Συνεχίζεται η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών πατάτας στην περιοχή Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας. Υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση από την εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «ξεκολλήσει» η τιμή παραγωγού από τα επίπεδα των 8 και 10 λεπτών το κιλό που βρισκόταν στις άλλες περιοχές όλο το προηγούμενο διάστημα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, πατατοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, «όλα δείχνουν ότι φέτος στην περιοχή θα έχουμε μια καλή χρονιά όσον αφορά τις τιμές παραγωγού. Υπάρχει μια αύξηση του ενδιαφέροντος για εξαγωγές που οφείλεται στις ζημιές που έχουν στην παραγωγή οι χώρες της Ευρώπης λόγω των καιρικών συνθηκών.
Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται αυτή την εποχή από 25 μέχρι 35 λεπτά το κιλό ανάλογα την ποικιλία. Το θετικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγές στις αγορές της Γερμανίας και της Ολλανδίας, κάτι που φέρνει αισιοδοξία για την πορεία των τιμών».
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Καστίδης, παραγωγός που καλλιεργεί 150 στρέμματα με πατάτα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχει ξεκινήσει η συγκομιδή στην περιοχή για τις πρώιμες ποικιλίες πατάτας. Από τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των μεγάλων ποσοτήτων οπότε τότε θα φανεί η εικόνα της φετινής αγοράς.
Οι στρεμματικές αποδόσεις στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου είναι υψηλές και αναμένουμε μια καλή παραγωγή. Καλλιεργούνται περίπου 25.000 στρέμματα με πατάτες. Φέτος επίσης έχουμε πολύ καλή ποιότητα.
Αυτή την εποχή οι πατάτες έχουν τιμή παραγωγού από 25 έως 35 λεπτά το κιλό. Υπάρχει και ενδιαφέρον για εξαγωγές. Οι Ρουμάνοι έμποροι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή αλλά μέχρι στιγμής δίνουν τιμές στα 20 λεπτά.
Οι παραγωγοί ζητούν την πληρωμή ενισχύσεων λόγω της πανδημίας που μας έχουν υποσχεθεί για τις πατάτες, με το ποσό των περίπου 4 εκατ. ευρώ. Εδώ και πολλούς μήνες έχουν υποσχεθεί την κορονοενίσχυση σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα αλλά ακόμη δεν την έχουν πληρώσει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν πολλοί παραγωγοί οικονομικά προβλήματα με απαοτέλεσμα να αναγκάζονται να πουλάνε σε χαμηλές σε σχέση με το κόστος καλλιέργειας τιμές».
Σε κυριολεκτική απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες - παραγωγοί πατάτας της χώρας μας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος, Γραμματέας Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής.
Και προσθέτει: η αύξηση του κόστους παραγωγής σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπερβαίνει το 22% σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο (αυξήθηκαν τα λιπάσματα και αγροτικά εφόδια, η ενέργεια και τα καύσιμα).
Η τιμή πώλησης από τον παραγωγό της πατάτας, έχει συμπιεστεί κάτω από 50λεπτά /κιλό.
Οι αθρόες εισαγωγές πατάτας αμφιβόλου ποιότητας και οι «ελληνοποιήσεις» αυξάνουν τον όγκο της αδιάθετης Ελληνικής πατάτας και προκαλούν με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς παραπλανώντας τους καταναλωτές.
Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής προτείνει:
- Εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας (λιμάνια, συνοριακούς σταθμούς), στα συσκευαστήρια, στους χώρους αποθήκευσης, στις λαχαναγορές στα σημεία λιανικής πώλησης.
- Συστηματική παρακολούθηση της διαδρομής από την εισαγωγή στη χώρα ως την πώληση, για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων με τον αποτελεσματικό έλεγχο όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών.
- Διενέργεια ελέγχων ιχνηλασιμότητας.
- Πραγματοποίηση αυστηρών φυτοϋγειονομικών ελέγχων, μακροσκοπικά και εργαστηριακά, για κάθε εισαγόμενο φορτίο πατάτας.
- Αύξηση των ελέγχων στα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης για ψευδείς και παραπλανητικές ενδείξεις όσον αφορά τη χώρα προέλευσης και την αναγραφή σημάτων ΠΟΠ / ΠΓΕ (πατάτα κ. Νευροκοπίου ΠΓΕ, πατάτα ΠΓΕ Νάξου).
- Αυστηροποίηση του πλαισίου των διοικητικών κυρώσεων και προστίμων σε όσους επιχειρούν «ελληνοποιήσεις» προϊόντων και παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ΠΟΠ και ΠΓΕ.
- Ειδικότερα για τις περιοχές του Νευροκοπίου, Άνω Βροντού και Ορεινή Σερρών όπου υπάρχουν αδιάθετες στις αποθήκες 10.000 τόνοι πατάτες προτείνουμε να διατεθούν για επισιτιστική βοήθεια.
- Άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταγραφή των εκτάσεων καλλιέργειας και των παραγόμενων ποσοτήτων πατάτας ώστε να γνωρίζουμε κάθε έτος τις διαθέσιμες ποσότητες.
Ολοκληρώθηκε η σημερινή (14/3/2023) διαμαρτυρία των πατατοπαραγωγών της Μεσσήνης στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
Οι αγρότες έφτασαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τα τρακτέρ τους. Μεταξύ άλλων διαμαρτυρήθηκαν για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αλλά και για την τιμή.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, «η κινητοποίηση είχε επιτυχία και συμμετοχή. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς της Μεσσήνης και Καλαμάτας για τη φετινή διάθεση της πατάτας, που αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της από τα τέλη Μαρτίου.
Φέτος υπάρχει μια πρωιμότητα στην καλλιέργεια λόγω των καιρικών συνθηκών και αναμένεται να έχουμε καλές αποδόσεις και ποσότητες. Οι πατατοπαραγωγοί όμως ζητούν ελέγχους στην αγορά γιατί οι εισαγωγές από την Αίγυπτο είναι ανεξέλεγκτες. Πολλές φορές κάποιοι ελληνοποιούν τις εισαγόμενες πατάτες.
Οι αγρότες της περιοχής «χτυπούν το καμπανάκι» πριν ξεκινήσει η διάθεση του προϊόντος για να μπορέσουν να έχουν μια τιμή που να καλύπτει το κόστος και ένα εισόδημα για να συνεχίσουν την καλλιέργεια».
Σε δυναμική κινητοποίηση στην Καλαμάτα θα προχωρήσει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, την Τρίτη (14/3), απαιτώντας άμεσα μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών πατάτας. Όπως υποστηρίζει υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη φετινή παραγωγή της ανοιξιάτικης πατάτας και κίνδυνος εγκατάλειψης της καλλιέργειας.
Και προσθέτει: «Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας της περιοχής μας, αφού πριν ακόμη καλά-καλά ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής οι μεγαλέμποροι τους χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κτλ.
Από την μια το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, η τιμή των 0,35 με 0,50 λεπτών δεν αναπληρώνει τα χαμένα εισοδήματα τόσων ετών και δεν εξασφαλίζει το κόστος της φετινής παραγωγής και την επιβίωση των οικογενειών μας. Ενώ στον λαό θα καταλήγει πάλι με τιμές χρυσάφι πάνω του 1,20 ευρώ, αυτό καθιστά την χρονιά κομβική για την συνέχεια της καλλιέργειας. Από την άλλη εισάγουν ανεξέλεγκτες ποσότητες πατάτας Αιγύπτου αμφιβόλου ποιότητας, έτσι κρατούν χαμηλά τις τιμές στον παραγωγό, ενώ ταυτόχρονα σπρώχνουν στον καταναλωτή πανάκριβες ελληνοποιημένες πατάτες. Με αποκορύφωμα το ότι ο καταναλωτής τρώει αμφιβόλου ποιότητας προϊόν μιας και στις τρίτες χώρες χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί πολλά χρόνια τώρα στην Ε.Ε. Σχεδιάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, θα μας βρουν μπροστά τους, συγκεντρώνουμε από σήμερα τα τρακτέρ μας στο Δημαρχείο Μεσσήνης, με σκοπό την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας.
Δεν παζαρεύουμε τις ζωές των οικογενειών μας εδώ και τώρα απαιτούμε:
Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.
Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων.
Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.
Αυστηροί έλεγχοι τυχόν ελληνοποιήσεων αλλά και επιπλέον έλεγχος της ποιότητας των εισαγωγών, π.χ. η πατάτα Αιγύπτου ραντίζεται με απαγορευμένα φυτοφάρμακα.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους».
Στο μεταξύ το εμπόριο έχει «παγώσει» και δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε για τις πατάτες Νευροκοπίου. Κανένας έλεγχος στις εισαγωγές και πτώση τιμών δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας. Και προσθέτει: «έχουν έρθει μεγάλες ποσότητες από Αίγυπτο. Επίσης αυτή την εποχή άρχισαν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και οι πατάτες στις αποθήκες των παραγωγών δύσκολα μπορούν να συντηρηθούν. Ο συνεταιρισμός της Δράμας έχει ψυγεία και μπορεί να γίνει η συντήρηση της πατάτας αλλά αυξάνει το κόστος η τιμή του ρεύματος. Αυτή την εποχή δεν δίνουν οι έμποροι πάνω από 40 λεπτά για τις πατάτες. Αλλά το κυριότερο δεν δείχνουν εμπορικό ενδιαφέρον για να κάνουν αγορές».
Τα ποιοτικά προβλήματα και η αυξημένη ζήτηση οδήγησαν φέτος το μεγαλύτερο ποσοστό συμπύρηνου ροδάκινου να πάει για χυμοποίηση και ένα μικρότερο να κατευθυνθεί στην παραγωγή κομπόστας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), «αν και ακόμη δεν έχουμε τα τελικά στοιχεία το 2022 είχαμε μια καλή ποσοτικά παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου της τάξης των 450.000 τόνων. Από αυτή την ποσότητα περίπου 30.000 τόνοι πήγαν στην κατάψυξη και ακόμη 10.000 τόνοι πήγαν εξαγωγή προς Βουλγαρία. Από τους περίπου 310.000 τόνους πάνω από το 51% πήγε για χυμοποίηση. Πολλά συμπύρηνα αγοράστηκαν για κομπόστα αλλά ήταν ποιοτικά ακατάλληλα - λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε κατά την συγκομιδή - και έγιναν χυμός. Έχουμε φέτος ρεκόρ 10ετίας στην παραγωγή χυμού.
