Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ξεκόλλησαν οι τιμές πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι, σταθεροποιούνται στα 25 έως 35 λεπτά

01/09/2021 01:09 μμ
Συνεχίζεται η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών πατάτας στην περιοχή Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας. Υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση από την εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές.

Συνεχίζεται η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών πατάτας στην περιοχή Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας. Υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση από την εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «ξεκολλήσει» η τιμή παραγωγού από τα επίπεδα των 8 και 10 λεπτών το κιλό που βρισκόταν στις άλλες περιοχές όλο το προηγούμενο διάστημα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, πατατοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, «όλα δείχνουν ότι φέτος στην περιοχή θα έχουμε μια καλή χρονιά όσον αφορά τις τιμές παραγωγού. Υπάρχει μια αύξηση του ενδιαφέροντος για εξαγωγές που οφείλεται στις ζημιές που έχουν στην παραγωγή οι χώρες της Ευρώπης λόγω των καιρικών συνθηκών.

Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται αυτή την εποχή από 25 μέχρι 35 λεπτά το κιλό ανάλογα την ποικιλία. Το θετικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγές στις αγορές της Γερμανίας και της Ολλανδίας, κάτι που φέρνει αισιοδοξία για την πορεία των τιμών».

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Καστίδης, παραγωγός που καλλιεργεί 150 στρέμματα με πατάτα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχει ξεκινήσει η συγκομιδή στην περιοχή για τις πρώιμες ποικιλίες πατάτας. Από τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των μεγάλων ποσοτήτων οπότε τότε θα φανεί η εικόνα της φετινής αγοράς.

Οι στρεμματικές αποδόσεις στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου είναι υψηλές και αναμένουμε μια καλή παραγωγή. Καλλιεργούνται περίπου 25.000 στρέμματα με πατάτες. Φέτος επίσης έχουμε πολύ καλή ποιότητα.

Αυτή την εποχή οι πατάτες έχουν τιμή παραγωγού από 25 έως 35 λεπτά το κιλό. Υπάρχει και ενδιαφέρον για εξαγωγές. Οι Ρουμάνοι έμποροι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή αλλά μέχρι στιγμής δίνουν τιμές στα 20 λεπτά.

Οι παραγωγοί ζητούν την πληρωμή ενισχύσεων λόγω της πανδημίας που μας έχουν υποσχεθεί για τις πατάτες, με το ποσό των περίπου 4 εκατ. ευρώ. Εδώ και πολλούς μήνες έχουν υποσχεθεί την κορονοενίσχυση σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα αλλά ακόμη δεν την έχουν πληρώσει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν πολλοί παραγωγοί οικονομικά προβλήματα με απαοτέλεσμα να αναγκάζονται να πουλάνε σε χαμηλές σε σχέση με το κόστος καλλιέργειας τιμές».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
08/08/2024 02:09 μμ

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, υπέγραψε τις εγκρίσεις αδειών προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης στις νήσους Νάξο και Σέριφο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της λειψυδρίας.

Συγκεκριμένα οι σχετικές αποφάσεις αφορούν:

  • Στη νήσο Νάξο την άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας δύο μονάδων αφαλάτωσης, συνολικής δυναμικότητας 1600μ3/d, στη θέση «ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ» της Χώρας Νάξου για λογαριασμό του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
  • Στη νήσο Σέριφο την άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μιας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 600μ3/d, στην περιοχή «Αυλόμωνας» για λογαριασμό του Δήμου Σερίφου.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, σχετικά με το θέμα, δήλωσε: «Οι ιδιαίτερα πιεστικές ανάγκες και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το παρατεταμένο πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά, μας υποχρεώνουν να κινηθούμε άμεσα, αποτελεσματικά και ευέλικτα προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και οι οικονομίες των νησιών μας να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Ήδη το πρώτο επτάμηνο του 2024 έχουν εκδοθεί 16 άδειες προσωρινής λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης, όταν στην περίοδο 2018-2023 είχαν εκδοθεί συνολικά 25.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τις κατευθύνσεις του Υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη, με συγκεκριμένες αποφάσεις και σειρά παρεμβάσεων στο νησιωτικό χώρο, δίνει λύσεις στα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του νερού. Η Κυβέρνησή μας, στηρίζει έμπρακτα τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιωτικών περιοχών, στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε λόγω της κλιματικής κρίσης».

Στο πρόβλημα της λειψυδρίας στη Νάξο έχει αναφερθεί σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και μέλος της ΕΘΕΑΣ, κ. Δημήτρης Καπούνης. Όπως τόνισε από 6.000 τόνους πατάτας Νάξου που είχε παραγωγή στο παρελθόν φέτος είχε 1.800 τόνους επειδή δεν υπάρχει νερό στο νησί. Στην περιοχή του Λιβαδιού, πηγάδια 60 ετών και είναι από 15 έως 18 μέτρα αυτή τη στιγμή είναι ξερά.

Τελευταία νέα
09/09/2024 10:16 πμ

Κατατέθηκε στην Βουλή νομοσχέδιο με διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (Π.Γ.Ε.) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων ( Ε.Π.Ι.Π.).

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι:

α) ο εκσυγχρονισμός και η αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (εφεξής «ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ») για τα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (εφεξής «Π.Ο.Π.», «Π.Γ.Ε.» και «Ε.Π.Ι.Π.» αντίστοιχα),

β) η ενίσχυση και επιτάχυνση του συστήματος επιβολής διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης και προστίμων για παραβιάσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας των προϊόντων με Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π. και

γ) η εν γένει αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στην παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου στον τομέα των προϊόντων με Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π., για την ενίσχυση της κατοχύρωσης και αναγνώρισης των προϊόντων αυτών.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται σύστημα αναγνώρισης ομάδων παραγωγών προϊόντων Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. και προβλέπεται η δυνατότητα αναγραφής μιας καταχωρισμένης ονομασίας Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. στον κατάλογο των συστατικών ενός τροφίμου, καθώς και στην επισήμανση, στην παρουσίαση και διαφήμιση αυτού.

Διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης και διοικητικά πρόστιμα

1. Όταν κατά τη διενέργεια των ελέγχων διαπιστώνονται παραβάσεις που αφορούν στις καταχωρισμένες προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, επιβάλλονται διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης από τον ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ και διοικητικά πρόστιμα. Τα διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης και τα διοικητικά πρόστιμα επιβάλλονται ανά κατηγορία και είδος παράβασης. Τα διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης επιβάλλονται σωρευτικά.

2. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ δύναται να επιβάλλονται τα εξής διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης:
α) έγγραφη σύσταση για συμμόρφωση εντός καθορισμένης προθεσμίας,
β) περιορισμός ή απαγόρευση διάθεσης στην αγορά γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, κατόπιν αιτιολογημένου πρακτικού ελέγχου, έως ότου διαπιστωθεί από τον ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ ή την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.),
γ) διόρθωση ή αντικατάσταση της επισήμανσης σε τηρούμενα έγγραφα, αρχεία, συνοδευτικά έγγραφα, συσκευασίες προϊόντων, σε κάθε είδους ηλεκτρονικές καταχωρίσεις στο διαδίκτυο, ιδίως σε ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαφημιστικό υλικό, στα οποία διαπιστώθηκε η μη συμμόρφωση,
δ) απόσυρση του προϊόντος από την αγορά με ευθύνη και έξοδα του παραβάτη, υπό την ευθύνη και επίβλεψη του ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας Δ.Α.Ο.Κ.,
ε) ανάκληση διαφημιστικού υλικού, έντυπου και ηλεκτρονικού, από την αγορά, με ευθύνη και έξοδα του παραβάτη, με απόφαση του ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ και υπό την επίβλεψή του ή της αρμόδιας Δ.Α.Ο.Κ.,
στ) αναστολή του πιστοποιητικού της επιχείρησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
ζ) οριστική ανάκληση του πιστοποιητικού της επιχείρησης.

Το ύψος των προστίμων ανά παράβαση ξεκινά από 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως 300.000 ευρώ.

Διαβάστε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή (εδώ)

28/08/2024 02:02 μμ

Απάντηση στην ακρίβεια των τροφίμων είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εισήγησή του κατά την σημερινή (Τετάρτη - 28/8) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Μάλιστα τόνισε ότι στην Ελλάδα ο βασικός μισθός είναι διπλάσιος σε σχέση με την Βουλγαρία.

Και πρόσθεσε: Αυτός είναι ο κεντρικός μας στόσος και αυτό συνεχίζουμε να υπηρετούμε. Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα για όλα αυτά σε δέκα μέρες από τώρα, για να μπορούμε να απαντήσουμε, βέβαια, και σε κάποιους από τους μύθους οι οποίοι διακινούνται, οι οποίοι παρουσιάζουν την Ελλάδα περίπου να είναι χειρότερη και από τη Βουλγαρία.

Βουλγαρία με βασικό μισθό στα 477 ευρώ, να θυμίσω, όταν στην Ελλάδα είναι στα 830.

Η Ελλάδα, η οποία είναι δεύτερη σε ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και μια χώρα στην οποία ο δείκτης της κατανάλωσης, που είναι ίσως και ο πιο ενδεικτικός γιατί περιέχει όλα τα έξοδα των νοικοκυριών, βελτιώνεται διαρκώς.

Να δώσω ένα παράδειγμα μόνο από τη σημερινή ατζέντα: θα δώσουμε την εξουσιοδότηση για να υπογραφεί η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Τα δημόσια ταμεία θα ενισχυθούν με παραπάνω από 3 δισ. ευρώ από την εταιρεία που θα τη διαχειριστεί, αλλά θα υπάρχει και χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες, καθώς από τις 6 Οκτωβρίου τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από 2,8 ευρώ στα 2,5 ευρώ. Αυτό είναι ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα για τους πολίτες, ειδικά γι’ αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τακτικά τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της πόλης.

Αντίστοιχη ήταν και η χθεσινή μας παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, να ευχαριστήσω τους Υπουργούς οι οποίοι συμμετείχαν. Για πρώτη φορά, νομίζω, ότι διαπίστωσαν οι παρευρισκόμενοι στην Κεντρική Μακεδονία το εύρος των παρεμβάσεων οι οποίες υλοποιούνται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Αντίστοιχες παρουσιάσεις θα γίνουν σε όλες τις Περιφέρειες. Η δε πλατφόρμα την οποία πια έχουμε αναρτήσει στο διαδίκτυο -erga.gov.gr είναι το σχετικό link- παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα έργα τα οποία υλοποιούνται σε όλη την επικράτεια άνω του 1 εκατομμυρίου: ποιος είναι ο φορέας υλοποίησης, ποιοι είναι το στάδιο υλοποίησης του έργου, ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης.

