Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μήλα: μειωμένη πάνω από 30% αναμένεται η παραγωγή στα μήλα Delicious Πιλαφά (ΠΟΠ)

11/10/2021 04:16 μμ
Προβλήματα παραγωγής αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας, όπου καλλιεργείται η ΠΟΠ ποικιλία κυρίως λόγω των ανοιξιάτικων παγετών αλλά και της χθεσινής κακοκαιρίας.

Προβλήματα παραγωγής αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας, όπου καλλιεργείται η ΠΟΠ ποικιλία κυρίως λόγω των ανοιξιάτικων παγετών αλλά και της χθεσινής κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Βέρδανο, γεωπόνο στην εταιρεία Arcafroz στην Τρίπολη, «η συγκομιδή των ΠΟΠ μήλων Πιλαφά ξεκινάει όπως κάθε χρόνο περίπου στις 25 Οκτωβρίου. Η άνθηση των δέντρων γίνεται από νωρίς, δηλαδή πριν από τις κόκκινες ποικιλίες ωστόσο η ποικιλία συγκομίζεται αργότερα και θεωρείται όψιμη. Φέτος υπάρχει απώλεια συγκομιδής περίπου κατά 30% γεγονός που οφείλεται στον παγετό του Απριλίου. Κατά τα άλλα θεωρείται μία καλή χρονιά από άποψη ποιότητας. Οι βροχές των τελευταίων ημερών είναι κατά μία άποψη επιθυμητές καθώς η υγρασία κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης των καρπών βοηθάει στο κοκκίνισμά τους. Ωστόσο έχουμε μικρές απώλειες καρπών λόγω των χθεσινών έντονων φαινομένων (καταιγίδας και αέρα). Επίσης υπάρχει περίπτωση εμφάνισης μετασυλλεκτικών ασθενειών λόγω υγρασίας και τις τελευταίες μέρες πριν την συγκομιδή γίνονται ψεκασμοί κατά των μυκητολογικών ασθενειών της Μονίλιας (ασκομύκητες του γένους Monilinia) και του Βοτρύτη (ασκομύκητας Botryotinia fuckeliana) που δημιουργούνται στους καρπούς κατά την αποθήκευση. Η συνολική παραγωγή μας κυμαίνεται περίπου στους 2.000-3.000 τόνους ανάλογα με το έτος. Η ποσότητα είναι μικρή και διοχετεύεται κυρίως στην τοπική αγορά ενώ δεν γίνονται εξαγωγές. Παράλληλα, κάποια μήλα κατώτερης ποιότητας προορίζονται για παραγωγή χυμού.

Έχουν αρχίσει και γίνονται κάποιες (λίγες για την Πιλαφά) νέες φυτεύσεις δέντρων μηλιάς. Η διαμόρφωση των νέων δενδρυλίων είναι πλέον σε μονόκλυνο σχήμα και όχι σε παλμέτα που γινόταν παλιότερα. Αυτός ο τρόπος διαμόρφωσης δίνει πιο παραγωγικά δέντρα, τα οποία έχουν καλύτερο αερισμό και έχουν πυκνότερη φύτευση (1,5m πάνω στην γραμμή) σε σύγκριση με τη διαμόρφωση τύπου παλμέτα που φυτεύονται σε απόσταση 3m πάνω στη γραμμή. Οι τιμές των Πιλαφά μήλων είναι συνήθως λίγο καλύτερες από τις τιμές μήλων άλλων ποικιλιών. Τα καλής ποιότητας μήλα πωλούνται συνήθως στα 65-70 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού, ωστόσο είναι νωρίς ακόμα να κάνουμε εκτιμήσεις», καταλήγει ο κ. Βέρδανος.

Ο κ. Μαρκόπουλος Γιώργος, γεωπόνος και πρόεδρος του ΑΣ Αρκαδίας η “Ένωση” από την πλευρά του αναφέρει ότι «οι ζημιές από τον παγετό στα τέλη Απριλίου, ήταν σημαντικές για την ποικιλία Τριπόλεως Πιλαφά και αναμένεται μεγάλη μείωση, (περίπου 30%-40%) από την περσινή παραγόμενη ποσότητα. Επίσης, η χθεσινή έντονη καταιγίδα με αέρα είχε ως αποτέλεσμα απώλεια καρπών σε κάποια κτήματα. Εκτιμώ ωστόσο ότι αυτή η μείωση δεν είναι σημαντική. Όσον αφορά την εμπορία της ΠΟΠ ποικιλίας, η τιμή παραγωγού τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί, αν και ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη ποικιλία, καθώς προτιμώνται άλλες ποικιλίες όπως είναι τα μήλα Fuji τα οποία έχουν καλύτερη διατηρισιμότητα καρπού. Τα μήλα Πιλαφά μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχουν καταναλωθεί γιατί από εκεί και έπειτα χάνουν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Υπάρχουν κάποιες μετασυλλεκτικές μέθοδοι διατήρησης όπως η μέθοδος Smartfresh ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι εξαιρετικά».

Βασιλική Χατζηιερεμία
Σχετικά άρθρα
06/10/2021 04:54 μμ

Οι συγκομιζόμενες ποσότητες σε πολλές περιοχές της χώρας είναι μειωμένες. Παράλληλα, προβλήματα εμπορίας προκύπτουν όσον αφορά τις εξαγωγές στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει πιστοποίηση ποιότητας των καρπών.

Ο κ. Παναγιώτης Γουβιώτης, γεωπόνος από τον ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου μιλώντας στον ΑγροΤύπο σχολιάζει ότι «κατά τη διάρκεια της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα οι παρατεταμένοι καύσωνες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή με αποτέλεσμα τα εμπορεύσιμα μήλα να έχουν μικρότερο μέγεθος. Επίσης μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισαν παραγωγοί με μη αρδευόμενα κτήματα. Οι συγκομιδές είναι σε εξέλιξη με τις όψιμες ποικιλίες δηλαδή τα μήλα Fugi και τα Φιρίκια να συγκομίζονται μέχρι τέλη του μηνός. Ωστόσο σε περίπτωση βροχοπτώσεων ενδέχεται να καθυστερήσει η συγκομιδή ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκήτων καρπού. Όσον αφορά τις υπόλοιπες ποικιλίες, η πρώιμη ποικιλία Gala έχει ήδη συγκομισθεί και η κόκκινη ποικιλία Starkin συγκομίζεται ακόμα». Ως προς τη μετασυλλεκτική διαχείριση ο κ. Γουβιώτης επισημαίνει ότι «η ανάπτυξη μυκήτων καρπού κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης αποτρέπεται καθώς στον συνεταιρισμό διαθέτουμε το σύστημα μετασυλλεκτικής διαχείρισης Smartfresh. Ενώ αναφορικά με τη διαχείριση δέντρων η πρακτική που ακολουθείται μετά την συγκομιδή και πριν πέσουν τα φύλλα είναι διαφυλλικοί ψεκασμοί δέντρων με σκευάσματα που περιέχουν βόριο και ψευδάργυρο».

Ο κ. Δήμος Μωυσίδης, πρόεδρος της ΓΕΟΚ (Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς Α.Ε.) από την πλευρά του κάνει λόγο για μειωμένη παραγωγή και προβλήματα διάθεσης καρπών. «Σε 2-3 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των κόκκινων ποικιλιών Golden και Jona Gold. Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 50 % λόγω του παγετού, της ανεμοθύελλας και των χαλαζοπτώσεων. Προβλήματα ξηρασίας στη δυτική Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουμε καθώς υπάρχουν πολλά ποτάμια και λίμνες και οι καλλιέργειες αρδεύονται. Ωστόσο το κόστος αρδευτικών συστημάτων και γεωτρήσεων στις περισσότερες περιπτώσεις το έχει επωμιστεί ο κάθε παραγωγός ατομικά και θεωρώ άδικο το γεγονός ότι θα υπάρχει φορολόγηση για τη διαχείριση υδάτων.

Όσον αφορά την εμπορία των μήλων υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάθεσης στην εσωτερική αγορά που οφείλεται στην κακή διαχείριση των εμπόρων σε βάρος του παραγωγού. Ενώ θα αναμένονταν αύξηση τιμής παραγωγού λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής αυτό δεν συμβαίνει. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι για πιστοποιήσεις φρούτων στις εξαγωγές. Τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες ποσότητες μήλων προωθούνταν για εξαγωγή απευθείας από το χωράφι, χωρίς καμία διαλογή ή συσκευασία. Από φέτος οι χώρες εισαγωγής έχουν επιβάλλει όρους και προϋποθέσεις αναφορικά με την ποιότητα των φρούτων με αποτέλεσμα να περιορίζονται σε κάποιες περιπτώσεις οι εξαγωγές, σημειώνει ο κ. Μωυσίδης».

Ο κ. Κουτρπαρασίδης Σάββας, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος πωλήσεων του Α.Σ. Βοκερίας από το Μανιάκι Φλώρινας, μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή, την εμπορία και την εξαγωγική πορεία των μήλων. «Η συγκομιδή των ποικιλιών των κόκκινων μήλων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με τα τελευταία μήλα να συγκομίζονται αυτές τις μέρες ενώ αναμένουμε να ξεκινήσει η συγκομιδή των Fugi. Σε όλα τα κτήματα υπάρχει μείωση παραγωγής λόγω παγετού η οποία κυμαίνεται ανάλογα με την τοποθεσία. Η συγκομιδή των μήλων είναι καθορισμένη και εξαρτάται από την μέτρηση της ποσότητας σακχάρων και αμύλων. Σε περίπτωση βροχοπτώσεων τώρα θα αντιμετωπίσουμε ποιοτικά προβλήματα που αφορούν τη μετασυλλεκτική διάρκεια των φρούτων.
Η εμπορία των μήλων έχει ξεκινήσει. Οι τιμές διαμορφώνονται βάσει ποιότητας με τα χαλαζοκτυπημένα μήλα τα οποία θεωρούνται κατώτερης ποιότητας να πωλούνται 15-20 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού. Έπειτα οι κόκκινες καλές ποικιλίες οι οποίες έχουν πολύ καλό χρωματισμό όπως η Super Chief κ.α. πωλούνται στα 45 λεπτά το κιλό. Για τις παλιές ποικιλίες όπως είναι η Red Chief η τιμή τους κυμαίνεται στα 28-30 λεπτά. Γενικά τα πρώτης κατηγορίας μήλα, τα οποία έχουν μεσαίο προς μεγάλο μέγεθος πωλούνται στα 75-80 λεπτά το κιλό ενώ μεγαλύτερα ή μικρότερα μήλα έχουν μειωμένη τιμή».

Για το θέμα των εξαγωγών ο κ. Κουτρπαρασίδης λέει: «εξαγωγές γίνονται και φέτος ωστόσο όχι στο βαθμό που θα έπρεπε. Οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτήν την κατάσταση είναι πολλοί. Αρχικά, οι ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Πολωνία που φέτος διαθέτει μεγάλες ποσότητες μήλων, εξάγουν με πολύ μικρότερο κοστολόγιο. Ένα άλλο θέμα που παρατηρείται και το οποίο σαν συνεταιρισμός δεν μας επηρεάζει, είναι ότι πλέον τα εξαγώγιμα μήλα πρέπει να έχουν πιστοποιήσεις διασφάλισης ποιότητας. Το κόστος των πιστοποιήσεων βέβαια επιβαρύνει τον κάθε παραγωγό συμπιέζοντας την τιμή που εισπράττει. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό αν καταλάβουν οι παραγωγοί ότι πρέπει να οργανωθούν σε συλλογικά σχήματα και συνεργατικές δομές. Μέσω της συλλογικότητας μπορούν να ληφθούν επιδοτήσεις και με αυτόν τον τρόπο το κόστος επιβάρυνσης για τον παραγωγό μπορεί να μειωθεί στα 1-2 λεπτά, το οποίο είναι ανεκτό και μακροπρόθεσμα θα επιφέρει προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα. Οι ανταγωνίστριες χώρες υπερισχύουν σε αυτό τον τομέα καθώς έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα οργάνωσης παραγωγών, προωθούν την παραγωγή τους με χαμηλότερα κόστη και διαθέτουν νέες ποικιλίες».

