Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στην Πάτρα το 29ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών

09/09/2019 05:32 μμ
«Εφαρμογές Έρευνας και Τεχνολογίες Αιχμής στα Οπωροκηπευτικά».

«Εφαρμογές Έρευνας και Τεχνολογίες Αιχμής στα Οπωροκηπευτικά».

Από τις 15 – 18 Οκτωβρίου 2019 στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί το «29ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, ΕΕΕΟ», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Την διοργάνωση του Συνεδρίου έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πατρών (συνδιοργάνωση με την Ελληνική Εταιρία της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών ΕΕΕΟ και την ΠΔΕ).

«Το «29ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών»  αποτελεί το μεγαλύτερο Γεωπονικό Συνέδριο της χώρας στον Αγροδιατροφικό τομέα με έμφαση στην Φυτική Παραγωγή, με σημαντική συμβολή και απήχηση στο Γεωπονικό κόσμο. Αναμένεται να φιλοξενηθούν στην Πάτρα πάνω από 400 σύνεδροι, Πανεπιστημιακοί και Ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό», τονίζεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών.

Οι θεματικές ενότητες του 29ου Συνεδρίου ΕΕΕΟ αφορούν τους ποιο σημαντικούς τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, όπως:

-Αμπελουργία

-Δενδροκομία

-Λαχανοκομία

-Φαρμακευτικά / Αρωματικά φυτά

-Τεχνολογίες Αιχμής στη Γεωργία.

«Σκοπός του Συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν οι νεώτερες Επιστημονικές Έρευνες και τα Ερευνητικά επιτεύγματα των Γεωπονικών Σχολών και των σχετικών Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας μας καθώς και ενδιαφέρουσες επιστημονικές ομιλίες από ειδικευμένους επιστήμονες του εσωτερικού και του εξωτερικού σε τεχνολογίες αιχμής και ιδιαίτερα, μεταφοράς επιστημονικής τεχνογνωσίας στην πρωτογενή παραγωγή. Η  μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας στην παραγωγή και τις επιχειρήσεις είναι στρατηγικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη δεκαετία προκειμένου να αντιμετωπίσει τον διεθνή ανταγωνισμό στον πρωτογενή τομέα», αναφέρουν σε σχετικό ενημερωτικό ο κ. Γεώργιος Σαλάχας, Καθηγητής Παν. Πατρών, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής, ο κ. Παντελής Μπαρούχας, Επ. Καθηγητής Παν. Πατρών, Αν. Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής και ο κ. Αθανάσιος Μολασιώτης, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος της ΕΕΕΟ.

Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περαιτέρω πληροφορίες μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του Συνεδρίου: www.29eeeo.gr

Η εταιρεία ΑγροΤύπος ΑΕ (www.agrotypos.gr και Περιοδικό Γεωργία – Κτηνοτροφία) είναι Χορηγός Επικοινωνίας.

Σχετικά άρθρα
28/08/2019 09:31 πμ

Το 29o Συνέδριο της ΕΕΕΟ αποτελεί το μεγαλύτερο Γεωπονικό Συνέδριο της χώρας και αφορά  τον Αγροδιατροφικό τομέα με έμφαση τα Οπωροκηπευτικά.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναμένεται να φιλοξενηθούν στην Πάτρα πάνω από 400 σύνεδροι, Πανεπιστημιακοί και Ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τονίζεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών.

Η ΕΕΕΟ έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα επιτυχημένα επιστημονικά συνέδρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου τα οποία αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο συνάντησης και συνεργασίας των ασχολούμενων με την Γεωπονική Επιστήμη και παραγωγή στους τομείς της Αμπελουργίας, Δενδροκομίας, Λαχανοκομίας, Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής τοπίου, Αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Στο συγκεκριμένο συνέδριο θα δοθεί ιδιαίτερη  έμφαση στις  «Εφαρμογές της Έρευνας και στην εφαρμογή Τεχνολογιών Αιχμής στα Οπωροκηπευτικά».

Το Συνέδριο πραγματοποιείται από τις 15 – 18 Οκτωβρίου 2019 στην Πάτρα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται και το site της εταιρείας: www.29eeeo.gr

Τελευταία νέα
03/09/2019 11:11 πμ

Το ΥπΑΑΤ μελετά την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αυθεντικότητας που θα δίνει μια «ψηφιακή ταυτότητα» σε κάθε αγροτικό προϊόν εθνικής προτεραιότητας, όπως το ελαιόλαδο, το γάλα, η φέτα, το μέλι και το κρασί.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (2/9/2019) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης συναντήθηκε με πανεπιστημιακούς με τους οποίους συζήτησε την ανάδειξη και την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας μοναδικών αγροτικών προϊόντων της χώρας μας. 

Ο Καθηγητής της Ιατρικής και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Νικόλαος Θωμαΐδης και ο Καθηγητής Κλινικής Βιοχημείας και Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Ανδρέας Σκορίλας, συζήτησαν με τον Υπουργό το ενδεχόμενο ίδρυσης Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αυθεντικότητας και ανάπτυξης ψηφιακών βιβλιοθηκών προϊόντων εθνικής προτεραιότητας όπως το ελαιόλαδο, το γάλα, η φέτα, το μέλι και το κρασί.

Οι πανεπιστημιακοί διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν οι υποδομές στα εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας και Μοριακών Αναλύσεων του Ε.Κ.Π.Α. όπου πραγματοποιείται ενδελεχής μοριακός χαρακτηρισμός των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με προηγμένες τεχνικές αιχμής ανάλυσης.

Έτσι αποδίδεται μια «ψηφιακή ταυτότητα» σε κάθε αγροτικό προϊόν και συνδέεται με την ποικιλία, την προέλευση, τις παραγωγικές διαδικασίες και το περιεχόμενο των βιοδραστικών (όπως π.χ. αντιοξειδωτικά) και ωφέλιμων ενώσεων που περιέχουν, ώστε να προωθούνται προϊόντα με ισχυρισμό υγείας.  

Όπως πρόσθεσαν, η τεκμηρίωση της αυθεντικότητας και η ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του μετασχηματισμού της αγροτικής οικονομίας. 

Οι πανεπιστημιακοί συνοδεύονταν από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Σπήλιο Λιβανό.

30/08/2019 03:28 μμ

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα (2 Σεπτεμβρίου) έως και τη Δευτέρα (16 Σεπτεμβρίου 2019) γίνονται οι εγγραφές στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) του Οργανισμού.

Ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι προσφέρει σπουδές για μια σύγχρονη Αγροτική Επαγγελματική Εκπαίδευση σε κατόχους τουλάχιστον ενδεικτικού Α' Τάξης Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Το σχολικό έτος 2019-2020, θα λειτουργήσουν έξι (6) Σχολές και συγκεκριμένα  στα Ιωάννινα, στην Καλαμπάκα, στην Κρήτη (Μεσσαρά Ν. Ηρακλείου), στη Λάρισα, στο Μαρούσι Αττικής (Κτήμα Συγγρού) και στη Νεμέα, με επτά (7) ειδικότητες:

  1. Γαλακτοκομική ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων (τηλ. 26510 92219, e-mail: galateei@otenet.gr)
    Γαλακτοκομία – Τυροκομία
  2. ΕΠΑ.Σ. Καλαμπάκας (τηλ.24320 22781, e-mail: ogee43@otenet.gr)
    Ξυλογλυπτική – Διακοσμητική Επίπλου
  3. ΕΠΑ.Σ. Κρήτης (τηλ. 28920 31259, e-mail: epaskritis@gmail.com)
    Θερμοκηπιακές Κατασκευές και Καλλιέργειες
  4. Αβερώφειος ΕΠΑ.Σ. Λάρισας (τηλ. 2410 611093, e-mail: geosxoli@otenet.gr)
    Ζωοτεχνία
    Αγροτικά Μηχανήματα
  5. ΕΠΑ.Σ. Αμαρουσίου [Κτήμα Συγγρού]  (τηλ. 210 8012701, e-mail: epasmar@otenet.gr)
    Φυτοτεχνικές Επιχειρήσεις – Αρχιτεκτονική Τοπίου
  6. ΕΠΑ.Σ. Νεμέας (τηλ. 27460 23032, e-mail: epasnemeas@hotmail.gr) 
    Αμπελουργία – Οινοτεχνία

Η φοίτηση και το διδακτικό υλικό στις ΕΠΑ.Σ. είναι δωρεάν, οι σπουδές διαρκούν δύο έτη και οι σπουδαστές δικαιούνται αναβολή στράτευσης.

Στους αποφοίτους χορηγείται πτυχίο επιπέδου 3 της περ. γ' της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 2009/1992 και επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και του Ευρωπαϊκού Πιστωτικού Συστήματος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ECVET). 

Στους σπουδαστές παρέχεται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ώστε να απασχοληθούν σε αντίστοιχες προς την ειδικότητά τους θέσεις ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή να συνεχίσουν σπουδές σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ.

Επιπλέον οι απόφοιτοι που συμμετέχουν σε Προγράμματα Νέων Αγροτών μοριοδοτούνται, ενώ απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακολούθησης προγραμμάτων κατάρτισης, που είναι προϋπόθεση για τη συμμέτοχή τους.

Οι ΕΠΑ.Σ. διαθέτουν άριστη υλικοτεχνική υποδομή, σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια, έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό και εφοδιάζουν τους σπουδαστές με τις κατάλληλες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, για να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στην μελλοντική επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Οι σπουδαστές συμμετέχουν σε επιμορφωτικές ημερίδες, σε κλαδικές εκθέσεις και σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας το γνωστικό τους πεδίο, ενισχύοντας την σύνδεση των σπουδών τους με την αγορά εργασίας.

Στους σπουδαστές παρέχεται, εφόσον πληρούνται τα σχετικά κριτήρια και προϋποθέσεις, δωρεάν στέγαση και σίτιση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (www.elgo.gr)
 

30/08/2019 01:00 μμ

Οι διαδικασίες για την οργάνωση του 18ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου προχωρούν κανονικά.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές σε σχέση με το Συνέδριο που γίνεται στην Κομοτηνή από τις 15-18 Οκτωβρίου 2019, σε ανακοίνωσή τους: «Παρακαλούμε πολύ όπως λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Εγγραφή

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στο 18ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο να καταθέσουν ηλεκτρονικά τη δήλωση συμμετοχής τους ακολουθώντας τους ειδικούς συνδέσμους της ιστοσελίδας του Συνεδρίου. Πληροφορίες εγγραφής εδώ.

Παράταση Χρόνου Υποβολής Περίληψης

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος σας γνωρίζουμε ότι ορίζεται ως νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής των περιλήψεων η 31η Αυγούστου 2019 (περιλήψεις που θα λαμβάνονται εκπρόθεσμα δεν θα δικαιούνται συμμετοχής). Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή περίληψης της εργασίας σας (προφορικής ή εικονογραφημένης) μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διαγωνισμός Εικονογραφημένων Εργασιών Φοιτητών

Καλούμε τους φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες) να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό εικονογραφημένων εργασιών δηλώνοντάς το στο αντίστοιχο πεδίο της φόρμας υποβολής περίληψης (μόνο για τις εικονογραφημένες εργασίες).

Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Σας γνωρίζουμε ότι παράλληλα με τις εργασίες του 18ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου θα γίνει Διαγωνισμός Φωτογραφίας με εντομολογικά θέματα. H προσέγγιση του θέματος είναι ελεύθερη και μπορεί να αφορά σε οτιδήποτε έχει σχέση με τα έντομα, μέσα από τη δική σας ματιά. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Διαγωνισμό Φωτογραφίας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Έκθεση Εντομολογικών Συλλογών

Σας γνωρίζουμε ότι παράλληλα με τις εργασίες του 18ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου θα λειτουργήσει Έκθεση Εντομολογικών Συλλογών στο χώρο του Συνεδρίου (Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής) με εκθέματα από το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου, του μεγαλύτερου και πληρέστερου ιδιωτικού εντομολογικού μουσείου των Βαλκανίων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Έκθεση Εντομολογικών Συλλογών μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διαμονή – Κρατήσεις

Για πληροφορίες και κρατήσεις δωματίων μπορείτε να απευθυνθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο

Προσκεκλημένοι Ομιλητές

Στην ιστοσελίδα του συνεδρίου μπορείτε τώρα να δείτε τα ονόματα των προσκεκλημένων ομιλητών και τους τίτλους των ομιλιών τους. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους προσκεκλημένους ομιλητές μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δωρεάν μεταφορά από και το προς τον αερολιμένα Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνέδρων που πρόκειται να ταξιδέψουν αεροπορικώς προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εργασίες του 18ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου, σας ενημερώνουμε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς από και προς τον αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» και Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος». Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο από τα προκαθορισμένα δρομολόγια να συμπληρώσουν την αντίστοιχη φόρμα-σύνδεσμο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του 18ου ΠΕΣ

http://www.entsoc.gr/18pes/

Με τιμή

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Νικόλαος Κολάτσος

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας ΑΜΘ

Βένια Σβιντρίδου

Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Νομού Ροδόπης

27/08/2019 02:43 μμ

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) ενημερώνει τα μέλη του ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση, με την οποία διαπιστώνεται ότι: «η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών που οργανώνεται στο Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων».

Διαβάστε το ΦΕΚ

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι σήμερα, αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις έχουν εκδοθεί για:

  • τα 6 υφιστάμενα Τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΚ 3945/Β’/11-9-2018),
  • το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΦΕΚ 4130/Β’/20-9-2018) και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων (ΦΕΚ 4268/Β’/27-9-2018) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • τα Τμήματα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος και Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΦΕΚ 496/Β’/20-2-2019).
26/08/2019 02:49 μμ

Στην έρευνα επενδύει η κυβέρνηση του Καναδά με στόχο την βελτίωση της ποιότητας και διαθεσιμότητας των φρούτων στους καταναλωτές. Το ερευνητικό έργο είναι προϋπολογισμού 476.908 $ και θα γίνει στην περιοχή του Οντάριο.

Θα στοχεύει στη βελτίωση των καναδικών φρούτων, όπως τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια και τα επιτραπέζια σταφύλια. Θα αφορά την αναδιάρθρωση ποικιλιών με στόχο την επέκταση της εμπορικής περιόδου στην αγορά και τη μείωση του κόστους καλλιέργειας.

Το έργο θα χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος AgriScience, το οποίο στοχεύει στην καινοτομία για δραστηριότητες που αφορούν το εμπόριο και την έρευνα του τομέα της γεωργίας και των τροφίμων.

