Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κορονοενίσχυση μέχρι τέλος Ιουλίου ζητούν οι πατατοπαραγωγοί, στα 8 λεπτά η τιμή

19/07/2021 02:12 μμ
Να πληρωθούν, μέχρι τέλος του Ιουλίου, την κορονοενίσχυση σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα ζητούν οι πατατοπαραγωγοί. Πάντως οι τιμές πατάτας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα κάτι που προβληματίζει τους παραγωγούς για το μέλλον της καλλιέργειας.

Να πληρωθούν, μέχρι τέλος του Ιουλίου, την κορονοενίσχυση σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα ζητούν οι πατατοπαραγωγοί. Πάντως οι τιμές πατάτας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα κάτι που προβληματίζει τους παραγωγούς για το μέλλον της καλλιέργειας.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας και πατατοπαραγωγός κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση λόγω Covid αφορά όλη την Ελλάδα. Για το Νευροκόπι θα καταβληθούν περίπου 4,5 εκατ. ευρώ για καλλιέργεια 20.000 στρεμμάτων πατάτας. Η ενίσχυση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τέλος Ιουλίου, ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να έχουν ρευστότητα για να διαπραγματευτούν καλυτερα το προϊόν τους.

Καταφέραμε και ιδρύσαμε μια Ομάδα Παραγωγών πατάτας στο Νευροκόπι, η οποία έχει αναλάβει την εμπορία του προϊόντος. Ο συνεταιρισμός διακινεί ετησίως περίπου 20.000 τόνους πατάτας (30-35% της παραγωγής στην περιοχή). Θέλουμε να αυξήσουμε τον χώρο αποθήκευσης για να μπορέσουμε να διαπραγματευτουμε καλύτερα τις τιμές. 

Οι παραγωγοί ζητούν μια τιμή από 30 - 35 λεπτά το κιλό. Κάτω από 30 λεπτά δεν αφήνουν καλό εισόδημα στον παραγωγό».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών, «η ενίσχυση ανέρχεται στα 205 ευρώ ανά στρέμμα και τα έχουν ανάγκη οι πατατοπαραγωγοί. 

Όσον αφορά την φετινή παραγωγή, η συγκομιδή στο Κάτω Νευροκόπι αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Αυγούστου για τις πρώιμες ποικιλίες. Ο καιρός μέχρι στγμής έχει βοηθήσει την καλλιέργεια. Αναμένεται φέτος μια κανονική παραγωγή με τα στρέμματα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα».

Στο μεταξύ υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από την πλευρά των πατατοπαραγωγών της περιοχής με τον ΕΛΓΑ. Όπως υποστηρίζουν δεν έχουν συχνά ζημιές στην περιοχή αλλά όταν γίνουν ζητάνε δίκαιες αποζημιώσεις, κάτι που δεν συμβαίνει. Έτσι πολλοί παραγωγοί άρχισαν να μην δηλώνουν τα στρέμματα καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ.

Αυτή την εποχή στην ελληνική αγορά υπάρχουν πατάτες κυρίως από Ηλεία, Αχαΐα και Νάξο. Από αρχές Αυγούστου θα βγουν στην αγορά οι πατάτες της Κοζάνης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσιος Μάλλιαρης, μεγάλος πατατοπαραγωγός που έχει και συσκευαστήριο στην Ηλεία, «στα αζήτητα είναι φέτος οι πατάτες της περιοχής. Κάποιοι λίγοι κερδίζουν πολλά από τις εισαγωγές πατάτας Αιγύπτου, ενώ η κυβέρνηση δεν θέλει να ασχοληθεί με το προϊόν. Οι εισαγωγές βέβαια είναι ελεύθερες αλλά το κράτος θα μπορούσε να κάνει ελέγχους όταν έβγαιναν στην αγορά οι μεγάλες ποσότητες από Ηλεία.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι παραγωγοί που δεν δήλωσαν την καλλιέργεια στο ΟΣΔΕ τον Μάιο (κατάθεσαν αίτηση για επίσπορη καλλιέργεια), μένουν εκτός κορονοενίσχυσης. Αυτό είναι άδικο. Τουλάχιστον 4.500 αιτήσεις βγαίνουν εκτός ενισχύσεων. Το ΟΣΔΕ κλείνει αρχές Ιουνίου. Εμείς φυτεύουμε Αύγουστο και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τα στρέμματα καλλιέργειας τον Μάιο. Για αυτό κάθε Σεπτέμβριο γινόταν τροποποιητική και δήλωναν την επίσπορη καλλιέργεια. Και βέβαια οι παραγωγοί πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ    τα 43 ευρώ το στρέμμα».  

Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που έχει και συσκευαστήριο από την Λακκόπετρα της Αχαΐας δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν ακόμη ελάχιστες ποσότητες πατάτας στην περιοχή. Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς. Η τιμή ξεκίνησε από 30 λεπτά το κιλό αλλά στη συνέχεια επεσε στα 8 και 10 λεπτά. Είχαμε μείωση στις εξαγωγές και στην εγχώρια κατανάλωση. Όταν άνοιξε η εστίαση ήταν αργά για το προϊόν. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ενισχύσει και φέτος τους παραγωγούς με κορονοενίσχυση, όπως έκανε και πέρσι».

Την ίδια κατάσταση αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και έμπορας πατάτας από την Λακκόπετρα κ. Ανδρέας Γκοτσόπουλος. Συγκεκριμένα τονίζει ότι «ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους πατατοπαραγωγούς. Από την αρχή είχαμε μειωμένη ζήτηση και χαμηλές τιμές. Αυτή την εποχή έχουν μείνει ελάχιστες ποσότητες, ενώ οι τιμές παραγωγού έπεσαν μέχρι και 8 λεπτά το κιλό».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
11/06/2021 04:49 μμ

Τρέχουν οι αιτήσεις από τους πατατοπαραγωγούς για την κορονοενίσχυση σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα. Για την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα στην επικράτεια η ενίσχυση είναι στα 205 ευρώ ανά στρέμμα.

Ωστόσο προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι παραγωγοί δεν δήλωσαν την καλλιέργεια στο ΟΣΔΕ τον Μάιο (κατάθεσαν αίτηση για επίσπορη καλλιέργεια), οι οποίοι δεν μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα για κατάθεση των αιτήσεων ενίσχυσης.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών, «οι αιτήσεις γίνονται κανονικά. Εκτιμώ ότι από τα μέσα έως τα τέλη Ιουλίου, αν όλα πάνε βάση προγράμματος, θα καταβληθούν τα 205 ευρώ ανά στρέμμα στους πατατοπαραγωγούς». 

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσιος Μάλιαρης, μεγάλος παραγωγός στην περιοχή της Ηλείας που έχει και συσκευαστήριο, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή οι περισσότεροι παραγωγοί δεν δηλώνουν την καλλιέργεια τον Μάιο με το ΟΣΔΕ αλλά αργότερα σαν επίσπορη. Περιμέναμε στις διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων λόγω Covid να είχαν ενταχθεί και οι επίσπορες καλλιέργειες πατάτας, κάτι που τελικά δεν έγινε και είναι άδικο γιατί εμείς τις δηλώνουμε και πληρώνουμε ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ».

Ο κ. Νίκος Καπώνης, πατατοπαραγωγός που έχει και συσκευαστήριο στην Ηλεία επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «προσωπικά εγώ δηλώνω την καλλιέργεια με το ΟΣΔΕ τον Μάιο. Όσοι έκαναν το ίδιο με μένα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να κάνουν την αίτηση για την κορονοενίσχυση. Όσοι δήλωσαν την καλλιέργεια σαν επίσπορη δεν μπορούν να κάνουν αίτηση και είναι άδικο αυτό που γίνεται».

Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που έχει και συσκευαστήριο στην Λακκόπετρα της Αχαΐας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «όσοι παραγωγοί δεν έχουν δηλώσει την καλλιέργεια με το ΟΣΔΕ τον Μάιο δεν μπορούν να κάνουν την αίτηση. Τα προηγούμενα χρόνια ο ΕΛΓΑ έδινε τα στοιχεία της καλλιέργειας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που δεν έγινε το 2020. Υπάρχουν όμως «πιέσεις» από πολιτικούς και φορείς της Ηλείας και Αχαΐας για να διορθωθεί αυτή η αδικία. Ελπίζουμε ότι ο υπουργός κ. Λιβανός θα δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να δώσει τα στοιχεία της καλλιέργειας στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να μπορέσουν και αυτοί οι παραγωγοί να εισπράξουν την κορονοενίσχυση».

Τελευταία νέα
31/05/2021 11:19 πμ

Μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την κορονοενίσχυση σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα.

Στη συνέχεια θα υπάρξει προθεσμία περίπου ενός μήνα για την υποβολή των αιτήσεων από τους παραγωγούς και θα ακολουθήσουν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών, «εκτιμώ ότι προς τα τέλη Ιουλίου αν όλα πάνε βάση προγράμματος να καταβληθούν τα 205 ευρώ ανά στρέμμα στους πατατοπαραγωγούς. 

Βέβαια στην περιοχή της Δράμας έχουν ολοκληρωθεί οι φυτεύσεις. Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς. Υπήρχε έλλειψη ρευστότητας και πολλοί έκαναν με δυσκολία την αγορά πατατόσπορου και εφοδίων. Το 80% του κόστους καλλιέργειας είναι η σπορά (το κόστος ανέρχεται σε 800 - 900 ευρώ ανά στρέμμα). Επίσης υπάρχει φέτος μεγάλο πρόβλημα ξηρασίας στην περιοχή και έχουν ξεκινήσει οι αρδεύσεις των χωραφιών».

Αυτή την εποχή στην ελληνική αγορά υπάρχουν πατάτες κυρίως από Ηλεία και Αχαΐα. Ο κ. Σπύρος Κούγιας, μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας πατάτας από Ηλεία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα σούπερ μάρκετ στην εγχώρια αγορά έχουν στοκάρει με μεγάλες ποσότητες αιγυπτιακής πατάτας. Πρόβλημα υπάρχει και στην απορρόφηση της παραγωγής από τις λαϊκές αγορές λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. 

Οι εξαγωγές πατάτας φέτος γίνονται με μεγάλη δυσκολία. Αυτή την εποχή η Ρουμανία - που είναι καλός πελάτης μας - βγάζει δική της παραγωγή. Την οποία εξάγει και προς Πολωνία (μια ακόμη χώρα που εξαγάγουμε κυρίως μικρά μεγέθη πατάτας). Επίσης φέτος η Πολωνία έκανε πολλές εισαγωγές γαλλικής πατάτας κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι δικές μας ποσότητες. Σε Ηλεία και Αχαΐα το 50% της παραγωγής πατάτας ακόμη δεν έχει συγκομιστεί».

Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που έχει και συσκευαστήριο από την Λακκόπετρα της Αχαΐας δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τους πατατοπαραγωγούς Μεσσηνίας, Ηλείας και Αχαΐας. Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 10 έως 18 λεπτά το κιλό. Με αυτές τις τιμές υπάρχει πρόβλημα στους παραγωγούς και ζητούν να υπάρξει και φέτος στρεμματική ενίσχυση. 

Στην περιοχή είμαστε το 50% της συγκομιδής. Στις εξαγωγές υπάρχει πτώση φέτος σε ποσοστό 35%. Με την μέχρι στγμής η εικόνα της αγοράς δείχνει ότι είναι πολύ πιθανόν φέτος να μείνουν ασυγκόμιστες πατάτες στα χωράφια. Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αιγυπτιακής πατάτας στην εγχώρια αγορά».

19/05/2021 12:18 μμ

Παραμένουν οι υποτονικοί ρυθμοί στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές πατάτας. Υπάρχει προβληματισμός από τους παραγωγούς για τους χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης της παραγωγής σε μια χρονιά που υπήρχαν χαμηλές ποσότητες και μειωμένες αποδόσεις.

Στη Μεσσηνία οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν φέτος από τα 45 λεπτά το κιλό αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν στα 30 λεπτά. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο το μέλος του Α.Σ. Μεσσήνης και πατατοπαραγωγός κ. Παναγιώτης Δουρουμής, «υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω του παγετού περίπου στο 50%. Οι μέσες αποδόσεις είναι στους δύο τόνους το στρέμμα. Με αυτές τις μικρές ποσότητες οι τιμές των 30 έως 35 λεπτά το κιλό δεν αφήνουν εισόδημα στον παραγωγό. Αυτή την εποχή είμαστε προς το τέλος της συγκομιδής στην περιοχή και όσο αυξάνουν οι ποσότητες από τις άλλες περιοχές αυξάνει και η πίεση στις τιμές».

Στο μεταξύ συνεχίζεται η συγκομιδή πατάτας στην Ηλεία. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσιος Μάλιαρης, μεγάλος παραγωγός στην περιοχή που έχει και συσκευαστήριο, «συνεχίζεται η άσχημη εικόνα της αγοράς για την πατάτα. Όλοι περιμέναμε ότι με το άνοιγμα της εστίασης θα είχαμε μια καλύτερη ζήτηση και μια καλή ροή στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε. Έχουμε πολλές εισαγόμενες πατάτες αυτή την εποχή στην ελληνική αγορά, κυρίως από Αίγυπτο. Υπάρχει πολύ χαμηλό κόστος και οι τιμές αιγυπτιακής πατάτας κυμαίνονται από 15 έως 18 λεπτά το κιλό. Αυτή την εποχή οι ελληνικές πατάτες της Ηλείας και της Αχαΐας έχουν τιμή παραγωγού στα 25 λεπτά. Οι αρχές δεν κάνουν ελέγχους και γίνονται ελληνοποιήσεις. Όταν φύγει από το συσκευαστήριο η αιγυπτιακή πατάτα - σαν ελληνική - είναι δύσκολο να την καταλάβουν οι καταναλωτές. Κάποιοι βγάζουν μεγάλα κέρδη. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονιά που έχουμε μειωμένη παραγωγή (περίπου 30%) και χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις λόγω του παγετού. Το επόμενο διάστημα και όταν αρχίσουν να συγκομίζονται οι πατάτες από Μακεδονία θα αυξηθούν οι ποσότητες στην αγορά και θα είναι πιο δύσκολη η απορρόφησή τους».

Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Κούγιας, μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας πατάτας από Ηλεία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σε αντίθεση με τα καρπούζια και τα άλλα φρούτα η κατάσταση στην πατάτα δεν είναι καλή. Αυτή την περίοδο έχουμε συγκομίσει περίπου το 50% της παραγωγής πατάτας στην Ηλεία. Η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει την παραγωγή, ενώ έχουμε και χαμηλή ροή στις εξαγωγές αυτή την εποχή. Οι Πολωνοί που το προηγούμενο διάστημα έκαναν εισαγωγές από Ελλάδα, κυρίως μικρά μεγέθη πατάτας, έχουν ρίξει τους ρυθμούς εν’ αναμονή της έναρξης συγκομιδής της ντόπια παραγωγής. Αν πέσει η τιμή παραγωγού κάτω από 20 λεπτά το κιλό, που είναι το κόστος παραγωγής, τότε δεν θα αφήσει εισόδημα στον παραγωγό. Όλα αυτά γίνονται σε μια χρονιά που είχαμε μείωση στρεμμάτων καλλιέργειας (περίπου 30%) και πολύ χαμηλές αποδόσεις λόγω καιρικών συνθηκών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα στην απορρόφηση της παραγωγής και - αν δεν αλλάξει κάτι - θα μεγαλώσει η «πίεση» των τιμών».

Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που έχει και συσκευαστήριο από την Λακκόπετρα της Αχαΐας δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος οι εξαγωγές πατάτας είναι μειωμένες κατά περίπου 35%. Επίσης η ζήτηση στην εγχώρια αγορά παρά το άνοιγμα της εστίασης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού στην περιοχή κυμαίνεται από 20 μέχρι 25 λεπτά το κιλό. Θα πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά και φέτος τους παραγωγούς πατάτας που επλήγησαν για ακόμη μια χρονιά από την πανδημία. Η συγκομιδή στην περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο». 
 

28/04/2021 12:15 μμ

Με υποτονικούς ρυθμούς κινείται η εγχώρια αγορά αλλά και οι εξαγωγές στην πατάτα, αν και βρισκόμαστε μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας. Αυτό που βοηθά την κατάσταση στο θέμα των τιμών είναι η μειωμένη παραγωγή που έχουμε στις ανοιξιάτικες πατάτες (λόγω μειωμένων αποδόσεων και ζημιών από παγετό). Όλοι ελπίζουν ότι με το άνοιγμα της εστίασης θα ζεσταθεί η αγορά και θα έχουμε κάπως καλύτερες τιμές.

Ο κ. Γιώργος Δουβάς, πατατοπαραγωγός από τον Μπουρνιά Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή υπάρχει αυξημένη ζήτηση αλλά δε έχουμε υψηλές τιμές. Τα μικρά μαγαζιά και οι λαϊκές αγορές δεν απορροφούν πια πολλές ποσότητες πατάτας. Οι μεγάλες ποσότητες διακινούνται στην εγχώρια αγορά μέσω των σούπερ μάρκετ. Οι παραγγελίες που μας έδωσαν αυτές τις ημέρες έκλεισαν στα 48 - 49 λεπτά το κιλό για συσκευασμένες πατάτες. Στην τιμή αυτή αφαιρούμε 5 λεπτά για συσκευασία, 2 λεπτά για τυποποίηση και 3 λεπτά για μεταφορικά. Μένουν 38 λεπτά το κιλό για τιμή παραγωγού για τις χοντρές πατάτες στην εγχώρια αγορά. Οι ψιλές πατάτες έχουν χαμηλότερες τιμές παραγωγού στα 30 - 32 λεπτά το κιλό και πηγαίνουν για εξαγωγές (κυρίως προς Πολωνία και στη συνέχεια Τσεχία και Σλοβακία).

Στην Μεσσηνία υπάρχει φέτος μειωμένη παραγωγή ανοιξιάτικης πατάτας. Έχουμε λιγότερα φυτεμένα στρέμματα και χαμηλότερες αποδόσεις λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι αποδόσεις, στις 27 Μαρτίου, που ξεκίνησε η συγκομιδή στη Μεσσηνία για τις πρώιμες υπαίθριες ανοιξιάτικες πατάτες, κυμαίνονταν από 2 έως 2,5 τόνοι το στρέμμα που είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Από τον Απρίλιο έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες και αυξήθηκαν οι αποδόσεις στους 3,5 έως 4 τόνους το στρέμμα. Επίσης φέτος μειώθηκαν σε σχέση με πέρσι και τα στρέμματα καλλιέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις πωλήσεις πατατόσπορου. 

Με ένα κόστος 35 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό αυτές οι τιμές της αγοράς δεν του φέρνουν εισόδημα. Στο παρελθόν η Μεσσηνία είχε μια παραγωγή πατάτας περίπου στους 40.000 τόνους. Φέτος είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσει τους 8.000 τόνους. Και η φθίνουσα πορεία της καλλιέργειας θα συνεχιστεί. Έφτασα φέτος να καλλιεργώ μόλις 30 στρέμματα. Αυτή την εποχή στον Μπουρνιά έχει συγκομιστεί το 90% της παραγωγής πατάτας, ενώ στη Μεσσήνη το 70%. Εκτιμώ ότι μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή πατάτας στη Μεσσηνία».    

Από την πλευρά του όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο το μέλος του Α.Σ. Μεσσήνης και πατατοπαραγωγός κ. Παναγιώτης Δουρουμής, «η παραγωγή και οι αποδόσεις είναι μειωμένες λόγω παγετού. Μιλάμε σε κάποια χωράφια η μείωση φτάνει στο 50% σε σχέση με πέρσι. Αυτή την περίοδο έχουμε αύξηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά λόγω Πάσχα. Η αύξηση όμως δεν φέρνει μεγάλη άνοδο τιμών. Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε μια μικρή αύξηση στις τιμές παραγωγού για τις χοντρές πατάτες, οι οποίες από 35 λεπτά το κιλό έφτασαν στα 40 λεπτά. Οι ψιλές έχουν φτάσει στα 28 έως 30 λεπτά. Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν πολλές εισαγόμενες πατάτες αυτή την περίοδο. Εμείς ελπίζουμε να μείνουν σε αυτά τα επίπεδα οι τιμές και όταν αυξηθούν οι ποσότητες και βγουν στην αγορά πατάτες από τις άλλες περιοχές».

Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή πατάτας στην Ηλεία. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σπύρος Κούγιας, πατατοπαραγωγός και εξαγωγέας που καλλιεργεί περίπου 600 στρέμματα, «λόγω πανδημίας δεν υπάρχει μεγάλη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε όλη την ΕΕ. Επίσης το κλείσιμο της εστίασης έχει μειώσει την κατανάλωση και τις εξαγωγές. Σε Ηλεία και Αχαΐα έχουμε μειωμένη παραγωγή λόγω παγετού. Υπάρχει και μείωση των στρεμματικών αποδόσεων (προσωπικά έχω μια μείωση φέτος στην παραγωγή κατά 1.000 τόνους). 

Επειδή οι φέτος οι ποσότητες ανοιξιάτικης πατάτας δεν είναι μεγάλες οι τιμές παραγωγού συγκρατούνται σε κάπως ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 35 λεπτά το κιλό. Εξαγωγές γίνονται αυτή την περίοδο κυρίως προς Πολωνία και Ρουμανία. Αν ανοίξει η εστίαση στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκτιμώ ότι θα έχουμε αύξηση των τιμών παραγωγού. 

