Μια κανονική παραγωγή συμπύρηνων ροδακίνων προβλέπεται στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ετήσια σύσκεψη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τα πυρηνόκαρπα του Παρατηρητηρίου της Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αυτό σημαίνει μια ελληνική παραγωγή παρόμοια με αυτή του 2020, που θα ανέλθει σε περίπου 400.000 τόνους. Η εκτιμώμενη τιμή παραγωγού θα κυμανθεί στα 32 - 35 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ).
Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή ισπανική παραγωγή κομπόστας. Η μείωση λόγω καιρικών συνθηκών στην παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων στην χώρα θα έχει σαν αποτέλεσμα να στραφεί μέρος των συμπύρηνων στη νωπή κατανάλωση για να καλύψει τη ζήτηση.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο η κ. Ολυμπία Αποστόλου, εκπρόσωπος της ΕΚΕ, που συμμετείχε στη σύσκεψη, «πέρσι αν και οι τιμές της κομπόστας ήταν σε υψηλά επίπεδα λόγω καλής τιμής της πρώτης ύλης, οι ροές των εξαγωγών κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα και δεν υπάρχει πρόβλημα αποθεμάτων.
Από το τέλος του 2021, λόγω του αυξημένου κόστους πρώτης ύλης, η κομπόστα πωλούνταν στα ράφια καταστημάτων της ευρωπαϊκής αγοράς ως και 60% ακριβότερα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Φέτος έχει αυξηθεί ακόμη πιο ψηλά το κόστος και δεν ξέρουμε πως θα ανταποκριθεί η αγορά. Εξαγωγές ελληνικής κομπόστας κάναμε προς Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία. Αυτές οι αγορές θα έχουν πρόβλημα λόγω πολέμου και μέτρων.
Ειδικότερα στην Ουκρανία θα έπρεπε η ΕΕ να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, με το οποίο θα τους δίναμε ελληνική κομπόστα. Αυτό θα βοηθούσε στην απορρόφηση κάποιων ποσοτήτων της χώρας μας, που θα έχει το πρόβλημα στην Ευρώπη.
Επίσης σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να έχουν οι εξαγωγές ελληνικού χυμού ροδάκινου. Αρκεί να σας αναφέρω ότι η Ρωσία εισάγει το 1/3 της ελληνικής παραγωγής χυμού ετησίως. Θα πρέπει να βρεθούν νέες αγορές για να απορροφήσουν αυτές τις ποσότητες.
Ένα ακόμη πιθανό πρόβλημα αναμένεται να είναι η μαζική είσοδος πυρηνοκάρπων από την Τουρκία στην ευρωπαϊκή αγορά. Η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας και o αποκλεισμός της από το σύστημα SWIFT έχει δυσκολέψει τις συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και υπάρχει ο φόβος να στραφούν στην ευρωπαϊκή αγορά μεγάλες ποσότητες νωπών και συμπύρηνων ροδάκινων, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω».
H Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας διαμαρτύρεται για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ τα τάξης των 65 και 80 ευρώ το στρέμμα για τις περυσινές βροχοπτώσεις. Ζητά μάλιστα να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό κ. Γεωργαντά.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
Η πρόσφατη ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις στα πυρηνόκαρπα που υπέστησαν ζημίες από τις βροχοπτώσεις του 2022 με τα απαράδεκτα ποσά των 65 και 80 ευρώ το στρέμμα, μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους και εκφράζουμε την απογοήτευση και την οργή του αγροτικού κόσμου για την υπαναχώρηση από την αρχική εξαγγελία που υποσχόταν 135 και 150 ευρώ.
Σαφώς δεν θεωρούμε ότι και τα αρχικά ποσά που είχαν εξαγγελθεί κάλυπταν την πραγματική ζημία των αγροτών, διότι με τις καταγραφείσες ζημίες από τις εκθέσεις του ΕΛΓΑ ποσοστών ζημίας 40 - 50% και άνω, οι αποζημιούμενες αξίες έπρεπε να υπερβαίνουν το διπλάσιο και το τριπλάσιο των ανωτέρω ποσών, εάν αποζημιώνονταν από τον ΕΛΓΑ.
Και εύλογα τίθεται το ερώτημα. Έως πότε δεν θα εφαρμόζεται ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που αποδεδειγμένα καλύπτει αυτές τις ζημίες, μάλιστα χωρίς να απαιτείται καμία τροποποίηση και θα αναγκαζόμαστε να απλώνουμε κάθε φορά χέρι ζητιανιάς στις εκάστοτε Κυβερνήσεις για να μας δίνουν αυτό που δικαιούμαστε από τον Νόμο; Και έως ως πότε θα πρέπει να βγαίνουμε στους δρόμους για να παίρνουμε αυτό που δικαιωματικά μας αναλογεί από το ασφαλιστικό σύστημα;
Ταυτόχρονα επισημαίνουμε και προειδοποιούμε ότι τα ποσά που δικαιούται να δώσει η χώρα μας από το de minimis , έχουν σχεδόν εξαντληθεί και σε ενδεχόμενες νέες ζημίες θα υπάρξει αδυναμία οικονομικής ενίσχυσης.
Επομένως, σήμερα μπαίνουν δύο ζητήματα προς διαπραγμάτευση.
Πρώτον, η επαναφορά του ύψους της αποζημίωσης στα αρχικά εξαγγελθέντα ποσά των 135 και 150 ευρώ, χωρίς συμψηφισμούς με την οικονομική ενίσχυση των 72 ευρώ, διότι το ποσό δόθηκε με αιτιολογία της αύξησης του κόστους παραγωγής και της πτώσης των τιμών πώλησης λόγω Ουκρανικής κρίσης και δεύτερον την ορθή εφαρμογή του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛΓΑ για ζημίες από βροχοπτώσεις στα πυρηνόκαρπα.
Η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας εκφράζοντας τα συμφέροντα των Συνεταιρισμών - μελών της και των φυσικών προσώπων που είναι μέλη των εν λόγω Συνεταιρισμών, σε συνδυασμό με το κοινό αίσθημα όλων των Αγροτών, απευθύνεται στον υπουργό και στους βουλευτές των περιοχών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, ζητώντας άμεση συνάντηση στο υπουργείο για να δοθεί δίκαιη λύση στο σοβαρό πρόβλημα των αποζημιώσεων, αλλά και της εφαρμογής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Διότι είναι εξευτελιστικό για τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής μας να ζητιανεύει την ελεημοσύνη του de minimis κάθε φορά, λόγω της επανειλημμένης άρνησης των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ να εντάξουν τις εν λόγω ζημίες παρά τις προβλέψεις του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία του οργανισμού και τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις που έχουν εκδοθεί από το 2017.
Κατόπιν των ανωτέρω, καθώς και του αιτήματός μας για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και ζητούμε παράλληλα τη σύσταση Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας με εκπροσώπους αποκλειστικά Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.
Τα κεράσια θα περιλαμβάνονται στα προϊόντα που εξετάζει το ΥπΑΑΤ για πληρωμή ενισχύσεων. Αυτό είχε δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς κατά την συνάντηση, που είχε στον Τύρναβο, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) κ. Ρίζο Μαρούδα.
Η συνάντηση έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου, όμως φτάσαμε μέσα Μαρτίου και δεν υπάρχει τίποτα νεότερο από την πλευρά του ΥπΑΑΤ. Αυτή η σιωπή φέρνει μεγάλη ανησυχία στους κερασοπαραγωγούς.
Το σίγουρο είναι ότι οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν το εμπόριο. Όταν ξεκίνησε η περσινή εμπορική περίοδος οι τιμές ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω από 1 ευρώ το κιλό (έφτασε μέχρι και 70 λεπτά). Όταν υπήρξε μια αύξηση της ζήτησης και οι τιμές παραγωγού άρχισαν να έχουν ανοδική πορεία (1,50 έως 1,70 ευρώ για τα καλής ποιότητας) τότε είχαμε τις βροχοπτώσεις και τα ακραία φαινόμενα, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες ζημιές στην παραγωγή.
Στην Πέλλα είναι το 60% της ελληνικής παραγωγής κερασιών. Να ενισχυθούν με de minimis οι κερασοπαραγωγοί, ζητούσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με έγγραφό του στο ΥπΑΑΤ. Ανέφερε ότι τα στοιχεία που παρουσίαζε αιτιολογούσαν την απώλεια εισοδήματος, που υπέστησαν οι παραγωγοί κερασιών, εξαιτίας των χαμηλών τιμών πώλησης του προϊόντος και του αυξημένου κόστους παραγωγής, για το 2022.
Ο Νίκος Δημητριάδης, κερασοπαραγωγός και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι βροχές του περασμένου καλοκαιριού δημιούργησαν προβλήματα στα κεράσια των πεδινών και ορεινών περιοχών. Έγιναν εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και κατατέθηκε φάκελος από την Αντιπεριφέρεια Πέλλας με τα στοιχεία παραγωγής και εμπορίας. Ακόμη και στα καλής ποιότητας κεράσια είχαν τιμές που ήταν μειωμένες σε σχέση με το 2020 (το 2021 είχαμε μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω παγετού)».
Ο κ. Ξενοφώντας Τσέμπης, παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Αλμωπίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι παραγωγοί κερασιών το 2022 είχαν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα λόγω ζημιών και μειωμένων τιμών. Τα προβλήματα με τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις τα γνωρίζουν στο ΥπΑΑΤ από τον Ιούλιο του 2022. Έχουν κατατεθεί δηλώσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ.
Από τις 27 Ιουνίου 2022, στην σύσκεψη που διοργανώθηκε στο Δήμο Αλμωπίας σε συνεργασία με τον πρόεδρο της κοινότητας Αρχαγγέλου, είχαμε τονίσει ότι υπήρξαν προβλήματα τιμής, που ήταν από 40 λεπτά μέχρι 70 λεπτά, κάτω από το κόστος παραγωγής. Επίσης από τότε κάναμε λόγο για προβλήματα ποιότητας λόγω μονίλιας από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις. Ακόμη περιμένουμε τις αποφάσεις του κ. Γεωργαντά».
Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της Κυριακής Μάλαμα προς τον ΥπΑΑΤ, για τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε ο αποκλεισμός των βερικοπαραγωγών της Χαλκιδικής από την στήριξη de minimis.
Θυμίζουμε ότι το ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώση την χορήγηση ενισχύσεων στα βερίκοκα για τις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης.
