Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εκτός ενίσχυσης πολλές βασικές ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών

24/01/2023 03:14 μμ
Εκτός λίστας βρίσκονται ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών που καλλιεργεί η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών.

Εκτός λίστας βρίσκονται ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών που καλλιεργεί η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών.

Η ενίσχυση για ζημιά 40% θα έχει τιμή 135 ευρώ/στρέμμα και για 50% τιμή 150 ευρώ/στρέμμα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης, «οι ενισχύσεις θα καταβληθούν για συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινων που έπαθαν ζημιά από τις βροχοπτώσεις και δεν ήταν εμπορεύσιμα. Στην σχετική λίστα που αφορά τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια έχουν εντάξη νέες ποικιλίες που δεν καλλιεργούν σε μεγάλη έκταση οι παραγωγοί. Όμως βγαίνουν εκτός ποικιλίες που τις καλλιεργεί η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών. 

Είχα προειδοποιήσει την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να προσέξει στην πληρωμή των ενισχύσεων γιατί μπορεί να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις αν γίνουν λάθη.

Οι συγκεκριμένες ποικιλίες, που αφορούν μεγάλες ποσότητες και μένουν εκτός λίστας, συγκομίζονται από 15 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου. Είναι πολύ ευαίσθητες στην Μονίλια. Είναι οι ποικιλίες που ο ΕΛΓΑ αναφέρει ότι έπαθαν ζημιά σε ποσοστό 30%. Όμως δεν είναι αυτή η αλήθεια γιατί τα περισσότερα ροδάκινα και νεκταρίνια αυτών των ποικιλιών είχαν πολλά μετασυλλεκτικά προβλήματα. Ουσιαστικά δεν ήταν εμπορεύσιμα, σάπισαν και κατέληξαν στις χωματερές. Ήταν αυτά τα ροδάκινα και νεκταρίνια που έμειναν απούλητα στις αποθήκες μας και ζητούσαμε από το ΥπΑΑΤ να γίνει καταγραφεί αλλά ποτέ δεν έγινε. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς και ζητάνε να υπάρξουν διορθώσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «πολλοί παραγωγοί που καλλιεργούν τις κλασσικές ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών ανακάλυψαν ότι μένουν εκτός ενίσχυσης. Μιλάμε για ποικιλίες που είχαν μεγάλα προβλήματα κατά την μετασυλλεκτική περίοδο και δεν ήταν εμπορεύσιμα. Τα περισσότερα από αυτά σάπισαν και έμειναν απούλητα και οι παραγωγοί δεν πήραν χρήματα».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
26/05/2023 05:22 μμ

Οι εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών για το 2023, παρουσιάστηκαν, την Τετάρτη (24/5/2023), από την MEDFEL.

Προβλέπεται ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων, νεκταρινιών και συμπύρηνων ροδάκινων θα ανέλθει στους 3.378.555 τόνους, αυξημένη, κατά 17,2%, έναντι του 2022 που κυμάνθηκε στους 2.687.591 τόνους.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος - με όλες τις επιφυλάξεις - η πρόβλεψη που έκλεισε, στα μέσα Μαΐου, ανέρχεται σε συνολικά 3.379.000 τόνους ροδάκινων, νεκταρινιών και συμπύρηνων ροδακίνων (μεταποίησης). Αυτή η ποσότητα είναι, κατά 13%, αυξημένη σε σχέση με την παραγωγή του 2022. Αλλά και πάλι - για άλλη μια φορά δυστυχώς - είναι πολύ πιθανό ότι το δυναμικό που υπάρχει στα δέντρα στα μέσα Μαΐου (περίοδο αυτών των εκτιμήσεων) δεν έχει εκφραστεί πλήρως και ότι αυτές οι προβλέψεις πιθανόν να αναθεωρηθούν εντός του Ιουνίου».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της MEDFEL η παραγωγή στις κυριότερες χώρες της ΕΕ θα κυμανθεί ως εξής: 

Γαλλία: Αύξηση της παραγωγής κατά 1% 
H παραγωγή επιτραπέζιων ροδακίνων εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 227.530 τόνους, έναντι 226.042 τόνων πέρσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 1% και των συμπύρηνων τους 3.483 τόνους, σημειώνοντας αύξηση κατά +26% σε σύγκριση με το 2022.

Ισπανία: Ανάκαμψη παραγωγής με αύξηση +52%
Φέτος λοιπόν προβλέπονται 1.256.524 τόνοι, έναντι 825.163 τόνων επιτραπέζιων ροδακίνων πέρσι, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 52% σε σχέση με πέρσι και των συμπύρηνων ροδάκινων στους 292.159 τόνους, αύξηση +63% σε σχέση με το 2022.

Ελλάδα: Παραγωγή με μικρή μείωση σε σχέση με πέρσι
Για το 2023, η παραγωγή επιτραπέζιων ροδακίνων εκτιμάται να φτάσει τους 334.340 τόνους, έναντι 353.300 τόνων το 2022, σημειώνοντας μείωση κατά -5% και των συμπύρηνων ροδάκινων στους 331.500 τόνους, ποσότητα μειωμένη κατά -4%, σε σχέση με το 2022.

Ιταλία: Χαμηλότερη παραγωγή σε σύγκριση με το 2022
Φέτος η παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων προβλέπεται να είναι μειωμένη, κατά -8%, σε σχέση με το 2022 και να ανέλθει στους 869.197 τόνους (πέρσι ήταν 943.654 τόνους) και των συμπύρηνων ροδάκινων στους 63.822 τόνους, παρουσιάζοντας μείωση, κατά 10%, σε σύγκριση με το 2022. 

Τελευταία νέα
24/05/2023 12:14 μμ

Η Μύγα της Ασίας (Drosophila suzukii Matsumura, Diptera: Drosophilidae) έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις καλλιέργειες κερασιών στις πεδινές ποικιλίες.

Ο κ. Κώστας Καζαντζής, γεωπόνος από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι σήμερα η Μύγα της Ασίας (Drosophila suzukii Matsumura, Diptera: Drosophilidae) δημιουργούσε προβλήματα στις όψιμες ποικιλίες κερασιών στις ορεινές περιοχές. Φέτος, λόγω ίσως του ήπιου χειμώνα, έχει χτυπήσει και σε μεσοπρώιμες ποικιλίες στις πεδινές περιοχές.

Από τα ευρήματα της 22/5/2023 σε μεσοπρώιμες ποικιλίες στις συλλογές του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων στη Νάουσα (145 μέτρα υψόμετρο), φαίνεται ότι η Μύγας της Ασίας δεν είναι πρόβλημα μόνο των ορεινών περιοχών καλλιέργειας κερασιάς. 

Θα πρέπει οι κερασοπαραγωγοί να ελέγχουν σχολαστικά τους αγρούς σας, ειδικά στις περιπτώσεις που έχετε όγκο παραγωγής που μπορεί να εμπορευτεί και έχετε αποφύγει τις ζημίες από σχίσιμο ή μονίλια λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων. 

Συστήνεται άμεση επέμβαση όπου διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου. Επίσης θα πρέπει να προσέξουν οι ροδακινοπαραγωγοί μην περάσει στις καλλιέργειές τους γιατί θα υπάρξουν μεγάλες ζημιές.

Σε αντίθεση με την κοινή δροσόφιλα το είδος Drosophila suzukii έχει την ικανότητα να εναποθέτει αυγά και να αναπτύσσεται σε υγιείς καρπούς κερασιάς λόγω του πριονωτού ωοθέτη που διαθέτει. Το έντομο έχει προκαλέσει στο παρελθόν σημαντικές προσβολές σε καρπούς κερασιάς. Η έγκαιρη διαπίστωση της προσβολής είναι απαραίτητη για την επιτυχή καταπολέμηση του εντόμου. Συστήνουμε ψεκασμούς στην αλλαγή χρωματισμού».   

22/05/2023 12:54 μμ

Σφοδρότατες χαλαζοπτώσεις έπληξαν την προηγούμενη εβδομάδα (Τετάρτη - 17/5/2023) αγροτικές καλλιέργειες, σε πολλές περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν τα φρούτα που είναι στην περίοδο συγκομιδής.

