Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Αγροδιατροφικού κλάδου στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, που θα γίνει στις 7 Απριλίου 2022, στο Λουξεμβούργο.
Οι υπουργοί της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κατάσταση της αγοράς αγροδιατροφικών προϊόντων και την κατάσταση του γεωργικού τομέα της ΕΕ, εστιάζοντας ειδικότερα στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Σε σχέση με κάποια προβλήματα στις εξαγωγές σιτηρών από γειτονικά βαλκανικά κράτη, η Κομισιόν επισημαίνει ότι αντιτίθεται σθεναρά στα μέτρα κρατών μελών για την προστασία του εγχώριου εφοδιασμού τροφίμων με την παρεμπόδιση των εξαγωγών. Όπως αναφέρει «τα εν λόγω μέτρα στρέβλωσης του εμπορίου είναι a priori ασυμβίμβαστα με την ενιαία αγορά της ΕΕ και θα έχουν τελικό αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια. Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να συντονίσουν τα μέτρα με σκοπό την βελτίωση των εμπορικών ροών και τη μεταφορά των βασικών προϊόντων και των τροφίμων εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη».
Το Συμβούλιο θα συζητήσει ακόμη την εν εξελίξει αναθεώρηση του κανονισμού για τη χρήση γης, την αλλαγή στη χρήσης γης και τις δασοκομικές δραστηριότητες (LULUCF), στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55% (απορρόφηση άνθρακα).
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για αναθεώρηση του καθεστώτος γεωγραφικών ενδείξεων προελεύσεως για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα, η οποία αναμένεται να εγκριθεί λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου.
Η γαλλική Προεδρία από την πλευρά της θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών, μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενή νόσο, που πλήττει κυρίως τα πουλερικά και τα άγρια υδρόβια πτηνά.
Φέτος οι μειωμένες αποδόσεις έφεραν απώλεια στο εισόδημα των παραγωγών καλαμποκιού, σε μια χρονιά που είχε υψηλό κόστος άρδευσης λόγω παρατεταμένου καύσωνα.
Στις περισσότερες περιοχές έχει ολοκληρωθεί ο αλωνισμός των καλαμποκιών, ενώ αυτή την περίοδο αλωνίζουν οι όψιμες περιοχές.
Οι τιμές παραμένουν σε σταθερά επίπεδα στα 20 - 23 λεπτά ανάλογα την περιοχή.
Σε όλες τις περιοχές της χώρας έχουμε μειωμένες αποδόσεις που δεν αφήνουνε εισόδημα στον παραγωγό.
Εκεί όμως που υπάρχει πραγματικά πρόβλημα είναι με την συνδεδεμένη του καλαμποκιού. Το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα της συνδεδεμένης και να τροποποιήσει αποφάσεις που δημιουργούν αδικίες στους παραγωγούς και πρόβλημα βιωσιμότητας στην καλλιέργεια.
Ο κ. Άγγελος Στρατάκης, παραγωγός που έχει και ξηραντήριο από Αμύνταιο αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτές τις ημέρες ξεκινά στην περιοχή μας ο αλωνισμός του καλαμποκιού. Οι αποδόσεις είναι μειωμένες αππό 30% και ανάλογα το κάθε χωράφι. Φέτος είχαμε υψηλό κόστος άρδευσης φτάσαμε σε 12 έως 13 ποτίσματα λόγω του συνεχόμενου καύσωνα. Οι τιμές παραγωγού παραμένουν σταθερές στα 20 - 21 λεπτά το κιλό.
Μεγάλη αδικία όμως είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση στο καλαμπόκι. Η περιοχή μας έχει αποκλειστεί όχι επειδή δεν έχει καλή ποιότητα το νερό αλλά επειδή λένε ότι δεν έχει καλή ποσότητα. Αν είναι δυνατόν η περιοχή μας να είναι χωρίς νερά και να έχουμε άλλες περιοχές που να είναι επιλέξιμες. Αν δεν διορθώσουν αυτές τις αδικίες στην συνδεδεμένη ενίσχυση θα φέρουν απαξίωση της καλλιέργειας στην χώρα μας σε περιοχές στις παραγωγικές περιοχές. Το θεσμικό πλαίσιο της στρεμματικής ενίσχυσης θα πρέπει να αλλάξει άμεσα».
Ο κ. Χρήστος Φραγκάκης, παραγωγός και κτηνοτρόφος από την Ηράκλεια των Σερρών, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε στην περιοχή ο αλωνισμός καλαμποκιού. Έχουμε μειωμένες αποδόσεις λόγω υψηλών θερμοκρασιών από 1.450 κιλά το στρέμμα έπεσαν στα 800 κιλά. Οι τιμές παραγωγού ήταν στα 20 λεπτά το κιλό. Άμα είχαμε κιλά αυτή η τιμή ήταν καλή αλλά δεν έχουμε. Η μειωμένες αποδόσεις θα φέρουν προβλήματα στην συνδεδεμένη ενίσχυση».
Ο κ. Βασίλης Σήψης, παραγωγός από την ορεινή Αλμωπία αναφέρει στον ΑγροΤύπο «συνεχίζεται ο αλωνισμός στην περιοχή. Φέτος έχουμε μειωμένες αποδόσεις αλλά ήρθαν και οι ζημιές από το δυνατό άνεμο και η κατάσταση είναι απελπιστική. Η τιμή παραγωγού είναι στα 20 - 21 λεπτά. Πέρυσι πολλοί παραγωγοί δεν εισέπραξαν τη συνδεδεμένη επειδή είχαμε πάλι ζημιές από δυνατούς ανέμους. Όμως ο ΕΛΓΑ δεν έκανε εκτιμήσεις γιατί ο Κανονισμός αναφέρει ότι ο αλωνισμός γίνεται μέχρι 15 Νοεμβρίου (οι ζημιές έγιναν δυο ημέρες αργότερα). Παρά την προσπάθεια που κάναμε δεν διορθώθηκε η αδικία και δεν καταφέραμε να δικαιολογήσουμε την μειωμένη παραγωγή και χάσαμε την ενίσχυση».
Μειωμένες αποδόσεις είχαμε και στα καλαμπόκια της Δυτικής Ελλάδας προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Ο παραγωγός και πρόεδρος Συλλόγου Καλαμποπαραγωγών Ηλείας κ. Χρήστος Παλαιολόγος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μειωμένες αποδόσεις και μειωμένες τιμές. Ο συνεχόμενος καύσωνας έφερε πρόβλημα στην παραγωγή με μείωση αποδόσεων κατά περίπου 30%, από μέση απόδοση 1.300 κιλά το στρέμμα φτασαμε στα 900 κιλά. Στην περιοχή ολοκληρώθηκε η συγκομιδή με τις τιμές να κυμαίνονται στα 23 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι ήταν 26 λεπτά το κιλό και πρόπερσι 35 λεπτά το κιλό. Επίσης πέρυσι πήραμε μειωμένη συνδεδεμένη στα 38 ευρώ το στρέμμα όταν στην ΚΑΠ έκανε λόγο για ενίσχυση στα 55 ευρώ το στρέμμα».
Τιμές που έδωσαν οι συνεταιρισμοί
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» ανακοίνωσε ότι παραλαμβάνει καλαμπόκι με τιμή 21 λεπτά/κιλό. Επίσης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (Α.Σ.) Βόλου κάνει συγκέντρωση του καλαμποκιού, εσοδείας 2024, στο σιλό του Αγίου Δημητρίου, με χορήγηση προκαταβολής που θα είναι ύψους 20 λεπτά το κιλό.
Τι ισχύει στη συνδεδεμένη καλαμποκιού
Ο ετήσιος προϋπολογισμός της παρέμβασης για την περίοδο 2023-2027, στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τον αραβόσιτο ανέρχεται στα 42.350.000 ευρώ.
Η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης στον αραβόσιτο για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 καθορίζεται σε 770.000 στρέμματα, σύμφωνα με το ΣΣ ΚΑΠ.
Ο κόφτης της ενίσχυσης είναι ότι χορηγείται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.
Αυτό είναι γενικά αόριστο γιατί κανείς δεν γνωρίζει πότε γίνονται οι μετρήσεις και με την ξηρασία που έχουμε πόσο θα μειωθούν ποσοτικά τα ύδατα.
Πολλοί νομοί έχουν βγει εκτός πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι και υπάρχειμεγάλη αγανάκτηση απόν την πλευρά των παραγωγών.
Οι παραγωγοί για να εισπράξουν την ενίσχυση πρέπει να παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο (900 κιλά/στρέμμα) ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο.
Με τις μειωμένες αποδόσεις φέτος λόγω υψηλών θερμοκρασίων και εδώ υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ενίσχυση.
