Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

10ετή πρόβλεψη Κομισιόν για σιτηρά, ελαιούχους, γαλακτοπαραγωγή και κρέας

12/12/2022 09:03 πμ
Στην ΕΕ η παραγωγή ορισμένων καλλιεργειών αναμένεται να μείνει στάσιμη ή ακόμη και να μειωθεί οριακά, ενώ η παραγωγή γάλακτος και κρέατος όπως όλα δείχνουν θα μειωθεί.

Στην ΕΕ η παραγωγή ορισμένων καλλιεργειών αναμένεται να μείνει στάσιμη ή ακόμη και να μειωθεί οριακά, ενώ η παραγωγή γάλακτος και κρέατος όπως όλα δείχνουν θα μειωθεί. Αυτά προβλέπει η έκθεση μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τα επόμενα δέκα χρόνια έως και το 2032, που δημοσίευσε η Κομισιόν.

Η συνολική έκταση σιτηρών της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί οριακά σε 572 εκατομμύρια στρέμματα έως το 2032, λόγω της μείωσης κριθαριού και καλαμποκιού. Η ΕΕ θα παραμείνει καθαρός εξαγωγέας σιταριού και κριθαριού και καθαρός εισαγωγέας αραβοσίτου και ρυζιού. Η κατανάλωση δημητριακών τροφίμων στην ΕΕ θα αυξηθεί ελαφρά (+3,9%), αλλά καθώς η χρήση ζωοτροφών θα μειωθεί (-6,1%), η συνολική οικιακή χρήση στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή.

Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους, η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει σε 33 εκατομμύρια τόνους το 2032, σημειώνοντας αύξηση 2,8 εκατομμυρίων τόνων από το 2020-2022 (+9,3%). Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση των αποδόσεων. Ωστόσο, η κατάσταση διαφοροποιείται για κάθε προϊόν. Οι καθαρές εισαγωγές ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ θα μειωθούν, καθώς η ΕΕ θα παράγει 54,7% περισσότερα όσπρια και 33,3% περισσότερους σπόρους σόγιας.

Η υιοθέτηση πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών θα επηρεάσει τη μελλοντική ανάπτυξη του γαλακτοκομικού τομέα της ΕΕ. Καθώς η εκτατική παραγωγή ευνοείται για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ανησυχιών, τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής αναμένεται να μειωθούν και να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής γάλακτος της ΕΕ κατά 0,2% ετησίως έως το 2032.

Η κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί (-1,5 κιλό ανά κάτοικο ετησίως), με το βόειο κρέας να επηρεάζεται ιδιαίτερα και το χοιρινό κρέας να υποκαθίσταται εν μέρει από τα πουλερικά. Το κρέας πουλερικών αναμένεται να είναι ο μόνος κλάδος που αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη. Επίσης, οι αγελάδες της ΕΕ αναμένεται να μειωθούν κατά 2,8 εκατομμύρια κεφάλια (9,1%). Μετά το υψηλό επίπεδο το 2022, η τιμή του βοείου κρέατος αναμένεται να μειωθεί ξανά λόγω πιο ισορροπημένης προσφοράς και ζήτησης. Όσον αφορά το χοιρινό κρέας, η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% ετησίως για τη δεκαετία 2022-2032, που αντιστοιχεί σε 2,2 εκατομμύρια τόνους για ολόκληρη την περίοδο.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
01/12/2023 01:03 μμ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις Νοεμβρίου που έκανε το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) ανακάμπτει η φετινή παγκόσμια παραγωγή αραβόσιτου.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια αύξηση της παραγωγής σε ποσοστό 64% σε σχέση με το 2022. Αυτό οφείλεται κυρίως λόγω των αυξημένων αποδόσεων της καλλιέργειας που είχαμε στις ΗΠΑ.

Η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NASS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) προβλέπει ότι η παραγωγή καλαμποκιού για το 2023/2024 προβλέπεται να είναι 15,2 δισεκατομμύρια μπούσελ. Η μέση απόδοση ανέρχεται σε 174,9 μπουσέλ ανά στρέμμα, ενώ η καλλιεργούμενη έκταση είναι στα 87,1 εκατ. στρέμματα.

Επίσης το USDA προβλέπει ότι η παραγωγή καλαμποκιού θα είναι αυξημένη στην Ουκρανία, με τις αποδόσεις, που ανακοινώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου, να ξεπερνούν τα επίπεδα του προηγούμενο ρεκόρ που είχαμε την περίοδο 2018/2019. Η παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία προβλέπεται να φτάσει στα 29,5 εκατ. τόνους, με αποδόσεις 7,38 τόνων ανά εκτάριο.

Η παραγωγή καλαμποκιού στη Ρωσία, για το 2023/2024, προβλέπεται επίσης να παρουσιάσει αύξηση, επειδή έχουμε υψηλότερη από την αναμενόμενη έκταση της καλλιέργειας. Επίσης και οι αποδόσεις θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα, αν και φέτος η συγκομιδή ρωσικού καλαμποκιού έχει καθυστέρηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Οι έγκαιρες βροχές αναμένεται να ενισχύσουν τις αποδόσεις και να έχουμε αυξημένη παραγωγή και στην Παραγουάη.

Αντίθετα μείωση προβλέπεται στην παραγωγή καλαμποκιού για το Μεξικό λόγω μείωσης των εκτάσεων αλλά και ξηρασίας.

Μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι έχουμε στην παραγωγή καλαμποκιού στην ΕΕ, η οποία όμως παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, στην ΕΕ για το 2023/2024 η παραγωγή προβλέπεται να ανακάμψει από το πολύ χαμηλό επίπεδο που συγκομίστηκε πέρυσι (+15% και να ανέλθει σε 59,8 εκατομμύρια τόνους). Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερες εισαγωγές αραβόσιτου στην ΕΕ (-23%).

Πάντως η παραγωγή στην ΕΕ είναι κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, που είναι 68,8 εκατ. τόνους (ποσοστό -13%).

Μικρή αύξηση θα υπάρξει για χρήση σε ζωοτροφές (+0,3%), αντικατοπτρίζοντας μια μάλλον στάσιμη ζωική παραγωγή στην ΕΕ το 2023/2024.

Τελευταία νέα
04/12/2023 01:10 μμ

Στις κάλπες προσήλθαν μαζικά την Κυριακή (3 Δεκεμβρίου) οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας για να εκλέξουν τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας για τα επόμενα χρόνια.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Νίκος Παλάσκας, «χαρακτηριστικό της διαδικασίας ήταν η μεγάλη συμμετοχή αφού περισσότεροι από 460 κτηνοτρόφοι προσήλθαν στον Τύρναβο για να ψηφίσουν. Επίσης αυτό που που προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη ήταν το γεγονός ότι υπήρξαν πολλά νέα άτομα που ήλθαν να ψηφίσουν ενώ αρκετοί ήταν και οι νέοι σε ηλικία υποψήφιοι για τα όργανα της ομοσπονδίας.
Στο νέο διοικητικό συμβούλιο εκλέγονται οι:
Τζιωρτζιώτη Νικολέτα (Τρίκαλα) 227 ψήφοι
Παλάσκας Νίκος (Λάρισα) 219
Παρλίτσης Ζήσης (Λάρισα) 218
Μπαλούκας Δημήτρης (Λάρισα) 218
Κουκόλης Ιωάννης (Λάρισα) 217
Καλόγηρος Κωνσταντίνος (Μαγνησία) 205
Βέρρας Αθανάσιος (Λάρισα) 205
Βραζιτίκος Χαράλαμπος (Λάρισα) 198
Αντωνίου Αναστάσιος (Λάρισα) 195
Ζιώζιας Νικόλαος (Λάρισα)194
Μπαρδανίκας Ιωάννης (Λάρισα) 193
Σπανογιάννης Στέλιος (Λάρισα) 186
Πατούνης Φώτης (Καρδίτσα) 28 (εκλέγεται λόγω ποσόστωσης).
Την επόμενη Παρασκευή (8/12/2023) θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο και θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος».

Χωρίς διοίκηση ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν γίνονται έλεγχοι 
Ο Σύλλογος Εργαζόμενων και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εδώ και ένα σχεδόν μήνα στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, εξαιτίας της απουσίας Διοίκησης στο φορέα για ένα σχεδόν μήνα οι έλεγχοι στην αγορά γάλακτος και κρέατος στη χώρα είναι ανύπαρκτοι. Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ αλλά και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει το αυτονόητο δηλαδή το διορισμό διοίκησης.
Παρά επίσης τις συνεχείς οχλήσεις στο γραφείο του Υπουργού, καμία εξέλιξη δεν έχει προκύψει, γεγονός που οδήγησε σε παντελή ασυδοσία στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων και την εμπορία του κρέατος κατά το τελευταίο διάστημα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους Έλληνες καταναλωτές. Κατά τ’ άλλα το επιτελικό κράτος, για το οποίο τόσο πολύ κομπάζει η κυβέρνηση λειτουργεί άψογα.
Καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ να πράξουν το αυτονόητο (δηλαδή να διορίσουν διοίκηση στον ΕΛΓΟ), ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι έλεγχοι στην αγορά των γαλακτοκομικών και του κρέατος στη χώρα.

30/11/2023 11:43 πμ

Σε συνεδρίαση που έγινε την Τετάρτη (29/11), το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, αποφάσισε τη χορήγηση συμπληρωματικής τιμής στους παραγωγούς που παρέδωσαν καλαμπόκι εσοδείας 2023 στο Συνεταιρισμό, η οποία θα ανέρχεται στο ποσό των 0,03 ευρώ/κιλό.  

Έτσι η τελική τιμή για το καλαμπόκι, μετά και την ήδη χορηγηθείσα προκαταβολή των 0,20 ευρώ/κιλό κατά την παράδοση, διαμορφώνεται στο ποσό των 0,23 ευρώ/κιλό.

Οι παραγωγοί θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, για την εξόφληση, από την Πέμπτη (07/12/2023), προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά.

Δίνουμε τα 3 λεπτά συμπληρωματική τιμή σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε τους παραγωγούς καλαμποκιού της περιοχής, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέφανος Διακομής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου. 

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες άγονος κρίθηκε ο διαγωνισμός πώλησης καλαμποκιού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», που αφορούσε πώληση 14.000 τόνων, λόγω προφοράς χαμηλής τιμής.

29/11/2023 02:41 μμ

Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί ο Κανονισμός Ασφάλισης του ΕΛΓΑ που η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει δεσμευτεί ότι θα αλλάξει.

Στην ορεινή περιοχή της ανατολικής Αλμωπίας της Πέλλας, όπως και στην περιοχή Αντίγονο της Φλώρινας, είναι όψιμες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Σήψης, παραγωγός καλαμποκιού από την Αλμωπία, «στην περιοχή μας η καλλιέργεια είναι όψιμη. Η συγκομιδή ξεκινά από τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Εμείς κάθε χρόνο πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ.

