Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προχωρά η βιολογική καταπολέμηση σφήκας της καστανιάς στην Ήπειρο, προσοχή στους ψεκασμούς

22/05/2020 11:41 πμ
Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου υλοποιήθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου για τη βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus) με εξαπόλυση του εντόμου Torymus sinensis.

Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου υλοποιήθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου για τη βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus) με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής, συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΛΓΟ - Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκη, «η σφήκας της καστανιάς δεν αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς αλλά με βιολογικό τρόπο με τη βοήθεια του εντόμου Torymus sinensis. Οι Ιταλοί που αντιμετώπισαν πρώτοι το πρόβλημα βρήκαν και πρώτοι την λύση. Στην χώρα μας ξεκίνησε από το 2018 πειραματικά η αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς. Το πρόγραμμα προχωρά σε όλη την Ελλάδα. Προβλέπω ότι μετά το 2022 στην Ελλάδα θα έχει μειωθεί το πρόβλημα και η απώλεια στην παραγωγή κάστανων θα είναι πολύ μικρή.

Στην Ιταλία το πρόβλημα ήταν πολύ μεγάλο και έφτασε να έχει μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 70%. Όμως με την σωστή αντιμετώπιση του εντόμου άρχισε να επανακάμπτει η ιταλική παραγωγή, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τους Έλληνε ςπαραγωγους. Το θετικό είναι ότι οι έμποροι από Ιταλία γνώρισαν την ποιότητα των ελληνικών κάστανων».

Ερευνητές του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών βρέθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου τις δύο τελευταίες εβδομάδες και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερείας μας (Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, Διευθύνσεις Δασών, Δασαρχεία κλπ.) πραγματοποίησαν την εξαπόλυση 11.000 ενηλικών παρασιτοειδών εντόμων.

Η παρουσία της σφήκας της καστανιάς διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Ήπειρο το 2018 σε περιοχές της Μεσούντας, του Αθαμανίου και του Τετρακώμου Π.Ε. Άρτας και πλέον εντοπίζεται σε όλες σχεδόν τις περιοχές παρουσίας της καστανιάς στην Ήπειρο. Η προσβολή των δένδρων σε ορισμένες περιοχές της Ηπείρου είναι αρκετά υψηλή προκαλώντας ζημιές στα δέντρα. Το έντομο δημιουργεί κηκίδες στους νεαρούς βλαστούς και τα φύλλα της καστανιάς μειώνοντας την παραγωγή, την ευρωστία και την ανάπτυξη των δένδρων.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μέθοδο της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis. Η μέθοδος στηρίζεται στην εξαπόλυση του παρασιτοειδούς σε έναν αριθμό θέσεων με προσβεβλημένες καστανιές αντιπροσωπευτικό για κάθε περιοχή, ώστε να επιτευχθεί η εγκατάστασή του και σε βάθος χρόνου να αυξηθούν οι πληθυσμοί του και να περιορίσουν το επιβλαβές έντομο (σφήκα της καστανιάς) σε επίπεδα που δεν θα προκαλούν ζημιά στα δένδρα. Η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς γίνεται μόνο συγκεκριμένη περίοδο του έτους που προσδιορίζεται από μέσα Απριλίου έως τις Αρχές Μαΐου.

Δεδομένου ότι η εγκατάσταση και εξάπλωση της σφήκας της καστανιάς στην Περιφέρεια Ηπείρου αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία και δομή των καστανοδασών, στην καλλιέργεια της καστανιάς αλλά και στην μελισσοκομία (η καστανιά αποτελεί ένα σημαντικό μελισσοκομικό δένδρο), η Περιφέρεια Ηπείρου από τις αρχές του προηγούμενου έτους, προέβη σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης του εντόμου και να επιτευχθεί αποτελεσματική και βιώσιμη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για την επιτυχία του προγράμματος είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η προστασία των ωφέλιμων εντόμων από τη χρήση εντομοκτόνων φαρμάκων. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι καστανοπαραγωγοί να αποφεύγουν τη διενέργεια ψεκασμών στους καστανεώνες έως τα τέλη Ιουνίου τόσο για τη φετινή όσο και για τις επόμενες χρονιές.

Τα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων από τα τέλη Ιουνίου και έπειτα μπορούν να πραγματοποιούνται κανονικά, πάντα όμως με τη χρήση των εγκεκριμένων για την καλλιέργεια εντομοκτόνων ουσιών. Επίσης, σημαντικό για την προστασία του ωφέλιμου εντόμου είναι να αποφεύγεται από τους παραγωγούς η αφαίρεση των ξεραμένων κηκίδων από τα δένδρα, οι οποίες αποτελούν τις θέσεις ανάπτυξης και διαχείμασης του ωφέλιμου εντόμου.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
06/03/2024 10:05 πμ

Αγρότες της Αγιάς καταγγέλλουν για δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ λόγω θεομηνίας.

Τις διαμαρτυρίες μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών της Αγιάς, οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές από τον Daniel και τον Elias, σε αντίθεση με τους παραγωγούς της Μαγνησίας, έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ είχε και επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άμεσα επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ενώ προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στον αρμόδιο υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο κυβερνητικός βουλευτής στην ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό υπογραμμίζει ότι «οι μηλοπαραγωγοί και οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής της Αγιάς εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους διότι δεν έλαβαν αποζημιώσεις για τις ζημιές στην παραγωγή τους από τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο Πήλιο και στον νομό Μαγνησίας, παρότι, η καταστροφή που υπέστησαν ήταν ομοίου μεγέθους.

Όπως υποστηρίζουν, η ένταση των φαινομένων Daniel και Elias που έπληξαν τις καλλιέργειές τους ήταν ίδια και συνεπώς, προκλήθηκαν μεγάλες άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, αλλά και έμμεσες από τις σοβαρές βλάβες στο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο και την συνακόλουθη αδυναμία έγκαιρης συλλογής και εμπορίας των προϊόντων τους.

Οι Αγιώτες μηλοπαραγωγοί διευκρινίζουν ότι οι έντονες βροχοπτώσεις συνέπεσαν με την περίοδο συγκομιδής του κύριου όγκου των μήλων στην περιοχή. Ως εκ τούτου, η συλλογή καθυστέρησε και η ποιότητα των προϊόντων τους –μετά από μια εβδομάδα συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων- υποβαθμίστηκε.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και για τα κάστανα, όπου πλέον των απωλειών παραγωγής λόγω της μη αντιμετωπίσιμης, μέχρι στιγμής, φαιάς σήψης, υπήρξε ποιοτική υποβάθμιση των καρπών (σχίσιμο) αλλά και πολύ δύσκολη συγκομιδή, λόγω της καλλιέργειάς τους σε πιο ορεινές περιοχές που καταστράφηκε ολοσχερώς το οδικό δίκτυο.

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί της Αγιάς που διαμαρτύρονται ότι ενώ επλήγησαν και αυτοί από τις πλημμύρες του Daniel και του Elias δεν έλαβαν έως σήμερα προκαταβολές αποζημιώσεων σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της Μαγνησίας».

Τελευταία νέα
07/03/2024 11:56 πμ

Την Τρίτη, 5 Μαρτίου, η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για στοχευμένη αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, γνωστός και ως φυτοϋγειονομικός νόμος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αναθεώρηση αποσκοπεί στη βελτίωση και τον εξορθολογισμό της εφαρμογής και επιβολής του κανονισμού.

Οι εισαγωγείς στην ΕΕ θα υποχρεούνται να δηλώνουν σε φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό ποια μέτρα έχουν λάβει για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την καραντίνα των επιβλαβών οργανισμών όχι μόνο για τα παράσιτα καραντίνας της Ένωσης αλλά και για τα ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα, σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση.

Για την απλούστευση των διαδικασιών, οι ευρωβουλευτές, με επικεφαλής την εισηγήτρια Clara Aguilera (S&D, ES), επέμειναν στην καλύτερη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος για την υποβολή κοινοποιήσεων και εκθέσεων από τα κράτη μέλη και συμφώνησαν ότι πριν από την έκδοση φυτικού διαβατηρίου, η μετακίνηση ενός σχετικού φυτού, φυτικού προϊόντος ή άλλου αντικειμένου μπορεί να συνοδεύεται από ηλεκτρονικό φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που περιέχεται στο σύστημα ή από επικυρωμένο αντίγραφο του αρχικού φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού

Το προσωρινά συμφωνηθέν κείμενο αντικατοπτρίζει τους γενικούς στόχους της πρότασης της Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα, ο αναθεωρημένος κανονισμός στοχεύει:
βελτίωση των διαδικασιών για τον εντοπισμό και την καταχώριση φυτών υψηλού κινδύνου, καθώς και για την υποβολή και εξέταση αιτημάτων για προσωρινές παρεκκλίσεις από τις υποχρεώσεις εισαγωγής που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ αποσαφήνιση μέτρων για παράσιτα που χαρακτηρίζονται ως παράσιτα καραντίνας, αλλά δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πλήρως εξορθολογισμός και απλούστευση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων, χάρη στην αυξημένη ψηφιοποίηση. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις αρμόδιες αρχές, καθώς και για τους φορείς εκμετάλλευσης

Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την υγεία των φυτών

Οι δύο συννομοθέτες βελτίωσαν περαιτέρω την πρόταση της Επιτροπής προβλέποντας τη δημιουργία μιας ενωσιακής φυτοϋγειονομικής ομάδας έκτακτης ανάγκης .
Η ομάδα θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες που θα διορίζονται από την Επιτροπή, βάσει προτάσεων των κρατών μελών. Αυτοί οι εμπειρογνώμονες θα έχουν διαφορετικές ειδικότητες στον τομέα της φυτοϋγειονομικής περίθαλψης και θα μπορούν να βοηθούν σε περίπτωση νέων εστιών παρασίτων στην ΕΕ.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να παράσχουν επείγουσα βοήθεια και τεχνογνωσία στις συνοριακές τρίτες χώρες σε περίπτωση εστιών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ΕΕ, εάν αυτό ζητηθεί από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη.

