Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σε κάθετη πτώση οι ελληνικές εξαγωγές μήλων και δαμάσκηνων στην Αίγυπτο

16/09/2022 02:57 μμ
Σημαντική μείωση παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες οι εξαγωγές μήλων και δαμάσκηνων προς την αγορά της Αιγύπτου.

Σημαντική μείωση παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες οι εξαγωγές μήλων και δαμάσκηνων προς την αγορά της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, οι συνολικές εξαγωγές μήλων μετά την 1η Ιουλίου και μέχρι σήμερα (16/9/2022) ανέρχονται σε 9.231 τόνους έναντι 12.877 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2021. Επίσης οι εξαγωγές δαμάσκηνων ανήλθαν σε 5.064 έναντι 1.465 τόνων το 2021.

Για την συγκεκριμένη περίοδο οι ποσότητες ελληνικών μήλων που εξήχθησαν προς την Αίγυπτο ανέρχονται σε 5.522 τόνους έναντι 10.305 τόνων και δαμάσκηνων στους 1.987 τόνους έναντι 173 τόνων.

Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas, δήλωσε ότι υπεβλήθη σχετικό αίτημα του Συνδέσμου μας προς το Υπουργείο Εξωτερικών - με κοινοποίηση και προς το ΥπΑΑΤ - με προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος εξαγωγής φρούτων και λαχανικών στην Αίγυπτο άλλως κινδυνεύει να μείνει ασυγκόμιστη και αδιάθετη μεγάλη ποσότητα της φετινής καλής παραγωγής μήλων και όχι μόνο.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
13/03/2024 03:25 μμ

Το σοβαρό πρόβλημα των «ελληνοποιήσεων» στα μήλα στην χώρα μας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, σε σειρά συναντήσεων που είχε, στην Αθήνα, με στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Οι συναντήσεις των εκπροσώπων του συλλόγου έγιναν με τον υφυπουργό ΑΑΤ κ. Διονύσιο Σταμενίτη, με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Λάρισας κ. Βασίλειο Κόκκαλη, με τον βουλευτή νομού Αρκαδίας κ. Γιώργο Παπαηλίου. Στη συνέχεια, εποικοδομητική ήταν και η συνάντηση, με τους υπεύθυνους ΚΤΕ αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλη Χνάρη, βουλευτή Ρεθύμνης και κα Χριστίνα Σταρακά, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ενώ παρών και ο βουλευτής Κοζάνης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος. Εξίσου σημαντική συνάντηση έγινε με τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, πρόεδρο του ΕΛΓΑ, όπου συζητήθηκαν θέματα του οργανισμού ασφάλισης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, «οι ελληνοποιήσεις στα μήλα αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τους μηλοπαραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές στην χώρα μας.

Φέτος έχουμε μεγάλες εισαγωγές μήλων από Πολωνία, Αλβανία, Σερβία και Ουκρανία. Μιλάμε για μήλα με χαμηλές τιμές που δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε αλλά και χρήση φυτοπροστατευτικών που εδώ και χρόνια έχει απαγορεύσει η Κομισιόν.

Εισαγωγές μήλων δεν απαγορεύονται στην ΕΕ αλλά δεν μπορεί να τα πουλάνε σαν ελληνικά και να έχουν τεράστια κέρδη. Πουθενά στα καταστήματα λιανικής δεν υπάρχουν να αναφέρουν ότι είναι προέλευσης χωρών που σας ανέφερα. Και μιλάμε για μια χρονιά που έχουμε παραγωγή και προβλήματα στις εξαγωγές προς Αίγυπτο.

Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ο Έλληνας μηλοπαραγωγός έχει ένα κόστος καλλιέργειας 28 - 30 λεπτά το κιλό, την στιγμή που ο Αλβανός συνάδελφός του έχει κόστος μόλις 5 λεπτά.

Η αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων απαιτεί ενιαίους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για ελέγχους με κύριο πεδίο αυτό της φυτοπροστασίας.

Στην περιοχή του Βερμίου κυριαρχεί η παραγωγή μήλων και κερασιών. Συζητήθηκαν ακόμη η μείωση της τιμής του ρεύματος, μέσω της επιβολής πλαφόν, η κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέαιο, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και στην αγορά αγροτικών προϊόντων, η χρηματοδότηση των αγροτών και κτηνοτρόφων με τη χορήγηση μικροπιστώσεων, η ρύθμιση των αγροτικών χρεών αποτελούν κινήσεις που μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Στη Δυτικής Μακεδονίας γίνεται το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Ζητάμε να είμαστε μέτοχοι στα φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν από τις μεγάλες εταιρείες στην περιοχή σε 40.000 στρέμματα. Αν δεν γίνει αυτό δεκτό τότε να μας δώσουν κάποια έκταση να τοποθετήσουμε τα δικά μας αγροτικά φωτοβολταϊκά. Δεν είναι δυνατόν σε μια περιοχή με τόσες ΑΠΕ να μην έχουν φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα οι αγρότες.

Ακόμη με τον Υφυπουργό κ. Σταμενίτη συζητήσαμε το θέμα της περσινής ακαρπίας στα μήλα. Έχουν γίνει οι σχεετικές διαδικασίες από τη ΔΑΟΚ και τον ΕΛΓΑ και έχει βεβαιωθεί η ζημιά. Αναμένεται η σχετική έγκριση για να πληρωθούν οι παραγωγοί Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ - πρώην ΠΣΕΑ).

Για τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, αναφέραμε στον πρόεδρο κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο ότι θα καταθέσουμε ολοκληρωμένες τις προτάσεις μας. Ζητάμε γενικά να υπάρχουν πολλές κατηγορίες ασφάλισης στον ΕΛΓΑ. Να πληρώνουν μια βασική οι παραγωγοί και να επιλέγουν εκείνοι για ποιο αίτιο θα ασφαλίζουν την παραγωγή τους. Στην περιοχή μας το 80% των καλλιεργειών έχουν αντιχαλαζικά δίχτυα και οι μηλοπαραγωγοί πληρώνουν ασφάλιση για το χαλάζι, αυτό είναι κάτι που επιβαρύνει την καλλιέργεια χωρίς κανένα λόγο.

Τέλος θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Βερμίουδεν έχει κάποιο χρώμα και αγωνίζεται όλο τον χρόνο για τα αγροτικά προβλήματα της περιοχής μας».

Τελευταία νέα
26/03/2024 03:50 μμ

Από αύριο Τετάρτη ξεκινάνε οι ενστάσεις από τους παραγωγούς για την παράταση της 1ης πρόσκλησης του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθμ. 4197/20.04.2017 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1522/Β’/4.5.2017) «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020», όπως τροποποιημένη κάθε φορά ισχύει, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, πραγματοποιήθηκε η καταβολή της ενίσχυσης εκκαθάρισης (100%) των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς της παράτασης της 1ης πρόσκλησης έτους αιτήσεων 2022.

Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (εδώ).

Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής εκκαθάρισης, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 17 της ανωτέρω απόφασης, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την Τετάρτη (27 Μαρτίου 2024) και εντός πέντε εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη (2 Απριλίου 2024), ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της εκκαθάρισής τους. Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/ές βάση/εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Διευκρινίζεται ότι τα ευρήματα κατά των οποίων υποβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή επανεξετάζονται μόνο μηχανογραφικά αντλώντας δεδομένα από τις σχετικές βάσεις. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.

Στο μεταξύ συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (24/3) μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιου Σταμενίτη, με εκπροσώπους φορέων ροδακινοπαραγωγών από Πέλλα, Ημαθία και Κοζάνη. Συγκεκριμένα στην συνάντηση συμμετείχαν οι παραγωγοί και πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Νάουσας, Βελβεντού, Αλμωπίας και Σκύδρας (αντιπρόεδρος κ. Ελληνόπουλος).

Όπως δήλωσε στον Αγροτύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, «ο υφυπουργός μας ενημέρωσε ότι αφού ολοκληρωθούν οι ενστάσεις η πληρωμή αναμένεται να γίνει τέλη Απριλίου.

Από την πλευρά μας οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ρωτήσαμε τον υφυπουργό πότε θα βγει στον «αέρα» η νέα νέα προκήρυξη του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ και μας απάντησε ότι αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Επίσης δεσμεύτηκε ο υφυπουργός ότι στη νέα πρόσκληση θα γίνει αναπροσαρμογή της ενίσχυσης, γιατί τα περίπου 40 ευρώ το στρέμμα που δίνει τώρα στη ροδακινοκαλλιέργεια είναι κάτω του κόστους και δεν συμφέρει να ενταχθεί ο παραγωγός στο πρόγραμμα».

13/03/2024 02:26 μμ

Μετά τις ζημιές που προκάλεσε την προηγούμενη βδομάδα η ισχυρή χαλαζόπτωση στην Πιερία προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, την Τρίτη (13/3), είχαμε νέα χαλαζόπτωση στην Ημαθία.

Ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όπως βλέπαμε τις ανθισμένες ροδακινιές του κάμπου ξαφνικά το μεσημέρι της Τρίτης είχαμε χαλαζόπτωση, που έπληξε τις περιοχές Κλειδί, Πρασινάδα και Πλάτανο.

Ακόμη είμαστε στην αρχή της καλλιέργειας ροδάκινων και των υπόλοιπων πυρηνόκαρπων αλλά φαίνονται τα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Θα πρέπει η χώρα μας να βρει ένα «χρηματοδοτικό εργαλείο» με το οποίο θα είναι δυνατή η αποζημίωση των καλλιεργειών από τις ζημιές λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες δεν ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ.

Στο μεταξύ είμαστε απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τις περσινές ζημιές. Τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έρθουν κάποια πορίσματα για αυτές τις ζημιές ώστε να πληρωθούν στο επόμενο πακέτο πληρωμών που θα κάνει ο ΕΛΓΑ».

13/03/2024 10:15 πμ

Η αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν θα εφαρμοστεί τελικά το 2024 - όπως δήλωνε το ΥπΑΑΤ - αλλά μετατίθεται για το μέλλον, με την ελπίδα να γίνει το 2025.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας, ο Στέφανος Τοπαλίδης, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Ημαθίας, στο ΥπΑΑΤ, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, μας ανέφερε ότι έχουν καθυστερήσει οι αναλογιστικές μελέτες. Όπότε δεν θα βγει σύντομα σε διαβούλευση ο νέος Κανονισμός αλλά πάει για τον επόμενο χρόνο.

Πάντως ήδη φαίνεται να έχουμε προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών. Στις πρώιμες ποικιλίες βερίκοκων έχουμε πρόβλημα στην καρπόδεση. Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας (ΤΦΟΔΝ) δείχνει ότι είχαμε τις ώρες ψύχους που χρειάζεται η καλλιέργεια. Δεν γνωρίζουμε που οφείλεται το πρόβλημα στην καρπόδεση».

«Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ έρχεται με πνεύμα δικαιοσύνης να καλύψει όλα αυτά τα λάθη. Ό,τι απαιτηθεί στην πορεία των συζητήσεων για τον ΕΛΓΑ, η πόρτα μας είναι ορθάνοιχτη. Εδώ θα είμαστε να κάνουμε έναν κανονισμό σωστό», δήλωνε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με κτηνοτρόφους στα Χανιά.

Επίσης ανακοίνωνε ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ θα καλύπτονται κίνδυνοι που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν και μάλιστα από το πρώτο αιγοπρόβατο, ενώ διορθώνεται και το πρόβλημα που υπάρχει με το ηλικιακό όριο των έξι ετών που υπάρχει στα ζώα.

