Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Όλοι περιμένουν να δουν πόσο θα επηρεάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες τις τιμές των σιτηρών

29/07/2019 12:31
Μικρή εμπορική κίνηση υπήρξε την περασμένη εβδομάδα στις ευρωπαϊκές αγορές σιταριού, ενώ με τη συγκομιδή που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, οι αγορές έχουν συρρικνωθεί και αναμένουν στοιχεία απόδοσης και παραγωγής από τους εκτιμητές.

Μικρή εμπορική κίνηση υπήρξε την περασμένη εβδομάδα στις ευρωπαϊκές αγορές σιταριού, ενώ με τη συγκομιδή που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, οι αγορές έχουν συρρικνωθεί και αναμένουν στοιχεία απόδοσης και παραγωγής από τους εκτιμητές.

Στην Ευρώπη υπάρχει αναμονή στην υπογραφή συμβολαίων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του κατά πόσο αναμένεται να επηρεάσει την εξέλιξη της παραγωγής.

Στο Μιλάνο οι τιμές για το σκληρό σιτάρι, την περασμένη εβδομάδα είχαν μια μικρή άνοδο.

Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC)
Για προβλήματα στην παραγωγή σιτηρών κάνει λόγο η έκθεση που δημοσίευσε το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC). Όπως αναφέρει στις προβλέψεις του για το σιτάρι (σκληρό και μαλακό) οι καιρικές συνθήκες θα έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παραγωγής (συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, της Ρωσίας και του Καναδά).

Συγκεκριμένα αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του αυτό το μήνα το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών 2019-2020 εκτιμώντας πως θα είναι χαμηλότερη κατά 8 εκατ. τόνους, ήτοι θα ανέλθει στο 2.148 εκατ., με μειώσεις για το σιτάρι, το καλαμπόκι και το σόργο.

Παρ 'όλα αυτά, η παγκόσμια απόδοση σιτηρών φαίνεται να σημειώνει ρεκόρ, ενώ ο αραβόσιτος τοποθετείται στη δεύτερη μεγαλύτερη και το κριθάρι στο υψηλότερο σε μια δεκαετία.

Λόγω των μικρότερων αποθεμάτων στην αρχή της σεζόν, οι συνολικές προμήθειες σιτηρών προβλέπεται να είναι σε τετραετές χαμηλό.

Οι προσαρμογές στην κατανάλωση (κυρίως για τον σίτο, τον αραβόσιτο και το σόργο) διατηρούνται σχεδόν στα 3 εκατ. τόνους αλλά προβλέπεται ότι η χρήση θα αυξηθεί κατά 1% ετησίως (σε ετήσια βάση).

Σχετικά άρθρα
22/08/2019 04:44

Φαίνεται πως βιάζονται τις τελευταίες ημέρες να πουλήσουν σιτάρι και κριθάρι οι Βρετανοί αγρότες, λόγω ενός δυνητικού χάους που μπορεί να φέρει το ενδεχόμενο Brexit.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές του παραγωγού να υφίστανται μεγάλες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες.

Δημητριακά, όπως σιτάρι και κριθάρι, που πωλήθηκαν για ζωοτροφές μετά τον Δεκαπενταύγουστο έπιασαν τιμές χαμηλότερες σε σχέση με πριν έως και 6 λίρες τον τόνο. Χαμηλότερες είναι οι τιμές παραγωγού.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο για την Αγροτική ανάπτυξη, περίπου 63,000 τόνοι κριθαριού πωλήθηκαν από τους αγρότες για άμεση παράδοση στις 8 Αυγούστου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας το 15% της παραγωγής, η οποία απευθύνεται για ζυθοποιία και ζωοτροφή.

Τελευταία νέα
19/07/2019 05:28

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σημάντρων Χαλκιδικής κατάφερε να συγκεντρώσει 1.000 περίπου τόνους σκληρού σιταριού.

Η πώληση της ποσότητας αυτής ολοκληρώθηκε, όπως μας είπε ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης και οι παραγωγοί που παρέδωσαν εκεί το προϊόν τους, μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα να περνούν από τα γραφεία του ΑΣ για να πληρωθούν. Η τιμή που θα εισπράξουν είναι 20,5 λεπτά στο κιλό και η πληρωμή άμεση.

Τα σιτηρά του ΑΣ Σημάντρων, σύμφωνα με πληροφορίες αγόρασε η εταιρεία Δημητριακή.

19/07/2019 12:21

Σε τιμές που έφτασαν και τα 21,5 λεπτά πληρώθηκαν το καλό σκληρό σιτάρι όσοι παραγωγοί παρέδωσαν προϊόν στους συνεταιρισμούς του Βόλου (ΑΣ Βόλου) και των Τρικάλων (ΕΑΣ Τρικάλων). Ωστόσο, οι τιμές στο ιδιωτικό εμπόριο αφορούν ως επί το πλείστον πράξεις με ανοιχτή τιμή στα 17-18 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Παρέμβαση στην αγορά έκανε και φέτος στην αγορά των δημητριακών και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «Ο Προμηθέας», συγκεντρώνοντας ποσότητες από τους παραγωγούς. Ο Συνεταιρισμός, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Αντώνης Ρεντζιάς «υπάρχει συμφωνία με τη Μέλισα για απορρόφηση προϊόντος στην τιμή των 20 λεπτών συν 1 επιπλέον λεπτό ως ποιοτικό μπόνους. Αυτό ίσχυσε και πέρσι, το ίδιο ισχύει και φέτος».

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι παραγωγοί έχουν δυνατότητα να κλείσουν και τώρα παράδοση του προϊόντος σε μας, σ’ αυτή την τιμή, αφού η συμφωνία μας με την εταιρεία, έχει τρεις ημερομηνίες, στις 15 Ιουλίου, στις 15 Σεπτεμβρίου και στις 15 Νοεμβρίου».

Παράλληλα ο κ. Ρεντζιάς πρόσθεσε ότι «περίπου σ’ αυτά τα επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές που δίνουν στον παραγωγό και οι άλλοι συνεταιρισμοί της περιοχής».

