Προβληματισμός υπάρχει στους κατόχους θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων με τον προϋπολογισμό της υπό διαβούλευσης νέας πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης - Υπομέτρο 4.1.5.
Το όριο επιλέξιμου προϋπολογισμού των 150.000 ευρώ είναι πολύ μικρό για να γίνουν επενδύσεις στον κλάδο των θερμοκηπίων. Επίσης, όπως αναφέρει η πρόσκληση, ο προϋπολογισμός δύναται να αυξηθεί έως και τις 250.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) του έτους 2022, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του επενδυτικού σχεδίου. Αυτό το ποσοστό θα πρέπει να μειωθεί. Ποσά της τάξης των 50 έως 60 χιλιάδων δεν αρκούν.
Οι κάτοχοι θερμοκηπίων ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Πρωθυπουργός για να αυξηθεί το πλαφόν επιλέξιμου προϋπολογισμού για κατασκευή θερμοκηπίων και τις λοιπών εγκαταστάσεων, ώστε να είναι δυνατή η επένδυση. Στο μεταξύ φωτογραφικά έχουμε τον αποκλεισμό των Νέων Αγροτών της νότιας Ελλάδας γιατί δεν μπορούν να φτάσουν τις τυπικές αποδόσεις λόγω μικρού κλήρου. Νέος Αγρότης από την περιοχή της Μεσσηνίας έχει 5 στρέμματα με θερμοκήπια και 10 στρέμματα με υπαίθριες καλλιέργειες και η τυπική απόδοση δεν φτάνει ούτε στα 45.000 ευρώ.
Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, μας ανέφερε ότι «από 300.000 ευρώ που ήταν στην πρηγούμενη πρόσκληση το ποσό μειώθηκε στα 150.000 ευρώ. Τα υλικά κατασκευής έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Με αυτό το κονδύλι αρκεί να κατασκευαστεί θερμοκηπιακή εγκατάσταση περίπου 2 στρεμμάτων, η οποία όμως δεν είναι οικονομικά βιώσιμη. Θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή θερμοκηπίων αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις. Το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης είναι το μόνο επενδυτικό πρόγραμμα στο ΠΑΑ».
Από την πλευρά του ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «για απλή κατασκευή θερμοκηπίου το κόστος κατασκευής 1 στρέμματος κοστίζει από 40.000 έως 50.000 ευρώ και χωρίς να έχουμε άρδευση και θέρμανση. Με 150.000 ευρώ μπορείς να κατασκευάσεις 2,5 στρέμματα συμβατικού θερμοκηπίου. Με τα σημερινά δεδομένα με αυτά τα στρέμματα δεν είναι βιώσιμη ούτε οικογενειακή επιχείρηση. Από την άλλη η νέα ΚΑΠ μιλά για επισιτιστική ασφάλεια (ενίσχυση της καλλιέργειας κηπευτικών) και για καινοτομία στην καλλιέργεια (υδροπονία). Τα Σχέδια Βελτίωσης είναι το επενδυτικό πρόγραμμα με το οποίο γίνεται χάραξη στρατηγικής και θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις επενδύσεις σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες».
Μετά τα ακτινίδια νέα προϊόντα της χώρας μας θα μπορούν να εξάγονται στην αγορά του Ισραήλ.
Με έγγραφό της η Δ/νση Προστασίας Φυτικής παραγωγής του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι: «Οι Έλληνες εξαγωγείς φρέσκων καρπών τομάτας (Solanum lycopersicon), καρπουζιού (Citrullus lanatus) και κολοκυθιού (Cucurbita pepo), έχουν την δυνατότητα να εξάγουν τα ανωτέρω είδη στο Ισραήλ, από την Παρασκευή (15/9), σύμφωνα με τις επίσημες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας.
Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου κοινοποιούν υποχρεωτικά το πιστοποιητικό φυτοϋγείας και τα στοιχεία της αποστολής των καρπών τομάτας, καρπουζιού και κολοκυθιού, στην Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής - Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου μέσω ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (charampatzis@minagric.gr, stioannidou@minagric.gr, mpatsou@minagric.gr ) πριν την αναχώρηση του φορτίου από τη χώρα μας. Οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας υπάρχουν στα γραφεία του Συνδέσμου».
Ξεκινά η πληρωμή των επιλαχόντων νέων γεωργών (Υπομέτρο 6.1 - 3η Πρόσκληση).
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη ανακοινώνουν σήμερα την έναρξη των πληρωμών της α΄ δόσης των επιλαχόντων νέων γεωργών της 3ης Πρόσκλησης των νέων γεωργών (υπομέτρο 6.1).
Η α΄ δόση του προγράμματος νέων γεωργών (70% του συνολικού ποσού) θα καταβληθεί σήμερα Τρίτη (26/9) στους λογαριασμούς των 154 νέων δικαιούχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η πληρωμή της α΄ δόσης του προγράμματος νέων γεωργών των επιλαχόντων των Περιφερειών Κρήτης (657 νέοι δικαιούχοι), Θεσσαλίας (130 νέοι δικαιούχοι) και Κεντρικής Μακεδονίας (330 νέοι δικαιούχοι). Στη συνέχεια ανάλογα με την ημερομηνία έκδοσης των αποφάσεων ένταξης αναμένεται η πληρωμή των επιλαχόντων και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.
Στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1, μέχρι σήμερα, περίπου 14.000 νέοι γεωργοί έχουν πληρωθεί την α’ δόση του προγράμματος ενώ έως το τέλος του Οκτωβρίου 2023 αναμένεται να πληρωθεί το σύνολο των περίπου 2.100 νέων δικαιούχων του μέτρου.
Το συνολικό ποσό στήριξης ανά δικαιούχο ανέρχεται σε 35.000 - 40.000 ευρώ.
Το υπομέτρο 6.1 συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο σε ποσοστό 100%.
Οι αποφάσεις ένταξης των δικαιούχων του υπομέτρου 6.1, εκτός από τη δημοσιοποίηση στις ιστοσελίδες των Περιφερειών, αναρτώνται στις ιστοσελίδες του ΥπΑΑΤ.
Με δήλωσή του ο Λευτέρης Αυγενάκης επεσήμανε ότι «η υλοποίηση του προγράμματος Νέων Αγροτών - του μεγαλύτερου που εφαρμόσθηκε ποτέ μέχρι σήμερα στη χώρα - προχωρεί κανονικά σε όλη την Ελλάδα. Με την ενίσχυση του προγράμματος και τη συμμετοχή σε αυτό και των επιλαχόντων της τελευταίας προκήρυξης, συμβάλουμε στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο του πρωτογενούς τομέα που δεν είναι άλλος από τη γήρανση του πληθυσμού. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την περιφέρεια ζωντανή κάνοντας το αγροτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό και πιο προσοδοφόρο. Και θα το πετύχουμε».
Την επί πλέον μοριοδότηση των πληγέντων από πλημμύρες και πυρκαγιές σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΠΑΑ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του στο 4ο Olympia Forum, το Σάββατο (23 Σεπτεμβρίου).
Ο ΥπΑΑΤ, διαβεβαίωσε τους αγρότες πως ό,τι και να γίνει, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους μέχρι να ξαναβρεί η Θεσσαλία τους ρυθμούς της.
Όσον αφορά την αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι θα προχωρήσει κανονικά. Είπε ότι θα υπάρχουν επίπεδα επιλογών και κινδύνων και ότι θα αξιοποιηθεί το σύστημα ψηφιοποίησης ώστε ο εκτιμητής να βγάζει επί τόπου, στο χωράφι, μαζί με την εκτίμηση και το ποσό πληρωμής για τις ζημιές που έχει υποστεί ο παραγωγός.
