Τα κρύα του Μαρτίου προξένησαν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή.
Τα πρώτα χέρια τριφύλλι έχουν αρχίσει και κόβουν οι αγρότες, αναμένοντας υψηλή ζήτηση για το προϊόν, λόγω και των καλών τιμών στο πρόβειο γάλα, αλλά και επειδή οι αποθήκες έχουν αδειάσει.
Ο κ. Κώστας Γεωργίου, παραγωγός από το νομό Σερρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως πήρε το πρώτο χέρι τριφύλλι το Μεγάλο Σάββατο, όμως οι αποδόσεις, όπως προσθέτει, είναι εξαιρετικά πεσμένες. Εκτός αυτού, σύμφωνα με τον ίδιο τα καθαρά τριφύλλια είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, το 80% των τριφυλλιών που κόπηκαν ως τώρα δεν είναι καθαρά, σε αντίθεση με πέρσι, που ήταν πολύ καλά. Ο κ. Γεωργίου καλλιεργεί τις ίδιες εκτάσεις με πέρσι, ενώ σε σχέση με τις τιμές, μας λέει πως ακούγονται για πάνω από τα 20 λεπτά στο καθαρό προϊόν.
Ο κ. Στέλιος Ευσταθίου, παραγωγός από το χωριό Καστρί στην Αγιά Λάρισας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως: «πρωτο χέρι κόψαμε εδώ και 15 ημέρες περίπου. Τα καθαρά φεύγουν με 30 λεπτά το κιλό και η ζήτηση είναι υψηλή, τόσο στην περιοχή μας, όσο και από κτηνοτροφικές μονάδες με έδρα σε Ελασσόνα, Αγρίνιο κ.α. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις εδώ είναι σχετικά σταθερές σε σύγκριση με πέρσι. Τα δεύτερα χέρια εδώ θα αρχίσουν να κόβονται σε 15-20 ημέρες».
Ο κ. Θύμιος Μακρής, παραγωγός από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή μας κόψαμε εδώ και λίγες ημέρες πρώτο χέρι. Οι εκτάσεις είναι πολύ μειωμένες και γενικά δεν υπάρχει πολύ προϊόν, γιατί δεν βοήθησε και ο καιρός. Ζήτηση υπάρχει, αφού έχουν τελειώσει και τα περσινά αποθέματα». Σημειωτέον ότι στην περιοχή του Μεσολογγίου και ειδικά στον κάμπο Λεσινίου, όπου καλλιεργούνται πολλά τριφύλλια, έγιναν φέτος πολλές πλημμύρες, με αποτέλεσμα να χαθεί η χρονιά για πολλούς παραγωγούς, είτε αυτοί να υποχρεωθούν σε επανασπορές, άρα και να επωμιστούν προόσθετα κόστη.
Ο κ. Κώστας Κόκουλης, γεωργο-κτηνοτρόφος από τον Παλαμά Καρδίτσας σημείωσε στον ΑγροΤύπο ότι ορισμένοι και όχι όλοι ακόμα, πήραν το πρώτο χέρι. Στην περιοχή είναι λίγα τα τριφύλλια που μπήκαν φέτος καθώς είναι πολλές οι απαιτήσεις, ενώ όπως προσθέτει ο ίδιος, οι κτηνοτροφικές μονάδες είναι άδειες από απόθεμα και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Όσον αφορά στις τιμές το καθαρό τριφύλλι φετινής εσοδείας πιάνει 20-22 λεπτά το κιλό, ενώ το αγριόχορτο 12 λεπτά. Πέρσι, οι αντίστοιχες τιμές για τα καθαρά τριφύλλια στο χωράφι ήταν μόλις στα 15-16 λεπτά ανά κιλό.
Ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου καλλιεργεί φέτος 440 στρέμματα στις Σοφάδες του νομού Καρδίτσας, αλλά δεν έχει κόψει ακόμα το πρώτο χέρι. Όπως εκτιμά αυτό θα το κάνει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου, το χαρακτηριστικό της εφετινής χρονιάς στο τριφύλλι θα είναι η μεγάλη έλλειψη, που τροφοδοτείται, πρώτον, από το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχουν καθόλου περσινά αποθέματα στις αποθήκες, δεύτερον από το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί θα τα αφήσουν σπορόκεντρα για να εισπράξουν και την υψηλή συνδεδεμένη, τρίτον από το ότι οι αποδόσεις είναι σημαντικά μειωμένες λόγω του καιρού του κρύου το Μάρτη και τέταρτον, από το γεγονός ότι λίγοι παραγωγοί θα έχουν δυνατότητα άρδευσης μέσα στο καλοκαίρι, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Εκίζογλου, το καθαρό τριφύλλι θα πιάσει φέτος 23-25 λεπτά λόγω υψηλότατης ζήτησης, τα β' ποιότητας (50-50% καθαρό με χόρτο) 17 με 20 λεπτά, ενώ το σκέτο χορτάρι 15 με 16 λεπτά.
Τέλος, ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός τριφυλλιού από τη Λιβαδειά τόνισε στον ΑγροΤύπο πως από τη Δευτέρα του Πάσχα έκοψε ο ίδιος το πρώτο χέρι, ενώ όπως εκτιμά τα καθαρά θα ξεκινήσουν από τα 22 λεπτά, ενώ τα β' διαλογής θα αρχίσουν από τα 17 λεπτά. Η τιμή στην περιοχή δεν έχει ακόμα καθοριστεί, κατέληξε ο ίδιος.
Η ροβίτσα ή ψιλοφάσουλο είναι ένα πολύ λεπτό πράσινο φασολάκι στο μέγεθος της φακής. Είναι μια καλλιέργεια η οποία στην Μεσσηνία κατάφερε να ξαναγεννηθεί χάρις στις προσπάθειες του παραγωγού κ. Παναγιώτη Περρωτή από την Σπερχογεία.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «η απόφαση πάρθηκε μετά από συνεννόηση με τον φίλο παραγωγό κ. Παναγιώτη Ξυνό από τη Μεσσήνη, που μελέτησε πως πρέπει να κάνουμε την καλλιέργεια μηχανικά έναντι των παλιών χρόνων, που γινόταν χειρωνακτικά.
Η καλλιέργεια αυτού του όσπριου είχε σταματήσει στην περιοχή της Μεσσηνίας από τα μέσα της δεκαετίας του 70.
Εγώ καλλιεργώ ρύζι στην περιοχή της Σπερχογείας. Έκανα μια πρώτη δοκιμή πριν από 7 χρόνια αλλά δεν έφερε καλά αποτελέσματα. Επαναλάβαμε την προσπάθεια το 2020 και προχωρήσαμε στην καλλιέργεια μιας έκτασης 80 στρεμμάτων. Εκεί έβαζα ρύζι αλλά θέλησα να προχωρήσω σε αμειψισπορά του χωραφιού μου. Αγόρασα τους σπόρους από το εξωτερικό.
Πριν ξεκινήσει η σπορά γίνεται η απαραίτητη κατεργασία του εδάφους, ένα καλό φρεζάρισμα και κατάκλυση νερού. Όταν στη συνέχεια στεγνώσει το έδαφος κάνουμε την σπορά, η οποία θα πρέπει να γίνεται μέχρι τέλος Μαΐου το αργότερο, ενώ η συγκομιδή ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Η φύτευση γίνεται γραμμικά όπως και στο καλαμπόκι.