Χιλιάδες στρέμματα ροδάκινα επιτραπέζια και συμπύρηνα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, κεράσια, ακτινίδια, αχλάδια, μήλα, βαμβάκια, σιτηρά, καλαμπόκια, ηλιόσπορα και ανοικτά κηπευτικά, στις περιοχές που εκδηλώθηκε το καιρικό φαινόμενο, έχουν υποστεί σχεδόν ολική καταστροφή, ενώ ειδικά σε πολλές περιπτώσεις έχει πληγεί και το φυτικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, από σήμερα Δευτέρα (22 Μαΐου), θα ενισχυθεί το υποκατάστημα Βέροιας του Οργανισμού με εκτάκτους υπαλλήλους γεωπόνους - εκτιμητές.

Μάμιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, υπάρχει έγκριση απο το Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) για την κατ´ εξαίρεση - λόγω ζημιών από καιρικά φαινόμενα - πρόσληψη εκτός των απαγορεύσεων εξαιτίας των εκλογών.

Στο μεταξύ έχουν ήδη ξεκινήσει οι επισημάνσεις ζημιάς από τα στελέχη του Οργανισμού στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Οι εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν από τις ζημιές λόγω παγετού στα βερίκοκα και θα ακολουθήσουν οι βροχοπτώσεις στα κεράσια (σκασίματα), ενώ στην συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις ζημιών από χαλάζια.

19/05/2023 11:49 πμ

Μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες είχαμε από την χαλαζόπτωση, της Τετάρτης (17/5), στην περιοχή Τραγανό της Ηλείας. Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί που είδαν τους κόπους της χρονιάς να καταστρέφονται. 

Ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας, παραγωγός και πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών «Δίας» Τραγανού, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι έπεσε την Τετάρτη και έκανε μεγάλες ζημιές στο καρπούζι και στις πατάτες που σε λίγες ημέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή αλλά και στα πορτοκάλια που ήταν στο καρπίδιο. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες και ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να κάνει σωστές εκτιμήσεις για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις».

Χαλάζι στην Ηλεία
Χαλάζι στο Τραγανό Ηλείας

Το πρωί της Πέμπτης (18/5), επόπτες από τον ΕΛΓΑ της Πάτρας επισκέφθηκαν τα χωράφια στην περιοχή του Τραγανού και έδειξαν να μην δέχονται την ολική ζημιά που έχει υποστεί το καρπούζι, κάτι που έφερε εκνευρισμό και αντιδράσεις από την πλευρά των παραγωγών της περιοχής, που πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και απαιτούν δίκαιες αποζημιώσεις.

Ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η επαναλαμβανόμενη άσχημη συμπεριφορά των γεωπόνων - εκτιμητών του ΕΛΓΑ στρέφεται κατά των αγροτών που έχουν πάθει ζημιά στην παραγωγή τους. Κάποτε αυτό πρέπει να σταματήσει. Ο ΕΛΓΑ χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και θα πρέπει να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση. Αν τα καρπούζια χάσουν την πρωιμότητα και βγουν όψιμα θα έχουν μειωμένη τιμή. Ούτε μπορείς να επιβάλλεις στους παραγωγούς να πληρώσουν για να βάλουν αντιχαλαζικά. Με όλα αυτά που κάνουν στον ΕΛΓΑ θα αναγκάσουν τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις όχι για τις αποζημιώσεις αλλά για αυτές τις συμπεριφορές». 

18/05/2023 01:28 μμ

Σημαντικές ζημίες σε δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες είχαμε από την μεγάλη χαλαζόπτωση που έπληξε, την Τετάρτη (17/5), πολλές περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός ροδακινιών από τη Νάουσα κ. Μάκης Αντωνιάδης, «χτυπήθηκαν πολλές περιοχές του κάμπου σε Νάουσα και Βέροια. Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη αυτή την περίοδο για όλες τις ποικιλίες. Βέβαια τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν τα φρούτα που είναι στην περίοδο συγκομιδής. Αναμένουμε τις εκτιμήσεις και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ».

Από την πλευρά του ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από την Βέροια, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «περίπου το μισό του κάμπου της Ημαθίας και πολλές περιοχές της Πέλλας χτυπήθηκαν από το χαλάζι και την μεγάλη βροχόπτωση που ακολούθησε. Πολλά χωριά, όπως Αρχάγγελος, Σκύδρα, ορεινή Αλμωπία, Αγία Τριάδα, αλλά και η Επισκοπή, έχουν σημαντικές ζημιές. Σε πείπου 15 ημέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή σε ροδάκινα και νεκταρίνια και τώρα όλα αυτά είναι μη εμπορεύσιμα. Πολλά βαμβακοχώραφα έχουν πλημμυρίσει και έπαθαν ζημιά. Οι παραγωγοί έκαναν όλα τα καλλιεργητικά έξοδα και τώρα πρέπει να αποζημιωθούν. Άμεσα η νέα κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ γιατί έχουν αυξηθεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρό χαλάζι έπληξαν την ορεινή Αλμωπία, κυρίως περιοχές σε Αρχάγγελο και Περίκλεια. Ο κ. Γιάννης Τσολάκης, παραγωγός από την Αριδαία, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι χτύπησε ταυτόχρονα από δύο πλευρές τον κάμπο της Αλμωπίας, ανατολικά και δυτικά. Οι ζημιές για όλα τα πυρηνόκαρπα που ήταν στην συγκομιδή είναι μεγάλες. Είναι μια δύσκολη χρονιά φέτος για τους παραγωγούς».

νεκταρίνια ζημιές

Ο κ. Θωμάς Δεληγιάννης, παραγωγός από την Αλεξάνδρεια, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «χαλάζι χτύπησε τα χωριά Καμποχώρι, Επισκοπή και Λουτρό. Ήταν τόσο μεγάλη η διάρκεια του φαινομένου που ακόμη και την επόμενη ημέρα τα χωράφια ήταν κάτασπρα σαν να είχε χιονίσει. Τα νεκταρίνια ήταν να συγκομιστούν σε 15 ημέρες. Το χαλάζι τα έκανε μη εμπορεύσιμα. Η ζημιά στα νεκταρίνια είναι ολική 100%. Όμως ζημιά έπαθε σε πολλές περιπτώσεις και το φυτικό κεφάλαιο. Θα υπάρξει πρόβλημα και τον επόμενο χρόνο στην παραγωγή». 

17/05/2023 04:11 μμ

Σοβαρά προβλήματα με τους ψεκασμούς για την φυτοπροστασία αντιμετωπίζουν οι κερασοπαραγωγοί λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων.

Μιλάμε για τις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές γιατί οι πρώιμες στις πεδινές περιοχές έχουν ήδη πάθει ζημιά από τις βροχοπτώσεις και πολλές ποσότητες είναι μη εμπορεύσιμες.

Ο κ. Νίκος Δημητριάδης, παραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα περισσότερα ραντίσματα για την φυτοπροστασία στην καλλιέργεια κερασιού γίνονται αυτή την περίοδο. Το πρόβλημα είναι ότι οι βροχοπτώσεις το τελευταίο διάστημα αυξάνουν τον αριθμό των ψεκασμών και παράλληλα το κόστος καλλιέργειας».

Όπως επισημαίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, οι παραγωγοί κερασιών σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές θα πρέπει να κάνουν επεμβάσεις για για Ραγολέτιδα, Μύγα της Ασίας και Μονίλια.

Σκουλίκι των κερασιών - Ραγολέτιδα (Rhagoletis cerasi Loew, Diptera: Tephritidae)
Ξεκίνησε η πτήση του εντόμου με σημαντικές συλλήψεις στο δίκτυο των παγίδων στις περισσότερες περιοχές.
Συνιστάται επέμβαση μόλις ξεκινήσει η αλλαγή χρώματος στον καρπό από πράσινο σε υποκίτρινο.
Στις ποικιλίες που συγκομίζονται ήδη η επέμβαση μπορεί να αποφευχθεί ή να γίνει χρήση βιολογικού σκευάσματος.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.

