Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Με τσουχτερά πρόστιμα κινδυνεύουν οι καστανοπαραγωγοί

30/09/2021 07:51 πμ
Καταγγελίες ότι στο ΥπΑΑΤ... ξέχασαν τις υποσχέσεις για καταβολή de minimis καστανοπαραγωγών.

Καταγγελίες ότι στο ΥπΑΑΤ... ξέχασαν τις υποσχέσεις για καταβολή de minimis καστανοπαραγωγών.

Όχι σε αναστολή καταβολής του τιμήματος χρήσης καστανοτεμαχίων, λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ωστόσο σύμφωνα με διαβεβαιώσεις στη Βουλή του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά, κοιτάζει να βρει λύση στο θέμα της αναδρομικότητας της ΚΥΑ, ούτως ώστε να μην πληρώνει ο ένας παραγωγός 80 ευρώ π.χ. το στρέμμα κι ο διπλανός του με βάση την προηγούμενη 300 ευρώ ανά στρέμμα.

Παράλληλα, το Περιβάλλοντος με βάση τις δηλώσεις Αμυρά δεν φαίνεται να προτίθεται να μειώσει τα πρόστιμα για μικρο-παραβάσεις εντός καστανοτεμαχίων, πρόστιμα που αγγίζουν και τα 3.000 ευρώ.

Ολόκληρη η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Συνεχίζουμε τώρα με την έβδομη με αριθμό 1076/20-9-2021 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κυρίας Ελισσάβετ (Μπέττυς) Σκούφα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Οι καστανοκαλλιεργητές της Πιερίας δοκιμάζονται σκληρά. Απαραίτητη η στήριξή τους». Παρακαλώ, κυρία συνάδελφε, έχετε το λόγο.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ: Κύριε Υπουργέ, όπως λέει και ο τίτλος της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσα, οι καστανοπαραγωγοί της Πιερίας αλλά και ολόκληρης της χώρας και δοκιμάζονται σκληρά και ασφυκτιούν και αγωνιούν. Συγκεκριμένα, αρχές Σεπτέμβρη επιδόθηκαν ειδοποιητήρια πληρωμών από τις κατά τόπους διευθύνσεις δασών προς τους κατά καστανοκαλλιεργητές με ασφυκτική προθεσμία ενός μήνα, προκειμένου οι καλλιεργητές να καταβάλουν το τίμημα χρήσης. Σε περίπτωση που δεν καταβάλουν το αναθεωρημένο βάσει της νέας ΚΥΑ τίμημα χρήσης και σε περίπτωση που δεν τοποθετήσουν σταθερά και κτιστά ορόσημα –άρα, μιλάμε για επιπλέον κόστος για την χάραξη των ορίων των καστανοπεριβόλων τους, τη στιγμή που, προσέξτε, υπάρχει ήδη διαμορφωμένη ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τις συντεταγμένες του κάθε χωραφιού-, θα αποσυρθούν τα παραχωρητήρια, θα κηρυχθούν έκπτωτοι και επιπλέον, θα πληρώσουν πρόστιμο 3.000 ευρώ ανά στρέμμα. Η προθεσμία λήγει για την καταβολή του τιμήματος χρήσης στις 9 Οκτώβρη.

Πρόβλημα πρώτο. Ήδη με ηλεκτρονική επιστολή μου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 26 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους, εκφράζοντας φυσικά το σύνολο των καστανοπαραγωγών της χώρας, ζητήσαμε η τελευταία ΚΥΑ του 2020 να έχει αναδρομική ισχύ, ούτως ώστε να μη δημιουργηθούν καστανοκαλλιεργητές δύο ταχυτήτων αυξάνοντας την άνιση αντιμετώπιση της ίδιας ομάδας καστανοπαραγωγών από το Υπουργείο.

Πρόβλημα δεύτερο. Η καταβολή του τιμήματος χρήσης έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι καστανοκαλλιεργητές για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά δοκιμάζονται από δύο ασθένειες, από τη σφήκα καστάνου και από πέρυσι και από τη φαιά σήψη του καστάνου. Και προσθετικά αυτές οι ασθένειες επέφεραν μείωση της παραγωγής πέρυσι –προσέξτε- στο 80%.

Αυτό το πρόβλημα αφορά 7.000 στρέμματα μόνο στην Πιερία και αφορά καστανοκαλλιεργητές που δεν καστανοκαλλιεργούν από χόμπι. Είναι το μοναδικό εισόδημα των συγκεκριμένων οικογενειών.

Πρώτο ερώτημα: Σκοπεύετε να αναπροσαρμόζεται την προαναφερθείσα ΚΥΑ ώστε να έχει αναδρομική ισχύ; Και δεύτερον, επιθυμητό: Σκοπεύετε να αναστείλετε την καταβολή του συγκεκριμένου τιμήματος ή τέλος πάντων να δώσετε παράταση στην καταβολή του τιμήματος τουλάχιστον μέχρι να ξαναναληφθούν οι απαιτούμενες ενέργειες από το Υπουργείο για την αντιμετώπιση των δύο ασθενειών; Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητή κυρία Σκούφα, το θέμα της στήριξης των καστανοκαλλιεργητών μας έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και βεβαίως έχει απασχολήσει και ιδιαιτέρως τους Βουλευτές που προέρχονται από περιοχές όπου υπάρχουν αυτές οι καλλιέργειες κάστανου. Με τον κ. Φώντα Μπαραλιάκο, τον Βουλευτή μας και συντοπίτη σας, με τον κ. Σάββα Χιονίδη και την κυρία Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές. Γνωρίζουμε τα θέματα και πολύ καλώς τα θέτετε και εσείς και ανησυχείτε και εσείς, όπως και όλοι μας, για να στηρίξουμε έναν κλάδο που τον θεωρούμε σημαντικό. Είναι επτά χιλιάδες στρέμματα στην Πιερία. Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας, όπως και στην Αρκαδία πολλά που είναι και νοστιμότατα. Παράγονται σχεδόν κάθε χρόνο δεκαοκτώ χιλιάδες τόνοι κάστανου.

Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να είμαστε δίπλα στους καστανοκαλλιεργητές και το αποδείξαμε αυτήν την ΚΥΑ στην οποία αναφέρεστε εσείς, την κοινή υπουργική απόφαση και αντιλαμβάνομαι ότι την αποδέχεστε και την θεωρείτε καλή από την κοινή υπουργική απόφαση που φέραμε και υπογράψαμε, διότι μειώσαμε την τιμή που έπρεπε οι καστανάδες να πληρώνουν για την καστανοκαλλιέργεια για τις παραχωρούμενες εκτάσεις.

Εμείς, λοιπόν, εξορθολογήσαμε με τον τρόπο και το τίμημα χρήσης αυτών των εκτάσεων στο 10% της αξίας της δασικής γης και θεωρήσαμε -αυτό έλεγε η κοινή υπουργική απόφαση- ότι σε καμία περίπτωση δεν εκχερσώνεται η υφιστάμενη δασική βλάστηση. Αντιθέτως θεωρήσαμε με αυτήν την κοινή υπουργική απόφαση και το ξέρουνε οι καστανοκαλλιεργητές αυτό, ότι εφαρμόζονται καλλιεργητικά μέτρα σ’ αυτές τις εκτάσεις.

Σας θυμίζω βέβαια ότι η δική σας Κυβέρνηση είχε κάνει κάτι διαφορετικό, έχει κάτι άλλο. Θεωρούσε την καστανοκαλλιέργεια επέμβαση στο δάσος και επέβαλλε καταβολή ανταλλάγματος χρήσης. Μάλιστα ήταν πολύ υψηλότερο αυτό το αντάλλαγμα χρήσης και έπρεπε οι καστανάδες να πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα από αυτό που εμείς τελικά φέραμε ως ρύθμιση και χαίρομαι που την αποδέχεστε και την επικαλείστε αυτή τη ρύθμιση.

Ήταν μια σημαντική οικονομική βοήθεια για αυτούς τους παραγωγούς, γιατί όντως κάποιοι από αυτούς τους καλλιεργητές αντλούν το μοναδικό τους εισόδημα από αυτή την καλλιέργεια.

Εμείς, λοιπόν, ικανοποιήσαμε το αίτημά τους για να μειώσουμε το κόστος τους, αλλά και για τις δόσεις. Εμείς, λοιπόν, φέραμε τριάντα δύο τριμηνιαίες ισόποσες δόσεις σε βάθος οκταετίας, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ. Αυτό μας το αναγνωρίζουνε.

Ξέρω και για τους ασθενείς που είπατε και βεβαίως μας απασχολεί ιδιαιτέρως το θέμα της αναδρομικότητας. Όλους αυτούς τους μήνες δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε αναθέσει στην ομάδα εργασίας νομικών, εν είδει νομοπαρασκευαστικής που λειτουργεί σε εμάς, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να βρούνε μια λύση. Είναι σύνθετο το πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά εμείς ψάχνουμε τη λύση και στη δευτερολογία μου θα σας την αναφέρω.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ, κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ: Ξεκινώντας από τους τρεις συναδέλφους μου που αναφέρατε δεν ξέρω τι ακριβώς έχετε συζητήσει στο Υπουργείο. Θα αναφερθώ στις ενέργειες του δικού μου βουλευτικό γραφείο που ήδη έχει καταθέσει πέντε μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, τρεις ερωτήσεις και προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σαφώς θα μου πείτε ότι δεν είστε αρμόδιος για αγροτικά θέματα, αλλά όταν πάμε να επιβάλλουμε κάτι -δικαιολογημένα εγώ θα πω- πρέπει να δούμε σε τι πλαίσιο το επιβάλλουμε και ποια είναι η υπαρκτή κατάσταση και τα υπαρκτά προβλήματα των ανθρώπων που καλούνται να πληρώσουν ένα τίμημα. Άρα πέντε είναι τα κοινοβουλευτικά μέσα ελέγχου από πλευράς μου.

Αναφερθήκατε -επιτρέψτε μου- λαθεμένα, εν μέρει σωστά, στην αναθεωρημένη ΚΥΑ η οποία μας βρίσκει σύμφωνους. Δεν αναφερθήκατε, όμως, σε κάτι πάρα πολύ βασικό για το οποίο πάλι επιτρέψτε μου το πρώτο ενικό. Με ενέργειες του βουλευτικού γραφείου και ενέργειες των δύο Βουλευτών των προηγούμενων συναδέλφων επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Υπουργίας του κ. Φάμελλου κατορθώσαμε και να χρηματοδοτηθεί πρόγραμμα από το Πράσινο Ταμείο κατά τα έτη 2017 και 2018 και να εξαπολυθεί ωφέλιμο έντομο στην Πιερία εισαγόμενο μάλιστα από την Ιταλία, γιατί δεν είχαμε άλλο μέσο καταπολέμησης το 2018 και το 2019. Από το 2020 και μετά; Σε μία εκ των ερωτήσεων η απάντηση είναι ότι με απόφαση Υπουργού απεντάσσεται το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας καστανιάς και εξαπολύεται στην Πιερία.
Ξαναλέω ότι θα αναφερθώ -γιατί είναι σύνθετη η κατάσταση- σε κάτι αντίστοιχο που συνέβη και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το 2018 και το 2019 σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο εξαπολύεται στην Πιερία και από το 2020 τελειώνει το πρόγραμμα και η χρηματοδότηση και υλοποίησή του και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Άρα από το 2020 οι καστανοκαλλιεργητές της Πιερίας που εδώ και πέντε χρόνια, πέρυσι σαν τέταρτη χρονιά -είναι σημαντικό αυτό, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν είναι μισθωτοί, δεν παίρνουν σταθερά εισοδήματα, το μόνο τους εισόδημα είναι η καστανοκαλλιέργεια- έχουνε μείωση 80% της παραγωγής και φέτος δεν γνωρίζουν πόση θα είναι.
Και να αναφερθώ στο εξής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Βορίδης συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη και μπράβο του με δημάρχους στην οποία ήμουν η μόνη Βουλευτής που ενώ ανέδειξε το θέμα κοινοβουλευτικά, δεν προσκλήθηκα και υποσχέθηκε de minimis σαν αποζημίωση. Δεν καταβλήθηκαν τα de minimis.

Τι ζητάμε; Ξαναλέω, ζητάμε να ανασταλεί η καταβολή του συγκεκριμένου τιμήματος χρήσης ή να δοθούν πιο διευρυμένες προθεσμίες, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει κάποια κίνηση και από πλευράς Υπουργείου ότι αφού έχετε δύο ασθένειες, σας ρημάζουν τις καλλιέργειες, κάτι κάνουμε και εμείς! Δεν απαιτεί μόνο το κράτος να το πληρώνετε.

Δεύτερον, ζητάμε αναδρομική ισχύ της ΚΥΑ για να μην πληρώνει ο ένας 80 ευρώ το στρέμμα ο διπλανός του με βάση την προηγούμενη 300 ευρώ ανά στρέμμα. Τρίτον, να υπάρξει μείωση ή και διαβάθμιση του προστίμου των τριάντα τριών 3.000 ευρώ ανά στρέμμα. Δεν είναι δυνατόν για μικροπαραβάσεις να πληρώνω τρία χιλιάρικα και ο άλλος που έχει χτίσει βίλλα πάλι να πληρώνει τρία χιλιάρικα ανά στρέμμα.

Επίσης δεν δύναστε ή αν δεν επιθυμείτε να δώσετε αναδρομική ισχύ, τουλάχιστον να παραχώρησε στους δικαιούχους τη δυνατότητα να παραιτηθούν του δικαιώματος και να ανακληθούν οι αποφάσεις παραχώρησης χωρίς καμία επίπτωση εφόσον δεν έχουν προηγηθεί πρωτόκολλα εγκατάστασης και δεν έχει αλλοιωθεί ο δασικός χαρακτήρας των εκτάσεων.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι σύντομος.

Εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να σταθούμε δίπλα στην πρωτογενή παραγωγή, στους παραγωγούς και ιδιαίτερα στους καστανοκαλλιεργητές. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως και εσείς πολύ σωστά αναγνωρίσατε, κάναμε μία μεγάλη κίνηση με το να μειώσουμε το τίμημα της χρήσης αυτών των εκτάσεων στο 10% της δασικής αξίας τους. Αυτό έδωσε μεγάλη ανάσα στους καστανοκαλλιεργητές και αφού ο Νομός έχει αρκετούς και δραστήριους καστανάδες δεν είμαι σίγουρος ότι σας το έχουν μεταφέρει.

