Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βερίκοκα: 1,10 ευρώ τα επιτραπέζια αλλά πολλά πήγαν για χυμό, στα 50 λεπτά τα Μπεμπέκου

14/06/2023 04:22 μμ
Με προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες συνεχίζεται η συγκομιδή στις επιτραπέζιες ποικιλίες βερίκοκου.

Με προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες συνεχίζεται η συγκομιδή στις επιτραπέζιες ποικιλίες βερίκοκου. Αυτές τις ημέρες ξεκινά η συγκομιδή της ποικιλίας Μπεμπέκου, με τιμή στα 50 λεπτά, αν και οι παραγωγοί ανέμεναν μια καλύτερη τιμή λόγω αυξημένου κόστους και μειωμένης παραγωγής.

Ο παραγωγός και μέλος της διοίκησης του Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου, Μιχάλης Βαρδάκας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ο καιρός δημιουργεί προβλήματα στην συγκιομιδή βερικόκων. Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δημιουργούν σκασίματα και μικροκαρπία, μειώνοντας έτσι την εμπορική αξία τους. Οι πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες βερικόκων (Μογκατορ, Wonder Cot, Τίρυνθας κ.α.) είχαν τιμή από 1 έως 1,10 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή αυτών των ποικιλιών πάει προς το τέλος τους και οι ποσότητες είναι αυτή την περίοδο μειωμένες. 

Από την ερχόμενη Παρασκευή (16/6/2023) θα ξεκινήσει η συγκομιδή της βασικής ποικιλίας της περιοχής που είναι τα βερίκοκα Μπεμπέκου. Η ποιότητα είναι πολύ καλή και  η μεταποίηση δίνει τιμή παραγωγού στα 50 λεπτά, που δεν είναι ικανοποιητική για τους παραγωγούς. Έχουμε φέτος μειωμένη παραγωγή λόγω προβλημάτων στην ανθοφορία και το κόστος είναι αυξημένο. Ζητούμε φέτος τιμή παραγωγού τουλάχιστον από 60 λεπτά και πάνω».

Ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου στην Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή σε όλες τις ποικιλίες βερικόκων, ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση από την αγορά. Αυτή την εποχή στις επιτραπέζιες ποικιλίες που πάνε για εξαγωγή η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 1 έως 1,10 ευρώ το κιλό. Από σήμερα Τετάρτη (14/6/2023) ξεκίνησε η συγκομιδή της ποικιλίας Μπεμπέκου. Η ποιότητα είναι πολύ καλή αλλά η παραγωγή μειωμένη, ενώ οι τιμές που ανακοινώθηκαν είναι στα 50 λεπτά το κιλό. Η τιμή πάντως δεν μπορεί να αντισταθμίσει την μείωση της παραγωγής».        

Από την πλευρά του ο κ. ∆ηµήτρης Γκουτζιούχας, παραγωγός από την Πορταριά της Χαλκιδικής, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι χαλαζοπτώσεις και οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις, που έπεσαν πριν το πρώτο αραίωμα, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στα πρώιμα επιτραπέζια βερίκοκα. Μεγάλες ποσότητες ήταν μη εμπορεύσιμες και πήγαν για χυμό με τιμή στα 20 λεπτά το κιλό. Αλλά και όσα βερίκοκα ποικιλίας Τίρυνθας ήταν «καθαρά» έδωσαν χαμηλές τιμές που δεν ικανοποίησαν τους παραγωγούς. Αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει οι εκριζώσεις αυτής της ποικιλίας στην περιοχή.

Αντίθετα τα βερίκοκα Μπεμπέκου δεν είχαν προβλήματα ποιότητας. Η συγκομιδή τους αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι τιμές που έχουν ανακοινωθεί είναι στα 50 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί όμως δεν είναι ικανοποιημένοι και ζητούν αύξηση της τιμής».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
13/11/2023 02:46 μμ

Δελτίο τύπου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας:
Πραγματοποιήθηκε στο Pelotas της Βραζιλίας το 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο των παραγωγών και μεταποιητών φρούτων – κομπόστας ροδακίνου, CanCon15, από 29 Οκτωβρίου μέχρι 01 Νοεμβρίου. Στο συνέδριο μετείχαν εκπρόσωποι των οκτώ βασικών χωρών παραγωγής κομπόστας, χυμού και κατεψυγμένων ροδακίνων. Οι χώρες που έλαβαν μέρος είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ελλάδα, οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ισπανία, η Νότια Αφρική και η Χιλή. Τη χώρα μας εκπροσώπησε η Ε.Κ.Ε. (Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας), με τον Πρόεδρό της, κ. Κωνσταντίνο Αποστόλου, την κ. Σοφία Κονοπισοπούλου από την εταιρεία ΔΑΝΑΙΣ και τους κ.κ. Νίκο και Αλέξανδρο Χριστοδούλου της εταιρείας CHB. Το συνέδριο πραγματοποιείται ανά διετία, αυτή τη φορά όμως λόγω ειδικών συνθηκών (COVID-19) μεσολάβησαν πέντε χρόνια από το τελευταίο. Χρονιές που χαρακτηρίστηκαν από σημαντικές αλλαγές στην ισορροπία του κλάδου. Οι μεγάλοι παραγωγοί, όπως η Κίνα και η Ελλάδα, διατήρησαν τις θέσεις τους. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι με απόσταση πρώτος εξαγωγέας κομπόστας ροδακίνων παγκοσμίως και δεύτερος παραγωγός. Αντίστροφα η Κίνα είναι με απόσταση πρώτος παραγωγός και δεύτερος εξαγωγέας. Οι λοιπές χώρες είτε μείωσαν την έκταση που καλλιεργούν με αντίστοιχη μείωση της παραγωγής, είτε παρότι μείωσαν την καλλιεργούμενη έκταση, διατήρησαν το επίπεδο της τελικής παραγωγής βελτιώνοντας τις καλλιεργητικές φροντίδες και χρησιμοποιώντας νέες παραγωγικότερες ποικιλίες.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας:
1. Η Ελλάδα διατήρησε στο ίδιο περίπου επίπεδο την καλλιέργεια συμπύρηνου ροδακίνου (±190.000 στρέμματα). Η παραγωγή όμως εμφανίζει θεαματικές αυξομειώσεις λόγω των κλιματολογικών συνθηκών (χαμηλότερη χρονιά το 2021 με 275.000tons και καλύτερη το 2022 με 450.000tons).

2. Η Κίνα πραγματοποίησε σταθερές παραγωγές όγκου ±750.000tons. Χρησιμοποιούν για τη μεταποίηση κυρίως βάζα και λιγότερο μεταλλικά κουτιά. Εξάγουν περί τους 150.000tons κυρίως σε Η.Π.Α. και Ιαπωνία. Ενδιαφέρον εδώ να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο σημαντικότερος παραγωγός επιτραπέζιου ροδακίνου παγκοσμίως με επίπεδα παραγωγής που ξεπερνούν τους 15.000.000tons.

3. Η Αργεντινή μείωσε την καλλιεργούμενη έκταση κατά 20%. Εντούτοις η παραγωγική της δυνατότητα ήταν σταθερή στις 110-120.000tons. Οφείλεται στην συγκέντρωση της καλλιέργειας και την χρήση νέων ποικιλιών. Αναφέρθηκε ότι οι νέες ποικιλίες που χρησιμοποιούν αποδίδουν περί τους 8-9tons το στρέμμα. Η μέση απόδοση όλων των ποικιλιών ανέρχεται σε 5tons/στρέμμα.

4. Η Βραζιλία έχει ελαφρά μειωμένη καλλιεργούμενη έκταση και παραγωγή. Εξαιρετικά μικρές στρεμματικές αποδόσεις και μείωση της κομπόστας κατά 20% περίπου. Θα είναι και πάλι ένας σημαντικός προορισμός για την ελληνική κομπόστα αν υπογραφεί η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – MERCOSUR.

5. Η Ισπανία εμφανίζει μείωση της μεταποιούμενης ποσότητας σε ποσοστό 10%. Η τελική της παραγωγή είναι σταθερά κάτω από τα 3.000.000 χ/κ ενώ οι εξαγωγές της περιορίζονται κάτω από 1.000.000 χ/κ. Είχε ιδιαίτερες ζημίες το 2022.

6. Στις Η.Π.Α. έχουμε μείωση καλλιεργούμενης έκτασης και παραγωγής περίπου 17% την τελευταία πενταετία. Μεγάλες εισαγωγές περίπου 5.000.000χ/κ κυρίως από Κίνα και Ελλάδα. Το κόστος εργασίας είναι εξαιρετικά υψηλό, προσεγγίζει τα 20USD/ώρα.

7. Στην Νότια Αφρική η καλλιεργούμενη έκταση μειώθηκε κατά 20%, όχι όμως και η παραγωγή που τα τελευταία χρόνια ανέρχεται περίπου σε 150.000tons. Από αυτούς ένα σταθερό μέγεθος περίπου 80.000 χρησιμοποιούνται για κομπόστα. η παραγωγή της οποίας την τελευταία χρονιά ανήλθε στα 2.300.000 χ/κ και 85% από αυτήν εξάγεται. Επίσης σημαντικό μέρος της παραγωγής (40.000tons) διατίθεται ως νωπά.

8. Τέλος, στην Χιλή η καλλιεργούμενη έκταση μειώθηκε κατά 25%. Η δε παραγωγή κυμαίνεται σταθερά περί τους 150.000tons έναντι περισσότερων από 200.000 στην αρχή της πενταετίας. Η παραγωγή κομπόστας επίσης μειώθηκε κατά 25% αλλά οι εξαγωγές είναι σταθερά στο επίπεδο των 2.000.000 χ/κ ετησίως. Μεγάλη φυσικά είναι η παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού που ανέρχεται σε επίπεδο 27-30.000tons.

