Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Οι προβλέψεις του USDA για σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι

01/04/2022 02:48 μμ
Με το εμπόριο σιτηρών εν μέσω σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας ασχολείται το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) σε έκθεση που εξέδωσε το Μάρτιο.

Με το εμπόριο σιτηρών εν μέσω σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας ασχολείται το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) σε έκθεση που εξέδωσε το Μάρτιο.

Η σύγκρουση στη Μαύρη Θάλασσα έχει διαταράξει τη ροή των σιτηρών από την περιοχή και έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών. Η Ουκρανία έχει αναστείλει τη λειτουργία των λιμένων της για εμπορικές δραστηριότητες από τις 24 Φεβρουαρίου. Η ρωσική κυκλοφορία σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας επηρεάζεται επίσης από εξαιρετικά υψηλά ασφάλιστρα για τα πλοία. Επιπλέον, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί καθιστούν τις εμπορικές συναλλαγές δύσκολες. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι τιμές των σιτηρών να έχουν εκτοξευθεί για όλους τους μεγάλους εξαγωγείς. Η πρόβλεψη αυτού του μήνα αντιπροσωπεύει μια αρχική εκτίμηση των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων, ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης. Το σιτάρι, το καλαμπόκι και το κριθάρι είναι τα κύρια σιτηρά που προμηθεύονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Σιτάρι: Η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 10% και η Ρωσία το 16% των παγκόσμιων εξαγωγών, κατά την περίοδο εμπορίας 2021/22, που ξεκίνησε τον Ιούλιο. Η πλειονότητα των εξαγωγών της Ουκρανίας αποστέλλεται τους πρώτους μήνες της περιόδου εμπορίας, αλλά το κλείσιμο των λιμανιών περιορίζει επί του παρόντος τις πρόσθετες εξαγωγές. Η Ρωσία είχε ήδη φορολογήσει τις εξαγωγές και εφάρμοσε ποσόστωση εξαγωγών στις 15 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία εξαιρεί τις γειτονικές χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) από την ποσόστωση εξαγωγών και διατηρεί την πρόσβαση στα πλοία εκτός Κασπίας Θάλασσας. Εκτός από τις ισχυρές εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ινδία και η Αυστραλία αναμένεται να αυξήσουν τις εξαγωγές σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς και οι δύο έχουν καλλιέργειες ρεκόρ και ανταγωνιστικές τιμές. Εν τω μεταξύ, το παγκόσμιο εμπόριο προσαρμόζεται ελαφρώς χαμηλότερα αυτόν τον μήνα, καθώς οι απότομα υψηλότερες τιμές σιταριού περιορίζουν τη ζήτηση με τους εισαγωγείς να μειώνουν και να αναβάλλουν τις αγορές και να στηρίζονται στα υπάρχοντα αποθέματα.

Καλαμπόκι: Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 16% των εξαγωγών καλαμποκιού στον κόσμο. Αυτό το μήνα, οι εξαγωγές για την Ουκρανία προβλέπονται χαμηλότερες, αντανακλώντας το κλείσιμο των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας. Οι εξαγωγές καλαμποκιού της Ρωσίας παραμένουν αμετάβλητες, με την υπόθεση ότι το καλαμπόκι θα αποσταλεί μέσω της Κασπίας Θάλασσας σε βασικές αγορές. Οι εξαγωγές καλαμποκιού των ΗΠΑ ενισχύονται, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη μείωση για την Ουκρανία. Νέες προμήθειες καλλιεργειών από την Βραζιλία και την Αργεντινή αναμένεται να βγουν στην αγορά σε λίγους μήνες και οι δύο προβλέψεις για τις εξαγωγές αυξάνονται αυτόν τον μήνα.

Κριθάρι: Αν και Ουκρανία και Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των εξαγωγών κριθαριού, το παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκε ελαφρά αυτό τον μήνα, λόγω των μεγαλύτερων προμηθειών από την Αυστραλία και μιας ελαφριάς αύξησης στον Καναδά. Οι εξαγωγές κριθαριού της Ουκρανίας είναι γενικά προκαταβολικές μετά τη συγκομιδή και η πλειονότητα της πιο πρόσφατης καλλιέργειας έχει ήδη αποσταλεί, επομένως η επίδραση του κλεισίματος των λιμανιών στις εξαγωγές αναμένεται να είναι λιγότερο σοβαρή για το κριθάρι, παρά για το καλαμπόκι. Η παραγωγή κριθαριού της Αυστραλίας αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, αυξάνοντας τις εξαγώγιμες προμήθειες και ο όγκος των εξαγωγών του Καναδά ήταν ισχυρότερος από τον αναμενόμενο παρά την παραγωγή που επηρεάστηκε από την ξηρασία. Και οι δύο προβλέψεις αυξάνονται αυτόν τον μήνα.

Αυξημένη παραγωγή σιταριού

Η παγκόσμια παραγωγή αυξάνεται αυτόν τον μήνα, κυρίως λόγω μιας μεγαλύτερης πρόβλεψης για τις εκτάσεις στην Αυστραλία. Η παγκόσμια κατανάλωση μειώθηκε αυτόν τον μήνα, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να μειωθεί επίσης, αυτό το μήνα, με μειωμένες εξαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Οι εισαγωγές για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προβλέπονται, επίσης, μειωμένες λόγω των υψηλότερων τιμών του σιταριού και των μειωμένων προμηθειών από τη Μαύρη Θάλασσα. Τα τελικά αποθέματα αυξάνονται αυτόν τον μήνα, καθώς οι μειωμένες εξαγωγές από τη Ρωσία και την Ουκρανία αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εκτέλεση. Η μέση τιμή παραγωγού στο σιτάρι αυξάνεται κατά 20 σεντς στα 7,50 δολάρια ανά μπουσέλ. Όσον αφορά στις τιμές, όλες οι προσφορές των ΗΠΑ αυξήθηκαν απότομα από την έκθεση WASDE του Φεβρουαρίου, κυρίως λόγω της έναρξης των συγκρούσεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Από την αρχή της περιόδου εμπορίας, το Soft White Winter (SWW) και το Hard Red Spring (HRS) ήταν σε προνομιακή τιμή, αντανακλώντας τις περιορισμένες προμήθειες με βάση την ξηρασία του περασμένου έτους. Ωστόσο, αυτές οι κατηγορίες διαπραγματεύονται τώρα με έκπτωση στο σιτάρι Hard Red Winter (HRW) και Soft Red Winter (SRW). Το SWW ανέβηκε 45$/τόνο στα 491$, με την ανοδική πίεση να αντισταθμίζεται από τις άφθονες προμήθειες λευκού σίτου από την Αυστραλία. Το HRS εκτοξεύτηκε επίσης 88 $/τόνο στα 486 $ με περιορισμένες προμήθειες από τον βασικό ανταγωνιστή Καναδά. Τα HRW και SRW είναι πιο συγκρίσιμα με τα είδη σιταριού που εξάγονται από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Οι τιμές της SRW εκτοξεύτηκαν στα 190 $/τόνο στα 529 $. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του HRW εκτοξεύτηκαν 162 $/τόνο στα 539 $, αντανακλώντας επίσης τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον ξηρό καιρό στις μεγάλες αναπτυσσόμενες περιοχές. Το HRS είναι το υψηλότερο από το 2008, ενώ άλλες τιμές είναι ρεκόρ.

Σημειωτέον πως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι παγκόσμιες τιμές σιταριού για όλους τους μεγάλους εξαγωγείς έχουν σημειώσει πρωτοφανή άνοδο τόσο στις αγορές μετρητών όσο και στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης, καθώς οι εισαγωγείς αναζητούν νέες προμήθειες σιταριού. Οι τιμές του Καναδά αυξήθηκαν 60 $/τόνο από τον προηγούμενο μήνα, αντανακλώντας επίσης τη συγκράτηση των αποθεμάτων από την ξηρασία του περασμένου έτους. Οι τιμές της Αυστραλίας αυξήθηκαν λιγότερο, 47 δολάρια/τόνο καθώς οι άφθονες προμήθειες από τη νέα καλλιέργεια απέτρεψαν σημαντικά κέρδη στις τιμές. Οι τιμές της Αργεντινής αυξήθηκαν 116 δολάρια/τόνο, υποστηριζόμενες από ισχυρές αγορές από τη Βραζιλία και αρκετές αγορές στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία. Οι τιμές των ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν στα 162 δολάρια/τόνο, γεγονός που αντανακλά επίσης τη συνεχιζόμενη ξηρασία στο Κάνσας, την Οκλαχόμα και το Τέξας, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία για την κατάσταση της σοδειάς χειμερινού σιταριού. Οι τιμές της ΕΕ εκτινάχθηκαν στα 150 δολάρια/τόνο με προσδοκίες για ανανεωμένη και ισχυρή ζήτηση από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με την Αλγερία να δηλώνει ότι θα επιτρέψει στη Γαλλία να συμμετάσχει ξανά σε μελλοντικούς διαγωνισμούς. Οι ρωσικές τιμές αυξήθηκαν κατά 87 δολάρια/τόνο, αν και η νέα ζήτηση μειώθηκε λόγω των κυρώσεων και των δυσκολιών στην ασφάλιση των πλοίων.

Χαρακτηριστικά αγοράς

Οι υψηλότερες εξαγωγές σίτου της Αυστραλίας και της Ινδίας αντιστάθμισαν εν μέρει τις περικοπές στις εξαγωγές της Μαύρης Θάλασσας. Με παραγωγή - ρεκόρ, οι προβλέψεις για τις εξαγωγές της Αυστραλίας για το 2021/22 αυξήθηκαν κατά 1 εκατ. τόνους σε 27 εκατ., ένα ιστορικό υψηλό όλων των εποχών για το εμπορικό έτος Ιουλίου-Ιουνίου. Οι διακοπές από τους προμηθευτές της Μαύρης Θάλασσας οδήγησαν τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στον κόσμο να αναζητούν σιτάρι. Με δύο διαδοχικές καλλιέργειες, η Αυστραλία έχει άφθονα εξαγώγιμα αποθέματα σιτηρών. Αν και συνήθως επικεντρώνονται σε βασικές αγορές της Ασίας, οι Αυστραλοί εξαγωγείς πιθανότατα θα αναζητήσουν πελάτες στη Μεσόγειο και την Αφρική φέτος. Η Αυστραλία έχει εξάγει 13,2 εκατ. τόνους σίτου μέχρι σήμερα (Ιούλιος-Ιανουάριος), πράγμα που σημαίνει ότι οι εξαγωγές θα πρέπει να ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 2,7 εκατ. τόνους το μήνα για να φτάσουν στην αναθεωρημένη πρόβλεψη.

Ιστορικά, οι 2,7 εκατ. τόνοι ήταν το μέγιστο ανά μήνα, αλλά οι εξαγωγές ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2020 και ξεπέρασαν τα 2,7 εκατ. τον Ιανουάριο. Μερικά μικρότερα λιμάνια έχουν συνδεθεί τα τελευταία δύο χρόνια στη Νότια Αυστραλία. Πρόσθετη εξαγωγική ικανότητα ανοίγει στη Δυτική Αυστραλία, η οποία αναμένεται να επιτρέψει έναν επιταχυνόμενο ρυθμό εξαγωγών τους τελευταίους 4 μήνες του εμπορικού έτους. Αναφορές από μεγάλους Αυστραλούς εμπόρους υποδεικνύουν ότι οι αγοραστές καλύπτουν αγορές πέρα ​​από το τυπικό. Στη νέα περίοδο εμπορίας (MY) 2022/23 που ξεκινά τον Απρίλιο, θα διατίθενται φρέσκες προμήθειες εκτός από τα εξαιρετικά μεγάλα αποθέματα στη χώρα. Ενώ οι εξαγωγές τείνουν να είναι κυρίως προς γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μπαγκλαντές και ορισμένων αγορών στη Μέση Ανατολή, η Ινδία είναι πιθανό να βρει αγοραστές σε όλη την Αφρική και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής. Ο χρόνος διέλευσης στη Μέση Ανατολή θα ήταν μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους εξαγωγείς της Μαύρης Θάλασσας, αλλά η Ινδία βρίσκεται σε καλή θέση για να παρέμβει ως προμηθευτής χαμηλού κόστους. Από τον Ιούλιο έως τον Ιανουάριο, η Ινδία εξήγαγε 5,2 εκατ. τόνους, κυρίως στο Μπαγκλαντές. Οι εξαγωγές από τον Οκτώβριο ανέρχονται κατά μέσο όρο σε πάνω από 900.000 τόνους το μήνα και η Ινδία αναμένεται να διατηρήσει αυτό τον ρυθμό.