Πάμε να δούμε τώρα την αναδρομικότητα. Εδώ και μήνες το έχουμε ψάξει πάρα πολύ. Η δική μας η απόφαση είναι να βρεθεί λύση περί αναδρομικότητας. Σας το λέω ξεκάθαρα.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ: Τελειώνει η προθεσμία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Το ξέρω ότι τελειώνει η προθεσμία.

Ποιο είναι το ζήτημα; Υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε. Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν θεωρείται ότι υπάρχει κάποιο χρονικό ορόσημο που να δικαιολογεί την αναδρομική ισχύ του τιμήματος χρήσης για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα από το παρελθόν.

Εμείς, όμως -το λέω ξανά- επεξεργαζόμαστε νομικές λύσεις, διότι θέλουμε να διευκολύνουμε και άλλο τους καστανοκαλλιεργητές και με αυτήν την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράψαμε, βεβαίως, καθορίσαμε και κάποια άλλα πράγματα που είναι πολύ σημαντικά σε σχέση και με την ευθύνη ελέγχου της υγείας των καστανιών, που αναφέρατε και εσείς για την ασθένειά τους. Και, βεβαίως, χρειάζεται και οι καστανοκαλλιεργητές να προβαίνουν στην περιποίηση των δέντρων, στον εμβολιασμό, στον καθαρισμό της άγριας βλάστησης, σε συμπληρωματικές φυτεύσεις καστανοδένδρων ή σε άλλα δασοκομικά διαχειριστικά μέτρα.

Πρέπει, επίσης, να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, σύμφωνα με τους όρους του παραχωρητηρίου ή τις υποδείξεις της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας για να προστατεύουν αποτελεσματικά την καλλιέργειά τους.

Πρέπει να ελέγχουν την προέλευση του φυτευτικού υλικού για τυχόν προσβολές από τη μελάνωση, το έλκος της καστανιάς και από το έντομο της σφήκας της καστανιάς που έχει προκαλέσει όντως προβλήματα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους φορείς του να λαμβάνουν αμέσως –πρώτα να τους δίνουν την ειδοποίηση-, να προχωρούν στα μέτρα θεραπείας και προστασίας του δέντρου.

Επίσης, εμείς θα χρηματοδοτήσουμε, χρηματοδοτούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης –θα σας τα πει αυτά και ο κ. Σπήλιος Λιβανός- μέτρα καταπολέμησης παρασιτικών και παθογόνων οργανισμών.

Άρα, όπως σας είπα και νωρίτερα, εν κατακλείδι, όλα τα θέματα εξετάζονται. Θέλουμε να υποστηρίξουμε, να ενισχύσουμε και άλλο τους καστανάδες και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις.

Ευχαριστώ πολύ.

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
31/01/2023 12:15 μμ

Δεν υπάρχουν ωστόσο αποθέματα αρκετά σε χέρια παραγωγών τέτοια περίοδο.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές παραγωγού στο ντόπιο κελυφωτό φιστίκι, καθώς έχουν κάνει επέλαση στην αγορά, Τούρκοι έμποροι. Το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αναφέρει πως ήδη έγιναν πράξεις κοντά στα 9 ευρώ, με την ζήτηση να είναι εξαιρετικά υψηλή ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα και τις τάσεις ανοδικές.

«Πιθανόν να έχουμε περάσει και τα 9 ευρώ στον παραγωγό, ωστόσο τέτοια εποχή λίγοι έως και ελάχιστοι κάθε χρόνο είναι οι αγρότες που κρατάνε προϊόν για να πιάσουν υψηλότερη τιμή», τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, παραγωγός από την Φθιώτιδα, ενώ σημειώνει πως Τούρκοι έμποροι έχουν σαρώσει την Ελληνική αγορά. «Στην Τουρκία η παραγωγή ήταν φέτος πολύ μειωμένη λόγω του εκεί ανοιξιάτικου παγετού στην περίοδο της ανθοφορίας και του μετέπειτα καύσωνα το καλοκαίρι. Ένα άλλο πρόβλημα στην Τουρκία είχε να κάνει με την έλλειψη νερού. Πρόβλημα εξίσου μεγάλο με την ξηρασία είχε και το Ιράν πρέπει να πούμε, γι΄αυτό είναι και εκεί ακριβό το φιστίκι. Στην Τουρκία στο εμπόριο το κελυφωτό πιάνει σήμερα 12 ευρώ το κιλό. Στην Ελλάδα στον παραγωγό ίσως έχει πάει 9 ευρώ και άνω ήδη. Το καλό είναι πως πάει καλά η εξαγωγή και το φθινόπωρο έφυγαν για εξαγωγή από Ελλάδα περίπου 2.500 τόνοι», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χονδρόπουλος.

«Του χρόνου θα είναι χαμηλή η παραγωγή», λέει ο Χονδρόπουλος

Σύμφωνα με τον κ. Χονδρόπουλο, του χρόνου η παραγωγή στην χώρα μας θα είναι μειωμένη, καθώς πέρσι έγινε το αντίθετο. «Όσον αφορά τέλος στις καλλιεργητικές πρακτικές αυτή την περίοδο, είμαστε στα κλαδέματα, ενώ κάποιοι κάνουν και λίπανση», αναφέρει ο έμπειρος παραγωγός.

Υψηλά τα κόστη στα κλαδέματα, μεγάλη ζήτηση

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος είναι παραγωγός κελυφωτού φιστικιού και αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι». Αυτή την περίοδο, όπως μας ανέφερε είναι στα κλαδέματα. «Προσωπικά κάνω τα κλαδέματα μόνος μου και επειδή έχω πολλά στρέμματα ξεκινάω τη διαδικασία από τον Οκτώβριο και την ολοκληρώνω το Φεβρουάριο. Όποιος δεν μπορεί όμως ή δεν ξέρει πρέπει να βάλει εργάτη, ο οποίος πληρώνεται είτε με μεροκάματο αυξημένο από πέρσι, στα 45 ευρώ, ή με την ώρα στα 10 ευρώ, είτε και με το δέντρο στα 2 με 2,5 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μας ζητάνε και τα καύσιμα». Σύμφωνα με τον κ. Κουκουτσέλο, η παραγωγή τη νέα χρονιά, θα είναι μειωμένη στην περιοχή, παρότι θα μπουν νέα δέντρα στην παραγωγή, αλλά όχι με μεγάλες αποδόσεις.

Κοροϊδία με την επιστροφή πετρελαίου

Στην συνέχεια ο κ. Κουκουτσέλος αναφέρεται στα κόστη του πετρελαίου: «είναι πολύ υψηλά οι τιμές τόσο για τις μετακινήσεις μας, όσο και για τα μηχανήματα που δουλεύουν με πετρέλαιο, για να στεγνώνουμε τα φιστίκια. Την εφετινή χρονιά, για να στεγνώσω 2.000 τόνους κελυφωτό φιστίκι, χρειάστηκε να δώσω για πετρέλαιο περί τα 3.000 ευρώ, ενώ μας επέστρεψαν ΕΦΚ πετρελαίου... 90 λεπτά του ευρώ ανά στρέμμα». Σύμφωνα, τέλος, με τον κ. Κουκουτσέλο, στην περιοχή του, μπαίνουν ακόμα νέες φιστικιές, πλην όμως όχι με το ρυθμό των προηγούμενων ετών.

Τελευταία νέα
30/01/2023 10:24 πμ

Συνεργασία του Συνεταιρισμού Μελιβοίας με τοπική ζυθοποιία.

Μια νέα συνεργασία για την παραγωγή ενός πρωτότυπου προϊόντος προέκυψε στην Λάρισα, μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας και της τοπικής ζυθοποιίας.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η παραγωγή ενός πρωτότυπου και καινοτόμου προϊόντος, λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του τοπικού Συνεταιρισμού, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσημη παρουσίαση του προϊόντος αναμένεται την Τρίτη. Όπως μας εξηγεί: «εμείς από την πλευρά μας θα προμηθεύουμε με πρώτη ύλη την ζυθοποιία Πηνειός που είναι διακεκριμένη, έχοντας πολλά ποιοτικά προϊόντα, τα οποία και διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε περαιτέρω την ποιότητα του κάστανου της περιοχής μας, από το οποία θα παράγεται με ειδική επεξεργασία αλεύρι. Αυτό θα αναμιγνύεται με τη βύνη και άλλα συστατικά, για να παρασκευαστεί εν συνεχεία η μπύρα. Πρόκειται για μια πρωτοτυπία, που θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κάστανου Μελιβοίας και θα του προσδώσει περαιτέρω υπεραξία».

27/01/2023 01:37 μμ

Η εταιρεία που δημιούργησαν το 2018 ένας Έλληνας και ένας Ιταλός συνεχίζει να ξεδιπλώνει το πλάνο ανάπτυξής της.

Συνεχίζει τις προσπάθειές της για επέκταση και καθιέρωση και στον Ελλαδικό χώρο εκ νέου, της καλλιέργειας φουντουκιάς η εταιρεία Carpus Cultura, που έχει μεταφέρει την έδρα της πρόσφατα στην ακριτική Ξάνθη. Η φουντουκιά παλαιότερα καλλιεργούνταν σε αρκετά μεγάλη κλίμακα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Θράκης, για να δώσει εν συνεχεία τη θέση της, στον καπνό, με τον οποίο μεγαλούργησαν τις προηγούμενες δεκαετίες χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, αλλά και οι συναφείς επιχειρήσεις.

Όραμα του Χρήστου Φουσέκη, εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας, είναι η αναβίωση συνολικότερα της καλλιέργειας, με νέες όμως, εμπορικές ποικιλίες, οι οποίες έχουν ζήτηση από την αγορά, τόσο ως επιτραπέζιες, όσο και για τη βιομηχανία (σοκολάτας). Από το 2018 ο Χρήστος Φουσέκης, με τον συνεταίρο του από την Ιταλία, από όπου πρόερχονται και τα φυτά, που δίνονται στους συνεργαζόμενους παραγωγούς, έχουν κάνει αρκετή δουλειά και το πλάνο τους υλοποιείται κατά... γράμμα.

«Φέτος ήταν πρώτη χρονιά παραγωγής για αρκετές από τις εκτάσεις που έχουμε βάλει με φουντουκιές. Ως εταιρεία έχουμε κάποιες εκτάσεις δικές μας, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα φύτευσης συνολικά 2.000 στρεμμάτων. Μάλιστα έχουμε κάνει και μια θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία Φάρμα Φουντούκι και ενταχθήκαμε στον Αναπτυξιακό. Από τα 2.000 στρέμματα του πλάνου ανάπτυξής μας, ήδη είναι γεγονός και καλλιεργούμε τα 600 σε περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης. Τα υπόλοιπα στρέμματα, θα τα βάλουμε κι αυτά στη βόρεια Ελλάδα», τονίζει ο κ. Φουσέκης.

Οι συνεργασίες με αγρότες, οι ποικιλίες και οι τιμές παραγωγού

Παράλληλα με τα 2.000 στρέμματα της εταιρείας, γίνονται συμβάσεις και συμφωνίες με άλλους παραγωγούς, κυρίως σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας (Μακεδονία, Θράκη). Έως σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Φουσέκη, οι συμφωνίες αυτές αφορούν γύρω στα 1.650 στρέμματα φουντουκιάς. Οι προωθούμενες ποικιλίες είναι τρεις και συγκεκριμένα, η Tonda di Giffoni, Tonda Romana και Fertil de Coutard. Με τις τρεις αυτές ποικιλίες έχουν γίνει φυτεύσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα συνολικά 2.300 στρεμμάτων, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από νοτιότερες περιοχές.

«Πέρα από τις δικές μας εκτάσεις κάνουμε συμφωνίες με άλλους παραγωγούς, στους οποίους δίνουμε τα φυτά, αλλά και τεχνική υποστήριξη για την καλλιέργεια. Επίσης, 13ετή συμβόλαια απορρόφησης της παραγωγής, η οποία προωθείται μετά τη συλλογή της στην Ιταλία. Τα συγκεκριμένα φουντούκια κάνουν και για κατανάλωση ως καρπός, αλλά τα ζητάει πολύ και η βιομηχανία στην Ιταλία. Η Ιταλία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των φουντουκιών που χρειάζεται από την Τουρκία, η οποία έχει 3.000.000 στρέμματα με φουντουκιές, αλλά η παραγωγή της πέφτει διαρκώς, γιατί μιλάμε για πολύ παλιές φυτείες. Εκτός από την απορρόφηση, οι συμφωνίες που κάνουμε με τους παραγωγούς στην Ελλάδα, προβλέπουν τιμή ασφαλείας στα 2,20 ευρώ το κιλό. Φέτος, οι παραγωγοί πληρώθηκαν 4 ευρώ ανά κιλό αφού ήταν σε υψηλά επίπεδα η τιμή στην Ιταλία, που καθορίζει το παιχνίδι», αναφέρει.

Κόστη καλλιέργειας, αποδόσεις και συγκαλλιέργεια με τριφύλλια

Σύμφωνα με τον Φουσέκη, το κόστος παραγωγής κυμάνθηκε φέτος στη φουντουκιά γύρω στα 150 ευρώ το στρέμμα. Μέσα σε αυτό το κόστος υπολογίζονται η βασική λίπανση, που χρειάζεται το δέντρο, το κόστος κλαδεμάτων, αλλά και το νερό, δεδομένου πως το φυτό πρέπει να αρδεύεται από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο. «Παρά την ξηρασία που επικράτησε στην χώρα μας και όχι μόνον, δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στα δέντρα μας και συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά, δίνοντας και αποδόσεις, παραπάνω από αυτές που περιμέναμε. Η φουντουκιά ως δέντρο έχει καλές αποδόσεις και πάει καλά σε περιοχές με υψηλά ποσοστά υγρασίας», σημειώνει ο κ. Φουσέκης, ενώ εξηγεί πως ένα από τα πλεονεκτήματα του φουντουκιού είναι πως μετά τη συλλογή του, μπορεί να αποθηκευτεί για διάστημα ακόμα και 1 έτους, σε στεγαζόμενο χώρο. Ένα ακόμα πλεονέκτημα, είναι αυτό της συγκαλλιέργειας. «Στις δικές μας εκτάσεις, κάνουμε συγκαλλιέργεια με τριφύλλια, αφού έχουμε και τον αντίστοιχο εξοπλισμό, αλλά και τα μηχανήματα. Έτσι έχουμε και ένα πρόσθετο εισόδημα, μιας και οι αποδόσεις είναι καλές, ενώ εμπλουτίζεται και το έδαφος μέσω αυτής της πρακτικής», προσθέτει.