Στην περιοχή και στα εδάφη μας είναι μια ξηρική καλλιέργεια. Η απόδοση φτάνει στα 200 κιλά το στρέμμα. Είναι πολύ εύκολη καλλιέργεια δεν έχει ανάγκες λίπανσης ούτε φυτοπροστασίας. Μοιάζει με την καλλιέργεια του μαυρομάτικου φασολιού αλλά δεν θέλει άρδευση.
Στο παρελθόν η καλλιέργεια είχε σταματήσει γιατί ήταν δύσκολη η συγκομιδή από τους εργάτες γης. Τώρα γίνεται με αλωνιστική μηχανή όπως και στα άλλα όσπρια. Αυτό είναι και το μόνο έξοδο της καλλιέργειας.
Στα σούπερ μάρκετ μπορείς να βρεις εισαγόμενη ροβίτσα. Εμείς πουλάμε εγχώρια. Ζήτηση υπάρχει κυρίως από τους καταναλωτές στην Μεσσηνία που γνωρίζουν το προϊόν. Στην Αθήνα δεν είναι τόσο ευρέως γνωστή. Η τιμή παραγωγού είναι στα 2,5 ευρώ το κιλό. Έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, το 2022 και τρίτος παραγωγός αποφάσισε να καλλιεργήσει ροβίτσα στην περιοχή της Μεσσηνίας».
Την Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023, ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των αιτούντων στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ (2η Πρόσκληση).
Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο προσωρινός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης - πληρωμής, ο οποίος έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος για προσωποποιημένη πληροφόρηση των αιτούντων στον σχετικό ιστότοπο (πατήστε εδώ).
Η είσοδος των δικαιούχων γίνεται με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.
Κατά των αποτελεσμάτων του πίνακα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 5 εργασίμων ημερών, από την Δευτέρα (27/03/2023) μέχρι και την Παρασκευή (31/03/2023), αποκλειστικά μέσω του σχετικού ιστότοπου (πατήστε εδώ).
Στο θέμα που ανέδειξε ο ΑγροΤύπος με το πρόβλημα των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων του 2021, οι οποίοι δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση για ενίσχυση ζωοτροφών επειδή στο παρελθόν είχαν ασχοληθεί με άλλη αγροτική εργασία, αναφέρονται σε επιστολή τους οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Θυμίζουμε ότι γεωργοί που καλλιέργησαν και έκαναν ΟΣΔΕ στο παρελθόν και στη συνέχεια ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία αν και είναι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι (ΕΑΕ έτους 2021) δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση ένταξης για ζωοτροφές, του Μέτρου 22.
Επίσης ζητάνε να προχωρήσει νέα πληρωμή για τις ζωοτροφές με διπλάσιο προϋπολογισμό. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «όλα τα προβλήματα ξεκινούν από τον μειωμένο προϋπολογισμό της ενίσχυσης. Επειδή διαθέτουν λίγα χρήματα για αυτό βάζουν «φίλτρα» και προσπαθούν να μειώσουν όσο το δυνατόν τους δικαιούχους κτηνοτρόφους».
Στην επιστολή τους που έστειλαν στον ΑγροΤύπο οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρουν τα εξής:
Προχωρήσατε στην τρίτη κατά σειρά πληρωμή για το Μέτρο 22, δηλαδή της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές και δρομολογήσατε τη διαδικασία αιτήσεων των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων του 2021, με μία τέταρτη πληρωμή που αναμένουμε.
Διαπιστώνουμε όμως ότι το σύστημα των αιτήσεων αποκλείει όσους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους δήλωσαν ζωικό κεφάλαιο για πρώτη φορά το 2021 αλλά τα προηγούμενα έτη έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ με άλλο αντικείμενο εκτός της κτηνοτροφίας.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα των τεσσάρων περίπου μηνών από την προκήρυξη του Μέτρου 22, έγινε μεγάλη προσπάθεια από τους περισσότερους κτηνοτροφικούς φορείς της πατρίδας μας να σας επισημάνουμε λάθη και παραλείψεις.
Τα προβλήματα στην επιλεξιμότητα των κτηνοτρόφων για την είσπραξη της ενίσχυσης, με βάση την ΚΥΑ για το Μέτρο 22, ξεπεράστηκαν σε ένα βαθμό.
Υπάρχουν όμως ακόμα πολλοί κτηνοτρόφοι που πληρούν τους όρους της ΚΥΑ και μένουν ακόμα απλήρωτοι λόγω ΚΑΔ, παρά του ότι με τους ΚΑΔ αυτούς κάνουν νόμιμα όλες τις πωλήσεις των προϊόντων της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης.
Υπάρχουν κτηνοτρόφοι των οποίων οι αιτήσεις θεωρείται ότι δεν οριστικοποιήθηκαν, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό δεν ισχύει. Όλες σχεδόν οι αιτήσεις έγιναν από ΚΥΔ, τις περισσότερες φορές επί πληρωμή, χωρίς να δίνετε τη δυνατότητα θεραπείας της αστοχίας αυτής, που προέρχεται από αστοχίες του δικού σας συστήματος.
Υπάρχουν συνάδελφοι, που για κακή τους τύχη, είχαν μεγαλύτερο εισόδημα από άλλη ενασχόληση και κυρίως από αγροτικές καλλιέργειες και τους αφήσατε εκτός πληρωμής. Δεν έχετε αντιληφθεί εσείς και οι σύμβουλοι σας ότι αυτό γίνεται για να αλληλοσυμπληρωθούν τα εισοδήματα και να μπορέσει να επιβιώσει ο κάθε άνθρωπος και η οικογένεια του και όχι από εργασιομανή διαστροφή;
Προχωρήστε άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις!!!
Δώστε το δικαίωμα σε όσους δεν οριστικοποιήσαν τις αιτήσεις τους, σύμφωνα με τους δικούς σας ισχυρισμούς, μέσα σε μία εβδομάδα να επαναλάβουν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.
Δώστε παράταση τριών ημερών, αφού διορθώσετε το σφάλμα που σας επισημάναμε παραπάνω για τους νεοεισερχόμενους στην κτηνοτροφία του 2021, για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.
Ελέγξτε όλες τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από συναδέλφους και αφορούν το εισόδημα, με χειρωνακτικό τρόπο, αφού ο αυτόματος τρόπος ελέγχου δεν αποδίδει απόλυτα.
Διορθώστε την ΚΥΑ του Μέτρου 22 και συμπεριλάβετε στους δικαιούχους κι όσους έχουν εισόδημα μεγαλύτερο του κτηνοτροφικού από άλλους ΚΑΔ και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν γεωργικό εισόδημα.
Για τους κτηνοτρόφους που έκαναν πρώτη φορά ΕΑΕ το 2022, αφού δεν τους συμπεριλάβατε μαζί με αυτούς του 2021, σημαίνει ότι θα τους συμπεριλάβετε στη νέα ενίσχυση για τις ζωοτροφές που πρέπει άμεσα να δρομολογήσετε.
Η νέα αυτή ενίσχυση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτή του Μέτρου 22 και πρέπει να δοθεί άμεσα σε όλους τους κτηνοτρόφους.
Τέλος σας καλούμε να ολοκληρώσετε την πληρωμή στους δικαιούχους κτηνοτρόφους του κορονοβοηθήματος του 2020 τους οποίους αδικαιολόγητα δεν έχετε πληρώσει μέχρι σήμερα και να πληρώσετε τους δικαιούχους της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές που αδικαιολόγητα δεν πληρώθηκαν την άνοιξη του 2022, με το 2% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων.
