Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

10ετή πρόβλεψη Κομισιόν για σιτηρά, ελαιούχους, γαλακτοπαραγωγή και κρέας

12/12/2022 09:03 πμ
Στην ΕΕ η παραγωγή ορισμένων καλλιεργειών αναμένεται να μείνει στάσιμη ή ακόμη και να μειωθεί οριακά, ενώ η παραγωγή γάλακτος και κρέατος όπως όλα δείχνουν θα μειωθεί.

Στην ΕΕ η παραγωγή ορισμένων καλλιεργειών αναμένεται να μείνει στάσιμη ή ακόμη και να μειωθεί οριακά, ενώ η παραγωγή γάλακτος και κρέατος όπως όλα δείχνουν θα μειωθεί. Αυτά προβλέπει η έκθεση μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τα επόμενα δέκα χρόνια έως και το 2032, που δημοσίευσε η Κομισιόν.

Η συνολική έκταση σιτηρών της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί οριακά σε 572 εκατομμύρια στρέμματα έως το 2032, λόγω της μείωσης κριθαριού και καλαμποκιού. Η ΕΕ θα παραμείνει καθαρός εξαγωγέας σιταριού και κριθαριού και καθαρός εισαγωγέας αραβοσίτου και ρυζιού. Η κατανάλωση δημητριακών τροφίμων στην ΕΕ θα αυξηθεί ελαφρά (+3,9%), αλλά καθώς η χρήση ζωοτροφών θα μειωθεί (-6,1%), η συνολική οικιακή χρήση στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή.

Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους, η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει σε 33 εκατομμύρια τόνους το 2032, σημειώνοντας αύξηση 2,8 εκατομμυρίων τόνων από το 2020-2022 (+9,3%). Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση των αποδόσεων. Ωστόσο, η κατάσταση διαφοροποιείται για κάθε προϊόν. Οι καθαρές εισαγωγές ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ θα μειωθούν, καθώς η ΕΕ θα παράγει 54,7% περισσότερα όσπρια και 33,3% περισσότερους σπόρους σόγιας.

Η υιοθέτηση πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών θα επηρεάσει τη μελλοντική ανάπτυξη του γαλακτοκομικού τομέα της ΕΕ. Καθώς η εκτατική παραγωγή ευνοείται για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ανησυχιών, τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής αναμένεται να μειωθούν και να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής γάλακτος της ΕΕ κατά 0,2% ετησίως έως το 2032.

Η κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί (-1,5 κιλό ανά κάτοικο ετησίως), με το βόειο κρέας να επηρεάζεται ιδιαίτερα και το χοιρινό κρέας να υποκαθίσταται εν μέρει από τα πουλερικά. Το κρέας πουλερικών αναμένεται να είναι ο μόνος κλάδος που αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη. Επίσης, οι αγελάδες της ΕΕ αναμένεται να μειωθούν κατά 2,8 εκατομμύρια κεφάλια (9,1%). Μετά το υψηλό επίπεδο το 2022, η τιμή του βοείου κρέατος αναμένεται να μειωθεί ξανά λόγω πιο ισορροπημένης προσφοράς και ζήτησης. Όσον αφορά το χοιρινό κρέας, η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% ετησίως για τη δεκαετία 2022-2032, που αντιστοιχεί σε 2,2 εκατομμύρια τόνους για ολόκληρη την περίοδο.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
28/03/2024 12:06 μμ

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας τον Μάρτιο ανήλθαν συνολικά σε 4,5 εκατ. τόνους, ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με τους 4,6 εκατ. τόνους που έγιναν την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αυτό αναφέρουν τα στοιχεία, που ανακοίνωσε την Τετάρτη (27/3), το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Σύμφωνα με την Κρατική Τελωνειακή Υπηρεσία από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου η Ουκρανία έχει εξάγει:

  • σιτάρι 13,5 εκατ. τόνοι (έναντι 12,6 εκατ. τόνοι την αντίστοιχη περσινή περίοδο)
  • κριθάρι 1,9 εκατ. τόνοι (έναντι 2,3 εκατ. τόνοι).
  • σίκαλη 10.000 τόνοι (έναντι 16.900 τόνοι).
  • καλαμπόκι 18,4 εκατομμύρια τόνοι (έναντι 21,7 εκατομμύρια τόνοι).

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, κατέληξαν τα μέλη της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων στην ΕΕ σε μια νέα κατ΄αρχήν συμφωνία για την επέκταση των εισαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία χωρίς δασμούς αλλά με κάποιους περιορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου με τη νέα συμφωνία θα υπάρξουν κάποιοι δασμοί όταν οι εισαγωγές από την Ουκρανία ξεπεράσουν κάποια επίπεδα (πλαφόν).

Η συμφωνία πηγαίνει τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα ανακοινωθούν οι περιορισμοί που θα υπάρξουν.

Αντιδράσεις

Πάντως εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων και της βιομηχανίας τροφίμων εκφράζουν τις διαφωνίες τους για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ουκρανικών εισαγωγών στην ΕΕ.

Όπως αναφέρουν η νέα συμφωνία αφήνει εκτός της αυτόματης ενεργοποίησης των μέτρων διασφάλισης το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι. Επίσης η περίοδος αναφοράς για επιβολή πλαφόν που είναι το έτος 2021 είναι μη βιώσιμη για τους αγρότες και την βιομηχανία της Ευρώπης.

Τις αντιδράσεις τους εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι εξής οργανώσεις:
Copa και Cogeca - αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις
AVEC - Ένωση Μεταποιητών Πουλερικών και Εμπορίου Πουλερικών στην ΕΕ
CEFS - Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανών Ζάχαρης
CEPM - Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Παραγωγής Αραβοσίτου
CIBE - Διεθνής Συνομοσπονδία Ευρωπαίων Τευτλοπαραγωγών
EUWEP - Ευρωπαϊκή Ένωση Χονδρεμπόρων Αυγών, Προϊόντα Αυγών και Πουλερικών

Τελευταία νέα
26/03/2024 05:32 μμ

Οι τιμές εξαγωγής του ρωσικού σιταριού αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ενισχυμένες από τις παγκόσμιες αγορές και ενδέχεται να σημειώσουν νέο ρεκόρ κατά το κλείσιμο του Μαρτίου.

Την Παρασκευή (22/3) η τιμή FOB του ρωσικού σιταριού (12,5% πρωτεΐνης) για συμβόλαια του Απριλίου ήταν στα 204,5 δολάρια ο τόνος (188,67 ευρώ ο τόνος), αυξημένη, κατά 3,5 δολάρια, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ρωσία έκανε εξαγωγές 1,14 εκατομμύρια τόνους σιταριού την περασμένη εβδομάδα, από 0,93 εκατομμύρια τόνους που έκανε μια εβδομάδα νωρίτερα.

Το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας ανέφερε ότι ο ρυθμός της εαρινής σποράς ήταν διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι και ότι η έκταση των εαρινών καλλιεργειών ανήλθε σε 1 εκατομμύριο εκτάρια (10 εκατομύρια στρέμματα).

Παρά τα προβλήματα από την έλλειψη βροχοπτώσεων στην Ρωσία, οι προοπτικές της καλλιέργειας σιταριού εξακολουθούν να είναι καλές. Η εκτίμηση της νέας καλλιέργειας προβλέπεται από το ρωσικό υπουργείο να ανέλθει σε 94 εκατομμύρια τόνους.

Σύμφωνα με τη Ρωσική Ένωση Σιτηρών, η Ρωσία εξήγαγε 1,27 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και 2,88 εκατομμύρια τόνους το δεύτερο, από αυτή την πσοότητα τα 1,07 εκατομμυρία και 2,39 εκατομμυρίων τόνων αφορούν εξαγωγές μαλακού σιταριού, αντίστοιχα.

Συνολικά, τον μήνα Μάρτιο, η Ρωσία εξήγαγε 4.143 εκατ. τόνους βασικών σιτηρών (ίδιες ποσότητες με πέρυσι), συμπεριλαμβανομένων 3.454 εκατ. τόνων μαλακού σίτου.

Στο μεταξύ η τιμή του ευρωπαϊκού σιταριού, στο χρηματιστήριο του Παρισιού, κατά την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε, κατά 6,3%, λόγω των προβλέψεων για μείωση της παραγωγής στην ΕΕ το 2024 και στο πλαίσιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή δασμού 95 ευρώ/τόνος στις εισαγωγές σιτηρών από την Ρωσία.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή (22/3), τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού παράδοσης Μαΐου αυξήθηκαν, κατά 3,8%, στα 207,25 €/τόνο ή 224 $/τόνο (+6,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Σεπτεμβρίου για το σιτάρι νέας εσοδείας, κατά 3,3%, στα 218,28 €/τόνο ή 236 $/τόνο (+6,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της FranceAgriMer (γαλλικός κυβερνητικός οργανισμός για αγροτικά προϊόντα), μόλις το 66% των καλλιεργειών μαλακού σίτου στην Γαλλία είναι σε καλή ή άριστη κατάσταση (94% ήταν πέρυσι), που για την συγκεκριμένη περίοδο είναι ο χειρότερος δείκτης από το 2020.