Παρά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η μείωση των παγκόσμιων προμηθειών και οι υψηλές τιμές από τους μεγάλους εξαγωγείς έχουν καταστήσει το σιτάρι της Ινδίας ανταγωνιστικό για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια. Μετά από πέντε συνεχόμενες καλλιέργειες ρεκόρ και την αύξηση των κρατικών αποθεμάτων σιταριού, η Ινδία έχει άφθονα εξαγώγιμα αποθέματα. Οι τιμές εξαγωγής του ινδικού σιταριού ήταν κατά μέσο όρο ελκυστικά 312 $/τόνο τον Ιανουάριο και έχουν το πλεονέκτημα των χαμηλών ναύλων στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας. Οι εξαγωγές προβλέπεται να είναι υπερδιπλάσιες από τον όγκο του περασμένου έτους και 20 φορές σε επίπεδα από 2 χρόνια πριν. Η τελευταία φορά που η Ινδία ήταν σημαντικός εξαγωγέας ήταν το 2012/13, όταν η Ρωσία και η Ουκρανία είχαν ελλείψεις στην παραγωγή λόγω της ξηρασίας.

Οι εισαγωγές σιταριού Αιγύπτου και Τουρκίας περιορίστηκαν

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και τη Ρωσία έχει προκαλέσει ανησυχίες για τον εφοδιασμό σιταριού και την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλούς μεγάλους εισαγωγείς σιταριού που εξαρτώνται από τις προμήθειες της Μαύρης Θάλασσας. Η Αίγυπτος, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αγοράζει με συνέπεια μεγάλες ποσότητες ρωσικού και ουκρανικού σίτου για να ικανοποιήσει τις καταναλωτικές της ανάγκες. Κατά το πρώτο εξάμηνο του εμπορικού έτους, σχεδόν το 80% των εισαγωγών της Αιγύπτου έχουν προμηθευτεί από την Ουκρανία ή τη Ρωσία. Ο κρατικός αγοραστής της Αιγύπτου, η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων (GASC), αγοράζει σιτάρι μέσω διεθνών διαγωνισμών κι ένα μεγάλο μέρος κατευθύνεται προς το πρόγραμμα επιδότησης τροφίμων που διανέμει ψωμί σε ευάλωτους πληθυσμούς. Ενώ οι αγορές της GASC γίνονται συνήθως από τη Ρωσία, Ρουμανία και Ουκρανία έχουν γίνει κορυφαίοι προμηθευτές φέτος, καθώς οι παγκόσμιες τιμές ανέβηκαν. Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η GASC προσπαθεί να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές σιταριού της. Η προδιαγραφή ορίου υγρασίας σίτου, που συνήθως ορίζεται στο 13%, θα αυξηθεί στο 13,5% για να ενθαρρύνει αυτές τις προσπάθειες. Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εφοδιασμού και Εσωτερικού Εμπορίου δήλωσε την πρόθεση της Αιγύπτου να εξετάσει τις προμήθειες σιταριού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Καζακστάν και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Φεβρουάριο, η GASC ακύρωσε δύο διαγωνισμούς λόγω έλλειψης συμμετεχόντων και κλιμάκωσης των τιμών προσφοράς. Η Αίγυπτος, μια ευαίσθητη στις τιμές αγορά, μπορεί να βασίζεται περισσότερο στο σιτάρι που έχει ήδη αποθηκεύσει για το υπόλοιπο του εμπορικού έτους. Επί του παρόντος, τα κρατικά αποθέματα σιταριού για το πρόγραμμα επιδότησης τροφίμων αντιστοιχούν σε 4,5 μήνες κατανάλωσης. Η Αίγυπτος συνέχισε να κατασκευάζει νέα σιλό και να επεκτείνει την αποθηκευτική της ικανότητα, κάτι που μπορεί τελικά να επιτρέψει στην Αίγυπτο να περιορίσει τις εισαγωγές για να αντέξει τις αυξήσεις των τιμών. Επιπλέον, πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα επιδότησης ψωμιού θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση εισαγωγών. Δεδομένου του όγκου των εισαγωγών μέχρι στιγμής και των προκλήσεων με υψηλές τιμές και εναλλακτικούς προμηθευτές, οι εισαγωγές από την Αίγυπτο μειώθηκαν κατά 500.000 τόνους αυτόν τον μήνα σε 12,5 εκατομμύρια. Η Τουρκία είναι μια άλλη χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις δύο χώρες για εισαγωγές. Ενώ η Τουρκία παράγει σιτάρι, η σοδειά της για το 2021/22 μειώθηκε κατά περισσότερο από 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η κατανάλωσή της προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3%. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων υπήρξε βασική ανησυχία στην Τουρκία. Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν για να αντισταθμίσουν τις στενότερες εγχώριες προμήθειες. Για να διευκολύνει αυτό το εμπόριο, η κυβέρνηση έκανε τις εισαγωγές αδασμολόγητες τον Σεπτέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 παρέτεινε τη δασμολογική απαλλαγή μέχρι το τέλος του 2022. Λόγω της εγγύτητας και των ανταγωνιστικών τιμών, η Τουρκία έχει φτάσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας, ιδιαίτερα από τη Ρωσία. Η Ρωσία ήταν σταθερά ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Τουρκίας και εν τω μεταξύ η Τουρκία κατατάσσεται ως η πρώτη ή η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ρωσίας τα τελευταία αρκετά χρόνια. Η Ουκρανία υπήρξε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στην Τουρκία. Το τουρκικό κρατικό συμβούλιο σιτηρών TMO αγοράζει τακτικά σιτάρι μέσω διαγωνισμών. Ενώ μπορούσε να αγοράσει για 341-351 $/τόνο τον Ιανουάριο, στις αρχές Μαρτίου, οι τιμές αγοράς αυξήθηκαν στα 409 $517/τόνο. Οι αγορές της ήταν χαμηλότερες από το αρχικό ποσό της προσφοράς, λόγω των υψηλών τιμών. Μερικά από αυτά που αγοράστηκαν ήταν ήδη σε ζώνες ελεύθερων συναλλαγών και περίμεναν να εισαχθούν επίσημα. Σημειωτέον ότι η Τουρκία έχει κάποια εγχώρια αποθέματα, από τα οποία μπορεί να αντλήσει και η νέα της περίοδος εμπορίας ξεκινά τον Ιούνιο. Συνήθως, οι εισαγωγές της μειώνονται προς το τέλος της περιόδου εμπορίας. Η Τουρκία εισάγει, επίσης, σημαντική ποσότητα σιταριού για να επανεξάγει αλεύρι σίτου και προϊόντα όπως ζυμαρικά. Η Τουρκία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας αλεύρου σίτου στον κόσμο, με περισσότερο από 30% εξαγωγές στο Ιράκ, ακολουθούμενες από την Υεμένη και τη Συρία ως κύριοι προορισμοί. Οι εξαγωγές ζυμαρικών της Τουρκίας είναι περίπου η ίδια ποσότητα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κορυφαίοι προορισμοί της είναι η Βενεζουέλα και πολλές αφρικανικές χώρες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί διαταραχές στις εξαγωγές προϊόντων σίτου της Τουρκίας, αν και στις 4 Μαρτίου, το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών έχει προσθέσει προϊόντα σίτου στον κατάλογο των ειδών, για τα οποία έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τις εξαγωγές. Οι εισαγωγές της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 1 εκατ. τόνους αυτό τον μήνα, αντανακλώντας την αναβολή των αγορών και την αυξημένη εξάρτηση από το σιτάρι που βρίσκεται ήδη στη χώρα. Οι εξαγωγές της παραμένουν αμετάβλητες αυτόν τον μήνα.

Καλαμπόκι: Επισκόπηση για το 2021/2022

Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού αυξήθηκε από τον περασμένο μήνα, δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας σε Ινδία και Ρωσία υπεραντιστάθμισαν τις αντίστοιχες μικρότερες, σε Αργεντινή και Νότια Αφρική. Το παγκόσμιο εμπόριο είναι χαμηλότερο από τον περασμένο μήνα, καθώς η απότομη περικοπή των εξαγωγών της Ουκρανίας, μετά την αναστολή των λιμενικών εργασιών για εμπορικές δραστηριότητες, αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από τις υψηλότερες εξαγωγές από την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντικατοπτρίζοντας, επίσης, την εμπορική διαταραχή της Μαύρης Θάλασσας, οι παγκόσμιες εισαγωγές μειώνονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η μέση τιμή παραγωγού αυξάνεται κατά 20 σεντς στα 5,65 $ ανά μπουσέλ.

Διεθνείς τιμές: Από το WASDE του Φεβρουαρίου, οι προσφορές και των τεσσάρων μεγάλων εξαγωγέων αυξήθηκαν απότομα. Η συνεχιζόμενη σύρραξη στην Ουκρανία έχει διαταράξει τις λιμενικές δραστηριότητες και την εμπορική δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα, αυξάνοντας το επίπεδο αβεβαιότητας στην παγκόσμια αγορά καλαμποκιού. Ως αποτέλεσμα, οι προσφορές της Ουκρανίας αυξήθηκαν 56 $/τόνο στα 340 $, αν και η νέα ζήτηση είναι πιθανό να περιοριστεί υπό τις περιστάσεις. Η νέα καλλιέργεια καλαμποκιού από τη Νότια Αμερική απομένει αρκετούς μήνες για να φτάσει στην αγορά και οι κρίσιμοι μήνες για την ανάπτυξη της καλλιέργειας δεν έχουν έρθει ακόμη για τη δεύτερη σοδειά της Βραζιλίας που εξάγεται σε μεγάλο βαθμό (σαφρίνια). Σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ζήτηση παλαιών καλλιεργειών, οι προσφορές της Αργεντινής αυξήθηκαν 61 $/τόνο στα 343 $ και οι προσφορές της Βραζιλίας αυξήθηκαν 52 $/τόνο στα 349 $. Απηχώντας αυτές τις παγκόσμιες ανησυχίες, οι προσφορές των ΗΠΑ αυξήθηκαν 58 $/τόνο στα 353 $.

Χαρακτηριστικά αγοράς: Οι τιμές του καλαμποκιού σε επίπεδα ρεκόρ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) που χρονολογούνται εδώ και 20 χρόνια, η τιμή του καλαμποκιού έφτασε τα 350 $/τόνο για πρώτη φορά για έναν μεγάλο εξαγωγέα (τις Ηνωμένες Πολιτείες). Οι προσφορές για όλους τους μεγάλους εξαγωγείς σημείωσαν υψηλά ρεκόρ στις αρχές Μαρτίου. Μαζί με ορισμένα άλλα γεωργικά και μη προϊόντα, το καλαμπόκι έχει δει απότομη άνοδο στις τιμές που συμπίπτει με την έναρξη της στρατιωτικής δράσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι σχετικές διαταραχές τόσο της λιμενικής δραστηριότητας όσο και της εμπορικής ναυτιλίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει τις προμήθειες καλαμποκιού από την Ουκρανία. Η Ουκρανία αντιπροσωπεύει γενικά περίπου το 15% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού. Αυτή η τρέχουσα άνοδος των τιμών έχει επιδεινώσει την πορεία του περασμένου έτους, η οποία οφείλεται τόσο από παράγοντες προσφοράς όσο και από παράγοντες ζήτησης. Για τη ζήτηση, η Κίνα άρχισε να εισάγει μεγάλους όγκους καλαμποκιού ξεκινώντας τον Ιούλιο του 2020. Η ισχυρή ζήτηση της Κίνας παρέμεινε μέχρι το 2020/21 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος), με αποτέλεσμα τελικά 29,5 εκατ. τόνους εισαγωγών καλαμποκιού. Αυτός ο όγκος εδραίωσε την Κίνα ως το μεγαλύτερο εισαγωγέα καλαμποκιού στον κόσμο το 2020/21, ξεπερνώντας το δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα, το Μεξικό, λίγο περισσότερο από 9 εκατ. τόνους. Από την πλευρά της προσφοράς, οι συνθήκες για το καλαμπόκι δεύτερης καλλιέργειας της Βραζιλίας (σαφρίνια) επιδεινώθηκαν μέχρι την έναρξη της συγκομιδής τον Ιούνιο του 2021. Η χαμηλότερη παραγωγή μείωσε τις διαθέσιμες προμήθειες για εξαγωγή, υποστηρίζοντας περαιτέρω τις τιμές πέρυσι. Προσβλέποντας στο μέλλον, η Αργεντινή και η Βραζιλία προβλέπεται να έχουν παραγωγή ρεκόρ καλαμποκιού κατά τις περιόδους εμπορίας 2021/22 (Μάρτιος 2022-Φεβ 2023). Ωστόσο, αυτές οι προμήθειες καλαμποκιού δεν θα είναι διαθέσιμες στην παγκόσμια αγορά για λίγους ακόμη μήνες. Με τη Βραζιλία να ξεκινά κανονικά τη συγκομιδή της δεύτερης σοδειάς της με μεγάλες εξαγωγές τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ένα υψηλότερο ποσοστό όψιμου καλαμποκιού στην Αργεντινή θα μπορούσε να ωθήσει τη συνολική διαθεσιμότητα καλαμποκιού της Νότιας Αμερικής αργότερα μέσα στο έτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως ο μεγαλύτερος και επίσης υπολειπόμενος προμηθευτής καλαμποκιού στον κόσμο, έχουν άφθονες προμήθειες και θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό έως ότου οι εξαγωγές της Νότιας Αμερικής είναι πλήρως διαδικτυακές. Ωστόσο, η τρέχουσα υψηλή τιμή του καλαμποκιού μπορεί να αναγκάσει ορισμένους εισαγωγείς που είναι σε θέση να υποκαταστήσουν να αναζητήσουν εναλλακτική λύση. Παρά την άνοδο της τιμής, το κριθάρι από την Αργεντινή και την Αυστραλία παραμένει λιγότερο ακριβό από το καλαμπόκι στα 330 $/τόνο και 311 $/τόνο, αντίστοιχα. Η ζήτηση για εισαγωγές καλαμποκιού για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική παραμένει ισχυρή. Οι προβλέψεις για τις εισαγωγές καλαμποκιού για την περίοδο 2021/22 είναι χαμηλότερες αυτόν τον μήνα για Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, αντανακλώντας το κλείσιμο των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα και τις κυρώσεις στη Ρωσία. Ωστόσο, η πρόβλεψη παραμένει υψηλότερη από το προηγούμενο έτος. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία υπήρξαν σημαντικοί προμηθευτές για τις δυο αυτές περιοχές, με πλεονεκτήματα στη μεταφορά εμπορευμάτων και μεταφοράς. Επιπλέον, η Αργεντινή, η Βραζιλία και σε μικρότερο βαθμό η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξαν βασικοί προμηθευτές στην περιοχή. Όλες οι χώρες της περιοχής εξαρτώνται από τις εισαγωγές για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση ζωοτροφών για ζωική παραγωγή (π. Το Ιράν υπήρξε κορυφαίος προορισμός για το καλαμπόκι από τη Βραζιλία. Αν και υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τη ζήτηση ζωοτροφών στο Ιράν, τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας δείχνουν ότι η παραγωγή κρέατος στο Ιράν το 2020 αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με ισχυρά κέρδη για τα βοοειδή, τα πρόβατα και τις κατσίκες. Η Τουρκία έχει επιτρέψει μηδενικούς δασμούς εισαγωγές καλαμποκιού κι άλλων σιτηρών από τον περασμένο Σεπτέμβριο και η πολιτική έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του 2022 για να βοηθήσει στη μείωση των τιμών.

