Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βροχοπτώσεις έφεραν πρόσθετες ζημιές και καθυστέρηση συγκομιδής φασολιών

18/10/2021 11:59 πμ
Συνεχίζονται τα προβλήματα με τους φασολοπαραγωγούς. Εκτός της μειωμένης παραγωγής λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, έχουμε ζημιές και από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τους φασολοπαραγωγούς. Εκτός της μειωμένης παραγωγής λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, έχουμε ζημιές και από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει να ξεκινήσει η συγκομιδή φασολιών κατά περίπου ένα μήνα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος», οι πρόσφατες βροχοπτώσεις έφεραν μεγαλύτερες ζημιές στην παραγωγή φασολιών της Μακεδονίας. 

Κανονικά σήμερα θα έπρεπε να είχαμε ολοκληρώσει την συγκομιδή όμως ακόμη δεν έχουμε ξεκινήσει. Η καθυστέρηση οφείλεται αρχικά στις υψηλές θερμοκρασίες και στη συνέχεια στις βροχοπτώσεις. Για να καταφέρουμε να κάνουμε συγκομιδή θέλουμε τουλάχιστον μια εβδομάδα καλοκαιρία.

Στο μεταξύ συνεχίζονται από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις ζημιάς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής σχετικής υγρασίας αέρα προκαλεί πτώση των ανθών. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε ακαρπία σε μεγάλο βαθμό. Στην συνάντηση που είχαμε τον Σεπτέμβριο στην Περιφέρεια με τον ΕΛΓΑ αποφασίστηκε να υπάρξει μια οριζόντια αποζημίωση ακόμη όμως δεν γνωρίζουμε το ύψος της.

Η φετινή παραγωγή φασολιών στην χώρα μας αναμένεται να είναι πολύ μειωμένη. Στην περιοχή των Πρεσπών μια κανονική παραγωγή ανερχόταν στους 3.500 τόνους. Φέτος εκτιμώ ότι θα φτάσει μόλις τους 500 τόνους. Εισαγωγές κάναμε κυρίως από την Κίνα αλλά με τις υψηλές τιμές στα μεταφορικά είναι δύσκολο να γίνουν. Φέτος αναμένεται να έχουμε αύξηση λιανικής τιμής στα φασόλια». 

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
23/11/2021 02:14 μμ

Η Ιταλία έχει σοβαρή έλλειψη σε πρώτες ύλες που προορίζονται για ζωοτροφές, ιδίως σε σόγια, αναφέρει το Ινστιτούτο για την αγορά τροφίμων και αγροτικών προϊόντων Ismea.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ismea, οι νέες σοδείες της σόγιας από τη Νότια Αμερική αναμένεται να πέσουν στην διεθνή αγορά από τον προσεχή Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Το 2020, η διεθνή παραγωγή σόγιας αυξήθηκε απότομα και έφτασε τους 366 εκατομμύρια τόνους (+ 7,6% σε σχέση με το 2019) και παράλληλα τα παγκόσμια αποθέματα αυξήθηκαν κατά 8,8%, φτάνοντας τους 56,6 εκατ. τόνους. 

Αντίθετα, στην Ιταλία, μετά από μια πενταετία κατά την οποία οι συγκομιδές ξεπερνούσαν πάντα το 1 εκατομμύριο τόνους, πέρυσι (2020) μειώθηκαν, κατά 3,6%, στους 960.000 τόνους.

Η παραγωγή σόγιας στις ΗΠΑ το 2021 αναμένεται να είναι αυξημένη (5,5% σε σχέση με το 2020). Καλές παραγωγές αναμένεται να έχει και η Νότια Αμερική.

Στην Ιταλία αναμένεται αύξηση της παραγωγής κατά 4,8% και να ξεπεράσει το 1 εκατ. τόνους.

Η συνολική παραγωγή σόγιας το 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,7% σε σχέση με πέρσι.

Το 2020 οι εισαγωγές σόγιας ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης από τις μεταποιητικές βιομηχανίες για την παραγωγή σογιάλευρου για ζωοτροφές. 

Το 2021, η ζήτηση πρώτων υλών από τα εργοστάσια ζωοτροφών θα αυξηθεί περαιτέρω, τόσο λόγω της ανάκαμψης της εσωτερικής κατανάλωσης όσο και λόγω της αύξησης των εξαγωγών προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Σύμφωνα με το Ismea, η τιμή της σόγιας, στις αρχές της περιόδου εμπορίας 2020/2021, χαρακτηρίστηκε από ισχυρή άνοδο, κατά 44,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (513,75 ευρώ/τόνος). Τον Ιούλιο του 2021 έφτασε στα 570,50 ευρώ/τόνος.

Ειδικότερα τον Οκτώβριο του 2021 οι τιμές έφτασαν τα 603,13 ευρώ/τόνος (+12,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο). 

Πάντως η διεθνή τιμή της σόγιας το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από τις εισαγωγές που θα κάνει η Κίνα.

Τελευταία νέα
11/11/2021 05:00 μμ

Οι κοπές του τριφυλλιού σε κατά τόπους περιοχές ολοκληρώνονται αυτήν την περίοδο και προορίζονται για ενσίρωμα. Παράλληλα, καθυστερημένα συγκομίζονται και κάποιες όψιμες καλλιέργειες καλαμποκιού.

Ο κ. Καλογιάννης Δημήτρης είναι παραγωγός και κτηνοτρόφος στο χωριό Μουριές στο Κιλκίς. Καλλιεργεί τριφύλλια, καλαμπόκια, ηλίανθο και σιτάρια και την παραγωγή την πουλάει και την χρησιμοποιεί για ιδία χρήση. «Η παραγωγή στα τριφύλλια είναι πάρα πολύ μειωμένη. Πριν 5 ημέρες μαζέψαμε και το 6ο χέρι αλλά ήταν πολύ δύσκολη χρονιά λόγω ζέστης και οι αποδόσεις ήταν πολύ μειωμένες. Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα αυτήν την στιγμή στην αγορά. Στην περιοχή τα τελευταία χέρια τα κάνουμε μπάλες και ενσίρωμα. Άλλες χρονιές μία μπάλα χλωρού τριφυλλιού έβγαινε στα 500kg - 700kg και τώρα έφτασε στα 300kg. Από τον Αύγουστο και μετά υπάρχει έλλειμμα στην αγορά για τον λόγο αυτό οι τιμές είναι 10 λεπτά ανεβασμένες. Άλλες χρονιές ήταν στα 15-16 λεπτά το κιλό και από τον Αύγουστο μέχρι τώρα είναι στα 25-27 λεπτά το κιλό. Για τον ηλίανθο η συγκομιδή ολοκληρώθηκε τέλη Σεπτεμβρίου. Υπήρχε επίσης μείωση στην παραγωγή, κατά 100 με 120 kg/στρέμμα. Τώρα δεν έχουμε ξεκινήσει καθόλου την συγκομιδή του καλαμποκιού λόγω αυξημένης υγρασίας. Η υγρασία των σπόρων αυτές τις μέρες είναι στο 18% και πρέπει να πέσει στο 14-15%. Από βδομάδα θα πέσει η θερμοκρασία και ευελπιστούμε να πέσει και η υγρασία και να μπορέσουμε να συγκομίσουμε. Είμαι και προβατοτρόφος και βλέπω ότι παρά την αύξηση που υπάρχει στο γάλα, η οποία τώρα έχει ανέβει στο 20% της αρχικής τιμής και έχει κατώτερη τιμή το 1,20 ευρώ το κιλό, η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών θέτει σε κίνδυνο τον κλάδο της κτηνοτροφίας», μας είπε.

Ο κ. Γρηγόρης Μοράκης είναι γεωπόνος στην περιοχή των Τρικάλων, όπου γίνονται οι τελευταίες συγκομιδές τριφύλλια. Όπως μας ανέφερε ο ίδιος «στα Τρίκαλα η καλλιέργεια τριφυλλιών καλύπτει περίπου το 10%-15% της συνολικής έκτασης. Αυτές τις μέρες συγκομίζεται το τελευταίο χέρι δηλαδή το έκτο και σε κάποιες περιπτώσεις το έβδομο. Υπάρχει αισθητή μείωση της παραγωγής, ειδικά στις καλοκαιρινές κοπές εξαιτίας της ανομβρίας. Τώρα με τις τελευταίες βροχοπτώσεις μπορέσαμε και συγκομίσαμε τα τελευταία χέρια τα οποία γίνονται ενσίρωμα καθώς λόγω καιρικών συνθηκών δεν θα πάρουμε σανό. Η τιμή ξεπερνάει τα 20-24 λεπτά, αλλά δεν συνοδεύεται από τα αντίστοιχα κιλά. Αυτήν την στιγμή επίσης συγκομίζονται και κάποια λίγα στρέμματα καλαμποκιού που είτε φυτεύτηκαν όψιμα, είτε υπήρχε καθυστέρηση στην συγκομιδή λόγω αυξημένης υγρασίας. Σε γενικές γραμμές έχει ολοκληρωθεί το 90% της συγκομιδής. Γενικά ο όγκος παραγωγής είναι μειωμένος, φτάνει σχεδόν τον μέσο όρο παραγωγής. Η τιμή παραγωγού είναι ιστορικά υψηλή, στα 28-29 λεπτά το κιλό».

Τέλος, μας μίλησε και ο κ. Ευγενιάδης Κωνσταντίνος, παραγωγός τριφυλλιών από την Σωτήρα Φλώρινας, ο οποίος ολοκλήρωσε το τέταρτο και τελευταίο χέρι συγκομιδής πριν ένα μήνα. «Η παραγωγή ήταν πολύ μειωμένη και για τον λόγο αυτό η τιμή έφτασε πάνω από 25 λεπτά. Το γεγονός αυτό αν και μας ικανοποιεί τους παραγωγούς ωστόσο βλέποντας μακροπρόθεσμα υπάρχει ανησυχία για τη δυνατότητα των κτηνοτρόφων να αγοράζουν ζωοτροφές σε τόσο υψηλές τιμές. Σκεφτείτε ότι στα 25-30 λεπτά πουλάμε στους εμπόρους, όποτε η τιμή για τον κτηνοτρόφο είναι υψηλότερη. Από την άλλη, σε προηγούμενες χρονιές η τιμή του τριφυλλιού είχε φτάσει στα 12 λεπτά το κιλό. Είναι σημαντικό η καλλιέργεια να αποφέρει κέρδος και να καλύπτονται τα έξοδα όπως για παράδειγμα το ρεύμα. Τώρα με τις νέες αυξήσεις για κάθε πομόνα που έχω πρέπει να πληρώσω 6.000-7.000 ευρώ», καταλήγει ο κ. Ευγενιάδης.

10/11/2021 04:50 μμ

Η καλλιέργεια σόγιας στην Ελλάδα προορίζεται αποκλειστικά για παραγωγή βιοντίζελ, ενώ τεράστιες ποσότητες σπόρου εισάγονται για την παραγωγή ζωοτροφών.

Σύμφωνα με τον κ. Θόδωρο Λουκίδη, ο οποίος κάνει εμπόριο αγροτικών προϊόντων στην περιοχή του Καλαμώνα στη Δράμα, «η καλλιεργούμενη έκταση στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στα Τενάγη Φιλίππων όπου παράγεται σόγια, φέτος ήταν μειωμένη συγκριτικά με άλλες χρονιές και έφτασε τα 10.000 στρέμματα. Μειωμένες είναι και οι αποδόσεις όπως φάνηκε εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας. Η σόγια σπέρνεται στην περιοχή όψιμα, τέλη Μαΐου με μέσα Ιουνίου και ως γνωστόν έχει αυξημένες απαιτήσεις σε άρδευση. Οι συγκομιδές έγιναν από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι μέσα Οκτωβρίου.

