Συνεντεύξεις παραγωγών Χ. Δήμου και Γ. Κωστακόπουλου
Απολογισμό του 2024 και σχεδιασμό του επόμενου έτους κάνει η τουρκική αγορά σκληρού σιταριού.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι στις αρχές του 2025 υπάρχει στην χώρα μια ποσότητα περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους σκληρού σίτου, με τις ανάγκες της τουρκικής αγοράς, για τους επόμενους 6 μήνες, να ανέρχονται σε περίπου 2 εκατομμύρια τόνους και τον Ιούνιο του 2025 (στα αλώνια) θα πρέπει να υπάρχει ένα απόθεμα στους 600 χιλιάδες τόνους, που είναι ο μέσος όρος των τελευταίων ετών.
Θυμίζουμε ότι η Τουρκική Επιτροπή Σιτηρών (TMO) πραγματοποίησε, το 2024, διεθνή διαγωνισμό για την πώληση 100.000 τόνων σκληρού σίτου για εξαγωγή σε τιμή FOB. Στον διαγωνισμό δεν υπήρξαν εμπορικές συμφωνίες επειδή οι τιμές που προσέφεραν οι συμμετέχοντες για το σιτάρι ήταν πολύ χαμηλές. Η Τουρκία είχε στόχο τιμή πώλησης στα 315,19 έως 320,03 ευρώ ο τόνος αλλά δεν έγινε εφικτός.
Αυτή την περίοδο οι τιμές σκληρού στην τουρκική αγορά παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα και κυμαίνονται από 329,73 έως 344,28 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με την ποιότητα και την τοποθεσία.
Οι τιμές σκληρού σίτου που δίνει η TMO, το Δεκέμβριο του 2024, κυμαίνονται από 300,64 έως 329,73 ευρώ ο τόνος. Η αγορά δεν αναμένει κάποια σημαντική αύξηση τιμών για τον Ιανουάριο του 2025.
Οι τιμές του τουρκικού σκληρού σίτου δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικές σε αυτά τα επίπεδα και δεν αναμένεται να γίνουν εξαγωγές, υποστηρίζουν οι κύκλοι της αγοράς. Για να εξαχθεί το τουρκικό σκληρό σιτάρι πρέπει να έχει τιμές CIF από 368,52 έως 387,92 ευρώ ο τόνος στα λιμάνια της Ιταλίας ή τη Βόρεια Αφρική.
Όμως οι υψηλές τιμές φέρνουν προβλήματα και στις βιομηχανίες ζυμαρικών επειδή δεν τους δίνουν κέρδη, με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα στις εξαγωγές.
Πάντως αυτή την εποχή το μεγαλύτερο μέρος του σκληρού σίτου βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης (TMO) και εκείνη θα αποφασίσει για το αν μείνει στην τουρκική αγορά ή θα πάει για εξαγωγές.
O Νίκος Γραμματικάκης έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της 27ης Δεκεμβρίου.
Γεννημένος το 1934 στην Κρήτη, ο Νίκος Γραμματικάκης αφιέρωσε τη ζωή του στην εξέλιξη και ενίσχυση του ελληνικού αγροτικού τομέα.
Απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε πρωτοπόρος στη διάδοση σύγχρονων πρακτικών στη φυτοπροστασία και τη θρέψη των φυτών, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής.
Το 1973, έκανε ένα μεγάλο βήμα, ιδρύοντας την Intrachem Ελλάς, μια εταιρεία που αποτέλεσε το έργο της ζωής του.
Η Intrachem Ελλάς δεν ήταν απλώς μια επιχειρηματική κίνηση, αλλά ένα μέσο για να εισάγει πρωτοποριακές λύσεις στην Ελληνική γεωργική παραγωγή, τον τομέα που υπηρέτησε με τόση αφοσίωση, γεγονός που επετεύχθη, αφού το όνομά του έγινε συνώνυμο με την καινοτομία και την αξιοπιστία.
Αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο που χάραξε τη δική του πορεία με συνεχή επιμόρφωση, εντιμότητα, λεβεντιά κι ευγένεια. Η μνήμη του θα ζει για πάντα μέσα από την προσφορά και τις αξίες του.
Η ΟΛΥΜΠΟΣ στα πλαίσια του ετήσιου προγράμματος προσφοράς «ΟΛΥ για όλους», επεκτείνει τις δράσεις αλληλεγγύης, και τις ημέρες των Χριστουγέννων προσφέρει επιπλέον 2.000 μερίδες φαγητού και 3.000 πακέτα προϊόντων ΟΛΥΜΠΟΣ, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της Θεσσαλίας.
Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει με τις πόλεις των Τρικάλων και της Καρδίτσας, ολοκληρώνοντας την προετοιμασία και την διανομή των πρώτων 1.200 μερίδων και θα ολοκληρωθεί με τις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας. Οι μερίδες φαγητού θα διανεμηθούν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς των δήμων Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας και Βόλου, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι φτάνουν στους ανθρώπους που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Επιπλέον, κάθε πακέτο προϊόντων ΟΛΥΜΠΟΣ περιλαμβάνει προϊόντα διατροφής για όλη την οικογένεια, για να γεμίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι νοστιμιά.
Η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος της συνεχής δέσμευσής μας για κοινωνική προσφορά και ενίσχυση των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη, προσφέροντας για το 2024, 56.000 μερίδες προϊόντων ΟΛΥΜΠΟΣ.
Η αληθινή αξία των εορτών βρίσκεται στην προσφορά και την αγάπη προς όλους.
Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ) εκφράζει την έντονη ανησυχία και την κατηγορηματική αντίθεσή της απέναντι στη συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες Mercosur.
Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ, ο πρόεδρος της ΕΔΟΡΕΛ, Ιωάννης Αρναουτέλης, η συμφωνία αυτή θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο τον τομέα της παραγωγής ρυζιού, όσο και τον τομέα της μεταποίησης στη χώρα μας, απειλώντας άμεσα τη βιωσιμότητα του κλάδου μας.
Ειδικότερα, οι ανησυχίες μας εστιάζονται στα εξής σημεία:
Αθέμιτος Ανταγωνισμός:
Οι χώρες του Mercosur έχουν χαμηλότερα κόστη παραγωγής λόγω διαφορετικών προδιαγραφών, συχνά κατώτερων από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η εισαγωγή φθηνών προϊόντων ρυζιού από τις περιοχές αυτές θα δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για τους Έλληνες παραγωγούς και μεταποιητές, οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν σε περιβάλλον αυστηρών κανονισμών και αυξημένων λειτουργικών δαπανών.
Κίνδυνος για την Εγχώρια Παραγωγή:
Το ρύζι είναι μια στρατηγική καλλιέργεια για την Ελλάδα, με σημαντική παραγωγική βάση, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Χαλάστρα, το Δέλτα του Αξιού και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η μαζική εισαγωγή ρυζιού από τις χώρες Mercosur θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της καλλιέργειας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την αγροτική οικονομία και την κοινωνική συνοχή στις τοπικές κοινότητες.
Απειλή για τον Τομέα Μεταποίησης:
Η εγχώρια βιομηχανία μεταποίησης ρυζιού, η οποία προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία και απασχόληση, θα υποστεί πλήγμα από την εισροή φθηνών εισαγόμενων προϊόντων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, που επενδύουν σε ποιότητα και καινοτομία, δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν την ανισότητα στις συνθήκες παραγωγής και κόστους.
Περιβαλλοντικά και Ποιοτικά Ζητήματα:
Οι αγροτικές πρακτικές στις χώρες του Mercosur δεν συμμορφώνονται πάντα με τα υψηλά ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά και ποιοτικά πρότυπα. Η εισαγωγή ρυζιού που ενδέχεται να μην πληροί τα ίδια πρότυπα διατροφικής ασφάλειας μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τη φήμη των ευρωπαϊκών προϊόντων.
Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις:
Η ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας με χώρες που εμπλέκονται στην αποψίλωση δασών, όπως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, αντίκειται στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Κίνδυνος Υποβάθμισης της Αγροτικής Παραγωγής:
Η μαζική εισαγωγή φθηνών αγροτικών προϊόντων από τις χώρες Mercosur απειλεί τη βιωσιμότητα των τοπικών καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, οδηγώντας σε περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου.
Επιβεβαίωση της ΕΘΕΑΣ από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι προχώρησε στην κατάργηση του οικολογικού σχήματος Π1.31.1 Β «Καλλιέργεια προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών», που αφορούσε τις προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες ποικιλίες.
Μιλάμε για μια αλλαγή (χωρίς καμιά διαβούλευση) που αφορά το 25% των ενισχύσεων των οικολογικών σχημάτων. Οι 139.649 δικαιούχοι καλλιεργητές που καλλιέργησαν 5.453.715 στρέμματα και έλαβαν 97,22 εκατ. ευρώ το 2023, από το 2025 θα στερούνται αυτή τη δυνατότητα.
Δηλαδή κατάργησε τη δράση με την οποία μπορούσαν να λάβουν ενισχύσεις, στο πλαίσιο των οικολογικών σχημάτων, χειμερινά ψυχανθή και σιτηρά, ασχέτως της εναλλαγής από υδροβόρα καλλιέργεια (Μηδικής, αραβόσιτου, βαμβακιού) που υπήρχε στο αγροτεμάχιο κατά το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος.
