Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στο έβδομο χέρι το τριφύλλι, ολοκληρώνονται οι όψιμες σπορές καλαμποκιού

11/11/2021 05:00 μμ
Οι κοπές του τριφυλλιού σε κατά τόπους περιοχές ολοκληρώνονται αυτήν την περίοδο και προορίζονται για ενσίρωμα. Παράλληλα, καθυστερημένα συγκομίζονται και κάποιες όψιμες καλλιέργειες καλαμποκιού.

Οι κοπές του τριφυλλιού σε κατά τόπους περιοχές ολοκληρώνονται αυτήν την περίοδο και προορίζονται για ενσίρωμα. Παράλληλα, καθυστερημένα συγκομίζονται και κάποιες όψιμες καλλιέργειες καλαμποκιού.

Ο κ. Καλογιάννης Δημήτρης είναι παραγωγός και κτηνοτρόφος στο χωριό Μουριές στο Κιλκίς. Καλλιεργεί τριφύλλια, καλαμπόκια, ηλίανθο και σιτάρια και την παραγωγή την πουλάει και την χρησιμοποιεί για ιδία χρήση. «Η παραγωγή στα τριφύλλια είναι πάρα πολύ μειωμένη. Πριν 5 ημέρες μαζέψαμε και το 6ο χέρι αλλά ήταν πολύ δύσκολη χρονιά λόγω ζέστης και οι αποδόσεις ήταν πολύ μειωμένες. Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα αυτήν την στιγμή στην αγορά. Στην περιοχή τα τελευταία χέρια τα κάνουμε μπάλες και ενσίρωμα. Άλλες χρονιές μία μπάλα χλωρού τριφυλλιού έβγαινε στα 500kg - 700kg και τώρα έφτασε στα 300kg. Από τον Αύγουστο και μετά υπάρχει έλλειμμα στην αγορά για τον λόγο αυτό οι τιμές είναι 10 λεπτά ανεβασμένες. Άλλες χρονιές ήταν στα 15-16 λεπτά το κιλό και από τον Αύγουστο μέχρι τώρα είναι στα 25-27 λεπτά το κιλό. Για τον ηλίανθο η συγκομιδή ολοκληρώθηκε τέλη Σεπτεμβρίου. Υπήρχε επίσης μείωση στην παραγωγή, κατά 100 με 120 kg/στρέμμα. Τώρα δεν έχουμε ξεκινήσει καθόλου την συγκομιδή του καλαμποκιού λόγω αυξημένης υγρασίας. Η υγρασία των σπόρων αυτές τις μέρες είναι στο 18% και πρέπει να πέσει στο 14-15%. Από βδομάδα θα πέσει η θερμοκρασία και ευελπιστούμε να πέσει και η υγρασία και να μπορέσουμε να συγκομίσουμε. Είμαι και προβατοτρόφος και βλέπω ότι παρά την αύξηση που υπάρχει στο γάλα, η οποία τώρα έχει ανέβει στο 20% της αρχικής τιμής και έχει κατώτερη τιμή το 1,20 ευρώ το κιλό, η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών θέτει σε κίνδυνο τον κλάδο της κτηνοτροφίας», μας είπε.

Ο κ. Γρηγόρης Μοράκης είναι γεωπόνος στην περιοχή των Τρικάλων, όπου γίνονται οι τελευταίες συγκομιδές τριφύλλια. Όπως μας ανέφερε ο ίδιος «στα Τρίκαλα η καλλιέργεια τριφυλλιών καλύπτει περίπου το 10%-15% της συνολικής έκτασης. Αυτές τις μέρες συγκομίζεται το τελευταίο χέρι δηλαδή το έκτο και σε κάποιες περιπτώσεις το έβδομο. Υπάρχει αισθητή μείωση της παραγωγής, ειδικά στις καλοκαιρινές κοπές εξαιτίας της ανομβρίας. Τώρα με τις τελευταίες βροχοπτώσεις μπορέσαμε και συγκομίσαμε τα τελευταία χέρια τα οποία γίνονται ενσίρωμα καθώς λόγω καιρικών συνθηκών δεν θα πάρουμε σανό. Η τιμή ξεπερνάει τα 20-24 λεπτά, αλλά δεν συνοδεύεται από τα αντίστοιχα κιλά. Αυτήν την στιγμή επίσης συγκομίζονται και κάποια λίγα στρέμματα καλαμποκιού που είτε φυτεύτηκαν όψιμα, είτε υπήρχε καθυστέρηση στην συγκομιδή λόγω αυξημένης υγρασίας. Σε γενικές γραμμές έχει ολοκληρωθεί το 90% της συγκομιδής. Γενικά ο όγκος παραγωγής είναι μειωμένος, φτάνει σχεδόν τον μέσο όρο παραγωγής. Η τιμή παραγωγού είναι ιστορικά υψηλή, στα 28-29 λεπτά το κιλό».

Τέλος, μας μίλησε και ο κ. Ευγενιάδης Κωνσταντίνος, παραγωγός τριφυλλιών από την Σωτήρα Φλώρινας, ο οποίος ολοκλήρωσε το τέταρτο και τελευταίο χέρι συγκομιδής πριν ένα μήνα. «Η παραγωγή ήταν πολύ μειωμένη και για τον λόγο αυτό η τιμή έφτασε πάνω από 25 λεπτά. Το γεγονός αυτό αν και μας ικανοποιεί τους παραγωγούς ωστόσο βλέποντας μακροπρόθεσμα υπάρχει ανησυχία για τη δυνατότητα των κτηνοτρόφων να αγοράζουν ζωοτροφές σε τόσο υψηλές τιμές. Σκεφτείτε ότι στα 25-30 λεπτά πουλάμε στους εμπόρους, όποτε η τιμή για τον κτηνοτρόφο είναι υψηλότερη. Από την άλλη, σε προηγούμενες χρονιές η τιμή του τριφυλλιού είχε φτάσει στα 12 λεπτά το κιλό. Είναι σημαντικό η καλλιέργεια να αποφέρει κέρδος και να καλύπτονται τα έξοδα όπως για παράδειγμα το ρεύμα. Τώρα με τις νέες αυξήσεις για κάθε πομόνα που έχω πρέπει να πληρώσω 6.000-7.000 ευρώ», καταλήγει ο κ. Ευγενιάδης.

Χατζηιερεμία Βασιλική
Σχετικά άρθρα
11/07/2022 02:33 μμ

Μια καλή παραγωγή αναμένουν φέτος οι φασολοπαραγωγοί σε Καστοριά και Φλώρινα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος», μετά μια δύσκολη χρονιά που είχαμε πέρσι με μείωση της παραγωγής λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που έπληξαν την ανθοφορία των φυτών, φέτος οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν και αναμένουμε μια καλή παραγωγή.

Ο κ. Μανώλης Δημητρόπουλος, παραγωγός και εκπρόσωπος της εταιρείας Prespa Top, από την Φλώρινα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος μέχρι στιγμής έχουμε γλυτώσει από τις χαλαζοπτώσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες και δεν υπάρχουν ζημιές στην καλλιέργεια. Η εταιρία μας δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια και την παραγωγή και τυποποίηση των φασολίων.

Η καλλιέργεια φέτος έχει μια οψίμιση της παραγωγής κατά 10 - 15 ημέρες. Στα πρώιμα φασόλια η ανθοφορία έχει ξεκινήσει και μέχρι στιγμής δεν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες. Το φασόλι δεν θέλει για μεγάλο χρονικό διάστημα (10 - 15 ημέρες) υψηλές θερμοκρασίες (από 35 βαθμούς Κελσίου και πάνω) γιατί έχουμε απώλεια παραγωγής. 

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η συγκομιδή φασολιών Πλακέ Μεγαλόσπερμα αναμένεται να ξεκινήσει από αρχές Οκτωβρίου και Γίγαντες - Ελέφαντες από 20 Οκτωβρίου. Πάντως η ζήτηση είναι αυξημένη, αφού δεν υπάρχουν περσινά αποθέματα λόγω της μειωμένης παραγωγής».

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πενταβρύσου της Καστοριάς κ. Δημήτριος Λαζαρίδης, «μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στην καλλιέργεια ξερού φασολιού αν και δεν έχουν ακόμη τα φυτά κάνει καρπόδεση. Πάντως οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και η πτώση θερμοκρασίας βοήθησαν τα φασόλια. 

Ελπίζουμε να μην έχουμε τις περσινές υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 32 βαθμών Κελσίου) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τα σημερινά δεδομενα η συγκομιδή φέτος στα φασόλια αναμένεται να ξεκινήσει από αρχές Οκτωβρίου.

Η ζήτηση στην αγορά πάντως είναι μεγάλη αφού πέρσι η παραγωγή ήταν πολύ μειωμένη στα φασόλια Καστοριάς. Από την άλλη φέτος το κόστος είναι πολύ αυξημένο, ενώ έχει μειωθεί ο αριθμός των εργατών γης. Όλοι μιλάνε για μείωση στρεμμάτων καλλιέργειας. Πέρσι το κόστος ήταν στα 550 - 600 ευρώ ανά στρέμμα. Φέτος έχει φτάσει στα 750 - 800 ευρώ. Οι αποδόσεις κυμαίνονται στην περιοχή από 250 έως 300 κιλά το στρέμμα. Η περσινή χονδρική τιμή των φασολιών κυμάνθηκε στα 4 ευρώ το κιλό. Αν φέτος πέσει κάτω από αυτά τα επίπεδα θα έχει πρόβλημα το εισόδημα του παραγωγού.  

