Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συνδεδεμένη στο καλαμπόκι βλέπει ο Γεωργαντάς που λέει ότι μειώθηκε ελάχιστα η παραγωγή πρόβειου

18/10/2022 09:40 πμ
Θετική καταρχήν απόκριση από Βρυξέλλες για τη συνδεδεμένη στο καλαμπόκι, είπε ο ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο συζήτησης στη βουλή επειτά από ερώτηση Αραχωβίτη για τα κόστη.

Θετική καταρχήν απόκριση από Βρυξέλλες για τη συνδεδεμένη στο καλαμπόκι, είπε ο ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο συζήτησης στη βουλή επειτά από ερώτηση Αραχωβίτη για τα κόστη.

«Προσπαθούμε να μειώσουμε όχι μόνο το κόστος της παραγωγής, αλλά συνολικά το κόστος λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων για να μπορέσουνε να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή περίοδο. Και βεβαίως σημαντικό σε αυτό -για να κλείσω αυτή την ενότητα- είναι και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, που και αυξάνονται για την κτηνοτροφία και ενισχύονται με δύο καινούργια προϊόντα: το μαλακό σιτάρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ζωοτροφές και τον αραβόσιτο, που επίσης χρησιμοποιείται για ζωοτροφές, για τα οποία έχουμε υποβάλει τα αιτήματα και έχουμε θετική εν πρώτοις ανταπόκριση -τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθεί- από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους στην παραγωγή ζωοτροφών είτε μέσω ιδιοπαραγωγής, είτε στον έλεγχο των τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων», σημείωσε αναφορικά με το ενδεχόμενο θέσπισης συνδεδεμένης στο καλαμπόκι.

Ελάχιστη η μείωση στο πρόβειο γάλα, ισχυρίζεται ο ΥπΑΑΤ ενώ ξεκληρίζονται τα κοπάδια

Σε άλλο σημείο της συζήτητης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίστηκε πως ελάχιστη εκτιμάται η μείωση παραγωγής στο πρόβειο γάλα. Μάλιστα την ώρα που τα κοπάδια των κτηνοτρόφων ξεκληρίζονται, τόνισε πως «για να αποσαφηνίζουμε λίγο τα νούμερα, αυτά τα οποία ανέφερα πριν, κύριε συνάδελφε, είναι οι εισκομίσεις γάλακτος. Αυτά ανέφερα. Όντως έχουμε τη μικρή μείωση στο αγελαδινό και στο γίδινο, ενώ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο δεν φαινόταν κάποια μείωση στο πρόβειο. Αυτό απλά σε σχέση με τις εισκομίσεις γάλακτος. Σίγουρα όμως εμείς θέλουμε να μην υπάρχει καθόλου μείωση, διότι βεβαίως μέσα από αυτή την πρώτη ύλη παράγεται εξαιρετικό ελληνικό προϊόν που βοηθάει και την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας».

Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Προχωρούμε στη συζήτηση της πρώτης με αριθμό 33/6-10-2022 επίκαιρης ερώτησης δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Λακωνίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Σταύρου Αραχωβίτη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Το κόστος παραγωγής σκοτώνει την εγχώρια κτηνοτροφία». Θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς. Κύριε Αραχωβίτη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά για να παρουσιάσετε την ερώτησή σας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, η ανεξέλεγκτη πλέον αύξηση του κόστους παραγωγής, τόσο σε ζωοτροφές, όσο και σε ηλεκτρικό ρεύμα και σε πετρέλαιο, που γίνεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο -μιλάμε για αυξήσεις στις ζωοτροφές από τον Μάιο ήδη του 2021 και το λέω από την αρχή γιατί είναι πολύ πριν τον πόλεμο, για να μην βρούμε ξανά δικαιολογία όπως ο Πρωθυπουργός ότι φταίει ο Πούτιν- απειλεί την εγχώρια κτηνοτροφία.

Από την άλλη μεριά έχουμε ταυτόχρονα τη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών η οποία με ένα δεδομένο πληθωρισμό της τάξης του 12%, που είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, οδηγεί σε ραγδαία πτώση των πωλήσεων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Από τα επίσημα στοιχεία που έχουμε η πτώση κατ’ όγκο είναι πάνω από 5,5% για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτά τα επισημαίνει η Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας, αλλά και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων και μια σειρά άλλων παραγόντων της αγοράς.

Παρά την ανοδική τάση του αιγοπρόβειου γάλακτος -γενικότερα του γάλακτος, αλλά ιδιαίτερα του αιγοπρόβειου- που εν πολλοίς οφείλεται και στην ΚΥΑ 838/2019 που είναι γνωστή και ως «ισοζύγιο γάλακτος», η τιμή που διαμορφώνεται σήμερα δεν φτάνει να καλύψει το κόστος παραγωγής, που για το αιγοπρόβειο γάλα εκτιμάται από τους παράγοντες της αγοράς ότι φτάνει στο 1,65 περίπου ευρώ ανά κιλό γάλακτος.

Έτσι, πέρα από την ανάγκη της ουσιαστικής στήριξης για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας στην αγορά ζωοτροφών, προκύπτει και η ανάγκη της στήριξης της τιμής του γάλακτος με την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και στη γαλακτοβιομηχανία, τόσο στην παραγωγή της φέτας, όσο και στη διακίνησή της.

Ακόμα, αποκαλύπτεται ότι στην Επιτροπή Παρατυπιών του Υπουργείου υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις, που για διάφορους λόγους, που θα θέλαμε να ακούσουμε ποιοι είναι, εκκρεμούν και δεν έχουν φτάσει σε τελικό αποτέλεσμα, σε επιβολή προστίμων ή στα περαιτέρω, οι οποίες εκτιμώνται από την ΕΔΟΦ ότι είναι πάνω από 100.

Επίσης, το σύστημα «Άρτεμις», το οποίο μάλιστα σας παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, λειτουργεί ακόμα πιλοτικά καλύπτοντας, αν δεν κάνω λάθος, μόλις διακόσιους παραγωγούς στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή ενός πολύ σημαντικού τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, της κτηνοτροφίας, αλλά και της μεταποίησης.