Η ποιότητα της ελληνικής πατάτας είναι πολύ καλή, το πρόβλημα είναι το κόστος παραγωγής. Στις ανοιξιάτικες πατάτες κυμαίνεται στα 800 - 900 ευρώ το στρέμμα. Με αυτές τις τιμές που πουλάνε οι παραγωγοί δεν τους μένει κέρδος. Επίσης πρόβλημα υπάρχει και με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Όταν έχουμε μια ζημιά μας αποζημιώνει για παραγωγή 3 τόνων το στρέμμα, ενώ σήμερα η καλλιέργεια δίνει μια πραγματική παραγωγή που μπορεί να κυμαίνεται στους 4 έως 5 τόνους το στρέμμα. Μέχρι τέλος Ιουνίου η περιοχή θα συγκομίζει πατάτες».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και έμπορας πατάτας από την Λακκόπετρα κ. Ανδρέας Γκοτσόπουλος, «έχουμε αυτή την εποχή υποτονική ζήτηση τόσο στην εγχώρια όσο και στην εξωτερική αγορά. Οι εξαγωγές εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε σχέση με πριν μια εβδομάδα οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν και κυμαίνονται από 30 έως 35 λεπτά το κιλό (από τα 40 λεπτά που ήταν)».

22/04/2021 12:55 μμ

Από τις αρχές του μήνα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά οι φετινές πρώιμες υπαίθριες ανοιξιάτικες πατάτες από τον Μπουρνιά της Καλαμάτας και τη Μεσσήνη.

Μέχρι και τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, οπότε καταγράφεται η μεγαλύτερη κατανάλωση στην χώρα μας, θα έχει βγει το 80% έως 90% της πρώιμης παραγωγής στην περιοχή. Οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν φέτος από τα 45 λεπτά το κιλό αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν.

Ο κ. Μιχάλης Καραγεωργίου, εκπρόσωπος της εταιρείας εμπορίας πατάτας Μεσσηνία Μάνα Γη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ο παγετός έχει δημιουργήσει προβλήματα στις αποδόσεις και στην παραγωγή. Έχουμε μικρή παραγωγή και αυτές τις ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί η συγκομιδή. Θα έχουμε πατάτες από την περιοχή μέχρι τα μέσα Μαΐου. Αυτή την εποχή στην εγχώρια αγορά υπάρχουν πατάτες από Αίγυπτο. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 40 λεπτά για τις χοντρές πατάτες και στα 30 λεπτά για τις ψιλές που αυτή την εποχή εξάγονται προς Πολωνία».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο το μέλος του Α.Σ. Μεσσήνης και πατατοπαραγωγός κ. Παναγιώτης Δουρουμής, «υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω του παγετού. Οι μέσες αποδόσεις είναι στους δύο τόνους το στρέμμα. Με αυτές τις ποσότητες οι τιμές των 30 έως 35 λεπτά το κιλό δεν αφήνουν εισόδημα στον παραγωγό. Αυτό που προβληματίζει τους παραγωγούς είναι ότι η προβληματική εικόνα στις τιμές καταγράφεται χωρίς να υπάρχουν πολλές πατάτες, με λιγότερα φυτεμένα στρέμματα και χαμηλότερες αποδόσεις. Δεν γνωρίζω αν αυξηθεί η ζήτηση τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό που ελπίζουμε είναι να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα οι εξαγωγές ώστε να βελτιωθεί η εικόνα των τιμών».   

Εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της πατάτας από την Λακκόπετρα της Αχαΐας. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και έμπορας πατάτας από την Λακκόπετρα κ. Ανδρέας Γκοτσόπουλος, «υπάρχουν ζημιές στην παραγωγή λόγω του παγετού. Όσα χωράφια δεν έχουν ζημιές οι αποδόσεις κυμαίνονται μέχρι 1,5 έως 2 τόνοι το στρέμμα. Αυτό που προβληματίζει τους παραγωγούς είναι ότι έχουμε υποτονική ζήτηση τόσο στην εγχώρια όσο και στην εξωτερική αγορά. Επίσης έχουν γίνει πολλές εισαγωγές πατάτας από το εξωτερικό, οι οποίες όμως συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Αυτή την εποχή οι χοντρές πατάτες είναι στα 40 λεπτά το κιλό και οι ψιλές στα 30 λεπτά. Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα στην αγορά θα έχουμε μεγαλύτερη πτώση των τιμών και μια καταστροφική για τους παραγωγούς χρονιά (δεύτερη συνεχόμενη μετά από την περσινή). Μέχρι τέλος Ιουνίου η περιοχή θα παράγει πατάτες».

Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή πατάτας στην Ηλεία. Όπως τονίζει ο κ. Νίκος Καπώνης, μεγάλος παραγωγός που έχει και συσκευαστήριο, «η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Εκτιμώ ότι στις πρώιμες φυτεύσεις η μείωση της παραγωγής φτάνει στο 50%. Καλύτερη εικόνα με υψηλές αποδόσεις έχουμε στις όψιμες φυτεύσεις αλλά όταν οι πατάτες αυτές βγουν στην αγορά οι τιμές θα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή την εποχή οι ψιλές πατάτες (που γίνονται εξαγωγές προς Πολωνία) έχουν τιμή στα 30 - 35 λεπτά το κιλό, ενώ οι χοντρές πατάτες στα 35 έως 40 λεπτά το κιλό. Έχουμε πολλές εισαγόμενες πατάτες αυτή την εποχή στην εγχώρια αγορά, κυρίως από Αίγυπτο και Κύπρο. Επίσης γίνονται βαφτίσια πατάτας, κυρίως από Αίγυπτο, που τις ονομάζουν ελληνικές και κυπριακές για να πιάσουν καλύτερες τιμές (οι κυπριακές πιάνουν διπλάσιες τιμές από τις ελληνικές). Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και σήμερα με την τόσο υποτονική ζήτηση στην αγορά γίνονται εισαγωγές από Αίγυπτο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα στην απορρόφηση της παραγωγής και αν δεν αλλάξει κάτι, λόγω του ανοίγματος της εστίασης, αναμένεται να μεγαλώσει η «πίεση» των τιμών».  

21/04/2021 12:43 μμ

Έχει εγκριθεί το κονδύλι για την κορονοενίσχυση σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα αλλά εκκρεμεί η αποδέσμευση του ποσού από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο οι πατατοπαραγωγοί του Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας έχουν ήδη ξεκινήσει τις φυτεύσεις και έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών, «από αρχές Απριλίου έχει ξεκινήσει η φύτευση πατάτας στην περιοχή. Όμως πολλοί παραγωγοί δεν κάνουν φυτεύσεις λόγω των οικονομικών προβλημάτων που είχαν την προηγούμενη χρονιά. Το 80% του κόστους καλλιέργειας είναι η σπορά (το κόστος ανέρχεται σε 800 - 900 ευρώ ανά στρέμμα). Επίσης πολλοί παραγωγοί έχουν οφειλές από την προηγούμενη χρονιά. Για αυτό θα πρέπει άμεσα να καταβληθούν τα χρήματα της κορονοενίσχυσης. Τα 200 ευρά το στρέμμα τα έχουν ανάγκη οι παραγωγοί».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας και πατατοπαραγωγός κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «όταν στις 2 Απριλίου υπογράφηκε η σχετική ΚΥΑ για την κορονοενίσχυση με ενημέρωσαν ότι χρειάζεται μια εβδομάδα για να γίνει η σχτική πλατφόρμα και ακόμη δύο εβδομάδες για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους οι παραγωγοί. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να γίνεται κάτι. Οι παραγωγοί που είναι εκτός ΕΑΣ και εμπορεύονται μόνοι τους το προϊόν βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Έφτασαν κάποιοι να πουλάνε τις πατάτες στα 6 λεπτά το κιλό. Οι φυτεύσεις ξεκίνησαν από αρχές Απριλίου και θα συνεχιστούν μέχρι τον Μάιο. Θα πρέπει άμεσα να πληρωθούν τις ενισχύσεις οι παραγωγοί για να συνεχίσουν την καλλιέργεια».  
 

06/04/2021 11:19 πμ

Όπως αναφέρει οι αγρότες δεν θα κάνουν βήμα πίσω από την τιμή των 45 λεπτών το κιλό.

Φέτος λοιπόν, αφού καλλιεργήθηκε κλίμα τρομοκρατίας από μεγαλέμπορους της περιοχής, ότι δήθεν η τιμή της πατάτας θα πέσει στα τάρταρα το επόμενο διάστημα, εκβιάζουν με αυτόν τον τρόπο τους παραγωγούς. Αφενός να βγάλουν πρόωρα τις καλλιέργειες τους (μη τυχόν και τους μείνουν απούλητες εάν περιμένουν για καλύτερες τιμές) και αφετέρου να είναι και ευχαριστημένοι με αυτές τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν τώρα.

Ήδη με την τιμή των 0,45 λεπτών-από την οποία δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω! – δεν αναπληρώνονται τα χαμένα εισοδήματα τόσων ετών και δεν εξασφαλίζεται το κόστος της φετινής παραγωγής και η επιβίωση των οικογενειών μας. Οι παραγωγοί να μην πανικοβάλλονται και να μην πέφτουν στην παγίδα των εμπόρων οι οποίοι έχουν σκοπό να γεμίσουν τις αποθήκες τους όσο πιο σύντομα γίνεται, με όσο το δυνατόν φθηνότερο προϊόν.

Την ίδια στιγμή που από εμάς θέλουν να πάρουν τζάμπα την πατάτα, στον λαό θα καταλήγει πάλι με τιμές χρυσάφι, πάνω του 1 ευρώ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης έχει ως εξής:

Μπροστά σε ακόμη μια δύσκολη χρονιά βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας της περιοχής μας, αφού με το καλημέρα της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής οι μεγαλέμποροι τους χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κτλ. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια πενταετία κατρακύλας και χαμένων εισοδημάτων για τα οποία καμία κυβέρνηση δεν αποζημίωσε ουσιαστικά.

Φέτος λοιπόν, αφού καλλιεργήθηκε κλίμα τρομοκρατίας από μεγαλέμπορους της περιοχής, ότι δήθεν η τιμή της πατάτας θα πέσει στα τάρταρα το επόμενο διάστημα, εκβιάζουν με αυτόν τον τρόπο τους παραγωγούς. Αφενός να βγάλουν πρόωρα τις καλλιέργειες τους (μη τυχόν και τους μείνουν απούλητες εάν περιμένουν για καλύτερες τιμές) και αφετέρου να είναι και ευχαριστημένοι με αυτές τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν τώρα.

