Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βγήκαν στην αγορά τα πρώτα βερίκοκα, κάποιες ποικιλίες επιτραπέζιων έχουν καλή παραγωγή

05/05/2021 01:03 μμ
Ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώτων υπερπρώιμων επιτραπέζιων βερικόκων, αν και οι ποσότητες είναι μικρές και η διακίνησή τους γίνεται στην εγχώρια αγορά.

Ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώτων υπερπρώιμων επιτραπέζιων βερικόκων, αν και οι ποσότητες είναι μικρές και η διακίνησή τους γίνεται στην εγχώρια αγορά.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «από το τέλος Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εξαγωγές. Πάντως πέρσι (2020) οι εξαγωγές έγινα με καλούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα εξήχθησαν συνολικά 21.544 τόνοι που ήταν αξίας 20,8 εκατ. ευρώ (έναντι 23.196 τόνων και αξίας 16,8 εκατ. ευρώ που είχαμε το 2019). Δηλαδή αν και υπήρξε πέρσι μια μείωση των ποσοτήτων που εξήχθησαν είχαμε μια αύξηση της μεσοσταθμικής αξίας στην τιμή του βερικόκου κατά 33% σε σχέση με πρόπερσι».

Ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), λέει στον ΑγροΤύπο ότι προβλήματα υπάρχουν στην παραγωγή βιομηχανικού βερίκοκου (κυρίως ποικιλίας Μπεμπέκου) λόγω των παγετών. Η συγκομιδή του θα ξεκινήσει από τα μέσα Μαΐου και μετά ανάλογα την κάθε περιοχή. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή της Βόρειας Ελλάδας. Ευτυχώς στην Πελοπόννησο οι ζημιές είναι μικρότερες.

Στην Κορινθία αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στις περισσότερες ποικιλίες βερικόκων. Το μέλος της διοίκησης του Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου, Μιχάλης Βαρδάκας, που είναι παραγωγός βερίκοκου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μια όψιμη χρονιά για όλες τις ποικιλίες βερικόκων και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή στην περιοχή. Όσον αφορά τα επιτραπέζια βερίκοκα, η ποικιλία Mogador φαίνεται να έχει μια καλή παραγωγή. Οι υπόλοιπες ποικιλίες επιτραπέζιων δεν είχαν καλή καρπόδεση λόγω καιρικών συνθηκών και θα έχουν μειωμένη παραγωγή. Τα βερίκοκα Μπεμπέκου, που πάνε για μεταποίηση, είχαν φέτος καλή ανθοφορία και αναμέναμε μια πολύ καλή παραγωγή αλλά οι παγετοί, που είχαμε στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, έφεραν προβλήματα. Η συγκομιδή στα Μπεμπέκου στην περιοχή αναμένεται να ξεκινήσει από μέσα Ιουνίου».   

Μειωμένη παραγωγή βερικόκων αναμένεται στην Αργολίδα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο η κ. Άννα Λαμπαδά, από τον συνεταιρισμό Σταθέικα Αργολίδας, «έχει ξεκινήσει η συγκομιδή κάποιων υπερπρώιμων ποικιλιών στην περιοχή αλλά είναι μικρές οι ποσότητες και πάνε κυρίως στην εγχώρια αγορά. Οι πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων Watercot, Τυρίνθου, Aurora κ.α. αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 20 Μαΐου γιατί φέτος έχουμε μια όψιμη χρονιά. Μετά από τις 10 Ιουνίου θα ξεκινήσουν και τα βερίκοκα Μπεμπέκου. Ζημιές από τους παγετούς είχαμε σε ποσοστό περίπου 30% στην περιοχή στις κοκκινόσαρκες επιτραπέζιες ποικιλίες, ενώ λιγότερες ζημιές είχαμε στα Μπεμπέκου».  

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου κ. Θωμάς Φάκλαρης, «αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή για τα υπερπρώιμα βερίκοκα Mogador, που όπως όλα δείχνουν δεν επηρεάστηκαν από τους παγετούς. Υπάρχει καλή ζήτηση από την αγορά αν και δεν έχουμε ακόμη υπογραφεί εμπορικές πράξεις. Καλή παραγωγή αναμένεται και για τα βερίκοκα των ποικιλιών Τυρίνθου και Νύμφα, που όμως είναι μικρές ποσότητες στην περιοχή. Οι υπόλοιπες ποικιλίες επιτραπέζιων βερίκοκων (Orange Red, Tom Cot, Watercot, Aurora κ.α.) δεν έχουν καλή καρπόδεση λόγω καιρικών συνθηκών και αναμένεται μειωμένη η παραγωγή τους. Μειωμένη παραγωγή αναμένουμε και για τα βερίκοκα Μπεμπέκου».   

Μια καλή εικόνα στην παραγωγή αλλά και στις τιμές για τα βερίκοκα δίνει η κ. Κατερίνα Ρουσοπούλου, πρόεδρος Α.Σ. Αχλαδοχωρίου «Ελπίδα» Πέλλα, «τα βερίκοκα της ποικιλίας Μπεμπέκου στην περ5ιοχή έχουν μεγάλη ζημιά λόγω των παγετών. Προβλήματα υπάρχουν και σε κάποιες επιτραπέζιες ποικιλίες βερικόκων. Κάπως καλύτερη εικόνα έχουμε στις όψιμες ποικιλίες αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα υπάρξει πρόβλημα με καρπόπτωση. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ κάνουν αυτοψίες στα χωράφια για τις ζημιές αλλά οι εκτάσεις είναι μεγάλες και είναι πολύ δύσκολο το έργο τους».  

Προβλήματα στην παραγωγή βερικόκων έχουμε και στην Χαλκιδική. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Χαλκιδικής, κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, «μειωμένη είναι η παραγωγή επιτραπέζιων βερίκοκων λόγω παγετού. Έχουμε επίσης και μια όψιμιση φέτος και θα καθυστερήση την συγκομιδή τους». Από την πλευρά του ο παραγωγός από την Χαλκιδική κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «ανάλογα την κάθε περιοχή έχουμε ζημιές λόγω των παγετών που μπορεί να φτάνουν ακόμη και στο 80% της παραγωγής. Τα επιτραπέζια βερίκοκα έχουν φέτος μειωμένη παραγωγής στην περιοχή».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
11/06/2021 02:47 μμ

Έμποροι και συνεταιρισμοί κάνουν μεγάλη προσπάθεια να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ποσότητες κερασιών, επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους.

Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα περσινά. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών είναι από τις χαμηλότερη των τελευταίων ετών λόγω της επίδρασης του παγετού.  

Αυτή την εποχή συγκομίζονται τα νεκταρίνια της ποικιλίας Big bang. Μια παραγωγική ποικιλία με μεγάλους καρπούς, που αποκτούν κόκκινο χρώμα (90% της επιφάνειας) και κίτρινη γλυκιά σάρκα όταν ωριμάζουν. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 1,20 ευρώ το κιλό.

Στα επιτραπέζια ροδάκινα συγκομίζεται η ποικιλία Spring Belle. Είναι αρκετά γνωστή κιτρινόσαρκη με καρπό μετρίου μεγέθους και σχήματος σφαιρικού. Το μέσο βάρος του καρπού είναι 145 γραμμάρια. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 90 λεπτά το κιλό.

Στα κεράσια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, συγκομίζονται αυτή την εποχή οι μεσοπρώιμες και μεσοόψιμες ποικιλίες στα πεδινά. Η τιμή παραγωγού για τα καλής ποιότητας κυμαίνεται από 2 έως 2,5 ευρώ το κιλό.

Οι εξαγωγές κατά την περίοδο 1/5 - 11/6 εκτιμάται ότι ανέρχονται: 
α) των κερασιών σε 5.845 τόνους (-30,4% μειωμένες έναντι πέρσι)
β) των βερικόκκων σε 3.030 τόνους (-47,1%)
γ) των ροδακίνων 1.828 τόνους (-66,3%)

Συνεχίζεται και η εξαγωγή των καρπουζιών με αυξημένους έναντι πέρυσι ρυθμούς (+9,8%). Αν και υπάρχει μειωμένη ζήτηση ποσοτικά φτάνουν τους 74.992 τόνους, με τους κυριότερους προορισμούς να είναι: Ιταλία, Ρουμανία και Πολωνία (με 12.410 τόνους, 11.766 τόνους και 11.242 τόνους αντίστοιχα). Η μειωμένη ζήτηση οφείλεται στον κρύο και βροχερό καιρό στην Ευρώπη. Το καρπούζι καταναλώνεται καλύτερα όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 5 - 11/6/2021, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 324.432 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 308.883 τόνων
Μανταρίνια 134.993 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 116.373 τόνων
Λεμόνια 13.565 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 11.373 τόνων
Γκρέιπ Φρουτ 511 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 482 τόνων
Μήλα 78.548 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 69.803 τόνων
Αγγούρια 48.752 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 38.241 τόνων
Ακτινίδια 165.767 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 169.247 τόνων  
Ροδάκινα 1.828 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 5.417 τόνων
Καρπούζια 74.992 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 68.296 τόνων
Κεράσια 5.845 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 8.393 τόνων
Νεκταρίνια 529 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 1.297 τόνων
Βερίκοκα 3.030 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 5.732 τόνων  

  

Τελευταία νέα
08/06/2021 10:50 πμ

Χαλαζόπτωση έπληξε τη Δευτέρα (7/6/2021) το Βελβεντό και έφερε νέες καταστροφές στις καλλιέργειες ροδάκινου της περιοχής. Δέκα λεπτά ήταν αρκετά για να καταστρέψουν ολοσχερώς τους καρπούς των οπωροφόρων δέντρων στη περιοχή.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αργύρης Σιλίρης, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οργάνωση Παραγωγών (Α.Σ.Ο.Π.) Βελβεντού ΔΗΜΗΤΡΑ, «το χαλάζι χτύπησε τις περιοχές που είχαν παραγωγή. Κυριολεκτικά «άσπρισαν» τα χωράφια και έγινε μεγάλη ζημιά σε ροδάκινα και νεκταρίνια. Ήρθε να αποτελειώσει τη ζημιά που υπήρξε από τους παγετούς. Μόνο κάποιες λίγες περιοχές κατάφεραν να γλυτώσουν από την κακοκαιρία. Από τους 5.000 τόνους ροδάκινων που διακινούσε ετησίως ο συνεταιρισμός φέτος είναι ζήτημα να καταφέρουμε να μαζέψουμε 500 τόνους. Οι παραγωγοί είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να κάνουν ούτε ψεκασμούς».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Κοσμάς, πρόεδρος στον Α.Σ.Ο.Π. Βελβεντού ΔΗΜΗΤΡΑ, τόνίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε ζημιές από τους παγετούς του Μαρτίου και Απριλίου. Το χαλάζι χτύπησε τις περιοχές που είχαν παραγωγή και τώρα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Οι ποικιλίες ροδάκινων που ήταν για συγκομιδή έχουν πάθει μεγάλη ζημιά και είναι μη εμπορεύσιμα. Ελπίζουμε να υπάρξουν κάποιες ποσότητες γιατί οι συνεταιρισμοί έχουν μεγάλο πρόβλημα και κινδυνεύουν να χάσουν αγορές που δύσκολα θα τις ξανακερδίσουν. Το κράτος πρέπει να δώσει άτοκα και επιδοτούμενα δάνεια για να καταφέρουν να επιβιώσουν οι οργανώσεις παραγωγών».