Απαντώντας στην Βουλή σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Λάρισας κ. Β. Κόκκαλης, ο κ. Τσιάρας αναφέρει:
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο οικολογικό πρόγραμμα 31.1, οι παραγωγοί των καλλιεργειών βαμβακιού, μηδικής και αραβόσιτου, οι οποίοι εναλλάσσουν τις καλλιέργειες αυτές με καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών, συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι της δράσης 31.1-Α, λαμβάνοντας για το 2024 τις ενισχύσεις του ΣΣ ΚΑΠ που ελάμβαναν και το 2023.
Επίσης, δεν αλλάζουν τα προϋπολογισμένα ποσά ενίσχυσης ανά εκτάριο (€/Ha).
Η αλλαγή που περιλήφθηκε στην 2η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια διαβούλευσης και έγκρισής της από την αρµόδια Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου, ενοποιεί συναφείς δράσεις οικολογικών σχηµάτων (3.1-Α και 31.1-Β) µε κοινές επιλέξιµες καλλιέργειες και µε τρόπο ώστε:
- να αποφεύγονται οι επικαλύψεις µε άλλες παρεµβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ,
- να απλοποιείται η εφαρµογή τους,
- να διασφαλίζεται η µέγιστη δυνατή ωφέλεια για το περιβάλλον και να εξισορροπείται η ζήτηση σε σχέση µε τους διαθέσιµους πόρους.
Ως εκ τούτου οι καλλιέργειες σιτηρών, οσπρίων και κτηνοτροφικών ψυχανθών ενισχύονται εφόσον στο αγροτεμάχιο το προηγούμενο έτος καλλιεργούνταν βαμβάκι, αραβόσιτος και μηδική.
Πέραν των ανωτέρω οι παραγωγοί σιτηρών, οσπρίων και βάμβακος έχουν να επιλέξουν από μια ευρεία γκάμα οικολογικών προγραμμάτων από όπου μπορούν να ενισχυθούν και οι οποίες έχουν να κάνουν με:
- πρακτικές φυτοκάλυψης,
- αξιοποίηση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας,
- εφαρμογή γεωργίας ακριβείας μέσω πρακτικών ορθολογικής εφαρμογής των ψεκασμών και της λίπανσης,
- ενίσχυση για βιολογική παραγωγή, κ.ά.
Η αυξημένη ζήτηση για εισαγωγές καλαμποκιού από τις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα σε αύξηση των διεθνών τιμών.
Στο μεταξύ, την Τρίτη (26/11), έγινε μια αγορά σε δημοπρασία για συνολική ποσότητα 133.000 μετρικών τόνων καλαμποκιού από εταιρεία ζωοτροφών της Νότιας Κορέας. Αγοράστηκαν δύο φορτία καλαμποκιού (65.000 και 68.000 τόνους) από τους εμπορικούς οίκους Cofco και Pan Ocean. Οι τιμές c&f ήταν στα 224,25 και 224,06 ευρώ ανά τόνο.
Στις ΗΠΑ η συγκομιδή καλαμποκιού ήταν φέτος πιο πρώιμη σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με την έκθεση Νοεμβρίου που δημοσιοποίησε το USDA. Η παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι μειωμένη και να ανέλθει στα 15,143 δισ. μπουσέλ, με μια μέση απόδοση στα 183,1 μπουσέλ ανά στρέμμα. Τα τελικά αποθέματα καλαμποκιού αναμένεται να ανέλθουν στα 1,938 δισεκατομμύρια μπουσέλ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 61 εκατομμύρια μπουσέλ σε σχέση τον προηγούμενο μήνα.
Το USDA ανακοίνωσε επίσης μια παραγωγή καλαμποκιού στην Βραζιλία στα 122 εκ. τόνους, ενώ η παραγωγή καλαμποκιού Αργεντινής προβλέπεται να είναι στους 50 εκ. τόνους. Οι εξαγωγές καλαμποκιού για την φετινή εμπορική περίοδο προβλέπονται ελαφρώς μειωμένες. Αναμένονται μειωμένες εξαγωγές για την Βραζιλία, που εν μέρει αντισταθμίζονται από μια αύξηση εξαγωγών της Αργεντινής, Βιρμανίας και Ουγκάντας. Όσον αφορά τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού προβλέπονται χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού στις ΗΠΑ υποχώρησαν ελαφρά, κατά 1 έως 5 σεντς, την Τρίτη (26/11). Ωστόσο ακόμη η διεθνή αγορά δεν έχει αντιδράση σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι «θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για να επιβάλει, σε Μεξικό και Καναδά, δασμό 25% σε όλα τα προϊόντα που θα εισάγονται στις ΗΠΑ».
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο εξωτερικό στην χώρα μας έχει «μπλοκαριστεί» το εμπόριο καλαμποκιού λόγω των μέτρων της ευλογιάς. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «προσπαθούμε να πουλήσουμε 3.000 τόνους καλαμποκιού. Υπάρχει προσφορά από τους Βούλγαρους να αγοράσουν καλαμπόκι του συνεταιρισμού με τιμή 230 ευρώ ο τόνος αλλά δεν μπορούμε να το εξάγουμε λόγω της ευλογιάς. Ούτε στην εγχώρια αγορά μπορούμε να πουλήσουμε. Δεν μας αφήνει το ΥπΑΑΤ.
Ευτυχώς φέτος η ποσότητα καλαμποκιού είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρσι που ήταν στους 14.000 τόνους.
Πάντως οι καιρικές συνθήκες όπως όλα δείχνουν θα δημιουργήσουν προβλημα στην επερχόμενη παραγωγή. Οι λίγες βροχές έκαναν πολλούς παραγωγούς στην Βόρεια Ελλάδα να κάνουν σπορές αλλά το επόμενο διάστημα δεν έχουμε βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να αναμένουμε μειωμένες αποδόσεις και κιλά».
Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας αναμένεται να μειωθούν την περίοδο εμπορίας 2024/25 λόγω μειωμένων παραγωγών, λιγότερων αποθεμάτων και των συνεχιζόμενων προβλημάτων της ναυτιλίας στην Μαύρη Θάλασσα. Αυτό αναφέρει η υπηρεσία του USDA (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ) από το γραφείο του Κιέβου.
Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, οι συνολικές εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας, την περίοδο 2024/2025, προβλέπεται τώρα να μειωθούν κατά 38% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 17,8 εκατομμύρια τόνους.
Η υπηρεσία του USDA υπολόγισε τις εξαγωγές σιταριού το 2024/2025 σε 15,2 εκατομμύρια τόνους, οι οποίες φαίνεται να είναι μειωμένες κατά 18%.
Οι εξαγωγές κριθαριού προβλέπεται να μειωθούν κατά 19% στους 2 εκατ. τόνους.
Επίσης το USDA προσδιόρισε την φετινή παραγωγή ουκρανικού καλαμποκιού στους 23,3 εκατομμύρια τόνους, η οποία ήταν μειωμένη κατά 25% σε σχέση με την παραγωγή που υπήρξε το 2023/2024.
Η παραγωγή κριθαριού μειώθηκε, κατά 5%, σε σχέση με πέρυσι, στους 5,5 εκατομμύρια τόνους, ενώ το ουκρανικό σιτάρι παρέμεινε σταθερό στους 22,3 εκατομμύρια τόνους.
Πάντως ήδη έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Ιανουάριο μέχρι Οκτώβριο του 2024, από το λιμάνι της Κωνστάντζας στη Ρουμανία έγιναν εξαγωγές 5,6 εκατομμύρια τόνους ουκρανικών σιτηρών, μειωμένες κατά 52% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. Μόνο τον μήνα Οκτώβριο έγιναν εξαγωγές της τάξης των 490.000 τόνων ουκρανικών σιτηρών μέσω της Κωνστάντζας.
Πάντως, λόγω της ρωσικής εισβολής και του ναυτικού αποκλεισμού της Οδησσού και άλλων ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, η δυνατότητα εξαγωγών της Ουκρανίας έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες.
Την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024, διεξήχθη, στο ξενοδοχείο Porto Palace ,σε κλίμα απόλυτης σύμπνοιας, η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), όπου κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Μετά και από επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα για την εκλογή του προεδρείου.
Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου είναι η εξής:
Πρόεδρος: Κωστηνάκη Γεωργία (Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εούρικομ Ελλάς Α.Ε. )
Α' Αντιπρόεδρος: Καλαϊτζίδης Βασίλειος (Πρόεδρος της Agrotopos - Ορυζόμυλοι Αναγέννησης Α.Ε.)
Β' Αντιπρόεδρος: Μπέγκας Σταύρος (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Σταύρος Γ. Mπέγκας Α.Ε.)
Γεν. Γραμματέας: Καραγεωργίου Αγάπιος (Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της 3αλφα – Αφοί Κ. Καραγεωργίου Α.Ε.Β.Ε.)
Ταμίας: Αρναουτέλης Ιωάννης (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Αρναουτέλης Α.Ε.Β.Ε.)
Αναπληρωματικά μέλη:
Κωνσταντακόπουλος Γεώργιος (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ωμέγα Α.Β.Ε.Ε.)
Στόχοι του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι:
- Να εργαστεί την προσεχή διετία με έμφαση στην αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που αφορούν τον κλάδο της μεταποίησης ρυζιού και στην διαμόρφωση δράσεων προστιθέμενης αξίας για τα μέλη του συνδέσμου.
- Να αναδείξει την κορυφαία ποιότητα του Ελληνικού Ρυζιού.