Η βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, κατά την ομιλία της υπογράμμισε ότι «πρέπει άμεσα να διορθωθεί αυτή η απόφαση, η οποία δεν υπακούει σε ορθολογικούς κανόνες, με δεδομένο ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν παρόντα πέρσι και στη Χαλκιδική και βέβαια, ως προς το σκέλος της στήριξης για την ενεργειακή κρίση, αυτή θα έπρεπε να είναι οριζόντια, όπως οριζόντια είναι και τα προβλήματα.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «εάν δεν θεραπευτεί αυτή η στρέβλωση άμεσα, τότε εύλογα θα συμπεράνει κανείς ότι η πολιτική σας δεν είναι ορθολογική, αλλά ενδεχομένως να υπακούει σε άλλες λογικές πελατειακού μηχανισμού και χαρακτήρα».
Όπως τόνισε στην απάντησή του ο κ. Γεωργαντάς «σε όλη την χώρα καλλιεργούνται 92.620 στρέμματα με βερίκοκα. Από αυτά τα 70.000 είναι παραγωγικά στρέμματα. Τα de minimis στις 5 Περιφερειακές Ενότητες συνδέουν την αποζημίωση με τις ζημιές από τιος βροχοπτώσεις του καλοκαιριού. Αφορά μόλις 4.600 στρέμματα καλλιέργειας βερίκοκων.
Και πρόσθεσε: «είναι σαφές ότι χορηγούμε αποζημιώσεις για τις ζημιές σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Στην Χαλκιδική υπήρξαν πολύ λίγες καταγγελίες για ζημιές από βροχοπτώσεις και ο έλεγχος που έγινε από τον ΕΛΓΑ έδειξε ότι υπήρξαν ελάχιστες ζημιές».
Όσον αφορά τις ζημιές από τον περυσινό παγετό ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι «στην Χαλκιδική έχουμε 11.500 παραγωγικά στρέμματα με βερίκοκα. Έγιναν αναγγελίες για τον παγετό τον Μάρτιο του 2022. Οι εκτιμητές έδειξαν ότι υπήρξε ζημιά κατά μέσο όρο σε ποσοστό 60 - 65%. Καταβλήθηκαν 3 εκατ. ευρώ για 9.000 στρέμματα καλλιέργειας (8.000 στρέμματα με πρώιμες ποικιλίες και τα υπόλοιπα 1.000 με μεσωπρώιμες).
Δηλαδή από 11.500 στρέμματα τα 9.000 στρέμματα αποζημιώθηκαν για παγετό. Και το καλοκαίρι κάποιοι ζητούν για τα ίδια στρέμματα αποζημίωση για βροχοπτώσεις που δεν είχαμε ποτέ. Ιεραρχούμε τα αιτήματα των αγροτών και την ευθύνη των αποφάσεων έχει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ».
Χαμηλές θέρμοκρασίες και κατά τόπους παγετό είχαμε χτες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη (13 και 14 Μαρτίου) σε κάποιες περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, «τα δέντρα ατή την εποχή είναι όλα ανθισμένα. Σε κάποιους θύλακες σε Ημαθία και Πέλλα είχαμε παγετούς και έχουν εντοπιστεί ζημιές σε ροδακινιές, βερικοκιές και δαμασκηνές. Έχουμε ενημερώσει τον ΕΛΓΑ στη Βέροια να στείλει γεωπόνους για να γίνει η πρώτη καταγραφή των ζημιών, οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ».
Στο μεταξύ ακόμη δεν έχει πληρώσει ο ΕΛΓΑ όλες τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τα χαλάζια και τις καταστροφές του 2022. Αυτή την εποχή συνεχίζουν να εξετάζουν τις ενστάσεις οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ Βέροιας, αν και το τοπικό υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο.
Η Προϊσταμένη του Τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας, Μαρία Παππά, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το φαινόμενο του παγετού δεν είχε διάρκεια και σε αυτή την φάση εκτιμώ ότι δεν θα έχουν δημιουργήσει αξιόλογες ζημιές αλλά το παρακολουθούμε.
Αυτή την εποχή οι γεωπόνοι του υποκαταστήματος εξετάζουμε τις ενστάσεις από τις χαλαζοπτώσεις του 2022. Βέβαια το υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο και έχουμε μόνο 10 γεωπόνους. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να γίνουν προσλήψεις και σύντομα να έρθουν άτομα για να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις».
Τα ποιοτικά προβλήματα και η αυξημένη ζήτηση οδήγησαν φέτος το μεγαλύτερο ποσοστό συμπύρηνου ροδάκινου να πάει για χυμοποίηση και ένα μικρότερο να κατευθυνθεί στην παραγωγή κομπόστας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), «αν και ακόμη δεν έχουμε τα τελικά στοιχεία το 2022 είχαμε μια καλή ποσοτικά παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου της τάξης των 450.000 τόνων. Από αυτή την ποσότητα περίπου 30.000 τόνοι πήγαν στην κατάψυξη και ακόμη 10.000 τόνοι πήγαν εξαγωγή προς Βουλγαρία. Από τους περίπου 310.000 τόνους πάνω από το 51% πήγε για χυμοποίηση. Πολλά συμπύρηνα αγοράστηκαν για κομπόστα αλλά ήταν ποιοτικά ακατάλληλα - λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε κατά την συγκομιδή - και έγιναν χυμός. Έχουμε φέτος ρεκόρ 10ετίας στην παραγωγή χυμού.
Η τιμή παραγωγού για χυμό ροδάκινου το 2022 κυμάνθηκε από 15 μέχρι 25 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα η τιμή για κομπόστα ξεκίνησε από 31 λεπτά και για κάποιες ποικιλίες έφτασε μέχρι και 33 λεπτά το κιλό.
Μείωση της τελικής τιμής στο προϊόν είχαμε φέτος για την κομπόστα ροδάκινου ενώ αντίθετα αύξηση είχαμε για τον χυμό. Βέβαια από την άλλη είχαμε και φέτος μια αύξηση του κόστους στα κουτιά συσκευασίας κατά 10-12% και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα η διεθνής τιμή της ζάχαρης.
Σοβαρό πρόβλημα - που θα το δούμε στο μέλλον - είναι η μεγάλη διαφορά στην τιμή της κομπόστας από την χώρα μας μέχρι τον τελικό προορισμό. Για παράδειγμα η κομπόστα φεύγει από την χώρα μας στα 1,20 ευρώ το κιλό και στο ράφι του σούπερ μάρκετ της Γερμανίας πωλείται στα 2,19 ευρώ το κιλό. Είναι μεγάλη διαφορά αν σκεφτούμε ότι στο παρελθόν έφευγε από την Ελλάδα στα 69 λεπτά και έφτανε στο ράφι της Γερμανίας στα 99 λεπτά. Αν συνεχιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη οι υψηλές τιμές στο ράφι θα αναγκάσουν πολλούς καταναλωτές να στραφούν σε άλλα προϊόντα.
Οι εξαγωγές αυτή την περίοδο γίνονται με καλή ροή και χωρίς προβλήματα. Σε αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό η μειωμένη ισπανική και χιλιανή παραγωγή συμπύρηνου, που είχαν το 2022, λόγω των καιρικών συνθηκών. Να σας επισημάνω ότι οι Ισπανοί φέτος αναγκάστηκαν να κάνουν εισαγωγές από την χώρα μας για να καλυψουν την ζήτηση.
Εκτίμησή μου είναι ότι φέτος αναμένεται να κάνουμε 11 εκατ. χαρτοκιβώτια εξαγωγές κομπόστας, ενώ οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας οι Κινέζοι περίπου 6 εκατ. χαρτοκιβώτια (έχουν μια παραγωγή της τάξης των 35 - 37 εκατ. χαρτοκιβωτίων αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πάει για εγχώρια κατανάλωση). Μπορεί οι Κινέζοι να έχουν χαμηλότερη τιμή στο προϊόν αλλά τα μεταφορικά (ναύλα) μέχρι πριν δύο μήνες ήταν πολύ ακριβότερα, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στις εξαγωγές τους. Αυτή την περίοδο έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα».
Ο Ενιαίος σύλλογος αγροτών Νάουσας καταγγέλει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για ασυνέπεια και μαγείρεμα στα de minimis για τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού του 2022.
Όπως αναφέρει, στις 20 Ιανουαρίου κλιμάκιο υπουργών συνεδρίασε στο ΥπΑΑΤ και στο τέλος της συνεδρίασης βγήκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: «Θα χορηγηθεί de minimis στα ροδάκινα νεκταρίνια και βιομηχανικά ροδάκινα καθώς επίσης και στα βερίκοκα. Τα ποσά θα ήταν 135 €/στρέμμα στις ζημιές έως 40% και 150 €/στρέμμα στις ζημιές έως 50 και 60%».
Στις 7 Μαρτίου ο Υπουργός βγήκε με άλλο δελτίο τύπου, στο οποίο ανέφερε όλες οι ποικιλίες της λίστας θα αποζημιωθούν με 80 €/στρέμμα.
Συμπέρασμα: «Οι παραγωγοί, με εξαίρεση τους συνεταιρισμένους αγρότες, θα αποζημιωθούν για την ενεργειακή κρίση με 70 €/στρέμμα για το σύνολο των ροδακίνων νεκταρινιών, βιομηχανικών ροδακίνων και βερίκοκων που καλλιεργούν.
Αφού λοιπόν θέλει ο Υπουργός να δώσει και στους υπόλοιπους παραγωγούς τα 72,4 € που πήραν οι συνεταιρισμένοι αγρότες από το ταμείο κρίσεων της ΕΕ για το σύνολο των στρεμμάτων που καλλιεργούσαν ροδάκινα, νεκταρίνια, βιομηχανικά ροδάκινα βερίκοκα, αχλάδια, ακτινίδια, κεράσια, μήλα, ακτινίδια λωτούς, δαμάσκηνα και γενικά ότι είχαν δηλωμένο στην δήλωση καλλιέργειας, ας το κάνει και τώρα, δηλαδή να δώσει σε όλους αυτούς τους παραγωγούς αυτά που δικαιούνται βάσει της δήλωσης καλλιέργειας.
