Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βουλιάζει η ισπανική παραγωγή αμυγδάλων λόγω των καιρικών συνθηκών

02/06/2022 04:13 μμ
Όπως αναφέρει η ισπανική οργάνωση UPA (Ένωση Μικρών Αγροτών και Κτηνοτρόφων), για δεύτερη χρονιά αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή αμυγδάλων.

Όπως αναφέρει η ισπανική οργάνωση UPA (Ένωση Μικρών Αγροτών και Κτηνοτρόφων), για δεύτερη χρονιά αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή αμυγδάλων.

Συγκεκριμένα η ισπανική παραγωγή αμυγδάλου προβλέπεται για την περίοδο 2022/2023 να είναι κατά 29% μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και να ανέλθει στους 61.684 τόνους (από 87.215 τόνους το 2021/2022).

Η μειωμένη παραγωγή οφείλεται στους παγετούς που έπληξαν κυρίως τις βόρειες περιοχές της Ισπανίας αλλά και στην μεγάλη ξηρασία. Επίσης υπήρξαν ζημιές στην παραγωγή από φυτοπαθολογικά αίτια (μύκητες) στις περιοχές της Ανδαλουσίας (29.939 τόνοι), Μούρθιας (6.700 τόνοι) και Βαλένθιας (4.845 τόνοι). 

Η μείωση αυτή της παραγωγής πάντως δεν αντισταθμίστηκε από την είσοδο στην παραγωγική διαδικασία νέων δέντρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δήλωσης καλλιέργειας στην Ισπανία για την περίοδο 2022/2023 έχουμε μια έκταση καλλιέργειας 5.221.420 στρέμματα, παρουσιάζουν αύξηση, κατά 7,99%, σε σχέση με την περσινή περίοδο. Η έκταση της βιολογικής καλλιέργειας αμυγδάλων αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% αυτής της έκτασης.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
29/09/2022 12:46 μμ

Ανακοίνωσαν οι Ιταλοί φέτος τις τιμές για τα κάστανα που θα αγοράζουν από Ελλάδα.

Ο καστανοπαραγωγός και πρόεδρος του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Ευθύμιος Καζαντζής, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «είχα επικοινωνία με μεγάλες ιταλικές μεταποιητικές εταιρείες και μου ανακοίνωσαν φέτος τις τιμές στα κάστανα που θα αγοράζουν στην χώρα μας παραδοτέα στην Ιταλία. 

Στις τιμές αυτές βέβαια θα πρέπει να υπολογίσουμε τα μεταφορικά περίπου 13 λεπτά το κιλό και την αποθήκευση στα ψυγεία στα 20 λεπτά (λόγω της αύξησης φέτος του κόστους ενέργειας σχεδόν διπλασιάστηκε) και το κέρδος του εξαγωγέα. Όποιος ιδιώτης ή συνεταιρισμός θέλει θα μπορεί να παραλαμβάνει κάστανα από τους παραγωγούς και να τα εξάγει στην Ιταλία. Εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει τις παραλαβές.

Οι τιμές που ανακοίνωσαν ότι δίνουν oι Ιταλοί για κάστανα παραδοτέα στην χώρα τους είναι:

  • 3,30 ευρώ το κιλό για τα χοντρά μεγέθη
  • 3,10 ευρώ το κιλό για τα κάστανα ποιότητα Α
  • 2 ευρώ το κιλό για τα κάστανα ποιότητα Β
  • 1 ευρώ το κιλό για τα κάστανα ποιότητα Γ

Να θυμίσουμε ότι έχει ξεκινήσει η συγκομιδή κάστανου με μικρές αρχικά ποσότητες. Το σίγουρο φέτος είναι ότι έχουμε μια καλή ποσοτικά παραγωγή. Προβλέπεται ότι φέτος είναι μειωμένα τα χοντρά μεγέθη (30 - 40 κομμάτια ανά κιλό). 

Αυτό που θα πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση είναι να αποζημιώσει τους παραγωγούς που έχουν προβλήματα στην παραγωγή τους από το έλκος της καστανιάς και τη μελάνωση. Οι Ιταλοί είχαν και αυτοί προβλήματα στο παρελθόν από το έλκος της καστανιάς αλλά κατάφεραν να τα ξεπεράσουν. Μπορούν να βοηθήσουν οι συνεταιρισμοί στην καταγραφή των περιοχών που υπάρχουν προβλήματα και να στηριχθούν οι καστανοπαραγωγοί μέσα από την πληρωμή Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ- ΠΣΕΑ)».

Τελευταία νέα
27/09/2022 12:36 μμ

Εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή κάστανου στις κύριες παραγωγικές περιοχές της χώρας. 

Αν και έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην χώρα μας οι Ιταλοί μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι επιφυλακτικοί για να ανακοινώσουν τιμές. Από την πλευρά τους οι Έλληνες παραγωγοί και οι συνεταιριστικές οργανώσεις δεν πουλάνε αν δεν τους προσφέρουν καλές τιμές.

Ο κ. Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελιβοίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν μέχρι στιγμής την παραγωγή κάστανου. Εδώ και δύο ημέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή με μικρές αρχικά ποσότητες. Το σίγουρο φέτος είναι ότι έχουμε μια καλή ποσοτικά παραγωγή. Ακόμη όμως είναι νωρίς να μιλήσουμε για την ποιότητα. Αναμένεται να έχουμε αυξημένα ψιλά μεγέθη και μειωμένα χοντρά (30 - 40 κομμάτια ανά κιλό). Αυτό μπορεί να φέρει «πίεση» στις τιμές των ψιλών. Το επόμενο δεκαήμερο θα δούμε την εικόνα με τις τιμές. Πάντως έχουν έρθει στην περιοχή μας οι έμποροι και πολλοί Ιταλοί και η ζήτηση είναι αυξημένη».

Από την πλευρά του ο καστανοπαραγωγός και πρόεδρος του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Ευθύμιος Καζαντζής, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε η συγκομιδή κάστανων. Φέτος ποσοτικά έχουμε μια καλή παραγωγή. Κάποια ποιοτικά προβλήματα θα υπάρξουν λόγω της σφήκας της καστανιάς. Το κόστος φυτοπροστασίας είναι μεγάλο όπως και των εργατικών. Έχουμε σαν συνεταιρισμός καταγράψει τις ζημιές και ζητάμε από την πολιτεία να αποζημιώσει τους παραγωγούς.

Οι Ιταλοί έμποροι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή. Όμως ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει τιμές. Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα στην αγορά. Πάντως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει για να μπορέσουμε να εξάγουμε απευθείας την ελληνική παραγωγή μας στις ΗΠΑ. Έτσι είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε τους Ιταλούς μεσάζοντες να αγοράσουν την εγχώρια παραγωγή μας, την οποία στη συνέχεια την μεταπωλούν στις ΗΠΑ».

Ο κ. Ευθύμιος Τριανταφύλλου, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας Στομίου «Καρποί Κισσάβου», τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή κάστανου στην περιοχή. Η ποσότητα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Τα περισσότερα κάστανα είναι μετρίου μεγέθους. Οι Ιταλοί έχουν έρθει ζήτηση υπάρχει και περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το θέμα των τιμών. Το σύνολο σχεδόν των μελών του Συνεταιρισμού ασχολείται με την καλλιέργεια της καστανιάς. Τα καστανοπερίβολα τους βρίσκονται στην περιοχή της Καρίτσας σε υψόμετρο από 250 έως 750 μέτρα και αρδεύονται από πηγές του Κισσάβου. Τα μέλη μας καλλιεργούν πάνω από 1.000 στρέμματα και έχουμε κάνει επενδύσεις για δημιουργία αποθηκευτικών χώρων».   

26/09/2022 03:57 μμ

Κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής σε γενικές γραμμές.

Ετοιμάζονται να μπουν στο χωράφι για να αρχίσουν τη συγκομιδή του καρυδιού οι παραγωγοί, οι οποίοι στρέφονται όπως μας λένε ολοένα και περισσότερο στις λιανικές πωλήσεις, ούτως ώστε να παρακάμψουν έμπορους και μεσάζοντες.

Ο κ. Χρήστος Τσικέλας καλλιεργεί καρύδι ποικιλίας Chandler στην περιοχή της Νιγρίτας Σερρών κι όπως λέει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο: «προτίμησα να καλλιεργώ Chandler, γιατί είναι το πιο ποιοτικό, σε γεύση και εμφάνιση καρύδι. Οι καρυδιές στο κτήμα μου είναι στο όγδοο έτος και έχουν μια ικανή παραγωγή. Ο περσινός παγετός έχει επίπτωση στην καρποφορία των δέντρων ακόμα και τη φετινή χρονιά, γιατί δεν άνοιξαν τα μάτια όλα ομοιόμορφα και υπάρχει και μικροκαρπία. Παρ' όλα αυτά αποζημίωση πήραμε μόνο για τις ζημιές κατά την περσινή χρονιά. Για φέτος δεν υπάρχει διαδικασία. Γενικά δεν έχουμε θέματα με την ποιότητα, παρά μόνο ζήτημα με την ανθράκωση, σε περιπτώσεις με πολλές βροχές, αλλά τα αντιμετωπίζουμε». Όπως μας λέει στη συνέχεια ο κ. Τσικέλας δεν συμφέρει η διάθεση της παραγωγής στο χονδρεμπόριο, παρά μόνο στη λιανική, σε μικρές συσκυασίες και σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς. Πέρσι, όπως μας εξηγεί ο ίδιος πούλησε στη λιανική πεταλούδα (μισό σπασμένο καρύδι) προς 14-17 ευρώ το κιλό και στα μαγαζιά με ξηρούς καρπούς 11-12 ευρώ το κιλό. Φέτος, συνεχίζει ο κ. Τσικέλας, οι τιμές πρέπει να είναι αυξημένες, αφού όλα τα έξοδα έχουν ανεβεί πάρα πολύ, σε αντίθεση με την παραγωγή στη χώρα, που θα είναι πεσμένη.

Έντονη ήδη η ζήτηση για καρύδι

O κ. Γιώργος Παπακώστας, παραγωγός καρυδιών Chandler από τον Άγιο Σώστη Σπερχειάδας και υπεύθυνος της επιχείρησης Sperchios Valley καλλιεργεί 2.000 δέντρα Chandler κι όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο: «η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου. Αναμένουμε και με βάση τα σημερινά δεδομένα, πολύ καλή χρονιά, από την άποψη ότι δεν έχουμε προβλήματα είτε από τον καιρό, είτε από εχθρούς ή ασθένειες. Ως εμπορική επιχείρηση, εκτιμώ, πως από τις 15 Οκτωβρίου, θα είμαστε σε θέση να διαθέτουμε στο κοινό, καρύδι, καρυδόψιχα κ.λπ. μετά τις 15 Οκτωβρίου. Όσον αφορά στις τιμές, το εμπόριο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ακόμα για το τι μπορεί να γίνει φέτος. Εμείς οφείλουμε ως επιχείρηση, με σταθερό και ξεκάθαρο business plan να ανταποκριθούμε και να λειτουργήσουμε, μέσα σε αυτό το ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Οφείλω πάντως να πω ότι, ζήτηση υπάρχει και έντονη για προϊόν και ήδη κλείνουμε προ-συμφωνίες για απορρόφηση της παραγωγής μας. Γενικότερα πάντως δεν έχει αρχίσει ακόμα το μάζεμα στα Chandler, παρά μόνο σε κάποιες περιοχές, συλλέγονται τα πρώιμα».

Από τον Καρυδεώνα Σύκα Θωμαή, μια αγροτική εκμετάλλευση 15 στρεμμάτων με ποικιλία Chandler στο Γεφυρούδι Σερρών μας είπαν πως φέτος έπεσε δυο φορές χαλάζι στην περιοχή και έγιναν ζημιές, μεταξύ των άλλων και στις καρυδιές. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει σε μερικές ημέρες και η ποιότητα αναμένεται σε υψηλά επίπεδα. Το συγκεκριμένο κτήμα παράγει γύρω στους 7-8 τόνους παραγωγή, τους οποίους διαθέτει είτε στο χονδρεμπόριο (ένα μικρό ποσοστό), είτε απευθείας στους καταναλωτές. Πέρσι, η τιμή που έδωσε ήταν στα 5 ευρώ το κιλό άσπαστο, ενώ φέτος πρέπει τουλάχιστον να αρχίζει από τα 6 ευρώ τουλάχιστον, καθώς τα έξοδα έχουν διπλασιαστεί.