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια ο κ. Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο «ετησίως χρειαζόμασταν 14.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας. Μετά τους πρόσφατους παγετούς είχε απομείνει περίπου το 20% της παραγωγής στην περιοχή. Τώρα με το χαλάζι αποτελείωσε την παραγωγή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν άλλες περιοχές στην χώρα που να έχουν παραγωγή και έτσι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή 400 παραγωγοί καλλιεργούν πάνω από 10.000 στρέμματα συνολικά, με τη μέση ετήσια παραγωγή στα 20 εκατ. κιλά ροδάκινα και νεκταρίνια».  

03/06/2021 02:38 μμ

Μετά τις 10 Ιουνίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή για τα βερίκοκα ποικιλίας Μπεμπέκου, που πάνε για κομπόστα αλλά και για επιτραπέζια χρήση.

Οι εξαγωγές θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη των τιμών παραγωγού. Αν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες τότε θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές στις αγορές των κρατών μελών της ΕΕ.  

Πάντως η Ευρώπη έχει μείωση της συνολικής παραγωγής βερικόκων. Οι προβλέψεις εκτιμούν ότι ο όγκος των ευρωπαϊκών βερίκοκων ανέρχεται συνολικά σε 344.000 τόνους, ποσότητα που είναι κατά 20% μειωμένη σε σχέση με το 2020. Ένας ακόμη παράγοντας είναι η παραγωγή της Τουρκίας, που φέτος θα κυμανθεί σε καλά επίπεδα. Ωστόσο είναι δύσκολο να καλύψει το έλλειμα της ευρωπαϊκής παραγωγής.

Οι παραγωγοί στην Πελοπόννησο περιμένουν να δουν την ζήτηση για εξαγωγές προς την ΕΕ. Αν υπάρξει καλή ροή εξαγωγών τότε αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα η βιομηχανία κομπόστας για εξεύρεση πρώτης ύλης.

Ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ουσιαστικά στη βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει παραγωγή βιομηχανικού βερίκοκου (κυρίως ποικιλίας Μπεμπέκου) λόγω των παγετών. Τα εργοστάσια θα χρησιμοποιήσουν βερίκοκα από την Πελοπόννησο που οι ζημιές είναι μικρότερες. Φέτος προβλέπουμε ότι υπάρχει μια μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 60% σε σχέση με πέρσι».

Το μέλος της διοίκησης του Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου, Μιχάλης Βαρδάκας, που είναι παραγωγός βερίκοκου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή βερίκοκου ποικιλίας Μπεμπέκου. Φέτος έχουμε μια μείωση της πραγωγή σε Κορινθία και Αργολίδα σε ποσοστό 50% σε σχέση με πέρσι. Ο συνεταιρισμός εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόλις 800 τόνους. Οι μεταποιητές πάντα ανακοινώνουν την τελευταία στιγμή τις τιμές. Πέρσι η τιμή παραγωγού για τα Μπεμπέκου ήταν στα 40 λεπτά το κιλό. Φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 λεπτά».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου κ. Θωμάς Φάκλαρης, «στην περιοχή η συγκμιδή στα Μπεμπέκου αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10 Ιουνίου. Η μείωση της παραγωγής στην Αργολίδα κυμαίνεται από 40 έως 50%. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι μεταποιητές για τις φετινές τιμές. Εκτιμώ ότι φέτος όσον αφορά την τιμή παραγωγού τα πράγματα θα είναι καλύτερα σε σχέση με πέρσι. Επίσης μεγάλο ρόλο θα παίξει και η ζήτηση που θα έχουμε για εξαγωγές. Αν καταφέρουμε να εξάγουμε τότε θα έχουμε καλύτερη διαπραγμάτευση με τους μεταποιητές».  

03/06/2021 02:20 μμ

Φέτος ήταν μία χρονιά δοκιμασίας για τις δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά την περίοδο της Άνοιξης, όπου πολλά δέντρα βρισκόταν στο ευαίσθητο στάδιο της άνθησης, είχαν ως αποτέλεσμα μείωση παραγωγής καρπού.
Στα βερίκοκα οι επιπτώσεις είναι εμφανείς αυτήν την περίοδο και όπως φαίνεται οι πρώιμες ποικιλίες έχουν ζημιωθεί περισσότερο από ότι οι όψιμες. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις ξένων ποικιλιών, η αξιολόγηση για την ανθεκτικότητα της ίωσης της σάρκας και των στελεχών της γίνεται βάσει της χώρας προέλευσης και όχι σύμφωνα με τα Ελληνικά δεδομένα με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να προσβάλλονται εύκολα. Σε γενικές γραμμές τα κύρια επιθυμητά χαρακτηριστικά είναι η ανθεκτικότητα στην ίωση σάρκα (Sharka PVV), η παραγωγικότητα, η αυτογονιμοποίηση, ο χρόνος άνθησης και ωρίμανσης, η μεγάλη μετασυλλεκτική διάρκεια, η συνεκτικότητα, η γεύση και το μέγεθος του καρπού.

Τα προαναφερόμενα επιβεβαιώνει ο γεωπόνος κ. Δημήτρης Δήμου, επί σειρά ετών Προϊστάμενος στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Σύμφωνα με τον κ. Δήμου υπάρχουν δύο στελέχη/φυλές του ιού της σάρκας ο Marcus και ο Dideron. Πολλές από τις ξένες ποικιλίες έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στη δεύτερη φυλή με αποτέλεσμα όταν καλλιεργούνται στην Ελλάδα να προσβάλλονται εύκολα από την Marcus η οποία είναι πιο σκληρή και καταστρεπτική. Επιπλέον, κάποιες από τις καινούργιες ποικιλίες στην πορεία φαίνεται ότι δεν είναι τόσο παραγωγικές καθώς δεν είναι αυτογόνιμες. Χρειάζονται επομένως άλλες που λειτουργούν ως επικονιαστές και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει μείωση της παραγωγής λόγω κακής γονιμοποίησης. Τέλος, όσο καλή και να είναι μία ποικιλία οι καιρικές συνθήκες του Απριλίου ήταν υπαίτιες για την φετινή μειωμένη παραγωγή.

Στην περιοχή της Κορινθίας

Ο κ. Γιώργας Χρήστος από τον ΑΣ Κιάτου μας ενημέρωσε ότι η κυρίαρχη ποικιλία είναι η  Μπεμπέκου, η οποία προορίζεται για βιομηχανική χρήση. Η άνθηση της πραγματοποιείται σε μέση-πρώιμη εποχή και είναι μέσης ωρίμανσης αυτογόνιμη ποικιλία. Μέλη του συνεταιρισμού που χρησιμοποιούν πιο πρώιμες ποικιλίες ωρίμανσης διοχετεύουν την παραγωγή τους έκτος συνεταιρισμού. Οι πρώτες συγκομιδές θα ξεκινήσουν σε 15 ημέρες και φαίνεται από τώρα σημαντική μείωση της παραγωγής. Ο κ. Γιώργας εκτιμάει ότι η φετινή παραγωγή θα ανέλθει τους 500 τόνους ενώ τις προηγούμενες χρονιές η παραγωγή ανέρχονταν 800-1000 τόνους. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα είπε o κ. Βαρδάκας Μιχάλης, μέλος του συνεταιρισμού Άγιος Βασίλης Κορινθίας, η κύρια ποσότητα βερίκοκου της περιοχής προέρχεται από την ποικιλία Μπεμπέκου η οποία προορίζεται για μεταποίηση ενώ για νωπή κατανάλωση καλλιεργούνται πολύ μικρές ποσότητες διαφόρων ποικιλιών. Υπάρχει μείωση παραγωγής σε ποσοστό 50-60%. Φέτος η παραγωγή εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1 εκατομμύριο, καταλήγει.

Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας

Η κα Παυλίνα Δρογούδη από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας μας δίνει μία γενική εικόνα για την εκτίμηση των ποικιλιών. Σημαντική παράμετρος είναι η ανθεκτικότητα στην σάρκα και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όπως η γεύση κ.α.. Έπειτα από αξιολόγηση ποικιλιών στο Ινστιτούτο ανταποκρίνονται καλά οι ποικιλίες όπως η Wonder cot και η Tsunami από τις πρώιμες και αρκετές μέσης ωρίμανσης όπως η Bora και οι ποικιλίες γαλλικής προέλευσης της σειράς ARAMIS: Shamade, Bergeron, Anegat, Congat κ.α. οι οποίες δεν έχουν προτιμηθεί από τα φυτώρια της χώρας.

Στην περιοχή της Πέλλας

Στον συνεταιρισμό Μανδάλου οι συγκομιδές έχουν ήδη ξεκινήσει με τις υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες. Οι μέσης ωρίμανσης ποικιλίες θα συγκομιστούν πέντε με έξι Ιουνίου και οι όψιμες ποικιλίες με κυρίαρχη τη Farbaly συγκομίζονται τον Αύγουστο. Η παραγωγή είναι εξαιρετικά ελλειμματική εξαιτίας των παγετών και των χαλαζοπτώσεων στην περιοχή της Πέλλας. Για το λόγο αυτό υπάρχει μεγάλη ζήτηση και άνοδος τιμών με τα πρώτης ποιότητας να πωλούνται αυτήν την περίοδο 1,40-1,50 ευρώ παραπάνω από ότι συνήθως. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι η Mogador, η Pricia, η Luna, η Wonder cot κ.α. Φαίνεται ότι καλύτερα ανταποκρινόμενες είναι οι ποικιλίες Luna και Wonder cot. Η μέχρι στιγμής παραγωγή ανέρχεται στους 70 με 80 τόνους.

31/05/2021 12:14 μμ

Αναμένεται μεγάλη συμμετοχή βάσει εγγραφών που έχουν γίνει.

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Επιστημονικού Διαδικτυακού Συνεδρίου. Το Συνέδριο θα ασχοληθεί με τις σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις στην καλλιέργεια ροδακινιάς.