Πολυετή προγράμματα ερευνών

Προκειμένου να εξορθολογιστούν οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, οι συννομοθέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη διάρκεια των πολυετών προγραμμάτων ερευνών , τα οποία θα πρέπει τώρα να θεσπιστούν για περίοδο πέντε έως δέκα ετών , αντί για την τρέχουσα περίοδο πέντε έως επτά ετών. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις αρμόδιες αρχές.
Για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση των παρασίτων, τα προγράμματα αυτά πρέπει να επανεξεταστούν και να επικαιροποιηθούν ανάλογα με τη φυτοϋγειονομική κατάσταση.

Διαβατήρια φυτών

Σύμφωνα με το προσωρινά συμφωνηθέν κείμενο, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει μέσω εκτελεστικών πράξεων ποια φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα αντικείμενα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς φυτικό διαβατήριο φυσικώς προσαρτημένο σε αυτά επειδή, για παράδειγμα, το μέγεθος ή το σχήμα τους, που θα καθιστούσαν αδύνατη την προσκόλληση ή πολύ δύσκολο. Αυτά τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα θα έχουν αντί αυτού το φυτικό διαβατήριο συσχετισμένο μαζί τους με τρόπο διαφορετικό από αυτόν της φυσικής προσκόλλησης.
Αυτή η αλλαγή στους ισχύοντες κανόνες βασίζεται στην εμπειρία που έχουν αποκτήσει μέχρι στιγμής οι φορείς εκμετάλλευσης στην εφαρμογή της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας.

Επόμενα βήματα

Η προσωρινή συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια θα εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα μετά από νομογλωσσική αναθεώρηση.

Ιστορικό

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/2031 είναι επί του παρόντος το βασικό νομικό πλαίσιο για τη φυτοϋγειονομική πολιτική της ΕΕ . Αποσκοπεί στην πρόληψη της εισόδου και της εξάπλωσης νέων φυτικών παρασίτων (τα λεγόμενα «Ενωσιακά παράσιτα καραντίνας») και στην καταπολέμηση των παρασίτων που υπάρχουν ήδη στην ΕΕ («ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα»). Τέθηκε σε εφαρμογή στις 14 Δεκεμβρίου 2019.

13/02/2024 10:02 πμ

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης για το έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda που προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.

Το έντομο αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ε.Ε. και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο που αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου.

Σχετικά με την παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στην Κρήτη και σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των οδηγιών του ΥπΑΑΤ, και λόγω του επικείμενου ορισμού της Κρήτης ως προσβεβλημένη ζώνη η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει:

Οι παραγωγοί καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας και αραβοσίτου (για ανθρώπινη κατανάλωση) αλλά και φυτών (ολόκληρων ή κομμένων) χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων, καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που τα διακινούν εκτός Κρήτης απαιτείται ως πρώτο βήμα να εγγραφούν άμεσα στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν. Σε επόμενο στάδιο, για το οποίο θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, θα απαιτηθεί τα προϊόντα αυτά να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητά τους πριν τη διακίνησή τους.

Διευκρινίζεται ότι:

  • Αιτήσεις οι οποίες θα έχουν ελλιπή δικαιολογητικά, δεν θα διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
  • Η εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, η οποία χορηγείται από τις ΔΑΑΚ/ΔΑΑ, μετά από κατάθεση σχετικού αιτήματος.
  • Όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνει χωρίς χρονοτριβές, καθώς σύντομα θα επιβληθούν οι ζώνες οριοθέτησης, και τα προϊόντα όσων δεν συμμορφώνονται δεν θα μπορούν να διακινηθούν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά την αίτηση πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο (εδώ). Αφού οι παραγωγοί πάρουν την αίτηση θα πρέπει να την συμπληρώσουν και να την καταθέσουν στη ΔΑΟΚ της περιοχής τους.

Δράση από Eνιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας

Στο μεταξύ στα πλαίσια του σχεδιασμού για την διαχείριση του εντόμου Spodoptera frugiperda στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Eνιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας πραγματοποίησε, την Παρασκευή (9/2/2024), σύσκεψη με τους γεωτεχνικούς από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι:

«Έγινε ανάλυση των ισχύουσας κατάστασης σε επιμέρους ζητήματα και ως συμπέρασμα της σύσκεψης αναδείχθηκε ότι «η σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων μερών θεωρείται ως προϋπόθεση για να μην εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για την περιοχή μας».

Ως Αγροτικός φορέας καλούμε όλους τους παραγωγούς καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας, χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων, καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που διακινούν τα παραπάνω προϊόντα εκτός Κρήτης να εγγραφούν άμεσα στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν.

Για αυτό το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, ενημερώνουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να επικοινωνήσουν στα γραφεία του Συλλόγου ώστε να γίνει η σύνταξη της αίτησης για την εγγραφή στο φυτοϋγειονομικό μητρώο.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Δ/νση Αγρ. Αν/ξης & Κτην/κής ΠΕ Λασιθίου (ΔΑΟΚ) Λασιθίου / Τμήμα Ιεράπετρας και σκοπό έχει την επίσπευση της διαδικασίας ώστε οι παραγωγοί να είναι προετοιμασμένοι και να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα στη διακίνηση των προϊόντων τους».

08/02/2024 12:49 μμ

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς με τις αποζημιώσεις στους αμυγδαλοπαραγωγούς (Τεμπών, Κιλελέρ, Αγιάς, Ελασσόνας κ.α.).

Σε αντίθεση με τις άλλες καλλιέργειες που επλήγησαν από την θεομηνία του «Daniel» η χώρα μας αποφάσισε να μην αποζημιώσεις τους παραγωγούς με κονδύλια της ΕΕ - όπως έκανε με τις άλλες καλλιέργειες της Θεσσαλίας - αλλά με τον ΕΛΓΑ.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στις πληρωμές αποζημιώσεων που έγιναν στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ για παράδειγμα η καλλιέργεια φιστικιού και βιομηχανικής ντομάτας πήραν από κοινού προκαταβολή 500 ευρώ/στρέμμα οι παραγωγοί αμυγδάλου έλαβαν 150 ευρώ/στρέμμα αλλά .. όχι όλοι.

Η κ. Ειρήνη Σπανούλη, αμυγδαλοπαραγωγός από την Λάρισα τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «στην τότε πληρωμή μόνο οι παραγωγοί που είχαν δηλώσει ζημιά από τον Παγετό της Άνοιξης 2023 αλλά και από τα καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» είδαν στους λογαριασμούς τους τις προκαταβολές των 150 ευρώ το στρέμμα».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η αγρότισσα, Μαρία Μπότη, που καλλιεργεί 100 στρέμματα με αμυγδαλιές, «υπάρχει μια μεγάλη αδικία με τους αμυγδαλοπαραγωγούς. Τον Μάρτιο του 2023 υπήρξαν ζημιές από παγετό στην καλλιέργεια. Επίσης τον Σεπτέμβριο είχαμε ζημιές από την θεομηνία.

Στις πληρωμές αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής πληρώθηκαν την προκαταβολή 150 ευρώ/στρέμμα μόνο όσοι αμυγδαλοπαραγωγοί είχαν δηλώσει ζημιά από τον παγετό και παράλληλα βρίσκονταν στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα χωράφια που ήταν πλημμυρισμένα στην Κάρλα λόγω του «Daniel» να μην αποζημιωθούν γιατί δεν είχαν δηλώσει ζημιά από τον παγετό.

Τώρα περιμένουν με την πληρωμή του ΕΛΓΑ, που αναμένεται να γίνει στις 20 Φεβρουαρίου, να πάρουν αποζημίωση αλλά μόνο για τα πορίσματα που είναι έτοιμα. Οι άλλοι θα πρέπει να περιμένουν.

Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί η αδικία της άνισης μεταχείρισης των παραγωγών αμυγδάλων του νομού Λάρισας, όσον αφορά τις αποζημιώσεις de minimis. Σύμφωνα με το ΦΕΚ υπ’ αριθμόν 2762/26.04.2023, δόθηκαν ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για τους παραγωγούς αμυγδάλων της Μαγνησίας, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανάλογη πρόβλεψη για τους παραγωγούς της Λάρισας και των άλλων περιοχών».

07/02/2024 01:12 μμ

Στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για το ζήτημα της φαιάς σήψης στις καστανιές της Πιερίας βρέθηκε η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου.

Η Υφυπουργός, στο πλαίσιο των συνεχών δράσεών της για στήριξη των καστανοπαραγωγών της Πιερίας, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με το επιστημονικό προσωπικό του Μπενακείου στην Αθήνα, με επίκεντρο την αντιμετώπιση της «φαιάς σήψης» της καστανιάς, του μύκητα που έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια καστανιάς της Πιερίας.

Έγινε εκτενής ανάλυση του ζητήματος, αναφέρθηκαν οι αιτίες εμφάνισης του μύκητα, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις του και τέθηκαν κάποιες προτάσεις για λύσεις στο πρόβλημα.

Η κα Μάνη επισήμανε την ανάγκη δράσεων, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του κλάδου της καστανοπαραγωγής για την τοπική οικονομία στην Πιερία, αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για συνεργασία, ώστε να εξευρεθούν βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ότι ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε εγκρίνει τη χρήση ουσιών για την αντιμετώπιση της φαιάς σήψης και είχε παράσχει οικονομική στήριξη στους πληγέντες καστανοπαραγωγούς.

06/02/2024 03:02 μμ

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την Τρίτη (6 Φεβρουαρίου) ότι αύριο θα προτείνει στο Σώμα των Επιτρόπων την απόσυρση του Κανονισμού για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων («SUR»).

Αυτό σημαίνει ότι αποσύρει την πρότασή της για μείωσης της χρήσης κατά 50% των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ΕΕ.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με εκπροσώπους από την COPA-COGECA.

Την απόφαση αυτή αναγκάστηκε να πάρει η Κομισιόν υπό την πίεση των συνεχιζόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη. Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν και τους νέους κανονισμούς της λεγόμενης «Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ.

Στην Ιταλία τα τρακτέρ έφτασαν στη Ρώμη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το αυξημένο κόστος λόγω της «Πράσινης Συμφωνίας» και για τις εισαγωγές φθηνών αγροτικών προϊόντων εκτός ΕΕ, ενώ ζητούν μείωση των φόρων.

Αγανακτισμένοι αγρότες στο Βέλγιο, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τις οποίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο στα σύνορα Ολλανδίας - Βελγίου, που συνδέει το Μάαστριχτ με τη Λιέγη, για να διαμαρτυρηθούν για την πράσινη πολιτική της ΕΕ.

Στην Ισπανία ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών της Βαλένθια (AVA-ASAJA), Cristóbal Aguado, τονίζει ότι «η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρχίζει να εκπληρώνει τις υποσχέσεις που έδωσε την περασμένη Πέμπτη στην συνάντηση που είχε με την COPA-COGECA, στην οποία συμμετείχε και η ισπανική ASAJA.

Εμείς οι αγρότες είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να χρησιμοποιούμε λιγότερα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, γιατί μας κοστίζουν χρήματα και κόπο. Αλλά αν μας αφαιρέσουν μια δραστική θα πρέπει να μας δώσουν αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις.

Έτσι όπως ήθελαν να επιβάλλουν την μείωση των φυτοπροστατευτικών το μόνο που θα κατάφερναν θα ήταν η μείωση της παραγωγής τροφίμων».

02/02/2024 06:49 μμ

Αρκετοί Γάλλοι πολιτικοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις δηλώσεις των αγροτών της χώρας τους, που υποστηρίζουν ότι οι Ισπανοί συνάδελφοί τους απολαμβάνουν πλεονέκτημα στην ΕΕ, καθώς «υπόκεινται σε λιγότερο απαιτητικά ποιοτικά πρότυπα και έτσι μπορούν να παράξουν φρούτα και λαχανικά σε χαμηλότερο κόστος».

Μάλιστα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Gabriel Attal, υποστήριξε στις αρχές της εβδομάδας σε δηλώσεις του ότι δεν είναι δίκαιο γείτονες χώρες να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά που είναι απαγορευμένα στη Γαλλία και έκανε λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της πρώην Γαλλίδας υπουργού, Ségolène Royal, η οποία ισχυρίστηκε ότι «τα ισπανικά βιολογικά προϊόντα είναι μη βρώσιμα» και «δεν είναι στην πραγματικότητα βιολογικά».

Μάλιστα οι Γάλλοι αγρότες έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από την κυβέρνησή τους να κάνει φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στα τρόφιμα που εισάγονται από την Ισπανία.

Μετά την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (1/2), στις Βρυξέλλες όμως, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, απέρριψε τα σχόλια του Γάλλου πρωθυπουργού, επαινώντας την ισπανική παραγωγή οπωροκηπευτικών.

Οι δηλώσεις των Γάλλων πολιτικών όμως ξεσήκωσαν μεγάλες αντιδράσεις από τις ισπανικές αγροτικές οργανώσεις.

Η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (ASAJA) ζητά από την πολιτική ηγεσία της χώρας να δώσει «μια δυναμική υπεράσπιση του ισπανικού αγροτικού τομέα ενόψει των πρόσφατων και συνεχών επιθέσεων από τη Γαλλία.

Εκφράζουμε την βαθιά της ανησυχία και διαφωνία με τη συνεχή και αυξανόμενη αδικαιολόγητη κριτική που έρχεται από τη Γαλλία προς τον Ισπανικό αγροτικό τομέα.

Οι δηλώσεις του Gabriel Attal και της Ségolène Royal, χωρίς καμία αποδεικτική βάση, δημιούργησαν την επιτακτική ανάγκη για απάντηση από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης.

Η γεωργία στην Ισπανία χαρακτηριζόταν πάντα από την αυστηρή τήρηση των προτύπων ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ισπανικά αγροτικά προϊόντα χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης για την αριστεία τους. Επομένως, οι πρόσφατες δηλώσεις της Γαλλίας όχι μόνο είναι αβάσιμες, αλλά υπονομεύουν την προσπάθεια των Ισπανών παραγωγών.

Είναι ζωτικής σημασίας ο πρόεδρος κ. Sánchez και η κυβέρνησή του να προστατεύσουν τον εθνικό αγροτικό τομέα και να αντικρούσουν αυτές τις κατηγορίες με ισχυρά επιχειρήματα και αδιάσειστα στοιχεία».

23/01/2024 03:00 μμ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος με τίτλο: «Spodoptera frugiperda: Μια νέα απειλή εντός των πυλών της Ευρώπης», τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ).
Το έντομο αυτό θεωρείται εξαιρετικά καταστρεπτικό σε καλλιέργειες όπως ο αραβόσιτος, αλλά και σε πολλές άλλες καθώς ο αριθμός των φυτών που προσβάλλει ξεπερνά τα 350. Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί προβλήματα στην αντιμετώπισή του είναι ότι μετακινείται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενδεικτικά μπορεί να διανύσει 250 χιλιόμετρα σε μία ημέρα κατά τη μετανάστευσή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά βρέθηκε εκτός της περιοχής καταγωγής του (βλ. Αμερική) και συγκεκριμένα στη Δ. Αφρική το 2016 και μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας αλλά και στην Αυστραλία.

Πρωταρχικός στόχος της Ημερίδας ήταν μετά την πρόσφατη πρώτη καταγραφή του εντόμου σε διάφορες περιοχές της χώρα μας, να ενημερωθεί η επιστημονική κοινότητα για την εξάπλωσή του, την επικινδυνότητά του, την αντιμετώπισή του αλλά και για τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν.
Στην ημερίδα το παρόν έδωσε ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Σπυρίδων Κίντζιος, η εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Φωτεινή Τσακουμάκη, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Καθηγητής Επαμεινώνδας Παπλωματάς και η Γενική Διευθύντρια του ΕΣΥΦ (Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας) και Μέλος του ΔΣ του ΓΠΑ κα Φραντζέσκα Υδραίου.