Τα μέτρα που μέχρι τώρα έχετε λάβει, κύριε Υπουργέ, χαρακτηρίζονται είτε ως ανεπαρκή είτε ως επιεικώς λίγα. Και το ερώτημα εδώ που προκύπτει προφανώς είναι πώς σκοπεύετε να ανατρέψετε την καταστροφική πορεία που έχει πάρει ο κλάδος της κτηνοτροφίας. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, πράγματι στον κλάδο της κτηνοτροφίας το τελευταίο διάστημα και κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής και το αυξημένο κόστος παραγωγής κυρίως είναι στην αύξηση των ζωοτροφών. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που συζητήθηκε πολλές φορές και καλό είναι να συζητηθεί εκ νέου για να γνωρίζουν και οι κτηνοτρόφοι ποιες ακριβώς παρεμβάσεις κάνουμε, αλλά και ποιες καινούργιες ετοιμαζόμαστε να κάνουμε. Πρώτα, όμως, να δώσουμε λίγο τα στοιχεία τουλάχιστον όπως από τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ διαφαίνονται σε σχέση με την παραγωγή του γάλακτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου επταμήνου του έτους, όπως φαίνονται από το μητρώο που κρατάει ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ φαίνεται ότι έχουμε ελάχιστη μείωση της παραγωγής του πρόβειου γάλακτος -αυτό ήταν μέχρι τον Ιούλιο-, έχουμε μείωση 4,2% στο γίδινο γάλα και μείωση επίσης 4,2% στο αγελαδινό γάλα. Επαναλαμβάνω ότι είναι στοιχεία επταμήνου, ο μέσος όρος του επταμήνου από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο του 2022.

Βεβαίως, ακόμα και αυτή η μικρή μείωση είναι μια μείωση η οποία μπορεί να επηρεάσει την αγορά και οφείλουμε να στηρίξουμε τους παραγωγούς για να μπορέσουμε να έχουμε τις παραγωγές που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Να σημειώσω βέβαια εδώ ότι σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται μια δυσκολία στην κτηνοτροφία, στον πρωτογενή τομέα.

Σε σχέση με τις τιμές πώλησης, να πω το εξής: Είπατε ένα μέρος της αλήθειας. Θα σας πω τι εννοώ. Η αλήθεια είναι ότι η τιμή γάλακτος έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή η αύξηση της τιμής δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει η προστιθέμενη αξία που κανείς θα περίμενε και για τους κτηνοτρόφους μας. Οι τιμές ξέρετε πολύ καλά ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένες στις τελευταίες συμφωνίες οι οποίες γίνονται. Βεβαίως να σημειώσω εδώ, γιατί οφείλω να το πω, ότι την άνοιξη του 2019 προς καλοκαίρι του 2019 οι τιμές ήταν περίπου κατά μέσο όρο 0,78 στο πρόβειο γάλα, τιμές οι οποίες, όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή είναι, όπως ξέρετε, περίπου στο διπλάσιο. Δεν θέλω να μπω στην ανάλυση των τιμών τότε και των τιμών τώρα. Δεν νομίζω ότι έχει καμία αξία. Αξία έχει να μπορούν οι κτηνοτρόφοι μας να πληρώνονται για την πολύ δύσκολη εργασία την οποία κάνουν.

Οφείλω, όμως, να δώσω μία απάντηση σε σχέση με την υπουργική απόφαση του Μαρτίου του 2019 που κατά την ερώτησή σας και το κείμενο της ερώτησης είναι αυτή που συνέβαλε ουσιαστικά στην αύξηση της τιμής του γάλακτος. Είναι μια ΚΥΑ η οποία είναι σχετική με το ισοζύγιο γάλακτος, αλλά εδώ οφείλω να πω ότι όπως ξέρουν πολύ καλά οι κτηνοτρόφοι και το γνωρίζουν όλοι ο έλεγχος του ισοζυγίου γάλακτος και η αυστηροποίηση που έγινε στη συνέχεια -και έγινε και με νόμο του 2020 από την παρούσα Κυβέρνηση- είναι κάτι που ξεκίνησε από το 2006, τροποποιήθηκε το 2011, τροποποιήθηκε και με εσάς το 2019 και αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο το 2020. Και βεβαίως όλο αυτό το πλαίσιο το οποίο ξεκίνησε από τότε και αυστηροποιήθηκε το 2020 βοήθησε στο να υπάρχουν αυστηρότεροι έλεγχοι στην αγορά, αποτέλεσμα που σίγουρα συνέβαλε και στην αύξηση της τιμής του προϊόντος.

Δυο κουβέντες μόνο θα μου επιτρέψετε να πω, κύριε Πρόεδρε, για τις ενισχύσεις -και μετά θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου-, όχι γι’ αυτές οι οποίες έχουν δοθεί, αλλά γι’ αυτές οι οποίες αναμένονται. Ξέρετε, δεν είναι απλά οι άμεσες ενισχύσεις που δίνονται προς τους κτηνοτρόφους είτε με το 2% επί του τζίρου για τις ζωοτροφές είτε με τα 89 εκατομμύρια που θα δοθούν το επόμενο διάστημα, που είναι από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Με πολλούς τρόπους προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η αύξηση των ποσών για τη βιολογική κτηνοτροφία και τη γεωργία στη χώρα. Είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας και γεωργίας που είχε ποτέ η χώρα, 705 εκατομμυρίων, και αυτά είναι χρήματα που πάνε στους κτηνοτρόφους μας.

Και βεβαίως υπάρχει και η ανακοίνωση, όπως ξέρετε, που άμεσα θα υλοποιηθεί για τα φωτοβολταϊκά επάνω σε μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, 75.000 περίπου τέτοιες εκμεταλλεύσεις, που ανακοινώθηκαν ήδη από τον Πρωθυπουργό και το επόμενο διάστημα θα αρχίσει η υλοποίησή τους. Προσπαθούμε να μειώσουμε όχι μόνο το κόστος της παραγωγής, αλλά συνολικά το κόστος λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων για να μπορέσουνε να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή περίοδο.