Η τιμή παραγωγού για χυμό ροδάκινου το 2022 κυμάνθηκε από 15 μέχρι 25 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα η τιμή για κομπόστα ξεκίνησε από 31 λεπτά και για κάποιες ποικιλίες έφτασε μέχρι και 33 λεπτά το κιλό.
Μείωση της τελικής τιμής στο προϊόν είχαμε φέτος για την κομπόστα ροδάκινου ενώ αντίθετα αύξηση είχαμε για τον χυμό. Βέβαια από την άλλη είχαμε και φέτος μια αύξηση του κόστους στα κουτιά συσκευασίας κατά 10-12% και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα η διεθνής τιμή της ζάχαρης.
Σοβαρό πρόβλημα - που θα το δούμε στο μέλλον - είναι η μεγάλη διαφορά στην τιμή της κομπόστας από την χώρα μας μέχρι τον τελικό προορισμό. Για παράδειγμα η κομπόστα φεύγει από την χώρα μας στα 1,20 ευρώ το κιλό και στο ράφι του σούπερ μάρκετ της Γερμανίας πωλείται στα 2,19 ευρώ το κιλό. Είναι μεγάλη διαφορά αν σκεφτούμε ότι στο παρελθόν έφευγε από την Ελλάδα στα 69 λεπτά και έφτανε στο ράφι της Γερμανίας στα 99 λεπτά. Αν συνεχιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη οι υψηλές τιμές στο ράφι θα αναγκάσουν πολλούς καταναλωτές να στραφούν σε άλλα προϊόντα.
Οι εξαγωγές αυτή την περίοδο γίνονται με καλή ροή και χωρίς προβλήματα. Σε αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό η μειωμένη ισπανική και χιλιανή παραγωγή συμπύρηνου, που είχαν το 2022, λόγω των καιρικών συνθηκών. Να σας επισημάνω ότι οι Ισπανοί φέτος αναγκάστηκαν να κάνουν εισαγωγές από την χώρα μας για να καλυψουν την ζήτηση.
Εκτίμησή μου είναι ότι φέτος αναμένεται να κάνουμε 11 εκατ. χαρτοκιβώτια εξαγωγές κομπόστας, ενώ οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας οι Κινέζοι περίπου 6 εκατ. χαρτοκιβώτια (έχουν μια παραγωγή της τάξης των 35 - 37 εκατ. χαρτοκιβωτίων αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πάει για εγχώρια κατανάλωση). Μπορεί οι Κινέζοι να έχουν χαμηλότερη τιμή στο προϊόν αλλά τα μεταφορικά (ναύλα) μέχρι πριν δύο μήνες ήταν πολύ ακριβότερα, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στις εξαγωγές τους. Αυτή την περίοδο έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα».
Αύξηση παρουσίασαν το 2022 οι εισαγωγές πατάτας κατά 24,7%, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάσθηκαν από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Incofruit-Hellas.
Συγκεκριμένα έγιναν εισαγωγές 208.104 τόνων έναντι 166.930 τόνων το 2021. Οι περισσότερες εισαγωγές γίνονται από την Αίγυπτο. Και αυτή την περίοδο όμως γίνονται εισαγωγές πατάτας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας, «έχουν γίνει και φέτος πολλές εισαγωγές πατάτας από Αίγυπτο. Μεγάλο ποσοστό της πατάτας που αγοράζεται αυτή την εποχή είναι εισαγόμενο. Το περίεργο είναι ότι πουθενά οι καταναλωτές δεν διαβάζουν στα ράφια της λιανικής για πατάτες προέλευσης Αιγύπτου. Θα πρέπει να μας πει κάποιος αρμόδιος που πάνε όλες αυτές οι πατάτες.
Από την άλλη το εμπόριο έχει «παγώσει» και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις πατάτες Νευροκοπίου. Η τιμή από τα 50 - 55 λεπτά το κιλό έχει πέσει στα 35 - 40 λεπτά. Φέτος για πρώτη φορά βλέπουμε τόσο μειωμένο εμπορικό ενδιαφέρον. Και θα πρέπει να σας επισημάνω ότι αυτή την εποχή δεν υπάρχει σε καμιά περιοχή της Ελλάδας φρέσκια πατάτα. Από τις αρχές Απριλίου θα βγουν στην αγορά οι πρώτες ελληνικές πατάτες από τα θερμοκήπια και θα ακολουθήσουν οι πρώιμες της Μεσσηνίας.
Ακόμη έχουμε απούλητο στην Δράμα το 8% της περσινής παραγωγής, δηλαδή περίπου 8 έως 10 χιλιάδες τόνους. Όσο θα αυξάνει η θερμοκρασία τόσο θα είναι δύσκολο να συντηρηθεί το προϊόν. Αν και υπάρχει ζήτηση για πατάτα κινδυνεύει να μείνει απούλητη η παραγωγή μας. Ζητάμε επιτέλους οι καταναλωτές να γνωρίζουν την προέλευση της πατάτας που αγοράζουν. Οι φυτεύσεις στο οροπέδιο της Δράμας θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο».
Η ομάδα παραγωγών Θυμαριάς Κοιλάδας Ελλησπόντου μετρά φέτος 19 χρόνια λειτουργίας.
Στο 19ο έτος λειτουργίας μπήκε φέτος η ομάδα παραγωγών πατάτας - Γαία Ελλησπόντου, που έχει έδρα στην ορεινή Κοζάνη και ασχολείται με την καλλιέργεια πατάτας.
Την περσινή χρονιά, όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, εκ μέρους της ομάδας ο κ. Θέμης Σαρηκυριακίδης, ήταν μια πολύ καλή για τις αποδόσεις και τις τιμές παραγωγού στην πατάτα, καθώς έφτασαν ακόμα και τα 55 λεπτά το κιλό, παρά το γεγονός ότι καταγράφηκαν και απώλειες από χαλαζόπτωση στην περιοχή.
Πέντε μέλη με 500 στρέμματα και τη νέα χρονιά
Συνολικά η ομάδα έχει πέντε μέλη - παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν 500 στρέμματα με ανοιξιάτικη πατάτα. Και τη νέα χρονιά τα στρέμματα θα είναι στο ίδιο επίπεδο, τονίζει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Σαρηκυριακίδης, σημειώνοντας πως η φύτευση θα γίνει το Μάρτιο, με την συγκομιδή από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο. Κύρια ποικιλία που καλλιεργούν τα μέλη της ομάδας, είναι η Spunta, καθώς η συγκεκριμένη πατάτα, έχει μεγάλη ζήτηση από την αγορά της Αθήνας, προσθέτει ο ίδιος.
Σχέδια για πουρέ και νιφάδες πατάτας
Μέχρι και σήμερα η ομάδα παραγωγών διαθέτει την παραγόμενη πατάτα στην εγχώρια αγορά, όμως έχει διάφορες προτάσεις και σκέπτεται και τις εξαγωγές. Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηκυριακίδης, η ομάδα έχει καταθέσει αιτήσεις για ένταξη σε διάφορα προγράμματα, με σκοπό να κάνει νέα γραμμή παραγωγής και να εισέλθει στην αγορά νέων προϊόντων. «Μέχρι και σήμερα δίνουμε την πατάτα στη χονδρική, όμως τώρα πλέον υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό, όπως Κίνα, Ινδίες κ.λπ. και για άλλα προϊόντα πατάτας, όπως είναι ο πουρές και ακόμα πιο πρωτοποριακά, οι νιφάδες πατάτας, που μας ζητάνε από το εξωτερικό. Μέχρι τώρα έχουμε ενταχθεί σε πρόγραμμα και έχουμε κάνει και ένα κτήριο για τις ανάγκες μας 3.000 τετραγωνικών μέτρων», σημειώνει.
Το ύψος των επενδύσεων της εν λόγω ομάδας αγγίζει τα 2.500.000 ευρώ, ενώ όπως λέει ο κ. Σαρηκυριακίδης, στόχος είναι να γίνουν κι άλλα αναπτυξιακά έργα.
Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα Τρίτη (21/2), μέσω του vouchers.gov.gr, το Market Pass (κάρτα αγορών). Πρόκειται για την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών κατά τους μήνες από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο 2023.
Οι αιτήσεις για το Market Pass μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και την 15η Μαρτίου 2023. Η αίτηση υποβάλλεται μία φορά και κατόπιν η ενίσχυση πιστώνεται αυτόματα στην άυλη ψηφιακή κάρτα ή στον λογαριασμό του δικαιούχου.
Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών (που το κράτος τις ορίζει στα 220 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού) και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών». Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προγράμματος. Βάση υπολογισμού για το κατά πόσο ένα φυσικό πρόσωπο δικαιούται το Market Pass είναι η Φορολογική Δήλωση του 2021.
Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:
είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023).
είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.
Κατηγορία Κριτήρια
Άγαμοι, χήροι, εν διαστάσει - Οικογενειακό Εισόδημα έως € 16.000 - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 250.000
Έγγαμοι με ή χωρίς τέκνα / Με σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα - Οικογενειακό εισόδημα έως € 24.000, προσαυξανόμενο κατά € 5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 400.000
Μονογονεϊκές οικογένειες με ένα ή περισσότερα τέκνα - Οικογενειακό εισόδημα έως € 24.000, προσαυξανόμενο κατά € 5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 400.000.
Παραδείγματα
Ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγούνται επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως.
Έγγαμο ζευγάρι χωρίς τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
Διαζευγμένος γονέας με δύο τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + (2 x 100) ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 252 ευρώ (€42 x 6 μήνες)
Έγγαμο ζευγάρι με δύο τέκνα και ένα φιλοξενούμενο μέλος δικαιούται το 10% από τα 220 + (4 x 100) ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 372 ευρώ (€62 x 6 μήνες).
Αναλυτικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λειτουργία της πλατφόρμας θα βρείτε στη διεύθυνση (πατήστε εδώ)
Αυξημένο κοστολόγιο κατά 30-35% στην ανοιξιάτικη πατάτα.
Με προσδοκίες για έναρξη τιμών στην πατάτα γύρω στα 60 λεπτά πορεύονται οι χιλιάδες πατατοπαραγωγοί της χώρας, που έχουν να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα κόστη παραγωγής.
