Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αυξημένη ζήτηση σε Ελλάδα και ΕΕ βοηθά την απορρόφηση παραγωγής μήλων

07/04/2021 02:43 μμ
Μια καλή ροή έχουμε στις εξαγωγές ελληνικών μήλων, που, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι κατά 5,6% (65.679 τόνοι φέτος έναντι 62.209 τόνων πέρσι).

Μια καλή ροή έχουμε στις εξαγωγές ελληνικών μήλων, που, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι κατά 5,6% (65.679 τόνοι φέτος έναντι 62.209 τόνων πέρσι).

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του ΑΣ Ζαγοράς κ. Διονύσης Βαλασσάς, «στη Ζαγορά είχαμε προβλήματα από τη χαλαζόπτωση Μαΐου του 2020. Ωστόσο τελικά λιγότερες ζημιές, από όσες αρχικά είχαν εκτιμηθεί και οι παραγωγοί της περιοχής μας κατάφεραν να συγκεντρώσουν μια ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες του συνεταιρισμού. Ο συνεταιρισμός θα έχει μήλα μέχρι τον Ιούνιο.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν είχαμε προβλήματα και υπήρξε μια παραγωγή σε καλά επίπεδα και χωρίς ποιοτικά προβλήματα. Η πρώτη καραντίνα το 2020 βοήθησε την κατανάλωση μήλου. Το 2021 έχει μειωθεί αυτή η δυναμική αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση.

Οι εξαγωγές πάνε καλά προς Αίγυπτο και Βαλκανικές χώρες. Η αγορά της Ινδίας έχει καλές προοπτικές για τις εξαγωγές ελληνικών μήλων και εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει μια δυναμική. Οι Πολωνοί δεν είχαν φέτος μεγάλη παραγωγή για να μας παρουσιάσουν πρόβλημα. Ωστόσο έχουν μεγάλα μεγέθη και τις τιμές τους δεν μπορούμε να τις ανταγωνιστούμε. Για μια μέτρια ποιότητα μήλου η Ελλάδα πουλά στην Αίγυπτο στα 45 έως 50 λεπτά, ενώ η Πολωνία για την αντίστοιχη ποιότητα στα 20 έως 25 λεπτά. Αλλά και για την καλή ποιότητα η Ελλάδα πουλά στα 70 λεπτά το κιλό, ενώ η Πολωνία στα 40 - 45 λεπτά. Αυτά τα νούμερα δείχνουν ότι δεν είναι δυνατόν να τους ανταγωνιστούμε».

Παραγωγή και ζήτηση στην ΕΕ  
Η παραγωγή μήλων στην ΕΕ παρέμεινε σταθερή σε 11,5 εκατομμύρια τόνους την περίοδο εμπορίας 2020/2021 και σε ποσοστό 3% κάτω από τον τελευταίο μέσο όρο των 5 ετών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, η παραγωγή της Πολωνίας αυξήθηκε (+9%). Ωστόσο πέρσι είχαμε μια μεγάλη μείωση της παραγωγής πολωνικών μήλων κατά περίπου 40%. Αντίθετα μείωση είχαμε στην παραγωγή της Γερμανίας (-2%).

Λόγω της πανδημίας COVID-19 σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να παραμείνει η κατανάλωση φρέσκων μήλων στην ΕΕ, στα επίπεδα των 15,4 κιλά ανά κεφαλή. Αντίθετα μειωμένες θα είναι οι ποσότητες μήλων που θα πάνε για μεταποίηση. Περίπου 7,7 εκατομμύρια τόνοι (71% της παραγωγής της ΕΕ) αναμένεται να πωληθούν φρέσκα (αύξηση 1% σε σχέση με πέρσι), ενώ 3,1 εκατομμύρια τόνοι (29%) θα κατευθυνθούν για μεταποίηση (μείωση κατά -5% σε σχέση με πέρσι).

Οι εξαγωγές φρέσκων μήλων στην ΕΕ αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται (-30% σε σύγκριση με τον μέσο όρο 5ετίας) λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης και των υψηλών τιμών στην ΕΕ. Επίσης ο ανταγωνισμός από τις τρίτες χώρες φέρνει πτώση των εξαγωγών. Οι εισαγωγές φρέσκων μήλων στην ΕΕ αναμένεται να μειωθούν καθώς διατίθεται όλο και περισσότερη ευρωπαϊκή παραγωγή στις αγορές των κρατών μελών.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
24/02/2021 11:40 πμ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζεται θετικά από το ΥπΑΑΤ η αποζημίωση των παραγωγών του αχλαδιού μέσω του προγράμματος de minimis.

Μάλιστα τρέχει η διαδικασία κατάθεσης και εξέτασης του σχετικού φακέλου. Μεγάλη ήταν η ζημιά, που σημειώθηκε στα αχλάδια της επαρχίας Τυρνάβου, από τον παγετό του Μαρτίου. Όμως δεν ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστο Γεωργίου, υπεύθυνος πωλήσεων και της Ομάδας Παραγωγών του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, «υπήρχε πρόβλημα υποβαθμισμένης ποιότητας και μικροκαρπίας στα αχλάδια το 2020. Ακόμη ερευνούμε τι προξένησε το πρόβλημα μικροκαρπίας. Εκτιμώ ότι η αιτία ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού σε συνδιασμό με τις υγρασίες.

Το πρόβλημα αφορούσε κυρίως την ποικιλία Κρυστάλλια, που είναι και οι μεγάλες ποσότητες αχλαδιών. Με το ξεκίνημα της συγκομιδής από αρχές Αυγούστου φάνηκε το πρόβλημα. Αποτέλεσμα ήταν να μην είναι εμπορεύσιμες μεγάλες ποσότητες αλλά και να μειωθούν οι τιμές. Ακόμη υπήρχε πρόβλημα στην αποθήκευση του προϊόντος. Επίσης τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να υπάρχει μεγάλη διακύμανση στις αποδόσεις, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από 1 μέχρι 3 τόνους το στρέμμα. Όταν ο παραγωγός έχει απόδοση 1 τόνο το στρέμμα είναι σίγουρο ότι έχει ζημιά.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ζημιές από χαλάζια ή παγετούς, οι οποίες καλύπτονταν ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Η μικροκαρπία και η υποβάθμιση ποιότητας δεν καλύπτονται από τον Οργανισμό. Αυτό που μένει για τους παραγωγούς αχλαδιών είναι οι ενισχύσεις μέσω de minimis».

Με την οικονομική κρίση ο Συνεταιρισμός αναγκάστηκε να στραφεί στις εξαγωγές. Όπως τονίζει ο κ. Γεωργίου «καταφέραμε τα τελευταία δύο χρόνια να προχωρήσουμε σε εξαγωγές αχλαδιών ποικιλίας Κρυστάλλια προς το Ισραήλ. Υπάρχει όμως πολύ μεγάλος ανταγωνισμός από τους Ισπανούς. Τα μέτρα κατά της πανδημίας και η μείωση των εισοδημάτων που έφερε δημιούργησαν προβλήματα όμως και στην εγχώρια ζήτηση. Είναι μια δύσκολη περίοδος για τους παραγωγούς αχλαδιών».

Προβλήματα είχαν τα αχλάδια Κρυστάλλια και στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου Κορινθίας και Δήμαινα Αργολίδας. Ο κ. Μιχάλης Βαρδάκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου Κορινθίας, ανέφερε ότι το πρόβλημα οφείλεται στον ήπιο χειμώνα που δημιούργησε προβλήματα στην ανθοφορία και την καρπόδεση.

Τελευταία νέα
10/02/2021 09:50 πμ

Νέα συνάντηση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό είχε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, προκειμένου να προωθήσει αγροτικά ζητήματα του νομού.