Η εκτιμώμενη ενίσχυση που έλεγε το ΣΣ της ΚΑΠ ήταν στα 55 ευρώ το στρέμμα αλλά πέρυσι έπεσε μείωση σχεδόν στο μισό.
Κίνδυνος να χαθεί συνδεδεμένη λέει το ΓΕΩΤΕΕ
Από την πλευρά του το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, σε επιστολή του προς στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, μεταφέρει την αγωνία του για τον κίνδυνο απώλειας της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στον αραβόσιτο, που τα προηγούμενα χρόνια ως καλλιέργεια είχε αποδόσεις 1.500 κιλά το στρέμμα σε αρδευόμενα αγροτεμάχια σε Δράμα, Καβάλα και Σέρρες, ενώ, φέτος, λόγω παρατεταμένης ανομβρίας και ξηρασίας, υπήρξε μειωμένη καρπόδεση και εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις. Ζητάει, φέτος, να μην ισχύσει η υποχρέωση πώλησης 900 κιλών/στρέμμα καρπού και 4 τόνων ενσιρώματος για τη λήψη της Συνδεδεμένης από τους παραγωγούς των παραπάνω νομών.
Άνοιξαν σήμερα Τετάρτη (2/10) οι σφραγισμένες προσφορές που είχε στα χέρια της το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» για το διαγωνισμό πώλησης σκληρού και μαλακού σιταριού.
Ο διαγωνισμός αφορούσε την πώληση 35.000 τόνων (+/-10%) σιτάρι σκληρό και 2.500 τόνων (+/-10%) σιτάρι μαλακό εσοδείας 2024.
Η διοίκηση της της Ένωσης Ορεστιάδας αποφάσισε να συμφωνήσει με την προσφορά της «Μύλοι Σόγιας Α.Ε.» στην τιμή των 278 ευρώ ο τόνος, που σημαίνει στα 26 λεπτά το κιλό η τιμή παραγωγού.
Για το μαλακό σιτάρι υπήρξε συμφωνία με τη Νιτσιάκος στην τιμή των 201 ευρώ ο τόνος, που σημαίνει στα 18 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού.
Πάντως η συμφωνία έγινε μετά από μεγάλη διαπραγμάτευση και πολύ σκέψη από την πλευρά του συνεταιρισμού.
Στο μεταξύ όπως φαίνεται το κέντρο βάρους της ιταλικής βιομηχανίας φεύγει από την χώρα μας και μεταφέρεται στην γειτονική Τουρκία.
Η διεθνή αγορά αναμένει με αγωνία τι θα κάνει η τουρκική κυβέρνηση με την απαγόρευση εισαγωγής σιταριού (έως τις 15 Οκτωβρίου 2024).
Αν η τουρκική κυβέρνηση αποφασίσει την άρση της απαγόρευσης εισαγωγών σκληρού τότε θα αλλάξει όλη η εικόνα στην αγορά λόγω του καζακικού και ρώσικου σιταριού.
Επίσης μπορεί ο Καναδάς φέτος να μην έχει ποιότητα αλλά έχει ποσότητα που θα κοιτάξει να πουλήσει το επόμενο διάστημα.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας κ. Vitaliy Koval, αναφέρθηκε στην καλή φετινή πορεία των εξαγωγών σιτηρών της χώρας του αν και ακόμη είμαστε στην αρχή της περιόδου.
Η πρόβλεψη που έκανε για την φετινή περίοδο (2024/2025) αναφέρει ότι οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών θα ανέλθουν συνολικά στους 43,2 εκατομμύρια τόνους, από τους οποίους ήδη έχει εξαχθεί ποσοστό 2%, από τις 27 Σεπτεμβρίου 2024.
Ειδικότερα, οι προβλέψεις της κυβέρνησης του Κιέβου για την φετινή περίοδο (μέχρι το τέλος της σεζόν) των ουκρανικών εξαγωγών, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 11,5 εκατομμύρια τόνους σιταριού, σε 1,5 εκατομμύρια τόνους κριθαριού και σε 19,2 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού.
Διαγωνισμός αγοράς σιτηρών της Τυνησίας
Στο μεταξύ η κρατική υπηρεσία σιτηρών της Τυνησίας (ODC) προχώρησε σε εμπορική συμφωνία μετά από διεθνή διαγωνισμό, στις 19 Σεπτεμβρίου, για την αγορά 100.000 τόνων σκληρού σίτου.
Η συμφωνία αφορά 4 φορτία των 25.000 τόνων το καθένα με τιμή C&F, από τις εταιρείες Casillo (3 φορτία στα 305,66 ευρώ/τόνος, 309,27 ευρώ/τόνος και 303,69 ευρώ/τόνος) και Euroagricola (1 φορτίο στα 303,69 ευρώ/τόνος).
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η παράδοση των σιτηρών θα γίνει μέσα στην περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου του 2024.
Προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σκληρό σιτάρι και 2.500 τόνους (+/-10%) μαλακό σιτάρι, εσοδείας 2024, έβγαλε για δεύτερη φορά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ».
Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός, που είχε κάνεις στις 17 Ιουλίου 2024, είχε βγει άγονος.
Οι τιμές που δόθηκαν ήταν: για το σκληρό κατώτερη 230 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 265 ευρώ ο τόνος και για το μαλακό κατώτερη 162 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 175 ευρώ ο τόνος.
Η σχετική ανακοίνωση της ΕΑΣ Ορεστιάδας για το νέο διαγωνισμό έχει ως ακολούθως:
«Σας γνωρίζουμε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» διαθέτει προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σιτάρι σκληρό και 2.500 τόνους (+/-10%) σιτάρι μαλακό εσοδείας 2024.
Οι ενδιαφερόμενοι για αγορά της προαναφερόμενης ποσότητας ή μέρος αυτής, μπορούν να καταθέσουν σφραγισμένες προσφορές μέχρι στις 2 Οκτωβρίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12η μεσημβρινή.
Η ισχύς των προσφορών δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των πέντε (5) εργασίμων ημερών.
Στις προσφορές θα πρέπει να αναφέρονται τα εξής:
- Τιμή ανά κιλό για παράδοση του προϊόντος επ' αυτοκινήτου στις εγκαταστάσεις μας στην περιφέρεια Ορεστιάδας ή για παράδοση επί πλοίου (FOB) στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
- Χρόνος παραλαβής του προϊόντος.
- Ο τρόπος πληρωμής καθορίζεται να γίνει τοις μετρητοίς με την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού».
Την άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορούν να προμηθευτούν ζωοτροφές, ζητά με δήλωσή του, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής: «Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι πρέπει να ενισχυθούν εδώ και τώρα πριν να είναι αργά γι’ αυτόν τον ιδιαίτερα παραγωγικό κλάδο της εθνικής μας οικονομίας.
Για αυτό και την Τετάρτη (18/9) ζήτησα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, την άμεση και χωρίς γραφειοκρατικά προσχώματα ενίσχυσή τους για την προμήθεια ζωοτροφών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των ζώων, αλλά και για να εξασφαλιστεί η απαρέγκλιτη τήρηση των επιστημονικών οδηγιών και μέτρων για την αντιμετώπιση της πανώλης.
Πλέον, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για το υπουργείο και την κυβέρνηση. Κάθε μέρα που περνάει, είναι και πιο δύσκολη για τους κτηνοτρόφους».
Συνεχίζεται η πολιτική κατά των Ευρωπαίων παραγωγών, που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν, η οποία «πιέζει» για απελευθέρωση των εισαγωγών τροφίμων από τρίτες χώρες που περιέχουν υπολείμματα απαγορευμένων δραστικών ουσιών στην ΕΕ.
Να θυμίσουμε οι εισαγωγές από τρίτες χώρες ήταν ένα βασικό αίτημα των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων που έγιναν πέρυσι σε όλη την Ευρώπη αλλά φαίνεται ότι η Κομισιόν συνεχίζει να αδιαφορεί για τους αγρότες της ΕΕ.
Δύο αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψουν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες που περιέχουν υπολείμματα απαγορευμένων στην ΕΕ δραστικών ουσιών καταψηφίστηκαν, την Τετάρτη (18/9), στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι Ευρωβουλευτές απέρριψαν τις αποφάσεις για να επιτραπούν ανοχές στην εισαγωγή (γνωστές και ως μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων) που αφορούν τις δραστικές ουσίες cyproconazole και spirodiclofen στα δημητριακά, σπόροι, κρέας, καθώς και τις benomyl, carbendazim και thiophanate‐methyl σε οπωροκηπευτικά (όπως λεμόνια, λάιμ, μανταρίνια και μπάμιες).