Διαπιστώνεται από τα παραπάνω ο σημαντικός – κομβικός ρόλος της ελληνικής παραγωγής στην παγκόσμια αγορά. Απαραίτητη είναι βέβαια η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας με την βελτίωση των αποδόσεων και των επιδόσεων σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής – διακίνησης και εμπορίου. Το συμπύρηνο ροδάκινο ήταν, είναι, και θα συνεχίσει να είναι βασικό στήριγμα της οικονομίας της Πέλλας και της Ημαθίας αλλά και των γειτονικών περιοχών. Το επόμενο CanCon θα φιλοξενήσει η Κίνα το 2025.

Τελευταία νέα
12/09/2023 11:27 πμ

Έντονες είναι οι καταστροφές στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, μετά την τριήμερη βροχόπτωση στις αρχές Σεπτεμβρίου, στις περιοχές της Ημαθίας, Πέλλας, Βεγορίτιδας και Βελβεντού.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, Αναστάσιος Αϊβαζίδης, «η βροχόπτωση βρήκε τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια κατά την διάρκεια της συγκομιδής με αποτέλεσμα να σαπίζουν και να πέφτουν στο έδαφος. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ήρθε στην περιοχή και είδε την ζημιά. 

Ήδη από τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου οι καλλιεργητικές επεμβάσεις ήταν περισσότερες από άλλες χρονιές και τώρα ήρθαν και οι βροχοπτώσεις πάνω στο στάδιο της συγκομιδής. Επομένως υπάρχει αυξημένο κόστος παραγωγής και απώλεια εισοδήματος.

Παρακαλούμε την άμεση ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς και του ΕΛΓΑ ώστε να βρεθεί λύση και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Ευθύμης Μπαλάνης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε ζημιές σε ποικιλίες ροδακινιάς και νεκταρινιάς από τις βροχοπτώσεις του τετραημέρου, 4 έως και 7 Σεπτεμβρίου 2023. 

Υπάρχουν στοιχεία του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού, από τα οποία προκύπτει επαρκής τεκμηρίωση ως προς το μέγεθος της ζημιάς. Επίσης κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ήρθε στην περιοχή και είχε την εικόνα της ζημιάς. Δεν αποζημιώνεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και ζητάμε έκτακτη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών».

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «και στην Ημαθία οι τελευταίες ποικιλίες έπαθαν πολύ μεγάλες ζημιές. Ενημέρωσα την προϊσταμένη στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια για το μέγεθος της ζημιάς. Ο κανονισμός δεν καλύπτει τις συγκεκριμένες ζημιές. Αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες και πρέπει να στηριχθούν όλοι αυτοί που τις έχουν υποστεί». 

07/09/2023 02:05 μμ

Πολλοί παραγωγοί εγκαταλείπουν τα δέντρα μετά τη συγκομιδή των καρπών και περιμένουν τον χειμώνα για να κάνουν το κλάδεμα. Το φθινόπωρο, όμως, ενδείκνυται ως εποχή, για μερικές εργασίες στον οπωρώνα, που βοηθούν τα δέντρα, να προετοιμαστούν καλύτερα για τον χειμώνα και την επόμενη άνοιξη. Διαβάστε παρακάτω το σχετικό άρθρο από παλαιότερο τεύχος του περιοδικού Γεωργία - Κτηνοτροφία, με συγγραφέα τον κ. Γ. Νάνο (καθηγητής δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας):

07/09/2023 09:18 πμ

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες στον κάμπο του Βελβεντού της Κοζάνης από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις σε ροδάκινα και νεκταρίνια.

Λίγο πριν την συγκομιδή των τελευταίων ποικιλιών και με την ζημιά να είναι σχεδόν ολική στις καλλιέργειες φέρνει για μια ακόμη φορά σε απόγνωση τους ροδακινοπαραγωγούς.

Σε απόγνωση βρίσκονται μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι αγρότες του Τυρνάβου. Οι πρώτες εικόνες δείχνουν τεράστιες καταστροφές, καθώς η διάρκεια και το μέγεθος των βροχοπτώσεων δεν έχουν προηγούμενο.

Τις δυο τελευταίες μέρες οι βροχοπτώσεις καταστρεφουν συνεχώς καλλιέργειες της περιοχής, ενώ παραλληλα αυξάνουν τα καλλιέργητικά έξοδα σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Στο Δαμάσι Τυρνάβου το ρέμα που περνά το χωριό ξεχείλισε και κατέστρεψε σπίτια και καλλιέργειες.

Άμεσα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και Γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ, Στέλιος Τσικριτσής, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, Σπύρο Σπυρόπουλο και τον Επόπτη του Νόμου Λάρισας Γιώργο Σαμαρα και αναμένεται τις επόμενες μέρες περιοδεία με κλιμάκιο της διοίκησης του οργανισμού.

Τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου ζητούν:

  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.
  • Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής την φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας.
  • Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά.
  • Ενίσχυση όλων των αγροτών της περιοχής λόγω των επιπλέον καλλιεργητικων εξόδων.

Επιπλέον αντιπλημμυρικά μέτρα προστασίας ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η προστασία δεν επαρκεί.
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται χρόνο με τον χρόνο εντονότερες και θα πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να βρει τρόπους ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες αυτής στις καλλιέργειες αλλα και την άμεση ενισχυση των αγροτων που πλήττονται.

21/08/2023 01:05 μμ

Παράδειγμα συνεταιριστικής δράσης, αειφόρου καλλιέργειας, εξαγωγικής και εμπορικής επιτυχίας αποτελεί ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού κ. Νικόλαος Κουτλιάμπας, «πουλάμε εδώ και 9 χρόνια στις αγορές το επώνυμο ροδάκινο «velvita». Μιλάμε για το πρώτο ροδάκινο στην χώρα μας με brand name. Αυτό σημαίνει σταθερή και υψηλή ποιότητα στο προϊόν και αυστηροί έλεγχοι στους παραγωγούς στο χωράφι αλλά και κατά την παραλαβή των φορτίων στον συνεταιρισμό. Σημαίνει όμως και διπλάσια τιμή παραγωγού. Καταφέραμε επίσης να παράγουμε το «κλαρίσιο ροδάκινο» που έχει τελική ωρίμανση στο δέντρο και συσκευάζεται στο χωράφι. Δίνουμε προστιθέμενη αξία σε ένα προϊόν και έτσι καταφέρνουμε να έχουμε αυξημένη ζήτηση σε μια εποχή που έχουμε σε επίπεδο ΕΕ μεγάλη μείωση της κατανάλωσης στα ροδάκινα. Το ροδάκινο του Βελβεντού έχει κερδίσει την καρδιά των καταναλωτών αλλά και φέρνει εισόδημα στους παραγωγούς μέλη μας στην περιοχή. Ο ετήσιος τζίρος μας είναι στα 12 - 15 εκ. ευρώ και έχουμε βάλει στόχο να διπλασιαστεί. Τα επόμενα βήματα είναι μια πρότυπη μονάδα μεταποίησης που σχεδιάζουμε να γίνει μέχρι το 2027 και αποθηκευτικοί θάλαμοι και συσκευαστήριο ακτινιδίων». 

Επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ, με στόχο τον διπλασιασμό του κύκλου εργασιών έως το 2030, με την κατάκτηση νέων αγορών στο εξωτερικό, την ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής των ροδάκινων Κοζάνης και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που εξασφαλίζει για παραγωγούς και καταναλωτές το υγιές συνεταιριστικό κίνημα, ανακοίνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεως Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Βελβεντού, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (5 Αυγούστου).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Οινοποιείο Βογιατζή, στο Βελβεντό Κοζάνης με αφορμή την ένταξη του Συνεταιρισμού στο τρίτο κατά σειρά συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα εμπορικής προώθησης των προϊόντων «FRUIT UP!», τριετούς διάρκειας και ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που αφορά τις αγορές της Ελλάδας και της Γαλλίας. Είχαν προηγηθεί, κατά την περίοδο 2017-2020, τα προγράμματα προώθησης σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το 2020-2023 για τη Σερβία και τη Νορβηγία ενώ το τρέχον πρόγραμμα – όπως επισημάνθηκε – αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τα πλήγματα που υπέστησαν οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Παρουσιάζοντας το επενδυτικό πλάνο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Νικόλαος Κουτλιάμπας και ο γενικός διευθυντής κ. Ευθύμιος Μπαλάνης επεσήμαναν ότι ο Συνεταιρισμός πραγματοποίησε ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης σημαντικές επενδύσεις ύψους 15,9 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2011 - 2022 μεταξύ άλλων σε προγράμματα προώθησης των προϊόντων, επέκταση - εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, καθώς και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθούν επενδύσεις ύψους:

  • 12,3 εκατ. ευρώ στην τετραετία 2024 – 2027 για Κατασκευή Νέου Συσκευαστηρίου Ακτινιδίων, Συλλογικά Σχέδια Βελτίωσης Παραγωγών – Αναδιάρθρωση καλλιεργειών, Συστήματα Αυτοματισμού Υφιστάμενου Συσκευαστηρίου και Ετήσια Επιχειρησιακά Προγράμματα.
  • 17 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2027 – 2030 με την κατασκευή πρότυπης μονάδας μεταποίησης η οποία θα δώσει νέα ώθηση στο Συνεταιρισμό.

Στόχος του επενδυτικού πλάνου είναι ο διπλασιασμός του κύκλου εργασιών, στα 30 εκατ. ευρώ ως το 2030 από 15 εκατ. σήμερα αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεταιριστικής ιδέας που μπορεί να εξασφαλίσει:

  • Καλύτερης ποιότητας και ανταγωνιστικότερα, σε διεθνές επίπεδο ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
  • Εξασφάλιση υψηλότερων εισοδημάτων για τους Έλληνες αγρότες, μέσω καλύτερων διαπραγματεύσεων με πελάτες και προμηθευτές. 
  • Συρρίκνωση της μαύρης οικονομίας, η οποία λειτουργεί σε βάρος των κρατικών εσόδων, της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων αλλά και των υγιών συνεταιρισμών. 