Προορίζεται για παραγωγή βιοντίζελ και τα συμβόλαια φέτος έφτασαν στα 51 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό. Είναι μία καλή τιμή αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι και στις υπόλοιπες εκτατικές καλλιέργειες υπάρχει άνοδος τιμών δεν την κάνει πρώτη στις προτιμήσεις των παραγωγών για την επόμενη χρονιά. Υπάρχει μία ιδιαιτερότητα στην περιοχή, τα Τενάγη Φιλίππων κατά τη διάρκεια του χειμώνα πλημμυρίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν είναι κατάλληλα για πολλές καλλιέργειες. Αυτήν την στιγμή τα χωράφια είναι και πάλι πλημμυρισμένα. Οι μόνες καλλιέργειες που μπορούν να ευδοκιμήσουν είναι η σόγια το καλαμπόκι και ο όψιμος ηλίανθος.

Ο σπόρος της σόγιας περιέχει μεγάλη ποσότητα ελαίου και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείσαι ως ενεργειακό φυτό. Ως υποπροϊόν του σπόρου, το οποίο παράγεται έπειτα από ειδική κατεργασία, είναι το σογιάλευρο το οποίο θεωρείται άριστης ποιότητας ζωοτροφή εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη». 

O κ. Ζαφείρης Καρκαλέμης είναι πωλητής ζωοτροφών στην εταιρεία SOYA Hellas και μας δίνει επίσης χρήσιμες πληροφορίες σχετικές με την καλλιέργεια. «Από τον σογιόσπορο παράγονται δύο προϊόντα, το λάδι και το σογιάλευρο. Φέτος οι αποδόσεις δεν ήταν καλές και η παραγωγή στην Ελλάδα η οποία είναι πολύ περιορισμένη έφτασε τους 10.000 τόνους σπόρου. Μία καλή σοδιά φτάνει τουλάχιστον τους 11.000 τόνους σπόρου. 

Συνήθως η καλλιέργεια σόγιας στην Ελλάδα δεν προτιμάται γιατί είναι πολύ απαιτητική ως προς τη λίπανση και την άρδευση. Παράγεται πολύ περιορισμένα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Καλλιεργείται κυρίως για παραγωγή βιοντίζελ ως συμβολαιακή γεωργία. Οι παραγωγοί ωστόσο για τον σκοπό αυτό προτιμούν άλλες καλλιέργειες λιγότερο απαιτητικές, όπως είναι ο ηλίανθος ή στρέφονται στα σιτηρά. 

Το μεγαλύτερο μέρος της σόγιας εισάγεται και προορίζεται για παραγωγή ζωοτροφής και όχι για βιοντίζελ. Στην Soya Hellas εισάγουμε ετησίως 80.000 - 90.000 τόνους σπόρου και υπάρχουν άλλα τρία εργοστάσια στην Ελλάδα. Τον χρόνο χρησιμοποιούνται συνολικά 600.000 τόνοι σόγιας ως ζωοτροφή στην Ελλάδα. Είναι από τις πιο δημοφιλής ζωοτροφές χάρης την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Το σογιάλευρο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωστόσο από μόνο του ως ζωοτροφή. Χρησιμοποιείται σε ποσοστό 20% σε μίγματα και το υπόλοιπο καλύπτεται από σιτηρά».

09/11/2021 01:40 μμ

Οι σπορές του αρακά που προορίζεται για νωπό προϊόν έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται διαδοχικά μέχρι τον Μάρτιο. Οι στρεμματικές εκτάσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα συγκριτικά με πέρσι για τις πρώιμες σπορές.

Η κα Ιωάννα Παπαστεφάνου, γεωπόνος από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, όπου καλλιεργείται παραδοσιακά πρώιμος αρακάς παρουσιάζει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τις φετινές σπορές και την καλλιέργεια. «Έχουν ξεκινήσει οι σπορές χωρίς καθυστέρηση στην περιοχή μου. Οι κλιματικές συνθήκες αυτήν την περίοδο είναι ιδανικές. Ο αρακάς καλλιεργείται από τώρα μέχρι και τον Ιανουάριο σταδιακά περίπου ανά 15 ημέρες. Η στρεμματική έκταση έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια γιατί πολλοί παραγωγοί επέλεξαν να φυτεύσουν ελιές στα κτήματά τους και πλέον δεν υπάρχουν αδέσμευτες εκτάσεις στην περιοχή. Ο αρακάς που καλλιεργείται εδώ προορίζεται για νωπή κατανάλωση και πωλείται στις λαχαναγορές της Αθήνας. Αμέσως μετά τη συγκομιδή αποστέλλεται κατευθείαν στις λαχαναγορές, όπου το προϊόν ψύχεται. Οι κυριότερες ποικιλίες είναι δύο, η κλασική ποικιλία Urtillo και η Dorian. Αναφορικά με τις απαιτήσεις της καλλιέργειας για τη ζιζανιοκτονία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταστροφή των ζιζανίων προφυτρωτικά μετά τη σπορά αρακά και εφαρμογές μεταφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων. Οι κυριότερες ασθένειες που ταλαιπωρούν τον αρακά είναι το ωίδιο, ο περονόσπορος και η ανθράκωση. Δεν θεωρείται δύσκολη καλλιέργεια, αν οι παραγωγοί προσέξουν τη φυτοπροστασία και τη λίπανση. Η τιμή έχει πολλές διακυμάνσεις ανάλογα με την παραγόμενη ποσότητα και τη ζήτηση στην αγορά. Σίγουρα θεωρείται μία συμπληρωματική καλλιέργεια», μας ανέφερε.

Ο κ. Bρούβας Νικόλαος είναι παραγωγός με αρακά στην επαρχία της Θήβας. Οι σπορές, όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο, ξεκινούν από αρχές Νοεμβρίου μέχρι τέλη Μαρτίου και στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 1.200 στρέμματα. Ο αρακάς είναι χειμερινό ψυχανθές που αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες όχι όμως τις συνθήκες παγετού. Γι' αυτόν τον λόγο φέτος δόθηκαν αποζημιώσεις καθώς ο παγετός έπληξε την καλλιέργεια στο ευαίσθητο στάδιο της ανθοφορίας. Καλλιεργείται για νωπό προϊόν με το λοβό και με τον λοβό πωλείται. Η τιμή του προϊόντος για τον παραγωγό είναι από 30 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό με τον λοβό».

Τέλος, ο κ. Στέργιος Γκιργκίρης, γεωπόνος από τις Σέρρες σημειώνει ότι στην περιοχή καλλιεργούνται κάποια στρέμματα με αρακά από μικρούς παραγωγούς που το πουλάνε ως νωπό προϊόν. Οι σπορές του αρακά γίνονται δύο φορές το χρόνο, με τη φθινοπωρινή να ξεκινά τον Οκτώβριο και την ανοιξιάτικη από το Φεβρουάριο. Το πρόβλημα με τον αρακά είναι ότι αμέσως μετά τη συγκομιδή χρειάζεται ψύξη για να διατηρηθεί και στις Σέρρες δεν υπάρχουν ψυγεία. Παράλληλα, φέτος, όπως μας εξηγεί, κάποιες ομάδες παραγωγών οι οποίες μέχρι πρότινος καλλιεργούσουν καπνά, αποφάσισαν να ασχοληθούν με άλλες καλλιέργειες και στρέφονται προς καλλιέργειες που προορίζονται για βιομηχανική χρήση όπως ο αρακάς, τη ρόκα και το φασολάκι.

09/11/2021 09:14 πμ

Η καλλιέργεια του βίκου προορίζεται για διάφορες χρήσεις με τις κυριότερες να είναι η παραγωγή ζωοτροφής, σε αμειψισπορά και ως χλωρή λίπανση. Παρ’ όλα αυτά δεν αποτελεί μία δημοφιλή καλλιέργεια καθώς δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για τον παραγωγό.

Από την πλευρά του ο κ. Πεταλλάς Αλέξανδρος, γεωπόνος στην Ένωση Σερρών μας ενημερώνει ότι «στην περιοχή καλλιεργείται αρκετά ο βίκος κυρίως από κτηνοτρόφους είτε ως χλωρή βοσκή είτε σαν σανό. Φέτος οι μειωμένες αποδόσεις στην καλλιέργεια σποροπαραγωγής ανέβασαν την τιμή από 80 λεπτά το κιλό, σε πάνω από 90 λεπτά. Οι συγκομιδές πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα καλοκαιριού. Από κει και έπειτα έχει γίνει η διαλογή του σπόρου, η συσκευασία και τώρα μεταπωλείται. 

Γενικά δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ελληνικού βίκου και η καλλιέργεια σποροπαραγωγής είναι περιορισμένη. Συνήθως οι σπόροι προέρχονται από την Ιταλία και την Ισπανία. Καλλιεργείται γιατί είναι πρωτεϊνούχα ζωοτροφή αν και έχει περιορισμούς ως προς την ποσότητα που μπορεί να χορηγηθεί στα ζώα. Παρουσιάζει πολλούς αντιδιατροφικούς παράγοντες. Είναι κάποια συστατικά που επηρεάζουν τη γεύση του σπόρου προκαλώντας πικρότητα. Κατά την ωρίμανση του φυτού και εφόσον έχει δημιουργηθεί ο σπόρος, περιορίζονται οι προτιμήσεις των ζώων για βόσκηση βίκου λόγω αυτών των παραγόντων. Ο βίκος είτε βόσκεται χλωρός είτε θερίζεται και προορίζεται για σανό. Χρησιμοποιείται επίσης ως συγκαλλιέργεια, το λεγόμενο «πολύσπορο», σε μίγματα με διάφορα άλλα ψυχανθή και σιτηρά. Οι συνήθεις καλλιέργειες είναι το σιτάρι, η βρώμη, το μπιζέλι και ο βίκος».

Ο κ. Νούλας Νίκος, παραγωγός οσπρίων, καλλιεργεί και κάποια στρέμματα βίκου στην περιοχή της Λάρισας. «Όπως αναφέρει ο λόγος είναι η υποχρεωτική πρόσθετη ενίσχυση, το «πρασίνισμα» κατά την οποία καλούνται οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν τα χωράφια με κάποιο ψυχανθές αν δεν θέλουν να κάνουν αγρανάπαυση. Στην περιοχή δεν υπάρχουν πολλά στρέμματα βίκου, όπως μας λέει ο κ. Νούλας, είμαι ο μοναδικός. Οι σπορές έχουν ξεκινήσει εδώ και 20 ημέρες. Είναι ιδανική καλλιέργεια για αμειψισπορά λόγω του αζώτου που αφήνει στο έδαφος, ιδιαίτερα για τη βιολογική γεωργία, ενώ προορίζεται και για ζωοτροφή. Χρησιμοποιώ σπόρο γενεάς R2 για παραγωγή σανού. Για σποροπαραγωγή χρησιμοποιούνται σπόροι γενεάς R1 ωστόσο το κόστος τους αυξάνεται πολύ. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χλωρή λίπανση εφόσον ενσωματωθεί στο έδαφος. Είναι πολύ εύκολη καλλιέργεια και έχει παρόμοιες απαιτήσεις με το σιτάρι», καταλήγει.

Τέλος, ο κ. Κοτρώνης, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων στα Φάρσαλα μας εξηγεί ότι η καλλιέργεια προτιμάται από πολλούς γιατί σύμφωνα με την νομοθεσία για το «πρασίνισμα» όσοι έχουν πάνω από 150 στρέμματα, πρέπει να κάνουν αγρανάπαυση στο 5% των στρεμμάτων τους ή να καλλιεργήσουν κάποιο ψυχανθές. Καλλιεργείται επίσης ως κτηνοτροφικό φυτό από κτηνοτρόφους. Ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αμειψισπορά με άλλες καλλιέργειες λόγω των πλεονεκτημάτων του ψυχανθούς στην παραγωγή αζώτου. Φέτος έχει αυξηθεί η έκτασή της καλλιέργειας αλλά όχι σημαντικά. Γενικότερα δεν έχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά ούτε για τον παραγωγό ούτε και για τα γεωπονικά καταστήματα. Οι περισσότεροι παραγωγοί προτιμούν το τριφύλλι. Σήμερα η τιμή του βίκου είναι στα 12-15 λεπτά το κιλό για σανό ενώ πέρσι ήταν στα 8 λεπτά.

