Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στα ιδιοκτησιακά προβλήματα καστανοπαραγωγών αναφέρεται ο Χαρακόπουλος

04/09/2019 10:06 πμ
«Τα τελευταία χρόνια η καστανοκαλλιέργεια εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική και ενθαρρυντικές εξαγωγικές προοπτικές. Ωστόσο, αντιμετωπίζει και σειρά προβλημάτων, που διαφοροποιούνται ανά περιοχή».

«Τα τελευταία χρόνια η καστανοκαλλιέργεια εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική και ενθαρρυντικές εξαγωγικές προοπτικές. Ωστόσο, αντιμετωπίζει και σειρά προβλημάτων, που διαφοροποιούνται ανά περιοχή». Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός -που το προηγούμενο διάστημα είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των δραστήριων Ομάδων Παραγωγών και συζητήσεις με καστανοπαραγωγούς της περιοχής- επισημαίνει συγκεκριμένες παθογένειες που βάζουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της καστανοκαλλιέργειας και τις ενθαρρυντικές εξαγωγικές προοπτικές της.

Όπως τονίζει «η καστανοκαλλιέργεια στον νομό Λάρισας εντοπίζεται στον ορεινό όγκο του Κισσάβου και το κυριότερο ζήτημα που απασχολεί όσους ασχολούνται με αυτή είναι το ιδιοκτησιακό. Τη δεκαετία του 1930 είχαν δοθεί παραχωρητήρια κατά κυριότητα για κασταναριά, των οποίων η ισχύς στη συνέχεια τροποποιήθηκε και εν ολίγοις δημιουργεί μέχρι σήμερα προβλήματα που διαιωνίζονται. Ένας από τους παράγοντες που συμβάλει σε αυτό, είναι η προϋπόθεση της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη (ν. 4280/2014), την οποία έχει απωλέσει μεγάλη μερίδα καλλιεργητών, που για βιοποριστικούς λόγους έπρεπε να έχουν άλλη κύρια απασχόληση, χωρίς, όμως, να εγκαταλείψουν την καστανοκαλλιέργεια που κληρονόμησαν.

Επίσης, όσοι δεν έχουν ισχυρά παραχωρητήρια, μπορούν να καλλιεργούν αντί τιμήματος. Στις νομοθετικές διατάξεις (άρθρο 2, της υπ. αριθμ. 143555/2413/13-6-16 Υ.Α) που καθορίζουν τη διαδικασία, δεν μπορούν να συμμετάσχουν μη αγρότες που καλλιεργούν τα καστανοπερίβολα επί σειρά ετών έχοντας κάνει και τα ανάλογα έξοδα. Αντιθέτως μπορούν να διεκδικήσουν την καλλιέργεια αντί τιμήματος ακόμα και συνταξιούχοι. Επιπροσθέτως, μερίδα καστανοκαλλιεργητών αντιτίθενται στο υψηλό αντάλλαγμα χρήσης που έχει θεσπιστεί, όπως και στην αναδάσωση ίσης έκτασης με εκείνης που εγκρίθηκε επέμβαση και ζητούν τη μείωση του ανταλλάγματος χρήσης και ρύθμιση σε δόσεις και την απαλοιφή της υποχρεωτικής αναδάσωσης.

Τέλος, έχουν εμφανιστεί προβλήματα σχετικά με τους όρους της καθολικής και ειδικής διαδοχής, όπως επίσης και με τις διατάξεις που επιτρέπουν την καλλιέργεια σε κλίση μικρότερη του 45%».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν «σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διερευνηθούν και να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα που ταλανίζουν τους καστανοκαλλιεργητές και εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της δυναμικής αυτής καλλιέργειας;».

Σχετικά άρθρα
12/09/2019 01:54 μμ

Το φαινόμενο της ανομβρίας χτύπησε και την καστανοκαλλιέργεια, με τους παραγωγούς να αναμένουν σημαντικό ποσοστό μικροκαρπίας. Το μάζεμα ξεκινά γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου και η ζήτηση είναι έντονη, καθώς ήδη έμποροι, ντόπιοι και ξένοι κάνουν τις πρώτες κρούσεις.

Ο Νίκος Τσιντσιράκος, παραγωγός κάστανου από την περιοχή της Μελιβοίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τα κάστανα έχουν αρχίσει και ανοίγουν και σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν να πέφτουν. Τις προηγούμενες χρονιές αρχίζαμε το μάζεμα στις 10-11 του μήνα, αλλά τώρα ξεκινάμε γύρω στις 17-18 Σεπτεμβρίου. Παραγωγή υπάρχει περισσότερη από πέρσι, αλλά παρατηρούμε πολυκαρπία και μικροκαρπία σε μεγάλο βαθμό. Οι καστανιές εδώ δίνουν έως και 10 κιλά το δέντρο όταν φτάσουν τα 10 έτη. Ζήτηση υπάρχει και την παραγωγή μας παίρνουν συνήθως ντόπιοι έμποροι. Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις – τέσσερις μεγάλοι έμποροι αλλά και πολλοί μικρότεροι. Παράλληλα, υπάρχει σχεδόν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον από την Ιταλία. Αρκετοί παραγωγοί αποθηκεύουν κάστανα, ώστε να πωλούν αργότερα, μέσα στη χρονιά. Η αποθήκευση απαιτεί θερμοκρασία 0 έως 2 βαθμούς Κελσίου και υγρασία 90-95%. Συνολικά η Μελιβοία παράγει 1.500 τόνους κάστανα, ενώ ο δήμος Αγιάς (που περιλαμβάνει και τη Μελιβοία) παράγει 2.500 τόνους. Στη χώρα μας παράγονται περίπου 15.000 τόνοι κάστανα. Όσον αφορά στις τιμές, εκτιμώ, ότι η κατηγορία του χοντρού κάστανου (35-50 κομμάτια στο κιλό) που θα είναι 10% της συνολικής εσοδείας, θα πληρωθεί από 3,20-3,50 ευρώ το κιλό. Η δεύτερη κατηγορία (το 40% της φετινής παραγωγής στη Μελιβοία) των 55-60 τεμαχίων στο κιλό θα πληρωθεί με 2,60 – 2,70 ευρώ το κιλό και τα πιο ψιλά ακόμα χαμηλότερα (θα είναι το 50% της συνολικής ποσότητας)».

Ιταλοί και ντόπιοι έμποροι έχουν κάνει ήδη τις πρώτες διερευνητικές επαφές με παραγωγούς από όλη τη χώρα

Ο κ. Κωνσταντίνος Πούλιος, παραγωγός κάστανου από την Πιερία με καστανεώνες προς τη μεριά των Πιέριων Ορέων μας είπε τα ακόλουθα: «Ξεκινάμε να μαζεύουμε στις 20 Σεπτεμβρίου. Παραγωγή υπάρχει φέτος, αλλά παρατηρείται μικροκαρπία λόγω της ανομβρίας. Αν βρέξει τις επόμενες ημέρες βέβαια θα έχουμε θέματα με σχισίματα τον Σεπτέμβριο. Προβλήματα αντιμετωπίσαμε και από την σφήκα της καστανιάς, ενώ για τη σαπίλα που εμφανίζεται κάναμε επεμβάσεις με εντομοκτόνα και ελπίζουμε να την καταπολεμήσουμε. Ζήτηση υπάρχει κυρίως από Ιταλούς εμπόρους. Συνολικά μαζεύουμε στην περιοχή μας περί τους 150 τόνους. Τιμές δε μπορεί να γίνει εκτίμηση ακόμα. Πέρσι, ο τεμαχισμός έως 40 κομμάτια, δηλαδή τα πιο χοντρά πληρώθηκαν έως και 3,10 ευρώ».

Ο Μιχάλης Κουμπαρούλης, παραγωγός κάστανου από το Άνω Κεράσοβο Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «όπως ακριβώς και πέρσι αναμένουμε πολύ μειωμένη παραγωγή, αλλά καλή ποιοτικά εσοδεία. Λόγω της μεγάλης ανομβρίας που επικρατεί εδώ και μήνες στην περιοχή μας, τα κάστανα είναι και λίγα αλλά και μικρά σε μέγεθος. Αν βρέξει τις επόμενες ημέρες, ίσως να βελτιωθεί η εικόνα των καστανεώνων. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχει φυλλόπτωση, φαινόμενο που παρατηρήθηκε πέρσι, αλλά επίσης υπάρχει έντονη ζήτηση για το προϊόν ήδη. Στην περιοχή μας ήδη έχουν εμφανιστεί έμποροι από την Αθήνα, αλλά και από την Ιταλία. Πέρσι οι τιμές έφτασαν και τα 2,20 ευρώ το κιλό για την πρώτη ποιότητα. Η συγκομιδή κανονικά ξεκινά στις 20 Σεπτεμβρίου, ωστόσο φέτος θα πάμε για 10-15 ημέρες πιο μετά».

Τελευταία νέα
30/08/2019 05:09 μμ

Η Τουρκία κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και τις εξαγωγές φουντουκιών, κερασιών, σύκων και βερίκοκων στον κόσμο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Υπουργείου Γεωργίας και Δασοκομίας, η χώρα παράγει το 67% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιού, 26% κερασιών, 27% σύκων και 23% βερίκοκων και κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή αυτών των προϊόντων.

Φουντούκια
Στην Τουρκία παράγεται ένας ετήσιος μέσος όρος των 500 χιλιάδων έως 750 χιλιάδων τόνων φουντουκιού. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 67% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιού. Η Τουρκία εξήγαγε φουντούκια αξίας 1,4 δις δολάρια μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Μαΐου 2019.

Σύκα
Επίσης παράγει το 27% της παγκόσμιας παραγωγής σύκων. Το 2019 η παραγωγή ανήλθε σε 306 χιλιάδες τόνους και οι εξαγωγές έφτασαν τα 286 εκατ. δολάρια από την αποξηραμένη και φρέσκια παραγωγή σύκων.

Κεράσια
Ακόμη παράγει το 26% της παγκόσμιας παραγωγής κερασιών, που αντιστοιχεί σε 627 χιλιάδες τόνους και εξήγαγε κεράσια συνολικής αξίας162 εκατ. δολαρίων. 

Βερίκοκα
Η παραγωγή βερίκοκων της Τουρκίας κυμαίνεται από 750 έως 985 χιλιάδες δολάρια και 294 εκατομμύρια δολάρια είναι τα έσοδα που προέρχονται από εξαγωγές βερίκοκων.

Έσοδα από εξαγωγές
Έτσι, το 2018, τα έσοδα που προέρχονταν μόνο από τις εξαγωγές φουντουκιών, κερασιών, σύκων και βερίκοκων ανήλθαν συνολικά στα 2,17 δις δολάρια.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας και Δασών, Bekir Pakdemirli, τόνισε  «η Τουρκία είναι μία από τις ηγετικές χώρες της Ευρώπης όσον αφορά τη γεωργική παραγωγή. Τα γεωργικά μας έσοδα αυξήθηκαν από τα 37 δις τουρκικές λίρες (1 € = 6,4359 TL) στα 213,4 δις τουρκικές λίρες τα τελευταία 16 χρόνια».

28/08/2019 10:37 πμ

Με καλούς οιωνούς για τον παραγωγό εκτυλίσσεται η συγκομιδή.

Όπως έχει γράψει και πάλι ο ΑγροΤύπος, η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη, ωστόσο σε γενικές γραμμές, τα δέντρα είναι υγιή και η εσοδεία, ποιοτική.

Στο νομό Φθιώτιδας, που παράγει το μεγαλύτερο μέρος του εγχώριου κελυφωτού φιστικιού η συγκομιδή έχει ξεκινήσει από τις 10-12 Αυγούστου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Στασινός, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή του Μώλου «το μάζεμα ξεκίνησε γύρω στις 10 Αυγούστου και τώρα, αυτές τις ημέρες, ολοκληρώνεται το πρώτο χέρι. Οι ποσότητες είναι γενικά μειωμένες, αλλά η ποιότητα σε υψηλά standards».

