Στην ΕΕ η παραγωγή ορισμένων καλλιεργειών αναμένεται να μείνει στάσιμη ή ακόμη και να μειωθεί οριακά, ενώ η παραγωγή γάλακτος και κρέατος όπως όλα δείχνουν θα μειωθεί. Αυτά προβλέπει η έκθεση μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τα επόμενα δέκα χρόνια έως και το 2032, που δημοσίευσε η Κομισιόν.
Η συνολική έκταση σιτηρών της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί οριακά σε 572 εκατομμύρια στρέμματα έως το 2032, λόγω της μείωσης κριθαριού και καλαμποκιού. Η ΕΕ θα παραμείνει καθαρός εξαγωγέας σιταριού και κριθαριού και καθαρός εισαγωγέας αραβοσίτου και ρυζιού. Η κατανάλωση δημητριακών τροφίμων στην ΕΕ θα αυξηθεί ελαφρά (+3,9%), αλλά καθώς η χρήση ζωοτροφών θα μειωθεί (-6,1%), η συνολική οικιακή χρήση στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή.
Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους, η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει σε 33 εκατομμύρια τόνους το 2032, σημειώνοντας αύξηση 2,8 εκατομμυρίων τόνων από το 2020-2022 (+9,3%). Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση των αποδόσεων. Ωστόσο, η κατάσταση διαφοροποιείται για κάθε προϊόν. Οι καθαρές εισαγωγές ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ θα μειωθούν, καθώς η ΕΕ θα παράγει 54,7% περισσότερα όσπρια και 33,3% περισσότερους σπόρους σόγιας.
Η υιοθέτηση πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών θα επηρεάσει τη μελλοντική ανάπτυξη του γαλακτοκομικού τομέα της ΕΕ. Καθώς η εκτατική παραγωγή ευνοείται για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ανησυχιών, τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής αναμένεται να μειωθούν και να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής γάλακτος της ΕΕ κατά 0,2% ετησίως έως το 2032.
Η κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί (-1,5 κιλό ανά κάτοικο ετησίως), με το βόειο κρέας να επηρεάζεται ιδιαίτερα και το χοιρινό κρέας να υποκαθίσταται εν μέρει από τα πουλερικά. Το κρέας πουλερικών αναμένεται να είναι ο μόνος κλάδος που αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη. Επίσης, οι αγελάδες της ΕΕ αναμένεται να μειωθούν κατά 2,8 εκατομμύρια κεφάλια (9,1%). Μετά το υψηλό επίπεδο το 2022, η τιμή του βοείου κρέατος αναμένεται να μειωθεί ξανά λόγω πιο ισορροπημένης προσφοράς και ζήτησης. Όσον αφορά το χοιρινό κρέας, η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% ετησίως για τη δεκαετία 2022-2032, που αντιστοιχεί σε 2,2 εκατομμύρια τόνους για ολόκληρη την περίοδο.
Επιπλέον 3 λεπτά εκκαθάριση έδωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου για τα καλαμπόκια που παρέλαβε το προηγούμενο διάστημα καταβάλλοντας 20 λεπτά ανοιχτή τιμή τότε στους παραγωγούς.
Συγκεκριμένα, στην συνεδρίαση της Πέμπτης (6/3/2025), το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, αποφάσισε τη χορήγηση συμπληρωματικής τιμής στους παραγωγούς που παρέδωσαν καλαμπόκι εσοδείας 2024 στο Συνεταιρισμό, η οποία θα ανέρχεται στο ποσό των 0,03 ευρώ το κιλό.
Έτσι η τελική τιμή παραγωγού για το καλαμπόκι, μετά και την ήδη χορηγηθείσα προκαταβολή των 0,20 ευρώ το κιλό, κατά την παράδοση, διαμορφώνεται στο ποσό των 0,23 ευρώ το κιλό (23 λεπτά το κιλό).
Οι παραγωγοί θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, για την εξόφληση, από την Τρίτη (11/03/2025), προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά.
Στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται ο φάκελος του ΥπΑΑΤ, που προβλέπει την σχετική διαδικασία με την οποία η χώρα μας θα πάρει άδεια προκειμένου να εφαρμόσει τις ενισχύσεις του Μέτρου 23 του ΠΑΑ.
Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει, στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, ο Υφυπουργός ΑΑΤ, Διονύσιος Σταμενίτης, σε περίπου 142 εκ. ευρώ ανέρχονται τα υπόλοιπα του ΠΑΑ για την περίοδο 2021-2022 που θα κατευθυνθούν στο Μέτρο 23. Το µέγιστο ποσό στήριξης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ ανά δικαιούχο.
Το ποιες καλλιέργειες περιλαμβάνονται στον φάκελο δε μπορεί να είναι γνωστό, όμως θα αφορούν μια μείωση της παραγωγής, κατά µέσο όρο 30%, που οφείλεται σε καιρικά φαινόμενα για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μέσα στις επιλέξιμες καλλιέργειες θα είναι και τα σιτηρά.
Η στήριξη λαµβάνει την µορφή κατ’ αποκοπή ποσού, που πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2025, βάσει των αιτήσεων παροχής στήριξης που εγκρίνονται από την αρµόδια αρχή έως τις 30 Ιουνίου 2025.
«Διαχρονικά τα σιτηρά στην χώρα μας μειώνονται σε επικίνδυνα επίπεδα για την επισιτιστική ασφάλεια, ως συνέπεια του ολοένα και πιο μειωμένου εισοδήματος, σε μόλις 7 εκατ. στρέμματα την διετία 2021-22 από 12 εκατ. στρέμματα που ήταν την τριετία 2008-2010. Ειδικά για φέτος η κατάρρευση των τιμών του κριθαριού στα 18 λεπτά του μαλακού στα 20 λεπτά και του σκληρού σιταριού στα 25 λεπτά, σε συνδιασμό με τις χαμηλές αποδόσεις και το υψηλό κόστος,είχαν σαν αποτέλεσμα ,να καταγραφεί πρωτοφανή οικονομική ζημία που ξεπερνά τα 40 ευρώ το στρέμμα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Λιολιόπουλος, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας.
Η μείωση της παραγωγής στα σιτηρά θα φανεί από τις παραδόσεις των τιμολογίων από το Υπουργείο Οικονομικών.
Το σίγουρο είναι ότι θα εξαιρεθούν κάποιες εκτάσεις που είναι επιλέξιμες σε άλλα μέτρα (νιτρικά, Κάρλα κ.α.). Επίσης συνήθως η έκτακτη ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος δίνεται σε κατά επάγγελμα αγρότες, που σημαίνει ότι μειώνονται οι δικαιούχοι.
Υπολογίζεται ότι από το Μέτρο 23 θα πάνε για τα σιτηρά γύρω στα 25 εκ. ευρώ, με μια στρεμματική ενίσχυση της τάξης των 17 ευρώ το στρέμμα. Τα νούμερα είναι εφικτά και η κυβέρνηση φαίνεται ότι μπορεί να τα υποστηρίξει στην ΕΕ.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καλαμποκιού με την συνδεδεμένη ενίσχυση του 2024.
Αν και το ΥπΑΑΤ έχει υποσχεθεί την μείωση του αναγκαίου πλαφόν για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι ακόμη δεν έχει ανακοινώσει κάτι επίσημα. Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί κάνουν αγώνα δρόμου για να βρουν τιμολόγια για να τα καταθέσουν στο σύστημα μέχρι 15/3 και να μην χάσουν την στρεμματική ενίσχυση.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Καλογρίτσας, αγροκτηνοτρόφος από την Καρδίτσα, «φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών είχα μια μέση απόδοση 750 κιλά το στρέμμα. Άλλοι παραγωγοί είχαν ακόμη πιο χαμηλές αποδόσεις. Που θα βρω ποσότητες για να ακλύψω το πλαφόν των 900 κιλών το στρέμμα για να τις πουλήσω ώστε να πάρω την συνδεδεμένη ενίσχυση του 2024. Όλη η Ελλάδα είχε μειωμένες αποδόσεις και θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να μην χαθεί η ενίσχυση».
Δικαιούχοι συνδεδεμένης
Να θυμίσουμε ότι δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:
1. Να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο, δηλαδή η απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα σπόρου προς σπορά ποικιλιών (υβριδίων) αραβοσίτου να είναι 2,5 κιλά/στρέμμα ή 7.000 σπόροι/στρέμμα, για τον οποίο πρέπει να προσκομίζουν αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς.
2. Να καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιμες εκτάσεις. Οι επιλέξιμες αυτές εκτάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.
3. Να παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο, από 15/07 του έτους ενίσχυσης έως τις 28/02 του επόμενου έτους. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος.
Αγορά ζώων
Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς σπόρου για το μέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή και αυτό υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο. Δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της
εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο.
Εδώ όμως υπάρχει ένα πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους που αγόρασαν ζώα το 2024.
Ο κ. Γιάννης Καλογρίτσας τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «λόγω της θεομηνίας Ντάνιελ έχασε τα πρόβατά του. Αγόρασε αρνάδες αλλά όταν πήγε να τα δηλώσει του ανέφεραν ότι μόνο όσοι μέχρι 15/5 μπόρεσαν να τα δηλώσουν στο ΟΣΔΕ. Μετά από την συγκεκριμένη ημερομηνία τα ζώα έμειναν αδήλωτα. Το καλαμπόκι δεν φτάνει να ταΐσω τα ζώα μου και μου ζητούν τιμολόγια πώλησης». Αυτό σημαίνει ότι θα έχανε την συνδεδεμένη στο καλαμπόκι.
Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι κτηνοτρόφοι είναι να προχωρήσουν σε συμπληρωματική δήλωση ΟΣΔΕ για να δηλώσουν τα ζώα που αγόρασαν αλλά και αυτά που γεννήθηκαν. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να τα έχουν δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο και στην βάση του ΥπΑΑΤ για τον αριθμό αιγοπροβάτων.
Η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου.
Όπως τονίστηκε στόχος της σύμβασης είναι η δημιουργία ενός προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος, με σκοπό την αναβάθμιση και ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του προϊόντος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Καθηγητής, Γρηγόριος Μπεληγιάννης, καθώς και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι του επιστημονικού και αγροδιατροφικού τομέα.
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης προβλέπεται, εκτός από τη δημιουργία του προτύπου πιστοποίησης, η συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση της ποιότητας του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος εντός της γεωγραφικής περιοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, η πρωτοβουλία στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών παραδοσιακών μεθόδων εκτροφής.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Φίλιας, αναφέρθηκε στην πολιτική της Περιφέρειας για τη στήριξη του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας και τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπεληγιάννης, υπογράμμισε τον ρόλο του Τμήματος στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων και τη συμβολή του στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα.
Στη συνέχεια, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μήλιος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας του προτύπου πιστοποίησης, επισημαίνοντας ότι αποτελεί κρίσιμο βήμα για την ανάδειξη της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος. Τέλος, ο Επίκουρος Καθηγητής, Νίκος Ανδρίτσος και ο Δρ. Μάριος Ματαράγκας, ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέλυσαν τα βήματα για τη δημιουργία του προτύπου και υπογράμμισαν τη σημαντική συνεισφορά τόσο του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην επιτυχία του εγχειρήματος.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, συνεχίζει να επενδύει σε δράσεις που προάγουν την ποιότητα των τοπικών προϊόντων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τρικαλινής γαλακτοβιομηχανίας ΟΜΗΡΟΣ, κ. Γιώργος Γιαννίτσης, σε εκδήλωση κοπής πίτας, αναφέρθηκε στις επιτυχίες του 2024, καθώς και στις στρατηγικές προτεραιότητες για το 2025.
Επενδύσεις και επιχειρηματική ανάπτυξη
Το 2024 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για την ΟΜΗΡΟΣ, με τον κύκλο εργασιών να αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας. Με επενδύσεις ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, η εταιρεία επικεντρώθηκε στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, στη βιωσιμότητα και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, ενώ η θυγατρική της, ΑΓΚΡΟΛΑΚΤ, ενίσχυσε τη θέση της στον τομέα των ζωοτροφών υψηλής ποιότητας και παραγωγικότητας. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η έναρξη λειτουργίας του νέου σταθμού συλλογής γάλακτος στη Συδινή Ξάνθης, μιας επένδυσης που ενισχύει την τοπική παραγωγή και επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΟΜΗΡΟΣ στην υποστήριξη των Ελλήνων παραγωγών.
Δέσμευση στη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη
Η περιβαλλοντική υπευθυνότητα και η κοινωνική προσφορά αποτελούν βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας της ΟΜΗΡΟΣ. Το 2024, η εταιρεία εγκατέστησε φωτοβολταϊκό σταθμό 2 MW της στέγες των εργοστασίων της και προχώρησε στη δρομολόγηση μονάδας βιοαερίου 2.5 MW, μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Παράλληλα, ανανέωσε τον στόλο της με οχήματα Euro 6, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης, η ΟΜΗΡΟΣ διέθεσε 130.000 ευρώ για την ανακαίνιση της καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, ενώ στήριξε σχολεία, κοινωνικά συσσίτια, αθλητικά σωματεία και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στρατηγικές προτεραιότητες για το 2025
Με το βλέμμα στο μέλλον, η ΟΜΗΡΟΣ θέτει υψηλούς στόχους για το 2025. Οι βασικοί άξονες ανάπτυξης περιλαμβάνουν:
- Οργανική ανάπτυξη κατά 25%
- Επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στα Τρίκαλα, με νέες επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας
- Καινοτομία και διαφοροποίηση προϊόντων, με την είσοδο σε νέες κατηγορίες που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ΟΜΗΡΟΣ στις διεθνείς αγορές
Με σταθερό προσανατολισμό στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη, η ΟΜΗΡΟΣ συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πρεσβευτές της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο την ποιότητα, την καινοτομία και την κοινωνική υπευθυνότητα.
Η Αλγερία εισάγει σήμερα το 100% των αναγκών της σε καλαμπόκι και ελαιούχους σπόρους. Συνολικά διαθέτει 3,24 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την εισαγωγή αυτών των προϊόντων.
Για να μειώσει αυτή την εξάρτηση από τις εισαγωγές η αλγερινή κυβέρνηση ξεκίνησε ένα στρατηγικό πρόγραμμα ανάπτυξης αυτών των καλλιεργειών στην χώρα.
Το πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2025, προβλέπει την ανάπτυξη, σε συνολική έκταση 5.200.000 στρεμμάτων, της καλλιέργειας καλαμποκιού και ελαιούχων σπόρων (ηλίανθου, ελαιοκράμβης και σόγιας), μέχρι το 2028.
Σε δηλώσεις της η κα η Hanane Labiad, Διευθύντρια Ανάπτυξης και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, τόνισε ότι η χώρα «διαθέτει τους γεωργούς, την αγροτική γη και τους υδάτινους πόρους, που είναι απαραίτητοι, για να αναπτύξει τις συγκεκριμένες καλλιέργειες». Το πρόγραμμα στρατηγικής ανάπτυξης καλλιεργειών το χαρακτήρισε ένα «φιλόδοξο έργο» που στοχεύει στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας.
Για να το επιτύχει αυτό, η Αλγερία έχει θέσει ως στόχο να καλλιεργήσει συνολικά 2.200.000 στρέμματα με καλαμπόκι και μια έκταση 3.000.000 στρέμματα με ελαιούχους σπόρους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας.
Επίσης επισήμανε στους ενδιαφερόμενους αγρότες και επενδυτές, την ανάγκη τήρησης του στρατηγικού προγράμματος ανάπτυξης αυτών των καλλιεργειών. Ήδη τον ερχόμενο Μάρτιο προγραμματίζεται η καλλιέργεια καλαμποκιού σε 300.000 στρέμματα και ελαιούχων σπόρων σε 600.000 στρέμματα.
Παραγωγοί δημητριακών από όλη την χώρα συμφώνησαν να συντάξουν υπόμνημα προ το ΥπΑΑΤ, στο οποίο να ζητούν την οικονομική στήριξη για ζημιά στην καλλιέργεια που είχαν τις προηγούμενες δύο χρονιές.
Αυτό αποφασίστηκε στην συνάντηση, που έγινε, την Πέμπτη (7/2), στο Αιγίνιο της Πιερίας.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Λιολιόπουλος, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε στα σιτηρά μειωμένες αποδόσεις και χαμηλές τιμές. Αυτό συμβαίνει ενώ έχουμε μια μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας.
Από την άλλη έχουμε μια διαχρονική πολιτική του ΥπΑΑΤ με την οποία μεταφέρονται πόροι της ΚΑΠ από τα σιτηρά σε άλλες καλλιέργειες. Αυτή την πολιτική ζητάμε να την αλλάξει και να στηρίξει την καλλιέργεια γιατί την έχει ανάγκη.
Ένα τρίτο θέμα που αποφασίσαμε, το οποίο βέβαια είναι πιο μακροχρόνιο, είναι η σύσταση Διεπαγγελματικής Δημητριακών, όπως έχει γίνει και σε άλλες καλλιέργειες».
Πάντως το πρώτο θέμα της συνάντησης που αφορά την οικονομική στήριξη των παραγωγών σιτηρών φαίνεται να έχει προχωρήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ έχει καταθέσει φάκελο στην ΕΕ για στήριξη της καλλιέργειας λόγω καιρικών συνθηκών.
Να θυμίσουμε ότι η ρουμανική κυβέρνηση κατέθεσε φάκελο και κέρδισε τις αποζημιώσεις (περιλάμβαναν και την καλλιέργεια σιτηρών) από την ΕΕ. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης της Ρουμανίας, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από σοβαρή ξηρασία, για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024.
Μια καλή εικόνα έχει μέχρι στιγμής η καλλιέργεια σκληρού σιταριού στην χώρα μας. Οι βροχές βοήθησαν και έχουμε καλά φυτρώματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Πρόβλημα στην καλλιέργεια είναι η έλλειψη ρευστότητας των παραγωγών μετά από μια δύσκολη περσινή χρονιά.
Ο Νίκος Τούτουζας, παραγωγός σκληρού σιταριού από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι βροχές βοήθησαν την καλλιέργεια και έχουμε καλά φυτρώματα. Οι σπορές έγιναν σε δύο δόσεις γιατί πολλοί περίμεναν τις βροχές για να μαλακώσει το χώμα και να μπουν στα χωράφια. Ακόμη είμαστε σε μικρό στάδιο η καλλιέργεια και δεν έχει εμφανίσει κάποιο πρόβλημα φυτοπροστασίας. Τις επόμενες ημέρες, από τέλη Φεβρουαρίου μέχρι αρχές Μαρτίου αναμένεται θα γίνει η λίπανση.
Πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς με μειωμένες αποδόσεις λόγω ξηρασίας και χαμηλές τιμές. Η μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί το σκληρό σιτάρι ήταν στα 23 λεπτά το κιλό, που, σε συνδιασμό με τα μειωμένα κιλά, σημαίνει μειωμένο εισόδημα και μεγάλη έλλειψη ρευστότητας.
Και τα πράγματα δεν φαίνεται να βελτιώνονται τα επόμενα χρόνια για μια καλλιέργεια που έχει αυξηθεί το κόστος της. Έχουμε μια στροφή των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας από το μαλακό στο σκληρό σιτάρι. Στο παρελθόν όλοι βλέπαμε την καλλιέργεια στον Καναδά. Τώρα έχουν αυξηθεί οι ανταγωνιστές μας που έχουν πολύ μειωμένο κόστος καλλιέργειας. Επίσης με τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και αρδευόμενο χωράφι να έχει κάνεις λιγότερα ποτίσματα με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κιλά».
Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή έχουμε καλά φυτρώματα. Σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον Daniel είχαμε προβλήματα στα φυτρώματα και σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάστηκαν οι παραγωγοί να κάνουν επανασπορές.
Οι παραγωγοί ετοιμάζονται σε περίπου 15 ημέρες να κάνουν τις επιφανειακές λιπάνσεις. Αυτές θα γίνουν είτε σε μια δόση είτε σε δύο. Τα στρεσαρισμένα φυτά θα χρειαστούν κάποιους βιοδιεγέρτες για να επανέλθουν και να μπορέσουν να προσλάβουν τα θρεπτικά στοιχεία μέσω της λίπανσης.
Αυτή την περίοδο οι σιτοπαραγωγοί θα πρέπει να προσέχουν πολύ για τους μύκητες λόγω της αυξημένης υγρασίας. Επειδή δεν μπορεί ο παραγωγός να είναι συνεχώς στο χωράφι προτείνω να γίνουν και κάποιες προληπτικές εφαρμογές με μυκητοκτόνα, αν έχουν την οικονομική δυνατότητα οι παραγωγοί. Αν εμφανιστεί ο μύκητας στο φυτό θα είναι πολύ αργά. Είναι πολύ βασικό να μην έχουμε προσβολή από μύκητα για να έχουμε μια αυξημένη παραγωγή.
Είναι γεγονός ότι αυτή την εποχή έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες λόγω χειμώνα. Προτιμώ να υπάρχουν τώρα τα κρύα παρά αργότερα να έχουμε παγετούς που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην καλλιέργεια.
Το 2024 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τα σιτάρια. Οι αποδόσεις ήταν μειωμένες και είχαμε προβλήματα με την ποιότητα. Επίσης είχαμε και χαμηλές τιμές, ξεκίνησαν από 23 λεπτά και αυτή την εποχή έχουν φτάσει στα 27 λεπτά. Μια μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί πέρυσι ήταν στα 25 λεπτά που είναι πολύ χαμηλή. Αυτό σημαίνει ότι φέτος έχουμε πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας στους παραγωγούς, με ότι αυτό σημαίνει για τις οφειλές που έχουν στα μαγαζιά εφοδίων και στις άλλες υποχρεώσεις τους. Όσον αφορά τα στρέμματα καλλιέργειας εκτιμώ ότι μπορεί να αυξήθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, μιας και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αφού και οι υπόλοιπες καλλιέργειες έφεραν μειωμένα εισοδηματα (βαμβάκια, καλαμπόκια κ.α.)».
Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, γεωργοκτηνοτρόφος που καλλιεργεί σιτηρά στην Χαλκιδική, «η καλλιέργεια φέτος πάει μέχρι στιγμής πολύ καλά σε όλη την χώρα. Οι βροχές βοήθησαν την καλλιέργεια και δεν φαίνεται να έχουμε προβλήματα φυτοπροστασίας. Ήδη στα πρώιμα σιτάρια έγινε η επιφανειακή λίπανση και θα ακολουθήσει σε λίγες ημέρες και στα υπόλοιπα. Το πρόβλημα στην καλλιέργεια είναι το υψηλό ρίσκο. Υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του κόστους στα δημητριακά λόγω της αύξησης των εφοδίων. Στο παρελθόν με αποδόσεις 200 κιλά το στρέμμα θα έφερνα εισόδημα στον παραγωγό. Σήμερα χρειαζόμαστε 400 κιλά το στρέμμα για να καλύψουμε το κόστος και να έχουμε εισόδημα.
Η Τουρκία που είναι μια μεγάλη δύναμη στην παραγωγή σκληρού σιταριού έχει κόστος για τη ζιζανιοκτονία γύρω στο 1,5 ευρώ το στρέμμα. Στην χώρα μας το κόστος είναι δεκαπλάσιο και κυμαίνεται στα 9 έως 10 ευρώ. Αυτό μας βγάζει εκτός ανταγωνισμού. Επίσης στην Τουρκία αναγράφουν τις τιμές λιανικής στην συσκευασία των φυτοπροστατευτικών κάτι που δεν συμβαίνει στην χώρα μας.
Πέρυσι χαμηλές αποδόσεις και μειωμένες τιμές στο σκληρό σιτάρι, από 23 έως 25 λεπτά το κιλό, έφεραν μια έλλειψη ρευστότητας στους παραγωγούς. Θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να στηρίξει την καλλιέργεια. Γενικά στην Ελλάδα δεν συμφέρει να κάνεις καλλιέργεια δημητριακών σε μικρές εκτάσεις. Έχουν μείνει μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί και τα πράγματα θα πάνε ακόμη χειρότερα αν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης της καλλιέργειας. Θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός στην αγροτική πολιτική της χώρας μας.
Επενδύουμε 100 ευρώ το στρέμμα για να βγάλουμε 110 ευρώ το στρέμμα. Δεν αφήνει εισόδημα η καλλιέργεια. Η μόνη εναλλακτική λύση για τους παραγωγούς σιτηρών είναι να στραφούν στη δενδροκαλλιέργεια».
Ο κ. Γιάννης Μαργαριτίδης, παραγωγός από τον Έβρο, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι φέτος η καλλιέργεια έχει μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι. Οι λίγες βροχές βοήθησαν και έχουμε καλά φυτρώματα. Η βασική λίπανση έγινε με την σπορά. Τις επόμενες ημέρες προς τα τέλη του μήνα θα γίνει η επιφανειακή λίπανση. Ακόμη είναι μικρά τα σιτάρια και δεν έχουμε κάποια προβλήματα. Η ζιζανιοκτονία θα γίνει κατά τον Μάρτιο.
Πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για το σκληρό σιτάρι. Η μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί ήταν στα 26 λεπτά το κιλό. Είχαμε και μειωμένες αποδόσεις, σε αρδευόμενο μια μέση απόδοση ήταν στα 500 κιλά. Με αυτές τις αποδόσεις και τις τιμές δεν βγαίνει οικονομικά η καλλιέργεια. Έχουμε και το πρόβλημα στην άρδευση λόγω της Βουλγαρίας. Για όλα αυτά τα προβλήματα οι αγρότες βρίσκονται εδώ και μέρες στο μπλόκο στις Καστανιές του Έβρου και ζητάμε στήριξη του εισοδήματος».
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι καταχωρήθηκε το τουρκικό γιαούρτι Silifke στην λίστα με τα προϊόντα με Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της ΕΕ.
Το «Silifke Yoğurdu» είναι γαλακτοκομικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση, το οποίο λαμβάνεται αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα ή, όταν το κατσικίσιο γάλα είναι σπάνιο, από μείγμα κατσικίσιου (τουλάχιστον 20%) και αγελαδινού γάλακτος (80% κατ’ ανώτατο όριο).
Παρασκευάζεται αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα από την περιοχή της Μερσίνας της νότιας Τουρκίας.
Κατά την παραγωγή του Silifke Yoğurdu, το γάλα που χρησιμοποιείται βράζεται για ορισμένο χρονικό διάστημα, γεγονός που δίνει σε αυτό το γιαούρτι μεγαλύτερη συνοχή και απαλή, κρεμώδη αίσθηση στο στόμα.
Σε σχέση με άλλα γιαούρτια, το προϊόν «Silifke Yoğurdu» έχει πιο σφιχτή σύσταση και καθαρό, κηρώδες άρωμα. Λόγω του κατσικίσιου γάλακτος, το «Silifke Yoğurdu» έχει λαμπερό λευκό χρώμα, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε ολικά στερεά και λιπαρές ουσίες προσδίδει στο στόμα απαλή και κρεμώδη αίσθηση. Η όξινη γεύση προέρχεται από το γαλακτικό οξύ που παράγεται με τη ζύμωση της λακτόζης. Όταν προστίθεται αγελαδινό γάλα, το χρώμα αλλάζει ελαφρώς και μπορεί να παρουσιάζει ορισμένες υπόλευκες αποχρώσεις.
Στην Ελλάδα αντί να προστατεύσουμε το γιαούρτι προχωρήσαμε σε αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82), επί υπουργίας Αποστόλου και με υφυπουργό τον Μπόλαρη, που έδωσε το δικαίωμα να παρασκευάζουν οι γαλακτοβιομηχανίες γιαούρτι από υποκατάστατα γάλακτος, που ήταν καταστροφική απόφαση για τον κλάδο.
Βλέπουμε δηλαδή το Τουρκικό Υπουργείο Γεωργίας να προστατεύει την τουρκική παραγωγή, σε αντίθεση με το Ελληνικό ΥπΑΑΤ που κάνει τα χατίρια της μεταποίησης.