Όσον αφορά στο κριθάρι, όπως μας είπαν ορισμένοι παραγωγοί, μερικοί εξ αυτών που είχαν προμηθευθεί εφόδια ως κεφάλαιο κίνησης, πριν να θερίσουν, έλαβαν τώρα μόλις 12-13 λεπτά το κιλό από τις εταιρείες, αν και για τα συμβόλαια στο βυνοποιήσιμο προϊόν η τιμή ήταν στα 17,2 λεπτά το κιλό.

Σε σχέση με τον Συνεταιρισμό Νίκαιας «για το βυνοποιήσιμο ισχύει μια τιμή στα 17,2 λεπτά το κιλό».

11/07/2019 04:23

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Βόλου ανακοίνωσε ότι η οριστική και τελική τιμή με την οποία θα πληρωθούν οι Θεσσαλοί παραγωγοί το σκληρό σιτάρι, που παραδόθηκε στο Συνεταιρισμό, διαμορφώνεται στα 0,215 € ανά κιλό (215 €/τόνο).

«Η συμπληρωματική αξία των 0,015€ ανά κιλό  θα δοθεί στην αρχική τιμή που έχουν λάβει ήδη οι παραγωγοί», τονίζεται σε ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής: «Η πληρωμή θα πραγματοποιείται άμεσα, κάθε Τρίτη & Πέμπτη, στα γραφεία του Συνεταιρισμού, στην Α΄ΒΙΠΕ Βόλου».

05/07/2019 10:28

«Μετά την κατάργηση των δασμών για το ρύζι που εισάγεται από την Καμπότζη και τη Βιρμανία, η ΕΕ αποφάσισε να ανοίξει την αγορά της και στο Βιετνάμ. Είναι πράγματι περίεργο μετά από κάθε συμφωνία με τρίτες χώρες να υπάρχουν πάντα αγροτικά προϊόντα που «τιμωρούνται», όπως σε αυτή την συμφωνία συμβαίνει με το ρύζι», δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων, Δασών και Τουρισμού κ. Gian Marco Centinaio.

«Ως Υπουργός Γεωργίας θεωρώ αυτή τη συμφωνία «αντιφατική» και για άλλη μια φορά καταδεικνύει πώς αυτή η Ευρώπη, όπως έχει διαχειριστεί μέχρι στιγμής της εμπορικές συμφωνίες με τις τρίτες χώρες, δεν μας αρέσει. Ακούσαμε ολόκληρο τον τομέα του ρυζιού και τους άλλους εμπλεκόμενους τομείς και όλοι μας είπαν ότι είναι κατά των «ελεύθερων» εισαγωγών. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί όταν μια πόρτα κλείνει θα πρέπει να ανοίξει το παράθυρο», δήλωσε ο κ. Gian Marco Centinaio, σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την κυβέρνηση του Βιετνάμ στο Ανόι.

«Γνωρίζουμε ότι η δασμολογική ποσόστωση που προβλέπεται με μηδενικό δασμό από το Βιετνάμ μπορεί να φαίνεται μικρή (περίπου 80.000 τόνοι ρυζιού), αλλά αυτή η ποσόστωση θα «προστεθεί» σε άλλες παραχωρήσεις που εγγυάται η ΕΕ, βάσει συμφωνιών για ελεύθερες συναλλαγές και των προτιμησιακών δασμολογικών καθεστώτων, οι οποίες ενισχύουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν προκληθεί από μια έντονα μειωμένη ιταλική παραγωγή τα τελευταία χρόνια, υπό το βάρος της εισαγωγής ρυζιού από την Καμπότζη», πρόσθεσε.

Όλα τα προϊόντα που εισέρχονται στην Ιταλία πρέπει να πληρούν τα ίδια κριτήρια: ποιότητα, προστασία του περιβάλλοντος, υγεία καταναλωτών και συνθήκες εργασίας. Τα τρόφιμα που δεν θα μας δίνουν αυτές τις «εγγυήσεις» θα παραμείνουν εκτός των ιταλικών συνόρων».

Σταύρος Παϊσιάδης

05/07/2019 10:18

Στα 21 λεπτά συν ΦΠΑ για το σκληρό σιτάρι ανακοίνωσε ότι δίνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Πλατυκάμπου. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει επισήμως ανακοινωθεί μέχρι στιγμής στη φετινή σεζόν από συνεταιριστική οργάνωση. Είχαν προηγηθεί τα 20 λεπτά/κιλό που από πολύ νωρίς γνωστοποίησε ότι θα πληρώσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου, ενώ ακολούθησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χάλκη με 20,5 λεπτά/κιλό. Ο πρόεδρος του ΑΣ Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, μιλώντας στον ΑγροΤύπο τόνισε ότι «και τα προηγούμενα δύο είχαμε δώσει την υψηλότερη τιμή της αγοράς. Κάναμε την έρευνα αγοράς και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την τιμή. Είμαι προσωπικά υπέρ των «κλειστών» τιμών αλλά όσοι παραγωγοί θέλουν μπορούν να μας δίνουν το προϊόν τους για αποθήκευση με προκαταβολή».

Ήδη, όπως δηλώνει ο κ. Γιάννης Κουκούτσης, ο συνεταιρισμός έχει συγκεντρώσει ως τώρα μια σημαντική ποσότητα της τάξης των 4.000 τόνων με πολύ υψηλά και πιστοποιημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όμως ο συνεταιρισμός θα συνεχίσει να παραλαμβάνει και από παραγωγούς μη μέλη του σιτάρι καλής ποιότητας.

Παραγωγή στην ΕΕ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις που ανακοίνωσε η Κομισιόν, για την περίοδο 2018/2019, στην ΕΕ οι εκτάσεις καλλιέργειας σκληρού σίτου μειώνονται, αλλά η παραγωγή ωφελείται από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις που δίνουν καλές αποδόσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε όγκους παραγωγής της τάξης των 8,5 εκατομμυρίων τόνων.

Ειδικότερα τα στοιχεία της Κομισιόν κάνουν λόγο για μείωση των εκτάσεων καλλιέργεια κατά –4% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, ενώ οι αποδόσεις παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 4% και παραγωγή μια μικρή μείωση της τάξης του –1%.

