Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σιτάρι: Τις πληγές τους από τις κακοκαιρίες μετρούν οι αγρότες, η κατάσταση ανά περιοχή

24/03/2021 01:01 μμ
Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους παραγωγούς, οι ζημιές από τις τελευταίες κακοκαιρίες.

Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους παραγωγούς, οι ζημιές από τις τελευταίες κακοκαιρίες.

Προβλήματα από τον παγετό της κακοκαιρίας Μήδεια στα σιτάρια του Έβρου

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας κ. Λάμπης Κουμπρίδης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή με την κακοκαιρία Μήδεια πριν ένα μήνα περίπου, τα μισά από τα σιτάρια είχαν καλυφθεί με χιόνια και δεν είχαν πρόβλημα, όμως τα υπόλοιπα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τον παγετό ενώ η θερμοκρασία είχε πέσει τότε έως τους μείον 16 βαθμούς Κελσίου. Προβλέπεται μάλιστα να γίνει αναγγελία ζημιάς από παγετό και στα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου, τα συνεργεία του ΕΛΓΑ, θα βγουν για εκτιμήσεις. Ο κ. Κουμπρίδης μας είπε επίσης ότι έχουν μπει φέτος πολλά στρέμματα με σιτάρια, κυρίως στην περιοχή του βόρειου Έβρου.

Καλή η εικόνα στο νομό Σερρών

Ο Στέργιος Γκιργκίρης, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων από τη Νέα Ζίχνη Σερρών, που κάνει και εμπορία προϊόντων, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι τα σιτάρια στην περιοχή είναι τώρα στην φάση της αρχής του καλαμώματος, είναι καταπράσινα, έχει πέσει η επιφανεική λίπανση στα περισσότερα και τώρα ψεκάζονται για ζιζάνια. Σύμφωνα με τον κ. Γκιργκίρη παρατηρούνται λίγα προβλήματα με μυκητολογικές προσβολές λόγω των υγρασιών, αλλά η γενική εικόνα καλλιεργητικά, είναι ότι πάμε πάρα πολύ καλά. Βέβαια, όπως πρόσθεσε ο κ. Γκιργκίρης, η παγωνιά πριν ένα μήνα περίπου τα πείραξε λίγο, αλλά με τα λιπάσματα που έπεσαν, συνήλθαν οι καλλιέργειες. Το αλώνισμα στις Σέρρες αναμένεται όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και να διαρκέσει για ένα μήνα περίπου.

Προβλήματα από την παγωνιά και τις χιονοπτώσεις στα Γρεβενά

Στην περιοχή των Γρεβενών καλλιεργούνται ως επί το πλείστον μαλακά σιτάρια. Όπως μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών κ. Χρυσόστομος Παυλίδης, τα σιτάρια είναι τώρα γύρω στους 7 με 10 πόντους ύψος. Με την πρώτη κακοκαιρία πριν ένα μήνα, σκεπάστηκαν από χιόνι, με αποτέλεσμα να μην έχουν ζημιά, όμως αυτή την εβδομάδα, οι θερμοκρασίες έπεσαν 2,3 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν, έριξε και χιόνι, οπότε εκτιμώ ότι σίγουρα θα επηρεαστούν και θα έχουμε ζημιά. Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, οι παραγωγοί έριξαν τις προηγούμενες ημέρες τα ανοιξιάτικα λιπάσματα, ενώ όσον αφορά στις εκτάσεις, αν και δεν έχει ανοίξει το ΟΣΔΕ για να υπάρχει εικόνα από τις δηλώσεις, η πρώτη εντύπωση δείχνει ότι θα είναι σταθερές σε σχέση με πέρσι.

Σε γενικές γραμμές καλή η κατάσταση στην Θεσσαλία

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2021 ότι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της Υπηρεσίας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Ιωάννη Βαγγέλα, πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες σε καλλιέργειες σκληρού σίτου, καθώς και εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων ασθενών φυτών. Οι μέχρι στιγμής παρατηρήσεις δείχνουν ότι η υγιεινή κατάσταση των σιτοκαλλιεργειών στις οποίες εφαρμόστηκαν ψεκασμοί με μυκητοκτόνα, χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές καλή. Τοπικά και κυρίως στις καλλιέργειες που δεν έχουν ψεκαστεί με μυκητοκτόνα, έχουν παρατηρηθεί προσβολές κυρίως από τις μυκητολογικές ασθένειες Σεπτορίωση και Πυρηνοφόρα, προσβολές οι οποίες κατά τόπους είναι έντονες. Επειδή ο συνδυασμός των σημαντικών βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών και η επικείμενη άνοδος της θερμοκρασίας ευνοούν την ανάπτυξη και εξέλιξη των παραπάνω ασθενειών, ενημερώνουμε τους σιτοπαραγωγούς, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ότι θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, ελέγχοντας τις καλλιέργειές τους επισταμένως για προσβολές, ώστε έγκαιρα – εφόσον χρειαστεί - να επέμβουν με μυκητοκτόνα. Η χημική καταπολέμηση εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαία, πρέπει να πραγματοποιηθεί με εγκεκριμένο μυκητοκτόνο τηρώντας το προβλεπόμενο όριο ημερών ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, για την αποφυγή εύρεσης υπολειμμάτων στα παραγόμενα προϊόντα. Η απόφαση για ψεκασμό θα πρέπει να λαμβάνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
29/04/2021 01:17 μμ

Στα 25-26 λεπτά η τιμή παραγωγού στο σκληρό σιτάρι σήμερα, ενώ μηδενικά εκτιμώνται τα αποθέματα παραγωγών και συνεταιρισμών.

Πολύ καλό παραμένει το κλίμα στην αγορά όσον αφορά στο σκληρό σιτάρι, γεγονός που με δεδομένο την ελαχιστοποίηση των αποθεμάτων, δημιουργεί προοπτικές για μια καλή έναρξη των τιμών παραγωγού στα αλώνια, σε 30-40 ημέρες από σήμερα, ιδιαίτερα μετά τις ευεργετικές για την ποιότητα, τελευταίες βροχοπτώσεις.

Ο κ. Αντώνης Ρεντζιάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας Λάρισας λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο για τα φετινά σκληρά σιτάρια της περιοχής, ότι σε γενικές γραμμές είναι καλά, αν και αντιμετώπισαν ένα θέμα με μύκητα, επίσης επηρεάστηκαν από την παγωνιά  του προηγούμενου διαστήματος, ωστόσο τώρα που έβρεξε πάλι βελτιώθηκαν σημαντικά. Σύμφωνα με τον κ. Ρεντζιά, στην περιοχή μπήκαν περισσότερα στρέμματα με σιτάρια και ελαιοκράμβη, αλλά υπήρξε μείωση στα κριθάρια. Όσον αφορά στα αποθέματα του σκληρού σίτου, όπως μας είπε ο ίδιος, τα αποθέματα είναι μηδενικά, γεγονός που θα επιδράσει στις τιμές στα αλώνια σίγουρα. Σύμφωνα με τον κ. Ρεντζιά, οι τιμές έχουν παραμείνει στα 25-26 λεπτά για τα πρώτης ποιότητας σκληρά, αν και βιομηχανία και μικροί μύλοι καλυπτονται πλέον κυρίως με εισαγωγή. Τα αλώνια αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στα τέλη Μάη - αρχές Ιουνίου στην περιοχή και οι παραγωγοί ελπίζουν σε επανάληψη της περσινής καλής γενικά χρονιάς, όσον αφορά στη ζήτηση και τις τιμές.

Στο Κιλκίς οι εκτάσεις με σκληρά σιτάρια που καλλιεργούνται φέτος είναι σημαντικά μειωμένες. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και έμπορος αγροτικών προϊόντων κ. Κώστας Μερτζεμέκης από το Κιλκίς, οι τιμές στον παραγωγό σήμερα είναι στα 26 λεπτά, τα αποθέματα όμως είναι κυρίως σε χέρια εμπόρων.

Προβλέψεις USDA για αυξημένη κατανάλωση, μειωμένα αποθέματα

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε τον Απρίλιο το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η παγκόσμια παραγωγή σκληρού σιταριού αναμένεται να κλείσει οριακά χαμηλότερη την περίοδο 2020-2021, καθώς οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω για το ύψος της παραγωγής σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Αιθιοπία και Ιαπωνία, φαίνεται να αντισταθμίζονται από μια μεγαλύτερη παραγωγή στην Αργεντινή. Η παγκόσμια κατανάλωση, πάντως αυξάνει, συνεχίζει το USDA,  κάνοντας λόγο για χαμηλότερα παγκόσμια αποθέματα. Στην Κίνα μάλιστα προβλέπεται πως τα αποθέματα του προϊόντος θα μειωθούν τόσο πολύ για πρώτη φορά από την περίοδο 2012-2013.

Τελευταία νέα
29/04/2021 12:03 μμ

Οι προβλέψεις για τη νέα παραγωγή σε ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Την περίοδο 2020-2021 η παραγωγή σιταριού, κριθαριού και καλαμποκιού ήταν μειωμένη εξαιτίας των πεσμένων στρεμματικών αποδόσεων, ως απόρροια της υπερβολικής ξηρασίας το περσινό καλοκαίρι. Σύμφωνα με νεότερο ενημερωτικό δελτίο του USDA, ο συνδυασμός των αυξανόμενων τιμών σιτηρών και των δασμών που επέβαλε η κυβέρνηση για να επιβραδύνει τις εξαγωγές, μεταφράζεται σε υψηλότερα αποθέματα, ειδικά στο σιτάρι. Όπως λέει το USDA, η εγχώρια ζήτηση για σιτηρά συρρικνώνεται σταδιακά λόγω της μείωσης του αριθμού των εκτρεφόμενων σε μονάδες, ζώων.

Σα να μην έφτανε αυτό, το USDA, προβλέπει ότι η παραγωγή σιτηρών την περίοδο 2021-2022 θα είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή (2020-2021), κάτι που μεταφράζεται εκτός των άλλων και σε πρόβλεψη για υψηλότερες εξαγωγές τη νέα σεζόν.

Σύμφωνα, τώρα, με τα πρώτα στοιχεία της κρατικής υπηρεσίας στατιστικών της Ουκρανίας (SSSU), η Ουκρανική συγκομιδή 2020 αφορούσε σε 25,2 εκατ. τόνους σιταριού (μείωση 13% σε σχέση με ένα χρόνο πριν), 28,1 εκατ. τόνους καλαμποκιού (μείωση 23%), 7,8 εκατ. τόνους κριθαριού (εδώ η μείωση ήταν 14%) και 468.000 τόνοι σίκαλης (αύξηση 36% σε σχέση με την περίοδο 2019-2020). Σημειωτέον ότι αυτά τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που συγκομίζονται στη χερσόνησο της Κριμαίας.

26/04/2021 12:02 μμ

Εξ ουρανού... υπεραξία ποιότητας στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα. Βοήθεια και για τις επερχόμενες σπορές, όπως του βαμβακιού.

