Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ξεχωριστές συναντήσεις είχε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ με ροδακινοπαραγωγούς και μεταποιητές

07/08/2019 09:53
Σειρά ξεχωριστών συναντήσεων συνεταιριστών, εκπροσώπων ροδακινοπαραγωγών και βιομηχανιών κονσέρβας ροδάκινου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έγιναν στην Αθήνα την Τρίτη (6/7/2019).

Σειρά ξεχωριστών συναντήσεων συνεταιριστών, εκπροσώπων ροδακινοπαραγωγών και βιομηχανιών κονσέρβας ροδάκινου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έγιναν στην Αθήνα την Τρίτη (6/7/2019). 

Καταρχάς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, υποδέχθηκε την Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, ενώ την ίδια ώρα ομάδα συνεταιρισμών από την Πέλλα και την Ημαθία συναντήθηκε με τον υφυπουργό Κώστα Σκρέκα. Ακολούθησε συνάντηση του Υπουργού, Μάκη Βορίδη, με την ηγεσία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (EKE).

Οι εκπρόσωποι των Ομάδων και των Συνεταιρισμών ζήτησαν να δοθούν ενισχύσεις για απώλεια παραγωγής, αλλά και στρεμματική ενίσχυση για να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα της χυμοποίησης ως ένα εργαλείο εξισορρόπησης και αποσυμφόρησης της αγοράς σε περιόδους πλεονάσματος παραγωγής.

Συνάντηση με ΕΚΕ
Την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη για το ενδεχόμενο επιβολής αντιποίνων από τις Η.Π.Α. κατά της ΕΕ σε γεωργικά προϊόντα της, δια της επιβολής υψηλών εισαγωγικών δασμών, ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (EKE) στη συνάντηση που είχαν μαζί του, την Τρίτη (6/8/2019).

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι ήδη έχει θέσει το θέμα στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει και νέα παρέμβαση σε υψηλότερο επίπεδο. 

Παράλληλα ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους του κλάδου για τα προβλήματα που αυτός αντιμετωπίζει ενώ τους ανέλυσε διεξοδικά τον σχεδιασμό για τον νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς.

Συνάντηση με εκπροσώπους ροδακινοπαραγωγών
Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέτα είχε, στις 06/08/2019, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών (Α.Σ.Γ.) Βέροιας, αποτελούμενη από τον Αναστάσιο Χαλκίδη πρόεδρο και τον Γιάννη Βράνα αντιπρόεδρο και Τάκη Μωραλίδη και Ηλία Τσιφλίδη εκπροσώπων των Συνεταιρισμών της Ημαθίας. Παραβρέθηκε επίσης ο βουλευτής του νομού Τάσος Μπαρτζώκας. 

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Α.Σ.Γ. Βέροιας, «στην συνάντηση τα καίρια θέματα που τέθηκαν της περιοχής από την πλευρά των αγροτών και συνεταιριστών είναι.

Οι καταστροφές που έπληξαν την περιοχή και το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει με την υπερπαραγωγή του συμπύρινου ροδάκινου.

Για τα συγκεκριμένα ζητήματα οι προτάσεις της αντιπροσωπείας μας ήταν η άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.

Η προκαταβολή άμεσα της αποζημίωσης.

Ο συμψηφισμός των οφειλών προς τον ΕΛΓΑ.

Η στήριξη των παραγωγών και μέσα από άλλα προγράμματα.

Η αποζημίωση για την απώλεια της παραγωγής και του εισοδήματος  λόγω της μη απορρόφηση από τις βιομηχανίες του συμπύρινου.

Η άμεση αναδιάρθρωση της καλλιέργειας.

Για όλα αυτά η κυβερνητική πλευρά ανέφερε πως θα διερευνήσει την δυνατότητα ικανοποίησης των αιτημάτων της αντιπροσωπείας μας και των αγροτών γενικότερα.

Οι αγρότες βρισκόμαστε σε εγρήγορση για την δικαίωση των αιτημάτων μας».

Παρέμβαση για σύσκεψη όλων των φορέων
Την ίδια στιγμή η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, ζητά τη σύγκλιση σύσκεψης για το συμπύρηνο ροδάκινο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, για να μπει ένα τέλος στα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει η βιομηχανία στους παραγωγούς.

Σταύρος Παϊσιάδης
Σχετικά άρθρα
20/08/2019 04:11

Βρισκόμαστε στις 20 Αυγούστου με την εμπορική περίοδο για τα συμπύρηνα ροδάκινα να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και οι παραγωγοί ακόμη δεν γνωρίζουν την τιμή με την οποία οι βιομηχανίες του συμπύρηνου ροδάκινου θα τους πληρώσουν για το προϊόν τους.

Κάθε χρόνο, επισημαίνει η Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής Πέλλας νομού ΣΥΡΙΖΑ «παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της βιομηχανίας δημοσιοποιούνται οι απαιτήσεις από τους ροδακινοπαραγωγούς με στόχο να διατηρηθεί η καλή ποιότητα και η φήμη της ελληνικής κομπόστας στο εξωτερικό, δεν υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση για την τιμή του προϊόντος».

Φέτος, από το τέλος Μαΐου, η ΕΚΕ ανακοίνωσε ότι η τιμή παραγωγού θα κυμανθεί στα 26 λεπτά/κιλό για τα καλής ποιότητας ροδάκινα (κίτρινα, καθαρά, με κατάλληλο μέγεθος κ.α.), χωρίς εκείνη τη στιγμή να μπορεί να εκτιμηθεί το ύψος της παραγωγής.

Παρά το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή αναμένεται κάτω από 300.000 τόνους, νεώτερες πληροφορίες μιλούν για τιμές τριών ταχυτήτων και «χαμηλών προσδοκιών», από 21 έως 25 λεπτά/κιλό ανάλογα με την ποικιλία, τιμές που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής. 

Με αυτό τον τρόπο εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό το θέμα των τιμών για τις ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου και το απαράδεκτο φαινόμενο ο παραγωγός να μη γνωρίζει την αξία του προϊόντος του ούτε τη στιγμή που το παραδίδει στο εργοστάσιο. 

Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους.

Η βιομηχανία πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτό το παιχνίδι υπεροχής που γίνεται από την πλευρά της. Πρέπει να σεβαστεί τον κόπο των παραγωγών μιας ολόκληρης χρονιάς και να καθορίσει άμεσα ικανοποιητικές τιμές για το προϊόν που παραλαμβάνει.

Οι παραγωγοί δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Πρέπει να ενημερωθούν άμεσα και έγκυρα για την αξία του προϊόντος τους που έχουν παραδώσει και συνεχίζουν να παραδίδουν στα εργοστάσια. 

Πρέπει να συγκληθεί άμεσα σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (που συμπίπτουν με τα μέλη της «άτυπης» Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων) προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση:

-με το να πιεστεί η βιομηχανία αφενός να ανακοινώσει τιμές για το προϊόν και αφετέρου πότε θα πληρώσει τους παραγωγούς και

-να εξεταστεί η πρακτική της διαχείρισης της παραγωγής βάσει ιδιωτικών συμφωνητικών πώλησης.

Τελευταία νέα
06/08/2019 02:57

Στρεμματική ενίσχυση για το χαμένο εισόδημα των παραγωγών ροδάκινου και άμεση ενεργοποίηση της επισιτιστικής βοήθειας για όσο χρόνο το ρώσικο εμπάργκο θα διαρκεί, θα διεκδικήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον βουλευτή Πέλλας της ΝΔ κ. Γιώργο Καρασμάνη.

Μεγάλη απορία προκαλεί το γεγονός ότι ο πρώην Υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης βρήκε το «θάρρος» να συνυπογράψει με άλλους συναδέλφους του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ερώτηση προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα προκαλούσε μάλιστα και – ακόμη μεγαλύτερη – θυμηδία, αν τα θέματα που τίθενται με την Ερώτηση, δεν ήταν προβλήματα που κυριολεκτικά «καίνε» τον αγροτικό μας κόσμο, και για τα οποία ο ίδιος, ως Υπουργός μέχρι και πριν ένα μήνα, έχει βαρύτατες ευθύνες!

Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι, μόλις 23 ημέρες από την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης, 15 ημέρες μετά την επισημοποίηση των αρμοδιοτήτων των νέων Υπουργών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μόλις μία εβδομάδα από τις προγραμματικές δηλώσεις και την Ψήφο Εμπιστοσύνης που έλαβε η Κυβέρνηση και, με τα διορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη στις διοικήσεις των Οργανισμών του Υπουργείου, ο κύριος Αραχωβίτης καταθέτει Ερώτηση για δύο ζητήματα για τα οποία ο ίδιος ως Υπουργός, «κρυπτόμενος», δεν τολμούσε να απαντήσει σε επανειλημμένες Ερωτήσεις και παρεμβάσεις του Γιώργου Καρασμάνη – τακτική πρωτοφανής στα κοινοβουλευτικά μας χρονικά και στα κοινοβουλευτικά μας ήθη!

Ποια είναι τα θέματα της Ερώτησης του κυρίου Αραχωβίτη;
Το πρώτο είναι το… τεράστιο ενδιαφέρον του για προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι παραγωγοί επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, από το ρώσικο εμπάργκο, επιπλέον για τις χαμηλές τιμές και στα συμπύρηνα ροδάκινα, και ερωτά την μόλις μιας εβδομάδας σημερινή ηγεσία του, τι θα κάνει με την ανάγκη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών κλπ...

Είναι η συνέχεια του «ενδιαφέροντος» που τον έπιασε δεκαεπτά (17) ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, στις 19 Ιουνίου, και ανακοίνωνε ότι ΘΑ καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φάκελο για έγκριση επιδοτούμενου προγράμματος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας του ροδάκινου…Ότι ΘΑ ενεργοποιήσει άμεσα (!) το Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης μέσω των Ομάδων Παραγωγών… Ότι ΘΑ καταθέσει σχετικό φάκελο στην Ε.Ε. για έγκριση έκτακτου εθνικού προγράμματος δωρεάν διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης… Όλα αυτά τα ¨ΘΑ¨, για τα οποία τώρα λέει ότι «η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου – δηλαδή ο ίδιος! – είχε ξεκινήσει συζητήσεις» για την υλοποίησή τους!

Με ποιόν είχε ξεκινήσει συζητήσεις; Με ποιο και με ποιας ημερομηνίας επίσημο δελτίο του Υπουργείου αυτό ανακοινώθηκε. Πότε και με ποιους, εδώ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάστηκε για την κατάρτιση φακέλου που λέει ότι κατέθεσε για έγκριση επιδοτούμενου Προγράμματος αναδιάρθρωσης καλλιεργειών; Για ένα θέμα τόσο σοβαρό που, απαιτεί ακόμη και μήνες για την σωστή και τεκμηριωμένη κατάρτιση και κατάθεσή του! Ας έχει λοιπόν υπόψη του ότι ο Γιώργος Καρασμάνης στις επόμενες μέρες με Ερώτησή του στην νέα ηγεσία του Υπουργείου να καταθέσει όλα αυτά τα έγγραφα και τους φακέλους για τα οποία μιλάει σήμερα ο πρώην Υπουργός.