Ειδικότερα, με τη συμμετοχή πλέον των 600 ατόμων που έχουν ήδη εγγραφεί ξεκινά την 1η Ιουνίου το Διεθνές Επιστημονικό Διαδικτυακό Συνέδριο, που αφορά στις σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις στην καλλιέργεια ροδακινιάς με τη συμμετοχή 16 διακεκριμένων ακαδημαϊκών και ερευνητών του εξωτερικού.

Το συνέδριο έχει διάρκεια 4 ημέρες (18:00-20:30, καθημερινά) και για τη συμμετοχή απαιτείται εγγραφή μέσω του συνδέσμου (πατήστε εδώ).

Το διαδικτυακό συνέδριο είναι χωρίς κόστος εγγραφής κι εκτός από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα απευθύνεται σε γεωπόνους, φοιτητές και λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) από την βιομηχανία.

Το συνέδριο διοργανώνει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και είναι υπό την αιγίδα της International Society of Horticultural Science. Το 10ο Διεθνές Συνέδριο Ροδακινιάς θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία το διάστημα 30 Μάη – 3 Ιουνίου 2022.

Όλη η σχετική πληροφόρηση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο (πατήστε εδώ).

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γιώργος Μαγγανάρης

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας & Επιστήμης Τροφίμων

Email: george.manganaris@cut.ac.cy

Website: (πατήστε εδώ)

27/05/2021 04:11 μμ

Οι προβλέψεις παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία παρουσιάστηκαν, την Τετάρτη (26/5/2021), κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού συνεδρίου της MEDFEL.

Σύμφωνα με αυτές το 2021 σε όλες τις χώρες αναμένεται μια μείωση της παραγωγής. Σε επίπεδο ΕΕ η παραγωγή επιτραπέζιων και πλακέ ροδάκινων καθώς και νεκταρινιών αναμένεται να φτάσει τους 1,9 εκατ. τόνους (το 2020 ήταν στους 2,2 εκατ. τόνους). Η ποσότητα αυτή είναι μειωμένη κατά 15% σε σχέση με το 2019 και κατά 36% σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 2015/2019.

Η παραγωγή συμπύρηνων ροδάκινων στην ΕΕ αναμένεται να ανέλθει σε 544.000 τόνους, δηλαδή -27% σε σύγκριση με το 2020 και -28% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Ελλάδα
Η παραγωγή του 2020 στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της MEDFEL, ανήλθε σε 690.000 τόνους (185.000 τόνοι επιτραπέζια ροδάκινα, 105.000 τόνοι νεκταρίνια και 400.000 τόνοι συμπύρηνα). Η πρόβλεψη για την παραγωγή του 2021 είναι 360.000 τόνοι (110.000 τόνοι επιτραπέζια ροδάκινα, 50.000 τόνοι νεκταρίνια και 200.000 τόνοι συμπύρηνα). 

Για τα επιτραπέζια έχουμε μια μείωση κατά 50% σε σχέση με μια κανονική παραγωγή. Στα νεκταρίνια οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 50.000 τόνους, αρκετά μειωμένη σε σχέση με τους 120.000 έως 130.00 τόνους που έχουμε σε μια κανονική παραγωγή. Στα συμπύρηνα οι 200.000 τόνοι είναι μειωμένη ποσότητα κατά 50% σε σχέση με το 2020 και κατά 46% σε σχέση με τον μέσο όρο 2015/2019.      

Γαλλία
Το 2020 χαρακτηρίστηκε από κακές καιρικές συνθήκες (παγετός και βροχή) με μια παραγωγή 180.000 τόνων (συμπεριλαμβάνει τα συμπύρηνα), δηλαδή 11% λιγότερο σε σχέση με το 2019. Το 2021 υπήρξαν ακόμη προβλήματα ιδιαίτερα λόγω των παγετών στις αρχές Απριλίου. Η κοιλάδα του Ροδανού είχε θερμοκρασίες έως -7 ° C. Η πρόβλεψη για τη γαλλική παραγωγή το 2021 είναι στους 115.000 τόνους, μειωμένη κατά 34% σε σχέση με το 2020 και 42% με το μέσο όρο 2015/2019.

Ιταλία
Το 2020, οι παγετοί στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου επηρέασαν την καλλιέργεια. Οι βόρειες περιοχές της χώρας επηρεάστηκαν, καθώς και οι κεντρικές-νότιες περιοχές κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια ιστορικά χαμηλή ιταλική παραγωγή το 2020 με 750.000 τόνους ροδάκινων και νεκταρινιών, δηλαδή μειωμένη κατά 35% σε σύγκριση με το 2019. Ειδικότερα στην περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνα οι απώλειες έφτασαν το 75%. 

Το 2021 πάλι οι παγετοί επηρέασαν όλες τις περιοχές καλλιέργειας. Η πρόβλεψη παραγωγής είναι ακόμη χαμηλότερη στους 667.000 τόνους, δηλαδή 11% σε σχέση με το 2020 και 45% χαμηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο 2015/2019.

Ισπανία
Το 2020, η συγκομιδή στην Ισπανία ήταν περίπου στους 1.000.000 τόνους στρογγυλών και πλακέ ροδάκινων αλλά και νεκταρινιών, η οποία είναι 18% μειωμένη σε σχέση με το 2019. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας επηρεάστηκαν από τον παγετό και το χαλάζι. 

Η ισπανική παραγωγή για το 2021 αναμένεται να μειωθεί ξανά λόγω παγετού. Αναμένεται να φτάσει σχεδόν τους 930.000 τόνους επιτραπέζιων και πλακέ ροδάκινων και νεκταρινιών, που είναι 7% μειωμένη σε σχέση με το 2020 και 25% μειωμένη από τον μέσο όρο του 2015/2019. Στα συμπύρηνα αναμένεται μια παραγωγή περίπου στους 285.000 τόνους, 3% μειωμένη σε σχέση με το 2021 και 4% μειωμένη σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015/2019.

Ο παγετός το δεύτερο μισό του Μαρτίου επηρέασε πάνω από 16.000 εκτάρια ροδάκινων στην Ισπανία, (6.000 εκταρίων στην Αραγονία, 5.000 εκταρίων στην Καταλονία και 3.000 εκταρίων στην περιοχή της Μούρθια), με απώλειες παραγωγής να φτάνουν έως και 100% σε κάποιες περιοχές.
 

26/05/2021 01:29 μμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών επιτραπέζιων ροδακίνων και νεκταρινιών σε Ημαθία και Πέλλα.

Οι περισσότερες ποσότητες είναι στα ημιορεινά και ορεινά χωριά της Ημαθίας τα οποία δεν έπαθαν και μεγάλες ζημιές από τους παγετούς, ενώ λίγες είναι οι ποσότητες στην Πέλλα. Στα πεδινά, κάτω στον κάμπο, δεν υπάρχει ροδάκινο ούτε για δείγμα και η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «όσες περιοχές της Ημαθίας δεν έχουν χτυπηθεί από τον παγετό έχουν ξεκινήσει από την Τρίτη (25/5) της συγκομιδή της ποικιλίας Φρανσουά, ενώ ακολουθούν οι ποικιλίες Λολίτα, Μεϊ Κρεστ και Κουίν Κρέστ. Οι τιμές παραγωγού είναι ανάλογες με την ποιότητα του ροδάκινου. Για τα καλής ποιότητας οι τιμές κυμαίνονται από 1,20 έως 1,30 ευρώ το κιλό, που είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι που ήταν στα 70 λεπτά. Στη λαχαναγορά Θεσσαλονίκης οι παραγωγοί πουλάνε με τιμές 1,60 ευρώ το κιλό. Βέβαια οι ποσότητες είναι μειωμένες φέτος και υπάρχουν προβλήματα ποιότητας».

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μεγάλη ζήτηση από εμπόρους και συνεταιρισμούς για πρώιμα ροδάκινα και νεκταρίνια αλλά οι ποσότητες είναι λίγες. Για αυτό οι τιμές είναι αυξημένες και μιλάμε για τιμές ρεκόρ που κυμαίνονται από 1,40 μέχρι και 1,60 ευρώ το κιλό.

Αυτές τις ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει και η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών νεκταρινιών Έρλι Μπόμπα. Θα ακολουθήσουν τα Ανδριάνα και τα Μπίγκ Μπάνγκ. Και στα νεκταρίνια αναμένεται να υπάρξει μεγάλη ζήτηση. 

Θα πρέπει εδώ να τονίσω ότι οι έμποροι και οι μεσάζοντες ανακοινώνουν τιμές στους παραγωγούς. Αυτό θα έπρεπε να κάνουν και οι συνεταιρισμοί της περιοχής για να μην χάνουν τα μέλη τους, που λόγω έλλειψης ρευστότητας θέλουν να γνωρίζουν τις τιμές».

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, «στην περιοχή έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας επιτραπέζιου ροδάκινου Φρανσουά και της πρώιμης ποικιλίας νεκταρινιού Έρλι Μπόμπα. Η ζήτηση είναι μεγάλη, οι ποσότητες μικρές και οι τιμές υψηλές, όπως το περιμέναμε. Ειδικότερα στα ροδάκινα καλής ποιότητας οι τιμές φτάνουν στα 1,60 ευρώ το κιλό και στα νεκταρίνια κυμαίνονται από 1,60 έως 1,70 ευρώ». 

Για λίγες ποσότητες πρώιμων ροδακίνων κάνει λόγο ο παραγωγός από την Σκύδρα Πέλλας κ. Τάσος Κυραλίδης. Όπως τονίζει «τα πρώιμα ροδάκινα είναι λίγα στην περιοχή και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται πάνω από 1 ευρώ το κιλό».
 

