Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αύξηση εκτάσεων με χειμερινά σιτηρά στην ΕΕ δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του USDA

06/12/2022 11:00 πμ
Έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για το σιτάρι.

Έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για το σιτάρι.

Οι εκτιμήσεις για τη συνολική καλλιεργούμενη έκταση με σιτηρά και την παραγωγή της ΕΕ για τη σεζόν 2022/23 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις. Η Post εκτιμά την συνολική έκταση με σιτηρά στην ΕΕ, σε 510.000 στρέμματα, με την παραγωγή να ανέρχεται σε λίγο κάτω από τα 270 εκατ. τόνους. Η ποσότητα αυτή είναι μειωμένη 8%, σε σύγκριση με τη σεζόν 2021/22. Οι εξαιρετικά ξηρές και ζεστές καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν το καλοκαίρι, έχουν προσγειώσει τις... προσδοκίες για τις αποδόσεις, ειδικά για καλοκαιρινά δημητριακά, όπως είναι το καλαμπόκι. Όσον αφορά στην παραγωγή των χειμερινών σιτηρών της ΕΕ, είχε συγκριτικά καλύτερα αποτελέσματα από τα θερινά σιτηρά.

Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή, το 2022/23, τα επίπεδα παραγωγής σιτηρών βελτιώθηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν σε Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, αλλά και στις Σκανδιναβικές (Δανία, Σουηδία και Φινλανδία), καθώς επίσης και στην Βαλτική (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία), Γερμανία και Πολωνία. Χειρότερα αποτελέσματα αναφέρθηκαν στα κράτη-μέλη της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας (Ρουμανία και Βουλγαρία), στην κεντρική ΕΕ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Αυστρία) και προς τα νοτιοδυτικά της ΕΕ (Ιταλία, Κροατία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία).

Η συνολική κατανάλωση σιτηρών της ΕΕ για το 2022/23 έχει επίσης αναθεωρηθεί περαιτέρω προς τα κάτω και προβλέπεται να ανέλθει σε 259 εκατ. τόνους, από τους 268 εκατ. τόνους, του 2021/22. Η Post προβλέπει μείωση 5% της ζήτησης για ζωοτροφές το 2022/2023 σε ολόκληρη την ΕΕ.

Όπως επισημαίνει, κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι συνεχίζουν να μειώνουν τα επίπεδα της παραγωγής ως απάντηση στις τσουχτερές τιμές των ζωοτροφών και της ενέργειας. Αρνητικό αντίκτυπο στις μονάδες έχουν και οι πιο αυστηροί περιβαλλοντικοί περιορισμοί, αλλά και ζητήματα υγείας των ζώων που επηρεάζουν τα κοπάδια στην ΕΕ, όπως τα πολλά κρούσματα γρίπης των πτηνών (HPAI), στην περίπτωση των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) και το αναπαραγωγικό και αναπνευστικό σύνδρομο των χοίρων (PRRS) σε χοιροτροφεία. Οι παράγοντες του κλάδου παρακολουθούν στενά τις θεμελιώδεις και γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα τιμών των συστατικών ζωοτροφών.

Εκτός από τους παράγοντες που επηρεάζουν την προσφορά ζωικών προϊόντων, οι εξαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων σε τρίτες χώρες αντιμετωπίζουν φθίνουσα ζήτηση, τονίζει το USDA. Επιπλέον, ενώ αφενός η ανάκαμψη μετά τα lockdown των κοινωνικών επαφών, των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και του τουρισμού, έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης τροφίμων στην ΕΕ, η συμπεριφορά αυτή των καταναλωτών σκοντάφτει στις πληθωριστικές τάσεις.

Σύμφωνα με μελέτη της Eurostat, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε σοβαρές διαταραχές στις αγορές σιτηρών, ενέργειας και γεωργικών εισροών, το ψωμί έγινε πιο ακριβό από ποτέ, σημειώνοντας υψηλότερη αύξηση από τον συνολικό εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή. Η αλλαγή στις τιμές του ψωμιού ποικίλλει μεταξύ των κρατών-μελών. Ορισμένες χώρες όπως η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Σλοβακία ξεχωρίζουν στην... ακρίβεια, ενώ στη Γαλλία και την Ολλανδία η αύξηση των τιμών του ψωμιού ήταν πιο ήπια.

Η συνολική χρήση σιτηρών σε τρόφιμα, σπόρους και βιομηχανική χρήση (FSI) στην ΕΕ προβλέπεται επίσης μειωμένη το 2022/23, σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις, καθώς οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΕΕ σε όλη την Ένωση μείωσαν τη δραστηριότητά τους, ως απάντηση στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Η δημιουργία των Ασφαλών Διαδρόμων Εμπορίου Σιτηρών των Ηνωμένων Εθνών από τα τέλη Ιουλίου 2022 συνεχίζει να επιτρέπει στις ναυτιλιακές εταιρείες, να μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία. Η Ισπανία ξεχωρίζει ως ο κύριος προορισμός των σιτηρών που εξάγονται από την Ουκρανία, ενώ η Πρωτοβουλία του ΟΗΕ για τη Μαύρη Θάλασσα για τα σιτηρά συνιστά... ανακούφιση για τους καταναλωτές σε κράτη-μέλη της ΕΕ με έλλειψη σιτηρών (δηλαδή Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ολλανδία).

Οι εισαγωγές σε ανταγωνιστικές τιμές από την Ουκρανία δημιουργούν αστάθεια των τιμών στα καθαρά εξαγωγικά γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ (Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία), αλλά και σε Ρουμανία, Βουλγαρία. Οι ουκρανικές προμήθειες, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών καλαμποκιού από τη Βραζιλία, συνέβαλαν στην άμβλυνση της έντασης του ισοζυγίου σιτηρών της ΕΕ. Παρά τη μικρότερη σοδειά, οι συνολικές εξαγωγές σιτηρών της ΕΕ το 2022/23 αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές, ούσες οριακά μειωμένες μόνο, σε σύγκριση με τα επίπεδα της περασμένης σεζόν.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2023/24 δείχνουν ότι οι αγρότες της ΕΕ ενδέχεται να βάλουν περισσότερα στρέμματα με χειμερινά σιτηρά. Η σπορά στην ΕΕ έγινε υπό ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αλλά απαιτείται περισσότερη βροχή το χειμώνα για την αναπλήρωση των υπόγειων υδάτινων πόρων, ειδικά στα νοτιοδυτικά της ΕΕ. Η έκταση με σιτάρι στην ΕΕ το 2022/23 ανέβηκε ελαφρώς, σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις, λόγω υψηλότερων από τις αναμενόμενες, σπορών, ιδίως στην Πολωνία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η καλλιέργεια σιταριού στην ΕΕ αναθεωρείται επίσης προς τα πάνω και προβλέπεται τώρα να φτάσει τους 134,8 εκατ. τόνους, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2021/22. Η παραγωγή ξεπέρασε τις προβλέψεις του Ιουλίου στις περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία καθώς και η Πολωνία και η Βουλγαρία. Ωστόσο, η ξηρασία και οι καύσωνες που έπληξαν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης το καλοκαίρι του 2022 επηρέασαν τις αποδόσεις σιταριού, οι οποίες ήταν γενικά κάτω από το μέσο όρο και η συγκομιδή ξεκίνησε αρκετές εβδομάδες νωρίτερα. Η διακύμανση της απόδοσης ήταν επίσης σημαντική, μεταξύ περιοχών με επιφανειακά εδάφη όπου οι αποδόσεις σιταριού ήταν πολύ χαμηλότερες, και περιοχών με βαθύτερα εδάφη, όπου η υγρασία απέτρεψε τις απώλειες απόδοσης. Ωστόσο, η καλλιέργεια επωφελήθηκε από τις βροχοπτώσεις την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού.

Η ποιότητα της παραγωγής σιταριού είναι γενικά καλή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οι υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν είχαν σημαντική επίδραση στο ειδικό βάρος, ενώ τα επίπεδα πρωτεΐνης είναι ίσα ή ελαφρώς κάτω από το μέσο όρο. Οι χρήσεις σιταριού στην ΕΕ αναμένεται να μειωθούν το 2022/23, δεδομένης της συνολικής μείωσης της παραγωγής ζωοτροφών, μαζί με την αυξημένη ανταγωνιστικότητα του καλαμποκιού και του κριθαριού.

Στα περισσότερα κράτη της ΕΕ, οι παραγωγοί μειώνουν τις αγορές ζωοτροφών, για να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος. Στην Ολλανδία και το Βέλγιο, οι αυστηροί περιβαλλοντικοί κανονισμοί είναι επίσης υπεύθυνοι για τη χαμηλότερη ζωική παραγωγή. Ακόμη και η παραγωγή πουλερικών μειώνεται στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, λόγω των επιδημιών της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI). Η μικρότερη συγκομιδή καλαμποκιού στην ΕΕ αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερες εισαγωγές σιταριού το 2022/23. Η Ουκρανία θα αποτελέσει σημαντικό προμηθευτή σίτου στην ΕΕ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είχε σημαντική παραγωγή. Οι εξαγωγές σιταριού της Ουκρανίας στην Ισπανία, που προορίζονται κυρίως για την αγορά ζωοτροφών, εξαρτώνται από τη συνέχιση της ισχύουσας συμφωνίας του ΟΗΕ για την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η Ιταλία προβλέπεται να αγοράσει περισσότερο σκληρό σιτάρι από τον Καναδά.

Παρά τη μικρότερη παραγωγή σε σκληρό σιτάρι, οι εξαγωγές της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν, επωφελούμενες από τον χαμηλότερο ανταγωνισμό από το σιτάρι προέλευσης Μαύρης Θάλασσας (Ουκρανία και Ρωσία). Οι τιμές του σιταριού στην ΕΕ μειώθηκαν πρόσφατα, καθιστώντας το πιο ανταγωνιστικό στη Βόρεια Αφρική και την Ασία, μια τάση που ενισχύεται από την αδυναμία του ευρώ. Υπάρχουν επίμονες φήμες ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς σημαντικής ποσότητας γαλλικού σίτου (πολύ πάνω από τα 2,2 MMT που είχαν ήδη αγοραστεί το 2021/22 ΜΟΥ). Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς φοβούνται ακόμη ότι η Γαλλία ενδέχεται να μην διαθέτει φυσικά αποθέματα σίτου που είναι διαθέσιμα για εξαγωγές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022/23, εάν ο ρυθμός των εξαγωγών συνεχίσει στο ίδιο τέμπο.

Η Γαλλία εξήγαγε όγκο-ρεκόρ σίτου το πρώτο τρίμηνο του 2022/2023 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος). Η Πολωνία αναμένεται, επίσης, να αυξήσει απότομα τις εξαγωγές της για το 2022/23. Οι εξαγωγές σιταριού από τις χώρες της Βαλτικής αναμένεται επίσης να αυξηθούν. Οι υψηλές τιμές ενέργειας επηρεάζουν αρνητικά τα περιθώρια κέρδους των βιομηχανιών και η κατανάλωση μειώνεται από τον πληθωρισμό. Τα τελικά αποθέματα σίτου αναμένεται να αυξηθούν σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Post, αλλά προβλέπεται να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2021/22.

Σχετικά άρθρα
16/03/2023 01:52 μμ

Καλά εξελίσσεται η καλλιέργεια των σιτηρών στην χώρα. Όπου είχαμε βροχές το προηγούμενο διάστημα βοήθησαν την καλλιέργεια αν και χρειάζονται και άλλες. Έγινε η επιφανειακή λίπανση και η ζιζανιοκτονία. Αν βοηθήσει ο καιρός αναμένεται να έχουμε καλές αποδόσεις στα αλώνια.

Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, παραγωγός και πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας τόνισε στον ΑγροΤύπο «ο χειμώνας δεν είχε χαμηλές θερμοκρασίες αλλά τώρα έχουν επανέλθει σε κανονικές για την εποχή επίπεδα. Είχαμε κάποιες βροχές που βοήθησαν την καλλιέργεια αλλά μέχρι στιγμής είναι λίγες. Ελπίζουμε και το επόμενο διάστημα να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις. Στην περιοχή μας έχουμε μια αύξηση των στρεμμάτων στο σκληρό σιτάρι και στο κριθάρι. Φέτος υπήρξε ενδιαφέρον και για κτηνοτροφικά φυτά λόγω των υψηλών τιμών που έχουν οι ζωοτροφές. Η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά και δεν φαίνεται να υπάρχουν μυκητολογικές προσβολές. Η επιφανειακή λίπανση έχει γίνει αλλά μπορεί κάποιοι παραγωγοί να έχουν προγραμματίσει να κάνουν και δεύτερη».