ΥΓ. Επ’ ευκαιρία αυτής μας της επιστολής, σας παρακαλούμε να παρέμβετε και να βρείτε άλλο παιχνίδι για να παίξει, εν’ όψει Πάσχα, ο γνωστός υπουργός Άδωνις και να αφήσει την αγορά των αμνοεριφίων. Με τα σοβαρά θέματα χρειάζεται να ασχολούνται σοβαροί άνθρωποι!
Γεωργοί που καλλιέργησαν και έκαναν ΟΣΔΕ στο παρελθόν και στη συνέχεια ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία αν και είναι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι (ΕΑΕ του έτους 2021) δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση ένταξης για ζωοτροφές, του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».
Αυτό καταγγέλουν στον ΑγροΤύπο νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι από όλη την χώρα, ενώ για το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει ενημερωθεί και το ΥπΑΑΤ.
Θυμίζουμε το Μέτρο 22 αφορά την ενίσχυση για ζωοτροφές και οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι - που βγήκαν εκτός από την προηγούμενη πληρωμή - εξαιρούνται της υποχρέωσης τεκμηρίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών ίσου ή μεγαλύτερου των 2.000 ευρώ.
- Για τον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 € έως και 5.480 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
- Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 € έως και 7.000 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
- Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.
Η σχετική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων θα είναι ανοικτή έως 23/03/2023 και είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr (εδώ)
Oι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι, ΕΑΕ του έτους 2021, δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση ένταξης στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».
Θυμίζουμε το Μέτρο 22 αφορά την ενίσχυση για ζωοτροφές και οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι - που βγήκαν εκτός από την προηγούμενη πληρωμή - εξαιρούνται της υποχρέωσης τεκμηρίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών ίσου ή μεγαλύτερου των 2.000 ευρώ.
Για τον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 € έως και 5.480 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 € έως και 7.000 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.
Η σχετική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων θα είναι ανοικτή έως 23/03/2023 και είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr (εδώ)
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος τους ΣΕΚ και μέλος της διοίκησης της Διεπαγγελματικής Φέτας κ. Δημήτρης Μόσχος, «σε δύο ημέρες λήγει η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων αλλά υπάρχουν προβλήματα και δεν γίνεται δεκτή η αίτηση στην πλατφόρμα».
Στο μεταξύ εκτός ενίσχυσης παραμένουν οι κτηνοτρόφοι που είχαν προβλήματα με τις ΚΑΔ και όσοι έκαναν μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και ζώων, για τις οποίες οι παραγωγοί δεν έχουν πάρει ούτε... ένα ευρώ.
Με τροποποιητική απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στύλιου, διευρύνεται η επιλεξιμότητα του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».
Oι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ του έτους 2021 εξαιρούνται της υποχρέωσης τεκμηρίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών ίσου ή μεγαλύτερου των 2.000 €.
Ειδικότερα, αντικαθίστανται τα κριτήρια επιλεξιμότητας στο άρθρο 6 ως εξής:
«Οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση. Εξαιρούνται επίσης από την τεκμηρίωση της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021.
Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 15 βοοειδή πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση.
Εξαιρούνται επίσης από την τεκμηρίωση της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021».
Εν ισχύ παραμένουν τα λοιπά κριτήρια ένταξης στο Μέτρο 22, όπως αυτά έχουν οριστεί στην υπ' αριθμό 3148/18-11-2022 (Β' 5873) απόφαση.
Η σχετική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων είναι ανοικτή έως 23-03-2023 και διαθέσιμη στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr (εδώ)
Για τον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 € έως και 5.480 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 € έως και 7.000 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.
Επισημαίνεται ότι αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου και όσοι εκ των ενδιαφερομένων νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων του έτους 2021 απερρίφθησαν στην 1η πρόσκληση λόγω του κριτηρίου επιλεξιμότητας περί κύκλου εργασιών στην κτηνοτροφία.
Ξεκινούν οι αιτήσεις από τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους έτους 2021 για να εισπράξουν την ενίσχυση για τις ζωοτροφές. Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 4.100.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Αφορά τους αιγοπροβατοτρόφους και τους βοοτρόφους (Υπομέτρο 1 και 2).
Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτριος Παπαγιαννίδης, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είναι οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021, των κλάδων αιγο-προβατοτροφίας και βοοτροφίας, να υποβάλλουν αίτηση στήριξης-πληρωμής στο πλαίσιο του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022.
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης-πληρωμής πραγματοποιείται το διάστημα από 17/03/2023 έως 23/03/2023.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο της παρούσας, υποβάλλουν προς την ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Μέτρου. Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι κατά τη συμπλήρωση της αίτησης δηλώνουν ότι: δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση ή/και δεν έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση από άλλο Εθνικό ή Ενωσιακό Πρόγραμμα με τον ίδιο σκοπό και τις ίδιες προϋποθέσεις.
Εφόσον η αίτηση υποβληθεί επιτυχώς μέσω του ΠΣ, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής.
Ο έλεγχος των αιτήσεων περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα παρακάτω:
α) το εμπρόθεσμο της υποβολής·
β) την πληρότητα της αίτησης και την κάλυψη των κριτηρίων επιλεξιμότητας δικαιούχων
γ) τον προσδιορισμό της κλάσης επιλέξιμου αριθμού ζώων/τόνων/σφαγών και του αντίστοιχου ποσού ενίσχυσης
δ) τον υπολογισμό της ενίσχυσης, αφού ληφθεί υπόψη ότι το ανώτατο ποσό της στήριξης στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν μπορεί να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ ανά κτηνοτρόφο.
Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)
Νέες αλλαγές στην υπουργική απόφαση, για να πληρωθούν οι νεοεισερχόμενοι με Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021.
Στην τέταρτη τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 3148/18-11-2022 (Β΄ 5873) απόφασης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», προχώρησε το ΥπΑΑΤ.
Με τη νέα τροποποίηση εξαιρούνται από την τεκμηρίωση της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000,00€ οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021, τόσο στην περίπτωση αιγοπροβατοτρόφων, όσο και των βοοτρόφων, με πολλούς στον πρωτογενή τομέα πλέον να αναρωτιούνται γιατί δεν βρέθηκε κάποιος να σκεφτεί όλα αυτά, όταν σχεδιάστηκε το μέτρο, με αποτέλεσμα να χρειάζονται εκ των υστέρων τόσες πολλές τροποποιήσεις;
«Αυτό το ζήτημα το είχαμε βάλει στο ΥπΑΑΤ καθώς πολλοί παραγωγοί που μπήκαν στο επάγγελμα το 2021, δεν πρόλαβαν να εμφανίσουν τζίρο, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός της ενίσχυσης ζωοτροφών, που έγινε σε τρια διαφορετικά χρονικά σημεία», τόνισε επ' αφορμή της απόφασης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Τάκης Πεβερέτος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο.
Όπως βέβαια επισημαίνει: «την ίδια ώρα παραμένει σε εκκρεμότητα το μείζον θέμα με τους ΚΑΔ, που έκοψαν πολλούς κτηνοτρόφους από την ενίσχυση. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, πρόβλημα υπάρχει με παραγωγούς που δεν έχουν κύριο ΚΑΔ τον κτηνοτροφικό, ή σε περίπτωση που δηλώνει εισόδημα από αγροτικά, έστω και ένα 1 ευρώ παραπάνω, από τα κτηνοτροφικά. Αυτό το πρόβλημα είναι έντονο σε περιοχές, όπως η Κρήτη, αλλά και άλλου λόγω της τιμής του ελαιολάδου φέτος».