Σε ό,τι αφορά στην κατασκευή του αρδευτικού φράγµατος Νεστορίου έχει καθυστερήσει εδώ και πολλά χρόνια. Αν και η δημοπρασία για την κατασκευή του έργου έχει γίνει από το 2010 ακόμη έχει κατασκευαστεί μόλις το 25%. Οι αγρότες δεν νοιάζονται τι φταίει και καθυστερεί να παραδοθεί αλλά βλέπουν ότι ένα έργο που θα μπορούσε να αρδεύσει 70.860 στρέμματα δεν προχωρά. Χωρίς νερό δεν έχει μέλλον η καλλιέργεια φασολιών αλλά και σιτηρών γιατί οι αποδόσεις στα ξηρικά είναι πολύ μειωμένες». 

Τελευταία νέα
08/08/2022 04:28 μμ

Γίνονται ήδη πράξεις στην αγορά ακόμα και με 8 λεπτά το κιλό, όμως γενικά δεν υπάρχει στάνταρ τιμή, όπως άλλες χρονιές.

Ξεκίνησαν τα θερίσματα στα καλαμπόκια που προορίζονται για ενσίρωμα. Προς επιβεβαίωση όσων γράψαμε εδώ και ένα μήνα περίπου, οι τιμές έχουν ξεφύγει σε πολλές περιπτώσεις, όμως οι αποδόσεις είναι μέτριες σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Αλέξανδρος Καρανάσος που κάνει εμπορία ζωοτροφών με έδρα στην Αλιάρτο Βοιωτίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως ακόμα δεν έχει ακόμα θεριστεί καλαμπόκι στην περιοχή, η δε τιμή στο ενσίρωμα καλαμποκιού που ακούγεται ήδη είναι στα 6 με 7 λεπτά το κιλό στον παραγωγό.

Ούτε στο νομό Ιωαννίνων ξεκίνησε ο θερισμός των καλαμποκιών για ενσίρωμα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Μαντής, που κάνει εμπορία ζωοτροφών κι έχει έδρα στον Κατσικά Ιωαννίνων η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τον κ. Μαντή, που καλλιεργεί 600 στρέμματα καλαμπόκι, τα περσινά αποθέματα ενσιρώματος έχουν εξαντληθεί εδώ και καιρό κι όλοι αναμένουν τη νέα σοδειά. Σε σχέση με τις τιμές, ο ίδιος μας υπογράμμισε πως οι παραγωγοί φέτος έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και η κατάσταση είναι... κάπως μπερδεμένη, λόγω των πολύ υψηλών κοστολογίων.

Στο νομό Σερρών έχει ξεκινήσει το θέρισμα του καλαμποκιού για ενσίρωμα και οι αποδόσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ από την περιοχή, κυμαίνονται στους 5,5 με 6,5 τόνους το στρέμμα. Οι παραγωγοί των Σερρών φέτος έχουν υψηλές απαιτήσεις λόγω του τσουχτερού κόστους, ενώ όπως μας είπαν έμποροι από την περιοχή η τιμή στον παραγωγό κυμαίνεται στα 6 με 7 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Διονύσης Οικονόμου, καλαμποκοπαραγωγός από την περιοχή του Αγρινίου, ο οποίος κόβει πρώτος στην περιοχή καλαμπόκι για σπυρί (καρπό) τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως φέτος οι αποδόσεις στα καλαμπόκια αναμένονται μέτριες και πως οι τιμές στο ενσίρωμα στην περιοχή είναι από 7 λεπτά κι άνω. Σημειωτέον ότι σε 10 περίπου ημέρες από σήμερα αναμένεται ο πρώτος θερισμός καλαμποκιού για σπυρί στην περιοχή του Αγρινίου, που πέρσι έπιασε τιμή 30 λεπτά στο ξεκίνημα.

Ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από το νομό Βοιωτίας δήλωσε τέλος μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι άρχισαν οι κοπές στην περιοχή της Κωπαΐδας, όπου οι αποδόσεις είναι πεσμένες κατά 20% περίπου, σε σχέση με πέρσι, οι δε τιμές, δε φαίνεται να πέφτουν κάτω από τα 8 λεπτά το κιλό φέτος.

08/08/2022 01:48 μμ

Ανακοινώσεις από την Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμών Διδυμοτείχου Έβρου.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες και τις εξελίξεις των σιτηρών, με τη συνεχή πτωτική τάση της τιμής, καταφέραμε να πετύχουμε την μεγαλύτερη τιμή για τον σκληρό σίτο εσοδείας 2022 για την περιοχή μας», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμών Διδυμοτείχου Έβρου. Βέβαια, μια εβδομάδα πριν, στη Φότζια, το σκληρό σιτάρι έφθανε στα 53 λεπτά το κιλό (530 ευρώ ο τόνος).

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Αξιώτης Καμπρούδης, μετά από συμφωνία του Συνεταιρισμού με το Μάρκου, με τον οποίο διατηρεί συνεργασία αρκετά έτη, ο παραγωγός πληρώνεται το σκληρό σιτάρι με 531,1 ευρώ τον τόνο, δηλαδή 53,1 λεπτά το κιλό. Η τιμή αυτή συμπεριλαμβάνει και το ΦΠΑ και αφορά σε παραγωγούς που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων. Για τους υπόλοιπους παραγωγούς, τώρα, που δεν τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, η τιμή που δίνει ο Συνεταιρισμός ανέρχεται σε 47 λεπτά ανά κιλό (470 ευρώ ο τόνος).

Σύμφωνα δε με όσα μας είπε ο κ. Καμπρούδης, οι πληρωμές των παραγωγών έχουν ήδη αρχίσει, ενώ υπάρχουν αγρότες που είχαν λάβει και προκαταβολή. Σύμφωνα με τον ίδιο κάποιοι παραγωγοί είχαν λάβει τιμή και 45 και 49 λεπτά το κιλό. Ο Συνεταιρισμός συγκέντρωσε φέτος γύρω στους 3.000 τονους σκληρό σιτάρι.

03/08/2022 05:13 μμ

Οι Ουκρανοί παραγωγοί, παρά την εμπόλεμη κατάσταση στην χώρα τους, κατάφεραν και φέτος να καλλιεργήσουν σιτηρά.

Ωστόσο δεν υπάρχουν χώροι για την αποθήκευσή τους. Γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν χώροι αποθήκευσης (σιλό) για να εξαχθούν στη συνέχεια και να φρενάρουν την άνοδο των διεθνών τιμών. 

Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας υπολογίζει ότι τουλάχιστον 15 εκατ. τόνοι σιτηρών (μετά και το αλώνισμα του καλαμποκιού που θα γίνει το φθινόπωρο) κινδυνεύουν να μείνουν στα χωράφια.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ένα έργο 40 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (52 εκατ. δολάρια Καναδά), που χρηματοδοτείται από τον Καναδά, για την κατασκευή χώρων αποθήκευσης για τη νέα σοδειά της Ουκρανίας. Η πρωτοβουλία θα επιτρέψει την αποθήκευση 2,4 εκατ. τόνων σιτηρών, κατά την περίοδο 2022-2023, μαζί με σχετική τεχνική υποστήριξη και εξοπλισμό. Αυτή η απόφαση έρχεται σαν συνέχεια της στήριξης, ύψους 17 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, που παρείχε πρόσφατα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας για την αποθήκευση ποσότητας 1 εκατ. τόνων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του FAO, φέτος η Ουκρανία αναμένει να συγκομίσει συνολικά έως και 51,1 εκατ. τόνους δημητριακών.

Η χώρα έχει μια δυνατότητα αποθήκευσης 75 εκατ. τόνων, όμως ένα ποσοστό 14% των εγκαταστάσεων έχει υποστεί σημαντικές ζημιές ή έχει καταστραφεί. Σε ένα ποσοστό 30% των σιλό παραμένει η περσινή παραγωγή, ύψους 22 εκατ. τόνους, η οποία γίνεται προσπάθεια να εξαχθεί μέσω πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης ποσοστό 10% των εγκαταστάσεων βρίσκεται στα κατεχόμενα εδάφη από τη Ρωσία.

«Δεδομένων των πρωτόγνωρων προκλήσεων αποθήκευσης φέτος, απαιτούνται καινοτόμες λύσεις. Χάρη στη χρηματοδότηση που παρέχεται από την οργάνωση Global Affairs Canada, θα παραδοθούν στην χώρα αποθήκες σιτηρών, καθώς και μηχανήματα φόρτωσης και εκφόρτωσης», δήλωσε ο κ. Rein Paulsen, Διευθυντής του FAO. Και πρόσθεσε ότι Οργανισμός του ΟΗΕ έχει συγκεντρώσει ήδη κονδύλι 70,4 εκατ. δολαρίων, από τα συνολικά 180,4 εκατ. που απαιτούνται στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την αποθήκευση της φετινής σοδειάς των ουκρανικών σιτηρών.

02/08/2022 04:09 μμ

Οι ξηρές και ζεστές συνθήκες σε ολόκληρη την ΕΕ, σε συνδυασμό με τη μείωση των εκτάσεων με καλαμπόκι, αναμένεται να μειώσουν τη συνολική παραγωγή σιτηρών στην Ευρώπη το 2022/23, λέει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το USDA σε έκθεσή του στις 29 Ιουλίου, οι εξαγωγές σιτηρών της ΕΕ αναμένεται να παραμείνουν σταθερές και να υποκαταστήσουν εν μέρει τις απώλειες από τις εισαγωγές χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Τα κράτη - μέλη εισαγωγής σιτηρών της ΕΕ θα επεκτείνουν τις αγορές τους σε εναλλακτικούς προμηθευτές σιτηρών για να αντισταθμίσουν την περιορισμένη πρόσβαση στα Ουκρανικά σιτηρά και τη μικρότερη εγχώρια διαθεσιμότητα. Τα στενά περιθώρια κέρδους των κτηνοτρόφων και οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της χρήσης σιτηρών στις ζωοτροφές. Δεδομένων αυτών των παραγόντων, η ΕΕ αναμένεται να ολοκληρώσει με σφιχτά τελικά αποθέματα σιτηρών το 2022/23.