Το ξέρουν καλά το παιχνίδι του διαίρει και βασίλευε,όμως αυτό δεν θα περάσει. Δικαιοσύνη θέλετε; Ορίστε λοιπόν, αποζημιώστε όλους τους παραγωγούς με 72,4 €/στρέμμα για το σύνολο των καλλιεργειών τους αν θέλετε να είστε δίκαιοι όπως λέτε. Αν δεν το κάνετε, τότε έχετε λειτουργήσει εκδικητικά απέναντι στους συνεταιρισμένους αγρότες, εξαργυρώνοντας τις υποσχέσεις που έδιναν από το καλοκαίρι συγκεκριμένοι κυβερνητικοί πολιτευτές.
Δεν έχει καμμία σχέση το de minimis που είναι εθνική χρηματοδότηση με το ταμείο κρίσεων της ΕΕ που είναι κοινοτικά χρήματα. Καλούμε την ΕθΕΑΣ και την κοινοπραξία συνεταιρισμών ομάδων παραγωγών Ημαθίας να πάρουν θέση και να καταγγείλουν όλους αυτούς που μεθόδευσαν αυτό το de minimis έκτρωμα».
Μέχρι ώρας, σύμφωνα με παραγωγούς και γεωπόνους, δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Για την εξέλιξη των καλλιεργειών σε κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα κ.λπ. μιλούν στον ΑγροΤύπο, έμπειροι αγρότες, γεωπόνοι, αλλά και εκπρόσωποι συνεταιρισμών.
Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στον κάμπο των Γιαννιτσών οι περισσότερες ποικιλίες βερικοκιάς και δαμασκηνιάς βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο στάδιο εκκίνησης της ανθοφορίας ή ακόμα και πλήρους άνθισης. Με τα έως σήμερα δεδομένα φαίνεται πως θα έχουμε μια παραγωγική χρονιά. Όσον αφορά στα βιομηχανικά ροδάκινα είναι στο στάδιο της ροζ κορυφής ενώ στα επιτραπέζια ροδάκινα έχει αρχίσει η ανθοφορία και σε αρκετές ποικιλίες έχει προχωρήσει η άνθιση. Στα κεράσια τώρα έχουν αρχίσει και φουσκώνουν οι οφθαλμοί και εκτιμώ πως κατά τις 20 με 25 του μήνα θα περάσουμε στην ανθοφορία».
Ο κ. Βαλάντης Τέγκος καλλιεργεί υπερπρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων, αλλά και κερασιές στην περιοχή του Τυρνάβου. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «την περσινή χρονιά τα κεράσια πήγαν πολύ καλά και είχαμε ικανή παραγωγή και απόδοση. Αντίθετα τα ροδάκινα, τα έκαψε εντελώς ο πάγος. Μέχρι τώρα δεν έχει κάνει ιδιαίτερα κρύα, αλλά οι κερασιές είναι έτοιμες να ανθίσουν, οι δε ροδακινιές έχουν ήδη ανθίσει. Γενικά μέχρι ώρας, δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας».
Ο κ. Δημήτρης Ιμβριώτης, έμπορος αγροτικών προϊόντων δραστηριοποιείται σε Πέλλα και Ημαθία, έχοντας εικόνα για αυτές τις περιοχές και πώς εξελίσσονται οι καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο: «στα κεράσια είμαστε στη φάση της άνθισης και έως τώρα δεν βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα από τον καιρό. Πρόβλημα θα υπάρξει μόνον αν κάνει παγετό. Στα ροδάκινα, κάποιες ποικιλίες ξεκινούν τώρα να ανθίζουν, ενώ κάποιες άλλες έχουν φτάσει στο 50-70% της άνθισης και απ' ό,τι βλέπουμε δεν έχουν κάποιο πρόβλημα από τον καιρό. Το ίδιο ισχύει και για τις καλλιέργειες νεκταρινιών, μήλων, αλλά και ακτινιδίων. Την περσινή χρονιά, δεν είχαμε προβλήματα από παγετούς, αλλά είχαμε ζημιές από τις πολλές βροχές που έπεσαν τον Ιούνιο».
Φυσιολογική ως ώρας χαρακτηρίζει την χρονιά όσον αφορά στα ροδάκινα, αλλά και τα ακτινίδια της περιοχής ο κ. Ιορδάνης Κυρατλίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μέσης. Όπως τονίζει: «υπάρχουν κάποιοι παραγωγοί που είναι ακόμα στα κλαδέματα, αλλά οι περισσότεροι έχουν ολοκληρώσει, έχουν κάνει και τους πρώτους ψεκασμούς, αλλά και λιπάνσεις. Μέχρι ώρας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την άνθιση και όλα πάνε καλά. Ίσως, έχουν επηρεαστεί από το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας που πέρασε πριν κανένα μήνα, αλλά μόνον κάποιες υπερπρώιμες ποικιλίες ροδάκινων, αλλά κι αυτές με επιφύλαξη. Πρέπει να περάσει καιρός να δούμε αν θα έχουμε επιπτώσεις».
Η κα Ανδρονίκη Μέλιου είναι γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς» και λέει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «όσον αφορά στα κεράσια που είναι και το βασικό προϊόν του Συνεταιρισμού μας, δεν έχουν μπει καν τα δέντρα στο στάδιο της προ-άνθισης. Σε μια εβδομάδα περίπου αναμένεται να βγουν από το λήθαργο τα δέντρα. Εδώ το κλάδεμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κατά 100%. Όσον αφορά στα βερίκοκα, είναι 10 ημέρες πιο μπροστά και έχουν αρχίσει να φουσκώνουν οι οφθαλμοί. Μέχρι τώρα δεν βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε και την πιο ευνοϊκή χρονιά όσον αφορά στα κρύα και τις θερμοκρασίες. Ωστόσο, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και τόσο άσχημα όσο πριν τρία χρόνια που ήταν πολύ πιο θερμός ο χειμώνας».
Οι παραγωγοί βερικόκων της Χαλκιδικής χαρακτηρίζουν άδικη την εξαίρεση του νομού τους από την πληρωμή των ενισχύσεων de minimis που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.
Ζητούν την δίκαιη κατανομή ενισχύσεων de minimis σε πληττόμενες καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας χωρίς εξαιρέσεις.
Ο παραγωγός βερίκοκων από την Πορταριά Χαλκιδικής, Δημήτρης Γκουτζιούχας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε και στην Χαλκιδική ζημιές στην συγκομιδή. Το πρόβλημα δημιουργείται από τις συνεχείς βροχοπτώσεις για αρκετές ημέρες. Ζημιές είχε κυρίως η ποικιλία Τίρυνθας. Έγιναν δηλώσεις στον ΕΛΓΑ για την βροχόπτωση. Επίσης μείναμε εκτός και της οριζόντιας αποζημίωσης 70 ευρώ ανά στρέμμα εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών στην αγορά από την ενεργειακή κρίση. Και στην περιοχή μας είχαμε προβλήματα από την ενεργειακή κρίση και πρέπει να το γνωρίζει αυτό το ΥπΑΑΤ».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Μάμα, Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος, «ότι και να ζητάνε οι παραγωγοί από την Χαλκιδική δεν γίνεται αποδεκτό από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ενώ άλλες περιοχές δικαιώνονται. Είναι πολύ κρίμα γιατί το ίδιο έγινε και με τις ελιές. Έδωσαν de minimis στα ελαιόδεντρα της Λέσβου και όχι της Χαλκιδικής που κάνουμε και τόσες εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς. Τώρα ακόμη μια δυναμική καλλιέργεια της περιοχής που είναι τα επιτραπέζια βερίκοκα είναι αδικημένη. Έδωσαν στις άλλες περιοχές de minimis και όχι σε εμάς. Και βροχή είχαμε και ζημιές έπαθαν τα βερίκοκα μας που τις δηλώσαμε στον ΕΛΓΑ αλλά μείναμε εκτός του πακέτου των ενισχύσεων που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ».
Ο κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σημάντρων, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι «οι πρώιμες ποικιλίες βερικόκων δεν έπαθαν ζημιά όμως έχουμε και όψιμες ποικιλίες που έπαθαν ζημιά από τις βροχοπτώσεις. Μάλιστα έγιναν και δηλώσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ αλλά δεν γνωρίζουμε την τύχη τους. Είναι κρίμα που για μια ακόμη φορά μένει η Χαλκιδική εκτός πακέτου αποζημιώσεων».
Για το ζήτημα της κατανομής των de minimis ανά την Επικράτεια ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Πάνας Απόστολος, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, ζητώντας την άμεση υποστήριξη των παραγωγών βερίκοκου της Χαλκιδικής στο εν λόγω Πρόγραμμα ενισχύσεων de minimis.
Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για τα de minimis σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια για τις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης, χρειάζεται μια σωστή ερμηνεία.
Να αναφέρουμε ότι οι δικαιούχοι παραγωγοί συμπύρηνων θα λάβουν συνολικά 150 και 135 ευρώ το στρέμμα μέσα από την καταβολή δύο διαφορετικών ενισχύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η πληρωμή αναμένεται να γίνει τις επόμενες 4 - 5 ημέρες.
Η πρώτη αφορά την αποζημίωση 70 ευρώ ανά στρέμμα εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκε στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, την συγκεκριμένη ενίσχυση θα την λάβουν μόνο όσοι δεν εισέπραξαν τα 72,7 ευρώ ανά στρέμμα, τα οποία εισέπραξαν τα μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που υλοποιούν δράσεις στο στόχο «Περιβάλλον» σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έτους 2022 (η πληρωμή έγινε τον Οκτώβριο του 2022). Αφορά όλες τις ποικιλίες στα ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια. Αυτό το μέτρο αφορά αφορά 246.315 στρέμματα.
Η δεύτερη θα αφορά αποζημιώσεις για τις ζημιές στις ποικιλίες που επλήγησαν σε ποσοστό άνω 30%, βάση του πορίσματος του αρμόδιου γραφείου ΕΛΓΑ Ημαθίας, στις 7/9/2022. Για τις καλλιέργειες αυτές θα δοθούν ανά παραγωγικό στρέμμα 80 ευρώ για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 65 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα). Το δεύτερο μέτρο αφορά 177.141 στρέμματα.
Σημειώνεται από το ΥπΑΑΤ ότι σε όλα τα παραπάνω μέτρα αποζημίωσης στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καταβάλλεται το 50% της προβλεπόμενης αποζημίωσης.