Ο κ. Γιώργος Γκούμας από την Agrexpo δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο «οι πρώτες πατάτες της σεζόν βγαίνουν στην Καλαμάτα. Τις φυτεύσεις τις πρώιμες τις ξεκινήσαμε εδώ στις 15 Νοεμβρίου και διήρκησαν ως τα τέλη Νοεμβρίου ενώ μετά από μια διακοπή λόγω βροχών, άρχισαν πάλι αρχές Δεκεμβρίου, για να ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα. Η μείωση στις καλλιεργούμενες σήμερα εκτάσεις είναι στο 20% βάσει των πωλήσεων πατατόσπορου, όμως αν συνεχίσει καλά ο καιρός, οι αναμενόμενες αποδόσεις ανά στρέμμα, θα είναι πιο υψηλές από πέρσι. Φέτος οι πρώτες πατάτες την άνοιξη και συγκεκριμένα στα τέλη Μαρτίου αναμένονται νωρίτερα τουλάχιστον 20 ημέρες, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Το κοστολόγιο είναι αυξημένο 30-35%, αλλά η ποιότητα είναι εξαιρετική στις εαρινές πατάτες. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι τελευταίες πατάτες που δόθηκαν εδώ στα τέλη Ιανουαρίου, έπιασαν τιμές έως 60 λεπτά στον παραγωγό και οι Αιγυπτιακές έρχονται σήμερα σε λιμάνι με τιμή 50 λεπτά, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε πως η πατάτα Καλαμάτας, θα πρέπει να ξεκινήσει το λιγότερο με τιμή στα 60 λεπτά το κιλό στον παραγωγό. Σήμερα δεν υπάρχει πατάτα προς διάοθεση εδώ. Εκτιμώ πως οι τιμές θα είναι ανταγωνιστικές, ώστε επιτέλους και ο παραγωγός να βοηθηθεί να συνεχίσει την καλλιέργεια. Φέτος είναι εξαιρετική κρίσιμη χρονιά για την συνέχιση ή όχι της καλλιέργειας πατάτας στην Καλαμάτα. Σημειώνουμε πως τη δεκαετία του '90 είχαμε 8.000 στρέμματα με πατάτα και σήμερα μόλις 2.000 στρέμματα, δηλαδή υπάρχει μείωση 75%. Κυριότερες ποικιλίες είναι η Spunta, που έχει μερίδιο εδώ 50% και μετά οι Voyager και η Farida. Η πατάτα Καλαμάτας εξάγονταν παλιότερα κυρίως στη Γερμανία και τώρα πλέον σε Πολωνία, Τσεχία. Το κόστος στην εαρινή πατάτα έχει ανέλθει με τις γενικότερες ανατιμήσεις στα 1.200 ευρώ ανά στρέμμα».
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σπύρος Μπαλαλάς, μεγαλοπαραγωγός πατάτας από τη Λακκόπετρα του νομού Αχαΐας: «οι πρώτες πατάτες αναμένονται στις αρχές Απριλίου, 5-10 του μήνα. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι σχεδόν σταθερές σε σχέση με πέρσι, ίσως με μια ανεπαίσθητη μείωση. Πατάτες τώρα δεν έχουμε και αναμένουμε τη νέα παραγωγή. Οι τελευταίες πατάτες πουλήθηκαν γύρω στα 50 λεπτά στον παραγωγό».
Τέλος, ο κ. Συμεών Μπουτσάκης, πατατοπαραγωγός από το Οροπέδιο Λασηθίου τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι στο νομό μέχρι πρότινος έμπαιναν γύρω στα 10.000 - 12.000 στρέμματα με πατάτα, όμως τώρα πλέον μπαίνουν γύρω στα 7.000 με 8.000 λόγω των χαμηλών τιμών και του αυξημένου κόστος παραγωγής. Οι πρώτες φυτεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στην περιοχή στα μέσα Απριλίου και η πρώτη συγκομιδή στις αρχές Αυγούστου. Το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Μπουτσάκη έχει φύγει πάνω από τα 1.000 ευρώ λόγω των ανατιμήσεων στις εισροές. Πέρσι ο μέσος όρος τιμής παραγωγού, λέει ο ίδιος, ήταν γύρω στα 50 λεπτά και με μια απόδοση στους 4 τόνους, άφηνε κέρδος η καλλιέργεια.
Το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας κάλεσε τους καταναλωτές σε 7ήμερο «Μποϊκοτάζ» γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων για να καταπολεμήσει την ακρίβεια.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «προφανώς δουλειά του ΙΝΚΑ δεν είναι η προστασία των παραγωγών αλλά των καταναλωτών.
Η αντίστοιχη κίνηση όμως θα δημιουργήσει πρόβλημα στις βιομηχανίες, συνεταιρισμούς και παραγωγούς-μεταποιητές, που στην συνέχεια θα καταλήξει στους κτηνοτρόφους με μείωση τιμής γάλακτος λόγο μείωσης της ζήτησης αυτών των προϊόντων στην λιανική αγορά.
Τελικά μεγάλοι χαμένοι θα είναι για άλλη μια φορά οι παραγωγοί γάλακτος, ενώ θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αναφορές για αυξήσεις κερδών των σούπερ μάρκετ και η ακρίβεια καλά θα κρατεί και θα την βλέπουν καθημερινά οι καταναλωτές.
Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν είναι η υψηλή τιμή γάλακτος ή η τιμή πώλησης πώλησης των προϊόντων από κτηνοτρόφους, βιομηχανίες, συνεταιρισμούς και παραγωγούς-μεταποιητές. Το πρόβλημα είναι πως διαμορφώνεται η τελική τιμή των προϊόντων από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε τι κατάσταση βρίσκεται η αγορά σήμερα με συμφωνίες συμβόλαια κτλ.
Θα αναφέρουμε λοιπόν τον τρόπο που τιμολογούν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Υποθετικά το γιαούρτι των 250 γραμμαρίων ο παραγωγός/συνεταιρισμός/βιομηχανία θέλει να το πληρωθεί 1 ευρώ το τεμάχιο.
Η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ λοιπόν λέει ότι η τιμή θα διαμορφωθεί ως εξής: τιμολογεί το προϊόν με 1,17 ευρώ. Κάθε χρόνο στις τιμές βάζει ένα 17% πάνω έκπτωση επί του τζίρου (χωρίς ΦΠΑ). Στον ένα μήνα ή τρίμηνο - ανάλογα την συμφωνία - ο παραγωγός κόβει πιστωτικό τιμολόγιο αυτό το ποσό (17 λεπτά) στο σούπερ μάρκετ. Στην τιμή το σούπερ μάρκετ προσθέτει επίσης συν 7% έξοδα αποθήκης - μεταφοράς, συν 32,8% κέρδος, συν 3% απώλειες. Και μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι θα υπάρχουν έξοδα αποθήκευσης και απώλειες αλλά αυτό που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την τιμή του είναι η αύξηση 17% για την προώθηση και προβολή στο ράφι. Αυτό ουσιαστικά είναι ένα περαιτέρω κέρδος για το σούπερ μάρκερ που έρχεται να προστεθεί στο 32,8%.
Με όλα αυτά το γιαούρτι φτάνει να πωλείται με ένα «καπέλο» 59,8 λεπτά και φτάνει στην τιμή λιανικής το ποσό 1,598 ευρώ και αν βάλουμε συν το ΦΠΑ που είναι 13% η τελική τιμή του γιαουρτιού φτάνει στα 1,80 ευρώ το τεμάχιο. Αν οι παραγωγοί δεν δεχτούν αυτούς τους όρους απλά βγαίνουν εκτός αγοράς.
Από την άλλη η βιομηχανία τροφίμων, οι συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί δουλεύουν με κέρδη 2-5% και επωμίζονται τις επιστροφές των ληγμένων προϊόντων, οι οποίες είναι ένα σημαντικό κόστος, καθώς τα σούπερ μάρκετ θέλουν να έχουν συνεχώς τα ράφια τους γεμάτα.
Εκτιμώ ότι η λύση για την ακρίβεια δεν είναι το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού» αλλά η ενημέρωση των καταναλωτών για τον τρόπο που κάνουν τιμολογήσεις οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και η πρόταση στήριξης των μικρών παραγωγών-μεταποιητών, των μικρών τοπικών και συνεταιριζόμενων παντοπωλείων και των ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων)».
Μποϊκοτάζ, στα τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γάλατα, γιαούρτια, ξεκινάει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), ως αντίδραση στην ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά τροφίμων, και την μείωση των ποσοτήτων στις ίδιες συσκευασίες προϊόντων. Το μποϊκοτάζ θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 20 Φεβρουαρίου.
Αντιδράσεις κτηνοτρόφων Θεσσαλίας
Την έντονη δυσαρέσκεια της εκφράζει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καλώντας συγχρόνως τους καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας έχει ως εξής:
«Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων ανεξαρτήτου προελεύσεως, είτε εγχώριας παραγωγής δηλαδή είτε εισαγόμενα.
Δυσαρέσκεια και αγανάκτηση γιατί με αυτή την ενέργεια και ανεξαρτήτως αποτελέσματος στρέφει το Ελληνικό καταναλωτικό κοινό απέναντι σε έναν παραγωγικό Ελληνικό κλάδο που εδώ και μια δεκαετία περίπου βάλλεται ασταμάτητα και έφτασε ακόμη και στο σημείο να μιλάμε για αφανισμό, τους κτηνοτρόφους.
Οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα 365 ημέρες τον χρόνο κάτω από οιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες(με ήλιο, με βροχή, με χιόνια, με ζέστη και με παγωνιά) ξεχνώντας Πάσχα, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά κ.τ.λ.
Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό το μποϊκοτάζ μιας και γίνεται και σε εγχώρια παραγωγή και βάζει στο στόχαστρο τον πρώτο κρίκο του πρωτογενή τομέα και της παραγωγικής διατροφικής αλυσίδας, τους κτηνοτρόφους.