- Να προασπίσει την ελληνική ορυζοκαλλιέργεια.
Υπογράφτηκαν σήμερα Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι έξι συμβάσεις για τον τρίτο Άξονα (Axis 3) του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων», μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και των πέντε κοινοπραξιών, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του Υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνου Καράντζαλου.
Εκ μέρους του ESA τις συμφωνίες υπέγραψε ο Επικεφαλής του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων Παρατήρησης της Γης, Svein-Jarle Lokas.
Ο «Άξονας 3» αφορά σε μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία ανάπτυξης γεωχωρικών υπηρεσιών, σχεδιασμένη για να καλύψει τις εθνικές ανάγκες του δημόσιου τομέα της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός Κυβερνητικού Κόμβου (Space Hub) για την επεξεργασία και διάθεση δορυφορικών δεδομένων, όπως και μια σειρά από εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα σε πέντε διαφορετικούς τομείς: της γεωργίας, των δασών, των υδάτων, της γης και της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιούνται θερμικά, οπτικά και SAR δεδομένα από τους Μικροδορυφόρους για τη χάραξη αποτελεσματικότερων πολιτικών στους προαναφερόμενους τομείς, ενώ θα αξιοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση και δεδομένα από ευρωπαϊκές και διεθνείς δορυφορικές αποστολές.
Ο προϋπολογισμός του Άξονα 3 είναι 17 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και υλοποιείται σε συνεργασία με τον ESA.
Με τη συγκεκριμένη επένδυση, η Ελλάδα καθίσταται πιο ισχυρή στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών που αφορούν στην πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση κρίσεων. Θα παρέχονται αξιόπιστες υπηρεσίες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα για την υποστήριξη λήψης αποφάσεων, τη διαχείριση πόρων και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του Άξονα 3 του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων» πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου από ελληνικές εταιρείες και φορείς, υποστηρίζοντας την εθνική τεχνολογική ικανότητα και ενισχύοντας την αυτόνομη διαχείριση κρίσιμων πληροφοριών.
Ειδικότερα επικεφαλής κάθε κοινοπραξίας είναι: Η Planetek Hellas στο έργο του Κυβερνητικού Hub και στο έργο υπηρεσιών ασφαλείας, η AgroApps στις υπηρεσίες παρακολούθησης της γεωργίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην παρακολούθηση των δασών, η Totalview στην παρακολούθηση των υδάτων και η GEOSYSTEMS HELLAS A.E. στην παρακολούθηση της γης.
Στην τελετή υπογραφής απηύθυνε χαιρετισμό μέσω μηνύματος η Διευθύντρια Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης του ESA, Simonetta Cheli, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ESA, του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, όπως και εκπρόσωποι φορέων του δημοσίου, οργανισμών, εθνικών ιδρυμάτων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαστημικό οικοσύστημα.
O Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Πριν περίπου ένα χρόνο αποφασίσαμε να επανασχεδιάσουμε τη στόχευσή μας για το διάστημα, ώστε να δώσουμε λύσεις στη Γη και νέους ορίζοντες στη χώρα. Υπογράφοντας σήμερα τις τελευταίες συμβάσεις για το “Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων”, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της Ελλάδας και τη θωράκιση μας με καινοτόμες διαστημικές τεχνολογίες. Με το κυβερνητικό space hub διασφαλίζουμε ότι όλα τα πολύτιμα δεδομένα, που θα προσφέρουν οι Μικροδορυφοροί, θα μετατραπούν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε πλούτο, πληροφορία, σύγχρονες πολιτικές σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η χωροταξία. Αποκτούμε κρίσιμες υπηρεσίες για την παρατήρηση της γεωργίας, των δασών, των υδάτων, της γης και την ασφάλεια. Προστιθέμενη αξία αυτού είναι ότι θα υλοποιηθούν από ελληνικές εταιρίες. Πέρα από την αυτονομία που αποκτούμε, δημιουργούμε θέσεις εργασίας με προοπτικές ανέλιξης. Πρόκειται εξάλλου για μια από τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο ουρανός δεν είναι το όριο αλλά η αρχή για να κάνουμε σπουδαία πράγματα».
Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Σήμερα με την υπογραφή αυτής της σύμβασης, το ελληνικό οικοσύστημα του Space Tech, αποκτά μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, να αποδείξει ότι με τους ελληνικής κυριότητας μικροδορυφόρους που θα πετάξουν το 2026, μπορούν να λυθούν πραγματικά προβλήματα στη Γη. Δίνεται επίσης η δυνατότητα σε ελληνικές επιχειρήσεις και πανεπιστήμια να συνεργαστούν, αναπτύσσοντας εφαρμογές και λύσεις που αφορούν τομείς όπως είναι η ασφάλεια, η ναυτιλία, η διαχείριση της γης και των δασών, ακόμη και η γεωργία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το πρόγραμμα αυτό όχι απλά χρηματοδοτείται στο σύνολο του από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα ο Έλληνας φορολογούμενος να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ για τα έργα, αλλά και ότι το σύνολο των προϋπολογισμένων εξόδων, επιστρέφουν 100% πίσω στην Ελληνική οικονομία, καθώς στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση του έργου, συμμετέχουν αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, με Έλληνες μηχανικούς, ανοίγοντας ταυτόχρονα πολλές και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Καράντζαλος υπογράμμισε: «Τα έργα που υπογράφουμε σήμερα αφορούν ίσως το πιο σημαντικό μέρος του εθνικού προγράμματος, ήτοι αυτό της αξιοποίησης των δορυφορικών δεδομένων για την ανάπτυξη υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση οριζόντια όλου του ελληνικού δημόσιου τομέα αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ελληνικές εταιρίες και μηχανικοί θα αναπτύξουν τεχνολογία συμβάλλοντας άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής με λύσεις για την καλύτερη διαχείριση καταστροφών και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, την προστασία της δημόσιας υγείας και παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, τη διευκόλυνση στην πρόσβαση σε πληροφορίες για το περιβάλλον, τα δάση μας και τις θάλασσές μας».
Η Διευθύντρια Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης της ESA, Simonetta Cheli, δήλωσε: «Χτισμένο σε μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της βιομηχανίας και της ESA, το Ελληνικό Εθνικό Δορυφορικό Διαστημικό Πρόγραμμα αποτελεί παράδειγμα της δύναμης της συνεργασίας, τοποθετώντας την Ελλάδα ως βασικό παράγοντα στην παρατήρηση της Γης. Οι σημερινές έξι νέες συμβάσεις για τον Άξονα 3 σηματοδοτούν ένα κομβικό βήμα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη μετατροπή των δορυφορικών δεδομένων σε αξιόπιστες πληροφορίες προστιθέμενης αξίας για την περιβαλλοντική παρακολούθηση και την ασφάλεια. Θα ήθελα περαιτέρω να τονίσω ότι η ανάπτυξη αυτής της βιομηχανικής ικανότητας και η μελλοντική διαθεσιμότητα των λειτουργικών υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα».
Μισό αιώνα επιτυχημένης παρουσίας συμπληρώνουν φέτος στην ελληνική αγορά τα προϊόντα της ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.
Προϊόντα όπως τα SONALAN, TREFLAN, TYLAN, MUSTANG, LASER και πολλά άλλα, που παράλληλα με την τεχνική κατάρτιση των ανθρώπων της ΕΛΑΝΟ ΕΛΛΑΣ, καλύπτουν τις ανάγκες των γεωργών και κτηνοτρόφων, δημιουργώντας αξία στην παραγωγή τους μέσα στη μακροχρόνια πορεία της εταιρίας.
Την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2024, στα πλαίσια του εορτασμού των 50 χρόνων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο Grecotel Olympia Oasis, στην Κυλλήνη.
Με τη σύσσωμη συμμετοχή τους τίμησαν την εταιρία πέραν των εργαζομένων, οι μέτοχοι, το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς οι συνταξιοδοτηθέντες υπάλληλοι από την εταιρία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Ι. Κουρνέτας και ο αντιπρόεδρος της εταιρίας κ. Ν. Τότσιος Νικόλαος παρουσίασαν κατά τις ομιλίες τους την εξέλιξη της εταιρίας, μέσα από την ιστορική αναδρομή στους μεγάλους σταθμούς της εταιρίας, δίνοντας έμφαση στα προϊόντα και στους εργαζόμενους.
Καταλήγοντας, στη σημαντικότητα των προϊόντων που διαχρονικά διανέμει η εταιρία αλλά και στη προσφορά των εργαζόμενων που όλα αυτά τα 50 χρόνια αποτελούν την «ψυχή» της ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ Α.Ε.Β.Ε. κ. Δ. Φιλιώτης ο οποίος και παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Ι. Κουρνέτα για την σαρανταπεντάχρονη και αδιάκοπη προσφορά του στην ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.
Με προβλήματα ξεκίνησε η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τα χειμερινά σιτηρά.
Σε πολλές περιοχές ακόμη δεν έχουμε βροχές κάτι που εμπόδισε την κατεργασία του εδάφους. Σε άλλες περιοχές έγινε η κατεργασία αλλά οι παραγωγοί περιμένουν πως θα εξελιχθεί ο καιρός για να κάνουν την σπορά.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που κάποιοι βιάστηκαν να κάνουν σπορές αλλά υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν υπήρξαν στην συνέχεια βροχοπτώσεις.