Ακόμη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε: «Η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα. Στόχος μας είναι να λειτουργήσει με ταχύτητα και με περισσότερη διαφάνεια. Και κυρίως, να υπάρχει συνέπια στο χρόνο καταβολής των επιδοτήσεων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καταβάλει περί τα 2,8 με 3 δις το χρόνο. Δεν υπήρχε απόλυτη τάξη και διαφάνεια με αποτέλεσμα να υπάρχει αναστάτωση. Στόχευση και δέσμευσή μου είναι να κάνουμε τα πάντα. ώστε οι πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους και να μη χαθεί ούτε ευρώ από αυτά που πρέπει, επιβάλλεται, να καταβληθούν στους δικαιούχους. Για μένα είναι στόχος και υποχρέωση»
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία και για την προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ίδιος για διασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη των πληγέντων και ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η ad hoc χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ κατ’ αρχάς με επί πλέον 100 εκατ. ευρώ για την καταβολή αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς αγρότες.
Μάλιστα είπε ότι τα 15 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 που δικαιούτο η χώρα μας συν τα ποσά που θα εξασφαλίσει από το ίδιο Ταμείο για το 2024, του οποίου το αποθεματικό ζήτησε να αυξηθεί, θα δοθούν για αποζημιώσεις πληγέντων που η παραγωγή τους δεν ήταν δηλωμένη στον ΕΛΓΑ.
Τέλος αναφερόμενος στις καταστροφές στη Θεσσαλία είπε πως, αν πολιτεία και τοπικές κοινωνίες δουλέψουν από κοινού, μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Και ανακοίνωσε ότι στην περιοχή βρίσκεται μεγάλη Ολλανδική εταιρεία με πολυετή εμπειρία στην αποκατάσταση εδαφών μετά από πλημμύρες και πυρκαγιές, η οποία σε τέσσερις εβδομάδες θα καταθέσει το πρόπλασμα των προτάσεών της, για την ανασυγκρότηση της περιοχής.
Η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στην αιγοπροβατοτροφία με την χρήση εμβολίων αποτελεί το θέμα της παρέμβασης του Π3-70-3.2 που περιλαμβάνεται στο ΠΑΑ 2023-2027 της νέας ΚΑΠ.
Ο στόχος της δράσης αφορά στην ενίσχυση της πρόληψης και στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στα αιγοπρόβατα και οι δεσμεύσεις αφορούν σε παρεμβάσεις εμβολιασμού των ζώων και χρήση παρασιτοκτόνων.
Η δημόσια δαπάνη της παρέμβασης έχει προϋπολογισμό 11.786.765 ευρώ πενταετείς δεσμεύσεις.
Η ετήσια ενίσχυση παρέχεται ανά μονάδα ζωικού κεφαλαίου (ΜΖΚ), ανάλογα με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο κάθε κτηνοτρόφος.
Το ποσό ετήσιας αποζημίωσης για τον εμβολιασμό των ζώων και την χρήση παρασιτοκτόνων εκτιμήθηκε σε 13,42 €/κεφαλή (134 €/ΜΖΚ, 1 ΜΖΚ = 10 κεφαλές).
Οι δεσμεύσεις που αφορούν παρεμβάσεις σε εμβολιασμό των ζώων και χρήση παρασιτοκτόνων είναι:
α. Χορήγηση εμβολίων για την αντιμετώπιση των ακόλουθων ασθενειών και παρασίτων
-Ασθένειες του αναπνευστικού: Παστεριδίαση (Pasteurella),
-Ασθένειες του γαστρεντερολογικού: Eντεροτοξιναιμία (Clostridium), Παραφυματίωση των Αιγοπροβάτων (Μycobacterium Paratuberculosis)
-Ασθένειες του αναπαραγωγικού: Πυρετός Q των αιγοπροβάτων (Coxiella brunetti), Chlamydia/Salmonella Abortus
-Δερματολογικές ασθένειες: Λοιμώδης Ποδοδερματίτις (Bacteroides nodosus)
-Μαστίτιδα: Λοιμώδης Αγαλαξία (Mycoplasma agalactiae), Σταφυλοκοκκική Μαστίτιδα (Staphylococcus)
β. Παρασιτοκτόνα:
-Εξωπαρασιτοκτόνα: για ακάρεα, κρότωνες, μύγες, ψείρες κλπ. (Ectoparasiticides)
-Ενδοπαρασιτοκτόνα: για Γαστροεντερικά Νηματώδη, Κεστώδη (Tαινίες), Πνευμονικούς Σκώληκες, Τρηματώδη,(Endoparasiticides)
-Ενδοεκτοπαρασιτοκτόνα: για Γαστροεντερικά Παράσιτα, Πνευμονικούς Σκώληκες, ακάρεα ψώρας (Endectoparaciticides)
Η χρήση των εμβολίων διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των ζώων. Οι δικαιούχοι θα ελέγχονται και θα λαμβάνουν τεχνική στήριξη για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους από ιδιώτη κτηνίατρο «τεχνικό σύμβουλο υγείας.
Επιπλέον της ενίσχυσης που αφορά στο σύνολο των πρόσθετων δαπανών για την εφαρμογή των εμβολιασμών και της παρασιτοκτονίας καλύπτεται και το κόστος συναλλαγής έως αξίας 10% του συνόλου της ετήσιας ενίσχυσης που καταβλήθηκε για τον εμβολιασμό, για την κάλυψη των δαπανών παροχής τεχνικών συμβουλών για τη σωστή υλοποίηση των αναλαμβανόμενων δεσμεύσεων και τη σχετική σύνταξη της αίτησης ενίσχυσης, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου δράσης το περιεχόμενο του οποίου θα προσδιορισθεί στην σχετική πρόσκληση.
Η παρέμβαση του ΠΑΑ 2023-2027 για το κλίμα-περιβάλον Π3-70-2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους» αφορά μόνο νεοεισερχόμενους στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου παρά τις «πιέσεις» που υπάρχουν αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στην τροποποίηση της ΚΑΠ για να μπορούν να ενταχθούν όσοι ήδη παράγουν βιολογικά (συντήρηση).
Η διαθέσιμη Δημόσια Δαπάνη για την ενίσχυση της Παρέμβασης ανέρχεται σε 306.455.882 ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2023 – 2027.
Μέσω της παρέμβασης παρέχεται ενίσχυση στους παραγωγούς για την υιοθέτηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών να εφαρμόσουν φιλοπεριβαλλοντικές καλλιεργητικές πρακτικές, που απαντούν στο αίτημα των πολιτών για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος Η παρέμβαση περιλαμβάνει δύο δράσεις:
1η Δράση: ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία
2η Δράση: ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία
Για την δράση ενίσχυσης για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία, εκτιμάται ότι:
Θα ενισχυθούν: 106.342 εκτάρια/έτος (1.063.420 στρέμματα/έτος)
Μέση ενίσχυση: 377 ευρώ ανά εκτάριο και έτος (37,7 ευρώ ανά στρέμμα και έτος)
Μέση ετήσια κατανομή Δημόσιας Δαπάνης: 40.090.934 ευρώ ανά έτος.
Για τη δράση ενίσχυσης για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία, εκτιμάται ότι:
Βοσκότοποι που θα ενισχυθούν: 118.617 εκτάρια/έτος (1.186.170 στρέμματα/έτος)
Μέση ενίσχυση ανά εκτάριο: 179 ευρώ ανά εκτάριο και έτος (17,9 ευρώ ανά στρέμμα και έτος)
Μέση ετήσια κατανομή Δημόσιας Δαπάνης: 21.232.443 ευρώ ανά έτος.
Η πρόσκληση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024 και θα πρέπει στο ΟΣΔΕ του 2023 να έχουν δηλώσει στα επιλέξιμα στρέμματα ότι κάνουν συμβατική παραγωγή ώστε να είναι νεοεισερχόμενοι στα βιολογικά.