Και βεβαίως σημαντικό σε αυτό -για να κλείσω αυτή την ενότητα- είναι και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, που και αυξάνονται για την κτηνοτροφία και ενισχύονται με δύο καινούργια προϊόντα: το μαλακό σιτάρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ζωοτροφές και τον αραβόσιτο, που επίσης χρησιμοποιείται για ζωοτροφές, για τα οποία έχουμε υποβάλει τα αιτήματα και έχουμε θετική εν πρώτοις ανταπόκριση -τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθεί- από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους στην παραγωγή ζωοτροφών είτε μέσω ιδιοπαραγωγής, είτε στον έλεγχο των τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Κύριε Αραχωβίτη, έχετε τον λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε και εσείς στις τιμές του 2018. Να πούμε το εξής, ότι πράγματι τότε αντιμετωπίσαμε μία κρίση τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα. Να θυμίσουμε ότι στη Γαλλία την ίδια περίοδο το γάλα είχε φτάσει στα 50 λεπτά. Εδώ πώς αντιμετωπίσαμε την κρίση εκείνη την περίοδο; Πρώτον, με άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων με τα de minimis που δόθηκαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2018 και ήταν 44 εκατομμύρια μόνο για την αιγοπροβατοτροφία. Δεύτερον, με συντονισμό των ελέγχων. Γιατί δεν είναι οι κυρώσεις μόνο, κυρώσεις μπορείς να βάλεις στον παραβάτη που πιάνεις. Αν δεν πιάσεις, τι νόημα έχει το πλαίσιο των κυρώσεων; Άρα ο συντονισμός των ελέγχων με το ΣΥΚΕΑΑΠ που συντόνιζε όλους τους φορείς που πραγματοποιούν μέρος του ελέγχου, είτε είναι ΕΦΕΤ, είτε είναι ΕΛΓΟ, σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία, με το ΣΔΟΕ, με το Λιμενικό ακόμα, όπου κι εκεί συνεισέφερε πολύ στον έλεγχο του τι μπαίνει και τι βγαίνει –κυρίως τι μπαίνει- από τα θαλάσσια σύνορά μας, εκτός από τα χερσαία, που κι εκεί και τα Τελωνεία συνέβαλαν, ο συντονισμός όλων αυτών, λοιπόν, έφερε αποτελέσματα. Και τρίτον, ήταν η ΚΥΑ 838 για το ισοζύγιο, η οποία συνεισέφερε -όχι ότι έκανε τα πάντα, αλλά ήταν ένα βασικό πλαίσιο- για να έχουμε τις τιμές που απολαμβάνουν σήμερα οι παραγωγοί, οι οποίες όμως -ξαναλέω- είναι κατά πολύ χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής ενός κιλού γάλακτος. Δηλαδή με λίγα λόγια, η τιμή που παίρνει σήμερα ένας κτηνοτρόφος δεν φτάνει να καλύψει το κόστος. Όχι να του αφήσει ένα μικρό κερδάκι για να επιβιώσει, αλλά δεν φτάνει ούτε για να καλύψει το κόστος παραγωγής του, δηλαδή να ξεπληρώσει τις ζωοτροφές του, να ξεπληρώσει τη ΔΕΗ για τις παγολεκάνες, για το ρεύμα, να ξεπληρώσει το πετρέλαιο για να πάει στον στάβλο του ή να κάνει τη μεταφορά του νερού, και όλα αυτά τα πράγματα.

Και η δεύτερη ερώτηση που σας υπέβαλα, δηλαδή ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, είναι συναφής και σε συνέχεια όλων αυτών, γιατί πραγματικά τα 40 εκατομμύρια που δόθηκαν για όλη την κτηνοτροφία με το 2% επί των τιμολογίων -από όλους τους παράγοντες της αγοράς φαντάζομαι έχει φθάσει και από συναδέλφους όλων των κομμάτων αλλά και από φορείς των παραγωγών- δεν ωφέλησαν, ήταν σταγόνα στον ωκεανό για τους παραγωγούς. Τα 89 εκατομμύρια που αναφέρατε είναι χρήματα του ΠΑΑ, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να λάβετε ως Κυβέρνηση την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθυστερεί. Ακόμα κι ο χρόνος έχει τη σημασία του, γιατί η παραγωγή στο χωράφι έχει τελειώσει, οπότε τώρα που θα μπορούσε να γίνει αγορά από τους κτηνοτρόφους κατευθείαν από τους παραγωγούς, σιγά σιγά παρέρχεται η δυνατότητα. Οι ζωοτροφές αποθηκεύονται και δυνατότητα αποθήκευσης έχουν μόνο οι έμποροι ή στην καλύτερη περίπτωση οι συνεταιρισμοί, άρα χάνεται η διαπραγματευτική ικανότητα. Και τρίτον, είναι πόροι που στερούνται από το ΠΑΑ, είναι πόροι οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν πάει στους νέους αγρότες. Κι εδώ το ερώτημα που τίθεται είναι: ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος έχει εργαλεία να στηρίξει άμεσα τους παραγωγούς, πού είναι; Το Υπουργείο Οικονομικών τι λέει γι’ αυτό; Είναι διατεθειμένο το Υπουργείο Οικονομικών να συνεισφέρει στη στήριξη των αγροτών; Διότι οι πόροι του ΠΑΑ την τελευταία χρονιά είναι ιδιαίτερα πολύτιμοι και το ξέρετε.

Και ένα σημείο ακόμα, μιας κι αναφερθήκατε για τις σφαγές. Τα στοιχεία που έχουμε πράγματι είναι αυτά που αναφέρατε, δεν τα αμφισβητεί κανένας. Όμως να δούμε κάτι άλλο. Στον τομέα της αγελαδοτροφίας οι σφαγές είναι 17%, είναι ένα ιλιγγιώδες νούμερο -και μιλώ για την εγχώρια, όχι για τα εισαγόμενα- και αντίστοιχα έχουμε μια πολύ μεγάλη μείωση στο γάλα. Η αναντιστοιχία των στοιχείων μεταξύ της αγελαδοτροφίας και της αιγοπροβατοτροφίας μάς παραξενεύει. Δεν θέλω να πω όσον αφορά τα στοιχεία ότι δεν είναι ορθές οι καταγραφές, αλλά ενδεχομένως να το δούμε στο δεύτερο εξάμηνο ή να δούμε στην πορεία μια μεγάλη μείωση. Πάντως 17% μείωση σε ένα εξάμηνο είναι ένα τεράστιο, ασύλληπτο νούμερο, συγκρίνοντας εξάμηνο με εξάμηνο.

Θα κλείσω λέγοντας κάτι τελευταίο για τη νέα ΚΑΠ. Κάνατε μια αναφορά, δεν είχα σκοπό να αναφερθώ, θα το κάνω όμως μιας και το αναφέρατε. Τη φετινή χρονιά στην τελευταία πληρωμή σε αυτή την ΚΑΠ οι κτηνοτρόφοι έχουν και το κομμάτι του «πρασινίσματος» που είναι ένα σημαντικό μέρος, είναι σχεδόν το 40% του συνόλου της επιδότησής τους. Από την επόμενη χρονιά αυτό δεν θα υπάρχει. Θα έχουμε τα οικολογικά σχήματα, τα οποία οικολογικά σχήματα όμως για να πάρει κάποιος μέρος του ποσού που αντιστοιχεί στο σημερινό «πρασίνισμα» θα πρέπει να κάνει κάτι. Είμαστε τρεις μήνες πριν την έναρξη της επόμενης χρονιάς -τα συζητούσαμε την προηγούμενη βδομάδα σε άλλη ερώτηση, ακόμα δεν έχουμε έγκριση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου-, χωρίς να ξέρουμε πώς θα εξειδικευτούν, πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες έτσι ώστε οι κτηνοτρόφοι να πάρουν μέρος του «πρασινίσματος» ακολουθώντας κάποια από τα οικολογικά σχήματα. Αυτό δεν μας καθησυχάζει και τόσο για το πώς θα είναι η κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία την επόμενη χρονιά. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Απλά για να αποσαφηνίζουμε λίγο τα νούμερα, αυτά τα οποία ανέφερα πριν, κύριε συνάδελφε, είναι οι εισκομίσεις γάλακτος. Αυτά ανέφερα. Όντως έχουμε τη μικρή μείωση στο αγελαδινό και στο γίδινο, ενώ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο δεν φαινόταν κάποια μείωση στο πρόβειο. Αυτό απλά σε σχέση με τις εισκομίσεις γάλακτος. Σίγουρα όμως εμείς θέλουμε να μην υπάρχει καθόλου μείωση, διότι βεβαίως μέσα από αυτή την πρώτη ύλη παράγεται εξαιρετικό ελληνικό προϊόν που βοηθάει και την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.