25/05/2021 05:12 μμ

Μιλήσαμε με τον Σιαμάγκα Νικόλαο γραμματέα του ΑΣ Μοσχοποτάμου Πιερίας ο οποίος μας ενημέρωσε σχετικά με τη φετινή παραγωγή κερασιών. Όπως μας είπε ο συνεταιρισμός απαρτίζεται από 40 μέλη-παραγωγούς οι οποίοι παράγουν τις όψιμες ποικιλίες Cordia, Ferrovia, Regina. Η διαμόρφωση των δέντρων γίνεται σε μονόκλωνο γραμμικό σύστημα τύπου παλμέττα. Η συγκομιδή ξεκινάει από τις 15 Ιουνίου και μετά ενώ αυτήν την περίοδο τα δέντρα έχουν καρποδέσει και γίνεται η αλλαγή του χρώματος. «Μέχρι στιγμής τα δέντρα έχουν δέσει σε ικανοποιητικό βαθμό και εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές κατά την περίοδο πριν την συγκομιδή προβλέπεται μία πολύ παραγωγική χρονιά». Το επιθυμητό μέγεθος καρπού είναι 28-30 χιλιοστά διάμετρος. Η ποιότητα και η ποσότητα των παραγόμενων καρπών εξαρτάται επίσης και από την ένταση των προσβολών από τα έντομα Δροσόφιλα (Drosophila suzukii) και τη μύγα της κερασιάς (ραγολέτιδα - Rhagoletis cerasi) για τα οποία θα γίνουν προληπτικοί ψεκασμοί κατά την εμφάνιση των πρώτων ατόμων από την επόμενη εβδομάδα. Οι δραστικές spinetoram, tau fluvalinate και phosmet χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των εντόμων. Για μυκητολογικές προσβολές έχουν ήδη γίνει προληπτικοί ψεκασμοί για το κυλινδροσπόριο, την μονίλια και για την ανθράκωση με σκευάσματα που περιέχουν τη δραστική ουσία dodine, οι οποίοι θα συνεχιστούν και μέχρι την πλήρη ανάπτυξη των καρπών και αργότερα κατά την συγκομιδή για αποφυγή προσβολών καρπού ιδιαίτερα σε κτήματα με ιστορικό προσβολών. «Η μονίλια είναι πολύ σοβαρός μυκητολογικός εχθρός καθώς μειώνει την ποιότητα του καρπού εκδηλώνοντας τα συμπτώματα δύο τρεις μέρες μετά την συγκομιδή».

Ο γεωπόνος του Α.Σ. Νάουσας κ. Παπαδόπουλος μας ενημερώνει για την παραγωγή των κερασιών που ήδη έχουν συγκομισθεί αλλά και για τις όψιμες ποικιλίες που θα συγκομιστούν. «Στον συνεταιρισμό καλλιεργούνται πάνω από 50 διαφορετικές ποικιλίες κερασιού και οι υπερπρώιμες έχουν ήδη συγκομισθεί. Σε αυτές τις ποικιλίες παρατηρείται μικροκαρπία που οφείλεται στους όψιμους παγετούς. Γενικά, οι κερασιές είτε πάγωσαν εντελώς είτε ζορίστηκαν πολύ από τους παγετούς γεγονός που είχε επίδραση στην ποιότητα του καρπού. Ανάλογα με την επίδραση αυτή, η παραγωγή ήταν μηδενική ή σε άλλες περιπτώσεις τα δέντρα έδωσαν πολύ μικρούς καρπούς. Επίσης, παρατηρήθηκαν πολλές περιπτώσεις όπου ο παγετός επηρέασε οριακά την ανθοφορία και ενώ φαινόταν ότι είχε γίνει καλή καρπόδεση, λίγο πριν τη συγκομιδή, στο στάδιο της αλλαγής του χρώματος τα κεράσια αντί να κοκκινίσουν κιτρίνισαν και έπεσαν. Όσον αφορά τις μυκητολογικές ασθένειες είναι καλή χρονιά καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την έξαρσή τους. Επίσης, υπάρχουν πολύ λίγες προσβολές από δροσόφιλα και ακολουθείται πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης όλο τον χρόνο για να ελεγχθεί ο πληθυσμός. Στο συνεταιρισμό, ο μεγάλος όγκος παραγωγής προέρχεται από τις όψιμες ποικιλίες οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο και λογικά οι ποικιλίες αυτές δεν έχουν επηρεαστεί οπότε προβλέπεται καλή παραγωγή».

Ακόμα, μιλήσαμε με τον κ. Κεσίση Γιώργο, υπεύθυνο πωλήσεων στον συνεταιρισμό Βόρα. Όπως μας λέει είναι μία όψιμη χρονιά καθώς κανονικά οι πρώιμες ποικιλίες στα χαμηλά υψόμετρα συγκομίζονται αρχές Μαΐου και ξεκίνησαν 15 Μαΐου. Οι ποσότητες είναι λίγες αλλά η ποιότητα είναι ικανοποιητική. Στις βόρειες περιοχές, οι οποίες δεν είναι ποτιστικές, οι συγκομιδές ξεκινάνε αρχές Αυγούστου. Σαν συνεταιρισμός έχουμε λάβει δύο πιστοποιήσεις και προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε τα εγκεκριμένα σκευάσματα για ψεκασμούς μυκητολογικών και εντομολογικών προσβολών με ορθολογικό τρόπο, εξασφαλίζοντας όσο το δυνατόν λιγότερη υπολειμματικότητα στον καρπό. Επίσης στον νομό Πέλλας, τόσο στα κεράσια όσο και σε οπωροκηπευτικά προϊόντα χρησιμοποιούμε μετασυλλεκτικά, βιολογικό σκεύασμα που εξαλείφει την υπολειμματικότητα στον καρπό σε ποσοστό έως και 100%. Ο καιρός είναι πάρα πολύ καλός με αποτέλεσμα μειωμένη εμφάνιση μυκήτων όπως είναι η μονίλια. Ο ξηρός καιρός ευνοεί το κεράσι, καθώς ο φλοιός του καρπού γίνεται πιο σκληρός, αποφεύγεται το σχίσιμο και γίνεται πιο εύκολη η τυποποίηση και μεταφορά τους. Μειονέκτημα βέβαια είναι το μειωμένο μέγεθος.

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Ντούρος, πρόεδρος του ΑΣ Ράχης Πιερίας «Άγιος Λουκάς» με πάνω από 200 κερασοπαραγωγούς-μέλη, μας ενημέρωσε για το πως εξελίσσεται η περίοδος παραγωγής μέχρι στιγμής. Στον συνεταιρισμό έχουμε και πρώιμες και μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες οι οποίες καλλιεργούνται σε διαφορετικά υψόμετρα με σκοπό να εξασφαλίζεται μεγάλη περίοδος παραγωγής. Οι πρώτες συγκομιδές έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και καθημερινώς η συγκομιδή κυμαίνεται πάνω από 30 τόνους. Η παραγωγή είναι ικανοποιητική μέχρι στιγμής αν και υπάρχουν μικροπροβλήματα. Αυτήν την περίοδο βλέπουμε στο δέντρο καρπούς και άνθη μαζί, γεγονός που οφείλεται στην παρατεταμένη ανθοφορία λόγω της εναλλαγής των θερμοκρασιών που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Στον συνεταιρισμό ακολουθείται ετήσιος προγραμματισμός φυτοπροστασίας για την αντιμετώπιση εντόμων και μυκήτων. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής δεν ευνοούν την εμφάνιση μυκήτων και ιδιαίτερα της μονίλιας, καταλήγει.

20/05/2021 10:05 πμ

Συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, είχε ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Βασικό επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τον πρωτογενή τομέα, επιβεβαιώνοντας πλήρως όσα είχε γράψει (δείτε πατώντας εδώ) από την περασμένη εβδομάδα ο ΑγροΤύπος.

Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρει: «Το σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τον πρωτογενή τομέα, έχει συγκεκριμένη στόχευση.

Στη νέα εποχή ο αγροτικός τομέας θα είναι πρωταγωνιστής, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του ΑΕΠ, θα αυξήσει τα εισοδήματα, θα αποκτήσει δυναμική και εξωστρέφεια.

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα αξιοποιηθούν παραγωγικά μέσω συγκεκριμένων δράσεων, όπως:

1) Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, μία καινοτόμος δραστηριότητα που αποσκοπεί στην αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, εντάσσεται ως χρηματοδοτικό εργαλείο για πρώτη φορά και στοχεύει στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας με την εγκατάσταση νέων ποικιλιών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή και με ποσοστό δημόσιας δαπάνης που αγγίζει το 80%. Επισημαίνεται ότι το κόστος αναδιάρθρωσης των δενδροκαλλιεργειών θα είναι 3.000 ευρώ ανά στρέμμα.

2) Η υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος αρδευτικών έργων που θα ενισχύσει τη γεωργική παραγωγή.

3) Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα, με την ανάπτυξη υποδομών ψηφιακής οικονομίας και σύγχρονου marketing.

4) Η ανάπτυξη υποδομών, εγκαταστάσεων και προϊόντων αγροτουρισμού.

5) Η γενετική βελτίωση αγροτικών ζώων με στόχο την αύξηση των αποδόσεών τους.

6) Ο εκσυγχρονισμός της γεωργικής παραγωγής.

7) Η χρηματοδότηση μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

8) Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τις υδατοκαλλιέργειες».

Στρατηγικός στόχος όπως επισημαίνει ο κ. Βεσυρόπουλος παραμένει η συνένωση δυνάμεων και οι συμπράξεις αγροτών σε νέα ισχυρά και ανταγωνιστικά σχήματα.

Στον Σκυλακάκη το μεσημέρι ο Χρήστος Γιαννακάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη συναντάνται το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στο ροδάκινο.

17/05/2021 12:36 μμ

Σύμφωνα με έγγραφη, αποκαλυπτική απάντηση Λιβανού που φέρνει στην δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος.

Μετά την είδηση για ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωση στο ροδάκινο, που έφερε στην δημοσιότητα πρώτος, ο ΑγροΤύπος, φαίνεται πως έχουμε εξελίξεις και στο θέμα των συνδεδεμένων. Έτσι, απαντώντας στη βουλή ο Σπήλιος Λιβανός, σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την συμπερίληψη στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων των επιτραπέζιων ροδάκινων και των συμπύρηνων ροδάκινων που κατευθύνονται στη βιομηχανία της κομπόστας, απαντά τα ακόλουθα: Όσον αφορά στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού της Ε. Επιτροπής για τα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ για την επόμενη περίοδο, ο τομέας των φρούτων και λαχανικών συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των επιλέξιμων τομέων/προϊόντων για τη χορήγηση προαιρετικής συνδεδεμένης στήριξης, εφόσον αυτός είναι σημαντικός για οικονομικούς, κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους. Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί του νομοθετικού πακέτου της ΚΑΠ 2023-2027, τα Κράτη-Μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν τα (εθνικά) Στρατηγικά Σχέδια.

Στο πλαίσιο της swot ανάλυσης και της αξιολόγησης των αναγκών της ελληνικής γεωργίας, που είναι προαπαιτούμενα για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου, καθώς επίσης και των προϋποθέσεων του ενωσιακού κανονιστικού πλαισίου, θα επιλεγούν οι τομείς και τα προϊόντα προς στήριξη, εφόσον ικανοποιούνται οι λόγοι στήριξής τους.

Ενημερωτικά, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΣΔΕ 2020, καλλιεργούνται 376.651,20 στρέμματα με ροδακινιές – νεκταρινιές πανελλαδικά.