Επίσης οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι το νέο πρόγραμμα βιολογικών προβλέπεται να έχει τριετή διάρκεια (2024 -2027).
Οι ενισχύσεις είναι αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη δράση των οικολογικών σχημάτων, γιατί αφορά το υψηλό κόστος της μετατροπής.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι επιλέξιμοι όσοι καλλιεργούν βιολογικά και το δηλώνουν στο ΟΣΔΕ. Αυτοί θα κάνουν ένταξη στο Οικολογικό Σχήμα του Πρώτου Πυλώνα της ΚΑΠ (νέο πρασίνισμα) όπου εκεί θα ειπράττουν το ετήσιο πριμ.
Τώρα όσοι εντάχθηκαν στα οικολογικά σχήματα και έδειξαν ότι έχουν βιολογικά η πλήρωµη τους αναµένεται να γίνει µέσα στο ∆εκέµβριο µαζί µε την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης. Πάντως πολλές πύλες και μελετητές επειδή υπήρχαν προβλήματα στην εφαρμογή των eco-schemes «οδήγησαν» τους παραγωγούς να ενταχθούν στο οικολογικό σχήμα Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» για να πάρουν το πριμ. Στο σχεδιασμό της ΚΑΠ προβλέπεται για το 2023 να ενταχθούν 5.456.290 στρέμματα στο οικολογικό σχήμα (eco schemes) των βιολογικών. Αν ενταχθούν παραπάνω θα έχουμε μείωση της ενίσχυσης.
Θα υπάρξει παράταση έξι μηνών στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΠΑΑ σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.
Επίσης τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οδηγίες για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών στις περιοχές με πλημμυρικά φαινόμενα.
Όπως δήλωσε ο υπουργός στην τακτική ενημέρωση του Συντονιστικού στη Λάρισα σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, θέλω να διαβεβαιώσω τους ενδιαφερομένους ότι θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να υπάρξει ευελιξία στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που βρίσκονται σε εξέλιξη στις πληγείσες περιοχές.
Η πρόβλεψη θα αφορά και 6μηνη παράταση, και διευκόλυνση των αιτημάτων πληρωμής, σε οποιοδήποτε στάδιο εγκεκριμένης επένδυσης για τα προγράμματα:
- Νέων Αγροτών,
- τα Σχέδια Βελτίωσης,
- το πρόγραμμα Εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων,
- τα Leader κ.α.
Αντίστοιχα θα υπάρξει δυνατότητα παράτασης, κατόπιν αιτήματος, σε δημόσια και εγγειοβελτιωτικά έργα στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα.
Όσον αφορά στη διαχείριση του εδάφους από την επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στους αγρούς, ήδη εργάζεται το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, προκειμένου να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους παραγωγούς μας. Τις επόμενες ημέρες, άμεσα, θα εκδοθεί κατάλογος γενικών οδηγιών για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών αλλά και συστάσεις για την ταχύτερη αλλά και καλύτερη ευκαιρία ανάκτησης των βιολογικών ιδιοτήτων των εδαφών.
Συγκεκριμένα θα δοθούν οδηγίες:
1. Για την αποφυγή συμπίεσης του εδάφους.
Εδώ επικεντρωνόμαστε στον χρονικό ορίζοντα που όλοι οι παραγωγοί μας μπορούν να επιστρέψουν στα κτήματα τους και να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης ή καλλιέργειας.
2. Για τη διαχείριση ιζημάτων, φυτικών υπολειμμάτων και διαφόρων υλικών που έχουν μεταφερθεί στους αγρούς.
Σημειώνεται ότι, φερτά υλικά και χώματα θα διοχετευθούν με κατάλληλα συνεργεία για την αποκατάσταση αδειοδοτημένων λατομείων.
Ο κατάλογος των λατομείων θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Για τις μικρότερες ποσότητες από μπάζα και οικοδομικά υλικά έχει προβλεφθεί η μεταφορά τους σε χώρους ανακύκλωσης αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων, που υπάρχουν σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο κατάλογος αυτών θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία. Το κόστος για την αποκατάσταση του έγγειου κεφαλαίου, τη συλλογή, την απομάκρυνση φερτών υλικών, των χωμάτων μπαζών και οικοδομικών υλικών θα καλυφθεί από την κρατική αρωγή, όπως, άλλωστε, είχε γίνει και στον ΙΑΝΟ.
Οι εργασίες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εφόσον στραγγίσει και έχουν στεγνώσει επαρκώς τα εδάφη.
3. Για την επίδραση των φαινομένων στη γονιμότητα του εδάφους.
Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ προχωρά από σήμερα σε δειγματοληψίες του εδάφους ώστε να προσδιοριστούν τα νέα επίπεδα γονιμότητας και η στρατηγική λίπανσης που πρέπει να ακολουθηθεί.
Για τον σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί χάρτης με τις 350 θέσεις δειγματοληψίας ιζημάτων λάσπης και εδάφους για την προκαταρκτική έρευνα εκτίμησης των πλημμυρικών φαινομένων στο έδαφος. Οι θέσεις δειγματοληψίας καθορίζονται σε 2 ζώνες κατά μήκος της κύριας κοίτης του Πηνειού (0-500 και 500-1000 μέτρα) καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις στις υπόλοιπες πλημμυρισμένες περιοχές.
Τέλος, ο υπουργός επισήμανε τα εξής: «θέλω να ευχαριστήσω ιδιώτες αλλά και την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) για τις προσφορές τους σε ζωοτροφές. Ήδη η ΕΘΕΑΣ έχει κινητοποιήσει μέλη της και έχει προσφέρει 100 τόνους και 13 φορτηγά με ζωοτροφές. Ανάλογα προσφέρουν και ιδιώτες».
Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής υποστηρίζει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγoρών.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παντελής Μόσχος, «μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, με κλειστή την Εθνική Οδό σε Τέμπη - Λάρισα, για 7 ημέρες, με αυξημένο κατά πολύ το κόστος Μεταφοράς στην Τροφοδοσία, ο Νομός Αττικής τροφοδοτείται κανονικά, από τις παραγωγικές περιοχές των Μεγάρων και Μαραθώνα και παρά το αυξημένο Κόστος Παραγωγής σε καύσιμα, ενέργεια, ρεύμα, αγροεφόδια και σοβαρή έλλειψη έμπειρων Εργατών Γης, στις Λαϊκές Αγορές Αττικής υπάρχει επάρκεια προϊόντων, δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και είμαστε φθηνότεροι από το στεγασμένο εμπόριο από 30%-50%. Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Επίσης θα πρέπει να φτιάξουν τους δρόμους για την ομαλή τροφοδοσία των αγορών με προϊόντα αλλιώς θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές στις λαϊκές».
Οι τιμές των προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές Αττικής έχουν ως εξής:
Μελιτζάνες: 1,50 €
Κολοκυθάκια: 2,30 €
Πατάτες: 0,80 – 1,20 €
Αγγουράκια: 1,50 – 2,00 €
Ντομάτες: 1,00 – 2,00 € Κρεμμύδια : 1,50 €
Βλήτα: 1,50 €
Σπανάκι: 1,80 – 2,50 €
Λάχανο: 1,50 €
Χόρτα Ιταλικά: 1,50 – 2,00 €
Μαρούλια: 0,50 – 0,70 €
Ματσάκια (Άνιθο, Μαϊντανός, Ρόκα): 0,50 – 0,70 €
Παντζάρια: 1,50 €
Άγρια Ραδίκια: 2,00 – 3,00 €
Νεκταρίνια: 1,50 €
Ροδάκινα: 1,50 €
Σταφύλια: 1,70 €
Καρότα: 1,50 €
Πιπεριές: 2,00 €
Μήλα: 1,00 – 1,50 €
«Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής και στις άλλες πλημμυρισμένες πόλεις της Θεσσαλίας είναι καταδικαστέες και απαράδεκτες από όλον τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Πάντως σήμερα οι αγορές έχουν επάρκεια και λειτουργούν κανονικά», τονίζει.