Μύγα της Ασίας (Drosophila suzukii Matsumura, Diptera: Drosophilidae)
Σε αντίθεση με την κοινή δροσόφιλα το είδος Drosophila suzukii έχει την ικανότητα να εναποθέτει αυγά και να αναπτύσσεται σε υγιείς καρπούς κερασιάς λόγω του πριονωτού ωοθέτη που διαθέτει.
Το έντομο έχει προκαλέσει στο παρελθόν σημαντικές προσβολές σε καρπούς κερασιάς. Η έγκαιρη διαπίστωση της προσβολής είναι απαραίτητη για την επιτυχή καταπολέμηση του εντόμου.
Συστήνεται άμεση επέμβαση όπου διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου. Υπάρχει η δυνατότητα
συνδυασμένης καταπολέμησης με τη ραγολέτιδα.
Για την ανίχνευση προνυμφών εντός των καρπών, όταν η προσβολή δεν είναι ευδιάκριτη (αρχικά στάδια), συλλέγονται τυχαία 50 με 80 φρούτα και τα τοποθετούμε σε πλαστική τσάντα που διαθέτει σύστημα κλεισίματος. Τα φρούτα συνθλίβονται ελαφρά και προστίθεται ένα φλιτζάνι υδατικό διάλυμα ζάχαρης (1/4 φλιτζάνι ζάχαρη και 4 φλιτζάνια νερό). Μετά από μικρό χρονικό διάστημα εάν στους καρπούς υπάρχουν προνύμφες αυτές θα πλέουν στην επιφάνεια ενώ τα φρούτα θα καθίσουν στον πυθμένα. 
Η μέθοδος δείχνει την παρουσία προνυμφών εντόμων στα φρούτα, δεν καθορίζει όμως σε καμία περίπτωση ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο έντομο. Στην περίπτωση που βρεθούν προνύμφες στα δείγματα των καρπών θα πρέπει να ακολουθήσει εντατικότερη παρακολούθηση του οπωρώνα (τοποθέτηση παγίδων, συλλογή και επώαση καρπών για την εμφάνιση νυμφών και ενηλίκων) ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το συγκεκριμένο είδος.

Μονίλια κερασιάς (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)
Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη μολύνσεων. Προτείνεται η προστασία των καρπών που η συγκομιδή ξεκινάει από 1-10 ημέρες. Διευκρινίζεται ότι η προστασία των καρπών πριν την συγκομιδή μειώνει τις μετασυλεκτικές σήψεις.
Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής και στον αριθμό ημερών έως την συγκομιδή.

Πάντως υπάρχει απογοήτευση από την πλευρά των κερασοπαραγωγών επειδή έμειναν εκτός πακέτων ενίσχυσης de minimis. Μόνο προφορικές υποσχέσεις πήραν τελικά από το ΥπΑΑΤ για πληρωμή ενισχύσεων λόγω των περυσινών ζημιών και της απώλειας εισοδήματος που είχαν. Ωστόσο δεν το βάζουν κάτω και μετά τις εκλογές οι κερασοπαραγωγοί της Πέλλας θα καταθέσουν νέο φάκελο προς τη νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ για την στήριξη της καλλιέργειας.

16/05/2023 04:13 μμ

Μειωμένη σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή στις πρώιμες ποικιλίες συμπύρηνων ροδακίνων (Κατερίνα έως Α37) από την μέχρι σήμερα εικόνα της παραγωγής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. 

Η μειωμένη ποσότητα όμως δεν πρόκειται να εμποδίσει να επαναληφθούν τα περσινά προβλήματα στην συγκομιδή αν δεν πάρει μέτρα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ για την ομαλή παράδοση των ροδάκινων στα εργοστάσια μεταποίησης.

Όλα ξεκίνησαν με το ρώσικο εμπάργκο και το μπλόκο στις ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ροδάκινων στην ρώσικη αγορά (με υπογραφή της τότε ελληνικής κυβέρνησης που δεν ενδιαφέρθηκε για τη ζημιά που προκαλούσε στον αγροτικό τομέα της χώρας). Τότε πολλοί παραγωγοί στράφηκαν στην καλλιέργεια του συμπύρηνου. Σε αυτό βέβαια βοήθησαν και οι βιομηχανίες μεταποίησης που στην ουσία «προώθησαν» με κάθε τρόπο την φύτευση πρώιμων ποικιλιών.

Φτάσαμε στο 2022 που ήταν μια πολύ δύσκολη χρόνια για το συμπύρηνο ροδάκινο. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί παρέδωσαν τα πρώιμα με ανοικτές τιμές. Μια εβδομάδα μόνο κράτησε η ομαλή παράδοση ροδάκινων στα εργοστάσια και μετά άρχισαν οι καθυστερήσεις στις παραλαβές. Από την πλευρά τους τα εργοστάσια δήλωναν ότι λόγω έλλειψης εργατών ή αυξημένου κόστους ενέργειας δεν μπορούσαν να απορροφήσουν την παραγωγή από τους συνεταιρισμούς ή τις ομάδες παραγωγών.

Έτσι έγιναν γνωστά τα «κλαρίσια» ροδάκινα. Μιλάμε για ροδάκινα με προβλήματα ποιότητας για τα οποία όμως δεν έχουν καμιά ευθύνη οι παραγωγοί.

Ουσιαστικά τα εργοστάσια κομπόστας παραλάμβαναν τις τρεις από τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Αλλά και αυτές τις ημέρες οι ποσότητες ήταν μειωμένες. Αυτό έφερε αύξηση του κόστους συγκομιδής για τους παραγωγούς.

Οι παραγωγοί ήταν αναγκασμένοι να κρατάνε τους εργάτες γης και να τους πληρώνουν για να μην τους χάσουν. Οι κοπές καθυστερούσαν (συγκόμιζαν την ποικιλία Άνδρο και ακόμη παραλάμβαναν Κατερίνα). Τα ροδάκινα έμεναν στα δέντρα και μαλάκωναν με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ποιότητά τους χωρίς να έχουν ευθύνη οι παραγωγοί. Και βέβαια έφευγαν με μειωμένες τιμές ή για πήγαιναν χυμοποίηση. Όλα αυτά έγιναν πέρσι αλλά όπως όλα δείχνουν επαναληφθούν και φέτος. 

Λύση στο εργατικό δεν υπήρξε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ της μεταποίησης και των παραγωγών και σε αυτό έχει την ευθύνη το ΥπΑΑΤ. 

Στην Ισπανία σε κάθε κλάδο φυτικής παραγωγής πριν από την συγκομιδή θα κάτσουν σε ένα τραπέζι όλοι μαζί - μεταποίηση και παραγωγικοί φορείς - παρουσία του Υπουργού Γεωργίας και θα «ανοίξουν» τα χαρτιά τους. Τι ποσότητες θέλει η μεταποίηση να παραλάβει και πόσο είναι το κόστος καλλιέργειας. Αν οι τιμές παραγωγού είναι κάτω του κόστους καλλιέργειας το κράτος θα πρέπει να βρει τρόπους να αναπληρώσει το εισόδημα των παραγωγών, για να παραμείνει βιώσιμος ο κλάδος. Αυτό δεν γίνεται στην χώρα μας. 

Όπως όλα δείχνουν για ακόμη μια χρονιά κάποιοι θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν με τα «κλαρίσια» και οι Έλληνες παραγωγοί θα αναγκαστούν να πουλάνε στο κόστος.

16/05/2023 01:27 μμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών για τα επιτραπέζια βερίκοκα στην Πελοπόννησο με μικρές ποσότητες που πάνε κυρίως προς την εγχώρια αγορά.

Προβλήματα από χαλάζια δεν υπάρχουν όμως φέτος αναμένεται μια μείωση αλλά και οψίμιση της παραγωγής. 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου στην Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την Άνοιξη φαίνεται ότι θα φέρουν φέτος μια μειωμένη παραγωγή. Ξεκίνησε η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες αλλά ακόμη οι ποσότητες είναι μικρές και κυρίως πάνε στην εγχώρια αγορά. Αυτές τις ημέρες ξεκινά και η εξαγωγή αλλά είμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 2 ευρώ το κιλό.