Να πούμε, κύριε συνάδελφε, δυο πράγματα που νομίζω ότι αξίζει να ακουστούν. Αυτή τη στιγμή το ελεγκτικό πλαίσιο στηρίζεται κατά βάση σε μια υπουργική απόφαση του 2007, στην ΚΥΑ 261611 του 2007, η οποία προέβλεπε τη λειτουργία πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών παρατυπιών και παραβάσεων. Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να είναι ευχαριστημένος από αυτό το πολυδαίδαλο, πολύπλοκο και γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο δυστυχώς το είδαμε στην πράξη να λειτουργεί και τουλάχιστον εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος από αυτή τη λειτουργία. Είμαι αποφασισμένος το αμέσως επόμενο διάστημα και αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΟ να προβώ στις αναγκαίες εκείνες παρεμβάσεις οι οποίες θα μπορέσουν να εξορθολογίσουν το σύστημα του ελέγχου κυρίως ως προς τους χρόνους και τη γραφειοκρατία, που πρέπει αυτό να γίνεται, έτσι ώστε να μπορέσουμε και τις προτάσεις της διεπαγγελματικής να υιοθετήσουμε κατά μεγάλο μέρος, οι οποίες με πολύ σωστό τρόπο γίνονται. Γιατί, κύριε Πρόεδρε, είναι απαράδεκτο να υπάρχει από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δυνατότητα μεγάλων καθυστερήσεων στην επιβολή των κυρώσεων και αυτό να δημιουργεί, όπως καταλαβαίνετε, μια πολύ άσχημη εντύπωση σε όλους τους παράγοντες της αγοράς.

Για να δώσω και την εικόνα της λειτουργίας των συγκεκριμένων αυτών επιτροπών οφείλω να αναφέρω και τα στοιχεία έτσι όπως υπάρχουν αυτή τη στιγμή και μου δόθηκαν. Με την εντολή τη δική μου -παρ’ όλο που υπήρχε η πανδημία το 2020 και το 2021 και καταλαβαίνουμε ότι έκανε δυσλειτουργικές τις συγκεκριμένες επιτροπές- να έχουμε μια επιτάχυνση πλέον των διαδικασιών, για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των εκκρεμών υποθέσεων, οι οποίοι δεν είναι όλοι της ίδιας σημασίας, αλλά σίγουρα πρέπει να τελειώσουν όλοι.

Όμως, οφείλω εδώ να σημειώσω το εξής. Το ΄20, ΄21, ΄22 έως σήμερα οι συνεδριάσεις της πρωτοβάθμιας επιτροπής και ο αριθμός των παραπομπών που εξετάστηκαν ήταν εκατόν τρεις, όταν, κύριε συνάδελφε –και λυπάμαι που το αναφέρω- το ’16, το ’17, το ’18 και όλο το ’19 και οι συνεδριάσεις και οι παραπομπές ήταν μηδέν. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια, κύριε Πρόεδρε, οι δύο συγκεκριμένες επιτροπές δεν συνεδρίασαν ποτέ. Ο ρυθμός των συνεδριάσεων το ’20, το ’21, το ’22 δεν με ικανοποιεί. Θα ήθελα να είναι μεγαλύτερος. Αλλά έχουν εκατόν τρεις υποθέσεις που εκδικάστηκαν. Υπάρχουν και αρκετές άλλες που εκκρεμούν. Όμως δυστυχώς δεν συνεδρίασε τέσσερα χρόνια. Αναφέρω πάλι ότι αυτές οι συνεδριάσεις έγιναν σε περίοδο πανδημίας. Είναι δυσλειτουργικό, γιατί συμμετέχουν μέλη τα οποία έρχονται «ex officio» από διευθύνσεις συγκεκριμένες. Όταν αλλάζουν τα πρόσωπα αυτά, πρέπει να αλλάξουν και οι συνθέσεις. Είναι ένα σύστημα το οποίο θεωρώ ότι μπορεί να γίνει πιο λειτουργικό.
Είμαι αποφασισμένος το επόμενο άμεσο διάστημα και ήδη υπάρχει ο σκελετός των παρεμβάσεων αυτών στον οποίο θα χρησιμοποιήσω και νέους και θα ενισχύσω τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά πάνω απ’ όλα το πιο σημαντικό νομίζω είναι να υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό σημείο επί του οποίου αποφαίνεται η κάθε μία από αυτές τις επιτροπές ή από όποιο όργανο αποφασιστεί, έτσι ώστε να υπάρχει απόδοση ευθυνών ή όχι ανάλογα με την περίπτωση.

Καταλήγοντας, κύριε Πρόεδρε, σίγουρα η κτηνοτροφία είναι σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Δεν είναι η ενίσχυση προς την κτηνοτροφία μόνο τα χρήματα των 50 εκατομμυρίων που δόθηκαν για τις ζωοτροφές ή τα 89 που σωστά είπε ο κύριος συνάδελφος θα δοθούν από το ΠΑΑ το επόμενο διάστημα. Η στήριξη γίνεται με πολλούς τρόπους και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πήγε και προς τους κτηνοτρόφους. Προς τους αγρότες έχουμε το επόμενο διάστημα την επιδότηση που θα δοθεί για την αγορά λιπασμάτων.

Έχουμε την ενίσχυση στο κόστος του πετρελαίου με τα 15 λεπτά που μέχρι πρόσφατα ίσχυε επάνω στην αντλία. Έχουμε την ενίσχυση σε σχέση με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κανείς δεν ισχυρίστηκε από την Κυβέρνηση και βεβαίως δεν είμαι εγώ αυτός που θα πω κάτι διαφορετικό ότι όλο αυτό βοηθάει στο να πάρουμε όλο το βάρος αυτών των επιβαρύνσεων από τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Προσπαθούμε να τους ενισχύσουμε με διάφορους τρόπους και μερικοί είναι θεσμικοί και είναι μεσοπρόθεσμοι. Μπορούν να καταλάβουν αυτοί που μας ακούν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε βιολογική κτηνοτροφία σε νούμερο που δεν το είχαμε ποτέ άλλοτε και να έχουμε επίσης και συνδεδεμένες ενισχύσεις δύο καινούργιες ζωοτροφές, τον αραβόσιτο και το μαλακό σιτάρι. Θα βοηθήσει την κτηνοτροφία αυτό. Βεβαίως η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι συνεχώς πάνω από τα ζητήματα και παρεμβαίνει, όταν βεβαίως το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες κατά προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα και νομίζω ότι αυτό είναι κατανοητό από όλους τους Έλληνες παραγωγούς. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Σχετικά άρθρα
09/04/2024 04:32 μμ

Αυξημένες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις είναι οι εξαγωγές σιταριού και καλαμποκιού της Ουκρανίας.

Αυτό σε συνδιασμό με την καλή φετινή ρώσικη παραγωγή (δύο καλλιέργειες) έχει φέρει μεγάλο πλεόνασμα παραγωγής και εξαγωγών σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας τις δύο τελευταίες εμπορικές περιόδους.

Ήδη μεγάλες χώρες παραγωγής σιτηρών - όπως οι ΗΠΑ - αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις εξαγωγές τους.

Την Παρασκευή (5/4) το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές της Ουκρανίας στο σιτάρι αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και στο καλαμπόκι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Οι εκτιμήσεις του USDA αναφέρουν ότι οι ουκρανικές εξαγωγές καλαμποκιού και σιταριού την περίοδο 2023/2024 θα αυξηθούν κατά 35% (10,5 εκατ. τόνους) αν και η ουκρανική παραγωγή πέρσι ήταν αυξημένη κατά 9% (4,4 εκατ. τόνους). Αυτό βασίζεται στην επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς των εξαγωγών (σε προπολεμικά επίπεδα) και στα αυξημένα αποθέματα που υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στα χρόνια πριν τον πόλεμο η Ουκρανία εξήγαγε το 79% της ετήσιας εγχώριας παραγωγής καλαμποκιού και το 67% της παραγωγής σιταριού. Οι εκτιμήσεις του USDA δείχουν ότι την φετινή περίοδο τα ποσοστά των εξαγωγών θα αυξηθούν αντίστοιχα στο 83% (καλαμπόκι) και στο 68% (σιτάρι). Και αυτές οι εξαγωγές στην ΕΕ μετά την έναρξη του πολέμου είναι χωρίς δασμούς.

Από την άλλη το 2023/2024 η Ρωσία θα εξάγει το 56% της παραγωγής σιταριού (μετασοβιετικό ρεκόρ σε σχέση με τον μέσο όρο 5ετίας που ήταν 48%) και οι ΗΠΑ μόλις το 39% (μειωμένο σε σχέση με τον μέσο όρο που είναι 50%).

Τα δύο τελευταία χρόνια οι εξαγωγές σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας αναμένεται να ξεπεράσουν τις αρχικές εκτιμήσεις κατά 53 εκατομμύρια τόνους συνολικά.

Συμφωνία ΕΕ για ουκρανικές εξαγωγές

Οι Mόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών - μελών της ΕΕ (Coreper) επιβεβαίωσαν την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα (8/4) μεταξύ της προεδρίας του Συμβουλίου και των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ανανέωση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων στις ουκρανικές εξαγωγές στην ΕΕ, έως τις 5 Ιουνίου 2025.

Ο Κανονισμός, που θα ισχύει από 6 Ιουνίου 2024 έως 5 Ιουνίου 2025, αφορά τη συνεχιζόμενη αναστολή όλων των εκκρεμών δασμών και ποσοστώσεων. Περιλαμβάνει επίσης δύο μηχανισμούς διασφάλισης για την προστασία της αγοράς της ΕΕ:

Πρόκειται για μια ενισχυμένη έκδοση του υφιστάμενου μηχανισμού, ο οποίος θα εφαρμόζεται βάσει τακτικής παρακολούθησης, επιτρέποντας στην Επιτροπή να επιβάλει οποιοδήποτε μέτρο υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Προβλέπεται επίσης ένας νέος αυτόματος μηχανισμός διασφάλισης που θα υποχρεώσει την Επιτροπή να επαναφέρει δασμολογικές ποσοστώσεις, εάν οι εισαγωγές πουλερικών, αυγών, ζάχαρης, βρώμης, καλαμποκιού, μελιού αλλά και στο πλιγούρι, υπερβούν τον αριθμητικό μέσο όρο των ποσοτήτων που εισήχθησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, του 2022 και του 2023.

Βασικά στοιχεία της προσωρινής συμφωνίας

Επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του αυτόματου μηχανισμού διασφάλισης ώστε να συμπεριλάβει τέσσερα επιπλέον προϊόντα (βρώμη, καλαμπόκι, πλιγούρι και μέλι).

Συντομεύεται η χρονική περίοδος για την ενεργοποίηση της αυτόματης διασφάλισης από 21 σε 14 ημέρες.

Παρατείνεται η περίοδος αναφοράς για να καθοριστεί εάν οι εισαγωγές υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο (προσθήκη του δεύτερου εξαμήνου του 2021 στην περίοδο 2022-2023).

Η Επιτροπή δεσμεύεται για ενισχυμένη παρακολούθηση των εισαγωγών σιτηρών, ιδίως σιταριού, και τη χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της σε περίπτωση διαταραχών της αγοράς, καθώς και δέσμευση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία, το συντομότερο καθώς εγκρίνονται τα νέα μέτρα για να συνεχιστεί, μέσω διαβουλεύσεων με την Ουκρανία, η διαδικασία αμοιβαίας απελευθέρωσης των δασμών.

Το Συμβούλιο τονίζει ότι η ανανέωση επιβεβαιώνει την ακλόνητη πολιτική και οικονομική υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, μετά από δύο χρόνια απρόκλητης και αδικαιολόγητης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας.

Επόμενα βήματα

Η επιτροπή διεθνούς εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλείται να επιβεβαιώσει αύριο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Στην συνέχεια, η θέση του Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση αναμένεται να εγκριθεί στη δεύτερη σύνοδο Ολομέλειας τον Απρίλιο (πριν Ευρωεκλογές).
Ακολούθως, ο Κανονισμός θα εγκριθεί από το Συμβούλιο, θα υπογραφεί από τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα πριν τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιουνίου 2024.