Ο κ. Χρήστος Τσιχήτας, παραγωγός σιτηρών και πρόεδρος Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης - ΕΑΣΘ, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «σε όλη την χώρα εξελίσσεται χωρίς προβλήματα η καλλιέργεια σιτηρών. Από την εικόνα που έχω από πολλές περιοχές τα σιτάρια αναπτύσσονται χωρίς προβλήματα. Είχαμε βροχοπτώσεις και η επιφανειακή λίπανση έγινε από τους παραγωγούς. Σε αυτό βοήθησε και η περυσινή τιμή που είχε το σκληρό στα αλώνια που κυμάνθηκε από 48 έως 50 λεπτά το κιλό. Βέβαια αυτή την εποχή οι τιμές στο σκληρό έχουν μειωθεί και είναι από 32 έως 35 λεπτά στον παραγωγό. Από την άλλη έχουμε και μια πτώση στα αζωτούχα λιπάσματα που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών και παραγωγός σιτηρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα σιτάρια και τα κριθάρια στην περιοχή μας μπήκαν σε δυο φάσεις, δηλαδή από το Νοέμβριο και μετά, αλλά και τον Ιανουάριο. Πολλοί παραγωγοί περίμεναν να δουν πώς θα εξελιχθεί η τιμή στο βαμβάκι και επειδή αυτή παραμεινε σε χαμηλά επίπεδα, έκαναν σπορά ακόμα και τον Ιανουάριο. Ο καιρός πάντως έχει βοηθήσει και μέχρι στιγμής τα σιτάρια έχουν πολύ καλή εικόνα. Αν έχουμε ακόμη μια βροχή τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο θα έχουμε πολύ καλή ποιότητα. Οι παραγωγοί έκαναν την λίπανση και αυτή την εποχή έκαναν και την ζιζανιοκτονία και φάνηκε ότι όσα σπάρθηκαν σωστά και είχαν καλές καλλιεργητικές φροντίδες έχουν μια πολύ καλή εικόνα. Οι καλές αποδόσεις έρχονται με τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες. Όσον αφορά τις τιμές στην Θεσσαλία έχουν υπογραφεί συμβόλαια από από τη Μέλισσα – Κίκιζας στα 35 και 37 λεπτά το κιλό για συγκεκριμένες ποικιλίες».      

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, από την Αγρομηχανική Βόλου, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή φέτος υπογράφηκαν πολλά συμβόλαια για κριθάρια που πάνε για βυνοποίηση αλλά και για το ζωοτροφικό υπάρχει ενδιαφέρον λόγω τιμών. Φέτος σπάρθηκαν και κάποια στρέμματα με μαλακό λόγω της συνδεδεμένης που έχουμε για πρώτη χρονιά. Επειδή οι παραγωγοί απογοητεύτηκαν από τις χαμηλές τιμές στο βαμβάκι είχαμε μια στροφή στην καλλιέργεια σκληρού σιταριού που αναμένεται φέτος να έχει αυξημένα στρέμματα. Πάντως οι παραγωγοί έκαναν καλή λίπανση και φυτοπροστασία. Σε αυτό έχει βοηθήσει η διόρθωση τιμών και η καλή ψυχολογία. Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα θα φανεί στην αγορά η μείωση στις τιμές λίπανσης. Παγετούς δεν φαίνεται να έχουμε τον Μάρτιο. Αν βοηθήσει και ο καιρός και επειδή έχουν κάνει καλές καλλιεργητικές φροντίδες οι παραγωγοί αναμένουμε φέτος να έχουμε καλές αποδόσεις».

Τελευταία νέα
09/03/2023 09:35 πμ

Οι τιμές των εμπορευμάτων στην Ιταλία μειώνονται μετά την κλιμάκωση των τελευταίων μηνών, που τροφοδοτήθηκε από την ενεργειακή κρίση και τη γεωπολιτική αστάθεια ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ένα χρόνο μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, το Ινστιτούτο Ismea δημοσίευσε στοιχεία για τις αγορές αγροδιατροφής. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η ανατίμηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος καθώς και οι περιοριστικές νομισματικές πολιτικές που εφαρμόζουν η Federal Reserve και η ΕΚΤ συνέβαλαν στον περιορισμό της πορείας του πληθωρισμού, σημειώνει το Ismea.

Τον Ιανουάριο του 2023, όπως επισημαίνει το Ismea, ο συνολικός δείκτης συνεχίζει να καταγράφει μειώσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων. Ειδικότερα, οι τιμές των φυτικών ελαίων (ηλιέλαια) συνεχίζουν να πέφτουν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (με -24% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022), ενώ τα δημητριακά σταθεροποιούνται τον Ιανουάριο, στα ίδια επίπεδα με το τέλος του 2022, με τον δείκτη να παραμένει μόλις 5% υψηλότερος από τον Ιανουάριο του 2022.

Στις εθνικές αγροτικές αγορές, μετά την έξαρση των τιμών, που χαρακτήρισαν χρονικά μεγάλο τμήμα του 2022, εντοπίζονται τα πρώτα σημάδια ομαλοποίησης του εμπορίου, σημειώνει το Ινστιτούτο. Ενδεικτικά, την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, οι τιμές που καταγράφηκαν στην Ιταλία στους κύριους τόπους διαπραγμάτευσης παρουσίασαν πτωτική τάση. Ειδικότερα, η τιμή του σκληρού σίτου διαμορφώθηκε στα 414,53 ευρώ τον τόνο, μειωμένη κατά 16,5% σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2022, παραμένοντας ωστόσο 16% υψηλότερη από τη μέση τιμή του 2021. Σχετικά με τη δυναμική του σκληρού σίτου, σημειώνει το Ismea, σε σχέση με την οποία η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, δεν έχει άμεση σχέση, όπως έχει επανειλημμένα επαναληφθεί, η ανάκαμψη της Καναδικής παραγωγής (+79% σε 5,4 εκατομμύρια τόνους το 2022), επηρέασε μετά την κάμψη κατά 50% που υπέστη το 2021.

Στην περίπτωση του μαλακού σίτου, οι τιμές ήταν 324,47 ευρώ τον τόνο το Φεβρουάριο του 2023, ήτοι 17% λιγότερο από ό,τι στην αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η σταδιακή πτώση των τιμών σχετίζεται κυρίως από τη συμφωνία που επέτρεψε τη διέλευση πλοίων Ρωσικής και Ουκρανικής παραγωγής από τη Μαύρη Θάλασσα, σε ένα πλαίσιο παγκόσμιων εσοδειών, σε επίπεδα ρεκόρ το 2022 (796 εκατομμύρια τόνους).

Ακόμη και η αγορά καλαμποκιού, που υπέστη αναταράξεις από τον πόλεμο, καθότι η Ουκρανία είναι ο τρίτος προμηθευτής παγκοσμίως, κατέγραψε πτώση των τιμών (-19% τον Φεβρουάριο του 2023 σε σύγκριση με το ρεκόρ των 382,05 ευρώ/τόνο το Μάρτιο του 2022). Η πτώση της προσφοράς και τα αποθέματα το 2022 οδηγούν, λέει το Ismea, στην πρόβλεψη για σταθερές τιμές και τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με τα πρωτεϊνούχα που προορίζονται για ζωοτροφές, αναφέρει το Ismea, είναι αξιοσημείωτη η πτώση των τιμών της σόγιας (-138% το Μάρτιο του 2022). Σε ό,τι αφορά στις εμπορικές συναλλαγές, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν προκάλεσε τις φοβερές αναταραχές και παρόλο που οι ροές προϊόντων από τη Ρωσία περιορίστηκαν, έχουν πράγματι καταγράψει σημαντική επιβράδυνση. Ωστόσο, οι ροές από την Ουκρανία έχουν αναδειχτεί χρήσιμες, χάρη στην πρωτοβουλία Black Sea Grains που ισχύει για το Μάρτιο.

23/02/2023 04:12 μμ

Οι παραγωγοί ευελπιστούν σε βροχές και σύντομα μάλιστα, φοβούμενοι απώλειες σε αποδόσεις και ποιότητα.

Κρίσιμο είναι το αμέσως επόμενο διάστημα για τις καλλιέργειες σιτηρών της χώρας μας, οι οποίες φαίνεται να μπαίνουν και πάλι σε δοκιμασία λόγω νέου κύκλου ανομβρίας. οι παραγωγοί φοβούνται για απώλειες, αν δεν ρίξει αρκετά χιλιοστά βροχής, τις επόμενες εβδομάδες. Ανά περιοχή βέβαια και μικροκλίμα, τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Ο κ. Αντώνης Ρεντζιάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμός Νίκαιας Λάρισας και αντιδήμαρχος Κιλελέρ δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή της Νίκαιας, αλλά και ευρύτερα έχει να βρέξει εδώ και 45 ημέρες περίπου. Τα σιτάρια και τα κριθάρια έχουν μπει σε πολύ κρίσιμη καμπή. Αν δεν βρέξει και σύντομα μάλιστα, θεωρώ, ότι θα έχουμε άσχημες εξελίξεις και μεγάλες επιπτώσεις στις τελικές αποδόσεις, που είναι και το μείζον θέμα, αλλά και στην ποιότητα. Λόγω της καλοκαιρίας, πριν το κύμα το πρόσφατο με τα χιόνια, υπήρξε και το είχαμε σημειώσει, έντονη και πρόωρη ανάπτυξη. Σε πολλά κτήματα, τα σιτάρια, αλλά και τα κριθάρια έχουν πάρει πολύ ύψος. Αυτά δεν έχουν καθόλου καλή προοπτική. Ελπίζουμε και ευελπιστούμε να ρίξει μερικά νερά γιατί εκτός των άλλων ο περισσότερος κόσμος έχει ρίξει και λιπάσματα».

Ο κ. Θέμης Καλπακίδης από την περιοχή της Καβάλας καλλιεργεί την εφετινή χρονιά 150 στρέμματα, αποκλειστικά με σκληρό σιτάρι. Όπως μας εξήγησε: «έχει και στην περιοχή μας να βρέξει καλά πάνω από 30-40 ημέρες και αυτό -αν συνεχιστεί- ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Σε περιοχές πιο στεγνές, τα σιτάρια είναι σε χειρότερη μοίρα. Λόγω της προηγούμενης καλοκαιρίας το Δεκέμβριο-Ιανουάριο και της έλλειψης ψύχους σε πολλά μέρη, μάλιστα, γεγονότα που έφεραν ύψος στα φυτά, έχουν ρίξει-πλαγιάσει τα σιτάρια. Αν η ανομβρία συνεχιστεί, είναι εξαιρετικά πιθανό, να έχουμε προβλήματα με αποδόσεις, αλλά και ποιότητα».

Ακόμη λίπανση στα σιτηρά της Ορεστιάδας

Τέλος, ο κ. Δήμήτρης Μίντογλου, καλλιεργητής σκληρού και μαλακού σίτου από την Ορεστιάδα δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «σε αντίθεση με αλλές περιοχές της χώρας, που βλέπουμε πως έχουν πάρει πολύ ύψος τα σιτάρια, εδώ δεν συμβαίνει το ίδιο. Λόγω καιρού φέτος, έχουμε αποφύγει και τον πάγο. Μέχρι τώρα δεν έχουμε ζημιά, όμως αν δεν βρέξει και πολύ μάλιστα, τότε φοβόμαστε πως θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις. Η πρόβλεψη για τον καιρό έδειχνε καλή βροχή από βδομάδα, όμως όσο πλησιάζουν οι μέρες, βλέπουμε πως μειώνονται οι πιθανότητες για καλή βροχή. Και να σκεφτείτε ότι ακόμα δεν έχουμε κάνει λίπανση, όπως κάθε χρονιά άλλωστε, που το κάνουμε αργότερα από άλλες περιοχές. Τώρα που τα σιτάρια βγήκαν από το χειμερινό λήθαργο, χρειάζονται θρέψη και νερό».

15/02/2023 02:57 μμ

Μόνο σε περίπτωση νέας και παρατεταμένης κακοκαιρίας, ίσως πάρουν ξανά τα πάνω τους, αλλά και πάλι οι κοπές της νέας σεζόν πλησιάζουν.

Καθοδική τροχιά διαγράφουν οι τιμές στα βασικά είδη κτηνοτροφικών φυτών, που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή, καθώς τα διαθέσιμα χρήματα των κτηνοτρόφων, είναι περιορισμένα. Το γεγονός αυτό όμως οδηγεί σε μείωση των αποδόσεων σε γάλα στα ζώα.

Ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι τιμές για την πρώτη ποιότητα τριφυλλιού είναι σήμερα στα 30-32 λεπτά το κιλό. Αποθέματα δεν υπάρχουν πολλά στην αγορά, καθώς πλησιάζουμε στις πρώτες κοπές της επόμενης χρονιάς, που αναμένονται περί τις 15 με 20 Απριλίου. Αν μέχρι τότε πέσει πάλι κανένα χιόνι και αναγκαστούν οι κτηνοτρόφοι να κλείσουν μέσα τα ζώα τους και πάλι, τότε ίσως δημιουργηθεί πρόσθετη ζήτηση. Κατά τα άλλα, τώρα, η ζήτηση είναι σχετικά περιορισμένη λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των κτηνοτροφικών μονάδων, που ζητάνε να πληρώνουν με επιταγές δίμηνες και τρίμηνες. Εμείς από την πλευρά μας ζητάμε μετρητά γιατί έχουμε ανάγκες και μεις να εξυπηρετήσουμε. Πριν την πρόσφατη κακοκαιρία και τον χιονιά, υπήρξαν συνάδελφοι, που έδωσαν καθαρά τριφύλλια ακόμα και με 26 λεπτά το κιλό. Είναι βέβαιο ωστόσο πως οι κητνοτροφικές μονάδες δεν έχουν ευχέρεια για να αγοράσουν πολύ τριφύλλι αυτή την περίοδο και γι' αυτό βγάζουν και τα ζώα για βοσκή περισσότερες ημέρες. Αυτό όμως, όπως μας λένε οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, έχει επίπτωση στις αποδόσεις στο γάλα που έχουν τα ζώα. Όσον αφορά τέλος το άχυρο, η τιμή του από σιτάρι είναι στα 3,5 ευρώ ανά δέμα».

Ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την περιοχή της Λιβαδειάς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «η συντριπτική πλειοψηφία των πράξεων στο ανώτερο ποιοτικά τριφύλλι στην περιοχή της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας αφορά στα 38 λεπτά το κιλό, όμως στις πιο κάτω ποιότητες, οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες και κυμαίνονται ακόμα και στα 25-26 λεπτά το κιλό. Τα 25-26 αυτά λεπτά αφορούν το χορταροτρίφυλλο και όχι το καθαρό προϊόν. Μεγάλο ρόλο παίζει η απόσταση βέβαια, καθώς στις πιο βόρειες περιοχές, από Καρδίτσα κι άνω, οι τιμές μπορεί να διαφέρουν. Όσον αφορά στο άχυρο το δέμα από κριθάρι έχει 4 ευρώ και το δέμα από σιτάρι 3 ευρώ. Η σανοβρώμη πιάνει 28 λεπτά το κιλό σήμερα, το δε καλαμπόκι από 32 στα αλώνια έχει τώρα 29 λεπτά. Το σακιασμένο ανάλογα το μαγαζί μπορεί να πιάνει και τα 40 λεπτά το κιλό».

«Η ζήτηση και οι τιμές των κτηνοτροφικών φυτών έχουν σημειώσει κάμψη το τελευταίο διάστημα. Τα τριφύλλια έχουν στον παραγωγό γύρω στα 30 λεπτά τα καλής ποιότητας, όμως δεν υπάρχουν και πολλά αποθέματα. Προσωπικά, μου έχουν τελειώσει τα αποθέματα τριφυλλιού και αναμένουμε τη συλλογή της νέας χρονιάς τους επόμενους μήνες. Στο άχυρο από σιτάρι οι τιμές είναι στα 10 λεπτά ανά κιλό», τόνισε από την πλευρά του ο παραγωγός κτηνοτροφικών φυτών από τον Αμπελώνα Λάρισας, κ. Θανάσης Φάκας.

09/02/2023 01:59 μμ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη (26/01), η ειδική ενημερωτική εκδήλωση της FARMA-CHEM στη Λάρισα. 

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου GRECOTEL LARISSA IMPERIAL, οι συνεργάτες γεωπόνοι από την περιοχή της Θεσσαλίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Παρουσίαση του ζιζανιοκτόνου σιτηρών ALTIVATE 6 WG και νέων προϊόντων της FARMA-CHEM SA».

 Εκδήλωση της FARMA-CHEM στη Λάρισα

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Γεώργιος Μπουρίτης, Commercial Director της FARMA-CHEM SA όπου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και διαβεβαίωσε ότι το δίκτυο της FARMA-CHEM για μια ακόμη χρονιά θα συνεχίσει να στέκεται σθεναρά στο πλάι των συνεργατών του αντιμετωπίζοντας με ευελιξία κάθε μελλοντική πρόκληση. Κατόπιν, τον λόγο πήρε ο κ. Βασίλειος Μυλωνάς, Αντιπρόεδρος και CEO της FARMA-CHEM SA όπου ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους συνεργάτες για τη θερμή συμμετοχή τους στην εκδήλωση και για την αμοιβαία και ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η ενδιαφέρουσα ομιλία της κα Σοφίας Παπαδημητρίου, Managing Director της FARMA-CHEM, η οποία τοποθέτησε στο επίκεντρο της παρουσίασής της την επιτυχημένη ανάπτυξη της FARMA-CHEM SA και σύστησε τα νέα προϊόντα της εταιρείας καθώς και αυτά που πρόκειται να διατεθούν στο άμεσο μέλλον. 

Η παρουσίαση έκλεισε με τους εκπροσώπους του τεχνικού τμήματος της εταιρείας, οι οποίοι παρουσίασαν  αναλυτικά το «δυνατό όπλο» της FARMA-CHEM για τη νέα χρονιά, το νέο και πολλά υποσχόμενο ζιζαντιοκτόνο, ALTIVATE 6 WG και τη σωστή χρήση του για την αντιμετώπιση των ζιζανίων σε καλλιέργειες σίκαλης, μαλακού σιταριού και τριτικάλε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα πλούσιο δείπνο, όπου οι αγαπητοί συνεργάτες - φίλοι της FARMA-CHEM είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εξαιρετικές γεύσεις από την κουζίνα του Imperial Palace στη Λάρισα, να διασκεδάσουν και να ανταλλάξουν μεταξύ τους εμπειρίες και απόψεις.

Η FARMA-CHEM και τη νέα χρονιά συνεχίζει να είναι δίπλα στους συνεργάτες της παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ποιοτικά προϊόντα και συνεχή εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη.

31/01/2023 03:58 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο παραγωγός και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού Λεωνίδας Κουϊμτζής. Είχε συχνή επικοινωνία και έκανε δηλώσεις σε πολλά ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου που είχαν θέμα την καλλιέργεια και την εμπορία του ρυζιού.

Η ΕΑΣΘ εξέδωσε ανακοίνωση για την απώλεια του Λεωνίδα Κουϊμτζή στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Με βαθιά θλίψη και οδύνη αποχαιρετούμε ένα από τα πιο μαχητικά μέλη του συνεταιριστικού κινήματος. Σύσσωμος ο Αγροτικός κόσμος πενθεί για την απώλεια του Λεωνίδα Κουϊμτζή. 

Ο επί σειρά ετών Πρόεδρος του Α΄ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, το επί σειρά ετών Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού, έφυγε σήμερα Τρίτη (31/1) από την ζωή χτυπημένος από την επάρατη νόσο παρά τον μεγάλο αγώνα που έδωσε έως το τέλος. 

Η απώλεια του για εμάς είναι μεγάλη, όπως μεγάλη είναι και η παρακαταθήκη που μας αφήνει, ώστε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το καλό του Αγροτικού κόσμου.

Λεωνίδα θα ζεις για πάντα στις καρδιές μας».

Ψήφισμα Διεπαγγελματικής
Το Δ.Σ. της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ) μετά από το θλιβερό άγγελμα του Προέδρου της και πρώην Προέδρου του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας επί σειρά ετών, συνήλθε σήμερα Τρίτη (31/1/2023) σε έκτακτη συνεδρίαση και εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη για την απώλεια του, που με το ήθος, την ανιδιοτέλεια και την εργατικότητα του προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες.

Αποφάσισε:

  • Να εκφράσει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του
  • Να διατυπώσει τα ειλικρινή & θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του 
  • Να παραστούν μέλη του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία
  • Να κατατεθεί στεφάνι στην σωρό του εκλιπόντος

Ψήφισμα Σ.Ο.Ε.
Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.) συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο του Λεωνίδα Κουϊμτζή, πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού  (ΕΔΟΡΕΛ) και πρόεδρο επί σειρά ετών του Α' Συνεταιρισμού Χαλάστρας και εκφράζει την βαθύτατη θλίψη και οδύνη για τον Πρόεδρο Λεωνίδα Κουϊμτζή.  Άνθρωπος αυθεντικός και θαρραλέος, με ισχυρή άποψη ο οποίος έχει αφήσει το στίγμα του στον τομέα του ρυζιού.
Αποφάσισε:

  • Να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήρια όλων των μελών του στους οικείους του εκλιπόντος.
  • Να παραστεί αντιπροσωπεία του στην κηδεία του εκλιπόντος αποτελούμενη από την πρόεδρο του Δ.Σ του Σ.Ο.Ε. κ. Γεωργία Κωστηνάκη και τα μέλη κ. Μπέγκα Σταύρο και Τσιότσκα Γρηγόριο. 
  • Να αποστείλει στεφάνι για την εξόδιο ακολουθία.
30/01/2023 03:13 μμ

Τελικά δεν υπήρξε συμφωνία για πριμοδότηση μέσω συμβολαιακής καλλιέργειας της ποικιλίας ρυζιού «Καρολίνα».  

Την πριμοδότηση μέσω συμβολαιακής καλλιέργειας και bonus +20% επί της τιμής στους παραγωγούς που θα σπείρουν φέτος ρύζι «Καρολίνα» έναντι της ποικιλίας «Ronaldo» πρότειναν στους ρυζοπαραγωγούς στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδας (ΣΟΕ), που έγινε στις 19 Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Β΄ κ. Βασίλης Κουκουρίκης, «σε συνάντηση, που έγινε σε επίπεδο Διεπαγγελματικής Ρυζιού, την προηγούμενη εβδομάδα, συζητήθηκε η πρόταση των Ορυζόμυλων. Οι παραγωγοί όμως δεν δέχτηκαν την πρότασή τους.

Αυτό έγινε γιατί ζήτησαν αυξημένο bonus 30% επί της τιμής για να σπείρουν ρύζι «Καρολίνα», κάτι που δεν έγινε δεκτό από τους ορυζόμυλους. Επίσης οι ποσότητες που ζητούσαν ήταν πολύ μεγάλες - 15.000 τόνους - κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τους παραγωγούς.

Στο μεταξύ με κανονικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ρυζιού με την ζήτηση να είναι σε σταθερά επίπεδα. Το ρύζι Bonnet (μακρύκοκκο) έχει τιμή στα 47 λεπτά το κιλό. Τα Ronaldo είναι στα 54 λεπτά το κιλό και τα Καρολίνα στα 70 λεπτά. Οι τιμές πάντως είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους παραγωγούς».

30/01/2023 11:38 πμ

Τι αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) σε έκθεσή του, που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες.

Όπως τονίζεται στην έκθεση του USDA, τα αποθέματα σιταριού την περίοδο 2022-2023 προβλέπεται να αυξηθούν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της αυξημένης εγχώριας παραγωγής. Ωστόσο, η συσσωρευμένη διεθνής και εγχώρια ζήτηση θα αποτρέψει τα συνολικά αποθέματα από το να επιστρέψουν στους ιστορικούς μέσους όρους.

Τα πιο πρόσφατα, ωστόσο, στοιχεία για τα αποθέματα αποθήκευσης είναι της 31ης Ιουλίου 2022 και δείχνουν πως τα συνολικά αποθέματα σιταριού μειώθηκαν κατά 38% σε ετήσια βάση (3,7 εκατ. τόνους) από τις 31 Ιουλίου 2022, κυρίως λόγω των χαμηλότερων συνολικών αποθεμάτων. Τα εμπορικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 23%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2,7 εκατ. τόνους) και τα αποθέματα στις αποθήκες των παραγωγών μειώθηκαν κατά 60% (σε 970.100 εκατ. τόνους).

Παραγωγή - εμπορία 2022/2023

Η συνολική παραγωγή σιταριού αυξήθηκε πάνω από 50%, σε σχέση με την περίοδο εμπορίας 2021/22, λόγω της αύξησης κατά 9% των καλλιεργούμενων εκτάσεων και της βελτιωμένης εδαφικής υγρασίας που επανέφεραν τις αποδόσεις στα επίπεδα του τριετούς μέσου όρου (2018-2020). Οι τελικές εκτιμήσεις για την παραγωγή σιταριού που δημοσιεύθηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά τον Δεκέμβριο του 2022 είναι 3% κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης του Καναδά.

Η ζήτηση για ζωοτροφές το 2022/23 προβλέπεται να είναι οριακά χαμηλότερη από το προηγούμενο έτος, εξαιτίας της μείωσης των εκτρφόμενων ζώων. Οι συνολικές εξαγωγές σιταριού προβλέπεται να αυξηθούν λόγω της ισχυρής ζήτησης από την Κίνα, την Ινδονησία, τη Νότια Αμερική, Ιαπωνία και την Ιταλία. Οι εξαγωγές του Νοεμβρίου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021/2022, λόγω των βελτιωμένων συνθηκών το 2022/2023 και της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα. Ο Καναδάς εξήγαγε 525.000 μετρικούς τόνους σιταριού στην Κίνα τον Οκτώβριο 2022, τον μεγαλύτερο μηνιαίο όγκο εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια. Αν και δεν έχουν ακόμη καταγραφεί στα εμπορικά στοιχεία, λόγω της δίμηνης καθυστέρησης στην υποβολή εκθέσεων, η Ιαπωνία και η Ινδονησία πραγματοποίησαν επίσης μεγάλες αγορές καναδικού σιταριού κατά τη φετινή περίοδο εμπορίας. Οι εισαγωγές σιταριού στον Καναδά από την άλλη, αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές.