  • Συγκράτηση του κόσμου στην ελληνική περιφέρεια, σε χωριά και μικρές κωμοπόλεις.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν:

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σας συγχαίρω θερμά, διότι χάρη στο μεράκι σας, έχετε αναγάγει τη Γιορτή Ροδάκινου Βελβεντού σε ετήσιο θεσμό για την περιοχή. Τα οφέλη και οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδάκινου, ως προϊόντος με αναγνωρισμένη αντιοξειδωτική δράση, είναι αδιαμφισβήτητα για την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουλτούρας. Στόχος μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να εργαστούμε συστηματικά για να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας και να δώσουμε ώθηση στα τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Η συμβολή σας είναι σημαντική και συνάμα απαραίτητη».

Η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα υπογράμμισε ότι ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού έχει αποδείξει διαχρονικά ότι πρωτοπορεί, τόσο σε επίπεδο παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, υποδομών και προάσπισης των συμφερόντων των μελών του, αλλά και σε τομείς όπως η καινοτομία και πρόσθεσε: «Η περιοχή μας μπορεί και  πρέπει να είναι το εκκολαπτήριο της αγροτικής δημιουργίας και του νεωτερισμού στην χώρα μας. Το πλούσιο έδαφος, το μικροκλίμα και η κεκτημένη ανθρώπινη γνώση πρέπει να παντρευτούν με  τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις επικοινωνιακές καμπάνιες ώστε, αφενός να υπάρξει ενίσχυση της Π.Ε. Κοζάνης που πλήττεται από τη μεγάλη ανεργία και τη μετανάστευση και αφετέρου, να επιτευχθεί, συνολικά για την χώρα, μια ανάπτυξη στον τομέα των αγροτικών προϊόντων». 

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης ο οποίος συνεχάρη τον πρόεδρο και τα μέλη του Συνεταιρισμού για την δραστηριότητα που επιδεικνύουν στη διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, την εκπαίδευση και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο χωράφι. «Χαίρομαι, πρόσθεσε, που επενδύετε στην εξωστρέφεια, την συνεργασία και την συλλογικότητα. Αυτά, σε συνδυασμό με τα άριστα ποιοτικά προϊόντα είναι το κλειδί της διαχρονικής επιτυχίας σας και σας καθιστούν έναν σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή Βελβεντού Κοζάνης και για την ελληνική οικονομία. Έχετε καταφέρει να γίνετε γνωστοί εντός και εκτός συνόρων και συνεχίζετε να εξελίσσεστε με αμείωτο ρυθμό, επενδύοντας σε σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και σύγχρονες τεχνικές μάρκετινγκ». Εξέφρασε δε ευχαριστίες «για την ουσιώδη προσφορά στον τόπο μας, στον τομέα των εξαγωγών και την ισχυροποίηση των ελληνικών  προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού».

Ο βουλευτής Κοζάνης και πρώην υπουργός κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής οικονομίας, που είναι διαχρονικά το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. «Έχουμε εδώ έναν φορέα που εξάγει τουλάχιστον το 50 % της παραγωγής και βαθμολογείται με άριστα στην παραγωγή, την συνεταιριστική ιδέα και την εξαγωγική δραστηριότητα», πρόσθεσε αναφερόμενος στον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. «Αυτές είναι δραστηριότητες που πρέπει να αναδειχθούν και να στηριχθούν έμπρακτα».

Ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Μανώλης Στεργίου επεσήμανε: «Ανοίγεται μια προοπτική για μια καινούργια αγορά, τη Γαλλία, την οποία δικαίως θα κατακτήσετε γιατί παράγετε σωστά προϊόντα. Από την πλευρά του Δήμου στεκόμαστε αρωγοί στις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού, με έργα υποδομής που διευκολύνουν τον Συνεταιρισμό και τα μέλη του».

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), κ. Παύλος Σατολιάς τόνισε ότι η περίπτωση του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού δείχνει πως οι Συνεταιρισμοί έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον και ότι το συνεταιριστικό κίνημα, απαλλαγμένο από τις παθογένειες και τα προβλήματα του παρελθόντος μπορεί να γίνει οδηγός για δίκαιη και  ισόρροπη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ώστε ο παραγωγός και ο κτηνοτρόφος να εξασφαλίσουν ένα μίνιμουμ εισόδημα και ο καταναλωτής να πάρει σωστά προϊόντα σε σωστές τιμές. Ανήγγειλε δε ότι η ΕΘΕΑΣ διερευνά την προοπτική δημιουργίας κεντρικής εξαγωγικής συνεταιριστικής εταιρείας στα πρότυπα της Ιταλίας και της Ισπανίας αλλά και με οδηγό το επιτυχημένο παράδειγμα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας διευθυντής του εργαστηρίου Δενδροκομίας του ΑΠΘ, Αθανάσιος Μολασιώτης, αναφέρθηκε στην ποιότητα του κλαρίσιου ροδάκινου. Επεσήμανε ότι οι συντελεστές της επιτυχίας του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού που κάνουν την ποιοτική διαφορά για τα ροδάκινα του Συνεταιρισμού είναι αφενός το μικροκλίμα της περιοχής και αφετέρου η ωρίμανση του καρπού πάνω στο δέντρο, η σωστή συγκομιδή σε ώριμο στάδιο και η συσκευασία με τις προδιαγραφές που θέτει ο Συνεταιρισμός. «Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού παράγει ροδάκινα υψηλής ποιότητας αξιοποιώντας στο έπακρο τις τοπικές ιδιαιτερότητες και εδραιώνοντας ένα πρωτοποριακό παραγωγικό μοντέλο. Βρίσκεται στην κορυφή της παραγωγής φρούτων στην Ελλάδα. Άκουσα με χαρά από τη διοίκηση του Συνεταιρισμού για τις προκλήσεις και το πλάνο για τα επόμενα χρόνια γιατί ο διαχειριστικός ρόλος πρέπει να συνδυάζεται με όραμα και σχέδιο, ιδιαίτερα σήμερα που η παραγωγή έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Μολασιώτης.

Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, µε κύρια προϊόντα το ροδάκινο και το νεκταρίνι, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας μας και σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή του Βελβεντού Κοζάνης, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Αριθμεί περίπου 400 παραγωγούς ενεργά µέλη που καλλιεργούν σήμερα περίπου 6.500 στρέμματα. Έχει καταφέρει να είναι γνωστός και εκτός των συνόρων, χάρη στα άριστα ποιοτικά προϊόντα που παράγει και όλες τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας που εφαρμόζει.

Ο Συνεταιρισμός εξάγει ελληνικά φρούτα σε περισσότερες από 15 χώρες και επιπλέον:

  • Περιλαμβάνεται στους πρώτους Συνεταιρισμούς της χώρας που εφαρμόζουν Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με ελαχιστοποίηση της χρήσης Φυτοπροστατευτικών Σκευασμάτων εφαρμογή Συστημάτων Βιολογικής Καταπολέμησης.
  • Διασφαλίζει την υιοθέτηση των επιστημονικά ενδεδειγμένων τεχνικών καλλιέργειας από τους παραγωγούς – μέλη του για τους οποίους εξασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές πρώτων υλών και πρόσβαση στις αγορές του εξωτερικού.
  • Συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις και διαθέτει μέσω ιδιόκτητου καταστήματος στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας τα προϊόντα του Συνεταιρισμού σε όλη τη χώρα και ιδίως τις τουριστικές περιοχές.
  • Εφαρμόζει προγράμματα προβολής των προϊόντων στο εξωτερικό με τη συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που ανοίγουν νέες αγορές για τους αγρότες του Βελβεντού Κοζάνης.

 

02/08/2023 11:49 πμ

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στην πρώιμη ποικιλία συμπύρηνου ροδάκινου της ποικιλίας Κατερίνα και της Α37, ενώ αυτές τις ημέρες συγκομίζονται τα Μιρέλ. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η Άνδρος που έχει και τα περισσότερα στρέμματα.

Κάθε χρόνο οι πρώιμες ποικιλίες συγκομίζονται με ανοικτές τιμές. Και αφού πάρει η μεταποίηση το προϊόν θα δώσει την τιμή που θέλει στον παραγωγό και εκείνος θα αναγκαστεί να την πάρει, αφού δεν μπορεί πια να κάνει κάποια διαπραγμάτευση. Το συμπύρηνο δεν πάει για νωπή κατανάλωση οπότε δεν έχει σχέση με την αγορά επιτραπέζιου.

Για να δούμε φέτος όμως παραγωγή και τιμές. Μεταποίηση και παραγωγοί συμφωνούν ότι πέρυσι είχαμε μια μεγάλη παραγωγή, ενώ φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή σε σχέση πέρυσι. Διαφωνούν για το ποσοστό της μείωσης αλλά είναι δεδομένη και για τις δύο πλευρές.

Όσον αφορά τα αποθέματα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, πέρυσι τιμολογήθηκαν περίπου 450.000 τόνοι συμπύρηνου ροδάκινου. Όμως από τα περίπου 14 εκατ. χαρτοκιβώτια κομπόστας που παράγαμε συνήθως πέσαμε πέρυσι στα 11 εκατ. χαρτοκιβώτια.

Αυτό οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή της Ισπανίας και την απουσία της από την παγκόσμια αγορά αλλά και την μειωμένη προσφορά από την πλευρά της Χιλής, που είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη ζήτηση για χυμό ροδάκινου.

Επίσης σύμφωνα με το κ. Αποστόλου στον χυμό λόγω της αυξημένης ζήτησης τα αποθέματα είναι αυτήν τη στιγμή ελάχιστα. Στην κομπόστα, παρά τις μειωμένες ποσότητες, υπάρχει ένα μικρό στοκ αλλά δεν προβληματίζει την μεταποίηση.

Άρα συμπέρασμα φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή και λίγα αποθέματα. Θα περιμέναμε από αυτό να έχουμε αύξηση της τιμής. Όμως οι δηλώσεις λένε άλλα.