Αναρωτιόμαστε ο κύριος αυτός ξέρει από τι γάλα φτιάχνεται η ΦΕΤΑ;
Αλήθεια που ήταν κρυμμένος ο ΙΝΚΑ όταν είχαμε τα κρούσματα νοθείας ΦΕΤΑΣ και τα μαθαίναμε από το εξωτερικό;
Που ήταν τότε να κάνει μποϊκοτάζ στις εταιρείες που έκαναν την νοθεία για παραπλάνηση του καταναλωτή;
Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν έκανε μποϊκοτάζ για ένα σωρό άλλα προϊόντα που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές τους;
Γνωρίζει αυτός ο κύριος που καλεί τους Έλληνες να μην φάνε Ελληνικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα τι επιρροή έχει το επάγγελμα του κτηνοτρόφου στο ΑΕΠ της χώρας και στην ανεύρεση εργασίας του πληθυσμού;
Έχει ιδέα πόσα επαγγέλματα ενεργοποιεί ένας κτηνοτρόφος;
Γιατί δεν κάνει μποϊκοτάζ στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που μας έρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη; H δουλειά του δεν είναι η προστασία του Ελληνικού καταναλωτικού κοινού;
Που είναι τόσο καιρό που τα πάντα έχουν αυξηθεί και θυμήθηκε τώρα προεκλογικά να κάνει μποϊκοτάζ ΜΟΝΟ στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και γιατί όχι σε μια σειρά πολλών προϊόντων;
Αναρωτιόμαστε μήπως κρύβεται και κάτι άλλο πίσω από ένα απλό μποϊκοτάζ και επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα και η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σχεδόν δύο μήνες πριν τις εκλογές; Οι καιροί είναι πονηροί και πρέπει να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους.
Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας καλεί όλους τους Έλληνες καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί έτσι βάζουν στο τραπέζι τους ποιοτικά προϊόντα και γιατί ενισχύουν το Ελληνικό κράτος και τους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι αν εκλείψουν θα χορτάσουν σκονόγαλο και προϊόντα με κατώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Υπομονή συνέλληνες και θα το περάσουμε και αυτό….κι εμείς είμαστε καταναλωτές και υποφέρουμε από την ακρίβεια».
ΕΦΧΕ: Το μποϊκοτάζ στρέφεται εναντίον του παραγωγού
Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και από τους αγελαδοτρόφους της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (Ε.Φ.Χ.Ε.), που σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:
«Με έκπληξη είδαμε, στις (10/2/2023), τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη να λέει ότι οι κτηνοτρόφοι απολαμβάνουν την καλύτερη τιμή για το προϊόν τους εδώ και 25 χρόνια, αναγνωρίζοντας για τους τύπους ότι μία μικρή αύξηση συμβαίνει διότι έχει ανέβει το κόστος παραγωγής. Και βέβαια και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ), Γιώργο Λεχουρίτη, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι παραγωγοί δεν παίρνουν τιμή για το προϊόν αλλά στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ακριβό. Ας γνωρίζει όμως κι ο κ. Λεχουρίτης ότι οποιοδήποτε μποϊκοτάζ στρέφεται τελικά εναντίον του παραγωγού. Μιλώντας για το πόσο υπέροχο είναι το καλάθι του νοικοκυριού αγνόησε ο κ. Γεωργιάδης προφανώς ότι τα κόστη δεν ανέβηκαν απλά αλλά κατέστησαν μη βιώσιμη την κτηνοτροφία. Δεν σφάχτηκαν κοπάδια, για τον φόβο των Ιουδαίων. Σφάχτηκαν γιατί τα προβλήματα στην κτηνοτροφία είναι πολλά κι η κυβέρνηση με φωτεινές εξαιρέσεις ελάχιστα έχει σκύψει για ν΄ ασχοληθεί μαζί τους.
Για τον λόγο αυτό είχαμε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και μ΄ εκπροσώπους άλλων κομμάτων. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το κόστος μόνο του ηλεκτρισμού έχει ανέβει ακόμη και άνω του 300%. Οι ζωοτροφές έχουν διπλασιαστεί και η τιμή πλέον μειώνεται δραματικά για τον παραγωγό από ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες σε σημείο να καθίσταται ελληνικές, υπερσύγχρονες μονάδες, μη βιώσιμες.
Τα σούπερ μάρκετ την ίδια στιγμή, που μειώνουν υποτίθεται τιμές αλλάζουν στην κυριολεξία τα φώτα στον Έλληνα παραγωγό γάλακτος. Πιέζουν τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες με τη σειρά τους, στρέφονται σ’ εμάς. Έτσι, ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ζημιά, γιατί επιστρέφουν το προϊόν, που έχει λήξει στις γαλακτοβιομηχανίες, πληττόμαστε άμεσα εμείς με τη λογική του ντόμινο.
Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά για να καθορίσει τιμές. Θα μπορούσε όμως ν΄ ασχοληθεί με το θέμα της παραπλάνησης καταναλωτή, που συμβαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου ανά πάσα στιγμή διάφορα ροφήματα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το ελληνικό αγελαδινό γάλα σε θρεπτική αξία μπαίνουν στο ίδιο ράφι. Δεν έχει ασχοληθεί καν με τα τοπωνύμια, τα οποία δεν έχουν σχέση πραγματική αλλά αποτελούν παραπλάνηση των καταναλωτών, όταν ενώ έχουν ελληνική ονομασία δεν απορροφούν ούτε το 5% του ελληνικού γάλακτος.
Περιμένουμε απ΄τον υπουργό Ανάπτυξης να σκύψει στα προβλήματα της ελληνικής αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής, αφού, όπως λέει, νοιάζεται για την Ελλάδα και προφανώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που παράγονται εδώ. Κι αντί να τρέχει συνέχεια στα τηλεπαράθυρα, ας ασχοληθεί επιτέλους με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για προϊόντα δήθεν ελληνικά, που κάνουν μπαμ από μακριά ότι είναι προϊόν νοθείας ή παραπλάνησης καταναλωτή.
Όσον αφορά στο ΙΝ.ΚΑ. η απόφασή του να στραφεί ενάντια στην ελληνική κτηνοτροφία καλώντας τον κόσμο σε μποϊκοτάζ των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν μας εκπλήσσει, διότι πριν φτάσει στο μποϊκοτάζ υπήρχαν τεράστια ζητήματα, που θα έπρεπε να παρέμβει υπέρ του Έλληνα καταναλωτή και φυσικά και του Έλληνα παραγωγού και δεν το έκανε. Ενδεικτικά όσον αφορά στον κλάδο μας θα αναφέρουμε:
- Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82), ελληνικό γιαούρτι, από γάλα – συμπύκνωμα – σκόνες.
- Τοπωνύμια που παραπλανούν τον καταναλωτή.
- Γάλα υψηλής παστερίωσης, που παρουσιάζεται σαν πιο ασφαλές από το φρέσκο ενώ στην ουσία είναι κονσέρβα.
- Τοποθετήσεις προϊόντων στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, που προκαλούν σύγχυση στον καταναλωτή ως προς τη διατροφική τους αξία και προέλευση των πρώτων υλών.
- Αντί για παρεμβάσεις σe όλα αυτά τα ζητήματα το ΙΝΚΑ καλεί τον κόσμο να μποϊκοτάρει ουσιαστικά την ελληνική κτηνοτροφία δηλαδή να την εξοντώσει. Φόνος εξ αμελείας ή εκ προθέσεως; Δυστυχώς, τείνουμε να πιστέψουμε το δεύτερο».
ΠΟΓΕΔΥ: Κάτω τα χέρια από την ελληνική κτηνοτροφία
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την ΠΟΓΕΔΥ που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
«Με μια αιφνιδιαστική και ανεξήγητα απαράδεκτη ανακοίνωση η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) κηρύσσει τον «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην ακρίβεια που σαρώνει την αγορά τροφίμων ζητώντας από τους καταναλωτές να μην αγοράζουν για μια εβδομάδα τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ΙΝΚΑ προφανώς είτε έχει πλήρη άγνοια ότι από την κίνηση αυτή πλήττεται τελικά η πραγματική ελληνική κτηνοτροφία και ο Έλληνας κτηνοτρόφος είτε – αδυνατώντας να το πιστέψουμε – τελεί υπό την επήρεια συμφερόντων που εδώ και καιρό πασχίζουν να μειώσουν την αξιοπρεπή τιμή του γάλακτος που απολαμβάνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ώστε να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτα αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Εάν το ΙΝΚΑ θέλει πραγματικά να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή δεν έχει παρά να ανακοινώσει όλες εκείνες τις γνωστές πρακτικές (και ενδεχομένως να μποϋκοτάρει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που τις ακολουθούν) που συνιστούν όχι μόνο αθέμιτο ανταγωνισμό με τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων αλλά παραπλανούν τον καταναλωτή και δυσφημίζουν την ποιότητα των αυθεντικών ελληνικών προϊόντων, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.
Άλλως η ισοπεδωτική αντίληψη ότι «όλοι το ίδιο είναι» καταστρέφει ό,τι υγιές έχει απομείνει στον κλάδο. Παροτρύνουμε το ΙΝΚΑ να αναδείξει την πραγματική αιτία του προβλήματος και να στηλιτεύσει την κυβερνητική αδιαφορία για την καταπολέμηση φαινομένων απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτή, μέσα από την αποδυνάμωση και πολυδιάσπαση του Ελεγκτικού Μηχανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την συνακόλουθη απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά και να ανακαλέσει άμεσα αυτή την ανακοίνωση η οποία βάλλει ευθέως εναντίον των Ελλήνων Κτηνοτρόφων κινδυνεύοντας να αποτελειώσει οικονομικά και τους τελευταίους από αυτούς που έχουν απομείνει, όπως πολύ ορθά επισημαίνει και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σε παρέμβασή του.
Μπορεί Υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων μεγαλόσχημων πρώην αλλά και νυν Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να θέλουν να μας πείσουν ότι η ακρίβεια δεν προέρχεται από την αισχροκέρδεια αλλά είναι εισαγόμενη επειδή δεν υπάρχουν ντόπια προϊόντα, όμως ουδέποτε ασχολήθηκαν με τα πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και των εργαζομένων για την υποστήριξή των Γεωτεχνικών (με εξαίρεση ως προς τους εργαζομένους τον για άσχετο λόγο απομακρυνθέντα Σ. Λιβανό) παρά μόνο υποβαθμίζουν με τις πράξεις τους και την προφανή αδυναμία τους για παροχή ουσιαστικού έργου, το πιο σημαντικό Υπουργείο της χώρας σε Υπουργείο Αγροτικών Επιδοτήσεων και – εδώ και τρία χρόνια – Αποζημιώσεων ανάλογα με τις «υποδείξεις» από επαγγελματίες λομπίστες του κλάδου οι οποίοι κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥπΑΑΤ με κάθε κυβέρνηση και τυγχάνουν διακομματικής εύνοιας.