24/01/2023 03:23 μμ

Τρία χρόνια από την ίδρυσή της μετράει η Ομάδα Παραγωγών Ανθήλης-Ροδίτσας ΙΚΕ με μέλη της, ορυζοπαραγωγούς.

Αρκετά χρόνια το... ζύμωναν στην Ανθήλη οι παραγωγοί της περιοχής, για να κάνουν ομάδα και τελικά το 2019, τα κατάφεραν. Βέβαια, μεσολάβησε μια αποτυχημένη προσπάθεια, όπως μας λέει ο Μάριος Μπούτσης, για ένταξη σε ένα πρόγραμμα επιδότησης του ΥπΑΑΤ για ομάδες, που θα απέφερε στην πενταετία γύρω στα 100.000 ευρώ στην ομάδα. Η αποτυχημένη αυτή προσπάθεια δεν φαίνεται να πτόησε τους αγρότες της περιοχής. «Αρχικά ξεκινήσαμε με ενημερώσεις προς τους παραγωγούς που καλλιεργούν ρύζι στο χωριό και υπήρξε ενδιαφέρον από 60 άτομα. Τελικά στην πορεία, μείναμε 11, οι οποίοι και βάλαμε τις υπογραφές μας για να προχωρήσει η ομάδα και οι ίδιοι συνεχίζουμε έως και σήμερα», αναφέρει.

Φτιάχνει και έναν μικρό μύλο η ομάδα

Η Ομάδα Παραγωγών Ανθήλης-Ροδίτσας ΙΚΕ αποτελείται από 11 μέλη-παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν γύρω στα 2.000 στρέμματα με ρύζι. «Τα 11 άτομα καλλιεργούμε ρύζι και βαμβάκι, αλλά η ομάδα ως νομικό πρόσωπο έχει αντικείμενο και ασχολείται με το ρύζι. Έχουμε όλες τις υποδομές και τα μηχανήματα, ώστε να παράγουμε, αλλά και να πουλάμε ρύζι στην αρχή της σεζόν, αλλά και να αποθηκεύουμε, για να πουλάμε αργότερα, για καλύτερες τιμές. Έχουμε βάλει μπροστά και σε λίγο ολοκληρώνουμε και έναν μικρό μύλο, ώστε να μπορούμε να κάνουμε επεξεργασία σε μια ποσότητα και μόνοι μας, για να καρπωθούμε την υπεραξία αυτή», σημειώνει ο κ. Μπούτσης, τονίζοντας πως δυο χρόνια τώρα, βασικό πρόβλημα για τους αγρότες της ομάδας, που καλλιεργούν και βαμβάκια, δεν είναι άλλο από το αλμυρό κόστος. Σημειωτέον, προσθέτει ο κ. Μπούτσης, ότι η ορυζοκαλλιέργεια έχει μεγάλα κόστη σε νερό, καθώς μέσα στο καλοκαίρι, απαιτείται η καλλιέργεια, να ποτίζεται με κατάκλυση. Οι χρεώσεις στο αρδευτικό νερό βγαίνουν κάθε Γενάρη, τονίζει ο κ. Μπούτσης, από τον αρμόδιο ΤΟΕΒ.

Πρόβλημα η ξηρασία

«Έχουν ανεβεί τα κόστη λόγω ενέργειας, ενώ φέτος, αν δεν έχουμε σοβαρές βροχοπτώσεις υπάρχει κίνδυνος για την επάρκεια αρδευτικού νερού. Εμείς ποτίζουμε μέσω Σπερχειού ποταμού, αλλά παρατηρούμε τώρα ότι δεν υπάρχουν πολλά νερά», αναφέρει στην συνέχεια ο κ. Μπούτσης, προσθέτοντας ότι: «το καλό είναι πως οι τιμές στο ρύζι, οι εμπορικές, είναι αυξημένες φέτος. Τα Ronaldo πιάνουν 54-55 λεπτά το κιλό τώρα και οι Καρολίνες, που είναι λίγες 68-70 λεπτά. Με τέτοιες τιμές, βγαίνει κάποιο κέρδος, ελπίζουμε να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα».

Επενδύουν σε νέες ποικιλίες

Η Ομάδα Παραγωγών της Ανθήλης δεν περιορίζεται στις γνωστές ποικιλίες, αλλά ψάχνεται για νέες. Όπως τονίζει καταλήγοντας, ο κ. Μπούτσης: «τελευταία έχουμε μπει στην παραγωγή ρυζιού Cameo, που είναι Baldo. Οι ποικιλίες Baldo είναι μεσαίου κόκκου ρύζι, με ελαφρώς επιμήκη κόκκους που διαφέρουν στο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία. Αυτό το κάνουμε για να διαφοροποιηθούμε».

23/01/2023 02:34 μμ

Τα σιτάρια μεγάλωσαν σε Ανατολική Μακεδονία Θράκη λόγω της υγρασίας και των βροχοπτώσεων. Οι παραγωγοί φοβούνται ότι αν το επόμενο διάστημα πέσει η θερμοκρασία ή έχουμε παγετό θα υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Έβρου κ. Ευάγγελος Δέδογλου, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έχουν παρει ύψος τα σιτάρια. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε κρύα και παγετούς τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός το επόμενο διάστημα».  

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορεστιάδας, τόνισε ότι «τα στρέμματα καλλιέργειας σιτηρών στην περιοχή είναι αυξημένα σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες έχουν φέρει ανάπτυξη στα φυτά και αν πέσουν οι θερμοκρασίες θα έχουν πρόβλημα».

Ο κ. Νίκος Τοπαλίδης, παραγωγός από την Ροδόπη που καλλιεργεί περίπου 600 στρέμματα με κτηνοτροφικά φυτά και σιτηρά, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες δηλαδή η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν σηκώσει πολύ τα σιτηρά που έχουν σπαρθεί στην ώρα τους. Αν έχουμε παγετούς τότε θα υπάρχει μείωση στην παραγωγή τους. Επίσης φέτος πρέπει να γίνουν ψεκασμοί γιατί ήδη στα πρώιμα σιτηρά υπάρχει πρόβλημα με μυκητολογικές προσβολές». 

Ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης, παραγωγός από Δράμα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «την βασική λίπανση στα σιτάρια την κάνουμε με την σπορά. Δεν είχαμε φέτος χαμηλές θερμοκρασίες αλλά πολλές βροχές. Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε χιόνια και να έχουν σκεπαστεί τα σιτάρια. Οι βροχές και η υγρασία έχουν μεγαλώσει τα σιτάρια. Εδώ και πολλά χρόνια είχαμε να δούμε τόσο γρήγορη ανάπτυξη. Αν υπάρξουν το επόμενο διάστημα παγετοί θα έχουμε μεγάλες απώλειες της παραγωγής. Επίσης οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν μυκητολογικές προσβολές με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ψεκασμούς και να αυξάνεται το κόστος καλλιέργειας».

Ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καλές θερμοκρασίες έφεραν ανάπτυξη στα μαλακά και στα κριθάρια. Ακόμη δεν έχουμε δει χειμώνα και χαμηλές θερμοκρασίες. Αν έχουμε παγετούς θα υπάρχει θέμα στις αποδόσεις».

Ο κ. Θέμης Καλπακίδης, παραγωγός από την Καβάλα, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «τα σιτάρια που σπάρθηκαν πρώιμα έχουν πάρει ύψος. Αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Εγώ πάντως δεν έκανα πρώιμη σπορά και δεν φαίνετα μεγάλο το πρόβλημα. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αρχίσει και κιτρινίζουν στον κορμό λόγω της υγρασίας. Πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες».

20/01/2023 05:42 μμ

Οι γεωπόνοι βλέπουν αυξημένη πιθανότητα για μυκητολογικές προσβολές λόγω ζέστης και υγρασίας.

Καλά σε γενικές γραμμές εξελίσσεται η καλλιέργεια των βασικών ειδών σιτηρών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μια ανησυχία βέβαια υπάρχει σε αγρότες και γεωπόνους σχετικά με την εξέλιξη του καιρού, που παραμένει ζεστός για τα δεδομένα της εποχής.

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, από την Αγρομηχανική Βόλου εμφανίζεται ανήσυχος σχετικά με την καλλιεργητική πορεία των σιτηρών (σιτάρι, κριθάρι) φέτος από την άποψη ότι δεν έχει κάνει καθόλου χειμώνα ακόμα και πάμε για Φεβρουάριο. Όπως λέει: «τόσο το σιτάρι, όσο και το κριθάρι, είτε πάει για μπύρα, είτε το ζωοτροφικό έχουν αναπτυχθεί αφύσικα λόγω του καιρού και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αρχίσει και κιτρινίζουν. Ο κίνδυνος για μυκητολογικές προσβολές είναι υπαρκτός και δεδομένος, αν σκεφτεί κανείς πόση υγρασία έχει φέτος και πόσο υψηλές θερμοκρασίες έχουμε ακόμα. Ειδικά τα κριθάρια κινδυνεύουν από το ελμινθοσπόριο, αλλά και τα σιτάρια έχουν επίσης κιτρινίσει σε πολλά σημεία και απαιτούνται ψεκασμοί για μύκητες ήδη. Επίσης, ο Μάρτιος που είναι επικίνδυνος μήνας από άποψη θερμοκρασιών και ενδεχόμενου παγετού είναι μπροστά και όλοι φοβούνται ότι με τέτοια ανάπτυψη που έχουν τα φυτά, αν πέσει τότε παγετός, θα υπάρξει μεγάλη καταστροφή. Μάλιστα πολλοί αγρότες βλέποντας τα φυτά αναπτυγμένα είναι έτοιμοι να λιπάνουν τώρα, που είναι πολύ νωρίς και αν πέσει η θερμοκρασία μετά και αναπτυχθεί παγετός, θα είναι βέβαιη η ζημιά. Γενικά, βλέπω μια... ανάποδη χρονιά, από την καλλιεργητική άποψη».

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών και παραγωγός σιτηρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως: «τα σιτάρια και τα κριθάρια στην περιοχή μας μπήκαν σε δυο φάσεις, δηλαδή από το Νοέμβριο και μετά, αλλά και τον Ιανουάριο. Πολλοί παραγωγοί είχαν αφήσει χέρσα χωράφια για να δουν πώς θα εξελιχθεί η τιμή στο βαμβάκι και επειδή αυτή παραμένει χαμηλά, έκαναν σπορά ακόμα και τον Ιανουάριο. Καλλιεργητικά τα σιτάρια και τα κριθάρια που μπήκαν το φθινόπωρο πάνε πάρα πολύ καλά και υπάρχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη, λόγω της καλοκαιρίας και της ζέστης. Έχουμε αναγκαστεί μάλιστα στα σιτάρια να κάνουμε και τον πρώτο ψεκασμό για σκουλήκι, που τρώει τα φύλλα και δημιουργεί προβλήματα στο φυτό. Κατά τα άλλα, υπάρχει φόβος για το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα το Μάρτιο, μήπως κάνει κανένα παγετό και προκληθεί ζημιά τότε ανεπανόρθωτη στο στέλεχος και μειωθεί η απόδοση. Μέχρι τότε υπάρχει αρκετός δρόμος βέβαια. Πάντως σαν εκτάσεις και στρέμματα φαίνεται δια... γυμνού οφθαλμού, ότι έχουν μπει αυξημένα από πέρσι στρέμματα. Το σκεπτικό των παραγωγών έχει να κάνει και με τα αυξημένα κοστολόγια, από τα οποία δέχεται μεγάλο πλήγμα το βαμβάκι, αλλά και το καλαμπόκι».

Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, παραγωγός και πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας τόνισε στον ΑγροΤύπο πως: «οι θερμοκρασίες παραμένουν ψηλά για την εποχή. Χθες έβρεξε, αλλά το νερό ήταν ποτιστικό. Μέχρι τώρα πάνε πολύ καλά καλλιεργητικά τα σιτάρια και τα κριθάρια, γιατί είναι και ο καιρός καλός. Όμως υπάρχει κίνδυνος, αν κάνει παγωνιά ή ρίξει κανένα χιόνι, για ζημιές το επόμενο διάστημα. Στην περιοχή μας έχει αύξηση 10-15% στις εκτάσεις με σκληρά σιτάρια, αλλά και αύξηση και στα κριθάρια. Μάλιστα, ακόμα και λίγο πριν τις γιορτές έγιναν κάποιες νέες σπορές. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας που έχει υψηλές τιμές στα συμβόλαια. Δεδομένου, ότι οι τιμές στα βαμβάκια είναι χαμηλές, αρκετός κόσμος θα πάει στη ντομάτα. Σ' αυτό θα βοηθήσει και το γεγονός, ότι η λίπανση στη ντομάτα όταν είναι να γίνει, θα είναι σε πιο προσιτές τιμές, αφού οι τιμές των λιπασμάτων υποχωρούν».