Στο μεταξύ υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας με την τροποποίηση στα Οικολογικά Σχήματα, που έχει υποβάλει το ΥπΑΑΤ στην ΕΕ, με βάση την οποία καταργείται το ειδικό πριμ σποράς στα χειμερινά σιτηρά, τουλάχιστον με τον τρόπο που ίσχυε την προηγούμενη διετία 2023 και 2024. Αυτό σημαίνει ότι οι 139.649 δικαιούχοι καλλιεργητές που καλλιέργησαν 5.453.715 στρέμματα και έλαβαν 97,22 εκατ. ευρώ το 2023, από το 2025 στερούνται αυτό το ποσό.
Ο Νίκος Τούτουζας, παραγωγός σκληρού σιταριού από την Θήβα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «σήμερα είχαμε πρώτη ημέρα βροχή. Αλλά με μια βροχή δεν λύνεται το πρόβλημα. Σε όλη την περιοχή δεν έχει γίνει καμιά επεξεργασία εδάφους γιατί το χώμα είναι σκληρό. Πρώτα θα κάνουμε την κατεργασία του εδάφους και μετά θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός για να προχωρήσουμε στην σπορά. Τα σιτάρια επειδή έχουν μικρό ριζικό σύστημα θέλουν και μετά την σπορά υγρασία για να έχουν καλές στρεμματικές αποδόσεις.
Επίσης η επανασπορά είναι απαγορευτική λόγω του υψηλού κόστους. Η τιμή παραγωγού σήμερα στο σκληρό είναι στα 23 - 24 λεπτά το κιλό. Ένα στρέμμα θέλει έως 25 κιλά σπόρο (ανάλογα την ποικιλία). Το κόστος του πιστοποιημένου σπόρου είναι στο 1 ευρώ το κιλό. Στα αρδευόμενα χωράφια το κόστος κάθε ποτίσματος είναι επίσης υψηλό. Πολλοί παραγωγοί πέρυσι δεν έκαναν το δεύτερο πότισμα την άνοιξη λόγω του κόστους.
Ακόμη η περιοχή μας έχει πρόβλημα με τον υδροφόρο ορίζοντα και οι γεωτρήσεις έχουν υποχωρήσει. Τα κανάλια της Κωπαΐδας είναι άδεια. Η ΕΥΔΑΠ για να καλύψει τις ανάγκες της Αθήνας επειδή έχει μειωθεί το νερό στον Μόρνο από το καλοκαίρι παίρνει νερό από την Υλίκη. Όταν είναι γεμάτη νερό η Υλίκη εμπλουτίζει με νερό τις γεωτρήσεις της περιοχής. Τώρα που αδειάζει γίνεται το αντίστροφο μειώνεται η στάθμη των γεωτρήσεων. Αν έχουμε και τον επόμενο χρόνο τις ίδιες καιρικές συνθήκες τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την άρδευση στην Βοιωτία».
Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, γεωργοκτηνοτρόφος που καλλιεργεί 5.000 στρέμματα με σιτηρά στην Χαλκιδική, δηλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή ολοκληρώθηκε η κατεργασία του εδάφους και εδώ και 4 ημέρες έχουν ξεκινήσει κάποιοι να κάνουν σπορές. Πάντως οι παραγωγοί είναι επιφυλακτικοί γιατί δεν έχουμε πολλές βροχές. Επίσης πολλοί ακόμη δεν έχουν πληρωθεί για τα περσινά σιτάρια. Το κόστος είναι μεγάλο και αν υπάρξει πρόβλημα με μειωμένες αποδόσεις θα έχει πρόβλημα ο παραγωγός. Οι πρώιμες σπορές σε συνδυασμό με έλλειψη βροχοπτώσεων οδηγούν σε προβληματικές παραγωγές».
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Μόσχος, αγροτοκτηνοτρόφος και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «σε όλη την Καστοριά δεν έχει βρέξει καθόλου. Δεν έχει σπαρθεί ούτε ένα στρέμμα με σιτηρά. Δεν μπορούν να κάνουν οργώματα επειδή είναι ξερό το χώμα».
Καμιά βροχή δεν έχουμε όμως ούτε στις Σέρρες. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από την Βισαλτία, «δεν έχουμε βροχή και δεν μπορούμε να κάνουμε κατεργασία του εδάφους ούτε να προχωρήσουμε σε σπορές. Όλοι περιμένουν τις βροχοπτώσεις».
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, στη βόρεια Ελλάδα πολλοί παραγωγοί βιάστηκαν να κάνουν σπορά σιτηρών. Αποτέλεσμα επειδή δεν έχουμε βροχές υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην έχουμε παραγωγή. Αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».
Αρχίζει να ζεσταίνεται η παγκόσμια αγορά σκληρού σιταριού, μετά τον πρόσφατο διαγωνισμό, που έκανε η Τυνησία, στις αρχές Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Σιτηρών της Τυνησίας (ODC) διεξήγαγε τον διαγωνισμό για την αγορά 75 χιλιάδων τόνων σκληρού σίτου, για αποστολή φορτίων από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 25 Δεκεμβρίου 2024.
Οι εταιρείες που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό ήταν:
- Raya για 25 χιλιάδες τόνους με τιμή 353,07 $ (331,73 ευρώ) ο τόνος τιμή C&F
- Casillo για 25 χιλιάδες τόνους στα 354,27 $ (332,85 ευρώ) ο τόνος τιμή C&F
- EuroAgricola για 25 χιλιάδες τόνους στα 353,96 $ (332,56 ευρώ) ο τόνος τιμή C&F
Στο μεταξύ το τουρκικό κρατικό συμβούλιο σιτηρών (TMO) δημοσίευσε τις τιμές πώλησης σκληρού σίτου Νοεμβρίου 2024, που είναι παρόμοιες με αυτές του Οκτωβρίου 2024. Οι τιμές σκληρού στην ελεύθερη αγορά αυτό τον μήνα κυμαίνονται από 11.200 έως 11.600 TL/τόνος ή περίπου 305,35 - 319,45 ευρώ/τόνος.
Θυμίζουμε ότι απαγορεύονται οι εισαγωγές σκληρού σίτου στην Τουρκία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Αυτή την στιγμή η τιμή πώλησης FOB του τουρκικού σκληρού σίτου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 328,84 - 333,54 ευρώ/τόνος.
Υπό αυτές τις συνθήκες τιμολόγησης, η εξαγωγή από την Τουρκία δεν φαίνεται εφικτή, καθώς το τουρκικό σκληρό σιτάρι θα δυσκολευόταν να ανταγωνιστεί τον πρόσφατο διαγωνισμό της Τυνησίας. Ομοίως το καναδικό σκληρό σιτάρι έχει καλύτερες πιθανότητες να ανταγωνιστεί την ιταλική αγορά από το τουρκικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει καταφέρει να εξάγει περίπου 450.000 τόνους σκληρού σιταριού.
Την ίδια στιγμή τρέχει διαγωνισμός από την Ένωση Ελασσόνας για τους αποθηκευμένους περίπου 957 τόνους μαλακού σίτου, 105 τόνους σκληρού σίτου και 847 τόνους κριθαριού. Θα δέχεται κλειστές γραπτές προσφορές στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού μέχρι και την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, για την αγοραπωλησία των παραπάνω ποσοτήτων.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Στούπας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής Ένωση Ελασσόνας, «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά αυτών των σιτηρών. Θα δούμε με τι τιμές θα συμφωνήσουμε».
Είχε προηγηθεί η πώληση σκληρού σίτου στα 27 λεπτά το κιλό της ΕΒΟΛ για τους περίπου 5.000 τόνους που συγκέντρωσε φέτος από τους παραγωγούς μέλη της. Όσον αφορά το κριθάρι, (1.500 τόνοι) υπήρξε συμφωνία για τιμή παραγωγού στα 19 λεπτά.
Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι η κτηνιατρική επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τον τελευταίο καιρό την εμφάνιση αλλεπάλληλων επιζωοτιών στο ζωικό κεφάλαιο, όπως η πανώλη των αιγοπροβάτων, αλλά και η οζώδης δερματίτιδα και ο καταρροϊκός πυρετός παλαιότερα.
Αποτέλεσμα αυτών των επιζωοτιών ήταν η σοβαρή μείωση του ζωικού κεφαλαίου, η μείωση της παραγωγής, η έξοδος κτηνοτρόφων από το επάγγελμα και εν τέλει η μείωση της ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφικής παραγωγής στην εσωτερική αγορά και στις εξαγωγές.
Στον απόηχο αυτών των συμβάντων ήρθε τις τελευταίες ημέρες η εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς στα πρόβατα.
Αρχικά, σε κάποιες εκτροφές με γεωγραφικό περιορισμό και δυστυχώς όσο περνά ο καιρός με εκρηκτικό τρόπο, η νόσος επεκτείνεται χωρίς πλέον να μπορεί κανείς να αναφερθεί σε εντοπισμένο γεωγραφικό πρόβλημα. Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ως ιδιαίτερα ανησυχητική διότι έρχεται να αποτελειώσει τον σοβαρά τραυματισμένο χώρο της κτηνοτροφίας μετά και την πρόσφατη επιδημία πανώλης.