Δεν περιμένουμε σε συσκέψεις να αποφασιστούν τιμές γιατί είναι παράνομο. Περιμένουμε όμως να αναρτηθούν τιμές στις εισόδους του κάθε εργοστασίου (όπως συμβαίνει σε όλα τα άλλα βιομηχανικά προϊόντα).

Οι δηλώσεις της ΕΚΕ είναι ότι φέτος η τάση των τιμών είναι στα περσινά επίπεδα με αφετηρία τα 33 λεπτά το κιλό. Θυμίζουμε ότι το 2021 (πρόπερσι) η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 42 - 45 λεπτά.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι η τιμή παραγωγού που θέλει να δώσει φέτος η μεταποίηση για τα ροδάκινα που θα παραδοθούν μέχρι 6 Αυγούστου είναι στα 35 λεπτά το κιλό. Μετά τις 7 Αυγούστου είναι στα 37 λεπτά το κιλό και στις όψιμες ποικιλίες και ορεινές περιοχές θα δώσει 38 λεπτά. Μιλάμε τελικά για τιμές που δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς.

Αυτό που θα πρέπει να αναζητήσει το ΥπΑΑΤ είναι με ποια τιμή πουλά το χαρτοκιβώτιο την κομπόστα το εργοστάσιο για να γίνει σύγκριση των τιμών παραγωγού με μεταποίηση. Επίσης καλό είναι να πει το Υπουργείο αν θα πρέπει τα τιμολόγια, με αξία πάνω από 500 ευρώ, να συνοδεύονται με ιδιωτικά συμφωνητικά, που θα κατατεθούν στην εφορία, στα οποία θα αναγράφουν τιμή πώλησης παραγωγού.

Πάντως με αυτή την τακτική είναι σίγουρο ότι θα έχουμε μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας, αφού κανένας παραγωγός δεν μπορεί να καλλιεργεί αν δεν έχει εισόδημα. Επίσης όταν έχεις μειωμένη παραγωγή και δεν έχεις τιμές δεν κερδίζει προστιθέμενη αξία η ποιότητα στο προϊόν, αφού τώρα όλα μαζί πάνε στην παράδοση. Χαμένοι αυτοί που ξόδεψαν χρήματα για την καλλιέργεια. Μάθαμε ότι αυξηθήκαν οι πωλήσεις στα αλυσοπρίονα σε περιοχές καλλιέργειας συμπύρηνων. Καλό είναι το ΥπΑΑΤ να ξεκινήσει νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών γιατί αναμένεται ρεκόρ αιτήσεων. 

27/07/2023 05:10 μμ

Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, δηλαδή μια πολύ διαφορετική εικόνα σε σχέση με πέρυσι που τα εργοστάσια κάνανε «στάση παραλαβών».

Πάντως, ακολουθώντας την «παράδοση» των προηγούμενων ετών, οι βιομηχανίες ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα τιμοκαταλόγους. Μιλάμε βέβαια για τους παίκτες που απορροφούν τις μεγάλες ποσότητες. 

Μένουμε στις δηλώσεις της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) για τιμή στα περσινά επίπεδα, στα 33 λεπτά την καλή ποιότητα και 10 λεπτά χαμηλότερα τα κλαρίσια. Αυτές οι τιμές βέβαια είναι απαγορευτικές για το κόστος παραγωγής και δεν τις δέχονται οι παραγωγοί.

Επίσης δεν μπορούν να έχουν σχέση με την προσφορά και ζήτηση αν δεχτούμε την φετινή μείωση της παραγωγής. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για μείωση, κατά 15%-20% σε σχέση με πέρυσι. Τώρα μιλάνε για πάνω από 40% μείωση.

Στην πράξη αν δεν βρεθούν ποσότητες θα αναγκαστούν οι μεταποιητές να ανεβάσουν την τιμή.

Βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλους κλάδους (ελιές Καλαμών, αιγοπρόβειο κ.α.). Η μεταποίηση χαμηλώνει υπερβολικά τον πήχη των τιμών και όταν δεν βρίσκει πρώτη ύλη τον ανεβάζει. Έτσι όμως στην τελική απαξιώνεται το προϊόν και εξουθενώνονται οικονομικά τους παραγωγούς. 

Αναμένουμε να πάρει θέση το ΥπΑΑΤ και να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους. Ο ρόλος του είναι να έχει στοιχεία για το πόσες ποσότητες συμπύρηνου μπορούν να απορροφούν οι βιομηχανίες και τι εξαγωγές κομπόστας κάνουν, πόσες ποσότητες παράγει η χώρα και πόσες εκτάσεις θα πρέπει να αλλάξουν καλλιέργεια γιατί δεν είναι βιώσιμες. Χωρίς εισόδημα κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει να παράγει και αυτό το γνωρίζει το εμπόριο.  

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΕΘΕΑΣ, το πρωί της Πέμπτης (27/7), στην Μελίκη της Ημαθίας, με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρηνου Ροδάκινου, με σκοπό να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί στην παραγωγή και τη διάθεση του συμπύρηνου ροδακίνου στους μεταποιητές της κονσερβοποιίας, εστιάζοντας κυρίως στο θέμα των τιμών.

Ο κ. Μιχάλης Φαρμάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας και στην Εθνική Επιτροπή Συμπύρηνων Ροδακίνων της ΕΘΕΑΣ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μείωση της παραγωγής φέτος πάνω από 40% και αυξημένο κόστος που ξεπερνά τα 43 λεπτά».  

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Βιομηχανικού Ροδάκινου, αναφέρει τα εξής:
«Σήμερα, 27 Ιουλίου 2023, συνεδρίασε η επιτροπή στα  γραφεία του Α.Σ. Μελίκης. Mετά την ενημέρωση του προέδρου κου Φαρμάκη για τις εξελίξεις των επαφών με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ). 

Συζητήθηκε και αναλύθηκαν οι νέες συνθήκες που επιβεβαιώνουν τις πολύ μειωμένες ποσότητες βιομηχανικών ροδακίνων. 

Αναθεωρούνται όλες οι προηγούμενες προβλέψεις για μείωση παραγωγής με νέα υπόθεση πρόβλεψης για μείωση πλέον του 40%.

Επίσης, εξετάστηκε το υπέρογκο κόστος παραγωγής, το οποίο εκτοξεύτηκε, κατά 40% με 50% τα τελευταία δύο χρόνια για τους παραγωγούς.

Οι τελικές ποσότητες, που θα μεταποιηθούν το 2023, προβλέπουμε ότι θα είναι μικρότερες από το 2021. 

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν όλα τα περιθώρια να διεκδικήσουν από την αγορά ανάλογες αξίες τιμών όπως το 2021. Συμπερασματικά καταλήξαμε ότι οι τιμές για φέτος της αγοράς της πρώτης ύλης πρέπει να κυμανθούν στα επίπεδα των τιμών τουλάχιστον του 2021.

Η βιομηχανία αναλογιζόμενη με μεγάλη ευθύνη το παρόν και μέλλον της καλλιέργειας πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες τιμών για την συνέχεια  της καλλιέργειας. Πρέπει να κατανοήσει την αναγκαιότητα της χρονιάς προκειμένου να υπάρξει ελπίδα».

21/07/2023 04:09 μμ

Η κυβέρνηση μελετά την οικονομική στήριξη των παραγωγών κερασιών και επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλίας Crimson.  

Συνάντηση της Υφυπουργού Ανάπτυξης, Άννας Μάνη - Παπαδημητρίου, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (20 Ιουλίου), με επίκεντρο τις παραγωγές κερασιών και σταφυλιών Crimson.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η κα Μάνη δήλωσε: «Στο επίκεντρο των επαφών μας βρέθηκαν οι παραγωγείς και ο τρόπος ενίσχυσης και στήριξής τους. Μεταξύ άλλων, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταμενίτη συζητήσαμε για τις καλλιέργειες σταφυλιών ποικιλίας Crimson και τις καλλιέργειες κερασιών. 

Συμφωνήσαμε πως θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για τον συντονισμό των μέτρων στήριξης των αγροτών, τόσο για τις συγκεκριμένες, όσο και για τις άλλες αγροτικές παραγωγές. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και δεσμευόμαστε ότι με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και ενέργειες θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας».

21/07/2023 10:57 πμ

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει σε ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας λόγω της παραμόρφωσης των καρπών που παρουσιάστηκε σε αγροκτήματα των Γιαννιτσών, η οποία ακόμη κανείς δεν γνωρίζει που οφείλεται. Το πρόβλημα, που ξεκίνησε από πέρυσι αλλά επεκτάθηκε φέτος, έχει σαν αποτέλεσμα οι καρποί να είναι μη εμπορεύσιμοι αλλά ούτε να μπορούν να πάνε για χυμοποίηση. 

«Μια άγνωστης μέχρι στιγμής ασθένεια εμφανίσθηκε σε αγροκτήματα ροδάκινων στην περιοχή του Κάμπου των Γιαννιτσών, προκαλώντας συμπτώματα που η έκταση και η ένταση αυτών δεν υπήρχαν έως το 2021, όπου και εντοπίσθηκε για πρώτη φορά», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, Γεωπόνος MSc Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 

Και προσθέτει: «Η ασθένεια κατά το πρώτο έτος εμφανίζει συμπτώματα παραμόρφωσης των καρπών σε βαθμό που δεν εμπορεύσιμοι ούτε για χυμοποίηση. Το δεύτερο έτος εμφανίζει έντονη οφθαλμόπτωση φυλλοφόρων και ανθοφόρων οφθαλμών ενώ όσοι καρποί μείνουν επάνω στα δένδρα είναι παντελώς παραμορφωμένοι. 

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι προσβάλλονται όλες οι ποικιλίες βιομηχανικού ροδάκινου, ενώ έχει εντοπισθεί και σε επιτραπέζιες ποικιλίες. 

Η άγνωστη ασθένεια φαίνεται ότι επεκτείνεται ραγδαία, καθώς δεκάδες κτήματα πέριξ των πρώτων όπου εμφανίσθηκε, έχουν εμφανίσει συμπτώματα σε μία έκταση που μπορεί να ξεπερνάει τα 500 στρέμματα. 

