Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πατάτες: Μένουν απούλητες, συνάντηση με Βορίδη ζητούν παραγωγοί της Πελοποννήσου

25/02/2020 11:54 πμ
Οι καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής βοήθησαν και φέτος αναμένεται μια καλή παραγωγή πατάτας στην Ελλάδα. Όμως η εικόνα στην ελληνική αγορά είναι απελπιστική για τους παραγωγούς.

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής βοήθησαν και φέτος αναμένεται μια καλή παραγωγή πατάτας στην Ελλάδα. Όμως η εικόνα στην ελληνική αγορά είναι απελπιστική για τους παραγωγούς.

Αυτή την εποχή υπάρχουν πατάτες από Νευροκόπι Δράμας και ξεκίνησαν από την Ηλεία. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας, Ανδρέας Τσουκαλάς, «φέτος ο καιρός βοήθησε και από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις αναμένεται να υπάρχει μια πολύ καλή ποσοτικά και ποιοτικά πατάτα. Ωστόσο οι παραγωγοί φαίνεται ότι θα έχουν πρόβλημα στην απορρόφηση του προϊόντος τους εξαιτίας των εισαγωγών πατάτας από την Αίγυπτο. Η παραγωγή κινδυνεύει είτε να μείνει απούλητη είτε να πουληθεί σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω από 10 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που το κόστος της καλλιέργειας είναι 1.000 ευρώ ανά στρέμμα».

Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού για την ελληνική πατάτα είναι σε χαμηλά επίπεδα κατά μέσο όρο στα 30 λεπτά το κιλό. Το πρόβλημα όμως είναι ότι υπάρχει μικρό εμπορικό ενδιαφέρον. Η αγορά και τα σούπερ μάρκετ έχουν κατακλυστεί από πατάτα της Αιγύπτου που έχει και εκείνη φέτος παραγωγή ρεκόρ. Μεγάλες ποσότητες φεύγουν από τα χωράφια της Ηλείας με ανοικτές τιμές. Σε ένα μήνα θα αρχίσει να βγαίνει στην αγορά η πατάτα από τα θερμοκήπια και στη συνέχεια οι μεγάλες υπαίθριες παραγωγές από Αχαΐα και Μεσσηνία. Αν συνεχιστούν οι αθρόες εισαγωγές τότε η εικόνα θα γίνει πολύ άσχημη για τους πατατοπαραγωγούς.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσουκαλάς, «επενδύσαμε πολλά στην καλλιέργεια και κάνουμε ορθολογική διαχείρηση φυτοπροστατευτικών σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ. Πάντα γίνονταν ελληνοποιήσεις αλλά σήμερα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Με τιμή κόστους της πατάτας στην Αίγυπτο 7 - 15 λεπτά το κιλό εμείς δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε. Οι εισαγωγείς έχουν μεγάλα κέρδη. Ο κ. Βορίδης θα πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις για να μας προστατέψει από τις ελληνοποιήσεις της πατάτας Αιγύπτου. Η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει την πολιτική βούληση και να αξιοποιήσει το ότι η Αίγυπτος δεν είναι χώρα της ΕΕ για να μειώσει ή να αναστείλει τις εισαγωγές. Υπάρχουν οι δικλίδες ασφαλείας και μπορεί να βρεθούν λύσεις, ειδάλλως οι πατάτες θα μείνουν απούλητες».

Βλέποντας την δύσκολη εικόνα φέτος στις τιμές οι παραγωγοί πατάτας, από τις περιοχές Ηλείας, Μεσσηνίας και Αχαΐας, ξεκίνησαν επαφές μεταξύ τους με στόχο να έχουν μια κοινή συνάτηση με τον κ. Βορίδη για να του ζητήσουν να πάρει μέτρα.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
11/09/2019 11:47 πμ

Η δυνατότητα συνεργασίας του Δήμου Μεσσήνης και του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την χρήση γεωργίας ακριβείας στην καλλιέργεια της πρώιμης πατάτας ήταν το θέμα συνάντησης που είχε σήμερα Τετάρτη (11/9) ο Δήμαρχος, Γιώργος Αθανασόπουλος, με τους λέκτορες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ.κ. Άγγελο Δημητρακόπουλο και Σταύρο Σωτηρόπουλο.

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης ο οποίος έχει εργαστεί ως γεωπόνος για περισσότερο από δύο δεκαετίες και γνωρίζει τις αγωνίες και τα προβλήματα των καλλιεργητών, άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τους εκπροσώπους του Τμήματος Γεωπονίας οι οποίοι σημείωσαν ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα θα εγκατασταθούν τοπικοί μετεωρολογικοί σταθμοί στις καλλιέργειες και θα καταγράφονται όλα τα δεδομένα σε θρεπτικές και υδατικές ανάγκες και ιδιότητες, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη διαχείριση. 

Παράλληλα, οι παραγωγοί θα ενημερώνονται εγκαίρως για τις καιρικές συνθήκες και θα έχουν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν άμεσα σε περίπτωση π.χ. παγετού, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίζουν τις ακριβείς ανάγκες σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των εξόδων για τους καλλιεργητές.

Ο κ. Αθανασόπουλος ανταποκρίθηκε αμέσως θετικά στην πρόταση συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τόνισε ότι ο Δήμος Μεσσήνης, ο οποίος είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός δήμος, θα είναι πάντα ανοιχτός σε συνεργασίες που οδηγούν την παραγωγή σε υψηλά ποιοτικά και ποσοτικά επίπεδα.

Τελευταία νέα
19/07/2019 12:32 μμ

Η ΕΑΣ Νάξου υπέβαλλε αίτηση τροποποίησης προδιαγραφών του προϊόντος με την καταχωρισμένη ονομασία «Πατάτα Νάξου» ΠΓΕ. Το ΥπΑΑΤ ενημερώνει ότι κατά της ως άνω αίτησης τροποποίησης των προδιαγραφών, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση μέχρι και την 12/9/2019 φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην Ελληνική Επικράτεια.

Οι ενστάσεις υποβάλλονται στη Δ/νση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας, Τμήμα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το σημείο του κεφαλαίου 3.2 του ενιαίου εγγράφου σχετικά με την περιγραφή του προϊόντος «Πατάτα Νάξου»: «Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες πατάτας στην γεωγραφική περιοχή της Νάξου είναι οι Liseta, Spunta, Marfona, Vivaldi και Alaska».

Τροποποιείται ως εξής: «Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες πατάτας στην γεωγραφική περιοχή της Νάξου είναι οι Liseta, Spunta, Marfona, Vivaldi, Alaska, El Beida, Farida, Noha και Burren». Η τροποποίηση αφορά σε διεύρυνση της ποικιλιακής βάσης.

Συγκεκριμένα επικαιροποιείται ο κατάλογος των αποδεκτών ποικιλιών με την εισαγωγή ποικιλιών που έως σήμερα δεν περιλαμβάνονταν στις προδιαγραφές παραγωγής.

Οι νέες ποικιλίες παρουσιάζουν τόσο παραγωγικά όσο και κυρίως ποιοτικά χαρακτηριστικά, (διατηρησιμότητα, μικρότερη φύρα – μεγαλύτερο ποσοστό εμπορεύσιμων κονδύλων πατάτας, πρωιμότητα παραγωγής, ανθεκτικότητα σε ασθένειες), επιπέδου ίσου ή ανώτερου σε σύγκριση με τις ποικιλίες που περιλαμβάνονται ήδη στις προδιαγραφές παραγωγής.

