Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Επανεξέταση του ύψους de minimis για αμύγδαλα ζητά ο Χαρακόπουλος

09/01/2020 09:41 πμ
Στο ζήτημα της δυσαρέσκειας των αμυγδαλοπαραγωγών για την καταβαλλόμενη ενίσχυση ήσσονος σημασίας de minimis για το 2019, επανέρχεται  ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Στο ζήτημα της δυσαρέσκειας των αμυγδαλοπαραγωγών για την καταβαλλόμενη ενίσχυση ήσσονος σημασίας de minimis για το 2019, που θεωρούν ότι υπολείπεται του χαμένου εισοδήματός τους, και στην ανάγκη εναλλακτικών επιλογών για τη συμπλήρωση των ενισχύσεων, προκειμένου να ανταπεξέλθει ο συγκεκριμένος παραγωγικός τομέας που είναι ιδιαίτερα ανθηρός στον νομό Λάρισας, επανέρχεται  ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με Αναφορά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη συνηγορεί στο αίτημα επανεξέτασης των ενισχύσεων στους πληγέντες αμυγδαλοπαραγωγούς που διατύπωσαν οι δήμοι Ελασσόνας και Κιλελέρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η γνωστοποίηση της απόφασης για καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας της τάξης των 80 ευρώ ανά στρέμμα στους αμυγδαλοπαραγωγούς, με ερώτησή του από τις 22 Δεκεμβρίου 2019 είχε ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορηθεί εάν εξετάζεται αύξηση της στρεμματικής ενίσχυσης, ώστε να ανταποκριθεί στην πραγματική ζημία και αν, παράλληλα, με το de minimis θα προχωρήσει τελικά και η διαδικασία των ΠΣΕΑ για τις αποζημιώσεις των αμυγδαλοπαραγωγών. 

Ο κυβερνητικός βουλευτής καλεί τον κ. Βορίδη να δει με τη δέουσα προσοχή την κατεπείγουσα Αναφορά του Δήμου Ελασσόνας (αρ. πρωτ. 20474, 27.12.19) με θέμα «Ενστάσεις Παραγωγών για την καταβολή de minimis στην Ακαρπία Αμυγδαλιάς 2019 στο Δήμο Ελασσόνας», όπως επίσης και την Επιστολή του Δήμου Κιλελέρ (αρ. πρωτ. 22432, 24.12.19) με θέμα «Ζημιές στην παραγωγή αμυγδάλου», αμφότερες προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις οποίες ζητούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων για επιπλέον ενίσχυση των πληγέντων αμυγδαλοπαραγωγών.

 Διαβάστε την επιστολή του Δήμου Ελασσόνας

Διαβάστε την επιστολή του Δήμου Κιλελέρ

Σχετικά άρθρα
03/06/2021 12:08 μμ

Μειωμένη προβλέπεται ότι θα είναι η φετινή παραγωγή.

Η συγκομιδή θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου με τέλη Οκτωβρίου. Η μείωση οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου που προκάλεσαν προβλήματα στην καρποφορία με ατελής γονιμοποίηση ανθέων και πτώση καρπών.

Ωστόσο μέχρι στιγμής η έλλειψη υγρασίας ευνοεί τους καρυδοπαραγωγούς καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει έξαρση μυκήτων και εντόμων γεγονός που θα οδηγούσε σε αυξημένο κόστος λόγω ραντισμάτων και κακής ποιότητας καρπό.

Ο γεωπόνος κ. Γιώργος Κιάτος, μας δίνει πληροφορίες για την καλλιέργεια στην περιοχή της Ελασσόνας. Οι συγκομιδές ξεκινάνε τον Οκτώβριο και κατά κύριο λόγο η ποικιλία που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα είναι η Chandler. Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 30.000 στρέμματα, με πολλά από αυτά να αποτελούνται από δέντρα νεαρής ηλικίας. «Προβλέπεται μειωμένη παραγωγή λόγω κακής γονιμοποίησης ως συνέπεια της καταστροφή των αρσενικών άνθεων (ίουλων). Σε αρκετές περιπτώσεις οι καρποί έδεσαν και μετά έπεσαν γεγονός που δείχνει ότι πάγωσαν και τα θηλυκά άνθη. Τώρα ο καρπός έχει σχηματιστεί, έχει ξεπεράσει το στάδιο του μικρού καρπιδίου και συνεχίζεται η φυσιολογική του ανάπτυξη». Από φυτοπαθολογικής άποψης, η Ανθράκωση και η Βακτηρίωση είναι οι δύο κύριες μυκητολογικές ασθένειες που εμφανίζονται στην καρυδιά και προληπτικοί ψεκασμοί με εφαρμογή χαλκούχων και άλλων σκευασμάτων γίνονται στα ευαίσθητα βλαστικά στάδια για την καταστολή τους. «Από τέλη Μαρτίου και έπειτα γίνονται περίπου 6-7 ψεκασμοί με χαλκούχα και τη δραστική ουσία mancozeb. Από τα έντομα σημαντικοί εχθροί είναι η ανάρσια που χτυπάει στους νεαρούς βλαστούς και η καρπόκαψα που δημιουργεί προβλήματα στον καρπό. Η καρπόκαψα αντιμετωπίζεται με τις δραστικές chlorantraniliprole και deltamethrin και τώρα έχει εμφανιστεί η δεύτερη γενιά. Η εμφάνισή της δεν είναι σε μεγάλους πληθυσμούς φέτος».

Ως προς την άρδευση ο κ. Κιάτος μας εξηγεί ότι η καλλιέργεια είναι πολύ απαιτητική ενώ δεν ανέχεται την υγρασία, χρειάζεται καλό αερισμό και είναι φωτόφιλο δέντρο. Η αλόγιστη χρήση νερού είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί. Οι τρόποι άρδευσης είναι η στάγδην άρδευση και με μπεκ καταιονισμού. Η σωστή ποσότητα νερού μπορεί να επιτευχθεί με τα υγρασιόμετρα εδάφους. Πολλά από τα προβλήματα της καρυδιάς καταλήγει, οφείλονται στις λάθος φυτεύσεις που έκανα οι παραγωγοί. Η πυκνή φύτευση είναι ακατάλληλη καθώς δημιουργεί προβλήματα αερισμού και σκίασης.

Ο κ. Βάϊος Λιανός, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Καρυάτις Ολύμπου έχει 50 στέμματα με καρύδια. Όπως μας εξηγεί θα υπάρχει μείωση στην παραγωγή κατά 30% λόγω των απωλειών που προκλήθηκαν από τους παγετούς. «Κατά τα άλλα φαίνεται μία παραγωγική χρονιά, γίνονται προληπτικοί ψεκασμοί και δεν έχουν εμφανισθεί μυκητολογικά προβλήματα. Επίσης, όσον αφορά τα έντομα η καρπόκαψα παρακολουθείται με παγίδες και γίνονται επεμβάσεις και έτσι δεν αποτελεί απειλή». Ο κ. Λιανός χρησιμοποιεί την ποικιλία Chandler η οποία συγκομίζεται τον Οκτώβριο. Από τώρα και μέχρι λίγες ημέρες πριν τη συγκομιδή η καλλιέργεια ποτίζεται μία φορά την εβδομάδα.

Στους Νερόμηλους Πέλλας και στο αγρόκτημα Γκόνου, ο κ. Κωνσταντίνος Γκόνος ασχολείται με το καρύδι σε μία έκταση 170 στρεμμάτων. Έχει περίπου 2.500 ρίζες οι οποίες έχουν φυτευτεί σε αποστάσεις φύτευσης 8x8m, 10x10m και 11x11m. Όπως μας εξηγεί η 10x10 είναι ικανοποιητική καθώς η καλλιέργεια πρέπει να φωτίζεται από όλες τις πλευρές. «Θα υπάρχει μία μικρή μείωση της παραγωγής 30% εξαιτίας των παγετών του Απριλίου αλλά ιδιαίτερα προβλήματα με μύκητες ακόμα δεν αντιμετωπίζω μέχρι στιγμής καθώς έκανε λίγες βροχοπτώσεις την Άνοιξη». Οι ποικιλίες που χρησιμοποιεί ο κ. Κωνσταντίνος είναι η πρώιμη Ser η οποία συγκομίζεται τέλη Σεπτεμβρίου, η μέσης πρωιμότητας Chandler και η όψιμη Franquette η οποία ξεκινάει τέλη Οκτωβρίου.

Τελευταία νέα
02/06/2021 02:50 μμ

Οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση της ψύλλας στην φιστικιά αρκετά νωρίτερα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί και γεωπόνοι. Αν συνεχιστούν οι υγρασίες θα έχουμε προβλήματα και από μυκητολογικές προσβολές. 

Φέτος αναμένεται μειωμένη παραγωγή στο κελυφωτό φιστίκι. Οι έμποροι αναζητούν περσινά αποθέματα φιστικιών, ενώ η τιμή παραγωγού έχει φτάσει στα 7 ευρώ το κιλό.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος, παραγωγός και µέλος Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «φέτος το έντομο ψύλλα εμφανίστηκε στην περιοχή από τις 10 Μαΐου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Υπάρχουν λίγα σκευάσματα για την αντιμετώπιση αυτού του εντόμου και έχουν υψηλό κόστος. Επίσης κάποια δέντρα έχουν επηρεαστεί από τον παγετό του Απριλίου και την χαλαζόπτωση του Μαΐου. Ακόμη οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν κάποια προβλήματα με καρπόπτωση και φυλλόπτωση στα δέντρα. 

Φέτος αναμένεται μεγάλη μείωση της παραγωγής στο κελυφωτό φιστίκι, σε σχέση με την περσινή χρονιά που είχαμε μια πολύ αυξημένη παραγωγή στην χώρα. Εκτιμώ ότι η φετινή παραγωγή θα είναι στο ένα τρίτο της περσινής. Ήδη έχουν έρθει έμποροι που προσπαθούν να αγοράσουν περσινά αποθέματα. Η τιμή παραγωγού, από τα 5 ευρώ το κιλό που ήταν το περασμένο Δεκέμβριο, πήγε στα 6,5 ευρώ και τώρα είναι στα 7 ευρώ».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Δημόπουλος, γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κελυφωτό Φυστίκι Μώλου - Θερμοπύλες, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή συνεχίζονται οι ψεκασμοί για αντιμετώπιση του ευρύτομου. Πάντως ακόμη στην περιοχή δεν μας έχει αναφερθεί πρόβλημα με προσβολές από ψύλλα. Επίσης αυτή την εποχή υπάρχει υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και φόβοι για μυκητολογικές προσβολές. Ωστόσο οι νυχτερινές βροχές και ο αέρας που έχουμε την επόμενη ημέρα δεν φαίνεται να τις ευνοεί. Εμείς ζητάμε από τους παραγωγούς να κάνουν προληπτικά κάθε 15 ημέρες μια κάλυψη με μυκητοκτόνα για να είναι καλυμμένοι.

Πέρσι υπήρξε αυξημένη παραγωγή κελυφωτού φιστικιού σε όλες τις μεγάλες χώρες παραγωγής, κάτι που έφερε πτώση τιμών παγκοσμίως λόγω και των μέτρων κατά της πανδημίας. Φέτος αναμένεται να είναι μια πολύ όψιμη χρονιά κατά περίπου 15 ημέρες. Επίσης αναμένεται μια πολύ μειωμένη παραγωγή στο κελυφωτό φιστίκι σε σχέση με πέρσι Το φιστίκι έχει φτάσει αυτή την εποχή στα 7 ευρώ το κιλό το ανοικτό. Υπάρχει ζήτηση για το προϊόν γιατί πολλοί έμποροι φοβούνται ότι θα ανέβει η τιμή τους σε ακόμη πιο ψηλά επίπεδα. Έτσι προσπαθούν να αγοράσουν όσα αποθέματα υπάρχουν από την περσινή παραγωγή».