Αύξηση εξαγωγών κατά 40,2%

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «η διασφάλιση ποιότητας είναι απαραίτητη για να περιοριστούν οι αθέμιτοι ανταγωνισμοί με προϊόντα αμφιβόλου ασφάλειας και ποιότητας στις εξαγωγές φρούτων. Κατά το πρώτο εφτάμηνο του έτους σημειώνεται αύξηση των εξαγώγιμων μήλων κατά 40,2% κατ αξία και 38,8% σε ποσότητα συγκριτικά με αντίστοιχο επτάμηνο του 2020. Πιο συγκεκριμένα, έχουν εξαχθεί 42.209 τόνοι μήλων που αντιστοιχούν σε 21.316.411 ευρώ έναντι 30.411 τόνους που αντιστοιχούν σε 15.199.109 ευρώ του αντίστοιχου επταμήνου 2020». Όπως τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης «η τυποποίηση και η συσκευασία σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕ είναι υποχρεωτική, με σήμανση για την πλήρη ιχνηλασιμότητα ως προς την χώρα προέλευσης και όλων των σταδίων διακίνησης και εμπορίας του προϊόντος και πρέπει να γίνεται στη χώρα παραγωγής με σκοπό η χώρα να απολαμβάνει την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων».
Σημειώνεται ότι βάσει των αναγγελιών διακίνησης – εξαγωγής  που έχουν υποβληθεί στο ΜΕΝΟ (μητρώο εμπόρων νωπών οπωροκηπευτικών) οι ποσότητες μήλων που εξήχθησαν την νέα εμπορική περίοδο 2021/2021 (1/9-31/8) μέχρι 8/10/2021 ανέρχονται σε 11.897 τόνους έναντι 11.847 τόνων την αντίστοιχη  ημερομηνία της περυσινής περιόδου 2020/21».

Τελευταία νέα
15/09/2021 12:35 μμ

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Καστοριά, παρουσίασε το πλαίσιο προγραμματισμού του Οργανισμού μέχρι το τέλος του έτους για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

α) Όσον αφορά τις μηλοκαλλιέργειες, θα πληρωθούν, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021, οι προκαταβολές και αν είναι δυνατόν το σύνολο των αποζημιώσεων των πορισμάτων για τον παγετό της άνοιξης του 2021. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό για την συνολική πληρωμή, θα εξασφαλιστούν οι προκαταβολές εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, όπως ο νόμος ορίζει και ψήφισε αυτήν η κυβέρνηση, και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021.

β) Όσον αφορά τους παραγωγούς των φασολιών, τόσο για την Καστοριά και την Φλώρινα όσο και σε άλλες περιπτώσεις της Δυτικής Μακεδονίας, ο ΕΛΓΑ αναλαμβάνει το κόστος να πληρωθεί από τον προϋπολογισμό του. Κινούνται ήδη οι διαδικασίες, έχουν υπάρξει οι αναγγελίες των ζημιών σε 53 κοινότητες στην Καστοριά, αλλά υπάρχουν ζημίες και στις Πρέσπες και σε άλλες περιοχές και θα επιταχυνθεί η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων ούτως ώστε  να μπορέσουμε να κάνουμε την αξιοποίηση του αρθ. 18. παρ. 2 του κανονισμού αποζημιώσεων του Οργανισμού, ο οποίος μας επιτρέπει στις περιπτώσεις αυτές να γίνουν γενικού, συνολικού χαρακτήρα εκτιμήσεις, ούτως ώστε καθορίζοντας ανά περιοχές τα ποσοστά, να είμαστε σε θέση να πληρώσουμε προκαταβολές στους παραγωγούς μας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άμεση ανταπόκριση του κ. Λυκουρέντζου «σε όλα τα αιτήματα που θέτουμε ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ως τοπική κοινωνία, καθώς είναι πολύ σημαντικό σε μια δύσκολη χρονιά, όπως η φετινή, να έχουμε την συμπαράσταση του Οργανισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

27/08/2021 05:25 μμ

Τις προβλέψεις για την ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA), στο διαδικτυακό Συνέδριο Prognosfruit, που έγινε αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με αυτές η παραγωγή μήλων στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση με πέρσι.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της WAPA κ. Philippe Binard, η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων, για την περίοδο 2021/2022, προβλέπεται να ανέλθει σε 11,7 εκατ. τόνους. Και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή καλλιέργεια συνεχίζει την προσαρμογή των ποικιλιών και των ποιοτικών προδιαγραφών που απαιτούν οι καταναλωτές».

Από την πλευρά του ο κ. Dominik Wozniak, πρόεδρος της WAPA, δήλωσε: «Η νέα σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει μία εβδομάδα αργότερα σε σχέση με τον μέσο όρο. 

Οι ποσότητες στα περισσότερα τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να είναι αυξημένες σε σχέση με τον μέσο όρο παραγωγής. 

Επίσης η βιολογική παραγωγή μήλων συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο, έστω και με αργά βήματα, φτάνοντας τώρα περίπου το 6% της συνολικής καλλιέργειας της ΕΕ».

27/08/2021 04:57 μμ

Οι παγετοί έπληξαν σημαντικά την φετινή παραγωγή των αχλαδιών σε όλη την χώρα. Οι εκτιμώμενες παραγωγές είναι πολύ απογοητευτικές τόσο για τα επιτραπέζια με κύρια ποικιλία τα Κρυστάλλια όσο και για τα βιομηχανικά αχλάδια.
 
Ο κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, γεωπόνος και γενικός διευθυντής του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας η “Ένωση” δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει πλήρης καταστροφή της παραγωγής η οποία ζήτημα είναι να φτάσει το 10% της περσινής. Η καταστροφή οφείλεται αποκλειστικά στον παγετό καθώς σε γενικές γραμμές ήταν μία ήρεμη χρονιά αναφορικά με εντομολογικούς εχθρούς, μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Υπήρχε έλεγχος της έξαρσης του εντόμου ψύλλα, το βακτηριακό κάψιμο δεν αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα και το φουζικλάδιο ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης, δεν είχαμε καταστροφές από χαλαζοπτώσεις. Αυτήν την περίοδο γίνεται η συγκομιδή στα Κρυστάλλια, όπου είναι και η μοναδική ποικιλία που χρησιμοποιούμε. Βλέποντας την καταστροφή πολλοί παραγωγοί απογοητεύτηκαν και δεν προέβησαν στις απαιτούμενες καλλιεργητικές πρακτικές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου γεγονός που έχει αντίκτυπο και στην ποιότητα των λιγοστών αχλαδιών».
H κα. Σοφία Κεμπαπίδου γεωπόνος στην εταιρεία Farm Hellas στην Ημαθία κάνει μία αναφορά στα κυριότερα προβλήματα της φετινής παραγωγής. «Η χρονιά δεν ήταν καθόλου καλή από άποψη παραγωγής για τα αχλάδια. Υπήρχαν μεγάλες καταστροφές που οφείλονται κατά κύριο λόγο στους παγετούς, οι οποίες κυμαίνονται ανά περιοχή. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η παραγωγή έφτασε τους 3.000 τόνους το στρέμμα και στην χειρότερη τα 500 kg, ενώ περιμέναμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Προβλήματα υπήρχαν και με το βακτηριακό κάψιμο για τις ευαίσθητες ποικιλίες αλλά και με την ψύλλα (Psylla pyri). Η ποικιλία αχλαδιών Sissy δεν είχε τόσο θέματα με τη ψύλλα όσο με τον παγετό», σχολιάζει η έμπειρη γεωπόνος.
Ο κ. Τασιούλας Χρήστος, πρόεδρος της ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ στον Τύρναβο εκφράζει την ανησυχία του για την εξέλιξη της φετινής παραγωγής. «Αυτήν την περίοδο τελείωσε η συγκομιδή στα Κρυστάλλια και τώρα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των βιομηχανικών ποικιλιών Sissy, Williams και Highland. Η μείωση φτάνει το 70% συγκριτικά με πέρσι και η παραγωγή μπορεί να φτάσει από 800 kg μέχρι και ένα τόνο το στρέμμα. Η απώλεια στα κρυστάλλια οφείλεται αποκλειστικά στους παγετούς ενώ η απώλεια στις ποικιλίες που προορίζονται για βιομηχανική χρήση οφείλεται και στο βακτηριακό κάψιμο, με αποτέλεσμα η προσβολή να επεκτείνεται και στο φυτικό κεφάλαιο. Τα κρυστάλλια είναι εξαγώγιμο προϊόν και η ζήτηση είναι υψηλή γεγονός που οφείλεται στην μείωση της παραγωγής. Η τιμή ωστόσο είναι αυξημένη μόλις κατά 10% συγκριτικά με πέρσι γιατί και η λιγοστή ποσότητα είναι κακής ποιότητας».
Τέλος, ο κ. Μπούγας Βασίλης, υπεύθυνος πωλήσεων στον ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας κάνει λόγο για μηδενική παραγωγή. «Δυστυχώς δεν έχουμε καθόλου παραγωγή φέτος και δεν διακινήσαμε καθόλου αχλάδια. Τόσο η παραγωγή όσο και τα δέντρα έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή από τους παγετούς και το χαλάζι. Η ποικιλία που χρησιμοποιούμε είναι τα Κρυστάλλια και συνήθως παράγουμε ετησίως γύρω στους 100 τόνους».

24/08/2021 01:11 μμ

Σε Καστοριά και Πήλιο οι παραγωγοί μπαίνουν σιγά-σιγά στο χωράφι για τα Gala, ενώ ακολουθούν το επόμενο διάστημα οι υπόλοιπες ποικιλίες.

Ξεκίνησε η συγκομιδή των μήλων, με την ποικιλία Gala, στις βασικές ζώνες παραγωγής. Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη λόγω των επιπτώσεων του παρατεταμένου καύσωνα.

Ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ (Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς Α.Ε.), κ. Δημοσθένης Μωϋσίδης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «εδώ και δυο ημέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των μήλων Gala στην περιοχή μας, που επλήγη φέτος, τόσο από τους παγετούς της άνοιξης, όσο και από χαλαζόπτωση, αλλά και από ανεμοθύελλα. Με αυτές τις συνθήκες, πάλι καλά να λέμε ως προς το ύψος της παραγωγής. Σε γενικές γραμμές βέβαια, η μείωση σε σύγκριση με πέρσι θα φθάσει στο 50%. Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού, για την ώρα είναι σε καλά επίπεδα, 5 λεπτά βέβαια κάτω από την αντίστοιχη περσινή, αλλά στα ικανοποιητικά επίπεδα της τάξης των 75 λεπτών το κιλό. Μετά τα Gala, θα ακολουθήσει η συγκομιδή και των υπόλοιπων ποικιλιών, όπως τα Golden, τα φιρίκια κ.λπ. που καλλιεργούνται στην περιοχή μας». Όπως προσθέτει ο κ. Μωϋσίδης, το 99% των μήλων της ΓΕΟΚ καταλήγει σε αγορές του εξητερικού. «Καλή αγορά για μας, αλλά και τη χώρα μας γενικότερα είναι η Αίγυπτος», τονίζει, για να προσθέσει πως «επίσης πολύ καλή περίπτωση θα ήταν για τις εξαγωγές μας και η αγορά της Νιγηρίας». Ο κ. Μωϋσίδης εξηγεί τέλος στον ΑγροΤύπο, ότι η ΓΕΟΚ αποφεύγει τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου στην Ελλάδα, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Δειλά-δειλά άρχισαν τα Gala στη Ζαγορά

Σε πολύ αρχικά στάδια βρίσκεται η συγκομιδή των μήλων στο Πήλιο, όπου δεσπόζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Πολίτης, από το τμήμα επικοινωνίας του ιστορικού συνεταιρισμού «ξεκίνησε σιγά-σιγά η συγκομιδή των μήλων Gala στην περιοχή μας, όμως τα Starkin που είναι το βασικό προϊόν μας, πάει για πιο μετά. Σε σχέση με τον όγκο παραγωγής, είναι νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη. Μικρο-απώλειες εκτιμάται πως θα έχουμε λόγω του καύσωνα». Σημειωτέον ότι ο εν λόγω Συνεταιρισμός κάνει εκκαθάριση πληρωμής στους παραγωγούς τον Ιούνιο κάθε έτους, ενώ οι παραγωγοί το προηγούμενο διάστημα λαμβάνουν κάθε μήνα κάποια χρήματα ως προκαταβολή».

