμησης.

Χημική καταπολέμηση

Δολωματικοί ψεκασμοί: Πραγματοποιούνται με τη χρήση εγκεκριμένου σκευάσματος (κατάλληλο για κάθε καλλιέργεια) και την προσθήκη ελκυστικής ουσίας (υδρολυµένη πρωτεΐνη) σε αναλογία 2%. Η εφαρμογή συνιστάται να γίνεται σε κάθε δεύτερο ή τρίτο δένδρο του οπωρώνα, ενώ τα δένδρα της περιμέτρου ψεκάζονται όλα. Επισημαίνεται ότι οι δολωµατικοί ψεκασµοί είναι αποτελεσματικοί, όταν η εφαρμογή τους είναι καθολική σε µία περιοχή, δηλ. όταν εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών. 

Ψεκασμοί καλύψεως: Συνίσταται σε ψεκασμό όλου του φυλλώματος των δένδρων με τη χρήση εγκεκριμένου σκευάσματος (κατάλληλο για κάθε καλλιέργεια), οι οποίοι πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα µε τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος 

01/09/2023 02:00 μμ

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η ισπανική παραγωγή αμυγδάλων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η Ισπανία είναι ο ηγέτης στην παραγωγή αμυγδάλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.

Η ισπανική Ένωση Μικρών Γεωργών και Κτηνοτρόφων (UPA) ζήτάει από το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας να συγκαλέσει επείγουσα σύσκεψη για τη δραματική οικονομική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες παραγωγοί που ασχολούνται με παραγωγή αμυγδάλου στην χώρα της Ιβηρικής.

«Το 2022 η παραγωγή ισπανικού αμυγδάλου ήταν μειωμένη κατά 46% σε σχέση με το 2021 και ήταν μια άσχημη χρονιά με μια παραγωγή κάτω από 200.000 τόνους (αφορά καρπούς με κέλυφος). Το 2023 η παραγωγή αμυγδάλου είναι κατά 70% χαμηλότερη σε σύγκριση με την παραγωγή του 2022, δηλαδή ακόμη πιο μειωμένη», αναφέρει η Francisca Iglesias, που είναι υπεύθυνη της ομάδας ξηρών καρπών της UPA.

Στις μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις έρχονται να προστεθούν πολλά ποιοτικά προβλήματα και μικρά μεγέθη καρπών στην φετινή παραγωγή.

Όμως εκτός των προβλημάτων στην παραγωγή υπάρχουν και προβλήματα στην αγορά. Υπάρχουν αποθέματα από την περσινή παραγωγή αλλά και γίνονται πολλές εισαγωγές από τις ΗΠΑ. «Έμποροι αλλά και συνεταιρισμοί «δεν δίνουν τιμή» για τα αμύγδαλα, ενθαρρύνοντας τους παραγωγούς να «αποθηκεύσουν» το προϊόν τους μέχρι να υπάρξει ζήτηση και καλές τιμές», προσθέτει η Francisca Iglesias.

Στην Ισπανία καλλιεργούνται με αμυγδαλιές πάνω από 5.200.000 στρέμματα, από τα οποία το 20% είναι βιολογικής καλλιέργειας. Τις μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας έχει η Ανδαλουσία, ενώ ακολουθούν η Εξτρεμαδούρα, η Μούρθια, η Βαλένθια, η Αραγονία και η Καστίλλη-Λα Μάντσα.

31/08/2023 02:56 μμ

Σημαντικές αλλαγές θα ισχύσουν, από 15 Σεπτεμβρίου 2023, για τα επιτρεπόμενα όρια των καταλοίπων φυτοπροστασίας σε σειρά αγροτικών προϊόντων, μετά και από την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας στην αγορά της δραστικής ουσίας φοσμέτ (phosmet).

Όπως αναφέρει Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), η δραστική ουσία phosmet, μία ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία κατά το παρελθόν, δεν είναι πλέον εγκεκριμένη για χρήση ως φυτοπροστατευτικό προϊόν, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία (Κανονισμός (ΕΕ) 2022/94). 

Όλες οι άδειες διάθεσης στην αγορά των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιείχαν τη δραστική ουσία phosmet έχουν ανακληθεί, ενώ η καταληκτική ημερομηνία χρήσης αποθεμάτων από́ τον τελικό χρήστη έληξε την 1 Νοεμβρίου 2022.

Σε συνέχεια της μη ανανέωσης της έγκρισης της δραστικής ουσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων αναθεωρήθηκαν με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/1029, ο οποίος εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 και θα ισχύει για όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, ανεξάρτητα από την ημερομηνία παραγωγής τους. 