Και προσθέτει: «Ζητάμε έκτακτη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ώστε να βρεθούν μαζί μας, τρόποι για άμεσες αποζημιώσεις και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων και μείωση του κόστους παραγωγής, για να μπορούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, για να υπάρχει επάρκεια αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, για να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».
Η κυβέρνηση μελετά να εφαρμόσει το μοντέλο αποζημιώσεων της κακοκαιρίας του «Ιανού», που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020. Η τωρινή κακοκαιρία «Daniel» όμως έχει δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερες καταστροφές και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο.
Να θυμίσουμε ότι στον Ιανό η πληρωμή προκαταβολών για την φυτική παραγωγή ανά στρέμμα ήταν: 100 ευρώ για το βαμβάκι, 110 για τον αραβόσιτο, 30 ευρώ για τη μηδική, ενώ για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου κατεβλήθησαν 1.400.000 ευρώ. Η εικόνα σήμερα είναι πολύ διαφορετική. Χάθηκε μια συγκομιδή στην φυτική παραγωγή στα αροτραία. Προβλήματα υπάρχουν και στις δενδρώδεις είτε από την ζημιά λόγω βροχών είτε από τους δρόμους που έκλεισαν και τα προϊόντα δεν μπορούν να φτάσουν στις εγχώριες αγορές ή στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως σήμερα αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία.
Ο κ. Νίκος Παλάσκας, μέλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «καταστράφηκαν οι στάβλοι και οι αποθήκες με τις ζωοτροφές. Μιλάμε για ακριβά μηχανήματα (αλμεκτήρια, μύλοι κ.α.). Τα 1.000 αιγοπρόβατα θέλουν 200.000 ευρώ να αποζημιωθούν. Ένας στάβλος όμως για να κτιστεί ξανά το κόστος φτάνει τα 500.000 ευρώ. Που θα βρεθούν αυτά τα ποσά. Δάνεια δεν υπάρχουν και τα ακίνητα καταστράφηκαν. Ζούμε πολύ δύσκολες καταστάσεις και η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη».
O κ. Ζήσης Παρλίτσης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Τυρνάβου, «για τα νεκρά ζώα θα δώσουν κάποια αποζημίωση. Το πρόβλημα είναι τα ζωντανά ζώα και οι ζημιές στους στάβλους. Μόνο στον Αμπελώνα έχουμε ζωντανά 33.000 αιγοπρόβατα και αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα. Δεν μπορώ να αρμέξω τα ζώα. Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι γέννες που θα τις κάνουμε. Το νερό στους στάβλους έφτασε 7,5 μέτρα ύψος και όλα τα μηχανήματα και οι κτιριακές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν. Η ζημιά στον στάβλο μου φτάνει τα 1,5 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι οι ζωοτροφές. Οι αποθήκες καταστράφηκαν και βοσκή δεν μπορεί να γίνει. Η κτηνοτροφία δεν μπορεί να περιμένει. Θέλουμε κεφάλαια για να στηθούν οι μονάδες. Δάνεια ήδη έχουμε και δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε. Ο προγραμματισμός που κάνει ο κάθε κτηνοτρόφος καταστράφηκε.
Σε συνάντηση που είχαμε τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ζητήσαμε:
- για όσους έχουν 1 - 200 αιγοπρόβατα ενίσχυση 5.000 ευρώ
- για όσους έχουν 201-600 αιγοπρόβατα ενίσχυση 10.000 ευρώ
- για όσους έχουν πάνω από 600 αιγοπρόβατα ενίσχυση 15.000 ευρώ.
Αυτά τα χρήματα θέλουμε για το κόστος των ζωοτροφών που θα καταναλώσουμε σε ένα μήνα.
Τέλος εκ μέρους των πλημμυροπαθών συναδέλφων του Αμπελώνα, που έχουμε βιώσει μια τεράστια καταστροφή, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε θερμά τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κκ Ιερώνυμο για τη σημαντική του προσφορά σε ζωοτροφές, ώστε να εξασφαλιστεί για κάποιες ημέρες η σίτιση των κοπαδιών μας που σώθηκαν την τελευταία στιγμή φεύγοντας από τις πλημμυρισμένες εγκαταστάσεις μας. Τον ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε η ευγενική χειρονομία του και προσφορά να βρει μιμητές, γιατί πραγματικά από τέτοιες προσφορές έχουμε μεγάλη ανάγκη».
Στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023 -2027 υπάρχει πρόβλεψη για την παρέμβαση Π3-73-2.5 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για την προστασία από φυσικές καταστροφές».
Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προϋπολογισμό ύψους 35.288.236 ευρώ αλλά μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω αν κριθεί απαραίτητο.
Όπως αναφέρεται στην ΚΑΠ, η παρέμβαση αφορά επενδύσεις μετά από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα, όπως παγετό, χαλάζι, βροχή, μέσω της παροχής δημόσιας οικονομικής στήριξης (ενίσχυσης) για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας, ώστε να επιτραπεί στις εκμεταλλεύσεις να διατηρήσουν τα επίπεδα ποιότητας και εμπορευσιμότητας των προϊόντων τους και συνεπώς τη θέση τους στην αγορά. Αφορούν σε προληπτικές δράσεις, με σκοπό τη μείωση των συνεπειών από πιθανές φυσικές καταστροφές.
Κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων προτεραιότητα δίνεται βάσει των ακόλουθων αρχών:
- Συχνότητα των φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων, με προτεραιότητα στις περιοχές, όπου παρατηρείται συστημικός κίνδυνος
- Αξία του παραγόμενου προϊόντος, με προτεραιότητα στις μεγαλύτερες αξίες παραγωγής στον επαγγελματία αγρότη, όπως αυτός ορίζεται από την εθνική νομοθεσία
- Στη συλλογικότητα των επενδύσεων πρόληψης σε μια δεδομένη περιοχή
- Σε οικονομικά κριτήρια, με προτεραιότητα στους δικαιούχους με χαμηλότερα εισοδήματα
- Στους αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
- Στις καλλιέργειες με τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) ή προϊόν Πιστοποιημένης Βιολογικής παραγωγής.
- Στους Νέους Αγρότες
Οι δράσεις πρόληψης μπορούν να είναι ιδιωτικές επενδύσεις γεωργού φυσικού ή νομικού προσώπου ή συλλογικού σχήματος γεωργών ή συλλογικές επενδύσεις.
H ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και το ύψος της υπολογίζεται ως ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών.
Η χρηματοδότης της δράσης ανέρχεται στο 80% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ η ένταση ενίσχυσης για συλλογικές επενδύσεις ανέρχεται στο 100% των επιλέξιμων δαπανών.
Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης ανέρχεται, ανά αίτηση στήριξης φυσικού ή νομικού προσώπου, έως τις 18.000 ευρώ, ενώ για συλλογικό σχήμα γεωργών έως το 600.000 ευρώ.
Οι συνεταιρισμοί θα έπρεπε για τα μέλη τους να μπορούν να χειρίζονται το πρόγραμμα γεωργικών συμβούλων με την πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας».
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα επιπλέον 13,8 εκατ. ευρώ προστέθηκαν στον προϋπολογισμό του Μέτρου Γεωργικών Συμβούλων, φτάνοντας το τελικό ποσό στα 93,8 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση, και τις συνολικές δωρεάν συμβουλές που έχουν προγραμματιστεί να προσφερθούν στους αγρότες στις 141.944.