Όλες οι πρώιμες ποικιλίες έχουν μειωμένες ποσότητες με εξαίρεση την Τύρβη που φέτος φαίνεται να έχει καλή παραγωγή αλλά η συγκομιδή της αναμένεται να ξεκινήσει μετά από 15 ημέρες. Αυτή την περίοδο έχει συγκομιστεί περίπου το 50% της ποικιλίας Mogador. Θα ακολουθήσουν οι ποικιλίες Τίρυνθος και Ninfa που και αυτές είναι μειωμένες ποσότητες και πάνε για εγχώρια αγορά. Με την ποικιλία Τύρβη αναμένεται να ξεκινήσουν σε καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές και τότε θα διαμορφωθούν οι φετινές τιμές».

Για μειωμένη φέτος παραγωγή κάνει λόγο και η κ. Άννα Λαμπάδα, πρόεδρος τον συνεταιρισμό Σταθέικα Αργολίδας. «Αυτές τις ημέρες ξεκίνησαν οι πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες αλλά ακόμη μιλάμε για μικρές ποσότητες που πάνε κυρίως στην εγχώρια αγορά. Φέτος έχει μια οψίμιση της παραγωγής για όλες τις ποικιλίες».

Στην Κόρινθο ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η συγκομιδή για τις επιτραπέζιες ποικιλίες στα βερίκοκα. Το μέλος της διοίκησης του Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου, Μιχάλης Βαρδάκας, που είναι παραγωγός βερίκοκου μας επεσήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτές τις ημέρες μπήκαν στα χωράφια για την συγκομιδή οι παραγωγοί βερίκοκου. Έχουμε μια οψίμιση της παραγωγής φέτος. Ακόμη όμως έχουμε μικρές ποσότητες για τις πρώιμες ποικιλίες και είναι νωρίς να δούμε την πορεία των τιμών. Πάντως η παραγωγή είναι φέτος μειωμένη στην περιοχή σε σχέση με πέρυσι. Αυτό εκτιμώ ότι οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα αλλά και στις καιρικές συνθήκες κατά την ανθοφορία. Η βασική ποικιλία της περιοχής είναι τα βερίκοκα Μπεμπέκου, για τα οποία η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 15 Ιουνίου». 

15/05/2023 11:42 πμ

Πήρε ΦΕΚ η τροποποιητική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών η οποία αφορά τις διαδικασίες επιχορήγησης αποζημιώσεων αγροτών για ζημιές από θεομηνίες. 

Συγκεκριμένα, το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του Άρθρου 5, που ανέφερε ότι: «Η Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών μπορεί να ζητά από τις επιχειρήσεις επιπρόσθετα δικαιολογητικά, στο πλαίσιο ελέγχου νομιμοποίησης των δικαιούχων», τροποποιείται ως εξής: «Η Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών καθώς και η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο ελέγχου, εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών δύνανται να ζητούν την προσκόμιση επιπρόσθετων δικαιολογητικών».

Επίσης η παράγραφος 2 του άρθρου 5, που ανέφερε ότι: «Ειδικά στις περιπτώσεις επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αγροτών των άρθρων 11 και 12 του ν. 4797/2021, αντίστοιχα, απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση αποδεικτικού υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αποδεικτικό εκπλήρωσης της υποχρέωσης καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)», τροποποιείται ως εξής: «Ειδικά στις περιπτώσεις επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αγροτών των άρθρων 11 και 12 του ν. 4797/2021, αντίστοιχα, απαιτείται επιπλέον των δικαιολογητικών των περιπτώσεων α έως και ζ, καθώς και θ της παρ. 1, η προσκόμιση αποδεικτικού υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αποδεικτικό εκπλήρωσης της υποχρέωσης καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για το έτος της θεομηνίας».

Δηλαδή εκτός του ΟΣΔΕ και της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ θα απαιτηθούν:  
α. Πρακτικό εκτίμησης ζημιών υπογεγραμμένο από την αρμόδια επιτροπή κρατικής αρωγής.
β. Βεβαίωση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία βεβαιώνεται ότι δεν έχει εγκριθεί δωρεάν κρατική αρωγή για τις ίδιες ζημιές κτισμάτων με βάση το άρθρο 10 του ν. 2576/1998, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 84 του ν. 4313/2014 και ισχύει, ούτε εκκρεμεί σε αυτήν σχετική αίτηση.
γ. Υπεύθυνη Δήλωση ότι ο δικαιούχος δεν αποζημιώνεται από άλλον φορέα για τις ζημιές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4797/2021.
δ. Βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρίας στην οποία εμφανίζεται το συνολικό ύψος αποζημίωσης που έλαβε ή πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος ή άλλως Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου περί μη ύπαρξης ασφαλιστικού συμβολαίου με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.
ε. Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας τελευταίου τριμήνου.
στ. Γενικό Πιστοποιητικό από το Γ.Ε.Μ.Η. τελευταίου τριμήνου, όπου προβλέπεται.
ζ. Πιστοποιητικό ισχύουσας εκπροσώπησης της εταιρείας από το Γ.Ε.Μ.Η. τελευταίου τριμήνου, όπου προβλέπεται
.....
θ. Άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή λοιπές άδειες που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο

Διαβάστε την τροποποιητική απόφαση στο ΦΕΚ (εδώ)

12/05/2023 11:06 πμ

Πολλές ζημιές από βροχοπτώσεις, παγετό και χαλαζοπτώσεις, έχουμε στην παραγωγή πυρηνοκάρπων της Μακεδονίας. 

Τα πρώιμα κεράσια έχουν μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ. Ζημιές άρχισαν να φαίνονται και στις πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων βερικόκων αν και ο Κανονισμός αναφέρει ότι δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ για βροχοπτώσεις πριν τις 15 Μαΐου (ο Οργανισμός καλύπτει μόνα τα κεράσια και τα μούσμουλα).  

Ήδη έχουμε κάνει αναφορά στις μεγάλες ζημιές που έχουμε στις πρώιμες ποικιλίες κερασιών που δεν πρόλαβαν καν να συγκομιστούν λόγω του σκισίματος των καρπών από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Τσολάκης, κερασοπαραγωγός από την Αριδαία, «στις πρώιμες ποικιλίες (Μπουρλά κ.α.) οι ζημιές είναι μεγάλες. Οι βροχές έσκισαν την σάρκα του καρπού και τα κεράσια είναι μη εμπορεύσιμα. Αν σε ένα δέντρο έχουμε ζημιά σε ποσοστό 80% ο παραγωγός δεν μπορεί να κάνει συγκομιδή γιατί δεν είναι δυνατόν να κάνει επιλογή. Άρα μιλάμε για ολική καταστροφή. Όμως η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και για τις επόμενες ποικιλίες. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις για ακόμη δύο ημέρες τότε θα έχουμε ζημιά και στις μεσοπρώιμες ποικιλίες (Τσολακέικα κ.α.). Όταν αλλάζουν χρωματισμό τα κεράσια είναι ευαίσθητα στις βροχοπτώσεις. Αν ο καιρός βοηθήσει και υπάρχει παραγωγή η συγκομιδή στις μεσοπρώιμες θα ξεκινήσει από τις 20 έως 25 Μαΐου».

Ζημιές όμως έχουμε και στα βερίκοκα που η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Πέλλας, «όσες ποικιλίες επιτραπέζιων βερικόκων είναι στο στάδιο της ωρίμανσης (πρώιμες) οι βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σκασίματα και μεταχρωματισμούς. 

Επίσης μειωμένη είναι η παραγωγή στα βερίκοκα που πάνε για μεταποίηση λόγω των καιρικών συνθηκών που είχαμε την Άνοιξη. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αναμένουμε μείωση σε ποσοστό που θα φτάνει έως και 70%. Επίσης και τα δαμάσκηνα θα επηρεαστούν από τις βροχοπτώσεις του Μαρτίου και αναμένουμε μείωση της παραγωγής τους».

Η Προϊσταμένη του τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας, Μαρία Παππά, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν ζημιές από τις βροχοπτώσεις στα κεράσια και θα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις. Όμως εκτός από τα κεράσια υπάρχουν ζημιές από τον φετινό παγετό στα βερίκοκα και στα υπερπρώιμα ροδάκινα. Επίσης οι χαλαζοπτώσεις του Απριλίου έχουν κάνει ζημιές σε όλα τα φρούτα.