Ο κ. Νίκος Μηνάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλυβίων και στον ΣΕΑΣ, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σύμφωνα με όσα λέει το ΥπΑΑΤ τα 70 ευρώ το στρέμμα θα τα πάρουν όσοι δεν πληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2022 από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν. Βλέπουμε όμως ότι τα 246.315 στρέμματα είναι λίγα και αυτό σημαίνει ότι μπαίνει κάποιος κόφτης που περιμένουμε να δούμε ποιος είναι. Όσον αφορά την λίστα του ΕΛΓΑ είναι αυτή που μας έδωσαν, η οποία περιλαμβάνει τις ποικιλίες που έχουν ζημιά από 30% και άνω».
Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν είναι κατανοητό γιατί το ΥπΑΑΤ ανακατεύει τα 72 ευρώ ανά στρέμμα που πληρώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο με τα χρήματα των αποζημιώσεων λόγω των βροχοπτώσεων. Οι παραγωγοί, που έλαβαν χρήματα από την ΕΕ επειδή ακολουθούσαν φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, θα λάβουν τελικά μόνο 80 ευρώ το στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 65 ευρώ για τα συμπύρηνα. Οι συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Παραγωγών θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη για αυτή την απόφαση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Χρήστος Βοργιάδης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι αποζημιώσεις για τιςζημιές από τις τρεις συνεχόμενες βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού. Επίσης οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα χάσουν το 50% της αποζημίωσης (θα λάβουν 40 και 32,5 ευρώ αντίστοιχα). Για το θέμα της ενίσχυσης εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκε στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση θα την εισπράξουν όσοι δεν έλαβαν τα χρήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ουκρανικής κρίσης στον αγροτικό τομέα (πληρωμή Οκτωβρίου 2022). Όμως εκείνα τα χρήματα αφορούσαν όλα τα οπωροκηπευτικά ενώ τώρα θα τα εισπράξουν μόνο ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια. Δεν θα τα πάρουν τα άλλα οπωροκηπευτικά (π.χ. δαμάσκηνα), τα σταφύλια και οι σταφίδες. Τότε τα χρήματα ήταν από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν τώρα είναι από τον εθνικό προϋπολογισμό. Επίσης τότε τα χρήματα δόθηκαν σε όλους τώρα δίνουν το 50% σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».
Από την πλευρά του ο παραγωγός βερικόκων από την Χαλκιδική κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «η Χαλκιδική έχει παραγωγή επιτραπέζιων βερίκοκων και το περσινό καλοκαίρι - όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια - είχε ζημιές λόγω βροχοπτώσεων στην περίοδο συγκομιδής. Όμως όπως έγινε με την ακαρπία στις ελιές του 2021 έτσι και στα βερίκοκα του 2022 έμεινε εκτός ενίσχύσεων de minimis».
Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και ξεκίνησε η λίπανση στις ροδακινές και νεκταρινιές, ενώ παράλληλα γίνεται και η προληπτική φυτοπροστασία.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη της καλλιέργειας ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από την Κουλούρα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκλήρωσα το κλάδεμα των δέντρων. Στις επιτραπέζιες ποικιλίες ροδάκινου αφήνεις λιγότερες βέργες, ενώ στα συμπύρηνα περισσότερες. Το πρόβλημα είναι ότι όταν ξεκινήσουν τα αραιώματα θα είναι δύσκολο να βρεις εργάτες γης. Φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Αναμένουμε τα νέα Σχέδια Βελτίωσης που θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή οικίσκων για να μένουν οι εργάτες.
Από σήμερα Τετάρτη (1/3) ξεκίνησε η λίπανση των δέντρων μιας και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (βροχερός καιρός). Ήδη κάποιες πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων έχουν ανθίσει. Το κόστος λίπανσης είναι πολύ υψηλό για αυτό θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι προσεκτικοί και να κάνουν σωστή χρήση. Αυτό που φοβόμαστε είναι μην έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και παγετούς μέσα στον Μάρτιο.
Παράλληλα κάνουμε και φυτοπροστασία και ήδη έχω κάνει έναν ψεκασμό με χαλκό και έναν για τον εξώασκο. Θα ακολουθήσουν και οι επόμενοι για εντομολογικούς και μυκητολογικούς εχθρούς. Περιμένουμε την πληρωμή των αποζημιώσεων για τις ζημιές του καλοκαιριού γιατί ξεκίνησαν οι καλλιεργητικές φροντίδες και πολλοί παραγωγοί έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα για να καλύψουν τα έξοδά τους».
Ξεκίνησε την προληπτική φυτοπροστασία και ο Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός ροδάκινων και νεκταρινιών από τη Νάουσα. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο «αυτή την εποχή κάνουμε τα ραντίσματα για μυκητολογικές και εντομολογικές ασθένειες.
Όσον αφορά την λίπανση αναμένεται να ξεκινήσει κυρίως από τα μέσα Μαρτίου. Πολλοί όμως παραγωγοί έχουν ήδη ξεκινήσει να ρίχνουν Άζωτο (βοηθάνε οι βροχοπτώσεις). Βέβαια το κόστος της λίπανσης είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα πρέπει να γίνεται με προσοχή από τον παραγωγό.
Προς το τέλος είμαστε στα κλαδέματα. Κάποιοι λένε ότι αν γίνει καλό κλάδεμα θα γλυτώσουν το αραίωμα σε μια εποχή που δεν υπάρχουν πολλά εργατικά χέρια αλλά εγώ δεν συμφωνώ. Αν έχουμε λίγες βέργες στο δέντρο και πέσει παγετός τότε η ζημιά θα είναι μεγάλη για τον παραγωγό και αυτή δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ».
Την επίσημη ενημέρωση για τις ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών αλλά και τα ποσά αποζημίωσης για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού περιμένουν οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων.
Οι αγρότες από Ημαθία και Πέλλα προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν κινητοποιήσεις.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Χρήστος Βοργιάδης, «πρέπει να σταματήσει να παίζει κρυφτό το ΥπΑΑΤ. Οι αγρότες βιώνουν τον απόλυτο εμπαιγμό, με υποσχέσεις για ενισχύσεις-αποζημιώσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τα μέλη της κυβέρνησης στη συνάντηση της Βέροιας (Σκυλακάκης - Βεσυρόπουλος - Γεωργαντάς). Ο κ. Γεωργαντάς δεν έχει ανακοινώσει τις ποικιλίες. Ζητάμε αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες που συγκομίζονται μετά τις 6 Ιουνίου. Επίσης περιμένουμε να εφαρμόσει όσα είπε ο υπουργός ΑΑΤ για αποζημίωση σε ποσοστό ζημιάς 40% με τιμή 135 ευρώ το στρέμμα και για ζημιά 50% με τιμή 150 ευρώ το στρέμμα. Αν δούμε μικρότερα ποσά από αυτά που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ τότε την επόμενη εβδομάδα οι παραγωγοί, από Ημαθία, Γαλατάδες και Έδεσσα, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».
Πάντως οι «πιέσεις» για την διαμόρφωση της λίστας των ποικιλίων που θα πάρουν αποζημίωση είναι μεγάλες. Σύμφωνα με κύκλους του ΥπΑΑΤ το επόμενο διάστημα θα βγει δημόσια η λίστα με τις ποικιλίες. Πάντως οι ποικιλίες που αναφέρει ότι έπαθαν ζημιές ο ΕΛΓΑ (σε ποσοστά 30%, 40%, 50% και πάνω) δεν μπορεί να μην αποζημιωθούν. Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι ο ΕΛΓΑ έχει καταγράψει ζημιές σε 183.000 στρέμματα. Εντάχθηκαν και κάποιες νέες ποικιλίες και η έκταση της ζημιάς φτάνει σε περίπου 210.000 στρέμματα. Το κονδύλι για αποζημίωση λόγω βροχοπτώσεων ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ. Το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να βρεθούν πρόσθετα κονδύλια. Αν δεν αλλάξει κάτι τότε μιλάμε για μια αποζημίωση της τάξης των 128,5 ευρώ το στρέμμα.
Υπάρχει και το θέμα της πληρωμής των 72 ευρώ το στρέμμα που δόθηκε σε παραγωγούς μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που «έτρεχαν» επιχειρησιακά προγράμματα λόγω των συνεπειών της Ουκρανικής κρίσης. Το ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώσει ότι θα εξετάσει να δοθεί σε μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών η στρεμματική ενίσχυση. Δεν θα αφορά όμως όλους τους παραγωγούς αλλά όσους θα είναι μέλη συνεταιρισμών, κάτι που θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους παραγωγούς της Πέλλας. Επίσης αν δοθεί αυτή η ενίσχυση στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών τότε θα το ζητήσουν και άλλες καλλιέργειες.
Από σήμερα Τρίτη (28 Φεβρουαρίου) έως και τις 13 Μαρτίου 2023 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για την ετησία παράταση του προγράμματος Κομφούζιο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρόσκληση βγήκε με ένα χρόνο καθυστέρηση. Αφορά την διαδικασία πληρωμής του έτους εφαρμογής 2022 (οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν με τη λήξη της αρχικής περιόδου την 1η Φεβρουαρίου 2022 και λήγουν την 31η Ιανουαρίου 2023), δηλαδή θα πρέπει οι παραγωγοί να καταθέσουν την αίτηση για να εισπράξουν την ενίσχυση, ύψους 45,4 ευρώ ανά στρέμμα. Οι παραγωγοί εδώ και ένα χρόνο έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο πρόγραμμα και περιμένουν πότε θα εισπράξουν τα χρήματά τους.
Συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ καλεί τους ενταγμένους της 1ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» με ενεργά Τεχνικά Δελτία (ΤΔ) έτους εφαρμογής 2021 και των οποίων η ένταξη στη δράση δεν έχει ανακληθεί, να υποβάλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία αφορά σε ετήσια παράταση των δεσμεύσεών τους.
Η δράση αφορά τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς.
Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας Πρόσκλησης ανέρχεται στα 1.400.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- να συμπεριλαμβάνονται στο ενεργό Τεχνικό Δελτίο του έτους εφαρμογής 2021 της 1ης Πρόσκλησης του υποψηφίου, με την έκταση και στη θέση που τα αγροτεμάχια αποτυπώνονται στο ενεργό Τεχνικό Δελτίο έτους εφαρμογής 2021
- να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2022 του υποψηφίου με επιλέξιμη για τη δράση καλλιέργεια (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά) ή με συγκαλλιέργεια των ως άνω επιλέξιμων καλλιεργειών.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στην παρούσα Πρόσκληση, υποβάλλουν προς τον ΕΦΔ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση της δράσης.