Για το θέμα ο κτηνοτρόφος και τεχνικός σύμβουλος του Σύνδεσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Θωμάς Μόσχος, δήλωσε ότι «πέρυσι τέτοιες μέρες βρισκόμουν σαν εκπρόσωπος του ΣΕΚ στο πανελλήνιο συνέδριο γάλακτος για να μετέχω στο πάνελ για την κατοχύρωση ΠΓΕ του ελληνικού γιαουρτιού.
Στο συνέδριο η θέση των βιομηχάνων ήταν «ΠΓΕ ελληνικό γιαούρτι αλλά με εισαγόμενο γάλα». Η θέση του ΣΕΚ ήταν «ΠΓΕ ελληνικό γιαούρτι με ελληνικό γάλα» σε αντίθετη περίπτωση θα ήμασταν οι πρώτοι που θα καταγγέλαμε την συμφωνία.
Παρουσιάσαμε τρόπους χρηματοδότησης, τρόπους υπολογισμού άνθρακα, επιπτώσεις,τρόπους ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγής, στα οποία όμως θα έπρεπε να συνεργαστούν κράτος - κτηνοτρόφοι - αγρότες - βιομήχανοι, αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό της ελληνικής παραγωγής γάλακτος αλλά και παραγωγής και μεταποίησης ζωοτροφών.
Αποτέλεσμα σήμερα ένα χρόνο μετά: Η Τουρκία κατάφερε να κατοχυρώσει ΠΓΕ παραδοσιακό γιαούρτι από γίδινο και αγελαδινό γάλα.
Η Τουρκία δεν είναι καν στην ΕΕ και όμως κατάφερε να έχει γιαούρτι ΠΓΕ
Εμείς πάλι στην Ελλάδα έναν χρόνο, μετά παρά τις πιέσεις του ΣΕΚ, δεν μπορούμε ούτε να συζητήσουμε με βιομήχανους και κράτος και αυτό γιατί κανείς δεν θέλει να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να αναπτύξει την αγελαδοτροφία στην Ελλάδα, γιατί να το κάνει άλλωστε έρχεται η «Mercosur», όπου θα μπορούμε να εισάγουμε χωρίς δασμούς ότι θέλουμε από λατινική Αμερική».
Nα προβλεφθούν μεγαλύτερες ενισχύσεις για τις ζωοτροφές σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ζητούν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι.
Επίσης αναφέρουν ότι η πρόσφατη πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος δεν αιτιολογείται, σύμφωνα με τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά
«Τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχεται η κτηνοτροφία από τις ζωονόσους δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Οι αποζημιώσεις για την πανώλη και την ευλογιά είναι ικανοποιητικές -σε σχέση με αυτές για την απώλεια ζώων από τον Daniel-, άλλα για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση απαιτούνται έγκαιρες παρεμβάσεις σε όλους του τομείς. Εύλογα οι κτηνοτρόφοι, ιδιαίτερα της Θεσσαλίας, προσβλέπουν σε δίκαιες ενισχύσεις για τις ζωοτροφές, ενώ εγρήγορση πρέπει να υπάρξει και για την προστασία της φέτας στην συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες Mercosur στην Λατινική Αμερική». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Μπαλούκα και τον Γενικό Γραμματέα κ. Στέλιο Σπανογιάννη, για τα ζέοντα θέματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος.
Ζωονόσοι, ζωοτροφές και κτηνίατροι
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το φλέγον ζήτημα των ζωονόσων και των αποζημιώσεων, με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων να τονίζουν ότι ο περιορισμός των ζωονόσων μπορεί να ξεπεραστεί με την συνεργασία πολιτείας και κτηνοτρόφων. Ζήτησαν επιπλέον μέριμνα και σε ό,τι άλλο απασχολεί τους πληγέντες από τις ζωονόσους συναδέλφους τους, όπως για παράδειγμα ευέλικτα κίνητρα, τύπου προγράμματος 5.2, για να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν γρήγορα τις εκμεταλλεύσεις τους. Επίσης, κομβικής σημασίας είναι και η οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές που καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες λόγω της καραντίνας. Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, όπου η καραντίνα διήρκησε αποδεδειγμένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλες περιφέρειες, είναι δικαιότερο να προβλεφθούν μεγαλύτερες ενισχύσεις για τις ζωοτροφές σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Τέλος, για τους κτηνοτρόφους η επέλαση των ζωονόσων ανέδειξε ακόμα περισσότερο την ανάγκη στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών και ζήτησαν την πρόνοια του κράτους για την πρόσληψη κτηνιάτρων.
Τιμή στο γάλα και έλεγχοι
Επίσης, σημειώθηκε ότι η πρόσφατη πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος δεν αιτιολογείται, σύμφωνα με τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά, αφού η σφαγή χιλιάδων αιγοπροβάτων θα έπρεπε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών για τον κτηνοτρόφο. Συνεπώς, οι έλεγχοι για τα ισοζύγια και τις ελληνοποιήσεις θα πρέπει να είναι αυστηρότατοι, όπως και οι έλεγχοι στα σύνορα για τις ζωονόσους, γιατί όχι μόνο οι κτηνοτρόφοι άλλα και το κράτος «αιμορραγεί» με τις αποζημιώσεις που καλείται να δώσει. Οι κτηνοτρόφοι επιμένουν στην ανάγκη ελέγχων και απολυμάνσεων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Προστασία της φέτας στην Συμφωνία ΕΕ-Mercosur
Τέλος, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έθεσαν στον Μάξιμο Χαρακόπουλο τις ανησυχίες του κλάδου για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τις χώρες Mercosur (Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), όπου η φέτα δεν απολαμβάνει πλήρους προστασίας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν προσυμφωνηθεί, άλλα δεν έχουν ακόμη κατακυρωθεί από το ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια, ο όρος «φέτα» θα μπορεί να χρησιμοποιείται από παρασκευαστές στις χώρες αυτές για 7 έτη από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, εφόσον αναγράφεται εμφανώς στη συσκευασία η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος. Το γεγονός αυτό δεν ευνοεί την επέκταση της ελληνικής φέτας σε μια αγορά πολλών εκατομμυρίων καταναλωτών και η πολιτεία θα πρέπει να επιμείνει στο ζήτημα της προστασίας για το εθνικό μας αυτό προϊόν.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:
1. Να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο, δηλαδή η απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα σπόρου προς σπορά ποικιλιών (υβριδίων) αραβοσίτου να είναι 2,5 κιλά/στρέμμα ή 7.000 σπόροι/στρέμμα, για τον οποίο πρέπει να προσκομίζουν αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς.
2. Να καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιμες εκτάσεις. Οι επιλέξιμες αυτές εκτάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.
3. Να παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο από 15/07 του έτους ενίσχυσης έως τις 28/02 του επόμενου έτους. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος.
Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς σπόρου για το μέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή και αυτό υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο. Δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της
εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο.
4. Επίσης, η συνδεδεμένη αυτή ενίσχυση χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι, εκτός από την συμβατότητα με την Οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα (δηλ. 2000/60/ΕΚ), τηρείται και η Εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων δηλαδή ο ν. 3199/2003 (Α’ 280), τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των 14 Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και το π.δ. 51/2007 (Α’ 54).
Οι Λεκάνες Απορροής Ποταμών και τα Υδατικά Διαμερίσματα έχουν καθορισθεί με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων της 16/07/2010. Στα αναθεωρημένα ΣΔΛΑΠ όπως ισχύουν υπάρχουν για κάθε Υδατικό Διαμέρισμα επικαιροποιημένα προγράμματα βασικών και συμπληρωματικών μέτρων για την προστασία και την αποκατάσταση των υδατικών πόρων. Επίσης, στην Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή περιλαμβάνεται πλαίσιο για δράσεις και μέτρα που αφορούν και τους γεωργικούς υδατικούς πόρους.
5. Εάν διαπιστωθεί τυχόν μη συμμόρφωση κατά τη διάρκεια των ελέγχων τήρησης της αιρεσιμότητας, επιβάλλεται η αντίστοιχη κύρωση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 της υπ’ αρ. 1313/178948/9-6-2023 υπουργικής απόφασης. Η εν λόγω αστοχία κοινοποιείται στην αρμόδια αρχή ελέγχου εφαρμογής της Οδηγίας - πλαίσιο για τα νερά, προκειμένου να διαπιστώσει εάν όντως λαμβάνει χώρα παράνομη χρήση αυτού του πόρου.
Επιπλέον, εκτός από τα παραπάνω στοιχεία που εφαρμόζονται άμεσα στην Κοινοτική νομοθεσία, θα γίνονται αναφορές που θα προκύπτουν από διασταυρωτικούς ελέγχους μεταξύ των αρχών ελέγχων των απαιτήσεων και προτύπων που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και των αρχών ελέγχου χρήσης νερού (φορείς λεκάνης απορροής).
Εάν, ως αποτέλεσμα αυτών των κοινοποιήσεων, στους αιτούντες ενίσχυσης έχουν επιβληθεί οριστικά κυρώσεις από την αρμόδια υδατική αρχή για παράνομη χρήση αυτού του πόρου, αυτοί οι γεωργοί δεν θα λάβουν κανένα ποσό για τα αρδευόμενα εκτάρια, για τα οποία έχουν υποβάλει αίτηση για συνδεδεμένη ενίσχυση.
6. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στην συνολική επιλέξιμη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ, υποχρεούται στην καταχώρηση των αποτελεσμάτων εκτιμήσεων ζημιών στη σχετική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από το έτος υποβολής ΕΑΕ.