Όπως είπε, υπάρχει ένας κανονισμός εντελώς αναχρονιστικός και λειτουργεί εις βάρος των κτηνοτρόφων, με πολλά προβλήματα και αρρυθμίες. Έπρεπε να αλλάξει, ερχόμαστε μετά από 25 χρόνια να τον αλλάξουμε. Ζητήματα που έχετε θέσει, κατά καιρούς, έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο.

Όποια ασθένεια προκύψει και μπορεί να τεκμηριωθεί από το επιστημονικό προσωπικό, θα εξετασθεί θετικά. Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ θα υπάρχει η υποχρεωτική ασφάλιση και η προαιρετική, δίνοντας στον ασφαλισμένο το δικαίωμα της επιλογής.

Πλημμύρα, ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση, υπερβολικό ψύχος, κεραυνοί, κατολίσθηση, κίνδυνοι από άγρια ζώα που δεν υπάρχουν στον υφιστάμενο κανονισμό θα συμπεριληφθούν, στο νέο κανονισμό, είπε ο κ. Αυγενάκης.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που ουσιαστικά διαψεύδουν τον υπουργό ΑΑΤ, αναμένονται αλλαγές στη διοίκηση του ΕΛΓΑ.

07/03/2024 10:29 πμ

Με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση ΕΛΓΑ αναφέρει ότι δεν υπέστησαν ζημιές οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Και προσθέτει ότι θα γίνεται «καταβολή αποζημιώσεων μόνο σε παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιά».

Απαντώντας σε όσα υποστηρίζει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος» κ. Γιώργος Ζέικος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην πραγματικότητα δεν ισχύει τίποτα από όσα αναφέρει ο ΕΛΓΑ. Δεν μας άφηναν να κάνουμε δηλώσεις ζημιάς και έγιναν πολύ λίγες χειρόγραφα (περίπου το 10% των παραγωγών. Επίσης υπήρχε η κυρίαρχη άποψη να μην γίνονται δηλώσεις γιατί δεν θα αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί.

Από την άλλη πως μπορεί στην ίδια περιοχή να έχουμε ζημιές σε πάγια και μηχανήματα και να μην έχουμε σε καλλιέργειες.

Εμείς όλο αυτό τον καιρό ζητάγαμε να έρθουν γεωπόνοι για να εκτιμήσουν τις ζημιές στα χωράφια. Φτάσαμε Μάρτιο και μας λένε ότι δεν υπάρχει ζημιά αλλά εμείς τώρα δεν μπορούμε να αποδείξουμε το δίκιο μας.

Επίσης όταν έγιναν οι θεομηνίες είμασταν στο τοπ της συγκομιδής και των εξαγωγών. Έπαθαν ζημιές οι δρόμοι και δεν μπορούσαμε να μεταφέρουμε τα μήλα. Επίσης και οι αποθήκες δεν είχαν ρεύμα για να γίνει σωστή συντήρηση του προϊόντος.

Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι έχουμε ζημιά στο 40% της παραγωγής. Είμαστε στα ίδια επίπεδα ζημιάς με την περιοχή του Πηλίου και είναι άδικο που εξαιρέθηκε η Αγιά από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Σήμερα οι παραγωγοί της Αγιάς κάνουμε διαμαρτυρία έξω από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Λάρισα. Ξέρουν ότι έχουμε δίκιο και θα πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις και στους παραγωγούς της Αγιάς».

Η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αναφέρει τα εξής:

Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνεται από διάφορες πλευρές, αγροτικούς φορείς, αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και του κοινοβουλίου, το αίτημα ο ΕΛΓΑ να καταβάλει αποζημιώσεις σε παραγωγούς της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα μηλοπαραγωγούς της περιοχής Αγιάς, οι οποίοι, όμως, δεν υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Ως διοίκηση του Οργανισμού οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

1. Η χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους – κατ’ αρχήν- 260 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των, περίπου 35.000 δηλώσεων ζημιάς σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, προέρχονται αποκλειστικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μετά από έγκριση που δόθηκε απ΄ την ΕΕ, λόγω των εκτάκτων συνθηκών και του μεγέθους της ζημιάς στη Θεσσαλία. Το adhoc πρόγραμμα τελεί υπό τον αυστηρό έλεγχο της ΕΕ και της ελληνικής νομοθεσίας.

2. Ουδεμία σχέση έχει η χρηματοδότηση των 260 εκατ. ευρώ, με πόρους προερχόμενους από ευρωπαϊκά προγράμματα, ή με πόρους της Κρατικής Αρωγής ή με πόρους από εισφορές των ασφαλισμένων.

3. Οι ζημιές που έχουν εκτιμηθεί από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, την περίοδο αμέσως μετά την έλευση των ακραίων φαινομένων Daniel και Elias – όπως πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας- και έχουν δηλωθεί στην περιοχή της Αγιάς, θα καλυφθούν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και όσα ισχύουν για το σύνολο των πληγέντων παραγωγών της Θεσσαλίας. Στη συγκεκριμένη περιοχή, υπεβλήθησαν 156 δηλώσεις ζημίας, οι οποίες αφορούν 2.224 στρέμματα δενδροκαλλιεργειών, εκ των οποίων μόνο στα 105,1 στρέμματα εκτιμήθηκαν ζημίες της τάξεως 30% - 100%.

4. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση αγρότες στο όνομα της μεγάλης ζημίας την οποία υπέστη η Θεσσαλία, χωρίς να έχουν υποστεί ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κατάφορη παραβίαση του κανονισμού του ΕΛΓΑ αλλά και των κανόνων της ΕΕ, ενώ, παράλληλα, θα λειτουργούσε σε βάρος των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές από τις θεομηνίες.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασφαλισμένους επισημαίνει ότι ουδένα παραγωγό αγνοεί και ουδένα αδικεί, όταν έχει διαπιστωθεί με πόρισμα των υπηρεσιών του Οργανισμού ότι οποιοσδήποτε ασφαλιζόμενος αγρότης στον Οργανισμό, έχει υποστεί ζημία στην παραγωγή του.

06/03/2024 10:05 πμ

Αγρότες της Αγιάς καταγγέλλουν για δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ λόγω θεομηνίας.

Τις διαμαρτυρίες μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών της Αγιάς, οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές από τον Daniel και τον Elias, σε αντίθεση με τους παραγωγούς της Μαγνησίας, έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ είχε και επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άμεσα επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ενώ προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στον αρμόδιο υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο κυβερνητικός βουλευτής στην ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό υπογραμμίζει ότι «οι μηλοπαραγωγοί και οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής της Αγιάς εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους διότι δεν έλαβαν αποζημιώσεις για τις ζημιές στην παραγωγή τους από τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο Πήλιο και στον νομό Μαγνησίας, παρότι, η καταστροφή που υπέστησαν ήταν ομοίου μεγέθους.

Όπως υποστηρίζουν, η ένταση των φαινομένων Daniel και Elias που έπληξαν τις καλλιέργειές τους ήταν ίδια και συνεπώς, προκλήθηκαν μεγάλες άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, αλλά και έμμεσες από τις σοβαρές βλάβες στο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο και την συνακόλουθη αδυναμία έγκαιρης συλλογής και εμπορίας των προϊόντων τους.

Οι Αγιώτες μηλοπαραγωγοί διευκρινίζουν ότι οι έντονες βροχοπτώσεις συνέπεσαν με την περίοδο συγκομιδής του κύριου όγκου των μήλων στην περιοχή. Ως εκ τούτου, η συλλογή καθυστέρησε και η ποιότητα των προϊόντων τους –μετά από μια εβδομάδα συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων- υποβαθμίστηκε.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και για τα κάστανα, όπου πλέον των απωλειών παραγωγής λόγω της μη αντιμετωπίσιμης, μέχρι στιγμής, φαιάς σήψης, υπήρξε ποιοτική υποβάθμιση των καρπών (σχίσιμο) αλλά και πολύ δύσκολη συγκομιδή, λόγω της καλλιέργειάς τους σε πιο ορεινές περιοχές που καταστράφηκε ολοσχερώς το οδικό δίκτυο.

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί της Αγιάς που διαμαρτύρονται ότι ενώ επλήγησαν και αυτοί από τις πλημμύρες του Daniel και του Elias δεν έλαβαν έως σήμερα προκαταβολές αποζημιώσεων σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της Μαγνησίας».

28/02/2024 10:53 πμ

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στο ΥπΑΑΤ, η συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, με την Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών της Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Ημαθίας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «συζητήσαμε με τον Υφυπουργό το πρόβλημα με την ακαρπία στα ροδάκινα.

Ο κ. Σταμενίτης παραδέχτηκε ότι το 2023 είχαμε απώλειες στην παραγωγή στα ροδάκινα σε ποσοστό 50 - 60% της παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών. Δεσμεύτηκε ότι αν πληρωθεί η ακαρπία στην ελιά τότε θα πληρωθεί και η απώλεια παραγωγής και στο ροδάκινο, εξαιτίας των κλιματικών φαινομένων.

Το θέμα το έχει αναλάβει ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Λευτέρης Αυγενάκης και είναι ένα από τα κύριαν θέματα στις συνεδριάσεις των 9 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (ΕUMED-9).

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ανάφερε ότι το 2023 υπήρξαν μεγάλες ζημιές για αυτό και είχαμε καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων. Από το 2024 και μετά θα επανέλθει η κανονικότητα και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα εξοφλούνται μέχρι το τέλος του κάθε έτους.

Νέα πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2023 θα γίνει μέσα στον Μάρτιο. Επίσης μέχρι τέλος Μαρτίου θα πληρωμή η προκαταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και μέχρι το Πάσχα θα γίνει η πληρωμή στα Οικολογικά Προγράμματα (Eco Schemes) της ΚΑΠ».

Μετά την συνάντηση σε δήλωσή του ο Υφυπουργός τόνισε τα εξής: «με συνέπεια και μεθοδικότητα εργαζόμαστε ώστε ο ΕΛΓΑ να μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους παραγωγούς. Μάλιστα, σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε αναλυτικά τον σχεδιασμό μας για τον Νέο ΕΛΓΑ, ο οποίος στοχεύουμε να είναι μέσα στο 2024 νόμος του Κράτους».

Ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για τις πρόσφατες πληρωμές αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ότι «πρόκειται για πρώτο κύμα πληρωμής και αφορά τα πορίσματα που έχουν κοινοποιηθεί». Και οι επόμενες πληρωμές του ΕΛΓΑ θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας που προβλέπει το πόρισμα και σε μια εφάπαξ πληρωμή, ανέφερε ο κ. Σταμενίτης.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών αναφέρει τα εξής:

Με πρωτοβουλία της η επιτροπής δενδροκαλιεργητών από τους τέσσερις νομούς όπου η καλλιέργεια θεωρείται βασική παραγωγή, (Πέλλα, Κοζάνη, Φλώρινα και Ημαθία) επισκεφθήκαμε σήμερα τον ΥφΑΑΤ κ. Σταμενίτη για να θέσουμε τα καίρια ζητήματα πού απασχολούν την δεντροκαλλιέργεια τα οποία είναι:
Α) Απώλεια εισοδήματος εξ αιτίας των άκαιρων κλιματικών φαινομένων αλλά και των στρεβλώσεων της «ελεύθερης» αγοράς.
Β) Καθυστέρηση από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων από παγετούς και χαλάζια.
Γ) Απώλειες και μειωμένες τιμές εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Δ) Κόστος Παραγωγής (πανάκριβο πετρέλαιο, εφόδια, κ.λ..π.)
Ε) Αμεση τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριλαμβάνονται όλα τα αίτια ζημιών και αυτά που έχουν προστεθεί εξ αιτίας της κλιμματικής αλλαγής.
ΣΤ) Mειώσεις στις Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και μεγάλες στρεβλώσεις στη νέα Κ.Α.Π.
Ζ) Εργάτες γής.
Με αυτά τα αιτήματα επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό και διαρκή διάλογο.
Ο Υφυπουργός ΑΑΤ δεσμεύθηκε ότι θα παλέψει το θέμα της απώλειας παραγωγής την οποία και προσδιορίζει στο 50 με 60% ως ζημία και προτίθεται να το συμπεριλάβει στην διαδικασία της στήριξης εισοδήματος εφ όσον προκριθεί και η ελιά στην ίδια διαδικασία.
Επίσης για το θέμα των αποζημιώσεων από παγετούς και χαλάζια δήλωσε ότι ξεκίνησε η πληρωμή και σύντομα θα ολοκληρωθεί.
Για όλα τα άλλα ζητήματα βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο για την προώθησή τους.