Ο κ. Κέλλας επανέφερε στον υπουργό το αίτημα των βαμβακοπαραγωγών για καταβολή ειδικής ενίσχυσης, λόγω της πανδημίας, καθώς οι τιμές, φέτος, στο προϊόν ήταν αισθητά μειωμένες, με τον κ. Λιβανό να απαντά ότι «το υπουργείο εξετάζει με προσοχή όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες ενίσχυσης του βαμβακιού».

Επιπλέον, ο Λαρισαίος πολιτικός υπενθύμισε το αίτημα των παραγωγών αχλαδιού και ροδακίνου να ενισχυθούν μέσω de minimis για τις ζημιές που υπέστησαν τα προϊόντα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. 

Ο κ. Λιβανός γνωστοποίησε στον κ. Κέλλα πως αντιμετωπίζεται θετικά από το υπουργείο η αποζημίωση των παραγωγών του αχλαδιού μέσω του προγράμματος de minimis και τον ενημέρωσε για την προβλεπόμενη διαδικασία κατάθεσης και εξέτασης του σχετικού φακέλου, ενώ επιβεβαίωσε την αποζημίωση για τους ροδακινοπαραγωγούς. 

Υπενθυμίζεται ότι στον Νομό Λάρισας, από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού και την αδυναμία συγκομιδής του προϊόντος λόγω covid, επλήγησαν περίπου 1.000 στρέμματα βιομηχανικού και 450 στρέμματα επιτραπέζιου ροδακίνου, ενώ ανάλογη ήταν και η ζημιά, που σημειώθηκε στα αχλάδια της επαρχίας Τυρνάβου, από τον παγετό του Μαρτίου. 

Ακόμη, ο κ. Κέλλας τόνισε στον υπουργό την αναγκαιότητα επίσπευσης της διαδικασίας έκδοσης των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που σημειώθηκαν από τον παγετό του Μαρτίου του 2020 και τη χαλαζόπτωση του καλοκαιριού στις δενδρώδεις καλλιέργειες του Νομού.

Τέλος, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ζήτησε από τον ΥπΑΑΤ την επανένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, ως επιλέξιμες επενδύσεις, των πτηνοτροφικών μονάδων του Νομού, καθώς από το 2008 δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο των πτηνοτροφικών μονάδων μόνο των νησιωτικών περιοχών. Ο κ. Λιβανός διαβεβαίωσε τον κ. Κέλλα πως θα εισηγηθεί θετικά για το εν λόγω αίτημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης, που θ´ αποφασίσει σχετικά.

Τηλεδιάσκεψη με την Εθνική Διεπαγγελματική Βάμβακος
Στο μεταξύ τηλεδιάσκεψη με την Εθνική Διεπαγγελματική Βάμβακος είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.
Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο υπουργός αναγνώρισε την επαγγελματική και σύγχρονη προσέγγιση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Βάμβακος, ενώ διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων στα θέματα  ελέγχων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ  και  εφαρμογής νέων προτύπων για την ανάδειξη της ποιότητας της ελληνικής παραγωγής βάμβακος.
Τέλος, αποφασίσθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει νέα συνάντηση.

14/12/2020 01:10 μμ

Τι λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πολύπειρος συνεταιριστής και διευθυντής του ΑΣ κ. Διονύσης Βαλασσάς.

Σχετικά καλή η χρονικά για το μήλο φέτος στην Ζαγορά, όπως έχει σημειώσει ξανά με αναλυτικό του ρεπορτάζ ο ΑγροΤύπος, πριν από λίγες ημέρες.

Όπως όμως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του ΑΣ Ζαγοράς, κ. Διονύσης Βαλασσάς, τα πράγματα εξελίχθηκαν τελικά, καλύτερα του αναμενομένου, μιας και οι ζημιές απο τη χαλαζόπτωση του Μαΐου, προκάλεσαν λιγότερες ζημιές, από όσες αρχικά είχαν εκτιμηθεί.

Ο κ. Βαλασσάς εκτιμά ότι το πρώτο ποιοτικά μήλο φέτος έφθασε σε ποσότητα τους 11.000 τόνους στη Ζαγορά, κάτι που επιτρέπει στον ιστορικό Συνεταιρισμό, όπως προσθέτει ο ίδιος, να καλύψει τις ανάγκες του για την εσωτερική αγορά. Εκτός τούτου, όμως, ο κ.Βαλασσάς μας είπε ότι μήλα εξήχθησαν φέτος και στην Αίγυπτο, όχι πρώτης ποιότητας όμως, οι δε πωλήσεις του ΑΣ θα συνεχιστούν ως τον Ιούνιο τουλάχιστον, ενώ οι τιμές που θα καρπωθεί ο παραγωγός, θα προκύψους έπειτα από εκκαθάριση στις 30 Ιουνίου, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Με τα σημερινά δεδομένα, προσθέτει ο κ. Βαλασσάς, οι τιμές είναι σταθερές, σε σύγκριση με πέρσι. Τέλος, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο στην περιοχή γίνονται επενδύσεις από παραγωγούς με συστήματα πυκνής φύτευσης, με στόχο τις υψηλότερες αποδόσεις.

04/12/2020 01:15 μμ

Υπάρχει ζήτηση παρά την πανδημία, λένε στον ΑγροΤύπο, παραγωγοί, συνεταιριστές κι έμποροι.

Καλή σε γενικές γραμμές ήταν η χρονιά για τα μήλα στην περιοχή του δήμου Ζαγοράς, όπου σημαντικό ρόλο επιτελεί ο τοπικός συνεταιρισμός, με το γνωστό μήλο Ζαγορίν, ο οποίος και διαθέτει τα μήλα προοδευτικά στην αγορά, έως και τον Απρίλιο. Οι πρώιμες ποικιλίες άρχισαν να μαζεύονται φέτος στο δήμο Ζαγοράς περί τα τέλη Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο, ενώ τελευταία χρονικά μαζεύτηκαν τα φιρίκια. Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου, κ. Θανάσης Κούντριας, το Μάιο έπεσε ένα πρώιμο χαλάζι και δημιούργησε ορισμένα προβλήματα. Έτσι, αν και οι παραγωγοί με βάση την εικόνα και της εξαιρετικής ανθοφορίας ανέμεναν πολύ ικανή παραγωγή, ίσως και κοντά στους 30.000 τόνους, εντούτοις, λόγω της χαλαζόπτωσης, τα καλά μήλα που συνελέγησαν, δεν πρέπει να ξεπέρασαν τους 15.000 - 17.000 τόνους παραγωγή, ενώ τα χαλαζωμένα πήγαν για χυμό. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια στην περιοχή αυτή, πολλοί αγρότες έχουν ξεφύγει από τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, βάζοντας μήλα σε παλμέτες και αρκετές νέες ποικιλίες, με στόχο τις υψηλότερες αποδόσεις ανά στρέμμα. Όπως εξηγεί ο κ. Κούντριας μιλώντας στον ΑγροΤύπο, οι παραδοσιακές ποικιλίες φθάνουν σε απόδοση τον 1,5 τόνο το στρέμμα, ενώ για φυτεύσεις σε παλμέτα, που έχουν πλέον μπει αρκετή παραγωγοί, οι αποδόσεις μπορεί να φθάσουν και τους 7 τόνους το στρέμμα. Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού για το μήλο, εκτός συνεταιρισμού, οι τιμές δηλαδή που έδωσε το εμπόριο έφτασαν τα 50 λεπτά το κιλό, με τον ΑΣ Ζαγοράς όμως όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος να δίνει ακόμα και 20 λεπτά επιπλέον. Σε γενικές γραμμές, συμπερασματικά, σύμφωνα με τον κ. Κούντρια, η χρονιά ήταν καλή, αν και οι αγρότες περίμεναν σημαντικά υψηλή παραγωγή βάσει της καλής ανθοφορίας.

Ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ (Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς Α.Ε.), κ. Δημοσθένης Μωϋσίδης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο σχετικά με την εφετινή παραγωγή μήλων, ότι παρ’ όλες τις ζημιές από τον παγετό της άνοιξης και μερικές χαλαζοπτώσεις η παραγωγή ήταν αρκετά μεγάλη και κυμάνθηκε περίπου στους 50.000 τόνους. Ο νομός Καστοριάς, όπως μας εξήγησε ο κ. Μωϋσίδης, παράγει κάθε χρόνο πάνω από 50.000 τόνους μήλα, ενώ η ζήτηση είναι στα πολύ κάτω της στην Ελλάδα, για τον απλό λόγο ότι μεγάλες αλυσίδες αλλά και λαϊκατζήδες προτιμούν σε πολλές περιπτώσεις, εισαγόμενο προϊόν. Σε σχέση με τις τιμές, ο κ. πρόεδρος της ΓΕΟΚ, μας ανέφερε ότι, ξεκίνησαν πολύ καλά για τα Gala, όπως έγινε και πέρσι, φθάνοντας τα 40-50 λεπτά στις κόκκινες ποικιλίες. Τα δε Fuji έπιασαν τιμές παραγωγού, στα 60-70 λεπτά. Όπως καταγγέλλει όμως ο κ. Μωϋσίδης και φέτος δεν έλειψαν εκτεταμένα φαινόμενα παρα-οικονομίας (συναλλαγές με μαύρα), χωρίς η επίσημη πολιτεία να επέμβει όπως θα ήταν ιδανικά για να τα περιορίσει ή να τα πατάξει εντελώς.

Πολύ καλά για τους παραγωγούς μήλων εξελίχθηκε η χρονιά και στο νομό Αρκαδίας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γενικός διευθυντής του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, η ποιότητα της παραγωγής ήταν πολύ καλή φέτος, χωρίς προσβολές ή ζημιές από χαλαζοπτώσεις. Στην περιοχή κυριαρχούν τα Delicius Pilafa, των οποίων η συγκομιδή ολοκληρώνεται αρχές Νοεμβρίου, ενώ οι κόκκινες ποικιλίες μήλων που καλλιεργούνται στην περιοχή μαζεύονται τον Σεπτέμβριο. Και στην Αρκαδία, όπως μας είπε ο κ. Μαρκόπουλος, οι αγρότες αρέσκονται να πωλούν μήλα όλη τη σεζόν για να πιάνουν καλές τιμές, ενώ η ζήτηση φέτος είναι ικανοποιητική.

Ο κ. Μιχάλης Κελεσίδης παραγωγός και έμπορος από το νομό Πέλλας δήλωσε, τέλος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι γενικά όλα τα κόκκινα μήλα πάνε καλά εμπορικά φέτος, ωστόσο το... ταμείο θα γίνει στο τέλος της χρονιάς. Πάντως έως σήμερα ο παραγωγός εισπράττει για τα κόκκινα μήλα, τιμές αυξημένες από πέρσι της τάξης του 15-20% στο χωράφι. Συγκεκριμένα όπως μας είπε ο κ. Κελεσίδης οι τιμές κυμαίνονται στα 45-50 λεπτά το κιλό, ενώ η συγκομιδή στο νομό Πέλλας έχει ολοκληρωθεί εδώ και 20 ημέρες περίπου.

19/11/2020 11:13 πμ

Από το Νοέμβριο του 2020 ξεκινούν οι εξαγωγές μήλων από την Ιταλία στην Ταΐβάν. Όπως δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Γεωργίας, Teresa Bellanova, «αυτό το θετικό νέο είναι το αποτέλεσμα της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Δίνουμε στις ιταλικές εταιρείες την ευκαιρία να εξάγουν τα μήλα τους σε μια πολύ σημαντική αγορά».

Πάντως όπως ανέφεραν κύκλοι του ιταλικού υπουργείου στον ΑγροΤύπο, τα προβλήματα στην όλη διαδικασία ήταν μεγάλα, αφού λόγω της πανδημίας οι φυτοϋγειονομικοί επιθεωρητές της Ταϊβάν δεν μπόρεσαν να πάνε στην Ιταλία για την προγραμματισμένη επίσκεψη για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων ελέγχων, με βάση την συμφωνία που υπογράφηκε τον Μάιο του 2020.

Έτσι βασίστηκαν στους ελέγχους που έκαναν οι ιταλικές αρχές σε οπωρώνες και κέντρα τυποποίησης και επεξεργασίας μήλων. Οι τοπικές Περιφερειακές Φυτοϋγειονομικές Υπηρεσίες του Πιεμόντε, της Εμίλια-Ρομάνα, του Τρεντίνο Άλτο Αντίγκε και του Βένετο, πραγματοποίησαν τις επιθεωρήσεις πολύ γρήγορα, τα αποτελέσματα των οποίων στη συνέχεια διαβιβάστηκαν στην πλευρά της Ταϊβάν.

Αυτό είναι ένα καλό προηγούμενο που μπορεί να επαναλάβει και η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να αυξήσει τις εξαγωγές ελληνικών φρούτων προς τρίτες χώρες.   

24/08/2020 04:34 μμ

Εναλλακτική πηγή εισοδήματος αποκαλούν την συγκεκριμένη καλλιέργεια οι αγρότες.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Τάσος Χαλκίδης από την Κουλούρα Ημαθίας, που καλλιεργεί λωτό ποικιλίας Ciro σε 12 στρέμματα γης, το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αυξάνει λόγω του κορονοϊού για το προϊόν, αφού έχει αντιοξειδωτικές δράσεις.

Ο Τάσος Χαλκίδης καλλιεργεί εδώ και 18 χρόνια λωτό Ciro και όπως μας λέει το καλό με το συγκεκριμένο φρούτο είναι το προσιτό του κόστος παραγωγής, σε σύγκριση με τα ροδάκινα κ.λπ. Οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τον κ. Χαλκίδη, διαμορφώνονται ανάλογα τη χρονιά μεταξύ 30-35 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος ίσως πάει και ψηλότερα. Στα υπέρ του λωτού είναι ότι δεν χρειάζεται αραίωμα, μας εξηγεί ο κ. Χαλκίδης, σημειώνοντας ότι θέλει 2-3 χέρια στο μάζεμα.

Η συγκομιδή της Ciro γίνεται τον Οκτώβριο, ενώ ένα φουλ παραγωγικό δέντρο μπορεί να δώσει από 70-100 κιλά καρπό. Ο καρπός της συγκεκριμένης ποικιλίας έχει κίτρινο χρώμα και στα θετικά του μας, λέει ο ίδιος, είναι πως δεν είναι στυφός, όπως συνέβαινε με τους παραδοσιακούς λωτούς.

Καλλιέργειες λωτών συναντούμε κυρίως σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, ωστόσο αυτές δεν είναι οι μόνες περιοχές καλλιέργειας του εναλλακτικού αυτού προϊόντος.

Προσβολή λωτού από το έντομο Planococcus citri (Risso)

Σε σημαντικό εχθρό για την καλλιέργεια στην περιοχή της Μακεδονίας εξελίσσεται το έντομο Planococcus citri (Risso) (Homoptera, Pseudococcidae), μας εξήγησε από την πλευρά του ο γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών, Σάββας Παστόπουλος, το οποίο στα ελληνικά αναφέρεται ως ψευδόκοκκος των εσπεριδοειδών και της αμπέλου. Το έντομο εντοπίστηκε τα τελευταία χρόνια να προκαλεί ζημιές στην καλλιέργεια του λωτού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Παστόπουλο, βρέθηκε να εγκαθίσταται στον ποδίσκο του φρούτου κάτω από τον φυλλόμορφο κάλυκα. Κάτω από τον κάλυκα το φρούτο μαυρίζει από την τροφική δραστηριότητα του εντόμου και καταστρέφεται ενώ συχνά εμφανίζει και πρόωρη καρπόπτωση. Το άπτερο θηλυκό είναι ωοειδούς σχήματος διαστάσεων 2,5 - 3 χιλιοστά. Το χρώμα του διαφέρει από πορτοκαλί κίτρινο ή ακόμα και ρόδινο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον έμπειρο γεωπόνο, το σώμα του καλύπτεται από μία λευκή κηρώδη σκόνη.