Υποχρεώσεις Δικαιούχων
Οι γεωργοί προκειμένου να τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου υποχρεούνται:
1. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσης τους τα πρότυπα της Ε.Ε. για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση της γης (ΚΓΠΚ), με βάση τον υπ ́αρ. 2115/2021 Κανονισμό (Ε.Ε.), τον υπ ́αρ. 126/2022 κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (Ε.Ε , τον υπ ́αρ. 2022/1317 εκτελεστικό κανονισμό (Ε.Ε.) και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που αφορά την αιρεσιμότητα.
2. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Ενωσιακές αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.
3. Να υποβάλλουν αίτημα λήψης συνδεδεμένης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της εν λόγω συνδεδεμένης ενίσχυσης γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της δήλωσης καλλιέργειας - ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (επιλογή του κωδικού καθεστώτος 0114: «ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ»), ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης.
Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής του γεωργού συνεπάγεται ότι ο/η γεωργός αποδέχεται τα οριζόμενα στην σχετική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.
4. Να διατηρούν τα επίσημα παραστατικά τα οποία τεκμηριώνουν την παράδοση της πρώτης ύλης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις ή τους φορείς ή και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία απαιτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τουλάχιστον για 3 έτη.
Υποχρεώσεις Φορέων
Οι φορείς, στους οποίους οι γεωργοί παραδίδουν το προϊόν υποχρεούνται:
1. Να έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης το αργότερο πριν την έναρξη των παραδόσεων στο σχετικό μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ, προσκομίζοντας κατά περίπτωση:
- Απόφαση αναγνώρισης (για τις ΑΣΟ)
- Έναρξη επιτηδεύματος και/ή
- Βεβαίωση Γ.Ε.ΜΗ. (για εμπόρους).
Οι φορείς μπορούν να απεντάσσονται από το σχετικό μητρώο με αίτηση διαγραφής στα ανωτέρω διαστήματα, από το επόμενο έτος της ένταξής τους.
2. Εφόσον εντάσσονται στο ανωτέρω μητρώο, να καταχωρούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ τα απαιτούμενα στοιχεία για κάθε γεωργό. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν τουλάχιστον το ΑΦΜ του γεωργού, τη συνολική παραλαμβανομένη ποσότητα προϊόντος και τα αναλυτικά στοιχεία του Δελτίου ποσοτικής παραλαβής - τιμολογίου. Τα τιμολόγια αγοράς υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή στην εφαρμογή, προκειμένου να είναι διαθέσιμα σε κάθε έλεγχο.
3. Να τηρούν αρχείο όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών εγγράφων και παραστατικών τα οποία απαιτούνται για τους οποιουσδήποτε διοικητικούς ή λογιστικούς ελέγχους
4. Να συνεργάζονται και να διευκολύνουν τις αρμόδιες αρχές κατά την πραγματοποίηση των ελέγχων.
Διαδικασία χορήγησης ενίσχυσης
Οι δικαιούχοι γεωργοί υποχρεούνται να υποβάλλουν τα τιμολόγια αγοράς σπόρου κατά την επιλογή της ενίσχυσης καθώς και να συμπληρώνουν τα αντίστοιχα απαιτούμενα πεδία. Η δήλωση των σπόρων προς σπορά μπορεί να γίνεται είτε σε κιλά είτε σε αριθμό σπόρων ανάλογα με την περίπτωση αγοράς. Επιπλέον:
Για την περίπτωση ιδιοκατανάλωσης του προϊόντος, οι δικαιούχοι υποχρεούνται επιπλέον:
- να υποβάλλον ηλεκτρονικά το αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς σπόρου για το μέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή
- να επιλέγεται το πεδίο «Ιδιοκατανάλωση» στην αίτηση με την υποχρεωτική συμπλήρωση του πεδίου «Κιλά Προϊόντος για Ιδιοκατανάλωση»
Για την περίπτωση παραδόσεων σε κτηνοτρόφους, οι δικαιούχοι υποχρεούνται επιπλέον:
- να συμπληρώνουν τα πεδία «ΑΦΜ Αγοραστή Κτηνοτρόφου», «Κιλά Προϊόντος προς Πώληση» και «Ημερομηνία Τιμολογίου»
- να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το σχετικό παραστατικό (Κωδικός δικαιολογητικού 194: Τιμολόγιο αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε κτηνοτρόφο - Αραβόσιτος).
Σε περίπτωση απώλειας ή άλλης επίσημης χρήσης των πρωτότυπων τιμολογίων, ο παραγωγός πρέπει να προσκομίσει γνήσια αντίγραφα τους, από το στέλεχος του τιμολογίου του προμηθευτή σπόρου, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διενεργεί τους προβλεπόμενους ελέγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιμότητας και πριν την πληρωμή του καθεστώτος, προχωρά σε μηχανογραφικούς διασταυρωτικούς ελέγχους προκειμένου:
- Να καθοριστούν οι δικαιούχοι γεωργοί που τηρούν τους όρους επιλεξιμότητας, δηλαδή όσοι:
- έχουν υποβάλλει αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης
- έχουν χρησιμοποιήσει σπόρο σποράς τουλάχιστον 25 κιλά ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο στα αγροτεμάχια με αραβόσιτο, σύμφωνα με τα ανωτέρω παραστατικά
- έχουν παραδώσει τουλάχιστον 9 τόνους προϊόν ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο σε μεταποιητική μονάδα/έμπορο του προϊόντος ή σε κτηνοτρόφο από 15/07 του έτους ενίσχυσης έως 28/02 του επόμενου έτους και έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία ή διατηρούν κτηνοτροφική εκμετάλλευση και έχουν επιλέξει το πεδίο της ιδιοκατανάλωσης
- Να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιμες εκτάσεις αραβόσιτου προκειμένου να καθοριστεί η μοναδιαία τιμή.
- Να πραγματοποιηθεί η χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
- Nα κοινοποιηθούν τα προκύπτοντα στατιστικά στοιχεία στη Δ/νση Συστημάτων Καλλιέργειας & Π.Φ.Π. του ΥπΑΑΤ
Σημειώνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι γεωργοί που δεν τηρούν το σύνολο των ανωτέρω όρων επιλεξιμότητας, δεν λαμβάνουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Απολογισμό του 2024 και σχεδιασμό του επόμενου έτους κάνει η τουρκική αγορά σκληρού σιταριού.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι στις αρχές του 2025 υπάρχει στην χώρα μια ποσότητα περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους σκληρού σίτου, με τις ανάγκες της τουρκικής αγοράς, για τους επόμενους 6 μήνες, να ανέρχονται σε περίπου 2 εκατομμύρια τόνους και τον Ιούνιο του 2025 (στα αλώνια) θα πρέπει να υπάρχει ένα απόθεμα στους 600 χιλιάδες τόνους, που είναι ο μέσος όρος των τελευταίων ετών.
Θυμίζουμε ότι η Τουρκική Επιτροπή Σιτηρών (TMO) πραγματοποίησε, το 2024, διεθνή διαγωνισμό για την πώληση 100.000 τόνων σκληρού σίτου για εξαγωγή σε τιμή FOB. Στον διαγωνισμό δεν υπήρξαν εμπορικές συμφωνίες επειδή οι τιμές που προσέφεραν οι συμμετέχοντες για το σιτάρι ήταν πολύ χαμηλές. Η Τουρκία είχε στόχο τιμή πώλησης στα 315,19 έως 320,03 ευρώ ο τόνος αλλά δεν έγινε εφικτός.
Αυτή την περίοδο οι τιμές σκληρού στην τουρκική αγορά παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα και κυμαίνονται από 329,73 έως 344,28 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με την ποιότητα και την τοποθεσία.
Οι τιμές σκληρού σίτου που δίνει η TMO, το Δεκέμβριο του 2024, κυμαίνονται από 300,64 έως 329,73 ευρώ ο τόνος. Η αγορά δεν αναμένει κάποια σημαντική αύξηση τιμών για τον Ιανουάριο του 2025.
Οι τιμές του τουρκικού σκληρού σίτου δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικές σε αυτά τα επίπεδα και δεν αναμένεται να γίνουν εξαγωγές, υποστηρίζουν οι κύκλοι της αγοράς. Για να εξαχθεί το τουρκικό σκληρό σιτάρι πρέπει να έχει τιμές CIF από 368,52 έως 387,92 ευρώ ο τόνος στα λιμάνια της Ιταλίας ή τη Βόρεια Αφρική.
Όμως οι υψηλές τιμές φέρνουν προβλήματα και στις βιομηχανίες ζυμαρικών επειδή δεν τους δίνουν κέρδη, με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα στις εξαγωγές.
Πάντως αυτή την εποχή το μεγαλύτερο μέρος του σκληρού σίτου βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης (TMO) και εκείνη θα αποφασίσει για το αν μείνει στην τουρκική αγορά ή θα πάει για εξαγωγές.
Δύο νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων με την είσοδο του νέους έτους είχε ο νομός Μαγνησίας.
Πρόκειται για ύποπτα κρούσματα σε δύο διαφορετικές κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή της Ευξεινούπολης, τα οποία βγήκαν θετικά, ενώ τα ζώα οδηγήθηκαν χθες, Πέμπτη (2/1) και τα υπόλοιπα οδηγούνται αύριο, Σάββατο (4/1), για θανάτωση και υγειονομική ταφή.
Τα νέα κρούσματα επιβεβαίωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Αννα Μαρία Παπαδημητρίου, μετά από ενημέρωση που είχε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας, η οποία έχει θέσει την περιοχή σε καραντίνα και προχωρά σε συνεχείς ελέγχους.
«Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα και τις οδηγίες που έχουν λάβει από την κτηνιατρική υπηρεσία. Στόχος είναι να μπορέσουν να σφάξουν την επόμενη εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέο κρούσμα», ανέφερε η κ. Παπαδημητρίου.
Στο μεταξύ σήμερα Παρασκευή (3/1) οδηγήθηκαν σε θανάτωση και υγειονομική ταφή κοπάδια που παρουσίασαν κρούσματα ευλογιάς στο Νέο Ξεριά και στη Νέα Καρβάλη της Καβάλας.
Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ) εκφράζει την έντονη ανησυχία και την κατηγορηματική αντίθεσή της απέναντι στη συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες Mercosur.
Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ, ο πρόεδρος της ΕΔΟΡΕΛ, Ιωάννης Αρναουτέλης, η συμφωνία αυτή θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο τον τομέα της παραγωγής ρυζιού, όσο και τον τομέα της μεταποίησης στη χώρα μας, απειλώντας άμεσα τη βιωσιμότητα του κλάδου μας.
Ειδικότερα, οι ανησυχίες μας εστιάζονται στα εξής σημεία:
Αθέμιτος Ανταγωνισμός:
Οι χώρες του Mercosur έχουν χαμηλότερα κόστη παραγωγής λόγω διαφορετικών προδιαγραφών, συχνά κατώτερων από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η εισαγωγή φθηνών προϊόντων ρυζιού από τις περιοχές αυτές θα δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για τους Έλληνες παραγωγούς και μεταποιητές, οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν σε περιβάλλον αυστηρών κανονισμών και αυξημένων λειτουργικών δαπανών.
Κίνδυνος για την Εγχώρια Παραγωγή:
Το ρύζι είναι μια στρατηγική καλλιέργεια για την Ελλάδα, με σημαντική παραγωγική βάση, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Χαλάστρα, το Δέλτα του Αξιού και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η μαζική εισαγωγή ρυζιού από τις χώρες Mercosur θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της καλλιέργειας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την αγροτική οικονομία και την κοινωνική συνοχή στις τοπικές κοινότητες.
Απειλή για τον Τομέα Μεταποίησης:
Η εγχώρια βιομηχανία μεταποίησης ρυζιού, η οποία προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία και απασχόληση, θα υποστεί πλήγμα από την εισροή φθηνών εισαγόμενων προϊόντων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, που επενδύουν σε ποιότητα και καινοτομία, δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν την ανισότητα στις συνθήκες παραγωγής και κόστους.
Περιβαλλοντικά και Ποιοτικά Ζητήματα:
Οι αγροτικές πρακτικές στις χώρες του Mercosur δεν συμμορφώνονται πάντα με τα υψηλά ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά και ποιοτικά πρότυπα. Η εισαγωγή ρυζιού που ενδέχεται να μην πληροί τα ίδια πρότυπα διατροφικής ασφάλειας μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τη φήμη των ευρωπαϊκών προϊόντων.
Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις:
Η ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας με χώρες που εμπλέκονται στην αποψίλωση δασών, όπως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, αντίκειται στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Κίνδυνος Υποβάθμισης της Αγροτικής Παραγωγής:
Η μαζική εισαγωγή φθηνών αγροτικών προϊόντων από τις χώρες Mercosur απειλεί τη βιωσιμότητα των τοπικών καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, οδηγώντας σε περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου.
Προβλήματα δημιουργεί η εμπορική συμφωνία της EE με τις χώρες Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) για την ΠΟΠ φέτα.
Θα επιτρέπεται η χρήση της ονομασίας από παραγωγούς της Λατινικής Αμερικής για έως και 7 χρόνια υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Η συμφωνία αναφέρει: «Η προστασία της γεωγραφικής ένδειξης «Φέτα» δεν εμποδίζει τη συνεχή και παρόμοια χρήση του όρου «Φέτα» από οποιοδήποτε πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των διαδόχων και εκδοχέων τους, για μέγιστο χρονικό διάστημα 7 ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας έχουν χρησιμοποιήσει την εν λόγω γεωγραφική ένδειξη κατά τρόπο συνεχή όσον αφορά τα ίδια ή παρόμοια εμπορεύματα στη εδάφη της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η χρήση του όρου «φέτα» πρέπει να συνοδεύεται από ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του εν λόγω προϊόντος».
Δηλαδή οι παραγωγοί που ήδη χρησιμοποιούν τη λέξη «φέτα» μπορούν να συνεχίσουν τη χρήση της, εφόσον αναγράφουν την χώρα προέλευσης.
Αντιδράσεις από ΣΕΚ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή του για τις πρόσφατες πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης που απειλούν την επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας και υπονομεύουν τη διεθνή θέση των παραδοσιακών προϊόντων μας, όπως η ΦΕΤΑ.
Η συμφωνία Mercosur, που επιτρέπει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής να παράγουν και να διακινούν φέτα για επτά χρόνια χωρίς να υπόκεινται στις προστατευόμενες προδιαγραφές του ΠΟΠ, αποτελεί οικονομική και πολιτιστική καταστροφή. Με αυτή τη ρύθμιση, ανοίγεται ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση ενός προϊόντος-σύμβολο της Ελλάδας, υπονομεύοντας τη φήμη του, αλλά και χτυπώντας καίρια τη βιωσιμότητα των παραγωγών μας.
Παράλληλα, η απόφαση ένταξης του αρνιού στο «καλάθι της νοικοκυράς» ενόψει των εορτών είναι άλλο ένα πλήγμα στους κτηνοτρόφους. Ενώ ζωονόσοι, ακρίβεια και το αυξημένο κόστος παραγωγής εξοντώνουν ήδη τον πρωτογενή τομέα, η υποχρέωση να διατίθεται το αρνί σε χαμηλές τιμές, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα στήριξης των παραγωγών, ενισχύει την οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.
Η κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι επιλέγει να ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών, της αγροτικής οικονομίας αλλά και των καταναλωτών αφού μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αισχροκέρδεια που μαστίζει την χώρα μας. Η κτηνοτροφία δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, ενώ οι φωνές μας αγνοούνται προκλητικά.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1. Κατάργηση της συμφωνίας Mercosur.
2. Στήριξη της κτηνοτροφίας με ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης τα οποία θα πρέπει να συν-αποφασιστούν με τα θεσμικά όργανα των κτηνοτρόφων, όχι άλλες πολιτικές που βαθαίνουν την κρίση στον πρωτογενή τομέα.
3. Δίκαιη τιμολόγηση για το αρνί και άμεση κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής από την κυβέρνηση.
Ο ΣΕΚ καλεί όλους τους παραγωγούς και τους φορείς του πρωτογενούς τομέα να ενώσουν τη φωνή τους απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει την κληρονομιά μας, τα προϊόντα μας και τον αγώνα μας.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η ελληνική κτηνοτροφία δεν είναι αναλώσιμο εργαλείο πολιτικής - είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος κλάδος για την επιβίωση των πολιτών μας, ενώ ταυτόχρονα είμαστε και ο πυλώνας της εθνικής μας ταυτότητας και της αγροτικής μας ανάπτυξης.
Συνεντεύξεις παραγωγών Χ. Δήμου και Γ. Κωστακόπουλου
Επιβεβαίωση της ΕΘΕΑΣ από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι προχώρησε στην κατάργηση του οικολογικού σχήματος Π1.31.1 Β «Καλλιέργεια προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών», που αφορούσε τις προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες ποικιλίες.
Μιλάμε για μια αλλαγή (χωρίς καμιά διαβούλευση) που αφορά το 25% των ενισχύσεων των οικολογικών σχημάτων. Οι 139.649 δικαιούχοι καλλιεργητές που καλλιέργησαν 5.453.715 στρέμματα και έλαβαν 97,22 εκατ. ευρώ το 2023, από το 2025 θα στερούνται αυτή τη δυνατότητα.
Δηλαδή κατάργησε τη δράση με την οποία μπορούσαν να λάβουν ενισχύσεις, στο πλαίσιο των οικολογικών σχημάτων, χειμερινά ψυχανθή και σιτηρά, ασχέτως της εναλλαγής από υδροβόρα καλλιέργεια (Μηδικής, αραβόσιτου, βαμβακιού) που υπήρχε στο αγροτεμάχιο κατά το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος.
Απαντώντας στην Βουλή σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Λάρισας κ. Β. Κόκκαλης, ο κ. Τσιάρας αναφέρει:
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο οικολογικό πρόγραμμα 31.1, οι παραγωγοί των καλλιεργειών βαμβακιού, μηδικής και αραβόσιτου, οι οποίοι εναλλάσσουν τις καλλιέργειες αυτές με καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών, συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι της δράσης 31.1-Α, λαμβάνοντας για το 2024 τις ενισχύσεις του ΣΣ ΚΑΠ που ελάμβαναν και το 2023.
Επίσης, δεν αλλάζουν τα προϋπολογισμένα ποσά ενίσχυσης ανά εκτάριο (€/Ha).
Η αλλαγή που περιλήφθηκε στην 2η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια διαβούλευσης και έγκρισής της από την αρµόδια Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου, ενοποιεί συναφείς δράσεις οικολογικών σχηµάτων (3.1-Α και 31.1-Β) µε κοινές επιλέξιµες καλλιέργειες και µε τρόπο ώστε:
- να αποφεύγονται οι επικαλύψεις µε άλλες παρεµβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ,
- να απλοποιείται η εφαρµογή τους,
- να διασφαλίζεται η µέγιστη δυνατή ωφέλεια για το περιβάλλον και να εξισορροπείται η ζήτηση σε σχέση µε τους διαθέσιµους πόρους.