Φέτος είχαμε ζημιές στην καλλιέργεια εξαιτίας της ανεμοθύελλας που είχε η περιοχή στις 17 και 18 Νοεμβρίου. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ έκαναν επιτόπια αυτοψία για τις ζημιές αλλά ενημερωθήκαμε ότι δεν μπορούμε να αποζημιωθούμε γιατί ο Κανονισμός Ασφάλισης αναφέρει ότι η συγκομιδή καλαμποκιού αποζημιώνεται μέχρι 15 Νοεμβρίου.

Δηλαδή για δύο ημέρες μένουμε χωρίς αποζημίωση, όπως και οι παραγωγοί Αντίγονο της ορεινής Φλώρινας, που και εκεί έχουν όψιμη καλλιέργεια.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια ουσιαστικά πληρώναμε εισφορές χωρίς κανένα νόημα γιατί όταν χρειαστήκαμε τον ΕΛΓΑ δεν μας αποζημιώνει.

Η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 1.500 κιλά αλλά με τις ζημιές θα είναι μειωμένη. Αυτό αναμένεται να φέρει πρόβλημα και στην πλυηρωμή της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι (η περιοχή μας είναι επιλέξιμη). Έχουμε ενημερώσει για το πρόβλημα τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και ζητάμε την εξαίρεση του πλαφόν για να μην χαθεί η ενίσχυση.

Ο υφυπουργός ΑΑΤ κ. Διονύσης Σταμενίτης πρέπει να δώσει λύση στο θέμα της αποζημίωσης των ζημιών αλλά και να το λάβει υπόψιν του για την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί κάποιες όψιμες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού να μένουν εκτός ασφάλισης.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, φέτος είναι γύρω στα 20 έως 21 λεπτά το κιλό, μειωμένες σε σχέση με πέρυσι που ήταν στα 31 λεπτά». 

29/11/2023 01:33 μμ

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κτηνοτρόφων μεταποιητών για την τιμή αιγοπρόβειου γάλακτος τη νέα γαλακτοκομική περίοδο.

Φτάσαμε τέλη Νοεμβρίου και ακόμη δεν έχουν επίσημες συμφωνίες κτηνοτρόφων με γαλακτοβιομηχανίες.

Ωστόσο  μετά το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα οι γαλακτοβιομηχανίες τιμολογούν το γάλα και δίνουν τιμές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το πρόβειο γάλα που παραδόθηκε τον Οκτώβριο είχε τιμή στα 1,56 ευρώ το κιλό.

Στο 10ήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να βγουν τα τιμολόγια για το Νοέμβριο. Θυμίζουμε πέρυσι το γάλα του Νοεμβρίου είχε τιμή παραγωγού στα 1,60 ευρώ το κιλό.

Οι γαλακτοβιομηχανίες με αφορμή την ανάγκη για μείωση της τιμής των γαλακτοκομικών προϊόντων στο ράφι κάνουν προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές κατά 10 λεπτά.

Σε αυτό βέβαια αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι που υποστηρίζουν ότι η διαφορά της τιμής παραγωγού με την τιμή στο ράφι είναι μεγάλη, ενώ στο γάλα δεν υπάρχουν μεσάζοντες. Επίσης αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια στις τιμές ζωοτροφών και ενέργειας. Δεν γίνονται έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, τονίζουν.

Στις 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων και αιγοπροβαοτρόφων, στην Λάρισα, για να συζητηθεί η προσπάθεια μείωσης των τιμών που θέλουν να κάνουν οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τρόποι αντίδρασης από την πλευρά των παραγωγών.

27/11/2023 04:47 μμ

Συνεδρίασε, την Πέμπτη (23/11/2023), το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με θέματα που απασχολούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως:

1. Η κατάσταση της κτηνοτροφίας σήμερα, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές σε Έβρο, Φθιώτιδα κ.α. και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Παρουσιάστηκαν τα  σημαντικότερα χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως η υπεροφορολόγηση, η υπερχρέωση, η έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό κόστος παραγωγής, η  έλλειψη εργατών, το τεράστιο πρόβλημα της επάρκειας και του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας, που οξύνεται συνεχώς  και σε συνδυασμό με την απειλή των τραπεζικών χρεών που δημιουργήθηκαν ή επιδεινώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, δημιουργείται κατάσταση ασφυξίας σε όλο τον πρωτογενή τομέα.
Το ΔΣ του ΣΕΚ ζητά ουσιαστική στήριξη για τους πληγέντες κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τα μέτρα που έχει προτείνει στα αρμόδια υπουργεία και στην πολιτική ηγεσία.
Τονίζεται ότι, είναι θέμα επιβίωσης πλέον, όταν δεν έχουν αποδοθεί, σε όλους τους δικαιούχους κτηνοτρόφους, οι προκαταβολές των αποζημιώσεων, καθώς και η ενίσχυση των 6.000 € για την κύρια κατοικία (επισκευή ή αντικατάσταση οικοσκευής) και κάλυψης των πρώτων αναγκών (600 ευρώ).
Για την κατασκευή των στάβλων στις πληγείσες περιοχές και την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από το ΥπΑΑΤ, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Μέτρο 5.2 προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε πότε το συγκεκριμένο μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται.
Θυμίζουμε ότι ο ΣΕΚ  ζητάει οι αποζημιώσεις για τα απωλεσθέντα ζώα να είναι τέτοιες που να μπορούν οι συνάδελφοί μας που έχασαν τα ζώα τους να αποζημιωθούν τουλάχιστον με:

  • 250 ευρώ, ανά αρσενικό & θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους και 120 ευρώ για κάτω του έτους.
  • Για τα απολεσθέντα χοιρινά, για τις χοιρομητέρες 500 ευρώ (minimum), για τα χοιρίδια 200 ευρώ (Μ.Ο. μικρά και μεγάλα) και για τους κάπρους 3.500 ευρώ ανά κάπρο.
  • Για τα απολεσθέντα βοοειδή, 1.500 ευρώ (Μ.Ο.) ανά βοοειδές.


2. Οι τιμές του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στη νέα σεζόν
Εκφράσθηκε έντονος προβληματισμός για:  

  • την τακτική πίεσης των βιομηχανιών μείωσης των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμβολαίων για τη νέα σεζόν. Οι βιομηχανίες προμηθεύονται γάλα δίχως να γνωρίζει ο κτηνοτρόφος την τιμή με την οποία θα πληρωθεί.
  • τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού αγελαδινού γάλακτος, ενώ αντίθετα συνεχίζεται η αύξηση της τιμής που αυτό διατίθεται στο «ράφι» των Σούπερ Μάρκετ.

Επισημαίνεται από το Δ.Σ. ότι αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας. 
Διεκδικούμε οι τιμές πώλησης για την περίοδο 2023-2024 να είναι: για το πρόβειο γάλα 1,70 €/κιλό τουλάχιστον, για το γίδινο γάλα 1,15 €/κιλό τουλάχιστον και για το αγελαδινό γάλα 0,60 € /κιλό τουλάχιστον.

3. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027, όπως οι νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις στην κτηνοτροφία.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουν ενημερωθεί έγκαιρα οι κτηνοτρόφοι και δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοση όλων των απαραίτητων αποφάσεων και εφαρμοστικών οδηγιών, έχουμε προτείνει έγκαιρα, από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους,  το έτος 2023 να είναι μεταβατικός χρόνος και να λάβουν οι κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις που έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια.
Για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση προτείνουμε:
Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο να διαμορφωθούν:

  • για την Κρήτη - νησιά : 30€/θηλυκό ζώο,
  • για τις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές :25€/θηλυκό ζώο,
  • για τις υπόλοιπες  περιοχές: 20€/θηλυκό ζώο,
  • για τις αρνάδες αναπαραγωγής: 10 €/αρνάδα.

Για τον τομέα της βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο να διαμορφωθούν:

  • για τις αγελάδες: 200€ /ζώο.
  • για τα μοσχάρια ηλικίας έως 14 μηνών: 100€/ζώο.
  • για τα μοσχάρια ηλικίας 14 έως 24 μηνών 150€ /ζώο.
  • για τις μοσχίδες αναπαραγωγής: 500€ /ζώο.


4. Για τα δάνεια των κτηνοτροφικών - πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ζητάμε:
α) Νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των πτηνοκτηνοτρόφων.
β) ειδική ρύθμιση όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια των κτηνοτρόφων ώστε να αποπληρώνονται με βάση τη δυνατότητα που έχει ο κάθε κτηνοτρόφος, αφού γίνει διαγραφή όλων των τόκων και μέρους του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να αποπληρώνεται σε δέκα χρόνια.

24/11/2023 05:29 μμ

Άγονος κρίθηκε ο διαγωνισμός πώλησης καλαμποκιού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «ο διαγωνισμός αφορούσε πώληση 14.000 τόνων καλαμποκιού. Κατατέθηκε μια προσφορά από εταιρεία της Βουλγαρίας με τιμή στα 195 ευρώ ο τόνος. Αυτό σημαίνει τιμή παραγωγού στα 17,5 λεπτά το κιλό. Ο συνεταιρισμός έκρινε ότι είναι η τιμή πολύ χαμηλή και δεν προχώρησε σε συμφωνία πώλησης».

Πάντως σε χαμηλές τιμές εισάγεται και πωλείται στην χώρα μας το καλαμπόκι από την Σερβία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το σερβικό καλαμπόκι έχει τιμή στα 19,4 λεπτά το κιλό, παραδοτέο στην Θεσσαλονίκη. Βέβαια η ποιότητα του σερβικού καλαμποκιού δεν έχει καμιά σχέση με την ποιότητα του ελληνικού.

Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές καλαμποκιού από την Ουκρανία. Περίπου 3.000 Ουκρανοί οδηγοί φορτηγών παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την Πολωνία. Από αρχές του μήνα οι Πολωνοί έχουν κλείσει τα σύνορα και διαμαρτύρονται επειδή οι Ουκρανοί οδηγοί φορτηγών εξαιρούνται από την απαίτηση να κατέχουν άδειες προκειμένου να διασχίζουν τα σύνορα. Οι Πολωνοί υποστηρίζουν πως χάνουν από τις ουκρανικές εταιρείες οι οποίες προσφέρουν χαμηλότερη τιμή. Στο πλευρό τους έχουν πλέον και αγρότες που διαμαρτύρονται για τις εισαγωγές σιτηρών από τη γειτονική χώρα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η φετινή παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία θα παρουσιάσει άνοδο, λόγω των καλών αποδόσεων που ξεπερνούν ελαφρώς το προηγούμενο ρεκόρ της περιόδου 2018/2019. Σε αυτό βοήθησαν οι ευνοϊκές βροχές και η έλλειψη υψηλών θερμοκρασιών στα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας. Το USDA εκτιμά ότι η παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία προβλέπεται να κυμανθεί στους 29,5 εκατ. τόνους, με αποδόσεις της τάξης των 7,38 τόνων ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα). Αν συνεχιστούν τα προβλήματα στις εξαγωγές της Ουκρανίας θα φανούν το επόμενο διάστημα στην αγορά.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί στην χώρα μας δεν βιάζονται να πουλήσουν το καλαμπόκι που έχουν στις αποθήκες τους. Μετά τον Ιανουάριο αναμένουν τιμές πάνω από 21 λεπτά το κιλό.