«Το μάζεμα έχει ξεκινήσει αλλά η παραγωγή είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ίσως και 30-40% της αναμενόμενης. Ακούω για υψηλά ποσοστά κλειστού φιστικιού. Εκτιμώ ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά αυτή που έρχεται. Σε σχέση με τις τιμές δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία, αλλά με δεδομένο την χαμηλή διαθεσιμότητα φιστικιού αναμένεται να είναι αρκετά υψηλή», δήλωσαν μιλώντας στον ΑγροΤύπο από το Κτήμα Κυριακούλη, που βρίσκεται στην περιοχή των Μεγάρων.

Τέλος, όπως μας δήλωσε ο υπεύθυνος του κτήματος Κατσαρού από την Σαλαμίνα: «Σε κάποιες περιοχές έπεσε χαλάζι στα τέλη του Ιουνίου. Παράλληλα, σε άλλες περιοχές υπήρχε μεγάλο πρόβλημα από ένα συγκεκριμένο έντομο. Γενικά υπήρχαν προβλήματα φυτοπροστασίας όλη τη χρονιά, εντονότερα από ό,τι άλλες χρονιές. Σαν ποιότητα στα δικά μου τουλάχιστον κτήματα έχω παρατηρήσει μια αύξηση του ποσοστού των κλειστών φιστικιών. Η συγκομιδή ξεκίνησε και εδώ γύρω στις 10 Αυγούστου».

Σημειωτέον ότι ορισμένες φιστικοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως ο Αυλώνας, τα Μέγαρα και η Χαλκιδική χτυπήθηκαν μέσα στη χρονιά από χαλαζοπτώσεις. Μειωμένη εξάλλου αναμένεται και η παραγωγή της Τουρκίας. Αυτό σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις εξαγωγές φιστικιών από το Ιράν, έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τη διεθνή αγορά. Οι Ιταλοί έμποροι ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην χώρα μας. Ενδιαφέρον υπάρχει και από εμπόρους του Ισραήλ της Κύπρου, ενώ την περσινή χρονιά έγιναν εξαγωγές και προς Σουηδία.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα οι τιμές παραγωγού

Αναφορικά με τις τιμές, ακούγεται ότι θα ξεκινήσουν από υψηλά επίπεδα και θα διαμορφωθούν εν αρχή στα 8 ευρώ το κιλό για τα ανοικτά φιστίκια Α’ ποιότητας και στα 6,5 ευρώ το κιλό για τα κλειστά.

Μάλιστα ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής, χονδρέμποροι ήδη παζαρεύουν ποσότητες φιστικιού με παραγωγούς στα 8 ευρώ το κιλό για ανοικτά και κλειστά φιστίκια, όταν το ποσοστό των κλειστών φιστικιών δεν ξεπερνά το 30% στο σύνολο.

Αλέξανδρος Μπίκας

27/08/2019 12:03 μμ

Έρχονται αυξημένες τιμές, παραδέχονται και μεταποιητές.

Πολύ καλή χρονιά από άποψη τιμών παραγωγού αναμένεται στο αμύγδαλο, η συγκομιδή του οποίου προχωρά κανονικά και χωρίς προβλήματα από τον καιρό επί της διαδικασίας. Έως τώρα μαζεύεται η ποικιλία Τουόνο, ενώ ακολουθούν Τέξας και Φυρανιά.

Βέβαια, η παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά μέσο όρο πανελλαδικά 55%-60% παραδέχεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κώστας Λανάρας, ιδιοκτήτης της εταιρείας Agronuts με έδρα στην Λάρισα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περιοχές, όπως το Συκούριο, που η παραγωγή αναμένεται δραματικά μειωμένη έως και 80%.

Σε σχέση με τις τιμές, ο κ. Λαναράς εκτιμά ότι θα ανεβούν σε σχέση με πέρσι, αλλά όπως λέει «σε καμιά περίπτωση δεν θα πάμε και στα 3-4 ευρώ που ακούγεται στην αγορά». Ο κ. Λαναράς τονίζει επίσης ότι οι μεταποιητές ξηρών καρπών έχουν αντιληφθεί τη δύσκολη φετινή περίσταση για τους παραγωγούς και προτίθενται να μειώσουν το δικό τους κέρδος, ώστε να στηριχθεί ο αγρότης. Ο κ. Λαναράς που αποκαλεί την Λάρισα «Μικρή Καλιφόρνια», τονίζει την αναγκαιότητα οι παραγωγοί να πάνε σε νέες, αυτογόνιμες ποικιλίες, οι οποίες θα δίνουν έως και διπλάσιες αποδόσεις σε σχέση με σήμερα. Τέλος, υπογραμμίζει ότι η Ισπανία και οι ΗΠΑ αναμένουν χρονιά με μεγάλες σοδειές.

Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός αμύγδαλου από τη Μαγνησία «η σοδειά μας αναμένεται μικρότερη από πέρσι κατά 60-70% λόγω των γνωστών πλέον ζημιών από τις καιρικές συνθήκες. Το μάζεμα ξεκίνησε γύρω στις 10 Αυγούστου από ορισμένους παραγωγούς, ενώ κάποιοι άλλοι αρχίσαμε αυτές τις ημέρες. Τα εναπομείναντα αμύγδαλα έχουν καλή ποιότητα, αλλά η παραγωγή είναι μικρή και εκτός των άλλων δεν έχουμε πάρει καμιά αποζημίωση, ούτε για τις φετινές ζημιές, αλλά ούτε και για εκείνες του 2017. Σε σχέση με τις τιμές ακούγεται ότι θα κυμανθούν γύρω στα 7,5 για την ψίχα, ωστόσο αυτές φαίνεται πως θα καθοριστούν τον Σεπτέμβριο».

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε το μάζεμα στο νομό Πέλλας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στάθης Ζαφειρίου, που καλλιεργεί οικογενειακά αμύγδαλα σε μια περιοχή κοντά στα Λουτρά Πόζαρ, στην επαρχία Αλμωπίας «ξεκινήσαμε πολύ καλά τη συγκομιδή και χωρίς προβλήματα. Έχουμε λίγα χρόνια που ασχολούμαστε με την καλλιέργεια Τέξας και Φυρανιάς, αλλά και λίγα Τουόνο. Το καλό είναι ότι δεν είχαμε προβλήματα μείωσης της παραγωγής, όπως σε άλλες περιοχές. Το μόνο θέμα που έχουμε είναι ορισμένες ασθένειες που προέρχονται από άλλες καλλιέργειες». Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρίου, ο οποίος μαζί με άλλους αγρότες της περιοχής έχουν συγκροτήσει μια άτυπη ομάδα παραγωγών και καλλιεργούν 600 στρέμματα με αμύγδαλα «οι τιμές που ακούγονται εδώ είναι καλές και συγκεκριμένα στα 2,5 – 3 ευρώ για το άσπαστο αμύγδαλο».

Αλέξανδρος Μπίκας

23/08/2019 10:40 πμ

Η Ιταλική Ferrero ενδιαφέρεται για εισαγωγές φουντουκιού από την Ελλάδα.

Μια πρωτοβουλία με στόχο την επέκταση της καλλιέργειας φουντουκιάς στην Ελλάδα ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αυτή περιλαμβάνει συνεργασία με ντόπιους φυτωριούχους για την παραγωγή φυτωριακού υλικού εντός Ελλάδας και μεσολάβηση στην Ιταλία για απορρόφηση του προϊόντος που θα παράγεται συμβολαιακά.

Συγκεκριμένα το θεσμοθετημένο Εργαστήριο Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, Hortlab του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον Διευθυντή του, Καθηγητή Δενδροκομίας, Dr Αλέξανδρο Παπαχατζή πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει συγκεκριμένες δράσεις για την επιστημονική υποστήριξη και διάδοση της καλλιέργειας, αλλά κυρίως για την εξασφάλιση των παραγωγών με:

-Μεσολάβηση για την σύναψη «συμβολαιακής γεωργίας» με μεγάλη Ιταλική εταιρεία για την εξασφαλισμένη διάθεση του προϊόντος

-Πιστοποίηση των ποικιλιών και κατ’ επέκταση του πολλαπλασιαστικού υλικού που αγοράζουν οι παραγωγοί από τους φυτωριούχους, ώστε το μετέπειτα συμβόλαιο διάθεσης του προϊόντος, να γίνεται κατά ζητούμενη ποικιλία

-Υποστήριξη των παραγωγών με τεχνογνωσία για ένα μοντέρνο και εκμηχανοποιημένο τρόπο καλλιέργειας

-Παροχή τεχνογνωσίας στους συνεργαζόμενους φυτωριούχους για υγιές, πιστοποιημένο και με νέα υποκείμενα και ποικιλίες πολλαπλασιαστικό υλικό και νέους τρόπους εμβολιασμού.

Ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον κ. Παπαχατζή για την πρωτοβουλία αυτή, με τον Καθηγητή να στέκεται στις προοπτικές της καλλιέργειας στην Ελλάδα. Μιας καλλιέργειας, η οποία ήρθε στην Ελλάδα το 1970 περίπου κι ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 μέτραγε 80.000 στρέμματα, το 2008 κάλυπτε μια έκταση μόλις της τάξης των 6.000 στρεμμάτων περίπου. Η μείωση αυτή οφείλετο σε ένα βακτήριο που προκάλεσε ζημιά στην καλλιέργεια, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί φουντουκιού στράφηκαν στο ακτινίδιο.

Εκμεταλλεύσεις με φουντουκιές σήμερα συναντούμε στην Κεντρική Μακεδονία (παράγει το 60% του ντόπιου φουντουκιού), στην Ήπειρο (30%) και τέλος κάποια στρέμματα στη Θράκη. Συνολικά η χώρα μας παράγει σήμερα μόλις 800 τόνους, σύμφωνα με τον κ. Παπαχατζή, εισάγει περίπου 2.000 τόνους, ενώ η κατανάλωση προσεγγίζει τους 3.000 τόνους.

Η απόδοση ενός στρέμματος με φουντουκιές μπορεί να φτάσει τα 300 κιλά, ενώ οι τιμές του εισαγόμενου προϊόντος, παραδοτέου στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 3 – 6 ευρώ το κιλό.

Σημειωτέον ότι την καλλιέργεια ευνοούν μέρη με υγρασία (π.χ. κοντά σε λίμνες), ενώ δεν την ευνοούν μέρη με μεγάλη διακύμανση της θερμοκρασίας.

Η κατάσταση στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέσχε ο κ. Παπαχατζής, το 68% της παγκόσμιας παραγωγής βγαίνει σε περιοχές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, με την Τουρκία να διατηρεί τα πρωτεία εδώ και πολλά χρόνια. Η Ιταλία έχει μερίδιο 13%, οι ΗΠΑ (Όρεγκον) ένα 4%, το Ιράν 2,5% και η Ισπανία λίγο παραπάνω από 2%.

24/07/2019 11:46 πμ

Μειωμένη, σε σχέση με πέρσι, αναμένεται η φετινή παραγωγή παραγωγής στο κελυφωτό φιστίκι. Πάντως τα δέντρα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και αναμένεται καλή ποιότητα. Κάποιες περιοχές, όπως Αυλώνας, Μέγαρα, και Χαλκιδική, χτυπήθηκαν από χαλαζοπτώσεις και θα έχουν πρόβλημα στην παραγωγή. Μειωμένη όμως αναμένεται φέτος και η παραγωγή της Τουρκίας. Αυτό σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις εξαγωγές φιστικιών από το Ιράν, έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τη διεθνή αγορά. Οι Ιταλοί έμποροι ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην χώρα μας. Ενδιαφέρον υπάρχει και από εμπόρους του Ισραήλ της Κύπρου, ενώ την περσινή χρονιά έγιναν εξαγωγές και προς Σουηδία.