Οι λόγοι διεύρυνσης της ποικιλιακής βάσης είναι:

(α) η μεταβολή του κλίματος (μείωση του ύψους των βροχοπτώσεων),

(β) οι αλλαγές που παρατηρούνται στην ζήτηση των καταναλωτών, και

(γ) η καλύτερη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών (κοινωνική αειφορία), λόγω αυξημένης απόδοσης συγκεκριμένων νέων ποικιλιών πατάτας σε εμπορεύσιμους κονδύλους πατάτας.

Διαβάστε ολόκληρο τον φάκελο τροποποίησης προδιαγραφών

17/07/2019 10:16 πμ

Άτυπη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και του Κυπρίου ομολόγου του Κώστα Καδή, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της τακτικής συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019.

Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Κυπρίου Υπουργού συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς και ο Υφυπουργός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης και η επικεφαλής της Οργανικής Μονάδας Αγροτικής Πολιτικής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ, Θεοδώρα Καράμπελα.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της μελλοντικής ΚΑΠ, με κυρίαρχο ζήτημα την ανάγκη για επαρκή χρηματοδότησή της, καθώς και την αντίθεση των δύο χωρών στις όποιες προτάσεις για περαιτέρω εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών. Στο θέμα αυτό, οι δύο χώρες συνεργάζονται και συμμετέχουν σε κοινές ενέργειες συντονισμού όλων των ενδιαφερόμενων κρατών μελών (Ιταλία, Κάτω Χώρες, Δανία, Γερμανία, Σλοβενία, Κροατία, Μάλτα, Κύπρος, Ελλάδα), προκειμένου να διατηρείται ενιαίο μέτωπο ενάντια στην περαιτέρω εξωτερική σύγκλιση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ΚΑΠ μετά το 2020. Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με κοινές επιδιώξεις που συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εξαίρεση των μικροκαλλιεργητών από την ενισχυμένη αιρεσιμότητα και τη γενικότερη ανάγκη για απλούστευση της πολιτικής.

Ακολούθως, ο Κύπριος Υπουργός έθεσε ζήτημα που έχει προκύψει με την κυπριακή πατάτα στην Ελλάδα και το οποίο απασχολεί πολύ την Κύπρο τονίζοντας ότι η χώρα του επιθυμεί τη στενή συνεργασία με την ελληνική πλευρά. 

Εν συντομία, η Κυπριακή Αντιπροσωπεία αναφέρθηκε σε περιπτώσεις, όπου είτε φορτία αιγυπτιακής πατάτας (με 4 φορές χαμηλότερη τιμή) φθάνουν στην Ελλάδα, «βαφτίζονται» κυπριακά και διατίθενται στην αγορά με τετραπλάσια τουλάχιστον τιμή,  είτε μικρή ποσότητα κυπριακής πατάτας αναμιγνύεται με αιγυπτιακή ή ελληνική πατάτα (κάποιες φορές αμφιβόλου ποιότητας, όπως χαρακτηριστικά ελέχθη), πολλαπλασιάζοντας έτσι τον όγκο του αρχικού φορτίου της κυπριακής πατάτας και αποσκοπώντας ομοίως στην αυξημένη τιμή πώλησης πολύ μεγαλύτερης ποσότητας από την αρχική.  Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις ελληνικής πατάτας χαμηλότερης τιμής που «βαφτίζεται» κυπριακή, προκειμένου να διατεθεί στην αγορά με μεγαλύτερο κέρδος.

Η κυπριακή πλευρά υποστήριξε ότι η πρακτική αυτή έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στη φήμη του εξαγώγιμου αυτού προϊόντος της Κύπρου, που είναι εξαιρετικής ποιότητας και απολαμβάνει  υψηλές τιμές στην αγορά. Πέραν τούτου, η πρακτική αυτή έχει αγορανομικές προεκτάσεις στη χώρα μας, εγείροντας, επιπλέον, θέματα εμπορίου και παραπλάνησης του καταναλωτή.

10/06/2019 03:49 μμ

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, την Πέμπτη (6/6/2019), η 2η κατά σειρά ετήσια εκδήλωση - έκθεση ποικιλιών πατάτας της Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ στην περιοχή της Ηλείας.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών των προτεινόμενων ποικιλιών πατάτας σε συνδυασμό με άριστη γεύση για την κάλυψη των αναγκών και των καταναλωτών.

Η μεγάλη προσέλευση των συνεργατών της Κ&Ν Ευθυμιάδης και παραγωγών πατάτας από τις όμορες περιοχές Ηλείας και Αχαΐας, χαρακτήρισε το αυξημένο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια αλλά και για το γενετικό υλικό των οίκων DEN HARTIGH και SOLANA που αντιπροσωπεύει αποκλειστικά για την ελληνική αγορά η Κ&Ν Ευθυμιάδης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Ολλανδικού οίκου Den Hartigh, υπεύθυνος παραγωγής σπόρων πατάτας κύριος Wiebe de Jong, ενημερώνοντας για τις δραστηριότητες της Den Hartigh, τις προοπτικές στον τομέα του γενετικού υλικού, απαντώντας παράλληλα και σε ερωτήματα των παρευρισκόμενων.

Παρουσιάστηκαν οι ποικιλίες πατάτας που αναπτύσσονται ήδη ή προβλέπεται να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια εμπορικά στην Ελλάδα από αγρούς που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου κατά την ίδια περίοδο καλλιέργειας, κάτω από ανάλογες κλιματικές συνθήκες, με διαφοροποίηση στις συνθήκες εδάφους (βαρύ, μέσο, ελαφρύ), ώστε να επιδείξουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με τον τύπο του εδάφους.

Η σταθερότητα συμπεριφοράς και η προσαρμοστικότητα των ποικιλιών κάτω από τα συγκεκριμένα διαφορετικά περιβάλλοντα  αναδείχθηκε με τις συγκεκριμένες δοκιμές για τις ήδη εμπορικές ποικιλίες LAPERLA, ULTRA, PRADA και LANORMA αλλά και για τις νέες ποικιλίες OCTA και CONNECT.

Επίσης, παρουσιάστηκαν και τα προϊόντα φυτοπροστασίας για την καλλιέργεια της πατάτας που αντιπροσωπεύει αποκλειστικά για την Ελλάδα η Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ, με ιδιαίτερη αναφορά στα εντομοκτόνα Profil, Carnadine, Kaiso Sorbie, Bulldock, Pyrinex  και Teppeki, στο εντομοκτόνο-νηματοδωκτόνο εδάφους Mocap, στα μυκητοκτόνα Presidium One και Moncut και στα ζιζανιοκτόνα Fusilade και Targa.

Στη συνέχεια, διοργανώθηκε δοκιμασία γεύσης των ποικιλιών, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, στον πλέον συνήθη τρόπο μαγειρέματος της πατάτας, δηλαδή τηγανητή, όπου αναδείχθηκε η γευστικότητα όλων των ποικιλιών που αξιολογήθηκαν και ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι ποικιλίες LANORMA, OCTA και ULTRA.

Γευστικές δοκιμές στις οποίες αναδείχθηκαν οι άριστες ιδιότητές τους, έγιναν σε βραστή πατάτα για την ποικιλία OCTA και σε μαγείρεμα στο φούρνο για την ποικιλία LAPERLA.

04/06/2019 12:10 μμ

Στην κατάσχεση πατάτας ακατάλληλης για κατανάλωση, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, στα πλαίσια των συστηματικών και στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν στην αγορά.