Δείτε την απάντηση πατώντας εδώ

14/05/2021 02:58 μμ

Ζημιές υπάρχουν και στην καλλιέργεια δαμάσκηνων λόγω των παγετών. Μάλιστα όπως αναφέρουν τοπικοί φορείς, έμποροι και εξαγωγείς, τα δαμάσκηνα έχουν επηρεαστεί περισσσότερο από όλα τα υπόλοιπα πυρηνόκαρπα.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεγαπλατάνου στην Πέλλα κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, «στα πεδινά υπάρχουν ζημιές ανά περιοχές και ποικιλίες. Στα ημιορεινά η εικόνα της παραγωγής είναι καλύτερη. Η πολυ διαδεδομένη όψιμη ποικιλία Angelino, η συγκομιδή της οποίας ξεκινά από τον Αύγουστο, έχει πάθει ολοκληρωτική ζημιά. Αντίθετα στις ποικιλίες Stanley και President, που είναι για επιτραπέζια χρήση αλλά και για μεταποίηση, έχουμε μια καλή παραγωγή. Τα νωπά δαμάσκηνα που παράγουμε στην περιοχή τα δίνουμε για εξαγωγή (συνεργαζόμαστε με την Nea Exfrut), ενώ αυτά που πάνε για μεταποίηση (ξήρανση) πηγαίνουν κυρίως στην εγχώρια κατανάλωση».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Αβραμίδης, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πιπεριάς στην Αλμωπία Πέλλας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή έχει μεγάλες ζημιές λόγω των παγετών στην παραγωγή δαμάσκηνου. Εκτιμώ ότι τα δαμάσκηνα είναι η καλλιέργεια που επλήγηκε περισσότερο. Μόνο λίγες περιοχές που είχαν καλό μικροκλίμα αναμένεται να έχουν παραγωγή αλλά θα είναι και αυτή πολύ μειωμένη. Αν τα προηγούμενα χρόνια διακινούσαμε μέσω του συνεταιρισμού ετησίως περίπου 1 εκατομμύριο κιλά δαμάσκηνα, φέτος είναι ζήτημα να καταφέρουμε να διακινήσουμε 10.000 κιλά».

Ο κ. Θάνος Παππάς, γεωπόνος στον ΑΣ Νάουσας, τονίζει ότι «υπάρχουν ζημιές στα δαμάσκηνα της περιοχής. Κυρίως στις πεδινές περιοχές το φαινόμενο με τους παγετούς δημιούργησε προβλήματα κατά περιοχές ανάλογα με το μικροκλίμα. Επίσης επειδή ήταν όλες οι ποικιλίες σε φάση ανθοφορίας - καρπόδεσης αναμένεται να έχει επηρεαστεί η παραγωγή τους σε κάποιο βαθμό».

Ο κ. Ανδρέας Δημητριάδης, παραγωγός δαμάσκηνου από την περιοχή Κοπανό της Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα δαμάσκηνα ανθίζουν νωρίτερα από τα ροδάκινα για αυτό έχουν πληγεί περισσότερο. Οι περιοχές στα ημιορεινά της Ημαθίας έχουν πάθει λιγότερες ζημιές και έχουν παραγωγή. Οι επιτραπέζιες ποικιλίες (που είναι και οι περισσότερες ποσότητες), όπως τα Angelino και Friar έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Τα βιομηχανικά δαμάσκηνα, κυρίως ποικιλίες Stanley και President, έχουν καλύτερη παραγωγή αλλά είναι μικρές οι ποσότητες».

14/05/2021 11:40 πμ

Εξαιρετικά μεγάλες οι απώλειες παραγωγής λόγω μεταξύ άλλων και των υψηλών θερμοκρασιών του χειμώνα.

Πριν από μια εβδομάδα περίπου έπεσαν στην αγορά τα πρώτα πρώιμα βερίκοκα εσοδείας 2021-2022, με την ζήτηση σε υψηλά επίπεδα, με χαμηλές αποδόσεις, αλλά και τιμές στα... ύψη. Πιο πολλές ποσότητες αναμένονται στην αγορά από την Κυριακή κι έπειτα, όμως οι παραγωγοί εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένοι με τις απώλειες.

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός Δημήτρης Κατσίγιαννης, από τον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας και πρώην στέλεχος στον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό, που ασχολείται ενεργά με την καλλιέργεια, οι καρποί στα δέντρα που έχουν απομείνει φέτος είναι εξαιρετικά ελάχιστοι και η απώλεια παραγωγής προσεγγίζει το 100%. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Όσον αφορά στις κοπές, όπως μας είπε, πιο δυνατά, σε όσα βέβαια κτήματα, έχουν παραγωγή, θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες, ενώ οι τιμές όπως είναι λογικό θα ανέλθουν σημαντικά, από τα περσινά 1,5 ευρώ της εκκίνησης.

Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι τα πρώιμα βερίκοκα στην περιοχή του κάμπου των Γιαννιτσών Πέλλας ξεκίνησαν να πωλούνται από τον παραγωγό σε τιμές από 3 έως 5 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι δεν περνούσαν οι τιμές τα 2-3 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει ζήτηση, αλλά και μειωμένη παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών, που έχουν επηρεάσει όλη την φρουτοπαραγωγή της περιοχής.

Τέλος, ο κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης παραγωγός βερίκοκου με 1.000 δέντρα στα Νέα Φλογητά Θεσσαλονίκης δήλωσε πως η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες ξεκίνησε δειλά - δειλά την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά οι περισσότερες ποσότητες γενικά στην χώρα αναμένεται να πέσουν στην αγορά από την ερχόμενη Κυριακή κι έπειτα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές παραγωγού έφτασαν σε ορισμένες περιπτώσεις και στα 5 ευρώ το κιλό, ενώ σήμερα η τιμή στην λαχαναγορά είναι στα 3 ευρώ για χονδρική. Όπως μας εξήγησε ο κ. Γιαλαγκολίδης, τα τελευταία έτη το βερίκοκο έχει γενικά μειωμένες αποδόσεις κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών. Πιο υψηλές αποδόσεις, της τάξης των 2-3 τόνων το στρέμμα, εξακολουθούν και πιάνουν τα Τιρύνθου μια καλή χρονιά, ενώ ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα.

14/05/2021 09:52 πμ

Εξελίξεις στο θέμα που αποκάλυψε ο ΑγροΤύπος, αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, προκειμένου να συζητήσουν για διάφορα θέματα που άπτονται του αγροτικού τομέα.

Μεταξύ άλλων, όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας ροδακινιάς, ένα πρόγραμμα που για να τρέξει χρειάζεται πολλά κονδύλια. Η συνάντηση, πιθανότατα, να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες επί υπουργίας Βορίδη στο ΥπΑΑΤ είχε γίνει μια πρώτη κουβέντα για το συγκεκριμένο θέμα, τότε όμως τα απαιτούμενα κονδύλια με βάση το σχεδιασμό ανέρχονταν σε 200 εκατ. ευρώ. Πλέον, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη ο ΑγροΤύπος και δήλωσε στην βουλή ο Σπήλιος Λιβανός, με βάση τους στόχους του υπουργείου, υπάρχει πλάνο για αναδιάρθρωση με κονδύλια συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαρτίου, η στήριξη της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας του συμπύρηνου ροδάκινου, ώστε οι παλιές φυτείες να αντικατασταθούν με νέες, πιο αποδοτικές και προσαρμοστικές ποικιλίες και σύγχρονα σχήματα καλλιέργειας, είχε βρεθεί και στο επίκεντρο συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό.

Μια πρώτη αντίδραση εκ μέρους αρκετών παραγωγών με τους οποίους συνομίλησε ο ΑγροΤύπος για τις εξελίξεις αυτές είναι θετική, αναμένονται όμως με ενδιαφέρον και οι τοποθετήσεις των φορέων τους.

13/05/2021 05:09 μμ

Το προαναγγέλλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, με έγγραφη απάντησή του στη βουλή, που φέρνει πρώτος στην δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος.

Ορθάνοιχτο αφήνει με έγγραφη απάντηση που έδωσε πριν λίγες ημέρες στη βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, το ενδεχόμενο ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης της ροδακινιάς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, όσον αφορά στην υλοποίηση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της ροδακινιάς, επισημαίνεται ότι στο «Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2021» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και, ειδικότερα, στον Στόχο 1: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Αγροτικού Τομέα, δράση 1.11, περιλαμβάνεται το Υποέργο 1: Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών, στο οποίο αναφέρεται και η αναδιάρθρωση δενδροκαλλιεργειών. Ο προϋπολογισμός της αναδιάρθρωσης δενδροκαλλιεργειών ανέρχεται σε 350.000.000€ (3.000€ ανά στρέμμα).

Σημειωτέον ότι στις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ έτους 2020, καλλιεργούνται 319.808 στρέμματα με ροδάκινα και νεκταρίνια, σε σύνολο 375.324,50 στρεμμάτων που καταγράφονται πανελλαδικά (ποσοστό 85,21%), ενώ έχουν αναγνωριστεί 25 Οργανώσεις Παραγωγών και μία Ένωση Οργανώσεων Παραγωγών για ροδάκινα και νεκταρίνια.

Δείτε την απάντηση πατώντας εδώ

11/05/2021 10:13 πμ

Πλήρης επιβεβαίωση για το προ ημερών ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου και ρεκόρ τιμής παραγωγού όλων των εποχών.

Πριν από λίγες μόλις ημέρες, είχαμε αναφερθεί στη μεγάλη δυναμική του πρώιμου κερασιού φέτος, από άποψη της τιμής παραγωγού και της ζήτησης (δείτε πατώντας εδώ), αλλά και στις μεγάλες ζημιές που γράφουν τα περισσότερα κτήματα, ως αποτέλεσμα των παγετών του Μαρτίου και του Απριλίου, αλλά και των χαλαζοπτώσεων. Ζημιές και επιπτώσεις στην ποιότητα του φετινού προϊόντος, καταγράφονται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, ανά περίπτωση.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Ιμβριώτης, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετριάς Πέλλας, που παραλαμβάνει κεράσια, έχοντας 30 παραγωγούς - μέλη, στην περιοχή της Σκύδρας έγιναν πράξεις την Κυριακή με τιμή παραγωγού από 7,5 έως 8,5 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Ιμβριώτη τα κεράσια του Συνεταιρισμού προορίζονται για την αγορά της Ρουμανίας, ενώ γενικώς φέτος στην περιοχή, υπάρχει μεγάλη μείωση παραγωγής, λόγω των παγετών, αλλά και του χαλαζιού, που έπεσε στην περιοχή.