Οι ομιλητές ήταν ο Δρ Παπαχρήστος Δημήτριος, Τακτικός Ερευνητής Αʹ από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ο κ. Χρήστος Αραμπατζής Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥπΑΑΤ και ο Kαθηγητής του ΓΠΑ και Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Δρ Βόντας Ιωάννης. Ο Δρ Δ. Παπαχρήστος αναφέρθηκε στην μορφολογία και διάκριση των προνυμφών και των ενηλίκων του εντόμου και στην πρώτη καταγραφή του αλλά και την εμφάνιση του σε διάφορες περιοχές στη χώρα μας. Κατόπιν αναφέρθηκε στη βιολογία του εντόμου, στις πιθανές περιοχές εγκατάστασής του στην Ελλάδα (π.χ. την Κρήτη, κ.α. παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές) ή παροδικής εμφάνισής του, και στα μέτρα αντιμετώπισης με έμφαση στις καλλιεργητικές πρακτικές και στη βιολογική αντιμετώπιση. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Χρ. Αραμπατζής που ανέλυσε την Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία σχετικά με τα μέτρα επιτήρησης του φυτικού κεφαλαίου της χώρας μας και τη σημασία του προγράμματος επισκοπήσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων εχθρών και ασθενειών. Κατόπιν αναφέρθηκε στα μέτρα που προβλέπονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ε.Ε. μετά την εμφάνιση του Spodoptera frugiperda σε μια περιοχή, τον καθορισμό οριοθετημένων περιοχών, τη διακίνηση συγκεκριμένων φυτών από τις οριοθετημένες ζώνες και την ενημέρωση του κοινού. Ακολούθησε η εισήγηση του Καθηγητή Ι. Βόντα σχετικά με τα βιβλιογραφικά δεδομένα για την ανθεκτικότητα του S. frugiperda σε διάφορες ομάδες εντομοκτόνων και με τα πρώτα αποτελέσματα αναλύσεων από σημαντικό αριθμό δειγμάτων ενήλικων του S. frugiperda που συλλέχθηκαν από φερομονικές παγίδες στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα έντομα που βρέθηκαν στη χώρα μας φαίνεται να μην έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε βασικές κατηγορίες εντομοκτόνων, ωστόσο είχαν υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας στο βάκιλλο της Θουριγγίας (Bt).

Ακολούθησε συζήτηση και το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα είδη φυτών που κινδυνεύουν περισσότερο από το έντομο στη χώρα μας, στην ικανότητα του S. frugiperda να μετακινείται και να μεταναστεύει, στα μέτρα αντιμετώπισης, στη σχετικά μειωμένη εκλεκτικότητα των φερομονών του, στην ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλα Λεπιδόπτερα, ότι δηλαδή έχει ανθεκτικότητα στο Bt και όχι σε άλλα εντομοκτόνα και πως μπορεί αυτό να επηρεάσει τα ήδη εφαρμοζόμενα προγράμματα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης σε αραβόσιτο, τομάτα και βαμβάκι. Επίσης, αναπτύχθηκαν και προβληματισμοί σε σχέση με τον συντονισμό και την οργάνωση της (άμεσης) εφαρμογής των μέτρων ελέγχου διασποράς του εντόμου και τέλος, της ανάγκης για οργάνωση περαιτέρω δράσεων ενημέρωσης.

Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελούνταν από τον Δρ Διονύσιο Περδίκη, Αναπληρωτή Καθηγητή ΓΠΑ, Πρόεδρο του ΔΣ της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος, τον Δρ Αντώνιο Τσαγκαράκη, Επίκουρο Καθηγητή ΓΠΑ, Μέλος του ΔΣ της ΕΕΕ, την κα Σοφία Δερβίσογλου Υποψήφια Διδάκτορα του ΓΠΑ και την κα Ζωή Θάνου Υποψήφια Διδάκτορα του ΓΠΑ.
Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά τους ομιλητές, το ΔΣ της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος και όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της Ημερίδας.

H Ημερίδα είναι διαθέσιμη με ελεύθερη πρόσβαση στο κανάλι της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος στο YouTube

22/12/2023 01:39 μμ

Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής από τον ΕΛΓΑ, που έγινε την Πέμπτη (21 Δεκεμβρίου), αρκετοί αμυγδαλοπαραγωγοί είδαν ότι δεν κατάφεραν να πληρωθούν την προκαταβολή της αποζημίωσης για ζημιές της φυτικής παραγωγής στην Θεσσαλία.

Η κ. Ειρήνη Σπανούλη, αμυγδαλοπαραγωγός από την περιοχή της Λάρισας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι παραγωγοί που είχαν δηλώσει ζημιά από τον Παγετό της Άνοιξης 2023 αλλά και από τα καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» είδαν στους λογαριασμούς τους τις προκαταβολές των 150 ευρώ το στρέμμα».

Από την πλευρά του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «αποζημιώθηκαν για τον Παγετό της Άνοιξης 2023 μόνο όσα χωράφια είχαν μέχρι σήμερα νερά. Τα υπόλοιπα δεν κατάφεραν να πληρωθούν. Για αυτό έχουμε περιοχές σε Συκούριο και Νέσσωνο που δεν πήραν αποζημιώσεις».

Για «κυβερνητική ασυνέπεια και κοροϊδία διαρκείας» από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, κάνει λόγο με δήλωσή του ο τομεάρχης Αγροτικής και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή τις ελλιπείς αποζημιώσεις σε πληγέντες αμυγδαλοπαραγωγούς.

Αναλυτικά ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής: «στις 6 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις των αμυγδαλοπαραγωγών ότι «οι παραγωγοί των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες επλήγησαν από τον Παγετό της Άνοιξης 2023, θα λάβουν γενναία προκαταβολή αποζημιώσεων μέχρι την 22α Δεκεμβρίου 2023».

Σήμερα ο ΥπΑΑΤ, μετά τις πρώτες καταβολές στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, θριαμβολογεί για τις αποζημιώσεις, παρόλο που οι πληρωμές γίνονται μόνο σε αγρότες των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργεις επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι «με συνέπεια υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους αγρότες της Θεσσαλίας.

Ο εμπαιγμός του ΥπΑΑΤ προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, αλλά και προς τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Με την αγροτική κυβερνητική πολιτική του κ. Αυγενάκη αποδεικνύεται καθημερινά ότι υπουργός και κυβέρνηση απαξιώνει και υποτιμά συστηματικά τη νοημοσύνη των αγροτών».

15/12/2023 03:23 μμ

Η ετήσια εορταστική εκδήλωση του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), για μέλη, συνεργάτες και φίλους, πραγματοποιήθηκε, στις 14/12/2023, σε κέντρο διασκέδασης στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βίντεο του απολογισμού του ΕΣΥΦ για το 2023. Ακολούθησε χαλαρή συζήτηση για τη χρονιά που πέρασε αλλά και για ανταλλαγή ευχών.

Στην ομιλία του ο κ. Γεώργιος Ποντίκας, πρόεδρος του ΕΣΥΦ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εξωστρέφεια που ήταν η βασική προτεραιότητα που είχε ο σύνδεσμος το 2023.

«Η εξωστρέφεια είναι σημαντική προτεραιότητα για τις κρίσιμες εποχές που έχουμε. Φέτος είχαμε την καταστροφή στην Θεσσαλία και τις αλλαγές που έρχονται στην ΕΕ.

Η όλη προσέγγιση που γίνεται σήμερα στην ΕΕ με την πράσινη πολιτική και την στρατηγική Farm to Fork - την οποία στηρίζει η βιομηχανία φυτοπροστατευτικών - μας δίνει την υποχρέωση να παρέμβουμε με τέτοιο τρόπο για να στηρίξουμε την μετάβαση του αγροτικού τομέα στα νέα δεδομένα. Η φυτοπροστασία αποτελεί τον καταλύτη για τον μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων στην ψηφιακή πράσινη εποχή.

Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τροφή για όλο τον κόσμο και να παράγουμε τα αναγκαία τρόφιμα από πλευράς ποσότητας και ποιότητας, ενώ παράλληλα να εξασφαλίσουμε και την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Σε αυτό τον στόχο μεγάλη σημασία θα έχουν τα μέλη του ΕΣΥΦ, που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 80% του τζίρου της φυτοπροστασίας στην χώρα μας».

14/12/2023 12:11 μμ

Η ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων συζητήθηκε στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε στις 10-11 Δεκεμβρίου 2023.

Η Ισπανική Προεδρία παρουσίασε έκθεση προόδου εστιάζοντας στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την ανωτέρω πρόταση στο πλαίσιο του Συμβουλίου.

Η πρόταση της Επιτροπής, που εγκρίθηκε στις 22 Ιουνίου 2022, αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των συστημάτων τροφίμων της ΕΕ. Τα κύρια μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνουν: νομικά δεσμευτικούς στόχους σε επίπεδο ΕΕ για τη μείωση, κατά 50%, της χρήσης των χημικών φυτοφαρμάκων και του κινδύνου από αυτά, καθώς και της χρήσης των πλέον επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030, νέα μέτρα ελέγχου των επιβλαβών οργανισμών και απαγόρευση των φυτοφαρμάκων σε ευαίσθητες περιοχές

Κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας, πραγματοποιήθηκαν τεχνικές εργασίες σχετικά με την πρόταση σε επίπεδο Ομάδας. Η Προεδρία υπέβαλε στο Συμβούλιο επισκόπηση των εργασιών αυτών, εστιάζοντας στην πρόοδο που έχει σημειωθεί σε διάφορες πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των «ευαίσθητων περιοχών», των υποχρεωτικών στόχων μείωσης σε επίπεδο ΕΕ και των εθνικών μέτρων, καθώς και των εθνικών σχεδίων δράσης.