Σχέδια για μονάδα επεξεργασίας-μεταποίησης

Επόμενο βήμα, καταλήγει ο κ. Φουσέκης, αλλά πιο μακροπρόθεσμο, είναι η δημιουργία ιδιόκτητης μονάδας επεξεργασίας, αλλά και μεταποίησης φουντουκιού, ώστε να απορροφάται η εγχώρια παραγωγή και να καλύπτονται οι ανάγκες.

27/01/2023 09:45 πμ

Συνάντηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού με προέδρους συνεταιριστικών οργανώσεων.

Στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταφέρει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός το αίτημα των καστανοπαραγωγών του νομού Λάρισας για περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος τους, καθώς το αρχικό ποσό στήριξης (150 ευρώ το στρέμμα) που ανακοινώθηκε προ ημερών, δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος.

Αυτό συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τους προέδρους των Συνεταιρισμών Μελιβοίας Βαγγέλη Κρανιώτη, Ποταμιάς- Σκήτης Βαγγέλη Μανίκα, Καρίτσας- Στομίου Ευθύμιο Τριανταφύλλου, Αμπελακίων Ευθύμιο Καζαντζή και του αντιδημάρχου Αγιάς Γιώργου Γιάνναρου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Απ. Μπίλλη και του αναπλ. Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας Δημήτρη Σταυρίδη.

Οι συνεταιριστές ανέλυσαν τα αίτια της σημαντικής απώλειας εισοδήματος που είχαν τη φετινή χρονιά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της ασθένειας της φαιάς σήψης, υπενθυμίζοντας ότι το κάστανο αποτελεί τη βασική καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή του Κισσάβου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της περιοχής, ζητώντας την παρέμβαση του κ. Αγοραστού προς το ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με ιδιαίτερη αναφορά στην αγροτική οδοποιία και τα αρδευτικά δίκτυα, αλλά και στις δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία της παραγωγής, με το πρωτοπόρο πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς και με την συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φαιάς σήψης και την έγκαιρη προετοιμασία για τον δραστικό περιορισμό της ασθένειας, τη νέα χρονιά.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αποστείλει σχετική επιστολή με τα αιτήματα των καστανοπαραγωγών στο ΥπΑΑΤ. Ανάλογη επιστολή για την ανάγκη κάλυψης του χαμένου εισοδήματος για όλα τα πληττόμενα προϊόντα του νομού, είχε στείλει στις 9-12-2022. Τέλος θα επιδιωχθεί συνάντηση των παραγωγών με τον Υπουργό κ. Γεωργαντά.

26/01/2023 01:56 μμ

Την τιμή την ορίζει ο πωλητής, δηλαδή ο ΑΣ, λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας, Θύμιος Κασούμης.

Στις αυτογόνιμες ποικιλίες Marta και Antonetta ποντάρει ο Συνεταιρισμός Αμυγδάλων Λαμίας, μια φρέσκια οργάνωση με ιδέες και όρεξη και παραγωγούς-μέλη από Φθιώτιδα-Λάρισα. Μόλις το 2022 συστήθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας, αν και η ιδέα προϋπήρχε, τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του νεοσύστατου σχήματος με τα 16 μέλη-παραγωγούς, κ. Θύμιος Κασούμης, που είναι και γεωπόνος.

Σύμφωνα με τον κ. Κασούμη, που έχει όπως μας ανέφερε ασχοληθεί στο παρελθόν και με άλλα προϊόντα, στόχος του Συνεταιρισμού που περιλαμβάνει στους κόλπους του αγρότες από τη Φθιώτιδα, αλλά και από την Λάρισα, είναι η παραγωγή τοπικών και ποιοτικών ξηρών καρπών. Μέχρι τώρα στον Συνεταιρισμό, δηλαδή τα μέλη του, έχουν εντρυφήσει στο αμύγδαλο και συγκεκριμένα σε δυο αυτογόνιμες, Ισπανικές ποικιλίες, την Marta και την Antonetta.

Almoland: Ο συνεταιρισμός που δεν περιμένει τους εμπόρους να βγάλουν τιμή στο αμύγδαλο
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Θύμιος Κασούμης κατά τη διάρκεια εργασιών στον αμυγδαλεώνα μαζί με έναν παραγωγό του ΑΣ

«Είναι πιστοποιημένες ποικιλίες από Ισπανία, που παράγουν πιο μικρό σε μέγεθος αμύγδαλο από την Φυρανιά, αλλά πιο νόστιμο. Συνολικά είμαστε στον ΑΣ 16 παραγωγοί από δυο περιοχές και καλλιεργούμε πλέον γύρω στα 15.000 δέντρα με τις ποικιλίες που προαναφέραμε, συν κάποιες Φυρανιές. Το μέγεθος αμυγδάλων που δίνουν οι εν λόγω ποικιλίες είναι μεταξύ του αμύγδαλου Τέξας και της Φυρανιάς», υπογραμμίζει.

«Ορίζουμε μόνοι μας τιμή για την παραγωγή μας»

Όπως εξηγεί ο κ. Κασούμης, τον οποίο πετύχαμε να τρέχει για τα του... Συνεταιρισμού: «δεν περιμένουμε από τους εμπόρους και δη τους χονδρέμπορους να ορίσουν τιμή για την παραγωγή μας. Την τιμή την καθορίζουμε εμείς. Για παράδειγμα φέτος έχουμε βάλει τιμή στις Φυρανιές 6,5 ευρώ συν ΦΠΑ την ψίχα και 5,5 ευρώ συν ΦΠΑ τις Marta και Almoland και σκοπεύουμε να πάμε και σε νέα προϊόντα, τα οποία δοκιμάζουμε αυτή την περίοδο, όπως το βούτυρο αμυγδάλου και το έλαιο αμυγδάλου».

Παράλληλα, σημειώνει πως ο Συνεταιρισμός συνεχίζει να οργανώνεται. «Έχουμε ενοικιάσει κάποιες εγκαταστάσεις για τις ανάγκες μας, αλλά είμαστε και σε διαδικασία κατάρτισης φακέλου για να ενταχθούμε στον Αναπτυξιακό. Σκοπός μας είναι να κάνουμε μια γραμμή επεξεργασίας αμυγδάλου, ώστε να είμαστε ανεξάρτητοι και σε αυτό το κομμάτι», προσθέτει ο κ. Κασούμης, ο οποίος τονίζει με νόημα πως ο Συνεταιρισμός πληρώνεται μόνο μετρητοίς στις συμφωνίες που κάνει.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας διαθέτει εκτός από αμύγδαλα σε ψίχα και προϊόν με κέλυφος (άσπαστο). Η ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού πραγματοποιήθηκε στις 27/01/2022 στην περιοχή της Λαμίας, ενώ τα νεοεκλεγέντα μέλη προχώρησαν σε σύσταση σε Σώμα βάσει του νόμου περί Συνεταιρισμών 4673/2020.

«Δυο χαλκοί και ένα κλάδεμα ως τέλος Φεβρουαρίου»

Αυτή την περίοδο είναι εποχή κλαδέματος υπογραμμίζει, καταλήγοντας ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, ενώ προσθέτει πως έχει κάνει μια εφαρμογή χαλκού με την πτώση των φύλλων του δέντρου πριν τα Χριστούγεννα και στο τέλος του μήνα θα κάνει ακόμα μία, απαραίτητα όμως αφού ολοκληρώσει τα κλαδέματα. 

25/01/2023 11:47 πμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς πρόκειται να υποβάλλει φάκελο μέσω σχετικού προγράμματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) θέλει να αναδείξει το κάστανο που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, στη Μαγνησία δηλαδή, ο τοπικός, ιστορικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Γουβιώτης, γεωπόνος στον Συνεταιρισμό που έχει το πρώτο μήλο ΠΟΠ στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ, τα οφέλη από από μια τέτοια κίνηση-πρωτοβουλία είναι γνωστά και ο παραγωγός, αν γίνει αυτό, θα αποκτήσει πρόσθετη αξία στο προϊόν του.

Σύμφωνα με τον κ. Γουβιώτη, φέτος το κάστανο στην περιοχή του Πηλίου, ήταν πολύ ποιοτικό, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ζημιές από μύκητες, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει συνολικά 107 ονομασίες ως ΠΟΠ και ΠΓΕ (Προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης), εκ των οποίων οι 76 αφορούν προϊόντα ΠΟΠ και οι 31 προϊόντα ΠΓΕ. Συγκαταλέγονται σε αυτά:  30 ελαιόλαδα, 11 επιτραπέζιες ελιές, 21 τυριά, 34 φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, 2 κρέατα, 2 μέλια και 7 ακόμη προϊόντα.

20/01/2023 10:04 πμ

Με σημαντικές απώλειες στο εισόδημα των καστανοπαραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, έκλεισε το έτος 2022, όπως τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης, Ιορδάνης Τζαμτζής, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά. 

Όπως αναφέρει αιτία είναι η ασθένεια «Φαιά σήψη», που προσβάλλει τους καρπούς του κάστανου, καθιστώντας τους μη εμπορεύσιμους. 

Ο κ. Τζαμτζής έστειλε στον κ. Γεωργαντά πίνακα παραγωγής και τιμών, αναγνωρισμένων Ομάδων Παραγωγών της ΠΕ Πέλλας, στον οποίο καταγράφεται η πτώση, σε ποσοστό περίπου 40% - 50%  των τιμών πώλησης και των ποσοτήτων που διατέθηκαν στην αγορά. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας τονίζει ότι η απώλεια εισοδήματος για τους καστανοπαραγωγούς εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά στρέμμα και ζητεί από τον ΥπΑΑΤ την οικονομική ενίσχυση όσων επλήγησαν από την καταστροφική αυτή ασθένεια.

Η καλλιεργούμενη έκταση με καστανιές στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, είναι 9.222 στρέμματα (δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022). 

19/01/2023 03:09 μμ

Ο κ. Μάκης Μπούργος ασχολείται όλη του την ζωή με την καλλιέργεια του κελυφωτού φιστικιού στην περιοχή της Μάκρης στην Φθιώτιδα.

Ο πατέρας του ήταν από τους πρώτους που φύτεψαν φιστικιές στην περιοχή πριν από 70 χρόνια. Σήμερα ο ίδιος καλλιεργεί 280 στρέμματα με φιστικιές, ενώ είναι και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης.

Μάκης Μπούργος

Αυτή την περίοδο τι γίνεται στην καλλιέργεια;
Από τον Δεκέμβριο έχει ξεκινήσει το μεγάλο κλάδεμα, ενώ την Άνοιξη θα γίνει και ένα πιο ελαφρύ κλάδεμα με τα φύλλα. Τώρα θα ρίξουμε και τα πρώτα λιπάσματα. Εγώ ρίχνω αυτή την περίοδο φώσφορο και κάλιο. Τα αζωτούχα τα ρίχνω μετά τον Μάρτιο και επίσης μαζί με τα καλοκαιρινά ποτίσματα.

Πώς εξελίχθηκε η περσινή παραγωγή και οι τιμές;
Πέρυσι είχαμε μια μεγάλη ποσοτικά παραγωγή. Φυτοπαθολογικά προβλήματα δεν υπήρξαν. Κάποια ποιοτικά προβλήματα δημιούργησαν οι βροχοπτώσεις κατά την συγκομιδή. Η μεγάλη όμως παραγωγή φιστικιών είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει «πανικός» στους παραγωγούς που φοβήθηκαν μην τους μείνουν απούλητα τα φιστίκια. Αποτέλεσμα τα περισσότερα φιστίκια πουλήθηκαν σε τιμές γύρω στα 6,5 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια ήρθαν οι Ιταλοί και οι Τούρκοι έμποροι και η ζήτηση αύξησε τις τιμές. Αγόρασαν στα 7 - 8 ευρώ το κιλό. Σήμερα η τιμή έχει φτάσει στα 8,5 ευρώ το κιλό. Το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου η ισοτιμία ευρώ με δολάριο βοήθησε και κάναμε εξαγωγές στην αγορά των ΗΠΑ. 

Τι αναμένουμε την φετινή χρονιά, ποιοι οι ανταγωνιστές μας στις διεθνείς αγορές;
Θεωρητικά αναμένουμε μια μειωμένη παραγωγή φιστικιών το 2023. Την τελευταία δεκαετία όμως έχουν γίνει πολλές νέες φυτεύσεις στην Φθιώτιδα και την Λάρισα. Τα δέντρα που μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία αναμένεται να επηρεάσουν το μέγεθος της παραγωγής, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Πάντως θεωρώ ότι είναι θετικό να αυξηθεί η ελληνική παραγωγή φιστικιών. Είναι ένα εξαγώγιμο προϊόν και η ζήτηση θα είναι πάντα μεγάλη στις αγορές του εξωτερικού. Μέχρι στιγμής δεν έχει βροχοπτώσεις αλλά δεν θα επηρεάσει τα δέντρα επειδή είναι σε λήθαργο.

Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, οι Ισπανοί έχουν σχεδιάσει στρατηγική για αύξηση της παραγωγής και έχουν κάνει πολλές νέες φυτεύσεις. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αποκτήσουν αυξημένο ρόλο στη διεθνή αγορά. Οι Τούρκοι έχουν μεγάλη παραγωγή αλλά και μεγάλη ζήτηση. Από την άλλη οι Ιρανοί έχουν αυξημένη παραγωγή αλλά πολλά προβλήματα ποιότητας και διακίνησης του προϊόντος; στις διεθνείς αγορές.