Σταύρος Παϊσιάδης

02/07/2019 10:22

Ολοκληρώνεται και στα πιο βόρεια τμήματα της χώρας το αλώνισμα και αυτό που απασχολεί πλέον τους παραγωγούς, είναι αν και πότε η αγορά έχει δυναμική, ώστε να ανεβούν οι τιμές παραγωγού. Η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών έδωσε στα 18 λεπτά το κιλό ανοιχτά, ενώ το 20λεπτο των Ενώσεων της Θεσσαλίας έχει επιδράσει ώστε ήδη, ειδικά στην Θεσσαλία, να γίνονται αγοραπωλησίες και στα 20-21 λεπτά το κιλό για τα πολύ καλά ποιοτικά σιτάρια. Σημειωτέον ότι η αγορά έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική μετά τις ειδήσεις για το κύμα καύσωνα που πλήττει την ΕΕ κι ενώ δεν λείπουν οι ποιοτικές υποβαθμίσεις στο προϊόν, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων του τελευταίου διαστήματος. Αγρότες πάντως αλλά και έμποροι βλέπουν πιθανή μια αύξηση τιμών το επόμενο διάστημα.

Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η συγκομιδή στο σκληρό σιτάρι έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή μας, με καλές αποδόσεις περί τα 350-400 κιλά το στρέμμα κατά μέσο όρο, αλλά και υψηλές ποιότητες. Υπάρχουν και αγρότες που έπιασαν έως και 600 κιλά στο στρέμμα, ενώ ακόμα και μετά τις βροχές και τις δυνατές μπόρες προ δεκαπενθήμερου περίπου, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου μπορώ να πω η ποιότητα της σοδειάς. Όσον αφορά στις τιμές, μετά τα 20 λεπτά που δίνει ο ΑΣ Βόλου και η Ένωση Τρικάλων, ακούγεται έντονα, ότι μπορεί να πάμε στο επόμενο διάστημα σε τιμές παραγωγού ακόμα και στα 21 γιατί όχι και 22 λεπτά το κιλό, αν σκεφθεί κανείς ότι 7 στους 10 αγρότες είναι επί της ουσίας δεσμευμένοι για το πού θα παραδώσουν το προϊόν τους, λαμβάνοντας διευκόλυνση και κεφάλαιο κίνησης από πριν».

Ο Θάνος Πανταζής, αγρότης – παραγωγός σιτηρών από την περιοχή των Θηβών, μας είπε τα ακόλουθα: «στη Βοωτία οι τιμές που ακούγονται αυτή τη στιγμή δεν μας ικανοποιούν, αλλά όσοι έχουν δυνατότητα διαπραγμάτευσης ίσως καταφέρουν να πάρουν τις τιμές που εισπράττουν βορειότερα οι αγρότες, όπως στη Λάρισα για παράδειγμα, που παίζουν τιμές στα 20 και 21 λεπτά το κιλό. Οι αποδόσεις στη Θήβα ήταν καλές, φθάνοντας και στα 500 κιλά στο στρέμμα ακόμα και στα ξηρικά. Βέβαια οι πολλές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν επηρεάασει εν μέρει τις ποιότητες. Το δε αλώνι έχει ολοκληρωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό εδώ».

Από την πλευρά του ο Κώστας Μερτζεμέκης, γεωπόνος και έμπορος σιτηρών από την περιοχή του Κιλκίς μας τόνισε τα εξής: «η παραγωγή στο σκληρό όσον αφορά στο Κιλκίς είναι σαφώς μειωμένη, οι αποδόσεις κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 350 κιλά το στρέμμα. Μερικά σιτάρια έχουν υποστεί υποβάθμιση. Προσωπικά τα πρώτα τα πλήρωσα 18 λεπτά το κιλό, το ίδιο και αυτά που ακολούθησαν».

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

18/06/2019 03:53

Για την έως τώρα πορεία ενός ακόμα νεότευκτου Αγροτικού Συνεταιρισμού που λειτουργεί στο νομό Λάρισας και συγκεκριμένα στη περιοχή των Φαρσάλων είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον αντιπρόεδρο της οργάνωσης, κ. Νίκο Γούσσιο, ο ΑγροΤύπος.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαρσάλων «Ενιπέας» λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, όπως μας είπε ο αντιπρόεδρος του, κ. Νίκος Γούσσιος και προσπαθεί με αργά, αλλά σταθερά βήματα να εδραιώσει την παρουσία του στην περιοχή, προς όφελος των παραγωγών του.

Συνολικά έχει 65 άτομα δύναμη, εκ των οποίων και 6 κτηνοτρόφους, οι οποίοι συγκροτούν την ομάδα αγελαδοτρόφων του Συνεταιρισμού, που συνεργάζεται με την εταιρεία γαλακτοκομικών «Όλυμπος».

Σύμφωνα με τον κ. Γούσσιο «τα μέλη της νεοσύστατης οργάνωσης καλλιεργούν 1.500 στρέμματα, παράγοντας κυρίως σκληρό σιτάρι (περίπου 800 τόνους) και λιγότερο βαμβάκι, αρακά, όσπρια κ.λπ.»

Το σκληρό σιτάρι ο ΑΣ Φαρσάλων το διαθέτει στην εταιρεία ζυμαρικών Melissa, με την οποία υπογράφει συμβόλαια απορρόφησης με τιμή 20 λεπτά το κιλό, όταν στην περιοχή, οι ιδιώτες πέρσι έδιναν για το προϊόν 16-17 λεπτά.

«Αν και είμαστε στην αρχή, θεωρώ, ότι κάτι καταφέραμε στο σιτάρι, αλλά το σημαντικό είναι να πάμε ένα βήμα παρακάτω και να κάνουμε συγκέντρωση και κοινοπραξίες με άλλους συνεταιρισμούς. Για να γίνει βέβαια αυτό, πρέπει με κάποιο τρόπο να εκμεταλλευθούμε και τα συνεταιριστικά ακίνητα της περιοχής μας, τα οποία είναι ανενεργά», κατέληξε ο κ. Γούσσιος.