Και ας μας πει, γιατί και στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών που συμμετείχε, τον Ιούνιο – όπως και στα προηγούμενα – δεν είπε έστω μια λέξη για τα προβλήματα που πολύ όψιμα αναγνωρίζει ότι αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί;

Γιατί, ακόμη και στην περιβόητη αναθεώρηση της ΚΑΠ του 2017, για την οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση δεσμευόταν ότι θα διεκδικήσει και θα πετύχει λύσεις σε πολλά προβλήματα, δεν έθεσαν το μείζον ζήτημα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο επιτραπέζιο ροδάκινο, που αντιμετώπιζε τεράστιο θέμα τιμών, και τότε το σχετικό ¨κλίμα¨ ήταν εξαιρετικά ευνοϊκό σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Είναι κρίμα, που ο κύριος Αραχωβίτης στην Ερώτηση που συνυπέγραψε, «ξέχασε» να ρωτήσει τί θα κάνει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου με τα άλλα δύο μέτρα που… ο ίδιος είχε εξαγγείλει 17 μέρες πριν αποχωρήσει: Την… «άμεση ενεργοποίηση του Προγράμματος Δωρεάν Διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης μέσω των Ομάδων Παραγωγών που εκτελούν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με κοινοτικούς πόρους», και την κατάθεση φακέλου στην Ε.Ε. για έγκριση έκτακτου εθνικού προγράμματος δωρεάν διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης, μέσω Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, που θα αφορά όλους τους ροδακινοπαραγωγούς, συνεταιρισμένους και μη!

Εν πάση όμως περιπτώσει και παρά το γεγονός ότι από τα δύο μέτρα που είχε εξαγγείλει στις 19 Ιουνίου ο κύριος Αραχωβίτης, το ένα… αναιρεί το άλλο δηλαδή. επιεικώς, είναι λίγο… μπερδεμένα, εμείς θα του φρεσκάρουμε τη μνήμη:

Λόγω του ρωσικού εμπάργκο που έχει κυριολεκτικά τσακίσει τους παραγωγούς μας, υπήρξε το κοινοτικό Πρόγραμμα της δωρεάν επισιτιστικής βοήθειας, το οποίο όμως δεν υφίσταται για φέτος. Το εμπάργκο όμως συνεχίζεται μέχρι (τουλάχιστον) και τον Δεκέμβριο του 2020! Αλλά αντί να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά σ’ αυτό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα Συμβούλια Υπουργών στις Βρυξέλλες, δεν έβγαλε τσιμουδιά ο πρώην Υπουργός, και τώρα καταφεύγει σε Ερωτήσεις προς μία Κυβέρνηση λίγων εβδομάδων!

Μόνο τώρα είναι «ορατές» οι επιπτώσεις του εμπάργκο στους ροδακινοπαραγωγούς μας - όπως λέει στην Ερώτησή του – και τους οποίους η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί τεσσεράμισι χρόνια άφησε ξεκρέμαστους χωρίς καμιά υποστήριξη, φέρνοντας αυτούς τους ανθρώπους, τις οικογένειές τους αλλά τις τοπικές κοινωνίες στα όρια της εξαθλίωσης και της απόγνωσης; «Αόρατες» ήταν για τον κύριο Αραχωβίτη και τον προκάτοχό του, επί τεσσεράμισι χρόνια που, κρυπτόμενοι, κώφευαν στις τόσες και τόσες Ερωτήσεις και παρεμβάσεις του Γιώργου Καρασμάνη, και ενέπαιζαν απροκάλυπτα τους καλλιεργητές με διαβεβαιώσεις για στρεμματικές ενισχύσεις χωρίς όμως να αρθρώσουν λέξη στα κοινοτικά όργανα;

Και μια και μιλάει και για «αυξημένη παραγωγή» και «δυσκολίες στη διάθεση», γιατί δε ζήτησε όσο ήταν Υπουργός από τον Σύνδεσμο των Τουριστικών Επιχειρήσεων, να προωθηθεί δυναμικά η κατανάλωση σε τουριστικά καταλύματα και σε χώρους μαζικής εστίασης, ή να συμπεριληφθεί το επιτραπέζιο ροδάκινο στο σιτηρέσιο των Μονάδων Στρατού, καθώς και στα νοσηλευτικά ιδρύματα σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία; Δεν «του είπαν», «δεν άκουσε», «δεν ήξερε», ότι αυτά τα μέτρα τα είχε προωθήσει ο Γιώργος Καρασμάνης το 2014 στο σύντομο διάστημα της υπουργίας του; Και «θυμήθηκε» τώρα τις δυσκολίες στη διάθεση, που το καλοκαίρι «χάθηκε», με ευρωεκλογές τέλη Μαΐου, εθνικές εκλογές μεσοκαλόκαιρο, με μια Κυβέρνηση εβδομάδων, αποσυντονισμένες υπηρεσίες, με Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλειστά; Για πρωτοβουλίες που έπρεπε να έχει πάρει από την άνοιξη;

Στην Ερώτηση που προσυπέγραψε ο κύριος Αραχωβίτης… ανακάλυψε και την κλιματική αλλαγή και τις τραγικές συνέπειές της στην αγροτική μας παραγωγή.

Η Κυβέρνησή του συνολικά, αλλά πρωτίστως ο ίδιος και ο προκάτοχός του, θα έπρεπε μάλλον να απολογούνται παρά να κάνουν ερωτήσεις ή… υποδείξεις! Διότι επί πέντε χρόνια άφησαν να χαθούν τα 200 εκατομμύρια κοινοτικά χρήματα του μέτρου Μ17 για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΛΓΑ, δεν ενεργοποίησαν το μέτρο Μ5 με τα 45 επίσης κοινοτικά εκατομμύρια για την αντιχαλαζική προστασία και τις αντιβρόχινες μεμβράνες. Μέτρα και τα δύο που διασφαλίστηκαν με την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και επί υπουργίας Καρασμάνη. Και, σαν να μη έφτανε αυτή η απίστευτη, εγκληματική ολιγωρία, άφησαν φέτος στο έλεος των αλλεπάλληλων σφοδρών χαλαζοπτώσεων τους παραγωγούς, με την εναέρια αντιχαλαζική προστασία λειψή και αναποτελεσματική, με μειωμένες πτήσεις αεροσκαφών και ακόμη λιγότερα φυσίγγια για την αντιμετώπιση των χαλαζοφόρων νεφών! Με συνέπεια, μέσα σε ένα τρίμηνο να έχουν υποστεί ολοκληρωτική συφορά σε σοδειά και εισόδημα οι παραγωγοί μας σε εβδομήντα χωριά της Πέλλας και εκατοντάδες άλλα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία!

Αναφέρεται - ανενδοίαστα - ο κύριος Αραχωβίτης στην Ερώτησή του και σε προκαταβολές έναντι αποζημιώσεων! Όταν ο ίδιος, Υπουργός όντας στις 19 Ιουνίου, σε έναν απροκάλυπτο προεκλογικό εμπαιγμό που θα τον ακολουθεί σε όλη την πολιτική διαδρομή του, ανακοίνωσε ότι θα δώσει προκαταβολές και για το 2019 και για τα επόμενα χρόνια! Και μάλιστα το είχε και… εξειδικεύσει με πόσα ευρώ – 3 ή 4 – που θα έδινε στο στρέμμα! Με κλειστή τη Βουλή! Ενώ τον Μάιο στη Σκύδρα που επισκέφθηκε με το επιτελείο του, είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί να δώσει προκαταβολές χωρίς αυτό να έχει περάσει από τη Βουλή»!! Εσκεμμένη απόπειρα παραπλάνησης, αφού ήξερε ότι για να γίνει αυτό, πρέπει να κλείσει το σύστημα ΟΣΔΕ για να μπορέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να στείλει στον ΕΛΓΑ το ολοκληρωμένο αρχείο δηλώσεων ΟΣΔΕ 2019, διαδικασία που ολοκληρώνεται μετά το Σεπτέμβριο κάθε χρόνο!!

Και για να τελειώνουμε, μιας και φαίνεται ότι «εκεί που χρωστάνε πάνε να ζητήσουν και το βόδι»…
Ας μην κουράζεται ο κύριος Αραχωβίτης με Ερωτήσεις. Και ας περιμένει την μόλις λίγων εβδομάδων Κυβέρνηση που πιστεύουμε ότι τον Σεπτέμβριο, με «ανοιχτά» τα κοινοτικά όργανα, στο πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – που είναι η υπεύθυνη για την απώλεια της δυσαναπλήρωτης ρωσικής αγοράς από το εμπάργκο – θα διεκδικήσει αυτά που δεν έπραξαν ο ίδιος και ο προκάτοχός του: Στρεμματική ενίσχυση για το χαμένο εισόδημα των παραγωγών μας. Και την άμεση ενεργοποίηση της επισιτιστικής βοήθειας – που κακώς, κάκιστα απενεργοποιήθηκε για το 2019 – και για όσο χρόνο το εμπάργκο θα διαρκεί!

Γιατί ο χειμώνας προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος γι’ αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους.
 

05/08/2019 10:06

Κοινή κινητοποίηση έξω από την πύλη του εργοστασίου «VENUS» στη Βέροια πραγματοποίησαν την Παρασκευή (2/7) το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας». 

Σε ανακοίνωσή τους, το κλαδικό Συνδικάτο και ο Αγροτικός Σύλλογος καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία του κονσερβοποιείου «Venus» δεν ανανέωσε τις συμβάσεις 4 πρωτοπόρων εργαζόμενων που δούλευαν για πολλά χρόνια με συμβάσεις εργασίας στο εργοστάσιο, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης.

«Μάταια ο εκπρόσωπος της διοίκησης προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τα δάχτυλό του λέγοντας ότι είναι δικαίωμα της επιχείρησης ποιους θα προσλάβει και ποιους όχι», τονίζει η ανακοίνωση. «Οι συνάδελφοι δεν προσλήφθηκαν στη δουλειά γιατί από τη θέση τους στο ΔΣ του Σωματείου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας ανέδειξαν τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργάτες στις επιχειρήσεις του κλάδου και γιατί δεν συναίνεσαν ώστε να αποσιωπηθεί εργατικό ατύχημα που συνέβη στο εργοστάσιο της "Venus" πέρσι το καλοκαίρι».

«Η διοίκηση, γνωρίζοντας τον πραγματικό αντίπαλο, στοχεύει σε όποιον σηκώνει κεφάλι, θέλει να κυριαρχεί σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, χρησιμοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο με το οποίο την έχουν εφοδιάσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις μέχρι τώρα», επισημαίνουν το Συνδικάτο και ο Αγροτικός Σύλλογος, καταγγέλλοντας μάλιστα το γεγονός ότι η εργοδοσία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης εργαζομένων και αγροτών, καλώντας την Αστυνομία, η οποία ανταποκρίθηκε, με τους επικεφαλής της αστυνομικής διοίκησης να έχουν στενή συνεργασία με τον εκπρόσωπο της επιχείρησης.

«Αυτό είναι το κράτος των αφεντικών, που δεν δείχνει όμως την ίδια ευαισθησία και τα ίδια αντανακλαστικά όταν καταπατούνται τα εργασιακά δικαιώματα, όταν τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς προκαλούν τα εγκλήματα της εργοδοσίας», σχολιάζει η ανακοίνωση.