Η ΠΟΓΕΔΥ, αντιπροσωπεύοντας όλους τους Γεωτεχνικούς Επιστήμονες του Δημόσιου Τομέα, αντιλαμβάνεται πλήρως τον πολύτιμο ρόλο του Έλληνα Γεωργού και Κτηνοτρόφου στην Εθνική Οικονομία, στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας και τη διατήρηση του αγροτικού περιβάλλοντος, καλεί δε την πολιτική ηγεσία του 6ου ορόφου της Αχαρνών του ΥπΑΑΤ να ενεργήσει άμεσα ώστε επιτέλους να δοθούν λύσεις στα λιμνάζοντα θέματα της Κτηνοτροφίας και να την ενισχύσει με πρόσθετες δράσεις και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027. Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να κάνει την αναγκαία «υπέρβαση» και να συνομιλήσει ειλικρινά με τους Εκπροσώπους του κλάδου της Κτηνοτροφίας όπως πράττει με συγκεκριμένους λομπίστες αγροτοσυνδικαλιστές για την εδώ και τώρα πρόσθετη και ουσιαστική στήριξη της Κτηνοτροφίας από το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ. Για το τελευταίο καλό θα είναι να παραμεριστούν οι υπέρμετροι πανηγυρισμοί αυτών που επιδιώκουν τις δάφνες για την πολιτική ευθύνη ολοκλήρωσής του, καθώς η πραγματικότητα της δικαιολογημένης αγανάκτησης των Κτηνοτρόφων λόγω της αδυναμίας επίλυσης διαρθρωτικών προβλημάτων που θα έπρεπε να στοχεύει το Στρατηγικό αυτό Σχέδιο την υπερκεράζει!».
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φυτεύσεις πατάτας σε Ηλεία και Αχαΐα. Όμως προβλήματα έχει δημιουργήσει στην αγορά η εισαγωγή μεγάλων ποσοστήτων πατάτας από Αίγυπτο.
Τα προβλήματα έχουν αρχίσει να φαίνονται και στις αποθηκευμένες πατάτες της Δράμας.
Μεγάλο ποσοστό της πατάτας που καταναλώνεται στην χώρα μας είναι εισαγωγής. Οι εισαγωγές δεν είναι δυνατόν να απαγορευτούν. Όμως δεν γίνονται αυστηροί έλεγχοι ούτε για τα υπολείμματα στις εισαγόμενες πατάτες αλλά ούτε για τα «βαφτίσια» που γίνονται με αποτέλεσμα να τις πουλάνε για ελληνικές.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας, «στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου παράγονται 80.000 - 100.000 τόνους νωπής πατάτας. Μάλιστα ανήκουμε στην Ομάδα Παραγωγών που καταθέσαμε και έγινε αποδεκτό σχέδιο επένδυσης για μονάδα επεξεργασίας και μεταποίησης πατάτας με επιδότηση 55% από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αυτή την εποχή έχουμε αυξημένες εισαγωγές πατάτας κυρίως από Αίγυπτο. Αυτό σε συνδιασμό με την ζήτηση που είναι υποτονική αυτή την περίοδο έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στη διάθεση της πατάτας σε όλη την χώρα. Η ροή στην αγορά γίνεται με αργούς ρυθμούς και όσο περνάνε οι ημέρες η κατασταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Ακόμη στις αποθήκες της περιοχής έχουμε 10.000 έως 15.000 τόνους αποθηκευμένης πατάτας, αριθμός υψηλός για την εποχή.
Παρά τις εισαγωγές όμως δεν βρίσκεις εύκολα στην αγορά πατάτες να αναφέρουν ότι προέρχονται από την Αίγυπτο. Αυτό σημαίνει ότι κάνουν «ελληνοποιήσεις» και τις πουλάνε για ελληνικές. Τα βαφτίσια δεν γίνονται μόνο από τους εισαγωγείς αλλά και από το λιανεμπόριο. Δεν είναι μόνο τα πολλά κέρδη που έχουν από τα «βαφτίσια» αλλά και οι καταναλωτές νιώθουν πιο «ασφαλείς» να αγοράζουν ελληνικές πατάτες. Υπάρχει παντελής απουσία ελέγχων στην αγορά. Το κράτος δεν κάνει καθόλου ελέγχους στις οδικές μεταφορές. Γίνονται κάποιοι έλεγχοι στα λιμάνια για όσες ποσότητες έρχονται μέσω θαλάσσης αλλά και αυτοί δεν είναι αρκετοί.
Έχουμε και καταγγελίες από αγρότες του εξωτερικού ότι γίνονται μεγάλες εισαγωγές από τρίτες χώρες προϊόντων με αυξημένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών. Μάλιστα και η ίδια η Κομισιόν ζητά να αυξηθούν οι έλεγχοι στα φορτία που έρχονται από Τουρκία και Αίγυπτο.
Όσον αφορά τις τιμές, αυτή την εποχή οι πατάτες Νευροκοπίου στην λιανική κυμαίνονται από 90 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό σε συσκευασία. Οι χύμα πωλούνται γύρω στα 80 λεπτά. Εμείς οι παραγωγοί πουλάμε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα γύρω στα 45 έως 50 λεπτά το κιλό. Αυτό βέβαια παρά την μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας».
Συνεργασία του Συνεταιρισμού Μελιβοίας με τοπική ζυθοποιία.
Μια νέα συνεργασία για την παραγωγή ενός πρωτότυπου προϊόντος προέκυψε στην Λάρισα, μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας και της τοπικής ζυθοποιίας.
Σκοπός της συνεργασίας είναι η παραγωγή ενός πρωτότυπου και καινοτόμου προϊόντος, λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του τοπικού Συνεταιρισμού, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσημη παρουσίαση του προϊόντος αναμένεται την Τρίτη. Όπως μας εξηγεί: «εμείς από την πλευρά μας θα προμηθεύουμε με πρώτη ύλη την ζυθοποιία Πηνειός που είναι διακεκριμένη, έχοντας πολλά ποιοτικά προϊόντα, τα οποία και διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε περαιτέρω την ποιότητα του κάστανου της περιοχής μας, από το οποία θα παράγεται με ειδική επεξεργασία αλεύρι. Αυτό θα αναμιγνύεται με τη βύνη και άλλα συστατικά, για να παρασκευαστεί εν συνεχεία η μπύρα. Πρόκειται για μια πρωτοτυπία, που θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κάστανου Μελιβοίας και θα του προσδώσει περαιτέρω υπεραξία».
Με μεγάλες προοπτικές, αν συνεχιστούν οι καλές χρονιές, το προϊόν, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Γιάννης Κεσκίνογλου.
Μια μεγάλη μονάδα επεξεργασίας και μεταποίησης πατάτας ετοιμάζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΕΑΣ) Δράμας, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Κεσκίνογλου. Την μονάδα που φιλοδοξούν να μπει σε λειτουργία πλήρως οι συνεταιριστές της περιοχής από το 2025, έχει καταφέρει να εντάξει η ΕΑΣ με επιδότηση 55% στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ και όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κεσκίνογλου, αναμένεται να θέσει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και εξωστρέφειας την συνεταιριστική οργάνωση.
Μεγάλες προοπτικές για το ντόπιο προϊόν
«Από σχετική έρευνα που έχουμε κάνει, κάθε χρόνο γίνεται εισαγωγή στη χώρα μας προτηγανισμένης πατάτας 100.000 με 130.000 τόνους. Μόνο το Νευροκόπι παράγει 100.000 νωπό προϊόν, άρα αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλες είναι οι προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή και το νομό Δράμας γενικότερα. Μέχρι σήμερα ως ΕΑΣ Δράμας ασχολούμαστε με την παραγωγή και εμπορία νωπού προϊόντος. Η μεγάλη πληγή της πατάτας είναι οι αθρόες εισαγωγές και οι ελληνοποιήσεις. Δεν γίνεται το μανάβικο της διπλανής πόρτας να πουλάει πατάτα και ο καταναλωτής να μην είναι σίγουρος για την προέλευση του προϊόντος. Δεν είναι δυνατόν στα σούπερ μάρκετ να πωλείται σήμερα εισαγόμενη πατάτα με 80 λεπτά το κιλό και εμείς να πουλάμε 50-65 λεπτά και όλοι να φωνάζουν στα κανάλια για την ακρίβεια. Για όλους αυτούς τους λόγους κρίναμε σκόπιμο να κάνουμε αυτή την επένδυση γιατί διαβλέπουμε καλό μέλλον. Φέτος η χρονιά ήταν πολύ καλή για την πατάτα, τόσο σε ποσότητες όσο και ποιότητες. Η ομάδα μας αποτελείται από 50 άτομα-παραγωγούς και συνολικά έχουμε ένα τονάζ στους 20.000 τόνους. Εκτιμώ πως η καλλιέργεια έχει μέλλον είδικά αν πιάσουμε το κομμάτι της μεταποίησης», αναφέρει ο κ. Κεσκίνογλου.
Τα φετινά αποθέματα σε πατάτα
Σε σχέση, τέλος, με τα φετινά αποθέματα πατάτας ο πρόεδρος της ΕΑΣ σημειώνει στον ΑγροΤύπο πως ο Συνεταιρισμός έχει γύρω στους 4.000 με 5.000 τόνους προϊόν.
Προχωρούν και ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα οι φυτεύσεις πατάτας σε Ηλεία και Αχαΐα. Όμως υπάρχει απογοήτευση στους παραγωγούς λόγω του υψηλού κόστους και των εισαγογών πατάτας από τρίτες χώρες που ήδη έχουν ξεκινήσει.