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
24/06/2022 10:13 πμ

Με τιμή ημέρας πληρώνει τους παραγωγούς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου, που για μια ακόμα φορά παρεμβαίνει δυναμικά στην αγορά.

Κάθε ημέρα η τιμή ενημερώνεται, εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Πλατυκάμπου Λάρισας, κ. Γιάννης Κουκούτσης, ενώ ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να μην δώσει όλη την ποσότητα τώρα αν κρίνει ότι πρέπει να πουλήσει μετέπειτα, ή ακόμα και να αποθηκεύσει το στάρι του στις εγκαταστάσεις του εν λόγω Συνεταιρισμού ως το Μάρτιο. Σύμφωνα με τον κ. Κουυκούτση, ο Συνεταιρισμός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποθήκευση και σκοπεύει μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, να προσπαθήσει να κάνει και νέες εγκαταστάσεις, μιας και είναι κρίσιμες για το μέλλον του ΑΣ και των αγροτών. Σήμερα ο ΑΣ Πλατυκάμπου έχει μια αποθηκευτική δυνατότητα της τάξης των 3.000 με 3.500 τόνων.

Ευελπιστεί μάλιστα να συγκεντρώσει πάνω από 2.000 τόνους σε σιτάρι φέτος, όπως μας είπε ο κ. Κουκούτσης, ο οποίος σημείωσε επιπλέον πως τόσο το σιτάρι της περιοχής όσο και το κριθάρι για το οποίο ο ΑΣ προσφέρει 33 λεπτά σήμερα στον παραγωγό, δεν έχουν επηρεαστεί ποιοτικά από τις βροχές του τελευταίου διαστήματος.

Πέρσι ο ΑΣ Πλατυκάμπου είχε δώσει στους παραγωγούς μια τιμή στα 27 λεπτά για το σκληρό όταν η αγορά έπαιζε στα 23 λεπτά και έφθασε να πληρώσει στο τέλος έως και 48 λεπτά τον παραγωγό.

Τελευταία νέα
23/06/2022 11:08 πμ

Η Ένωση Ορεστιάδας θα πραγματοποιήσει διαγωνισμό πώλησης σκληρού σίτου, εντός του Ιουλίου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Ορεστιάδας, κ. Λάμπης Κουμπρίδης, τα αλώνια ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες, αλλά από την Τετάρτη έβρεξε και σταμάτησαν, ενώ σε κάποια χωριά δεν έχουν ακόμα καν αρχίσει. Η πρώτη εικόνα δείχνει μειωμένες αποδόσεις 10-15% από πέρσι, με στήσιμο 400-450 κιλά το στρέμμα. Ωστόσο οι εκτάσεις με σκληρό είναι αυξημένες 20% από πέρσι. Η Ένωση Ορεστιάδας θα πραγματοποιήσει διαγωνισμό πώλησης σκληρού σίτου στα μέσα Ιουλίου, μας λέει ο κ. Κουμπρίδης, όπως άλλωσε έκανε και πέρσι. Στόχος σύμφωνα με τον ίδιο είναι μια τιμή στα 60 λεπτά ανά κιλό. Μέσω του διαγωνισμού η Ένωση Ορεστιάδας φιλοδοξεί να πουλήσει περί τους 30.000 τόνους. Το θετικό μάλιστα είναι πως δεν υπάρχουν ζημιές στα στάρια στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Διδυμοτείχου - Έβρου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε συγκέντρωση σίτου σκληρού, σίτου μαλακού, κρίθης, τριτικάλε εσοδείας 2022 για λογαριασμό των παραγωγών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, που υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Αξιώτης Καμπρούδης, η τιμή για το σκληρό σίτο είναι στα 49 λεπτά το κιλό, ανοιχτή τιμή, με άμεση προκαταβολή για τον παραγωγό.

Δείτε εδώ λεπτομέρειες

21/06/2022 10:05 πμ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν τρόπους απελευθέρωσης των 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών (μαλακό και αραβόσιτος) που έχουν μείνει στην Ουκρανία λόγω του ρώσικου αποκλεισμού των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, σε μια συνάντηση στο Λουξεμβούργο, τη Δευτέρα (20 Ιουνίου).

Η Ουκρανία εξήγαγε έως 6 εκατ. τόνους σιτηρών τον μήνα πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα αρνείται την ευθύνη για την επισιτιστική κρίση και κατηγορεί τις δυτικές κυρώσεις για την έλλειψη που οδήγησε σε άλμα στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και προειδοποιήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη για πείνα σε φτωχότερες χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα εισαγόμενα σιτηρά.

Από την πλευρά του το Συμβούλιο της ΕΕ υποστηρίζει ότι δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ έναντι των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές. Και προσθέτει: «Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν απαγορεύουν την εισαγωγή και μεταφορά ρωσικών γεωργικών προϊόντων, την πληρωμή για τέτοιου είδους ρωσικές εξαγωγές ή την προμήθεια σπόρων από τρίτες χώρες - αφορούν μόνο τα πρόσωπα και τις οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις. Οι κυρώσεις είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να μην αφορούν τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα και, κατά περίπτωση, οι τομεακές απαγορεύσεις περιλαμβάνουν ειδικές εξαιρέσεις για τα προϊόντα αυτά. Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν ισχύουν για τρίτες χώρες ή φορείς τρίτων χωρών».

«Η Αίγυπτος και άλλες χώρες της Αφρικής είναι τα θύματα αυτής της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Είμαστε στο πλευρό των Ηνωμένων Εθνών για να βρεθεί μια λύση ώστε να ανοίξει ένας θαλάσσιος διάδρομος προς τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα προχωρήσει κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε να κλείσει αυτή η συμφωνία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ. «Για αυτό πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή σιτηρών», είπε. Ο ίδιος ωστόσο απέκλεισε τη διέξοδο μέσω της Λευκορωσίας, λόγω των κυρώσεων που της έχει επιβάλει η ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι η Λευκορωσία δηλώνει πρόθυμη να επιτρέψει τη διέλευση των σιτηρών της Ουκρανίας στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, εάν της επιτραπεί να μεταφέρει λευκορωσικά προϊόντα από τα λιμάνια αυτά.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) το σιτάρι, ένα τρόφιμο στρατηγικής σημασίας, κατέγραψε αύξηση της τιμής του κατά 5,6% το Μάιο. Πρόκειται για μια αύξηση που συνδέεεται «με την ανακοίνωση ενός εμπάργκο στις εξαγωγές από την Ινδία, με ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες των καλλιεργειών σε μείζονες εξαγωγικές χώρες» και με μια μείωση των προβλέψεων για την παραγωγή δημητριακών στην Ουκρανία. Σε διάστημα ενός χρόνου, η τιμή του σιταριού - το 30% του παγκόσμιου εμπορίου του οποίου εξασφαλίζουν η Ρωσία και η Ουκρανία - αυξήθηκε κατά 56,2%.

17/06/2022 01:20 μμ

Ο Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αξιουπόλεως που ξεκίνησε με 48 λεπτά, τώρα πάει στα 50 λεπτά.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αξιουπόλεως Κιλκίς οι νέες τιμές για την συγκέντρωση της παραγωγής είναι για το σκληρό σίτο στα 48 λεπτά το κιλό (49 ή 50 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη), για το μαλακό σίτο στα 34 λεπτά το κιλό και για το κριθάρι στα 32 λεπτά το κιλό. Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, η συγκέντρωση των σοδειών θα πραγματοποιηθεί στην πλάστιγγα Πολυκάστρου (δίπλα στο γήπεδο) και οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του Συνεταιρισμού (23430-31367-8) ή με το κατάστημα εφοδίων (23430-31366). Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Παύλος Πασαλίδης, τα αλώνια είναι σε εξέλιξη, καθώς εδώ και πέντε ημέρες άρχισαν και πάλι μετά τις βροχές.

Συνέχεια αλωνιών και στη Νίκαια

Με μέτριες αποδόσεις συνεχίζεται ο αλωνισμός σκληρού σίτου στην περιοχή της Νίκαιας Λάρισας. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ κ. Αντώνης Ρεντζιάς, στα κριθάρια τα αλωνίσματα τελείωσαν με μέσες αποδόσεις στα 400 κιλά το στρέμμα. Στα σιτάρια συνεχίζεται με αποδόσεις στα 350 με 400 κιλά. Σύμφωνα με τον κ. Ρεντζιά, μέσω του ΑΣ Νίκαιας οι παραγωγοί μπορούν να κλειδώσουν τιμή και να πουλήσουν στις 15 Ιουλίου, στις 15 Σεπτεμβρίου και στις 15 Νοεμβρίου, ενώ θα γίνει ακόμα μια δημοπρασία για το προϊόν που δεν είναι συμβολαιακό (ελεύθερο), στις αρχές Σεπτεμβρίου.

16/06/2022 02:13 μμ

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τη συνδεδεμένη ενίσχυση στην κορινθιακή σταφίδα και το ρύζι για το έτος 2021.

Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 27,05 ευρώ το στρέμμα για το ρύζι και στα 56,1 ευρώ το στρέμμα για την κορινθιακή σταφίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι πληρωμές αναμένονται να γίνουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. 

Επίσης μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να καταβληθούν και τα ειδικά δικαιώματα στους κτηνοτρόφους χωρίς γη.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

16/06/2022 11:50 πμ

Με 40 λεπτά προκαταβολή παραλαμβάνει σιτάρι εφετινής εσοδείας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου (ΕΒΟΛ), ενώ πληθαίνουν οι οργανώσεις που ανακοινώνουν τιμοκατάλογο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλο - ΕΒΟΛ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε, πέραν της παραλαβής κριθαριού και η παραλαβή σιταριού εσοδείας 2022 στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, στα σιλό του Αγίου Δημητρίου και του Στεφανοβικείου. Στους παραγωγούς, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Γάκης από τον Συνεταιρισμό, θα δοθεί άμεσα προκαταβολή 40 λεπτά το κιλό, αλλά η τελική τιμή θα οριστικοποιηθεί έως τις 30/09/2022. Η πληρωμή θα γίνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου μετά την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών, αρχής γενομένης την Τρίτη 21/06/2022. Σύμφωνα με τον κ. Γάκη επί της ουσίας έχουν ολοκληρωθεί οι παραλαβές στα κριθάρια, όχι όμως και στα σιτάρια, που εμφανίζουν κανονικές αποδόσεις και είναι σε πολλές περιπτώσεις επηρεασμένα από τις βροχές.

32 λεπτά δίνει για το κριθάρι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων

Με τιμή 32 λεπτά παραλαμβάνει κριθάρι, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων (πρώην ΕΑΣ), ενώ τις επόμενες ημέρες το ΔΣ της οργάνωσης θα συνεδριάσει προκειμένου να καθορίσει την τιμολογιακή πολιτική και στο σιτάρι.