Υπάρχει μέλλον για την καλλιέργεργεια φιστικιού στην χώρα μας;
Στην Ελλάδα τη δεκαετία 1990 έως 2000 υπήρξε μια κρίση στην καλλιέργεια λόγω μυκητολογικών ασθενειών που δεν γνωρίζαμε ή δεν είχαμε τα φυτοπροστατευτικά να τις αντιμετωπίσουμε. Πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν εκείνη την εποχή. Στην συνέχεια όμως ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και άρχισαν ξανά οι φυτεύσεις.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ανάπτυξη της καλλιέργειας του κελυφωτού φιστικιού στην χώρα μας. Γίνονται οργανωμένες επενδύσεις στον κλάδο και μάλιστα από επιχειρηματίες. Το μοντέλο του οικογενειακού αγροκτήματος φαίνεται ότι αρχίζει να μην είναι βιώσιμο στην χώρα μας. 

Οι παραγωγοί έχουν προοπτικές μόνο όταν κάνουν επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό για τις ανάγκες της καλλιέργειας. Η έλλειψη εργατών γης δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί στο κοντινό μέλλον. Η λύση είναι η μηχανική συγκομιδή. Τα δέντρα παράγουν ποσότητα μια φορά κάθε δύο χρόνια. Δεν έχει την πολυτέλεια ο παραγωγός να μην μαζέψει τα φιστίκια του επειδή δεν βρίσκει εργάτες. Εγώ έχω ένα αυτοκινούμενο δονητή και κάνω με αυτόν την συγκομιδή. Μειώνει το κόστος κατά 30 - 40%, καθώς επίσης μειώνει και τον χρόνο. Είναι σύνθετο μηχάνημα και θέλει χειριστή που να είναι εξοικειωμένος με αυτό.
 
Κάποιοι παραγωγοί προχωρούν σε καθετοποίηση των μονάδων τους. Βέβαια αν έχεις μικρή παραγωγή είναι εύκολο να αγοράσεις μηχανήματα για μεταποίηση και συσκευασία. Αν έχεις όμως μεγάλη παραγωγή τα έξοδα αυξάνουν και παράλληλα χρειάζεσαι εργάτες, που όμως είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν. 

16/01/2023 11:29 πμ

Ενώ η ντόπια παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, εντούτοις υπάρχει πίεση στους παραγωγούς να πουλήσουν με ζημία.

Αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα είναι η εγχώρια παραγωγή καρυδιού, μια καλλιέργεια, που έχει επεκταθεί μεν τα τελευταία χρόνια, αλλά αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Βέβαια, οι παραγωγοί εξακολουθούν και διαμαρτύρονται φέτος, γιατί όπως λένε, δεν μπορούν να διαθέσουν το προϊόν τους.

Ο κ. Κώστας Γκόνος καλλιεργεί κοντά στην Αριδαία Πέλλας 2.500 δέντρα, εκ των οποίων τα 2.000 είναι παραγωγικά των ποικιλιών Σερ, Φρανκέτ και Τσάντλερ. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο φέτος συνεχίζει και είναι δύσκολη η κατάσταση στην αγορά. «Η αγορά παραμένει... πεθαμένη στο καρύδι από την στιγμή που ο καταναλωτής έχει πιεστεί οικονομικά και υπάρχει πληθώρα-καθώς φαίνεται-εισαγωγών από το εξωτερικό σε εξευτελιστικές τιμές. Ο Έλληνας παραγωγός δεν μπορεί, δεν έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί το εισαγόμενο καρύδι που έρχεται εδώ με 4-5,5 ευρώ το κιλό η ψίχα, μια τιμή που αντιστοιχεί σε άσπαστο 1,5 και 2 ευρώ ανά κιλό. Αν δεν πουλάμε το σπαμένο, την πεταλούδα από 10 ευρώ και άνω δεν μας συμφέρει και το μόνο που καταφέρνουμε με τιμές χαμηλότερες, είναι να μην μας μένει η παραγωγή στα χέρια. Αντίθετα στο ράφι των σούπερ μάρκετ η τιμή που αγοράζει ο καταναλωτής δεν πέφτει. Συγκεκριμένα η τιμή για την εισαγόμενη πεταλούδα δεν πέφτει κάτω από 16-18 ευρώ το κιλό και στα ξηροκαρπάδικα κάτω από 11-12 ευρώ το κιλό. Όσο για την πολιτεία, είμαστε σχεδόν εγκαταλελειμένοι, είτε σε επίπεδο ενισχύσεων, καθώς μας κόβουν τις συνδεδεμένες, ενώ δεν γίνεται και καμιά κουβέντα για de minimis, όπως σε άλλα προϊόντα. Οι μικροί παραγωγοί που έχουν ακόμα προϊόν παρακαλάνε τους πιο μεγάλους, που έχουν σπαστήρες, να τους το αγοράσουν», τονίζει ο κ. Γκόνος.

Από το κτήμα Γκανέτσιου στην Ελασσόνα, ο κ. Κώστας Γκανέτσιος, που καλλιεργεί 14 στρέμματα με ποικιλία Τσάντλερ τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι δεν έχει επί της ουσίας αλλάξει κάτι στο καρύδι σε σχέση με ένα μήνα πριν. «Από τη μια ξέρουμε ότι η εγχώρια παραγωγή είναι ελλειμματική κι από την άλλη βλέπουμε πως οι τιμές που αναγκάζεται να πουλάει ο παραγωγός παραμένουν πολύ χαμηλά. Αυτό έχει να κάνει, θεωρώ, με την έλλειψη αγοραστικής δύναμης από το καταναλωτικό κοινό, αλλά και από τις αθρόες εισαγωγές και τα παιχνίδια των εμπόρων. Κατά τα άλλα, προσπαθούμε να δώσουμε την παραγωγή μας σε τιμές γύρω στα 3,5-4 ευρώ το άσπαστο και κοντά στα 10 την πεταλούδα, αλλά οι δυσκολίες είναι πολλές και δεν υπάρχει από πουθενά βοήθεια. Καλλιεργητικά, κάνουμε τους απαραίτητους ψεκασμούς και πιο μετά λίπανση, ώστε σε 2 μήνες περίπου από σήμερα να αρχίσουμε τα κλαδέματα», προσθέτει.

Σε ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Ολύμπου, 15 χλμ. από την Ελασσόνα, ο κ. Νίκος Παζάρας καλλιεργεί 50 στρέμματα καρυδιές Τσάντλερ. Όπως σημειώνει στον ΑγροΤύπο: «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη φέτος και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής παραμένει αδιάθετο. Προσωπικά έχω 4-5 τόνους αδιάθετο καρύδι, αλλά και γενικότερα στο χωριό μας υπάρχουν 10-15 καρυδοκαλλιεργητές με γύρω στους 80 τόνους ακόμα πίσω. Πιστεύω πως αυτό δεν είναι καθόλου φυσιολογικό, γιατί η εγχώρια παραγωγή μας είναι ελλειμματική. Απ' ότι ακούγεται και βλέπουμε και στην αγορά έχει γίνει μεγάλη εισαγωγή από Ουκρανία σε πολύ χαμηλή τιμή στα 5-6 ευρώ η ψίχα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαθέσουμε εμείς το καρύδι μας, που είναι ακριβότερο. Με τέτοιες χρεώσεις σε ρεύματα, λιπάσματα, καύσιμα κ.λπ. δεν υπάρχει περιθώρια για πωλήσεις κάτω από τα 10 ευρώ. Αυτό πρέπει να το κοιτάξουν και από την πολιτεία και να κάνουν ελέγχους για τυχόν βαφτίσια».

Ο κ. Παναγιώτης Τσαγδής καλλιεργεί στην περιοχή της Καλλιθέας Ηλείας 32 στρέμματα με καρυδιές Τσάντλερ, αλλά όπως λέει φέτος η χρονιά έχει πολλές αναποδιές, τόσο από την άποψη της παραγωγής, όσο και της απορρόφησης του προϊόντος. «Περιμέναμε φέτος, με βάση και τις ηλικίες των δέντρων, αλλά και τις φροντίδες που τους κάνουμε, να έχουμε μια απόδοση ανά δέντρο της τάξης των 15-17 κιλά καρύδι, όμως δεν πιάσαμε πάνω από 5,5 κιλά στο δέντρο. Πιστεύω ότι όλο αυτό έχει να κάνει με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, γιατί δεν έχουμε αλλάξει κάτι στην φροντίδα των δέντρων σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Εδώ στην περιοχή μας η καλλιέργεια δεν είναι διαδεδομένη. Όσον αφορά στην τιμή, φέτος στον χονδρέμπορο δεν περνάει τα 4-5 ευρώ το κιλό το άσπαστο καρύδι, αν και όταν το προωθούμε μόνοι μας σε μικρές ποσότητες πιάνουμε 6-7 ευρώ», αναφέρει καταλήγοντας.

Για αυξανόμενη ζήτηση κάνει λόγο το USDA

«Οι ΗΠΑ εξάγουν το 72% των καρυδιών της παραγωγής, καθιστώντας το καρύδι σε ποσότητες, το τέταρτο μεγαλύτερο εξαγόμενο προϊόν ΗΠΑ», δήλωσε ο αναπληρωτής διαχειριστής της FAS, Κλέι Χάμιλτον. «Τα καρύδια που καλλιεργούνται στις ΗΠΑ έχουν μεγάλη ζήτηση σε πολλές χώρες, με τη βιομηχανία των ΗΠΑ να κατέχει σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων εξαγωγών καρυδιών», πρόσθεσε, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα που δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Το 2021, η αξία των εξαγωγών ξηρών καρπών ΗΠΑ διεθνώς ανήλθε σε 8,9 δις δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το 2020. Οι τρεις πρώτες αγορές, που αντιπροσωπεύουν το 52% των πωλήσεων, ήταν η ΕΕ, η Κίνα και η Ινδία με συνολική αξία 2,8 δις δολάρια δολάρια, 978 εκατ. δολάρια και 889 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Η Κίνα, η Χιλή και η Ουκρανία είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές για τις Ηνωμένες Πολιτείες στη βιομηχανία καρυδιάς. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ συνεχίζουν να κυριαρχούν στις παγκόσμιες αγορές καρυδιών με περιορισμένο ανταγωνισμό από την Αυστραλία, το Ιράν, την Κίνα, τη Χιλή και την Ουκρανία.

«Σε συνεργασία με την FAS, καταφέραμε να δημιουργήσουμε εξαγωγική ζήτηση για καρύδια σε όλο τον κόσμο και τα τελευταία 20 χρόνια, είδαμε τις εξαγωγές και την παραγωγή καρυδιών Καλιφόρνιας να διπλασιάζονται», δήλωσε η Pam Graviet, Senior Marketing Director της California Walnuts. «Ως αποτέλεσμα, οι ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα, έχουν γίνει μερικοί από τους κορυφαίους εισαγωγείς αμερικανικών καρυδιών, προσθέτοντας στην ήδη ισχυρή και αυξανόμενη ζήτηση σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», κατέληξε.

13/01/2023 10:22 πμ

Αίτημα έχουν υποβάλλει αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς οι ζημιές από τη φαιά σήψη ήταν μεγάλες, επηρεάζοντας και τα καλά κάστανα.

Στο... ακουστικό τους αναμένουν οι χιλιάδες καστανοπαραγωγοί της χώρας για τα de minimis που έχει υποσχεθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς. Πρόσφατα, θυμίζουμε, πληρώθηκαν de minimis 144 ευρώ το στρέμμα στο νομό Πιερίας για ζημιές παλιότερου έτους. Φέτος, όμως, υπάρχουν αιτήματα από διάφορες περιοχές της χώρας λόγω των απωλειών στο εισόδημα.

Ειδικότερα πάντως για την περιοχή της Μελιβοίας Λάρισας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύθηκε το Νοέμβριο σε αντιπροσωπεία των παραγωγών, που κατέβηκαν στην Αθήνα σε ΕΛΓΑ και ΥπΑΑΤ, ότι προχωρά η διαδικασία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει κολλήσει στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς εκκρεμεί η σχετική υπογραφή.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Μελιβοίας κ. Θανάσης Σουφλιός, οι ζημιές ήταν τεράστιες φέτος, όπως και η απώλεια εισοδήματος, ο ΕΛΓΑ έχει κάνει θετική εισήγηση στο ΥπΑΑΤ, ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύθηκε για τα de minimis, αλλά ακόμα το θέμα δεν έχει τρέξει από την άποψη, ότι εκκρεμεί η υπογραφή στο ΥπΑΑΤ. Σε σχέση με το ποσό, δεν έχει γίνει καμιά αναφορά από το ΥπΑΑΤ.

De minimis στο κάστανο ζητούν κι άλλες περιοχές της χώρας από Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Βόρεια Ελλάδα κ.λπ. καθώς οι παραγωγοί έμειναν χωρίς εισόδημα...

04/01/2023 11:21 πμ

Συνεχίζονται οι πιέσεις προς το ΥπΑΑΤ για χορήγηση ενίσχυσης de minimis στους παραγωγούς κάστανου για απώλεια εισοδήματος που είχαν το 2022.

Υπόμνημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καστανοπαραγωγοί  από τις εκτεταμένες ζημιές που έχει προκαλέσει στην παραγωγή η μόλυνση από τον μύκητα της φαιάς σήψης κάστανου στους ορεινούς όγκους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σε συναντήσεις που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης με καστανοπαραγωγούς από την Ηλεία και την Αχαΐα εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη με τη φαιά σήψη γιατί δε μπορεί κανείς να διακρίνει το πρόβλημα πριν φτάσει στην αποφλοίωση του καρπού, γεγονός που καθιστά το προϊόν μη εμπορεύσιμο. Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί προκύπτει σημαντικά μειωμένη η διάθεση του προϊόντος και πτώση της τιμής με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά να ξεπερνά το 70%.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι οι ζημιές αυτές, δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ για αυτό θα πρέπει το υπουργείο να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει ώστε να καλυφθεί, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από την απώλεια στο εισόδημα των καστανοπαραγωγών. 