Ο κ. Αρτέμης Κούγιας, από την περιοχή της Βάρδας Ηλείας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκαν στις 10 Ιανουαρίου οι φυτεύσεις πατάτας στην περιοχή. Από αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή στην Μεσσηνία και από αρχές Μαΐου σε Ηλεία και Αχαΐα. Γενικότερα στην περιοχή υπάρχει μια μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας κατά 30%. Αυτό οφείλεται στις μειωμένες τιμές λόγω των εισαγωγών πατάτας από Αίγυπτο. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εισαγωγές και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την περίοδο συγκομιδής στην περιοχή μας. Πολλές από τις αιγυπτιακές πατάτες ελληνοποιούνται στην ελληνική αγορά. Την τελευταία τριετία έχει αυξηθεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων και θα πρέπει να υπάρξουν κάποια στιγμή έλεγχοι στην αγορά».
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσιος Μάλιαρης, μεγάλος παραγωγός στην περιοχή της Ηλείας που έχει και συσκευαστήριο, «περίπου το 80% των εκτάσεων έχουν φυτευτεί στην περιοχή της Ηλείας. Αν βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από το τέλος Απριλίου. Μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην καλλιέργεια».
Ο κ. Νίκος Καπώνης παραγωγός με συσκευαστήριο στην Ηλεία, αναφέρει από την πλευρά του ότι «είμαστε στο 60% των φυτεύσεων πατάτας. Ακόμη δεν έχουμε εικόνα για τα στρέμματα καλλιέργειας. Υπάρχει όμως μια απογοήτευση στους παραγωγούς λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας και των χαμηλών τιμών. Στο μεταξύ ήδη έχουν ξεκινήσει οι εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο».
Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που ασχολείται και με την εμπορία πατάτας από την Λακκόπετρα και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «πάμε για ολοκλήρωση των φυτεύσεων με ένα ποσοστό μόλις 10% να έχει απομείνει. Είχαμε ένα τοπικό χαλάζι και αρκετές βροχές με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα στην παραγωγή. Ο ΕΛΓΑ δεν έχει αρκετούς γεωπόνους και κάνει καθυστερημένες εκτιμήσεις ζημιών με αποτέλεσμα πάντα οι παραγωγοί να είναι αδικημένοι.
Η ενεργειακή κρίση και το κόστος εφοδίων έχει αυξήσει πάνω από 30% το κόστος καλλιέργειας. Η συγκομιδή στις πατάτες θερμοκηπίου αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου. Στις υπαίθριες θα ξεκινήσει τον Απρίλιο λίγες ημέρες πριν το Πάσχα. Όμως ήδη από αυτή την εποχή έχουν ξεκινήσει οι εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο, που άλες πάνε στην εγχώρια αγορά και άλλες επανεξάγονται. Για την πορεία των τιμών παίζει σημαντικό ρόλο η εξαγωγή. Αν δεν εξάγουμε συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες μεγάλες ποσότητες στην εγχώρια αγορά και έχουμε πίεση στις τιμές. Με τα σημερινά δεδομένα για να μπορεί να έχει εισόδημα ο παραγωγός θα πρέπει οι πατάτες να ξεκινήσουν με τιμές πάνω από 60 λεπτά. Επίσης προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν στην συγκομιδή λόγω της έλλειψης εργατών γης».
Καινούργια προσπάθεια στην περιοχή του Αστακού, ένα ψαροχώρι του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Στο χώρο του εμπορίου και της τυποποίησης βρώσιμης ελιάς και συγκεκριμένα Καλαμών έχει μπει, εδώ κι ένα χρόνο ο Λάζαρος Καλαντζής από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Όπως εξομολογείται μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «ήμουν μικρό παιδί όταν πρώτη φορά ένιωσα το δέσιμο με το ελαιόδεντρο. Στη συνέχεια, ως ενήλικος, συνειδητοποίησα ότι η ελιά ήταν πάντα κομμάτι του εσωτερικού μου κόσμου, αναπόσπαστο μέρος του σκοπού της ίδιας της ζωής μου. Όλα αυτά τα χρόνια, έβρισκα πάντα τον εαυτό μου στους ελαιώνες. Πριν λίγα χρόνια ένιωσα ένα ισχυρό κάλεσμα από τους απλούς ανθρώπους της περιοχής μου να μοιραστώ μαζί τους το πάθος μου για τις ελιές, ειδικά την ελιά που καλλιεργείται στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα».
Μονάδα τυποποίησης από το Leader και ελαιοτριβείο από τον Αναπτυξιακό
Σήμερα, λίγα μόλις χρόνια μετά, ο κ. Καλαντζής, που μέχρι πρότινος ασχολούνταν με το εμπόριο (όχι αγροτικών προϊόντων) έχει φτιάξει τη δική του μονάδα τυποποίησης ελιάς μέσω του προγράμματος Leader με επιδότηση 55% και συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 600.000 ευρώ. Σκοπεύει το επόμενο μάλιστα διάστημα, να κατασκευάσει κι ένα καθ' όλα σύγχρονο ελαιοτριβείο δίπλα στο τυποποιητήριο ελιάς και μετέπειτα να μπει και στην τυποποίηση του ελαιολάδου, μέσω του Αναπτυξιακού. Το ύψος της επένδυσης για το ελαιοτριβείο θα φτάσει τα 1 εκατ. ευρώ και θα είναι και επισκέψιμο, με τις εργασίες να υπολογίζεται να ξεκινήσουν το Μάρτιο, καθώς όλες οι προτάσεις έχουν εγκριθεί, όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει.
Terra 21 με γευστικές συνταγές από όλη την Ελλάδα
Ο Αστακός, είναι ένα γραφικό ψαροχώρι στο Ιόνιο πέλαγος με γεωγραφικό μήκος 21, όπως και οι κοντινές ζώνες καλλιέργειας ελιάς Καλαμών, στο Μεσολόγγι, ζώνες που είναι οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα σε τονάζ. «Το brand name μας είναι το Terra (σημαίνει Γη) και το 21 (από το γεωγραφικό μήκος της περιοχής μας). Οι ελιές που τυποποιούμε, προέρχονται από 40 συνολικά παραγωγούς, με τους οποίους συνεργαζόμαστε από τις γύρω περιοχές και συγκεκριμένα από το χωριό Καραϊσκάκης, το Βασιλόπουλο, τη Μαχαιρά κ.λπ. Σκοπός μας είναι να επεκτείνουμε αυτές τις συνεργασίες στο μέλλον. Έχουμε μια νέα προσέγγιση όσον αφορά στο προϊόν. Κάνουμε, πέρα από την πατροπαράδοτη συνταγή με ξύδι, ελαιόλαδο και αλάτι και άλλες, που βασίζονται στις διατροφικές συνήθειες και στο πώς τρώνε τις ελιές σε άλλες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα τις ελιές όπως συνηθίζουν να τις τρώνε στην Κρήτη, στη Σαντορίνη, στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Μάλιστα, στις συνταγές χρησιμοποιούμε βότανα από αυτές τις περιοχές της χώρας. Επιλέξαμε αυτό το... μοντέλο για τα προϊόντα μας, όχι τυχαία. Μέχρι τώρα πάμε καλά, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή. Προσπαθούμε να προβάλλουμε την προσπάθειά μας για να επεκτείνουμε τις αγορές, με συμμετοχή σε εκθέσεις, με το site μας κ.λπ. Σύντομα, θα κάνουμε και διανομές στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε και σύμβουλο, δεν κάνουμε τίποτα τυχαία. Οι ελιές μας διατίθενται σε διάφορες συσκευασίες, σε vacuum, σε βαζάκι pet, γυάλινο, αλλά και 6κιλες συσκευασίες», προσθέτει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Καλαντζής.
Μακροπρόθεσμος στόχος τα συμβόλαια με παραγωγούς
Ακολούθως, ο κ. Καλαντζής προαναγγέλλει μόνιμες συνεργασίες με τους παραγωγούς ελιάς της γύρω περιοχής. «Στα σχέδιά μας είναι κάποια στιγμή ο παραγωγός να έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει και να συντηρεί τις ελιές του στο χώρο μας, να τις τυποποιούμε και να ξέρει ο καταναλωτής ότι οι ελιές που τρώει από το βαζάκι είναι του τάδε παραγωγού, από το τάδε κτήμα κ.λπ.», καταλήγει μιλώντας στον ΑγροΤύπο.
Ο κ. Γιώργος Γκούμας της Agrexpo μας μίλησε για την έκβαση της εφετινής χρονιάς στην όψιμη πατάτα, αλλά και γενικότερα την καλλιέργεια.
Θετικό πρόσημο για τον παραγωγό της Μεσσηνίας αφήνει φέτος η καλλιέργεια της όψιμης πατάτας, ωστόσο γενικότερα η καλλιέργεια φαίνεται πως χάνει στρέμματα λόγω των αθρόων εισαγωγών που ρίχνουν στον πάτο τις τιμές του παραγωγού, στη διάρκεια ως επί το πλείστον της συγκομιδής.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Γκούμας της Agrexro, στο νομό Μεσσηνίας δεν συνηθίζεται η καλλιέργεια της όψιμης πατάτας, αλλά φέτος η χρονιά αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς ορισμένοι παραγωγοί έβαλαν όψιμη πατάτα, για να κλείσουν... τρύπες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εκτάσεις καλλιέργειας. Ένας λόγος που οι παραγωγοί προτίμησαν σε αντίθεση με το παρελθόν να βάλουν όψιμη πατάτα ήταν και οι πολύ χαμηλές τιμές της αραχίδας, στην οποία γύρισαν αρκετοί αγρότες την πλάτη.
Οι αποδόσεις της όψιμης πατάτας, που κατά τα άλλα καλλιεργείται κυρίως σε Αχαΐα και Ηλεία, προσθέτει ο κ. Γκούμας, κυμάνθηκαν φέτος κατά μέσο όρο στους 2 τόνους ανά στρέμμα, με κάποια χωράφια να δίνουν 1.800 κιλά το στρέμμα και κάποια έως και 2.500 κιλά ανά στρέμμα. Αντίθετα στις ανοιξιάτικες πατάτες, οι αποδόσεις οι στρεμματικές είναι πολύ ανώτερες, εξήγησε ο ίδιος.
Οι τιμές της όψιμης πατάτας κυμάνθηκαν φέτος σε υψηλά επίπεδα, όπως και η ποιότητα, φθάνοντας ακόμα και στα 55 λεπτά ανά κιλό και καλύπτοντας ζήτηση από το εσωτερικό της χώρας και κυρίως τη μεγάλη αγορά της Αθήνας.