Μεγάλες οι ζημιές, λέει ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς

Για σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή μήλων κι όχι μόνον, που αντιμετωπίζουν, μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι ξηρασίας, οι αγρότες της Ζαγοράς, κάνει λόγο εξάλλου από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς. Όπως αναφέρει: «o έντονος και παρατεταμένος καύσωνας έχει ως αποτέλεσμα πολλά μήλα να καίγονται. Η ξηρασία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προβλημάτων κι απλήρωτων αποζημιώσεων, καθιστώντας την καλλιέργεια και την ίδια την επιβίωση των αγροτών ακόμη πιο δύσκολη». Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς τονίζει επίσης πως δεν θα αφήσει κανένα αγρότη ξεκρέμαστο, αλλά θα παλέψει και θα διεκδικήσει άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όσους πλήττονται από την ξηρασία και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος.

03/08/2021 04:32 μμ

Η εικόνα της φετινής πρώιμης παραγωγής αχλαδιών είναι αποκαρδιωτική σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Παραγωγοί στον Τύρναβο καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την έξαρση του βακτηριακού κάψιμου στο φυτικό κεφάλαιο και στην παραγωγή. 

Ο κ. Ταμπόσης Σωτήρης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, μας αναφέρει ότι αυτήν την εβδομάδα ξεκίνησαν οι συγκομιδές των πρώιμων ποικιλιών Koscia και Santa Maria, ενώ η ποικιλία Κριστάλλι συγκομίζεται την άλλη εβδομάδα. 

«Η παραγωγή είναι σαφώς μειωμένη λόγω των παγετών που έπληξαν την καλλιέργεια στο στάδιο της ανθοφορίας. Επιπρόσθετα, τα δέντρα της ποικιλίας Santa Maria παρουσιάζουν έξαρση του βακτηρίου ερβίνια (Erwinia amylovora) το οποίο προκαλεί βακτηριακό κάψιμο. Έχει 4-5 χρόνια να προκληθεί μεγάλο πρόβλημα από το βακτηριακό κάψιμο. Σε περίπτωση έξαρσης όπως τώρα, οι παραγωγοί προχωρούν σε αφαίρεση κλάδων και καρπών, ολόκληρων δέντρων και σε κάποιες περιπτώσεις ξεριζώνονται ολόκληρα περιβόλια. Τα προσβεβλημένα μέρη που κόβονται πρέπει να απομακρυνθούν και να καούν. Η ποικιλία Koscia είναι πιο ανθεκτική στο βακτήριο», όπως μας εξηγεί ο κ. Ταμπόσης. 

«Όσον αφορά τις τιμές, είναι νωρίς για την ώρα να προχωρήσουμε σε εκτιμήσεις. Σίγουρα ευελπιστούμε σε μία καλύτερη τιμή συγκριτικά με πέρσι. Υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή αχλαδιών στην Ιταλία οπότε ενδέχεται να έχουμε αύξηση πωλήσεων στις εξαγωγές. Τέλος, πρέπει να τελειώσει η εκτίμηση των γεωπόνων του ΕΛΓΑ για το θέμα των αποζημιώσεων».

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Τασιούλας Χρήστος, πρόεδρος του συνεταιρισμού Γαία Φρούιτ, «αυτήν την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί οι συγκομιδές για τις Κοντούλες και τώρα συγκομίζουμε τα Koscia και τα Santa Maria. Οι απώλειες παραγωγής, στην καλύτερη των περιπτώσεων, φτάνουν το 70% και στην χειρότερη το 100%. Η ποιότητα των παραγώμενων καρπών επίσης δεν είναι ικανοποιητική». 

«Ο τελευταίος παγετός στις 8-9 Απριλίου ήταν καταστρεπτικός για την παραγωγή αλλά και για την έξαρση του βακτηρίου. Οι περισσότερο ζημιωμένες ποικιλίες είναι οι: Κοντούλα, Santa Maria, Williams και Ηaliant. Τώρα γίνεται η καρατόμηση των βραχιόνων και των δέντρων. Περιμένουμε ενίσχυση για απώλεια παραγωγής και φυτικού κεφαλαίου. Η τιμή φέτος είναι 5-15 λεπτά/το κιλό υψηλότερη αλλά δεν ισοσταθμίζεσαι με την απώλεια παραγωγής. Τα έξοδα για 1 στρέμμα είναι 1.000 ευρώ. Κατά τις 15 Αυγούστου συγκομίζονται η ποικιλία Κριστάλλι, μετά στις 20 Αυγούστου τα Sissy και τέλη Αυγούστου τα Williams Hailant. Φέτος είναι όψιμη η χρονιά κατά 10 ημέρες. Εμείς εξάγουμε τις ποικιλίες Coscia και Santa Maria στις χώρες Βουλγαρία, Αλβανία και Ρουμανία», καταλήγει ο κ. Τασιούλας. 

O κ. Δημήτρης Σταυρίδης, προϊστάμενος προστασίας φυτών στη ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας, μας δίνει μία εικόνα από τις ζημιές που έχουν εκτιμηθεί στην περιοχή του Τυρνάβου. «Από τα 30.000 στρέμματα της καλλιέργειας, τα 9.000 έχουν μολυνθεί από το βακτηριακό κάψιμο. Η καταστροφή είναι τεράστια και επηρεάζει τόσο τις βιομηχανικές όσο και τις επιτραπέζιες ποικιλίες. Δυστυχώς η φετινή μόλυνση θα έχει επιπτώσεις στο φυτικό κεφάλαιο των δέντρων οι οποίες θα εκδηλωθούν και τις επόμενες χρονιές. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα τον Σεπτέμβριο καθώς ακόμα οι παραγωγοί προσπαθούν να καταστείλουν την προσβολή στο φυτικό κεφάλαιο. Αυτό βέβαια ίσως οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσβολή καθώς το βακτήριο είναι ιδιαίτερα μολυσματικό. Έχουμε δώσει οδηγίες για περιορισμό της εξάπλωσης αλλά μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Συχνό λάθος που κάνουν πολλοί παραγωγοί είναι να κόβουν τα προσβεβλημένα μέρη και να μην τα καταστρέφουν αλλά να τα αφήνουν μέσα στο χωράφι. Μεταδίδεται μηχανικά μέσω των εργαλείων, με τα παπούτσια και τα ρούχα των αγροτών. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η απολύμανση των εργαλείων μετά από κάθε τομή, των ενδυμάτων και υποδημάτων. Το 2001 με τον μεγάλο παγετό είχαμε ανάλογη έξαρση. Οι απότομες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις ευνοούν την έξαρση των προσβολών. Το πρώτο σοκ στα φυτά έγινε την περίοδο του παγετού όπου τα δέντρα βρίσκονταν στο ευαίσθητο στάδιο της άνθησης. Αμέσως μετά, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και του λίβα κατά τη διάρκεια του Απριλίου τα δέντρα υπέστησαν δεύτερο σοκ. Έχουν γίνει ενέργειες από τον περιφερειάρχη, ο οποίος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο και τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, για να προχωρήσει σε κάποια αποζημίωση, καθώς η καταστροφή της παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου είναι πολύ μεγάλη», τονίζει.

30/07/2021 04:08 μμ

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν παραγωγοί μήλων που βλέπουν τις επιπτώσεις της υπερέκθεσης των καρπιδίων στο ήλιο. Προκαλούνται νεκρωτικά εγκαύματα στην επιφάνεια των καρπών και αναμένεται αισθητή μείωση της παραγωγής.

Ο κ. Κουρτπαρασίδης Σάββας, αντιπρόεδρος του Α.Σ. Βοκερίας στο Μανιάκι Φλώρινας και παραγωγός, μας αναλύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις μηλιές από τον καύσωνα και την αυξημένη ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. «Τα δέντρα που είναι προστατευμένα από δίχτυ χαλαζόπτωσης προστατεύονται από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία και τον καύσωνα. Τα ακάλυπτα δέντρα αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Σε τέτοιες θερμοκρασίες το φυτό μπαίνει σε λήθαργο, με αποτέλεσμα να σταματάει η μεταβολική του διεργασία. Συγκεκριμένα, κλείνουν τα στόματα και ο καρπός δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκώς σε μέγεθος. Επίσης, δημιουργούνται ηλιακά εγκαύματα πάνω στον καρπό με αποτέλεσμα να είναι εμπορικά μη αποδεκτός. Μειώνεται κατά πολύ η ποιότητα. Υπάρχουν κάποια χημικά σκευάσματα που ονομάζονται “αντιηλιακά” τα οποία χορηγούνται πριν την συγκομιδή όταν ο καρπός είναι στο στάδιο αλλαγής χρώματος.  Αυτήν την περίοδο επίσης στα μικρά δέντρα εφαρμόζω κλάδεμα για καλύτερο αερισμό της κόμης και για να μπορέσει να αναπτυχθεί το φυτό».

Από το γεωπονικό τμήμα της ΓΕΟΚ (Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς Α.Ε.) μας ενημερώνουν ότι φέτος το πρόβλημα των υψηλών θερμοκρασιών είναι εντονότερο με αποτέλεσμα μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών. «Το πρόβλημα είναι έντονο σε δέντρα με σύστημα διαμόρφωσης ελεύθερης παλμέττας καθώς δεν είναι προστατευμένα με αντιχαλαζικό δίχτυ που προσφέρει ένα ποσοστό σκίασης. Οι απώλειες σε καρπό λόγω των παγετών την φετινή περίοδο είναι μεγάλες και οι εναπομείναντες καρποί έχουν ωριμάσει νωρίτερα. Ο χρόνος ωρίμανσης βέβαια εξαρτάται από την πρωιμότητα της ποικιλίας. Ο καρπός είναι στο στάδιο του μεγάλου καρπιδίου και τα δέντρα βρίσκονται 2-3 μήνες πριν την ωρίμανση. Σε κάθε περίπτωση μας λένε, πρέπει να αποφεύγεται αυτήν την περίοδο η αφαίρεση των ηλιοκαμένων καρπών καθώς τα μήλα που βρίσκονται σε πιο προστατευμένα σημεία στην κόμη του δέντρου, έχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα στην πρόσπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας με αποτέλεσμα να εμφανίσουν και αυτά εγκαύματα. Υπάρχουν σκευάσματα που μπορούν να χορηγηθούν ωστόσο δημιουργούν ένα επίστρωμα που θεωρείται ανεπιθύμητο από τους καταναλωτές».

Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Γουβιώτης, γεωπόνος του συνεταιρισμού ΖΑΓΟΡΙΝ στο Πήλιο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «η ζημιά που έχει προκληθεί από τον καύσωνα φέτος είναι πολύ μεγαλύτερη από το φουζικλάδιο και από οποιαδήποτε άλλη μυκητολογική και εντομολογική προσβολή, αν και είναι ακόμα νωρίς να προσδιοριστεί ακριβώς η έκτασή της. Την περίοδο αυτή, μέχρι και τέλος Ιουλίου όπου γίνεται η αλλαγή του χρώματος του καρπού, χορηγούνται σκευάσματα ασβεστίου τα οποία δημιουργούν ένα άσπρο φιλμ προστασίας πάνω στους καρπούς. Τα σκευάσματα αυτά αφήνουν “υπολείμματα” στο κοτσάνι του μήλου και είναι ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό για τους καταναλωτές. Ωστόσο είναι μία εσφαλμένη αντίληψη, καθώς δεν πρόκειται για υπολειμματικότητα κάποιου φυτοφαρμάκου αλλά για θρεπτικό στοιχείο. Έπειτα από την αλλαγή του χρώματος οι καρποί είναι πιο ανθεκτικοί στα εγκαύματα, προσθέτει ο κύριος Γουβιώτης». «Τα ηλιοκαμένα μήλα μετά από κάποια περίοδο πέφτουν από μόνα τους από το δέντρο και είναι μη εμπορεύσιμα. Δεν απομακρύνονται ακόμα από το δέντρο για να μην υπάρχουν κενά στην κόμη του δέντρου και δημιουργηθούν περαιτέρω εγκαύματα σε άλλους καρπούς».
Οι καρποί που είναι ευπαθείς στα ηλιακά εγκαύματα χάνουν το τυπικό χρώμα του φλοιού και αλλοιώνεται η συνεκτικότητα της σάρκας με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται σημαντικά η ποιοτική τους αξία και η συντηρησιμότητά τους. Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της καρπόδεσης και της ηλιοπροστασίας του καρπού και δρουν ενδυναμώνοντας τα κυτταρικά τοιχώματα του καρπού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο: Προστασία μήλων από τα ηλιακά εγκαύματα, τεύχος 8/2017 του περιοδικού Γεωργία - Κτηνοτροφία, δείτε εδώ

06/07/2021 01:05 μμ

Φωτογραφία: Panonychus ulmi (κόκκινος τετράνυχος της μηλιάς)

Το ξηροθερμικό κλίμα της χώρας έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση εχθρών. Αξιοσημείωτη είναι η εμφάνιση των τετράνυχων.

Ο κ. Παναγιώτης Γουβιώτης υπεύθυνος γεωπόνος στον συνεταιρισμό Ζαγορίν μας ενημερώνει ότι την περίοδο που διανύουμε η εμφάνιση των τετράνυχων είναι αυξημένη. Η μηλιά προσβάλλεται από τα εξής τρία είδη τετράνυχων: Panonychus ulmi (κόκκινος τετράνυχος της μηλιάς), Tetranychus urticae (Κίτρινος τετράνυχος) και Tetranychus viennensis.

«Οι τετράνυχοι είναι ακάρεα που ευνοούνται από το ξηροθερμικό κλίμα που επικρατεί εδώ και ένα μήνα στην περιοχή. Δεν έχει βρέξει καθόλου με αποτέλεσμα να υπάρχει έξαρση των εχθρών. Εμείς κάθε χρόνο κάνουμε επεμβάσεις εγκεκριμένων ακαρεοκτόνων κατάλληλων για την καλλιέργεια της μηλιάς. Φέτος έχουμε ξεκινήσει την πιλοτική εφαρμογή ωφέλιμων εντόμων σε 300 στρέμματα για την καταπολέμησή τους». Τα ωφέλιμα έντομα, όπως μας λέει ο κ. Γουβιώτης, αναπτύσσονται ικανοποιητικά σε υπαίθριες καλλιέργειες ακριβώς όπως τα ακάρεα και δρουν ανταγωνιστικά. «Θα παρακολουθούμε τα αποτελέσματα για τα επόμενα 2-3 χρόνια και σε περίπτωση επιτυχίας θα εφαρμόσουμε τη μέθοδο καθολικά για όλη την έκταση του χωριού Ζαγοράς. Οι τετράνυχοι δημιουργούν προβλήματα σε πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες απομυζώντας τα φύλλα και μειώνοντας την απόδοση των καλλιεργειών».

«Οι μηλιές βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης του καρπιδίου και όπως φαίνεται η παραγωγή στη Ζαγορά είναι ικανοποιητική. Το έντομο καρπόκαψα που κάνει επίσης την εμφάνισή του αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη μέθοδο κομφούζιο».

Ο κ. Κουρτπαρασίδης Σάββας αντιπρόεδρος του Α.Σ. Βοκερίας στο Μανιάκι Φλώρινας και παραγωγός δενδρωδών καλλιεργειών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει η εμφάνιση των ακάρεων τα οποία δημιουργούν μεγάλης έντασης προβλήματα σε περίπτωση που δεν καταπολεμηθούν εγκαίρως καθώς απομυζούν τους χυμούς των φύλλων μειώνοντας τη φωτοσύνθεση. Στο ορεινό χωριό με υψόμετρο 550 μέτρα, τα δέντρα έχουν μόλις αναπτύξει το καρπίδιο ενώ οι συγκομιδές ξεκινάνε από τον Οκτώβριο. «Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής η παραγωγή δεν θα είναι μειωμένη παρά μόνο σε μεμονωμένες περιοχές που έχουν πληγεί από τον παγετό» αναφέρει ο κ. Κουρτπαρασίδης.

Ο κ. Βεργάδος Σωτήρης γεωπόνος στην Novastore Τρίπολης μας ενημερώνει ότι υπάρχει έξαρση των τετράνυχων στην περιοχή λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών. «Για την αντιμετώπιση των ακάρεων γίνεται χρήση σκευασμάτων που περιέχουν τη δραστική ουσία abamectin σε συνδυασμό με παραφυνικό λάδι προστατευτικά, όταν εντοπισθούν τα πρώτα αυγά. Η έξαρση των τετράνυχων μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που χρησιμοποιούν πυρεθροειδή εντομοκτόνα και οργανοφωσφορικά τα οποία είναι υπεύθυνα για τη θανάτωση ωφέλιμων εντόμων που υπάρχουν στη φύση και λειτουργούν κατασταλτικά έναντι των εχθρών. Η χρήση ωφέλιμων εντόμων ως μέθοδος καταπολέμησης δεν εφαρμόζεται ακόμα στην περιοχή καθώς απαιτείται μαζική συνεργασία των παραγωγών της περιοχής.

Παράλληλα αυτήν την περίοδο έχει εμφανισθεί η δεύτερη πτήση της καρπόκαψας καθώς επίσης και η μύγα της μεσογείου στην ποικιλία Red delicious. Στην περιοχή της Τρίπολης η κύρια ποικιλία είναι η Delicious Πιλαφά (ΠΟΠ) η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τους παγετούς λόγω της πρώιμης άνθησής της».

26/05/2021 02:45 μμ

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) πριν από λίγες ημέρες.

Στους 560.000 τόνους εκτιμά την παραγωγή μήλων Αργεντινής, εκ των ηγετών της παγκόσμιας αγοράς, την περίοδο 2020 - 2021 το USDA. Όπως αναφέρει, η παραγωγή φρέσκων αχλαδιών εκτιμάται πως θα αυξηθεί και θα ανέλθει σε 620.000 τόνους. Οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν, φθάνοντας τους 100.000 τόνους για τα μήλα, αλλά θα εμφανίσουν σταθερότητα (320.000 τόνους) στα αχλάδια, σύμφωνα με το USDA.

Η πανδημία του κορονοϊού, δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στις βιομηχανίες μήλων και αχλαδιών λόγω του συντονισμού δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με αυστηρά πρωτόκολλα υγείας. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες οικονομικές και χρηματοοικονομικές δυσκολίες εξακολουθούν να υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων φρούτων της Αργεντινής στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, η παραγωγή φρέσκου μήλου την περίοδο 2020 - 2021 προβλέπεται να μειωθεί κατά 10.000 τόνους, φθάνοντας τους 560.000 τόνους, ενώ η παραγωγή φρέσκων αχλαδιών θα αυξηθεί κατά 10.000 τόνους, φθάνοντας τους 620.000, από τις εκτιμήσεις USDA.

Μια δεκαετία αυξανόμενου κόστους παραγωγής και χαμηλών κερδών έχει επηρεάσει σημαντικά τη βιωσιμότητα των παραγωγών με εκμεταλλεύσεις φρέσκων, φρούτων παρά τις υποτιμήσεις που υπέστη το νόμισμα της χώρας και οι οποίες αύξησαν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων Αργεντινής στις διεθνείς αγορές.

Αμετάβλητη η κατανάλωση

Για την περίοδο 2020 - 2021, η εγχώρια κατανάλωση φρέσκων μήλων προβλέπεται να παραμείνει αμετάβλητη, στους 460.800 τόνους. Ωστόσο, η κατανάλωση θα μειωθεί κατά 6,5% σε σύγκριση με την περίοδο 2019 - 2020, λόγω της μικρότερης παραγωγής. Η κατανάλωση φρέσκου αχλαδιού αναμένεται να αυξηθεί, φθάνοντας τους 300.000 τόνους (αύξηση 3,5% από τις εκτιμήσεις USDA), λόγω αύξησης της παραγωγής.

Ελάχιστες οι εισαγωγές

Η Αργεντινή είναι σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας μήλων και αχλαδιών κι ως εκ τούτου, οι εισαγόμενες ποσότητες αυτών των φρούτων είναι συνήθως αμελητέες, εκτός εάν οι παράγοντες εφοδιασμού ή παραγωγής αλλάζουν σημαντικά. Την περίοδο 2020 - 2021, οι εισαγωγές νωπών μήλων προβλέπεται πως θα ανέλθουν σε 800 τόνους, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις και εκτιμάται ότι δεν θα γίνουν εισαγωγές αχλαδιών, σύμφωνα με την Post.

21/05/2021 11:41 πμ

Έπειτα από επικοινωνία μας με τον ΑΣ Δένδρων Τυρνάβου, παραθέτονται κάποια στοιχεία όσον αφορά την καταπολέμηση των εχθρών της αχλαδιάς που εμφανίζονται αυτήν την περίοδο. Σύμφωνα με την υπεύθυνη γεωπόνο στον συνεταιρισμό εφαρμόζεται πολλά χρόνια το Κομφούζιο με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται ψεκασμοί στην αχλαδιά για έντομα όπως είναι η καρπόκαψα. «Αυτήν την περίοδο εφαρμόζουμε αφιδοκτόνα καθώς η εμφάνιση αφίδων βρίσκεται σε έξαρση. Έχουμε ξεκινήσει επίσης τους εντατικούς ψεκασμούς και για τη ψύλλα (Cacopsylla sp., Homoptera: Psyllidae). Υπάρχουν σκευάσματα για την καταπολέμηση της ψύλλας τα οποία διαχωρίζονται ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του εντόμου. Υπάρχουν δηλαδή ωοκτόνα, προνυμφοκτόνα κτλ. τα οποία δεν πρέπει να μπερδεύονται. Αυτήν την περίοδο οι γενιές είναι αλληλοκαλυπτόμενες και για αυτόν τον λόγο έχουν αυξηθεί οι ψεκασμοί και το κόστος».

Επίσης στο αχλάδι και πιο συγκεκριμένα στις ποικιλίες Williams, Highland υπάρχει έξαρση του βακτηρίου ερβίνια, (Erwinia amylovora) που προκαλεί βακτηριακό κάψιμο. «Δυστυχώς δεν υπάρχουν κατασταλτικά μέτρα παρά μόνο ψεκασμοί με χαλκούχα και αφαίρεση των προσβεβλημένων καρπών και στελεχών. Γενικότερα όμως έχει παρατηρηθεί ότι οι παραγωγοί μας εξαιτίας της χρήσης του κομφούζιου έχουν μειώσει τους ψεκασμούς».

Ο κ. Τζουχάλας Βασίλης, γεωπόνος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου μας αναφέρει ότι στην περιοχή καλλιεργούνται 15.000 στρέμματα με αχλάδι και τα μέλη του συνεταιρισμού μας έχουν 1.200 με 1.500 στρέμματα. Οι κυριότερες ποικιλίες είναι η Κρυστάλλι, η Coscia, η κοντούλα, η Santa και τα βιομηχανικά αχλάδια Williams. Φέτος και αυτήν την περίοδο που διανύουμε, έχουμε υπό έλεγχο τον πληθυσμό της ψύλλας με αποτέλεσμα να μη δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για την ώρα. Βέβαια έχει ξεκινήσει η καταπολέμηση και διαχείριση της προσβολής από τον Ιανουάριο. Αυτήν την περίοδο τα δέντρα βρίσκονται στο στάδιο του καρπιδίου και από εδώ και έπειτα και μέχρι την έναρξη της συγκομιδής, δηλαδή από αρχές Μαΐου μέχρι 25 Ιουλίου συνεχίζεται η αύξηση του καρπού. Αναφορικά με το βακτήριο όπως μας λέει ο κ. Τζουχάλας υπάρχει έξαρση εξαιτίας των παγετών του Απριλίου που λειτούργησαν αρνητικά στην ομαλή ανθοφορία και προκάλεσαν ευαισθησία με αποτέλεσμα την εύκολη προσβολή.

