Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πανωλεθρία με τις αποδόσεις στα σταροχώραφα, αργά προχωρούν τα αλώνια

18/06/2021 11:00 πμ
Ο βροχερός καιρός των προηγούμενων ημερών, αλλά και οι δυσμενείς συνθήκες το Μάρτιο - Απρίλιο κούρεψαν πολύ τις αποδόσεις.

Ο βροχερός καιρός των προηγούμενων ημερών, αλλά και οι δυσμενείς συνθήκες το Μάρτιο - Απρίλιο κούρεψαν πολύ τις αποδόσεις.

Πολύ κατώτερες του αναμενομένου εμφανίζονται οι αποδόσεις στα σταροχώραφα, όσο προχωρά η διαδικασία του αλωνισμού, που ούτως ή άλλως εμπόδισε η βροχή των προηγούμενων ημερών. Στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας, τα αλώνια δεν έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις, ξεκινήσει ακόμα.

Σύμφωνα με τον παραγωγό από τις Σέρρες, κ. Στέργιο Λίτο, οι αποδόσεις ακόμα και σε καλά χωράφια δεν περνούν τα 250 κιλά το στρέμμα ενώ με τις τιμές που παίζουν στην αγορά ο αγρότης δεν βγάζει καν το κόστος.

Εξαιρετικά πεσμένες είναι οι αποδόσεις και στο νομό Βοιωτίας, όπου τα αλώνια στα σιτάρια, δεν έχουν προχωρήσει πάνω από 20%. Σύμφωνα με τον έμπειρο παραγωγό από τη Λιβαδειά, κ. Γιάννη Βάγκο, μιλάμε για μια πτώση αποδόσεων της τάξης του 40%. Δηλαδή αν πέρσι ο μέσος όρος ήταν στα 400 κιλά το στρέμμα, φέτος μιλάμε για 250 μόλις κιλά. Με τις τιμές δε, που παίζουν στο εμπόριο, παρότι αυξημένες, ο παραγωγός δεν έχει κέρδος, καταλήγει ο κ. Βάγκος.

Στο νομό Λάρισας, τώρα, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς, τα αλώνια έχουν προχωρήσει σε ποσοστό 80% περίπου. Το κακό όμως για τους παραγωγούς, επισημαίνει ο κ. Ρεντζιάς, είναι πως οι αποδόσεις είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα της τάξης των 150-250 κιλών το στρέμμα, οπότε αν δεν πάει πολύ ψηλά η τιμή, ο παραγωγός δεν θα έχει κανένα απολύτως κέρδος, για μια ακόμα χρονιά.

Στο νομό Κιλκίς τα αλώνια είναι σε εξέλιξη, αλλά όπως μας ανέφερε ο Κώστας Μερτζεμέκης, γεωπόνος και έμπορος αγροτικών προϊόντων, στα μαλακά οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 250 κιλά το στρέμμα, ενώ στα σκληρά, οι αποδόσεις είναι ακόμα πιο κάτω.

Ακόμα να αρχίσουν τα αλώνια στα Γρεβενά

Στο νομό Γρεβενών το αλώνισμα στα σιτάρια (ως επί το πλείστον μαλακά) της περιοχής δεν έχει ακόμα αρχίσει. Τα χωράφια είναι... πράσινα, μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών Η ΕΝΩΣΗ, κ. Χρυσόστομος Παυλίδης, τονίζοντάς μας, ότι ακόμα και χθες έβρεχε στα Γρεβενά. Τα αλώνια στα Γρεβενά αναμένεται να ξεκινήσουν σε 10-15 ημέρες, ωστόσο όπως λέει ο κ. Παυλίδης, οι καλλιέργειες οι περισσότερες έχουν πειραχτεί από τον καιρό και σε πολλές περιπτώσεις αναμένεται μείωση αποδόσεων. Μια καλή χρονιά στα Γρεβενά, οι στρεμματικές, κυμαίνονται μεταξύ 250-350 κιλών το στρέμμα.

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
03/08/2021 10:04 πμ

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ κ. Νικήτας Πρίντζος ανακοίνωσε την Δευτέρα (2 Αυγούστου) ότι οι παραγωγοί, οι οποίοι παρέδωσαν τα σιτάρια τους εσοδείας 2021 στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου θα πληρωθούν με τιμή 0,32 €/kg. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά την παράδοση του προϊόντος εισέπραξαν προκαταβολή 0,20 €/kg και από την Πέμπτη (05/08/2021) θα εισπράξουν ακόμη 0,12 €/kg.

Η συνολική ποσότητα (4.000 τόνοι περίπου) πουλήθηκε 0,34 €/kg εκ των οποίων τα 0,02 €/kg παρακρατεί ο Συνεταιρισμός για τα έξοδα συγκέντρωσης, αποθήκευσης κ.λ.π. και 0,32 €/kg πληρώνεται ο παραγωγός.

Τελευταία νέα
30/07/2021 10:34 πμ

Ολοκληρώθηκε και φέτος η πώληση σκληρού σίτου από τον Α.Σ. Σημάντρων που συγκέντρωσαν οι παραγωγοί της Χαλκιδικής.

Η αρχή έγινες φέτος από τον Α.Σ. Πλατύκαμπου ανακοινώνοντας, αρχές Ιουλίου, στα 0,27 ευρώ το κιλό τιμή παραγωγού. Έρχεται στην συνέχεια ο Α.Σ. Ορεστιάδας, στα μέσα Ιουλίου, να ανακοινώσει 0,29 ευρώ τιμή παραγωγού. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώνει η ΕΑΣ Διδυμότειχου 0,30 ευρώ τιμή παραγωγού.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης, «η συνολική ποσότητα που συγκέντρωσε φέτος ο συνεταιρισμός ήταν κάτω των 1.000 τόνων λόγο χαμηλής παραγωγής και αποδόσεων. 

Ακολουθούμε και εμείς την πορεία που χάραξαν τα συνεταιριστικά σχήματα για φέτος και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τιμή παραγωγού στα 0,30 ευρώ καθαρά στον παραγωγό συν το ΦΠΑ για αυτούς που κρατάνε βιβλία. 

Η έκδοση τιμολογίων αρχίζει από σήμερα και η εξόφληση αρχίζει από τη Δευτέρα (2 Αυγούστου). Πρέπει επιτέλους οι αγρότες να καταλάβουν πως όταν υπάρχουν υγιέστατα συνεταιριστικά σχήματα με αξιόλογους ανθρώπους στην διοίκηση και τα στηρίζουν τότε υπάρχει και ελπίδα».

29/07/2021 09:59 πμ

Η χώρα της νότιας Ασίας με πληθυσμό πάνω από 170 εκατ. έχει ως βασική καλλιέργεια το καλαμπόκι.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), οι καλλιεργούμενες με καλαμπόκι εκτάσεις μειώθηκαν φέτος στο Μπαγκλαντές, φθάνοντας τα 5,6 εκατ. στρέμματα. Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα των 5,11 εκατ. τόνων, σε χαμηλότερα δηλαδή ύψη από πέρσι. Εκτάσεις εις βάρος του καλαμποκιού κέρδισε στο Μπαγκλαντές η καλλιέργεια γιούτας (φυσική ίνα), επίσης παραδοσιακό προϊόν της χώρας.

Η παραγωγή καλαμποκιού του Μπαγκλαντές αφορά σε μεγάλο βαθμό το χειμερινό καλαμπόκι (φύτευση τον Δεκέμβριο, συγκομιδή το Μάιο). Αυτό, σύμφωνα με το USDA, αντιπροσωπεύει το 88% της συνολικής παραγωγής του Μπαγκλαντές. Το καλαμπόκι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή δημητριακά στη χώρα, ενώ το ρύζι αντιμετωπίζεται ως καλλιέργεια όπου οι αγρότες αισθάνονται υποχρεωμένοι να παράγουν ανεξάρτητα από την κερδοφορία του, επισημαίνει το USDA.

Η αυξημένη ζήτηση για ζωοτροφές και βιομηχανική χρήση και συγκριτικά τα υψηλότερα περιθώρια από το ρύζι και το σιτάρι αύξησαν το ενδιαφέρον των αγροτών να παράγουν περισσότερο καλαμπόκι. Επιπλέον, λέει το USDA, οι αγρότες προτιμούν την καλλιέργεια του καλαμποκιού, καθώς είναι κάπως πιο ανθεκτική στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Αυξημένες οι τιμές παραγωγού

Τον Ιούλιο του 2021 η τιμή χονδρικής στο καλαμπόκι στο Μπαγκλαντές ήταν σε επίπεδα άνω των 25 λεπτών το κιλό και συγκριτικά με πέρσι κοντά στο 20%, ανώτερη, πιάνοντας υψηλά πενταετίας. Αυτό οφείλεται εξηγεί το USDA, στην τάση αποθεματοποίησης από τις εταιρείες με ζωοτροφές, αλλά και τους προμηθευτές χονδρικής που δημιούργησαν ελλείψεις προσφοράς στην αγορά και σταμάτησαν τις εισαγωγές από την Ινδία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σταθερά ψηλά η κατανάλωση

Για το εμπορικό έτος 2021 - 2022, προβλέπεται να παραμείνει σταθερή η κατανάλωση του καλαμποκιού στην χώρα και συγκεκριμένα στα 6,2 εκατ. τόνους, λόγω της σταθερής ζήτησης από τη βιομηχανία ζωοτροφών, που προορίζονται για κοτόπουλα, υδατοκαλλιέργειες κ.λπ.

Για αύξηση πάνε οι εισαγωγές

Σε σχέση τέλος με τις εισαγωγές καλαμποκιού το εμπορικό έτος 2021 - 2022, προβλέπεται αύξηση, λόγω της ισχυρής ζήτησης. Σημειωτέον ότι οι εισαγωγές καλαμποκιού στο Μπλαγκλαντές δεν υπόκεινται σε δασμούς.

