Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στα 48-52 λεπτά ανέβηκε η τιμή πατάτας σε Θήβα και Καλαμάτα

23/11/2021 09:24 πμ
Αυτήν την περίοδο η συγκομιδή πατάτας των φθινοπωρινών φυτεύσεων ολοκληρώνεται στις περιοχές της Καλαμάτας και της Θήβας.

Αυτήν την περίοδο η συγκομιδή πατάτας των φθινοπωρινών φυτεύσεων ολοκληρώνεται στις περιοχές της Καλαμάτας και της Θήβας. Η παραγωγή είχε επηρεαστεί δυσμενώς κατά την καλοκαιρινή περίοδο όπως και η στρεμματική έκταση των φθινοπωρινών και χειμερινών φυτεύσεων.

Όπως μας ενημερώνουν από τον ΑΣ Θήβας η συγκομιδή της φθινοπωρινής πατάτας γίνεται εδώ και 20 ημέρες στην περιοχή. Τα στρέμματα για την φθινοπωρινή καλλιέργεια είναι περίπου 4.500-5.000 και είναι πολύ περιορισμένα. Η παραγωγή είναι ελλιπής εξαιτίας των καιρικών συνθηκών καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ξεκινώντας με προβλήματα που προέκυψαν λόγω του Λίβα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Υπάρχουν επίσης και προβλήματα μυκητολογικής φύσης τα οποία κάποιοι παραγωγοί λόγω οικονομικών δυσχερειών επιλέγουν να μην τα αντιμετωπίσουν με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επεκτείνεται και στις εκτάσεις των υπόλοιπων παραγωγών.

Ο κ. Δημήτρης Κάπρος, γεωπόνος στην περιοχή της Θήβας επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «πλησιάζουμε προς το τέλος της συγκομιδής της φθινοπωρινής πατάτας. Η παρατεταμένη ανομβρία κατά τη διάρκεια του Αυγούστου επέφερε κάποια προβλήματα άρδευσης που επηρέασαν αρχικά τη φυτροτικότητα του πατατόσπορου. Ωστόσο η παραγωγή είναι αρκετά καλή και το ίδιο ισχύει και για τις τιμές. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τώρα με τις ήπιες θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία ευνοούν την έξαρση του περονόσπορου ωστόσο ακολουθείται πρόγραμμα ψεκασμών για τον περιορισμό της εξάπλωσής του».

O κ. Γιώργος Δούβας, αντιπρόεδρος του ΑΣ Καλαμάτας, από την πλευρά του επισημαίνει ότι είναι περίοδος συγκομιδής και νέων φυτεύσεων. «Οι φθινοπωρινές φυτεύσεις πατάτας έγιναν τον Αύγουστο και η παραγωγή είναι ικανοποιητική καθώς δεν υπήρχαν πολλές βροχοπτώσεις και ως επέκταση εξάρσεις μυκητολογικών ασθενειών και εντόμων. Οι εκτάσεις είναι πολύ μειωμένες (κατά 80%) γιατί οι παραγωγοί έχουν απογοητευτεί από τις χαμηλές τιμές της αγοράς και πλέον δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδά τους. Πολλοί είναι εκείνοι που εγκατέλειψαν την καλλιέργεια και στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες όπως τα λαχανικά και το αράπικο φιστίκι. 

Το ίδιο ισχύει και για τις νέες φυτεύσεις που ξεκίνησαν από τις 10 Νοεμβρίου, οι οποίες είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με τα δεδομένα προηγούμενων ετών όπως φαίνεται από την ποσότητα πατατόσπορου που αγόρασαν οι παραγωγοί. Πρόκειται για πρώιμες φυτεύσεις οι οποίες θα συγκομιστούν αρχές Απριλίου. 

Η τιμή ωστόσο αυτήν την περίοδο είναι στα 48-52 λεπτά/κιλό για τον παραγωγό και είναι πολύ ικανοποιητική. Είναι σημαντικό ο παραγωγός να εξασφαλίζει τα έξοδα της καλλιέργειας και να έχει κάποιο κέρδος. Το κόστος καλλιέργειας είναι στα 35 λεπτά το κιλό», καταλήγει ο κ. Δούβας.

Χατζηιερεμία Βασιλική
Σχετικά άρθρα
27/12/2021 01:59 μμ

Δεν λείπουν οι ζημιές στην παραγωγή, ιδίως σε περιοχές της Πελοποννήσου και τα παράπονα από τους αγρότες.

Ικανοποιητική είναι η ζήτηση στην εγχώρια αγορά για την πατάτα, το ίδιο και οι τιμές, αν και στην αρχή ξεκίνησαν από χαμηλά.

Ο κ. Σπύρος Μπαλαλάς, παραγωγός πατάτας από την περιοχή της Λακκόπετρας Αχαΐας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι τα χωράφια που πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτη η συγκομιδή του προϊόντος στην ευρύτερη περιοχή αφορούν το 95%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να μην υπάρχει προς πώληση σχεδόν καθόλου προϊόν από τους παραγωγούς κι ενώ η ζήτηση είναι πολύ έντονη, από τα σούπερ μάρκετ και όχι μόνον. Εμπορικά το προϊόν, κατά τα λοιπά, πάει πολύ καλά και ο παραγωγός πιάνει έως και 50 λεπτά το κιλό. Τέλος ο κ. Μπαλαλάς εκφράζει μεγάλα παράπονα για τον ΕΛΓΑ, καθώς όπως καταγγέλλει, εκτός του ότι αργούν να περάσουν οι γεωπόνοι του για εκτιμήσεις, όταν περάσουν γράφουν χαμηλά ποσοστά ζημιάς, ενώ υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή.

Ο κ. Συμεών Μπουτσάκης, παραγωγός πατάτας με 20 στρέμματα καλλιέργεια στο Οροπέδιο Λασιθίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στην περιοχή στα τέλη Αυγούστου. Ζήτηση, όπως προσθέτει, υπάρχει καλή, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα αποθηκευμένου προϊόντος. Σε σχέση με τις τιμές παραγωγού, λέει τέλος, πως φθάνουν στα 40-42 λεπτά αυτή την περίοδο, αλλά τα έξοδα είναι πάρα πολλά πλέον.

Ο κ. Δημοσθένης Μωϋσίδης, πρόεδρος της ΓΕΟΚ Καστοριάς δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως η συγκομιδή πατάτας στην περιοχή της Καστοριάς άρχισε στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, για να ολοκληρωθεί πριν από ένα μήνα περίπου. Η ζήτηση ήταν καλή, ζημιές δεν υπήρξαν και οι αποδόσεις έφτασαν και τους 6 τόνους το στρέμμα, σύμφωνα με τον ίδιο. Τέλος, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ, οι τιμές ξεκίνησαν από επίπεδα χαμηλά, της τάξης των 28-30 λεπτών το κιλό, για να αυξηθεί μετέπειτα η τιμή στα 40-42 λεπτά ανά κιλό. Αυτό συνέβη, εξηγεί ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ, βάσει του νόμου προσφοράς και ζήτησης.

Τελευταία νέα
20/12/2021 03:05 μμ

Οι περιορισμένες παραγόμενες ποσότητες της γλυκοπατάτας δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης στην εσωτερική αγορά. Κατά την εορταστική περίοδο οι τιμές παραγωγού είναι διπλάσιες συγκριτικά με την καλλιέργεια πατάτας, φτάνοντας το 1 ευρώ για τον παραγωγό.

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος Γιώργος, πρόεδρος του ΑΣ Φιλιατρών η Τριφυλία, επισημαίνει ότι «πολλοί είναι οι παραγωγοί που δοκιμάζουν την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας και στην ευρύτερη περιοχή τα στρέμματα έχουν αυξηθεί σε 1.000. Οι φυτεύσεις ανάλογα και με την ποικιλία ξεκινούν από Μάρτιο έως και Μάιο ενώ οι συγκομιδές διαρκούν μέχρι τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Έχει καλύτερη τιμή από την καλλιέργεια πατάτας και αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 0,80-1 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό. Η ζήτηση γενικά αλλά και λόγω της εορταστικής περιόδου είναι αυξημένη και κάποιες λίγες μόνο αποθηκευμένες ποσότητες πωλούνται μέχρι την άνοιξη. Πωλείται στην εγχώρια αγορά σε καταστήματα εστίασης ως νωπό προϊόν. Έχει υψηλότερο κόστος από την πατάτα καθώς αλλάζει η διαδικασία φύτευσης η οποία γίνεται με μοσχεύματα από κονδυλόριζες. Γίνεται μία προ βλάστηση 2 μήνες πριν την μεταφύτευση, δημιουργούνται οι βλαστοί εκ των οποίων τα μοσχεύματα μεταφυτεύονται απευθείας στο χωράφι. Κατά τα άλλα η καλλιέργεια έχει παρόμοιες απαιτήσεις φυτοπροστασίας και λίπανσης με την καλλιέργεια πατάτας. Με την εν λόγω καλλιέργεια ασχολούνται παραγωγοί στην περιοχή που καλλιεργούν καρπούζια και άλλα κηπευτικά αλλά όχι πατάτες», καταλήγει ο κ. Αλεξανδρόπουλος.

Ο κ. Γεωργούλης Αντώνης ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή γλυκοπατάτας τα τελευταία 6 χρόνια στην περιοχή της Τριφυλίας. Όπως μας εξηγεί «είναι μία πολύ απαιτητική καλλιέργεια και η εμπειρία του παραγωγού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς η διαδικασία της φύτευσης γίνεται με βλαστούς και όχι με κονδύλους. Οι φυτεύσεις γίνονται τον Μάιο και οι εξαγωγή των γλυκοπατατών τον Ιούλιο. Πρόκειται για μία τελείως διαφορετική καλλιέργεια με αυτήν της πατάτας. Οι απαιτήσεις σε λίπανση είναι μικρές και γίνεται μία βασική αρχικά με 10kg /στρ. Όσον αφορά την εμπορία μεγάλο μέρος της παραγωγής πωλείται σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στις κεντρικές λαχαναγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Κεσκίνογλου Ιωάννης, πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας και της ομάδας παραγωγών Κάτω Νευροκοπίου σχολιάζει ότι «στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου ακόμα δεν έχουν καλλιεργηθεί αξιοσημείωτες εκτάσεις γλυκοπατάτας παρά μόνο ελάχιστα στρέμματα. Υπάρχει ωστόσο η σκέψη και το ενδιαφέρον καθώς βλέπουμε ότι αυξάνεται η ζήτηση στην εσωτερική αγορά και για τον λόγο αυτό κάνουμε κάποια πειραματικά για να δούμε αν μπορεί να ευδοκιμήσει η καλλιέργεια βάσει των υφιστάμενων εδαφοκλιματικών συνθηκών της περιοχής. Σίγουρα εξασφαλίζει συμπληρωματικό εισόδημα στον παραγωγό και θα θέλαμε να αναπτύξουμε την γκάμα των προϊόντων μας. Βλέπουμε επίσης ότι οι φυτεύσεις στην Νάξο έχουν αυξηθεί σημαντικά. Βέβαια δεν έχει την ίδια ζήτηση με την κανονική πατάτα καθώς δεν έχει μπει ακόμα δυναμικά στα σπίτια των νοικοκυριών. Πρόκειται ουσιαστικά για διαφορετική καλλιέργεια αν και έχει παρόμοιες απαιτήσεις με την πατάτα.