Τιμές από άλλες οργανώσεις

Σκληρό σιτάρι έχει ανακοινώσει ότι παραλαμβάνει και ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας (ΘΕΣγη), με την τιμή στο πρώτης ποιότητας προϊόν να διαμορφώνεται στα 48 λεπτά/κιλό και στο δεύτερης ποιότητας στα 47 λεπτά το κιλό. Όπως διευκρίνησε ο Συνεταιρισμός, δίνεται προκαταβολή 30 λεπτά το κιλό, ενώ η κλειστή τιμή παραγωγού θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες και οποιαδήποτε μεταβολή της θα ανακοινώνεται από τον Συνεταιρισμό. Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς που το επιθυμούν να κρατήσουν ανοικτή τιμή το αργότερο έως τις 15/09/2022. Γαι το κριθάρι, ο Συνεταιρισμός προσφέρει 32 λεπτά το κιλό.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων Ο Ενιπέας ανακοινώνει εξάλλου πως αγοράζει σιτάρι με τιμή 0,48 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα ανοιχτής τιμής έως και 30/11/2022, η οποία θα διαμορφώνεται καθημερινά και θα ανακοινώνεται από το Συνεταιρισμό στο site του (www.enipeasagro.gr). Όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται, και για οποιαδήποτε διευκρίνηση, μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά με το γεωτεχνικό τμήμα του συνεταιρισμού στο Μικρό Ευύδριο Φαρσάλων, επισημαίνεται σχετικά από την οργάνωση.

Σκληρό σιτάρι με προκαταβολή 35 λεπτά/κιλό και κλείσιμο έως 30/11/2022 ή κλείσιμο με τιμή ημέρας, μαλακό σιτάρι με προκαταβολή 35 λεπτά το κιλό και κριθάρι με 35 λεπτά το κιλό, κλειστή τιμή ανακοίνωσε εξάλλου ότι παραλαμβάνει προϊόν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαμίας (πρώην ΕΑΣ).

Στις 4 Ιουνίου 2022 είχε ανακοινώσει ότι ξεκίνησε παραλαβές κριθαριού ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σημάντρων Χαλκιδικής, με την τιμή παραγωγού στα 32 λεπτά το κιλό.

Την αρχή, όπως πρώτος είχε γράψει ο ΑγροΤύπος, είχε κάνει ανακοινώνοντας επίσημα τιμές ο Συνεταιρισμός Αξιουπόλεως Κιλκίς, μια νεοσύστατη οργάνωση από την περιοχή της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο εν λόγω Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός, οι τιμές εκκίνησης για την συγκέντρωση της εσοδείας 2022 είναι: 0,46 ευρώ το κιλό (0,47 ή 0,48 ευρώ το κιλό, ανάλογα την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη) για το σκληρό σιτάρι, 0,40 ευρώ το κιλό για το μαλακό και 0,32 ευρώ το κιλό για το κριθάρι.

USDA: Μειωμένη παραγωγή στην ΕΕ και χαμηλά αποθέματα

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε στις 10 Ιουνίου 2022 το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η παγκόσμια παραγωγή σιταριού μειώνεται αυτό το μήνα κυρίως λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων σε Ινδία και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παγκόσμια κατανάλωση μειώθηκε αυτό τον μήνα. Τα τελικά αποθέματα αναθεωρούνται προς τα κάτω, κυρίως λόγω χαμηλότερων αποθεμάτων στην Ινδία. Οι εισαγωγές παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, καθώς οι υψηλότερες εισαγωγές για το Ιράν και το Πακιστάν αντισταθμίζονται κυρίως από χαμηλότερες εισαγωγές για το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα. Οι εξαγωγές αυξάνουν για τη Ρωσία, την Αργεντινή και το Ουζμπεκιστάν, αλλά αντισταθμίζονται κυρίως από τις μειώσεις προς την Ινδία.

15/06/2022 10:16 πμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαμίας, ενημερώνει ότι ξεκίνησε να παραλαμβάνει:

  • σκληρό σιτάρι με προκαταβολή 0,35 λεπτά/κιλό και κλείσιμο έως 30/11/2022 ή κλείσιμο με τιμή ημέρας
  • μαλακό σιτάρι με προκαταβολή 0,35 λεπτά/κιλό 
  • κριθάρι με 0,35 λεπτά/κιλό, κλειστή τιμή.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου, υπεύθυνος ζωοτροφών του συνεταιρισμού, «από Δευτέρα (13/6) ξεκινήσαμε να παραλαμβάνουμε σιτηρά. Οι βροχές μας καθυστέρησαν λίγο τα αλώνια. Συνολικά θα αποθηκεύσουμε 2.000 τόνους δημητριακών, κυρίως σκληρό σιτάρι. Αφήνουμε και ανοικτή τιμή για σκληρό και μαλακό σιτάρι γιατί όσοι παραγωγοί αντέχουν οικονομικά θέλουν να κρατήσουν για κάτι ακόμη καλύτερο. Η συγκομιδή δημητριακών τώρα ξεκινά στην περιοχή και δεν υπάρχουν προβλήματα ποιότητας. Αυτή την εποχή το σκληρό κινείται από 48 έως 49 λεπτά το κιλό».  

14/06/2022 04:12 μμ

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας - ΘΕΣγη ενημερώνει τα μέλη του και τους συνεργαζόμενους παραγωγούς ότι ξεκίνησε η παραλαβή σκληρού σιταριού εσοδείας 2022 στους αποθηκευτικούς χώρους της Nutria Α.Ε. στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. 

Σύμφωνα με τον συνεταιρισμό, η τιμή παραγωγού για το σκληρό σιτάρι πρώτης ποιότητας διαμορφώνεται στα 48 λεπτά το κιλό και της δεύτερης ποιότητας στα 47 λεπτά.

Όπως αναφέρει, συνυπολογίζοντας τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς και τα υψηλά κόστη παραγωγής, η παραλαβή θα γίνεται με τους εξής όρους:
1. Προκαταβολή 0,30 €/ κιλό
2. Η κλειστή τιμή παραγωγού θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες και οποιαδήποτε μεταβολή της θα ανακοινώνεται από τον συνεταιρισμό. Δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς που το επιθυμούν να κρατήσουν ανοικτή τιμή το αργότερο μέχρι 15/09/2022.

Παραλαβές θα πραγματοποιούνται καθημερινά 8:00 π.μ. - 10:00 μ.μ. Οι πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η τιμολόγηση.

Κάθε χρόνο ο ΘΕΣγη συγκεντρώνει ποσότητα 7 έως 8 χιλιάδων τόνων.

Ο πρόεδρος του ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος, ανέφερε: «Φέτος, αναμένουμε ότι θα αυξηθούν κατά πολύ οι ποσότητες που διαχειριζόμαστε, για αυτό και προχωρήσαμε στην ενοικίαση μεγάλων και σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων. 

Σκοπός της εμπορικής μας πολιτικής είναι να καλυφθούν μέσω της προκαταβολής οι άμεσες ανάγκες των παραγωγών - μελών και των συνεργατών μας, καθώς τα κόστη ενέργειας και εφοδίων έχουν εκτοξευθεί και οι αγρότες βρίσκονται απέναντι σε πρωτοφανείς οικονομικές και άλλες συγκυρίες. 

Η συλλογική προσπάθεια που καταβάλλουμε στοχεύει στην εξασφάλιση μιας δίκαιης τιμής για τους παραγωγούς σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά».

14/06/2022 09:51 πμ

H πρόβλεψη για την παραγωγή αραβοσίτου 2022/2023 είναι εξαιρετικά αβέβαιη στην παρούσα φάση λόγω των αβεβαιοτήτων στην Ουκρανία και της συνεχιζόμενης συγκομιδής στη νότια Αμερική, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό έγγραφο που εξέδωσε, η παρατεταμένη ξηρασία σε συνδυασμό με καύσωνες κατά τη διάρκεια του Μαΐου προβλέπεται να προκαλέσουν μείωση στην παραγωγή αραβόσιτου (οι αρχικές προβλέψεις ανέφεραν οτι αναμενόταν μια καλή παραγωγή αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν και κάνουν λόγο για μια μείωση κατά περίπου 2 εκατ. τόνους στην ΕΕ).

Το Διεθνές Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) από την πλευρά του προβλέπει μείωση της παγκόσμιας παραγωγής στους 1.183,8 εκατ. τόνους (-2,5 % σε ετήσια βάση) το 2022/2023 από την παραγωγή ρεκόρ της προηγούμενης περιόδου.

Όπως τονίζει η σπορά καθυστέρησε σημαντικά στις ΗΠΑ λόγω ασυνήθιστα ψυχρού και υγρού καιρού, γεγονός που δυσχεραίνει τις προβλέψεις για το ύψος των αποδόσεων. Μετά από την αναθεώρηση της εκτιμώμενης παραγωγής προς τα κάτω, η παραγωγή προβλέπεται να ανέλθει σε 367,3 εκατ. τόνους (-4,3%). 

Με μειωμένες διαθέσιμες ποσότητες και υψηλές τιμές, η κατανάλωση αραβοσίτου αναμένεται να μειωθεί κατά 0,6 % από το ρεκόρ της προηγούμενης περιόδου σε 1.200 εκατ. τόνους, συμπεριλαμβανομένων 710,2 εκατ. τόνων (-0,6%) για χρήση σε ζωοτροφές.

Τα τελικά αποθέματα αναμένεται να μειωθούν κατά 5,6% σε 269 εκατ. τόνους, εκ των οποίων το 65% αποδίδεται στην Κίνα. 

Λόγω της μειωμένης παγκόσμιας προσφοράς και της αβέβαιης διαθεσιμότητας από την Ουκρανία, το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4,6% σε 166,3 εκατ. τόνους το 2022/23.

10/06/2022 01:58 μμ

Ζημιές από την ξηρασία αλλά και τις χαλαζοπτώσεις αντιμετωπίζει το σκληρό σιτάρι της Ιταλίας. Αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον για τα καλής ποιότητας σκληρά από τη βιομηχανία τροφίμων και οι τάσεις αυτές να εμφανίζονται στα ιταλικά χρηματιστήρια για την εγχώρια σοδειά (ποιότητα fino).

Αρχές Ιουνίου στη Φότζια είχε τιμή για το καλής ποιότητας σιτάρι στα 57 λεπτά (570 ευρώ ο τόνος) και για το βιολογικό στα 58 λεπτά (580 ευρώ ο τόνος), εμφανίζοντας μια αύξηση κατά 3,46% σε σχέση με τις τιμές συμβολαίων του προηγούμενου μήνα. 

Στις 7 Ιουνίου στο χρηματιστήριο του Μιλάνου έδινε τιμή συμβολαίων στα 55 λεπτά το κιλό για τα σκληρά σιτάρια (στη βόρεια Ιταλία από 54 έως 55 λεπτά και στην κεντρική από 56 έως 57 λεπτά).

Από την άλλη οι οργανώσεις παραγωγών ζητάνε τιμές στα αλώνια στα 60 λεπτά λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας. Πάντως οι τάσεις των τιμών από τα τέλη Μαΐου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου είναι ανοδικές.

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος σκληρού σιταριού είχε προβλήματα λόγω της ξηρασίας αλλά και των χαλαζοπτώσεων που ακολούθησαν. Αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή.

Η ξηρασία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την ιταλική γεωργία με ζημιές που υπολογίζονται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, υποστηρίζει η ιταλική αγροτική οργάνωση Coldiretti και προσθέτει ότι πολλές εκτάσεις δεν μπορούν να καλλιεργηθούν λόγω έλλειψης νερού άρδευσης. Θα πρέπει να γίνουν άμεσα επενδύσεις σε έργα άρδευσης (λιμνοδεξαμενές κ.α.).

Στο πρόβλημα της ξηρασίας ήρθαν να προστεθούν οι ισχυρές χαλαζοπτώσεις, λίγες ημέρες πριν τα αλώνια, που ξεκίνησαν από τις 7 Ιουνίου. Όπως επισημαίνει η Coldiretti σε μόλις τρεις ημέρες υπήρξαν ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις που έπληξαν πολλές περιοχές της βόρειας Ιταλίας.

Η πτώση χαλαζιού στην ύπαιθρο - υπογραμμίζει η Coldiretti - είναι πολύ καταστροφική αυτή την εποχή λόγω των απωλειών που προκαλεί στα χωράφια ακριβώς την παραμονή της συγκομιδής. Στα προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών έρχονται να προστεθούν για τους παραγωγούς οι αυξήσεις στα εφόδια, τα καύσιμα και την ενέργεια που έχουν αυξήσει φέτος σε υψηλά επίπεδα το κόστος καλλιέργειας. 

«Θα πρέπει ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων (παραγωγή, βιομηχανία) να υπογράψει δίκαιες εμπορικές συμφωνίες για να διασφαλιστεί μια πιο δίκαιη κατανομή της αξίας, ενώ η κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, που απαγορεύει την αγορά τροφίμων κάτω από το κόστος παραγωγής», τονίζει ο πρόεδρος της Coldiretti κ. Ettore Prandini.

08/06/2022 11:17 πμ

Μεγάλες οι απώλειες της παραγωγής σε κριθάρια, αλλά και σιτάρια που πλάγιασαν από τις βροχές και τους ανέμους.