28/07/2021 01:35 μμ

Το προϊόν είτε διατίθεται στην αγορά ως ρόκα από μικρές τυποποιητικές ή ως σπυρί κατεψυγμένο, αλλά και σε κονσέρβα.

Νέα τάση αποτελεί για τους καταναλωτές στην χώρα μας το γλυκό καλαμπόκι, ως επί το πλείστον μέσω της σαλάτας, αλλά και όχι μόνον. Την τάση αυτή επιχειρούν να εκμεταλλευτούν ήδη αγρότες στην χώρα μας, που έχουν αρχίσει και καλλιεργούν το συγκεκριμένο προϊόν, αλλά και εταιρείες. Στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι πολύ χαμηλή, όταν στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 5 κιλά το χρόνο. Σε σχέση με τις εκτάσεις, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Άρδας, Γαλλία με 400.000 στρέμματα και Ουγγαρία με επίσης 4000.000 στρέμματα κάθε χρόνο, πρωτοπορούν στην ΕΕ.

Όλα τα... κιλά πληρώνονται οι αγρότες

Η φετινή είναι η δεύτερη χρονιά που καλλιεργείται γλυκό καλαμπόκι στην περιοχή της Ορεστιάδας. Το όλο project υποστηρίζει σε όλες του τις φάσεις η εταιρεία Άρδας Frost, που συνεργάζεται με γύρω στους 40 παραγωγούς από την περιοχή, με τους οποίους υπογράφει και συμβόλαια. Όπως μας εξήγησαν από την εταιρεία, «εδώ και μια εβδομάδα περίπου άρχισε ο θερισμός της πρώτης παραγωγής. Ο δεύτερος θερισμός γίνεται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο τον Οκτώβριο. Δηλαδή, οι αγρότες μπορούν να καλλιεργήσουν δυο φορές αυτό το διάστημα, ακόμα και τρεις υπό προϋποθέσεις. Το ιδιαίτερα θετικό είναι πως η πληρωμή των αγροτών γίνεται για όλα τα κιλά, δηλαδή όχι μόνο για το σπυρί, αλλά για όλο το κοτσάνι. Έτσι, οι αποδόσεις είναι πολύ αυξημένες. Για να καταλάβετε, πέρσι καταγράφηκαν αποδόσεις έως και 2.800 κιλά το στρέμμα, ενώ φέτος έως 2.400 κιλά το στρέμμα. Οι τιμές που πληρώνονται οι παραγωγοί είναι φέτος στα 11,5 λεπτά το κιλό, ενώ η εταιρεία μας, τους υποστηρίζει τεχνικά σε όλα τα βήματα». Σημειωτέον ότι η εν λόγω εταιρεία διαθέτει το προϊόν σε αλυσίδες, όπως ο Μασούτης, σε ξενοδοχεία, ενώ έχει και μεγάλη συνεργασία με την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης για απορρόφηση αρκετά μεγάλων ποσοτήτων γλυκού καλαμποκιού κάθε έτος, της τάξης των 700-800 τόνων.

Γύρω στα 130 ευρώ ανά στρέμμα το κόστος

Την ίδια ώρα, γύρω στα 130 ευρώ το στρέμμα υπολογίζει το κόστος καλλιέργειας ο ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρείας και διευθύνων σύμβουλος, κ. Μιχάλης Στράντζαλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να γίνει καλλιέργεια έως τρεις φορές το χρόνο, ενώ το γλυκό καλαμπόκι δεν απαιτεί άλλους χειρισμούς από το κοινό καλαμπόκι. Σύμφωνα με τον κ. Στράντζαλη, η ποιότητα στο γλυκό καλαμπόκι εξαρτάται από το πόσα στέρεα περιέχει. Τα στέρεα προκύπτουν από ειδική επεξεργασία του συγκομισθέντος καλαμποκιού, σε ειδικό φουρνάκι με αυξημένη θερμοκρασία. Γενικά, όπως προσθέτει ο ίδιος, στην Ελλάδα, οι ποιότητες είναι καλές. Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, με μια μέση απόδοση στους 2 τόνους το στρέμμα, η πρόσοδος του παραγωγού με τιμή στα 11,5 λεπτά το κιλό, αγγίζει τα 230 ευρώ το στρέμμα, με το κέρδος να προσεγγίζει τα 100 ευρώ ανά στρέμμα. Η εν λόγω εταιρεία παράγει στην Ελλάδα και προωθεί στη ντόπια αγορά γλυκό καλαμπόκι κατεψυγμένο IQF σε σπυρί. Το γλυκό καλαμπόκι καλλιεργείται σε αμμουδερά εδάφη στις παραποτάμιες περιοχές των ποταμών Άρδα και Έβρου, όπου τα εδάφη και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες για καλλιέργεια γλυκού καλαμποκιού. Μετά, όπως αναφέρεται στο διαδικτυακό τόπο της εταιρείας, καταψύχεται σε 30 λεπτά το αργότερο από την στιγμή που γίνει η συλλογή του, έτσι ώστε να φτάνει στο τραπέζι του καταναλωτή. Η σπορά του γλυκού καλαμποκιού γίνεται τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ η συλλογή του γίνεται τους μήνες Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο κάθε έτους.

Σύμφωνα εξάλλου με τον Κώστα Μερτζεμέκη, παραγωγό και έμπορο από το Κιλκίς, η καλλιέργεια του γλυκού καλαμποκιού είναι στα... σπάργανα στην Ελλάδα ακόμα. Σύμφωνα με τον έμπειρο γεωπόνο, εκτάσεις με γλυκό καλαμπόκι υπάρχουν σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και κυρίως στη Θράκη, αλλά και στην Ήπειρο, όπου υπάρχουν καλλιεργητές του συγκεκριμένου είδους. Όπως μας λέει τέλος ο κ. Μερτζεμέκης, συνήθως στα σούπερ μάρκετ συναντούμε συσκευασίες νωπού καλαμποκιού με ρόκα, τα οποία πωλούνται προς 2,5 ευρώ/οι τρεις ρόκες.

23/07/2021 03:37 μμ

Σε ανοδικό τέμπο συνεχίζουν οι τιμές παραγωγού στο σιτάρι, λόγω της μεγάλης ξηρασίας στον Καναδά, κυρίως, όπως έχουμε πρώτοι γράψει.

Με την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου να διαπραγματεύεται στη Φότζια στα 350 ευρώ ο τόνος (35 λεπτά το κιλό), ένα ακόμα καλό νέο έχουμε στην Ελλάδα και πάλι από συνεταιριστικό φορέα. Συγκεκριμένα και μετά την ώθηση που έδωσε τις προηγούμενες ημέρες το deal του ΑΣ Ορεστιάδας, η ΕΑΣ Διδυμοτείχου-Έβρου, από την ίδια περιοχή, ανακοίνωσε τιμές αγοράς σιτηρών, τις υψηλότερες σε πανελλαδικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΣ, οι τιμές που πληρώνει στους παραγωγούς έχουν ως εξής:

  • Σκληρός σίτος: 339 ευρώ ο τόνος για παραγωγούς που τηρούν βιβλία
  • Σίτος σκληρός: 300 ευρώ ο τόνος για παραγωγούς που δεν τηρούν βιβλία
  • Σίτος μαλακός: 186 ευρώ ο τόνος για παραγωγούς που δεν τηρούν βιβλία.

Η πληρωμή των σιτηρών, όπως διευκρινίζουν από την ΕΑΣ της ακριτικής περιοχής, θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Διδυμοτείχου - Έβρου, κ. Αξιώτης Καμπρούδης.

20/07/2021 10:11 πμ

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε σε σχετική συνεδρίαση του Συνεταιρισμού από την ακριτική περιοχή.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορεστιάδας, κ. Λάμπη Κουμπρίδη, μετά το deal της περασμένης Παρασκευής για αγορά του συνεταιριστικού προϊόντος από συγκεκριμένη εμπορική εταιρεία με έδρα στα Φάρσαλα στα 310 ευρώ ο τόνος (31 λεπτά το κιλό), ήρθε η ώρα του Συμβουλίου στον ΑΣ, για να προκύψει η τιμή που θα λάβει στο... χέρι ο κάθε παραγωγός.

Βάσει λοιπόν όσων αποφασίστηκαν την Δευτέρα, η τιμή του σκληρού σίτου κλείδωσε για τον παραγωγό που παρέδωσε προϊόν στην Ένωση στα 290 ευρώ ο τόνος, ήτοι 29 λεπτά το κιλό. Όσον αφορά στο μαλακό σιτάρι, ο κάθε παραγωγός, θα λάβει 185 ευρώ τον τόνο, δηλαδή 18,5 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτές, διευκρινίζει τέλος ο κ. Κουμπρίδης, είναι χωρίς ΦΠΑ.

19/07/2021 02:53 μμ

Αλυσιδωτές οι αντιδράσεις στην αγορά από τα συνεταιριστικά deal στο σιτάρι, που έχουν εκτοξεύσει την τιμή παραγωγού.

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις μεγάλες απώλειες παραγωγής στον Καναδά, έχουν ωθήσει τους εμπόρους σε αναζήτηση προϊόντος, τώρα που οι τιμές είναι σε ένα ανεκτό θα έλεγε κανείς επίπεδο για εκείνους, γιατί όσο περνά ο καιρός, μεγαλώνουν οι πιθανότητες τα σιτάρια να καταστούν ακόμα πιο περιζήτητα το ερχόμενο φθινόπωρο.