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η χρήση όλων αυτών των φυτοφαρμάκων είναι απαγορευμένη στην ΕΕ.
522 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένστασης στην απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την cyproconazole και τη spirodiclofen, 127 κατά και 28 απείχαν.
Για το benomyl, το carbendazim και το thiophanate-methyl, 516 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένστασης, 129 κατά και 27 απείχαν.
Χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 359 βουλευτών για την απόρριψη των δύο αποφάσεων της Επιτροπής.
Η Επιτροπή πρέπει τώρα να αποσύρει τις προτάσεις της.
Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να υποβάλει νέο σχέδιο που να μειώνει όλα τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων (στη χαμηλότερη ποσότητα στην οποία μπορεί να ανιχνευθεί) ή στην προεπιλεγμένη τιμή του 0,01 mg/kg και να απορρίψει τυχόν αιτήματα για ανοχές εισαγωγής τροφίμων από τρίτες χώρες.
Για το θέμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, αναφέρει ότι απορρίφθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο δύο αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επέτρεπαν την αύξηση των ορίων ανοχής στις εισαγωγές εσπεριδοειδών, λαχανικών και σιτηρών από τρίτες χώρες. Η οποιαδήποτε αυξημένη ανοχή αυτών των φυτοφαρμάκων θα έδειχνε ασυνέπεια των πολιτικών της ΕΕ απέναντι στον στόχο για μείωση της παρουσίας φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και την προστασία της υγείας των καταναλωτών και κυρίως θα παραβίαζε την αρχή της αμοιβαιότητας των κανόνων σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων.Οι παραπάνω δραστικές ουσίες είναι απαγορευμένες στην Ε.Ε. εδώ και πολλά χρόνια, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως από τρίτες χώρες που εξάγουν προϊόντα στην Ευρώπη.
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις για την αύξηση των ανώτατων ορίων καταλοίπων (MRLs) για τις ουσίες αυτές σε εισαγόμενα προϊόντα. Η αλλαγή αυτή θα επέφερε πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των παραγωγών τρίτων χωρών».
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» ανακοίνωσε ότι ξεκινά να παραλαμβάνει καλαμπόκι.
Όπως ανέφερε η κ. Χαρούλα Καρατοσίδου, υπεύθυνη παραλαβής του συνεταιρισμού, «αυτές τις ημέρες ξεκινάει ο βασικός όγκος συγκομιδής καλαμποκιού στην περιοχή.
Τα καλαμπόκια φέτος είχαν προβλήματα λόγω των συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασιών.
Οι αποδόσεις για τα αρδευόμενα χωράφια κυμάνθηκαν από 900 έως 1.700 κιλά το στρέμμα, που είναι σε χαμηλά επίπεδα αν σκεφτούμε ότι τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσαν από 1.800 κιλά και πάνω.
Η τιμή παραγωγού για το καλαμπόκι, που θα παραλαμβάνει ο συνεταιρισμός στις εγκαταστάσεις του στο Μικρό Ευύδριο, θα είναι στα 21 λεπτά το κιλό.
Η τιμή αυτή θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα με ανακοίνωση του συνεταιρισμού ανάλογα πως θα πάει η αγορά».
Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (Α.Σ.) Βόλου ανακοίνωσε ότι ξεκινά την συγκέντρωση καλαμποκιού, εσοδείας 2024, στο σιλό του Αγίου Δημητρίου, με χορήγηση προκαταβολής ύψους 20 λεπτά το κιλό.
Στην ανάγκη να υπάρξουν έλεγχοι ιχνηλασιμότητας στην αγορά, καθώς και εκτός των προστίμων να υπάρχουν ποινικές ποινές σε όσους παρανομούν, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της ΕΘΕΑΣ μιλώντας στην Βουλή για το νομοσχέδιο με τα ΠΟΠ/ΠΓΕ.
Συνεχίστηκε, την Παρασκευή (13/09), η 2η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, στην οποία μετείχαν εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, κατά την οποία κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».
Σε αυτήν μετείχε, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης, ο οποίος κατέθεσε μία σειρά προτάσεων, που είχε επεξεργαστεί η ΕΘΕΑΣ επί του νομοσχεδίου, που στόχο έχουν τη διαφύλαξη των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων. Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το παρών έδωσε ο υφυπουργός, κ. Διονύσιος Σταμενίτης.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Κορασίδης δήλωσε πως «η ΕΘΕΑΣ εκπροσωπεί το 80% του ετήσιου κύκλου εργασιών των Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, συνεπάγοντας πως αφουγκράζεται σε μέγιστο βαθμό το πλαίσιο του παρόντος σχεδίου νόμου. Το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται να θεραπεύσει ένα πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά μόνο τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα, αλλά είναι ευρύτερο, καθώς εμπεριέχονται θέματα, όπως αθέμιτου ανταγωνισμού, ελέγχων της αγοράς, ελληνοποιήσεων και κακών πρακτικών από διαφόρους μεταποιητές για την απόσπαση χρημάτων κ.α. Πρόκειται, δηλαδή για ζωτικά θέματα, τα οποία βλάπτουν, τόσο τον παραγωγό, όσο και τον καταναλωτή, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό της απληστίας, καθώς στα τρόφιμα έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών».
Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, μιλώντας για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα δήλωσε πως έχουν ιδιαίτερη σημασία για την τοπική και εθνική οικονομία, καθώς είναι αποτέλεσμα μιας μακράς πρακτικής, καλλιεργητικής και μεταποιητικής με ευρύτερη αξία. Στα εν λόγω προϊόντα, που διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά, εμφανίζονται προβλήματα καταστρατήγησης του όρου «ΠΟΠ», καθώς είναι ελκυστικός προς τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα τα κέρδη των παρανομούντων να είναι μεγαλύτερα. Έτσι, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό πως διευθετείται η διοικητική διαδικασία, όπως και για εκείνον που διενεργεί τους ελέγχους, δηλαδή στην περίπτωσή μας, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να εισηγείται τις ποινές. Ωστόσο, εμείς εμμένουμε πως θα πρέπει να δημοσιοποιούνται οι ποινές, αλλά και στην ποινική μετατροπή των κυρώσεων, συμπλήρωσε.
Επίσης, επί του νομοσχεδίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ σημείωσε ότι δεν είναι θετικό το γεγονός πως σε κανένα σημείο δεν γίνεται αναφορά στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι διαθέτουν ευρεία γκάμα ΠΟΠ προϊόντων, όπως είναι οι κροκοπαραγωγοί, οι μαστιχοπαραγωγοί, οι παραγωγοί μήλων και άλλες σημαντικές συνεταιριστικές οργανώσεις ελιάς, ελαιολάδου, κρασιού, σταφίδας, φέτας κτλ Ένα ακόμη μείζον σημείο, το οποίο πρέπει να εξεταστεί αφορά το Άρθρο 21, το οποίο προβλέπει μια σειρά εξουσιοδοτικών διατάξεων για τον υπουργό, ώστε να εφαρμοστεί το παρόν νομικό πλαίσιο. Ωστόσο, παρατηρείται το εξής, από τη μία πλευρά πολλές αποφάσεις περνούν από διαβούλευση, άρα ενσωματώνουν προτάσεις και λοιπές παρατηρήσεις, ενώ άλλες δεν περνούν από την ανωτέρω διαδικασία. Άρα, ως ΕΘΕΑΣ προτείνουμε οι εξουσιοδοτικές διατάξεις να περάσουν από μια διαδικασία διαβούλευσης προς τυχόν βελτιστοποίηση αυτών.
Επιπρόσθετα, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ έκανε αναφορά στη σημασία ενεργοποίησης από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ της Εθνικής Επιτροπής για τη Φέτα, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να γίνει μια εξειδίκευση των μέτρων για τα ΠΟΠ προϊόντα, διαφορετική για τα ζωϊκής προέλευσης και διαφορετική για τα φυτικής προέλευσης. Κλείνοντας, την εισήγησή του, ο κ. Κορασίδης δήλωσε πως αυτό που εκλείπει από την αγορά είναι η ιχνηλασιμότητα, καθώς οι έλεγχοι, που διενεργούνται δεν πρέπει να είναι στιγμιαίοι. Για παράδειγμα στην ελιά, η ιχνηλασιμότητα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, καθώς μιλάμε για παραγωγούς, ποικιλίες κ.α. Άρα, η ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων βοηθά στην πρόληψη. Επιπλέον, είναι σημαντικό πως στα φορολογικά παραστατικά διακίνησης, προστέθηκε υποχρεωτικά η αναγραφή ΠΟΠ/ΠΓΕ το οποίο είναι σημαντικό για την έναρξη της ιχνηλασιμότητας και καθιστά τις ποινές φορολογίας αποτρεπτικές για τους παραβάτες. Πιλοτικά, ο κ. Κορασίδης δήλωσε πως θα μπορούσαμε να διαθέτουμε την τιμή παραγωγού στα ΠΟΠ προϊόντα, προκειμένου να εντοπίζονται οι παραβάσεις σε περιπτώσεις, όπου η τιμή είναι υποδιπλάσια.