«Η επιστημονική καινοτομία είναι καθοριστικής σημασίας για τον τομέα των φρούτων και του νωπού σταφυλιού του Οντάριο, με στόχο την αύξηση της βιωσιμότητας, ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κλάδου. Η κυβέρνηση του Καναδά είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει αυτή την επένδυση, η οποία θα σημάνει αυξημένες ευκαιρίες για τους παραγωγούς, συσκευαστές, μεταποιητές και λιανοπωλητές», δήλωσε η κ. Marie-Claude Bibeau, Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων του Καναδά.

«Αυτή η συνεργασία, που γίνεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου Guelph, έχει στόχο την στήριξη των παραγωγών, με την ανάπτυξη νέων ποικιλιών φρούτων, τις οποίες θα γνωρίζουν οι καταναλωτές του Καναδά. Αυτά τα ερευνητικά προγράμματα φέρνουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και παρέχουν στήριξη στις αγροτικές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις της χώρας αλλά και σε όλους τους συνεργάτες μας, χονδρέμπορους, λιανοπωλητές και φυτωριούχους. Εκφράζουμε την εκτίμησή μας για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου ερευνητικού έργου», δήλωσε ο κ. Phil Tregunno, Πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Οπωροκηπευτικών στην περιοχή του Ontario.

22/08/2019 11:21 πμ

Για χρόνια, υπήρχε η επιτακτική ανάγκη από τους παραγωγούς για ποικιλίες αγγουριού ανεκτικές στο φουζάριο (Fusarium oxysporum).

Τώρα, όπως αναφέρεαι σε ανακοίνωση της εταιρείας, η Rijk Zwaan γίνεται η πρώτη σποροπαραγωγική εταιρεία λαχανικών που παρουσιάζει όχι μία αλλά δύο τέτοιες ποικιλίες στην αγορά. Τα καινούρια Forami RZ και 24-272 RZ είναι ανεκτικά στην προσβολή του μύκητα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δύσκολος να καταπολεμηθεί.

Το φουζάριο προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους παραγωγούς που παράγουν αγγούρια στο έδαφος σε μη θερμαινόμενα, μεσαίας τεχνολογίας θερμοκήπια, σύμφωνα με τον Marcel van Koppen, Crop Coordinator της Rijk Zwaan: «Ο μύκητας εμφανίζεται κυρίως στα αγγούρια που καλλιεργούνται το φθινόπωρο και τον χειμώνα, η οποία είναι η κύρια περίοδος παραγωγής στη Νότια Ευρώπη. Αν και οι θερμοκρασίες είναι συνήθως φυσιολογικές, κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει κρύο και υγρασία. Το φουζάριο ευδοκιμεί σε τέτοιες συνθήκες και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές απώλειες στις καλλιέργειες. Μία λύση είναι τα εμβολιασμένα φυτά σε υποκείμενο ανεκτικό στο φουζάριο, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα ζητήματα.

To time-lapse film απεικονίζει τη διαφορά

Επομένως, η παρουσίαση των Forami RZ και 24-272 RZ είναι τεράστια ανακούφιση για τους παραγωγούς που αγωνίζονται για τα προβλήματα από το φουζάριο, εξηγεί ο crop coordinator. «Το time-lapse film απεικονίζει τέλεια τη διαφορά. Την περασμένη σεζόν ζητήσαμε από πολλούς παραγωγούς να φυτέψουν μία ευαίσθητη ποικιλία ανάμεσα στα Forami RZ και 24-272 RZ. Μία κάμερα έπαιρνε μία φωτογραφία της καλλιέργειας κάθε 4 ώρες. Η ευαίσθητη ποικιλία μαράθηκε και καταστράφηκε, ενώ οι ανεκτικές μας ποικιλίες παρέμειναν υγιείς για όλη την σεζόν. Άρα η ανεκτικότητα στο φουζάριο προσφέρει ξεκάθαρα στους παραγωγούς περισσότερη ασφάλεια».

Μακριά και μεσαίου μεγέθους αγγούρια

Και οι δύο ποικιλίες λειουργούν καλά και από άλλες απόψεις όπως η παραγωγή και η ποιότητα των καρπών. «Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους γενετιστές της Rijk Zwaan είναι να επιλέξουν ποικιλίες που όχι μόνο είναι ανεκτικές αλλά ικανοποιούν όλα τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τα επιθυμητά προϊόντα και την καλλιέργεια. Αυτός είναι ο λόγος που η παρουσίαση αυτή έγινε μετά από 4 χρόνια δοκιμών, τόσο στην Rijk Zwaan όσο και σε πραγματικούς πειραματικούς σταθμούς. Το Forami RZ είναι ένα μεσαίου μεγέθους αγγούρι που καλλιεργείται εκτενώς στην Ισπανία. Το 24-272 RZ παράγει ελαφρώς μακρύτερους καρπούς και είναι πιο κατάλληλο για την Ελλάδα και τη Νότια Αφρική. Διάφοροι παραγωγοί έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον.

Έχουμε επαρκείς ποσότητες σπόρων και από τις δύο ποικιλίες για το ερχόμενο φθινόπωρο», καταλήγει ο Van Koppen.

Δείτε τη διαφορά στο time-lapse film. Μία ευαίσθητη ποικιλία έχει φυτευτεί ανάμεσα στις ανεκτικές στο φουζάριο ποικιλίες Forami RZ και 24-272 RZ.

Δείτε σχετικό βίντεο πατώντας εδώ

29/07/2019 11:03 πμ

Στην κατάσχεση σε ντοματίνια προέλευσης Ιταλίας, συνολικού βάρους 997 κιλών, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά.

Συγκεκριμένα, έπειτα από έλεγχο και δειγματοληψία σε ντοματίνια που εισήγαγε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου αγροτικών προϊόντων από την Ιταλία και ύστερα από εργαστηριακή εξέταση ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συγκεντρώσεις πολύ μεγαλύτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Μετά τα παραπάνω, το συγκεκριμένο προϊόν κατασχέθηκε και καταστράφηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Οι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες στα τρόφιμα θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και το επόμενο χρονικό διάστημα με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή.

26/07/2019 02:57 μμ

Στη δέσμευση 4.500 κιλών καρπουζιών αγνώστου προελεύσεως, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, στα πλαίσια των συστηματικών και στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν στην αγορά.

Συγκεκριμένα, κατά τον ποιοτικό έλεγχο σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου αγροτικών προϊόντων στην περιοχή του Ρέντη, οι ελεγκτές εντόπισαν και δέσμευσαν 300 χαρτοκιβώτια με καρπούζια συνολικού βάρους 4.500 κιλών, λόγω παντελούς έλλειψης σήμανσης στις συσκευασίες του προϊόντος.

Επισημαίνεται ότι η σήμανση αποτελεί την ταυτότητα των προϊόντων, διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητά τους και αποτρέπει τις ελληνοποιήσεις.