Στην μελέτη της Επιτροπής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι πιθανές επιπτώσεις της πρότασης κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη διαθεσιμότητα τροφίμων και ζωοτροφών στην ΕΕ και η πιθανότητα αυξημένης εξάρτησης από τις εισαγωγές, καθώς και μείωσης των εξαγωγών, θα εξαρτηθούν από τις πιθανές επιπτώσεις στην απόδοση των καλλιεργειών. Αυτό πρέπει να εξεταστεί από δύο οπτικές γωνίες: η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων χωρίς διαχείριση ή με κακή διαχείριση μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε μειώσεις της απόδοσης, αλλά η ορθή διαχείριση της μετάβασης δεν θα έχει τέτοιες αρνητικές επιπτώσεις.

Ταυτόχρονα, είναι επίσης σαφές ότι, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η έλλειψη επικονιαστών θα μειώσει επίσης την απόδοση των καλλιεργειών, και μάλιστα η τάση είναι ήδη εμφανής σήμερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι στόχοι μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχουν ως ορίζοντα το 2030, και αυτό το χρονικό διάστημα, στο οποίο προστίθεται η προθεσμία έναρξης ισχύος για τα διάφορα προτεινόμενα μέτρα, συνεπάγεται την ύπαρξη περιόδου διαχειριζόμενης μετάβασης με χρονικά περιθώρια για την καθιέρωση εναλλακτικών λύσεων και την πραγματοποίηση σταδιακών αλλαγών.

Δεδομένης της έλλειψης εμπειρικών δεδομένων σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων, οι δημοσιευμένες μελέτες επιπτώσεων χρησιμοποίησαν γενικές παραδοχές για τη μείωση της απόδοσης ή χρησιμοποίησαν ειδικές ανά καλλιέργεια και ανά περιοχή εκτιμήσεις για τις μειώσεις της απόδοσης με βάση γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων.

Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις που προβλέπονται στις εν λόγω μελέτες όσον αφορά την απόδοση εκτιμήθηκε ότι θα προκύψουν για τις καλλιέργειες που έχουν περιορισμένη σημασία για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, όπως το σταφύλι, ο λυκίσκος και η τομάτα.

Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι ότι επιτρέπει στα κράτη μέλη να αποφασίσουν, στα οικεία εθνικά σχέδια δράσης, τον τρόπο εφαρμογής των εθνικών στόχων μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων του κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας της καλλιέργειας συγκεκριμένων φυτών, σε συγκεκριμένες περιοχές ή με συγκεκριμένες πρακτικές. Ως εκ τούτου, μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις των μέτρων, κατανέμοντάς τα σε λιγότερο κρίσιμες περιοχές.

Μια ευρεία ποικιλία εναλλακτικών αγρονομικών και τεχνολογικών στρατηγικών καθιστά επίσης δυνατή τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και του σχετικού κινδύνου με παράλληλη διατήρηση της απόδοσης των καλλιεργειών. Πολλές τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας επιτρέπουν τη στοχευμένη και ελεγχόμενη εφαρμογή φυτοφαρμάκων ή παρέχουν εναλλακτικές λύσεις αντί των φυτοφαρμάκων. Τα μέτρα αυτά υποστηρίζονται από την πρόταση κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και από μια σειρά συναφών μέτρων, μεταξύ άλλων με χρήση της χρηματοδότησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)».

12/12/2023 01:06 μμ

Οι παραγωγοί, των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες επλήγησαν από τον Παγετό της Άνοιξης 2023, θα λάβουν προκαταβολή αποζημιώσεων μέχρι 22 Δεκεμβρίου 2023.

Ειδικότερα ο ΕΛΓΑ, με την χρήση των διαθεσίμων του 2024, θα καταβάλλει προκαταβολή στους παραγωγούς των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες ζημιώθηκαν, ύστερα από νομοθετική διάταξη που θα έρθει στη Βουλή.

Αυτά ανακοίνωσε, στην Λάρισα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας για τις περιπτώσεις παραγωγών που δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα προκαταβολές αποζημιώσεων.

Επίσης οι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών και κάθε παραγωγός που δεν ήταν υποχρεωμένος, από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, να ασφαλίσει την παραγωγή του, θα αποζημιωθούν από τα 15,8 εκατ. ευρώ του Γεωργικού αποθεματικού του 2023, μετά την ολοκλήρωση των προκαταβολών στους ασφαλισμένους στον Οργανισμό.

11/12/2023 11:52 πμ

Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιείται η Επιστημονική Ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) με τίτλο: «Spodoptera frugiperda: Μια νέα απειλή εντός των πυλών της Ευρώπης».

Η Ημερίδα, που διοργανώνεται από την Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος, θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του ΓΠΑ και του ΥπΑΑΤ.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας είναι:
11:30-12:00 Προσέλευση
12:00-12:30 Χαιρετισμοί, έναρξη εργασιών Ημερίδας
12:30-12:50 «Το έντομο Spodoptera frugiperda (Lepidoptera: Noctuidae) και η εμφάνισή του στη χώρα μας», Δρ. Δημήτριος Παπαχρήστος, Ερευνητής Α', ΜΦΙ
12:50-13:10 «Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία σχετικά με το Spodoptera frugiperda» κ. Χρήστος Αραμπατζής, Προϊστάμενος Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΥπΑΑΤ
13:10-13:30 «Είναι η ανθεκτικότητα του Spodoptera frugiperda στα εντομοκτόνα απειλή για τα προγράμματα φυτοπροστασίας στην Ελλάδα;» Καθ. Γιάννης Βόντας, ΓΠΑ & ΙΜΒΒ
13:30-14:30 Συζήτηση, συμπεράσματα
14:30-15:30 Ελαφρύ γεύμα

Η απομακρυσμένη παρακολούθηση θα είναι δυνατή μέσω του συνδέσμου (πατήστε εδώ)

06/12/2023 01:41 μμ

Χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του προγράμματος για τη στήριξη των παρακάρλιων περιοχών αλλά και πρόσθετες προκαταβολές αποζημιώσεων σε γεωργούς που δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα προκαταβολές, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το Συντονιστικό στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Ο ΕΛΓΑ, αξιοποιεί τα δεδομένα των δηλώσεων ζημίας μέσω των πληροφοριακών του συστημάτων, και πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθούν επιπλέον 26 εκ. ευρώ, στους παραγωγούς οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή μέχρι τώρα για τις ζημίες στις καλλιέργειές τους.

Συνολικά η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή, με 260 εκατ. ευρώ και αν απαιτηθούν κι άλλα είναι έτοιμη να τα διαθέσει.

Οι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών και κάθε παραγωγός που δεν ήταν υποχρεωμένος από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να ασφαλίσει την παραγωγή του, θα αποζημιωθούν από τα 15,8 εκατ. ευρώ του Γεωργικού αποθεματικού του 2023, μετά την ολοκλήρωση των προκαταβολών στους ασφαλισμένους στον Οργανισμό.

Επιπροσθέτως, ο ΕΛΓΑ με την χρήση των διαθεσίμων του 2024, θα καταβάλλει προκαταβολή στους παραγωγούς των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες ζημιώθηκαν από τον παγετό της Άνοιξης 2023, ύστερα από διάταξη που θα φέρουμε στη Βουλή.

Οι παραγωγοί των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες επλήγησαν από τον Παγετό της Άνοιξης 2023, θα λάβουν γενναία προκαταβολή αποζημιώσεων μέχρι 22 Δεκεμβρίου 2023.

Κατόπιν εντολής μου, ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τον Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χρήστο Αυγουλά, θα αξιολογήσει το κόστος των δενδροκαλλιεργειών και άλλων πολυετών καλλιεργειών, για να αποζημιωθούν οι αγρότες μας για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου. Η διαδικασία αυτή, πρόκειται να εξελιχθεί το συντομότερο δυνατόν.

Μέχρι την Άνοιξη του 2024, τόσο για να συνταχθούν τα αναγκαία πορίσματα, όσο και για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής στην οποία θα καταθέσει την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένουμε μελέτη που θα αφορά την κάλυψη του απωλεσθέντος εισοδήματος στις παρακάρλιες περιοχές και για όσους, γενικά, αδυνατούν να καλλιεργήσουν, λόγω της καταστροφής, τη γη τους.

Υπενθυμίζω ότι στις παρακάρλιες περιοχές, 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης βρίσκονται ακόμα καλυμμένα με νερό. Συγκεκριμένα άμεσα ανατίθεται - σύμφωνα και με τους κανονισμούς της ΕΕ - σε Ανεξάρτητο μελετητή η σύνταξη Σχεδίου (που θα μας παραδοθεί έως την 31η Δεκεμβρίου), για τον καθορισμό των τιμών και την τεκμηρίωση του περιβαλλοντικού οφέλους του προγράμματος. Αμέσως μετά καταθέτουμε αίτηση τροποποίησης του ΠΑΑ για την ενεργοποίηση του μεταβατικού μέτρου.

Είναι κατανοητό ότι για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, για την ενίσχυση των Παρακάρλιων περιοχών και γενικά όσων αδυνατούν να καλλιεργήσουν, που αποτελεί ειδικό πρόγραμμα, απαιτείται η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου.

Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα, με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι».

06/12/2023 01:21 μμ

Τα επίπεδα ποσοτικής και ποιοτικής ζημιάς στις αμπελοκαλλιέργειες, εξαιτίας του περενόσπορου της αμπέλου, καθώς και τους παράγοντες που ευνόησαν την εκδήλωση της μυκητολογικής ασθένειας, για την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Π.Ε. Πέλλας, διερεύνησε Ομάδα Εργασίας, η οποία συστάθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιορδάνη Τζαμτζή.

Ως περιοχή μελέτης ορίστηκαν ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΚ Κρύας Βρύσης. Με βάση τα συμπεράσματα των μελών της Ομάδας Εργασίας, το ποσοστό ζημιάς στα επιτραπέζια σταφύλια ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 89,33% ενώ στα οινοποιήσιμα σταφύλια η μέση τιμή ποσοστού ζημιάς υπολογίζεται σε 63,38%.

Όλα τα στοιχεία της έρευνας εστάλησαν από τον κ. Τζαμτζή στον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό ΑΑΤ κ. Διονύση Σταμενίτη, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στον ΕΛΓΑ Βέροιας, με την επισήμανση ότι παρά τις πολλαπλές επεμβάσεις φυτοπροστασίας, οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να προστατεύσουν την καλλιέργεια, λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα.

Από την Τεχνική Έκθεση προκύπτει ότι το έτος 2023 υπήρξε μεγάλη πίεση προσβολής της αμπελοκαλλιέργειας από τη μυκητολογική ασθένεια περενόσπορος, η οποία τεκμηριώνεται:
1) Από το ιστορικό προσβολών στη μελετώμενη περιοχή.
2) Από τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια της προσβολής
3) Από τα επίσημα στοιχεία γεωργικών προειδοποιήσεων των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης και Καβάλας.

Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν εξίσου από την ασθένεια ενώ το ποσοστό προσβολής ίδιων ποικιλιών, μεταξύ των παραγωγών, ήταν διαφορετικό εξαιτίας παραγόντων όπως:
1) Το μικροκλίμα της κάθε περιοχής
2) Οι συνθήκες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ιδιαίτερα εάν ακολούθησε βροχή μετά την εφαρμογή.
3) Το επίκαιρο των εφαρμογών σε σχέση με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
4) Η οικονομική δυνατότητα των παραγωγών να προβαίνουν σε διαρκείς εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όπως επισημαίνεται στην Τεχνική Έκθεση, οι καθημερινές βροχοπτώσεις, την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου 2023, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την προσβολή των σταφυλιών (άνθη, μίσχοι, άξονες, ράγες). Οι καθημερινές βροχοπτώσεις και η υψηλή σχετική υγρασία δεν άφηναν περιθώριο για εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επί πλέον οι κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη δευτερογενών μολύνσεων ενώ δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνουν ψεκασμοί λόγω των διαρκών βροχοπτώσεων.

24/11/2023 03:32 μμ

Ημερίδα για το παρόν και το μέλλον στην ανακύκλωση συσκευασιών φυτοπροστασίας, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Παρασκευή (24/11/2023) από την εταιρεία CYCLOS και τον ΕΣΥΦ.

«Η βιομηχανία φυτοπροστατευτικών δεν είναι περήφανη για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας», τόνισε ο κ. Β. Ευθυμιάδης, πρόεδρος της CYCLOS και Αντιπρόεδρος του ΕΣΥΦ. «Περιμένουμε από την πολιτεία τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου για την ανακύκλωση των συσκευασιών φυτοπροστασίας. Όσο αυτό καθυστερεί τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Στρατάκος και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ε. Γραφάκος, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το θεσμικό πλαίσιο της της συγκέντρωσης κενών συσκευασιών θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο του 2024.

Πάντως ο κ. Στρατάκος παραδέχτηκε ότι η κατάσταση σήμερα στην ελληνική ύπαιθρο είναι ανεξέλεγκτη. Τόνισε ακόμη ότι σε μια ημερίδα, που έγινε στο Κιλελέρ, το 2020, στην οποία συμμετείχε και ο συμπατριώτης του από την Μάνη κ. Γραφάκος, έδωσαν την υπόσχεση να ολοκληρώσουν την ΚΥΑ μέσα σε δύο μήνες. Όμως στην συνέχεια παραιτήθηκε από την θέση του και δεν προχώρησε η απόφαση. Τώρα που επανήλθε στο ΥπΑΑΤ θα προχωρήσουν οι σχετικές νομοθετικές διαδικασίες.

Από την πλευρά του ο κ. Γραφάκος παραδέχτηκε ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για υπογραφεί της ΚΥΑ και στην συνέχεια θα υπάρξει έγκριση του υπηρεσιακού σχεδίου και η εφαρμογή του προγράμματος. Εκτίμησε πάντως ότι από τα τέλη του 2024 με αρχές του 2025 θα τρέξει η διαδικασία συλλογής και ανακύκλωσης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών και στην χώρα μας (που έχει ήδη μια κόκκινη κάρτα από την ΕΕ).

«Η βιομηχανία είναι έτοιμη να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των κενών συσκευασιών και δεν ζητά κάποια χρηματοδότηση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ευθυμιάδης. Όλοι ευχήθηκαν τον επόμενο χρόνο αυτή την εποχή να τρέχει η σχετική διαδικασία.

23/11/2023 10:58 πμ

Δεν πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νομοθεσία για τον περιορισμό της χρήσης φυτοπροστατευτικών στην ΕΕ.

Οι Ευρωβουλευτές απέρριψαν ουσιαστικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Μετά από μια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια την Τρίτη (21 Νοεμβρίου 2023), 299 ευρωβουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη (22 Νοεμβρίου 2023) υπέρ της απόρριψης της πρότασης της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε από τους ευρωβουλευτές, με 207 να υποστηρίζουν την πρόταση και 121 να απέχουν.

Με αυτήν την ψηφοφορία, το Κοινοβούλιο ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής και έκλεισε την πρώτη του ανάγνωση.

Το Συμβούλιο τώρα θα πρέπει να αποφασίσει για τη θέση του σχετικά με την πρόταση για να καθορίσει εάν θα απορριφθεί οριστικά ή θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο για δεύτερη ανάγνωση.

Θυμίζουμε ότι ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Επιτροπή πρότεινε, στις 22 Ιουνίου 2022, κανονισμό για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων ως μέρος μιας δέσμης μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του συστήματος τροφίμων της ΕΕ. Ουσιαστικά ζητούσε την υποχρεωτική μείωση της χρήσης τους κατά 50%.

Ιταλία
Η απόφαση αυτή έφερε θετικές αντιδράσεις από τις ιταλικές οργανώσεις αγροτών και τις εταιρείες αγροδιατροφής.

Οι οργανώσεις Coldiretti (ιταλική οργάνωση αγροτών) και Filiera Italia (σύλλογος εταιρειών αγροδιατροφής) σε δηλώσεις τους επισημαίνουν ότι η αποτυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμφωνήσει σχετικά με την πρόταση για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων (SUR) σώζει την παραγωγή στη βάση της μεσογειακής διατροφής. Καλλιέργειες, όπως το αμπέλι και η ντομάτα, είχαν μεγάλο κίνδυνο από την μη ρεαλιστική - όπως χαρακτηρίζουν - πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποχρεωτική μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών κατά 50%.

Αν περνούσε αυτή η διάταξη - υπογραμμίζουν οι Coldiretti και Filiera Italia - θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ανοίγοντας ουσιαστικά τις πόρτες στις εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες δεν έχουν τα ίδια πρότυπα όσον αφορά το περιβάλλον και την υγεία και την τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Και προσθέτουν: «Απαιτείται μια ρεαλιστική προσέγγιση για να υποστηριχθεί η βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου, η οποία έχει ήδη οδηγήσει την Ιταλία να χαρακτηριστεί ως η πιο πράσινη χώρα στην Ευρώπη, με τον μεγαλύτερο αριθμό γεωργικών εταιρειών που καλλιεργούν βιολογικά, περίπου στο 1/5 της συνολικής έκτασης καλλιέργειας της χώρας.

Η Ιταλία, η οποία ανταγωνίζεται τη Γαλλία για τον ρόλο του κορυφαίου παραγωγού κρασιού στον κόσμο και του κορυφαίου παραγωγού τομάτας στην Ευρώπη, θα ήταν η χώρα που θα είχε πληγεί περισσότερο από αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική.