Ο Χρήστος Παρασκευούδης, παραγωγός σιτηρών και βάμβακος από το νομό Ροδόπης και συγκεκριμένα την Κομοτηνή, καλλιεργεί πάνω από 600 στρέμματα γης συνολικά. Αυτές τις ημέρες, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η σπορά βάμβακος στην περιοχή είναι σε εξέλιξη και προχωρά χωρίς πρόβλημα. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος, έριξε καλή βροχή για τα σιτηρά, αλλά και το βαμβάκι που σπέρνεται. Βροχή, έπεσε καλή, στο μισό νομό Ροδόπης όμως, εκτιμά ο ίδιος καταλήγοντας.

Ο κ. Βασίλης Κωτούλας, γεωπόνος από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που κάνει συμβολαιακή με χιλιάδες παραγωγούς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι ειδικά τα σιτηρά, αρκετά από αυτά ήταν σε οριακό σημείο. Στα κριθάρια, μας είπε ο ίδιος, η παραγωγή κάθε χρονιάς, οριστικοποιείται κατά το μεγαλύτερο βαθμό μέσα στο Μάρτιο, ωστόσο η εδαφική υγρασία που επετεύχθη με τη βροχή αυτή, κρίνονταν αναγκαία. Σύμφωνα με τον κ. Κωτούλα, το νερό που έπεσε, θα βοηθήσει και τους παραγωγούς βυνοποιήσιμου κριθαριού να ανεβάσουν κιλά, αλλά και την Ζυθοποιία, όσον αφορά στην ποιότητα. Όπως μας είπε βέβαια ο ίδιος, θα ήταν προτιμότερο να είχε βρέξει μια εβδομάδα νωρίτερα. Παράλληλα, πρόσθεσε πως δεν έχει βρέξει παντού και σε περιοχές της Θράκης, όπως η Ξάνθη, η κατάσταση είναι δύσκολη στα κριθάρια.

Ο Στέργιος Λίτος, παραγωγός σιτηρών από τη Νιγρίτα Σερρών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι έπεσε βροχή το Σαββατοκύριακο, αλλά ήταν λίγη. Σαφώς και ήταν καλή για τα σιτηρά, όπου έπεσε, ενώ στα βαμβάκια, όπως πρόσθεσε, τώρα ξεκίνησαν οι σπορές.

Ο κ. Δημήτρης Πανούσης είναι παραγωγός και έμπορος αγροτικών προϊόντων από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ευτυχώς για τις περισσότερες καλλιέργειες που είναι τώρα σε εξέλιξη, έριξε νερό το Σαββατοκύριακο, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Όπως εξηγεί ο κ. Πανούσης, όλες οι καλλιέργειες είχαν ανάγκη για νερό, είτε λοιπόν ήταν σπαρμένες το χρειάζονταν, είτε εκείνες που θα σπαρούν (π.χ. βαμβακι) χρειάζονταν υγρασία να φυτρώσουν. Από δω κι έπειτα, προσθέτει ο ίδιος, τα τριφύλλια που κόβονται δεν χρειάζονται νερό, όπως και τα σπαρμένα βαμβάκια επίσης, ώστε να μην πιάσει κρούστα το χώμα από ενδεχόμενη, έντονη βροχή και δεν μπορεί να βγει ο σπόρος.

Ο κ. Κώστας Μερτζεμέκης, παραγωγός σιτηρών και έμπορος αγροτικών προϊόντων από την περιοχή του Κιλκίς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως αρκετές καλλιέργειες σιτηρών ήταν σε οριακό σημείο λόγω της ανομβρίας του περασμένου διαστήματος και η βροχή που έπεσε τις προηγούμενες ημέρες, ήρθε στο καλύτερο χρονικά σημείο. Πλέον, τόσο τα σιτάρια, όσο και οι κράμβες είναι σε πολύ καλό σημείο καλλιεργητικά.

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος στον ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «η βροχή που έπεφτε στην περιοχή της Λάρισας για 20 περίπου ώρες, ήταν το καλύτερο... δώρο για τους παραγωγούς σιτηρών, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης αλλά και τις ξερικές καλλιέργειες δέντρων. Υπολογίζουμε, ότι έπεσαν περί τα 40 χιλιοστά βροχής. Σιτάρια και κριθάρι είχαν μεγάλη ανάγκη για νερό, όπως και η ελαιοκράμβη που ήταν σε οριακό σημείο. Ευεργετική ήταν η βροχή και για τα προσφάτως σπαρμένα βαμβάκια. Οι σπορές στο βαμβάκι έχουν προχωρήσει στο 30% περίπου, ενώ η υγρασία των χωραφιών θα βοηθήσει και τις σπορές του επόμενου διαστήματος. Ειδικά στα καλαμπόκια, όπου έβρεξε, οι παραγωγοί θα μπουν πλέον μετά από ένα μήνα, για πότισμα, με λάστιχα».

Ο Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι ειδικά τα σιτάρια είχαν φθάσει σε... απελπιστικό σημείο από την έλλειψη βροχής, ωστόσο, από την Παρασκευή το βράδυ και όλο το Σάββατο, έπεσε αρκετό νερό, με αργό ρυθμό και το κυριότερο, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα σε οποιαδήποτε καλλιέργεια. Ευεργετική ήταν, σύμφωνα με τον κ. Κούντρια, η βροχόπτωση και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως οι ελιές για παράδειγμα και κυρίως οι ξερικές. Σημαντική, τέλος, ήταν η βροχή και για τις ελαιοκράμβες.

Τέλος, ο κ. Θάνος Πανταζής, παραγωγός από το νομό Βοιωτίας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η κατάσταση στις καλλιέργειες σιτηρών της περιοχής, σε γενικές γραμμές βαίνει καλώς, τόσο στην Θήβα, όσο και στην Κωπαΐδα, όμως έχουν παρατηρηθεί ζημιές σε σιτηρά λόγω του παγετού, αλλά και από ασθένειες, όπως η σεπτορίωση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι η γενική εικόνα. Βροχή έπεσε το Σαββατοκύριακο, πολλή και καλή, χωρίς να δημιουργήσει στους αγρότες περαιτέρω προβλήματα, κατέληξε ο ίδιος.

22/04/2021 04:47 μμ

Σύμφωνα με το πιο φρέσκο ενημερωτικό του δελτίο.

Αυξημένη κατά 7 εκατ. τόνους την περίοδο 2021-2022 περιμένει την παραγωγή σιτηρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Έτσι, εκτιμά ότι η συνολική παραγωγή θα φθάσει τους 286 εκατ. τόνους τη νέα σεζόν, έναντι 279 εκατ. τόνων, πέρσι (2020-2021). Όπως επισημαίνει το USDA, μετά από την επίμονη ξηρασία της περασμένης σεζόν, οι αποδόσεις στα κύρια κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αναμένεται να επιστρέψουν στο μέσο όρο. Οι ευνοϊκές συνθήκες φύτευσης κι εκείνες που επικράτησαν τον χειμώνα, προδιαθέτουν καλές προοπτικές για τις εν λόγω καλλιέργειες. Βέβαια, οι τελικές αποδόσεις θα εξαρτηθούν κι από την συχνότητα των καθυστερημένων παγετών, σημειώνει το USDA. Πέρσι, λέει το USDA, οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες φύτευσης, αλλά κι ανάπτυξης των καλλιεργειών, έφεραν μείωση των αποδόσεων, ενώ αν επιβεβαιωθούν οι τρέχουσες εκτιμήσεις, η παραγωγή της νέας χρονιάς, μπορεί να είναι και ελαφρώς άνω του μέσου όρου των τελευταίων 10 ετών.

Οριακή αύξηση εκτάσεων

Η συνολική έκταση με σιτηρά την περίοδο 2021-2022 αναμένεται αυξημένη κατά 1%, λόγω των περισσότερων εκτάσεων που θα καλλιεργηθούν στη Γαλλία. Στην αύξηση των εκτάσεων συνέβαλαν, επίσης, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Γερμανία. Ωστόσο, όπως εξηγεί το USDA, ο κύριος μοχλός για την ανάκαμψη της παραγωγής που αναμένεται, φαίνεται πως είναι και οι προσδοκίες για βελτιωμένη απόδοση, σε σύγκριση με τα άσχημα αποτελέσματα της περασμένης σεζόν σε βασικά σιτοπαραγωγικά κράτη - μέλη, όπως η Γαλλία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αυστρία και σε μικρότερο βαθμό, η Τσεχία. Αντιθέτως, αναμένεται επιστροφή στα μέσα επίπεδα παραγωγής για χώρες, όπως η Ισπανία, η Πολωνία και οι Βαλτικές (Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία), οι οποίες είχαν εξαιρετικά καλές αποδόσεις την περίοδο 2020-2021.

Το USDA, επίσης, επισημαίνει πως η τελική παραγωγή σιτηρών της ΕΕ θα εξαρτηθεί από την επίδραση των παγετών της άνοιξης σε κράτη - μέλη, όπως η Πολωνία, η Γερμανία και οι ανατολικές πεδιάδες της Γαλλίας, η οποία ως χώρα, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/4 της συνολικής παραγωγής σιτηρών της ΕΕ. Οι αυξημένες εκτάσεις με χειμωνιάτικα σιτηρά (σιτάρι), αντιστάθμισαν τις μειώσεις στο κριθάρι, αλλά και τις μειωμένες προθέσεις για σπορά καλαμποκιού. Οι αγρότες στη νοτιοδυτική Γαλλία, απογοητευμένοι από την ξηρασία της περασμένης σεζόν, δεν σχεδιάζουν να αυξήσουν τις εκτάσεις με καλαμπόκι, παρά τις ευνοϊκές διεθνείς τιμές και τις εξαιρετικές συνθήκες υγρασίας του εδάφους. Στην Γαλλία, συνεχίζει το USDA, oι συνθήκες φύτευσης και καλλιέργειας για τα χειμερινά σιτηρά, ήταν καλές έως εξαιρετικές. Τα καλά επίπεδα βροχόπτωσης στις αρχές του χειμώνα ακολούθησαν, τον μη υπερβολικά υγρό καιρό στις αρχές του φθινοπώρου.

Εν αναμονή άρσης περιορισμών λόγω covid

Η συνολική κατανάλωση σιτηρών της ΕΕ την περίοδο 2021-2022, αυτή τη στιγμή προβλέπεται πως θα κινηθεί στα επίπεδα των 266 εκατ. τόνων, έναντι 265 εκατ. τόνων πέρσι. Ωστόσο, οι προοπτικές για την κατανάλωση, θα εξαρτηθούν από τη συνέχιση ή όχι των περιορισμών για τον κορονοϊό.

Ανάκαμψη αναμένεται στο σιτάρι

Η καλλιεργούμενη με σιτάρι έκταση στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει 3,3% την περίοδο 2021-2022, λόγω της αύξησης στη Γαλλία, εις βάρος του κριθαριού και της ελαιοκράμβης. Αύξηση αναμένεται, επίσης, στην Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία, ενώ όπως εκτιμά το USDA, η παραγωγή σιταριού στην ΕΕ προβλέπεται να αυξηθεί 6,6% και να φθάσει τους 134,2 εκατ. τόνους το 2021-2022, λόγω της υψηλότερης αναμενόμενης παραγωγής σε Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία.