23/11/2023 01:33 μμ

Οι αγρότες του Νέστου θα λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση για το καλαμπόκι, καθώς το ΥπΑΑΤ δέχεται ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αρδεύονται από υπέργειο αρδευτικό δίκτυο.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, «το θέμα της συνδεδεμένη στο καλαμπόκι για την περιοχή δεν είχε ξεκαθαρίσει. Είχαν δημοσιευθεί οι χάρτες με τις λεκάνες απορροής ποταμών που είχαν εκδοθεί από τις Διευθύνσεις Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εκεί φαινόταν ότι τα υπόγεια νερά ήταν στο κόκκινο, δηλαδή δεν είχαν καλή ποιότητα.

Η περιοχή όμως δεν αρδεύεται από γεωτρήσεις αλλά διαθέτει υπέργειο αρδευτικό δίκτυο μου μεταφέρει τα νερά του ποταμού Νέστου. Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε στο ΥπΑΑΤ ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής δεν αρδεύονται από γεωτρήσεις (υπόγεια νερά).

Σε συνάντηση που είχαμε με την προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ τεκμηριώσαμε με έγγραφα από τους τοπικούς ΤΟΕΒ ότι η άρδευση γίνεται με καλής ποιότητας νερά.

Σε πρόσφατη συνάντηση του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με την διοίκηση της ΕΑΣ Καβαλας, τονίστηκε ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έκανε δεκτό το αίτημά μας. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 60.000 στρέμματα με καλαμπόκια θα είναι επιλέξιμα για την συνδεδεμένη ενίσχυση». 

15/11/2023 03:59 μμ

Συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ζητά ο ΠΑΣΚΕΦ (Πανελλαδικός Αγροτικός Σύλλογος Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες και πρόεδρος στον ΠΑΣΚΕΦ, «ζητάμε να μάθουμε τι επιπτώσεις θα υπάρξουν με το όργωμα μετά τις 15 Νοεμβρίου λόγω της νέας ΚΑΠ. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τους παραγωγούς και δεν ξέρουν τι συμβαίνει.

Επίσης ρωτάμε τι θα γίνει με την αποπληρωμή των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα γίνει νέα συμπληρωματική πληρωμή και τι θα περιλαμβάνει; Τέλος επανερχόμαστε στην ανάγκη να υπάρξει μια συνδεδεμένη ενίσχυση στις ενεργειακές καλλιέργειες γιατί με τις τιμές και το κόστος δεν θα υπάρχει μέλλον για αυτές στην χώρα μας.

Ακόμη όμως ένα πρόβλημα που θα υπάρξει είναι η συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι. Στην περιοχή της Μακεδονίας έχουν μπει πολλά στρέμματα με σκληρά. Στην αγορά δεν βρίσκουμε σπόρους. Οι παραγωγοί αναμένουν συνδεδεμένη ενίσχυση στα 11,5 ευρώ ανά στρέμμα με τη νέα ΚΑΠ. Όμως ξεχνούν ότι αν αυξηθούν τα στρέμματα θα μειωθεί η τιμή».

Από την πλευρά του ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν κάποια στρέμματα στην Θεσσαλία που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν αφού είναι γεμάτα νερό. Αυτά θα βγουν εκτός καλλιέργειας. Όμως το πρόβλημα σήμερα είναι ότι οι τιμές στο βαμβάκι που είναι πολύ χαμηλές και φέρνουν απογοήτευση στους παραγωγούς. Κάτω από 70 λεπτά τιμή στο βαμβάκι δεν φέρνει εισόδημα στον παραγωγό. Λόγω της τιμής βαμβακιού θα έχουμε στροφή των παραγωγών σε άλλη καλλιέργεια (σιτάρια, καλαμπόκια)». 

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης στο σκληρό σιτάρι, για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027, καθορίζεται σε 1.600.000 στρέμματα. Η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι στα 10 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης, εκτιμάται ότι για την περίοδο 2023-2027 η απόκλιση από τη μοναδιαία τιμή θα κυμανθεί σε ±15%. Επομένως η ελάχιστη και η μέγιστη μοναδιαία τιμή εκτιμώνται σε 8,5 ευρώ/στρέμμα και 11,5 ευρώ/στρέμμα, αντίστοιχα.
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι οι ενεργοί γεωργοί, που καλλιεργούν σκληρό σιτάρι σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:
1. Να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά που αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτότυπων τιμολογίων αγοράς των σπόρων προς σπορά και των πρωτότυπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπορών προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω τιμολόγια αγοράς.
2. Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου προς σπορά για το σκληρό σιτάρι καθορίζονται τα 180 κιλά ανά εκτάριο (18 κιλά ανά στρέμμα).
3. Να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά (προβασικό, βασικό, πιστοποιημένο Α και Β αναπαραγωγής).

Επίσης ακόμη κανείς δεν έχει απαντήσει από το ΥπΑΑΤ για το ψαλίδι στις πληρωμές της προκαταβολής του τσεκ. «Οι δικαιούχοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και επιχειρήσεις του κλάδου, έλαβαν 88 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα αρχικώς προγραμματισμένα, χωρίς καμία εύλογη εξήγηση», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης. Τι θα γίνει με αυτό το ποσό, ρωτούν οι παραγωγοί.

07/11/2023 11:30 πμ

Για την εφαρμογή διαχείρισης τυροκομείων «Πολύφημος» μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παντελής Βακάκης, από την εταιρεία Nanosoft.

Η NanoSoft είναι μια σύγχρονη επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εφαρμογών, παρέχοντας αποτελεσματικές και ολοκληρωμένες μηχανογραφικές υπηρεσίες για μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο «Πολύφημος» είναι ένα πρόγραμμα μηχανογράφησης, ένα είδος εξειδικευμένου λογισμικού που αφορά τα τυροκομεία, από την παραλαβή του γάλακτος μέχρι και την πώληση των προϊόντων. Διαθέτει μεγάλο βαθμό προσαρμοστικότητας και μπορεί να συνδέει τα παραστατικά εμπορίας με το myDATA της ΑΑΔΕ. Η εφαρμογή είναι γραμμένη ειδικά για τυροκομεία και δεν αποτελεί προσαρμογή κάποιου άλλου προγράμματος. Οι δυνατότητες του προγράμματος αφορούν:

Πλήρη παρακολούθηση κτηνοτρόφων

Το πρώτο που μπορεί να κάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η καταχώρηση των κτηνοτρόφων που παραδίδουν το γάλα τους στο τυροκομείο. Εκτός από τα βασικά στοιχεία (όνομα κ.α.) το πρόγραμμα μπορεί να αποθηκεύει και κάποια πρόσθετα σύνθετα στοιχεία (εμβολιασμός ζώων, έλεγχοι κ.α.).
Επίσης με την βοήθεια ενός αρχείου (Excel) μπορεί να περνά τα στοιχεία μέσα στη βάση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Άρτεμις).
Ο  «Πολύφημος» μπορεί να καταγράψει αν ο κτηνοτρόφος που παραδίδει γάλα είναι κανονικού ή ειδικού καθεστώτος βγάζοντας και τα αντίστοιχα παραστατικά.
Το λογισμικό μπορεί να καταγράψει 4 διαφορετικά είδη γάλακτος.
Αν θέλει ο τυροκόμος μπορεί να καταχωρήσει και τις εμπορικές συμφωνίες για το γάλα ανάλογα τις λιποπρωτεΐνες τους.
Καταγράφει τις ποσότητες και τις τιμές του γάλακτος που παραδίδει ο κάθε κτηνοτρόφος (στατιστική και ποιοτική παρακολούθηση).
Επίσης καταγράφει τον «συγκεντρωτή γάλακτος» που έχει ρόλο να συγκεντρώνει το γάλα από τις εκτροφές για να το στείλει στο τυροκομείο και παράλληλα κάνει τον επιμερισμό των ποσοτήτων ξεχωριστά για τον κάθε κτηνοτρόφο.

Παραλαβές γάλακτος από τα τυροκομεία

Έχουμε δύο τρόπους παράδοσης του γάλακτος είτε από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο είτε με φορτηγό από το τυροκομείο.
Όταν ο κτηνοτρόφος πάει στο τυροκομείο γίνεται επί τόπου άμεση παραλαβή γάλακτος στο τυροκομείο.
Όταν το τυροκομείο συγκεντρώνει το γάλα από τον στάβλο τότε καταγράφονται οι διαδρομές που κάνει το φορτηγό.  
Επίσης το πρόγραμμα μπορεί να καταγραφεί οποιαδήποτε αλλαγή έχουμε στη διαδρομή. Κάνει ακόμη ενημέρωση κεντρικής βάσης δεδομένων όταν το όχημα επιστρέψει.
Μπορεί να κάνει τη διαδικασία της αυτοτιμολόγησης και να εκδόσει αυτοτιμολόγιο.

Παρακολούθηση παραγωγής τυροκομικών προϊόντων

Υπάρχει ειδική φόρμα τυροκόμησης. Το πρόγραμμα δείχνει τις διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος.
Η καταγραφή γίνεται με Lot Number κάτι που βοηθά στην ιχνηλασιμότητα κάθε παρτίδας που παράγεται.
Επίσης περνά στην αποθήκη κάθε προϊόν που παράγεται από το τυροκομείο (π.χ. μπορεί να είναι κάποιο τυρί ΠΟΠ κ.α.).
Γίνεται καταγραφή των τυριών που παράγει το τυροκομείο και των παραπροϊόντων του. Επίσης παρακολουθείται η παραγωγή των τυριών αν γίνεται σε κιλά ή σε όποια άλλη εμπορική μορφή έχουν (κεφάλη, βαρέλι, φέτες κ.α.). Επίσης γίνεται:

  • Αυτόματος υπολογισμός ορού (όπου υπάρχει).
  • Αυτόματη προσθήκη των παραγομένων προϊόντων στην αποθήκη.
  • Παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων τα οποία θα συσκευαστούν.
  • Παρακολούθηση βοηθητικών πρώτων υλών (π.χ. ρύζι, ζάχαρη)

Πλήρες κύκλωμα εμπορίας προϊόντων γαλακτοκομίας

Καταγράφει και εκτυπώνει όλα τα παραστατικά πώλησης. Έκδοση κάθε είδους παραστατικού χονδρική και λιανική. 
Επίσης υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας «γέφυρας» με την εφαρμογή Γενικής Λογιστικής του λογιστηρίου και κάνει ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Καταγράφει όλους τους σειριακούς αριθμούς της κάθε πώλησης.
Παρακολουθούνται οι καρτέλες των πελατών, όπως γίνεται σε όλα τα προγράμματα πώλησης.
Γίνεται πλήρης ιχμηλασιμότητα από στάβλο μέχρι τον αγοραστή για την καθε παρτίδα του προϊόντος.

06/11/2023 01:08 μμ

Όπως καταγγέλουν στον ΑγροΤύπο αγρότες της Θεσσαλίας έπρεπε ήδη να έχουν κάνει τις σπορές του σιταριού, μιας και βοηθάει ο καιρός, αλλά είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για να κάνουν ελέγχους οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ στα χωράφια που επλήγησαν από την θεομηνία.