22/03/2024 11:51 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σήμερα την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές στην ΕΕ δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (κυρίως σιταριού, του καλαμποκιού και του ηλιέλαιου) από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ουσιαστικά μετά τις αντιδράσεις των αγροτών από την ανατολική Ευρώπη για τις πτώσεις τιμών, αφήνει τις ελεύθερες εισαγωγές στην ΕΕ για τα ουκρανικά προϊόντα και μπλοκάρει τις εισαγωγές από Ρωσία και Λευκορωσία.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η επιβολή δασμού 95 ευρώ ανά τόνο δημητριακών, καθώς επίσης δασμοί 50% σε ελαιούχους σπόρους και προϊόντα που παράγονται με την επεξεργασία τους.

Η Επιτροπή έχει σχεδιάσει τα συγκεκριμένα μέτρα με στόχο:

  • να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση της αγοράς της ΕΕ μέσω οποιασδήποτε μελλοντικής σημαντικής ανακατεύθυνσης των ρωσικών προϊόντων σιτηρών στην αγορά της ΕΕ.
  • την αντιμετώπιση των ρωσικών εξαγωγών παράνομα οικειοποιημένων σιτηρών που παράγονται στα εδάφη της Ουκρανίας, ορισμένα από τα οποία έχουν εξαχθεί παράνομα στην αγορά της ΕΕ εσκεμμένα εσφαλμένα χαρακτηρισμένα ως «ρωσικά». Οι δασμοί που προτείνονται σήμερα θα διασφαλίσουν ότι αυτή η παράνομη μέθοδος εξαγωγής δεν είναι πλέον επικερδής.
  • να αποτρέψει τη Ρωσία από το να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις εξαγωγές στην ΕΕ - τόσο των ρωσικών όσο και των παράνομα οικειοποιημένων ουκρανικών προϊόντων σιτηρών - για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε: «Προτείνουμε την επιβολή δασμών σε αυτές τις ρωσικές εισαγωγές για να μετριαστεί ο αυξανόμενος κίνδυνος για τις αγορές μας και τους αγρότες μας. Θα μειώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να εκμεταλλευτεί την ΕΕ προς όφελος της πολεμικής της μηχανής Και διατηρούμε τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιτυγχάνουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της στήριξης της οικονομίας μας και των αγροτικών κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, διατηρούμε την αδιάκοπη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».

Οι αυξημένοι δασμοί θα ισχύουν επίσης για τη Λευκορωσία, υπό το φως των στενών πολιτικών και οικονομικών δεσμών της χώρας με τη Ρωσία.

Επιπλέον, με τη συμπερίληψη της Λευκορωσίας στο νέο μέτρο, η ΕΕ θα εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία για να παρακάμψει τους νέους δασμούς και να διοχετεύσει τα προϊόντα της στην αγορά της ΕΕ.

Η διαμετακόμιση δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και παράγωγων αυτών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε τρίτες χώρες δεν επηρεάζεται από τη σημερινή πρόταση, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό που δεν ανακοίνωσε η Επιτροπή είναι αν τα μέτρα που προτείνει θα επηρεάσουν τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

20/03/2024 03:27 μμ

Μάχη δόθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «αυτόματη ρήτρας διασφάλισης» και την προστασία της παραγωγής ρυζιού στην ΕΕ.

Τελικά κατάφεραν να αποτρέψουν την προσπάθεια της βελγικής προεδρίας να καταργήσει τον μηχανισμό προστασίας των εθνικών παραγωγών, με την βοήθεια του νέου κανονισμού για το Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (SPG), ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν στην ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης των τρίτων χωρών με την βοήθεια των εισαγωγών με μηδενικούς δασμούς στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η διατήρηση της αυτόματης ρήτρας διασφάλισης είναι σημαντική για την προστασία της ιταλικής παραγωγής ρυζιού, αναφέρουν οι οργανώσεις Coldiretti και Filiera Italia, μετά την περσινή «εισβολή» ασιατικών ρυζιών μηδενικού δασμού, με τις εισαγωγές από την Καμπότζη να διπλασιάζονται φτάνοντας σε ποσοστό +104%.

«Σήμερα πάνω από το 60% του ρυζιού που εισάγεται στην Ιταλία είναι με μειωμένο δασμό», προσθέτουν οι οργανώσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ήδη συμπεριλάβει στην έκθεσή του την πρόβλεψη της ρήτρας διασφάλισης για το ρύζι και ανέβαλε τις συζητήσεις στον τριμερή διάλογο για μετά τις Ευρωεκλογές.

Οι Coldiretti και Filiera Italia έχουν επίσης θέσει την ανάγκη η ρήτρα διασφάλισης να συνοδεύεται από την πρόβλεψη της αρχής της αμοιβαιότητας, με στόχο την προστασία όχι μόνο της αλυσίδας εφοδιασμού αλλά και των καταναλωτών, από προϊόντα με περιβαλλοντικά και ποιοτικά πρότυπα πολύ χαμηλότερα από τις ευρωπαϊκές και ιταλικές παραγωγές.

14/03/2024 05:58 μμ

Η μεγαλύτερη τιμή που προσφέρθηκε στο διαγωνισμό της Δευτέρας (11/3), που έκανε το κρατικό συμβούλιο σιτηρών της Τουρκίας (ΤΜΟ), για πώληση προς εξαγωγή 150.000 τόνων σκληρού σίτου, ήταν στα 315 δολάρια/τόνος (289,37 ευρώ/τόνος) τιμή FOB.

Η προσφορά υποβλήθηκε από τον εμπορικό οίκο Casillo και οι φορτώσεις θα γίνουν, από 29 Μαρτίου και 26 Απριλίου, στα τουρκικά λιμάνια Mersin‎‎, Tasucu και İskenderun. Στο κάθε λιμάνι θα φορτωθούν δύο αποστολές των 25.000 τόνων.

Την μεγαλύτερη τιμή είχε το φορτίο που θα φύγει από το İskenderun. Η τιμή από το λιμάνι της Mersin ήταν στα‎‎ 270 δολάρια/τόνος (248,04 ευρώ/τόνος) και από το Tasucu στα 264 δολάρια/τόνος (242,52 ευρώ/τόνος).

Στο μεταξύ τo ΤΜΟ δίνει μέση τιμή αγοράς για σκληρό, στις 13/3/2024, στα 318 δολάρια/τόνος (292,13 ευρώ/τόνος).

Η Τουρκία πραγματοποιεί συνεχώς μεγάλες πωλήσεις σκληρού τους τελευταίους μήνες, ειδικά σε χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αφού η χώρα κατάφερε να συγκεντρώσει πέρυσι μεγάλη παραγωγή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, καλά εξελίσσεται μέχρι στιγμής η καλλιέργεια σκληρού σιταριού στην Τουρκία.

Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από την 4η εβδομάδα του Μαΐου, στις πρώιμες περιοχές Kızıltepe/Mardin και Sanlıurfa.

Στο μεταξύ οι προβλέψεις της στατιστικής υπηρεσίας του Καναδά αναφέρουν ότι σε εθνικό επίπεδο θα υπάρξει μια μικρή αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας σιτηρών (μαλακού και σκληρού). Συγκεκριμένα προβλέπεται φύτευση 27 εκατομμυρίων στρεμμάτων το 2024, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 0,1% σε σχέση με το 2023.

Όσον αφορά όμως την έκταση του σκληρού σιταριού, αναμένεται να αυξηθεί, κατά 5,1%, φτάνοντας στα 6,3 εκατομμύρια στρέμματα.

13/03/2024 11:17 πμ

Αν και το Πάσχα αργεί ακόμη η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρει ότι υπάρχουν καταγγελίες για παράνομες σφαγές και διακίνηση κρεάτων.

Συγκεκριμένα ανακοινώνει τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα η Υπηρεσία μας γίνεται αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών από πολίτες και επαγγελματίες του κλάδου για ορισμένους κτηνοτρόφους που προχωρούν σε παράνομη πώληση προϊόντων κρέατος, τα οποία προέρχονται από παράνομες σφαγές ζώων, απευθείας σε καταναλωτές.

Οι καταγγελίες αυτές διερευνώνται, ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές ότι:

Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία και υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής και επεξεργασίας.

Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στο στάβλο.