Σε συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, τη Δευτέρα (5/8) θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση για το θέμα της μη πρόσληψης των συνδικαλιστών εργαζομένων στη «Venus».
 

02/08/2019 04:07

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) για την Αγροτική Ανάπτυξη - κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση προς τον ΥπΑΑΤ σχετικά με δυο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την αγροτική κοινότητα και αφορούν: 

1) σε παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και 

2) στην καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι Βουλευτές ερωτούν τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις ενέργειές που θα αναλάβουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου του προκειμένου να ολοκληρωθούν θετικά τα δυο παραπάνω ζητήματα.

Παρακάτω ακολουθεί  το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και για την καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα»

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά κρίσιμη τόσο η υποστήριξη όσο και η αναβάθμιση της ποιοτικής παραγωγής και της προσφοράς των τοπικών προϊόντων με στόχο να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό το ΑΕΠ της χώρας.
Τα ροδάκινα, τα πορτοκάλια, το ελαιόλαδο, τα κεράσια, τα μήλα, το ακτινίδιο, τα δημητριακά, το καλαμπόκι, η τομάτα, το σπαράγγι, το βαμβάκι, τα κηπευτικά συνιστούν μεταξύ άλλων την ιδιαίτερη ανάπτυξη και τη δυναμική του γεωργικού τομέα.  

Ωστόσο οι παραγωγοί τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα που αφορούν στην ικανοποιητική διάθεση της παραγωγής τους. Η χαμηλή ποιότητα λόγω των επανειλημμένων χαλαζοπτώσεων και βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με αυξήσεις της παραγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δημιουργούν πιέσεις στις τιμές παραγωγού και στην απορρόφηση της παραγωγής.

Οι ροδακινοπαραγωγοί π.χ., καθώς και οι παραγωγοί άλλων προϊόντων, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη φετινή εμπορική και οικονομική κατάσταση, η οποία σωρευτικά στις προηγούμενες κακές χρονιές δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας των παραγωγών. 

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τη συνέχιση των ρωσικών απαγορεύσεων, οι συνέπειες των οποίων είναι πλέον ορατές  στο εισόδημα των αγροτών, κυρίως στις περιοχές που καλλιεργούν επιτραπέζιο ροδάκινο, με δεδομένο ότι η ρωσική αγορά δύσκολα θα αντικατασταθεί στην ολότητά της από άλλες αγορές, αλλά και από την αδυναμία των ελληνικών προϊόντων να κατακτήσουν τις εύρωστες δυναμικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης. 

Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν δυο σοβαρά προβλήματα, α) της δυσκολίας διάθεσης λόγω της αυξημένης παραγωγής (π.χ. ροδάκινα) σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και β) της ρευστότητας εξαιτίας του γεγονότος ότι οι καλλιέργειες τους επλήγησαν πολλάκις από αντίξοα καιρικά φαινόμενα, όπως χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις. 

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση που οδηγεί την αγροτική κοινότητα σε καταστάσεις απόγνωσης, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε ξεκινήσει  συζητήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί σε όσο το δυνατό πιο γενικό επίπεδο το πρόβλημα τόσο της αδυναμίας διάθεσης και των χαμηλών τιμών παραγωγού, όσο και των προβλημάτων ρευστότητας των παραγωγών.

Ανάμεσα στα μέτρα που προτάθηκαν αναφέρθηκαν:

1) Η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας επιτραπέζιου ροδάκινου. Προς τούτο έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικός φάκελος για έγκριση επιδοτούμενου προγράμματος αναδιάρθρωσης προκειμένου να επιλυθεί το διαρθρωτικό πρόβλημα της καλλιέργειας του ροδάκινου και

2) η καταβολή  προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ έναντι των οριστικών πορισμάτων και αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί από ζημιές στις καλλιέργειές τους από αντίξοα καιρικά φαινόμενα ή άλλα αίτια, προκειμένου ένα μέρος τουλάχιστον του χαμένου εισοδήματος να καταβάλλεται έγκαιρα. 

Ειδικότερα η προκαταβολή θα μπορούσε να είναι 3 €/δένδρο για τις συμπύρηνες ποικιλίες ροδάκινων και βερίκοκων ποικιλίας «μπεμπέκου» με κατεύθυνση τη βιομηχανία και 4 €/δένδρο για τις υπόλοιπες καλλιέργειες ροδακινιάς, κερασιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, ακτινιδίου κ.λ.π. Για καλλιέργειες δε άλλων περιοχών που έχουν επίσης πληγεί  από αντίξοα καιρικά φαινόμενα, οφειλόμενα κυρίως στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, π.χ. βαμβάκι, κηπευτικά, οι προκαταβολές θα μπορούσαν να υπολογιστούν μέχρι ποσοστό 30% έναντι των οριστικών πορισμάτων και αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιες θα είναι οι ενέργειές σας προκειμένου να ολοκληρωθούν θετικά τα δυο παραπάνω ζητήματα: 

(1) το κοινοτικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας του επιτραπέζιου ροδάκινου και 

(2) η καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ έναντι των οριστικών πορισμάτων και αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί από ζημιές στις καλλιέργειές τους από αντίξοα καιρικά φαινόμενα ή άλλα αίτια».

Οι βουλευτές που κατέθεσαν την ερώτηση είναι:
Θεοδώρα Τζάκρη - Βουλευτής Πέλλας, Σταύρος Αραχωβίτης- Βουλευτής Λακωνίας, Βασίλης Κόκκαλης- Βουλευτής Λάρισας, Φρόσω Καρασαρλίδου- Βουλευτής Ημαθίας, Αναστασία Γκαρά- Βουλευτής Έβρου, Τάνια Ελευθεριάδου- Βουλευτής Καβάλας Γιώτα Πούλου, Βουλευτής Βοιωτίας, Ελισάβετ-Μπέττυ Σκούφα Βουλευτής Πιερίας, Δώρα Αυγέρη Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Ελευθέριος  Αβραμάκης Βουλευτής Σερρών, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν  Βουλευτής Ξάνθης.
 

15/07/2019 10:54

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας, μετά την φονική κακοκαιρία που έπληξε το νομό και την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση και την ισχυρή ανεμοθύελλα, σε επιστολή του που απέστειλε στον ΑγροΤύπο, παραθέτει τα παρακάτω αιτήματα και απαιτεί να δοθεί άμεση λύση για τις τιμές παραγωγού (εξευτελιστικές τιμές σε επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια καθώς και τις χαμηλές τιμές στα συμπύρηνα), διότι τίθεται πρόβλημα επιβίωσης για τους παραγωγούς.

Τα αιτήματα του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας είναι τα εξής:


1ο Να υπάρξει άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων παραγωγών όπως συμβαίνει και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες καθώς ο νομός έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

2ο Παύση πληρωμών για τους πληγέντες αγρότες, των ασφαλιστικών εισφορών, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, Δανείων κ.α. για 1 έτος

3ο Να δοθούν προκαταβολές(τροπολογία) στους πληγέντες έτσι ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τα έξοδα συγκομιδής και να μην έχουν νέες απώλειες εισοδήματος

4ο Να στελεχωθεί με προσωπικό (γεωπόνους εκτιμητές) το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Βέροιας έτσι ώστε να γίνουν σύντομα οι διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών και να δοθούν το γρηγορότερο αποζημιώσεις στους αγρότες

5ο Να είναι δίκαιες οι αποζημιώσεις και να υπάρξει τροπολογία με την οποία δεν θα πάει στα ΠΣΕΑ η καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου αλλά θα αποζημιωθεί όπως και η χαλαζόπτωση σε σύντομο χρονικό διάστημα

6ο Να υπάρξει επίσης τροπολογία η οποία θα επιτρέπει τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών όλων των προηγούμενων ετών με τις πληρωμές αποζημιώσεων που έχουν να λάβουν οι παραγωγοί έτσι ώστε να μη μείνει ΚΑΝΕΙΣ απλήρωτος αγρότης που η καλλιέργεια του έχει υποστεί ζημιές

7ο Να δοθούν στρεμματικές ενισχύσεις - βάση των δηλώσεων ΟΣΔΕ - στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών μέσω Deminimis για τις φετινές εξευτελιστικές τιμές που έχουν προκαλέσει απώλεια εισοδήματος καθώς δεν αγγίζουν ούτε το 70% του κόστους παραγωγής.

8ο Αύξηση της τιμής τους συμπύρηνου ροδάκινου τουλάχιστον στα 35 λεπτά ανά κιλό.

Η Ελλάδα είναι η 2η δύναμη στην παγκόσμια αγορά όσον αφορά το συμπύρηνο ροδάκινο. Τη φετινή χρονιά το 40% και πλέον των καλλιεργήσιμων εκτάσεων συμπύρηνου ροδάκινου έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις και ανεμοθύελλα. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς και ζήτησης θα έπρεπε να υπάρξει ανάλογη αύξηση των τιμών,  οι οποίες όπως προαναφέραμε θα έπρεπε να κυμαίνονται στα 35 λεπτά ανά κιλό τουλάχιστον.

Τέλος ζητούμε να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ στην οποία θα συμμετέχουν βουλευτές των νομών όπου καλλιεργείται  συμπύρηνο ροδάκινο, βιομήχανοι και εκπρόσωποι ΑΓΡΟΤΩΝ, έτσι ώστε και λόγω έλλειψης διαπραγματευτικής ομάδας με την ΕΚΕ, να δοθούν όλες εκείνες οι εξηγήσεις, που οδηγούν στο να λαμβάνουν οι παραγωγοί χαμηλές τιμές στο συμπύρηνο ροδάκινο οι οποίες μάλιστα  δεν αγγίζουν ούτε το κόστος παραγωγής.

12/07/2019 12:08

Οι ανταποκριτές ΕΛΓΑ δήμου Βέροιας καλούν με ανακοίνωσή τους, τους αγρότες των οποίων η παραγωγή ζημιώθηκε από χαλάζι - ανεμοθύελλα - βροχή της  10/7/2019 να φροντίσουν να αφήσουν «μάρτυρες» πέντε (5) αμάζευτα δέντρα στην σειρά στο κέντρο του χωραφιού σύμφωνα με τις οδηγίες του τοπικού υποκαταστήματος ΕΛΓΑ.

«Περισσότερες πληροφορίες στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ  2331077600 και στους κατά τόπους ανταποκριτές. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις με το πρόγραμμα υποβολής δηλώσεων ζημιάς από Δευτέρα 15/7 έως Πέμπτη  25/7/2019», καταλήγουν οι ανταποκριτές.

05/07/2019 12:22

Χαμηλό ξεκίνημα είχαν οι τιμές στα πρώιμα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, επιβεβαιώνει με τα στοιχεία της η Κομισόν, που κάνει λόγο για ένα «άσχημο ξεκίνημα της φετινής εμπορικής περιόδου λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην Ευρώπη και είχαν σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη ζήτηση».

Ωστόσο προβλέπει ότι με την αύξηση της θερμοκρασίας θα αυξηθεί και η ζήτηση στις αγορές της ΕΕ.

