Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αποκλεισμοί πατατοπαραγωγών από τις πρόσφατες πληρωμές κορονοενισχύσεων

04/07/2022 03:23 μμ
Δέκα και πλέον ημέρες μετά την έναρξη της σχετικής διαδικασίας πληρωμής και δεν έχουν πληρωθεί όλοι οι παραγωγοί που καλλιέργησαν επίσπορη και βιομηχανική πατάτα για το 2020.

Δέκα και πλέον ημέρες μετά την έναρξη της σχετικής διαδικασίας πληρωμής και δεν έχουν πληρωθεί όλοι οι παραγωγοί που καλλιέργησαν επίσπορη και βιομηχανική πατάτα για το 2020.

Μάλιστα, όπως φαίνεται δεν πληρώθηκε κανένας παραγωγός που είχε δηλώσει στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυση (Ε.Α.Ε.) του 2020 τις παραπάνω καλλιέργειες, αλλά μόνο όσοι δήλωσαν τις επίσπορες καλλιέργειες στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, μετά το πέρας της διαδικασίας δηλώσεων στο ΟΣΔΕ του 2020, υπογραμμίζουν σε ερώτησή που κατέθεσαν στη βουλή οι Αραχωβίτης και Τελιγιορίδου.

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός Διονύσης Μάλιαρης, οι ενισχύσεις φαίνεται να πληρώθηκαν κανονικά, αλλά έμειναν εκτός όσοι είχαν οφειλές εισφορών ΕΛΓΑ, έστω κι αν αυτές ήταν ιδιαίτερα χαμηλές (π.χ. 10 λεπτά του ευρώ).

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Άδικοι αποκλεισμοί πατατοπαραγωγών από τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων»

Σύμφωνα με σχετικό Δ.Τ. του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 20/6/2022, ξεκίνησε η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε όλη την επικράτεια για την επίσπορη και βιομηχανική πατάτα, σε εφαρμογή της ΚΥΑ 395/67916/23-3-2022 (ΦΕΚ Β΄1332).

Δέκα (10) μέρες μετά το γεγονός είναι ότι δεν έχουν πληρωθεί όλοι οι παραγωγοί που καλλιέργησαν επίσπορη και βιομηχανική πατάτα για το έτος 2020. Μάλιστα, όπως φαίνεται δεν πληρώθηκε κανένας παραγωγός που είχε δηλώσει στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυση (Ε.Α.Ε.) του 2020 τις παραπάνω καλλιέργειες, αλλά μόνο όσοι δήλωσαν τις επίσπορες καλλιέργειες στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, μετά το πέρας της διαδικασίας δηλώσεων στο ΟΣΔΕ του 2020.

Επειδή, η πανδημία κατά το 2020 και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ επηρέασαν τη διάθεση, τις τιμές και άρα το εισόδημα των πατατοπαραγωγών,στον οργανισμό, «ξέχασαν» και πως γίνονται οι δηλώσεις των καλλιεργειών (ΔΚΕ) στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυση και ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ 5435/72617/24.6.2016, προβλέπονται ειδικά για τις επίσπορες, επιπλέον της ΔΚΕ στην αντίστοιχη ΕΑΕ, και συμπληρωματικές δηλώσεις στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ.

Επειδή, οι διεκπεραιωτικοί χειρισμοί, οι συνεχόμενες αστοχίες και λάθη που έχουν σαν συνέπεια τα διαρκή και μαζικά φαινόμενα αποκλεισμών, αποδεικνύουν την αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα του παραγωγικού κόσμου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

1. Πως σκοπεύει να λύσει το ΥΠΑΑΤ, το πρόβλημα του άδικου αποκλεισμού πατατοπαραγωγών που το ίδιο δημιούργησε;

2. Τι ποσό απαιτείται για την στήριξη, όσων αγροτών δήλωσαν επίσπορη και βιομηχανική πατάτα, μέσω της διαδικασίας του ΟΣΔΕ;

3. Πότε, σκοπεύει να ολοκληρώσει τις διορθωτικές διαδικασίες και να γίνουν οι νέες πληρωμές;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Σχετικά άρθρα
11/09/2024 10:10 πμ

Στα τάρταρα έφτασε φέτος η παραγωγή πατάτας Νάξου λόγω της ξηρασίας που μαστίζει το νησί ενώ η πολιτεία ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην κατασκευή των αναγκαίων μέτρων για να γίνει η άρδευση της καλλιέργειας.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου διοργάνωσε τη 15η Γιορτή της Πατάτας Νάξου, η οποία, σε αντίθεση με τον εορταστικό χαρακτήρα που είχε τα προηγούμενα χρόνια, φέτος πήρε τη μορφή διαμαρτυρίας.

Φέτος οι υπεύθυνοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού του νησιού, επέλεξαν να της δώσουν μια μορφή έντονης διαμαρτυρίας, με κυριότερο θέμα αυτό της λειψυδρίας η οποία απειλεί τη καλλιέργεια πατάτας.

Σύμφωνα με στοιχεία που εμφάνισαν η ακαρπία έχει οδηγήσει φέτος σε μείωση της παραγωγής πατάτας, κατά 70%, ενώ μέχρι πέρυσι οι 300 παραγωγοί πατάτας είχαν σοδειά 6.000 τόνων σε ετήσια βάση, με τη φετινή να εκτιμάται μόλις στους 1.800 τόνους.

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και άλλων συνεταιρισμών από κάθε γωνιά της χώρας βρέθηκαν στη Νάξο και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος του νησιού, τα ίδια που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα όλης της χώρας, με κυριότερα όλων την ανομβρία και τη λειψυδρία που έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγινε συνεδρίαση των συνεταιριστών στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων της πολύπαθης Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος, η Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμύνταιου, Διαμάντω Κρητικού και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αιγιαλείας, Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε οι πρόεδροι των συνεταιρισμών υπογράμμισαν ότι υπάρχει ο κίνδυνος αφανισμού της καλλιέργειας πατάτας Νάξου, ενώ κατήγγειλαν την αδράνεια των αρμόδιων κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών οργάνων, για την αδυναμία έγκαιρης πρόληψης της κατάστασης και τη λήψη συντονισμένων και προγραμματισμένων ενεργειών εξασφάλισης νερού άρδευσης.

Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τον ενεργό παραγωγό και πρέπει να υλοποιηθούν τα στρατηγικά έργα, όπως το Ύδωρ 2.0, που εξαγγέλθηκε πρόσφατα. Η Νάξος είναι μια μικρογραφία του τι συμβαίνει με την ξηρασία σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι πρόεδροι των συνεταιρισμών με προτάσεις τους σημείωσαν ότι πρέπει να επιδοτηθεί η ακαρπία και η μεσοκαρπία μέσω των μέτρων ήσσονος σημασίας (de minimis) διότι η Πατάτα Νάξου αποτελεί ΠΓΕ προϊόν.

Τελευταία νέα
16/09/2024 05:42 μμ

Κούρεμα οφειλών και επαναχρηματοδότηση από τραπεζικά ιδρύματα θα περιλαμβάνει το μέτρο για τα κόκκινα δάνεια που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός ΑΑΤ κ. Κώστας Τσιάρας.

Τα κόκκινα δάνεια στον πρωτογενή τομέα σήμερα ανέρχονται συνολικά σε 3,8 δισ. ευρώ, τα βάρη αντιστοιχούν σε 28.000 ακίνητα (αξίας 1,5 δισ. ευρώ), 850 Συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών, τόνισε ο υπουργός. «Γίνεται μια προσπάθεια να φύγουν τα βάρη του παρελθόντος με μια μεγάλη μεταρρύθμιση», ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Και πρόσθεσε: Μιλάμε για τα δάνεια της πρώην ΑΤΕ αλλά και αυτά που πήγαν στην συνέχεια στην Πειραιώς και έγιναν κόκκινα.

Πρόθεση του ΥπΑΑΤ είναι να γίνει διαγραφή των οφειλών αλλά και νέα τραπεζική χρηματοδότηση.

Υπάρχουν συνεταιρισμοί που είχαν μεγάλη ακίνητη περιουσία και δεν μπορούσαν να τη διαχειριστούν. Θα δώσουμε δυνατότητα επαγγελματικής και οικονομικής επιβίωσης χιλιάδων αγροτών και πολλών συνεταιρισμών.

Αναλύοντας τον μηχανισμό, ο οποίος θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, ο κ. Τσιάρας είπε ότι θα περιλαμβάνει:

  • Νέο Πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στην βάση του λογιστικού υπολοίπου.
  • Συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) με ταυτόχρονη νέα τραπεζική χρηματοδότηση.
  • Προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων Συνεταιρισμών
  • Άμεση αξιοποίηση ακινήτων και εκμίσθωση αυτών προκειμένου για την αύξηση ταμειακών ροών
  • Προώθηση Συγχωνεύσεων - Αποσχίσεων και εν γένει Εταιρικών Μετασχηματισμών μη βιώσιμων.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα υπάρχουν και πρόσθετα εργαλεία, όπως η σύνδεση του Σχεδίου με καινοτόμα τραπεζικά προγράμματα όπως οι συμβολαιακές κάρτες και το κεφάλαιο κίνησης ειδικού σκοπού.

Το πλαίσιο υλοποίησης περιλαμβάνει και την λεπτομερή χαρτογράφηση Συνεταιρισμών αλλά και τον σχεδιασμό λύσεων με στόχο να γίνουν ξανά βιώσιμοι.