Για την πατάτα της περιοχής οι συγκομιδές ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο και κάποιες ποσότητες έμειναν ασυγκόμιστες εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων. Παράλληλα είδαμε στα προϊόντα μας εμφανή μείωση της ποιότητας εξαιτίας της υγρασίας. Η ζήτηση και οι τιμές είναι πολύ ανεβασμένες αυτήν την περίοδο, η τιμή παραγωγού είναι στα 32-40 λεπτά το κιλό. Η απορρόφηση είναι έντονη και θα υπάρχουν λίγα αποθέματα στις αποθήκες».

06/12/2021 03:11 μμ

Σε απόγνωση χιλιάδες παραγωγοί, δεν θα μπουν καν να μαζέψουν αφού τα χωράφια είναι πλημμυρισμένα.

Σε δραματική κατάσταση έχουν περιέλθει εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων του τελευταίου διαστήματος και κυρίως των σφοδρών βροχοπτώσεων, οι πατατοπαραγωγοί των νομών Αχαΐας και Ηλείας. Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, είναι σε απόγνωση, καθώς η φετινή σοδειά έχει χαθεί, ενώ και το κράτος είναι στην κυριολεξία, απών, σε αντίθεση με άλλες ζημιές, σε άλλες περιοχές, που ενεργοποιείται άμεσα.

Αντί για 10.000 - 12.000 τόνους, μόλις 300 τόνοι

Ο κ. Σπύρος Μπαλαλάς καλλιεργεί πάνω από 250 στρέμματα με πατάτα στην Λακκόπετρα Αχαΐας, ενώ έχει και συσκευαστήριο πατάτας. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «αυτή την περίοδο κανονικά γίνεται η συγκομιδή της πατάτας φθινοπωρινής φύτευσης, όμως οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων, έχουν κάνει απροσπέλαστα τα χωράφια, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να συγκομίσουμε και να έχουμε τεράστια απώλεια εισοδήματος. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το κόστος ανά στρέμμα κυμαίνεται μεταξύ 650 και 800 ευρώ, με τις αποδόσεις να φθάνουν και τους 3,8 τόνους το στρέμμα. Αλλά μια μέση απόδοση είναι οι 3 τόνοι το στρέμμα. Φέτος σε Αχαΐα και Ηλεία, όπως φαίνεται δεν θα γίνει συγκομιδή. Οι τιμές λόγω της υψηλής ζήτησης κυμαίνονται στα 50 λεπτά το κιλό, όμως αυτό δεν μας απασχολεί γιατί δεν έχουμε προϊόν να δουλέψουμε. Η κατάσταση είναι τραγική». Ο Μπαλαλάς υπολογίζει τέλος ότι αυτή την περίοδο σε Αχαΐα, Ηλεία θα μαζεύονταν 8.000 με 12.000 τόνοι πατάτας και αντ’ αυτού ζήτημα θα ναι φέτος να μαζευτούν 300 τόνοι.

Στο ίδιο... τέμπο και οι δηλώσεις του κ. Άγγελου Λιάκου, που είναι παραγωγός αλλά έχει και συσκευαστήριο στην Αχαΐα. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος: «συνεργάζομαι με 30 μεγάλους παραγωγούς από την ενότητα Λαρισσού, που πιάνει Ηλεία και Αχαΐα. Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη, γιατί ελάχιστη ποσότητα έχει συγκομιστεί, όσον αφορά στην φθινοπωρινή πατάτα. Φέτος που υπήρχε καλή ποιότητα, ζήτηση και τιμές ικανοποιητικές στα 40 με 45 λεπτά, μας τα χάλασαν οι βροχές και οι πλημμύρες».

Δεν υπάρχει κράτος, φωνάζουν οι πατατοπαραγωγοί στην Ηλεία

Ο κ. Διονύσης Μάλλιαρης καλλιεργεί 1.000 στρέμματα με πατάτα στην περιοχή των Λεχαινών και είναι και αντιπρόεδρος στον Σύλλογο Πατατοπαραγωγών Τραγανού. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «είμαστε σε πλήρες αδιέξοδο. Πάθαμε μεγάλες ζημιές στην παραγωγή από τον παγετό τον περασμένο Απρίλιο και δεν έχουμε πάρει ούτε 1 ευρώ αποζημίωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βάλει ο κόσμος λιγότερα στρέμματα με πατάτα. Τώρα, βρέχει εδώ και 20 ημέρες περίπου με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει πολλά πατατοχώραφα, πολλά αυλάκια έχουν καταστραφεί, η πατάτα έχει χαθεί ή σαπίζει. Η κατάσταση είναι δραματική και το κράτος... άφαντο. Πληρώνουμε ΕΛΓΑ υποτίθεται για να έχουμε μια ασφάλεια και τα χρήματα του ΕΛΓΑ πάνε μονίμως σε άλλες περιοχές. Φέτος που βάσει καιρού μετά το καλοκαίρι θα είχαμε καλή ποιότητα και καλές αποδόσεις, μας τα χάλασε ο καιρός και μένουμε δίχως εισόδημα».

Καλές ροές στη Δράμα και ικανοποίηση για τις τιμές

Ο κ. Ηρακλής Ιωαννίδης είναι παραγωγός πατάτας από το Νευροκόπι Δράμας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο είναι μια σχετικά καλή χρονιά, με καλές αποδόσεις, όμως υπήρξαν και ζημιές από χαλάζι, ενώ σε κάποια χωράφια δεν έγινε μάζεμα λόγω των βροχών του φθινοπώρου. Όπως μας εξήγησε ο κ. Μπαλαλάς: «η συγκομιδή στην περιοχή μας ξεκίνησε τέλη Αυγούστου και τράβηξε λόγω βροχών έως το Νοέμβριο. Η ζήτηση είναι καλή και οι τιμές παραγωγού ικανοποιητικές, καθώς κυμαίνονται μεταξύ 30 και 40 λεπτών το κιλό. Πιο ακριβά αγοράζονται οι κίτρινες ποικιλίες πατάτας. Βέβαια είχαμε και κάποιες απώλειες από χαλάζι που έπεσε το καλοκαίρι ή τις βροχές του φθινοπώρου, που μας εμπόδισαν σε ορισμένες περιπτώσεις να κάνουμε την συγκομιδή». Όπως εκτιμά τέλος ο κ. Ιωαννίδης, έως αυτή τη στιγμή έχει διατεθεί περί το 60% της συγκομισθείσας πατάτας.

11/11/2021 01:27 μμ

Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η συγκομιδή πατάτας στο οροπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας. Υπάρχουν ζημιές σε πολλά χωράφια από τις βροχοπτώσεις που μπορεί να φτάνουν και στο 100% της παραγωγής. 

Αν και υπήρξε αυξημένη ζήτηση για πατάτες οι τιμές παραγωγού δεν αυξήθηκαν. Οι παραγωγοί καταγγέλουν ότι γίνονται εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις», με αποτέλεσμα να παραμένουν καθηλωμένες.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, πατατοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, «υπάρχουν ακόμη λίγα χωράφια που παραμένουν ασυγκόμιστα. Εκτιμώ ότι έχει απομείνει ένα 5 - 10% της παραγωγής πατάτας που δεν έχει συγκομιστεί. Υπάρχουν ζημιές σε χωράφια λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων που είχαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι παραγωγοί περιμένουν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.

Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 35 μέχρι 42 λεπτά το κιλό, ανάλογα την ποικιλία. 

Στο μεταξύ άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην εγχώρια αγορά πατάτες από Γαλλία και Γερμανία, τις οποίες βαφτίζουν ελληνικές. Δεν έχουν όμως μεγάλες διαφορές στην τιμή σε σχέση με τις δικές μας και για αυτό δεν έχουν εισαχθεί ακόμη μεγάλες ποσότητες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παραμένουν ακόμη σε σταθερά επίπεδα οι τιμές παραγωγού».

Ο κ. Κωνσταντίνος Ποιμενίδης, ο οποίος ασχολείται με την παραγωγή και τυποποίηση πατάτας στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, επισημαίνει ότι «έχει απομείνει να συγκομιστεί το 5 - 10% της παραγωγής. Υπάρχουν ζημιές γιατί πολλά χωράφια πλημμύρισαν.

Ωστόσο έχουν κάνει την εμφάνισή τους αυτό το διάστημα στην εγχώρια αγορά πατάτες από Γαλλία που τις ελληνοποιούν. Θα πρέπει να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι στα τελωνεία. Πάντως οι τιμές παραγωγού παραμένουν πάνω από 40 λεπτά το κιλό».

20/10/2021 03:23 μμ

Σταμάτησε η συγκομιδή πατάτας σε πολλές περιοχές στο οροπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας. Από τις βροχοπτώσεις πλημμύρισαν πολλά χωράφια και οι παραγωγοί περιμένουν τώρα να υποχωρήσουν τα νερά για να δουν το μέγεθος της ζημιάς. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονιά που υπήρχε αυξημένη ζήτηση.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, πατατοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, «ακόμη δεν γνωρίζουμε το μέγεθος της ζημιάς. Το σίγουρο είναι ότι όσα χωράφια πλημμύρισαν θα έχουν απώλεια παραγωγής. Ακόμη περίπου το 40% των εκτάσεων καλλιέργειας πατάτας στην περιοχή δεν έχει συγκομιστεί.

Μετά από δύο με τρεις ημέρες όταν φύγουν τα νερά θα φανεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής και θα ξεκινήσει η κατάθεση των δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ. Ελπίδα των παραγωγών είναι να μην έχουμε ξανά δυνατές βροχοπτώσεις στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκομιδή. 