Τώρα, ως προς τα θέματα της ατζέντας μας, εκτός από τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, τρεις σύντομες παρατηρήσεις.

Πρώτον, η παρουσίαση την οποία θα κάνει ο κ. Παπαθανάσης για την έκθεση της πορείας του Ταμείου Ανάκαμψης. Νομίζω το μήνυμα είναι κοινό, το ξέρετε πολύ καλά, ότι όλοι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας ώστε να φροντίσουμε να πετύχουμε τα ορόσημα, να απορροφήσουμε τα σχετικά κονδύλια, ώστε το φθινόπωρο η χώρα να μπορεί να εισπράξει την πέμπτη δόση των ενισχύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ένα ακόμα νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο προσθέτει νέα όπλα στη φαρέτρα μας για την ενδοοικογενειακή βία. Θέλω να χαιρετίσω τη μεγάλη προσπάθεια η οποία έχει γίνει από τα συναρμόδια Υπουργεία στον τομέα αυτό -και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα νέα γραφεία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας.

Και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα μας παρουσιάσει τα σχέδιά του για τις περαιτέρω παρεμβάσεις αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, προγράμματα εκσυγχρονισμού, χρήση νέων τεχνολογιών, παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην Αστυνομική Ακαδημία, οργανωτική αναδιάταξη της ΕΛ.ΑΣ. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στα νέα τεχνικά μέσα τα οποία μπορούμε να έχουμε στην διάθεσή μας. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται προφανώς και πολλές νέες κάμερες στους δρόμους.

01/08/2024 04:25 μμ

Στην Ισπανία μείωσαν το ΦΠΑ και έπεσε ο πληθωρισμός και μαζί του οι τιμές στα τρόφιμα στην λιανική, ενώ παράλληλα μειώθηκαν και οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Δηλαδή έχουμε τα αντίθετα με αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε το Ισπανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία μειώθηκε κατά έξι δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας, στο 2,8% σε ετήσια βάση, μείωση που αποδίδεται κυρίως στην πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των τροφίμων.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα και τα ενεργειακά προϊόντα (καθώς είναι τα πιο ευμετάβλητα), διαμορφώθηκε επίσης στο 2,8%, δύο δέκατα χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η κυβέρνηση της Ισπανίας, η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερη, συγκριτικά με τον Ιούλιο του περασμένου έτους, την στιγμή που οι τιμές των τροφίμων έχουν μειωθεί σε σύγκριση με την αύξηση που κατέγραψαν πριν από 12 μήνες.

Σημειώνεται επίσης ότι σημαντική συμβολή στην συγκράτηση του πληθωρισμού διαδραμάτισαν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης και ειδικότερα οι μειώσεις του ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αναθεώρηση του πακέτου κατά της κρίσης στα τέλη του περασμένου έτους, η Κυβέρνηση σχεδίασε μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, από το μέχρι τότε ισχύον 21% στο 10%, υπό την προϋπόθεση ότι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεπεράσει τα 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τον Ιούνιο.

Θυμίζουμε ακόμη ότι η Ισπανία, από το 2023, είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από 10% σε 5%. Τώρα αυτό το προϊόν έχει συμπεριληφθεί στην ομάδα των βασικών αγαθών (μαζί με ψωμί, αυγά, λαχανικά και φρούτα) που έχει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.

Φαίνεται ότι στην Ισπανία έχουν λιγότερα κυβερνητικά έξοδα και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων άρα δεν χρειάζονται πολλούς φόρους, όπως θέλει η Ελλάδα.

31/07/2024 02:42 μμ

Με «ευχολόγια» για μειώσεις τιμών στα τρόφιμα και επανάληψη των όσων λέει από την ανάληψη των καθηκόντων του, έγινε ακόμη μια συνάντηση, σήμερα Τετάρτη (31 Ιουλίου 2024), του υπουργού κ. Θεοδωρικάκου με εμπόρους και βιομηχανίες τροφίμων.

Μια ακόμη συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των βιομηχανιών τροφίμων και των πολυεθνικών, αναφέρει το δελτίου τύπου - που εξέδωσε το υπουργείο - χωρίς όμως να υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο, τόσο από την πλευρά του υπουργού όσο και των επιχειρηματιών, στο επίμαχο της ακρίβειας και τις αποκλιμάκωσης των τιμών στα προϊόντα του περιβόητου καλαθιού του νοικοκυριού.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, η μάχη για την μείωση του κόστους ζωής συνεχίζεται με σχέδιο και επιμονή. Ιδιαίτερα για τα βασικά είδη διαβίωσης και για τα τρόφιμα που είναι στον τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου μας, καθώς στόχος μας είναι η στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας και του νοικοκυριού με όλους τους τρόπους.

Οι έλεγχοι επεκτείνονται και εντείνονται σε δεκάδες επιχειρήσεις εκατοντάδες προϊόντα και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου έχουν εντοπιστεί πολλές παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας.

Ενισχύουμε την ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού και συνεργαζόμαστε με τις Περιφέρειες για να συμμετέχουν στους ελέγχους. Οι καταναλωτές μπορούν πλέον να ενημερώνονται καλύτερα μέσα από την αναβαθμισμένη εφαρμογή e-katanalotis.

Είμαστε σταθερά σε επαφή και συνεργασία με την επιχειρηματικότητα, καθώς ταυτιζόμαστε με το αίτημα και την προσδοκία των πολιτών για κοινωνική ευθύνη από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Αναμένω τα στοιχεία για τον Ιούλιο, όπου υπάρχουν θετικές ενδείξεις και ασφαλώς οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ καλούνται να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να μειώσουν τις τιμές ιδιαίτερα το φθινόπωρο που ανοίγουν τα σχολεία και για πολλά νοικοκυριά απαιτούνται πρόσθετα έξοδα».

30/07/2024 12:00 μμ

Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή πατάτας στην περιοχή του Νευροκοπίου της Δράμας, με σοβαρά προβλήματα φέτος να αντιμετωπίζει η καλλιέργεια λόγω της ανομβρίας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας, «ξεκίνησε σε κάποια χωράφια η συγκομιδή πατάτας αν και με μικρές ακόμη ποσότητες. Οι πρώιμες ποικιλίες θα ξεκινήσουν να συγκομίζονται με αυξημένους ρυθμούς από τον Αύγουστο.

Φέτος δεν είχαμε προβλήματα στις φυτεύσεις όπως είχαμε στην περσινή χρονιά. Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα λόγω της ξηρασίας. Πριν 5 ημέρες είχαμε μια κανονική ποτιστική βροχή.

Αν δεν έχουμε βροχές - όπως φέτος - η καλλιέργεια πατάτας θέλει 14 ποτίσματα. Μιλάμε για μεγάλη αύξηση του κόστους σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με άλλες χρονιές.

Αρκεί να σας επισημάνω ότι στο φράγμα Λευκόγεια στο Νευροκόπι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε νερό για άρδευση γύρω στα 8 εκατ. κυβικά νερό και φέτος μόλις 2 εκατ. κυβικά. Κάποια χωράφια δεν κατάφεραν να ποτιστούν.

Επίσης οι υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα θα έχουν σαν αποτέλεσμα μικροκαρπία και λιγότερα κιλά, άρα μειωμένο εισόδημα για τον παραγωγό.

Πάντως ζήτηση υπάρχει αν και οι ποσότητες πατάτας στη Δράμα θα είναι μειωμένες. Φέτος έχουμε μια μείωση, κατά 30%, των στρεμμάτων καλλιέργειας και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα της άρδευσης».

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή πατάτας και στην Αρκαδία.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κατσογιάννης, παραγωγός πατάτας με συσκευαστήριο από το Νεοχώρι της Αρκαδίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τις επόμενες δέκα ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή πατάτας στην περιοχή. Προβλήματα δεν είχαμε στις φυτεύσεις αλλά από τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι πατάτες δεν έχουν καταφέρει να πάρουν μέγεθος και θα έχουμε πρόβλημα μικροκαρπίας».

16/07/2024 09:49 πμ

Την ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων και την τήρηση όλων των προτύπων παραγωγής στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγονται στις χώρες της ΕΕ, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Ακόμη σε παρέμβασή του ζήτησε ενισχυμένη και στοχευμένη χρηματοδότηση καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών και των κανονιστικών απαιτήσεων για το Leader, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη συγκεκριμένου πλαισίου αρχών μέσα από τη νέα ΚΑΠ, θα συμβάλλουν στη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και την ενίσχυση της υπαίθρου, σε παρέμβασή του για τη «Βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών- γενεακή ανανέωση και δημογραφικές πτυχές».

Στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, ο κ. Τσιάρας συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Τζεμ Εσντεμίρ, τον οποίο προσκάλεσε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπου εφέτος η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα.

Τον Έλληνα Υπουργό, στις Βρυξέλλες, συνοδεύει ο ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Μπαγινέτας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, είπε, μεταξύ άλλων:

«Μια από τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου είναι το ζήτημα της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού και το δημογραφικό που απασχολεί το σύνολο των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Είναι γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από την παρουσία ηλικιακά νέων ανθρώπων. Είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προκλήσεων που φέρνει η εποχή και όλοι πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία όλων αυτών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, θα καταφέρουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, να δημιουργήσουμε έναν πρωτογενή τομέα ελκυστικό για τους νέους ανθρώπους που με την παρουσία τους, τη συμμετοχή τους και την εργασία τους, θα καταφέρουν να τον στηρίξουν αλλά και να δώσουν μια πολύ συγκεκριμένη προοπτική».

Οι τέσσερις αρχές για το δημογραφικό και τη γεωργία

Σε ό,τι αφορά στο δημογραφικό πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα ο κ. Τσιάρας πρότεινε την ενσωμάτωση στη νέα ΚΑΠ τεσσάρων αρχών που θα δώσουν νέα πνοή στη γεωργία και θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επαγγελματιών αγροτών.
Οι τέσσερις γενικές αρχές είναι:

  • Υιοθέτηση ολιστικής πολύ-τομεακής στρατηγικής π.χ. για την ηλικιακή ανανέωση σε αυτές με αύξηση της ελκυστικότητάς τους.
  • Ενδυνάμωση της συμμετοχικής διαδικασίας, στο σύνολο της διαδικασίας χάραξης πολιτικής, που θα προάγει την εφαρμογή συντονισμένων, ολοκληρωμένων αγροτικών πολιτικών,
  • Επάρκεια πόρων (ανθρώπινων, οικονομικών και θεσμικών), με κατάλληλους μηχανισμούς για τον συντονισμό της κατανομής της χρηματοδότησης και τη διασφάλιση συνεργειών μεταξύ των πολιτικών και των πηγών χρηματοδότησης και τέλος,
  • Ενημερωμένα και ασφαλή συστήματα δεδομένων, που επιτρέπουν τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των διαφορετικών αγροτικών περιοχών.

