Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τον δρόμο των έκτακτων ενισχύσεων λόγω κορονοιού παίρνουν τα όψιμα καρπούζια και η φθινοπωρινή πατάτα.

Όπως ανέφερε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, «μετά την ενίσχυση των παραγωγών της ανοιξιάτικης πατάτας και του πρώιμου καρπουζιού, που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να εξετάσει ανάλογες ενισχύσεις και για τους παραγωγούς του όψιμου καρπουζιού και της φθινοπωρινής πατάτας. Άλλωστε το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει πλήξει ιδιαίτερα μια σειρά αγροτικών προϊόντων, που αδυνατούν να απορροφηθούν από την αγορά».

Ο βουλευτής τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του αγροτικού εισοδήματος σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, μεταφέροντας ταυτόχρονα και την αγωνία των παραγωγών της Λάρισας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κέλλας, «στα πλαίσια της μειωμένης διάθεσης λόγω της πανδημίας, όψιμου καρπουζιού και φθινοπωρινής πατάτας, ζήτησα από τον κ. Βορίδη να στηρίξει και τις συγκεκριμένες καλλιέργειες, στα πλαίσια της της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Όσον αφορά η ενίσχυση όψιμου καρπουζιού η απόφαση είναι καθ' οδόν, ενώ ακολουθεί και η φθινοπωρινή πατάτα. Η όλη διαδικασία της έγκρισης από την ΕΕ αναμένεται να έχει διάρκεια 3 - 4 μήνες».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε τον Λαρισαίο πολιτικό ότι το ΥπΑΑΤ ολοκλήρωσε τον φάκελο με τα στοιχεία που δικαιολογούν την ενίσχυση των παραγωγών όψιμου καρπουζιού, η τιμή του οποίου ήταν εξίσου χαμηλή στην αγορά λόγω της πανδημίας και τον προώθησε προς έγκριση στον αν. Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη.

Αναφορικά με την αντίστοιχη ενίσχυση για τους παραγωγούς φθινοπωρινής πατάτας, το ΥπΑΑΤ προχωρά στην συγκέντρωση στοιχείων που σχετίζονται με την προβληματική διάθεση του προϊόντος στην αγορά και την χαμηλή τιμή πώλησής του, εξαιτίας και της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και την κατάλληλη χρονική στιγμή θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
09/09/2024 12:09 μμ

Οι δύο από τις τέσσερεις παρεμβάσεις για τον αγροτικό τομέα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, αφορούσαν τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Και μιλάμε για μεγάλη επενδυτική ευκαιρία μιας και η γη που θα κατασκευαστούν τα νέα θερμοκήπια θα δοθεί δωρεάν.

Η κυβέρνηση δρομολογεί το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στα 600 εκατ. ευρώ για την μαζική επέκταση των θερμοκηπίων στη χώρα σε αδρανείς δημόσιες γαίες του ΥπΑΑΤ. «Έχουμε πολύ λίγα θερμοκήπια στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ανέφερε ότι «θα εγκαινιάσει ένα καινοτόμο σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αυτών των γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια πολύ μεγάλης κλίμακας».

Αυτές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού πάντως δημιούργησαν μεγάλο προβληματισμό στους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας.

Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών, από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σήμερα μπορεί όποιος θέλει να κατασκευάσει ή να επεκτείνει θερμοκήπια μέσα από το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην χώρα μας είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, το υψηλό κόστος παραγωγής και οι εισαγωγές κηπευτικών από τρίτες χώρες.

Αυτή την περίοδο τα μισά θερμοκήπια στα Φιλιατρά δεν έχουν φυτευτεί γιατί η συγκομιδή των προϊόντων θα συμπέσει με την συγκομιδή ελιάς και δεν θα υπάρχουν διαθέσιμοι εργάτες. Σε αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να βρει λύσεις η κυβέρνηση.

Όσον αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα με τα 600 εκατ. ευρώ, στην πράξη θα αποτελέσει τον «θάνατο» των μικρομεσαίων καλλιεργητών.

Θα γίνουν επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες για κατασκευή θερμοκηπίων, της τάξης των 100 έως 200 στρεμμάτων, που δεν θα μπορεί να τα ανταγωνιστεί ο μικρός παραγωγός της χώρας μας».

Από την πλευρά της αγοράς, ο Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα στοιχεία του ΟΣΔΕ αναφέρουν ότι στην χώρα μας έχουμε 119.000 στρέμματα με θερμοκηπιακή καλλιέργεια. Εκτιμώ ότι η έκταση είναι ακόμη πιο μεγάλη. Τώρα μιλάμε για επενδύσεις για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η έκταση.

Επίσης τα τελευταία χρόνια η πορεία των εξαγωγών κηπευτικών ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία. Αν εξαιρέσεις τις πιπεριές και τα αγγουράκια, που εξάγονται στις αγορές της δυτικής Ευρώπης, τα υπόλοιπα κηπευτικά πάνε κυρίως στις γειτονικές χώρες. Μιλάμε για αγορές μειωμένου προϋπολογισμού που αναζητούν χαμηλές τιμές στα προϊόντα. Να σας επισημάνω ότι το 60% των εξαγωγών ντομάτας πάει στην αγορά της Βουλγαρίας.

Είναι επίσης απορίας άξιο που θα κατασκευαστούν τα περίπου 60.000 στρέμματα νέων θερμοκηπίων.

Η έκθεση της Ολλανδικής εταιρείας για την ανασύσταση της Θεσσαλία ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση των καλλιεργειών (βαμβάκι κ.α.) με παραγωγή κηπευτικών θερμοκηπίου που θα πρέπει να είναι δίπλα σε οδικούς άξονες και σιδηροδρομικές γραμμές για να έχουν τα προϊόντα άμεση πρόσβαση στην αγορά της Θεσσαλονίκης και να πάνε για εξαγωγή.

Αν γίνουν στα συγκεκριμένα μέρη αμέσως όμως βγάζουν εκτός ανταγωνισμού τα θερμοκήπια της Κρήτης και της νότιας Πελοποννήσου (Μεσσηνία) λόγω μεταφορικών και απόστασης. Ουσιαστικά αλλάζει ο «χάρτης παραγωγής» στην χώρα μας.

Περιμένουμε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τα προϊόντα που θα παράγουν και τις περιοχές της χώρας που θα κατασκευαστούν αυτά τα νέα θερμοκήπια. Επίσης ποια είναι τα εξαγώγιμα κηπευτικά που αναφέρει ο πρωθυπουργός και προς ποιες αγορές σχεδιάζουν να τα εξάγουν».

Τελευταία νέα
11/09/2024 10:10 πμ

Στα τάρταρα έφτασε φέτος η παραγωγή πατάτας Νάξου λόγω της ξηρασίας που μαστίζει το νησί ενώ η πολιτεία ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην κατασκευή των αναγκαίων μέτρων για να γίνει η άρδευση της καλλιέργειας.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου διοργάνωσε τη 15η Γιορτή της Πατάτας Νάξου, η οποία, σε αντίθεση με τον εορταστικό χαρακτήρα που είχε τα προηγούμενα χρόνια, φέτος πήρε τη μορφή διαμαρτυρίας.

Φέτος οι υπεύθυνοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού του νησιού, επέλεξαν να της δώσουν μια μορφή έντονης διαμαρτυρίας, με κυριότερο θέμα αυτό της λειψυδρίας η οποία απειλεί τη καλλιέργεια πατάτας.

Σύμφωνα με στοιχεία που εμφάνισαν η ακαρπία έχει οδηγήσει φέτος σε μείωση της παραγωγής πατάτας, κατά 70%, ενώ μέχρι πέρυσι οι 300 παραγωγοί πατάτας είχαν σοδειά 6.000 τόνων σε ετήσια βάση, με τη φετινή να εκτιμάται μόλις στους 1.800 τόνους.