Και αυτά συμβαίνουν σε μια χρονιά που η ζήτηση ήταν μεγάλη και οι τιμές παραγωγού έφτασαν μέχρι και 40-42 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Κωνσταντίνος Ποιμενίδης, ο οποίος ασχολείται με την παραγωγή και τυποποίηση πατάτας στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, επισημαίνει ότι έχει τόσο νερό στα χωράφια που οι παραγωγοί δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια για να συγκομίσουν τις πατάτες. Αναμένεται να υπάρξει μείωση της παραγωγής και πολλές ζημιές. Για μια εβδομάδα είχαμε συνεχή βροχόπτωση.

Πριν τις βροχές η τιμή παραγωγού κυμαινόταν στα 25 έως 35 λεπτά το κιλό. Τώρα αυξήθηκαν και έφτασαν στα 40 λεπτά. Ελπίζουμε να μην επαναληφθούν οι βροχοπτώσεις και να ολοκληρώσουμε την συγκομιδή».

12/10/2021 09:26 πμ

Ο κύριος όγκος συγκομιδής πατάτας στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου και σε ορεινές περιοχές Σερρών έχει ανασταλεί, με τους παραγωγούς να ανησυχούν για μεγάλη απώλεια παραγωγής.

Ο κ. Ποιμενίδης Κωνσταντίνος, ο οποίος ασχολείται με την παραγωγή και τυποποίηση πατάτας στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, επισημαίνει ότι «η συγκομιδή έχει ξεκινήσει από 15 Αυγούστου και υπό ευνοϊκές συνθήκες ολοκληρώνεται μέχρι τέλη του μηνός. Ωστόσο εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, η συγκομιδή έχει διακοπεί και εκτιμάται απώλεια περίπου 35%-40% του συνολικού όγκου παραγωγής. Όπως επισημαίνει υπό αυτές τις συνθήκες και αν το έδαφος δεν στεγνώσει τα προϊόντα θα μείνουν ασυγκόμιστα. Η περιοχή θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πατατοπαραγωγής και καλλιεργούνται περίπου 20.000-22.000 στρέμματα. Ήδη η τιμή παραγωγού έχει ανέβει κατά 10 λεπτά το κιλό. Από τα 25 λεπτά/κιλό τιμή παραγωγού στο χωράφι, έχει φτάσει στα 35 λεπτά/κιλό και στα 45 λεπτά ως συσκευασμένη, ανάλογα πάντα με την ποιότητα. Ενδιαφέρον υπάρχει όπως μας εξηγεί και για εξαγωγές. Οι πατάτες β’ κατηγορίας (λόγω σχήματος και μεγέθους) που δεν προτιμώνται στην Ελλάδα, εξάγονται στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία».

Ο κ. Χαλάτσης Νίκος, μέλος του ΑΣ Πατατοπαραγωγών Άνω Βροντού στις Σέρρες, μας ενημερώνει ότι «οι συγκομιδές ξεκίνησαν πριν 2-3 μέρες και σταμάτησαν επίσης λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Αναμένεται επομένως μεγάλη καθυστέρηση για την έναρξη αλλά και υποβάθμιση ποιότητας καρπών καθώς από την στιγμή που θα σταματήσουν οι βροχές θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες μέρες ώστε να στεγνώσει το έδαφος. Η υποβάθμιση ποιότητας και σε κάποιες περιπτώσεις η ολική απώλεια είναι αναπόφευκτη λόγω της ανάπτυξης μυκήτων. Οι φυτεύσεις στο χωριό γίνονται από 20 Απριλίου μέχρι 20 Μαϊού ενώ η συνολική παραγωγή φτάνει περίπου τους 10.000 - 12.000 τόνους. Ήταν γενικότερα μία πολύ δύσκολη καλλιεργητική χρονιά καθώς κατά την καλοκαιρινή περίοδο λόγω καύσωνα η ανάπτυξη των φυτών επηρεάστηκε δυσμενώς ενώ η συχνότητα των ποτισμάτων αυξήθηκε κατά πολύ με αποτέλεσμα αύξηση του κόστους για πετρέλαιο. Τα έξοδα είναι αυξημένα και για τα υπόλοιπα εφόδια. Φέτος, ευελπιστούμε να συγκομίσουμε και να πουλήσουμε τα προϊόντα μας, με μία ικανοποιητική τιμή η οποία θα καθοριστεί από την τελική παραγόμενη ποσότητα» καταλήγει ο κ. Χαλάτσης.

01/10/2021 11:12 πμ

Πρόταση στον υπουργό ΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να χορηγήσει ενισχύσεις σε μερίδα των πατατοπαραγωγών της Νάξου, Αχαΐας και Ηλείας, που δεν πληρώθηκαν την κορονοενίσχυση (205 ευρώ ανά στρέμμα), επειδή είχαν επίσπορη καλλιέργεια.

Αυτό ανακοινώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θοδωρή Βασιλόπουλου, στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρη Μελά.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασιλόπουλος, «οι παραγωγοί που δεν έγραψαν στο ΟΣΔΕ του 2020 την επίσπορη καλλιέργεια πατάτας δεν κατάφεραν να εισπράξουν την κορονοενίσχυση. Όπως μου δήλωσε ο κ. Μελάς έχει σταλεί αίτημα προς το ΥπΑΑΤ για να καταβληθεί μια ενίσχυση (de minimis) στους πατατοπαραγωγούς που δεν κατάφεραν να πάρουν την κορονοενίσχυση. Να θυμίσουμε ότι στους πατατοπαραγωγούς της Ηλείας και Αχαΐας καταβλήθηκε κορονοενίσχυση ύψους περίπου 880.000 ευρώ και προς τη Νάξο 200.000 ευρώ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου κ. Δημήτρης Καπούνης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «είναι θέμα πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ να πάρει αυτή την απόφαση και να διορθώσει την αδικία. Στο νησί 120 - 130 πατατοπαραγωγοί δεν κατάφεραν να εισπράξουν την κορονοενίσχυση επειδή έκαναν επίσπορη καλλιέργεια την οποία δεν δήλωσαν στο ΟΣΔΕ του 2020».

01/09/2021 01:09 μμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών πατάτας στην περιοχή Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας. Υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση από την εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «ξεκολλήσει» η τιμή παραγωγού από τα επίπεδα των 8 και 10 λεπτών το κιλό που βρισκόταν στις άλλες περιοχές όλο το προηγούμενο διάστημα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, πατατοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, «όλα δείχνουν ότι φέτος στην περιοχή θα έχουμε μια καλή χρονιά όσον αφορά τις τιμές παραγωγού. Υπάρχει μια αύξηση του ενδιαφέροντος για εξαγωγές που οφείλεται στις ζημιές που έχουν στην παραγωγή οι χώρες της Ευρώπης λόγω των καιρικών συνθηκών.

Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται αυτή την εποχή από 25 μέχρι 35 λεπτά το κιλό ανάλογα την ποικιλία. Το θετικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγές στις αγορές της Γερμανίας και της Ολλανδίας, κάτι που φέρνει αισιοδοξία για την πορεία των τιμών».

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Καστίδης, παραγωγός που καλλιεργεί 150 στρέμματα με πατάτα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχει ξεκινήσει η συγκομιδή στην περιοχή για τις πρώιμες ποικιλίες πατάτας. Από τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των μεγάλων ποσοτήτων οπότε τότε θα φανεί η εικόνα της φετινής αγοράς.

Οι στρεμματικές αποδόσεις στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου είναι υψηλές και αναμένουμε μια καλή παραγωγή. Καλλιεργούνται περίπου 25.000 στρέμματα με πατάτες. Φέτος επίσης έχουμε πολύ καλή ποιότητα.

Αυτή την εποχή οι πατάτες έχουν τιμή παραγωγού από 25 έως 35 λεπτά το κιλό. Υπάρχει και ενδιαφέρον για εξαγωγές. Οι Ρουμάνοι έμποροι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή αλλά μέχρι στιγμής δίνουν τιμές στα 20 λεπτά. 

Οι παραγωγοί ζητούν την πληρωμή ενισχύσεων λόγω της πανδημίας που μας έχουν υποσχεθεί για τις πατάτες, με το ποσό των περίπου 4 εκατ. ευρώ. Εδώ και πολλούς μήνες έχουν υποσχεθεί την κορονοενίσχυση σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα αλλά ακόμη δεν την έχουν πληρώσει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν πολλοί παραγωγοί οικονομικά προβλήματα με απαοτέλεσμα να αναγκάζονται να πουλάνε σε χαμηλές σε σχέση με το κόστος καλλιέργειας τιμές».  

23/08/2021 04:04 μμ

Μπλόκο στο τελωνείο Εξοχής πραγματοποίησαν οι παρατοπαραγωγοί της Δράμας σήμερα Δευτέρα (23/8/2021).

Διαμαρτυρήθηκαν γιατί έχουν καθυστερήσει οι πληρωμές των κορονοενισχύσεων της καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας. Στο μεταξύ ξεκίνησε η συγκομιδή στις πατάτες των πρώιμων ποικιλιών στην περιοχή Κάτω Νευροκοπίου.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, πατατοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, «περίπου 300 παραγωγοί από την περιοχή έκαναν μια συμβολική διαμαρτυρία στο τελωνείο Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Περιμένουμε εδώ και καιρό την πληρωμή ενισχύσεων λόγω της πανδημίας που μας έχουν υποσχεθεί για τις πατάτες, με το ποσό των περίπου 4 εκατ. ευρώ. Οι παραγωγοί της περιοχής προσπαθούν να ζήσουν μόνο από την εν λόγω καλλιέργεια. 

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος ήταν πολύ δύσκολη και υπάρχουν χρέη που πρέπει να πληρωθούν. Το πρόβλημα όπως φαίνεται είναι με τους συμψηφισμούς της επιστρεπτέας προκαταβολής και το υπουργείο Οικονομικών δεν αποδεσμεύει τις πιστώσεις».

Στο μεταξύ ξεκίνησε η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών πατάτας στην περιοχή. Όπως τονίζει ο κ. Βέσμελης, «η ζήτηση φαίνεται να είναι αυξημένη τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό. Ήδη έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή έμποροι από τη Ρουμανία και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγές. 

Το πρόβλημα είναι ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων μπορεί να υπάρχει πίεση από τους εμπόρους για να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί βλέποντας την καλή εικόνα της αγοράς ζητούν τιμές πάνω από 35 λεπτά το κιλό».

18/08/2021 03:53 μμ

Εκκρεμεί εδώ και καιρό, όπως λέει στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κ. Νευροκοπίου, η πληρωμή 4 εκατ. ευρώ για τις πατάτες σε αγρότες της περιοχής.