Η κα. Σοφία Κεμπαπίδου γεωπόνος στη Farm Hellas μας δίνει πληροφορίες για την περιοχή της Ημαθίας για τη ψύλλα και το βακτήριο. Στην περιοχή παράγονται σε εκτεταμένο βαθμό τα βιομηχανικά αχλάδια Williams, Highland και Sissy ενώ στα ίδια κτήματα υπάρχουν και οι επικονιαστές Santa maria, Coscia και Abate fetel τα οποία είναι επιτραπέζια αχλάδια. «Για την καταπολέμηση της ψύλλας πρέπει να ακολουθείται μία ολοκληρωμένη προσέγγιση καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αρχικά το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζει ο παραγωγός είναι ότι η όποια επέμβαση για την αντιμετώπισή της γίνεται έπειτα από την επίσκεψη του γεωπόνου στα κτήματα και εκτίμηση της κατάστασης τη δεδομένη στιγμή. Γενικά η ολοκληρωμένη προσέγγιση ξεκινάει από τέλη Νοεμβρίου, συνεχίζεται μέχρι τέλη Ιανουαρίου όπου γίνεται επέμβαση με λάδι και πυρεθρίνη. Έπειτα στο στάδιο του ξύλου πριν το φούσκωμα γίνεται επέμβαση με καολίνες. Στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών (πράσινης κορυφής - tight cluster) επεμβαίνουμε πάλι με κατάλληλα εντομοκτόνα. Οι επεμβάσεις δηλαδή πρέπει να γίνονται και στο προανθικό και στο μετανθικό στάδιο, δηλαδή μετά την πτώση των πετάλων».

Αυτήν την περίοδο στην περιοχή έχουμε έντονη την εμφάνιση της ψύλλας και συγκεκριμένα υπάρχει η εμφάνιση πολύ μικρών κίτρινων αυγών στο κεντρικό νεύρο των νεαρών βλαστών τα οποία γίνονται αντιληπτά με μικροσκόπιο. Επίσης, φαίνονται οι προνύμφες, οι οποίες εμφανίζονται στο μελίτωμα στις μασχάλες των φύλλων, και τέλος τα ενήλικα. Η διαχείριση που προτείνουμε είναι αρχικά μία πρώτη επέμβαση στα αυγά με σκοπό να αποφύγουμε τις πρωτογενείς μολύνσεις με σκευάσματα όπως το Movento το οποίο μπορεί να χορηγηθεί από εδώ και έπειτα, καθώς γίνεται αποτελεσματικό σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 24°C. Ακολουθεί, έπειτα από δύο - τρεις μέρες το σκεύασμα Delegate μαζί με λάδι για την καταπολέμηση των προνύμφων και στη συνέχεια  η χορήγηση αβαμικτίνων για πλήρη κάλυψη.

Εφαρμόζουμε επίσης καολίνη σε αναλογία 2% δηλαδή 20 kg/tn, η εφαρμογή του οποίου δημιουργεί ένα άσπορο επίχρυσμα πάνω στα φύλλα και αποπροσανατολίζει τα έντομα. Επίσης, λειτουργεί και με άλλους τρόπους εντομοαπωθητικά καθώς λόγω των μικροκρυστάλλων δημιουργεί μία αιχμηρή επιφάνεια η οποία εμποδίζει τη δράση των εντόμων. Ακόμα, έχει αποδειχθεί ότι δεν βλάπτει τα ωφέλιμα έντομα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη βιολογική όσο και στη συμβατική καλλιέργεια. «Στη συμβατική καλλιέργεια εξαιτίας του γεγονότος ότι αφήνει υπολείμματα και πάνω στους καρπούς προτείνονται ψεκασμοί με καολίνη μέχρι το φρούτο να αποκτήσει το 1/3 του τελικού του μεγέθους για να μπορέσει να ξεπλυθεί κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων που θα ακολουθήσουν».

Τέλος, όπως μας εξηγεί η κα. Κεμπαπίδου, δυστυχώς υπάρχει έξαρση εδώ και δέκα μέρες στο βακτήριο η οποία είναι πιο έντονη στην ποικιλία Santa maria. Συγκεκριμένα, χαρακτηριστικά συμπτώματα φαίνονται στις ταξιανθίες και στα φύλλα κάτω από αυτές τα οποία μαυρίζουν και ξεραίνονται σε περίπτωση που δεν έχουν γίνει οι προληπτικοί ψεκασμοί. Από εδώ και έπειτα πρέπει να γίνει κοπή των προσβεβλημένων 20-30 πόντους κάτω από τον βλαστό και έπειτα από κάθε κοπή να ακολουθεί καθάρισμα των εργαλείων σε διάλυμα χλωρίνης ή οινόπνευμα. Ακόμα οι τομές πρέπει να καλύπτονται με ιοντικούς χαλκούς και τα κομμένα τμήματα να απομακρύνονται από τα κτήματα και να καίγονται.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση του, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.

18/05/2021 05:09 μμ

Οι ψεκασμοί για τον μύκητα φουζικλάδιο είναι μία απαραίτητη καλλιεργητική πρακτική μαζί με άλλα μέτρα κατά την περίοδο της Άνοιξης στη μηλοκαλλιέργεια.

Ο μύκητας Venturia inaequalis κάνει την εμφάνισή του τόσο στο φυτικό κεφάλαιο όσο και στους παραγόμενους καρπούς με πρωτογενείς και δευτερογενείς μολύνσεις. Πέρα από το Φουζικλάδιο, το Ωίδιο από τους μύκητες αλλά και πληθώρα εντομολογικών εχθρών κάνουν αναγκαία τη χρήση φυτοφαρμάκων σε μία παραγωγή που φέτος προβλέπεται να είναι αρκετά μειωμένη και με κακής ποιότητας παραγόμενα προϊόντα.

Μανιάκι Φλώρινας

Στον συνεταιρισμό Α.Σ. Βοκερίας στο Μανιάκι Φλώρινας, μιλήσαμε με τον κ. Κουρταπαρασίδη Σάββα αντιπρόεδρο και παραγωγό μήλων. Όπως μας εξηγεί, αυτήν την στιγμή πραγματοποιείται ο τέταρτος ψεκασμός για το φουζικλάδιο με κατάλληλα μυκητοκτόνα καθώς το δέντρο βρίσκεται στο στάδιο της καρπόδεσης. Εκτιμάται ωστόσο απώλεια παραγωγής σε ποσοστό 70% εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Η επίδρασή τους φαίνεται να ευθύνεται για την κακή γονιμοποίηση των ανθέων με αποτέλεσμα μικροκαρπία και κακής ποιότητας καρπό. Ακόμα άλλο ένα πρόβλημα που προκύπτει είναι η μικρή ποσότητα καρπών πάνω στο δέντρο με αποτέλεσμα πολύ μεγάλα “κούφια” και ακατάλληλα προς πώληση μήλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά τα στρέμματα του συνεταιρισμού, ήταν 400 και αυτήν την στιγμή έχουν μειωθεί στα 100. Ο λόγος είναι ότι οι παλιές ποικιλίες έχουν αντικατασταθεί με άλλα είδη φρούτων όπως κεράσια και ροδάκινα. Παράλληλα όμως, έχουν φυτευτεί άλλα 50 με 100 στρ. νέων ποικιλιών και συγκεκριμένα της όψιμης ποικιλίας Fuji. «Όσον αφορά στις ποικιλίες κόκκινου μήλου, υπάρχει μία σταθερότητα στην προτίμηση της ποικιλίας Red Gala η οποία είναι πρώιμη ποικιλία αλλά γενικότερα μειώνεται το ενδιαφέρον των παραγωγών για το κόκκινο μήλο. Επίσης, πολλοί είναι οι παραγωγοί που δεν προτιμούν πλέον το μπανανόμηλο Golden Delicious και το Φιρίκι».

Πτολεμαΐδα

Στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, μιλήσαμε επίσης με τον  κ. Τσακίρη, γεωπόνο με κατάστημα γεωργικών εφοδίων. Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν ξεκινήσει από πολύ νωρίς φέτος οι ψεκασμοί για το φουζικλάδιο. Ο συγκεκριμένος μύκητας δημιουργεί ασκοσπόρια τα οποία δημιουργούν πρωτογενείς και δευτερογενείς μολύνσεις και σε περίπτωση προσβολής του καρπού, δημιουργούν ουσιαστικά μία δερματοπάθεια πάνω στην επιδερμίδα τους με κηλιδώσεις, με αποτέλεσμα τα μήλα να μην είναι πλέον εμπορεύσιμα. Πρέπει να υπάρχει μία στρατηγική διαχείρισης ψεκασμών, με σκοπό να μην υποστεί βλάβη το δέντρο και να μη δημιουργηθεί ανθεκτικότητα στον μύκητα.

Η παραγωγή μήλων στην περιοχή της Πτολεμαϊδας βασίζεται στις ποικιλίες Red Delicious και Fuji οι οποίες είναι όψιμες ποικιλίες. «Τα δέντρα πλέον έχουν ήδη καρποδέσει. Πέρα από το φουζικλάδιο, δευτερεύων σημαντικός μύκητας είναι το ωίδιο, ενώ αυτήν την περίοδο προσβάλλεται επίσης από έντομα όπως είναι οι αφίδες, η καρπόκαψα και οι τετράνυχοι για τα οποία απαιτούνται εντομολογικοί ψεκασμοί σεβόμενοι πάντα το περιβάλλον και τα ωφέλιμα έντομα. Στα δέντρα παρατηρείται επίσης μειωμένη παραγωγή καρπού λόγω κακής γονιμοποίησης ανθέων και μικρές ποσότητες καρπών πάνω στο δέντρο. Η δεύτερη περίπτωση είναι επίσης ανεπιθύμητη καθώς το δέντρο όταν δεν έχει καρπούς για να ισορροπήσει, μοιραία δημιουργεί πολύ μεγάλους καρπούς, οι οποίοι δεν είναι εμπορεύσιμοι. Η κανονική διάμετρος ενός εμπορεύσιμου μήλου είναι 65-70 χιλιοστά, καταλήγει.

Ζαγορά Πηλίου

Ο κ. Λάζαρος Σαμαράς παραγωγός με 40 στρ. και μέλος του συνεταιρισμού Ζαγορίν μας δίνει επίσης μία εικόνα για την πορεία της καλλιέργειας. «Οι ψεκασμοί γίνονται βάσει των μετεωρολογικών σταθμών και έπειτα από ενημέρωση που μας παρέχει ο γεωπόνος του συνεταιρισμού. Στην πρώτη ζώνη, η οποία είναι η παραθαλάσσια βρισκόμαστε στον τέταρτο ψεκασμό και στην τρίτη ζώνη που είναι στα ορεινά σημεία έχουμε ολοκληρώσει τον πέμπτο ψεκασμό. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιεί είναι η Στάρκιν και η Fuji και ο καρπός έχει ήδη σχηματιστεί. Όπως φαίνεται η παραγωγή θα είναι ικανοποιητική. Παράλληλα, την περίοδο αυτή γίνεται ο πρώτος ψεκασμός για την καρπόκαψα».

Ο κ. Κυριάκος Κόνσουλας, επίσης παραγωγός μήλων και μέλος του συνεταιρισμού μας εξηγεί ότι φέτος οι ψεκασμοί ξεκίνησαν λίγο αργότερα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και τώρα πραγματοποιήθηκε ο 5ος ψεκασμός. «Ραντίζουμε κάθε 15 ημέρες και σε περίπτωση έντονης προσβολή κάθε 8 ημέρες. Για την καρπόκαψα χρησιμοποιούμε φερομόνες για παρεμπόδιση της σύζευξης των εντόμων. Έτσι, ψεκάζουμε αν χρειαστεί μία φορά με εντομοκτόνο. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιώ είναι η Στάρκιν, η Golden, η Fuji και η Gala».

Τρίπολη

Τέλος, μιλήσαμε με τον κ. Βέργανο Σωτήρη γεωπόνο στην Novastores Τρίπολης. Όπως μας εξηγεί, το Φουζικλάδιο αποτελεί πολύ σημαντική μυκητολογική ασθένεια λόγω του υψομέτρου της περιοχής και την υψηλή υγρασία που επικρατεί. Οι ψεκασμοί βρίσκονται σε εξέλιξη ωστόσο φέτος οι ξηροθερμικές συνθήκες, δηλαδή ο αέρας και οι υψηλές θερμοκρασίες, λειτουργούν αποτρεπτικά και μετριάζουν την εμφάνισή του. Στην περιοχή, η κύρια ποικιλία μήλων είναι τα Μήλα Delicious Πιλαφά (ΠΟΠ) ενώ καλλιεργούνται επίσης οι ποικιλίες Fuji, Red Delicious, Golden κ.α.. Η ποικιλία Πιλαφά ανθίζει νωρίς, πριν από τις κόκκινες ποικιλίες και συγκομίζεται τελευταία, κατά τον Οκτώβριο. «Τα δέντρα τώρα έχουν ήδη καρποδέσει και βρισκόμαστε στο στάδιο του καρπιδίου με διάμετρο 10 χιλιοστά. Οι κόκκινες ποικιλίες, όπως η Red Delicious, δεν έχουν επηρεαστεί από τους όψιμους παγετούς καθώς δεν είχαν προλάβει να ανθίσουν ενώ τα Πιλαφά έχουν πληγεί σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Εκτός από το φουζικλάδιο, η ΠΟΠ ποικιλία πλήττεται σημαντικά από το Ωίδιο. Για τον έλεγχο των εντομολογικών εχθρών χρησιμοποιούμε δίκτυο παγιδών. Μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει την πράσινη και μωβ αφίδα, τετράνυχο και ήδη παρατηρούνται οι πρώτες πτήσεις της καρπόκαψας.

20/04/2021 02:57 μμ

Αποκαλυπτικό έγγραφο της πρεσβείας μας στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Στο έγγραφο γίνεται λόγος για ευκαιρία εξαγωγών, όμως και στην χώρα μας, τα δεδομένα της παραγωγής δεν είναι καλά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Φρούτων και Λαχανικών Ουγγαρίας (FruitVeB) κ. Peter Kelemen, το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής βερίκοκων και ροδάκινων της χώρας καταστράφηκε από τον πρόσφατο (αρχές Απριλίου) παγετό, που έπληξε την χώρα. Ο ίδιος, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της πρεσβείας μας, απέφυγε να αναφερθεί στο πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές των συγκεκριμένων φρούτων στην ουγγρική αγορά, τονίζοντας ότι αυτές, επηρεάζονται τόσο από εγχώριους, όσο και από διεθνείς παράγοντες, όπως είναι η διεθνής αγορά, οι ισοτιμίες νομισμάτων, η παραγωγή σε άλλα κράτη κ.λπ.

Συμπλήρωσε επίσης ότι οι αντίξοες καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν αρνητικά και την εγχώρια παραγωγή κερασιών, μήλων και αχλαδιών.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγργαφο του γραφείου ΟΕΥ της πρεσβείας μας στην Βουδαπέστη. Το έγγραφο, που έχει στην διάθεσή του ο ΑγροΤύπος, υπογράφει ο προϊστάμενος Γιώργος Τοσούνης.

07/04/2021 02:43 μμ

Μια καλή ροή έχουμε στις εξαγωγές ελληνικών μήλων, που, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι κατά 5,6% (65.679 τόνοι φέτος έναντι 62.209 τόνων πέρσι).

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του ΑΣ Ζαγοράς κ. Διονύσης Βαλασσάς, «στη Ζαγορά είχαμε προβλήματα από τη χαλαζόπτωση Μαΐου του 2020. Ωστόσο τελικά λιγότερες ζημιές, από όσες αρχικά είχαν εκτιμηθεί και οι παραγωγοί της περιοχής μας κατάφεραν να συγκεντρώσουν μια ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες του συνεταιρισμού. Ο συνεταιρισμός θα έχει μήλα μέχρι τον Ιούνιο.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν είχαμε προβλήματα και υπήρξε μια παραγωγή σε καλά επίπεδα και χωρίς ποιοτικά προβλήματα. Η πρώτη καραντίνα το 2020 βοήθησε την κατανάλωση μήλου. Το 2021 έχει μειωθεί αυτή η δυναμική αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση.

Οι εξαγωγές πάνε καλά προς Αίγυπτο και Βαλκανικές χώρες. Η αγορά της Ινδίας έχει καλές προοπτικές για τις εξαγωγές ελληνικών μήλων και εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει μια δυναμική. Οι Πολωνοί δεν είχαν φέτος μεγάλη παραγωγή για να μας παρουσιάσουν πρόβλημα. Ωστόσο έχουν μεγάλα μεγέθη και τις τιμές τους δεν μπορούμε να τις ανταγωνιστούμε. Για μια μέτρια ποιότητα μήλου η Ελλάδα πουλά στην Αίγυπτο στα 45 έως 50 λεπτά, ενώ η Πολωνία για την αντίστοιχη ποιότητα στα 20 έως 25 λεπτά. Αλλά και για την καλή ποιότητα η Ελλάδα πουλά στα 70 λεπτά το κιλό, ενώ η Πολωνία στα 40 - 45 λεπτά. Αυτά τα νούμερα δείχνουν ότι δεν είναι δυνατόν να τους ανταγωνιστούμε».

Παραγωγή και ζήτηση στην ΕΕ  
Η παραγωγή μήλων στην ΕΕ παρέμεινε σταθερή σε 11,5 εκατομμύρια τόνους την περίοδο εμπορίας 2020/2021 και σε ποσοστό 3% κάτω από τον τελευταίο μέσο όρο των 5 ετών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, η παραγωγή της Πολωνίας αυξήθηκε (+9%). Ωστόσο πέρσι είχαμε μια μεγάλη μείωση της παραγωγής πολωνικών μήλων κατά περίπου 40%. Αντίθετα μείωση είχαμε στην παραγωγή της Γερμανίας (-2%).

Λόγω της πανδημίας COVID-19 σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να παραμείνει η κατανάλωση φρέσκων μήλων στην ΕΕ, στα επίπεδα των 15,4 κιλά ανά κεφαλή. Αντίθετα μειωμένες θα είναι οι ποσότητες μήλων που θα πάνε για μεταποίηση. Περίπου 7,7 εκατομμύρια τόνοι (71% της παραγωγής της ΕΕ) αναμένεται να πωληθούν φρέσκα (αύξηση 1% σε σχέση με πέρσι), ενώ 3,1 εκατομμύρια τόνοι (29%) θα κατευθυνθούν για μεταποίηση (μείωση κατά -5% σε σχέση με πέρσι).

Οι εξαγωγές φρέσκων μήλων στην ΕΕ αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται (-30% σε σύγκριση με τον μέσο όρο 5ετίας) λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης και των υψηλών τιμών στην ΕΕ. Επίσης ο ανταγωνισμός από τις τρίτες χώρες φέρνει πτώση των εξαγωγών. Οι εισαγωγές φρέσκων μήλων στην ΕΕ αναμένεται να μειωθούν καθώς διατίθεται όλο και περισσότερη ευρωπαϊκή παραγωγή στις αγορές των κρατών μελών.

24/02/2021 11:40 πμ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζεται θετικά από το ΥπΑΑΤ η αποζημίωση των παραγωγών του αχλαδιού μέσω του προγράμματος de minimis.

Μάλιστα τρέχει η διαδικασία κατάθεσης και εξέτασης του σχετικού φακέλου. Μεγάλη ήταν η ζημιά, που σημειώθηκε στα αχλάδια της επαρχίας Τυρνάβου, από τον παγετό του Μαρτίου. Όμως δεν ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστο Γεωργίου, υπεύθυνος πωλήσεων και της Ομάδας Παραγωγών του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, «υπήρχε πρόβλημα υποβαθμισμένης ποιότητας και μικροκαρπίας στα αχλάδια το 2020. Ακόμη ερευνούμε τι προξένησε το πρόβλημα μικροκαρπίας. Εκτιμώ ότι η αιτία ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού σε συνδιασμό με τις υγρασίες.

Το πρόβλημα αφορούσε κυρίως την ποικιλία Κρυστάλλια, που είναι και οι μεγάλες ποσότητες αχλαδιών. Με το ξεκίνημα της συγκομιδής από αρχές Αυγούστου φάνηκε το πρόβλημα. Αποτέλεσμα ήταν να μην είναι εμπορεύσιμες μεγάλες ποσότητες αλλά και να μειωθούν οι τιμές. Ακόμη υπήρχε πρόβλημα στην αποθήκευση του προϊόντος. Επίσης τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να υπάρχει μεγάλη διακύμανση στις αποδόσεις, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από 1 μέχρι 3 τόνους το στρέμμα. Όταν ο παραγωγός έχει απόδοση 1 τόνο το στρέμμα είναι σίγουρο ότι έχει ζημιά.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ζημιές από χαλάζια ή παγετούς, οι οποίες καλύπτονταν ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Η μικροκαρπία και η υποβάθμιση ποιότητας δεν καλύπτονται από τον Οργανισμό. Αυτό που μένει για τους παραγωγούς αχλαδιών είναι οι ενισχύσεις μέσω de minimis».

Με την οικονομική κρίση ο Συνεταιρισμός αναγκάστηκε να στραφεί στις εξαγωγές. Όπως τονίζει ο κ. Γεωργίου «καταφέραμε τα τελευταία δύο χρόνια να προχωρήσουμε σε εξαγωγές αχλαδιών ποικιλίας Κρυστάλλια προς το Ισραήλ. Υπάρχει όμως πολύ μεγάλος ανταγωνισμός από τους Ισπανούς. Τα μέτρα κατά της πανδημίας και η μείωση των εισοδημάτων που έφερε δημιούργησαν προβλήματα όμως και στην εγχώρια ζήτηση. Είναι μια δύσκολη περίοδος για τους παραγωγούς αχλαδιών».

Προβλήματα είχαν τα αχλάδια Κρυστάλλια και στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου Κορινθίας και Δήμαινα Αργολίδας. Ο κ. Μιχάλης Βαρδάκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου Κορινθίας, ανέφερε ότι το πρόβλημα οφείλεται στον ήπιο χειμώνα που δημιούργησε προβλήματα στην ανθοφορία και την καρπόδεση.

10/02/2021 09:50 πμ

Νέα συνάντηση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό είχε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, προκειμένου να προωθήσει αγροτικά ζητήματα του νομού.

Ο κ. Κέλλας επανέφερε στον υπουργό το αίτημα των βαμβακοπαραγωγών για καταβολή ειδικής ενίσχυσης, λόγω της πανδημίας, καθώς οι τιμές, φέτος, στο προϊόν ήταν αισθητά μειωμένες, με τον κ. Λιβανό να απαντά ότι «το υπουργείο εξετάζει με προσοχή όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες ενίσχυσης του βαμβακιού».

Επιπλέον, ο Λαρισαίος πολιτικός υπενθύμισε το αίτημα των παραγωγών αχλαδιού και ροδακίνου να ενισχυθούν μέσω de minimis για τις ζημιές που υπέστησαν τα προϊόντα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. 

Ο κ. Λιβανός γνωστοποίησε στον κ. Κέλλα πως αντιμετωπίζεται θετικά από το υπουργείο η αποζημίωση των παραγωγών του αχλαδιού μέσω του προγράμματος de minimis και τον ενημέρωσε για την προβλεπόμενη διαδικασία κατάθεσης και εξέτασης του σχετικού φακέλου, ενώ επιβεβαίωσε την αποζημίωση για τους ροδακινοπαραγωγούς. 

Υπενθυμίζεται ότι στον Νομό Λάρισας, από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού και την αδυναμία συγκομιδής του προϊόντος λόγω covid, επλήγησαν περίπου 1.000 στρέμματα βιομηχανικού και 450 στρέμματα επιτραπέζιου ροδακίνου, ενώ ανάλογη ήταν και η ζημιά, που σημειώθηκε στα αχλάδια της επαρχίας Τυρνάβου, από τον παγετό του Μαρτίου. 

Ακόμη, ο κ. Κέλλας τόνισε στον υπουργό την αναγκαιότητα επίσπευσης της διαδικασίας έκδοσης των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που σημειώθηκαν από τον παγετό του Μαρτίου του 2020 και τη χαλαζόπτωση του καλοκαιριού στις δενδρώδεις καλλιέργειες του Νομού.

Τέλος, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ζήτησε από τον ΥπΑΑΤ την επανένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, ως επιλέξιμες επενδύσεις, των πτηνοτροφικών μονάδων του Νομού, καθώς από το 2008 δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο των πτηνοτροφικών μονάδων μόνο των νησιωτικών περιοχών. Ο κ. Λιβανός διαβεβαίωσε τον κ. Κέλλα πως θα εισηγηθεί θετικά για το εν λόγω αίτημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης, που θ´ αποφασίσει σχετικά.

Τηλεδιάσκεψη με την Εθνική Διεπαγγελματική Βάμβακος
Στο μεταξύ τηλεδιάσκεψη με την Εθνική Διεπαγγελματική Βάμβακος είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.
Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο υπουργός αναγνώρισε την επαγγελματική και σύγχρονη προσέγγιση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Βάμβακος, ενώ διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων στα θέματα  ελέγχων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ  και  εφαρμογής νέων προτύπων για την ανάδειξη της ποιότητας της ελληνικής παραγωγής βάμβακος.
Τέλος, αποφασίσθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει νέα συνάντηση.

14/12/2020 01:10 μμ

Τι λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πολύπειρος συνεταιριστής και διευθυντής του ΑΣ κ. Διονύσης Βαλασσάς.

Σχετικά καλή η χρονικά για το μήλο φέτος στην Ζαγορά, όπως έχει σημειώσει ξανά με αναλυτικό του ρεπορτάζ ο ΑγροΤύπος, πριν από λίγες ημέρες.

Όπως όμως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του ΑΣ Ζαγοράς, κ. Διονύσης Βαλασσάς, τα πράγματα εξελίχθηκαν τελικά, καλύτερα του αναμενομένου, μιας και οι ζημιές απο τη χαλαζόπτωση του Μαΐου, προκάλεσαν λιγότερες ζημιές, από όσες αρχικά είχαν εκτιμηθεί.

Ο κ. Βαλασσάς εκτιμά ότι το πρώτο ποιοτικά μήλο φέτος έφθασε σε ποσότητα τους 11.000 τόνους στη Ζαγορά, κάτι που επιτρέπει στον ιστορικό Συνεταιρισμό, όπως προσθέτει ο ίδιος, να καλύψει τις ανάγκες του για την εσωτερική αγορά. Εκτός τούτου, όμως, ο κ.Βαλασσάς μας είπε ότι μήλα εξήχθησαν φέτος και στην Αίγυπτο, όχι πρώτης ποιότητας όμως, οι δε πωλήσεις του ΑΣ θα συνεχιστούν ως τον Ιούνιο τουλάχιστον, ενώ οι τιμές που θα καρπωθεί ο παραγωγός, θα προκύψους έπειτα από εκκαθάριση στις 30 Ιουνίου, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Με τα σημερινά δεδομένα, προσθέτει ο κ. Βαλασσάς, οι τιμές είναι σταθερές, σε σύγκριση με πέρσι. Τέλος, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο στην περιοχή γίνονται επενδύσεις από παραγωγούς με συστήματα πυκνής φύτευσης, με στόχο τις υψηλότερες αποδόσεις.

04/12/2020 01:15 μμ

Υπάρχει ζήτηση παρά την πανδημία, λένε στον ΑγροΤύπο, παραγωγοί, συνεταιριστές κι έμποροι.

Καλή σε γενικές γραμμές ήταν η χρονιά για τα μήλα στην περιοχή του δήμου Ζαγοράς, όπου σημαντικό ρόλο επιτελεί ο τοπικός συνεταιρισμός, με το γνωστό μήλο Ζαγορίν, ο οποίος και διαθέτει τα μήλα προοδευτικά στην αγορά, έως και τον Απρίλιο. Οι πρώιμες ποικιλίες άρχισαν να μαζεύονται φέτος στο δήμο Ζαγοράς περί τα τέλη Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο, ενώ τελευταία χρονικά μαζεύτηκαν τα φιρίκια. Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου, κ. Θανάσης Κούντριας, το Μάιο έπεσε ένα πρώιμο χαλάζι και δημιούργησε ορισμένα προβλήματα. Έτσι, αν και οι παραγωγοί με βάση την εικόνα και της εξαιρετικής ανθοφορίας ανέμεναν πολύ ικανή παραγωγή, ίσως και κοντά στους 30.000 τόνους, εντούτοις, λόγω της χαλαζόπτωσης, τα καλά μήλα που συνελέγησαν, δεν πρέπει να ξεπέρασαν τους 15.000 - 17.000 τόνους παραγωγή, ενώ τα χαλαζωμένα πήγαν για χυμό. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια στην περιοχή αυτή, πολλοί αγρότες έχουν ξεφύγει από τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, βάζοντας μήλα σε παλμέτες και αρκετές νέες ποικιλίες, με στόχο τις υψηλότερες αποδόσεις ανά στρέμμα. Όπως εξηγεί ο κ. Κούντριας μιλώντας στον ΑγροΤύπο, οι παραδοσιακές ποικιλίες φθάνουν σε απόδοση τον 1,5 τόνο το στρέμμα, ενώ για φυτεύσεις σε παλμέτα, που έχουν πλέον μπει αρκετή παραγωγοί, οι αποδόσεις μπορεί να φθάσουν και τους 7 τόνους το στρέμμα. Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού για το μήλο, εκτός συνεταιρισμού, οι τιμές δηλαδή που έδωσε το εμπόριο έφτασαν τα 50 λεπτά το κιλό, με τον ΑΣ Ζαγοράς όμως όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος να δίνει ακόμα και 20 λεπτά επιπλέον. Σε γενικές γραμμές, συμπερασματικά, σύμφωνα με τον κ. Κούντρια, η χρονιά ήταν καλή, αν και οι αγρότες περίμεναν σημαντικά υψηλή παραγωγή βάσει της καλής ανθοφορίας.

Ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ (Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς Α.Ε.), κ. Δημοσθένης Μωϋσίδης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο σχετικά με την εφετινή παραγωγή μήλων, ότι παρ’ όλες τις ζημιές από τον παγετό της άνοιξης και μερικές χαλαζοπτώσεις η παραγωγή ήταν αρκετά μεγάλη και κυμάνθηκε περίπου στους 50.000 τόνους. Ο νομός Καστοριάς, όπως μας εξήγησε ο κ. Μωϋσίδης, παράγει κάθε χρόνο πάνω από 50.000 τόνους μήλα, ενώ η ζήτηση είναι στα πολύ κάτω της στην Ελλάδα, για τον απλό λόγο ότι μεγάλες αλυσίδες αλλά και λαϊκατζήδες προτιμούν σε πολλές περιπτώσεις, εισαγόμενο προϊόν. Σε σχέση με τις τιμές, ο κ. πρόεδρος της ΓΕΟΚ, μας ανέφερε ότι, ξεκίνησαν πολύ καλά για τα Gala, όπως έγινε και πέρσι, φθάνοντας τα 40-50 λεπτά στις κόκκινες ποικιλίες. Τα δε Fuji έπιασαν τιμές παραγωγού, στα 60-70 λεπτά. Όπως καταγγέλλει όμως ο κ. Μωϋσίδης και φέτος δεν έλειψαν εκτεταμένα φαινόμενα παρα-οικονομίας (συναλλαγές με μαύρα), χωρίς η επίσημη πολιτεία να επέμβει όπως θα ήταν ιδανικά για να τα περιορίσει ή να τα πατάξει εντελώς.

Πολύ καλά για τους παραγωγούς μήλων εξελίχθηκε η χρονιά και στο νομό Αρκαδίας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γενικός διευθυντής του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, η ποιότητα της παραγωγής ήταν πολύ καλή φέτος, χωρίς προσβολές ή ζημιές από χαλαζοπτώσεις. Στην περιοχή κυριαρχούν τα Delicius Pilafa, των οποίων η συγκομιδή ολοκληρώνεται αρχές Νοεμβρίου, ενώ οι κόκκινες ποικιλίες μήλων που καλλιεργούνται στην περιοχή μαζεύονται τον Σεπτέμβριο. Και στην Αρκαδία, όπως μας είπε ο κ. Μαρκόπουλος, οι αγρότες αρέσκονται να πωλούν μήλα όλη τη σεζόν για να πιάνουν καλές τιμές, ενώ η ζήτηση φέτος είναι ικανοποιητική.

Ο κ. Μιχάλης Κελεσίδης παραγωγός και έμπορος από το νομό Πέλλας δήλωσε, τέλος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι γενικά όλα τα κόκκινα μήλα πάνε καλά εμπορικά φέτος, ωστόσο το... ταμείο θα γίνει στο τέλος της χρονιάς. Πάντως έως σήμερα ο παραγωγός εισπράττει για τα κόκκινα μήλα, τιμές αυξημένες από πέρσι της τάξης του 15-20% στο χωράφι. Συγκεκριμένα όπως μας είπε ο κ. Κελεσίδης οι τιμές κυμαίνονται στα 45-50 λεπτά το κιλό, ενώ η συγκομιδή στο νομό Πέλλας έχει ολοκληρωθεί εδώ και 20 ημέρες περίπου.

19/11/2020 11:13 πμ

Από το Νοέμβριο του 2020 ξεκινούν οι εξαγωγές μήλων από την Ιταλία στην Ταΐβάν. Όπως δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Γεωργίας, Teresa Bellanova, «αυτό το θετικό νέο είναι το αποτέλεσμα της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Δίνουμε στις ιταλικές εταιρείες την ευκαιρία να εξάγουν τα μήλα τους σε μια πολύ σημαντική αγορά».

Πάντως όπως ανέφεραν κύκλοι του ιταλικού υπουργείου στον ΑγροΤύπο, τα προβλήματα στην όλη διαδικασία ήταν μεγάλα, αφού λόγω της πανδημίας οι φυτοϋγειονομικοί επιθεωρητές της Ταϊβάν δεν μπόρεσαν να πάνε στην Ιταλία για την προγραμματισμένη επίσκεψη για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων ελέγχων, με βάση την συμφωνία που υπογράφηκε τον Μάιο του 2020.

Έτσι βασίστηκαν στους ελέγχους που έκαναν οι ιταλικές αρχές σε οπωρώνες και κέντρα τυποποίησης και επεξεργασίας μήλων. Οι τοπικές Περιφερειακές Φυτοϋγειονομικές Υπηρεσίες του Πιεμόντε, της Εμίλια-Ρομάνα, του Τρεντίνο Άλτο Αντίγκε και του Βένετο, πραγματοποίησαν τις επιθεωρήσεις πολύ γρήγορα, τα αποτελέσματα των οποίων στη συνέχεια διαβιβάστηκαν στην πλευρά της Ταϊβάν.

Αυτό είναι ένα καλό προηγούμενο που μπορεί να επαναλάβει και η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να αυξήσει τις εξαγωγές ελληνικών φρούτων προς τρίτες χώρες.   

09/07/2020 12:56 μμ

Ξεκίνησε εδώ και δύο εβδομάδες η συγκομιδή αχλαδιών στον Τύρναβο της πρώιμης ποικιλίας Κοντούλα. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Τζουχάλας, γεωπόνος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, «φέτος οι καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργεια όπως πέρσι (που υπήρχαν μεγάλα προβλήματα από χαλαζοπτώσεις).

Μειωμένη φέτος είναι η παραγωγή αχλαδιών της ποικιλίας Κοντούλα, ενώ οι τιμές φαίνεται να είναι λίγο καλύτερες σε σχέση με πέρσι αλλά δεν ξέρουμε λόγω της πανδημίας πως θα εξελιχθεί η αγορά.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή αχλαδιών ποικιλίαας Κόσια και Σάντα Μαρία. Γενικότερα εκτός οι Κοντούλας οι άλλες ποικιλίες αναμένεται να έχουν μια παραγωγή που θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια κάνουμε εξαγωγές αυτών των ποικιλιών κυρίως στην αγορά του Ισραήλ. 