Ωστόσο, η φετινή χρονιά δεν αποτελεί σημείο αναφοράς καθώς τα κόστη έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και δεν θεωρείται καλλιέργεια οικονομικού ενδιαφέροντος. Αντίστοιχα, το τριφύλλι φτάνει φέτος τα 25 λεπτά το κιλό. Η καλλιέργεια του είναι σχετικά εύκολη και χρησιμοποιείται κυρίως σε ξερικά φτωχά εδάφη».
 

27/10/2021 01:48 μμ

Η φετινή χρονιά ήταν καταστρεπτική όπως μας εξηγούν παραγωγοί της καλλιέργειας εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν ως αποτέλεσμα αρχικά πτώση ανθέων και μείωση της παραγωγής και στη συνέχεια υποβάθμιση της ποιότητας των φασολιών.

Παράλληλα, προβλήματα υπάρχουν και στη διάθεση του προϊόντος.

Ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα η συγκομιδή φασολιών στην περιοχή των Πρεσπών κι όπως μας ενημερώνει η γεωπόνος του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «Πελεκάνος» κα Μιχαηλίδου: «η φετινή συγκομιδή άρχισε πολύ καθυστερημένα, λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων που υπήρξαν στην περιοχή. Η καθυστέρηση αυτή θα έχει ως αντίκτυπο μείωση της παραγωγής, καθώς το προϊόν σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιτίας της αυξημένης υγρασίας θα είναι μη εμπορεύσιμο. Εχθές και προχθές ωστόσο, είχε αρκετό αέρα, γεγονός που βοηθά την καλλιέργεια να στεγνώσει. Η καλλιεργούμενη έκταση στον Συνεταιρισμό έχει περιορισθεί σημαντικά και είναι περίπου 2.000 - 2.500 στρέμματα. Οι ποικιλίες του Συνεταιρισμό είναι οι εξής: γίγαντες, ελέφαντες και πλακέ μεγαλόσπερμα. Ευελπιστούμε ότι εφόσον μας το επιτρέψει ο καιρός και περιοριστούν οι βροχοπτώσεις η συγκομιδή να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο», καταλήγει η κα Μιχαηλίδου.

Ο κ. Δημητρόπουλος, έμπειρος παραγωγός της καλλιέργειας από το αγρόκτημα Δημητροπούλου που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών μας ενημερώνει ότι: «η φετινή χρονιά είναι πολύ απογοητευτική για την παραγωγή φασολιών. Αυτές τις μέρες ξεκινάει η συγκομιδή κι όπως φαίνεται υπάρχει μεγάλη απώλεια παραγωγής, λόγω των πολύ υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών, αλλά κι εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων την τελευταία περίοδο. Η συγκομιδή καθυστέρησε και η υγρασία των φασολιών είναι πολύ μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη. Πρόκειται για ένα ξερό προϊόν κι αυτή την στιγμή τα φασόλια από την υγρασία είναι μαλακά. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει είναι η ξήρανση των φασολιών, με σκοπό να περιοριστεί η υγρασία τους».

Ο κ. Μακρυγιάννης Γιάννης είναι παραγωγός οσπρίων στο Βουζί Δομοκού, όπου έχει 300 στρέμματα για κάθε είδος. Συγκεκριμένα καλλιεργεί φακές, φασόλια, ρεβίθια και φάβα, ενώ έχει μία καθετοποιημένη μονάδα διαλογής και συσκευασίας των προϊόντων. Όπως μας εξηγεί, στην περιοχή παλιότερα η καλλιέργεια οσπρίων ήταν εκτεταμένη και καλλιεργούνταν περίπου στα 65.000 στρέμματα, ωστόσο πολλοί παραγωγοί έχουν μειώσει τα στρέμματά τους λόγω του... αθέμιτου ανταγωνισμού που επικρατεί. Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας του επιδοτούμενου προγράμματος για τη μείωση της νιτρορύπανσης πολλοί παραγωγοί βαμβακιού (με επιδότηση 60 ευρώ/στρέμμα) στον Θεσσαλικό κάμπο δοκιμάζουν την καλλιέργεια οσπρίων και πουλάνε τα προϊόντα τους χωρίς να ενδιαφέρονται για τις τιμές. Η τιμή των οσπρίων έτσι έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Για την φετινή παραγωγή ο κ. Μακρυγιάννης σχολιάζει ότι η καλλιέργεια του φασολιού επηρεάστηκε δυσμενώς από τις πολύ υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, κατά την περίοδο της άνθισης. Συγκεκριμένα υπήρξε μεγάλο ποσοστό ανθόρροιας. Οι συγκομιδές του φασολιού ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο και η παραγωγή ήταν περίπου 100kg/στρέμμα ενώ υπό κανονικές συνθήκες φτάνει τα 300 kg/στρέμμα. Τέλος μεγάλο πρόβλημα στη διάθεση του ξερού φασολιού δημιουργούν οι εισαγωγές από τον Καναδά. Στον Καναδά η καλλιέργεια είναι εκτεταμένη, γίνεται κυρίως χημική καταπολέμηση εχθρών και ζιζανίων και οι τιμές για τα εισαγόμενα φασόλια είναι πολύ χαμηλές. Γίνονται εισαγωγές με 1 ευρώ το κιλό. Η τιμή του φασολιού φέτος στην περιοχή του Βουζιού είναι 2 ευρώ το κιλό και η παραγωγή είναι ελάχιστη και στον κάμπο κυμαίνεται από 1,20 μέχρι 1,50 ευρώ το κιλό».

21/10/2021 10:40 πμ

Μεγάλη έλλειψη παρατηρείται στην αγορά κι αυτό έχει επίπτωση στις τιμές, ενώ οι αυξήσεις στο γάλα εξανεμίζονται. Δεν αντέχει η κτηνοτροφία.

Μέχρι και 40 λεπτά το κιλό έχει φθάσει να πωλείται το τριφύλλι από την αποθήκη στους κτηνοτρόφους, φέρνοντάς τους προ αδιεξόδου, καθώς δεν έχουν ευχέρεια πλέον να ταΐσουν τα ζώα τους. Οι τελευταίες κακοκαιρίες λοιπόν και οι πλημμύρες, που εμπόδισαν τους παραγωγούς σε ορισμένες περιοχές να πάρουν όλα τα χέρια, έχουν εκτοξεύσει περαιτέρω τις τιμές. Μάλιστα, όπως μας ανέφεραν γεωργοκτηνοτρόφοι από το Μεσολόγγι, μια περιοχή που επλήγη πρόσφατα βάναυσα από την κακοκαιρία Μπάλλος, από ορισμένες αποθήκες ζητούν μέχρι και 40 λεπτά το κιλό!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά, άνοιξαν τις προηγούμενες ημέρες κάποιες αποθήκες με τιμές στα τριφύλλια 35 λεπτά το κιλό. Αυτό, λέει ο ίδιος οφείλεται στο γεγονός, ότι δεν υπήρχε που δεν υπήρχε πολύ προϊόν στην αγορά, ήρθαν και οι κακοκαιρίες να αφαιρέσουν... χέρια, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν ξεφύγει.

Ακόμα πιο ψηλά φαίνεται πως κινείται η αγορά στο Μεσολόγγι, που επλήγη πρόσφατα από την κακοκαιρία Μπάλλος και πολλές εκτάσεις του στον κάμπο παραμένουν πλημμυρισμένες ακόμα. Όπως αναφέρει ο γεωργο-κτηνοτρόφος Χρήστος Μπλαχούρης από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου, οι τιμές στα τριφύλλια έχουν φθάσει στην αποθήκη αυτές τις ημέρες τα 35, ακόμα και τα 40 λεπτά το κιλό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο πολλοί ζητούν από τους κτηνοτρόφους ακόμα και πάνω από 10 ευρώ τη μπάλα!!! Ο κ. Μπλαχούρης εκτιμά πως δεν έχουν παίξει ρόλο στην κατάσταση αυτή τόσο οι κακοκαιρίες, όσο η γενικότερη έλλειψη του προϊόντος. Μάλιστα, όπως προσθέτει, με τέτοιες τιμές, όχι μόνο εξανεμίζονται οι όποιες αυξήσεις στο αιγοπρόβειο γάλα, αλλά μπαίνουν ακόμα περισσότερο μέσα, οι κτηνοτροφικές μονάδες.

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Πανούσης από τον Δρύμο Θεσσαλονίκης ανέφερε στον ΑγροΤύπο πως η τιμή παραγωγού για τα τριφύλλια στις Σέρρες έχει ανέλθει σήμερα στα 27 και 28 λεπτά το κιλό, όμως αν συνυπολογίσει κανείς τα μεταφορικά και τα έξοδα για τη φόρτωση, τότε αγγίζει τα 30 λεπτά η τιμή αποθήκης, που καλείται να πληρώσει ο κτηνοτρόφος. Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, με αυτή την κατάσταση στην αγορά θεωρείται πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν οι κτηνοτρόφοι, που πιέζονται κι από άλλες αυξήσεις (π.χ. ρεύμα). Παράλληλα, όπως μας εξηγεί, φέτος υπήρξαν απώλειες στις αποδόσεις του τριφυλλιού λόγω καύσωνα ανά στρέμμα, ενώ οι βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες αφαίρεσαν από ορισμένες περιοχές έως και δυο χέρια, με αποτέλεσμα να λείπει πολύ προϊόν από την αγορά.

Με τέτοιες τιμές τριφυλλιού στην ενδοχώρα, τίθεται εύλογα το ερώτημα πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος οι μονάδες οι απομακρυσμένες (π.χ. των νησιών), όπως επίσης και τι θα γίνει όσο προχωράμε προς το χειμώνα...

04/10/2021 01:54 μμ

Πολλοί απ’ όσους έχουν δυνατότητα αποθήκευσης, το κάνουν, αλλά λόγω των χαμηλών αποδόσεων το προϊόν στις αποθήκες θα είναι λιγότερο από πέρσι.

Ένα εντελώς διαφορετικό από πέρσι σκηνικό έχει διαμορφωθεί στην αγορά του τριφυλλιού, ως αποτέλεσμα των χαμηλών - λόγω ανομβρίας - αποδόσεων, αλλά και της ιδιαίτερα έντονης ζήτησης, στην οποία επιδρούν και οι αυξημένες τιμές αιγοπρόβειου γάλακτος. Παράλληλα, πολλοί είναι και φέτος οι αγρότες που αποθηκεύουν προϊόν, ώστε να πουλήσουν με το νέο έτος πιο ακριβά, όμως οι ποσότητες που θα καταλήξουν φέτος στην αποθήκη, είναι κατά πολύ λιγότερες από πέρσι, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων.

Οι καύσωνες έριξαν σημαντικά τις αποδόσεις

«Στο χωράφι αυτή την περίοδο οι τιμές σε Βοιωτία και Φθιώτιδα έχουν ανέλθει στα επίπεδα των 27 λεπτών το κιλό. Οι αποδόσεις είναι εξαιρετικά μειωμένες λόγω της ξηρασίας και της έλλειψης νερού και πολλοί αποθηκεύουμε προϊόν για το χειμώνα. Πριν λίγες ημέρες κόψαμε το τελευταίο χέρι, για να προλάβουμε να το δέσουμε πριν βρέξει, όπως λένε οι προγνώσεις. Βέβαια τα αποθέματα σε σχέση με πέρσι θα είναι χαμηλότερα», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Βάγκος, που καλλιεργεί στη Βοιωτία 700 στρέμματα με τριφύλλια.