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και άλλων συνεταιρισμών από κάθε γωνιά της χώρας βρέθηκαν στη Νάξο και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος του νησιού, τα ίδια που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα όλης της χώρας, με κυριότερα όλων την ανομβρία και τη λειψυδρία που έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγινε συνεδρίαση των συνεταιριστών στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων της πολύπαθης Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος, η Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμύνταιου, Διαμάντω Κρητικού και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αιγιαλείας, Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε οι πρόεδροι των συνεταιρισμών υπογράμμισαν ότι υπάρχει ο κίνδυνος αφανισμού της καλλιέργειας πατάτας Νάξου, ενώ κατήγγειλαν την αδράνεια των αρμόδιων κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών οργάνων, για την αδυναμία έγκαιρης πρόληψης της κατάστασης και τη λήψη συντονισμένων και προγραμματισμένων ενεργειών εξασφάλισης νερού άρδευσης.

Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τον ενεργό παραγωγό και πρέπει να υλοποιηθούν τα στρατηγικά έργα, όπως το Ύδωρ 2.0, που εξαγγέλθηκε πρόσφατα. Η Νάξος είναι μια μικρογραφία του τι συμβαίνει με την ξηρασία σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι πρόεδροι των συνεταιρισμών με προτάσεις τους σημείωσαν ότι πρέπει να επιδοτηθεί η ακαρπία και η μεσοκαρπία μέσω των μέτρων ήσσονος σημασίας (de minimis) διότι η Πατάτα Νάξου αποτελεί ΠΓΕ προϊόν.

10/09/2024 01:30 μμ

Μια σημαντική εξαγγελία ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του, στο πλαίσιο των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και αφορούσε το θέμα των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και συνεταιρισμοί με τα κόκκινα δάνεια και την PQH.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι, να καταργείται μέρος του ωφελούμενου κεφαλαίου και σε βάθος χρόνου να γίνεται η αποπληρωμή με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης των όποιων εμπράγματων βαρών. Οι συνεταιρισμοί της χώρας γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία».

Το εν λόγω πρόβλημα αφορά πάνω από 18.000 αγρότες και εκατοντάδες συνεταιρισμούς, αγροτικές περιουσίες και υποδομές άνω των 4 δις ευρώ, που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να ενισχύσουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές, που οι συγκεκριμένες υποδομές χρησιμοποιούνταν εναντίον των συμφερόντων των αγροτών και των συνεταιρισμών.

Το νέο σύστημα που θα θεσπιστεί θα επιτρέψει την ευέλικτη διαχείριση των κόκκινων δανείων, μειώνοντας τους τόκους και διαγράφοντας μέρος του κεφαλαίου, ενώ θα επιτρέπει την αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, θα καταργηθούν τα εμπράγματα βάρη, δίνοντας λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα.

Για το θέμα των «κόκκινων» αγροτικών δανείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή (PQH) της πρώην ΑΤΕ, η ΕΘΕΑΣ, από το 2022, είχε ζητήσει να απελευθερωθούν τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών και των Συνεταιρισμών, που ήταν δεσμευμένα από την PQH. Στη συνέχεια, η ΕΘΕΑΣ ήρθε σε συμφωνία, υπογράφοντας σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με εταιρεία για την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων των Συνεταιρισμών, που είχαν δεσμευμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία και έθετε διαρκώς και επιτακτικά το ζήτημα στα κυβερνητικά όργανα για την επίλυσή του.

Αναμένοντας τις λεπτομέρειες εφαρμογής των μέτρων που ανακοινώθηκαν, η ΕΘΕΑΣ θα επανέλθει με τα στοιχεία που διαθέτει, ώστε μέσα από την ευελιξία που εξαγγέλθηκε, να δρομολογηθούν πραγματικά βιώσιμες λύσεις, που θα βοηθήσουν την αγροτική ανάπτυξη.

05/09/2024 10:04 πμ

Στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές της ΕΕ) καταγράφηκαν την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2023/2024 (1/9/2023-31/8/2024) συνολικά 580 ειδοποιήσεις, που προκλήθηκαν από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία φθάνουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ένωση (ΕΕ) είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι το 22,4% αυτών των απορρίψεων αντιστοιχούν σε εισαγόμενα προϊόντα φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία με 130 ειδοποιήσεις συνολικά.

Οι πιπεριές είναι το προϊόν φρούτων και λαχανικών που εισήχθη από την Τουρκία και παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, σε 37 περιπτώσεις, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί στα σύνορα της Ε.Ε

Τις πιπεριές, στην κατάταξη των τουρκικών φρούτων και λαχανικών, ακολούθησαν τα λεμόνια με 33 περιπτώσεις υψηλού επιπέδου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, ακολουθούν τα ρόδια με 10, τα γκρέιπφρουτ και τα αμπελόφυλλα με 9 το κάθε προϊόν, μανταρίνια με 7 και πορτοκάλια με 6 περιπτώσεις.

Η Τουρκία ακολουθείται από την Αίγυπτο ως προς τον αριθμό των κοινοποιήσεων που προέρχονται από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων, με συνολικά 84 κρούσματα με 30 κρούσματα σε πορτοκάλια, 9 σε πιπεριές και 8 σε φράουλες.

Ανιχνεύθηκαν επίσης υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από την Ισπανία με 19 περιπτώσεις, την Ιταλία με 11 ειδοποιήσεις, από το Μαρόκο με 6, όπως και από την χώρα μας με 6, ενώ από τη Γαλλία βρέθηκαν θετικά σε 4 περιπτώσεις, ενώ σε 2 περιπτώσεις από Ολλανδία και Πορτογαλία. βρέθηκε θετική μόνο μία περίπτωση

Οι υπόλοιπες ειδοποιήσεις για την συμπλήρωση των 580 κατανέμονται σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από διάφορες χώρες απ όλο τον κόσμο.

Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία.

Δεδομένου ότι οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην χώρα μας αυξάνονται και ειδικότερα από Τουρκία εφιστάται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών της χώρας μας για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της ΕΕ φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας.

02/09/2024 09:12 πμ

Την Θεσσαλία επισκέπτεται, σήμερα Δευτέρα (2/9), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έναν χρόνο μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel.

Το πρωί ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Φαρκαδόνα και στη συνέχεια τη Μεταμόρφωση, τον Παλαμά και το Μουζάκι Καρδίτσας.

VIDEO: Συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας:

Στη συνέχεια θα πάει στην Λάρισα, όπου θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με τίτλο «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας», στο Δημαρχείο Κιλελέρ.

Παράλληλα λύση στη δύσκολη εξίσωση των μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επιχειρεί να δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι αγρότες αναμένουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει για τον πρωτογενή τομέα.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα περιλαμβάνει τρεις βασικές προτεραιότητες που είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η στήριξη των ευάλωτων ομάδων και η δρομολόγηση πολιτικών που θα δίνουν το στίγμα της συνέχειας του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης.

Υπόλοιπο αποζημιώσεων για θεομηνίες

Στο μεταξύ τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται η δεύτερη πληρωμή εξόφλησης από τον ΕΛΓΑ. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις και την ανάταξη της Θεσσαλίας από τις καταστροφές που έφεραν οι κακοκαιρίες Daniel και Ιανός, o υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, δήλωσε:

«Η κλιματική κρίση άφησε μεγάλες πληγές στη Θεσσαλία. Σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή στον πλευρό των πολιτών. Από τον ΕΛΓΑ για τις πλημμύρες του Daniel δεσμεύτηκαν 310 εκατομμύρια ευρώ και έχουνε δοθεί ως τώρα τα 270. Μένει να καταβληθεί ένα υπόλοιπο 40 εκατομμυρίων, κυρίως στην περιοχή της Λάρισας, όπου ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός των αιτήσεων και πολλές οι καλλιέργειες με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμα τα πορίσματα. Θα αποπληρωθούν και οι υπόλοιποι αγρότες μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τη δέσμευση του ΕΛΓΑ».

Ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ακόμη: «Από τον Ιανό ξεκίνησε το καθεστώς της κρατικής αρωγής και η διαδικασία των αποζημιώσεων, δεν υπήρχε πιο πριν. Τώρα αυτό το οποίο απαιτεί ο κόσμος είναι η επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών και έχει δίκαιο», ενώ συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νέα παράταση αναστολής πλειστηριασμών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

29/08/2024 03:02 μμ

Η Τουρκία απαγόρευσε τις εξαγωγές ντομάτας προς το Ισραήλ και ήδη εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για εισαγωγή από την Ελλάδα.

Αυτό τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas.

Στις 27 Αυγούστου έφτασαν στο Ισραήλ οι πρώτες αποστολές ντομάτας από την Ευρώπη (Ελλάδα, Ολλανδία και Πολωνία).

Το κόστος εισαγωγής τομάτας από την Ευρώπη είναι από 1,97 έως 2,46 ευρώ το κιλό. Αν και αυτή η τιμή είναι υψηλή, είναι σημαντικά χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή των 4,30 ευρώ το κιλό που έχει η λιανική αγορά της χώρας.

27/08/2024 04:16 μμ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε οικονομική στήριξη 101,5 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές από τις πλημμύρες το Σεπτέμβριο του 2023 στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή, σήμερα Τρίτη (27/8), προτείνει συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ σε οικονομική στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (EUSF) για να βοηθήσει την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Γαλλία για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές των σοβαρών πλημμυρών, που έπληξαν αυτές τις χώρες το 2023.

Το πακέτο βοήθειας κατανέμεται ως εξής:

  • 378,8 εκατ. ευρώ για την Ιταλία μετά τις ζημιές από τις πλημμύρες στην περιοχή Εμίλια-Ρομάνια τον Μάιο του 2023 και επιπλέον 67,8 εκατ. ευρώ για την περιοχή της Τοσκάνης μετά τις πλημμύρες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023.
  • 428,4 εκατ. ευρώ για τη Σλοβενία ​ και 5,2 εκατ. ευρώ για την Αυστρία για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών τον Αύγουστο του 2023
  • 101,5 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης μετά τις πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023
  • 46,7 εκατ. ευρώ για τη Γαλλία για ζημιές από πλημμύρες που προκλήθηκαν στην περιοχή Hauts-de-France το Νοέμβριο του 2023.

Μόλις εγκριθεί η πρόταση της Επιτροπής από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η οικονομική βοήθεια μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς καθυστέρηση και σε μία δόση σε καθεμία από τις αιτούσες χώρες.

Η βοήθεια του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ θα καλύψει μέρος του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής των κατεστραμμένων υποδομών, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διεξαγωγής επιχειρήσεων καθαρισμού.

27/08/2024 11:53 πμ

Οι Τράπεζες δεν χορηγούν τα άτοκα δάνεια στους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν σε εννέα δήμους και πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, 146 κατοικίες χαρακτηρίστηκαν ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»), με την κατανομή στις δύο κατηγορίες να είναι 55 και 91 αντίστοιχα.

Για την επανακατασκευή των κατοικιών η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα χορηγήσει στους πληγέντες μόνο το 80% των δαπανών, ενώ για το 20% θα εγγυηθεί στις Τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτήσουν άτοκα όσους έχουν ανάγκη.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), «οι τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν τα εν λόγω δάνεια με την δικαιολογία της μη πιστοληπτικής ικανότητας των δικαιούχων.

Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από την απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προς τον Συνήγορο του Πολίτη (αριθμ. πρωτ. 2/65316/2023-7.9.23 έγγραφο), με αφορμή επιστολή πολίτη που είχε καταγγείλει την άρνηση των Τραπεζών να τον δανειοδοτήσουν παρότι ήταν σεισμόπληκτος, αναγράφοντας στην απάντηση ότι «η χορήγηση των δανείων επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια των τραπεζών».

Τον εξωφρενικό εμπαιγμό των Κυβερνώντων από το 2020 τον έχουν ζήσει στο πετσί τους χιλιάδες πληγέντες στο Αρκαλοχώρι, στην Εύβοια, στη Ρόδο, στη Σάμο, στο Δαμάσι, στη Θεσσαλία και τώρα είναι βέβαιο ότι θα το συνειδητοποιήσουν και οι κάτοικοι της ΒΑ Αττικής.

Ως εκπρόσωποι υπαλλήλων της Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) και εργαζόμενοι στον ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) καταθέτουμε πρόταση στο αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και στο συναρμόδιο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογενείας με την οποία :

Η Δ.ΥΠ.Α. θα χορηγήσει άτοκα τα δάνεια (που δεν χορηγούν τα Τραπεζικά Ιδρύματα προς τους πληγέντες) χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις από τα αποθεματικά των εισφορών του ΟΕΚ που αγγίζουν τα 800.000.000€ και τα διατηρεί η Δ.ΥΠ.Α. στην ΤτΕ.

Η Δ.ΥΠ.Α. θα φιλοξενήσει αδαπάνως όσες οικογένειες επιθυμούν στα κενά και αδιάθετα σπίτια με καθαρό ιδιοκτησιακό καθεστώς που κατέχει η Δ.ΥΠ.Α. από τον ΟΕΚ και στην Αττική υπολογίζονται στα 60. Περίπου 20 εξ αυτών είναι έτοιμα για να φιλοξενήσουν όσους πληγέντες έχουν άμεση ανάγκη και δεν είναι σε θέση να ενοικιάσουν κατοικία με την επιδότηση ενοικίου που τους χορηγείται.

Είναι απαράδεκτη η αδιαφορία για τα συνολικά 125 σπίτια που διαθέτει η Δ.ΥΠ.Α. αφού τα αφήνουν κλειστά, να σαπίζουν από την υγρασία ενώ χιλιάδες ευάλωτοι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιό τους και ταυτόχρονα υποκρίνονται ότι αναζητούν λύσεις για το στεγαστικό.

Σε μια χώρα που σχεδόν κάθε χρόνο ένας καταστροφικός σεισμός ή μια πυρκαγιά και μια πλημμύρα προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές και εκατοντάδες πληγέντες τα ημίμετρα που έχουν υιοθετήσει ως μέτρα αρωγής αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και ελλιπή.

Ενώ μάλιστα ξέρουν πολύ καλά ότι οι Τράπεζες δεν πρόκειται να δανείσουν άτοκα τους πληγέντες, συνεχίζουν να κοροϊδεύουν την Κοινωνία ότι το Κράτος προστατεύει όσους έχουν ανάγκη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΟΕΚ στο παρελθόν χορηγούσε άτοκα δάνεια στους πληγέντες, ενώ είχαν και προτεραιότητα στις κοινωνικές κατοικίες».

08/08/2024 02:09 μμ

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, υπέγραψε τις εγκρίσεις αδειών προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης στις νήσους Νάξο και Σέριφο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της λειψυδρίας.

Συγκεκριμένα οι σχετικές αποφάσεις αφορούν:

  • Στη νήσο Νάξο την άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας δύο μονάδων αφαλάτωσης, συνολικής δυναμικότητας 1600μ3/d, στη θέση «ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ» της Χώρας Νάξου για λογαριασμό του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
  • Στη νήσο Σέριφο την άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μιας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 600μ3/d, στην περιοχή «Αυλόμωνας» για λογαριασμό του Δήμου Σερίφου.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, σχετικά με το θέμα, δήλωσε: «Οι ιδιαίτερα πιεστικές ανάγκες και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το παρατεταμένο πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά, μας υποχρεώνουν να κινηθούμε άμεσα, αποτελεσματικά και ευέλικτα προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και οι οικονομίες των νησιών μας να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Ήδη το πρώτο επτάμηνο του 2024 έχουν εκδοθεί 16 άδειες προσωρινής λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης, όταν στην περίοδο 2018-2023 είχαν εκδοθεί συνολικά 25.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τις κατευθύνσεις του Υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη, με συγκεκριμένες αποφάσεις και σειρά παρεμβάσεων στο νησιωτικό χώρο, δίνει λύσεις στα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του νερού. Η Κυβέρνησή μας, στηρίζει έμπρακτα τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιωτικών περιοχών, στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε λόγω της κλιματικής κρίσης».