Συγκεκριμένα, κατά τον ποιοτικό έλεγχο σε επιχείρηση εμπορίου αγροτικών προϊόντων στην περιοχή του Ρέντη, οι ελεγκτές γεωπόνοι εντόπισαν και κατέσχεσαν 8 σάκους με πατάτες, συνολικού βάρους 240 κιλών, λόγω παρουσίας εκτεταμένων αλλοιώσεων και σήψεων.

Το προϊόν αποσύρθηκε άμεσα από την κατανάλωση και καταστράφηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

06/05/2019 12:51 μμ

Τα προβλήματα των πατατοπαραγωγών της Δράμας είχε την ευκαιρία να ακούσει το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε σε Δράμα και Καβάλα.

Ειδικότερα, στο Κάτω Νευροκόπι ο Πρόεδρος της ΝΔ επίσης επισκέφθηκε το συσκευαστήριο πατάτας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας.

Συνομιλώντας με τους παραγωγούς, ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για το μέγεθος της παραγωγής, το ύψος των εξαγωγών αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι παραγωγοί του ανέφεραν ως σημαντικότερα προβλήματα την αυξημένη φορολογία και το υψηλό κόστος του πετρελαίου, καθώς και την απουσία ελέγχων στις εισαγωγές, που έχει ως αποτέλεσμα να πωλούνται ως ελληνικά εισαγόμενα προϊόντα.

Ο κ. Μητσοτάκης τους έδωσε συγχαρητήρια για το επιτυχημένο συνεταιριστικό φορέα τους και τους είπε «εμείς θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο για τις ομάδες παραγωγών, να σας δώσουμε παραπάνω κίνητρα, να σας δώσουμε καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση, για να σπρώξουμε ολοένα και περισσότερους αγρότες μας -εσείς το έχετε κάνει ήδη το βήμα- σε οργανωμένα σχήματα. Ξέρετε ότι έχουμε πολύ λίγους αγρότες ως ποσοστό του συνολικού αγροτικού πληθυσμού οι οποίοι συνεταιρίζονται -με την ευρεία έννοια του όρου- και αυτό πρέπει να αλλάξει. Αυτό που έχετε πετύχει θα ήταν αδύνατο να το πετύχετε αν ήσασταν μεμονωμένοι. Απλά δεν θα μπορούσε να γίνει. Χρειαζόμαστε μέγεθος για να μπορείτε να υποστηρίξετε και το brand και τις επενδύσεις που θα χρειάζονται και για να μειώσετε το κόστος παραγωγής. Eσείς το έχετε ήδη κάνει και θα είμαστε κοντά σας» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ, ενώ οι παραγωγοί του ευχήθηκαν να τους ξαναεπισκεφθεί σύντομα και ως Πρωθυπουργός.

25/04/2019 11:20 πμ

Στη δέσμευση πατάτας αγνώστου προελεύσεως  συνολικού βάρους 6.000 κιλών, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, στο πλαίσιο των συστηματικών και στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν στην αγορά, εν όψει των εορτών του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, κατά τον διενεργηθέντα ποιοτικό έλεγχο σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου αγροτικών προϊόντων στην περιοχή του Ρέντη, οι ελεγκτές εντόπισαν και δέσμευσαν 300 σάκους με πατάτες συνολικού βάρους 6.000 κιλών, λόγω απουσίας της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία σήμανσης στα μέσα συσκευασίας.

Επισημαίνεται ότι η σήμανση αποτελεί την ταυτότητα των προϊόντων, διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητά τους και αποτρέπει τις ελληνοποιήσεις.

11/04/2019 01:25 μμ

Κατόπιν επισκέψεων, που έγιναν 10 Απριλίου 2019, σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Καλαμάτα από μέλη - παραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) Καλαμάτας παρατηρήθηκαν πατάτες, οι οποίες ήταν με ελληνική ετικέτα, ενώ ήταν αιγυπτιακής προέλευσης.

Ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του ΑΣ Καλαμάτας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «στο σούπερ μάρκετ αναγραφόταν ότι οι πατάτες είναι από την Αχαΐα. Αυτό δεν μπορεί να ισχύει γιατί η Αχαΐα βγάζει παραγωγή μετά την Μεσσηνία και εμείς θα ξεκινήσουμε την συγκομιδή γύρω στο Πάσχα. Επίσης οπτικά οι παραγωγοί ξεχωρίζουν τις πατάτες της Αιγύπτου. Αυτό που θέλουν είναι να ρίξουν τις τιμές πριν βγει η νέα σοδειά και το κατάφεραν, αφού οι πατάτες ήδη έπεσαν στα 50 - 60 λεπτά το κιλό τις τελευταίες ημέρες, ενώ ήταν πάνω από 1 ευρώ».

Ο Συνεταιρισμός ζητά άμεσα ελέγχους από τους αρμόδιους για τυχόν παράνομες «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων, για την προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών.

Σταύρος Παϊσιάδης

31/01/2019 01:03 μμ

Τα χωράφια στη Μεσσηνία είναι πλημμυρισμένα με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή πατάτας. Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών ο Δήμος Μεσσήνης βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 25 Ιανουαρίου. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Παναγιώτης Δουρούμης, Γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης, «υπάρχουν παντού πλημμυρισμένα χωράφια. Η υγρασία αναμένεται να δημιουργήσει ζημιές στην παραγωγή. Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο όταν έχει φυτρώσει η πατάτα. Εμείς θέλουμε να υπάρξει μια αποζημίωση στους παραγωγούς για τη ζημιά και αναστολή της υποχρέωσης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Φέτος είχαμε αυξημένα στρέμματα καλλιέργειας επειδή δεν υπήρχαν αποθέματα και οι πατάτες (όψιμες) έπιασαν καλή τιμή. Τώρα όμως βλέπουμε ότι θα έχει προβλήματα η παραγωγή». Στο μεταξύ ο Δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, συναντήθηκε, την Τρίτη (29/1/2019), με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ.

Ό Δήμαρχος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στους πληγέντες παραγωγούς η τεράστια καταστροφή των καλλιεργειών τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Τσώνης ζήτησε την άμεση καταβολή αποζημιώσεων και την αναστολή της υποχρέωσης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τους πληγέντες παραγωγούς.

Επίσης επέδωσε στον κ. Κουρεμπέ το σχετικό ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, που εκδόθηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε με ενδιαφέρον, ενώ προγραμματίστηκε επίσκεψή του στον Δήμο Μεσσήνης μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το θέμα της δακοπροστασίας, καθώς και θέματα που αφορούν γενικά τους αγρότες.

Το ψήφισμα
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεσσήνης, ύστερα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή, με συνέπεια την πρόκληση έντονων πλημμυρικών φαινομένων, που έχουν ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της πατατοπαραγωγής, εκφράζει την ανησυχία του για τις οικονομικές επιπτώσεις, επισημαίνοντας ότι είναι επιβεβλημένη η καταβολή αποζημιώσεων που θα διασφαλίσουν την ομαλή συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας των παραγωγών
Αιτείται:
1. Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε όλους τους πληγέντες παραγωγούς λόγω της καταστροφής των καλλιεργειών της όψιμης και πρώιμης πατάτας.

2. Την αναστολή της υποχρέωσης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τους πληγέντες παραγωγούς».