Στα 25 λεπτά οι τιμές στις Σέρρες

Ο κ. Δημήτρης Πανούσης από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης καλλιεργεί 150 στρέμματα με τριφύλλια. Όπως μας είπε ζήτηση υπάρχει για το προϊόν και μάλιστα ζωηρή, οι δε τιμές στον κοντινό κάμπο των Σερρών, που έχει αρκετό προϊόν παίζουν γύρω στα 25 λεπτά το κιλό. Ο κ. Πανούσης πάντως κάνει κι εκείνος λόγο από την πλευρά του, για μεγάλη μείωση στις στρεμματικές αποδόσεις, λόγω της γενικότερης ανομβρίας και ξηρασίας. Ακόμα και στα ποτιστικά χωράφια, η μείωση αποδόσεων, είναι μεγάλη, καταλήγει ο ίδιος.

Άνετα πάνω από τα 30 λεπτά το χειμώνα

Ο κ. Κώστας Καραγιώργος είναι έμπορος τριφυλλιού στην περιοχή των Φαρσάλων, ενώ δραστηριοποιείται και στην Καρδίτσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τη νέα χρονιά θα σπαρούν κάποια παραπάνω στρέμματα. Ο κ. Καραγιώργος λέει επίσης ότι είναι λίγα τα τριφύλλια στην αγορά και πως για πώληση από αποθήκη, οι τιμές παίζουν στα 26-27 λεπτά το κιλό. «Μέσα στο χειμώνα, οι τιμές του τριφυλλιού θα ξεπεράσουν άνετα τα 30 λεπτά το κιλό», καταλήγει ο ίδιος.

Βοηθούν οι προκαταβολές από τους γαλατάδες

Τέλος, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου, καλλιεργητής τριφυλλιού από τις Σοφάδες Καρδίτσας: «υπάρχει τόση ζήτηση, που δεν μπορούμε να καλύψουμε τις παραγγελίες. Το τέταρτο χέρι έπιασε στο χωράφι και 23 λεπτά το κιλό. Αν καταφέρουμε και κόψουμε ένα ακόμα χέρι μέσα στον Οκτώβρη, έχουμε συμφωνία με μονάδες για πώληση στα 25 λεπτά το κιλό. Οι αποθήκες είναι άδειες και η ζήτηση μαίνεται. Εκτιμώ πως οι τιμές θα διατηρηθούν ψηλά και το επόμενο έτος. Βοηθάνε σ’ αυτό οι προκαταβολές που δίνουν οι γαλατάδες στις μονάδες».

30/09/2021 09:51 πμ

Οι συγκομιδές στην περιοχή της Καλαμάτας έχουν ξεκινήσει και σε λίγες μέρες αναμένονται και στις υπόλοιπες παραγωγικές περιοχές της χώρας. Οι μεγαλύτερες ποσότητες απορροφούνται από την εσωτερική αγορά καθώς η παραγωγή δεν επαρκεί και οι εισαγωγές φέτος είναι μειωμένες.

Στην περιοχή της Καλαμάτας καλλιεργούνται περίπου 2.000 στρέμματα με αραχίδα και αυτήν την περίοδο έχει ξεκινήσει η συγκομιδή σύμφωνα με τον κ. Δούβα Γιώργο, αντιπρόεδρο του Α.Σ. Καλαμάτας. Ο ίδιος καλλιεργεί 120 στρέμματα και όπως επισημαίνει «καλλιεργητικά το κυριότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη πιστοποιημένου σπόρου απαλλαγμένου από ιώσεις. Το γεγονός αυτό έχει αντίκτυπο στην παραγωγή η οποία είναι μειωμένη και αγγίζει περίπου τα 400kg/στρ. Η παραγωγή με πιστοποιημένο σπόρο αντίστοιχα φτάνει τα 650-700 kg/στρ. Ωστόσο απαγορεύεται η εμπορία του σε όλη την Ε.Ε. καθώς πρόκειται για γενετικώς τροποποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό ενώ η μόνη χώρα που παράγει πιστοποιημένο σπόρο είναι η Καλιφόρνια. Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι υπάρχουν 8 διαφορετικές ιώσεις στο αράπικο φιστίκι που προκαλούν δυσμορφία στο εξωτερικό περίβλημα, μικροκαρπία και ακαρπία, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό οι παραγωγοί να προμηθευόμαστε σπόρο μη ιωμένο. Η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί σε 20 ημέρες και συνήθως στα χωράφια ακολουθεί αμειψισπορά με καλλιέργεια πατάτας.

Η παραγωγή που υπάρχει στην Ελλάδα είναι ελλιπής και για αυτό προωθείται κυρίως στην εσωτερική αγορά. Το εισαγόμενο φιστίκι δημιουργεί πρόβλημα στην τιμή. Εισαγωγές γίνονται από όλο τον κόσμο και αυτήν την στιγμή κυκλοφορεί στην Ελλάδα αράπικο φιστίκι από Αργεντινή και Βραζιλία το οποίο έρχεται με τιμή 1,35 ευρώ το κιλό η ψίχα. Η τιμή είναι πολύ ανταγωνιστική καθώς πέρα από την συγκομιδή του φιστικιού, η επεξεργασία για μεταποίηση αυξάνει σημαντικά το κόστος. Οι παραγωγοί της περιοχής προωθούν την παραγωγή τους δια μέσου του συνεταιρισμού όπου υπάρχουν μηχανήματα επεξεργασίας αράπικου φιστικιού ή και μέσω εμπόρων που ασχολούνται με την μεταποίηση. Τα ελληνικά φιστίκια υπερτερούν κατά πολύ σε γεύση. Η τιμή παραγωγού είναι στα 90-95 λεπτά το κιλό καρπό με φλοιό. Φέτος στον συνεταιρισμό κάναμε κάποιες συμφωνίες για να προωθήσουμε την παραγωγή και στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και την Ιταλία», καταλήγει ο κ. Δούβας.

Επίσης ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος πρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας μας δίνει κάποιες ενδιαφέρουσες συμπληρωματικές πληροφορίες. «Οι παραγωγοί αυτήν την περίοδο όπου έχει ξεκινήσει το αλώνισμα προσπαθούν να συγκομίσουν το προϊόν γρήγορα πριν τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Το φιστίκι που συλλέγεται έχει αποξηρανθεί αρχικά στο χωράφι και έπειτα περνάει μία περίοδο αφύγρανσης πριν την πώληση. Οι αποδόσεις της καλλιέργειας όπως και η τιμή κινούνται κάθε χρόνο στα ίδια επίπεδα καθώς η καλλιέργεια αν και ποτιστική δεν επηρεάζεται σημαντικά από συνθήκες ξηρασίας. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 90 λεπτά μέχρι 1,10 ευρώ. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τις εισαγωγές ωστόσο εξαιτίας της διεθνούς τάσης που υπάρχει φέτος για αύξηση τιμών, χώρες εισαγωγής όπως η Κίνα έχουν περιορίσει σημαντικά τις εξαγώγιμες ποσότητες φιστικιού με αποτέλεσμα το ελληνικό φιστίκι να έχει πλεονεκτική θέση. Σαν συνεταιρισμός πουλάμε αποφλοιωμένο ωμό φιστίκι και φιστικοβούτυρο. Επιπρόσθετα, τα παραπροϊόντα που περισσεύουν πωλούνται ως ξερή φυτική ύλη για ζωοτροφή».

Τέλος επικοινωνήσαμε με τον κ. Τάσο Αγριανίδη παραγωγό και ιδιοκτήτη της εταιρίας Ελληνικός Καρπός, ο οποίος δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και εμπορία αράπικου φιστικιού στις Σέρρες. Όπως μας εξηγεί η στρεμματική έκταση στην περιοχή των Σερρών φέτος είναι 10.000 στρέμματα και είναι ελαφρώς μειωμένη καθώς κάποιοι παραγωγοί προτίμησαν τις καλλιέργειες βαμβακιού και καλαμποκιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όγκος παραγωγής στην περιοχή των Σερρών ανέρχεται στους 3.000 τόνους και η τιμή παραγωγού είναι 85-90 λεπτά με το κουκούλι. Τα κύρια παραγωγικά κέντρα της χώρας είναι οι Σέρρες, η Καβάλα και η Καλαμάτα. Σαν καλλιέργεια δεν είναι πολύ απαιτητική από άποψη φυτοπροστασίας και ως προς την άρδευση χρειάζονται 10 ποτίσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής σεζόν. Μεγάλη σημασία ωστόσο έχει η ποιότητα του χώματος καθώς επηρεάζει την εξαγωγή των φυτών πριν την συγκομιδή. Αυτήν την περίοδο γίνεται η εξαγωγή φυτών, θα ακολουθήσουν 10-15 ημέρες όπου θα γίνει η ξήρανση των λοβών πάνω στο χωράφι και έπειτα ο αλωνισμός. Ο κ. Αγριάδης έχει καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας και μας εξηγεί την επεξεργασία από την συγκομιδή μέχρι το τελικό προϊόν. Το φιστίκι έρχεται με το κουκούλι το οποίο και σπάμε, έπειτα ο καρπός αποφλοιώνεται και γίνεται η διαλογή και το τσουβάλιασμα. Στην συνέχεια γίνεται η διαλογή ανάλογα με το μέγεθος. Μεγάλα μεγέθη πωλούνται ωμά στο εμπόριο και τα μικρότερα μεγέθη είτε ψήνονται είτε γίνονται φιστικοβούτυρο». Σύμφωνα με τον ίδιο το μεταποιημένο προϊόν έχει πολύ ζήτηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Πουλάμε φιστικοβούτυρο σε 22 χώρες. Οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες ωστόσο υπάρχει ανοδική τάση για την καλλιέργεια παρά την φετινή χρονιά».

15/09/2021 05:48 μμ

Η φετινή παραγωγή τριφυλλιού είναι ελαφρώς μειωμένη καθώς η καλλιέργεια επηρεάστηκε από την άνοδο των θερμοκρασιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ωστόσο η ζήτηση εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή γεγονός που καθορίζει και τις τιμές παραγωγού.

Πιο συγκεκριμένα, την άποψη του επί του θέματος εξέφρασε ο κ. Πεταλάς Αλέξανδρος, υπεύθυνος του εργοστασίου ζωοτροφών της «Ένωσης» Σερρών και γεωπόνος. «Στην περιοχή των Σερρών αυτήν την περίοδο γίνονται οι τέταρτες και οι πέμπτες κοπές τριφυλλιού. Όπως φαίνεται αν συνεχίσει ο καιρός να είναι ευνοϊκός και εξαιτίας της πολύ μεγάλης ζήτησης, κάποιοι παραγωγοί θα συνεχίσουν μέχρι και το έβδομο χέρι στα μέσα Οκτωβρίου. Αναφέρομαι σε γόνιμα χωράφια που είναι φροντισμένα όλο τον χρόνο. Συνήθως οι κοπές μέχρι και το έκτο χέρι προορίζονται για ξερό τριφύλλι δηλαδή για σανό και όσοι τυχόν κάνουν και έβδομη κοπή, το τριφύλλι γίνεται ενσίρωμα καθώς η υγρασία του Οκτωβρίου είναι αυξημένη. Οι παραγωγές από άποψη ποιότητας είναι ικανοποιητικές, οι ποσότητες όμως είναι ελαφρώς μειωμένες. Το διάστημα όπου γίνονταν οι κοπές των τρίτων και τέταρτων χεριών, τα οποία είναι τα καλύτερα από άποψη αποδόσεων, λόγω ξηρασίας η παραγωγή ήταν μειωμένη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι αρκετοί παραγωγοί που έχουν γόνιμα χωράφια δεν τα ποτίζουν. Αυτήν την στιγμή οι τιμές είναι στα 25 λεπτά και λογικά δεν θα πέσουν εφόσον συνεχίζονται οι κοπές. Αντιθέτως υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν και άλλο. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπου ειδικεύονται στην παραγωγή τριφυλλιού όπως αυτή του Νέου Σκοπού και της Πεπονιάς έχουν γίνει αγοραπωλησίες στο χωράφι με 25 λεπτά το κιλό. Εξαιτίας του γεγονότος ότι η παραγωγή είναι ελαφρώς μειωμένη και η ζήτηση είναι μεγάλη, τα αποθέματα είναι λιγότερα. Το αντίκτυπο βέβαια είναι μεγάλο για τον κτηνοτρόφο. Στην περιοχή μας οι κτηνοτρόφοι συνηθίζουν να αγοράζουν τριφύλλι από το χωράφι, ωστόσο εκτός νομού, μέσω εμπόρου, η τιμή τριφυλλιού αυξάνεται από 3 μέχρι 13 λεπτά με αποτέλεσμα να είναι πάνω από 30 λεπτά».