Στο πρόβλημα της λειψυδρίας στη Νάξο έχει αναφερθεί σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και μέλος της ΕΘΕΑΣ, κ. Δημήτρης Καπούνης. Όπως τόνισε από 6.000 τόνους πατάτας Νάξου που είχε παραγωγή στο παρελθόν φέτος είχε 1.800 τόνους επειδή δεν υπάρχει νερό στο νησί. Στην περιοχή του Λιβαδιού, πηγάδια 60 ετών και είναι από 15 έως 18 μέτρα αυτή τη στιγμή είναι ξερά.

30/07/2024 12:00 μμ

Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή πατάτας στην περιοχή του Νευροκοπίου της Δράμας, με σοβαρά προβλήματα φέτος να αντιμετωπίζει η καλλιέργεια λόγω της ανομβρίας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας, «ξεκίνησε σε κάποια χωράφια η συγκομιδή πατάτας αν και με μικρές ακόμη ποσότητες. Οι πρώιμες ποικιλίες θα ξεκινήσουν να συγκομίζονται με αυξημένους ρυθμούς από τον Αύγουστο.

Φέτος δεν είχαμε προβλήματα στις φυτεύσεις όπως είχαμε στην περσινή χρονιά. Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα λόγω της ξηρασίας. Πριν 5 ημέρες είχαμε μια κανονική ποτιστική βροχή.

Αν δεν έχουμε βροχές - όπως φέτος - η καλλιέργεια πατάτας θέλει 14 ποτίσματα. Μιλάμε για μεγάλη αύξηση του κόστους σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με άλλες χρονιές.

Αρκεί να σας επισημάνω ότι στο φράγμα Λευκόγεια στο Νευροκόπι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε νερό για άρδευση γύρω στα 8 εκατ. κυβικά νερό και φέτος μόλις 2 εκατ. κυβικά. Κάποια χωράφια δεν κατάφεραν να ποτιστούν.

Επίσης οι υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα θα έχουν σαν αποτέλεσμα μικροκαρπία και λιγότερα κιλά, άρα μειωμένο εισόδημα για τον παραγωγό.

Πάντως ζήτηση υπάρχει αν και οι ποσότητες πατάτας στη Δράμα θα είναι μειωμένες. Φέτος έχουμε μια μείωση, κατά 30%, των στρεμμάτων καλλιέργειας και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα της άρδευσης».

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή πατάτας και στην Αρκαδία.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κατσογιάννης, παραγωγός πατάτας με συσκευαστήριο από το Νεοχώρι της Αρκαδίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τις επόμενες δέκα ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή πατάτας στην περιοχή. Προβλήματα δεν είχαμε στις φυτεύσεις αλλά από τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι πατάτες δεν έχουν καταφέρει να πάρουν μέγεθος και θα έχουμε πρόβλημα μικροκαρπίας».

29/07/2024 12:00 μμ

Αν και μειώνονται οι εξαγωγές στις τομάτες και τις πιπεριές βλέπουμε αντιθέτως να αυξάνουν οι εισαγωγές τους. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε και κινητικότητα με εισαγωγές καρπουζιών από Αλβανία.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές στην χώρα μας βλέπουμε φέτος το καλοκαίρι να αγοράζουν εισαγόμενες ντομάτες και πιπεριές, με αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός αγοράς οι ντόπιες παραγωγές. Η κυβέρνηση είναι απλός παρατηρητής αυτής της εικόνας στην αγορά, η οποία στην ουσία απαξιώνει την εγχώρια παραγωγή.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές ντομάτας, για την περίοδο 1/1/2024-26/7/2024, εκτιμώνται ότι ανήλθαν στους 28.300 τόνους, έναντι 30.900 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (μείωση κατά -7,4%).

Εντύπωση ωστόσο προκαλούν οι εισαγωγές ντομάτας, από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, που ανέρχονται σε 1.400 περίπου τόνους. Οι εισαγόμενες ντομάτες προέρχονται κυρίως από Τουρκία, Σερβία, Πολωνία και Κόσοβο, με τον ρυθμό των εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες να είναι ανοδικός.

Αλλά και οι εξαγωγές πιπεριών κινούνται αυτή την περίοδο με υποτονικούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα από 1/4/2024 έως 26/7/2024 οι εξαγωγές πιπεριάς ανέρχονται σε 7.500 τόνους, έναντι 8.800 τόνων του αντίστοιχου διαστήματος 2023 (παρουσιάζοντας μείωση κατά -14,9%)

Αντιθέτως οι εισαγωγές πιπεριάς στην χώρα μας, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ανήλθαν σε 1.600 τόνους, ποσότητες που είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που ήταν 900 τόνους περίπου (αύξηση κατά 62,5%)».

Στο μεταξύ με δύο εβδομάδες πρωίμηση αναμένεται να έχει η συγκομιδή για τα καρπούζια της Ουγγαρίας.

Όπως τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, «η Ουγγαρία αναμένει μια συγκομιδή από 160.000 έως 180.000 τόνους καρπουζιών και πρόκειται να προμηθεύσει κυρίως τις γειτονικές της χώρες. Το περίεργο όμως - που αφορά την χώρα μας - είναι ότι ακόμη και στα καρπούζια παρατηρείται δραστηριότητα εισαγωγής τις τελευταίες ημέρες ποσοτήτων από την Αλβανία».

24/07/2024 10:34 πμ

Τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, καταβλήθηκαν 3.274.292,87 ευρώ, ως προκαταβολή 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής, προς 862 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αναφέρει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αφορά αποζημιώσεις για τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, καθώς και προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις ζημιές τους στον εξοπλισμό τους, στα πάγιά τους, στο έγγειο κεφάλαιο και άλλα σχετικά από τις ίδιες φυσικές καταστροφές.

Με την ανωτέρω πληρωμή έχουν καταβληθεί συνολικά 60.809.128,33 ευρώ, ως προκαταβολή, προς 7.813 δικαιούχους.

Παράλληλα, σε 4.848 περιπτώσεις επιχειρήσεων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κτηνοτροφικών μονάδων η πρώτη αρωγή συνολικού ύψους 15.403.000,00 ευρώ, που είχε χορηγηθεί συμψηφίστηκε με το ποσό που αναλογούσε στο ποσό της προκαταβολής του 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής. Συνεπώς, η φάση της χορήγησης της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες έχει ολοκληρωθεί για 12.661 δικαιούχους με το συνολικό ύψος της επιχορήγησης να φθάνει τα 76.212.128,33 ευρώ.

Επισημαίνεται από το το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ότι συνολικά, στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, τόσο για πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, όσο και πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, αλλά και αποζημίωσης οικοσκευής, έχουν καταβληθεί 182,7 εκατ. ευρώ σε 50.561 περιπτώσεις δικαιούχων. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη και τα ποσά των προκαταβολών, έχουν καταβληθεί συνολικά 243,51 εκατ. ευρώ σε περίπου 58.375 περιπτώσεις δικαιούχων.

18/07/2024 01:41 μμ

Μια διατροφική απάτη με ψευδείς ενδείξεις σήμανσης ερευνούν οι αρχές της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα η ιταλική Οικονομική Αστυνομία (Guardia di Finanza) στο Σαλέντο της Απουλίας έκανε έφοδο τον περασμένο Μάιο σε εταιρεία που ασχολούνταν με το εμπόριο καρπουζιών, αγκινάρας και ελαιολάδου.