Ήδη με την τιμή των 0,45 λεπτών-από την οποία δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω! – δεν αναπληρώνονται τα χαμένα εισοδήματα τόσων ετών και δεν εξασφαλίζεται το κόστος της φετινής παραγωγής και η επιβίωση των οικογενειών μας. Οι παραγωγοί να μην πανικοβάλλονται και να μην πέφτουν στην παγίδα των εμπόρων οι οποίοι έχουν σκοπό να γεμίσουν τις αποθήκες τους όσο πιο σύντομα γίνεται, με όσο το δυνατόν φθηνότερο προϊόν.

Την ίδια στιγμή που από εμάς θέλουν να πάρουν τζάμπα την πατάτα, στον λαό θα καταλήγει πάλι με τιμές χρυσάφι, πάνω του 1 ευρώ.

Σχεδιάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Θα μας βρουν μπροστά τους. Η απάντηση θα δοθεί μαζικά με την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας μέσα από τον αγροτικό σύλλογο.

Δεν παζαρεύουμε τις ζωές των οικογενειών μας. Εδώ και τώρα απαιτούμε!

 • κατώτατη εγγυημένη τιμή των προϊόντων μας!
 • να αναπληρωθεί στο 100%, τώρα το χαμένο εισόδημα το φετινό και των προηγούμενων ετών, προκειμένου να μείνει ένα εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες και να καλυφθεί το κόστος για την έναρξη της επόμενη παραγωγής. Να είναι ακατάσχετη η οποιαδήποτε αποζημίωση
 • με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση
 • να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων
 • να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή
 • επιπλέον έλεγχος της ποιότητας των εισαγωγών, π.χ. η πατάτα Αιγύπτου ραντίζεται με απαγορευμένα φάρμακα
 • να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και από τις εισφορές στον ΓΟΕΒ (που πληρώνουν για να ποτίζουν την παραγωγή τους)
 • άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
 • ταυτόχρονα να υπάρξει κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών
 • κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο
 • άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
02/04/2021 11:03 πμ

Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του κλάδου, λόγω της μειωμένης ζήτησης ελέω κορονοϊού.

Από την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2021 ξεκίνησε η συγκομιδή της πρώιμης πατάτας στο νομό Μεσσηνίας, με τις πρώτες ποσότητες να πιάνουν μια τιμή της τάξης των 45 λεπτών το κιλό. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Γκούμας, ιδιοκτήτης της εταιρείας Agrexpo με έδρα στην Καλαμάτα, που κάνει και μεγάλες εξαγωγές, η συγκομιδή συνεχίζεται για την ποικιλία Spunta, οι πρώτες πατάτες διατέθηκαν στην εσωτερική αγορά και συγκεκριμένα στην λαχαναγορά του Ρέντη με τιμή στα 45 λεπτά το κιλό. Η Agrexpo, όπως μας είπε ο κ. Γκούμας, έστειλε ήδη και τα πρώτα φορτία πατάτας στην Πολωνία, που παραδοσιακά ως αγορά, απορροφά τις περισσότερες ποσότητες ανοιξιάτικης πατάτας, από την περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου.

Μεγάλες οι ζημιές από τον παγετό, έως 1.000 ευρώ το κόστος φέτος

Οι τιμές για τον παραγωγό μπορεί να ξεκίνησαν από τα 45 λεπτά, μας εξηγεί ο κ. Γκούμας, όμως σύμφωνα με τον ίδιο η ζημιά από τα καιρικά φαινόμενα και τον κορονοϊό, προβληματίζει ιδιαίτερα ολόκληρο τον κλάδο. Σύμφωνα με τον κ. Γκούμα, η πατατοκαλλιέργεια της δυτικής Πελοποννήσου, από την Αχαΐα έως την Μεσσηνία, επλήγη ιδιαίτερα από τον παγετό της Μήδεια το περασμένο διάστημα, με τις υπερ-πρώιμες πατάτες, δηλαδή εκείνες που φυτεύτηκαν Νοέμβριο, να έχουν απώλεια παραγωγής της τάξης του 50%. Οι τιμές των 45 λεπτών, λέει ο κ. Γκούμας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση, να καλύψουν το κόστος, που ειδικά φέτος λόγω των καιρικών φαινομένων έχει αυξηθεί 10% τουλάχιστον, φθάνοντας και τα 1.000 ευρώ το στρέμμα. Το καλό, συνεχίζει ο κ.Γκούμας είναι ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν εγκαίρως ενεργοποιηθεί σε όλη την πληγείσα περιοχή, για την καταγραφή των απωλειών κι όλοι ελπίζουν, σε αντικειμενική αποζημίωση.

Υπο-λειτουργεί η αγορά, αύξηση στα ναύλα για εξαγωγή

Ένα δεύτερο σκέλος... προβληματισμού των παραγωγών και του κλάδου γενικότερα, μας είπε ο ιδιοκτήτης της Agrexpo, έχει να κάνει με την υπο-λειτουργία της αγοράς, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Όπως μας λέει για παράδειγμα ο κ. Γκούμας, στην Πολωνία που απορροφά μεγάλες ποσότητες αυτές τις ημέρες τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού φθάνουν τα 35.000 με 40.000, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην προσέλευση των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετς και αναταραχή στην αγορά. Αυτό το φαινόμενο, το αλλοπρόσαλλο δηλαδή της ζήτησης και της απορρόφησης της πατάτας αλλά και των υπόλοιπων γεωργικών προϊόντων, αφορά όλες τις χώρες, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση και εδώ, η οποία καλείται να στηρίξει δεόντως και τον αγροτικό κλάδο, όπως έχει πράξει (και ορθώς) με τους άλλους κλάδους. Ένα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω των περιορισμών από τον κορονοϊό, είναι η αύξηση των ναύλων, όπου ειδικά για Πολωνία για να πάει ένα φορτηγό με πατάτες έως πέρσι απαιτούνταν περί τα 2.200 ευρώ, ενώ σήμερα 3.000 ευρώ.

Μείωση εισαγωγών από Αίγυπτο, ελπίδες για άνοιγμα εστίασης

Σύμφωνα με τον κ. Γκούμα, το θετικό φέτος είναι ότι έχει μειωθεί πάνω από 35% σε σχέση με πέρσι (έως 31 Μαρτίου) η ποσότητα της εισαγόμενης πατάτας, από Αίγυπτο, που είναι ευθέως ανταγωνιστική στην δική μας. Δηλαδή, ενώ πέρσι τέτοια εποχή είχαν εισαχθεί περί τους 65 χιλιάδες τόνους πατάτας από Αίγυπτο, σήμερα μόλις που φθάνουν τους 40.000 τόνους. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες οφείλεται στη μείωση της παραγωγής πατάτας στην Αίγυπτο λόγω των χαμηλών προσόδων πέρσι των παραγωγών, αλλά και στην αύξηση της εκεί κατανάλωσης πατάτας τελευταία. Τέλος, όπως αναφέρει ο κ. Γκούμας, θα είναι καθοριστικό το άνοιγμα της εστίασης στην χώρα μας και φυσικά το το τουριστικό ρεύμα, που αυξάνει την κατανάλωση.

Σε 10-15 ημέρες μπαίνει σε παραγωγή η Λακκόπετρα

Σε 10 με 15 ημέρες από σήμερα υπολογίζεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της πατάτας στην Λακκόπετρα της Αχαΐας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Άγγελος Λιάκος, παραγωγός με 300 στρέμματα και έμπορος, τα πράγματα δεν είναι καλά λόγω των ζημιών από τον παγετό της Μήδειας που χτύπησε την παραγωγή και οι αποδόσεις αναμένονται εξαιρετικά μειωμένες, σε σχέση με μια καλή χρονιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά στις πρώιμες ποικιλίες, αυτές δηλαδή που βγαίνουν τον Απρίλιο έως αρχές Μαΐου, οι αποδόσεις αναμένονται πεσμένες πάνω από 50%, δηλαδή χωράφια που έδιναν 4,5 τόνους το στρέμμα, φέτος δεν θα περάσουν τους 1,5 με 2 τόνους. Εκτός αυτού, όμως, όπως μας λέει ο ίδιος, υπάρχουν κτήματα που δεν θα δώσουν καθόλου παραγωγή λόγω των ζημιών από τον παγετό. Όσον αφορά στις τιμές, αυτές θα ανοίξουν σε 15 ημέρες, προσθέτει, ενώ η ζήτηση αναφέρει σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι μειωμένη.

Σε 20 ημέρες ξεκινά η Ηλεία, τεράστιες οι ζημιές από τον παγετό

Ο κ. Παναγιώτης Πετρουτσάς είναι παραγωγός πατάτας στην Αμαλιάδα Ηλείας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η συγκομιδή στην περιοχή θα αρχίσει σε 20 ημέρες περίπου, όμως η παραγωγή θα είναι εξαιρετικά μειωμένη και σίγουρα κατά μέσο όρο άνω του 50% από μια καλή χρονιά, λόγω του παγετού. Μεγαλύτερες, έως και στο 100% είναι οι ζημιές σε πατάτες που μπήκαν αρχές Γενάρη, εκτιμά ο ίδιος, προσθέτοντας όμως ότι ευλεπιστεί με βάση τις πληροφορίες που έχει, οι τιμές να εκκινήσουν από καλά επίπεδα, της τάξης των 45-48 λεπτά το κιλό, όμως τα έσοδα των παραγωγών θα είναι κουρεμένα, λόγω της δραματικής μείωσης αποδόσεων, καταλήγει.

01/03/2021 03:06 μμ

Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, βρίσκεται εδώ και ένα μήνα ο φάκελος για την πληρωμή ενίσχυσης παραγωγών πατάτας που επλήγησαν από την πανδημία. Το πακέτο των ενισχύσεων, όπως έχουμε αναφέρει από τον ΑγροΤύπο, περιλαμβάνει φθινοπωρινή και καλοκαιρινή πατάτα.

Ωστόσο όσο περνά ο καιρός όλο και μεγαλύτερες ποσότητες πατάτας, που είναι αποθηκευμένες στα ψυγεία, δεν είναι εμπορεύσιμες. Από την άλλη οι παραγωγοί περιμένουν την πληρωμή της ενίσχυσης για να μπορέσουν να αγοράσουν πατατόσπορο και να ξεκινήσουν τη νέα φύτευση.  

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών, «έπρεπε ήδη να έχει καταβληθεί η ενίσχυση στους πατατοπαραγωγούς. Από το ΥπΑΑΤ μας έχουν αναφέρει ότι ο φάκελος έχει κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Σε περίπου ένα μήνα θα ξεκινήσουν οι παραγωγοί της Δράμας τη νέα φύτευση. Πρέπει οι παραγωγοί να αγοράσουν πατατόσπορο και να κάνουν τη διαμόρφωση εδάφους. Θέλουν την ενίσχυση για να καλύψουν τα έξοδά τους.