17/10/2018 12:32 μμ

Προς το τέλος βρίσκεται η συγκομιδή πατάτας στην περιοχή του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου της Δράμας. Φέτος οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Από τα τέλη Ιουλίου που ξεκίνησε η συγκομιδή στην περιοχή οι τιμές κυμάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω και των μειωμένων αποθεμάτων πατάτας που είχαμε από τις άλλες παραγωγικές περιοχές. Επίσης μειωμένη ήταν και η παραγωγή πατάτας στην Ευρώπη και της Κύπρου λόγω των καιρικών συνθηκών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να έχουν αυξημένες τιμές και να αποτραπούν οι «ελληνοποιήσεις». Ωστόσο σημαντικός παράγοντας για την φετινή καλή πορεία των τιμών έπαιξε και η ίδρυση Ομάδας Παραγωγών πατάτας στο Νευροκόπι από την ΕΑΣ Δράμας.

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεόδωρος Ιφόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κάτω Νευροκοπίου, βρισκόμαστε στο τελείωμα της συγκομιδής (περίπου 95%) Είχαμε φέτος μια καλή χρονιά για την πατάτα. Οι τιμές φτάνουν μέχρι και τα 50 λεπτά το κιλό. Θυμίζουμε ότι πέρσι η τιμή παραγωγού μεσοσταθμικά ήταν στα 10 λεπτά το κιλό. Σε αυτό βοήθησε ότι δεν υπήρξε μεγάλη παραγωγή στο εξωτερικό, κάτι που απέτρεψε τις ελληνοποιήσεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρο της ΕΑΣ Δράμας και πατατοπαραγωγός κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τις παρεμβάσεις που έκανε φέτος ο συνεταιρισμός για την πατάτα. «Φέτος υπάρχει από την αρχή της εμπορικής περιόδου αυξημένη ζήτηση. Καταφέραμε και ιδρύσαμε μια Ομάδα Παραγωγών πατάτας στο Νευροκόπι από 30 παραγωγούς για αρχή, η οποία έχει αναλάβει την εμπορία του προϊόντος. Αυτό βοήθησε στην καλή φετινή πορεία των τιμών παραγωγού. Εκτιμούμε ότι φέτος μέσα από την Ομάδα Παραγωγών και το συσκευαστήριο θα καταφέρουμε να διακινήσουμε πάνω από 10.000 τόνους. Φέτος οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται μεταξύ 40-48 λεπτά το κιλό (πέρσι ήταν στα 10 λεπτά) και στον καταναλωτή φτάνει γύρω στα 85 λεπτά (ανάλογα την περιοχή). Θέλουμε επίσης μέσα από τον συνεταιρισμό να «αποκαταστήσουμε» την φήμη της πατάτας Νευροκοπίου στους καταναλωτές. Πρέπει να έχει μια καλή ποιότητα η πατάτα της περιοχής μας για να θέλει να την επιλέγει ο καταναλωτής».

25/09/2018 05:38 μμ

Τα δεδομένα που στέλνουν οι δορυφόροι Copernicus Sentinel-1 και Sentinel-2 και τα δεδομένα υψηλής ανάλυσης από άλλες διαστημικές αποστολές, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η ξηρασία και άλλα φαινόμενα στην αγροτική παραγωγή και ειδικότερα στην παραγωγή πατάτας στην Ευρώπη. Όπως τονίζει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Σταθμός (ESA), η ξηρασία που έπληξε φέτος την Ευρώπη, με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη βροχής, επηρέασαν αρνητικά την αγροτική παραγωγή και σε μεγάλο βαθμό την καλλιέργεια πατάτας.

Η Ευρώπη έχει το υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης πατάτας στον κόσμο (σχεδόν 90 κιλά ανά κάτοικο ετησίως) και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας παγκοσμίως, με περίπου 53 εκατ. τόνους να συγκομίζονται ετησίως.

«Η νέα υπηρεσία EOPLUG-IN της ESA θα βοηθήσει στην αποθήκευση, την εμπορία και την παρακολούθηση ασθενειών. Αυτό θα βοηθήσει τους καλλιεργητές να διατηρήσουν καλύτερα τις πατάτες, να βοηθήσουν τις εμπορικές αποφάσεις και να βελτιώσουν την ανίχνευση ορισμένων ασθενειών, ώστε να μειώσουν τις απώλειες παραγωγής», αναφέρει ο Οργανισμός.

Θα επιτρέψει την ενσωμάτωση δορυφορικών δεδομένων και άλλων επίγειων πληροφοριών στις υφιστάμενες ροές εργασίας της αγροτικής βιομηχανίας. Με αυτό τον τρόπο, ο κλάδος θα ενημερώνεται εγκαίρως για τις συνέπειες της συνεχιζόμενης ξηρασίας, των αστοχιών καλλιέργειας και των ασθενειών, βοηθώντας τους αγρότες να εξοικονομήσουν χρήματα.

Το νέο δορυφορικό σύστημα θα είναι σε θέση να ανιχνεύει χωρικά τις ασθένειες των καλλιεργειών, παρέχοντας έτσι μέσα για την αποτελεσματική στόχευση των επηρεαζόμενων περιοχών, την εξοικονόμηση των φυτοφαρμάκων και τη διασφάλιση παραγωγής.

Η υπηρεσία αναπτύσσεται από την GeoVille Information Systems και την Data Processing GmbH, το Αυστριακό Κέντρο Δεδομένων Παρατήρησης της Γης, καθώς και από Ολλανδούς εκπροσώπους της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των Hermess και HLB.

19/09/2018 12:43 μμ

Πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη (13/9), με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση - έκθεση ποικιλιών πατάτας της Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.

Η μεγάλη προσέλευση συνεργατών της Κ&Ν Ευθυμιάδης και παραγωγών πατάτας από την περιοχή χαρακτηρίζει το αυξημένο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια και το γενετικό υλικό των οίκων DEN HARTIGH και SOLANA που αντιπροσωπεύει αποκλειστικά για την ελληνική αγορά η εταιρεία.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι ποικιλίες πατάτας που αναπτύσσονται ήδη ή προβλέπεται να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια εμπορικά στην Ελλάδα από καλλιέργειες αγρών στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου την ίδια περίοδο, κάτω από ανάλογες συνθήκες καλλιέργειας, με διαφοροποίηση στις συνθήκες εδάφους (βαρύ, μέσο, ελαφρύ), ώστε να επιδείξουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα.

Αναδείχθηκε η άριστη προσαρμογή και η σταθερότητα συμπεριφοράς κάτω από τα διαφορετικά αυτά περιβάλλοντα των ποικιλιών και ιδιαίτερα των νεότερων εμπορικών ποικιλιών BELMONDA και OCTA.

Ακολούθησε επίσκεψη σε αποδεικτικό αγρό πλησίον της έκθεσης, όπου παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά και αναδείχθηκε η αποδοτικότητα των νέων ποικιλιών πατάτας των οίκων DEN HARTIGH και SOLANA που αναπτύσσονται στην περιοχή σε σύγκριση και με ποικιλίες εγνωσμένης αξίας που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δοκιμασία γεύσης των ποικιλιών, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, στον πλέον συνήθη τρόπο μαγειρέματος της πατάτας, δηλαδή τηγανητή, όπου ξεχώρισαν ιδιαίτερα για τη γευστικότητά τους οι ποικιλίες BELMONDA και OCTA, αλλά πιστοποιήθηκε και η πολύ καλή γεύση των εμπορικών ποικιλιών ULTRA, QUEEN ANNE και LANORMA.

Γευστική δοκιμή σε βραστή πατάτα έγινε και στις ποικιλίες LANORMA και BELMONDA που διακρίνονται για τη γεύση τους και σε αυτό τον τρόπο μαγειρέματος, όπως και στις BELMONDA και LAPERLA σε μαγείρεμα στο φούρνο.