Μετ' εμποδίων διαξάγεται ο αλωνισμός, καθώς οι βροχές των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Σιτάρια και κριθάρια έχουν πλαγιάσει, ενώ μείωση αναμένεται και στις στρεμματικές αποδόσεις, σε σχέση με τα κομμάτια που αλωνίστηκαν πρώτα.

Ο κ. Θανάσης Κούντριας από την Αγρομηχανική Βόλου λέει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «την Δευτέρα έβρεξε στην περιοχή μας και απ' ό,τι φαίνεται από τις αυτοψίες που έχουμε ήδη κάνει σε χωράφια με σιτάρια και κριθάρια, υπάρχουν ζημιές και απώλειες παραγωγής. Ίσως να μην είναι όσες φάνηκε αρχικά, αλλά να είναι λιγότερες όμως. Τα σιτάρια και τα κριθάρια σε πολλές περιπτώσεις πλάγιασαν και ο αλωνισμός των κριθαριών που είχε ξεκινήσει από μέρες στον Αλμυρό κι αλλού, έχει διακοπεί. Στα σιτάρια δεν έχει μαζευτεί η παραγωγή, όμως τώρα δε μπορούν να μπουν οι μηχανές στα χωράφια. Το κακό είναι ότι υπάρχει πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες για επιπλέον βροχές. Στο σιτάρι φαίνεται πως θα έχουμε και υποβάθμιση ποιότητας, αλλά με τέτοια έλλειψη παγκοσμίως, αυτό δεν παίζει ρόλο φέτος. Τα κριθάρια ξεκίνησαν πολύ καλά. Ο αλωνισμός έχει προχωρήσει κατά 50%. Σε σπορόκεντρα παρατηρήθηκαν στην αρχή αποδόσεις έως και 700 κιλά το στρέμμα. Τώρα με τις βροχές, αυτές θα έχουν επίπτωση, εκτιμώ».

Κόπηκαν στη... μέση τα στάχυα

Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση σε 15.000 στρέμματα στο δήμο Κιλελέρ. Μεταξύ των καλλιεργειών που επλήγησαν ήταν σιτάρια και κριθάρια, που σε πολλές περιπτώσεις πλάγιασαν με αποτέλεσμα να κοπούν στη μέση τα στάχυα και να χαθεί παραγωγή, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Χρήστος Σιδερόπουλος, αγρότης και πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών. Ζημιές, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν στα χωριά Ομορφοχώρι, Γλαύκη, Χάλκη, Μελία, Πλατύκαμπο, Νέο Περιβόλι και Μοσχοχώρι. Σημειωτέον ότι στην περιοχή της Λάρισας, την Τριτη δεν υπήρξαν ζημιές, όμως υπάρχει ανησυχία για τις επόμενες ημέρες, που προβλέπονται βροχές και έντονη αστάθεια του καιρού γενικά στη χώρα.

Τεράστια προβλήματα σε όλο το νομό Γρεβενών

«Όλα μας πάνε κόντρα φέτος. Από που να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε. Ο χειμώνας έφερε παγωνιές και κρύα πολλά. Μετά ήρθε η ξηρασία και πάνω που είπαμε πως θα βρέξει και θα κάνει καλό στις καλλιέργειες, ήρθε το χαλάζι να αποτελειώσει τα πάντα. Και να φανταστείτε πως δεν έχουμε ακόμα καν μπει στα χωράφια για να αλωνίσουμε τα σιτάρια», τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών, κ. Χρυσόστομος Παυλίδης, ο οποίος εκτιμά πως οι αποδόσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν θα ξεπεράσουν στα μαλακά σιτάρια τα 50 με 60 κιλά ανά στρέμμα.

Μείωση αποδόσεων στη Βοιωτία λόγω... ρήτρας αναπροσαρμογής

Στο νομό Βοιωτίας εξάλλου όπως λέει ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις αποδόσεις των σιτηρών, καθώς ακόμα και μεγάλοι και συστηματικοί αγρότες έχουν περιορίσει πολύ τα ποτίσματα, λόγω των τσουχτερών χρεώσεων στην τιμή του ηλεκτρικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το φαινόμενο φέρνει μειωμένες παραγωγές τόσο, στα σιτάρια και τα κριθάρια, όσο και στα τριφύλλια, που σε πολλές περιπτώσεις ξεραίνονται...

Σε αναμονή οι αγρότες στο Κιλκίς

Ξεκίνησαν εδώ και κάποιες ημέρες τα αλωνίσματα στην περιοχή του Κιλκίς, όμως διακόπηκαν λόγω των βροχοπτώσεων. Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Κώστας Μερτζεμέκης, παραγωγός, γεωπόνος και έμπορος σιτηρών, αν δεν ρίξει πάλι νερό δεν θα υπάρχει πρόβλημα σε ποιότητα και αποδόσεις, τόσο στα στάρια, όσο και στα κριθάρια. Αν όμως βρέξει πάλι, τότε θα υπάρξουν απώλειες. Σημειωτέον ότι και την Τετάρτη ο καιρός στο Κιλκίς είναι πολύ... μουντός.

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από ΕΜΥ

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους, προβλέπεται έως και την ερχόμενη Παρασκευή κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως σημειώνει σε έκτακτο δελτίο, που εξέδωσε η ΕΜΥ. Τα ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Πιο αναλυτικά:

Την Τετάρτη (08-06-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Στερεά.

Ο άστατος καιρός με τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες θα συνεχιστεί την Πέμπτη (09-06-2022) κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Την Παρασκευή (10-06-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν τη βόρεια Εύβοια. Η έντονη αστάθεια θα σταματήσει το Σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα για την Αττική, καταιγίδες τοπικά ισχυρές προβλέπονται σήμερα το απόγευμα (Δευτέρα 06-06-2022), ενώ για την Τρίτη και την Τετάρτη η πιθανότητα φαινομένων είναι μικρή.

06/06/2022 03:16 μμ

Στο 70% έχει προχωρήσει η συγκομιδή κριθαριού στη Θεσσαλία. Τώρα ξεκινά στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Κουτσιούλης, υπεύθυνος εμπορίας δημητριακών του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας- ΘΕΣγη, «έχει συγκομιστεί περίπου το 60-70% της παραγωγής κριθαριού.

Απόμειναν κάποιες περιοχές με όψιμα κριθάρια που θα ξεκινήσονυ τη συγκομιδή μετά τις βροχοπτώσεις σε 4 - 5 ημέρες.

Οι τιμές παραγωγού στο χωράφι είναι σε υψηλά επίπεδα και κυμαίνονται στα 32 λεπτά το κιλό. Οι κτηνοτρόφοι αναμένεται να το αγοράζουν για ζωοτροφή στα 35 - 36 λεπτά το κιλό, ανάλογα τα μεταφορικά.

Πάντως υπάρχει μια αναμονή από όλους για το πως θα εξελιχθεί η φετινή αγορά και αν και χτυπούν τα τηλέφωνα δεν κλείνουν ακόμη συμφωνίες. Για εισαγωγές είναι ακόμη νωρίς να πούμε τι θα γίνει».

Ολοκλήρωσε το αλώνισμα ο Θεόδωρος Παπαστογιανούδης, προβατοτρόφος από την Λάρισα, που καλλιεργεί 80 στρέμματα με κριθάρι για ζωοτροφή για τα ζώα του.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο, «φέτος ήταν μια ξηρική χρονιά και οι αποδόσεις ήταν μειωμένες κατά 50% σε σχέση με πέρσι».

Από την πλευρά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ, ανακοίνωσε ότι οι παραγωγοί κατά την παράδοση του προϊόντος εισπράττουν προκαταβολή 30 λεπτά και θα ακολουθήσει η εκκαθάριση τέλος Ιουλίου.

Στις Σέρρες αυτές τις ημέρες ξεκίνησε ο αλωνισμός στα κριθάρια. Ο κ. Παύλος Αραμπατζής, παραγωγός από τη Βισαλτία Σερρών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε ο αλωνισμός στην περιοχή για να πρώιμα ξηρικά χωράφια. 

Η ποιότητα είναι καλή αν και ήθελαν παραπάνω βροχές. Οι αποδόσεις σε αυτά τα χωράφια κυμαίνονται από 250 έως 350 κιλά το στρέμμα. 

Από Τετάρτη - Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσουν τα αλώνια στα καλά χωράφια που έχουν τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες με τις υψηλές αποδόσεις, οι οποίες μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 600 κιλά μέγιστο.

Η τιμή παραγωγού φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί στα στα 32 - 35 λεπτά. 

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι οι ζυθοποιίες συμφώνησαν να δώσουν τιμή παραγωγού όσο φτάσει η τιμή στην αγορά ανεξάρτητα τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί. Πρόβλημα είναι ότι σε αντίθεση με τα σιτάρια το κριθάρι είναι δύσκολο στην αποθήκευση».

03/06/2022 02:57 μμ

Την αρχή κάνει ανακοινώνοντας επίσημα τιμές ο Συνεταιρισμός Αξιουπόλεως Κιλκίς, μια νεοσύστατη οργάνωση από την περιοχή της Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο εν λόγω Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός, οι τιμές εκκίνησης για την συγκέντρωση της εσοδείας 2022 θα είναι οι ακόλουθες:

  • Σίτος σκληρός: 0,46 ευρώ το κιλό (0,47 ή 0,48 ευρώ το κιλό, ανάλογα την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη)
  • Σίτος μαλακός: 0,40 ευρώ το κιλό
  • Κριθάρι: 0,32 ευρώ το κιλό.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Παύλος Πασαλίδης, η συγκέντρωση των προϊόντων θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 6 Ιουνίου στην πλάστιγγα Πολυκάστρου (δίπλα στο γήπεδο). Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποδόσεις είναι μειωμένες στην περιοχή λόγω του ότι δεν έριξε νερό τελευταία. Όπως μας είπε ο κ. Πασαλίδης, το αλώνισμα ξεκίνησε σε σκληρό σιτάρι και μαλακό, οι ιδιώτες δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα τιμή, αλλά ο Συνεταιρισμός Αξιούπολης το έκανε καθώς έχει και σχετική συμφωνία με τη Σόγια Ελλάς. Πέρσι ο Συνεταιρισμός συγκέντρωσε περί τους 3.500 τόνους σιτηρών.

Στην Λάρισα δεν ξεκίνησαν ακόμα τα αλώνια

Ο κ. Νίκος Καρυπίδης, παραγωγός σιτηρών με 2.000 στρέμματα καλλιέργεια, από τον Σύλλογο Θεριζοαλωνιστικών νομού Λάρισας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το αλώνισμα στα σιτάρια, μαλακό και σκληρό, παρά μόνο στα κριθάρια με την τιμή στα 32 λεπτά το κιλό.

Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας - ΘΕΣγη ενημέρωσε την Πέμπτη τα μέλη του Συνεταιρισμού και τους συνεργαζόμενους παραγωγούς ότι ξεκίνησε η παραλαβή κριθαριού εσοδείας 2022. Η κλειστή τιμή παραγωγού είναι στα 0,32 ευρώ/κιλό.

31/05/2022 12:54 μμ

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας - ΘΕΣγη ενημερώνει τα μέλη του και συνεργαζόμενους παραγωγούς ότι ξεκίνησε η παραλαβή κριθαριού εσοδείας 2022. 

Η κλειστή τιμή παραγωγού είναι 0,32 ευρώ/κιλό.

Δίνεται η δυνατότητα, σε παραγωγούς που το επιθυμούν, να κρατήσουν ανοικτή τιμή, το αργότερο μέχρι 31/12/2022.

Πληρωμές θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η τιμολόγηση.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος, «κάθε χρόνο παραλαμβάνουμε περίπου 3.000 τόνους κριθαριού. Από αυτούς τα μισά πάνε για ζωοτροφή και τα υπόλοιπα για την παραγωγή μπύρας.

Οι τιμές είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω της κατάστασης στην αγορά. Συνεργαζόμαστε κυρίως με κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς στους οποίους πουλάμε τα κριθάρια. Ο κτηνοτρόφος θα παραλάβει στον στάβλο του το κριθάρι σήμερα με τιμή στα 34 - 35 λεπτά το κιλό». 

31/05/2022 10:40 πμ

Ξεκίνησαν δειλά-δειλά τα αλώνια στις πρώιμες περιοχές και οι πρώτες ενδείξεις για τον παραγωγό είναι, κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές.