Ο παραγωγός από το Ριζοβούνι Καρδίτσας κ. Βαγγέλης Τασιούλης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «θέλω φέτος να καλλιεργήσω 200 στρέμματα με σκληρό σιτάρι. Πέρυσι τέτοια ημέρα είχα ολοκληρώσει τις σπορές σκληρού. Φέτος ακόμη δεν έχω ξεκινήσει το όργωμα. Θα πρέπει να περιμένω τον ΕΛΓΑ να έρθει να κάνει τις εκτιμήσεις. Έχουν περάσει ήδη δύο μήνες από την καταστροφή του DANIEL και μιλάμε για χωράφια με βαμβάκια με ζημιά 100% και δεν θα μαζευτούν καθόλου. Το οικολογικό σχήμα λέει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το όργωμα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Πώς θα πάρω την ενίσχυση και τι θα δηλώνω στα γραφεία μελετητών. Οι ημερομηνίες πιέζουν και κανείς δεν δίνει υπεύθυνη απάντηση. Άφησα κάποιους «μάρτυρες» σε βαμβακοχώραφα αλλά δεν ξέρω τι θα ζητήσουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ και δεν γνωρίζω αν πρέπει να αποδείξω την συγκομιδή. Αν θέλουν να καλλιεργήσουμε ξανά θα πρέπει να μας ενημερώσουν. Είναι ένας άνεργος αυτή την στιγμή και περιμένω απαντήσεις από τους υπεύθυνους». 

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος Συνεταιιρισμού Πλατυκάμπου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει σπορές σιτηρών στα χωράφια που μπορούν να καλλιεργηθούν στην περιοχή. Χρειάζονται χρήματα οι παραγωγοί για να μπουν στα χωράφια για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους. Ακόμη δεν έχουν καταβληθεί οι προκαταβολές αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ. Οι ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που πήραμε ήταν μειωμένες. Ακόμη δεν έχουν πληρώσει την επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.

Για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, την Τρίτη (7 Νοεμβρίου), στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Λάρισα, ζητώντας να δοθούν άμεσα λύσεις στα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες. Αν και συμπληρώνονται δύο μήνες από τις πλημμύρες, υπάρχει στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση να δοθεί οικονομική ενίσχυση και λύσεις από την κυβέρνηση για την στήριξη των πλημμυροπαθών.

Για να βάλουμε σκληρό σιτάρι θέλουμε χρήματα για να ξεκινήσουν τα οργώματα. Κάποιοι που σκέφτονται να παραμείνουν στο βαμβάκι. Αν όμως την άνοιξη του 2024 σπείρουν βαμβάκια δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να κάνουν άρδευση. Ζητάμε άμεσα να επιδιορθωθεί το αρδευτικό δίκτυο των ΤΟΕΒ. Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να βάλουμε αρδευόμενες καλλιέργειες. Μπροστά στην αβεβαιότητα πολλοί αναγκαστικά θα βάλουν σιτάρια. Όμως οι τιμές στο σκληρό είναι χαμηλές αυτή την εποχή. Πριν λίγες ημέρες ήταν στα 28 λεπτά τώρα έπεσαν στα 26 λεπτά. Επίσης και φέτος μιλάνε για εξαγωγές σκληρού από Τουρκία».

Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αν ο ελεγκτής του ΕΛΓΑ δεν δει «μάρτυρα» δεν θα πάρει αποζημίωση ο παραγωγός για τις ζημιές από την θεομηνία. Όμως αν μπει σπαρτική μηχανή στο βαμβακοχώραφο δεν μπορεί να παραμείνουν οι «γραμμές» του βαμβακιού. Πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα άμεσα.

Επίσης δεν μπορεί κάποιοι καθηγητές στην ΚΑΠ να μας λένε πότε μπορούμε να σπείρουμε. Ημερομηνίες στην σπορά δεν μπαίνουν αλλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Θέλουμε τώρα να σπείρουμε σκληρό σιτάρι γιατί βοηθάει ο καιρός.

Την Κυριακή (5/11) αγρότες από την Λάρισα είχαν συνάντηση, στην Γυρτώνη, με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, με τον οποίο μιλήσαμε για τις αποζημιώσεις από θεομηνία. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε για τις αποζημιώσεις στα πάγια φυτικού: 

1) Καλό είναι οι παραγωγοί όταν πάει η Επιτροπή καταγραφής ζημιάς να κάνουν δήλωση και εκτίμηση της αξίας και να αναφέρουν ποσό.

2) Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις γιορτές θα καταβληθεί η προκαταβολή αποζημίωσης στα πάγια. Δηλαδή για παράδειγμα ζημιά σε μηχανήματα αξίας 20.000 ευρώ θα αποζημιωθεί με 14.000 ευρώ. Η προκαταβολή 35% θα καταβληθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Θυμίζουμε ότι για τους κτηνοτρόφους οι δηλώσεις στα πάγια (όχι ζωικό κεφάλαιο) κλείνουν σήμερα Δευτέρα (6/11). Αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν να χορηγούνται οι αποζημιώσεις.

Για την φυτική παραγωγή αναμένουμε από ΕΛΓΑ να ανακοινώσει τις προκαταβολές για καλλιέργειες που δεν έχουν ανακοινωθεί (αμπέλια, ξηροί καρποί κ.α.). Οι προκαταβολές στην φυτική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 20 Νοεμβρίου».  

03/11/2023 10:47 πμ

Για τον πιστοποιημένο σπόρο στην καλλιέργεια του ρυζιού αναφέρεται σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ).

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Στο πλαίσιο της παρούσας επιστολής, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά τις θέσεις του Συνδέσμου μας, αναφορικά με ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια τον κλάδο για την καλλιέργεια του ρυζιού, και πιο συγκεκριμένα την υιοθέτηση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου στην καλλιέργεια του.
Πολλές φορές, οι αναφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα εγείρουν αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των ρυζοπαραγωγών και των συλλογικών τους οργάνων, τις οποίες βέβαια κατανοούμε πλήρως, αλλά μέχρι ενός σημείου.

Ωστόσο, όλοι οι «κρίκοι» στην αλυσίδα αξίας για το Ελληνικό ρύζι, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η καλλιέργεια βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και το καθοριστικό βήμα για την βιωσιμότητα της στη χώρα μας, είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της πιστοποίησης και της ιχνηλασιμότητας που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ρυζιού, κάτι όμως που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την χρήση πιστοποιημένου σπόρου και όλα τα οφέλη που αυτή επιφέρει.

Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα τελευταία χρόνια που διεξάγεται η σχετική συζήτηση, το μόνιμο και ουσιαστικά μοναδικό επιχείρημα έναντι στην υιοθέτηση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι, δεν είναι άλλο από την αύξηση του κόστους για τον παραγωγό.
Η υιοθέτηση όμως αυτής της άποψης, αποπροσανατολίζει την ουσία της συζήτησης που δεν είναι άλλη από τα αδιαμφισβήτητα οφέλη που τόσα χρόνια έχει επιφέρει στον ρυζοκαλλιεργητή, η χρήση των νέων βελτιωμένων ποικιλιών και προσφάτως η χρήση νέων ποικιλιών με τη δυνατότητα διαχείρισης στο μεγαλύτερο πρόβλημα της καλλιέργειας που είναι το κόκκινο ρύζι.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε εάν ο παράγοντας κόστος είναι άραγε τόσο ανυπέρβλητος σε σχέση με το όφελος που οι ποικιλίες αυτές ανταποδίδουν. Ας μην λησμονούμε ότι οι νέες βελτιωμένες ποικιλίες στο ρύζι, όπως και σε κάθε καλλιέργεια άλλωστε, είναι το αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας γενετιστών και αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των επιχειρήσεων του τομέα, οι οποίες προχωρούν σε τεράστιες επενδύσεις, προκειμένου να βελτιώσουν και να εξελίξουν νέες ποικιλίες στο ρύζι, με απώτερο πάντα σκοπό κερδισμένος να είναι σε κάθε περίπτωση και ο παραγωγός.

Οι μελέτες των τελευταίων 20 ετών έχουν αποτυπώσει ότι το 50% της αύξησης της παραγωγής που σημειώθηκε σε όλες τις καλλιέργειες οφείλεται στο γενετικό υλικό και η συμβολή του αναμένεται να ανέλθει στο 80-85% εξαιτίας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη εγκρίνονται για κυκλοφορία 3.500 νέες ποικιλίες μέσα σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συγκριτικών δοκιμών, με σεβασμό στον δημιουργό της ποικιλίας, καθώς χιλιάδες παραγωγοί επωφελούνται από την εξέλιξη και την καινοτομία στο γενετικό υλικό.

Συνεπώς, όσοι κατά καιρούς εκφράζονται με μοναδικό σκεπτικό την αύξηση του κόστους που θα επιφέρει για τον παραγωγό η χρήση του πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι, δεν έχουν προφανώς αντιληφθεί τις επιπτώσεις που θα έχει στους Έλληνες ρυζοπαραγωγούς ο ενδεχόμενος αποκλεισμός τους από την εξέλιξη και την καινοτομία στο νέο γενετικό υλικό. Έχουν άραγε αναλογιστεί την μελλοντική τους ευθύνη απέναντι στην ίδια την καλλιέργεια και τον διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο αφανισμού της, εξαιτίας της αδυναμίας διαχείρισης του κόκκινου ρυζιού; Σε επίρρωση των ανωτέρω, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είμαστε η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που ουσιαστικά απαξίωσε την πρώτη τεχνολογία διαχείρισης του κόκκινου ρυζιού και τώρα ρισκάρουμε να επαναλάβουμε το ίδιο και με τη νέα τεχνολογία που ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε όλες τις Ρυζοπαραγωγικές χώρες.

Πρόσφατα, η γειτονική μας Ιταλία υπερψήφισε διάταξη σύμφωνα με την οποία καθίσταται υποχρεωτική πλέον η χρήση μιας ελάχιστης ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου προκειμένου ο ρυζοπαραγωγός να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Μάλιστα η ποσότητα αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με την τεχνολογία που αξιοποιεί η κάθε κατηγορία πολλαπλασιαστικού υλικού. Δυστυχώς λοιπόν διαπιστώνεται για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας παραμένει «ουραγός» στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην καλλιέργεια του ρυζιού μέσα από τον πιστοποιημένο σπόρο.

Συνεπώς αναρωτιόμαστε εύλογα τί θέλουμε τελικά για το Ελληνικό ρύζι; Μπορούμε να λέμε ναι στη νέα τεχνολογία, ναι στις νέες ποικιλίες, αλλά στην πράξη να καταστρατηγούμε αυτή την στρατηγική, αναπαράγοντας μόνοι μας τον πολύχρονο και πολυέξοδο κόπο του βελτιωτή;

Είμαστε πεπεισμένοι ως ΣΕΠΥ ότι η πλειοψηφία των Ρυζοκαλλιεργητών δεν ασπάζεται αυτή την πρακτική. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί, ως η χώρα με την ανυπαρξία οποιουδήποτε κανονιστικού πλαισίου ως προς τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι και ως εκ τούτου υφίσταται απροθυμία σοβαρών οίκων του εξωτερικού να επιτρέψουν την διακίνηση του νέου τους γενετικού υλικού στη χώρα μας, καθώς γνωρίζουν ότι ύστερα από την πρώτη πώληση των ποικιλιών τους, θα αρχίσει η ανεξέλεγκτή αναπαραγωγή τους!