25/07/2019 03:18 μμ

Η ειδική Ομάδα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για την φετινή καλοκαιρινή καλλιέργεια επιτραπέζιας ντομάτα. Σύμφωνα με αυτές, σταθερά αναμένεται να είναι τα στρέμματα καλλιέργειας σε Ισπανία, Βέλγιο και Κάτω Χώρες. Μια μικρή αύξηση (1%) θα παρουσιάσουν τα στρέμματα στο Μαρόκο, ενώ μια ελαφρά μείωση στην Ιταλία. Στο μεταξύ κάθε χρόνο φαίνεται να κάνει πιο ισχυρή την παρουσία του το Μαρόκο στην αγορά της ΕΕ. «Αποτελεί έναν ισχυρό «παίκτη» στην ευρωπαϊκή αγορά ντομάτας και παράλληλα μεγάλο ανταγωνιστή της Ισπανίας», παραδέχεται η Ένωση Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών Αλμερίας (Coexphal). Μάλιστα σε επίσημη ανακοίνωσή της καταγγέλλει το λαθρεμπόριο και τα «βαφτίσια» της μαροκινής προέλευσης ντομάτας σε ισπανική.

«Είναι απαραίτητο να υπάρξει σχέδιο ελέγχων στις εισαγωγές ντομάτας από το Μαρόκο, οι οποίες στη συνέχεια πωλούνται σαν ισπανικές», τονίζει η Ένωση των Ισπανών παραγωγών.

Πάντως η περιοχή της Αλμερίας εξακολουθεί να κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή ισπανικής ντομάτας. Η επαρχία αντιπροσωπεύει το 61% των συνολικών εξαγωγών τομάτας της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Coexphal, η Αλμερία εξήγαγε στην αγορά της ΕΕ 475.661 τόνους ντομάτας την περασμένη περίοδο (2018/2019), παρουσιάζοντας μια αύξηση σε ποσοστό 18% σε σχέση με την προηγούμενη εκστρατεία.

Από την πλευρά του το Μαρόκο εξήγαγε στην ΕΕ 449.711 τόνους την προηγούμενη περίοδο, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση κατά 53%. Τόσο η Αλμερία όσο και το Μαρόκο κατέχουν μερίδιο 15% της αγοράς ντομάτας στην Ευρώπη.

Αύξηση παρουσιάζουν όμως και οι εξαγωγές ντομάτας που κάνει το Μαρόκο στην Ισπανία. Το 2017, το Μαρόκο εξήγαγε 48.424 τόνους στην Ισπανία και το 2018 η ποσότητα αυξήθηκε σε 63.338 τόνους.

Ωστόσο οι εταιρείες εμπορίας ντομάτας στην Αλμερία ανησυχούν όχι μόνο λόγω της ανάπτυξης του Μαρόκου αλλά και της συνεχούς τάσης που υπάρχει μεταξύ των Ισπανών παραγωγών για μείωση της έκτασης καλλιέργειας, η οποία σταδιακά αντικαθίσταται από άλλες πιο κερδοφόρες καλλιέργειες.

Σταύρος Παϊσιάδης

24/07/2019 02:05 μμ

«Πληγή» για την υπαίθρια ντομάτα αποδείχτηκαν για μια ακόμα χρονιά οι προσβολές από Τούτα, η μείωση της κατανάλωσης και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ιδίως ο καύσωνας). Οι χαμηλές εν γένει τιμές που έπιανε το προϊόν τα τελευταία χρόνια αποθάρρυναν αρκετούς αγρότες από το να καλλιεργήσουν φέτος. Ωστόσο, υπάρχουν και περιοχές της χώρας, όπου οι αγρότες επιμένουν, δεν υπάρχουν προβλήματα από Τούτα, οι δε τιμές παραγωγού τις τελευταίες ημέρες «τσιμπάνε» λίγο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς υπαίθριας ντομάτας οι πρώιμες φυτεύσεις άρχισαν κι έδωσαν παραγωγή εδώ και δυο εβδομάδες περίπου, ενώ σε αρκετές περιοχές οι κοπές καθυστερούν λόγω των βροχών.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Μπούτος, παραγωγός υπαίθριας ντομάτας από την περιοχή Πρινιάς του δήμου Αγιάς Λάρισας «σε μια εβδομάδα περίπου από σήμερα, καθυστερημένα δηλαδή λίγο, αναμένεται να βγει η παραγωγή μας. Ελληνικές ντομάτες δεν υπάρχουν τώρα απ’, ό,τι ακούμε στην αγορά πολλές. Παράλληλα, απ’ ό,τι ξέρω αρκετοί παραγωγοί στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα έχουν υποστεί ζημιές στις σοδειές τους από το τελευταίο κύμα καύσωνα που μας έπληξε. Η λαχαναγορά στην Αθήνα αγοράζει από τη Σερβία προς 70 λεπτά το κιλό. Από την κεντρική αγορά οι συγκεκριμένες ντομάτες φεύγουν με 1 ευρώ το κιλό. Το καλό είναι ότι δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τον καιρό και ασθένειες. Η ποιότητα αναμένεται πολύ καλή».

Ο κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή μας γενικώς οι εκτάσεις με ντομάτα, είτε θερμοκηπίου, είτε με διχτυοκήπια, είτε υπαίθρια έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Ειδικά στην υπαίθρια ντομάτα τα στρέμματα είναι πλέον πολύ λίγα αφού υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την Τούτα. Πάντως οι τιμές μέχρι πριν δυο ημέρες ήταν γύρω στο 1 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, όσον αφορά στα Φιλιατρά».

Όπως μας είπε τέλος ο Θανάσης Παλούκης, παραγωγός από την περιοχή της Βόνιτσας «τόσο στην Αιτωλοακαρνανία, όσο και απέναντι στην Πρέβεζα, οι εκτάσεις με υπαίθρια ντομάτα έχουν μειωθεί πολύ. Αυτό κατά τη γνώμη μου οφείλεται στις πολύ χαμηλές τιμές που φεύγει το προϊόν, αλλά και στον καύσωνα που δεν ευνοεί καθόλου την σοδειά. Όσον αφορά στις τιμές στις δυο αυτές περιοχές, πρέπει να πούμε ότι κυμαίνονται μεταξύ 65 έως 85 λεπτά το κιλό για τις πολύ καλές ποιότητες ντομάτας».

Αλέξανδρος Μπίκας

22/07/2019 05:12 μμ

Την παρουσίαση δύο νέων ποικιλιών ντομάτας πραγματοποίησε η εταιρεία BIOS Agrosystems σε συνεργασία με την Bayer - Seminis, στο Κατάκολο της Ηλείας, την Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019. Η παρουσίαση των νέων υβριδίων έγινε στο θερμοκήπιο Αρχατζικάκης. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν παραγωγοί ντομάτας από πολλές περιοχές της χώρας (Ιεράπετρα, Σητεία, Πρέβεζα, κ.α.), καθώς και η ομάδα σύνταξης του ΑγροΤύπου.

Όπως δήλωσε ο κ. Θύμης Ευθυμιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της BIOS Agrosystems, «μετά τους σπόρους μεγάλης καλλιέργειας η εταιρεία αποφάσισε τα τελευταία δύο χρόνια την διείσδυση στην αγορά σπόρων κηπευτικών. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας γίνεται η παρουσίαση των δύο νέων ποικιλιών ντομάτας, που ξεκίνησαν να καλλιεργούνται στο θερμοκήπιο της περιοχής».