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών το ευρύτομο και η ψύλλα εμφανίστηκαν νωρίτερα από ότι συνήθως. Με το ευρύτομο τελειώσαμε, αφού έγιναν οι ψεκασμοί και ο πληθυσμός του τώρα είναι υπό έλεγχο. Υπάρχει όμως πρόβλημα με την ψύλλα. Είναι δύσκολη η καταστολή αυτού του εντόμου, καθώς δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση για το πότε να κάνουμε ψεκασμό. Επίσης δεν υπάρχουν και πολλές δραστικές για την αντιμετώπισή του. Το επόμενο διάστημα αν συνεχιστούν οι βροχές και οι υγρασίες θα ξεκινήσουν τα προβλήματα με τις μυκητολογικές προσβολές.

Όσον αφορά την φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 70% σε σχέση με πέρσι. Μειωμένη αναμένεται να είναι και η παραγωγή της Τουρκίας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε μια αύξηση των τιμών. Το ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και αν θα ανοίξουν οι χώροι διασκέδασης, στους οποίους έχουμε μεγάλη ζήτηση του προϊόντος». 

02/06/2021 01:36 μμ

Εμπορικά το προϊόν αναμένουν οι παραγωγοί πως θα πάει πολύ καλά και φέτος, καθώς η ζήτηση είναι δεδομένη σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Όμως φαίνεται πως άλλα είναι τα θέματα που απασχολουν τον παραγωγικό ιστό, όσον αφορά στο κάστανο.

Ο κ. Γιάννης Κόλλιας καλλιεργεί συστηματικά 40 στρέμματα με καστανιές. Τα κτήματά του βρίσκονται σε υψόμετρο 980 μέτρων στο όρος Μαίναλο και σε απόσταση 20 λεπτών από την Τρίπολη. Η τοποθεσία που βρίσκονται τα κτήματά του ονομάζεται Λυκούρεση και είναι μεταξύ των χωριών του Φαλάνθου Μανταιίκα και Χρυσοβίτσι. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, το δύσκολο πλέον με το κάστανο είναι να έχεις παραγωγή, καθώς ο καιρός δεν στέκεται πολλές φορές σύμμαχος, ενώ υπάρχουν διάφορες ασθένειες που χτυπούν τα δέντρα. Παράλληλα, πολύ μεγάλες είναι και οι επιπτώσεις από την σφήκα τις καστανιάς που αδυνατίζει τα δέντρα, παρά το γεγονός μάλιστα ότι γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισής της από την επίσημη πολιτεία. Κατά τα άλλα, ο κ. Κόλλιας μας επισημαίνει πως το κάστανο είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερη δυναμική, το οποίο φεύγει πολύ εύκολα στην αγορά, λόγω της έντονης ζήτησης, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο κ. Κόλλιας διαθέτει το προϊόν του σε τοπικά μάρκετ, αλλά και στην Ένωση Αρκαδίας, πολύ εύκολα και σε καλές τιμές. Για παράδειγμα πέρσι, που δεν υπήρχε μεγάλη παραγωγή στην περιοχή λόγω ενός άκαιρου καύσωνα στα τέλη Μαΐου, που επηρέασε πάρα πολύ την ανθοφορία, πούλησε την πρώτη ποιότητα κάστανου (32-40 κομμάτια στο κιλό), ακόμα και προς 3,20 ευρώ το κιλό. Σε σχέση με την φετινή εξέλιξη της καλλιέργειας, συνεχίζει ο κ. Κόλλιας, λόγω του ότι η περιοχή που βρίσκονται τα κτήματά του είναι ορεινή, είναι πρώιμο ακόμα να μιλήσει για την ανθοφορία και πώς θα εξελιχθεί η καρπόδεση. Ο κ. Κόλλιας υπολογίζει πως η καρπόδεση θα έχει ολοκληρωθεί κι άρα θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την παραγωγή, γύρω στις 15 με 20 Ιουνίου. Πρόσθετο πρόβλημα για τους καστανεώνες της περιοχής, λέει ο κ. Κόλλιας είναι η δίμηνη περίοδος ξηρασίας που διανύουμε.

Μειωμένη και η περσινή εσοδεία

Όπως μας είπε ο κ. Κόλλιας η περσινή εσοδεία κάστανου της περιοχής ήταν 50% μειωμένη για τους λόγους που προαναφέραμε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κλιματολογικές συνθήκες είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα, που απειλούν με αφανισμό την καλλιέργεια. Ειδικά οι παγετοί οι όψιμοι είναι καταστροφικοί, σε αντίθεση με τους πρώιμους, που δεν έχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στα καστανοπερίβολα.

Μέχρι 600 κιλά το στρέμμα πιάνει ο Καστανεώνας Κόλλια

Στη συνέχεια ο κ. Κόλλιας μας δίνει κάποια στοιχεία σχετικά με τις στρεμματικές αποδόσεις στα κτήματά του. Όπως εξηγεί με συστηματική και φροντισμένη καλλιέργεια και με 16 καστανιές άνω των 30- 40 ετών στο στρέμμα, ο ίδιος πιάνει γύρω στα 60-70 κιλά ανά δέντρο, δηλαδή γύρω στα 500 - 600 κιλά, ανά στρέμμα.

Τον Αύγουστο θα φανεί το ύψος της παραγωγής στη Μελιβοία

Ο κ. Νίκος Τσιντσιράκος, καστανοπαραγωγός από την Μελιβοία καλλιεργεί πάνω από 50 στρέμματα με κάστανα. Όπως λέει αυτές τις ημέρες άρχισε να βγαίνει και το θηλυκό άνθος. Αυτό το στάδιο θα διαρκέσει ακόμα 10 ημέρες. Πάντως σαφή εικόνα για το ύψος της παραγωγής, λέει ο κ. Τσιντσιράκος, θα έχουμε μετά τις 15 Αυγούστου. Πάντως όπως φαίνονται σήμερα τα δέντρα, μοιάζουν να μην έχουν επηρεαστεί από τον καιρό. Όμως μεγάλο πρόβλημα συνιστά η σφήκα της καστανιάς, για την οποία όπως μας λέει ο ίδιος ίσως υπάρξει αύξηση της παρουσίας της τα επόμενα χρόνια, όπως γίνεται στην Ιταλία, όπου υπάρχουν μεγάλες καταστροφές. Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται καλή φροντίδα με ψεκασμούς, ιδίως μυκητοκτόνα, που έχουν καλό αποτέλεσμα. Εμπορικά τέλος εκτιμά ο κ. Τσιντσιράκος κι αυτή η χρονιά, θα πάει πολύ καλά για το κάστανο.

Άσχημη η εικόνα λόγω φαιάς σήψης σε κτήματα στα Πιέρια

Ο κ. Λευτέρης Πούλιος καλλιεργεί 20 στρέμματα με καστανιές στα Πιέρια Όρη, προς την πλευρά της Ελασσόνας. Όπως μας εξηγεί πέρσι ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω της έντονης παρουσίας φαιάς σήψης στις καστανιές, με την μισή περίπου παραγωγή του κτήματος να πετιέται και την υπόλοιπη μισή να απορροφάται σε μια τιμή κάτω από 1,80 ευρώ το κιλό. Όπως μας ανέφερε ο κ. Πούλιος με την σφήκα της καστανιάς δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Από καλλιεργητικής άποψης, τέλος, είναι νωρίς για εκτιμήσεις όσον αφορά στο ύψος της παραγωγής, τα δέντρα είναι στην φάση της προ-ανθοφορίας, ενώ στην περιοχή αυτή που είναι όψιμη, δεν υπάρχουν σχεδόν ποτέ επιπτώσεις από τις καιρικές συνθήκες.

31/05/2021 03:53 μμ

Την οικονομική στήριξη των καστανοπαραγωγών - που πλήττονται από τη σφήκα της καστανιάς- και την ένταξη στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) επιδοτούμενης δράσης για την καταπολέμησή της, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Καρίτσας κ. Βασίλη Τσακνή, τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Αμπελακίων κ. Θύμιο Καζατζή και παραγωγούς, υπογραμμίζει ότι «οι καστανοπαραγωγοί του νομού Λάρισας που δραστηριοποιούνται σε κασταναριά κυρίως στον ορεινό όγκο του Κισσάβου, εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι φέτος λόγω των ζημιών από το έντομο της σφήκας της καστανιάς. Όπως επισημαίνουν, οι ζημιές, τόσο σε έκταση όσο και σε ένταση, είναι μεγάλες, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την αντιμετώπισή του με βιολογικές μεθόδους, εξαπολύσεις, δηλαδή, άλλου εντόμου (Torymus sinensis) που παρασιτεί στη σφήκα. Τα εν λόγω παράσιτα διατίθενται στους παραγωγούς από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, κατόπιν χρηματοδότησης του ΥπΑΑΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι παραγωγοί τα προμηθεύονται από το ελεύθερο εμπόριο. 

Ωστόσο, η συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος «Βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus Kuriphilus (yasumatsu)» που ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ, στις 8/32021, δεν καθησυχάζει τους φόβους των καστανοπαραγωγών για σημαντική μείωση της παραγωγής τους, λόγω της ταχείας εξάπλωσης των προσβολών από τη σφήκα.

Σύμφωνα με επιστήμονες των αρμόδιων υπηρεσιών που ασχολούνται με το ζήτημα (ΔΑΟΚ, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο), η βιολογική μέθοδος καταπολέμησης της σφήκας με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς είναι ο μόνος αποδεδειγμένα αποτελεσματικός τρόπος -λαμβάνοντας υπόψη ότι η καλλιέργεια εντοπίζεται σε δύσβατες ορεινές και δασώδεις περιοχές. Όπως σημειώνουν, απαιτείται εύλογος χρόνος μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση του παρασιτοειδούς στο φυσικό περιβάλλον των καστανεώνων, καθώς η εξάπλωση του εντόμου του παρασίτου έπεται της εξάπλωσης του εντόμου ξενιστή (σφήκα).

Από την άλλη μεριά, οι παραγωγοί, υποστηρίζουν ότι μέχρι να εγκατασταθεί το παράσιτο στους καστανεώνες τους και να προκαλέσει αποτελεσματική μείωση των πληθυσμών της σφήκας, πλήττεται το φυτικό τους κεφάλαιο, ζημιώνεται η παραγωγή τους, μειώνονται τα έσοδά τους και αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση της αγοράς για κάστανα. Αν καταρρεύσουν τώρα που οι προοπτικές της καλλιέργειας είναι ευοίωνες το μέλλον προβλέπεται ζοφερό».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: 

1. Προτίθεστε να διερευνήσετε τρόπους για την οικονομική στήριξη των καστανοπαραγωγών για τις ζημιές που υφίστανται μέχρι να αποδώσει ικανοποιητικά η βιολογική καταπολέμηση της σφήκας μέσω του εν λόγω προγράμματος; 

2. Δεδομένου ότι στο υπάρχον Π.Α.Α. υπάρχουν φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις που επιδοτούν βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης των εχθρών των καλλιεργειών (π.χ. Κομφούζιο), θα μεριμνήσετε προκειμένου στο νέο Π.Α.Α. να υπάρξει ανάλογο σχετικό πρόγραμμα για τη σφήκα της καστανιάς; 
 

28/05/2021 02:34 μμ

Η παρενιαυτοφορία της φιστικιάς είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που οφείλεται στην πτώση των ανθοφόρων οφθαλμών και προκαλεί μείωση της παραγόμενης ποσότητας, ανάλογα με το έτος, σε ποσοστό πάνω από 50%.
Πέρσι ήταν μία πολύ παραγωγική χρονιά για τις φιστικιές ενώ φέτος η αναμενόμενη μείωση λόγω του φαινομένου και των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του ληθάργου, οδηγεί τους παραγωγούς σε μειωμένους ψεκασμούς θρέψης και φυτοπροστασίας για εξισορρόπηση παραγωγής και κόστους. Είναι μία δύσκολη καλλιέργεια, καθώς γίνεται παραγωγική έπειτα από 8-10 χρόνια και στα πάγια έξοδα συνυπολογίζονται η διατήρηση του προϊόντος σε ψυκτικούς θαλάμους.