Την αρχή έκανε ο Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου με το deal των 28,5 λεπτών το κιλό για 3.000 τόνους, αποθηκευμένου σκληρού σίτου φετινής εσοδείας. Ακολούθησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας Λάρισας, με 28,6 το κιλό με συμβόλαια για 1.800 τόνους σκληρού σίτου φετινής εσοδείας, για να έλθει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορεστιάδας την περασμένη Παρασκευή, να... τινάξει στον αέρα την τιμή, κλείνοντας συμφωνία για τους 25.000 τόνους σκληρού σίτου φετινής επίσης εσοδείας κλείδωσε με μια τιμή στα 31 λεπτά το κιλό, ήτοι 310 ευρώ ο τόνος, τιμή - ρεκόρ για την χώρα μας. Σημειωτέον ότι οι 3.000 με 4.000 τόνους μαλακού που εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει ο ΑΣ (δεν έχει ολοκληρωθεί ο αλωνισμός), έφυγαν με τιμή στα 19,6 λεπτά το κιλό, ήτοι 196 ευρώ ο τόνος από τον ΑΣ Ορεστιάδας, ο οποίος αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να βγάλει και τις καθαρές τιμές, που θα πάρει ο παραγωγός, μετά από αυτές τις συμφωνίες.

Άρχισαν συντονισμένες οχλήσεις σε παραγωγούς να κλείσουν τιμή και να δώσουν τα σιτάρια

Αλυσιδωτές εν τω μεταξύ αντιδράσεις στην εγχώρια αγορά του σιταριού φαίνεται πως πυροδοτούν τα συνεταιριστικά deals των τελευταίων ημερών. Όπως, τόνισε, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από την Λιβαδειά, κ. Γιάννης Βάγκος, τις τελευταίες ώρες γίνονται πολλά τηλέφωνα σε αγρότες με σιτάρια από αρκετούς εμπόρους, προκειμένου να δώσουν το προϊόν τους άμεσα και με τιμές, στην χειρότερη στα 26-27 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον Γιάννη Βάγκο, αυτό δείχνει πως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και ζήτηση για το προϊόν...

Σε τέλμα οι αποδόσεις στα μαλακά των Γρεβενών

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γρεβενών συγκεντρώνει κάποιες ποσότητες σιταριού (μαλακού) κάθε χρόνο. Αυτό έχει κάνει και φέτος, σε μια χρονιά, που μόνον καταστροφική για τους παραγωγούς, όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, αποδείχθηκε, λόγω των εξαιρετικά πεσμένων στρεμματικών αποδόσεων. Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, στα μαλακά της περιοχής καταγράφεται μια πτώση της τάξης του 80% σε σύγκριση με πέρσι, με αποτέλεσμα οι φετινές στρεμματικές, να μην περνούν τα 80 με 120 κιλά το στρέμμα. Όπως μας εξήγησε ο κ. Παυλίδης, όσοι αγρότες έχουν στοκ, κρατούν στάση αναμονής, για να πουλήσουν ενδεχομένως ακριβότερα πιο μετά.

Έως το τέλος καλοκαιριού κλείνει τιμή ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου

Σύμφωνα με πληροφορίες από το νομό Μαγνησίας, ο τοπικός Συνεταιρισμός (ΑΣ Βόλου-ΕΒΟΛ), έχει πληρώσει με ανοιχτή τιμή ήδη 20 λεπτά στους παραγωγούς με σκληρό και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να κλείσει τιμή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων του Συνεταιρισμού, η τιμή θα κλείσει σε επίπεδα άνω των 29 λεπτών το κιλό, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά. Στην ίδια περιοχή, τώρα, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, κ. Θανάσης Κούντριας, υπάρχει σταθερότητα στην αγορά, με τις τιμές για τα πολύ καλά ποιοτικά σιτάρια να παίζουν στα 25 λεπτά το κιλό.

Δράμα: Ικανοποιητικές οι αποδόσεις λέει ο Κλωναρίδης

Η εταιρεία «Χρήστος Κλωναρίδης ΑΕΒΕ» είναι μια οικογενειακή εταιρεία, τα πρώτα βήματα της οποίας συνδέονται με τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα του κου Χρήστου Κλωναρίδη. Κάνει εκτός όλων των άλλων και εμπόριο αγροτικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ αυτών σκληρού και μαλακού σίτου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρείας, κ. Χρήστος Κλωναρίδης: «εμείς δουλεύουμε με προκαταβολές κάθε χρόνο και η τιμή οριστικοποιείται εντός του καλοκαιριού, οπότε και κάνουμε εκκαθάριση. Εκτιμώ πως φέτος η εκκαθάριση δεν θα αργήσει ιδιαίτερα και πως θα γίνει σε χρόνο κοντινό και όχι προς το τέλος του καλοκαιριού. Άρα δεν υπάρχει ακόμα τιμή στην περιοχή. Γενικά, πάντως, η τιμή θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό, όπως γίνεται κάθε χρόνο, από την σοδειά του Καναδά. Στα αγροτικά προϊόντα, οι τιμές καθορίζονται πάντοτε από την προσφορά, την ζήτηση και τα αποθέματα».

Σημειωτέον ότι όπως έχει γράψει πρώτος ο ΑγροΤύπος (δείτε εδώ) ο Καναδάς έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από την ξηρασία, στην παραγωγή του, γεγονός που σπρώχνει προς τα πάνω (Ορεστιάδα, Πλατύκαμπος κ.λπ.), την τιμή του εγχώριου προϊόντος, που υποφέρει στις περισσότερες περιοχές, από πολύ χαμηλές αποδόσεις, όπως έχουμε έγκαιρα καταγράψει. Βέβαια, στην Δράμα, την Κομοτηνή, αλλά και την Καβάλα, όπως μας ανέφερε ο κ. Κλωναρίδης, οι μέσες αποδόσεις στο σκληρό σιτάρι φθάνουν τα 450 κιλά το στρέμμα.

16/07/2021 02:42 μμ

Πλήρης επιβεβαίωση για όσα έγραψε από την Πέμπτη ο ΑγροΤύπος, σχετικά με τον διαγωνισμό στην ακριτική περιοχή.

Όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορεστιάδας κ. Λάμπης Κουμπρίδης, η εταιρεία Βουλγαράκης με έδρα στον Ενιπέα Φαρσάλων... σκούπισε τα σιτάρια του ΑΣ, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού με τις προσφορές να ανοίγουν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η τιμή για τους 25.000 τόνους σκληρού σίτου κλείδωσε στα 31 λεπτά το κιλό, ήτοι 310 ευρώ ο τόνος, τιμή - ρεκόρ για την χώρα μας, μετά τα 28,5 του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου. Οι 3.000 με 4.000 τόνους μαλακού που εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει ο ΑΣ (δεν έχει ολοκληρωθεί ο αλωνισμός), έφυγαν με τιμή στα 19,6 λεπτά το κιλό, ήτοι 196 ευρώ ο τόνος.

Οι τιμές παραγωγού τώρα, δηλαδή τα χρήματα που θα λάβει καθαρά στο χέρι ο παραγωγός, θα προκύψουν σε συνεδρίαση που θα κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού Ορεστιάδας, πιθανότατα, την ερχόμενη Δευτέρα, όπως μας εξήγησε ο κ. Κουμπρίδης, που βλέπει τώρα, το επόμενο διάστημα, τα σιτάρια να γίνονται ανάρπαστα.

Από την Πέμπτη ο ΑγροΤύπος (δείτε εδώ) είχε γράψει για τους παράγοντες εκείνους και τους λόγους, που φέρνουν αύξηση στις τιμές παραγωγού για το σιτάρι φετινής εσοδείας.

Με 286 ευρώ ο τόνος το deal του ΑΣ Νίκαιας

Με τιμή 286 ευρώ τον τόνο έκλεισε συμφωνία με συμβόλαια για 1.800 τόνους σκληρού σίτου φετινής εσοδείας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας Λάρισας. Τα χρήματα που θα καταλήξουν καθαρά στο χέρι του παραγωγού είναι 27 λεπτά, εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του ΑΣ, κ. Αντώνης Ρεντζιάς. Ο ΑΣ Νίκαιας έχει ακόμα προϊόν και αναμένεται να πάει σε νέα πώληση στις 15 Σεπτεμβρίου.

15/07/2021 04:43 μμ

Η Φότζια ενισχύει τις πιθανότητες το deal να κλείσει με τιμή, ανώτερη από εκείνη του Πλατύκαμπου (28,5 λεπτά).

Σε διαγωνισμό πώλησης για 28.000 περίπου τόνους σιταριού εφετινής εσοδείας προχωρά την Παρασκευή 16 Ιουλίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορεστιάδας Η Ένωση.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Λάμπης Κουμπρίδης, προσφορές θα δέχεται ο Συνεταιρισμός έως την Παρασκευή 16 Ιουλίου για το προϊόν, που αφορά περίπου 25.000 τόνους σκληρό σιτάρι και περί τους 3.000 τόνους μαλακό σιτάρι. Σύμφωνα με τον κ. Κουμπρίδη τα σιτάρια στον Έβρο δεν έχουν επηρεαστεί φέτος από τον καιρό (παγωνιές, βροχές κ.λπ.), με τις αποδόσεις να αγγίζουν τα 500 κιλά στο στρέμμα και τις ποιότητες να είναι πολύ ψηλά.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες μας, ήδη ενδιαφέρον για το συνεταιριστικό προϊόν, έχουν εκδηλώσει 8 εταιρείες από την Ελλάδα, πολλές εκ των οποίων διατηρούν συνεργασίες με Ιταλία. Μιας και ο λόγος για Ιταλία, ανοδικά κινείται την Πέμπτη το σιτάρι στην Φότζια, με την τιμή FOB να παίρνει πάνω κατά 10 ευρώ τον τόνο μέσα σε μια μέρα και το προϊόν να πιάνει τα 315 ευρώ ο τόνος, αντί 310 ευρώ.

Όπως διαμηνύουν από τον Συνεταιρισμό Ορεστιάδας, ο διαγωνισμός γίνεται στο σωστό timing, από την άποψη ότι η Φότζια ανεβάζει στροφές, στην Ελλάδα οι πράξεις αρχίζουν και παίρνουν μπρος τις τελευταίες ημέρες, μετά την είδηση για την πολύ καλή συμφωνία του Πλατύκαμπου, ενώ καλά είναι τα νέα και από την Κίνα (πατήστε εδώ). Αν μάλιστα δεν δοθούν ικανοποιητικά χρήματα στον Συνεταιρισμό, θα κηρυχθεί άγονος.

Στάση αναμονής στην Χαλκιδική, λίγα τα 260 ευρώ/τόνος

Στον Συνεταιρισμό Σημάντρων, τέλος, οι αγρότες τηρούν στάση αναμονής. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, «έχουμε στην αποθήκη 800 τόνους προϊόν φετινής εσοδείας. Πέρσι πουλήσαμε προς 260 ευρώ τον τόνο, αλλά φέτος ευελπιστούμε να πάμε ακόμα καλύτερα, γι’ αυτό είμαστε και σε αναμονή».

15/07/2021 12:14 μμ

Βγήκαν τα αποτελέσματα για τις αποζημιώσεις παραγωγών σιτηρών, που υπέβαλαν ενστάσεις για Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις ΚΟΕ - ΠΣΕΑ, για ζημιές λόγω ξηρασίας το 2017.

Αυτό ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Κοζάνης κ. Γεώργιος Βρόντζος. Και πρόσθεσε: «οι καταστάσεις με τα ονόματα των ενστάσεων είναι στους κατά τόπους ανταποκριτές. Θα ακολουθήσει η πληρωμή όσων δικαιώθηκαν».

Από την πλευρά του ο κ. Λεωνίδας Αρνίδης, πρώην πρόεδρος στην Ένωση Νέων Αγροτών Κοζάνης (ΕΝΑ), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «όσοι δεν πληρώθηκαν πέρσι προχώρησαν σε ενστάσεις. Αφορούσαν το θέμα της απόστασης άνω των 150 χιλιομέτρων. Εκτιμούμε ότι υπάρχει αδικία και οι φάκελοι δεν ελέγχθηκαν ποτέ».

Επίσης, όπως τονίζει ο κ. Αρνίδης, αυτές τις ημέρες γίνονται έλεγχοι από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για τις ενστάσεις που αφορούν την περσινή χαλαζόπτωση, που έκανε ζημιές στις καλλιέργειες σιτηρών. «Αυτή την εποχή είναι αδύνατον να κάνουν έλεγχο στα χωράφια για τις περσινές ζημιές», πρόσθεσε ο κ. Αρνίδης.  
 

12/07/2021 05:29 μμ

Σύμφωνα με νεότερη έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), υπάρχει εκτίμηση για αύξηση εισαγωγών σιταριού στο Πακιστάν.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το USDA, η εκτίμηση εισαγωγής σιταριού την περίοδο 2021 - 2022 αυξάνει για το Πακιστάν, από 1 εκατ. τόνους, σε 2 εκατ. τόνους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της κυβέρνησης του Πακιστάν κάνουν λόγο για μια αυξημένη παραγωγή σιταριού φέτος (2021 - 2022) στην χώρα, κατά 8%, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, η παραγωγή θα ανέλθει σε 27 εκατ. τόνους, έναντι 25 εκατ. τόνων του προηγούμενου έτους.

Όμως, όπως εξηγεί το USDA, ακόμα κι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για αύξηση της παραγωγής σιταριού στο Πακιστάν, το προϊόν δεν θα επαρκεί για την κάλυψη των εγχώριων καταναλωτικών απαιτήσεων και τη διατήρηση μεγάλων στρατηγικών αποθεμάτων.

Σημειωτέον ότι ο πληθυσμός του Πακιστάν αυξάνει με έναν ετήσιο ρυθμός της τάξης του 2%, εκ των υψηλότερων στον κόσμο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να είναι αναγκασμένη να αυξήσει τα αποθέματα και να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής, για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση του Πακιστάν ενέκρινε την εισαγωγή έως 3 εκατ. τόνων σιταριού, χωρίς δασμούς, προκειμένου να ενισχύσει τα αποθέματά της. Η απόφαση αυτή ελήφθη από την Επιτροπή Οικονομικού Συντονισμού (ο κύριος ομοσπονδιακός οργανισμός για τη λήψη αποφάσεων για οικονομικά και άλλα θέματα) σε μια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου 2021.

Το σιτάρι σπέρνεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ενώ συγκομίζεται τον Απρίλιο στο Πακιστάν.

09/07/2021 05:50 μμ

Η περίοδος γονιμοποίησης του καλαμποκιού είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου προβλήματα φυσιολογικής ανάπτυξης δύναται να προκληθούν λόγω της ανομβρίας και της εμφάνισης του εντόμου Διαβρώτικα στην Β. Ελλάδα και του Φουζάριου στην Ηλεία.

Προβλήματα στην Β. Ελλάδα

Ο Στέργιος Γκιργκίρης, γεωπόνος στον νομό Σερρών επισημαίνει το πρόβλημα της ανομβρίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο νομός Σερρών είναι πολύ μεγάλος και σε πολλές περιοχές όπου καλλιεργείται καλαμπόκι δεν έχει βρέξει καθόλου με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ομαλή ανάπτυξη του φυτού. «Το πρόβλημα είναι ήδη εμφανές καθώς τα καλαμπόκια αυτήν την περίοδο θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερο ύψος, να είναι πιο εύρωστα και να μην εμφανίζουν συμπτώματα μαρασμού. Επίσης, αυτή την περίοδο υπάρχουν υψηλοί πληθυσμοί του ενήλικου εντόμου Διαβρώτικα (Diabrotica virgifera). Το ενήλικο έντομο τρέφεται συνήθως με τα φύλλα, τις φούντες (τη γύρη των αρσενικών ανθοταξιών), τον σπάδικα και την ρόκα (στύλοι της θηλυκής ταξιανθίας του σπάδικα) με αποτέλεσμα την ελλειπή καρπόδεση του σπάδικα. Το έντομο έχει μία γενιά ανά έτος και αυτήν την περίοδο ωοτοκεί στο έδαφος. Η εμφάνιση των προνυμφών την επόμενη χρονιά κατά την άνοιξη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς προκαλούν ζημιές στη ρίζα του καλαμποκιού με αποτέλεσμα να μην έχουν καλή στήριξη τα φυτά και να πλαγιάζουν».  

Ο κ. Τσακίρης Θανάσης, γεωπόνος στην ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών μας δίνει παρόμοιες πληροφορίες. «Πολλοί είναι οι παραγωγοί που δεν προλαβαίνουν να ποτίσουν τα χωράφια τους. Στην περιοχή των Σερρών επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 38 °C και 39 °C. Εκεί που τα ποτίσματα γινόντουσαν κάθε 7 ημέρες πλέον γίνονται κάθε 4-5 ημέρες. Μέχρι στιγμής φαίνεται μειωμένο το ύψος του φυτού αλλά αν γίνει καλή γονιμοποίηση δεν θα υπάρχει μειωμένη απόδοση. Το κόστος των ποτισμάτων δεν αυξάνεται για τους παραγωγούς που χρησιμοποιούν το δίκτυο ΤΟΕΒ ωστόσο αυξάνεται σίγουρα για κάποιους παραγωγούς που ποτίζουν μέσω γεωτρήσεων. Από την άλλη το έντομο Διαβρώτικα, το οποίο πριν λίγα χρόνια αποτελούσε σοβαρό επιζήμιο εχθρό για το καλαμπόκι φαίνεται ότι έχει εμφανισθεί αυτήν την περίοδο. Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές μόνο για κάποια ιπτάμενα ενήλικα και δεν φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα. Τα αποτελέσματα και των δύο ανασταλτικών παραγόντων θα φανούν μετά το τέλος της γονιμοποίησης».

Ο κ. Καλογιάννης Δημήτρης, παραγωγός καλαμποκιού στο χωριό Μουριών Κιλκίς, μας αναφέρει τα δύο κύρια προβλήματα που επηρεάζουν δυσμενώς την περίοδο ανάπτυξης του καλαμποκιού. Αρχικά, ο παρατεταμένος καύσωνας δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή γονιμοποίηση του φυτού. «Από τις 15 Ιουνίου κάνω συχνότερα ποτίσματα, αυξάνοντας τα σε δύο φορές την εβδομάδα θέλοντας να διασφαλίσω καλή απόδοση». Παράλληλα, η αυξημένη εμφάνιση των αγριογούρουνων στην περιοχή προκαλεί πολύ σοβαρές καταστροφές στα καλαμπόκια. Όσον αφορά τα αγριογούρουνα είναι τεράστιο το πρόβλημα, δεν έχω καλλιεργήσει κάποια από τα χωράφια μου γιατί ξέρω ότι η παραγωγή θα καταστραφεί».

Προβλήματα στον νομό Ηλείας

Ο κ. Δημήτρης Σπηλιόπουλος γεωπόνος στην ΕΑΣ Λεχαινών μας αναφέρει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει εμφανισθεί την τελευταία 5ετία στον νομό Ηλείας. «Όπως μας εξηγεί το Φουζάριο (Fusarium spp.) έχει μεταφερθεί σε πολλά αγροτεμάχια της περιοχής. Το Φουζάριο είναι ένα γένος μυκήτων που προκαλεί μεγάλη απώλεια παραγωγής. Οι τρόποι μετάδοσης είναι πολλοί πιο συγκεκριμένα μεταφέρεται μηχανικά, μέσω του σπόρου, του ανέμου, του νερού κ.α. Προκαλεί απότομη αποπληξία του φυτού το οποίο νεκρώνεται πριν προλάβει να ολοκληρώσει το βιολογικό του κύκλο. Δεν υπάρχει τρόπος καταπολέμησης παρά μόνο με καλλιεργητικές πρακτικές που βοηθούν στον περιορισμό της εμφάνισής του όπως είναι η αμειψισπορά και η επιλογή ανεκτικών ποικιλιών. Επιλέγουμε υβρίδια τελευταίας τεχνολογίας με ανοχή στον συγκεκριμένο μύκητα για να προλάβουμε την περαιτέρω επέκτασή του».