Απαιτείται έλεγχος, λέει ο ΘΕΣγη

Σε ενημέρωση του εξάλλου, τέλος, το γεωπονικό τμήμα του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη τονίζει πως: «την εμφάνιση τους έχουν κάνει οι μυκητολογικές ασθένειες στις καλλιέργειες, κυρίως των κριθαριών και λιγότερο στα σιτηρά. Απαιτείται έλεγχος των χωραφιών και η εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων, σύμφωνα με τις οδηγίες, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο».

18/01/2023 11:40 πμ

Ανοδικές είναι οι τάσεις στην αγορά του ρυζιού, με τις εκτάσεις όμως στον αντίποδα να γράφουν μειώσεις.

Αυξημένα ήταν τα κόστη παραγωγής στην ορυζοκαλλιέργεια φέτος, όπως άλλωστε σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Τουλάχιστον, οι τιμές παραγωγού είναι κι αυτές αυξημένες, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της έξτρα επιβάρυνσης.

Ο κ. Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΑΣ), μιας συνεταιριστικής οργάνωσης που ασχολείται με το προϊόν του ρυζιού δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι η εμπορική περίοδος εξελίσσεται με ομαλό τρόπο στο ρύζι και τώρα γίνονται πράξεις πωλήσεων, όπως άλλωστε κάθε χρονιά. Οι τιμές, όπως και τα κοστολόγια όμως των παραγωγών, είναι αυξημένες φέτος, σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τον κ. Τσιχήτα, το Indica πιάνει τα 47 λεπτά στον παραγωγό, ενώ πέρσι ήταν στα 36 με 38 λεπτά, ενώ τα Japonica και Ronaldo παίζουν πλέον στα 53-54 λεπτά, όταν κατά την περσινή χρονιά δεν ξεπερνούσαν τα 45-47 λεπτά. Όσον αφορά στο ρύζι Καρολίνα γίνονται, σύμφωνα με τον κ. Τσιχήτα, πράξεις στα 67-70 λεπτά, αλλά υπάρχει πολύ μικρή διαθεσιμότητα. Σε γενικές γραμμές, λέει ο έμπειρος πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, η κατάσταση είναι σταθερή στην αγορά και δεν υπάρχουν διακυμάνσεις. Αναφορικά με τις εκτάσεις που μπήκαν το 2022, ήταν λίγο μειωμένες (7-10%), αναφέρει ο κ. Τσιχήτας.

Ο κ. Θανάσης Πάτσιος από τον Α’ Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι τα πράγματα κυλούν ομαλά αυτή την περίοδο στην αγορά, γίνονται πράξεις, αλλά όχι και τόσο μεγάλες. Οι τιμές που εισπράττει ο παραγωγός για τα μεσόσπερμα κινούνται στα 54 λεπτά ανά κιλό, ενώ τα μακρύσπερμα στα 47 λεπτά το κιλό. Όσον αφορά τέλος στα αποθέματα είναι στο 60-65% οι πληρότητες στις αποθήκες του Συνεταιρισμού.

Μεγάλη μείωση στρεμμάτων στις Σέρρες

Ο κ. Συμεών Θεοφάνης, αγρότης από την περιοχή του Προβατά Σερρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή οι εκτάσεις καλλιέργειας έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής και της δυσκολίας που υπάρχει με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον κ. Θεοφάνη, από τα 7.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν σε αυτή την περιοχή, πλέον είναι ζήτημα αν μπαίνουν 500. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Θεοφάνης, πριν δυο χρόνια το κόστος, μαζί με τη συλλογή, έφθανε στα 150 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι αποδόσεις το πολύ στα 700-800 κιλά, με αποτέλεσμα με τιμές της τάξης των 30-40 λεπτών το κιλό, να μη βγαίνει κανένα κέρδος.

13/01/2023 02:52 μμ

Οποιαδήποτε κουβέντα γίνεται για τις τιμές είναι μάλλον άκαιρη...

Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας, εκτιμά τα αποθέματα σκληρού σίτου, σε παγκόσμιο επίπεδο, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Σε έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα στις 12 Ιανουαρίου το USDA, προβλέπει αύξηση των εξαγωγών παγκοσμίως το 2022/2023. Αυξημένες θα είναι, σύμφωνα με το USDA, οι εξαγωγές της Ουκρανίας και της ΕΕ, αντισταθμίζοντας τις μειωμένες εξαγωγές από την Ινδία. Οι εισαγωγές, προβλέπεται επίσης, πως θα αυξηθούν λόγω της εντονότερης ζήτησης από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά στην παγκόσμια κατανάλωση, προβλέπει πως θα μειωθεί, αλλά τα αποθέματα θα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας.

Σε σχέση με τις τιμές παραγωγού, το USDA, αναφέρει πως από την αντίστοιχη δημοσίευση του Δεκεμβρίου, στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί ελαφρώς για όλες τις κατηγορίες. Αλλά και διεθνώς, οι τιμές διαγράφουν καθοδική κίνηση σε σχέση με τα δεδομένα ενός μήνα πριν, ως αποτέλεσμα των εξαγωγών που γίνονται... απροβλημάτιστα πλέον μέσω Μαύρης Θάλασσας, αλλά και της συγκομιδής σε χώρες του Νότιου Ημισφαιρίου, που βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Στην Αργεντινή, πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν αρκετά, εν μέσω της συνεχιζόμενης συγκομιδής. Οι τιμές στις ΗΠΑ έπεσαν κατά 11 δολάρια/τόνο, στον Καναδά κατά 5 δολάρια/τόνο και στην Αυστραλία κατά 8 δολάρια τον τόνο. Στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 1 δολάριο/τόνο, με το Ρωσικό σιτάρι να πέφτει 5 δολάρια/τόνο, παραμένοντας πιο ανταγωνιστικό. Η Ουκρανία έχει στείλει πάνω από 2 εκατ. τόνους σκληρό σιτάρι στην ΕΕ και σε γειτονικές της χώρες.

Ρεντζιάς (ΑΣ Νίκαιας): Από 38-42 τα καλά σκληρά σήμερα στον κάμπο

Είναι πολύ νωρίς για να βγουν έγκυρα συμπεράσματα για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή, σχολιάζει στον ΑγροΤύπο, ο πολύπειρος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας Λάρισας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς. Όπως επισημαίνει σκληρά σιτάρια είναι λίγοι οι παραγωγοί πλέον που διαθέτουν στις αποθήκες, οι δε τιμές σήμερα διαπραγματεύονται στα 38 με 42 λεπτά το κιλό. Οι καλλιέργειες στη Λάρισα εξελίσσονται χωρίς προβλήματα, υπάρχει ανάπτυξη και όλοι ποντάρουν να πάει καλά η τιμή και πάλι. Ο ΑΣ Νίκαιας έχει ολοκληρώσει τις πωλήσεις του, δεν έχει πλέον προϊόν στην αποθήκη. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Ρεντζιά, αυτή την περίοδο δεν γίνονται ιδιαίτερα μεγάλες πράξεις...

10/01/2023 11:54 πμ

Η οικόσιτη κτηνοτροφία και πτηνοτροφία έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα και εξαιτίας αυτού έχει μειωθεί η ζήτηση για αρκετά είδη ζωοτροφών.

Μείωση της ζήτησης για καλαμπόκι καταγράφεται στην εγχώρια αγορά, γεγονός που οι περισσότεροι αποδίδουν σε μείωση του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και στην έλλειψη ρευστού.

Ο κ. Δημήτρης Σερακιώτης, έμπορος ζωοτροφών από την περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας, μια περιοχή που τροφοδοτεί με ζωοτροφές μεταξύ άλλων και τη νησιωτική Ελλάδα τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε καλαμπόκι και υπάρχουν πολλές αποθήκες γεμάτες, φαινόμενο που ευνοεί η πτώση της κατανάλωσης το τελευταίο διάστημα. Μια πτώση κατανάλωσης, που σύμφωνα με τον ίδιο αφορά τις μικρές, οικόσιτες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες και έχουν περιοριστεί πολύ. Όπως εξηγεί ο κ. Σερακιώτης που ασχολείται δεκαετίες με το εμπόριο, οι πιο μεγάλες μονάδες δεν έχουν μειώσει πολύ την κατανάλωση. Γενικά πάντως ο κτηνοτρόφος αγοράζει αυτή τη στιγμή καλαμπόκι ακόμα και στα 40 λεπτά, οι πράξεις είναι περιορισμένες, ενώ από τον αγρότη το καλαμπόκι φεύγει με 32-33 λεπτά το κιλό.

Για μεγάλη κάμψη της ζήτησης στο καλαμπόκι κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου στο Αγρίνιο, τονίζοντας ότι η αγορά έχει καθήσει και οι τιμές έχουν πτωτικές τάσεις. «Στα οικόσιτα ζώα οι απώλειες σε ζώα είχαν ξεκινήσει από χρόνια και τώρα με την ακρίβεια τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο. Αλλά και οι αιγοπροβατοτροφικές μονάδες της περιοχής μας έχουν μειώσει πολύ τα ζώα, σφάζοντας με υψηλές τιμές στο κρέας, πράγμα που έχει συνεπακόλουθα, φέρει και μεγάλη μείωση της ζήτησης για το καλαμπόκι. Τώρα για τις σπορές της νέας χρονιάς, είναι ακόμα νωρίς. Θεωρώ πως αν ισχύσει η συνδεδεμένη, θα μπουν στρέμματα, ειδικά αν κρατήσει η τιμή, η οποία τώρα είναι στα 33 λεπτά, αλλά με πτωτικές τάσεις. Βέβαια, στην ΕΕ θα υπάρχει μείωση παραγωγής», σημειώνει.

Τέλος, ο κ. Ιωάννης Δούκας, παραγωγός καλαμποκιού από το νομό Σερρών τονίζει στον ΑγροΤύπο πως δεν υπάρχουν πολλά αποθέματα καλαμποκιού στην περιοχή και πως οι μεγάλοι αγρότες δεν πουλάνε ακόμα, περιμένοντας τους επόμενους μήνες, μήπως και πουλήσουν υψηλότερα. Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, οι τιμές στις αποθήκες των παραγωγών είναι σήμερα στα 30 λεπτά, αλλά οι έμποροι το μείωσαν στα 28 λεπτά το προϊόν, λόγω της μείωσης ζήτησης, που έχει να κάνει με τον περιορισμό των κοπαδιών.

02/01/2023 04:29 μμ

Στη νέα ΚΑΠ θα ενισχύεται η καλλιέργεια ποικιλιών χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών και συγκεκριμένα αραβοσίτου, μηδικής και βάμβακος.

Με βάση τα γεωπονικά χαρακτηριστικά των καλλιεργειών θα δοθούν οριζόντιες κατευθύνσεις με χειμερινά σιτηρά (όπως για παράδειγμα το κριθάρι) και ψυχανθή (όπως για παράδειγμα ο βίκος) μικρού βιολογικού κύκλου σύμφωνα με τη γεωργική πρακτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. 

Οι κατευθύνσεις αυτές θα περιλαμβάνονται και στον κατάλογο καλλιεργειών στην αίτηση του ΟΣΔΕ το 2023 και μετά. 

Όπως υποστηρίζει το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ, οι παραγωγοί δύνανται να αξιοποιήσουν για την επιλογή των καλλιεργούμενων ειδών και ποικιλιών και τους γεωργικούς συμβούλους (αν και ακόμη δεν έχει τρέξει το σχετικό πρόγραμμα).

Η αντικατάσταση της καλλιέργειας θα διαπιστώνεται από τον έλεγχο της αίτησης ΟΣΔΕ της προηγούμενης χρονιάς, αναφέρει το ΥπΑΑΤ.

Σε περίπτωση νέας μίσθωσης αγροτεμαχίων θα πρέπει να είναι γνωστή η καλλιέργεια της προηγούμενης χρονιάς, δυνητικά για παράδειγμα στο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης θα μπορούν να αναφέρονται όλες οι σχετικές πληροφορίες με τις καλλιέργειες.

Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τα είδη που αντικαθίσταται και αυτά που εγκαθίσταται. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ, η ενίσχυση για αντικατάσταση αφορά: 
μηδική σε βίκο - 48,8 ευρώ ανά στρέμμα
βαμβάκι σε βίκο - 10,9 ευρώ ανά στρέμμα
αραβόσιτο σε βίκο - 31,6 ευρώ ανά στρέμμα
μηδική σε χειμερινά σιτηρά - 52,2 ευρώ ανά στρέμμα
βαμβάκι σε χειμερινά σιτηρά - 14,3 ευώ ανά στρέμμα
αραβόσιτο σε χειμερινά σιτηρά - 29,7 ευρώ ανά στρέμμα

28/12/2022 12:06 μμ

Η ασυνήθιστη καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες, τροχοπέδη για την παραγωγή της νέας χρονιάς.