Με σκοπό την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, ως πρωταρχική αποστολή της Υπηρεσίας, μας οι έλεγχοι θα ενταθούν και αυστηροποιηθούν με σκοπό την παραδειγματική τιμωρία όσων με τις πράξεις τους θέτουν σε κίνδυνο την Δημοσία Υγεία.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι οι σφαγές ζώων ακόμα και για ιδία κατανάλωση από τους κτηνοτρόφους μπορούν να γίνονται μόνο σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις (σφαγεία) και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Καλούμε τους καταναλωτές να προμηθεύονται προϊόντα κρέατος μόνο από εγκεκριμένα σημεία πώλησης και να μην ρισκάρουν την δικιά τους υγεία και των οικείων τους με προϊόντα που έχουν παραχθεί, διατηρηθεί και διακινηθεί σε άγνωστες υγειονομικές συνθήκες χωρίς κανένα έλεγχο».

12/03/2024 05:18 μμ

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας κατά τον Μάρτιο του 2024 ανήλθαν συνολικά σε 1,54 εκατομμύρια τόνους, έναντι 1,93 εκατομμυρίων τόνων που είχαν εξαχθεί την περίοδο 1 - 13 Μαρτίου του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της χώρας.

Αντίθετα τον Φεβρουάριο η Ουκρανία εξήγαγε 5,8 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, 11,5% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Το υπουργείο δεν έδωσε καμία εξήγηση για αυτή την αύξηση.

Οι συνολικές εξαγωγές δημητριακών, από αρχή της περιόδου μέχρι τον Μάρτιο, ανέρχονταν σε 12,5 εκατομμύρια τόνους σιταριού, 16,7 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού και 1,76 εκατομμύρια τόνους κριθαριού.

Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2023 είχε μια παραγωγή της τάξης των 81,3 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, με τα αποθέματα να κυμαίνονται σε περίπου 50 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2023/2024 λόγω των προβλημάτων στις εξαγωγές.

Ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, Mykola Solskyi, υποστηρίζει ότι παρά το μειωμένο κόστος παραγωγής και την βελτίωση των logistics, η καλλιέργεια σιτηρών το 2023 παρέμεινε γενικά ασύμφορη.

Αν και τα επίπεδα κερδοφορίας στα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους βελτιώθηκαν το 2023, σε σύγκριση με το 2022, οι χαμηλές διεθνείς τιμές εμπόδισαν την αύξηση του εισοδήματος.

Τα λιπάσματα κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους καλλιέργειας σιτηρών και το 2023 έφτασαν σε ποσοστό 28%. Αν και υπήρξε μείωση τιμών τα ποσοστά εφαρμογής λιπασμάτων από τους αγρότες μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά -49%.

Μείωση των τιμών παρατηρήθηκε και στα άλλα εφόδια, όπως στους σπόρους (-13% ανά εκτάριο), φυτοπροστατευτικά προϊόντα (-22% ανά εκτάριο σιτηρών και -16% ανά εκτάριο ελαιούχων καλλιεργειών), καύσιμα και λιπαντικά (-31% ανά εκτάριο). Επιπλέον, οι εκμεταλλεύσεις μείωσαν το κόστος στην παραγωγή σιτηρών χάρη στην χρήση σπόρων αυτοπαραγωγής.

Τον Ιανουάριο του 2024, για πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια, οι εξαγωγές σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού ξεπέρασαν το ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας και το πολωνικό λιμάνι του Γκντανσκ.

Για το 2024 η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το επίπεδο κερδοφορίας αναμένεται να αυξηθεί για όλους τους τύπους σιτηρών και ελαιούχων καλλιεργειών, υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση με τις εξαγωγές δεν θα αλλάξει στα δυτικά σύνορα της χώρας.

Πάντως ο κ. Mykola Solskyi παραδέχεται ότι φέτος θα αυξηθεί το κόστος του ρεύματος και θα υπάρξει μια μικρή αύξηση του ενοικίου γης - κατά περίπου 5% - στα 125 USD/εκτάριο, λόγω του ανοίγματος της αγοράς γης για νομικά πρόσωπα.

12/03/2024 10:34 πμ

Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και αυτό φάνηκε στην πρόσφατη αγορά που πραγματοποίησε η Αίγυπτος μέσω διεθνή διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, στις 5 Μαρτίου 2024, ο κρατικός οργανισμός σιτηρών της Αλγερίας OAIC ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην αγορά 870.000 έως 900.000 τόνων σιτηρών.

Περίπου δέκα εμπορικοί οίκοι έδειξαν ενδιαφέρον για πώληση κάτι που δείχνει την μεγάλη αύξηση αποθεμάτων.

Τα σιτηρά αγοράστηκαν μεταξύ 227,75 $/τόνο (208,43 ευρώ/τόνο) και 228 $/τόνο (208,65 ευρώ/τόνο) σε τιμές c&f.

Τα σιτηρά θα παραδοθούν στις 1-15 Ιουνίου και στις 16-30 Ιουνίου.

Η Αλγερία αποτελεί βασικό αγοραστή μαλακού σιταριού από την Γαλλία, όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον και απο Ρωσία.

H τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από τον προηγούμενο διαγωνισμό, που έγινε στις 17 Ιανουαρίου, στον οποίο η Αλγερία αγόρασε περίπου 900.000 τόνους σε τιμή c&f περίπου 265,50 $/τόνο (242,97 ευρώ/τόνο).

Πάντως η μείωση των διεθνών τιμών είχε σαν αποτέλεσμα η Κίνα το τελευταίο διάστημα να προχωρά σε ακύρωση εμπορικών συμφωνιών αγοράς μαλακού σιταριού από τις ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), σε ενημέρωση που έκανε, τη Δευτέρα (11 Μαρτίου 2024), ανακοίνωσε την ακύρωση της αγοράς 264.000 τόνων αμερικανικού μαλακού χειμερινού σίτου από την Κίνα.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη αναφορά, ανεβάζοντας το σύνολο των ακύρωσης στους 504.000 τόνους αμερικάνικου σιταριού, που είναι η μεγαλύτερη ποσότητα από το 1999.

06/03/2024 05:00 μμ

Η Κίνα προχώρησε, τη Δεύτερα (4/3), σε συμφωνία για την αγορά τουλάχιστον 65.000 τόνων καλαμποκιού για ζωοτροφή από την Ουκρανία.

Η Κίνα είναι παραδοσιακά μεγάλος αγοραστής ουκρανικού καλαμποκιού με τις αγορές να συνεχίζονται τους τελευταίους μήνες παρά τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η τιμή c&f ήταν στα 236 $/τόνο (216,75 ευρώ/τόνος) και η παράδοση του φορτίου θα γίνει τον Απρίλιο.

Η προηγούμενη εμπορική συμφωνία για αγορά ουκρανικού καλαμποκιού 240.000 τόνων από την Κίνα έγινε στις 27 Φεβρουαρίου, με τιμή στα 227 $/τόνο (208,49 ευρώ/τόνος) και στα 230 $/τόνο (211,24 ευρώ/τόνος) με παράδοση φορτίων Μάρτιο και Απρίλιο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας, τον Ιανουάριο ξεπέρασαν κατά πολύ τις προηγούμενες προσδοκίες και αυξήθηκαν, κατά 2 εκατομμύρια τόνους, φτάνοντας στα 23 εκατομμύρια τόνους.

Μετά από τη ρωσική εισβολή οι εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας έχουν περιοριστεί, προκαλώντας μια μεγάλη αύξηση αποθεμάτων. Από 1,5 εκατομμύριο τόνους αποθέματα που είχε κατά μέσο όρο ετησίως πριν τον πόλεμο εκτοξεύτηκαν τις περιόδους 2021/22 και 2023/24 σε πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους.

Ωστόσο από τον Ιούλιο του 2023 η Ουκρανία δημιούργησε μια νέα διαδρομή για εξαγωγές σιτηρών που ξεκινά από τα λιμάνια της (Odesa και Chornomorsk) και εκτείνεται κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως στα χωρικά ύδατα των γειτονικών χωρών. Η συγκεκριμένη διαδρομή αποδείχθηκε επιτυχημένη, το κόστος ασφάλισης και μεταφοράς μειώθηκε αισθητά, αυξάνοντας τις εξαγωγές της. Βελτίωσε επίσης την ικανότητά της να εξάγει γεωργικά προϊόντα χρησιμοποιώντας τον ποταμό Δούναβη.

Όπως τονίζει το USDA, οι τιμές του καλαμποκιού της Ουκρανίας είναι αυτή τη στιγμή οι πιο χαμηλές στην παγκόσμια αγορά.

27/02/2024 04:35 μμ

Πρόστιμο στην Lactalis για αθέμιτες πρακτικές στις τιμές προμήθειας γάλακτος από τους Ιταλούς κτηνοτρόφους.