Στον ΑΣ Φιστικοπαραγωγών Αίγινας μιλήσαμε με τον κ. Λαλαούνη Γιώργο, γεωπόνο του συνεταιρισμού, ο οποίος μας έδωσε κάποιες εκτιμήσεις για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο η οποία τώρα βρίσκεται στην έναρξη της καρπόδεσης. Φαίνεται ότι θα είναι μία μέτρια χρονιά από άποψη παραγωγής γεγονός που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του ληθάργου. Κατά τη διάρκεια του ληθάργου απαιτούνται θερμοκρασίες κάτω από 10 °C για περίπου 800 ώρες. Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών εκείνη την περίοδο άργησαν να ανοίξουν οι ανθοφόροι οφθαλμοί γεγονός που θα καθυστερήσει δύο-τρεις εβδομάδες την συγκομιδή, η οποία κανονικά γίνεται τον Σεπτέμβριο. Επίσης, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της ταυτόχρονης ανθοφορίας και καρποφορίας πάνω στο ίδιο δέντρο και ως αποτέλεσμα των προαναφερόμενων η παραγωγή είναι μειωμένη. Αυτήν την περίοδο γίνονται ψεκασμοί για την καταπολέμηση του ευρύτομου με φυτοπροστατευτικά που περιέχουν δελταμεθρίνες ενώ έχει γίνει προληπτικά ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών και συγκεκριμένα της σεπτόριας. Φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μυκητολογικές ασθένειες παρά μόνο σε κάποιες περιοχές της Αίγινας τα δέντρα έχουν προσβληθεί από σκωριάσεις. Σε περίπτωση που αυξηθούν οι προσβολές γίνονται ψεκασμοί με εγκεκριμένα φυτοφάρμακα.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Δημόπουλο γεωπόνο του ΑΣ Μώλου - Θερμοπυλών η αντιμετώπιση του ευρύτομου είναι απαραίτητη αυτόν τον καιρό καθώς έχουν εμφανισθεί τα ακμαία. Η παρακολούθησή τους έχει γίνει με τη χρήση αυτοσχέδιων παγίδων (κλούβων) από ξύλο και δίχτυ, στις οποίες τοποθετούνται μουμιοποιημένοι περσινοί καρποί που περιέχουν αυγά ευρύτομου και τοποθετούνται σε κτήματα που υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης ευρύτομου. Οι παγίδες ελέγχονται τακτικά, όταν οι θερμοκρασίες ευνοούν την εμφάνιση ακμαίων, τα οποία φαίνονται στις παγίδες. Τότε ξεκινάνε οι ψεκασμοί με τις δραστικές phosmet, emamectin benzoate και δελταμεθρίνες. Αυτήν την περίοδο έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση και ο καρπός έχει φθάσει στο τελικό μέγεθός του. Ωστόσο, το περίβλημα του φιστικιού δεν έχει ξυλοποιηθεί ακόμα με αποτέλεσμα τα θηλυκά να κάνουν τρύπες στους καρπούς με σκοπό την εναπόθεση αυγών. Η εξάπλωση του ακμαίου είναι ραγδαία και απαιτούνται ψεκασμοί κάθε 10 με 12 ημέρες ανάλογα με την ένταση της προσβολής. Οι προσβολές του εντόμου μειώνονται μόλις το φιστίκι φθάσει στο τελικό του στάδιο.  
«Φέτος αναμένεται μεγάλη μείωση στην παραγωγή φιστικιού εξαιτίας του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας κατά το οποίο οι ανθοφόροι οφθαλμοί εμφανίζονται μία φορά στα δύο χρόνια. Πέρσι ήταν μία πολύ παραγωγική χρονιά οπότε φέτος περιορίζουμε τις πρακτικές φυτοπροστασίας και λίπανσης για να μειωθεί το κόστος καθώς γνωρίζουμε ότι δεν θα έχουμε παραγωγή. Όσον αφορά τις απαιτήσεις της φιστικιάς σε άρδευση αυτές είναι πολύ μικρές και σε κάποιες ορεινές περιοχές τα δέντρα είναι ξερικά. Σε άλλες περιοχές χορηγείται πολύ μικρή ποσότητα νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

«Η παραγωγή μας αναμένεται να είναι 70% μειωμένη φέτος»

Στην περιοχή του Στεφανοβίκειου Βόλου καλλιεργούνται περίπου 2000 στρέμματα των ποικιλιών Αιγίνης και Ποντίκης. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κουκουτσέλος Χρήστος αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού Θεσσαλικό Φιστίκι, φέτος εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών το ευρύτομο και η ψύλλα εμφανίστηκαν ένα μήνα νωρίτερα από ότι συνήθως. «Είμαστε στον τρίτο και τελευταίο ψεκασμό για το ευρύτομο, ο πληθυσμός του οποίου είναι υπό έλεγχο και τώρα βλέπουμε τις πρώτες προσβολές από ψύλλα. Υπάρχει πρόβλημα με την καταστολή αυτού του εντόμου καθώς δεν έχουμε πλήρης ενημέρωση και λειτουργούμε κατά κύριο λόγο προληπτικά. Ακόμα, όσον αφορά τη λίπανση των δέντρων στην περιοχή μας προσπαθούμε να μειώσουμε τις ποσότητες αζώτου καθώς φαίνεται ότι είναι υπεύθυνο για ανάπτυξη ασθενειών εδάφους όπως είναι η φυτόφθορα και το βερτιτσίλιο. Παράλληλα οι καλλιέργειες μας είναι κατά 90% ξερικές γεγονός που διαφοροποιεί το προϊόν μας. Για το λόγο αυτό έχουν γίνει προσπάθειες για να πάρουμε ΠΟΠ πιστοποίηση.» «Η παραγωγή μας αναμένεται να είναι 70% μειωμένη φέτος δηλαδή περίπου 60-70 τόνους, καταλήγει».

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση του, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα. Δείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στο fytofarmaka.net

25/05/2021 03:59 μμ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εξαπόλυση του παραστοειδούς ωφελίμου Torymus sinensis από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος για την προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη σφήκα της καστανιάς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Η σφήκα αποτελεί τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της καστανιάς, καθώς μπορεί να μειώσει την παραγωγή περισσότερο και από 80%. Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί είναι αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών και τελικά νέκρωση των δέντρων. Προσβάλει και τα άγρια είδη της καστανιάς και ως μόνιμη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis.

Η εξαπόλυση ολοκληρώθηκε σε τρεις φάσεις, ανάλογα με το στάδιο βλάστησης σε πεδινές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Το φετινό πρόγραμμα ύψους 20.000€, που είναι σε συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς, που υλοποιείται από την Περιφέρεια, πραγματοποιήθηκε στους Δήμους Τεμπών, Αγιάς της ΠΕ Λάρισας και Πύλης, Τρικαίων και Μετεώρων της ΠΕ Τρικάλων.

Υπενθυμίζεται στους καστανοπαραγωγούς των περιοχών εξαπόλυσης, να μην προβαίνουν σε καταστροφή των προσβολών, που διαπιστώνουν από τη σφήκα γιατί θανατώνονται με τον τρόπο αυτό τα άτομα του ωφελίμου εντόμου, που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους. Επιπρόσθετα  όλοι οι καστανοπαραγωγοί να μην διενεργούν ψεκασμούς με εντομοκτόνα έως τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου.

Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκε από τον Συντονιστή της Ομάδας Αγροτικών Κρίσεων σε θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Δρ. Εντομολογίας Δημ. Σταυρίδη, ενημέρωση καστανοπαραγωγών του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου της ΠΕ Μαγνησίας με σκοπό την έγκαιρη διαπίστωση νέων προσβολών στην περιοχή του Πηλίου για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή της σφήκας στην ευρύτερη περιοχή.

11/05/2021 03:59 μμ

Μειωμένη προβλέπεται να είναι η φετινή παραγωγή στο κελυφωτό φιστίκι, σε σχέση με την περσινή χρονιά που είχαμε μια πολύ αυξημένη παραγωγή στην χώρα. 

Το θετικό είναι ότι έχει αρχίσει, με το άνοιγμα της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης, να αυξάνεται η τιμή του φιστικιού λόγω της ζήτησης σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Το Μάιο δεν είχαμε πολλές βροχοπτώσεις οπότε δεν αναμένεται να έχουμε προβλήματα με τους μύκητες. 

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος, παραγωγός και µέλος Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «η πρόσφατη παγωνιά (9-10 του Απριλίου) δεν φαίνεται να επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα δέντρα. Η Ελλάδα αναμένεται να έχει φέτος μειωμένη παραγωγή σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Ο χειμώνας ήταν ήπιος αν και σε κάποιες περιοχές τα δέντρα κατάφεραν να αναπληρώσουν τις ανάγκες τους σε ψύχος. Αυτή την εποχή έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία και σε κάποιες περιοχές ο καρπός έχει μέγεθος ρεβιθιού.

Την Άνοιξη είχαμε υψηλές θερμοκρασίες και λίγες βροχοπτώσεις. Το Μάιο δεν είχαμε πολλές βροχοπτώσεις οπότε δεν αναμένεται να έχουμε προβλήματα με τους μύκητες. Όμως αν συνεχιστεί η ξηρασία σύντομα αναμένεται να έχουμε πρόβλημα από την ψύλλα. Υπάρχουν λίγα σκευάσματα για την αντιμετωπίσουν αυτά τα έντομα και έχουν υψηλό κόστος.

Πρόβλημα μειωμένης παραγωγής αναμένεται να αντιμετωπίζουν φέτος και οι Τούρκοι. Οι Ισπανοί από την άλλη συνεχίζουν τις νέες φυτεύσεις και σύντομα προβλέπεται να είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής φιστικιών στην ΕΕ».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Δημόπουλος, γεωπόνος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κελυφωτό Φυστίκι Μώλου - Θερμοπύλες, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος αναμένεται να είναι μια πολύ όψιμη χρονιά κατά 10 - 15 ημέρες. Επίσης αναμένεται μια πολύ μειωμένη παραγωγή στο κελυφωτό φιστίκι σε σχέση με πέρσι (στην περιοχή μας είχαμε μια αύξηση της παραγωγής κατά 40-50% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις ενώ πανελλαδικά είχαμε αύξηση κατά περίπου 20%).

Μια βροχή μέσα στο Μάιο βοήθησε την καλλιέργεια. Επίσης η ξηρασία σε συνδιασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες της νύκτας δεν έφεραν προβλήματα από τους μύκητες. Αυτή την εποχή έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση. Όπως φαίνεται δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα οι χαμηλες θερμοκρασίες των περασμένων μηνών, όπως έγινε στη Βόρεια Ελλάδα. Θα δούμε πάντως την εξέλιξη της καλλιέργειας από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πέρσι υπήρξε αυξημένη παραγωγή κελυφωτού φιστικιού σε όλες τις μεγάλες χώρες παραγωγής, κάτι που έφερε πτώση τιμών παγκοσμίως λόγω και των μέτρων κατά της πανδημίας. Το άνοιγμα της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης στην ΕΕ έφερε αύξηση της ζήτησης φιστικιών. Υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτή την εποχή η τιμή του φιστικιού φτάνει τα 7 ευρώ το κιλό. Ο συνεταιρισμός έχει αποθέματα σε ειδικα ψυγεία. Τα φιστίκια όταν αρχίσει να αυξάνει η θερμοκρασία τα τοποθετούμε σε ειδικούς θαλάμους (ψυγεία) συντήρησης, με θερμοκρασία 4 - 5 βαθμούς Κελσίου και σχετική υγρασία 50 - 60%. Έτσι διατηρούνται φρέσκα και δεν έχουμε προβλήματα από τα έντομα. Αυτές τις πσοότητες μπορούμε να τις πουλάμε τώρα που έχει αρχίσει να αυξάνει η τιμή τους».