Το τμήμα ποιοτικού και φυτουγειονομικού ελέγχου της ΠΕ Πέλλας ενημερώθηκε άμεσα από τους τοπικούς Γεωπόνους μετά τις σχετικές απαντήσεις από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και δρώντας άμεσα προχωράει σε περεταίρω εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί το αίτιο που προκαλεί την ασθένεια. 

Ακόμη, δεν είναι σαφές αν πρόκειται για κάποιο καινούργιο ιό ή συνδυασμό κάποιων παλαιότερων. Το σίγουρο είναι ότι πολλά κτήματα έχουν καταστραφεί φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. 

Ταυτόχρονα, δεν είναι γνωστό αν το φαινόμενο θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και αν θα συνεχίσει να επεκτείνεται με αυτή την ένταση. 

Φυσικά, δεν πρέπει να συγχέονται μεμονωμένοι παραμορφωμένοι καρποί σε άλλα κτήματα και άλλες περιοχές με την άγνωστη αυτή ασθένεια. Πολλές φορές παραμορφωμένοι καρποί εμφανίζονται από εντομολογικές προσβολές ή από κακή γονιμοποίηση στην άνθιση. 

Τέλος, οι παραγωγοί που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα ζητούν από την πολιτεία να τους βοηθήσει άμεσα, καθώς έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, αφού τα ροδάκινα τους είναι πλέον άχρηστα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι πρόκειται για κάποια νέα ίωση η οποία θα απειλήσει την εγχώρια παραγωγή ροδακίνων».

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και μας ανέφεραν ότι γίνεται ενδελεχής έλεγχος για να εξακριβωθεί αν είναι ιολογικό το πρόβλημα. 

18/07/2023 03:00 μμ

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη (18/7), στην Βέροια, η συνάντηση μεταξύ Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) και της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρηνου Ροδάκινου ΕΘΕΑΣ, όπως είχε προαναγγείλει ο ΑγροΤύπος.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο αρμόδιος υφυπουργός Διονύσιος Σταμενίτης, ο οποίος φάνηκε να γνωρίζει τα θέματα μιας και είναι βουλευτής Πέλλας. Είναι η πρώτη φορά που κάθονται σε ένα τραπέζι συνεταιρισμοί και μεταποίηση κονσέρβας με παρουσία εκπροσώπου του ΥπΑΑΤ.

Στην συνάντηση αποφασίστηκε από κοινού ΕΚΕ και ΕΘΕΑΣ να προσφύγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να αποφασίσει με ποιές προϋποθέσεις θα πρέπει να υπογράφονται οι συμβάσεις μεταξύ των παραγωγών και της μεταποίησης.

Η ΕΚΕ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αναφέρονται τιμές γιατί δεν θα λειτουργεί έτσι ο ανταγωνισμός.

Το θέμα είναι γιατί σε άλλα προϊόντα - όπως π.χ. η βιομηχαντική ντομάτα - υπογράφει η μεταποίηση συμβόλαια με τους παραγωγούς πριν την συγκομιδή με την αναγραφή τιμοκαταλόγων.

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, που παρευρέθηκε στην συνάντηση, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα πρέπει να υπογράφονται συμβάσεις μεταξύ παραγωγών και μεταποίησης στα συμπύρηνα ροδάκινα.

Η θέση μας είναι ότι οι συμβάσεις θα πρέπει να υπογράφονται πριν την έναρξη της συγκομιδής και με προσδιορισμό τιμής παραγωγού.

Επίσης να καταγράψουμε το πλαίσιο των φορέων από το οποίο θα γίνεται η προμήθεια της πρώτης ύλης (συμπύρηνα ροδάκινα) από την βιομηχανία και να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτα στέκια.

Οι τιμές παραγωγού παραμένουν καθηλωμένες επί σειρά ετών, ενώ το κόστος της πρωτογενούς παραγωγής εκτοξεύτηκε σε υψηλότατα επίπεδα, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους αγρότες. Αντίστοιχα οι τιμές πώλησης της κομπόστας αυξήθηκαν χωρίς να ωφεληθεί ο παραγωγός».

Ο ΑγροΤύπος πάντως θέτει ερώτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών, πως οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου μπορούν να επωφεληθούν την μείωση φορολογίας λόγω συμβολαιακής αφού δεν υπογράφουν συμβόλαια με την μεταποίηση. Επίσης γίνεται να υπογράφονται συμβόλαια χωρίς τιμή και ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος; Βέβαια αν υπάρξει λύση σε αυτά τα ερωτήματα τότε δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης τα «στέκια». Στο θέμα θα πρέπει να πάρει θέση και η ΑΑΔΕ.

18/07/2023 01:41 μμ

Μείωση παρουσιάζει η φετινή παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών στην Ιταλία.

Οι εκτιμήσεις που ανακοίνωσε το Centro Servizi Ortofrutticoli (CSO) δείχνουν ότι η παραγωγή στην Ιταλία, για το 2023, εκτιμάται σε περίπου 900 χιλιάδες τόνους. Η ποσότητα αυτή είναι μειωμένη, περίπου κατά 10% σε ετήσια βάση και περίπου κατά 30% σε σύγκριση με τον μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας πενταετίας. 

Η ιταλική παραγωγή αποτελείται από περίπου 500 χιλιάδες τόνους ροδάκινων και περίπου 400.000 τόνους νεκταρίνια.

Όσον αφορά τις τιμές στην Ιταλία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, από το ξεκίνημα της φετινής εμπορικής περιόδου οι προσφορά ήταν περιορισμένη και οι τιμές παραγωγού στο χωράφι ήταν αυξημένες τόσο σε σχέση με το 2022 όσο και σε σχέση με την μέση τιμή της τριετίας (2020 - 2022).

Οι εισαγωγές ροδάκινων και νεκταρινιών στην Ιταλία εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένες σε σχέση με το 2022 και υπολογίζονται σε περίπου 100.000 τόνους. Μείωση όμως θα παρουσιάσουν οι ιταλικές εξαγωγές και θα κυμανθούν πολύν κάτω από τα επίπεδα των 125.000 τόνων, που είναι ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας (2018-2022).

Πάντως οι προβλέψεις σχετικά με το εμπορικό ισοζύγιο στα ιταλικά ροδάκινα και τα νεκταρίνια δεν είναι καλές, καθώς η αυξημένη προσφορά των ισπανικών προϊόντων δεν αφήνει στην Ιταλία πολλές διεξόδους για εξαγωγές στις ευρωπαϊκές αγορές.

17/07/2023 12:20 μμ

Συνάντηση θα υπάρξει, αύριο Τρίτη (18/7), στην Βέροια, μεταξύ των μεταποιητών της ΕΚΕ και της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρηνων Ροδακίνων της ΕΘΕΑΣ.

Στη συνάντηση θα παρευρεθεί ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και βουλευτής Πέλλας κ. Διονύσης Σταμενίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο Υφυπουργός θα ζητήσει στοιχεία από τις δύο πλευρές με στόχο να βρεθεί μια λύση όσον αφορά τις τιμές παραγωγού.

Το ζητούμενο είναι η ΕΚΕ αν θα δηλώσει τις ποσότητες που θέλει να παραλάβει φέτος στα εργοστάσια των μελών της.

Όμως και οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ θα πρέπει να αναφέρουν στον κ. Σταμενίτη τις δηλώσεις της προβλεπόμενης παραγωγής των μελών των συνεταιρισμών τους.

Ένας άλλος παράγοντας που κρίνει την τιμή είναι το κόστος καλλιέργειας. Και εκεί θα πρέπει να κατατεθούν στοιχεία για το φετινό κόστος. 

Πάντως αναμένεται δύσκολος ο ρόλος του υφυπουργού στην αυριανή συνάντηση.

13/07/2023 12:05 μμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή στα συμπύρηνα ροδάκινα της ποικιλίας Κατερίνα, αν και από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να μπουν στην αγορά οι μεγάλες ποσότητες.

Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη (η μεταποίηση κάνει λόγο για μείωση φέτος κατά 15 - 20% σε σχέση με πέρσι). Επίσης έχουμε ξανά ζημιές από χαλάζια και βροχοπτώσεις, οπότε θα συνεχιστεί το πρόβλημα με τα «κλαρίσια» που τελικά φαίνεται ότι θα γίνει μόνιμο.  

Λύση στο εργατικό δεν υπήρξε ούτε φέτος. Από την πλευρά της η ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα πρέπει να πάρει μέτρα για την ομαλή παράδοση των ροδάκινων στα εργοστάσια μεταποίησης και να μην επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα.

Θυμίζουμε το 2022 ήταν μια πολύ δύσκολη χρόνια για το συμπύρηνο ροδάκινο. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί παρέδωσαν τα πρώιμα με ανοικτές τιμές. Μια εβδομάδα μόνο κράτησε η ομαλή παράδοση ροδάκινων στα εργοστάσια και μετά άρχισαν οι καθυστερήσεις στις παραλαβές. Τότε όμως υπήρχε ποσότητα. Φέτος δεν έχουμε τις περσινές ποσότητες και οι παραγωγοί ζητούν η τιμή να είναι αυξημένη.
 
Πάντως, το απόγευμα της Τετάρτης (12 Ιουλίου), έγινε συνάντηση των μελών της ΕΚΕ, στην οποία συζητήθηκαν οι τιμές παραλαβής των εργοστασίων. Ακόμη δεν ανακοινώθηκαν επίσημα τιμές αλλά φαίνεται ότι θα κυμανθούν από 33 λεπτά για τα καλής ποιότητας έως 23 λεπτά για τα κλαρίσια (με προβλήματα ποιότητας). Μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες πού θα κάτσει η αγορά.

Ο κ. Μιχάλης Φαρμάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας και πρόεδρος στην Εθνική Επιτροπή Συμπύρηνων Ροδακίνων της ΕΘΕΑΣ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος η παραγωγή στα συμπύρηνα ροδάκινα είναι μειωμένη κατά 30 - 35% σε σχέση με πέρσι. Ποσότητες δεν υπάρχουν και το κόστος καλλιέργειας είναι σε υψηλά επίπεδα. Επίσης δύσκολα θα βρεθούν οι καλές ποιότητες. 