Στην έσχατη λύση των κινητοποιήσεων με μπλόκο στο τελωνείο Εξοχής φαίνεται να κλίνουν οι παρατοπαραγωγοί του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, σε μια προσπάθεια να πιέσουν καταστάσεις, μήπως και επισπευστούν οι πληρωμές των κορονοενισχύσεων καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, που όπως έχει γράψει πρώτος ο ΑγροΤύπος, καθυστερούν και λόγω μπερέματος με τους συμψηφισμούς επιστρεπτέας, αλλά και λόγω του ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν αποδεσμεύει τις πιστώσεις.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Απόστολος Βέσμελης: «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε διαβεβαιώσεις ως Σύλλογος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι ίσως ξεκινούσαν οι πληρωμές την τρέχουσα εβδομάδα, τουλάχιστον με όσους παραγωγούς δεν έχουν λάβει επιστρεπτέα, όμως κάτι τέτοιο έως σήμερα, δυστυχώς δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις».

Σύμφωνα με τον κ. Βέσμελη, οι κινητοποιήσεις με κλείσιμο του τελωνείου Εξοχής αποτελούν... μονόδρομο για τους 300 περίπου πατατοπαραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι έχουν εισόδημα και προσπαθούν να ζήσουν μόνο από την εν λόγω καλλιέργεια. Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι άδικο σε κάποιε περιοχές της χώρας και για συγκεκριμένες καλλιέργειες οι πληρωμές να τρέχουν με… fast track και εμείς να περιμένουμε τόσους μήνες».

Αναφορικά με τη σοδειά πατάτας τέλος ο ίδιος μας λέει ότι ελάχιστοι έχουν σήμερα αρχίσει να συγκομίζουν το προϊόν, καθώς υπολογίζεται πως η πατάτα σε ποσοστό 80-90% δεν είναι ακόμα έτοιμη, για μάζεμα.

05/08/2021 09:13 πμ

Σε έλεγχο αγοράς που πραγματοποίησε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε κατάστημα λιανικής πώλησης, διαπιστώθηκε διακίνηση πατάτας με την περιγραφή «Πατάτες Νάξου ΠΓΕ, ποικιλία ΣΠΟΥΝΤΑ, ποιότητα Ι», χωρίς η επιχείρηση που το συσκευάζει και το διακινεί να είναι ενταγμένη στο Μητρώο πιστοποιημένων επιχειρήσεων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την συγκεκριμένη δραστηριότητα και προϊόν.

Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης διαπιστώθηκε ότι προέβη σε αγορά πατάτας από παραγωγό της Νάξου, συνολικής ποσότητας 7.460 κιλών.

Από την παραπάνω ποσότητα διατέθηκαν στη αγορά 5.923 κιλά με την ένδειξη «ΠΑΤΑΤΑ ΝΑΞΟΥ ΠΓΕ».

Η επιχείρηση, μετά τον έλεγχο, προέβη στις εξής διορθωτικές ενέργειες:

1. Ανάκληση προϊόντων που έφεραν την ανωτέρω ένδειξη, από όλα τα σημεία λιανικής πώλησης,

2. Αλλαγή της ετικέτας επισήμανσης και τροποποίησή της ως εξής: «Πατάτες Κυκλάδων, ποικιλία ΣΠΟΥΝΤΑ»

3. Αλλαγή της περιγραφής είδους στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης τιμολογίων ως εξής: «ΠΑΤΑΤΕΣ Α».

Ο ΕΛΓΟ παρέπεμψε την υπόθεση στην Α’ βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ για επιβολή κυρώσεων. 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τους ελέγχους προϊόντων, προκειμένου να προστατευτούν η πλειονότητα των έντιμων παραγωγών και επιχειρήσεων καθώς και το καταναλωτικό κοινό. Όπως κατ' επανάληψη έχει τονίσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο».

19/07/2021 02:12 μμ

Να πληρωθούν, μέχρι τέλος του Ιουλίου, την κορονοενίσχυση σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα ζητούν οι πατατοπαραγωγοί. Πάντως οι τιμές πατάτας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα κάτι που προβληματίζει τους παραγωγούς για το μέλλον της καλλιέργειας.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας και πατατοπαραγωγός κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση λόγω Covid αφορά όλη την Ελλάδα. Για το Νευροκόπι θα καταβληθούν περίπου 4,5 εκατ. ευρώ για καλλιέργεια 20.000 στρεμμάτων πατάτας. Η ενίσχυση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τέλος Ιουλίου, ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να έχουν ρευστότητα για να διαπραγματευτούν καλυτερα το προϊόν τους.

Καταφέραμε και ιδρύσαμε μια Ομάδα Παραγωγών πατάτας στο Νευροκόπι, η οποία έχει αναλάβει την εμπορία του προϊόντος. Ο συνεταιρισμός διακινεί ετησίως περίπου 20.000 τόνους πατάτας (30-35% της παραγωγής στην περιοχή). Θέλουμε να αυξήσουμε τον χώρο αποθήκευσης για να μπορέσουμε να διαπραγματευτουμε καλύτερα τις τιμές. 

Οι παραγωγοί ζητούν μια τιμή από 30 - 35 λεπτά το κιλό. Κάτω από 30 λεπτά δεν αφήνουν καλό εισόδημα στον παραγωγό».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών, «η ενίσχυση ανέρχεται στα 205 ευρώ ανά στρέμμα και τα έχουν ανάγκη οι πατατοπαραγωγοί. 

Όσον αφορά την φετινή παραγωγή, η συγκομιδή στο Κάτω Νευροκόπι αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Αυγούστου για τις πρώιμες ποικιλίες. Ο καιρός μέχρι στγμής έχει βοηθήσει την καλλιέργεια. Αναμένεται φέτος μια κανονική παραγωγή με τα στρέμματα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα».

Στο μεταξύ υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από την πλευρά των πατατοπαραγωγών της περιοχής με τον ΕΛΓΑ. Όπως υποστηρίζουν δεν έχουν συχνά ζημιές στην περιοχή αλλά όταν γίνουν ζητάνε δίκαιες αποζημιώσεις, κάτι που δεν συμβαίνει. Έτσι πολλοί παραγωγοί άρχισαν να μην δηλώνουν τα στρέμματα καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ.

Αυτή την εποχή στην ελληνική αγορά υπάρχουν πατάτες κυρίως από Ηλεία, Αχαΐα και Νάξο. Από αρχές Αυγούστου θα βγουν στην αγορά οι πατάτες της Κοζάνης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσιος Μάλλιαρης, μεγάλος πατατοπαραγωγός που έχει και συσκευαστήριο στην Ηλεία, «στα αζήτητα είναι φέτος οι πατάτες της περιοχής. Κάποιοι λίγοι κερδίζουν πολλά από τις εισαγωγές πατάτας Αιγύπτου, ενώ η κυβέρνηση δεν θέλει να ασχοληθεί με το προϊόν. Οι εισαγωγές βέβαια είναι ελεύθερες αλλά το κράτος θα μπορούσε να κάνει ελέγχους όταν έβγαιναν στην αγορά οι μεγάλες ποσότητες από Ηλεία.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι παραγωγοί που δεν δήλωσαν την καλλιέργεια στο ΟΣΔΕ τον Μάιο (κατάθεσαν αίτηση για επίσπορη καλλιέργεια), μένουν εκτός κορονοενίσχυσης. Αυτό είναι άδικο. Τουλάχιστον 4.500 αιτήσεις βγαίνουν εκτός ενισχύσεων. Το ΟΣΔΕ κλείνει αρχές Ιουνίου. Εμείς φυτεύουμε Αύγουστο και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τα στρέμματα καλλιέργειας τον Μάιο. Για αυτό κάθε Σεπτέμβριο γινόταν τροποποιητική και δήλωναν την επίσπορη καλλιέργεια. Και βέβαια οι παραγωγοί πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ    τα 43 ευρώ το στρέμμα».  

Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που έχει και συσκευαστήριο από την Λακκόπετρα της Αχαΐας δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν ακόμη ελάχιστες ποσότητες πατάτας στην περιοχή. Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς. Η τιμή ξεκίνησε από 30 λεπτά το κιλό αλλά στη συνέχεια επεσε στα 8 και 10 λεπτά. Είχαμε μείωση στις εξαγωγές και στην εγχώρια κατανάλωση. Όταν άνοιξε η εστίαση ήταν αργά για το προϊόν. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ενισχύσει και φέτος τους παραγωγούς με κορονοενίσχυση, όπως έκανε και πέρσι».

Την ίδια κατάσταση αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και έμπορας πατάτας από την Λακκόπετρα κ. Ανδρέας Γκοτσόπουλος. Συγκεκριμένα τονίζει ότι «ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους πατατοπαραγωγούς. Από την αρχή είχαμε μειωμένη ζήτηση και χαμηλές τιμές. Αυτή την εποχή έχουν μείνει ελάχιστες ποσότητες, ενώ οι τιμές παραγωγού έπεσαν μέχρι και 8 λεπτά το κιλό».

11/06/2021 04:49 μμ

Τρέχουν οι αιτήσεις από τους πατατοπαραγωγούς για την κορονοενίσχυση σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα. Για την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα στην επικράτεια η ενίσχυση είναι στα 205 ευρώ ανά στρέμμα.

Ωστόσο προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι παραγωγοί δεν δήλωσαν την καλλιέργεια στο ΟΣΔΕ τον Μάιο (κατάθεσαν αίτηση για επίσπορη καλλιέργεια), οι οποίοι δεν μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα για κατάθεση των αιτήσεων ενίσχυσης.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών, «οι αιτήσεις γίνονται κανονικά. Εκτιμώ ότι από τα μέσα έως τα τέλη Ιουλίου, αν όλα πάνε βάση προγράμματος, θα καταβληθούν τα 205 ευρώ ανά στρέμμα στους πατατοπαραγωγούς». 

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσιος Μάλιαρης, μεγάλος παραγωγός στην περιοχή της Ηλείας που έχει και συσκευαστήριο, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή οι περισσότεροι παραγωγοί δεν δηλώνουν την καλλιέργεια τον Μάιο με το ΟΣΔΕ αλλά αργότερα σαν επίσπορη. Περιμέναμε στις διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων λόγω Covid να είχαν ενταχθεί και οι επίσπορες καλλιέργειες πατάτας, κάτι που τελικά δεν έγινε και είναι άδικο γιατί εμείς τις δηλώνουμε και πληρώνουμε ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ».