Ειδικότερα μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το σημαντικότερο πρόβλημα που παρατηρήθηκε κατά τη συγκομιδή του κάστανου ήταν η προσβολή από το μύκητα  που προκαλεί την ασθένεια της σήψης και καθιστά τους καρπούς μη εμπορεύσιμους. Αυτό είχε ως συνέπεια τη σημαντικά μειωμένη διάθεση του προϊόντος και πτώση της τιμής με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά να ξεπερνά το 70%. Το υπουργείο οφείλει να δει το ζήτημα με το ανάλογο ενδιαφέρον και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί στους ορεινούς όγκους της Περιφέρειάς μας».

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Καμπουρολιάς, γεωπόνος και Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ο υπουργός κ. Γεωργαντάς σε συνάντηση που είχαμε δεσμεύτηκε ότι θα χορηγηθούν ενισχύσεις de minimis στους παραγωγούς κάστανου της Αρκαδίας και Λακωνίας λόγω της απώλειας εισοδήματος. Αναμένουμε στα μέσα Ιανουαρίου να ανακοινωθούν τα ποσά της στρεμματικής ενίσχυσης». 

03/01/2023 10:29 πμ

Σε τιμές έως και πάνω από 20 ευρώ το κιλό πουλάνε τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, όταν ο ντόπιος παραγωγός δεν πληρώνεται πάνω από 4,5 με 5 ευρώ το κιλό.

Την τάση που ακολουθεί η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα εν μέσω πολέμου και της γενικότερης αναταραχής στις αγορές ακολουθεί -δυστυχώς για τους Έλληνες αγρότες- και το αμύγδαλο, το οποίο έχει φθάσει να πληρώνεται στον παραγωγό 4,5 και 5 ευρώ το κιλό μόλις, ενώ στο ράφι ο καταναλωτής το πληρώνει... χρυσάφι, δηλαδή μέχρι και 20 με 25 ευρώ το κιλό.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αμυγδαλοπαραγωγός, πρώην πρόεδρος και νυν απλό μέλος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καναλίων Βόλου κ. Ιωάννης Βαζούκης: «η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά φέτος είναι δραματική για τους παραγωγούς και δεν βγαίνουν με τίποτα τα κόστη παραγωγής. Πέρσι τέτοια εποχή το αμύγδαλο είχε στον παραγωγό 6 και 6,5 ευρώ το κιλό και τώρα παίζει στα 4 με 4,5 μόλις. Την ίδια ώρα βλέπουμε αμύγδαλα σε σακουλάκια στο ράφι των μεγάλων σούπερ μάρκετ και όχι μόνο, να πωλούνται... χρυσάφι, με 20 και 25 ευρώ το κιλό. Κάποιος πρέπει να παρέμβει να ελέγξει την κατάσταση, γιατί και ο παραγωγός χάνει και δεν αμείβεται για τον κόπο του και την αγωνία του, αλλά και ο τελικός καταναλωτής δίνει πολλά χρήματα».

Πρόγραμμα αντικατάστασης αμυγδαλιάς στα Κανάλια

Την προηγούμενη Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος συμμετείχε σε σχετική συνάντηση, που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καναλίων, προκειμένου να συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση στο αμύγδαλο, αλλά ιδίως στα κτήματα της περιοχής, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν υποστεί ζημιές, από μύκητες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να σκοπεύουν να τις αλλάξουν. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Βαζούκης, στόχος των παραγωγών, που έχουν προσπαθήσει να σώσουν την κατάσταση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα ως επί το πλείστον, είναι η ένταξή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ώστε να αλλάξουν ποικιλίες, καθώς έχουν μείνει χωρίς εισόδημα πολλά χρόνια. Όπως εξηγεί ο κ. Βαζούκης, το πρόβλημα όπως όλα δείχνουν έχει να κάνει με ένα συνδυασμό μυκήτων που δημιουργεί πρόβλημα στις Φυρανιές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καναλίων, κ. Θανάσης Βαζούκης αναφέρει: «το αμύγδαλο έχει εξελιχθεί την τελευταία δεκαετία στην περιοχή σχεδόν σε μονοκαλλιέργεια. Με την αποξήρανση της λίμνης Κάρλας, η οποία είναι σήμερα και πάλι λίμνη, πολλοί παραγωγοί από ψαράδες έγιναν αγρότες και στράφηκαν σε μεγάλο βαθμό στην καλλιέργεια αυτή. Οκτώ χρόνια τώρα υπάρχει το πρόβλημα με τον μύκητα που ξηραίνει τα κλαδιά, ξεκινώντας από τα κάτω με κατεύθυνση προς τα πάνω στο δέντρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλα κόστη καλλιέργειας και χαμηλή παραγωγή. Το πρόβλημα, καθώς φαίνεται, ευνοείται από τις συνθήκες υγρασίας. Εμείς μέσω του Συνεταιρισμού θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά ώστε να ενταχτούμε στην αναδιάρθρωση και να αλλάξουμε ποικιλίες, γιατί εκτός των άλλων μας απαγορεύεται να κάνουμε π.χ. δραστηριότητες αγροτουρισμού στη λίμνη. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει κάτι γιατί πολλές οικογένειες έμειναν χωρίς εισόδημα όλα αυτά τα χρόνια. Η αμυγδαλοκαλλιέργεια καλύπτει το 80% των εκτάσεων πλέον εδώ και μιλάμε για 10.000 στρέμματα. Στην εκδήλωση της Παρασκευής έγινε ενημέρωση προς τους παραγωγούς από τον κ. Τριαντόπουλο και τον κ. Γιαννακάκη για την αναδιάρθρωση».

Πέλλα: Τα 2/3 της παραγωγής έχουν διατεθεί

Ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης από την εταιρεία Pella Almonds που διαθέτει και σπαστήρα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι σε γενικές γραμμές η χρονιά στο αμύγδαλο, όπως και στα υπόλοιπα είδη ξηρών καρπών δεν πήγε καλά. «Τα 2/3 της παραγωγής αμυγδάλου έχουν φύγει από τα χέρια των παραγωγών, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε σε ποιές τιμές έγινε αυτό. Επίσης παρατηρούμε ότι η αγορά τραβάει καλά ποικιλίες όπως η Τουόνο και κάποιες Γαλλικές πρωτοεμφανιζόμενες, ενώ οι Φυρανιές έχουν αρχίσει και δυσκολεύονται. Για τις Ισπανικές δε, που έχει βάλει αρκετός κόσμος, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Οι τιμές σήμερα στο αμύγδαλο είναι στα 6,5 ευρώ, αλλά θεωρώ πως γι' αυτό ευθύνεται μάλλον η περίοδος του κορονοϊού. Σαφώς ο τουρισμός ήταν ανεβασμένος φέτος και τονώθηκε η ζήτηση, όμως καλύτερα θα μπορούμε να διαγνώσουμε πώς θα πάει η κατάσταση στο μέλλον για το αμύγδαλο στη χώρα μας μετά το ερχόμενο καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι πρέπει να βγουν προγράμματα, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε και άλλα, επιδότησης στους αγρότες για κατασκευή μονάδων μεταποίησης. Πρέπει αυτές οι μονάδες να βγάλουν νέα προϊόντα, όπως το βούτυρο αμυγδάλου, τις πάστες κ.λπ. Μόνο έτσι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τις τιμές παραγωγού», τονίζει ο κ. Τσομπανάκης.

Ανθεί η αυτοδιάθεση υποπροϊόντων αμυγδάλου, από αλεύρι μέχρι και έλαια κάνουν οι αγρότες

Ο κ. Γιάννης Αδαμίδης, τέλος, παραγωγός από το Στρυμονικό Σερρών καλλιεργεί γύρω στα 900 δέντρα αμυγδαλιάς των ποικιλιών Τέξας και Φυρανιές. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «τα τελευταία έτη δεν έχουμε μεγάλη παραγωγή λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Πότε ο παγετός, πότε το χαλάζι έχουν επιφέρει απώλειες, αλλά συνεχίζουμε και βγάζουμε νέα προϊόντα στην αγορά, τα οποία διαθέτουμε μόνοι μας μέσω του διαδικτύου. Φαίνεται πως ο Έλληνας καταναλωτής προτιμά τα ντόπια προϊόντα από μικρούς, μεμονωμένους παραγωγούς και όχι τα προϊόντα μαζικής παραγωγής. Προσωπικά διαθέτω αμύγδαλα, αλεύρι αμυγδάλου το οποίο το προτιμούν άνθρωποι με δυσανεξία στη γλουτένη και όχι μόνο, βούτυρο από αμύγδαλο, βούτυρο αμυγδάλου με κουβερτούρα, αλλά και αμυγδαλέλαιο και μπορώ να πω ότι έχουν ζήτηση τα προϊόντα και ο κόσμος τα τιμάει».

30/12/2022 12:11 μμ

Δημοσιεύθηκαν τα ΦΕΚ για χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της καλλιέργειας ελιάς στην Λέσβο και την καλλιέργεια καστανιάς στην Πιερία.

Λέσβο
Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ορίζονται οι ελαιοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου για αγροτεμάχια ελιάς, οι οποίοι έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το έτος 2020, διαθέτουν παραγωγικά δέντρα και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ελιών.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 21 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας ελιών.
Κάθε δικαιούχος που θα ενημερωθεί σχετικώς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει να προσκομίσει εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών, το αργότερο, υπεύθυνη δήλωση για την πληρωμή στην οποία να αναγράφει τα στοιχεία του. Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Πιερία
Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή καστάνων σε αγροτεμάχια καστανιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2021, διαθέτουν παραγωγικά δέντρα και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας καστάνων.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 144 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας καστάνων.
Κάθε δικαιούχος που θα ενημερωθεί σχετικώς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει να προσκομίσει εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών, το αργότερο, υπεύθυνη δήλωση για την πληρωμή στην οποία να αναγράφει τα στοιχεία του. Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

29/12/2022 12:18 μμ

Όπως όλα δείχνουν έχει δρομολογηθεί για το 2023 η πληρωμή de minimis στους παραγωγούς κάστανου για απώλεια εισοδήματος που είχαν το 2022 (λόγω της φαιάς σήψης).

Όπως είχε αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σταυρίδης, Προϊστάμενος Προστασίας Φυτών, Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η κατάσταση είναι δύσκολη με τη φαιά σήψη γιατί δε μπορεί κανείς να διακρίνει το πρόβλημα πριν φτάσει στην αποφλοίωση του καρπού.

Ο καστανοπαραγωγός και πρόεδρος του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Ευθύμιος Καζαντζής, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την συνάντηση που είχε με τους τέσσερις πρόεδρους καστανοπαραγωγικών συνεταιρισμών του νομού Λάρισας, κάνει θετική εισήγηση για πληρωμή ενίσχυσης de minimis στους καστανοπαραγωγούς λόγω των προβλημάτων απορρόφησης της φετινής παραγωγής. Τα πορίσματα του ΕΛΓΑ κάνουν λόγο για ζημιά από 390 έως 520 ευρώ το στρέμμα ανάλογα την περιοχή. Επίσης είδαμε ότι πρόσφατα δημοσιεύθηκε η απόφαση για πληρωμή de minimis στους καστανοπαραγωγούς της Πιερίας για απώλειες εισοδήματος που είχαν το έτος 2020. Αυτό δείχνει ότι προχωρά ο σχεδιασμός και για την φετινή απώλεια εισοδήματος που είχαν οι παραγωγοί της χώρας».

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος στην κοινότητα Καστάνιτσας Αρκαδίας κ. Θεόδωρος Πεφάνης, «στη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό κ. Γεωργαντά μας ανέφερε ότι γνωρίζει το πρόβλημα και ότι σχεδιάζει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου να προχωρήσει σε πληρωμή ενίσχυσης de minimis στους παραγωγούς κάστανου όλης της χώρας. Επίσης αναμένεται το επόμενο διάστημα να δοθεί άδεια σε φυτοπροστατευτικό που ήδη χρησιμοποιούν σε Ιταλία και Πορτογαλία για την αντιμετώπιση της ασθένειας».    

Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Ιταλοί, που έχουν εδώ και πολλά χρόνια το ίδιο πρόβλημα, έχουν προχωρήσει στην στρεμματική ενίσχυση των παραγωγών για να καλύψουν τα καλλιεργητικά έξοδα που έχουν.

28/12/2022 12:06 μμ

Η ασυνήθιστη καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες, τροχοπέδη για την παραγωγή της νέας χρονιάς.

Μετά τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή ως αποτέλεσμα της έξαρσης του δάκου και του γλοιοσπόριου, για τα οποία γράψαμε την Τρίτη, τις ζημιές στα εσπεριδοειδή που σαπίζουν πάνω στα δέντρα λόγω του αυξημένου ποσοστού υγρασίας, μεγάλες δυσχέρειες παρατηρούνται και στις καλλιέργειες σιτηρών, ελαιοκράμβης, αλλά και σε πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια κ.λπ.) - γιγαρτόκαρπα (μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά). Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ από τις παραγωγικές ζώνες της χώρας, ήδη παρατηρείται... αφύσικη ανάπτυξη για τα δεδομένα της εποχής στα σιτηρά, αλλά και στις ελαιοκράμβες. «Τα σιτάρια, αλλά και τα κριθάρια έχουν αναπτυχθεί παρά... φύσιν θα λέγαμε λόγω των πολύ υψηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα. Κάποιοι παραγωγοί μπορεί να θεωρούν ότι αυτό είναι καλό, ωστόσο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ανάπτυξη μυκήτων ειδικά την άνοιξη και σε περίπτωση που τότε είναι πολύ υγρός ο καιρός», επισημαίνει ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, προσθέτοντας ότι κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στην ελαιοκράμβη. Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο κ. Κούντριας και για άλλες καλλιέργειες και προϊόντα, όπως των πυρηνόκαρπων και των γιγαρτόκαρπων, για τα οποία αναφέρει ότι δεν έχουν συμπληρώσει -λόγω της καλοκαιρίας- τις απαραίτητες ώρες ψύχους, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά πιθανό, να βγάλουν προβλήματα στην καρποφορία και να υπάρξει απώλεια εισοδήματος για χιλιάδες παραγωγούς.