Κοινός παρονομαστής των παραπάνω εξελίξεων είναι η αποσάθρωση του δημόσιου τομέα κτηνιατρικής πρόληψης και ελέγχου, η αποθέωση της πολιτικής των αυτοελέγχων και ο περιορισμός του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Οι κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν είναι απλά υποστελεχομένες… Είναι διαλυμένες! Κτηνοτροφικοί νομοί στελεχώνονται με 2 και 4 δημόσιους κτηνιάτρους, επιφορτισμένους με διοικητικές αρμοδιότητες, με καθημερινή ευθύνη σε σφαγεία, σε ελέγχους στον στάβλο, στα κτηνιατρικά φαρμακεία και κτηνιατρεία, στον έλεγχο στα σημεία εισαγωγής και εξαγωγής κ.λπ.
Η εργαστηριακή υποδομή εδώ και χρόνια έχει συρρικνωθεί. Ελάχιστα κρατικά κτηνιατρικά εργαστήρια βρίσκονται σε λειτουργία, υποστελεχομένα, με ανεπαρκή και απαρχαιωμένο εξοπλισμό και αντικειμενικά μικρές δυνατότητες σε όγκο, έκταση και ένταση ελέγχων.
Μετά από πολλά χρόνια χωρίς προσλήψεις το προσωπικό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι «γερασμένο» εργασιακά.
Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι η μικρή συμμετοχή νέων κτηνιάτρων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για προσλήψεις. Η δε κάλυψη των προσφερόμενων θέσεων δεν είναι η απαιτούμενη εξαιτίας του απαξιωτικού μισθολογικού καθεστώτος των 799 ευρώ (!!!) για νεοδιοριζόμενο επιστήμονα.
Ως εκ τούτου οι νέοι συνάδελφοι αποχωρούν από το δημόσιο.
Στο παραπάνω σκηνικό διάλυσης προστίθεται και η κυβερνητική πολιτική πρόσληψης συμβασιούχων, σπασμωδικών θανατώσεων κοπαδιών σε συνδυασμό με την εξουθένωση των ελάχιστων δημοσίων υπαλλήλων, της επίκλησης ευρωπαϊκών κανονισμών και υποχρεώσεων, έχοντας τη συνδρομή του δημοσιογραφικού πολέμου εντυπώσεων.
Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος εκφράζουμε την ανησυχία ολόκληρου του κλάδου ζητάμε:
- Αξιόπιστο, άμεσο και όχι ετεροχρονισμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας των κρουσμάτων.
- Οικονομική κάλυψη των Περιφερειών για υγειονομική ταφή και καύση των θανατωμένων ζώων.
- Αποζημίωση των κτηνοτρόφων με πραγματικές τιμές και στο 100% της αξίας του ζωικού κεφαλαίου που θανατώνεται. Ρύθμιση χρεών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων των μονάδων που έχουν πληγεί.
- Καθολικοί και όχι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα από την ΕΕ ζώα. Επαναλειτουργία των περιφερειακών κτηνιατρικών εργαστηρίων
- Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κτηνιάτρων και άλλων ειδικοτήτων, για την κάλυψη των κενών στις περιφέρειες, στα αγροτικά κτηνιατρεία και εργαστήρια.
- Αλλαγή του μισθολογίου των κτηνιάτρων και προσαρμογή του στο πραγματικό κόστος ζωής.
- Αξιοποίηση κάθε μέτρου που θα κριθεί αναγκαίο στην αντιμετώπιση της ευλογιάς - από τις θανατώσεις ζώων, τις υγειονομικές ζώνες, μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό - ανεξάρτητα από περιορισμούς και διλήμματα οικονομικού χαρακτήρα, όπως αυτά μπαίνουν από την Ε.Ε. και συντεχνίες.
- Διεκδίκηση και απαίτηση ειδικού καθεστώτος από την Ε.Ε. εξαιτίας και της ειδικής κατάστασης που βρίσκεται η εγχώρια κτηνοτροφία τόσο στη χρηματοδότηση παραγωγών και υποδομών όσο και στο νομικό πλαίσιο των εξαγωγών και της εμπορίας κτηνοτροφικών προϊόντων.
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, έλαβε χώρα η εκδήλωση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τίτλο «Νέες Τεχνολογίες για την βιώσιμη Γεωργία», στο τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας.
Η εκδήλωση είχε σκοπό την κατάρτιση των παρευρισκόμενων, (επαγγελματιών του χώρου, αγροτών, δημοσιογράφων αλλά και του απλού κοινού) στις νέες τεχνολογίες των καλλιεργειών, που χρησιμοποιούνται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πέραν του εκθεσιακού χώρου ο οποίος είχε δημιουργηθεί από τους παρευρισκόμενους επαγγελματίες, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσω επίδειξης, κάτι που έδωσε σε όλους μας να καταλάβουμε τη σημαντικότητα της χρήσης των νέων τεχνολογιών στον αγρό.
Πριν την επίδειξη υπήρξε σύντομη εναρκτήρια ομιλία από τον υφυπουργό Υπ. Α.Α.Τ. κο Χρήστο Κέλλα, από τον πρόεδρο του ΣΕΑΜ κο Σάββα Μπαλουκτσή αλλά και από τον εισηγητή κο Μιχάλη Τσαγκαρόπουλο. Έδωσαν επίσης το παρόν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ισότητας της π. Θεσσαλίας κος Σίμος Βασίλης, ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κος Αλέξανδρος Παπαχατζής και ο προέδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλογών Γεωπόνων κ. Δημήτρης Σοφολόγης.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΜ κ. Σάββας Μπαλουκτσής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα λόγια του στην επίδραση που έχουν οι νέες τεχνολογίες στο καθαρό εισόδημα του Έλληνα αγρότη, αφού επηρεάζουν θετικά τόσο το κόστος παραγωγής όσο και τον όγκο, αλλά και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, ενώ ταυτόχρονα τον καθιστούν ανταγωνιστικό έναντι του Ευρωπαίου συναδέλφου του.
Η επίδειξη χωρίστηκε σε τέσσερα κομμάτια και τον χορό άνοιξαν οι σπαρτικές μηχανές. Προσαρμοσμένες πάνω σε υπερσύχρονα τρακτέρ, τα οποία διέθεταν και οθόνες αυτόματης πλοήγησης της TractorGPS, αλλά και με την χρήση της τεχνολογίας isobus. Να σημειωθεί πως όλα τα τρακτέρ των επιδείξεων είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν αυτόνομα στον αγρό, βάσει του προκαθορισμένου σχεδίου. Πρώτο ζευγάρι ένα τρακτέρ της Claas με μια πνευματική σπαρτική της Gaspardo, ενώ το δεύτερο ένα τρακτέρ της Deutz με μια σπαρτική μηχανή Kuhn.
Οι σπαρτικές μηχανές, διαθέτουν αυτόματο σύστημα εκτόξευσης των σπόρων, σε προκαθορισμένα σημεία στον αγρό, στα οποία έχει γίνει από πριν χαρτογράφηση. Ο σπόρος εκτοξεύεται αφού πρώτα του δημιουργηθεί υποπίεση από την σπαρτική, και εν συνεχεία απελευθερώνεται. Το ποσοστό ακρίβειας της σποράς, εάν δεν είναι ικανοποιητικό, μπορεί να προσαρμοστεί από το χρήστη. Τα οφέλη των προαναφερθέντων συστημάτων είναι πολλαπλά, με τα κύρια να είναι μηδενική επικάλυψη κατά την σπορά, μικρότερη συμπίεση του εδάφους, ακρίβεια στη σπορά ακόμα και σε μεγάλες ταχύτητες, αλλά και μείωση του κόστους της σποράς έως και 15%.
Το δεύτερο ζεύγος επιδείξεων αφορούσε σε αυτόματα συστήματα λίπανσης. Στην επίδειξη χρησιμοποιήθηκαν τρακτέρ Lamborghini με λιπασματοδιανομέα της Rauch, αλλά και ένας λιπασματοδιανομέας της DCM, σε συνδυασμό με οθόνες της TractorGPS, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας isobus. Τα μηχανήματα πραγματοποιούν τμηματικό έλεγχο ο οποίος προλαμβάνει τον διπλό ψεκασμό στο ίδιο σημείο. Με την χαρτογράφηση του αγροτεμαχίου και τις παραπάνω τεχνολογίες, επιτυγχάνεται ομοιόμορφη λίπανση, καθώς και μείωση στην κατανάλωση λιπάσματος 5% με 10%.
Η επίδειξη συνεχίστηκε με τη χρήση μηχανημάτων για ψεκασμούς θρέψης των καλλιεργειών. Τρακτέρ από την John Deere με σύστημα gps της ίδιας εταιρίας, με προσαρμοσμένο ψεκαστικό της Agroma. Η τεχνολογία isobus είχε κι εδώ την τιμητική της. Μέσω δορυφορικών εικόνων, έγινε ανάλυση του αγροτεμαχίου για την χαρτογράφηση του. Το ψεκαστικό βάσει της χαρτογράφησης ρυθμίζεται για την ποσότητα που θα ψεκάσει, ενώ αυτόματα σταματάει τον ψεκασμό στα όρια του χωραφιού και στα σημεία που έχει ήδη ψεκάσει. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο γίνεται απλή και γρήγορη η διαδικασία της θρέψης, αλλά επιτυγχάνεται και μεγάλη μείωση χρήσης ρυθμιστών ανάπτυξης. Το οικονομικό όφελος λοιπόν του παραγωγού είναι πολλαπλό.