31/08/2018 09:42 πμ

Αυτές τις ημέρες ξεκινά το τοπ της συγκομιδής πατάτας στην περιοχή του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου της Δράμας. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνουν την εμφάνισή τους μαζικά στην αγορά της Αθήνας. Οι τιμές αυτή την εποχή είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και οι παραγωγοί ελπίζουν να ισοσκελίσουν την περσινή ζημιά που είχαν λόγω των εξευτελιστικά χαμηλών τιμών. Θυμίζουμε ότι πέρσι η τιμή παραγωγού μεσοσταθμικά έφτασε τα 10 λεπτά το κιλό.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο η γεωπόνος και ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ στο δήμο Νευροκοπίου κ. Σακελαρίου, «οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή και φέτος είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο ζημιές από πλημμύρα και πολλοί λίγοι παραγωγοί προχώρησαν σε δηλώσεις ζημιάς. Η συγκομιδή ξεκίνησε από τον Ιούλιο αλλά αυτή την εποχή ξεκινάνε να συγκομίζονται οι μεγάλες ποσότητες».

Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Ιφόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κάτω Νευροκοπίου, αναφέρει ότι «οι τιμές παραγωγού φέτος κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, από 38 έως 43 λεπτά το κιλό. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται οι πατάτες Νευροκοπίου να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά της Αθήνας. Ήδη όμως μαθαίνουμε ότι έχουν ξεκινήσει και τα φαινόμενα «ελληνοποιήσεων». Οι παραγωγοί της περιοχής ελπίζουν φέτος οι τιμές να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για να ξεπεράσουν την περσινή ζημιά με τις εξευτελιστικές τιμές που πούλησαν το προϊόν τους».

23/08/2018 11:46 πμ

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υπό την αιγίδα της UNESCO, πραγματοποιεί το 9ο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου, το μεγαλύτερο αγροτικό φεστιβάλ των Κυκλάδων και καταρρίπτει το ρεκόρ Guinness για την μεγαλύτερη μερίδα με τηγανητές πατάτες Νάξου.

Την 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου, το οποίο διοργανώνεται στην Αγία Άννα (θέση Κάπαρες), Ναξιώτες παραγωγοί και οι οικογένειές τους, με την συνδρομή κατοίκων του νησιού, θα επιχειρήσουν να καθαρίσουν, να τηγανίσουν και να προσφέρουν στους επισκέπτες 600 κιλά από τις φημισμένες πατάτες Νάξου.

Για να καταρριφθεί το ρεκόρ θα χρειαστούν πάνω από 2 τόνοι ακαθάριστες πατάτες Νάξου, 800 λίτρα από το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο του νησιού, 22 παραδοσιακά τσουκάλια για το τηγάνισμα και μπόλικη διάθεση για… καθάρισμα!Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, δήλωσε: «Η πατάτα Νάξου είναι ένα προϊόν που αξίζει μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Πέρυσι τηγανίσαμε 554 κιλά και φέτος θα πάμε ακόμα ψηλότερα. Θα φτιάξουμε μία μερίδα τηγανητές πατάτες βάρους 600 κιλών, τις οποίες στη συνέχεια θα προσφέρουμε στους επισκέπτες του νησιού. Και βέβαια θα γλεντήσουμε με τους φίλους μας που θα έρθουν στο Φεστιβάλ. Θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε παραδοσιακούς νησιώτικους σκοπούς των Κυκλάδων. Όποιος έχει δοκιμάσει τηγανητές πατάτες Νάξου γνωρίζει ήδη γιατί θέλουμε να σερβίρουμε τόσες πολλές τηγανητές πατάτες στους επισκέπτες του Φεστιβάλ. Πολύ απλά, γιατί η γεύση τους είναι ασύγκριτη! Να είστε σίγουροι ότι θα καταρρίψουμε το ρεκόρ».

Περισσότερες από 200 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια  της ξακουστής πατάτας της Νάξου. Κάθε χρόνο 8000 τόνοι παράγονται στο νησί. Η πατάτα Νάξου μαζί με τα υπόλοιπα αγροτικά-τυροκομικά προϊόντα έχουν αναδείξει τη Νάξο ως τη μεγαλύτερη αγροτική δύναμη των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Νέζος και Μπάγια Αντωνοπούλου, ενώ παραδοσιακοί καλλιτέχνες και χορευτικές ομάδες από το νησί θα κρατούν το κέφι αμείωτο καθ’ όλη την διάρκεια της προσπάθειας κατάρριψης του ρεκόρ.

 

27/07/2018 12:27 μμ

Ξεκίνησε με μικρές ποσότητες η συγκομιδή πατάτας στην περιοχή του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου της Δράμας. Οι μεγάλες ποσότητες πατάτας όμως αναμένεται να συγκομιστούν μετά τα μέσα Αυγούστου. Οι βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος έχουν δημιουργήσει κάποια προβλήματα στην παραγωγή και την ποιότητα. Αναμένεται μια μέτρια παραγωγή (στο οροπέδιο η παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 80 και 120 χιλιάδων τόνων). Αυτό που περιμένουν φέτος οι παραγωγοί είναι να υπάρξουν καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρσι. Παρέμβαση στην αγορά αναμένεται να υπάρξει και από την ΕΑΣ Δράμας. «Οι παραγωγοί της περιοχής ελπίζουν φέτος οι τιμές να κυμανθούν πάνω από 40 λεπτά το κιλό. Έτσι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την περσινή ζημιά λόγω των εξευτελιστικά χαμηλών τιμών», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεόδωρος Ιφόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κάτω Νευροκοπίου.

Θυμίζουμε ότι πέρσι η τιμή παραγωγού μεσοσταθμικά έφτασε τα 10 λεπτά το κιλό και σε κάποιες περιπτώσεις έπεσε και στα 8 λεπτά. Υπήρχαν μεγάλα αποθέματα από τις άλλες παραγωγικές περιοχές το 2017, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα - σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι παραγωγοί - να υπάρξει απώλεια εισοδήματος που ξεπέρασε το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. «Το προαναφερόμενο ποσό δεν αφορά σε κέρδος για τους πατατοπαραγωγούς, αλλά σε κάλυψη του κόστους παραγωγής, αποκλειστικά και μόνο», τονίζει ο κ. Ιφόγλου.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι οι «ελληνοποιήσεις» της πατάτας Κάτω Νευροκοπίου, που είναι προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ). Ο κ. Ιφόγλου εξέφρασε την απορία του «πως γίνεται να πωλούνται στην ελληνική αγορά 400.000 τόνοι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου όταν εμείς στην περιοχή να παράγουμε κατά μέσο όρο 100.000 τόνους».

24/07/2018 11:28 πμ

Σημαντική διαδικτυακή έρευνα πραγματοποιεί η ΑγροΤύπος για την χρήση του πιστοποιημένου σπόρου στην Ελλάδα. Η έρευνα αφορά τις καλλιέργειες πατάτας, σκληρού και μαλακού σιταριού, οσπρίων και μηδικής. Οι παραγωγοί θα κληθούν να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων με το πάτημα ενός κουμπιού. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν στο ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού Γεωργία - Κτηνοτροφία που θα κυκλοφορήσει μαζί με το τεύχος Αυγούστου. Στο τέλος του κειμένου πατήστε τα λινκ ανάλογα την καλλιέργεια που έχετε και απαντήστε στο ερωτηματολόγιο.