Επίσης, αν και οι Ρώσοι «αυξάνουν» τους ελέγχους για το εμπάργκο, προβλέπει μια αύξηση των φετινών ευρωπαϊκών εξαγωγών νωπών ροδάκινων και νεκταρινιών κατά 50.000 τόνους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, το 2019 η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών αναμένεται να φθάσει περίπου τα 4,1 εκατομμύρια τόνους (αύξηση σε ποσοστό +4% σε σύγκριση με το 2018). Επειδή όμως πολλές περιοχές της ΕΕ χτυπήθηκαν από έντονες βροχές και χαλάζι, η ευρωπαϊκή παραγωγή δεν αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ του 2017.

Αξίζει να δούμε τα στοιχεία των εξαγωγών της ΕΕ στα νωπά ροδάκινα και νεκταρίνια, που δημοσιεύει η Κομισιόν. Όπως φαίνεται οι Ρώσοι έχουν «κλείσει» τις πύλες εισόδου από Λευκορωσία και Ουκρανία προς τη ρώσικη αγορά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το 2018 να μειωθούν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές, κατά 38%, σε 155.000 τόνους (-46% σε σύγκριση με το μέσο όρο 2013-2017).

Ειδικότερα, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η μείωση των εξαγωγών προς τη Λευκορωσία έφτασε σε ποσοστό -50% και την Ουκρανία σε ποσοστό -36%. «Επίσης η Ρωσία, με αφορμή το ρώσικο εμπάργκο, έχει καταφέρει να αναπτύξει την εγχώρια παραγωγή της στις νότιες περιοχές της χώρας», παραδέχεται η Κομισιόν.

Από την άλλη το 2018 αυξήθηκαν οι εισαγωγές στην ΕΕ νωπών ροδάκινων (κατά 29% σε 35.000 τόνους), που προέρχονται κυρίως από την Χιλή (32% των εισαγωγών), τη Νότια Αφρική (31%) και την Τουρκία (18%). Οι εισαγωγές το 2019 προβλέπεται να παραμείνουν ποσοτικά σε σταθερά επίπεδα.

Επίσης οι εισαγωγές στην ΕΕ κομπόστας ροδάκινου και αποξηραμένων ροδάκινων αναμένεται να αυξηθούν το 2019 (ποσοστό 8%), μετά από τη μεγάλη μείωση που παρουσίασαν το 2018. Αντίθετα, οι εξαγωγές κονσέρβας και αποξηραμένων ροδάκινων αναμένεται να παραμείνουν σταθερές.

Σταύρος Παϊσιάδης

28/06/2019 12:36

«Με αφορμή το όψιμο ενδιαφέρον του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, τις προεκλογικές δεσμεύσεις τον βουλευτών της ΝΔ, που επισκέφτηκαν την περιοχή μας ενόψει εκλογών, καθώς επίσης και την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι ροδακινοπαραγωγοί, ο Αγροτικός Σύλλογος Αργυροπουλίου με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Υπάρχει εδώ και έξι χρόνια μετά την επιβολή του εμπάργκο από τη Ρωσία ως αντίποινα στις κυρώσεις που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο διάστημα αυτό το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών μειώθηκε πάνω από 60%. Η αιτία του προβλήματος είναι ξεκάθαρη πια. Η πολιτική της ΕΕ, που τη στήριξαν και στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Το εμπάργκο που επιβλήθηκε με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κυβερνήσεις, που δεν εναντιώθηκαν ούτε για μια στιγμή σε αυτή την πολιτική και έχουν οδηγήσει στον αφανισμό χιλιάδες οικογένειες.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αργυροπουλίου - Λυγαριάς απαιτεί αποζημίωση για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών εξαιτίας αυτών των πολιτικών.

Ταυτόχρονα, διεκδικεί οριστική και ουσιώδη λύση στο πρόβλημά μας, καθώς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να πουλάμε τα προϊόντα που παράγουμε με αξιοπρεπείς τιμές και όχι να ζούμε με ελεημοσύνη... και αντίδωρα».

27/06/2019 05:49

Στη δέσμευση ροδάκινων αγνώστου προελεύσεως συνολικού βάρους 770 κιλών, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν στην αγορά.

Συγκεκριμένα, κατά τον ποιοτικό έλεγχο σε επιχείρηση εμπορίου αγροτικών προϊόντων στην περιοχή του Ρέντη, οι ελεγκτές εντόπισαν και δέσμευσαν 198 ξυλοκιβώτια με ροδάκινα βάρους 770 κιλών, λόγω μη τήρησης των προδιαγραφών περί ιχνηλασιμότητας.

Επισημαίνεται ότι η σήμανση αποτελεί την ταυτότητα των προϊόντων, διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητά τους και αποτρέπει τις ελληνοποιήσεις.

26/06/2019 03:21

Με Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε το αίτημα καταχώρισης του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού για την ονομασία «Κλαρίσιο Ροδάκινο» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) στο αντίστοιχο Μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πληρούσε τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1151/2012 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Πρόκειται το πρώτο ΕΠΙΠ για την ονομασία του οποίου η χώρα μας καταθέτει αίτηση αναγνώρισης προς την Ε.Ε.

Η ονομασία «Κλαρίσιο Ροδάκινο» χρησιμοποιείται στον προφορικό λόγο ανάμεσα στους παραγωγούς και τους διακινητές στις δενδροκομικές περιοχές της Μακεδονίας, για να διακρίνονται τα ροδάκινα που τυποποιούνται και συσκευάζονται κατευθείαν από το κλαδί στην τελική τους συσκευασία στο κτήμα από τα ροδάκινα που συσκευάζονται σε μεγάλους περιέκτες στα συσκευαστήρια για την τυποποίηση και συσκευασία τους με μεγάλα μέσα.

Ο παραγωγός που παράγει το προϊόν με τον παραδοσιακό αυτόν τρόπο, έχει τη δυνατότητα να συγκομίζει, αφού ωριμάσουν οι καρποί και αποκτούν ποιοτικά χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν περισσότερο στη φυσιολογική ωριμότητα παρά στην εμπορική ωριμότητα κάθε ποικιλίας. Τα προϊόντα αυτά θυμίζουν στους καταναλωτές τα ροδάκινα όπως τα ήξεραν πριν από 3-4 δεκαετίες που δεν περνούσαν από διαλογητήρια.

Ο φάκελος για το «Κλαρίσιο Ροδάκινο» πρόκειται να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για έγκριση στην Ε.Ε. στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία καταχώρησης στην βάση δεδομένων DOOR των ΕΠΙ προϊόντων θα διαρκέσει περίπου 12 μήνες.

Διαβάστε τις προδιαγραφές του προϊόντος

25/06/2019 12:39

Ένα πρόσφατο πρωτόκολλο, που υπεγράφη από την Κίνα και την Τουρκία, κατάργησε την προϋπόθεση ότι τα κεράσια θα πρέπει να περιμένουν 16 ημέρες σε ψυκτικές αποθήκες, πριν από την εξαγωγή, αφαιρώντας ένα από τα μεγαλύτερα «εμπόδια» στην αύξηση των εξαγωγών τουρκικών κερασιών στην κινέζικη αγορά.

Οι Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια ώστε τα τουρκικά κεράσια (ένα από τα πιο σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας) να εισέλθουν στην κινεζική αγορά. Οι πρώτες εξαγωγές τουρκικών κερασιών στην Κίνα πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2017.

«Το νέο φυτοϋγειονομικό πρωτόκολλο που υπογράφηκε για την εξαγωγή τουρκικού κερασιού στην Κίνα «ανακάλεσε» την προϋπόθεση ότι το προϊόν θα πρέπει να περιμένει 16 ημέρες σε 1 βαθμό Κελσίου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Συλλόγου Εξαγωγέων Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών Αιγαίου κ. Hayrettin Uçak .

Ο μακρύς χρόνος αναμονής για το κεράσι, που έχει μικρή διάρκεια ζωής, ήταν το μεγαλύτερο «εμπόδιο» για τους Τούρκους που εξάγουν κεράσια στην Κίνα. Το πρόβλημα «διορθώθηκε» χάρη στις προσπάθειες του Υπουργείου Εμπορίου, του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών και του Συνδέσμου των Τούρκων Εξαγωγέων (TİM) κατά τις συναντήσεις τους με την κινεζική κυβέρνηση.

Θυμίζουμε ότι φέτος οι τουρκικές εξαγωγές αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, αφού τόσο η παραγωγή όσο και η ποιότητα των κερασιών είναι αρκετά καλή. Η συγκομιδή κερασιών πραγματοποιείται στις διάφορες παραγωγικές περιοχές της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Καλό θα είναι η ελληνική κυβέρνηση, κατά τις συζητήσεις που έχει με την κινέζικη αντιπροσωπεία που έχει επισκεφτεί την χώρα μας, να συμπεριλάβει στις διαπραγματεύσεις που κάνει την κατάργηση της «προϋπόθεσης» παραμονής των 16 ημερών, ώστε να καταφέρει να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές κερασιών προς την Κίνα (με πλοία και αεροπλάνα), ενός προϊόντος που έχει μικρή διάρκεια ζωής. Αφού το πέτυχαν οι Τούρκοι γιατί να μην το πετύχουν και οι Έλληνες.

Σταύρος Παϊσιάδης

25/06/2019 10:51

Αυξημένη φέτος είναι η ζήτηση για εξαγωγές κερασιών λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στην παραγωγή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό βοηθά να κρατηθούν οι τιμές παραγωγού σε καλά επίπεδα στα μέσα Ιουνίου. Οι βροχές και τα χαλάζια που έπεσαν σε κάποιες περιοχές δημιούργησαν ζημιές στις υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες, με αποτέλεσμα οι εμπορεύσιμες ποσότητες να είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Εκτιμάται όμως ότι οι εμπορεύσιμες ποσότητες στις υπόλοιπες ποικιλίες (μεσοπρώιμες και όψιμες) θα παρουσιάσουν μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι. Επίσης αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Ελλάδα οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες για την επιθεώρηση συγκομιδής και τυποποίησης κερασιών (όπως και άλλων πυρηνόκαρπων), ώστε να δώσουν το «πράσινο φως» για την εξαγωγή στην χώρα τους.

Εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή
Παραγωγοί και έμποροι συμφωνούν ότι μέχρι στιγμής υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές. Όπως δήλωσε ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «αν όλα πάνε καλά από τον επόμενο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει η εξαγωγή ελληνικών κερασιών στην κινέζικη αγορά, μια αγορά που έχει πολύ καλές προοπτικές για τα προϊόντα μας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Incofruit Hellas, η Ελλάδα το 2018 κατέλαβε την 12η θέση στην παγκόσμια παραγωγή κερασιών, παράγοντας 90,3 χιλιάδες τόνους. Οι πέντε μεγαλύτεροι παραγωγοί  κερασιών είναι: Τουρκία με 809 χιλιάδες τόνους, οι ΗΠΑ με 514,1 χιλιάδες τόνους, η Ρωσία με 245,9 χιλιάδες τόνους και το Ιράν με 244,8 χιλιάδες τόνους.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι την στιγμή που γράφεται το άρθρο (13/6/2019) και εφόσον οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν ομαλά, η συνολική ελληνική παραγωγή κερασιών για το 2019 θα είναι της τάξεως των 85.000 τόνων.