Πάντως κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς φυτεύσεις δέντρων στην Ισπανία, οργανωμένα και σε μεγάλες εκτάσεις. Όπως επισημαίνουν, αναμένεται σε περίπου δέκα χρόνια η χώρα να είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στην παγκόσμια αγορά κελυφωτού φιστικιού.

«Το 2019 έχουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα στην καλλιέργεια σε σχέση με το 2018», τονίζει ο κ. Μάκης Μπούργος, µέλος Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης και προσθέτει: «η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να έχουμε προσβολές από σεπτόρια και καμαροσπόριο. Είχαμε πτώση των φύλλων και των καρποφόρων οφθαλμών που θα μας έδιναν φέτος παραγωγή. Όμως στη συνέχεια ο χειμώνας ήταν καλός με τις απαραίτητες χαμηλές θερμοκρασίες.

Μετά τα μέσα Μαρτίου μέχρι τον Ιούνιο όμως στην Φθιώτιδα (την κύρια παραγωγική περιοχή της χώρας) είχαμε παρατεταμένη ξηρασία, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τα περσινά προβλήματα. Τα δέντρα είναι «πράσινα» και υγιέστατα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι τις προσβολές από το έντομο ψύλλα που ευνοούνται από την ξηρασία. Πρέπει να κάνουν τους απαραίτητους ψεκασμούς.

Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από τις 20 Αυγούστου. Πέρσι οι μέσες τιμές κυμάνθηκαν από 8 μέχρι 8,5 ευρώ το κιλό για τα ανοικτά και 7 μέχρι 7,5 για τα κλειστά φιστίκια. Προβλέπω ότι και φέτος οι τιμές παραγωγού θα κυμανθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα».

Σταύρος Παϊσιάδης

22/07/2019 05:58 μμ

Σε μια χρονιά με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτή που διανύουμε, η παραγωγή καρυδιού, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αρκετοί παραγωγοί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, αναμένεται με ανομοιομορφίες ως προς τις αποδόσεις. Σε μερικές περιοχές της Θεσσαλίας για παράδειγμα καταγράφηκε νωρίς σημαντική καρπόπτωση λόγω των παγετών του Ιανουαρίου, γεγονός που θα επιδράσει στον συνολικό όγκο της νέας σοδειάς. Ωστόσο σε Κορινθία, Κιλκίς και Πέλλα η κατάσταση είναι ανομοιόμορφη σε σχέση με τις αναμενόμενες αποδόσεις, αφού άλλα δέντρα έχουν κι άλλα δεν έχουν καρπό. Η συγκομιδή αναλόγως την περιοχή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, με τους παραγωγούς να ελπίζουν σε καλές τιμές και ποιότητα.

Σύμφωνα με τον Κώστα Γκόνο, παραγωγό καρυδιού ξένων ποικιλιών (κυρίως Τσάντλερ) σε μια έκταση 170 στρεμμάτων στην Αριδαία: «προσωπικά πάω πολύ καλά, αλλά απ, ό, τι ακούγεται στο νομό Λάρισας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με καρπόπτωση λόγω των καιρικών συνθηκών. Προβλήματα από παγετούς και χαλάζια δεν είχαμε, μόνον λίγο βακτηρίωση την οποία όμως αντιμετωπίσαμε επαρκώς. Γενικά εκτιμώ ότι η παραγωγή εν συνόλω μάλλον θα είναι μειωμένη, οι δε τιμές, δεν θα παρουσιάσουν αποκλίσεις από φέτος».

Σύμφωνα με τον Ηλία Γραμματικό, που καλλιεργεί καρύδια ποικιλίας Τσάντλερ σε μια μονοκόμματη έκταση 70 στρεμμάτων στο Πολύπετρο Κιλκίς: «μέχρι τώρα πάμε πολύ καλά από άποψη καλλιεργητική χωρίς απώλειες από τις γενικά αντίξοες καιρικές συνθήκες που χτύπησαν εκτός των άλλων την ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς. Τα δέντρα μας είναι διαφόρων ηλικιών και ιδίως αυτά που είναι στο όγδοο έτος είναι φορτωμένα με πολύ καρπό. Το καλό είναι επίσης ότι το κτήμα μας είναι πολύ καλά αεριζόμενο, γεγονός που βοηθά πολύ την καλλιέργειαα και το δέντρο της καρυδιάς, ώστε να μην εμφανίζει προσβολές από βακτήρια και πέφτει η παραγωγή. Παγετούς δεν είχαμε και ελπίζουμε σε μια καλή σοδειά παρότι είμαστε στην αρχή. Τα συγκεκριμένα δέντρα μπορεί να δώσουν όταν είναι ενήλικα έως και 30 κιλά καρπό το καθένα. Αυτή είναι μια καλή παραγωγή. Είναι φυτεμένα 8 επί 8, άρα μπορεί κανείς να επιτύχει μια απόδοση 500 κιλά στο στρέμμα. Το μόνο αρνητικό με την καρυδιά, είναι ότι λόγω φυλλώματος χρειάζεται νερό σχεδόν κάθε βδομάδα, οπότε ανεβαίνει το κόστος». Σημειωτέον ότι ο Ηλίας Γραμματικός διαθέτει τα καρύδια που παράγει στην τοπική αγορά του Κιλκίς και κυρίως στην Θεσσαλονίκη. Για το σκοπό αυτό και προς όφελος της τελικής ποιότητας, όπως μας είπε, έχει εκμεταλλευθεί και κάποιες παλιές εγκαταστάσεις (φούρνους), που χρησίμευαν για τα καπνά.

Ο Γιάννης Σιάτος, παραγωγός καρυδιών (βασιλική, ντόπια καρυδιά και Τσάντλερ) από την περιοχή του Φενεού (ορεινή Κορινθία) υπογράμμισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «σε γενικές γραμμές η χρονιά πάει καλά. Δεν είχαμε προβλήματα από παγετούς και κρύα το χειμώνα, ούτε από ασθένειες, οπότε αναμένουμε καλή παραγωγή, αν όλα συνεχιστούν ομαλά. Βέβαια υπήρξαν απώλειες στα δέντρα από τις τελευταίες εναλλαγές της θερμοκρασίας και τους ισχυρούς ανέμους, αλλά γενικά η εικόνα είναι καλή». Ο Γιάννης Σιάτος καλλιεργεί 30 στρέμματα συνολικά, επιτυγχάνοντας μια ανώτερη απόδοση στα 300-350 κιλά ανά στρέμμα στο Καλιφορνέζικο, με τη ντόπια ποικιλία να δίνει 100 κιλά στο στρέμμα. Το προϊόν το διαθέτει άσπαστο στη χονδρική και στη λιανική αγορά. Πέρσι έπιασε μια τιμή 4-4,5 ευρώ για τα Τσάντλερ και 2,5-3 ευρώ για τα ντόπια, μικρότερες τιμές, όπως μας είπε, απ’ ό,τι πρόπερσι. Το κακό σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι το ντόπιο προϊόν πιέζεται από τις εισαγωγές. «Πληγή» για το ελληνικό καρύδι είναι οι εισαγωγές φθηνού, Τουρκικού προϊόντος, σε σαφώς χαμηλές τιμές σε σχέση με το Ελληνικό, λόγω και της υποτίμησης της Τουρκικής λίρας», μας τόνισε. Πάντως όπως μας είπε «οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν το ντόπιο προϊόν, ενώ στην χονδρική φεύγει καλύτερα το Τσάντλερ λόγω καλύτερης εμφάνισης».

Ο Ματθαίος Κόκκινος καλλιεργητής καρυδιών ελληνικών ποικιλιών από τα Φάρσαλα τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η συγκομιδή όπως κάθε χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Αλλά φέτος προσωπικά έχω πολύ μικρή παραγωγή, σε τέτοιο ποσοστό που δεν ξέρω αν θα καταφέρω να καλύψω τα έξοδα της εκμετάλλευσής μου. Ο καιρός εκεί γύρω στον Ιανουάριο του 2019, η ισχυρή παγωνιά και το πολύ κρύο φαίνεται πως επηρέασαν τα δέντρα και γι’ αυτό αναμένουμε πολύ μικρή παραγωγή, όπως ακριβώς συνέβη και πρόπερσι. Πέρσι ήταν καλή χρονιά καλλιεργητικά για την περιοχή των Φαρσάλων, ωστόσο φέτος άλλοι έχουν καρπό κι άλλοι δεν έχουν. Οι τιμές που εισπράξαμε πέρσι για το προϊόν (κέλυφος) ήταν 3,5 ευρώ το κιλό. Οι τιμές αυτές ίσχυσαν όλη την εμπορική περίοδο πάνω – κάτω, αφού φημολογείται ότι έγινε εισαγωγή. Τα καρύδια τα εισαγόμενα είναι φθηνότερα και σαφώς κατώτερης ποιότητας από τα ντόπια. Ειδικά τα Βουλγάρικα έχουν μια άσχημη μυρωδιά και μπορεί να τα καταλάβει ο οποιοσδήποτε καταναλωτής. Βέβαια, πολλά απ’ αυτά πάνε για ζαχαροπλαστική, οπότε υπάρχουν κι αυτοί που τα προτιμούν, παρότι σαφώς χειρότερα. Εισαγωγές γίνονται στην Ελλάδα επίσης και από την Ουκρανία και είναι κι αυτά κατώτερα από τα ντόπια».

Αλέξανδρος Μπίκας

28/06/2019 10:01 πμ

Για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς για το έτος 2019 έχει δοθεί εντολή με το υπ. αριθμ. Πρωτ. 793/98300/07-05-2019 από την Δνση Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων, Τμήμα Στατιστικής και Τεκμηρίωσης του ΥΠΑΑΤ στις κατά τόπους ΔΑΟΚ για την αποστολή στοιχείων που επιβεβαιώνουν την μείωση της παραγωγής καλλιέργειας Αμυγδάλου για το έτος 2019, ώστε να γίνει η ένταξη στο πρόγραμμα de minimis.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στον ΕΛΓΑ Λάρισας.

Στην συνάντηση με τον προϊστάμενο του ασφαλιστικού φορέα, συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις συνεχόμενες φυσικές καταστροφές του τρέχοντος έτους, η πορεία των εκτιμήσεων καθώς και η εξέλιξη των παλαιότερων προγραμμάτων ΠΣΕΑ.

Για το 30% των αποζημίωσεων για ζημιές του 2018 και προς επιβεβαίωση όσων έγραψε ο ΑγροΤύπος εδώ και ημέρες, η εξόφληση αναμένεται αρχές Ιουλίου.

Συγκεκριμένα στην συνάντηση αναφέρθηκαν τα εξής:

Για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς για το έτος 2019 έχει δοθεί εντολή με το υπ. αριθμ. Πρωτ. 793/98300/07-05-2019 από την Δνση Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων, Τμήμα Στατιστικής και Τεκμηρίωσης του ΥΠΑΑΤ στις κατά τόπους ΔΑΟΚ για την αποστολή στοιχείων που επιβεβαιώνουν την μείωση της παραγωγής καλλιέργειας Αμυγδάλου για το έτος 2019, ώστε να γίνει η ένταξη στο πρόγραμμα de minimis.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πληρωθεί στους παραγωγούς το υπόλοιπο 30% οφειλομένων φυτικού και ζωικού κεφαλαίου έτους 2018.

Για τις χαλαζοπτώσεις σε Φάρσαλα , Δαμάσι και Ολυμπιάδα έχουν ήδη ξεκινήσει οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και τις επόμενες ημέρες θα ενισχυθεί και με άλλους εκτιμητές το κλιμάκιο κατόπιν ολοκλήρωσης των δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς.

Για το πρόγραμμα ΠΣΕΑ 2017 σε ελιές και ροδιές έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των πορισμάτων για τους Δήμους Φαρσάλων, Λάρισας και Κιλελέρ και τον επόμενο μήνα θα κοινοποιηθούνε στους Δήμους.