16/09/2024 03:43 μμ

Μείωση γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, υποσχέθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, που συμμετείχε, σήμερα Δευτέρα (16/9), στηn συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τον τουρισμό, που δόθηκε στην αίθουσα συνεντεύξεων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Όπως τόνισε ο υπουργός, στόχος είναι η μείωση εντός διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα μίλησε για κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Επίσης ανέφερε ότι το υπουργείο ανάπτυξης θέτει σε εφαρμογή σχέδιο μείωσης της γραφειοκρατίας στις πιο χρονοβόρες και κοστοβόρες διοικητικές διαδικασίες του κράτους με δύο τρόπους:

  • Με αυστηρή μεθοδολογία μέτρησης
  • Με κατάργηση περιττών διαδικασιών.

Ακόμη ανέφερε την επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές. Όπως τόνισε βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει η οικονομία μας την ανοδική της πορεία, είναι να πραγματοποιήσει ένα ποιοτικό άλμα, με έμφαση στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Απαραίτητη συνθήκη για να το πετύχουμε αυτό είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν. Γιατί κατά τεκμήριο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέρουν ποιοτικότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και έχουν αυξημένη ικανότητα να επενδύουν και να καινοτομούν.

Θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ 300 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση των συγχωνεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με επιδότηση του 60% της αξίας.

Golden VISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Σήμερα ισχύει ήδη η δυνατότητα χορήγησης Golden visa για εισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Αυτός ο θεσμός επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα από 1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής, υπό τη μορφή golden visa, για επένδυση τουλάχιστον ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).

10/09/2024 01:30 μμ

Μια σημαντική εξαγγελία ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του, στο πλαίσιο των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και αφορούσε το θέμα των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και συνεταιρισμοί με τα κόκκινα δάνεια και την PQH.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι, να καταργείται μέρος του ωφελούμενου κεφαλαίου και σε βάθος χρόνου να γίνεται η αποπληρωμή με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης των όποιων εμπράγματων βαρών. Οι συνεταιρισμοί της χώρας γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία».

Το εν λόγω πρόβλημα αφορά πάνω από 18.000 αγρότες και εκατοντάδες συνεταιρισμούς, αγροτικές περιουσίες και υποδομές άνω των 4 δις ευρώ, που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να ενισχύσουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές, που οι συγκεκριμένες υποδομές χρησιμοποιούνταν εναντίον των συμφερόντων των αγροτών και των συνεταιρισμών.

Το νέο σύστημα που θα θεσπιστεί θα επιτρέψει την ευέλικτη διαχείριση των κόκκινων δανείων, μειώνοντας τους τόκους και διαγράφοντας μέρος του κεφαλαίου, ενώ θα επιτρέπει την αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, θα καταργηθούν τα εμπράγματα βάρη, δίνοντας λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα.

Για το θέμα των «κόκκινων» αγροτικών δανείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή (PQH) της πρώην ΑΤΕ, η ΕΘΕΑΣ, από το 2022, είχε ζητήσει να απελευθερωθούν τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών και των Συνεταιρισμών, που ήταν δεσμευμένα από την PQH. Στη συνέχεια, η ΕΘΕΑΣ ήρθε σε συμφωνία, υπογράφοντας σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με εταιρεία για την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων των Συνεταιρισμών, που είχαν δεσμευμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία και έθετε διαρκώς και επιτακτικά το ζήτημα στα κυβερνητικά όργανα για την επίλυσή του.

Αναμένοντας τις λεπτομέρειες εφαρμογής των μέτρων που ανακοινώθηκαν, η ΕΘΕΑΣ θα επανέλθει με τα στοιχεία που διαθέτει, ώστε μέσα από την ευελιξία που εξαγγέλθηκε, να δρομολογηθούν πραγματικά βιώσιμες λύσεις, που θα βοηθήσουν την αγροτική ανάπτυξη.

02/09/2024 09:12 πμ

Την Θεσσαλία επισκέπτεται, σήμερα Δευτέρα (2/9), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έναν χρόνο μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel.

Το πρωί ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Φαρκαδόνα και στη συνέχεια τη Μεταμόρφωση, τον Παλαμά και το Μουζάκι Καρδίτσας.

VIDEO: Συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας:

Στη συνέχεια θα πάει στην Λάρισα, όπου θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με τίτλο «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας», στο Δημαρχείο Κιλελέρ.

Παράλληλα λύση στη δύσκολη εξίσωση των μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επιχειρεί να δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι αγρότες αναμένουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει για τον πρωτογενή τομέα.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα περιλαμβάνει τρεις βασικές προτεραιότητες που είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η στήριξη των ευάλωτων ομάδων και η δρομολόγηση πολιτικών που θα δίνουν το στίγμα της συνέχειας του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης.

Υπόλοιπο αποζημιώσεων για θεομηνίες

Στο μεταξύ τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται η δεύτερη πληρωμή εξόφλησης από τον ΕΛΓΑ. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις και την ανάταξη της Θεσσαλίας από τις καταστροφές που έφεραν οι κακοκαιρίες Daniel και Ιανός, o υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, δήλωσε:

«Η κλιματική κρίση άφησε μεγάλες πληγές στη Θεσσαλία. Σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή στον πλευρό των πολιτών. Από τον ΕΛΓΑ για τις πλημμύρες του Daniel δεσμεύτηκαν 310 εκατομμύρια ευρώ και έχουνε δοθεί ως τώρα τα 270. Μένει να καταβληθεί ένα υπόλοιπο 40 εκατομμυρίων, κυρίως στην περιοχή της Λάρισας, όπου ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός των αιτήσεων και πολλές οι καλλιέργειες με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμα τα πορίσματα. Θα αποπληρωθούν και οι υπόλοιποι αγρότες μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τη δέσμευση του ΕΛΓΑ».

Ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ακόμη: «Από τον Ιανό ξεκίνησε το καθεστώς της κρατικής αρωγής και η διαδικασία των αποζημιώσεων, δεν υπήρχε πιο πριν. Τώρα αυτό το οποίο απαιτεί ο κόσμος είναι η επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών και έχει δίκαιο», ενώ συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νέα παράταση αναστολής πλειστηριασμών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

27/08/2024 04:16 μμ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε οικονομική στήριξη 101,5 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές από τις πλημμύρες το Σεπτέμβριο του 2023 στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή, σήμερα Τρίτη (27/8), προτείνει συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ σε οικονομική στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (EUSF) για να βοηθήσει την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Γαλλία για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές των σοβαρών πλημμυρών, που έπληξαν αυτές τις χώρες το 2023.

Το πακέτο βοήθειας κατανέμεται ως εξής:

  • 378,8 εκατ. ευρώ για την Ιταλία μετά τις ζημιές από τις πλημμύρες στην περιοχή Εμίλια-Ρομάνια τον Μάιο του 2023 και επιπλέον 67,8 εκατ. ευρώ για την περιοχή της Τοσκάνης μετά τις πλημμύρες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023.
  • 428,4 εκατ. ευρώ για τη Σλοβενία ​ και 5,2 εκατ. ευρώ για την Αυστρία για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών τον Αύγουστο του 2023
  • 101,5 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης μετά τις πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023
  • 46,7 εκατ. ευρώ για τη Γαλλία για ζημιές από πλημμύρες που προκλήθηκαν στην περιοχή Hauts-de-France το Νοέμβριο του 2023.

Μόλις εγκριθεί η πρόταση της Επιτροπής από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η οικονομική βοήθεια μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς καθυστέρηση και σε μία δόση σε καθεμία από τις αιτούσες χώρες.

Η βοήθεια του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ θα καλύψει μέρος του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής των κατεστραμμένων υποδομών, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διεξαγωγής επιχειρήσεων καθαρισμού.

27/08/2024 11:53 πμ

Οι Τράπεζες δεν χορηγούν τα άτοκα δάνεια στους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν σε εννέα δήμους και πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, 146 κατοικίες χαρακτηρίστηκαν ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»), με την κατανομή στις δύο κατηγορίες να είναι 55 και 91 αντίστοιχα.

Για την επανακατασκευή των κατοικιών η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα χορηγήσει στους πληγέντες μόνο το 80% των δαπανών, ενώ για το 20% θα εγγυηθεί στις Τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτήσουν άτοκα όσους έχουν ανάγκη.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), «οι τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν τα εν λόγω δάνεια με την δικαιολογία της μη πιστοληπτικής ικανότητας των δικαιούχων.

Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από την απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προς τον Συνήγορο του Πολίτη (αριθμ. πρωτ. 2/65316/2023-7.9.23 έγγραφο), με αφορμή επιστολή πολίτη που είχε καταγγείλει την άρνηση των Τραπεζών να τον δανειοδοτήσουν παρότι ήταν σεισμόπληκτος, αναγράφοντας στην απάντηση ότι «η χορήγηση των δανείων επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια των τραπεζών».

Τον εξωφρενικό εμπαιγμό των Κυβερνώντων από το 2020 τον έχουν ζήσει στο πετσί τους χιλιάδες πληγέντες στο Αρκαλοχώρι, στην Εύβοια, στη Ρόδο, στη Σάμο, στο Δαμάσι, στη Θεσσαλία και τώρα είναι βέβαιο ότι θα το συνειδητοποιήσουν και οι κάτοικοι της ΒΑ Αττικής.

Ως εκπρόσωποι υπαλλήλων της Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) και εργαζόμενοι στον ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) καταθέτουμε πρόταση στο αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και στο συναρμόδιο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογενείας με την οποία :

Η Δ.ΥΠ.Α. θα χορηγήσει άτοκα τα δάνεια (που δεν χορηγούν τα Τραπεζικά Ιδρύματα προς τους πληγέντες) χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις από τα αποθεματικά των εισφορών του ΟΕΚ που αγγίζουν τα 800.000.000€ και τα διατηρεί η Δ.ΥΠ.Α. στην ΤτΕ.