Ο κ. Ευάγγελος Ζαγγίλης, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η χρήση πιστοποιημένων σπόρων σποράς από τους αγρότες, όσον αφορά στα είδη ποικιλιών, όπως είναι στα σιτηρά για παράδειγμα, κυμαίνεται σε χαμήλα επίπέδα, που υπολογίζονται σε 25% περίπου, ενώ στα υβρίδια, το ποσοστό αυτό είναι 100%».

Σύμφωνα με τον ίδιο «για να υπάρξει αύξηση του ποσοστού αυτού όσον αφορά στα αυτογονιμοποιούμενα είδη, πρέπει να ληφθούν μέτρα εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και το σημαντικότερο, να κατανοήσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί τα οφέλη, που θα έχουν από τη χρήση πιστοποιημένων σπόρων σποράς. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι πιστοποιημένος σπόρος σημαίνει σπόρος με καθαρότητα και φυτρωτική ικανότητα, σπόρος απαλλαγμένος από παθογόνα, σπόρος που διακινείται μέσα στα πλαίσια της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σεβόμενος το παγκόσμιο περιβάλλον και τις διεθνείς συνθήκες».

Σκληρό και μαλακό σιτάρι
Για τη χρήση του πιστοποιημένου σπόρου στην καλλιέργεια σκληρού και μαλακού σιταριού, ο παραγωγός και πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) κ. Χρήστος Τσιχίτας επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «εκτιμώ ότι το σκληρό σιτάρι στην χώρα μας δεν έχει πρόβλημα ποιότητας αλλά πρόβλημα τιμής. Ωστόσο οι παραγωγοί που χρησιμοποιούν πιστοποιημένο σπόρο πριμοδοτούνται με περίπου 2 - 5 ευρώ το στρέμμα. Πιστεύω όμως ότι η «υποχρεωτικότητα» χρήσης πιστοποιημένου σπόρου δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει κάτι (προς το θετικότερο) στο εισόδημα του παραγωγού. Από την άλλη το μαλακό σιτάρι δεν έχει το ποιοτικό πριμ για την χρήση πιστοποιημένου σπόρου. Ωστόσο οι σοβαρές εταιρείες (μύλοι κ.α.) στα συμβόλαια που κάνουν με τους παραγωγούς επιβάλλουν την χρήση του».

Μηδική
Όσον αφορά τη χρήση του πιστοποιημένου σπόρου στην καλλιέργεια της μηδικής, ο κ. Δημήτρης Κουτρούλης, παραγωγός με 120 στρέμματα από την Αιτωλοακαρνανία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ασχολούμαι πολλά χρόνια με τη μηδική και την παραγωγή πιστοποιημένου σπόρου. Είμαι υπέρ της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου για να έχει ο παραγωγός καλή ποιότητα. Θα πρέπει όμως να γίνεται έλεγχος στην αγορά για να ξέρει ο παραγωγός τι αγοράζει. Σήμερα στην περιοχή τον πιστοποιημένο σπόρο μηδικής τον αγοράζει ο παραγωγός στα 6 ευρώ το κιλό, ενώ τον μη πιστοποιημένο από 3 έως 4 ευρώ το κιλό. Η διαφορά στην τιμή είναι μεγάλη. Έκανα μια πιλοτική καλλιέργεια σε περίπου 50 στρέμματα και είδα ότι στο ίδιο χωράφι η διαφορά στις στρεμματικές αποδόσεις δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να δικαιολογείται αυτή η διαφορά τιμής μεταξύ πιστοποιημένου και μη πιστοποιημένου σπόρου».

Πατάτα
«Οι παραγωγοί είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή σπόρου για την καλλιέργεια πατάτας», επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεόδωρος Ιφόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. «Επειδή η καλλιέργεια αναπτύσσεται μέσα στο χώμα υπάρχει κίνδυνος ασθενειών, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην καλλιέργεια. Θέλουμε υγιείς και ανθεκτικούς σπόρους. Για αυτό ζητάμε από την πολιτεία να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στην παραγωγή σπόρων σποράς στην χώρα μας αλλά και στις εισαγωγές σπόρων από το εξωτερικό», προσθέτει.

Όσπρια
«Στα όσπρια οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο σπόρο για να έχουν καλές στρεμματικές αποδόσεις στην καλλιέργεια και να μην έχουν προβλήματα ασθενειών», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Άργους Ορεστικού Καστοριάς κ. Θωμάς Μάνος. «Ωστόσο η υποχρέωση σποράς μόνο πιστοποιημένου σπόρου στην καλλιέργεια θα ανέβαζε υπερβολικά το κόστος καλλιέργειας και θα την έκανε ασύμφορη για τον παραγωγό», προσθέτει.

ΥπΑΑΤ για πιστοποιημένους σπόρους
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σχετική ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι «ο σπόρος σποράς που προορίζεται για την εγχώρια ή τις διεθνείς αγορές θα πρέπει να ανήκει σε ποικιλία ή ποικιλίες εγγεγραμμένη ή εγγεγραμμένες στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών ελέγχεται και επιθεωρείται από επίσημους φορείς με στόχο να εξασφαλίζεται συνεχώς υψηλή ποιότητα για τους αγρότες».

Επιπλέον, όπως επισημαίνει το ΥπΑΑΤ, οι πιστοποιημένοι σπόροι χαρίζουν μία σειρά από πλεονεκτήματα, όπως οι υψηλότερες αποδόσεις, η καθαρότητα στα χωράφια, η προστασία από εχθρούς, ασθένειες και ζιζάνια, όπως επίσης και τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • Προστασία περιβάλλοντος
  • Καλλιέργεια Βελτιωμένων ποικιλιών
  • Καλύτερο φύτρωμα και ομοιομορφία στην ανάπτυξη
  • Ορθολογικότερη εκμετάλλευση φυτοπροστατευτικών, λιπάσματος και νερού
  • Τελικά προϊόντα υψηλής ποιότητας
  • Ιχνηλασιμότητα παραγόμενου προϊόντος
  • Πρόσβαση σε αγορές προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας

Έρευνα

Ενημέρωση: Η έρευνα ολοκληρώθηκε, στα ερωτηματολόγια δε γίνεται πλέον αποδοχή απαντήσεων.
Για να απαντήσετε στο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου:

Για σκληρό σιτάρι πατήστε εδώ

Για μαλακό σιτάρι πατήστε εδώ

Για μηδική πατήστε εδώ

Για πατάτα πατήστε εδώ

Για όσπρια πατήστε εδώ

06/07/2018 11:34 πμ

Προβλήματα από τις άσχημες καιρικές συνθήκες αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πατάτας του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου της Δράμας. «Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δημιουργούν πρόβλημα στην καλλιέργεια. Αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή και μπορεί να υπάρξουν κάποια προβλήματα ποιότητας», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από τη Δράμα κ. Νίκος Στεφανίδης.

«Από τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή στην περιοχή. Οι μεγάλες ποσότητες πατάτας από το Νευροκόπι όμως θα βγουν στην ελληνική αγορά μετά τα μέσα Αυγούστου», προσθέτει.

«Οι βροχοπτώσεις δημιουργούν πρόβλημα στην καλλιέργεια. Ερχόμαστε από μια δύσκολη περσινή χρονιά όσον αφορά τις τιμές και πάμε σε μια δύσκολη φετινή χρονιά όσον αφορά την καλλιέργεια», επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεόδωρος Ιφόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κάτω Νευροκοπίου.