Το συνολικό ποσό της κορονοενίσχυσης ανέρχεται σε 14,5 εκατ. ευρώ. Η καλλιέργεια είναι περίπου στα 67.000 στρέμματα, ενώ η ενίσχυση θα ανέλθει γύρω στα 216 ευρώ το στρέμμα.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν στα ψυγεία αδιάθετες πατάτες Νευροκοπίου. Αλλά όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότερες ποσότητες καταλήγουν μη εμπορεύσιμες. Η φετινή περίοδος λόγω των μέτρων σε εστίαση και τουρισμό δεν είχε καλές τιμές. Ο μέσος όρος της κατώτερης τιμής παραγωγού για τις πατάτες ΠΓΕ Κάτω Νευροκοπίου φέτος κυμάνθηκε από 8 μέχρι 13 λεπτά το κιλό. Όταν το κόστος καλλιέργειας στην περιοχή είναι στα 20 - 22 λεπτά το κιλό».
 

05/02/2021 12:26 μμ

Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, βρίσκεται ο φάκελος για την πληρωμή ενίσχυσης παραγωγών πατάτας που επλήγησαν από την πανδημία. Μάλιστα όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το πακέτο των ενισχύσεων θα περιλαμβάνει φθινοπωρινή και καλοκαιρινή πατάτα.

Θυμίζουμε ότι έχει ήδη καταβληθεί κορονοενίσχυση για την ανοιξιάτικη πατάτα, που ανήλθε στα 245 ευρώ ανά στρέμμα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών, «η κατάσταση στην αγορά δεν είναι καλή λόγω του Covid-19. Οι παραγωγοί περιμένουν από την ενίσχυση να καταφέρουν να κάνουν την επόμενη φύτευση. Υπάρχουν ακόμη αποθέματα πατάτας Νευροκοπίου και είναι σίγουρο ότι θα μείνουν απούλητες ποσότητες. Η εγχώρια αγορά λόγω του κλεισίματος της εστίασης έχει μειώσει την ζήτηση. Έγιναν πριν λιγο καιρό κάποιες εξαγωγές προς Ρουμανία αλλά δεν είχαν συνέχεια, αφού η ζήτηση έχει μειωθεί σε όλη την Ευρώπη».

Αισιόδοξος για την καταβολή της κορονοενίσχυσης στους πατατοπαραγωγούς είναι ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας και πατατοπαραγωγός κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου, ο οποίος ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε τη διαβεβαιωση από το ΥπΑΑΤ ότι ο φάκελος έχει προχωρήσει και είναι έτοιμος να υπογραφεί. Επειδή στην περιοχή μας κάποιες πατάτες δηλώνονται καλοκαιρινές και κάποιες φθινοπωρινές, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με εκπροσώπους του Υπουργείου, μας ανέφεραν ότι θα ενταχθούν και οι δύο κατηγορίες στην κορονοενίσχυση.Τα στοιχεία με τα στρέμματα καλλιέργειας στην περιοχή της Δράμας έχουν ήδη κατατεθεί στο ΥπΑΑΤ».

Πάντως παρά την άσχημη εικόνα που υπάρχει στην αγορά με τη μειωμένη ζήτηση στις πατάτες κάποιοι έμποροι συνεχίζουν να εισάγουν από τρίτες χώρες με μειωμένο κόστος. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου «πρέπει οι καταναλωτές να διαβάζουν την προέλευση της πατάτας που αγοράζουν. Ζητάμε να στηρίξουν την ελληνική παραγωγή. Δικαιολογία για τις τιμές δεν υπάρχει γιατί οι αιγυπτιακές πωλούνται πια στη λιανική αγορά πάνω από 1 ευρώ το κιλό, όταν οι πατάτες ΠΓΕ Κάτω Νευροκοπίου πωλούνται στα 50-60 λεπτά το κιλό».

Από την Ηλεία ο παραγωγός κ. Διονύσης Μάλιαρης, που καλλιεργεί 1.000 στρέμματα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η κατάσταση είναι τραγική για το προϊόν. Όμως κάποιοι φέρανε πατάτες από την Αίγυπτο την στιγμή που οι ελληνικές παραμένουν απούλητες στα χωράφια και σαπίζουν. Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού πατάτας στην Ηλεία κυμαίνεται στα 23 έως 25 λεπτά το κιλό, πολύ κάτω του κόστους. Με αυτές τις τιμές θα σταματήσει η καλλιέργεια φθινοπωρινής πατάτας στην περιοχή».  

13/01/2021 04:31 μμ

Μόνο στη Δυτική Μακεδονία καλλιεργούνται περί τα 3.000 στρέμματα.

Από 190 έως 230 ευρώ ο τόνος κυμάνθηκαν φέτος οι τιμές στα συμβόλαια των παραγωγών για πατάτα που προορίζεται για βιομηχανική χρήση.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωκράτης Βοϊτσίδης, καλλιεργητής με μια έκταση 1.000 στρεμμάτων στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης, μεταξύ άλλων και πατάτας για βιομηχανική χρήση (τσιπς κ.λπ.), η καλλιέργεια εντοπίζεται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και λειτουργεί συμβολαιακά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές παραγωγού στα συμβόλαια κυμάνθηκαν φέτος μεταξύ 190 και 230 ευρώ ο τόνος αναλόγως την ποικιλία. Πιο υψηλές τιμές έπιασε η πατάτα Laidy Claire, που έχει όμως πιο χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις (περί τους 3 τόνους ανά στρέμμα), σε σύγκριση με τις ποικιλίες Ermis και Opal, που επίσης προορίζονται για βιομηχανική χρήση, αλλά επιτυγχάνουν αποδόσεις έως 4,5 τόνους στο στρέμμα.

Σημειωτέον ότι συμβόλαια με παραγωγούς για βιομηχανική πατάτα κάνουν πέντε κυρίως μεγάλες εταιρείες, ενώ όπως μας είπε ο κ. Βοϊτσίδης η εξόφληση των παραγωγών γίνεται εντός 60 - 90 ημερών από την παράδοση του προϊόντος κι αφού έχει δοθεί προκαταβολή στην αρχή.

08/01/2021 11:49 πμ

Ερώτηση κατέθεσε η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, την οποία συνυπέγραψαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για την ενίσχυση των παραγωγών φθινοπωρινής πατάτας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Όπως δηλώνει η κ. Τελιγιορίδου στον ΑγροΤύπο, «ο πρώην υπουργός κ. Βορίδης 11 σελίδες της υποτιθέμενης απάντησης γενικολογεί για τα θέματα του ΥπΑΑΤ, μα δε βρήκε να πει ούτε λέξη για το συγκεκριμένο ζήτημα της ανάγκης ενίσχυσης των παραγωγών της φθινοπωρινής πατάτας».

Και προσθέτει: «οι παραγωγοί φθινοπωρινής πατάτας είχαν μεγάλα προβλήματα στη φετινή συγκομιδή λόγω της πανδημίας. Το ΥπΑΑΤ ανέφερε για ενίσχυση της ανοιξιάτικης πατάτας αλλά δεν λέει τίποτα για την φθινοπωρινή που είχε μεγαλύτερα προβλήματα. Υπήρξε μεγάλο κόστος λόγω της έλλειψης εργατών γης, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην προχωρήσουν σε συγκομιδή αλλά να αφήσουν την παραγωγή στο χωράφι. Όσοι κατάφεραν να συγκομίσουν είχαν μειωμένες τιμές κάτω του κόστους. 

Την ίδια στιγμή υπήρχαν μεγάλες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις πατάτας. Επίσης η εστίαση είχε μεγάλα προβλήματα λόγω του lockdown. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μην υπάρξει απορρόφηση της παραγωγής και να έχουμε μεγάλες ποσότητες απούλητες στα ψυγεία. 

Η ενίσχυση των παραγωγών της φθινοπωρινής πατάτας είναι αναγκαία για την κάλυψη των εξόδων των παραγωγών και την εξασφάλιση της καλλιέργειας της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου».

Διαβάστε την ερώτηση των βουλευτών (πατήστε εδώ)

Διαβάστε την απάντηση του ΥπΑΑΤ (πατήστε εδώ)

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου (πατήστε εδώ)
 

04/01/2021 02:22 μμ

Προβληματισμένοι είναι οι παραγωγοί πατάτας στην χώρα μας από τα μεγάλα αποθέματα. Ο κύριος όγκος παραγωγής αυτή την εποχή συγκεντρώνεται στη Βοιωτία αλλά στα ψυγεία υπάρχουν αποθέματα από πατάτες που έχουν συγκομιστεί από το καλοκαίρι.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Χατζηδούρος, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θήβας, «το κόστος παραγωγής (πάνω από 700 ευρώ το στρέμμα) παίζει σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις των παραγωγών, αν θα καλλιεργήσουν ή όχι. Τα μικρά περιθώρια κέρδους, σε συνδυασμό με άλλους αστάθμητους παράγοντες, επηρεάζουν την τελική τιμή του προϊόντος και κατ’ επέκταση το εισόδημα του παραγωγού.

Οι εκτάσεις της χειμωνιάτικης πατάτας στην περιοχή έχουν μειωθεί σε σχέση με την τελευταία δεκαετία. Φέτος οι αποδόσεις είναι καλές. Οι τιμές όμως είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ άλλες χρονιές η κατανάλωση ήταν αυξημένη λόγω των εορτών των Χριστουγέννων. Οι τιμές κυμαίνονται για την φρέσκια πατάτα (που συγκομίζεται από το χωράφι αυτή την εποχή και δεν είναι αποθηκευμένη στο ψυγείο, όπως για παράδειγμα αυτή του Νευροκοπίου) στα 40 - 45 λεπτά το κιλό. Οι πατάτες της Βοιωτίας θα μείνουν στην αγορά περίπου μέχρι το Πάσχα, ενώ στη συνέχεια θα βγουν οι πρώιμες πατάτες Μεσσηνίας».

Οι παραγωγοί πατάτας κάθε χρόνο ζητάνε μέτρα κατά των «ελληνοποιήσεων». Όπως τονίζει ο κ. Ηλίας Χατζηδούρος, «από τα μέσα Ιανουαρίου έρχονται οι πατάτες Αιγύπτου και θα μεγαλώσει το πρόβλημα. Στην Ελλάδα μια χρονιά με καλές αποδόσεις ο παραγωγός βγάζει εισόδημα περίπου 100 ευρώ το στρέμμα. Αυτό κάνει ασύμφορη την καλλιέργεια. Το εργατικό κόστος είναι υψηλό σε αντίθεση με την Αίγυπτο. Ένας εργάτης γης στην χώρα μας θα έχει μεροκάματο 25 -30 ευρώ συν φαγητό. Για νόμιμους εργάτες γης που χειρίζονται μηχανήματα το μηνιάτικο μπορεί να φτάσει τα 1.200 - 1.500 ευρώ συν τα ασφάλιστρα. Μιλάμε για υψηλό κόστος για τα δεδομένα της αγοράς».   