Είναι απολύτως βέβαιο ότι σταδιακά θα μας αποκόψουν από κάθε νέο γενετικό υλικό με αποτέλεσμα η παραγωγή ρυζιού της χώρας μας να μην μπορεί να παρακολουθήσει τις νέες τάσεις και τις καινοτομίες στο γενετικό υλικό!

Και εδώ είναι το πραγματικό «σταυροδρόμι» για την καλλιέργεια του ρυζιού στη χώρα μας, αλλά και ταυτόχρονα η μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται και ως ΣΕΠΥ σε αυτό θα εστιάσουμε, καθώς για τα μέλη μας είναι προτεραιότητα η ανίχνευση ευκαιριών και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας στον τόπο μας.

Επιπρόσθετα των όσων παραπάνω αναφέρθηκαν, η χρήση πιστοποιημένου σπόρου και η θέσπιση κανόνων στην χρήση πιστοποιημένου σπόρου θα ενισχύσει την τοπική σποροπαραγωγή, θα ενισχύσει ποικιλοτρόπως τον παραγωγό, την παραγωγή αλλά και τη μεταποίηση, με αποτέλεσμα τα παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενα σημαντικά οφέλη:

  • Ο παραγωγός θα έχει διαφοροποιημένη τιμή σε ότι σποροπαράγει, καθώς θα ενισχύεται από τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις για τις επιπλέον καλλιεργητικές φροντίδες που ίσως χρειαστεί να προσθέσει στον τρόπο διαχείρισης της καλλιέργειας.
  • Η μεταποίηση θα μπορεί να ταξινομεί καλύτερα το παραγόμενο προϊόν, να δημιουργεί κατηγορίες εμπορίας και ανάλογες τιμές.
  • Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα αξίας θα μπορούν να συνάπτουν συμφωνητικά παραγωγής μεταξύ τους για την παραγωγή τελικών προϊόντων με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
  • Θα μπορούν να εφαρμόζονται συστήματα Ιχνηλασιμότητας και καταγραφής όλων των γεωργικών πρακτικών (απαιτήσεις eco schemes).
  • Θα δίνεται η δυνατότητα εξαγωγής δεικτών παραγωγής, αποτυπώματος άνθρακα και πιστοποιήσεων (Green deal & farm to fork strategy).
  • Η αυξημένη χρήση πιστοποιημένου σπόρου σε άλλες χώρες και η δυσκολία εύρεσης χωραφιών “καθαρών” από κόκκινο ρύζι, εκδηλώνεται ήδη με ζήτηση προς τα μέλη μας για τη δυνατότητα εγχώρια παραγωγής ρυζιού προς εξαγωγή.

Συνεπώς ας αναλογιστούμε όλοι μας, ποιο είναι το όφελος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και ποια είναι η στρατηγική μας πρόταση έναντι του παραγωγού και της καλλιέργειας;

Είναι η απολύτως λογική χρηματική επιβάρυνση για την αγορά πιστοποιημένου σπόρου με όλα τα οφέλη της ποικιλιακής καθαρότητας, της φυτοϋγειας, της νέας τεχνολογίας, της ιχνηλασιμότητας, της ταυτότητας στο τελικό προϊόν και παράλληλα η ευκαιρία μεταφοράς όγκου σποροπαραγωγής στην χώρα μας ή είναι η παραμονή μας στην ανεξέλεγκτη και χωρίς καμία αδειοδότηση, χρήση ιδιοπαραγόμενου σπόρου ρυζιού με απουσία φυτοϋγειονομικου ελέγχου που συνεπάγεται διασπορά παθογόνων με επιπτώσεις στην ποιότητα και ταυτότητα του τελικού προϊόντος;

Αν όλα τα παραπάνω αγνοηθούν, τίθεται πλέον σε ρίσκο η ίδια η καλλιέργεια, κάτι που τα μέλη μας δεν είναι δυνατό να το αποδεχθούν! Ο σπόρος είναι πόρος, είναι επένδυση, είναι η πιο βασική απόφαση, είναι το αρχικό κεφάλαιο της καλλιέργειας.

Το παράδειγμα του βαμβακιού είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση και παρακίνηση!».

02/11/2023 04:28 μμ

Ξεκινούν αυτή την εποχή οι εργασίες για την σπορά σκληρού σιταριού.

Ακόμη βέβαια δεν έχει πληρωθεί το ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που θα έδινε μια «οικονομική ανάσα» για να ξεκινήσει η καλλιέργεια.

Σε κάποιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας φαίνεται να κερδίζει στρέμματα η καλλιέργεια του σκληρού από τα ενεργειακά φυτά.  

Από την άλλη το βαμβάκι δεν έδωσε φέτος τιμή αλλά οι παραγωγοί φαίνονται διστακτικοί να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.  

Στην Θεσσαλία υπάρχει προβληματισμός από τους παραγωγούς γιατί θα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, να στεγνώσουν τα χωράφια, να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αυτά, να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά, να γίνουν οι απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες και έπειτα να πραγματοποιηθεί η σπορά των σιτηρών. 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση» Λάμπρος Κουμπρίδης, ανέφερε ότι «στην περιοχή περιμέναμε τις βροχές για να ξεκινήσουμε τις σπορές στο σκληρό σιτάρι. Έγιναν κάτι λίγες σε αρδευόμενα χωράφια. Ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να έχουμε βροχές γιθα να ξεκινήσουμε.

Στην περιοχή πέρυσι είχαμε πολύ χαμηλές αποδόσεις στον ηλίανθο (80 - 100 κιλά στα ξηρικά και 300 κιλά στα αρδευόμενα) που σε συνδιασμό με τις χαμηλές τιμές (35 λεπτά το κιλό) έφεραν απογοήτευση στους παραγωγούς. Αποτέλεσμα αναμένεται στην περιοχή εγκατάλειψη της καλλιέργειας ηλίανθου και στροφή στα σιτηρά.

Στα βαμβάκια σήμερα έχουμε τιμή στα 57 λεπτά το κιλό, που είναι σε χαμηλά επίπεδα. Η συνδεδεμένη όμως στο βαμβάκι αναμένεται να κρατήσει τα στρέμματα καλλιέργειας. Περιμένουμε να δούμε και τι θα γίνει με τα καλαμπόκια. Αυτή την στιγμή έχουμε 14.000 τόνους καλαμπόκια στις αποθήκες του συνεταιρισμού. Επίσης θέλουμε να δούμε πως θα «τρέξει» η συνδεδεμένη στο καλαμπόκι γιατί τα νερά εδώ δεν έχουν πρόβλημα.

Το καλοκαίρι ο συνεταιρισμός πούλησε τα σκληρά σιτάρια και έδωσε τιιμή στον παραγωγό 3,45 ευρώ/τόνος. Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού είναι στα 28 έως 30 λεπτά το κιλό για το σκληρό σιτάρι. Σαν τιμή είναι καλή αν ο παραγωγός έχει υψηλές αποδόσεις. Μιλάμε για πάνω από 400 κιλά το στρέμμα. Θέλουμε καλές βροχές στα τέλη Απριλίου για να καταφέρουμε να έχουμε καλές αποδόσεις στην συγκομιδή».

Ο Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτές τις ημέρες θα ξεκινήσουν τα οργώματα στα ξηρικά χωράφια για να γίνουν οι σπορές στο σιτάρι. Περιμένουμε τις βροχές για να μαλακώσει το έδαφος. Υποσχέθηκαν να πληρώσουν την επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Τα χρήματα πρέπει άμεσα να πληρωθούν για να καλύψουν τα έξοδα σποράς στο σκληρό σιτάρι».

Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτές τις ημέρες ξεκινούν σπορές με όσπρια στα χωράφια που θέλουν να τα ξεκουράσουν. Στην συνέχεια θα σπαρθούν τα κτηνοτροφικά φυτά και σε περίπου δέκα ημέρες θα βάλουν το σκληρό σιτάρι. Οι εκτάσεις βιομηχανικής ντομάτας θα μείνουν ίδιες λόγω συμβολαίων. Τα χωράφια που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν με βαμβάκι θα στραφούν στο σκληρό σιτάρι. Μιλάμε βέβαια για τα χωράφια που μπορούν να σπαρθούν. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι αγορές σπόρων σιταριού από τους παραγωγούς και ξεκινουν οι εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους».            

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκαιας, Αντώνης Ρεντζιάς, δήλωσε ότι «αυτές τις ημέρες θα έπρεπε να ξεκινήσουν τις σπορές σιταριού. Όμως οι παραγωγοί στην Θεσσαλία είναι πολύ απογοητευμένοι. Οι τιμές στα σκληρά σιτάρια είναι στα 28 λεπτά το κιλό που είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το κόστος καλλιέργειας. Και στα βαμβάκια όμως είναι χαμηλά οι τιμές. Αποζημιώσεις δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι αγρότες και μόνο λόγια ακούν. Με τιμή στο πετρέλαιο στα 2 ευρώ το λίτρο δεν μπορεί να μπεις στο χωράφι και να ξεκινήσεις την καλλιέργεια».

Ο πρόεδρος του ΕΒΟΛ κ. Στέφανος Διακομής, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «τα χωράφια που μπορούν να οργωθούν ξεκινά η προετοιμασία του εδάφους αυτές τις ημέρες γύρω στα μέσα του Νοεμβρίου αν βοηθήσει και ο καιρός αναμένεται να ξεκινήσει η σπορά του σιταριού. Βέβαια τα χωράφια που είναι ακόμη πλημμυρισμένα δεν θα μπορέσουν να μπουν μέσα τα τρακτέρ και φέτος δεν θα σπείρουν. 

Πέρυσι ο συνεταιρισμός είχε πουλήσει το σκληρό σιτάρι και είχε δώσει τιμή παραγωγού στα 39 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί όμως τώρα περιμένουν τις αποζημιώσεις για να μπορέσουν να αγοράσουν σπόρο και μετά να κάνουν την λίπανση. Όσοι έχουν σε καλή κατάσταση τα τρακτέρ θα χρειαστούν χρήματα για να πληρώσουν τα πετρέλαια. Περιμένουν την επιστροφή ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου που τους έχουν υποσχεθεί».

Ο κ. Νίκος Τούτουζας, παραγωγός από την περιοχή της Θήβας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα στρέμματα στα σκληρά σιτάρια και στα βαμβάκια εκτιμώ ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα στην περιοχή. Πέρυσι οι τιμές παραγωγού στο σκληρό κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, από 24 έως 25 λεπτά το κιλό. Η ποιότητα είχε μεγάλα προβλήματα και πολλά σιτάρια δεν έκαναν ούτε για ζωοτροφή. Και στα βαμβάκια όμως οι τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή την στιγμή είναι στα 60 λεπτά αλλά έχουν καθοδική τάση.