Γενικότερα όμως η καλλιέργεια της πατάτας στη Μεσσηνία φθίνει, προσθέτει ο κ. Γκούμας, κάτι που αποδεικνύεται και από τις πωλήσεις του πατατόσπορου στις φυτεύσεις του φθινοπώρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Γκούμα, πέρσι πωλήθηκαν 680 τόνοι πατατόσπορου στο νομό, αλλά φέτος, οι πωλήσεις δεν ξεπέρασαν τους 500 τόνους, γεγονός που καταδεικνύει ποιά είναι η τάση. Μια τάση, όπως λέει ο κ. Γκούμας, που φαίνεται πλέον διά γυμνού οφθαλμού, από την άποψη ότι πολλές εκτάσεις οι πρώην πατατοπαραγωγοί της πήγαν για αγρανάπαυση και εφόσον είναι και παραλιακές οι πιο πολλοί σκέπτονται μήπως και τις αξιοποιήσουν σε άλλο επίπεδο (τουρισμός).
Η κυβέρνηση της Ισπανίας, την Τρίτη (27/12), ανακοίνωσε την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής πρώτης ανάγκης προκειμένου να εξισορροπήσει εν μέρει την αύξηση των τιμών.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, σε επίσημη ανακοίνωση που έκανε τόνισε ότι για τους επόμενους έξι μήνες, ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 4% στο 0% για όλα τα βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Στο μαγειρικό λάδι (σπορέλαιο και ελαιόλαδο) και στα ζυμαρικά ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 10% στο 5%.
Επίσης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2022 αποφασίστηκε η χορήγηση ενίσχυσης 200 ευρώ για τις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα των οποίων είναι μικρότερο ή ίσο των 27.000 ευρώ, προκειμένου να «αποζημιωθούν για την αύξηση των τιμών των τροφίμων».
Ακόμη θα καταβληθεί άμεσα ενίσχυση, ύψους 660 εκατομμυρίων ευρώ, στους αγρότες ως αποζημίωση για την αύξηση της τιμής των λιπασμάτων αλλά και του αγροτικού και αλιευτικού πετρελαίου κίνησης.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης 12μηνη παράταση των επιδοτήσεων για τα ταξίδια των μετακινούμενων με τρένο για να πάνε στη δουλειά τους και ανώτατα όρια στις αυξήσεις των ενοικίων.
Ακόμη θα αυξήσει τη μείωση στους φόρους ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Επιπλέον, θα υπάρξει αύξηση στις συντάξεις κατά 8,5%, το 2023 για να στηρίξει την αγοραστική δύναμη των ηλικιωμένων πολιτών.
Τέλος ανέφερε ότι στα 45 δισεκ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος των μέτρων που ελήφθησαν φέτος από την κυβέρνηση, προκειμένου να βοηθήσει τους Ισπανούς να αντιμετωπίσουν την αύξηση του πληθωρισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναστατώσει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων το 2022.
Ρωσία και Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, καλαμποκιού, ελαιούχων σπόρων (ιδιαίτερα ηλίανθου) και λιπασμάτων μέχρι την έναρξη του πολέμου.
Επιπλέον, οι ενέργειες για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά καύσιμα έχουν αυξήσει τις τιμές της ενέργειας.
Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν απότομες αυξήσεις τιμών για βασικά γεωργικά προϊόντα και εισροές.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Eurostat, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις στην ΕΕ στα δημητριακά (+52%), τα αυγά (+49%) και το γάλα (+42%).
Επίσης την ίδια περίοδο στην ΕΕ η μέση τιμή των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους διπλασιάστηκε (+101%), ενώ μεγάλες αυξήσεις επίσης είχαμε στην ενέργεια, τα καύσιμα (+60%) και τις ζωοτροφές (+35%).
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις της μέσης τιμής της αγροτικής παραγωγής, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία (+61%), στη Λιθουανία (+54%) και στη Σλοβακία (+46%). Τα μικρότερα ποσοστά αύξησης σημειώθηκαν για την Κύπρο, τη Μάλτα (+5%) και την Ελλάδα (+9%).
Η Αίγυπτος είναι η δεύτερη εκτός ΕΕ χώρα προμηθευτής της Ελλάδας σε φρούτα και λαχανικά, μετά τον Ισημερινό (από τον οποίο εισάγουμε μόνο μπανάνες).
Από την Αίγυπτο το πρώτο εννιάμηνο του 2022 έχουμε κάνει συνολικές εισαγωγές 102 χιλιάδων τόνων οπωροκηπευτικών, που ήταν αξίας 41,16 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas. Μάλιστα οι εισαγωγές για το συγκεκριμένο διάστημα παρουσίασαν αύξηση κατά 40% σε ποσότητα και 77,7% σε αξία. Από τους 102 χιλιάδες τόνους που έκανε εισαγωγές η χώρα μας οι 91,64 χιλιάδες τόνοι αφορούσαν αιγυπτιακές πατάτες.
Οι Έλληνες έφαγαν πατάτες Αιγύπτου. Πάντως αυτό το διάστημα δεν είναι εύκολο ο καταναλωτής να βρει στα ράφια της λιανικής πατάτες που να γράφουν προέλευση Αιγύπτου.
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσιος Μάλιαρης, μεγάλος παραγωγός στην Ηλεία που έχει συσκευαστήριο και κάνει εξαγωγές, «η καλλιέργεια πατάτας εξαφανίζεται σταδιακά σε όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου. Δεν μπορούν οι Έλληνες πατατοπαραγωγοί να ανταγωνιστούν το κόστος της Αιγύπτου. Μας έχει βγάλει τα τελευταία χρόνια εκτός αγοράς. Έχουν χαμηλά εργατικά, δεν έχουν το κόστος των πιστοποιήσεων και χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα που είναι απαγορευμένα στην ΕΕ. Επίσης έχουν μειωμένο κόστος λίπανσης και καυσίμων.
Το ελληνικό κράτος δεν θέλει να πάρει κανένα μέτρο προστασίας για την πρωτογενή αγροτική παραγωγή. Δεν θέλει επίσης να κάνει ελέγχους. Κάνω εξαγωγές στην Πολωνία και θέλω να σας επισημάνω ότι όταν ξεκινά η συγκομιδή πολωνικής πατάτας η κυβέρνηση βάζει μια έκτακτη εισφορά στις εισαγόμενες και έτσι οι ελληνικές βγαίνουν εκτός αγοράς. Θα μπορούσε ένα παρόμοιο μέτρο να πάρει και η Ελλάδα για τις πατάτες από την Αίγυπτο.
Το μεγάλο κόλπο όμως είναι οι ελληνοποιήσεις. Έχουν κάποιοι ένα τιμολόγιο για 5 τόνους πατάτας από Ηλεία και με αυτό διακινούν πολλαπλάσιες ποσότητες πατάτας από Αίγυπτο. Τα έχουμε αναφέρει στο παρελθόν αλλά δεν γίνονται έλεγχοι από το κράτος.
Οι περιοχές Ηλείας και Αχαΐας ξεκινούν την συγκομιδή πατάτας από 5 Μαΐου, ενώ 15 ημέρες νωρίτερα ξεκινά η συγκομιδή στη Μεσσηνία. Η ατυχία είναι ότι την ίδια περίοδο ξεκινά η συγκομιδή πατάτας και στην Αίγυπτο. Γεμίζουν τα καράβια με πατάτες που στη συνέχεια τις βαφτίζουν ελληνικές.
Έτσι η παραγωγή πατάτας Πελοποννήσου πέφτει στην αγορά την ίδια εποχή με της Αιγύπτου και οι τιμές παραγωγού πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα. Πέρυσι έφτασε να πουλάμε στα 15 λεπτά το κιλό. Όταν βγαίνει η παραγωγή σε Δράμα και Τρίπολη έχουν πωληθεί οι αιγυπτιακές πατάτες και είναι στην αγορά μόνο οι ελληνικές, για αυτό κερδίζουν καλύτερες τιμές. Ήδη σε Ηλεία και Μεσσηνία έχουμε αντικαταστάση της πατάτας με άλλες καλλιέργειες, όπως φράουλες και άλλα κηπευτικά».
Πραγματοποιήθηκε, στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συν/σμού Αρκαδίας (Α.Κ.Σ.Α), στο υποκατάστημα της Τεγέας, η παράδοση του πατατοεξαγωγέα, στα πλαίσια της φετινής καμπάνιας του Νemathorin στον τυχερό παραγωγό κ. Κατσογιάννη Κώστα.
Παρόντες κατά την παράδοση εκ μέρους του Α.Κ.Σ.Α ήταν ο Γενικός Διευθυντής γεωπόνος κ. Μαρκόπουλος Γιώργος, καθώς επίσης και ο διαχειριστής του υποκ/στήματος Τεγέας και παραγωγός πατάτας κ Αρμόνης Γιώργος.
Την εταιρεία ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ εκπροσώπησε ο Διευθυντής Μαρκετινγκ και Τεχνικής Υποστήριξης κ. Κ. Παπαποστόλου, μαζί με τους Γεωπόνους Κ. Πλακογιάννη υπεύθυνο Πωλήσεων περιοχής και τον Βαγγέλη Καλαντζή τεχνική υποστήριξη στην περιοχή.
Προβληματισμένοι οι πατατοπαραγωγοί, αλλά τουλάχιστον παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα η τιμή, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων και δη των κηπευτικών.
Ξεκίνησαν και βγάζουν πατάτα από τις φυτεύσεις Αυγούστου οι παραγωγοί σε περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και της Βοιωτίας. Το ενθαρρυντικό είναι πως οι τιμές κρατάνε ψηλά και ανεβαίνουν κιόλας, καθώς στη Βοιωτία φθάνουν ακόμα και τα 75 λεπτά το κιλό. Ο καιρός στην Ηλεία και στη ζώνη της Αχαΐας έχει δημιουργήσει θέματα, όπως και τα κόστη παραγωγής, που παραμένουν... τσουχτερά.