«Πρώτη ιστορική νίκη σε μια μάχη για τις τιμές του γάλακτος. Ήμασταν ο μόνος οργανισμός που καταγγείλαμε την πολυεθνική Lactalis γιατί δεν σεβάστηκε τις συμβάσεις που είχε κάνει με τους κτηνοτρόφους, τροποποιώντας τις μονομερώς. Και ζητάμε η Lactalis να πληρώσει τώρα τη διαφορά και στους γαλακτοπαραγωγούς», δήλωσε ο κ. Ettore Prandini, προέδρος της ιταλικής Ένωσης Αγροτών Coldiretti.

Μετά την σχετική καταγγελία ξεκίνησαν οι έλεγχοι και όλα τα συμβόλαια και οι αλλαγές που έκανε η πολυεθνική μπήκαν στο μικροσκόπιο της Κεντρικής Επιθεώρησης του Ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας για την προστασία της ποιότητας και την καταστολή της απάτης στα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ιταλίας (ICQRF). Ο νόμος που παραβίασε η πολυεθνική, προβλέπει ότι οι τιμές που καταβάλλονται στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δεν πρέπει να πέφτουν ποτέ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Η Γαλλική πολυεθνική, που έχει εξαγοράσει τις ιταλικές μάρκες Parmalat, Locatelli, Invernizzi, Galbani, Cadermartori και Nuova Castelli, είπε ότι θα ασκήσει έφεση για τυχόν κυρώσεις που θα επιβληθούν, υποστηρίζοντας ότι το 2023 οι προτεινόμενες αλλαγές στις συμβάσεις επέτρεψαν στους παραγωγούς να κερδίσουν 40 εκατομμύρια ευρώ, 10% περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Coldiretti ήταν ο μόνος οργανισμός στην Ιταλία που κατήγγειλε την πολυεθνική. Μετά από 5 μήνες, η Επιθεώρηση του Υπουργείου επέβαλε κυρώσεις στη Lactalis, επειδή διαπίστωσε την άδικη συμπεριφορά της γαλλικής εταιρείας.

Από την πλευρά του ο Ettore Prandini, δήλωσε ότι «δεν θα σταματήσουμε γιατί για εμάς η προστασία των εσόδων των παραγωγών είναι θεμελιώδεις. Είμαστε ωστόσο έτοιμοι να ξαναρχίσουμε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης, ακόμη και με την ίδια την Lactalis με στόχο να χτίσουμε μια κερδοφόρα σχέση για τον γαλακτοκομικό τομέα».

Θυμίζουμε, την Τετάρτη (21/2), στην Γαλλία, περίπου 200 κτηνοτρόφοι κατέλαβαν την έδρα της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων στο Laval, διεκδικώντας καλύτερες τιμές παραγωγού.

22/02/2024 12:42 μμ

Ουκρανικά και Τουρκικά σιτηρά έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά της ΕΕ και έχουν φέρει μεγάλες «πιέσεις» των τιμών και απόγνωση στους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις κοιτούν αμήχανα τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Η επανεμφάνιση της Τουρκίας στις εξαγωγές σκληρού σιταριού προς τις χώρες της Μεσογείου έχει προξενήσει προβλήματα στις διεθνείς αγορές.

Όπως ανακοίνωσε ο κρατικός οργανισμός σιτηρών της χώρας (ΤΜΟ) προχωρά σε πώληση μέσω διαγωνισμού 150.000 τόνων σκληρού σιταριού, με υψηλότερη τιμή FOB 404,80 δολάρια ανά τόνο (373,02 ευρώ ο τόνος).

Για τις 20 Φεβρουαρίου 2024, η ΤΜΟ δίνει χρηματιστηριακή τιμή για το τουρκικό σκληρό σιτάρι στα 331 δολάρια ο τόνος (305,17 ευρώ ο τόνος).

Η Τουρκία αξιοποιεί μεγάλα αποθέματα σκληρού σιταριού (άγνωστης προέλευσης) και έχει καταφέρει να αντιστρέψει τον συνήθη ρόλο της από εισαγωγέας σε εξαγωγέας.

Στο μεταξύ οι αγρότες στην Ουκρανία ξεκίνησαν την ανοιξιάτικη σπορά σιτηρών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπυοργείου Γεωργίας της Ουκρανίας, η έκταση της εαρινής σποράς του 2024 θα είναι η ίδια με αυτή του 2023.

Μεγάλες αντιδράσεις για τις εισαγωγές ουκρανικών μαλακών σιτηρών χωρίς δασμούς υπάρχουν στην Πολωνία, όπου το εγχώριο σιτάρι πωλείται στη μισή τιμή σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Πολωνοί αγρότες σταμάτησαν τρία φορτηγά σε συνοριακό πέρασμα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας και έχυσαν στον δρόμο τις ποσότητες ουκρανικών σιτηρών που μετέφεραν. Άλλη ομάδα αγροτών κατέλαβε τη σιδηροδρομική γραμμή και έριξε το φορτίο στις ράγες.

Πολλά τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο Ρίκι με στόχο να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην πόλη Λούμπλιν και τα σύνορα με την Ουκρανία. Οι διαδηλωτές είχαν υψώσει στα αγροτικά μηχανήματα πολωνικές σημαίες και πλακάτ στα οποία έγραφαν συνθήματα όπως «σταματήστε την ανεξέλεγκτη εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων» και «η γεωργία αργοπεθαίνει». Μάλιστα οι Πολωνοί είχαν και σύνθημα υπέρ του Πούτιν μαζί με μια σοβιετική σημαία. Το πανό που έγραφε «Πούτιν, ξεκαθαρίστε την Ουκρανία, τις Βρυξέλλες και την κυβέρνησή μας», κάτι που έφερε μεγάλες αντιδράσεις από την κυβέρνηση του Κιέβου.

Αντιδράσεις όμως για τα ουκρανικά σιτηρά υπάρχουν και στο άλλο άκρο της ΕΕ στην Ισπανία.

Χιλιάδες αγρότες και 500 τρακτέρ, από όλη την Ισπανία, κατέβηκαν, την Τετάρτη (21/2), στους δρόμους της Μαδρίτης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Συνδικάτων (Union de Uniones) αλλά και ομάδων αγροτών.

Ο πρόεδρος της ισπανικής οργάνωσης αγροτών APAG, Juan José Laso, τόνισε ότι «οι τιμές των δημητριακών έχουν καταρρεύσει και η Ισπανία έχει πλημμυρίσει από ουκρανικά δημητριακά. Και πρόσθεσε: «Εισάγονται χωρίς δασμούς και οι Ισπανοί αγρότες πληρώνουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν μπορεί ένας Ισπανός αγρότης να μην μπορεί να πουλήσει τα σιτηρά του και τα λιμάνια της χώρας να είναι γεμάτα εισαγόμενα σιτηρά που έχουν καλλιεργηθεί με απαγορευμένα στην ΕΕ φυτοπροστατευτικά.

Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες έχουν δημιουργήσεις μεγάλα προβλήματα στο εισόδημα των Ισπανών αγροτών. Δημητριακά που προέρχονται από την Ουκρανία, φρούτα και λαχανικά από το Μαρόκο, κρέας από τη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία, κρασί που προέρχεται από την Αργεντινή ή τη Χιλή, αμύγδαλα από τις ΗΠΑ και όσπρια από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, είναι μερικά από τα πολλά τρόφιμα που προέρχονται από τρίτες χώρες, με φυτοϋγειονομικά προϊόντα, σπόρους, λιπάσματα και συνθήκες εργασίας, που δεν έχουν καμιά σχέση με όσα ισχύουν στην ΕΕ.

Ζητάμε να εισάγονται στην ΕΕ προϊόντα που να έχουν ίδια πρότυπα παραγωγής και εμπορίας που ισχύουν στην Ευρώπη».

22/02/2024 11:19 πμ

Εκδήλωση γευσιγνωσίας κρέατος από αυτόχθονες φυλές έγινε, την Τετάρτη (21/2), σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας.

Η Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ) και η Ομάδα Παραγωγών Προϊόντων Κρέατος Genes & Nature Αυτόχθονες Φυλές πραγματοποίησαν, την εκδήλωση με θέμα Γνωριμία με τα προϊόντα της ελληνικής βραχυκερατικής φυλής.

Το μενού επιμελήθηκε ο βραβευμένος σεφ και σύμβουλος γαστρονομία κ. Λάζαρος Ράπτης.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕΒΦΒ κ. Αχιλλέας Τσαπραϊλης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το επόμενο βήμα θα είναι να ενταχθεί το κρέας από αυτόχθονες φυλές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην εστίαση. Πιστεύουμε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει το δικαίωμα της πρόσβασης σε αγνά, υγιεινά, νόστιμα, ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα».