Προβληματισμένος με την εικόνα των καλλιεργειών της περιοχής εμφανίζεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Χρήστος Μιχαηλίδης, γεωπόνος στο κατάστημα εφοδίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής Νάουσας. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο, σίγουρα η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών δεν είναι ό, τι καλύτερο για τις καλλιέργειες της περιοχής. Στο ακτινίδιο για παράδειγμα, όπως μας τόνισε, η φυσιολογική φυλλόπτωση που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ένα μήνα πριν, τελείωσε μόλις τις προηγούμενες ημέρες και υπάρχει φόβος πως δεν θα συμπληρώσουν τις απαραίτητες ώρες ψύχους, με ό,τι αυτό (αρνητικό) συνεπάγεται για την καρποφορία τους. Το ίδιο ισχύει για ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια κ.λπ. που ενδεχομένως θα έχουν πρόβλημα να καρπίσουν για τους ίδιους λόγους. Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Μιχαηλίδης, αν πάει πίσω ο καιρός και αναπτυχθούν όψιμοι παγετοί, τότε θα υπάρξει μεγάλη επίπτωση στην τότε ηρτημένη εσοδεία.

Στην περιοχή της Κομοτηνής, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος παραγωγός, κ. Χρήστος Παρασκευούδης, «ακόμα τουλάχιστον δεν μπορούμε να πούμε για την περιοχή μας και τα σιτάρια, ότι έχουν πάει σε αφύσικη ανάπτυξη, ωστόσο με το δεδομένο ότι η καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν για μια ακόμα εβδομάδα τουλάχιστον, είναι βέβαιο πως θα αναπτυχθούν πολύ περισσότερο από όσο ενδεχομένως θα έπρεπε. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο χειμώνα θα είναι πιο αναπτυγμένα και άρα πιο ευπρόσβλητα σε περίπτωση παγωνιάς. Αυτό ισχύει για όλη τη βόρεια Ελλάδα και είναι συνέπεια της αλλαγής στο κλίμα, αλλά δεν μπορούμε με τα σημερινά δεδομένα να κάνουμε και κάτι...».

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι» με έδρα στη Μαγνησία, ανέφερε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ότι μέχρι στιγμής τις καλλιέργειες της περιοχής.. σώζει η ομίχλη που πέφτει λόγω της λίμνης Κάρλας και η οποία κρατάει για αρκετές ώρες την ημέρα τη θερμοκρασία σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες, κοντινές περιοχές, όπως για παράδειγμα ο Βόλος. Κατ' επέκταση, δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στα δέντρα.

Σημαντικό πρόβλημα στα ακρόδρυα της Φθιώτιδας

Ανήσυχοι είναι την ίδια ώρα και οι παραγωγοί ξηρών καρπών. Για παράδειγμα, ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος από το νομό Φθιώτιδας θεωρεί πως αν συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες το ίδιο σκηνικό με τον καιρό, οι φιστικιές, οι καρυδιές κ.λπ. δεν πρόκειται να συμπληρώσουν τις απαραίτητες ώρες ψύχους ή να ανοίξουν οι οφθαλμοί πρόωρα, με αποτέλεσμα αυτό να έχει σοβαρή επίπτωση στην καρποφορία την ερχόμενη χρονιά. Κατά τα άλλα, όπως τονίζει ο κ. Χονδρόπουλος, αυτή την περίοδο αρχίζει το κλάδεμα στην περιοχή και εφαρμογή βασικής λίπανσης.

Ενημέρωση για την πορεία συσσώρευσης χειμερινού ψύχους στη Νάουσα

Οι ροδακινιές, όπως κι άλλα φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα ανέπτυξαν ένα μηχανισμό προσαρμογής για να μπορούν να επιβιώνουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Για να ανθίσουν και να παράξουν κανονικά, απαιτείται η έκθεσή τους σε χαμηλές θερμοκρασίες και κατόπιν σε υψηλές θερμοκρασίες, έχουν δηλαδή ‘απαιτήσεις’ σε ψύχος κα μετά σε ‘θερμότητα’ για να καρπίσουν. Σύμφωνα με δεδομένα προηγούμενων ετών ερευνητών του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας, συμπεραίνεται πως η συσσώρευση ψύχους, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, είναι μειωμένη 32% (37 και 56 μερίδες ψύχους, αντίστοιχα), και λιγότερο μειωμένη με το έτος 2019. Δεδομένα παρουσιάζονται μόνο με το Δυναμικό Μοντέλο μέτρησης διότι είναι το περισσότερο αξιόπιστο. «Επειδή ο χειμώνας είναι ‘μπροστά’ περιμένουμε να έρθει το ψύχος τους επόμενους δύο μήνες. Για την πορεία της συσσώρευσης ψύχους θα γίνονται ανακοινώσεις κάθε δεκαπενθήμερο. Συνιστάται να αποφεύγεται η φύτευση ποικιλιών με μικρές απαιτήσεις σε ψύχος στη περιοχή της Ημαθίας και Πέλλας, γιατί θα ανθίσουν νωρίς, κινδυνεύοντας από ανοιξιάτικο παγετό, αλλά ούτε και με υψηλές απαιτήσεις σε ψύχος, γιατί μπορεί να μην καλυφθούν», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους από το εν λόγω Ινστιτούτο.

23/12/2022 04:05 μμ

Το ΥπΑΑΤ μελετά ενίσχυση για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καστανοπαραγωγοί.

Όπως ανέφερε ο υπουργός κ. Γεωργαντάς, σε συναντήσεις που είχε με παραγωγούς του Τυρνάβου, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβληθούν αποζημιώσεις, αφού προηγουμένως εξετασθεί το μέγεθος της ζημιάς ανά περιοχή και ποικιλία, ώστε να καταστεί δυνατή η κοστολόγησή τους εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου και να καλυφθεί μέρος της απώλειας του εισοδήματός τους.

Η ζημιά φέτος στα κάστανα προέρχεται κυρίως από την «φαιά σήψη», μια ασθένεια που προκαλείται από μύκητα που προσβάλλει το καρπό του κάστανου την στιγμή της ανθοφορίας και αφού εισέλθει από εκεί, στη συνέχεια, αναπτύσσεται εις βάρος του καρπού, καθιστώντας τον μη εμπορεύσιμο.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σταυρίδης, Προϊστάμενος Προστασίας Φυτών, Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, «το πρόβλημα από την σήψη φαίνεται μετά την συγκομιδή κατά την διάρκεια της εμπορίας. Εξωτερικά οι καρποί που είναι πάνω στο δέντρο αλλά κατά την συγκομιδή δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα. Ακόμη και όταν οι έμποροι αγοράζουν τα κάστανα δεν γνωρίζουν το πρόβλημα το οποίο φαίνεται στον καταναλωτή.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν αν τα κάστανα έχουν πρόβλημα ή όχι. Επίσης μπορεί σε ένα χωράφι να υπάρχει πρόβλημα και στο γειτονικό να μην υπάρχει. Με το που ανακάλυψαν οι έμποροι και οι Ιταλοί ότι κάποια κάστανα έχουν «χτυπηθεί» απο την σήψη σταμάτησαν να αγοράζουν. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα και μεγάλο μέρος της παραγωγής έμεινε απούλητη. Από τις συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα υπάρξει ενίσχυση στους καστανοπαραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους». 

19/12/2022 12:23 μμ

Τους επόμενους μήνες θα έχει ενδιαφέρον η αγορά του αμυγδάλου, που έχει την... ευχέρεια να πουλάει όλο το χρόνο.

Για πωλήσεις σε πιο επωφελείς τιμές από τις σημερινές ετοιμάζονται οι παραγωγοί αμυγδάλου της χώρας μας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στον ΑγροΤύπο. Οι περισσότεροι εξ όσων μιλήσαμε, είτε δεν έχουν δώσει καθόλου παραγωγή, αναμένοντας τόνωση προς το Πάσχα, είτε έχουν δώσει μικρές ποσότητες, μόνοι τους.

Ο κ. Κώστας Σπανούλης καλλιεργεί 140 στρέμματα αμύγδαλα, μαζί με τον ανηψιό του στην περιοχή της Λάρισας, όπου και έχει συστήσει ομάδα με 12 μέλη-αγρότες και λειτουργεί στο πλαίσιο του Συνεταιρισμού με την κωδική ονομασία Καρπολόγιο τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «φέτος στο αμύγδαλο παίζεται χοντρό παιχνίδι με τη δικαιολογία από το εμπόριο ότι είναι αυξημένη η παραγωγή, ότι έχει περιοριστεί η ζήτηση λόγω κρίσης και λόγω του ότι υπάρχει θέμα με μικροκαρπία, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων. Η ουσία είναι αλλού, όμως καθώς το αμύγδαλο που είναι φρέσκο, ντόπιο και φρσκοσπαμένο δεν έχει καμιά σχέση ποιοτικά με το εισαγόμενο, που ειδικά αυτό από ΗΠΑ είναι δυο και τριών χρόνων. Φέτος το ντόπιο αμύγδαλο ευνοήθηκε στην ποιότητα και για το λόγο ότι δεν είχε καθόλου βροχές κατά τη διάρκεια της συγκομιδής. Εμείς στο πλαίσιο της ομάδας έχουμε 120 τόνους αμύγδαλο, το οποίο και έχουμε αποφασίσει να μην το δώσουμε, αν δεν εξασφαλίσουμε την τιμή που αντιστοιχεί στο προϊόν, βάσει των ποιοτικών του χαρακτηριστικών. Εκτιμώ πως με το νέο έτος και κοντά στο Πάσχα οι τιμές και η ζήτηση θα ανεβούν. Μας έχουν γίνει προτάσεις από μεγάλα ζαχαροπλαστεία να τα δώσουμε φασόν. Εμείς δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ποιότητα και δεν πουλάμε. Φέτος, τόσο η Ισπανία, όσο και η Ιταλία είναι ελλειμματικές στην παραγωγή, ενώ το αμύγδαλο που έρχεται από την Καλιφόρνια υστερεί σημαντικά στην ποιότητα, αφού μπορεί να είναι αποθηκευμένο δυο και τρία έτη, ενώ υποβαθμίζεται ήδη από την συγκομιδή του, καθώς συλλέγεται με σκούπα».

Στα 10-11 ευρώ μέσω κοινωνικών δικτύων η τιμή

Ο κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης καλλιεργεί αμύγδαλα, ποικιλίας Τέξας και Φυρανιά στην Παλαιοκώμη Σερρών και στο Κιλκίς. Διαθέτει μόνος του το προϊόν, μέσα από γνωστές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποφεύγοντας το χονδρικό εμπόριο, που προσφέρει σχεδόν πάντα χαμηλές τιμές. Ο ίδιος μας λέει πως φέτος, παρά το ότι έχει αυξήσει την διαφήμιση, έχει λιγότερη ζήτηση. Η παραγωγή ήταν φέτος αυξημένη, οι δε τιμές παίζουν στα 10-11 ευρώ το κιλό η ψίχα στη Φυρανιά, 9-10 στα Τέξας, ενώ τα Τουόνο και κάποιες άλλες ποικιλίες παίζουν και στα 8-9 ευρώ ανά κιλό. Όπως εξηγεί τέλος ο κ. Χαραλαμπίδης, ένα παραγωγικό δέντρο 12ετίας δίνει εφόσον το περιποιηθείς καλά γύρω στα 3-4 κιλά σε ψίχα.

Το θετικό είναι πως το αμύγδαλο φεύγει όλο το χρόνο

Ο κ. Νίκος Μπρέκης έχει κάνει την τελευταία οκταετία μια μεγάλη επένδυση, βάζοντας 200 στρέμματα με αμύγδαλο ποικιλίας Φυρανιά στο Λιανοκλάδι Φθιώτιδας. Έχει επενδύσει επίσης σε μηχανήματα, υποδομές, έχει δικό του σπαστήρα και αποθήκη, όπου βάζει την παραγωγή του. Συλλέγει μηχανικά με δονητικά, ενώ διαθέτει και ένα σύστημα με δίχτυα που απλώνονται στο έδαφος και μαζεύονται εύκολα. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο: «είμαστε στο όγδοο έτος και πάμε πολύ καλά από αποδόσεις. Κάθε δέντρο μας φέτος έβγαλε μια παραγωγή της τάξης των 15-17 κιλά καρπό. Ως αποτέλεσμα της πολυκαρπίας, ήταν και πιο μικρός ο καρπός, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιστάσεις. Η απόδοση σε ψίχα, ανά δέντρο υπολογίστε ότι είναι σε βάρος στο 30-32%. Ξεκινήσαμε νωρίς τη συγκομιδή και πριν μπουν στο παιχνίδι οι μεγάλες ζώνες παραγωγής της Λάρισας, της Μαγνησίας κ.λπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πιάσουμε πιο υψηλές τιμές στην αρχή της σεζόν και συγκεκριμένα στα 6,5 ευρώ το κιλό, αντί για 8 πέρσι. Τώρα είναι γύρω στα 6 ευρώ η τιμή για διαλεγμένη ψίχα, ενώ οι Ισπανικές ποικιλίες είναι έως 1 ευρώ κάτω. Στην Ισπανία είχαν μικρή παραγωγή φέτος, αλλά δεν είχαν μεγάλες δυνατότητες εξαγωγών. Η Τουρκία αγοράζει και πουλάει ακριβά αμύγδαλο. Το καλό με το αμύγδαλο είναι πως πουλάει όλο το χρόνο. Πέρσι ενδεικτικά να σας πω ότι πούλησα μεγάλο μέρος τον Ιούνιο. Μέχρι σήμερα έχω δώσει τη μισή φετινή παραγωγή μου. Διαθέτω ISO και GLOBAL GAP και φέτος μπήκα και στο πρόγραμμα νέων. Ενδιαφέρομαι να μπω και στα νέα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός συνεχώς εξελίσεται. Να σημειώσουμε ότι πριν τις γιορτές η ζήτηση αυξάνει, κυρίως για θρυμματισμένο προϊόν, για τα γλυκά».