Η έλλειψη συμφωνίας και κυρίως η έλλειψη σύγκλισης επιτρέπει τώρα, όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, να ξεκινήσει ένας εις βάθος προβληματισμός βασισμένος σε πραγματικές επιστημονικές γνώσεις, μελέτες επιπτώσεων και εναλλακτικές λύσεις για την προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Τώρα θα πρέπει να διακοπούν οι εργασίες και μετά τις ευρωεκλογές οι νέοι ευρωβουλευτές, που θα εκλεγούν, να αναλάβουν τη συνέχιση των εργασιών και να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει την πρόταση κανονισμού σχετικά με το μέλλον της ιταλικής και ευρωπαϊκής γεωργίας».

22/11/2023 02:45 μμ

Περισσότεροι από 900 εντομολόγοι από 60 χώρες ανά τον κόσμο, συγκεντρώθηκαν, στο Ηράκλειο Κρήτης, για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 12ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Εντομολογίας - XII European Congress of Entomology (ECE2023). Το Συνέδριο διεξήχθη από τις 16 ως τις 20 Οκτωβρίου 2023, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.

Αποτέλεσε για όλους τους συμμετέχοντες μία μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή πληροφοριών και ερευνητικών αποτελεσμάτων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι προοπτικές της νέας εποχής στον χώρο της εντομολογίας και προσφέρθηκαν ευκαιρίες για γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή γνώσεων, τεχνογνωσίας και ερευνητικών ευρημάτων ενώ παράλληλα αποτέλεσε τόπος συνάντησης για δικτύωση και δημιουργία δυνητικών συνεργειών. Το 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εντομολογίας συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών, ερευνητών και φοιτητών που σχετίζονται με την επιστήμη της Εντομολογίας, καθώς και υπευθύνων χάραξης πολιτικής, γεωπόνων πεδίου και εμπειρογνωμόνων φυτοπροστασίας.

Τη διοργάνωση του συνεδρίου ανέλαβε η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος με την υποστήριξη της Οργανωτικής Επιτροπής, υπό την εποπτεία του ECE Praesidium.
Το επιστημονικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συμβολή της Επιστημονικής Επιτροπής, αποτελούμενη από 61 επιστήμονες Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων από 12 χώρες.

Κατά τη διάρκεια του πενθήμερου συνεδρίου, το οποίο έτρεχε σε έξι παράλληλες αίθουσες, πραγματοποιήθηκαν:

  • 6 ειδικές διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες
  • 455 προφορικές παρουσιάσεις
  • 372 αναρτημένες ανακοινώσεις
  • 2 workshops
  • 1 συμπόσιo βιολογικής καταπολέμησης
  • 1 σεμινάριο ταυτοποίησης υμενοπτέρων/μελισσών
  • και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων

Προεδρεύοντες του συνεδρίου ήταν ο Δρ Στέφανος Ανδρεάδης, Εντεταλμένος Ερευνητής του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Εμμανουήλ Ροδιτάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ.

22/11/2023 01:26 μμ

Στο 56,22% ανέρχεται, κατά μέσο όρο, το ποσοστό ζημιάς από φουζικλάδιο στην φετινή παραγωγή μήλων της Πέλλας.

Αυτό κατέδειξε εμπεριστατωμένη έρευνα επιστημόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, που έγινε σε συνεργασία με καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φυτοπροστασίας και ομάδες μηλοπαραγωγών της ΔΕ Βεγορίτιδας.

Η Ομάδα εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, ερεύνησε ολιστικά τις παραμέτρους που οδήγησαν σε εκτεταμένη προσβολή των οπωρώνων μηλιάς, από τη μυκητολογική ασθένεια «Φουζικλάδιο της Μηλιάς», κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Πέλλα. Όλα τα στοιχεία της έρευνας, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και η επιστημονική τεκμηρίωση εστάλησαν στον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό κ. Διονύση Σταμενίτη, καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στο υποκατάστημα του Οργανισμού της Βέροιας.

Με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια προσβολής και τις γεωργικές προειδοποιήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη πίεση προσβολής των καλλιεργειών από την εν λόγω ασθένεια.

Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν από φουζικλάδιο. Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ διαφόρων παραγωγών οφείλονταν κυρίως στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής, στη συχνότητα εφαρμογών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στις συνθήκες εφαρμογής τους όπως η καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών και ιδιαιτέρως το ενδεχόμενο να ακολούθησε βροχόπτωση αμέσως μετά τον ψεκασμό.

Από την εξέταση των ημερολογίων των αγρών και των αρχείων των τοπικών γεωπόνων προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν, κατά μέσο όρο, 18 εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για την αντιμετώπιση του φουζικλαδίου, σύμφωνα με τις γεωργικές προειδοποιήσεις του ΥπΑΑΤ και τις υποδείξεις των τοπικών γεωπόνων.

Η ποιότητα της συγκομιζόμενης παραγωγής επηρεάσθηκε αρνητικά, καθώς οι καρποί που απέμειναν στα δέντρα προέρχονται από ενδιάμεσα άνθη και όχι από το κεντρικό άνθος, οι καρποί του οποίου απομακρύνθηκαν από τους παραγωγούς λόγω της ασθένειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ζημιά που έπαθαν οι μηλοπαραγωγοί δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Εμείς καταθέσαμε την μελέτη στο ΥπΑΑΤ και ζητάμε να κααβληθούν έκτακτες ενισχύσεις στους μηλοπαραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους».

21/11/2023 02:16 μμ

Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Εξαγωγέων Incofruit - Hellas σε κοινή τους επιστολή καταθέτουν τις απόψεις τους, τόσο για την έκθεση του σχεδίου κανονισμού μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων όσο και για την έκθεση για συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασίας.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 20/11 έως και την Πέμπτη 23/11/2023, στο Στρασβούργο, θα συζητήσει και θα ψηφίσει την έκθεση του σχεδίου κανονισμού για τη μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και θα συζητήσει την έκθεση για συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασίας.

Τα εν λόγω σχέδια έχουν επικριθεί έντονα από πολλούς φορείς παραγωγής και εμπορίου διαφορετικών κρατών μελών, θεωρώντας ότι δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα της παραγωγής και εμπορίας φρούτων και λαχανικών. Εντούτοις, προωθούνται για τελική ψήφιση.

Την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί η έκθεση σχετικά με το σχέδιο κανονισμού για την βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και προβλέπεται να ψηφισθεί την επομένη ημέρα 22/11/2023 Οι στόχοι μείωσης της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) για κανονισμό σχετικά με την βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων απειλούν την κοινοτική παραγωγή, με κίνδυνο να καταβαραθρωθεί ποσοτικά και να υποβαθμισθεί ποιοτικά, επειδή ρυθμίζεται η εξάλειψη των χημικών εργαλείων φυτοπροστασίας στην ΕΕ, χωρίς να υπάρχουν αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάστασή τους. Οι γεωργικοί τομείς των κρατών μελών της ΕΕ πλήττονται επίσης, επειδή οι περιορισμοί επηρεάζουν την κοινοτική παραγωγή, αλλά όχι την παραγωγή σε τρίτες χώρες που θα συνεχίσουν να παράγουν ανταγωνιστικότερα.

Όσον αφορά την πρόταση κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, η έκθεση του Κοινοβουλίου έχει επίσης προετοιμαστεί από την ίδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και θα συζητηθεί κι αυτή την ίδια μέρα 21/11/2023.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων «Incofruit - Hellas» και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών «ΈΘΕΑΣ» απορρίπτουμε κυρίως ένα από τα σημεία που περιλαμβάνονται στον προτεινόμενο κανονισμό και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυτό είναι ο περιορισμός στην εμπορία φρούτων και λαχανικών σε παρτίδες (μονάδες) κάτω του 1,5 κιλού, σε κάθε τύπο συσκευασίας μιας χρήσης.

Θεωρείται ότι αυτό θα βλάψει τη στρατηγική της διαφοροποίησης ανά καταγωγή και ποιότητα, γεγονός που θα οδηγούσε σε απώλεια προστιθέμενης αξίας στις κοινοτικές παραγωγές.

Ζητείται από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές:

α) για τον Κανονισμό η διάταξη για τη μείωση χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων η εφαρμογή της να περιλαμβάνει υποχρεωτικά περίοδο προσαρμογής (adaptation) να αρχίσει να ισχύει μετά την εξεύρεση εναλλακτικών αποτελεσματικών και οικονομικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και

β) για δε τον Κανονισμό συσκευασιών να απαλειφθεί η διάταξη της κατάργησης της κυκλοφορίας κάτω του 1,5 κιλού χύμα, χωρίς ταυτοποίηση των πωλούμενων προϊόντων».

10/11/2023 02:47 μμ

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι καλή για τον χρωματισμό των εσπεριδοειδών αλλά οι βροχές φέρνουν προβλήματα με τις σήψεις καρπών.

Όπως αναφέρει το Περιφερειακό Κέντρο Ναυπλίου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου οι παραγωγοί πρέπει να προσέχουν τα προβλήματα με μύκητες λόγω της υγρασίας.