Ακολούθως, απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν από την πλευρά των Βουλευτών της Επιτροπής, ο κ. Κορασίδης σημείωσε πως το γεγονός πως ομαδοποιείται η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων είναι θετική και συνιστά αποτρεπτική διαδικασία. Ωστόσο, χρειάζονται δύο καίριες παρεμβάσεις:
- Πρώτον, οι ποινές θα πρέπει να εφαρμόζονται γρήγορα, καθώς αυτή τη στιγμή προβλέπεται η διαδικασία επιβολής των ποινών, αλλά όχι η προθεσμία για την καταβολή αυτών προς όσους παρανομούν και
- Δεύτερον, η δημοσιοποίηση των ποινών με στόχο την προστασία των καταναλωτών.
Καταλήγοντας, ο κ. Κορασίδης προβαίνοντας σε ένα γενικό σχόλιο δήλωσε πως μετά τη δυστοπία που πέρασαν οι Συνεταιρισμοί, όπως και οι θεσμοί μέσα στην κρίση, καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Απαιτείται σήμερα, για την ανθεκτικότητα του αγροτικού χώρου και της υπαίθρου, οι Συνεταιρισμοί να έχουν πολλαπλό ρόλο, είτε αυτό αφορά καινοτομίες, είτε προστασία περιβάλλοντος, καθώς θα πρέπει να καταστεί σαφές πως στην παραγωγική κοινότητα την πρώτη θέση πρέπει να την έχουν οι Συνεταιρισμοί.
Ο Νίκος Κακαβάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) είπε ότι το νομοσχέδιο ασχολείται αποσπασματικά με διαδικασίες ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίου ελεγκτικού μηχανισμού και την ανάγκη επιβολής «εξοντωτικών» προστίμων, που θα αποτρέπουν την ελληνοποίηση.
Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Τροφίμων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι στην ουσία, με τις προωθούμενες διατάξεις, καθίσταται υποχρεωτική η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών, στο ελεγκτικό πεδίο.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιος Σταμενίτης, είπε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στη συνολική στρατηγική που έχει η κυβέρνηση, δηλαδή την ενίσχυση των ελληνικών προϊόντων συνολικά. «Βασικός στόχος είναι να ενισχύσουμε τα ελληνικά προϊόντα να καταστούν κυρίαρχα στις διεθνείς αγορές, να ανοίξουμε νέους δρόμους και έτσι να ενισχύσουμε, κατά συνέπεια, και τους παραγωγούς», είπε ο κ. Σταμενίτης και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δίνει ένα ακόμα όπλο σε αυτή την κατεύθυνση.
Σε σχέση με το συζητούμενο νομοσχέδιο, ο κ. Σταμενίτης εξήγησε ότι πλέον ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ορίζεται η αρμόδια επιτροπή ελέγχου της αγοράς, για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα που φέρουν επισήμανση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, τα προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, τα προϊόντα ΕΠΙΠ.
«Θέλουμε να καταστήσουμε τα γεωργικά προϊόντα, κυρίαρχα στις διεθνείς αγορές. Να ανοίξουμε νέους δρόμους και έτσι να στηρίξουμε τους παραγωγούς», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Η επιτροπή επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».
Καθώς φορείς έθεσαν το ζήτημα των προληπτικών ελέγχων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι προληπτικοί έλεγχοι γίνονται, από τον ΕΛΓΟ, κατά την παραγωγική διαδικασία, τα δε τρόφιμα ελέγχονται και από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και από τον ΕΦΕΤ και από το υπουργείο Ανάπτυξης και συνεπώς, «δεν υπάρχει τρόφιμο στην αγορά για το οποίο να μην υπάρχει διαδικασία ελέγχου».
Επί της αρχής το νομοσχέδιο ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη για την ολομέλεια δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, «Σπαρτιάτες» και Ελληνική Λύση. Το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Νίκη, το καταψήφισαν.
Μοναδική διαφήμιση και προβολή για τα ελληνικά τρόφιμα Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ και ΠΓΕ) στο επιχειρηματικό και καταναλωτικό κοινό της Ταϊλάνδης.
Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο, με τίτλο: «Geographical Indications Exhibition: Promoting rural development and tourism», που διοργανώνεται από την Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ταϊλάνδης, σε συνεργασία με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), για τα ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, όπως η φέτα, το ελληνικό ελαιόλαδο, το ούζο και η μαστίχα. Η επιτυχία για την χώρα μας είναι ότι επέλεξαν τα ελληνικά προϊόντα να παρουσιάζονται ως αντιπροσωπευτικά ευρωπαϊκά προϊόντα στους καταναλωτές και εμπόρους της ασιατικής χώρας.
Το σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 6 Οκτωβρίου 2024, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού της Μπανγκόκ, περιλαμβάνει την προβολή ενός ειδικού βίντεο αφιερωμένου στα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο εν λόγω σεμινάριο προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να προβληθούν τα ελληνικά προϊόντα ως βασικά εκπρόσωπα των ευρωπαϊκών τροφίμων υψηλής ποιότητας και να ενισχυθεί η εμπορική διπλωματία της χώρας στην περιοχή.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Προϊσταμένη στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της Ελληνικής Πρεσβείας στην Μπανγκόκ κα Ειρήνη Καμά, πρόκειται για μια διαφημιστική προβολή της Ελλάδος στην Ταϊλάνδη, χωρίς κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο.
Καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία μας αυτή ήταν η αποστολή από μέρους μας στους διοργανωτές των επικοινωνιακών προγραμμάτων (βίντεο), που πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία, το 2019, με χρηματοδότηση της ΕΕ.
Στα προβαλλόμενα προϊόντα, κατόπιν ενεργειών μας, περιλαμβάνεται η μαστίχα, ώστε να προβληθεί το γεγονός ότι τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ ταυτίζονται με τα ελληνικά σύνορα, και το ούζο, το οποίο έχει κατοχυρωθεί ταυτόχρονα και ως προϊόν «Γεωγραφικών Ενδείξεων» (GI) της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που μας προσφέρει μοναδική ευκαιρία προβολής του ως Ευρωπαϊκού προϊόντος GI στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο Ελλάδος - Κύπρου και του οποίου η εικόνα συνδέεται άμεσα με το Αιγαίο.
Την Έκθεση θα εγκαινιάσουν εκπρόσωποι της Αντιπροσωπείας της ΕΕ και αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας και του Υπουργείου Εμπορίου της Ταϊλάνδης.
Για περισσότερες πληροφορίες (εδώ)
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (Α.Σ.) Βόλου ανακοινώνει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να δοθεί συμπληρωματική τιμή 0,03 €/kg στους παραγωγούς που παρέδωσαν κριθάρι, εσοδείας 2024, στον Συνεταιρισμό.
Ως γνωστόν, κατά την παράδοση του προϊόντος δόθηκε προκαταβολή 0,16 €/kg και ως εκ τούτου, η τελική τιμή αγοράς του κριθαριού, εσοδείας 2024, διαμορφώνεται στα 0,19 €/kg.
Οι παραγωγοί θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, για την εξόφληση, από την Τρίτη (17/09/2024), προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά.
Επίσης, στην ίδια ως άνω συνεδρίαση, αποφασίσθηκε η συγκέντρωση του καλαμποκιού, εσοδείας 2024, στο σιλό του Αγίου Δημητρίου, καθώς και η χορήγηση προκαταβολής που θα είναι ύψους 0,20 €/kg.
Οι παραγωγοί για την πληρωμή τους θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά παραστατικά.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή σκληρού σιταριού στην Τουρκία μιλάνε για μια ποσότητα της τάξης περίπου των 4,6 εκατομμύρια τόνων.
Κύκλοι της τουρκικής αγοράς αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές του σκληρού το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται να έχουν μια ανοδική πορεία.
Η τιμή του σκληρού σιταριού την εγχώρια αγορά αυτή την περίοδο κυμαίνεται από 271,26 έως 287,21 ευρώ ο τόνος. Άρα αυτό αποκλείεται η περίπτωση να αγοράζουν Ιταλοί έμποροι σκληρό στα 298,95 ευρώ τον τόνο.