Με ιδανικές συνθήκες η φύτευση καλαμποκιού

Οι τρέχουσες συνθήκες φύτευσης φαίνονται καλές σε όλη την ΕΕ, καθώς η άφθονες βροχοπτώσεις αναπληρώνουν την υγρασία του εδάφους. Στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι χειμερινές συνθήκες ήταν πολύ καλές με ήπιες θερμοκρασίες και άφθονη βροχόπτωση, γεγονός που αύξησε τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους πάνω από την προηγούμενη σεζόν. Ομοίως, στη Γαλλία, τα υπόγεια αποθέματα ύδατος επανέρχονται στο φυσιολογικό κι ακόμη και πολύ πάνω από το κανονικό στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, την κύρια περιοχή καλλιέργειας καλαμποκιού. Στην Ισπανία, οι εκτάσεις με καλαμπόκι αναμένεται να ανακάμψουν οριακά το 2021-2022, λόγω και των καλών εμπορικών τιμών. Στην Αυστρία, η έκταση με καλαμπόκι αναμένεται να αυξηθεί, λόγω της υψηλής ζήτησης από τη βιομηχανία μεταποίησης και την αναφύτευση κατεστραμμένων χειμερινών φυτειών. Η παραγωγή καλαμποκιού στην ΕΕ προβλέπεται να φτάσει τους 65,6 εκατ. τόνους το 2021 - 2022, σημειώνοντας αύξηση 2,5% από πέρσι. Την ίδια ώρα, η κατανάλωση καλαμποκιού στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί 1,6% το 2021 - 2022, κυρίως λόγω της ζήτησης στη χρήση ζωοτροφών.

Κριθάρι

Το 2020-2021 οι εκτάσεις με κριθάρι στην ΕΕ προβλέπονται μειωμένες. Μείωση αναμένεται σε Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ρουμανία και την Βουλγαρία.

31/03/2021 11:11 πμ

Υψηλές τιμές εμφανίζουν τα δημητριακά τους τελευταίους μήνες λόγω της μείωσης αποθεμάτων, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και για τη νέα εμπορική περίοδο, όπως προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν για τις προοπτικές της αγοράς αγροτικών προϊόντων.

Και αυτό παρά τα αναμενόμενα ρεκόρ παγκόσμιας παραγωγής που αναμένεται να έχουμε το 2020/2021 σε σιτάρι και αραβόσιτο. 

Οι εκτάσεις καλλιέργειας στην ΕΕ των χειμερινών σιτηρών φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 20,1 εκατ. εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα). Αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας προβλέπεται και για το σκληρό σιτάρι κατά 2,9%, ενώ αναμένεται και μείωση των εισαγωγών της ΕΕ κατά 10%.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία σποράς, εκτιμάται ότι η συνολική παραγωγή χειμερινών σιτηρών στην ΕΕ θα φθάσει τους 295,2 εκατ. τόνους για το 2020/2021, παρουσιάζοντας μια αύξηση 5,3% σε σύγκριση με πέρυσι. Η παραγωγή μαλακού σίτου προβλέπεται να φτάσει τους 126,7 εκατ. τόνους, για το κριθάρι τους 56,3 εκατ. τόνους και για τον αραβόσιτο τους 71,2 εκατ. τόνους. Η παραγωγή στις άλλες χονδροειδείς ζωοτροφές θα ανέλθει σε 30,7 εκατ. τόνους. Το κριθάρι βυνοποίησης προβλέπεται να φτάσει στους 6,7 εκατ. τόνους.

Ωστόσο, παρά τα υψηλά επίπεδα της παραγωγής, η παγκόσμια κατανάλωση θα είναι τέτοια που τα τελικά αποθέματα θα συνεχίσουν να μειώνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Πληροφοριών για την Αγροτική Αγορά της ΕΕ, το 2020/2021 τα αποθέματα αραβόσιτου και σόγιας αναμένεται να μειωθούν έως 10% και 25% αντίστοιχα.

Υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αναμένεται να υπάρξουν και στα υπόλοιπα σιτηρά (κριθάρι, σκληρό σιτάρι, βρώμη και σίκαλη) που εκτιμάται να αυξηθούν κατά 3,8% πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Επίσης στην ΕΕ η ζήτηση για ζωοτροφές εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 163,8 εκατ. τόνους.

Η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και το επόμενο χρονικό διάστημα, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης για ζωοτροφές. Επίσης η μείωση των αποθεμάτων αραβόσιτου σε Κίνα και Ινδία θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των διεθνών τιμών.   

16/03/2021 03:04 μμ

Ενώ τα αλώνια είναι... μπροστά φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο διεθνές εμπόριο.

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο μηνός Μαρτίου 2021 του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η παγκόσμια παραγωγή ανεβαίνει σε νέο ρεκόρ αυτό το μήνα με μια εσοδεία - ρεκόρ στην Αυστραλία. Η παγκόσμια κατανάλωση είναι υψηλότερη, κυρίως, λόγω της ζήτησης για ζωοτροφές στην Κίνα. Το παγκόσμιο εμπόριο, συνεπώς, καταγράφει ρεκόρ, με υψηλότερες εισαγωγές για Κίνα, Πακιστάν και Νιγηρία, ενώ οι εξαγωγές αυξάνουν για την Αυστραλία και τον Καναδά.

Την ίδια ώρα, οι τιμές εξαγωγής σιταρίου στις ΗΠΑ άλλαξαν ελάχιστα από το WASDE του Φεβρουαρίου. Παγκοσμίως, οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν στις περισσότερες μεγάλες χώρες εξαγωγής από το WASDE του περασμένου μήνα, εν μέσω της εφαρμογής των εξαγωγικών πολιτικών της Ρωσίας και των ανησυχιών για τις συνθήκες παραγωγής του χειμωνιάτικου σιταριού στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μαύρη Θάλασσα, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση εισαγωγής από πολλές μεγάλες αγορές. Παρά τις νέες προμήθειες που διατίθενται επίσης στην Αυστραλία, οι τιμές εκεί αυξήθηκαν λόγω της έντονης ζήτησης από τις ασιατικές αγορές, καταλήγει το USDA.

Λιγοστά αποθέματα στην Ελλάδα

Πράξεις με σιτάρι ακόμα και στα 31 λεπτά το κιλό έγιναν στην Ελλάδα, λέει από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα και πρώην πρόεδρος του ΑΣ. Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ τα αποθέματα έχουν φύγει σε μεγάλο βαθμό, οι δε τιμές που πληρώνει η αγορά στην Ελλάδα τελευταία για την καλή ποιότητα ανέρχονται σε 27 έως 30 λεπτά ανά κιλό. Οι παραγωγοί ευελπιστούν να πάει καλά η καλλιέργεια και μετέπειτα ως τα αλώνια και να ξεκινήσει το εμπόριο με καλές τιμές. Πέρσι, όπως μας υπενθυμίζει ο Χρήστος Σιδερόπουλος υπήρχαν συμβόλαια με κατώτατη τιμή 21 συν 1 λεπτά, ωστόσο μετέπειτα η αγορά πλήρωσε έως και 28 λεπτά λόγω της έντονης ζήτησης, των ανησυχιών για τον κορονοϊό κ.λπ.

Σημειωτέον ότι στην έκθεση Ιανουαρίου του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, σύμφωνα και με το δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων της τράπεζας Πειραιώς, τονίζεται ότι διαφαίνεται πως οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις ΗΠΑ πιθανά να λειτουργήσουν αρνητικά στην παραγωγή σιτηρών (σιτάρι, σόγια), ενισχύοντας την τιμή τους.

11/03/2021 12:08 μμ

Όλες οι εξελίξεις σε σχέση με την παραγωγή, τις εκτάσεις και τις αποδόσεις με βάση το ενημερωτικό δελτίο Μαρτίου του USDA.

Ειδικότερα:

Νότια Αφρική: Οι προοπτικές παραγωγής βελτιώνονται από τις πολλές βροχές

Η παραγωγή καλαμποκιού της Νότιας Αφρικής για το 2020-2021 προβλέπεται να ανέλθει σε 17 εκατ. μετρικούς τόνους, εμφανίζοντας αύξηση κατά 0,5 μετρικούς τόνους (3%) από τον προηγούμενο μήνα και 1,2 μετρικούς τόνους (7%) από τον προηγούμενο χρόνο. Η έκταση καλλιέργειας εκτιμάται σε 3,1 εκατ. εκτάρια (σημ. 1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα), αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξήθηκε 7% από πέρυσι. Οι ευεργετικές βροχές από το Νοέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 επέτρεψαν στους αγρότες να σπείρουν νωρίτερα από το κανονικό και μάλιστα περισσότερες εκτάσεις από τα προηγούμενα έτη. Οι καιρικές προβλέψεις για τον Μάρτιο είναι ευνοϊκές και οι αγρότες θα ξεκινήσουν τη συγκομιδή στα τέλη Απριλίου. Το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής (87%) παραδίδεται συνήθως στα σιλό από το Μάιο έως τον Αύγουστο.

Βραζιλία: Αμετάβλητη η παραγωγή

Το USDA εκτιμά ότι η συνολική παραγωγή καλαμποκιού στη Βραζιλία θα ανέλθει σε  ύψη ρεκόρ (109 εκατ. μετρικούς τόνους), σημειώνοντας αύξηση 7% από το ρεκόρ του περασμένου έτους. Η παραγωγή καλαμποκιού πρώτης σεζόν της Βραζιλίας περιλαμβάνει περίπου το 1/4 της συνολικής παραγωγής, ενώ η παραγωγή καλαμποκιού δεύτερης σεζόν καλύπτει τώρα περίπου τα 3/4 της συνολικής παραγωγής καλαμποκιού της Βραζιλίας.

Ινδονησία: Οι άφθονες εποχιακές βροχές οδηγούν σε παραγωγή ρεκόρ

Το USDA εκτιμά την παραγωγή καλαμποκιού Ινδονησίας το 2020-2021 σε ύψη ρεκόρ της τάξης των 12,1 εκ. μετρικών τόνων, με αύξηση 1% από τον προηγούμενο χρόνο. Η συγκομιδή εκτιμάται σε 3,7 εκατ. εκτάρια, αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα, αλλά μειωμένη 3% από πέρυσι. Η απόδοση εκτιμάται σε ρεκόρ 3,27 τόνων ανά εκτάριο. Το καλαμπόκι στην Ινδονησία φυτεύεται συνήθως φάσεις. Η πρώτη, από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο, αντιπροσωπεύει το 49% της συνολικής παραγωγής καλαμποκιού της Ινδονησίας. Η δεύτερη αντιπροσωπεύει το 37% της παραγωγής καλαμποκιού στην Ινδονησία. Ένα καλαμπόκι τρίτου κύκλου φυτεύεται με βάση τη διαθεσιμότητα νερού από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και αντιπροσωπεύει το 14% της συνολικής παραγωγής καλαμποκιού της χώρας.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Για τις σπορές ετοιμάζονται οι αγρότες σε όλη τη χώρα εν μέσω πολύ υψηλών τιμών και χαμηλών αποθεμάτων στα χέρια τους. Οι τιμές έχουν ανέλθει έως και στα 25-26 λεπτά το κιλό, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους, που δεν ιδιο-παράγουν. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, τα στρέμματα θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρσι.