Για τις επιτραπέζιες ελιές (κωδικός 0161030 στην ομάδα καρπών με βρώσιμο φλοιό́) το νέο ανώτατο όριο καταλοίπων ανέρχεται στα 0,01mg/kg (κατώτατο όριο αναλυτικού προσδιορισμού).
 
Για τις ελιές παραγωγής ελαιολάδου (κωδικός 0402010 στην ομάδα ελαιούχων καρπών) το νέο ανώτατο όριο καταλοίπων ανέρχεται επίσης στα 0,01mg/kg (κατώτατο όριο αναλυτικού προσδιορισμού).

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου, προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές και να ενημερωθούν οι τυποποιητικές επιχειρήσεις ελαιολάδου, τονίζει ότι λόγω των νέων πολύ χαμηλών τιμών αναφοράς (ARfD/ADI) της δραστικής ουσίας phosmet, καθώς και της έλλειψης τοξικολογικών δεδομένων του μεταβολίτη phosmet-oxon, μη συμμορφώσεις αγροτικών προϊόντων με τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων, μεταξύ άλλων ενεργειών (κυρώσεις, απόσυρση προϊόντων από την αγορά κ.α.), δύναται να οδηγήσουν και σε ανακοινώσεις στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Κρατών Μελών αλλά και αξιολόγησης των προϊόντων ως προς την ασφάλειά τους με βάση τη χώρα προέλευσης. 

Αρμόδιος φορέας ελέγχου είναι το τμήμα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του ΥπΑΑΤ (έγγραφο υπ'αριθμ.7656/214113/6-7-23).

Με βάση τα πιο πάνω, ενημερώνουμε όλους τους εμπλεκόμενους συνεργάτες - προμηθευτές  και κυρίως τους ελαιοπαραγωγούς, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του παραγόμενου και διακινούμενου ελαιολάδου με τα νέα (μειωμένα) Μrls και να αποφευχθούν προβλήματα αποσύρσεων, κυρώσεων και επιστροφών, σε όλες τις συναλλαγές, εντός και εκτός της χώρας μας.

Διαβάστε τον Κανονισμό ΕΕ 2022/94 (εδώ)

30/08/2023 10:47 πμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή κελυφωτού φιστικιού στην χώρα.

Όπως είχαμε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, μετά την περσινή καλή παραγωγή αναμένουμε για το 2023 μια μειωμένη παραγωγή. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή Μεγάρων - Ελευσίνας που φέτος φαίνεται να έχει μια καλή παραγωγή.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «εκτός από την μειωμένη παραγωγή φέτος υπάρχουν μεγάλα ποσοστά κλειστών αλλά και μικρά μεγέθη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Η ζήτηση όμως είναι αυξημένη αν και ακόμη δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην χώρα μας οι Ιταλοί έμποροι. Ήδη έκανε την εμφάνισή του στην χώρα μας έμπορος από την Ουκρανία ο οποιός ζητά 400 τόνους φιστίκι, ενώ επίσης έχουν έρθει Σουηδοί και Γερμανοί έμποροι.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί δεν βιάζονται να πουλήσουν γιατί θέλουν να καλύψουν την χασούρα της μικρής παραγωγής και αναμένουν τιμές γύρω στα 15 ευρώ.

Η Τουρκία επειδή δεν αναμένεται να έχει φέτος υψηλή παραγωγή θα προχωρήσει σε μπλόκο των εξαγωγών (όπως και στο ελαιόλαδο) για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της που είναι αυξημένες. Πάντως πέρσι η Τουρκία είχε κάνει εισαγωγές από Ελλάδα φιστικιών για να μπορέσει να καλύψη την ζήτηση.

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι», με έδρα στην Μαγνησία, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι Ιταλοί μας ζητούν να έρθουν για να κλείσουν εμπορική συμφωνία αλλά τους απαντάμε ότι μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχουμε καλύτερη εικόνα της παραγωγής. Υπάρχει πάντως αυξημένη ζήτηση από τους εμπόρους γιατί όλοι γνωρίζουν ότι η χώρα μας έχει μειωμένη παραγωγή».

29/08/2023 05:37 μμ

Συνεχίζεται ο τρύγος στην Κρήτη με την παραγωγή να είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων φυτοπροστασίας. Το θετικό είναι ότι οι όψιμες ποικιλίες στο νησί δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την ευδεμίδα.  