Η έρευνα, που έγινε μετά από καταγγελία, αφορούσε εταιρεία που πουλούσε εισαγόμενα τρόφιμα, τα οποία είχαν επισημανθεί ως ιταλικής προέλευσης και καλλιέργειας.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, κατασχέθηκαν 9 τόνοι καρπούζια, 2 τόνοι αγκινάρες, 1.500 λίτρα ελαιόλαδο και 300 λίτρα κρασί, με ψευδή σήμανση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας φάνηκε ότι το ελαιόλαδο, που είχε ετικέτα έξτρα παρθένου, ήταν μείγμα διάφορων ελαίων.

Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι κατασχέθηκαν 9 τόνοι καρπουζιών που είχαν εισαχθεί στην Ιταλία από την Ελλάδα.

Το κόστος των καρπουζιών ήταν 25 λεπτά το κιλό αλλά τα πουλούσαν - σαν ιταλικά - στα 2 ευρώ το κιλό.

Στα εισαγόμενα καρπούζια από Ελλάδα άλλαζαν τις συσκευασίες και έβαζαν ιταλικά σύμβολα (αυτοκόλλητα) και στην συνέχεια τα πουλούσαν σε όλη την χώρα σαν «ιταλικά».

Η Εισαγγελία του Λέτσε κάλεσε τον εκπρόσωπο της εταιρείας για «απάτη και πώληση προϊόντων με πλαστές πινακίδες».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Ιταλοί στην έρευνα που έκαναν βρήκαν στα καρπούζια και πλαστά πιστοποιητικά προέλευσης από χώρα της Αφρικής.

Το θέμα των ελέγχων στα τρόφιμα είναι μεγάλο και κάποτε θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά και το δικό μας ΥπΑΑΤ για να γνωρίζουν οι καταναλωτές από που προέρχονται τα τρόφιμα που τρώνε.

11/07/2024 02:46 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί 77 εκατομμύρια ευρώ για επείγουσα οικονομική στήριξη στους αγρότες.

Το κονδύλι, από το γεωργικό αποθεματικό, αφορά τη στήριξη παραγωγών από τους τομείς των φρούτων, λαχανικών και κρασιού της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας που υπέστησαν πρόσφατα ζημιές από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα πρωτοφανούς μεγέθους, καθώς και των Πορτογάλων οινοπαραγωγών που αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές της αγοράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τι προτάσεις της Επιτροπής, που έγιναν δεκτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ, χορηγούν 10 εκατ. ευρώ στην Αυστρία, 15 εκατ. ευρώ στην Τσεχία, 37 εκατ. ευρώ στην Πολωνία και 15 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία.

Αυτές οι χώρες μπορούν να συμπληρώσουν την στήριξη της ΕΕ με εθνικούς πόρους έως και 200%.

Την άνοιξη του τρέχοντος έτους, η Τσεχία, καθώς και περιοχές της Αυστρίας και της Πολωνίας επλήγησαν από άνευ προηγουμένου παγετό που, μετά από ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες τον Μάρτιο, επηρέασε σημαντικά τους οπωρώνες και τους αμπελώνες.

Πρόσθετες ζημιές προκλήθηκαν στην Πολωνία από το χαλάζι.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, οι εκτάσεις που επλήγησαν καθώς και το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή είναι σημαντικά και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των επηρεαζόμενων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Οι εθνικές αρχές θα χορηγήσουν την ενίσχυση απευθείας στους γεωργούς για να τους αποζημιώσουν για τις οικονομικές τους ζημίες.

Η Αυστρία, η Τσεχία και η Πολωνία θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες της εφαρμογής των μέτρων, ιδίως τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της ενίσχυσης, τον προβλεπόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγησή για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπεραντιστάθμιση.

Στο μεταξύ, οι οινοπαραγωγοί στην Πορτογαλία υποφέρουν από ανισορροπίες στην αγορά.

Η τρέχουσα άνευ προηγουμένου συσσώρευση αποθεμάτων στην Πορτογαλία προκαλείται από τη μείωση των πωλήσεων κόκκινου κρασιού σε συνδυασμό με την αύξηση της περσινής παραγωγής.

Η Πορτογαλία ήταν το 2023 το κράτος μέλος της ΕΕ με την υψηλότερη αύξηση παραγωγής οίνου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το πακέτο στήριξης που παρουσίασε σήμερα η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει την προσωρινή απόσταξη κρίσης σε αυτή τη χώρα για να αφαιρεθούν ορισμένες από τις υπερβάλλουσες ποσότητες και να εξισορροπηθεί εκ νέου η αγορά.

Για να αποφευχθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού, η αλκοόλη που λαμβάνεται με απόσταξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για βιομηχανικούς σκοπούς, όπως απολύμανση, φαρμακευτικούς και ενεργειακούς σκοπούς.

Οι εθνικές αρχές μπορούν να διανείμουν την ενίσχυση σε οινοπαραγωγούς, οινικούς συνεταιρισμούς, οινοπνευματοποιούς και οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις και θα καθορίσουν τους κανόνες για την αίτηση στήριξης.

Η Πορτογαλία αναμένεται να ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου, ιδίως σχετικά με τις ποσότητες οίνου που αποσύρονται από την αγορά για κάθε περιοχή.

09/07/2024 05:05 μμ

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου σηματοδότησε το τέλος της φετινής εμπορικής περιόδου (2023/2024) για την φράουλα στην Ιταλία.

Η φετινή παραγωγή ιταλικής φράουλας εξελίχθηκε σε καλά επίπεδα τόσο όσον αφορά την ποσότητα όσο και την ποιότητα.

Όπως αναφέρει έκθεση του ιταλικού ινστιτούτου Ismea, που σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος, σε αντίθεση με το 2023 η ήπια άνοιξη του 2024, τόσο στο βορρά όσο και στο νότο, επέτρεψε να γίνει ομαλά η συγκομιδή του προϊόντος και ευνόησε την ποιότητα με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και καλή διατηρησιμότητα.

Πάντως η εισαγωγή της ιταλικής φράουλας στις αγορές έγινε σταδιακά και η σχεδόν παντελής απουσία ισπανικού προϊόντος, μαζί με την αυξημένη ζήτηση, ευνόησαν τις πωλήσεις.

Όσον αφορά τις μέσες τιμές αν και μειώθηκαν, κατά περίπου 7%, σε σύγκριση με το 2023 (2,50 ευρώ/κιλό το 2024, έναντι 2,70 ευρώ/κιλό το 2023), διατηρήθηκαν σε αυτά τα επίπεδα για την ολόκληρη την περίοδο συγκομιδής.

Οι πληροφορίες του Ismea για τις λιανικές πωλήσεις φράουλας στην καμπάνια του 2024 (περίοδος 29 Ιανουαρίου - 16 Ιουνίου) δείχνουν ποσότητες στα επίπεδα της προηγούμενης εκστρατείας, παρά τις υψηλότερες δαπάνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της παρακολούθησης Ismea-NielsenIQ, κατά την εκστρατεία του 2024 αγοράστηκαν 53,3 χιλιάδες τόνοι φράουλες (μείωση κατά -1,7% σε σχέση με το 2023), με κόστος 296 εκατ. ευρώ (αύξηση +4,6% σε σχέση με το 2023).

Η μείωση των εισαγωγών επηρέασε και τη μέση τιμή λιανικής του 2024 που κυμάνθηκε στα 5,55 ευρώ/κιλό (6,3% υψηλότερη σε σχέση με το 2023 που ήταν στα 5,22 ευρώ/κιλό).

Οι εισαγόμενοι όγκοι φράουλας (δίμηνο Φεβρουάριος-Μάρτιος 2024) ανήλθαν σε 3,3 χιλιάδες τόνους, μειωμένες κατά 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.