Πατάτες στην αγορά υπάρχουν αυτή την εποχή και από την περιοχή του Νευροκοπίου. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών, «είναι πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που καλλιεργώ πατάτες που βλέπω να υπάρχει αυτή την εποχή τόσο μειωμένη ζήτηση. Η αγορά όσο περνά ο καιρός πάει όλο και χειρότερα. Όλοι περίμεναν μια αύξηση της ζήτησης στις γιορτές των Χριστουγέννων αλλά αυτή δεν υπήρξε. Είναι η πρώτη φορά που αυτή την εποχή έχουμε τόσο μεγάλες ποσότητες πατάτας αποθηκευμένες στα ψυγεία μας. Το προϊόν μας μένει απούλητο. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 10 με 12 λεπτά το κιλό. Την ίδια στιγμή γίνονται εισαγωγές πατάτας αλλά και ελληνοποιήσεις».  

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν οι φυτεύσεις της ανοιξιάτικης καλλιέργειας πατάτας στη Μεσσηνία, βασικό παραγωγικό κέντρο της χώρας μας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Δουρούμης, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης, «τα στρέμματα φέτος είναι μειωμένα σε σχέση με πέρσι. Ευτυχώς είχαμε καλές καιρικές συνθήκες κατά την φύτευση. Η συγκομιδή της πρώιμης πατάτας Μεσσηνίας ξεκινά γύρω στις γιορτές του Πάσχα. Αυτό που προβληματίζει τους πραγωγούς είναι η ζήτηση λόγω της πανδημίας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πατάτας αποθηκευμένες στα ψυγεία. Γίνονται πάντως και πολλές εισαγωγές. Το μεγάλο όμως πρόβλημα του κλάδου είναι οι ελληνοποιήσεις και ζητάμε μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».

10/12/2020 12:33 μμ

Η πανδημία έχει ολέθριες συνέπειες στην διάθεση της πατάτας των παραγωγών Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών, «είναι πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που καλλιεργώ πατάτες που βλέπω να υπάρχει αυτή την εποχή τόσο μειωμένη ζήτηση. Η αγορά όσο περνά ο καιρός πάει όλο και χειρότερα. Το προϊόν μας μένει απούλητο.

Στην περιοχή μας παράγονται ετησίως περίπου 70.000.000 κιλά πατάτας. Μέχρι στιγμής έχει πουληθεί περίπου το 40% της παραγωγής, ενώ τα προηγούμενα χρόνια αυτή την εποχή είχαμε πουλήσει το 80% της παραγωγής μας. Εκτιμώ ότι με αυτούς τους ρυθμούς στην αγορά στο τέλος της εμπορικής περιόδου είναι ζήτημα να έχουμε πουλήσει το 50% της φετινής παραγωγής.

Έχουμε ήδη καταθέσει τα στοιχεία στο ΥπΑΑΤ από τις επιπτώσεις αζήτητα που είχε η πατάτα Νευροκοπίου και μας είπαν ότι τα επεξεργάζονται. Φέτος η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από 17 λεπτά το κιλό και σήμερα έχει καταλήξει στα 10 λεπτά. Μπορεί κάποιες ποικιλίες να πωλούνται 5 - 6 λεπτά ακριβότερα αλλά αφορούν μικρές ποσότητες. 

Η ενίσχυση λόγω Covid δεν θα καλύψει το κόστος καλλιέργειας αλλά θα είναι ένα βοήθημα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια. Η πατάτα αποτελεί μονοκαλλιέργεια και είναι η βασική πηγή εισοδήματος του λεκανοπεδίου, έτσι καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση των παραγωγών γιατί έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Έν ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι ελληνοποιήσεις. Αυτή την εποχή εισάγουμε μεγάλες ποσότητες πατάτας από Γαλλία. Να μας πει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης αν βλέπει στα ράφια των καταστημάτων λιανικής της χώρας να αναγράφονται ότι οι πατάτες που πωλούνται είναι γαλλικές. Κάποτε θα πρέπει να γίνουν αυστηροί έλεγχοι στην αγορά».   

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γεώργιος Ζιμπίδης, υπέβαλε υπόμνημα προς τον Υπουργό ΥπΑΑΤ κ. Βορίδη για τη στήριξη των Ελλήνων καλλιεργητών πατάτας που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, με το οποίο ζητά να εξεταστεί η δυνατότητα να χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς πατάτας.

Ακολουθεί το Υπόμνημα:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Η συνέχιση της πανδημίας έχει ολέθριες συνέπειες στην διάθεση της καλοκαιρινής και της φθινοπωρινής πατάτας των παραγωγών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Την κατάσταση επιδείνωσε η καθυστερημένη διάθεση της ανοιξιάτικης πατάτας, η οποία παράγεται κυρίως στη νότια Ελλάδα, γεγονός που οφείλεται στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήρθε να αποτελειώσει ότι έμεινε όρθιο από το πρώτο κύμα, με τις τιμές πλέον να κατρακυλούν σε 10-13 λεπτά το κιλό.

Στην Περιφέρειά μας συνολικά καλλιεργούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (ΟΣΔΕ 2020) 24.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 93% είναι καλοκαιρινή και φθινοπωρινή και το 7% ανοιξιάτικη, η οποία λαμβάνει ήδη την οικονομική ενίσχυση.

Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής και στρεμμάτων είναι στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου της ΠΕ Δράμας, με 20.000 στρέμματα και δηλωμένες ως καλοκαιρινές και φθινοπωρινές.

Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες των παραγωγών με αβέβαιη την απορρόφησή της λόγω της χαμηλής εμπορικής ζήτησης λόγω της εντονότερα συνεχιζόμενης πανδημίας. Τις τελευταίες χρονιές είχε διατεθεί μέχρι τέλη Νοέμβρη το 70% της παραγωγής με μέση τιμή μεταξύ 0,22 μέχρι 0,28 ευρώ το κιλό.

Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένο ότι η πατάτα αποτελεί μονοκαλλιέργεια και είναι η βασική πηγή εισοδήματος του λεκανοπεδίου, καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματος των καλλιεργητών για να ανταπεξέλθουν στις πραγματοποιηθείσες  καλλιεργητικές δαπάνες, καθώς και στο κόστος διαβίωσης των οικογενειών τους

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι το μέσο καλλιεργητικό κόστος της πατάτας ανέρχεται στα 750 ευρώ/στρέμμα.

Κατά συνέπεια, σας ζητούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς πατάτας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το Υπουργείο (Ταμείο αλληλεγγύης, Ταμείο στήριξης λόγω πανδημίας, de minimis κ.α.).

Συνημμένα σας στέλνουμε αναλυτικά στοιχεία αποδόσεων δαπανών και τιμών της ομάδας παραγωγών Νευροκοπίου των καλλιεργητικών περιόδων 2017-2020 που είναι αντιπροσωπευτικά για όλους τους παραγωγούς.

Επιπλέον, θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση του Κράτους να στηρίζει την εγχώρια παραγωγή, και παρακαλούμε με τους κατάλληλους μηχανισμούς να περιορίσετε στο ελάχιστο τις εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες λόγω των κρίσιμων συνθηκών που διανύουμε και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή ελληνοποιήσεων του προϊόντος».

04/12/2020 09:39 πμ

Ακόμη σε μια καλλιέργεια δημιουργήθηκαν προβλήματα λόγω του ΟΣΔΕ με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να εισπράξουν την ενίσχυση λόγω πανδημίας. Αφορά τους πατατοπαραγωγούς της Πέλλας.

Το μέτρο αφορά ενίσχυση Ανοιξιάτικης πατάτας για περίπου 55.732 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 6.207 αγρότες, με το ποσό 245 ευρώ ανά στρέμμα.

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θεοφάνη Παπά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, ζητά την οικονομική ενίσχυση παραγωγών πατάτας που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά εξαιρούνται λόγω τεχνικών λαθών στις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, στην περιοχή της Πέλλας λόγω υψομέτρου (πάνω από 600 μέτρα) δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε φθινοπωρινή πατάτα. Οι αιτησιογράφοι έκαναν λάθη στη δήλωση ΟΣΔΕ και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην εισπράξουν την ενίσχυση. Ζητάμε την πολιτική παρέμβαση του Υπουγού για να λυθεί το πρόβλημα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του ΟΠΕΚΕΠΕ

Κατόπιν ελέγχου των στατιστικών στοιχείων που αφορούν τις ενιαίες αιτήσεις ενίσχυσης ΟΣΔΕ 2020, διαπιστώνουμε ότι από λάθος των παραγωγών ή των αιτησιογράφων έχουν δηλωθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας 69,59 εκτάρια φθινοπωρινής πατάτας, 244,55 εκτάρια ανοιξιάτικης πατάτας και 29 εκτάρια καλοκαιρινής πατάτας. 

Στην πραγματικότητα το σύνολο της καλλιέργειας αφορά σε ανοιξιάτικη πατάτα και για το λόγο αυτό ζητούμε την παρέμβαση σας, ώστε το σύνολο των στρεμμάτων της πατάτας που καλλιεργούνται στην ΠΕ Πέλλας, δηλαδή 343,14 εκτάρια να συμπεριληφθούν στο πακέτο στήριξης των παραγωγών οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί φθινοπωρινή πατάτα, διότι το υψόμετρο είναι πολύ μεγάλο, από 600 έως 750 μέτρα και το κρύο δεν επιτρέπει καλλιέργεια φθινοπωρινής πατάτας».

01/12/2020 01:55 μμ

Έμειναν εκτός ενίσχυσης λόγω πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 οι πατατοπαραγωγοί της Πίνδου. Αυτό αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεοχάρης Λιούρης, πρόεδρος στον Γ.Α.Σ. Ιωαννίνων «Ένωση αγροτών».

Όπως επισημαίνει ο κ. Λιούρης, «λόγω των καιρικών συνθηκών οι πατατοπαραγωγοί της Χρυσοβίτσας στο Μέτσοβο καθυστέρησαν την σπορά με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να εισπράξουν την ενίσχυση της ανοιξιάτικης πατάτας».

Θυμίζουμε ότι η ενίσχυση που θα λάβουν οι παραγωγοί για την ανοιξιάτικη πατάτα είναι στα 245 ευρώ ανά στρέμμα.

Στις πλαγιές της Πίνδου καλλιεργείται η πατάτα Χρυσοβίτσας, ένα εκλεκτό προϊόν της ηπειρώτικης γης. Σημειώνεται, ότι στη Χρυσοβίτσα καλλιεργούνται περισσότερα από 1.400 στρέμματα πατάτας αποδίδοντας περίπου 4.200.000 κιλά ετησίως, ενώ περί τις 300 οικογένειες ζουν από αυτή την απασχόληση.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός πατάτας στην Χρυσοβίτσα κ. Χρήστος Παλαιοπάνος, «από 70 λεπτά το κιλό που πουλάγαμε την πατάτα έφτασε στα 43 με 40 λεπτά λόγω της μειωμένης ζήτησης από την πανδημία».