Οι τιμές εξαγωγής σκληρού στην Τουρκία, από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν) έχουν τιμή στα 284,55 ευρώ ο τόνος, για σιτάρι που παραδίδεται στα σιλό (όχι FOB). Κάποια καλής ποιότητας σκληρά, με πρωτεϊνη πάνω από 13,5%, πωλούνται στα 308,01 ευρώ ο τόνος (τιμή FOB).
Στην Τουρκία παραμένει η απαγόρευση εισαγωγής σιταριού (έως τις 15 Οκτωβρίου 2024), ενώ η τοπική αγορά μιλά ακόμη και για παράταση αυτής της απαγόρευσης, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν εισάγει ρώσικα σιτάρια, τα οποία στην συνέχεια τα επανεξάγει (οι Τούρκοι μιλάνε για εξαγωγές προς Ιράν, Συρία και Ιράκ, αλλά μπορεί και σε άλλες αγορές).
Βέβαια οι μεταποιητές εκφράζουν δυσαρέσκεια γιατί το εισαγόμενο ρώσικο αλεύρι έχει τιμή στα 190,24 ευρώ ο τόνος, ενώ αυτοί είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν το τουρκικό σκληρό από τους παραγωγούς ακριβότερα στα 271,77 ευρώ τον τόνο. Για αυτό πιέζουν την κυβέρνηση της Άγκυρας να άρει την απαγόρευση στις εισαγωγές αλεύρων και να συνεχίσει την απαγόρευση στις εισαγωγές σκληρού σίτου.
Πάντως φέτος οι εξαγωγές σκληρού της Τουρκίας μέχρι στιγμής είναι γύρω στους 300.000 τόνους, αισθητά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι που έφτασαν στα 1,7 εκατομμύρια τόνους. Όμως αν η τουρκική κυβέρνηση αποφασίσει την άρση της απαγόρευσης εισαγωγών σκληρού τότε θα αλλάξει όλη η εικόνα στην αγορά λόγω του καζακικού και ρώσικου σιταριού.
Ο Καναδάς, που παίζει μεγάλο ρόλο στο διεθνές εμπόριο σκληρού, θα φανεί το επόμενο διάστημα αν οι φήμες για ποιοτικά προβλήματα φέτος είναι αληθινές ή όχι. Αν είναι αληθινές τότε αναμένεται να αλλάξει όλη την εικόνα των τιμών στις παγκόσμιες αγορές, κάτι που θα αυξήσει το ενδιαφέρον για εξαγωγές στην τουρκική αγορά.
Πάντως η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά (STC), στις πρόσφατες εκτιμήσεις που έκανε, αναφέρει ότι η καναδική παραγωγή σκληρού σκληρού φέτος θα ανέλθει σε 6 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη σε σχέση με την περσινή κατά 47,3%.
Όμως η συγκομιδή καθυστερεί λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, ενώ σε κάποιες περιοχές της επαρχίας Σασκάτσουαν (Yellowgrass) είχαμε και χαλαζοπτώσεις.
Στην επαρχία Σασκάτσουαν είμαστε στο 37% της συγκομιδής σκληρού σιταριού, ενώ στην Αλμπέρτα βρισκόμαστε στο 39% της συγκομιδής.
Κατατέθηκε στην Βουλή νομοσχέδιο με διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (Π.Γ.Ε.) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων ( Ε.Π.Ι.Π.).
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι:
α) ο εκσυγχρονισμός και η αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (εφεξής «ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ») για τα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (εφεξής «Π.Ο.Π.», «Π.Γ.Ε.» και «Ε.Π.Ι.Π.» αντίστοιχα),
β) η ενίσχυση και επιτάχυνση του συστήματος επιβολής διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης και προστίμων για παραβιάσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας των προϊόντων με Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π. και
γ) η εν γένει αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στην παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου στον τομέα των προϊόντων με Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π., για την ενίσχυση της κατοχύρωσης και αναγνώρισης των προϊόντων αυτών.
Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται σύστημα αναγνώρισης ομάδων παραγωγών προϊόντων Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. και προβλέπεται η δυνατότητα αναγραφής μιας καταχωρισμένης ονομασίας Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. στον κατάλογο των συστατικών ενός τροφίμου, καθώς και στην επισήμανση, στην παρουσίαση και διαφήμιση αυτού.
Διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης και διοικητικά πρόστιμα
1. Όταν κατά τη διενέργεια των ελέγχων διαπιστώνονται παραβάσεις που αφορούν στις καταχωρισμένες προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, επιβάλλονται διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης από τον ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ και διοικητικά πρόστιμα. Τα διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης και τα διοικητικά πρόστιμα επιβάλλονται ανά κατηγορία και είδος παράβασης. Τα διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης επιβάλλονται σωρευτικά.
2. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ δύναται να επιβάλλονται τα εξής διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης:
α) έγγραφη σύσταση για συμμόρφωση εντός καθορισμένης προθεσμίας,
β) περιορισμός ή απαγόρευση διάθεσης στην αγορά γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, κατόπιν αιτιολογημένου πρακτικού ελέγχου, έως ότου διαπιστωθεί από τον ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ ή την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.),
γ) διόρθωση ή αντικατάσταση της επισήμανσης σε τηρούμενα έγγραφα, αρχεία, συνοδευτικά έγγραφα, συσκευασίες προϊόντων, σε κάθε είδους ηλεκτρονικές καταχωρίσεις στο διαδίκτυο, ιδίως σε ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαφημιστικό υλικό, στα οποία διαπιστώθηκε η μη συμμόρφωση,
δ) απόσυρση του προϊόντος από την αγορά με ευθύνη και έξοδα του παραβάτη, υπό την ευθύνη και επίβλεψη του ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας Δ.Α.Ο.Κ.,
ε) ανάκληση διαφημιστικού υλικού, έντυπου και ηλεκτρονικού, από την αγορά, με ευθύνη και έξοδα του παραβάτη, με απόφαση του ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ και υπό την επίβλεψή του ή της αρμόδιας Δ.Α.Ο.Κ.,
στ) αναστολή του πιστοποιητικού της επιχείρησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
ζ) οριστική ανάκληση του πιστοποιητικού της επιχείρησης.
Το ύψος των προστίμων ανά παράβαση ξεκινά από 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως 300.000 ευρώ.
Διαβάστε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή (εδώ)
Ρεκόρ είχαμε τον Αύγουστο του 2024 στην παγκόσμια κατανάλωση σιταριού, τόσο για ζωοτροφή όσο και για ανθρώπινη χρήση, όπως ενημερώνει ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
Όσον αφορά την ΕΕ λόγω των μειωμένων αποθεμάτων καλαμποκιού αυξάνεται η ζήτηση του σιταριού για χρήση ζωοτροφών.
Επίσης μεγάλο πρόβλημα είχαμε στην καλλιέργεια σιταριού της Γαλλίας από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να έχει η χώρα μειωμένη παραγωγή.
Η αυξημένη ζήτηση σιταριού, προβλέπει το USDA, αναμένεται να έχει σαν αποτέλεσμα τα παγκόσμια τελικά αποθέματα σιταριού να μειωθούν (σε 256,6 εκ. μετρικούς τόνους), το χαμηλότερο όριο των τελευταίων 9 ετών.
Μείωση αποθεμάτων σιταριού θα έχουμε στην ΕΕ λόγω της αυξημένης ζήτησης για ζωοτροφές επειδή αναμένεται να υπάρξει μειωμένη παραγωγή καλαμποκιού στις κύριες παραγωγικές χώρες.
Τα τελικά αποθέματα για τις μεγάλες χώρες εξαγωγής σιταριού προβλέπεται να είναι μειωμένα κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 12% χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Απάντηση στην ακρίβεια των τροφίμων είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εισήγησή του κατά την σημερινή (Τετάρτη - 28/8) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Μάλιστα τόνισε ότι στην Ελλάδα ο βασικός μισθός είναι διπλάσιος σε σχέση με την Βουλγαρία.
Και πρόσθεσε: Αυτός είναι ο κεντρικός μας στόσος και αυτό συνεχίζουμε να υπηρετούμε. Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα για όλα αυτά σε δέκα μέρες από τώρα, για να μπορούμε να απαντήσουμε, βέβαια, και σε κάποιους από τους μύθους οι οποίοι διακινούνται, οι οποίοι παρουσιάζουν την Ελλάδα περίπου να είναι χειρότερη και από τη Βουλγαρία.
Βουλγαρία με βασικό μισθό στα 477 ευρώ, να θυμίσω, όταν στην Ελλάδα είναι στα 830.
Η Ελλάδα, η οποία είναι δεύτερη σε ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και μια χώρα στην οποία ο δείκτης της κατανάλωσης, που είναι ίσως και ο πιο ενδεικτικός γιατί περιέχει όλα τα έξοδα των νοικοκυριών, βελτιώνεται διαρκώς.