Σήψεις καρπών από Φυτόφθορα (ΚΑΣΤΑΝΗ ΣΗΨΗ ΚΑΡΠΩΝ)
Οι μύκητες του γένους Φυτόφθορα, ζουν στο έδαφος (στα πρώτα εκατοστά) και τα σπόρια τους σχηματίζονται πάνω στην επιφάνεια του υγρού εδάφους. Οι σταγόνες της βροχής πέφτοντας εκτινάσσουν μολυσμένο έδαφος πάνω στους καρπούς, ιδιαίτερα σε εκείνους που βρίσκονται στις ποδιές των δένδρων.

Συνθήκες μόλυνσης:
Η μόλυνση γίνεται στην επιδερμίδα των καρπών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη πληγής, χρειάζεται όμως σταγόνα νερού. Οι βροχοπτώσεις και αυξημένη υγρασία ευνοούν πολύ τις μολύνσεις. Μολυσμένοι καρποί που δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορεί να συγκομισθούν και η ασθένεια εμφανίζεται αργότερα στα κιβώτια συσκευασίας, μεταδίδοντας τη σήψη και στους υγιείς καρπούς που ακουμπούν επάνω τους .

Οδηγίες:
Η ασθένεια αντιμετωπίζεται μόνο στο χωράφι (τα μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται μετασυλλεκτικά δεν είναι αποτελεσματικά για μύκητες του γένους Phytophthora ), με την λήψη καλλιεργητικών μέτρων και την προληπτική εφαρμογή μυκητοκτόνων για την αποφυγή των μολύνσεων.

Καλλιεργητικά μέτρα:

  • Υποστύλωση των χαμηλών κλάδων, ώστε οι καρποί να μην βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος που αποτελεί εστία μόλυνσης.
  • Διατήρηση της χαμηλής αυτοφυούς βλάστησης, όπου αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα για να μην λερωθούν οι καρποί με χώμα.
  • Τακτική απομάκρυνση των καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος (χαμάδες).
  • Αποφυγή συγκομιδής των καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.

Εφαρμογή μυκητοκτόνων:
Να γίνει ψεκασμός των δένδρων. Είναι πολύ σημαντικό να καλυφθούν οι καρποί με το ψεκαστικό υγρό σε ύψος τουλάχιστον 1-1,5 μέτρο από το έδαφος. Να γίνει καλό λούσιμο και ψεκασμός και των εσωτερικών σημείων της κόμης.
Τα χαλκούχα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα επάνω στους καρπούς (μέχρι 4 μήνες) και εμποδίζουν την ανάπτυξη παγοποιητικών βακτηρίων. Η χρήση τους αυτή την εποχή βοηθά στην αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών (βακτηρίωση, καπνιά, κορυφοξήρα, λειχήνες).

Σήψεις καρπών από Πενικίλλια
Συνθήκες μόλυνσης:
Τα σπόρια των Πενικιλλίων μεταφέρονται με τον αέρα και κατακάθονται πάνω στο έδαφος, στα δένδρα, στα μηχανήματα και στο δάπεδο των συσκευαστηρίων. Τα σπόρια μπορούν να μείνουν ζωντανά και ικανά να μολύνουν τους καρπούς για ένα χρόνο. Για να γίνει μόλυνση πρέπει να υπάρχει πάνω στον καρπό πληγή από την οποία θα διεισδύσει. Οι ώριμοι καρποί είναι περισσότερο ευπαθείς στις μολύνσεις από τους πράσινους. Υψηλές θερμοκρασίες γύρω στους 25o C και υγρασία, ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξη του μύκητα και την σήψη των καρπών. Στα ψυγεία η εξέλιξη του μύκητα απλώς επιβραδύνεται.

Οδηγίες:
Για την πρόληψη των προβλημάτων που ενδεχομένως θα εμφανιστούν στους τυποποιημένους καρπούς, συνιστώνται τα παρακάτω μέτρα:

  • Αποφυγή συγκομιδής καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.
  • Προσεκτικός χειρισμός των καρπών κατά την συγκομιδή, συσκευασία και εμπορία. Συνιστάται η χρήση ειδικών ψαλιδιών κατά την συγκομιδή για την αποφυγή δημιουργίας πληγών στους καρπούς.
  • Αυστηρά μέτρα υγιεινής στα συσκευαστήρια και τους χώρους αποθήκευσης.
  • Απολύμανση των χώρων συσκευασίας αποθήκευσης και εξοπλισμού.
  • Απομάκρυνση και καταστροφή των μολυσμένων καρπών τόσο στον οπωρώνα όσο και στο συσκευαστήριο.
  • Στα συσκευαστήρια, έγκαιρη εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων (καρποί που παραμένουν πολλές μέρες για να συσκευαστούν και ιδιαίτερα αν μείνουν στον ήλιο ή σε ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παρουσιάσουν υψηλά ποσοστά σήψεων).
26/10/2023 01:50 μμ

Οι καιρικές συνθήκες συνθήκες αυτή την εποχή είναι ευνοϊκές για την Μύγα της Μεσογείου (Ceratitis capitata).

Ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Αργολίδα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν βοηθούν το έντομο και έχουμε έξαρση πληθυσμών. Θα πρέπει να είναι προσεκτικοί οι παραγωγοί.

Στα πορτοκάλια και τα μανταρίνια την εποχή που αλλάζουν χρωματισμό γίνονται οι προσβολές από την Μύγα της Μεσογείου. Αυτή την εποχή έχουμε θερμοκρασίες κάτω από 33 βαθμούς Κελσίου και μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Επίσης η μεγάλη υγρασία βοηθά το έντομο.

Είναι ένας ύπουλος εχθρός γιατί μπορεί το φρούτο να πάει στην συσκευασία και μετά να σαπίσει.

Πάντως αυτή την εποχή έχουμε μεγάλη ζήτηση από το εμπόριο για πορτοκάλια και μανταρίνια. Όμως ο καιρός δεν βοηθά στην ωρίμανση των φρούτων και αναγκαστικά περιμένουμε».

Το πρόβλημα επιβεβαιώνει και το Περιφερειακό Κέντρο Ηρακλείου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

Όπως αναφέρει «στο δίκτυο φερομονικών παγίδων οι συλλήψεις της Μύγας της Μεσογείου αυξάνονται. Στις πρώιμες περιοχές καλλιέργειας και στις πρώιμες ποικιλίες ομφαλοφόρων πορτοκάλιων και μανταρινιών οι καρποί ωριμάζουν, αλλάζουν χρώμα και γίνονται επιδεκτικοί σε προσβολές.

Στις ποικιλίες που ωριμάζουν αργά, μετά το Νοέμβριο, αποφεύγονται συνήθως σοβαρές προσβολές λόγω μειωμένης δραστηριότητας της μύγας σε χαμηλές θερμοκρασίες. -

Συστήνεται έναρξη καταπολέμησης με εγκεκριμένα σκευάσματα.

Οι εφαρμογές κοντά στη συγκομιδή έχουν τον κίνδυνο ανεύρεσης υπολειμμάτων των εντομοκτόνων στους καρπούς και γι αυτό πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι δοσολογίες και ο αναγκαίος χρόνος αναμονής έως τη συγκομιδή.

Οι ψεκασμοί κάλυψης πρέπει να περιορίζονται στους απολύτως αναγκαίους λόγω επιβάρυνσης στα ωφέλιμα έντομα και στο περιβάλλον.

Η συλλογή και η απομάκρυνση προσβεβλημένων καρπών πάνω από το δέντρο και από το έδαφος είναι ένα μέτρο περιορισμού των προσβολών».

20/10/2023 12:12 μμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή καρυδιών με την παραγωγή να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Ο κ. Βάιος Λιάνος, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Καρυάτις Ολύμπου, που έχει 60 στρέμματα με καρυδιές στην περιοχή της Ελασσόνας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε καλή χρονιά την ποιότητα καρυδιών. Μόνο όσα χωράφια δεν πήραν μέτρα φυτοπροστασίας μετά τις βροχές το Δεκαπενταύγουστο λόγω της υγρασίας θα έχουν πρόβλημα με ανθράκωση στα φύλλα. Οι ποσότητες παραγωγής όμως είναι μειωμένες. Οι τιμές παραγωγού κινούνται στα περσινά επίπεδα με μια μικρή μείωση. Το θετικό είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην εγχώρια αγορά τα εισαγόμενα καρύδια, που έρχονται κυρίως από Ουκρανία και Χιλή, με χαμηλές τιμές αλλά δεν έχουν σχέση με την ποιότητα των ελληνικών καρυδιών».

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου στην Πέλλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μειωμένη ποσότητα αλλά και πολλά καρύδια έχουν ποιοτικά προβλήματα. Επίσης υπάρχει και θέμα με τα μεγέθη και μικροκαρπία. Μετά τις 10 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή της Chandler. Στα άσπαστα η τιμή παραγωγού για τα καλής ποιότητας κυμαίνεται από 3 έως 4 ευρώ το κιλό. Η πεταλούδα έχει τιμή χονδρική στα 10 - 11 ευρώ το κιλό, ενώ το τέταρτο στα 8 έως 9 ευρώ. Το εμπόριο ζητά και πληρώνει την καλή ποιότητα».