Ως εκ τούτου οι καλλιέργειες σιτηρών, οσπρίων και κτηνοτροφικών ψυχανθών ενισχύονται εφόσον στο αγροτεμάχιο το προηγούμενο έτος καλλιεργούνταν βαμβάκι, αραβόσιτος και μηδική.
Πέραν των ανωτέρω οι παραγωγοί σιτηρών, οσπρίων και βάμβακος έχουν να επιλέξουν από μια ευρεία γκάμα οικολογικών προγραμμάτων από όπου μπορούν να ενισχυθούν και οι οποίες έχουν να κάνουν με:
- πρακτικές φυτοκάλυψης,
- αξιοποίηση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας,
- εφαρμογή γεωργίας ακριβείας μέσω πρακτικών ορθολογικής εφαρμογής των ψεκασμών και της λίπανσης,
- ενίσχυση για βιολογική παραγωγή, κ.ά.
Η καλύτερη επιβράβευση για την ποιότητα και την αξιοπιστία σε μια εταιρεία είναι η σταθερή προτίμηση του αγοραστικού κοινού.
Η ΟΛΥΜΠΟΣ διακρίθηκε ακόμα μια φορά ως Superbrand, για την κορυφαία ποιότητα των προϊόντων της, τη διαχρονική συνέπεια αλλά και την υπευθυνότητά της απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Αλλά το μεγαλύτερο βραβείο της είναι η αδιάκοπη εμπιστοσύνη των καταναλωτών της.
Η διάκριση της ΟΛΥΜΠΟΣ προέκυψε έπειτα από ψηφοφορία κριτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων αλλά και καταναλωτικού κοινού, μέσω έρευνας της κοινής γνώμης από την εταιρεία Marc.
Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το βραβείο παρέλαβε ο Εμπορικός Διευθυντής κ. Μιχάλης Βεδεράκης, εκπροσωπώντας την οικογένεια της ΟΛΥΜΠΟΣ.
«Η βράβευση αυτή αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της δέσμευσής μας να προσφέρουμε προϊόντα με κορυφαία ποιότητα στους καταναλωτές μας και τους ευχαριστούμε για την διαρκή εμπιστοσύνη τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεδεράκης.
Συνάντηση, στα γραφεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ), στη Νέα Αλικαρνασσό, είχαν το απόγευμα της Τρίτης (3/12) εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων του Ηρακλείου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα.
Στη διάρκεια της συνάντησης οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή στην Κρήτη, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην κλιματική κρίση και ειδικότερα στην ανομβρία στο νησί που πλήττει τις καλλιέργειές τους, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τη χαμηλή τιμή γάλακτος. Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα είναι στα 1,15 έως 1,20 ευρώ το κιλό.
Στο περιθώριο της συνάντησης ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε: «Είχαμε μία ζωντανή συζήτηση με τους κτηνοτρόφους της Κρήτης. Στην κυβέρνηση και στο ΥΠΑΑΤ γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ικανοποιήσουμε τα περισσότερα αιτήματα. Μειώσαμε το κόστος παραγωγής, νομοθετήσαμε τη μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, επιδοτήσαμε κατά 100% τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια, με το πρόγραμμα «ΓΑΙΑ» εξασφαλίσαμε μειωμένη τιμή κιλοβατώρας για την παροχή αγροτικού ρεύματος για τα πρώτα 2 χρόνια. Παράλληλα, μειώσαμε κατά 50% τους φορολογικούς συντελεστές στα μέλη συνεταιρισμών και τις ομάδες παραγώγων, ενώ επίκειται άμεσα η ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων. Όσον αφορά στις πληρωμές των βασικών ενισχύσεων, αυτές πραγματοποιούνται κανονικά».
Σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ο Υφυπουργός υπογράμμισε: «Η κλιματική κρίση βρίσκεται εδώ, η ανομβρία έχει επηρεάσει την παραγωγή σε όλα σχεδόν τα προϊόντα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την αντιμετώπισή της, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο τεχνικών έργων».
Τέλος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εστίασε στις αποζημιώσεις για τις ζωονόσους της πανώλης και της ευλογιάς λέγοντας: «Την Τρίτη κατεβλήθησαν οι αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους για τα ζώα που θανατώθηκαν συνεπεία πανώλης και ευλογιάς και σήμερα η χώρα απελευθερώνεται από την πανώλη στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης. Συγκεκριμένα, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των Περιφερειών για τις αποζημιώσεις συνολικά 5.685.251 ευρώ, με τις αποζημιώσεις σε πληγέντες κτηνοτρόφους να ανέρχονται σε 4.737.569,76 ευρώ. Τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν απέδωσαν και καταφέραμε και εκριζώσαμε την πανώλη. Οι αποζημιώσεις αυτές των κτηνοτρόφων με βάση τη νέα ΚΥΑ, είναι αυξημένες έως και 100%, ενώ η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει με πλήρη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα».
Η αυξημένη ζήτηση για εισαγωγές καλαμποκιού από τις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα σε αύξηση των διεθνών τιμών.
Στο μεταξύ, την Τρίτη (26/11), έγινε μια αγορά σε δημοπρασία για συνολική ποσότητα 133.000 μετρικών τόνων καλαμποκιού από εταιρεία ζωοτροφών της Νότιας Κορέας. Αγοράστηκαν δύο φορτία καλαμποκιού (65.000 και 68.000 τόνους) από τους εμπορικούς οίκους Cofco και Pan Ocean. Οι τιμές c&f ήταν στα 224,25 και 224,06 ευρώ ανά τόνο.
Στις ΗΠΑ η συγκομιδή καλαμποκιού ήταν φέτος πιο πρώιμη σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με την έκθεση Νοεμβρίου που δημοσιοποίησε το USDA. Η παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι μειωμένη και να ανέλθει στα 15,143 δισ. μπουσέλ, με μια μέση απόδοση στα 183,1 μπουσέλ ανά στρέμμα. Τα τελικά αποθέματα καλαμποκιού αναμένεται να ανέλθουν στα 1,938 δισεκατομμύρια μπουσέλ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 61 εκατομμύρια μπουσέλ σε σχέση τον προηγούμενο μήνα.
Το USDA ανακοίνωσε επίσης μια παραγωγή καλαμποκιού στην Βραζιλία στα 122 εκ. τόνους, ενώ η παραγωγή καλαμποκιού Αργεντινής προβλέπεται να είναι στους 50 εκ. τόνους. Οι εξαγωγές καλαμποκιού για την φετινή εμπορική περίοδο προβλέπονται ελαφρώς μειωμένες. Αναμένονται μειωμένες εξαγωγές για την Βραζιλία, που εν μέρει αντισταθμίζονται από μια αύξηση εξαγωγών της Αργεντινής, Βιρμανίας και Ουγκάντας. Όσον αφορά τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού προβλέπονται χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού στις ΗΠΑ υποχώρησαν ελαφρά, κατά 1 έως 5 σεντς, την Τρίτη (26/11). Ωστόσο ακόμη η διεθνή αγορά δεν έχει αντιδράση σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι «θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για να επιβάλει, σε Μεξικό και Καναδά, δασμό 25% σε όλα τα προϊόντα που θα εισάγονται στις ΗΠΑ».
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο εξωτερικό στην χώρα μας έχει «μπλοκαριστεί» το εμπόριο καλαμποκιού λόγω των μέτρων της ευλογιάς. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «προσπαθούμε να πουλήσουμε 3.000 τόνους καλαμποκιού. Υπάρχει προσφορά από τους Βούλγαρους να αγοράσουν καλαμπόκι του συνεταιρισμού με τιμή 230 ευρώ ο τόνος αλλά δεν μπορούμε να το εξάγουμε λόγω της ευλογιάς. Ούτε στην εγχώρια αγορά μπορούμε να πουλήσουμε. Δεν μας αφήνει το ΥπΑΑΤ.
Ευτυχώς φέτος η ποσότητα καλαμποκιού είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρσι που ήταν στους 14.000 τόνους.
Πάντως οι καιρικές συνθήκες όπως όλα δείχνουν θα δημιουργήσουν προβλημα στην επερχόμενη παραγωγή. Οι λίγες βροχές έκαναν πολλούς παραγωγούς στην Βόρεια Ελλάδα να κάνουν σπορές αλλά το επόμενο διάστημα δεν έχουμε βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να αναμένουμε μειωμένες αποδόσεις και κιλά».
Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας αναμένεται να μειωθούν την περίοδο εμπορίας 2024/25 λόγω μειωμένων παραγωγών, λιγότερων αποθεμάτων και των συνεχιζόμενων προβλημάτων της ναυτιλίας στην Μαύρη Θάλασσα. Αυτό αναφέρει η υπηρεσία του USDA (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ) από το γραφείο του Κιέβου.
Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, οι συνολικές εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας, την περίοδο 2024/2025, προβλέπεται τώρα να μειωθούν κατά 38% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 17,8 εκατομμύρια τόνους.
Η υπηρεσία του USDA υπολόγισε τις εξαγωγές σιταριού το 2024/2025 σε 15,2 εκατομμύρια τόνους, οι οποίες φαίνεται να είναι μειωμένες κατά 18%.
Οι εξαγωγές κριθαριού προβλέπεται να μειωθούν κατά 19% στους 2 εκατ. τόνους.