Για σχεδόν 3 χρόνια (2020-2023) πραγματοποιήθηκε ερευνητικό έργο με στόχο την καταγραφή της σύστασης, της θρεπτικής αξίας και της μικροβιολογικής ποιότητας του κρέατος της Βραχυκερατικής Φυλής.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι το συγκεκριμένο κρέας:

  • έχει ανώτερη γεύση - άρωμα σε σχέση με τα συμβατικά βοοειδή
  • υπερτερεί σε σίδηρο, μυογλοβίνη και σε πολυφαινόλες
  • εμφανίζει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε κορεσμένα, πολυακόρεστα, ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, ενώ ο λόγος ω3/ω6 (που όσο μεγαλύτερος είναι τόσο αυξάνεται η θετική επίδραση των λιπαρών οξέων στην υγεία) είναι σαφώς μεγαλύτερος στην Βραχυκερατική Φυλή
  • έχει χαμηλότερους πληθυσμούς σε ορισμένα τροφοπαθογόνα μικρόβια σε σχέση με το συμβατικό κρέας

Συνολικά η υψηλή συγκέντρωση βιολειτουργικών συστατικών αλλά και η ανώτερη γεύση δίνουν σημαντικά πλεονεκτήματα στο κρέας της Βραχυκερατικής Φυλής.

22/02/2024 10:19 πμ

Περίπου 200 οργισμένοι κτηνοτρόφοι κατέλαβαν την έδρα της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων Lactalis στο Laval της Γαλλίας, διεκδικώντας καλύτερες τιμές παραγωγού.

Με την βοήθεια τρακτέρ εισέβαλαν, την Τετάρτη (21/2), στις εγκαταστάσεις της με συνθήματα που ανέφεραν ότι «αν και η Lactalis, είναι η νούμερο ένα εταιρεία γαλακτοκομικών στον κόσμο δεν μπορεί να πληρώσει σωστά τους παραγωγούς της».

Την κινητοποίηση διοργάνωσε η γαλλική Αγροτική Ομοσπονδία «Confédération paysanne». «Υπάρχει άρνηση των μετόχων της Lactalis να μας προτείνουν μια συνάντηση, η Confédération paysanne θα καταλάβει τα κεντρικά γραφεία της Lactalis για να υπερασπιστεί μια τιμή γάλακτος που θα επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Confédération paysanne κ. Laurence Marandola.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν επίσης θέσπιση μηχανισμών ελέγχου των περιθωρίων κέρδους των αγροδιατροφικών βιομηχανιών και προστασία από αθέμιτες εισαγωγές προϊόντων χαμηλού κόστους από τρίτες χώρες.

Στο μεταξύ το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο της Γαλλίας FNSEA προειδοποιεί την γαλλική κυβέρνηση ότι θα βγουν ξανά τα τρακτέρ στους δρόμους αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για υψηλότερες τιμές παραγωγού.

Θυμίζουμε ότι γαλλική κυβέρνηση υποσχέθηκε στους αγρότες της χώρας ότι θα προετοιμάσει μέχρι το καλοκαίρι νέο νόμο που θα αφορά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Ο νόμος θα διασφαλίζει την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στις διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων και τις εταιρείες.

Ο επικεφαλής του FNSEA, Arnaud Rousseau, δήλωσε ότι 10 ημέρες να απομένουν μέχρι την έναρξη της ετήσιας έκθεσης γεωργικών προϊόντων Salon de l' Agriculture, που θα γίνει στο Παρίσι, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο. Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το εάν οι αγρότες θα μπορούσαν να βγουν ξανά στου δρόμους, όπως έκαναν τον Ιανουάριο, ο κ. Rousseau απάντησε: «Πολύ πιθανόν».

21/02/2024 03:55 μμ

Δεν διαφαίνεται έντονη πτώση τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, λέει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση το ΥπΑΑΤ κατάφερε να «φρενάρει» την πτώση τιμών.

Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, σε όλη τη χώρα, πλην της Περιφέρειας της Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας των Κυκλάδων όπου οι τιμές που λαμβάνει ο παραγωγός παρεκκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο της τιμής που λαμβάνει ο παραγωγός στη χώρα (μειωμένες περίπου στο 20% στο πρόβειο γάλα και 10% στο αίγειο, αντίστοιχα). Αυτό ανέφερε ο Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση 20 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Η πτώση στις τιμές που παρατηρείται είναι της τάξης του 3% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 και δεν μπορεί να αποδοθεί σε εισκομίσεις, καθώς παρατηρείται μικρή μείωση κα αυτών, εξαιτίας πιθανότατα της απώλειας ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ισοζύγια εισροών/εκροών γάλακτος και κρέατος), επισημαίνεται ότι πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και αδιάλειπτα και το ίδιο συμβαίνει με την επιβολή των σχετικών διοικητικών κυρώσεων στις περιπτώσεις των διαπιστωμένων σχετικών παραβάσεων. Τονίζεται ότι στη ψηφιακή πλατφόρμα ΑΡΤΕΜΙΣ καταγράφονται ήδη όλες οι εισροές γάλακτος και όχι μόνο το νωπό γάλα (π.χ. συμπυκνωμένο, πρωτεΐνες κ.λπ.).

Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις επισημαίνεται ότι από το ιστορικό των παραβάσεων καθίσταται σαφές ότι δεν αφορούν μόνο στο γάλα. Κυρίως αφορούν:
στην παρακολούθηση των ημι-έτοιμων ή έτοιμων προϊόντων που έρχονται στη χώρα, αλλάζουν «χέρια», ανασυσκευάζονται ενδεχομένως και τελικά διακινούνται «βαφτισμένα», στη νοθεία του τυριού ΦΕΤΑ ή άλλων τυριών με αγελαδινό γάλα οιασδήποτε μορφής, όπως συμπυκνωμένο ή σκόνη πρωτεϊνών,
στην «ελληνοποίηση», εκτός από γάλα, και άλλων γαλακτοκομικών πρώτων υλών (όπως τυρομάζα «μπασκί», συμπυκνωμένο ή κατεψυγμένο ή σκόνη γάλα, πρωτεΐνες κ.τ.λ.) και τελικών προϊόντων (κυρίως τυριά), είτε μέσα από τη χρήση τους σε προϊόντα ΠΟΠ είτε και σε άλλα προϊόντα, τα οποία διακινούνται ως «ελληνικά προϊόντα».

Όπως αναφέρεται στην απάντηση το Υπουργείο χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσον που προσφέρει η τεχνολογία για να ενίσχυση των ελέγχων αλλά «σε κάθε περίπτωση, βασική στόχευση του ΥΠΑΑΤ είναι η σε μεγαλύτερο βαθμό στελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού με προσωπικό και η ενίσχυση αυτού με σύγχρονα εργαλεία ελέγχου. Ένα από αυτά είναι και η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση του ΥΠΑΑΤ με αυτή, που αναμένεται να μειώσει την παραβατικότητα».

Αξιοποιώντας την κείμενη νομοθεσία γίνονται έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και όπου διατυπώνονται παρατυπίες ή παραβάσεις της ενωσιακής ή εθνικής νομοθεσίας, επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.

Την τετραετία 2020-2023 παραπέμφθηκαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, 86 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα (όχι απαραίτητα για νοθευμένη φέτα).

Από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, την τετραετία 2020-2023, έχουν εξεταστεί συνολικά 178 υποθέσεις, που αντιστοιχούν σε 120 επιχειρήσεις και έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων πρόστιμα, ύψους περίπου 1.275.000 €.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων που εξετάστηκαν (164 υποθέσεις), αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων είναι 1.108.700 ευρώ. Από τα πρόστιμα αυτά, τα 101.000 ευρώ έχουν είτε εισπραχθεί είτε διαβιβαστεί στην Οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για τη βεβαίωσή τους στην εφορία. Για τα υπόλοιπα πρόστιμα η είσπραξή τους θα δρομολογηθεί, όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των υποθέσεων από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, στην οποία έχουν προσφύγει με ένστασή τους οι επιχειρήσεις και εκκρεμεί είτε η εξέτασή τους είτε η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των αποφάσεων.

Επί πλέον από τις 18-1-2024, και ύστερα από εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, διενεργούνται σαρωτικοί έλεγχοι στο γάλα και στα προϊόντα αυτού, με γνώμονα την προστασία και στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων, της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας και των Ελλήνων καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω έλεγχοι γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, όπως στα σημεία λιανικού εμπορίου, σε αλυσίδες supermarket, στις πύλες εισόδου της χώρας, σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και όπου αλλού απαιτηθεί, από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών- όπου κρίνεται αναγκαίο.

Ήδη, φορείς του χώρου, όπως η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ.), ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.), η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) κ.ά., εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τους ελέγχους που διενεργεί το ΥπΑΑΤ.