Στον κάμπο των Γιαννιτσών, τώρα, ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων κερασιών. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων, κ. Σάββας Παστόπουλος, υπάρχουν κτήματα με τεράστια ζημιά και κάποια που έχουν λίγο καρπό, άρα γενικά, παρατηρείται μεγάλη μείωση λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον Σάββα Παστόπουλο, οι τιμές παραγωγού, αυτές τις ημέρες, κυμαίνονται μεταξύ 7 και... 10 ευρώ το κιλό. Η συγκεκριμένη τιμή μάλιστα είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ιστορικά στο πρώιμο κεράσι.

Το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε να συγκομίζει την παραγωγή του ο κ. Αντώνης Τραούδας, παραγωγός πρώιμου κερασιού από τον Κολινδρό Πιερίας. Σύμφωνα με τον ίδιο παρατηρείται μεγάλη μείωση παραγωγής και τιμές πολύ υψηλότερες από πέρσι, οι οποίες αγγίζουν και τα 10 ευρώ το κιλό για το πολύ ποιοτικό κεράσι.

Ο κ. Μιχάλης Κελεσίδης, παραγωγός και έμπορος φρούτων από το νομό Πέλλας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι όλα γενικώς τα φρούτα στην περιοχή φέτος, λόγω των παγετών, θα υποστούν μείωση παραγωγής. Οι δε τιμές παραγωγού στο πρώιμο κεράσι, σύμφωνα με τον κ. Κελεσίδη, είναι αυξημένες κατά 40% από πέρσι, φθάνοντας σήμερα και τα 6 ευρώ το κιλό. Ο κ. Κελεσίδης στέλνει εκτός των άλλων και προϊόν, στην Κρήτη, όπου όπως μας είπε οι τιμές πρώιμου κερασιού που πληρώνει ο καταναλωτής φθάνουν και τα 15 ευρώ το κιλό, ενώ στην Αθήνα, μπορεί να βρει κανείς πρώιμα κεράσια και σε χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα τέλος με τον κ. Στέλιο Μπαχτσεβανίδη, παραγωγό από το Φυλάκιο Έβρου, «οι πρώιμες ποικιλίες έχουν οψιμίσει, αλλά το καθοριστικό είναι πως θα έχουμε μείωση παραγωγής λόγω των πρόσφατων παγετών». O κ. Μπαχτσεβανίδης καλλιεργεί κεράσια Early Bigi, Sweet Early, Grace Star, Black Star και Big Star, ενώ σε κάποια νέα κτήματα, που δεν είναι ακόμα παραγωγικά καλλιεργεί Τσολακέικα, Early Lory, Early Bigi, Canada και Sabrina.

07/05/2021 02:10 μμ

Μειωμένη φέτος, κατά 30%, σε σχέση με το 2020, αναμένεται η παραγωγή βερίκοκου στην Ελλάδα. Μειωμένη αναμένεται να είναι και η παραγωγή βερικόκων στις χώρες της ΕΕ.

Η καλλιέργεια του βερίκοκου ήταν από αυτές που χτυπήθηκε άσχημα από τον παγετό της άνοιξης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις που παρουσιάστηκαν στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσης Medfel, η παραγωγή των βερίκοκων στην Ευρώπη αναμένεται να σημειώσει σημαντική μείωση του όγκου αυτή την εμπορική περίοδο.

Αν και τα στοιχεία παραμένουν αβέβαια, ο αντίκτυπος του παγετού στις αρχές Απριλίου στις κύριες χώρες παραγωγής της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας αναμένεται να είναι σοβαρός.

Οι προβλέψεις εκτιμούν ότι ο όγκος των ευρωπαϊκών βερίκοκων ανέρχεται συνολικά σε 344.000 τόνους, 20% κάτω από το 2020 και ένα εντυπωσιακό 40% λιγότερο από τον μέσο όρο για το 2015-2019.

Η Ιταλία προβλέπεται να παράγει 154.200 τόνους, Ισπανία 86.800 τόνους, Ελλάδα 55.000 τόνους και Γαλλία 47.400 τόνους.

06/05/2021 03:07 μμ

Αύξηση των νέων φυτεύσεων για τα πυρηνόκαρπα στην Ισπανία δείχνει μελέτη που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της χώρας.

Στην μελέτη, την οποία σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος, φαίνεται ότι οι Ισπανοί παραγωγοί πυρηνόκαρπων προχωρούν τα τελευταία χρόνια σε οργανωμένη αναδιάρθρωση καλλιεργειών με στόχο, όπως αναφέρει το ισπανικό υπουργείο, να προσαρμοστούν οι παραγωγές τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Έτσι έχουμε αύξηση, κατά 9%, στις εκτάσεις που φυτεύτηκαν με κεράσι τον τελευταίο χρόνο, φθάνοντας τα 230.060 στρέμματα (23.006 εκτάρια). Έτσι οι νέες φυτεύσεις (κερασιές κάτω των 5 ετών) αντιπροσωπεύουν το 18% της συνολική έκτασης καλλιέργειας στην χώρα. Έτσι αναμένεται μια σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας των δέντρων τα επόμενα χρόνια.

Στα βερίκοκα αν και υπάρχει μια μικρή μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας κατά 1% στις περιοχές με παραδοσιακά κιτρινόσαρκες ποικιλίες, ενώ οι κοκκινόσαρκες ποικιλίες αύξησαν την έκταση καλλιέργειας και έφτασαν να αντιπροσωπεύουν το 58% της συνολικής έκτασης στην χώρα.

Όσον αφορά τα ροδάκινα, οι νέες φυτείες κατευθύνονται προς τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες ροδάκινων, μεσοπρώιμες και όψιμες, ενώ παράλληλα μειώνοντας οι εκτάσεις καλλιέργειας για τις πρώιμες ποικιλίες. Έτσι, τα κιτρινόσαρκα ροδάκινα αντιπροσωπεύουν ήδη το 45% της συνολικής έκτασης καλλιέργειας, με μια αύξηση κατά 5% τον τελευταίο χρόνο.

Στα νεκταρίνια υπάρχει επίσης μια στροφή των παραγωγών προς τις κίτρινες ποικιλίες, πρώιμες και όψιμες, μειώνοντας την ποσότητα παραγωγής στα μέσα της σεζόν.

Μείωση των εκτάσεων έχουμε στην παραγωγή δαμάσκηνων. Μετά από μια συνεχή ανάπτυξη της καλλιέργειας στην Ισπανία, με ετήσια αύξηση των εκτάσεων κατά 7% ετησίως, τον περσινό χρόνο υπήρξε μια μεγάλη μείωση των εκτάσεων, κατά 12%, λόγω της πτώσης τιμών.

Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η παραπάνω αναδιάρθρωση καλλιεργειών στα πυρηνόκαρπα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καταγραφή των στοιχείων καλλιέργειας που έκανε τα τελευταία χρόνια το ισπανικό το Υπουργείο Γεωργίας. Έτσι προχωρά η διαδικασία προσαρμογής του κλάδου στη ζήτηση προϊόντων και ποικιλιών, ανταποκρινόμενος στις προτιμήσεις και τις τάσεις των καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου εξάγεται το 50% της ισπανικής παραγωγής.

Όσον αφορά τη νέα εμπορική περίοδο (2021) ξεκινά με πολύ καλές προοπτικές. Υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση και μειωμένη παραγωγή στα περισσότερα πυρηνόκαρπα. Αναμένονται αυξημένες τιμές παραγωγού, που θα κυμανθούν σε επίπεδα πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων εμπορικών περιόδων. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσουν τα δαμάσκηνα, που θα συνεχίσουν το 2021 (όπως και το 2020) να μην απολαμβάνουν υψηλές τιμές λόγω του κλεισίματος της αγοράς της Βραζιλίας. 

06/05/2021 11:01 πμ

Έχουν βγει στην ελληνική αγορά τα υπερπρώιμα ροδάκινα με καλές τιμές λόγω μειωμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης. Στην καλή εικόνα των τιμών βοήθησε και το γεγονός ότι τα ισπανικά ροδάκινα, που έγιναν εισαγωγή φέτος στην χώρα μας, δεν έχουν καλά μεγέθη και δεν τα προτίμησαν οι καταναλωτές.

Ο κ. Ανδρέας Κορδονούρης, εκπρόσωπος της εταιρείας Berryplasma στη Βόρεια Ηλεία, η οποία βγάζει στην αγορά το πρωιμότερο θερμοκηπιακό ροδάκινο στην χώρα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος ήταν πιο πρώιμη η χρονιά σε σχέση με πέρσι. Ξεκινήσαμε την συγκομιδή υπερπρώιμων ποικιλιών στρογγυλών ροδάκινων από τις 16 Μαρτίου (πέρσι είχαμε ξεκινήσει συγκλομιδή από 28 - 29 Απριλίου). Οι τιμές την πρώτη εβδομάδα έφτασαν στα 3,20 - 3,30 ευρώ το κιλό. Σε αυτό βοήθησαν και τα προβλήματα που είχαν οι Ισπανοί στην παραγωγή τους (μικροκαρπία) λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τα ισπανικά ροδάκινα ήρθαν στην Ελλάδα πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν είχαν μεγάλα μεγέθη και οι τιμές τους κυμάνθηκαν από 3,5 έως 3,7 ευρώ το κιλό. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνουμε την συγκομιδή των στρογγυλών ποικιλιών και από τις 8 Μαΐου ξεκινά η συγκομιδή των πλακέ ούφο ροδάκινων. Όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξάνει και η ζήτηση στην αγορά».    

Ο κ. Γιώργος Μητράκος, εκπρόσωπος της διοίκησης στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γράμμουσας «Έλιος», στο δήμο Ευρώτα Λακωνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπήρξε ένας παγετός, στις 17 Φεβρουαρίου, την εποχή που οι υπερπρώιμες ποικιλίες είχαν ανθίσει και είχαν καρπίδιο, ο οποίος έκανε μεγάλη ζημιά στην παραγωγή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μικρή παραγωγή ροδάκινων. Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή και χτες πήγε η πρώτη μισή παλέτα στην Λαχαναγορά του Ρέντη με ανοικτή τιμή. Πέρσι είχαμε μια καλή παραγωγικά χρονιά (περίπου 200 τόνοι) και οι τιμές κυμάνθηκαν από 1,5 μέχρι 2 ευρώ το κιλό. Στα πρώιμα νεκταρίνια η συγκομιδή θα ξεκινήσει από τις 15 Μαΐου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Ιουνίου. Εκτιμώ ότι φέτος δεν θα υπάρχει μεγάλη προσφορά και δεν θα καλύψει τη ζήτηση αλλά και οι Ισπανοί έχουν προβλήματα στην παραγωγή. Αυτό αναμένεται να φέρει υψηλές τιμές στην αγορά».    