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης γίνεται στον ιστότοπο (εδώ) με κωδικό Πρόσκλησης: 10.1.08_4.
Για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης στήριξης, οι υποψήφιοι χρησιμοποιούν τους κωδικούς πρόσβασης με τους οποίους εισέρχονταν μέχρι σήμερα στο ΠΣ της δράσης.
Τα μαθηματικά είναι απλά και πρακτικά, όταν αυξάνεις τους δικαιούχους μιας ενίσχυσης και κρατάς το κονδύλι ίδιο τότε μειώνονται τα ποσά της πληρωμής.
Κάτι τέτοιο πάει να γίνει με την ενίσχυση στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα και τα νεκταρίνια, τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων το καλοκαίρι του 2022.
Η αρχική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ έκανε λόγο για αποζημίωση σε ποσοστό ζημιάς 40% με τιμή 135 ευρώ το στρέμμα και για 50% με τιμή 150 ευρώ το στρέμμα.
Σε δηλώσεις που είχε κάνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης, είχε αναφέρει ότι «όλοι οι συνεταιριστικοί φορείς της χώρας ζητάμε να ενταχθούν στην λίστα των αποζημιώσεων όλες οι ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών που συγκομίζονται μετά τις 6 Ιουνίου». Επίσης είχε κάνει εκτίμηση ότι επειδή δεν βρίσκουν κονδύλια θα μειώσουν το ποσό της ενίσχυσης και θα αυξήσουν τον αριθμό των ποικιλιών.
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου, από κύκλους του ΥπΑΑΤ, αναφέρουν ότι θα αυξηθούν οι τελικά οι ποικιλίες που θα ενισχυθούν από τα μέτρα αλλά το ποσό της ενίσχυσης θα μειωθεί στα 75 ευρώ το στρέμμα.
Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «αν υπάρξει μια τέτοια απόφαση τότε θα έχει καμιά αξία ο λόγος τους. Ουσιαστικά μειώνουν την στρεμματική ενίσχυση στο μισό. Τα ποσά των 135 και 150 ευρώ το στρέμμα ανακοινώθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του ΥπΑΑΤ, στην οποία συμμετείχε και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χ. Τριαντόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι είχε ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός για αυτές τις εξαγγελίες και δεν μπορούν να τις πάρουν πίσω».
Φτάσαμε τέλος Φεβρουαρίου και ακόμη δεν είχε ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ τις ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών που θα αποζημιωθούν. Αν και είχαν πει για πληρωμή στα τέλη Φεβρουαρίου με τα νέα δεδομένα πάει για μέσα Μαρτίου.
Οι εξαγγελίες του υπουργείου, αφορούσα αποζημιώσεις στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40% με τιμή 135 ευρώ το στρέμμα και 50% με τιμή 150 ευρώ το στρέμμα. Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ η αναγγελία αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες των ανωτέρω καλλιεργειών στην επικράτεια, όπως αυτές τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών.
Η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών γίνεται σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Άτυπα το ΥπΑΑΤ είχε κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα μια λίστα ποικιλίων αλλά όπως είχε γράψει τότε ο ΑγροΤύπος θα άλλαζε γιατί υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις από τους παραγωγούς με ποικιλίες που δεν είχαν ενταχθεί.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης, «οι ενισχύσεις θα καταβληθούν για συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινων που έπαθαν ζημιά από τις βροχοπτώσεις και δεν ήταν εμπορεύσιμα. Ήταν αυτά τα ροδάκινα και νεκταρίνια που έμειναν απούλητα στις αποθήκες μας και ζητούσαμε από το ΥπΑΑΤ να γίνει καταγραφεί αλλά ποτέ δεν έγινε.
Όλοι οι συνεταιριστικοί φορείς της χώρας ζητάμε να ενταχθούν στην λίστα των αποζημιώσεων όλες οι ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών που συγκομίζονται μετά τις 6 Ιουνίου. Γίνονται συζητήσεις με το ΥπΑΑΤ και για αυτό αργούν να ανακοινώσουν επίσημα την λίστα των ποικιλιών που θα καταβληθεί η ενίσχυση. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι επειδή δεν βρίσκουν κονδύλια θα μειώσουν το ποσό της ενίσχυσης και θα αυξήσουν τον αριθμό των ποικιλιών».
Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα Τρίτη (21/2), μέσω του vouchers.gov.gr, το Market Pass (κάρτα αγορών). Πρόκειται για την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών κατά τους μήνες από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο 2023.
Οι αιτήσεις για το Market Pass μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και την 15η Μαρτίου 2023. Η αίτηση υποβάλλεται μία φορά και κατόπιν η ενίσχυση πιστώνεται αυτόματα στην άυλη ψηφιακή κάρτα ή στον λογαριασμό του δικαιούχου.
Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών (που το κράτος τις ορίζει στα 220 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού) και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών». Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προγράμματος. Βάση υπολογισμού για το κατά πόσο ένα φυσικό πρόσωπο δικαιούται το Market Pass είναι η Φορολογική Δήλωση του 2021.
Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:
είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023).
είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.
Κατηγορία Κριτήρια
Άγαμοι, χήροι, εν διαστάσει - Οικογενειακό Εισόδημα έως € 16.000 - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 250.000
Έγγαμοι με ή χωρίς τέκνα / Με σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα - Οικογενειακό εισόδημα έως € 24.000, προσαυξανόμενο κατά € 5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 400.000
Μονογονεϊκές οικογένειες με ένα ή περισσότερα τέκνα - Οικογενειακό εισόδημα έως € 24.000, προσαυξανόμενο κατά € 5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 400.000.
Παραδείγματα
Ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγούνται επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως.
Έγγαμο ζευγάρι χωρίς τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
Διαζευγμένος γονέας με δύο τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + (2 x 100) ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 252 ευρώ (€42 x 6 μήνες)
Έγγαμο ζευγάρι με δύο τέκνα και ένα φιλοξενούμενο μέλος δικαιούται το 10% από τα 220 + (4 x 100) ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 372 ευρώ (€62 x 6 μήνες).
Αναλυτικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λειτουργία της πλατφόρμας θα βρείτε στη διεύθυνση (πατήστε εδώ)
Το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας κάλεσε τους καταναλωτές σε 7ήμερο «Μποϊκοτάζ» γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων για να καταπολεμήσει την ακρίβεια.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «προφανώς δουλειά του ΙΝΚΑ δεν είναι η προστασία των παραγωγών αλλά των καταναλωτών.
Η αντίστοιχη κίνηση όμως θα δημιουργήσει πρόβλημα στις βιομηχανίες, συνεταιρισμούς και παραγωγούς-μεταποιητές, που στην συνέχεια θα καταλήξει στους κτηνοτρόφους με μείωση τιμής γάλακτος λόγο μείωσης της ζήτησης αυτών των προϊόντων στην λιανική αγορά.
Τελικά μεγάλοι χαμένοι θα είναι για άλλη μια φορά οι παραγωγοί γάλακτος, ενώ θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αναφορές για αυξήσεις κερδών των σούπερ μάρκετ και η ακρίβεια καλά θα κρατεί και θα την βλέπουν καθημερινά οι καταναλωτές.
Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν είναι η υψηλή τιμή γάλακτος ή η τιμή πώλησης πώλησης των προϊόντων από κτηνοτρόφους, βιομηχανίες, συνεταιρισμούς και παραγωγούς-μεταποιητές. Το πρόβλημα είναι πως διαμορφώνεται η τελική τιμή των προϊόντων από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε τι κατάσταση βρίσκεται η αγορά σήμερα με συμφωνίες συμβόλαια κτλ.
Θα αναφέρουμε λοιπόν τον τρόπο που τιμολογούν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Υποθετικά το γιαούρτι των 250 γραμμαρίων ο παραγωγός/συνεταιρισμός/βιομηχανία θέλει να το πληρωθεί 1 ευρώ το τεμάχιο.
Η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ λοιπόν λέει ότι η τιμή θα διαμορφωθεί ως εξής: τιμολογεί το προϊόν με 1,17 ευρώ. Κάθε χρόνο στις τιμές βάζει ένα 17% πάνω έκπτωση επί του τζίρου (χωρίς ΦΠΑ). Στον ένα μήνα ή τρίμηνο - ανάλογα την συμφωνία - ο παραγωγός κόβει πιστωτικό τιμολόγιο αυτό το ποσό (17 λεπτά) στο σούπερ μάρκετ. Στην τιμή το σούπερ μάρκετ προσθέτει επίσης συν 7% έξοδα αποθήκης - μεταφοράς, συν 32,8% κέρδος, συν 3% απώλειες. Και μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι θα υπάρχουν έξοδα αποθήκευσης και απώλειες αλλά αυτό που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την τιμή του είναι η αύξηση 17% για την προώθηση και προβολή στο ράφι. Αυτό ουσιαστικά είναι ένα περαιτέρω κέρδος για το σούπερ μάρκερ που έρχεται να προστεθεί στο 32,8%.
Με όλα αυτά το γιαούρτι φτάνει να πωλείται με ένα «καπέλο» 59,8 λεπτά και φτάνει στην τιμή λιανικής το ποσό 1,598 ευρώ και αν βάλουμε συν το ΦΠΑ που είναι 13% η τελική τιμή του γιαουρτιού φτάνει στα 1,80 ευρώ το τεμάχιο. Αν οι παραγωγοί δεν δεχτούν αυτούς τους όρους απλά βγαίνουν εκτός αγοράς.
Από την άλλη η βιομηχανία τροφίμων, οι συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί δουλεύουν με κέρδη 2-5% και επωμίζονται τις επιστροφές των ληγμένων προϊόντων, οι οποίες είναι ένα σημαντικό κόστος, καθώς τα σούπερ μάρκετ θέλουν να έχουν συνεχώς τα ράφια τους γεμάτα.
Εκτιμώ ότι η λύση για την ακρίβεια δεν είναι το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού» αλλά η ενημέρωση των καταναλωτών για τον τρόπο που κάνουν τιμολογήσεις οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και η πρόταση στήριξης των μικρών παραγωγών-μεταποιητών, των μικρών τοπικών και συνεταιριζόμενων παντοπωλείων και των ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων)».