Συμπερασματικά, αυτό που προκύπτει είναι ότι το ΥπΑΑΤ, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του (Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ) προβαίνει στις δέουσες ενέργειες για την εξασφάλιση της προστασίας της ονομασίας ΦΕΤΑ από σφετερισμούς τόσο στην ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες κατά περίπτωση, γεγονός που διαφυλάττει τη φήμη της και τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

21/02/2024 12:56 μμ

Την επανεκλογή του Δρ. Στέλιου Σκαρίμπα, Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας ΕΛΒΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ, στην Προεδρία του ανανεωμένου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος αποφάσισε το Δ.Σ. του ΣΕΒΕΚ.

Ο Δρ Στέλιος Σκαρίμπας με σημαντική εμπειρία και διαδρομή στον τομέα κρέατος, σε σειρά κρίσιμων θέσεων σε Διευθύνσεις Παραγωγής, Τεχνικής Διεύθυνσης, Γενικής Διεύθυνσης, από το 2000 διαρκώς υπηρετεί τον ευαίσθητο τομέα κρέατος σε μεγάλες εταιρίες του κλάδου μεταποίησης.

Κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Βιομηχανικής Χημείας από το Universite Catholique de Louvain, του Βελγίου, και μεταπτυχιακών σπουδών στο εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων έχει στο ενεργητικό του πλήθος δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά, ομιλίες σε συνέδρια, συνεντεύξεις κλπ.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων είναι ιδρυτικό Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων - ΣΕΤΕ του ΣΕΒΕΚ, του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος – ΙΠΚ, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τομέα Κρέατος & Κτηνοτροφίας - ΕΔΟΤΟΚΚ και επί σειρά ετών Μέλος του ΔΣ του ΣΕΒΕΚ. Μιλά αγγλικά, γαλλικά & ισπανικά. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών.

Μετά την συγκρότησή του, τα αξιώματα του Δ.Σ κατανέμονται ως ακολούθως :
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σκαρίμπας Στυλιανός, ΕΛΒΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ
Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιορανίδης Δημήτριος, ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΒΕΕ
Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κασίδης Αθανάσιος, ΚΑΣΙΔΗΣ ΑΕ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μπακιρλή Δέσποινα, Π. ΚΑΜΑΡΑΤΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ
ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Πατούνας Ιωάννης, ΑΠΣΙ – Η ΠΙΝΔΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ: Γιατράκος Γεώργιος, Π. Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ
ΜΕΛΟΣ: Φασουλάς Γεώργιος, ΚΡΙΒΕΚ ΑΕ

20/02/2024 04:11 μμ

Την Πέμπτη, 15 Φεβρουάριου 2024, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρυζιού από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού - Ε.Δ.Ο.Ρ.ΕΛ., στη Θεσσαλονίκη.

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρυζιού διεξήχθη στο ξενοδοχείο Porto Palace Hotel με στόχο να αναδειχθούν καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική ρυζοκαλλιέργεια και τη μεταποίηση του ρυζιού και κύριο σκοπό τη χάραξη στρατηγικών επιλογών για το προϊόν και την ανάδειξη της αξίας του Ελληνικού ρυζιού.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών, παραγωγοί και ορυζόμυλοι, συζήτησαν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική ορυζοκαλλιέργεια.

Το συνέδριο τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισαν οι Ελευθέριος Αυγενάκης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Κεφαλάς, εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Τσαλακίδης Χρήστος, εκπροσώπησε το Υπουργείο Εσωτερικών, Τομέα Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Γκαντζάρας, Πρόεδρος ΕΔΟΡΕΛ και Γεωργία Κωστηνάκη, Πρόεδρος Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος γύρω από θεματικούς άξονες σχετικούς με Καλλιέργεια και αγορά ρυζιού (καλλιεργούμενες εκτάσεις, ποικιλίες, πωλήσεις, στατιστικά, προοπτικές για επόμενα έτη) ​και τις Χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη του ρυζιού.

Στον πυρήνα των συνεδριακών συζητήσεων βρέθηκε η θεματική ενότητα Νέες καλλιεργητικές μέθοδοι, ποικιλίες, πολλαπλασιαστικό υλικό, λιπάσματα.

Παράλληλα, συζητήθηκε η Γεωργία ακριβείας – Νέες τεχνολογίες – Χρήση drones κλπ. ενώ μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι ομιλίες σχετικά με τη Κλιματική αλλαγή και απαραίτητες υποδομές – Βιώσιμη Γεωργία – Υδάτινοι πόροι.

Η ενότητα Προοπτικές ανάδειξης Ελληνικού ρυζιού, Δράσεις, Ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λ.π. αποτέλεσε τον επίλογο των ομιλιών κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των συνέδρων.

19/02/2024 02:38 μμ

Με την πρόβλεψη του USDA ότι τα αποθέματα σιταριού θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ 4ετίας άρχισαν να «πιέζονται» οι διεθνείς τιμές.

Από την πλευρά της η γαλλική κυβερνητική υπηρεσία FranceAgriMe τα γαλλικά αποθέματα μαλακού σίτου στο τέλος αυτής της σεζόν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών, καθώς ο ανταγωνισμός από την Ουκρανία περιορίζει τις γαλλικές εξαγωγές σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως η Ουκρανία κάνει εξαγωγές και προς τρίτες χώρες. Η Αιγυπτιακή Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων (GASC) αγόρασε 180.000 τόνους σίτου, από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, σε διαγωνισμό που έγινε στις 15 Φεβρουαρίου 2024.

Η τιμή αγοράς ήταν κατά 30,5 $/τόνο (28,30 ευρώ/τόνος) χαμηλότερη από ό,τι στη δημοπρασία της 17ης Ιανουαρίου2024.

Η παράδοση θα γίνει με τρία φορτία, μεταξύ 10-25 Απριλίου, με μέση τιμή C&F (παραδοτέο στην Αίγυπτο) στα 255 $/τόνο (236,60 ευρώ/τόνος), ως εξής:

  • 60 χιλιάδες τόνοι ουκρανικού σίτου από την εταιρεία Nibulon σε τιμή 218,1 $/τόνο FOB + 36,9 $/τόνο ναύλος = 255 $/τόνο C&F,
  • 60 χιλιάδες τόνοι ουκρανικού σίτου από την εταιρεία LDC σε τιμή 218,1 $/τόνο FOB + 36,9 $/τόνοναύλος = 255 $/τόνο C&F,
  • 60 χιλιάδες τόνοι ρουμανικού σίτου από την Ameropa σε τιμή 237,4 $/τόνο FOB + 17,6 $/τόνο ναύλο = 255 $/τόνο C&F

Πάντως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού σιταριού υποχώρησαν την Παρασκευή (16/2), καθώς οι προβλέψεις για μεγάλες παγκόσμιες προμήθειες δείχνουν να πιέζουν την αγορά.

Όσον αφορά το σκληρό σιτάρι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Φότζια στην Ιταλία, μικρή πτώση είχε η τιμή για όλες τις ποιοτικές κατηγορίες σκληρού σιταριού, στη συνεδρίαση που έγινε στις 14 Φεβρουαρίου 2024.

Συγκεκριμένα, η τιμή σκληρού πρώτης ποιότητας (με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%) κυμάνθηκε από 375 έως 380 ευρώ ο τόνος (στην συνεδρίαση της 7ης Ιανουαρίου ήταν από 378 έως 383 ευρώ ο τόνος).
Στη δεύτερη ποιότητα (με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11%) η τιμή κυμάνθηκε από 355 έως 360 ευρώ ο τόνος (μείωση σε σχέση με συνεδρίαση της 7ης Φεβρουαρίου που ήταν από 365 έως 370 ευρώ ο τόνος).
Στην τρίτη ποιότητα (με ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30% και πρωτεΐνη 10,5%) η τιμή κυμάνθηκε από 330 έως 335 ευρώ ο τόνος (μείωση σε σχέση με συνεδρίαση της 7ης Φεβρουαρίου που ήταν από 335 έως 340 ευρώ ο τόνος).

Στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αυτή την εποχή η τιμή Fob (επί του πλοίου) στο σκληρό σιτάρι κυμαίνεται από 310 - 320 ευρώ ο τόνος. Οι αλευρόμυλοι μπορεί να δώσουν μια καλύτερη τιμή γύρω 330 ευρώ ο τόνος αλλά για καλή ποιότητα, αν και δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες. Αυτό σημαίνει ότι στον παραγωγό πάει γύρω στα 30 λεπτά το κιλό. Αν το επόμενο διάστημα δεν βγάλουν στην αγορά οι Τούρκοι μεγάλες ποσότητες σκληρού τότε μπορεί να κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα η τιμή.