08/07/2024 11:41 πμ

Συνεχίζονται τις τελευταίες ημέρες με αυξητικούς ρυθμούς οι εισαγωγές τομάτας στην χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζεται πτώση των ελληνικών εξαγωγών.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «από την αρχή του έτους οι εξαγωγές τομάτας από 1/1/2024 έως 5/7/2024 ανήλθαν σε 28.195 τόνους, έναντι 30.676 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023 (παρουσιάζοντας μείωση κατά -8,9%).

Από την άλλη έχουμε τις εισαγωγές τομάτας, οι οποίες μόνο τον μήνα Ιούλιο (από 1/7 έως 5/7) ανήλθαν σε 370 τόνους από Πολωνία, Σερβία και Τουρκία».

Στο μεταξύ η εμπορική περίοδος κερασιών για το 2024 συνεχίζεται με υψηλότερες τιμές από ό,τι το 2023, με τάσεις καταγραφής ρεκόρ.

Αυτό συμβαίνει λόγω της πτώσης της προσφοράς σε διάφορες ευρωπαϊκές περιοχές παραγωγής και των ζημιών λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η ζήτηση ήταν πολύ υψηλότερη από την προσφορά γεγονός που έχει οδηγήσει σε μεγάλη ένταση στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι στιγμής.

Πάντως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας κατέστρεψαν μέρος των ποσοτήτων προς συγκομιδή αυτού του φρούτου.

26/06/2024 09:48 πμ

Για το θέμα της ίωσης καστανής ρυτίδωσης, σε καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, την Τρίτη 25/6/2024, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν μερίδα αγροτών που αντιμετώπισαν πρόσφατα το πρόβλημα καθώς και η προϊσταμένη τμήματα ΔΑΟΚ Ιεράπετρας κ. Μίχου.

Όπως επισημαίνει ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, «κοινή παραδοχή όλων των παρευρισκόμενων είναι ότι υπήρξε αδυναμία επίσημης καταγραφής των δειγμάτων που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή μας.

Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους αγρότες της περιοχής μας να ανταποκριθούν με υπευθυνότητα σε αυτό το κάλεσμα και να ενημερώνουν έγκαιρα της αρμόδιες υπηρεσίες για την εμφάνιση καστανής ρυτίδωσης σε οποιοδήποτε στάδιο καλλιέργειας.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να έχουμε συνολική εικόνα την εξέλιξη της ίωσης στην περιοχή μας αλλά και αποδεικτικά στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί κάθε παραγωγός.

Μέχρι τότε είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής στις καλλιεργητικές εργασίες και να αποφεύγουμε οποιοδήποτε τρόπο και μέσο που συντελεί στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού».

25/06/2024 02:04 μμ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο: «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις».

Το τρίτο Κεφάλαιο του νομοσχεδίου αναφέρεται στην κρατική αρωγή σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Συγκεκριμένα:

Άρθρο 6 - Επιχορήγηση κατ’ επάγγελμα αγροτών

Για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, σύμφωνα με τα στοιχεία εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων οι οποίες ανήκουν σε νομικά πρόσωπα, εφαρμόζονται τα άρθρα περί επιχορήγησης επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, περί επιχορήγησης ασφαλισμένων επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, περί διαδικασίας επιχορήγησης επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων και περί διαδικασίας προκαταβολής επιχορήγησης σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς. Η επιχορήγηση και η προκαταβολή έναντι επιχορήγησης του προηγούμενου εδαφίου δεν καλύπτουν ζημιές οι οποίες καλύπτονται από τους Κανονισμούς του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), οι οποίοι εκδίδονται σύμφωνα με τον ν. 3877/2010 (Α΄ 160) για την ασφάλιση της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου ή από τον εκάστοτε Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται σύμφωνα με το ν.δ. 131/1974 (Α΄ 320) ή από λοιπά καθεστώτα ενίσχυσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και ζημιές σε φυτική παραγωγή ή φυτικό κεφάλαιο. Προϋπόθεση για την επιχορήγηση είναι οι αγρότες να έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων από την υποχρεωτική ασφάλιση του άρθρου 4 του ν. 3877/2010.

Άρθρο 7 - Επιχορήγηση μη κατ’ επάγγελμα αγροτών

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στις οποίες παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή σε μέγεθος καταστροφής, δύναται να εφαρμόζονται τα άρθρα 4, περί επιχορήγησης επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, 5 περί επιχορήγησης ασφαλισμένων επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, 7 περί διαδικασίας επιχορήγησης επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, 8 περί διαδικασίας προκαταβολής επιχορήγησης σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, 11 περί επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και στα φυσικά πρόσωπα κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3874/2010 (Α΄ 151) σύμφωνα με τα στοιχεία εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.), μετά από κοινή απόφαση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στις περιπτώσεις αυτές, η παρεχόμενη επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το πενήντα τοις εκατό (50%) της επιχορήγησης που καθορίζεται με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 7 για επιχειρήσεις. Η παρεχόμενη προκαταβολή έναντι επιχορήγησης ανέρχεται σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το (50%) της προκαταβολής. Προϋπόθεση για την επιχορήγηση του παρόντος είναι οι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων να έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων από την υποχρεωτική ασφάλιση του άρθρου 4 του ν. 3877/2010 (Α΄ 169), περί ασφάλισης στον ΕΛΓΑ.

Άρθρο 8 - Οριοθέτηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Στην περίπτωση κατά την οποία παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή σε μέγεθος καταστροφής και στην περίπτωση που οι πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές περιλαμβάνουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις και δε δύναται να οριοθετηθούν, δύναται, να ρυθμίζονται τα θέματα οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών και διαπίστωσης της έκτασης των ζημιών, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Η οριοθέτηση καταλαμβάνει και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αγροτικές περιοχές, χωρίς να διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως θερμοκήπια και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Άρθρο 9 - Διαδικασία επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής

Η χορήγηση της προκαταβολής της επιχορήγησης πραγματοποιείται μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Ο ΕΛΓΑ επιχορηγείται, αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, ισόποσα με το τελικό ποσό της προκαταβολής της επιχορήγησης, από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αυτό καθορίζεται με την απόφαση της παρ. 8. Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ελέγχει τα στοιχεία των δικαιούχων και των λοιπών προϋποθέσεων και προβαίνει στην εκκαθάριση και πληρωμή στους δικαιούχους, της προκαταβολής, κοινοποιώντας τα στοιχεία της πληρωμής στη Γενική Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής και Συντονισμού του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διαβάστε το νομοσχέδιο (εδώ)

21/06/2024 11:48 πμ

«Είναι πολύ υψηλές οι τιμές στις ντομάτες», παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας.

Οι τιμές στα τρόφιμα μάλιστα αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και το επόμενο διάστημα, ενώ οι καταναλωτές αναγκάζονται να αγοράζουν όλο και λιγότερα και τα απολύτως απαραίτητα.

Το θέμα όμως είναι μιλάμε για ντόπιες ντομάτες ή εισαγόμενες;

Σύμφωνα τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, η Ελλάδα έχει εισάγει φέτος (μέχρι σήμερα Παρασκευή - 21/6/2024) περίπου 2.100 τόνους ντομάτας, ποσότητα αυξημένη σε σχέση τις εισαγωγές που έγιναν την αντίστοιχη περσινή περίοδο που ανέρχονταν σε 1.000 τόνους (υπερδιπλάσιες).

Από τους 2.100 τόνους που κάναμε εισαγωγές οι 1.000 τόνοι προέρχονται από την Τουρκία. Μάλιστα τα στοιχεία αναφέρουν ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα κάναμε εισαγωγές 250 τόνους ντομάτας.

Άρα οι Έλληνες καταναλώνουν ακριβές αλλά και τούρκικες ντομάτες.