Υπενθυμίζεται πως πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, πληρωμή συνολικού ποσού 7.125.334,50 € που αφορά σε 3.750 δικαιούχους του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», κατόπιν εξέτασης του συνόλου των ενστάσεων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης 2ης Πρόσκλησης για την περίπτωση των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων στην ΕΑΕ 2021.
Συνολικά για το Μέτρο 22 ενισχύθηκαν 69.136 κτηνοτρόφοι με συνολικό ποσό στήριξης 94.185.899,00 € για τους τομείς της αιγοπροβατοτροφίας, της βοοτροφίας, της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας.
1η πληρωμή 85.836.999,00 ευρώ
2η πληρωμή 1.223.565,50 ευρώ
3η πληρωμή 7.125.334,50 ευρώ
Σύνολο: 94.185.899,00 ευρώ.
Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ακόμα και σήμερα υπάρχουν νεοεισερχόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί την ενίσχυση.
Πατήστε εδώ για τη νέα απόφαση
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, πληρωμή συνολικού ποσού 7.125.334,50 € που αφορά σε 3.750 δικαιούχους του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», κατόπιν εξέτασης του συνόλου των ενστάσεων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης 2ης Πρόσκλησης για την περίπτωση των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων στην ΕΑΕ 2021.
Συνολικά για το Μέτρο 22 ενισχύθηκαν 69.136 κτηνοτρόφοι με συνολικό ποσό στήριξης 94.185.899,00 € για τους τομείς της αιγοπροβατοτροφίας, της βοοτροφίας, της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας.
1η πληρωμή 85.836.999,00 €
2η πληρωμή 1.223.565,50 €
3η πληρωμή 7.125.334,50 €
Σύνολο: 94.185.899,00 €.
Σε αναμονή βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι για την τρίτη πληρωμή της ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών (Μέτρου 22).
Με την πληρωμή και των ενστάσεων, σειρά παίρνει η εκκρεμότητα των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων οι οποίοι αν και δεν είχαν να εμφανίσουν τζίρους το 2021, όλους τους προηγούμενους μήνες αγόρασαν ζωοτροφές μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον υψηλών τιμών.
Ωστόσο δεν υπάρχει κάτι νεότερο για εκτροφείς που δεν είχαν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ, αλλά και όσοι δεν είχαν κάνει απογραφή ζωικού κεφαλαίου στις κατά τόπους Διευθύνσεις Κτηνιατρικής κατά το έτος 2020. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και κάποιοι χοιροτρόφοι που αρχικά δεν είχαν κάνει απογραφή κατά το 2020 – έστω και αν αυτό διορθώθηκε - αποκλείστηκαν ξανά από την πληρωμή.
Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα οι απλήρωτες μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και ζώων, για τις οποίες οι παραγωγοί δεν πήραν ούτε... ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Πολλοί γονείς αποφάσισαν μέσα στο 2022 να μεταβιβάσουν την εκτροφή τους στα παιδιά τους. Αν και το 2021 είχαν τζίρο μένουν εκτός ενίσχυσης.
Χαρακτηριστικά ο ΑγροΤύπος αναφέρει παράδειγμα χοιροτρόφου με 50 χοιρομητέρες, που τις μεταβίβασε πέρυσι στο παιδί του, αν το 2021 είχε πουλήσει 50 τόνους χοιρινό κρέας δεν του δίνουν ούτε ένα ευρώ ενίσχυση για ζωοτροφή. Το χειρότερο είναι ότι δεν δίνουν καμιά ενίσχυση και στο παιδί του.
Θυμίζουμε ότι την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023, η δεύτερη πληρωμή δικαιούχων στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», συνολικού ύψους 1.223.565 ευρώ.
Αυτό σίγουρα θα έχει επίπτωση στην αγορά και τις τιμές.
Νέα δεδομένα στα τριφύλλια δημιουργούν οι συνεχιζόμενες συνθήκες καλοκαιρίας, με τελικούς ευνοημένους, τους Έλληνες κτηνοτρόφους, που παίρνουν ανάσα λόγω μείωσης τιμών. Από την άλλη, όσοι (παραγωγοί και έμποροι) έχουν ακόμα τριφύλλια στις αποθήκες, αισθάνονται ήδη πιέσεις.
Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάκης Λουκμακιάς, γεωργο-κτηνοτρόφος από το δήμο Τοπείρου Ξάνθης: «μέχρι και την περσινή χρονιά που ήταν ο καιρός χειμωνιάτικος, κόβαμε τα πρώτα κτηνοτροφικά φυτά την 1η Μάη όσον αφορά στην περιοχή μας. Αυτό λόγω της καλοκαιρίας φέτος θα αλλάξει και αναμένουμε τα πρώτα τριφύλλια γύρω στις αρχές Απριλίου. Η χρονιά δηλαδή θα είναι πρώιμη κατά 1 μήνα τουλάχιστον και όλο αυτό έχει ήδη επίπτωση στην αγορά, από την άποψη ότι έχουν πέσει οι τιμές στα κτηνοτροφικά φυτά αρκετά».
Τουλάχιστον 20 ημέρες νωρίτερα από το κανονικό αναμένεται να μπουν οι πρώτες μηχανές στα χωράφια, τονίζει από την πλευρά του και ο κ. Δημήτρης Σερακιώτης, έμπορος ζωοτροφών από το Κάστρο Βοιωτίας. Όπως συνεχίζει ο ίδιος μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να συνεχιστούν οι συνθήκες καλοκαιρίας που επικρατούν. Σίγουρα θα υπάρχει επίπτωση στην αγορά. Ήδη έχουν πέσει οι τιμές, που κυμαίνονται πλέον στα 25-33 λεπτά ανά κιλό, ενώ στην αρχή της σεζόν ήταν 33 με 40 λεπτά το κιλό».
Σε κάποιες περιοχές μάλιστα οι αγρότες αναφέρουν ότι τα πρώτα κοψίματα ίσως έλθουν ακόμα και πάνω από 1,5 μήνα πιο γρήγορα απ' ό,τι πέρσι.
Οι βροχές ευνοούν τους παραγωγούς, που έσπειραν ή ετοιμάζονται να σπείρουν.
Στο... φουλ αναμένονται το επόμενο διάστημα οι σπορές τριφυλλιών, οι οποίες σε μερικές περιοχές έχουν ήδη αρχίσει. Τα τριφύλλια σπέρνονται δυο φορές το χρόνο, ή το φθινόπωρο ή το Μάρτιο.
Βοιωτία-Φθιώτιδα: 7 στους 10 με τριφύλλια σπέρνουν τώρα
Ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον για σπορές τριφυλλιών σε Βοιωτία και Φθιώτιδα. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την περιοχή της Λιβαδειάς: «η σπορά τριφυλλιών γίνεται στην περιοχή μας, είτε τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, είτε τώρα. Αρκετοί παραγωγοί προτίμησαν να κάνουν σπορά αργότερα, δηλαδή την περίοδο που διανύουμε, ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο της ζημιάς από ενδεχόμενο παγετό, που τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή, δεν ήταν και ιδιαίτερα απίθανο να συμβεί καίγοντας τα φυτά. Θεωρώ ότι ένα 30% των παραγωγών έσπειρε το φθινόπωρο και το υπόλοιπο τώρα. Όσοι έσπειραν το φθινόπωρο, από την άλλη, έχουν πλεονέκτημα γιατί τα φυτά έχουν αποκτήσει τώρα καλό ριζικό σύστημα. Οι συγκεκριμένοι θα κάνουν τις πρώτες κοπές αρχές Μάη, ενώ όσοι σπέρνουν τώρα, στα τέλη Ιουνίου. Κατά τα άλλα βλέπω μια αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις με τριφύλλια φέτος. Όσον αφορά στα αποθέματα έχουν σαφώς περιοριστεί ιδίως όσον αφορά στην πρώτη ποιότητα. Οι δε τιμές για την πρώτη ποιότητα είναι στα 35 με 38 λεπτά το κιλό, ενώ τα πιο... δεύτερα τριφύλλια είναι κοντά στα 30 λεπτά το κιλό. Τέλος, σε σχέση με τον τριφυλλόσπορο υπάρχουν αρκετές επιλογές και μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές».