Στο σιτάρι για να έχει εισόδημα ο παραγωγός θα πρέπει να έχει καλές στρεμματικές αποδόσεις. Κάτω από 500 κιλά το στρέμμα δεν φέρνει εισόδημα στον παραγωγό. Για να έχουμε καλές αποδόσεις θέλουμε βροχές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Η σπορά σιτηρών στην Βοιωτία ξεκινά από τα τέλη Νοεμβρίου. Θα πρέπει να έχει υγρασία το χώμα για να μπει μέσα η μηχανή και ελπίζουμε να έχουμε κάποιες βροχές εκείνη την περίοδο».    

27/10/2023 10:07 πμ

«Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να συντομευθεί ο χρόνος των εκτιμήσεων στις περιπτώσεις των ολοκληρωτικά κατεστραμμένων καλλιεργειών - κυρίως αγρούς με βαμβάκι και καλαμπόκι -  προκειμένου οι αγρότες να μπορέσουν να προετοιμάσουν τη γη και να σπείρουν έγκαιρα τα σιτηρά;».

Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας που σκοπεύουν να καλλιεργήσουν δημητριακά.

Αποδέκτης της αγωνίας πολλών αγροτών σχετικά με τον κίνδυνο να χαθεί η επόμενη καλλιεργητική χρονιά για τα σιτηρά, αν δεν ξεκινήσει η σπορά έγκαιρα, προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς στον αρμόδιο υπουργό.

Στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «οι μεγάλες ζημιές στην  αγροτική παραγωγή από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και η χρονική στιγμή που επισυνέβησαν δημιουργούν πρακτικά προβλήματα, τα οποία, παρά τα άμεσα αντανακλαστικά της πολιτείας, ταλανίζουν τους πληγέντες αγρότες.

Όπως αναφέρουν πολλοί από αυτούς, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν θα προλάβουν να καλλιεργήσουν σιτηρά στις πληγείσες από τις πλημμύρες εκτάσεις τους, κυρίως αγρούς με βαμβάκι και καλαμπόκι, καθώς αναγνωρίζουν ότι το χρονικό περιθώριο από τη στιγμή της ζημιάς μέχρι την ολοκλήρωση των  επιτόπιων εκτιμήσεων και τις εργασίες για την σπορά των σιτηρών είναι εξαιρετικά στενό.

Στους δύο περίπου αυτούς μήνες από τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, να στεγνώσουν τα χωράφια, να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αυτά, να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά, να γίνουν οι απαραίτητες– και ομολογουμένως πιο εντατικές- καλλιεργητικές εργασίες και έπειτα να πραγματοποιηθεί η σπορά των σιτηρών. Και όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι ο καιρός θα συνεχίσει να είναι ευνοϊκός, όπως μέχρι σήμερα».

Ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «η επιβίωσή τους επιβάλει την έγκαιρη σπορά  των σιτηρών και, προκειμένου να συντομευθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης όλων των παραπάνω διαδικασιών και εργασιών, ζητούν από την πολιτεία να επισπεύσει τις εκτιμήσεις σε περιοχές και αγροτεμάχια που έχουν ολοκληρωτική ζημιά.

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός βουλευτής σημειώνει ότι «οι νέες τεχνολογίες, όπως η τηλεπισκόπιση, οι δορυφορικές εικόνες, αλλά και οι σύντομες επιτόπιες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ σε μεγάλες εκτάσεις γης σε περιοχές που οι εν λόγω καλλιέργειες αναμφίβολα επλήγησαν ολοκληρωτικά - όπως οι αγροί δίπλα σε ποτάμια ή ρέματα που πλημμύρισαν - μπορούν να δώσουν χρονικές ανάσες ακόμα και μερικών ημερών, οι οποίες, ωστόσο, είναι πολύτιμες στην πράξη για τους αγρότες».

19/10/2023 02:42 μμ

Καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία που εφαρμόζονται στη βιώσιμη ανώτατη εκπαίδευση στην Επιστήμη και Τεχνολογία του Κρέατος: ένας σύνδεσμος μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκού κόσμου - InnoMeatEdu.
Η 2η διακρατική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου InnoMeatEdu (KA220-HED Cooperation Partnerships Erasmus+), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αγριά, Βόλου (Ελλάδα), στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2023, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο León (Ισπανία), το Πανεπιστήμιο της Πάρμα (Πάρμα, Ιταλία), το Πανεπιστήμιο Warmia and Mazury (Olsztyn, Πολωνία), το Instituto Politécnico de Bragança (Πορτογαλία), η εταιρεία Συμβουλευτικής 4obs Accounting and Consulting (Ελλάδα), ενώ εξ αποστάσεως συμμετείχαν το Centro Tecnológico de la Carne (CETECA, Ourense, Ισπανία). Την συνάντηση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής Σπ. Καραμάνος. Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που έπλητταν την περιοχή κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμμετείχε εξ αποστάσεως ο συνδεδεμένος εταίρος του έργου Black pig of Olympus - Fotiadis Farm, ενώ η προγραμματισμένη επίσκεψη στη Φάρμα Ελασσόνας αναβλήθηκε και οι εταίροι ξεναγήθηκαν εικονικά στις εγκαταστάσεις της.

Στη διάρκεια της 2ης διακρατικής συνάντησης επικυρώθηκε η ολοκλήρωση του 2ου πακέτου εργασίας που αφορούσε την αξιολόγηση των υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών σε σχετικά αντικείμενα με την επιστήμη του κρέατος, αλλά και την αποτύπωση της άποψης της βιομηχανίας κρέατος αναφορικά με τα κενά εκπαίδευσης που εντοπίζουν στο τεχνικά εξειδικευμένο προσωπικό τους. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα η ομάδα έργου κατέληξε στη δομή και τα περιεχόμενα του προτεινόμενου καινοτόμου, ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για φοιτητές, καθηγητές και επαγγελματίες του κλάδου του κρέατος. Πιο συγκριμένα, το ψηφιακό υλικό που θα αναπτυχθεί, θα αφορά στην παραγωγή και επεξεργασία κρέατος, την ασφάλεια, την ποιότητα, την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα στον τομέα του κρέατος. Το υλικό θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε μορφή Massive Open Online Courses - MOOC μέσω μιας διαδραστικής πλατφόρμας που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου και θα είναι διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικυρώθηκε το πρόγραμμα Διασφάλισης Ποιότητας του Έργου, οι δράσεις διάχυσης και δημοσιότητας και σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα για την εξέλιξη του Έργου.

Το InnoMeatEdu βασίζεται στη συνεργασία διαφορετικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και βιομηχανιών, με τη συνεργασία πολλών επιχειρήσεων και οργανισμών συναφών με το κρέας, συνδέοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα με τη βιομηχανία κρέατος. Συνδεδεμένοι εταίροι (Associated Partners) είναι ήδη πάνω από 30 βιομηχανίες κρέατος και ενώσεις σχετικές με την επιστήμη και τεχνολογία κρέατος και τροφίμων, από τις συμμετέχουσες χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες για το Έργο μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο https://innomeatedu.com/.
Για πιθανό ενδιαφέρον συνεργασίας με την ομάδα του Έργου ως συνδεδεμένος εταίρος (associated partner), μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιστημονικά υπεύθυνη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αν. Καθηγήτρια Ελένη Μαλισσιόβα, malissiova@uth.gr.

19/10/2023 10:01 πμ

Ευρωπαϊκές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Κτηνοτροφίας και Κρέατος ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία της SELMA (Sustainable European Livestock & Meat Association).

Συγκεκριμένα ευρωπαϊκοί οργανισμοί κτηνοτροφίας και βιομηχανίας κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των INTERBEV (Γαλλία), FEBEV (Βέλγιο), EDOK (Ελλάδα), OI Intercarneitalia (Ιταλία), Provacuno and Interovic (Ισπανία) και PZPBM (Πολωνία), ενώθηκαν για να ξεκινήσουν επίσημα την πρώτη ευρωπαϊκή ένωση αφιερωμένη στις βιομηχανίες βόειου κρέατος, προβατοειδών και αιγών: SELMA, που σημαίνει Sustainable European Livestock & Meat Association. 

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «η ίδρυση της SELMA σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στον κλάδο, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες να εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον να ενταχθούν στον σύνδεσμο.

Ο πρωταρχικός στόχος της SELMA είναι να ενθαρρύνει την ενότητα μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών του κλάδου, με στόχο τη διατήρηση του βιώσιμου ευρωπαϊκού μοντέλου εκτροφής μηρυκαστικών. Αυτή η συνεργασία επιδιώκει να εκπροσωπήσει συλλογικά τα συμφέροντα του κλάδου της κτηνοτροφίας και του κρέατος στους ευρωπαίους φορείς λήψης αποφάσεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που επηρεάζουν τις δραστηριότητές τους.

Η δημιουργία της SELMA είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ αυτών των Ευρωπαϊκών ενώσεων, που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν σε διάφορες πρωτοβουλίες. Αυτό περιλάμβανε την υποβολή κοινών επιστολών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπέρ της λήψης μέτρων όπως οι αμοιβαίες εμπορικές συμφωνίες, η μεταρρύθμιση του κανονισμού INCO (ενημέρωση των καταναλωτών) και η συνεχής προώθηση των Ευρωπαϊκών κρεάτων στους καταναλωτές

Με πολλές καίριες αποφάσεις σχετικά με τον τομέα της κτηνοτροφίας και του κρέατος που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και όχι μεμονωμένα κράτη μέλη, η ανάγκη για συλλογική δράση για κοινές ανησυχίες έχει καταστεί απαραίτητη. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αυτής της ενότητας είναι η έκκληση για μια συνεκτική Ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, η οποία υποστηρίζεται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 

Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα εισαγόμενα γεωργικά και αγροδιατροφικά προϊόντα πληρούν τα ίδια αυστηρά πρότυπα και κανονισμούς που επιβάλλονται σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, η SELMA έχει εντοπίσει άλλα κρίσιμα θέματα για κοινή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων τριμερών διαπραγματεύσεων για την οδηγία IED, προτάσεων για οδηγίες για περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς και αναθεωρήσεις της νομοθεσίας που διέπει την καλή διαβίωση των ζώων, μεταξύ άλλων.

Μετά τις πρόσφατες εκλογές η κατανομή Αξιωμάτων της SELMA είναι:

  • Πρόεδρος: Guillaume Gauthier (INTERBEV)
  • Αντιπρόεδρος: Alessandro de Rocco (OI Intercarneitalia)
  • Ταμίας: Michael Gore (FEBEV)

Οι εκλεγμένοι θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην καθοδήγηση της αποστολής της SELMA να εκπροσωπεί και να προωθεί τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας και βιομηχανίας κρέατος

Η ένωση πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο πρόγραμμα εργασίας της έως τα τέλη του 2023, συνεχίζοντας τη δέσμευσή της για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών και την εκπροσώπηση των συμφερόντων της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας και βιομηχανίας κρέατος».

16/10/2023 12:45 μμ

Εδώ και 20 ημέρες δεν έχω μιλήσει με καμιά γαλακτοβιομηχανία για να διαπραγματευτώ. Αυτό δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Κ. Χαράλαμπος Τζέβος, πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Φάρμες Λιβαδίου» της επαρχίας Ελασσόνας.