Και πρόσθεσε ότι: «Συνεργαζόμαστε με την Bayer – Seminis, στην οποία ανήκουν τα νέα υβρίδια ντομάτας. Γίνεται προβολή (screening) των νέων υβριδίων Seminis στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Εύχομαι στο νέο υβρίδιο ντομάτας που έχει ήδη μπει στην ελληνική αγορά με την ονομασία Χριστίνα (κωδικός 2900) να έχει καλή επιτυχία».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για αύξηση της γκάμας των προϊόντων και υπάρχουν δοκιμές νέων υβριδίων ντομάτας, αγγουριού κ.α.

Ακόμη ο κ. Ευθυμιάδης αναφέρθηκε στο υπερσύγχρονο θερμοκήπιο υδροπονικής καλλιέργειας της Agritex (που ανήκει στον Όμιλο), με προδιαγραφές Ολλανδίας, στο οποίο παράγονται οι ντομάτες «Lucia» αλλά και ηλεκτρική ενέργεια που τη διοχετεύει στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Επίσης η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, με την βοήθεια της συμβολαιακής γεωργίας, έχει εισέλθει στην παραγωγή της πατάτας baby και το επόμενο διάστημα θα ασχοληθεί με την παραγωγή καρπουζιών χωρίς κουκούτσι. «Στόχος μας είναι η παραγωγή νέων ποιοτικών αλλά και καινοτόμων προϊόντων», τόνισε ο κ. Ευθυμιάδης.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Istvan Hudak, Αντιπρόσωπος πωλήσεων στην Κεντρική Ευρώπη της Seminis, ο οποίος επισήμανε ότι «η εταιρεία αποτελεί μέλος της Bayer. Ασχολούμαστε μόνο με σπόρους κηπευτικών (διαθέτουν 2.000 ποικιλίες) και συνεργαζόμαστε με πάνω από 160 χώρες. Συνδέουμε την έρευνα και ανάπτυξη με τους ίδιους τους παραγωγούς. Έχουμε προσανατολιστεί στα υβρίδια ντομάτας.

Από το 2017 έχουμε επικεντρωθεί στην Ελλάδα και έχουμε καταλάβει ότι είναι μια μεγάλη αγορά με αρκετά πλεονεκτήματα. Ξεκινήσαμε συνεργασία με τη BIOS και στόχος μας είναι να διευρύνουμε αυτή την συνεργασία, με νέες ποικιλίες ντομάτας, αγγουριού, πιπεριάς, καρπουζιού και πεπονιού».

Περισσότερα για τις δύο νέα ποικιλίες ντομάτας μπορείτε να διαβάσετε στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Γεωργία Κτηνοτροφία, που κυκλοφορεί κάθε τέλος του μήνα στα περίπτερα.

Ανακοίνωση που εξέδωσε η BIOS Agrosystems ΑΒΕΕ αναφέρει τα εξής:

«Διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία, στις 26/6/2019, το πρώτο field day παρουσίασης των νέων υβριδίων τομάτας του οίκου Seminis, από την BIOS AGROSYSTEMS ΑΒΕΕ του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στα θερμοκήπια ΑΡΧΑΤΖΙΚΑΚΗ στον Πύργο Ηλείας, όπου συμμετείχαν παραγωγοί, φυτωριούχοι και Γεωπόνοι- διανομείς γεωργικών εφοδίων από την Πελοπόννησο, την Κρήτη και την Πρέβεζα.

Η BIOS AGROSYSTEMS ΑΒΕΕ δημιούργησε το 2017 το Τμήμα Κηπευτικών με σκοπό την αξιολόγηση και τη διανομή σπόρων κηπευτικών των οίκων Seminis - De Ruiter, όπως και άλλων γνωστών οίκων παγκοσμίου εμβέλειας. Σε πρώτη φάση το Τμήμα Κηπευτικών έχει στελεχωθεί από έμπειρους Γεωπόνους που οργανώνουν και εκτελούν τα πειράματα αξιολόγησης, με κύριο σκοπό την επιλογή των πιο κατάλληλων υβριδίων για τις Ελληνικές συνθήκες, σε συνδυασμό και με τις εξειδικευμένες ανάγκες της Ελληνικής αγοράς οπωροκηπευτικών.

Στόχος της εταιρίας είναι να καλύψει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των Ελλήνων παραγωγών με προϊόντα που θα χαρακτηρίζονται από υψηλές αποδόσεις, από προσαρμοστικότητα σε μεγάλο εύρος συνθηκών και εποχών καλλιέργειας, από αντοχές σε εχθρούς και ασθένειες και κυρίως, από την ευρεία αποδοχή τους στην Ελληνική και Διεθνή αγορά νωπών προϊόντων.

Η αξιολόγηση των υπό δοκιμή υβριδίων βασίζεται σε συνδυαζόμενα συγκριτικά δεδομένα, μέσα από ένα πολύ ευρύ δίκτυο πειραματικών αγρών στη λεκάνη της Μεσογείου.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας της εταιρείας βρίσκεται ο Έλληνας παραγωγός, στον οποίο βασίζεται για να αξιολογήσει σωστά τις ανάγκες του και να καθορίσει τον τρόπο υποστήριξής του σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσιάστηκε η νέα τομάτα τύπου «beef» της Seminis, «SVTH 2900», η οποία θα διακινείται στην ελληνική αγορά με το όνομα «ΧΡΙΣΤΙΝΑ», καθώς και άλλα υβρίδια που βρίσκονται ακόμη στα στάδια δοκιμών και θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Η «ΧΡΙΣΤΙΝΑ» είναι ένα υβρίδιο ντομάτας μοντέρνας τεχνολογίας που ενσωματώνει όλα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά για τους καλλιεργητές, τους εμπόρους και τους καταναλωτές. Χαρακτηρίζεται από τις σταθερά πολύ υψηλές στρεμματικές αποδόσεις σε σχέση με άλλα καλλιεργούμενα υβρίδια, ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί στις φυτεύσεις Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου στην Κρήτη, Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Πρέβεζα, Ιουλίου - Αυγούστου σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ είναι τα εύρωστα φυτά με ανοιχτή φυλλική επιφάνεια, η οποία επιτρέπει τον καλό αερισμό, τα μειωμένα κλαδέματα και την εύκολη συγκομιδή των καρπών της».

Σταύρος Παϊσιάδης

18/07/2019 02:36 μμ

Βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών, μείωση του κόστους παραγωγής, βελτίωση της ποιότητας και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, είναι οι στόχοι της IBF Servizi (ιταλικής κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν το δημόσιο και μεγάλες ιταλικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα) για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ιταλικής αγροτικής παραγωγής μέσω της Γεωργίας Ακριβείας.

Η IBF Servizi γεννήθηκε από μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ του Ινστιτούτου ISMEA και της Bonifiche Ferraresi (μεγάλο ιταλικό αγρόκτημα που ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία αγροτικών προιόντων), προωθεί την ανάπτυξη γεωργίας ακριβείας, υποστηρίζοντας τις εταιρείες στον τομέα της υιοθέτησης και εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων.

Ένα έργο για την ιταλική γεωργία που ενισχύεται σήμερα χάρη στην είσοδο στην εταιρική δομή δύο μεγάλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, όπως η Leonardo, που συμμετέχει στην πρωτοβουλία του e-GEOS (εταιρεία Telespazio και ιταλική διαστημική υπηρεσία), καθώς και σε διεθνείς φορείς δορυφορικής γεωσκόπησης και γεωπληροφόρησης και η A2A Smart City (εταιρεία του ομίλου A2A), η οποία αναπτύσσει και διαχειρίζεται τεχνολογικές υποδομές για ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες, που συνδέονται με το διαδίκτυο και η οποία θα φέρει την εμπειρία της στον τομέα των αισθητήρων και στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων.