Πιο αναλυτικά, η συνολική έκταση με σιτάρι της ΕΕ για το 2022/23 έχει ελαφρώς αυξηθεί σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις, λόγω αυξημένων σε σχέση με το αναμενόμενο εκτάσεων που σπάρθηκαν σε Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Σλοβακία και Ισπανία, οι οποίες αντισταθμίζουν και με το παραπάνω τις μικρότερες εκτάσεις σε Γαλλία, Δανία και Ουγγαρία. Ωστόσο, δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, δηλαδή η έλλειψη βροχοπτώσεων και η υπερβολική ζέστη δημιουργούν προβλήματα.

Οι κορυφαίες χώρες παραγωγής σίτου της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Ισπανία) αναμένουν αποδόσεις χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες προηγουμένως. Η πτώση της απόδοσης ήταν σημαντική σε πολλά εδάφη, όμως, σε εδάφη που τα φυτά μπορούσαν να συγκρατήσουν την υπόγεια υγρασία πιο αποτελεσματικά, τα πήγαν πολύ καλύτερα. Οι υπερβολικές θερμοκρασίες τον Ιούνιο του 2022 είχαν αντίκτυπο στο στάχυ, ειδικά σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερο ειδικό βάρος. Ο αλωνισμός σιταριού ξεκίνησε έως και τρεις εβδομάδες νωρίτερα στις περισσότερες σιτοπαραγωγικές χώρες της ΕΕ.

Οι εισαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν

Οι εισαγωγές σίτου στην ΕΕ αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω το 2021/22, λόγω των υψηλότερων του αναμενομένου, εισαγωγών Βρετανικού σίτου στην Ιρλανδία, Ισπανία και Ολλανδία και Ρωσικού και Σερβικού σίτου στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά ακόμα χαμηλότερες από ό,τι το 2020/21, όταν και καταγράφηκαν μεγάλες εισαγωγές εκτός ΕΕ από την Ιταλία για αντιστάθμιση της φτωχής εγχώριας καλλιέργειας. Παρά τη μικρότερη σοδειά, οι εξαγωγές σίτου της ΕΕ το 2022/23 ενδέχεται να ωφεληθούν, εξαιτίας των οικονομικών περιορισμών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εξαγωγές σίτου της Ρωσίας και τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ-δολαρίου που ευνοεί το σιτάρι της ΕΕ στις διεθνείς αγορές. Οι εξαγωγές σιταριού της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας αναμένεται να αυξηθούν αρκετά.

Πεσμένη η παραγωγή καλαμποκιού

Η εκτίμηση για την παραγωγή καλαμποκιού στην ΕΕ αναθεωρήθηκε σε 64 εκατ. τόνους, 10% χαμηλότερα από την προηγούμενη σεζόν, κάτι που αποδίδεται στην μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά και τον αντίκτυπο της ξηρασίας και της ζέστης στις αρχές του καλοκαιριού στην καλλιέργεια. Την άνοιξη, οι βροχοπτώσεις βελτίωσαν μόνο εν μέρει την υγρασία του εδάφους, η οποία ήταν ήδη σε χαμηλό επίπεδο, λόγω των ξηρότερων και θερμότερων συνθηκών του χειμώνα σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης. Η έλλειψη βροχοπτώσεων και οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες κατά το πρώτο μέρος του καλοκαιριού είναι ορατές στα χωράφια με καλαμπόκι. Στην Ουγγαρία, οι καύσωνες και η έντονη ξηρασία προκαλούν ζημιές στη γεωργία, ειδικά στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Στη Ρουμανία, εκτός από τις νοτιοδυτικές και κεντρικές περιοχές, η καλλιέργεια καλαμποκιού επηρεάζεται από την ξηρασία σε διάφορους βαθμούς, πιο εμφανώς στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Εκτός από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, απότομα χαμηλότερες αποδόσεις αναμένονται στη Γαλλία και την Πολωνία, ενώ η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Σλοβακία αναμένουν μέτριες μειώσεις.

Οι χρήσεις καλαμποκιού στις ζωοτροφές έχουν μειωθεί και αυτό ισχύει κυρίως για την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και το Βέλγιο, σύμφωνα με τη μείωση των αποθεμάτων των ζώων και το αυξημένο λειτουργικό κόστος που αποδυναμώνει τον κτηνοτροφικό τομέα. Σημαντικοί παγκόσμιοι παραγωγοί καλαμποκιού, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και ο Καναδάς συνέβαλαν στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στην αγορά καλαμποκιού της ΕΕ. Το τέταρτο τρίμηνο της σεζόν αναμένεται ότι το καλαμπόκι θα προέρχεται κυρίως από τη Βραζιλία, η οποία έχει άφθονη εγχώρια προσφορά. Τα τελικά αποθέματα προβλέπεται να ανέβουν την τρέχουσα σεζόν με βάση τον επιταχυνόμενο ρυθμό εισαγωγών από τη Νότια Αμερική προς το τέλος της σεζόν.

01/08/2022 01:36 μμ

Προορισμός του ο Λίβανος, που αντιμετωπίζει σοβαρό επισιτιστικό πρόβλημα.

Το πρώτο πλοίο που μεταφέρει πάνω από 26.000 τόνους Ουκρανικά σιτηρά και συγκεκριμένα καλαμπόκι, ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, από το λιμάνι της Οδησσού, με προορισμό το Λίβανο, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας. Το καλαμπόκι θα κατευθυνθεί στον Λίβανο, που βιώνει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές και επισιτιστικές κρίσεις των τελευταίων 150 χρόνων, μετά την έκρηξη του 2020 στο κεντρικό λιμάνι της Βηρυτού που κατέστρεψε την πρωτεύουσα, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Πάνω από 1 δις δολάρια στα ταμεία του Κιέβου

«Σήμερα η Ουκρανία, μαζί με τους εταίρους, κάνει ένα ακόμη βήμα προς την πρόληψη της πείνας στον κόσμο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Κουμπράκοφ, ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών με τις ελπίδες για πρόληψη της επισιτιστικής κρίσης σε όλο τον κόσμο να αναπτερώνονται εάν συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και τους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή το άνοιγμα των λιμανιών θα φέρει πάνω από 1 δισ. δολάρια σε έσοδα στην Ουκρανία από συνάλλαγμα δίνοντας μια ώθηση στην κατεστραμμένη οικονομία της χώρας και μια ώθηση στον αγροτικό τομέα για την παραγωγή του επόμενου έτους, κατέληξε ο Κουμπράκοφ.

O ΟΗΕ χαιρέτισε την αναχώρηση του πλοίου

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρετίζει θερμά» τη σημερινή αναχώρηση του πρώτου πλοίου με ουκρανικά σιτηρά στο πλαίσιο ενός σχεδίου που έχει στόχο την άρση του Ρωσικού θαλάσσιου αποκλεισμού, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Ο γενικός γραμματέας ελπίζει ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά εμπορικά πλοία βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε και ότι αυτό θα φέρει τη σταθερότητα και την αρωγή που είναι απαραίτητες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στα πιο εύθραυστα ανθρωπιστικά πλαίσια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ. Το πρώτο πλοίο με σιτηρά, το οποίο αναχώρησε από την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ασφαλούς διέλευσης, θα αγκυροβολήσει στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης αύριο, Τρίτη, γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) για μια κοινή επιθεώρηση, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Ο Ακάρ έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στο κρατικό Tουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αφού το πλοίο Razoni με σημαία της Σιέρα Λεόνε, που είναι φορτωμένο αραβόσιτο, αναχώρησε από το Ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού για το Λίβανο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε από την πλευρά του πως η σημερινή επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο, ειναι «μια ανακούφιση για τον κόσμο». «Ημέρα ανακούφισης για τον κόσμο, ιδιαίτερα για τους φίλους μας της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, καθώς τα πρώτα ουκρανικά δημητριακά αναχωρούν από την Οδησσό έπειτα από μήνες ρωσικού αποκλεισμού. Η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος, αν η Ρωσία σεβαστεί το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

01/08/2022 11:05 πμ

Τέσσερα επιπλέον λεπτά στην τιμή της προκαταβολής.

Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου ανακοίνωσε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αποφασίστηκε να δοθεί συμπληρωματική τιμή 0,04€/kg στους παραγωγούς που παρέδωσαν κριθάρι στον Συνεταιρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την παράδοση του προϊόντος δόθηκε προκαταβολή 0,30€/kg και ως εκ τούτου, η τελική τιμή αγοράς του κριθαριού εσοδείας 2022 διαμορφώνεται στα 0,34€/kg.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΑΣ Βόλου έχει ως εξής:

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου ανακοινώνει ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αποφασίστηκε να δοθεί συμπληρωματική τιμή 0,04€/kg στους παραγωγούς που παρέδωσαν κριθάρι στον Συνεταιρισμό.

Ως γνωστόν, κατά την παράδοση του προϊόντος δόθηκε προκαταβολή 0,30€/kg και ως εκ τούτου, η τελική τιμή αγοράς του κριθαριού εσοδείας 2022 διαμορφώνεται στα 0,34€/kg.

Οι παραγωγοί θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, για την εξόφληση από την Πέμπτη 04/08/2022 προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί μπορούν να τηλεφωνούν και στο τηλέφωνο: 2421095035.

28/07/2022 09:58 πμ

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στις 26 Ιουλίου.

Από το δελτίο προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος των σιτηρών της χώρας που παίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο και πέρσι υπέφερε από έντονη ξηρασία, έχει και φέτος πολύ μεγάλα προβλήματα ανάπτυξης. Σύμφωνα με το USDA, το Καναδικό σκληρό σιτάρι δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ και τα αποθέματα της χώρας είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του USDA, οι Καναδοί αγρότες δεν σκοπεύουν σε καμιά των περιπτώσεων να ξεπουλήσουν μπιρ παρά τις σοδειές τους, καθώς πρέπει να καλύψουν τα δυσβάσταχτα κόστη παραγωγής.