Το αρσενικό είναι καστανοκίτρινο ή καστανέρυθρο με μαύρους οφθαλμούς και μακριές τριχωτές κεραίες, ενώ τα πτερύγια του είναι διαφανή και πιο μεγάλα από το σώμα του

Γενικά πρόκειται για ένα πολυφάγο είδος που μπορούμε να συναντήσουμε στα εσπεριδοειδή, στο αμπέλι, σε καλλωπιστικά είδη, στο λωτό κ.α. Στη βόρεια Ελλάδα έχει πιθανώς 2-3 γενιές το έτος και στη νότια 3-4. Διαχειμάζει σε όλα τα στάδια σε προφυλαγμένες θέσεις. Το θηλυκό τοποθετεί τα αυγά του σε φρούτα, κλαδιά, φύλλα ή εγκολπώσεις των κλαδιών. Οι νεαρές προνύμφες εγκαθίστανται σε μέρη όπου το σώμα τους έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επαφή με τα τμήματα του φυτού, εξού και ότι τις εντοπίζουμε κάτω από την στεφάνη του ποδίσκου του φρούτου. Η προνύμφη προτιμά τα υγρά και σκιερά μέρη, προσθέτει ο Σάββας Παστόπουλος.

Το έντομο εκτός της εξασθένησης που προκαλεί στο φυτό εξαιτίας της απομύζησης των χυμών από τα ενήλικα θηλυκά και τις προνύμφες προκαλεί υποβάθμιση των φρούτων καθώς και πτώση αυτών. Αν δεν αντιμετωπισθεί νωρίς και με τα κατάλληλα εντομοκτόνα τότε μπορεί να καταστρέψει το σύνολο της παραγωγής του λωτού, καταλήγει.

09/07/2020 12:56 μμ

Ξεκίνησε εδώ και δύο εβδομάδες η συγκομιδή αχλαδιών στον Τύρναβο της πρώιμης ποικιλίας Κοντούλα. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Τζουχάλας, γεωπόνος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, «φέτος οι καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργεια όπως πέρσι (που υπήρχαν μεγάλα προβλήματα από χαλαζοπτώσεις).

Μειωμένη φέτος είναι η παραγωγή αχλαδιών της ποικιλίας Κοντούλα, ενώ οι τιμές φαίνεται να είναι λίγο καλύτερες σε σχέση με πέρσι αλλά δεν ξέρουμε λόγω της πανδημίας πως θα εξελιχθεί η αγορά.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή αχλαδιών ποικιλίαας Κόσια και Σάντα Μαρία. Γενικότερα εκτός οι Κοντούλας οι άλλες ποικιλίες αναμένεται να έχουν μια παραγωγή που θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια κάνουμε εξαγωγές αυτών των ποικιλιών κυρίως στην αγορά του Ισραήλ. 

Η ελληνική ποικιλία «Κρυστάλι» είναι αυτή που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή και είναι ιδιαίτερα προτιμητέα στην εγχώρια αγορά. Τα μέλη του συνεταιρισμού μας καλλιεργούν περισσότερα από 3.000.000 κιλά έχοντας αποκτήσει, μετά από εμπειρίες δεκαετιών, την απόλυτη τεχνογνωσία στην ιδιαίτερα απαιτητική καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλία. Η συγκομιδή αυτής της ποικιλίας ξεκινά στις αρχές του Αυγούστου και το προιόν αποθηκεύεται και διατίθεται έως και τον Μάρτιο περίπου του επόμενου έτους. Μετά τα μέσα Αυγούστου θα ξεκινήσει η συγκομιδή για τα βιομηχανικά αχλάδια».

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Βαρδάκας, παραγωγός και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου Κορινθίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή μας καλλιεργούνται αχλάδια ποικιλίας Κρυστάλλια σε έκταση περίπου 500 στρεμμάτων. Η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη (κατά –50%) σε σχέση με πέρσι λόγω καιρικών συνθηκών. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν και στην παραγωγή αχλαδιών στα Δήμαινα Αργολίδας. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου».

Μια καλή εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν οι φετινές τιμές στα αχλάδια αναμένεται να έχουμε μετά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

28/05/2020 02:38 μμ

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την έναρξη των εξαγωγών μήλων στις αγορές της Ταϊλάνδης και της Ταϊβάν.

Όπως ανέφερε η Ιταλίδα υπουργός Γεωργίας, Teresa Bellanova, στις 22 Μαΐου, εγκρίθηκε από τις αρχές της Ταϊβάν, το αίτημα που κατατέθηκε το 2016 για έναρξη των εξαγωγών ιταλικών μήλων στην αγορά της νησιωτικής χώρας, με περίπου 24 εκατομμύρια κατοίκους.

«Πρόκειται για πολύ καλά νέα για τους εξαγωγείς μήλων της χώρας μας. Έρχεται να προστεθεί σε ακόμη μια εμπορική συμφωνία, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης (με 66 εκατομμύρια κατοίκους) με την οποία δόθηκε το πράσινο φως για την εξαγωγή ιταλικών μήλων στην αγορά και αυτής της χώρας».

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των φάσεων διαπραγμάτευσης, οι Περιφερειακές Φυτοϋγειονομικές Υπηρεσίες της Ιταλίας εργάζονται για να επαληθεύσουν την καταλληλότητα των εταιρειών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εξαγωγές μήλων, έτσι ώστε να προετοιμάσουν τους καταλόγους εταιρειών που θα έχουν άδεια να εξάγουν.

Μόλις υποβληθούν αυτοί οι κατάλογοι στις αρχές των δύο χωρών, θα είναι δυνατή η έναρξη των εξαγωγών εγκαίρως για να προλάβουν την παραγωγή μήλων του 2020.

Πάντως να θυμίσουμε ότι αντίστοιχες εμπορικές συμφωνίες έχει υπογράψει η ιταλική κυβέρνηση, τον περασμένο Φεβρουάριο, με την Κίνα για εξαγωγές κρέατος και ρυζιού, καθώς και με την Βραζίλία για εξαγωγές δαμάσκηνων.

13/01/2020 10:50 πμ

Σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της περασμένης πενταετίας κυμαίνονται οι τιμές των μήλων στην ΕΕ κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις της WAPA (World Apple and Pear Association), η παραγωγή μήλων στην ΕΕ την περίοδο 2019/2020 κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα (-20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και -11% σε σχέση με τη μέση τιμή της τελευατίας πενταετίας). Αυτό, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Κομισιόν, είχε σαν αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να είναι αυξημένες κατά την φετινή εμπορική περίοδο. Όσον αφορά τα αποθέματα στην ΕΕ, στις 1/12/2019 ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών.

Η μέση τιμή παραγωγού μήλων στην ΕΕ τον Νοέμβριο του 2019 κυμαινόταν στα 63 - 64 ευρώ / 100 κιλά. Πάντως υπάρχει απόκλιση στις μέσες τιμές μήλων ανά κράτος μέλος της ΕΕ, όπως:

  • οι τιμές στην Πολωνία παρουσίασαν σημαντική ανάκαμψη σε σχέση με τα προηγούμενα πολύ χαμηλά επίπεδα (Νοέμβριο 2019 κυμάνθηκαν στα 38-39 ευρώ / 100 κιλά) 
  • οι τιμές στη Γαλλία ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο αναφοράς αλλά χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι, κάτι που εξηγείται λόγω της μεγάλης αύξησης της φετινής παραγωγής της (Νοέμβριο 2019 κυμάνθηκαν στα 85 - 90 ευρώ / 100 κιλά)  
  • οι τιμές στη Γερμανία ήταν ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο (Νοέμβριο 2019 κυμάνθηκαν στα 59 ευρώ / 100 κιλά).
  • οι τιμές στην Ιταλία μετά μια δύσκολη περσινή εμπορική περίοδο αυξήθηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου κατά περίπου 3% (Νοέμβριο 2019 κυμάνθηκαν στα 68 - 70 ευρώ / 100 κιλά)

Όσον αφορά την Ελλάδα - όπως και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα - δεν δίνονται επίσημα οι τιμές μήλων για την φετινή περίοδο. Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, φέτος οι εξαγωγές πάνε καλύτερα σε σχέση με πέρσι. Τόσο οι ποσότητες μήλων που εξάγονται (πρώτη χώρα που εξάγονται τα ελληνικά μήλα και με διαφορά αποτελεί η Αίγυπτος) είναι αυξημένες όσο και η αξία των εξαγόμενων μήλων είναι διορθωμένη προς τα επάνω σε σχέση με πέρσι (που είχαμε μια πτώση τιμών εξαγωγής). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές μήλων στην χώρα μας να κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

10/10/2019 03:57 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή μήλων σε πολλές περιοχές της χώρας. Η φετινή ελληνική παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. 

Στην αρχή της εμπορικής περιόδου υπήρχαν αυξημένα αποθέματα στα ψυγεία από την περσινή παραγωγή, τα οποία «πίεσαν» τις τιμές. Στη συνέχεια η αγορά όμως στράφηκε στα φρέσκα μήλα. 

Όπως πάντως υποστηρίζουν κύκλοι του εμπορίου, επειδή οι ποσότητες είναι μειωμένες και δεν υπάρχει ο ανταγωνισμός από τα μήλα της Πολωνίας (λόγω μεγάλης μείωσης της παραγωγής της) αναμένεται να αυξηθούν οι ρυθμοί απορρόφησης της φετινής παραγωγής και να έχουμε άνοδο τιμών.

Στην περιοχή της Αγιάς στη Λάρισα οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται μέχρι στιγμής στα περσινά επίπεδα. Ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «στην αρχή της περιόδου είχαμε μεγάλα αποθέματα από την περσινή παραγωγή, κάτι που έφερε «πίεση» των τιμών. Για παράδειγμα στην λιανική κατανάλωση η τιμή των μήλων κυμάνθηκε στα 5-7 λεπτά χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο η αγορά σύντομα στράφηκε στην φετινή παραγωγή και είχαμε θετικούς ρυθμούς απορρόφησης. Εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί αυτή η εικόνα και θα φέρει το επόμενο διάστημα ικανοποιητικές τιμές, αφού φέτος έχουμε μειωμένη ελληνική παραγωγή αλλά και τα πολωνικά μήλα είναι λιγότερα. Στην περιοχή της Αγιάς ολοκληρώθηκε η συγκομιδή κόκκινων και Golden και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή Granny Smith και Fuji».     

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργων Κοζάνης ακόμη κάνει παραλαβές μήλων και δεν έχει ξεκινήσει την εμπορία. «Η περιοχή είναι όψιμη και ο συνεταιρισμός παραλαμβάνει αυτή την εποχή κόκκινες και κίτρινες ποικιλίες», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος πωλήσεων του συνεταιρισμού. Πάντως οι έμποροι στην περιοχή έδιναν τιμές μέχρι 60 λεπτά το κιλό για την καλή ποιότητα. 

Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού δηλώνει στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Ασφαλτίδης, μηλοπαραγωγός από την Κοζάνη. Οι έμποροι έδωσαν για τις κόκκινες ποικιλίες, που ολοκληρώνεται η συγκομιδή στην περιοχή, από 40 έως 50 λεπτά, αν και φέτος είναι μειωμένες οι εμπορεύσιμες ποικιλίες».

«Αν και στην εγχώρια αγορά οι τιμές είναι «παγωμένες» υπάρχει ζήτηση για εξαγωγές και δίνουν καλές τιμές», δηλώνει ο κ. Δημοσθένης Μωυσίδης, Πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ Α.Ε.). «Έχουμε φέτος μειωμένη παραγωγή στις βόρειες χώρες (Ουκρανία, Πολωνία), με αποτέλεσα να υπάρχει μειωμένος ανταγωνισμός στις διεθνείς αγορές», προσθέτει. 

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στην Αρκαδία όπου οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην συγκομιδή. Όπως αναφέρει ο Διευθυντής του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση» κ. Ευάγγελος Παρασκευόπουλος, «οι βροχοπτώσεις έφεραν καθυστέρηση στην συγκομιδή κόκκινων μήλων που ξεκίνησε από τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ τα μήλα Τριπόλεως αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 20 Οκτωβρίου».

Προβλήματα όμως από την χαλαζόπτωση και μειωμένη παραγωγή έχει και η περιοχή της Ζαγορά.

Στη νέα διαδικασία εξαγωγής ελληνικών μήλων προς την Ινδία με εφαρμογή της ψυκτικής επεξεργασίας (Cold Treatment) κατά την μεταφορά (όπως συμβαίνει και με τα ακτινίδια που εξάγονται στην Κίνα), αναφέρεται σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas. «Η νέα διαδικασία αναμένεται να διευκολύνει τις εξαγωγές μήλων στην Ινδία κατά την φετινή περίοδο», προσθέτει.

27/09/2019 02:37 μμ

Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ινδίας (Gazette of India), η έγκριση εισαγωγής μήλων από την Ελλάδα με εφαρμογή της ψυκτικής επεξεργασίας (Cold Treatment) κατά την μεταφορά μετά την 17/9/2019.

Την συγκεκριμένη απόφαση κοινοποίησε στα μέλη του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit - Hellas. Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων Εξαγωγέων αναφέρουν ότι με τη νέα διαδικασία θα διευκολυνθούν οι ελληνικές εξαγωγές κατά την φετινή περίοδο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων αναφέρει τα εξής:

«Παραθέτουμε απόσπασμα του αριθ 3071/17.9.2019 φύλου της Επίσημης Εφημερίδας της Ινδίας (Gazette of India), από το οποίο προκύπτει ότι από την ημερομηνία δημοσίευσης ισχύει για την Ελλάδα η εξαγωγή μήλων προς την Ινδία με εφαρμογή της ψυκτικής επεξεργασίας (Cold Treatment) κατά την μεταφορά εναλλακτικά με την ισχύουσα και εφαρμοζόμενη από 17/10/2017 ψυκτική επεξεργασία και πριν την φόρτωση.

Προς τούτο επισυνάπτουμε ξανά το απόσπασμα της απόφασης της 4ης Ιουλίου 2017 του DPPQS της Ινδίας με την έγκριση αιτήσεων εξαγωγής μήλων από Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ελλάδα, Πορτογαλία (επίσης εξαγωγές αχλαδιών) επιτρέποντας την ψυκτική επεξεργασία (Cold Treatment) πριν από την αποστολή, και την εφαρμογή Cold Treatment κατά τη μεταφορά δοκιμαστικών αποστολών».

Διαβάστε τις δύο αποφάσεις στα αγγλικά

03/07/2019 02:42 μμ

Προς επιβεβαίωση όσων έγραψε από την αρχή της εβδομάδας ο ΑγροΤύπος, αλλά και σήμερα το πρωί, όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, σε ανακοίνωσή του «Σήμερα το πρωί ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων) ολοκλήρωσε την καταβολή της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την καλλιέργεια αχλαδιών ποικιλίας «Κρυστάλλια» στους λογαριασμούς 1.812 παραγωγών της χώρας».

Πρόκειται για παραγωγούς «που υπέστησαν ζημιές από τις βροχοπτώσεις του 2018».

Το συνολικό ποσό, που πιστώθηκε, ήταν 1.198.402,31 ευρώ, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

25/06/2019 11:25 πμ

Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες από τους ισχυρούς ανέμους και τις χαλαζοπτώσεις είχαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο (22 και 23 Ιουνίου) στην περιοχή της Emilia Romagna στην Ιταλία. Το χαλάζι, που σε κάποιες περιοχές είχε διάμετρο πάνω από 8 εκατοστά, «τσάκισε» τα φρούτα και τις καλλιέργειες αλλά είχαμε σημαντικές ζημιές και στις πόλεις.

Καταστροφές είχαμε σε καλλιέργειες με βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα, λαχανικά και αμπέλια, καθώς και σε σιτάρια, κριθάρια, αραβόσιτο.

Μιλάμε για πολύ δυνατές καταιγίδες, με θυελλώδεις ανέμους και χαλαζόπτωση, που αναπτύχθηκαν μεταξύ των περιοχών Ρέτζιο, Μοντένα και Μπολόνια. Τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίστηκαν από το χαλάζι και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

Η πιο δυνατή φάση της καταιγίδας διήρκεσε μόλις δύο λεπτά, τα οποία ήταν όμως αρκετά για να προκαλέσουν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ και να φέρουν σε απόγνωση στους παραγωγούς.

30/05/2019 10:22 πμ

Η επικεφαλής της Διεύθυνσης αγροτικής παραγωγής του υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής της Ισπανίας (MAPA), Esperanza Orellana, σε συνάντηση, που είχε στις 28/5/2019, με εκπροσώπους του κλάδου των οπωροκηπευτικών, ανακοίνωσε επίσημα (σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην χώρα μας) τις πρώτες προβλέψεις για την παραγωγή θερινών φρούτων στην χώρα της και στην υπόλοιπη ΕΕ, τις οποίες σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος. Το ανησυχητικό είναι ότι το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας προβλέπει ότι θα υπάρξει αύξηση στην ευρωπαϊκή παραγωγή ροδάκινου κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 6% σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών. Στα νεκταρίνια η αναμενόμενη αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής θα κυμανθεί σε ποσοστό 14% σε σχέση με το 2018 (μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται στην Ιταλία και Γαλλία).

Όσον αφορά την ισπανική παραγωγή φρούτων, η κ. Esperanza Orellana ανέφερε τα εξής:

Προβλέπεται μια αύξηση φέτος στην παραγωγή ισπανικών ροδάκινων κατά 11% σε σχέση με πέρσι (αύξηση κατά 5% σε σχέση τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών).

Στα νεκταρίνια δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για το μέγεθος της ισπανικής παραγωγής αλλά οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα είναι υψηλότερη φέτος αλλά μειωμένη σε σχέση με αυτή που είχαμε το 2017.

Στα βερίκοκα προβλέπεται μείωση, κατά 3%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, λόγω της εμφάνισης παγετών και βροχών τον Απρίλιο, που επηρέασαν σημαντικά τις βασικές περιοχές παραγωγής βερίκοκου στη Murcia και την Castilla La Mancha.

Για τα κεράσια και τα δαμάσκηνα, οι παραγωγές προβλέπεται ότι θα διατηρηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Ξεκίνησε επίσης στην Ισπανία η συγκομιδή καρπουζιών και πεπονιών, με τις παραγωγές να είναι και αυτές αυξημένες σε σχέση με πέρσι.

Όσον αφορά τα μηλοειδή, η εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου αναφέρει τα εξής: «Η περσινή ισπανική παραγωγή μήλων ανήλθε σε 562.953 τόνους και αχλαδιών σε 332.309 τόνους. Αυτές οι ποσότητες είναι μειωμένες κατά 6% σε σχέση με πέρσι και κατά 8,5% σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών. Η αυξημένη ευρωπαϊκή παραγωγή, ιδίως στην περίπτωση του μήλου, επιβράδυνε τον ρυθμό των πωλήσεων, αλλά μια εμπορική στρατηγική απέτρεψε την πτώση των τιμών στην Ισπανία».

Η κ. Orellana ανακοίνωσε ακόμη κατά την συνάντηση με τους φορείς οπωροκηπευτικών της χώρας ότι δρομολογεί μέτρα για την αντιμετώπιση κρίσεων της αγοράς (όπως είχε κάνει και το 2018) στα θερινά φρούτα που θα παρουσιάσουν πρόβλημα στην απορρόφηση και στις τιμές.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που αναφέρονται στο σχετικό βασιλικό διάταγμα (επιχειρησιακά προγράμματα των οργανώσεων παραγωγών οπωροκηπευτικών, μέτρα απόσυρσης κ.α.). Επιπλέον επεσήμανε ότι θα υπάρξει εβδομαδιαία παρακολούθηση των τιμών παραγωγού.

Σταύρος Παϊσιάδης

15/05/2019 11:48 πμ

Στη δέσμευση 1.558 κιλών μήλων προέλευσης Ουκρανίας, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, στα πλαίσια των συστηματικών και στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν στην αγορά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, κατά τον ποιοτικό έλεγχο σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου αγροτικών προϊόντων στην περιοχή του Ρέντη, οι ελεγκτές εντόπισαν και δέσμευσαν 112 ξυλοκιβώτια με μήλα Ουκρανίας βάρους 1.558 κιλών, λόγω παντελούς έλλειψης σήμανσης στις συσκευασίες του προϊόντος.

«Επισημαίνεται ότι η σήμανση αποτελεί την ταυτότητα των προϊόντων, διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητά τους και αποτρέπει τις ελληνοποιήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

06/05/2019 02:05 μμ

Ξεκινούν οι διαδικασίες για χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στα αχλάδια ποικιλίας Κρυστάλλια που υπέστησαν ζημιές πέρυσι. Αυτό ανακοίνωσε μετά από τη συνάντησή της με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, η βουλευτής Ημαθίας, Φρόσω Καρασαρλίδου.

Συγκεκριμένα, η κ. Καρασαρλίδου ανέφερε:

«Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στον Υπουργό κ. Αραχωβίτη, για την προώθηση του αιτήματος του αγροτικού κόσμου της Ημαθίας να ενταχθούν και τα αχλάδια του νομού μας στις Κρατικές Ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), γίνεται γνωστό ότι ο Υπουργός αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα ενίσχυσης της ποικιλίας αχλαδιών Κρυστάλλια για τις ζημίες που υπέστησαν την περσινή καλλιεργητική περίοδο.

Για το ποσό της στρεμματικής ενίσχυσης και το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

03/05/2019 06:09 μμ

Η καναδική εταιρεία Okanagan Specialty Fruits Inc. (OSF) «λάνσαρε» πρόσφατα τη νέα γενετικά τροποποιημένη ποικιλία Arctic® Fuji η οποία πήρε έγκριση από το FDA (U.S. Food and Drug Administration). Τα τροποποιημένα μήλα είναι ακριβώς όπως τα συμβατικά Fuji με μία σημαντική διαφορά: Δε μαυρίζουν όταν τα κόψεις.

Είναι η τρίτη στη σειρά ποικιλία μετά τις Arctic® Granny και Arctic® Golden με το ίδιο γνώρισμα, που εγκρίθηκαν και κυκλοφόρησαν στην καναδική αγορά το 2015. Τα «αρκτικά» μήλα αποτέλεσαν αρχικά αντικείμενο διαμάχης για πολλά χρόνια, κατάφεραν όμως εντέλει να διεισδύσουν και στην αμερικανική αγορά. Τα προϊόντα διατίθενται για νωπή κατανάλωση, αλλά και σε μορφή «σνακ», σε μια ενδιαφέρουσα συσκευασία που περιλαμβάνει έτοιμα κομμένα κομμάτια μήλου που διατηρούν λευκή τη σάρκα τους, χωρίς ίχνος μαυρίσματος, ακόμα κι όταν έρθουν σε επαφή με τον αέρα.