Εκτίμηση του Έλληνα Υπουργού είναι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος στον πρωτογενή τομέα και να αντιστραφούν οι σημερινές αρνητικές τάσεις, τόσο σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των νέων όσο και στο επίπεδο του εισοδήματός τους.

«Το μέλλον των αγροτικών περιοχών είναι οι νέοι άνθρωποι που επιλέγουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε αυτές. Οι όποιες αποφάσεις μας θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν τη νεανική επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα και σε κάθε περίπτωση να προάγουν την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας σε κάθε γωνιά της Ένωσης», είπε ο κ. Τσιάρας, ο οποίος τόνισε ότι «για την αντιμετώπιση της απερήμωσης της υπαίθρου είναι σκόπιμο να υπάρχει ολιστική προσέγγιση και όραμα, το οποίο θα θέτει στο επίκεντρο τους αγρότες και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές, κοινωνικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των ευρωπαϊκών περιφερειών και κυρίως των μειονεκτικών περιοχών».

Όπως εξήγησε, στην κατεύθυνση αυτή, η στήριξη της επιχειρηματικότητας στην πρωτογενή παραγωγή εδράζεται σε μια δομημένη και ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση που περιλαμβάνει:

  • Την εξασφάλιση ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος
  • Την παροχή κινήτρων
  • Την ανάπτυξη βασικών υποδομών μέσα από ισχυρές συνέργειες και συμπληρωματικότητα, μέσα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει προς την κατεύθυνση αυτή το Leader. Πεποίθηση του κ. Τσιάρα είναι ότι η περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών και των απαιτήσεων σε κανονιστικό επίπεδο, η πρόβλεψη ενίσχυσης ειδικών παρεμβάσεων, η στόχευση συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων (όπως γυναίκες, νέοι), καθώς και η δυνατότητα καταβολής αυξημένων ποσοστών ενίσχυσης στις αγροτικές περιοχές, θα συμβάλλουν στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην ελκυστικότητα της υπαίθρου.

Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός «η αντιμετώπιση δημογραφικών προβλημάτων θα έχει καθοριστικό ρόλο στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα της γεωργίας στην Ένωση. Απαραίτητο εργαλείο, η ενισχυμένη και στοχευμένη χρηματοδότηση για τη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα.

Κανόνες στις εισαγωγές από τρίτες χώρες

Σε άλλη παρέμβασή του για «θέματα εμπορίου που σχετίζονται με τη γεωργία», ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η εξασφάλιση του παγκόσμιου εφοδιασμού σε τρόφιμα επιβάλλει τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου για την αποφυγή μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών αναταραχών.

Παρατήρησε, ωστόσο, ο πρωτογενής τομέας δεν έχει επωφεληθεί σε πραγματικούς όρους από το άνοιγμα των γεωργικών αγορών, ενώ στην πράξη συμβαίνει μάλλον το αντίθετο, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αμφισβήτηση η ανταγωνιστικότητα της ενωσιακής παραγωγής. Και σημείωσε ότι «κάθε πρόσθετη σταδιακή δασμολογική απελευθέρωση πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις για συμμόρφωση με τα πρότυπα παραγωγής της Ένωσης, καθώς και από κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες και αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών κανόνων, των κανόνων καταγωγής, κλπ». Ανέφερε δε ως παράδειγμα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα από τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τρίτες χώρες και ειδικά πορτοκαλιών από την Αίγυπτο.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων στις αγορές των τρίτων χωρών και σημείωσε ότι τα ΠΟΠ αποτελούν δομικό πυλώνα της ευρωπαϊκής αγροδιατροφικής κληρονομιάς και συνδέονται ευθέως με την ταυτότητα των περιοχών της υπαίθρου.

Τέλος όσον αφορά σε θέματα ΠΟΕ, τόνισε τη σημασία της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι για την Ελλάδα, η οποία επισήμανε ότι δεν πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. «Η προάσπιση των γενικότερων συμφερόντων της Ένωσης στον πυλώνα της εγχώριας στήριξης και των πολιτικών της ΚΑΠ αποτελεί βασική προτεραιότητα. Συνεπώς, στα κείμενα του ΠΟΕ πρέπει να προστατεύεται ρητώς το καθεστώς ενισχύσεων», είπε.

04/07/2024 12:10 μμ

Βγαίνει στην αγορά το νέο brand name του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού το Velvita Gold.

Η παρουσίαση του νέου προϊόντος έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη (3/7/2024), στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη.

Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πρώτοι την νέα σειρά ροδάκινων και νεκταρινιών Velvita Gold, η οποία ξεχωρίζει για την εξαιρετική της ποιότητα και την αξεπέραστη γλυκιά γεύση. Τα ροδάκινα και νεκταρίνια Velvita Gold, καλλιεργημένα με τις πιο σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, υπόσχονται να προσφέρουν στον καταναλωτή μια μοναδική γευστική εμπειρία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από ειδικούς στον τομέα της γεωργίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νέας σειράς και την ιστορία της εταιρείας Velvita. Οι καλεσμένοι γεύτηκαν για πρώτη φορά την ιδιαίτερα γλυκιά γεύση της νέας σειράς, μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο μενού, όπου τα ροδάκινα αποτελούσαν το κύριο συστατικό στα περισσότερα πιάτα.

Το νέο προϊόν Velvita Gold θα διατεθεί σε πρώτη φάση από την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, όπου διαθέτει υποκατάστημα ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Επίσης, τον Αύγουστο ο Συνεταιρισμός αποκτά υποκατάστημα και στη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, τόνισε ότι από σήμερα Πέμπτη (4/7) το Velvita Gold θα είναι σε διάθεση στην αγορά. Δεν είναι premium στην τιμή αλλά είναι premium στην ποιότητα.

Πριν 7 χρόνια οι εναλλαγές στις γεύσεις που είχε το ροδάκινο (γλυκό, όξινο κ.α.) ανάγκασαν τον καταναλωτή σε μια πανευρωπαϊκή έρευνα να το ψηφίσει σαν το χειρότερο φρούτο. Αυτό γινόταν επειδή υπήρχαν πολλές ποικιλίες με διαφορετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Εμείς από νωρίς ψάξαμε τρόπους να προσφέρουμε ένα ροδάκινο όσο πιο κοντά γίνεται στη γευστική εμπειρία που ζητάει ο καταναλωτής.

Νέο premium ροδάκινο Velvita Gold από τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Συσκευάζουμε από το χωράφι το ροδάκινο για να το έχουμε όσο το δυνατόν κοντά στην κανονική του ωρίμανση προϊόν.

Ο συνεταιρισμός κατέληξε σε συγκεκριμένες 13 ποικιλίες, οι οποίες είναι 6 χνουδωτά, 8 νεκταρινιών και 1 λευκόσαρκο νεκταρίνι.

Μας πήρε πολλά χρόνια να καταφέρουμε να μειώσουμε τα χημικά που χρησιμοποιούσαμε στην φυτοπροστασία. Έτσι προχωρήσαμε σε βιολογική αντιμετώπιση των ασθενειών και στο ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ. Βάλαμε ωφέλιμα έντομα να αντιμετωπίσουμε τους τετρανύχους. Χρησιμοποιούμε το θειασβέστιο που δεν έχει καμιά αρνητική επίδραση στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αυτό έφερε σαν αποτέλεσμα να αγοράσει ένα προϊόν χωρίς υπολείμματα.

Νίκος Κουτλιάμπας

Επίσης μειώσαμε τις λιπάνσεις και την άρδευση γιατί μας δυσκόλευαν να χειριστούμε δύσκολες ποικιλίες.

Οι 13 ποικιλίες έχουν αγοραστεί τα δικαιώματα από τον συνεταιρισμό και βοηθά σε μεγάλο βαθμό το μικροκλίμα της περιοχής για να δώσουν καλή ποιότητα.

Ο βασικός λόγος που τις λανσάραμε ως Velvita Gold είναι ότι μπορούμε να εγγυηθούμε τη σταθερή γεύση και άρωμα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Χρειάστηκαν 2-3 χρόνια για να επιλέξουμε αυτές τις ποικιλίες. Και άλλα 5 χρόνια να τις καλλιεργήσουμε εδώ. Στόχος είναι ο παραγωγός να κερδίσει το μεγαλύτερο όφελος.

Η πρόβλεψη για φέτος είναι να έχουμε μια παραγωγή γύρω στους 1.000 τόνους.

Μετά την ανακοίνωση, η βραδιά συνεχίστηκε με ζωντανή μουσική που κράτησε ως το τέλος, δημιουργώντας μια μαγευτική ατμόσφαιρα.

Με την παρουσίαση της σειράς Velvita Gold, η Velvita κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ανάδειξη των καλύτερων ελληνικών προϊόντων. Η εταιρεία είναι ενθουσιασμένη για το μέλλον και τις νέες γεύσεις που θα φέρει στους καταναλωτές της και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του κοινού.

03/07/2024 02:55 μμ

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ (Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών), Νίκος Καλόγρης, ανακοινώνει τα εξής:

«Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μείζον ζήτημα, με σοβαρό αντίκτυπο στην οικιακή οικονομία και το περιβάλλον ενώ εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Κάνουμε ανάληψη ευθύνης, υιοθετώντας απλές, καθημερινές συνήθειες.

Μiα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αποτελεί η κλιματική κρίση και η συνακόλουθη δυσκολία πρόσβασης εκατομμυρίων ανθρώπων σε επαρκή θρεπτική τροφή, καθώς και η επισιτιστική ανασφάλεια. Είναι αδήριτη η ανάγκη, για να προστατεύσουμε τον πλανήτη αλλά και την υγεία μας, να μη σπαταλάμε τρόφιμα, αλλά να διαχειριζόμαστε με σύνεση τις αγορές μας καθώς και να αποθηκεύουμε/συντηρούμε σωστά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μπορούμε να αποφύγουμε τη σπατάλη κάνοντας προγραμματισμό αγορών, αποθηκεύοντας ορθώς τα τρόφιμα, μαγειρεύοντας σωστές ποσότητες φαγητού, επαναχρησιμοποιώντας υλικά και πρώτες ύλες.

Ως ΣΕΚΛΑ, καλούμε όλους τους καταναλωτές στην υιοθέτηση ενός βιώσιμου μοντέλου για κάθε νοικοκυριό αλλά και συνηθειών, οι οποίες θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα τον πλανήτη μας. Η καλή συντήρηση ξεκινά από τον προγραμματισμό και την προσεκτική επιλογή από τον πάγκο. Προγραμματίζουμε τις αγορές μας, τι θα μαγειρέψουμε καθώς και ποια ποσότητα ενώ επιλέγουμε είδη τα οποία δε φέρουν χτυπήματα ή δυσχρωμίες στην επιφάνεια τους. Αναφορικά με τη συντήρηση των φρούτων και λαχανικών, επιλέγουμε το χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, τα ειδικά συρτάρια και θερμοκρασία έως και 10°C, ώστε να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία.