11/05/2021 02:20 μμ

Μόνο στην Ξάνθη, κατά κάποιες πληροφορίες μας, υπάρχει ενδιαφέρον για φύτευση από το φθινόπωρο 2.000 στρεμμάτων με νέες φουντουκιές.

Αυξάνει το ενδιαφέρον πανελλαδικά για την καλλιέργεια του φουντουκιού, που κερδίζει συνεχώς νέες εκτάσεις, κυρίως στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, αλλά και πιο νότια, καθώς ο αγροτικός κόσμος αναζητεί εναλλακτικές πηγές εισοδήματος.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Ξάνθης κ. Ανδρέας Καμαριανάκης, από του χρόνου αναμένεται να δώσουν μια πρώτη παραγωγή, της τάξης των 40-50 κιλών ανά στρέμμα, ένα μεγάλο κομμάτι φουντουκεώνων που είχαν φυτευθεί στη βόρεια Ελλάδα και όχι μόνον, τα προηγούμενα δυο-τρία έτη. Παράλληλα, κατά κάποιες πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μια ακόμα μεγάλη φύτευση ετοιμάζεται στο νομό Ξάνθης τους επόμενους μήνες, που ενδέχεται να αφορά και 2.000 στρέμματα. Σύμφωνα με τον κ. Καμαριανάκη, το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια έχει ενταθεί, δεδομένου και ότι η ζήτηση είναι μεγάλη, ήδη, πριν να δώσουν τους πρώτους καρπούς τα πολλά δέντρα. Σημειωτέον ότι δέλεαρ για τον παραγωγό συνιστά και το γεγονός ότι η καλλιέργεια της φουντουκιάς, όπως και των υπολοίπων καρπών με κέλυφος, ενισχύεται με συνδεδεμένη ενίσχυση, σε ετήσια βάση και το ύψος της ενίσχυσης για το έτος 2020 ανήλθε σε 102,16 €/εκτάριο, σύμφωνα με την αριθμ. 295/79993/22-3-2021(Β΄1134) Υπουργική Απόφαση.

Ανάρπαστο το φουντούκι Δράμας

Ο Γιώργος Καράκελλες καλλιεργεί πλέον στο χωριό Καλαμώνας (μια περιοχή μεταξύ Καβάλας και Δράμας) 90 στρέμματα με ποντιακές ποικιλίες φουντουκιάς. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο πρόσφατα μεγάλωσε κατά 60 στρέμματα την εκμετάλλευσή του, καθώς το ενδιαφέρον για το προϊόν του είναι μεγάλο και υπάρχει ζήτηση από όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Καράκελλε που διαθέτει στην αγορά έτοιμο φουντούκι, καθαρισμένο και ακαθάριστο, οι τιμές έχουν ξεφύγει. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, το προϊόν έχει φθάσει να πωλείται από τον παραγωγό και 10 ευρώ το κιλό. Ο κ. Καράκελλες πάντως πουλάει φέτος 8 ευρώ, όπως μας είπε τα καθαρισμένα και 4 ευρώ τα ακαθάριστα.

Στοιχεία για τις εκτάσεις με βάση το ΟΣΔΕ

Σύμφωνα άλλωστε με τα τελευταία στοιχεία του ΟΣΔΕ 2020, στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης καλλιεργούνται 1.203,50 στρέμματα με φουντουκιές, ενώ στις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) Λάρισας και Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργούνται 1.429,30 στρέμματα με φουντουκιές, σε σύνολο 5.567 στρεμμάτων που καταγράφονται πανελλαδικά.

Έπεσαν λίγο οι τιμές στην Τουρκία

Στο εξωτερικό εξάλλου και ιδίως στην Τουρκία, που αποτελεί το μεγαλύτερο παίκτη παγκοσμίως στο φουντούκι, με μεγάλες συμφωνίες σε Ιταλία και όχι μόνον, έχουν καταγραφεί ζημιές στην καλλιέργεια φουντουκιάς, από τους πρόσφατους παγετούς και αναμένεται μειωμένη παραγωγή. Αντίθετα, στην Ελλάδα, για καλή τύχη των παραγωγών, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Ανδρέας Καμαριανάκης, τα δέντρα δεν επηρεάστηκαν από τις παγωνιές και τους παγετούς. Σύμφωνα, πάντως, με κύκλους της αγοράς, τις ημέρες που διανύουμε το Τούρκικο φουντούκι έπιανε μια τιμή παραγωγού στα 2 - 2,20 ευρώ το κιλό, κυμαινόμενο σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με ένα μήνα πριν.

21/04/2021 02:34 μμ

Δύσκολα αυτή την περίοδο μπορεί να βρει κανείς, μεγάλες ποσότητες ντόπιου καρυδιού, με τα εισαγόμενα να κυριαρχούν.

Η ζήτηση για το προϊόν έχει ανέλθει, ωστόσο μεγάλος είναι ο προβληματισμός για τις ζημιές σε πρώιμες, αλλά όχι μόνον ποικιλίες καρυδιάς, από τους πρόσφατους παγετούς. Παράλληλα, δεν λείπουν και καταγγελίες από ντόπιους παραγωγούς, ότι εισάγονται ποσότητες καρυδιών απέξω σε εξευτελιστικές τιμές, τα οποία ενδεχομένως και βαπτίζονται ως ελληνικά.

Θέρισε τα καρύδια σε Ελασσόνα, Λάρισα και Φάρσαλα ο ισχυρός παγετός

Ο κ. Βάιος Λιάνος καλλιεργεί 50 στρέμματα καρυδιές ποικιλίας Τσάντλερ στην περιοχή της Ελασσόνας, στον Όλυμπο. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παγετός που έπεσε στην περιοχή στις 9 Απριλίου, μπορεί να μην βρήκε τα δέντρα όταν έσκαγαν τα καρύδια, ωστόσο τα αρσενικά είχαν βγει και επλήγησαν, με αποτέλεσμα μόλις βγουν τα θηλυκά, να μην είναι δυνατή η γονιμοποίηση. Ο κ. Λιάνος υπολογίζει τη ζημιά στο 70% της προσδοκώμενης παραγωγής, ενώ σε σχέση με τις τιμές μας λέει ότι η ψίχα πιάνει πλέον έως και 10-15 ευρώ το κιλό και το άσπαστο τα 5 ευρώ στη λιανική και τα 3,5 έως 4 στην χονδρική. Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, η ζήτηση είναι πλέον έντονη, αλλά δεν υπάρχει ντόπιο προϊόν τώρα.

Ο Ματθαίος Σαμέλης καλλιεργεί 1.650 δέντρα καρυδιάς στην περιοχή των Φαρσάλων. Έχει, όπως μας είπε, δέντρα ποικιλίας Τσάντλερ, αλλά και άγριες ποικιλίες, καθώς έχει ενταχθεί παλιότερα στο πρόγραμμα δάσωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το αν υπάρχουν ζημιές από τον πρόσφατο παγετό στα δέντρα κι ενώ η εκμετάλλευσή του προέρχεται από μια χρονιά, την περσινή, με σχεδόν μηδενική παραγωγή.

Η κα Μύριαμ Διαμαντούλη-Μπάσσινγκ από την πλευρά της που καλλιεργεί καρύδια ολοκληρωμένης καλλιέργειας στην περιοχή της Γιάννουλης στην Λάρισα, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι οι καρυδιές σε αυτή την περιοχή έχουν επηρεαστεί από τον πρόσφατο παγετό.

Στο Βέρμιο εκτεταμένες οι καταστροφές

Ο κ. Τάσος Τσιάπας καλλιεργεί βιολογικά σε 3,5 στρέμματα καρυδιές Τσάντλερ ηλικίας 9 ετών σε μια τοποθεσία 3 χλμ. έξω από τη Νάουσα. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο σε αυτή την τοποθεσία η επίπτωση από τον πρόσφατο παγετό είναι υπαρκτή μεν, αλλά μικρή και η ανθοφορία συνεχίζεται δίχως προβλήματα, σε αντίθεση με την πλευρά του Βερμίου, όπου οι καρυδεώνες έχουν πάθει εκτεταμένη καταστροφή. Ο ίδιος παραγωγός αναφέρεται στο υψηλό κόστος παραγωγής που έχει η καλλιέργεια καρυδιού και δη η βιολογική και τονίζει ότι περίμενε 8 χρόνια για να πάρει καλή παραγωγή. Συνολικά στο ένατο έτος ηλικίας των δέντρων του μάζεψε μια ποσότητα της τάξης των 3,5 τόνων περίπου καρύδια, τα οποία και διέθεσε άσπαστα σε διάφορα καταστήματα.

Ζημιές στις πρώιμες ποικιλίες στην Ξάνθη

Για ζημιές από την πρωινή δροσοπάχνη των αρχών Απριλίου σε πρώιμες ποικιλίες καρυδιάς έκανε λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο, από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Μαυρίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων στο 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ζυγού – Πετεινού, στο νομό Ξάνθης. Σύμφωνα με τον ίδιο η θερμοκρασία έπεσε στους 0 βαθμούς στην περιοχή, προκαλώντας ζημιές μόνο σε πρώιμες ποικιλίες καρυδιάς, όπως η Πέντρο, που καλλιεργείται στην περιοχή, καθώς το φαινόμενο βρήκε τα δέντρα μόλις έσκαγαν τα μάτια. Όλες οι άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή, όπως η Τσάντλερ, η Φρανκέτ και η Φερνόρ, δεν έχουν καμιά ζημιά, μας ανέφερε καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης.

Στην Φθιώτιδα, λιγότερες ή και μηδενικές κατά τόπους οι ζημιές

Ο Γιώργος Παπακώστας είναι παραγωγός καρυδιών και διαχειριστής της αγροτικής επιχείρησης Sperchios Valley, με έδρα στη Μακρακώμη Φθιώτιδας. Καλλιεργεί 1.700 δέντρα ποικιλίας Τσάντλερ διαφόρων ηλικιών μαζί με την οικογένειά του. Πουλά ως επί το πλείστον καρυδόψιχα λόγω του ότι έχει και σπαστήριο, ενώ όπως μας λέει στο μέλλον σκέπτεται να ασχοληθεί και με τη λιανική πώληση. Οι καρυδεώνες της επιχείρησης βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μακρακώμης - Σπερχειάδας Φθιώτιδος, σε έναν ιδανικό από κλιματολογικής άποψης τόπο, για την εν λόγω καλλιέργεια. Σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα, τις προηγούμενες ημέρες, η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 1 με μείον 1,5 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο τα δέντρα δεν έπαθαν καμιά ζημιά, γιατί οι αντίξοες συνθήκες δεν τα βρήκαν την περίοδο της βλάστησης, οπότε αν συνεχίσουν καλά οι καιρικές συνθήκες, αναμένεται καλή παραγωγή. Η συγκομιδή των καρυδιών στην συγκεκριμένη περιοχή γίνεται γύρω στις 10 Οκτωβρίου, η δε καλλιέργεια είναι πλήρως μηχανοποιημένη. Όπως μας λέει ο κ. Παπακώστας, πέρσι η παραγωγή ήταν ικανοποιητική και οι τιμές χονδρικής για το άσπαστο καρύδι άρχισαν για τη λαχαναγορά (που ο ίδιος σημειωτέον δεν δίνει προϊόν) στα επίπεδα των 3 - 3,20 ευρώ το κιλό, ενώ το Φεβρουάριο, ανέβηκαν στα 3,90 ευρώ το κιλό. Σημειωτέον, ότι σε άλλες περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό, πιο βόρειες, ακούγεται ότι τα δέντρα καρυδιάς, ιδίως οι πρώιμες ποικιλίες, έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και αναμένεται μειωμένη παραγωγή, κατέληξε ο κ. Παπακώστας.