Ο κ. Δημήτριος Μητροσύλης, γεωπόνος στην εταιρεία διακίνησης φρούτων MIDEA FRUIT στην Αργολίδα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πριν από μια εβδομάδα ξεκίνησε η συγκομιδή υπερπρώιμων ροδάκινων αλλά οι ποσότητες είναι λίγες λόγω των παγετών που βρήκαν τα δέντρα με άνθος και καρπίδιο. Μέχρι σήμερα συγκομίζουμε σε χωράφια που δεν είχαν ζημιές από τις χαμηλές θερμοκρασίες και υπάρχει καλή ροή. Τις επόμενες ημέρες που θα ξεκινήσει η συγκομιδή σε πιο όψιμα χωράφια θα φανεί το πρόβλημα από τους παγετούς. Πέρσι οι τιμές κυμαίνονταν από 80 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό».  

Σε 15 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει στη Μακεδονία η συγκομιδή των υπερπρώιμων ποικιλιών ροδάκινων (Φρανσουά, Λολίτα κ.α.). Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «φέτος υπάρχει μειωμένη προσφορά και αυξημένη ζήτηση. Κάποιες περιοχές έχουν χτυπηθεί από τους παγετούς κάποιες περιοχές δεν χτυπήθηκαν. Πέρσι οι συγκεκριμένες ποικιλίες έπιασαν τιμή παραγωγού από 80 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό. Φέτος οι τιμές πρέπει να κυμανθούν σε πιο ψηλά επίπεδα. Επειδή είναι υπερπρώιμες ποικιλίες δεν είναι πολύ παραγωγικά τα δέντρα και οι παραγωγοί πρέπει να έχουν καλές τιμές». 

05/05/2021 01:06 μμ

Περιζήτητα και ακριβοπληρωμένα αναμένονται φέτος τα πρώτα. Μείωση παραγωγής και στην Ισπανία.

Δειλά - δειλά αρχίζουν οι πρώτες κοψιές στα πρώιμα κεράσια τις επόμενες ημέρες. Η παραγωγή αναμένεται σημαντικά μειωμένη σε όλες τις ζώνες, λόγω των πρόσφατων παγετών, η ζήτηση είναι ήδη εξαιρετικά έντονη, με αποτέλεσμα ήδη να ακούγονται υψηλότερες τιμές, από πέρσι. Το 2020, θυμίζουμε, έγιναν πράξεις στο πρώιμο κεράσι με 4-5 ευρώ το κιλό και σε εξαιρετικές περιπτώσεις για λίγες ποσότητες ακόμα και στα 6-7 ευρώ το κιλό. Φέτος, αν και είναι νωρίς ακόμα, υπάρχουν εκτιμήσεις για πολύ υψηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Φραγκούλη από την εταιρεία Fragoulis Fruits & Vegs, η ζήτηση για κεράσι είναι ήδη έντονη, αλλά στην αγορά την εγχώρια, σήμερα κυκλοφορούν κυρίως Ισπανικά, που είναι πιο πρώιμα από τα δικά μας. Σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη, που συνεργάζεται και με ομάδα παραγωγών από τον Κολινδρό, μια περιοχή της Πιερίας, που δίνει την πιο πρώιμη παραγωγή στην χώρα, οι αγρότες ήδη παραπονιούνται για μια μείωση της παραγωγής λόγω παγετού στο 50 με 60%, ειδικά μάλιστα στα πρώιμα κεράσια. Όπως μας λέει ο κ. Φραγκούλης, αυτές τις ημέρες τα κεράσια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, είναι κυρίως από Ισπανία, οι δε τιμές που παίζουν αυτά είναι από 8 έως 10 ευρώ το κιλό στην χονδρική. Σημειωτέον ότι και στην Ισπανία οι ζημιές στα κεράσια από τους παγετούς είναι εξαιρετικά μεγάλες. Όπως μας εξήγησε τέλος ο κ. Φραγκούλης, οι τιμές των πρώιμων κερασιών στην Ελλάδα ξεκινούν για τον παραγωγό από τα 4-5 ευρώ, αλλά φέτος ίσως πάνε ακόμα ψηλότερα, λόγω των συνθηκών που προαναφέραμε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές αυτές, κάθε χρόνο, αφορούν τις πρώτες ημέρες της συγκομιδής.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαλάντης Τέγκος, παραγωγός κερασιού πρώιμων ποικιλιών Primolat και Early Lorry από την περιοχή του Τυρνάβου «από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε την συγκομιδή κερασιού. Παραγωγή υπάρχει κυρίως σε κτήματα κοντά στα βουνό, γιατί στα υπόλοιπα, υπάρχουν ζημιές από παγετό. Οι τιμές στην χονδρική, όπως και πέρσι για το προϊόν πρώτης ποιότητας σε χαρτόκουτο θα κυμανθεί, εκτιμώ, σε υψηλά επίπεδα, όπως έγινε και πέρσι, οπότε έπιασαν έως και 5 ευρώ το κιλό».

Σύμφωνα τώρα με τον κ. Στέλιο Μπαχτσεβανίδη, παραγωγό κερασιών από το χωριό Φυλάκιο Έβρου, που βρίσκεται 25 χλμ. βόρεια της Ορεστιάδας «η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες έχει πάει πίσω χρονικά και θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες, πότε θα αρχίσει. Βέβαια θα έχουμε μείωση παραγωγής λόγω των πρόσφατων παγετών». O κ. Μπαχτσεβανίδης καλλιεργεί ποικιλίες Early Bigi, Sweet Early, Grace Star, Black Star και Big Star, ενώ σε κάποια νέα κτήματα, που δεν είναι ακόμα παραγωγικά καλλιεργεί Τσολακέικα, Early Lory, Early Bigi, Canada και Sabrina.

Στον κάμπο Γιαννιτσών, όπως μας έχει αναφέρει ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Πέλλας, αναμένεται μεγάλη μείωση παραγωγής λόγω των παγετών.

Ο κ. Δημοσθένης Λακασάς, καλλιεργεί 10 στρέμματα με κεράσια στον Κολινδρό Πιερίας. Φέτος όπως μας είπε αρχίζει η συγκομιδή σε λίγες ημέρες, η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά η παραγωγή πεσμένη στα περισσότερα κτήματα. Πράξεις δεν έγιναν ακόμα, αλλά εκτιμάται ότι θα πάμε ίσως και παραπάνω από πέρσι, οπότε καταγράφηκαν και τιμές στα 7 ευρώ το κιλό.

Τέλος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αντώνης Τραούδας, παραγωγός από τον Κολινδρό Πιερίας, η συγκομιδή αρχίζει σε λίγες ημέρες, αναμένεται μεγάλη μείωση παραγωγής και τιμές πολύ υψηλότερες από πέρσι. Αλλά αυτό, μένει να αποδειχθεί και στην πράξη, καταλήγει ο ίδιος.

29/04/2021 02:43 μμ

Προβληματισμός υπάρχει στη βιομηχανία κονσέρβας από την αναμενόμενη μείωση στην παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου λόγω των ζημιών από τους παγετούς.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενων ποσότητες ροδάκινων που πάνε για μεταποίηση να κατευθυνθούν στη νωπή χρήση και να γίνουν εξαγωγές. Οι τιμές παραγωγού τα τελευταία χρόνια στα συμπύρηνα κυμαίνονται στα 20 - 23 λεπτά. Με την αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει φέτος στην αγορά μπορεί να μην συμφέρει τον παραγωγό να πουλήσει στις βιομηχανίες αλλά να το δώσει για νωπή χρήση σε αυξημένη τιμή.

Ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), λέει στον ΑγροΤύπο ότι «η ζημιά είναι μεγάλη στα συμπύρηνα ροδάκινα λόγω των καιρικών συνθηκών. Τα εργοστάσια κομπόστας θα ανοίξουν αλλά δεν θα είναι εύκολο να βρουν πρώτη ύλη. Κανένα εργοστάσιο δεν θα μπορέσει να δουλέψει πάνω από το 40% της δυναμικότητάς του. Έχουν γίνει επαφές με κυβερνητικά στελέχη και γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Μέσα στο Μάιο θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα της φετινής παραγωγής. Θα πρέπει οικονομικά να στηριχθεί όλος ο κλάδος (παραγωγοί, μεταποίηση, τυποποίηση). Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου. 

Φέτος αναμένουμε πολύ μειωμένη παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου και η ποσότητα της κομπόστας θα είναι μικρή. Τα αποθέματα που υπάρχουν δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Το 2020 οι εξαγωγές κομπόστας ανήλθαν σε περίπου 304.000 τόνους. Η αύξηση τιμής για την αγορά της πρώτης ύλης θα φέρει και αύξηση στην τιμή της κομπόστας. Είναι σίγουρο ότι θα χαθούν κάποιες αγορές».

Προβλήματα όμως υπάρχουν και στην παραγωγή βιομηχανικού βερίκοκου (κυρίως ποικιλίας Μπεμπέκου). Η συγκομιδή του θα ξεκινήσει από 10 έως 15 Μαΐου. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή της Βόρειας Ελλάδας. Ευτυχώς στην Πελοπόννησο οι ζημιές είναι μικρότερες».

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «οι ζημιές είναι μεγάλες στην παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου. Θα πρέπει να στηριχθούν οι βιομηχανίες έστω και με την μικρή παραγωγή που θα υπάρξει για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξει ο ΕΛΓΑ είναι να καταβληθούν προκαταβολές των αποζημιώσεων στους παραγωγούς στις αρχές Ιουλίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο παραγωγός και Γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Διαβατών κ. Γιάννης Βράνας. Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο «με τις υψηλές θεμοκρασίες των επομένων ημερών θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των ζημιών. Σε συναντήσεις που είχαμε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ του ζητήσαμε στις περιοχές που υπάρχει ολική ζημιά (100%) στην παραγωγή να μην γίνουν εκτιμήσεις για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων».