Παραγωγή και εμπορία σίτου το 2022/2023

Οι σημαντικές βροχοπτώσεις, που σημειώθηκαν τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου σε μεγάλο μέρος της Αλμπέρτα και του Σασκάτσουαν μετριάζουν τις έντονες συνθήκες ξηρασίας. Η Μανιτόμπα και το Ανατολικό Σασκάτσουαν δέχθηκαν βροχή παραπάνω από το κανονικό, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά ένα κύμα καύσωνα στις αρχές Ιουλίου, έφερε τα επίπεδα υγρασίας, πιο κοντά στις κατάλληλες συνθήκες. Στο Σασκάτσουαν, όπου κυριαρχεί το ανοιξιάτικο σιτάρι, η καλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 46% της εθνικής έκτασης ανοιξιάτικου σιταριού, που σπάρθηκε το 2022. Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε στις 11 Ιουλίου, ότι σε τμήματα των νοτιοδυτικών και δυτικών κεντρικών περιοχών έπεσε βροχή όλο τον Ιούνιο και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ωστόσο όπως εξήγησε «απαιτείται περισσότερο νερό για την υποστήριξη της ανάπτυξης των καλλιεργειών και του σανού». Όπως αναφέρει το USDA, μόνο το 58% των ανοιξιάτικων δημητριακών φέρεται να βρίσκεται σε κανονικό στάδιο ανάπτυξης, ενώ το 34% είναι πίσω, κυρίως λόγω της υπερβολικής υγρασίας στην ανατολική πλευρά της επαρχίας. Η περιοχή της Αλμπέρτα με ανοιξιάτικο σιτάρι αντιπροσωπεύει το 35% της καλλιεργούμενης, εθνικής έκτασης με ανοιξιάτικο σιτάρι. Από την Αλμπέρτα ανέφεραν ότι το 83% του ανοιξιάτικου σιταριού ειναι σε καλή έως και εξαιρετική κατάσταση. Το 64% του χειμερινού σιταριού είναι καλό έως εξαιρετικό. Η περιοχή με ανοιξιάτικο σιτάρι της Μανιτόμπα αντιπροσωπεύει το 17% της εθνικής έκτασης με ανοιξιάτικο σιτάρι. Περίπου το 5% της καλλιέργειας της Μανιτόμπα, δεν έχει σπαρεί, σύμφωνα με την επαρχιακή κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της γης πιθανότατα θα παραμείνει χέρσο, επειδή οι προθεσμίες ασφάλισης των καλλιεργειών έχουν παρέλθει. Σε εθνικό επίπεδο, το ανοιξιάτικο σιτάρι αντιπροσωπεύει το 71% της έκτασης που εσπάρη με σιτάρι το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία χρόνια. Το σκληρό αντιπροσωπεύει το 23% της σπαρμένης έκτασης, ενώ το υπόλοιπο είναι χειμερινό σιτάρι. Γενικά, η απόδοση σιταριού και η ποιοτική στάθμη δεν θα είναι ιδιαίτερα εμφανείς μέχρι τις αρχές έως τα μέσα Αυγούστου. Η σπορά σε πολλές περιοχές καθυστέρησε μία έως τέσσερις εβδομάδες, γεγονός που θέτει τις καλλιέργειες σε κίνδυνο ζημιάς από τον παγετό μέχρι τον Οκτώβριο (ή τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους) τη συγκομιδή. Το Καναδικό σιτάρι δεν θα αρχίσει να κυκλοφορεί στα εμπορικά κανάλια μέχρι το φθινόπωρο του 2022.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το USDA, οι τιμές spot του Καναδικού Western Red Spring (CWRS) στο Σασκάτσουαν έφτασαν στο ανώτατο όριο των 599 δολαρίων Καναδά στις 16 Μαΐου 2022, προτού υποχωρήσουν, λόγω βελτιωμένων συνθηκών του καιρού και υποχώρηση της ξηρασίας στη βόρεια Αμερική τον Ιούνιο κι ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας ενδέχεται να μπορέσουν να αρχίσουν και πάλι να γίνονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τους Καναδούς αγρότες, οι οποίοι ευελπιστούν να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές για να μετριάσουν τα κόστη. Ο ανατολικός Καναδάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό λίπασμα. Οι απαγορεύσεις εξαγωγών σε αγροχημικά προϊόντα, που εφαρμόζονται από τις χώρες παραγωγής έχουν, επίσης, συντελέσει στην αύξηση του κόστους των εισροών.

Επιβράδυνση εξαγωγών

Οι υψηλές τιμές σιταριού έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό των Καναδικών εξαγωγών σιταριού, καθώς οι χώρες εισαγωγής επέλεξαν να μειώσουν τα αποθέματά τους, έως ότου γίνουν διαθέσιμες οι νέες σοδειές σε πιο χαμηλές τιμές. Οι Καναδοί εξαγωγείς πιθανότατα θα επωφεληθούν από τις στενότερες παγκόσμιες εξαγωγικές προμήθειες και την επακόλουθη αυξημένη ζήτηση για Καναδικά σιτηρά. Ωστόσο, χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες κ.λπ., που αναμειγνύουν Καναδικό σιτάρι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη με σιτάρι χαμηλότερης πρωτεΐνης από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Ινδία κι άλλες χώρες, ενδέχεται να μειώσουν τις αγορές τους. Οι συγκεκριμένες χώρες μπορούν να υποκαταστήσουν τα προϊόντα σίτου που προορίζονται για τη διατροφή με άλλα προϊοντα όπως είναι το ρύζι ή τα όσπρια, εάν δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλα μίγματα σιταριού. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ότι μακροχρόνια ζητήματα σιδηροδρομικής συμφόρησης μπορεί να επανεμφανιστούν, εάν οι όγκοι παραγωγής σιτηρών επανέλθουν στα προ της ξηρασίας επίπεδα ενώ, ταυτόχρονα, ο ανταγωνισμός για σιδηροδρομικά βαγόνια επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Εισαγωγές

Οι συνολικές εισαγωγές σιταριού (συμπεριλαμβανομένου του σκληρού) το 2021/22 έχουν αυξηθεί κατά 34%, λόγω της αυξημένης ζήτησης για ζωοτροφή μετά την ξηρασία του 2021 που μείωσε τις εγχώριες προμήθειες. Οι συνολικές εισαγωγές σιταριού, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων σίτου, έχουν αυξηθεί μόλις 3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σχεδόν το 100% των εισαγωγών προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή από το Μάιο του 2022, δείχνουν ότι οι τιμές των προϊόντων δημητριακών στα καταστήματα αυξήθηκαν 12% μέσα σε ένα έτος από έτος σε έτος.

Μειώθηκαν οι τιμές στο ζωοτροφικό σιτάρι

Οι τιμές του σιταριού που προορίζεται για ζωοτροφή μειώθηκαν στο Lethbridge, κατά την έναρξη του καλοκαιριού. Οι τιμές στην Αλμπέρτα ήταν κατά μέσο όρο 453 δολάρια Καναδά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, από 595 που ήταν στα τέλη του Μαΐου. Τέλος, τα αποθέματα βρίσκονται σε πολυετή χαμηλά επίπεδα κι αναμένεται να παραμείνουν μειωμένα ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας ζήτησης και των απωλειών που προκλήθηκαν από την ξηρασία του 2021.

27/07/2022 01:59 μμ

Η καλλιέργεια γλυκού καλαμποκιού δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην χώρα μας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι η πιο χαμηλή στην ΕΕ. Ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές για τις εξαγωγές.

Η εταιρεία Άρδας Frost από την Ορεστιάδα στον Έβρο προωθεί στην ελληνική αγορά το γλυκό καλαμπόκι κατεψυγμένο σε σπυρί. Καταψύχετε σε 30 λεπτά το αργότερο από την στιγμή που γίνει η συλλογή του. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Μιχάλης Στράντζαλης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το γλυκό καλαμπόκι καλλιεργείται σε αμμουδερά εδάφη στις παραποτάμιες περιοχές των ποταμών Άρδα και Έβρου όπου τα εδάφη και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες.

Συνεργαζόμαστε με συμβολαιακή γεωργία με τους παραγωγούς. Ο κύκλος καλλιέργειας είναι 90 ημέρες. Κάνουμε δύο σπορές κάθε χρόνο. Σε δύο ημέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή στην περιοχή για την σπορά που κάναμε τον Μάιο. Θα ακολουθήσει η νέα σπορά και η συγκομιδή θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Έχουμε μια καλή συνεργασία με την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης για απορρόφηση αρκετά μεγάλων ποσοτήτων γλυκού καλαμποκιού κάθε έτος, της τάξης των 800 τόνων.

Φέτος η κρίση της Ουκρανίας οδήγησε πολλούς παραγωγούς στο ξηρό καλαμπόκι γιατί υπάρχει η εκτίμηση για μια καλή τιμή παραγωγού. Συνεργάζομαι με παραγωγούς που καλλιεργούν 1.700 στρέμματα με γλυκό καλαμπόκι. Σπέρνουμε ειδικές ποικιλίες. Από το κοτσάνι που παίρνουμε στο χωράφι χρησιμοποιούμε μόλις το 33% της παραγωγής.

Πέρσι η τιμή παραγωγού ήταν στα 115 ευρώ ο τόνος (11,5 λεπτά το κιλό). Φέτος η τιμή φτάνει στα 140 ευρώ ο τόνος (14 λεπτά το κιλό). Το κόστος καλλιέργειας πέρσι ήταν στα 140 ευρώ το στρέμμα, ενώ φέτος αυξήθηκε στα 200 ευρώ το στρέμμα. Οι αποδόσεις κυμαίνονται γύρω στους 2 τόνους το στρέμμα.