Πελοπόννησος: Προβλήματα από τα πολλά νερά, μειωμένες αποδόσεις και εκτάσεις
Ο κ. Διονύσης Μάλλιαρης, παραγωγός πατάτας με 250 στρέμματα στην Ηλεία τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «πατάτα τώρα δεν υπάρχει πολλή στην αγορά, γιατί μπήκαν λιγότερα στρέμματα τον Αύγουστο. Αυτό έγινε λόγω του κοστολογίου. Με 2 ευρώ αγροτικό πετρέλαιο και τις λοιπές εισροές στα ύψη, υπάρχει μεγάλη στενότητα στους παραγωγούς. Οι χρεώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιούμε για να αρδεύουμε παραμάνουν... ανεξέλεγκτες. Για μια περίοδο άρδευσης 27 ημερών μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου μας ήρθε λογαριασμός 22.000 ευρώ και λόγω επιδότησης πληρώσαμε 12.140 ευρώ. Και πάλι όμως είναι πολύ ψηλά, τρεις φορές πάνω από τα προηγούμενα χρόνια. Η χρέωση της κιλοβατώρας στα αγροτικά είναι πάνω από 21 λεπτά, ενώ πριν ήταν 6,7 λεπτά μόλις. Επίσης, πρόβλημα υπάρχει και με τα μεταφορικά. Εκτός των άλλων φέρνουμε σπόρο από την ΕΕ, π.χ. Βέλγιο, Ολλανδία κ.λπ. Πριν δυο χρόνια τα μεταφορικά ήταν 3.200 ευρώ και σήμερα είναι 5.500 ευρώ. Με αυτές τις συνθήκες πώς θα καλλιεργήσουμε; Πρόβλημα επίσης έχουμε πλέον και με τις καιρικές συνθήκες. Η πατάτα που βγαίνει σήμερα μετά από τις τόσες βροχοπτώσεις, έχει μείωση στο μισό της απόδοσης. Δηλαδή από κει που περιμέναμε να βγάλουμε 2-3 τόνους το στρέμμα, τώρα πάμε για 1 τόνο. Κατά τα άλλα, εκτιμώ, πως η τιμή των 55 λεπτών που ισχύει σήμερα, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι μεγάλη η προσφορά και όχι λόγω ζήτησης. Ακόμα δεν έχουν γίνει και εισαγωγές από Αίγυπτο. Αυτή είναι μια άλλη παράμετρος, μια πληγή για το ντόπιο παραγωγό, που υποχρεώνεται να τηρεί εδώ υψηλά στάνταρτς ως προς τα σκευάσματα που χρησιμοποιθεί, αλλά την ίδια ώρα στην Αίγυπτο, από όπου η ΕΕ εισάγει πατάτα, καλλιεργούν πατάτα με τα δεδομένα που ίσχυαν 30 και 40 χρόνια πριν...».
Ο κ. Παναγιώτης Πετρουτσάς καλλιεργεί κηπευτικά, μεταξύ αυτών και πατάτες στις ίδιες εκτάσεις τα τελευταία χρόνια σταθερά, στην περιοχή της Αμαλιάδας. Φέτος δεν είχε κάνει φύτευση, ώστε αυτή την περίοδο να έχει προϊόν, καθώς, όπως μας εξηγεί φοβήθηκε τυχόν ζημιές στην παραγωγή από τον καιρό. Φυτεύσεις τώρα θα κάνει με το νέο έτος, ώστε να έχει το καλοκαίρι προϊόν. Όπως αναφέρει τα έξοδα είναι πλέον πάνω από 1.100 ευρώ το στρέμμα, αλλά τουλάχιστον κρατάει ικανοποιητική τιμή η πατάτα, γιατί και έχουν μπει λιγότερες στην Ελλάδα, αλλά και γιατί στην ΕΕ (π.χ. Γαλλία), έχουν καταγραφεί μεγάλες απώλειες λόγω ανομβρίας.
Με 75 λεπτά φεύγει το προϊόν στη Βοιωτία
Στις Πλαταιές Βοιωτίας δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια ο κ. Μπάμπης Ηλίας, έμπειρος πατατοπαραγωγός, ο οποίος εμφανίζεται εξαιρετικά προβληματισμένος με τα κόστη παραγωγής, τα εργατικά κ.λπ. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, έχουν μειωθεί τα στρέμματα με πατάτα λόγω του ότι το κόστος έχει πάει και στα 1.400 με 1.500 ευρώ. Η τιμή παραγωγού σήμερα στη Βοιωτία είναι στα 75 λεπτά, αλλά και πάλι ο παραγωγός, εκτιμά ο κ. Ηλίας, δε μπορεί να ανταποκριθεί. Όσον αφορά στις αποδόσεις, είναι σε καλά επίπεδα, μας λέει.
Δυσκολία στην αποθήκευση λόγω ενεργειακού
Τέλος, ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, πατατοπαραγωγός από την περιοχή του Σιδηροκάστρου Σερρών σημείωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «καλλιεργώ 20 στρέμματα πατάτες στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Εμπορεύομαι μόνος μου την παραγωγή ως πλανόδιος. Εμείς φυτεύουμε τον Φεβρουάριο, με αρχές Μαρτίου και συγκομίζουμε τον Ιούλιο. Συνήθως κρατάω πατάτα στα ψυγεία για να ανταποκριθώ όλο το χρόνο στις ανάγκες, καθώς τις διαθέτω μόνος μου. Φέτος λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια, πολύς κόσμος, μεταξύ αυτών κι εγώ, αναγκαστήκαμε να διαθέσουμε άμεσα το προϊόν μετά τη συγκομιδή στη χονδρική στα 50 λεπτά το κιλό. Τώρα για να καλύψουμε ανάγκες, αγοράζουμε από τη Βροντού. Τα έξοδα είναι πολλά στην πατάτα, το πετρέλαιο απλησίαστο, το λίπασμα ψηλά. Τουλάχιστον, οι τιμές που παίζουν στην αγορά είναι ικανοποιητικές για τον παραγωγό. Ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί, καθώς πλέον το κοστολόγιο περνάει τα 1.000 ευρώ το στρέμμα».
«Ακρίβεια στο ράφι και φτώχεια στο χωράφι», τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λακωνίας και πρώην υπουργός ΑΑΤ κ. Σταύρος Αραχωβίτης, αναφερόμενος στις τιμές των τροφίμων και στα αποτελέσματα που έχει στην αγορά το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού».
Και προσθέτει: «Αρκεί μια απλή σύγκριση των τιμών στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ (μέση τιμή τη 10η Νοεμβρίου) για μια σειρά αγροτικά προϊόντα που συμμετέχουν στο παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τις τιμές που απολαμβάνουν οι Έλληνες παραγωγοί για τα αντίστοιχα προϊόντα, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ψαλίδας μεταξύ Έλληνα παραγωγού και τελικού καταναλωτή στις αλυσίδες Σ/Μ που σε πολλά ελληνικά παραγόμενα προϊόντα κυμαίνεται ακόμη και άνω του 300%.
Ειδικότερα, η μέγιστη τιμή παραγωγού (ευρώ/κιλό) τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2022 και στο Παρατηρητήριο Τιμών (μέση τιμή Σούπερ Μάρκετ ευρώ/κιλό στις 10/11/2022) διαμορφώθηκαν ως εξής:
Μήλα Στάρκιν - 0,3 τιμή παραγωγού - 1,4 λιανική - αύξηση 366,7%
Πορτοκάλια - 0,3 τιμή παραγωγού - 0,89 λιανική - αύξηση 196,7%
Ντομάτες - 0,5 τιμή παραγωγού - 2,1 τιμή λιανικής - αύξηση 320%
Αχλάδια - 0,35 τιμή παραγωγού - 1,66 τιμή λιανικής - αύξηση 374,3%
Πατάτες - 0,5 τιμή παραγωγού - 0,982 τιμή λιανικής - αύξηση 96,4%
Γάλα αγελαδινό - 0,6 τιμή παραγωγού, 1,36 τιμή λιανικής - αύξηση 126,6%
Κολοκυθάκια - 0,6 τιμή παραγωγού - 1,73 τιμή λιανικής - αύξηση 188,3%.
Η παραπάνω εικόνα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το μέγεθος, την πηγή, την διάχυση και την γιγάντωση της αισχροκέρδειας που ξεκινά από το χωράφι σε βάρος του έλληνα παραγωγού αλλά και που καταλήγει σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή στο ράφι.
Επιβεβαιώνεται, δυστυχώς με δραματικό τρόπο, η Eurostat, σύμφωνα με την οποία, η χώρα μας κατατάσσεται σταθερά πλέον τον τελευταίο χρόνο ουραγός στις χώρες της ΕΕ ως προς την τιμή που απολαμβάνουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων.
Η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού ελέγχων του φαινομένου αυτού, δημιουργεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση στα αστικά κυρίως κέντρα της χώρας μας ενώ παράλληλα φτωχοποιεί τους μικρομεσαίους κυρίως αγρότες και στερεί από την ύπαιθρο τον βασικό της παραγωγικό ιστό.
Τα μέτρα που προτείνουμε, για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, 6%, για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ, για μη καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ταυτόχρονα με τη διενέργεια σοβαρότατων ελέγχων στην αγορά, θα μπορούσαν να διασφαλίσουν μια ανάσα.
Απέναντι όμως σε αυτή την πραγματικότητα, ο μεν Υπουργός Ανάπτυξης αρκείται να βγάζει selfies με χαρτιά υγείας και μακαρόνια στα σούπερ μάρκετ και να κραυγάζει ανερμάτιστα, ο δε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απλά παρακολουθεί τον πρωτογενή τομέα της χώρας να διαλύεται και το αγροτικό εισόδημα να μειώνεται».
Πήρε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας σταφίδας.
Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης είναι:
Α) Ανώνυμες εταιρικές συμπράξεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας σουλτανίνας σταφίδας, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο αγροτικών συνεταιρισμών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της υπό στοιχεία 2206/89750/2020 υπουργικής απόφασης «Μορφή, περιεχόμενο, διαδικασία τήρησης, εγγραφής, διαγραφής κ.λπ. από το Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών» (Β’ 1259).
Β) Εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις κορινθιακής σταφίδας, οι οποίες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 1571/62616/2017 υπουργική απόφαση (Β’ 2083), παρέλαβαν, κατά το έτος 2021, μειωμένες ποσότητες κορινθιακής σταφίδας συγκριτικά με το έτος 2020, κατά το οποίο έπρεπε να έχουν παραλάβει τουλάχιστον 1.200 τόνους κορινθιακής σταφίδας.
Το ύψος ενίσχυσης που θα λάβουν οι δυνητικοί δικαιούχοι δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)