Τέλος, από τον Καρυδεώνα Γενίτσαρη, ο κ. Χρήστος Γενίτσαρης μίλησε στον ΑγροΤύπο για το πώς διαρφώνεται η κατάσταση στους καρυδεώνες που καλλιεργεί στην περιοχή της Νέας Πέλλας, αλλά και της Χρυσής Αριδαίας. Ο κ. Γενίτσαρης καλλιεεγεί συνολικά 100 στρέμματα με Chandler, με τα δέντρα να μπαίνουν στο έβδομο έτος, δηλαδή σε δοκιμαστική περισσότερο περίοδο ως προς την παραγωγικότητά τους. «Ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά για τη συγκομιδή. Περιμένουμε μόλις μαζευτεί ο καρπός του καρυδιού, να δούμε πώς θα είναι και η ποιότητα, γιατί φέτος έχει βρέξει πολλές φορές και μάλιστα κοντά στη συγκομιδή. Για τις τιμές και τη ζήτηση είναι εξαιρετικά πρώιμο να μιλήσουμε», μας ανέφερε.

15/09/2022 12:12 μμ

Αναμένεται εξαιρετική χρονιά, ιδίως αν κρατήσει και ο καιρός και δεν υπάρξουν ζημιές, όπως πέρσι.

Με καλούς οιωνούς ξεκινά σε λίγες ημέρες από σήμερα η συγκομιδή του κάστανου. Τα δέντρα είναι αρκετά φορτωμένα και το σημαντικό είναι πως δεν υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές από τον καιρό. Πέρσι δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, καθώς έπεσαν πολλά νερά και χάθηκε ικανή παραγωγή.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ξεκινήσει τη συγκομιδή του κάστανου ο κ. Νίκος Τσιντσιράκος, παραγωγός από την περιοχή της Μελιβοίας. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, το κάστανο έχει φέτος καλό τεμαχισμό (χοντρά μεγέθη) και οι προοπτικές και σε εμπορικό επίπεδο είναι εξαιρετικές. Πέρσι, όπως μας λέει, στην περιοχή σημειώθηκαν κατά τη συγκομιδή ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετοί καρποί, οι οποίοι ως γνωστόν αφήνονται να πέσουν από το δέντρο, για να συλλεγούν. Το θετικό είναι πως οι παραγωγοί έλαβαν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για την απώλεια της παραγωγής, γύρω στα 200 ευρώ το στρέμμα, σύμφωνα με τον κ. Τσιντσιράκο. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ίδιος, ήδη υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, κυρίως από Ιταλούς, οι οποίοι παίρνουν και τις μεγαλύτερες ποσότητες κάθε χρόνο. Πέρσι, υπενθυμίζεται, η τιμή παραγωγού για τα χοντρά κάστανα των 30-40 κομματιών ανά κιλό, ήταν 4 ευρώ συν ΦΠΑ. Συνολικά, στο δήμο Αγιάς η παραγωγή εκτιμάται πως θα αγγίξει φέτος τους 3.000 τόνους περίπου, ενώ στη Μελιβοία τους 1.500 με 1.800. Πρόβλημα, όπως και σε άλλες καλλιέργειες, αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τους εργάτες, οι οποίοι είναι δυσεύρετοι.

Γύρω στους 8 τόνους παραγωγή έχει κατ' έτος ο κ. Γιάννης Πετρόπουλος, καστανοπαραγωγός από το Άνω Κεράσοβο Μακρυνείας Αιτωλοακαρνανίας, μια περιοχή κοντά στην πόλη του Αγρινίου. Όπως αναφέρει, φέτος ο καιρός δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στα κάστανα και οι τελευταίες βροχές που έπεσαν ήταν ποτιστικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε λίγες ημέρες ξεκινά η συγκομιδή και το ενδιαφέρον των εμπόρων είναι πολύ έντονο, καθώς ήδη έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους, στην περιοχή. Αναφορικά με τις τιμές, προσθέτει ο κ. Πετρόπουλος, είναι νωρίς ακόμα και οι έμποροι θα πρέπει να δουν τα μεγέθη, την ποιότητα κ.λπ. Κατά την περσινή χρονιά στο Κεράσοβο, τα κάστανα έπιασαν κατά μέσο όρο μια τιμή στα 2,70 -2,80 ευρώ το κιλό και μόνο τα πιο ψιλά κάστανα πουλήθηκαν γύρω στα 1,70 με 1,80 ευρώ το κιλό.

Καλή χρονιά, όσον αφορά στην παραγωγή, αλλά και την ποιότητα, αναμένεται και στο νομό Πιερίας φέτος. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Λευτέρης Πούλιος, καστανοπαραγωγός από την Άνω Μηλιά: «υπάρχει καλή παραγωγή και ποιότητα. Δεν έχουμε πλέον παρά ελάχιστη παρουσία σφήκας, ούτε σαπίλα. Ελπίζουμε να ανεβούν οι τιμές παραγωγού φέτος, από τα 1,50 ευρώ το κιλό που τα δίναμε πέρσι».

Από την πλευρά της η κα Φωτεινή Βαϊρλή, καστανοπαραγωγός και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Καστανοπαραγωγών Πάικου με έδρα στο νομό Κιλκίς, τόνισε τέλος στον ΑγροΤύπο ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα θα υπάρχει καλή παραγωγή και η συγκομιδή θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με την πρόεδρο, ο Συνεταιρισμός, που αποτελείται από 27 αγρότες-μέλη, συγκεντρώνει κάθε χρόνο μια παραγωγή της τάξης των 250 τόνων. Φέτος, όπως λέει καταλήγοντας, είναι πιο πρώιμη χρονιά.

13/09/2022 04:30 μμ

Για μια ακόμα φορά πολλοί παραγωγοί γυρίζουν την πλάτη στους εμπόρους και διαθέτουν μόνοι τους την παραγωγή.

Ανοδικές καταγράφονται οι τάσεις στην αγορά του αμυγδάλου, όσο προχωρά η συγκομιδή και μπαίνουμε σε ρυθμούς φθινοπώρου. Με αυτά τα δεδομένα οι παραγωγοί της χώρας μας συνεχίζουν τη συγκομιδή του προϊόντος τους, ενώ πολλοί εξ αυτών, εκμεταλλεύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να διαθέσουν μόνοι τους και σε υψηλότερες τιμές το προϊόν τους, που η ζήτησή του αυξάνει. Αυτές τις ημέρες οι αγρότες συγκομίζουν κυρίως αμύγδαλα Φυρανιές και Τέξας και η παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι.

Αντίθετα στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία από αγροτικές οργανώσεις, η παραγωγή είναι μειωμένη τουλάχιστον 30%, ίσως και παραπάνω λόγω της ξηρασίας. Σημειωτέον ότι οι Ισπανοί αμυγδαλοπαραγωγοί αντέδρασαν στο ξεκίνημα της συγκομιδής λόγω των χαμηλών τιμών που έδωσαν οι έμποροι αρχικά, όμως τώρα πλέον και στην Ισπανία οι τιμές ανεβαίνουν.

Μεγαλώνει το κύμα αυτοδιάθεσης στη βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με το Μόσχο Τσομπανάκη από την Pella Almonds: «μέχρι τώρα οι παραγωγοί μάζευαν αμύγδαλα ποικιλίας Τουόνο και τώρα προχωρούν με τις Φυρανιές. Στα Τουόνο δεν αναφέρει κανείς για τιμές, όμως στις Φυρανιές εκτιμώ πως η τιμή όσον αφορά στους αγρότες που διαθέτουν μόνοι τους τα αμύγδαλα, θα φθάσει στα επίπεδα των 10-11 ευρώ το κιλό. Η ζήτηση όσο περνούν οι ημέρες αυξάνει και εξ όσων γνωρίζω οι τιμές έχουν ανοδική τάση και στην Ισπανία, όπου και υπάρχουν μεγάλες ζημιές από την ξηρασία».

Οργανώνονται σε ομάδα στη Λάρισα

Ο κ. Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος στον ΠΣΑΦ και αμυγδαλοπαραγωγός από την περιοχή της Λάρισας τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι έχει αρχίσει να μαζεύει το αμύγδαλο το φετινό στα 140 στρέμματα με πυκνή φύτευση (έχει παραδοσιακές αλλά και αμερικανικές ποικιλίες), που διαθέτει. Συνολικά, όπως μας ανέφερε, αναμένει περί τους 120 τόνους αμύγδαλο από τα συγκεκριμένα κτήματα, αλλά το καλό είναι πως κάνει μηχανικά τη συγκομιδή, ειδάλλως θα έπρεπε να συγκομίζει με εργάτες για...μήνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκομιδή θα διαρκέσει μόλις 17 ημέρες. Ο κ. Σπανούλης έχει ιδρύσει μια ομάδα παραγωγών με την επωνυμία Θεσσαλικός Καρπός και έκταση αμυγδαλοκαλλιέργειας συνολικά 250 στρέμματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΣΑΦ φέτος δεν υπάρχουν λόγω της ξηρασίας στην ΕΕ πολλά αμύγδαλα, οπότε έχει πολλές προοπτικές για τον παραγωγό, το προϊόν, ενώ η εισαγωγή είναι ασύμφορη με την ακρίβεια στις μεταφορές να μαίνεται.

09/09/2022 01:50 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή κελυφωτού φιστικιού στην χώρα μας. Οι βροχοπτώσεις πριν από περίπου δυο εβδομάδες δημιούργησαν κάποια προβλήματα στην συγκομιδή. Όμως φέτος το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών γης.

Η φετινή παραγωγή, όπως και ανέμεναν οι παραγωγοί, είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι και είναι καλής ποιότητας. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι Ιταλοί έμποροι που δίνουν προσφορές σε τιμές χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι. Έχουν έρθει όμως και έμποροι από το Ισραήλ, που είχαν να εμφανιστούν στην χώρα μας πολλά χρόνια. Το δυνατό δολάριο δεν βοηθά τις εξαγωγές από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα πολλοί έμποροι να στραφούν στην ελληνική αγορά.

Εμπορική συμφωνία μέχρι στιγμής δεν έχει κλειστεί και δεν έχει φτάσει ελληνικό φιστίκι στην Ιταλία. Οι Έλληνες παραγωγοί προσπαθούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς. Οι Ιταλοί προτείνουν την καταβολή προκαταβολής 10% και εξόφληση όταν το φορτίο φτάσει στην χώρα τους και ελέγξουν την ποιότητα.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «έχει ολοκληρωθεί το πρώτο χέρι στη συγκομιδή και βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο. Υπήρξε μια απώλεια στην παραγωγή λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Πάντως φέτος έχουμε αυξημένη σε σχέση με πέρσι παραγωγή σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις μας. Παραμένει μεγάλο πρόβλημα οι εργάτες γης».

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι» με έδρα στη Μαγνησία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι η διπλάσια ποσότητα, ίσως και παραπάνω από πέρσι, αλλά και η εξαιρετική ποιότητα ποιότητα με το μεγαλύτερο ποσοστό των καρπών να αφορά ανοιχτό φιστίκι. Ευτυχώς οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην περιοχή δεν δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή. Αυτή την περίοδο είμαστε στο δεύτερο χέρι. Η ισοτιμία ευρώ με δολάριο δεν βοηθά τις αγορές φιστικιού από τις ΗΠΑ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να στραφούν οι έμποροι στις αγορές της Ελλάδας, Τουρκίας και Ιράν. Έτσι η ζήτηση είναι αυξημένη αυτή την εποχή. Πάντως οι παραγωγοί μέχρι στιγμής φαίνονται επιφυλακτικοί στο να πουλήσουν σε τιμή κάτω από την περσινή. Πέρσι το ανοιχτό το δώσαμε στην αρχή 8,20 ευρώ και μετά ανέβηκε περαιτέρω η τιμή στα 9,30, ενώ το κλειστό έπαιξε στα 8 ευρώ το κιλό».