Έχει ενημερωθεί η κεντρική υπηρεσία του ΕΛΓΑ ότι το υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο και θα πρέπει να προσληφθούν γεωπόνοι εκτιμητές. Τον Μάρτιο του 2023 είχαν βγει οι λίστες με τις προσλήψεις Γεωπόνων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Ελπίζουμε να έρθουν σύντομα για να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις».  

11/05/2023 12:11 μμ

Ατέλειωτη ουρά και μεγάλος χρόνος αναμονής ταλαιπωρούν τους αγρότες που πρέπει να καταθέσουν τις δηλώσεις ζημιάς για τον ΕΛΓΑ στα κατά τόπους δημαρχεία της χώρας.

Αυτό έγινε και την Τετάρτη (10/5), στο δημαρχείο Βέροιας, με τους αγρότες που υπέστησαν ζημίες από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα και θέλησαν να κάνουν τις δηλώσεις ζημιάς.

Θυμίζουμε ότι σε κάθε δήμο υπάρχουν υπάλληλοι που έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΕΛΓΑ και αναλαμβάνουν την όλη διαδικασία.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέφανος Νταούκας, διευθυντής της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, «πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά αναχρονιστική. Οι αγρότες, μετά τις ζημίες που υπέστησαν στην παραγωγή τους, υποχρεούνται να υποβληθούν στην ταλαιπωρία μιας ατέλειωτης αναμονής ψάχνοντας να βρούνε το δίκιο τους. Ο συγκεκριμένος τρόπος υποβολής δηλώσεων ζημίας ανάγεται σε άλλες εποχές με ουρές και ταλαιπωρίες. 

Θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια άλλη πιο σύγχονη μέθοδος. Τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) θα μπορούσαν να κάνουν τις δηλώσεις ζημιάς του ΕΛΓΑ. Στα ΚΥΔ γίνεται η δήλωση ΟΣΔΕ και υπάρχουν ήδη τα στοιχεία από την καταγραφή των αγροτεμαχίων και του ζωικού κεφαλαίου κάθε παραγωγού. Θα ήταν πολύ εύκολο να υπάρξει μια «γέφυρα» του ΕΛΓΑ με το gov.gr και να πάρει τα στοιχεία με τις ζημιές από τα ΚΥΔ άμεσα. Έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να αποφευχθεί όλη αυτή η ταλαιπωρία των αγροτών αλλά και η ταυτόχρονη επιβάρυνση της λειτουργίας του κάθε Δημαρχείου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στο ΔΣ του ΕΛΓΑ που έγινε την Τετάρτη (10/5) και το βλέπει θετικά η διοίκηση του Οργανισμού. Μάλιστα θα μπορούσε να εφαρμοστεί από φέτος πιλοτικά σε όλη χώρα.

10/05/2023 05:23 μμ

Άσχημα ξεκίνησε η χρονιά για τους παραγωγούς κερασιών λόγω των βροχοπτώσεων που δημιουργούν ζημιές στις κυριότερες περιοχές καλλιέργειας.

Στην Φθιώτιδα οι κερασοπαραγωγοί στους πρόποδες του βουνού της Οίτης της κοιλάδας του Σπερχειού, στα χωριά Γοργοπόταμο, Kωσταλέξι και Φραντζή , αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων. Η περιοχή λόγω του μικροκλίματος αποτελεί την πρωιμότερη ζώνη της χώρας όσον αφορά τα κεράσια.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιλτιάδης Ζιάκας, παραγωγός και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) Κερασοπαραγωγών Κοιλάδας Σπερχειού, «μετά τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή Φραντζή και Γοργοποτάμου, η παραγωγή κερασιού στην περιοχή μας αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα σχίσματος και καρπόπτωσης του προϊόντος. Μάλιστα οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ολική καταστροφή 100% σε όλες τις πρώιμες ποικιλίες, δηλαδή early bigi, early lorry, burlat και sweet early.

Από τις 2 Μαΐου ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις στην περιοχή και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ξεκινήσει η συγκομιδή κερασιών στην περιοχή, με την ζήτηση να είναι αυξημένη και τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, από 8 έως 9 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί που είχαν κάνει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα με το που ξεκίνησε η συγκομιδή βρέθηκαν μπροστά σε μια μεγάλη καταστροφή.

Αν συνεχίσουν οι βροχοπτώσεις τότε θα δημιουργήσουν ποιοτικά προβλήματα (σκίσιμο σάρκας) και στις επόμενες ποικιλίες (early star, grace star, τσολακέικα, sambrina, black star, lapin). Όταν τα πράσινα κεράσια αρχίσουν να αποκτούν χρωματισμό τότε είναι ευαίσθητα στις βροχοπτώσεις. 

Οι δηλώσεις ζημιάς θα γίνονται μέχρι 19 Μαΐου, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ. Όμως οι αποζημιώσεις δεν δίνονται σε αυτά τα υψηλά επίπεδα τιμών που δίνει η αγορά για τα πρώιμα κεράσια της περιοχής».

Στον κάμπο Γιαννιτσών, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Πέλλας, «οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες κερασιών, που βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής και ωρίμανσης. Τα κεράσια έχουν υποστεί σκίσιμο λόγω της έντονης βροχόπτωσης και είναι μη εμπορεύσιμα. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις θα αρχίσουν να έχουν πρόβλημα και οι μεσοόψιμες και όψιμες ποικιλίες.

Πάντως η οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς είναι μεγάλη γιατί οι συγκεκριμένες πρώιμες ποικιλίες έχουν πάντα υψηλές τιμές παραγωγού. Η συγκομιδή ξεκίνησε με τιμές από 8 έως 9 ευρώ το κιλό αλλά στη συνέχεια διακόπηκε λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών».

10/05/2023 03:43 μμ

Αν και ακόμα δεν ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων ΟΣΔΕ με τροποποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που πήρε ΦΕΚ, καθορίζονται η διαδικασία υποβολής της ετήσιας Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής και οι τρόποι καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ για το 2023.

Ειδικότερα στην τροποποιητική απόφαση, μεταξύ άλλων, καθορίζεται ο τρόπος εξουσιοδότησης του ΕΛΓΑ να εισπράξει την ειδική ασφαλιστική εισφορά αγροτών από τον τραπεζικό τους λογαριασμό με την πληρωμή της ενίσχυσης. Στην περίπτωση αυτή οι παραγωγοί οφείλουν να υπογράφουν το έντυπο της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής και το γνήσιο της υπογραφής του ίδιου του υπόχρεου ή άλλου νόμιμα εξουσιοδοτημένου για το σκοπό αυτό προσώπου να βεβαιώνεται αρμοδίως, σύμφωνα με το νόμο. 

Η είσπραξη πραγματοποιείται κυρίως κατά το χρόνο που πρόκειται να κατατεθούν σε αυτόν οι τυχόν απαιτήσεις τους από το Δημόσιο, όπως η ενιαία ενίσχυση, η καταβολή ενισχύσεων από καθεστώτα ή παράλληλες δράσεις κ.λ.π. Η πρώτη χρέωση του λογαριασμού θα πραγματοποιείται οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του έτους αναφοράς της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής.

Στα Παραρτήματα της ΚΥΑ αναγράφονται οι Πίνακες με την ασφαλιζόμενη αξία και την ειδική ασφαλιστική εισφορά σε φυτική και ζωική παραγωγή για το έτος 2023.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

10/05/2023 12:27 μμ

Καταβλήθηκε από τον ΕΛΓΑ την Τρίτη, 9 Μαΐου 2023, το υπόλοιπο των αποζημιώσεων για καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν στο Προανθικό Στάδιο από τον «Παγετό Άνοιξη 2021».

Με την σημερινή πληρωμή συμπληρώνεται το 100% της αξίας των αποζημιώσεων σε 960 δικαιούχους παραγωγούς των Υποκαταστημάτων Τρίπολης, Αλεξανδρούπολης και Κοζάνης, ύψους  1.109.398 ευρώ.