Ο συνεταιρισμός διαπραγματεύεται για τους περίπου 4.300 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος που θα παραδώσουν τα μέλη του όλο το έτος.

Καμιά εξέλιξη δεν υπάρχει και για τον Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελάςς» µε δυναµική 40.000 τόνους γάλακτος αλλά ούτε και από τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Βοσκό», με έδρα το Λιβάδι, με περίπου 1.200 τόνους.   

Πάντως το πλήγμα που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο στην Θεσσαλία από τις συνεχόμενες θεομηνίες είναι μεγάλο, όχι μόνο λόγω του θανάτου μεγάλου αριθμού αιγοπροβάτων, αλλά και της αμφίβολης επιβίωσης όσων μεν σώθηκαν αλλά κινδυνεύουν εξ’ αιτίας του υποσιτισμού, με επιπτώσεις στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος.

Η έλλειψη αιγοπρόβειου γάλακτος πυροδοτεί ήδη δυσεπίλυτα και αλυσιδωτά προβλήματα, καθώς η Θεσσαλία παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής σε Φέτα ΠΟΠ.

Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη για τον κλάδο και όλα θα εξαρτηθούν από τις τιμές για την βιωσιμότητα των εκτροφών.

Όμως δεν είναι μόνο οι φυσικές καταστροφές. Ο κλάδος έχει ήδη σοβαρά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης που οδηγά σε μείωση των κοπαδιών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το χρονικό διάστημα 2020 - 2021 - 2022, στην χώρα μας μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο αλλά και ο αριθμό των εκμεταλλεύσεων.

Ο αριθμός των προβάτων μειώθηκε κατά 4,1% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 0,4% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προβάτων ανήλθε σε 7.378.357 ζώα το 2022 (έναντι 7.690.930 ζώων το 2021 και 7.721.800 ζώων το 2020). Επίσης μείωση παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν πρόβατα κατά 2,6% το 2022, σε σχέση με το 2021 και κατά 7,8% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Ο αριθμός των αιγών μειώθηκε κατά 5,6% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 0,4% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιγών ανήλθε σε 2.960.884 ζώα το 2022 (έναντι 3.135.087 ζώων το 2021 και 3.149.008 ζώων το 2020). Τέλος, μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν αίγες κατά 3,9% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 9,8% το 2021 σε σχέση με το 2020.

10/10/2023 03:07 μμ

Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου καλοκαιριού δημιούργησαν προβλήματα με μειωμένες αποδόσεις στα σιτηρά του Καζακστάν. Αυτό αναφέρει μελέτη που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Center - JRC). 

Στη συνέχεια τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι συχνές και άφθονες βροχοπτώσεις παρεμπόδισαν τη συγκομιδή των ανοιξιάτικων σιτηρών στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της χώρας, μειώνοντας περαιτέρω τις αποδόσεις και μειώνοντας σημαντικά την ποιότητα των σιτηρών. Επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με υποβάθμιση της ποιτότητας.

Στις κύριες περιοχές παραγωγής χειμερινού σιταριού στο νότιο Καζακστάν, μετά από μια ευνοϊκή έναρξη της σεζόν, οι ξηρασίες και οι καύσωνες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οδήγησαν σε έλλειμα νερού και μείωση αποδόσεων. 

Το χειμερινό σιτάρι στο ανατολικό Καζακστάν και στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου Καζακστάν επηρεάστηκε σοβαρά από την ξηρασία κατά την περίοδο πλήρωσης των σιτηρών. Κάπως πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ωφέλησαν τις καλλιέργειες στο βορειοδυτικό Καζακστάν. Σε εθνικό επίπεδο, οι προσδοκίες απόδοσης είναι κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Όσον αφορά τον αραβόσιτο, η καλλιέργεια του περιορίζεται στο νότιο Καζακστάν και αρδεύεται, παρουσίασε καλή ανάπτυξη. Η πρόβλεψη απόδοσης είναι ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο των 5 ετών. Προβλήματα με μειωμένες αποδόσεις και άσχημη ποιότητα έχει και η παραγωγή κριθαριού.

Η συνολική παραγωγή σιταριού στο Καζακστάν εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 12,31 εκατ. τόνους. Η παραγωγή αραβίσιτου στα 1,08 εκατ. τόνους και κριθαριού σε 2,49 εκατ. τόνους.

05/10/2023 12:17 μμ

Στις βλαπτικές συνέπειες των καρτέλ, στο παράδειγμα του καρτέλ αγελαδινού γάλακτος αλλά και στη δικαίωση των γαλακτοπαραγωγών, αναφέρει σε άρθρο του ο δικηγόρος Δρ. Δημήτριος Κουτσούκης, το οποίο έστειλε προς δημοσίευση στον ΑγροΤύπο. 

Τα καρτέλ είναι μορφές συμπαιγνίας ανεξάρτητων επιχειρήσεων που συντονίζουν τη συμπεριφορά τους στην αγορά και έτσι εμποδίζουν να διαμορφώνεται η τιμή με βάση τους νόμους της  αγοράς, δηλαδή με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. 

Κατά κανόνα συστήνονται με συμφωνία, με την οποία οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις δεσμεύονται να ακολουθήσουν κοινή συμπεριφορά στην αγορά σε σχέση με την τιμή ή άλλους παράγοντες (ποιότητα, ποσότητα παραγωγής, επενδύσεις). 

Καρτέλ δημιουργούνται τόσο στην πλευρά της προσφοράς-πώλησης προϊόντων υπηρεσιών, όσο και στην πλευρά της ζήτησης αγαθών. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν καθορίζουν από κοινού τις τιμές που θα πωλήσουν στην πρώτη περίπτωση ή θα αγοράσουν στη δεύτερη περίπτωση.  

Τα καρτέλ στην πλευρά της προσφοράς δημιουργούν μία τεχνητή τιμή, που είναι μικρότερη από τη λεγόμενη ανταγωνιστική τιμή, εκείνη δηλαδή που θα διαμορφωνόταν αν δεν λειτουργούσε το καρτέλ, ενώ η τεχνητή τιμή στα καρτέλ στην πλευρά της ζήτησης είναι μικρότερη από την ανταγωνιστική. 

Μοναδικός σκοπός των καρτέλ είναι η μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε αυτά. Στα καρτέλ συνήθως συμμετέχουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην αγορά και καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς.  

Δημιουργούν ειδική οργάνωση για την ανταλλαγή των πληροφοριών (τιμοκαταλόγους και άλλες χρήσιμες πληροφορίες), αλλά και για τον έλεγχο τήρησης όσων συμφωνήθηκαν.

Τα καρτέλ στην πλευρά της προσφοράς, εκτός των άλλων, αυξάνουν τις τιμές αγοράς των προϊόντων και βλάπτουν τους καταναλωτές, αλλά και ανεβάζουν τον πληθωρισμό. 

Τα καρτέλ στην πλευρά της ζήτησης, με τη συμπίεση της τιμής αγοράς των προϊόντων, εκτός των άλλων, εκτοπίζουν τους προμηθευτές από την αγορά, λόγω του ότι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κέρδη, για να  διατηρήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους. 

Λόγω των παραπάνω και άλλων βλαπτικών συνεπειών η σύσταση καρτέλ τιμωρείται από το νόμο, με υψηλά πρόστιμα που φθάνουν μέχρι 10% του παγκόσμιου τζίρου πωλήσεων των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε αυτά.
  
Επειδή τα καρτέλ βλάπτουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό, τους αγοραστές ή πωλητές των καρτελικών προϊόντων, αλλά και τους καταναλωτές και η αποκάλυψή τους έχει ως συνέπεια την επιβολή προστίμων, από τις αρχές ανταγωνισμού και την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματά τους, οι σχετικές συμφωνίες αλλά και η λειτουργία του καρτέλ κρατούνται μυστικές.  

Το καρτέλ αφορούσε την πλευρά της ζήτησης του αγελαδινού γάλακτος ως πρώτης ύλης για την παραγωγή του φρέσκου-νωπού γάλακτος. Σε αυτό συμμετείχαν οι πέντε μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, ήτοι η ΔΕΛΤΑ-Vivartia, ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, ΟΛΥΜΠΟΣ-ΤΥΡΑΣ, ΝΕΣΤΛΕ. Λειτούργησε στο χρονικό διάστημα από το Μάιο 2001 έως τέλη 2007. Κάλυπτε το 56% έως 70% της σχετικής αγοράς. 

Λόγω των χαμηλών τιμών αγοράς που εφάρμοζαν οι παραπάνω γαλακτοβιομηχανίες, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί γαλακτοπαραγωγοί να παύσουν τη λειτουργία των μονάδων τους, γιατί δεν έβγαιναν λόγω της αύξησης των ζωοτροφών και έτσι να συρρικνωθεί σημαντικά η εγχώρια παραγωγή γάλακτος.  

Δικαιώθηκαν και δικαιώνονται οι γαλακτοπαραγωγοί που κινήθηκαν κατά των παραπάνω γαλακτοβιομηχανιών με αγωγές αποζημίωσης. Εξακολουθούν ακόμη να έχουν δικαιώματα αποζημίωσης όσοι ήταν γαλακτοπαραγωγοί όλη εκείνη την περίοδο ή και σε ένα τμήμα της και πωλούσαν το γάλα σε μία από τις παραπάνω γαλακτοβιομηχανίες, χωρίς να έχει σημασία το αν τώρα δεν διατηρούν τις μονάδες τους. Ομοίως δικαιώματα αποζημίωσης έχουν και οι κληρονόμοι αυτών των γαλακτοπαραγωγών. Δικαιώθηκαν και γαλακτοπαραγωγοί που άσκησαν την τελευταία διετία σχετικές αγωγές αποζημίωσης. 

Τα ελληνικά δικαστήρια έκριναν ότι η ανταγωνιστική τιμή, στο ανωτέρω χρονικό διάστημα που λειτουργούσε το καρτέλ, ήταν για μικρομεσαίους γαλακτοπαραγωγούς κατά μέσο όρο 0,40 € ανά κιλό γάλα, η δε ζημία τους ήταν η διαφορά μεταξύ της τιμής που κατέβαλε η γαλακτοβιομηχανία και της ανταγωνιστικής τιμής 0,40 € ανά κιλό γάλα. Κρίθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών ότι η ανταγωνιστική τιμή για τους μεγάλους και πολύ μεγάλους γαλακτοπαραγωγούς είναι υψηλότερη και ανέρχεται σε 0,45 € ανά κιλό.

Οι αγωγές αποζημίωσης συμβάλλουν, πέρα από την αποκατάσταση της ζημίας των θυμάτων του καρτέλ και στην αποτελεσματικότητα των κανόνων ανταγωνισμού και είναι ευθύνη κάθε ζημιωθέντος να αντιληφθεί το καθήκον του και έτσι να συμβάλει στη διαφύλαξη του δημόσιου αγαθού που λέγεται «ελεύθερος και ανόθευτος ανταγωνισμός».