Κάποιοι θα πρέπει θα πρέπει να κάνουν ελέγχους γιατί σίγουρα το κόστος και η τιμή παραγωγού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Τουρκία και σίγουρα πολύ κάτω από τα 2,5 ευρώ το κιλό που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής.

Την ίδια στιγμή πάντως έχουμε κατάρρευση της τιμής παραγωγού ντομάτας στην Κρήτη, με μέση τιμή στα δημοπρατήρια 45 - 48 λεπτά για καλή ποιότητα.

10/06/2024 11:50 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση με την οποία καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το σχέδιο στοχευμένων τροποποιήσεων των κανόνων για τα μικρά ποσά ενισχύσεων στον γεωργικό τομέα («κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα»).

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση έως τις 21 Ιουλίου 2024.

Η προτεινόμενη τροποποίηση

Ο κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα εξαιρεί τα μικρά ποσά από το πεδίο εφαρμογής του ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων δεδομένου ότι θεωρείται ότι δεν επηρεάζουν τον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην ενιαία αγορά.
Μετά την τελευταία αναθεώρησή του το 2019, τα κράτη μέλη μπορούν επί του παρόντος να χορηγούν στήριξη στον γεωργικό τομέα ύψους έως 20.000 ευρώ ανά δικαιούχο για περίοδο τριών οικονομικών ετών, χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση προς έγκριση από την Επιτροπή. Εάν ένα κράτος μέλος διαθέτει κεντρικό μητρώο σε εθνικό επίπεδο για την καταχώριση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, ισχύει υψηλότερο ανώτατο όριο, ύψους 25.000 ευρώ για περίοδο τριών οικονομικών ετών. Εκτός από αυτά τα ανώτατα όρια ανά δικαιούχο, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έχει ένα μέγιστο εθνικό ποσό για την εν λόγω στήριξη (το λεγόμενο «εθνικό ανώτατο όριο»), προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο στρέβλωσης του ανταγωνισμού.
Ο κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα παύει να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2027. Ο κανονισμός είχε προβλεφθεί να αναθεωρηθεί πριν από την εν λόγω ημερομηνία.
Η Επιτροπή έλαβε υπό σημείωση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Απριλίου 2024 σχετικά με τη σημασία ενός ανταγωνιστικού, βιώσιμου και ανθεκτικού γεωργικού τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη πληθωριστική πίεση στον γεωργικό τομέα και τις υψηλές τιμές των βασικών προϊόντων, η Επιτροπή δρομολόγησε στοχευμένη αναθεώρηση του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα στις 2 Μαΐου 2024, νωρίτερα από την προγραμματισμένη επανεξέταση.
Η Επιτροπή συγκεντρώνει τώρα απόψεις σχετικά με την πρόωρη αναθεώρηση του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα.

Το σχέδιο τροποποίησης περιλαμβάνει τις ακόλουθες αλλαγές:

  • την αύξηση του ανώτατου ορίου για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση σε διάστημα τριών ετών, από 25.000 ευρώ σε 37.000 ευρώ, ώστε να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.
  • την προσαρμογή των εθνικών ανώτατων ορίων, τα οποία υπολογίζονται με βάση την αξία της γεωργικής παραγωγής. Οι ισχύοντες κανόνες λαμβάνουν υπόψη την περίοδο αναφοράς 2012-2017 για τον υπολογισμό αυτό. Η εν λόγω περίοδος αναφοράς επεκτείνεται ώστε να καλύπτει την περίοδο 2012-2023, γεγονός που θα επιτρέψει να ληφθεί υπόψη η αυξημένη αξία της γεωργικής παραγωγής, ιδίως κατά τα τελευταία έτη, και κατ' επέκταση να αυξηθεί το εθνικό ανώτατο όριο για όλα τα κράτη μέλη.
  • το μέγιστο ποσό ενίσχυσης θα υπολογίζεται για περίοδο τριών φυσικών ετών αντί τριών οικονομικών ετών, σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.
  • τη θέσπιση υποχρεωτικού μητρώου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας και τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς που χρησιμοποιούν επί του παρόντος σύστημα υπεύθυνης δήλωσης και δεδομένου ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να αυτοπαρακολουθούν τη συμμόρφωση (επί του παρόντος, τα εν λόγω κεντρικά μητρώα είναι προαιρετικά για τα κράτη μέλη).

Με την αύξηση του ανώτατου ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση προκειμένου να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα διευρύνουν τις δυνατότητες των κρατών μελών να παρέχουν στήριξη στους γεωργούς με απλούστερο, ταχύτερο, πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, δεδομένου ότι η στήριξη αυτή δεν χρειάζεται να κοινοποιείται στην Επιτροπή ούτε να εγκρίνεται από αυτήν. Επιπλέον, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις θα μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους γεωργούς μέσω της θέσπισης υποχρεωτικών κεντρικών μητρώων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, τα οποία θα ελαφρύνουν τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τους γεωργούς - κυρίως πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, με την αναθεώρηση θα παραταθεί η περίοδος ισχύος του κανονισμού έως το 2032.

Επόμενα βήματα

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το σχέδιο τροποποίησης έως τις 21 Ιουλίου 2024. Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο υποβολής συνεισφορών είναι διαθέσιμες εδώ.
Εκτός από τη δημόσια διαβούλευση που δρομολογήθηκε σήμερα, το σχέδιο πρότασης θα συζητηθεί επίσης σε συνεδριάσεις μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών.
Η διαδικασία αυτή θα εξασφαλίσει ότι τόσο τα κράτη μέλη όσο και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι θα έχουν επαρκείς ευκαιρίες να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής.
Η Επιτροπή προτίθεται να εγκρίνει τις τροποποιήσεις του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα το συντομότερο δυνατόν, αφού λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις των κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων μερών.

Για τη διαβούλευση πατήστε εδώ

07/06/2024 10:01 πμ

Πιστώθηκε στους λογαριασμούς 2.288 παραγωγών των παρακάρλιων και άλλων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ποσό ύψους 43 εκατ. ευρώ, τα οποία αντλήθηκαν από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2024.

Η ενίσχυση για δύο έτη αφορά 119.500 στρέμματα που δεν μπορεί να καλλιεργηθούν είτε γιατί είναι ακόμα πλημμυρισμένα, είτε δεν είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν.

Υπάρχουν όμως ακόμη περίπου 100.000 στρέμματα στη Θεσσαλία που λόγω του «Daniel» πέρασαν στα χωράφιατα νερά και γέμισαν λάσπες και φθαρτά υλικά. Μιλάμε για χωράφια που δεν έχουν υποδομές, δεν έχουν ρεύμα για άρδευση και είναι δύσκολη η καλλιέργεια.

Αυτά μπορεί να καλλιεργήθηκαν - κυρίως με σιτάρια - αλλά οι αποδόσεις είναι πολύ μειωμένες και δεν μπορούν να δώσουν εισόδημα στους αγρότες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Λάρισα, υπήρξε αίτημα προς την ΕΕ για να καταβληθεί οικονομική στήριξη και στους παραγωγούς που καλλιέργησαν χωράφια που είχαν προβλήματα εδάφους αλλά δεν έγινε αποδεκτή από την ΕΕ.

Το ερώτημα είναι γιατί οι συγκεκριμένοι παραγωγοί δεν στηρίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν θέλουν βρίσκουν χρήματα.