09/07/2021 12:55 μμ

Σε διαγωνισμό πώλησης προχωρά σε λίγες ημέρες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας Η ΕΝΩΣΗ.

Νέο τόνο δίνει στην εγχώρια αγορά του σιταριού το deal του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου (δείτε εδώ), ωστόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για άλλες περιοχές.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι σε διαγωνισμό πώλησης για 28.000 περίπου τόνους σιταριού εφετινής εσοδείας προχωρά τις επόμενες ημέρες, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορεστιάδας Η Ένωση. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Λάμπης Κουμπρίδης, προσφορές θα δέχεται ο Συνεταιρισμός έως την Παρασκευή 16 Ιουλίου για το προϊόν, που αφορά περίπου 25.000 τόνους σκληρό σιτάρι και περί τους 3.000 τόνους μαλακό σιτάρι. Σύμφωνα με τον κ. Κουμπρίδη τα σιτάρια στον Έβρο δεν έχουν επηρεαστεί φέτος από τον καιρό (παγωνιές, βροχές κ.λπ.), με τις αποδόσεις να αγγίζουν τα 500 κιλά στο στρέμμα και τις ποιότητες να είναι πολύ ψηλά.

Βία... 200 κιλά το στρέμμα στην Βοιωτία

Αντιθέτως, σε άλλες περιοχές, οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές. Μια από αυτές τις περιοχές είναι και η Βοιωτία, με τον παραγωγό Γιάννη Βάγκο, από την Λιβαδειά, να κάνει λόγο για... πανωλεθρία όσον αφορά στις αποδόσεις, όσο προχωρούν τα αλωνίσματα. Είναι ενδεικτικό λέει ο ίδιος, πως χωράφια που άλλες χρονιές πέρναγαν σε απόδοση τα 700 κιλά το στρέμμα στο σκληρό, φέτος με δυσκολία πιάνουν... 200 κιλά. Πολύ χαμηλές εξίσου ήταν οι αποδόσεις και στο Κιλκίς, όπως μας εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Μερτζεμέκης, παραγωγός, γεωπόνος αλλά κι έμπορος σιτηρών από το Κιλκίς.

Πολύ έντονο το ενδιαφέρον για αγορές από εσωτερικό και εξωτερικό

Με αφορμή τον επικείμενο διαγωνισμό, εξάλλου, ο κ. Κουμπρίδης από την Ορεστιάδα, τόνισε στον ΑγροΤύπο πως ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το προϊόν του Συνεταιρισμού, που πέρσι σε αντίστοιχο διαγωνισμό, έπιασε 27,3 λεπτά το κιλό. Ο κ. Κουμπρίδης τέλος μας εξηγεί πως υπάρχει ενδιαφέρον και από την Ιταλία. Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει πως μεγάλο ρόλο στην αγορά θα παίξει φέτος και ο νομός Κοζάνης, που έχει καλή παραγωγή και ποιοτική, πλην όμως δεν υπάρχουν σχήματα αγροτών.

Κουρεμένες οι αποδόσεις στον Καναδά λόγω καύσωνα και ξηρασίας

Σύμφωνα τώρα με τον Κωνσταντίνο Μερτζεμέκη, από το Κιλκίς, ακόμα δεν έχουμε δει... τίποτα σε σχέση με το σιτάρι, καθώς ο Καναδάς, ο μεγαλύτερης παίκτης παγκοσμίως στο προϊόν, έχει υποστεί τεράστιες ζημιές στην παραγωγή του από τον καύσωνα και την ξηρασία. Ο κ. Μερτζεμέκης εκτιμά πως από τον Οκτώβριο, το σκληρό ειδικά θα καταστεί περιζήτητο, πιάνοντας υψηλότατες τιμές.

09/07/2021 10:14 πμ

Την μεγαλύτερη τιμή στην εγχώρια αγορά σκληρού σιταριού στα αλώνια πέτυχε την Πέμπτη (8/7/2021) ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Πλατυκάµπου.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Γιάννης Κουκούτσης, «η συμφωνία έκλεισε με τιμή παραγωγού στα 27 λεπτά το κιλό και έγινε με έμπορα της περιοχής.

Έρχεται να αλλάξει όλο το κλίµα στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, δίνοντας νέα δυναµική στις τιµές παραγωγού, οι οποιές αυτή την εποχή κυμαίνονται στα αλώνια από 22 έως 24 λεπτά το κιλό.

Εκτός από την υψηλή τιμή παραγωγού καταφέραμε ο έμπορας να αγοράσει από τον συνεταιρισμό σιτάρια μεταβροχικά με τιμή προβροχικών.

Ο συνεταιρισμός πουλά στον έμπορο στην τιμή των 28,5 λεπτών το κιλό. Έχουμε αποθηκεύσει ποσότητα 3.000 τόνων σκληρού σιταριού και οι 115 παραγωγοί μέλη μας θα αποφασίσουν αν θέλουν να το πουλήσουν σε αυτή την τιμή ή όχι. Πάντως ο έμπορας είναι διατεθειμένος να αγοράσει όλη αυτή την ποσότητα από τον συνεταιρισμό.

Για τη διαπραγμάτευση στηριχθήκαμε στην καλή ποιότητα των σιτηρών και στην προσπάθεια για να υπάρχει μια μελλοντική συνεργασία σε μόνιμη βάση. Είναι η τέταρτη χρονιά που καταφέρνουμε να πετύχουμε την υψηλότερη τιμή για το σκληρό σιτάρι στα αλώνια».
 

01/07/2021 12:56 μμ

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Κουρεύει τις εκτιμήσεις για το τελικό ύψος παραγωγής καλαμποκιού φετινής (2020-2021) εσοδείας της Βραζιλίας το USDA.

Όπως αναφέρει το USDA σε έκθεση που δημοσίευσε στις 21 Ιουνίου 2021, αντί των αρχικών εκτιμήσεων για μια παραγωγή της τάξης των 94 εκατ. περίπου, αυτή θα είναι πεσμένη κατά 11 εκατ. τόνους, δηλαδή θα κυμανθεί γύρω στους 83 εκατ. τόνους.

Η εκτίμηση για μείωση της παραγωγής εδράζεται στην επιδεινούμενη προοπτική των αποδόσεων καλαμποκιού, δεύτερης εσοδείας, λόγω της καθυστερημένης σποράς και της ξηρασίας που το πείραξε.

Εάν όντως επαληθευθεί η πρόβλεψη αυτή, εξηγεί το USDA, τότε θα μιλάμε για τον χαμηλότερο όγκο παραγωγής στο καλαμπόκι της Βραζιλίας, από το 2017.

Σύμφωνα τέλος με το USDA, παραμένει ισχυρή η εγχώρια ζήτηση από τους τομείς της πτηνοτροφίας και της κτηνοτροφίας για καλαμπόκι, καθώς επίσης κι από την αναπτυσσόμενη βιομηχανία αιθανόλης καλαμποκιού, που επεκτείνει σημαντικά την κατανάλωση καλαμποκιού τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τις εγχώριες τιμές. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αφθονία των εξαγωγών τα δύο τελευταία έτη της αγοράς, οδηγούν την τιμή του καλαμποκιού στη Βραζιλία από ρεκόρ σε ρεκόρ.

Σημειωτέον ότι η Βραζιλία, που είναι από τις μεγάλες παραγωγικές χώρες σε καλαμπόκι, παραδοσιακά κάνει τις πιο πολλές εξαγωγές καλαμποκιού της, στο δεύτερο μισό του κάθε έτους.

25/06/2021 04:42 μμ

Σε πολλές περιοχές ολοκληρώνονται τα αλωνίσματα του σκληρού σιταριού ενώ σε άλλες έχουν καθυστερήσει λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει αισθητή μείωση παραγωγής. Παράλληλα, οι μειωμένες αποδόσεις του κριθαριού και η έλλειψη εισαγωγών, διαμορφώνουν τη τιμή στα 22 λεπτά.

Ο κ. Σιδηρόπουλος Χρήστος παραγωγός στην περιοχή της Λάρισας μας δίνει πληροφορίες για την περιοχή του. Ο μεγαλύτερος όγκος του σκληρού σιταριού, περίπου 80% με 85%, έχει αλωνιστεί. «Υπάρχουν ποικιλίες που αντεπεξήλθαν επαρκώς στην φετινή άστατη χρονιά από άποψη καιρικών συνθηκών, όπως και αγρότες που έκαναν όψιμες σπορές και τώρα έχουν μία κανονική παραγωγή. Σε γενικές γραμμές όμως οι στρεμματικές αποδόσεις είναι μειωμένες περίπου κατά 100 κιλά το στρέμμα. Ο παγετός του Απριλίου και ο καύσωνας του Μαΐου έχει επηρεάσει τα σιτηρά και τα κριθάρια. Ας μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή την περίοδο του Πάσχα είχε 35 βαθμούς».

«Όσον αφορά τις τιμές, στο κριθάρι έχουμε 21 με 22 λεπτά το κιλό σημειώνοντας αύξηση συγκριτικά με πέρσι που ήταν στα 12 με 13 λεπτά γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στους κτηνοτρόφους καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής κριθαριού πηγαίνει για ζωοτροφές. Επίσης, έχουμε θετική εικόνα για τη τιμή του σκληρού σιταριού η οποία διαμορφώνεται στα 25 με 27 λεπτά το κιλό».