Η κατανάλωση μας οδηγεί για την καλλιέργεια. Στην χώρα μας καταναλώνουμε περίπου 1.500 τόνους ετησίως και είναι η πιο χαμηλή στην Ευρώπη. Γίνονται και εισαγωγές από Σερβία, Ουγγαρία και Πολωνία με γλυκό καλαμπόκι σε τιμές χαμηλότερες σε σχέση με το δικό μας».

Ο κ. Βαγγέλης Μουτάφης, υπεύθυνος στο Τμήμα Σπόρων Κηπευτικών της ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ, που διαθέτει υβρίδια στην ελληνική αγορά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το γλυκό καλαμπόκι καταναλώνεται ψητό ή βραστό ή πωλείται σαν κατεψυγμένο. Ανήκει στις καλλιέργειες που έχουν φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια. Οι παραγωγοί το καλλιεργούν σε λίγα στρέμματα στην χώρα μας».

Ο κ. Τρύφωνας Σαράντης ιδιοκτήτης της εταιρείας Θερμοκήπια Σαράντη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι ασχολούμαστε με την καλλιέργεια βρώσιμου γλυκού καλαμποκιού. Μιλάμε για το νωπό καλαμπόκι που το ψήνουμε και όχι τον σπόρο.  Η εποχή συγκομιδής του είναι στα μέσα του καλοκαιριού και αυτή την εποχή έχει ολοκληρωθεί. Η παραγωγή μας κυμαίνεται σε περίπου τρία εκατομμύρια ρόκες (τεμάχια) νωπού καλαμποκιού ετησίως. Το καλλιεργούμε συμβολαιακά σε περίπου 1.000 στρέμματα και εξάγουμε όλη την παραγωγή μας.

Το καλαμπόκι αποτελεί μέρος της βασικής διατροφής πολλών λαών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και πρωτεΐνες, καλή διατηρησιμότητα και είναι κατάλληλο για κονσερβοποίηση, κατάψυξη και βράσιμο. Συνεργαζόμαστε εδώ και 30 χρόνια με εταιρεία από την Αγγλία, στην οποία εξάγουμε με βάση συμφωνίας. Φέτος το κόστος καλλιέργειας στην χώρα μας αυξήθηκε κατά 30%. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι οι αγροτικοί κλήροι είναι μικροί και έχουν υψηλό κόστος».

26/07/2022 05:12 μμ

Επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για μια μειωμένη φετινή ιταλική παραγωγή σκληρού σίτου το Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου) στη Ρώμη.

Όπως εκτιμά η ιταλική παραγωγή σκληρού σίτου για το 2022 αναμένεται να είναι περίπου 16% μειωμένη σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω της ξηρασίας που καταγράφηκε κατά την περίοδο μετά τη σπορά και των υψηλών θερμοκρασιών τους τελευταίους μήνες. Τα στοιχεία αυτά είναι αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποίησε το Ismea, τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, με τον αλωνισμό να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές.

Εκτός από τις καιρικές συνθήκες που είχαν αποτέλεσμα να έχουμε ιστορικά χαμηλό ρεκόρ 5ετίας στις στρεμματικές αποδόσεις (2,8 τόνους ανά εκτάριο), υπήρξε και μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας που προορίζονται για σκληρό σιτάρι (κατά -1,4%). Επίσης τονίζεται ότι μειωμένες αποδόσεις είχαμε σε όλες τις κύριες παραγωγικές περιοχές, όπως στην Απουλία (-25%), την Σικελία (-15%) και την Emilia Romagna (-15%).

Η ιταλική παραγωγή σκληρού ανέρχεται στους 3,4 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2022/2023. Πάντως υπάρχει καλή ποιότητα σε όλη την επικράτεια, με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κατά μέσο όρο μεταξύ 11 - 13%.

Μετά την περσινή πολύ μειωμένη παραγωγή φέτος αναμένεται να υπάρξει μια ανάκαμψη στο σκληρό σιτάρι στη Βόρεια Αμερική.

Οι πρόσφατες προβλέψεις του IGC (Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών), δείχνουν ότι για το 2022 η παγκόσμια παραγωγή σκληρού σίτου είναι της τάξης των 32,9 εκατομμυρίων τόνων (+7,4% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά), λόγω της αύξησης της παραγωγής σε Καναδά (εκτιμάται σε πάνω από 6 εκατομμύρια τόνους, ενώ πέρσι ήταν στα 2,7 εκατομμύρια) και ΗΠΑ (2,1 εκατομμύρια τόνοι, διπλάσια παραγωγή σε σχέση πέρυσι).

Πάντως οι διεθνείς τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια (εκτός ΕΕ) κατά την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου διαμορφώθηκαν στα 558,75 ευρώ/τόνο (μειωμένες κατά 1% σε εβδομαδιαία βάση και κατά 7,6% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου). 

Στην Ιταλία οι τιμές στο σκληρό σιτάρι έως την τρίτη εβδομάδα του τρέχοντος μήνα ήταν στα 507,50 ευρώ/τόνος, τόσο στη Μπολόνια όσο και στη Φότζια, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου η τιμή ήταν αντίστοιχα στα 562,50 ευρώ/ τόνος και 577,50 ευρώ /τόνος. 

25/07/2022 10:17 πμ

Παρέκκλιση των κανόνων της ΚΑΠ θα γίνει με στόχο να αυξηθεί η παραγωγή σιτηρών για διατροφικές ανάγκες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, μετά από αίτημα των κρατών μελών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για μια προσωρινή βραχυπρόθεσμη παρέκκλιση από τους κανόνες για την αμειψισπορά και εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι αλλά και τη διατήρηση των μη παραγωγικών χαρακτηριστικών στην αρόσιμη γη. 

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή ο αντίκτυπος αυτού του μέτρου θα εξαρτηθεί από την επιλογή των κρατών μελών και των αγροτών, αλλά θα μεγιστοποιήσει την παραγωγική ικανότητα της ΕΕ για δημητριακά (σιτάρι, καλαμπόκι κ.α.) που προορίζονται για προϊόντα διατροφής. 

Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα επαναφέρει 15 εκατομμύρια στρέμματα στην καλλιέργεια σιτηρών.

Η πρόταση της Επιτροπής θα σταλεί στα κράτη μέλη της ΕΕ προτού εγκριθεί επίσημα.

«Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων αντιμετωπίζει υψηλούς κινδύνους και αβεβαιότητες που προέρχονται κυρίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία, από το οποίο μπορεί σύντομα να προκύψουν και προβλήματα διατροφικής ασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κομισιόν, επισημαίνοντας πως «κάθε τόνος σιτηρών που παράγεται από την ΕΕ θα βοηθήσει να αυξηθεί η ασφάλεια των τροφίμων παγκοσμίως».

Το σχέδιο θα κατατεθεί στα κράτη μέλη προκειμένου να επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις και, εφόσον εφαρμοστεί, θα αφορά μόνο το 2023.

Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο, η Επιτροπή επέτρεψε για φέτος μια έκτακτη και προσωρινή παρέκκλιση για να επιτραπεί η παραγωγή οποιασδήποτε καλλιέργειας σε αγρανάπαυση φέτος, διατηρώντας παράλληλα το πλήρες επίπεδο των ενισχύσεων στο πρασίνισμα της ΚΑΠ.

Στο μεταξύ έπειτα από δίμηνη διαπραγμάτευση, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και ΟΗΕ συνυπόγραψαν, στην Κωνσταντινούπολη, τη συμφωνία που θα επιτρέψει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, που είναι μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

22/07/2022 01:03 μμ

Αρχίζει σε λίγες ημέρες το θέρισμα και οι προοπτικές είναι καλές για τους παραγωγούς, που έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα με τους πληθυσμούς των αγριογούρουνων, τα οποία κατατρώνε τα καλαμπόκια κι όχι μόνον.

Σε υψηλά επίπεδα προβλέπεται να κυμανθεί φέτος η τιμή του παραγωγού για το ενσίρωμα καλαμποκιού εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Κουτρούλης, γεωργο-κτηνοτρόφος από την περιοχή του Πενταλόφου Μεσολογγίου. Όπως μας ανέφερε σίγουρα θα πάει στα 7-8 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι ήταν 5-5,5 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί θα προτιμήσουν και το σπυρί καθώς οι τιμές προβλέπεται να κυμανθούν στα 30-35 λεπτά λόγω έλλειψης στην αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρούλη, το κόστος της καλλιέργειας καλαμποκιού περνάει φέτος τα 29-30 λεπτά ανά κιλό ή αλλιώς με το στρέμμα τα 300 ευρώ, καθώς είναι πολλές οι ανάγκες σε νερό και λίπανση.

Ο κ. Γιάννης Βάγκος, μεγαλοπαραγωγός κτηνοτροφικών φυτών από την περιοχή της Λιβαδειάς είπε στον ΑγροΤύπο πως άλλες χρονιές τέτοια εποχή είχαν αρχίσει να κόβονται τα πρώτα καλαμπόκια για ενσίρωμα, όμως φέτος παρατηρείται μια καθυστέρηση στην όλη διαδικασία. Ο κ. Βάγκος εκτιμά πως λόγω του φόβου των αγροτών για τυχόν ζημιές από αγριογούρουνα, το πιθανότερο είναι να ωθήσει περισσότερο κόσμο να κόψει ενσίρωμα, αντί να περιμένει για το σπυρί, καθότι το θέμα με τον πληθυσμό των αγριογούρουνων έχει ξεφύγει και έχει πάει σε άλλο επίπεδο, προκαλώντας τεράστιο προβληματισμό στους παραγωγούς. Όσον αφορά στις τιμές για το ενσίρωμα, πέρσι έπαιξε στα 5,5 με 6 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος θα αρχίσει από τα 7,5 με 8 λεπτά το κιλό.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Σάκη Λουκμακιά, γεωργο-κτηνοτρόφο από το δήμο Τοπείρου Ξάνθης, μια περιοχή που πρόσφατα επλήγη βάναυσα από τον καιρό, το ενσίρωμα του καλαμποκιού ήταν και παραμένει η πιο φθηνή λύση ζωοτροφής. Το ενσίρωμα δίνει αποδόσεις 5,5 με 6 τόνους το στρέμμα στην Ξάνθη και πέρσι είχε τιμή παραγωγού στα 4,5 με 5 λεπτά το κιλό. Φέτος θα πάει όμως στα 7 τουλάχιστον, προσθέτει ο κ. Λουκμακιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κτηνοτρόφος φέτος θα φθάσει να το παίρνει 9-10 λεπτά καθώς τα έξοδα ενσίρωσης είναι πολύ υψηλά και μόνο η κομπίνα θα πάρει φέτος πάνω από 50 ευρώ το στρέμμα αντί 40 ευρώ το στρέμμα πέρσι.