16/04/2021 04:26 μμ

Οι ζημιές από μικροκαρπία, καθώς και από ασθένειες, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές Ν. Κρητικός, Α. Δαβάκης, Στ. Αραχωβίτης, Γ. Παπαηλιού και Ο. Κωνσταντινόπουλος, σας πληροφορούμε τα εξής, αναφέρει ο Σπήλιος Λιβανός:

Είναι γεγονός ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρείται συνεχόμενη πίεση στις τιμές παραγωγού τόσο των ζωικών (γάλα-κρέας) όσο και των αγροτικών (κηπευτικά, εσπεριδοειδή, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.ά.) προϊόντων, που οφείλεται στον περιορισμό της διάθεσης αυτών και των προϊόντων τους στην αγορά λόγω μειωμένης ζήτησης (κλειστή εστίαση, εισαγωγές σε πολύ χαμηλές τιμές, μειωμένες εξαγωγές, αποδυναμωμένος τουρισμός, απαγόρευση μαζικών συναθροίσεων π.χ. εμποροπανήγυρεις, γάμοι κ.ά.).

Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΣΔΕ 2020, στις Π.Ε. Αρκαδίας και Λακωνίας καλλιεργούνται 6.129 και 1.995,30 στρέμματα με καστανιές για καρπό αντίστοιχα, σε σύνολο 61.221,30 στρεμμάτων που καταγράφονται πανελλαδικά.

ΕΛΓΑ

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος εκδόθηκε σε εφαρμογή του ν.3877/2010 (Α΄160), οι ζημιές από μικροκαρπία, καθώς και από ασθένειες, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. και, ως εκ τούτου, δεν αποζημιώνονται, αναφέρει επιπροσθέτως ο Σπήλιος Λιβανός.

Επίσης, για να ενταχθούν οι εν λόγω ζημιές σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), θα πρέπει να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας, σημειώνει.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει, εκτός των άλλων, η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια), σε επίπεδο νομού, σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών και η ζημιά να είναι αποτέλεσμα μίας δυσμενούς καιρικής συνθήκης και όχι συνδυασμού πολλών.

Επισημαίνεται ότι ο ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, παρακολουθεί, μέσω των επισημάνσεων που διενεργεί, την εξέλιξη των καλλιεργειών στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Ο ΕΛΓΑ για τα μετεωρολογικά δεδομένα ενημερώνεται από την υπηρεσία του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕΜΕ), το οποίο αφενός συλλέγει και επεξεργάζεται στοιχεία μετεωρολογικών δεδομένων από τους πιστοποιημένους μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας που ανήκουν στην ΕΜΥ και στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και αφετέρου βρίσκεται σε συνεργασία τόσο με την ΕΜΥ όσο και με το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Τα μετεωρολογικά δεδομένα των πιστοποιημένων σταθμών δεν έδωσαν για τις καστανοκαλλιέργειες θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 40ο Κελσίου, ώστε να θεωρηθεί καύσωνας, σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα, οι θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020 δεν ξεπέρασαν τους 35ο-36ο Κελσίου. Πέραν τούτων, η απώλεια παραγωγής της καστανοκαλλιέργειας, από επισημάνσεις που έχουν διενεργηθεί κατά καιρούς από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, οφείλεται σε ασθένειες (μυκητολογικές-εντομολογικές), ενώ έχει διαπιστωθεί και φαινόμενο μικροκαρπίας, ζημιογόνα αίτια τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, είναι μη καλυπτόμενα από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ. Περαιτέρω, αναφέρεται ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ ήρθαν σε επαφή με εμπλεκόμενους φορείς της Περιφέρειας των περιοχών που συγκεντρώνονται οι καστανοκαλλιέργειες και συζήτησαν τη δυνατότητα εξεύρεσης βιώσιμης πρακτικής για την ανάπτυξη και επέκταση της καστανοκαλλιέργειας, καθώς και διερεύνησης ένταξης των καστανοπαραγωγών σε ειδικό καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης, ώστε να ισοσκελίσουν τις απώλειες στο αγροτικό τους εισόδημα λόγω της ασθένειας που έπληξε τις φυτείες τους.

Άπαντες οι συμμετέχοντες προσήλθαν με καθαρά τεχνοκρατικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, αλλά και με συναίσθηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει στους παραγωγούς κάστανου των Περιφερειών της χώρας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Ειδικότερα, τονίστηκε ότι η παραγωγή κάστανου αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα για τον ορεινό όγκο περιοχών της χώρας μας και την κυριότερη πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους.

Επιπλέον, ως μακροπρόθεσμη λύση, τονίστηκαν οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για τη διάσωση, τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας και την ανανέωση των γηρασμένων καστανοτεμαχίων, καθώς σε αρκετούς οικισμούς υπάρχουν πολλά υπέργηρα δέντρα. Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στη συγκράτηση του πληθυσμού στους ορεινούς οικισμούς και στην ανάπτυξη αυτών, καθώς και στην προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών κυρίως κατά την εποχή της συγκομιδής.

Δείτε πατώντας εδώ την απάντηση Λιβανού

29/03/2021 10:28 πμ

Το καταστροφικό έργο της χιονοκακοκαιρίας Μήδεια πριν ένα μήνα, ολοκκλήρωσε ο νέος παγετός της περασμένης εβδομάδας.

Ολοκληρωτική η καταστροφή σε Τέμπη, Μαγνησία, Νέα Πέλλα, Γιαννιτσά, Αριδαία. Ζημιές σε Σέρρες και άλλες περιοχές, επίσης.

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι αμυγδαλοπαραγωγοί σε διάφορες περιοχές της χώρας και ανεξαρτήτου ποικιλίας, εξαιτίας των νέων ζημιών από τον παγετό των προηγούμενων ημερών.

Το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από το δήμο Τεμπών στην Λάρισα, αναφέρει ότι η ζημιά είναι καθολική, με τον παγετό να έχει κάψει καθ’ ολοκληρίαν τα καρπίδια της αμυγδαλιάς, γεγονός που θα αφήσει για μια ακόμα φορά χωρίς εισόδημα τους παραγωγούς, αλλά και τις μεταποιητικές χωρίς πρώτη ύλη. Μια πρώτη εικόνα πήρε και ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας από τις νέες ζημιές, πραγματοποιώντας επιτόπια επίσκεψη σε κτήματα με αμυγδαλιές.

Τέλος η... φετινή παραγωγή στη Μαγνησία

Σε δύσκολη κατάσταση έχουν περιέλθει οι παραγωγοί και στο νομό Μαγνησίας, καθώς κι εκεί ο παγετός έκαψε τα... πάντα στο πέρασμά του. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός Κώστας Θάνος, από τα Κανάλια Βόλου, όπου συγκεντρώνεται κυρίως η αμυγδαλοπαραγωγή του νομού, η ζημία σε Texas και Ferragnes είναι συντριπτική, καθώς ο καιρός είχε ξεγελάσει τα δέντρα και τώρα, την περασμένη Τετάρτη με τον παγετό, κάηκαν εντελώς τα καρπίδια που είχαν βγει. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, όχι μόνο δεν θα υπάρχει παραρωγή για πώληση, αλλά ούτε και για ένα... γλυκό, να φτιάξουμε.

Συντριπτική η ζημιά και στη βόρεια Ελλάδα

Ίδια με τις υπόλοιπες περιοχές είναι η κατάσταση στα κτήματα με αμυγδαλιές και στο νομό Πέλλας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Μόσχος Τσομπανάκης από την Pella Almonds, ο παγετός έκαψε τα καρπίδια ή τα άνθη ανάλογα το στάδιο που ήταν τα δέντρα, με αποτέλεσμα φέτος να πάει η χρονιά στράφι και μάλιστα από πολύ νωρίς. Σύμφωνα με τον ίδιο ζημιές υπάρχουν σε Νέα Πέλλα, Γιαννιτσά, Αριδαία μέχρι Άγιο Αθανάσιο και Θεσσαλονίκη.

Σημειωτέον ότι η νέα ζημιά, έρχεται σε μια περίοδο που οι παραγωγοί πλήττονται από τις πολύ χαμηλές τιμές στο προϊόν τους.

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Κέλλα έχει ως εξής:

Για ακόμη μια χρονιά,οι δενδροκαλλιεργητές του νομού μας,βλέπουν τους κόπους τους να πάνε στράφι, καθώς ο παγετός των προηγούμενων ημερών κατέστρεψε ολοκληρωτικά αμυγδαλιές,βερυκοκιές και ροδακινιές.

Σήμερα, βρέθηκα στο Συκούριο και διαπίστωσα ιδίοις όμμασι την τεράστια ζημιά στις αμυγδαλοκαλλιέργειες.

Άκουσα με ενδιαφέρον την πρόταση των παραγωγών για εγκατάσταση αντιπαγετικών συστημάτων με ανεμομείκτες και ήδη έχω ενημερώσει την ηγεσία του ΕΛΓΑ για το εν λόγω αίτημα.

Θα βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές και τους παραγωγούς του νομού, προκειμένου να δρομολογηθούν οι λύσεις, που θα κρατήσουν τους αγρότες στα χωράφια και θα ενισχύσουν το εισόδημά τους.

11/03/2021 03:50 μμ

Χτίζει στρέμματα η φουντουκιά στην Ελλάδα, εν μέσω σταθερά υψηλών τιμών παραγωγού διεθνώς.

Σταθερά αυξάνει στρέμματα η φουντουκιά στην χώρα μας, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για νέες διεξόδους αγροτικού εισοδήματος.

Μετά τις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, όπου πρωταγωνιστεί με νέες φυτεύσεις και συμβόλαια με παραγωγούς η εταιρεία Carpus Cultura, το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αναφέρει ότι νέες εκτάσεις προστέθηκαν πρόσφατα στο χάρτη της φουντουκοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Έτσι, όπως μαθαίνουμε, έγιναν νέες φυτεύσεις στην περιοχή των Τρικάλων, στα Φάρσαλα, στην Κοζάνη, στα Γιαννιτσά, μετά την Ορεστιάδα και την Κομοτηνή.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Ξάνθης κ. Ανδρέας Καμαριανάκης, που ασχολείται με την καλλιέργεια ενεργά, οι περισσότερες νέες φυτεύσεις στην Ελλάδα έγιναν την άνοιξη του 2019, κάποια φυτά έδωσαν μια παραγωγή φέτος, όμως από του χρόνου αναμένονται αποδόσεις περί τα 50 κιλά στο στρέμμα. Φέτος, οι παραγωγοί και οι γεωπόνοι προχώρησαν σε αυστηρό κλάδεμα των νέων φυτειών για την διαμόρφωση της κόμης. Σημειώνεται πως η συγκομιδή των συγκεκριμένων ποικιλιών θα γίνεται στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μέσα στον Αύγουστο, ανάλογα την ποικιλία.

Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές διεθνώς

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές για το προϊόν διεθνώς. Συγκεκριμένα στην Ιταλία κυμαίνονται στα 3 ευρώ το κιλό για τις καλές ποιότητες, ενώ στην Τουρκία τα πολύ καλά φουντούκια λόγω της αυξομείωσης στην τιμή της λίρας πιάνουν τιμή από 2,5 έως 3,2 ευρώ το κιλό, ανάλογα και την περιοχή.

Μείωση εξαγωγών για την Τουρκία

Οι εξαγωγές φουντουκιών της Τουρκίας έφθασαν τους 159.439 τόνους το διάστημα από το Σεπτέμβριο έως το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία ενός περιφερειακού συνδικάτου.

Όπως μετέδωσαν Τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, η μείωση των εξαγωγών αυτό το διάστημα έφτασε το -27,5%, σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν, ανέφερε η Ένωση Εξαγωγέων Φουντουκιών Μαύρης Θάλασσας και Φουντουκιού. Οι εξαγωγές φουντουκιών έφεραν συνάλλαγμα στην Τουρκία 1,12 δις δολαρίων από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως αυτόν τον Φεβρουάριο, το ποσό όμως αυτό ήταν μειωμένο κατά 21,6% σε σχέση με ένα έτος πριν. Περίπου το 42,6% των εξαγωγών φουντουκιών της Τουρκίας αφορούσε μεταποιημένο προϊόν, συνολικής αξίας 478,9 εκατ. δολαρίων, ενώ τα υπόλοιπα ήταν ακατέργαστα φουντούκια.