Να δώσω ένα παράδειγμα μόνο από τη σημερινή ατζέντα: θα δώσουμε την εξουσιοδότηση για να υπογραφεί η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Τα δημόσια ταμεία θα ενισχυθούν με παραπάνω από 3 δισ. ευρώ από την εταιρεία που θα τη διαχειριστεί, αλλά θα υπάρχει και χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες, καθώς από τις 6 Οκτωβρίου τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από 2,8 ευρώ στα 2,5 ευρώ. Αυτό είναι ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα για τους πολίτες, ειδικά γι’ αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τακτικά τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της πόλης.
Αντίστοιχη ήταν και η χθεσινή μας παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, να ευχαριστήσω τους Υπουργούς οι οποίοι συμμετείχαν. Για πρώτη φορά, νομίζω, ότι διαπίστωσαν οι παρευρισκόμενοι στην Κεντρική Μακεδονία το εύρος των παρεμβάσεων οι οποίες υλοποιούνται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.
Αντίστοιχες παρουσιάσεις θα γίνουν σε όλες τις Περιφέρειες. Η δε πλατφόρμα την οποία πια έχουμε αναρτήσει στο διαδίκτυο -erga.gov.gr είναι το σχετικό link- παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα έργα τα οποία υλοποιούνται σε όλη την επικράτεια άνω του 1 εκατομμυρίου: ποιος είναι ο φορέας υλοποίησης, ποιοι είναι το στάδιο υλοποίησης του έργου, ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης.
Τώρα, ως προς τα θέματα της ατζέντας μας, εκτός από τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, τρεις σύντομες παρατηρήσεις.
Πρώτον, η παρουσίαση την οποία θα κάνει ο κ. Παπαθανάσης για την έκθεση της πορείας του Ταμείου Ανάκαμψης. Νομίζω το μήνυμα είναι κοινό, το ξέρετε πολύ καλά, ότι όλοι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας ώστε να φροντίσουμε να πετύχουμε τα ορόσημα, να απορροφήσουμε τα σχετικά κονδύλια, ώστε το φθινόπωρο η χώρα να μπορεί να εισπράξει την πέμπτη δόση των ενισχύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ένα ακόμα νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο προσθέτει νέα όπλα στη φαρέτρα μας για την ενδοοικογενειακή βία. Θέλω να χαιρετίσω τη μεγάλη προσπάθεια η οποία έχει γίνει από τα συναρμόδια Υπουργεία στον τομέα αυτό -και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα νέα γραφεία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας.
Και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα μας παρουσιάσει τα σχέδιά του για τις περαιτέρω παρεμβάσεις αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, προγράμματα εκσυγχρονισμού, χρήση νέων τεχνολογιών, παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην Αστυνομική Ακαδημία, οργανωτική αναδιάταξη της ΕΛ.ΑΣ. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στα νέα τεχνικά μέσα τα οποία μπορούμε να έχουμε στην διάθεσή μας. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται προφανώς και πολλές νέες κάμερες στους δρόμους.
Μικρή μείωση, κατά 3,2%, φαίνεται να έχει η φετινή παραγωγή αραβόσιτου στην ΕΕ, σύµφωνα µε τις επικαιροποιηµένες εκτιµήσεις της Κοµισιόν.
Αυτό οφείλεται κυρίως στις μειωμένες αποδόσεις που θα έχουμε στις καλλιέργειες της ανατολικής Ευρώπης λόγω των συνεχόμενων καύσωνων.
Σε επίπεδο ΕΕ οι μέσες αποδόσεις φαίνεται να είναι μειωμένες το 2024 κατά -6% σε σχέση με το 2023. Μεγάλη όμως προβλέπεται να είναι η μείωση των αποδόσεων στην Ρουμανία που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο -18% σε σχέση με το 2023 και στο -22% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5 ετίας (2019 - 2023). Επίσης μειωμένες αποδόσεις σε επίπεδο 5ετίας, λόγω καιρικών συνθηκών, προβλέπει η ΕΕ για την Βουλγαρία (-16%) και την Ελλάδα (-10%).
Από την πλευρά του το USDA προβλέπει μια ρουμάνικη παραγωγή καλαμποκιού, για την περίοδο εμπορίας 2024/2025, στα 8,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, μειωμένη, κατά 25%, σε σχέση με τον μέσο όρο της 5ετίας.
Η καλλιέργεια ανήλθε στα 22 εκατομμύρια στρέμματα, με μείωση, κατά -2%, σε σχέση με πέρυσι και κατά -13% κάτω από τον μέσο όρο της 5ετίας.
Οι απόδόσεις προβλέπει το USDA ότι θα κυμανθούν στους 4,03 τόνους ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα).
Η Ρουμανία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με καλαμπόκι, πίσω από τη Γαλλία. Όμως η καλλιέργεια δεν έχει καλή άρδευση και είναι πολύ ευπαθή στις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία που εμφανίζονται συχνά στην περιοχή των Βαλκανίων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία για την περίοδο εμπορίας 2024/2025 προβλέπεται σε 27,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, εμφανίζοντας μια πτώση κατά -16%, σε σχέση με πέρυσι.
Ο ζεστός και ξηρός καιρός στην Ουκρανία τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους δημιούργησε προβλήματα στην παραγωγή.
Η μέση απόδοση της καλλιέργειας φέτος προβλέπεται στους 6,63 τόνους ανά εκτάριο, σημειώνοντας μείωση, κατά -14% από πέρυσι.
Διαγωνισμός αγοράς καλαμποκιού
Στο μεταξύ εταιρεία της Νότιας Κορέας προχώρησε, την περαμένη Παρασκευή (16/8), σε διεθνή διαγωνισμό για την αγορά 67.000 τόνων καλαμποκιού για ζωοτροφές. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι το φορτίο αγοράστηκε με ποσό στα 209,64 ευρώ ανά τόνο C&F συν επιπλέον 1,12 ευρώ ανά τόνο επιβάρυνση για εκφόρτωση λιμένα. Ο πωλητής πιστεύεται ότι ήταν ο εμπορικός οίκος Pan Ocean, ενώ η αποστολή θα γίνει από τη Νότια Αμερική, μεταξύ 1ης και 31ης Οκτωβρίου.
Στην πρόσφατη ενημέρωση που εξέδωσε η Κομισιόν για την κατάσταση στην αγορά σκληρού σιταριού αναφέρει ότι αναμένεται να ανέλθει φέτος η παγκόσμια παραγωγή στους 35,1 εκατ. τόνους (αυξημένη κατά 12,6% σε σχέση με πέρσι) που είναι ρεκόρ της τελευταίας 6ετίας (από 2019).
Αυτό οφείλεται στις ευνοϊκές συνθήκες που υπήρξαν σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες καλλιέργειας.
Ειδικότερα, αύξηση της παραγωγής σκληρού έχουμε στον Καναδά (παραγωγή 6,2 εκατ. τόνοι και αύξηση κατά +53,3%) και στις ΗΠΑ (παραγωγή 2,4 εκατ. τόνοι και αύξηση κατά +50,5%).
Οι αυξήσεις αυτές αντιστάθμισαν εν μέρει την μείωση που παρουσίασε φέτος η παραγωγή σκληρού σιταριού στην ΕΕ (6,6 εκατ. τόνους και μείωση κατά -6%). Στην ποσότητα αυτή περιλαμβάνεται και η παραγωγή της Ιταλίας, που φέτος κυμαίνεται σε 3 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση κατά -16,9%.
Μείωση παρουσιάζει και η παραγωγή του Μεξικού που φτάνει φέτος στους 1,5 εκατ. τόνους (μείωση κατά -19,9%).
Από την άλλη και σύμφωνα με όσα προβλέπει η Κομισιόν, η παραγωγή σκληρού σιταριού στην Τουρκία ανέρχεται σε 4,5 εκατ. τόνους (αύξηση +4,7%).
Η αυξημένη παγκόσμια προσφορά αναμένεται να φέρει αύξηση και στην κατανάλωση που το 2024/2025 θα ανέλθει στους 34,4 εκατλ. τόνους (αύξηση κατά 0,7%), από τους οποίους οι 32,2 εκατ. τόνοι θα πάνε για την χρήση στα τρόφιμα.
Ανάκαμψη προβλέπει η Κομισιόν στα αποθέματα σκληρού, που εκτιμά ότι θα ανέλθουν σε 5,5 εκατ. τόνους (αύξηση σε σχέση με πέρσι κατά +14,6%) αλλά θα παραμείνουν σε επίπεδα κάτω του μέσου όρου.