15/02/2024 10:43 πμ

Οι Πολωνοί αγρότες ανακοίνωσαν δυναμικές κινητοποιήσεις για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη γειτονική Ουκρανία.

Από την περασμένη Παρασκευή (9/2) και για ένα μήνα ανακοίνωσαν ότι θα κλείνουν δρόμους και μεθοριακές διαβάσεις με την Ουκρανία.

Σε πλήρη αποκλεισμό όλων των συνοριακών περασμάτων με την Ουκρανία θα προχωρήσουν στις 20 Φεβρουαρίου. «Την 20η Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της 30ήμερης γενικής απεργίας των αγροτών, ανακοινώνουμε ότι όλες οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας θα επικεντρωθούν στον πλήρη αποκλεισμό όλων των συνόρων μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας και σε διαδηλώσεις στο πεδίο», ανακοίνωσε το συνδικάτο Αλληλεγγύη. «Δεν θα αποκλειστούν μονάχα συνοριακά σημεία διέλευσης, αλλά επίσης επικοινωνιακοί κόμβοι και είσοδοι σε σιδηροδρομικούς σταθμούς μεταφόρτωσης και λιμάνια».

Την ίδια ημέρα, αγρότες θα συρρεύσουν στη Βαρσοβία από κάθε κατεύθυνση.

Από την πλευρά της η Πολωνική κυβέρνηση δηλώνει ότι γίνεται διάλογος με το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ώστε να περιοριστούν οι εισαγωγές. Επίσης ζητά οι έλεγχοι ποιότητας στα ουκρανικά σιτηρά να γίνονται στην Πολωνία. Όπως τονίζει ο Πολωνός Υπουργός Γεωργίας, Czeslaw Siekierski, «όταν σιτηρά της Ουκρανίας φτάνουν στη Γερμανία και μετά τον έλεγχο αποδεικνύεται ότι έχουν ποιοτικά προβλήματα, επιστρέφουν στην Πολωνία ως ευρωπαϊκά σιτηρά και δεν πάνε στην Ουκρανία».

Καταλαβαίνουμε δηλαδή που θα διακινηθούν στην συνέχεια. Ένα πραγματικό μπάχαλο έχει καταντήσει η αγορά στην ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για πολωνική ζάχαρη, γάλα και κρέας έχει μειωθεί με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην θέλουν να κάνουν πωλήσεις λόγω χαμηλών τιμών. Ανησυχούν επίσης ότι η «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Οι Πολωνοί αγρότες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Στο μεταξύ το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η χώρα εξήγαγε το 2024 σχεδόν 2,4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 2,7 εκατομμύρια τόνους που εξήχθησαν την ίδια περίοδο το 2023.

Κατά το πρώρο 10ήμερο του Φεβρουαρίου 2024 περίπου 1,6 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών αγροτικών προϊόντων (σιτηρά, φρούτα κ.α.) είχαν εξαχθεί ή δηλωθεί για μελλοντικές εξαγωγές από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη της Ουκρανίας. Από αυτή την ποσότητα οι 116.000 τόνοι μεταφέρθηκαν μέσω των λιμανιών του Δούναβη και 1,5 εκατομμύριο τόνοι μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Πάντως οι έμποροι φαίνεται το τελευταίο διάστημα να επιβραδύνουν την εξαγωγική δραστηριότητα των ουκρανικών προϊόντων λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης των παγκόσμιων τιμών.

13/02/2024 12:13 μμ

Πάνε καλά οι εξαγωγές φέτας στον Καναδά, λέει έρευνα που έκανε το ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στο Τορόντο.

Συγκεκριμένα μεταξύ του 2018 - έτους υπογραφής της Συμφωνίας Οικονομίας και Εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA) - και του 2023 (στοιχεία Ιαν.- Νοέμ.) σημειώθηκε αύξηση στις εξαγωγές φέτας σε αξία κατά 111% φθάνοντας τα 9 εκ. ευρώ και σε ποσότητα αύξηση κατά 49% φθάνοντας τους 980 τόνους.

Στην καναδική αγορά κυκλοφορούν διάφορα είδη τυριών φέτας και τύπου «φέτας». Σύμφωνα με τις διατάξεις της CETA διατηρείται το δικαίωμα χρήσης της επωνυμίας για τους Καναδούς παραγωγούς, είτε ως feta είτε με την συνοδεία χαρακτηρισμού "kind", "type", "style", "imitation" ή παρόμοιους και εφ’ όσον είναι εμφανής η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος.

Βάσει της CETA, προβλέφθηκε η δυνατότητα εισαγωγής τυριών ΕΕ με μηδενικό δασμό, εφ’ όσον είναι εντός συγκεριμένης ποσόστωσης. Η ποσόστωση αυξήθηκε σταδιακά από το 2018 φθάνοντας το 2022 στο τελικό ύψος της, ίσο με 16.000 τόννους ετησίως. Ωστόσο η ΕΕ εξάγει συνολικά τουλάχιστον 28.000 τόννους τυριών ετησίως στον Καναδά. Για εισαγωγές εκτός ποσόστωσης ο δασμός ανέρχεται σε 245,5%. Παρόλα αυτά το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών γίνεται εντός της προβλεπόμενης ποσόστωσης.

Οι ελληνικές εξαγωγές φέτας στον Καναδά αντιστοιχούν στο 8% περίπου της καναδικής παραγωγής λευκού τυριού, η οποία καταναλώτεται στην εγχώρια αγορά. Πάντως είτε ως φέτα αυθεντική ελληνικής παραγωγής, είτε ως τυρί καναδικής παραγωγής, η φέτα που διατίθεται στην καναδική αγορά είναι ένα από τα φθηνότερα τυριά που διατίθενται, γεγονός που ενδεχομένως πρέπει να οδηγήσει σε προβληματισμό τονίζει το Γραφείο ΟΕΥ.

Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο του 2024, μια συνηθισμένη τιμή ελληνικής φέτας σε σούπερ μάρκετ είναι 35-40 CAD/κιλό ή 27,5 ευρώ/κιλό, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να πωλούνται κυρίως εισαγόμενα τυριά σε τιμές άνω των 60 CAD/κιλό (41,43 ευρώ το κιλό).

13/02/2024 11:32 πμ

Ρήτρα διασφάλισης στις εισαγωγές ρυζιού από την Καμπότζη ζητούν οι Ιταλοί.

Θυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2022 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ακύρωσε την εκτελεστική πράξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή μέτρων διασφάλισης στις εισαγωγές ρυζιού από Καμπότζη και Μιανμάρ.

Τώρα έρχεται η Ιταλική Ένωση Αγροτών Coldiretti ζητά να πάρει μέτρα η ΕΕ γιατί οι εισαγωγές ρυζιού από την Καμπότζη έχουν διπλασιαστεί (+104%) μέσα σε ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Coldiretti κ. Ettore Prandini και ο διευθύνων σύμβουλος της Filiera Italia κ. Luigi Scordamaglia, σε επιστολή τους που απευθύνεται στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Antonio Tajani και τον Υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων κ. Francesco Lollobrigida, ζήτησαν τροποποίηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εισάγοντας, όπως ζητήθηκε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την αυτόματη ενεργοποίηση μιας ρήτρας διασφάλισης εάν οι εισαγωγές από μια χώρα υπερβαίνουν μια συγκεκριμένη ποσότητα (όπως συμβαίνει στο ρύζι).

Αρκεί να επισημάνουμε - αναφέρει η επιστολή των Coldiretti και Filiera Italia - ότι σήμερα πάνω από το 60% του ρυζιού που εισάγεται στην Ιταλία είναι με μειωμένο δασμό.

Η εφαρμογή ρήτρας διασφάλισης θα πρέπει να συνοδεύεται - συνεχίζουν Prandini και Scordamaglia - από την πρόβλεψη της αρχής της αμοιβαιότητας που αποσκοπεί στην προστασία όχι μόνο της αλυσίδας εφοδιασμού τω τροφίμων αλλά και των καταναλωτών από προϊόντα με περιβαλλοντικά και ποιοτικά πρότυπα χαμηλότερα από όσα ισχύουν για τις ευρωπαϊκές παραγωγές.

Θυμίζουν ακόμη ότι στους ορυζώνες των ασιατικών χωρών χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί εδώ και χρόνια στην ΕΕ.

Όλα αυτά τα στοιχεία - σύμφωνα με τις οργανώσεις Coldiretti και Filiera Italia - πρέπει να ληφθούν υπόψη και να τεθούν στο τραπέζι του τριμερούς διαλόγου στην ΕΕ, προς υποστήριξη της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ιταλία παράγει το 50% της συνολικής ρυζιού στην ΕΕ, με 9 στους 10 ορυζώνες της χώρας να είναι στις περιοχές μεταξύ Λομβαρδία, Βένετο και Πιεμόντε.