Ο κ. Νίκος Καπώνης, πατατοπαραγωγός που έχει και συσκευαστήριο στην Ηλεία επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «προσωπικά εγώ δηλώνω την καλλιέργεια με το ΟΣΔΕ τον Μάιο. Όσοι έκαναν το ίδιο με μένα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να κάνουν την αίτηση για την κορονοενίσχυση. Όσοι δήλωσαν την καλλιέργεια σαν επίσπορη δεν μπορούν να κάνουν αίτηση και είναι άδικο αυτό που γίνεται».

Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που έχει και συσκευαστήριο στην Λακκόπετρα της Αχαΐας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «όσοι παραγωγοί δεν έχουν δηλώσει την καλλιέργεια με το ΟΣΔΕ τον Μάιο δεν μπορούν να κάνουν την αίτηση. Τα προηγούμενα χρόνια ο ΕΛΓΑ έδινε τα στοιχεία της καλλιέργειας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που δεν έγινε το 2020. Υπάρχουν όμως «πιέσεις» από πολιτικούς και φορείς της Ηλείας και Αχαΐας για να διορθωθεί αυτή η αδικία. Ελπίζουμε ότι ο υπουργός κ. Λιβανός θα δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να δώσει τα στοιχεία της καλλιέργειας στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να μπορέσουν και αυτοί οι παραγωγοί να εισπράξουν την κορονοενίσχυση».

31/05/2021 11:19 πμ

Μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την κορονοενίσχυση σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα.

Στη συνέχεια θα υπάρξει προθεσμία περίπου ενός μήνα για την υποβολή των αιτήσεων από τους παραγωγούς και θα ακολουθήσουν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών, «εκτιμώ ότι προς τα τέλη Ιουλίου αν όλα πάνε βάση προγράμματος να καταβληθούν τα 205 ευρώ ανά στρέμμα στους πατατοπαραγωγούς. 

Βέβαια στην περιοχή της Δράμας έχουν ολοκληρωθεί οι φυτεύσεις. Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς. Υπήρχε έλλειψη ρευστότητας και πολλοί έκαναν με δυσκολία την αγορά πατατόσπορου και εφοδίων. Το 80% του κόστους καλλιέργειας είναι η σπορά (το κόστος ανέρχεται σε 800 - 900 ευρώ ανά στρέμμα). Επίσης υπάρχει φέτος μεγάλο πρόβλημα ξηρασίας στην περιοχή και έχουν ξεκινήσει οι αρδεύσεις των χωραφιών».

Αυτή την εποχή στην ελληνική αγορά υπάρχουν πατάτες κυρίως από Ηλεία και Αχαΐα. Ο κ. Σπύρος Κούγιας, μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας πατάτας από Ηλεία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα σούπερ μάρκετ στην εγχώρια αγορά έχουν στοκάρει με μεγάλες ποσότητες αιγυπτιακής πατάτας. Πρόβλημα υπάρχει και στην απορρόφηση της παραγωγής από τις λαϊκές αγορές λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. 

Οι εξαγωγές πατάτας φέτος γίνονται με μεγάλη δυσκολία. Αυτή την εποχή η Ρουμανία - που είναι καλός πελάτης μας - βγάζει δική της παραγωγή. Την οποία εξάγει και προς Πολωνία (μια ακόμη χώρα που εξαγάγουμε κυρίως μικρά μεγέθη πατάτας). Επίσης φέτος η Πολωνία έκανε πολλές εισαγωγές γαλλικής πατάτας κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι δικές μας ποσότητες. Σε Ηλεία και Αχαΐα το 50% της παραγωγής πατάτας ακόμη δεν έχει συγκομιστεί».

Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που έχει και συσκευαστήριο από την Λακκόπετρα της Αχαΐας δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τους πατατοπαραγωγούς Μεσσηνίας, Ηλείας και Αχαΐας. Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 10 έως 18 λεπτά το κιλό. Με αυτές τις τιμές υπάρχει πρόβλημα στους παραγωγούς και ζητούν να υπάρξει και φέτος στρεμματική ενίσχυση. 

Στην περιοχή είμαστε το 50% της συγκομιδής. Στις εξαγωγές υπάρχει πτώση φέτος σε ποσοστό 35%. Με την μέχρι στγμής η εικόνα της αγοράς δείχνει ότι είναι πολύ πιθανόν φέτος να μείνουν ασυγκόμιστες πατάτες στα χωράφια. Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αιγυπτιακής πατάτας στην εγχώρια αγορά».

19/05/2021 12:18 μμ

Παραμένουν οι υποτονικοί ρυθμοί στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές πατάτας. Υπάρχει προβληματισμός από τους παραγωγούς για τους χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης της παραγωγής σε μια χρονιά που υπήρχαν χαμηλές ποσότητες και μειωμένες αποδόσεις.

Στη Μεσσηνία οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν φέτος από τα 45 λεπτά το κιλό αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν στα 30 λεπτά. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο το μέλος του Α.Σ. Μεσσήνης και πατατοπαραγωγός κ. Παναγιώτης Δουρουμής, «υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω του παγετού περίπου στο 50%. Οι μέσες αποδόσεις είναι στους δύο τόνους το στρέμμα. Με αυτές τις μικρές ποσότητες οι τιμές των 30 έως 35 λεπτά το κιλό δεν αφήνουν εισόδημα στον παραγωγό. Αυτή την εποχή είμαστε προς το τέλος της συγκομιδής στην περιοχή και όσο αυξάνουν οι ποσότητες από τις άλλες περιοχές αυξάνει και η πίεση στις τιμές».

Στο μεταξύ συνεχίζεται η συγκομιδή πατάτας στην Ηλεία. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσιος Μάλιαρης, μεγάλος παραγωγός στην περιοχή που έχει και συσκευαστήριο, «συνεχίζεται η άσχημη εικόνα της αγοράς για την πατάτα. Όλοι περιμέναμε ότι με το άνοιγμα της εστίασης θα είχαμε μια καλύτερη ζήτηση και μια καλή ροή στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε. Έχουμε πολλές εισαγόμενες πατάτες αυτή την εποχή στην ελληνική αγορά, κυρίως από Αίγυπτο. Υπάρχει πολύ χαμηλό κόστος και οι τιμές αιγυπτιακής πατάτας κυμαίνονται από 15 έως 18 λεπτά το κιλό. Αυτή την εποχή οι ελληνικές πατάτες της Ηλείας και της Αχαΐας έχουν τιμή παραγωγού στα 25 λεπτά. Οι αρχές δεν κάνουν ελέγχους και γίνονται ελληνοποιήσεις. Όταν φύγει από το συσκευαστήριο η αιγυπτιακή πατάτα - σαν ελληνική - είναι δύσκολο να την καταλάβουν οι καταναλωτές. Κάποιοι βγάζουν μεγάλα κέρδη. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονιά που έχουμε μειωμένη παραγωγή (περίπου 30%) και χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις λόγω του παγετού. Το επόμενο διάστημα και όταν αρχίσουν να συγκομίζονται οι πατάτες από Μακεδονία θα αυξηθούν οι ποσότητες στην αγορά και θα είναι πιο δύσκολη η απορρόφησή τους».

Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Κούγιας, μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας πατάτας από Ηλεία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σε αντίθεση με τα καρπούζια και τα άλλα φρούτα η κατάσταση στην πατάτα δεν είναι καλή. Αυτή την περίοδο έχουμε συγκομίσει περίπου το 50% της παραγωγής πατάτας στην Ηλεία. Η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει την παραγωγή, ενώ έχουμε και χαμηλή ροή στις εξαγωγές αυτή την εποχή. Οι Πολωνοί που το προηγούμενο διάστημα έκαναν εισαγωγές από Ελλάδα, κυρίως μικρά μεγέθη πατάτας, έχουν ρίξει τους ρυθμούς εν’ αναμονή της έναρξης συγκομιδής της ντόπια παραγωγής. Αν πέσει η τιμή παραγωγού κάτω από 20 λεπτά το κιλό, που είναι το κόστος παραγωγής, τότε δεν θα αφήσει εισόδημα στον παραγωγό. Όλα αυτά γίνονται σε μια χρονιά που είχαμε μείωση στρεμμάτων καλλιέργειας (περίπου 30%) και πολύ χαμηλές αποδόσεις λόγω καιρικών συνθηκών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα στην απορρόφηση της παραγωγής και - αν δεν αλλάξει κάτι - θα μεγαλώσει η «πίεση» των τιμών».

Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που έχει και συσκευαστήριο από την Λακκόπετρα της Αχαΐας δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος οι εξαγωγές πατάτας είναι μειωμένες κατά περίπου 35%. Επίσης η ζήτηση στην εγχώρια αγορά παρά το άνοιγμα της εστίασης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού στην περιοχή κυμαίνεται από 20 μέχρι 25 λεπτά το κιλό. Θα πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά και φέτος τους παραγωγούς πατάτας που επλήγησαν για ακόμη μια χρονιά από την πανδημία. Η συγκομιδή στην περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο». 
 

28/04/2021 12:15 μμ

Με υποτονικούς ρυθμούς κινείται η εγχώρια αγορά αλλά και οι εξαγωγές στην πατάτα, αν και βρισκόμαστε μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας. Αυτό που βοηθά την κατάσταση στο θέμα των τιμών είναι η μειωμένη παραγωγή που έχουμε στις ανοιξιάτικες πατάτες (λόγω μειωμένων αποδόσεων και ζημιών από παγετό). Όλοι ελπίζουν ότι με το άνοιγμα της εστίασης θα ζεσταθεί η αγορά και θα έχουμε κάπως καλύτερες τιμές.

Ο κ. Γιώργος Δουβάς, πατατοπαραγωγός από τον Μπουρνιά Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή υπάρχει αυξημένη ζήτηση αλλά δε έχουμε υψηλές τιμές. Τα μικρά μαγαζιά και οι λαϊκές αγορές δεν απορροφούν πια πολλές ποσότητες πατάτας. Οι μεγάλες ποσότητες διακινούνται στην εγχώρια αγορά μέσω των σούπερ μάρκετ. Οι παραγγελίες που μας έδωσαν αυτές τις ημέρες έκλεισαν στα 48 - 49 λεπτά το κιλό για συσκευασμένες πατάτες. Στην τιμή αυτή αφαιρούμε 5 λεπτά για συσκευασία, 2 λεπτά για τυποποίηση και 3 λεπτά για μεταφορικά. Μένουν 38 λεπτά το κιλό για τιμή παραγωγού για τις χοντρές πατάτες στην εγχώρια αγορά. Οι ψιλές πατάτες έχουν χαμηλότερες τιμές παραγωγού στα 30 - 32 λεπτά το κιλό και πηγαίνουν για εξαγωγές (κυρίως προς Πολωνία και στη συνέχεια Τσεχία και Σλοβακία).