05/06/2024 12:05 μμ

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λάρισα, προήδρευσε σε σύσκεψη με αντικείμενο τις παρεμβάσεις που γίνονται για την αποκατάσταση από τις καταστροφές, που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Κατά την τοποθέτησή του ανέφερε ότι «δημοσιεύεται η Β2 φάση του διαγωνισμού για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του πολύ σημαντικού δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, μία παρέμβαση η οποία θα ξεπεράσει τα 140 εκατομμύρια ευρώ. Χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι το πρώτο ουσιαστικά από τα επτά μεγάλα έργα του προγράμματος «Ύδωρ», που θα βελτιώσουν σημαντικά τις υποδομές άρδευσης σε ολόκληρη τη χώρα. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές με τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού, είναι ένα οργανισμός – πρότυπο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη χρηστή διαχείριση του νερού στις δύσκολες συγκυρίες τις οποίες διανύουμε. Και πιστεύω ότι αυτό το έργο υποδομής θα μας βοηθήσει πολύ έτσι ώστε να περιορίσουμε τη σπατάλη του νερού και να περάσουμε σε μια νέα φάση χρηστής διαχείρισης αυτού του υπερπολύτιμου φυσικού πλούτου για όλη τη Θεσσαλία, αλλά ειδικά για την περιοχή η οποία αρδεύεται από τον ΤΟΕΒ».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα 43 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πήρανε από το γεωργικό αποθεματικό του 2024. Όπως δήλωσε «το ποσό το κατευθύναμε, εν συνόλω, αποκλειστικά για την ανακούφιση 2.288 παραγωγών που είδαν τα χωράφια τους να βρίσκονται κάτω από το νερό. Μιλάμε για 43 εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνομαι ότι μέχρι αύριο, μεθαύριο, ή και σήμερα, τα ποσά αυτά θα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων».

Πάντως ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «αυτή τη στιγμή, δαπανούμε εκατοντάδες εκατομμύρια ως Ευρώπη για το πώς θα περιορίσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και για το πώς θα γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι το 2050, αλλά αν δείτε τον συνολικό λογαριασμό για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, αυτός είναι σχετικά περιορισμένος. Και στο επόμενο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, είναι κάτι για το οποίο θα αγωνιστώ, ώστε η Ελλάδα -η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης- να μπορεί να προσδοκά σε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη αν, ο μη γένοιτο, μας χτυπήσει μία νέα φυσική καταστροφή».

27/05/2024 04:37 μμ

Κονδύλια, εντός και εκτός ΚΑΠ, αλλά και ενίσχυση των εργαλείων προστασίας και στήριξης των Ευρωπαίων παραγωγών έναντι των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και της γεωπολιτικής αστάθειας, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στις παρεμβάσεις του, σήμερα 27/5/2024, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργική παραγωγή λόγω της κλιματικής και της γεωπολιτικής κρίσης, σημειώνοντας ότι καταγράφονται ζημιές σε ακτινίδια και οπωροφόρες καλλιέργειες.

Ειδικά στην περιοχή της Πιερίας που αντιστοιχεί το 40%-45% των ακτινιδίων της ελληνικής παραγωγής, εκτιμάται ότι έχει καταστραφεί σχεδόν το 80% της αναμενόμενης εσοδείας, που θα επηρεάσει αρνητικά τόσο την ελληνική αγορά όσο και την εξαγωγική δυναμική του προϊόντος.

Στην κεντρική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Λάρισας, σημειώνονται σοβαρά προβλήματα ακαρπίας και καρπόπτωσης σε πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα τη μείωση της αναμενόμενης παραγωγής.

Επιπρόσθετα, παρουσιάζεται ακαρπία σε όλες τις ποικιλίες αμπέλου, λόγω έντονων προσβολών από περονόσπορο κατά το 2023.

Τέλος, μετά τη μεγάλη καταστροφή Daniel στη Θεσσαλία, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια του βαμβακιού. Συγκεκριμένα, έχει προκύψει η ανάγκη επανασποράς, λόγω των βροχοπτώσεων της άνοιξης και των φερτών υλικών από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα που παρεμπόδισαν το ομαλό φύτρωμα, ανεβάζοντας το κόστος για τους ήδη πληττόμενους παραγωγούς.

Όσον αφορά τις εξαγωγές σημείωσε ότι στα πορτοκάλια, μανταρίνια και μήλα, καταγράφεται μείωση 13,5%, 11% και 45%, αντίστοιχα με παράλληλη αύξηση των εισαγωγών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία. Παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα μικροκαρπίας αλλά και στην υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας που κάνει τα πορτοκάλια της ακόμη πιο ανταγωνιστικά.

Συμπερασματικά είπε ότι τα προβλήματα που περιέγραψε «καταδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης των εργαλείων προστασίας και στήριξης των Ευρωπαίων παραγωγών, προκειμένου να θωρακίσουμε τον ευάλωτο γεωργικό τομέα και να αποτρέψουμε φαινόμενα εγκατάλειψης σημαντικών καλλιεργειών για την Ένωση με στόχο την επισιτιστική ασφάλεια και αυτονομία της».

Μέτρα για αντιμετώπιση θεομηνιών

Παράλληλα με στόχο την άμεση αντιμετώπιση επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και θεομηνιών ο Έλληνας ΥπΑΑΤ πρότεινε να υπάρχει:

  • Δυνατότητα διάθεσης του 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ. Έχουμε εκφράσει πολλές φορές τη στήριξή μας σε αυτή την πρόταση Κροατίας, Σλοβενίας και κρίνεται σκόπιμο να εξεταστεί άμεσα από την Επιτροπή και για την τρέχουσα περίοδο, καθώς είναι προαιρετική για τα κράτη μέλη και δεν έχει δημοσιονομικό κόστος.
  • Σύσταση Ειδικού Ταμείου για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
  • Αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού. Μια πρόσφορη λύση, και θα συμφωνήσω με τον Πορτογάλο συνάδελφο, είναι η μεταφορά στο γεωργικό αποθεματικό κονδυλίων που αποδεσμεύονται, όταν δεν υφίσταται πλέον ο λόγος που αρχικά έγινε η δέσμευση, στο πλαίσιο των πιστώσεων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου που κατανέμονται πρωτίστως για τη γεωργία.

Οι παραπάνω προτάσεις έχουν συζητηθεί και στο πλαίσιο του EU MED 9 κι έχουν ομόφωνα συμφωνήσει όλες οι χώρες.

Απαιτούνται ανθεκτικές πρακτικές

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι με βάση όσα συμβαίνουν και τις κρίσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, είναι επιβεβλημένη η στήριξη των αγροτών κατά τη μετάβασή τους σε ανθεκτικές γεωργικές πρακτικές, ώστε να προλαμβάνονται ακραίοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα. Αυτό σημαίνει ότι, προκειμένου να βελτιωθεί η ετοιμότητα των γεωργών και των κρατών μελών έναντι των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης απαιτείται:

  • Ενισχυμένη οικονομική στήριξη των γεωργών και σταθεροποίηση των εισοδημάτων τους, μέσω αυξημένου προϋπολογισμού για την ΚΑΠ και δυνατών άμεσων ενισχύσεων.
  • Ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών και κάθε συνεταιριστικού σχήματος με επιπλέον κίνητρα μέσω της ΚΑΠ για προώθηση των συλλογικών ασφαλιστικών προϊόντων.
  • Κατάρτιση, εκπαίδευση και συμβουλευτική ενημέρωση των γεωργών ιδιαίτερα στις ψηφιακές τεχνολογίες.
  • Ευελιξία με ταχείες και απλοποιημένες διαδικασίες στη χρήση των ενωσιακών εργαλείων κρίσης.
  • Θα συμφωνήσω και με την πρόταση της Ιταλίας για δυνατότητα αντασφάλισης σε ενωσιακό επίπεδο, προκειμένου τα ασφαλιστικά προϊόντα να καταστούν πιο ελκυστικά.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, «η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και οι επενδύσεις σε πρόληψη είναι ευθέως συνδεδεμένες με το μέλλον του τομέα. Κατά τη μετάβαση αυτή απαιτείται στήριξη των παραγωγών σε επίπεδο Ένωσης για να αποτρέψουμε την εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας και αυτό οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα της νέας σύνθεσης της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου».