Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πτώση παγκόσμιας παραγωγή αραβόσιτου, μειωμένη διαθεσιμότητα και υψηλές τιμές

20/07/2022 10:55 πμ
Τελικά στην Ευρώπη δεν θα έχουμε ρεκόρ παραγωγής αραβόσιτου, όπως αρχικά αναμενόταν, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τελικά στην Ευρώπη δεν θα έχουμε ρεκόρ παραγωγής αραβόσιτου, όπως αρχικά αναμενόταν, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία που είχε πλήξει τον Μάιο πολλές χώρες της ΕΕ. 

Η έκταση καλλιέργειας αραβοσίτου στην ΕΕ το 2022/2023 αναμένεται να είναι κατά 1% μειωμένη σε σχέση με την περίοδο 2021/2022. Οι εισαγωγές αραβοσίτου της ΕΕ αναμένεται να φτάσουν τα 15 εκατ. τόνους (-9% σε σχέση με πέρσι).

Όσον αφορά τις διεθνείς πτυχές της παραγωγής και του εμπορίου, το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή αραβόσιτου είναι εξαιρετικά αβέβαιη να γίνει στην παρούσα φάση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της συνεχιζόμενης συγκομιδής στη Νότια Αμερική (για το 2021/2022). 

Το IGC εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής το 2022/2023 στους 1.183,8 εκατ. τόνους (-2,5%) σε σχέση με την παραγωγή ρεκόρ της προηγούμενης περιόδου.

Η σπορά αραβόσιτου στις ΗΠΑ καθυστέρησε σημαντικά να γίνει λόγω του ασυνήθιστα ψυχρών και υγρών καιρικών συνθηκών, γεγονός που δυσχεραίνει τις προβλέψεις για το ύψος των αποδόσεων. Η Αμερικάνικη παραγωγή προβλέπεται να ανέλθει στους 367,3 εκατ. τόνους (-4,3% σε σχέση με πέρσι).

Οι μειωμένες διαθέσιμες ποσότητες και οι υψηλές τιμές αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της διεθνούς κατανάλωσης κατά 0,6% σε σχέση με το περσινό ρεκόρ των 1.200 εκατ. τόνων, από τους οποίους οι 710 εκατ. τόνοι οδηγήθηκαν για χρήση σε ζωοτροφές.

Τα τελικά παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να μειωθούν κατά 5,6% και να ανέλθουν σε 269 εκατ. τόνους (από αυτά το 65% αποδίδεται στην Κίνα).

Λόγω της μειωμένης παγκόσμιας προσφοράς και της αβέβαιης διαθεσιμότητας από την Ουκρανία το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4,6% σε 166,3 εκατ. τόνους το 2022/2023.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
30/09/2022 12:36 μμ

Αρχίζει η διαδικασία για την υπογραφή συμβολαίων στο σκληρό σιτάρι της νέας χρονιάς.

Εντυπωσιακή αύξηση της τάξης των 15 λεπτών το κιλό από πέρσι, καταγράφεται στην τιμή που προσφέρεται στους παραγωγούς με συμβόλαιο, για να καλλιεργήσουν σκληρό σιτάρι τη νέα σεζόν.

Ήδη, όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας Λάρισας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς, δόθηκε τιμή για τα συμβόλαια στους παραγωγούς που συνεργάζονται με τον Συνεταιρισμό.

Η τιμή στα συμβόλαια είναι κατώτατη εγγυημένη στα 35 λεπτά το κιλό, 15 λεπτά δηλαδή πάνω από πέρσι. Παράλληλα, προβλέπεται και μπόνους δυο ταχυτήτων ανάλογα την ποιότητα 2 ή 3 λεπτών ανά κιλό. Την τιμή αυτή δίνει η εταιρεία Μέλισσα Κίκιζας για τα συμβόλαια της νέας χρονιάς. Όπως εξηγεί ο κ. Ρεντζιάς, η αύξηση των 15 λεπτών σε σχέση με τα περσινά συμβόλαια δόθηκε για τη στήριξη των παραγωγών λόγω του αυξημένου ενεργειακού και όχι μόνο κόστους. Η εξέλιξη αυτή, τονίζει ο κ. Ρεντζιάς έχει φέρει μεγάλη κινητικότητα στις τάξεις των παραγωγών ενόψει της νέας σποράς.

Θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή με την ανακοίνωση σχεδόν διπλής εγγυημένης κατώτατης τιμής από πέρσι και ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών. Όπως όμως λέει αποτελούν μεγάλο βραχνά για τους παραγωγούς, οι υπέρογκες αυξήσεις στα λιπάσματα και την ενέργεια...

Το Νοέμβριο οι σπορές στη Μαγνησία

Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία για τις σπορές του φθινοπώρου οι αγρότες της Μαγνησίας, τονίζει από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο, ο κ. Θανάσης Κούντριας από την Αγρομηχανική Βόλου. Σίγουρα όπως λέει η κατώτατη εγγυημένη τιμή των 38 λεπτών στα συμβόλαια αναμένεται να τονώσει το ηθικό των παραγωγών, που λόγω του κόστους το σκέπτονταν πολύ φέτος για το τί θα βάλουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν αρχίσει ήδη οι παραγωγοί να αγοράζουν λιπάσματα για τη νέα χρονιά, αλλά η σπορά στην περιοχή αναμένεται να καθυστερήσει λόγω και της μεγάλης ανομβρίας.

Έντονο ενδιαφέρον και για το κριθάρι

Εξίσου έντονο με το ενδιαφέρον των παραγωγών για καλλιέργεια σκληρού σίτου είναι ήδη το ενδιαφέρον των αγροτών και για το κριθάρι, σημείωσε ο κ. Ρεντζιάς στον ΑγροΤύπο και σ' αυτό ίσως βοηθήσει και τυχόν θέσπιση συνδεδεμένης ενίσχυσης για το προϊόν, όπως ακούγεται στη νέα ΚΑΠ.

Τελευταία νέα
29/09/2022 09:05 πμ

Μπήκαν στα χωράφια οι παραγωγοί και ξεκίνησε ο αλωνισμός του ρυζιού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Β', Βασίλη Κουκουρίκη, «εδώ και μια εβδομάδα ξεκίνησε με μικρές ποσότητες ο αλωνισμός στο ρύζι. Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και έχουμε φέτος μια καλή ποιοτικά παραγωγή με αυξημένες σε σχέση με πέρσι στρεμματικές αποδόσεις. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο αλωνισμός με τις μεγάλες ποσότητες και ελπίζουμε να παραμείνουν οι καλές καιρικές συνθήκες».  

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Λεωνίδας Κουϊμτζής, παραγωγός και πρόεδρος της Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ρυζιού Ελλάδος (Ε.Δ.Ο.Ρ.ΕΛ.), «φέτος οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν μέχρι στιγμής και η ποιότητα για όλες τις ποικιλίες είναι καλή. Η μέση απόδοση κυμαίνεται στα 900 κιλά το στρέμμα. Ο αλωνισμός γίνεται με καλές καιρικές συνθήκες και ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωσή του σε ένα περίπου μήνα. Όταν τα ρύζια αλωνίζονται όρθια είναι καλής ποιότητας.

Προβληματισμός υπάρχει από τους παραγωγούς με τον διπλασιασμό του φετινού κόστους καλλιέργειας που έχουμε σε σχέση με πέρσι. Ζητάμε, με την βοήθεια των Ιταλών συναδέλφων μας, από την Κομισιόν να υπάρξει κάποιο όριο στις ελεύθερες εισαγωγές ρυζιού από τις ασιατικές χώρες (Βιεντάμ, Καμπότζη, Ινδία κ.α.). Αν συνεχιστούν οι εισαγωγές τότε θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος για να μην γίνονται «ελληνοποιήσεις». Πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής της ΕΕ από ποια χώρα αγοράζει το ρύζι και να κρίνει με βάση την οικονομική του δυνατότητα. Οι διαφορές στο κόστος παραγωγής και στις τιμές είναι μεγάλες και κάποιοι κερδίζουν πολλά «βαφτίζοντας» ελληνικά τα ασιατικά ρύζια. Αυτό που θα πρέπει να σας τονίσω είναι ότι στις ασιατικές χώρες χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά που έχουν καταργηθεί στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Φέτος δεν προχωρήσαμε σε συμβολαιακή συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ορυζομύλων Ελλάδος για το ρύζι Καρολίνα. Θυμίζουμε πέρσι είχαμε κάνει συμφωνία παράδοσης Καρολίνας από τους δύο συνεταιρισμούς της Χαλάστρας, με τιμή αγοράς 37 λεπτά, για μια ποσότητα 1,5 εκατ. κιλά. Η τιμή αυτή όμως δεν ικανοποίησε τους ρυζοπαραγωγούς. Άποψή μου είναι ότι θα έπρεπε να κλείσει η συμφωνία με βάση την τιμή του Ρονάλντο συν 5 - 10 λεπτά. Η αύξηση τιμής είναι για να καλύψουν τα λιγότερα κιλά της Καρολίνας σε σχέση με το Ρονάλντο. Θα πρέπει να προσέξουμε την καλλιέργεια Καρολίνας γιατί πηγαίνει στην εγχώρια αγορά. Αν αυξηθεί η ποσότητα δεν θα χρειάζεται να κάνουμε εισαγωγές για να καλύψουμε τις ανάγκες της ζήτησης». 

28/09/2022 04:03 μμ

Με προκαταβολή 25 λεπτά το κιλό κάνει παραλαβές καλαμποκιού ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμπάκας «Τα Μετέωρα». 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Δημήτρης Κόττης,  «συγκεντρώνουμε καλαμπόκι για ζωοτροφές που δίνουμε στους κτηνοτρόφους μέλη του συνεταιρισμού. Ζητάμε η υγρασία των κόκκων να είναι μέχρι 14%.

Με την παράδοση στο σιλό δίνουμε μια προκαταβολή 25 λεπτά το κιλό και η εξόφληση θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου με βάση τη διεθνή τιμή. Φέτος θα συγκεντρώσουμε 1.500 τονους καλαμποκιού. Ήδη μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει στα σιλό το 50% αυτής της ποσότητας.

Όσον αφορά το αιγοπρόβειο γάλα ακόμη οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες (Πλεξίδας, Όλυμπος, Σαράντη κ.α.) δεν έχουν ανακοινώσει τιμή. Εμείς αποφασίσαμε να περιμένουμε να ανακοινωθεί επίσημα τιμή παραγωγού και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε να παραλαμβάνουμε το γάλα».  

20/09/2022 12:44 μμ

Τα πρώιμα καλαμπόκια έπιασαν και τα 37 λεπτά στον παραγωγό και συγκεκριμένα στην περιοχή του κάμπου του Αγρινίου, ενώ οι αποδόσεις ποικίλουν.

Στα 30 λεπτά καθαρά στον παραγωγό διαμορφώθηκε η τιμή για το καλαμπόκι εσοδείας 2022 που προσφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας Η Ένωση, όπως γνωστοποίησε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΑΣ κ. Λάμπης Κουμπρίδης.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου – ΕΒΟΛ ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 19/09/2022 ξεκίνησε την παραλαβή καλαμποκιού, εσοδείας 2022 που θα πληροί τις ποιοτικές προϋποθέσεις, στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, στο σιλό του Αγίου Δημητρίου Βελεστίνου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος του Συνεταιρισμού κ. Γιώργος Γαλογαύρος, θα δοθεί στους παραγωγούς άμεσα προκαταβολή 0,31€/kg και η τελική τιμή θα οριστικοποιηθεί έως τις 20/10/2022.

Παραλαβές προϊόντος ξεκίνησε και ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας (ΘΕΣγη) ενημερώνοντας τα μέλη του και τους συνεργαζόμενους παραγωγούς ότι η παραλαβή εσοδείας 2022 γίνεται στους αποθηκευτικούς χώρους της Nutria Α.Ε. στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Η τιμή στις 19 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του συνεταιρισμού ήταν στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ στη Δυτική Ελλάδα, η Ένωση Λεχαινών ανακοίνωσε προ ημερών πως παραλαμβάνει από τους αγρότες προϊόν, προς 35 λεπτά το κιλό. Στις διεθνείς αγορές το εμπόρευμα κινείται στα επίπεδα των 32,3 λεπτό ανά κιλό, αν και στην Ιταλία την Τρίτη το καλαμπόκι έκλεισε στα 361 ευρώ ο τόνος.

Μείωση παγκόσμιας παραγωγής βλέπει το USDA

Όπως αναφέρει σε έκθεση που δημοσιοποίησε στις 12 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί ως αποτέλεσμα της κάμψης παραγωγής σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες. Οι παγκόσμιες εξαγωγές μειώνονται επίσης λόγω των μειωμένων εξαγωγών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε σχέση με την έκθεση του Αυγούστου, οι προσφορές των μεγάλων εξαγωγέων έχουν αυξηθεί. Οι προσφορές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 26 $/τόνο στα 325 $. Τον Αύγουστο, το USDA εκτίμησε την εθνική μέση απόδοση μειωμένη κατά 1,6 μπουσέλ το στρέμμα.

19/09/2022 11:35 πμ

Το προϊόν που θα παραλάβει ο Συνεταιρισμός προορίζεται όλο για αυτο-κατανάλωση.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου – ΕΒΟΛ ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 19/09/2022 ξεκίνησε την παραλαβή καλαμποκιού, εσοδείας 2022 που θα πληροί τις ποιοτικές προϋποθέσεις, στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, στο σιλό του Αγίου Δημητρίου Βελεστίνου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος του Συνεταιρισμού κ. Γιώργος Γαλογαύρος, θα δοθεί στους παραγωγούς άμεσα προκαταβολή 0,31€/kg και η τελική τιμή θα οριστικοποιηθεί έως τις 20/10/2022.

Η πληρωμή θα γίνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην Α’ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, μετά την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 22/09/2022.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλογαύρο, μια πρώτη εικόνα από το θερισμό στα καλαμπόκια της περιοχής δείχνουν αποδόσεις γύρω στα 1.500 κιλά ανά στρέμμα.

14/09/2022 12:46 μμ

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας - ΘΕΣγη ενημερώνει τα μέλη του και τους συνεργαζόμενους παραγωγούς ότι ξεκίνησε η παραλαβή καλαμποκιού εσοδείας 2022 στους αποθηκευτικούς χώρους της Nutria Α.Ε. στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Κουτσιούλης, «από Τετάρτη (14/9) ξεκινήσαμε να παραλαμβάνουμε καλαμπόκι. Η σημερινή κλειστή τιμή είναι στα 30 λεπτά το κιλό. Κάθε ημέρα η κλειστή τιμή θα μπορεί να αλλάζει και θα ενημερώνονται οι παραγωγοί».  

Όπως τονίζει συνεταιρισμός συνυπολογίζοντας τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς και τα υψηλά κόστη παραγωγής, η παραλαβή θα γίνεται με τους εξής όρους:
1. Η κλειστή τιμή παραγωγού και η οποιαδήποτε μεταβολή αυτής, θα ανακοινώνεται μέσω του site (εδώ).
2. Δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς που το επιθυμούν να κρατήσουν ανοικτή τιμή το αργότερο μέχρι 31/12/2022.

Παραλαβές θα πραγματοποιούνται καθημερινά 8:00 π.μ. - 8:00 μ.μ. 
Οι πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η τιμολόγηση. 
Υπεύθυνοι επικοινωνίας:

  • κ. Κουτσιούλης Ιωάννης, τηλ. 6932605241
  • κ. Κανάκης Γεώργιος, τηλ. 6945542477
13/09/2022 05:12 μμ

Υψηλές τιμές κατάφερε για μια ακόμα φορά να πιάσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός από τη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες, έκανε πράξη με τιμή 45 λεπτά καθαρά στον παραγωγό για το σκληρό σιτάρι το συμβολαιακό, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Αντώνης Ρεντζιάς.

Παράλληλα, ο Συνεταιρισμός έκανε δημοπρασία για σκληρό επίσης σιτάρι εσοδείας φετινής, που δεν εντάσσονταν στο πρόγραμμα συμβολαιακής. Στην προκειμένη περίπτωση, η τιμή έκλεισε στα 44 λεπτά ανά κιλό καθαρά στο χέρι του παραγωγού.

Οι συνολικές ποσότητες που δόθηκαν ήταν πάνω από 500 τόνους, ενώ και στις δυο περιπτώσεις το προϊόν πήρε η εταιρεία Μέλισσα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ρεντζιάς, ο ΑΣ Νίκαιας έχει ακόμα κάποιες ποσότητες σίτου.

12/09/2022 09:29 πμ

Μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή σιταριού, ηλίανθου και καλαμποκιού, υπάρχουν στη Ρουμανία λόγω ξηρασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της Ρουμανίας, υπολογίζεται ότι περίπου 3.300.000 στρέμματα (ποσοστό 5% από την συνολικά καλλιεργούμενη έκταση) έχουν πληγεί από την ξηρασία, με την παραγωγή του σιταριού αναμένεται να είναι χαμηλότερη κατά 15-18% από την περυσινή (που ήταν περίπου 11,3 εκ. τόνους), ενώ επίσης σε πάνω από διψήφιο αριθμό προβλέπονται να είναι οι μειώσεις στην παραγωγή καλαμποκιού και ηλίανθου.

Για το ρουμάνικο καλαμπόκι, το Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για δραματική μείωση της παραγωγής και των εξαγωγών του για την περίοδο 2022/2023. Στην τελευταία έκθεση που δημοσιοποίησε αναθεώρησε τις εξαγωγές καλαμποκιού της ΕΕ προς τα κάτω κατά 2 εκατομμύρια τόνους, λόγω κυρίως των προβλημάτων της ξηρασίας στη Ρουμανία.

Θυμίζουμε ότι η χώρα αποτελεί σημαντικό εξαγωγέα καλαμποκιού στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε στα επίσημα στοιχεία της ότι για τους πρώτους 11 μήνες του εμπορικού έτους 2021/2022 (που έληξε στις 30 Ιουνίου 2022) οι εξαγωγές καλαμποκιούν της ΕΕ ανήλθαν στους περίπου 6 εκατ. τόνους (συμπεριλαμβανομένων των μεταποιημένων προϊόντων), εκ των οποίων οι 4,2 εκατ. τόνοι προέρχονταν από τη Ρουμανία.

05/09/2022 04:13 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή στα πρώιμα καλαμπόκια, ενώ μετά τις 15 - 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να μπει σε κανονικούς ρυθμούς ο αλωνισμός της φετινής παραγωγής. 

Παρόλα αυτά οι έμποροι προσπαθούν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους. Αυτό που προβληματίζει είναι ότι κάνουν αγορές για τις εβδομαδιαίες ανάγκες τους και δεν βιάζονται να στοκάρουν στις αποθήκες.

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι ακόμη αγοράζουν την περσινή παραγωγή από τις αποθήκες. Ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν περσινό καλαμπόκι από τις αποθήκες. Η διακύμανση των τιμών είναι μεγάλη και είναι ανάλογα με τις ποσότητες, την συσκευασία και τον τρόπο πληρωμής. Όταν ξεκινήσει η πώληση της φετινής παραγωγής είναι σίγουρο ότι θα έχουμε μια αύξηση τιμής που ακόμη δεν γνωρίζουμε που θα φτάσει».

Ο κ. Χρήστος Τσομπάνος αγελαδοτρόφος και αναπληρωτής πρόεδρος στον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «από 28 έως 32 λεπτά είχα κλείσει το καλαμπόκι από τον Φεβρουάριο. Αυτή την εποχή ο κτηνοτρόφος αγοράζει περσινό καλαμπόκι μετρητοίς στα 35 λεπτά. Αν αγοράσεις με πίστωση φτάνει στα 37 λεπτά. Οι Βούλγαροι πουλάνε το καλαμπόκι στα 26 λεπτά. Με τα μεταφορικά φτάνει στην χώρα μας στα 35 λεπτά αγορά από τον κτηνοτρόφο.

Εκτός από το κόστος ζωοτροφών μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και με τους εργάτες. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δίνει εξάμηνη άδεια παραμονής στους μετανάστες την οποία να ανανεώνει για έξι μήνες αλλά μόνο για διαμονή στην Ελλάδα και εργασία στην εκτροφή.

Η κατάσταση στην κτηνοτροφία δεν είναι καλή και έχουμε μεγάλη μείωση ζωικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις αρχές του έτους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022, έχουν σφαχτεί 65.000 θηλυκές αγελάδες. Επίσης έχουμε μεγάλη μείωση στις παραδόσεις αγελαδινού γάλακτος κάθε μήνα. Μόνο για τον Ιούνιο έχουμε μείωση 8% στην παραγωγή γάλακτος».

Στο μεταξύ η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λεχαινών στην Ηλεία ανακοίνωσε τιμή με την οποία θα παραλαμβάνει το καλαμπόκι από τα μέλη της. Συνήθως η ΕΑΣ Λεχαινών δίνει από τις υψηλότερες τιμές στην χώρα. Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο υπεύθυνοι από το τμήμα ζωοτροφών της ΕΑΣ, η διοίκηση του συνεταιρισμού ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει καλαμπόκι στα 35 λεπτά το κιλό. Στις εγκαταστάσεις του ξηραντηρίου καλαμποκιού της ΕΑΣ Λεχαινών συγκεντρώνεται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο μέρος από τις καλλιεργούμενες ποσότητες καλαμποκιού από την Ηλεία. Πρόκειται για εγκαταστάσεις με ιδιόκτητα σιλό, χωρητικότητας 15.000 τόνων.

29/08/2022 11:44 πμ

Στον κάμπο του Αγρινίου οι πρώτες πράξεις πώλησης έγιναν με τιμή στα 37 λεπτά το κιλό.

Με μείωση αποδόσεων λόγω και των ζημιών από τις πρόσφατες κακοκαιρίες ξεκίνησαν τα αλωνίσματα στα πρώιμα καλαμπόκια. Ωστόσο οι τιμές παραγωγού είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσης Οικονόμου, καλαμποκοπαραγωγός από τα Καλύβια Αγρινίου, ο ίδιος έκοψε τα πρώτα πρώιμα καλαμπόκια της περιοχής, ίσως και της χώρας, συνολικά 120 τόνους σπυρί, κλείνοντας συμφωνία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου αλλά και ιδιώτες από την περιοχή για μια τιμή στα 37 λεπτά το κιλό. Όσον αφορά στις αποδόσεις, όπως μας είπε, δεν πέρασαν τα 1.200 κιλά, ενώ υπήρξαν ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία, που χτύπησε μεταξύ των άλλων εσπεριδοειδή, ακτινίδια, τριφύλλια κ.λπ.

Τις πράξεις σε αυτά τα επίπεδα τιμών επιβεβαιώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Συνεταιρισμό Δοκιμίου, σημειώνοντας πως με 37 λεπτά ξεκίνησαν τα πρώτα στο Αγρίνιο, προβλέποντας τιμές ρεκόρ για το χειμώνα, εξαιτίας της ξηρασίας στην ΕΕ, αλλά και του τσουχτερού κοστολογίου.

Στα 37 λεπτά αγοράζει αυτή την περίοδο το φετινό καλαμπόκι ο κτηνοτρόφος στη Λάρισα, τονίζει από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος των Θεσσαλών κτηνοτρόφων, κάνοντας λόγο για οικονομική δυσπραγία των μονάδων.

23/08/2022 11:57 πμ

Οι βροχοπτώσεις έφεραν καθυστέρηση στο θερισμό του πρώιμου καλαμποκιού. Αναστάτωση ωστόσο επικρατεί στην αγορά για το που θα κυμανθούν οι τιμές φέτος λόγω της αύξησης του κόστους καλλιέργειας. Πάντως έγιναν εμπορικές πράξεις σε κάποια πρώιμα στη δυτική Ελλάδα στα 35 λεπτά. 

Ο κ. Λάμπρος Φλώρος, παραγωγός από την Λιβαδειά της Βοιωτίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «μεγάλες ζημιές έχουμε και φέτος από τα αγριογούρουνα στην περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν και αναμένουμε υψηλές αποδόσεις. Ο θερισμός θα ξεκινήσει από τις 15 Σεπτεμβρίου στην Βοιωτία. 

Αυτή την εποχή το ενσίρωμα καλαμποκιού είναι στα 8 λεπτά το κιλό (διπλάσιο σε σχέση με πέρσι). Όποιος θέλει να αγοράσει καλαμπόκι η τιμή του είναι στα 40 λεπτά το κιλό. Το ερώτημα είναι αν με αυτή την τιμή θα αγοράσουν μεγαλέμποροι ή κτηνοτρόφοι. Θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή του γάλακτος για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να το αγοράσουν. Η ζήτηση πάντως φέτος θα οδηγήσει τις τιμές».    

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χάρης Λιούρης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το αλώνισμα στο καλαμπόκι αναμένεται να ξεκινήσει στην περιοχή από τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Δεν υπάρχουν ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών στην καλλιέργεια αλλά έχουμε ζημιές από τα αγριογούρουνα. Από 35 μέχρι 40 λεπτά κυμαίνονται αυτή την εποχή οι τιμές πώλησης του καλαμποκιού. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα».

Ο Δημοσθένης Μπέτσικας, παραγωγός και εμπορικός διευθυντής της Ένωσης Αγρινίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησαν σε κάποιες περιοχές τον θερισμό καλαμποκιού. Έγιναν κάποιες εμπορικές πράξεις γύρω στα 35 λεπτά το κιλό αλλά αυτές οι τιμές δεν είναι δεσμευτικές για το τι μπορεί να συμβεί από την επόμενη εβδομάδα που θα ξεκινήσει με καλούς ρυθμούς ο θερισμός. Υπάρχει μια αναστάτωση στην αγορά με το κόστος καλλιέργειας να έχει αυξηθεί κατά 200% σε σχέση με πέρσι. Θα πρέπει όμως να υπάρξει μια ισορροπία για να μπορέσει να το αγοράσει και ο κτηνοτρόφος. Οι αποδόσεις φέτος φαίνεται να είναι μειωμένες λόγω καύσωνα και κυμαίνονται από 1.000 έως 1.200 κιλά το στρέμμα. Η ποιότητα φαίνεται να είναι καλή».

Ο Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα πρώιμα καλαμπόκια έπρεπε να έχουν ξεκινήσει αυτές τις ημέρες αλλά οι βροχές πήγαν πίσω το αλώνισμα. Από αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι μεγάλες ποσότητες στην περιοχή. Το ενσίρωμα στην περιοχή είναι στα 400 ευρώ το στρέμμα όταν πέρσι κυμαινόταν περίπου στα 250 ευρώ το στρέμμα. Πάντως τα πρώιμα καλαμπόκια κάθε χρόνο ξεκινούν με αυξημένες τιμές και στην συνέχεια όταν ξεκινά ο θερισμός με τις μεγάλες ποσότητες μειώνονται. Φέτος όμως κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τις τιμές. Από την άλλη έχουν ξεκινήσει οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία. Στην περιοχή της Βισαλτίας δεν υπάρχουν ζημιές και αναμένεται να έχουμε καλή ποιότητα και υψηλές αποδόσεις».

Ο Χρήστος Τσιχίτας, παραγωγός και πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή τελειώνουν τα ενσιρώματα και ξεκινούν τα πρώιμα. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να μπει σε υψηλούς ρυθμούς ο αλωνισμός. Θεωρώ ότι οι αποδόσεις θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Εκτιμώ ότι οι τιμές φέτος θα είναι καλές και θα κυμανθούν πάνω από 30 λεπτά». 

11/08/2022 10:54 πμ

Η απεμπλοκή ουκρανικών πλοίων στο λιμάνι της Οδησσού έχει ηρεμήσει κάπως τις αγορές μαλακού σιταριού, παρά τις προβλέψεις για μικρότερη παραγωγή διεθνώς, σε σύγκριση με την παραγωγή ρεκόρ του περσινού έτους.

Αυτό αναφέρει το Ιταλικό Ινστιτούτο Ismea σε σχετική έκθεση που δημοσίευσε στις 10 Αυγούστου.

Οι πρώτες τιμές του Ιουλίου 2022, που αντιστοιχούν στην έναρξη της εκστρατείας 2022/23, σημειώνει το Ινστιτούτο, έδιεξαν σημάδια ανάσχεσης, μετά το ρεκόρ των 400 ευρώ/τόνο που επιτεύχθηκε στο σιτάρι στα τέλη του περασμένου έτους.

Κατά μέσο όρο, λέει το Ismea, τον Ιούλιο του 2022 η τιμή των σιτηρών στην Ιταλία μειώθηκε κατά 6,5% σε μηνιαία βάση, φτάνοντας τα 361,78 ευρώ/τόνο. Πιο αναλυτικά, το πρώτης ποιότητας μαλακό σιτάρι έφτασε τα 356,50 ευρώ/τόνο στη Μπολόνια, γράφοντας απώλειες -7,3% τον Ιούνιο και 365,13 ευρώ/τόνο στο Μιλάνο (-8,3%). Η τάση του προϊόντος σε χώρες εκτός Ιταλίας ήταν παρόμοια, με πτώση στη Γαλλία τον Ιούλιο κατά 15% σε σχέση με ένα μήνα πριν, στις ΗΠΑ -11% και στον Καναδά -12%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που παρέχονται από το IGC (Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών), αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς, η παγκόσμια παραγωγή μαλακού σίτου το 2022 θα έφτανε τους 737 εκατ. τόνους, ήτοι μειωμένες κατά -1,7% σε σύγκριση με το ρεκόρ του 2021. Η παραγωγή και τα αποθέματα, ακόμη και αν εκτιμάται ότι μειώνονται, εντούτοις θα παραμείνουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 ετών ενώ η ζήτηση είναι σταθερή.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο να κάνει κάποιος μια μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για την εξέλιξη της αγοράς, υπογραμμίζει η Ismea, δεδομένης, όπως αναφέρει, της πολυπλοκότητας των γεωπολιτικών εξελίξεων. Εξάλλου, σημειώνει το Ismea, κοιτάζοντας μόνο τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς στη σεζόν 2021-2022, κανείς δεν θα περίμενε την έξαρση των τιμών που αφορούσε στο μαλακό σιτάρι, με τις τιμές να αυξάνουν έως και 60% στα κύρια παγκόσμια εμπορικά κέντρα. Οι αυξήσεις προκλήθηκαν, όπως τονίστηκε επανειλημμένα, από ένα μίγμα συνακόλουθων παραγόντων στους οποίους η σύγκρουση στην Ουκρανία λειτούργησε ως θρυαλλίδα εξελίξεων και οι οποίοι επηρέασαν επίσης τη χονδρική τιμή του μαλακού σίτου, θέτοντας τους μύλους σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Όσον αφορά στην Ιταλία, τα προσωρινά ακόμη στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Istat υποδεικνύουν αύξηση των εκτάσεων με μαλακό σιτάρι (+ 9,3%) και μείωση των αποδόσεων (-6,8%), λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που εμπόδισαν τη βέλτιστη ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Η εκτιμώμενη μείωση των αποδόσεων στην Ιταλία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση των εισαγωγών σιτηρών για να επιτρέψει στην εθνική βιομηχανία επεξεργασίας μαλακού σίτου να ανταποκριθεί στην αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και των εξαγωγών προϊόντων αρτοποιίας, η οποία, όπως προέκυψε για το πρώτο τρίμηνο του έτους, είναι πιθανό να συνεχίσει και τους επόμενους μήνες, καταλήγει το Ismea.

10/08/2022 01:30 μμ

Στα 41 λεπτά το κιλό συν ΦΠΑ δίνει κλειστή τιμή για το σκληρό σιτάρι, μέχρι 12 Αυγούστου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ».

Συγκεκριμένα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» ανακοινώνει τη σύναψη συμφωνίας για την πώληση του σκληρού σίτου με τις παρακάτω δυνατότητες για τους παραγωγούς:

Όσοι παραγωγοί επιθυμούν να αφήσουν μέρος ή ολόκληρη την ποσότητά τους ανοιχτή θα λάβουν προκαταβολή 0,20 €/kg και τους παρέχεται η δυνατότητα να κλείσουν τις ποσότητές τους μέχρι την 27/01/2023.

Σε εβδομαδιαία βάση η ΕΝΩΣΗ θα ανακοινώνει την τιμή βάσει της οποίας θα μπορούν οι παραγωγοί να κλείσουν τις ποσότητές τους.

Για το χρονικό διάστημα έως 12 Αυγούστου, η τιμή κλεισίματος για το σκληρό σιτάρι ορίζεται: 0,41 €/kg συν ΦΠΑ

Στο τέλος του έτους και ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών του Συνεταιρισμού θα εξεταστεί πιθανή χορήγηση συμπληρωματικής τιμής.

09/08/2022 12:05 μμ

Η τιμή των 53,1 λεπτών το κιλό που ανακοίνωσε την Δευτέρα, περιλαμβάνει και το ΦΠΑ.

Επίσης, όπως εξηγεί ο Συνεταιρισμός, η τιμή των 470 ευρώ (47 λεπτά το κιλό) ανά μετρικό τόνο επιτεύχθηκε ως μέσος όρος από την αρχή της περιόδου συγκομιδής έως και σήμερα.

Η ανακοίνωση της ΕΑΣ Διδυμοτείχου έχει ως εξής:

Σε συνέχεια της από 8-8-2022 ανακοίνωσής μας διευκρινίζεται ότι:

η τιμή των 531,10 ευρώ ανά μετρικό τόνο συμπεριλαμβάνει και τον ΦΠΑ (για τους παραγωγούς που τηρούν βιβλία).

Επίσης, η τιμή των 470 ευρώ ανά μετρικό τόνο επιτεύχθηκε ως μέσος όρος από την αρχή της περιόδου συγκομιδής έως και σήμερα.

Η Ε.Α.Σ. Διδυμοτείχου - Έβρου βρίσκεται πάντα κοντά στον Αγρότη.

08/08/2022 04:28 μμ

Γίνονται ήδη πράξεις στην αγορά ακόμα και με 8 λεπτά το κιλό, όμως γενικά δεν υπάρχει στάνταρ τιμή, όπως άλλες χρονιές.

Ξεκίνησαν τα θερίσματα στα καλαμπόκια που προορίζονται για ενσίρωμα. Προς επιβεβαίωση όσων γράψαμε εδώ και ένα μήνα περίπου, οι τιμές έχουν ξεφύγει σε πολλές περιπτώσεις, όμως οι αποδόσεις είναι μέτριες σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Αλέξανδρος Καρανάσος που κάνει εμπορία ζωοτροφών με έδρα στην Αλιάρτο Βοιωτίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως ακόμα δεν έχει ακόμα θεριστεί καλαμπόκι στην περιοχή, η δε τιμή στο ενσίρωμα καλαμποκιού που ακούγεται ήδη είναι στα 6 με 7 λεπτά το κιλό στον παραγωγό.

Ούτε στο νομό Ιωαννίνων ξεκίνησε ο θερισμός των καλαμποκιών για ενσίρωμα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Μαντής, που κάνει εμπορία ζωοτροφών κι έχει έδρα στον Κατσικά Ιωαννίνων η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τον κ. Μαντή, που καλλιεργεί 600 στρέμματα καλαμπόκι, τα περσινά αποθέματα ενσιρώματος έχουν εξαντληθεί εδώ και καιρό κι όλοι αναμένουν τη νέα σοδειά. Σε σχέση με τις τιμές, ο ίδιος μας υπογράμμισε πως οι παραγωγοί φέτος έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και η κατάσταση είναι... κάπως μπερδεμένη, λόγω των πολύ υψηλών κοστολογίων.

Στο νομό Σερρών έχει ξεκινήσει το θέρισμα του καλαμποκιού για ενσίρωμα και οι αποδόσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ από την περιοχή, κυμαίνονται στους 5,5 με 6,5 τόνους το στρέμμα. Οι παραγωγοί των Σερρών φέτος έχουν υψηλές απαιτήσεις λόγω του τσουχτερού κόστους, ενώ όπως μας είπαν έμποροι από την περιοχή η τιμή στον παραγωγό κυμαίνεται στα 6 με 7 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Διονύσης Οικονόμου, καλαμποκοπαραγωγός από την περιοχή του Αγρινίου, ο οποίος κόβει πρώτος στην περιοχή καλαμπόκι για σπυρί (καρπό) τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως φέτος οι αποδόσεις στα καλαμπόκια αναμένονται μέτριες και πως οι τιμές στο ενσίρωμα στην περιοχή είναι από 7 λεπτά κι άνω. Σημειωτέον ότι σε 10 περίπου ημέρες από σήμερα αναμένεται ο πρώτος θερισμός καλαμποκιού για σπυρί στην περιοχή του Αγρινίου, που πέρσι έπιασε τιμή 30 λεπτά στο ξεκίνημα.

Ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από το νομό Βοιωτίας δήλωσε τέλος μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι άρχισαν οι κοπές στην περιοχή της Κωπαΐδας, όπου οι αποδόσεις είναι πεσμένες κατά 20% περίπου, σε σχέση με πέρσι, οι δε τιμές, δε φαίνεται να πέφτουν κάτω από τα 8 λεπτά το κιλό φέτος.

08/08/2022 01:48 μμ

Ανακοινώσεις από την Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμών Διδυμοτείχου Έβρου.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες και τις εξελίξεις των σιτηρών, με τη συνεχή πτωτική τάση της τιμής, καταφέραμε να πετύχουμε την μεγαλύτερη τιμή για τον σκληρό σίτο εσοδείας 2022 για την περιοχή μας», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμών Διδυμοτείχου Έβρου. Βέβαια, μια εβδομάδα πριν, στη Φότζια, το σκληρό σιτάρι έφθανε στα 53 λεπτά το κιλό (530 ευρώ ο τόνος).

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Αξιώτης Καμπρούδης, μετά από συμφωνία του Συνεταιρισμού με το Μάρκου, με τον οποίο διατηρεί συνεργασία αρκετά έτη, ο παραγωγός πληρώνεται το σκληρό σιτάρι με 531,1 ευρώ τον τόνο, δηλαδή 53,1 λεπτά το κιλό. Η τιμή αυτή συμπεριλαμβάνει και το ΦΠΑ και αφορά σε παραγωγούς που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων. Για τους υπόλοιπους παραγωγούς, τώρα, που δεν τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, η τιμή που δίνει ο Συνεταιρισμός ανέρχεται σε 47 λεπτά ανά κιλό (470 ευρώ ο τόνος).

Σύμφωνα δε με όσα μας είπε ο κ. Καμπρούδης, οι πληρωμές των παραγωγών έχουν ήδη αρχίσει, ενώ υπάρχουν αγρότες που είχαν λάβει και προκαταβολή. Σύμφωνα με τον ίδιο κάποιοι παραγωγοί είχαν λάβει τιμή και 45 και 49 λεπτά το κιλό. Ο Συνεταιρισμός συγκέντρωσε φέτος γύρω στους 3.000 τονους σκληρό σιτάρι.

03/08/2022 05:13 μμ

Οι Ουκρανοί παραγωγοί, παρά την εμπόλεμη κατάσταση στην χώρα τους, κατάφεραν και φέτος να καλλιεργήσουν σιτηρά.

Ωστόσο δεν υπάρχουν χώροι για την αποθήκευσή τους. Γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν χώροι αποθήκευσης (σιλό) για να εξαχθούν στη συνέχεια και να φρενάρουν την άνοδο των διεθνών τιμών. 

Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας υπολογίζει ότι τουλάχιστον 15 εκατ. τόνοι σιτηρών (μετά και το αλώνισμα του καλαμποκιού που θα γίνει το φθινόπωρο) κινδυνεύουν να μείνουν στα χωράφια.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ένα έργο 40 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (52 εκατ. δολάρια Καναδά), που χρηματοδοτείται από τον Καναδά, για την κατασκευή χώρων αποθήκευσης για τη νέα σοδειά της Ουκρανίας. Η πρωτοβουλία θα επιτρέψει την αποθήκευση 2,4 εκατ. τόνων σιτηρών, κατά την περίοδο 2022-2023, μαζί με σχετική τεχνική υποστήριξη και εξοπλισμό. Αυτή η απόφαση έρχεται σαν συνέχεια της στήριξης, ύψους 17 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, που παρείχε πρόσφατα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας για την αποθήκευση ποσότητας 1 εκατ. τόνων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του FAO, φέτος η Ουκρανία αναμένει να συγκομίσει συνολικά έως και 51,1 εκατ. τόνους δημητριακών.

Η χώρα έχει μια δυνατότητα αποθήκευσης 75 εκατ. τόνων, όμως ένα ποσοστό 14% των εγκαταστάσεων έχει υποστεί σημαντικές ζημιές ή έχει καταστραφεί. Σε ένα ποσοστό 30% των σιλό παραμένει η περσινή παραγωγή, ύψους 22 εκατ. τόνους, η οποία γίνεται προσπάθεια να εξαχθεί μέσω πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης ποσοστό 10% των εγκαταστάσεων βρίσκεται στα κατεχόμενα εδάφη από τη Ρωσία.

«Δεδομένων των πρωτόγνωρων προκλήσεων αποθήκευσης φέτος, απαιτούνται καινοτόμες λύσεις. Χάρη στη χρηματοδότηση που παρέχεται από την οργάνωση Global Affairs Canada, θα παραδοθούν στην χώρα αποθήκες σιτηρών, καθώς και μηχανήματα φόρτωσης και εκφόρτωσης», δήλωσε ο κ. Rein Paulsen, Διευθυντής του FAO. Και πρόσθεσε ότι Οργανισμός του ΟΗΕ έχει συγκεντρώσει ήδη κονδύλι 70,4 εκατ. δολαρίων, από τα συνολικά 180,4 εκατ. που απαιτούνται στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την αποθήκευση της φετινής σοδειάς των ουκρανικών σιτηρών.

02/08/2022 04:09 μμ

Οι ξηρές και ζεστές συνθήκες σε ολόκληρη την ΕΕ, σε συνδυασμό με τη μείωση των εκτάσεων με καλαμπόκι, αναμένεται να μειώσουν τη συνολική παραγωγή σιτηρών στην Ευρώπη το 2022/23, λέει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το USDA σε έκθεσή του στις 29 Ιουλίου, οι εξαγωγές σιτηρών της ΕΕ αναμένεται να παραμείνουν σταθερές και να υποκαταστήσουν εν μέρει τις απώλειες από τις εισαγωγές χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Τα κράτη - μέλη εισαγωγής σιτηρών της ΕΕ θα επεκτείνουν τις αγορές τους σε εναλλακτικούς προμηθευτές σιτηρών για να αντισταθμίσουν την περιορισμένη πρόσβαση στα Ουκρανικά σιτηρά και τη μικρότερη εγχώρια διαθεσιμότητα. Τα στενά περιθώρια κέρδους των κτηνοτρόφων και οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της χρήσης σιτηρών στις ζωοτροφές. Δεδομένων αυτών των παραγόντων, η ΕΕ αναμένεται να ολοκληρώσει με σφιχτά τελικά αποθέματα σιτηρών το 2022/23.

Πιο αναλυτικά, η συνολική έκταση με σιτάρι της ΕΕ για το 2022/23 έχει ελαφρώς αυξηθεί σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις, λόγω αυξημένων σε σχέση με το αναμενόμενο εκτάσεων που σπάρθηκαν σε Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Σλοβακία και Ισπανία, οι οποίες αντισταθμίζουν και με το παραπάνω τις μικρότερες εκτάσεις σε Γαλλία, Δανία και Ουγγαρία. Ωστόσο, δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, δηλαδή η έλλειψη βροχοπτώσεων και η υπερβολική ζέστη δημιουργούν προβλήματα.

Οι κορυφαίες χώρες παραγωγής σίτου της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Ισπανία) αναμένουν αποδόσεις χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες προηγουμένως. Η πτώση της απόδοσης ήταν σημαντική σε πολλά εδάφη, όμως, σε εδάφη που τα φυτά μπορούσαν να συγκρατήσουν την υπόγεια υγρασία πιο αποτελεσματικά, τα πήγαν πολύ καλύτερα. Οι υπερβολικές θερμοκρασίες τον Ιούνιο του 2022 είχαν αντίκτυπο στο στάχυ, ειδικά σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερο ειδικό βάρος. Ο αλωνισμός σιταριού ξεκίνησε έως και τρεις εβδομάδες νωρίτερα στις περισσότερες σιτοπαραγωγικές χώρες της ΕΕ.

Οι εισαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν

Οι εισαγωγές σίτου στην ΕΕ αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω το 2021/22, λόγω των υψηλότερων του αναμενομένου, εισαγωγών Βρετανικού σίτου στην Ιρλανδία, Ισπανία και Ολλανδία και Ρωσικού και Σερβικού σίτου στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά ακόμα χαμηλότερες από ό,τι το 2020/21, όταν και καταγράφηκαν μεγάλες εισαγωγές εκτός ΕΕ από την Ιταλία για αντιστάθμιση της φτωχής εγχώριας καλλιέργειας. Παρά τη μικρότερη σοδειά, οι εξαγωγές σίτου της ΕΕ το 2022/23 ενδέχεται να ωφεληθούν, εξαιτίας των οικονομικών περιορισμών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εξαγωγές σίτου της Ρωσίας και τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ-δολαρίου που ευνοεί το σιτάρι της ΕΕ στις διεθνείς αγορές. Οι εξαγωγές σιταριού της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας αναμένεται να αυξηθούν αρκετά.

Πεσμένη η παραγωγή καλαμποκιού

Η εκτίμηση για την παραγωγή καλαμποκιού στην ΕΕ αναθεωρήθηκε σε 64 εκατ. τόνους, 10% χαμηλότερα από την προηγούμενη σεζόν, κάτι που αποδίδεται στην μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά και τον αντίκτυπο της ξηρασίας και της ζέστης στις αρχές του καλοκαιριού στην καλλιέργεια. Την άνοιξη, οι βροχοπτώσεις βελτίωσαν μόνο εν μέρει την υγρασία του εδάφους, η οποία ήταν ήδη σε χαμηλό επίπεδο, λόγω των ξηρότερων και θερμότερων συνθηκών του χειμώνα σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης. Η έλλειψη βροχοπτώσεων και οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες κατά το πρώτο μέρος του καλοκαιριού είναι ορατές στα χωράφια με καλαμπόκι. Στην Ουγγαρία, οι καύσωνες και η έντονη ξηρασία προκαλούν ζημιές στη γεωργία, ειδικά στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Στη Ρουμανία, εκτός από τις νοτιοδυτικές και κεντρικές περιοχές, η καλλιέργεια καλαμποκιού επηρεάζεται από την ξηρασία σε διάφορους βαθμούς, πιο εμφανώς στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Εκτός από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, απότομα χαμηλότερες αποδόσεις αναμένονται στη Γαλλία και την Πολωνία, ενώ η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Σλοβακία αναμένουν μέτριες μειώσεις.

Οι χρήσεις καλαμποκιού στις ζωοτροφές έχουν μειωθεί και αυτό ισχύει κυρίως για την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και το Βέλγιο, σύμφωνα με τη μείωση των αποθεμάτων των ζώων και το αυξημένο λειτουργικό κόστος που αποδυναμώνει τον κτηνοτροφικό τομέα. Σημαντικοί παγκόσμιοι παραγωγοί καλαμποκιού, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και ο Καναδάς συνέβαλαν στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στην αγορά καλαμποκιού της ΕΕ. Το τέταρτο τρίμηνο της σεζόν αναμένεται ότι το καλαμπόκι θα προέρχεται κυρίως από τη Βραζιλία, η οποία έχει άφθονη εγχώρια προσφορά. Τα τελικά αποθέματα προβλέπεται να ανέβουν την τρέχουσα σεζόν με βάση τον επιταχυνόμενο ρυθμό εισαγωγών από τη Νότια Αμερική προς το τέλος της σεζόν.

01/08/2022 01:36 μμ

Προορισμός του ο Λίβανος, που αντιμετωπίζει σοβαρό επισιτιστικό πρόβλημα.

Το πρώτο πλοίο που μεταφέρει πάνω από 26.000 τόνους Ουκρανικά σιτηρά και συγκεκριμένα καλαμπόκι, ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, από το λιμάνι της Οδησσού, με προορισμό το Λίβανο, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας. Το καλαμπόκι θα κατευθυνθεί στον Λίβανο, που βιώνει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές και επισιτιστικές κρίσεις των τελευταίων 150 χρόνων, μετά την έκρηξη του 2020 στο κεντρικό λιμάνι της Βηρυτού που κατέστρεψε την πρωτεύουσα, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Πάνω από 1 δις δολάρια στα ταμεία του Κιέβου

«Σήμερα η Ουκρανία, μαζί με τους εταίρους, κάνει ένα ακόμη βήμα προς την πρόληψη της πείνας στον κόσμο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Κουμπράκοφ, ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών με τις ελπίδες για πρόληψη της επισιτιστικής κρίσης σε όλο τον κόσμο να αναπτερώνονται εάν συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και τους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή το άνοιγμα των λιμανιών θα φέρει πάνω από 1 δισ. δολάρια σε έσοδα στην Ουκρανία από συνάλλαγμα δίνοντας μια ώθηση στην κατεστραμμένη οικονομία της χώρας και μια ώθηση στον αγροτικό τομέα για την παραγωγή του επόμενου έτους, κατέληξε ο Κουμπράκοφ.

O ΟΗΕ χαιρέτισε την αναχώρηση του πλοίου

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρετίζει θερμά» τη σημερινή αναχώρηση του πρώτου πλοίου με ουκρανικά σιτηρά στο πλαίσιο ενός σχεδίου που έχει στόχο την άρση του Ρωσικού θαλάσσιου αποκλεισμού, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Ο γενικός γραμματέας ελπίζει ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά εμπορικά πλοία βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε και ότι αυτό θα φέρει τη σταθερότητα και την αρωγή που είναι απαραίτητες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στα πιο εύθραυστα ανθρωπιστικά πλαίσια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ. Το πρώτο πλοίο με σιτηρά, το οποίο αναχώρησε από την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ασφαλούς διέλευσης, θα αγκυροβολήσει στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης αύριο, Τρίτη, γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) για μια κοινή επιθεώρηση, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Ο Ακάρ έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στο κρατικό Tουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αφού το πλοίο Razoni με σημαία της Σιέρα Λεόνε, που είναι φορτωμένο αραβόσιτο, αναχώρησε από το Ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού για το Λίβανο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε από την πλευρά του πως η σημερινή επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο, ειναι «μια ανακούφιση για τον κόσμο». «Ημέρα ανακούφισης για τον κόσμο, ιδιαίτερα για τους φίλους μας της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, καθώς τα πρώτα ουκρανικά δημητριακά αναχωρούν από την Οδησσό έπειτα από μήνες ρωσικού αποκλεισμού. Η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος, αν η Ρωσία σεβαστεί το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

01/08/2022 11:05 πμ

Τέσσερα επιπλέον λεπτά στην τιμή της προκαταβολής.

Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου ανακοίνωσε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αποφασίστηκε να δοθεί συμπληρωματική τιμή 0,04€/kg στους παραγωγούς που παρέδωσαν κριθάρι στον Συνεταιρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την παράδοση του προϊόντος δόθηκε προκαταβολή 0,30€/kg και ως εκ τούτου, η τελική τιμή αγοράς του κριθαριού εσοδείας 2022 διαμορφώνεται στα 0,34€/kg.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΑΣ Βόλου έχει ως εξής:

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου ανακοινώνει ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αποφασίστηκε να δοθεί συμπληρωματική τιμή 0,04€/kg στους παραγωγούς που παρέδωσαν κριθάρι στον Συνεταιρισμό.

Ως γνωστόν, κατά την παράδοση του προϊόντος δόθηκε προκαταβολή 0,30€/kg και ως εκ τούτου, η τελική τιμή αγοράς του κριθαριού εσοδείας 2022 διαμορφώνεται στα 0,34€/kg.

Οι παραγωγοί θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, για την εξόφληση από την Πέμπτη 04/08/2022 προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί μπορούν να τηλεφωνούν και στο τηλέφωνο: 2421095035.

28/07/2022 09:58 πμ

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στις 26 Ιουλίου.

Από το δελτίο προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος των σιτηρών της χώρας που παίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο και πέρσι υπέφερε από έντονη ξηρασία, έχει και φέτος πολύ μεγάλα προβλήματα ανάπτυξης. Σύμφωνα με το USDA, το Καναδικό σκληρό σιτάρι δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ και τα αποθέματα της χώρας είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του USDA, οι Καναδοί αγρότες δεν σκοπεύουν σε καμιά των περιπτώσεων να ξεπουλήσουν μπιρ παρά τις σοδειές τους, καθώς πρέπει να καλύψουν τα δυσβάσταχτα κόστη παραγωγής.

Παραγωγή και εμπορία σίτου το 2022/2023

Οι σημαντικές βροχοπτώσεις, που σημειώθηκαν τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου σε μεγάλο μέρος της Αλμπέρτα και του Σασκάτσουαν μετριάζουν τις έντονες συνθήκες ξηρασίας. Η Μανιτόμπα και το Ανατολικό Σασκάτσουαν δέχθηκαν βροχή παραπάνω από το κανονικό, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά ένα κύμα καύσωνα στις αρχές Ιουλίου, έφερε τα επίπεδα υγρασίας, πιο κοντά στις κατάλληλες συνθήκες. Στο Σασκάτσουαν, όπου κυριαρχεί το ανοιξιάτικο σιτάρι, η καλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 46% της εθνικής έκτασης ανοιξιάτικου σιταριού, που σπάρθηκε το 2022. Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε στις 11 Ιουλίου, ότι σε τμήματα των νοτιοδυτικών και δυτικών κεντρικών περιοχών έπεσε βροχή όλο τον Ιούνιο και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ωστόσο όπως εξήγησε «απαιτείται περισσότερο νερό για την υποστήριξη της ανάπτυξης των καλλιεργειών και του σανού». Όπως αναφέρει το USDA, μόνο το 58% των ανοιξιάτικων δημητριακών φέρεται να βρίσκεται σε κανονικό στάδιο ανάπτυξης, ενώ το 34% είναι πίσω, κυρίως λόγω της υπερβολικής υγρασίας στην ανατολική πλευρά της επαρχίας. Η περιοχή της Αλμπέρτα με ανοιξιάτικο σιτάρι αντιπροσωπεύει το 35% της καλλιεργούμενης, εθνικής έκτασης με ανοιξιάτικο σιτάρι. Από την Αλμπέρτα ανέφεραν ότι το 83% του ανοιξιάτικου σιταριού ειναι σε καλή έως και εξαιρετική κατάσταση. Το 64% του χειμερινού σιταριού είναι καλό έως εξαιρετικό. Η περιοχή με ανοιξιάτικο σιτάρι της Μανιτόμπα αντιπροσωπεύει το 17% της εθνικής έκτασης με ανοιξιάτικο σιτάρι. Περίπου το 5% της καλλιέργειας της Μανιτόμπα, δεν έχει σπαρεί, σύμφωνα με την επαρχιακή κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της γης πιθανότατα θα παραμείνει χέρσο, επειδή οι προθεσμίες ασφάλισης των καλλιεργειών έχουν παρέλθει. Σε εθνικό επίπεδο, το ανοιξιάτικο σιτάρι αντιπροσωπεύει το 71% της έκτασης που εσπάρη με σιτάρι το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία χρόνια. Το σκληρό αντιπροσωπεύει το 23% της σπαρμένης έκτασης, ενώ το υπόλοιπο είναι χειμερινό σιτάρι. Γενικά, η απόδοση σιταριού και η ποιοτική στάθμη δεν θα είναι ιδιαίτερα εμφανείς μέχρι τις αρχές έως τα μέσα Αυγούστου. Η σπορά σε πολλές περιοχές καθυστέρησε μία έως τέσσερις εβδομάδες, γεγονός που θέτει τις καλλιέργειες σε κίνδυνο ζημιάς από τον παγετό μέχρι τον Οκτώβριο (ή τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους) τη συγκομιδή. Το Καναδικό σιτάρι δεν θα αρχίσει να κυκλοφορεί στα εμπορικά κανάλια μέχρι το φθινόπωρο του 2022.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το USDA, οι τιμές spot του Καναδικού Western Red Spring (CWRS) στο Σασκάτσουαν έφτασαν στο ανώτατο όριο των 599 δολαρίων Καναδά στις 16 Μαΐου 2022, προτού υποχωρήσουν, λόγω βελτιωμένων συνθηκών του καιρού και υποχώρηση της ξηρασίας στη βόρεια Αμερική τον Ιούνιο κι ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας ενδέχεται να μπορέσουν να αρχίσουν και πάλι να γίνονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τους Καναδούς αγρότες, οι οποίοι ευελπιστούν να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές για να μετριάσουν τα κόστη. Ο ανατολικός Καναδάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό λίπασμα. Οι απαγορεύσεις εξαγωγών σε αγροχημικά προϊόντα, που εφαρμόζονται από τις χώρες παραγωγής έχουν, επίσης, συντελέσει στην αύξηση του κόστους των εισροών.

Επιβράδυνση εξαγωγών

Οι υψηλές τιμές σιταριού έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό των Καναδικών εξαγωγών σιταριού, καθώς οι χώρες εισαγωγής επέλεξαν να μειώσουν τα αποθέματά τους, έως ότου γίνουν διαθέσιμες οι νέες σοδειές σε πιο χαμηλές τιμές. Οι Καναδοί εξαγωγείς πιθανότατα θα επωφεληθούν από τις στενότερες παγκόσμιες εξαγωγικές προμήθειες και την επακόλουθη αυξημένη ζήτηση για Καναδικά σιτηρά. Ωστόσο, χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες κ.λπ., που αναμειγνύουν Καναδικό σιτάρι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη με σιτάρι χαμηλότερης πρωτεΐνης από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Ινδία κι άλλες χώρες, ενδέχεται να μειώσουν τις αγορές τους. Οι συγκεκριμένες χώρες μπορούν να υποκαταστήσουν τα προϊόντα σίτου που προορίζονται για τη διατροφή με άλλα προϊοντα όπως είναι το ρύζι ή τα όσπρια, εάν δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλα μίγματα σιταριού. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ότι μακροχρόνια ζητήματα σιδηροδρομικής συμφόρησης μπορεί να επανεμφανιστούν, εάν οι όγκοι παραγωγής σιτηρών επανέλθουν στα προ της ξηρασίας επίπεδα ενώ, ταυτόχρονα, ο ανταγωνισμός για σιδηροδρομικά βαγόνια επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Εισαγωγές

Οι συνολικές εισαγωγές σιταριού (συμπεριλαμβανομένου του σκληρού) το 2021/22 έχουν αυξηθεί κατά 34%, λόγω της αυξημένης ζήτησης για ζωοτροφή μετά την ξηρασία του 2021 που μείωσε τις εγχώριες προμήθειες. Οι συνολικές εισαγωγές σιταριού, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων σίτου, έχουν αυξηθεί μόλις 3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σχεδόν το 100% των εισαγωγών προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή από το Μάιο του 2022, δείχνουν ότι οι τιμές των προϊόντων δημητριακών στα καταστήματα αυξήθηκαν 12% μέσα σε ένα έτος από έτος σε έτος.