Το τελευταίο κομμάτι της επίδειξης ήταν και το πιο εντυπωσιακό στο ευρύ κοινό, καθώς αφορούσε σε μη επανδρωμένα συστήματα ψεκασμού και λίπανσης. Με απλά λόγια, στα Drones. Τα Drones κάνουν τη ζωή των αγροτών πιο εύκολη, κάνοντας τη δουλειά για αυτούς. Ο ψεκασμός και η λίπανση πραγματοποιούνται εναερίως, χωρίς να συμπιέζεται το έδαφος από τα τρακτέρ και χωρίς να χρειάζεται η μεταφορά του τρακτέρ στον αγρό, μια διαδικασία που αρκετές φορές είναι χρονοβόρα από μόνη της. Τα drones κινούνται και ψεκάζουν στο αγροτεμάχιο βάσει του χαρτογραφημένου σχεδίου, με τη δυνατότητα μεταβλητής δόσης λίπανσης ανά σημείο στον αγρό. Η πτήση των drones μπορεί να είναι 100% αυτόματή, ή να γίνει χρήση του χειριστηρίου.
Μετά το πέρας των επιδείξεων, ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να δει τα μηχανήματα από κοντά αλλά και να μιλήσει με τους αντιπροσώπους των εταιριών που τα παρουσίασαν.
Το συμπέρασμα που βγήκε από τις επιδείξεις και την κατά γενική ομολογία άκρως επιτυχημένη εκδήλωση του ΣΕΑΜ είναι πως, οι νέες τεχνολογίες είναι εδώ για τους αγρότες, για την βελτιστοποίηση της παραγωγής και το οικονομικό όφελος τους, αλλά και το όφελος όλων μας. Εκδηλώσεις τέτοιου τύπου είναι όχι μόνο ωφέλιμες αλλά απαραίτητες για την κατάρτιση όλων μας, στους νέους ορίζοντες που μας ανοίγει η τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα της γεωπονίας.
Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου (ΕΒΟΛ), που έλαβε χώρα στις 04/11/2024, ανοίχτηκαν προσφορές στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού για την πώληση των σιτηρών εσοδείας 2024.
Όπως αναφέρει ο συνεταιρισμός, μετά την ολοκλήρωση της ως άνω διαδικασίας, η τιμή πώλησης του σκληρού σίτου συμφωνήθηκε στο ποσό των 0,288 ευρώ/κιλό για συνολική ποσότητα 5.000 τόνων περίπου, εκ των οποίων το ποσό των 0,27 ευρώ/κιλό θα αποδοθεί στους παραγωγούς, οι οποίοι είχαν παραδώσει το σιτάρι τους στον ΑΣ Βόλου.
Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε καταβληθεί στους ίδιους ως άνω παραγωγούς ποσό 0,22 ευρώ/κιλό ως προκαταβολή και τώρα θα καταβληθεί εντός των προσεχών ημερών επιπλέον ποσό 0,05 ευρώ/κιλό ως συμπληρωματική τιμή.
Η πώληση του ΕΒΟΛ ήρθε μετά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» που έκλεισε συμφωνία σκληρό σιτάρι στα 260 ευρώ/τόνο (26 λεπτά το κιλό) και του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣ γη» που ανακοίνωσε στους παραγωγούς τιμή κλεισίματος στα 26 λεπτά το κιλό.
«Είμαστε περήφανοι γιατί ένα «μικρό» σε αριθμό μελών Επιμελητήριο με τη διεκδικητικότητά του, το κύρος και την αξιοπιστία του επιτυγχάνει συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής για τη δημιουργία παραρτήματος του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ στο Επιμελητήριο Αρκαδίας.
«Δημιουργούμε μια δομή εξυπηρέτησης του συνόλου των εξαγωγικών επιχειρήσεων από την Αχαΐα, την Ηλεία, την Κορινθία, τη Λακωνία, την Αργολίδα, τη Μεσσηνία και φυσικά την Αρκαδία, προσφέροντάς τους κρίσιμη τεχνογνωσία για αποτελεσματικές και ασφαλείς εξαγωγές» σημείωσε ο κ. Τρουπής και πρόσθεσε ότι «για να το πετύχουμε αυτό συνεργαζόμαστε με τον πλέον έγκυρο φορέα στη χώρα, το Σύνδεσμο Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, καλύπτοντας παράλληλα ένα σημαντικό κενό στήριξης της επιχειρηματικότητας στη Νότια Ελλάδα».
Τις εργασίες της εκδήλωσης εγκαινίων του Παραρτήματος, την Τρίτη (29 Οκτωβρίου), άνοιξε ο κ. Ανδρέας Σύριος, Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και συντονιστής της εκδήλωσης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά τους συμμετέχοντες ανέφερε ότι με τα εγκαίνια του νέου Παραρτήματος Εξαγωγέων υλοποιείται η δέσμευση του Επιμελητηρίου, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στην έκθεση Πελοπόννησος Expo, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε όλη την Πελοπόννησο.
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος χαρακτήρισε το άνοιγμα του παραρτήματος κρίσιμο βήμα για την εξωστρέφεια, υπογραμμίζοντας ότι θα διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας για την ανάπτυξη των εξαγωγών. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η στρατηγική του place branding θα προάγει τα τοπικά προϊόντα, βελτιώνοντας την εξαγωγική ταυτότητα και διεθνοποιώντας τα προϊόντα της Πελοποννήσου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Συμεών Διαμαντίδης, τόνισε ότι το Παράρτημα, μεταξύ άλλων, θα παρέχει πρακτικά εργαλεία για τη στήριξη της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων, όπως στοχευμένη ενημέρωση, δράσεις επιχειρηματικής δικτύωσης και εξειδικευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση για επιχειρηματίες σε θέματα διεθνούς ανταγωνιστικότητας και εξαγωγών.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Παναγιώτης Χασάπης, ο οποίος ανέλυσε τις παροχές που δίνει ο ΣΕΒΕ στα μέλη και η Εντεταλμένη Σύμβουλος του ΣΕΒΕ, κα Βασιλική Λούντζη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Γιώργος Καμπύλης, ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου κ. Μανώλης Δολιανίτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ Βαγγέλης Γιαννακούρας και Γιάννης Νικολάου, καθώς και Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων Συλλόγων και Σωματείων της Αρκαδίας.
Αρχίζει η εγχώρια αγορά να δίνει την τιμή των 26 λεπτών το κιλό για το σκληρό σιτάρι.
Θυμίζουμε ότι μετά από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού πώλησης που έκανε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» είχε κλείσει συμφωνία σκληρό σιτάρι στα 260 ευρώ/τόνο (26 λεπτά το κιλό).
Αυτές τις ημέρες ακολούθησε ανακοίνωση του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣ γη» που δίνει στους παραγωγούς τιμή κλεισίματος στα 26 λεπτά το κιλό.
Αυτό είναι αποτέλεσμα ότι δεν υπάρχουν φτηνά σιτάρια για εισαγωγή με αποτέλεσμα να αρχίζει να αλλάζει το κλίμα στην αγορά.
Θυμίζουμε ότι σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου είχαμε αναφέρει ότι στην Τουρκία οι τιμές της εγχώριας αγοράς στο σκληρό σιτάρι παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα τον Οκτώβριο, από 288 έως 310 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με την ποιότητα και την τοποθεσία.
Επίσης δόθηκε παράταση στην απαγόρευση της εισαγωγής σκληρού σίτου στην Τουρκία, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Από την άλλη στην Ιταλία η αυτάρκεια σκληρού είναι κάτω από το 50%, λόγω μειωμένης παραγωγής από τις καιρικές συνθήκες που επηρέασαν αρνητικά τις στρεμματικές αποδόσεις.
10 χρόνια συνεχόμενης προσπάθειας και συνεργασίας με στόχο την ανάδειξη του βαμβακιού που παράγεται από τις ποικιλίες FiberMax®, μέσα από κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά βιώσιμο και περιβαλλοντικά προσαρμοσμένο τρόπο παραγωγής.
10 χρόνια ταξιδιού απο το σπόρο μέχρι το ρούχο, μέσα απο χιλιάδες παραγωγούς, συνεργάτες, διαφορετικούς αγρούς, γενιές και πρακτικές.
Οι παραγωγοί Γιώργος Φασούλας και Κώστας Σκουλαρίδης εκπροσωπούν την παλαιότερη και τη νεότερη γενιά του CSF και ενώνουν την φωνή τους για να ευχηθούν Χρόνια πολλά!
Το ταξίδι του CSF συνεχίζεται...
Προστιθέμενη αξία για τον παραγωγό
Το πρόγραμμα CSF είναι το πρώτο πρόγραμμα παραγωγής βιώσιμου βαμβακιού στην Ελλάδα, που δίνει προστιθέμενη αξία και πολλαπλά οφέλη στον παραγωγό.
Τα οφέλη που απολαμβάνουν οι παραγωγοί CSF συνδέονται με:
- Καλλιέργεια κορυφαίων ποικιλιών βαμβακιού FiberMax® και Stoneville®, αναγνωρισμένες για την υψηλή απόδοσή τους στο χωράφι, αλλά και τα ποιοτικά τους τεχνολογικά χαρακτηριστικά
- Επιβράβευση με διαφοροποιημένες τιμές από τα συνεργαζόμενα στο πρόγραμμα εκκοκιστήρια (Θρακικά Εκκοκιστήρια, Κ.Β. Μάρκου και Βιολάρ)
- Παραγωγή πιστοποιημένου προϊόντος που έχει τις προϋποθέσεις για την ένταξή του σε κάποια από τα υπό διαμόρφωση οικολογικά σχήματα
- Το τελικό προϊόν αυτής της διαδικασίας συνδέεται με τον αγρό, που συνάδει με τις απαιτήσεις της βιομηχανίας για ιχνηλασιμότητα.