Η Δ.ΥΠ.Α. θα φιλοξενήσει αδαπάνως όσες οικογένειες επιθυμούν στα κενά και αδιάθετα σπίτια με καθαρό ιδιοκτησιακό καθεστώς που κατέχει η Δ.ΥΠ.Α. από τον ΟΕΚ και στην Αττική υπολογίζονται στα 60. Περίπου 20 εξ αυτών είναι έτοιμα για να φιλοξενήσουν όσους πληγέντες έχουν άμεση ανάγκη και δεν είναι σε θέση να ενοικιάσουν κατοικία με την επιδότηση ενοικίου που τους χορηγείται.

Είναι απαράδεκτη η αδιαφορία για τα συνολικά 125 σπίτια που διαθέτει η Δ.ΥΠ.Α. αφού τα αφήνουν κλειστά, να σαπίζουν από την υγρασία ενώ χιλιάδες ευάλωτοι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιό τους και ταυτόχρονα υποκρίνονται ότι αναζητούν λύσεις για το στεγαστικό.

Σε μια χώρα που σχεδόν κάθε χρόνο ένας καταστροφικός σεισμός ή μια πυρκαγιά και μια πλημμύρα προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές και εκατοντάδες πληγέντες τα ημίμετρα που έχουν υιοθετήσει ως μέτρα αρωγής αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και ελλιπή.

Ενώ μάλιστα ξέρουν πολύ καλά ότι οι Τράπεζες δεν πρόκειται να δανείσουν άτοκα τους πληγέντες, συνεχίζουν να κοροϊδεύουν την Κοινωνία ότι το Κράτος προστατεύει όσους έχουν ανάγκη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΟΕΚ στο παρελθόν χορηγούσε άτοκα δάνεια στους πληγέντες, ενώ είχαν και προτεραιότητα στις κοινωνικές κατοικίες».

08/08/2024 02:09 μμ

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, υπέγραψε τις εγκρίσεις αδειών προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης στις νήσους Νάξο και Σέριφο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της λειψυδρίας.

Συγκεκριμένα οι σχετικές αποφάσεις αφορούν:

  • Στη νήσο Νάξο την άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας δύο μονάδων αφαλάτωσης, συνολικής δυναμικότητας 1600μ3/d, στη θέση «ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ» της Χώρας Νάξου για λογαριασμό του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
  • Στη νήσο Σέριφο την άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μιας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 600μ3/d, στην περιοχή «Αυλόμωνας» για λογαριασμό του Δήμου Σερίφου.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, σχετικά με το θέμα, δήλωσε: «Οι ιδιαίτερα πιεστικές ανάγκες και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το παρατεταμένο πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά, μας υποχρεώνουν να κινηθούμε άμεσα, αποτελεσματικά και ευέλικτα προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και οι οικονομίες των νησιών μας να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Ήδη το πρώτο επτάμηνο του 2024 έχουν εκδοθεί 16 άδειες προσωρινής λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης, όταν στην περίοδο 2018-2023 είχαν εκδοθεί συνολικά 25.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τις κατευθύνσεις του Υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη, με συγκεκριμένες αποφάσεις και σειρά παρεμβάσεων στο νησιωτικό χώρο, δίνει λύσεις στα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του νερού. Η Κυβέρνησή μας, στηρίζει έμπρακτα τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιωτικών περιοχών, στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε λόγω της κλιματικής κρίσης».

Στο πρόβλημα της λειψυδρίας στη Νάξο έχει αναφερθεί σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και μέλος της ΕΘΕΑΣ, κ. Δημήτρης Καπούνης. Όπως τόνισε από 6.000 τόνους πατάτας Νάξου που είχε παραγωγή στο παρελθόν φέτος είχε 1.800 τόνους επειδή δεν υπάρχει νερό στο νησί. Στην περιοχή του Λιβαδιού, πηγάδια 60 ετών και είναι από 15 έως 18 μέτρα αυτή τη στιγμή είναι ξερά.

30/07/2024 12:00 μμ

Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή πατάτας στην περιοχή του Νευροκοπίου της Δράμας, με σοβαρά προβλήματα φέτος να αντιμετωπίζει η καλλιέργεια λόγω της ανομβρίας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας, «ξεκίνησε σε κάποια χωράφια η συγκομιδή πατάτας αν και με μικρές ακόμη ποσότητες. Οι πρώιμες ποικιλίες θα ξεκινήσουν να συγκομίζονται με αυξημένους ρυθμούς από τον Αύγουστο.

Φέτος δεν είχαμε προβλήματα στις φυτεύσεις όπως είχαμε στην περσινή χρονιά. Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα λόγω της ξηρασίας. Πριν 5 ημέρες είχαμε μια κανονική ποτιστική βροχή.

Αν δεν έχουμε βροχές - όπως φέτος - η καλλιέργεια πατάτας θέλει 14 ποτίσματα. Μιλάμε για μεγάλη αύξηση του κόστους σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με άλλες χρονιές.

Αρκεί να σας επισημάνω ότι στο φράγμα Λευκόγεια στο Νευροκόπι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε νερό για άρδευση γύρω στα 8 εκατ. κυβικά νερό και φέτος μόλις 2 εκατ. κυβικά. Κάποια χωράφια δεν κατάφεραν να ποτιστούν.

Επίσης οι υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα θα έχουν σαν αποτέλεσμα μικροκαρπία και λιγότερα κιλά, άρα μειωμένο εισόδημα για τον παραγωγό.

Πάντως ζήτηση υπάρχει αν και οι ποσότητες πατάτας στη Δράμα θα είναι μειωμένες. Φέτος έχουμε μια μείωση, κατά 30%, των στρεμμάτων καλλιέργειας και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα της άρδευσης».

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή πατάτας και στην Αρκαδία.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κατσογιάννης, παραγωγός πατάτας με συσκευαστήριο από το Νεοχώρι της Αρκαδίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τις επόμενες δέκα ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή πατάτας στην περιοχή. Προβλήματα δεν είχαμε στις φυτεύσεις αλλά από τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι πατάτες δεν έχουν καταφέρει να πάρουν μέγεθος και θα έχουμε πρόβλημα μικροκαρπίας».

24/07/2024 10:34 πμ

Τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, καταβλήθηκαν 3.274.292,87 ευρώ, ως προκαταβολή 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής, προς 862 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αναφέρει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αφορά αποζημιώσεις για τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, καθώς και προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις ζημιές τους στον εξοπλισμό τους, στα πάγιά τους, στο έγγειο κεφάλαιο και άλλα σχετικά από τις ίδιες φυσικές καταστροφές.

Με την ανωτέρω πληρωμή έχουν καταβληθεί συνολικά 60.809.128,33 ευρώ, ως προκαταβολή, προς 7.813 δικαιούχους.

Παράλληλα, σε 4.848 περιπτώσεις επιχειρήσεων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κτηνοτροφικών μονάδων η πρώτη αρωγή συνολικού ύψους 15.403.000,00 ευρώ, που είχε χορηγηθεί συμψηφίστηκε με το ποσό που αναλογούσε στο ποσό της προκαταβολής του 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής. Συνεπώς, η φάση της χορήγησης της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες έχει ολοκληρωθεί για 12.661 δικαιούχους με το συνολικό ύψος της επιχορήγησης να φθάνει τα 76.212.128,33 ευρώ.

Επισημαίνεται από το το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ότι συνολικά, στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, τόσο για πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, όσο και πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, αλλά και αποζημίωσης οικοσκευής, έχουν καταβληθεί 182,7 εκατ. ευρώ σε 50.561 περιπτώσεις δικαιούχων. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη και τα ποσά των προκαταβολών, έχουν καταβληθεί συνολικά 243,51 εκατ. ευρώ σε περίπου 58.375 περιπτώσεις δικαιούχων.

11/07/2024 02:46 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί 77 εκατομμύρια ευρώ για επείγουσα οικονομική στήριξη στους αγρότες.

Το κονδύλι, από το γεωργικό αποθεματικό, αφορά τη στήριξη παραγωγών από τους τομείς των φρούτων, λαχανικών και κρασιού της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας που υπέστησαν πρόσφατα ζημιές από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα πρωτοφανούς μεγέθους, καθώς και των Πορτογάλων οινοπαραγωγών που αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές της αγοράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τι προτάσεις της Επιτροπής, που έγιναν δεκτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ, χορηγούν 10 εκατ. ευρώ στην Αυστρία, 15 εκατ. ευρώ στην Τσεχία, 37 εκατ. ευρώ στην Πολωνία και 15 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία.

Αυτές οι χώρες μπορούν να συμπληρώσουν την στήριξη της ΕΕ με εθνικούς πόρους έως και 200%.

Την άνοιξη του τρέχοντος έτους, η Τσεχία, καθώς και περιοχές της Αυστρίας και της Πολωνίας επλήγησαν από άνευ προηγουμένου παγετό που, μετά από ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες τον Μάρτιο, επηρέασε σημαντικά τους οπωρώνες και τους αμπελώνες.

Πρόσθετες ζημιές προκλήθηκαν στην Πολωνία από το χαλάζι.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, οι εκτάσεις που επλήγησαν καθώς και το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή είναι σημαντικά και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των επηρεαζόμενων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Οι εθνικές αρχές θα χορηγήσουν την ενίσχυση απευθείας στους γεωργούς για να τους αποζημιώσουν για τις οικονομικές τους ζημίες.

Η Αυστρία, η Τσεχία και η Πολωνία θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες της εφαρμογής των μέτρων, ιδίως τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της ενίσχυσης, τον προβλεπόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγησή για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπεραντιστάθμιση.

Στο μεταξύ, οι οινοπαραγωγοί στην Πορτογαλία υποφέρουν από ανισορροπίες στην αγορά.

Η τρέχουσα άνευ προηγουμένου συσσώρευση αποθεμάτων στην Πορτογαλία προκαλείται από τη μείωση των πωλήσεων κόκκινου κρασιού σε συνδυασμό με την αύξηση της περσινής παραγωγής.

Η Πορτογαλία ήταν το 2023 το κράτος μέλος της ΕΕ με την υψηλότερη αύξηση παραγωγής οίνου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το πακέτο στήριξης που παρουσίασε σήμερα η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει την προσωρινή απόσταξη κρίσης σε αυτή τη χώρα για να αφαιρεθούν ορισμένες από τις υπερβάλλουσες ποσότητες και να εξισορροπηθεί εκ νέου η αγορά.

Για να αποφευχθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού, η αλκοόλη που λαμβάνεται με απόσταξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για βιομηχανικούς σκοπούς, όπως απολύμανση, φαρμακευτικούς και ενεργειακούς σκοπούς.

Οι εθνικές αρχές μπορούν να διανείμουν την ενίσχυση σε οινοπαραγωγούς, οινικούς συνεταιρισμούς, οινοπνευματοποιούς και οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις και θα καθορίσουν τους κανόνες για την αίτηση στήριξης.

Η Πορτογαλία αναμένεται να ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου, ιδίως σχετικά με τις ποσότητες οίνου που αποσύρονται από την αγορά για κάθε περιοχή.

25/06/2024 02:04 μμ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο: «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις».

Το τρίτο Κεφάλαιο του νομοσχεδίου αναφέρεται στην κρατική αρωγή σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Συγκεκριμένα:

Άρθρο 6 - Επιχορήγηση κατ’ επάγγελμα αγροτών

Για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, σύμφωνα με τα στοιχεία εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων οι οποίες ανήκουν σε νομικά πρόσωπα, εφαρμόζονται τα άρθρα περί επιχορήγησης επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, περί επιχορήγησης ασφαλισμένων επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, περί διαδικασίας επιχορήγησης επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων και περί διαδικασίας προκαταβολής επιχορήγησης σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς. Η επιχορήγηση και η προκαταβολή έναντι επιχορήγησης του προηγούμενου εδαφίου δεν καλύπτουν ζημιές οι οποίες καλύπτονται από τους Κανονισμούς του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), οι οποίοι εκδίδονται σύμφωνα με τον ν. 3877/2010 (Α΄ 160) για την ασφάλιση της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου ή από τον εκάστοτε Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται σύμφωνα με το ν.δ. 131/1974 (Α΄ 320) ή από λοιπά καθεστώτα ενίσχυσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και ζημιές σε φυτική παραγωγή ή φυτικό κεφάλαιο. Προϋπόθεση για την επιχορήγηση είναι οι αγρότες να έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων από την υποχρεωτική ασφάλιση του άρθρου 4 του ν. 3877/2010.

Άρθρο 7 - Επιχορήγηση μη κατ’ επάγγελμα αγροτών

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στις οποίες παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή σε μέγεθος καταστροφής, δύναται να εφαρμόζονται τα άρθρα 4, περί επιχορήγησης επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, 5 περί επιχορήγησης ασφαλισμένων επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, 7 περί διαδικασίας επιχορήγησης επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, 8 περί διαδικασίας προκαταβολής επιχορήγησης σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, 11 περί επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και στα φυσικά πρόσωπα κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3874/2010 (Α΄ 151) σύμφωνα με τα στοιχεία εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.), μετά από κοινή απόφαση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στις περιπτώσεις αυτές, η παρεχόμενη επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το πενήντα τοις εκατό (50%) της επιχορήγησης που καθορίζεται με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 7 για επιχειρήσεις. Η παρεχόμενη προκαταβολή έναντι επιχορήγησης ανέρχεται σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το (50%) της προκαταβολής. Προϋπόθεση για την επιχορήγηση του παρόντος είναι οι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων να έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων από την υποχρεωτική ασφάλιση του άρθρου 4 του ν. 3877/2010 (Α΄ 169), περί ασφάλισης στον ΕΛΓΑ.

Άρθρο 8 - Οριοθέτηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Στην περίπτωση κατά την οποία παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή σε μέγεθος καταστροφής και στην περίπτωση που οι πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές περιλαμβάνουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις και δε δύναται να οριοθετηθούν, δύναται, να ρυθμίζονται τα θέματα οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών και διαπίστωσης της έκτασης των ζημιών, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Η οριοθέτηση καταλαμβάνει και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αγροτικές περιοχές, χωρίς να διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως θερμοκήπια και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Άρθρο 9 - Διαδικασία επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής

Η χορήγηση της προκαταβολής της επιχορήγησης πραγματοποιείται μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Ο ΕΛΓΑ επιχορηγείται, αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, ισόποσα με το τελικό ποσό της προκαταβολής της επιχορήγησης, από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αυτό καθορίζεται με την απόφαση της παρ. 8. Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ελέγχει τα στοιχεία των δικαιούχων και των λοιπών προϋποθέσεων και προβαίνει στην εκκαθάριση και πληρωμή στους δικαιούχους, της προκαταβολής, κοινοποιώντας τα στοιχεία της πληρωμής στη Γενική Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής και Συντονισμού του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διαβάστε το νομοσχέδιο (εδώ)

10/06/2024 11:50 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση με την οποία καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το σχέδιο στοχευμένων τροποποιήσεων των κανόνων για τα μικρά ποσά ενισχύσεων στον γεωργικό τομέα («κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα»).

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση έως τις 21 Ιουλίου 2024.

Η προτεινόμενη τροποποίηση

Ο κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα εξαιρεί τα μικρά ποσά από το πεδίο εφαρμογής του ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων δεδομένου ότι θεωρείται ότι δεν επηρεάζουν τον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην ενιαία αγορά.
Μετά την τελευταία αναθεώρησή του το 2019, τα κράτη μέλη μπορούν επί του παρόντος να χορηγούν στήριξη στον γεωργικό τομέα ύψους έως 20.000 ευρώ ανά δικαιούχο για περίοδο τριών οικονομικών ετών, χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση προς έγκριση από την Επιτροπή. Εάν ένα κράτος μέλος διαθέτει κεντρικό μητρώο σε εθνικό επίπεδο για την καταχώριση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, ισχύει υψηλότερο ανώτατο όριο, ύψους 25.000 ευρώ για περίοδο τριών οικονομικών ετών. Εκτός από αυτά τα ανώτατα όρια ανά δικαιούχο, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έχει ένα μέγιστο εθνικό ποσό για την εν λόγω στήριξη (το λεγόμενο «εθνικό ανώτατο όριο»), προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο στρέβλωσης του ανταγωνισμού.
Ο κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα παύει να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2027. Ο κανονισμός είχε προβλεφθεί να αναθεωρηθεί πριν από την εν λόγω ημερομηνία.
Η Επιτροπή έλαβε υπό σημείωση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Απριλίου 2024 σχετικά με τη σημασία ενός ανταγωνιστικού, βιώσιμου και ανθεκτικού γεωργικού τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη πληθωριστική πίεση στον γεωργικό τομέα και τις υψηλές τιμές των βασικών προϊόντων, η Επιτροπή δρομολόγησε στοχευμένη αναθεώρηση του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα στις 2 Μαΐου 2024, νωρίτερα από την προγραμματισμένη επανεξέταση.
Η Επιτροπή συγκεντρώνει τώρα απόψεις σχετικά με την πρόωρη αναθεώρηση του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα.

Το σχέδιο τροποποίησης περιλαμβάνει τις ακόλουθες αλλαγές:

  • την αύξηση του ανώτατου ορίου για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση σε διάστημα τριών ετών, από 25.000 ευρώ σε 37.000 ευρώ, ώστε να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.
  • την προσαρμογή των εθνικών ανώτατων ορίων, τα οποία υπολογίζονται με βάση την αξία της γεωργικής παραγωγής. Οι ισχύοντες κανόνες λαμβάνουν υπόψη την περίοδο αναφοράς 2012-2017 για τον υπολογισμό αυτό. Η εν λόγω περίοδος αναφοράς επεκτείνεται ώστε να καλύπτει την περίοδο 2012-2023, γεγονός που θα επιτρέψει να ληφθεί υπόψη η αυξημένη αξία της γεωργικής παραγωγής, ιδίως κατά τα τελευταία έτη, και κατ' επέκταση να αυξηθεί το εθνικό ανώτατο όριο για όλα τα κράτη μέλη.
  • το μέγιστο ποσό ενίσχυσης θα υπολογίζεται για περίοδο τριών φυσικών ετών αντί τριών οικονομικών ετών, σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.
  • τη θέσπιση υποχρεωτικού μητρώου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας και τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς που χρησιμοποιούν επί του παρόντος σύστημα υπεύθυνης δήλωσης και δεδομένου ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να αυτοπαρακολουθούν τη συμμόρφωση (επί του παρόντος, τα εν λόγω κεντρικά μητρώα είναι προαιρετικά για τα κράτη μέλη).

Με την αύξηση του ανώτατου ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση προκειμένου να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα διευρύνουν τις δυνατότητες των κρατών μελών να παρέχουν στήριξη στους γεωργούς με απλούστερο, ταχύτερο, πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, δεδομένου ότι η στήριξη αυτή δεν χρειάζεται να κοινοποιείται στην Επιτροπή ούτε να εγκρίνεται από αυτήν. Επιπλέον, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις θα μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους γεωργούς μέσω της θέσπισης υποχρεωτικών κεντρικών μητρώων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, τα οποία θα ελαφρύνουν τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τους γεωργούς - κυρίως πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, με την αναθεώρηση θα παραταθεί η περίοδος ισχύος του κανονισμού έως το 2032.

Επόμενα βήματα

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το σχέδιο τροποποίησης έως τις 21 Ιουλίου 2024. Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο υποβολής συνεισφορών είναι διαθέσιμες εδώ.
Εκτός από τη δημόσια διαβούλευση που δρομολογήθηκε σήμερα, το σχέδιο πρότασης θα συζητηθεί επίσης σε συνεδριάσεις μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών.
Η διαδικασία αυτή θα εξασφαλίσει ότι τόσο τα κράτη μέλη όσο και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι θα έχουν επαρκείς ευκαιρίες να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής.
Η Επιτροπή προτίθεται να εγκρίνει τις τροποποιήσεις του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα το συντομότερο δυνατόν, αφού λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις των κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων μερών.

Για τη διαβούλευση πατήστε εδώ

07/06/2024 10:01 πμ

Πιστώθηκε στους λογαριασμούς 2.288 παραγωγών των παρακάρλιων και άλλων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ποσό ύψους 43 εκατ. ευρώ, τα οποία αντλήθηκαν από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2024.

Η ενίσχυση για δύο έτη αφορά 119.500 στρέμματα που δεν μπορεί να καλλιεργηθούν είτε γιατί είναι ακόμα πλημμυρισμένα, είτε δεν είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν.

Υπάρχουν όμως ακόμη περίπου 100.000 στρέμματα στη Θεσσαλία που λόγω του «Daniel» πέρασαν στα χωράφιατα νερά και γέμισαν λάσπες και φθαρτά υλικά. Μιλάμε για χωράφια που δεν έχουν υποδομές, δεν έχουν ρεύμα για άρδευση και είναι δύσκολη η καλλιέργεια.

Αυτά μπορεί να καλλιεργήθηκαν - κυρίως με σιτάρια - αλλά οι αποδόσεις είναι πολύ μειωμένες και δεν μπορούν να δώσουν εισόδημα στους αγρότες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Λάρισα, υπήρξε αίτημα προς την ΕΕ για να καταβληθεί οικονομική στήριξη και στους παραγωγούς που καλλιέργησαν χωράφια που είχαν προβλήματα εδάφους αλλά δεν έγινε αποδεκτή από την ΕΕ.

Το ερώτημα είναι γιατί οι συγκεκριμένοι παραγωγοί δεν στηρίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν θέλουν βρίσκουν χρήματα.

05/06/2024 12:05 μμ

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λάρισα, προήδρευσε σε σύσκεψη με αντικείμενο τις παρεμβάσεις που γίνονται για την αποκατάσταση από τις καταστροφές, που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Κατά την τοποθέτησή του ανέφερε ότι «δημοσιεύεται η Β2 φάση του διαγωνισμού για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του πολύ σημαντικού δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, μία παρέμβαση η οποία θα ξεπεράσει τα 140 εκατομμύρια ευρώ. Χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι το πρώτο ουσιαστικά από τα επτά μεγάλα έργα του προγράμματος «Ύδωρ», που θα βελτιώσουν σημαντικά τις υποδομές άρδευσης σε ολόκληρη τη χώρα. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές με τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού, είναι ένα οργανισμός – πρότυπο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη χρηστή διαχείριση του νερού στις δύσκολες συγκυρίες τις οποίες διανύουμε. Και πιστεύω ότι αυτό το έργο υποδομής θα μας βοηθήσει πολύ έτσι ώστε να περιορίσουμε τη σπατάλη του νερού και να περάσουμε σε μια νέα φάση χρηστής διαχείρισης αυτού του υπερπολύτιμου φυσικού πλούτου για όλη τη Θεσσαλία, αλλά ειδικά για την περιοχή η οποία αρδεύεται από τον ΤΟΕΒ».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα 43 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πήρανε από το γεωργικό αποθεματικό του 2024. Όπως δήλωσε «το ποσό το κατευθύναμε, εν συνόλω, αποκλειστικά για την ανακούφιση 2.288 παραγωγών που είδαν τα χωράφια τους να βρίσκονται κάτω από το νερό. Μιλάμε για 43 εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνομαι ότι μέχρι αύριο, μεθαύριο, ή και σήμερα, τα ποσά αυτά θα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων».

Πάντως ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «αυτή τη στιγμή, δαπανούμε εκατοντάδες εκατομμύρια ως Ευρώπη για το πώς θα περιορίσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και για το πώς θα γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι το 2050, αλλά αν δείτε τον συνολικό λογαριασμό για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, αυτός είναι σχετικά περιορισμένος. Και στο επόμενο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, είναι κάτι για το οποίο θα αγωνιστώ, ώστε η Ελλάδα -η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης- να μπορεί να προσδοκά σε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη αν, ο μη γένοιτο, μας χτυπήσει μία νέα φυσική καταστροφή».

27/05/2024 04:37 μμ

Κονδύλια, εντός και εκτός ΚΑΠ, αλλά και ενίσχυση των εργαλείων προστασίας και στήριξης των Ευρωπαίων παραγωγών έναντι των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και της γεωπολιτικής αστάθειας, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στις παρεμβάσεις του, σήμερα 27/5/2024, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργική παραγωγή λόγω της κλιματικής και της γεωπολιτικής κρίσης, σημειώνοντας ότι καταγράφονται ζημιές σε ακτινίδια και οπωροφόρες καλλιέργειες.

Ειδικά στην περιοχή της Πιερίας που αντιστοιχεί το 40%-45% των ακτινιδίων της ελληνικής παραγωγής, εκτιμάται ότι έχει καταστραφεί σχεδόν το 80% της αναμενόμενης εσοδείας, που θα επηρεάσει αρνητικά τόσο την ελληνική αγορά όσο και την εξαγωγική δυναμική του προϊόντος.

Στην κεντρική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Λάρισας, σημειώνονται σοβαρά προβλήματα ακαρπίας και καρπόπτωσης σε πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα τη μείωση της αναμενόμενης παραγωγής.

Επιπρόσθετα, παρουσιάζεται ακαρπία σε όλες τις ποικιλίες αμπέλου, λόγω έντονων προσβολών από περονόσπορο κατά το 2023.

Τέλος, μετά τη μεγάλη καταστροφή Daniel στη Θεσσαλία, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια του βαμβακιού. Συγκεκριμένα, έχει προκύψει η ανάγκη επανασποράς, λόγω των βροχοπτώσεων της άνοιξης και των φερτών υλικών από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα που παρεμπόδισαν το ομαλό φύτρωμα, ανεβάζοντας το κόστος για τους ήδη πληττόμενους παραγωγούς.

Όσον αφορά τις εξαγωγές σημείωσε ότι στα πορτοκάλια, μανταρίνια και μήλα, καταγράφεται μείωση 13,5%, 11% και 45%, αντίστοιχα με παράλληλη αύξηση των εισαγωγών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία. Παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα μικροκαρπίας αλλά και στην υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας που κάνει τα πορτοκάλια της ακόμη πιο ανταγωνιστικά.

Συμπερασματικά είπε ότι τα προβλήματα που περιέγραψε «καταδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης των εργαλείων προστασίας και στήριξης των Ευρωπαίων παραγωγών, προκειμένου να θωρακίσουμε τον ευάλωτο γεωργικό τομέα και να αποτρέψουμε φαινόμενα εγκατάλειψης σημαντικών καλλιεργειών για την Ένωση με στόχο την επισιτιστική ασφάλεια και αυτονομία της».

Μέτρα για αντιμετώπιση θεομηνιών

Παράλληλα με στόχο την άμεση αντιμετώπιση επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και θεομηνιών ο Έλληνας ΥπΑΑΤ πρότεινε να υπάρχει:

  • Δυνατότητα διάθεσης του 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ. Έχουμε εκφράσει πολλές φορές τη στήριξή μας σε αυτή την πρόταση Κροατίας, Σλοβενίας και κρίνεται σκόπιμο να εξεταστεί άμεσα από την Επιτροπή και για την τρέχουσα περίοδο, καθώς είναι προαιρετική για τα κράτη μέλη και δεν έχει δημοσιονομικό κόστος.
  • Σύσταση Ειδικού Ταμείου για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
  • Αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού. Μια πρόσφορη λύση, και θα συμφωνήσω με τον Πορτογάλο συνάδελφο, είναι η μεταφορά στο γεωργικό αποθεματικό κονδυλίων που αποδεσμεύονται, όταν δεν υφίσταται πλέον ο λόγος που αρχικά έγινε η δέσμευση, στο πλαίσιο των πιστώσεων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου που κατανέμονται πρωτίστως για τη γεωργία.

Οι παραπάνω προτάσεις έχουν συζητηθεί και στο πλαίσιο του EU MED 9 κι έχουν ομόφωνα συμφωνήσει όλες οι χώρες.

Απαιτούνται ανθεκτικές πρακτικές

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι με βάση όσα συμβαίνουν και τις κρίσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, είναι επιβεβλημένη η στήριξη των αγροτών κατά τη μετάβασή τους σε ανθεκτικές γεωργικές πρακτικές, ώστε να προλαμβάνονται ακραίοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα. Αυτό σημαίνει ότι, προκειμένου να βελτιωθεί η ετοιμότητα των γεωργών και των κρατών μελών έναντι των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης απαιτείται:

  • Ενισχυμένη οικονομική στήριξη των γεωργών και σταθεροποίηση των εισοδημάτων τους, μέσω αυξημένου προϋπολογισμού για την ΚΑΠ και δυνατών άμεσων ενισχύσεων.
  • Ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών και κάθε συνεταιριστικού σχήματος με επιπλέον κίνητρα μέσω της ΚΑΠ για προώθηση των συλλογικών ασφαλιστικών προϊόντων.
  • Κατάρτιση, εκπαίδευση και συμβουλευτική ενημέρωση των γεωργών ιδιαίτερα στις ψηφιακές τεχνολογίες.
  • Ευελιξία με ταχείες και απλοποιημένες διαδικασίες στη χρήση των ενωσιακών εργαλείων κρίσης.
  • Θα συμφωνήσω και με την πρόταση της Ιταλίας για δυνατότητα αντασφάλισης σε ενωσιακό επίπεδο, προκειμένου τα ασφαλιστικά προϊόντα να καταστούν πιο ελκυστικά.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, «η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και οι επενδύσεις σε πρόληψη είναι ευθέως συνδεδεμένες με το μέλλον του τομέα. Κατά τη μετάβαση αυτή απαιτείται στήριξη των παραγωγών σε επίπεδο Ένωσης για να αποτρέψουμε την εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας και αυτό οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα της νέας σύνθεσης της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου».

13/05/2024 03:25 μμ

Την Κυριακή, 12 Μαΐου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος επισκέφθηκε περιοχές της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023.

Αρχικά, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το Δήμο Κιλελέρ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπου συναντήθηκε για ακόμα μια φορά με κατοίκους και φορείς στο χωριό Σωτήριο, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο του Δήμου Κιλελέρ, κ. Αθανάσιο Νασιακόπουλο, και ανέλυσε την πορεία υλοποίησης του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής για τις πλημμυρισμένες κατοικίες.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη νέα διάσταση του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής, όπου διαμορφώθηκε από τα τέλη του 2023, που αφορά επισκευές κτιρίων με βλάβες μόνο σε μη φέροντα στοιχεία και έκδοση άδειας επισκευής με μελέτη επισκευής που συντάσσεται από μηχανικούς της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), μετά από αίτηση του δικαιούχου, χωρίς να απαιτείται, δηλαδή, εμπλοκή ιδιώτη μηχανικού.

Πρόκειται για χορήγηση στεγαστικής συνδρομής, όπου η κρατική αρωγή μπορεί να φτάσει μέχρι τα 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στις περιπτώσεις σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί ως κατάλληλα για χρήση, όπως τα «πράσινα», και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πλημμύρα, και 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στις περιπτώσεις σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα» και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πλημμύρα. Στην τελευταία περίπτωση, το μέγιστο ποσό της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται σε 22.500 ευρώ, το οποίο και είναι επιπρόσθετο την ενίσχυσης για την κάλυψη της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών ύψους 6.600 ευρώ.

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με αγρότες από τα Παρακάρλια χωριά των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας στο Κιλελέρ, όπου, με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής, αναλύθηκε η πορεία υλοποίησης του σχήματος της κρατικής αρωγής προς τον πρωτογενή τομέα.

Η επόμενη στάση της επίσκεψης του Υφυπουργό στη Θεσσαλία, ήταν η Φαρκαδόνα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δήμαρχο Φαρκαδόνας, κ. Σπύρο Αγνάντη, και διευρυμένη συνάντηση με επαγγελματίες, κατοίκους και αγρότες της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνάντησης αναλύθηκαν εκτενώς τα ζητήματα που έθεσαν φορείς και πολίτες, ενώ παρουσιάστηκε το ειδικό σχήμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων της περιοχής.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές Μαΐου 2024, έχει ανοίξει η πλατφόρμα «mybusinesssupport» της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο Δήμο Παλαμά και στο Δήμο Φαρκαδόνας, μιας και πρόκειται για δύο από τους Δήμους που επλήγησαν περισσότερο από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, με τις επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, πέραν από τις περιπτώσεις που υπέστησαν άμεσες επιπτώσεις, να έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα παραμείνει ανοιχτή ως την 31η Μαΐου 2024.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή των Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ενιπέα στο Μεγάλο Ευύδριο των Φαρσάλων, μετά από πρόσκληση του Προέδρου, κ. Αθανάσιου Καραΐσκου, όπου ανάλυσε στα μέλη του συνεταιρισμού την πορεία υλοποίησης της κρατικής αρωγής προς τον πρωτογενή τομέα.

Συνάντηση είχε, επίσης, με το Δήμαρχο Φαρσάλων, κ. Μάκη Εσκίογλου, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη του Δήμου για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και δίκτυα μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου.

Εν συνεχεία, ακολούθησε διευρυμένη και ανοικτή συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φαρσάλων με επαγγελματίες, αγρότες και κατοίκους της περιοχής, όπου πραγματοποιήθηκε μία συνολική συζήτηση για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Θεσσαλίας, εστιάζοντας στον πρωτογενή τομέα.

Ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο της επίσκεψης σε περιοχές της Θεσσαλίας σημείωσε πως «η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 με παρουσία σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη και νομό, αλλά και σε στενή και άμεση επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και τους πολίτες.

Ένα κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο, όσον αφορά το πλαίσιο της κρατικής αρωγής συνεχίζεται εντατικά, πραγματοποιώντας κάθε εβδομάδα πληρωμές προς τους δικαιούχους. Ένα πλαίσιο προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και νοικοκυριά που, μέσω της πρώτης αρωγής και της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής, έχει καταβάλει μέχρι τώρα περίπου 220 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους από τις πλημμύρες του 2023».

25/04/2024 01:25 μμ

Στο 60% της παραγωγής είναι η συγκομιδή πατάτας στην Μεσσηνία, ακολουθεί η Αχαΐα με να είναι στο 20% και αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή στην Ηλεία.

Ο κ. Γιώργος Γκούμας, μεγαλοπαραγωγός και έμπορος πατάτας από την Μεσσηνία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες τη φετινή χρονιά ήταν ευνοϊκές και έχουμε καλύτερη ποιότητα σε σχέση με πέρυσι.

Στην Μεσσηνία καλλιεργούνται 2.500 στρέμματα πατάτας τα οποία συνεχώς δέχονται συρρίκνωση λόγω της πίεσης από την εισαγωγή Αιγυπτιακής πατάτας, με τις βασικές ποικιλίες να είναι οι Voyager, Farida και Spounta.

Η ζήτηση ικανοποιητική τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ήδη από αυτή την εβδομάδα η ζήτηση από τα σούπερ μάρκετ είναι αυξημένη, ενώ παράλληλα έχουμε καλή ροή και στις εξαγωγές. Οι εξαγωγές όταν πάνε καλά βοηθούν σε μεγάλο βαθμό να κρατηθούν οι τιμές παραγωγού σε καλά επίπεδα.

Οι αποδόσεις λόγω των καιρικών συνθηκών είναι σε καλά επίπεδα. Μέση απόδοση κυμαίνεται από 3,5 έως 4 τόνους το στρέμμα, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθούν πάνω από 4 τόνους.

Η συγκομιδή στην περιοχή ξεκίνησε από τις αρχές Απριλίου με καλή ζήτηση. Τις δύο πρώτες εβδομάδες οι τιμές παραγωγού για μεγάλα μεγέθη ήταν στα 60 λεπτά το κιλό και για μικρά μεγέθη στα 50 λεπτά. Την τρίτη εβδομάδα μπήκε στην παραγωγή και η Αχαΐα και υπήρξε ένας πανικός από τους παραγωγούς με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση τιμών. Παρόλα αυτά η Μεσσηνία είχε μια αυξημένη τιμή παραγωγού σε σχέση με την Αχαΐα κατά 5 - 6 λεπτά. Αυτή την περίοδο η μέση τιμή παραγωγού στην Μεσσηνία είναι στα 45 λεπτά, ενώ στην Αχαΐα στα 38 λεπτά. Θα πρέπει οι παραγωγοί να κρατούν την ψυχραιμία τους και να μην βιαστούν κάνουν πρώιμη συγκομιδή.

Οι εξαγωγές γίνονται κυρίως προς την Πολωνία (ζητάνε μικρά μεγέθη πατάτας) και τη Ρουμανία (ζητάνε μεγάλα μεγέθη).

Η πατάτα της Μεσσηνίας θα είναι στην αγορά μέχρι τις 15 Μαΐου».

Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που ασχολείται και με την εμπορία πατάτας από την Λακκόπετρα της Αχαΐας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το κόστος της καλλιέργειας πατάτας στην χώρα μας είναι υψηλό. Κυμαίνεται από 1.000 έως 1.200 ευρώ το στρέμμα. Με αυτό το κόστος δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις πατάτες της Αιγύπτου. Αυτή την περίοδο η ελληνική είναι 10 λεπτά ακριβότερη από την αιγυπτιακή πατάτα. Οι ελληνικές είναι πιο ποιοτικές πατάτες αλλά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των αιγυπτιακών.

Θα έπρεπε όμως και το ΥπΑΑΤ να στηρίξει τους πατατοπαραγωγούς της χώρας μας και να κάνει αυστηρούς ελέγχους για υπολείμματα στις εισαγωγές.

Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 6.000 στρέμματα με πατάτες αλλά πολλοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια λόγω υψηλού κόστους. Φέτος είχαμε μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας και οι παραγωγοί περίμεναν ότι οι μειωμένες ποσότητες θα έφερναν και καλύτερες τιμές.

Αν και είχαμε ένα καλό ξεκίνημα με τιμή παραγωγού στα 60 λεπτά το κιλό στην συνέχεια είχαμε πτώση τιμών και σήμερα έχει φτάσει η μέση τιμή στα 40 λεπτά. Η πατάτα θα πρέπει να φεύγει από το χωράφι στα 50 λεπτά για να δίνει εισόδημα στον παραγωγό. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές και δεν είχαμε ζημιές, ενώ οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από 3 έως 4 τόνους το στρέμμα.

Πάντως η ζήτηση στην αγορά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας θα αυξηθεί και εκτιμώ ότι θα παραμείνει σε καλά επίπεδα και μετά το Πάσχα. Ελπίζω να έχουμε και μια αύξηση της τιμής. Θα πρέπει όμως οι παραγωγοί να μην βιάζονται να κάνουν συγκομιδή πριν την ωρίμανση.

Στις εξαγωγές τα μικρά μεγέθη πάνε προς Πολωνία, Τσεχία και Λιθουανία, ενώ τα μεγάλα μεγέθη στη Ρουμανία και την εγχώρια αγορά».

24/04/2024 09:48 πμ

Από σήμερα, Τετάρτη, 24 Απριλίου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται η «Κάρτα του Αγρότη», η οποία θα διατίθεται στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του.

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, μέσω της «Κάρτας του Αγρότη» παρέχεται στον δικαιούχο η δυνατότητα να κάνει αγορές από επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες αυτών που εμπορεύονται προϊόντα τα οποία σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων), αλλά και να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης.

Μέσω της «Κάρτας του Αγρότη» παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα στους παραγωγούς να εξοφλούν τρέχουσες οφειλές τους έναντι ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και Δημοσίου, δαπάνες έκδοσης και χρήσης εργοσήμου, καθώς και το κόστος αίτησης αγροτικών ενισχύσεων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του αναφέρει τα εξής: «Με συντονισμένες ενέργειες ενεργοποιούμεεφέτος, ταχύτερα από πέρυσι, την «Κάρτα του Αγρότη», προκειμένου ο κάθε παραγωγός να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων. Η ενεργειακή και κλιματική κρίση και η γεωστρατηγική αστάθεια επιφέρουν στον αγροτικό κόσμο αυξημένα κόστη παραγωγής.
Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να είμαστε συνεχώς στο πλευρό του Έλληνα αγρότη αλλά και για να διευκολύνουμε την παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ποσό της κάρτας θα είναι με βάση την περσινή πληρωμή της βασικής ενίσχυσης. Όταν ολοκληρωθούν οι πληρωμές των Οικολογικών Σχημάτων τότε θα υπάρξει μια αύξηση της πίστωσης ανάλογα με την ενίσχυση που θα πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στον δικαιούχο παραγωγό.

19/04/2024 12:04 μμ

Στις 25/3/2024 η Βουλγαρία πήρε έγκριση από την ΕΕ για αποζημίωση χαμένου εισοδήματος λόγο πολέμου στην Ουκρανία σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η αίτηση έγινε στην ΕΕ στις 19/2/2024 και αφορά αγελάδες, βουβάλια, πρόβατα, αίγες, δενδρώδεις καλλιέργειες, κηπευτικά, πατάτες, καρότα, καρπούζια, θερμοκήπια κ.α.

Να θυμίσουμε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε, στις 17/4/2024, στα κράτη μέλη προς διαβούλευση σχέδιο πρότασης για περιορισμένη παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, προκειμένου να εξακολουθήσει να στηρίζει τον πρωτογενή γεωργικό τομέα ενόψει των συνεχιζόμενων διαταραχών της αγοράς.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, κατά τα άλλα η Ελλάδα δεν μπορεί να ενισχύσει τον αγροτικό τομέα γιατί δεν την αφήνει η ΕΕ.

Εν όψη Ευρωεκλογών λοιπόν αναρωτηθείτε τι κάνουν όλοι οι celebrities στην Ευρωβουλή και τι κάνει η δική μας κυβέρνηση για την στήριξη του κλάδου, όταν δεν μπορεί καν να φτάσει την τελευταία χώρα σύμφωνα με την αγοραστική δύναμη της Ευρώπης την Βουλγαρία. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι η προτελευταία χώρα και μάλλον κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να πάμε στην τελευταία θέση.

Η αποζημίωση, που αφορά την χρονιά 2023, έχει ως εξής:
Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης: 115 ευρώ ανά ζώο
Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής: 80 ευρώ ανά ζώο
Μοσχάρια κρεατοπαραγωγής στις ορεινές περιοχές: 80 ευρώ ανά ζώο
Αγελάδες Κρεατοπαραγωγής: 75 ευρώ ανά ζώο
Αγελάδες Κρεατοπαραγωγής σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης: 100 ευρώ ανά ζώο
Σπάνιες φυλές αγελάδων: 100 ευρώ ανά ζώο
Βουβάλια: 115 ευρώ ανά ζώο
Πρόβατα και αίγες σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης: 17,5 ευρώ ανα ζώο
Πρόβατα και αίγες σε ορεινές περιοχές: 13,5 ευρώ ανα ζώο
Πρόβατα και αίγες: 13,5 ευρώ ανα ζώο
Σπάνιες φυλές αιγοπροβάτων: 13,5 ευρώ ανά ζώο
Δενρώδεις καλλιέργειες: 63 ευρώ ανά στρέμμα
Ντομάτες αγγούρια: 68,5 ευρώ ανά στρέμμα
Πιπεριές: 85 ευρώ ανά στρέμμα
Πατάτες: 66 ευρώ ανά στρέμμα
Καρότα: 60 ευρώ ανά στρέμμα
Κηπευτικά θερμοκηπίου όπως ντομάτες, αγγούρια, φράουλες κτλ: 1.500 ευρώ ανά στρέμμα

17/04/2024 01:50 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στα κράτη μέλη προς διαβούλευση σχέδιο πρότασης για περιορισμένη παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, προκειμένου να εξακολουθήσει να στηρίζει τον πρωτογενή γεωργικό τομέα ενόψει των συνεχιζόμενων διαταραχών της αγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις (μεταξύ αυτών και η ελληνική) θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα αν θέλουν να καταθέσουν σχετικούς φακέλους στην ΕΕ για ουκρανοενισχύσεις στους αγρότες της χώρας μας.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις του έχουν δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές αβεβαιότητες. Επίσης, ο πόλεμος αυτός έχει επιφέρει διαταραχές στις εμπορικές ροές και τις αλυσίδες εφοδιασμού και, στα αρχικά του στάδια, προκάλεσε εξαιρετικά μεγάλες και απροσδόκητες αυξήσεις των τιμών, ιδίως στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και σε πολλές άλλες εισροές και πρώτες ύλες και πρωτογενή αγαθά.

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε τη σημασία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου γεωργικού τομέα για την επισιτιστική ασφάλεια και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, και κάλεσε την Επιτροπή να προωθήσει τις εργασίες για τη μείωση της οικονομικής πίεσης που υφίστανται οι γεωργοί με τον σχεδιασμό μέσων πρόσθετης στήριξης, όπως με την παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης.

Σε απάντηση σε έρευνα της Επιτροπής, της 27ης Μαρτίου 2024, σχετικά με τη λήξη τμημάτων του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, τα κράτη μέλη υπογράμμισαν ότι, ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εξακολουθούν να παρατηρούνται διαταραχές της αγοράς που επηρεάζουν ιδίως τον πρωτογενή γεωργικό τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και υφίσταται οικονομική πίεση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με περιορισμένη παράταση, για τον πρωτογενή γεωργικό τομέα, του τμήματος του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, που επί του παρόντος επιτρέπει στα κράτη μέλη έως τις 30 Ιουνίου 2024 να χορηγούν περιορισμένα ποσά ενισχύσεων. Αυτή η περιορισμένη παράταση θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να συνεχίσουν να παρέχουν περιορισμένα ποσά ενισχύσεων στους γεωργούς, όπου χρειάζεται, και να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων στήριξης έναντι της κρίσης.

Το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής που διαβιβάστηκε σήμερα στα κράτη μέλη δεν επηρεάζει τις υπόλοιπες διατάξεις του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης.

Τα κράτη μέλη έχουν τώρα τη δυνατότητα να σχολιάσουν το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής. Η Επιτροπή προτίθεται να εγκρίνει τις περιορισμένες τροποποιήσεις του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης το συντομότερο δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που θα λάβει από τα κράτη μέλη.

Ιστορικό

Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις, που εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου 2022, έδωσε στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ευελιξία που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να στηρίξουν την οικονομία εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022 και στις 28 Οκτωβρίου 2022.

Στις 9 Μαρτίου 2023, η Επιτροπή ενέκρινε το τρέχον προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης για την προώθηση μέτρων στήριξης σε τομείς που είναι καίριας σημασίας για τη μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών, σύμφωνα με το βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας.