11/06/2019 04:32

Σε άλλες περιοχές έχει μαζευτεί η βρώμη, που πάει είτε για σποροπαραγωγή, είτε για ζωοτροφή, αλλά στα πιο βόρεια τμήματα της χώρας, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες εκτάσεις ξεκινά το αλώνισμα, σε 15-20 ημέρες, όπως μας είπαν οι αγρότες. Οι τιμές στη βόρεια Ελλάδα, πέρσι, στο αλώνι ήταν 20-22 λεπτά, κάτι που σύμφωνα με τους παραγωγούς και εκπροσώπους συνεταιρισμών, είναι εφικτό να γίνει και φέτος, αφού μάλλον τα στρέμματα που μπήκαν είναι λιγότερα. Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια η βρώμη μπαίνει σιγά-σιγά και στην ανθρώπινη διατροφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το προϊόν, που στην χώρα μας ως ώρας καλλιεργείται κυρίως για σποροπαραγωγή, αλλά και για λιβάδια (ζωοτροφή).

Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, κ. Κωνσταντίνος Τσιαρτσαφλής «σε 15-20 ημέρες ξεκινά το αλώνισμα στην περιοχή μας, όπου έχουν μπει αρκετά λιγότερα στρέμματα με βρώμη, σε σύγκριση με πέρσι. Συνεπώς, ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, ούτε για τις αναμενόμενες αποδόσεις, αλλά ούτε και για τις τιμές. Πέρσι, αυτές στο αλώνι ήταν στα 20-22 λεπτά και δεδομένης της μείωσης στα στρέμματα, μπορεί πάλι να ξεκινήσει μ’ αυτή την τιμή και φέτος».

Ο Κωνσταντίνος Μερτζεμέκης, γεωπόνος από την περιοχή του Κιλκίς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή μας, όπως ακριβώς και για το κιρθάρι, έτσι για τη βρώμη, ο αλωνισμός έχει διακοπεί λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Το κακό είναι ότι έπεσε πολύ νερό και ίσως έχουμε επιπτώσεις στην ποιότητα. Όσον αφορά στη βρώμη πριν τρία-τέσσερα χρόνια η τιμή της είχε ανέλθει σε υψηλά επίπεδα της τάξης των 20 λεπτών το κιλό. Μετέπειτα όμως που μπήκαν πολλά στρέμματα, οι τιμές έπαιζαν στα 14-15 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι έφτασε και τα 19 λεπτά, αφού υπήρχε έλλειψη. Στο Κιλκίς δεν έχουν μπει πολλά στρέμματα, αλλά εκτιμώ ότι μια τιμή 2 λεπτά πάνω από το σκληρό σιτάρι στο κιλό είναι πιθανή στο ξεκίνημα».

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Γιώργος Μέντζος, γεωπόνος της εταιρείας ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΑΒΕΕ, μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «η βρώμη ως προϊόν είναι μπορώ να πω παρεξηγημένο ως ένα σημείο, αλλά τα τελευταία χρόνια τα διατροφικά πρότυπα τη συστήνουν στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει κινητικότητα. Συνήθως η βρώμη μπαίνει είτε για σποροπαραγωγή, είτε για βοσκή σε χωράφια από τα ζώα, όπως συμβαίνει συνήθως και στην περιοχή του Αγρινίου».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστο Σιδερόπουλο ο αλωνισμός της βρώμης που γίνεται μαζί με το αλώνισμα στο βίκο, συνήθως λίγο πριν από το αλώνι στο κριθάρι έχει προχωρήσει αρκετά στη Λάρισα. Ωστόσο στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν πολλές καλλιέργειες βρώμης.

Η καλλιέργεια της βρώμης συγκαταλέγεται στις λεγόμενες «εύκολες» και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις καλλιέργειες, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το μάζεμα στις περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ είτε βρίσκεται σε εξέλιξη είτε ακολουθεί στη βόρεια Ελλάδα. Η χώρα μας δεν έχει επάρκεια σε κτηνοτροφική βρώμη, με αποτέλεσμα να κάνει εισαγωγές από Βουλγαρία και Ρουμανία. Μάλιστα, όσον αφορά στην σποροπαραγωγή, υπάρχουν εταιρείες που συνάπτουν και συμβόλαια με τους παραγωγούς.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

10/06/2019 02:51

Με καλή ποιότητα και ικανοποιητικές αποδόσεις ξεκίνησε ο αλωνισμός του κριθαριού στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Υπάρχουν όμως και περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα στις οποίες λόγω των βροχοπτώσεων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η συγκομιδή. Οι Συνεταιρισμοί κάνουν αγώνα να «τραβήξουν» την αγορά στα 17 λεπτά το κιλό. Από την πλευρά του οι παραγωγοί λένε ότι κάτω από αυτό το όριο η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη. Οι έμποροι παραλαμβάνουν με ανοικτές τιμές από τα χωράφια και περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν οι εισαγωγές για να ανακοινώσουν τιμή. Όσον αφορά το κριθάρι που πάει προς βυνοποίηση, τα συμβόλαια, τα οποία έχουν υπογράψει οι εταιρείες ζυθοποιίας με τους παραγωγούς, δίνουν τιμή στα 17,2 ευρώ το κιλό.

Για καλές αποδόσεις κάνει λόγο ο πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», Παναγιώτης Καλφούντζος. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο, «οι παραγωγές είναι καλές, οι αποδόσεις στα ποτιστικά φτάνουν στα 500 κιλά το στρέμμα και στα ξηρικά κυμαίνονται στα 300 – 400 κιλά. Εμείς συνεργαζόμαστε με εταιρεία ζυθοποιίας και δίνουμε το κριθάρι στα 17,2 ευρώ το κιλό. Για το κριθάρι που πάει για ζωοτροφές, ακόμη οι έμποροι κρατάνε «κλειστά» τα χαρτιά τους και περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν οι εισαγωγές για να ανακοινώσουν τιμές».

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών μας είπε τα εξής: «Η γενική εικόνα από περιοχές που τα κριθάρια δέχτηκαν νερό από βροχοπτώσεις το Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι πολύ καλή. Ο αλωνισμός συνεχίζεται στο φουλ και σε αυτές τις περιοχές οι αποδόσεις αναμένονται στα 500-550 κιλά το στρέμμα. Βέβαια, οι αποδόσεις αυτές δεν αφορούν όλες τις εκμεταλλεύσεις.

Η ποιότητα είναι πολύ καλή. Όσον αφορά στις τιμές, είναι ανοιχτές και από τους ιδιώτες, αλλά το θετικό είναι ότι ο Συνεταιρισμός Βόλου και η ΕΑΣ Τρικάλων απηύθυναν πρόσκληση στους παραγωγούς από όλη τη Θεσσαλίας να τους παραδώσουν προϊόν. Η τιμή 17-18 λεπτά στον παραγωγό κάτι αφήνει, αλλά με 15 λεπτά δεν υπάρχει κανένα κέρδος».

Κριθάρια ξεκίνησε να παραλαμβάνει ήδη και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «Ο Προμηθέας», με τιμή που θα καθοριστεί αργότερα. «Αν η τωρινή κατάσταση όσον αφορά στις τιμές γενικευτεί και υπάρξει ζήτηση φέτος ίσως πάμε πάνω από τα 15,5 λεπτά στο κτηνοτροφικό, που δώσαμε πέρσι», τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Νίκαιας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι ποιότητες είναι πολύ καλές, ενώ για το κριθάρι που πάει για βυνοποίηση μας είπε ότι «η τιμή όπως και πέρσι είναι σταθερή με συμβόλαιο, στα 17,20 λεπτά το κιλό».

Εν τω μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, κ. Νικήτας Πρίντζος ανακοίνωσε πρώτος τιμές στο κριθάρι για τους παραγωγούς, στα 17 λεπτά το κιλό, ενώ ακολούθησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, κ. Αχιλλέας Λιούτας, ανακοινώνοντας αρχικά μια τιμή στα 10 λεπτά ως προκαταβολή, αλλά εν συνεχεία διευκρίνισε ότι η τιμή στο αλώνι είναι στα 17 λεπτά το κιλό.

Σημειώνεται ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου θα συγκεντρώσει και φέτος 4.000 τόνους κριθαριού, από παραγωγούς όλης της περιφέρειας Θεσσαλίας. Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο Νικήτας Πρίντζος, η παραλαβή κριθαριού ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις του σιλό του Αγίου Δημητρίου Βελεστίνου, ενώ από Δευτέρα (10 Ιουνίου) θα παραλαμβάνεται και σκληρό σιτάρι τόσο στα σιλό του Αγίου Δημητρίου, όσα και στα αντίστοιχα του Στεφανοβικείου. Η πληρωμή θα γίνεται άμεσα μετά την παράδοση των προϊόντων στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην Α΄ ΒΙΠΕ Βόλου, κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

Ο Παύλος Αραμπατζής, παραγωγός από την περιοχή στων Σερρών, όπου κυρίως καλλιεργείται κριθάρι για βυνοποίηση, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι βροχές έχουν εμποδίσει να ξεκινήσει ο αλωνισμός στην περιοχή μας. Αν βοηθήσει ο καιρός και δεν έχουμε άλλες βροχοπτώσεις στο τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσουν και εδώ τα αλώνια. Τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι παραγωγοί με τις εταιρείες είναι περίπου στα ίδια με πέρσι επίπεδα και κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 17,2 ευρώ το κιλό. Οπτικά τα κριθάρια φαίνεται να είναι καλής ποιότητας. Στον αλωνισμό θα φανεί πως κυμαίνονται και οι αποδόσεις».

Τέλος, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Βασίλης Κωτούλας, γεωπόνος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας «ο αλωνισμός ξεκίνησε και μια πρώτη εικόνα δείχνει πολύ καλές παραγωγές. Από το Βόλο και πάνω, ο καιρός είναι άστατος και το αλώνισμα ξεκινάει και σταματάει από τους αγρότες. Αν δεν... τραβήξουν πολύ οι βροχές, θεωρώ, ότι δεν θα έχουμε επιπτώσεις στην ποιότητα, η οποία δείχνει τώρα να είναι σε υψηλά επίπεδα. Ασφαλέστερη εικόνα όμως για τις αποδόσεις αλλά και τις ποιότητες, θα μπορούμε να έχουμε από την επόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά τέλος στις τιμές, ισχύουν από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία οι περσινές και φέτος, δηλαδή 17,2 λεπτά το κιλό».

10/06/2019 01:00

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ ανακοίνωσε ότι από σήμερα Παρασκευή (7/6/2019) ξεκίνησε η παραλαβή κριθαριού στις εγκαταστάσεις μας στα σιλό του Αγίου Δημητρίου Βελεστίνου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα (10/06/2019) θα παραλαμβάνεται και σκληρό σιτάρι, τόσο στα σιλό του Αγίου Δημητρίου όσα και στα σιλό του Στεφανοβικείου.

Οι τιμές ως γνωστόν θα είναι 0,17 €/κιλό για το κριθάρι και 0,20 €/κιλό για το σκληρό σιτάρι.

Ο κ. Πρίντζος επίσης ανακοίνωσε ότι προκειμένου να βοηθηθεί ο Αγροτικός κόσμος του Θεσσαλικού χώρου θα μπορεί οποιοσδήποτε Αγρότης από τη Θεσσαλία να παραδίδει τα προϊόντα του στις αναφερόμενες εγκαταστάσεις μας.

Η πληρωμή θα γίνεται άμεσα στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

05/06/2019 02:49

Πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν τα αλώνια στο νομό Τρικάλων και η τοπική Ένωση, με δηλώσεις του προέδρου της, κ. Αχιλλέα Λιούτα, στον ΑγροΤύπο διευκρινίζει ότι η τιμή για παραδόσεις σκληρού σίτου στην Ένωση θα είναι 20 λεπτά το κιλό.

Μάλιστα όπως μας είπε ο κ. Λιούτας «η τιμή αυτή αφορά πληρωμή μετρητοίς».

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων ενημέρωσε με ανακοίνωσή της τους παραγωγούς ότι παραλαμβάνει κριθάρι, σκληρό και μαλακό σιτάρι σε ορισμένα σημεία συγκέντρωσης.

Αυτά είναι τα εξής:

-AGROVIZ (ΔΕΛΤΑ Καλαμπάκας). Τηλ. 24310-72489

-Μεγάρχη (Συγκρότημα Μεγάρχης). Τηλ. 24310-86480.

«Για το σκληρό σιτάρι καθορίστηκε προκαταβολή 15 λεπτά το κιλό η οποία θα πληρώνεται ΑΜΕΣΑ στους παραγωγούς.  Δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να κλείσουν την τιμή του σιταριού σε χρόνο που οι ίδιοι θα επιλέξουν μέχρι 31-12-2019 με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι το χρόνο που θα κλείσουν τις τιμές στη χρονική συγκυρία που εκτιμούν οι ίδιοι ότι θα πάρουν τη μεγαλύτερη δυνατή τιμή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία και επιβεβαιώνει όσα μας είχε πει πριν από λίγες ημέρες ο κ. Λιούτας.

Για το  μαλακό σιτάρι η προκαταβολή που θα δίνεται ΑΜΕΣΑ είναι 12 λεπτά το κιλό ενώ για το κριθάρι 10 λεπτά το κιλό. Το κλείσιμο της τιμής για το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι θα γίνει μέχρι 30 Ιουνίου 2019.

Ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη πολιτική δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να πληρωθούν άμεσα προκαταβολές αλλά και να επιλέξουν οι ίδιοι το χρόνο κλεισίματος της τιμής προκειμένου να επιτύχουν τις καλύτερες δυνατές τιμές.

«Η Ένωση για ακόμη μία φορά, αποδεικνύει έμπρακτα ότι προτεραιότητά της είναι οι παραγωγοί και μόνο αυτοί», καταλήγει ο κ. Λιούτας.

05/06/2019 10:02

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων ενημερώνει με ανακοίνωσή της τους παραγωγούς ότι παραλαμβάνει κριθάρι, σκληρό και μαλακό σιτάρι σε ορισμένα σημεία συγκέντρωσης.

Αυτά είναι τα εξής:

-AGROVIZ (ΔΕΛΤΑ Καλαμπάκας). Τηλ. 24310-72489

-Μεγάρχη (Συγκρότημα Μεγάρχης). Τηλ. 24310-86480.

«Για το σκληρό σιτάρι καθορίστηκε προκαταβολή 15 λεπτά το κιλό η οποία θα πληρώνεται ΑΜΕΣΑ στους παραγωγούς.  Δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να κλείσουν την τιμή του σιταριού σε χρόνο που οι ίδιοι θα επιλέξουν μέχρι 31-12-2019 με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι το χρόνο που θα κλείσουν τις τιμές στη χρονική συγκυρία που εκτιμούν οι ίδιοι ότι θα πάρουν τη μεγαλύτερη δυνατή τιμή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία και επιβεβαιώνει όσα μας είχε πει πριν από λίγες ημέρες ο κ. Λιούτας.

Για το  μαλακό σιτάρι η προκαταβολή που θα δίνεται ΑΜΕΣΑ είναι 12 λεπτά το κιλό ενώ για το κριθάρι 10 λεπτά το κιλό. Το κλείσιμο της τιμής για το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι θα γίνει μέχρι 30 Ιουνίου 2019.

Ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη πολιτική δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να πληρωθούν άμεσα προκαταβολές αλλά και να επιλέξουν οι ίδιοι το χρόνο κλεισίματος της τιμής προκειμένου να επιτύχουν τις καλύτερες δυνατές τιμές.

«Η Ένωση για ακόμη μία φορά, αποδεικνύει έμπρακτα ότι προτεραιότητά της είναι οι παραγωγοί και μόνο αυτοί», καταλήγει ο κ. Λιούτας.

04/06/2019 01:00

Όπως ακριβώς και την περσινή χρονιά, με προκαταβολές στο κριθάρι και στο σιτάρι (σκληρό και μαλακό) αναμένεται να παρέμβει στην αγορά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, αν και ακόμα δεν έχει καθοριστεί το ποσό της προκαταβολής.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Αχιλλέας Λιούτας «θα ξεκινήσουμε με προκαταβολή, αρχής γενομένης από το κριθάρι, που μαζεύεται τις επόμενες ημέρες και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο στο σιτάρι. Η τιμή θα διαμορφωθεί στα τέλη του μήνα».

Πέρσι υπενθυμίζεται η ΕΑΣ ξεκίνησε να δίνει προκαταβολή 10 λεπτά στο σιτάρι, για να την ανεβάσει μετά από λίγες ημέρες στα 15 λεπτά. Στο κριθάρι πλήρωσε τελικά πέρσι 18 λεπτά το κιλό.

Τις τιμές παραγωγού που θα ισχύσουν φέτος για το σιτάρι και το κριθάρι ανακοίνωσε εξάλλου πριν από λίγες ημέρες και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου. Παράλληλα, στη Νίκαια της Λάρισας, ο τοπικός συνεταιρισμός «Προμηθέας» ξεκινά τη σεζόν, χωρίς αποθέματα στις αποθήκες του, ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τιμή.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΑΣ και της ΕΒΟΛ, κ. Νικήτας Πρίντζος, οι τιμές που θα πληρωθούν οι αγρότες που θα παραδώσουν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό και στις εγκαταστάσεις των σιλό Αγίου Δημητρίου, Βελεστίνου και του Στεφανοβίκειου είναι 0,17 ευρώ για το κριθάρι και 0,20 ευρώ για το σκληρό σιτάρι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου ανακοίνωσε σήμερα στα Μ.Μ.Ε. τις τιμές των δημητριακών (κριθάρι-σιτάρι) τις οποίες και θα προμηθευτεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου. Πιο συγκεκριμένα, ο Συνεταιρισμός θα συγκεντρώσει 4.000 τόνους κριθαριού και 10.000 τόνους σκληρού σίτου.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τιμές που θα πληρωθούν οι Αγρότες που θα παραδώσουν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό και στις εγκαταστάσεις των σιλό Αγίου Δημητρίου, Βελεστίνου και του Στεφανοβίκειου είναι 0,17 ευρώ για το κριθάρι και 0,20 ευρώ για το σκληρό σιτάρι.

Η πληρωμή θα γίνεται άμεσα μετά την παράδοση των προϊόντων στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην Α΄ ΒΙ.ΠΕ Βόλου κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

03/06/2019 03:56

Σταθερές, στους 12,5 εκατ. μετρικούς τόνους αναμένεται ότι θα κυμανθούν την περίοδο 2019-2020 οι εισαγωγές της Αιγύπτου σε σιτάρι, σύμφωνα με σχετικό σημείωμα του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Κάιρο.

Οι προβλέψεις αυτές προέρχονται από τις υπηρεσίες του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας στο Κάιρο.

Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, η παραγωγή αναμένεται να ενισχυθεί ελαφρώς στο επίπεδο των 8,78 εκατ. τόνων, έναντι 8,45 εκατ. τόνων της περιόδου 2018 – 2019.

Τέλος ενίσχυση κατά 300 χιλιάδες τόνους αναμένεται και για την κατανάλωση, η οποία θα κυμανθεί στα επίπεδα των 20,4 εκατ. τόνων, εκτιμά το USDA.

03/06/2019 02:54

Με σκοπό την καλύτερη διάθεση των δημητριακών που παράγουν οι αγρότες της περιοχής και φυσικά τις υψηλότερες τελικές τιμές παραγωγού ενώνουν τις δυνάμεις τους τρεις Αγροτικοί Συνεταιρισμοί από την Λάρισα.

Όπως μας ανέφερε ο γεωπόνος του Γεωργικού Συνεταιρισμού Χάλκης «Η Αλληλεγγύη», κ. Δημήτρης Στουκογιώργος μιλώντας στον ΑγροΤύπο «ο συνεταιρισμός μας συγκεντρώνει από το 2010 σιτάρι και κριθάρι από τους παραγωγούς και το αποθηκεύει. Μετέπειτα όταν οι παραγωγοί αποφασίσουν να πουλήσουν, κάνει δημοπρασία και εφόσον συμπληρώνεται ένα αυτοκίνητο τουλάχιστον δίνει μια τιμή στους αγρότες. Εάν εκείνοι το αποφασίσουν ολοκληρώνει την πράξη πώλησης ο συνεταιρισμός. Πάνω σε αυτό το μοντέλο εδώ και δυο χρόνια συνεργαζόμαστε με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χάλκης Α’ και πιάνουμε πάντα μια τιμή 1-2 λεπτά για τον παραγωγό πάνω από την τρέχουσα του εμπορίου».

Φέτος στη συμμαχία αυτή προστέθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κιλελέρ, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, να προστεθούν κι άλλες οργανώσεις, λένε πληροφορίες από την περιοχή.

Σημειώνεται ότι προκειμένου για παραγωγούς που εγγυημένα θα παραδώσουν την παραγωγή τους, υπάρχει έπειτα από συνεννόηση και δυνατότητα προκαταβολής.

Πέρσι οι δυο οργανώσεις που προαναφέραμε ότι συνεργάστηκαν, συγκέντρωσαν συνολικά 3.000 τόνους δημητριακών.

Τέλος, αποθήκες για τη συγκέντρωση θα λειτουργήσουν από τους συνεταιρισμούς σε Χάλκη, Κιλελέρ και Κυπάρισσο.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

24/05/2019 03:49

Αυξημένο κατά 5 ευρώ στο στρέμμα θα είναι το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού για το έτος 2018, σε σχέση με την ενδεικτική τιμή, την οποία και είχε δημοσιεύσει εδώ και αρκετό καιρό ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης και ο υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης και η οποία δημοσιεύτηκε στην διαύγεια στις 24/05, το ποσό για το έτος 2018 ορίζεται στα 30,7 ευρώ, ενώ η ενδεικτική τιμή ήταν στα 25,7 ευρώ το στρέμμα.

Η πληρωμή της αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο μεγάλο πακέτο πληρωμών συνδεδεμένων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν στις 28/03, ενώ ακολούθησε μια ακόμα πληρωμή συνδεδεμένων (κομμένοι βάμβακος κ.λ.π.) στις 22 Απριλίου.

Η απόφαση

24/05/2019 11:42

Σε λίγες ημέρες ξεκινά το αλώνισμα στη Νίκαια της Λάρισας, όπου και δραστηριοποιείται ο τοπικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «Ο Προμηθέας» και μάλιστα με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια.

Ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, κ. Αντώνη Ρεντζιά σε σχέση με το αλώνισμα που έρχεται και προκειμένου να μας διατυπώσει κάποιες προβλέψεις σε σχέση με την επερχόμενη σαιζόν.

«Η μόνη τιμή που ισχύει τώρα είναι για τα κριθάρια που πάνε για μπύρα με τιμή κλειστή στα 17,5 λεπτά το κιλό. Η χρονιά που μας πέρασε ήταν δύσκολη γενικά, αλλά σε σχέση με την παραγωγή, τις αποδόσεις και τις τιμές της τρέχουσας σαιζόν, αν δεν μπουν οι μηχανές μέσα στα χωράφια, δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα ασφαλή πρόβλεψη. Όσον αφορά στα κριθάρια εμείς ξεκινάμε το αλώνισμα σε μια βδομάδα».

Σύμφωνα με τον Αντώνη Ρεντζιά, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας, που κάθε χρόνο πρωταγωνιστεί στην περιοχή και παρεμβαίνει στην αγορά, συγκεντρώνοντας μεγάλες ποσότητες σιτηρών, αυτή τη στιγμή δεν έχει αποθέματα από την περσινή σαιζόν σε σιτηρά.