Επίσης, ο κ. Ευγενιάδης Κωνσταντίνος παραγωγός τριφυλλιού με 200 στρέμματα, από το χωριό Σωτήρα Φλώρινας, μιλώντας στον ΑγροΤύπο αναφέρει ότι την περίοδο αυτή στην περιοχή κόβεται το τέταρτο χέρι το οποίο μάλλον είναι και το τελευταίο. Υπάρχει μείωση της παραγωγής περίπου κατά 20% λόγω του καύσωνα παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει όλα τα ποτίσματα. Για τον λόγο αυτό καθυστέρησαν και οι συγκομιδές. Όλη η παραγωγή τριφυλλιού πωλείται ως σανό σε κτηνοτρόφους. Αυτήν την περίοδο η τιμή είναι στα 22 λεπτά και ενδέχεται να αυξηθεί, ενώ αρχικά, στα πρώτα χέρια η τιμή παραγωγού ήταν στα 15 - 16 λεπτά το κιλό. Οι τιμές είναι πολύ ικανοποιητικές και αυξημένες συγκριτικά με πέρσι», καταλήγει ο κ. Ευγενίδης.

 

15/09/2021 12:35 μμ

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Καστοριά, παρουσίασε το πλαίσιο προγραμματισμού του Οργανισμού μέχρι το τέλος του έτους για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

α) Όσον αφορά τις μηλοκαλλιέργειες, θα πληρωθούν, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021, οι προκαταβολές και αν είναι δυνατόν το σύνολο των αποζημιώσεων των πορισμάτων για τον παγετό της άνοιξης του 2021. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό για την συνολική πληρωμή, θα εξασφαλιστούν οι προκαταβολές εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, όπως ο νόμος ορίζει και ψήφισε αυτήν η κυβέρνηση, και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021.

β) Όσον αφορά τους παραγωγούς των φασολιών, τόσο για την Καστοριά και την Φλώρινα όσο και σε άλλες περιπτώσεις της Δυτικής Μακεδονίας, ο ΕΛΓΑ αναλαμβάνει το κόστος να πληρωθεί από τον προϋπολογισμό του. Κινούνται ήδη οι διαδικασίες, έχουν υπάρξει οι αναγγελίες των ζημιών σε 53 κοινότητες στην Καστοριά, αλλά υπάρχουν ζημίες και στις Πρέσπες και σε άλλες περιοχές και θα επιταχυνθεί η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων ούτως ώστε  να μπορέσουμε να κάνουμε την αξιοποίηση του αρθ. 18. παρ. 2 του κανονισμού αποζημιώσεων του Οργανισμού, ο οποίος μας επιτρέπει στις περιπτώσεις αυτές να γίνουν γενικού, συνολικού χαρακτήρα εκτιμήσεις, ούτως ώστε καθορίζοντας ανά περιοχές τα ποσοστά, να είμαστε σε θέση να πληρώσουμε προκαταβολές στους παραγωγούς μας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άμεση ανταπόκριση του κ. Λυκουρέντζου «σε όλα τα αιτήματα που θέτουμε ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ως τοπική κοινωνία, καθώς είναι πολύ σημαντικό σε μια δύσκολη χρονιά, όπως η φετινή, να έχουμε την συμπαράσταση του Οργανισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

09/09/2021 01:20 μμ

Στη βόρεια Ελλάδα οι περισσότερες εκτάσεις συγκεντρώνονται στις Σέρρες και στα Τενάγη.

Δύσκολη χρονιά η εφετινή για τους λίγους, Έλληνες καλλιεργητές σόγιας, λόγω των μειωμένων αποδόσεων, ως απόρροια της ξηρασίας. Υπό κανονικές συνθήκες, το προϊόν, στα ποτιστικά δίνει έως και 550 κιλά το στρέμμα, όμως φέτος, οι στρεμματικές θα είναι χαμηλότερες. Το θετικό είναι πως το εμπόριο αγοράζει και εκτός συμβάσεων, από αγρότες και μάλιστα σε αυξημένες τιμές.

Ο κ. Κώστας Χύτας είναι καλλιεργητής σόγιας σε ποτιστικά χωράφια, στην περιοχή των Σερρών. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, η σπορά έγινε το Μάιο και το αλώνισμα, αναμένεται τον Οκτώβριο. Η σόγια στις Σέρρες καλλιεργείται ως επί το πλείστον σε ποτιστικά χωράφια, αλλά φέτος η καλλιέργεια δοκιμάστηκε -όπως και όλα τα προϊόντα- από τον παρατεταμένο καύσωνα. Σύμφωνα με τον κ. Χύτα οι αποδόσεις σε ποτιστικά χωράφια των Σερρών, μια κανονική χρονιά κυμαίνονται μεταξύ 400-550 κιλών ανά στρέμμα, οι δε τιμές στα συμβόλαια φέτος ανέρχονται σε 41 λεπτά, όμως το πιθανότερο είναι να αυξηθούν.

Ο κ. Θεόδωρος Λουκίδης είναι έμπορος αγροτικών προϊόντων, διαθέτει σιλό στην περιοχή Καλαμώνας στη Δράμα και συνάπτει συμβάσεις με αγρότες, για παραγωγή σόγιας, η οποία καταλήγει στην εταιρεία Agroinvest, για χρήση, ανάλογη με εκείνη του ηλίανθου. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, οι συμβάσεις για τη σόγια που υπέγραψαν οι παραγωγοί φέτος πριν την σπορά του Μαΐου προέβλεπαν μια εγγυημένη τιμή στα 41 λεπτά ανά κιλό, αντί 37 λεπτών πρόπερσι. Στην εν λόγω περιοχή, σόγια βάζουν οι αγρότες στα Τενάγη, που πολλές φορές πλημμυρίζουν και κρατούν υγρασία ως εδάφη, γεγονός που βοηθά την σόγια ως καλλιέργεια, μας εξηγεί ο κ. Λουκίδης. Η σπορά σόγιας στα Τενάγη γίνεται το Μάιο ή το αργότερο έως τα μέσα Ιουνίου. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις με σόγια στην Ελλάδα καλλιεργούνται στην περιοχή της Καβάλας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, φέτος το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, ήταν ανεβασμένο, αν και υπήρξε στροφή κυρίως προς το καλαμπόκι. Σύμφωνα βέβαια με τον κ. Λουκίδη οι τιμές που εισπράττουν σήμερα οι παραγωγοί για την σόγια από τον ίδιο είναι πλέον στα 50 λεπτά το κιλό, ακόμα κι αν μιλάμε για παραδόσεις εκτός συμβάσεων. Οι αποδόσεις σόγιας στην περιοχή είναι οι υψηλότερες κάθε χρόνο, φθάνοντας ακόμα και τα 450 κιλά το στρέμμα. Φέτος οι αποδόσεις λόγω προφανώς της γενικότερης ξηρασίας είναι πεσμένες, πιάνοντας ταβάνι στα 250 κιλά ανά στρέμμα.

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, από την Αγρομηχανική Βόλου, τόνισε στον ΑγροΤύπο, πως η σόγια είναι προσιτή ως καλλιέργεια, δεν έχει πολλά έξοδα, όμως χρειάζεται νερό. Στην περιοχή της Μαγνησίας, όμως το συγκεκριμένο είδος δεν καλλιεργείται πια σχεδόν καθόλου.

Τέλος, ο κ. Κώστας Μερτζεμέκης, είναι γεωπόνος, παραγωγός και έμπορος αγροτικών προϊόντων από το Κιλκίς. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο στην περιοχή του Κιλκίς, δεν μπαίνουν στρέμματα και ο κόσμος προτιμά κυρίως το σιτάρι.

03/09/2021 02:06 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φασολοπαραγωγοί της Καστοριάς από τις μειωμένες αποδόσεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος», τα φασόλια επλήγησαν στο στάδιο της ανθοφορίας του φυτού από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής σχετικής υγρασίας αέρα προκαλεί πτώση των ανθών. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε ακαρπία σε μεγάλο βαθμό.

Η μείωση της παραγωγής φασολιών εκτιμώ ότι ανέρχεται φέτος σε ποσοστό 70%. Πάντως η ηγεσία του ΕΛΓΑ απάντησε θετικά σε σχετικό μας αίτημα και οι παραγωγοί κατάθεσαν αιτήσεις ζημιάς μαζί με τις υπόλοιπες περιοχές της Καστοριάς. 

Αυτό που ζητάμε είναι φέτος να καταβληθούν ενισχύσεις de minimis στους παραγωγούς φασολιών της Δυτικής Μακεδονίας.

Σε μια κανονική χρονιά έχουμε στρεμματικές αποδόσεις 300 κιλά / στρέμμα. Φέτος αναμένουμε αποδόσεις 100 κιλά / στρέμμα. Ελπίζουμε να βελτιωθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες και οι υγρασίες να βοηθήσουν την καλλιέργεια. Για αυτό οι παραγωγοί θα καθυστερήσουν φέτος να ξεκινήσουν την συγκομιδή κατά 20 - 30 ημέρες. Πάντως η τιμή παραγωγού παραμένει σε σταθερά επίπεδα στα 2,60 - 2,70 ευρώ το κιλό.

Στο μεταξύ έχουμε οφειλή από τον ΕΛΓΑ για ζημιές από το 2019. Αν και πληρώθηκαν αποζημιώσεις οι παραγωγοί, ωστόσο με βάση τον Κανονισμό Ασφάλισης του Οργανισμού τα φασόλια ΠΓΕ και βιολογικά θα πρέπει να αποζημιώνονται αυξημένα κατά 30%. Αυτό σημαίνει ένα πρόσθετο ποσό περίπου 200.000 ευρώ που ακόμη δεν το έχουν εισπράξει οι δικαιούχοι.

25/08/2021 04:34 μμ

Όμως, έρχεται πακέτο αποζημιώσεων ή ενισχύσεων για τους πληγέντες παραγωγούς φακής Εγκλουβής.

Παραγωγοί από την Λευκάδα που μίλησαν στον ΑγροΤύπο, ζήτησαν αποζημίωση ή ενίσχυση, δεδομένου ότι η φετινή σοδειά χάθηκε σε μεγάλο βαθμό. Έτσι, σε καλό δρόμο φαίνεται πως είναι το ζήτημα των αποζημιώσεων των παραγωγών της φημισμένης φακής Εγκλουβής Λευκάδας, που επλήγησαν από την ανομβρία και τις υψηλότατες θερμοκρασίες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία το Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Αγρινίου στην δικαιοδοσία του οποίου είναι και η ευρύτερη περιοχή της Εγκλουβής Π.Ε. Λευκάδας και τονίζεται σε έγγραφο του Οργανισμού, που φέρνει στην δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος (δείτε εδώ) από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν τους περασμένους μήνες σε καλλιέργειες φακής και που αφορούν έκταση 600 στρεμμάτων διαπιστώθηκε απώλεια παραγωγής κυρίως από ανομβρία καθώς και από υψηλές θερμοκρασίες.