Από τον ΕΛΓΑ υποστηρίζουν ότι συνεχίζεται η επεξεργασία των ενστάσεων των παραγωγών, οι οποίοι υπάγονται στα Υποκαταστήματα του Οργανισμού Βέροιας και Λάρισας, ώστε στο άμεσο μέλλον να εξοφληθούν και αυτοί.

09/05/2023 04:26 μμ

Εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχουν βγει στην ελληνική αγορά τα υπερπρώιμα ροδάκινα της Πελοποννήσου, σχεδόν μαζί με τα ισπανικά ροδάκινα που εισάγονται αυτή την περίοδο στην χώρα μας.

Ο κ. Ανδρέας Κορδονούρης, εκπρόσωπος της εταιρείας Berryplasma στη Βόρεια Ηλεία, η οποία βγάζει στην αγορά το πρωιμότερο θερμοκηπιακό ροδάκινο στην χώρα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «προσπαθούμε να βγούμε στην ελληνική αγορά πριν την εισαγωγή των ισπανικών ροδάκινων. Φέτος όμως οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν και βγήκαμε στην αγορά σχεδόν ταυτόχρονα μαζί με τους Ισπανούς.

Το θετικό ήταν ότι τα πρώτα φορτία που ήρθαν από την Ισπανία είχαν μικρά μεγέθη ροδάκινων και αυτό βοήθησε την εγχώρια παραγωγή.

Επίσης η ελληνική παραγωγή φέτος έχει καλύτερη ποιότητα σε σχέση με πέρυσι. Επίσης έχει και μια αύξηση της ποσότητας κατά περίπου 10%.

Οι τιμές χονδρικής των ελληνικών ροδάκινων (συσκευασμένα) αυτή την εποχή κυμαίνονται από 2,5 έως 2,8 ευρώ το κιλό.

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνουμε την συγκομιδή των στρογγυλών ποικιλιών και από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η συγκομιδή των πλακέ ούφο ροδάκινων. 

Πάντως όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξάνει και η ζήτηση στην αγορά».

03/05/2023 04:23 μμ

Με την υπογραφή νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) συνεχίζονται οι αποζημιώσεις αγροτών που επλήγησαν από τις πυρκαγές του 2021.

Συγκεκριμένα υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο Γεωργαντά, η σχετική ΚΥΑ για τις προκαταβολές αποζημιώσεων.

Η ενίσχυση, με τη μορφή προκαταβολής, αφορά την αποζημίωση των πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές: 

α) της 28ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της 2ας έως και 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, 

β) αρχής γενομένης της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της 6ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, 

γ) της 26ης και 31ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της 27ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Βορείου Τομέα Αθηνών και Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, 

δ) της 20ης Μαΐου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

Η πληρωμή θα είναι συνολικού ύψους 691.740 ευρώ. Το ποσό αυτό θα χορηγηθεί από τον Τακτικό Προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της πληρωμής τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

03/05/2023 01:10 μμ

Ξεκίνησαν τα εντομολογικά προβλήματα για τους ροδακινοπαραγωγούς σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία.

Όπως επισημαίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, η εμφάνιση των εντόμων αφορά τις πεδινές και πρώιμες περιοχές των συγκεκριμένων νομών. Συγκεκριμένα:

Φυλλοδέτης Ροδακινιάς (Adoxophyes orana Fischer von Rosslerstamm, Lepidoptera: Gelechiidae)
Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 1η πτήση του εντόμου το χρονικό διάστημα 30 Απριλίου - 2 Μαΐου.
Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας έγιναν οι υπολογισμοί της έναρξης των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών.
Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 4 - 6 Μαΐου.
Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 9 - 12 Μαΐου.

Ανάρσια Ροδακινιάς (Anarsia lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae)
Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων, στις περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας, η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση, το χρονικό διάστημα 28 Απριλίου - 1 Μαΐου.
Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα 5-7 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 11 - 13 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών.
Οι προβλεπόμενες ημερομηνίες ωοτοκιών και εκκολάψεων του Φυλλοδέτη συμπίπτουν κατά πολύ με αυτές της Ανάρσιας.
Ενδεικτικός χρόνος ταυτόχρονης επέμβασης και για τα δύο έντομα ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

  • 6-8 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών
  • 10-13 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

Βαμβακάδα ροδακινιάς (Pseudaulacaspis pentagona Targioni, Homoptera: Diaspididae)
Η πλήρης ωοτοκία παρατηρήθηκε το χρονικό διάστημα 21 - 24 Απριλίου.
Η εμφάνιση των κινητών προνυμφών (έρπουσες) ξεκίνησε από τις 26 - 28 Απριλίου.
Το μέγιστο της εμφάνισης των κινητών προνυμφών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 6 - 11 Μαΐου (συμπίπτει με την επέμβαση για τα άλλα δύο ανωτέρω λεπιδόπτερα).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός ροδακινιών από τη Νάουσα κ. Μάκης Αντωνιάδης, «οι παγίδες της περιοχής μας δείχνουν τους πληθυσμούς των εντόμων και ανάλογα προχωράμε σε ψεκασμούς.
Η Ανάρσια είναι ένα έντομο που πηγαίνει στην βάση του καρπού. Βγάζει την φλούδα και σαπίζει το ροδάκινο. Ήδη έχει γίνει ένας ψεκασμός. Η καταπολέμησή της περιλαμβάνεται στο Κομφούζιο.
Η Βαμβακάδα δημιουργεί κόκκινα στίγματα στον καρπό και τον κάνει μη εμπορεύσιμο.
Ο Φυλλοδέτης ξεκινά από τα φύλλα και στη συνέχεια σαπίζει τον καρπό αλλά και χάνει την μετασυλλεκτική αντοχή. Ψεκασμούς κατά του Φυλλοδέτη κάνουμε μαζί με την Ανάρσια. Αντιμετωπίζεται και αυτό το έντομο με το Κομφούζιο.

Βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι για τη φυτοπροστασία της ροδακινιάς (αλλά και των υπόλοιπων καλλιεργειών που περιλαμβάνει) η δράση του Κομφούζιο. Όμως οι πληρωμές του προγράμματος έχουν «βαλτώσει» αν και τα έξοδα για την εφαρμογή του τα έχουν πληρώσει οι παραγωγοί. Συγκεκριμένα οι ενταγμένοι της 1ης πρόσκλησης (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών) δεν έχουν καμιά πληρωμή. Οι ενταγμένοι στη 2η και 3η πρόσκληση έχουν πληρωθεί μόνο την προκαταβολή και αναμένουν την εξόφληση».  

28/04/2023 05:11 μμ

Οι εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής παραγωγής βερίκοκων, για το 2023, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη (26/4), στο πλαίσιο της έκθεσης MEDFEL, που έγινε στο Perpignan της Γαλλίας.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, μετά από ένα καταστροφικό έτος 2021 για το ευρωπαϊκό βερίκοκο λόγω παγετών που είχαν επηρεάσει όλες τις περιοχές παραγωγής και προκάλεσαν σημαντικές απώλειες, το 2022 είχαμε επίσης μείωση της παραγωγής λόγω προβλημάτων παγετού, κυρίως στην Ισπανία, την χώρα που επλήγη περισσότερο στην ΕΕ. 

Φέτος, η ευρωπαϊκή παραγωγή βερίκοκου αναμένεται να φτάσει τους 503.561 τόνους, έναντι 538.601 τόνων το 2022, σημειώνοντας μια πτώση της τάξης του 7%. 

Γαλλία: Αύξηση κατά 2%
Μετά από δύο χρόνια ελλείμματος (2020 και 2021) λόγω παγετού, η περσινή παραγωγή επέστρεψε σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα με συγκομιδή 123.000 τόνων. Η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 125.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση κατά 2% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 16% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2017/2021.