Για το πρόγραμμα ΠΣΕΑ 2017 σε αμύγδαλα για την Περιφερειακή ενότητα Λάρισας έχει σταλεί στο εθνικό τυπογραφείο η υπουργική απόφαση ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να έχει πάρει ΦΕΚ και τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν οι δηλώσεις από τους παραγωγούς.

Για το πρόγραμμα ΠΣΕΑ 2016 της πυρκαγιάς των Γόννων έχουν γίνει περί τις 20 δηλώσεις αποκατάστασης από παραγωγούς οι οποίες θα εξετασθούν από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στο προσεχές διάστημα.

Με την υπ. Αρίθμ. 176/13-12-2018 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ έχει εγκριθεί η διενέργεια διαγωνισμού για την αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ.

14/06/2019 04:16 μμ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στα πλαίσια του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς, πραγματοποίησαν πέρυσι εξαπόλυση του  παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis σε καστανεώνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το παράσιτο έχει ήδη εγκατασταθεί στους καστανεώνες της περιοχή μας και στόχος του προγράμματος για το 2019 είναι να πολλαπλασιαστεί το έντομο.

Ενημερώνουμε τους παραγωγούς να μην πραγματοποιήσουν ψεκασμούς στις καστανιές τους με χρήση εντομοκτόνων έως τα τέλη Ιουνίου.

Επίσης δεν πρέπει να αφαιρέσουν και να καταστρέψουν τις κηκίδες από τις καστανιές φέτος και τον επόμενο χρόνο, γιατί εκεί θα εναποθέσει τα αυγά του το έντομο.

06/06/2019 11:17 πμ

Πολύ μεγάλη μείωση στην επερχόμενη παραγωγή αμυγδάλου της χώρας μας αναμένουν οι καλλιεργητές του προϊόντος σε όλες τις παραγωγικές ζώνες, αφού πιθανότατα οι καιρικές συνθήκες του προηγούμενου διαστήματος, όπως μας είπαν, επέδρασε αρνητικά στα δέντρα, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ μικρότερη καρποφορία απ’ ό,τι την περασμένη χρονιά. Την ίδια ώρα, τα υπάρχοντα αποθέματα περσινής εσοδείας εκτιμώνται λιγοστά, ενώ η τιμή παραγωγού για την ψίχα στην χονδρική αλλά και για απευθείας διάθεση από τους αγρότες ακολουθεί ανοδική πορεία το τελευταίο χρονικό διάστημα. Χείρα βοηθείας στην εγχώρια ζήτηση δίνει ασφαλώς και το τουριστικό ρεύμα, που έχει αρχίσει να εισρέει στην χώρα μας, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Λιάκος, παραγωγός αμυγδάλου ποικιλίας Texas και Ferragnes από την Ελασσόνα: «Η παραγωγή που έρχεται θα είναι σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό μειωμένη σε σύγκριση με την περσινή. Τα δέντρα δεν έχουν τον περσινό καρπό και δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, στην αιτία που προκάλεσε τη μείωση αυτή. Το κακό φαίνεται ότι είναι γενικό, κάποιοι λένε ότι έφτιαξε η παγωνιά, κάποιοι λένε ότι δεν έγινε όπως έπρεπε η γονιμοποίηση. Η μείωση θα είναι σίγουρα 50% από πέρσι. Αποθέματα περσινής παραγωγής δεν υπάρχουν γενικά και όποιος διαθέτει στην αγορά μόνος του το προϊόν, πιάνει αυτή τη στιγμή και 10-11 ευρώ το κιλό για την ψίχα στις Ferragnes. Στο σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής αγοράζει και 18 ευρώ το κιλό».

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός αμυγδάλου ποικιλίας Ferragnes δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Το αμύγδαλο τώρα είναι πράσινο και έχει πάρει μέγεθος. Η φετινή χρονιά θα είναι από άποψη ποσότητας και με τα σημερινά δεδομένα μόλις στο 30% της περσινής. Πέρσι θυμίζω είχαμε μεγάλη παραγωγή, τα δέντρα ήταν πολύ φορτωμένα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ικανή προσφορά στην αγορά και να μην ανέβει πολύ η τιμή του παραγωγού. Τώρα, βέβαια, η τιμή που πουλάει ο παραγωγός την ψίχα Ferragnes έχει φτάσει τα 7,70 ευρώ το κιλό και οι προοπτικές για τη νέα χρονιά λόγω του ότι η μείωση της παραγόμενης ποσότητας θα είναι πανελλαδική, πιστεύω είναι πολύ καλές όσον αφορά στην τιμή. Ζήτηση υπάρχει μεγάλη τώρα για αμύγδαλο, αλλά πιο κερδισμένοι είναι όσοι παραγωγοί επέλεξαν να κρατήσουν άσπαστη την περσινή παραγωγή, για να την εμπορευτούν φέτος, που προβλέπεται ότι θα υπάρχει αύξηση της εμπορικής τιμής».

Όπως δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης, παραγωγός αμυγδάλου από το δήμο Πέλλας, όπου τα τελευταία τρία τουλάχιστον έτη έχουν φυτευθεί νέες φυτείες κοντά στα 1.000 στρέμματα «για τη νέα χρονιά αναμένεται πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής, σε ένα ποσοστό της που θα φτάσει και το 60%, «χωρίς μάλιστα να μπορούμε με βεβαιότητα να δούμε τι θα συμβεί και στο εξής». Η μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με αγρότες και από άλλες περιοχές της χώρας, μάλλον θα είναι γενικό φαινόμενο για την Ελλάδα φέτος. Στην περιοχή του δήμου Πέλλας και μόνο έχουν φυτευθεί τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια περίπου 1.000 στρέμματα με αμυγδαλιές, ωστόσο η καλλιέργεια είναι πολύ απαιτητική και οι παραγωγοί χρειάζονται εκπαίδευση.

Σημειωτέον ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους Έλληνες αμυγδαλοπαραγωγούς, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι είναι οι εισαγωγές αμυγδάλων από ξένες χώρες σε χαμηλές τιμές, γεγονός που πιέζει τις τιμές για το εγχωρίως παραγόμενο προϊόν. Σύμφωνα πάντως με τους ντόπιους παραγωγούς το ξένο αμύγδαλο που γίνεται εισαγωγή είναι ποιοτικά πολύ κατώτερο από το δικό μας και αυτό φαίνεται από την τιμή (5,5 ευρώ το κιλό εισάγουν ζαχαροπλαστεία), καθώς επίσης και από το γεγονός ότι αν μπει στο νερό δεν ξεφλουδίζει, σε αντίθεση με το δικό μας, που ξεφλουδίζει, όντας πιο φυσικό προϊόν.

Πώς υπολογίζονται οι αποδόσεις ανά ποικιλία

Οι αποδόσεις στο αμύγδαλο ποικίλλουν και πρέπει να κατέχει κανείς τα μυστικά της καλλιέργειας ώστε να τις επιτυγχάνει. Έτσι, στις μεν Ferragnes η απόδοση κατά το σπάσιμο μπορεί να κυμανθεί από 27 έως 36%, δηλαδή στα 100 κιλά με κέλυφος το καθαρό προϊόν που μένει στον παραγωγό μετά το σπάσιμο κυμαίνεται από 27 έως 36 κιλά το ανώτερο.

Στα Texas, τέλος, η αντίστοιχη απόδοση σε καθαρό προϊόν μετά το σπάσιμο κυμαίνεται μεταξύ 38 και 45%, δηλαδή στα 100 κιλά προϊόντος με κέλυφος, μετά το σπάσιμο μένουν 38-45 κιλά.

Αλέξανδρος Μπίκας

28/05/2019 11:46 πμ

Μάλλον για μια μέτρια χρονιά από την άποψη του όγκου παραγωγής στο κελυφωτό φιστίκι προδιαθέτουν τα πρώτα στοιχεία από τις βασικές παραγωγικές ζώνες. Ο καρπός έχει δέσει σε όλες τις περιοχές από αρκετές ημέρες, αλλά σίγουρα δεν αναμένεται μεγάλη παραγωγή λόγω των αλλοπρόσαλλων καιρικών συνθηκών. Οι παραγωγοί τώρα κάνουν ραντίσματα, ενώ εμπορικά η περσινή σεζόν έχει κλείσει και οι αγρότες πούλησαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, τις σοδειές τους, σε ικανοποιητικές τιμές.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις εμπορικές τιμές του προϊόντος φέτος, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεγάρων και παραγωγός κελυφωτού φιστικιού, κ. Αντώνης Πέγκος «δεν υπάρχει φιστίκι στην αγορά τώρα. Οι τιμές χονδρικής για το άψητο προϊόν κυμάνθηκαν μεταξύ 6,5 και 8 ευρώ το κιλό, ενώ για το ψημένο μεταξύ 9 και 9,5 ευρώ το κιλό. Στη λιανική το κελυφωτό φέτος πωλούνταν προς 13 ευρώ το κιλό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στα σούπερ μάρκετ συναντούμε και τιμές από 15 – 18 ευρώ το κιλό».

Ας δούμε τώρα πως διαμορφώνεται η κατάσταση ανά περιοχή:

Μέγαρα

Ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεγάρων και παραγωγός κελυφωτού φιστικιού, κ. Αντώνης Πέγκος δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «είμαστε στη φάση που ο καρπός έχει δέσει και είναι πλέον σε μέγεθος μικρού φασολιού. Η γενική εικόνα από την περιοχή μας είναι ότι η καρπόδεση δεν είναι και τόσο ικανοποιητική, λόγω κυρίως των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Μεγάλο ρόλο θα παίξει φέτος η παρενιαυτοφορία, που στο κελυφωτό φιστίκι είναι ιδιαίτερα έντονη. Φέτος λίγα πιστεύω θα είναι τα κτήματα με πολύ καρπό». Σε σχέση με τις εμπορικές τιμές του προϊόντος φέτος, ο κ. Πέγκος μας είπε ότι «δεν υπάρχει φιστίκι στην αγορά τώρα. Οι τιμές χονδρικής για το άψητο προϊόν κυμάνθηκαν μεταξύ 6,5 και 8 ευρώ το κιλό, ενώ για το ψημένο μεταξύ 9 και 9,5 ευρώ το κιλό. Στη λιανική το κελυφωτό φέτος πωλούνταν προς 13 ευρώ το κιλό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στα σούπερ μάρκετ συναντούμε και τιμές από 15 – 18 ευρώ το κιλό».

Φθιώτιδα

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κελυφωτού Φιστικιού Μώλου Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Δημόπουλος «ο καρπός έχει δέσει εδώ κι ένα μήνα περίπου. Ασφαλής πρόβλεψη για τον όγκο της παραγωγής, δεν μπορεί να γίνει τώρα, αλλά μάλλον δεν μιλάμε για φουλ παραγωγή. Σε ένα μήνα θα είναι πιο ξεκάθαρη η κατάσταση. Η χρονιά πάντως θα είναι όψιμη, ενώ σε σχέση με τις προσβολές από ασθένειες, όπως το ευρύτομο, μπορώ να πω ότι είμαστε σε καλό επίπεδο, γιατί λόγω του καιρού άργησε να εμφανιστεί. Επίσης, πρέπει να σημειώσω ότι σήμερα βρέχει, αλλά δεν θα έχουμε πρόβλημα, γιατί η θερμοκρασία που επικρατεί είναι κάτω από 25 βαθμούς Κελσίου. Συνθήκες που ευνοούν ασθένειες δημιουργούνται αν βρέχει και ταυτόχρονα η θερμοκρασία είναι πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου. Σε σχέση με τις τιμές και την ζήτηση, πρέπει να πω ότι πέρσι ήταν καλή χρονιά, τώρα δεν υπάρχει φιστίκι στην αγορά και το προϊόν έφυγε εύκολα από τους παραγωγούς». Σημειωτέον ότι τα μέλη του ΑΣ καλλιεργούν συνολικά περί τα 2.500 στρέμματα.