16/02/2024 04:13 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου, σε ξενοδοχείο της Αθήνας, για την παρουσίαση του προγράμματος Deliciοus EUPDOAPPLES και την ανάδειξη των ΠΟΠ μήλων Ζαγοράς Πηλίου.

Το τριετές πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνει δράσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Νικόλαος Ταβουλάρης.

Αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού, μετά την επίσκεψή της και στην Κύπρο, βρίσκεται στην Αθήνα για την υλοποίηση δράσεων του προγράμματος Deliciοus EUPDOAPPLES, που περιλαμβάνουν εμπορικά γεγονότα, συναντήσεις με εμπόρους και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και δωρεάν δειγματοδιανομές σε μαθητές και καταναλωτές.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ενωσιακά συστήματα ποιότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης προϊόντων που έχουν καταχωρηθεί στο πλαίσιο των συστημάτων ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός πλέον από τα ΠΟΠ μήλα Ζαγοράς Πηλίου, αποτελεί μία από τις πλέον ιστορικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας, καθώς έχει ήδη συμπληρώσει 107 χρόνια διαρκούς λειτουργίας. Για το γεγονός αυτό και για τη συμβολή του στην οικονομική ζωή της περιοχής έχει διακριθεί και έχει καταστεί πρότυπος για τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας.

Ο Συνεταιρισμός είναι η πρώτη επιχείρηση που κατοχύρωσε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τα μήλα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας παράλληλα το ίδιο έτος την πρώτη ελληνική επιχείρηση που επικόλλησε ετικέτα γνησιότητας στα προϊόντα της. Έχει καταφέρει να βρίσκεται σε μια αναγνωρίσιμη θέση στα ελληνικά και στα διεθνή δρώμενα του αγροδιατροφικού δικτύου φρούτων, μέσω της προσήλωσης στις τεχνικές που ενσωματώνονται στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Γεωργικής Παραγωγής και αφορά όλες τις καλλιέργειες των παραγωγών – μελών, αλλά και σε ένα πλήρες Σύστημα Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων για όλα τα προϊόντα που διαχειρίζεται και εμπορεύεται.

Μετά το πέρας της Συνέντευξης Τύπου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Νικόλαος Ταβουλάρης. δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου. Μια εκδήλωση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε προγράμματος για την προώθηση του φημισμένου μήλου ΠΟΠ Ζαγοράς Πηλίου. Ο ιστορικός αυτός συνεταιρισμός, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εκμεταλλεύτηκε την ευρωπαϊκή πηγή χρηματοδότησης και υλοποιεί δράσεις για να καταστήσει το εξαιρετικό προϊόν του ευρύτερα γνωστό στο καταναλωτικό κοινό.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου, στέκεται αρωγός στην προσπάθεια αυτή όπως και σε κάθε προσπάθεια των αγροτών και των επιχειρήσεών τους για ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και για προώθηση των προϊόντων τους στην παγκόσμια αγορά.
Είμαι βέβαιος, ότι με συνέπεια στον κοινό μας στόχο, μπορούμε να πετύχουμε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ποιοτικών γεωργικών προϊόντων μας.»
Τέλος, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συνεταιρισμού κος Αντώνης Πολίτης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, καθώς συνεχίζεται με συνέπεια και επιτυχία η παρουσία μας σε αυτόν τον κλάδο. Οι δράσεις που παρουσιάσαμε σήμερα, αποδεικνύουν ότι τα ΠΟΠ μήλα Ζαγοράς Πηλίου βρίσκονται ακόμη εδώ, και παρά όλες τις αντιξοότητες των τελευταίων μηνών στον τόπο μας, στη Θεσσαλία, κρατούν σταθερή την αναλλοίωτη ποιότητα τους μέσα από την πιστοποιημένη παραγωγή τους».

Λίγα λόγια για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου:

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου ιδρύθηκε το 1916 και είναι ένας από τους πρωτοϊδρυθέντες Συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. Έχει 780 μέλη-παραγωγούς, το 99% των καλλιεργητών της περιοχής, σε λιγότερο από 15.000 στρέμματα γης.
Το κύριο προϊόν του Συνεταιρισμού είναι τα περίφημα ΠΟΠ Μήλα Ζαγοράς Πηλίου, τα οποία παράγονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και αποτελούν έως και το 93% της συνολικής παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού.
Στο Πήλιο έχουν καταμετρηθεί από τον 18ο αιώνα δεκάδες ποικιλίες μήλων.
Το 1935 εισήχθησαν από τη Καλιφόρνια των ΗΠΑ οι ποικιλίες “Starking Delicious” και “Golden Delicious”, που αποτελεί επικονιάστρια της πρώτης.
Έκτοτε και ειδικά μετά το 1960, η ποικιλία “Starking Delicious” είναι κινητήριος μοχλός της Ζαγοράς Πηλίου και του ομώνυμου Αγροτικού Συνεταιρισμού.

09/02/2024 02:34 μμ

Οι παραγωγοί επιτραπέζιου και συμπύρηνου ροδάκινου της Θεσσαλία δεν έχουν πάρει καμιά προκαταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές λόγω της θεομηνίας Daniel.

Μιλάμε για αποζημιώσεις στην φυτική παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο για τα χωράφια που πλημμύρισαν κυρίως στις παραπήνειες περιοχές.

Περιμένουν τώρα με την πληρωμή του ΕΛΓΑ, που αναμένεται να γίνει στις 20 Φεβρουαρίου, μήπως καταφέρουν να πάρουν αποζημίωση αλλά θα πληρωθούν μόνο για τα πορίσματα που είναι έτοιμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι προκαταβολές στις αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής, που είχαν καταβληθεί το Νοέμβριο του 2023, για τον Daniel, αφορούσαν σε έως:
Βαμβάκι: 140 ευρώ ανά στρέμμα
Αραβόσιτος: 125 ευρώ ανά στρέμμα
Βιομηχανική τομάτα: 500 ευρώ ανά στρέμμα
Μηδική - Τριφύλλια σανός: 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών και 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
Μήλα: 500 ευρώ.

ροδακινιές

Ο κ. Χρήστος Καρυώτης, παραγωγός συμπύρηνου ροδάκινου στην περιοχή της Φαλάνης στην Λάρισα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «καλλιεργώ 70 στρέμματα με συμπύρηνα ροδάκινα. Οι παραπήνειες περιοχές της Λάρισας έπαθαν μεγάλες ζημιές λόγω της θεομηνίας.

Ειδικότερα η ποικιλία Έβερτ που δεν είχε προλάβει να συγκομιστεί. Στην περιοχή υπάρχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεων Συμπύρηνων (ΑΣΕΠΣ) Ροδάκινων Φαλάνης, στον οποίο είμαι μέλος, που συνεργάζεται με εργοστάσιο της περιοχής. Όλοι οι παραγωγοί που καλλιεργούσαν την συγκεκριμένη ποικιλία ροδάκινου έπαθαν ζημιά είτε λόγω της πλημμύρας είτε λόγω των βροχοπτώσεων. Στα χωράφια μου τα δέντρα έμειναν για δέκα ημέρες κάτω από το νερό με αποτέλεσμα όλα να έχουν ξεραθεί.

Μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει καμιά αποζημίωση. Έχω πάρει μόνο την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ για ζημιές στα πάγια. Για τις ζημιές στην φυτική παραγωγή ελπίζω να πληρωθώ στις 20 Φεβρουαρίου αν έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα.

Εκτός όμως την φυτική παραγωγή έχουμε και τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο. Έχει γίνει φάκελος στην Περιφέρεια για να πληρωθούμε μέσω ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) αλλά δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό.

Εγώ ήδη αγόρασα 1.600 ροδακινιές που η κάθε μια κάνει 3 ευρώ. Οι νέες φυτεύσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου αλλιώς χάνεται η χρονιά. Μέχρι τότε θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα.

Όμως έχουμε και την απώλεια του εισοδήματος, αφού ένα δέντρο ροδακινιάς για να γίνει παραγωγικό θα πρέπει να περάσουν τέσσερα χρόνια.

Ζητάμε τουλάχιστον να μας πληρώνουν για αυτό το διάστημα τα καλλιεργητικά μας έξοδα (λιπάσματα, ραντίσματα κ.α.) για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την παραγωγή.

Στους κτηνοτρόφους καλά έκαναν και δημιούργησαν πρόγραμμα αντικατάστασης ζωικού κεφαλαίου. Γιατί δεν έκαναν κάτι αντίστοιχο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες; Περιμένουμε απαντήσεις αλλά και έργα, από λόγια έχουμε χορτάσει».

29/01/2024 01:48 μμ

Την αύξηση του ποσού της ενίσχυσης στο «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» ζητούν οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών.

Θυμίζουμε ότι στη νέα ΚΑΠ οι νεοεισερχόμενοι θα ενταχθούν στη Δράση του Δεύτερου Πυλώνα και οι παλιοί (διατήρηση) στο οικολογικό σχήμα (eco-scheme) του Πρώτου Πυλώνα. Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι ροδακινοπαραγωγοί έφεραν στην Ελλάδα την οικολογική δράση που ονομάζεται ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ. Τώρα με την νέα ΚΑΠ εντάχθηκε στα Οικολογικά Σχήματα. Όμως η ενίσχυση που προβλέπεται να δώσουν στους ροδακινοπαραγωγούς είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα - κάτω του κόστους - με αποτέλεσμα να μην συμφέρει να ενταχθούν στο συγκεκριμένο Οικολογικό Σχήμα. Αυτό θα τους αναγκάσει να κάνουν ψεκασμούς και να σκοτώσουν και τα ωφέλιμα έντομα που τόσα χρόνια προσπάθησαν να αναπτύξουν με την συγκεκριμένη δράση. Θα πρέπει να αυξήσουν την ενίσχυση που προβλέπεται να δίνουν στα ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα) και στα νεκταρίνια».