Το CSF οδηγεί τις εξελίξεις προς ένα βιώσιμο μέλλον
Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει μετρηθεί πιλοτικά το αποτύπωμα άνθρακα σε αγροτεμάχια και σε εκκοκιστήρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προετοιμάζοντας έτσι τους παραγωγούς και την αλυσίδα αξίας για πιθανές μελλοντικές απαιτήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια του προγράμματος CSF και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2020, 2022 και 2023 μελέτες που απέδειξαν ότι το βαμβάκι στην Ελλάδα μπορεί να καλλιεργηθεί και με αναγεννητικές, βιώσιμες πρακτικές.
Το βαμβάκι CSF, ως παραγόμενο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πληροί όλες τις απαιτήσεις πιθανών ενδιαφερόμενων αγοραστών τόσο από την ευρωπαϊκή αγορά μεταποίησης, όσο και από την παγκόσμια αγορά.
“Πιστεύω ακράδαντα στην υπεύθυνη καλλιέργεια του βαμβακιού μου. Νοιάζομαι για το έδαφος, ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα γονιμότητας υγιή και σταθερά. Καλλιεργώ βαμβάκι ακολουθώντας το βιώσιμο πρόγραμμα βαμβακιού CSF, σχεδόν 10 χρόνια! Είμαι περήφανος που παράγω βαμβάκι εξαιρετικής ποιότητας με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο, ώστε να αφήσω τη γη στην επόμενη γενιά”.
Γιώργος Φασούλας, Παραγωγός CSF, Λάρισα
“Είμαι παραγωγός βαμβακιού στην Κομοτηνή και συμμετέχω στο πρόγραμμα CSF εδώ και λίγα χρόνια.
Η συμμετοχή μου στο CSF με βοήθησε να κατανοήσω την ανάγκη για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που όχι μόνο προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά βελτιώνουν και την ποιότητα και την αποδοτικότητα της καλλιέργειας μου. Μου άνοιξε το δρόμο για συνεργασία με την αλυσίδα αξίας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα πιστοποιημένο ταξίδι του βαμβακιού απο το χωράφι μου, μέχρι το τελικό προϊόν.
Η βιώσιμη γεωργία δεν είναι απλά μια επιλογή, αποτελεί ανάγκη για το μέλλον όλων μας. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που είμαι μέλος της οικογένειας του CSF!”
Κώστας Σκουλαρίδης, παραγωγός CSF, Κομοτηνή
Προστιθέμενη αξία για όλη την αλυσίδα αξίας
«Για εμάς είναι σημαντικό να θέτουμε ως ύψιστη προτεραιότητα της επιχείρησής μας τη βιωσιμότητα. Συνεργαζόμαστε με τη BASF και το πρόγραμμα CSF από το ξεκίνημα του προγράμματος. Οι αξίες ενός τέτοιου προγράμματος μας βοήθησαν να καλύψουμε τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών μας, για υψηλή ποιότητα, ιχνηλασιμότητα και παραγωγή με βιώσιμες πρακτικές. Μόνο θετική συνεισφορά μπορεί να έχει αυτό το πρόγραμμα για όλους τους συμμετέχοντες. Γι' αυτό στηρίζουμε τους καλλιεργητές μας με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να εξασφαλίζουμε από αυτούς την εξαιρετική ποιότητα του βαμβακιού και επιβραβεύουμε την προσήλωσή τους στις καλλιεργητικές πρακτικές που απαιτεί το πρωτόκολλο CSF.»
Εμμανουέλα Κουρούδη, Sustainability Manager Θρακικά Εκκοκιστήρια
«Συνεργαζόμαστε με την BASF από την πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος CSF. Για εμάς, το CSF αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση στις ανάγκες των αγορών, συνδυάζοντας την ποιότητα, τις βιώσιμες πρακτικές και την ιχνηλασιμότητα. Το βαμβάκι CSF είναι πλέον ένα επώνυμο προϊόν, που μας δίνει τη δυνατότητα διαφοροποίησης και μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε ενδιαφερόμενους αγοραστές τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της παγκόσμιας αγοράς. Βασική μας προτεραιότητα είναι να στηρίζουμε τους παραγωγούς βαμβακιού και να τους ωθούμε συνεχώς στη βελτίωση της καλλιέργειάς τους και στην παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος, ακολουθώντας όλες τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς. Όλα αυτά συνδυάζονται στο πρόγραμμα CSF.»
Βασίλης Μάρκου, Πρόεδρος της επιχείρησης Κ.Β. Μάρκου
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα CSF μπείτε στην ιστοσελίδα της BASF: www.certified-fibermax.basf.com
Σημαντική είναι η πτώση της παραγωγής σκληρού σίτου στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια, κάτι που αναγκάζει την χώρα να στραφεί σε εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της.
Ο κ. Massimiliano Giansanti, πρόεδρος των ευρωπαϊκών οργανώσεων Copa - Cogeca και της Confagricoltura, μιλώντας στο World Durum and Pasta Forum 2024, που έγινε, 18 Οκτωβρίου, στην Ιταλία, τόνισε ότι «στην χώρα το 2012 το ποσοστό αυτάρκειας του σκληρού σίτου ήταν 78%, το 2023 είναι έπεσε στο 56% και το 2024 πιθανότατα θα κλείσει κάτω από το 50%, επηρεασμένο από τις καιρικές συνθήκες που επηρέασαν αρνητικά τις στρεμματικές αποδόσεις. Έπεσε όμως και η τιμή παραγωγού λόγω των αυξημένων εισαγωγών σκληρού από την Τουρκία».
Επιβεβαίωση της άποψης του Ιταλού προέδρου είναι και τα στοιχεία που παρουσίασε η ιταλική Anacer (Εθνική Ένωση Παραγωγών Δημητριακών) που κάνουν λόγο για μια αύξηση των εισαγωγών σκληρού κατά 6% το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (1.551.928 τόνοι έναντι 1.463.396 τόνων).
Στο μεταξύ στην Τουρκία οι τιμές στο σκληρό σιτάρι παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα τον Οκτώβριο και κυμαίνονται από 288 έως 310 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με την ποιότητα και την τοποθεσία.
Οι τιμές πώλησης που κάνει το τουρκικό κρατικό συμβούλιο σιτηρών (TMO) είναι υψηλότερες από τις τιμές της τοπικής αγοράς.
Πάντως όσο περνά ο καιρός μειώνεται η ποσότητα σκληρού σίτου που διατίθεται προς πώληση από αγρότες και εμπόρους της Τουρκίας. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια τόνοι σκληρού σίτου στα χέρια της TMO.
Πέρυσι οι τουρκικές εξαγωγές σκληρού έφτασαν στους 1,6 εκατομμύρια τόνους, ενώ φέτος μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε εξαγωγή 400 χιλιάδων τόνων. Εάν οι τιμές εξαγωγής σκληρού σε Ιταλία ή Βόρεια Αφρική κυμαίνονται μεταξύ 337 και 346 ευρώ/τόνος δεν θα έχει νόημα η TMO να προχωρήσει σε πώληση.
Από την άλλη δόθηκε παράταση στην απαγόρευση της εισαγωγής σκληρού σίτου στην Τουρκία, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 (από 15 Οκτωβρίου). Και αυτό θα ένας ακόμη παράγοντας που θα αποτρέψει τις τουρκικές εξαγωγές.
Στην έκθεσή της για τη Φυτική Παραγωγή, που δημοσίευσε τον Οκτώβριο του 2024, η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικής Στατιστικής του USDA (NASS), προβλέπει μια μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων καλαμποκιού λόγω αυξημένης ζήτησης για την φετινή εμπορική περίοδο.
Πάντως οι φετινές εξαγωγές καλαμποκιού στις ΗΠΑ ξεκίνησαν δυναμικά. Μέχρι τις 3 Οκτωβρίου είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τους όγκους του 2023 κατά 22%. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι οι τιμές εξαγωγής καλαμποκιού της Αργεντινής (που είναι από τους κύριους ανταγωνιστές των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά) είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, με τις ΗΠΑ ωστόσο να παραμένουν ανταγωνιστικές με τη Βραζιλία.
Υπήρχε μια υποτονική ζήτηση εξαγωγών προς την Κίνα, η οποία όμως φαίνεται να αντισταθμίζεται από μια αυξημένη ζήτηση (σε σχέση με την περσινή) για καλαμπόκι από άλλους σημαντικούς εξαγωγικούς προορισμούς, όπως η Ιαπωνία, η Κολομβία και το Μεξικό.
Το 48% των εξαγωγών καλαμποκιού των ΗΠΑ, έως τις 3 Οκτωβρίου 2024, πήγε στην αγορά του Μεξικού. Συνολικά 2,4 εκατομμύρια τόνους υψηλότερη ποσότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που είχε ανέλθει στους 17,7 εκατομμύρια τόνους.
Πάντως το USDA εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη αύξηση στις εισαγωγές καλαμποκιού στην Κίνα από τις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, λόγω μειωμένης κινεζικής παραγωγής, αναμένεται να ενισχύσει τη διεθνή τιμή του.
Επίσης, όπως αναφέρει το USDA, η παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία, την φετινή περίοδο (2024/2025), αναμένεται να ανέλθει στους 27,2 εκατομμύρια τόνους, εμφανίζοντας μια μείωση, κατά -16%, σε σχέση με πέρυσι.