Τα αποθηκεύουμε άπλυτα καθώς η έξτρα υγρασία θα επιταχύνει την αλλοίωσή τους. Τα λαχανικά πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικές σακούλες και διαχωρισμένα από τα φρούτα, διότι τα δεύτερα εκπέμπουν μια ουσία που ονομάζεται αιθυλένιο και τα κάνει να ωριμάζουν ή/και να αλλοιώνονται πιο γρήγορα.

Για τα φρέσκα βότανα (όπως μαϊντανός, άνηθος, κόλιανδρος, δυόσμος), αφαιρούμε το σπάγκο από το ματσάκι, και τα τυλίγουμε σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε πλαστικό σακουλάκι.

Τα λαχανικά ρίζες (όπως τα καρότα, παντζάρια, οι πατάτες) διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο, είτε εντός είτε εκτός ψυγείου.

Κάθε γραμμάριο τροφής που καταλήγει σε ένα κάδο απορριμμάτων αντιστοιχεί σε πολύτιμους φυσικούς πόρους, οι οποίοι σπαταλούνται.

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μείζον ζήτημα, με σοβαρό αντίκτυπο στην οικιακή οικονομία και το περιβάλλον ενώ εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Κάνουμε ανάληψη ευθύνης, υιοθετώντας απλές, καθημερινές συνήθειες»

02/07/2024 02:29 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εισαγωγές ζάχαρης και αυγών από την Ουκρανία δεν θα απαλλάσσονται πλέον από δασμούς και ποσοστώσεις.

Συγκεκριμένα, από σήμερα Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024, οι δασμολογικές ποσοστώσεις επανεισάγονται για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία στην ΕΕ.

Η εισροή φθηνών ουκρανικών προϊόντων, ιδίως στις γειτονικές χώρες της ΕΕ (Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Βουλγαρία) και οι δυναμικές κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων αγροτών, οδήγησαν την ΕΕ να ενεργοποιήσει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» στις εισαγωγές.

Τα αναθεωρημένα εμπορικά μέτρα (ΑΤΜ), που εφαρμόζονται από τις 6 Ιουνίου 2024, περιλαμβάνουν επτά γεωργικά προϊόντα (πουλερικά, αυγά, ζάχαρη, βρώμη, καλαμπόκι, δημητριακά και μέλι) που πρέπει να ενεργοποιείται αυτόματα εάν ο όγκος των εισαγωγών φθάσει τις μέσες ετήσιες εισαγωγές που καταγράφηκαν μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2021 και της 31ης Δεκεμβρίου 2023.

Η βρώμη ήταν το πρώτο προϊόν για το οποίο ενεργοποιήθηκε το μέτρο στις 18 Ιουνίου.

Για τα αυγά και τη ζάχαρη, ο μέσος όρος είναι 23.188 τόνοι και 262.652 τόνοι αντίστοιχα.

Το άρθρο 4 του κανονισμού 2024/1392 ορίζει ότι μόλις επιτευχθούν οι εν λόγω όγκοι, η Επιτροπή έχει προθεσμία 14 ημερών για να επαναφέρει την αντίστοιχη δασμολογική ποσόστωση από την DCFTA μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Δεδομένου ότι οι εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία από τις αρχές του 2024 υπερβαίνουν ήδη τις ποσότητες που καθορίζονται στη δασμολογική ποσόστωση DCFTA, οι πρόσθετες εισαγωγές θα συνεχιστούν με τους δασμούς του μάλλον ευνοούμενου κράτους.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και έως τις 5 Ιουνίου 2025, θα θεσπιστεί νέα δασμολογική ποσόστωση. Για τα αυγά, η νέα αυτή ποσόστωση καθορίζεται σε 9.662 τόνους και για τη ζάχαρη σε 109.438 τόνους.

Η Ουκρανία εξήγαγε σε όλες τις τρίτες χώρες συνολικά 32.000 τόνους προϊόντων αυγών το 2022 και 57.000 τόνους το 2023. Εκτός από την ΕΕ, εξάγει επίσης σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αραβικής Χερσονήσου και της Δυτικής Αφρικής.

Όσον αφορά την ζάχαρη, η Ουκρανία εξήγαγε συνολικά περίπου 181.000 τόνους το 2022 και 508.000 τόνους το 2023. Από τον Νοέμβριο του 2023, η Ουκρανία άρχισε να εξάγει σε προορισμούς εκτός της ΕΕ στην Ευρώπη, καθώς και σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

01/07/2024 09:53 πμ

Επεκτείνονται έως 31/12/2024 τα μέτρα και οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών, ενώ πενταπλασιάζεται το πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων του πλαφόν και τριπλασιάζεται το πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών.

Με τροπολογία του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, προωθούνται προς ψήφιση στη Βουλή οι εξής διατάξεις:

Επεκτείνεται ο χρόνος εφαρμογής του πλαφόν του περιθωρίου κέρδους μέχρι 31.12.2024. Ως πλαφόν τίθεται το μικτό περιθώριο κέρδους που αποκόμιζε κάθε επιχείρηση από την πώληση κάθε βασικού προϊόντος πριν την 31.12.2021 (κλεισμένη χρήση 2021).

Επεκτείνεται η εφαρμογή της διάταξης και για τον έλεγχο του περιθωρίου κέρδους στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα». Λόγω των voucher που προσφέρονται στους δικαιούχους υπάρχει η πιθανότητα ορισμένες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να αυξήσουν τις τιμές που ζητούν για την προμήθεια και εγκατάσταση νέου θερμοσίφωνα αξιοποιώντας την αύξηση της ζήτησης που προκαλεί η έκδοση των vouchers περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Πενταπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν και αυξάνεται από 1.000.000 ευρώ σε 5.000.000 ευρώ.

Τριπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση και αυξάνεται από 2.000.000 σε 6.000.000 ευρώ.

Παρατείνεται «το καλάθι του νοικοκυριού» έως και την 31.12.2024.

Παρατείνεται η υποχρέωση ανακοίνωσης ανατιμήσεων των προμηθευτών από τα supermarkets προς το Υπουργείο Ανάπτυξης έως 31.12.2024.

Παρατείνεται η υποχρέωση ανακοίνωσης ενδεικτικών τιμών οπωροκηπευτικών προϊόντων από τα supermarkets προς το Υπουργείο Ανάπτυξης έως 31.12.2024.

Ο περιορισμός του πλαφόν στο βρεφικό γάλα ορίζεται έως 31.12.2024.

28/06/2024 10:27 πμ

Τριπλασιάζονται τα ανώτατα πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων της αγοράς, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται από τα 2 εκατ. ευρώ στα 6 εκατ. ευρώ.

Αυστηρό μήνυμα σεβασμού του νόμου, εφαρμογής των μέτρων και αποφυγής αθέμιτων πρακτικών και κερδοσκοπίας έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε πως τριπλασιάζονται τα ανώτατα πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων ελέγχου των τιμών και πως ζήτησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να δώσει προτεραιότητα στους ελέγχους των πολυεθνικών και στο κατά πόσο τιμολογούν ακριβότερα τα προϊόντας τους στη χώρας μας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο τρίπτυχο αποκλιμάκωσης των τιμών, που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Πρώτον, στην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού. Ο ενημερωμένος καταναλωτής έχει πολύ μεγάλη δύναμη, σημείωσε και εστίασε στην πλατφόρμα e-katanalotis όπου ο πολίτης μπορεί να δει τις τιμές και να τις συγκρίνει σε περισσότερα από 3000 προϊόντα σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Πρέπει να ενισχύσουμε την καταναλωτική συνείδηση όλων μας, σημείωσε ο υπουργός ανάπτυξης.

Το δεύτερο σημείο αφορά την Πολιτεία, τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων με έμφαση στο ότι δεν μπορούν να πωλούν τα σούπερ μάρκετ με κέρδος μεγαλύτερο από εκείνο που είχιαν την 31η Δεκεμβρίου του 2021 και την απαγόρευση προσφορών σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί. «Σήμερα το ανώτερο πρόστιμο πηγαίνει από τα 2 εκατ. ευρώ στα 6 εκατ. ευρώ. Κανένας δεν πρέπει να σκεφτεί ότι μπορεί να παραβιάσει τον νόμο» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Μίλησε ακόμη για ενίσχυση των ελέγχων με προσθήκη νέων στελεχών στη ΔΙΜΕΑ και συνολικότερα αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και στις περιφέρειες.

Το τρίπτυχο ολοκληρώνεται με τη συνεργασία όλων, πολιτείας, πολιτών, καταναλωτικών οργανώσεων, ανεξάρτητων αρχών, με τη υγιή επιχειρηματικότητα. Έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών με παράγοντες της αγοράς που ξεκίνησε με την ανάληψη των καθηκόντων του εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία πως οι εταιρείες σούπερ μάρκετ θα ανταποκριθούν θετικά. «Πιστεύω ότι αυτό το καλοκαίρι ο πληθωρισμός των τροφίμων θα αποκλιμακωθεί ουσιαστικά» σημείωσε ο υπουργός.

Στο μεταξύ συνάντηση με το Προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων είχε, το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και την αγορά και συμφωνήθηκε να συνεχίσουν να καταβάλουν όλες οι πλευρές κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων, ώστε να είναι προσιτά στους καταναλωτές.

Στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών που είχε με τις διοικήσεις των εταιρειών του χώρου και τις πολυεθνικές εταιρείες που προμηθεύουν προϊόντα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας πολιτείας, καταναλωτών, καταναλωτικών οργανώσεων, ανεξάρτητων αρχών και υγιούς επιχειρηματικότητας για τη στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας και της κοινωνικής συνοχής.

18/06/2024 02:39 μμ

Ολοκληρώθηκε, χθες Δευτέρα (17.06.2024), η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».

Υπενθυμίζεται ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, που δυσκολεύουν την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου, για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, με την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων κάθε αρχής ελέγχου, προκειμένου οι έλεγχοι να καταστούν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι.

Επί πλέον, προβλέπονται υποχρεώσεις για όσους επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν, συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία Μητρώου Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων Χρήσης Ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ με στόχο την ορθή εκτέλεση του ελεγκτικού έργου του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η λειτουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και πλούσιου σε πληροφορίες μητρώου επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου μετά από τη σχετική χορήγηση πιστοποίησης.