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου με θέμα: «Από το διάστημα στο έδαφος, το τεχνολογικό άλμα για την ιταλική γεωργία», που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, στο συνεδριακό κέντρο Montecitorio, στις 17/7/2019, παρουσία του Ιταλού Υπουργού Γεωργίας Δρ Gian Marco Centinaio και του Γενικού Διευθυντή του ISMEA κ. Raffaele Borriello.

Όπως τονίστηκε κατά την συνέντευξη, η προώθηση και η διάδοση των αρχών της γεωργίας ακριβείας, με τη βοήθεια των καινοτόμων τεχνολογιών, θα επιτρέψουν στους αγρότες να επιτρέπει να κάνουν το σωστό την κατάλληλη στιγμή, μειώνοντας τα απόβλητα, αυξάνοντας τις αποδόσεις και βελτιστοποιώντας τις διαδικασίες, με προφανή οφέλη τόσο οικονομικά όσο και φιλοπεριβαλλοντικά.

«Με αυτό το πρόγραμμα θέλουμε να προωθήσουμε μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη του ιταλικού συστήματος παραγωγής τροφίμων», δήλωσε ο κ. Raffaele Borriello, Γενικός Διευθυντής του ISMEA. Και πρόσθεσε: «Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις μεθοδολογίες, τις πρακτικές και τις τεχνολογίες της γεωργίας ακριβείας, σημαίνει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και μείωση του κόστους παραγωγής, ευνοώντας τη γεωργία που σέβεται όλο και περισσότερο το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

Η συμμετοχή του Ismea στην κοινοπραξία θα εξασφαλίσει ότι όλες οι ιταλικές εκμεταλλεύσεις θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτά τα πλεονεκτήματα, ακόμα και εκείνες που λόγω του μικρού μεγέθους τους, δεν θα είχαν την ευκαιρία να τις χρησιμοποιήσουν».

Σταύρος Παϊσιάδης

18/07/2019 11:37 πμ

Τo I.IEK Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στο πλαίσιο του μακρόχρονου προγράμματος υποτροφιών του ιδρύματος και τη χρηματοδότηση από τη Φάρμα Κουκάκη ΑΕ, προκηρύσσει μια πλήρη υποτροφία διετούς φοίτησης, με έναρξη την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020, στην ειδικότητα: Τεχνικός Γαλακτοκομίας - Τυροκόμος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι έως 25 ετών και απόφοιτοι Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου.

Η προθεσμία υποβολής αίτησης και δικαιολογητικών λήγει τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2019 και οι επικρατέστεροι υποψήφιοι, θα κληθούν σε προσωπική ή τηλεφωνική συνέντευξη με τα μέλη της Επιτροπής Υποτροφιών του Ι.ΙΕΚ Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Κύριος στόχος της συνέντευξης είναι να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη της Επιτροπής να διερευνήσουν περαιτέρω στοιχεία της προσωπικότητας, των προοπτικών και της καταλληλότητας των υποψηφίων.

Η Επιτροπή Υποτροφιών μετά το πέρας και των συνεντεύξεων αξιολογεί τις αιτήσεις λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κριτήρια με την καθορισμένη σειρά προτεραιότητας και ανακοινώνει άμεσα τις αποφάσεις της στους υποψηφίους.

Περισσότερες πληροφορίες στην προκήρυξη της υποτροφίας (εδώ) και τη σχετική αίτηση (εδώ).

05/07/2019 11:17 πμ

Το 1ο Μεσογειακό θερινό σχολείο για την αειφόρο ανάπτυξη και τη βιοοικονομία θα πραγματοποιηθεί 9 έως 12 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Αποτελεί συνδιοργάνωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Βιοοικονομία), του BIOCIRCLE Italy (Master in Bioeconomy in the Circular Economy) και του Perrotis College.

Στόχος του είναι να φέρει κοντά νέους σπουδαστές και διδάσκοντες από τον ακαδημαϊκό κόσμο, την έρευνα και τη βιομηχανία καθώς και φορείς από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επαγγελματίες του χώρου, ακαδημαϊκά στελέχη του Perrotis College, νέοι ερευνητές και φοιτητές (Μεταπτυχιακού και Μεταδιδακτορικού επιπέδου) θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα ενδιαφέροντα, τις δραστηριότητες τους στις χώρες τους και τα ινστιτούτα τους καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνών τους στη βιοοικονομία, την κυκλική οικονομία και την υποστήριξη της αειφορίας γενικότερα.

Στα οφέλη συγκαταλέγονται η διεύρυνση των γνώσεων στο πεδίο της αειφόρου ανάπτυξης και κυρίως σε ένα εκ των εργαλείων της, δηλαδή στη βιοοικονομία, η ανάδειξη του τοπικού χαρακτήρα της Μεσογείου και των Βαλκανίων, η δυναμική δικτύωση και η ανάληψη κοινών δράσεων και έργων μεταξύ των συμμετεχόντων.

Να σημειωθεί ότι το 1ο Μεσογειακό θερινό σχολείο είναι το τρίτο σε μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν φέτος και αφορούν τη βιοοικονομία και την κυκλική οικονομία. Το πρώτο (Athens Sustainability Outlook 2019) διεξήχθη τον Απρίλιο στην Αθήνα και το δεύτερο (1st National Hellenic Bioeconomy Fair) το Μάιο στη Θεσσαλονίκη.

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις έφεραν κοντά διεθνείς επιχειρηματικούς και ακαδημαϊκούς φορείς σε συζητήσεις για τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της βιοοικονομίας. Τις παρακολούθησαν στελέχη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Perrotis College ενώ ο ακαδημαϊκός διευθυντής των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης συμμετείχε ως ομιλητής.

01/07/2019 11:49 πμ

Στη δέσμευση καρπουζιών αγνώστου προελεύσεως συνολικού βάρους 24.000 κιλών, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν στην αγορά.

Συγκεκριμένα, κατά τον ποιοτικό έλεγχο σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου αγροτικών προϊόντων στην περιοχή του Ρέντη, οι ελεγκτές εντόπισαν και δέσμευσαν 75 μεγάσακους με καρπούζια βάρους 24.000 κιλών, επειδή το συγκεκριμένο προϊόν δεν πληρούσε τις απαιτήσεις των διατάξεων της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας ως προς την επισήμανση.

24/06/2019 03:09 μμ

Η Ισπανία ανακοίνωσε την προκήρυξη ερευνητικού προγράμματος για την μελισσοκομία, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, εκ των οποίων το 50% είναι ευρωπαϊκά κονδύλια και τα υπόλοιπα εθνικά.

Στόχος της χρηματοδότησης του ερευνητικού προγράμματος είναι η βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των μελισσοκομικών προϊόντων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε, στις 21/6/2019, μια συμφωνία που επιτρέπει στο ισπανικό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (FEGA) την έναρξη της διαδικασίας για την περίοδο 2019-2020, για τη διεξαγωγή εφαρμοσμένης έρευνας στην τομέα της μελισσοκομίας και των προϊόντων της.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, εταιρείες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και ομάδες προστασίας της υγείας των πολιτών. Αποσκοπεί στη βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσών μέσω της χρηματοδότησης ερευνητικών έργων.