Η ελληνική ποικιλία «Κρυστάλι» είναι αυτή που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή και είναι ιδιαίτερα προτιμητέα στην εγχώρια αγορά. Τα μέλη του συνεταιρισμού μας καλλιεργούν περισσότερα από 3.000.000 κιλά έχοντας αποκτήσει, μετά από εμπειρίες δεκαετιών, την απόλυτη τεχνογνωσία στην ιδιαίτερα απαιτητική καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλία. Η συγκομιδή αυτής της ποικιλίας ξεκινά στις αρχές του Αυγούστου και το προιόν αποθηκεύεται και διατίθεται έως και τον Μάρτιο περίπου του επόμενου έτους. Μετά τα μέσα Αυγούστου θα ξεκινήσει η συγκομιδή για τα βιομηχανικά αχλάδια».

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Βαρδάκας, παραγωγός και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου Κορινθίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή μας καλλιεργούνται αχλάδια ποικιλίας Κρυστάλλια σε έκταση περίπου 500 στρεμμάτων. Η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη (κατά –50%) σε σχέση με πέρσι λόγω καιρικών συνθηκών. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν και στην παραγωγή αχλαδιών στα Δήμαινα Αργολίδας. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου».

Μια καλή εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν οι φετινές τιμές στα αχλάδια αναμένεται να έχουμε μετά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

28/05/2020 02:38 μμ

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την έναρξη των εξαγωγών μήλων στις αγορές της Ταϊλάνδης και της Ταϊβάν.

Όπως ανέφερε η Ιταλίδα υπουργός Γεωργίας, Teresa Bellanova, στις 22 Μαΐου, εγκρίθηκε από τις αρχές της Ταϊβάν, το αίτημα που κατατέθηκε το 2016 για έναρξη των εξαγωγών ιταλικών μήλων στην αγορά της νησιωτικής χώρας, με περίπου 24 εκατομμύρια κατοίκους.

«Πρόκειται για πολύ καλά νέα για τους εξαγωγείς μήλων της χώρας μας. Έρχεται να προστεθεί σε ακόμη μια εμπορική συμφωνία, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης (με 66 εκατομμύρια κατοίκους) με την οποία δόθηκε το πράσινο φως για την εξαγωγή ιταλικών μήλων στην αγορά και αυτής της χώρας».

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των φάσεων διαπραγμάτευσης, οι Περιφερειακές Φυτοϋγειονομικές Υπηρεσίες της Ιταλίας εργάζονται για να επαληθεύσουν την καταλληλότητα των εταιρειών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εξαγωγές μήλων, έτσι ώστε να προετοιμάσουν τους καταλόγους εταιρειών που θα έχουν άδεια να εξάγουν.

Μόλις υποβληθούν αυτοί οι κατάλογοι στις αρχές των δύο χωρών, θα είναι δυνατή η έναρξη των εξαγωγών εγκαίρως για να προλάβουν την παραγωγή μήλων του 2020.

Πάντως να θυμίσουμε ότι αντίστοιχες εμπορικές συμφωνίες έχει υπογράψει η ιταλική κυβέρνηση, τον περασμένο Φεβρουάριο, με την Κίνα για εξαγωγές κρέατος και ρυζιού, καθώς και με την Βραζίλία για εξαγωγές δαμάσκηνων.

13/01/2020 10:50 πμ

Σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της περασμένης πενταετίας κυμαίνονται οι τιμές των μήλων στην ΕΕ κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις της WAPA (World Apple and Pear Association), η παραγωγή μήλων στην ΕΕ την περίοδο 2019/2020 κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα (-20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και -11% σε σχέση με τη μέση τιμή της τελευατίας πενταετίας). Αυτό, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Κομισιόν, είχε σαν αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να είναι αυξημένες κατά την φετινή εμπορική περίοδο. Όσον αφορά τα αποθέματα στην ΕΕ, στις 1/12/2019 ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών.

Η μέση τιμή παραγωγού μήλων στην ΕΕ τον Νοέμβριο του 2019 κυμαινόταν στα 63 - 64 ευρώ / 100 κιλά. Πάντως υπάρχει απόκλιση στις μέσες τιμές μήλων ανά κράτος μέλος της ΕΕ, όπως:

  • οι τιμές στην Πολωνία παρουσίασαν σημαντική ανάκαμψη σε σχέση με τα προηγούμενα πολύ χαμηλά επίπεδα (Νοέμβριο 2019 κυμάνθηκαν στα 38-39 ευρώ / 100 κιλά) 
  • οι τιμές στη Γαλλία ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο αναφοράς αλλά χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι, κάτι που εξηγείται λόγω της μεγάλης αύξησης της φετινής παραγωγής της (Νοέμβριο 2019 κυμάνθηκαν στα 85 - 90 ευρώ / 100 κιλά)  
  • οι τιμές στη Γερμανία ήταν ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο (Νοέμβριο 2019 κυμάνθηκαν στα 59 ευρώ / 100 κιλά).
  • οι τιμές στην Ιταλία μετά μια δύσκολη περσινή εμπορική περίοδο αυξήθηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου κατά περίπου 3% (Νοέμβριο 2019 κυμάνθηκαν στα 68 - 70 ευρώ / 100 κιλά)

Όσον αφορά την Ελλάδα - όπως και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα - δεν δίνονται επίσημα οι τιμές μήλων για την φετινή περίοδο. Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, φέτος οι εξαγωγές πάνε καλύτερα σε σχέση με πέρσι. Τόσο οι ποσότητες μήλων που εξάγονται (πρώτη χώρα που εξάγονται τα ελληνικά μήλα και με διαφορά αποτελεί η Αίγυπτος) είναι αυξημένες όσο και η αξία των εξαγόμενων μήλων είναι διορθωμένη προς τα επάνω σε σχέση με πέρσι (που είχαμε μια πτώση τιμών εξαγωγής). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές μήλων στην χώρα μας να κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

10/10/2019 03:57 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή μήλων σε πολλές περιοχές της χώρας. Η φετινή ελληνική παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. 

Στην αρχή της εμπορικής περιόδου υπήρχαν αυξημένα αποθέματα στα ψυγεία από την περσινή παραγωγή, τα οποία «πίεσαν» τις τιμές. Στη συνέχεια η αγορά όμως στράφηκε στα φρέσκα μήλα. 

Όπως πάντως υποστηρίζουν κύκλοι του εμπορίου, επειδή οι ποσότητες είναι μειωμένες και δεν υπάρχει ο ανταγωνισμός από τα μήλα της Πολωνίας (λόγω μεγάλης μείωσης της παραγωγής της) αναμένεται να αυξηθούν οι ρυθμοί απορρόφησης της φετινής παραγωγής και να έχουμε άνοδο τιμών.

Στην περιοχή της Αγιάς στη Λάρισα οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται μέχρι στιγμής στα περσινά επίπεδα. Ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «στην αρχή της περιόδου είχαμε μεγάλα αποθέματα από την περσινή παραγωγή, κάτι που έφερε «πίεση» των τιμών. Για παράδειγμα στην λιανική κατανάλωση η τιμή των μήλων κυμάνθηκε στα 5-7 λεπτά χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο η αγορά σύντομα στράφηκε στην φετινή παραγωγή και είχαμε θετικούς ρυθμούς απορρόφησης. Εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί αυτή η εικόνα και θα φέρει το επόμενο διάστημα ικανοποιητικές τιμές, αφού φέτος έχουμε μειωμένη ελληνική παραγωγή αλλά και τα πολωνικά μήλα είναι λιγότερα. Στην περιοχή της Αγιάς ολοκληρώθηκε η συγκομιδή κόκκινων και Golden και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή Granny Smith και Fuji».     

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργων Κοζάνης ακόμη κάνει παραλαβές μήλων και δεν έχει ξεκινήσει την εμπορία. «Η περιοχή είναι όψιμη και ο συνεταιρισμός παραλαμβάνει αυτή την εποχή κόκκινες και κίτρινες ποικιλίες», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος πωλήσεων του συνεταιρισμού. Πάντως οι έμποροι στην περιοχή έδιναν τιμές μέχρι 60 λεπτά το κιλό για την καλή ποιότητα. 

Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού δηλώνει στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Ασφαλτίδης, μηλοπαραγωγός από την Κοζάνη. Οι έμποροι έδωσαν για τις κόκκινες ποικιλίες, που ολοκληρώνεται η συγκομιδή στην περιοχή, από 40 έως 50 λεπτά, αν και φέτος είναι μειωμένες οι εμπορεύσιμες ποικιλίες».

«Αν και στην εγχώρια αγορά οι τιμές είναι «παγωμένες» υπάρχει ζήτηση για εξαγωγές και δίνουν καλές τιμές», δηλώνει ο κ. Δημοσθένης Μωυσίδης, Πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ Α.Ε.). «Έχουμε φέτος μειωμένη παραγωγή στις βόρειες χώρες (Ουκρανία, Πολωνία), με αποτέλεσα να υπάρχει μειωμένος ανταγωνισμός στις διεθνείς αγορές», προσθέτει. 

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στην Αρκαδία όπου οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην συγκομιδή. Όπως αναφέρει ο Διευθυντής του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση» κ. Ευάγγελος Παρασκευόπουλος, «οι βροχοπτώσεις έφεραν καθυστέρηση στην συγκομιδή κόκκινων μήλων που ξεκίνησε από τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ τα μήλα Τριπόλεως αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 20 Οκτωβρίου».

Προβλήματα όμως από την χαλαζόπτωση και μειωμένη παραγωγή έχει και η περιοχή της Ζαγορά.

Στη νέα διαδικασία εξαγωγής ελληνικών μήλων προς την Ινδία με εφαρμογή της ψυκτικής επεξεργασίας (Cold Treatment) κατά την μεταφορά (όπως συμβαίνει και με τα ακτινίδια που εξάγονται στην Κίνα), αναφέρεται σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas. «Η νέα διαδικασία αναμένεται να διευκολύνει τις εξαγωγές μήλων στην Ινδία κατά την φετινή περίοδο», προσθέτει.

27/09/2019 02:37 μμ

Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ινδίας (Gazette of India), η έγκριση εισαγωγής μήλων από την Ελλάδα με εφαρμογή της ψυκτικής επεξεργασίας (Cold Treatment) κατά την μεταφορά μετά την 17/9/2019.

Την συγκεκριμένη απόφαση κοινοποίησε στα μέλη του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit - Hellas. Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων Εξαγωγέων αναφέρουν ότι με τη νέα διαδικασία θα διευκολυνθούν οι ελληνικές εξαγωγές κατά την φετινή περίοδο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων αναφέρει τα εξής:

«Παραθέτουμε απόσπασμα του αριθ 3071/17.9.2019 φύλου της Επίσημης Εφημερίδας της Ινδίας (Gazette of India), από το οποίο προκύπτει ότι από την ημερομηνία δημοσίευσης ισχύει για την Ελλάδα η εξαγωγή μήλων προς την Ινδία με εφαρμογή της ψυκτικής επεξεργασίας (Cold Treatment) κατά την μεταφορά εναλλακτικά με την ισχύουσα και εφαρμοζόμενη από 17/10/2017 ψυκτική επεξεργασία και πριν την φόρτωση.

Προς τούτο επισυνάπτουμε ξανά το απόσπασμα της απόφασης της 4ης Ιουλίου 2017 του DPPQS της Ινδίας με την έγκριση αιτήσεων εξαγωγής μήλων από Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ελλάδα, Πορτογαλία (επίσης εξαγωγές αχλαδιών) επιτρέποντας την ψυκτική επεξεργασία (Cold Treatment) πριν από την αποστολή, και την εφαρμογή Cold Treatment κατά τη μεταφορά δοκιμαστικών αποστολών».

Διαβάστε τις δύο αποφάσεις στα αγγλικά