Τα πρώτα κριθάρια που αλωνίζονται είναι συνήθως τα πιο «αδύναμα» ως προς τα κιλά, όμως οι αποδόσεις δείχνουν ανώτερες από πέρσι τουλάχιστον κατά 30%. Εν τω μεταξύ ο ανταγωνισμός για το προϊόν, έχει φέρει τις τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα για τον παραγωγό, που όμως είχε και έχει να αντιμετωπίσει τσουχτερά κόστη. Φαίνεται τελικά πως οι καιρικές συνθήκες και οι βροχές του τελευταίου διαστήματος, όπως έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος, είχαν εξαιρετικά θετικό αποτύπωμα στην καλλιέργεια.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος γεωπόνος του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Βασίλης Κωτούλας: «τα αλωνίσματα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή-Σάββατο από την πρώιμη ζώνη του Αλμυρού. Τετάρτη με Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει και η Λάρισα, ενώ και η Χαλκιδική έχει ήδη αρχίσει σε κάποιες περιπτώσεις. Τα πρώτα κριθάρια κυμαίνονται στα 400 με 420 κιλά το στρέμμα απόδοση, δηλαδή 30% πάνω από πέρσι, που ήταν τα πρώιμα στα 300 με 320 κιλά το στρέμμα. Όσο προχωράμε, η απόδοση των χωραφιών θα ανεβαίνει. Εκτιμώ έτσι πως τελικά, κατά μέσο όρο θα είμαστε στα 450 κιλά περίπου το στρέμμα. Εκτός αυτού, η πρώτη εντύπωση για την ποιότητα είναι επίσης πολύ καλή. Αναφορικά με τις τιμές έχουμε ήδη ξεφύγει από την τιμή της σύμβασης και κανείς παραγωγός δεν θα αδικηθεί».

Σε μια-δυο ημέρες από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει το αλώνισμα των κριθαριών στην περιοχή της Νίκαιας Λάρισας, με τις προοπτικές, όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Νίκαιας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς, να είναι πολύ θετικές, τόσο από την άποψη των στρεμματικών αποδόσεων, όσο επίσης της ποιότητας, αλλά και των τιμών παραγωγού, που ακούγονται ότι θα είναι από 32 λεπτά ανά κιλό κι άνω. Σύμφωνα βέβαια με τον έμπειρο πρόεδρο, στην ζώνη της Νίκαιας, τα κριθάρια είναι λιγότερα από πέρσι.

Τέλος, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος Θανάσης Κούντριας από την Αγρομηχανική Βόλου: «τα πρώτα αλωνίσματα είναι ήδη... γεγονός στον Αλμυρό και το καλό είναι πως οι στρεμματικές αποδόσεις είναι εντυπωσιακές, φθάνοντας τα 500 και 600 κιλά το στρέμμα. Κατά την περσινή χρονιά μιλάγαμε για 300 κιλά λόγω του ότι οι καλλιέργειες είχαν επηρεαστεί από τον λίβα που είχε φυσήξει τότε το Πάσχα. Φέτος είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Στην περιοχή μας υπάρχουν, τόσο κτηνοτροφικά, όσο και βυνοποιήσιμα κριθάρια. Η ζήτηση είναι μεγάλη και οι τιμές αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, φαίνεται πως θα παίξουν στα επίπεδα των 30-35 λεπτών το κιλό, ίσως και παραπάνω».

31/05/2022 09:29 πμ

Τι αναφέρει η τελευταία έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την παραγωγή σιτηρών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βγήκε από τη σκιά του Brexit και του COVID-19 κατά την περίοδο εμπορίας 2021/22 κι άφησε πίσω του τη χαμηλότερη των τελευταίων 40 ετών σοδειά σίτου (2020/21), οι εξελίξεις στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες έφεραν νέες αβεβαιότητες στην αγορά. Σύμφωνα με το USDA, oι ήδη υψηλές τιμές των εισροών, ειδικά των λιπασμάτων και των καυσίμων, έχουν αυξηθεί περαιτέρω κι ορισμένοι παραγωγοί αναφέρεται ότι εξετάζουν εναλλακτικές εισροές καθώς και μείωση των εφαρμογών των καλλιεργειών. Ακόμα κι έτσι όμως, προσθέτει το USDA, οι προοπτικές για την καλλιέργεια σιτηρών στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν επί του παρόντος θετικές. Η ανοιξιάτικη φύτευση βρίσκεται σε εξέλιξη σε καλές συνθήκες και οι χειμερινές καλλιέργειες αναφέρεται ότι έχουν αναπτυχθεί καλά και είναι κυρίως σε καλή έως και εξαιρετική κατάσταση. Σύμφωνα με το USDA, η προβλεπόμενη ζήτηση για ζωοτροφές θα μειωθεί αλλά μόνο οριακά σε σχέση με ένα χρόνο πριν κι ενώ η ζήτηση από τον τομέα των βιοκαυσίμων αυξάνει γι' άλλη μια φορά.

Πιο συγκεκριμένα, η συνολική παραγωγή σιτηρών στο Ηνωμένο Βασίλειο (σίτος, κριθάρι, βρώμη) το 2022/2023 προβλέπεται να είναι στους 22,85 εκατ. τόνους, 3,8 εκατ. τόνους πάνω από το 2020/21, παρότι οι εκτάσεις με σιτάρι είναι στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 40ετίας. Ενώ η παραγωγή σιταριού το 2021/22 ήταν πολύ βελτιωμένη σε σχέση με ένα χρόνο πριν, παρ' όλα αυτά ήταν κάτω από τις προσδοκίες των παραγωγών, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων στην συγκομιδή. Παρόλα αυτά, η ένταξη του σιταριού στο σιτηρέσιο των ζωοτροφών αυξήθηκε, κυρίως σε βάρος του εγχώριου κριθαριού και του εισαγόμενου καλαμποκιού. Το εγχώριο σιτάρι, σύμφωνα με το USDA, υποκατέστησε, επίσης, μέρος της προηγούμενης αυξημένης ενσωμάτωσης του εισαγόμενου καλαμποκιού στα βιοκαύσιμα.

Οι συνθήκες του φθινοπώρου για τις χειμερινές φυτεύσεις το 2022/23 ήταν οι καλύτερες των τελευταίων ετών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ήπιος και ξηρός καιρός επέτρεψε στους παραγωγούς να ολοκληρώσουν έγκαιρα τη σπορά, πράγμα που σημαίνει πως οι αναφορές από τους ίδιους τους αγρότες, σχετικά με τη σπορά ήταν καλές μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Οι ήδη υψηλές τιμές των λιπασμάτων εκείνη την εποχή έκαναν αρκετούς καλλιεργητές να μειώσουν τις εισροές, αναζητώντας εναλλακτικές, μεταξύ των άλλων και οργανικά λιπάσματα.

Ο χειμώνας, συνεχίζει το USDA, ήταν ευνοϊκός για τις καλλιέργειες, με τον Ιανουάριο και το Μάρτιο να καταγράφουν κρύες νύχτες, αλλά μεγάλες περιόδους ξηρού καιρού και το Φεβρουάριο να αποδεικνύεται πιο άστατος, με υγρό και θυελλώδη καιρό κατά καιρούς. Σε γενικές γραμμές, οι χειμερινές καλλιέργειες αναφέρεται τώρα ότι εξελίσσονται καλά ενώ και η ανοιξιάτικη σπορά έγινε σε ξηρές συνθήκες. Παρότι οι παραγωγοί είχαν αποφασίσει να σπείρουν, πριν αυξηθούν τόσο πολύ οι τιμές των εισροών, λέει το USDA, ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις αυξήσεις στα κόστη των εισροών και των καυσίμων, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Σημειωτέον ότι το 2021/22 το Ηνωμένο Βασίλειο μείωσε σημαντικά την εξάρτησή του από το εισαγόμενο καλαμπόκι. Οι τρέχουσες προοπτικές καλλιέργειας για το 2022/23 δείχνουν πως το σιτάρι θα αντιπροσωπεύει και πάλι πάνω από το μισό της χρήσης ζωοτροφών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενο από το κριθάρι, με τη χώρα να παραμένει εισαγωγέας καλαμποκιού, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το 2021/22. Δεδομένης της κατάστασης στην Ουκρανία, μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να στραφεί σε άλλες αγορές. Ο τομέας της βιοαιθανόλης, τέλος, παραμένει η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση, καταλήγει το USDA.

27/05/2022 04:00 μμ

Αποκαλυπτική έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για τις Ινδίες, που μετά την σύρραξη στην Ουκρανία, απέκτησαν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στις 25 Μαΐου το USDA, η θερμική καταπόνηση που προκύπτει από μια άνευ προηγουμένου άνοδο των θερμοκρασιών, η οποία ξεκίνησε στα μέσα του Μαρτίου, είχε αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην καλλιέργεια σιταριού της Ινδίας. Οι αποδόσεις εμφανίζουν ήδη μείωση 10 με 15%, σε σχέση με τα αρχικώς αναμενόμενα στις κύριες ζώνες καλλιέργειας, ενώ ιδιαίτερα φαίνεται να έχουν επηρεαστεί τα όψιμα σιτάρια. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή σιταριού 2022/23 της Ινδίας δεν θα ξεπεράσει τους 99 εκατ. τόνους, αντί για 110 εκατ. τόνους που έδειχναν οι πρώτες προβλέψεις.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του USDA, η εικόνα των σιταριών από τις 2 έως τις 6 Μαΐου 2022 στις κύριες ζώνες καλλιέργειας και συγκεκριμένα στις πολιτείες Uttar Pradesh και Bihar δείχνει μείωση αποδόσεων στα χειμερινά σιτάρια από 11% έως 30%, κάτι που αποδίδεται στην πρόωρη έναρξη του καλοκαιριού το Μάρτιο, με πρωτοφανείς θερμοκρασίες, τις πιο υψηλές των τελευταίων 122 ετών!

Το USDA εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τις εξαγωγές σιταριού φέτος της Ινδίας, που ενδεικτικά το 2020/21 εξήγαγε 2,5 εκατ. τόνους σίτου, αξίας 758 εκατ. δολαρίων, κυρίως στο Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κι άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται πως στις 13 Μαΐου, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού, επικαλούμενη την ξαφνική άνοδο των παγκόσμιων τιμών και τους συνεπαγόμενους κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια στη χώρα.

24/05/2022 04:19 μμ

Πολύ λίγα είναι τα μαλακά σιτάρια στην χώρα μας, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές παραγωγού ήταν σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να στραφούν στο σκληρό που έχει και τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ο κ. Γιάννης Μπουτσέλης, από το Τμήμα Πωλήσεων Σπόρων Μεγάλης Καλλιέργειας της ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε τα στρέμματα καλλιέργειας κυμαίνονται στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα.

Επίσης λόγω των καιρικών συνθηκών αναμένεται να έχουμε μειωμένες αποδόσεις κυρίως στην περιοχή των Γρεβενών. Επίσης οι μεγάλες ποσότητες μαλακού σιταριού που παράγει η χώρα μας είναι χαμηλής ποιότητας και πάνε για ζωοτροφή. 

Τα τελευταία χρόνια διαθέτουμε κάποιες ποικιλίες σπόρων που μπορούν να κάνουν ποιοτικό σιτάρι που θα πάει για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι τιμές όμως των τελευταίων ετών δεν βοήθησαν τους παραγωγούς που καλλιεργούν μαλακό».

Ο Δημήτρης Ντόνας, παραγωγός σιτηρών από τα Γρεβενά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα στρέμματα φέτος είναι ίδια με πέρσι. Του χρόνου όμως με τα βιολογικά όσοι θα ενταχθούν μπορεί να προτιμήσουν άλλη καλλιέργεια και να μειωθούν. 

Ο καιρός δεν βοήθησε και αναμένεται να έχουμε μειωμένες αποδόσεις που αναμένεται να κυμανθούν στα 200 κιλά. Τα φυτά είναι μικρά και έχουν λίγα σπυριά. Είχαμε κρύα και έπιασαν στη συνέχεια απότομες ζέστες. Επίσης πολλοί παραγωγοί δεν έκαναν σωστή λίπανση αφού έχει αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος. 

Το 90% των χωραφιών στην περιοχή είναι ξηρικά. Στο παρελθόν στην περιοχή είχαμε καλές ποιότητες στο μαλακό αλλά τώρα δεν υπάρχει. Ο καιρός στα αλώνια πάντως μπορεί να βοηθήσει την ποιότητα.

Το σίγουρο είναι ότι θα αυξηθούν οι τιμές παραγωγού. Πέρσι στα αλώνια πούλησα στα 20 λεπτά το κιλό. Φέτος καμιά σχέση με πέρσι. Τα αλώνια αναμένεται να ξεκινήσουν στην περιοχή για τα σιτάρια κατά το τέλος Ιουνίου».      

Ο κ. Δημήτριος Κιζιρίδης, παραγωγός από το Κιλκίς, που έχει αγρόκτημα παραγωγής βιολογικών σιτηρών και μονάδα παραγωγής αλεύρων, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή μαλακού κατά 20 - 30% σε σχέση με πέρσι. 

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην περιοχή που νοικιάζουν χωράφια με τον ΑΤΑΚ. Έτσι μένουν ακαλλιέργητα. Οι σπορά γίνεται τον Οκτώβριο και τότε κανείς δεν ήξερε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα προβλήματα στην αγορά με τα αλεύρια.

Στην περιοχή τα χωράφια που δεν κάνουν καλή ποιότητα στο σκληρό (άγονα) τα καλλιεργούν με μαλακό. Για την ποιότητα θα δούμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός. Τα αλώνια θέλουν ζέστες. Στην περιοχή το μαλακό θα ξεκινήσει τα αλώνια μεταξύ 10 - 20 Ιουνίου. 