Κωνσταντίνος Σιώντας, προϊστάμενος στο τμήμα οπωροκηπευτικών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας
«Υπήρχαν ποιοτικά προβλήματα στην παραγωγή λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεις και χαλάζια). Παρόλα αυτά οι εμπορεύσιμες ποσότητες δεν είχαν πρόβλημα επειδή υπήρχε αυξημένη ζήτηση. Έτσι έκλεισε η εμπορική περίοδος με τις όψιμες ποικιλίες των κερασιών να πωλούνται στα 1,5 ευρώ το κιλό».

Γιώργος Παπαδόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρνισσας στην Πέλλα
«Φέτος έχουμε μια καλή εικόνα στην παραγωγή κερασιών σε αντίθεση με πέρσι που είχαμε ακαρπία. Η παραγωγή είχε οψίμηση περίπου μια εβδομάδα. Οι βροχές όμως και οι χαλαζοπτώσεις που έπληξαν φέτος την περιοχή είχαν σαν αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ποιότητα και μεγάλο μέρος της να μην είναι εμπορεύσιμο. Καλό ξεκίνημα είχαμε στις υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες, που βγήκαν στην αγορά με τιμές 4 ευρώ το κιλό αλλά οι ζημιές στην παραγωγή έφεραν πτώση τιμών. Ακολούθησαν οι υπόλοιπες ποικιλίες με χαμηλότερες τιμές, που στα μέσα Ιουνίου έφταναν στα 1,10 - 1,20 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 20 - 25 Ιουλίου στις ορεινές περιοχές».

Ξενοφών Τσέμπης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας

«Στις πεδινές περιοχές το ξεκίνημα φέτος της συγκομιδής για τις πρώιμες ποικιλίες ήταν πολύ καλό με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται στα 3,5 ευρώ το κιλό. Οι βροχοπτώσεις όμως χάλασαν την καλή εικόνα των τιμών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στις μεσοπρώιμες ποικιλίες να έχουμε μείωση των τιμών, οι οποίες έφτασαν να κυμαίνονται στα 1,5 - 1,8 ευρώ το κιλό στα μέσα Ιουνίου. Στις ορεινές περιοχές δεν έχουμε σοβαρές ζημιές στην παραγωγή και η συγκομιδή ξεκίνησε από 20 Ιουνίου με καλές προοπτικές».

Ανδρέας Οβεζίκ, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου και παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Νέος Αλιάκμων»
«Ο καιρός φέτος βοήθησε και είχαμε μια καλή παραγωγή κερασιών με μεγαλύτερες σε σχέση με πέρσι εμπορεύσιμες ποσότητες. Επίσης η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές βοήθησε τις τιμές να διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τις αρχές Μαΐου ξεκίνησε η συγκομιδή υπερπρώιμων και πρώιμων ποικιλιών. Είχαμε μια μικρή μείωση παραγωγής στην ποικιλία Μπουρλά αλλά οι υπόλοιπες ποσοτικά ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι τιμές που πούλησε ο συνεταιρισμός αυτές τις ποικιλίες κυμάνθηκαν στα 4,5 - 3,80 ευρώ το κιλό. Ακολούθησαν στα τέλη Μαΐου οι μεσοπρώιμες ποικιλίες, με 3 - 4 ημέρες οψίμηση, κάτι που βοήθησε να διατηρηθούν οι τιμές σε καλά επίπεδα (τιμές πώλησης στα 2,70 - 2,50 ευρώ το κιλό). Σε καλά επίπεδα κυμάνθηκαν και οι όψιμες ποικιλίες λόγω της αυξημένης ζήτησης για εξαγωγές (τιμές πώλησης 1,80 - 2 ευρώ το κιλό). Εκτιμώ ότι μέχρι 23 - 25 Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή κερασιών στην περιοχή μας».

Θεόδωρος Φανιάδης, παραγωγός κερασιών από Γιαννακοχώρι Νάουσας
«Φέτος είχαμε καλύτερη παραγωγή και υψηλότερες τιμές σε σχέση με πέρσι. Από τον Μάιο που ξεκίνησαν οι πρώιμες ποικιλίες οι τιμές παραγωού κυμάνθηκαν στα 2,5 - 2,6 ευρώ το κιλό, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Στη συνέχεια όμως όταν ξεκίνησε η συγκομιδή στις μεσοπρώιμες ποικιλίες (Λαπέν κ.α.) είχαμε συνεχείς βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές στα 1,4 - 1,5 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή κερασιών στην περιοχή αναμένεται θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου».

Ελληνικές Εξαγωγές

Η χώρα μας εξήγαγε 15.515 τόνους κεράσια το 2017, 16.839 τόνους το 2018 και εκτιμάται ότι το 2019 θα εξάγει 23.000 τόνους. Οι πέντε κυριότερες χώρες που εξάγονται τα ελληνικά κεράσια είναι η Ολλανδία (3.347 τόνοι), η Γερμανία (1.835 τόνοι), η Ρουμανία (1.682 τόνοι), η Βουλγαρία (1.623 τόνοι) και η Ιταλία (1.335 τόνοι).

Σταύρος Παϊσιάδης

24/06/2019 11:09

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Νίκος Παπαδόπουλος σε δήλωσή του αναφορικά με τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που διαφαίνονται στην αγορά του επιτραπέζιου ροδάκινου και των νεκταρινιών, αναφέρει τα εξής:

«Η Κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν την διάθεση του επιτραπέζιου ροδάκινου και των νεκταρινιών και οι οποίες ενδιαφέρουν άμεσα τους παραγωγούς στην περιοχή του Τυρνάβου, καθώς ετοιμάζεται πρόταση για πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών.

Μετά από σχετική επικοινωνία με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημερώθηκα για την άμεση ενεργοποίηση του Προγράμματος Δωρεάν Διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης μέσω των Ομάδων Παραγωγών που εκτελούν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με κοινοτικούς πόρους και επιπλέον για την κατάθεση σχετικού φακέλου στην Ε.Ε. με σκοπό την έγκριση έκτακτου εθνικού προγράμματος δωρεάν διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης, μέσω Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, που θα αφορά όλους τους ροδακινοπαραγωγούς, συνεταιρισμένους και μη.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει συντονισμένα για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στο ελληνικό επιτραπέζιο ροδάκινο και άλλα πυρηνόκαρπα.

Μάλιστα, αυτές τις μέρες φιλοξενείται στη χώρα μας κινέζικη αντιπροσωπεία, με σκοπό τις τελικές τεχνικές διευθετήσεις των εξαγωγών.

Οι θετικές αυτές ενέργειες της κυβέρνησης αποδεικνύουν έμπρακτα ότι στέκεται δίπλα στους παραγωγούς και ακούει τα προβλήματά τους, έχοντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση του εισοδήματός τους και τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά».

20/06/2019 05:28

«Έπρεπε να «φθάσει ο κόμπος στο χτένι», για να αναγκαστεί μόλις χθες και υπό την πίεση των βουλευτικών εκλογών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, να εξαγγείλει μια σειρά μέτρων-κοροϊδία για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά δυσμενούς συγκυρίας, που απειλεί το εισόδημα των ροδακινοπαραγών», δήλωσε ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Καρασμάνης και πρόσθεσε:

«Τώρα - 17 μέρες πριν τις εκλογές - θυμήθηκε ο κ. Αραχωβίτης και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσουν στη δήθεν άμεση κατάρτιση και υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότασης για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, όταν από τον Μάρτιο του 2018 ο ίδιος ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την εκπόνηση προγράμματος για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας και όλο αυτό το διάστημα, τόσο ο προκάτοχος, του κ. Αραχωβίτη, όσο και ο ίδιος το είχαν ….γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Το πόσο άμεσα μπορεί να προετοιμαστεί ένα τέτοιο σοβαρό πρόγραμμα, ποια χρονοδιαγράμματα απαιτούνται για την υποστήριξή του, την έγκριση και την έναρξη εφαρμογής του, καλό θα ήταν να ρωτήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους του υπουργείου του. Τότε, θα αντιληφθεί πραγματικά πως με τα «θα» δεν αντιμετωπίζεται η σημερινή κρίση και η κατρακύλα των τιμών παραγωγού στην αγορά του ροδάκινου.

Εκείνο, όμως, που πρέπει να απαντήσει ο κ. Αραχωβίτης και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι, γιατί προχθές στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο η ελληνική αντιπροσωπία δεν ψέλλισε ούτε μια λέξη για το θέμα των ροδάκινων; Ενώ κατά την πρόσφατη (ενδιάμεση) αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2017, παρά τη δέσμευσή τους, δεν έθεσαν ποτέ το ζήτημα της ύπαρξης συνδεδεμένης με την παραγωγή ενίσχυσης στο επιτραπέζιο ροδάκινο, που θα αντιμετώπιζε εν μέρει το πρόβλημα των τιμών στο προϊόν.

Όπως τη λέξη «άμεσα», χωρίς να προσδιορίζει το πότε, επανέλαβε ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και για την κατάθεση αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα έκτακτο πρόγραμμα δωρεάν διανομής επιτραπέζιων ροδάκινων, υπό μορφή χυμών, από συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών. Ελπίζουμε να του φθάνουν οι ελάχιστες μέρες παραμονής του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να καταρτίσει, να υποβάλει και να υποστηρίξει αυτό το πρόγραμμα, και να μην ακολουθήσει την πρακτική του προκατόχου του, που χρειάστηκε κάμποσους μήνες για να ετοιμάσει το φάκελο για τις στρεμματικές ενισχύσεις των ροδακινοπαραγωγών για το εμπάργκο, τον οποίο έστειλε ταχυδρομικώς και χωρίς να τον υποστήριξει στην ΕΕ, για αυτό και τα έκανε μαντάρα!

Όσον αφορά στις εξαγγελίες του κ. υπουργού περί συνεννόησης με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη χορήγηση προκαταβολών για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στην καλλιέργεια του τρέχοντος έτους, αλλά και των επομένων ετών (!), απλά να του θυμίσουμε ότι ο ίδιος τον περασμένο μήνα όταν μαζί με το επιτελείο του επισκέφθηκε τη Σκύδρα, δήλωσε πως δεν μπορεί να δώσει προκαταβολές γιατί χρειάζεται να γίνει νομοθετική ρύθμιση. Δηλαδή, να φέρει τροπολογία για το θέμα αυτό στη Βουλή. Σε ποια Βουλή θα το κάνει ο κ. Αραχωβίτης; Σε αυτήν που έκλεισε για τις βουλευτικές εκλογές;

Ο ίδιος παρέδωσα σχετική τροπολογία στον προκάτοχό του τον Ιανουάριο του 2015 την οποία την κρατάνε επί 4.5 χρόνια στα συρτάρια του γραφείου τους.

Και ενώ τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τάζει προκαταβολές και …θυμάται να δώσει το καθυστερούμενο υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων για τις περυσινές ζημιές, ξεχνά παντελώς να αναφερθεί στο πρόγραμμα (μέτρο Μ5) για τα αντιχαλαζικά δίχτυα και τις αντιβρόχινες μεμβράνες, που κατήρτισε η δική μας κυβέρνηση, και για το οποίο η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στους παραγωγούς. Ενώ, την βαρύνει η αναποτελεσματικότητα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, που εφάρμοσε με μειωμένες πτήσεις και φυσίγγια, εγκαταλείποντας έτσι στην τύχη τους ροδακινοπαραγωγούς.  Όπως βέβαια έχει πάθει κυριολεκτικά αμνησία για το εγκληματικό της λάθος να μην θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα που εμείς θεσπίσαμε (μέτρο Μ17) για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.