Την ιδέα αυτή συνέλαβαν το 1996 το ζεύγος Neal και Louisa Carter, ιδρυτές της εταιρείας η οποίοι, όπως δηλώνουν, ήθελαν να βρούν τρόπους να αντιστρέψουν την καθοδική πορεία της κατανάλωσης μήλων και τις αυξημένες σπατάλες λόγω μαυρίσματος (σύμφωνα με τους ίδιους, το 40% των μήλων καταλήγει στα σκουπίδια, κατά κύριο λόγο από το μαύρισμά τους). Το 2003 λοιπόν, αξιοποίησαν τα ευρήματα του κορυφαίου επιστημονικού οργανισμού της Αυστραλίας (CSIRO), όπου χαρτογράφησαν τα γονίδια που ελέγχουν τη δράση ενός ενζύμου που σχετίζεται με το μαύρισμα των μήλων, ώστε να δημιουργήσουν ποικιλίες που δεν μαυρίζουν αν τραυματιστούν με οποιονδήποτε τρόπο.

Όταν οι φυτικοί ιστοί των φρούτων και λαχανικών τραυματιστούν, ενεργοποιείται η δράση της πολυφαινολικής οξειδάσης (polyphenole oxydase, PPO), που μέσα από σειρά χημικών αντιδράσεων μετατρέπει τις φαινολικές ενώσεις των ιστών σε μελανίνες, με αποτέλεσμα το φαινόμενο της «ενζυμικής αμαύρωσης» των ιστών. Η επιστημονική ομάδα της OSF, κατάφερε να απομονώσει τα γονίδια που ελέγχουν την περιορισμένη βιοσύνθεση του υπεύθυνου ενζύμου (PPO) και να τα εισάγει στις ποικιλίες-στόχους Granny Smith, Golden Delicious και Fuji (επόμενοι στόχοι είναι οι Gala και Honeycrisp).

Η γενετική τροποποίηση των ποικιλιών έγινε με τη μέθοδο της επιλεκτικής αποσιώπησης του γονιδίου-στόχου (selective gene-silencing pathway). Βασικά εργαλεία της μεθόδου είναι κομμάτια DNA από το Agrobacterium tumefaciens, για μεταφορά και ενσωμάτωση των γονιδίων, και από τον ιό του μωσαϊκού του κουνουπιδιού (Cauliflower mosaic virus, CaMV) για την «ενεργοποίησή» τους. Πρόκειται για τις πιο συνηθισμένες μεθόδους που χρησιμοποιούνται γενικά στη Βιοτεχνολογία για τη γενετική τροποποίηση των φυτών.

Οι «αρκτικές» ποικιλίες μήλων, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, δεν διαφέρουν καθόλου από τις αντίστοιχες συμβατικές, τόσο ως προς τη θρεπτική αξία όσο και ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, χρώμα). Για την καλλιέργειά τους, όπως πιστοποιεί το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. (USDA), δεν απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια, και μπορούν να εφαρμοστούν οι ίδιες καλλιεργητικές φροντίδες που εφαρμόζονται στις συμβατικές ποικιλίες.

23/04/2019 02:04 μμ

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, συνάντησε, τη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, στο γραφείο του, την πρέσβη της Ινδίας κα Shamma Jain. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αγροτική παραγωγή των δύο χωρών και τις εμπορικές σχέσεις.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του Υφυπουργού για τα ελληνικά μήλα για τα οποία μετά από συστηματική συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμαστικές αποστολές τους στην Ινδία. Αυτή τη στιγμή αναμένεται η δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της ινδικής κυβέρνησης, των όρων και προϋποθέσεων βάσει των οποίων θα επιτραπούν πλήρως οι εξαγωγές μας.

Από την πλευρά της η πρέσβης ανέφερε τις δυνατότητες που έχει η Ινδία τόσο στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων (μάνγκο, ρύζι μπασμάτι, τσάι κλπ), όσο και στη διάθεση να καταναλώσει ποιοτικά ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως τα ελληνικά (ελαιόλαδο, γιαούρτι, ελιές, πορτοκάλια κλπ).

Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε να διοργανωθεί τον Ιούνιο στην Αθήνα συνάντηση Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2019, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι η Ινδία.

10/04/2019 02:48 μμ

Χαιρετίζει με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, την επίτευξη συμφωνίας για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στην Αργεντινή. Επίσης αναφέρει ότι επίκειται έγκριση του φακέλου για έναρξη εξαγωγών ελληνικών κεράσια στην Κίνα και στις αρχές Μαΐου είναι προγραμματισμένο να έρθουν στην χώρα μας Κινέζοι για να προχωρήσουν σε ελέγχους.

Συγκεκριμένα ο κ. Πολυχρονάκης δηλώνει τα εξής: «Είναι γνωστό ότι στα πλαίσια της βασικής εμπορικής αρχής για διεύρυνση των αγορών, αναζητώντας, όπως κάνουν και οι άλλες κοινοτικές παραγωγικές χώρες,νέες αγορές μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στα Ευρωπαϊκά προϊόντα αλλά και το επερχόμενο Brexit, υπήρξε μια «ολιγωρία» στην υπογραφή διμερών φυτουγειονομικών πρωτόκολλων συνεργασίας για σειρά προϊόντων ,αιτήσεων μας που χρονολογούνται από το 2012, με τρίτες χώρες όπως π.χ. Ασία, Μέση Ανατολή και Αμερικανικής Ηπείρου, εντούτοις τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια κινητικότητα.

Η κινητικότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα να εγκριθεί, από 2/4/2019, η εισαγωγή ακτινιδίων στην Αργεντινή και προς τούτο  χαιρετίζουμε την Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΞ για την εντατικοποίηση των προσπαθειών τους προς επίτευξή της.

Επίσης αναμένουμε την επικείμενη έγκριση του φακέλου-αιτήσεως μας για τα κεράσια στην Κίνα και τον προγραμματισμό άφιξης κινέζων ελεγκτών στις αρχές Μαΐου, για έλεγχο τόσο των καλλιεργειών κερασιών όσο και των εγκαταστάσεων των υποψήφιων εξαγωγέων.

Επίσης αναμένεται και η επιβεβαίωση των αρχών της Ινδίας της οριστικής συμφωνίας για έναρξη εξαγωγής μήλων.

Προτρέπουμε όπως η διπλωματική μας υπηρεσία δραστηριοποιηθεί εντατικότερα και στις άλλες τρίτες Χώρες για υπογραφή διμερών φυτουγειονομικών πρωτοκόλλων».

10/04/2019 01:33 μμ

Να εντάξει την αχλαδοκαλλιέργεια στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), ώστε να αποζημιωθούν παραγωγοί του Ν. Λάρισας (Δήμου Τυρνάβου, Γιάννουλης, Δήμου Ελασσόνας) για τις απώλειες, που υπέστη η παραγωγή τους, από τις χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου του 2016, ζητά, με σχετική ερώτηση ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Αναλυτικά η ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού:

«Τα τελευταία χρόνια, ακραία καιρικά φαινόμενα, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους, επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοση των αγροτικών καλλιεργειών. 

Την ίδια στιγμή, ο εποπτευόμενος από το Υπ.ΑΑΤ ΕΛΓΑ, πλήρως αναχρονιστικός ως προς τους ασφαλιστικούς κινδύνους, δεν ανταποκρίνεται στα ζημιογόνα αίτια και τις ανάγκες των παραγωγών.