Μετά τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή ως αποτέλεσμα της έξαρσης του δάκου και του γλοιοσπόριου, για τα οποία γράψαμε την Τρίτη, τις ζημιές στα εσπεριδοειδή που σαπίζουν πάνω στα δέντρα λόγω του αυξημένου ποσοστού υγρασίας, μεγάλες δυσχέρειες παρατηρούνται και στις καλλιέργειες σιτηρών, ελαιοκράμβης, αλλά και σε πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια κ.λπ.) - γιγαρτόκαρπα (μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά). Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ από τις παραγωγικές ζώνες της χώρας, ήδη παρατηρείται... αφύσικη ανάπτυξη για τα δεδομένα της εποχής στα σιτηρά, αλλά και στις ελαιοκράμβες. «Τα σιτάρια, αλλά και τα κριθάρια έχουν αναπτυχθεί παρά... φύσιν θα λέγαμε λόγω των πολύ υψηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα. Κάποιοι παραγωγοί μπορεί να θεωρούν ότι αυτό είναι καλό, ωστόσο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ανάπτυξη μυκήτων ειδικά την άνοιξη και σε περίπτωση που τότε είναι πολύ υγρός ο καιρός», επισημαίνει ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, προσθέτοντας ότι κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στην ελαιοκράμβη. Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο κ. Κούντριας και για άλλες καλλιέργειες και προϊόντα, όπως των πυρηνόκαρπων και των γιγαρτόκαρπων, για τα οποία αναφέρει ότι δεν έχουν συμπληρώσει -λόγω της καλοκαιρίας- τις απαραίτητες ώρες ψύχους, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά πιθανό, να βγάλουν προβλήματα στην καρποφορία και να υπάρξει απώλεια εισοδήματος για χιλιάδες παραγωγούς.

Προβληματισμένος με την εικόνα των καλλιεργειών της περιοχής εμφανίζεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Χρήστος Μιχαηλίδης, γεωπόνος στο κατάστημα εφοδίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής Νάουσας. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο, σίγουρα η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών δεν είναι ό, τι καλύτερο για τις καλλιέργειες της περιοχής. Στο ακτινίδιο για παράδειγμα, όπως μας τόνισε, η φυσιολογική φυλλόπτωση που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ένα μήνα πριν, τελείωσε μόλις τις προηγούμενες ημέρες και υπάρχει φόβος πως δεν θα συμπληρώσουν τις απαραίτητες ώρες ψύχους, με ό,τι αυτό (αρνητικό) συνεπάγεται για την καρποφορία τους. Το ίδιο ισχύει για ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια κ.λπ. που ενδεχομένως θα έχουν πρόβλημα να καρπίσουν για τους ίδιους λόγους. Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Μιχαηλίδης, αν πάει πίσω ο καιρός και αναπτυχθούν όψιμοι παγετοί, τότε θα υπάρξει μεγάλη επίπτωση στην τότε ηρτημένη εσοδεία.

Στην περιοχή της Κομοτηνής, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος παραγωγός, κ. Χρήστος Παρασκευούδης, «ακόμα τουλάχιστον δεν μπορούμε να πούμε για την περιοχή μας και τα σιτάρια, ότι έχουν πάει σε αφύσικη ανάπτυξη, ωστόσο με το δεδομένο ότι η καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν για μια ακόμα εβδομάδα τουλάχιστον, είναι βέβαιο πως θα αναπτυχθούν πολύ περισσότερο από όσο ενδεχομένως θα έπρεπε. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο χειμώνα θα είναι πιο αναπτυγμένα και άρα πιο ευπρόσβλητα σε περίπτωση παγωνιάς. Αυτό ισχύει για όλη τη βόρεια Ελλάδα και είναι συνέπεια της αλλαγής στο κλίμα, αλλά δεν μπορούμε με τα σημερινά δεδομένα να κάνουμε και κάτι...».

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι» με έδρα στη Μαγνησία, ανέφερε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ότι μέχρι στιγμής τις καλλιέργειες της περιοχής.. σώζει η ομίχλη που πέφτει λόγω της λίμνης Κάρλας και η οποία κρατάει για αρκετές ώρες την ημέρα τη θερμοκρασία σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες, κοντινές περιοχές, όπως για παράδειγμα ο Βόλος. Κατ' επέκταση, δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στα δέντρα.

Σημαντικό πρόβλημα στα ακρόδρυα της Φθιώτιδας

Ανήσυχοι είναι την ίδια ώρα και οι παραγωγοί ξηρών καρπών. Για παράδειγμα, ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος από το νομό Φθιώτιδας θεωρεί πως αν συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες το ίδιο σκηνικό με τον καιρό, οι φιστικιές, οι καρυδιές κ.λπ. δεν πρόκειται να συμπληρώσουν τις απαραίτητες ώρες ψύχους ή να ανοίξουν οι οφθαλμοί πρόωρα, με αποτέλεσμα αυτό να έχει σοβαρή επίπτωση στην καρποφορία την ερχόμενη χρονιά. Κατά τα άλλα, όπως τονίζει ο κ. Χονδρόπουλος, αυτή την περίοδο αρχίζει το κλάδεμα στην περιοχή και εφαρμογή βασικής λίπανσης.

Ενημέρωση για την πορεία συσσώρευσης χειμερινού ψύχους στη Νάουσα

Οι ροδακινιές, όπως κι άλλα φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα ανέπτυξαν ένα μηχανισμό προσαρμογής για να μπορούν να επιβιώνουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Για να ανθίσουν και να παράξουν κανονικά, απαιτείται η έκθεσή τους σε χαμηλές θερμοκρασίες και κατόπιν σε υψηλές θερμοκρασίες, έχουν δηλαδή ‘απαιτήσεις’ σε ψύχος κα μετά σε ‘θερμότητα’ για να καρπίσουν. Σύμφωνα με δεδομένα προηγούμενων ετών ερευνητών του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας, συμπεραίνεται πως η συσσώρευση ψύχους, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, είναι μειωμένη 32% (37 και 56 μερίδες ψύχους, αντίστοιχα), και λιγότερο μειωμένη με το έτος 2019. Δεδομένα παρουσιάζονται μόνο με το Δυναμικό Μοντέλο μέτρησης διότι είναι το περισσότερο αξιόπιστο. «Επειδή ο χειμώνας είναι ‘μπροστά’ περιμένουμε να έρθει το ψύχος τους επόμενους δύο μήνες. Για την πορεία της συσσώρευσης ψύχους θα γίνονται ανακοινώσεις κάθε δεκαπενθήμερο. Συνιστάται να αποφεύγεται η φύτευση ποικιλιών με μικρές απαιτήσεις σε ψύχος στη περιοχή της Ημαθίας και Πέλλας, γιατί θα ανθίσουν νωρίς, κινδυνεύοντας από ανοιξιάτικο παγετό, αλλά ούτε και με υψηλές απαιτήσεις σε ψύχος, γιατί μπορεί να μην καλυφθούν», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους από το εν λόγω Ινστιτούτο.

21/12/2022 01:02 μμ

Φέτος λόγω των απρόβλεπτων εξελίξεων με τον πόλεμο και την ξηρασία αντιστράφηκε το παιχνίδι με τις τιμές.

Ο κ. Κώστας Μπρέλλας, παραγωγός σιτηρών και ψυχανθών από τον Άγιο Κωνσταντίνο Φαρσάλων δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές που προσφέρονται αυτή την περίοδο για αποθηκευμένο σκληρό σιτάρι είναι στα 40 λεπτά το κιλό. Στα αλώνια στη συγκεκριμένη περιοχή η τιμή άρχισε από τα 47-48 λεπτά το κιλό αρχές Ιουλίου, μετέπειτα έπεσε λίγο, ανέβηκε ξανά στη συνέχεια και τώρα είναι στα 40 λεπτά. Τα στρέμματα στα Φάρσαλα είναι πεσμένα για τη νέα χρονιά, αναφέρει ο κ. Μπρέλλας.

Στη Νίκαια τώρα γύρω στα 40 με 41 λεπτά παίζουν τα φετινά σκληρά από αποθήκη, τονίζει στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, κ. Αντώνης Ρεντζιάς. Κάποιες ποσότητες που είχαν πάρει νωρίς οι έμποροι, κλείνουν τώρα την τιμή στα 38 λεπτά, ίσως γιατί είναι τέλος του έτους και αρκετοί βγαίνουν να πουλήσουν για φορολογικούς σκοπούς, δηλαδή για να κοπούν τιμολόγια μέσα στο 2022, άρα αφού υπάρχει περισσότερη προσφορά, πιέζονται οι τιμές. Ο ΑΣ Νίκαιας πάντως εξασφάλισε για τον παραγωγό φέτος στα συμβολαιακά 45 λεπτά το κιλό και τα απλά 44 λεπτά. Στα συμβόλαια της νέας χρονιάς που δόθηκαν στους παραγωγούς, η τιμή παίζει στα 35 συν 1-3 λεπτά το κιλό. Από την εικόνα που έχει ο κ. Ρεντζιάς, στην περιοχή θα υπάρξει μειωμένο ενδιαφέρον για τις ποτιστικές καλλιέργειες λόγω κόστους παραγωγής.

Ο κ. Βασίλης Κυριάκου, παραγωγός σιτηρών αλλά και ψυχανθών από το νομό Κιλκίς μας είπε πως οι τιμές έπεσαν στην περιοχή για το σκληρό κοντά στα 35 λεπτά. Είναι απορίας άξιον πως ανέκαθεν οι τιμές στα αλώνια είναι προσγειωμένες και μετά ανεβαίνουν, αλλά φέτος δεν λειτούργησε έτσι η αγορά. Αυτό, εξηγεί, έχει ως αποτέλεσμα όσι κράτησαν και δεν πούλησαν στην αρχή της σεζόν τώρα να πιέζονται να πουλήσουν κάτω από τα 40 λεπτά το κιλό. Επίσης, ο κ. Κυριάκου θίγει και το θέμα των ανατιμήσεων,γ για τις οποίες μας λέει πως στα αλώνια που πληρώθηκαν αδρά τα σιτάρια, αυξήθηκαν και οι τιμές στα άλευρα, τα ζυμαρικά, το ψωμί κ.λπ., όμως σήμερα που έχουν πέσει οι τιμές στο προϊόν, εκείνες στο ράφι παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Κυριάκου, στο Κιλκίς υπάρχουν αποθέματα σε σιτάρια, αλλά όχι και πάρα πολλά.

Ρεκόρ εξαγωγών προβλέπεται για την Αυστραλία

Η Αυστραλία πρόκειται να επιτύχει ρεκόρ εξαγωγών σιταριού φέτος, εκτιμά εν τω μεταξύ το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), σε αντίθεση με την Αργεντινή, οι εξαγωγές της οποία αναμένεται να πέσουν σε χαμηλά οκταετίας. Φέτος, η Αυστραλία έχει μια παραγωγή - ρεκόρ, η οποία προβλέπεται αυξημένη 1%, από το ρεκόρ που σημειώθηκε πέρυσι. Η Αυστραλία πρόκειται να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας με 28,5 εκατομμύρια τόνους το 2022/2023 (Ιούλιος/Ιούνιος). Θα έχει επαρκή αποθέματα σίτου υψηλής ποιότητας που θα διατεθεί σε μεγάλο βαθμό στις βασικές αγορές της στην Ασία, ιδιαίτερα την Ινδονησία. Ωστόσο, οι άκαιρες έντονες βροχοπτώσεις στα αλώνια υποβάθμισαν την ποιότητα στην ανατολική Αυστραλία. Εν τω μεταξύ, οι προμήθειες σίτου της Αργεντινής πρόκειται να μειωθούν κατά 40% το 2022/23. Σύμφωνα με το USDA, τα αποθέματα λήξης της περιόδου 2021/22 της Αργεντινής σε σιτάρι, μειώθηκαν, ως αποτέλεσμα των εξαγωγών - ρεκόρ, μετά τη σύρραξη στην Ουκρανία, που μπλόκαρε εκεί τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με όσα τόνιζε το καλοκαίρι το Ιταλικό Ινστιτούτο Ismea, η μετέπειτα απεμπλοκή των ουκρανικών πλοίων στο λιμάνι της Οδησσού οδήγησε σε κάποια σημάδια αποσυμπίεσης στις αγορές μαλακού σιταριού, παρά τις προβλέψεις για μικρότερη παραγωγή παγκοσμίως. Αναφορικά με την Ιταλία, τα προσωρινά ακόμη στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Istat υποδεικνύουν αύξηση των εκτάσεων με σιτάρι (+9,3%) και μείωση των αποδόσεων (-6,8%), λόγω της απότομης μείωσης των στρεμματικών αποδόσων, από την παρατεταμένη ξηρασία. Η μείωση της παραγωγής στην Ιταλία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση των εισαγωγών σιτηρών ώστε να επιτραπεί στην εγχώρια βιομηχανία επεξεργασίας μαλακού σίτου να ικανοποιήσει την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και των εξαγωγών προϊόντων αρτοποιίας.