Όσον αφορά την αγορά έλλειψη δεν νομίζω ότι θα υπάρξει. Θα εισάγουν μαλακό σιτάρι από Ρωσία όπως κάνουν και με το πετρέλαιο. Απλά θα έχει πολύ ακριβή τιμή. Αλλά και στα αλώνια οι τιμές φέτος θα ανέβουν πολύ».

Ο Παύλος Αραμπατζής, παραγωγός από τη Βισαλτία Σερρών, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει μαλακό σιτάρι στην Ελλάδα. Αυτά που λένε για αύξηση της παραγωγής είναι λόγια του αέρα. 

Στις Σέρρες καλλιεργήθηκαν λίγα στρέμματα, αφού πέρσι είχε τιμή παραγωγού στα αλώνια στα 18 λεπτά. Στη συνέχεια βέβαια αυξήθηκαν οι τιμές και έφτασαν από αποθήκη στα 40 λεπτά.

Φέτος εκτιμώ ότι θα έχουμε αύξηση κατά 50% της τιμής σε σχέση με τα 40 λεπτά που αγόρασαν πέρσι. Μιλάμε για τιμή στα 60 λεπτά και μπορεί να ξεπεράσουν τα 80 λεπτά αν δεν γίνουν εισαγωγές από εξωτερικό. 

Αυτή την εποχή τα μαλακά που έρχονται από Βουλγαρία είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και κάνουν μόνο για ζωοτροφή. 

Φέτος η εικόνα της παραγωγής σε σχέση με τις αποδόσεις αναμένεται να είναι καλύτερη σε σχέση με πέρσι. Πάντως αν δεν γίνουν εισαγωγές μαλακού θα ξεμείνουν οι μύλοι. Τα αλώνια στα πρώιμα σιτάρια θα ξεκινήσουν από 10 έως 12 Ιουνίου».        

20/05/2022 12:07 μμ

Καλή σε γενικές γραμμές χρονιά αναμένεται στα κριθάρια, ανάλογα βέβαια και την περιοχή, καθότι δεν έβρεξε παντού, τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σιδερόπουλο η χρονιά στα κριθάρια, όπως και στα υπόλοιπα σιτηρά πάει πολύ καλά, αλλά το επόμενο δεκαπενθήμερο είναι κρίσιμο και δεν πρέπει να φυσήξει λίβας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «οι βροχές που έπεσαν τις τελευταίες ημέρες άλλαξαν προς το καλύτερο την εικόνα των αγρών και πλέον μπορούμε να πούμε πως θα έχουμε μια καλή παραγωγή. Το θετικό είναι πως σήμερα οι τιμές στο κριθάρι κυμαίνονται στα 34-35 λεπτά. Οι αγρότες όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Πρέπει ενόψει των νέων σπορών το φθινόπωρο να κάνουν καλή έρευνα και μελέτη για την καλλιέργεια και τα κόστη δεδομένου ότι όλα αλλάζουν. Το κόστος πετρελαίου diesel είναι στα ύψη και η καθημερινή συζήτηση των αγροτών αφορά την ρευστότητα των εκμεταλλεύσεων, η οποία έχει επιδεινωθεί από την καθυστέρηση πληρωμών σε διάφορα αγροτικά προγράμματα. Καθαρά καλλιεργητικά οφείλω να πω ότι όσον αφορά στο κριθάρι θα ξεκινήσει ο αλωνισμός μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Κρίσιμο είναι να μην φυσήξει λίβας, γιατί θα επηρεαστεί η ποσότητα και η ποιότητα».

Καλές αναμένονται οι αποδόσεις σε Μακεδονία και Θεσσαλία

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος γεωπόνος του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Βασίλης Κωτούλας: «σε γενικές γραμμές η χρονιά πάει καλά και αναμένουμε αυξημένες σε σχέση με πέρσι αποδόσεις της τάξης του 20%. Αυτή η αύξηση θα αφορά προφανώς περιοχές, όπου σημειώθηκαν βροχοπτώσεις τις προηγούμενες ημέρες, τόσο στην Θεσσαλία, όσο και στην Μακεδονία. Βέβαια από τους επιτόπιους ελέγχους που κάναμε τις προηγούμενες ημέρες, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στη Λάρισα, όπως η Νίκαια και ο Κρανώνας για παράδειγμα που αναμένονται μειωμένες αποδόσεις λόγω του ότι δεν έπεσε βροχή». Ο κ. Κωτούλας εκτιμά τέλος πως τα αλώνια θα ξεκινήσουν τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, από την περιοχή του Αλμυρού, όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε χρόνο και δεδομένου ότι βελτιώνονται οι θερμοκρασίες. Σημειωτέον ότι στον Αλμυρό έριξε αρκετό νερό τις προηγούμενες ημέρες και οι αγρότες με βυνοποιήσιμο κριθάρι αλλά και ζωοτροφικό αναμένουν πολύ καλές αποδόσεις.

Στο νομό Βοιωτίας έριξε, καλή, ποτιστική βροχή και τα κριθάρια συνήλθαν, τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Βάγκος, μεγαλοπαραγωγός από την περιοχή της Λιβαδειάς. Σήμερα, προσθέτει ο ίδιος, οι τιμές στα ζωοτροφικά κυμαίνονται στα 33 με 34 λεπτά. Οι αποδόσεις, όπως λέει ο ίδιος στην περιοχή, μια καλή χρονιά φθάνουν στα ζωοτροφικά στα 400 κιλά το στρέμμα, ενώ πιο υψηλές είναι οι στρεμματικές στα βυνοποιήσιμα.

Κάμψη της παραγωγής σε επίπεδο ΕΕ, μέτριες αποδόσεις

Η παραγωγή κριθαριού στην ΕΕ το 2022/23 προβλέπεται στα 52,4 εκατ. τόνους, ελαφρώς μειωμένη, σε σύγκριση με το 2021/22, αναφέρει σε έκθεση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Όπως επισημαίνει το USDA, παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη των σπαρμένων εκτάσεων, αναμένεται να καταγραφούν μέτριες αποδόσεις. Μείωση της παραγωγής αναμένεται σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Ισπανία, μετά τις εξαιρετικά καλές αποδόσεις που καταγράφηκαν σε αυτές τις χώρες την προηγούμενη σεζόν. Οι αρχικές ανησυχίες για τα φαινόμενα ξηρασίας στην Ισπανία έχουν αμβλυνθεί από τις βροχοπτώσεις στις αρχές της άνοιξης. Στη Γαλλία, οι συνθήκες σποράς και καλλιέργειας του κριθαριού. Ομοίως, στη Γερμανία, ο χειμώνας ήταν ήπιος, εκτός από κάποιες σύντομες περιόδους με παγωνιές. Οι καλλιέργειες κριθαριού είναι σε καλή κατάσταση. Οι βροχοπτώσεις στα τέλη Μαρτίου έφεραν, επίσης, κάποια βελτίωση στα κριθάρια που υπέφεραν από έλλειψη υγρασίας στην Ουγγαρία. Ωστόσο, οι αποδόσεις αναμένονται μειωμένες.

Η κατανάλωση ζωοτροφικού κριθαριού προβλέπεται σημαντικά μειωμένη σε κράτη - μέλη όπως, η Ισπανία, η Γερμανία, η Δανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς η εγχώρια διαθεσιμότητα ήταν χαμηλότερη από ό,τι την περίοδο 2020/21. Επιπλέον, η κτηνοτροφική παραγωγή αντιμετωπίζει αυξανόμενα κόστη ζωοτροφών, ενέργειας και εργατικών, σε συνδυασμό με τις... διαταραχές στις εξαγωγές στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ως εκ τούτου, η μειωμένη ζήτηση από τον κτηνοτροφικό τομέα εμποδίζει την επέκταση των χρήσεων κριθαριού ζωοτροφών, παρά την αυξημένη ανταγωνιστικότητά του έναντι των άλλων σιτηρών του εμπορίου. Οι εισαγωγές κριθαριού στην ΕΕ προβλέπεται να αυξηθούν σε 890.000 τόνους το 2022/23, μετά από σημαντική μείωση που εκτιμάται ότι έχουμε για την προηγούμενη σεζόν.

19/05/2022 04:54 μμ

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα από έκθεση που εξέδωσε στις 17 Μαΐου το USDA και ακόμα μια του Ινστιτούτου Ismea.

Ουκρανία

Η παραγωγή καλαμποκιού την περίοδο εμπορίας 2022/23 προβλέπεται να ανέλθει σε 19,5 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 54% από πέρσι και 42% από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Η απόδοση αναμένεται να κυμανθεί στους 557 κιλά το στρέμμα, γράφοντας μείωση 27%, σε σχέση με πέρυσι και κατά 17% από το μέσο όρο της πενταετίας. Οι εκτάσεις προς θερισμό αναμένονται φέτος 36% κάτω από πέρυσι και 30% κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, η σπορά θα συνεχιστεί όλο τον Μάιο. Η χώρα θα χωριστεί σε ζώνες συγκρούσεων και μη. Με βάση πληροφορίες από το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τοπικές πληροφορίες, οι αγρότες δεν θα σπείρουν περίπου το 30% της έκτασης εντός ζωνών συγκρούσεων. Αυτό το ποσοστό περιλαμβάνει περιοχές που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, επειδή έχουν ναρκοθετηθεί χωράφια, περιοχές που έχουν μείνει ανενεργές, λόγω κρατήρων βομβών και θραυσμάτων σε χωράφια (όπως επαληθεύεται από εμπορικές δορυφορικές εικόνες), αλλά και περιοχές που δεν μπορούν να σπαρούν, λόγω έλλειψης σπόρων, καυσίμων ή ανθρώπινου δυναμικού. Ακόμη και περιοχές στα βόρεια της Ουκρανίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απωθηθεί, θεωρείται ότι παραμένουν «σε σύγκρουση», καθώς υπάρχουν πολλά ναρκοπέδια. Ο καθαρισμός ναρκοπεδίων είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας και θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Οι αναλυτές της FAS που πραγματοποίησαν ταξίδια στην Ουκρανία το 2019, είδαν χωράφια από τον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που εξακολουθούν να έχουν πυρομαχικά, που δεν έχουν εκραγεί. Πάντως, οι στρεμματικές αποδόσεις του καλαμποκιού αυξάνουν την τελευταία δεκαετία, λόγω της αύξησης της χρήσης βελτιωμένων σπόρων και λιπασμάτων. Το 2020, παρόλο που οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, η απόδοση μειώθηκε λόγω προβλημάτων με την προμήθεια εισροών και σπόρων εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Ανάλογη πτώση των αποδόσεων αναμένεται και για το τρέχον έτος λόγω της εισβολής και του αποκλεισμού μεγάλων λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, που έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι προβλέψεις για τη φυτική παραγωγή του USDA για την Ουκρανία περιλαμβάνουν την προβλεπόμενη παραγωγή από την Κριμαία.

Η ξηρασία χτυπάει τη Βραζιλία

Το USDA εκτιμά την παραγωγή του 2021/22 σε 116,0 εκατ. τόνους. Η έκταση θερισμού και για τις τρεις καλλιέργειες καλαμποκιού του 2020/21, εκτιμάται σε 21,8 εκατ. εκτάρια (1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα), αυξημένη κατά 3% από τις προβλέψεις του προηγούμενου μήνα και 10% από το 2020/21. Η απόδοση εκτιμάται σε 5,32 τόνους ανά εκτάριο και συγκεκριμένα 22% πάνω από τη μειωμένη σοδειά του περασμένου έτους και 3% πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας. Η εθνική απόδοση καλαμποκιού μειώθηκε αυτόν τον μήνα λόγω των αμελητέων ποσοτήτων βροχοπτώσεων στις κεντροδυτικές πολιτείες τις τελευταίες 2 έως 4 εβδομάδες. Η συγκομιδή για τη μικρότερη σοδειά πρώτης σεζόν (περίπου 20% της συνολικής παραγωγής) βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεχίζεται ως τον Ιούνιο. Η καλλιέργεια καλαμποκιού δεύτερης σεζόν της Βραζιλίας συνιστά το 77% της συνολικής παραγωγής. Φέτος έχουμε αύξηση εκτάσεων και καλές προοπτικές απόδοσης, όμως η βροχόπτωση έχει μειωθεί τις τελευταίες 3 εβδομάδες στο νότιο-κεντρικό και δυτικό Μάτο Γκρόσο, στο νότιο Goias και στο δυτικό Minas Gerais. Οι βροχοπτώσεις του Απριλίου και του Μαΐου είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη του πλήρους δυναμικού απόδοσης για την δεύτερη καλλιέργεια.