10/03/2021 05:09 μμ

Διατηρείται το θετικό μομέντουμ παγκοσμίως για τις τιμές του προϊόντος, ενώ οι αγρότες και στην Ελλάδα ελπίζουν σε ικανοποιητικές τιμές και φέτος.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ σε νέο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε στις 9 Μαρτίου, τα στενά περιθώρια με τα αποθέματα σιταριού μεταξύ της Κίνας και των κορυφαίων εξαγωγέων, περιορίζουν την παγκόσμια αύξηση των αποθεμάτων.

Ο παγκόσμιος δείκτης αποθεμάτων προς χρήση σίτου αναμένεται να μειωθεί το 2020-2021, παρά την παραγωγή ρεκόρ, με την κατανάλωση να αυξάνει περισσότερο από 10%, από το προηγούμενο έτος, λόγω της αύξησης της χρήσης του στην Κίνα και την Ινδία.

Περίπου τα μισά αποθέματα παγκοσμίως βρίσκονται στα χέρια της Κίνας, όπου η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση της παραγωγής, διασφαλίζοντας στους παραγωγούς μια ελάχιστη τιμή ασφαλείας.

Όπως αναφέρει το USDA, η κινεζική κυβέρνηση αγόρασε μεγάλους όγκους σιταριού τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε προσωρινά αποθεματικά, τα οποία κυμαίνονται σε επίπεδα ανώτερα από εκείνα του εφοδιασμού ενός έτους. Ωστόσο, προσθέτει το USDA, οι υψηλές εγχώριες τιμές του καλαμποκιού πέρσι οδήγησαν στην πώληση σημαντικών ποσοτήτων αποθεμάτων παλαιού σιταριού μέσω δημοπρασιών, οι οποίες αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για ζωοτροφές. Έτσι, τα αποθέματα της Κίνας προβλέπεται να μειωθούν για πρώτη φορά την τελευταία οκταετία, καθώς η κατανάλωση αυξάνει περισσότερο από 15%.

Παρόμοια με την Κίνα είναι η κατάσταση και στην Ινδία, όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει τους ντόπιους παραγωγούς με υψηλές τιμές εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα την συνεχή αύξηση των αποθεμάτων. Φέτος, τα αποθέματα στην Ινδία αναμένεται να αυξηθούν, παρά την υψηλότερη κατανάλωση, καθώς η κυβέρνηση διανέμει επιδοτούμενο σιτάρι για να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Τα άφθονα αποθέματα επιτρέπουν επίσης στην Ινδία να γίνει σημαντικός εξαγωγέας για άλλη μια φορά, με τις εξαγωγές το 2020-2021 να ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια τόνους, καταλήγει το USDA.

04/03/2021 03:58 μμ

Το συγκεκριμένο προϊόν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μεγαλώνει τελευταία το ενδιαφέρον παραγωγών καλαμποκιού για καλλιέργεια κόκκινων ποικιλιών, ιδιαίτερα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Μια από τις περιοχές αυτές είναι ο νομός Κιλκίς, όπου όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος γίνονται και συμβόλαια με παραγωγούς για το συγκεκριμένο είδος. Παράλληλα, όπως μαθαίνουμε έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές, σε περιορισμένη κλίμακα όμως, καλλιέργειες κόκκινου καλαμποκιού, όπως οι Σέρρες και η Βέροια.

Από έρευνα που κάναμε βρήκαμε ότι ενδιαφέρον για καλλιέργεια κόκκινου καλαμποκιού υπάρχει κυρίως στο νομό Κιλκίς, όπου ήδη υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν συμβόλαια σε αγρότες για να το καλλιεργήσουν τη νέα χρονιά.

Μια από τις εταιρείες που υπογράφει συμβόλαια για κόκκινο καλαμπόκι είναι του γεωπόνου - εμπόρου αγροτικών προϊόντων, Κώστα Μερτζεμέκη από το Κιλκίς. Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στον ΑγροΤύπο πέρσι μπήκαν για πρώτη φορά κάποια στρέμματα, πήγαν καλά και φέτος το εγχείρημα μεγαλώνει. Ο κ. Μερτζεμέκης προσφέρει σπόρο και συμβόλαια στους παραγωγούς για τη νέα χρονιά με τιμή στα 20 λεπτά το κιλό και εγγυημένη απορρόφηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μερτζεμέκη, το πλεονέκτημα του κόκκινου καλαμποκιού είναι η ποιότητά του γενικώς και ειδικά η υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (φθάνει το 8,5%), όμως μειονέκτημά του είναι οι στρεμματικές αποδόσεις, που δεν ξεπερνούν τα 1.100 - 1.200 κιλά, όταν άλλα υβρίδια δίνουν 1.400 - 1.500 κιλά κι άνω.

Σημειωτέον ότι το κόκκινο καλαμπόκι προορίζεται κυρίως για μονάδες αυγοπαραγωγής, όπως μας ανέφερε ο κ. Μερτζεμέκης, ώστε ο κρόκος του αυγού από το πτηνό να έχει κόκκινη απόχρωση.

25/02/2021 10:33 πμ

Από την περασμένη εβδομάδα ο ΑγροΤύπος είχε καταγράψει τις ανησυχίες των παραγωγών για τις επιπτώσεις από τον παγετό και τις πολικές θερμοκρασίες.

Όσο περνούν οι ημέρες, αποκαλύπτεται η ζημιά στα σιτηρά της Θεσσαλίας

Στην περιοχή της Λάρισας προς Φάρσαλα όπως αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Παπανικολάου, γεωπόνος της εταιρείας Corteva, τα σιτηρά που έμειναν ξεσκέπαστα από το χιόνι των προηγούμενων ημερών, με την άνοδο της θερμοκρασίας, αποδεικνύεται πως έχουν πάθει (όπως φαίνεται και στη φωτογραφία) σοβαρή ζημιά, η οποία δεν επανέρχεται. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απώλειες θα φανούν όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία ακόμα περισσότερο, αφορούν δε εκτός από καλλιέργειες σκληρού σιταριού, κτήματα με κτηνοτροφικά φυτά που έμειναν ξεσκέπαστα από το χιόνι, όπως κουκιά, μπιζέλια, αλλά και ακρόδρυα (αμυγδαλιές), στις πρώιμες ποικιλίες, όπως έγκαιρα καταγράψαμε, οι οποίες ήταν ανθισμένες λόγω της προηγούμενης ζέστης.

Μεγάλες ζημιές σε κηπευτικά και εσπεριδοειδή σε Ανδραβίδα-Κυλήνη

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεωργία Κακαλέτρη, απέστειλαν επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και στον Πρόεδρο του ΕΛ.ΓΑ ζητώντας άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης των καταστροφών, ώστε το δυνατό συντομότερο να αποκατασταθούν οικονομικά οι οικογένειες, που έχουν προβεί ήδη στα έξοδα της καλλιέργειας.

Στην επιστολή ο Δήμαρχος με την Πρόεδρο Δ.Σ. που την συνυπογράφουν, αναφέρουν τα εξής: «Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, για ζητήματα που άπτονται της αγροτικής παραγωγής, και λαμβάνοντας υπόψη πως αποτελεί έναν από τους ελάχιστους κλάδους της οικονομίας μας, στον οποίο εναποθέτουμε τις ελπίδες για ανάκαμψη της χώρας από την οικονομική καταστροφή της πανδημίας Covid-19, θα επιθυμούσαμε όπως σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι: Ο Δήμος μας, όπως και όλη η Ελλάδα, επλήγη από ολικό παγετό στις 16 και 17 Φεβρουαρίου, αγγίζοντας η θερμοκρασία στην περιοχή μας, τους -4OC. Από τις καλλιέργειες της περιοχής, αυτή που υπέστη ολοσχερή καταστροφή είναι η ανοιξιάτικη πατάτα (φύτευση της, τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο και συγκομιδή τον Μάιο και Ιούνιο), αφού εξαιτίας του παγετού καταστράφηκε όλο το υπέργειο και σημαντικό υπόγειο τμήμα των φυτών. Το φαινόμενο υπήρξε καταστροφικότερο για το υφιστάμενο φαινολογικό στάδιο της καλλιέργειας της πατάτας, επειδή οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν την περίοδο του Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, που πραγματοποιόντουσαν οι φυτεύσεις καθώς και η ανάπτυξη των φυτών της ανοιξιάτικης πατάτας, ήταν για την εποχή πολύ υψηλές, επιταχύνοντας την ανάπτυξη των φυτών, με αποτέλεσμα στις 16 και 17 Φεβρουαρίου όπου εκδηλώθηκε το φαινόμενο του παγετού, πολλές καλλιέργειες πατάτας να βρίσκονται ήδη στο στάδιο της κονδυλοποίησης (παραγωγής κονδύλων στο υπόγειο τμήμα του φυτού).

Για τις πατάτες φθινοπωρινής φύτευσης, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων δεν είχε καταστεί δυνατόν να συλλεγούν, με αποτέλεσμα να παγώσουν και να καταστραφεί ο καρπός στο χωράφι.

Εκτός από τις καλλιέργειες πατάτας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε επίσης ότι:

Τα λαχανικά (μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια), εξαιτίας του παγετού καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.

Τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια) ήταν σε περίοδο συγκομιδής, και οι καρποί πάγωσαν πάνω στα δένδρα με αποτέλεσμα να είναι  μη εμπορεύσιμα προϊόντα.

Η καλλιέργεια της φράουλας η οποία ξεκινούσε τη δυναμική της παραγωγή, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, και του παρατεταμένου παγετού θα παρουσιάσει, σημαντική μείωση παραγωγής και μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού που θα τις καθιστά μη εμπορεύσιμες.

Ύστερα από τα παραπάνω και επειδή ο Δήμος μας, στηρίζεται κατ΄ εξοχήν στην αγροτική παραγωγή, είναι πρόδηλο, πως η αυτή η καταστροφή έχει άμεσο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε θερμά όπως άμεσα εκκινήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης των καταστροφών από τον ΕΛΓΑ, ώστε το δυνατό συντομότερο να αποκατασταθούν οικονομικά οι οικογένειες, που έχουν προβεί ήδη στα έξοδα της καλλιέργειας».

24/02/2021 01:08 μμ

Με ανοδικές τάσεις οι τιμές του παραγωγού, που φαίνεται να θέλγεται και πάλι, εγκαταλείποντας σε ορισμένες περιπτώσεις το βαμβάκι.

Σιτάρια, τριφύλλια, αλλά και καλαμπόκι φαίνεται φέτος να κερδίζουν στρέμματα, από καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι για παράδειγμα στην κεντρική ή βόρεια Ελλάδα και ενδεχομένως από κηπευτικά, σε καλλιεργητικές ζώνες της Πελοποννήσου. Οι πρώτες ενδείξεις και οι προθέσεις των παραγωγών, αλλά και η εικόνα από μεγάλα γεωπονικά καταστήματα εφοδίων συνηγορούν πως φέτος, πάμε για νέα αύξηση στρεμμάτων σε αρκετές περιοχές, εν μέσω εκτιμήσεων διεθνών αναλυτών για διατήρηση των υψηλών τιμών και του μεγάλου ενδιαφέροντος από Κίνα για αθρόες εισαγωγές, μετά την επανάκαμψή της από την πανώλη των χοίρων.

Γρεβενά: Στροφή των παραγωγών ξεκίνησε από πέρσι

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός - έμπορος καλαμποκιού και λοιπών ζωοτροφών κ. Δημήτρης Καραγιάννης, από την περιοχή της Δεσκάτης Γρεβενών, υπάρχει ενδιαφέρον για νέες εκτάσεις για το προϊόν, από πέρσι, που όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί και φέτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές στο καλαμπόκι τώρα έχουν φθάσει ακόμα και στα 28-30 λεπτά το κιλό, ιδίως σε νησιωτικές περιοχές. Ο Δημήτρης Καραγιάννης εκτιμά τέλος ότι στο αλώνι φέτος θα ξεκινήσει με καλύτερες τιμές, απ’ ό,τι πέρσι, το προϊόν.

Μαγνησία: Κερδίζει στρέμματα το καλαμπόκι φέτος

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι εκτάσεις που θα σπαρούν φέτος με καλαμπόκι στο νομό Μαγνησίας, θα είναι αυξημένες από πέρσι, τουλάχιστον κατά 10 με 15%, καθώς πολλοί παραγωγοί θα φύγουν από το βαμβάκι, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών, για μια ακόμα χρονιά. Σύμφωνα με τον κ. Κούντρια, εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσει η σπορά καλαμποκιού σε κάποιες πρώιμες περιοχές, όπως είναι τα Φάρσαλα, ενώ στην περιοχή της Μαγνησίας, η σπορά αναμένεται να εκκινήσει στις 20-25 του μήνα. Το ενδιαφέρον των αγροτών, για το προϊόν, έχει αναζωπυρωθεί σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της έντονης ζήτησης στην Ελλάδα και διεθνώς και των υψηλών τιμών, που παίζουν τώρα στην αγορά.

Αγρίνιο: Μοιρασιά μεταξύ καλαμποκιού και τριφυλλιού

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου Αγρινίου, η τιμή του παραγωγού για την ώρα είναι στα 24 λεπτά το κιλό, εκτιμώ όμως ότι μπορεί φέτος να φτάσει και τα 26 λεπτά. Βέβαια, αυτό είναι πρόβλημα για τον κτηνοτρόφο, που αγοράζει καλαμπόκι με 27-29 λεπτά ανά κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκα, για αύξηση στρεμμάτων δεν είναι εμφανές, από την άποψη ότι είναι υψηλές οι τιμές και στο τριφύλλι φέτος, οπότε προβλέπεται να μοιραστούν οι εκτάσεις φέτος και πάλι.

Ηλεία: Ενδιαφέρον και από παραγωγούς κηπευτικών

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Λεχαινών, κ. Παναγιώτης Κοτσέτας, παραπάνω στρέμματα από πέρσι γενικώς φαίνεται πως θα σπαρούν στο νομό Ηλείας, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και από παραγωγούς με διάφορα κηπευτικά, όπως οι πατάτες για παράδειγμα. Ακόμα όμως δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση, ενώ διεθνώς οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με τάσεις σταθεροποίησης μεν, αλλά σε καμιά των περιπτώσεων, πτωτικές. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κοτσέτα, η τιμή στον παραγωγό τώρα στην Ηλεία, είναι στα 25 λεπτά το κιλό.

Σέρρες: Εκτιμήσεις για περισσότερα στρέμματα τη νέα σεζόν

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο o κ. Γιάννης Ζήσης, έμπορος αγροτικών προϊόντων από το νομό Σερρών, τα στρέμματα με καλαμπόκι τη νέα χρονιά, μάλλον θα είναι περισσότερα από πέρσι, λόγω της τιμής που έχει το προϊόν και της ζήτησης. Σύμφωνα με τον κ. Ζήση, η τιμή παραγωγού στις Σέρρες αυτή την περίοδο είναι στα 21,5 με 22 λεπτά το κιλό, υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ενώ πέρσι τέτοια εποχή η τιμή δεν πέρναγε τα 18 λεπτά. Ο κ. Ζήσης εκτιμά όμως ότι έχουν πιάσει ταβάνι οι τιμές, γιατί όπως λέει, οι κτηνοτροφικές μονάδες, δεν έχουν πλέον δυνατότητα να πληρώσουν παραπάνω και ήδη έχουν φθάσει σε σημείο να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Σύμφωνα βέβαια με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου στην ίδια περιοχή γίνονται αγοραπωλησίες καλαμποκιού, με τιμές στα 23-24 λεπτά το κιλό.

Καβάλα: Προβλέπεται αύξηση στρεμμάτων

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας, κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, κατά τα φαινόμενα πάμε για μια αύξηση στρεμμάτων στο νομό Καβάλας τη νέα σεζόν, η οποία όμως δεν θα ξεπεράσει το 5-10%. Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση προς την περιοχή της Καβάλας και της Δράμας και μικρότερη στην Χρυσούπολη. Οι τιμές τώρα στην περιοχή, δεν ξεπερνούν τα 21 - 21,5 λεπτά ανά κιλό στον παραγωγό, ενώ όπως μας είπε ο κ. Σαραντίδης, όσο το ενδιαφέρον διεθνώς και οι τιμές είναι ψηλά, λογικό είναι και στην Ελλάδα, να υπάρχει παρόμοιο κλίμα για το προϊόν.

Ορεστιάδα: Αναμένεται πολύ μεγάλη αύξηση

Ο κ. Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι το πιθανότερο είναι πως στην περιοχή, θα υπάρχει αύξηση στρεμμάτων με καλαμπόκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρσι στην περιοχή καλλιεργήθηκαν περί τα 6.000 - 7.000 στρέμματα, αλλά φέτος, σύμφωνα με τον κ. Κουμπρίδη, δεν αποκλείεται να φθάσουν και τα 20.000 στρέμματα.

Ξάνθη: Ίσως να αυξηθούν οριακά οι εκτάσεις

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Ξάνθης ούτως ή άλλως δεν είναι πολλά τα στρέμματα με καλαμπόκι στην περιοχή, λόγω του φθηνού προϊόντος από Βαλκάνια που έρχεται μέσα παραδοσιακά, όμως φέτος, ίσως υπάρξει μια αύξηση στις εκτάσεις, η οποία όμως θα είναι οριακή.

Αύξηση τιμών το επόμενο διάστημα βλέπουν οι αναλυτές

Στην πρόσφατη έκθεσή του, την οποία και έφερε στην δημοσιότητα πρώτος ο ΑγροΤύπος, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού σε 1,134.05 εκατ. τόνους (από 1,1333.89 εκατ. τόνους), σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Παράλληλα, οι παγκόσμιες εισαγωγές και οι εξαγωγές καλαμποκιού αναθεωρήθηκαν ανοδικά σε 179,01 εκατ. τόνους και 185,70 εκατ. τόνους αντίστοιχα. Η παγκόσμια κατανάλωση καλαμποκιού προβλέπεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε 1,150.52 εκατ. τόνους (από 1,153.06 εκατ. τόνους), ενώ τα αποθέματα προβλέπεται να κινηθούν σε 286,53 εκατ. τόνους (από 283,83 εκατ. τόνους), ενισχύοντας τον δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση σε 24,90% από 24,62%. Με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι η ζήτηση από την Κίνα θα συνεχίσει να βαίνει αυξανόμενη, κυρίως στις ζωοτροφές, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ενίσχυση στις long θέσεις που κατέχουν οι διαχειριστές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ενδεικτικά αναφέρουμε την ενίσχυση κατά 13.660 θέσεις την εβδομάδα που έληξε στις 9/2), γεγονός που θα λειτουργήσει, ενδεχομένως, θετικά στην τιμή του καλαμποκιού.

11/02/2021 12:32 μμ

Με χαμηλούς ρυθμούς γίνεται η εξαγωγή ρυζιού φέτος λόγω των προβλημάτων της εστίασης και του τουρισμού από τα μέτρα κατά της πανδημίας. Επίσης οι Τούρκοι, που είναι βασικοί αγοραστές του προϊόντος λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της νομισματικής αστάθειας που έχουν δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής αισθητή την παρουσία τους.

Οι τιμές για όλους τους τύπους είναι καθισμένες σε σχέση με πέρσι. Αυτή την εποχή τα μεσόσπερμα είναι στα 29 λεπτά το κιλό, τα μακρύσπερμα Indica στα 31 λεπτά και οι Καρολίνες πάνω από 38 λεπτά.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Α’ Χαλάστρας, Χρήστος Γκατζάρας, «ο συνεταιρισμός συγκέντρωσε φέτος περίπου 40 χιλιάδες τόνους. Από αυτούς μέχρι στιγμής έχουν απορροφηθεί 10 - 15 χιλιάδες. Η χρονιά ξέραμε ότι θα είναι δύσκολη φέτος λόγω της πανδημίας και του κλεισίματος της εστίασης που υπάρχει σε πολλές χώρες. Το ρύζι στην χώρα μας είναι καθαρά εξαγώγιμο προϊόν (90% της παραγωγής στις αγορές του εξωτερικού). 

Οι τιμές είναι καθισμένες ειδικά στα μεσόσπερμα ρύζια που κατευθύνονται κυρίως στις χώρες της Μέσης Ανατολής και την Τουρκία. Οι Τούρκοι που είναι βασικοί πελάτες μας μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους. Αυτό συμβαίνει λόγω των προβλημάτων ισοτιμίας αλλά και της οικονομικής αστάθειας, με αποτέλεσμα να θέλουν να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές.

Η τουρκική αγορά λειτουργεί με κάποιες ιδιαιτερότητες. Έχει βάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές ρυζιού. Όταν όμως η τιμή πάει να ανέβει υψηλά για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στους καταναλωτές ρίχνει τους δασμούς και κάνει διαγωνισμούς για την αγορά ρυζιού από το εξωτερικό. Η τάση είναι να θέλουν να αγοράσουν φτηνότερα αλλά εμείς δεν πουλάμε.

Όμως δεν εξάγουμε μόνο στην Τουρκία. Τα μακρύσπερμα εξάγονται κυρίως στις αγορές της Ευρώπης. Οι ρυθμοί φέτος είναι μειωμένοι σε σχέση με πέρσι και είναι λογικό με τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω πανδημίας.

Ο συνεταιρισμός όμως προχωρά σε επενδύσεις με στόχο την αύξηση των αποθηκευτικών χώρων. Έτσι θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε μεγαλύτερες ποσότητες σε καλύτερες τιμές. Ήδη ενταχθήκαμε σε επενδυτικό πρόγραμμα (Σχέδια Βελτίωσης) για κατασκευή τριών σιλό χωρητικότητας 3.000 τόνων. Ετοιμάζουμε τωρα νέο φάκελο για κατασκευή ακόμη 6 σιλό που θα καταθέσουμε στον Αναπτυξιακό. 

Η καλλιέργεια στην χώρα μας γίνεται σε περίπου 250.000 στρέμματα πανελλαδικά, από τα οποία τα περίπου 150.000 είναι στην περιοχή της Χαλάστρας».  
 

11/02/2021 10:58 πμ

Οι υψηλές τιμές του καλαμποκιού ανεβάζουν τη ζήτηση επίσης για σιτάρι και ρύζι που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές.

Ρεκόρ εισαγωγών καλαμποκιού αναμένει για τον Φεβρουάριο του 2021, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) παγκοσμίως. Μάλιστα προβλέπει ότι θα ανέλθουν σε... 24 εκατομμύρια τόνους τον Φεβρυοάριο, στα υψηλότερα επίπεδα δηλαδή για την περίοδο 2020-2021, ως αποτέλεσμα της ζήτησης της Κίνας για ζωοτροφές, μετά την επανάκαμψη των χοιροτροφικών μονάδων από την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το USDA, οι υψηλές τρέχουσες τιμές στο καλαμπόκι, οδηγούν σε χρήση - ρεκόρ και σε άλλα προϊόντα, όπως είναι το σιτάρι και το ρύζι, τα οποία χρησιμοποιούνται και ως προϊόντα διατροφής.

Η χρήση σιταριού που δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, δηλαδή ζωοτροφικού και προϊόν υπολειμμάτων, λέει το USDA, στην Κίνα την περίοδο 2020-21, προβλέπεται να ανέλθει σε 30 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή 10 εκατ. τόνους παραπάνω από το προηγούμενο έτος.

Οι υψηλές εγχώριες τιμές του καλαμποκιού συνέδραμαν στην αύξηση σε αυτό το ρεκόρ με περισσότερους από 12 εκατ. τόνους να πωλούνται μόνο μέσα στον Ιανουάριο. Από τον Δεκέμβριο, στην Κίνα, οι τιμές του εγχώριου σίτου ήταν χαμηλότερες από το καλαμπόκι για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των 6 ετών.

Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές σιταριού στην Κίνα αυξάνουν για έκτο συνεχόμενο μήνα και προβλέπεται πως θα ανέλθουν σε 10 εκατ. τόνους, καταγράφοντας υψηλά 25ετίας. Αν και οι περισσότερες εισαγωγές σιταριού στην Κίνα, επισημαίνει το USDA, προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, οι σχετικά χαμηλές τιμές εισαγωγής σε σύγκριση με τις εγχώριες τιμές καλαμποκιού της Κίνας καθιστούν το σιτάρι ελκυστικό για χρήση σε ζωοτροφές στη νότια περιοχή της Κίνας. Παράλληλα, όπως επισημαίνει το USDA, αν και το ρύζι δεν χρησιμοποιείται ευρέως ως ζωοτροφή λόγω της υψηλότερης τιμής του, ορισμένοι μύλοι ζωοτροφών στην Κίνα αρχίζουν επίσης να το χρησιμοποιούν σε μερίδες ζωοτροφών.

Στην Ελλάδα τώρα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, που εδώ και μήνες προέβλεψε την κούρσα ανόδου στο καλαμπόκι και στα υπόλοιπα σιτηρά, οι τιμές στο καλαμπόκι, που όμως βρίσκεται τώρα στα χέρια εμπόρων και λιγότερο των παραγωγών, οι τιμές έχουν ξεφύγει, περνώντας τα 24-25 λεπτά το κιλό, γεγονός που φέρνει σε αδιέξοδο τις κτηνοτροφικές μονάδες.

08/02/2021 05:06 μμ

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Το USDA επικαλείται στις 5 Φεβρουαρίου πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης Εμπορίου και Γεωργίας (MEDTA) της Ουκρανίας, αλλά και ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εκπροσωπούν συμφέροντα Ουκρανικών αλλά και όχι μόνον επιχειρήσεων, υπέγραψαν μια διάταξη - προσθήκη σε MOU (Memorandum of Understanding) στις 3 Ιανουαρίου 2021.

Η προσθήκη θεσπίζει ένα όριο εξαγωγής 24 εκατ. μετρικών τόνων για τις εξαγωγές καλαμποκιού, όσον αφορά την περίοδο 2020-2021.

Όπως εξηγεί το USDA, η πρόσφατη υπογραφή της προσθήκης MOU ολοκληρώνει τη θέσπιση ανώτατων ορίων εξαγωγής σε όλα τα σιτηρά, πλην του κριθαριού, υπό το φόβο και την ανησυχία, ανατίμησης των τιμών.

04/02/2021 12:23 μμ

Γύρω στα τέλη του Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η συγκομιδή των σιτηρών στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) σε ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε στις 26 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Γεωργίας της Ουκρανίας (MEDTA), το 2020, η παραγωγή σιταριού έφθασε τους 25,1 εκατ. τόνους, ενώ οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν ήταν 65.600.000 στρέμματα.

Η παραγωγή κριθαριού ανήλθε σε 7,8 εκατ. τόνους, με τις εκτάσεις να ανέρχονται 23.820.000 στρέμματα.

Στο καλαμπόκι η παραγωγή ανήλθε σε 29,8 εκατ. τόνους από 53.490.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας (SSSU), η παραγωγή σίκαλης ήταν περίπου 468.000 τόνοι από περίπου 1.360.000 στρέμματα.

Αξιοσημείωτο, τονίζεται στην έκθεση, είναι ότι οι Ουκρανοί αγρότες που καλλιεργούν καλαμπόκι, ολοκληρώνουν τα τελευταία δυο χρόνια (2019 και 2020), πιο αργά μέσα στο έτος την διαδικασία της συγκομιδής. Παραδοσιακά, η συγκομιδή στην Ουκρανία, ολοκληρώνονταν έως το Δεκέμβριο, όμως τώρα έχει μετατοπιστεί για Ιοανουάριο - Φεβρουάριο ή ακόμα και στα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με το USDA, το καλαμπόκι που παραμένει στους αγρούς κατά τη χειμερινή περίοδο κομίζει ορισμένα πλεονεκτήματα για έναν αγρότη, όπως είναι οι περιορισμένες αποδόσεις, οι πιο ευνοϊκές τιμές λόγω διαθεσιμότητας των φορτηγών για τα σιτηρά και των σιλό, η χαμηλότερη υγρασία σε σύγκριση με το προϊόν που θερίστηκε το φθινόπωρο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ένα χαμηλότερο κόστος αποξήρανσης.

Ένα πιθανό μειονέκτημα της καθυστερημένης συγκομιδής, συνεχίζει το USDA, είναι η εμφάνιση ενός ζεστού και υγρού χειμώνα που αναγκάζει τo φυτό να πέφτει και να σαπίζει στο χωράφι.

25/01/2021 02:48 μμ

Όποιος αγρότης έχει προϊόν ακόμα, δεν βιάζεται να πουλήσει τώρα το προϊόν του, αναμένοντας περαιτέρω ενίσχυση των τιμών, ενώ η Ρωσία περιορίζει τις εξαγωγές.

Πολύ καλά εξελίσσεται η καλλιέργεια του κριθαριού, αν και σε ένα τμήμα της βόρειας Ελλάδας, οι παραγωγοί έσπειραν αργά, λόγω της ξηρασίας. Οι εκτάσεις είναι μειωμένες από πέρσι, τόσο για το ζωοτροφικό,  όσο και το βυνοποιήσιμο, όμως όποιος παραγωγός έχει προϊόν, διαθέτει σε πολύ υψηλές τιμές, οι οποίες όμως επιβαρύνουν τους κτηνοτρόφους.

Ο κ. Βασίλης Κωτούλας, υπεύθυνος γεωπόνος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «τα κριθάρια φέτος είναι δυο ταχυτήτων. Χωρίζονται σε εκείνα από την Λάρισα και κάτω που οι παραγωγοί τα έσπειραν κανονικά, έως τις 15 Νοεμβρίου και σε εκείνα της βόρειας Ελλάδας. Ένα μεγάλο κομμάτι, γύρω στο 30% των παραγωγών στη βόρεια Ελλάδα πρόλαβαν και έσπειραν κανονικά, ενώ ένα 60% περίπου των εκτάσεων αφορά σε κριθάρια, που σπάρθηκαν αργά μεν, αλλά εντός του έτους. Η καθυστέρηση αυτή δεν είναι σημαντική. Αυτά θα είναι όψιμα. Γενικά πάντως μιλώντας ο καιρός είναι ευνοϊκός και τα κριθάρια πάνε εξαιρετικά. Οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με βυνοποιήσιμο κριθάρι είναι ελαφρώς κάτω από πέρσι, ενώ γενικότερα στο κριθάρι τα στρέμματα είναι μειωμένα. Σημειωτέον ότι οι τιμές του ζωοτροφικού είναι ψηλά και έως πριν ένα μήνα ήταν στα 18-19 λεπτά το κιλό ενώ τώρα γύρω στα 20 λεπτά ανά κιλό».

Η εταιρεία AgroProducts με έδρα στη Χαλκιδική εμπορεύεται αγροτικά προϊόντα, μεταξύ άλλων και σιτηρά. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνός της, το ζωοτροφικό κριθάρι είναι δυσεύρετο αυτή την περίοδο, αφού τυχόν παραγωγοί που έχουν στοκ, δεν πουλάνε, αναμένοντας περαιτέρω αύξηση, από τα 20-22 λεπτά που ισχύουν σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο η Βουλγαρία φέτος μείωσε τις εξαγωγές της.

Ο κ. Λαυρέντης Τραπεζανίδης καλλιεργεί περί τα 250 στρέμματα με σιτηρά στο Χαμηλό του νομού Κιλκίς. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα φετινά κριθάρια είναι όψιμα, καθώς σπάρθηκαν αργά, αλλά πάνε πολύ καλά καλλιεργητικά και με τον καιρό - συμμαχό τους. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει ζήτηση και μάλιστα μεγάλη εκ μέρους των κτηνοτρόφων, ενώ δεν είναι και πολλοί οι παραγωγοί που έχουν αποθηκευμένο προϊόν, όπως άλλωσε λίγο-πολύ γίνεται κάθε χρόνο.

Ο κ. Παναγιώτης Τσουρούτας καλλιεργούσε μέχρι και πρόπερσι κριθάρι στη Γαστούνη του νομού Ηλείας. Όπως μας λέει πλέον δεν το κάνει καθώς γενικά οι τιμές δεν συνέφεραν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αγρότες στην περιοχή να την εγκαταλείψουν και να στραφούν ως επί το πλείστον σε δεντροκαλλιέργειες.

Περιορίζει τις εξαγωγές κριθαριού και η Ρωσία

Σύμφωνα με πρόσφατο ενημερωτικό του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η Ρωσία έχει σκοπό να περιορίσει τις εξαγωγές ορισμένων σπόρων και ελαιούχων σπόρων έως τα μέσα του 2021, στο πλαίσιο δέσμης μέτρων που λαμβάνει για τη μείωση των τιμών των τροφίμων. Συγκεκριμένα, το διάταγμα αριθ. 2097 της 14ης Δεκεμβρίου 2020, προβλέπει τη θέσπιση δασμολογικής ποσόστωσης (TRQ) 17,5 εκατομμυρίων τόνων για σπόρους, συμπεριλαμβανομένου του σίτου, της σίκαλης, του κριθαριού και του καλαμποκιού, θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2021.

22/01/2021 03:13 μμ

Πορεία παρόμοια με τη χώρα μας φαίνεται πως ακολούθησε και η γειτονική Ιταλία.

Σύμφωνα με έρευνα του Ismea, η καλλιέργεια του καλαμποκιού στην Ιταλία έχει μειωθεί σημαντικά. Το 2000 καλλιεργούνταν 10,6 εκατ. Στρέμματα στην Ιταλία, ενώ το 2019 6.290.000 στρέμματα.

Η παραγωγή το ίδιο χρονικό διάστημα έπεσε από τους 10 εκατ. σε 6,2 εκατ. τόνους.

Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν σταδιακά, φθάνοντας τους 6,4 εκατ. τόνους το 2019, ενώ το 2000 ανήλθαν σε πάνω από 500.000 τόνους. Στην πραγματικότητα, επισημαίνει το Ismea, το ποσοστό αυτάρκειας ήταν κοντά στο 100% το 2000 και στη συνέχεια μειώθηκε σταθερά με τα χρόνια, φτάνοντας το 50% το 2019.

Ταυτόχρονα με την έρευνα σχετικά με το κόστος παραγωγής στο καλαμπόκι, το Ismea πραγματοποίησε ανάλυση των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από τα κέντρα αποθήκευσης, που προβλέπουν την ξήρανση και την αποθήκευση των σιτηρών.

Στην πραγματικότητα, ο καρπός (σπυρί) του καλαμποκιού δε μπορεί να πωληθεί όπως είναι αμέσως μετά τη συγκομιδή, αλλά πρέπει να στεγνώσει για να μειωθεί η περιεκτικότητά σε υγρασία και να πέσει κάτω από 14%, κάτι που βοηθά στην διατήρησή του για μεγάλες περιόδους.

15/01/2021 11:07 πμ

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USDA).

To USDA βλέπει αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και μάλιστα στα επίπεδα ρεκόρ των 190.500.000 στρεμμάτων για το καλαμπόκι στη Βραζιλία, όμως σημειώνει ότι φέτος οι αποδόσεις προβλέπονται μειωμένες 3% σε σύγκριση με πέρσι, γεγονός που αποδίδεται στην ξηρασία.

Όπως αναφέρει το USDA, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος ήταν οι πιο ξηροί δύο μήνες των τελευταίων 40 ετών σε ορισμένες περιοχές της νότιας και της κεντρικής Βραζιλίας.

Προβλήματα από την ξηρασία και στην Αργεντινή

Παρόμοια βλέπει την κατάσταση το USDA και στην Αργεντινή, όπου τη σεζόν 2020-2021 αναμένεται χαμηλότερη παραγωγή καλαμποκιού λόγω επίσης της ξηρασίας. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η ρευστότητα του νομίσματος, ο πληθωρισμός και οι καθυστερημένες σπορές, ίσως δημιουργήσουν πρόβλημα στους παραγωγούς.

Στην Αργεντινή οι εκτάσεις καλλιέργειας αναμένονται σταθερές, στα 60.100.000 στρέμματα, αλλά η παραγωγή μειωμένη κατά 3% από πέρσι.

Στην Ινδία τέλος εκτιμά το USDA, η παραγωγή καλαμποκιού την περίοδο 2020-2021 θα ανέλθει σε 28.500.000 τόνους, ελαφρά μειωμένη από πέρυσι. Οι εκτάσεις με καλαμπόκι εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα επίπεδα των 90.400.000 στρεμμάτων, δηλαδή 3% κάτω από ό,τι πέρσι.

13/01/2021 12:10 μμ

Αύξηση εκτάσεων φέτος στα σιτάρια λόγω της αβεβαιότητας με τα ενεργειακά και των χαμηλών τιμών βάμβακος.

Πολύ καλά πάει η καλλιέργεια σιταριών ανά την Ελλάδα, με γρήγορη ανάπτυξη των φυτών και καλό εμπορικό κλίμα, ως απότοκο των περσινών εξελίξεων και της πανθομολογούμενης αύξησης της κατανάλωσης, διεθνώς, στα σιτάρια.

Ο Θανάσης Κούντριας είναι έμπειρος γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου. Παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της καλλιέργειας σιταριού στην περιοχή της Μαγνησίας και όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο η γενική εικόνα των σιταριών είναι καλή, έχουν αναπτυχθεί πολύ, σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται παρουσία μυκήτων, ενώ σε κάποιες άλλες υπάρχουν νεροκρατήματα στα χωράφια που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος μπορεί να δημιουργούν ασφυξία στα φυτά, ευνοώντας τη φυτόφθορα κι άλλες ασθένειες που χρειάζονται ψεκασμούς. Παράλληλα, όπως μας ανέφερε ο κ. Κούντριας, το γεγονός ότι τα σιτάρια τώρα είναι πολύ ανεπτυγμένα λόγω της γενικότερης καλοκαιρίας, ίσως τα ζορίσει το επόμενο διάστημα αν μπει χειμώνας. Κατά τα άλλα, αυτή την περίοδο, όπως μας είπε ο κ. Κούντριας, γίνονται ψεκασμοί με ζιζανιοκτόνα. Σε σχέση με τα στρέμματα, ο μέτοχος της Αγρομηχανικής μας είπε, ότι αυξήθηκαν οι εκτάσεις με σιτάρια αρκετά λόγω των περσινών καλών τιμών και της ζήτησης, ενώ στη Μαγνησία δεν έχουν μπει και τόσα πολλά κριθάρια. Ο κ. Κούντριας μας είπε επίσης ότι οι πράξεις είναι περιορισμένες, γιατί δεν υπάρχουν αποθέματα, ωστόσο ζήτηση υπάρχει και το αποθηκευμένο σκληρό πιάνει και 26-27 λεπτά το κιλό.

Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών και έμπειρος παραγωγός σιτηρών, αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι τα σιτάρια καλλιεργητικά πάνε πολύ καλά, ήδη δίπλωσαν -όπως έπρεπε- και εξελίσσεται πολύ καλά η καλλιέργεια, χωρίς προβλήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δεν επηρέασαν το προϊόν, που αναπτύσσεται και είναι τώρα γύρω στους 15 πόντους. Αντίθετα στην περιοχή της Λάρισας, προβλήματα από το χαλάζι υπάρχουν σε καλλιέργειες κηπευτικών. Ο κ. Σιδερόπουλος, συνεκτιμώντας τις γενικότερες συνθήκες και το όλο κλίμα με τις εισαγωγές-εξαγωγές, τονίζει τέλος ότι είναι εφικτή μια τιμή 25 λεπτά το κιλό στο ξεκίνημα των αλωνιών.

Ο Στέργιος Γκιργκίρης, γεωπόνος από τη Νέα Ζίχνη Σερρών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι σε περιοχές που δεν κρατήθηκαν νερά από τις -πολλές- βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος, η καλλιέργεια σιταριού βαίνει εξαιρετικά καλά. Στην περιοχή των Σερρών κυριαρχεί το σκληρό έναντι του μαλακού, ενώ ειδικά φέτος λόγω της μείωσης των εκτάσεων με ελαιοκράμβες για τους γνωστούς λόγους, αλλά και των χαμηλών τιμών βάμβακος, τα στρέμματα που εσπάρησαν είναι αρκετά περισσότερα. Κατά τα άλλα τα σιτάρια είναι τώρα σε μεγάλο στάδιο ανάπτυξης λόγω και του ότι δεν είχαμε παγωνιές, που θα τα ζόριζαν. Αποθέματα περσινά υπάρχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, λίγα, ενώ οι τιμές φλερτάρουν με τα 25 λεπτά το κιλό.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνεταρισμού Σημάντρων Χαλκιδικής, κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης τόνισε από την πλευρά του ότι και στην περιοχή αυτή η καλλιέργειες σιταριών βαίνουν πολύ καλά και χωρίς προβλήματα. Αποθέματα περσινού σιταριού δεν υπάρχουν κι άρα δεν γίνονται πράξεις αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Μισαηλίδη, ενώ οι τιμές έφθασαν έως και τα 26 λεπτά για τον παραγωγό. Υπενθυμίζεται ότι ο Συνεταιρισμός Σημάντρων συγκέντρωσε πέρσι στα αλώνια περί τους 1.300 τόνους σκληρό σιτάρι, τους οποίους και πούλησε.

Αυξάνει η παγκόσμια κατανάλωση, λέει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ

Σε ενημερωτικό του σημείωμα για το μήνα Ιανουάριο του 2021, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αναφέρει ότι η παγκόσμια κατανάλωση σιταριού ενισχύεται λόγω των μεγαλύτερων αναγκών για ζωοτροφές από Κίνα και για παρασκευή τροφίμων, σπόρων και βιομηχανικής χρήσης από Ρωσία. Το παγκόσμιο εμπόριο είναι επίσης ελαφρώς αυξημένο, προσθέτει το USDA, με τις υψηλότερες εξαγωγές για Καναδά, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ινδία να αντισταθμίζουν τις χαμηλότερες εξαγωγές για Αργεντινή και Ρωσία. Αναφορικά με τις τιμές σιταριού στις ΗΠΑ, επισημαίνει ότι αυξήθηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο για όλες τις μεγάλες κατηγορίες του προϊόντος. Σε διεθνές επίπεδο, τώρα, συνεχίζει το USDA, έχουμε αύξηση εισαγωγών από το Μαρόκο λόγω της ξηρασίας τα δυο τελευταία έτη. Οι εισαγωγές σιταριού από το Μαρόκο προέρχονται συνήθως από την Ευρώπη και τον Εύξεινο Πόντο.

29/12/2020 12:12 μμ

Τι αναφέρει έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USDA) για το προϊόν, που φαίνεται να διατηρεί τις καλές προοπτικές του.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό μηνός Δεκεμβρίου του USDA, oι τιμές παραγωγού στο σιτάρι στις πιο μεγάλες χώρες κατανάλωσης και εξαγωγής αυξήθηκαν από πέρυσι παρά το ρεκόρ παραγωγής παγκοσμίως και τα τελικά αποθέματα. Οι τιμές στηρίχθηκαν, εν μέρει, από τις παγκόσμιες εισαγωγές και την κατανάλωση το 2020- 2021.

Επιπλέον, η απροσδόκητα ισχυρή ζήτηση για εισαγωγές από την Κίνα, αλλά και το Πακιστάν συνέδραμε στην ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου σε επίπεδο ρεκόρ το μήνα Δεκέμβριο λόγω της άνευ προηγουμένου ζήτησης και από τις δύο αυτές χώρες, καθώς επίσης από άλλους σημαντικούς εισαγωγείς, γεγονός που οδήγησε τα αποθέματα στις χώρες εξαγωγής σε μείωση και τις τιμές παγκοσμίως σε αύξηση. Ένας άλλος λόγος που οδήγησε σε αύξηση τιμών ήταν η αντοχή που επέδειξαν γενικώς οι τιμές των ελαιούχων σπόρων και των σιτηρών, προσθέτει το USDA.

Παρά το ρεκόρ των προμηθειών την περίοδο 2020-2021 στην Κίνα, οι εγχώριες τιμές τοις μετρητοίς στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του κόσμου ήταν υψηλότερες πάνω από 10% το Νοέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οδηγώντας σε εκτιμήσεις ότι οι εισαγωγές θα κλείσουν με ρεκόρ 25ετίας.