Μποϊκοτάζ, στα τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γάλατα, γιαούρτια, ξεκινάει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), ως αντίδραση στην ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά τροφίμων, και την μείωση των ποσοτήτων στις ίδιες συσκευασίες προϊόντων. Το μποϊκοτάζ θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 20 Φεβρουαρίου.
Αντιδράσεις κτηνοτρόφων Θεσσαλίας
Την έντονη δυσαρέσκεια της εκφράζει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καλώντας συγχρόνως τους καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας έχει ως εξής:
«Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων ανεξαρτήτου προελεύσεως, είτε εγχώριας παραγωγής δηλαδή είτε εισαγόμενα.
Δυσαρέσκεια και αγανάκτηση γιατί με αυτή την ενέργεια και ανεξαρτήτως αποτελέσματος στρέφει το Ελληνικό καταναλωτικό κοινό απέναντι σε έναν παραγωγικό Ελληνικό κλάδο που εδώ και μια δεκαετία περίπου βάλλεται ασταμάτητα και έφτασε ακόμη και στο σημείο να μιλάμε για αφανισμό, τους κτηνοτρόφους.
Οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα 365 ημέρες τον χρόνο κάτω από οιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες(με ήλιο, με βροχή, με χιόνια, με ζέστη και με παγωνιά) ξεχνώντας Πάσχα, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά κ.τ.λ.
Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό το μποϊκοτάζ μιας και γίνεται και σε εγχώρια παραγωγή και βάζει στο στόχαστρο τον πρώτο κρίκο του πρωτογενή τομέα και της παραγωγικής διατροφικής αλυσίδας, τους κτηνοτρόφους.
Αναρωτιόμαστε ο κύριος αυτός ξέρει από τι γάλα φτιάχνεται η ΦΕΤΑ;
Αλήθεια που ήταν κρυμμένος ο ΙΝΚΑ όταν είχαμε τα κρούσματα νοθείας ΦΕΤΑΣ και τα μαθαίναμε από το εξωτερικό;
Που ήταν τότε να κάνει μποϊκοτάζ στις εταιρείες που έκαναν την νοθεία για παραπλάνηση του καταναλωτή;
Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν έκανε μποϊκοτάζ για ένα σωρό άλλα προϊόντα που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές τους;
Γνωρίζει αυτός ο κύριος που καλεί τους Έλληνες να μην φάνε Ελληνικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα τι επιρροή έχει το επάγγελμα του κτηνοτρόφου στο ΑΕΠ της χώρας και στην ανεύρεση εργασίας του πληθυσμού;
Έχει ιδέα πόσα επαγγέλματα ενεργοποιεί ένας κτηνοτρόφος;
Γιατί δεν κάνει μποϊκοτάζ στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που μας έρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη; H δουλειά του δεν είναι η προστασία του Ελληνικού καταναλωτικού κοινού;
Που είναι τόσο καιρό που τα πάντα έχουν αυξηθεί και θυμήθηκε τώρα προεκλογικά να κάνει μποϊκοτάζ ΜΟΝΟ στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και γιατί όχι σε μια σειρά πολλών προϊόντων;
Αναρωτιόμαστε μήπως κρύβεται και κάτι άλλο πίσω από ένα απλό μποϊκοτάζ και επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα και η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σχεδόν δύο μήνες πριν τις εκλογές; Οι καιροί είναι πονηροί και πρέπει να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους.
Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας καλεί όλους τους Έλληνες καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί έτσι βάζουν στο τραπέζι τους ποιοτικά προϊόντα και γιατί ενισχύουν το Ελληνικό κράτος και τους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι αν εκλείψουν θα χορτάσουν σκονόγαλο και προϊόντα με κατώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Υπομονή συνέλληνες και θα το περάσουμε και αυτό….κι εμείς είμαστε καταναλωτές και υποφέρουμε από την ακρίβεια».
ΕΦΧΕ: Το μποϊκοτάζ στρέφεται εναντίον του παραγωγού
Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και από τους αγελαδοτρόφους της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (Ε.Φ.Χ.Ε.), που σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:
«Με έκπληξη είδαμε, στις (10/2/2023), τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη να λέει ότι οι κτηνοτρόφοι απολαμβάνουν την καλύτερη τιμή για το προϊόν τους εδώ και 25 χρόνια, αναγνωρίζοντας για τους τύπους ότι μία μικρή αύξηση συμβαίνει διότι έχει ανέβει το κόστος παραγωγής. Και βέβαια και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ), Γιώργο Λεχουρίτη, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι παραγωγοί δεν παίρνουν τιμή για το προϊόν αλλά στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ακριβό. Ας γνωρίζει όμως κι ο κ. Λεχουρίτης ότι οποιοδήποτε μποϊκοτάζ στρέφεται τελικά εναντίον του παραγωγού. Μιλώντας για το πόσο υπέροχο είναι το καλάθι του νοικοκυριού αγνόησε ο κ. Γεωργιάδης προφανώς ότι τα κόστη δεν ανέβηκαν απλά αλλά κατέστησαν μη βιώσιμη την κτηνοτροφία. Δεν σφάχτηκαν κοπάδια, για τον φόβο των Ιουδαίων. Σφάχτηκαν γιατί τα προβλήματα στην κτηνοτροφία είναι πολλά κι η κυβέρνηση με φωτεινές εξαιρέσεις ελάχιστα έχει σκύψει για ν΄ ασχοληθεί μαζί τους.
Για τον λόγο αυτό είχαμε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και μ΄ εκπροσώπους άλλων κομμάτων. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το κόστος μόνο του ηλεκτρισμού έχει ανέβει ακόμη και άνω του 300%. Οι ζωοτροφές έχουν διπλασιαστεί και η τιμή πλέον μειώνεται δραματικά για τον παραγωγό από ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες σε σημείο να καθίσταται ελληνικές, υπερσύγχρονες μονάδες, μη βιώσιμες.
Τα σούπερ μάρκετ την ίδια στιγμή, που μειώνουν υποτίθεται τιμές αλλάζουν στην κυριολεξία τα φώτα στον Έλληνα παραγωγό γάλακτος. Πιέζουν τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες με τη σειρά τους, στρέφονται σ’ εμάς. Έτσι, ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ζημιά, γιατί επιστρέφουν το προϊόν, που έχει λήξει στις γαλακτοβιομηχανίες, πληττόμαστε άμεσα εμείς με τη λογική του ντόμινο.
Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά για να καθορίσει τιμές. Θα μπορούσε όμως ν΄ ασχοληθεί με το θέμα της παραπλάνησης καταναλωτή, που συμβαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου ανά πάσα στιγμή διάφορα ροφήματα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το ελληνικό αγελαδινό γάλα σε θρεπτική αξία μπαίνουν στο ίδιο ράφι. Δεν έχει ασχοληθεί καν με τα τοπωνύμια, τα οποία δεν έχουν σχέση πραγματική αλλά αποτελούν παραπλάνηση των καταναλωτών, όταν ενώ έχουν ελληνική ονομασία δεν απορροφούν ούτε το 5% του ελληνικού γάλακτος.
Περιμένουμε απ΄τον υπουργό Ανάπτυξης να σκύψει στα προβλήματα της ελληνικής αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής, αφού, όπως λέει, νοιάζεται για την Ελλάδα και προφανώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που παράγονται εδώ. Κι αντί να τρέχει συνέχεια στα τηλεπαράθυρα, ας ασχοληθεί επιτέλους με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για προϊόντα δήθεν ελληνικά, που κάνουν μπαμ από μακριά ότι είναι προϊόν νοθείας ή παραπλάνησης καταναλωτή.
Όσον αφορά στο ΙΝ.ΚΑ. η απόφασή του να στραφεί ενάντια στην ελληνική κτηνοτροφία καλώντας τον κόσμο σε μποϊκοτάζ των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν μας εκπλήσσει, διότι πριν φτάσει στο μποϊκοτάζ υπήρχαν τεράστια ζητήματα, που θα έπρεπε να παρέμβει υπέρ του Έλληνα καταναλωτή και φυσικά και του Έλληνα παραγωγού και δεν το έκανε. Ενδεικτικά όσον αφορά στον κλάδο μας θα αναφέρουμε:
- Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82), ελληνικό γιαούρτι, από γάλα – συμπύκνωμα – σκόνες.
- Τοπωνύμια που παραπλανούν τον καταναλωτή.
- Γάλα υψηλής παστερίωσης, που παρουσιάζεται σαν πιο ασφαλές από το φρέσκο ενώ στην ουσία είναι κονσέρβα.
- Τοποθετήσεις προϊόντων στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, που προκαλούν σύγχυση στον καταναλωτή ως προς τη διατροφική τους αξία και προέλευση των πρώτων υλών.
- Αντί για παρεμβάσεις σe όλα αυτά τα ζητήματα το ΙΝΚΑ καλεί τον κόσμο να μποϊκοτάρει ουσιαστικά την ελληνική κτηνοτροφία δηλαδή να την εξοντώσει. Φόνος εξ αμελείας ή εκ προθέσεως; Δυστυχώς, τείνουμε να πιστέψουμε το δεύτερο».
ΠΟΓΕΔΥ: Κάτω τα χέρια από την ελληνική κτηνοτροφία
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την ΠΟΓΕΔΥ που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
«Με μια αιφνιδιαστική και ανεξήγητα απαράδεκτη ανακοίνωση η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) κηρύσσει τον «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην ακρίβεια που σαρώνει την αγορά τροφίμων ζητώντας από τους καταναλωτές να μην αγοράζουν για μια εβδομάδα τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ΙΝΚΑ προφανώς είτε έχει πλήρη άγνοια ότι από την κίνηση αυτή πλήττεται τελικά η πραγματική ελληνική κτηνοτροφία και ο Έλληνας κτηνοτρόφος είτε – αδυνατώντας να το πιστέψουμε – τελεί υπό την επήρεια συμφερόντων που εδώ και καιρό πασχίζουν να μειώσουν την αξιοπρεπή τιμή του γάλακτος που απολαμβάνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ώστε να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτα αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Εάν το ΙΝΚΑ θέλει πραγματικά να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή δεν έχει παρά να ανακοινώσει όλες εκείνες τις γνωστές πρακτικές (και ενδεχομένως να μποϋκοτάρει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που τις ακολουθούν) που συνιστούν όχι μόνο αθέμιτο ανταγωνισμό με τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων αλλά παραπλανούν τον καταναλωτή και δυσφημίζουν την ποιότητα των αυθεντικών ελληνικών προϊόντων, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.