Ο κ. Κώστας Δέδας, τέλος, έμπορος-εισαγωγέας από τη βόρεια Ελλάδα τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε αμύγδαλο φέτος και γι' αυτό έχουν πιεστεί και οι τιμές, οι οποίες συγκριτικά με άλλα προϊόντα, τα οποία έχουν επηρεαστεί από το κύμα ακρίβειας, δεν ανέβηκαν σχεδόν καθόλου. Σύμφωνα με τον κ. Δέδα, αμύγδαλο Ισπανίας και Καλιφόρνιας έρχεται Ελλάδα με 4,70 ευρώ το κιλό η ψίχα, αλλά τα ντόπια είναι πιο ποιοτικά και γι' αυτό έχουν υψηλότερη τιμή.

16/12/2022 02:26 μμ

Πολλά προβλήματα διάθεσης της παραγωγής τους αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Σε δύσκολη... καμπή βρίσκεται η καρυδοκαλλιέργεια στη χώρα μας, με τους παραγωγούς να διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να διαθέσουν την παραγωγή τους -ούτε λίγο πριν τις γιορτές- και τις τιμές πεσμένες σε σχέση με πέρσι.

Από το κτήμα Γκανέτσιου στην Ελασσόνα, ο κ. Κώστας Γκανέτσιος, που καλλιεργεί 14 στρέμματα με ποικιλία Τσάντλερ δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ότι φέτος η χρονιά είχε μειωμένη παραγωγή, τόσο για τον ίδιο, όσο και τους υπόλοιπους παραγωγούς της περιοχής κι αυτό γιατί έγιναν ζημιές από τον καιρό, το χαλάζι κ.λπ. Η ποιότητα ήταν καλή και ο ίδιος διέθεσε ήδη την παραγωγή του. Σε σχέση με άλλες χρονιές η διάθεση του προϊόντος ήταν πιο δύσκολη, τονίζιε ο κ. Γκανέτσιος, κάτι που οφείλεται ως επί το πλείστον σε εμπορικά παιχνίδια. Όσο για τις τιμές, ο κ. Γκανέτσιος έδωσε προϊόν με 4 ευρώ μέσο όρο το άσπαστο και 10 την πεταλούδα.

Ο κ. Κώστας Γκόνος καλλιεργεί κοντά στην Αριδαία Πέλλας 2.500 δέντρα, εκ των οποίων τα 2.000 είναι παραγωγικά των ποικιλιών Σερ, Φρανκέτ και Τσάντλερ. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο φέτος είχε πολύ καλή παραγωγή και υπολογίζει πως μάζεψε περί τους 50 τόνους προϊόν, το οποίο έχει και καλή ποιότητα, αφού ο καιρός δεν δημιούργησε προβλήματα όλη τη χρονιά, ενώ δεν εμπόδισε και τη συγκομιδή το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον κ. Γκόνο:  «Η ζήτηση αυτή την περίοδο είναι από τις χειρότερες που έχω ζήσει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι. Θεωρώ ότι για πολύ κόσμο το καρύδι έχει εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας. Ο κόσμος κοιτάζει να βρει προϊόν κυρίως προσιτό για να καλύψει τις ανάγκες του, το ίδιο δε κάνουν και πολλοί επαγγελματίες. Σίγουρα έχουν γίνει εξαγωγές, π.χ. από την Ουκρανία και μάλιστα στη μισή τιμή από το δικό μας, ή την Χιλή, αλλά όχι ακόμα τουλάχιστον από τις ΗΠΑ. Εμείς παρά τις δυσκολίες συνεχίζουμε και το παλεύουμε, αλλά το σπορ είναι πολύ δύσκολο για διάφορους λόγους. Ελπίζουμε η αγορά στη συνέχεια να ανοίξει και για το ντόπιο που είναι πιο ποιοτικό. Αυτή τη στιγμή το καρύδι το μισό το έχουμε διαθέσει, αλλά το υπόλοιπο χρειάζεται αποθήκευση σε δροσερό μέρος χωρίς υγρασίες. Εμείς έχουμε και σπαστήρα. Οι τιμές είναι στα 10-11 ευρώ πεταλούδα. Ξεκινήσαμε με 11 συν ευρώ, αλλά είχε πτώση η τιμή. Εμείς διαθέτουμε την παραγωγή, όσο μπορούμε, μόνοι μας, έχοντας συνεργασίες με ξηροκαρπάδικα, μανάβικα κ.λπ. Το κόστος παραγωγής το υπολογίζω στο 1/3 της τιμής πώλησης, ενώ σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το εργατικό. Το πρόβλημα στην αγορά είναι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, οι αθρόες εισαγωγές, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί χομπίστες μπήκαν στην καλλιέργεια και διαθέτουν σε σπαστήρες όσο-όσο την παραγωγή, γιατί δεν έχουν δίκτυο να πουλήσουν και δεν γνωρίζουν την αγορά, ενώ δεν εξαρτώνται και από αυτό το εισόδημα, όντες ετερο-επαγγελματίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πολλές φορές δεν δίνεται έμφαση και στην ποιότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

«Ήμουν συγκρατημένος όσον αφορά στις τιμές του προϊόντος, από το καλοκαίρι ακόμη, όταν μας είχε δείξει δείγματα η αγορά, τόσο στο φιστίκι όσο και στο αμύγδαλο, ασχέτως αν ανέβηκε το φιστίκι εκ των υστέρων. Αναμενόμενη εξέλιξη αυτή μιας και το φιστίκι είναι και εξαγόμενο προϊόν. Το καρύδι για να είναι εξαγόμενο πρέπει να πιάσει μια τιμή ανταγωνιστική του διεθνούς εμπορίου. Σε αυτή την τιμή είναι ασύμφορο να καλλιεργεί κάποιος χωρίς καμία η έστω μικρή υποδομή. Τόσο σε καλλιεργήσιμη έκταση όσο και σε επίπεδο μηχανημάτων. Οι Έλληνες παραγωγοί έμαθαν το καρύδι την τελευταία δεκαετία. Δεν έλαβαν υπ' όψιν όμως ότι η αγορά μαθαίνει πρώτη τα νέα. Και πρώτη ενεργεί φυσικά. Ο Έλληνας αγρότης δεν μπορεί να επηρεάσει την τιμή του καρυδιού. Αυτή καθορίζεται από την προσφορά και την ζήτηση. Σήμερα η προσφορά είναι μεγάλη και η ζήτηση δεν είναι αυτή που ήταν. Έχει "καθίσει" η αγορά. Δεν μπορεί ο παραγωγός να επηρεάσει ούτε και τις εισαγωγές. Όποιος έχει κεφάλαια και γνωρίζει από εμπόριο μπορεί να εισάγει. Όπως φυσικά, όποιος έχει κεφάλαιο και γη μπορεί να παράγει. Αν δεν πάει καλά εμπορικά αυτό που κάνει- παραγωγή η εμπορία - αναλαμβάνει και την ζημιά του. Καλούμαστε λοιπόν να ενεργούμε τελείως επαγγελματικά και όχι με το συναίσθημα. Αγαπάμε τη γη μας σεβόμαστε τον κόπο μας, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν έμπορο, ούτε το αυξημένο καλλιεργητικό μας κόστος, ούτε τυχόν ζημία από τις καιρικές συνθήκες. Όπως και εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν το προϊόν παραμείνει απούλητο στις αποθήκες του εμπόρου. Και τους δύο όμως τους ενδιαφέρει το κέρδος. Προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτό το είδος οικονομικό περιβάλλον. Αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Και πρέπει να την κοιτάμε κατάματα», σχολιάζει από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Παπακώστας, παραγωγός και έμπορος καρυδιών, με μεγάλη εκμετάλλευση στην κοιλάδα Σπερχειού.

Η Βιργινία Γρίβα καλλιεργεί 30 στρέμματα με καρύδι ποικιλίας Τσάντλερ στην περιοχή της Αμφίκλειας Φθιώτιδας. Όπως αναφέρει, η χρονιά είναι δύσκολη από άποψη εμπορίου, καθώς κατά τα φαινόμενα έχουν γίνει εισαγωγές, που πιέζουν τη ζήτηση, άρα και τις τιμές στο ντόπιο προϊόν. Σύμφωνα με την κα Γρίβα, φέτος υπήρχε καλή παραγωγή στην περιοχή και ποιότητα, ενώ σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, να κάνουν οικοτεχνίες και να διαθέτουν μόνοι τους την σοδειά τους.

Πιο άσχημη από... πότε χαρακτηρίζει την εφετινή χρονιά στο καρύδι ο κ. Βάιος Λιάνος, που καλλιεργεί καρυδιές στο δήμο Ελασσόνας και διαθέτει στην αγορά, εκτός από καρύδι και βούτυρο καρυδιού, έλαιο από καρύδι κ.λπ. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν κουνιέται φύλλο στην αγορά του καρυδιού κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τα φαινόμενα έχουν γίνει αθρόες εισαγωγές σε εξευτελιστικές τιμές. «Τα λιπάσματα πήραν πάνω, το ρεύμα το ίδιο, τα πετρέλαια, τα εργατικά, όμως η τιμή στο καρύδι είναι εξευτελιστική κι εκτός αυτού δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ζήτηση, ειδικά από το χονδρεμπόριο που επίσης έχει πρόβλημα. Πέρσι πουλάγαμε στα 4 ευρώ και φέτος μας ζητάνε να πουλήσουμε με 2,50 και 2,70. Αν αυτό το φαινόμενο συνεχιστεί για μια-δυο χρονιές ακόμα και με τις αποθήκες γεμάτες, θεωρώ πως ειδικά στην Ελασσόνα, το 80% των καλλιεργητών, θα εγκαταλείψουν. Τέλος, όσον αγορά στην παραγωγή εδώ, μαζεύτηκε λιγότερο καρύδι λόγω ζημιών από ανθράκωση αλλά και από χαλάζι. Όσο όμως προϊόν μαζεύτηκε είναι ποιοτικό», καταλήγει.

13/12/2022 10:20 πμ

Σε πρώτη φάση θα αφορά απώλειες στο νομό Πιερίας για το έτος 2020.

Την πίστωση για χορήγηση de minimis στους καστανοκαλλιεργητές του νομού Πιερίας ενέκρινε στις 12 Δεκεμβρίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Εγκρίνουμε την δέσμευση πίστωσης ύψους ( 590.400,00 €) πεντακόσιες ενενήντα χιλιάδες τετρακόσια Ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του Προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ειδικός φορέας 1029 - 501. - 0000000, Λογαριασμός 2390901002- οικ. έτους 2022 για την “κάλυψη δαπάνης Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της καλλιέργειας καστανιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, στα πλαίσια εφαρμογής του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 (L352/24-12- 2013) της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε με τον Καν.(Ε.Ε.) αριθ. 316/2019 ( l51/1/22-02-2019)”», τονίζεται στην σχετική απόφαση. Το πλέον πιθανό είναι η πληρωμή τους, να γίνει εντός του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται πως ένα ακόμα αίτημα για ζημιές στο κάστανο έχει σταλεί για έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών. Οι ζημιές αφορούν τη φετινή χρονιά.

Δείτε εδώ την απόφαση

12/12/2022 03:05 μμ

Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων πάντοτε η ζήτηση ανεβαίνει για το προϊόν.

Σε καλά επίπεδα-σε σύγκριση με άλλα είδη ξηρών καρπών-κυμαίνεται η ζήτηση στο φουντούκι που κερδίζει στρέμματα και εκτάσεις σταδιακά και στη χώρα μας. Αρκετοί είναι οι αγρότες που έβαλαν δοκιμαστικά το προϊόν και τώρα πάνε σε αύξηση στρεμμάτων και νέες φυτεύσεις.

Ο κ. Γιάννης Ασδεράκης καλλιεργεί 30 στρέμματα με φουντουκιές στη περιοχή της Νέας Αγχιάλου στη Μαγνησία, εκεί όπου δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα η καλλιέργεια, ωστόσο γίνονται προσπάθειες, περισσότερο δοκιμαστικού χαρακτήρα από παραγωγούς. Όπως μας λέει ο κ. Ασδεράκης: «έχω βάλει ποικιλίες Ποντιακές, αλλά και Ελληνικές. Φέτος από τα 15 στρέμματα που είναι 10 ετών, πήρα παραγωγή περί τους 2,5 τόνους στο σύνολο. Στα 12 έτη αναμένω να είναι φουλ παραγωγικές. Στις φουντουκιές μόλις τα δέντρα φθάσουν στα 12 έτη, μπορεί να δώσουν έως και 2-2,5 τόνους το στρέμμα, μια καλή χρονιά. Εμάς εδώ μας έχει πάει πίσω και ο καιρός τα τελευταία χρόνια. Κατά τα άλλα, πρέπει να πω ότι οι φουντουκιές χρειάζεται να έχουν νερό. Εγώ ποτίζω με μπεκάκια και τα κτήματα είναι στο 1 χλμ. από τη θάλασσα, δηλαδή σε πεδινό κομμάτι. Ψεκασμούς κάνω 5 το χρόνο και ίσως ένα κλάδεμα ελαφρύ. Το εμπόριο αναζητά προϊόν και μπορείς ακόμα και να διαθέσεις το προϊόν από μόνος σου στο διαδίκτυο. Οι Έλληνες καταναλωτές δεν προτιμούν να αγοράζουν Τούρκικο προϊόν κι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευθούμε. Φέτος οι τιμές παραγωγού ήταν στα 4 ευρώ το κιλό, το κόκκαλο και δεν συνέφερε να δώσεις ψίχα γιατί είναι και πολλά τα κόστη για το σπαστήρα. Το προϊόν πάντως το ψάχνει ο κόσμος και φεύγει εύκολα».