Ισπανία: Ανάκαμψη μετά από αρκετά χρόνια
Πέρυσι η Ισπανία, παρουσίασε έλλειμμα παραγωγής περίπου 65.000 τόνους, με τις ζώνες παραγωγής του Βορρά (της Καταλονίας και της Αραγονίας) να είχαν πληγεί περισσότερο από τον παγετό. Φέτος δεν υπάρχει παγετός, ο χειμώνας ήταν πιο ήπιος και προβλέπεται μια παραγωγή 99.000 τόνων, παρουσιάζει αύξηση 52% σε σχέση με πέρυσι αλλά μείωση κατά 16% σε σχέση με τον μέσο όρο του 2017/2021. 

Ελλάδα: Παραγωγή σχεδόν ίδια με πέρυσι
Σύμφωνα με την εκτίμηση της MEDFEL, πέρυσι η παραγωγή βερίκοκων της χώρας μας είχε φτάσει τους 75.000 τόνους (αύξηση 36% σε σχέση με το 2021). Για το 2023, η παραγωγή εκτιμάται να φτάσει τους 76.000 τόνους, περίπου στα ίδια με το 2022 επίπεδα αλλά εξακολουθεί να είναι ελλειμματική σε σύγκριση με το δυναμικό της εγχώριας παραγωγής αλλά και 6% χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2017/2021.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «εκτίμηση μας είναι ότι το 2022 η παραγωγή ήταν της τάξεως των 95.000 τόνων και φέτος θα παρουσιάσει αύξηση. Οι εξαγωγές μας το 2021 ανήλθαν σε 15.081 τόνους και ήταν αξίας 16,09 εκατ. ευρώ. Το 2022 οι εξαγωγές αυξήθηκαν στους 21.460 τόνους και ήταν αξίας 21,13 εκατ. ευρώ, (42,3% αυξημένες σε όγκο και 31,3% σε αξία, σύμφωνα με στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Για τις ποσότητες που πήγαν στην μεταποίηση το 2022 εκτιμούμε ότι είναι της τάξεως των 40.000 τόνων και στην εγχώρια κατανάλωση διακινήθηκαν άνω των 30.000 τόνων».  

Ιταλία: Μείωση σε σύγκριση με το 2022
Φέτος, η ιταλική παραγωγή προβλέπεται να είναι μειωμένη, κατά 26%, σε σχέση με το 2022. Εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 203.000 τόνους (πέρυσι ήταν στους 275.614 τόνους). Η ιταλική παραγωγή βερικόκων παρουσιάζει μια μείωση, κατά 13%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 2017/2021 (239.000 τόνους).

26/04/2023 02:01 μμ

Την πληρωμή ενισχύσεων λόγω των περσινών ζημιών και της απώλειας εισοδήματος που είχαν αναμένουν οι κερασοπαραγωγοί. 

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η καλλιέργεια, ενώ την Τρίτη (25/4) νέα χαλαζόπτωση έπληξε περιοχές της Πέλλας. Χαλάζι όμως έπεσε και σήμερα Τετάρτη (26/4) σε περιοχές της Ημαθίας (από Κοπανό έως Βέροια). Και οι επόμενες ημέρες φαίνονται δύσκολες.

Το 2022 οι παραγωγοί κερασιών είχαν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα λόγω ζημιών και μειωμένων τιμών. Μάλιστα ήταν η πρώτη καλλιέργεια χρονικά που ζήτησε πληρωμή ενίσχυσης από πέρσι το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου υπάρχουν δύο σενάρια που συζητάει η κυβέρνηση για την ενίσχυση de minimis των κερασοπαραγωγών. Το πρώτο μιλά για de minimis 2 - 3 ευρώ το δέντρο για ελεύθερη φύτευση και 80 - 150 ευρώ το στρέμμα για πυκνή φύτευση - παλμέτα. Το δεύτερο σενάριο μιλά για 120 ευρώ το στρέμμα οριζόντια ενίσχυση.

Ο κ. Νίκος Δημητριάδης, κερασοπαραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει διαφοροποίηση στην ελεύθερη φύτευση όσον αφορά τον αριθμό των δέντρων ανά στρέμμα. Στα πεδινά που είμαι έχουμε 35 - 45 δέντρα ανά στρέμμα στην ελεύθερη και 120 - 150 δέντρα ανά στρέμμα στην πυκνή. Ουσιαστικά αν το εξετάσει κανείς και τα δύο σενάρια δίνουν περίπου τα ίδια χρήματα στον κερασοπαραγωγό. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι οι παραγωγοί έχουμε πολλά έξοδα και έχουμε ανάγκη μια ενίσχυση για την πεδινή απώλεια εισοδήματος».

Από την πλευρά του ο κ. Ξενοφώντας Τσέμπης, παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Αλμωπίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι κερασοπαραγωγοί χρειάζονται στήριξη και αυτό το έχουμε ζητήσει από τον περασμένο Ιούνιο. Εμείς ζητάμε να πληρωθεί μια οριζόντια ενίσχυση χωρίς κόφτες σε όλους τους κερασοπαραγωγούς της χώρας».

Όσον αφορά την εξέλιξη της καλλιέργειας, στις ορεινές περιοχές έχουμε ανθοφορία και στις πεδινές είμαστε στο καρπίδιο. Η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες στα πεδινά αναμένεται να ξεκινήσει από 7 έως 10 Μαΐου.

Ο κ. Νίκος Δημητριάδης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «μετά το πρώο κύμα χαλαζόπτωσης είχαμε και δεύτερο στην περιοχή της Πέλλας. Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τρίτης (25/4) είχαμε χαλάζι στα χωρία των δήμων Σκύδρας και Πέλλας. Ειδικότερα χτυπήθηκαν από χαλάζι στην Καλή, Σανδάλη, Καλλίπολη, Προφήτη, Τριφύλι, Παλιό Μυλότοπο, Γαλατάδες».

24/04/2023 11:11 πμ

Σύσκεψη έγινε, το Σάββατο (22/4), στην Βέροια, μεταξύ των Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών της Ημαθίας, Πέλλας και Θεσσαλίας, μετά από κάλεσμα της ΕΘΕΑΣ, με θέμα τις πληρωμές αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για την καρπόπτωση σε ροδάκινα και νεκταρίνια εξαιτίας βροχοπτώσεων. 

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της πληρωμής ενισχύσεων de minimis στους παραγωγούς.

Αποφασίστηκε ομόφωνα η ανάληψη δράσεων σε δύο κατευθύνσεις: στο πολιτικό και κυρίως στο νομικό επίπεδο. Έτσι, πέρα από τις παρεμβάσεις στην πολιτική εξουσία, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις νομικές ενέργειες, αρχικά με εξώδικο προς το ΔΣ του ΕΛΓΑ, καλώντας τον οργανισμό να εφαρμόσει τον Κανονισμό, ενώ σε επόμενο στάδιο προαναγγέλθηκαν και αγωγές σε βάρος του ΕΛΓΑ με στόχο να ληφθούν δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώσουν τους παραγωγούς.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος, ο πρόεδρος του ΑΣ Πέλλας κ. Μιχάλης Φαρμάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΑΣ Πέλλας κ. Νίκος Μηνάς, ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης και ο νομικός σύμβουλος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας κ. Δημήτρης Ζυγουλιάνος.

«Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν χρειάζεται αναθεώρηση, είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι καλύπτει ζημιές στην παραγωγή που προκλήθηκαν από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης και συνέχισε λέγοντας ότι η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει για τις βροχοπτώσεις, οδηγεί στη «λύση» του de minimis, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εισπράττουν μετά βίας το ένα τέταρτο αυτών που δικαιούνται. 

Στα «ψίχουλα» των πρόσφατων αποζημιώσεων αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Ταμπακιάρης Κώστας, καλώντας σε δυναμική αντίδραση, ώστε να μην παγιωθούν αυτά τα μικροποσά αποζημιώσεων στο μέλλον.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης, «για τα de minimis αρχικά ανακοίνωσε με δελτίο τύπου αποζημιώσεις 150 και 135 ευρώ ανά στρέμμα σε μια λίστα συγκεκριμένων ποικιλιών. Στη συνέχεια μας ανέφεραν ότι θα μειωθούν τα ποσά για να ενταχθούν όλες οι ποικιλίες. Τελικά πλήρωσαν λιγότερα ποσά αλλά παρέμειναν εκτός λίστας αποζημιώσεων βασικές ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών.