Επί του παρόντος, το προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης, όπως τροποποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2023, προβλέπει τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων που μπορούν να χορηγούν τα κράτη μέλη:

  • Τμήμα 2.1: περιορισμένα ποσά ενίσχυσης, υπό οποιαδήποτε μορφή, που χορηγούνται έως τις 30 Ιουνίου 2024, για επιχειρήσεις που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση ή από τις επακόλουθες κυρώσεις και αντίμετρα έως το ποσό των 280.000 ευρώ και των 335.000 ευρώ στον τομέα της γεωργίας και στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας αντίστοιχα, και έως 2,25 εκατομμύρια ευρώ σε όλους τους άλλους τομείς·
  • Τμήμα 2.4: ενισχύσεις για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Οι ενισχύσεις, οι οποίες θα μπορούν να χορηγηθούν υπό οποιαδήποτε μορφή κατ' αρχήν έως τον Ιούνιο του 2024, θα αποζημιώνουν εν μέρει τις επιχειρήσεις, ιδίως τις πλέον ενεργοβόρες, για το πρόσθετο κόστος λόγω των έκτακτων αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας·
  • Τμήμα 2.5: μέτρα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν προγράμματα για επενδύσεις σε όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων του ανανεώσιμου υδρογόνου, του βιοαερίου και του βιομεθανίου, της αποθήκευσης και της θερμότητας από ανανεώσιμες πηγές, μεταξύ άλλων μέσω αντλιών θερμότητας, με απλουστευμένες διαδικασίες διαγωνισμών που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα, ενώ παράλληλα θα περιλαμβάνονται επαρκείς διασφαλίσεις για την προστασία των ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο των καθεστώτων αυτών μπορούν να χορηγούνται ενισχύσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025· στη συνέχεια, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι συνήθεις κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων, συγκεκριμένα, των αντίστοιχων διατάξεων των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του κλίματος, της ενέργειας και του περιβάλλοντος (CEEAG)·
  • Τμήμα 2.6: μέτρα για τη διευκόλυνση της απανθρακοποίησης των βιομηχανικών διεργασιών. Για την περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού, τα κράτη μέλη μπορούν να στηρίξουν επενδύσεις με σκοπό τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ιδίως μέσω του εξηλεκτρισμού, της ενεργειακής απόδοσης και της μετάβασης στη χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου που βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια και πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, με την επέκταση των δυνατοτήτων στήριξης για την απανθρακοποίηση των βιομηχανικών διαδικασιών κατά τη μετάβαση σε καύσιμα που παράγονται από υδρογόνο. Στο πλαίσιο των καθεστώτων αυτών μπορούν να χορηγούνται ενισχύσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 στη συνέχεια, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι συνήθεις κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων, συγκεκριμένα, των αντίστοιχων διατάξεων των CEEAG
  • Τμήμα 2.8: μέτρα για την περαιτέρω επιτάχυνση των επενδύσεων σε τομείς που είναι καίριας σημασίας για τη μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών, με την παροχή της δυνατότητας επενδυτικής στήριξης για την κατασκευή εξοπλισμού στρατηγικής σημασίας, και συγκεκριμένα συσσωρευτών, ηλιακών συλλεκτών, ανεμογεννητριών, αντλιών θερμότητας, ηλεκτρολυτικών κυψελών και εξοπλισμού για τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και για την παραγωγή βασικών κατασκευαστικών στοιχείων και για την παραγωγή και ανακύκλωση των σχετικών κρίσιμων πρώτων υλών. Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών μπορούν να χορηγούνται ενισχύσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
10/04/2024 11:10 πμ

Με τροπολογία, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, παρατείνεται και για το έτος 2024 η διάταξη για τη διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηματοδότηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Η διευκόλυνση συνίσταται στην, κατ’ εξαίρεση του άρθρου 27 του ν. 4611/2019, σύναψη και ανανέωση των σχετικών συμβάσεων και εκταμίευση των πιστώσεων, χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας από τον αγρότη.

Το σχετικό άρθρο αναφέρει τα εξής:
Διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηματοδότηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών
Κατ' εξαίρεση του πρώτου εδαφίου του άρθρου 27 του ν. 4611/2019 (Α' 73), επιτρέπεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων από τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα με αντισυμβαλλόμενους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ποσό μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ, καθώς και η εκταμίευση των σχετικών πιστώσεων, χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας από τον χρηματοδοτούμενο».

Διαβάστε την τροπολογία (εδώ)

09/04/2024 02:58 μμ

Στην ανάγκη αρωγής του τομέα φρούτων και λαχανικών εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή αναφέρεται σε άρθρο της στον ΑγροΤύπο η γεωπόνος από την Βέροια κα Λίνα Τουπεκτσή.

Τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνεται διεθνώς η ανησυχία για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και συζητούνται έντονα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να εφαρμοσθούν.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές σε όλη την Ευρώπη. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα σε πολλές περιοχές της ΕΕ, προκαλούν ήδη οικονομικές απώλειες στους αγρότες.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν ήδη σοβαρό αντίκτυπο στον τομέα των φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη. Ο συνδυασμός του ζεστού και ξηρού καιρού οδήγησε σε πρόωρο γήρανση των καλλιεργειών με αποτέλεσμα τη μη βέλτιστη συσσώρευση βιομάζας. Καλλιέργειες σε περιοχές με βροχοπτώσεις άνω του μέσου όρου, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, παρουσίασαν αύξηση της ευπάθειας σε παράσιτα και ασθένειες.

Οι Rowlands et al. (2012) προβλέπουν αύξηση στην παγκόσμια θερμοκρασία μεταξύ 1,4 και 3 C έως το 2050. Το πλέον απαισιόδοξο σενάριο αναφέρει ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να αυξηθεί έως και 5,8 C έως το 2100 (IPCC, 2007). Αναμένεται ότι η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών συνθηκών και αλλαγών στα μοτίβα βροχοπτώσεων. Οι Coumou and Rahmstorf (2012) ανέφεραν συσχετίσεις μεταξύ των ήδη παρατηρούμενων αυξημένων θερμοκρασιών και των ακραίων καιρικών φαινομένων που καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία.

Λίνα Τουπεκτσή
Φωτογραφία: Η Λίνα Τουπεκτσή, συγγραφέας του άρθρου, εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ως Τελωνειακός στο Τελωνείο της Βέροια, ενώ έχει υπηρετήσει  σε πολλές υπηρεσίες του Δημόσιου τομέα συνεχόμενα από το 2003 έως σήμερα. Είναι Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια του ΕΟΠΠΕΠ και υπήρξε εισηγήτρια σε δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα.

Πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) προβλέπει ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει την αξία της ευρωπαϊκής γεωργίας κατά 16 % έως το 2050 λόγω της αύξησης της ξηρασίας και των έντονων βροχοπτώσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγικότητα των καλλιεργειών στις μεσογειακές χώρες αναμένεται να μειωθεί πάνω από 80% έως το 2100, ενώ οι βόρειες και δυτικές περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες περιόδους ανάπτυξης και πιο κατάλληλες συνθήκες για εντατικοποίηση της γεωργίας.

Ειδικότερα, στη Μεσόγειο, η συχνότητα ξηρασίας θα αυξηθεί, ιδιαίτερα κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Οι καλλιέργειες φράουλας και κερασιού στην Ευρώπη σημείωσαν απώλειες ,έως και 40%, ενώ οι όψιμοι παγετοί οδήγησαν σε σοβαρές απώλειες των καλλιεργειών και για τα σμέουρα και τα δαμάσκηνα.

Στην Ελλάδα οι χαλαζοπτώσεις έπληξαν τις καλλιέργειες ροδάκινων και βερίκοκων, με περίπου το 20%, των καλλιεργήσιμων περιοχών να επηρεάζονται.

Τα περιβαλλοντικά συνεπώς ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο κλίμα, της απώλειας νερού και του ανταγωνισμού για πόρους, απειλούν την παγκόσμια προσφορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Η πολιτεία σε συνεργασία με τους παραγωγούς θα πρέπει να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν στρατηγικές που θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

Το παράδειγμα της ένωσης Γάλλων παραγωγών Blue Whale αποδεικνύει ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί μπορούν να αναπτύξουν λύσεις για την καλλιέργεια φρούτων ανθεκτικών στο κλίμα. Οι παραγωγοί διερευνούν βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας φρούτων όπως οπωρώνες με μικρότερη κατανάλωση νερού, βελτίωση της ποιότητας των εδαφών και μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων έως και 50%. Δώδεκα εκατομμύρια ευρώ επενδύονται στο παραπάνω έργο, με συγκεκριμένα αποτελέσματα να αναμένονται το 2028.

Αντίστοιχα στις ΗΠΑ ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Ίδρυμα Ερευνών ILSI και βεβαίως με υποστήριξη 3 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, ερευνά την επίλυση αντίστοιχων προβλημάτων.

Στα εργαλεία συμπεριλαμβάνονται η μοντελοποίηση των καλλιεργειών, περιβάλλοντος, οικονομίας και κλίματος για να καταγραφούν οι τρέχουσες αλλά και να προβλεφθούν οι μελλοντικές επιπτώσεις των αποδόσεων. Ταυτόχρονα αναλύουν το δυναμικό παραγωγής επιλεγμένων καλλιεργειών οπωροκηπευτικών σε πολιτείες όπου καλλιεργούνται επί του παρόντος, με στόχο να εντοπίσουν μελλοντικές τοποθεσίες που θα επιτρέψουν ανθεκτικές στρατηγικές για συνεχή παραγωγή.

Οι συζητήσεις για κλιματικά ζητήματα και για την επιτάχυνση της δράσης προς τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, δεν πρέπει να αγνοούν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν έναν από τους χαμηλότερους περιβαλλοντικούς αντίκτυπους στην παραγωγή από οποιαδήποτε ομάδα τροφίμων.

Ταυτόχρονα, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μέρος των συστάσεων κατανάλωσης για μια υγιεινή διατροφή με συνιστώμενη από τον ΠΟΥ ελάχιστη ποσότητα 400 gr την ημέρα.

Ο τομέας των φρούτων και λαχανικών συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια στρατηγική αειφορίας και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και από την Ελλάδα στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα.