Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έρευνα για καρπόπτωση ροδάκινων ώστε να αποφασιστεί αν θα ενταχθεί στον ΕΛΓΑ

13/05/2022 01:42 μμ
Έρευνα θα πραγματοποιήσει ομάδα που θα αποτελείται από επιστήμονες του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας και εκπροσώπους του ΕΛΓΑ, προκειμένου να υπάρξει πόρισμα για την εξέλιξη του φαινομένου της καρπόπτωσης σε ορισμένες ποικιλίες ροδάκινων.

Έρευνα θα πραγματοποιήσει ομάδα που θα αποτελείται από επιστήμονες του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας και εκπροσώπους του ΕΛΓΑ, προκειμένου να υπάρξει πόρισμα για την εξέλιξη του φαινομένου της καρπόπτωσης σε ορισμένες ποικιλίες ροδάκινων που παρατηρήθηκε πρόσφατα.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (12/5), στη Βέροια, του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, η οποία διοργανώθηκε στην ΠΕ Ημαθίας μετά από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος, συναντήθηκε με εκπροσώπους από τον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας, το Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας.

συνάντηση αγροτών με πρόεδρο ΕΛΓΑ
Συνάντηση Ανδρέα Λυκουρέντζο με εκπροσώπους αγροτών της Ημαθίας

Οι αγρότες της Ημαθίας έθεσαν το πρόβλημα της καρπόπτωσης στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο οποίος έδειξε να είναι ενήμερος, αναφέροντας ότι θα συσταθεί πόρισμα για να εκτιμηθούν τα αίτια της ζημιάς και ανάλογα να ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας, «υπάρχουν ποικιλίες που τώρα φαίνεται ότι έχουν ζημιά. Θα υπάρξει προσπάθεια να ενταχθούν και άλλες ποικιλίες στην λίστα του ΕΛΓΑ για τον παγετό, που αν και δεν δηλώθηκαν έχουν πρόβλημα καρπόπτωσης και αφορούν συγκεκριμένες περιοχές».

Από την πλευρά του ο Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, τόνισε στον ΑγροΤύπο «εμείς υποστηρίζουμε ότι το πρόβλημα καρπόπτωσης που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινων οφείλονται στον παγετό του Μαρτίου του 2022. Ζητάμε να μας αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ. Ο κ. Λυκουρέντζος μας ανέφερε ότι θα υπάρξει μελέτη από το Ινστιτούτο για το συγκεκριμένο πρόβλημα (αντίστοιχη μελέτη είχε γίνει και στο παρελθόν για ζημιές από βροχοπτώσεις)».

Ο κ. Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας, μας ανέφερε ότι «υπάρχει πρόβλημα με την καρπόπτωση ροδάκινων. Αφορά κυρίως συμπύρηνα. Η ζημιά έχει γίνει σε συγκεκριμένες περιοχές και η απώλεια της παραγωγής μπορεί να φτάνει έως 70%. Ο ΕΛΓΑ δεν τις αποζημιώνει. Ο πρόεδρος συμφώνησε ότι αν πάνε σε κρατικές ενισχύσεις (ΚΟΕ) θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των παραγωγών. Για αυτό θα γίνει επιτροπή για να αποφασίσει αν είναι δυνατόν να ενταχθεί το αίτιο της ζημιάς σε αποζημιώσεις που θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ».

Ο κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το πρώτο που ζητήσαμε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ήταν η αλλαγή του Κανονισμού για να ασφαλίζει ζημιές από όλα τα φυσικά φαινόμενα και να αποζημιώνει στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Επίσης λόγω της οικονομικής ανέχειας που βρίσκονται οι παραγωγοί, εξαιτίας του ρώσικου εμπάργκο και των ζημιών των τελευταίων πέντε ετών από τις φυσικές καταστροφές, αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους στον Οργανισμό. Για αυτό ζητήσαμε να γίνει συμψηφισμός των οφειλών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις. Ακόμη ζητήσαμε να γίνουν έργα υποδομής για αποφυγή ζημιών (ανεμομείκτες κ.α.). 

Η ηγεσία του ΕΛΓΑ στα παραπάνω αιτήματά μας δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Ακόμη υποστηρίζουμε ότι οι νέες ζημιές οφείλονται στον παγετό και ζηταμε να γίνει νέα αναγγελία ζημιών και να συμπεριληφθούν και οι ποικιλίες που εξαιρέθηκαν. Δεν δέχτηκε αυτή την πρότασή μας ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Καλούμε τους παραγωγούς να είναι σε εγρήγορση γιατί μόνο με αγώνες μπορούν να βρουν το δίκιο τους».

Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας μας ανέφεραν ότι μια τέτοια έρευνα θα χρειαστεί τουλάχιστον τρια χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η άλλη λύση είναι να υπάρξει πολιτική απόφαση για να ενταχθεί το ζημιογόνο αίτιο στον ΕΛΓΑ.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
20/03/2023 09:20 πμ

H Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας διαμαρτύρεται για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ τα τάξης των 65 και 80 ευρώ το στρέμμα για τις περυσινές βροχοπτώσεις. Ζητά μάλιστα να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό κ. Γεωργαντά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

Η πρόσφατη ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις στα πυρηνόκαρπα που υπέστησαν ζημίες από τις βροχοπτώσεις του 2022 με τα απαράδεκτα ποσά των 65 και 80 ευρώ το στρέμμα, μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους και εκφράζουμε την απογοήτευση και την οργή του αγροτικού κόσμου για την υπαναχώρηση από την αρχική εξαγγελία που υποσχόταν 135 και 150 ευρώ. 

Σαφώς δεν θεωρούμε ότι και τα αρχικά ποσά που είχαν εξαγγελθεί κάλυπταν την πραγματική ζημία των αγροτών, διότι με τις καταγραφείσες ζημίες από τις εκθέσεις του ΕΛΓΑ ποσοστών ζημίας 40 - 50% και άνω, οι αποζημιούμενες αξίες έπρεπε να υπερβαίνουν το διπλάσιο και το τριπλάσιο των ανωτέρω ποσών, εάν αποζημιώνονταν από τον ΕΛΓΑ.

Και εύλογα τίθεται το ερώτημα. Έως πότε δεν θα εφαρμόζεται ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που αποδεδειγμένα καλύπτει αυτές τις ζημίες, μάλιστα χωρίς να απαιτείται καμία τροποποίηση και θα αναγκαζόμαστε να απλώνουμε κάθε φορά χέρι ζητιανιάς στις εκάστοτε Κυβερνήσεις για να μας δίνουν αυτό που δικαιούμαστε από τον Νόμο;  Και έως ως πότε θα πρέπει να βγαίνουμε στους δρόμους για να παίρνουμε αυτό που δικαιωματικά μας αναλογεί από το ασφαλιστικό σύστημα;

Ταυτόχρονα επισημαίνουμε  και προειδοποιούμε ότι  τα ποσά που δικαιούται να δώσει η χώρα μας από το de minimis , έχουν σχεδόν εξαντληθεί και σε ενδεχόμενες νέες ζημίες θα υπάρξει αδυναμία οικονομικής ενίσχυσης. 

Επομένως, σήμερα μπαίνουν δύο ζητήματα προς διαπραγμάτευση. 

Πρώτον, η επαναφορά  του ύψους της αποζημίωσης στα αρχικά εξαγγελθέντα ποσά των 135 και 150 ευρώ, χωρίς συμψηφισμούς με την οικονομική ενίσχυση των 72 ευρώ, διότι το ποσό δόθηκε με αιτιολογία της αύξησης του κόστους παραγωγής και της πτώσης των τιμών πώλησης λόγω Ουκρανικής κρίσης και δεύτερον την ορθή εφαρμογή του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛΓΑ για ζημίες από βροχοπτώσεις στα πυρηνόκαρπα.

Η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας εκφράζοντας τα συμφέροντα των Συνεταιρισμών - μελών της και των φυσικών προσώπων που είναι μέλη των εν λόγω  Συνεταιρισμών, σε συνδυασμό με το κοινό αίσθημα όλων των Αγροτών, απευθύνεται στον υπουργό και στους βουλευτές των περιοχών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, ζητώντας άμεση συνάντηση στο υπουργείο για να δοθεί δίκαιη λύση στο σοβαρό πρόβλημα των αποζημιώσεων, αλλά και της εφαρμογής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Διότι είναι εξευτελιστικό για τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής μας να ζητιανεύει την ελεημοσύνη του de minimis κάθε φορά, λόγω της επανειλημμένης άρνησης των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ να εντάξουν τις εν λόγω ζημίες  παρά τις προβλέψεις του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία του οργανισμού και τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις που έχουν εκδοθεί από το 2017.

Κατόπιν των ανωτέρω, καθώς και του αιτήματός μας για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και ζητούμε παράλληλα τη σύσταση Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας με εκπροσώπους αποκλειστικά Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.

Τελευταία νέα
23/03/2023 03:23 μμ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 1618/Β’/17-3-2023), ορίζεται ως τελευταία ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς στον ΕΛΓΑ για το έτος 2021, η 31η Μαρτίου 2023.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, μετά από σειρά παρατάσεων του χρόνου πληρωμής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς του έτους 2021, της οποίας η καταβολή έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί την 30η Μαρτίου 2022, γνωστοποιεί στους παραγωγούς ότι ουδεμία άλλη παράταση πρόκειται να χορηγηθεί και τους καλεί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μέχρι την οριζόμενη προθεσμία.

Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν θα αποζημιωθούν για ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου εντός του 2021, μεταξύ των οποίων και οι καταστρεπτικές ζημίες από τις Πυρκαγιές του καλοκαιριού, του ιδίου έτους.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Ο ΑγροΤύπος δέχθηκε καταγγελίες από αγρότες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ. Όπως μας ανέφεραν αν δεν έχουν το έγγραφο που να αναγράφει τις εισφορές που χρωστάνε θα πρέπει να πάνε στα ΚΥΔ που έκαναν τη δήλωση ΟΣΔΕ για να τυπώσουν το χαρτί. Όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πέσει και δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Οπότε και να λήξει η προθεσμία (31/3) αν δεν λειτουργήσει η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους οι αγρότες στον ΕΛΓΑ.

23/03/2023 10:26 πμ

Η ψηφιακή εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ», αρμόδια αρχή της οποίας είναι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (υπό την εποπτεία του  ΥπΑΑΤ) και η οποία ήδη λειτουργεί για το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, δύναται να επεκταθεί και σε οποιοδήποτε αγροτικό προϊόν.

Παράλληλα, η λειτουργία και διαχείριση της ψηφιακής εφαρμογής «ΑΡΤΕΜΙΣ», θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ – gov.gr). Και η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ. Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με την Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών» ενώ το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν. Τη διαφωνία του στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Ως μια μεγάλη τομή η οποία δείχνει την κατεύθυνση και δίνει την βάση για τον καθοριστικό ρόλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς το νομοσχέδιο για το ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο, οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού. Όπως τόνισε μόνο μέσα από την έρευνα και την κατάρτιση θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική και την επισιτιστική κρίση.

Σήμερα γίνεται πραγματικότητα ένα «στοιχειωμένο νομοσχέδιο», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξηγώντας ότι «έπρεπε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια για να αποκτήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το δικό του νόμο, για να αποδείξει ότι αντέχει και ότι η ύπαρξή του έχει προστιθέμενη αξία για τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο».

Όπως σημείωσε επίσης, με το παρόν νομοσχέδιο επιδιώκεται η θεσμική αναβάθμιση του Οργανισμού και εξασφαλίζεται η βελτιστοποίηση της δράσης του στους τομείς της αγροτικής έρευνας και εκπαίδευσης, της πιστοποίησης, των ελέγχων διακίνησης γάλακτος και κρέατος και της καταγραφής, διατήρησης και αξιοποίησης των εθνικών φυτικών και ζωικών πόρων. Με γνώμονα μάλιστα την εμπειρία που αποκτήθηκε από την δωδεκάχρονη λειτουργία του Οργανισμού, το νομοσχέδιο προβαίνει σε οργανωτικές αλλαγές, επικαιροποιεί τους σκοπούς του Οργανισμού,  αναβαθμίζει την δραστηριότητά του στην αγροτική έρευνα και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και  αποδοτικότερη δράση του στον τομέα της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων.

Περιγράφοντας την βασική καινοτομία του νομοσχεδίου είπε ότι ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ πλέον αναλαμβάνει τον ρόλο του βασικού θεσμικού συμβούλου του Υπουργείου για ζητήματα αγροτικής πολιτικής, μέσω της δημιουργίας νέας Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Στρατηγικών Συμβουλών.

Μια άλλη σημαντική καινοτομία αποτελεί η σύσταση της Επιτροπής Αγροτικής Έρευνας, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται η διασύνδεση ερευνητικής δραστηριότητας του ΕΛΓΟ, με τις κατευθύνσεις αγροτικής πολιτικής που τίθενται κάθε φορά από το Υπουργείο.

Σημαντικό χαρακτηρίστηκε επίσης το άρθρο 19 με το οποίο θεσμοθετείται η Επιτροπή προσδιορισμού Ορίων αποδόσεων γάλακτος. Αντικείμενό της θα είναι ο προσδιορισμός με επιστημονικά κριτήρια των ορίων απόδοσης γάλακτος, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ, όπως τα πρωτεϊνικά κλάσματα. Έτσι, θα υπάρχει ένας αντικειμενικός, αξιόπιστος και άμεσος τρόπος για την αντιμετώπιση κάθε επιχειρούμενης νοθείας.  

Σημαντική θεωρείται επίσης η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, ο οποίος θα  αποτελέσει το όχημα για την πραγμάτωση στόχων, όπως η αποκατάσταση, προστασία, ανάδειξη και συντονισμός της ελαιοκαλλιέργειας, η προβολή του ΠΟΠ προϊόντος, Κονσερβολιάς Άμφισσας, η αγροτική οδοποιία,  η πυρασφάλεια, η διαχείριση αποβλήτων και υδατικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Φορέας Διαχείρισης θα αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, υπό την εποπτεία του ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε τέλος στην πρόβλεψη περί ακατάσχετου των οικονομικών ενισχύσεων που δίνονται λόγω επιβολής μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου και των ενισχύσεων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία.

Διαβάστε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή (εδώ

21/03/2023 12:02 μμ

Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί ο ΕΛΓΑ, αναφέρει σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος, Γραμματέας Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του κόμματος.

1) Τι έχετε να πείτε για την σημερινή εικόνα του ΕΛΓΑ;

Ζούμε σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον διαρκών κρίσεων: οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή που έχουν επηρεάσει τη ζωή όλων μας. Σε αυτές τις κρίσεις, θα πρέπει να προστεθεί και η μόνιμη απειλή: η κλιματική αλλαγή.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη για την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας. Από ένα απρόσμενο γεγονός μπορεί να επηρεαστούν οι εισαγωγές τροφίμων. Προκύπτει η αδήριτη ανάγκη η προστασία των πόρων της πρωτογενούς παραγωγής. 
Ο ΕΛΓΑ είναι σημαντικός και απαραίτητος οργανισμός για την αγροτική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου. Από το 1988 που ιδρύθηκε, αποτελεί ένα από τα βασικά «εργαλεία» άσκησης αγροτικής πολιτικής.
Για αυτό για μας στο ΠΑΣΟΚ, η λειτουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος δημόσιας ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και προστασίας του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Πιστεύουμε στην ανάγκη ύπαρξης του ΕΛΓΑ, και θα τον στηρίζουμε για να υλοποιεί την αποστολή του. Θέλουμε ο Έλληνας αγρότης να αισθάνεται πως η Ελληνική πολιτεία του προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια για την παραγωγή του. 
Όσον αφορά τη σημερινή εικόνα του ΕΛΓΑ είναι προφανές ότι δεν μας ικανοποιεί.

2) Εσείς τι αλλαγές σκέφτεστε να κάνετε στον Οργανισμό;

Ο ΕΛΓΑ πρώτα από όλα είναι οι εργαζόμενοι του, οι γεωπόνοι και κτηνίατροι που κάνουν τις εκτιμήσεις στο πεδίο, οι διοικητικοί υπάλληλοι που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες πληρωμής, όλο το προσωπικό που εργάζεται στον οργανισμό. Καταρχάς ο Οργανισμός χρειάζεται επειγόντως Οργανόγραμμα για να μπορέσει να λειτουργήσει. Με τον θεσμό της κινητικότητας και χωρίς οργανόγραμμα, υπάρχει η δυνατότητα εξόδου υπαλλήλων από τον οργανισμό όχι όμως η δυνατότητα εισόδου νέων υπαλλήλων. Στον ΕΛΓΑ όπως και στις περισσότερες υπηρεσίες, το προσωπικό είναι γερασμένο. Η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα την πρόσληψη μόνο 39 στελεχών, όταν οι πραγματικές ανάγκες του οργανισμού είναι πολύ περισσότερες, και σίγουρα δεν μπορούν να καλυφθούν με τετράμηνες προσλήψεις. 
Εμείς θεωρούμε ότι η λύση για τη γεωργική ασφάλιση δεν είναι η χρησιμοποίηση ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, όπως σκέφτεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γι αυτό και προτείνουμε την πρόληψη μονίμων εργαζομένων, γεωτεχνικών και άλλων ειδικοτήτων που θα ενδυναμώσουν τον ΕΛΓΑ.
Επίσης θεωρούμε απαραίτητη την ψηφιοποίηση του οργανισμού. Έπρεπε να είχε γίνει εχθές. Είναι απαράδεκτη η εικόνα κάθε φορά που οι αγρότες μας πλήττονται από μία καταστροφή, να συγκεντρώνονται σε ουρές έξω από τα γραφεία των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ. Δεν υπάρχει δικαιολογία να μην μπορεί ο δικαιούχος να υποβάλει ψηφιακά τη δήλωση του. 
Όσον αφορά την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων προτείνουμε την ψηφιοποίηση των εκτιμήσεων, για τη μείωση του χρόνου πληρωμής. Από το 2013, έχουμε καταθέσει ως πολιτικός φορέας, την πρόταση για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ στην αρχή του έτους, καθώς και τη λειτουργία ενιαίας βάσης δεδομένων μεταξύ οργανισμών όπως ΟΠΕΚΕΠΕ, των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Οικονομικών Υπουργείων, ώστε σε πραγματικό χρόνο οι εκτιμητές του οργανισμού να έχουν το χαρτογραφικό υπόβαθρο και τα δεδομένα της εκμετάλλευσής.

 θανάσιος Πετρόπουλος

3) Τι θα κάνετε όσον αφορά τις αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών;

Η χρηματοδότηση του οργανισμού μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: με τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, με την κρατική χρηματοδότηση, την εκταμίευση πόρων από το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Σ.Σ.ΚΑΠ) 2023-2027. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι χρηματοδοτήσεις ενεργειακής προστασίας όπως τα προγράμματα για αντιχαλαζικά δίχτυα, αντιβρόχινες μεμβράνες, αντιπαγετικοί ανεμιστήρες, εμβολιασμών για την καταπολέμηση των ζωονόσων. 
Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και ο ΕΛΓΑ, οφείλουν να συνεργάζονται για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Να αλλάξουμε φιλοσοφία, ώστε να επεμβαίνουμε πριν την φυσική καταστροφή. Είναι δράσεις που οι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν εύκολα να χρηματοδοτήσουν. 
Στο πλαίσιο της προστασίας της αγροτικής παραγωγής τολμάμε να προτείνουμε και τη χρηματοδότηση σε αγρότες μέτρων προστασίας για θεομηνίες, σε καλλιέργειες και εκτροφές από δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ. Υπάρχουν περιοχές όπου οι καλλιέργειες σε τακτά χρονικά διαστήματα πλήττονται από τα ίδια αίτια. Σε αυτές τις περιοχές προτείνουμε να «υιοθετηθούν» αγροκλιματικές ζώνες καλλιέργειας και να γίνει δραστική αναδιάρθρωση των υπαρχουσών καλλιεργειών.
Και θα μου επιτρέψετε να επιμείνω σε αυτό το σημείο, τονίζοντας πως έργα και παρεμβάσεις που προστατεύουν την πρωτογενή παραγωγή από ακραία και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, δρουν ενισχυτικά στο ταμείο του οργανισμού. Για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυ προστασίας γύρω από την παραγωγή μας. 
Όσον αφορά της ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, είναι γεγονός πως στις αρχές του 2015 είχε παραδοθεί αναλογιστική μελέτη που προέβλεπε με μετρήσιμα μεγέθη τα κόστη, τον τρόπο αποζημίωσης και τις χρεώσεις των ζημίων. Επίσης υπάρχουν και οι απόψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δυστυχώς τα στοιχεία αυτά, δεν αξιοποιήθηκαν όταν έπρεπε. Σήμερα χρειάζεται επικαιροποίηση των μελετών, ώστε με σαφή καταγραφή των αναγκών, των εισφορών και των ζημίων να σχεδιαστεί το σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών. Αποβλέπουμε στην αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ανταποδοτικότητα του συστήματος, διορθώνοντας αδικίες σε ότι αφορά στη σχέση αποζημιώσεων με εισφορές που υπάρχουν μεταξύ προϊόντων φυτικής παραγωγής, καθώς και την αδικία εις βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός συστήματος ασφαλιστικών εισφορών που θα προστατεύει πραγματικά το αγροτικό εισόδημα.  

4) Οι αγρότες ζητάνε εδώ και πολλά χρόνια να αλλάξει ο Ασφαλιστικός Κανονισμός του ΕΛΓΑ, θα κάνετε κάτι για αυτό; 

Πέρασαν δύο διαδοχικές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, προστέθηκαν νέες απειλές και κίνδυνοι στην παραγωγή λόγω της κλιματικής κρίσης, της εισαγωγής νέων επιβλαβών παθογόνων και οργανισμών, ενώ προέκυψαν και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στη Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Είμαστε στην ψηφιακή εποχή και ακόμα οι κανονισμοί που εφαρμόζονται στον ΕΛΓΑ είναι αυτοί της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η αντοχή των κανονισμών στο χρόνο σιγουρά αποδεικνύουν τη σωστή τους κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν και να βελτιωθούν, ώστε να είναι απολύτως σαφές τι καλύπτεται ασφαλιστικά, και να καλύπτουν τις νέες απειλές που προκύπτουν από την κλιματική κρίση. 
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους αλιείς μας. Έχουν σημαντική συμβολή στην πρωτογενή παραγωγή και η «ομπρέλα» του ΕΛΓΑ θα πρέπει να συμπεριλάβει και αυτούς.
Σημαντικό είναι επίσης να ενεργοποιηθεί ο θεσμός της προαιρετικής ασφάλισης στη φυτική παραγωγή, με αναζήτηση της κατάλληλης επιδότησης ασφαλίστρου.
Πέρασαν 14 χρόνια από την πρώτη εφαρμογή των κανονισμών του ΕΛΓΑ. Ήρθε ο καιρός δημιουργίας ενός νέου συγχρόνου, καινοτόμου κανονισμού που θα αντιμετωπίζει τις παλιές και θα ενσωματώνει τις νέες απειλές. Μα πάνω από όλα θα δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης του ΕΛΓΑ με τους αγρότες διασφαλίζοντας αντικειμενικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη στις εκτιμήσεις των ζημιών.

20/03/2023 01:02 μμ

Ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει, προς ψήφιση στη Βουλή, τροπολογία που θα αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.  Γ. Γεωργαντάς, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου  για τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και απασχολεί κι εμάς. Υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να λυθεί», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς. 

Και πρόσθεσε τα εξής: «Δεν είναι ώριμη ακόμα η όποια διαβούλευση έχει γίνει, ούτως ώστε να μπορέσει να ανακοινωθεί. Ίσως τις επόμενες ημέρες να έχουμε κάτι ανακοινώσιμο. Θα ενημερώσω βεβαίως πρώτα τους Εισηγητές των κομμάτων για αυτό, έτσι ώστε να δούμε αν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία, διότι κάποιες ρυθμίσεις ακόμα θα ανακοινωθούν σύντομα. Θα φροντίσω να είστε ενήμεροι νωρίτερα, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Ολομέλεια. Είμαστε πραγματικά δεκτικοί σε οποιαδήποτε προσθήκη ή πρόταση που ενδεχομένως έχει διαφύγει της δικής μας επιμέλειας, η οποία υπηρετεί τους σκοπούς τους οποίους προανέφερα».

Θυμίζουμε ότι με το Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α’ 297) για πρώτη φορά καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) τροποποιήθηκε το παραπάνω άρθρο του Π.Δ., εξειδικεύοντας αφενός τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωτεχνικού για κάθε επιμέρους επιστημονικό κλάδο (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι). Η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα που αναφέρονται στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014. Από τότε όμως ιδρύθηκαν νέες σχολές Γεωπονίας πενταετούς φοίτησης (από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ). Οι απόφοιτοι αυτών των Τμημάτων δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Επισημαίνεται ότι το ΓΕΩΤΕΕ, με σχετικό έγγραφό του (ΑΠ 4238/26-06-2021), έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη να συμπεριληφθούν τα συναφή Τμήματα στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και ασκούν το επάγγελμα του Γεωπόνου. Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Πτυχιούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας (Π.Δ. 344/2000 και άρθρο 41 του ν. 4262/2014).

20/03/2023 11:14 πμ

Στα μέτρα αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη και τους τρόπους στήριξης των παραγωγών που οι καλλιέργειές τους έχουν προσβληθεί, αναφέρθηκε την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος. 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχους, ο κ. Στύλιος σημείωσε πως το συγκέκριμένο έντομο προσβάλει μια σειρά από καλλιέργειες, με τα εσπεριδοειδή να ιδιαιτέρως ευάλωτα σε αυτόν. Προσθέτοντας πως ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016. 

Αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, αφού τα υπάρχοντα εντομοκτόνα και τα ιθαγενή ωφέλημα έντομα δεν δύναται να αντιμετωπίσουν πλήρως το πρόβλημα. Ενώ και η συχνά αλόγιστη χρήση ισχυρών εντομοκτόνων από τους παραγωγούς έχει ενισχύσει η ανθεκτικότητα του εν λόγω εντόμου.

Επικεντρωνόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας ο Υφυπουργός σημείωσε πως ήδη χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ) με στόχο τη βιολογική αντιμετώπιση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, γεγονός που προσανατολίζει το Υπουργείο στην χρηματοδότηση επιπλέον ερευνητικών κέντρων της χώρας, ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη.

Τέλος ο κ. Στύλιος σημείωσε πως η Νέα ΚΑΠ (2023-2027) παρέχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τους τρόπους καταπολέμησης του εντόμου, αρκεί να βρεθεί πρώτα αποτελεσματική μέθοδος. Μέχρι τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να στηριχτούν σε ήπια φυτοφάρμακα, όπως το παραφινικό λάδι και στα παραδοσιακά μέσα προστασίας των καλλιεργειών του.

Εν συνεχεία ο Υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για με την ανάγκη στήριξη παραγωγών που πλήττονται οι καλλιέργειες τους σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας ανέφερε πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιές σε καλλιέργειες που οφείλονται σε δευτερογενή αίτια. Ανάμεσα σε αυτά τα δευτερογενή αίτια είναι και η προσβολή από τον εχθρό σαν τον μαύρο αλευρώδη. Πρόσθεσε όμως πως υπάρχει και άλλη διέξοδος για την στήριξη των παραγωγών: η δυνατότητα να δοθούν Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ).

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) με την πρώτη διαπίστωση των παραγωγών πως έχουν προσβληθεί οι καλλιέργειες θα πρέπει να ειδοποιούνται, ώστε να ξεκινούν την συγκέντρωση στοιχείων που θα στοιχειοθετούν την ανάγκη αποζημίωσης των πληττόμενων καλλιεργειών.

17/03/2023 09:48 πμ

Όταν ολοκληρωθεί η εξατοµικευµένη εκτίμηση των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ θα είναι δυνατόν να καταβληθεί προκαταβολή της αποζημίωσης, σύμφωνα με νέα νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρει η σχετική νομοθετική διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, θα παρέχεται η δυνατότητα προκαταβολής αποζηµίωσης αν έχουν ολοκληρωθεί οι εξατοµικευµένες εκτιµήσεις των γεωτεχνικών του φορέα, ακόµα και αν o Οργανισµός δεν έχει στη διάθεσή του επισηµάνσεις ή ψηφιακά δεδοµένα. Για να διαβάσετε το νομοσχέδιο (πατήστε εδώ).

Με την συγκεκριμένη ρύθμιση συμπληρώνεται η διάταξη αναφορικά με τη διαδικασία προκαταβολής επιχορήγησης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί από θεομηνίες, για την αντιμετώπιση ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες ή αμπέλια. Ειδικότερα συμπληρώνεται η διάταξη της παρ. 7 του νόμου 4797/2021, ώστε να καλυφθούν και οι περιπτώσεις που o Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δεν έχει επισημάνσεις ή ψηφιακά δεδομένα στη διάθεσή του, αλλά έχουν ολοκληρωθεί οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του Οργανισμού. Στην περίπτωση αυτή δύναται να παρέχεται προκαταβολή εξειδικευμένη ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάσει των στοιχείων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της αρχικής τιμής εκτίμησης. Το θέμα αφορά ακραία καιρικά φαινόμενα - θεομηνίες, όπου δεν είναι εύκολο να έχουμε ψηφιακά δεδομένα, οπότε είναι δυνατόν να πληρωθεί προκαταβολή της αποζημίωσης με βάση αρχική τιμή εκτίμησης ανά καλλιέργεια. 

Στο άρθρο 77 αναφέρει τα εξής:
«Στην παρ. 7 του άρθρου 12Β του ν. 4797/2021 (Α’ 66) προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 7 διαµορφώνεται ως εξής:
Η αρχική εκτίµηση των ζηµιών πραγµατοποιείται βάσει επισηµάνσεων και ψηφιακών δεδοµένων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΛΓΑ, καθώς και βάσει αρχικής τιµής εκτίµησης, ανά είδος πολυετούς καλλιέργειας, όπως αυτή καθορίζεται µετά από εισήγηση της Επιτροπής του άρθρου 13 και του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του ΕΛΓΑ. Η αρχική εκτίµηση εξειδικεύεται ανά αγροτική εκµετάλλευση µε βάση τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο Ολοκληρωµένο Σύστηµα ∆ιαχείρισης Ελέγχου.
Αν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του ΕΛΓΑ έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο ο Οργανισμός δεν έχει στη διάθεσή του επισημάνσεις ή ψηφιακά δεδομένα, δύναται να παρέχεται προκαταβολή, η οποία εξειδικεύεται ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάση των στοιχείων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της αρχικής τιμής εκτίμησης».

15/03/2023 04:10 μμ

Τα κεράσια θα περιλαμβάνονται στα προϊόντα που εξετάζει το ΥπΑΑΤ για πληρωμή ενισχύσεων. Αυτό είχε δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς κατά την συνάντηση, που είχε στον Τύρναβο, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) κ. Ρίζο Μαρούδα. 

Η συνάντηση έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου, όμως φτάσαμε μέσα Μαρτίου και δεν υπάρχει τίποτα νεότερο από την πλευρά του ΥπΑΑΤ. Αυτή η σιωπή φέρνει μεγάλη ανησυχία στους κερασοπαραγωγούς.

Το σίγουρο είναι ότι οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν το εμπόριο. Όταν ξεκίνησε η περσινή εμπορική περίοδος οι τιμές ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω από 1 ευρώ το κιλό (έφτασε μέχρι και 70 λεπτά). Όταν υπήρξε μια αύξηση της ζήτησης και οι τιμές παραγωγού άρχισαν να έχουν ανοδική πορεία (1,50 έως 1,70 ευρώ για τα καλής ποιότητας) τότε είχαμε τις βροχοπτώσεις και τα ακραία φαινόμενα, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες ζημιές στην παραγωγή. 

Στην Πέλλα είναι το 60% της ελληνικής παραγωγής κερασιών. Να ενισχυθούν με de minimis οι κερασοπαραγωγοί, ζητούσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με έγγραφό του στο ΥπΑΑΤ. Ανέφερε ότι τα στοιχεία που παρουσίαζε αιτιολογούσαν την απώλεια εισοδήματος, που υπέστησαν οι παραγωγοί κερασιών, εξαιτίας των χαμηλών τιμών πώλησης του προϊόντος και του αυξημένου κόστους παραγωγής, για το 2022.

Ο Νίκος Δημητριάδης, κερασοπαραγωγός και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι βροχές του περασμένου καλοκαιριού δημιούργησαν προβλήματα στα κεράσια των πεδινών και ορεινών περιοχών. Έγιναν εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και κατατέθηκε φάκελος από την Αντιπεριφέρεια Πέλλας με τα στοιχεία παραγωγής και εμπορίας. Ακόμη και στα καλής ποιότητας κεράσια είχαν τιμές που ήταν μειωμένες σε σχέση με το 2020 (το 2021 είχαμε μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω παγετού)».

Ο κ. Ξενοφώντας Τσέμπης, παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Αλμωπίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι παραγωγοί κερασιών το 2022 είχαν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα λόγω ζημιών και μειωμένων τιμών. Τα προβλήματα με τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις τα γνωρίζουν στο ΥπΑΑΤ από τον Ιούλιο του 2022. Έχουν κατατεθεί δηλώσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ.
Από τις 27 Ιουνίου 2022, στην σύσκεψη που διοργανώθηκε στο Δήμο Αλμωπίας σε συνεργασία με τον πρόεδρο της κοινότητας Αρχαγγέλου, είχαμε τονίσει ότι υπήρξαν προβλήματα τιμής, που ήταν από 40 λεπτά μέχρι 70 λεπτά, κάτω από το κόστος παραγωγής. Επίσης από τότε κάναμε λόγο για προβλήματα ποιότητας λόγω μονίλιας από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις. Ακόμη περιμένουμε τις αποφάσεις του κ. Γεωργαντά».

15/03/2023 11:28 πμ

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της Κυριακής Μάλαμα προς τον ΥπΑΑΤ, για τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε ο αποκλεισμός των βερικοπαραγωγών της Χαλκιδικής από την στήριξη de minimis.

Θυμίζουμε ότι το ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώση την χορήγηση ενισχύσεων στα βερίκοκα για τις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης. 

Η βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, κατά την ομιλία της υπογράμμισε ότι «πρέπει άμεσα να διορθωθεί αυτή η απόφαση, η οποία δεν υπακούει σε ορθολογικούς κανόνες, με δεδομένο ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν παρόντα πέρσι και στη Χαλκιδική και βέβαια, ως προς το σκέλος της στήριξης για την ενεργειακή κρίση, αυτή θα έπρεπε να είναι οριζόντια, όπως οριζόντια εί​ναι και τα προβλήματα. 

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «εάν δεν θεραπευτεί αυτή η στρέβλωση άμεσα, τότε εύλογα θα συμπεράνει κανείς ότι η πολιτική σας δεν είναι ορθολογική, αλλά ενδεχομένως να υπακούει σε άλλες λογικές πελατειακού μηχανισμού και χαρακτήρα».

Όπως τόνισε στην απάντησή του ο κ. Γεωργαντάς «σε όλη την χώρα καλλιεργούνται 92.620 στρέμματα με βερίκοκα. Από αυτά τα 70.000 είναι παραγωγικά στρέμματα. Τα de minimis στις 5 Περιφερειακές Ενότητες συνδέουν την αποζημίωση με τις ζημιές από τιος βροχοπτώσεις του καλοκαιριού. Αφορά μόλις 4.600 στρέμματα καλλιέργειας βερίκοκων.

Και πρόσθεσε: «είναι σαφές ότι χορηγούμε αποζημιώσεις για τις ζημιές σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Στην Χαλκιδική υπήρξαν πολύ λίγες καταγγελίες για ζημιές από βροχοπτώσεις και ο έλεγχος που έγινε από τον ΕΛΓΑ έδειξε ότι υπήρξαν ελάχιστες ζημιές». 

Όσον αφορά τις ζημιές από τον περυσινό παγετό ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι «στην Χαλκιδική έχουμε 11.500 παραγωγικά στρέμματα με βερίκοκα. Έγιναν αναγγελίες για τον παγετό τον Μάρτιο του 2022. Οι εκτιμητές έδειξαν ότι υπήρξε ζημιά κατά μέσο όρο σε ποσοστό 60 - 65%. Καταβλήθηκαν 3 εκατ. ευρώ για 9.000 στρέμματα καλλιέργειας (8.000 στρέμματα με πρώιμες ποικιλίες και τα υπόλοιπα 1.000 με μεσωπρώιμες). 

Δηλαδή από 11.500 στρέμματα τα 9.000 στρέμματα αποζημιώθηκαν για παγετό. Και το καλοκαίρι κάποιοι ζητούν για τα ίδια στρέμματα αποζημίωση για βροχοπτώσεις που δεν είχαμε ποτέ. Ιεραρχούμε τα αιτήματα των αγροτών και την ευθύνη των αποφάσεων έχει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ».

14/03/2023 01:51 μμ

Χαμηλές θέρμοκρασίες και κατά τόπους παγετό είχαμε χτες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη (13 και 14 Μαρτίου) σε κάποιες περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, «τα δέντρα ατή την εποχή είναι όλα ανθισμένα. Σε κάποιους θύλακες σε Ημαθία και Πέλλα είχαμε παγετούς και έχουν εντοπιστεί ζημιές σε ροδακινιές, βερικοκιές και δαμασκηνές. Έχουμε ενημερώσει τον ΕΛΓΑ στη Βέροια να στείλει γεωπόνους για να γίνει η πρώτη καταγραφή των ζημιών, οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ».

Στο μεταξύ ακόμη δεν έχει πληρώσει ο ΕΛΓΑ όλες τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τα χαλάζια και τις καταστροφές του 2022. Αυτή την εποχή συνεχίζουν να εξετάζουν τις ενστάσεις οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ Βέροιας, αν και το τοπικό υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο.

Η Προϊσταμένη του Τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας, Μαρία Παππά, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το φαινόμενο του παγετού δεν είχε διάρκεια και σε αυτή την φάση εκτιμώ ότι δεν θα έχουν δημιουργήσει αξιόλογες ζημιές αλλά το παρακολουθούμε. 

Αυτή την εποχή οι γεωπόνοι του υποκαταστήματος εξετάζουμε τις ενστάσεις από τις χαλαζοπτώσεις του 2022. Βέβαια το υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο και έχουμε μόνο 10 γεωπόνους. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να γίνουν προσλήψεις και σύντομα να έρθουν άτομα για να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις».

14/03/2023 11:44 πμ

Κατατέθηκε στην βουλή ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) - ΔΗΜΗΤΡΑ, συστήνεται επίσης ένας Φορέας Διαχείρισης για τον Παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας, ενώ υπάρχουν και σχετικές διατάξεις αναφορικά με την παραχώρηση ακινήτων σε αγρότες, αλλά και αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, υδατοκαλλιεργητών.

Με το άρθρο 47 του νομοσχεδίου περνούν οι εξής ενισχύσεις:

α) αποζημιώσεις που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου,

β) βάσει του Μέτρου 3.4.3 «Χρηματική αποζημίωση των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το διαφυγόν εισόδημά τους και για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς η οποία προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας» και

γ) βάσει της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2022/C 426/01) «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α' 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παραχώρηση ακινήτων

Με άρθρο 44 θεσμοθετείται:

α) η παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 της ισχύος των αποφάσεων παραχώρησης χρήσης ακινήτων που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2021, προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση άμεσων αρνητικών οικονομικών συνεπειών στους παραχωρησιούχους, οι οποίοι αποτελούν αδύναμα οικονομικά στρώματα και οι οποίοι συνεχίζουν να κατέχουν άτυπα και να καλλιεργούν τα ακίνητα που τους έχουν παραχωρηθεί, και

β) η διάθεση σε νέους αγρότες και σε επαγγελματίες αγρότες των ακινήτων της περ. α' της παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2012 που έμειναν αδιάθετα, προκειμένου να στηριχθούν η αγροτική παραγωγή και οι αγρότες.

Δείτε πατώντας εδώ όλο το νομοσχέδιο

14/03/2023 10:15 πμ

Αυτό γνωστοποίησε στο πλαίσιο απάντησής του στη βουλή σε ερώτηση Κωντσταντινόπουλου, ο ΥπΑΑΤ, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές διέλυσαν μια περιοχή, αυτή της Γορτυνίας, και τις αγροτικές εκτάσεις –ήρθε και ο Υπουργός, είναι εδώ- και εκτός από τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν τότε, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στο θέμα που αφορά τους μη κατά κύριο επάγγελμα πυρόπληκτους. Ο κύριος Υπουργός –εδώ με τον Βουλευτή σας και τον Δήμαρχο- γράφει τον Οκτώβριο του 2022 ότι οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες της Γορτυνίας θα αποζημιωθούν για τα ελαιόδεντρά τους που καταστράφηκαν τις πυρκαγιές. Όπως σας έχουμε στείλει αναλυτικώς, αυτό δεν συμβαίνει. Έχω ονόματα ανθρώπων, οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν αποζημιωθεί. Μου απαντάτε και εσείς –ο κ. Στύλιος τότε- στην ερώτηση ότι θα αποζημιωθούν, αλλά δυστυχώς υπάρχει ολική καταστροφή της περιουσίας τους. Όταν λέμε «καταστράφηκε», καταστράφηκε το δέντρο. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση για τα επόμενα χρόνια να έχει παραγωγή», ανέφερε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ.

«Στις λίγες περιπτώσεις των ανθρώπων –που προφανώς για να τους αναφέρετε, σας έχουν ενοχλήσει και βεβαίως δεν αμφισβητούμε το γεγονός της όχλησης προς εσάς, αλλά για να έχουμε τα δεδομένα-, των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που δεν έχουν λάβει προκαταβολή, προφανώς, αυτοί οι άνθρωποι δεν την έλαβαν για έναν και μόνο λόγο, ο οποίος όμως ήταν υποχρεωτικός να υφίσταται και να πληρούται και αυτός. Ποιος είναι ο λόγος, τον οποίο τον εντοπίζει η ΑΑΔΕ; Να υπάρχει σε αυτόν τον μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ένα κάποιο, οποιοδήποτε, αγροτικό εισόδημα από το προηγούμενο έτος, το έτος αναφοράς. Δεν μπορεί ο μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, με βάση το κανονιστικό πλαίσιο, να ενταχθεί στη διαδικασία των αποζημιώσεων, εάν την προηγούμενη χρονιά δεν έχει να επιδείξει κανένα εισόδημα αγροτικό, άσχετα από τα όποια άλλα εισοδήματα έχει. Αυτός, προφανώς, είναι ο λόγος για τον οποίον αυτοί που σας όχλησαν δεν έχουν αποζημιωθεί, γιατί για όλους τους άλλους, τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχω εδώ και τον αριθμό αυτών. Υπήρξαν πεντακόσιοι πενήντα δύο παραγωγοί. Υπέβαλαν αίτηση οι τετρακόσιοι ογδόντα επτά. Οι διακόσιοι σαράντα οκτώ έλαβαν τη δεύτερη πληρωμή που έγινε τον Δεκέμβριο του 2022, δηλαδή δύο μήνες μετά από την αναφορά την οποία διαβάσατε του Οκτωβρίου του 2022. Πράγματι, λοιπόν, το Δεκέμβριο του 2022 έγινε πληρωμή σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και συγκεκριμένα –επαναλαμβάνω- σε διακόσιους σαράντα οκτώ μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι έλαβαν συνολικά 1.050.000 ευρώ. Νομίζω λοιπόν ότι η αιτία της μη πληρωμής των όποιων έχουν απομείνει οφείλεται σε αυτό το γεγονός που ανέφερα, δηλαδή της μη ύπαρξης αγροτικού εισοδήματος για την προηγούμενη χρονιά», απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς.

«Να σας πω εγώ άλλη περίπτωση, άνθρωποι των οποίων έχουν πεθάνει οι γονείς και δεν δήλωσαν την προηγούμενη χρονιά εισόδημα –πώς θα το δηλώσουν;- το δήλωναν οι γονείς τους και έχουν μεταβιβαστεί αυτά. Αυτή δεν είναι άλλη περίπτωση; Άρα εδώ πρέπει να βρούμε μια λύση. Και βεβαίως εγώ επειδή το γνωρίζω καλά και έχω κάνει πάρα πολλές ερωτήσεις γι’ αυτό το θέμα, ξέρω πώς πιέστηκε όλη αυτή η ιστορία και με τις καθυστερήσεις, προχώρησαν», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Νομίζω ότι γίνεται κατανοητό ότι εδώ δεν υπάρχει καμία πρόθεση και βεβαίως καμία περίπτωση οποιασδήποτε κοροϊδίας. Είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο πράττει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα πλαίσια της κρατικής αρωγής με όλους τους συναρμόδιους φορείς, και το οποίο οφείλει να πράξει. Μιλάμε για μια διάκριση ανάμεσα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πολύ ορθά! Ποιο είναι το κριτήριο αυτό; Είναι ότι στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες άνω του 50% του εισοδήματός τους είναι αγροτικό εισόδημα, ενώ στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι κάτω από το 50%. Όμως, το κανονιστικό πλαίσιο πουθενά δεν λέει ότι μπορεί να είναι 0%, δηλαδή να μην υπάρχει καθόλου αγροτικό εισόδημα. Κατανοώ τη δεύτερη περίπτωση που μου αναφέρατε. Εάν προκύπτει από τις ημερομηνίες ότι η μεταβίβαση των δένδρων έγινε σε περίοδο η οποία μπορούσε να καλυφθεί και το εισόδημα φαίνεται στους πωλητές και όχι στους αγοραστές, φαντάζομαι στα πλαίσια των ενστάσεων -δεν ξέρω σε ποια διαδικασία είναι, αλλά σίγουρα η δυνατότητα θα υπάρξει- αυτές μπορούν ad hoc να αντιμετωπιστούν, να τις δούμε. Και αν πράγματι κάποιος που αγόρασε από κάποιον που είχε δηλώσει εισόδημα, φαντάζομαι ότι μπορεί να δικαιωθεί», είπε καταλήγοντας ο υπουργός.

08/03/2023 05:34 μμ

Τα ποιοτικά προβλήματα και η αυξημένη ζήτηση οδήγησαν φέτος το μεγαλύτερο ποσοστό συμπύρηνου ροδάκινου να πάει για χυμοποίηση και ένα μικρότερο να κατευθυνθεί στην παραγωγή κομπόστας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), «αν και ακόμη δεν έχουμε τα τελικά στοιχεία το 2022 είχαμε μια καλή ποσοτικά παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου της τάξης των 450.000 τόνων. Από αυτή την ποσότητα περίπου 30.000 τόνοι πήγαν στην κατάψυξη και ακόμη 10.000 τόνοι πήγαν εξαγωγή προς Βουλγαρία. Από τους περίπου 310.000 τόνους πάνω από το 51% πήγε για χυμοποίηση. Πολλά συμπύρηνα αγοράστηκαν για κομπόστα αλλά ήταν ποιοτικά ακατάλληλα - λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε κατά την συγκομιδή - και έγιναν χυμός. Έχουμε φέτος ρεκόρ 10ετίας στην παραγωγή χυμού.

Η τιμή παραγωγού για χυμό ροδάκινου το 2022 κυμάνθηκε από 15 μέχρι 25 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα η τιμή για κομπόστα ξεκίνησε από 31 λεπτά και για κάποιες ποικιλίες έφτασε μέχρι και 33 λεπτά το κιλό.

Μείωση της τελικής τιμής στο προϊόν είχαμε φέτος για την κομπόστα ροδάκινου ενώ αντίθετα αύξηση είχαμε για τον χυμό. Βέβαια από την άλλη είχαμε και φέτος μια αύξηση του κόστους στα κουτιά συσκευασίας κατά 10-12% και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα η διεθνής τιμή της ζάχαρης.

Σοβαρό πρόβλημα - που θα το δούμε στο μέλλον - είναι η μεγάλη διαφορά στην τιμή της κομπόστας από την χώρα μας μέχρι τον τελικό προορισμό. Για παράδειγμα η κομπόστα φεύγει από την χώρα μας στα 1,20 ευρώ το κιλό και στο ράφι του σούπερ μάρκετ της Γερμανίας πωλείται στα 2,19 ευρώ το κιλό. Είναι μεγάλη διαφορά αν σκεφτούμε ότι στο παρελθόν έφευγε από την Ελλάδα στα 69 λεπτά και έφτανε στο ράφι της Γερμανίας στα 99 λεπτά. Αν συνεχιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη οι υψηλές τιμές στο ράφι θα αναγκάσουν πολλούς καταναλωτές να στραφούν σε άλλα προϊόντα.   

Οι εξαγωγές αυτή την περίοδο γίνονται με καλή ροή και χωρίς προβλήματα. Σε αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό η μειωμένη ισπανική και χιλιανή παραγωγή συμπύρηνου, που είχαν το 2022, λόγω των καιρικών συνθηκών. Να σας επισημάνω ότι οι Ισπανοί φέτος αναγκάστηκαν να κάνουν εισαγωγές από την χώρα μας για να καλυψουν την ζήτηση. 

Εκτίμησή μου είναι ότι φέτος αναμένεται να κάνουμε 11 εκατ. χαρτοκιβώτια εξαγωγές κομπόστας, ενώ οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας οι Κινέζοι περίπου 6 εκατ. χαρτοκιβώτια (έχουν μια παραγωγή της τάξης των 35 - 37 εκατ. χαρτοκιβωτίων αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πάει για εγχώρια κατανάλωση). Μπορεί οι Κινέζοι να έχουν χαμηλότερη τιμή στο προϊόν αλλά τα μεταφορικά (ναύλα) μέχρι πριν δύο μήνες ήταν πολύ ακριβότερα, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στις εξαγωγές τους. Αυτή την περίοδο έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα».

08/03/2023 09:42 πμ

Ο Ενιαίος σύλλογος αγροτών Νάουσας καταγγέλει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για ασυνέπεια και μαγείρεμα στα de minimis για τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού του 2022.

Όπως αναφέρει, στις 20 Ιανουαρίου κλιμάκιο υπουργών συνεδρίασε στο ΥπΑΑΤ και στο τέλος της συνεδρίασης βγήκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: «Θα χορηγηθεί de minimis στα ροδάκινα νεκταρίνια και βιομηχανικά ροδάκινα καθώς επίσης και στα βερίκοκα. Τα ποσά θα ήταν 135 €/στρέμμα στις ζημιές έως 40% και 150 €/στρέμμα στις ζημιές έως 50 και 60%».