Ο παραγωγός από την Κουλούρα, Γιώργος Γκάλαβος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «όσο περνούν οι ημέρες αρχίζει και φαίνεται το μέγεθος της ζημιάς. Τα συμπύρηνα φέτος θα είναι λίγα. Η μόνη ποικιλία που φαίνεται να έχει τα λιγότερα προβλήματα είναι η πρώιμη «Κατερίνα». Η μεταποίηση θα έχει μια πολύ δύσκολη χρονιά και όλοι ξέρουν ότι αν χαθεί ένας πελάτης δύσκολα θα τον κερδίσεις ξανά. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και το 2003, που ήταν μια χρονιά με μεγάλες ζημιές λόγω παγετού. Οι καλλιεργητές από την πλευρά τους είναι πολύ δύσκολο να κάνουν ψεκασμούς και αραιώματα για μια τόσο μικρή παραγωγή. Θα πρέπει άμεσα να χορηγηθούν προκαταβολές για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Το ίδιο όμως θα πρέπει να στηριχθεί και ο υπόλοιπος κλάδος (μεταποίηση κ.α.)».

27/04/2021 05:02 μμ

To συνέδριο διοργανώνει η Διεθνής Εταιρεία Επιστήμης Οπωροκηπευτικών από 1 ως 4 Ιουνίου 2021, με τη συμμετοχή 16 διακεκριμένων ακαδημαϊκών και ερευνητών του εξωτερικού.

Το διαδικτυακό συνέδριο που θα περιλαμβάνει διαλέξεις είναι χωρίς κόστος εγγραφής κι εκτός από την ακαδημαϊκή κι ερευνητική κοινότητα απευθύνεται σε γεωπόνους, φοιτητές και λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) από την βιομηχανία.

H εγγραφή είναι δωρεάν (πατήστε εδώ).

Διοργανωτές είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, International Society of Horticultural Science, Elsevier.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:

1 Ιουνίου (18:00-20:00, Athens time)

Maria Jose Aranzana, IRTA-CRAG, Ισπανία

The impact of somatic mutations in peach breeding

Ksenija Gasic, Clemson University, ΗΠΑ

Advances in cultivar and rootstock breeding: A case study in peach

Davide Neri, University of Ancona, Ιταλία

Current trends in training systems

Ioannis Minas, Colorado State University, ΗΠΑ

Revealing the true impact of preharvest factors on peach fruit quality development and metabolism

2 Ιουνίου (18:00-20:00, Athens time)

María Fabiana Drincovich, University of Rosario, Αργεντινή 

The metabolic diversity of peach fruit and its usage as phytochemicals resources with roles in human nutrition and health 

Juan Carlos Melgar, Clemson University, ΗΠΑ

Leading the peach industry to sustainable orchard fertilization

Bo Zhang, Zhejiang University, Κίνα

Regulation of peach fruit flavor-related volatiles

Ignasi Iglesias, Agromillora, Ισπανία

Towards enhanced peach fruit quality and reduction of production cost: a proposal of efficient training systems for future orchards

3 Ιουνίου (18:00-20:00, Athens time)

Benedicte Quilot-Turion, INRA, Γαλλία

Recent advances on peach-brown rot interactions: searching solutions to fight in a sustainable manner

Jordi Giné-Bordonaba, IRTA, Ισπανία

Ethylene and ROS-scavengers in peach: are these key players determining the fruit resistance to biotic stress?

Carla Casals, IRTA, Ισπανία

Brown rot on stone fruits: from epidemiology studies to the development of effective control strategies

Guido Schnabel, Clemson University, ΗΠΑ

Biology, epidemiology and management of diseases of peach driving the spray program in the southeastern United States

4 Ιουνίου (18:00-20:00, Athens time)

Laura Rossini, University of Milan, Ιταλία

Design and realization of the multi-site PeachRefPop collection: an international research and breeding tool for fruit trees

Nikos Papadopoulos, University of Thessaly, Ελλάδα

Invasive pest threatens the sustainable peach production

Thomas M. Gradziel, University of California at Davis, ΗΠΑ

Breeding peaches for processing: challenges and opportunities

Guglielmo Costa, University of Bologna, Ιταλία

Peach chemical fruit thinning: where we are, where we can go.

Το διαδικτυακό συνέδριο, εκτός από την ακαδημαϊκή κι ερευνητική κοινότητα, απευθύνεται σε γεωπόνους, φοιτητές και λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) από τη βιομηχανία.

Το 10ο Διεθνές Συνέδριο Ροδακινιάς θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία το διάστημα 30 Μάϊου – 3 Ιουνίου 2022.

Όλη η σχετική πληροφόρηση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο (πατήστε εδώ).

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γιώργος Μαγγανάρης

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας & Επιστήμης Τροφίμων

Email: george.manganaris@cut.ac.cy

Website: (πατήστε εδώ)

26/04/2021 12:51 μμ

Με καθυστέρηση αναμένεται να ξεκινήσει φέτος η συγκομιδή κερασιών, αφού λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε μια όψιμη χρονιά. Οι ζημιές, από την Θεσσαλία και πάνω, ειδικά στις υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες, είναι μεγάλες και ακόμη δεν υπάρχει καθαρή εικόνα της φετινής παραγωγής.

Σε πολλές περιοχές οι υπερπρώιμες ποικιλίες χτυπήθηκαν από τους παγετούς στην ανθοφορία. Όσες δεν έπαθαν ζημιές καθυστέρησαν στην καρπόδεση. 

Ο κ. Γιάννης Ρούλιας, παραγωγός και ιδιοκτήτης συσκευαστηρίου φρούτων από την Λαμία δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος λόγω καιρικών συνθηκών η συγκομιδές πήγαν λίγες ημέρες πίσω για τα πρώιμα κεράσια. Αν και άλλες χρονιές ξεκινούσαμε από 24 Απριλίου την συγκομιδή, φέτος αναμένεται να ξεκινήσουμε μετά από το Πάσχα (3 Μαΐου). Μιλάμε για τις ποικιλίες Bigarreu Burlat και Sweet Early. Αναμένεται φέτος μια καλή ποσοτικά παραγωγή και μέχρι στιγμής δεν έχουμε προβλήματα ποιότητας. Οι τιμές παραγωγού συνήθως στα πρώιμα κεράσια είναι αυξημένες. Πέρσι οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 9 έως 10 ευρώ το κιλό. Ελπίζουμε να έχουμε αντίστοιχη πορεία των τιμών και φέτος. Τα πρώιμα κεράσια στην Λαμία αποτελούν μια δυναμική καλλιέργεια, στην περιοχή καλλιεργούνται πάνω από 3.000 στρέμματα».

Ο κ. Σωτήριος Ταμπόσης, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «από τις 5 έως τις 10 Μαΐου θα ξεκινήσει η συγκομιδή πρώιμων κερασιών στην περιοχή. Αναμένεται να υπάρξουν όμως μεγάλες ζημιές στην παραγωγή από τους παγετούς αν και ακόμη δεν έχουν γίνει οι εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ. Ειδικά όμως στι πρώιμες ποικιλίες στην περιοχή αναμένεται πολλές ποσότητες να μην είναι εμπορεύσιμες». 

Μετά τα μέσα του Ιουνίου ξεκινά το μάζεμα των κερασιών Μοσχοποτάμου, μιας περιοχής στο νομό Πιερίας, όπου δραστηριοποιείται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μοσχοποτάμου Πιερίας. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Κώστας Παπαγεωργίου, τα μέλη μας καλλιεργούν κεράσια όψιμων ποικιλιών και συγκεκριμένα Kordia, Ferrovia και Regina. Υπήρξαν κάτι μικρές ζημιές λόγω του πρόσφατου παγετού στην περιοχή. Η καλλιέργεια πάντως στις περισσότερες ποικιλίες βρίσκεται αυτή την περίοδο στην ανθοφορία και δεν έχουμε ακόμη καθαρή εικόνα για την επερχόμενη παραγωγή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας, Ξενοφών Τσέμπης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η συγκομιδή κερασιών θα ξεκινήσει μετά τις 15 Μαΐου. Στην περιοχή οι πρώιμες ποικιλίες έχουν ολοκληρωτική καταστροφή λόγω του παγετού και ειδικά στις πεδινές περιοχές. Στις ορεινές περιοχές είμαστε στην ανθοφορία και η κατάσταση στην παραγωγή είναι κάπως καλύτερη».

Ο κ. Αθανάσιος Μερλένης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινότητας Φλαμουριάς, στην Έδεσσα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «κανονικά η συγκομιδή στην περιοχή ξεκινούσε από τα μέσα Μαΐου, φέτος όμως αναμένεται να ξεκινήσει από αρχές Ιουνίου. Έχουμε μια όψιμη χρονιά λόγω των καιρικών συνθηκών. Να σκεφτείτε ότι έχουμε σχεδόν ένα μήνα ανθοφορία. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην περιοχή λόγω των παγετών και της πρόσφατης χαλαζόπτωσης. Οι εκτιμήσεις ζημιών δεν γίνονται με καλούς ρυθμούς από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ. Κανείς φέτος δεν ασχολείται με τις τιμές, οι παραγωγοί ελπίζουν σε αυτή την φάση να έχουν κεράσια».   
 

26/04/2021 10:46 πμ

Στο πρόσφατο Δ.Σ. που ΕΛΓΑ αποφασίστηκε η επαυξημένη, κατά 20 %, αποζημίωση, των παραγωγών μήλου της ευρύτερης περιοχής της Ζαγοράς ΠΟΠ, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση, που έπληξε την περιοχή, στις 26ης Μαΐου του 2020. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της απόφασης «εισηγούμαστε, την αποζημίωση των πορισμάτων εκτίμησης των ζημιών που σημειώθηκαν εντός του 2020 στις καλλιέργειες μήλων του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου, με προσαύξηση της τιμής αποζημίωσης, κατά 20%, επί των προκαθορισμένων τιμών για την περιοχή και μόνο σε όσες περιπτώσεις καλλιεργητών υπάρχουν τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία ΠΟΠ (πιστοποιητικά, βεβαιώσεις, κλπ.)».

Με αφορμή την παραπάνω απόφαση οι παραγωγοί της Ημαθίας ζητούν την αυξημένη αποζημίωση και για τα ΠΟΠ ροδάκινα και κεράσια της περιοχής. Ο κανονισμός ασφάλισης φυτικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ εμπεριέχει σχετική πρόβλεψη από τη τελευταία επικαιροποίηση του 2011.

Συγκεκριμένα όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, «αποζημιώσεις προσαυξημένες κατά 20% λόγω ΠΟΠ πήρε απόφαση το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ για τα ΠΟΠ μήλα Ζαγοράς. Χαιρετίζουμε την απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ και περιμένουμε να πράξει το ίδιο για τα ΠΟΠ ροδάκινα και νεκταρίνια Νάουσας. Επίσης το ίδιο να ισχύσει και για τα ΠΟΠ Κεράσια Τραγανά Ροδοχωρίου Ημαθίας. Έχουμε στείλει σε επιστολή μας το σχετικό αίτημά μας προς τη διοίκηση του ΕΛΓΑ».