Άλλως η ισοπεδωτική αντίληψη ότι «όλοι το ίδιο είναι» καταστρέφει ό,τι υγιές έχει απομείνει στον κλάδο. Παροτρύνουμε το ΙΝΚΑ να αναδείξει την πραγματική αιτία του προβλήματος και να στηλιτεύσει την κυβερνητική αδιαφορία για την καταπολέμηση φαινομένων απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτή, μέσα από την αποδυνάμωση και πολυδιάσπαση του Ελεγκτικού Μηχανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την συνακόλουθη απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά και να ανακαλέσει άμεσα αυτή την ανακοίνωση η οποία βάλλει ευθέως εναντίον των Ελλήνων Κτηνοτρόφων κινδυνεύοντας να αποτελειώσει οικονομικά και τους τελευταίους από αυτούς που έχουν απομείνει, όπως πολύ ορθά επισημαίνει και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σε παρέμβασή του.
Μπορεί Υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων μεγαλόσχημων πρώην αλλά και νυν Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να θέλουν να μας πείσουν ότι η ακρίβεια δεν προέρχεται από την αισχροκέρδεια αλλά είναι εισαγόμενη επειδή δεν υπάρχουν ντόπια προϊόντα, όμως ουδέποτε ασχολήθηκαν με τα πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και των εργαζομένων για την υποστήριξή των Γεωτεχνικών (με εξαίρεση ως προς τους εργαζομένους τον για άσχετο λόγο απομακρυνθέντα Σ. Λιβανό) παρά μόνο υποβαθμίζουν με τις πράξεις τους και την προφανή αδυναμία τους για παροχή ουσιαστικού έργου, το πιο σημαντικό Υπουργείο της χώρας σε Υπουργείο Αγροτικών Επιδοτήσεων και – εδώ και τρία χρόνια – Αποζημιώσεων ανάλογα με τις «υποδείξεις» από επαγγελματίες λομπίστες του κλάδου οι οποίοι κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥπΑΑΤ με κάθε κυβέρνηση και τυγχάνουν διακομματικής εύνοιας.
Η ΠΟΓΕΔΥ, αντιπροσωπεύοντας όλους τους Γεωτεχνικούς Επιστήμονες του Δημόσιου Τομέα, αντιλαμβάνεται πλήρως τον πολύτιμο ρόλο του Έλληνα Γεωργού και Κτηνοτρόφου στην Εθνική Οικονομία, στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας και τη διατήρηση του αγροτικού περιβάλλοντος, καλεί δε την πολιτική ηγεσία του 6ου ορόφου της Αχαρνών του ΥπΑΑΤ να ενεργήσει άμεσα ώστε επιτέλους να δοθούν λύσεις στα λιμνάζοντα θέματα της Κτηνοτροφίας και να την ενισχύσει με πρόσθετες δράσεις και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027. Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να κάνει την αναγκαία «υπέρβαση» και να συνομιλήσει ειλικρινά με τους Εκπροσώπους του κλάδου της Κτηνοτροφίας όπως πράττει με συγκεκριμένους λομπίστες αγροτοσυνδικαλιστές για την εδώ και τώρα πρόσθετη και ουσιαστική στήριξη της Κτηνοτροφίας από το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ. Για το τελευταίο καλό θα είναι να παραμεριστούν οι υπέρμετροι πανηγυρισμοί αυτών που επιδιώκουν τις δάφνες για την πολιτική ευθύνη ολοκλήρωσής του, καθώς η πραγματικότητα της δικαιολογημένης αγανάκτησης των Κτηνοτρόφων λόγω της αδυναμίας επίλυσης διαρθρωτικών προβλημάτων που θα έπρεπε να στοχεύει το Στρατηγικό αυτό Σχέδιο την υπερκεράζει!».
Σχετικά σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις για τις ποικιλίες που θα λάβουν ενισχύσεις λόγω των απωλειών από τις βροχές.
Ζημιές από το δριμύ κύμα ψύχους που πλήττει τη χώρα αρχίζουν και αναφέρουν οι παραγωγοί. Μετά τα νεκταρίνια στην Αργολίδα για τα οποία γράψαμε την Τετάρτη, οι πληροφορίες που φθάνουν από τη βόρεια Ελλάδα, κάνουν λόγο για επιπτώσεις σε πρωιμανθείς ποικιλίες νεκταρινιών. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας κ. Τάσος Χαλκίδης: «το προηγούμενο διάστημα που επικρατούσε καλοκαιρία ορισμένες νεκταρινιές ποικιλίας Early Bomba ξεγελάστηκαν, με αποτέλεσμα να ανθίσουν πρόωρα και τώρα με το κρύο είναι σίγουρο πως θα βγουν εκτός παραγωγής. Αν η θερμοκρασία κάνει μάλιστα σκαμπανέβασμα και πάει πάλι πάνω από 15 βαθμούς και μετά έρθει πάλι κανένα κρύο παρόμοιο με το τωρινό, τότε η κατάσταση θα ξεφύγει εντελώς».
Σύμφωνα βέβαια με το γεωπόνο από τα Γιαννιτσά, κ. Σάββα Παστόπουλο, ακόμα τουλάχιστον, δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ιδιαίτερα σε καλλιέργειες και το κρύο ενδέχεται να κάνει και καλό τη νέα χρονιά στην παραγωγή.
ΑΣ Μαρίνος Αντύπας: Ζημιές λόγω παγετού
Την ώρα που παραμένουμε ακόμη απλήρωτοι οι παραγωγοί από τις καταστροφές του 2022, το νέο κύμα παγετού που πλήττει τις τελευταίες μέρες την περιοχή μας και που συνεχίζεται, ήδη προξένησε ζημιές σε οπωροφόρα δέντρα φέρνοντας απόγνωση στους αγροτοπαραγωγούς, σημειώνει ο ΑΣ Μαρίνος Αντύπας, σε ανακοίνωσή του, στην οποία προσθέτει ότι: «Ιδιαίτερα έχουμε εντοπίσει ζημιές σε πρωιμανθείς ποικιλίες ροδακινιάς. Καλούμε για ακόμη μια φορά τον ΕΛΓΑ στην αναγγελία ζημιάς, να επανδρωθεί ο οργανισμός με το απαραίτητο έμπειρο επιστημονικό δυναμικό, να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις της ζημιάς και να αποζημιωθούν σύντομα οι πληγέντες παραγωγοί. Καλούμε επίσης τους συναδέλφους αγρότες και αγρότισσες να μην μένουν θεατές, πρέπει να βγούνε στον αγώνα της διεκδίκησης, να ενισχύσουν το μπλόκο, να δημιουργήσουν άλλα εκεί που δεν υπάρχουν γιατί μόνο με τη δική τους συμμετοχή μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στη κυβέρνηση ώστε να δώσει λύσεις στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε».
Επιπλέον εκτάσεις στα de minimis, τις ανακοινώσεις αναμένουν οι παραγωγοί
Σε αναμονή των ανακοινώσεων Γεωργαντά βρίσκονται οι παραγωγοί της βόρειας Ελλάδας για τα de minimis, που έχει προαναγγείλει το ΥπΑΑΤ ότι θα χορηγήσει. Μέχρι τώρα επίσημα έχουν ανακοινωθεί από το ΥπΑΑΤ de minimis μόνο στα μήλα Αγιάς και ο αγροτικός κόσμος αναμένει τον κατάλογο με τις επιλέξιμες ποικιλίες από επίσημα χείλη και για τα υπόλοιπα προϊόντα όπως έχει προαναγγελθεί. Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε αρκετό παρασκήνιο σε σχέση με τις ποικιλίες που θα ενταχτούν, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στα αρχικώς προϋπολογισμένα στρέμματα για de minimis, έχουν προστεθεί τις τελευταίες ημέρες κατόπιν πιέσεων (οι εκλογές είναι κοντά) περισσότερες ποικιλίες, οι οποίες φέρεται να αφορούν επιπλέον 30.000 στρέμματα.
Έντονο παρασκήνιο με τα βερίκοκα
Στο ΥπΑΑΤ όλο τον προηγούμενο μήνα φέρεται να έγραφαν και να... έσβηναν ποικιλίες από τον κατάλογο για de minimis. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει παιχτεί μεγάλο παρασκήνιο με τα βερίκοκα, καθώς στον αρχικό κατάλογο που θα πάρουν de minimis είχαν περιληφθεί ποικιλίες που δεν υπέστησαν και τόσες ζημιές, ενώ αντίθετα άλλες, όπως τα Mediabel και τα Kioto, ήταν εκτός. Εν τέλει όπως μαθαίνουμε και οι συγκεκριμένες κατηγορίες μπήκαν στα επιλέξιμα, καθώς οι ζημιές τους ήταν ολικές.
«Περιμένουμε από ημέρα σε ημέρα να ανακοινώσει ο υπουργός επίσημα τις ποικιλίες που θα ενισχυθούν», τόνισε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίκης Ημαθίας, ενώ σύμφωνα με τον Τάσο Χαλκίδη: «περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις σύντομα. Ο ΥπΑΑΤ έχει δεσμευθεί για πληρωμές στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι ενισχύσεις των 120 και 130 ευρώ το στρέμμα, αν δοθούν, δεν μας ικανοποιούν σε καμιά περίπτωση καθώς οι απώλειές μας είναι τουλάχιστον διπλάσιες».
Για τη νέα επένδυση του ΑΣ, αλλά και την αγορά γενικότερα μιλά στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς», κ. Δημήτρης Ντούρος.
Σε ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα προχωρά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς». Το σχετικό επενδυτικό εγκρίθηκε από το ταμείο Ανάκαμψης και πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει να υλοποιείται, όπως δηλώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Δημήτρης Ντούρος. «το έργο που εγκρίθηκε από το ταμείο Ανάκαμψης είναι συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ. Αφορά επέκταση κτηριακών εγκαταστάσεων, νέους ψυκτικούς θαλάμους, μηχανολογικό εξοπλισμό, διαλογητήριο και νέα γραμμή για όλα τα προϊόντα μας. Το 50% του έργου αφορά το κεράσι, που είναι το βασικό μας προϊόν. Επίσης το project προβλέπει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, δυναμικότητας 100 KW, ούτως ώστε να έχουμε ενεργειακή αυτονομία. Περισσότερο χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί για τις κτηριακές εγκαταστάσεις και λιγότερο για τη νέα γραμμή. Καταβάλλουμε προσπάθεια να ολοκληρώσουμε τη γραμμή για το κεράσι σύντομα ώστε να προλάβουμε τη νέα σεζόν, αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο», προσθέτει.