Κατόπιν τούτου εξετάζεται η τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η ένταξη τους σε καθεστώς αποζημιώσεων – ενισχύσεων, τονίζεται στο έγγραφο Λυκουρέντζου.

Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα για το πρόβλημα των παραγωγών φακής Εγκλουβής, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς.

Ο βουλευτής, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, επεδίωξε τις συναντήσεις σε συνέχεια σχετικών επιστολών που απέστειλε σε υπουργείο και ΕΛΓΑ, καθώς και αναφοράς που κατέθεσε μέσω της βουλής για το θέμα, έπειτα από συνεργασία που είχε με τον πρόεδρο της Κοινότητας Εγκλουβής Ηλία Κούρτη και τον πρόεδρο του Αγροτικού Οινοποιητικού και Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Λευκάδας ΤΑΟΛ Θωμά Κατωπόδη.

Ο κ. Καββαδάς ενημέρωσε τον υπουργό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ότι η απώλεια της παραγωγής φακών Εγκλουβής στις περιοχές της Εγκλουβής, της Εξάνθειας, του Αγίου Ηλία και των Χορτάτων είναι σχεδόν ολοκληρωτική, λόγω της ανομβρίας που επεκράτησε την Άνοιξη, κυρίως όμως λόγω του καύσωνα που ακολούθησε, που είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του προϊόντος.

Επεσήμανε δε ότι από τα 840 στρέμματα που καλλιεργούνται φέτος παράχθηκαν μόλις 20 τόνοι φακές – σε αντίθεση με τους 70 που παράγονται υπό ομαλές συνθήκες – από τους οποίους οι 15 χρειάζονται για τη νέα σπορά. Τόνισε ότι, προκειμένου να μη σημάνει καταστροφή για την αγροτική οικονομία της περιοχής, οι παραγωγοί θα πρέπει να αποζημιωθούν, ώστε να καλύψουν τόσο τις απώλειες της τρέχουσας χρονιάς, όσο και τα έξοδα της επόμενης.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα συνδράμει τους παραγωγούς μέσω του ΕΛΓΑ, του ασφαλιστικού βραχίονα της αγροτικής παραγωγής. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναγνώρισε την ανάγκη για οριζόντια αποζημίωση, και δεσμεύθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες διαδικασίες και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Για το θέμα ο βουλευτής δήλωσε: «έπειτα από την επίσκεψή μου στην Εγκλουβή τις προηγούμενες ημέρες και την ενημέρωση που είχα, θεώρησα χρέος μου να μεταφέρω κατεπειγόντως το θέμα της φετινής καταστροφής στην παραγωγή Φακών Εγκλουβής στο υπουργείο και στον ΕΛΓΑ. Παρουσίασα το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, τονίζοντας παράλληλα τη σπανιότητα του προϊόντος, το οποίο είναι ενταγμένο και στον εθνικό κατάλογο άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς και σύντομα αναμένεται να αναγνωριστεί ως προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ, ενώ ο σπόρος του φυλάσσεται και από τον ΟΗΕ.

Τόσο ο υπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκαν άμεσα και θετικά στο αίτημά μου και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις για τους αγρότες μας. Θέλω ωστόσο να τονίσω ότι επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα της κατασκευής της λιμνοδεξαμενής Εγκλουβής. Αν σήμερα υπήρχε η λιμνοδεξαμενή, η καταστροφή μπορεί να είχε αποφευχθεί ή περιοριστεί. Και επειδή τα επόμενα χρόνια, με την κλιματική αλλαγή, οι καύσωνες μάλλον θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, πρέπει να λάβουμε μέτρα πρόληψης και προστασίας των φακών Εγκλουβής – και ένα τέτοιο μέτρο είναι η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής. Πιστεύω σύντομα θα έχουμε εξελίξεις, θα συνεχίσω να παρακολουθώ το θέμα, επιδιώκοντας παράλληλα την υλοποίηση των μεγάλων, μακροπρόθεσμων αγροτικών υποδομών που θα στηρίξουν ουσιαστικά τους παραγωγούς φακών Εγκλουβής».

18/08/2021 01:19 μμ

Προμηνύεται δύσκολος χειμώνας για τις κτηνοτροφικές μονάδες, με τις πυρκαγιές να δημιουργούν ακόμα πιο ασφυκτικές συνθήκες.

Έτι περαιτέρω δύσκολη κάνουν την διαχείριση της κατάστασης με το αυξημένο κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία, οι πρόσφατες πυρκαγιές σε Ηλεία, Αττική και κυρίως στην Εύβοια, μια περιοχή με κτηνοτροφία, που γειτνιάζει κιόλας με περιοχές που έχουν μακρά παράδοση στις ζωοτροφές.

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός μηδικής από την Λιβαδειά, σε λίγες ημέρες σε Βοιωτία και Φθιώτιδα, οι παραγωγοί θα αρχίσουν να παίρνουν το τέταρτο μαχαίρι, με τις τιμές να κυμαίνονται τώρα στα 21 λεπτά το κιλό, παίρνοντας πάνω δηλαδή 1 λεπτό, σε σχέση με 20 ημέρες πριν. Όπως εξηγεί ο κ. Βάγκος οι πρόσφατες πυρκαγιές θα δημιουργήσουν πρόσθετο πρόβλημα, καθώς είναι αυτονότητο πως έχουν καεί πολλά βοσκοτόπια και έχει μικρύνει η προσφορά. Στον αντίποδα, η ζήτηση μαίνεται από τις κτηνοτροφικές μονάδες, που διαβλέπουν δύσκολο χειμώνα στον ορίζοντα. Τέλος, όπως μας λέει ο κ. Βάγκος όταν κάποιος κτηνοτρόφος δεν αγοράσει μηδική από το χωράφι, τότε είναι αναγκασμένος να πάρει από αποθήκη και τότε οι τιμές μπορεί να ανέλθουν και στα 30 λεπτά το κιλό.

Λίγο βορειότερα, στην Θεσσαλία, όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η τιμή που αγοράζουν οι μονάδες μηδική έχει εκτοξευθεί σε απαγορευτικά επίπεδα της τάξης των 25 λεπτών το κιλό.

Τέλος, στην Αιτωλοακαρνανία, τώρα και πιο συγκεκριμένα στον κάμπο του Μεσολογγίου, η τιμή στο χωράφι έχει φθάσει και τα 22 λεπτά το κιλό, λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από το Πεντάλοφο, Θύμιος Μακρής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κανόνας στις πράξεις αφορά τιμή 21 λεπτά το κιλό, πλην όμως σε έκτακτες περιπτώσεις γίνονται πράξεις και στα 22 λεπτά, καθώς η ζήτηση είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα.

21/07/2021 04:11 μμ

Η έντονη ζήτηση από νησιωτικές περιοχές και ιδίως την Κρήτη, σε συνδυασμό με τα περιορισμένες διαθεσιμότητες φέτος, ανεβάζουν το προϊόν.

Η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι ειδήσεις για αυξήσεις τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα τη νέα χρονιά μέσω συμφωνιών, δίνουν επιπλέον ώθηση στις τιμές παραγωγού.

Είναι ενδεικτικό πως στον κάμπο της Βοιωτίας που τροφοφοτεί με μηδικές λόγω τοποθεσίας, την Πελοπόννησο, την Κρήτη κι άλλες, μεγάλες ζώνες κτηνοτροφίας, ενώ το δεύτερο χέρι δεν πέρασε τα 18-19 λεπτά στο χωράφι το κιλό, το τρίτο χέρι που βγαίνει αυτές τις ημέρες, έπιασε ήδη τα 21 λεπτά το κιλό.

Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Βάγκος από τη Λιβαδειά, η ζήτηση έχει ανέλθει για το προϊόν σε πολύ υψηλά επίπεδα κι ως εκ τούτου, υπάρχουν μονάδες που είναι διατεθειμένες να δώσουν αυτά τα χρήματα.

Η τιμή των 21 λεπτών το κιλό στο χωράφι επικρατεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου και στην Αιτωλοακαρνανία, περιοχή - βαρόμετρο για τις τιμές των γεωργικών, αλλά και κτηνοτροφικών προϊόντων.

15/07/2021 05:05 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φασολοπαραγωγοί της Δυτικής Μακεδονίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος», τα φασόλια επλήγησαν στο στάδιο της ανθοφορίας του φυτού από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής σχετικής υγρασίας αέρα προκαλεί πτώση των ανθών. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε ακαρπία των φυτών.

Τα προβλήματα εντοπίζονται περισσότερο στην Π.Ε. Φλώρινας και Καστοριάς, περιοχές με μεγάλο αριθμό φασολοπαραγωγών. Υπάρχει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ που λέει ότι για να καταβληθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς θα πρέπει να έχουμε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και παρατεταμένα για κάποιες ημέρες. Στην περιοχή μας που έχει μεγάλο υψόμετρο δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

Σε μια κανονική χρονιά έχουμε στρεμματικές αποδόσεις 350 κιλά / στρέμμα. Τώρα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί ο Αύγουστος. Αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες τότε θα μιλάμε για πολύ μεγάλη ζημιά. Η ιδανική για την εποχή θερμοκρασία είναι από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό που ζητάμε είναι να καταβληθούν ενισχύσεις de minimis στους παραγωγούς φασολιών της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι τιμές που πουλά ο συνεταιρισμός τα φασόλια είναι σταθερές εδώ και αρκετό καιρό και κυμαίνονται στα 3 ευρώ το κιλό. Το κόστος παραγωγής είναι στα 2 έως 2,20 ευρώ το κιλό. Στη λιανική αγορά βρίσκεις τα φασόλια Πρεσπών στα 6 έως 7 ευρώ το κιλό.   
 

12/07/2021 12:01 μμ

Έντονη ζήτηση για το προϊόν, περιορισμένες αποδόσεις και μειωμένες δυνατότητες για αποθήκευση.

Σταθερά σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση για μηδική στην χώρα μας, με αποτέλεσμα οι τιμές στο χωράφι, σε ορισμένες περιοχές, να έχουν ανέλθει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, φέρνοντας σε οικονομικό αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους. Ευνοημένοι θα είναι το χειμώνα, όσοι προνοούν, έχοντας τις σχετικές υποδομές ή νοικιάζοντάς αυτές, για αποθήκευση του προϊόντος.

Ο Αποστόλης Εκίζογλου καλλιεργεί 280 στρέμματα φέτος με μηδική, στο Νέο Ικόνιο Καρδίτσας. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «υπάρχει τρομερή ζήτηση για μηδική. Σε λίγες ημέρες θα κόψουμε το τρίτο χέρι. Οι τιμές παίζουν στα 19 λεπτά το κιλό και υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές περιοχές της χώρας. Εμείς πουλάμε σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, αλλά όχι μόνον. Φέτος το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο, που σε αντίθεση με άλλες χρονιές, δεν αποθηκεύεται πολύ προϊόν. Το δεύτερο χέρι έφυγε στην τιμή των 17 λεπτών το κιλό, όταν πέρσι είχε 14 λεπτά. Δεν ξέρω, αν συνεχιστεί η άνοδος, όπως φαίνεται, πώς θα μπορούν να ανταποκριθούν το χειμώνα οι μονάδες. Σίγουρα οι αυξημένες τιμές στο γάλα, έχουν επιδράσει στην αγορά».

Ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την Λιβαδειά δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως: «είμαστε στο τρίτο χέρι και οι τιμές για την πολύ ποιοτική μηδική κυμαίνονται στα 19 λεπτά το κιλό. Τα πιο κατώτερα ποιοτικά πιάνουν τα 18 λεπτά. Ζήτηση υπάρχει, αλλά υπάρχει και πρόβλημα με τα ποτίσματα στη Κωπαΐδα. Έχει σχεδόν τρεις μήνες να βρέξει κι εδώ στην περιοχή χρειάζονται έργα αρδευτικά».

Ο Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός και έμπορος μηδικής από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι: «σαφώς και η ζήτηση για το προϊόν παραμένει ανεβασμένη. Στην περιοχή μας, αλλά και στις γειτονικές Σέρρες, οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν κόψει το δεύτερο χέρι και πάμε για το τρίτο. Οι ποιότητες είναι πολύ καλές, οι δε τιμές στα 17-19 λεπτά το κιλό».

Τέλος, ο κ. Θύμιος Μακρής, παραγωγός μηδικής από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι: «στην περιοχή μας κόβεται τώρα το τρίτο ή το τέταρτο χέρι, ανάλογα την περίπτωση. Η ζήτηση είναι πολύ ικανοποιητική, αλλά όσο προχωράμε οι αποδόσεις θα είναι μειωμένες λόγω της παρατεταμένης περιόδου με υψηλές θερμοκρασίες. Οι τιμές στο χωράφι είναι πολύ υψηλές, φθάνοντας και τα 20-21 λεπτά το κιλό».

23/06/2021 01:35 μμ

Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η συλλογή της φακής σε πολλές περιοχές της χώρας και όπως όλα δείχνουν υπάρχει αισθητή μείωση στις στρεμματικές αποδόσεις. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια λόγω των μειωμένων τιμών και των άστατων καιρικών συνθηκών που τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του συγκομιζόμενου προϊόντος.

Ο Δρ. Βλαχοστέργιος Δημήτρης, ερευνητής από το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας μας δίνει πληροφορίες για την καλλιέργεια της φακής και κυρίως για την πορεία της καλλιέργειας τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα τη φετινή χρονιά. «Οι επικρατέστερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι ελληνικές και έχουν δημιουργηθεί στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας. Πιο συγκεκριμένα είναι οι ποικιλίες: Σάμος, Δήμητρα, Θεσσαλία, Αθηνά και Ελπίδα, που είναι νέα ποικιλία. «Η επιλογή της σωστής ποικιλίας, αναφέρει ο κ. Βλαχοστέργιος, αποτελεί τον πρώτο και βασικότερο παράγοντα για την εξασφάλιση καλής παραγωγής και κυρίως προϊόντος υψηλής ποιότητας». «Η καλλιέργεια της φακής έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα. Είναι ξηρική καλλιέργεια και έχει ευρεία ζώνη προσαρμοστικότητας εδαφικών και κλιματολογικών συνθηκών και ανήκει στα είδη τα οποία προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορα συστήματα αμειψισποράς. Μέσω του μοναδικού μηχανισμού της αζωτοδέσμευσης, εκτός του ότι αξιοποιεί το ατμοσφαιρικό άζωτο προς όφελος της, αφήνει στο χωράφι υπολειμματικό άζωτο και για την επόμενη καλλιέργεια συμβάλλοντας έμμεσα στην εξοικονόμηση χρημάτων, την βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και την μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος». «Ακόμη, η θρεπτική αξία της φακής είναι μεγάλη και διεθνώς αναγνωρισμένη. Οφείλεται στα ιδιαίτερα συστατικά που περιέχει ο σπόρος όπως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (23-28%), σύνθετους υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης (55-60%), φυτικές ίνες, χαμηλά λιπαρά (2%), φολικό οξύ, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β».

«Ωστόσο, την φετινή  χρόνια παρατηρήθηκε μειωμένη παραγωγή, γεγονός που οφείλεται αφενός στις όψιμες παγωνιές και αφετέρου στις βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν κατά την περίοδο της συγκομιδής, δηλαδή περίπου από τα τέλη Μαΐου και εξής, με αποτέλεσμα απώλεια παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας της φακής».

«Τα σημαντικότερα προβλήματα που επηρέασαν την επέκταση της καλλιέργειας τα τελευταία χρόνια είναι οι χαμηλότερες τιμές παραγωγού και η έλλειψη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση κάποιων μυκητολογικών ασθενειών και πλατύφυλλων ζιζανίων που εμφανίζονται μετά το φύτρωμα. Έτσι η καταπολέμηση των πλατύφυλλων ζιζανίων γίνεται είτε με εργατικά με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος, είτε όσοι παραγωγοί αδυνατούν να τα αντιμετωπίσουν υφίστανται την μείωση στην απόδοση. Τέλος, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις προτιμώνται χωράφια καθαρά από πλατύφυλλα, όπως χωράφια που προηγουμένως έχουν καλλιεργηθεί καλαμπόκια ή βαμβάκια», καταλήγει.

Ο κ. Μακρυγιάννης Θανάσης είναι έμπειρος παραγωγός με καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής φακής στο Βουζί Δομοκού. Όπως μας εξηγεί μόλις έχει ολοκληρωθεί το αλώνισμα της φακής και η φετινή χρονιά παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είναι μέτρια από άποψη παραγωγής, με μέσο όρο στρεμματικής απόδοσης 100 kg/ στρέμμα. Δύο είναι οι επικρατέστερες ποικιλίες στην περιοχή του Δομοκού, οι μεσόσπερμες Σάμου και οι μεγαλόσπερμες Θεσσαλίας οι οποίες συγκομίζονται ταυτόχρονα. «Εμείς έχουμε ξεκινήσει από 5 Ιουνίου το αλώνισμα το οποίο κρατάει μέχρι 12 Ιουνίου και στον Θεσσαλικό κάμπο ξεκίνησαν πριν από 15 ημέρες. Η έκταση των στρεμμάτων είναι πολύ μειωμένη στην περιοχή του Δομοκού. Τα προηγούμενα έτη καλλιεργούνταν 3.000 στρέμματα με όσπρια και φέτος καλλιεργήθηκαν μόλις 1.000. Πολλά στρέμματα έχουν αντικατασταθεί με ελαιοκράμβη ή αλλά χειμερινά σιτηρά. Ο λόγος είναι φυσικά οι τιμές. Στον κάμπο της Θεσσαλίας η τιμή παραγωγού είναι 65 λεπτά/κιλό ενώ οι φακές Βουζίου πωλούνται 1,90 ευρώ/κιλό χοντρική και 3 ευρώ/κιλό λιανική».

Ο κ. Σαπουνάς Αστέριος γεωπόνος και γενικός διευθυντής του ΑΣ Θεστό στα Φαρσαλα μας αναφέρει ότι η συγκομιδή της φακής στην περιοχή ολοκληρώθηκε πριν δέκα ημέρες και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη ωστόσο η ποιότητα είναι εξαιρετική. Επίσης, πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν επιλέξει άλλες χειμερινές ξηρικές καλλιέργειες όπως σιτάρι, κριθάρι και βρώμη. Οι αποδόσεις είναι χαμηλές, λιγότερο από 100 kg/στρέμμα και όπως και πέρσι οι τιμές είναι ικανοποιητικές. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Σαπουνάς είμαστε εισαγωγική χώρα για την κάλυψη των αναγκών σε όσπρια, γεγονός που επηρεάζει και τις τιμές της εγχώριας παραγωγής.

Ο κ. Κανάκης γεωπόνος στον ΑΣ ΘΕΣγη στη Λάρισα μας ενημερώνει ότι φέτος στον συνεταιρισμό τα στρέμματα φακής είναι ελάχιστα. Πολλοί παραγωγοί που κάνουν αμειψισπορά έχουν αντικαταστήσει τα χωράφια τους με σιτηρά ενώ άλλοι έχουν καλλιεργήσει ρεβίθια. Οι συγκομιδές έχουν ολοκληρωθεί πριν λίγο καιρό και οι παραγόμενες ποσότητες είναι γύρω στα 100 με 150 kg/στρέμμα. Όπως αναφέρει τα εισαγόμενα προϊόντα προέρχονται κυρίως από τον Καναδά και η τιμή τους είναι πολύ χαμηλότερη συγκριτικά με την ελληνική φακή. Η τιμή όπως και πέρσι είναι αρκετά ικανοποιητική και ανέρχεται γύρω στα 80 λεπτά.

Τέλος, στο ορεινό χωριό Γκούρα στην Κορινθία ο κ. Αποστόλης Καπέλλος είναι παραγωγός οσπρίων. Η συγκομιδή της φακής στην περιοχή ξεκινάει τέλη Ιουλίου και η παραγωγή προβλέπεται να είναι αρκετά μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών.

25/05/2021 02:16 μμ

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση τόσο για το τριφύλλι, όσο και για τις σανοβρώμες, κάτι που φέρνει χαμόγελα στους αγρότες, αλλά προβληματισμό στους κτηνοτρόφους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της τωρινής περιόδου είναι η σπουδή μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων από Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες κ.λπ. να εφοδιαστούν για το χειμώνα νωρίς, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τόσες αποθήκες γεμάτες με προϊόν, όσες πέρσι και τρίτον, το γεγονός ότι πολλές εκτάσεις παραγωγικές ιδίως στην Θεσσαλία βγήκαν εκτός παραγωγής λόγω των καιρικών φαινομένων (Ιανός, Μήδεια κ.λπ.).

Ο κ. Γιάννης Βάγκος, έμπειρος παραγωγός που δραστηριοποιείται στο νομό Βοιωτίας, αλλά και στην Φθιώτιδα μας λέει, πως η ζήτηση παραμένει... τρελή για τα τριφύλλια, καθώς τώρα πολλές μονάδες ανεφοδιάζουν για το χειμώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο της αναμονής ακόμα και τέσσερις ημέρες στις πλάστιγγες για ζύγισμα, ενώ οι έμποροι πληρώνουν όσο-όσο. Σε σχέση με τις τιμές, συνεχίζει ο κ. Βάγκος, από τα 12 λεπτά πέρσι τέτοια περίοδο, έχουν... εκτοξευθεί φέτος στα 16 και 17 λεπτά το κιλό. Ακόμα και οι σανοβρώμες, λέει ο κ. Βάγκος που χρησιμοποιούνται ως τροφή κυρίως στην Κρήτη, έχουν πάει από τα 8 λεπτά (περσινή τιμή) στα 12 και 13 φέτος.

Ο κ. Διονύσης Οικονόμου είναι παραγωγός, μεταξύ άλλων, και τριφυλλιού από τα Καλύβια Αγρινίου. Όπως υπογράμμισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, τώρα η περιοχή είναι στο δεύτερο χέρι και οι τιμές που παίζουν στο χωράφι είναι ανεβασμένες στα 16 με 17 λεπτά το κιλό, ενώ γίνονται πολλές πράξεις και η ζήτηση είναι έντονη.

Ο Θωμάς Στεριάτος, αιγοπροβατοτρόφος από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής καθώς οι αγρότες ζητούν για τα νέα τριφύλλια έως και 18 λεπτά το κιλό. Αν τώρα, λέει ο ίδιος με νόημα, που γίνονται οι κοπές επικρατεί αυτό το κλίμα, εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί το χειμώνα, όταν τελειώσουν τα αποθέματα.