Αίγινα

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, κ. Νίκος Σταμπούλης, τέλος, μας είπε ότι «ο καρπός έχει δέσει στην περιοχή μας αλλά το βασικό μας πρόβλημα είναι η υψηλή φορολογία και ο ΕΦΚΑ, που αναγκάζει τους παραγωγούς να πωλούν χωρίς χαρτιά και τους απωθεί από τον Συνεταιρισμό, ο οποίος ως γνωστόν δεν μπορεί να κρύψει εμπορικές πράξεις. Πρέπει επιτέλους να γίνουν παρεμβάσεις».

Αλέξανδρος Μπίκας

25/04/2019 12:33 μμ

Στο πρόβλημα της καρπόπτωσης, που θα πλήξει την απόδοση και παραγωγή των δενδρωδών καλλιεργειών και ειδικότερα της αμυγδαλιάς του Ν. Σερρών, επανέρχεται η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή, με Ερώτησή της προς τον Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

Οι παραγωγοί δενδρωδών καλλιεργειών και ειδικά αμυγδαλιών, των Δήμων Ηράκλειας, Βισαλτίας και Αμφίπολης, όπως σας έχω προαναφέρει με σχετικές Ερωτήσεις, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Και αυτό γιατί οι ζημιές στα δέντρα τους, είναι τόσο εκτεταμένες, που είναι αμφίβολο αν θα συγκομίσουν παραγωγή χωρίς βεβαίως υπαιτιότητά τους.

Τα δέντρα, που ήδη βρίσκονται στο στάδιο της καρποφορίας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ειδικότερα του ισχυρού παγετού αλλά και της ανομβρίας, που επικράτησαν, τον χειμώνα και την άνοιξη του 2019, παρουσιάζουν ήδη έντονα συμπτώματα καρπόπτωσης.

Μάλιστα, στη σχετική επιστολή του Δήμου Ηράκλειας του Ν. Σερρών, που σας απεστάλη με το υπ΄ αριθμ. 4625/17.4.2019 έγγραφο, αναφέρονται στην επίσκεψη των αρμοδίων υπαλλήλων του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Κεντρικής Μακεδονίας στις πληγείσες περιοχές και στη διαπίστωση σοβαρότατων προβλημάτων στην καλλιέργεια και την καρποφορία των δέντρων, που δεν οφείλεται στην υπαιτιότητα των παραγωγών. Αναδεικνύεται δυστυχώς για μία ακόμα φορά αφενός το σοβαρό πρόβλημα στην καλλιέργεια και καρποφορία των δενδρωδών καλλιεργειών και ειδικά της αμυγδαλιάς στη χώρα μας αφετέρου η ανάγκη εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Ποιες οι ενέργειές σας για την αποζημίωση των εν λόγω αμυγδαλοπαραγωγών, που βρίσκονται σε απόγνωση και οι οποίοι χωρίς υπαιτιότητά τους θα απωλέσουν το αναγκαίο εισόδημα για την επιβίωσή τους;

2. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, μετά από διαβούλευση με τους αγρότες, ώστε να εντάξετε νέους κινδύνους στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛ.Γ.Α., υλοποιώντας έτσι ένα μόνιμο αίτημα του αγροτικού κόσμου;

25/04/2019 10:42 πμ

Στην συνάντηση των αμυγδαλοπαραγωγών των δήμων Τεμπών, Ελασσόνας, Αγιάς, Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας, με τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Κόκκαλη συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), Ρίζος Μαρούδας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαρούδας, «πέρα από θολές υποσχέσεις αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα ο ΕΛΓΑ να εξετάσει την περίπτωση παγετού και αποζημίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών, η συνάντηση δεν είχε κάποιο άλλο αποτέλεσμα εκτός από τις συνήθεις δηλώσεις «συμπάθειας» ότι όλοι συμμερίζονται το πρόβλημα που προκύπτει από το γεγονός ότι δεν θα έχουν εισόδημα οι παραγωγοί ενώ ταυτόχρονα έκαναν και θα συνεχίσουν να κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες ενώ και τα έξοδα επιβίωσης των οικογενειών τους τρέχουν.

Και από αυτή την συνάντηση προκύπτει επιτακτικά το θέμα αλλαγής του απαράδεκτου κανονισμού του ΕΛΓΑ που θέτει εδώ και χρόνια το αγροτικό κίνημα χωρίς ανταπόκριση από τις κυβερνήσεις. Να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% ο ΕΛΓΑ την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια από τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Εννοείται χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση των ήδη υπέρογκων και δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών αλλά το κράτος να καλύπτει τα επιπλέον που απαιτούνται από τον προϋπολογισμό που είναι δικά μας χρήματα από την άμεση και έμμεση φορολογία και τα κάθε είδους χαράτσια που πληρώνουμε.

Ούτε να διανοηθεί η κυβέρνηση να επιβάλει επιπλέον ασφάλιστρα στους αγρότες και κτηνοτρόφους για να συμπεριλάβει όλα τα ζημιογόνα αίτια στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ όπως έχει σκοπό να κάνει.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο παγετός είναι το ζημιογόνο αίτιο που κατέστρεψε την φετινή παραγωγή, έχει καταγραφεί και πρέπει οι αμυγδαλοπαραγωγοί να αποζημιωθούν. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση δεν κρίνεται αποδεκτή επειδή έγινε προσπάθεια από τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ να πείσει ότι υπήρχε ακαρπία και άρα εκεί οφείλεται η ζημιά ώστε να βρει πάτημα ο ΕΛΓΑ να μην αποζημιώσει τους παραγωγούς.

Οποιαδήποτε σκέψη για ΠΣΕΑ ή για ενίσχυση μέσω του de minimis σημαίνει επί της ουσίας κάποια ψίχουλα μετά από χρόνια και χωρίς να δοθούν σε όλους τους παραγωγούς.

Το πρόβλημα είναι ότι για φέτος δεν θα υπάρχει εισόδημα και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με αποζημίωση καθώς και άλλα μέτρα, όπως:

  • «Πάγωμα» των δανειακών υποχρεώσεων των αμυγδαλοπαραγωγών.
  • «Πάγωμα» των εισφορών σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, ΔΟΥ, πληρωμή ΔΕΗ.
  • Απαλλαγή από κάθε είδους «χαράτσια»
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ώσπου να δοθούν οι αποζημιώσεις.
  • Άμεσες δίκαιες εκτιμήσεις για τον παγετό και γρήγορες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και όχι μετά από 8-10 μήνες όπως συνηθίζει να δίνει».
23/04/2019 05:00 μμ

Συνάντηση με παραγωγούς καλλιέργειας αμυγδάλου από τη Μαγνησία και τη Λάρισα είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι χρειάζεται χρόνος για την τεκμηρίωση της απώλειας παραγωγής και πως το Υπουργείο έμπρακτα στηρίζει τους παραγωγούς.

Ανακοίνωσε πως επίκειται τροποποίηση της Απόφασης με την οποία εντάσσονται οι ζημιές και η απώλεια παραγωγής του 2017 της καλλιέργειας αμυγδάλου της Λάρισας σε Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων.

Τις προσεχείς ημέρες θα ενημερωθούν οι παραγωγοί για να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιάς με τα σχετικά δικαιολογητικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, συναντήθηκε σήμερα 23 Απριλίου 2019 μαζί με τους Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Λάρισας κα Άννα Βαγενά και του Νομού Τρικάλων κ. Σάκη Παπαδόπουλο, με τους εκπροσώπους αμυγδαλοπαραγωγών από τις περιοχές των Δήμων Τεμπών, Κιλελέρ, Ελασσόνας και Αγίας της Λάρισας καθώς και του Δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θ. Κουρεμπές  και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Δ. Καρακώστας.

Ο Υφυπουργός ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα το Δήμαρχο Τεμπών κ. Κ. Κολλάτο και το Δήμαρχο Αγιάς κ .Α. Γκουντάρα για τη συμμετοχή τους.  Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο υποψήφιος Δήμαρχος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών κ. Γ. Μανώλης ο νυν Αντιδήμαρχος Δήμου Τεμπών κ. Ι. Αργυρίου, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ρήγα Φεραίου κ. Ι. Παπαιωάννου, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ κ. Χ Χατζούλης, ο Πρόεδρος ΔΔ Καναλίων κ. Κλ. Μπεφάνης  και ο Πρόεδρος ΔΔ Καλαμακίου Δήμου Κιλελέρ κ. Κ. Καράτζιος. Κατά τη συζήτηση προέκυψαν νέα στοιχεία που στοιχειοθετούν το φαινόμενο του παγετού από τις 28/3/2019 έως 31/3 /2019, αίτιο που αποζημιώνεται άμεσα από τον ΕΛΓΑ. Τα στοιχεία αυτά προσκομίστηκαν στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο οποίος υποσχέθηκε πως θα εισηγηθεί την εξέτασή τους από τον ΕΛΓΑ και θα ενημερώσει σχετικά τους παραγωγούς. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Υφυπουργός τόνισε πως το Υπουργείο είναι δίπλα στους παραγωγούς και με κάθε τρόπο πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες και στη συνέχεια να προκύψει το σχέδιο δράσης.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Δ. Καρακώστας ενημέρωσε πως εχθές και σήμερα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρίσκεται στις περιοχές καλλιέργειας αμυγδάλου στη Θεσσαλία μαζί με επιστημονικό προσωπικό για την περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του φαινομένου τόσο της μειωμένης καρπόδεσης- ακαρπίας όσο και της καρπόπτωσης.

Ο κ. Β. Κόκκαλης τόνισε ότι χρειάζεται χρόνος για την τεκμηρίωσης της απώλειας παραγωγής και πως το Υπουργείο έμπρακτα στηρίζει τους παραγωγούς. Ανακοίνωσε πως επίκειται τροποποίηση της Απόφασης με την οποία εντάσσονται οι ζημιές και η απώλεια παραγωγής του 2017 της καλλιέργειας αμυγδάλου της Λάρισας σε Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων. Τις προσεχείς ημέρες θα ενημερωθούν οι παραγωγοί για να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιάς με τα σχετικά δικαιολογητικά.

23/04/2019 04:09 μμ

Περιζήτητα έχουν καταστεί τα εγχωρίως παραγόμενα αμύγδαλα ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο, γεγονός που τροφοδοτείται κυρίως από την δεδομένη καλή τους ποιότητα, από τη ζαχαροπλαστική και τη ζήτηση από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και όχι μόνο, που ανοίγουν ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών, καθώς αναμένεται μείωση της νέας παραγωγής, που σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπεράσει και το 60% σε σύγκριση με πέρσι. Παράλληλα, οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι γίνονται εισαγωγές φθηνού καλιφορνέζικου αμυγδάλου, το οποίο αναμιγνύεται με το ντόπιο, κάτι που πιέζει τις τιμές. Η τιμή στην χονδρική για το αμύγδαλο ποικιλίας Φυρανιά, όπως μας είπε ο παραγωγός Κώστας Θάνος από το νομό Μαγνησίας έχει ανέλθει σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, φθάνοντας τώρα στα 7 ευρώ το κιλό για την ψίχα, ενώ λίγο πιο κάτω (6 – 6,5 ευρώ ανά κιλό) είναι η τιμή για την ποικιλία Τέξας.

Σύμφωνα με τον Κώστα Θάνο «οι ενδείξεις που έχουμε από τα κτήματά μας, αν και ασφαλέστες προβλέψεις θα έχουμε το Μάιο, δείχνουν ότι πάμε για μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με πέρσι, που μπορεί να φτάσει και το 70-80%. Αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στο ότι πέρσι υπήρξε υπερ-παραγωγή. Έτσι τώρα βλέπουμε ότι ολόκληρα κομμάτια δεν θα έχουν καθόλου παραγωγή».

«Η τιμή παραγωγού για την ψίχα στην ποικιλία Φυρανιά είναι τώρα 6 ευρώ το κιλό, ενώ για την ποικιλία Τέξας η ψίχα είναι τώρα στα 5,5 ευρώ το κιλό», δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης, παραγωγός αμυγδάλου από το δήμο Πέλλας, όπου τα τελευταία τρία τουλάχιστον έτη έχουν φυτευθεί νέες φυτείες κοντά στα 1.000 στρέμματα.

Για τη νέα χρονιά αναμένεται πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής, σε ένα ποσοστό της που θα φτάσει και το 60%, «χωρίς μάλιστα να μπορούμε με βεβαιότητα να δούμε τι θα συμβεί και στο εξής», πρόσθεσε ο ίδιος. Η μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με αγρότες και από άλλες περιοχές της χώρας, μάλλον θα είναι γενικό φαινόμενο για την Ελλάδα φέτος.

Στην περιοχή του δήμου Πέλλας και μόνο έχουν φυτευθεί τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια περίπου 1.000 στρέμματα με αμυγδαλιές, ωστόσο η καλλιέργεια είναι πολύ απαιτητική και οι παραγωγοί χρειάζονται εκπαίδευση.

Σημειωτέον ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους Έλληνες αμυγδαλοπαραγωγούς, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι είναι οι εισαγωγές αμυγδάλων από ξένες χώρες σε χαμηλές τιμές, γεγονός που πιέζει τις τιμές για το εγχωρίως παραγόμενο προϊόν.

Σύμφωνα πάντως με τους ντόπιους παραγωγούς το ξένο αμύγδαλο που γίνεται εισαγωγή είναι ποιοτικά πολύ κατώτερο από το δικό μας και αυτό φαίνεται από την τιμή (5,5 ευρώ το κιλό εισάγουν ζαχαροπλαστεία), καθώς επίσης και από το γεγονός ότι αν μπει στο νερό δεν ξεφλουδίζει, σε αντίθεση με το δικό μας, που ξεφλουδίζει, όντας πιο φυσικό προϊόν.

Πώς υπολογίζονται οι αποδόσεις ανά ποικιλία

Οι αποδόσεις στο αμύγδαλο ποικίλλουν και πρέπει να κατέχει κανείς τα μυστικά της καλλιέργειας ώστε να τις επιτυγχάνει. Έτσι, στη μεν Φυρανιά η απόδοση κατά το σπάσιμο μπορεί να κυμανθεί από 27 έως 36%, δηλαδή στα 100 κιλά με κέλυφος το καθαρό προϊόν που μένει στον παραγωγό μετά το σπάσιμο κυμαίνεται από 27 έως 36 κιλά το ανώτερο.

Στην Τέξας, τέλος, η αντίστοιχη απόδοση σε καθαρό προϊόν μετά το σπάσιμο κυμαίνεται μεταξύ 38 και 45%, δηλαδή στα 100 κιλά προϊόντος με κέλυφος, μετά το σπάσιμο μένουν 38-45 κιλά.

Αλέξανδρος Μπίκας

17/04/2019 02:57 μμ

Να επανεξεταστεί η δυνατότητα αποζημίωσης μέσω κρατικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ στους αμυγδαλοπαραγωγούς του νομού Λάρισας και ειδικά του Δήμου Τεμπών για τις ζημιές που υπέστησαν το 2017, ζητά ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ και βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη υπογραμμίζει ότι «το 2017 στο νομό Λάρισας οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά την ετήσια παραγωγή των καλλιεργειών αμυγδαλιάς. Το πρόβλημα είχε, ήδη, γίνει εμφανές κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου και επιβεβαιώθηκε με τη συγκομιδή, καθώς η παραγωγή ήταν σημαντικά μειωμένη. Επειδή, όμως, δεν υπήρξαν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και η ζημιά στην παραγωγή ήταν σαφώς μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, εύλογα οι αμυγδαλοπαραγωγοί του νομού και ιδιαίτερα της ευρύτερης περιοχής του δήμου Τεμπών ζητούν να επανεξεταστεί η δυνατότητα αποζημίωσης για την απολεσθείσα παραγωγή μέσω του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για το 2017.

Στο εν λόγω πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε στο τέλος του 2018, δινόταν η δυνατότητα στους πληγέντες παραγωγούς να υποβάλουν αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης για ζημιές απώλειας παραγωγής από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και διακυμάνσεις θερμοκρασίας, στις περιπτώσεις που, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΥπΑΑΤ, η απώλεια παραγωγής υπερβαίνει το 30% του μέσου όρου της παραγωγής των προηγούμενων τριών ετών, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος, οι αμυγδαλοπαραγωγοί διαπίστωσαν ότι στις επιλέξιμες Π.Ε. και καλλιέργειες για απώλεια παραγωγής από δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν περιλαμβάνονται τα αμύγδαλα στο νομό Λάρισας (πίνακας 2 των επιλέξιμων αναγγελιών) και συνεπώς, δεν μπόρεσαν να υποβάλλουν αιτήσεις ενίσχυσης στους κατά τόπους ανταποκριτές, κατά τις καθορισμένες από το πρόγραμμα ημερομηνίες.

Μάλιστα, θεωρούν ότι, οι ζημιές σε επίπεδο Π.Ε. για το 2017, ξεπερνούν το 30% από το μέσο όρο παραγωγής των 3 τελευταίων ετών και επισημαίνουν ότι, το Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, έχει  υπογραμμίσει στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΛΓΑ τις ζημιές στην παραγωγή του 2017 για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στον Δήμο Τεμπών.  

Η απουσία ενισχύσεων για τη μειωμένη παραγωγή του 2017 έχει αφήσει μια ισχυρή αίσθηση αδικίας στις τάξεις των αγροτών, που δοκιμάζονται και φέτος με καρπόπτωση, όπως επισημάναμε σε πρόσφατη ερώτησή μας».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να επανεξετάσει το ζήτημα της αποζημίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών της Π.Ε. Λάρισας και ειδικά της περιοχής του Δήμου Τεμπών, μέσω του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για το 2017.

28/02/2019 09:59 πμ

Υπογράφτηκαν, την Τετάρτη (27/2/2019) από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Τα προϊόντα αυτά είναι: όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση, πρωτεϊνούχα καρποδοτικά ψυχανθή, πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή, καρποί με κέλυφος, μήλα, σπαράγγια και σκληρό σιτάρι. Όπως επισημαίνει το ΥπΑΑΤ, το ύψος των συνδεδεμένων ενισχύσεων κυμαίνεται περίπου στις περσινές τιμές. Επιβεβαιώνοντας το σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι «η πληρωμή τους αναμένεται εντός της εβδομάδας». Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος έγραφε ότι μετά τον καθορισμό των τιμών από το ΥπΑΑΤ ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πλέον καθ΄ όλα έτοιμος, ώστε να προχωρήσει στις πληρωμές.

Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:

Είδος καλλιέργειας

Ευρώ/εκτάριο

Όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση

145,75

Πρωτεϊνούχα καρποδοτικά ψυχανθή

81,90

Πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή

131,69

Καρποί με κέλυφος

107,00

Μήλα

470,70

Σπαράγγια

567,30

Σκληρό σιτάρι

75,98

Η συνολική επιλέξιμη έκταση για τη συνδεδεμένη στήριξη στην καλλιέργεια των οσπρίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση είναι 33.128,39 εκτάρια και ξεπερνά την έκταση αναφοράς των 16.500 εκταρίων. Συνεπώς η μοναδιαία τιμή στήριξης υπολογίζεται διαιρώντας τον προϋπολογισμό του μέτρου για το έτος 2018 (4.828.375 ευρώ) με τα επιλέξιμα εκτάρια και διαμορφώνεται στα 145,75 ευρώ ανά εκτάριο.

Η συνολική επιλέξιμη έκταση για τη συνδεδεμένη στήριξη στον τομέα των πρωτεϊνούχων καρποδοτικών ψυχανθών είναι 82.539,44 εκτάρια και ξεπερνά την έκταση αναφοράς των 40.000 εκταρίων. Συνεπώς η μοναδιαία τιμή στήριξης υπολογίζεται διαιρώντας τον προϋπολογισμό του μέτρου για το έτος 2018 (6.759.725 ευρώ) με τα επιλέξιμα εκτάρια και διαμορφώνεται στα 81,90 ευρώ ανά εκτάριο.

Η συνολική επιλέξιμη έκταση για τη συνδεδεμένη στήριξη στον τομέα των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών είναι 193.872,55 εκτάρια και ξεπερνά την έκταση αναφοράς των 94.558 εκταρίων. Συνεπώς η μοναδιαία τιμή στήριξης υπολογίζεται διαιρώντας τον προϋπολογισμό του μέτρου για το έτος 2018 (25.531.408 ευρώ) με τα επιλέξιμα εκτάρια και διαμορφώνεται στα 131,69 ευρώ ανά εκτάριο.

Η συνολική επιλέξιμη έκταση για τη συνδεδεμένη στήριξη στον τομέα των καρπών με κέλυφος είναι 36.984,90 εκτάρια και ξεπερνά την έκταση αναφοράς των 28.799 εκταρίων. Συνεπώς η μοναδιαία τιμή στήριξης υπολογίζεται διαιρώντας τον προϋπολογισμό του μέτρου για το έτος 2018 (3.956.934 ευρώ) με τα επιλέξιμα εκτάρια και διαμορφώνεται στα 107,00 ευρώ ανά εκτάριο.

Η συνολική επιλέξιμη έκταση για τη συνδεδεμένη στήριξη στην καλλιέργεια των μήλων είναι 8.406,51 εκτάρια και ξεπερνά την έκταση αναφοράς των 8.391 εκταρίων. Συνεπώς η μοναδιαία τιμή στήριξης υπολογίζεται διαιρώντας τον προϋπολογισμό του μέτρου για το έτος 2018 (3.956.934 ευρώ) με τα επιλέξιμα εκτάρια και διαμορφώνεται στα 470,70 ευρώ ανά εκτάριο.

Η δηλωθείσα έκταση για τη συνδεδεμένη στήριξη στην καλλιέργεια σπαραγγιού ήταν 1.656,48 εκτάρια, με αποτέλεσμα να υπολείπεται κατά 243,52 εκτάρια της έκτασης αναφοράς των 1.900 εκταρίων. Η μοναδιαία ενίσχυση για το έτος 2018 διαμορφώνεται στα 567,30  ευρώ ανά εκτάριο.

Η συνολική επιλέξιμη έκταση για τη συνδεδεμένη στήριξη στην καλλιέργεια του σκληρού σιταριού είναι 156.221,32 εκτάρια και υπολείπεται της έκτασης αναφοράς των 250.000 εκταρίων. Η μοναδιαία τιμή στήριξης ανέρχεται στα 75,98 ευρώ ανά εκτάριο.

Σταύρος Παϊσιάδης

18/10/2018 04:08 μμ

Στα ιστορικά Αμπελάκια, που γεννήθηκε η συνεταιριστική ιδέα, ξεκινά τη δράση του ο νεοσύστατος συνεταιρισμός καστανοπαραγωγών. Συγκεκριμένα πριν λίγες ημέρες ιδρύθηκε ο νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων, με σκοπό την παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων και κυρίως του κάστανου. «Γίνεται μια προσπάθεια να «ξαναγεννηθεί» ο παλαιότερος συνεταιρισμός του κόσμου», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Ευθύμιος Καζαντζής.

«Θυμίζουμε ότι ο πρώτος στον κόσμο Συνεταιρισμός στα Αμπελάκια ιδρύθηκε το 1672 και είχε σαν βασική προτεραιότητα το εμπόριο νημάτων. Τότε είχε έδρα τη Βιέννη και έκανε εξαγωγές σε ολόκληρη την Ευρώπη», προσθέτει.

Ο Ευθύμιος Καζαντζής είναι και ο ίδιος καστανοπαραγωγός και εξάγει κάστανα τα τελευταία χρόνια σε Ιταλία και Γαλλία. Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο «καταφέραμε να συγκεντρωθούμε 52 παραγωγοί από τα χωριά της περιοχής και να ιδρύσουμε τον συνεταιρισμό. Επίσης συνεργαζόμαστε με τους άλλους συνεταιρισμούς της περιοχής. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να εμπορευόμαστε περίπου 5.000 τόνους κάστανα ετησίως. Υπάρχουν θετικές προοπτικές για τις εξαγωγές, αφού το ελληνικό κάστανο έχει καταφέρει να αποκτήσει μια αναγνωρισιμότητα στις αγορές της Ευρώπης.

Με τη συνεργασία θα μπορέσουν οι καστανοπαραγωγοί να κερδίζουν μια καλύτερη τιμή. Για φέτος ο συνεταιρισμός έδωσε τιμή 3,50 ευρώ το κιλό (για τα καλής ποιότητας), που είναι αυξημένη κατά 70 λεπτά σε σχέση με την περσινή».

Επίσης το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να καταθέσουν φάκελο στο ΥπΑΑΤ για την κατοχύρωση του κάστανου της περιοχής ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), που αναμένεται να δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν.

«Όμως δεν μένουμε μόνο εδώ αλλά περνάμε τα σύνορα της χώρας», τονίζει στον ΑγροΤύπο προσθέτοντας: «Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τον συνεταιρισμό των καστανοπαραγωγών από το Αβελλίνο της Ιταλίας. Γίνεται μια προσπάθεια να συνενωθούμε μαζί με τους Ιταλούς και να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός «ευρωπαϊκού» συνεταιρισμού καστανοπαραγωγών. Μέσα από τέτοιες συνεργασίες θα καταφέρουμε να κυριαρχήσουμε στις αγορές της ΕΕ.

Προσωπική μου σκέψη είναι να καταφέρουμε να οδηγήσουμε το κάστανο στην μεταποίηση. Για την παραγωγή μαρόν γλασέ, μια μεταποιητική επιχείρηση χρειάζεται μηχανολογικό εξοπλισμό και μεγάλες ποσότητες πρώτης ύλης ώστε να είναι βιώσιμη. Ήδη συζητάμε με εταιρείες από Γαλλία για να δούμε αν μπορέσουμε να συνεργαστούμε μαζί τους».

Σταύρος Παϊσιάδης

18/10/2018 10:09 πμ

Λύσεις στο «ιδιοκτησιακό καθεστώς» στα καστανοπερίβολα και κίνητρα προκειμένου να υπάρξουν ευοίωνες προοπτικές στην καλλιέργεια, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού καστανοπαραγωγών κ. Ευθύμιο Καζαντζή, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Αμπελάκια.

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη, ο Θεσσαλός πολιτικός, σημειώνει τα εξής:

«Στις ορεινές περιοχές, όπου υπάρχουν τα περισσότερα καστανοπερίβολα ως τμήματα δασικών εκτάσεων, οι καστανοκαλλιεργητές βλέποντας τις προοπτικές που ανοίγονται για το προϊόν τα τελευταία χρόνια, οργανώνονται και προσβλέπουν στην βοήθεια της πολιτείας. Κύρια αιτήματά τους είναι η επίλυση των δομικών προβλημάτων που δημιουργεί η περίπλοκη νομοθεσία και περισσότερα κίνητρα για την οργάνωση της παραγωγής και την πιστοποίηση του προϊόντος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα ιστορικά Αμπελάκια, όπου φέτος, το σύνολο σχεδόν της παραγωγής διακινήθηκε στο εξωτερικό μέσω του νεοσύστατου αγροτικού συνεταιρισμού. Σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς Μελιβοίας, Καρίτσας και Ποταμιάς - Σκήτης του Κισσάβου, θέτουν ως κοινούς στόχους την εξωστρέφεια και την πιστοποίηση για την ποιότητα της παραγωγής τους. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι καστανοπαραγωγοί, το “ιδιοκτησιακό καθεστώς” ορθώνεται εμπόδιο στην προσπάθειά τους:

Α) Πολλοί εδώ και χρόνια καστανοκαλλιεργητές, που για λόγους επιβίωσης αναγκάστηκαν να έχουν και άλλη δραστηριότητα απώλεσαν την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και δεν καλύπτονται πλήρως από την κείμενη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να βρίσκουν δυσκολίες στη συνέχιση της παραγωγής.

Β) Στην παραχώρηση του δικαιώματος καλλιέργειας αντί αντιτίμου, αποκλείονται οι επί χρόνια καστανοπαραγωγοί αν δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή μόνιμοι κάτοικοι των οικείων ΟΤΑ.

Γ) Με την κείμενη νομοθεσία οι καστανοκαλλιεργητές αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τους καταπατητές ή όσους έχουν εκχερσώσει δασικές εκτάσεις προκειμένου να εγκαταστήσουν διάφορες καλλιέργειες. Καλούνται, δηλαδή, να πληρώνουν υψηλό αντάλλαγμα χρήσης ή να προβούν σε αναδάσωση ίσης έκτασης με εκείνη που εγκρίθηκε επέμβαση. Εύλογα, λοιπόν, αντιδρούν καθώς θεωρούν ότι η ύπαρξη καστανοπερίβολων είναι κομμάτι των δασικών εκτάσεων και η εργασία τους σε αυτά ουσιαστικά συνεισφέρει στη συντήρηση του δάσους και αποτρέπει χειρότερες παρεμβάσεις ή ατασθαλίες. Γι’ αυτό ζητούν την αναθεώρηση των διατάξεων αυτών, τη μείωση του ανταλλάγματος χρήσης στο 10% της καθοριζόμενης αξίας των καστανοτεμαχίων με ευνοϊκή ρύθμιση σε δόσεις και την απαλοιφή της υποχρεωτικής δάσωσης ή αναδάσωσης.

Δ) Η προϋπόθεση που αφορά την κλίση του εδάφους ως 45% για την αποφυγή της διάβρωσης αποκλείει καστανοτεμάχια με μεγαλύτερη κλίση, που μέχρι σήμερα καλλιεργούνται και δεν έχουν εμφανίσει διάβρωση».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

1. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε στις διατάξεις του ν. 4280/2014 στις οποίες προβλέπεται η ισχύς των παλιών παραχωρητηρίων με τους παλιούς όρους παραχώρησης να μην απαιτείται η ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, ώστε οι σημερινοί διάδοχοι να μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καλλιέργεια των καστανοπερίβολων;

2. Σκοπεύετε να τροποποιήσετε την νομοθεσία (άρθρο 2, της υπ. αριθμ 143555/2413/13-6-16 Υ.Α) ώστε για την παραχώρηση χρήσης του δικαιώματος δενδροκομικής εκμετάλλευσης αντί τιμήματος, να προτάσσονται στη σειρά προτίμησης, όσοι αποδεικνύουν ότι καλλιεργούσαν προσφάτως και επί σειρά ετών τους καστανεώνες, προκειμένου να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η παραγωγική διαδικασία; 

3. Προτίθεσθε να προχωρήσετε στην μείωση του ανταλλάγματος χρήσης στο 10% της καθοριζόμενης αξίας των καστανοτεμαχίων με ευνοϊκή ρύθμιση μέχρι 100 δόσεις, χαμηλού ύψους, ανεξάρτητα από την επιφάνεια των καστανοτεμαχίων, καθώς και στην απαλοιφή της υποχρεωτικής δάσωσης ή αναδάσωσης;

4. Καθότι υφίστανται καστανοτεμάχια με κλίση μεγαλύτερη του 45% χωρίς σημάδια διάβρωσης εδώ και χρόνια και η υφιστάμενη νομοθεσία (υπ’ αριθμ. 161980/2692/23-10-2017 ΥΑ) προβλέπει ότι για την παραχώρηση δεν πρέπει να υφίσταται κίνδυνος διάβρωσης ή να έχουν ληφθεί μέτρα για την αποφυγή τέτοιου κινδύνου, προτίθεστε να απαλείψετε την προϋπόθεση για παραχώρηση που αφορά την κλίση του εδάφους ως 45%;

5. Θα δώσετε επιπλέον κίνητρα για την οργάνωση της παραγωγής και την κατοχύρωση της ποιότητας ως ΠΟΠ η ΠΓΕ, ειδικά σε νεότευκτα συνεταιριστικά σχήματα, όπως ο συνεταιρισμός των Αμπελακίων; Αν ναι ποια είναι αυτά;

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για τον συνεταιρισμό Αμπελακίων

16/10/2018 01:42 μμ

Η GRINN και το Κρατικό Ινστιτούτο Αγροδιατροφής της Καταλωνίας IRTA ,διοργανώνουν ημερίδα με θέμα τις σύγχρονες τεχνικές αμυγδαλοκαλλιέργειας. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου, στο Ξενοδοχείο Imperial στην Λάρισα. Ώρα προσέλευσης 16:00. Στην ημερίδα θα αναλυθούν τα μείζονα θέματα της αμυγδαλιάς όπως:

1. Διαμόρφωση και κλάδεμα

2. Φύτευση και υποκείμενα

3. Ποικιλίες και γενετικό υλικό

4. Το διεθνές εμπόριο του αμυγδάλου

5. Ζιζανιοκτονία με ψεκασμό χαμηλού όγκου

6. Συστήματα υπέρπυκνης φύτευσης

Ομιλιτές:
Xavi Miarnau, IRTA, επιστημονικός υπεύθυνος αμυγδάλου.
Ramon Giraste, IRTA, ειδικός τεχνικός κλαδεμάτων και διαμόρφωσης.
Frank Verder, Mankar, ζιζανιοκτονία χαμηλού όγκου.
Μίλης Ευάγγελος, GRINN, Γεωπόνος

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δωρεάν αλλά είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής με ένα μήνυμα στην σελίδα (πατήστε εδώ) ή στο 6949735741.

Δείτε την αφίσα

28/09/2018 10:14 πμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή καρυδιών και αναμένεται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί. Φέτος αναμένεται να έχουμε μικρή μείωση της παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι αποδόσεις ποικίλουν ανάλογα την περιοχή. Οι τιμές παραμένουν σε καλά επίπεδα. Το θετικό είναι ότι άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά καρύδια οι Ιταλοί. Από τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εισαγωγές στην χώρα μας καρυδιών, από Ουκρανία, Ρουμανία και Βουλγαρία, για να καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Έντονο πάντως παραμένει το ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις, καθώς πολλοί παραγωγοί βλέπουν σε αυτήν την καλλιέργεια μια καλή, αν και μακροπρόθεσμη επένδυση, για ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποιος στρατηγικός σχεδιασμός με τις νέες φυτεύσεις και το πολλαπλασιαστικό υλικό που χρησιμοποιούμαι προέρχεται κυρίως από Βουλγαρία και Τουρκία.

Ο κ. Κώστας Γκόνος ιδιοκτήτης στο «αγρόκτημα Γκόνος» στην Αριδαία του νομού Πέλλας αναφέρει ότι «καλλιεργώ 170 στρέμματα με 3.500 καρυδιές διαφόρων ποικιλιών, όπως Chandler, Franquette, Pedro, Serr. Η πιο δημοφιλή ποικιλία που είναι ανθεκτική και δεν χρειάζεται πολλές καλλιεργητικές απαιτήσεις είναι η Chandler. Φέτος οι εναλλαγές της θερμοκρασίας δημιούργησαν κάποια προβλήματα στην παραγωγή (από μύκητες). Αναμένεται μια ελαφρώς μειωμένη παραγωγή με καλή ποιότητα. Η συγκομιδή ξεκίνησε για τις πρώιμες ποικιλίες στις 10 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Μέχρι αυτή την εποχή έχω συγκομίσει το 30% της παραγωγής μου. Οι τιμές για τα για τα καρύδια με κέλυφος (άσπαστα) κυμαίνονται από 3,30 μέχρι 3,80 ευρώ το κιλό. Για την ψίχα (πεταλούδα) φτάνει τα 10 ευρώ το κιλό.

Τα τελευταία χρόνια η σταθερότητα που παρουσιάζουν οι τιμές παραγωγού αλλά και η αυξημένη ζήτηση από την αγορά έχουν στρέψει μεγάλο αριθμό παραγωγών προς την καλλιέργεια της καρυδιάς. Πολλοί θεωρούν ότι είναι εύκολη καλλιέργεια κάτι όμως που δεν είναι σωστό. Υπάρχουν προοπτικές για την καλλιέργεια αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή και να υπάρξει μια στρατηγική με τις νέες φυτεύσεις. Το θετικό είναι ότι οι Ιταλοί άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για το ελληνικό καρύδι που έχει πολύ καλή ποιότητα».

Από την πλευρά του ο κ. Βάιος Λιάνος, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος «Καρυάτις Ολύμπου», που είναι στη Μαγούλα Ελασσόνας, δήλωσε ότι «εδώ και 5 ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα φέτος στην παραγωγή. Οι τιμές παραμένουν σε σταθερά επίπεδα. Τα καρύδια με κέλυφος πωλούνται στα 4 ευρώ το κιλό και η ψίχα (πεταλούδα) στα 12 ευρώ. Η παραγωγή της χώρας είναι μικρή και γίνονται εισαγωγές για να καλύψουν τις ανάγκες μας. Επίσης τα καλής ποιότητας ελληνικά καρύδια, που έχουν καλή γεύση και μέγεθος, πηγαίνουν κυρίως στη γαλλική αγορά.

Η πιο δημοφιλή ποικιλία που είναι ανθεκτική και δεν χρειάζεται πολλές καλλιεργητικές απαιτήσεις είναι η Chandler. Με κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες (κλαδέματα κ.α.), άρδευση με νέες τεχνολογίες και σωστούς ψεκασμούς, καταφέραμε σε 10 χρόνια να έχουμε μια παραγωγή 10 κιλών από το δέντρο. Υπάρχουν προοπτικές για την καλλιέργεια. Θα συνεχίσουμε τις νέες φυτεύσεις και έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις για να προχωρήσουμε σε εξαγωγές».

Ο κ. Βαγγέλης Μητρόπουλος, παραγωγός από την Αρκαδία και πρώην πρόεδρος στον Α.Σ. Βλαχοκερασιάς, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή. Οι πολλές βροχές και οι εναλλαγές θερμοκρασίας δημιούργησαν προβλήματα (καρπόκαψα κ.α.). Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή. Στην περιοχή έχουμε παλιά δέντρα αλλά και νέες φυτεύσεις (Chandler, Franquette κ.α). Οι τιμές παραγωγού πέρσι κυμάνθηκαν στα 3 – 4 ευρώ το κιλό για τα κλειστά. Φέτος λόγω μικρότερης παραγωγής αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 ευρώ».

Ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής, πρώην ερευνητής στο ΕΘΙΑΓΕ, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τις προοπτικές αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στην καλλιέργεια καρυδιάς. Όπως δήλωσε «η χώρα μας είναι ελλειμματική στα καρύδια. Έπρεπε το ΥπΑΑΤ να έχει ασχοληθεί σοβαρά με αυτή την καλλιέργεια. Δεν φτάνει η «πριμοδότηση» με κάποια ενίσχυση, θα πρέπει να υπάρχει στρατηγική για επενδύσεις στα συσκευαστήρια και στην προώθηση του προϊόντος. Στην Ευρώπη πουθενά δεν κυκλοφορούν τα καρύδια στο «τσουβάλι» αλλά σε συσκευασίες.

Υπάρχει ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις στην χώρα μας αλλά περίπου το 80% των δενδρυλλίων προέρχονται από τη Βουλγαρία και την Τουρκία (δεν είναι πιστοποιημένο). Στην χώρα μας τα δενδρύλλια καρυδιάς πωλούνται στα 12-15 ευρώ το τεμάχιο. Μιλάμε για μια μεγάλη επένδυση και θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί τις ποικιλίες που φυτεύουν. Για παράδειγμα σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα δεν θα πρέπει να βάζουμε πρώιμες ποικιλίες γιατί κινδυνεύουν από τους παγετούς αλλά ανθεκτικές για να αντέχουν (π.χ. Franquette). Πρέπει οι επιστήμονες να βοηθούν τους παραγωγούς στην επιλογή της ποικιλίας».

25/09/2018 02:55 μμ

Ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρις τις 10 Οκτωβρίου η συγκομιδή κάστανου στην χώρα μας. Το ενδιαφέρον των Ιταλών χονδρεμπόρων είναι δεδομένο, αφού η «σφήκα της καστανιάς» στη γειτονική χώρα έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή. Φέτος στην χώρα μας έχουμε μείωση της παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών. Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση από τους Ιταλούς εμπόρους, είχαν σαν αποτέλεσμα φέτος οι τιμές παραγωγού να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι.

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Μπελιάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό και στην Τοπική Κοινότητα Μελιβοίας, αναφέρει ότι «φέτος υπάρχει μειωμένη παραγωγή σε ποσοστό περίπου 30%, που οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες. Η συγκομιδή κάστανων ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου.

Εκτός της μειωμένης παραγωγής είχαμε φέτος και ακαρπία αλλά και σκίσιμο του καρπού (σκασμένα) κάτι που μειώνει την τιμή τους. Φέτος παραμένει αυξημένη η ζήτηση από τους Ιταλούς εμπόρους και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 1 μέχρι 3,40 ευρώ το κιλό. Ωστόσο τα σκασμένα κάστανα αγοράζονται σε χαμηλότερες τιμές.

Η περιοχή της Αγιάς έχει μια παραγωγή που κυμαίνεται σε περίπου 3.000 τόνους κάστανα, από τα οποία το 50% παράγεται στην περιοχή της Μελιβοίας».

Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Σπανός, υπεύθυνος πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ο συνεταιρισμός συγκεντρώνει την παραγωγή κάστανου των παραγωγών μελών μας. Αναμένεται να συγκεντρώσει και φέτος περίπου 250 τόνους κάστανου. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Ιταλούς.

Σε ποσοστό περίπου 10% είναι μειωμένη η παραγωγή στο Πήλιο. Ωστόσο τα κάστανα είναι μεγάλου μεγέθους και καλής ποιότητας. Όμως υπάρχει πρόβλημα με το σκίσιμο του καρπού που είναι λόγω των καιρικών συνθηκών, κάτι που μειώνει την τιμή παραγωγού σε ποσοστό 50%. Πάντως οι τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι και κυμαίνονται στα 2,40 – 2,50 ευρώ το κιλό (τα ακαλιμπράριστα), ενώ πέρσι ήταν στα 2,20 ευρώ το κιλό».

25/09/2018 01:19 μμ

Από 5 μέχρι 7 ευρώ το κιλό το ανώτερο, αλλά σε εξαιρετικές μόνον περιπτώσεις κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού για το αμύγδαλο εσοδείας 2018 - 2019. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στις 15 Σεπτεμβρίου είχαν μαζευτεί και τα τελευταία αμύγδαλα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όπως λένε οι αγρότες μιλώντας στον ΑγροΤύπο, οι αποδόσεις φέτος είναι καλές, το ίδιο και οι σοδειές, αντίθετα με πέρσι, με αποτέλεσμα, οι τρέχουσες τιμές παραγωγού να μην έχουν εκτιναχθεί στο ξεκίνημα στα περσινά επίπεδα. Στην παραγωγική ζώνη των Σερρών η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τους αμυγδαλοπαραγωγούς, που πέτυχαν φέτος σαφώς υψηλότερες στρεμματικές αποδόσεις, σε σύγκριση με πέρσι.

Στην περιοχή των Σερρών η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τους παραγωγούς, που πέτυχαν φέτος υψηλότερες στρεμματικές αποδόσεις σε σύγκριση με πέρσι.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Λόλα από την Παλαιοκώμη, ο οποίος προσδιορίζει το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας μεταξύ 500-850 ευρώ «οι τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο κυμαίνονται για την ποικιλία Τέξας στα 5 ευρώ η ψίχα, δηλαδή 1,8-2 ευρώ άσπαστο και από 5,5 έως 6 ευρώ για την ψίχα στις Φυρανιές».

Πέρσι, οι αντίστοιχες τιμές για την ψίχα κυμαίνονταν μεταξύ 6,5 – 7,5 ευρώ το κιλό, κάτι που αποδίδουν οι αγρότες στην μειωμένη παραγωγή.

«Φέτος είχαμε καλές σοδειές τουλάχιστον στην περιοχή των Σερρών. Θεωρώ ότι η τιμή καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές. Πέρσι για παράδειγμα, που είχαμε μειωμένες παραγωγές έγιναν μεγάλες εισαγωγές από την Ισπανία, κάτι που όμως δεν φαίνεται να γίνεται φέτος, λόγω του ότι οι ανάγκες των εμπόρων καλύπτονται από το ντόπιο προϊόν».

Με τιμές από 5-7 ευρώ το κιλό εμπορεύεται εξάλλου μόνος του την παραγωγή του ο κ. Μωϋσίδης, πάλι από το νομό Σερρών, παράγοντας Τέξας και Φυρανιές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος παραγωγής στην καλλιέργεια είναι σχετικό, αλλά σίγουρα ξεπερνά κατά πολύ τα 200 ευρώ το στρέμμα, δεδομένου, ότι μόνο για τον ΕΛΓΑ οι αγρότες πληρώνουν τα υψηλότερα ασφάλιστρα, της τάξης των 25-26 ευρώ το στρέμμα.

Όπως ο ίδιος εξηγεί ένα δέντρο μπορεί να δώσει αμύγδαλο άσπαστο έως και 20 κιλά, με τα έσοδα μια καλή χρονιά, να μπορούν να φτάσουν και τα 1.000 ευρώ το στρέμμα.

Βέβαια, όπως σημειώνει «πρόκειται για μια δύσκολη καλλιέργεια, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες».

Μέχρι 5,50 ευρώ οι τιμές στη Μαγνησία

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε και στο νομό Μαγνησίας η συγκομιδή αμύγδαλου.

Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός από τα Κανάλια Βόλου, κ. Κώστας Θάνος, που καλλιεργεί 100 στρέμματα Τέξας και Φυρανιές «το μάζεμα τέλειωσε στις 15 του μήνα. Η παραγωγή ήταν καλή, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

Ωστόσο, όπως σημειώνει καταλήγοντας «η τιμή δεν ξεπερνά τα 5-5,50 ευρώ το κιλό στο ξεκίνημα, αλλά ελπίζουμε να ανέβει όσο πλησιάζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων, όπως συμβαίνει παραδοσιακά».

Αυξημένη παραγωγή αναμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Αυξημένη σε ποσοστό 7,9% εκτιμάται την ίδια ώρα, ότι θα είναι η παραγωγή αμυγδάλου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σε σύγκριση με εκείνη του 2017, που πλησίασε το 1 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε την πιο φρέσκια έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ(USDA).

«Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσηµο για τους αγρότης της Καλιφόρνια, που καλλιεργούν εκτάσεις άνω των 4 εκατ. στρεμμάτων, με αμυγδαλιές», δήλωσε σχετικά ο Χόλι Κίνγκ, µέλος του Συµβουλίου Αµυγδάλων της Καλιφόρνια και παραγωγός από την κοµητεία Κερν.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η αύξηση των καλλιεργήσιµων εκτάσεων δεν ήταν ο µοναδικός στόχος των Αµερικάνων αγροτών. Είναι σηµαντικό να καλλιεργούµε περισσότερα αµύγδαλα ανά στρέμμα. Όσο συνεχίζουµε να αυξάνουµε τις εκτάσεις, παράλληλα βρίσκουµε τρόπους να παράγουµε αµύγδαλα µε περισσότερο βιώσιµο τρόπο και πιο αποδοτικό, καταναλώνοντας ταυτόχρονα λιγότερους πόρους και άρα µειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωµα ανά αµύγδαλο που καλλιεργούµε».