Καρδίτσα: Σταθερά τα στρέμματα, υπάρχουν αποθέματα
Ο κ. Κώστας Κόκκουλης, γεωργο-κτηνοτρόφος από την περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας λέει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν σε καλούς ρυθμούς οι σπορές τριφυλλιών από τους παραγωγούς της περιοχής μας. Πιο πολύ προτιμάμε να σπέρνουμε αυτή την περίοδο και όχι το φθινόπωρο για να έχουμε καλύτερης ποιότητας τριφύλλι. Βέβαια, όσοι κάνουν σπορά τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, βγάζουν πρώτοι τριφύλλι και παίρνουν μια κοψιά παραπάνω συνήθως. Όσο για τις εκτάσεις, νομίζω, πως ή θα είναι σταθερές ή θα μειωθούν λίγο στην περιοχή μας, καθώς το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί για τους γνωστούς λόγους με την ακρίβεια. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με την ενίσχυση των τροφών που πολλοί δεν πήραμε λόγω των ΚΑΔ. Την έδωσαν με τέτοιο τρόπο, που πήραν οι μικροί κτηνοτρόφοι, όσοι είχαν δηλαδή μέχρι 100 ζώα και εμείς με τζίρο 80.000 ευρώ, δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ λόγω του ΚΑΔ που είχαμε δηλώσει το 2020». Σύμφωνα με τον κ. Κόκκουλη, αποθέματα από περσινά τριφύλλια υπάρχουν, λόγω του ότι δεν έκανε βαρύ χειμώνα, ενώ οι τιμές παίζουν γύρω στα 30 λεπτά το κιλό.
Αύξηση εκτάσεων και στον κάμπο Αγρινίου
Ο κ. Διονύσης Οικονόμου, παραγωγός από τα Καλύβια Αγρινίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «αυτή την περίοδο είμαστε στη φάση των σπορών τριφυλλιών. Απ' ό,τι φαίνεται μπαίνουν τώρα αρκετά νέα στρέμματα με τριφύλλια, αλλά και καλαμπόκια στον κάμπο του Αγρινίου, δηλαδή θα έχουμε αύξηση και μάλιστα ικανή».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ολοκληρώθηκε η τελική κατάταξη.
Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 ολοκληρώθηκε η τελική κατάταξη των αιτούντων στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθ. 3540/15-12-2022 (ΑΔΑ: ΨΟΘΠ4653ΠΓ-ΓΔΨ) σχετική Πρόσκληση.
Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, εκδόθηκε ο οριστικός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης-πληρωμής, ο οποίος έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος για προσωποποιημένη πληροφόρηση των αιτούντων στον ιστότοπο (πατήστε εδώ), με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.
Υπενθυμίζεται πως έχουν γίνει συμπληρωματικές πληρωμές την Τετάρτη για τα λάθη λόγω πολλαπλής συμμόρφωσης, ενώ σε εκκρεμότητα είναι το θέμα των κομμένων νεοεισερχόμενων.
Αρκετοί παραγωγοί έχουν προχωρήσει στις σπορές, υπάρχουν όμως κι άλλοι, πιο βόρεια, που δεν μπήκαν ακόμα να σπείρουν λόγω ανομβρίας.
Με το ψυχολογικό και όχι μόνο... ατού της ικανοποιητικής τιμής, αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν φέτος στα όσπρια, βάζοντας παραπάνω εκτάσεις.
Αρκετές εκτάσεις κερδίζουν φέτος τα όσπρια στην περιοχή της Λάρισας, όπως αναφέρει ο κ. Αστέριος Σαπουνάς, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΘΕΣΤΟ, μιλώντας στον ΑγροΤύπο. Σύμφωνα με τον κ. Σαπουνά: «η περσινή χρονιά έφερε καλές πωλήσεις στα όσπρια και σε επίπεδο Συνεταιρισμού και σε επίπεδο παραγωγού, γι' αυτό και υπάρχει ενθουσιασμός γενικά και έχουν μπει και θα μπουν περισσότερες εκτάσεις από πέρσι. Αυτό ισχύει κυρίως για το ρεβίθι που είναι και το βασικό προϊόν της ομάδας παραγωγών με τα 100 μέλη-αγρότες, αλλά και τη φακή, το λαθούρι, το φασόλι. Μακάρι να πάει όπως πέρσι η χρονιά για να ευνοηθούν και οι παραγωγοί μας. Η αυξητική αυτή τάση στα στρέμματα σχετίζεται και με τη νέα ΚΑΠ και τις εναλλαγές καλλιεργειών που επιλέγει κάθε παραγωγός. Και για αυτά όμως απαιτείται ενημέρωση των αγροτών».
Η κα Ανθούλα Πολυχρονίδου καλλιεργεί μικρόσπερμα τύπου Θηβών ρεβίθια στην περιοχή της Ραχώνας στο νομό Πέλλας. Συνολικά βάζει μαζί με τον πατέρα της γύρω στα 20-30 στρέμματα με ρεβίθι κάθε χρόνο, ενώ την παραγωγή της την διαθέτει στη λιανική με τιμές όχι κάτω από 3 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις έως και 6 ευρώ. Όπως μας είπε στην περιοχή έχουν μπει και φέτος όσπρια και σίγουρα δεν έχουν μειωθεί οι εκτάσεις, λόγω της καλής τιμής παραγωγού. Πέρσι, βέβαια, όπως τονίζει, ήταν γενικά μια πολύ κακή χρονιά με πεσμένες λόγω καιρού αποδόσεις. Σύμφωνα με την ίδια, λίγοι είναι οι παραγωγοί που έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία της σποράς, λόγω της ανομβρίας.
Περισσότερες εκτάσεις με όσπρια σε Λάρισα-Φθιώτιδα όπου και δραστηριοποιείται, βλέπει για τη νέα χρονιά ο κ. Βασίλης Γιουρούκος, που ασχολείται με τα όσπρια και είναι και γεωπόνος. «Η εμπορική τιμή του ρεβιθιού πέρσι στην χονδρική έφτασε και τα 2 ευρώ το κιλό, ενώ κατά μέσο όρο στα 1,50 κυμάνθηκε και η τιμή παραγωγού στη φακή. Οι παραγωγοί έχουν βάλει περισσότερα στρέμματα φέτος γενικά στα όσπρια, που δεν απαιτούν και τόσες πολλές εισροές», σημειώνει, προσθέτοντας ότι: «έχουν σπείρει τώρα οι παραγωγοί τις φακές και τα ρεβίθια και ευνοήθηκαν και από τις βροχές».
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023, η δεύτερη πληρωμή δικαιούχων στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», συνολικού ύψους 1.223.565 ευρώ.