Επίσης δεν αποζημιώθηκαν ποικιλίες που λόγω της βροχόπτωσης σάπισαν στις αποθήκες των συνεταιρισμών.

Όσον αφορά το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ λόγω των ζημιών στα φρούτα από τις βροχοπτώσεις τόνισα ότι με υποσχέσεις δεν μπορεί να λυθεί. Όλοι οι συνεταιριστές συμφώνησαν ότι ήρθε η ώρα να συγκρουστούμε, μαχητικά και διεκδικητικά, ώστε οι παραγωγοί να πάρουν αυτό που δικαιούνται.

Έχει έχει ήδη διατεθεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων για τα de minimis, συνεπώς σε μια ενδεχόμενη φετινή καταστροφή από βροχοπτώσεις κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει σε αποζημιώσεις de minimis. Δηλαδή αν δεν αλλάξει στάση ο ΕΛΓΑ, οι παραγωγοί θα μείνουν εντελώς ακάλυπτοι.

Η τοποθέτησή μου είναι ότι πρέπει να λυθεί το θέμα με τον ΕΛΓΑ πριν τις εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση θα συζητάμε ξανά τα ίδια τα επόμενα τέσσερα χρόνια».  

20/04/2023 04:34 μμ

Ζημίες στην παραγωγή, που κατά τόπους είναι εκτεταμένες, προκάλεσαν οι έντονες χαλαζοπτώσεις που έπληξαν, Δευτέρα (17/4) και Τετάρτη (19/4), πολλές περιοχές στο νομό Πέλλας.

Για χαλαζόπτωση σε μέγεθος φουντουκιού, που χτύπησε πολλές περιοχές των Δήμων Έδεσσας και Σκύδρας, κάνει λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, τονίζοντας πως οι ζημίες σε κάποια περιβόλια είναι στο 100%. Ο ίδιος επισήμανε πως ήδη συνεργεία του ΕΛΓΑ έχουν βγει στα χωράφια των χωριών που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση και κάνουν αυτοψία προκειμένου να έχουν εικόνα, ενώ θα ακολουθήσουν οι αναγγελίες ζημιών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, «την Τετάρτη ήταν πιο έντονο το φαινόμενο. Το χαλάζι χτύπησε τις καλλιέργειες σε πολλές περιοχές στο Άνυδρο, όπου έχουν γίνει οι μεγαλύτερες καταστροφές και κατόπιν κινήθηκε προς το Μάνδαλο, Δροσερό και Γυψοχώρι. Μεγάλο πρόβλημα έχουν τα βερίκοκα, δαμάσκηνα και τα ροδάκινα - νεκταρίνια οι πρώιμες ποικιλίες. Ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί οι ελεγκτές γεωπόνοι από τον ΕΛΓΑ».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημητριάδης, παραγωγός από την Σκύδρα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πριν το Πάσχα είχαμε τον παγετό που έφερε ζημιές κυρίως σε βερίκοκα και δαμάσκηνα. Τη Δευτέρα μετά το Πάσχα είχαμε μια χαλαζόπτωση σε ορεινές περιοχές και την Τετάρτη (19/4) είχαμε μια ακόμη χαλαζόπτωση σε χωριά στις πεδινές περιοχές (Άνυδρο κ.α.). Η δεύτερη χαλαζόπτωση ήταν πολύ έντονη και έκανε ζημιές σε όλα τα πυρηνόκαρπα (ακόμη και στα κεράσια) αλλά και στα αχλάδια της περιοχής».

19/04/2023 04:42 μμ

Μεγάλες καταστροφές στις υπαίθριες καλλιέργειες, στην περιοχή της Ηλείας, είχαμε τη Δευτέρα του Πάσχα, εξαιτίας της έντονης χαλαζόπτωσης. 

Το χαλάζι, που έπεσε για περίπου 30 λεπτά, προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες πατάτας, καρπουζιού, ελιάς και αμπελιών (σταφίδα).  

Για το θέμα των αποζημιώσεων έγιναν αλλεπάλληλες συνεννοήσεις και συσκέψεις, κινητοποιήθηκαν πολιτικοί παράγοντες του τόπου αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση στις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο, «η χαλαζόπτωση που είχε διάρκεια μισής ώρας έπληξε τους δήμους του κάμπου (Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού), καθώς και ευρύτερα στην περιοχή του Δήμου Ήλιδας. Εκατοντάδες στρέμματα ισοπεδώθηκαν στην κυριολεξία, με τις μεγαλύτερες ζημιές να καταγράφονται σε Δουνέικα, Αγία Μαρίνα, Παλούκι, Δάφνη, Μαραθιά.
Μεγάλες καταστροφές είχαμε στα χαμηλής κάλυψης πρώιμα καρπούζια που η συγκομιδή τους θα ξεκινούσε σε 15 έως 20 ημέρες. 

Ακόμη οι πατάτες της Ηλείας θα ξεκινούσαν την συγκομιδή από τις αρχές τις Μαΐου. Ζημιές έχουμε επίσης στις σταφίδες και στις ελιές, που ήταν στην περίοδο της ανθοφορίας. Αυτό που ζητούν οι παραγωγοί από την πολιτεία είναι οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ να βρεθούν στην περιοχή, προκειμένου να κάνουν επιτόπια αυτοψία, να εκτιμήσουν τη ζημιά και να λάβουν ουσιαστικές αποζημιώσεις που να αποτυπώνουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής».

Ο κ. Ανδρέας Τσουκαλάς, παραγωγός καρπουζιού και πατάτας από την Ηλεία, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι περιοχές με πρώιμα καρπούζια που τα είχαν ξεσκεπάσει οι παραγωγοί έπαθαν μεγάλη καταστροφή. Επίσης και οι πρώιμες πατάτες που θα ξεκινούσε η συγκομιδή τους μέσα στις επόμενες ημέρες. Το κοστολόγιο είναι υψηλό και ο ΕΛΓΑ δύσκολα θα αποζημιώσει τους παραγωγούς για το μέγεθος της ζημιάς. Πληρώνουμε εισφορές και ζητάμε δίκαιες αποζημιώσεις».

Στο μεταξύ οι σταφιδοπαραγωγοί ακόμη δεν έχουν εισπράξει την συνδεδεμένη ενίσχυση, αν και ο υπουργός ΑΑΤ κ. Γεωργαντάς είχε δηλώσει ότι οι συνδεδεμένες φυτικής θα είχαν πληρωθεί μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη.

19/04/2023 12:09 μμ

Επιστημονική επιτροπή θα δημιουργηθεί για τις αποζημιώσεις από βροχοπτώσεις σε ροδάκινα και νεκταρίνια.

Όπως αναφέρει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), μετά από αίτημα των Συνεταιριστικών Οργανώσεων των Νομών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Λάρισας, συγκαλεί συγκέντρωση όλων των Οργανώσεων των ως άνω περιοχών, που παράγουν ροδάκινα και νεκταρίνια, με μοναδικό θέμα τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα που υπάρχουν από παλαιότερες έρευνες επιστημονικών φορέων, καθώς και νεότερα στοιχεία, έτσι ώστε να τεκμηριωθεί η νόμιμη ένταξη των καρποπτώσεων από βροχοπτώσεις στον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, στη Βέροια, το Σάββατο (22 Απριλίου 2023).

Να θυμίσουμε ότι το 2017 είχε συσταθεί ξανά ειδική επιτροπή για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις στα ροδάκινα.

Στο εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τη ζημία από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις στα ροδάκινα αναφέρεται ότι «το σκάσιμο των καρπών […] είναι η συνήθως συναντόμενη καλυπτόμενη ζημία». Ο ΕΛΓΑ χρησιμοποιεί αυτό το «συνήθως», που προφανώς δεν σημαίνει «αποκλειστικά», προκειμένου να μη δώσει αποζημιώσεις, παρότι στην ίδια σελίδα του εγγράφου επισημαίνεται ότι «οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις προκαλούν ίδια ή όμοια συμπτώματα με αυτά της πλημμύρας, όπως μεταξύ άλλων η καρπόπτωση, η συρρίκνωση των καρπών και η μουμιοποίηση».