Με το σχέδιο νόμου διαμορφώνεται ένα συνεκτικό πλαίσιο διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης που επιβάλλονται από τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ σε περίπτωση διαπίστωσης παρατυπιών ή παραβάσεων της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, που αφορούν στις καταχωρισμένες ονομασίες γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, καθώς και τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανά περίπτωση παρατυπίας ή παράβασης για την ενίσχυση της αποτρεπτικότητας. Για την ορθολογικότερη αντιμετώπιση των ανωτέρω παραβάσεων, θεσπίζονται κριτήρια επιμέτρησης, συντελεστές των κριτηρίων επιμέτρησης και το εύρος των προβλεπόμενων προστίμων κατόπιν αξιολόγησης και βαθμολόγησης συγκεκριμένων παραμέτρων, όπως επίσης και η σύσταση Επιτροπής επιβολής κυρώσεων, το πλαίσιο λειτουργίας και το έργο αυτής.

Στις αρμοδιότητες του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ περιλαμβάνεται ιδίως η διεξαγωγή ελέγχων της παραγωγής, της ποιότητας και της διακίνησης αγροτικών προϊόντων. Στόχος είναι να καθοριστούν οι έλεγχοι για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές κάθε προϊόντος με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, οι οποίοι είναι επιτόπιοι, τακτικοί ή/και έκτακτοι και να εξασφαλιστεί ότι ενεργούνται με τρόπο διαφανή, δίκαιο και αμερόληπτο.

Οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται να επιτρέπουν στα εντεταλμένα ελεγκτικά όργανα τη δειγματοληψία πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας και τελικών προϊόντων, την παροχή λογιστικών, φορολογικών στοιχείων και πιστοποιητικών, συμβάσεων κλπ.

Αντιμετωπίζεται, παράλληλα, το νομικό κενό που υφίσταται σχετικά με την αναγνώριση ομάδων παραγωγών για κάθε ένα προϊόν με ΠΟΠ/ΠΓΕ. Το σύστημα αναγνώρισης μπορεί να εφαρμόζεται σε όλες τις ομάδες παραγωγών, των οποίων τα μέλη παράγουν προϊόν που προσδιορίζεται από μία ΠΟΠ ή ΠΓΕ ή σε ομάδες παραγωγών που παράγουν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που προσδιορίζονται με ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Μεταξύ άλλων καθηκόντων, η αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών μίας ΠΟΠ ή ΠΓΕ, δύναται να προβαίνει σε ελέγχους αγοράς ή/και σε εσωτερικούς ελέγχους στα μέλη της και επικοινωνεί τα αποτελέσματα αυτά στον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.

Τέλος, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στα τρόφιμα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συστατικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και τα διοικητικά μέτρα και πρόστιμα για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα και προβλέπονται υποχρεώσεις για τις ελεγκτικές αρχές που διαπιστώνουν μη συμμορφώσεις κατά τη διενέργεια ελέγχου σε τομέα που δεν ανήκει στην αρμοδιότητά τους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με δήλωσή του ευχαριστεί όλους τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν με προτάσεις και παρατηρήσεις στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, καθώς και τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και επισημαίνει: «Οι απόψεις και οι παρατηρήσεις που μας υπέβαλαν, βρίσκονται ήδη υπό μελέτη και επεξεργασία με σκοπό να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου νόμου».

Και προσέθεσε ότι «στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η προστασία των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, η ενίσχυση της ποιότητάς τους, ο περιορισμός των παράνομων ελληνοποιήσεων και η εξασφάλιση καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών».

04/06/2024 10:25 πμ

Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι αναρτήθηκε για διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ).

Συγκεκριμένα με το σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε προς διαβούλευση, το οποίο αφοράστο θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου, στα διοικητικά μέτρα και στις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, που δυσκολεύουν την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου, που αφορά τα συγκεκριμένα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ.

Με το ν/σ γίνεται αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων κάθε αρχής ελέγχου, προκειμένου οι έλεγχοι να καταστούν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι. Επιπλέον, προβλέπονται υποχρεώσεις για όσους επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν, συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Μητρώο επιχειρήσεων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ

Η αποσαφήνιση των υποχρεώσεων των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που ασχολούνται στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και η πρόβλεψη Μητρώου Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων Χρήσης Ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ στο σχέδιο νόμου κρίνεται απαραίτητη για την ορθή εκτέλεση του ελεγκτικού έργου του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.

Όπως σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης «με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η λειτουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και πλούσιου σε πληροφορίες μητρώου επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου μετά από τη σχετική χορήγηση πιστοποίησης, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στους σωστούς ελέγχους».

Επίσης με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται με συνεκτικό τρόπο τα διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης που επιβάλλονται από τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ σε περίπτωση διαπίστωσης παρατυπιών ή παραβάσεων της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, που αφορούν:

  • στις καταχωρισμένες ονομασίες γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, καθώς και
  • τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανά περίπτωση παρατυπίας ή παράβασης για την ενίσχυση της αποτρεπτικότητας.

Επιτροπή επιβολής κυρώσεων

Για την ορθολογικότερη αντιμετώπιση των ανωτέρω παραβάσεων, θεσπίζονται κριτήρια επιμέτρησης, συντελεστές των κριτηρίων επιμέτρησης και το εύρος των προβλεπόμενων προστίμων κατόπιν αξιολόγησης και βαθμολόγησης συγκεκριμένων παραμέτρων, όπως επίσης και η σύσταση Επιτροπής επιβολής κυρώσεων, το πλαίσιο λειτουργίας και το έργο αυτής.

Στις αρμοδιότητες του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ περιλαμβάνεται ιδίως:

  • η διεξαγωγή ελέγχων της παραγωγής,
  • της ποιότητας και
  • της διακίνησης αγροτικών προϊόντων.

Στόχος είναι να καθοριστούν οι έλεγχοι για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές κάθε προϊόντος με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, οι οποίοι είναι επιτόπιοι, τακτικοί ή/και έκτακτοι και να εξασφαλιστεί ότι ενεργούνται με τρόπο διαφανή, δίκαιο και αμερόληπτο.

Οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται να επιτρέπουν στα εντεταλμένα ελεγκτικά όργανα τη δειγματοληψία πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας και τελικών προϊόντων, την παροχή λογιστικών, φορολογικών στοιχείων και πιστοποιητικών, συμβάσεων κλπ.

Ομάδες Παραγωγών ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ

Με τον παρόν νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται παράλληλα το νομικό κενό που υφίσταται σχετικά με την αναγνώριση ομάδων παραγωγών για κάθε ένα προϊόν με ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Το σύστημα αναγνώρισης μπορεί να εφαρμόζεται σε όλες τις ομάδες παραγωγών, των οποίων τα μέλη παράγουν προϊόν που προσδιορίζεται από μία ΠΟΠ ή ΠΓΕ ή σε ομάδες παραγωγών που παράγουν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που προσδιορίζονται με ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Μεταξύ άλλων καθηκόντων, η αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών μίας ΠΟΠ ή ΠΓΕ, δύναται να προβαίνει σε ελέγχους αγοράς ή/και σε εσωτερικούς ελέγχους στα μέλη της και ενημερώνει για τα αποτελέσματα αυτά τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.

Τέλος ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στα τρόφιμα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συστατικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και τα διοικητικά μέτρα και πρόστιμα για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα και προβλέπονται υποχρεώσεις για τις ελεγκτικές αρχές που διαπιστώνουν μη συμμορφώσεις κατά τη διενέργεια ελέγχου σε τομέα που δεν ανήκει στην αρμοδιότητά τους.

Αυγενάκης: Δίχτυ προστασίας

Όπως σημειώνει ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης «στόχος μας είναι η προστασία των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, η ενίσχυση της ποιότητάς τους μέσω της θέσπισης πλαισίου ελέγχων και επιβολής κυρώσεων για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα και η εξασφάλιση καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουν με την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων. Έχουμε δεσμευθεί ότι θα στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα, ιδιαίτερα εκείνα που αποτελούν σήμα κατατεθέν για τη χώρα μας στο εξωτερικό, αλλά και ότι θα προστατεύσουμε τους καταναλωτές και αυτό πράττουμε με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε. Βάζουμε φραγμό σε παράνομες δράσεις και υψώνουμε ένα δίχτυ προστασίας για τα μοναδικά σε ποιότητα και διατροφική αξία, ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και ΕΠΙΠ».

Δείτε τη διαβούλευση (εδώ)

Καμιά αναφορά στους Γεωτεχνικούς

Ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι στο σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει κανένα θεσμικό-οικονομικό αίτημα των Γεωτεχνικών από την απεργία που είχαμε προκηρύξει αν και την ίδια στιγμή ο Υπουργός ΑΑΤ δήλωνε ότι στο πρώτο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει θα περιλαμβάνει αρκετά από τα αιτήματα των Γεωτεχνικών.

30/05/2024 04:37 μμ

Σε ένα παραθαλάσσιο χωριό της Χαλκιδικής, τη Νέα Ποτίδαια, βρίσκεται η έδρα της εταιρείας Yanni's Olive Grove, που παράγει μια σειρά ποιοτικών και ιδιαίτερα καινοτόμων προϊόντων, όπως ΠΟΠ ελαιόλαδο Χαλκιδικής πρώιμης σοδείας (αγουρέλαιο) και ΠΟΠ ελιά Χαλκιδικής.

Μιλάμε για μια οικογενειακή καθετοποιημένη επιχείρηση, που ασχολείται με την παραγωγή ελιάς, την μεταποίηση και την εμπορία, με ιδιοκτήτη τον κ. Γιάννη Προδρόμου, ο οποίος κληρονόμησε τις ελιές από τον πατέρα του, ενώ τώρα ετοιμάζεται να μπει στο επάγγελμα και ο γιος του Νίκος.

Ο ΑγροΤύπος μίλησε με την κα Εύη Προδρόμου, σύζυγο και υπεύθυνη εμπορίας της εταιρείας, η οποία μας ανέφερε ότι «όλα τα προϊόντα που παράγουμε προέρχονται από τους δικούς μας ελαιώνες μας. Έχουμε περίπου 10.000 ελαιόδεντρα σε 215 στρέμματα. Τα δέντρα είναι σε γραμμική ημίπυκνη φύτευση (6,5Χ3).

Παράγουμε βρώσιμες ελιές Χαλκιδικής ΠΟΠ, εκλεκτό ελαιόλαδο (προϊόν ΠΟΠ) αλλά και αποξηραμένες ελιές σνακ. Όλα τα προϊόντα μας πηγαίνουν για εξαγωγή. Από φέτος πάντως σκεφτόμαστε να στραφούμε και στην εγχώρια τουριστική αγορά, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν τα προϊόντα μας οι τουρίστες που επισκέφτονται την χώρα μας.