Στο μεταξύ το καλαμπόκι στο χρηματιστήριο του Μπορντό στην Γαλλία, στις 15/10/2024, έδινε τιμή FOB στα 221 ευρώ ο τόνος, μια τιμή συμβολαίων που είναι αυξημένη κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.
Γενικά μια συνολικά μειωμένη παγκόσμια προσφορά (παραγωγή και αποθέματα) λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, όπως καταγράφεται από το USDA, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην τιμή του.
Στο μεταξύ στην Ελλάδα, με τον αλωνισμό να πάει για ολοκλήρωση, έχουμε φέτος μειωμένες αποδόσεις, ενώ όσοι παραγωγοί δεν έκαναν αποθήκευση υποχρεώθηκαν να πουλήσουν στα επίπεδα των 19 έως 23 λεπτών το κιλό ανάλογα την περιοχή. Για όσους αποθήκευσαν μένει να φανεί τι θα γίνει με τις τιμές στις εισαγωγές και κατά πόσο θα γίνει εφικτό να ακολουθήσει η αγορά μια ανοδική πορεία των διεθνών τιμών το επόμενο διάστημα.
Οι Έλληνες αγρότες νιώθουν απαξιωμένοι στην Ευρώπη, αφού βλέπουν συναδέλφους τους από άλλα κράτη της ΕΕ να καταφέρνουν να κερδίζουν αποζημιώσεις, ενώ οι ίδιοι να μένουν μόνο στο «διάλογο» με το ΥπΑΑΤ.
Θυμίζουμε πρόσφατα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ απέρριψε αίτημα να αποζημιωθούν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί λόγω της φετινής ξηρασίας.
Η ρουμανική κυβέρνηση όμως κατέθεσε φάκελο και κέρδισε τις αποζημιώσεις από την ΕΕ.
Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σήμερα Πέμπτη (24/10/2024), το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης της Ρουμανίας, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από σοβαρή ξηρασία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ, ένα ρουμανικό πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων ευρώ (2 δισεκατομμύρια RON) για την αποζημίωση των αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της σοβαρής ξηρασίας, για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024.
Το πρόγραμμα αφορά την αποζημίωση σε παραγωγούς 39 επιλεγμένων καλλιεργειών (όπως για παράδειγμα σιτάρι, τριτικάλε, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, ελαιοκράμβη, μπιζέλια, ηλίανθος, καλαμπόκι κ.α.) που επηρεάστηκαν άμεσα από τη σοβαρή ξηρασία.
Για να επωφεληθούν από την ενίσχυση, οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων πρέπει να έχουν χάσει περισσότερο από το 30% της παραγωγής τους το χρονικό διάστημα μεταξύ φθινοπώρου 2023 - καλοκαιριού 2024, λόγω της ξηρασίας.
Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων ενισχύσεων.
Το ποσό ενίσχυσης είναι 20 ευρώ (1.000 RON) το στρέμμα για απώλεια 100%, που δεν θα υπερβαίνει το 30% των επιλέξιμων δαπανών. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, που σημαίνει ότι μέχρι τότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους Ρουμάνους αγρότες.
Μόνο οι Ρώσοι εξαγωγείς θα μπορούν να προμηθεύουν σιτηρά σε 13 χώρες χωρίς ξένους μεσάζοντες, ανακοίνωσε η Ρωσική Ένωση Σιτηρών.
Αυτή η νέα στρατηγική στοχεύει να αποτρέψει τις πωλήσεις σε χαμηλές τιμές και να εξαλείψει την πρακτική των μεσαζόντων που μεταπωλούν ρωσικά σιτηρά.
Με βάση την απόφαση αυτή, από τις 11 Οκτωβρίου 2024, τα ρωσικά σιτηρά εξάγονται απευθείας στους αγοραστές.
Τα ρώσικα σιτηρά εξάγονται κυρίως στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαγκλαντές, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τη Νότια Κορέα, το Πακιστάν, την Ινδία και το Ιράκ, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Ρωσικής Ένωσης Σιτηρών κ. Έντουαρντ Ζέρνιν.
Το ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας υποστήριξε την πρόταση της Ένωσης για προώθηση των άμεσων πωλήσεων για εξαγωγές. «Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να αποθαρρύνει την πώληση σε χαμηλές τιμές, ειδικά επειδή το ρωσικό σιτάρι είναι επί του παρόντος το φθηνότερο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρει.
Στο μεταξύ η Ρωσική Ένωση Σιτηρών δημοσίευσε, στις 15 Οκτωβρίου, τις ενδεικτικές τιμές συμβολαίων για το ρώσικο σιτάρι τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Σύμφωνα με αυτές για το ρωσικό σιτάρι με 12,5% πρωτεΐνη, η τιμή FOB είναι στα 221,08 ευρώ/mt για αποστολές Οκτωβρίου, 225,68 ευρώ/mt για το Νοέμβριο και στα 230,29 ευρώ/mt για τον Δεκέμβριο.
Κύκλοι του εμπορίου στην Ρωσία αναφέρουν ότι έχει προταθεί να υπάρξει μια ανεπίσημη κατώτατη ελάχιστη τιμή (πλαφόν) για τις εξαγωγές σιταριού στους διαγωνισμούς τα 230,29 ευρώ/mt.
Προβλήματα όμως υπάρχουν με τις σπορές. Η υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας, Oksana Lut, ανέφερε ότι η σπορά χειμερινών καλλιεργειών στην Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της συνεχόμενης ξηρασίας, αφού σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν έχει βρέξει από τον περασμένο τον Απρίλιο. Η εκτίμηση της υπουργού είναι πάντως ότι τελικά θα σπαρθούν 20 εκατομμύρια στρέμματα χειμερινών καλλιεργειών σιτηρών στην χώρα.
Πάντως στην 16η σύνοδο της ομάδας χωρών BRICS, που θα γίνει στην ρωσική πόλη Καζάν, στις 22-24 Οκτωβρίου 2024, θα κατατεθεί πρόταση που θα προβλέπει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας διαπραγμάτευσης για τα σιτηρά και άλλα σημαντικά εμπορεύματα, με έναν σχετικό οργανισμό τιμολόγησης που θα παρέχει δεδομένα τιμών και αναλύσεις αγοράς. Επί του παρόντος, οι διεθνείς τιμές για τα κύρια εμπορεύματα καθορίζονται στα δυτικά χρηματιστήρια.
Η συνολική παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ, για την περίοδο 2024/2025, εκτιμάται από την Κομισιόν ότι θα ανέλθει στα 260,9 εκατομμύρια τόνους, περίπου 7% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Πρόκειται για την χαμηλότερη παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τις αποδόσεις και, εν μέρει, της μείωσης της καλλιεργούμενης έκτασης (4% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας).
Τον περσινό χειμώνα, η υπερβολική βροχή διέκοψε τη φύτευση στη βορειοδυτική Ευρώπη, μειώνοντας τη συνολική έκταση φύτευσης και την παραγωγή μαλακού σίτου της ΕΕ (-9,5% από έτος σε έτος). Η υπερβολική υγρασία παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης του 2024, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών.
Επίσης σε πολλά μέρη της Ευρώπης, η ξηρασία και οι καύσωνες (ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές και μεσογειακές περιοχές όπως και στην Ελλάδα) επηρέασαν τις αποδόσεις του καλαμποκιού.
Στην ΕΕ η παραγωγή αραβόσιτου και τριτικάλε αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 4% και 6% σε ετήσια βάση αντίστοιχα.
Αντίθετα, η παραγωγή κριθαριού και σκληρού σίτου είναι αυξημένη, κατά περίπου 6% και 3% αντίστοιχα σε σχέση με την περσινή, αν και παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Η παραγωγή βρώμης στην ΕΕ το 2024/2025 αναμένεται να φθάσει τα 8 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση περίπου 37% σε σχέση με πέρυσι (11% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας).
Η συγκομιδή των χειμερινών καλλιεργειών είχε προβλήματα σε κάποιες χώρες από υπερβολικές βροχοπτώσεις το 2024, βλάπτοντας την ποιότητα της συγκομιζόμενης παραγωγής.
Επίσης, οι πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη δημιούργησαν προβλήματα στην καλλιέργεια αραβοσίτου.
Συνολικά, οι αποδόσεις των δημητριακών αναμένεται να είναι μειωμένες, κατά περίπου 2% σε σχέση με πέρυσι,, με τις μεγαλύτερες μειώσεις για τον αραβόσιτο να έχουμε σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία.
Πάντως η Κομιισιόν αποφάσισε να πληρώσει συνολικά 119,7 εκατομμυρίων ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό για την άμεση στήριξη αγροτών από τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιταλία και τη Ρουμανία, που έχουν επηρεαστεί από εξαιρετικά δυσμενή καιρικά φαινόμενα στις αρχές του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα αποφάσισε να διατεθούν 10,9 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία, 46,5 εκατ. ευρώ στη Γερμανία, 3,3 εκατ. ευρώ στην Εσθονία, 37,4 εκατ. ευρώ στην Ιταλία και 21,6 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία.
Για τις ζημιές που υπήρξαν λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά, η Κομισιόν περιμένει την κατάθεση φακέλων με αιτήσεις ζημιών από τα κράτη μέλη για να τους αξιολογήσει αν δικαιούνται αποζημιώσεις.