Η ΕΕ παρέμεινε η κορυφαία αγορά για το Τουρκικό φουντούκι, καθώς εξήχθησαν από την Τουρκία στην ΕΕ 116.881 τόνοι τους πρώτους έξι μήνες αυτής της σεζόν, απο Σεπτέμβριο έως Αύγουστο. Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φουντουκιών στον κόσμο, ενώ ακολουθούν Ισπανία, Ιταλία, Αζερμπαϊτζάν, ΗΠΑ κ.ά. Στην Τουρκία καλλιεργούνται περί τα 6 εκατ. στρέμματα, όμως η μεγάλη μάζα αφορά παλιές φυτείες, 40, 50 και 60 ετών, φυτείες σε υπο-γόνιμα εδάφη κ.λπ.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Τουρκία στην καλλιέργεια φουντουκιού είναι το γεγονός, ότι απαγορεύει την εξαγωγή δενδρυλλίων φουντουκιάς (σε αντίθεση με τις καρυδιές). Στην Ελλάδα, αντίθετα, όπως και στις υπόλοιπες καλλιέργειες η αρωγή της επίσημης πολιτείας, μάλλον λείπει...

09/03/2021 10:44 πμ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κρατά αποστάσεις από τα προβλήματα παραγωγών κελυφωτού φιστικιού, λέει ο Εμμανουήλ Φράγκος, ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης έλαβε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα συνεχόμενα προβλήματα των Ελλήνων παραγωγών κελυφωτού φιστικιού. Τα προβλήματα, σύμφωνα με καταγγελίες παραγωγών, εντοπίζονται στον κατακλυσμό της αγοράς από αμφιβόλου ποιότητας τουρκικά και κινεζικά φιστίκια. Η απάντηση όμως του Επιτρόπου δεν φαίνεται να είναι αρκετή ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, με επείγουσα ερώτηση είχε μεταφέρει στην Επιτροπή τις αγωνίες των Ελλήνων παραγωγών. Συγκεκριμένα ζήτησε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο στοχευμένους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ, για την τήρηση των φυτοπροστατευτικών κανόνων και συντονισμένη αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων κελυφωτού φιστικιού.

Ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, ενημέρωσε τον Έλληνα Ευρωβουλευτή ότι δεν εντοπίζει απολύτως κανένα πρόβλημα. Μάλιστα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων στην ετήσια έκθεση δημοσιεύει ότι σε όλους τους ελέγχους, όλα τα δείγματα καρπών με κέλυφος είτε ήταν απαλλαγμένα από ποσοτικώς προσδιορίσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων (97,6 %), είτε περιείχαν ίχνη που δεν υπερέβαιναν τα ανώτατα όρια καταλοίπων (ΑΟΚ) (2,4 %). Δεν υπήρξε υπέρβαση των ΑΟΚ σε κανένα δείγμα. Δεν υπήρξαν κατάλοιπα που να προσδιορίστηκαν ποσοτικά για κανένα δείγμα φιστικιών.

Η απάντηση του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι προκαλεί μεγάλη έκπληξη στους Έλληνες παραγωγούς. Δυστυχώς η Επιτροπή δεν θέλει να θίξει το πρόβλημα, το οποίο περιλαμβάνει και τουρκική αυθαιρεσία. Οι εξαγωγές τουρκικού κελυφωτού φιστικιού έχουν υπερπενταπλασιαστεί (+523%) και οι κινεζικές έχουν αυξηθεί κατά 158%. Οι Έλληνες παραγωγοί καταγγέλλουν υπερβάσεις στα φυτοφάρμακα και παράνομες ελληνοποιήσεις. Δυστυχώς η απάντηση του Επιτρόπου δεν δείχνει βούληση να προστατευτούν οι Έλληνες - Ευρωπαίοι αγρότες. Στο συγκεκριμένο θέμα μόνο η Επίτροπος Υγείας, κυρία Κυριακίδου ανέλαβε πρωτοβουλία για έλεγχο της απάτης στον τομέα των τροφίμων, η οποία με ειλικρίνεια τον περασμένο Ιανουάριο είχε δηλώσει ότι καμία αρχή και μεταξύ άλλων καμία ελληνική αρχή, δεν ζήτησε ποτέ ούτε συνδρομή ούτε συνεργασία σχετικά με υποθέσεις που αφορούν την προέλευση των κελυφωτών φιστικιών Ελλάδας.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, με πίστη στις αρχές της Ελληνικής Λύσης και του Προέδρου Κυριάκου Βελόπουλου, θα συνεχίζει να διεκδικεί για τον Έλληνα αγρότη. Η απάντηση της Επιτροπής δεν ανταποκρίνεται στα προβλήματα που ρίχνουν την τιμή αλλά και την ποιότητα, βλάπτοντας τους τίμιους παραγωγούς βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ειδικά για το Ελληνικό φιστίκι η μάχη τώρα ξεκινά.

04/03/2021 04:33 μμ

Παρά τις χαμηλές τιμές που υπήρξαν φέτος στο κελυφωτό φιστίκι η παραγωγή φαίνεται να έχει πουληθεί σε μεγάλο ποσοστό, περίπου 90%.

Απομένουν μικρές ποσότητες στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου - Θερμοπύλες και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης (έχουν καταφέρει να πωλήσουν πάνω από το 50% που παρέλαβαν φέτος). 

Ο κ. Μάκης Μπούργος, παραγωγός και µέλος ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι μετά το Δεκέμβριο που οι τιμές είχαν πέσει κάτω από τα 5 ευρώ το κιλό, είχαμε μια αύξηση της ζήτησης από τους εμπόρους. Σε αυτό βοήθησε και η πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής που ζέστανε με ρευστό την αγορά.

Μετά τον Ιανουάριο του 2021 καταγράφηκε μια αύξηση της ζήτησης για κελυφωτό φιστίκι, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ζυγομήτρος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου - Θερμοπύλες. 

Αυτή την περίοδο γίνονται πωλήσεις στα 5,70 - 5,80 ευρώ το κιλό. Έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά και οι Ιταλοί έμποροι που αγοράζουν από 6,10 έως 6,30 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Μάκης Μπούργος υποστηρίζει ότι μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να έχει πουληθεί όλη η ελληνική παραγωγή. «Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα τα φιστίκια στην εγχώρια αγορά αναμένεται να φτάσουν ακόμη και στα 6 ευρώ το κιλό, που είναι βέβαια σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα που έπιαναν τιμές στα 10 ευρώ», τονίζει.

Και προσθέτει ότι οι έμποροι αποθηκεύουν φιστίκια για να καταφέρουν να τα πουλήσουν σε ένα μελλοντικό άνοιγμα της αγοράς ή για να έχουν προϊόν σε μια ελλειματική ελληνική παραγωγή (όπως αναμένεται να είναι το 2021).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος υπήρξε ενδιαφέρον για αγορά φιστικιών από Ρώσους έμπορους. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Μπούργο, ζήτησαν πιστοποιητικό «COVID-free» για να συμφωνήσουν στην εξαγωγή. Όπως αναφέρει «απευθυνθήκαμε στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ η οποία μας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει φορέα για να κάνει τέτοια πιστοποίηση.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τους ανταγωνιστές μας τους Τούρκους είναι ότι εκεί χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες, τις οποίες εμείς (όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ) δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Αν ανιχνευθούν αυτές οι ουσίες στα τουρκικά φιστίκια σε κάποια αγορά της ΕΕ θα υπάρξουν επιπτώσεις μόνο αν έχουν ξεπεράσει τα ανώτερα επιτρεπτά όρια, κάτι που δεν ισχύει για εμάς».  

23/02/2021 12:51 μμ

Ενημερωτικό σημείωμα από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για το προϊόν, που φέτος δεν έπιασε καλές τιμές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το Φεβρουάριο, η παγκόσμια παραγωγή για το 2020-2021 αυξήθηκε σχεδόν κατά 40%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 985.000 μετρικών τόνων. Ως εκ τούτου, επισημαίνει το USDA, η παγκόσμια κατανάλωση, το εμπόριο και τα τελικά αποθέματα αναμένεται να αυξηθούν.

Η παραγωγή του Ιράν, σύμφωνα με στοιχεία της Ιρανικής Ένωσης Φιστικιών, εκτιμάται μειωμένη 7%, φθάνοντας τους 190.000 τόνους, ωστόσο, οι εξαγωγές προβλέπονται σχεδόν 15% υψηλότερες (185.000 τόνοι), τροφοδοτούμενες εν μέρει από το απόθεμα του περασμένου έτους. Αν και οι αποστολές τους πρώτους τέσσερις μήνες της περιόδου εμπορίας ήταν γρήγορες, ιδιαίτερα στην Κίνα, ο ρυθμός αναμένεται να επιβραδυνθεί με τη μείωση των προμηθειών. Η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη, ενώ τα τελικά αποθέματα μειώνονται σε μόλις 10.000 τόνους.

Στις ΗΠΑ, η παραγωγή εκτιμάται αυξημένη κατά 42% (476.000 τόνοι), λόγω της αύξησης στις στρεμματικές αποδόσεις και των εκτάσεων καλλιέργειας. Σημειωτέον, προσθέτει το USDA, ότι η πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε δεδομένα της Διοικητικής Επιτροπής Φιστικιών, ενώ τα προηγούμενα έτη βασίζονταν σε δεδομένα της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωργικών Στατιστικών (NASS).

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ προβλέπονται σχεδόν 20% αυξημένες, φθάνοντας τους 225.000 τόνους λόγω των αποστολών σε κορυφαίες αγορές, όπως είναι η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά την κατανάλωση ρεκόρ, τα τελικά αποθέματα αναμένεται να ανέλθουν στους 139.000 τόνους.

Η παραγωγή της Τουρκίας που σε ποσοστό 80% συγκεντρώνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου και επικράτησε ευνοϊκός καιρός, προβλέπεται τριπλάσια φέτος, φθάνοντας σχεδόν στους 250.000 τόνους, λόγω των υψηλών στρεμματικών αποδόσεων. Η υψηλότερη παραγωγή θα έχει περιορισμένη επίδραση στο εμπόριο, εκτιμά το USDA, καθώς σχεδόν ολόκληρη η παραγωγή, καταναλώνεται στο εσωτερικό.

Οι εισαγωγές της Κίνας αναμένεται να αυξηθούν κατά 45%, φθάνοντας τους 150.000 τόνους, λόγω κυρίως των εισαγωγών από Ιράν και ΗΠΑ.

Τέλος, η παραγωγή φιστικιού στην ΕΕ προβλέπεται μειωμένη κατά 3.000 τόνους, φθάνοντας τους 18.000 τόνους, ως απόρροια των απωλειών σε Ισπανία και Ιταλία. Οι εισαγωγές της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν 15%, φθάνοντας τους 120.000 τόνους, με τις ΗΠΑ, να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αυτών.

29/01/2021 02:08 μμ

Αρχίζει και αλλάζει σταδιακά το κλίμα στην εγχώρια αγορά του καρυδιού, με τους παραγωγούς να διαπιστώνουν πλέον ότι η ζήτηση ανεβαίνει, το ίδιο και οι τιμές.