Μειώθηκαν οι τιμές στο ζωοτροφικό σιτάρι

Οι τιμές του σιταριού που προορίζεται για ζωοτροφή μειώθηκαν στο Lethbridge, κατά την έναρξη του καλοκαιριού. Οι τιμές στην Αλμπέρτα ήταν κατά μέσο όρο 453 δολάρια Καναδά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, από 595 που ήταν στα τέλη του Μαΐου. Τέλος, τα αποθέματα βρίσκονται σε πολυετή χαμηλά επίπεδα κι αναμένεται να παραμείνουν μειωμένα ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας ζήτησης και των απωλειών που προκλήθηκαν από την ξηρασία του 2021.

27/07/2022 01:59 μμ

Η καλλιέργεια γλυκού καλαμποκιού δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην χώρα μας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι η πιο χαμηλή στην ΕΕ. Ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές για τις εξαγωγές.

Η εταιρεία Άρδας Frost από την Ορεστιάδα στον Έβρο προωθεί στην ελληνική αγορά το γλυκό καλαμπόκι κατεψυγμένο σε σπυρί. Καταψύχετε σε 30 λεπτά το αργότερο από την στιγμή που γίνει η συλλογή του. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Μιχάλης Στράντζαλης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το γλυκό καλαμπόκι καλλιεργείται σε αμμουδερά εδάφη στις παραποτάμιες περιοχές των ποταμών Άρδα και Έβρου όπου τα εδάφη και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες.

Συνεργαζόμαστε με συμβολαιακή γεωργία με τους παραγωγούς. Ο κύκλος καλλιέργειας είναι 90 ημέρες. Κάνουμε δύο σπορές κάθε χρόνο. Σε δύο ημέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή στην περιοχή για την σπορά που κάναμε τον Μάιο. Θα ακολουθήσει η νέα σπορά και η συγκομιδή θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Έχουμε μια καλή συνεργασία με την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης για απορρόφηση αρκετά μεγάλων ποσοτήτων γλυκού καλαμποκιού κάθε έτος, της τάξης των 800 τόνων.

Φέτος η κρίση της Ουκρανίας οδήγησε πολλούς παραγωγούς στο ξηρό καλαμπόκι γιατί υπάρχει η εκτίμηση για μια καλή τιμή παραγωγού. Συνεργάζομαι με παραγωγούς που καλλιεργούν 1.700 στρέμματα με γλυκό καλαμπόκι. Σπέρνουμε ειδικές ποικιλίες. Από το κοτσάνι που παίρνουμε στο χωράφι χρησιμοποιούμε μόλις το 33% της παραγωγής.

Πέρσι η τιμή παραγωγού ήταν στα 115 ευρώ ο τόνος (11,5 λεπτά το κιλό). Φέτος η τιμή φτάνει στα 140 ευρώ ο τόνος (14 λεπτά το κιλό). Το κόστος καλλιέργειας πέρσι ήταν στα 140 ευρώ το στρέμμα, ενώ φέτος αυξήθηκε στα 200 ευρώ το στρέμμα. Οι αποδόσεις κυμαίνονται γύρω στους 2 τόνους το στρέμμα.

Η κατανάλωση μας οδηγεί για την καλλιέργεια. Στην χώρα μας καταναλώνουμε περίπου 1.500 τόνους ετησίως και είναι η πιο χαμηλή στην Ευρώπη. Γίνονται και εισαγωγές από Σερβία, Ουγγαρία και Πολωνία με γλυκό καλαμπόκι σε τιμές χαμηλότερες σε σχέση με το δικό μας».

Ο κ. Βαγγέλης Μουτάφης, υπεύθυνος στο Τμήμα Σπόρων Κηπευτικών της ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ, που διαθέτει υβρίδια στην ελληνική αγορά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το γλυκό καλαμπόκι καταναλώνεται ψητό ή βραστό ή πωλείται σαν κατεψυγμένο. Ανήκει στις καλλιέργειες που έχουν φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια. Οι παραγωγοί το καλλιεργούν σε λίγα στρέμματα στην χώρα μας».

Ο κ. Τρύφωνας Σαράντης ιδιοκτήτης της εταιρείας Θερμοκήπια Σαράντη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι ασχολούμαστε με την καλλιέργεια βρώσιμου γλυκού καλαμποκιού. Μιλάμε για το νωπό καλαμπόκι που το ψήνουμε και όχι τον σπόρο.  Η εποχή συγκομιδής του είναι στα μέσα του καλοκαιριού και αυτή την εποχή έχει ολοκληρωθεί. Η παραγωγή μας κυμαίνεται σε περίπου τρία εκατομμύρια ρόκες (τεμάχια) νωπού καλαμποκιού ετησίως. Το καλλιεργούμε συμβολαιακά σε περίπου 1.000 στρέμματα και εξάγουμε όλη την παραγωγή μας.

Το καλαμπόκι αποτελεί μέρος της βασικής διατροφής πολλών λαών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και πρωτεΐνες, καλή διατηρησιμότητα και είναι κατάλληλο για κονσερβοποίηση, κατάψυξη και βράσιμο. Συνεργαζόμαστε εδώ και 30 χρόνια με εταιρεία από την Αγγλία, στην οποία εξάγουμε με βάση συμφωνίας. Φέτος το κόστος καλλιέργειας στην χώρα μας αυξήθηκε κατά 30%. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι οι αγροτικοί κλήροι είναι μικροί και έχουν υψηλό κόστος».

26/07/2022 05:12 μμ

Επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για μια μειωμένη φετινή ιταλική παραγωγή σκληρού σίτου το Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου) στη Ρώμη.

Όπως εκτιμά η ιταλική παραγωγή σκληρού σίτου για το 2022 αναμένεται να είναι περίπου 16% μειωμένη σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω της ξηρασίας που καταγράφηκε κατά την περίοδο μετά τη σπορά και των υψηλών θερμοκρασιών τους τελευταίους μήνες. Τα στοιχεία αυτά είναι αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποίησε το Ismea, τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, με τον αλωνισμό να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές.

Εκτός από τις καιρικές συνθήκες που είχαν αποτέλεσμα να έχουμε ιστορικά χαμηλό ρεκόρ 5ετίας στις στρεμματικές αποδόσεις (2,8 τόνους ανά εκτάριο), υπήρξε και μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας που προορίζονται για σκληρό σιτάρι (κατά -1,4%). Επίσης τονίζεται ότι μειωμένες αποδόσεις είχαμε σε όλες τις κύριες παραγωγικές περιοχές, όπως στην Απουλία (-25%), την Σικελία (-15%) και την Emilia Romagna (-15%).

Η ιταλική παραγωγή σκληρού ανέρχεται στους 3,4 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2022/2023. Πάντως υπάρχει καλή ποιότητα σε όλη την επικράτεια, με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κατά μέσο όρο μεταξύ 11 - 13%.

Μετά την περσινή πολύ μειωμένη παραγωγή φέτος αναμένεται να υπάρξει μια ανάκαμψη στο σκληρό σιτάρι στη Βόρεια Αμερική.

Οι πρόσφατες προβλέψεις του IGC (Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών), δείχνουν ότι για το 2022 η παγκόσμια παραγωγή σκληρού σίτου είναι της τάξης των 32,9 εκατομμυρίων τόνων (+7,4% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά), λόγω της αύξησης της παραγωγής σε Καναδά (εκτιμάται σε πάνω από 6 εκατομμύρια τόνους, ενώ πέρσι ήταν στα 2,7 εκατομμύρια) και ΗΠΑ (2,1 εκατομμύρια τόνοι, διπλάσια παραγωγή σε σχέση πέρυσι).

Πάντως οι διεθνείς τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια (εκτός ΕΕ) κατά την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου διαμορφώθηκαν στα 558,75 ευρώ/τόνο (μειωμένες κατά 1% σε εβδομαδιαία βάση και κατά 7,6% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου). 

Στην Ιταλία οι τιμές στο σκληρό σιτάρι έως την τρίτη εβδομάδα του τρέχοντος μήνα ήταν στα 507,50 ευρώ/τόνος, τόσο στη Μπολόνια όσο και στη Φότζια, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου η τιμή ήταν αντίστοιχα στα 562,50 ευρώ/ τόνος και 577,50 ευρώ /τόνος.