Η κοινή επιστολή την οποία υπογράφουν ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας, ο Αγροτικός σύλλογος Βελβεντού και ο Αγροτικός σύλλογος Σκύδρας, προς το ΥπΑΑΤ, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και βουλευτές Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, αναφέρει τα εξής:

«Η εφαρμογή της Δράση 10.1.8 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων» (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) στο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησε από την καλλιέργεια της Ροδακινιάς, με την πρόσκληση του 2017, έπειτα από 8 χρόνια τεράστιας οικονομικής επιβάρυνσης των οργανώσεων παραγωγών ροδακινιάς, οι οποίες το υλοποιούσαν με ίδια κεφάλαια. Αμέσως αναδείχθηκε σαν μια από τις πιο επιτυχημένες Δράσεις του ΠΑΑ και για αυτό ακολούθησαν άλλες δύο προσκλήσεις (2018, 2020) που επέκτειναν την εφαρμογή της σε Μηλοειδή και Αμπέλια. Στη νέα ΚΑΠ προβλέπεται πολλαπλάσιος προϋπολογισμός για το 31.6-Β «Συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)». Το παράδοξο: Η αποζημίωση στη Ροδακινιά ορίζεται στο νέο Πρόγραμμα με υπολογισμούς της προηγούμενης δεκαετίας, σε αντίθεση με πρόσφατη επίσημη μελέτη, που τεκμηριώνει πολύ υψηλότερο κόστος.

Το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στη Ροδακινιά καλύπτει 3 έντομα - εχθρούς και αποζημιώνεται με 40-48 €/στρέμμα, ενώ στο Αμπέλι που καλύπτει 1 έντομο - εχθρό (το 1/3 σε κόστος και απώλεια εισοδήματος) λαμβάνει από 35,3 € στο οινοποιήσιμο μέχρι και 76 € ανά στρέμμα στη σταφίδα. Όλα τα Οικολογικά Σχήματα της νέας ΚΑΠ επιβραβεύουν τον αγρότη που περνά στη νέα εποχή της βιώσιμης γεωργίας, ενώ στη Ροδακινιά το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ ούτε καν αποζημιώνει τα κόστη εφαρμογής του.

ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ: Το Ροδάκινο, σαν φρέσκο φρούτο ή σαν κομπόστα και χυμός, αντιπροσωπεύει τη χώρα μας σε όλες τις αγορές του κόσμου. Είναι το πρώτο φρούτο που Πιστοποιήθηκε με τα αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας και αντέχει στο σκληρότερο ανταγωνισμό των διεθνών αγορών παρά τα Εμπάργκο και τους Δασμούς. Ενσωματώνει σήμερα νέες οικολογικές μεθόδους (ωφέλιμα έντομα - εντομοπαθογόνους νηματώδεις) οι οποίες έχουν νόημα κι αποτέλεσμα μόνο αν συνδυάζονται με την εφαρμογή του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ορίζει αυθαίρετα τις αποζημιώσεις, ακυρώνοντας μια μακρόχρονη, δύσκολη, αλλά επιτυχή συλλογική προσπάθεια παραγωγής φρούτων με όρους βιωσιμότητας.

Ζητάμε: Άμεση τροποποίηση του ύψους αποζημίωσης εφαρμογής του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στην καλλιέργεια της Ροδακινιάς, με βάση την επίσημη μελέτη. Η τροποποίηση πρέπει να γίνει άμεσα και κατ’ εξαίρεση, διότι - στον Πυλώνα 2 - οι δεσμεύσεις με την πρόσκληση του 2024 θα αφορούν 5ετία, ενώ - στον Πυλώνα 1 - αν η δράση δεν επιλεγεί το 2024, χάνει τη συνέχειά της και καταρρέει για όλη την υπόλοιπη προγραμματική περίοδο. Στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις».

08/12/2023 10:32 πμ

Αλλαγές στην καλλιέργεια ροδακίνων προβλέπονται τα επόμενα χρόνια τόσο στην ΕΕ όσο και στις τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν, η Ισπανία και η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσουν την κυριαρχία τους όσον αφορά τις εξαγωγές.

Από την άλλη η Γαλλία αναμένεται να αυξήσεις τις εισαγωγές σε επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια τα επόμενα χρόνια για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της αγοράς.

Η Ιταλία γίνεται πλέον καθαρός εισαγωγέας στα συμπύρηνα ροδάκινα και αυτή η τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Επίσης η Ιταλία θα αυξήσει τις εισαγωγές επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών για να καλύψει τις ανάγκες της.

Αλλαγές όμως θα υπάρξουν και στις τρίτες χώρες, με το Μαρόκο και την Τουρκία να αυξάνουν την παραγωγή τους με νέες φυτεύσεις. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν τα επόμενα χρόνια οι δύο αυτές χώρες θα ανταγωνιστούν δυναμικά τις παραγωγές της Ελλάδας και της Ισπανίας στις αγορές της ΕΕ, όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς οπωροκηπευτικών.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τις ζημιές στην παραγωγή που είχαμε στην Ιταλία το 2023 λόγω πλημμυρών στην περιοχή της Emilia Romagna.

Η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ τόσο για νωπή κατανάλωση όσο και για μεταποίηση (συμπύρηνα) προβλέπεται να μειωθεί κατά την περίοδο 2022-2035. Αυτό θα οφείλεται κυρίως στην μείωση της έκτασης καλλιέργειας, ήδη έχουμε μεγάλες περιοχές που κάνουν εκριζώσεις λόγω υψηλού κόστους παραγωγής. Το φαινόμενο αυτό - που υπάρχει και στην χώρα μας - αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με έναν ετήσιο μέσο όρο κατά -0,8% έως το 2035.

Θα πρέπει, αναφέρει η Κομισιόν, να υπάρξουν επενδύσεις για την αναδιάρθωση των καλλιεργειών και να γίνουν νέες φυτεύσεις με ποικιλίες που θα μπορούσαν να φέρουν υψηλότερες αποδόσεις, οι οποίες θα κάνουν την καλλιέργεια οικονομικά βιώσιμη.

Ένας άλλος παράγοντας που δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο είναι η έλλειψη εποχικών εργαζομένων. Στην Ελλάδα κυριαρχεί το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης και αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια.

Πάντως η κατά κεφαλή κατανάλωση ροδάκινων και νεκταρινιών μειώνεται ελαφρώς στην ΕΕ. Εξαίρεση αποτελεί η χώρα μας, στην οποία κυριαρχεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ στην κατανάλωση νωπών ροδάκινων και νεκταρινιών και σε αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό και ο τουρισμός. Στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν κατανάλωση φρέσκων ροδάκινων και νεκταρινιών προβλέπεται να φθάσει τα 32,7 κιλά έως το 2035. Αντίθετα η μέση κατανάλωση στην Ισπανία αναμένεται να μειωθεί κατά -1,2% ετησίως έως και το 2035.

Η γενικότερη μείωση της κατανάλωσης σε ολόκληρη την ΕΕ οφείλεται στις εκτιμήσεις για υψηλές τιμές λιανικής, κάτι που πιθανότατα θα κάνει τους καταναλωτές να στραφούν σε πιο οικονομικά προσιτά φρούτα αλλά και πιο «εύκολα στην κατανάλωση» (π.χ. μούρα). Αυτές οι τάσεις κατανάλωσης, οι οποίες δεν αναμένεται να αντισταθμιστούν από κάποια αύξηση των εξαγωγών, θα είναι ένας ακόμη λόγος που θα ωθήσουν σε μείωση της παραγωγής στην ΕΕ.

22/11/2023 01:26 μμ

Στο 56,22% ανέρχεται, κατά μέσο όρο, το ποσοστό ζημιάς από φουζικλάδιο στην φετινή παραγωγή μήλων της Πέλλας.

Αυτό κατέδειξε εμπεριστατωμένη έρευνα επιστημόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, που έγινε σε συνεργασία με καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φυτοπροστασίας και ομάδες μηλοπαραγωγών της ΔΕ Βεγορίτιδας.

Η Ομάδα εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, ερεύνησε ολιστικά τις παραμέτρους που οδήγησαν σε εκτεταμένη προσβολή των οπωρώνων μηλιάς, από τη μυκητολογική ασθένεια «Φουζικλάδιο της Μηλιάς», κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Πέλλα. Όλα τα στοιχεία της έρευνας, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και η επιστημονική τεκμηρίωση εστάλησαν στον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό κ. Διονύση Σταμενίτη, καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στο υποκατάστημα του Οργανισμού της Βέροιας.

Με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια προσβολής και τις γεωργικές προειδοποιήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη πίεση προσβολής των καλλιεργειών από την εν λόγω ασθένεια.

Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν από φουζικλάδιο. Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ διαφόρων παραγωγών οφείλονταν κυρίως στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής, στη συχνότητα εφαρμογών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στις συνθήκες εφαρμογής τους όπως η καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών και ιδιαιτέρως το ενδεχόμενο να ακολούθησε βροχόπτωση αμέσως μετά τον ψεκασμό.

Από την εξέταση των ημερολογίων των αγρών και των αρχείων των τοπικών γεωπόνων προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν, κατά μέσο όρο, 18 εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για την αντιμετώπιση του φουζικλαδίου, σύμφωνα με τις γεωργικές προειδοποιήσεις του ΥπΑΑΤ και τις υποδείξεις των τοπικών γεωπόνων.

Η ποιότητα της συγκομιζόμενης παραγωγής επηρεάσθηκε αρνητικά, καθώς οι καρποί που απέμειναν στα δέντρα προέρχονται από ενδιάμεσα άνθη και όχι από το κεντρικό άνθος, οι καρποί του οποίου απομακρύνθηκαν από τους παραγωγούς λόγω της ασθένειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ζημιά που έπαθαν οι μηλοπαραγωγοί δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Εμείς καταθέσαμε την μελέτη στο ΥπΑΑΤ και ζητάμε να κααβληθούν έκτακτες ενισχύσεις στους μηλοπαραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους».

13/11/2023 02:46 μμ

Δελτίο τύπου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας:
Πραγματοποιήθηκε στο Pelotas της Βραζιλίας το 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο των παραγωγών και μεταποιητών φρούτων – κομπόστας ροδακίνου, CanCon15, από 29 Οκτωβρίου μέχρι 01 Νοεμβρίου. Στο συνέδριο μετείχαν εκπρόσωποι των οκτώ βασικών χωρών παραγωγής κομπόστας, χυμού και κατεψυγμένων ροδακίνων. Οι χώρες που έλαβαν μέρος είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ελλάδα, οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ισπανία, η Νότια Αφρική και η Χιλή. Τη χώρα μας εκπροσώπησε η Ε.Κ.Ε. (Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας), με τον Πρόεδρό της, κ. Κωνσταντίνο Αποστόλου, την κ. Σοφία Κονοπισοπούλου από την εταιρεία ΔΑΝΑΙΣ και τους κ.κ. Νίκο και Αλέξανδρο Χριστοδούλου της εταιρείας CHB. Το συνέδριο πραγματοποιείται ανά διετία, αυτή τη φορά όμως λόγω ειδικών συνθηκών (COVID-19) μεσολάβησαν πέντε χρόνια από το τελευταίο. Χρονιές που χαρακτηρίστηκαν από σημαντικές αλλαγές στην ισορροπία του κλάδου. Οι μεγάλοι παραγωγοί, όπως η Κίνα και η Ελλάδα, διατήρησαν τις θέσεις τους. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι με απόσταση πρώτος εξαγωγέας κομπόστας ροδακίνων παγκοσμίως και δεύτερος παραγωγός. Αντίστροφα η Κίνα είναι με απόσταση πρώτος παραγωγός και δεύτερος εξαγωγέας. Οι λοιπές χώρες είτε μείωσαν την έκταση που καλλιεργούν με αντίστοιχη μείωση της παραγωγής, είτε παρότι μείωσαν την καλλιεργούμενη έκταση, διατήρησαν το επίπεδο της τελικής παραγωγής βελτιώνοντας τις καλλιεργητικές φροντίδες και χρησιμοποιώντας νέες παραγωγικότερες ποικιλίες.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας:
1. Η Ελλάδα διατήρησε στο ίδιο περίπου επίπεδο την καλλιέργεια συμπύρηνου ροδακίνου (±190.000 στρέμματα). Η παραγωγή όμως εμφανίζει θεαματικές αυξομειώσεις λόγω των κλιματολογικών συνθηκών (χαμηλότερη χρονιά το 2021 με 275.000tons και καλύτερη το 2022 με 450.000tons).