Ο κ. Γιώργος Κόκκινος προσθέτει ότι «θεωρείται ασυμβίβαστο ένα συνεταιριστικό σχήμα να εφαρμόσει πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών, ενώ την ίδια στιγμή τα καταστατικά αναφέρουν ότι πρέπει ο συνεταιρισμός πρέπει να δίνει καλλιεργητικές συμβουλές στα μέλη τους. Επίσης θα μπορούσε ο συνεταιρισμός αν έκανε μια πρόσληψη γεωπόνου θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει συμβουλές και μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος.
Ουσιαστικά δίνουν έναν πακτωλό χρημάτων που θα καταλήξει σε συγκεκριμένους φορείς και δεν θα έχει αποτέλεσμα ούτε συνέχεια. Και για να εξασφαλίσουν ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις θα χρησιμοποιούσαν τα κονδύλια σωστά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα αξιολόγησης του έργου τους.
Το πολύ αναμενόμενο πρόγραμμα γεωργικών συμβούλων καλλιέργησε προσδοκίες στα οργανωμένα αγροτικά συλλογικά σχήματα, ότι μέσω του προγράμματος θα μπορούσαν να απασχολήσουν γεωτεχνικό και να λύσουν θεμελιώδη προβλήματα όπως συμβουλευτική στα μέλη τους, η οποία να εξυπηρετεί τους στόχους τους. Άλλωστε η ταύτιση της συμβουλευτικής με τα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων ήταν ένα κοινώς διαπιστωμένο πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας.
Το πρόγραμμα όμως που σύντομα πρόκειται να μπει σε εφαρμογή θεωρεί ότι η παροχή συμβουλών από το συνεταιρισμό στα μέλη του είναι «ασυμβίβαστο» και υποχρεώνει και τους συνεταιρισμούς για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα να συμβληθούν με δομές συμβούλων.
Έτσι συμβαίνει το εξής οξύμωρο. Ενώ το καταστατικό των συνεταιρισμών προβλέπει την πρόσληψη γεωπόνου για να προσφέρει γεωτεχνική υποστήριξη στα μέλη του, μέσω του προγράμματος (Μέτρο 2) αυτό θεωρείτε ... ασυμβίβαστο!
Επίσης ο συνεταιρισμός (ή οποιοδήποτε άλλο αγροτικό συλλογικό σχήμα) δεν γίνεται ο ίδιος δικαιούχος του προγράμματος και διαχειριστής των υπηρεσιών και των χρημάτων που δικαιούνται οι παραγωγοί, αλλά αποδέκτης υπηρεσιών μιας δομής συμβούλων, που έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα μπορεί να ελέγξει ούτε την ποιότητα ούτε και την επάρκεια.
Έτσι με το πρόσχημα της πιστοποίησης (πιστοποιημένη δομή) οι συνεταιρισμού (πολλοί εκ των οποίων έχουν διαπιστωμένη διαχειριστική ικανότητα) εξαιρούνται από την άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος και την αυτονόητη παροχή υπηρεσίας προς τα μέλη τους και πρέπει να συμβληθούν με δομή συμβούλων όπως μπορεί να κάνει και κάθε μεμονωμένος παραγωγός. Δηλαδή χάνεται μια ακόμα ευκαιρία, αφού ούτως ή άλλως θα διατεθούν πόροι, οι συνεταιρισμοί να προσλάβουν γεωπόνο-σύμβουλο ώστε να κατευθύνει τα μέλη τους με στόχους τη βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Για αποφυγή εξαγωγής λανθασμένων συμπερασμάτων και παρεξηγήσεων προτείνω:
1. Οι συνεταιρισμοί εφόσον είναι ήδη οργανωμένες δομές, να είναι άμεσα δικαιούχοι του προγράμματος μόνο για τα μέλη τους.
2. Να τεθούν δείκτες επίδοσης ώστε εκτός από τα παραδοτέα (τα οποία είναι γνωστό πως τεκμηριώνονται, π.χ. πιστοποιητικό agro) να αξιολογούνται επιπλέον για τις βελτιώσεις που έχουν πετύχει και να ελέγχονται.
3. Όταν διαπιστώνουμε συνεχώς το έλλειμα του έχουμε στην οργανωμένη μορφή γεωργίας και θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για την συμμετοχή των αγροτών σε συνεταιρισμούς, το πλέον σημαντικό κίνητρο είναι οι οργανωμένοι παραγωγοί να έχουν άμεση πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες που να ταυτίζονται με τους στόχους της ΚΑΠ και του συνεταιρισμού.
Τα πάνω από 25 χρόνια που δραστηριοποιούμαι στον αγροτικό χώρο διαπιστώνω ότι πολλές φορές κατευθύνονται πόροι για να δώσουν ώθηση στη γεωργία μας, αλλά με τον τρόπο που σχεδιάζονται στο τέλος δεν υπηρετούν την ίδια τη γεωργία αλλά μια κάστα μεσαζόντων που κάθε φορά βρίσκουν τον τρόπο σε συνεργασία (ή την ανοχή του ΥπΑΑΤ) να παρακρατήσουν τη μερίδα του λέοντος.
Ας αναλογιστούμε πόσοι πόροι έχουν διατεθεί για την εφαρμογή του agro και ποιο ήταν τελικά το αποτέλεσμα. Να γεμίσουμε πιστοποιητικά, να μιλάμε για πιστοποιημένη γεωργία, ενώ πολλοί αγρότες που συμμετείχαν σε πιστοποιημένα πεδία εφαρμογής να μην το γνωρίζουν καν… Και η ίδια ιστορία συνεχίζει να επαναλαμβάνεται…».
Καλά εξελίχθηκε φέτος η καλλιέργεια θερμοκηπιακού αγγουριού στην χώρα μας.
Φέτος οι παραγωγοί της Τριφυλίας έκαναν διαδοχικές φυτεύσεις επειδή τον χειμώνα έπιασαν καλές τιμές τα αγγούρια. Επίσης πολλοί παραγωγοί εγκατέλειψαν την καλλιέργεια ντομάτας λόγω φυτοπροστατευτικών προβλημάτων και τιμής και στράφηκαν στο αγγούρι.
Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι τις 15 Αυγούστου λόγω ζήτησης στις τουριστικές περιοχές η τιμή παραγωγού ήταν στα 80 λεπτά το ζευγάρι.
Μετά τους καύσωνες και την πτώση της θερμοκρασίας άρχισαν τα φυτά να έχουν αυξημένες αποδόσεις και οι ποσότητες αγγουριών αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση τιμών που έφτασαν στα 30 λεπτά το ζευγάρι.
Από σήμερα Πέμπτη (7/9) άρχισαν να μειώνονται οι ποσότητες αγγουριών στην Τριφυλία και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσουν οι κοπές στην Κρήτη αναμένεται να αρχίσει η ανοδική πορεία των τιμών. Εκτιμάται ότι η τιμή παραγωγού αυτό το διάστημα μπορεί να ξεπεράσει το 1 ευρώ το ζεύγος».
Εξακόσιες εξήντα δύο (662) αιτήσεις νέων γεωργών εγκρίθηκαν για την Κρήτη, συνολικού ποσού δημοσίας δαπάνης 24.787.500 €, όπως ενημερώνει η Περιφέρειας Κρήτης.
Συνολικά επιλέγονται για στήριξη δύο χιλιάδες τρακόσιοι ογδόντα οκτώ (2.388) δικαιούχοι με συνολικό ποσό δημοσίας δαπάνης 91.895.000 € και τριάντα πέντε (35) εν δυνάμει δικαιούχοι με συνολικό ποσό δημοσίας δαπάνης 1.297.500 €, οι οποίοι θα ενταχθούν μετά την προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών.
Τα παραπάνω προκύπτουν μετά και την ανάρτηση των αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου αιτημάτων στήριξης, μετά την αύξηση των πιστώσεων, στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022 στο πλαίσιο της υπ. αριθμ. 4704/11.11.2021 3ης Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης.
Το συνολικό ποσό δημοσίας δαπάνης για την Περιφέρεια Κρήτης διαμορφώνεται σε 93.192.500 €.