Η επιστολή που έστειλε στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός (Γ.Α.Σ.) Ιωαννίνων «Ένωση αγροτών» αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4937/ 9 Νοεμβρίου 2020 και τις αποφάσεις 1338/312351 περί χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την ανάγκη στήριξης των παραγωγών της χώρας στον τομέα της ανοιξιάτικης πατάτας, λόγο σοβαρής μείωσης του εισοδήματός τους για το έτος 2020 εξαιτίας της πανδημίας  του κορωνοϊού COVID-19, θέλουμε να σας αναφέρουμε ότι στη περιοχή μας και ειδικά στην περιοχή του Δήμου Μετσόβου στο Δ.Δ Χρυσοβίτσας, υπάρχει ένας αριθμός παραγωγών που καλλιεργεί καλοκαιρινή πατάτα, οι οποίοι δεν έτυχαν της κρατικής ενίσχυσης απόφαση που είναι άδικη, γιατί και αυτοί υπέστησαν σοβαρή μείωση του εισοδήματος τους για το έτος 2020 εξαιτίας της πανδημίας.

Παρακαλούμε για την επανεξέταση των αιτήσεών τους έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αδικία και να συμπεριληφθούν και οι παραπάνω παραγωγοί καλλιέργειας καλοκαιρινής πατάτας».      

01/12/2020 11:33 πμ

Τον δρόμο των έκτακτων ενισχύσεων λόγω κορονοιού παίρνουν τα όψιμα καρπούζια και η φθινοπωρινή πατάτα.

Όπως ανέφερε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, «μετά την ενίσχυση των παραγωγών της ανοιξιάτικης πατάτας και του πρώιμου καρπουζιού, που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να εξετάσει ανάλογες ενισχύσεις και για τους παραγωγούς του όψιμου καρπουζιού και της φθινοπωρινής πατάτας. Άλλωστε το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει πλήξει ιδιαίτερα μια σειρά αγροτικών προϊόντων, που αδυνατούν να απορροφηθούν από την αγορά».

Ο βουλευτής τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του αγροτικού εισοδήματος σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, μεταφέροντας ταυτόχρονα και την αγωνία των παραγωγών της Λάρισας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κέλλας, «στα πλαίσια της μειωμένης διάθεσης λόγω της πανδημίας, όψιμου καρπουζιού και φθινοπωρινής πατάτας, ζήτησα από τον κ. Βορίδη να στηρίξει και τις συγκεκριμένες καλλιέργειες, στα πλαίσια της της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Όσον αφορά η ενίσχυση όψιμου καρπουζιού η απόφαση είναι καθ' οδόν, ενώ ακολουθεί και η φθινοπωρινή πατάτα. Η όλη διαδικασία της έγκρισης από την ΕΕ αναμένεται να έχει διάρκεια 3 - 4 μήνες».  

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε τον Λαρισαίο πολιτικό ότι το ΥπΑΑΤ ολοκλήρωσε τον φάκελο με τα στοιχεία που δικαιολογούν την ενίσχυση των παραγωγών όψιμου καρπουζιού, η τιμή του οποίου ήταν εξίσου χαμηλή στην αγορά λόγω της πανδημίας και τον προώθησε προς έγκριση στον αν. Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη. 

Αναφορικά με την αντίστοιχη ενίσχυση για τους παραγωγούς φθινοπωρινής πατάτας, το ΥπΑΑΤ προχωρά στην συγκέντρωση στοιχείων που σχετίζονται με την προβληματική διάθεση του προϊόντος στην αγορά και την χαμηλή τιμή πώλησής του, εξαιτίας και της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και την κατάλληλη χρονική στιγμή θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

13/11/2020 04:45 μμ

Μπορεί οι καιρικές συνθήκες να έχουν μέχρι στιγμής βοηθήσει την καλλιέργεια της πατάτας αλλά τα δυο lockdown, με τα προβλήματα στους εργάτες γης και στην κατανάλωση, έφεραν αύξηση στο κόστος παραγωγής και μείωση της ζήτησης.

Αυτή την εποχή ξεκινά η συγκομιδή φρέσκιας πατάτας στην Θήβα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο έμπορος από την Θήβα κ. Ιωάννης Μάντζαρης, «ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες η συγκομιδή για τις φρέσκιες πατάτες. Οι φυτεύσεις έγιναν το καλοκαίρι και πάντα αυτή την περίοδο οι ποσότητες είναι μικρές. Στο ξεκίνημα οι πατάτες της Θήβας έχουν τιμή παραγωγού στα 45 λεπτά το κιλό. Η τιμή στην πορεία θα εξαρτηθεί από τα αποθέματα που υπάρχουν από τις άλλες περιοχές, από τις εισαγωγές που θα γίνουν και από την ζήτηση που θα υπάρχει. Εκτιμώ ότι όσο περνά ο καιρός η τιμή παραγωγού θα δέχεται πιέσεις. Οι καταναλωτές έχουν επηρεαστεί από την καραντίνα και έχουν περιορίσει τη ζήτηση στα πιο απαραίτητα. Το πρώτο lockdown και το καλοκαίρι η μείωση του τουρισμού είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση. Εισαγωγές θα γίνουν όπως γίνονται κάθε χρόνο. Από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο η Ελλάδα εισάγει πάνω από 100.000 τόνους πατάτας, κυρίως από Αίγυπτο και Γαλλία. Λογικό είναι ότι φέτος θα μειωθούν οι εισαγωγές. Οι ποσότητες όμως που θα εισαχθούν θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των τιμών παραγωγού».

Η Αρκαδία φέτος είχε μια κανονική παραγωγή με καλές αποδόσεις. Αν και υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις σε κάθε περιοχή οι τιμές παραγωγού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα οι πατάτες πωλούνται σε χαμηλές τιμές μέχρι και 16 λεπτά το κιλό, κάτι που φέρνει απογοήτευση στους παραγωγούς και κάνει δύσκολη την συνέχιση της καλλιέργειας.

Στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας καλλιεργήθηκαν φέτος περίπου 20.000 στρέμματα με πατάτα. Η παραγωγή φέτος κυμαίνεται στους 60 με 70 χιλιάδες τόνους. Στην περιοχή η πατάτα αποτελεί μονοκαλλιέργεια και είναι το μοναδικό εισόδημα των παραγωγών. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, «τα προηγούμενα χρόνια αυτή την εποχή είχε πωληθεί το 60-70% της παραγωγής πατάτας Νευροκοπίου. Φέτος έχει πωληθεί μόλις το 35% της παραγωγής. Η αγορά είναι παγωμένη. Η τιμή παραγωγού στη ζώνη ξεκίνησε το καλοκαίρι στα 15 - 23 λεπτά το κιλό, ανάλογα την ποικιλία και την ποιότητα. Τώρα έχει πέσει στα 10 λεπτά. Και την ίδια στιγμή το κόστος καλλιέργειας φτάνει στα 800 - 850 ευρώ το στρέμμα, ενώ μια μέση απόδοση είναι 3 - 3,5 τόνους το στρέμμα. Πριν το δεύτερο lockdown είχαμε μια μικρή αύξηση της ζήτησης. Από τότε που ξεκίνησε όμως είχαμε μια κάθετη πτώση. Εισαγωγές ξεκινούν στην χώρα μας από τα τέλη Νοεμβρίου με τις γαλλικές πατάτες και από αρχές Φεβρουαρίου έρχονται οι Αιγυπτιακές. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις εισαγωγές. Αυτό που μας δημιουργεί πρόβλημα είναι οι ελληνοποιήσεις. Από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τον Μάρτιο στην ελληνική αγορά πωλούνται μόνο εισαγόμενες πατάτες. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με το ΥπΑΑΤ και μαζεύουμε στοιχεία με τις εκτάσεις καλλιέργειας, τις ποσότητες και τις τιμές, ώστε να υπάρξει φάκελος για την στήριξη των παραγωγών λόγω της πανδημίας. Ωστόσο η ενίσχυση θα καλύψει μέρος του κόστους της καλλιέργειας.   

23/10/2020 09:44 πμ

Ανακοινώθηκαν οι ενισχύσεις που θα πάρουν οι Έλληνες παραγωγοί ελιάς Καλαμών, πρώιμων καρπουζιών χαμηλής κάλυψης, ανοιξιάτικης πατάτας και θερμοκηπίων Κρήτης, με βάση το έγγραφο που έστειλε η Ελλάδα και εγκρίθηκε από την Κομισιόν.

Δικαιούχοι του μέτρου στήριξης είναι οι αγρότες που είναι ενεργοί παραγωγοί. Ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός των δικαιούχων θα είναι περίπου 27.500 παραγωγοί. Οι ελληνικές αρχές διαβεβαιώνουν την Κομισιόν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη μορφή χρηματοδότησης για αυτούς τους παραγωγούς.

Συγκεκριμένα το έγγραφο που έστειλε η Ελλάδα στις 8 Οκτωβρίου και εγκρίθηκε από την Κομισιόν αναφέρει τα εξής:

«Το μέτρο ενίσχυσης στοχεύει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ελλήνων παραγωγών και συγκεκριμένα στη στήριξη των παραγωγών που υπέστησαν μεγάλη μείωση στο εισόδημά τους, λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου COVID-19, κατά την περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020. Τα προϊόντα στα οποία αφορά το μέτρο είναι:

Επιτραπέζιες ελιές «Καλαμών» σε όλη τη χώρα. Το προγραμματισμένο μέτρο αφορά ενίσχυση για περίπου 188.041 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 15.291 αγρότες με το ποσό των 70 ευρώ ανά στρέμμα.

Πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης σε όλη τη χώρα. Το προγραμματισμένο μέτρο αφορά ενίσχυση για περίπου 9.912 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 497 αγρότες με το ποσό των 300 ευρώ ανά στρέμμα.

Ανοιξιάτικη πατάτα σε όλη τη χώρα. Το μέτρο αφορά ενίσχυση για περίπου 55.732 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 6.207 αγρότες με το ποσό 245 ευρώ ανά στρέμμα.

Ενίσχυση σε καλλιέργειες θερμοκηπίου της Κρήτης για ντομάτες, αγγούρια και μελιτζάνες. Το σχεδιαζόμενο μέτρο αφορά ενίσχυση για περίπου:

 • 14.012 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 2.750 αγρότες με το ποσό των 540 ευρώ ανά στρέμμα για παραγωγούς τομάτας
 • 7.624 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 2.160 αγρότες με το ποσό των 232 ευρώ ανά στρέμμα για τους παραγωγούς αγγουριών
 • 1.720 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 609 αγρότες με το ποσό των ευρώ 300 ανά στρέμμα για παραγωγούς μελιτζάνας.