Έκθεση Ismea για τα αροτραία

Οι τιμές των αροτραίων που καταγράφηκαν στην Ιταλία έως τον Απρίλιο του 2022 έγραψαν περαιτέρω αυξήσεις σε μηνιαία βάση, με εξαίρεση το καλαμπόκι, για το οποίο σημειώθηκε μικρή πτώση στους τιμοκαταλόγους. Όπως υπογραμμίζει σε έκθεσή του στις 13 Μαΐου, το Ινστιτούτο Ismea «για το καλαμπόκι, που δηλώνεται κατά μέσο όρο τον Απρίλιο στην εθνική αγορά στα 371,94 ευρώ/τόνο, σημειώθηκε ελαφρά μηνιαία πτώση (-2,6% τον Μάρτιο 2022, έναντι +59,5 σε ετήσια βάση), η οποία επί του παρόντος δεν είναι ενδεικτική αντιστροφής του τάση της αγοράς. Στην πραγματικότητα, παραμένουν ανησυχίες για την έλλειψη του προϊόντος Ουκρανικής προέλευσης, σε ένα πλαίσιο παραγωγής που θα μπορούσε να προμηνύει μια περαιτέρω, αν και ελαφρά, επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών για το 2022/23. Από την αρχή της σύγκρουσης μέχρι σήμερα, οι προθεσμιακές τιμές για το καλαμπόκι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο παρουσίασαν, χωρίς έντονες ημερήσιες διακυμάνσεις, σταθερά ανοδική τάση, σημειώνοντας στις 12 Μαΐου άνοδο 69,54 ευρώ/τόνο σε σύγκριση με τις 24 Φεβρουαρίου για τις παραδόσεις Μαΐου και 63,57 ευρώ/τόνο για τις παραδόσεις του Ιουλίου».

18/05/2022 04:42 μμ

Αποκαλυπτική έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την παραγωγή σιταριού σε Ελλάδα, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα, Καναδά κ.λπ.

Ουκρανία

Η παραγωγή σιταριού το 2022/23 προβλέπεται σε 21,5 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 35% από πέρυσι και 23% από το μέσο όρο πενταετίας. Η μείωση της παραγωγής οφείλεται στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή. Η απόδοση προβλέπεται στους 3,68 τόνους/στρέμμα, μειωμένη κατά 18% από πέρυσι και κατά 9% από τον μέσο όρο της πενταετίας. Η έκταση που θα αλωνιστεί αναμένεται μειωμένη κατά 21% από πέρυσι και κατά 16% από τον μέσο όρο της πενταετίας. Το χειμερινό σιτάρι συνήθως σπέρνεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου και αντιπροσωπεύει περίπου το 97% της συνολικής παραγωγής σιταριού στην Ουκρανία. Για την τρέχουσα περίοδο, η Ουκρανία έχει αρκετές χειμερινές καλλιέργειες, όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και ελαιοκράμβη, αλλά το πιο διαδεδομένο από αυτά είναι το σιτάρι, το οποίο κυριαρχεί στο τοπίο των χειμερινών καλλιεργειών και αντιπροσωπεύει περίπου το 72% της συνολικής έκτασης χειμερινών καλλιεργειών.

Ρωσία

Η παραγωγή σίτου το 2022/23 προβλέπεται σε 80,0 εκατ. τόνους, με αύξηση 6% από πέρυσι και 2% από το μέσο όρο της πενταετίας. Η πρόβλεψη περιλαμβάνει 58,5 εκατ. τόνους χειμερινού σίτου και 21,5 ανοιξιάτικου σίτου. Οι προβλέψεις του USDA για την παραγωγή καλλιεργειών για τη Ρωσία δεν περιλαμβάνουν την εκτιμώμενη παραγωγή από την Κριμαία. Η συνολική απόδοση σιταριού προβλέπεται στους 2,91 τόνους ανά στρέμμα, με αύξηση 7% από πέρυσι και 2% από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Κίνα

Η παραγωγή σιταριού της Κίνας 2022/23 προβλέπεται σε 135,0 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 1,95 εκατ. ή περίπου 1% από πέρυσι, αλλά με αύξηση περίπου 1% από τον μέσο όρο της 5ετίας. Συνολικά, το έδαφος κατά τη σπορά, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, είχε περισσότερη υγρασία από το κανονικό. Οι συνεχιζόμενες όμως έως σήμερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και οι συνθήκες υγρασίας του εδάφους τον Απρίλιο και το Μάιο είναι πιθανό να ευνοήσουν το προϊόν. Το αλώνισμα αναμένονταν να ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου και να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Καναδάς

Το USDA προβλέπει την παραγωγή σιταριού το 2022/23 σε 33,0 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 11,3 εκατ. τόνους (52%) από πέρσι οπότε επικράτησε ξηρασία. Οι εκτάσεις που θα αλωνιστούν είναι 5% περισσότερες από πέρσι και 1% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Η απόδοση προβλέπεται αυξημένη κατά 45%, σε σχέση με πέρυσι.

Ινδία

Το USDA εκτιμά ότι η παραγωγή σιταριού για το 2022/23 διαμορφώθηκε σε 108,5 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 1% από πέρυσι, αλλά αυξημένη κατά 4% από τον μέσο όρο της πενταετίας. Η έκταση προς αλωνισμό είναι μειωμένη 1% από πέρυσι, όπως και οι αποδόσεις, λόγω της υπερβολικής ζέστης που χτύπησε νωρίτερα από το κανονικό τις ζώνες καλλιέργειας.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται να κυμανθεί στους 136,5 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 1,9 εκατ. τόνους από πέρυσι, αλλά 3% πάνω από το μέσο όρο των 132,7 εκατ. τόνων της πενταετίας. Η απόδοση προβλέπεται στους 5,66 τόνους ανά εκτάριο (1 εκτάριο ίσον 10 στρέμματα), 1% χαμηλότερη από πέρυσι αλλά 2% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Οι γενικές συνθήκες σε όλη την Ευρώπη ήταν καλές από τη σπορά του χειμερινού σίτου το περασμένο φθινόπωρο. Καταγράφηκαν ελάχιστες απώλειες και η υγρασία ήταν ως επί το πλείστον ικανοποιητική. Η ξηρασία στην Ισπανία μετριάστηκε από τις βροχοπτώσεις του Μαρτίου.

Πρόσφατα, η ξηρασία έχει αυξηθεί στον μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού της ΕΕ, τη Γαλλία, αλλά οι σχετικά δροσερές θερμοκρασίες της άνοιξης έχουν μέτρια επίδραση στις καλλιέργειες. Όπως αναφέρει πάντως καταλήγοντας το USDA, Θα χρειαστούν σημαντικές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του Μαΐου για να μετριαστούν οι ανησυχίες. Η παραγωγή στους 3 μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού προβλέπεται σε 36,0 εκατ. τόνους (Γαλλία) αντί 37 πέρυσι, 22,1 εκατ. τόνους (21,5 πέρσι) στη Γερμανία και 12,0 εκατ. τόνους (12,1 πέρσι) στην Πολωνία. Για την Ελλάδα τα στοιχεία του USDA δείχνουν μια παραγωγή της τάξης των 1,3 εκατ. τόνων.

17/05/2022 03:30 μμ

Στα 438,25 ευρώ ο τόνος έκλεισε η τιμή του προϊόντος τη Δευτέρα 16 Μαΐου στην ΕΕ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ (422,50 ευρώ ο τόνος), της 7ης Μαρτίου.

«Πρόκειται για απόλυτο ρεκόρ σε όλες τις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Euronext. Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται στις 7 Μαρτίου 2022 με το σιτάρι να κλείνει τότε στα 422,50 ευρώ ο τόνος», δήλωσε σχετικά την Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταμιέν Βερσάμπρ, χρηματιστής της εταιρείας Inter-Courtage.

Η εξέλιξη αυτή στην τιμή, έρχεται στον απόηχο της απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση της Ινδίας την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών, σε μια προσπάθεια της δεύτερης στον κόσμο χώρας σε παραγωγή, να συγκρατήσει τα αποθέματά της, λόγω των εξελίξεων διεθνώς. Σημειωτέον ότι από την απόφαση αυτή, η Ινδία εξαίρεσε τις εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές, διευκρίνισε η κυβέρνηση. Παράλληλα, όπως έγινε την Τρίτη γνωστό, η Ινδία θα επιτρέψει την αποστολή φορτίων με σιτάρι στο εξωτερικό, τα οποία περιμένουν άδεια από τα τελωνεία, χαλαρώνοντας κατά κάποιο τρόπο την απαγόρευση, ενώ θα κάνει εξαγωγή σίτου και στην Αίγυπτο.

Στην Ελλάδα, όπως έγραψε έγκαιρα ο ΑγροΤύπος από την περασμένη εβδομάδα, στις παραγωγικές ζώνες της χώρας έχουμε εισέλθει στο πιο κρίσιμο στάδιο, με τις καλλιέργειες να έχουν ανάγκες άμεσα για άρδευση. Και το θετικό είναι πως η ΕΜΥ προβλέπει βροχές για τις επόμενες ημέρες και πτώση της θερμοκρασίας.

«Η κατάσταση στα σκληρά σιτάρια της περιοχής μας είναι ευμετάβολη. Η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κι αν αυξηθεί κι άλλο θα υπάρξει πρόβλημα, αν στο μεσοδιάστημα δεν έχει βρέξει ή δεν έχουμε ποτίσει. Στον κάμπο εδώ ένα μόνο μικρό μέρος των σιταριών είναι ποτιστικές και αν δεν ρίξει νερό, θα έχουμε επίπτωση στις αποδόσεις. Η περίοδος τώρα που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη γιατί τώρα γεμίζει το σπυρί. Πιστεύω να πάμε καλά αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Εμπορικά τα πράγματα είναι καλά. Φέτος θα παίξει ρόλο και η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα», τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς. Όπως μας ανέφερε τέλος στην περιοχή της Νίκαιας οι εκτάσεις με σκληρό είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά.

Άρχισαν να κιτρινίζουν τα σιτάρια σύμφωνα με τον Καρυπίδη, πρόβλημα και στη βρώμη

Πιο προβληματισμένος εμφανίζεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Καρυπίδης, παραγωγός σιτηρών με 2.000 στρέμματα καλλιέργεια, από τον Σύλλογο Θεριζοαλωνιστικών νομού Λάρισας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία. Όπως λέει: «οι προγνώσεις έλεγαν για βροχή από την Κυριακή κι έπειτα, όμως δεν έχει ρίξει σταγόνα. Βλέπουμε τα σύννεφα και ακούμε τα αεροπλανάκια του ΕΛΓΑ να πετάνε, αλλά να μην ρίχνει σταγόνα... Τόσο οι βρώμες, όσο και τα σκληρά σιτάρια έχουν ήδη μεγάλη ζημιά και θα φανεί η επίπτωση στις αποδόσεις. Φυσάει λίβας και η θερμοκρασία έχει φτάσει και στους 30 βαθμούς Κελσίου». Εν τω μεταξύ όπως μας λέει ο ίδιος και επιβεβαιώνοντας σχετικό μας δημοσίευμα σε σύσκεψη των θεριζοαλωνιστών της περιοχής αποφασίστηκε αύξηση κατά 4 ευρώ στο στρέμμα στα αλωνιστικά απ' ό,τι πέρσι.

16/05/2022 12:20 μμ

Τι αναφέρει για το προϊόν που κέρδισε φέτος αρκετές εκτάσεις σε μερικές περιοχές της χώρας μας.

Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού προβλέπεται να κινηθεί πτωτικά φέτος, λόγω κυρίως της μείωσης στην Ουκρανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σύμφωνα με την έκθεση μηνός Μαΐου του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να έχουν επίσης μικρότερες καλλιέργειες.

Πιο συγκεκριμένα, το παγκόσμιο εμπόριο μειώνεται, απουσία των εξαγώγιμων προμηθειών της Ουκρανίας. Για την παγκόσμια κατανάλωση, τονίζει το USDA, τόσο το καλαμπόκι, που προορίζεται για ζωοτροφή, όσο και εκείνο που πάει για βρώση, αναμένει πτώση. Οι προοπτικές διεθνώς για το καλαμπόκι, είναι για χαμηλότερη παραγωγή, εμπόριο, κατανάλωση και τελικά αποθέματα. Η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί με μικρότερες καλλιέργειες στην Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο σε ύψη-ρεκόρ αναμένεται η παραγωγή σε Αργεντινή και Βραζιλία.

Το παγκόσμιο εμπόριο θα μειωθεί καθώς οι εξαγώγιμες προμήθειες από την Ουκρανία αναμένεται να περιοριστούν, συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι εξαγωγές για την Αργεντινή και τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν υψηλές και η Βραζιλία σημειώνει απότομη άνοδο, καθώς οι άλλοι μεγάλοι εξαγωγείς προσπαθούν να καλύψουν το κενό που αφήνει η Ουκρανία. Η παγκόσμια κατανάλωση και τα τελικά αποθέματα προβλέπονται μειωμένα, αλλά παραμένει η κατάσταση αβεβαιότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η μέση τιμή παραγωγού στις ΗΠΑ είναι σε υψηλότερα επίπεδα ακόμα και από τα ρεκόρ της περιόδου 2012-2013.

Στη χώρα μας οι καλλιέργειες του καλαμποκιού εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά, με το ενδιαφέρον των παραγωγών να είναι αυξημένο λόγω του ευνοϊκού κλίματος στο εμπόριο.