Η επιτραπέζια ελιά στην χώρα μας συντηρείται με αλάτι. Το 2016 είχαμε μια συνεργασία με επιστήμονες για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου μας και σκεφτήκαμε να αφαιρέσουμε το αλάτι από τις ελιές για να κάνουμε ένα πιο υγιεινό προϊόν.

Μετά από έρευνα καταλήξαμε σε μια νέα φόρμουλα συντήρησης του προϊόντος. Επειδή εξάγουμε κυρίως στην αγορά των ΗΠΑ σκεφτήκαμε ότι γνωρίζουν το κράνμπερι και τις ιδιότητές του. Επίσης γνωρίζουμε στην χώρα μας γνωρίζουμε καλά την κορινθιακή σταφίδα και τον τρόπο που συντηρείται. Βρήκαμε ένα τρόπο να αναμειγνύουμε ελιές Χαλκιδικής με κράνμπερι και σταφίδα. Έτσι έχουμε δύο γλυκά προϊόντα με ένα άγλυκο. Τα βάζουμε σε μια ειδική συσκευασία με ειδικό αέριο (άζωτο). Οι ελιές είναι αφυδατωμένες αλλά έχουν κάποια υγρασία. Καταφέραμε το προϊόν να έχει ημερομηνία λήξης 18 μηνών, με προοπτική να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Στην αρχή θέλαμε το προϊόν να το καταναλώνουν άνθρωποι που δεν μπορούν να φάνε ελιές και αλάτι. Στην συνέχεια όμως είδαμε ότι έγινε ένα πολύ δημοφιλή προϊόν στις ΗΠΑ. Τρως ένα σνακ που έχει μια υπέροχη υπόγλυκη γεύση. Δεν έχει καθόλου θερμίδες και μπορείς να το φας σκέτο ή ακόμη να το βάλεις σε παγωτό βανίλια. Οι μεγαλύτερες πωλήσεις του σνακ γίνονται στην Φλόριντα επειδή εκεί ζουν άτομα που γνωρίζουν να καταναλώνουν ελιές. Το προτιμούν γυναίκες που δεν θέλουν να πάρουν βάρος.

Η συσκευασία είναι 30 γραμμαρίων και έχει τιμή από 3 έως 4 δολάρια (2,77 έως 3,70 ευρώ).

Το προϊόν εμφανίστηκε σε εμπορική έκθεση στην αγορά των ΗΠΑ από το 2019. Στην συνέχεια λόγω της πανδημίας είχαμε προβλήματα αλλά το 2022 και 2023 βγήκαμε ξανά δυναμικά στην Αμερικάνικη αγορά.

Εκτός όμως από το σνακ παράγουμε και εξαιρετικό ελαιόλαδο. Από το 2012 αποφασίσαμε να κρατάμε τα μεγάλα μεγέθη ελιάς για να τις πουλάμε βρώσιμες και τα μικρά μεγέθη να τα πηγαίνουμε για ελαιοποίηση.

Το 2013 έγινε ΠΟΠ το ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής (αγουρέλαιο) Χαλκιδικής. Από τότε μπήκαμε δυναμικά στην παραγωγή του. Η συγκομιδή της ελιάς γίνεται πρόωρα από τις 15 Σεπτεμβρίου. Κατά μέσο όρο από 10 - 12 κιλά ελιάς παράγουμε 1 κιλό ελαιόλαδου.

Το συσκευάζουμε και το εξάγουμε στην Μεγάλη Βρετανία (τιμή πώλησης 13 - 15 στερλίνες ή 15,28 - 17,63 ευρώ τα 500 ml) και στις ΗΠΑ (τιμή πώλησης 20 - 25 δολάρια ή 18,50 - 23,11 ευρώ τα 500 ml).

Κλινικές δοκιμές που έγιναν έδειξαν ότι το ελαιόλαδο πρώιμης εσοδείας περιέχει πολυφαινόλες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Από αυτό παράγεται το MICOIL που είναι ένα φυσικό προϊόν που βοηθά προληπτικά την «Ήπια Γνωστική Διαταραχή» (ΗΓΔ) που είναι ένα πρόδρομο στάδιο της άνοιας ή της νόσου Alzheimer».

28/05/2024 10:31 πμ

Κατά των πολυεθνικών τάχθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, ζητώντας παράλληλα και πιο τολμηρά βήματα για ενίσχυση ανταγωνισμού και διαφάνειας.

Ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι «οι αθέμιτες, καταχρηστικές και δόλιες πρακτικές που συνδέονται με πολλά εισαγόμενα τρόφιμα αλλά και η απαίτηση εκ μέρους των καταναλωτών για πιο διαφανείς και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή των τροφίμων, επιτάσσουν την ανάληψη αποφασιστικών δράσεων. Συμφωνώ για μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση όσον αφορά στην επισήμανση της χώρας καταγωγής, μέσα από μια παράλληλη συνεκτίμηση των αναγκών των παραγωγών, των μεταποιητών και της βιομηχανίας τροφίμων».

Απαράδεκτες διακρίσεις

Σε παρέμβασή του για τις αθέμιτες πρακτικές «εδαφικών εφοδιαστικών περιορισμών», που χρησιμοποιούνται καταχρηστικά από πολυεθνικές εταιρείες, ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «οποιαδήποτε διάκριση είτε αφορά στην ποιότητα είτε αφορά στην τιμή είναι απαράδεκτη. Δεν υπάρχουν καταναλωτές Δεύτερης Κατηγορίας στην Ευρώπη. Όλοι οι πολίτες της Ένωσης πρέπει να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα της ίδιας ποιότητας και τιμής».

Και υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Επιτροπής ζήτησε πιο αποτελεσματική αξιοποίηση της συλλογικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσουμε από κοινού διασυνοριακές αθέμιτες πρακτικές που μια χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της.

Τέλος κάλεσε την ΕΕ να κάνει «ακόμη πιο τολμηρά βήματα, ώστε η Ενιαία Αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των παραγωγών και των καταναλωτών».

Στη συζήτηση για τη βιοτεχνολογία, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η ΕΕ οφείλει να μην μένει πίσω όσον αφορά τόσο στην ανταγωνιστικότητα όσο και στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα. Σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα επηρέαζε αρνητικά την ασφάλεια των τροφίμων.

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ξηρασίας

Σε παρέμβασή του για το ζήτημα της ξηρασίας που έθεσε η Κύπρος, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι στηρίζει τις ανησυχίες της και την άποψη ότι η προσαρμογή στην κλιματική κρίση μέσα από μια βιώσιμη διαχείριση πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητά μας την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Υπενθύμισε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης σε Θεσσαλία και Έβρο καθώς και τους κινδύνους που υπάρχουν σε Κρήτη και Πελοπόννησο από την παρατεταμένη ξηρασία.

Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές νερού, ειδικά στα κράτη που θεωρούνται πιο ευάλωτα και σημείωσε ότι ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων που έθεσε σε λειτουργία πρόσφατα το ΥΠΑΑΤ «θα συμβάλλει καθοριστικά στην ορθή αξιοποίηση του νερού, κάτι που αποτελεί προτεραιότητά μας»

Ευζωία των ζώων, λιγότερα αντιβιοτικά

Στη συζήτηση για τη μεταχείριση των ζώων, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι το υψηλό επίπεδο διαβίωσής τους έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία τους, μειώνει τη χρήση των αντιβιοτικών και διασφαλίζει την ανθρώπινη υγεία. Σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα η τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με την προστασία των παραγωγικών ζώων κατά τη μεταφορά τους αλλά και η προστασία των ζώων συντροφιάς.

Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι γεωγραφικές και κλιματολογικές ιδιαιτερότητες στα κράτη μέλη, οι ειδικοί τύποι παραδοσιακών εκμεταλλεύσεων και η δυνατότητα προσαρμογής των εμπλεκομένων, με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων.

23/05/2024 11:13 πμ

Όχι στην μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Απαντώντας σε σχετικό αίτημα του προέδρου του ΣΕΒΤ, Γιάννη Γιώτη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια τέτοια παρέμβαση δεν θα είχε κάποιο αποτέλεσμα και επικαλέστηκε τόσο τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια όσο και λόγους ισοζυγίου καθώς, όπως ανέφερε, θα ενθάρρυνε την κατανάλωση και όχι τις επενδύσεις. «Δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας», ήταν μια από τις αποστροφές του υπουργού Οικονομικών.

Θυμίζουμε ότι η Ισπανία (χώρα της ΕΕ) από τον Ιανουάριο 2024 ανακοίνωσε ότι μετά τα φρούτα και λαχανικά θα ενταχθεί στη λίστα των βασικών τροφίμων που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και το ελαιόλαδο.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης για τον περιορισμό του πληθωρισμού εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης λόγω του αυξημένου κόστους ζωής.

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ισπανία ακολουθεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας που έχει και αυτή εφαρμόσει μηδενικό ΦΠΑ στο ελαιόλαδο.

Όταν τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μηδενίζουν το ΦΠΑ στην χώρα μας δεν δέχονται ούτε να τον μειώσουν.

Στην πράξη ο υπουργός Οικονομικών μας λέει ότι δεν πρέπει να αγοράζουμε τρόφιμα για να φάμε.

22/05/2024 10:10 πμ

Το ΥπΑΑΤ κατέθεσε στην κατάθεση στη Γ. Γρ. της Κυβέρνησης το σχέδιο νόμου για το νέο κυρωτικό πλαίσιο που αφορά σε προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.

Με το σχέδιο νόμου που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, που δυσκολεύουν την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου, που αφορά τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, με την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων κάθε αρχής ελέγχου, προκειμένου οι έλεγχοι να καταστούν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι. Επιπλέον, προβλέπονται υποχρεώσεις για όσους επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν, συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Η πρόβλεψη Μητρώου Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων Χρήσης Ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ στο σχέδιο νόμου κρίνεται απαραίτητη για ορθή εκτέλεση του ελεγκτικού έργου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Με το παρόν νομοθέτημα αντιμετωπίζονται με συνεκτικό τρόπο τα διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης που επιβάλλονται από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε περίπτωση διαπίστωσης παρατυπιών ή παραβάσεων της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, που αφορούν στις καταχωρισμένες ονομασίες γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, καθώς και τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανά περίπτωση παρατυπίας ή παράβασης για την ενίσχυση της αποτρεπτικότητας.

Για την ορθολογικότερη αντιμετώπιση των ανωτέρω παραβάσεων, θεσπίζονται κριτήρια επιμέτρησης, συντελεστές των κριτηρίων επιμέτρησης και το εύρος των προβλεπόμενων προστίμων, κατόπιν αξιολόγησης και βαθμολόγησης συγκεκριμένων παραμέτρων, όπως επίσης και η σύσταση Επιτροπής επιβολής κυρώσεων, το πλαίσιο λειτουργίας και το έργο αυτής.

Τέλος αντιμετωπίζεται το νομικό κενό που υφίσταται σχετικά με την αναγνώριση ομάδων παραγωγών για κάθε μία ΠΟΠ/ΠΓΕ, και ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα τρόφιμα στα οποία χρησιμοποιούνται ως συστατικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και τα διοικητικά μέτρα και πρόστιμα για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε: «Με την προώθηση στη Βουλή του νέου θεσμικού πλαισίου για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ) ενισχύουμε το σύστημα ελέγχου για την προστασία των Ελλήνων παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών. Πρόκειται για καθοριστικό βήμα, στην προσπάθεια ελέγχων που έχουμε ξεκινήσει από τις 18 Ιανουαρίου με μικτά κλιμάκια του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ και των κατά τόπους ΔΑΟΚ, με αποτέλεσμα να αποτρέψουμε χιλιάδες ελληνοποιήσεις. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν. Ως τώρα τα πρόστιμα έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ».

Ωστόσο ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, που είναι ο οργανισμός που κάνει ελέγχους σε τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ παραμένει ακέφαλος μετά την πρόσφατη παραίτηση του Σέρκου Χαρουτουνιάν.

20/05/2024 01:17 μμ

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) - Τμήμα Γεωπονίας Ηρακλείου, σχεδίασε επιδημιολογική έρευνα, προκειμένου να μελετηθεί η συχνότητα και η ποσότητα κατανάλωσης τροφίμων, όπως τα γιγαρτόκαρπα (μήλα, αχλάδια), τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, κεράσια), τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια), η μπανάνα, η φράουλα και η πατάτα.

Στόχος είναι η διερεύνηση και ποσοτική εκτίμηση της έκθεσης του ελληνικού πληθυσμού σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων μέσω της κατανάλωσης των συγκεκριμένων αγροδιατροφικών προϊόντων.

Το ερωτηματολόγιο απευθύνεται σε ενήλικες και είναι το πρώτο μίας σειράς ερωτηματολογίων που θα διαμοιραστούν σε διαφορετικές εποχές τού έτους (2024-2025) μέσω της επίσημης εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSurvey).

Είναι απολύτως ανώνυμο. Καταγράφονται μόνον οι απαντήσεις σας, με στόχο την ομαδοποιμένη στατιστική επεξεργασία τους στην έρευνα της ασφάλειας τροφίμων. Τα δεδομένα θα διατηρηθούν με ασφάλεια έως 4 έτη.

Μπορείτε να διακόψετε τη συμμετοχή σας οποιαδήποτε στιγμή.

Ωστόσο, η συμπλήρωσή του κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για να απαντήσουμε στο ερώτημα της ασφάλειας των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Για τον σύνδεσμο του ερωτηματολογίου πατήστε εδώ

17/05/2024 09:56 πμ

Η Ελλάδα αποφάσισε να στηρίξει την προσπάθεια ομάδας χωρών (Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία) της ΕΕ για να σταματήσουν οι ευνοϊκές εισαγωγές ασιατικού ρυζιού που περιέχουν τη δραστική ουσία τρικυκλαζόλη.

Η χρήση της τρικυκλαζόλης στην ΕΕ έχει απαγορευτεί από το 2016 αλλά χρησιμοποιείται ευρέως από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που εξάγουν ρύζι στην Ευρώπη.

Επίσης το Δεκέμβριο του 2023 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση της Κομισιόν για αύξηση του ορίου τρικυκλαζόλης (από 0,01 σε 0,09 mg /kg) στις εισαγωγές ρυζιού από ορισμένες χώρες της Ασίας και της Νότιας Αμερικής.

Αυτή η απόφαση είναι σημαντική για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαίων παραγωγών ρυζιού και τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑγροΤύπου, οι εισαγωγές ρυζιού από την Ινδία, το Πακιστάν, το Βιετνάμ, τη Μιανμάρ και την Καμπότζη ξεπέρασαν τα 149.000 τόνους στην Ιταλία μόνο στους πρώτους εννέα μήνες του 2023.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και στο πλαίσιο των δράσεών του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα, γίνεται προσπάθεια να σταματήσουν οι ευνοϊκές εισαγωγές ασιατικού ρυζιού που περιέχουν τη δραστική ουσία τρικυκλαζόλη. Έτσι μπαίνει τέλος στις ολέθριες συνέπειες για τους Έλληνες αγρότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις παραγωγής με την ΕΕ.

Η τρικυκλαζόλη είναι ένα απαγορευμένο μυκητοκτόνο στην Ε.Ε. από το 2016, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που εξάγουν ρύζι στην Ευρώπη (άνω του 86 % των εισαγωγών το 2022).

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την αύξηση του ανώτατου ορίου καταλοίπων (MRL) για την τρικυκλαζόλη στο εισαγόμενο ρύζι. Η αλλαγή αυτή θα επέφερε πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς ρυζιού, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των παραγωγών τρίτων χωρών.

Ο Έλληνας υπουργός υποστηριζόμενος από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία και στο πλαίσιο των δράσεων του στο EUMED 9, κατόρθωσε να δημιουργήσει «ειδική πλειοψηφία» και έτσι να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει πίσω τον καταστροφικό κανονισμό.

Όπως είπε ο Έλληνας Υπουργός, η οποιαδήποτε αυξημένη ανοχή αυτού του φυτοφαρμάκου αποκλειστικά για εισαγόμενο ρύζι θα έδειχνε ασυνέπεια των πολιτικών της ΕΕ απέναντι στον στόχο για μείωση της παρουσίας φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και κυρίως θα παραβίαζε την αρχή της αμοιβαιότητας των κανόνων σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Η Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ρυζιού της Ευρώπης (αντιπροσωπεύει το 30% της παραγωγής της ΕΕ) με πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες και τύπους ρυζιού που ενισχύουν τον ρόλο της αναφορικά με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Παράλληλα μέσω της αξιοποίησης συγκεκριμένου τύπου εδαφών συμβάλλει στη διατήρηση σημαντικών υγροτόπων της χώρας.

Ανακοίνωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ) αναφέρει τα εξής:

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη, η οποία είχε ως στόχο να σταματήσουν οι ευνοϊκές εισαγωγές ρυζιού από τρίτες χώρες που περιέχουν την δραστική ουσία τρικυκλαζόλη .

Η τρικυκλαζόλη είναι ένα απαγορευμένο μυκητοκτόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016 αλλά χρησιμοποιείται ευρέως από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που εξάγουν ρύζι στην Ευρώπη (άνω του 86% των εισαγωγών του 2022).

Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι ο Έλληνας Υπουργός αξιοποιώντας τις συμμαχίες που έχει με χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα κατόρθωσε να δημιουργήσει "ειδική πλειοψηφία" και έτσι ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει πίσω τον καταστροφικό κανονισμό.

Η ΕΔΟΡΕΛ έχει ως πρώτο και κύριο στόχο την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του Ελληνικού ρυζιού και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του και σε αυτό το πλαίσιο κάθε πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, που θα διασφαλίζει την αρχή της αμοιβαιότητας των κανόνων, σχετικά με την χρήση φυτοφαρμάκων, μας γεμίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη και να τονίσουμε ότι θα είμαστε αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία που θα αναλαμβάνει το Υπουργείο για την προστασία της Ορυζοκαλλιέργειας.

16/05/2024 02:42 μμ

Με μεγάλη έκπληξη αλλά και απογοήτευση ακούσαμε δια στόματος του Υπουργού ΑΑΤ κ. Αυγενάκη την πλήρη και απόλυτη απαξίωση της βιολογική καλλιέργειας και τους πολύχρονους αγώνες των παραγωγών που συμμετέχουν στις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων.

Αυτό ανέφερε στον ΑγροΤύπο η κα Δήμητρα Τσακίρη, πρόεδρος Φορέα Βιοκαλλιεργητών Αγορών Περιφέρειας Αττικής.

Συγκεκριμένα η κα Τσακίρη τονίζει ότι «σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, σε μια προσπάθεια να «διαφημίσει» το ελεγκτικό έργο του ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι δήθεν έχουν διαπιστωθεί ελληνοποιήσεις στις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων.

Θυμίζουμε ότι οι αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων ανήκουν στο ΥπΑΑΤ και μετά από μεγάλο αγώνα των βιοκαλλιεργητών έχουν αποκτήσει θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.

Συνεργαζόμαστε άψογα με τη Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας του ΥπΑΑΤ και ζητάμε να μας παρουσιάσει ο κ. Αυγενάκης στοιχεία για τις ελληνοποιήσεις αλλά και τα πρόστιμα που θα έπρεπε να έχουν επιβληθεί για τους παρανομούντες.

Οι δηλώσεις αυτές λειτουργούν αρνητικά στους καταναλωτές και είναι δυσφήμιση για τα προϊόντα μας. Το θέμα θα το πάμε μέχρι τον Πρωθυπουργό.

Στην Ελλάδα λειτουργούν δυνάμει του άρθρου άρθρου 56 του ν. 4235/2014 όπως εξειδικεύεται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Aριθμ. 1978/157498/2019 ΦΕΚ 2710/Β/2-7-2019 «Αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων», νόμιμες υπαίθριες οργανωμένες αγορές στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικά πιστοποιημένοι παραγωγοί, αγροτικοί συνεταιρισμοί βιολογικών προϊόντων ή και αγροτικοί συνεταιρισμοί, στους οποίους είναι μέλη παραγωγοί βιολογικών προϊόντων.

Μέσα από τις αγορές αυτές γίνεται απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των βιολογικών αγροτικών προϊόντων και των μεταποιημένων βιολογικών αγροτικών προϊόντων, που οι ίδιοι παράγουν.

Οι παραγωγοί και τα προϊόντα ελέγχονται τόσο σε καθημερινή όσο και ετήσια βάση, δυνάμει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου από οκτώ διαφορετικούς ελεγκτικούς κρατικούς μηχανισμούς, αλλά και από τους ίδιους τους Αυτοδιαχειριζόμενους Φορείς, στους οποίους συμμετέχουν οι παραγωγοί και οργανώνουν τη λειτουργία των αγορών βιολογικών προϊόντων.

Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου είναι:
α) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σε πανελλήνια κλίμακα.
β) Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων.
γ) Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων.
δ) Οι Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων (ΟΕΠ) σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τον έλεγχο των βιολογικών προϊόντων και οι οποίοι μπορούν να ελέγχουν τους παραγωγούς με τους οποίους έχουν ενεργές συμβάσεις.
ε) Οι υπηρεσίες των Δήμων.
στ) Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα.
ζ) Ο ΕΦΕΤ.
η) Οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
θ) Η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Στις αγορές γίνονται καθημερινοί έλεγχοι αναφορικά με την ποιότητα και την βιολογικότητα των προϊόντων.

Από το 2019 έως και σήμερα ουδέποτε έχουν γνωστοποιηθεί στους αυτοδιαχειριζόμενους φορείς της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης έλεγχοι, πολύ περισσότερο κυρώσεις αναφορικά με δήθεν ελληνοποίηση οπωροκηπευτικών προϊόντων, ως ο νόμος ορίζει».

25/04/2024 01:25 μμ

Στο 60% της παραγωγής είναι η συγκομιδή πατάτας στην Μεσσηνία, ακολουθεί η Αχαΐα με να είναι στο 20% και αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή στην Ηλεία.

Ο κ. Γιώργος Γκούμας, μεγαλοπαραγωγός και έμπορος πατάτας από την Μεσσηνία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες τη φετινή χρονιά ήταν ευνοϊκές και έχουμε καλύτερη ποιότητα σε σχέση με πέρυσι.

Στην Μεσσηνία καλλιεργούνται 2.500 στρέμματα πατάτας τα οποία συνεχώς δέχονται συρρίκνωση λόγω της πίεσης από την εισαγωγή Αιγυπτιακής πατάτας, με τις βασικές ποικιλίες να είναι οι Voyager, Farida και Spounta.

Η ζήτηση ικανοποιητική τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ήδη από αυτή την εβδομάδα η ζήτηση από τα σούπερ μάρκετ είναι αυξημένη, ενώ παράλληλα έχουμε καλή ροή και στις εξαγωγές. Οι εξαγωγές όταν πάνε καλά βοηθούν σε μεγάλο βαθμό να κρατηθούν οι τιμές παραγωγού σε καλά επίπεδα.

Οι αποδόσεις λόγω των καιρικών συνθηκών είναι σε καλά επίπεδα. Μέση απόδοση κυμαίνεται από 3,5 έως 4 τόνους το στρέμμα, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθούν πάνω από 4 τόνους.

Η συγκομιδή στην περιοχή ξεκίνησε από τις αρχές Απριλίου με καλή ζήτηση. Τις δύο πρώτες εβδομάδες οι τιμές παραγωγού για μεγάλα μεγέθη ήταν στα 60 λεπτά το κιλό και για μικρά μεγέθη στα 50 λεπτά. Την τρίτη εβδομάδα μπήκε στην παραγωγή και η Αχαΐα και υπήρξε ένας πανικός από τους παραγωγούς με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση τιμών. Παρόλα αυτά η Μεσσηνία είχε μια αυξημένη τιμή παραγωγού σε σχέση με την Αχαΐα κατά 5 - 6 λεπτά. Αυτή την περίοδο η μέση τιμή παραγωγού στην Μεσσηνία είναι στα 45 λεπτά, ενώ στην Αχαΐα στα 38 λεπτά. Θα πρέπει οι παραγωγοί να κρατούν την ψυχραιμία τους και να μην βιαστούν κάνουν πρώιμη συγκομιδή.

Οι εξαγωγές γίνονται κυρίως προς την Πολωνία (ζητάνε μικρά μεγέθη πατάτας) και τη Ρουμανία (ζητάνε μεγάλα μεγέθη).

Η πατάτα της Μεσσηνίας θα είναι στην αγορά μέχρι τις 15 Μαΐου».

Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που ασχολείται και με την εμπορία πατάτας από την Λακκόπετρα της Αχαΐας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το κόστος της καλλιέργειας πατάτας στην χώρα μας είναι υψηλό. Κυμαίνεται από 1.000 έως 1.200 ευρώ το στρέμμα. Με αυτό το κόστος δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις πατάτες της Αιγύπτου. Αυτή την περίοδο η ελληνική είναι 10 λεπτά ακριβότερη από την αιγυπτιακή πατάτα. Οι ελληνικές είναι πιο ποιοτικές πατάτες αλλά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των αιγυπτιακών.

Θα έπρεπε όμως και το ΥπΑΑΤ να στηρίξει τους πατατοπαραγωγούς της χώρας μας και να κάνει αυστηρούς ελέγχους για υπολείμματα στις εισαγωγές.

Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 6.000 στρέμματα με πατάτες αλλά πολλοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια λόγω υψηλού κόστους. Φέτος είχαμε μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας και οι παραγωγοί περίμεναν ότι οι μειωμένες ποσότητες θα έφερναν και καλύτερες τιμές.

Αν και είχαμε ένα καλό ξεκίνημα με τιμή παραγωγού στα 60 λεπτά το κιλό στην συνέχεια είχαμε πτώση τιμών και σήμερα έχει φτάσει η μέση τιμή στα 40 λεπτά. Η πατάτα θα πρέπει να φεύγει από το χωράφι στα 50 λεπτά για να δίνει εισόδημα στον παραγωγό. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές και δεν είχαμε ζημιές, ενώ οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από 3 έως 4 τόνους το στρέμμα.

Πάντως η ζήτηση στην αγορά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας θα αυξηθεί και εκτιμώ ότι θα παραμείνει σε καλά επίπεδα και μετά το Πάσχα. Ελπίζω να έχουμε και μια αύξηση της τιμής. Θα πρέπει όμως οι παραγωγοί να μην βιάζονται να κάνουν συγκομιδή πριν την ωρίμανση.

Στις εξαγωγές τα μικρά μεγέθη πάνε προς Πολωνία, Τσεχία και Λιθουανία, ενώ τα μεγάλα μεγέθη στη Ρουμανία και την εγχώρια αγορά».

24/04/2024 12:15 μμ

Στις 23 Απριλίου 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Η Οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, η οποία εκδόθηκε το 2019, απαγορεύει 16 πρακτικές που μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στους ασθενέστερους παράγοντες της αλυσίδας, ιδίως στους γεωργούς και στους μικρότερους προμηθευτές.

Η βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η στήριξη του εισοδήματός τους και η διασφάλιση δίκαιης αμοιβής αποτελούν σημαντικούς στόχους της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ).

Ισχύει αυτό όμως στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι το ερώτημα, όταν ο γεωργικός τομέας παραμένει ιδιαίτερα κατακερματισμένος (με 174 στρέμματα να αποτελούν το μέσο μέγεθος μιας γεωργικής εκμετάλλευσης στην ΕΕ) και οι συνεταιριστικές οργανώσεις στην χώρα μας διακινούν ένα μικρό ποσοστό της αγροτικής παραγωγής.

Κύρια πορίσματα της έκθεσης

Όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΕ μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών έχουν θεσπίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας, κάνοντας έτσι χρήση της δυνατότητας θέσπισης ή διατήρησης εθνικών κανόνων που υπερβαίνουν τις πρακτικές που απαγορεύονται από την οδηγία.

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ έχουν οριστεί αρχές επιβολής του νόμου. Το 2023 κινήθηκαν περίπου 1.500 έρευνες, εκ των οποίων περίπου το 17% κατέληξε στη διαπίστωση παράβασης για την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο.

Οι πιο συχνά εντοπιζόμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ήταν οι καθυστερημένες πληρωμές για αλλοιώσιμα ή μη αλλοιώσιμα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα (50% και 13%), οι πληρωμές που δεν σχετίζονταν με συγκεκριμένη συναλλαγή (7%), οι πληρωμές που ζητήθηκαν από τον προμηθευτή για ενέργειες εμπορικής προώθησης (7%), καθώς και για αποθήκευση. Περίπου το 41% των αθέμιτων πρακτικών που εντοπίστηκαν είχαν εντοπιστεί σε επίπεδο λιανικής (47% το 2022), το 36 % σε επίπεδο βιομηχανίας τροφίμων (27% το 2022) και το 22% σε επίπεδο χονδρικού εμπορίου (25% το 2022).

Η τελευταία έρευνα σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων έδειξε ότι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ύπαρξη κανόνων της ΕΕ για το σημαντικό αυτό θέμα εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή (38% των ερωτηθέντων). Μεγάλο ποσοστό των απαντησάντων (57%) επίσης δεν γνώριζε για τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου. Όταν ρωτήθηκαν γιατί δεν ανέφεραν αθέμιτη εμπορική πρακτική που βίωσαν, οι απαντήσαντες εξέφρασαν κυρίως φόβο για κάποια μορφή αντιποίνων από τον αγοραστή (30 %), ακολουθούμενη από το να την θεωρούν κοινή πρακτική στον τομέα (23%) ή να πιστεύουν ότι η δημόσια αρχή επιβολής του νόμου δεν θα ήταν σε θέση να την χειριστεί (17%).

Δεσμεύσεις της Επιτροπής

Στο πλαίσιο των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η Επιτροπή θα προτείνει φέτος νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή της νομοθεσίας κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Η έκθεση θα χρησιμοποιηθεί επίσης για μια λεπτομερέστερη αξιολόγηση της εφαρμογής της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, την οποία θα υποβάλει η Επιτροπή το 2025 και η οποία θα μπορούσε να συνοδεύεται, κατά περίπτωση, από νομοθετικές προτάσεις.

Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (απαγορευμένες, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις):

Πληρωμές μετά την παρέλευση 30 ημερών για αλλοιώσιμα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα
Πληρωμές μετά την πάροδο 60 ημερών για μη αλλοιώσιμα αγροδιατροφικά προϊόντα
Ακυρώσεις ευπαθών γεωργικών προϊόντων διατροφής κατόπιν σύντομης ειδοποίησης
Μονομερείς αλλαγές συμβολαίου από τον αγοραστή
Πληρωμή για μη συναφείς υπηρεσίες
Κίνδυνος απώλειας και υποβάθμισης που μεταβιβάζεται στον αγοραστή
Άρνηση γραπτής επιβεβαίωσης των συμφωνιών προμήθειας από τον αγοραστή, παρά το αίτημα του προμηθευτή
Κατάχρηση εμπορικών απορρήτων από τον αγοραστή
Εμπορικά αντίποινα από τον αγοραστή
Μεταβίβαση του κόστους εξέτασης των παραπόνων των πελατών στον προμηθευτή

Γκρίζες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (απαγορεύονται μόνο, εάν δεν έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων με σαφείς και αδιαμφισβήτητους όρους μεταξύ των μερών):

Ο αγοραστής επιστρέφει τα μη πωληθέντα προϊόντα στον προμηθευτή
Πληρωμή του προμηθευτή για την αποθήκευση και τον κατάλογο
Πληρωμή του προμηθευτή για την προώθηση
Πληρωμή του προμηθευτή για διαφήμιση
Πληρωμή του προμηθευτή για την εμπορία
Πληρωμή του προμηθευτή για το προσωπικό του αγοραστή, διαρρύθμιση χώρων