Διαβάστε το σχετικό κείμενο στα αγγλικά
 

01/10/2020 02:00 μμ

Ο κ. Νικόλαος Ρούφας είναι αγρότης από την Κάλυμνο που καλλιεργεί πατάτες κηπευτικά και εσπεριδοειδή. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στο νησί.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο «καλλιεργώ περίπου 60 στρέμματα με πατάτες. Κάνω δύο φυτεύσεις τον χρόνο. Η πρώτη γίνεται στις αρχές του έτους και η συγκομιδή τις ημέρες του Πάσχα που υπάρχει ζήτηση και τη δεύτερη τον Αύγουστο και κάνω συγκομιδή το Νοέμβριο.

Φέτος όμως με την πανδημία του Κορωνοϊού υπήρχαν προβλήματα στην απορρόφηση της παραγωγής και όλοι ήθελαν να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές. Δεν υπήρχε πολύ τουρισμός και η αγορά είχε προβλήματα. Συνεργάζομαι με κέντρα εστίασης και μαγαζιά λιανικής στην Κάλυμνο. Η παραγωγή μου όμως είναι μεγάλη και για αυτό αναγκάζομαι να πηγαίνω στην Κω και την Πάτμο για να πουλάω τις πατάτες μου.

Αυτό που με βοήθησε όμως στη διακίνηση της παραγωγής μου στην αγορά ήταν η επένδυση που έκανα αγοράζοντας ψυκτικούς θαλάμους αποθήκευσης. Χωρίς να ενταχθώ σε κάποιο πρόγραμμα (ΠΑΑ ή ΕΣΠΑ) αλλά με δικά μου κεφάλαια αγόρασα μεταχειρισμένους ψυκτικούς θαλάμους. Κόστισαν περίπου 15 - 17 χιλιάδες ευρώ. Έτσι μπορώ να αποθηκεύω την παραγωγή μου και να την πουλώ αργότερα.

Εκτός από πατάτες όμως καλλιεργώ και κηπευτικά (ντομάτες κ.α.) υπαίθρια σε χαμηλή κάλυψη. Επίσης έχω και περίπου 25 - 30 στρέμματα με εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια κ.α.). Τα πορτοκάλια και αυτά τα αποθηκεύω στους ψυκτικούς θαλάμους και είναι πιο εύκολη η πώλησή τους. Αντίθετα τα μανταρίνια πρέπει να τα πουλάω αμέσως μτά την συγκομιδή τους γιατί δεν αντέχουν.

Η Κάλυμνος έχει καλό κλίμα και τα χωράφια μου είναι εύφορα. Προσπαθώ να μειώσω όσο μπορώ τα καλλιεργητικά μου έξοδα (μειωμένα λιπάσματα κ.α.). Τα τελευταία χρόνια έχουμε πρόβλημα από την ανομβρία. Το θετικό είναι ότι όλο και περισσότεροι νέοι θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. 

21/07/2020 04:28 μμ

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, έπειτα από πρωτοβουλία των βουλευτών της ΝΔ κ.κ. Μίλτου Χρυσομάλλη και Ανδρέα Κατσανιώτη, είχαν πρόσφατα οι πατατοπαραγωγοί Μεσσηνίας και Αχαΐας, καθώς και εξαγωγείς πατάτας. 

Στη συνάντηση το ΥπΑΑΤ παρουσίασε συγκεκριμένες και ποσοτικοποιημένες λύσεις με στόχο την ενίσχυση των πατατοπαραγωγών της Δυτικής Πελοποννήσου.

Ο κ. Βορίδης ανέλυσε στους παρισταμένους τα δεδομένα αναφορικά με το ζήτημα των ενισχύσεων των παραγωγών και τις δυνατότητες των διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο. 

Σημείωσε δε ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναγνωρίζει την απώλεια εισοδήματος των πατατοπαραγωγών ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης και επομένως το δίκαιο του αιτήματός τους για ενίσχυση. 

Για τον λόγο αυτό και αφού έχει αναλύσει πλήρως τα απαραίτητα στοιχεία, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι μπορεί το Υπουργείο να προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση των πατατοπαραγωγών, σύμφωνα με τα στρεμματικά δεδομένα του ΟΣΔΕ του 2019, χρησιμοποιώντας χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. 

Τόνισε, μάλιστα, με έμφαση ότι η ΕΕ ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε καμία αύξηση του προϋπολογισμού των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), παρά μόνο σε νομοθετικές τροποποιήσεις για την διευκόλυνση της διάθεσής του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε πλέον της μιας ώρας, οι Μεσσήνιοι και Αχαιοί πατατοπαραγωγοί ανέπτυξαν τις αντιπροτάσεις τους στον Υπουργό, αναφορικά με τη μέθοδο υπολογισμού για τη χορήγηση των ενισχύσεων αλλά και τη διασταύρωση των δεδομένων. 

Συνοψίζοντας τα σχόλια των παραγωγών, ο βουλευτής κ. Μίλτος Χρυσομάλλης πρότεινε το Υπουργείο να εξετάσει την ενίσχυση με βάση τα στρεμματικά δεδομένα του ΟΣΔΕ του 2020 σε συνδυασμό με τα δεδομένα αγοράς πατατόσπορου, που τηρούνται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόταση την οποία ο Μάκης Βορίδης έκανε δεκτή.

Για το πρόβλημα με τις τιμές που αντιμετώπισαν οι πατατοπαραγωγοί μπορείτε να διαβάσετε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου (πατήστε εδώ

Παράλληλα, συζητήθηκε και το ζήτημα της αντιμετώπισης των «ελληνοποιήσεων» αιγυπτιακής πατάτας, καθώς και των επιπτώσεων που έχει στο εισόδημα των παραγωγών αλλά και στην ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν οι καταναλωτές. Ο υπουργός ζήτησε στενότερη συνεργασία με τους παραγωγούς, ειδικά στο πεδίο της ενημέρωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δυναμικότερα το φαινόμενο.

«Σήμερα μετά από τρεις μήνες συνεχών προσπαθειών από κοινού με τον συνάδελφο βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη, είμαστε σε θέση, μαζί με τον αγαπητό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, να παρουσιάσουμε στους πατατοπαραγωγούς των νομών μας την πρόταση της Κυβέρνησης για την άμεση ενίσχυση των καλλιεργειών τους, ένα πάγιο αίτημά τους το τελευταίο διάστημα. Μια πρόταση που γίνεται με τεχνικά κριτήρια, ποσοτικοποιημένη και απόλυτα διασταυρωμένη. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Υπουργός συμφώνησε πως πρέπει να δοθεί ενίσχυση. Θέλω να τονίσω ότι ενίσχυση στους πατατοπαραγωγούς έχει να δοθεί από το 1991. Και χαίρομαι που ο Υπουργός δέχθηκε να εξετάσει τη δυνατότητα η ενίσχυση αυτή να δοθεί με βάση τα στρεμματικά δεδομένα του ΟΣΔΕ 2020 και όχι του 2019, σε διασταύρωση με τα τιμολόγια αγοράς πατατόσπορου που τηρούνται στα ΚΕΠΠΥΕΛ. Μια δυνατότητα που θα επιτρέψει να δοθούν ενισχύσεις με δικαιότερο τρόπο σε περισσότερους παραγωγούς μας. Ελπίζω σύντομα να κατορθώσουμε να προχωρήσουμε και στη συγκρότηση της διεπαγγελματικής ένωσης, γεγονός που θα επιτρέψει στους πατατοπαραγωγούς να ορίζουν πλέον αυτοί τα δεδομένα των τιμών και να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυσή του προϊόντος τους», δήλωσε ο κ. Χρυσομάλλης.

02/07/2020 03:39 μμ

Συζητήθηκε την Τετάρτη 1 Ιουλίου στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε καρπουζοπαραγωγούς και πατατοπαραγωγούς.

Όπως ανέφερε ο Μάκης Βορίδης ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα το ΥπΑΑΤ να είναι σε θέση να ανακοινώσει το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης για την πατάτα.

Τα προβλήματα και των δυο αυτών παραγωγικών κλάδων έχει αναδείξει έγκαιρα ο ΑγροΤύπος

Σε σχέση δε με το καρπούζι τόνισε ότι θα απαιτηθεί χρόνος για ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα πρώτα ξεκίνησαν με καλές τιμές παραγωγού, ωστόσο μετά (και τώρα) η τιμή έπεσε, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι σε δύσκολη θέση.

Με το καρπούζι έχουμε προχωρήσει, κάνουμε τη μελέτη μας, αλλά θα δώσουμε ένα χρονικό διάστημα να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πορεία, κατέληξε ο κ. Βορίδης.

29/06/2020 02:24 μμ

Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή της Χρυσοβίτσας των Ιωαννίνων, σε συνδυασμό με την πολύ αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία και τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες που δεν ξεπέρασαν τους 25 °C καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για άμεση εξάπλωση περονόσπορου στις πατάτες της περιοχής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός πατάτας στην Χρυσοβίτσα κ. Χρήστος Παλαιοπάνος, «στην περιοχή η πατάτα σπέρνεται τον Μάιο και συγκομίζεται περίπου τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Οι καιρικές συνθήκες αυτές τις ημέρες με τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ευνοούν την εξάπλωση του περονόσπορου». 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων, από τις επιτόπιες παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του οροπεδίου δε διαπιστώθηκε ακόμη ύπαρξη νέων μολύνσεων, αλλά αυτό ενδεχομένως να συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες σε όσα πατατοχώραφα δεν είχαν ληφθεί έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποφυγή των μολύνσεων (δηλαδή οι αναγκαίοι προληπτικοί ψεκασμοί). 

Στα πατατοχώραφα που είχε πραγματοποιηθεί ψεκασμός τις προηγούμενες ημέρες συστήνεται επανάληψή του μετά από 7-12 ημέρες ανάλογα με τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε. Ακόμη πιο επιτακτική είναι η ανάγκη προστασίας στα πατατοχώραφα που δεν έχει γίνει κανένας ψεκασμός μέχρι τώρα. 

Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται με σκευάσματα που εισχωρούν μέσα στο φυτό και δεν ξεπλένονται με την βροχή (μίγματα διεισδυτικών ή διασυστηματικών με επαφής), ειδικά την εποχή αυτή που τα φυτά είναι σε στάδιο ταχείας αναπτύξεως και πλησιάζουν πολύ στο κλείσιμο των γραμμών. 

Επιβάλλεται η αποφυγή της επαναλαμβανόμενης χρήσης ενός ή περισσοτέρων μυκητοκτόνων της ίδιας χημικής ομάδας. Να γίνονται εναλλαγές μεταξύ των δραστικών ουσιών ως προς τον τρόπο δράσης (εναλλαγή διαφορετικών ομάδων κατά F.R.A.C.), για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της ανάπτυξης ανθεκτικότητας του παθογόνου στα μυκητοκτόνα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε θέσεις που ενδεχομένως σκιάζονται και η υγρασία διατηρείται περισσότερο κατά τις πρωινές ώρες.