Επίσης, όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, ολοκληρώθηκε και η εξέταση των ενστάσεων με την έκδοση της σχετικής τροποποίησης απόφασης ένταξης (αρ. 719/28-02-2023, ΑΔΑ 9Α214653ΠΓ-ΗΔΔ) ώστε να δρομολογηθεί άμεσα η πληρωμή των δικαιούχων με αύξηση του ορίου πιστώσεων του Μέτρου.
Ξεχωριστά εξετάζονται οι περιπτώσεις των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων.
Προειδοποίηση προς τις τράπεζες στέλνει η ΑΑΔΕ για το αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο της ενίσχυσης, του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», που αφορά τις ζωοτροφές.
Όπως επισημαίνει στην σχετική εγκύκλιό της η ΑΑΔΕ (την οποία δημοσιοποίησε στις 16 Φεβρουαρίου 2023), η ενίσχυση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι (κτηνοτρόφοι), βάσει του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζόμενης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)
Στο μεταξύ μετά το τέλος του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές σε κτηνοτρόφους που βρέθηκαν σε έλεγχο το 2020 (πολλαπλή συμμόρφωση) και νεοεισερχόμενους (που δεν μπορούσαν να έχουν εισόδημα). Η πληρωμή θα γίνεται σταδιακά στους δικαιούχους κτηνοτρόφους. Για τους κομμένους λόγω ΚΑΔ ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ αναζητούν κονδύλια και θα καθυστερήσει η πληρωμή τους.
Στο τελικό της στάδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η διαδικασία για μια συμπληρωματική πληρωμή του μέτρου 22 (ενίσχυση ζωοτροφών).
Προχωρά, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η διαδικασία για να τρέξει μια συμπληρωματική πληρωμή, όσον αφορά την αγορά ζωοτροφών, για όσους είχαν μείνει εκτός.
Το πιθανότερο με τις έως τώρα πληροφορίες είναι, μετά την υπογραφή χθες Δευτέρα της σχετικής απόφασης, να τρέξει η πίστωση εντός τετραημέρου και να ακολουθήσει η πληρωμή, δηλαδή στο τέλος της εβδομάδος ή το αργότερο από αρχές της επόμενης. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει και το ΥπΑΑΤ. Το κονδύλι για τους απορριπτόμενους λόγω πολλαπλής συμμόρφωσης (ενώτια κ.λπ.) λέγεται ότι αγγίζει τα 1,3 εκατ. ευρώ μόλις. Αυτά τα χρήματα σίγουρα θα περιληφθούν στην εν λόγω, επικείμενη πληρωμή. Σε σχέση με τους νεοεισερχόμενους που επίσης έμειναν εκτός, δεν είναι ακόμα βέβαιο, ότι θα πληρωθούν μαζί με τους κομμένους της πολλαπλής, αν και γίνεται προσπάθεια. Για τους κομμένους λόγω ΚΑΔ όμως φαίνεται πως δεν υπάρχει καμιά ελπίδα, καθώς απαιτείται περαιτέρω μπάτζετ (πάνω από 10 εκατ. ευρώ). Ένα ζήτημα εξάλλου έχει ανακύψει και με παραγωγούς που έμειναν εκτός, εκ παραδρομής και επειδή δεν κατέστη δυνατή, η ταυτοποίηση του IBAN του λογαριασμού τους. Και στην προκειμένη περίπτωση γίνεται προσπάθεια να μπουν στην ερχόμενη πληρωμή.
Συνολικά, υπενθυμίζουμε, ότι στο δεύτερο κύμα πληρωμής ενίσχυσης ζωοτροφών, δόθηκαν σχεδόν 86 εκατ. ευρώ από τα 89 του μπάτζετ, άρα αν λάβουμε υπόψη και τα 1,3 εκατ. ευρώ, που επίσης αφορούν δρομολογημένη πίστωση, τότε μας μένουν αδιάθετα, προφανώς για νεοεισερχόμενους, κοντά στα 2 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα, βέβαια, είναι να πληρωθούν το συντομότερο οι ενισχύσεις, καθώς οι κτηνοτρόφοι έχουν μεγάλες ανάγκες ρευστότητας. Ο ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς είχε σημειώσει πριν λίγες ημέρες στην τηλεόραση πως η πληρωμή αυτή θα γίνει τις επόμενες ημέρες...
Πρόθεση Γεωργαντά είναι να ανοίξει διοικητικές πράξεις εντός των επόμενων εβδομάδων
Παράλληλα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πρόθεση Γεωργαντά είναι να ανοίξουν οι διοικητικές πράξεις για διορθώσεις στις αιτήσεις του 2022, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ούτως ώστε να καταστεί εφικτό να περιληφθούν και τέτοιες περιπτώσεις παραγωγών, σε τυχόν πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του Μαρτίου.
Μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται να πληρωθούν οι δύο από τις τρεις βασικές κατηγορίες κτηνοτρόφων που δεν πήραν την ενίσχυση για τις ζωοτροφές (Mέτρο 22).
Συγκεκριμένα θα πληρωθούν την ενίσχυση οι νεοεισερχόμενοι (που δεν μπορούσαν να έχουν εισόδημα) και οι κτηνοτρόφοι που βρέθηκαν σε έλεγχο το 2020. Η πληρωμή θα γίνεται σταδιακά.
Για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις ΚΑΔ το ΥπΑΑΤ αναζητά περίπου 14 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει στην πληρωμή όλων των δικαιούχων.
Στο μεταξύ αυξάνουν οι «πιέσεις» για μείωση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, μετά από το μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά προϊόντα που κήρυξε την προηγούμενη εβδομάδα το ΙΝΚΑ.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προβατοτρόφος και πρόεδρος στον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Παιονίας κ. Θωμάς Καρυπίδης, «οι γαλακτοβιομήχανοι και τα τυροκομεία απειλούν ότι αν συνεχιστούν τα μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά και μειωθεί περαιτέρω η κατανάλωση θα προχωρήσουν σε μείωση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα.
Πρέπει να σας επισημάνω ότι η φέτα ΠΟΠ φεύγει από την μεταποίηση (τυροκομεία) στα 6,70 έως 8,20 ευρώ το κιλό. Αυτή η τιμή δεν έχει καμιά σχέση με τα 13 έως 14 ευρώ το κιλό που πωλείται στην λιανική. Άρα είναι μεγάλο λάθος να λένε ότι η αύξηση στην τιμή παραγωγού στο γάλα έφερε την αύξηση στην τιμή λιανικής της φέτας.
Πάντως σε ενημέρωση που είχα πρόσφατα με Έλληνες αξιωματικούς έμαθα ότι στα στρατιωτικά σούπερ μάρκετ η φέτα ΠΟΠ πωλείται γύρω στα 8,30 ευρώ το κιλό. Θα μπορούσαν οι οικονομικά αδύναμοι καταναλωτές να αγοράζουν από αυτά τα σούπερ μάρκετ τα τρόφιμα που έχουν ανάγκη.
Σήμερα το κάθε πρόβατο που είναι σταυλισμένο έχει κόστος 300 έως 400 ευρώ για όλη την γαλακτοκομική περίοδο. Το πρόβειο γάλα το πουλάνε οι κτηνοτρόφοι από 1,65 έως 1,70 ευρώ το κιλό με ανώτερη τιμή. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μείωση τιμών παραγωγού την στιγμή που οι τιμές στις ζωοτροφές και στην ενέργεια είναι τόσο υψηλές.