Ψελλίζει ο κ. Αραχωβίτης και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα φροντίσει για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στα ελληνικά ροδάκινα. Φαίνεται πως ξέχασαν πως η αγορά της Κίνας άνοιξε προ πενταετίας, τον Ιούλιο του 2014 επί υπουργίας μου, με την υπογραφή δύο πρωτοκόλλων συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για την επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών που απορρέουν από τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για την εξαγωγή ελληνικών φρούτων και λαχανικών, τον ταχύτερο εκτελωνισμό στις εξαγωγές ελληνικών οίνων και γενικότερα την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο.

Από τις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης απουσιάζουν όμως η τόνωση της κατανάλωσης ροδάκινων και νεκταρινιών σε τουριστικά καταλύματα και χώρους μαζικής εστίασης, η ένταξη τους στο καθημερινό σιτηρέσιο των μονάδων του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, καθώς και στα ιδρύματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας (μέτρα αποτελεσματικά που εφαρμόστηκαν το 2014), όπως επίσης απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε αναφορά γιατί επί 4,5 χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε με κανένα μέτρο την απώλεια εισοδήματος των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών από το εμπάργκο στις εξαγωγές κοινοτικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία.

Την απάντηση για όλα αυτά τα «θα» και τα μέτρα-κοροϊδία που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση θα τη δώσουν οι ροδακινοπαραγωγοί στις κάλπες της 7ης Ιουλίου».

20/06/2019 01:34

Δέσμη μέτρων για την άμεση και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων που διαφαίνονται στην αγορά του επιτραπέζιου ροδάκινου και των νεκταρινιών ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο με τη συμμετοχή των βουλευτών Ημαθίας και Πέλλας, Φρόσως Καρασαρλίδου, Γιάννη Σηφάκη, Χρήστου Αντωνίου, Γιώργου Ουρσουζίδη, Θεοδώρας Τζάκρη, του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελου Τόλκα, του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα Καλαϊτζίδη και εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικών συλλόγων και ομάδων παραγωγών από τους δύο νομούς. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα εξοφλείται το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων για ζημιές του 2018 από τον ΕΛΓΑ, ενώ συζητείται με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής για τις ζημιές του 2019 καθώς και τις ζημιές των επόμενων ετών».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι:

-«Άμεσα προχωράμε και ετοιμαζόμαστε για να καταθέσουμε σχετική πρόταση για πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών,

-Άμεσα ενεργοποιούμε το Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης μέσω των Ομάδων Παραγωγών που εκτελούν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με κοινοτικούς πόρους,

-Καταθέτουμε σχετικό φάκελο στην Ε.Ε. για έγκριση έκτακτου εθνικού προγράμματος δωρεάν διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης, μέσω Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, που θα αφορά όλους τους ροδακινοπαραγωγούς, συνεταιρισμένους και μη.»

Όσον αφορά το δεύτερο μέρος της συνάντησης, όπου απασχόλησαν κυρίως θέματα αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, ο Υπουργός είπε:

-«Την επόμενη εβδομάδα εξοφλείται το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων για ζημιές του 2018 από τον ΕΛΓΑ.

-Ενεργοποιείται το άρθρο 20 του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με σκοπό την άμεση ενίσχυση του ελεγκτικού έργου, λόγω αυξημένων ζημιών.

-Συζητείται με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής για τις ζημιές του 2019 καθώς και τις ζημιές των επόμενων ετών.»

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει συντονισμένα για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στο ελληνικό επιτραπέζιο ροδάκινο και άλλα πυρηνόκαρπα. Μάλιστα, αυτές τις μέρες φιλοξενείται στη χώρα μας κινέζικη αντιπροσωπεία, με σκοπό τις τελικές τεχνικές διευθετήσεις των εξαγωγών.

20/06/2019 10:31

Tο μεγαλύτερο ποσοστό των ροδακινοπαραγωγών επιθυμεί την άμεση εισοδηματική ενίσχυση όλων των παραγωγών που καλλιεργούν επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια για την απώλεια εισοδήματος λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης γιατί μόνον με αυτόν το μέτρο θα μπορέσει να ανασάνει την παρούσα στιγμή, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας.

Μάλιστα όπως προσθέτει η «απόσυρση, χωρίς να ήμαστε αρνητικοί, δεν μπορεί να καλύψει το χαμένο εισόδημα όλων των ροδακινοπαραγωγών και μάλιστα άμεσα αφού οι ανάγκες το επιβάλλουν».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές τις 7ης Ιουλίου, και οι εξαθλιωμένοι οικονομικά ροδακινοπαραγωγοί, βλέποντας τα προβλήματα να μη βρίσκουν λύση αλλά να πολλαπλασιάζονται, γίνονται θεατές ενός σήριαλ που διαδραματίζεται σε μια καλά στημένη πολιτική αρένα και ενός σκηνικού που δεν είναι καθόλου άγνωστο γι΄αυτούς, αφού το ίδιο έργο το έχουν δει να επαναλαμβάνεται πολλές φορές με τους ίδιους να χάνουν πριν ακόμη ξεκινήσει να προβάλλεται.

Οι δυσκολίες στη διακίνηση αλλά και οι χαμηλές τιμές κυρίως στα επιτραπέζια ροδάκινα ανάγκασαν τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαϊτζίδη να καλέσει άμεσα σύσκεψη με συμμετέχοντες τους παραγωγικούς φορείς για να γίνουν προτάσεις και να αναζητηθούν λύσεις.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο επιμελητήριο στη Βέροια ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας παρουσίασε τις προτάσεις του οι οποίες ήταν οι εξής:

1) Να υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση (στρεμματική) στους παραγωγούς ροδάκινου λόγω της απώλειας του εισοδήματος που έχουν υποστεί από τις πολύ χαμηλές τιμές πώλησης.

2) Να γίνει αναδιάρθρωση καλλιέργειας στα επιτραπέζια ροδάκινα, όπως έκαναν και οι Ισπανοί (20.000 στρέμματα επιτραπέζια ροδάκινα με 500 ευρώ ανά στρέμμα ενίσχυση στον παραγωγό).

3) Να υπάρξει ελάχιστη τιμή πώλησης του κάθε προϊόντος, σύμφωνα με το κόστος παραγωγής, που θα το καθορίσουν τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Οι δε κύριοι Καλαϊτζίδης Κωνσταντίνος, Αποστολίδης Στέφανος και Γιαννακάκης Χρήστος πρότειναν ως λύση την «Απόσυρση», στην οποία δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα και τέθηκε ως κύρια.

Μάλιστα να σημειώσουμε ότι η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας κ. Καρασαρλίδου Φρόσω είχε ζητήσει πριν την σύσκεψη με αίτημα που κατέθεσε προς τον Υπουργό ΑΑ & Τ κ. Αραχωβίτη Σταύρο την έγκριση προγράμματος απόσυρσης ροδάκινων προς διάφορες κατευθύνσεις (δωρεάν διανομή: νωπού, χυμού σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς). Η χρηματοδότηση να γίνει από τις Κρατικές Ενισχύσεις (deminimis) και η διαδικασία μέσα από Οργανώσεις Παραγωγών.

Αναφέρουμε τα παραπάνω θέλοντας να τονίσουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του Αγροτικού κόσμου (ροδακινοπαραγωγοί) επιθυμεί την άμεση εισοδηματική ενίσχυση όλων των παραγωγών που καλλιεργούν επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια για την απώλεια εισοδήματος λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης γιατί θα μόνο με αυτόν το μέτρο θα μπορέσει να ανασάνει την παρούσα στιγμή. Η απόσυρση, χωρίς να ήμαστε αρνητικοί, δεν μπορεί να καλύψει το χαμένο εισόδημα όλων των ροδακινοπαραγωγών και μάλιστα άμεσα αφού οι ανάγκες το επιβάλλουν.

Ως διαχρονική λύση προτείνουμε την αναδιάρθρωση η οποία θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα καθώς και την θέσπιση ελάχιστης τιμής πώλησης (Υπήρξε σχετική ψήφιση νομοσχεδίου στην Ιταλία).

Στη σημερινή σύσκεψη του Υπουργείου δεν παρευρεθήκαμε διότι κατά την σύσκεψη στο επιμελητήριο Βέροιας, κάποιοι ήταν αρνητικοί στο να βρίσκονται στην ορισθείσα επιτροπή αγρότες, δεν προσκληθήκαμε και φυσικά έπρεπε να αποφασιστεί μέσα από δημοκρατικά πλαίσια και όχι να είναι προαποφασισμένη, η πρόταση της απόσυρσης ως κύριας.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις χαλαζοπτώσεις που συνεχίζουν να πλήττουν την παραγωγή ζητάμε - το κάναμε προ δύο μηνών - την πρόσληψη επιπλέον εκτιμητών γεωπόνων για να επισπευτούν οι διαδικασίες και να αποζημιωθούν το συντομότερο οι παραγωγοί. Επίσης χρήζει άμεσης ανάγκης να δοθούν προκαταβολές στους πληγέντες παραγωγούς καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και να είναι δίκαιες οι αποζημιώσεις.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να απευθύνουμε ερώτημα προς την ΝΔ για το ποιες λύσεις έχει να προτείνει και να δεσμευτεί γι αυτές, αν εκλεγεί κυβέρνηση στις 8 Ιουλίου 2019.

Προτίθεται να δώσει εισοδηματική ενίσχυση (Ρωσικό εμπάργκο) στους ροδακινοπαραγωγούς;

Θα «τρέξει» πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με ενίσχυση ανά στρέμμα;

Θα προχωρήσει σε αλλαγές του κανονισμού του ΕΛΓΑ που τόσο καιρό ακούμε και τίπoτα δεν γίνεται;

Με τιμή

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

18/06/2019 12:09

Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η εγχώρια παραγωγή ροδάκινου αντιμετωπίζει και φέτος μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία. Σε ανταγωνιστικές ροδακινοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ισπανία, υπάρχει υπερπαραγωγή, αλλά και πρωίμιση της σοδειάς, στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια, με αποτέλεσμα την υπερτροφοδότηση των ευρωπαϊκών αγορών και την κάμψη των τιμών».

Και προσθέτει: «Η ελληνική παραγωγή, που εκτιμάται ότι θα φθάσει γύρω στους 335.000 τόνους (215.000 τόνοι επιτραπέζια ροδάκινα και 120.000 τόνοι νεκταρίνια), πέραν του οξυμένου ανταγωνισμού στις αγορές του εξωτερικού, του συνεχιζόμενου ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές κοινοτικών αγροτικών προϊόντων, έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει μια εσωτερική κατανάλωση, που μέχρι στιγμής κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, αλλά και ποιοτικά προβλήματα σε μερίδα προϊόντων, εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων και των έντονων βροχοπτώσεων της περασμένης άνοιξης.

Μα το κυριότερο: Η σημαντική μείωση των τιμών παραγωγού, που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μιας συγκεκριμένης και υποστηρικτικής πολιτικής από πλευράς κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον κλάδο.