Η Μαρία Καραντάνη είναι αιγοτρόφος με έδρα στην περιοχή των Καλαβρύτων και όπως λέει στον ΑγροΤύπο, η κατάσταση δεν έχει... προηγούμενο. Σύμφωνα με την ίδια, οι αγρότες με τριφύλλια αλλά και απόθεμα καλαμποκιού, εμφανίζονται φέτος ιδιαίτερα οργανωμένοι κατά την πώληση των τροφών, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν τα προηγούμενα έτη. Η κα Γεωργίου εκτιμά πως το ράλι στην τιμή της σόγιας διεθνώς έχει επηρεάσει όλα τα ζωοτροφικά φυτά, όμως μέσα στην χώρα μας, η άνοδος της τιμής στο γάλα, πρόσφερε σε πολλούς επιχείρημα, να εκτοξεύσουν τις τιμές. Κατά συνέπεια, συνεχίζει η ίδια, ένα σακί καλαμπόκι 40 κιλών πληρώνονταν από τον κτηνοτρόφο 12 ευρώ και μέσα σε μια εβδομάδα πληρώνεται πλέον 13 ευρώ. Σύμφωνα με την κα Γεωργίου, στα τριφύλλια η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, αγρότες ζητούν για το δεύτερο χέρι τριφυλλιού, που είναι καθαρό, ακόμα και 19 λεπτά το κιλό, ενώ το πρώτο είχε 17-18 λεπτά. Με αυτές τις τιμές, ο κτηνοτρόφος, πολύ απλά δεν βγαίνει, καταλήγει η κα Γεωργίου.

Τέλος, ο κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Τυρνάβου σημείωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως το τριφύλλι περσινής εσοδείας το 2020 είχε 18 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 26-27 λεπτά το κιλό, προφανώς την περίοδο πολύ μετά την συγκομιδή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος ανομβρίας που επικρατεί σήμερα δεν έχει επίπτωση στις τιμές των ζωοτροφών, πλην όμως, οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι -όπως τυχαίνει να είναι ο ίδιος- επωμίστηκαν ένα μεγάλο κόστος όσον αφορά στην σίτιση των ζώων την περίοδο μέσα στο χειμώνα που στην περιοχή της Θεσσαλίας και ιδίως στα ορεινά επικρατούσαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και έπεσαν χιόνια.

22/04/2021 12:49 μμ

Καθυστερημένες οι σπορές και απώλεια παραγωγής στις πρώιμες ποικιλίες φασολιών, κίνδυνος μικρών αποδόσεων στη φακή και προβλήματα φυτρωτικότητας στο ρεβίθι.

Όπως δήλωσε στον ΑγρόΤυπο ο κ. Ζιμπιλίδης Ιωάννης, υπεύθυνος αγοράς προϊόντων της εταιρείας Προϊόντα γης Βοϊου, οι σπορές του φασολιού έχουν καθυστερήσει λόγω των παγετών. Η καλλιεργούμενη έκταση της εταιρείας βρίσκεται στην περιοχή του Ξινού Νερού Φλώρινας και στον Άγιο Παντελεήμονα, 
 είναι 400-500 στρέμματα καθιστού μέτριου φασολιού και οι σπορές ολοκληρώθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Υπάρχει καθυστέρηση και στην ποικιλία γίγαντες η οποία στην περιοχή των Πρεσπών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Όσον αφορά την καλλιέργεια της φακής έχουμε αυξήσει τα στρέμματα καθώς φοβόμαστε ότι οι βροχές του Μαΐου θα έχουν αντίκτυπο στην παραγόμενη ποσότητα. Η καλλιέργεια βρίσκεται στο στάδιο της άνθισης και αναμένεται να συγκομιστεί αρχές Ιουλίου. Πέρσι η παραγωγή ήταν πολύ μειωμένη αλλά η ποιότητα αρκετά καλή.

Στον συνεταιρισμό Θέστο καλλιεργούνται 1.500 στρέμματα φακής ποικιλίας Σάμου και Θεσσαλίας. Ο κ. Μαγαλιός Αχιλλέας χαρακτηριστικά αναφέρει ότι υπάρχει περίπτωση απώλειας παραγωγής όπως έγινε πέρσι καθώς δεν έχει βρέξει για μέρες στην περιοχή και υπάρχει περίπτωση να καούν τα ανθικά στελέχη του φυτού. Η φακή είναι ξερική ποικιλία ωστόσο κατά την περίοδο της άνθισης και της καρπόδεσης οι ανάγκες σε πότισμα είναι αυξημένες. Η συγκομιδή ξεκινάει τέλη Ιουνίου. Πέρσι είχαμε απώλεια παραγωγής σε μεγάλο ποσοστό, άλλες χρονιές παράγονται 200 κιλά ανά στρέμμα και υπήρχαν περιπτώσεις που πήραμε 120 κιλά/ στρέμμα από παραγωγούς. 
Αναφορικά με τα ρεβίθια είναι ένα από τα κύρια προϊόντα του συνεταιρισμού. Καλλιεργούνται περίπου 1.000 στρέμματα και λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν προβλήματα φυτρωτικότητας και πυκνότητας πληθυσμού. Κατά την περίοδο της σποράς η οποία έγινε τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου έπεσαν μεγάλης έντασης βροχές και μαζί με το γεγονός των χαμηλών θερμοκρασιών επηρέασαν τη φυτρωτικότητα και την ταχύτητα βλάστησης των φυτών. Χρησιμοποιούμε τις μεγαλόσπερμες ποικιλίες τύπου Macarena.

Ο κ. Μάλκας Δημήτρης, πρόεδρος του ΑΣ οσπρίων Καρδίτσας - Ψυχανθός, μας μίλησε για τις επιπτώσεις που προκάλεσε ο παγετός στις καλλιέργειες της φακής και των φασολιών. Αυτήν την στιγμή  η καλλιέργεια της φακής βρίσκεται στο στάδιο της ανθοφορίας και σίγουρα θα υπάρχουν απώλειες λόγω παγετού αλλά αυτές θα φανούν μετά από 15-20 ημέρες. Στον συνεταιρισμό καλλιεργούνται 600-700 στρέμματα ποικιλίας Σάμου. Το ίδιο ισχύει και για τα πρώιμα φασόλια. Έχουν ήδη σπαρθεί από τις 20 Μαρτίου και οι ζημιές που έχουν υποστεί θα φανούν έπειτα από 15 ημέρες σε όσα έχουν απομείνει.Η ποικιλία που προτιμάται είναι η Πυργετός, η οποία είναι ξηρό καθιστό φασόλι. Θα υπάρχει μεγάλη απώλεια παραγωγής, σε πολλές περιπτώσεις καταστράφηκαν τα φυτά, καταλήγει. 

16/04/2021 01:07 μμ

Όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα συμβόλαια των παραγωγών στον αρακά.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σουλιώτη, 4.500 περίπου στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον πρόσφατο παγετό, σε Λάρισα και Φάρσαλα, ενώ εξίσου μεγάλη είναι η ζημία και στον αρακά. Όπως εξηγεί ο κ. Σουλιώτης η ζημιά εντοπίζεται σε 3.500 στρέμματα με αρακά, όπου κάηκαν οι βλαστοί και τα άνθη, λόγω του σφοδρού παγετού, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα, γιατί οι εκτάσεις καλύπτονται με συμβόλαια (αν και σε τέτοιες περιπτώσεις υπεισέρχεται θέμα ανωτέρας βίας, οπότε δεν έχει επίπτωση ο αγρότης).

Όσον αφορά πάλι στη βιομηχανική ντομάτα, σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει αποζημίωση για τα 135 ευρώ των εξόδων επαναφύτευσης που απαιτείται. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα έξοδα για τα φυτά αλλά και τη μηχανή.

Επίσκεψη Κέλλα στα χωράφια

«Η ολοκληρωτική καταστροφή, από τον παγετό, στη δυναμική καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, έχει επιπτώσεις τόσο στο εισόδημα των παραγωγών, όσο και στην ομαλή λειτουργία της μεταποίησης. Ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει τη διαδικασία της επανασποράς, αλλά από τη ζημιά κέρδος δεν βγαίνει. Συμφωνώ με τους παραγωγούς στην αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης αρδευτικών έργων υποδομής, για να υπάρξει σωστός προγραμματισμός των καλλιεργειών και να μειωθεί το κόστος παραγωγής». Αυτά δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, επισκεπτόμενος τη Χάλκη, όπου τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης και παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής.

Όπως ανέφεραν οι τελευταίοι στον Λαρισαίο πολιτικό, η ζημιά στον κλάδο είναι μεγάλη, αφού ο παγετός έπληξε περίπου 4.500 στρέμματα στους δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων. Θα προχωρήσουν σε επανασπορά, αναλαμβάνοντας το ρίσκο της συγκομιδής το φθινόπωρο, με την ελπίδα ότι ο καιρός, εκείνη την εποχή, θα είναι σύμμαχος τους. Επεσήμαναν δε στον κ. Κέλλα, ότι προέβησαν σε πρώιμες φυτεύσεις, για να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα της έλλειψης νερού, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν από τον παγετό.

Οι παραγωγοί ανέφεραν στο βουλευτή, την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς η αγροτική παραγωγή πλήττεται τα τελευταία χρόνια από πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες. Την αγωνία, μάλιστα, των αγροτών για τις δυσοίωνες εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα, μετέφερε ο Λαρισαίος πολιτικός στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ.

12/04/2021 04:31 μμ

Η ζήτηση από κτηνοτρόφους για το προϊόν, συνεχίζει το σερί καλών τιμών απ’ ό,τι φαίνεται και φέτος.

Οι πρώτες κοπές στα τριφύλλια είναι γεγονός και το κλίμα συνεχίζει από πέρσι να είναι καλό στην αγορά, λόγω της υψηλής ζήτησης και των εξαφανισμένων αποθεμάτων. Βέβαια, ο μεγάλος όγκος των παραγωγών και περιοχών της χώρας μας, θα μπει σε διαδικασία κοπής προς τα τέλη του μήνα.

Ο Θύμιος Μακρής, παραγωγός τριφυλλιού από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι οι τιμές για το πρώτο χέρι που ξεκίνησαν να παίρνουν από τα χωράφια αυτές τις ημέρες οι αγρότες, κυμαίνονται μεταξύ 15-17 λεπτών το κιλό, όταν πέρσι, δεν πέρναγαν τα... 12 λεπτά το κιλό. Ο κ. Μακρής καλεί τους παραγωγούς τριφυλλιού, να μην πωλούν κάτω από 17-18 λεπτά το κιλό, καθώς είναι ευκαιρία για να λάβουν καλές τιμές έπειτα από πολλά χρόνια, δεδομένων των μηδενικών από πέρσι αποθεμάτων και της υψηλής ζήτησης. Σημειώνεται ότι καλύτερα ποιοτικά τριφύλλια δίνουν τα δεύτερα χέρια, δηλαδή η επόμενη κοψιά.

Ο Αποστόλης Εκίζογλου από την πλευρά του, παραγωγός τριφυλλιού από τις Σοφάδες Καρδίτσας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι πρώτες κοπές, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πρέπει να αναμένονται από τις 25 του μήνα κι έπειτα, ενώ οι πρώτες κουβέντες για τις τιμές, φέρνουν το προϊόν με καθαρότητα 80% σε τροφύλλι στα 16 λεπτά το κιλό και το προϊόν με καθαρότητα 50% τριφύλλι (και 50% σε χορτάρι) στα 13 λεπτά, τιμές δηλαδή σαφώς ανώτερες από πέρσι.

Στον κάμπο της Θεσσαλονίκης ακόμα δεν έχουν γίνει κοπές, μας λέει ο Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός από τον Δρυμό, ενώ ο καιρός έχει δημιουργήσει προβλήματα στις καλλιέργειες και τα τριφύλλια δεν μεγαλώνουν.

Στην Λιβαδειά, τέλος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος παραγωγός Γιάννης Βάγκος, λίγοι παραγωγοί άρχισαν να κόβουν προϊόν, οι δε τιμές που συζητιούνται για το νέο προϊόν, είναι τα 13 λεπτά για τα καθαρά τριφύλλια και τα 9 λεπτά για τα δεύτερης ποιότητας.