Στην Μεσσηνία υπάρχει φέτος μειωμένη παραγωγή ανοιξιάτικης πατάτας. Έχουμε λιγότερα φυτεμένα στρέμματα και χαμηλότερες αποδόσεις λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι αποδόσεις, στις 27 Μαρτίου, που ξεκίνησε η συγκομιδή στη Μεσσηνία για τις πρώιμες υπαίθριες ανοιξιάτικες πατάτες, κυμαίνονταν από 2 έως 2,5 τόνοι το στρέμμα που είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Από τον Απρίλιο έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες και αυξήθηκαν οι αποδόσεις στους 3,5 έως 4 τόνους το στρέμμα. Επίσης φέτος μειώθηκαν σε σχέση με πέρσι και τα στρέμματα καλλιέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις πωλήσεις πατατόσπορου. 

Με ένα κόστος 35 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό αυτές οι τιμές της αγοράς δεν του φέρνουν εισόδημα. Στο παρελθόν η Μεσσηνία είχε μια παραγωγή πατάτας περίπου στους 40.000 τόνους. Φέτος είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσει τους 8.000 τόνους. Και η φθίνουσα πορεία της καλλιέργειας θα συνεχιστεί. Έφτασα φέτος να καλλιεργώ μόλις 30 στρέμματα. Αυτή την εποχή στον Μπουρνιά έχει συγκομιστεί το 90% της παραγωγής πατάτας, ενώ στη Μεσσήνη το 70%. Εκτιμώ ότι μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή πατάτας στη Μεσσηνία».    

Από την πλευρά του όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο το μέλος του Α.Σ. Μεσσήνης και πατατοπαραγωγός κ. Παναγιώτης Δουρουμής, «η παραγωγή και οι αποδόσεις είναι μειωμένες λόγω παγετού. Μιλάμε σε κάποια χωράφια η μείωση φτάνει στο 50% σε σχέση με πέρσι. Αυτή την περίοδο έχουμε αύξηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά λόγω Πάσχα. Η αύξηση όμως δεν φέρνει μεγάλη άνοδο τιμών. Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε μια μικρή αύξηση στις τιμές παραγωγού για τις χοντρές πατάτες, οι οποίες από 35 λεπτά το κιλό έφτασαν στα 40 λεπτά. Οι ψιλές έχουν φτάσει στα 28 έως 30 λεπτά. Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν πολλές εισαγόμενες πατάτες αυτή την περίοδο. Εμείς ελπίζουμε να μείνουν σε αυτά τα επίπεδα οι τιμές και όταν αυξηθούν οι ποσότητες και βγουν στην αγορά πατάτες από τις άλλες περιοχές».

Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή πατάτας στην Ηλεία. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σπύρος Κούγιας, πατατοπαραγωγός και εξαγωγέας που καλλιεργεί περίπου 600 στρέμματα, «λόγω πανδημίας δεν υπάρχει μεγάλη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε όλη την ΕΕ. Επίσης το κλείσιμο της εστίασης έχει μειώσει την κατανάλωση και τις εξαγωγές. Σε Ηλεία και Αχαΐα έχουμε μειωμένη παραγωγή λόγω παγετού. Υπάρχει και μείωση των στρεμματικών αποδόσεων (προσωπικά έχω μια μείωση φέτος στην παραγωγή κατά 1.000 τόνους). 

Επειδή οι φέτος οι ποσότητες ανοιξιάτικης πατάτας δεν είναι μεγάλες οι τιμές παραγωγού συγκρατούνται σε κάπως ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 35 λεπτά το κιλό. Εξαγωγές γίνονται αυτή την περίοδο κυρίως προς Πολωνία και Ρουμανία. Αν ανοίξει η εστίαση στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκτιμώ ότι θα έχουμε αύξηση των τιμών παραγωγού. 

Η ποιότητα της ελληνικής πατάτας είναι πολύ καλή, το πρόβλημα είναι το κόστος παραγωγής. Στις ανοιξιάτικες πατάτες κυμαίνεται στα 800 - 900 ευρώ το στρέμμα. Με αυτές τις τιμές που πουλάνε οι παραγωγοί δεν τους μένει κέρδος. Επίσης πρόβλημα υπάρχει και με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Όταν έχουμε μια ζημιά μας αποζημιώνει για παραγωγή 3 τόνων το στρέμμα, ενώ σήμερα η καλλιέργεια δίνει μια πραγματική παραγωγή που μπορεί να κυμαίνεται στους 4 έως 5 τόνους το στρέμμα. Μέχρι τέλος Ιουνίου η περιοχή θα συγκομίζει πατάτες».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και έμπορας πατάτας από την Λακκόπετρα κ. Ανδρέας Γκοτσόπουλος, «έχουμε αυτή την εποχή υποτονική ζήτηση τόσο στην εγχώρια όσο και στην εξωτερική αγορά. Οι εξαγωγές εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε σχέση με πριν μια εβδομάδα οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν και κυμαίνονται από 30 έως 35 λεπτά το κιλό (από τα 40 λεπτά που ήταν)».

22/04/2021 12:55 μμ

Από τις αρχές του μήνα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά οι φετινές πρώιμες υπαίθριες ανοιξιάτικες πατάτες από τον Μπουρνιά της Καλαμάτας και τη Μεσσήνη.

Μέχρι και τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, οπότε καταγράφεται η μεγαλύτερη κατανάλωση στην χώρα μας, θα έχει βγει το 80% έως 90% της πρώιμης παραγωγής στην περιοχή. Οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν φέτος από τα 45 λεπτά το κιλό αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν.

Ο κ. Μιχάλης Καραγεωργίου, εκπρόσωπος της εταιρείας εμπορίας πατάτας Μεσσηνία Μάνα Γη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ο παγετός έχει δημιουργήσει προβλήματα στις αποδόσεις και στην παραγωγή. Έχουμε μικρή παραγωγή και αυτές τις ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί η συγκομιδή. Θα έχουμε πατάτες από την περιοχή μέχρι τα μέσα Μαΐου. Αυτή την εποχή στην εγχώρια αγορά υπάρχουν πατάτες από Αίγυπτο. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 40 λεπτά για τις χοντρές πατάτες και στα 30 λεπτά για τις ψιλές που αυτή την εποχή εξάγονται προς Πολωνία».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο το μέλος του Α.Σ. Μεσσήνης και πατατοπαραγωγός κ. Παναγιώτης Δουρουμής, «υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω του παγετού. Οι μέσες αποδόσεις είναι στους δύο τόνους το στρέμμα. Με αυτές τις ποσότητες οι τιμές των 30 έως 35 λεπτά το κιλό δεν αφήνουν εισόδημα στον παραγωγό. Αυτό που προβληματίζει τους παραγωγούς είναι ότι η προβληματική εικόνα στις τιμές καταγράφεται χωρίς να υπάρχουν πολλές πατάτες, με λιγότερα φυτεμένα στρέμματα και χαμηλότερες αποδόσεις. Δεν γνωρίζω αν αυξηθεί η ζήτηση τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό που ελπίζουμε είναι να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα οι εξαγωγές ώστε να βελτιωθεί η εικόνα των τιμών».   

Εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της πατάτας από την Λακκόπετρα της Αχαΐας. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και έμπορας πατάτας από την Λακκόπετρα κ. Ανδρέας Γκοτσόπουλος, «υπάρχουν ζημιές στην παραγωγή λόγω του παγετού. Όσα χωράφια δεν έχουν ζημιές οι αποδόσεις κυμαίνονται μέχρι 1,5 έως 2 τόνοι το στρέμμα. Αυτό που προβληματίζει τους παραγωγούς είναι ότι έχουμε υποτονική ζήτηση τόσο στην εγχώρια όσο και στην εξωτερική αγορά. Επίσης έχουν γίνει πολλές εισαγωγές πατάτας από το εξωτερικό, οι οποίες όμως συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Αυτή την εποχή οι χοντρές πατάτες είναι στα 40 λεπτά το κιλό και οι ψιλές στα 30 λεπτά. Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα στην αγορά θα έχουμε μεγαλύτερη πτώση των τιμών και μια καταστροφική για τους παραγωγούς χρονιά (δεύτερη συνεχόμενη μετά από την περσινή). Μέχρι τέλος Ιουνίου η περιοχή θα παράγει πατάτες».

Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή πατάτας στην Ηλεία. Όπως τονίζει ο κ. Νίκος Καπώνης, μεγάλος παραγωγός που έχει και συσκευαστήριο, «η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Εκτιμώ ότι στις πρώιμες φυτεύσεις η μείωση της παραγωγής φτάνει στο 50%. Καλύτερη εικόνα με υψηλές αποδόσεις έχουμε στις όψιμες φυτεύσεις αλλά όταν οι πατάτες αυτές βγουν στην αγορά οι τιμές θα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή την εποχή οι ψιλές πατάτες (που γίνονται εξαγωγές προς Πολωνία) έχουν τιμή στα 30 - 35 λεπτά το κιλό, ενώ οι χοντρές πατάτες στα 35 έως 40 λεπτά το κιλό. Έχουμε πολλές εισαγόμενες πατάτες αυτή την εποχή στην εγχώρια αγορά, κυρίως από Αίγυπτο και Κύπρο. Επίσης γίνονται βαφτίσια πατάτας, κυρίως από Αίγυπτο, που τις ονομάζουν ελληνικές και κυπριακές για να πιάσουν καλύτερες τιμές (οι κυπριακές πιάνουν διπλάσιες τιμές από τις ελληνικές). Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και σήμερα με την τόσο υποτονική ζήτηση στην αγορά γίνονται εισαγωγές από Αίγυπτο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα στην απορρόφηση της παραγωγής και αν δεν αλλάξει κάτι, λόγω του ανοίγματος της εστίασης, αναμένεται να μεγαλώσει η «πίεση» των τιμών».  