Όταν οι καταστροφές των τελευταίων δύο ετών, εξαιτίας χαλαζοπτώσεων και άκαιρων και έντονων βροχοπτώσεων, παραμένουν χωρίς αποζημιώσεις ή αποζημιώνονται με ψίχουλα, μέσω ενισχύσεων de minimis και μάλιστα με αυθαίρετους αποκλεισμούς παραγωγών από αυτές.

Όταν δεν υπάρχει απολύτως καμία αντίδραση στο συνεχιζόμενο ρωσικό εμπάργκο, ούτε τίθεται κανένα θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη χορήγηση αντισταθμίσεων με τη μορφή στρεμματικών ενισχύσεων στην απώλεια εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών από το εμπάργκο.

Όταν όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους και δεν γίνεται καμία ουσιαστική προσπάθεια για την υποστήριξη συνεργατικών σχημάτων και Ομάδων Παραγωγών, που συνενώνοντας μικρές εκμεταλλεύσεις υπό τη σκέπη τους, να μπορούν να έχουν ουσιαστικό διαπραγματευτικό ρόλο στην αγορά, αλλά και να λειτουργήσουν εποικοδομητικά στον εμπορικό τομέα.

Όταν η στρόφιγγα της χρηματοδότησης έχει κλείσει, τα προγράμματα που θα προωθούσαν την επιχειρηματικότητα βαλτώνουν και ενώ οι Ισπανοί έχουν ήδη προχωρήσει σε αποσύρσεις προϊόντων από την αγορά, ενώ εδώ επικρατεί  μακάριος ύπνος.

Όταν όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα από μια κυβέρνηση που από ότι φαίνεται ούτε θέλει ούτε μπορεί να ενσκήψει με ενδιαφέρον, κατανόηση και διάθεση να προσφέρει για να στηρίξει τους ροδακινοπαραγωγούς, η κατάσταση θα επιδεινώνεται, οι τιμές θα πέφτουν, το αγροτικό εισόδημα θα συρρικνώνεται και η εγκατάλειψη της καλλιέργειας θα φαντάζει ως μόνη διέξοδος.

Για όσους τυχόν δυσπιστούν στα προηγούμενα να θυμίσω μόνο πως, όταν τον Ιούνιο του 2014 η τότε κυβέρνηση, επί υπουργίας μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια ανάλογη από πλευράς τιμών δύσκολη συγκυρία, αποφασιστικά και άμεσα :

Ενεργοποίησε μέσα από τις Ομάδες Παραγωγών ροδάκινων μέτρα για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων στην αγορά, εκμεταλλευόμενη τις κοινοτικές διατάξεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς.

Προχώρησε στην αύξηση της κατανάλωσης ροδάκινων και νεκταρινιών στα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία και στους χώρους μαζικής εστίασης όλης της χώρας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ενέταξε το ροδάκινο στο καθημερινό σιτηρέσιο των μονάδων του Στρατού, της Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και στις νοσοκομειακές μονάδες και στα Ιδρύματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας.

Έθεσε μετ’ επιτάσεως θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Συμβούλια των υπουργών Γεωργίας της Κοινότητας, διεκδικώντας τόσο την ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων για τη διαχείριση της αγοράς, όσο και τη λήψη έκτακτων μέτρων, όπως για παράδειγμα την αύξηση των προς χυμοποίηση ποσοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των επιτραπέζιων ροδάκινων, καθώς και τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών.

Ξεκίνησε άμεσα διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του των ροδακινοπαραγωγικών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπάρξει μια κοινή θέση επί του θέματος σε κοινοτικό επίπεδο και να προταθούν προς λήψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υιοθέτησε μέτρα και προγράμματα για την περαιτέρω στήριξη και ενδυνάμωση της λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών του κλάδου, ενώ σήμερα ακόμα εκκρεμεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  η αξιολόγηση των φακέλων που κατατέθηκαν στο μέτρο Μ9, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, που η δική μας κυβέρνηση παρέδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως δεν έχει συσταθεί 4,5 χρόνια τώρα η Διεπαγγελματική Οργάνωση Ροδακίνου, παρόλο που είναι νωπό ακόμη το μελάνι των υπογραφών και τα δημοσιογραφικά φλάς από το βήμα του Φεστιβάλ Ροδάκινου στη Βέροια πριν από δυο χρόνια, για τη σύστασή της.

Όμως, όλα αυτά έγιναν τότε γιατί πραγματικά υπήρχε η διάθεση και η θέληση να στηρίξουμε ένα από τα βασικά αγροτικά μας προϊόντα και το εισόδημα των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών.

Επειδή για εμάς η γεωργία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στο οικοδόμημα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Καλώ την κυβέρνηση, τις λίγες έστω μέρες που θα παραμείνει στην εξουσία, να σταματήσει να κωφεύει και να ενσκήψει με ενδιαφέρον στα οξυμένα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών. Γιατί οποιαδήποτε χρονοτριβή θα έχει κυριολεκτικά καταστροφικά αποτελέσματα».

14/06/2019 01:19

Μειωμένη παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε φέτος στα βερίκοκα, με εξαίρεση την ποικιλία Μπεμπέκου, όπου έχουμε μια κανονική παραγωγή αλλά με προβλήματα ποιότητας λόγω των βροχοπτώσεων αλλά και των χαλαζοπτώσεων που «χτύπησαν» πολλές περιοχές τις προηγούμενες ημέρες. Από την άλλη η ζήτηση στα επιτραπέζια φαίνεται να είναι μειωμένη, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με πέρσι, οι τιμές παραγωγού για όλες τις ποικιλίες. Προβλήματα με τις τιμές αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί επιτραπέζιων βερίκοκων της Πελοποννήσου. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤυπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου κ. Θωμάς Φάκλαρης, «με τιμές γύρω στο 1 ευρώ το κιλό ξεκίνησαν οι υπερ-πρώιμες και πρώιμες ποικιλίες βερίκοκου στους νομούς Αργολίδας και Κορινθίας».

Και προσθέτει: «Αυτή την εποχή οι τιμές στις συγκομιζόμενες ποικιλίες βερίκοκου (Wonder Cot, Τίρυνθας κ.α.) έχουν τιμές στα 55-60 λεπτά το κιλό, που είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. Ξεκίνησε επίσης αυτές τις ημέρες στην Αργολίδα, με μικρές αρχικά ποσότητες, η συγκομιδή και των βερίκοκων της ποικιλίας Μπεμπέκου».

Από την πλευρά της η κ. Άννα Λαμπαδά, από τον συνεταιρισμό Σταθέικα Αργολίδας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο, «έχει ξεκινήσει η συγκομιδή για τα βερίκοκα της ποικιλίας Μπεμπέκου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Φέτος τα δέντρα είναι φορτωμένα και η παραγωγή είναι κανονική.

Ωστόσο οι τιμές παραγωγού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα τα βερίκοκα που γίνονται κομπόστα οι τιμές έκλεισαν στα 28 λεπτά το κιλό, ενώ αυτά που πωλούνται για πούλπα στα 13 λεπτά το κιλό (στα ίδια με τα περσινά επίπεδα).

Τις τιμές αυτές θα της χαρακτήριζα εξευτελιστικές, αφού μόνο το κόστος εργατικών φτάνει τα 5 - 6 λεπτά. Πολλοί παραγωγοί φέτος αναμένεται να οδηγηθούν σε ξερίζωμα των δέντρων τους».

Στην Κορινθία αναμένεται μια κανονική παραγωγή στην ποικιλία Μπεμπέκου αλλά με προβλήματα λόγω της χαλαζόπτωσης. Το μέλος της διοίκησης του Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου, Μιχάλης Βαρδάκας, που είναι παραγωγός βερίκοκου μας επεσήμανε ότι «η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις 18-19 Ιουνίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες. Το πρόβλημα που έχουμε φέτος ήταν η χαλαζόπτωση, που χτύπησε αρκετές περιοχές και θα οδηγήσει σε μία χαμηλότερη ποιότητα».

Προβλήματα στην παραγωγή βερίκοκων έχουμε και στη βόρεια Ελλάδα. Τα δέντρα είναι φορτωμένα και το μέγεθος των καρπών μικρό. Επίσης προβλήματα υπάρχουν σε πολλές περιοχές λόγω των βροχοπτώσεων και των χαλαζοπτώσεων που έπεσαν τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Σιώντας, προϊστάμενος στο τμήμα οπωροκηπευτικών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας, «στα επιτραπέζια βερίκοκα είχαμε μειωμένη παραγωγή και πολλά προβλήματα από τις ανεμοθύελλες, τις βροχοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις. Αποτέλεσμα οι εμπορεύσιμες ποσότητες ήταν μικρές και οι τιμές σε καλά επίπεδα. Όμως όσα βερίκοκα δεν ήταν εμπορεύσιμα οδηγήθηκαν για χυμοποίηση με τιμή στα 10 λεπτά το κιλό. Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε στην περιοχή μας η συγκομιδή βιομηχανικών βερίκοκων και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι τιμές».

Από την πλευρά της η κ. Κατερίνα Ρουσοπούλου, πρόεδρος ΑΣ Αχλαδοχωρίου «Ελπίδα» Πέλλας, «μόλις ξεκίνησε η συγκομιδή βιομηχανικών βερίκοκων που έχουμε στην περιοχή, όμως ακόμη τα εργοστάσια δεν έχουν ανακοινώσει τιμές. Εκτιμώ ότι θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με αυτά της νότιας Ελλάδας με 1 έως 2 λεπτά παραπάνω».

Σταύρος Παϊσιάδης

13/06/2019 03:35

«Η πρόταση της απόσυρσης των επιτραπέζιων ροδάκινων, που αποφασίστηκε κατά την ευρεία σύσκεψη της Τρίτης (11/06), δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, Χρήστος Βοργιάδης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση. «Εμείς καταθέσαμε τρεις προτάσεις που πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν σε οριστικές λύσεις και δεν θα διαιωνίζουν το πρόβλημα των χαμηλών τιμών παραγωγού», προσθέτει.

Οι τρεις προτάσεις που κατέθεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας είναι οι εξής:

1) Να υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση (στρεμματική) στους παραγωγούς ροδάκινου λόγω της απώλειας του εισοδήματος που έχουν υποστεί

2) Να γίνει αναδιάρθρωση καλλιέργειας στα επιτραπέζια ροδάκινα, όπως έκαναν και οι Ισπανοί. Είτε να αλλάξουν οι ποικιλίες είτε να αλλάξουν καλλιέργεια. Εμείς προτείνουμε να υπάρξει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για 20.000 στρέμματα επιτραπέζια ροδάκινα με 500 ευρώ ανά στρέμμα ενίσχυση στον παραγωγό.

3) Να υπάρξει ελάχιστη τιμή πώλησης του κάθε προϊόντος, σύμφωνα με το κόστος καλλιέργεια, που θα το καθορίσουν τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

«Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την στήριξη της καλλιέργειας επιτραπέζιου ροδάκινου. Όπως φάνηκε από την σύσκεψη φέτος αναμένεται να είναι μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς. Εμείς ζητάμε να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι σύλλογοι ροδακινοπαραγωγών της χώρας, ώστε να αποκτήσουμε μια δυνατή και ενιαία φωνή στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βοργιάδης.