Πάντως αναμένεται να έχουμε ρεκόρ εισαγωγών σκληρού από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής (3,8 εκατ. τόνους), ενώ και οι παγκόσμιες συναλλαγές θα φτάσουν σε ρεκόρ 5ετίας στους 9,5 εκατ. τόνους (αύξηση κατά +1,8% σε σχέση με πέρσι).
Οι προβλέψεις για τις εξαγωγές σκληρού του Καναδά αναφέρουν ότι θα κυμανθούν στους 5 εκατ. τόνους (αύξηση κατά +47,1%), ενώ η ΕΕ θα εισάγει από τρίτες χώρες 2,7 εκατ. τόνους.
Ανακοινώθηκαν μέτρα για τη διακίνηση των ζωοτροφών από εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας ή επιτήρησης της πανώλης.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, όσον αφορά τη διακίνηση των ζωοτροφών από τις επιχειρήσεις ζωοτροφών που έχουν τις εγκαταστάσεις τους εντός των ζωνών προστασίας / επιτήρησης σημειώνονται τα ακόλουθα:
1. Καμία επιχείρηση δεν δύναται να διακινήσει τις παραγόμενες στις εγκαταστάσεις της ζωοτροφές, εφόσον οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται εντός της ζώνης προστασίας / επιτήρησης χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει άδεια από την αρμόδια αρχή (Επόπτης Κυκλοφορίας Ζωοτροφών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ή του Τμήματος Αγροτικής Aνάπτυξης & Ελέγχων, κατά περίπτωση).
2. Άδεια διακίνησης δύνανται να χορηγείται από τον αρμόδιο επόπτη κυκλοφορίας ζωοτροφών εφόσον διασφαλίζεται ότι οι ζωοτροφές φυτικής προέλευσης και το άχυρο που έχουν παραχθεί εντός της ζώνης προστασίας / επιτήρησης:
α) έχουν παραχθεί σε τοποθεσίες όπου δεν διατηρούνται αιγοπρόβατα,
β) έχουν παραχθεί σε εγκαταστάσεις μεταποίησης ζωοτροφών όπου δεν διατηρούνται αιγοπρόβατα και η φυτική πρώτη ύλη προέρχεται:
i) από τοποθεσίες που αναφέρονται στο στοιχείο α) ή
ii) από περιοχές εκτός της ζώνης προστασίας, για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας / από περιοχές εκτός της ζώνης επιτήρησης, για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης
γ) προορίζονται για χρήση εντός της ζώνης προστασίας, για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας / προορίζονται για χρήση εντός της ζώνης επιτήρησης, για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης.
3. Οι κατά περίπτωση αρμόδιοι Eπόπτες Κυκλοφορίας Ζωοτροφών:
α) ενημερώνουν σχετικά με τα ανωτέρω τους υπεύθυνους επιχειρήσεων ζωοτροφών,
β) προβαίνουν σε συνεχείς ελέγχους για την εφαρμογή και την τήρηση των ως άνω αναφερόμενων,
γ) ενημερώνουν διαρκώς τη Δ/νση Ζωοτροφών & Βοσκήσιμων Γαιών για τις τυχόν δοθείσες από μέρους τους εγκρίσεις διακίνησης ζωοτροφών (αποστολέας, παραλήπτης, είδος ζωοτροφής και ποσότητα) καθώς και για κάθε σχετικό ζήτημα.
Στην Ισπανία μείωσαν το ΦΠΑ και έπεσε ο πληθωρισμός και μαζί του οι τιμές στα τρόφιμα στην λιανική, ενώ παράλληλα μειώθηκαν και οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Δηλαδή έχουμε τα αντίθετα με αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε το Ισπανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία μειώθηκε κατά έξι δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας, στο 2,8% σε ετήσια βάση, μείωση που αποδίδεται κυρίως στην πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των τροφίμων.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα και τα ενεργειακά προϊόντα (καθώς είναι τα πιο ευμετάβλητα), διαμορφώθηκε επίσης στο 2,8%, δύο δέκατα χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η κυβέρνηση της Ισπανίας, η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερη, συγκριτικά με τον Ιούλιο του περασμένου έτους, την στιγμή που οι τιμές των τροφίμων έχουν μειωθεί σε σύγκριση με την αύξηση που κατέγραψαν πριν από 12 μήνες.
Σημειώνεται επίσης ότι σημαντική συμβολή στην συγκράτηση του πληθωρισμού διαδραμάτισαν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης και ειδικότερα οι μειώσεις του ΦΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αναθεώρηση του πακέτου κατά της κρίσης στα τέλη του περασμένου έτους, η Κυβέρνηση σχεδίασε μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, από το μέχρι τότε ισχύον 21% στο 10%, υπό την προϋπόθεση ότι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεπεράσει τα 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τον Ιούνιο.
Θυμίζουμε ακόμη ότι η Ισπανία, από το 2023, είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από 10% σε 5%. Τώρα αυτό το προϊόν έχει συμπεριληφθεί στην ομάδα των βασικών αγαθών (μαζί με ψωμί, αυγά, λαχανικά και φρούτα) που έχει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.
Φαίνεται ότι στην Ισπανία έχουν λιγότερα κυβερνητικά έξοδα και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων άρα δεν χρειάζονται πολλούς φόρους, όπως θέλει η Ελλάδα.
Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, το 2024/2025, προβλέπεται να ανέλθει στους 877,4 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του USDA.
Οι αποδόσεις και η παραγωγή φαίνεται να είναι αυξημένες στις ΗΠΑ. Επίσης καλή συγκομιδή προβλέπει να έχει το Πακιστάν, ενώ ο Καναδάς εκτιμάται να έχει υψηλές αποδόσεις λόγω καλής υγρασίας.
Αύξηση στις εκτάσεις καλλιέργειας και στην παραγωγή αναμένεται να έχουμε στην Αργεντινή, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου γεωργίας της χώρας και σε αυτό βοήθησαν οι επαρκείς βροχοπτώσεις στις ζώνες παραγωγής.
Αντίθετα μείωση ρεκόρ αναμένεται να έχει η παραγωγή σιτηρών στο Μεξικό λόγω παρατεταμένης ξηρασίας.
Μειωμένη, κατά 35%, προβλέπεται επίσης να είναι η παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ. Έντονες βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις και την ποιότητα των σιτηρών στη Γαλλία, που αντισταθμίζεται εν μέρει από την υψηλότερη παραγωγή στη Γερμανία.
Όσον αφορά την Τουρκία, η συνολική παραγωγή σιταριού αναμένεται να ανέλθει σε 18,75 εκατ. τόνους, αναθεωρημένη κατά 1 εκατ. τόνους χαμηλότερα από την πρόβλεψή της για την αρχή της περιόδου των 19,75 εκατ. τόνων και 10,7 % χαμηλότερα από την περσινή συγκομιδή ρεκόρ των 21 εκατ. τόνων. Αυτό γίνεται για μια καλλιεργούμενη έκταση 7,25 εκατ. εκταρίων, από 7,2 εκατ. εκτάρια το 2023. Το σκληρό σιτάρι αντιπροσωπεύει το 22,4% της εκτιμώμενης τουρκικής παραγωγής και θα ανέλθει σε 4,2 εκατ. τόνους.
Σύμφωνα με το USDA, τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού αναμένεται να ανέλθουν στους 283,3 εκατ. τόνους, ποσότητα που είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.
Διαγωνισμός Τυνησίας για αγορά μαλακού - σκληρού
Στο μεταξύ η Υπηρεσία Σιτηρών της Τυνησίας (ODC), στις 30 Ιουλίου 2024, προχώρησε σε δύο διαγωνισμούς για αγορά 125.000 τόνων μαλακού σιταριού και 50.000 τόνους σκληρού.
Συγκεκριμένα αγόρασε 125 χιλιάδες τόνους μαλακού σίτου από τις ακόλουθες εταιρείες:
- Amber: 25 χιλιάδες τόνοι στα 243,99 $ (225,25 ευρώ)/τόνος C&F
- Farm Sense: 25 χιλιάδες τόνοι στα 245 $ (226,18 ευρώ)/τόνος C&F και 25 χιλιάδες τόνοι στα 246 $ (227,11 ευρώ)/τόνος C&F
- Buildcom: 50.000 τόνοι στα 245,77 $ (226,89 ευρώ)/τόνος C&F
Το σκληρό σιτάρι (που ήταν από Τουρκία, Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία) αγοράστηκε:
- από την Amber: 25.000 τόνοι στα 322,89 $ (298,09 ευρώ)/τόνος C&F
- και την Casillo: 25.000 τόνοι στα 326,29 $ (301,23 ευρώ)/τόνος C&F
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού η παράδοση των σιτηρών θα γίνει την περίοδο Αύγουστο-Οκτώβριο 2024.
Με «ευχολόγια» για μειώσεις τιμών στα τρόφιμα και επανάληψη των όσων λέει από την ανάληψη των καθηκόντων του, έγινε ακόμη μια συνάντηση, σήμερα Τετάρτη (31 Ιουλίου 2024), του υπουργού κ. Θεοδωρικάκου με εμπόρους και βιομηχανίες τροφίμων.
Μια ακόμη συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των βιομηχανιών τροφίμων και των πολυεθνικών, αναφέρει το δελτίου τύπου - που εξέδωσε το υπουργείο - χωρίς όμως να υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο, τόσο από την πλευρά του υπουργού όσο και των επιχειρηματιών, στο επίμαχο της ακρίβειας και τις αποκλιμάκωσης των τιμών στα προϊόντα του περιβόητου καλαθιού του νοικοκυριού.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, η μάχη για την μείωση του κόστους ζωής συνεχίζεται με σχέδιο και επιμονή. Ιδιαίτερα για τα βασικά είδη διαβίωσης και για τα τρόφιμα που είναι στον τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου μας, καθώς στόχος μας είναι η στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας και του νοικοκυριού με όλους τους τρόπους.
Οι έλεγχοι επεκτείνονται και εντείνονται σε δεκάδες επιχειρήσεις εκατοντάδες προϊόντα και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου έχουν εντοπιστεί πολλές παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας.
Ενισχύουμε την ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού και συνεργαζόμαστε με τις Περιφέρειες για να συμμετέχουν στους ελέγχους. Οι καταναλωτές μπορούν πλέον να ενημερώνονται καλύτερα μέσα από την αναβαθμισμένη εφαρμογή e-katanalotis.
Είμαστε σταθερά σε επαφή και συνεργασία με την επιχειρηματικότητα, καθώς ταυτιζόμαστε με το αίτημα και την προσδοκία των πολιτών για κοινωνική ευθύνη από την πλευρά των επιχειρήσεων.
Αναμένω τα στοιχεία για τον Ιούλιο, όπου υπάρχουν θετικές ενδείξεις και ασφαλώς οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ καλούνται να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να μειώσουν τις τιμές ιδιαίτερα το φθινόπωρο που ανοίγουν τα σχολεία και για πολλά νοικοκυριά απαιτούνται πρόσθετα έξοδα».
Μέτρα στη διακίνηση των ζωοτροφών αποφάσισε να λάβει η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής στην Θεσσαλία στο πλαίσιο περιορισμού της πανώλης.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι μετά από ερωτήσεις, που τέθηκαν από κτηνοτρόφους και εκπροσώπους επιχειρήσεων ζωοτροφών, σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην ΠΕ Λάρισας, στις 22/07/2024, όσον αφορά τη διακίνηση ζωοτροφών φυτικής προέλευσης εντός των ζωνών προστασίας/επιτήρησης, αναφέρονται τα εξής:
1. Ζωοτροφές φυτικής προέλευσης (σύνθετες ζωοτροφές ή πρώτες ύλες ζωοτροφών, π.χ. άχυρα, μηδική) που προορίζονται για χρήση σε μικρά μηρυκαστικά, δεν επιτρέπεται να διακινηθούν εκτός της ζώνης προστασίας εφ’ όσον έχουν παραχθεί στη ζώνη προστασίας ή εκτός της ζώνης επιτήρησης εφ’ όσον έχουν παραχθεί στη ζώνη επιτήρησης.
2. Επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών και ενδιάμεσοι ζωοτροφών που προορίζονται για μικρά μηρυκαστικά και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης διακινούν τις ζωοτροφές αποκλειστικά και μόνο στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης αντίστοιχα, και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα ανωτέρω σχετικά έγγραφα.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα η ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων βιασφάλειας κατά τη διακίνηση ζωοτροφών (απολύμανση μεταφορικών μέσων, χρήση φόρμας μιας χρήσης και ποδοναρίων από τους μεταφορείς που θα αφήνεται για καταστροφή στην κτηνοτροφική εγκατάσταση, κλπ.).
3. Οι επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών και οι ενδιάμεσοι ζωοτροφών που προορίζονται για όλα τα είδη ζώων πλην των μικρών μηρυκαστικών και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στις ζώνες προστασίας/επιτήρησης διακινούν τις εν λόγω ζωοτροφές και εκτός της ζώνης επιτήρησης με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα βιασφάλειας που αναφέρονται στο σημείο (2) και ότι στις εκτροφές που παραδίνονται οι ζωοτροφές δε διατηρούνται μικρά μηρυκαστικά.
4. Ζωοτροφές που έχουν παραχθεί εκτός των ζωνών επιτήρησης μπορούν να διακινηθούν εντός των ζωνών επιτήρησης εφ’ όσον κατά τη διακίνησή τους εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα βιασφάλειας που αναφέρονται στο σημείο (2).
Ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιτοχώρου κ. Αχιλλέας Φαρμάκης, διαμαρτύρεται και καταγγέλλει όλους τους εμπλεκόμενους και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς ο νομός Πιερίας έχει εξαιρεθεί από την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι.
Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Φαρμάκης «έλαβα την συνδεδεμένη ενίσχυση στο 50% και επειδή έγινε αναφορά ότι στους πρόποδες του Ολύμπου ο νομός είναι ποτιστικός, αυτό όμως είναι ψέμα και προκαλώ όλους τους εμπλεκόμενους, είτε λέγονται Δήμαρχοι, είτε Αντιπεριφερειάρχης, είτε Βουλευτές, να έρθουν και μας αποδείξουν που βρίσκονται αυτά τα νερά και τα έργα τους».
Και συνεχίζει ο κ. Φαρμάκης «επανειλημμένες υποσχέσεις επί υποσχέσεων έχω λάβει από όλους τους αρμόδιους, ενώ μάλιστα γνωρίζω πως οι γειτονικοί νομοί, της Πέλλας και της Ημαθίας, έχουν λάβει την σχετική αποζημίωση (της συνδεδεμένης ενίσχυσης), οι οποίες σημειωτέον έχουν έργα υποδομής και άρδευσης στις περιοχές τους»....
Ο κ. Φαρμάκης αγανακτισμένος ρωτάει λοιπόν, «για ποιο λόγο έχει εξαιρεθεί της πληρωμής αυτής, ο νομός Πιερίας;»
Όπως επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιτοχώρου, «το καλοκαίρι του 2023, είχαμε επί 50 ημέρες καύσωνα με 40 C. Επίσης και φέτος, το 2024, από τις 10 Ιουνίου, συνεχίζει να έχει καύσωνες πρωτοφανείς. Άρα λοιπόν, πως επιτέλους θα δικαιωθούμε εμείς ως αγρότες και κτηνοτρόφοι;».
Και καταλήγει «αντιλαμβάνεστε ότι μας αδικείτε κατάφωρα ως αγρότες - παραγωγούς και μας οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια στην χρεωκοπία».
Τέλος, ο κ. Φαρμάκης καλεί προσωπικά τον ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, να επιληφθεί άμεσα του θέματος δίνοντας λύση στο αίτημα του ίδιου αλλά και άλλων ομοιοπαθούντων αγροτών παραγωγών της Πιερίας, που βρίσκονται σε απόγνωση.
Άγονος ήταν ο διαγωνισμός που έκανε, σήμερα Τετάρτη (17 Ιουλίου), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ».
Ο διαγωνισμός αφορούσε ποσότητα σκληρού σιταριού 35.000 τόνων (+/-10%) και μαλακού 2.500 (+/-10%).
Ο κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι προσφορές που κατατέθηκαν δεν ικανοποίησαν τον συνεταιρισμό.
Οι τιμές (επί αυτοκινήτου) που δόθηκαν ήταν:
- για το σκληρό κατώτερη 230 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 265 ευρώ ο τόνος
- για το μαλακό κατώτερη 162 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 175 ευρώ ο τόνος
Θα επαναλάβουμε τη διαδικασία του διαγωνισμού στο μέλλον».
Το πρόβλημα είναι ότι οι έμποροι αγόρασαν φέτος με ανοικτές τιμές στα αλώνια.
Επίσης θα πρέπει το ελληνικό κράτος να ξεκινήσει να κάνει φυτο-υγειονομικούς ελέγχους στο τουρκικό σκληρό σιτάρι που εισάγεται χωρίς δασμούς στην ΕΕ.
Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνάντηση των Αγροτικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των σιτηρών αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για λήψη μέτρων για τον περιορισμό φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των παραγωγών, αλλά και η παροχή κινήτρων για τη στήριξη των σιτηρών ελληνικής προέλευσης.