22/07/2022 10:53 πμ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στην Τουρκία, στις 22 Ιουλίου 2022.

Μετά από τις διαπραγματεύσεις, που θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενδέχεται να υπογραφεί ένα έγγραφο που θα δεσμεύει τις πλευρές (να διασφαλίζουν) την ασφαλή λειτουργία των διαδρόμων εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία θα υποστηρίξει μόνο εκείνες τις αποφάσεις που θα εγγυώνται την ασφάλεια των νότιων περιοχών της Ουκρανίας και την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών μαλακού σιταριού, ενώ η Ουκρανία εξάγει επίσης καλαμπόκι και ηλιέλαιο.

21/07/2022 04:57 μμ

Ολοκληρώθηκε ο πρόχειρος διαγωνισμός του ακριτικού Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Μια τιμή που θα παίξει από τα 42 και μπορεί να ανέλθει στα 45 λεπτά, ανάλογα τη διακύμανση του προϊόντος διεθνώς και τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας εξασφάλισε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορεστιάδας Η ΕΝΩΣΗ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου.

Υπενθυμίζεται ότι οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού είχαν πει όχι σε πρόταση για απορρόφηση 22.000 τόνων σκληρού σίτου και 1.500 τόνων μαλακού σίτου, στις 12 Ιουλίου, στο πλαίσιο διαγωνισμού με κλειστές προσφορές, που διοργάνωσαν, δηλώνοντας μη ικανοποιημένοι από την προσφορά των 42-43 λεπτών το κιλό.

Κατά τη σημερινή διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού όμως, τα πράγματα άλλαξαν και οι 23.500 τόνοι του συνεταιριστικού σίτου κατέληξαν στην εταιρεία Μάρκου.

Όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος, οι παραγωγοί έχουν την επιλογή να κλείσουν μια τιμή σήμερα στα 42 λεπτά το κιλό και να περιμένουν την εκκαθάριση της 1ης Δεκεμβρίου 2022, για να λάβουν ακόμα 1,2,3 λεπτά ανάλογα την περίσταση.

Ειδάλλως, μπορούν να λάβουν άμεσα από τον Συνεταιρισμό μια προκαταβολή 20 λεπτά, κρατώντας ανοικτή τιμή για το επόμενο διάστημα, αλλά και διατηρώντας τη δυνατότητα να κλείσουν τιμή κάθε εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, οπότε ο Συνεταιρισμός θα βγάζει τιμή βάσει Φότζια, Μπολόνια κ.λπ. Αυτή η δυνατότητα των παραγωγών θα ισχύσει για έξι μήνες.

21/07/2022 11:24 πμ

Αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορεστιάδας Η ΕΝΩΣΗ για την στάση που θα κρατήσει.

Σε πρόχειρο διαγωνισμό για την πώληση 22.000 τόνων σκληρού σίτου και 1.500 τόνων μαλακού, προχωρά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορεστιάδας Η ΕΝΩΣΗ, που στις 12 του μήνα είχε κηρύξει άγονο το μεγάλο διαγωνισμό, καθώς οι τιμές των 42 και 43 λεπτών που δόθηκαν δεν ικανοποίησαν το ΔΣ. Οι πληροφορίες τώρα αναφέρουν πως ο Συνεταιρισμός ετοιμάζεται να κλείσει το στάρι σε μια τιμή στα 45 με 46 λεπτά το κιλό (το σκληρό) κι ενώ η τιμή στη Φότζια δεν ξεπερνά πλέον τα 485 ευρώ τον τόνο. Εξελίξεις λοιπόν αναμένονται εντός της ημέρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας Λάρισας κ. Αντώνης Ρεντζιάς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως οι τιμές για το σκληρό σήμερα που μπορεί να κλείσει ένας παραγωγός στον Συνεταιρισμό, που διατηρεί συμβόλαιο είναι σήμερα στα 43 λεπτά, με τους αγρότες ως επί το πλείστον να τηρούν στάση αναμονής και να μη κλείνουν ποσότητες, αναμένοντας να επανακάμψει η αγορά, η οποία θα εξαρτηθεί και από τη σοδειά του Καναδά.

Αλγεινή εν τω μεταξύ εντύπωση έχει προκαλέσει στις τάξεις των παραγωγών σιταριού της χώρας μας και γενικότερα σιτηρών η αναφορά Γεωργαντά και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο, με ανακοίνωση δηλαδή στο Συμβούλιο Υπουργών της 18ης Ιουλίου περί... δυνατότητας της χώρας μας, να συνεισφέρει ουσιωδώς στην μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των λιμένων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης. Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε για δυνατότητες αποθήκευσης 20.000 τόνων στο λιμένα Θεσσαλονίκης με προοπτική πολλαπλασιασμού τους σε 38.000 σε αποθήκες του σιδηροδρομικού δικτύου μεταφοράς. Επίσης, αναφέρθηκε σε δυνατότητες αποθήκευσης και μεταφόρτωσης έως 200.000 τόνων σιτηρών το μήνα από τον λιμένα Αλεξανδρούπολης κατόπιν προτεινόμενων προσαρμογών του υπάρχοντος εξοπλισμού, με ενωσιακούς πόρους. Όπως επεσήμαναν βέβαια στον ΑγροΤύπο κύκλοι της αγοράς, οι ποσότητες αυτές που αναφέρεται ο υπουργός, αφορούν κυρίως καλαμπόκι αλλά και μαλακό σιτάρι.

20/07/2022 10:55 πμ

Τελικά στην Ευρώπη δεν θα έχουμε ρεκόρ παραγωγής αραβόσιτου, όπως αρχικά αναμενόταν, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία που είχε πλήξει τον Μάιο πολλές χώρες της ΕΕ. 

Η έκταση καλλιέργειας αραβοσίτου στην ΕΕ το 2022/2023 αναμένεται να είναι κατά 1% μειωμένη σε σχέση με την περίοδο 2021/2022. Οι εισαγωγές αραβοσίτου της ΕΕ αναμένεται να φτάσουν τα 15 εκατ. τόνους (-9% σε σχέση με πέρσι).

Όσον αφορά τις διεθνείς πτυχές της παραγωγής και του εμπορίου, το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή αραβόσιτου είναι εξαιρετικά αβέβαιη να γίνει στην παρούσα φάση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της συνεχιζόμενης συγκομιδής στη Νότια Αμερική (για το 2021/2022). 

Το IGC εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής το 2022/2023 στους 1.183,8 εκατ. τόνους (-2,5%) σε σχέση με την παραγωγή ρεκόρ της προηγούμενης περιόδου.

Η σπορά αραβόσιτου στις ΗΠΑ καθυστέρησε σημαντικά να γίνει λόγω του ασυνήθιστα ψυχρών και υγρών καιρικών συνθηκών, γεγονός που δυσχεραίνει τις προβλέψεις για το ύψος των αποδόσεων. Η Αμερικάνικη παραγωγή προβλέπεται να ανέλθει στους 367,3 εκατ. τόνους (-4,3% σε σχέση με πέρσι).

Οι μειωμένες διαθέσιμες ποσότητες και οι υψηλές τιμές αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της διεθνούς κατανάλωσης κατά 0,6% σε σχέση με το περσινό ρεκόρ των 1.200 εκατ. τόνων, από τους οποίους οι 710 εκατ. τόνοι οδηγήθηκαν για χρήση σε ζωοτροφές.

Τα τελικά παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να μειωθούν κατά 5,6% και να ανέλθουν σε 269 εκατ. τόνους (από αυτά το 65% αποδίδεται στην Κίνα).

Λόγω της μειωμένης παγκόσμιας προσφοράς και της αβέβαιης διαθεσιμότητας από την Ουκρανία το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4,6% σε 166,3 εκατ. τόνους το 2022/2023.

19/07/2022 09:56 πμ

Οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στο Συμβούλιο της 18ης Ιουλίου, συζήτησαν σχετικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και με την έγκριση των στρατηγικών σχεδίων.

Αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διαδικασία προετοιμασίας σε εθνικό επίπεδο και τόνισαν την ανάγκη να εγκριθούν τα στρατηγικά σχέδια το συντομότερο δυνατόν. Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης για τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στην εν εξελίξει εφαρμογή της νέας πράσινης αρχιτεκτονικής. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για μια ισορροπημένη λύση, αφενός, για την επίτευξη των στόχων σχετικά με το περιβάλλον, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, και, αφετέρου, για την κατοχύρωση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Συζήτησαν περαιτέρω για την εφαρμογή των λωρίδων αλληλεγγύης της ΕΕ και των σχετικών πλατφορμών αντιστοίχισης που έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν στη μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία. 

Ο Έλληνας Υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, στην παρέμβασή του δήλωσε τα εξής:

Επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης στον παγκόσμιο εφοδιασμό με σιτηρά, επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα της χώρας να συνεισφέρει ουσιωδώς στην μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των λιμένων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης. Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε για δυνατότητες αποθήκευσης 20.000 τόνων στο λιμένα Θεσσαλονίκης με προοπτική πολλαπλασιασμού τους σε 38.000 σε αποθήκες του σιδηροδρομικού δικτύου μεταφοράς. Επίσης, αναφέρθηκε σε δυνατότητες αποθήκευσης και μεταφόρτωσης έως 200.000 τόνων σιτηρών το μήνα από τον λιμένα Αλεξανδρούπολης, κατόπιν προτεινόμενων προσαρμογών του υπάρχοντος εξοπλισμού, με ενωσιακούς πόρους.