2. Η Κίνα πραγματοποίησε σταθερές παραγωγές όγκου ±750.000tons. Χρησιμοποιούν για τη μεταποίηση κυρίως βάζα και λιγότερο μεταλλικά κουτιά. Εξάγουν περί τους 150.000tons κυρίως σε Η.Π.Α. και Ιαπωνία. Ενδιαφέρον εδώ να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο σημαντικότερος παραγωγός επιτραπέζιου ροδακίνου παγκοσμίως με επίπεδα παραγωγής που ξεπερνούν τους 15.000.000tons.

3. Η Αργεντινή μείωσε την καλλιεργούμενη έκταση κατά 20%. Εντούτοις η παραγωγική της δυνατότητα ήταν σταθερή στις 110-120.000tons. Οφείλεται στην συγκέντρωση της καλλιέργειας και την χρήση νέων ποικιλιών. Αναφέρθηκε ότι οι νέες ποικιλίες που χρησιμοποιούν αποδίδουν περί τους 8-9tons το στρέμμα. Η μέση απόδοση όλων των ποικιλιών ανέρχεται σε 5tons/στρέμμα.

4. Η Βραζιλία έχει ελαφρά μειωμένη καλλιεργούμενη έκταση και παραγωγή. Εξαιρετικά μικρές στρεμματικές αποδόσεις και μείωση της κομπόστας κατά 20% περίπου. Θα είναι και πάλι ένας σημαντικός προορισμός για την ελληνική κομπόστα αν υπογραφεί η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – MERCOSUR.

5. Η Ισπανία εμφανίζει μείωση της μεταποιούμενης ποσότητας σε ποσοστό 10%. Η τελική της παραγωγή είναι σταθερά κάτω από τα 3.000.000 χ/κ ενώ οι εξαγωγές της περιορίζονται κάτω από 1.000.000 χ/κ. Είχε ιδιαίτερες ζημίες το 2022.

6. Στις Η.Π.Α. έχουμε μείωση καλλιεργούμενης έκτασης και παραγωγής περίπου 17% την τελευταία πενταετία. Μεγάλες εισαγωγές περίπου 5.000.000χ/κ κυρίως από Κίνα και Ελλάδα. Το κόστος εργασίας είναι εξαιρετικά υψηλό, προσεγγίζει τα 20USD/ώρα.

7. Στην Νότια Αφρική η καλλιεργούμενη έκταση μειώθηκε κατά 20%, όχι όμως και η παραγωγή που τα τελευταία χρόνια ανέρχεται περίπου σε 150.000tons. Από αυτούς ένα σταθερό μέγεθος περίπου 80.000 χρησιμοποιούνται για κομπόστα. η παραγωγή της οποίας την τελευταία χρονιά ανήλθε στα 2.300.000 χ/κ και 85% από αυτήν εξάγεται. Επίσης σημαντικό μέρος της παραγωγής (40.000tons) διατίθεται ως νωπά.

8. Τέλος, στην Χιλή η καλλιεργούμενη έκταση μειώθηκε κατά 25%. Η δε παραγωγή κυμαίνεται σταθερά περί τους 150.000tons έναντι περισσότερων από 200.000 στην αρχή της πενταετίας. Η παραγωγή κομπόστας επίσης μειώθηκε κατά 25% αλλά οι εξαγωγές είναι σταθερά στο επίπεδο των 2.000.000 χ/κ ετησίως. Μεγάλη φυσικά είναι η παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού που ανέρχεται σε επίπεδο 27-30.000tons.

Διαπιστώνεται από τα παραπάνω ο σημαντικός – κομβικός ρόλος της ελληνικής παραγωγής στην παγκόσμια αγορά. Απαραίτητη είναι βέβαια η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας με την βελτίωση των αποδόσεων και των επιδόσεων σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής – διακίνησης και εμπορίου. Το συμπύρηνο ροδάκινο ήταν, είναι, και θα συνεχίσει να είναι βασικό στήριγμα της οικονομίας της Πέλλας και της Ημαθίας αλλά και των γειτονικών περιοχών. Το επόμενο CanCon θα φιλοξενήσει η Κίνα το 2025.

23/10/2023 02:55 μμ

Με καλές τιμές συνεχίζεται η συγκομιδή των μήλων στην χώρα μας. Οι ποσότητες είναι μειωμένες αλλά τα προβλήματα με τις εξαγωγές προς την Αίγυπτο παραμένουν.

Λόγω του άσχημου κλίματος στην Μέση Ανατολή, όπου πηγαίνουν οι μεγάλες ποσότητες ελληνικών μήλων, καλό είναι πάντως οι εξαγωγείς να εξασφαλίζουν την πληρωμή των προϊόντων τους.

Η συγκομιδή στην Ζαγορά συνεχίζεται αλλά υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο και καθυστερούν την μεταφορά του προϊόντος στο συσκευαστήριο του συνεταιρισμού.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ορεινά Κισσάβου» κ. Αντώνης Τσιάρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα μήλα Γκαλά (Gala) έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή τους δεν είχαν φέτος καλές τιμές παραγωγού λόγω προβλημάτων με εξαγωγές στην Αίγυπτο. Επίσης αυτά τα μήλα δεν έχουν ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν στα 35 - 40 λεπτά το κιλό.

Στα Γκράνυ Σμίθ (Granny Smith) και Φούτζι (Fuji) η εικόνα στην αγορά είναι καλύτερη και οι τιμές παραγωγού είναι για τα πρώτα στα 50 λεπτά και για τα δεύτερα στα 70 λεπτά το κιλό. Πάντως η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη και σε αυτό βοήθησε να αυξηθούν οι τιμές. Επίσης υπάρχει ζήτηση στην εγχώρια αγορά.

Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή μήλων στην περιοχή. Πέρυσι είχαμε ανοικτές τιμές στα μήλα. Φέτος έχουμε τιμές σε καλύτερα επίπεδα. Εξαγωγές μήλων κάνουμε κυρίως προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής».

Ο κ. Δημοσθένης Μωυσίδης, πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή μήλων στην περιοχή μας. Έχουμε μείωση της παραγωγής λόγω παγετού. Μεγαλύτερη μείωση έχουν οι κόκκινες ποικιλίες.

Πάντως οι τιμές είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Σε αυτό βοήθησαν τα προβλήματα που είχε η συγκομιδή στην περιοχή της Ζαγοράς που έφερε «κενό» στην ζήτηση. Περίεργο είναι ότι αν και φέςτος η τιμή των συσκευασμένων μήλων είναι διπλάσια σε σχέση με πέρσι, η τιμή λιανικής είναι κατά 50% μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα πέρσι η τιμή συσκευασμένων μήλων ήταν στα 50 λεπτά και η τιμή στοι ράφι ήταν στα 80 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό. Φέτος η τιμή συσκευασμένων μήλων είναι στο 1,10 ευρώ και η τιμή στο ράφι είναι 0,99 ευρώ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος» κ. Γιώργος Ζέικος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πριν 10 ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή των πράσινων μήλων στην περιοχή και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο 10ήμερο. Τα πράσινα μήλα έχουν καλύτερη εικόνα στην αγορά σε σχέση με τα κόκκινα. Οι τιμές παραγωγού φέτος στα κόκκινα μήλα κυμάνθηκαν στα 40 - 45 λεπτά το κιλό (όταν το κόστος καλλιέργειας ήταν στα 40 λεπτά). Στα πράσινα μήλα οι τιμές κυμαίνονται από 50 έως 60 λεπτά.

Θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να επαναφέρει την συνδεδεμένη ενίσχυση στην καλλιέργεια μήλων. Θυμίζουμε ότι συνδεδεμένη για τη νέα ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027 έχουν:
α) Μήλα Ζαγοράς Πηλίου ΠΟΠ.
β) Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ.
γ) Μήλο Καστοριάς ΠΓΕ.
δ) Φιρίκι Πηλίου ΠΟΠ.
Ζητάμε να τροποποιηθεί η ΚΑΠ και να καταβληθεί συνδεδεμένη σε όλα τα μήλα. Και θα πρέπει επίσης να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης. Αν δεν επανέλθει η συνδεδεμένη θα έχουμε εγκατάλειψη της καλλιέργειας τα επόμενα χρόνια και θα στραφούν σε άλλες πιο βιώσιμες καλλιέργειες. Επίσης θα πρέπει να τρέξει το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών αλλά με άλλους όρους γιατί είδαμε ότι όπως έτρεξε δεν μπόρεσαν να ενταχθούν πολλοί παραγωγοί. Ακόμη θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια δεν βοηθούν την καλλιέργεια και έχουμε μειωμένες αποδόσεις».

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas), τόνισε ότι «την περασμένη εβδομάδα βελτιώθηκε η ροή των εξαγωγών μήλων και από την Θεσσαλία. Ενδεικτικά από 1/9 έως 19/10/23 εξήχθησαν συνολικά από την χώρα 13.163 τόνοι (έναντι 19.870 τόνοι πέρσι), εκ των οποίων από Θεσσαλία 4.879 τόνοι (έναντι 5.569 τόνοι πέρσι). Η κατάσταση όσον αφορά τη δυνατότητα εξαγωγής στην Αίγυπτο δεν άλλαξε. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση απαιτεί από τις εισαγωγικές εταιρείες να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα που τους επιτρέπει να αποκτούν ξένο νόμισμα».

12/09/2023 11:27 πμ

Έντονες είναι οι καταστροφές στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, μετά την τριήμερη βροχόπτωση στις αρχές Σεπτεμβρίου, στις περιοχές της Ημαθίας, Πέλλας, Βεγορίτιδας και Βελβεντού.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, Αναστάσιος Αϊβαζίδης, «η βροχόπτωση βρήκε τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια κατά την διάρκεια της συγκομιδής με αποτέλεσμα να σαπίζουν και να πέφτουν στο έδαφος. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ήρθε στην περιοχή και είδε την ζημιά.

Ήδη από τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου οι καλλιεργητικές επεμβάσεις ήταν περισσότερες από άλλες χρονιές και τώρα ήρθαν και οι βροχοπτώσεις πάνω στο στάδιο της συγκομιδής. Επομένως υπάρχει αυξημένο κόστος παραγωγής και απώλεια εισοδήματος.

Παρακαλούμε την άμεση ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς και του ΕΛΓΑ ώστε να βρεθεί λύση και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Ευθύμης Μπαλάνης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε ζημιές σε ποικιλίες ροδακινιάς και νεκταρινιάς από τις βροχοπτώσεις του τετραημέρου, 4 έως και 7 Σεπτεμβρίου 2023.

Υπάρχουν στοιχεία του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού, από τα οποία προκύπτει επαρκής τεκμηρίωση ως προς το μέγεθος της ζημιάς. Επίσης κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ήρθε στην περιοχή και είχε την εικόνα της ζημιάς. Δεν αποζημιώνεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και ζητάμε έκτακτη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών».