Θυμίζουμε ότι πέρσι η τιμή παραγωγού μεσοσταθμικά έφτασε τα 10 λεπτά το κιλό και σε κάποιες περιπτώσεις έπεσε και στα 8 λεπτά. Υπήρχαν μεγάλα αποθέματα από τις άλλες παραγωγικές περιοχές, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η πατάτα Νευροκοπίου να «βγει» στην αγορά της Αθήνας από τα μέσα Οκτωβρίου. Την ίδια εποχή είχαν ξεκινήσει και οι εισαγωγές από τη Γαλλία.

Φέτος σε όλες τις περιοχές είχαμε μειωμένη παραγωγή. Επίσης το θετικό είναι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα όποια περιοχή «μπήκε» στην αγορά πούλησε την παραγωγή της και δεν άφησε αποθέματα.

«Αυτή την εποχή οι τιμές πατάτας στη Θήβα κυμαίνονται στα 45 λεπτά το κιλό. Στην Αχαΐα ήταν στα 25 έως 35 λεπτά. Τέλος του μήνα θα βγουν στην αγορά οι πατάτες της Κοζάνης (περίπου 10.000 τόνοι). Εκτιμώ ότι φέτος στο Νευροκόπι οι τιμές θα ξεκινήσουν από τα 35 λεπτά το κιλό», τονίζει ο κ. Νίκος Στεφανίδης.

20/06/2018 12:14 μμ

Εκτός των 34 λεπτών το κιλό, που εισπράττουν οι παραγωγοί πατάτας με την παράδοση του προϊόντος, θα υπάρξει και εκκαθάριση στο τέλος της εμπορικής περιόδου. Αυτό ξεκαθαρίζει στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου κ. Ιάκωβος Βαλέρης, μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου που έκανε ο ΑγροΤύπος για τις μειωμένες φετινές τιμές. «Η μείωση της τιμής παραγωγού, σε σχέση με πέρσι, οφείλεται στο πρόβλημα της μικροκαρπίας λόγω της ανομβρίας», προσθέτει.

«Η ΕΑΣ Νάξου συνεχίζει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να δίνει τις υψηλότερες τιμές. Φέτος η μικροκαρπία δημιουργεί πρόβλημα στην εμπορία της. Όταν στο δίχτυ 3 κιλών μπαίνουν περισσότερες πατάτες η νοικοκυρά δεν το προτιμά. Η διοίκηση της ΕΑΣ σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τους πρότεινε μια μεγαλύτερη τιμή αλλά δεν έγινε αποδεκτή.

Πάντως θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Υπάρχουν έμποροι που αγοράζουν σε χαμηλότερες ή «ανοικτές» τιμές τις πατάτες τις τυποποιούν στην Αθήνα και στη συνέχεια τις πουλούν στην αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές. Και φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά. Η πατάτα Κύπρου πωλείται στα σούπερ μάρκετ στα 79 λεπτά το κιλό, όταν η πατάτα ΠΓΕ Νάξου (συσκευασμένη στο δίχτυ) πωλείται στα 1,08 ευρώ».

Ωστόσο όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, «ο συνεταιρισμός θα πληρώσει εκκαθάριση στους παραγωγούς τον Οκτώβριο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του προϊόντος».

Επίσης ο κ. Ιάκωβος Βαλέρης δήλωσε ότι «η ΕΑΣ στα μέλη της διαθέτει δωρεάν τον σπόρο για την φθινοπωρινή φύτευση», που γίνεται μετά τις 20 Αυγούστου.

Παραμένει όμως σοβαρό πρόβλημα για την καλλιέργεια πατάτας η ανομβρία που έχει πλήξει το νησί τα τελευταία τρία χρόνια. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού κ. Ε. Αποστόλου στη Νάξο, στο πλαίσιο των εργασιών του 15ου Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Νότιο Αιγαίο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή του Φράγματος Τσικαλαριού.

«Το φράγμα από μόνο του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. κ. Ιάκωβος Βαλέρης. «Αν δεν βρέχει δεν θα υπάρχει νερό για να γεμίσει. Επίσης θα πρέπει να κατασκευαστεί αρδευτικό δίκτυο για να ποτίζονται οι καλλιέργειες», πρόσθεσε.

15/06/2018 01:24 μμ

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί της Νάξου, μετά την ανακοίνωση των τιμών από τους εμπόρους και την ΕΑΣ. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κ. Μιχάλης Ρώτας, «αυτές τις ημέρες η τιμή που ανακοινώθηκε στους παραγωγούς από την ΕΑΣ Νάξου είναι στα 34 λεπτά το κιλό και από τους εμπόρους 30 λεπτά. Οι τιμές αυτές είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τις περσινές που είχαν κυμανθεί στα 42 - 45 λεπτά το κιλό».

Και προσθέτει: «μιλάμε για την πατάτα Νάξου που είναι ένα ποιοτικό προϊόν που έχει χαρακτηριστεί σαν ΠΓΕ. Πάντα η Νάξος είχε τις υψηλότερες τιμές παραγωγού στην Ελλάδα. Οι τιμές αυτές έχουν προβληματίσει όλους τους παραγωγούς στο νησί.

Ο παραγωγός για να καταφέρει να καλύψει το κόστος καλλιέργειας θα πρέπει να δίνει την πατάτα του πάνω από 35 λεπτά το κιλό. Το κόστος επιβαρύνει και η ανομβρία που έχει πλήξει τα τρία τελευταία χρόνια στο νησί. Φέτος δεν έχει βρέξει καθόλου και είχαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα στην άρδευση. Αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε το νερό με αποτέλεσμα να έχουμε μικρά μεγέθη.

Η συγκομιδή ολοκληρώνεται παραδοσιακά στα μέσα Ιουλίου. Πάντως με αυτές τις τιμές που ανακοινώθηκαν και αν συνεχιστεί η ανομβρία θα είναι πολύ δύσκολο οι πατατοπαραγωγοί να προχωρήσουν στην φύτευση της φθινοπωρινής πατάτας, που γίνεται μετά τις 20 Αυγούστου. Το μέλλον της πατατοκαλλιέργειας στο νησί φαίνεται πολύ δύσκολο».

12/06/2018 05:43 μμ

Τις νέες εμπορικές της ποικιλίες παρουσίασε σε εκδήλωσή της η Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ, η οποία διεξήχθη την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 στην Ηλεία. Οι ποικιλίες παράτας που ανήκουν στους οίκους Den Hartigh και Solana, τράβηξαν το ενδιαφέρον πολλών αγροτών από την περιοχή της Αχαΐας και την Ηλείας, ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των Ολλανδικών οίκων. Μετά την παρουσίαση των ποικιλιών οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν τις γεύσεις των ποικιλιών και ξεχώρισαν τις ποικιλίες Laperla, Ultra, Belmonda και Lanorma.

Η μεγάλη προσέλευση συνεργατών της Κ&Ν Ευθυμιάδης από αρκετές περιοχές της χώρας και παραγωγών πατάτας από τις περιοχές Ηλείας και Αχαΐας χαρακτηρίζει το αυξημένο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια και το γενετικό υλικό των οίκων DEN HARTIGH και SOLANA που αντιπροσωπεύει αποκλειστικά για την ελληνική αγορά η Κ&Ν Ευθυμιάδης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι του Ολλανδικού οίκου DEN HARTIGH, κύριοι Wiebe de Jong και Matthijs Kloek, ενημερώνοντας και απαντώντας στα ερωτήματα των παρευρισκομένων.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι ποικιλίες πατάτας που αναπτύσσονται ήδη ή προβλέπεται να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια εμπορικά στην Ελλάδα από καλλιέργειες στην περιοχή της Αχαΐας την ίδια περίοδο, κάτω από ανάλογες κλιματικές συνθήκες καλλιέργειας, με διαφοροποίηση στις συνθήκες εδάφους (βαρύ, μέσο, ελαφρύ), ώστε να επιδείξουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα. Αναδείχθηκε η σταθερότητα συμπεριφοράς κάτω από τα διαφορετικά αυτά περιβάλλοντα  των ποικιλιών και ιδιαίτερα των εμπορικών ποικιλιών LAPERLA, ULTRA, BELMONDA και LANORMA.