Δείτε την απόφαση πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο εδώ
Αυτή την εποχή γίνονται οι φυτεύσεις μελιτζάνας σε θερμοκήπια. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια καλή πορεία των τιμών για τις υπαίθριες μελιτζάνες λόγω καλής ζήτησης, κυρίως στα νησία εξαιτίας της τουριστικής περιόδου.
Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από τα μέσα Ιουλίου είχαμε μειωμένες αποδόσεις και ποσότητες για τις υπαίθριες μελιτζάνες. Αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη ζήτηση και μειωμένη προσφορά και οι τιμές παραγωγού να κυμαίνονται στο 1 ευρώ το κιλό. Μέχρι να ξεκινήσει η συγκομιδή στα θερμοκήπια αναμένεται να υπάρχει αυτή η εικόνα των τιμών.
Οι πιπεριές Φλωρίνης το καλοκαίρι είχαν μειωμένες τιμές που κυμαίνονταν στα 80 λεπτά το κιλό. Μέχρι τέλη Ιουλίου είχαμε μεγάλες ποσότητες στην αγορά λόγω των συγκομιδών της Κρήτης. Στη συνέχεια είχαμε μείωση των ποσοτήτων, ενώ εδώ και 15 ημέρες ξεκίνησε η ανοδική πορεία των τιμών για τις υπαίθριες.
Οι πράσινες πιπεριές είχαν ένα καλό ξεκίνημα και στα μέσα Ιουνίου έπιασαν τιμή παραγωγού έως και 2 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια με την αύξηση των ποσοτήτων είχαμε μια πτώση της τιμής η οποία όμως λόγω της ζήτησης κρατήθηκε μέχρι 10 Αυγούστου σε επίπεδα πάνω από 1 ευρώ το κιλό. Μετά από το 15 Αύγουστο υπήρξε μια πτώση τιμών που έφτασαν και στα 50 - 60 λεπτά. Τις τελευταίες 10 ημέρες είχαμε μια διόρθωση προς τα πάνω των τιμών λόγω ζήτησης και έφτασαν στο 1 ευρώ το κιλό».
Έγινε η πίστωση 1.040.863 ευρώ για τη Δράση 10.1.08: «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» της 1ης Πρόσκλησης.
Όμως η μεγάλη ταλαιπωρία των δικαιούχων του προγράμματος δεν έχει λήξει.
Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τις αρμόδιες ΔΑΟΚ μας ανέφεραν ότι τα παραστατικά για το πρόγραμμα θα τα παραλαμβάνουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν οι διοικητικοί έλεγχοι. Αφού ολοκληρωθεί ο διοικητικός έλεγχος σε όλες τις αιτήσεις θα πρέπει να περάσει ακόμη μια εβδομάδα για να ξεκινήσουν οι πληρωμές των παραγωγών.
Συμπέρασμα οι πληρωμές των δικαιούχων του προγράμματος αναμένονται από τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.
Θυμίζουμε στην πρώτη πρόσκληση της δράσης, που αφορά τον κύριο όγκο των δικαιούχων παραγωγών, δεν έχει γίνει πληρωμή ούτε της προκαταβολής αλλά ούτε και της εξόφλησης.
Τα χρήματα αυτά αφορούν πληρωμές που έχουν κάνει οι αγρότες από τον Μάιο του 2022. Και υπάρχει μεγάλη ανάγκη να τα εισπράξουν γιατί τα δικαιούνται.
Να επισημάνουμε ότι οι δηλώσεις της προηγούμενης ηγεσίας του ΥπΑΑΤ ανέφεραν ότι ... οι πληρωμές θα γίνονταν μέχρι τέλη Ιουνίου.
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, σήμερα Δευτέρα (4/9/2023) η απόφαση με την οποία γίνεται η διάθεση πίστωσης ποσού 1.040.863 ευρώ.
Τα χρήματα αφορούν τη Δράση 10.1.08: Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) - Πρόσκληση ετήσιας παράτασης 1ης Πρόσκλησης, προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της δράσης.
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κηπευτικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Μεσσηνίας λόγω της έλλειψης εργατών γης.
Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει έλλειψη στην αγορά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε φυτεύσεις αν δεν έχουμε εργάτες γης. Αυτή την χρονιά στην περιοχή έχουμε μια μείωση των εργατών γης κατά 50%, το 2021 ε3ίχαμε περίπου 6.000 εργάτες και φέτος 3.000. Ίδια προβλήματα υπάρχουν και στις άλλες περιοχές με θερμοκήπια. Η έλλειψη εργατών έχει φέρει αύξηση στα ημερομίσθια και αυτό σε συνδιασμό με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας έχει φέρει σοβαρά προβλήματα στην βιωσιμότητα των θερμοκηπίων. Αυξήθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα έχουν ξαναπάρει την ανηφόρα και έχουμε και το εργατικό. Είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας στον προηγούμενο υπουργό ΑΑΤ κ. Γεωργαντά αλλά δεν είδαμε καμιά προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος. Θέλουμε να απασχολούμε νόμιμα τους εργάτες γης και να μπορούμε να κάνουμε φυτεύσεις. Τα θερμοκήπια έχουν μειώσει την παραγωγή γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μια επένδυση αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε συγκομιδή. Τελικά θέλουν να λύσουν το πρόβλημα με εργάτες γης ή όχι».
Ο κ. Αντώνης Γκόνης, από τους Γαργαλιάνους, που ασχολείται είκοσι χρόνια με την καλλιέργεια του πεπονιού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «προσπαθούμε να παράγουμε ένα ποιοτικό προϊόν, αγωνιζόμαστε να πουλήσουμε στην αγορά την παραγωγή μας και ξαφνικά πριν ξεκινήσει η συγκομιδή οι εργάτες μας ενημερώνουν ότι θα φύγουν από την χώρα. Υπάρχουν κυκλώματα που τους λένε ότι θα τους πάνε σε άλλη χώρα και θα μπορέσουν να βγάλουν νόμιμα έγγραφα για να μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους. Πάνε εκεί και εγκλωβίζονται και δεν μπορούν να φύγουν. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα πριν είναι αργά».
Με αργούς ρυθμούς προχωρούν τα επενδυτικά προγράμματα των Σχεδίων Βελτίωσης λόγω καθυστέρησης παράδοσης μηχανολογικού εξοπλισμού.
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, μέχρι και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 5.450 επενδυτικά σχέδια βελτίωσης συνολικού προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ ενώ σε φάση υλοποίησης βρίσκονται ακόμη 3.500 σχέδια,
Διαπιστώνεται υστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων λόγω των επιπτώσεων της Πανδημίας. Παρατηρούνται καθυστερήσεις στην παράδοση γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, γεγονός για το οποίο δεν ευθύνονται οι δικαιούχοι των επενδυτικών σχεδίων.
Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την αδειοδότηση και συνολικά την ολοκλήρωση των κτιριακών κατασκευών, πολλές εκ των οποίων ήδη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και με δεδομένο ότι αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Κυβέρνησης η διασφάλιση της ολοκλήρωσης των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, αποφάσισαν την χορήγηση τρίμηνης παράτασης για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης που μέχρι σήμερα είχαν ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 42 μήνες.
Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυση και να υποβάλλουν το τελικό τους αίτημα πληρωμής 45 μήνες μετά την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επενδυτικού τους σχεδίου.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή καλοκαιρινού ξερού κρεμμυδιού στην χώρα μας με προβλήματα στην παραγωγή και ελλείψης στην αγορά λόγω καιρικών συνθηκών.