Τελευταία νέα
17/04/2024 11:49 πμ

Ένα Καλάθι για το Πασχαλινό τραπέζι που θα περιλαμβάνει αρνί και κατσίκι και ένα Καλάθι του Νονού, προανήγγειλε, από την Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι «θέλουμε οι τιμές στο Πασχαλινό Καλάθι να είναι ίδιες ή χαμηλότερες με πέρυσι και έχουμε ζητήσει από όλα τα Σούπερ-Μάρκετ την τιμή του αρνιού να είναι ίδια με πέρυσι ή χαμηλότερη. Και πιστεύω θα το πετύχουμε».

Όσον αφορά το Καλάθι του Πάσχα, με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα πάντοτε με τον υπουργό Ανάπτυξης, «θεωρούμε ότι η τιμή του αρνιού θα πρέπει να είναι στα 10 ευρώ το κιλό και χαμηλότερα φέτος».

Δηλαδή ο Υπουργός κάνει λόγο για μια τιμή στο αρνί στην λιανική (στο ράφι) στα 10 ευρώ το κιλό.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος από Καστοριά και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), «τα 10 ευρώ το κιλό στον καταναλωτή σημαίνουν περίπου 6,30 - 6,50 ευρώ στον κτηνοτρόφος.

Μπορεί να πιάσουν αυτή την τιμή κάποια μεμονωμένα αρνιά που είναι στην κατάψυξη αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να έχουμε αυτές τις τιμές.

Φέτος έχουμε μειωμένες ποσότητες επειδή είχαμε αύξηση των εξαγωγών λόγω του Καθολικού Πάσχα, με καλές τιμές για τον κτηνοτρόφο.

Επίσης αυτή την περίοδο δεν μπορείς να βρεις φτηνό αρνί στο εξωτερικό. Πολλά ρουμάνικα αρνιά έφυγαν το Καθολικό Πάσχα και όσα έμειναν έχουν τιμές ίδιες με τα ελληνικά.

Άρα δεν μπορεί να έχουμε στα περσινά επίπεδα τις τιμές στα αμνοερίφια.

Όπως πάει φέτος η αγορά βλέπω την τιμή λιανικής στο αρνάκι να κυμαίνεται από 13 έως 14 ευρώ το κιλό.

Αυτό σημαίνει ότιο η τιμή στον κτηνοτρόφο θα κυμαίνεται φέτος από 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό.

Πάντως η αιγοπροβατοτροφία στην χώρα μας έχει σοβαρά προβλήματα και καλό είναι να ασχοληθεί κάποτε με το κόστος παραγωγής το ΥπΑΑΤ.

Πολλές εκτροφές βάζουν λουκέτο λόγω του υψηλού κόστος παραγωγής και αν συνεχιστεί αυτό θα πρέπει να πάψουν να έχουν ελπίδες οι καταναλωτές ότι θα βρίσκουν στην αγορά φτηνό κρέας για να αγοράσουν».

11/04/2024 04:30 μμ

Οι κρεοπώλες θυμίζουν στο ΥπΑΑΤ ότι δεν θα μπορούν να γίνουν έλεγχοι στα αμνοερίφια που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα γιατί θα κάνουν απεργία οι κτηνίατροι.

Σε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) κ. Σάββας Κεσίδης, επισημαίνει ότι πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), μέλους της οποίας είναι και οι κτηνίατροι, εξήγγειλε απεργία - απόχη από τα ελεγκτικά τους καθήκοντα, αρχής γενόμενης την 15η Απριλίου, για την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων.

Αυτό το γεγονός - προσθέτουν οι κρεοπώλες - θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην σφαγή, στον έλεγχο και την τροφοδοσία κρέατος, ιδιαίτερα των αμνοεριφίων.

Η ΠΟΚΚ ζητά από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να προβεί σε νόμιμο και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση των αιτημάτων των κτηνιάτρων, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία στην σφαγή και την εν γένει τροφοδοσία της αγοράς, ελλείψη των απαραίτητων κτηνιατρικών ελέγχων, σε βάρος του πελάτη - καταναλωτή.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι «έχουμε ζητήσει από τους συντελεστές της αγοράς οι τιμές των αμνοεριφίων φέτος να είναι ίδιες ή χαμηλότερες από τις τιμές του περσινού Πάσχα και η δέσμευση που έχουμε είναι ότι στο καλάθι του νοικοκυριού οι τιμές και του αρνιού και του κατσικιού θα είναι χαμηλότερες ή τουλάχιστον ίδιες με τις περσινές. Ο στόχος μας είναι για την τιμή του αρνιού να είναι χαμηλότερη από 10 ευρώ το κιλό».

08/04/2024 10:17 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023. Ειδικότερα:

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής (05/04/2024) έως και την Κυριακή (14/04/2024).

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής (05/04/2024) έως και την Κυριακή (14/04/2024).

Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου: (εδώ)

Σημειώνουμε ότι όσοι φορείς ή διαχειριστές φορέων δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Σύστημα Διαχείρισης Χρηστών (Σ.Δ.Χ) του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να την ολοκληρώσουν άμεσα.

05/04/2024 12:35 μμ

Συνάντηση υπήρξε στο ΥπΑΑΤ μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) και εκπροσώπων του ΥπΑΑΤ στην οποία συζητήθηκαν τα θέματα των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα.

Στην αντιπροσωπεία της ΠΟΚΚ συμετείχαν ο Πρόεδρος Σάββας Κεσίδης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος Στέφανος Τικέλης, το μέλος του 25μελούς Ιπποκράτης Πεπονάς και ο Τεχνικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Πάνος Κατοίκος, ενώ από το ΥπΑΑΤ ήταν ο Γενικός Γραμματέας, Γεώργιος Στρατάκος. Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ κ. Ιωάννης Φασουλάς, εκπρόσωποι από τη ΔΝΣΗ Κτηνιατρικής, τη ΔΝΣΗ Τροφίμων και αντιπροσωπεία από τον ΕΦΕΤ. Θέματα της συζήτησης ήταν:

1. η κατάσταση στην αγορά του κρέατος ενόψει Πάσχα καθώς και τον επικείμενο σχεδιασμό κοινώς τα μέτρα του Υπουργείου για την διενέργεια των σχετικών ελέγχων κατά την εορταστική περίοδο,

2. συζητήθηκε η πρόταση της ΠΟΚΚ για την πώληση αμνοεριφίων με το κεφάλι, όποτε αυτό απαιτηθεί, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και η σχετική τροποποίηση του νομικού πλαισίου που απαιτείται,

3. η δημιουργία εθνικών μέτρων από τον ΕΦΕΤ για την κατάψυξη του κρέατος στα κρεοπωλεία που προορίζεται για δωρεά τροφίμων.