07/09/2022 11:27 πμ

Μειωμένη, στους 95.500 τόνους αναμένει την παραγωγή καρυδιών της Ουκρανίας την περίοδο εμπορίας 2022/2023 το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Η μείωση αναφέρει το USDA οφείλεται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και στη ρωσική εισβολή καθώς πολλά εδάφη έχουν καταληφθεί από τις δυνάμεις της Ρωσίας.

Οι εξαγωγές καρυδιού της Ουκρανίας έχουν επιβραδυνθεί τα τελευταία δυο χρόνια ούτως ή άλλως, ενώ η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται μειωμένη την περίοδο 2021-2022, αλλά σταθερή το 2022-2023, παρότι ταυτόχρονα παρατηρείται μείωση εισαγωγών, κυρίως αμυγδάλων και κάσιους. Οι εγχώριες τιμές θα εμφανίσουν μείωση, εκτιμά το USDA, λόγω των μεγάλων αποθεμάτων που έχουν συσσωρευτεί στην αγορά ως αποτέλεσμα της μείωσης των εξαγωγών.

Οι εκτάσεις με καρύδια στην Ουκρανία δεν θα ξεπεράσουν τα 157.000 στρέμματα το 2022-2023, έναντι 181.000 στρεμμάτων που ήταν ένα χρόνο πριν. Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε ορισμένες περιοχές του Ντόνετσκ, του Ζαπορόζε, του Λουχ, που καταλήφθηκαν από τη Ρωσία όταν εισέβαλε στις περιοχές της Ουκρανίας Ansk, Mykolaiv, Kharkiv και Kherson το Φεβρουάριο του 2022.

01/09/2022 02:50 μμ

Προχωρά η συγκομιδή στην ποικιλία Τουόνο και όχι μόνο και οι ενδείξεις για τις τιμές παραγωγού είναι ενθαρρυντικές.

Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει το μάζεμα του αμυγδάλου στις βασικές ζώνες καλλιέργειας. Συγκεκριμένα, προχωρά η συγκομιδή του αμυγδάλου στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, με τις αποδόσεις υψηλότερες από πέρσι. Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, παραγωγοί, υπάρχει καλή ζήτηση, αλλά είναι ακόμα αρκετά νωρίς για τον καθορισμό τιμών απορρόφησης του προϊόντος.

Όπως ωστόσο εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης από την Pella Almonds, δεδομένης της ενίσχυσης του δολαρίου, τα αμύγδαλα εισαγωγής κυρίως από ΗΠΑ θα είναι σε τιμές απαγορευτικές και κατά συνέπεια το ντόπιο αμύγδαλο, παρά την αυξημένη παραγωγή, θα πληρωθεί στον παραγωγό ακριβά, λόγω υπεροχής στην ποιότητα. Σημειωτέον ότι στην περιοχή της Νέας Πέλλας, αλλά και στην Χαλκιδική, όπως μας λέει ο κ. Τσομπανάκης, έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των αμυγδάλων ποικιλίας Τουόνο, ενώ σε 15 ημέρες περίπου εκκινεί η Φυρανιά. Δεδομένης και της μεγάλης μείωσης της παραγωγής αμυγδάλου στην Ισπανία, ο κ. Τσομπανάκης εκτιμά πως το ντόπιο αμύγδαλο, θα πληρωθεί ακριβά φέτος, με το βιομηχανικό να κυμαίνεται αρκετά πάνω από τα 7 ευρώ το κιλό (ψίχα) ενώ η Φυρανιά θα πωλείται από τους αγρότες προς 10 και 12 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, η παραγωγή στην χώρα μας θα είναι καλή φέτος, μετά την περσινή δύσκολη χρονιά.

Ο Κώστας Θάνος, από την πλευρά του, παραγωγός από τα Κανάλια Βόλου ξεκίνησε εδώ και μια εβδομάδα περίπου την συγκομιδή αμυγδάλου, ποικιλίας Τέξας και Φυρανιάς. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο: «η παραγωγή είναι σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πέρσι και υπάρχει καλή ζήτηση για το προϊόν. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη των εργατικών χεριών και οι περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται στη μηχανική συγκομιδή. Ωστόσο, όποιοι διαθέτουν μηχανήματα, μας ζητούν ακόμα έως και 2,20 ευρώ ανά δέντρο για το μάζεμα γιατί έχουν όπως λένε πολλά έξοδα, όταν άλλες χρονιές το ποσό αυτό δεν πέρναγε το 1 ευρώ ανά δέντρο. Βάζουμε λοιπόν τέτοια μηχανήματα για να μαζέψουμε, όμως κυρίως σε χωράφια και δέντρα με πολύ αμύγδαλο. Σε σχέση με τις τιμές είναι πολύ νωρίς για να πούμε οποιαδήποτε κουβέντα».

30/08/2022 10:32 πμ

Μεγαλύτερη από πέρσι η παραγωγή, αλλά δεν λείπουν τα προβλήματα, λόγω των βροχών του καλοκαιριού.

Λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο και με τα προβλήματα λόγω των άκαιρων βροχοπτώσεων του καλοκαιριού να μη λείπουν, ξεκίνησε η συγκομιδή του κελυφωτού φιστικιού. Η παραγωγή είναι -όπως και ανέμεναν οι παραγωγοί και οι φορείς τους-αυξημένη σε σχέση με πέρσι, όμως υπάρχουν απώλειες λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων. Όσον αφορά στις τιμές, δεν έχουν γίνει αξιόλογες πράξεις και το Ελληνικό προϊόν μπαίνει φέτος στη μάχη της παγκόσμιας αγοράς, με το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του αδύναμου ευρώ, σε σχέση με το ιδιαίτερα ενισχυμένο τελευταία δολάριο.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης: «βρισκόμαστε στο μέσο του πρώτου χεριού. Η παραγωγή, όπως και αναμενόταν, είναι πολύ καλύτερη από πέρσι, όμως οι τελευταίες βροχοπτώσεις έφεραν προβλήματα. Συγκεκριμένα, τα φιστίκια που ήταν ήδη ώριμα και τα βρήκε η βροχή, μαύρισαν και θα πουληθούν ως κούφια, έχασαν δηλαδή ειδικό βάρος. Παρ' όλα αυτά μιλάμε για ένα ποσοστό στον καρπό όχι πάνω από 10% του συνόλου. Όσον αφορά στις τιμές, είναι πολύ νωρίς και δεν έχουν γίνει πράξεις, αφού όλη η διαδικασία πήγε πίσω. Εκτιμώ πως το ισχυρό δολάριο σε σχέση με το ευρώ που πιέζεται τελευταία, θα κάνουν πιο ανταγωνιστικό το ντόπιο κελυφωτό φιστίκι, όπως και όλα τα ευρωπαϊκά, έναντι των αμερικάνικων. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την παραγωγή της Τουρκίας, για την οποία ακούγεται πως είναι αρκετά μεγάλη. Πρόβλημα μεγάλο παρατηρείται με τους εργάτες γης, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Φέτος έχουν κατέβει αρκετοί τσιγγάνοι στην περιοχή μας από τη Θεσσαλία, για να εργαστούν».

Ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού από το νομό Φθιώτιδας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του τα εξής: «η συγκομιδή φέτος ξεκίνησε σε ορισμένες περιπτώσεις στην περιοχή μας από τις 13 Αυγούστου, αλλά πιο μαζικά μετά της Παναγίας. Η παραγωγή εκτιμάται σχεδόν διπλάσια από πέρσι, που θυμίζουμε, ήταν πολύ κακή χρονιά από άποψη όγκου παραγωγής. Προβλήματα ποιοτικά δεν έχουμε, όμως υπάρχουν κτήματα που τα πήραν οι βροχές του Αυγούστου, με αποτέλεσμα το μαύρισμα του καρπού. Αυτά τα υποβαθμισμένα φιστίκια πωλούνται συνήθως στην τιμή των κλειστών φιστικιών. Πέρσι οι τιμές παραγωγού έφτασαν σε κάποιο σημείο και τα 9,30 ευρώ το κιλό, αλλά φέτος είναι ακόμα νωρίς για να πούμε τιμές. Η ζήτηση πάντως δεν είναι και τόσο μεγάλη».

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι» με έδρα στη Μαγνησία, ο οποίος λειτουργεί από το 2009 δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ξεκινήσαμε την συγκομιδή γύρω στις 17-18 Αυγούστου. Η χρονιά πήγε πίσω λόγω της ωρίμανσης, των βροχών του Αυγούστου και της έλλειψης εργατών γης. Το χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι η διπλάσια ποσότητα, ίσως και παραπάνω από πέρσι, αλλά και η εξαιρετική ποιότητα ποιότητα με το μεγαλύτερο ποσοστό των καρπών να αφορά ανοιχτό φιστίκι. Με το χρώμα εμείς δεν έχουμε κάποιο θέμα, την προλάβαμε την παραγωγή. Υπολογίζουμε ως Συνεταιρισμός να μαζέψουμε γύρω στους 140 τόνους. Πέρσι το ανοιχτό το δώσαμε στην αρχή 8,20 ευρώ και μετά ανέβηκε περαιτέρω η τιμή στα 9,30, ενώ το κλειστό έπαιξε στα 8 ευρώ το κιλό».

Τέλος, ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου από την εταιρεία ΒΙΟΓΕΚΑΤ που έχει άριστη γνώση της αγοράς τονίζει στον ΑγροΤύπο πως «η συγκομιδή προχωράει και σε μια εβδομάδα από σήμερα ολοκληρώνεται το πρώτο χέρι. Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού είναι ακόμα κάπως νωρίς και οι έμποροι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους».

11/08/2022 01:03 μμ

Οι παραγωγοί πειραματίζονται και κάνουν και νέα προϊόντα, όπως το φουντουκοβούτυρο.

Έχει ξεκινήσει σε κάποιες περιοχές της χώρας μας η συγκομιδή του φουντουκιού, που ως καλλιέργεια δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική και η εθνική παραγωγή δεν καλύπτει τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να γίνονται εισαγωγές κυρίως από την Τουρκία. Πάντως, σε αρκετές περιοχές της χώρας οι παραγωγοί πειραματίζονται σε σχέση με τις ποικιλίες κι έτσι αυξάνουν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Ένας από τους οργανωμένους φουντουκοπαραγωγούς είναι ο Γιώργος Καράκελλες, ο οποίος καλλιεργεί στο χωριό Καλαμώνας (μια περιοχή μεταξύ Καβάλας και Δράμας) 100 στρέμματα με ποντιακές ποικιλίες. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, φέτος θα έχει μεγαλύτερη παραγωγή από πέρσι, καθώς μπαίνουν σε παραγωγική φάση κι άλλα δέντρα. Έτσι, υπολογίζει πως θα έχει μια παραγωγή της τάξης των 10 τόνων. Το θετικό, όπως μας εξηγεί, είναι πως το προϊόν του γίνεται ανάρπαστο. «Πέρσι ξεκίνησα τη συγκομιδή τον Αύγουστο και άρχισα να πουλάω τον Οκτώβρη. Μέχρι τον Ιανουάριο δεν είχε μείνει καθόλου προϊόν και οι τιμές του ήταν υψηλές, φθάνοντας και τα 10 ευρώ το κιλό, κάτι που σίγουρα θα γίνει και φέτος», υπογραμμίζει. Σημειωτέον ότι ο κ. Καράκκελες λάνσαρε πέρσι πρώτη χρονιά και το βούτυρο από φουντούκι σε συσκευασίες των 250 γραμμαρίων, οι οποίες πωλούνται γύρω στα 5 ευρώ το κιλό κι έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση. Στην ευρύτερη περιοχή όπως μας είπε τέλος ο κ. Καράκελλες γίνονται κάποιες νέες φυτεύσεις και υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια.