Την ίδια στιγμή η Ινδία, που αποτελεί μια μεγάλη χώρα προμηθευτή ξηρού κρεμμυδιού της ελληνικής αγοράς, επέβαλλε εξαγωγικό δασμό 40% για να μειώσει τις εξαγωγές και να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές τους.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Χατζηδούρος, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θήβας, «φέτος από την συγκομιδή του ανοιξιάτικου πρώιμου ξερού κρεμμυδιού είχαμε προβλήματα στην παραγωγή. Αυτά συνεχίζονται και στην συγκομιδή του καλοκαιρινού κρεμμυδιού που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα από τον περονόσπορο. Το κόστος φυτοπροστασίας αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω του μεγάλου αριθμού των ψεκασμών. Η παραγωγή είναι μειωμένη και οι αποδόσεις είναι μικρές. Επίσης μεγάλο πρόβλημα έχουμε με την έλελιψη εργατών γης που η πολιτείας δεν θέλει να λύσει. Η έλλειψη στην αγορά έχει φέρει μια αύξηση της τιμής παραγωγού που αυτή την περίοδο κυμαίνεται από 60 - 70 λεπτά το κιλό.
Η τιμή της λιανικής είναι διπλάσια και αυτό είναι περίεργο γιατί το προϊόν το παραδίδει συσκευασμένο ο παραγωγός στο σούπερ μάρκετ και έτοιμο να τοποθετηθεί στο ράφι.
Από την άλλη το κόστος ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ είναι περίπου στα 40 ευρώ το στρέμμα, χρήματα που δεν είναι ανταποδοτικά στον παραγωγό, αφού στα 12 χρόνια καλλιέργειας μια φορά - και μετά από ένσταση - έχω αποζημιωθεί από τον Οργανισμό για ζημιά στην παραγωγή.
Από τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι νέες σπορές (χειμωνιάτικα)».
Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι επέβαλε δασμό 40% στις εξαγωγές κρεμμυδιών με στόχο να συγκρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στην εγχώρια αγορά. Ο εξαγωγικός δασμός, που τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο (19 Αυγούστου), θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Ο Ινδός Υπουργός Καταναλωτών, Rohit Kumar Singh, δήλωσε ότι το μέτρο πάρθηκε για να βελτιωθεί η εγχώρια διαθεσιμότητα κρεμμυδιών και να περιοριστεί η άνοδος των τιμών. Επίσης έχει προχωρύησει και σε αποθεματοποίηση κρεμμυδιών επειδή υπάρχουν φόβοι ότι οι καιρικές συνθήκες θα φέρουν απώλειες στην παραγωγή.
Η μέση χονδρική τιμή κρεμμυδιού στις αγορές της χώρας έχει εκτιναχθεί σχεδόν 20% από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Καταναλωτών, σχεδόν 975.000 τόνοι κρεμμυδιών έχουν εξαχθεί από τη χώρα, μεταξύ 1ης Απριλίου και 4ης Αυγούστου του 2023. Οι τρεις πρώτες χώρες σε όρους αξίας που εισάγουν ινδικά κρεμμύδια είναι το Μπαγκλαντές, η Μαλαισία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Θυμίζουμε ότι η ινδική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές ρυζιού.
Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται οι τιμές των κηπευτικών λόγω της αυξημένης ζήτηση αλλά και της μειωμένης εγχώριας παραγωγής. Όμως και τα εισαγόμενα κηπευτικά έχουν τιμές που είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα κ. Γιώργος Παπαβασίλης , «στα κηπευτικά έχουμε υψηλό κόστος καλλιέργειας αλλά και μεγάλο πρόβλημα με τους εργάτες γης. Οι φυτεύσεις έχουν μειωθεί και κανείς δεν φαίνεται να θέλει να λύσει τα προβλήματα. Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν ενδιαφέρονται να υπογράψουν χαρτιά για να μπορούν νόμιμα εργάτες να δουλέψουν στα χωράφια. Αλλά και πολλοί μετανάστες με τα επιδόματα που εισπράττουν δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν στα χωράφια. Η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν φαίνεται κανένα μέλλον. Αποτέλεσμα να μειώνονται οι καλλιέργειες και να αυξάνουν οι τιμές. Αυτή την εποχή στην Λαχαναγορά στη χονδρική να πωλείται στα 90 λεπτά το κιλό ο άνιθος, στα 3 ευρώ το εισαγόμενο σπανάκι και πάνω από 1,20 ευρώ τα ραδίκια».
Από την πλευρά του ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή υπάρχει έλλειψη στην αγορά για ντομάτες. Για την καλής ποιότητας μεγαλόκαρπη ντομάτα η τιμή παραγωγού είναι στα 1,5 ευρώ το κιλό και για τα ντοματίνια στα 3 ευρώ το κιλό. Φυτεύτηκαν λίγα στρέμματα υπαίθριας ντομάτας και η παραγωγή είχε προβλήματα από τους καύσωνες. Στα θερμοκήπια της Τριφυλίας οι φυτεύσεις ντομάτας έχουν ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου αλλά έχουμε μειωμένα στρέμματα καλλιέργειας. Στην Κρήτη οι φυτεύσεις θα ξεκινήσουν από τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι παραγωγοί φοβούνται να αναλάβουν το ρίσκο της καλλιέργειας γιατί το κόστος είναι υψηλό και από την άλλη δεν υπάρχουν εργάτες γης. Επίσης το ΥπΑΑΤ αν και υποσχέθηκε τελικά δεν έδωσε αποζημιώσεις για τις ζημιές από την καστανή ρυτίδωση. Αν και υπάρχει ζήτηση από την αγορά είναι δύσκολο να προχωρήσεις σε μια επένδυση για καλλιέργεια και στην συγκομιδή να μην βρίσκεις εργάτες γης. Τα ντοματίνια που δίνουν υψηλές τιμές παραγωγού έχουν και υψηλό κόστος εργατικών. Η μεγαλόκαρπη ντομάτα θέλει για ένα στρέμμα ένα εργάτη γης ενώ τα ντοματίνια θέλουν δύο. Άρα έχουμε διπλάσιο εργατικό κόστος αλλά και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρούμε εργάτη».
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση για τις Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων σε Νέους Γεωργούς του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 που εντάχθηκαν στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης.
Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη της πράξης ανέρχεται σε 14.275.950 ευρώ και κατανέμεται κατά περιοχή εστίασης και Περιφέρεια.
Η προτεινόμενη Πράξη αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για δικαιούχους γεωργούς του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Μέτρου 6 «Ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων» του ΠΑΑ 2014-2020», έτσι ώστε να τους δοθούν οι απαραίτητες γνώσεις και προσόντα για να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες, οι οποίοι συνειδητά θα αποφασίζουν για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.
Ειδικότερα, ωφελούμενοι της απόφασης είναι 14.642 δικαιούχοι γεωργοί της 3ης Πρόσκλησης για ένταξη στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014–2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022, για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Αττικής, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, οι οποίοι θα ενταχθούν στη Δράση 1.1.1 «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Μέτρου Μ01 «Δράσεις μετάδοσης Γνώσεων και Ενημέρωσης» του ΠΑΑ 2014–2020.
Οι 14.642 νέοι αγρότες έχουν την υποχρέωση, είτε να κατέχουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και του φακέλου υποψηφιότητας, είτε να αποκτήσουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα σε διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της απόφασης ένταξης. Επίσης, οι ωφελούμενοι της παρούσας θα πρέπει να αποκτήσουν βεβαίωση-πιστοποιητικό παρακολούθησης προγράμματος κατάρτισης διάρκειας 150 ωρών ανάλογης κατεύθυνσης (σε συνάφεια με το προσανατολισμό της γεωργικής εκμετάλλευσης), από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».