Κατά την σύσκεψη ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, μίλησε για εντατικοποίηση των ελέγχων και έστειλε μήνυμα για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και σε παραπλανητικές πρακτικές στην αγορά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) κ. Σάββας Κεσίδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «κατά την συνάντηση αναλύσαμε τους τρόπους που γίνονται οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Μιλάμε για ελληνοποιήσεις ζωντανών ζώων αλλά και σφάγιων. Ήδη αυτή την εποχή έρχονται εισαγωγές ζωντανών ζώων που πάνε για πάχυνση ή για σφαγή. Επίσης λίγες ημέρες πριν το Πάσχα έχουμε εισαγωγές σφαγμένων αμνοεριφίων. Ζητάμε να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα και να γνωρίζουμε τις ποσότητες που εισάγονται. Πήραμε από την πλευρά του ΥπΑΑΤ την υπόσχεση ότι θα παταχθούν οι ελληνοποιήσεις. Ακόμη μιλήσαμε για τις λαθροσφαγές, να θυμίσουμε ότι αν πιάσουν κάποιον με ασφράγιστο αρνί τότε πάει αυτόφωρο.

Είναι πολύ δύσκολο πάντως να κάνει ελληνοποιήσεις ένα κρεοπωλείο. Σύμφωνα με το νόμο στις αποδείξεις λιανικής πρέπει να αναγράφεται η προέλευση του κρέατος. Επίσης κάθε μήνα ο κρεοπώλης είναι υποχρεωμένος να καταγράφει τα κιλά της ζυγιστικής και τα κιλά της ταμειακής. Αυτά τα αρχεία θα πρέπει να τα έχει για τρία χρόνια ώστε αν γίνει έλεγχος από ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ να τα παρουσιάζει. Τα κρεοπωλεία διακινούν περιορισμένες ποσότητες αμνοεριφίων και είναι εύκολος ο έλεγχος αλλού θα πρέπει να ρίξει το βάρος του ο κρατικός μηχανισμός».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ζητά να μπει πλαφόν στην τιμή παραγωγού για τα αμνοερίφια που θα πουληθούν το Πάσχα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Καπούνης, «φέτος για το Καθολικό Πάσχα εξήχθησαν από την Ελλάδα μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων (μπορεί και πάνω από 350 χιλιάδες) σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, με τιμές παραγωγού γύρω στα 8 ευρώ. Για το Ορθόδοξο Πάσχα θα υπάρξουν ελλείψεις αρνιών και κατσικιών στην αγορά.

Πέρυσι το κράτος έβαλε το αρνί και το κατσίκι στο «Καλάθι του Πάσχα». Φέτος εγώ προτείνω να βάλει η πολιτεία πλαφόν στην τιμή του κτηνοτρόφου στα 8 ευρώ το κιλό. Έτσι θα δούμε πόσο θα φτάσει η τιμή στο ράφι. Δεν γίνεται να έχει διπλάσιο περιθώριο κέρδους ο έμπορος από τον κτηνοτρόφο που θρέφει τόσους μήνες ένα κατσίκι. Πρέπει και ο κτηνοτρόφος να πουλήσει σε μία τιμή ικανοποιητική. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει ένα βήμα ούτως ώστε οι κτηνοτρόφοι να μην παρατήσουν το επάγγελμά τους και να εξακολουθήσει να υφίσταται ντόπια παραγωγή. Δεν μπορεί να εισάγονται ζώντα ζώα και να ελληνοποιούνται έχοντας μείνει 10-20 μέρες στους στάβλους και μετά να τα πουλάνε σαν ελληνικά. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι για αυτό στην αγορά».

Θα γίνουν όμως έλεγχοι τις ημέρες του Πάσχα από τους γεωτεχνικούς του ΥπΑΑΤ;
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) κ. Νίκος Κακαβάς, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η Ομοσπονδία των γεωτεχνικών προχωρά σε απεργία - αποχή από τους ελέγχους από 15 Απριλίου μέχρι 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι δεν θα κάνουμε ελέγχους».

Όσον αφορά τις εισαγωγές αμοεριφίων αυτή την περίοδο έχουμε πολλές ποσότητες ζωντανών ζώων που έρχονται από Ρουμανία και Βουλγαρία. Είτε θα πάνε στάβλο και θα γίνει πάχυνση είτε θα πάνε απευθείας στο σφαγείο. Ένα 15ήμερο πριν το Πάσχα θα έρθουν και τα σφαγμένα από το εξωτερικό. Το πρόβλημα είναι ότι στην ελληνική αγορά όλα αυτά θα πουληθούν σαν ελληνικά. Τα ζωντανά Ρουμάνικα σήμερα έρχονται με τιμές από 3 - 3,5 ευρώ το κιλό, που σημαίνει σφαγμένα είναι στα 7,30 - 7,50 ευρώ το κιλό κρέας. Σήμερα Παρασκευή (5/4) στο χονδρεμπόριο τα σφαγμένα ρουμάνικα τα πουλάνε στα 8,20 ευρώ το κιλό και τα ελληνικά στα 8,80 ευρώ το κιλό.

Τα εισαγόμενα ζωντανά ζώα προσπαθούν από τα σύνορα να τα περάσουν επιτήδειοι νύχτα και ώρες που δεν κάνουν ελέγχους οι κτηνίατροι αλλά οι τελωνειακοί. Ένας κτηνίατρος έμπειρος ξέρει από ζώα και μπορεί αμέσως να δει πόσα είναι τα ζώα στο φορτηγό και αν είναι αυτά που αναγράφει το παραστατικό (τιμολόγιο - δελτίο παροχής). Επίσης στα σφαγμένα βάζουν στις τελευταίες σειρές τις σφραγίδες και στις πρώτες είναι τα ασφράγιστα. Όταν είναι λίγοι υπάλληλοι και νύκτα δύσκολο ο ελεγκτής να μπει μέσα στο φορτηγό και να βλέπει με φακό τις σφραγίδες. Η διαφορά στα τιμολόγια μπορεί να διορθωθεί στις μεγάλες ποσότητες με το πάτημα ενός κουμπιού.

03/04/2024 04:29 μμ

Η Σαουδική Αραβία αγόρασε 795.000 τόνους σιταριού, σε διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (1/4/2024).

Όπως αναφέρει η Γενική Αρχή Επισιτιστικής Ασφάλειας (GFSA) της χώρας, το σιτάρι ζητήθηκε να έχει πρωτεΐνη 12,5% και η παράδοση των φορτίων θα γίνει στα λιμάνια της χώρας, από τον Ιούνιο έως και τον Ιούλιο του 2024.

Συνολικά 16 διεθνείς εταιρείες που ειδικεύονται στο εμπόριο σιτηρών έδειξαν ενδιαφέρον. Τελικά 7 εταιρείες έδωσαν τις χαμηλότερες προσφορές που ανταποκρίνονταν στις απαιτούμενες προδιαγραφές ποιότητας.