Ο κ. Ηλίας Τζαβαλιάς από τα Τρίκαλα καλλιεργεί 100 δέντρα φουντουκιάς, σε δυο σημεία του νομού, στον κάμπο αλλά και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «καλλιεργώ διάφορες ποικιλίες, μεταξύ αυτών κάποιες Καυκάσιες και κάποιες Αμερικάνικες. Συνολικά έχω 100 δέντρα. Στο βουνό τα δέντρα που έχω βάλει είναι σε εξαιρετική κατάσταση και να φανταστείτε τους ρίχνω μόνο νερό. Αντίθετα, στον κάμπο τα δέντρα έχουν θέματα και δεν είναι στην ίδια κατάσταση, παρά το ότι κάνω όλες τις φροντίδες. Όλα τα δέντρα έχουν αρχίσει και δίνουν παραγωγή. Ήδη, έχω έρθει σε επαφή με καφεκοπτεία σε Αθήνα και Τρίκαλα, ώστε να τους διαθέτω κάθε χρόνο το προϊόν κι έχω βρει καλή ανταπόκριση. Τώρα είναι η περίοδος της συγκομιδής για το φουντούκι. Η τιμή του είναι στα 5 με 8 ευρώ το κιλό άσπαστο, ενώ στη λιανική αγορά το προϊόν το σπασμένο πιάνει από 15 έως 20 ευρώ το κιλό και έχει μεγάλη ζήτηση. Τα χωράφια τα έχω και στο ΟΣΔΕ και ενεργοποιώ και δικαιώματα, όμως τα ποσά των επιδοτήσεων είναι ελάχιστα, της τάξης των 10 ευρώ το στρέμμα. Σκοπεύω στο μέλλον να τα διαθέτω σε τσουβαλάκια των 5 και 10 κιλών».

Αρκετά καλή παραγωγή στην επταετία

Ο κ. Χρήστος Καρακικές έχει φυτέψει στα πεδινά των Τρικάλων φουντουκιές θαμνώδεις, οι οποίες τώρα είναι στον έβδομο χρόνο. Συνολικά, έχει βάλει 500 δέντρα κι όπως μας λέει φέτος αναμένει πολύ καλή παραγωγή. Συνολικά ένα δέντρο φουντουκιάς, όπως μας είπε ο κ. Καρακικές μπορεί να δώσει έως και 12 κιλά καρπό, όταν όμως έχει αναπτυχθεί πλήρως. Ο κ. Καρακικές έχει ως επί το πλείστον Τούρκικες ποικιλίες, που είναι ανθεκτικές και δεν έχουν εμφανίσει κανένα πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια. «Πέρσι τα δέντρα επηρεάστηκαν από την παγωνιά της άνοιξης. Το χειμώνα όσο και να πέσει όμως η θερμοκρασία δεν έχουν πρόβλημα», προσθέτει ο κ. Καρακικές, τονίζοντάς μας ότι υπολογίζει το κόστος εγκατάστασης της φουντουκιάς και τα πρώτα έξοδα στα 400 ευρώ ανά στρέμμα. «Φέτος έχω αρχίσει τη συγκομιδή και σε λίγο τελειώνω. Τον καρπό τον αφήνουμε να ωριμάσει και τον αφαιρούμε μαζί με το κουκούλι. Μετά τον ξεφλουδίζουμε. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και διαθέτω το προϊόν μου είτε σπασμένο στα 14 με 20 ευρώ το κιλό, είτε άσπαστο στα 7-8 ευρώ το κιλό. Γενικά στην περιοχή μας υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια κι έχουν γίνει φυτεύσεις. Η τιμή είναι ικανοποιητική, αλλά φέτος θα πειραματιστούμε και με νέα προϊόντα, όπως το βούτυρο από φουντούκι. Επίσης, το δέντρο έχει μικρές απαιτήσεις και χρειάζεται νερά αρκετά στην αρχή, μόλις φυτευτεί», καταλήγει.

Σημειώνεται πως στη χώρα μας δραστηριοποιούνται και εταιρείες οι οποίες συνεργάζονται με παραγωγούς και τους καθοδηγούν τεχνικά, προσφέροντάς τους εγγυημένη απορρόφηση του προϊόντος για πολλά έτη.

09/08/2022 11:45 πμ

Δεν λείπουν τα προβλήματα και οι ζημιές από το έλκος, τη μελάνωση και τη σφήκα, όμως εμπορικά πάει πολύ καλά το προϊόν.

Μια ακόμα καλή χρονιά αναμένεται στο κάστανο, ένα προϊόν που έχει καταστεί περιζήτητο, αφήνοντας καλό εισόδημα στους παραγωγούς του, ιδίως εκείνους που το εμπορεύονται μόνοι τους. Μια πρώτη εικόνα δείχνει ότι φέτος αναμένεται μεγαλύτερη παραγωγή, σε σχέση με πέρσι.

Μελιβοία: Στα ποτίσματα οι αγρότες, αρκετά τα κάστανα και φέτος

Καλή παραγωγή, ίσως και στα ίδια επίπεδα με πέρσι αναμένει για την περιοχή της Μελιβοίας ο έμπειρος παραγωγός κ. Νίκος Τσιντσιράκος. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, πέρσι τα κάστανα τα χοντρά έως 40 κομμάτια στο κιλό έπιασαν μια τιμή έως και 4,5 ευρώ το κιλό. Στην περιοχή αυτή το κάστανο αποτελεί επαγγελματική ασχολία, προσθέτει ο κ. Τσιντσιράκος, τονίζοντας ότι στη Μελιβοία έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα με το έλκος της καστανιάς και τη σφήκα, ενώ πλέον και η μελάνωση έχει ελάχιστες επιπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Τσιντσιράκο, η παραγωγή κάστανου στη Μελιβοία μια καλή χρονιά φθάνει και στους 3.000 τόνους, ενώ στο δήμο Αγιάς μπορεί να φθάσει και τους 4.000 τόνους.

Καλή παραγωγή προμηνύεται στην Τρίπολη

Ο κ. Γιάννης Κόλλιας καλλιεργεί κάστανα στην ορεινή Αρκαδία και όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα δέντρα φαίνονται φορτωμένα, η χρονιά είναι όψιμη και γενικά δεν υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή και στην ποιότητα των καρπών έως σήμερα. Ο κ. Κόλλιας διαθέτει την παραγωγή μόνος του σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις (π.χ. σούπερ μάρκετ), αποφέυγοντας κατ' αυτό τον τρόπο τους μεσάζοντες. Πέρσι μια μέση τιμή για το κάστανό του ήταν τα 2,50 με 2,60 ευρώ το κιλό. Όπως μας λέει οι καστανιές έχουν απαιτήσεις ακόμα και το επόμενο διάστημα για λίπανση ούτως ώστε να αναπτυχθεί ο καρπός και να είναι ποιοτικός. Οι δε μεγαλύτερες ανάγκες για την καστανοκαλλιέργεια, όπως μας λέει είναι στα εργατικά χέρια, καθώς χρειάζονται πολλά για τη συγκομιδή και την επεξεργασία, καθώς επίσης το κλάδεμα, το καθάρισμα κ.λπ.

Ικανοποιημένοι οι παραγωγοί στην Κρήτη με τις τιμές

Ο κ. Ιωάννης Κωστάκης, παραγωγός από την περιοχή των Χανίων με 15 στρέμματα καλλιέργεια κάστανου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι αποδόσεις κάθε χρόνο για όλους τους παραγωγούς βαίνουν μειούμενες, καθώς αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα από το έλκος της καστανιάς και τη μελάνωση. Από 8 τόνους που είχα παραγωγή πριν κάποια χρόνια, τώρα έχω κάθε χρόνο γύρω στους 2 τόνους μόλις. Αυτό αφορά όλους τους παραγωγούς, όχι μόνο έμενα. Έχουν γίνει προσπάθειες με νέες φυτεύσεις, αλλά σε δυο τρία χρόνια τα δέντρα βγαίνουν εκτός παραγωγής λόγω των προβλημάτων που προανέφερα. Ακόμα και τα νεαρά δέντρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Πριν δέκα χρόνια περίπου είχαν γίνει προσπάθειες για καταπολέμηση του έλκους, αλλά από ό,τι φάνηκε δεν ήταν αρκετές. Κάθε χρόνο που περνάει η πααραγωγή μειώνεται. Και τα νεαρά δέντρα που μπήκαν με πρωτοβουλίες τοπικών φορέων έχουν προβλήματα. Μόνο ένα 20% δεν έχει θέμα. Η καστανοκαλλιέργεια στην περιοχή μας αφήνει καλό εισόδημα. Φέτος αναμένεται καλύτερη παραγωγή σε σχέση με πέρσι. Οι τιμές παραγωγού πέρσι ήταν στα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό, αφήνοντας ικανοποιημένους τους παραγωγούς. Το κάστανο έχει καλό εισόδημα, αρκεί να μην υπάρχουν καλλιεργητικά προβλήματα. Φέτος η συγκομιδή θα αρχίσει στις 20 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου. Το θετικό με την καλλιέργεια αυτή είναι ότι δεν έχει πολλά έξοδα, παρά μόνο τα εργατικά ως επί το πλείστον».

Με υψηλή ζήτηση το κάστανο και στην Αιτωλοακαρνανία

Ο κ. Γιάννης Πετρόπουλος από το Άνω Κεράσοβο Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως η καλλιέργεια στην περιοχή αναπτύσσεται κι έχουν γίνει και αρκετές νέες φυτεύσεις τα τελευταία χρόνια. Φέτος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται ικανοποιητική παραγωγή. Οι τιμές πέρσι ήταν πολύ καλές για τους παραγωγούς και κυμάνθηκαν στα 2,70 με 2,80 ευρώ το κιλό. Κάποια θέματα υπάρχουν με το έλκος και την σφήκα της καστανιάς, όμως γίνονται προσπάθειες καταπολέμησής τους. Το κάστανο φεύγει άνετα και έχει μεγάλη ζήτηση, ιδίως για Ιταλία και εξαγωγή.

Καλή εικόνα και στη Χαλκιδική

Ο κ. Γιώργος Αρβανίτης καλλιεργεί κάστανα στο Νεοχώρι Χαλκιδικής. Όπως μας εξηγεί: «εδώ και πολλά χρόνια δεν κάνω καλλιεργητικές φροντίδες στις καστανιές μου, παρά μόνο τους ρίχνω πολλά νερά μέσα στον Αύγουστο. Έτσι η παραγωγή αργεί να ωριμάσει, όμως υπάρχει ποιότητα στον καρπό. Συγκομιδή ξεκινάω στα τέλη του Οκτωβρίου. Φέτος έχει πολύ καρπό και αναμένεται εξαιρετική ποιότητα. Την παραγωγή μου την διαθέτω μόνος μου σε τιμές από 3 έως 4 ευρώ ανά κιλό».

07/07/2022 01:22 μμ

Σε 40 με 45 μέρες από σήμερα σε κάποιες περιοχές της χώρας αναμένεται να αρχίσει η συλλογή του προϊόντος.

Ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός από τα Κανάλια Βόλου λέει στον ΑγροΤύπο ότι η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά και στην περιοχή ευτυχώς ο καρπός δεν έχει επηρεαστεί από τα χαλάζια. «Προσωπικά βλέπω τα δέντρα Φυρανιάς και ιδιαίτερα τα Τέξας φορτωμένα και με περισσότερο καρπό από πέρσι. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Δεκαπενταύγουστο και προς αρχές Σεπτεμβρίου. Εδώ και τρία χρόνια οι Φυρανιές εμφανίζουν πρόβλημα και ξηραίνονται από έναν μύκητα μάλλον, που διερευνάται από τις αρμόδιες Αρχές. Λόγω της μεγάλης ποσότητας καρπού, τα δέντρα χρειάζονται πολύ νερό. Προσωπικά ήδη έχω φθάσει στα τέσσερα με πέντε ποτίσματα. Όσον αφορά στη ζήτηση, υπάρχει. Αποθέματα περσινά στους παραγωγούς είναι ελάχιστα και η τιμή παραμένει ψηλά, στα 8,5 με 9 ευρώ το κιλό, όμως μένει να δούμε και το Σεπτέμβριο στο φουλ της συλλογής, πού θα κυμανθούν οι τιμές», σημειώνει.

Ο κ. Σπύρος Μαυρίδης, παραγωγός και έμπορος αμυγδάλου με 100 στρέμματα καλλιέργεια Τέξας και Φυρανιά στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς Σερρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως ο καρπός έχει πάρει τώρα καλό μέγεθος, αλλά φαίνεται πως πολλά δέντρα είναι επηρεασμένα από τις καιρικές συνθήκες. Και συγκεκριμένα, τις παγωνιές και τα χιόνια της άνοιξης και του χειμώνα και τώρα τελευταία τις χαλαζοπτώσεις που θα φέρουν μεγάλη απώλεια σε καρπό τη νέα σεζόν. Σε σχέση με τη ζήτηση ο κ. Μαυρίδης αναφέρει πως είναι σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι, με την τιμή της ψίχας για προϊόν περσινής εσοδείας να κυμαίνεται περί τα 6 ευρώ ανά κιλό.

Ο κ. Χρήστος Γκισάκης από την ομώνυμη Οικοτεχνία Κτήμα Γκισάκη καλλιεργεί 60 στρέμματα με Φυρανιά και Τουόνο στην περιοχή του Μαυρόλιθου Λάρισας. Όπως επισημαίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «σε περίπου 40 ημέρες από σήμερα θα ξεκινήσουμε τη συγκομιδή για τη νέα σεζόν. Γενικά στην περιοχή, με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται πως θα είναι καλή από την άποχη της ποσότητας και αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Όμως προσωπικά αλλά και άλλοι παραγωγοί έχουν πάθει ζημιές από τις αναοιξιάτικες παγωνιές. Σε σχέση με τη ζήτηση του προϊόντος, τα πράγματα είναι πιο κάτω από πέρσι και η ζήτηση μέτρια, προφανώς λόγω οικονομικής συγκυρίας. Ο πιο πολύς κόσμος εδώ διαθέτει το αμύγδαλό του σε σπαστήρια που συνήθως κάνουν και εμπόριο. Προσωπικά διαθέτω μόνος μου την παραγωγή μου για να μη χάνω την υπεραξία και πουλάω το αμύγδαλο σταθερά στα 9 ευρώ το κιλό. Κάθε καλοκαίρι συνήθως ανεβαίνει, αλλά αυτό δεν το βλέπουμε έως τώρα να συμβαίνει».

Ο κ. Σπύρος Λυκούδης καλλιεργούσε μέχρι πρότινος ένα κτήμα 23 στρέμματα με αμυγδαλιές στο Αυλωνάρι Εύβοιας, αλλά πρόσφατα το πούλησε κρατώντας μόνο μερικά δέντρα σε άλλη περιοχή της Αττικής. Όπως επισημαίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «καλλιεργούσα ποικιλίες Φυρανιά, Φεραντουέλ και Τουόνο κυρίως. Η εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια έδειξη ότι τα πράγματα με την παραγωγή δεν είναι εύκολα. Χρειάζεται προσωπική δουλειά πολλές ώρες και επενδύσεις. Επίσης πρέπει να πούμε πως ανάλογα την περιοχή οι αμυγδαλιές είναι ευπρόσβλητες στον πάγο και παρενιαυτοφορούν. Κατά τα άλλα, από εμπειρία, είδα πως η Τουόνο έχει καλά δέντρα, καλές παραγωγές, αλλά όχι τόσο γευστικό αμύγδαλο. Αντίθετα οι Φυρανιές δίνουν μικρότερη παραγωγή, αλλά πιο γευστικό καρπό. Στην περιοχή μας, όσοι καλλιεργούν δίνουν χέρι με χέρι την παραγωγή τους στην τιμή των 8-10 ευρώ το κιλό, έτοιμο, σπασμένο αμύγδαλο. Πρέπει να πούμε ότι από το σύνολο της άσπαστης παραγωγής, μένει σε ψίχα το 1/3 περίπου. Με νεαρά δέντρα από 23 στρέμματα σήμερα μπορεί να πάρεις μια παραγωγή 3-4 τόνους εδώ».

Πιο ακριβή η εισαγωγή

Ο κ. Κώστας Δέδας διατηρεί στο Κιλκίς εταιρεία επεξεργασίας, συσκευασίας και χονδρικής πώλησης αμυγδάλου. Όπως μας αναφέρει δουλεύει κυρίως με εισαγόμενο προϊόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, εισαγόμενο αμύγδαλο έρχεται στη χώρα μας κυρίως από Ισπανία και ΗΠΑ, με την τιμή στα 4-4,5 ευρώ το κιλό. Όπως μας εξηγεί ο κ. Δέδας τα μεταφορικά κόστη στο αμύγδαλο έχουν μεν αυξηθεί, αλλά όχι όπως σε προϊόντα όπως το καλαμπόκι κ.λπ.

05/07/2022 02:56 μμ

Καλή αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή καρυδιών, με τους παραγωγούς να αναμένουν καλύτερες σε σχέση με πέρσι τιμές για να καλύψουν το αυξημένο κόστος καλλιέργειας.

Ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου που βρίσκεται στο νομό Πέλλας, έξω από την Αριδαία, καλλιεργεί 3.500 καρυδιές σε 170 στρέμματα, διαφόρων ποικιλιών όπως Chandler, Franquette, Pedro και η πρώιμη Serr. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο «φέτος είχαμε μια καλή επικονίαση και αναμένουμε μια καλή παραγωγή γενικότερα στα καρύδια. Οι καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής στην περιοχή είναι ευνοϊκές για την καλλιέργεια. Όσες περιοχές όμως χτυπήθηκαν από χαλάζι έχουν πρόβλημα στην παραγωγή και θα πρέπει να κάνουν ψεκασμούς με χαλκό. 
Με 2 ευρώ το λίτρο πετρέλαιο όμως φέτος φοβόμαστε να ανέβουμε στο τρακτέρ για να κάνουμε κάποια εργασία. Όλο το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί όπως και στις άλλες καλλιέργειες.
Πέρσι η τιμή για την πεταλούδα ήταν στα 12 ευρώ και για το άσπαστο από 3,5 έως 4,5 ευρώ το κιλό. Αν και η ποσότητα είναι αυξημένη φέτος και με αυτές τις τιμές δύσκολο να έχει ο παραγωγός εισόδημα. Εκτιμώ ότι φέτος η τιμή θα έχει μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι γιατί αλλιώς δεν μπορεί να βγει ο παραγωγός. Βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί από την ποιότητα και τη ζήτηση που θα υπάρχει στις αρχές του Οκτωβρίου».  

Ο κ. Βάιος Λιανός, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Καρυάτις Ολύμπου, έχει 50 στρέμματα με καρύδια στην περιοχή της Ελασσόνας. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο «φέτος είχαμε μια καλή χρονιά όσον αφορά την παραγωγή καρυδιών. Λόγω της υγρασίας υπήρξε ένα πρόβλημα ανθράκωση στα φύλλα. Όμως στην περιοχή πριν από περίπου ένα μήνα είχαμε συνεχόμενες χαλαζοπτώσεις με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη παραγωγή. Η συγκομιδή για όση παραγωγή έχει μείνει στην περιοχή ξεκινά από τα τέλη του Σεπτεμβρίου για τις πρώιμες ποικιλίες και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο».

Ο κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος, Γεωπόνος και Γενικός Διευθυντής στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι παραγωγοί προσδοκούν μια καλή παραγωγή στα καρύδια φέτος. Ο καιρός έχει βοηθήσει την καλλιέργεια και δεν υπάρχουν προβλήματα.
Το μόνο πρόβλημα είναι η λειψυδρία. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο τα καρύδια θέλουν αρκετό νερό. Στην περιοχή έχουμε σοβαρό πρόβλημα.
Το αρδευτικό έργο στην λίμνη Τάκα, ένα έργο που θα βοηθούσε πολύ τους παραγωγούς στην περιοχή της Τεγέας, που έχει σοβαρό πρόβλημα νερού, δεν έχει προχωρήσει. Εδώ και 20 χρόνια δεν έχει δημοπρατηθεί αν και έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου και μιλάμε για 6 χιλιόμετρα μήκος αρδευτικών δικτύων και εγκεκριμένου προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ. Οι αγρότες της Τεγέας και όλου του Μαντινειακού οροπεδίου στερούνται του αναγκαίου νερού για άρδευση. Τέτοια καθυστέρηση ούτε σε χώρες της Αφρικής δεν υπάρχει».  

21/06/2022 12:09 μμ

Μια καλή παραγωγική χρονιά περιμένει φέτος το κελυφωτό φιστίκι. Περσινά αποθέματα δεν υπάρχουν, ενώ ρυθμιστής στην παγκόσμια αγορά αναμένεται να είναι η Τουρκία. 

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος, παραγωγός και µέλος Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «μετά την περσινή χρονιά που είχαμε μια μειωμένη παραγωγή φέτος αναμένεται να έχουμε μια καλή ποσοτικά παραγωγική χρονιά στο κελυφωτό φιστίκι.

Ο κρύος χειμώνας με τις χαμηλές θερμοκρασίες βοήθησε τα δέντρα. Τον Μάιο είχε λίγες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προβλήματα από από μυκητολογικές προσβολές.

Επίσης οι ψηλές θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση της ψύλλας στην φιστικιά. Οι ψεκασμοί σε συνδιασμό με τις βροχοπτώσεις του Ιουνίου και τις χαμηλές θερμοκρασίες σχεδόν εξαφάνισαν το έντομο. 

Οι παραγωγοί με την βοήθεια των γεωπόνων, λόγω των καλών τιμών που απόλαυσαν τα προηγούμενα χρόνια, επενδύουν στην φυτοπροστασία και μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα.

Επίσης οι χαλαζοπτώσεις δημιούργησαν κάποια προβλήματα σε περιοχές της χώρας αλλά δεν επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή.

Όμως μεγαλύτερο κίνδυνο για την καλλιέργεια αποτελούν τα αγριογούρουνα. Προξενούν μεγάλες ζημιές εκτός των αροτραίων καλλιεργειών και στα δέντρα της φιστικιάς. Τους αρέσουν οι καρποί και μετά από αυτή την περίοδο θα ξεκινήσουν τα προβλήματα με τα κοπάδια που θα μπαίνουν στα χωράφια. Τα αγριογούρουνα μπορούν να φάνε τα φιστίκια πάνω στα δέντρα μέχρι ύψος 1,20 έως 1,30 μέτρα. Στα μικρά δέντρα μπορούν να σπάνε τα κλαδιά. Επίσης με τα δόντια τους αφαιρούν την φλούδα του κορμού και μπορεί το δέντρο να ξεραθεί.

Φέτος το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί αλλά δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η τιμή παραγωγού σε μια χρονιά που αναμένεται μεγάλη παραγωγή. Πέρσι είχε ξεκινήσει η τιμή από υψηλά επίπεδα αλλά στη συνέχεια μειώθηκε. Αποθέματα είναι ελάχιστα και η περσινή παραγωγή βρίσκεται στα χέρια των εμπόρων. Η τελευταία εμπορική συμφωνία που έκανε ο συνεταιρισμός με Ιταλούς έμπορους, στις αρχές Μαΐου, έφερε τιμή στα 8 ευρώ το κιλό.

Η φετινή ελληνική παραγωγή κελυφωτού φιστικιού αναμένεται να κυμανθεί σε 6 έως 8 χιλιάδες τόνους. Ένα μεγάλο πρόβλημα φέτος θα είναι η έλλειψη των εργατών γης. Η συγκομιδή μιας μεγάλης παραγωγής θέλει εργατικά χέρια και δεν είναι εύκολο να βρεθούν τον Αύγουστο που αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή.

Η Τουρκία θα είναι και φέτος ο ρυθμιστής της παγκόσμιας αγοράς με μια καλή παραγωγή που αναμένεται να ξεπεράσει τους 150.000 τόνους. Η γειτονική χώρα έχει την θέση του προνομιούχου εμπορικού εταίρου της ΕΕ και μπορεί να εξάγει αδασμολόγητα χιλιάδες τόνους φιστικιών, κυρίως προς Ιταλία και Γερμανία. Επίσης τα τουρκικά φιστίκια ελέγχονται για επιτρεπτά όρια μια φυτοπροστατευτικής ουσίας που έχει καταργηθεί στην ΕΕ. Αντίθετα στα ελληνικά φιστίκια απαγορεύεται η ανίχνευση της απαγορευμένης ουσίας. Αυτό θεωρώ ότι είναι αθέμιτος ανταγωνισμός».