21/04/2021 12:43 μμ

Έχει εγκριθεί το κονδύλι για την κορονοενίσχυση σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα αλλά εκκρεμεί η αποδέσμευση του ποσού από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο οι πατατοπαραγωγοί του Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας έχουν ήδη ξεκινήσει τις φυτεύσεις και έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών, «από αρχές Απριλίου έχει ξεκινήσει η φύτευση πατάτας στην περιοχή. Όμως πολλοί παραγωγοί δεν κάνουν φυτεύσεις λόγω των οικονομικών προβλημάτων που είχαν την προηγούμενη χρονιά. Το 80% του κόστους καλλιέργειας είναι η σπορά (το κόστος ανέρχεται σε 800 - 900 ευρώ ανά στρέμμα). Επίσης πολλοί παραγωγοί έχουν οφειλές από την προηγούμενη χρονιά. Για αυτό θα πρέπει άμεσα να καταβληθούν τα χρήματα της κορονοενίσχυσης. Τα 200 ευρά το στρέμμα τα έχουν ανάγκη οι παραγωγοί».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας και πατατοπαραγωγός κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «όταν στις 2 Απριλίου υπογράφηκε η σχετική ΚΥΑ για την κορονοενίσχυση με ενημέρωσαν ότι χρειάζεται μια εβδομάδα για να γίνει η σχτική πλατφόρμα και ακόμη δύο εβδομάδες για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους οι παραγωγοί. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να γίνεται κάτι. Οι παραγωγοί που είναι εκτός ΕΑΣ και εμπορεύονται μόνοι τους το προϊόν βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Έφτασαν κάποιοι να πουλάνε τις πατάτες στα 6 λεπτά το κιλό. Οι φυτεύσεις ξεκίνησαν από αρχές Απριλίου και θα συνεχιστούν μέχρι τον Μάιο. Θα πρέπει άμεσα να πληρωθούν τις ενισχύσεις οι παραγωγοί για να συνεχίσουν την καλλιέργεια».  
 

06/04/2021 11:19 πμ

Όπως αναφέρει οι αγρότες δεν θα κάνουν βήμα πίσω από την τιμή των 45 λεπτών το κιλό.

Φέτος λοιπόν, αφού καλλιεργήθηκε κλίμα τρομοκρατίας από μεγαλέμπορους της περιοχής, ότι δήθεν η τιμή της πατάτας θα πέσει στα τάρταρα το επόμενο διάστημα, εκβιάζουν με αυτόν τον τρόπο τους παραγωγούς. Αφενός να βγάλουν πρόωρα τις καλλιέργειες τους (μη τυχόν και τους μείνουν απούλητες εάν περιμένουν για καλύτερες τιμές) και αφετέρου να είναι και ευχαριστημένοι με αυτές τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν τώρα.

Ήδη με την τιμή των 0,45 λεπτών-από την οποία δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω! – δεν αναπληρώνονται τα χαμένα εισοδήματα τόσων ετών και δεν εξασφαλίζεται το κόστος της φετινής παραγωγής και η επιβίωση των οικογενειών μας. Οι παραγωγοί να μην πανικοβάλλονται και να μην πέφτουν στην παγίδα των εμπόρων οι οποίοι έχουν σκοπό να γεμίσουν τις αποθήκες τους όσο πιο σύντομα γίνεται, με όσο το δυνατόν φθηνότερο προϊόν.

Την ίδια στιγμή που από εμάς θέλουν να πάρουν τζάμπα την πατάτα, στον λαό θα καταλήγει πάλι με τιμές χρυσάφι, πάνω του 1 ευρώ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης έχει ως εξής:

Μπροστά σε ακόμη μια δύσκολη χρονιά βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας της περιοχής μας, αφού με το καλημέρα της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής οι μεγαλέμποροι τους χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κτλ. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια πενταετία κατρακύλας και χαμένων εισοδημάτων για τα οποία καμία κυβέρνηση δεν αποζημίωσε ουσιαστικά.

Φέτος λοιπόν, αφού καλλιεργήθηκε κλίμα τρομοκρατίας από μεγαλέμπορους της περιοχής, ότι δήθεν η τιμή της πατάτας θα πέσει στα τάρταρα το επόμενο διάστημα, εκβιάζουν με αυτόν τον τρόπο τους παραγωγούς. Αφενός να βγάλουν πρόωρα τις καλλιέργειες τους (μη τυχόν και τους μείνουν απούλητες εάν περιμένουν για καλύτερες τιμές) και αφετέρου να είναι και ευχαριστημένοι με αυτές τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν τώρα.

Ήδη με την τιμή των 0,45 λεπτών-από την οποία δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω! – δεν αναπληρώνονται τα χαμένα εισοδήματα τόσων ετών και δεν εξασφαλίζεται το κόστος της φετινής παραγωγής και η επιβίωση των οικογενειών μας. Οι παραγωγοί να μην πανικοβάλλονται και να μην πέφτουν στην παγίδα των εμπόρων οι οποίοι έχουν σκοπό να γεμίσουν τις αποθήκες τους όσο πιο σύντομα γίνεται, με όσο το δυνατόν φθηνότερο προϊόν.

Την ίδια στιγμή που από εμάς θέλουν να πάρουν τζάμπα την πατάτα, στον λαό θα καταλήγει πάλι με τιμές χρυσάφι, πάνω του 1 ευρώ.

Σχεδιάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Θα μας βρουν μπροστά τους. Η απάντηση θα δοθεί μαζικά με την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας μέσα από τον αγροτικό σύλλογο.

Δεν παζαρεύουμε τις ζωές των οικογενειών μας. Εδώ και τώρα απαιτούμε!

 • κατώτατη εγγυημένη τιμή των προϊόντων μας!
 • να αναπληρωθεί στο 100%, τώρα το χαμένο εισόδημα το φετινό και των προηγούμενων ετών, προκειμένου να μείνει ένα εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες και να καλυφθεί το κόστος για την έναρξη της επόμενη παραγωγής. Να είναι ακατάσχετη η οποιαδήποτε αποζημίωση
 • με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση
 • να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων
 • να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή
 • επιπλέον έλεγχος της ποιότητας των εισαγωγών, π.χ. η πατάτα Αιγύπτου ραντίζεται με απαγορευμένα φάρμακα
 • να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και από τις εισφορές στον ΓΟΕΒ (που πληρώνουν για να ποτίζουν την παραγωγή τους)
 • άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
 • ταυτόχρονα να υπάρξει κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών
 • κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο
 • άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
02/04/2021 11:03 πμ

Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του κλάδου, λόγω της μειωμένης ζήτησης ελέω κορονοϊού.

Από την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2021 ξεκίνησε η συγκομιδή της πρώιμης πατάτας στο νομό Μεσσηνίας, με τις πρώτες ποσότητες να πιάνουν μια τιμή της τάξης των 45 λεπτών το κιλό. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Γκούμας, ιδιοκτήτης της εταιρείας Agrexpo με έδρα στην Καλαμάτα, που κάνει και μεγάλες εξαγωγές, η συγκομιδή συνεχίζεται για την ποικιλία Spunta, οι πρώτες πατάτες διατέθηκαν στην εσωτερική αγορά και συγκεκριμένα στην λαχαναγορά του Ρέντη με τιμή στα 45 λεπτά το κιλό. Η Agrexpo, όπως μας είπε ο κ. Γκούμας, έστειλε ήδη και τα πρώτα φορτία πατάτας στην Πολωνία, που παραδοσιακά ως αγορά, απορροφά τις περισσότερες ποσότητες ανοιξιάτικης πατάτας, από την περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου.

Μεγάλες οι ζημιές από τον παγετό, έως 1.000 ευρώ το κόστος φέτος

Οι τιμές για τον παραγωγό μπορεί να ξεκίνησαν από τα 45 λεπτά, μας εξηγεί ο κ. Γκούμας, όμως σύμφωνα με τον ίδιο η ζημιά από τα καιρικά φαινόμενα και τον κορονοϊό, προβληματίζει ιδιαίτερα ολόκληρο τον κλάδο. Σύμφωνα με τον κ. Γκούμα, η πατατοκαλλιέργεια της δυτικής Πελοποννήσου, από την Αχαΐα έως την Μεσσηνία, επλήγη ιδιαίτερα από τον παγετό της Μήδεια το περασμένο διάστημα, με τις υπερ-πρώιμες πατάτες, δηλαδή εκείνες που φυτεύτηκαν Νοέμβριο, να έχουν απώλεια παραγωγής της τάξης του 50%. Οι τιμές των 45 λεπτών, λέει ο κ. Γκούμας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση, να καλύψουν το κόστος, που ειδικά φέτος λόγω των καιρικών φαινομένων έχει αυξηθεί 10% τουλάχιστον, φθάνοντας και τα 1.000 ευρώ το στρέμμα. Το καλό, συνεχίζει ο κ.Γκούμας είναι ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν εγκαίρως ενεργοποιηθεί σε όλη την πληγείσα περιοχή, για την καταγραφή των απωλειών κι όλοι ελπίζουν, σε αντικειμενική αποζημίωση.

Υπο-λειτουργεί η αγορά, αύξηση στα ναύλα για εξαγωγή

Ένα δεύτερο σκέλος... προβληματισμού των παραγωγών και του κλάδου γενικότερα, μας είπε ο ιδιοκτήτης της Agrexpo, έχει να κάνει με την υπο-λειτουργία της αγοράς, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Όπως μας λέει για παράδειγμα ο κ. Γκούμας, στην Πολωνία που απορροφά μεγάλες ποσότητες αυτές τις ημέρες τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού φθάνουν τα 35.000 με 40.000, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην προσέλευση των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετς και αναταραχή στην αγορά. Αυτό το φαινόμενο, το αλλοπρόσαλλο δηλαδή της ζήτησης και της απορρόφησης της πατάτας αλλά και των υπόλοιπων γεωργικών προϊόντων, αφορά όλες τις χώρες, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση και εδώ, η οποία καλείται να στηρίξει δεόντως και τον αγροτικό κλάδο, όπως έχει πράξει (και ορθώς) με τους άλλους κλάδους. Ένα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω των περιορισμών από τον κορονοϊό, είναι η αύξηση των ναύλων, όπου ειδικά για Πολωνία για να πάει ένα φορτηγό με πατάτες έως πέρσι απαιτούνταν περί τα 2.200 ευρώ, ενώ σήμερα 3.000 ευρώ.

Μείωση εισαγωγών από Αίγυπτο, ελπίδες για άνοιγμα εστίασης

Σύμφωνα με τον κ. Γκούμα, το θετικό φέτος είναι ότι έχει μειωθεί πάνω από 35% σε σχέση με πέρσι (έως 31 Μαρτίου) η ποσότητα της εισαγόμενης πατάτας, από Αίγυπτο, που είναι ευθέως ανταγωνιστική στην δική μας. Δηλαδή, ενώ πέρσι τέτοια εποχή είχαν εισαχθεί περί τους 65 χιλιάδες τόνους πατάτας από Αίγυπτο, σήμερα μόλις που φθάνουν τους 40.000 τόνους. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες οφείλεται στη μείωση της παραγωγής πατάτας στην Αίγυπτο λόγω των χαμηλών προσόδων πέρσι των παραγωγών, αλλά και στην αύξηση της εκεί κατανάλωσης πατάτας τελευταία. Τέλος, όπως αναφέρει ο κ. Γκούμας, θα είναι καθοριστικό το άνοιγμα της εστίασης στην χώρα μας και φυσικά το το τουριστικό ρεύμα, που αυξάνει την κατανάλωση.

Σε 10-15 ημέρες μπαίνει σε παραγωγή η Λακκόπετρα

Σε 10 με 15 ημέρες από σήμερα υπολογίζεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της πατάτας στην Λακκόπετρα της Αχαΐας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Άγγελος Λιάκος, παραγωγός με 300 στρέμματα και έμπορος, τα πράγματα δεν είναι καλά λόγω των ζημιών από τον παγετό της Μήδειας που χτύπησε την παραγωγή και οι αποδόσεις αναμένονται εξαιρετικά μειωμένες, σε σχέση με μια καλή χρονιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά στις πρώιμες ποικιλίες, αυτές δηλαδή που βγαίνουν τον Απρίλιο έως αρχές Μαΐου, οι αποδόσεις αναμένονται πεσμένες πάνω από 50%, δηλαδή χωράφια που έδιναν 4,5 τόνους το στρέμμα, φέτος δεν θα περάσουν τους 1,5 με 2 τόνους. Εκτός αυτού, όμως, όπως μας λέει ο ίδιος, υπάρχουν κτήματα που δεν θα δώσουν καθόλου παραγωγή λόγω των ζημιών από τον παγετό. Όσον αφορά στις τιμές, αυτές θα ανοίξουν σε 15 ημέρες, προσθέτει, ενώ η ζήτηση αναφέρει σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι μειωμένη.

Σε 20 ημέρες ξεκινά η Ηλεία, τεράστιες οι ζημιές από τον παγετό

Ο κ. Παναγιώτης Πετρουτσάς είναι παραγωγός πατάτας στην Αμαλιάδα Ηλείας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η συγκομιδή στην περιοχή θα αρχίσει σε 20 ημέρες περίπου, όμως η παραγωγή θα είναι εξαιρετικά μειωμένη και σίγουρα κατά μέσο όρο άνω του 50% από μια καλή χρονιά, λόγω του παγετού. Μεγαλύτερες, έως και στο 100% είναι οι ζημιές σε πατάτες που μπήκαν αρχές Γενάρη, εκτιμά ο ίδιος, προσθέτοντας όμως ότι ευλεπιστεί με βάση τις πληροφορίες που έχει, οι τιμές να εκκινήσουν από καλά επίπεδα, της τάξης των 45-48 λεπτά το κιλό, όμως τα έσοδα των παραγωγών θα είναι κουρεμένα, λόγω της δραματικής μείωσης αποδόσεων, καταλήγει.

01/03/2021 03:06 μμ

Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, βρίσκεται εδώ και ένα μήνα ο φάκελος για την πληρωμή ενίσχυσης παραγωγών πατάτας που επλήγησαν από την πανδημία. Το πακέτο των ενισχύσεων, όπως έχουμε αναφέρει από τον ΑγροΤύπο, περιλαμβάνει φθινοπωρινή και καλοκαιρινή πατάτα.

Ωστόσο όσο περνά ο καιρός όλο και μεγαλύτερες ποσότητες πατάτας, που είναι αποθηκευμένες στα ψυγεία, δεν είναι εμπορεύσιμες. Από την άλλη οι παραγωγοί περιμένουν την πληρωμή της ενίσχυσης για να μπορέσουν να αγοράσουν πατατόσπορο και να ξεκινήσουν τη νέα φύτευση.  

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών, «έπρεπε ήδη να έχει καταβληθεί η ενίσχυση στους πατατοπαραγωγούς. Από το ΥπΑΑΤ μας έχουν αναφέρει ότι ο φάκελος έχει κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Σε περίπου ένα μήνα θα ξεκινήσουν οι παραγωγοί της Δράμας τη νέα φύτευση. Πρέπει οι παραγωγοί να αγοράσουν πατατόσπορο και να κάνουν τη διαμόρφωση εδάφους. Θέλουν την ενίσχυση για να καλύψουν τα έξοδά τους.

Το συνολικό ποσό της κορονοενίσχυσης ανέρχεται σε 14,5 εκατ. ευρώ. Η καλλιέργεια είναι περίπου στα 67.000 στρέμματα, ενώ η ενίσχυση θα ανέλθει γύρω στα 216 ευρώ το στρέμμα.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν στα ψυγεία αδιάθετες πατάτες Νευροκοπίου. Αλλά όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότερες ποσότητες καταλήγουν μη εμπορεύσιμες. Η φετινή περίοδος λόγω των μέτρων σε εστίαση και τουρισμό δεν είχε καλές τιμές. Ο μέσος όρος της κατώτερης τιμής παραγωγού για τις πατάτες ΠΓΕ Κάτω Νευροκοπίου φέτος κυμάνθηκε από 8 μέχρι 13 λεπτά το κιλό. Όταν το κόστος καλλιέργειας στην περιοχή είναι στα 20 - 22 λεπτά το κιλό».
 

05/02/2021 12:26 μμ

Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, βρίσκεται ο φάκελος για την πληρωμή ενίσχυσης παραγωγών πατάτας που επλήγησαν από την πανδημία. Μάλιστα όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το πακέτο των ενισχύσεων θα περιλαμβάνει φθινοπωρινή και καλοκαιρινή πατάτα.

Θυμίζουμε ότι έχει ήδη καταβληθεί κορονοενίσχυση για την ανοιξιάτικη πατάτα, που ανήλθε στα 245 ευρώ ανά στρέμμα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών, «η κατάσταση στην αγορά δεν είναι καλή λόγω του Covid-19. Οι παραγωγοί περιμένουν από την ενίσχυση να καταφέρουν να κάνουν την επόμενη φύτευση. Υπάρχουν ακόμη αποθέματα πατάτας Νευροκοπίου και είναι σίγουρο ότι θα μείνουν απούλητες ποσότητες. Η εγχώρια αγορά λόγω του κλεισίματος της εστίασης έχει μειώσει την ζήτηση. Έγιναν πριν λιγο καιρό κάποιες εξαγωγές προς Ρουμανία αλλά δεν είχαν συνέχεια, αφού η ζήτηση έχει μειωθεί σε όλη την Ευρώπη».

Αισιόδοξος για την καταβολή της κορονοενίσχυσης στους πατατοπαραγωγούς είναι ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας και πατατοπαραγωγός κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου, ο οποίος ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε τη διαβεβαιωση από το ΥπΑΑΤ ότι ο φάκελος έχει προχωρήσει και είναι έτοιμος να υπογραφεί. Επειδή στην περιοχή μας κάποιες πατάτες δηλώνονται καλοκαιρινές και κάποιες φθινοπωρινές, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με εκπροσώπους του Υπουργείου, μας ανέφεραν ότι θα ενταχθούν και οι δύο κατηγορίες στην κορονοενίσχυση.Τα στοιχεία με τα στρέμματα καλλιέργειας στην περιοχή της Δράμας έχουν ήδη κατατεθεί στο ΥπΑΑΤ».

Πάντως παρά την άσχημη εικόνα που υπάρχει στην αγορά με τη μειωμένη ζήτηση στις πατάτες κάποιοι έμποροι συνεχίζουν να εισάγουν από τρίτες χώρες με μειωμένο κόστος. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου «πρέπει οι καταναλωτές να διαβάζουν την προέλευση της πατάτας που αγοράζουν. Ζητάμε να στηρίξουν την ελληνική παραγωγή. Δικαιολογία για τις τιμές δεν υπάρχει γιατί οι αιγυπτιακές πωλούνται πια στη λιανική αγορά πάνω από 1 ευρώ το κιλό, όταν οι πατάτες ΠΓΕ Κάτω Νευροκοπίου πωλούνται στα 50-60 λεπτά το κιλό».

Από την Ηλεία ο παραγωγός κ. Διονύσης Μάλιαρης, που καλλιεργεί 1.000 στρέμματα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η κατάσταση είναι τραγική για το προϊόν. Όμως κάποιοι φέρανε πατάτες από την Αίγυπτο την στιγμή που οι ελληνικές παραμένουν απούλητες στα χωράφια και σαπίζουν. Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού πατάτας στην Ηλεία κυμαίνεται στα 23 έως 25 λεπτά το κιλό, πολύ κάτω του κόστους. Με αυτές τις τιμές θα σταματήσει η καλλιέργεια φθινοπωρινής πατάτας στην περιοχή».  

13/01/2021 04:31 μμ

Μόνο στη Δυτική Μακεδονία καλλιεργούνται περί τα 3.000 στρέμματα.

Από 190 έως 230 ευρώ ο τόνος κυμάνθηκαν φέτος οι τιμές στα συμβόλαια των παραγωγών για πατάτα που προορίζεται για βιομηχανική χρήση.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωκράτης Βοϊτσίδης, καλλιεργητής με μια έκταση 1.000 στρεμμάτων στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης, μεταξύ άλλων και πατάτας για βιομηχανική χρήση (τσιπς κ.λπ.), η καλλιέργεια εντοπίζεται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και λειτουργεί συμβολαιακά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές παραγωγού στα συμβόλαια κυμάνθηκαν φέτος μεταξύ 190 και 230 ευρώ ο τόνος αναλόγως την ποικιλία. Πιο υψηλές τιμές έπιασε η πατάτα Laidy Claire, που έχει όμως πιο χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις (περί τους 3 τόνους ανά στρέμμα), σε σύγκριση με τις ποικιλίες Ermis και Opal, που επίσης προορίζονται για βιομηχανική χρήση, αλλά επιτυγχάνουν αποδόσεις έως 4,5 τόνους στο στρέμμα.

Σημειωτέον ότι συμβόλαια με παραγωγούς για βιομηχανική πατάτα κάνουν πέντε κυρίως μεγάλες εταιρείες, ενώ όπως μας είπε ο κ. Βοϊτσίδης η εξόφληση των παραγωγών γίνεται εντός 60 - 90 ημερών από την παράδοση του προϊόντος κι αφού έχει δοθεί προκαταβολή στην αρχή.