Από τον ΑΣ Ενιπέας στα Φάρσαλα ο κ. Νίκος Γούσιος αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού μας δίνει ανάλογες πληροφορίες. «Στην περιοχή δεν καλλιεργείται το μαλακό σιτάρι, ενώ το κριθάρι έχει αλωνιστεί. Οι αποδόσεις του κριθαριού είναι πολύ ικανοποιητικές και φτάνουν τα 500 κιλά ανά στρέμμα. Η τιμή είναι εξίσου ικανοποιητική στα 21 με 22 λεπτά. Είναι η περίοδος του αλωνίσματος για το σκληρό σιτάρι και όπως φαίνεται οι αποδόσεις λόγω του παγετού είναι πολύ μειωμένες με τις μεγαλύτερες ποσότητες να φτάνουν στα 400 kg ανά στρέμμα και τις τιμές να αιωρούνται».

Επίσης, στην περιοχή του Πλατυκάμπου τα αλωνίσματα σκληρού σιταριού σε 2-4 μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί. Όπως μας εξηγεί ο κ. Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος του ΑΣ Πλατυκάμπου, στην περιοχή καλλιεργούνται γύρω στα 200.000 στρέμματα με σκληρό σιτάρι και φέτος οι αποδόσεις είναι μειωμένες σε ποσοστό 30% - 40%. Συγκεκριμένα οι χαμηλότερες είναι στα 200 κιλά/στρέμμα και φτάνουν μέχρι τα 450 κιλά που θεωρείται μέτρια προς καλή παραγωγή. Οι μετεωρολογικές συνθήκες και πιο συγκεκριμένα οι παγετοί του Απριλίου και οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους νοτιοδυτικούς ανέμους (λίβας) επηρέασαν πολύ το βάρος του σιταριού. «Στην αγορά ακούγεται τιμές γύρω στα 22 με 23 λεπτά, εμείς θεωρούμε ότι είναι χαμηλές γιατί στην περιοχή μας, κατά την περίοδο των αλωνισμάτων δεν έβρεχε, με αποτέλεσμα να έχουμε εξαιρετικής ποιότητας σκληρό σιτάρι. Όσον αφορά το κριθάρι η παραγόμενη ποσότητα είναι πολύ μειωμένη στην περιοχή καθώς πολλοί είναι οι παραγωγοί που δεν επέλεξαν να το καλλιεργήσουν λόγω των πολύ χαμηλών περσινών τιμών. Το γεγονός αυτό, μαζί με την έλλειψη εισαγωγών μέχρι στιγμής έχει ανεβάσει την τιμή στο εμπόριο στα 20 λεπτά. Ο συνεταιρισμός πουλάει κριθάρι στα 22 λεπτά και η τιμή παραγωγού είναι στα 21 λεπτά το κιλό».

Παράλληλα, ο γεωπόνος του συνεταιρισμού Γρεβενών κ. Γιάννης Σκάκας μας αναφέρει ότι σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα καλλιεργούνται στην περιοχή περίπου 1.500 στρέμματα σκληρού σιταριού. «Το αλώνισμα μόλις έχει ξεκινήσει, αρκετά καθυστερημένα λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι βροχές των τελευταίων ημερών έχουν καθυστερήσει τα αλωνίσματα όλων των σιτηρών. Τώρα γίνονται τα αλωνίσματα των κριθαριών και λίγοι αγρότες ξεκίνησαν το σκληρό. Είναι πολύ νωρίς να αναφερθούν ακόμα οι στρεμματικές αποδόσεις», καταλήγει.

Τέλος, από τον ΑΣ Καστοριάς μας αναφέρουν ότι στην περιοχή αναμένεται να ξεκινήσει αυτήν την περίοδο ο αλωνισμός των κριθαριών και σε 15 ημέρες τα αλωνίσματα για το σκληρό σιτάρι.

18/06/2021 11:29 πμ

Το πεννιζέτο (pennisetum glaucum) με προέλευση Νότιας Αφρικής αρχίζει και τραβά την προσοχή των αγροτο-κτηνοτρόφων.

Ξεκινά και συστήνεται σιγά - σιγά στο κοινό της χώρας το νοτιοαφρικάνικο φυτό πεννιζέτο, που είναι κατάλληλο για ενσίρωση βόσκησης αλλά και για σανό, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αποτελώντας εναλλακτική -όπως μας είπαν κάποιοι αγρότες- της καλλιέργειας μηδικής, η τιμή της οποίας έχει πάει στα ύψη.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος, κ. Χρήστος Τσιουρέλας «πρόκεται για μια τροφή, ένα υπο - είδος κεχρί, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Στις πιο νότιες γεωγραφικά περιοχές της χώρας μας, δίνει έως τρεις κοπές. Στη βόρεια Ελλάδα δίνει συνήθως δυο κοπές, λόγω του πιο κρύου καιρού. Μπορεί να μπει και ως επίσπορη καλλιέργεια μετά από καλαμπόκι, ενώ το πλέον θετικό του στοιχείο είναι πως δεν έχει αντι - διατροφικούς παράγοντες, όπως το σόργο και είναι πιο εύγεστο για τα ζώα». Η σπορά του γίνεται συνήθως από τις αρχές Μαΐου κι έπειτα, ενώ όπως μας είπε ο κ. Τσιουρέλας, φέτος έχουν εκτοξευθεί οι εκτάσεις, κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Ο ΑγροΤύπος μίλησε με γεωργο-κτηνοτρόφους που καλλιεργούν ή ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν το συγκεκριμένο είδος. Ένας από αυτούς είναι ο Θωμάς Στεριάτος από το χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος μας είπε καλά λόγια για το συγκεκριμένο είδος, που έχει αρχίσει και καλλιεργείται κι από άλλους στην περιοχή αυτή. Κάποιοι γεωργο - κτηνοτρόφοι που το καλλιέργησαν στα τρία - τέσσερα χρόνια που υπάρχει στην Ελλάδα μας είπαν πως είναι καλό φυτό για ενσίρωση ειδικά σε ξηροθερμικές περιοχές, ενώ δεν χρειάζεται και ιδιαίτερα πολλά νερά, δεν κάνει όμως και χωρίς το νερό. Σύμφωνα με τους ίδιους, όμως ο σπόρος είναι... ακριβός. Επί τούτου ρωτήσαμε τον κ. Τσιουρέλα από την εταιρεία που δουλεύει το προϊόν και μας εξήγησε ότι ναι μεν είναι ακριβότερο π.χ. από το σόργο, πλην όμως στην σπορά του, απαιτείται σχεδόν μισή ποσότητα, εν συγκρίσει με το σόργο. Σύμφωνα με τον κ. Τσιουρέλα, ανά στρέμμα απαιτούνται περίπου 2 κιλά σπόρος, με αποτέλεσμα το κοστολόγιο να μην έχει ιδιαίτερη διαφορά από το σόργο. Σημειωτέον, όπως μας τόνισε ο κ. Τσιουρέλας, ότι το συγκεκριμένο φυτό, έχει αρχίσει και καλλιεργείται και στην Κύπρο, με εξαγόμενο από την Ελλάδα σπόρο.

Ο Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός μηδικής από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης καλλιέργησε πέρσι δοκιμαστικά 10 στρέμματα με πεννιζέτο. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο έχει καλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και είναι πιο εύκολη καλλιέργεια από εκείνη της μηδικής, από την άποψη ότι η μηδική αφήνεται στο χωράφι, ώστε να ξεραθεί και ταυτόχρονα πρέπει να περιμένει ο παραγωγός να πέσει υγρασία τις βραδινές ώρες για να διατηρηθεί το φύλλο στο στέλεχος και μετέπειτα να δεθεί σε μπάλες. Αντίθετα, το πεννιζέτο δεν θέλει τέτοιο, ειδικό χειρισμό, οπότε μπορεί να δεθεί ακόμα και το μεσημέρι, αν και ίσως πρέπει να αφεθεί τέσσερις με πέντε ημέρες παραπάνω στον αγρό, από ό,τι η μηδική. Σύμφωνα με τον κ. Πανούση το πεννιζέτο είναι ιδιαίτερο φυτό, έχει όμως τρομερές αποδόσεις κι ως εκ τούτου, χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό και στόλο μηχανημάτων (όπως ένα καλο χλοοκοπτικό), γιατί ειναι πολύ το υλικό που βγάζει. Ως καλλιέργεια, σύμφωνα με τον κ. Πανούση, είναι ευκολότερη από τη μηδική. Η μόνη προσοχή είναι να δεθεί σωστά, καταλήγει ο ίδιος.

Σύμφωνα τέλος με τον έμπειρο παραγωγό μηδικής αλλά και σιτηρών από τις Σέρρες Στέργιο Λίτο, στην περιοχή των Σερρών δεν υπάρχει καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού, τουλάχιστον σε εκτεταμένο επίπεδο. Όπως λέει ο κ. Λίτος, τα τριφύλλια είναι αναντικατάστατα ως τροφές.

15/06/2021 11:02 πμ

Καλά νέα για τους Έλληνες παραγωγούς καλαμποκιού έρχονται από την γειτονική Βουλγαρία, από όπου γίνονται εισαγωγές κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) σε έκθεση που δημοσιοποίησε στις 14 Ιουνίου 2021, ο κρύος και βροχερός καιρός απέτρεψαν την έγκαιρη σπορά του καλαμποκιού στην Βουλγαρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία MinAg, η έκταση του αραβοσίτου που είχε σπαρεί στις 27 Μαΐου 2021 ήταν 13,6% χαμηλότερη από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Βουλγαρία, από το Μάιο του 2021, οι τιμές του καλαμποκιού περσινής εσοδείας (2020-2021) εξακολούθησαν να είναι κατά 40% υψηλότερες από εκείνες του Μαΐου του 2020, σημειώνει το USDA. Ωστόσο, όπως τονίζει, ο βροχερός καιρός δύσκολεψε τους αγρότες να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις που ενδεχομένως θα ήθελαν.

Εκτιμήσεις για το εμπόριο

Τα στοιχεία της Eurostat/TDM για τις εξαγωγές καλαμποκιού το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021 αφορούν 660.000 τόνους προϊόντος, με την ποσότητα να γράφει 47% μείωση σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Στις αρχές Ιουνίου 2021, λέει το USDA, οι εξαγωγές καλαμποκιού έφτασαν τους 949.000 τόνους.

Μειωμένα τα αποθέματα

Τα αποθέματα του καλαμποκιού εκτιμώνται σε 1,6 εκατ, τόνους, ήτοι 13% μειωμένα από την αντίστοιχη περίοδο 2019-2020.

08/06/2021 11:23 πμ

Το ζωοτροφικό αποδεικνύεται βαρύ χαρτί φέτος για τους αγρότες, καθώς ακολουθεί την πορεία του καλαμποκιού, του σιταριού κ.λπ.

Στις πιο βόρειες ζώνες της χώρας ο αλωνισμός θα αρχίσει σε 15 με 20 ημέρες από σήμερα, αλλά νοτιότερα η διαδικασία είναι σε εξέλιξη με μέτριες αποδόσεις και τιμές παραγωγού, συνεχώς αυξανόμενες, κάτι που εντείνει το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον για τις κτηνοτροφικές μονάδες.

Κριθάρι ανακοίνωσε ότι άρχισε να παραλαμβάνει και ο Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αξιουπόλεως στο Κιλκίς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, η τιμή για τον παραγωγό είναι στα 22 λεπτά το κιλό, ενώ γίνεται πληρωμή μετρητοίς αλλά υπάρχει δυνατότητα και για πράξη με ανοιχτή τιμή. Οι παραλαβές γίνονται στο Πολύκαστρο, όπως εξηγούν από τον Συνεταιρισμό.

Στο νομό Βοιωτίας αλλά και στην Φθιώτιδα τα αλώνια στο κριθάρι εξελίσσονται χωρίς προβλήματα. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Γιάννης Βάγκος, έμπειρος παραγωγός από τη Λιβαδειά, στο ζωοτροφικό κριθάρι η τιμή για πράξεις χέρι με χέρι μεταξύ αγροτών - κτηνοτρόφων είναι στα 23, ακόμα και στα 24 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο, ο αλωνισμός έχει προχωρήσει στις περιοχές αυτές κατά 50% περίπου, ενώ μέχρι και σήμερα δεν πέρασε σοβαρή κακοκαιρία από την περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο, μεγάλες εταιρείες αγοράζουν προς 20,5 λεπτά ανά κιλό το ζωοτροφικό.

Στην περιοχή των Γρεβενών τα αλώνια δεν ξεκίνησαν ακόμα, καθώς τα κριθάρια είναι ακόμα... πράσινα. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών, κ. Χρυσόστομος Παυλίδης, τα κριθάρια φέτος δεν έχουν καλή εικόνα, αφού φαίνεται να έχουν επεηρεαστεί από τους παγετούς του προηγούμενου διαστήματος, την ξηρασία, καθώς επίσης και τους μύκητες. Ο κ. Παυλίδης υπολογίζει πως στην περιοχή αυτή τα αλώνια θα αρχίσουν σε 15 με 20 ημέρες, ενώ η ΕΑΣ θα συγκεντρώσει και φέτος - όπως κάθε χρόνο - προϊόν.

Μείωση παραγωγής - αύξηση κατανάλωσης παγκοσμίως

Ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το διεθνές εμπόριο προκύπτουν από την έκθεση μηνός Μαΐου του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για το κριθάρι. Σύμφωνα με την έκθεση, διεθνώς οι προοπτικές για το κριθάρι προοιωνίζουν μείωση παραγωγής μετά το ρεκόρ του περασμένου έτους, αλλά ισχυρή κατανάλωση και εμπορικές πράξεις. Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σε Αυστραλία, Ρωσία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το παγκόσμιο εμπόριο ενισχύεται λόγω ισχυρών εισαγωγών από Κίνα, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Τουρκία.

07/06/2021 10:38 πμ

Δειλά - δειλά ξεκίνησε ο αλωνισμός, αν και ο καιρός προβλέπεται να τα κάνει... μούσκεμα τις επόμενες ώρες.

Η πρώτη εικόνα, όπως άλλωστε και στο κριθάρι δείχνει πως οι εφετινές στρεμματικές στο σκληρό, καμιά σχέση δεν θα έχουν με τις περσινές ή τις προ-πέρσινες, λόγω του αλλοπρόσαλλου καιρού το χειμώνα και την άνοιξη.

Σύμφωνα με τον Θανάση Κούντρια, γεωπόνο και μέτοχο της Αγρομηχανικής Βόλου, δειλά - δειλά άρχισαν τα αλώνια στη Μαγνησία, με τον καιρό μέχρι τις πρωινές ώρες να παραμένει καλός. Ο κ. Κούντριας αγοράζει σκληρό σιτάρι, με συμβόλαια ή χωρίς στην τιμή των 25 λεπτών το κιλό, ενώ οι τιμές αναδιαμορφώνονται κάθε ημέρα, όπως λέει. Σε σχέση με τις ποιότητες, ο κ. Κούντριας, μας αναφέρει πως θα είναι πεσμένες, όπως ακριβώς και οι αποδόσεις, λόγω των παγετών το Μάρτιο και τον Απρίλιο και γενικότερα τον καιρό που επικράτησε το περασμένο διάστημα. Εξαίρεση, ίσως αποτελέσουν κάποια ποτιστικά χωράφια.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Καλφούντζος, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό ΘΕΣγη, με έδρα στην Λάρισα, ξεκίνησαν τα αλώνια και στο σκληρό σιτάρι, με μέσες αποδόσεις της τάξης των 300 κιλών ανά στρέμμα. Όσον αφορά στις τιμές του παραγωγού, υπάρχει η πεποίθηση σε όλους ότι θα αρχίσουν με 25 λεπτά τιμή παραγωγού. Σύμφωνα με τον κ. Καλφούντζο, παρ’ όλα αυτά επικρατεί ανησυχία, σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, αφού οι προγνώσεις λένε πως θα έχουμε βροχές από το βράδυ της Δευτέρας. Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του ΘΕΣγη, οι αποδόσεις θα είναι πεσμένες φέτος κατά 20 με 30% από πέρσι.

Ο κ. Κώστας Μερτζεμέκης, γεωπόνος και έμπορος αγροτικών προϊόντων από το Κιλκίς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι από το βράδυ της Κυριακής έβρεξε με αποτέλεσμα σήμερα να έχει σταματήσει ο αλωνισμός των κριθαριών. Αρκετά σιτάρια ήταν έτοιμα να αλωνιστούν, αλλά λόγω της βροχής πάει πίσω κατά τουλάχιστον μία ημέρα η διαδικασία. Αν τώρα δεν βρέξει σήμερα, τότε τα αλώνια θα αρχίσουν πάλι από Τρίτη. Σε σχέση με τις αποδόσεις και την ποιότητα δεν μπορεί να γίνει ακόμα εκτίμηση, πλην όμως, αναφορικά με τις τιμές, ο έμπειρος γεωπόνος θεωρεί ότι στο ξεκίνημα, ίσως οι τιμές πάνε και ψηλότερα από τα 25 λεπτά το κιλό, δεδομένης και της πολύ υψηλής τιμής του καλαμποκιού.

Αρκετά αργότερα αναμένεται να ξεκινήσει ο αλωνισμός στην περιοχή του Έβρου. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορεστιάδας Η Ένωση, τα πρώτα αλωνίσματα στο σκληρό σιτάρι πρέπει να αναμένονται τον Ιούλιο.

02/06/2021 03:43 μμ

Έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την παραγωγή σιτηρών στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η ετήσια παραγωγή σιτηρών της Ρουμανίας κατά την περίοδο εμπορίας 2021-2022 αναμένεται να αυξηθεί κατά 28%, καθώς πέρσι η ξηρασία... θέρισε τις παραγωγές. Οι πρόσφατες, άφθονες βροχοπτώσεις έχουν βελτιώσει την υγρασία του εδάφους σε όλη τη Ρουμανία, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι συχνές βροχές καθυστέρησαν την άνοιξη. Με τις προοπτικές για μεγαλύτερη συγκομιδή, η Ρουμανία είναι έτοιμη να πλασαριστεί ως σημαντικός διεθνής εξαγωγέας σιτηρών. Οι εξαγωγές σιταριού αναμένεται να αυξηθούν κατά 54%, ενώ οι εξαγωγές καλαμποκιού αναμένεται να αυξηθούν κατά 31% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Πιο αναλυτικά, τώρα, λέει το USDA, οι εκτάσεις που σπάρθηκαν φέτος με σιτηρά κυμαίνονται μεταξύ 5,3 και 5,5 εκατ. εκταρίων (1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα). Σιτάρι και καλαμπόκι αποτελούν τις κύριες καλλιέργειες σιτηρών της Ρουμανίας, με ένα μερίδιο περίπου 85% στις εκτάσεις σιτηρών. Οι εκτάσεις με σιτάρια φέτος εκτιμώνται σε 2,16 εκατ. εκτάρια, αυξημένες κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αν και η περίοδος φύτευσης του φθινοπώρου ήταν ζεστή και ξηρή, οι βροχοπτώσεις στα τέλη του χειμώνα και σε όλη την άνοιξη ήταν άφθονες και τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους είναι σημαντικά υψηλότερα από ό, τι πέρυσι.

Εκτάσεις με καλαμπόκι και παραγωγή

Την περίοδο 2021-2022, οι εκτάσεις με καλαμπόκι προβλέπονται μειωμένες καθώς πολλοί αγρότες στράφηκαν λόγω της ξηρασίας πέρσι, σε άλλα προϊόντα, όπως ο ηλίανθος για παράδειγμα. Η περσινή ξηρασία επηρέασε αρνητικά την παραγωγή καλαμποκιού (σπυρί). Η σπορά σε πολλές περιοχές καθυστέρησε λόγω των δροσερών θερμοκρασιών και των βροχών, ωστόσο, όπως αναφέρει το USDA, υπάρχουν θετικές προοπτικές όσον αφορά στην ανάπτυξη του καλαμποκιού. Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, επισημαίνει το USDA, οι αποδόσεις καλαμποκιού εκτιμάται ότι θα είναι 4% πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας.