Ο κ. Αργύρης Πανταζής καλλιεργεί 10 στρέμματα με φουντούκια στην περιοχή της Τρίπολης στην Πελοπόννησο. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο: «εδώ στην περιοχή μου, είμαι ο μόνος που καλλιεργώ φουντούκια και συγκεκριμένα, ποικιλίες παλιές, αλλά και νέες, Ποντιακές, Ιταλικές κ.λπ. Πιο παραγωγική έως τώρα φαίνεται η Giffoni που είναι Ιταλική, αλλά η απόδοση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μικροκλίμα, η φροντίδα κ.λπ. Το φουντούκι χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα όσον αφορά την αφαίρεση των παραφυάδων κάθε χρόνο. Συνολικά έχω 10 στρέμματα με δέντρα 25ετίας, πάνε πολύ καλά και σκοπεύω να κάνω επέκταση και να βάλω κι άλλα στρέμματα. Το κόστος το καλλιεργητικό ανά έτος το υπολογίζω σήμερα, μαζί με τα ποτίσματα στα 500 ευρώ το στρέμμα. Εμπορικά το προϊόν έχει ζήτηση και φεύγει εύκολα. Φέτος για το άσπαστο προϊόν η τιμή παραγωγού είναι γύρω στα 4 ευρώ το κιλό. Περισσότερο η αγορά ζητάει το στρογγυλό και γεμάτο φουντούκι».

Ο κ. Βασίλης Χριστοφορίδης καλλιεργεί κοντά στα 100 δέντρα φουντουκιάς, περισσότερο δοκιμαστικά,  στην περιοχή της Βέροιας και όπως λέει στον ΑγροΤύπο: «είχα βάλει Ρωσικές (δέντρα) και Τούρκικες (θάμνοι) ποικιλίες, πιο πολύ σε πειραματικό επίπεδο. Στην περιοχή μας δεν υπάρχουν εκτάσεις με φουντούκια και έχει κυριαρχήσει το καρύδι, όπου μπήκαν πολλές εκτάσεις. Ως προϊόν, το φουντούκι έχει καλή ζήτηση και απορροφάται εύκολα. Φέτος το άσπαστο προϊόν πληρώθηκε γύρω στα 5 ευρώ ανά κιλό».

Τέλος, ο κ. Γιώργος Καράκελλες, ο οποίος καλλιεργεί στο χωριό Καλαμώνας (μια περιοχή μεταξύ Καβάλας και Δράμας) 100 στρέμματα με Ποντιακές ποικιλίες φουντουκιού, διαθέτοντας και υποπροϊόντα, όπως το βούτυρο από φουντούκι, σημειώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, πως φέτος ήταν μια καλή χρονιά, με υψηλή ποιότητα. Ως προς τις αποδόσεις, όπως μας λέει έβγαλε 16 τόνους προϊόν, από τα 100 στρέμματα, εκ των οποίων όμως λίγα είναι φουλ παραγωγικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χονδρέμποροι το ζητάνε με 8 ευρώ το κιλό, το σπασμένο, αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν το δίνει και περιμένει να ανεβεί η τιμή, τουλάχιστον στα 9 ευρώ.

28/11/2022 01:47 μμ

Με εξαίρεση την Κρήτη, που η ποιότητα ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, σημαντικά ήταν τα προβλήματα φέτος.

Αρνητικό ήταν, με κάποιες εξαιρέσεις ίσως, το πρόσημο φέτος στο κάστανο, ως απόρροια κυρίως των προβλημάτων που δημιούργησε στην παραγωγή η φαιά σήψη.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η εφετινή ήταν σε γενικές γραμμές μια δύσκολη χρονιά για τους καλλιεργητές κάστανου, λόγω των πολλών προβλημάτων που δημιούργησε η φαιά σήψη σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να μείνουν και πολλά ασυγκόμιστα. Οι παραγωγοί υπέστησαν απώλεια εισοδήματος, αλλά γίνεται προσπάθεια και αναμένονται εξαγγελίες από το ΥπΑΑΤ στις αρχές Δεκεμβρίου, για χορήγηηση de minimis. Εξ όσων γνωρίζω υπάρχει πιθανότητα να δοθούν στην Πιερία de minimis ακόμα και έως το τέλος του έτους για ζημιές άλλων ετών, ενώ για τις φετινές σε όλη την Ελλάδα έχει δρομολογηθεί πληρωμή το 2023. Η κατάσταση είναι δύσκολη με τη φαιά σήψη γιατί δε μπορεί κανείς να διακρίνει το πρόβλημα πριν συλλέξει το προϊόν. Το πρόβλημα αφορά, όλη την ΕΕ. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το ΥπΑΑΤ, με τον ΕΛΓΟ, με ερευνητικά ιδρύματα και συλλέγουμε δεδομένα για το τί μπορεί να γίνει. Από κάποιες μελέτες και τους ειδικούς, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ίσως χρειάζονται επεμβάσεις με μυκητοκτόνα κατά την επαφή της ανθοφορίας. Στο πρόβλημα έχει συντελέσει, κατά τα φαινόμενα, η κλιματική αλλαγή και οι πολλές υγρασίες της άνοιξης. Κατά τα άλλα, η εμπορική περίοδος συνεχίζεται και παραδοσιακά προς τις γιορτές η ζήτηση αυξάνει. Το ενδιαφέρον και φέτος ήταν έντονο από Ιταλία, πήραν ποσότητες, υπάρχουν όμως κι άλλες στα ψυγεία».

Μεγάλα προβλήματα και στην Αρκαδία

Ο κ. Γιάννης Κόλλιας καλλιεργεί κάστανα στην ορεινή Αρκαδία και όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η χρονιά φέτος είναι δύσκολη και μεταξύ άλλων και όψιμη στη περίπτωσή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, Ιταλοί έμποροι πήραν στην αρχή κάποιες ποσότητες, αλλά υπάρχουν πολλές ακόμα στα ψυγεία. Ο ίδιος στέκεται έντονα και στην αύξηση του κόστους καλλιέργειας, με αιχμή τις τιμές των βασικών εισροών, του πετρελαίου κ.λπ.

Έκτακτες ενισχύσεις και νέες δραστικές

Ο κ. Βασίλης Μανίκας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ποταμιάς – Σκήτης «το Μαυροβούνι», που ιδρύθηκε το 2017 από μια ομάδα 25 παραγωγών, κατοίκων των δυο γειτονικών χωριών, της Ποταμιάς και της Σκήτης τόνισε στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «φέτος ήταν από τις πιο δύσκολες χρονιές για την καστανοπαραγωγή, λόγω των απωλειών, σε ποσότητα, αλλά και ποιότητα, που είχε επίπτωση και στις τιμές παραγωγού, από την φαιά σήψη. Επίσης πολύ μεγάλο ποσοστό έμεινε ασυγκόμιστο. Παρακολουθούμε το πρόβλημα εκ του σύνεγγυς ως Συνεταιρισμός και είμαστε σε επαφή με τη ΔΑΟΚ, το ΥπΑΑΤ και τους λοιπούς φορείς. Μας έχουν διαβεβαιώσει από το ΥπΑΑΤ ότι θα υπάρξει έκτακτη ενίσχυση, οπότε αναμένουμε. Παράλληλα, έχουμε ζητήσει από το ΥπΑΑΤ να επιτρέψει κάποιες δραστικές, που υπάρχουν σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία. Θεωρούμε πάντως πως η φετινή έξαρση έχει να κάνει με τις ζέστες του Σεπτεμβρίου, που αφυδάτωσαν τα κάστανα».

Μειωμένες αποδόσεις, υψηλότερες τιμές παραγωγού στα Χανιά

Ο κ. Ιωάννης Κωστάκης, παραγωγός από την περιοχή των Χανίων με 15 στρέμματα καλλιέργεια κάστανου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή του δήμου Καντάνου η χρονιά φέτος ήταν καλή, τόσο από την άποψη των αποδόσεων, όσο και της ποιότητας, αλλά και των τιμών. Αυτό βέβαια ισχύει για όσους περιποιούνται τα κτήματά τους, γιατί υπάρχουν και απεριποίητα και παρατημένα κομμάτια. Οι τιμές του παραγωγού φέτος ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν στα 3 με 3,5 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι δεν πέρασαν τα 2,5 με 3 ευρώ το κιλό. Το καλό στην περιοχή μας είναι πως δεν έχουμε ζημιές από τη φαιά σήψη, που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο εδώ, έχουμε θέματα με το έλκος και τη μελάνωση, τόσο σε παλιά, όσο και σε νεόφυτα κτήματα».

28/11/2022 12:51 μμ

Συνεχίζεται η αυξημένη ζήτηση για κελυφωτό φιστίκι από εμπόρους του εξωτερικού. Οι τιμές έχουν ξεπεράσει 8 ευρώ το κιλό αλλά τα φιστίκια είναι λίγα. 

Πάντως φέτος οι περισσότεροι παραγωγοί και συνεταιρισμοί πούλησαν στην αρχή της εμπορικής περιόδου τα φιστίκια σε τιμές γύρω στα 6,5 - 7 ευρώ. Αυτοί την εποχή γίνονται οι καλλιεργητικές φροντίδες και η λίπανση και οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «τα φιστίκια φέτος πωλήθηκαν στην αρχή της εμπορικής περιόδου. Στα 6,5 ευρώ το κιλό πωλήθηκε το 60% της ελληνικής παραγωγής.

Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου βοήθησε την ελληνική παραγωγή και όλη η διεθνή αγορά στράφηκε στην χώρα μας για να αγοράσει φιστίκια (τα 9 δολάρια είχαν ισοτιμία περίπου 9,20 ευρώ). Επίσης Τουρκία και Ιράν, που είναι οι ανταγωνιστές μας, είχαν μειωμένη παραγωγή. 

Στην αρχή της περιόδου ήρθαν οι Ιταλοί για να αγοράσουν φιστίκια αλλά εδώ και ένα μήνα έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά οι Τούρκοι και ζητάνε ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μετά από καιρό έγιναν εξαγωγές προς Τουρκία. Ακόμη και τώρα οι Τούρκοι θέλουν ελληνικά φιστίκια και δίνουν τιμές πάνω από 8 ευρώ το κιλό. Όμως τα λίγα φιστίκια που υπάρχουν είναι στα χέρια εμπόρων.

Τώρα γίνονται τα κλαδέματα διαμόρφωσης και τα εργατικά μεροκάματα είναι αυξημένα επειδή δεν υπάρχουν εργάτες γης. Από Δεκέμβριο μέχρι Ιανουάριο γίνεται η βασική λίπανση με τις τιμές να είναι σε υψηλά επίπεδα. Οι παραγωγοί που πούλησαν σε χαμηλές τιμές τώρα θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος λίπανσης και εργατικών».

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι» με έδρα στη Μαγνησία, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «τα τρία προηγούμενα χρόνια όσοι παραγωγοί είχαν αποθηκεύσει φιστίκια είδαν τις τιμές να πέφτουν και να πουλάνε τελικά σε χαμηλά επίπεδα. Φέτος όλοι βιάστηκαν να πουλήσουν γιατί φοβήθηκαν την μεγάλη παραγωγή.

Ο συνεταιρισμός πούλησε την φετινή παραγωγή από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε τιμές στα 7 ευρώ το κιλό τα ανοικτά και στα 6,20 ευρώ το κιλό τα κλειστά. Υπήρχε αυξημένη ζήτηση από την αρχή της εμπορικής περιόδου. Όμως και τώρα είμαστε στις αρχές Δεκεμβρίου και συνεχίζεται η αυξημένη ζήτηση για τα φιστίκια. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 1,5 ευρώ το κιλό.

Ωστόσο αυτή την εποχή οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί έχουν άδειες τις αποθήκες τους. Μόνο λίγοι έμποροι έχουν ακόμη φιστίκια και πουλάνε. Στην αυξημένη ζήτηση βοήθησε φέτος και η ισοτιμία ευρώ με δολάριο που έκανε πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό φιστίκι. Επίσης και οι μειωμένες παραγωγές που είχαν οι άλλες ανταγωνιστικές χώρες».  

24/11/2022 02:11 μμ

Σύμφωνα με τον ΥπΑΑΤ, κ. Γιώργο Γεωργαντά, η ενίσχυση θα αφορά καστανοπαραγωγούς από διάφορες περιοχές της χώρας.

Απαντώντας εγγράφως (δείτε εδώ) σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με ζημιές που υπέστησαν καστανοπαραγωγοί στο δήμο Παιονίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε πως: «Όσον αφορά στην στήριξη του εισοδήματος των καστανοπαραγωγών, αναφέρουμε ότι έχει ήδη σταλεί προς το Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση, αντίστοιχο αίτημα για την ενίσχυση των καστανοπαραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ενώ έχουμε αιτήματα και από άλλες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διερευνούν διαρκώς δυνατότητες και μορφές ενίσχυσης των αγροτών, παρακολουθώντας την εξέλιξη των αναγκών και πάντα μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Υπογράφηκε η απόφαση για αποζημίωση de minimis στα κάστανα

Κατά την προγραμματισμένη συνάντηση στις 11 Νοεμβρίου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Γεωργαντά, η κυρία Μάνη ενημερώθηκε, ότι υπεγράφη η απόφαση για την καταβολή αποζημίωσης de minimis στους καστανοπαραγωγούς, για το έτος 2020, και ότι είναι προς συνυπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών.

Ένα ζήτημα, το οποίο είχε θέσει η βουλευτής επανειλημμένα και με συνεχείς παρεμβάσεις στην ηγεσία του υπουργείου. Ένα δίκαιο αίτημα, καθώς οι καστανοπαραγωγοί είχαν υποστεί σημαντικές ζημίες στις παραγωγές τους. Η κυρία Μάνη έθεσε επίσης το ζήτημα της αποζημίωσης των παραγωγών ρυζιού του Αιγινίου που υπέστησαν ολική καταστροφή από τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή στις 2 Οκτωβρίου 2022, ενόψει μάλιστα της αυριανής επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Αιγίνιο, στην οποία θα συνοδεύεται από τον ΥπΑΑΤ.

Επιπλέον, η βουλευτής επισήμανε τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην εκκαθάριση της de minimis αποζημίωσης για τους καπνοπαραγωγούς που είχαν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή. Ο υπουργός είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση του θέματος. Τέλος, στην ατζέντα της συνάντησης τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν τα ακτινίδια, τα σταφύλια crimson, αλλά και το πάγιο αίτημα για τη μελέτη αντιχαλαζικής προστασίας από αέρος, αναφέρεται στην ανακοίνωση της βουλευτού Πιερίας.