23/05/2019 03:02

Τις τιμές παραγωγού που θα ισχύσουν φέτος για το σιτάρι και το κριθάρι ανακοίνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΑΣ και της ΕΒΟΛ, κ. Νικήτας Πρίντζος, οι τιμές που θα πληρωθούν οι αγρότες που θα παραδώσουν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό και στις εγκαταστάσεις των σιλό Αγίου Δημητρίου, Βελεστίνου και του Στεφανοβίκειου είναι 0,17 ευρώ για το κριθάρι και 0,20 ευρώ για το σκληρό σιτάρι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου ανακοίνωσε σήμερα στα Μ.Μ.Ε. τις τιμές των δημητριακών (κριθάρι-σιτάρι) τις οποίες και θα προμηθευτεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου. Πιο συγκεκριμένα, ο Συνεταιρισμός θα συγκεντρώσει 4.000 τόνους κριθαριού και 10.000 τόνους σκληρού σίτου.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τιμές που θα πληρωθούν οι Αγρότες που θα παραδώσουν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό και στις εγκαταστάσεις των σιλό Αγίου Δημητρίου, Βελεστίνου και του Στεφανοβίκειου είναι 0,17 ευρώ για το κριθάρι και 0,20 ευρώ για το σκληρό σιτάρι.

Η πληρωμή θα γίνεται άμεσα μετά την παράδοση των προϊόντων στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην Α΄ ΒΙ.ΠΕ Βόλου κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

22/05/2019 01:38

Περισσότερους από 12 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, αξίας άνω των 2,2 δις ευρώ εξήγαγε η Ρουμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες, το 2018, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της χώρας.

Οι εξαγωγές σιτηρών το 2018 ήταν αυξημένες κατά περίπου ένα τόνο έναντι του 2017, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται παράλληλα ότι, οι κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί για το περασμένο έτος ήταν η Ισπανία, η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Ιορδανία, η Γερμανία και η Λιβύη.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το 2018 οι εισαγωγές σιτηρών διαμορφώθηκαν σε 1,4 εκατομμύρια τόνους, αξίας 320 εκατομμυρίων ευρώ.

Βασικές χώρες «τροφοδότησης» των εισαγωγών ήταν η Βουλγαρία και η Ουγγαρία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) και από την Στατιστική Υπηρεσία της Ρουμανίας, η Ρουμανία κατέλαβε την τρίτη θέση, στο σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ, στην παραγωγή σιτηρών το 2018.

06/05/2019 11:44

Σε ανάκαμψη της παραγωγής δημητριακών στην ΕΕ για το 2019/2020, αναφέρει στις προβλέψεις που δημοσιοποίησε η Κομισιόν. Όπως επισημαίνει, οι ήπιες συνθήκες του περασμένου χειμώνα φέρνουν θετικές προοπτικές στις καλλιέργειες.

Με βάση τις ιστορικές τάσεις των στρεμματικών αποδόσεων, η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να φθάσει τα 307,5 εκατομμύρια τόνους. «Αν κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα θα υπάρξει πρόβλημα στην αγορά», προσθέτει.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, για το 2019/2020 αναμένεται να έχουμε μια αύξηση της συνολικής έκτασης καλλιέργειας δημητριακών σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αλλά παραμένει χαμηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών.

Επικαλούμενη προβλέψεις από το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), αναφέρει ότι για το 2018/2019, εκτιμά ότι έχουμε μια μείωση στην παραγωγή σιταριού και αραβόσιτου. Η συνολική παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ εκτιμάται ότι φτάνει στους 290,5 εκατ. τόνους (αρνητικό ρεκόρ 7 ετών).

Όσον αφορά το εμπόδιο στην ΕΕ, οι εισαγωγές σιτηρών αναφέρει ότι παρουσιάζουν μια ανοδική τάση, αν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (19 εκατ. τόνοι).

03/05/2019 10:34

Η Pioneer Hi-Bred Hellas με στόχο την παραγωγή ποιοτικότερου, πιστοποιημένου και αναγνωρίσιμου καρπού καλαμποκιού και την προσφορά υψηλότερης αξίας για τον παραγωγό, τον τελικό χρήστη και όλη την αλυσίδα παραγωγής – μεταποίησης δημιούργησε το Πρόγραμμα Πιστοποίησης Ιχνηλασιμότητας PioneerBest®.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας «το Πρόγραμμα βασίζεται στις εξής αρχές:

-Εφαρμογή ειδικού πρωτοκόλλου της Pioneer Hi-Bred Hellas. Από τη συμμόρφωση με το πρωτόκολλο προκύπτουν πιστοποιημένα σιλό ή παρτίδες καρπού, που ιχνηλατούνται ως προς το υβρίδιο, τον παραγωγό και το χωράφι.

-Επιθεωρήσεις και Πιστοποίηση από την TÜV Hellas.

-Καλλιέργεια επιλεγμένων PIONEER® υβριδίων καλαμποκιού, ανάλογα με τις ανάγκες του τελικού χρήστη.

-Επιλεγμένοι παραγωγοί – συνεργάτες, ώστε να επιτυγχάνεται σωστή διαχείριση, καλλιέργεια, συγκομιδή, αποθήκευση και εμπορία.

-Αναλύσεις καρπού (διαθρεπτικές και μυκοτοξινών).

Το προϊόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, που προέρχεται από την εφαρμογή του προγράμματος PioneerBest® και είναι εξειδικευμένο για παραγωγούς ζωοτροφών, μύλους και εργοστάσια αμύλου έχει ομοιογένεια και την κατάλληλη κατάσταση υγείας ανάλογα με την τελική χρήση π.χ. μυκοτοξίνες.

Επιπλέον τα χαρακτηριστικά που ελέγχονται είναι:

-Ειδικό Βάρος

-Άμυλο% και Τύπος Αμύλου

-Πρωτεΐνη %

-Λιπαρά % και Προφίλ Λιπαρών Οξέων.

10/04/2019 03:40

Με απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, χορηγείται άδεια διάθεσης στην αγορά για το φυτοπροστατευτικό προϊόν (ζιζανιοκτόνο) FACET 25 SC (δ.ο. quinclorac), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του ρυζιού.

Η χρήση του πρέπει να γίνεται εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων: Θεσσαλονίκης, Σερρών, Αιτωλοακαρνανίας, Καβάλας, Πιερίας και Έβρου

Έναρξη ισχύος της κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης στην αγορά: 4/4/2019
Λήξη ισχύος της κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης στην αγορά: 2/8/2019.

Διαβάστε την απόφαση