Εξαγωγές καλαμποκιού

Οι εξαγωγές καλαμποκιού αναμένεται να αυξηθούν κατά 31%, φθάνοντας τους 5,7 εκατ. τόνους. Με βάση τα διαθέσιμα εμπορικά δεδομένα για τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές καλαμποκιού το 2020 - 2021 αναμένεται να μειωθούν κατά 36% λόγω της χαμηλής απόδοσης στο καλαμπόκι.

Λιγότερες οι εκτάσεις με κριθάρι

Η έκταση που καλλιεργείται με κριθάρι φέτος, θα είναι μικρότερη από πέρσι, λόγω των καιρικών συνθηκών κατά τη σπορά, που ήταν είτε πολύ υγρές, είτε πολύ ξηρές, ανάλογα την περιοχή. Πολλοί αγρότες επέλεξαν να φύγουν από το κριθάρι για να βάλουν σιτάρι. Οι αγρότες αναφέρουν επί του παρόντος, ευνοϊκή κατάσταση της χειμερινής κριθής. Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, οι αποδόσεις του κριθαριού αναμένεται να είναι περίπου 5% πάνω από τον πενταετή μέσο όρο. Το FAS στο Βουκουρέστι εκτιμά ότι η παραγωγή κριθαριού 2021-2022 θα είναι 1,55 εκατ. τόνοι, 29% δηλαδή πάνω από πέρσι.

31/05/2021 12:09 μμ

Στην περιοχή της Λάρισας αλλά και αλλού ο αλωνισμός σταμάτησε πρόσκαιρα λόγω βροχοπτώσεων.

Με εμπόδιο τον άστατο καιρό και τις βροχοπτώσεις, τις οποίες όμως επιζητούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εν γένει λόγω της σφοδρής ξηρασίας των τελευταίων 2-2,5 μηνών, συνεχίζονται οι αλωνισμοί στα κριθάρια.

Στη Λάρισα, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς, έβρεξε από το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα, να διακοπεί ο αλωνισμός. Η βροχή δεν έχει προκαλέσει ζημιά, εκτιμά ο ίδιος, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι καλό θα είναι να μην συνεχιστεί κι άλλο το φαινόμενο. Σε σχέση με τα βυνοποιήσιμα, ο κ. Ρεντζιάς, μας λέει πως οι αποδόσεις, στα καλά, ποτιστικά και φροντισμένα χωράφια, φθάνουν ως και τα 550 - 600 κιλά ανά στρέμμα, όμως γενικά, οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 400-600 κιλών το στρέμμα. Με τα σημερινά δεδομένα, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΑΣ, ισχύει η τιμή της σύμβασης... Αναφορικά με το ζωοτροφικό κριθάρι, του οποίου ο αλωνισμός επίσης ξεκίνησε, όπως μας λέει οι τιμές παίζουν στα 18-19 λεπτά, προς επιβεβαίωση όσων είχε γράψει ο ΑγροΤύπος εδώ και αρκετές ημέρες.

Στο νομό Μαγνησίας, τώρα, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου, κ. Θανάσης Κούντριας, οι πρώτες αποδόσεις στα πρώιμα κριθάρια είναι εξαιρετικά χαμηλές και ιδίως στα μη ποτιστικά, δεν περνούν σε κιλά τα 200 κιλά ανά στρέμμα. Ο κ. Κούντριας εκτιμά πως στα ποτιστικά οι αποδόσεις θα είναι σαφώς καλύτερες, το χαρακτηριστικό όμως φέτος της αγοράς, όπως λέει, είναι πως δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα κριθάρια στην αγορά. Αναφορικά με τις τιμές παραγωγού, όπως μας εξήγησε ισχύουν ήδη τα 19 και 20 λεπτά, ενώ σε μερικές περιπτώσεις ακούγονται και τα 21 λεπτά για το πολύ ποιοτικό προϊόν. Στην ίδια περιοχή με ενδιαφέρον αναμένεται η φετινή παρέμβαση στην αγορά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Η ΕΝΩΣΗ - ΕΒΟΛ, που πέρσει είχε ξεκινήσει με τιμή στα 15 λεπτά το κιλό. Φέτος, όπως όλα δείχνουν, οι τιμές θα είναι υψηλότερες.

Στο νομό Τρικάλων, όπως μας ανέφερε ο κ. Σ. Ντιντής από το σιλό του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Η ΕΝΩΣΗ, ακόμα ο Συνεταιρισμός, δεν έχει αρχίσει να παραλαμβάνει προϊόν, κάτι που θα κάνει όμως (όπως κάθε χρόνο), το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Κώστας Μερτζεμέκης, παραγωγός - γεωπόνος και έμπορος δημητριακών από το Κιλκίς δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή σημειώνονται βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει προς το παρόν ο αλωνισμός. Το Σαββατοκύριακο έγιναν οι πρώτοι αλωνισμοί, κριθάρι δεν υπάρχει γενικά στην αγορά και η τιμή φαίνεται πως θα πάει πάνω από τα 20 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Γιάννης Πέτρου είναι έμπορος σιτηρών και ζωοτροφών με έδρα στο νομό Σερρών, λίγο έξω από την πόλη. Όπως μας λέει στις Σέρρες δεν υπάρχουν πολλά κριθάρια, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο αλωνισμός. Ο κ. Πέτρου μας υπενθυμίζει πως το κριθάρι πέρσι στην αρχή δεν πληρώθηκε πάνω από 13 λεπτά το κιλό, ο ίδιος όμως εκτιμά πως φέτος έχει τα φόντα να πιάσει και τα 20 λεπτά, καθώς δεν υπάρχουν αποθέματα ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη γειτονική Βουλγαρία, η οποία θα μπει στον αλωνισμό στα τέλη Ιουνίου. Για την ίδια περιοχή, επίσης, όπως μας είπε ο Στέργιος Λίτος, το αλώνισμα δεν έχει ακόμα αρχίσει.

Ο κ. Γιώργος Παντζάρας, τέλος, είναι μεσίτης στο χώρο των σιτηρών. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο οι τιμές φέτος στην Θεσσαλία έχουν αρχίσει πέριξ των 20 λεπτών το κιλό και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πάνε και παραπάνω. Το ίδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύσει και για την περιοχή της Χαλκιδικής. Κριθάρια δεν υπάρχουν στην αγορά και δεν έχουν μπει πολλά στρέμματα. Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο ισχύει και για την Βουλγαρία.

28/05/2021 12:01 μμ

Σε έλλειψη ακόμα και τα πίτουρα, που πέρσι πωλούνταν 10 λεπτά και σήμερα... 27 και 28 λεπτά το κιλό.

Σε πλήρη εκτροχιασμό οδηγείται η παραγωγική βάση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, με τις τιμές των πρώτων υλών (ζωοτροφές), να επιδίδονται σε ένα ξέφρενο ράλι.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου από την περιοχή του Αγρινίου αναφέρουν πως πλέον γίνονται πράξεις με παραγωγούς καλαμποκιού στα 27 και 28 λεπτά το κιλό, όπερ σημαίνει πως ο κτηνοτρόφος αν θέλει να πάρει τροφές για τα ζώα του, πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας πάνω από 30-32 λεπτά το κιλό. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως το σακιασμένο προϊόν, όπως πάμε, σε λίγο θα πωλείται προς 14 και 14,5 ευρώ το κιλό. Την ίδια ώρα, οι τιμές στα τριφύλλια έχουν πιάσει τα 18 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, ενώ αύξηση τιμών παρατηρείται σε φυράματα και ιδίως στα πίτουρα.

Είναι ενδεικτικό αναφέρει ο Δημήτρης Καλαμπόκας, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου στο Αγρίνιο πως πέρσι για τα πίτουρα ο παραγωγός πληρώνονταν 10 λεπτά και φέτος 27 και 28 λεπτά.

Το ρεπορτάζ λέει ότι ειδικά στα πίτουρα παρατηρείται έλλειψη στην αγορά, με τις χοιροτροφικές μονάδες κυρίως, να αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.

Ας δούμε όμως με πραγματικά στοιχεία πώς μεταφράζεται στην τσέπη του κτηνοτρόφου το... ράλι αυτό τιμών των ζωοτροφών. Το ημερήσιο κόστος για τη διατροφή ενός προβάτου ανέρχεται με τις προαναφερθείσες τιμές ζωοτροφών, στα 82 με 85 λεπτά, καθώς χρειάζεται 1,5 κιλό καρπό (καλαμπόκι) την ημέρα, 1 κιλό τριφύλλι, καθώς επίσης και φύραμα, που στοιχίζει 50 λεπτά. Μια προβατίνα έχει πλέον κόστος παραγωγής 300 ευρώ σε ένα έτος, ενώ αν υποθέσουμε πως παράγει γάλα με τον κτηνοτρόφο να το πληρώνεται 95 λεπτά ανά κιλό, τότε δεν φέρνει έσοδα πάνω από 285 ευρώ το χρόνο, εξηγεί ο Δημήτρης Καλαμπόκας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο παραγωγός να μπαίνει... μέσα.

Οι συνθήκες αυτές λένε κτηνοτρόφοι και κύκλοι της αγοράς επιβάλλουν μια δέσμη μέτρων ενίσχυσης της κτηνοτροφίας (παραγωγών και επιχειρήσεων), καθώς η λειτουργία κινδυνεύει να τεθεί επ’ αμφιβόλω το επόμενο διάστημα.