Στις 7 Μαρτίου ο Υπουργός βγήκε με άλλο δελτίο τύπου, στο οποίο ανέφερε όλες οι ποικιλίες της λίστας θα αποζημιωθούν με 80 €/στρέμμα.

Συμπέρασμα: «Οι παραγωγοί, με εξαίρεση τους συνεταιρισμένους αγρότες, θα αποζημιωθούν για την ενεργειακή κρίση με 70 €/στρέμμα για το σύνολο των ροδακίνων νεκταρινιών, βιομηχανικών ροδακίνων και βερίκοκων που καλλιεργούν.

Αφού λοιπόν θέλει ο Υπουργός να δώσει και στους υπόλοιπους παραγωγούς τα 72,4 € που πήραν οι συνεταιρισμένοι αγρότες από το ταμείο κρίσεων της ΕΕ για το σύνολο των στρεμμάτων που καλλιεργούσαν ροδάκινα, νεκταρίνια, βιομηχανικά ροδάκινα βερίκοκα, αχλάδια, ακτινίδια, κεράσια, μήλα, ακτινίδια λωτούς, δαμάσκηνα και γενικά ότι είχαν δηλωμένο στην δήλωση καλλιέργειας, ας το κάνει και τώρα, δηλαδή να δώσει σε όλους αυτούς τους παραγωγούς αυτά που δικαιούνται βάσει της δήλωσης καλλιέργειας.

Το ξέρουν καλά το παιχνίδι του διαίρει και βασίλευε,όμως αυτό δεν θα περάσει. Δικαιοσύνη θέλετε; Ορίστε λοιπόν, αποζημιώστε όλους τους παραγωγούς με 72,4 €/στρέμμα για το σύνολο των καλλιεργειών τους αν θέλετε να είστε δίκαιοι όπως λέτε. Αν δεν το κάνετε, τότε έχετε λειτουργήσει εκδικητικά απέναντι στους συνεταιρισμένους αγρότες, εξαργυρώνοντας τις υποσχέσεις που έδιναν από το καλοκαίρι συγκεκριμένοι κυβερνητικοί πολιτευτές.

Δεν έχει καμμία σχέση το de minimis που είναι εθνική χρηματοδότηση με το ταμείο κρίσεων της ΕΕ που είναι κοινοτικά χρήματα. Καλούμε την ΕθΕΑΣ και την κοινοπραξία συνεταιρισμών ομάδων παραγωγών Ημαθίας να πάρουν θέση και να καταγγείλουν όλους αυτούς που μεθόδευσαν αυτό το de minimis έκτρωμα».

07/03/2023 01:22 μμ

Μέχρι ώρας, σύμφωνα με παραγωγούς και γεωπόνους, δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Για την εξέλιξη των καλλιεργειών σε κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα κ.λπ. μιλούν στον ΑγροΤύπο, έμπειροι αγρότες, γεωπόνοι, αλλά και εκπρόσωποι συνεταιρισμών.

Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στον κάμπο των Γιαννιτσών οι περισσότερες ποικιλίες βερικοκιάς και δαμασκηνιάς βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο στάδιο εκκίνησης της ανθοφορίας ή ακόμα και πλήρους άνθισης. Με τα έως σήμερα δεδομένα φαίνεται πως θα έχουμε μια παραγωγική χρονιά. Όσον αφορά στα βιομηχανικά ροδάκινα είναι στο στάδιο της ροζ κορυφής ενώ στα επιτραπέζια ροδάκινα έχει αρχίσει η ανθοφορία και σε αρκετές ποικιλίες έχει προχωρήσει η άνθιση. Στα κεράσια τώρα έχουν αρχίσει και φουσκώνουν οι οφθαλμοί και εκτιμώ πως κατά τις 20 με 25 του μήνα θα περάσουμε στην ανθοφορία».

Ο κ. Βαλάντης Τέγκος καλλιεργεί υπερπρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων, αλλά και κερασιές στην περιοχή του Τυρνάβου. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «την περσινή χρονιά τα κεράσια πήγαν πολύ καλά και είχαμε ικανή παραγωγή και απόδοση. Αντίθετα τα ροδάκινα, τα έκαψε εντελώς ο πάγος. Μέχρι τώρα δεν έχει κάνει ιδιαίτερα κρύα, αλλά οι κερασιές είναι έτοιμες να ανθίσουν, οι δε ροδακινιές έχουν ήδη ανθίσει. Γενικά μέχρι ώρας, δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας».

Ο κ. Δημήτρης Ιμβριώτης, έμπορος αγροτικών προϊόντων δραστηριοποιείται σε Πέλλα και Ημαθία, έχοντας εικόνα για αυτές τις περιοχές και πώς εξελίσσονται οι καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο: «στα κεράσια είμαστε στη φάση της άνθισης και έως τώρα δεν βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα από τον καιρό. Πρόβλημα θα υπάρξει μόνον αν κάνει παγετό. Στα ροδάκινα, κάποιες ποικιλίες ξεκινούν τώρα να ανθίζουν, ενώ κάποιες άλλες έχουν φτάσει στο 50-70% της άνθισης και απ' ό,τι βλέπουμε δεν έχουν κάποιο πρόβλημα από τον καιρό. Το ίδιο ισχύει και για τις καλλιέργειες νεκταρινιών, μήλων, αλλά και ακτινιδίων. Την περσινή χρονιά, δεν είχαμε προβλήματα από παγετούς, αλλά είχαμε ζημιές από τις πολλές βροχές που έπεσαν τον Ιούνιο».

Φυσιολογική ως ώρας χαρακτηρίζει την χρονιά όσον αφορά στα ροδάκινα, αλλά και τα ακτινίδια της περιοχής ο κ. Ιορδάνης Κυρατλίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μέσης. Όπως τονίζει: «υπάρχουν κάποιοι παραγωγοί που είναι ακόμα στα κλαδέματα, αλλά οι περισσότεροι έχουν ολοκληρώσει, έχουν κάνει και τους πρώτους ψεκασμούς, αλλά και λιπάνσεις. Μέχρι ώρας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την άνθιση και όλα πάνε καλά. Ίσως, έχουν επηρεαστεί από το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας που πέρασε πριν κανένα μήνα, αλλά μόνον κάποιες υπερπρώιμες ποικιλίες ροδάκινων, αλλά κι αυτές με επιφύλαξη. Πρέπει να περάσει καιρός να δούμε αν θα έχουμε επιπτώσεις».

Η κα Ανδρονίκη Μέλιου είναι γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς» και λέει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «όσον αφορά στα κεράσια που είναι και το βασικό προϊόν του Συνεταιρισμού μας, δεν έχουν μπει καν τα δέντρα στο στάδιο της προ-άνθισης. Σε μια εβδομάδα περίπου αναμένεται να βγουν από το λήθαργο τα δέντρα. Εδώ το κλάδεμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κατά 100%. Όσον αφορά στα βερίκοκα, είναι 10 ημέρες πιο μπροστά και έχουν αρχίσει να φουσκώνουν οι οφθαλμοί. Μέχρι τώρα δεν βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε και την πιο ευνοϊκή χρονιά όσον αφορά στα κρύα και τις θερμοκρασίες. Ωστόσο, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και τόσο άσχημα όσο πριν τρία χρόνια που ήταν πολύ πιο θερμός ο χειμώνας».

07/03/2023 12:35 μμ

Οι παραγωγοί βερικόκων της Χαλκιδικής χαρακτηρίζουν άδικη την εξαίρεση του νομού τους από την πληρωμή των ενισχύσεων de minimis που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.

Ζητούν την δίκαιη κατανομή ενισχύσεων de minimis σε πληττόμενες καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας χωρίς εξαιρέσεις.

Ο παραγωγός βερίκοκων από την Πορταριά Χαλκιδικής, Δημήτρης Γκουτζιούχας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε και στην Χαλκιδική ζημιές στην συγκομιδή. Το πρόβλημα δημιουργείται από τις συνεχείς βροχοπτώσεις για αρκετές ημέρες. Ζημιές είχε κυρίως η ποικιλία Τίρυνθας. Έγιναν δηλώσεις στον ΕΛΓΑ για την βροχόπτωση. Επίσης μείναμε εκτός και της οριζόντιας αποζημίωσης 70 ευρώ ανά στρέμμα εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών στην αγορά από την ενεργειακή κρίση. Και στην περιοχή μας είχαμε προβλήματα από την ενεργειακή κρίση και πρέπει να το γνωρίζει αυτό το ΥπΑΑΤ».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Μάμα, Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος, «ότι και να ζητάνε οι παραγωγοί από την Χαλκιδική δεν γίνεται αποδεκτό από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ενώ άλλες περιοχές δικαιώνονται. Είναι πολύ κρίμα γιατί το ίδιο έγινε και με τις ελιές. Έδωσαν de minimis στα ελαιόδεντρα της Λέσβου και όχι της Χαλκιδικής που κάνουμε και τόσες εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς. Τώρα ακόμη μια δυναμική καλλιέργεια της περιοχής που είναι τα επιτραπέζια βερίκοκα είναι αδικημένη. Έδωσαν στις άλλες περιοχές de minimis και όχι σε εμάς. Και βροχή είχαμε και ζημιές έπαθαν τα βερίκοκα μας που τις δηλώσαμε στον ΕΛΓΑ αλλά μείναμε εκτός του πακέτου των ενισχύσεων που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ».

Ο κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σημάντρων, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι «οι πρώιμες ποικιλίες βερικόκων δεν έπαθαν ζημιά όμως έχουμε και όψιμες ποικιλίες που έπαθαν ζημιά από τις βροχοπτώσεις. Μάλιστα έγιναν και δηλώσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ αλλά δεν γνωρίζουμε την τύχη τους. Είναι κρίμα που για μια ακόμη φορά μένει η Χαλκιδική εκτός πακέτου αποζημιώσεων».

Για το ζήτημα της κατανομής των de minimis ανά την Επικράτεια ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Πάνας Απόστολος, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, ζητώντας την άμεση υποστήριξη των παραγωγών βερίκοκου της Χαλκιδικής στο εν λόγω Πρόγραμμα ενισχύσεων de minimis.

06/03/2023 01:51 μμ

Καθυστέρηση στις διαδικασίες, επειδή έγιναν χειρωνακτικά οι ενστάσεις και όχι ηλεκτρονικά.

Κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εξέταση των ενστάσεων επί των πορισμάτων για τις ζημιές στα πορτοκάλια από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 δεν περιλαμβάνει σχετική απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ερώτηση που κατατέθηκε στη βουλή.

Σύμφωνα με το κείμενο της απάντησης, που έφερε στην δημοσιότητα ο βουλευτής νομού Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρέας Πουλά: «Επί των πορισμάτων υποβλήθηκαν 1.878 ενστάσεις οι οποίες θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα ώστε να κοινοποιηθούν τα νέα πορίσματα, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό... Μετά το τέλος εκδίκασης των ενστάσεων θα πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση... Όπως επίσης είχε προαναγγελθεί με το από 11.3.2023 Δελτίο Τύπου στην περίπτωση κατά την οποία οι αποζημιώσεις ανά ασφαλισμένο παραγωγό θα υπολείπονται της αρχικής προκαταβολής η διαφορά θα θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στον ΕΛΓΑ. Διερευνάται ωστόσο ο νόμιμος εκείνος τρόπος με τον οποίο αντί της διαδικασίας επιστροφής θα ακολουθηθεί η διαδικασία συμψηφισμού με μελλοντικές αποζημιώσεις».

Σε κανένα σημείο της απάντησης δεν αναφέρεται η παρακράτηση που ήδη έγινε στην πληρωμή για ζημιές σε πυρηνόκαρπα πριν από τα Χριστούγεννα σε αγρότες της Αργολίδας, μία παρακράτηση που αφορούσε τον συμψηφισμό με τις προκαταβολές που έλαβαν για τα εσπεριδοειδή. Τη συγκεκριμένη παρακράτηση, σύμφωνα με τον κ. Πουλά, παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ όταν ο βουλευτής έθεσε το θέμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πριν από ενάμιση μήνα στη βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης δήλωσε άγνοια για τον συμψηφισμό και απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η ταλαιπωρία των αγροτών της Αργολίδας με τις αποζημιώσεις από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 δεν έχει τέλος αφού και η εξέταση των ενστάσεων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη καθώς όπως επίσης δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές έγιναν χειρόγραφα (!!!) και όχι ηλεκτρονικά.

06/03/2023 01:18 μμ

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για τα de minimis σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια για τις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης, χρειάζεται μια σωστή ερμηνεία.

Να αναφέρουμε ότι οι δικαιούχοι παραγωγοί συμπύρηνων θα λάβουν συνολικά 150 και 135 ευρώ το στρέμμα μέσα από την καταβολή δύο διαφορετικών ενισχύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η πληρωμή αναμένεται να γίνει τις επόμενες 4 - 5 ημέρες. 

Η πρώτη αφορά την αποζημίωση 70 ευρώ ανά στρέμμα εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκε στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, την συγκεκριμένη ενίσχυση θα την λάβουν μόνο όσοι δεν εισέπραξαν τα 72,7 ευρώ ανά στρέμμα, τα οποία εισέπραξαν τα μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που υλοποιούν δράσεις στο στόχο «Περιβάλλον» σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έτους 2022 (η πληρωμή έγινε τον Οκτώβριο του 2022). Αφορά όλες τις ποικιλίες στα ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια. Αυτό το μέτρο αφορά αφορά 246.315 στρέμματα.

Η δεύτερη θα αφορά αποζημιώσεις για τις ζημιές στις ποικιλίες που επλήγησαν σε ποσοστό άνω 30%, βάση του πορίσματος του αρμόδιου γραφείου ΕΛΓΑ Ημαθίας, στις 7/9/2022. Για τις καλλιέργειες αυτές θα δοθούν ανά παραγωγικό στρέμμα 80 ευρώ για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 65 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα). Το δεύτερο μέτρο αφορά 177.141 στρέμματα.

Σημειώνεται από το ΥπΑΑΤ ότι σε όλα τα παραπάνω μέτρα αποζημίωσης στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καταβάλλεται το 50% της προβλεπόμενης αποζημίωσης. 

Ο κ. Νίκος Μηνάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλυβίων και στον ΣΕΑΣ, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σύμφωνα με όσα λέει το ΥπΑΑΤ τα 70 ευρώ το στρέμμα θα τα πάρουν όσοι δεν πληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2022 από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν. Βλέπουμε όμως ότι τα 246.315 στρέμματα είναι λίγα και αυτό σημαίνει ότι μπαίνει κάποιος κόφτης που περιμένουμε να δούμε ποιος είναι. Όσον αφορά την λίστα του ΕΛΓΑ είναι αυτή που μας έδωσαν, η οποία περιλαμβάνει τις ποικιλίες που έχουν ζημιά από 30% και άνω».

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν είναι κατανοητό γιατί το ΥπΑΑΤ ανακατεύει τα 72 ευρώ ανά στρέμμα που πληρώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο με τα χρήματα των αποζημιώσεων λόγω των βροχοπτώσεων. Οι παραγωγοί, που έλαβαν χρήματα από την ΕΕ επειδή ακολουθούσαν φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, θα λάβουν τελικά μόνο 80 ευρώ το στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 65 ευρώ για τα συμπύρηνα. Οι συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Παραγωγών θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη για αυτή την απόφαση». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Χρήστος Βοργιάδης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι αποζημιώσεις για τιςζημιές από τις τρεις συνεχόμενες βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού. Επίσης οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα χάσουν το 50% της αποζημίωσης (θα λάβουν 40 και 32,5 ευρώ αντίστοιχα). Για το θέμα της ενίσχυσης εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκε στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση θα την εισπράξουν όσοι δεν έλαβαν τα χρήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ουκρανικής κρίσης στον αγροτικό τομέα (πληρωμή Οκτωβρίου 2022). Όμως εκείνα τα χρήματα αφορούσαν όλα τα οπωροκηπευτικά ενώ τώρα θα τα εισπράξουν μόνο ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια. Δεν θα τα πάρουν τα άλλα οπωροκηπευτικά (π.χ. δαμάσκηνα), τα σταφύλια και οι σταφίδες. Τότε τα χρήματα ήταν από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν τώρα είναι από τον εθνικό προϋπολογισμό. Επίσης τότε τα χρήματα δόθηκαν σε όλους τώρα δίνουν το 50% σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». 

Από την πλευρά του ο παραγωγός βερικόκων από την Χαλκιδική κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «η Χαλκιδική έχει παραγωγή επιτραπέζιων βερίκοκων και το περσινό καλοκαίρι - όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια - είχε ζημιές λόγω βροχοπτώσεων στην περίοδο συγκομιδής. Όμως όπως έγινε με την ακαρπία στις ελιές του 2021 έτσι και στα βερίκοκα του 2022 έμεινε εκτός ενίσχύσεων de minimis».

03/03/2023 03:49 μμ

Η νέα αυτή απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β', αριθμός 1184) τροποποίηση - παρέμβαση στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, η οποία αφορά στο προανθικό στάδιο και τις ζημίες που προκλήθηκαν σε δενδρώδεις καλλιέργειες κατά το διάστημα από 15/02/2021 έως και την 20/04/2021.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η εν λόγω απόφαση φαίνεται να αφορά δυο περιπτώσεις παραγωγών, κυρίως κερασοπαραγωγών, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειές τους το επίμαχο διάστημα. Συγκεκριμένα, παραγωγούς που έχουν να παίρνουν το 30% των αποζημιώσεων, αλλά και παραγωγούς που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί καθόλου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση αυτή, «από τις διατάξεις της προκαλείται δαπάνη συνολικού ποσού 5.703.051 ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον Κ.Λ. 67 του προϋπολογισμού του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων έτους 2023».

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει τα εξής:

Αποφασίζουμε

Άρθρο 1

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τον «Παγετό Άνοιξη 2021» από την 15η .2.2021 έως και την 20η.4.2021 σε διαδοχικές χρονικές περιόδους ισχύουν τα εξής : Το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο δύναται να ανέρχεται έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε, κατά παρέκκλιση των παρ. 5 και 6 του άρθρου 6 του ν. 3877/2010 (Α΄/160) και της παρ. 2 του άρθρου 23 της υπ΄αριθ. 157502/27-07-2011 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄1668).

Άρθρο 2

Ως ανώτατο όριο αποζημίωσης από τον ΕΛ.Γ.Α. για τους συνεχόμενους παγετούς που σημειώθηκαν την περίοδο από την 15η .2.2021 έως και την 20ή.4.2021, υπολογίζεται ποσό αποζημίωσης σε κάθε δικαιούχο παραγωγό μέχρι του ορίου του τριπλάσιου ποσού των εβδομήντα χιλιάδων (70.000) ευρώ, που δύναται να καταβληθεί για αποζημιώσεις από ασφαλιστικά καλυπτόμενα ζημιογόνα αίτια.

Άρθρο 3

Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης ισχύουν αποκλειστικά για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τον «Παγετό Άνοιξη 2021» στις Περιφέρειες της Χώρας και στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων τους.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση

01/03/2023 04:34 μμ

Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και ξεκίνησε η λίπανση στις ροδακινές και νεκταρινιές, ενώ παράλληλα γίνεται και η προληπτική φυτοπροστασία.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της καλλιέργειας ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από την Κουλούρα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκλήρωσα το κλάδεμα των δέντρων. Στις επιτραπέζιες ποικιλίες ροδάκινου αφήνεις λιγότερες βέργες, ενώ στα συμπύρηνα περισσότερες. Το πρόβλημα είναι ότι όταν ξεκινήσουν τα αραιώματα θα είναι δύσκολο να βρεις εργάτες γης. Φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Αναμένουμε τα νέα Σχέδια Βελτίωσης που θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή οικίσκων για να μένουν οι εργάτες.

Από σήμερα Τετάρτη (1/3) ξεκίνησε η λίπανση των δέντρων μιας και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (βροχερός καιρός). Ήδη κάποιες πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων έχουν ανθίσει. Το κόστος λίπανσης είναι πολύ υψηλό για αυτό θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι προσεκτικοί και να κάνουν σωστή χρήση. Αυτό που φοβόμαστε είναι μην έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και παγετούς μέσα στον Μάρτιο. 

Παράλληλα κάνουμε και φυτοπροστασία και ήδη έχω κάνει έναν ψεκασμό με χαλκό και έναν για τον εξώασκο. Θα ακολουθήσουν και οι επόμενοι για εντομολογικούς και μυκητολογικούς εχθρούς. Περιμένουμε την πληρωμή των αποζημιώσεων για τις ζημιές του καλοκαιριού γιατί ξεκίνησαν οι καλλιεργητικές φροντίδες και πολλοί παραγωγοί έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα για να καλύψουν τα έξοδά τους».

Ξεκίνησε την προληπτική φυτοπροστασία και ο Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός ροδάκινων και νεκταρινιών από τη Νάουσα. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο «αυτή την εποχή κάνουμε τα ραντίσματα για μυκητολογικές και εντομολογικές ασθένειες.

Όσον αφορά την λίπανση αναμένεται να ξεκινήσει κυρίως από τα μέσα Μαρτίου. Πολλοί όμως παραγωγοί έχουν ήδη ξεκινήσει να ρίχνουν Άζωτο (βοηθάνε οι βροχοπτώσεις). Βέβαια το κόστος της λίπανσης είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα πρέπει να γίνεται με προσοχή από τον παραγωγό. 

Προς το τέλος είμαστε στα κλαδέματα. Κάποιοι λένε ότι αν γίνει καλό κλάδεμα θα γλυτώσουν το αραίωμα σε μια εποχή που δεν υπάρχουν πολλά εργατικά χέρια αλλά εγώ δεν συμφωνώ. Αν έχουμε λίγες βέργες στο δέντρο και πέσει παγετός τότε η ζημιά θα είναι μεγάλη για τον παραγωγό και αυτή δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ». 

01/03/2023 02:22 μμ

Την επίσημη ενημέρωση για τις ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών αλλά και τα ποσά αποζημίωσης για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού περιμένουν οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων.

Οι αγρότες από Ημαθία και Πέλλα προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν κινητοποιήσεις. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Χρήστος Βοργιάδης, «πρέπει να σταματήσει να παίζει κρυφτό το ΥπΑΑΤ. Οι αγρότες βιώνουν τον απόλυτο εμπαιγμό, με υποσχέσεις για ενισχύσεις-αποζημιώσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τα μέλη της κυβέρνησης στη συνάντηση της Βέροιας (Σκυλακάκης - Βεσυρόπουλος - Γεωργαντάς). Ο κ. Γεωργαντάς δεν έχει ανακοινώσει τις ποικιλίες. Ζητάμε αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες που συγκομίζονται μετά τις 6 Ιουνίου. Επίσης περιμένουμε να εφαρμόσει όσα είπε ο υπουργός ΑΑΤ για αποζημίωση σε ποσοστό ζημιάς 40% με τιμή 135 ευρώ το στρέμμα και για ζημιά 50% με τιμή 150 ευρώ το στρέμμα. Αν δούμε μικρότερα ποσά από αυτά που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ τότε την επόμενη εβδομάδα οι παραγωγοί, από Ημαθία, Γαλατάδες και Έδεσσα, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».

Πάντως οι «πιέσεις» για την διαμόρφωση της λίστας των ποικιλίων που θα πάρουν αποζημίωση είναι μεγάλες. Σύμφωνα με κύκλους του ΥπΑΑΤ το επόμενο διάστημα θα βγει δημόσια η λίστα με τις ποικιλίες. Πάντως οι ποικιλίες που αναφέρει ότι έπαθαν ζημιές ο ΕΛΓΑ (σε ποσοστά 30%, 40%, 50% και πάνω) δεν μπορεί να μην αποζημιωθούν. Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι ο ΕΛΓΑ έχει καταγράψει ζημιές σε 183.000 στρέμματα. Εντάχθηκαν και κάποιες νέες ποικιλίες και η έκταση της ζημιάς φτάνει σε περίπου 210.000 στρέμματα. Το κονδύλι για αποζημίωση λόγω βροχοπτώσεων ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ. Το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να βρεθούν πρόσθετα κονδύλια. Αν δεν αλλάξει κάτι τότε μιλάμε για μια αποζημίωση της τάξης των 128,5 ευρώ το στρέμμα.  

Υπάρχει και το θέμα της πληρωμής των 72 ευρώ το στρέμμα που δόθηκε σε παραγωγούς μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που «έτρεχαν» επιχειρησιακά προγράμματα λόγω των συνεπειών της Ουκρανικής κρίσης. Το ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώσει ότι θα εξετάσει να δοθεί σε μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών η στρεμματική ενίσχυση. Δεν θα αφορά όμως όλους τους παραγωγούς αλλά όσους θα είναι μέλη συνεταιρισμών, κάτι που θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους παραγωγούς της Πέλλας. Επίσης αν δοθεί αυτή η ενίσχυση στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών τότε θα το ζητήσουν και άλλες καλλιέργειες.

28/02/2023 05:00 μμ

Μια από τις μεταρρυθμίσεις που δεν προφτάσαμε να ολοκληρώσουμε ακόμα είναι η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ. Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Θεσσαλία του 2030.

Και πρόσθεσε: «Παρότι ο ΕΛΓΑ στάθηκε δίπλα στους αγρότες, στάθηκε με ταχύτητα, αλλά η συνολική μεταρρύθμιση του πώς, όχι το πώς αποζημιώνουμε αλλά το πώς χρεώνουμε ανάλογα με την επικινδυνότητα των καλλιεργειών, είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει σύντομα, στη δεύτερη τετραετία μας».

Στην συνέχεια έκανε αναφορά στα σκόρδα στον Πλατύκαμπο. «Για προσέξτε, λοιπόν, τι γίνεται εκεί, 1.300 στρέμματα, βγάζουμε το καλύτερο σκόρδο στον κόσμο, αλλά δεν πρέπει να το λέμε εμείς, δεν αρκεί να το λέμε εμείς, «τι ωραία που είναι τα σκόρδα μας», κάποιος πρέπει να μας το πιστοποιήσει αυτό.

Λοιπόν προσέρχεται και συνεργάζεται ένας συνεταιρισμός με το πανεπιστήμιο, γίνεται μία πιστοποίηση και ξαφνικά έρχεται μία εταιρεία από την Ιαπωνία και υπογράφει στις αρχές Μαΐου το πρώτο συμβόλαιο για αγορές σκόρδων για συμπληρώματα, γιατί τώρα έχουμε και «με τη βούλα» το καλύτερο σκόρδο.

Κι αυτό ξέρετε τι σημαίνει, μου έλεγαν οι παραγωγοί; Από 2 ευρώ, 6 ευρώ. Για να μπορούμε να «ξεκλειδώσουμε» αξία την οποία κάποιοι άλλοι την έπαιρναν εκτός Ελλάδος και την οποία πρέπει επιτέλους να προφυλάξουμε ως εθνικό πλούτο».

Για το μέλλον του αγροτικού τομέα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το μέλλον δεν είναι μόνο οι κλασικές επιδοτήσεις, τις οποίες αυτή η κυβέρνηση μπόρεσε με μεγάλη προσπάθεια να διασφαλίσει. Είναι πώς θα μετατρέψουμε συνολικά τον πρωτογενή μας τομέα σε έναν τομέα ο οποίος θα είναι ανταγωνιστικός, ο οποίος θα κάνει χρήση της καινοτομίας, ο οποίος θα εκπαιδεύει τους αγρότες μας - είμαστε πολύ χαμηλά ακόμα στην κατάρτιση των αγροτών - και φυσικά μια αγροτική παραγωγή η οποία θα είναι βιώσιμη. Το ξέρουμε καλά, εκεί πηγαίνουν τα ευρωπαϊκά λεφτά. Πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε».

28/02/2023 02:56 μμ

Από σήμερα Τρίτη (28 Φεβρουαρίου) έως και τις 13 Μαρτίου 2023 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για την ετησία παράταση του προγράμματος Κομφούζιο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρόσκληση βγήκε με ένα χρόνο καθυστέρηση. Αφορά την διαδικασία πληρωμής του έτους εφαρμογής 2022 (οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν με τη λήξη της αρχικής περιόδου την 1η Φεβρουαρίου 2022 και λήγουν την 31η Ιανουαρίου 2023), δηλαδή θα πρέπει οι παραγωγοί να καταθέσουν την αίτηση για να εισπράξουν την ενίσχυση, ύψους 45,4 ευρώ ανά στρέμμα. Οι παραγωγοί εδώ και ένα χρόνο έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο πρόγραμμα και περιμένουν πότε θα εισπράξουν τα χρήματά τους.

Συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ καλεί τους ενταγμένους της 1ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» με ενεργά Τεχνικά Δελτία (ΤΔ) έτους εφαρμογής 2021 και των οποίων η ένταξη στη δράση δεν έχει ανακληθεί, να υποβάλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία αφορά σε ετήσια παράταση των δεσμεύσεών τους.

Η δράση αφορά τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς.

Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας Πρόσκλησης ανέρχεται στα 1.400.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • να συμπεριλαμβάνονται στο ενεργό Τεχνικό Δελτίο του έτους εφαρμογής 2021 της 1ης Πρόσκλησης του υποψηφίου, με την έκταση και στη θέση που τα αγροτεμάχια αποτυπώνονται στο ενεργό Τεχνικό Δελτίο έτους εφαρμογής 2021 
  • να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2022 του υποψηφίου με επιλέξιμη για τη δράση καλλιέργεια (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά) ή με συγκαλλιέργεια των ως άνω επιλέξιμων καλλιεργειών.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στην παρούσα Πρόσκληση, υποβάλλουν προς τον ΕΦΔ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση της δράσης.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης γίνεται στον ιστότοπο (εδώ) με κωδικό Πρόσκλησης: 10.1.08_4. 

Για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης στήριξης, οι υποψήφιοι χρησιμοποιούν τους κωδικούς πρόσβασης με τους οποίους εισέρχονταν μέχρι σήμερα στο ΠΣ της δράσης.