«Είχαμε έτοιμες τις μελέτες, τους προϋπολογισμούς κ.λπ.»
Στη συνέχεια ο κ. Ντούρος αναφέρεται στη διαδικασία της αίτησης υπαγωγής στο ταμείο Ανάκαμψης. Όπως εξηγεί: «ήμασταν προετοιμασμένοι για την επένδυση και γι' αυτό δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου. Μάλιστα, είχαμε έτοιμες μελέτες, προϋπολογισμούς κ.λπ. και αυτό μας ευνόησε. Όταν θέλεις να κάνεις μια επένδυση, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος καλά».
«Καλή χρονιά πέρσι, αλλά μας... δυσκόλεψαν τα κόστη»
Σύμφωνα με τον έμπειρο συνεταιριστή, πέρσι ήταν μια καλή χρονιά για το κεράσι, όμως τα υπέρογκα κόστη παραγωγής δυσκόλεψαν όλο τον κόσμο της παραγωγής. «Έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε νέες αγορές για τα προϊόντα μας και κυρίως το κεράσι, όπως της Κροατίας και της Ρουμανίας και προσπαθούμε και για άλλες. Θέλουμε, νέες, φρέσκιες αγορές, με μεγάλο πληθυσμό, αλλά που να είναι σε ανάπτυξη. Κάνουμε επίσης προσπάθεια για επανατοποθέτηση (μετά τον covid) σε αγορές της Ινδονησίας, του Ντουμπάι, της Ινδίας κ.λπ. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η παρουσία μας σε διεθνείς εκθέσεις. Σε πιο κοντινές αγορές, η προσέγγιση με το εμπόριο είναι πολύ πιο εύκολη. Όσον αφορά φέτος στα κεράσια, τα πρώιμα αναμένονται στην αγορά στις 10-12 Μάη», υπογραμμίζει.
Ο Συνεταιρισμός
O Αγροτικός Συνεταιρισμός Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς» αριθμεί πάνω από 200 μέλη, με τη συνολική έκταση, που καλλιεργεί να ανέρχεται σε περίπου 3.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 2.500 καλλιεργούνται με κερασιές, τα 400 με βερίκοκα και τα υπόλοιπα με μήλα. Κάθε χρόνο γίνονται ανανεώσεις σε παλιές φυτεύσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εφαρμόζει ο Συνεταιρισμός και φυτεύονται νέες ποικιλίες με ποιοτικά χαρακτηριστικά και με στόχο τη διεύρυνση της περιόδου συγκομιδής. Η πολιτική του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης Πιερίας, στη διαδικασία καλλιέργειας, παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας του επώνυμου προϊόντος «Κεράσια Ράχης Ολύμπου», διέπεται από την αρχή του σεβασμού προς τον παραγωγό, τον καταναλωτή και το περιβάλλον.
Να ενισχυθούν με de minimis οι κερασοπαραγωγοί της Πέλλας, ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με έγγραφό του προς τον ΥπΑΑΤ.
Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει στο έγγραφό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, τεκμαίρεται η απώλεια εισοδήματος, που υπέστησαν οι παραγωγοί κερασιών, εξαιτίας των χαμηλών τιμών πώλησης του προϊόντος και του αυξημένου κόστους παραγωγής, για το έτος 2022.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, αφού συγκέντρωσε στοιχεία από Οργανώσεις Παραγωγών και Συνεταιρισμών της περιοχής, εκτίμησε ότι η απώλεια εισοδήματος ανέρχεται σε 740 ευρώ ανά στρέμμα.
Στην επιστολή του προς τον Υπουργό κ. Γεώργιο Γεωργαντά, ο κ. Τζαμτζής επισυνάπτει όλα τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.
Η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας αναφέρει τα εξής:
«Οι παραγωγοί κερασιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, αντιμετώπισαν το έτος 2022 προβλήματα που οδήγησαν σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος, τόσο λόγω των μειωμένων τιμών διάθεσης όσο και του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους παραγωγής της καλλιέργειας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία των Οργανώσεων Παραγωγών και των Συνεταιρισμών της περιοχής μας, τα οποία και σας διαβιβάζουμε συνημμένα, το κόστος συγκομιδής αυξήθηκε κατά 100%, το κόστος άρδευσης κατά 150%, και το κόστος των γεωργικών εφοδίων και των καυσίμων ήταν επίσης αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Παράλληλα, η μέση τιμή διάθεσης, ήταν σύμφωνα με τα επισυναπτόμενα αρχεία 0,95 ευρώ/κιλό. Στα έγγραφα των παραγωγικών φορέων, αναφέρονται και οι ποικιλίες με το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών εκτιμήθηκε σε 740 ευρώ ανά στρέμμα.
Ζητούμε την οικονομική ενίσχυση των κερασοπαραγωγών, οι οποίοι λόγω οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούν να καλλιεργήσουν για την ερχόμενη περίοδο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Π.Ε. Πέλλας, καλλιεργούνται 112.356 στρέμματα με κεράσια (ΟΣΔΕ 2022)».
Συνεργασία του Συνεταιρισμού Μελιβοίας με τοπική ζυθοποιία.
Μια νέα συνεργασία για την παραγωγή ενός πρωτότυπου προϊόντος προέκυψε στην Λάρισα, μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας και της τοπικής ζυθοποιίας.
Σκοπός της συνεργασίας είναι η παραγωγή ενός πρωτότυπου και καινοτόμου προϊόντος, λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του τοπικού Συνεταιρισμού, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσημη παρουσίαση του προϊόντος αναμένεται την Τρίτη. Όπως μας εξηγεί: «εμείς από την πλευρά μας θα προμηθεύουμε με πρώτη ύλη την ζυθοποιία Πηνειός που είναι διακεκριμένη, έχοντας πολλά ποιοτικά προϊόντα, τα οποία και διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε περαιτέρω την ποιότητα του κάστανου της περιοχής μας, από το οποία θα παράγεται με ειδική επεξεργασία αλεύρι. Αυτό θα αναμιγνύεται με τη βύνη και άλλα συστατικά, για να παρασκευαστεί εν συνεχεία η μπύρα. Πρόκειται για μια πρωτοτυπία, που θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κάστανου Μελιβοίας και θα του προσδώσει περαιτέρω υπεραξία».
Οι παραγωγοί κερασιών φέτος είχαν μεγάλο πρόβλημα λόγω ζημιών και μειωμένων τιμών.
Η κατάσταση ήταν δύσκολη στις πεδινές και ορεινές περιοχές της Πέλλας λόγω των ζημιών από το χαλάζι και τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις. Θυμίζουμε ότι στην Πέλλα είναι το 60% της ελληνικής παραγωγής κερασιών.
Μπορεί οι τιμές των υπερπρώιμων ποικιλιών να ξεκίνησαν από υψηλά επίπεδα αλλά στη συνέχεια είχαμε πτώση και μειωμένη ζήτηση και πρόβλημα στις εξαγωγές.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ, στις 20 Ιανουαρίου 2023, έκανε λόγο για χορήγηση κρατικής ενίσχυσης «για την αποζημίωση των καλλιεργειών που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα». Δεν μιλούσε όμως για τα κεράσια.
Ο κ. Ξενοφώντας Τσέμπης, παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Αλμωπίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι παράδοξο ότι για τα κεράσια δεν ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ κρατική ενίσχυση, όπως σωστά έκανε στα άλλα φρούτα. Ημερολογιακά ήμασταν από τις πρώτες καλλιέργειες που ζητήσαμε στήριξη.
Στην αρχή υπήρξαν προβλήματα εμπορίας. Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο οι τιμές κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα και πολύ κάτω από το φετινό κόστος παραγωγής. Τότε οι παραγωγοί κερασιών από τις ορεινές περιοχές της Πέλλας πραγματοποίησαν συνάντηση στον Αρχάγγελο. Εκεί αποφασίσαμε να γίνει φάκελος στον οποίο θα παρουσιάζουμε την άσχημη εξέλιξη στην εμπορία λόγω χαμηλής ζήτησης που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής και θα τον καταθέσουμε στο ΥπΑΑΤ.
Μετά αυτή την συνάντηση ήρθαν οι ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις που έπληξαν πολλές παραγωγικές περιοχές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες να μην είναι εμπορεύσιμες. Είναι αδικία που τα κεράσια έμειναν εκτός της λίστας που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ».
Ο Νίκος Δημητριάδης, παραγωγός και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «εμπορικά δεν πήγαν καλά φέτος τα κεράσια. Ήρθαν οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις και ολοκληρώθηκε η καταστροφή. Οι μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες δεν συγκομίστηκαν από τα δέντρα, αφού τα κεράσια ήταν μη εμπορεύσιμα».
Σε άλλες περιοχές, όπως στους Πύργους της Κοζάνης, όπου δεν υπήρξαν ζημιές, λόγω της εγκατάστασης αντιχαλαζικών δικτύων, οι τιμές παρέμειναν μειωμένες, κατά 30%, σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 2022, οι εξαγωγές κερασιών ανήλθαν στους 34.782 τόνους, εμφανίζοντας μειώση κατά -10,6% σε σχέση με το 2020 και κατά -3,4% σε σχέση με το 2021.
Πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει το ΥπΑΑΤ τις ποικιλίες που θα αποζημιωθούν με de minimis. Προεκλογικά παζάρια δεν χρειάζονται για αυτό το θέμα.
Όλες οι ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων υπέστησαν ζημιά την περίοδο 2022, υποστηρίζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.
Διευκρινίσεις σχετικά με τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων, λόγω των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού του 2022, ζήτησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.
Σε απάντησή τους οι ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας, τονίζουν ότι, εξαιτίας των βροχοπτώσεων, δημιουργήθηκαν προβλήματα στο σύνολο των ποικιλιών ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων ( έντονες προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες και καρπόπτωση).
Επιπλέον παρουσιάσθηκαν και μετασυλλεκτικά προβλήματα κατά την τυποποίηση και μεταφορά των προϊόντων.
Ο μέσος όρος του ποσοστού των ζημιών που προκλήθηκαν στα παραπάνω προϊόντα υπολογίζεται στο 50%.