Εξάλλου, οι παγκόσμιες τιμές σιταριού έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες παρά τα παγκόσμια αποθέματα ρεκόρ. Η ανάπτυξη των παγκόσμιων αποθεμάτων έχει ως επί το πλείστον στηριχθεί από τις υψηλότερες εγχώριες τιμές στήριξης και τα κρατικά αποθέματα στην Κίνα και την Ινδία. Η Κίνα κατέχει περισσότερα από τα μισά παγκόσμια αποθέματα, συνεχίζει το USDA.

Σημειωτέον ότι τους τελευταίους μήνες, το ποσοστό πωλήσεων από δημοπρασίες αποθεμάτων της Κίνας επιταχύνεται, οδηγώντας σε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σιταριού παλιότερων ετών καλλιέργειας στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, η Κίνα στηρίζεται όλο και περισσότερο στην παγκόσμια αγορά για να ικανοποιήσει τη ζήτηση σίτου. Αυτό, με τη σειρά του, ως γεγονός, έχει ενισχύσει τα αποθέματα των εξαγωγέων.

Για το πρώτο τρίμηνο της εμπορικής περιόδου 2020-2021, Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ήταν οι μεγαλύτερες χώρες - προμηθεύτριες της Κίνας. Με ρεκόρ εξαγωγών (26 εκατ. τόνους), τα αποθέματα του Καναδά προβλέπονται σχεδόν αμετάβλητα από το προηγούμενο έτος ωστόσο. Τα δε αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναμένεται να μειωθούν περισσότερο από 4 εκατομμύρια τόνους από το προηγούμενο έτος, επίσης εν μέρει λόγω των εξαγωγών που προβλέπονται στο υψηλότερο επίπεδο τους στην τετραετία, λόγω της ζήτησης από Κίνα.

21/12/2020 05:03 μμ

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο μηνός Δεκεμβρίου του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Όπως τονίζεται σε αυτό το δελτίο, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2020/21 εκτιμάται σε επίπεδα ρεκόρ (501,2 εκατ. τόνους), καταγράφοντας αύξηση 0,1% σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες προβλέψεις του USDA και 1% πάνω σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με το USDA, οι προβλέψεις παραγωγής αυξήθηκαν για χώρες όπως η Αυστραλία, η Γουιάνα, το Νεπάλ και το Περού, αλλά μειώθηκαν όσον αφορά στην Κούβα, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα και τη Νότια Κορέα.

Αναφορικά με την παγκόσμια κατανάλωση ρυζιού το 2020/21 προβλέπεται ότι θα φθάσει σε ύψη - ρεκόρ (500,4 εκατομμύρια τόνους), ήτοι αυξημένη κατά 1,2 εκατ. τόνους από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Το παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού, εκτιμά το USDA, το 2021 προβλέπεται στους 44,8 εκατ. τόνους, με αύξηση 1,2% από τις προηγούμενες προβλέψεις και 1,5% περισσότερο, από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι εξαγωγικές προβλέψεις αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο για Αυστραλία, Βραζιλία και Ινδία, αλλά μειώθηκαν για το Πακιστάν.

Σε σχέση με τις εισαγωγές του 2021, οι προβλέψεις αυξήθηκαν αυτό το μήνα για το Αφγανιστάν, τη Γουατεμάλα, τη Γουινέα, την Ονδούρα, τη Νιγηρία και τη Σαουδική Αραβία, αλλά μειώθηκαν για την Αυστραλία και τον Ισημερινό.

Σημειωτέον ότι οι τιμές διαπραγμάτευσης της Ταϊλάνδης για το μη αρωματικό ρύζι αυξήθηκαν 7,5-8,5% τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, οι τιμές στο Βιετνάμ μειώθηκαν ελαφρά λόγω της χαμηλής ζήτησης, μη ανταγωνιστικών τιμών, με τις τιμές της Ταϊλάνδης να κινούνται σε επίπεδα, πολύ κάτω από εκείνες του Βιετνάμ.

Στην Ινδία τέλος, καταλήγει το USDA, παραμένουν οι πιο ανταγωνιστικές μεταξύ των ασιατικών εξαγωγέων, παράγοντας που κρύβεται πίσω από τις εξαγωγές - ρεκόρ της Ινδίας φέτος. Οι τιμές δε εξαγωγής των ΗΠΑ και για τις δύο κατηγορίες ρυζιού είναι σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με ένα μήνα πριν.

18/12/2020 12:28 μμ

Έντονα ανοδικές οι τάσεις, όμως λίγοι πλέον αγρότες έχουν προϊόν στην αποθήκη. Την ίδια ώρα σε αδιέξοδο περιέρχονται σταδιακά οι κτηνοτρόφοι.

Στα χέρια των εμπόρων έχει περάσει ως επί το πλείστον το παιχνίδι με το καλαμπόκι, για το οποίο ο ΑγροΤύπος εδώ και έξι μήνες είχε επισημάνει τις προοπτικές του, ειδικά φέτος στη γενικότερη συγκυρία με τον κορονοϊό. Οι παραγωγοί που διαθέτουν ειδικές εγκαταστάσεις για να συντηρήσουν το προϊόν είναι λίγοι και πλέον στο κάλεσμα των εμπόρων, εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί, επιλέγοντας να πουλήσουν αργότερα, προσμένοντας περαιτέρω αύξηση τιμών.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και έμπορος προϊόντων Στέργιος Γκιργκίρης, στο νομό Σερρών η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει με τις τιμές, καθώς υπάρχει έντονη ζήτηση. Έτσι, ενώ στο αλώνι η τιμή ήταν αρχικά στα 17-18 λεπτά, για να πέσει μετέπειτα στα 15-16 λεπτά, πλέον γίνονται πράξεις ακόμα και με τιμές άνω των 20 λεπτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση είναι υψηλή, πολύς κόσμος δεν πουλάει και με δεδομένο ότι έχουμε ακόμα 8 μήνες έως την επόμενη συγκομιδή, θεωρείται βέβαια μια περαιτέρω ανάκαμψη. Στην ίδια περιοχή ο παραγωγός Στέργιος Λίτος, καλλιεργητής καλαμποκιού εδώ και πολλά χρόνια με μεγάλη εκμετάλλευση σημείωσε ότι γίνονται τηλέφωνα στους λίγους παραγωγούς που έχουν προϊόν για τιμές ακόμα και στα 18 λεπτά, καθώς υπάρχει έντονη ζήτηση.

Λίγο νοτιότερα στο Κιλκίς, όπως σημειώνει στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και έμπορος αγροτικών προϊόντων κ. Κώστας Μερτζεμέκης, οι ντόπιοι παραγωγοί δεν πουλάνε, τηρώντας στάση αναμονής, ενώ το σέρβικο καλαμπόκι έρχεται με 20 λεπτά στην Θεσσαλονίκη και το βουλγάρικο με 21 λεπτά το κιλό.

Στο νομό Ηλείας η κατάσταση στην αγορά του καλαμποκιού εμφανίζει σταθερότητα τον τελευταίο μήνα και οι τιμές παραγωγού παραμένουν στα 23 λεπτά. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο διευθυντής της ΕΑΣ Λεχαινών, κ. Παναγιώτης Κοτσέτας, η Ένωση έχει απόθεμα, ζήτηση υπάρχει, μέχρι τέλος του έτους η τιμή θα είναι μάλλον σταθερή, αλλά μετέπειτα ίσως ανεβεί κι άλλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραγωγοί είχαν δέκα χρόνια να δουν τέτοιες τιμές. Ο κ. Κοτσέτας τέλος εκτιμά ότι κάποια στιγμή η τιμή δεν αποκλείεται να ανέλθει στα 25 λεπτά το κιλό.

Εντείνεται το παγκόσμιο εμπόριο, χαμένοι οι κτηνοτρόφοι

Και τα νέα από τη διεθνή αγορά είναι καλά για τους παραγωγούς, καθώς όπως αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USDA) σε ενημερωτικό του η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού προβλέπεται χαμηλότερη λόγω μειώσεων της παραγωγής σε Αργεντινή, Καναδά και Ευρώπη. Όπως αναφέρει το USDA τον προηγούμενο μήνα το εμπόριο εντάθηκε λόγω των υψηλότερων εισαγωγών από την Κίνα κυρίως, αλλά και από άλλες μεγάλες χώρες.

Η κατάσταση αυτή φέρνει σε αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους, που όμως αν δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν στις τιμές αυτές το επόμενο διάστημα, διαμηνύουν, ότι ίσως στραφούν και σε άλλες ζωοτροφές.

03/12/2020 02:41 μμ

Λιγοστά εκτιμάται ότι είναι τα αποθέματα στις τάξεις των παραγωγών, που απογοητεύτηκαν πέρσι από τις τιμές.

Στο Κιλκίς όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος κι έμπορος κ. Κώστας Μερτζεμέκης η τιμή παραγωγού στο ζωοτροφικό κριθάρι έχει ανέλθει στα 18-19 λεπτά το κιλό, με τον κτηνοτρόφο να αγοράζει σε σαφώς υψηλότερες τιμές. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις δυο μήνες πριν, το κριθάρι για ζωοτροφή δεν έπιανε στην περιοχή πάνω από 14-15 λεπτά το κιλό, κάτι που οδηγεί σε μια αύξηση του κόστους παραγωγής τον κτηνοτροφικό κόσμο (δεδομένου ότι ανεβαίνουν κι άλλα προϊόντα όπως η σόγια, το καλαμπόκι κ.λπ.) ήδη της τάξης του 30%, ενώ οι προοπτικές μάλλον λένε ότι ίσως να μην υπάρξει αποκλιμάκωση άμεσα.

Πάνω από 17 λεπτά το κιλό είναι οι τιμές για το ζωοτροφικό κριθάρι και στην Λάρισα με ανοδικές μάλιστα τάσεις, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, φέτος στην εν λόγω περιοχή δεν εσπάρησαν πολλά κριθάρια εν αντιθέσει με την ελαιοκράμβη που μπήκε αρκετή. Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΣ Νίκαιας πούλησε πέρσι ζωοτροφικό κριθάρι με τιμή παραγωγού στα 15 λεπτά, όμως γενικότερα στην περιοχή, οι τιμές δεν πέρασαν τα 12-13 λεπτά.

Ίδια εξάλλου εμφανίζεται η κατάσταση όσον αφορά τις τιμές παραγωγού και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με τους αγρότες να διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι με τις τιμές ενός προϊόντος στα τάρταρα στην αρχή κάθε σεζόν, δεν τους συμφέρει για κανένα λόγο να πάνε σε διατήρηση καλλιέργειας και την επόμενη χρονιά. Έτσι, παρατηρείται έντονα φέτος το φαινόμενο της εναλλαγής καλλιεργειών ανά περιοχή, με τα σιτάρια κερδισμένα εκ πρώτης όψης όσον αφορά στις εκτάσεις.

Στον αντίποδα, οι κτηνοτρόφοι όλης της Ελλάδας και ιδίως των απομακρυσμένων  - νησιωτικών περιοχών βλέπουν σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής εν μέσω πανδημίας, μια αύξηση που έχει εκμηδενίσει τα όποια οφέλη από την αύξηση τιμής στο γάλα.