Για μια καλή παραγωγική χρονιά κάνει λόγο και ο κ. Βασίλης Ζυγομήτρος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου Θερμοπύλες. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «καλά εξελίσσεται η καλλιέργεια και αναμένεται να έχουμε μια καλή παραγωγή. Φυτοπροστατευτικά προβλήματα δεν υπάρχουν ούτε είχαμε προβλήματα στην περιοχή με χαλαζοπτώσεις.

Το πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς είναι η συγκομιδή και η έλλειψη εργατών γης. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αναμένεται να οδηγήσει συντομότερα την πλήρη εκμηχάνιση της συγκομιδής στην χώρα μας, αν και το κόστος αυτής της επένδυσης είναι αυξημένο για τους παραγωγούς».

17/05/2022 09:25 πμ

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση του INC.

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για συμπεράσματα, ελαφρώς αυξημένη περιμένουν την παγκόσμια παραγωγή αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών, οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρθηκε στη διάρκεια του 39ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ξηρών Καρπών και Αποξηραμένων Φρούτων, που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι. Το 39ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ξηρών Καρπών και Αποξηραμένων Φρούτων πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 13 Μαΐου 2022 στο πολυτελές Madinat Jumeirah Resort.

Περισσότεροι από 1.100 επαγγελματίες του κλάδου από 64 χώρες συγκεντρώθηκαν, για να συζητήσουν και να συζητήσουν τα πιο κρίσιμα για τον κλάδο ζητήματα, όπως είναι η ανάπτυξη της αγοράς, η βιωσιμότητα, η διατροφική έρευνα, οι ευκαιρίες αλλά και οι απειλές που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η βιομηχανία ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διεθνούς Συμβουλίου Ξηρών Καρπών και Αποξηραμένων Φρούτων (INC), ο Mohammed Saeed Al Nuaimi, βοηθός υφυπουργός στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καλωσόρισε τους αντιπροσώπους στο συνέδριο και τόνισε πως το Ντουμπάι συνεχίζει τις προσπάθειες για την προσέλκυση επενδύσεων και την οικοδόμηση μιας βιώσιμης βιομηχανίας.

Προβλέψεις για την παραγωγή ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων

Η παγκόσμια παραγωγή ξηρών καρπών κατά την περίοδο 2022/2023 αναμένεται να φτάσει τους 5,4 εκατ. τόνους (με βάση τον πυρήνα, εκτός από τα φιστίκια με το κέλυφος), αυξημένη κατά 6% από την προηγούμενη σεζόν, όπως αναφέρθηκε από τους ηγέτες του κλάδου στα στρογγυλά τραπέζια του Συνεδρίου. Αν και είναι ακόμη νωρίς στη σεζόν, τονίζεται στην ανακοίνωση του INC, για να γίνει πρόγνωση για τις τελικές αποδόσεις, οι πιο σημαντικές αυξήσεις προβλέπονται για τα καρύδια (18%), τα καρύδια Βραζιλίας (18%), τα κάσιους (8%), τα φουντούκια (7%), φιστίκια και μακαντάμια (5% το καθένα), και πεκάν (3%). Η παραγωγή αμυγδάλου, που προβλέπεται να ανέλθει σε πάνω από 1,6 εκατ. τόνους, αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα της χρονιάς 2021/22.

Σύμφωνα με πρώιμες εκτιμήσεις, η παγκόσμια παραγωγή φιστικιών το 2022/23 προβλέπεται να ανέλθει σε 47,8 εκατ. τόνους (με βάση το κέλυφος). Η παγκόσμια παραγωγή αποξηραμένων φρούτων προβλέπεται να ανέλθει σε 3,2 εκατ. τόνους, αυξημένη 4% από το 2021/22, καθώς οι παγκόσμιοι όγκοι αναμένεται να αυξηθούν για τα αποξηραμένα κράνμπερις (16%), τα δαμάσκηνα (6%), τους χουρμάδες και τα αποξηραμένα σύκα (5% έκαστο) και σταφίδες, σουλτανίνες και μη (3%).

Σύμφωνα με το INC, καθ’ όλη τη διάρκεια των στρογγυλών τραπεζών, οι ηγέτες του κλάδου συμφώνησαν ότι ο κλάδος πρέπει να προχωρήσει ενωμένος, για να προωθήσει την κατανάλωση ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων. Οι καθυστερήσεις αποστολής και το αυξημένο κόστος μεταφοράς έχουν καταπονήσει τον κλάδο, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. Μια σημαντική ευκαιρία για τη βιομηχανία να αυξήσει την κατανάλωση επικεντρώνεται στις ευκαιρίες υψηλής ανάπτυξης σε αγορές, όπως η Ινδία και η Κίνα, καθώς και μέσω της εστίασης στην καινοτομία και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

28/04/2022 04:22 μμ

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η καλλιέργεια, με τους παραγωγούς να βρίσκονται στον δεύτερο ή τρίτο ψεκασμό.

Ανακάμπτει σταδιακά η ζήτηση για κελυφωτό φιστίκι, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι και το τουριστικό ρεύμα μεγαλώνει. Οι ντόπιοι παραγωγοί από την πλευρά τους λένε στον ΑγροΤύπο ότι τα δέντρα τώρα είναι σε καρποφορία και δεν υπάρχουν προβλήματα καλλιεργητικής φύσης.

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι» με έδρα στη Μαγνησία, ο οποίος λειτουργεί από το 2009 δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «έχει αρχίσει πάλι η κινητικότητα στην αγορά του κελυφωτού φιστικιού. Οι τιμές για τα ανοικτά φιστίκια ανέρχονται σε 8 με 8,30 ευρώ το κιλό την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ το κλειστό φιστίκι πιάνει 1 ευρώ λιγότερο. Το εμπόριο έχει αρχίσει να προπαγανδίζει σε σχέση με τις τιμές και λέει από τώρα ότι οι νέες σοδειές θα είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις περσινές. Μέχρι να κάνουμε συγκομιδή υπάρχει μεγάλος δρόμος και ο αστάθμητος παράγοντας έχει να κάνει πάντα με τον καιρό. Έως σήμερα λόγω και των μειωμένων βροχοπτώσεων δεν έχουμε προβλήματα μυκητολογικά. Βέβαια είναι και νωρίς αφού τώρα σχηματίστηκε ο καρπός. Στην ανθοφορία δεν είχαμε προβλήματα, αλλά πιο κρίσιμη περίοδος θα είναι εκείνη του Μαΐου - Αυγούστου, όπου πολλά μπορούν να συμβούν». Αποθέματα, σύμφωνα τέλος, με τον κ. Κουκουτσέλο είναι είδος προς... εξαφάνιση αυτή την περίοδο και ειδικά με τον τουρισμό αναμένεται να εξαφανιστούν και τα όποια υπάρχοντα, ενώ νέες φυτεύσεις γίνονται πλέον ελάχιστες.

Μια κάπως διαφορετική... άποψη έχει ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού από το νομό Φθιώτιδας, ο οποίος δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του τα εξής: «αυτές τις ημέρες καταγράφεται μια κινητικότητα στο εσωτερικό εμπόριο και υπάρχει ζήτηση για ανοικτό φιστίκι, καθαρό, χωρίς εντομολογικά προβλήματα, με την προσφερόμενη τιμή στα 7,8 ευρώ το κιλό συν το ΦΠΑ. Γενικά το Πάσχα η ζήτηση δεν ήταν και τόσο υψηλή όπως ανέμεναν ίσως όσοι έχουν κρατήσει ποσότητες από πέρσι. Τώρα αναμένουμε τη νέα σοδειά, η οποία αν δεν προκύψει κάτι στην πορεία, σίγουρα θα είναι μεγαλύτερη από πέρσι. Μεγαλύτερη σοδειά αναμένει και η Τουρκία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Καλλιεργητικά πάμε πολύ καλά και υπάρχουν παραγωγοί που έχουν κάνει και τρεις ψεκασμούς, άλλοι που έχουν κάνει μόνον έναν ή και κανέναν. Αποθέματα σε φιστίκι υπάρχουν, αλλά οι έμποροι φαίνεται πως θα περιμένουν για αγορές από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα, όσοι έχουν περιθώριο».

15/03/2022 11:37 πμ

Για σοβαρές ζημιές κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις από τους παγετούς των πρηγούμενων ημερών στις δενδροκαλλιέργειες της Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Χαλκιδικής και Λάρισας. Έχουν πληγεί δαμασκηνές, βερικοκιές και κάποιες ποικιλίες αμυγδαλιών ροδακινιών και νεκταρινιών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αστέριος Νάνος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Ελασσόνας, «στη φάση της ανθοφορίας βρίσκονται οι πρώιμες ποικιλίες αμυγδαλιάς (Τέξας) και όπως φαίνεται θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή που έφτασαν στους -4 και -5 βαθμούς Κελσίου. Τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να δούμε το μέγεθος των ζημιών στην παραγωγή».

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν σοβαρές ζημιές στα πυρηνόκαρπα λόγω των παγετών. Αφορούν ποικιλίες που είναι στο στάδιο της ανθοφορίας. Βέβαια οι ζημιές είναι ανάλογα την κάθε περιοχή. Έχουν πληγεί κυρίως τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα και κάποιες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε για τέσσερις ημέρες συνεχόμενους παγετούς μεγάλης διάρκειας με χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δημιουργεί πρόβλημα ο παγετός στους δενδροκαλλιεργητές της Ημαθίας. Περιμένουμε χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες και το επόμενο Σαββατοκύριακο». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «για τρεις ημέρες είχαμε θερμοκρασίες -7 βαθμούς Κελσίου. Η διάρκεια τους ήταν πάνω από 8 ώρες. Κάποιες περιοχές έχουν μεγάλες ζημιές στα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια επλήγησαν οι πρωιμοανθείς ποικιλίες. Μικρότερη ζημιά είχαν τα συμπύρηνα. Όσο περνάνε οι ημέρες γίνεται πιο ορατό το πρόβλημα. Οι ζημιές από τον παγετό σε συνδιασμό με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας δείχνουν ότι φέτος θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους καλλιεργητές της Πέλλας. Για να αντιμετωπίσεις τον παγετό θα πρέπει να έχεις δική σου γεώτρηση. Η μέθοδος του καταιονισμού με εφαρμογή νερού μέσω εκτοξευτήρων (μπεκ) ή άρδευσης με κατάκλιση είναι μέτρα κατά του παγετού. Στις περιοχές μας όμως οι περισσότεροι παραγωγοί ποτίζουν με νερά από ΤΟΕΒ, που η αρδευτική περίοδος ξεκινά από τον Μάιο». 

Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε δύο ημέρες (το προηγούμενο Σαββατοκύριακο) που υπήρξαν χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή. Επηρεάστηκαν κυρίως οι μισοάνοικτες ποικιλίες πυρηνόκαρπων. Βλέπουμε στις προβλέψεις ότι θα συνεχιστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν επαληθευτούν τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε όλες τις ποικιλές και θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς». 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού στην Κοζάνη κ. Βασίλης Τζουράς, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι παγετοί έπληξαν τις προανθισμένες ποικιλίες βερικοκιάς, δαμασκηνιάς και ροδακινιάς. Αν συνεχιστούν οι παγετοί και τις επόμενες εβδομάδες τότε θα μεγαλώσει το πρόβλημα γιατί όλο και περισσότερες ποικιλίες θα μπουν στο ανθικό στάδιο και η ζημιά στην παραγωγή θα είναι μεγάλη». 

18/02/2022 11:09 πμ

Κάμψη 16% στην παραγωγή κελυφωτού φιστικιού τη χρονιά που μας πέρασε βλέπει διεθνώς το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ενώ η άρση των μέτρων για τον κορονοϊό δημιουργεί νέο τοπίο.

Στην έκθεση μηνός Φεβρουαρίου που εξέδωσε την Πέμπτη το USDA τονίζει πως, η παγκόσμια παραγωγή για το 2021-2022 (δηλαδή αυτή που μας πέρασε) θα είναι τελικώς μειωμένη κατά 16% (φθάνοντας τους 829.000 τόνους), κάτι που οφείλεται στην μείωση της παραγωγής σε Ιράν και Τουρκία. Σημειωτέον ότι η παραγωγή του κελυφωτού φιστικιού στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει να ανακάμπτει.

Ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων διαθέσιμων προμηθειών, η παγκόσμια κατανάλωση, το εμπόριο και τα τελικά αποθέματα αναμένεται να μειωθούν, επισημαίνει το USDA. Η παραγωγή του Ιράν, σύμφωνα με την Ιρανική Ένωση Φιστικιών, προβλέπεται μειωμένη κατά 29% (135.000 τόνοι), καθώς οι ζημιές από τον παγετό σε πολλές ζώνες μείωσαν τις αποδόσεις. Ως αποτέλεσμα της μικρότερης σοδειάς, οι εξαγωγές προβλέπονται 41% χαμηλότερες, στους 135.000 τόνους. Η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται σχεδόν αμετάβλητη, ενώ τα τελικά αποθέματα έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό στους 5.500 τόνους.

Στις ΗΠΑ τώρα η παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί ξανά, κερδίζοντας 10%, για να φθάσει σε ύψη ρεκόρ (523.000 τόνοι) λόγω των υψηλών αποδόσεων και των νέων φυτειών. Την τελευταία φορά που η παραγωγή αυξήθηκε για δυο συνεχόμενα έτη ήταν το 2010-2011, όταν οι υψηλές αποδόσεις συνδυάστηκαν επίσης με αύξηση στα καλλιεργούμενα στρέμματα. Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται σε δεδομένα της Διοικούσας Επιτροπής Φιστικιών. Οι εξαγωγές τώρα προβλέπονται σχεδόν 25% υψηλότερες σε ύψη ρεκόρ (290.000 τόνοι) λόγω των αποστολών στις κορυφαίες αγορές της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά την κατανάλωση και τις αποστολές - ρεκόρ, τα τελικά αποθέματα αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, στους 155.000 τόνους, δηλαδή σε ύψη ρεκόρ.

Η παραγωγή της Τουρκίας την ίδια ώρα κλείνει μειωμένη 65% (87.000 τόνοι), λόγω των χαμηλών αποδόσεων που οφείλονται στην παρενιαυτοφορία. Η χαμηλότερη παραγωγή θα έχει περιορισμένη επίδραση στο εμπόριο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς καταναλώνεται εγχωρίως. Παράλληλα, οι εισαγωγές της Κίνας προβλέπεται να μειωθούν σχεδόν 10% (140.000 τόνοι), καθώς οι αποστολές, δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο τα προηγούμενα χρόνια. Η Σαγκάη και το Πεκίνο είναι βασικές αγορές για τα φιστίκια των ΗΠΑ, ενώ άλλες πόλεις προτιμούν εισαγωγές σε πιο ανταγωνιστικές τιμές από το Ιράν. Όσον αφορά στην ΕΕ, η παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6.000 τόνους, για να φθάσει στους 23.000 τόνους, με ελαφριά αύξηση σε Ισπανία και Ιταλία. Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 11% (135.000 τόνοι), με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο.

Στα κλαδέματα είναι οι παραγωγοί στην Ελλάδα

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, παραγωγός και συνεταιριστής από το νομό Φθιώτιδας, οι περισσότεροι παραγωγοί αυτή την περίοδο κάνουν κλαδέματα ή τα έχουν ολοκληρώσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περσινή παραγωγή στην Ελλάδα ήταν πολύ χαμηλή και δεν ξεπέρασε τους 4.000 - 5.000 τόνους. Σύμφωνα όμως με τον ίδιο, φέτος το Πάσχα, οπότε ανέκαθεν το ντόπιο φιστίκι πιάνει υψηλά έτους λόγω της ζήτησης από το εμπόριο, ίσως τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Πάντως πρόπερσι το Πάσχα, θυμίζουμε, πως το ντόπιο φιστίκι έπιασε και τα 11 ευρώ το κιλό. Σε σχέση με τις επόμενες καλλιεργητικές φροντίδες, ο ίδιος, αλλά και άλλοι παραγωγοί μας είπαν πως στα τέλη Μαρτίου, με το που πετάξουν άνθος τα δέντρα, θα πρέπει να γίνει ο πρώτος ψεκασμός. Σε σχέση τέλος με την κατανάλωση αξίζει να επισημανθεί πως τους επόμενους μήνες αναμένεται η σταδιακή άρση των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό, γεγονός που ίσως επιδράσει θετικά στο εγχώριο εμπόριο.

17/01/2022 03:00 μμ

Μέχρι και 25 ευρώ πιάνει στο ράφι η ψίχα αμυγδάλου τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα έχει ανέλθει την δεδομένη χρονική στιγμή η τιμή του αμυγδάλου στο ράφι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, με το χύμα προϊόν να πιάνει μέχρι και 25 ευρώ το κιλό, ενώ το τυποποιημένο, να υπάρχει και σε ακόμα μεγαλύτερες τιμές, βάσει αναφορών των παραγωγών.

Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπως μας είπαν Θεσσαλοί αμυγδαλοπαραγωγοί το άσπαστο προϊόν πωλείται έως και 6,5 ευρώ το κιλό, 1 τουλάχιστον δηλαδή ευρώ, πάνω από πέρσι τέτοια περίοδο.

Στην χονδρική αυτή την περίοδο, όποιος παραγωγός έχει απόθεμα, μπορεί να πουλήσει ψίχα σε τιμές έως 9,50 ευρώ το κιλό, ενώ αρκετοί είναι οι αγρότες που διαθέτουν μόνοι τους το προϊόν, εξασφαλίζοντας καλά χρήματα (9-11 ευρώ το κιλό).

Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός αμυγδάλου από τα Κανάλια Βόλου, όπου υπάρχουν αρκετά στρέμματα με το συγκεκριμένο προϊόν, φέτος είναι εξαιρετικά λίγες οι ποσότητες του ντόπιου προϊόντος, λόγω των ζημιών από τους παγετούς, με αποτέλεσμα να έχει πάρει την ανιούσα η τιμή του προϊόντος, ενώ οι αγρότες βασίστηκαν σχεδόν αποκλειστικά στις αποζημιώσεις που έδωσε η πολιτεία (ΕΛΓΑ).

Από την πλευρά του, ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης από την Πέλλα που διαθέτει σπαστήρα και έχει καλή εικόνα γενικά για την αγορά ξηρών καρπών δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές παραγωγού στο αμύγδαλο είναι αυτή την περίοδο έως και 9,30 ευρώ το κιλό, συν ΦΠΑ και πως υπάρχει ζήτηση ιδίως σε εορταστικές περιόδους. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει κινητικότητα ενόψει Αποκριάς ήδη. Τέλος, όπως μας λέει ο κ. Τσομπανάκης, οι παραγωγοί που βάζουν ή θέλουν να βάλουν αμυγδαλιές, θα πρέπει να κάνουν καλή έρευνα για τις ποικιλίες που κάποιοι τους προτείνουν.

17/01/2022 02:43 μμ

Στασιμότητα έχουμε αυτή την εποχή στην αγορά του κελυφωτού φιστικιού. 

Τα περισσότερα κελυφωτά φιστίκια που μαζεύτηκαν φέτος έχουν ήδη σχεδόν πουληθεί από τους παραγωγούς και τα όποια αποθέματα εντοπίζονται πλέον, κυρίως, σε χέρια μεσιτών, μεταποιητών και αγροτικών συνεταιρισμών, αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης κ. Μάκης Μπούργος.

Και προσθέτει: «αυτή την εποχή υπάρχει εμπορική «ακινησία» στην αγορά. 

Την φετινή περίοδο τα φιστίκια πουλήθηκαν από τους παραγωγούς από 8,5 έως 9,2 ευρώ το κιλό. Οι ελπίδες για αυξημένη ζήτηση τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς δεν δικαιώθηκαν λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Τώρα περιμένουμε από το Πάσχα να ζεσταθεί η ζήτηση.

Φέτος οι Ιταλοί αν και ήρθαν δεν αγόρασαν τελικά φιστίκια από Ελλάδα. Η μειωμένη παραγωγή έφερε αύξηση τιμής. Πέρσι που οι τιμές ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα ήρθαν και αγόρασαν. Επίσης η υποτίμηση του νομίσματος βοήθησε τις τουρκικές εξαγωγές για αυτό εκεί κατευθύνθηκαν οι Ιταλοί έμποροι».  

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Δημόπουλος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου Θερμοπύλες, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι η «δεν υπάρχει καθόλου εμπορικό ενδιαφέρον για φιστίκια αυτή την εποχή. Περιμέναμε να είχαμε μια ζήτηση στις γιορτές των Χριστουγέννων αλλά τα μέτρα στην εστίαση δημιούργησαν πρόβλημα στη ζήτηση. Εκτιμώ ότι μετά τον Φεβρουάριο θα έχουμε κάποιο εμπορικό ενδιαφέρον για το προϊόν».

07/12/2021 04:24 μμ

Σύμφωνα με σχετική έκθεση που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την ζήτηση αυτή.

Βουλγαρία: Η εγχώρια παραγωγή ξηρών καρπών

Το έτος εμπορίας 2020-2021, οι μέσες αποδόσεις των ξηρών καρπών μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι αποδόσεις στο αμύγδαλο έπεσαν 29% και στο καρύδι 12%. Ο όγκος παραγωγής αμυγδάλου μειώθηκε 8%, ενώ στο καρύδι αυξήθηκε 12%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η εγχώρια προσφορά ξηρών καρπών να μειωθεί. Η παραγωγή αμυγδάλου μειώθηκε 34% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η παραγωγή καρυδιών μειώθηκε λιγότερο απότομα (-2%) και διατηρήθηκε σε επίπεδα πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Η χαμηλότερη προσφορά ντόπιων αμυγδάλων οδήγησε σε υψηλότερες εισαγωγές το 2020-2021, ενώ οι εισαγωγές καρυδιών προβλέπεται να παραμείνουν στάσιμες ή να μειωθούν λίγο. Οι μέσες τιμές εισαγωγής αμυγδάλων είναι χαμηλότερες από εκείνες του 2020-2021 έως σήμερα, σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν και πιο προσιτές για πελάτες με μικρότερο... πορτοφόλι. Δεδομένου ότι οι πωλήσεις αμυγδάλων μέσω των καναλιών Horeca είναι σημαντικές, η συνολική κατανάλωση αμυγδάλων (όγκος) εκτιμάται ότι θα μειωθεί, όχι όμως σημαντικά. Η χαμηλότερη παραγωγή καρυδιών, μαζί με την αμφισβητήσιμη ποσότητα, δεν αντισταθμίστηκε από τις εισαγωγές λόγω της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης. Η κατανάλωση μειώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, διακόπτοντας τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη.

Προβλέψεις για το 2021-2022

Το έτος εμπορίας 2021-2022, με βάση την έκταση που συγκομίστηκε και τις αποδόσεις, η παραγωγή αμυγδάλου αναμένεται να ανακάμψει. Η παραγωγή καρυδιού είναι πιθανό να αυξηθεί. Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία δελτία του υπουργείου Γεωργίας (MinAg), στις 4 Νοεμβρίου 2021, η έκταση της καρυδιάς, στην οποία είχε προχωρήσει η συγκομιδή, ήταν 12% υψηλότερη, οι μέσες αποδόσεις 38% υψηλότερες και η παραγωγή 23% πάνω από την ίδια περίοδο, ένα χρόνο πριν. Η κατανάλωση προβλέπεται πως θα ανακάμπτει σταθερά, λόγω της έλλειψης περιορισμών μέχρι σήμερα και του ισχυρότερου τουριστικού ρεύματος. Οι εισαγωγές αμυγδάλων προβλέπεται να αυξηθούν, λόγω της υψηλότερης ζήτησης, αν και αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα. Όσον αφορά στα καρύδια, οι εισαγωγές προβλέπεται να μειωθούν λόγω των συσσωρευμένων αποθεμάτων από την χρονιά 2020-2021 και της υψηλότερης εγχώριας προσφοράς, αν και η κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί.