Στη συνέχεια, διοργανώθηκε και δοκιμασία γεύσης των ποικιλιών, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, στον πλέον συνήθη τρόπο μαγειρέματος της πατάτας, δηλαδή τηγανητή, όπου ξεχώρισαν ιδιαίτερα για τη γευστικότητά τους οι ποικιλίες LANORMA, PRADA, ULTRA και BELMONDA.

Γευστική δοκιμή σε βραστή πατάτα έγινε και στις ποικιλίες LANORMA και BELMONDA που διακρίνονται για τη γεύση τους και σε αυτό τον τρόπο μαγειρέματος, όπως και στη BELMONDA σε μαγείρεμα στο φούρνο.

11/06/2018 04:16 μμ

Από τις 6 Ιουνίου 2018 οι Ρωσικές αρχές ήραν την απαγόρευση εισαγωγών πατάτας από 8 αγροτικές ζώνες της Αιγύπτου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της εν λόγω χώρας κ. Tarek Kabil.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, της Αιγύπτου κ. Tarek Kabil, ανέφερε τα εξής:

«Η απόφαση ήρθε ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που έγιναν στα πλαίσια συνάντησης της κοινής Αιγυπτιακής-Ρωσικής οικονομικής επιτροπής, που έγινε στην Μόσχα, στα τέλη Μαΐου, για την συζήτηση σχετικά με τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν, από το 2015, στις εισαγωγές πατάτας από τις 8 αγροτικές ζώνες της Αιγύπτου».

Τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης που διοργάνωσε το εμπορικό γραφείο της πρεσβείας της Αιγύπτου στη Μόσχα, ανάμεσα στον επικεφαλή της Κεντρικής Διοίκησης της Γεωργίας στην Αίγυπτο σχετικά με τα φυτά καραντίνας κ. Ahmed al-Attar και των αξιωματούχων της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Αρχής για την Κτηνιατρική και την Φυτοϋγειονομική παρακολούθηση.

Οι Ρωσικές αρχές εξέτασαν την καλλιέργεια και τις εξαγωγές αιγυπτιακών πατατών, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι πληρούν τόσο τις εθνικές όσο και τις διεθνείς φυτοϋγειονομικές προδιαγραφές.

06/06/2018 02:48 μμ

Με συνολική ετήσια παραγωγή γύρω στους 120.000 τόνους, η πατάτα στην Κύπρο καλλιεργείται σε περίπου 50.000 στρέμματα για ανοιξιάτικη συγκομιδή (από αρχές Μαρτίου μέχρι τέλη Ιουνίου) και σε περίπου 15.000 στρέμματα για χειμερινή συγκομιδή (από Νοέμβριο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου). Διαβάστε στο περιοδικό «Γεωργία - Κτηνοτροφία», που κυκλοφορεί στα περίπτερα, πληροφορίες για την καλλιέργεια, τις ποικιλίες και την οργάνωση της εμπορίας της.

Διαβάστε αναλυτικά στο τεύχος Μαΐου που κυκλοφορεί στα περίπτερα πληροφορίες για:

Τις εδαφολογικές συνθήκες παραγωγής πατατών

Τις ποικιλίες

Την καλλιεργητική περίοδο

Την υφιστάμενη κατάσταση οργάνωσης και εμπορίας

Τα παραπάνω μαζί με άλλα πολλά πρακτικά θέματα και πλούσια επικαιρότητα που αφορούν τον Έλληνα Αγρότη, μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος Μαΐου του Περιοδικού «Γεωργία - Κτηνοτροφία». Το περιοδικό κυκλοφορεί στα περίπτερα πανελλαδικά και στα σημεία διανομής ελληνικού τύπου στην Κύπρο.
►Μην το χάσετε. Ζητήστε το στα περίπτερα

27/04/2018 04:38 μμ

Ο Υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Σερρών, Μιχάλης Τζελέπης, με διπλή Κοινοβουλευτική Παρέμβαση, Επίκαιρη Ερώτηση και Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έφερε στην Βουλή το ζήτημα «των αδιάθετων ποσοτήτων πατάτας στις κοινότητες Ορεινής και Άνω Βροντούς Νομού Σερρών».

Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησής του ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι:  «Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πατάτας, Ορεινής και Άνω Βροντούς, Ν. Σερρών, οι οποίοι  έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική κατάσταση, καθώς, περίπου 30.000 τόνοι πατάτας, άριστης ποιότητας, παραμένει αδιάθετη στις αποθήκες τους, το είχα επισημάνει ήδη από τις 21 Νοεμβρίου του 2017, με ερώτησή μου προς τον ΥΠΑΑΤ.

Εγκαίρως, τότε,  ζήτησα «αυστηροποίηση» των ελέγχων στην εισαγόμενη πατάτα προκειμένου να βελτιωθεί το ισοζύγιο εισαγωγών, εξαγωγών και πρότεινα τρόπους για την απορρόφηση της αδιάθετης ποσότητας, όπως την αγορά της ως επισιτιστική βοήθεια σε άπορους ή πρόσφυγες ή την διάθεσή της από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την σίτιση του Ελληνικού Στρατού.

Για ακόμη μια φορά, η παντελής αδιαφορία των Κυβερνόντων, σε ένα, ζωτικής σημασίας, πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα, αποτυπώθηκε περίτρανα στην με αριθ. πρωτ. 161/124370/19-12-2017, απάντηση του ΥπΑΑΤ, στην ερώτηση μου, όπου περιορίστηκαν απλά στην επισήμανση των Διαταγμάτων και Αποφάσεων που διέπουν τους ελέγχους καθώς και των αρμόδιων αρχών που τους διενεργούν, χωρίς να υιοθετούν ή να προτείνουν καμία απολύτως λύση στο πρόβλημα».

Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τζελέπης:

«Μετά από τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις μου, αναγκάζομαι να επανέλθω σε αυτό το φλέγον ζήτημα, καθώς, οι 30.000 τόνοι πατάτας, παραμένουν αδιάθετοι οδηγώντας σε οριακή, πλέον, οικονομικά, θέση, τους υπερχρεωμένους πατατοπαραγωγούς με τον κίνδυνο καταστροφής της παραγωγής τους να γίνεται κάθε μέρα και πιο ορατός». 

Κλείνοντας, ο Βουλευτής ζητάει από τον Υπουργό να τον ενημερώσει σε ποιες ενέργειες, προτίθεται να προβεί, το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να συνδράμει στην απορρόφηση της αδιάθετης ποσότητας των 30.000 τόνων πατάτας των κοινοτήτων Ορεινής και Άνω Βροντούς Ν. Σερρών, όπως και αν θα κάνει χρήση του Κανονισμού de Minimis.

Τέλος, ο κ. Τζελέπης αιτείται να ενημερωθεί εάν προτίθεται το ΥΠΑΑΤ, να βοηθήσει τους παραγωγούς των κοινοτήτων Άνω Βροντούς και Ορεινής Σερρών, αγοράζοντας τις αδιάθετες ποσότητες πατάτας, ως επισιτιστική βοήθεια για άπορους-πρόσφυγες ή σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με σκοπό, την σίτιση του Ελληνικού Στρατού.