Ο Γιάννης Σιάτος καλλιεργεί 80 στρέμματα με καρυδιές Καλιφόρνιας και ντόπιες παραδοσιακές στο Φενεό Κορινθίας. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά όσον αφορά στην ζήτηση και τις τιμές παραγωγού (ήταν 10% κάτω από πέρσι), λόγω της γνωστής κατάστασης με τον κορονοϊό και τους περιορισμούς. Πλέον, όμως, σημειώνει ο κ. Σιάτος, εδώ κι ένα μήνα περίπου η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί όσον αφορά στη ζήτηση, κάτι που έχει φέρει τις τιμές στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Σύμφωνα με τον κ. Σιάτο, πλέον οι τιμές παραγωγού στα Chandler είναι στα 4 ευρώ για άσπαστο προϊόν και στα παραδοσιακά ελληνικά 3 ευρώ το κιλό. Αποθέματα περσινής εσοδείας υπάρχουν, αλλά πλέον έχουν μειωθεί αισθητά, εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά είναι νωρίς να γίνουν, αλλά στην περιοχή το σίγουρο είναι ότι έχουν μπει αρκετά στρέμματα με καρυδιές.

Ο κ. Αντώνης Τζήκας καλλιεργεί καρυδιές ποικιλίας Ferragnes και Tuono στην περιοχή του Ολύμπου. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο η χρονιά φέτος δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για τις τιμές του παραγωγού, όμως τελευταία έχει αυξηθεί η ζήτηση για προϊόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές για το άσπαστο από τα 3,30 ευρώ το κιλό που ήταν στην αρχή, να έχουν ανέλθει τώρα στα 3,70 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος είναι βιοκαλλιεργητής και έχει 40 στρέμματα με καρυδιές. Είναι πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Σερρών και όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο όσον αφορά στο βιολογικό καρύδι, η διάθεση του προϊόντος και οι τιμές δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου από την γενικότερη κατάσταση, σε αντίθεση με το συμβατικό προϊόν. Σχολίασε επίσης ο κ. Παπαδόπουλος οτι οι βιοκαλλιεργητές στην Αθήνα αντιμετωπίζουν πρόβλημα όσον αφορά στη διάθεση του καρυδιού, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις βιολογικές λαϊκές.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Κατσαρός, καλλιεργητής καρυδιών στα Γιαννιτσά σημείωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, πως «δεν θα το έλεγα ότι έχουν πέσει οι τιμές, το καθαρισμένο είναι στα 10-12 ευρώ το κιλό και το ακαθάριστο στα 3-4 ευρώ το κιλό. Είναι μία δυναμική καλλιέργεια, εύκολη συγκριτικά με άλλες, αλλά είναι παραγωγική έπειτα απο 6-7 χρόνια».

Η κα. Ευαγγελία Λαμπροπούλου, τέλος, είναι παραγωγός καρυδιού στο νομό Φθιώτιδας. Έχει 30 στρέμματα και όπως μας λέει: «δεν έχουμε πρόβλημα στη διάθεση του προϊόντος, αλλά σίγουρα φοβηθήκαμε ότι λόγω κορονοϊού το προϊόν δεν θα πουληθεί. Έτσι, το δώσαμε πολύ έγκαιρα, αλλά σε μειωμένη τιμή».

28/01/2021 04:15 μμ

Αυτό αναφέρει σχετική έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 η κυβέρνηση της Τουρκίας (GoT) δημοσίευσε ένα προεδρικό διάταγμα απόφασης (PDD), αλλάζοντας το δασμό εισαγωγής για τα καρύδια με κέλυφος στο 15%, εκτός από χώρες που έχουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (FTA).

Με αυτό τον τρόπο, αναφέρει το USDA, η Τουρκία επιστρέφει στο καθεστώς τελωνειακών δασμών που εφάρμοζε το 2018.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας επί της ουσίας κατήργησε την αμοιβή του Ταμείου Ανάπτυξης Στέγασης (HDFF) ύψους 320 δολαρίων/μετρικό τόνο που πληρώνονταν για την εισαγωγή καρυδιών στην Τουρκία.

Πώς λειτουργεί το σύστημα εποπτείας

Το σύστημα τιμών εποπτείας (ή αναφοράς) που επανέφερε η Τουρκία με το προεδρικό διάταγμα λειτουργεί ως εξής: Η τιμή εποπτείας είναι μια ελάχιστη τιμή που θα χρησιμοποιεί η GoT για φορολογικούς σκοπούς.

Για παράδειγμα, ακόμη κι αν ένας Τούρκος έμπορος έχει αγοράσει έναν μετρικό τόνο καρυδιών με κέλυφος για 2.500 δολάρια ΗΠΑ, χαμηλότερα δηλαδή από την τιμή εποπτείας, το τιμολόγιο θα υπολογιστεί χρησιμοποιώντας ως αναφορά τα 3.500 δολάρια ΗΠΑ. Ωστόσο, εάν η πραγματική τιμή είναι μεγαλύτερη από 3.500 δολάρια ΗΠΑ, τότε η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την πραγματική τιμή τιμολογίου για τον υπολογισμό των φόρων.

Εκτός από τον δασμολογικό συντελεστή 15% για όλες τις εισαγωγές καρυδιού, όπως εξηγείται παραπάνω, υπάρχει επίσης ένας πρόσθετος φόρος 10% για τους καρπούς με κέλυφος που προέρχονται από τις ΗΠΑ ως αντίμετρο για την αύξηση των δασμών στις ΗΠΑ για τον τουρκικό χάλυβα.

28/01/2021 03:22 μμ

Σε επενδύσεις προχωρά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας που διαχειρίζεται ένα κομμάτι από την παραγωγή του φημισμένου κάστανου, αλλά κι άλλα ακόμα προϊόντα της περιοχής.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας κ. Βαγγέλης Κρανιώτης το επενδυτικό πρόγραμμα υλοποιείται μέσω Leader και είναι προϋπολογισμού περίπου 400.000 ευρώ, εκ των οποίων τα μισά αποτελούν ίδια κεφάλαια της οργάνωσης και τα υπόλοιπα, χρήματα από το πρόγραμμα.

Το επενδυτικό περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, μεταποίησης και αποθήκευσης, οι οποίες έως σήμερα πραγματοποιούνται σε χώρο μισθωμένο.

Με την ολοκλήρωση του σχεδίου ο ΑΣ Μελιβοίας αποκτά και νέες δυνατότητες όσον αφορά στο τυποποιημένο προϊόν, γεγονός που τον διευκολύνει να κερδίσει νέες αγορές και πελάτες σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Μέχρι σήμερα ο ΑΣ διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό κάστανο Μελιβοίας είτε στην χονδρική, είτε ως τυποποιημένο, ενώ για μια ακόμα φορά φέτος οι παραγωγοί εισέπραξαν καλές τιμές.

20/01/2021 11:16 πμ

Κακή χρονιά η εφετινή από την άποψη των τιμών παραγωγού κελυφωτού φιστικιού. Οι αγρότες ζητούν έκτακτη ενίσχυση λόγω κορονοϊού, ενώ του χρόνου αναμένεται ελλειμματική χρονιά.

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια αύξηση της ζήτησης για κελυφωτό φιστίκι, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ζυγομήτρος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου - Θερμοπύλες.

Κάποιες πληροφορίες μάλιστα του ΑγροΤύπου από το εμπόριο και αγρότες, αναφέρουν ότι πλέον γίνονται έστω περιορισμένες πράξεις για το ανοιχτό φιστίκι εφετινής εσοδείας ακόμα και με 6 - 6,10 ευρώ το κιλό, όμως η... ζημιά έχει γίνει φέτος για τους παραγωγούς, καθώς ο κορονοϊός μείωσε στα τάρταρα τη ζήτηση.

Όπως εξηγεί ο κ. Ζυγομήτρος, το πιθανότερο πλέον για την καινούργια σεζόν, είναι να υπάρξει μείωση της παραγωγής, καθώς πέρσι, ήταν αρκετά μεγάλη. Όμως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι από τη νέα χρονιά μπαίνουν σε παραγωγή κι άλλες, νέες φυτείες. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Ζυγομήτρος, έχει γίνει αίτημα έκτακτης στήριξης προς το ΥπΑΑΤ, ωστόσο δεν έχει δοθεί απάντηση.

Ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου από την εταιρεία ΒΙΟΓΕΚΑΤ (Φθιώτιδα) τώρα, αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην αγορά, η ζήτηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη και οι τιμές που προσφέρουν στους παραγωγούς οι έμποροι για τα ανοιχτά φιστίκια δεν είναι πάνω από 5 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου που διαθέτει όλα τα μηχανήματα σε σχέση με το φιστίκι, όσοι έμποροι έχουν οικονομική ευχέρεια αγοράζουν τώρα φθηνά και στοκάρουν. Σε σχέση με τη νέα χρονιά τώρα ο ίδιος προβλέπει ότι θα είναι εξαιρετικά ελλειμματική και σε σύγκριση με την εφετινή θα είναι μειωμένη η παραγωγή κατά 70%.

Τέλος, ο κ. Απόστολος Κολεύρης που καλλιεργεί 15 στρέμματα κελυφωτού φιστικιού στα Μέγαρα, ενώ κάνει ταυτόχρονα εμπορία και επεξεργασία του προϊόντος μας εξηγεί ότι η κατάσταση σε σχέση με κάποιους μήνες πριν είναι επί της ουσίας αμετάβλητη, υπάρχουν αποθέματα και η ζήτηση είναι χαμηλή λόγω του κορονοϊού, της υψηλής παραγωγής άλλων ανταγωνίστριων χωρών, της υποτίμησης της τουρκικής λίρας που κάνει το τούρκικο προϊόν πάμφθηνο.

11/01/2021 10:44 πμ

Διαχρονικές οι ευθύνες, σύμφωνα με την απάντηση για το κελυφωτό φιστίκι στον Εμμανουήλ Φράγκο - Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης έλαβε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επίμαχο θέμα των κρουσμάτων παράνομων ελληνοποιήσεων κελυφωτού φυστικιού.

Η Επίτροπος Υγείας κ. Στέλλα Κυριακίδου, αρμόδια και για θέματα ασφάλειας τροφίμων, έδειξε να γνωρίζει το θέμα και καταλόγισε με ειλικρίνεια ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά. Απάντησε χαρακτηριστικά ότι καμία αρχή, και μεταξύ άλλων καμία ελληνική αρχή, δεν ζήτησε ποτέ ούτε συνδρομή ούτε συνεργασία σχετικά με υποθέσεις που αφορούν την προέλευση των κελυφωτών φυστικιών Ελλάδας.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, με επείγουσα ερώτηση είχε μεταφέρει στην Επιτροπή τις πρόσφατες καταγγελίες Ελλήνων παραγωγών, που έβλεπαν τις τιμές της αγοράς να κατρακυλούν και να υποβαθμίζεται η παραγωγή τους. Οι ελληνοποιήσεις προϊόντων ρίχνουν την τιμή αλλά και την ποιότητα, βλάπτοντας τους τίμιους παραγωγούς βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Λόγω των παράνομων αυτών ελληνοποιήσεων, τα κελυφωτά φυστίκια Αιγίνης και Φθιώτιδος υποβαθμίζονται, ενώ οι πιέσεις που δέχονται οι τίμιοι αγρότες, με το υψηλό κόστος παραγωγής, είναι αφόρητες.

Η Κύπρια Επίτροπος κυρία Κυριακίδου ενημερώνει τον Έλληνα Ευρωβουλευτή ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές διαδικασίες ελέγχου και όταν κρίνεται αναγκαίο, η Επιτροπή συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές της πληγείσας χώρας. Καταλογίζει όμως αδιαφορία μέχρι σήμερα καθότι η πληττόμενη χώρα θα έπρεπε να αναλάβει άμεση και αποτελεσματική δράση σε υποθέσεις εικαζόμενης απάτης, για την προστασία τόσο των παραγωγών, όσο και των καταναλωτών.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος θα συνεχίζει να στηρίζει τον Έλληνα παραγωγό από το χωράφι μέχρι το ράφι. Η ελληνική παραγωγή αυθεντικών, παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων είναι ο κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης της Ελληνικής περιφέρειας και χρειάζεται επιτέλους την ενίσχυση και το ενδιαφέρον όλων μας. Φαινόμενα απάτης και κυρίως η εγκληματική αδιαφορία των ελληνικών αρχών θα πρέπει να καταγγέλλονται και να ακολουθούνται επίσημες διαδικασίες ελέγχου και αποζημιώσεων.