Σταύρος Παϊσιάδης

12/06/2019 10:00

Μετά από ευρεία σύσκεψη, που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης (11/06), ύστερα από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα Καλαϊτζίδη και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Γιώργου Μπίκα, στο τοπικό Επιμελητήριο και στην οποία συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής ενότητας, οι βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης της Ημαθίας, ο πρόεδρος της κοινοπραξίας οργανώσεων ομάδων παραγωγών, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, εκπρόσωποι ιδιωτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι πρόεδροι ή εκπρόσωποι του συνόλου σχεδόν των συνεταιρισμών και των οργανώσεων παραγωγών της Ημαθίας και οι πρόεδροι ή εκπρόσωποι όλων των αγροτικών συλλόγων της Περιφερειακής ενότητας, καταγράφηκαν τα προβλήματα στη διάθεση επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού και αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής με συμμετέχοντες από το σύνολο των φορέων. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο, Χρήστος Γιαννακάκης «ζητούμε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη των τιμών».

Οι συμμετέχοντες συνέταξαν και σχετικό έγγραφο, στο οποίο αναλύεται πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση για το πρόβλημα που ανέδειξε ο ΑγροΤυπος με σχετικά ρεπορτάζ, προκειμένου να αποσταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στο έγγραφο «μετά από τις πρώτες κιόλας μέρες τις συγκομιδής, έχουν συσσωρευτεί στα ψυγεία των εξαγωγικών φορέων, ιδιωτών και συνεταιρισμών, ποσότητες άνω των 10.000 τόνων, ενώ επίκειται τις επόμενες 10 με 15 ημέρες η συγκομιδή άνω των 40.000 τόνων επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών».

Δείτε ολόκληρο το έγγραφο που θα αποσταλεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη:

Θ Ε Μ Α : Συνάντηση Επιτροπής φορέων Π.Ε. Ημαθίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης - Καταγραφή προβλημάτων – Λήψη μέτρων.

Μετά από ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 11-06-2019, ύστερα από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής ενότητας Ημαθίας, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας και στην οποία συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής ενότητας, οι βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης της Ημαθίας, ο πρόεδρος της κοινοπραξίας οργανώσεων ομάδων παραγωγών, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, εκπρόσωποι ιδιωτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι πρόεδροι ή εκπρόσωποι του συνόλου σχεδόν των συνεταιρισμών και των οργανώσεων παραγωγών της Ημαθίας και οι πρόεδροι ή εκπρόσωποι όλων των αγροτικών συλλόγων της Περιφερειακής ενότητας, καταγράφηκαν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα στη διάθεση επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού και αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής με συμμετέχοντες από το σύνολο των φορέων.

Έτσι λόγω της αυξημένης παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, της πτώσης της κατανάλωσης, της κατακρήμνισης των τιμών διάθεσης, σε συνδυασμό με τις μακροχρόνιες πλέον συνέπειες του Ρωσικού εμπάργκο και των καταστροφών από καιρικά φαινόμενα, ο Αγροτικός κόσμος της Κεντρικής Μακεδονίας, ζητά την ΑΜΕΣΗ παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη των τιμών.

Ήδη, μετά από τις πρώτες κιόλας μέρες τις συγκομιδής, έχουν συσσωρευτεί στα ψυγεία των εξαγωγικών φορέων, ιδιωτών και συνεταιρισμών, ποσότητες άνω των 10.000 τόνων, ενώ επίκειται τις επόμενες 10 με 15 ημέρες η συγκομιδή άνω των 40.000 τόνων επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί, ότι αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Ισπανικοί φορείς και ήδη η Κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να αποσύρει από την αγορά 30.000 τόνους των συγκεκριμένων προϊόντων και να εγκρίνει κρατική ενισχυτική χρηματοδότηση 14.300.000€.

Θέτοντας υπόψη σας όλα τα παραπάνω, ζητάμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την καταγραφή των αδιάθετων ποσοτήτων στις ενότητες Ημαθίας, Λάρισας και Πέλλας και την λήψη πρωτοβουλιών από την πλευρά του Υπουργείου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας

Κωνσταντίνος  Καλαϊτζίδης

Το κείμενο συνυπογράφουν:

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας

Διοικητικό Συμβούλιο Εμπορικού Επιμελητηρίου Ημαθίας

Ιδιώτες εξαγωγείς:

Tasty fruit Αποστολίδης – Νικολόπουλος

Πλωμαρίτης Κώστας

Αλεξιάδης Φώτης

Νέγκας Νικόλαος

Αφοί Καλαϊτζίδη

IRA Fruit Ραφαηλίδης Θεόφιλος

Οργανώσεις Παραγωγών – Συνεταιρισμοί:

Α.Σ. Νέος Αλιάκμων

Α.Σ. Μέσης

Α.Σ. Μελίκης

Α.Σ. Venus

Α.Σ. Νάουσας

ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας

Α.Σ. Επισκοπής

ΑΣΟΠ Επισκοπής

Α.Σ. Μίεζας

Α.Σ. Αγ. Κωνσταντίνος

Κοινοπραξία Μελίκης

Α.Σ. Komex

Α.Σ. Ερμής

Α.Σ. Ομόνοια  

Αγροτικοί Σύλλογοι:

Αγροτικός σύλλογος γεωργών Βέροιας

Αγροτικός σύλλογος Ημαθίας

Αγροτικός σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»

Ενιαίος αγροτικός σύλλογος Νάουσας

Αγροτικός σύλλογος Αλεξάνδρειας

11/06/2019 05:13

Την κραυγή αγωνίας των παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αργυροπουλίου, για τις «εξευτελιστικές» τιμές στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια, «εισέπραξε» ο βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, στο Αργυροπούλι.

Ο Λαρισαίος πολιτικός συναντήθηκε με μέλη του Δ.Σ και αγρότες της περιοχής, οι οποίοι εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τη διάθεση των προϊόντων τους, καθώς, εξαιτίας του Ρωσικού εμπάργκο, χιλιάδες τόνοι επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, παραμένουν καθηλωμένοι στα ψυγεία του Συνεταιρισμού. Ακόμη, επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα του υψηλού κόστους παραγωγής για τον Έλληνα αγρότη.

Ο κ. Κέλλας μετά το τέλος της συνάντησής του με τους συνεταιριστές, δήλωσε:

«Σήμερα επισκέφθηκα έναν πρότυπο αγροτικό συνεταιρισμό, ο οποίος τα τελευταία 4 χρόνια, δίνει άνιση μάχη με την κυβερνητική αδιαφορία και ανικανότητα για την προάσπιση των συμφερόντων του πρωτογενούς τομέα.

Τα ψυγεία γεμίζουν αδιάθετα ροδάκινα και νεκταρίνια, οι τιμές κατρακυλούν και οι αγρότες είναι στα όριά τους.

Οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί αποζημιώθηκαν, για πρώτη και τελευταία φορά, λόγω της απόφασης της ΕΕ για εμπάργκο προς τη Ρωσία, τον Δεκέμβριο του 2014 επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, που διεκδίκησε και εξασφάλισε στρεμματική ενίσχυση 220 ευρώ.

Έκτοτε, οι τραγικοί χειρισμοί του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που υποστήριξε ελλιπώς και ατεκμηρίωτα το αίτημα των αγροτών γιααποζημιώσεις, απαξίωσαν τις τιμές σε ροδάκινα και νεκταρίνια, την στιγμή που Ιταλοί και Ισπανοί αγρότες αποζημιώνονται για την απώλεια του εισοδήματός τους!

Επιπλέον στα τεσσεράμισι χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταργήθηκε το αγροτικό πετρέλαιο, αυξήθηκαν φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, φορολογήθηκαν οι επιδοτήσεις και εκτινάχθηκε το κόστος παραγωγής.

Την επομένη των εκλογών θα διεκδικήσουμε άμεσα δίκαιες αποζημιώσεις για τους παραγωγούς από τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο, ενώ θα μειώσουμε άμεσα τη φορολογία σε όλες τις κλίμακες, ώστε να ανασάνουν οι παραγωγικές τάξεις.

Για τη ΝΔ ο πρωτογενής τομέας δεν είναι χώρος πειραματισμών, αλλά η αφετηρία για την αλλαγή σελίδας στη χώρα».

11/06/2019 11:17

Ένα αίτημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη για έγκριση προγράμματος απόσυρσης ροδάκινων προς διάφορες κατευθύνσεις κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κα Φρόσω Καρασαρλίδου.

Η δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Κατέθεσα αίτημα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη για έγκριση προγράμματος απόσυρσης ροδάκινων προς διάφορες κατευθύνσεις (δωρεάν διανομή: νωπού, χυμού σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς). Η χρηματοδότηση να γίνει από τις Κρατικές Ενισχύσεις (de minimis) και η διαδικασία μέσα από Οργανώσεις Παραγωγών που έχουν και την εμπειρία προηγούμενων ετών.

Προσδοκούμε το μέτρο αυτό να συμβάλλει στην ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, σε ένα προβληματικό ξεκίνημα της σεζόν του 2019, με στόχο να σταθεροποιήσει την αγορά αυτών των προϊόντων για να αποφευχθούν πτώσεις των τιμών.

07/06/2019 03:41

Το έντονο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε όλη σχεδόν την Ιταλία το Μάιο, με φαινόμενα, όπως βροχές, χαλάζι, ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μέσο για την εποχή όρο, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή κερασιών της γείτονος.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Ismea σε πρόσφατη έκθεσή του για το προϊόν,  η εμπορική περίοδος για το προϊόν ξεκίνησε στην Ιταλία 7 με 10 ημέρες αργότερα από την συνηθισμένη περίδο συγκομιδής για τα πρώιμα ποικιλίας Bigarreau.

Στην περιοχή του Μπάρι που είναι σημαντικό παραγωγικό κέντρο, αντιπροσωπεύοντας το 30% της συνολικής παραγωγής σε επίπεδο Ιταλίας, η σοδειά αναμένεται σαφώς κουρεμένη, εκτός των άλλων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

Σημειωτέον ότι η συγκομιδή των κερασιών άρχισε για τις πρώιμες ποικιλίες στις αρχές του Μαΐου και προκλήθηκαν σε αυτά προβλήματα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, των υψηλών επιπέδων υγρασίας τις πρωινές ώρες, καθώς και των θερμοκρασιών που ήταν πολύ χαμηλές για την εποχή, επηρεάζοντας σημαντικά τις ποιότητες.

Πρόσθετες δυσχέρειες στις εκμεταλλεύσεις κερασιού δημιούργησαν οι βροχές που συνεχίστηκαν το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όπως επίσης και το... βαρύ χαλάζι που τις έπληξε στις 12 Μαΐου.

Όπως αναφέρει το Ismea στην έκθεσή του αυτή, καταλήγοντας «λόγω των φαινομένων αυτών έχει επηρεαστεί σημαντικά και το εμπόριο, με τις τιμές να φτάνουν τα 4,50 ευρώ το κιλό στις αρχές Μαΐου, ούσες μειωμένες κατά 25% απ’ ό, τι ένα χρόνο πριν (6,00 ευρώ το κιλό το 2018)».