Το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει τα εξής πεδία/θεματικές ενότητες:
- Γνώση των υποχρεώσεων και δυνατοτήτων που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και την εθνική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη,
- Χρηματοοικονομική διαχείριση εκμεταλλεύσεων / χρήση ΤΠΕ & νέων τεχνολογιών,
- Κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και ασφάλεια της εργασίας στην ύπαιθρο, αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
- Εμπορία & μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στις βραχείες αλυσίδες,
- Εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την κατεύθυνση και τις ανάγκες της εκμετάλλευσης (όπως διαχείριση αποβλήτων ειδικά για τη ζωική παραγωγή, ασθένειες και εχθροί καλλιεργειών και ζώων, νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, λίπανση, διατροφή ζώων, κ.λπ.).
Συνολικά θα υπάρξουν 815 Προγράμματα Κατάρτισης που θα υλοποιηθούν στις 13 Περιφέρειες (13 υποέργα).
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ημερομηνία υποβολής Παραστατικών Συμμόρφωσης για την παράταση της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων» (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ).
Για το έτος εφαρμογής 2022 της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» η εφαρμογή (πατήστε εδώ) θα είναι ανοιχτή από 29/08/2023 έως και 15/09/2023, για την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης για την παράταση της 1ης πρόσκλησης.
Επισημαίνεται ότι καταληκτική ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών συμμόρφωσης για τον επιβλέποντα γεωπόνο, καθώς επίσης και την αγορά των ατμιστήρων – διαχυτήρων και των φερομονικών παγίδων, για τους δικαιούχους της παράτασης της 1ης πρόσκλησης για το έτος εφαρμογής 2022, ορίζεται η 31η Ιανουαρίου 2023 (ημερομηνία λήξης του έτους εφαρμογής), σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 49426/28-08-2023 εγκύκλιο.
Όσον αφορά το έτος εφαρμογής 2023 της Δράσης η εφαρμογή (πατήστε εδώ) για την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων 3ης πρόσκλησης θα παραμείνει ανοιχτή από 1/09/2023 έως και 30/09/2023.
Πάντως οι παραγωγοί ακόιμη περιμένουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την πληρωμή της 1ης πρόσκλησης του 2022 για το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ (δεν έχουν δώσει ούτε καν την προκαταβολή). Μιλάμε για μια ... ξεχασμένη πληρωμή.
Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενεργοποίησης των προγραµµάτων Leader της περιόδου 2023-2027, µε τις 50 Αναπτυξιακές Εταιρείες να υλοποιούν το πρόγραμμα μετά την τελική αξιολόγηση των σχεδίων τους.
Όπως δήλωσε ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι δράσεις που θα χρηµατοδοτηθούν και το κονδύλι που θα διαχειριστούν οι ΟΤΔ (ΟμάδΕς Τοπικής Δράσης), συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ, χωρίς τις υπερδεσμευσεις ειναι διαφορετικές.
Οι νέες δράσεις θα διαφέρουν τόσο ως προς το ποσό επιδότησης που σε περιπτώσεις θα είναι µεγαλύτερο σε σχέση µε την περασµένη περίοδο, όσο και από την επιλεξιµότητα των επενδύσεων. Συγκεκριµένα:
1. Για πρώτη φορά στους φακέλους αγροτών κάτω των 40 ετών θα προσφερθεί ενίσχυση 80% για τις κατηγορίες επενδύσεων µεταποίησης γεωργικού προϊόντος, µεταποίησης µε τελικό προϊόν µη γεωργικό και στη δασοκοµία.
2. Οι ιδρύσεις που αφορούν στην εξυπηρέτηση διανυκτέρευσης επισκεπτών (καταλύµατα, ξενοδοχεία κλπ) θα είναι επιλέξιµες ξανά µόνο στις ορεινές περιοχές, όπως σε παλαιότερες περιόδους.
3. Οι επενδύσεις σε µεταποίηση θα είναι επιλέξιµες µόνο για κατηγορίες προϊόντων που παράγονται στην περιοχή παρέµβασης και αποδεδειγµένα υπάρχει υστέρηση στον µεταποιητικό κλάδο αυτών.
4. Αναµένεται να ενεργοποιηθεί µία νέα δράση ιδιωτικής επένδυσης µε τίτλο «Εξοικονόµηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιο-οικονοµίας και κυκλικής οικονοµίας», η οποία θα αφορά επενδύσεις µικροµεσαίων επιχειρήσεων σε ΑΠΕ.
5. Στα δημόσια έργα το ΥπΑΑΤ ζητά και απαιτεί έργα αγροτικών υποδομών και όχι αναπλάσεις και έργα βιτρίνας.
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 θα είναι σε ισχύ ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1032 για την πρόληψη της εισαγωγής και της διασποράς του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο συγκεκριμένος ιός, διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2019 και έχει εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές.
Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας μεταδίδεται με επαφή (μέσω των εργαλείων, των υλικών, των ρούχων, των υποδημάτων ή των χεριών κατά τις καλλιεργητικές εργασίες), μέσω μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού και μολυσμένου σπόρου. Βασική εστία μόλυνσης αποτελεί και το έδαφος, στο οποίο ο ιός, αν υπάρχουν μολυσμένα φυτικά υπολείμματα, μπορεί να επιβιώσει τουλάχιστον για έξι μήνες.
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνει ότι «στην περιοχή καλλιεργούνται συνολικά 3.000 στρέμματα με ντομάτα θερμοκηπίου. Γίνονται δύο καλλιέργειες η πρώτη από Δεκέμβριο έως Ιούλιο και η δεύτερη από Αύγουστο μέχρι Νοέμβριο.
Τα πρώτα χρόνια ιός της καστανής ρυτίδωσης δημιούργησε πρόβλημα στην καλλιέργεια στη συνέχεια όμως οι παραγωγοί έμαθαν να παίρνουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και το πρόβλημα μειώθηκε. Αυτό που μάθαμε για τον συγκεκριμένο ιό είναι ότι τα μέτρα πρόσληψης αποδίδουν.
Να θυμίσουμε ότι για την πρόληψη τού συγκεκριμένου ιού και για τον περιορισμό της εξάπλωσής του όταν εμφανίζεται, προτείνεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων:
α) Χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού (απόκτηση φυτών προς φύτευση μόνο με τη συνοδεία φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου).
β) Έλεγχο, σε τακτά χρονικά διαστήματα, των φυτών και ασφαλή απομάκρυνση και καταστροφή αυτών που εμφανίζουν ιολογικά συμπτώματα. Η απομάκρυνση των φυτών από το θερμοκήπιο πρέπει να γίνεται με προσοχή, χρησιμοποιώντας μεγάλες πλαστικές σακούλες εντός των οποίων θα τοποθετούνται τα συμπτωματικά φυτά, καθώς και τα γειτονικά προς αυτά φυτά. Η καταστροφή αυτών συνιστάται να γίνεται με ταφή σε βάθος σε ακαλλιέργητο σημείο της εκμετάλλευσης.
γ) Απολύμανση των εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης εμπορίου 10% ή Virkon S.
δ) Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι πριν από κάθε χειρισμό των φυτών.
ε) Κάλυψη των παπουτσιών και χρησιμοποίηση γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους, καθώς και αλλαγή ρούχων κατά τις μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με χέρια τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα φυτά κατά τις διάφορες εργασίες, εκτός αν προηγουμένως τα χέρια έχουν πλυθεί καλά.
στ) Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων κλπ. εντός των θερμοκηπίων κατά τη διαδικασία της μεταφύτευσης ή της φύτευσης.
ζ) Μείωση όσο είναι δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης.
η) Αφαίρεση των ζιζανίων στους χώρους γύρω από το θερμοκήπιο.
θ) Απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας μετά το τέλος αυτής, καθώς και απολύμανση των χώρων τού θερμοκηπίου
ι) Αποφυγή δανεισμού κυψελών με βομβίνους από ή προς άλλους καλλιεργητές και
ια) τοποθέτηση τάπητα με απολυμαντικό (χλωρίνη) στην είσοδο του θερμοκηπίου».
Διαβάστε τον Κανονισμό (εδώ)