Οι παραγωγοί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με αυτές τις τιμές. Την Παρασκευή (14/7) θα έχουμε συνάντηση στην ΕΘΕΑΣ για να δούμε την όλη κατάσταση. Αναμένται να ακολουθήσει στη συνέχεια νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ)».   

12/07/2023 02:55 μμ

Το θέμα της μεγάλης απώλειας εισοδήματος των κερασοπαραγωγών της Πέλλας, του έτους 2022, επαναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, κα. Χριστίνα Καλογήρου. 

Στην επιστολή - την οποία κοινοποιεί στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κεφαλά - τονίζει την επιτακτική ανάγκη να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους κερασοπαραγωγούς, λόγω των μειωμένων τιμών στη διάθεση των προϊόντων τους αλλά και του ιδιαιτέρως αυξημένου κόστους παραγωγής. Ο κ. Τζαμτζής επισημαίνει και τη φετινή καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής (κυρίως πρώιμων ποικιλιών).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, «μαζί με την επιστολή επισυνάπτουμε στοιχεία και παραστατικά των Συνεταιρισμών, τα οποία αποδεικνύουν ότι πέρυσι η τιμή προϊόντος κυμάνθηκε στa 0,80 – 0,90 ευρώ».

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Τζαμτζή έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Π.Ε. Πέλλας, καλλιεργούνται 112.356,36 στρέμματα με κεράσια (ΟΣΔΕ 2022). Επανερχόμενοι στο θέμα της μεγάλης απώλειας εισοδήματος των κερασοπαραγωγών έτους 2022, ζητούμε την οικονομική ενίσχυση τους τόσο λόγω των μειωμένων τιμών διάθεσης όσο και του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους παραγωγής. Έχοντας επίσης ως δεδομένα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και τη φετινή χρονιά καθώς λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων καταστράφηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής από σχίσιμο των καρπών, μονίλια και εντομολογικές προσβολές από το έντομο «κηλιδόπτερη δροσόφιλα», θεωρούμε αναγκαία  την αποζημίωση των κερασοπαραγωγών λόγω της απώλειας εισοδήματος έτους 2022.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία των Οργανώσεων Παραγωγών, των εκπροσώπων των κερασοπαραγωγών και των Συνεταιρισμών της ΠΕ Πέλλας, τα οποία και σας διαβιβάζουμε συνημμένα, το κόστος συγκομιδής αυξήθηκε κατά 100%, το κόστος άρδευσης κατά 150%, και το κόστος των γεωργικών εφοδίων και των καυσίμων ήταν επίσης αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Παράλληλα, η μέση τιμή διάθεσης, ήταν σύμφωνα με τα επισυναπτόμενα αρχεία 0,95 ευρώ/κιλό. Στα έγγραφα των παραγωγικών φορέων, αναφέρονται και οι ποικιλίες με το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών εκτιμήθηκε για το έτος 2022 σε 740 ευρώ ανά στρέμμα.   

03/07/2023 01:25 μμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών συµπύρηνων ροδάκινων ποικιλίας Ρομέο. Σύμφωνα με την μέχρι στιγμής εικόνα η φετινή παραγωγή συµπύρηνων αναμένεται να είναι μειωμένη και υπάρχουν ζημιές από χαλάζια. 

Όσον αφορά τις τιμές, υπήρξε μια πρώτη συνάντηση «γνωριμίας» εκπροσώπων των συνεταιρισμών και της μεταποίησης, πριν από δέκα ημέρες, ενώ αναμένεται να γίνει και δεύτερη το επόμενο διάστημα. 

Ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε στην περιοχή η συγκομιδή πρώιμων συµπύρηνων ροδάκινων ποικιλίας Ρομέο. Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Επίσης έχουμε ζημιές από χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις. Ζητάμε εκτιμήσεις ζημιών και προκαταβολές αποζημίωσης γιατί είναι άδικο για τους παραγωγούς λίγο πριν την συγκομιδή και ενώ έχουν γίνει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα να έχουμε ζημιές. Επίσης δεν θέλουμε να επαναληφθούν τα περσινά προβλήματα με τις παραδόσεις των ροδάκινων στην μεταποίηση. Θέλουμε μια τιμή που να καλύπτει τα έξοδα του παραγωγού και να του αφήνει ένα εισόδημα αλλιώς θα απαξιωθεί η καλλιέργεια».  

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, «στην περιοχή θα ξεκινήσουν να συγκομίζονται οι μεγάλες ποσότητες, σε 10 έως 15 ημέρες, με την πρώιμη ποικιλία Κατερίνη. Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη και έχουμε ξανά ζημιές από χαλάζια και βροχοπτώσεις. Η μεταποίηση μιλά για περσινές τιμές γύρω στα 30 λεπτά. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Στέφανος Νταούκας, μέλος της Επιτροπής βιομηχανικού ροδάκινου της ΕΘΕΑΣ, ο οποίος συμμετείχε στην συνάντηση με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος η παραγωγή συµπύρηνων ροδάκινων στα δέντρα είναι μειωμένη κατά -20%. Επίσης έχουμε ζημιές από χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις. 

Η μεταποίηση κάνει λόγο για τιμή παραγωγού στην καλή ποιότητα από 30 έως 32 λεπτά το κιλό. Είχαμε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με εκπροσώπους της ΕΚΕ. Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση πριν ξεκινήσουν οι συγκομιδές των βασικών ποικιλιών (με τις μεγάλες ποσότητες) για να μιλήσουμε για τις φετινές τιμές. Επίσης στείλαμε επιστολή στον υπουργό κ. Αυγενάκη για να υπάρξει συνάντηση του κλάδου στο ΥπΑΑΤ υπό την ηγεσία του και εκεί να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους για την φετινή περίοδο.

Αυτό που θα θέλω να επισημάνω είναι ότι η αξία πώλησης της κομπόστας στην αγορά τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί (+100%), από τα 15 ευρώ έχει πάει στα 30. Από την άλλη η τιμή στον παραγωγό αυξήθηκε κατά 25%. Το αποτέλεσμά της σχέσης τιμής παραγωγού (πρώτης ύλης) με τελική τιμή προϊόντος έχει καταντήσει κοροϊδία εις βάρος των αγροτών. ήδη έχει ξεκινήσει η μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας που το 2023 είναι περίπου 15% και αναμένεται να συνεχιστεί αν οι βιομηχανίθες δεν μοιράσουν τα κέρδη που είχαν τα τελευταία έτη στους παραγωγούς.

Η μέση τιμή παραγωγού φέτος πρέπει να ακολουθεί την μέση τιμή της κομπόστας και πρέπει να κυμαίνεται πλέον των 50 λεπτών. Επίσης θα πρέπει να υπογραφούν πολυετών εμπορικών συμφωνιών. Καλούμε τους αγροτικούς συλλόγους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να για να μην απαξιωθεί το βιομηχανικό ροδάκινο που αποτελεί ένα εθνικό προϊόν».

30/06/2023 03:56 μμ

Η εμπορική περίοδος κερασιών για το 2023 συνεχίζεται με υψηλότερες τιμές από ό,τι το 2022 λόγω της πτώσης της προσφοράς σε διάφορες ευρωπαϊκές περιοχές παραγωγής και των επιπτώσεων του καιρού. 

Ειδικότερα, στην Ελλάδα έχουμε ζημιές σε πολλές ποικιλίες λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων. Όσες όμως ποικιλίες δεν έχουν πάθει ζημιές έχουν αυξημένες τιμές λόγω της μεγάλης ζήτησης στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.

Λόγω των μειωμένων ποσοτήτων παραγωγής οι εξαγωγές ελληνικών κερασιών εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με τις περσινές. Συγκεκριμένα μέχρι 30 Ιουνίου 2023 ανήλθαν σε 13.880 τόνους, έναντι 19.578 τόνους την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Το θετικό είναι ότι η Τουρκία φέτος προτιμά να εξάγει τα κεράσια της σε αγορές τρίτων χωρών και όχι στην Ευρώπη, κάτι που βοηθά να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές των κερασιών της χώρας μας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν μέρος της παραγωγής των κερασιών στην χώρα μας. Επιπλέον, η Τουρκία εστίασε λίγο περισσότερο στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας, ενώ η χώρα μας δεν είχε αρκετό προϊόν για να καλύψει όλη τη ζήτηση της Ευρώπης. Όλα αυτά βοηθούν στο να έχουμε υψηλή ζήτηση και καλές τιμές στα κεράσια».

29/06/2023 01:08 μμ

Σοβαρά προβλήματα με τις χαλαζοπτώσεις αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Πέλλας και Ημαθίας. Ωστόσο αυτή την εποχή θα πρέπει να ξεκινήσουν ψεκασμούς και για την καρπόκαψα, με ότι αυτό σημαίνει για το κόστος καλλιέργειας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών Πέλλας, κ. Σάββας Παστόπουλος, «αυτή την περίοδο θα πρέπει οι παραγωγοί δαμάσκηνου να είναι προσεκτικοί και να ξεκινήσουν ψεκασμούς για την καρπόκαψα στη δαμασκηνιά. Βέβαια υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις. Στον κάμπο της Αριδαίας έχουμε μεγάλες ποσότητες που θα είναι μη εμπορεύσιμες και η παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη».

«Στην περιοχή του κάμπου της Νάουσας δεν έχουμε προβλήματα από χαλαζοπτώσεις. Όμως αυτή την περίοδο θα πρέπει να κάνουμε τους προληπτικούς ψεκασμούς για την καρπόκαψα στη δαμασκηνιά», δηλώνει από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Δημητριάδης, παραγωγός από τον Κοπανό της Ημαθίας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις πεδινές περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας, η πτήση του εντόμου εμφανίζει μία κορυφή το χρονικό διάστημα 23-26 Ιουνίου, τονίζει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.

Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς των αντίστοιχων περιοχών, υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα 29 Ιουνίου-1 Ιουλίου θα υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 2-6 Ιουλίου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών.

Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης, ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

  • 30 Ιουνίου - 2 Ιουλίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών.
  • 3 - 6 Ιουλίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες.
12/06/2023 09:48 πμ

Σύσκεψη πραγματοποίησε η ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι στην Αγιά με αφορμή τις τεράστιες ζημιές που έχουν γίνει στην παραγωγή ιδιαίτερα κερασιού αλλά και πράσινων μήλων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. 

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά τις πρώιμες ποικιλίες κερασιών φέρνοντας σε απόγνωση τους  αγρότες αφού η παραγωγή τους καταστράφηκε, δεν υπάρχει εισόδημα ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα με το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν πραγματοποιηθεί. 

Ο παγετός συνέβαλε στην καταστροφή πολλών μεσοπρώιμων ποικιλιών Κερασιού, μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Στην συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ ειπώθηκε ότι μόνο ορισμένες από τις μεσοπρώιμες ποικιλίες καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και οι υπόλοιπες όχι. Επίσης στην επέδρασε στην μείωση της παραγωγής Πράσινου Μήλου που επίσης δεν καλύπτεται από τον κανονισμό. 

Την σύσκεψη επίσης απασχόλησε ο κίνδυνος για πολλούς συναδέλφους να βρεθούν εκτός υγειονομικής ασφαλιστικής κάλυψης λόγω χρωστούμενων οφειλών στον ΕΦΚΑ και η υποχρέωση να καταβάλλουν ένα μεγάλο ποσό για να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Επιπλέον καταδικάστηκαν ομόφωνα οι τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, κλινικές, και η απαράδεκτη έλλειψη σε ασθενοφόρα που οδήγησαν σε συνεχόμενους άδικους θανάτους το τελευταίο διάστημα. 

Μετά από συζήτηση με πολλές παρεμβάσεις από τους αγρότες αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης για ουσιαστικές αποζημιώσεις σε όλες τις ποικιλίες κερασιών και τα πράσινα μήλα. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στα εγκαίνια της «Γιορτής Κερασιού» στο Μεταξοχώρι. 

Όπως επισημαίνει η ΕΟΑΣΝΛ διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς πρώιμων κερασιών οι οποίοι υπέστησαν καταστροφή και δεν έχουν άλλο εισόδημα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον Δεκέμβριο για να βγουν τα πορίσματα των εκτιμήσεων και τον Φεβρουάριο να πληρωθούμε, δηλαδή 6-8 μήνες αργότερα όπως συνηθίζει ο ΕΛΓΑ. 
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκτιμήσεις της ζημιάς στις μεσοπρώιμες ποικιλίες στα κεράσια από τον παγετό και να επιταχυνθεί όπως παραπάνω η καταβολή αποζημιώσεων. 
  • Να υπάρξει κατ εξαίρεση αποζημίωση όλων των μεσοπρώιμων ποικιλιών κερασιών και πράσινων μήλων που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει λόγω του αναχρονιστικού κανονισμού του. Υπάρχει προηγούμενο με κατ εξαίρεση αποζημιώσεις για ζημιές στο προανθικό στάδιο το 2021 σε Νομούς της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και το ίδιο ζητάμε να γίνει ξανά για τα κεράσια σε όλη την χώρα. 
  • Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός-έκτρωμα του ΕΛΓΑ και η αλλαγή αυτή να μην πραγματοποιηθεί με τους σχεδιασμούς που έχει στο συρτάρι της η Κυβέρνηση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών. Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος, να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και όχι όπως τώρα που σχεδόν αποκλειστικά στηρίζεται στις ασφαλιστικές εισφορές μας. 
  • Να καταργηθεί το χαράτσι του 7% επί της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΦΚΑ που πληρώνουμε για την κάλυψη της Υγείας. Η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό που οφείλει το κράτος να παρέχει στους πολίτες του και όχι εμπόρευμα όπως την έχουν καταντήσει. 

Καλούμε τους συναδέλφους του Δήμου Αγιάς να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Γιορτή Κερασιού στο Μεταξοχώρι το Σάββατο (17 Ιουνίου) στις 8 το βράδυ. 

09/06/2023 04:11 μμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή για τις μεγάλες ποσότητες στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια σε Πέλλα και Ημαθία, τις κύριες παραγωγικές περιοχές της χώρας. Το κόστος καλλιέργειας είναι φέτος αυξημένο αλλά το θετικό είναι ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα καλής ποιότητας προϊόντα.

Ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από την Κουλούρα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και 15 ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή των υπερπρώιμων ποικιλιών (Lolita, Fransoise κ.α.). Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή για τις μεγάλες ποσότητες. Οι καλές ποιότητες δίνουν τιμή. Στο ξεκίνημα τα νεκταρίνια έπιασαν τιμή παραγωγού από 1 έως 1,20 ευρώ το κιλό, ενώ τα ροδάκινα (χνουδωτά) από 80 έως 85 λεπτά. Πρέπει όμως να προχωρήσουν γρήγορα οι εκτιμήσεις των ζημιών - από τις χαλαζοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες - από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ και να πληρωθούν άμεσα προκαταβολές στους παραγωγούς. Αυτό θα βοηθήσει να μην βγαίνουν στην αγορά τα φρούτα που έχουν προβλήματα ποιότητας γιατί έτσι φέρνουν την απαξίωση στους καταναλωτές και πέφτει η ζήτηση».   

Ο Στέφανος Τοπαλίδης, παραγωγός από τα Σκύδρα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν ζημιές από χαλάζια, παγετούς αλλά έχουμε και φαινόμενα ακαρπίας για συγκεκριμένες ποικιλίες. Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε δυναμικά η συγκομιδή στα ροδάκινα και νεκταρίνια, με την ζήτηση να κυμαίνεται μέχρι στιγμής σε ικανοποιητικά επίπεδα». 

Από την πλευρά του ο παραγωγός ροδακινιών από τη Νάουσα, Μάκης Αντωνιάδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησαν οι πρώιμες ποικιλίες με καλές ποσότητες στα νεκταρίνια (Early Bomba κ.α.) και επιτραπέζια ροδάκινα (Carioca κ.α.). Από Δευτέρα ξεκινά η συγκομιδή στα νεκταρίνια της Big Bang και στα χνουδωτά Spring Bell και Crest που έχουν τις μεγάλες ποσότητες. Μέχρι σήμερα η καλή ποιότητα έχει αυξημένη ζήτηση. Πάντως ακόμη οι ποσότητες είναι μικρές και δεν ξέρουμε την δυναμική της αγοράς που θα έχουμε την φετινή χρονιά». 

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Κώττας, παραγωγός πυρηνόκαρπων από την Μέση της Ημαθίας, «υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα καλής ποιότητας επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι φέτος το κόστος καλλιέργειας είναι πολύ υψηλό. Οι βροχοπτώσεις έφεραν πολλά προβλήματα φυτοπροστασίας, που σημαίνει κόστος για την αντιμετώπισή τους. Επίσης έχουμε στην περιοχή μεγάλες ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις που υπήρξαν τον Απρίλιο και τον Μάιο. Κόστος υπάρχει και στα εργατικά, ενώ από 25 Απριλίου ξεκίνησαν τα αραιώματα στις πρώιμες ποικιλίες. Την καλή ποιότητα την θέλουν οι έμποροι και δίνουν τιμές από 80 έως 90 λεπτά στα νεκταρίνια και από 65 έως 75 λεπτά στα επιτραπέζια ροδάκινα. Όσα όμως έχουν ποιοτικά προβλήματα από τις χαλαζοπτώσεις πάνε για χυμό, με τιμή από 2 έως 3 λεπτά το κιλό».  

01/06/2023 10:31 πμ

Συγκροτήθηκε στην ΕΘΕΑΣ η Εθνική Επιτροπή Επιτραπέζιων Ροδακίνων και Νεκταρινιών, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση, την Τρίτη (30/05), στα γραφεία του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού στην Κοζάνη.

Κύριοι στόχοι της ως άνω επιτροπής είναι:

  • Η προσπάθεια οργάνωσης του τομέα των επιτραπέζιων ροδακίνων και νεκταρινιών στη χώρα.
  • Η άμεση ενημέρωση από τα Ευρωπαϊκά Όργανα για την Πανευρωπαϊκή πορεία του προϊόντος και η διάχυση της πληροφόρησης στις Οργανώσεις - Μέλη της ΕΘΕΑΣ.
  • Η συνεργασία μεταξύ των Οργανώσεων - Μελών της ΕΘΕΑΣ.
  • Η διασφάλιση της παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών μελών των Οργανώσεων.

Τα μέλη της Επιτροπής είναι τα εξής:

Μέλη Επιτροπής Ροδάκινων ΕΘΕΑΣ

Ο κ. Κωνσταντίνος Ταμπακιάρης, προέδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας και αντιπρόεδρος Α της Εθνικής Επιτροπής Κερασιού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ο ρόλος της Επιτροπής θα είναι να χειρίζεται όλα τα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας του επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού».

Αναφερόμενος στην καλλιέργεια ο κ. Ταμπακιάρης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «έχει ξεκινήσει η συγκομιδή υπερπρώιμων ποικιλιών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών. Όπως στα κεράσια έτσι και τα ροδάκινα στις συγκεκριμένες ποικιλίες λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων αντιμετωπίζουν ποιοτικά προβλήματα. Υπάρχουν ποικιλίες που «μαλακώνουν» και ειδικά στα νεκταρίνια σκίζεται η σάρκα τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αν και ξεκίνησε η συγκομιδή οι ποσότητες ακόμη να είναι μικρές. Το επόμενο διάστημα θα δούμε την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών για να δούμε πως θα πάει φέτος το προϊόν». 

26/05/2023 05:22 μμ

Οι εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών για το 2023, παρουσιάστηκαν, την Τετάρτη (24/5/2023), από την MEDFEL.

Προβλέπεται ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων, νεκταρινιών και συμπύρηνων ροδάκινων θα ανέλθει στους 3.378.555 τόνους, αυξημένη, κατά 17,2%, έναντι του 2022 που κυμάνθηκε στους 2.687.591 τόνους.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος - με όλες τις επιφυλάξεις - η πρόβλεψη που έκλεισε, στα μέσα Μαΐου, ανέρχεται σε συνολικά 3.379.000 τόνους ροδάκινων, νεκταρινιών και συμπύρηνων ροδακίνων (μεταποίησης). Αυτή η ποσότητα είναι, κατά 13%, αυξημένη σε σχέση με την παραγωγή του 2022. Αλλά και πάλι - για άλλη μια φορά δυστυχώς - είναι πολύ πιθανό ότι το δυναμικό που υπάρχει στα δέντρα στα μέσα Μαΐου (περίοδο αυτών των εκτιμήσεων) δεν έχει εκφραστεί πλήρως και ότι αυτές οι προβλέψεις πιθανόν να αναθεωρηθούν εντός του Ιουνίου».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της MEDFEL η παραγωγή στις κυριότερες χώρες της ΕΕ θα κυμανθεί ως εξής: 

Γαλλία: Αύξηση της παραγωγής κατά 1% 
H παραγωγή επιτραπέζιων ροδακίνων εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 227.530 τόνους, έναντι 226.042 τόνων πέρσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 1% και των συμπύρηνων τους 3.483 τόνους, σημειώνοντας αύξηση κατά +26% σε σύγκριση με το 2022.

Ισπανία: Ανάκαμψη παραγωγής με αύξηση +52%
Φέτος λοιπόν προβλέπονται 1.256.524 τόνοι, έναντι 825.163 τόνων επιτραπέζιων ροδακίνων πέρσι, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 52% σε σχέση με πέρσι και των συμπύρηνων ροδάκινων στους 292.159 τόνους, αύξηση +63% σε σχέση με το 2022.

Ελλάδα: Παραγωγή με μικρή μείωση σε σχέση με πέρσι
Για το 2023, η παραγωγή επιτραπέζιων ροδακίνων εκτιμάται να φτάσει τους 334.340 τόνους, έναντι 353.300 τόνων το 2022, σημειώνοντας μείωση κατά -5% και των συμπύρηνων ροδάκινων στους 331.500 τόνους, ποσότητα μειωμένη κατά -4%, σε σχέση με το 2022.

Ιταλία: Χαμηλότερη παραγωγή σε σύγκριση με το 2022
Φέτος η παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων προβλέπεται να είναι μειωμένη, κατά -8%, σε σχέση με το 2022 και να ανέλθει στους 869.197 τόνους (πέρσι ήταν 943.654 τόνους) και των συμπύρηνων ροδάκινων στους 63.822 τόνους, παρουσιάζοντας μείωση, κατά 10%, σε σύγκριση με το 2022. 

24/05/2023 12:14 μμ

Η Μύγα της Ασίας (Drosophila suzukii Matsumura, Diptera: Drosophilidae) έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις καλλιέργειες κερασιών στις πεδινές ποικιλίες.

Ο κ. Κώστας Καζαντζής, γεωπόνος από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι σήμερα η Μύγα της Ασίας (Drosophila suzukii Matsumura, Diptera: Drosophilidae) δημιουργούσε προβλήματα στις όψιμες ποικιλίες κερασιών στις ορεινές περιοχές. Φέτος, λόγω ίσως του ήπιου χειμώνα, έχει χτυπήσει και σε μεσοπρώιμες ποικιλίες στις πεδινές περιοχές.

Από τα ευρήματα της 22/5/2023 σε μεσοπρώιμες ποικιλίες στις συλλογές του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων στη Νάουσα (145 μέτρα υψόμετρο), φαίνεται ότι η Μύγας της Ασίας δεν είναι πρόβλημα μόνο των ορεινών περιοχών καλλιέργειας κερασιάς. 

Θα πρέπει οι κερασοπαραγωγοί να ελέγχουν σχολαστικά τους αγρούς σας, ειδικά στις περιπτώσεις που έχετε όγκο παραγωγής που μπορεί να εμπορευτεί και έχετε αποφύγει τις ζημίες από σχίσιμο ή μονίλια λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων. 

Συστήνεται άμεση επέμβαση όπου διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου. Επίσης θα πρέπει να προσέξουν οι ροδακινοπαραγωγοί μην περάσει στις καλλιέργειές τους γιατί θα υπάρξουν μεγάλες ζημιές.

Σε αντίθεση με την κοινή δροσόφιλα το είδος Drosophila suzukii έχει την ικανότητα να εναποθέτει αυγά και να αναπτύσσεται σε υγιείς καρπούς κερασιάς λόγω του πριονωτού ωοθέτη που διαθέτει. Το έντομο έχει προκαλέσει στο παρελθόν σημαντικές προσβολές σε καρπούς κερασιάς. Η έγκαιρη διαπίστωση της προσβολής είναι απαραίτητη για την επιτυχή καταπολέμηση του εντόμου. Συστήνουμε ψεκασμούς στην αλλαγή χρωματισμού».   

17/05/2023 04:11 μμ

Σοβαρά προβλήματα με τους ψεκασμούς για την φυτοπροστασία αντιμετωπίζουν οι κερασοπαραγωγοί λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων.

Μιλάμε για τις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές γιατί οι πρώιμες στις πεδινές περιοχές έχουν ήδη πάθει ζημιά από τις βροχοπτώσεις και πολλές ποσότητες είναι μη εμπορεύσιμες.

Ο κ. Νίκος Δημητριάδης, παραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα περισσότερα ραντίσματα για την φυτοπροστασία στην καλλιέργεια κερασιού γίνονται αυτή την περίοδο. Το πρόβλημα είναι ότι οι βροχοπτώσεις το τελευταίο διάστημα αυξάνουν τον αριθμό των ψεκασμών και παράλληλα το κόστος καλλιέργειας».

Όπως επισημαίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, οι παραγωγοί κερασιών σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές θα πρέπει να κάνουν επεμβάσεις για για Ραγολέτιδα, Μύγα της Ασίας και Μονίλια.

Σκουλίκι των κερασιών - Ραγολέτιδα (Rhagoletis cerasi Loew, Diptera: Tephritidae)
Ξεκίνησε η πτήση του εντόμου με σημαντικές συλλήψεις στο δίκτυο των παγίδων στις περισσότερες περιοχές.
Συνιστάται επέμβαση μόλις ξεκινήσει η αλλαγή χρώματος στον καρπό από πράσινο σε υποκίτρινο.
Στις ποικιλίες που συγκομίζονται ήδη η επέμβαση μπορεί να αποφευχθεί ή να γίνει χρήση βιολογικού σκευάσματος.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.

Μύγα της Ασίας (Drosophila suzukii Matsumura, Diptera: Drosophilidae)
Σε αντίθεση με την κοινή δροσόφιλα το είδος Drosophila suzukii έχει την ικανότητα να εναποθέτει αυγά και να αναπτύσσεται σε υγιείς καρπούς κερασιάς λόγω του πριονωτού ωοθέτη που διαθέτει.
Το έντομο έχει προκαλέσει στο παρελθόν σημαντικές προσβολές σε καρπούς κερασιάς. Η έγκαιρη διαπίστωση της προσβολής είναι απαραίτητη για την επιτυχή καταπολέμηση του εντόμου.
Συστήνεται άμεση επέμβαση όπου διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου. Υπάρχει η δυνατότητα
συνδυασμένης καταπολέμησης με τη ραγολέτιδα.
Για την ανίχνευση προνυμφών εντός των καρπών, όταν η προσβολή δεν είναι ευδιάκριτη (αρχικά στάδια), συλλέγονται τυχαία 50 με 80 φρούτα και τα τοποθετούμε σε πλαστική τσάντα που διαθέτει σύστημα κλεισίματος. Τα φρούτα συνθλίβονται ελαφρά και προστίθεται ένα φλιτζάνι υδατικό διάλυμα ζάχαρης (1/4 φλιτζάνι ζάχαρη και 4 φλιτζάνια νερό). Μετά από μικρό χρονικό διάστημα εάν στους καρπούς υπάρχουν προνύμφες αυτές θα πλέουν στην επιφάνεια ενώ τα φρούτα θα καθίσουν στον πυθμένα. 
Η μέθοδος δείχνει την παρουσία προνυμφών εντόμων στα φρούτα, δεν καθορίζει όμως σε καμία περίπτωση ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο έντομο. Στην περίπτωση που βρεθούν προνύμφες στα δείγματα των καρπών θα πρέπει να ακολουθήσει εντατικότερη παρακολούθηση του οπωρώνα (τοποθέτηση παγίδων, συλλογή και επώαση καρπών για την εμφάνιση νυμφών και ενηλίκων) ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το συγκεκριμένο είδος.

Μονίλια κερασιάς (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)
Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη μολύνσεων. Προτείνεται η προστασία των καρπών που η συγκομιδή ξεκινάει από 1-10 ημέρες. Διευκρινίζεται ότι η προστασία των καρπών πριν την συγκομιδή μειώνει τις μετασυλεκτικές σήψεις.
Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής και στον αριθμό ημερών έως την συγκομιδή.

Πάντως υπάρχει απογοήτευση από την πλευρά των κερασοπαραγωγών επειδή έμειναν εκτός πακέτων ενίσχυσης de minimis. Μόνο προφορικές υποσχέσεις πήραν τελικά από το ΥπΑΑΤ για πληρωμή ενισχύσεων λόγω των περυσινών ζημιών και της απώλειας εισοδήματος που είχαν. Ωστόσο δεν το βάζουν κάτω και μετά τις εκλογές οι κερασοπαραγωγοί της Πέλλας θα καταθέσουν νέο φάκελο προς τη νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ για την στήριξη της καλλιέργειας.