12/12/2022 03:10 μμ

Ως τελευταία ημερομηνία έκδοσης των τιμολογίων αγοράς πιστοποιημένου σπόρου ορίζεται για το σκληρό σιτάρι η 31/1 κάθε έτους. Για το βαμβάκι η σπορά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31/5 κάθε έτους.

Σε περίπτωση που υπάρχει ξεχωριστό δελτίο αποστολής, αυτό πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι τις 31/01/2022 για το σιτάρι και 31/05/2022 για το βαμβάκι, ενώ το τιμολόγιο που αναφέρεται σε αυτό το δελτίο αποστολής μπορεί να έχει ημερομηνία έκδοσης μέχρι 15/02/2022 και 15/06/2022 αντίστοιχα.

Αυτά αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε εγκύκλιο που εξέδωσε με τις οδηγίες διεξαγωγής ελέγχου για την ορθότητα των δηλωθέντων από τους παραγωγούς στοιχείων για την ειδική ενίσχυση βάμβακος και την συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν υπάρξει αναντιστοιχία ποικιλιών μεταξύ παραστατικού και εττικετών, καθώς και διαφορετική ποικιλία ή ακόμη και αν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης, τότε ο ελεγκτής θα πρέπει να κάνει μη αποδεκτές τις εττικέτες ελέγχου και πιστοποίησης σπόρου.

Ειδικότερα στο βαμβάκι για τις περιπτώσεις δωρεάν διάθεσης σπόρων από επιχειρήσεις προς γεωργούς απαιτείται υποβολή των αντίστοιχων τιμολογίων, τα οποία είναι αποδεκτά εφόσον υπάρχουν οι απαιτούμενες εγγραφές των στα: 
α) καρτέλα αποθήκης του κάθε είδους, 
β) ισοζύγιο αποθήκης ειδών-απολογιστική εγγραφή ανά είδος, 
γ) αναλυτικό καθολικό, της επιχείρησης.

Για το σιτάρι η απόδειξη λιανικής πώλησης πρέπει να συνοδεύεται με βεβαίωση του φορέα πώλησης σπόρου ανά ποικιλία. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η εν λόγω βεβαίωση, δεν γίνεται αποδεκτή η ποσότητα του σπόρου.

Σε περίπτωση απώλειας των πρωτότυπων παραστατικών, ο παραγωγός μπορεί να προσκομίσει γνήσια ευκρινή αντίγραφα αυτών, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη - προμηθευτή για την ακρίβεια των στοιχείων.

Για όσα παραστατικά προβλέπεται καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης, στην περίπτωση εκπρόθεσμης προσκόμισης αυτών, δεν θα εγκρίνονται οι ποσότητες που αναγράφονται σε αυτά.

Στην περίπτωση που παραγωγός έσπειρε μερικώς στην καλλιεργητική περίοδο 2020/2021 και κατέχει αχρησιμοποίητη ποσότητα σπόρου που θα χρησιμοποιηθεί στην καλλιεργητική περίοδο 2021/2022, πρέπει να προσκομίσει γνήσιο αντίγραφο του τιμολογίου από το στέλεχος, σφραγισμένο και υπογεγραμμένο από τον εκδότη, τις καρτέλες για την αντίστοιχη ποσότητα σπόρου και Υπεύθυνη Δήλωση, όπου θα αναγράφεται η ποσότητα σπόρου που χρησιμοποιήθηκε για την περίοδο 2020/2021 και αυτή που χρησιμοποιήθηκε για την περίοδο 2021/2022. Εάν δεν προσκομίσει τα εν λόγω αποδεικτικά χρήσης πιστοποιημένου σπόρου δε λαμβάνεται υπόψη η εν λόγω ποσότητα σπόρου. 

Επίσης θα ελέγχεται εάν η ποσότητα του σπόρου, που αναγράφεται στο εν λόγω τιμολόγιο, επαρκεί και για τις δύο καλλιεργητικές περιόδους.

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

12/12/2022 09:03 πμ

Στην ΕΕ η παραγωγή ορισμένων καλλιεργειών αναμένεται να μείνει στάσιμη ή ακόμη και να μειωθεί οριακά, ενώ η παραγωγή γάλακτος και κρέατος όπως όλα δείχνουν θα μειωθεί. Αυτά προβλέπει η έκθεση μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τα επόμενα δέκα χρόνια έως και το 2032, που δημοσίευσε η Κομισιόν.

Η συνολική έκταση σιτηρών της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί οριακά σε 572 εκατομμύρια στρέμματα έως το 2032, λόγω της μείωσης κριθαριού και καλαμποκιού. Η ΕΕ θα παραμείνει καθαρός εξαγωγέας σιταριού και κριθαριού και καθαρός εισαγωγέας αραβοσίτου και ρυζιού. Η κατανάλωση δημητριακών τροφίμων στην ΕΕ θα αυξηθεί ελαφρά (+3,9%), αλλά καθώς η χρήση ζωοτροφών θα μειωθεί (-6,1%), η συνολική οικιακή χρήση στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή.

Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους, η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει σε 33 εκατομμύρια τόνους το 2032, σημειώνοντας αύξηση 2,8 εκατομμυρίων τόνων από το 2020-2022 (+9,3%). Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση των αποδόσεων. Ωστόσο, η κατάσταση διαφοροποιείται για κάθε προϊόν. Οι καθαρές εισαγωγές ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ θα μειωθούν, καθώς η ΕΕ θα παράγει 54,7% περισσότερα όσπρια και 33,3% περισσότερους σπόρους σόγιας.

Η υιοθέτηση πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών θα επηρεάσει τη μελλοντική ανάπτυξη του γαλακτοκομικού τομέα της ΕΕ. Καθώς η εκτατική παραγωγή ευνοείται για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ανησυχιών, τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής αναμένεται να μειωθούν και να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής γάλακτος της ΕΕ κατά 0,2% ετησίως έως το 2032.

Η κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί (-1,5 κιλό ανά κάτοικο ετησίως), με το βόειο κρέας να επηρεάζεται ιδιαίτερα και το χοιρινό κρέας να υποκαθίσταται εν μέρει από τα πουλερικά. Το κρέας πουλερικών αναμένεται να είναι ο μόνος κλάδος που αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη. Επίσης, οι αγελάδες της ΕΕ αναμένεται να μειωθούν κατά 2,8 εκατομμύρια κεφάλια (9,1%). Μετά το υψηλό επίπεδο το 2022, η τιμή του βοείου κρέατος αναμένεται να μειωθεί ξανά λόγω πιο ισορροπημένης προσφοράς και ζήτησης. Όσον αφορά το χοιρινό κρέας, η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% ετησίως για τη δεκαετία 2022-2032, που αντιστοιχεί σε 2,2 εκατομμύρια τόνους για ολόκληρη την περίοδο.

05/12/2022 04:06 μμ

Τι αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Η παραγωγή καλαμποκιού της ΕΕ τη σεζόν 2022/23 εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 25% σε σχέση με ένα χρόνο και θα ανέλθει σε 53,5 εκατ. τόνους, ως αποτέλεσμα της μειωμένης έκτασης καλλιέργειας και των δραστικά μειωμένων στρεμματικών αποδόσεων.

Εάν επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη εκτίμηση, επισημαίνει το USDA σε έκθεση που εξέδωσε την 1η Δεκεμβρίου, θα μιλάμε για το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής τα τελευταία 15 χρόνια. Η επίμονη καλοκαιρινή ξηρασία και η παρατεταμένη περίοδος καύσωνα, έπειτα από μια επίσης ξηρή άνοιξη, περιόρισαν τις αποδόσεις του καλαμποκιού σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι αναμενόταν αρχικά. Εκτός από την Πολωνία, η οποία είχε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και πέτυχε 16% υψηλότερη παραγωγή, μαζί με κάποιες βόρειες χώρες, όλες οι παραγωγικές χώρες κατέγραψαν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες.

Η μείωση της παραγωγής στις δυο leaders χώρες της ΕΕ, τη Γαλλία και την Ρουμανία, ευθύνεται για περισσότερο από το 50% της απώλειας στην παραγωγή καλαμποκιού της ΕΕ σε σχέση με το 2021/2022. Στη Ρουμανία, όπου ξεκίνησε η συγκομιδή του καλαμποκιού δύο εβδομάδες νωρίτερα απ' ό,τι συνήθως, λόγω της οψίμισης της παραγωγής, των υψηλών θερμοκρασιών και του ελλείμματος βροχοπτώσεων, περιοστήκε κατά 37% το τονάζ. Στη Γαλλία, παρόμοιες δυσμενείς καιρικές συνθήκες μείωσαν την παραγωγή στο σπυρί καλαμποκιού κατά 32%, καθώς σημαντικό μερίδιο του προϊόντος συγκομίστηκε για ενσίρωση, λόγω έλλειψης χορτονομής. Η υπερβολική ζέστη και η ξηρασία έπληξαν την Ουγγαρία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η παραγωγή στην Ουγγαρία είναι 51% χαμηλότερη από την προηγούμενη σεζόν και 59% κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Άλλα κράτη μέλη στα οποία η παραγωγή μειώθηκε κατά το ένα τρίτο ήταν η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Σλοβενία και Ιταλία. Στη Γερμανία, οι αποδόσεις αναμένεται να είναι 21% χαμηλότερες, λόγω της υπερβολικής ζέστης στο στάδιο της ανθοφορίας και της ξηρασίας στα βορειοδυτικά και ανατολικά της χώρας. Παρόμοια μείωση της προβλέπεται και στη Βουλγαρία. Στην Ισπανία, όπου οι αποδόσεις του καλαμποκιού είναι σχετικά σταθερές λόγω της άρδευσης, η παραγωγή ήταν 16% χαμηλότερη λόγω της μικρότερης έκτασης και των υψηλών θερμοκρασιών που αυξάνουν τις ανάγκες άρδευσης. Αντίθετα, οι καιρικές συνθήκες ήταν ευεργετικές για το προϊόν στη βόρεια Ευρώπη, οδηγώντας σε οριακή αύξηση της παραγωγής σε Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία και Λιθουανία κατά το προηγούμενο έτος.

Δεδομένης της ελλειμματικής παραγωγής στην ΕΕ, οι εισαγωγές του 2022/23 αναθεωρήθηκαν περαιτέρω, για να καλυφθεί το μεγάλο κενό προσφοράς που δημιουργήθηκε από την απώλεια παραγωγικότητας, αναφέρει το USDA. Λαμβάνοντας υπόψη την ανταγωνιστικότητα σε σχέση με άλλες χώρες, η Ουκρανία πιθανότατα θα διατηρήσει τη θέση της ως ο κορυφαίος προμηθευτής καλαμποκιού της ΕΕ το 2022/2023.

Μείωση κατανάλωσης

Η συνολική κατανάλωση του καλαμποκιού προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 8,6% το 2022/23, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης μείωσης της ζήτησης ζωοτροφών σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και λόγω εναλλακτικών προϊόντων, που είναι άμεσα διαθέσιμα. Σημειωτέον ότι η Γαλλία, η Ρουμανία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία αναμένουν μείωση της ζήτησης ζωοτροφών για καλαμπόκι σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, δεδομένων των συνολικών επιπέδων παραγωγής ζωοτροφών. Για τη μείωση αυτή αναφέρονται διάφοροι λόγοι, μεταξύ των οποίων οι πιο συνηθισμένοι είναι οι τιμές του καλαμποκιού, το αυξανόμενο λειτουργικό κόστος εκτροφής ζώων, η μείωση του αριθμού των ζώων και η επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Αντίθετα, η ενσωμάτωση καλαμποκιού στις βιομηχανικές ζωοτροφές προβλέπεται να αυξηθεί στην Ισπανία λόγω της ανταγωνιστικότητας του καλαμποκιού έναντι άλλων σιτηρών. Η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Κροατία δεν αναμένουν σημαντικές αλλαγές από έτος σε έτος στη χρήση των ζωοτροφών καλαμποκιού το 2022/23. Από την πλευρά της ζήτησης, η χρήση καλαμποκιού, εκτιμάται ότι θα μειωθεί ελαφρά, λόγω της χαμηλότερης διαθεσιμότητας πρώτης ύλης και των περιορισμένων περιθωρίων παραγωγής βιοαιθανόλης που σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος.

02/12/2022 02:49 μμ

Στο νομό Λάρισας βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς, όπου και παρίσταται σε ημερίδα με θέμα τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Όπως εξήγησε στην τοποθέτησή του στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας, οι περιοχές της Θεσσαλίας που ήταν την προηγούμενη πενταετία στο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης, δεν μπορούν να παίρνουν συνδεδεμένη ενίσχυση στο καλαμπόκι.