Τούτο συμβαίνει γιατί οι περισσότερες ζημιές, είτε βρίσκονται εκτός ασφαλιστικού πλαισίου, είτε αποκλείονται λόγω ερμηνείας, ενώ οι αγρότες συνεχίζουν να πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς ανταπόδοση.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥπΑΑΤ καλείται να αξιοποιήσει όλους τους προσφερόμενους μηχανισμούς για αποζημίωση των παραγωγών, όπως οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).

Οι αχλαδοπαραγωγοί περιοχών του Ν. Λάρισας (Δήμου Τυρνάβου, Γιάννουλης, Δήμου Ελασσόνας) είχαν σοβαρές απώλειες στην παραγωγή τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποκορύφωμα τις χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου του 2016 και δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ.

Η ένταξη, λοιπόν, της αχλαδοκαλλιέργειας στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) θα αντισταθμίσει το απολεσθέν εισόδημα των παραγωγών.

Τον Ιανουάριο του 2019, μάλιστα, κατά την επίσκεψή σας στον Τύρναβο, δεσμευτήκατε ότι «και τα αχλάδια θα ενταχθούν στις ενισχύσεις de minimis» και οι αχλαδοπαραγωγοί του Νομού περιμένουν την υλοποίηση της δέσμευσής σας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  • Προτίθεστε να εντάξετε την αχλαδοκαλλιέργεια στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;
  • Προτίθεστε να αποζημιώσετε μέσω de minimis τους αχλαδοπαραγωγούς του Ν. Λάρισας (Δήμου Τυρνάβου, Γιάννουλης, Δήμου Ελασσόνας) για τις απώλειες, που υπέστη  η παραγωγή τους, από τις χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου του 2016;».
05/11/2018 05:22 μμ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς Αίγυπτο κατά το επτάμηνο (Ιούλιος – Αύγουστος) του 2018 ανήλθε σε 650,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό κατά 57,5% (ήταν 413,04 εκατ. ευρώ). Ωστόσο μεγάλη μείωση είχαμε στις εξαγωγές μήλων (σε ποσοστό –41,9%).

Αντιθέτως το ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών βάμβακος (25,3%), τσιγάρων και πούρων (52,7%), εντομοκτόνων – ζιζανιοκτόνων (60%), μεταποιημένων φρούτων (29,6%) και βερίκοκων – κερασιών – ροδάκινων και δαμάσκηνων (530%).

19/10/2018 02:53 μμ

Προς το τέλος βρίσκεται η συγκομιδή μήλων, με τις κυριότερες ποικιλίες να έχουν ήδη συγκομιστεί. Η παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η φετινή παραγωγή θα φτάσει στους 310.000 τόνους (αυξημένη σε σχέση με πέρσι).

«Περίπου το 95% της παραγωγής μήλων στην περιοχή έχει συγκομιστεί», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μπαϊρακταρίδης, εκπρόσωπος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρνισσας, «έχουν μείνει ακόμη ασυγκόμιστα κάποια μήλα της ποικιλίας Φούτζι. Η παραγωγή είναι αυξημένη (ποσοστό 20%) σε σχέση με πέρσι και είναι πολύ καλής ποιότητας. Οι τιμές όμως κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Οι εξαγωγές προς Αίγυπτο (βασικός προορισμός των ελληνικών εξαγωγών) είναι υποτονικές. Αυτή την εποχή συσκευασμένα στο λιμάνι συσκευασμένα μήλα πωλούνται σε τιμές 40 λεπτών το κιλό. Οι τιμές παραγωγού ξεκινούν από τα 18 λεπτά και η ανώτερη που έφτασαν ήταν στα 35 λεπτά το κιλό. Πάντως οι παραγωγοί θεωρούν ότι οι τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τα έξοδα της καλλιέργειας είναι αυξημένα».

«Συνεχίζεται ομαλά η συγκομιδή μήλων στην περιοχή της Αγιάς της Λάρισας, με τις καιρικές συνθήκες να μην έχουν δημιουργήσει μέχρι στιγμής προβλήματα», δηλώνει ο κ. Δ. Μαγιάκος, υπεύθυνος πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος». Και προσθέτει: «η παραγωγή είναι αυξημένη, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μια «πίεση» στις τιμές».

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή μήλων στη Ζαγορά Πηλίου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του ΑΣ Ζαγοράς, «τελευταία συγκομίστηκαν τα ΠΟΠ φιρίκια Πηλίου. Η φετινή παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι (κατά περίπου 1.000 τόνους). Κάποια τοπικά προβλήματα είχαμε σε μια περιοχή από χαλαζόπτωση. Τα μήλα έχουν πολύ καλή ποιότητα. Το 99% των παραγωγών της περιοχής διακινούν τα προϊόντα τους μέσω του συνεταιρισμού. Η ροή των εξαγωγών γίνεται ομαλά για την εποχή. Έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κερδίσουμε μεγάλο μέρος της εγχώριας αγοράς κάτι που θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό».

Μεγάλη αύξηση της παραγωγής έχουμε επίσης στην Καστοριά και την Κοζάνη. Αντίθετα μειωμένη είναι η παραγωγή στην Αρκαδία λόγω των ισχυρών ανέμων που υπήρξαν στις ορεινές περιοχές.

17/10/2018 11:19 πμ

Το ινδικό υπουργείο Γεωργίας άναψε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές μήλων από την Ελλάδα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γενικός σύμβουλος του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί, Βασίλης Σκρόνιας, «με την συγκεκριμένη απόφαση επιτρέπονται οι «δοκιμαστικές» εξαγωγές μέχρι 10 φορτίων. Αν όλα πάνε καλά θα υπογραφεί η οριστική απόφαση για να «ανοίξει» η ινδική αγορά για τα ελληνικά μήλα. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, σε συνεργασία με την ΕΕ, είναι να «πιέσει» για να υπογραφεί σύντομα η οριστική απόφαση».

Στο σχετικό έγγραφο που απέστειλε στο ΥπΑΑΤ ο κ. Σκρόνιας, υπενθυμίζεται ότι το θέμα αυτό εκκρεμεί επί δύο περίπου χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ, (Αυστρία, Τσέχικη Δημοκρατία, Γερμανία, Ελλάδα και Πορτογαλία), «υφίστανται δυσμενή μεταχείριση έναντι αυτών που διέθεταν ήδη προγενέστερη έγκριση εξαγωγής των αντίστοιχων προϊόντων τους».

Διευκρινίζεται ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης σύγκλησης της τεχνικής ομάδας εργασίας μεταξύ ΕΕ και Ινδίας για φυτουγειονομικά θέματα (Νέο Δελχί, 25.09.2018), «οι Ινδοί εκπρόσωποι δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση της δημοσίευσης στην Ινδική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του ανοίγματος της αγοράς τους για μήλα, αχλάδια, εσπεριδοειδή και σταφύλια».

Τονίζεται ότι το υπουργείο Γεωργίας της Ινδίας επιτρέπει και την ψυκτική επεξεργασία (Cold Treatment) πριν από την αποστολή, και την εφαρμογή Cold Treatment κατά τη μεταφορά δοκιμαστικών αποστολών.

Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas, μιλώντας στον ΑγροΤύπο χαρακτήρισε θετική αυτή την εξέλιξη. «Είναι μια ευκαιρία να «αντισταθμίσουμε» τις απώλειες που υπάρχουν από την μεγάλη μείωση των ελληνικών εξαγωγών μήλων προς την Αίγυπτο», τόνισε. Ακόμη επισήμανε ότι με την Ινδία εκκρεμούν προς υπογραφή διμερείς φυτοϋγειονομικές συμφωνίες για την εξαγωγή ελληνικών κερασιών και εσπεριδοειδών.