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «και στην Ημαθία οι τελευταίες ποικιλίες έπαθαν πολύ μεγάλες ζημιές. Ενημέρωσα την προϊσταμένη στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια για το μέγεθος της ζημιάς. Ο κανονισμός δεν καλύπτει τις συγκεκριμένες ζημιές. Αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες και πρέπει να στηριχθούν όλοι αυτοί που τις έχουν υποστεί».

11/09/2023 12:29 μμ

Η κακοκαιρία «DANIEL» αποτελεί πρωτόγνωρο ιστορικά φαινόμενο για τη Ζαγορά, το Πήλιο, τη Μαγνησία και όλη τη Θεσσαλία, αναφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Ζαγοράς Πηλίου.

Και προσθέτει: «Αρχικά εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε όλους τους συμπολίτες μας που θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, θύματα αυτού του απόκοσμου κατακλυσμού, με την ελπίδα να μην ανασυρθούν άλλα. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους τους πληγέντες. Στον τόπο μας, που δέχθηκε παγκόσμιο ρεκόρ νερού, δεν θρηνούμε θύματα, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι αποκλεισμένοι ακόμα στα σπίτια τους, λόγω της κατεστραμμένης οδικής σύνδεσης.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα μήλα ZAGORIN, συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 800 παραγωγούς-μέλη, από τη Ζαγορά, το Πουρί και τη Μακρυρράχη, που αποτελούν την Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου. Πρόκειται περίπου για το 100% των αγροτών, σε μια περιοχή που η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί, σχεδόν καθολικά, τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης των κατοίκων. Δυστυχώς η πρωτοφανής κακοκαιρία μας βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα.

Η «επόμενη μέρα» ξημερώνει με τη περιοχή να μετρά αμέτρητες και ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι ακολουθεί οικονομική κατάρρευση.

Αυτή την ώρα τα χωριά είναι αποκλεισμένα, όπως βέβαια και αρκετά άλλα στο Πήλιο. Για τη Ζαγορά δεν υπάρχει πρόσβαση από καμία οδό, παρά μόνο από αέρος ή από θαλάσσης μόνο για τα παράλια της περιοχής. Είναι κλειστή η έξοδος προς Βόλο, μέσω κάθε κλάδου του Πηλίου. Δεν υπάρχει οδική διασύνδεση προς Χορευτό, σε διαδρομή που βρίσκονται οι κεντρικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, ψυγεία και διαλογητήριο. Είναι αποκλεισμένα μεταξύ τους και τα τρία χωριά με το Πουρί να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ακόμα και πεζή είναι επικίνδυνη η μετακίνηση και σε κάποια σημεία αδύνατη.

Είναι όμως παντελώς κατεστραμμένο και το εσωτερικό αγροτικό οδικό δίκτυο και αυτό αποτελεί κομβικότατο ζήτημα ενόψει περιόδου συγκομιδής μήλων αλλά και καστάνων.

Αγροκτήματα ή μέρος αυτών έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά προς τη θάλασσα, καταγράφεται καρπόπτωση από ανεμοθύελλα, πλήγματα σε καρπούς από χαλαζόπτωση αλλά και εκρίζωση φυτικού κεφαλαίου από τα καιρικά φαινόμενα. Με διαλυμένο όμως ή απροσπέλαστο το αγροτικό οδικό δίκτυο δεν μπορεί να γίνει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.

Υπάρχουν αγροκτήματα που «στάθηκαν όρθια» όπως και μέρος της παραγωγής προς συγκομιδή και εμπορική διακίνηση, πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αυτά. Στα απειροελάχιστα αγροκτήματα που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, υπήρχαν άλλωστε ήδη πριν το φαινόμενο ζητήματα επί της προσδοκώμενης συγκομιδής λόγω κλιματικής αλλαγής, ακόμα και να εκτελεστεί η συγκομιδή, είναι αδύνατη η παράδοση των προϊόντων στο συσκευαστήριο.

Δεν υπάρχει οδική σύνδεση. Είναι επίσης αδύνατη η διακίνηση ποσοτήτων αχλαδιών και της πρώιμης ποικιλίας μήλων ΓΚΑΛΑ που έχουν συγκομιστεί πριν τη καταστροφή. Παραμένει όμως πρόβλημα η αδυναμία συγκομιδής του κύριου προϊόντος, που αποτελεί περισσότερο από το 95% της συνολικής προς εμπορία ποσότητας. Σε κάθε περίπτωση, τα μήλα ΖAGORIN που θα συγκομιστούν και θα κυκλοφορήσουν στις αγορές, εννοείται θα τυγχάνουν της υψηλής ποιότητας που εγγυάται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Αρκεί να συγκεντρωθούν και να διακινηθούν.

Ο Συνεταιρισμός ζητά να κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμος μηχανισμός αποκατάστασης του κεντρικού και αγροτικού δικτύου και βρίσκεται σε διάθεση όλων των αρμοδίων φορέων της πολιτείας προς συνεργασία, στο πλαίσιο εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά. Ειδάλλως τίθεται ζήτημα επιβίωσης.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και όλα τα μέσα που έδωσαν βήμα σε εκπροσώπους μας, όσο ήταν εφικτή η επικοινωνία, για να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα της Ζαγοράς. Ευχαριστούμε επίσης τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Βουλευτές, Αυτοδιοικητικούς, Πολιτευτές, συνεργάτες και συναδέλφους που όλες αυτές τις ημέρες επικοινώνησαν μαζί μας με ενδιαφέρον για το μέλλον του τόπου μας, αλλά κυρίως για να ενημερωθούν για την κατάστασή μας. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε όλοι μαζί να κρατήσουμε τον τόπο μας ζωντανό».

07/09/2023 02:05 μμ

Πολλοί παραγωγοί εγκαταλείπουν τα δέντρα μετά τη συγκομιδή των καρπών και περιμένουν τον χειμώνα για να κάνουν το κλάδεμα. Το φθινόπωρο, όμως, ενδείκνυται ως εποχή, για μερικές εργασίες στον οπωρώνα, που βοηθούν τα δέντρα, να προετοιμαστούν καλύτερα για τον χειμώνα και την επόμενη άνοιξη. Διαβάστε παρακάτω το σχετικό άρθρο από παλαιότερο τεύχος του περιοδικού Γεωργία - Κτηνοτροφία, με συγγραφέα τον κ. Γ. Νάνο (καθηγητής δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας):

07/09/2023 09:18 πμ

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες στον κάμπο του Βελβεντού της Κοζάνης από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις σε ροδάκινα και νεκταρίνια.

Λίγο πριν την συγκομιδή των τελευταίων ποικιλιών και με την ζημιά να είναι σχεδόν ολική στις καλλιέργειες φέρνει για μια ακόμη φορά σε απόγνωση τους ροδακινοπαραγωγούς.

Σε απόγνωση βρίσκονται μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι αγρότες του Τυρνάβου. Οι πρώτες εικόνες δείχνουν τεράστιες καταστροφές, καθώς η διάρκεια και το μέγεθος των βροχοπτώσεων δεν έχουν προηγούμενο.

Τις δυο τελευταίες μέρες οι βροχοπτώσεις καταστρεφουν συνεχώς καλλιέργειες της περιοχής, ενώ παραλληλα αυξάνουν τα καλλιέργητικά έξοδα σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Στο Δαμάσι Τυρνάβου το ρέμα που περνά το χωριό ξεχείλισε και κατέστρεψε σπίτια και καλλιέργειες.

Άμεσα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και Γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ, Στέλιος Τσικριτσής, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, Σπύρο Σπυρόπουλο και τον Επόπτη του Νόμου Λάρισας Γιώργο Σαμαρα και αναμένεται τις επόμενες μέρες περιοδεία με κλιμάκιο της διοίκησης του οργανισμού.

Τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου ζητούν:

  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.
  • Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής την φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας.
  • Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά.
  • Ενίσχυση όλων των αγροτών της περιοχής λόγω των επιπλέον καλλιεργητικων εξόδων.

Επιπλέον αντιπλημμυρικά μέτρα προστασίας ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η προστασία δεν επαρκεί.
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται χρόνο με τον χρόνο εντονότερες και θα πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να βρει τρόπους ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες αυτής στις καλλιέργειες αλλα και την άμεση ενισχυση των αγροτων που πλήττονται.

22/08/2023 11:15 πμ

Βρισκόμαστε στα μέσα της συγκομιδής για τις πρώιμες ποικιλίες μήλων από την περιοχή της Αγιάς.

Πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά με τα προβλήματα λόγω των χαμηλών τιμών και πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να αφήσουν τα μήλα ασυγκόμιστα λόγω των μειωμένων τιμών. Φέτος τα προβλήματα στις εξαγωγές προς Αίγυπτο είναι μεγαλύτερα επειδή η κυβέρνηση του Καΐρου να επιβάλλει δασμό 10% επί των εισαγωγών φρούτων. Να θυμίσουμε ότι η Αίγυπτος είναι ο κυριότερος παραλήπτης των μήλων μας τα τελευταία χρόνια (66% των ελληνικών εξαγωγών).

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ορεινά Κισσάβου» κ. Αντώνης Τσιάρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε εδώ και μια εβδομάδα η συγκομιδή των μήλων στην περιοχή της Αγιάς. Η παραγωγή είναι σε καλά επίπεδα και δεν υπάρχουν προβλήματα ποιότητας. Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα εμπορικής διάθεσης λόγω των προβλημάτων με τις εξαγωγές μήλων στην Αίγυπτο. Αν και ακόμη βρισκόμαστε στα πρώιμα Gala ήδη οι τιμές κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που έχουμε πρόβλημα στις τιμές των μήλων και απειλείται η βιωσιμότητα των μηλοπαραγωγών. Για το πρόβλημα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ που επισκέπτεται την Λάρισα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος» κ. Γιώργος Ζέικος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είμαστε στα μέσα της συγκομιδής των πρώιμων κόκκινων µήλων Gala στην περιοχή. Αν και υπήρξαν προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών (βροχές, χαλάζια κ.α.) υπάρχει ποσότητα για την συγκεκριμένη ποικιλία. Τα προβλήματα με τις εξαγωγές μήλων στην Αίγυπτο έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς. Είναι η δεύτερη καταστροφική χρονιά για την καλλιέργεια στην περιοχή. Πέρσι οι παραγωγοί πούλησαν τα μήλα με τιμές από 17 έως 20 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος ήταν από 37 έως 40 λεπτά. Φέτος τα δίνουν με ανοικτές τιμές και κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πολλά χωράφια είναι εγκαταλελειμμένα γιατί οι παραγωγοί έχουν οφειλές και φεύγουν από την καλλιέργεια. Την Τετάρτη (23/8) θα συζητήσουμε το πρόβλημα με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, η οποία πάντως γνωρίζει το θέμα».