Η απάντηση της Κύπριας Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλας Κυριακίδου έχει ως εξής:

EL

E-005843/2020

Απάντηση της κ. Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (8.1.2021)

Έχουν ήδη αναληφθεί ορισμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα των τροφίμων εντός της ΕΕ, όπως το δίκτυο της ΕΕ για την απάτη στον τομέα των τροφίμων, ένα ειδικό εργαλείο ΤΠ γνωστό ως σύστημα διοικητικής συνδρομής και συνεργασίας (στο εξής: σύστημα ΔΣΣ), καθώς και το κέντρο γνώσεων της ΕΚ για την απάτη στον τομέα των τροφίμων και την ποιότητα των τροφίμων. Στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η Επιτροπή θα επεξεργαστεί επίσης πρόσθετα μέτρα που θα δώσουν τη δυνατότητα στις οικείες αρχές τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο να καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα την απάτη στον τομέα των τροφίμων.

Από το 2014 η Επιτροπή δημοσιεύει ετήσιες εκθέσεις σχετικά με το δίκτυο της ΕΕ για την απάτη στον τομέα των τροφίμων και το σύστημα ΔΣΣ, παρέχοντας στατιστικά στοιχεία για τις ανταλλαγές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις δραστηριότητες απάτης στον τομέα των τροφίμων. Το 2019 πραγματοποιήθηκαν 297 ανταλλαγές στο πλαίσιο του συστήματος ΔΣΣ για την απάτη στον τομέα των τροφίμων.

Το σύστημα ΔΣΣ θα ενσωματωθεί πλήρως στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (στο εξής: RASFF), το οποίο καθιστά δυνατή την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών και την ταχεία αντίδραση, όταν εντοπίζονται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία στην τροφική αλυσίδα.

Καμία αρχή, και μεταξύ άλλων καμία ελληνική αρχή, δεν ζήτησε ποτέ ούτε συνδρομή ούτε συνεργασία σχετικά με υποθέσεις που αφορούν την προέλευση των κελυφωτών φιστικιών Ελλάδας. Όταν κρίνεται αναγκαίο, η Επιτροπή συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές της πληγείσας χώρας προκειμένου αυτές να αναλάβουν άμεση και αποτελεσματική δράση σε υποθέσεις εικαζόμενης απάτης.

Όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα, επιβάλλονται υποχρεώσεις στους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων εντός της ΕΕ. Οι εν λόγω υπεύθυνοι οφείλουν να είναι σε θέση να ανιχνεύουν τα τρόφιμα σε όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και διανομής τους. Η ιχνηλασιμότητα εξακολουθεί να υπόκειται σε επίσημους ελέγχους που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών της ΕΕ.

08/01/2021 12:44 μμ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας της χώρας, η Ουκρανία προχώρησε από την 1η Ιανουαρίου 2021 στην άρση των εισαγωγικών δασμών για το κρασί που παράγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί υλοποίηση δέσμευσης που ανέλαβε η Ουκρανία με την Συμφωνία Σύνδεσης που υπέγραψε με την Ε.Ε. το 2014. 

Σημειωτέον ότι μέχρι το τέλος του 2020, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί επιβαρύνονταν με δασμό εισαγωγής 0,3 - 0,4 ευρώ ανά λίτρο κρασιού που εξήγαν στη χώρα.

Παρά τους εισαγωγικούς δασμούς, το πρώτο εξάμηνο του 2020, λόγω και της κακής σοδειάς και της εξ αυτής μειωμένης παραγωγής στην Ουκρανία, η εισαγωγή οίνων από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 20 - 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και ανήλθε συνολικά στα 67,9 εκ. δολ.. 

Κατά την ίδια περίοδο, η Ουκρανία εξήγε κρασιά συνολικής αξίας μόλις 6,1 εκατ. δολαρίων.

Πέραν των οίνων, η κατάργηση των εισαγωγικών δασμών, από τις αρχές του 2021, εξαιτίας της Συμφωνίας Σύνδεσης, αφορά και μία σειρά άλλα προϊόντα που παράγονται και εξάγονται από την Ε.Ε. στην Ουκρανία, όπως το τυρί, τους ξηρούς καρπούς και τα άνθη.
 

23/12/2020 12:39 μμ

Τι αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USDA).

Όπως επισημαίνει το USDA, η παραγωγή διεθνώς συνεχίζει να αυξάνει κι αναμένεται να φθάσει τους 2,3 εκατ. τόνους (με βάση το κέλυφος), με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν ένα μερίδιο άνω του 75%. Παγκοσμίως, οι εξαγωγές κινούνται, με οδηγό τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κι αναμένεται να αυξηθούν 14%, φθάνοντας τους 946.000 τόνους.

Η παραγωγή της Κίνας, σύμφωνα με το ενημερωτικό του USDA, προβλέπεται να φθάσει τους 1 εκατ. τόνους, σε ευνοϊκές μάλιστα συνθήκες ανάπτυξης. Στην Κίνα, η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται να ανέλθει στο 90% της παραγωγής την περίοδο 2020-2021, ενώ οι εξαγωγές προς Κιργιζιστάν και Καζακστάν έχουν αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. Οι εισαγωγές αναμένεται να παραμείνουν σχεδόν σταθερές, εκτιμά το USDA, καθώς οι καταναλωτές προτιμούν τα ντόπια καρύδια.

Στις ΗΠΑ, τώρα, η παραγωγή αναμένεται σε επίπεδα - ρεκόρ (708.000 τόνοι), με πιο υψηλό κόστος όμως λόγω των μεγαλύτερων αναγκών σε νερό, ως αποτέλεσμα του ζεστού και ξηρού Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Οι εξαγωγές, σημειώνει το USDA, προβλέπεται να είναι 18% υψηλότερες (475.000 τόνοι), λόγω των μεγαλύτερων εξαγωγών προς Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παρόλο που η κατανάλωση συνεχίζει να αυξάνει, η παραγωγή - ρεκόρ αναμένεται να οδηγήσει σε ρεκόρ αποθεμάτων.

Η παραγωγή της Χιλής, τώρα, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 20% και να ανέλθει στους 150.000 τόνους, ως αποτέλεσμα, αφενός της ανάκαμψης από την καταστροφική ξηρασία κι αφετέρου λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Στην Ουκρανία, η παραγωγή προβλέπεται να ανέλθει σε 126.000 τόνους υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης. Οι εξαγωγές σε κορυφαίες αγορές, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες.

Η παραγωγή της ΕΕ, τώρα, λέει το USDA, προβλέπεται μειωμένη κατά 5% (θα ανέλθει σε 127.000 τόνους), με μέτριες σοδειές σε Γαλλία, Ισπανία και μείωση σε Ρουμανία και Ιταλία. Οι εισαγωγές αναμένεται να είναι 13% υψηλότερες και να φθάσουν τους 340.000 τόνους, λόγω κυρίως της ανάκαμψης της παραγωγής στις κορυφαίες χώρες εφοδιασμού, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Χιλή. Η ζήτηση επηρεάζεται κυρίως για σνακ, συστατικά μαγειρέματος από την πλευρά της λιανικής και αρτοσκευάσματα από τη βιομηχανική πλευρά.

23/12/2020 11:03 πμ

Με το κλάδεμα ασχολούνται τώρα οι περισσότεροι φιστικοπαραγωγοί, εν μέσω απογοητευτικών τιμών, καθώς η ζήτηση από τα μάρκετ δεν φαίνεται ικανή να ισορροπήσει τις απώλειες.

Ο κ. Βασίλης Ζυγομήτρος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου - Θερμοπύλες δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι επικρατεί στασιμότητα στην αγορά λόγω εορτών και πανδημίας κορονοϊού. Όπως μας είπε ο κ. Ζυγομήτρος ο Συνεταιρισμός τρέχει ήδη συμφωνίες που έχει συνάψει, οι οποίες αντιστοιχούν στο 30-40% της ποσότητας κελυφωτού, που παρέλαβε φέτος. Όσον αφορά σε νέες φυτεύσεις, ο κ. Ζυγομήτρος, μας είπε ότι συνεχίζονται μεν, όχι όμως με το ρυθμό των προηγούμενων ετών.

Ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού και συνεταιριστής από το Μώλο επίσης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει μια κινητικότητα στην αγορά λόγω της εορταστικής περιόδου, μετέπειτα όμως κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει λόγω της γνωστής κατάστασης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές παραγωγού για τα ανοιχτά κελυφωτά είναι τώρα στα 5 ευρώ το κιλό, ενώ τα κλειστά είναι πλέον σε έλλειψη.

Ο κ. Μάκης Μπούργος, παραγωγός και µέλος ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η αγορά λόγω της κλειστής εστίασης, των μαγαζιών διασκέδασης κ.λπ, προφανώς και υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακινησία. Οι δε τιμές, σύμφωνα με τον ίδιο, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής. Αυτό το κόστος, μας εξηγεί ο ίδιος, είναι μέγεθος σχετικό στο κελυφωτό φιστίκι, καθώς εξαρτάται από την ηλικία των δέντρων και τις υποδομές που διαθέτει κάθε παραγωγός σε μηχανήματα κ.λπ. Σε καλλιεργητικό επίπεδο, οι αγρότες τώρα βρίσκονται στο στάδιο του κλαδέματος.

Ο κ. Στέλιος Καρβέλας, παραγωγός κελυφωτού από τα Μέγαρα και ιδιοκτήτης της εταιρείας Megaris Goods δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές παραγωγού φέτος, τον Αύγουστο, ξεκίνησαν πολύ καλά (7 ευρώ τα ανοιχτά και 5 τα κλειστά με τιμολόγια) και με διαφορά άνω του 1 ευρώ, σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες. Πολύς κόσμος τήρησε στάση αναμονής τότε, αναμένοντας αύξηση τιμών μετέπειτα, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ. Αντίθετα, όπως προσθέτει ο κ. Καρβέλας, λόγω του ότι έπεσαν οι πωλήσεις ψίχας που χρησιμοποιείται για παρασκευή γλυκών και μετά έκλεισε και η εστίαση, υποχώρησαν περαιτέρω, με αποτέλεσμα τώρα να γίνονται πράξεις ακόμα και στα 4,5 ευρώ το κιλό.

Μειωμένη η παγκόσμια παραγωγή την περίοδο 2019-2020

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) η παγκόσμια παραγωγή την περίοδο 2019-2020, δηλαδή πέρσι, μειώθηκε κατά 8%, φθάνοντας τους 717.000 τόνους (με βάση το κέλυφος). Για τη νέα χρονιά (2021-2022), επισημαίνει το USDA, δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στοιχεία. Οι παγκόσμιες εξαγωγές ήταν ελαφρώς υψηλότερες (371.000 τόνοι) λόγω κατά κύριο λόγο των εξαγωγών από Ιράν προς χώρες της ΕΕ και της Κίνας. Η παραγωγή του Ιράν, σύμφωνα με στοιχεία της Ιρανικής Ένωσης Φιστικιών, ανέκαμψε, φθάνοντας τους 205.000 τόνους, έπειτα από την κατάρρευση που υπέστη (μείον 75%), λόγω καιρού, ένα χρόνο πριν. Η παραγωγή κελυφωτού φιστικιού στις ΗΠΑ, τώρα, μειώθηκε 25%, φθάνοντας τους 336.000 τόνους, γεγονός που αποδίδεται στις χαμηλότερες αποδόσεις. Την ίδια περίοδο, αναφέρει το USDA, H παραγωγή της Τουρκίας έπεσε 60%, φθάνοντας μόλις τους 85.000 τόνους, οι δε κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% (128.000 τόνους). Η παραγωγή της ΕΕ, τέλος, αυξήθηκε κατά 11.000 τόνους (έφθασε τους 22.000 τόνους).