Επανέλαβε την ανάγκη συνεχούς στήριξης των γεωργών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από την τεράστια αύξηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων και τους υφιστάμενους περιορισμούς στις εξαγωγές λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. 

Για τον ίδιο λόγο αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους τομείς των οπωροκηπευτικών και αμπέλου που αντιμετωπίζουν αρνητικό περιθώριο κέρδους λόγω των τιμών των γεωργικών εισροών και των μειωμένων εξαγωγών. Ενημέρωσε για την επιλογή της χώρας να ενισχύσει αυτούς τους τομείς, μέσω των διαθέσιμων κονδυλίων από το αποθεματικό κρίσης, δίνοντας προτεραιότητα στα μέλη Αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα το έτος 2022 και εφαρμόζουν πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κανονισμού. Βάσει αυτών θα υπάρξει στήριξη και στους παραγωγούς αμπέλου οινοπαραγωγής των νησιωτικών μας περιοχών. 

Επιπλέον, δήλωσε ότι οι κτηνοτρόφοι της χώρας σχεδιάζεται να ενισχυθούν το προσεχές διάστημα μέσω των κονδυλίων της αγροτικής ανάπτυξης κατόπιν κατάλληλης προετοιμασίας του σχετικού έκτακτου μέτρου. 

Υποστήριξε σθεναρά την εξαίρεση από τις υποχρεώσεις αγρανάπαυσης και εναλλαγής καλλιεργειών και για το έτος 2023, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη παραγωγή τροφίμων για την κρίσιμη αυτή περίοδο. 

Ζήτησε να ισχύσει και για το έτος 2023 η δυνατότητα αλλαγής χώρας προορισμού σε υφιστάμενα προγράμματα προώθησης οίνων σε τρίτες χώρες μετά τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ένωσης και Ρωσίας.

Τόνισε την ιδιαίτερη μέριμνα από πλευράς Υπουργείου Γεωργίας για την συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων στην εθνική αγορά και για την προστασία των καταναλωτών από τυχόν πλασματικές αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα και από ενδεχόμενα φαινόμενα απάτης.  

Επισήμανε την ανάγκη για συνέχιση των θετικών βημάτων στην ορθολογική διαχείριση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων τονίζοντας την ανάγκη για αναλογικότητα με βάση την υφιστάμενη κατάσταση και τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους.

Ανέφερε τη σημασία της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά, ως κρίσιμο στοιχείο σε θέματα ευζωίας των ζώων. Το συγκεκριμένο θέμα είναι υψηλής προτεραιότητας για τη χώρα μας με δεδομένο ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί το αναγκαίο πλαίσιο για τη διατήρηση και ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωφυσικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Και στην περίπτωση της Ελλάδας, τις δύσβατες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

Τέλος, χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Συμβουλίου για την ενίσχυση του ρόλου της υδατοκαλλιέργειας. Τόνισε ότι ιδιαίτερα η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια αποτελεί στρατηγικό τομέα της χώρας με εξαγωγικό προσανατολισμό αναγνωρίσιμο στις διεθνείς αγορές και ισχυρό οικονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα στο εσωτερικό της χώρας. Είναι ουσιώδες να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στα ύδατα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας.

18/07/2022 10:33 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει νομική διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας σχετικά με το σύστημα προηγούμενης κοινοποίησης των εξαγωγών σιτηρών το οποίο εισήγαγαν οι ουγγρικές αρχές.

Θυμίζουμε ότι στις 6 Μαρτίου 2022 η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές σιτηρών  (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι κτλ), μέτρο που είχε άμεση ισχύ, εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών στην χώρα που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Η προηγούμενη κοινοποίηση επιτρέπει στις αρχές να προεξοφλούν την πώληση ή να αγοράζουν τα προς εξαγωγή σιτηρά πριν από την πραγματοποίηση της εξαγωγής. 

Η Επιτροπή θεωρεί ότι το μέτρο δεν συνάδει με τους ενωσιακούς κανόνες για την κοινή οργάνωση των αγορών και τους κοινούς κανόνες για τις εξαγωγές.

Η Ουγγαρία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στην Επιτροπή. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

14/07/2022 01:43 μμ

Αναταραχή έχει δημιουργηθεί στην Ιταλία με την πτώση των τιμών στο σκληρό σιτάρι. Ήδη πολλές αγροτικές οργανώσεις της χώρας ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Στο Χρηματιστήριο του Μπάρι, στις 13 Ιουλίου, οι τιμές για τη νέα συγκομιδή σημείωσαν πτώση κατά 45 ευρώ ο τόνος.

Το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Foggia, που είναι η πιο αντιπροσωπευτική αγορά του νότου, διέκοψε την συνεδρίασή του για να αποτρέψει περαιτέρω μείωση της τιμής, όπως καταγγέλει η ιταλική οργάνωση αγροτών Coldiretti.

Υπάρχει κερδοσκοπία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία - εξηγεί η Coldiretti - με τις τιμές να εξαρτώνται όλο και λιγότερο από την πραγματική τάση της προσφοράς και της ζήτησης. Τα συμβόλαια τιμών αποτελούν ένα μέσο στο οποίο ο καθένας μπορεί να επενδύσει αγοράζοντας και πουλώντας με στόχο το κέρδος, εις βάρος των αγροτών και των καταναλωτών.     

Οι Ιταλοί παραγωγοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι με την μεγάλη αύξηση φέτος του κόστους καλλιέργειας, σε συνδιασμό με τις χαμηλές αποδόσεις που είχαν λόγω της ξηρασίας και την μειωμένη παραγωγή, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με αυτές τις τιμές.

Η ιταλική παραγωγή φέτος προβλέπεται να είναι μειωμένη, κατά 35 - 40%, στις βασικές περιοχές καλλιέργειας της χώρας, όπως της Απουλίας, ενώ παράλληλα οι παραγωγοί σιταριού αναγκάστηκαν να πληρώσουν έως και 600 ευρώ ανά εκτάριο περισσότερο κόστος, λόγω της αύξησης των εφοδίων και των προβλημάτων που δημιούργησε η ξηρασία.

Μείωση τιμών όμως παρουσιάζουν και οι άλλες διεθνείς αγορές από τα τέλη του Ιουνίου. Ειδικότερα, στις 28 Ιουνίου 2022, ο δείκτης προθεσμιακών συμβολαίων σκληρού σίτου στο Σικάγο παρουσίασε πτώση 11,25%. Στον Καναδά, στις 27 Ιουνίου, η τιμή Free on Board (Fob) του Canada Western Amber Durum (CWAD), για σκληρό σιτάρι με περιεκτικότητα 13% σε πρωτεΐνες, ήταν στα 540,37 ευρώ ο τόνος, μειωμένη κατά 24,80 ευρώ τον τόνο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

14/07/2022 10:49 πμ

Στην σποροπαραγωγική εταιρεία Αφοί Παυλίδη κατέληξε το σκληρό σιτάρι του Συνεταιρισμού.

Μέσα στο κακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εσχάτως στην αγορά του σκληρού σιταριού, υπάρχουν κι εκείνοι που διέβλεψαν εξαρχής που πάει το πράγμα και έκλεισαν τιμές στα... υψηλά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού Βοιωτίας, που επέλεξε να κάνει νωρίς συμφωνίες για απορρόφηση της παραγωγής και να κλειδώσουν τιμή 50 λεπτά το κιλό στους παραγωγούς-μέλη του, οι οποίοι καλλιέργησαν 600 στρέμματα συνολικά με σκληρό σιτάρι. Ήδη, όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο διευθυντής του ΑΣ Ορχομενού κ. Βασίλης Τσαγαλάς, οι παραγωγοί που έδωσαν το προϊόν (κοινό σιτάρι) μέσω του ΑΣ, πήραν ήδη εδώ και μια βδομάδα τα χρήματά τους.

Όπως λέει ο κ. Τσαγαλάς «κλείσαμε νωρίς τις συμφωνίες μας και κάναμε το απλό. Να κλειδώσουμε την τιμή, που είχε φτάσει στα ανώτερα επίπεδα όλων των εποχών».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγαλά, ακόμα και σήμερα μια τιμή στο σκληρό στα 42-43 λεπτά ανά κιλό είναι εφικτή κι ενώ σημειώνεται πως οι αποδόσεις στην περιοχή της Βοιωτίας στο σκληρό έπαιξαν στα 450 κιλά κι άνω ανά στρέμμα. Η τιμή που κατάφερε να κλείσει για τα σιτάρια του ο Συνεταιρισμός Ορχομενού είναι η ανώτερη πανελλαδικά, ήταν δε εξαιρετικά κομβική η κίνηση του Συνεταιρισμού, σώζωντας για μια ακόμα φορά την παρτίδα για λογαριασμό, όχι μόνο των συγκεκριμένων αγροτών, αλλά και των υπόλοιπων στην περιοχή, καθώς μετά το deal του ΑΣ Ορχομενού στα 50 λεπτά, ακολούθησαν σε αυτές τις τιμές και ιδιώτες έμποροι. Θυμίζουμε ότι σε άλλες περιοχές της χώρας (Θεσσαλία, Μακεδονία), συνεταιριστικά σχήματα κι όχι μόνο έφθασαν να προσφέρουν στους παραγωγούς μέχρι και 48 λεπτά, όμως μετέπειτα η αγορά έκατσε λόγω κερδοσκοπικών παιχνιδιών, κυρίως.

Συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα την Τετάρτη το βράδυ, η Ρωσία προχώρησε σε κατ' αρχήν συμφωνία με την Ουκρανία για εξαγωγή σιτηρών Ουκρανικής παραγωγής. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, καθώς η γείτονα έχει μεσολαβητικό ρόλο, οι δύο εμπόλεμες χώρες συμφώνησαν στη δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, που θα αναλάβει τις εξαγωγές των σιτηρών. Οι συνομιλίες αυτές, στις οποίες συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες των τριών χωρών, παρουσία εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών, κράτησαν περίπου 3,5 ώρες.

12/07/2022 12:54 μμ

Μέχρι και στο παρά... πέντε της λήξης της προθεσμίας κατάθεσης προσφορών, ενδιαφερόμενοι κατέθεταν φακέλους με τις προσφορές του για το προϊόν.

Εξαιρετικά μεγάλο ήταν το... φιλολογικό ενδιαφέρον για την αγορά του συνεταιριστικού σιταριού της Ορεστιάδας. Τελικά, όμως, όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος, μόλις τέσσερις Ελληνικές εμπορικές εταιρείες κατέθεσαν φάκελο με κλειστή προσφορά, για να αγοράσουν το συνεταιριστικό προϊόν και συγκεκριμένα τους 22.000 τόνους σκληρού και τους 1.500 τόνους μαλακού σίτου φετινής εσοδείας. Ωστόσο, οι προσφορές των 42 και 43 λεπτών που έκαναν για να πάρουν τις ποσότητες, δεν ικανοποίησαν σε καμιά των περιπτώσεων τους διοικούντες τον Συνεταιρισμό, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος. Για το μαλακό οι προσφορές δεν ξεπέρασαν τα 32 λεπτά το κιλό.

Πλέον, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορεστιάδας, κ. Λάμπης Κουμπρίδης, ο Συνεταιρισμός και οι παραγωγοί του δεν πτοούνται, παρακολουθούν επισταμένως τα της αγοράς και αναλόγως πρόκειται να κινηθούν στο μέλλον.

Η είδηση για το διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος συμβάλλει στο γενικότερο κλίμα αντίστασης εκ μέρους των παραγωγών έναντι των κερδοσκοπικών τάσεων που παρατηρούνται διεθνώς και στο χτίσιμο γραμμής άμυνας, ώστε το προϊόν να φύγει σε καλή τιμή, για να καλυφθούν και τα ιδιαίτερα μεγάλα κόστη παραγωγής.

11/07/2022 01:41 μμ

Ζημιές στην παραγωγή και μείωση αποδόσεων γράφουν οι περισσότερες περιοχές, ενώ έχουν κάμψη και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Λόγω καιρού δεν είναι σίγουρο αν θα μπουν οι μηχανές στο χωράφι, ενώ απαιτείται αύξηση τιμής.

Ο κ. Τάσος Αντώναρος από την Αλέξανδρούπολη καλλιεργεί εδώ και αρκετές δεκαετίες ρεβίθι, ενώ φέτος έχει βάλει, όπως μας λέει 70 στρέμματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρσι οι πολλές βροχές κατέστρεψαν την παραγωγή εντελώς, αλλά φέτος είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Ο κ. Αντώναρος κάποτε, όπως μας λέει, έβγαζε 25 τόνους παραγωγή με 200 κι άνω κιλά απόδοση στο στρέμμα, αλλά φέτος δεν αναμένονται αποδόσεις άνω των 60-70 κιλών, λόγω της ανομβρίας. Ο ίδιος έχει δική του μηχανή συλλογής κι αν και έχει κάποιες απώλειες στο μαζέμα, εντούτοις είναι πιο συμφέρουσα κατάσταση. Όσον αφορά στις ποικιλίες, καλλιεργεί ρεβίθι Μακαρένα, το οποίο διαθέτει μόνος του στις λαϊκές αγορές προς 2,5 ευρώ το κιλό. Φέτος εκφράζει την πεποίθησή του για περαιτέρω άνοδο τιμών, καθώς παγκοσμίως υπάρχουν ελλείψεις στο συγκεκριμένο προϊόν. Σε σχέση με τη συγκομιδή, πρόκειται να αρχίσει τις επόμενες ημέρες, όπως λέει.

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, αγρότης και πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών με γνώση στον τομέα αυτό δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «πριν από αρκετά πλέον χρόνια υπήρχε στροφή των αγροτών στη Λάρισα, μεταξύ άλλων και στην καλλιέργεια ρεβιθιών. Στον Συνεταιρισμό μας μάλιστα είχαμε κάνει και ομάδα. Η καλλιέργεια πήγαινε καλά και απέφερε ένα εισόδημα στους παραγωγούς. Τα τελευταία χρόνια όμως υπήρξε εσωτερικός πόλεμος από τους εμπόρους προς τους αγρότες, με φαινόμενα καθυστέρησης πληρωμών, απόρριψης ποσοτήτων προς αγορά χωρίς συγκεκριμένο λόγο και πρόσχημα την ποιότητα και γενικά η κατάσταση δυσκόλεψε για τον παραγωγό. Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί φέτος κατά 20% τουλάχιστον η έκταση η καλλιερογύμενη με ρεβίθια στην περιοχή της Λάρισας».

Ο κ. Ηρακλής Γεώργογλου καλλιεργεί βιολογικό ρεβίθι της ποικιλίας Αμοργός στην περιοχή των Σερβίων Κοζάνης και όπως μας υπογράμμισε, το συγκεκριμένο ρεβίθι δεν είναι σε πρώτη προτεραιότητα των εμπόρων, επειδή είναι μεσόσπερμο, δηλαδή μέτριο σε μέγεθος. Ο κ. Γεώργογλου διαθέτει μόνος του την παραγωγή του γύρω στα 3 ευρώ ανά κιλό και όπως μας εξηγεί πιάνει αποδόσεις, όχι πάνω από 100 κιλά το στρέμμα. Προβλήματα φέτος στην καλλιέργεια δεν υπάρχουν, ούτε ζημιές στην περιοχή.

Ο κ. Κώστας Θεοδωρόπουλος από την περιοχή της Καρδίτσας, καλλιεργούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια ρεβίθι, όμως όπως προσθέτει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ως προϊόν το συγκεκριμένο, όπως και το λούπινο, έχει μεγάλες απώλειες κατά τη συλλογή με μηχανή και δεν συμφέρει, με αποτέλεσμα, ελάχιστες πλέον να είναι οι εκτάσεις στην εν λόγω περιοχή.

Ο κ. Χρήστος Καλαϊτζίδης καλλιεργεί κάθε χρόνο 300 στρέμματα ρεβίθια στην περιοχή των Γρεβενών. Προτιμά μεσόσπερμη ποικιλία, η οποία του δίνει, όπως υποστηρίζει από 100-300 κιλά στο στρέμμα απόδοση. Κάνει μηχανική συλλογή και δεν συμμερίζεται τα περί απωλειών στην παραγωγή, που αναφέρουν άλλοι αγρότες. Στα Γρεβενά φέτος η συλλογή αναμένεται να αρχίσει σε 20 μέρες περίπου, με τις αποδόσεις όμως να αναμένονται πεσμένες, λόγω του καιρού κατά την έναρξη της καλλιέργειας και μετέπειτα. Όσον αφορά στις τιμές, όπως αναφέρει ο κ. Καλαϊτζίδης, πέρσι ήταν 80 λεπτά στη χονδρική, αλλά φέτος θα είναι 1 ευρώ κι άνω.

Μεγάλες απώλειες στη Βοιωτία λόγω πάγου

Ο κ. Βαγγέλης Γούπιος, τέλος, από το Βιολογικό Αγροκτήμα Biogoupios με έδρα στη Βοιωτία καλλιεργεί εδώ και αρκετά χρόνια ρεβίθι ποικιλίας Θηβών. Φέτος, όμως, όπως λέει στον ΑγροΤύπο προβλέπεται μια πολύ δύσκολη χρονιά από την άποψη της παραγωγής καθώς κατά τη σπορά την άνοιξη έπεσε πάγος και καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς τα ρεβίθια, ενώ τώρα δεν συμφέρει να μπει καν σε διαδικασία συγκομιδής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ζήτηση για το προϊόν υπάρχει και ο ίδιος εμπορεύεται το προϊόν σε τιμή 4 ευρώ το κιλό.

11/07/2022 12:20 μμ

Την Τρίτη το μεσημέρι εκπνέει η προθεσμία για την αποστολή προσφορών όσον αφορά στο σκληρό και μαλακό σιτάρι του ΑΣ μέσω διαγωνισμού.

Συνολικά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορεστιάδας βγάζει προς πώληση 22.000 τόνους σκληρού σίτου και 1.500 τόνους μαλακού σίτου.

Η τιμή στη Φότζια είναι σήμερα στα 53,54 λεπτά το κιλό ενώ στην Ελλάδα για ανεξήγητο λόγο έχει πέσει πιο κάτω.

Το εντυπωσιακό είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήδη έχουν εκφράσει... φιλολογικό ενδιαφέρον τουλάχιστον 13 έμποροι, ρωτώντας για πληροφορίες τους ανθρώπους του Συνεταιρισμού, ενώ μέσα σε αυτούς είναι και δυο εταιρείες από το εξωτερικό και μάλιστα η μία από την Αίγυπτο.

Επί της διαδικασίας, οι προσφορές δίδονται σε κλειστό φάκελο μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (12.00). Οι φάκελοι θα ανοιχτούν παρουσία του ΔΣ του ΑΣ, ώστε να αποφασιστεί αν και σε ποιόν θα δοθεί το προϊόν, ανάλογα και την τιμή που προσφέρει φυσικό ο καθένας. Την επομένη του διαγωνισμού αυτός που θα δώσει την υψηλότερη τιμή, θα πρέπει να δώσει προκαταβολή, ενώ δεν απαιτούνται εγγηυτικές.