Εγώ διαθέτω ένα κοπάδι με 300 πρόβατα σταυλισμένα, τα οποία παράγουν 90 έως 100 τόνους γάλακτος ετησίως. Διαθέτω 150 στρέμματα με περιφραγμένους λειμώνες και από τον Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο βόσκουν τα πρόβατα. Με αυτό τον τρόπο μπορώ να μειώσω το κόστος παραγωγής, όπως κάνουν και στην υπόλοιπη νότια Ευρώπη».
Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων Ο Ενιπέας την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων Ο Ενιπέας και η ομάδα παραγωγών οσπρίων θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική συνάντηση για την καλλιέργεια και σπορά οσπρίων 2023 – φασόλι, ρεβίθι Αμοργός και ρεβίθι Μακαρένα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συνεταιρισμού στο Ευύδριο Φαρσάλων τη Δευτέρα 20/2/2023 και ώρα 7 το απόγευμα.
Όπως δήλωσε εκ μέρους του Συνεταιρισμού ο κ. Νίκος Γούσιος, αντιπρόεδρος, υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς για τα συγκεκριμένα προϊόντα και οι τάσεις είναι αυξητικές. Ο Συνεταιρισμός θα συλλέξει προθέσεις σποράς για τη νέα χρονιά. Στο φασόλι η σπορά γίνεται στα Φάρσαλα στις αρχές Μαρτίου, ενώ την ίδια περίπου περίοδο, γίνεται η σπορά και στο ρεβίθι, Αμοργός και Μακαρένα. Ιδιαίτερο βλέπει το ενδιαφέρον για το ρεβίθι Αμοργός ο κ. Γούσιος και όπως τονίζει μέσα σε ένα έτος αυξήθηκαν τα στρέμματα που έβαλαν (πέρσι) οι παραγωγοί από τα 50 σε 200, ενώ φέτος αναμένεται και νέα αύξηση.
Οι τιμές παραγωγού κατά την περσινή χρονιά
Καλό είναι το κλίμα και για το ρεβίθι Μακαρένα, όπως επίσης και το φασόλι. Σύμφωνα με τον κ. Γούσιο, πέρσι ήταν αυξημένες οι τιμές παραγωγού σε αυτά τα προϊόντα. Συγκεκριμένα στο φασόλι ήταν στα 1,60 ευρώ, στο ρεβίθι Αμοργός 1 ευρώ και στο ρεβίθι Μακαρένα 1,5 ευρώ το κιλό. Μια τριετία πριν οι τιμές του παραγωγού σε αυτά τα προϊόντα ήταν σαφώς χαμηλότερες. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού, ο ΑΣ συνάπτει συμβόλαια με τους αγρότες για να απορροφά την παραγωγή, την οποία μετέπειτα ο ίδιος ο ΑΣ διαθέτει στην χονδρική, αλλά και στη λιανική.
Νέα ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, μετά τις δηλώσεις Γεωργαντά περί επικείμενης πληρωμής.
Χιλιάδες κτηνοτρόφοι απ΄ όλες τις περιοχές της Ελλάδας παραμένουν εκτός πληρωμής από την έκτακτη στήριξη για τις ζωοτροφές, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας, επισημαίνει ο ΣΕΚ, με σημερινή (16/02) ανακοίνωσή του.
Αποκλείονται κτηνοτρόφοι, όπως επισημαίνει, παρότι πληρούν τα κριτήρια της Υπουργικής απόφασης 3148/18 Νοεμβρίου 2022/ΦΕΚ Β 5873, για διάφορους λόγους (διαφορά στον βασικό ΚΑΔ, άλλη γεωργική δραστηριότητα παρουσίασε μεγαλύτερο τζίρο έστω και 1 ευρώ, νεοεισερχόμενοι στον κλάδο, ζώα που μεταβιβάστηκαν, αστοχίες του συστήματος κ.λπ.).
Μεγάλο και ουσιαστικό πρόβλημα έχουν δημιουργήσει οι ΚΑΔ των δικαιούχων κτηνοτρόφων και ο τζίρος από άλλη γεωργική δραστηριότητα, έστω και ένα ευρώ μεγαλύτερος από τον τζίρο από κτηνοτροφική παραγωγή.
Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι το φαινόμενο αυτό είχε παρουσιαστεί και κατά την πληρωμή της πρώτης πολύ μικρής ενίσχυσης των ζωοτροφών το «περίφημο» 2% επί του τζίρου, όπου χιλιάδες κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν και πρέπει να πληρωθούν, προσθέτει ο ΣΕΚ.
Επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα κριτήρια αναφέρονται μόνο στην προκήρυξη και δεν περιγράφονται ούτε στην Υπουργική απόφαση 3148/18 Νοεμβρίου 2022 / ΦΕΚ Β 5873 για τον καθορισμό του πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 22, ούτε και στη σχετική φόρμα της αίτησης, σημειώνει.
Κι ενώ οι κτηνοτρόφοι περιμένουν και ελπίζουν να πληρωθούν συνθλίβονται από το βάρος της συνεχούς αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων πρώτων υλών, που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής, καθιστώντας πλέον ασύμφορη την κτηνοτροφική παραγωγή.
Επειδή οι ανάγκες και οι δυσκολίες μεγαλώνουν όσο καθυστερεί η ενίσχυση.
Επειδή οι κτηνοτρόφοι σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν, θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις καθημερινές ανάγκες των ζώων για διατροφή και δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν, ζητάμε, προσθέτει ο Σύνδεσμος, άμεσα:
- Να πληρωθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι άσχετα με το ποιος είναι ο βασικός ΚΑΔ ή εάν έχουν εισόδημα και από άλλη γεωργική δραστηριότητα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της Υπουργικής απόφασης 3148/18 Νοεμβρίου 2022 / ΦΕΚ Β 5873.
- Να διατεθεί επί πλέον ενίσχυση 160 εκατ. Ευρώ, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση των 89 εκατ ευρώ, δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει την βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων.
- Να πληρωθούν και οι κτηνοτρόφοι που αποκλείστηκαν από την πρώτη πολύ μικρή ενίσχυση των ζωοτροφών (από τα 50 εκ. € δόθηκαν περίπου 40 εκ. € ).
- Να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν ή και να κάνουν ένσταση.
- Να αποδοθεί η κορωνοενίσχυση σε 4.000 κτηνοτρόφους που από λάθος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που αναγνωρίστηκε από το Υπ.Α.Α.Τ., δεν πληρώθηκαν.
- Να ανακληθεί η διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου να γίνει η διαβούλευση με τους φορείς των κτηνοτρόφων, των αγροτών και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.
Μόνο σε περίπτωση νέας και παρατεταμένης κακοκαιρίας, ίσως πάρουν ξανά τα πάνω τους, αλλά και πάλι οι κοπές της νέας σεζόν πλησιάζουν.
Καθοδική τροχιά διαγράφουν οι τιμές στα βασικά είδη κτηνοτροφικών φυτών, που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή, καθώς τα διαθέσιμα χρήματα των κτηνοτρόφων, είναι περιορισμένα. Το γεγονός αυτό όμως οδηγεί σε μείωση των αποδόσεων σε γάλα στα ζώα.
Ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι τιμές για την πρώτη ποιότητα τριφυλλιού είναι σήμερα στα 30-32 λεπτά το κιλό. Αποθέματα δεν υπάρχουν πολλά στην αγορά, καθώς πλησιάζουμε στις πρώτες κοπές της επόμενης χρονιάς, που αναμένονται περί τις 15 με 20 Απριλίου. Αν μέχρι τότε πέσει πάλι κανένα χιόνι και αναγκαστούν οι κτηνοτρόφοι να κλείσουν μέσα τα ζώα τους και πάλι, τότε ίσως δημιουργηθεί πρόσθετη ζήτηση. Κατά τα άλλα, τώρα, η ζήτηση είναι σχετικά περιορισμένη λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των κτηνοτροφικών μονάδων, που ζητάνε να πληρώνουν με επιταγές δίμηνες και τρίμηνες. Εμείς από την πλευρά μας ζητάμε μετρητά γιατί έχουμε ανάγκες και μεις να εξυπηρετήσουμε. Πριν την πρόσφατη κακοκαιρία και τον χιονιά, υπήρξαν συνάδελφοι, που έδωσαν καθαρά τριφύλλια ακόμα και με 26 λεπτά το κιλό. Είναι βέβαιο ωστόσο πως οι κητνοτροφικές μονάδες δεν έχουν ευχέρεια για να αγοράσουν πολύ τριφύλλι αυτή την περίοδο και γι' αυτό βγάζουν και τα ζώα για βοσκή περισσότερες ημέρες. Αυτό όμως, όπως μας λένε οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, έχει επίπτωση στις αποδόσεις στο γάλα που έχουν τα ζώα. Όσον αφορά τέλος το άχυρο, η τιμή του από σιτάρι είναι στα 3,5 ευρώ ανά δέμα».
Ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την περιοχή της Λιβαδειάς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «η συντριπτική πλειοψηφία των πράξεων στο ανώτερο ποιοτικά τριφύλλι στην περιοχή της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας αφορά στα 38 λεπτά το κιλό, όμως στις πιο κάτω ποιότητες, οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες και κυμαίνονται ακόμα και στα 25-26 λεπτά το κιλό. Τα 25-26 αυτά λεπτά αφορούν το χορταροτρίφυλλο και όχι το καθαρό προϊόν. Μεγάλο ρόλο παίζει η απόσταση βέβαια, καθώς στις πιο βόρειες περιοχές, από Καρδίτσα κι άνω, οι τιμές μπορεί να διαφέρουν. Όσον αφορά στο άχυρο το δέμα από κριθάρι έχει 4 ευρώ και το δέμα από σιτάρι 3 ευρώ. Η σανοβρώμη πιάνει 28 λεπτά το κιλό σήμερα, το δε καλαμπόκι από 32 στα αλώνια έχει τώρα 29 λεπτά. Το σακιασμένο ανάλογα το μαγαζί μπορεί να πιάνει και τα 40 λεπτά το κιλό».
«Η ζήτηση και οι τιμές των κτηνοτροφικών φυτών έχουν σημειώσει κάμψη το τελευταίο διάστημα. Τα τριφύλλια έχουν στον παραγωγό γύρω στα 30 λεπτά τα καλής ποιότητας, όμως δεν υπάρχουν και πολλά αποθέματα. Προσωπικά, μου έχουν τελειώσει τα αποθέματα τριφυλλιού και αναμένουμε τη συλλογή της νέας χρονιάς τους επόμενους μήνες. Στο άχυρο από σιτάρι οι τιμές είναι στα 10 λεπτά ανά κιλό», τόνισε από την πλευρά του ο παραγωγός κτηνοτροφικών φυτών από τον Αμπελώνα Λάρισας, κ. Θανάσης Φάκας.
Στην επικαιρότητα παραμένει ακόμα και σήμερα το ζήτημα των απλήρωτων κτηνοτρόφων για το επίδομα ζωοτροφών.
Συνολικά έχουν καταβληθεί από το ΥπΑΑΤ περί τα 86 εκατ. ευρώ επί συνόλου 89 εκατ. που αφορά στο αρχικό μπάτζετ. Όσο περνούν οι ημέρες και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν τους λογαριασμούς τους για το αν πληρώθηκαν, έρχονται στην επιφάνεια διαφόρων ειδών παράπονα. Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργήσει η πολλαπλή συμμόρφωση, αλλά και οι ΚΑΔ των δικαιούχων. Πάντως αναλυτικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας περιέχονται σε απόφαση Παπαγιαννίδη (δείτε εδώ), που δημοσιεύθηκε στις 15 του περασμένου Δεκέμβρη. Στο συγκεκριμένο κείμενο γίνεται αναφορά και στο θέμα των ΚΑΔ, των κλάσεων πληρωμών ανάλογα το ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
Όπως τώρα αναφέρει το ρεπορτάζ από το ΥπΑΑΤ, σε εξέλιξη βρίσκεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξειδίκευσης των κριτηρίων της πολλαπλής συμμόρφωσης που σχετίζονται μόνο με ευρήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα και συνδέονται κατευθείαν με την επιλεξιμότητα του μέτρου, καθώς και της αξιολόγησης των ενστάσεων, ώστε να ακολουθήσει η συμπληρωματική πληρωμή των δικαιούχων που είναι επιλέξιμοι, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του θεσμικού πλαισίου. Επίσης, ξεχωριστά εξετάζονται οι περιπτώσεις νεοεισερχόμενων.
Οι πληροφορίες θέλουν το ΥπΑΑΤ να αναζητεί κονδύλια 12 εκατ. ευρώ (πλέον των 89), ώστε να καλύψει όλες τις περιπτώσεις που έμειναν εκτός. Μέχρι τώρα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ήδη βρεθεί τα 6 από τα 12 ενώ το πιθανότερο είναι να βρεθούν και τα υπόλοιπα 6 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι διανύουμε και προεκλογική περίοδο.
Τις επόμενες ημέρες θα υπαρξουν νεότερα για πετρέλαιο των αγροτών και εξετάζονται νέα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων λόγω υψηλού κόστους ζωοτροφών. Αυτά δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντηση που είχε με αγρότες, οι οποίοι είχαν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση Λιθιάς της Καστοριάς.
Ο Πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην Δυτική Μακεδονία για διήμερη επίσκεψη, έφτασε το πρωί της Δευτέρας (13/2) στην πόλη της Καστοριάς και στη συνέχεια επισκέφθηκε το εργοτάξιο της νέας Σήραγγας Κλεισούρας.
Στον δρόμο προς το εργοτάξιο είχε την συνάντηση με τους αγρότες του μπλόκου.
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, ο οποίος συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό, «μιλήσαμε για τα θέματα που απασχολούν όλους τους αγρότες της χώρας, τα οποία είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, τα προβλήματα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, την αύξηση των ασφαλίστρων ΕΦΚΑ στους αγρότες και την έλλειψη εργατών γης.
Ακόμη συζητήσαμε για το τοπικό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή με την αναμονή της πληρωμής των ΠΣΕΑ για τα φασόλια και τα σιτηρά από το 2019.
Επίσης ζητήσαμε να καταβληθούν ενισχύσεις de minimis στους μηλοπαραγωγούς της Καστοριάς, 300 ευρώ ανά στρέμμα, για όλες τις ποικιλίες.
Όπως ανέφερα στον Πρωθυπουργό τα τελευταία χρόνια το 30% των αγροτών έχει εγκαταλείψει το επάγγελμα επειδή δεν μπορούσαν να είναι βιώσιμοι.
Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης για το αγροτικό πετρέλαιο μου τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξαγγελίες και πρέπει να έχουν υπομονή οι αγρότες.
Επίσης θα αναλάβει προσωπικά το θέμα με την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για το υψηλό κόστος των ζωοτροφών και ότι όλα είναι ανοικτά για τους τρόπους στήριξης».