Σύμφωνα με τον Ρίζο Μαρούδα της ΕΟΑΣΝΛ, που βρέθηκε στην ημερίδα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των εξαιρέσεων για τα μήλα από τις συνδεδεμένες, τονίζοντας σε βουλευτές της περιοχής πως εντός της πενταετίας εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, θα γίνουν και δυο αναθεωρήσεις, παραπέμποντας δηλαδή για τυχόν εξελίξεις στο... μέλλον.

Κατά τα άλλα, ο ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περιορίστηκε να πει πως το ποσό των επιδοτήσεων για τη χώρα έμεινε ίδιο με την προηγούμενη ΚΑΠ χωρίς περικοπές. Σε σχέση με τις αιτήσεις ενίσχυσης λιπάσματος τόνισε πως οι αιτήσεις λήγουν σήμερα 2 Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσουν αντίστοιχες για τις ζωοτροφές. Ο ΥπΑΑΤ πάντως δεν ανέφερε ημερομηνίες πληρωμών, ενώ για τα λιπάσματα σημείωσε πως η ενίσχυση εκτιμάται στο 10% περίπου με 60 εκατ. ευρώ επί συνόλου 600 εκατ. της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Αγρότες που μετείχαν στην ημερίδα δήλωσαν στον ΑγροΤύπο ότι έγινε κουβέντα για την απώλεια των 25 ευρώ ανά στρέμμα στη Θεσσαλία στα δικαιώματα, με τους εκπροσώπους του ΥπΑΑΤ να τονίζουν πως θα δύναται να αναπληρώσουν την απώλεια, μετέχοντας στα οικολογικά σχήματα, όμως αυτό θα ισχύει για όλα τους τα αγροτεμάχια.

Στη σύσκεψη μετέχουν επίσης ο γραμματέας του ΥπΑΑΤ Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κ.λπ.

18/11/2022 11:30 πμ

Η έλλειψη αναθεωρημένων χαρτών των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) οδηγεί σε αποκλεισμό από την συνδεδεμένη ενίσχυση πολλούς αγρότες και απειλεί με αφανισμό όχι μόνο την καλλιέργεια του αραβόσιτου αλλά και την ελληνική κτηνοτροφία. Αυτό αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργός ΑΑΤ.

Να θυμίσουμε ότι σε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου είχαμε αναφέρει ότι στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι η καλλιέργεια να ανέρχεται στα 770.000 στρέμματα στην χώρα μας. Για αυτό θα υπάρξουν «φίλτρα» στα στρέμματα για τα 55 ευρώ συνδεδεμένη στον αραβόσιτο. 

Αναλυτικότερα στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει τα εξής:

Τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) ολοκληρώθηκαν και δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014, αφού πρώτα η χώρα καταδικάστηκε για την μεγάλη καθυστέρηση στην εκπόνηση αυτών (υπ.C-297/2011) και έπειτα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έτρεξε ταχύτατα και η αναθεώρησή τους (2017), ώστε να αρθεί η διακοπή χρηματοδοτήσεων των απαιτούμενων έργων (αιρεσιμότητα) από την ΕΕ εξαιτίας των καθυστερήσεων δεκαετιών.

Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ 2023-2026 η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον αραβόσιτο προβλέπεται να αποδίδεται μόνο σε καλλιεργούμενα χωράφια που ανήκουν σε περιοχές με καλή ποσοτική και ποιοτική σύσταση υδάτων σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ). 

Η άντληση των στοιχείων για τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων γίνεται από τους σχετικούς χάρτες των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ) όπως αναθεωρήθηκαν το 2017, ενώ δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη τα θεσμοθετημένα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την ανανέωση αδειών χρήσης ύδατος όπως το υφιστάμενο δικαίωμα χρήσης νερού αλλά και επίκαιρα στοιχεία του ΟΣΔΕ.

Σύμφωνα με τους χάρτες του ισχύοντος ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας (EL 08) σε αρκετές περιοχές της, εκτάσεις οι οποίες σήμερα καλλιεργούνται με αραβόσιτο, βρίσκονται σε «κακή ποιοτική κατάσταση» (κυρίως εξαιτίας της νιτρορύπανσης) και συνεπώς αποκλείονται πλέον από τη λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης. Η απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης όχι μόνο θα αποκλείσει τη δυνατότητα αύξησης των καλλιεργούμενων στρεμμάτων αραβόσιτου στον θεσσαλικό κάμπο αλλά θα αποτρέψει και τους υπάρχοντες παραγωγούς από την καλλιέργεια του. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η μείωση του εισοδήματος που θα υποστούν είναι σημαντική ειδικά τώρα που διανύουν μια περίοδο κατά την οποία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα οικονομικά τόσο από την ενεργειακή κρίση όσο και από το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Η μείωση της παραγωγής αραβόσιτου θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις ικανές να οδηγήσουν ακόμη και στην κατάρρευση του κτηνοτροφικού κλάδου. Οι ελλείψεις σε ζωοτροφές είναι μεγάλες και ήδη το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο αναγκάζοντας μάλιστα πολλούς κτηνοτρόφους που αδυνατούν να το καλύψουν, να σφάζουν τα κοπάδια τους και να εγκαταλείπουν οριστικά το επάγγελμα.

Επειδή ο πρωτογενής τομέας απειλείται με κατάρρευση και απαιτούνται στοχευμένες δράσεις και λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης του.
Επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης και απαιτείται ενίσχυση και αύξηση της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα.
Επειδή οι παραγωγοί αραβόσιτου βρίσκονται σε απόγνωση καθώς έχουν επενδύσει στην καλλιέργεια και η απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημία απειλώντας ακόμα και την επιβίωση τους.
Επειδή η ύπαρξη και επιβίωση του κτηνοτροφικού κλάδου εξαρτάται και είναι συνδεδεμένη με την επαρκή παραγωγή αραβόσιτου.
Επειδή οι αυξημένες ανάγκες ζήτησης του αραβόσιτου προϋποθέτουν αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων του.
Επειδή προκύπτουν πολύ σοβαρά ζητήματα που απειλούν με αφανισμό την καλλιέργεια του καλαμποκιού.
Επειδή απαιτείται η αποτύπωση και αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη και εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων ικανών να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και στα ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της κατάστασης των υδάτων και στη μείωση της νιτρορρύπανσης.
Επειδή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθυστέρησε προκλητικά και αδικαιολόγητα τη δεύτερη αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής που όφειλε να έχει ολοκληρώσει έως το τέλος του 2021.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να αποκατασταθεί η αδικία αποκλεισμού της συνδεδεμένης ενίσχυσης έναντι των καλλιεργητών αραβόσιτου;
2. Προτίθενται να αναθεωρήσουν τους χάρτες των ΣΔΛΑΠ ώστε να αποτυπώνεται η σημερινή κατάσταση των υδάτων αλλά και να αξιοποιήσει τα θεσμοθετημένα κριτήρια ανανέωσης αδειών χρήσης ύδατος στη νέα ΚΑΠ 2023-2026;
3. Σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τα νέα αναθεωρημένα ΣΔΛΑΠ πριν έρθει στην Ελλάδα και νέα ευρωπαϊκή παραπομπή για το ίδιο θέμα και πότε;

17/11/2022 12:39 μμ

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) εκτιμά πως η παραγωγή τη σεζόν 2022-2023 θα σημειώσει μείωση.

Σταθερά ψηλά για τον παραγωγό, αλλά και τον κτηνοτρόφο μένουν οι τιμές του καλαμποκιού. Έστω κι αν η ζήτηση υφίσταται πιέσεις λόγω της αδυναμίας των μονάδων, το γεγονός ότι υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά λόγω ξηρασίας, κόστους παραγωγής και πολέμου στην Ουκρανία, κρατά ψηλά τις τιμές, οι οποίες παραδοσιακά είναι πιο ενισχυμένες στη νότια Ελλάδα.

Ο κ. Γιάννης Πέτρου, παραγωγός και έμπορος καλαμποκιού από το Βαλτοτόπι Σερρών τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι η τιμή τώρα είναι στα 35 λεπτά το κιλό και όπως όλα δείχνουν θα ανεβεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ζήτηση υπάρχει και μάλιστα καλή, δεδομένου ότι και οι Βούλγαροι που έχουν χαμηλής ποιότητας καλαμπόκι ζητούν τιμή για καλαμπόκι παραδοτέο στις Σέρρες 35 λεπτά ανά κιλό. Όπως αναφέρει τέλος ο κ. Πέτρου, ο ίδιος έχει μια ποσότητα αποθηκευμένη γύρω στους 10.000 τόνους, την οποία θα διαθέσει στην αγορά έως τα επόμενα... αλώνια κι ενώ στις Σέρρες μπήκαν φέτος περισσότερα καλαμπόκια από άλλες χρονιές.

Φθιώτιδα: Πάνω από 300 ευρώ το στρέμμα το κόστος στα νοικιασμένα χωράφια

Στα 32 με 33 λεπτά στον παραγωγό συν τον ΦΠΑ είναι η τιμή που παίζει σήμερα στην αγορά, μας λέει από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Κατσαντώνης, έμπορος ζωοτροφών από την Ελάτεια Φθιώτιδας. Συν τα φορτωτικά και ένα κέρδος μισού λεπτού ανά κιλό, η τιμή που φεύγει στο εμπόριο το καλαμπόκι για τον κτηνοτρόφο στην χονδρική αγγίζει τα 34-35 λεπτά. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαντώνη που διαθέτει κάθε χρόνο στην αγορά γύρω στους 11.000 με 12.000 τόνους καλαμπόκι, η ζήτηση δεν είναι πλέον και τόσο μεγάλη για τον απλό λόγο ότι οι κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής (και όχι μόνο) δεν έχουν ρευστότητα. Άλλωστε είμαστε πριν την καταβολή της β' δόσης ενιαίας και της ενίσχυσης για ζωοτροφές, ενώ οι περισσότεροι ζητούν να πληρώσουν με επιταγές από το γάλα, κάτι που δεν γίνεται. Ο κ. Κατσαντώνης (εταιρεία Agrostar), εκτιμά πως το καλαμπόκι μάλλον θα κινηθεί πτωτικά, καθώς αυτό διαβλέπει ο ίδιος και από τις συνεργασίες που έχει στο εξωτερικό (Ιταλία). Όσον αφορά στα στρέμματα της νέας χρονιάς μας επισημαίνει πως είναι ακόμα πολύ νωρίς, μιας και δεν έχουν έρθει ακόμα οι λογαριασμοί του ρεύματος από το καλοκαίρι... Το κόστος ανά στρέμμα για το καλαμπόκι στην Φθιώτιδα έφθασε για ιδιόκτητο χωράφι στα 300 ευρώ, προσθέτει, ενώ οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από 1.400 με 1.800 κιλά το στρέμμα με υγρασία 14%.

Μειωμένη η παγκόσμια παραγωγή λέει το USDA

Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού προβλέπεται το 2022-2023 χαμηλότερη, εκτιμά το USDA, με απώλειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νότια Αφρική, τις Φιλιππίνες και τη Νιγηρία. Αντίθετα, υψηλότερες ποσότητες αναμένονται σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αγκόλα, Μάλι, Πακιστάν Τουρκία. Την ίδια ώρα, λέει το USDA, οι παγκόσμιες εισαγωγές προβλέπονται επίσης μειωμένες αυτόν το Νοέμβριο, λόγω μειωμένων ροών προς το Βιετνάμ, την Αλγερία και την Τουρκία.

Παράταση συμφωνίας για εξαγωγές από Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία αναμένεται να συμφωνήσει για την παράταση της συμφωνίας εύρυθμης εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εξασφαλίζοντας την παροχή των τροφίμων στην παγκόσμια αγορά. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg, οι Ρώσοι φαίνονται διατεθειμένοι να επεκτείνουν τη συμφωνία πέραν της 19ης Νοεμβρίου. Σημειωτέον πως η αρχική συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΗΕ υπογράφηκε στα τέλη Ιουλίου και οφειλόταν στην επισιτιστική κρίση που προκάλεσε το μπλόκο των ουκρανικών λιμανιών από ρωσικά πολεμικά πλοία, με αρχική διάρκεια ισχύος 120 ημερών. Η συμφωνία, όμως, έχει σχετική ρήτρα βάσει της οποίας μπορεί να παραταθεί για παρόμοιο χρονικό διάστημα εάν δεν υπάρξει ένσταση από τις συνεργαζόμενες χώρες. Εκτός της συμφωνίας για τα σιτηρά, ο ΟΗΕ έχει υποσχεθεί να λάβει μέτρα για την απρόσκοπτη εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων τα οποία δε συμπεριλαμβάνονται στις κυρώσεις της Δύσης.