21/08/2023 01:05 μμ

Παράδειγμα συνεταιριστικής δράσης, αειφόρου καλλιέργειας, εξαγωγικής και εμπορικής επιτυχίας αποτελεί ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού κ. Νικόλαος Κουτλιάμπας, «πουλάμε εδώ και 9 χρόνια στις αγορές το επώνυμο ροδάκινο «velvita». Μιλάμε για το πρώτο ροδάκινο στην χώρα μας με brand name. Αυτό σημαίνει σταθερή και υψηλή ποιότητα στο προϊόν και αυστηροί έλεγχοι στους παραγωγούς στο χωράφι αλλά και κατά την παραλαβή των φορτίων στον συνεταιρισμό. Σημαίνει όμως και διπλάσια τιμή παραγωγού. Καταφέραμε επίσης να παράγουμε το «κλαρίσιο ροδάκινο» που έχει τελική ωρίμανση στο δέντρο και συσκευάζεται στο χωράφι. Δίνουμε προστιθέμενη αξία σε ένα προϊόν και έτσι καταφέρνουμε να έχουμε αυξημένη ζήτηση σε μια εποχή που έχουμε σε επίπεδο ΕΕ μεγάλη μείωση της κατανάλωσης στα ροδάκινα. Το ροδάκινο του Βελβεντού έχει κερδίσει την καρδιά των καταναλωτών αλλά και φέρνει εισόδημα στους παραγωγούς μέλη μας στην περιοχή. Ο ετήσιος τζίρος μας είναι στα 12 - 15 εκ. ευρώ και έχουμε βάλει στόχο να διπλασιαστεί. Τα επόμενα βήματα είναι μια πρότυπη μονάδα μεταποίησης που σχεδιάζουμε να γίνει μέχρι το 2027 και αποθηκευτικοί θάλαμοι και συσκευαστήριο ακτινιδίων».

Επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ, με στόχο τον διπλασιασμό του κύκλου εργασιών έως το 2030, με την κατάκτηση νέων αγορών στο εξωτερικό, την ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής των ροδάκινων Κοζάνης και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που εξασφαλίζει για παραγωγούς και καταναλωτές το υγιές συνεταιριστικό κίνημα, ανακοίνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεως Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Βελβεντού, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (5 Αυγούστου).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Οινοποιείο Βογιατζή, στο Βελβεντό Κοζάνης με αφορμή την ένταξη του Συνεταιρισμού στο τρίτο κατά σειρά συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα εμπορικής προώθησης των προϊόντων «FRUIT UP!», τριετούς διάρκειας και ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που αφορά τις αγορές της Ελλάδας και της Γαλλίας. Είχαν προηγηθεί, κατά την περίοδο 2017-2020, τα προγράμματα προώθησης σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το 2020-2023 για τη Σερβία και τη Νορβηγία ενώ το τρέχον πρόγραμμα – όπως επισημάνθηκε – αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τα πλήγματα που υπέστησαν οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Παρουσιάζοντας το επενδυτικό πλάνο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Νικόλαος Κουτλιάμπας και ο γενικός διευθυντής κ. Ευθύμιος Μπαλάνης επεσήμαναν ότι ο Συνεταιρισμός πραγματοποίησε ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης σημαντικές επενδύσεις ύψους 15,9 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2011 - 2022 μεταξύ άλλων σε προγράμματα προώθησης των προϊόντων, επέκταση - εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, καθώς και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθούν επενδύσεις ύψους:

  • 12,3 εκατ. ευρώ στην τετραετία 2024 – 2027 για Κατασκευή Νέου Συσκευαστηρίου Ακτινιδίων, Συλλογικά Σχέδια Βελτίωσης Παραγωγών – Αναδιάρθρωση καλλιεργειών, Συστήματα Αυτοματισμού Υφιστάμενου Συσκευαστηρίου και Ετήσια Επιχειρησιακά Προγράμματα.
  • 17 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2027 – 2030 με την κατασκευή πρότυπης μονάδας μεταποίησης η οποία θα δώσει νέα ώθηση στο Συνεταιρισμό.

Στόχος του επενδυτικού πλάνου είναι ο διπλασιασμός του κύκλου εργασιών, στα 30 εκατ. ευρώ ως το 2030 από 15 εκατ. σήμερα αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεταιριστικής ιδέας που μπορεί να εξασφαλίσει:

  • Καλύτερης ποιότητας και ανταγωνιστικότερα, σε διεθνές επίπεδο ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
  • Εξασφάλιση υψηλότερων εισοδημάτων για τους Έλληνες αγρότες, μέσω καλύτερων διαπραγματεύσεων με πελάτες και προμηθευτές.
  • Συρρίκνωση της μαύρης οικονομίας, η οποία λειτουργεί σε βάρος των κρατικών εσόδων, της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων αλλά και των υγιών συνεταιρισμών. 

  • Συγκράτηση του κόσμου στην ελληνική περιφέρεια, σε χωριά και μικρές κωμοπόλεις.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν:

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σας συγχαίρω θερμά, διότι χάρη στο μεράκι σας, έχετε αναγάγει τη Γιορτή Ροδάκινου Βελβεντού σε ετήσιο θεσμό για την περιοχή. Τα οφέλη και οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδάκινου, ως προϊόντος με αναγνωρισμένη αντιοξειδωτική δράση, είναι αδιαμφισβήτητα για την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουλτούρας. Στόχος μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να εργαστούμε συστηματικά για να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας και να δώσουμε ώθηση στα τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Η συμβολή σας είναι σημαντική και συνάμα απαραίτητη».

Η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα υπογράμμισε ότι ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού έχει αποδείξει διαχρονικά ότι πρωτοπορεί, τόσο σε επίπεδο παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, υποδομών και προάσπισης των συμφερόντων των μελών του, αλλά και σε τομείς όπως η καινοτομία και πρόσθεσε: «Η περιοχή μας μπορεί και πρέπει να είναι το εκκολαπτήριο της αγροτικής δημιουργίας και του νεωτερισμού στην χώρα μας. Το πλούσιο έδαφος, το μικροκλίμα και η κεκτημένη ανθρώπινη γνώση πρέπει να παντρευτούν με τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις επικοινωνιακές καμπάνιες ώστε, αφενός να υπάρξει ενίσχυση της Π.Ε. Κοζάνης που πλήττεται από τη μεγάλη ανεργία και τη μετανάστευση και αφετέρου, να επιτευχθεί, συνολικά για την χώρα, μια ανάπτυξη στον τομέα των αγροτικών προϊόντων».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης ο οποίος συνεχάρη τον πρόεδρο και τα μέλη του Συνεταιρισμού για την δραστηριότητα που επιδεικνύουν στη διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, την εκπαίδευση και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο χωράφι. «Χαίρομαι, πρόσθεσε, που επενδύετε στην εξωστρέφεια, την συνεργασία και την συλλογικότητα. Αυτά, σε συνδυασμό με τα άριστα ποιοτικά προϊόντα είναι το κλειδί της διαχρονικής επιτυχίας σας και σας καθιστούν έναν σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή Βελβεντού Κοζάνης και για την ελληνική οικονομία. Έχετε καταφέρει να γίνετε γνωστοί εντός και εκτός συνόρων και συνεχίζετε να εξελίσσεστε με αμείωτο ρυθμό, επενδύοντας σε σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και σύγχρονες τεχνικές μάρκετινγκ». Εξέφρασε δε ευχαριστίες «για την ουσιώδη προσφορά στον τόπο μας, στον τομέα των εξαγωγών και την ισχυροποίηση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού».

Ο βουλευτής Κοζάνης και πρώην υπουργός κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής οικονομίας, που είναι διαχρονικά το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. «Έχουμε εδώ έναν φορέα που εξάγει τουλάχιστον το 50 % της παραγωγής και βαθμολογείται με άριστα στην παραγωγή, την συνεταιριστική ιδέα και την εξαγωγική δραστηριότητα», πρόσθεσε αναφερόμενος στον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. «Αυτές είναι δραστηριότητες που πρέπει να αναδειχθούν και να στηριχθούν έμπρακτα».

Ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Μανώλης Στεργίου επεσήμανε: «Ανοίγεται μια προοπτική για μια καινούργια αγορά, τη Γαλλία, την οποία δικαίως θα κατακτήσετε γιατί παράγετε σωστά προϊόντα. Από την πλευρά του Δήμου στεκόμαστε αρωγοί στις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού, με έργα υποδομής που διευκολύνουν τον Συνεταιρισμό και τα μέλη του».

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), κ. Παύλος Σατολιάς τόνισε ότι η περίπτωση του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού δείχνει πως οι Συνεταιρισμοί έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον και ότι το συνεταιριστικό κίνημα, απαλλαγμένο από τις παθογένειες και τα προβλήματα του παρελθόντος μπορεί να γίνει οδηγός για δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ώστε ο παραγωγός και ο κτηνοτρόφος να εξασφαλίσουν ένα μίνιμουμ εισόδημα και ο καταναλωτής να πάρει σωστά προϊόντα σε σωστές τιμές. Ανήγγειλε δε ότι η ΕΘΕΑΣ διερευνά την προοπτική δημιουργίας κεντρικής εξαγωγικής συνεταιριστικής εταιρείας στα πρότυπα της Ιταλίας και της Ισπανίας αλλά και με οδηγό το επιτυχημένο παράδειγμα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας διευθυντής του εργαστηρίου Δενδροκομίας του ΑΠΘ, Αθανάσιος Μολασιώτης, αναφέρθηκε στην ποιότητα του κλαρίσιου ροδάκινου. Επεσήμανε ότι οι συντελεστές της επιτυχίας του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού που κάνουν την ποιοτική διαφορά για τα ροδάκινα του Συνεταιρισμού είναι αφενός το μικροκλίμα της περιοχής και αφετέρου η ωρίμανση του καρπού πάνω στο δέντρο, η σωστή συγκομιδή σε ώριμο στάδιο και η συσκευασία με τις προδιαγραφές που θέτει ο Συνεταιρισμός. «Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού παράγει ροδάκινα υψηλής ποιότητας αξιοποιώντας στο έπακρο τις τοπικές ιδιαιτερότητες και εδραιώνοντας ένα πρωτοποριακό παραγωγικό μοντέλο. Βρίσκεται στην κορυφή της παραγωγής φρούτων στην Ελλάδα. Άκουσα με χαρά από τη διοίκηση του Συνεταιρισμού για τις προκλήσεις και το πλάνο για τα επόμενα χρόνια γιατί ο διαχειριστικός ρόλος πρέπει να συνδυάζεται με όραμα και σχέδιο, ιδιαίτερα σήμερα που η παραγωγή έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Μολασιώτης.

Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, µε κύρια προϊόντα το ροδάκινο και το νεκταρίνι, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας μας και σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή του Βελβεντού Κοζάνης, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Αριθμεί περίπου 400 παραγωγούς ενεργά µέλη που καλλιεργούν σήμερα περίπου 6.500 στρέμματα. Έχει καταφέρει να είναι γνωστός και εκτός των συνόρων, χάρη στα άριστα ποιοτικά προϊόντα που παράγει και όλες τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας που εφαρμόζει.

Ο Συνεταιρισμός εξάγει ελληνικά φρούτα σε περισσότερες από 15 χώρες και επιπλέον:

  • Περιλαμβάνεται στους πρώτους Συνεταιρισμούς της χώρας που εφαρμόζουν Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με ελαχιστοποίηση της χρήσης Φυτοπροστατευτικών Σκευασμάτων εφαρμογή Συστημάτων Βιολογικής Καταπολέμησης.
  • Διασφαλίζει την υιοθέτηση των επιστημονικά ενδεδειγμένων τεχνικών καλλιέργειας από τους παραγωγούς – μέλη του για τους οποίους εξασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές πρώτων υλών και πρόσβαση στις αγορές του εξωτερικού.
  • Συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις και διαθέτει μέσω ιδιόκτητου καταστήματος στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας τα προϊόντα του Συνεταιρισμού σε όλη τη χώρα και ιδίως τις τουριστικές περιοχές.
  • Εφαρμόζει προγράμματα προβολής των προϊόντων στο εξωτερικό με τη συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που ανοίγουν νέες αγορές για τους αγρότες του Βελβεντού Κοζάνης.