09/02/2024 05:44 μμ

Η κρατική υπηρεσία σιτηρών της Τυνησίας (ODC) αγόρασε 100.000 τόνους σκληρού σίτου με διεθνή διαγωνισμό που έκανε στις 7 Φεβρουαρίου 2024.

Η παράδοση θα γίνει σε τέσσερα φορτία των 25.000 τόνων, μεταξύ 5 Μαρτίου και 15 Απριλίου 2024.

Τελικά το σκληρό σιτάρι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, αγοράστηκε σε τιμές c&f από τους εξής:
Casillo – τρία φορτία των 25 χιλιάδων τόνων στα 414,68 $ (384,45 ευρώ), 415,49 $ (385,16 ευρώ) και 417,42 $ (386,95 ευρώ) ανά τόνο
EuroAgricola – ένα φορτίο των 25 χιλιάδων τόνων στα 415 $ (384,70 ευρώ) ανά τόνο.

Στο μεταξύ σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Φότζια στην Ιταλία, μικρή πτώση είχε η τιμή του σκληρού σιτάρι, για όλες τις ποιοτικές κατηγορίες, στη συνεδρίαση που έγινε αρχές Φεβρουαρίου, σε σχέση με την τιμή στα τέλη Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, στις 7 Φεβρουαρίου, η τιμή σκληρού πρώτης ποιότητας (με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%) παρουσίασε μια πτώση της τάξης του -1,30%, σε σχέση με τα τέλη Ιανουαρίου. Η μέση τιμή κυμάνθηκε από 378 έως 383 ευρώ ο τόνος (στην συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου ήταν από 383 έως 388 ευρώ ο τόνος).

Στη δεύτερη ποιότητα (με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11%) η τιμή κυμάνθηκε από 365 έως 370 ευρώ ο τόνος (μείωση σε σχέση με συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου που ήταν από 370 έως 375 ευρώ ο τόνος).

Στην τρίτη ποιότητα (με ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30% και πρωτεΐνη 10,5%) η τιμή κυμάνθηκε από 335 έως 340 ευρώ ο τόνος (μείωση σε σχέση με συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου που ήταν από 340 έως 345 ευρώ ο τόνος).

02/02/2024 02:32 μμ

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2024, έκτακτη γενική συνέλευση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Ιωάννινα, όπου εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σε συνέχεια της συνεδρίασης, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. με την εξής σύνθεση:
Πρόεδρος: ο κ. Χρήστος Τσόλκας
Αντιπρόεδρος: ο κ. Ιωάννης Βιτάλης
Διευθύνων Σύμβουλος: o κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης
Μέλη: ο κ. Νίκος Σερέτης και ο κ. Σπύρος Παπαγιάννης.

Ο κ. Χρήστος Τσόλκας, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΔΩΔΩΝΗ & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, δήλωσε σχετικά: «Αναλαμβάνω τα νέα μου καθήκοντα με αίσθημα τιμής, αλλά και ευθύνης, απέναντι στην εταιρεία, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές. Η ΔΩΔΩΝΗ διακρίνεται για το όραμα και τη φιλοσοφία της καθώς και για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγει. Μέσα από το νέο μου ρόλο, δεσμεύομαι πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε δυναμικά, με στόχο να οδηγήσουμε την εταιρεία, υπό το πρίσμα του νέου ομίλου, σε ακόμα περισσότερες επιτυχίες».

Ο κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ, δήλωσε σχετικά: «Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. συνεχίζει την επιτυχημένη και ανοδική της πορεία ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες τροφίμων, φημισμένη για τα αγνά και υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγει. Στόχος μας παραμένει η διεύρυνση του προϊοντικού μας χαρτοφυλάκιού, το λανσάρισμα νέων καινοτόμων προϊόντων και η διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς μας τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

01/02/2024 01:07 μμ

Το κύρος του ελεγκτικού έργου του Οργανισμού βασίζεται στην ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών του και στο σεβασμό των κανόνων με τους οποίους λειτουργεί, όχι στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και στις ειδικές μεταχειρίσεις. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Και προσθέτει:

«Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μία ιδιαίτερη προσπάθεια να φανεί ότι κάτι αλλάζει δραστικά προς το καλύτερο όσον αφορά στον τομέα του ελεγκτικού έργου του Οργανισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Φιλόδοξες δηλώσεις δια στόματος αρμόδιου Υπουργού και επικοινωνιακές ενέργειες με τους επικεφαλής πολιτικούς προϊστάμενους των ελεγκτικών υπηρεσιών και ελεγκτικών φορέων του Υπουργείου, όπως διενέργεια δειγματοληψιών με τη συνδρομή φωτογραφικών μηχανών και δημοσιογράφων και διάφορα παρόμοια.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ περιορίζονται να επισημάνουν ότι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και διακηρύξεις προς κατανάλωση μέσω των ΜΜΕ, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει πραγματικά προς το καλύτερο στη λειτουργία του Οργανισμού, ώστε να επιτευχθούν οι απώτεροι στόχοι στους οποίους αποβλέπουν τα θεσπισμένα με ευρωπαϊκούς κανονισμούς συστήματα ποιότητας και ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Αυτό που χρειάζεται είναι να σκύψουν οι έχοντες την πολιτική και διοικητική ευθύνη με προσοχή, στα προβλήματα που οι εργαζόμενοι στον τομέα της Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του Οργανισμού, πασχίζουν όχι μόνο να αντιμετωπίσουν καθημερινά, αλλά και να τα αναδείξουν στους αρμόδιους για να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. Έχουμε χορτάσει χρόνια τώρα από ανίδεους «ειδικούς» που δεν έχουν αυτιά για να ακούσουν το έμπειρο και άκρως καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, αλλά επιμένουν να αρκούνται στη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων, χωρίς να δίνουν καμία προσοχή στην ουσιαστική επιτέλεση του έργου του Οργανισμού. Το γεγονός ότι ο Οργανισμός κάνει αυτό για το οποίο ιδρύθηκε ούτε τις κάμερες αφορά, ούτε μπορεί να αποτελεί επικοινωνιακό «καύχημα».

Οι δημιουργούμενες εντυπώσεις είναι εντελώς αντίθετες από αυτό που πραγματικά ισχύει και οι εργαζόμενοι δε σταματούν να καταγγέλλουν: Υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και εγκατάλειψη του δημόσιου φορέα και της αποστολής του στη φθορά.

Τέλος, και αφού φαίνεται ότι το εποπτεύον, προϊστάμενο Υπουργείο δίνει μεγάλη σημασία στο κύρος του Οργανισμού και του ρόλου που επιτελεί – κάτι που προφανώς μας κάνει να ευελπιστούμε – πολύ θα θέλαμε να δώσει την προσοχή που αναλογεί και να εξετάσει εξονυχιστικά μία υπόθεση χορήγησης πιστοποίησης σε προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ, πολύ μεγάλου εμπορικού ενδιαφέροντος, η οποία έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους για τον τρόπο που τη χειρίστηκε η ηγεσία του Οργανισμού, ερήμην και σε απόλυτη αντίθεση προς τις εισηγήσεις σύσσωμης της υπηρεσιακής ιεραρχίας. Κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά υπό την ευθύνη της σημερινής Διοίκησης και αυτό δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστο.

Ήδη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, έχουν ζητήσει σχετική ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σε απάντηση της οποίας μέχρι στιγμής υπάρχει – γιατί άραγε - μόνο παρατεταμένη σιωπή. Επειδή, η συγκεκριμένη περίπτωση, εάν περάσει ανενόχλητη δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο για το κύρος των πιστοποιήσεων και του Οργανισμού, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αρμόδιος Υπουργός και οι εκπρόσωποι του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, θα τη διερευνήσουν δεόντως, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς ποια θέση παίρνουν ως προς το ερώτημα, κατά πόσο οι προδιαγραφές ποιότητας που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ισχύουν για όλους με τον ίδιο τρόπο, ή μπορούν να γίνονται λάστιχο, όταν «το απαιτούν οι περιστάσεις».

Μη ξεχνάμε εξάλλου ότι είναι και η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, που πρέπει να απασχολεί την πολύπαθη Γενική Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του Οργανισμού, μετά και τη ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ούτε και το περιβόητο δέος λοιπόν, της προστασίας του ανταγωνισμού - όπως φαίνεται - δεν αποδεικνύεται αρκετό μερικές φορές, να αποτρέψει κάποιους από το να ευαρεστήσουν ένα «βασιλιά της αγοράς», οποίος επιζητά – και το πετυχαίνει - να παρακάμψει ό,τι ισχύει για όλους τους ταπεινούς ανταγωνιστές του. Τι κι αν ορκίζονται σε αυτόν (υγιή ανταγωνισμό), όλες οι διοικήσεις του Οργανισμού και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.