Επίσης το USDA προσδιόρισε την φετινή παραγωγή ουκρανικού καλαμποκιού στους 23,3 εκατομμύρια τόνους, η οποία ήταν μειωμένη κατά 25% σε σχέση με την παραγωγή που υπήρξε το 2023/2024.
Η παραγωγή κριθαριού μειώθηκε, κατά 5%, σε σχέση με πέρυσι, στους 5,5 εκατομμύρια τόνους, ενώ το ουκρανικό σιτάρι παρέμεινε σταθερό στους 22,3 εκατομμύρια τόνους.
Πάντως ήδη έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Ιανουάριο μέχρι Οκτώβριο του 2024, από το λιμάνι της Κωνστάντζας στη Ρουμανία έγιναν εξαγωγές 5,6 εκατομμύρια τόνους ουκρανικών σιτηρών, μειωμένες κατά 52% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. Μόνο τον μήνα Οκτώβριο έγιναν εξαγωγές της τάξης των 490.000 τόνων ουκρανικών σιτηρών μέσω της Κωνστάντζας.
Πάντως, λόγω της ρωσικής εισβολής και του ναυτικού αποκλεισμού της Οδησσού και άλλων ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, η δυνατότητα εξαγωγών της Ουκρανίας έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες.
Με προβλήματα ξεκίνησε η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τα χειμερινά σιτηρά.
Σε πολλές περιοχές ακόμη δεν έχουμε βροχές κάτι που εμπόδισε την κατεργασία του εδάφους. Σε άλλες περιοχές έγινε η κατεργασία αλλά οι παραγωγοί περιμένουν πως θα εξελιχθεί ο καιρός για να κάνουν την σπορά.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που κάποιοι βιάστηκαν να κάνουν σπορές αλλά υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν υπήρξαν στην συνέχεια βροχοπτώσεις.
Στο μεταξύ υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας με την τροποποίηση στα Οικολογικά Σχήματα, που έχει υποβάλει το ΥπΑΑΤ στην ΕΕ, με βάση την οποία καταργείται το ειδικό πριμ σποράς στα χειμερινά σιτηρά, τουλάχιστον με τον τρόπο που ίσχυε την προηγούμενη διετία 2023 και 2024. Αυτό σημαίνει ότι οι 139.649 δικαιούχοι καλλιεργητές που καλλιέργησαν 5.453.715 στρέμματα και έλαβαν 97,22 εκατ. ευρώ το 2023, από το 2025 στερούνται αυτό το ποσό.
Ο Νίκος Τούτουζας, παραγωγός σκληρού σιταριού από την Θήβα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «σήμερα είχαμε πρώτη ημέρα βροχή. Αλλά με μια βροχή δεν λύνεται το πρόβλημα. Σε όλη την περιοχή δεν έχει γίνει καμιά επεξεργασία εδάφους γιατί το χώμα είναι σκληρό. Πρώτα θα κάνουμε την κατεργασία του εδάφους και μετά θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός για να προχωρήσουμε στην σπορά. Τα σιτάρια επειδή έχουν μικρό ριζικό σύστημα θέλουν και μετά την σπορά υγρασία για να έχουν καλές στρεμματικές αποδόσεις.
Επίσης η επανασπορά είναι απαγορευτική λόγω του υψηλού κόστους. Η τιμή παραγωγού σήμερα στο σκληρό είναι στα 23 - 24 λεπτά το κιλό. Ένα στρέμμα θέλει έως 25 κιλά σπόρο (ανάλογα την ποικιλία). Το κόστος του πιστοποιημένου σπόρου είναι στο 1 ευρώ το κιλό. Στα αρδευόμενα χωράφια το κόστος κάθε ποτίσματος είναι επίσης υψηλό. Πολλοί παραγωγοί πέρυσι δεν έκαναν το δεύτερο πότισμα την άνοιξη λόγω του κόστους.
Ακόμη η περιοχή μας έχει πρόβλημα με τον υδροφόρο ορίζοντα και οι γεωτρήσεις έχουν υποχωρήσει. Τα κανάλια της Κωπαΐδας είναι άδεια. Η ΕΥΔΑΠ για να καλύψει τις ανάγκες της Αθήνας επειδή έχει μειωθεί το νερό στον Μόρνο από το καλοκαίρι παίρνει νερό από την Υλίκη. Όταν είναι γεμάτη νερό η Υλίκη εμπλουτίζει με νερό τις γεωτρήσεις της περιοχής. Τώρα που αδειάζει γίνεται το αντίστροφο μειώνεται η στάθμη των γεωτρήσεων. Αν έχουμε και τον επόμενο χρόνο τις ίδιες καιρικές συνθήκες τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την άρδευση στην Βοιωτία».
Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, γεωργοκτηνοτρόφος που καλλιεργεί 5.000 στρέμματα με σιτηρά στην Χαλκιδική, δηλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή ολοκληρώθηκε η κατεργασία του εδάφους και εδώ και 4 ημέρες έχουν ξεκινήσει κάποιοι να κάνουν σπορές. Πάντως οι παραγωγοί είναι επιφυλακτικοί γιατί δεν έχουμε πολλές βροχές. Επίσης πολλοί ακόμη δεν έχουν πληρωθεί για τα περσινά σιτάρια. Το κόστος είναι μεγάλο και αν υπάρξει πρόβλημα με μειωμένες αποδόσεις θα έχει πρόβλημα ο παραγωγός. Οι πρώιμες σπορές σε συνδυασμό με έλλειψη βροχοπτώσεων οδηγούν σε προβληματικές παραγωγές».
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Μόσχος, αγροτοκτηνοτρόφος και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «σε όλη την Καστοριά δεν έχει βρέξει καθόλου. Δεν έχει σπαρθεί ούτε ένα στρέμμα με σιτηρά. Δεν μπορούν να κάνουν οργώματα επειδή είναι ξερό το χώμα».
Καμιά βροχή δεν έχουμε όμως ούτε στις Σέρρες. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από την Βισαλτία, «δεν έχουμε βροχή και δεν μπορούμε να κάνουμε κατεργασία του εδάφους ούτε να προχωρήσουμε σε σπορές. Όλοι περιμένουν τις βροχοπτώσεις».
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, στη βόρεια Ελλάδα πολλοί παραγωγοί βιάστηκαν να κάνουν σπορά σιτηρών. Αποτέλεσμα επειδή δεν έχουμε βροχές υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην έχουμε παραγωγή. Αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».
Αρχίζει να ζεσταίνεται η παγκόσμια αγορά σκληρού σιταριού, μετά τον πρόσφατο διαγωνισμό, που έκανε η Τυνησία, στις αρχές Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Σιτηρών της Τυνησίας (ODC) διεξήγαγε τον διαγωνισμό για την αγορά 75 χιλιάδων τόνων σκληρού σίτου, για αποστολή φορτίων από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 25 Δεκεμβρίου 2024.
Οι εταιρείες που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό ήταν:
- Raya για 25 χιλιάδες τόνους με τιμή 353,07 $ (331,73 ευρώ) ο τόνος τιμή C&F
- Casillo για 25 χιλιάδες τόνους στα 354,27 $ (332,85 ευρώ) ο τόνος τιμή C&F
- EuroAgricola για 25 χιλιάδες τόνους στα 353,96 $ (332,56 ευρώ) ο τόνος τιμή C&F
Στο μεταξύ το τουρκικό κρατικό συμβούλιο σιτηρών (TMO) δημοσίευσε τις τιμές πώλησης σκληρού σίτου Νοεμβρίου 2024, που είναι παρόμοιες με αυτές του Οκτωβρίου 2024. Οι τιμές σκληρού στην ελεύθερη αγορά αυτό τον μήνα κυμαίνονται από 11.200 έως 11.600 TL/τόνος ή περίπου 305,35 - 319,45 ευρώ/τόνος.
Θυμίζουμε ότι απαγορεύονται οι εισαγωγές σκληρού σίτου στην Τουρκία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Αυτή την στιγμή η τιμή πώλησης FOB του τουρκικού σκληρού σίτου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 328,84 - 333,54 ευρώ/τόνος.
Υπό αυτές τις συνθήκες τιμολόγησης, η εξαγωγή από την Τουρκία δεν φαίνεται εφικτή, καθώς το τουρκικό σκληρό σιτάρι θα δυσκολευόταν να ανταγωνιστεί τον πρόσφατο διαγωνισμό της Τυνησίας. Ομοίως το καναδικό σκληρό σιτάρι έχει καλύτερες πιθανότητες να ανταγωνιστεί την ιταλική αγορά από το τουρκικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει καταφέρει να εξάγει περίπου 450.000 τόνους σκληρού σιταριού.
Την ίδια στιγμή τρέχει διαγωνισμός από την Ένωση Ελασσόνας για τους αποθηκευμένους περίπου 957 τόνους μαλακού σίτου, 105 τόνους σκληρού σίτου και 847 τόνους κριθαριού. Θα δέχεται κλειστές γραπτές προσφορές στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού μέχρι και την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, για την αγοραπωλησία των παραπάνω ποσοτήτων.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Στούπας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής Ένωση Ελασσόνας, «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά αυτών των σιτηρών. Θα δούμε με τι τιμές θα συμφωνήσουμε».
Είχε προηγηθεί η πώληση σκληρού σίτου στα 27 λεπτά το κιλό της ΕΒΟΛ για τους περίπου 5.000 τόνους που συγκέντρωσε φέτος από τους παραγωγούς μέλη της. Όσον αφορά το κριθάρι, (1.500 τόνοι) υπήρξε συμφωνία για τιμή παραγωγού στα 19 λεπτά.