02/08/2023 11:49 πμ

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στην πρώιμη ποικιλία συμπύρηνου ροδάκινου της ποικιλίας Κατερίνα και της Α37, ενώ αυτές τις ημέρες συγκομίζονται τα Μιρέλ. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η Άνδρος που έχει και τα περισσότερα στρέμματα.

Κάθε χρόνο οι πρώιμες ποικιλίες συγκομίζονται με ανοικτές τιμές. Και αφού πάρει η μεταποίηση το προϊόν θα δώσει την τιμή που θέλει στον παραγωγό και εκείνος θα αναγκαστεί να την πάρει, αφού δεν μπορεί πια να κάνει κάποια διαπραγμάτευση. Το συμπύρηνο δεν πάει για νωπή κατανάλωση οπότε δεν έχει σχέση με την αγορά επιτραπέζιου.

Για να δούμε φέτος όμως παραγωγή και τιμές. Μεταποίηση και παραγωγοί συμφωνούν ότι πέρυσι είχαμε μια μεγάλη παραγωγή, ενώ φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή σε σχέση πέρυσι. Διαφωνούν για το ποσοστό της μείωσης αλλά είναι δεδομένη και για τις δύο πλευρές.

Όσον αφορά τα αποθέματα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, πέρυσι τιμολογήθηκαν περίπου 450.000 τόνοι συμπύρηνου ροδάκινου. Όμως από τα περίπου 14 εκατ. χαρτοκιβώτια κομπόστας που παράγαμε συνήθως πέσαμε πέρυσι στα 11 εκατ. χαρτοκιβώτια.

Αυτό οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή της Ισπανίας και την απουσία της από την παγκόσμια αγορά αλλά και την μειωμένη προσφορά από την πλευρά της Χιλής, που είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη ζήτηση για χυμό ροδάκινου.

Επίσης σύμφωνα με το κ. Αποστόλου στον χυμό λόγω της αυξημένης ζήτησης τα αποθέματα είναι αυτήν τη στιγμή ελάχιστα. Στην κομπόστα, παρά τις μειωμένες ποσότητες, υπάρχει ένα μικρό στοκ αλλά δεν προβληματίζει την μεταποίηση.

Άρα συμπέρασμα φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή και λίγα αποθέματα. Θα περιμέναμε από αυτό να έχουμε αύξηση της τιμής. Όμως οι δηλώσεις λένε άλλα.

Δεν περιμένουμε σε συσκέψεις να αποφασιστούν τιμές γιατί είναι παράνομο. Περιμένουμε όμως να αναρτηθούν τιμές στις εισόδους του κάθε εργοστασίου (όπως συμβαίνει σε όλα τα άλλα βιομηχανικά προϊόντα).

Οι δηλώσεις της ΕΚΕ είναι ότι φέτος η τάση των τιμών είναι στα περσινά επίπεδα με αφετηρία τα 33 λεπτά το κιλό. Θυμίζουμε ότι το 2021 (πρόπερσι) η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 42 - 45 λεπτά.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι η τιμή παραγωγού που θέλει να δώσει φέτος η μεταποίηση για τα ροδάκινα που θα παραδοθούν μέχρι 6 Αυγούστου είναι στα 35 λεπτά το κιλό. Μετά τις 7 Αυγούστου είναι στα 37 λεπτά το κιλό και στις όψιμες ποικιλίες και ορεινές περιοχές θα δώσει 38 λεπτά. Μιλάμε τελικά για τιμές που δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς.

Αυτό που θα πρέπει να αναζητήσει το ΥπΑΑΤ είναι με ποια τιμή πουλά το χαρτοκιβώτιο την κομπόστα το εργοστάσιο για να γίνει σύγκριση των τιμών παραγωγού με μεταποίηση. Επίσης καλό είναι να πει το Υπουργείο αν θα πρέπει τα τιμολόγια, με αξία πάνω από 500 ευρώ, να συνοδεύονται με ιδιωτικά συμφωνητικά, που θα κατατεθούν στην εφορία, στα οποία θα αναγράφουν τιμή πώλησης παραγωγού.

Πάντως με αυτή την τακτική είναι σίγουρο ότι θα έχουμε μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας, αφού κανένας παραγωγός δεν μπορεί να καλλιεργεί αν δεν έχει εισόδημα. Επίσης όταν έχεις μειωμένη παραγωγή και δεν έχεις τιμές δεν κερδίζει προστιθέμενη αξία η ποιότητα στο προϊόν, αφού τώρα όλα μαζί πάνε στην παράδοση. Χαμένοι αυτοί που ξόδεψαν χρήματα για την καλλιέργεια. Μάθαμε ότι αυξηθήκαν οι πωλήσεις στα αλυσοπρίονα σε περιοχές καλλιέργειας συμπύρηνων. Καλό είναι το ΥπΑΑΤ να ξεκινήσει νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών γιατί αναμένεται ρεκόρ αιτήσεων.

01/08/2023 12:13 μμ

Από μέσα Ιουλίου ξεκίνησε η συγκομιδή των αχλαδιών της ποικιλίας Κοντούλες.

Οι ποσότητες ήταν πολύ μειωμένες οπότε αν και οι τιμές κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα μέχρι 1,30 ευρώ το κιλό (αυξημένες σε σχέση με πέρσι που ήταν γύρω στο 1 ευρώ) δεν έφεραν εισόδημα στους παραγωγούς.

Αυτή την περίοδο συγκομίζονται τα αχλάδια Κόσια που και αυτά έχουν μειωμένες ποσότητες.

Από τις 6 έως 7 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή αχλαδιών ποικιλίας «Κρυστάλλι», που είναι αυτή που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή του Τυρνάβου.

Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά όλες τις ποικιλίες αχλαδιών.

Τα Κρυστάλλια εκτιμώ ότι θα έχουν μια μείωση της παραγωγής κατά 20-30% σε σχέση με πέρυσι.

Φέτος θα υπάρξουν ποιοτικά προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών. Επίσης θα έχουμε μικρά μεγέθη καρπού.

Από την πλευρά τους οι έμποροι δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους επίσημα και να ανακοινώσουν τιμές παραγωγού. Από την μέχρι σήμερα εικόνα εκτιμώ ότι θα κυμανθούν οι τιμές στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και αυτό παρά την μείωση της παραγωγής.

Ουσιαστικά το κόστος πώλησης του προϊόντος δεν μπορεί να καλύψει το αυξημένο κόστος της καλλιέργειας. Αυτές οι τιμές δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους παραγωγούς».

Ο κ. Δημήτρης Χάψας, παραγωγός από την Γουμένισσα Καλαβρύτων, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μια μειωμένη παραγωγή στα Κρυστάλλια, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα αχλάδια έχουν όμως και ποιοτικά προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και κάποιων χαλαζοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή. Εμείς επειδή είμαστε σε ορεινή περιοχή η συγκομιδή είναι όψιμη και ξεκινά από αρχές Σεπτεμβρίου».

27/07/2023 05:10 μμ

Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, δηλαδή μια πολύ διαφορετική εικόνα σε σχέση με πέρυσι που τα εργοστάσια κάνανε «στάση παραλαβών».

Πάντως, ακολουθώντας την «παράδοση» των προηγούμενων ετών, οι βιομηχανίες ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα τιμοκαταλόγους. Μιλάμε βέβαια για τους παίκτες που απορροφούν τις μεγάλες ποσότητες.

Μένουμε στις δηλώσεις της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) για τιμή στα περσινά επίπεδα, στα 33 λεπτά την καλή ποιότητα και 10 λεπτά χαμηλότερα τα κλαρίσια. Αυτές οι τιμές βέβαια είναι απαγορευτικές για το κόστος παραγωγής και δεν τις δέχονται οι παραγωγοί.

Επίσης δεν μπορούν να έχουν σχέση με την προσφορά και ζήτηση αν δεχτούμε την φετινή μείωση της παραγωγής. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για μείωση, κατά 15%-20% σε σχέση με πέρυσι. Τώρα μιλάνε για πάνω από 40% μείωση.

Στην πράξη αν δεν βρεθούν ποσότητες θα αναγκαστούν οι μεταποιητές να ανεβάσουν την τιμή.

Βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλους κλάδους (ελιές Καλαμών, αιγοπρόβειο κ.α.). Η μεταποίηση χαμηλώνει υπερβολικά τον πήχη των τιμών και όταν δεν βρίσκει πρώτη ύλη τον ανεβάζει. Έτσι όμως στην τελική απαξιώνεται το προϊόν και εξουθενώνονται οικονομικά τους παραγωγούς.

Αναμένουμε να πάρει θέση το ΥπΑΑΤ και να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους. Ο ρόλος του είναι να έχει στοιχεία για το πόσες ποσότητες συμπύρηνου μπορούν να απορροφούν οι βιομηχανίες και τι εξαγωγές κομπόστας κάνουν, πόσες ποσότητες παράγει η χώρα και πόσες εκτάσεις θα πρέπει να αλλάξουν καλλιέργεια γιατί δεν είναι βιώσιμες. Χωρίς εισόδημα κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει να παράγει και αυτό το γνωρίζει το εμπόριο.

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΕΘΕΑΣ, το πρωί της Πέμπτης (27/7), στην Μελίκη της Ημαθίας, με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρηνου Ροδάκινου, με σκοπό να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί στην παραγωγή και τη διάθεση του συμπύρηνου ροδακίνου στους μεταποιητές της κονσερβοποιίας, εστιάζοντας κυρίως στο θέμα των τιμών.

Ο κ. Μιχάλης Φαρμάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας και στην Εθνική Επιτροπή Συμπύρηνων Ροδακίνων της ΕΘΕΑΣ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μείωση της παραγωγής φέτος πάνω από 40% και αυξημένο κόστος που ξεπερνά τα 43 λεπτά».

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Βιομηχανικού Ροδάκινου, αναφέρει τα εξής:
«Σήμερα, 27 Ιουλίου 2023, συνεδρίασε η επιτροπή στα γραφεία του Α.Σ. Μελίκης. Mετά την ενημέρωση του προέδρου κου Φαρμάκη για τις εξελίξεις των επαφών με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ).

Συζητήθηκε και αναλύθηκαν οι νέες συνθήκες που επιβεβαιώνουν τις πολύ μειωμένες ποσότητες βιομηχανικών ροδακίνων.

Αναθεωρούνται όλες οι προηγούμενες προβλέψεις για μείωση παραγωγής με νέα υπόθεση πρόβλεψης για μείωση πλέον του 40%.

Επίσης, εξετάστηκε το υπέρογκο κόστος παραγωγής, το οποίο εκτοξεύτηκε, κατά 40% με 50% τα τελευταία δύο χρόνια για τους παραγωγούς.

Οι τελικές ποσότητες, που θα μεταποιηθούν το 2023, προβλέπουμε ότι θα είναι μικρότερες από το 2021.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν όλα τα περιθώρια να διεκδικήσουν από την αγορά ανάλογες αξίες τιμών όπως το 2021. Συμπερασματικά καταλήξαμε ότι οι τιμές για φέτος της αγοράς της πρώτης ύλης πρέπει να κυμανθούν στα επίπεδα των τιμών τουλάχιστον του 2021.

Η βιομηχανία αναλογιζόμενη με μεγάλη ευθύνη το παρόν και μέλλον της καλλιέργειας πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες τιμών για την συνέχεια της καλλιέργειας. Πρέπει να κατανοήσει την αναγκαιότητα της χρονιάς προκειμένου να υπάρξει ελπίδα».