Ο κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο τρύγος στην Κρήτη. Φέτος έχουμε μια δύσκολη χρονιά για τους αμπελουργούς. Πέρσι αυτή την εποχή είχαμε βροχοπτώσεις (πάνω στο τρύγο) με αποτέλεσμα να έχουμε μια άσχημη χρονιά. Φέτος, λόγω περονόσπορου και καύσωνα, η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 40% σε σχέση με την άσχημη περσινή χρονιά. Δηλαδή έχουμε μια μείωση σε σχέση με μια κανονική παραγωγή στην Κρήτη κατά 70%. Αφορά επιτραπέζια, σουλτανίνα και οινάμπελα. Ειδικά στα βιολογικά έχουμε μεγάλη ζημιά στην παραγωγή. Θα πρέπει να υπάρξει στήριξη του εισοδήματος στους αμπελουργούς για την δύσκολη φετινή χρονιά». 

Στο μεταξύ το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου κάνει λόγο για μέτρια δραστηριότατα της ευδεμίδας (συλλήψεις, ωοτοκίες) στην όψιμη ζώνη του νησιού. Αντίθετα, από την πρώιμη έως και τη μεσοπρώιμη ζώνη η δραστηριότητα που καταγράφεται είναι πολύ χαμηλή. Γενικά, η 3η πτήση του εντόμου κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα για τα συνήθη δεδομένα του νησιού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το διάστημα 13 - 27 Ιουλίου.

Στα σταφύλια που προορίζονται για τελικό ποιοτικό προϊόν, το όριο ανοχής προσβολών την εποχή αυτή (περκασμός, ωρίμαση) είναι πολύ μικρό έως μηδενικό. Επιπλέον, ο τρύγος καθυστερεί λόγω οψιμότητας της χρονιάς αλλά και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τη φωτοσυνθετική ικανότητα των φύλλων (καύσωνας, υδατική καταπόνηση, περονόσπορος, τζιτζικάκια). Αμπέλια πάντως που θα τρυγηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο δεν χρειάζονται αντιμετώπιση. 

29/08/2023 11:44 πμ

Σε προαύλιο χώρο εταιρείας αγροχημικών προϊόντων η αστυνομία βρήκε θαμμένα τα απόβλητα φυτοπροστατευτικών καλυμμένα με σκυρόδεμα. 

Ειδικότερα, τον περασμένο Ιούλιο, αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών, προχώρησαν στη σύλληψη δύο ημεδαπών ατόμων, ηλικίας 54 και 60 ετών, για παράβαση  της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι συλληφθέντες, από τον Οκτώβριο του 2022, είχαν προβεί στην απόρριψη και επίχωση ποσοτήτων, τουλάχιστον δύο (2) κυβικών μέτρων, στερεών και επικίνδυνων χημικών αποβλήτων, προερχόμενων από την παραγωγική της διαδικασία, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη πρόκληση περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Ανακοίνωση καταδίκης από ΕΣΥΦ (Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας) αναφέρει τα εξής:
Το τελευταίο διάστημα είδε το φως της δημοσιότητας Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας «13-07-2023: Σύλληψη δύο ατόμων για περιβαλλοντική ρύπανση», βάσει των οποίων αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντόπισαν επιχείρηση - εργοστάσιο φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, η οποία σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία, φέρονταν να είχε θαμμένα βιομηχανικά της απόβλητα στον αύλειο χώρο του εργοστασίου, καλύπτοντάς τα και με σκυρόδεμα. 

Με τη συνδρομή των Αστυνομικών Αρχών και κατόπιν εκσκαφών, βρέθηκε σημαντική ποσότητα θαμμένων αποβλήτων, ενώ ελέγχεται περαιτέρω εάν τα συγκεκριμένα υλικά είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή αγορά και εάν εισήχθησαν παράνομα στη χώρα.

Ο Ε.ΣΥ.Φ. δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θεωρεί τις πρακτικές αυτές απαράδεκτες, αφού αποτελούν μια τεράστια δυνητική πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα και δυσφημούν αναίτια τον κλάδο τον οποίο υπηρετεί.

Τα μέλη του Ε.ΣΥ.Φ. ακολουθούν όλες τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη διαχείριση των εργοστασιακών τους αποβλήτων και καταδικάζουν απερίφραστα κάθε παράνομη ενέργεια που συνεπάγεται κίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και, εκτός των άλλων, αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό για τον κλάδο.

Ο Ε.ΣΥ.Φ. και τα μέλη του είναι και θα είναι αρωγοί κάθε προσπάθειας των Ελληνικών Αρχών για την αυστηρότατη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

24/08/2023 05:31 μμ

Ξεκίνησε στις περισσότερες περιοχές της χώρας η συγκομιδή αμυγδάλων. 

Η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά υπάρχουν περσινά αποθέματα που θα καλύψουν την ζήτηση. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει πάντως στη διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι που φτάνει να γίνεται τριπλάσια.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας - Almoland, Θύμιος Κασούμης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή αμυγδάλων της πρώιμης ποικιλίας Antoneta. Σε μια εβδομάδα θα ξεκινήσει η συγκομιδή της Φυρανιάς και από 7 - 10 Σεπτεμβρίου η συγκομιδή της Marta.