Η αγορά των ξηρών καρπών

Η Βουλγαρική αγορά λιανικής στους ξηρούς καρπούς με κέλυφος το 2020 αποτιμώνταν σε 104,9 εκατομμύρια λέβα (64 εκατομμύρια δολάρια), ενώ το 2021 εκτιμάται σε 110,4 εκατομμύρια λέβα (67 εκατομμύρια δολάρια). Οι αριθμοί αυτοί φανερώνουν υψηλότερη ανάπτυξη 6,6% το 2020, σε σχέση με το 2019, σε σύγκριση με 4,8% ανάπτυξη, που επιτεύχθηκε το 2019, από το 2018. Η ανάπτυξη της λιανικής για το 2021 προβλέπεται να ανέλθει στο 5,2%, σε σύγκριση με το 2020. Οι λιανικές πωλήσεις ξηρών καρπών αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές στον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, σε σύγκριση με τις πωλήσεις της βιομηχανίας τροφίμων, λόγω της στροφής του κοινού στην υγιεινή διατροφή.

Κατανάλωση - εμπόριο

Η FAS Sofia εκτιμά την κατανάλωση αμυγδάλου σε 2.274 τόνους το έτος 2020-2021, δηλαδή κατά 1% μειωμένη, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η κατανάλωση αμυγδάλου εκτιμάται σε 2.350 τόνους το 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση 3,3% σε σχέση με την προηγούμενη εμπορική χρονιά, λόγω των προσδοκιών για ανάκαμψη της ζήτησης από τους καταναλωτές (ειδικά στα καταστήματα Horeca) και από τους μεταποιητές. Η Βουλγαρία είναι καθαρός εισαγωγέας και καταναλωτής αμυγδάλων. Οι ετήσιες εισαγωγές κυμαίνονται μεταξύ 1.700-2.000 τόνους.

Παραγωγή καρυδιών

Την περίοδο 2020-2021 ήταν μια μικτή χρονιά για την παραγωγή καρυδιών. Οι εκτάσεις μειώθηκαν 11%, ωστόσο, η εσοδεία αυξήθηκε 12% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η παραγωγή και η κατανάλωση καρυδιών, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, είναι σημαντική και εκτός εμπορικών καναλιών. Όσον αφορά στην εμπορία του προϊόντος, όπως αναφέρει το USDA, οι εισαγωγές καρυδιών έχουν αυξηθεί από το 2017-2018, όπως προέβλεψε η Post, λόγω της ισχυρότερης ζήτησης των καταναλωτών και της μεταποίησης για ποιοτικό προϊόν.

25/11/2021 02:24 μμ

Την τελευταία πενταετία η επέκταση της καλλιέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς το προϊόν έχει αυξημένο εξαγωγικό ενδιαφέρον και καλή τιμή. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως ελληνικές, καθώς έχουν αξιόλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά και έχουν ζήτηση στην αγορά.

Ο κ. Ζιγομήτρος Βασίλης, πρόεδρος του ΑΣ «Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου» στη Φθιώτιδα επισημαίνει ότι στην περιοχή Μώλου - Μάκρης έχει συγκεντρωθεί το 50% της συνολικής παραγωγής κελυφωτού φιστικιού στη χώρα. Την τελευταία 5ετία έχει γίνει σημαντική επέκταση της καλλιέργειας αν και τον τελευταίο χρόνο ο ρυθμός αύξησης έχει μειωθεί. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι η Ποντίκης και η Νυχάτη. Πλέον δυναμικά μπαίνει και η Λάρισα με μεγάλη αύξηση στρεμμάτων. Οι νέες φυτεύσεις γίνονται Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Ο κ. Κουκουτσέλος Χρήστος αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού «Θεσσαλικό Φιστίκι», επίσης κάνει λόγο για μεγάλη αύξηση στρεμμάτων. «Αυτήν την στιγμή τα στρέμματα στην περιοχή είναι περίπου 2.500-2.800. Έχουν γίνει και φέτος νέες φυτεύσεις αλλά όχι στο βαθμό των προηγούμενων ετών όπου τον χρόνο φυτεύονταν 400 στρέμματα. Φέτος φυτεύτηκαν περίπου 200 - 150 στρέμματα. Τώρα είναι η περίοδος όπου γίνεται η προετοιμασία του εδάφους και σκάβονται οι λάκοι φύτευσης. Οι φυτεύσεις ξεκινούν από τον Φεβρουάριο. 

Συνήθως στο στρέμμα φυτεύονται περίπου 25-27 δέντρα σε αποστάσεις 6 x 6 και 7 x 7 μέτρα. Χρησιμοποιείται κυρίως η ποικιλία Αιγίνης και σε μικρότερο ποσοστό η ποικιλία Ποντίκης. Σε άλλες περιοχές μπαίνει δυναμικά η καλλιέργεια αμυγδάλου. Στην περιοχή μας πριν μία δεκαετία τα περισσότερα δέντρα ήταν αμυγδαλιές, ωστόσο έχουν αντικατασταθεί γιατί μεγάλο ποσοστό αυτών πάγωσαν από τους παγετούς. Η φιστικιά έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή στους παγετούς. 

Μετά από τόσα χρόνια μόνο φέτος είχαμε πρόβλημα σε μικρό ποσοστό από τους παγετούς που είχε αποτέλεσμα κυρίως τη δημιουργία κούφιων, χωρίς σπέρμα καρπών. Αυτήν την περίοδο έχουμε ξεκινήσει το κλάδεμα. Παράλληλα, χορηγούνται λιπάσματα με Φώσφορο και Κάλιο.

Κατά τα πρώτα 3-4 χρόνια ανάπτυξης των δέντρων μπορεί να γίνει συγκαλλιέργεια με βίκο, βρώμη και κουκιά. Παράλληλα, δεν είναι απαιτητική καλλιέργεια ως προς την άρδευση. Στην περιοχή υπάρχει υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία εξαιτίας της λίμνης Κάρλα και των επιφανειακών υδάτων που είναι υψηλά και το 95% των δέντρων δεν ποτίζεται. Όσο απομακρυνόμαστε από την περιοχή τόσο αυξάνονται οι ανάγκες της καλλιέργειας σε πότισμα. Η υψηλή υγρασία έχει ωστόσο αρνητικό αντίκτυπο στην εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών όπως είναι η Σεπτόρια και η Βοτρυοσφαιρίωση και απαιτούνται διπλάσιοι ψεκασμοί από περιοχές που δεν βρίσκονται δίπλα σε επιφανειακά ύδατα. Το γεγονός αυτό αυξάνει σημαντικά το κόστος καλλιέργειας.

Τέλος, η καλλιέργεια αργεί να έρθει σε παραγωγή. Η πρώτη παραγωγή αναμένεται μετά από 7-8 έτη, αξιόλογες ποσότητες παίρνουμε στα 10 έτη (8-10kg ανά δέντρο) και οι μεγαλύτερες ποσότητες λαμβάνονται όταν τα δέντρα βρίσκονται στην πλήρη αναπαραγωγική περίοδο (μετά τα 15 έτη) όπου οι ποσότητες φτάνουν τα 15 kg το δέντρο. 

Η τιμή είναι καθοριστικός ρόλος για την επιλογή της καλλιέργειας. Αν το προϊόν πέσει στα 5 ευρώ το κιλό η καλλιέργεια θα είναι ασύμφορη. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές είναι πολύ ικανοποιητικές. Φέτος η τιμή παραγωγού είναι στα 9,30 ευρώ το κιλό στο φιστίκι με κέλυφος και στα 8 ευρώ για τα κλειστά φιστίκια. 

Δίνουμε τα φιστίκια κυρίως στο εξωτερικό (Ιταλία, Σουηδία) και φέτος δώσαμε κάποιες ποσότητες στην Ελλάδα. Η αγορά μας έχει δείξει ότι οι ποικιλίες που χρησιμοποιούμε αρέσουν».

24/11/2021 09:28 πμ

Τι δείχνουν τα προσφάτως ενημερωμένα στοιχεία του INC.

Το Διεθνές Συμβούλιo Αποξηραμένων Φρούτων και Ξηρών Καρπών (INC) δημοσίευσε την τελευταία του παγκόσμια στατιστική ανασκόπηση, με ανανεωμένες προβλέψεις παραγωγής για την περίοδο 2021-2022, σχετικά με τους ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια και τα αποξηραμένα φρούτα.

Όπως αναφέρει σε αυτήν, με την ολοκλήρωση της συγκομιδής στο βόρειο ημισφαίριο, η παγκόσμια παραγωγή ξηρών καρπών για την περίοδο 2021-2022 εκτιμάται σε περίπου 5 εκατ. τόνους (με βάση τον πυρήνα, εκτός από τα φιστίκια με το κέλυφος), μειωμένη κατά 8% από το 2020 - 2021. Ωστόσο, η παραγωγή ακολουθεί αυξητική τάση την τελευταία δεκαετία και κυμαίνεται σε επίπεδα ανώτερα των όγκων των περιόδων από 2011-2012 έως και 2019-2020.

Μεταξύ 2011-2012 και 2021-2022, η παραγωγή ξηρών καρπών αυξήθηκε κατά 54%. Παρά τις διαταραχές στην αγορά, που οφείλονται στη πανδημία του κορονοϊού, η συνολική ζήτηση παρέμεινε ισχυρή την περίοδο εμπορίας 2020-2021, με τις περισσότερες εξαγωγές ξηρών καρπών να παρουσιάζουν αυξήσεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν και μάλιστα να σημειώνουν ρεκόρ διεθνών αποστολών.

Αυτή τη σεζόν, τα προβλήματα στις μεταφορές και γενικότερα στην εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργούν ορισμένες καθυστερήσεις και βραχυπρόθεσμες ελλείψεις εφοδιασμού, καθιστώντας πρόκληση την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της κατάστασης ανά πάσα στιγμή.

Με τις ΗΠΑ να αναμένουν μικρότερη σοδειά, η παγκόσμια παραγωγή αμυγδάλου προβλέπεται να μειωθεί από το 2020-2021. Ομοίως, στο φιστίκι, η συνολική παραγωγή προβλέπεται επίσης χαμηλότερη από εκείνη της προηγούμενης σεζόν.

Η παγκόσμια παραγωγή καρυδιών αναμένεται να καταλήξει ελαφρώς κάτω από τα επίπεδα της περιόδου 2020-2021, καθώς η Κίνα αναμένει μια μέτρια παραγωγή και η Καλιφόρνια μικρότερη, ακολουθώντας το ρεκόρ της περασμένης σεζόν. Μικρότερη παραγωγή αναμένεται επίσης για τους Βραζιλιάνικους ξηρούς καρπούς. Οι εσοδείες φουντουκιού και μακαντάμια της περιόδου 2021-2022 αναμένεται να καταλήξουν μεταξύ 3% και 7% πάνω από την περασμένη σεζόν, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται για τα κουκουνάρια, κυρίως λόγω των μεγαλύτερων καλλιεργειών στην Κίνα και τη Ρωσία.

Η παγκόσμια παραγωγή φιστικιών αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 50,5 εκατ. τόνους, 2% πάνω από το 2020-2021, με μεγαλύτερες καλλιέργειες να αναμένονται σε Νικαράγουα (14%), Βραζιλία (9%), Νιγηρία (8%), Κίνα (4%), ΗΠΑ (2%) και Ινδία (1%).

Αύξηση για τα αποξηραμένα φρούτα

Η παγκόσμια παραγωγή αποξηραμένων φρούτων την περίοδο 2021-2022 εκτιμάται να ανέλθει σε περίπου 3,17 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση 6%, σε σύγκριση με το 2020-2021. Σύμφωνα με το INC, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε δαμάσκηνα και χουρμάδες και ελαφρά για τα σταφύλια (σταφίδες, σουλτανίνες και σταφίδες) και αποξηραμένα κράνμπερι. Η παραγωγή δαμάσκηνου αναμένεται να ανακάμψει στις ΗΠΑ και τη Σερβία, καθώς και στη Χιλή και την Αργεντινή, που προσδοκούν καλύτερη συγκομιδή το 2022. Η παραγωγή χουρμάδων, τέλος, αναμένεται να αυξηθεί σε όλες τις ζώνες λόγω της επέκτασης νέων φυτειών στη βόρεια Αφρική και τη μέση Ανατολή.