Ο Δρ. Δημήτριος Κουτσούκης είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο & ΣτΕ, μέλος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και ειδικευμένος στο Δίκαιο αθέμιτου και ελεύθερου ανταγωνισμού.

03/10/2023 12:50 μμ

Την κατά εξαίρεση πληρωμή συνδεδεμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς αραβόσιτου της Θεσσαλίας ζητά με επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ ο κ. Γεώργιος Χρ. Δημόκας, Γεωπόνος Μελετητής – Γεωργικός Σύμβουλος.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να μεταβληθεί το νομικό πλαίσιο για τη συνδεδεμένη στήριξη του αραβοσίτου, καθώς πλέον έχουν αρθεί τόσο η κακή ποσοτική όσο και η ποιοτική κατάσταση των Υδατικών Συστημάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Θεωρούμε ότι είναι μία πράξη αρωγής στους πληγέντες πλημμυροπαθείς.

Οι ακραίες καταιγίδες «Daniel» και «Elias» δημιούργησαν σωρεία προβλημάτων στο μεγαλύτερο μέρος του Θεσσαλικού Κάμπου. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στις εκμεταλλεύσεις των γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Θεσσαλίας ακόμη και σήμερα καταγράφονται ώστε το κράτος να αποκτήσει εικόνα του μεγέθους της καταστροφής και να πράξει αναλόγως. 

Σκοπός της συγκεκριμένης επιστολής είναι η ενημέρωση όλων των αρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων με προεξάρχον το ΥπΑΑΤ για την παρούσα κατάσταση των υπογείων υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την επίδρασή της στις ενισχύσεις των Θεσσαλών παραγωγών. 

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ και τη σχετική πρόσφατα εκδοθείσα εγκύκλιο ένα μεγάλο ποσοστό των Θεσσαλών παραγωγών αραβοσίτου δεν κρίνονται δικαιούχοι της Στήριξης Συνδεδεμένου Εισοδήματος Αραβοσίτου. Τούτο διότι πολλά αγροτεμάχια εμπίπτουν γεωχωρικά στον χάρτη των Υπογείων Υδατικών Συστημάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που κρίνονται κακής ποσοτικής και ποιοτικής κατάστασης, σύμφωνα με τα ισχύοντα Διαχειριστικά Σχέδια Υδάτων. Προφανώς, στο ισχύον νομικό πλαίσιο, δεν έχουν ληφθεί υπόψιν τα πρόσφατα έκτακτα γεγονότα, ενώ παράλληλα τα νέα Διαχειριστικά Σχέδια Υδάτων βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης και δεν έχουν επικαιροποιηθεί/οριστικοποιηθεί έως και σήμερα.

Από την άλλη, οι ακραίες καταιγίδες «Daniel» και «Elias» δημιούργησαν άμεσα και βίαια ένα νέο τοπίο για το σύνολο της έκτασης του Θεσσαλικού Κάμπου. Η τεράστια ποσότητα υετού που δέχθηκε η Θεσσαλία είναι βέβαιο ότι έχει τροποποιήσει τόσο την ποσοτική όσο και την ποιοτική κατάσταση των υπογείων υδάτων της περιοχής, επομένως δε θα ήταν ορθό να απορρίπτονται εκ των προτέρων οι παραγωγοί από τη λήψη της Στήριξης Συνδεδεμένου Εισοδήματος Αραβοσίτου. Τα προαναφερθέντα έχουν επιστημονική βάση, είναι εύκολα αντιληπτά και μπορούν να επιβεβαιωθούν από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (ΕΑΓΜΕ – Δίκτυο Περιφέρειας) με μετρήσιμα μεγέθη.

Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών καθώς και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, διαθέτουν δύο ανεξάρτητα δίκτυα παρακολούθησης της ποσοτικής και ποιοτικής κατάστασης των Υπογείων Υδατικών Συστημάτων και συνεπώς μπορούν να διαπιστώσουν σε συνέργεια με τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας, τις συνέπειες του υετού στα Υπόγεια Υδατικά Συστήματα της Περιφέρειας, στην ποσότητα σύμφωνα με τη μεταβολή στο βάθος άντλησης και με εργαστηριακές αναλύσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως επιληφθείτε άμεσα του θέματος και να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς αραβοσίτου να αιτηθούν την Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος Αραβοσίτου στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης Έτους 2023. Παράλληλα, θα πρέπει να οριστεί αρμόδιος κρατικός φορέας που θα αναλάβει τη συνεχή επικαιροποίηση των δεδομένων για την κατάσταση των υπογείων υδάτων κατά τα επόμενη έτη. 

Η έγκριση της δυνατότητας αίτησης για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση στους παραγωγούς αραβοσίτου της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα αποτελέσει μέρος της Αρωγής του Κράτους προς τους πληγέντες και κίνητρο για να παραμείνουν οι παραγωγοί στο επάγγελμα του αγρότη».  

02/10/2023 12:51 μμ

Όταν είχαμε τα μνημόνια μας «πίεσαν» οι δανειστές να καταργηθεί το «φρέσκο» αγελαδινό γάλα - για να μειωθεί όπως έλεγαν - η τιμή στο ράφι. 

Καταργήθηκε το φρέσκο γάλα για να μην ενοχλούνται οι εισαγωγείς (και να φέρνουν το γάλα υψηλής παστερίωσης να πίνουν τα παιδιά μας) αλλά η τιμή λιανικής στα ράφια παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα η Ελλάδα είναι σήμερα στις τρεις ακριβότερες χώρες της ΕΕ.

Την ακρίβεια στα τρόφιμα, που συμπιέζει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, τις αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος, και την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων για την αντιμετώπισή της, επισημαίνει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός τονίζει ότι «αν και η Ελλάδα καταγράφει χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό πληθωρισμό, εντούτοις, είναι φανερό ότι υφίσταται έντονη πίεση στις τιμές των τροφίμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά. Ανάμεσα στα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία επιμένουν να διατηρούν υψηλές τιμές στο ράφι, είναι το γάλα. Όπως προκύπτει, μάλιστα, από σχετική επιστημονική μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είδε το φως της δημοσιότητας, η τιμή του γάλακτος είναι από τις ακριβότερες στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού αλλά και το κόστος ενέργειας έχει πέσει αισθητά από το προηγούμενο έτος».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Ενημερωτικό Δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Αύγουστος 2023, σελ. 23-32), προκύπτει ότι η Ελλάδα, με βάση την Αγοραστική Δύναμη, έχοντας 80% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος της ΕΕ, σε γάλα, τυρί και αυγά, είναι αναλογικά η ακριβότερη χώρα της ΕΕ (περίπου 40% ακριβότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο).

Ειδικότερα:
• Στο φθηνότερο φρέσκο αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά η Ελλάδα, ως προς την ελάχιστη τιμή, είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα (1,12 ευρώ/λίτρο), μετά την Εσθονία (1,39) και τη Σουηδία (1,21), ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22), μετά την Εσθονία (2,39). 
• Αντιστοίχως, στο φρέσκο πλήρες γάλα, ως προς την χαμηλότερη τιμή, είναι η έβδομη ακριβότερη χώρα (1,12), ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22), μετά τη Λιθουανία (2,25).
• Τέλος, το επίπεδο του πληθωρισμού (Ιούνιος 2023) στο φρέσκο πλήρες γάλα καταγράφεται στην Ελλάδα 12,8%.

Παρά τη μείωση στην τιμή διάθεσης του γάλακτος από τον παραγωγό και την αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια δεν υπήρξε η αναμενόμενη μείωση της τιμής στην ελληνική αγορά, όπως συνέβη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ούτε καν με τον συνήθη σταδιακό τρόπο, αλλά οι τιμές στο ράφι παραμένουν υψηλές. 

Το φαινόμενο του υψηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, όπως διαπιστώνει σε πρόσφατη ερευνά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλής (Έκθεση Α΄ Τριμήνου 2023, Ιούλιος 2023, σελ. 7), οφείλεται πρωτίστως στα υπερβολικά εταιρικά κέρδη ή αλλιώς στον λεγόμενο πληθωρισμό της «απληστίας» (greedflation)». 

Ο κυβερνητικός βουλευτής επικαλούμενος «τα δημοσιευθέντα στοιχεία στο Ενημερωτικό Δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τιμές πώλησης του γάλακτος, που αποδεικνύουν ότι αυτές δεν συνάδουν με τις μειώσεις του κόστους παραγωγής και ενέργειας, αλλά και με την μέση αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή» και ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «τι προτίθεστε να πράξετε για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και την προστασία των νοικοκυριών;». 

29/09/2023 12:19 μμ

Από τα Βαλκάνια προσπαθεί η Αίγυπτος, από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, να κάνει αγορές για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της.

Συγκεκριμένα η αιγυπτιακή Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων (GASC) αγόρασε 170.000 τόνους σίτου, από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, σε διαγωνισμό, που έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023.

Αφορούσε δύο ρουμάνικα φορτία σιτηρών, 60.000 τόνων το καθένα, που αγοράστηκαν από τις εταιρείες Viterra και Cargill. Η τιμή και για τα δύο φορτία ήταν στα 271,8 δολάρια ο τόνος (256,2 ευρώ ο τόνος). Το τρίτο φορτίο αγοράστηκε από την Βουλγαρία και ήταν 50 χιλιάδων τόνων από την Buildcom στην τιμή των 273,9 δολαρίων ο τόνος (258,1 ευρώ ο τόνος). Οι παραδόσεις των φορτίων θα γίνουν το Νοέμβριο.

Είχε προηγηθεί, στις 20 Σεπτεμβρίου, ένας ακόμη διαγωνισμός από την GASC, που τον κέρδισε η Buildcom, για βουλγαρικό σιτάρι ποσότητας 50.000 τόνων, με τιμή στα 258,77 δολάρια ο τόνος (243,85 ευρώ ο τόνος).

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου η GASC αγόρασε χωρίς διαγωνισμό περίπου 480.000 τόνους ρωσικού σιταριού, από την εμπορική εταιρεία Solaris, σε τιμή περίπου 270 δολαρίων ο τόνος (254,5 ευρώ ο τόνος).

27/09/2023 03:43 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου ανακοινώνει ότι ξεκίνησε, από σήμερα Τετάρτη (27/9/2023), την συγκέντρωση καλαμποκιού εσοδείας 2023.

Η συγκέντρωση γίνεται στις εγκαταστάσεις του, στα σιλό του Αγίου Δημητρίου Βελεστίνου.

Όπως δήλωσε ο κ. Στέφανος Διακομής, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου, «αποφασίστηκε αρχικά η χορήγηση προκαταβολής ύψους 20 λεπτά το κιλό και στη συνέχεια, θα δοθεί συμπληρωματική τιμή στους παραγωγούς, ανάλογα με τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά.

Οι παραγωγοί για την πληρωμή τους θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά παραστατικά.

Φέτος θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε 2.500 τόνους καλαμποκιού.

Υπάρχουν όμως μεγάλες ζημιές στην παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών. Ακόμη και σήμερα έχει ισχυρές βροχοπτώσεις η περιοχή».

Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο: 24210 95095.