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας χορήγησης της επιχορήγησης, η επιλέξιμη περίοδος και η εκτέλεση των σχεδίων για το έτος 2020 θα διαρκέσουν μεταξύ 1 Αυγούστου 2019 και 31 Ιουλίου 2020. Η πληρωμή των ενισχύσεων θα πρέπει να γίνει πριν από τις 15 Οκτωβρίου 2020.

Σταύρος Παϊσιάδης

24/06/2019 01:20 μμ

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, παρέχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης και απόκτησης πιστοποίησης στο επάγγελμα του Ζυθοποιού και Βυνοποιού, μέσω ειδικού προγράμματος Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που εφαρμόζεται για 1η φορά για αυτό το επάγγελμα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στις 10 Ιουνίου 2019, ξεκίνησε το τριετές πρόγραμμα εκπαίδευσης του Ζυθοποιού-Βυνοποιού, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης. Το πρόγραμμα παρέχει στους συμμετέχοντες όλες τις απαιτούμενες θεωρητικές γνώσεις, ενώ ταυτόχρονα γίνεται πρακτική εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, σε μια ελληνική ζυθοποιία. Σημαντικό πλεονέκτημα για όσους παρακολουθούν το πρόγραμμα, αποτελεί το γεγονός ότι αμείβονται και ασφαλίζονται με τις πλήρεις νόμιμες αποδοχές.

Οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι επελέγησαν μέσα από μια διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και επίσκεψης γνωριμίας στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, όπου και ενημερώθηκαν από εκπροσώπους της εταιρείας και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το περιεχόμενο, τη δομή του και τις δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Το Πρόγραμμα Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο επάγγελμα του ζυθοποιού – βυνοποιού ακολουθεί πιστά τη δομή, τη διάρκεια και το περιεχόμενο του αντίστοιχου εκπαιδευτικού προγράμματος, που εφαρμόζεται στην Γερμανία. Η επιστήμη της ζυθοποιίας συνδυάζει γνωστικά αντικείμενα Χημείας, Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονίας και Μηχανικής.

Ο αριθμός θεωρητικών και εργαστηριακών ωρών στους τομείς μάθησης είναι 880 ώρες, ενώ ο αντίστοιχος για τις ώρες ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης στις μαθησιακές ενότητες πρακτικής για τη μετάδοση δεξιοτήτων, γνώσεων και ικανοτήτων είναι 5.840 ώρες. Με την ολοκλήρωση των τριών ετήσιων εκπαιδευτικών κύκλων, οι εκπαιδευόμενοι δίνουν γραπτές, προφορικές και πρακτικές εξετάσεις, προκειμένου να λάβουν πιστοποιητικό Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αναγνωρισμένο από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), που χορηγεί το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί εργαζόμενους και από άλλες ζυθοποιίες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στους χώρους της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης και να πραγματοποιήσουν την ενδοεπιχειρησιακή τους εκπαίδευση στις ζυθοποιίες που εργάζονται. Από την πρώτη στιγμή της εκπαίδευσής τους, όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πλήρη μισθό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (για παράδειγμα άδειες, δώρα, ασφάλιση).

Ο κλάδος της ζυθοποιίας είναι ένας εξαιρετικά δυναμικός κλάδος στην Ευρώπη, με περισσότερες από 9.000 ζυθοποιίες και 120.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Η αναγνώριση της δυναμικής του από την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο αποτέλεσε το κίνητρο για τη δημιουργία του προγράμματος, με κυρίαρχο στόχο τη δημιουργία μίας νέας γενιάς Ελλήνων ζυθοποιών.

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη συμμετοχή, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέχει στην ιστοσελίδα (πατήστε εδώ) ή να επικοινωνεί με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο τηλ. 2106419035.

20/06/2019 12:46 μμ

Στη δέσμευση ντομάτας αγνώστου προελεύσεως συνολικού βάρους 1.200 κιλών, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν στην αγορά.

Συγκεκριμένα, κατά τον ποιοτικό έλεγχο σε επιχείρηση εμπορίου αγροτικών προϊόντων του Πειραιά, οι ελεγκτές εντόπισαν και δέσμευσαν 200 χαρτοκιβώτια με ντομάτες βάρους 1.200 κιλών, επειδή το προϊόν δεν πληρούσε τις απαιτήσεις των διατάξεων της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας ως προς την επισήμανση.

Επισημαίνεται ότι η σήμανση αποτελεί την ταυτότητα των προϊόντων, διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητά τους και αποτρέπει τις ελληνοποιήσεις.

20/06/2019 11:14 πμ

Οι προοπτικές της καλλιέργειας του ραντίτσιο, ενός είδους ραδικιού που έχει σχήμα λάχανου, αλλά αποκτά κόκκινο χρώμα μόλις ωριμάζει ανέλυσαν διεξοδικά οι υπεύθυνοι της εταιρείας ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ ΕΠΕ, σε συνεργασία με τον Ολλανδικό Οίκο Bejo Zaden B.V, σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τις «ποικιλίες ραντίτσιο και σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας», που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Ιουνίου, στη Νέα Αρτάκη.

Όπως επεσήμαναν τα στελέχη της εταιρείας ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ ΕΠΕ, αλλά και ο παριστάμενος Crop Manager της Bejo Italia, κ. Massimo Della Pasqua «λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής η αγορά έτοιμης σαλάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται κάθε χρόνο με πολύ γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο έντονη ταυτόχρονα και η ζήτηση για ραντίτσιο, που πλεονεκτεί σε σχέση με το μαρούλι και το iceberg για παράδειγμα, στο γεγονός ότι αντέχει περισσότερο καιρό αποθηκευμένο είτε κομμένο ως σαλάτα».

Ως εκ τούτου σημείωσαν οι παριστάμενοι, η καλλιέργεια ραντίτσιο, που δεν θεωρείται εύκολη καλλιέργεια, επεκτείνεται και παρουσιάζει ενδιαφέρον και στην χώρα μας. Όπως ανέφερε ο κ. Άγγελος Αναστασιάδης, γεωπόνος και υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ ΕΠΕ «στην Ελλάδα καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή περί τα 1.300 στρέμματα με ράντιτσιο», ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Crop Manager της Bejo Italia, κ. Massimo Della Pasqua, στην Ιταλία καλλιεργούνται 160.000 στρέμματα με ραντίτσιο, όπερ σημαίνει ότι η ζήτηση από τα εργοστάσια έτοιμης σαλάτας (κοφτήρια) στην γείτονα είναι πολύ μεγάλη.

Σημειωτέον ότι και στην Ελλάδα τα καλλιεργούμενα στρέμματα με ραντίτσιο αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, αφού το προϊόν «φεύγει» εύκολα από τους αγρότες, κυρίως προς εταιρείες έτοιμης σαλάτας.

Όπως ανέφερε ο Ιταλός μάνατζερ βασική παράμετρος για την επιτυχία της καλλιέργειας είναι οι κλιματολογικές συνθήκες μιας περιοχής. Συγκεκριμένα, όπως είπε «για να υπάρξει επιτυχία πρέπει στις περιοχές που καλλιεργείται να υπάρχει ικανή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας», ενώ το προϊόν αυτό δεν το ευνοεί η υγρασία.

Όσον αφορά στις ποικιλίες, όπως αναφέρθηκε, καλλιεργούνται κυρίως εννέα στο σύνολο και συγκεκριμένα οι Boticelli, Indigo, Vasari, Leonardo, Rafaello, Vivaldi, Corelli, Canaletto και Rubro, με την Rafaello, να υπερτερεί, όπως ειπώθηκε, τόσο ως προς την ποιότητα, όσο και ως προς τις αποδόσεις.

Οι εκπρόσωποι των δυο εταιρειών, τέλος, είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν και σε ερωτήσεις των παριστάμενων παραγωγών για θέματα καλλιεργητικά όσον αφορά στο ραντίτσιο.

18/06/2019 12:49 μμ

Το Ι.ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στο πλαίσιο του μακροχρόνιου προγράμματος υποτροφιών του και σε συνεργασία με την Παπαστράτος ΑΒΕΣ, προκηρύσσει μία πλήρη υποτροφία διετούς φοίτησης, με έναρξη την ακαδημαϊκή χρονιά 2019 - 2010 στην ειδικότητα: «Διαχειριστής γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων».

Η υποτροφία καλύπτει το 100% του συνολικού κόστους των διδάκτρων, διαμονής και σίτισης για το διετές πρόγραμμα. Προθεσμία υποβολής αίτησης και δικαιολογητικών: Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019.

Α. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση και να αξιολογηθούν θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Να είναι απόφοιτοι Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου
2. Να προέρχονται από οικογένεια καπνοπαραγωγών ή από περιοχή όπου καλλιεργείται καπνός
3. Να είναι έως 25 ετών

Β.  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1. Υποβολή Αίτησης, είτε ηλεκτρονικά στο e-mail: ή με fax στο 2310492864, ή ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην διεύθυνση Αμερικανική  Γεωργική Σχολή (Υπόψη Τμήματος Εγγραφών) Μαρίνου Αντύπα 54 Τ.Θ. 60097, 570 01, Θέρμη Θεσσαλονίκης. Η αίτηση είναι διαθέσιμη τόσο από το Τμήμα Εγγραφών της ΑΓΣ όσο και από την ιστοσελίδα της Σχολής.
2. Αποστολή δικαιολογητικών ηλεκτρονικά στην διεύθυνση , ή ταχυδρομικά (απλά, μη επικυρωμένα αντίγραφα των εγγράφων) με συστημένη επιστολή στην διεύθυνση  Αμερικανική Γεωργική Σχολή (Υπόψη Τμήματος Εγγραφών)  Μαρίνου Αντύπα 54, T.Θ. 60097, 57001, Θέρμη, Θεσσαλονίκη. Τα αιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα ακόλουθα:

  • Απολυτήριο Γενικού Λυκείου ή Απολυτήριο και Πτυχίο Επαγγελματικού Λυκείου
  • Μια φωτογραφία μεγέθους ταυτότητας (στο πίσω μέρος να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο)
  • Φωτοτυπία ταυτότητας, ή διαβατηρίου
  • Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας (πρόσφατος λογαριασμός ΔΕΚΟ) ή κύριου επαγγέλματος αιτούμενου ή γονέων (από οικεία ομάδα καπνοπαραγωγών)

3. Προθεσμία υποβολής αίτησης και δικαιολογητικών: Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. Οποιαδήποτε αίτηση και δικαιολογητικά υποβάλλονται μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής, δεν θα γίνονται δεκτά.
4. Συνέντευξη με Επιτροπή Υποτροφιών. Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι, προκρίνονται στο επόμενο στάδιο κατά το οποίο θα κληθούν σε προσωπική ή τηλεφωνική συνέντευξη με την Επιτροπή Υποτροφιών του Ι.ΙΕΚ Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Κύριος στόχος της συνέντευξης είναι να δοθεί η δυνατότητα στην επιτροπή να διερευνήσει περαιτέρω στοιχεία της προσωπικότητας, των προοπτικών και της καταλληλότητας των υποψηφίων.
5. Αξιολόγηση. Η Επιτροπή Υποτροφιών μετά το πέρας και των συνεντεύξεων αξιολογεί τις αιτήσεις λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κριτήρια με την καθορισμένη σειρά προτεραιότητας και ανακοινώνει τις άμεσα τις αποφάσεις της στους υποψηφίους.

14/06/2019 04:59 μμ

Την λήψη μέτρων για την αποζημίωση τους από τις μεγάλες καταστροφές που έχει υποστεί η παραγωγή ντομάτας στο Δήμο Φαιστού αλλά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης από το έντομο Tuta Absoluta - συνέπεια και της κλιματικής αλλαγής όπως υποστηρίζουν - ζητούν από την κυβέρνηση εκπρόσωποι των αγροτών οι οποίοι είχαν σήμερα στην Περιφέρεια σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, βουλευτών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων βουλευτών.

Για τα σημαντικά θέματα που τέθηκαν στη διάρκεια της πρόσφατης σύσκεψης ο Περιφερειάρχης επικοινώνησε με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη και στηρίζοντας το αίτημα των αγροτών και των συμμετεχόντων στη σύσκεψη για τη λήψη μέτρων, ενώ τόνισε παράλληλα την αγωνία και το οικονομικό αδιέξοδο των καλλιεργητών.

Ο Υπουργός από την πλευρά του απάντησε ότι μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες την Τρίτη, θα δώσει κατευθύνσεις για τους τρόπους που θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών τόνισαν στη σύσκεψη και μεταφέρθηκε στον Υπουργό ότι έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή η παραγωγή τους και υπάρχει οικονομική αδυναμία να προχωρήσουν σε νέα καλλιέργεια, επισημαίνοντας ότι καταστροφές υπήρξαν και σε άλλες περιοχές του νησιού.

Στη συνάντηση, που έγινε στις 13/6/2019, στην Περιφέρεια, συμμετείχαν οι βουλευτές Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φαιστού Μανόλης Ορφανουδάκης, ο Πρόεδρος του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου και Πρόεδρος ΤΟΕΒ Α’ Ζώνης Βαγγέλης Τζιμπραγάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φανερωμένης Γιώργος Θεοδωράκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Φαιστού Γιάννης Φασομυτάκης και η σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε θέματα Αγροδιατροφικού Τομέα Ρένα Χουδετσανάκη καθώς και εκπρόσωποι των βουλευτών Βασίλη Κεγκέρογλου και Νίκου Ηγουμενίδη.

14/06/2019 11:08 πμ

Το  Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, θα πραγματοποιήσει  δωρεάν ένα τμήμα τριήμερης εκπαίδευσης σε Μελισσοκόμους, από την Δευτέρα έως την Τετάρτη, 1  - 3 Ιουλίου 2019. Οι Μελισσοκόμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας θα ενημερωθούν για τα εξής θέματα

  • Μελισσοκομικό εξοπλισμό και συντήρησή του,
  • Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης
  • Τυποποίηση - εμπορία - προώθηση - σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων

Η εκπαίδευση  που θα είναι συνολικής διάρκειας 15 ωρών, θα γίνεται από τις  16:00  έως 21:00  και τα μαθήματα θα διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας, που βρίσκεται στο 2ο χιλιόμετρο Μαυροβουνίου - Έδεσσας.

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής (θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους υπεύθυνους γεωπόνους του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας  κ. Μιχάλη Σιδηρόπουλο και  κ. Ιωάννη Θεοχαρόπουλο, στο τηλ. 23810 89483.