Στην περιοχή της Λαμίας οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν και έχουμε μια κανονική συγκομιδή. Οι υγρασίες όμως δημιούργησαν πολλά προβλήματα φυτοπροστασίας. Πιο βόρεια στη Λάρισα αλλά και στη Μακεδονία έχουν μειωμένη παραγωγή λόγω της παγωνίας που υπήρξε στην περίοδο της ανθοφορίας.

Η ζήτηση για αμύγδαλα παραμένει σε σταθερά επίπεδα. Πέρσι είχαμε αυξημένη παραγωγή με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες να οδηγηθούν στις αποθήκες. Τα υψηλά περσινά αποθέματα παραμένουν και τα αμύγδαλα με φλοιό (κόκκαλο) έχουν αυτή την περίοδο τιμή παραγωγού στα 1,30 ευρώ το κιλό. Η τιμή για τη νέα σοδειά εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει από 1,60 ευρώ το κιλό (κόκκαλο).

Ο συνεταιρισμός δουλεύει με ψίχα και πέρσι έδωσε τιμή παραγωγού στα  5,5 ευρώ συν ΦΠΑ για τις Marta και Antoneta και στα 6,5 ευρώ συν ΦΠΑ για τις Φυρανιές. Η τιμή όμως τριπλασιάζεται στην λιανική.

Όμως δεν είναι μόνο η αύξηση της τιμής. Οι αλυσίδες μας ζητούν την καλύτερη ποιότητα καρπού αλλά και να κάνουμε συσκευασία. Αυτή βάζουν μόνο μια ετικέτα. Δεν δικαιολογείται μια τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή. Επίσης αν δεν πουλήσουν τα αμύγδαλα θέλουν να μας τα δώσουν πίσω και να τους επιστρέψουμε τα χρήματα. Για να αποφύγουμε όλα αυτά ο συνεταιρισμός μας (που συστήθηκε το 2022) κάνει συνεργασίες με καταστήματα λιανικής με καλύτερους όρους και προς το συμφέρον του καταναλωτή».

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε η συγκομιδή αμυγδάλων στην Καβάλα. Η παραγωγή είναι φέτος μειωμένη και υπάρχει μεγάλη ακαρπία λόγω των καιρικών συνθηκών. Πέρσι είχαμε μεγάλη παραγωγή και μειωμένες τιμές, οι οποίες κυμάνθηκαν από 3,5 έως 4,5 ευρώ το κιλό (ψίχα). Αυτή την περίοδο τα περσινά αμύγδαλα έχουν τιμές παραγωγού που κυμαίνονται από 4,5 έως 5,5 ευρώ το κιλό η ψίχα». 

Ο κ. Κώστας Σπανούλης, αμυγδαλοπαραγωγός από την περιοχή της Λάρισας και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλικών Καρπών «Καρπολόγιον», τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «ο συνεταιρισμός εφαρμόζει την πυκνή φύτευση αμυγδαλιάς (από 32 δέντρα/στρέμμα της συμβατικής μεθόδου σε 145 δέντρα/στρέμμα). Έτσι πετυχαίνουμε καλύτερη ποιότητα, καθώς η ωρίμανση είναι ομοιογενής και οι καρποί συλλέγονται στην ώρα τους. Όλα τα δέντρα είναι αρδευόμενα. Επίσης διαθέτουμε σπαστήρα και ξηραντήριο. Η συγκομιδή στην πυκνή φύτευση θα ξεκινήσει από αρχές Σεπτεμβρίου και γίνεται με μηχανικά μέσα.

Φέτος αναμένεται μειωμένη παραγωγή λόγω του παγετού που τον Μάρτιο που τα αμύγδαλα είχαν μορφή καρπίδιου. Σε όλη την Λάρισα η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη εκτιμώ κατά 70%. Αλλά και σε όσες περιοχές έχουν κανονική παραγωγή η αυξημένη υγρασία δημιούργησε φυτοπροστατευτικά προβλήματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν και ποιοτικά προβλήματα.

Πάντως υπάρχουν αρκετά περσινά αποθέματα που μπορούν να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση. Η τιμή παραγωγού αυτή την εποχή για τα περσινά αποθέματα κυμαίνεται στα 8,5 ευρώ το κιλό (ψίχα), ενώ η τιμή λιανικής στον καταναλωτή φτάνει στα 24 ευρώ το κιλό. Βλέπουμε δηλαδή μια μεγάλη διαφορά στην τιμή από το χωράφι στο ράφι».