Οι παραβές των φορτίων θα γίνουν στα λιμάνια ως εξής:

Jeddah:
Bunge - 60.000 τόνους - τιμή C&F $ 252,22 ο τόνος (234,06 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Louis Dreyfus - 63.000 τόνους - τιμή C&F $ 254 ο τόνος (235,71 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Viterra - 60.000 τόνους - τιμή C&F $ 253,86 ο τόνος (235,58 ευρώ/τόνος) - παράδοση 1 - 15 Ιουλίου
AST Group - 60,000 τόνους - τιμή C&F $ 245 ο τόνος (227,36 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 31 Ιουλίου

Yanbu:
Viterra - 60.000 τόνους - τιμή C&F $ 251,86 ο τόνος (233,73 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Cargill - 65.000 τόνους - τιμή C&F $ 253,83 ο τόνος (235,55 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Cofco - 65.000 τόνους - τιμή C&F $ 254 ο τόνος (235,71 ευρώ/τόνος) - παράδοση 1 - 15 Ιουλίου
Viterra - 60.000 τόνους - τιμή C&F $ 252,86 ο τόνος (234,65 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 31 Ιουλίου
Louis Dreyfus - 63.000 τόνους - τιμή C&F $ 254 ο τόνος (235,71 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 31 Ιουλίου

Dammam:
Bunge - 60.000 τόνους - τιμή C&F $ 263,12 ο τόνος (244,18 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Holbud - 62.000 τόνους - τιμή C&F $ 271,98 ο τόνος (252,40 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Holbud - 62.000 τόνους - τιμή C&F $ 272,90 ο τόνος (253,25 ευρώ/τόνος) - παράδοση 1 - 15 Ιουνίου

Jizan:
Viterra - 55.000 τόνους - τιμή C&F $ 252,86 ο τόνος (234,65 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 31 Ιουλίου.

Στο μεταξύ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Χρηματιστήριο του Σικάγου υποχώρησαν, σήμερα Τετάρτη (3/4), λόγω των προβλέψεων που έκανε το USDA για υψηλές αποδόσεις λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών στην παραγωγή των ΗΠΑ.

Ωστόσο υπάρχει μια ανησυχία αν συνεχιστεί η ξηρασία και δημιουργήσει προβλήματα στις παραγωγές σιτηρών σε ΗΠΑ και Ρωσία (που αναμένει φέτος και αυτή μια υψηλή παραγωγή) ή αν υπάρξει πρόβλημα στις εξαγωγές από την Μαύρη Θάλασσα των ουκρανικών σιτηρών λόγω του πολέμου.

01/04/2024 01:41 μμ

Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO) διοργάνωσε επίσημη τελετή στην Ρώμη, στις 29 Μαρτίου 2024, τιμώντας τη Διεθνή Χρονιά του Κεχριού που ήταν το 2023 «International Year of Millets 2023».

Το κεχρί είναι η γενική ονομασία διαφόρων ειδών ποωδών φυτών της οικογένειας των Αγρωστωδών (Graminae), τα οποία παράγουν μικρά εδώδιμα σπέρματα και χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου ή ως ζωοτροφή.

Η Μαρία Μπότη, παραγωγός από την περιοχή της Λάρισας, εκπροσώπησε την Ελλάδα ως η μόνη παραγωγός βρώσιμου κεχριού.

Είναι η μοναδική παραγωγός βρώσιμου κεχριού στην χώρα μας, η οποία εδώ και τρία χρόνια κλείνει συμφωνίες με αλευρομηχανίες για το προϊόν της.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επιστήμονες και συνεργάτες του οργανισμού, ερευνητές, γεωπόνοι, βιομηχανίες, εκδοτικοί οίκοι, σεφ και παραγωγοί από όλο τον κόσμο. Η επιτυχημένη εκδήλωση έδωσε τη δυνατότητα για ανταλλαγή συμβουλών για τη καλλιέργεια τ και συζήτησης των προβλημάτων στις τοπικές και διεθνείς αγορές καθώς και των λύσεων που απαιτούνται για την ενίσχυση τους, από τη παραγωγή μέχρι και τη κατανάλωση.

Παράλληλα, η εκδήλωση λειτούργησε ως η βάση για τη ζύμωση συμπράξεων και συνεργασιών που θα προωθήσουν περαιτέρω το κεχρί στο άμεσο μέλλον μέσω νέων προϊόντων, εμπορικών συμφωνιών και ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Η εκδήλωση στέφθηκε με κάθε επισημότητα παρουσία του ειδικού συντονιστή του FAO, Dr. Yurdi Yasmi.

Μαρία Μπότη

Η κα Μπότη μαζί με μία ομάδα παραγωγών, συμβούλων, και ερευνητών, προσπαθούν με σταθερά και μικρά βήματα να υποστηρίξουν την ιδέα της καλλιέργειας κεχριού στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο, η κ. Μπότη, «την τελευταία δεκαετία μαζί με την οικογένειά μου δραστηριοποιούμε στο τομέα της καλλιέργειας και εμπορίας κεχριού στην Δεσκάτη της Κεντρικής Ελλάδας. Μάλιστα ετοιμάζουμε να επεκτείνουμε την καλλιέργεια με τη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών καλλιέργειας κεχριού στην χώρα.

Η σπορά του κεχριού γίνεται τέλος Απριλίου και το αλώνισμα τον Σεπτέμβριο. Είναι μια θερινή καλλιέργεια και αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Οι αποδόσεις είναι αντίστοιχες με το σιτάρι.

Το κεχρί είναι ένα είδος δημητριακού, που ήταν γνωστό στούς αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι το καλλιεργούσαν συστηματικά, κυρίως για την παρασκευή ψωμιού.

Δεν περιέχει γλουτένη, έτσι μπορεί να αντικαταστήσει το σιτάρι στο διαιτολόγιο ατόμων, τα οποία πάσχουν από κοιλιοκάκη η άλλης μορφής αλλεργία στο σιτάρι.

Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, το κεχρί αλλά και άλλες καλλιέργειες μπορούν να προσδώσουν δυναμική και καινοτομία στην ελληνική γεωργία, υποστηρίζοντας τη γεωργία χαμηλών εισροών και τη δημιουργία νέων προϊόντων, τονώνοντας την ανταγωνιστικότητα».

Μαρία Μπότη

Το πλάνο της ομάδας μας βασίζεται σε τρεις άξονες:

i) ενίσχυση και επέκταση της παραγωγής σε νέες περιοχές μέσω της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης παραγωγών,

ii) συμφωνίες με ελληνικές βιομηχανίες για τη δημιουργία νέων προϊόντων με βάση ή συστατικό το κεχρί,

iii) έρευνα και διασύνδεση με διεθνείς φορείς και ερευνητικά κέντρα, μέσω του Δρ. Αλέξανδρου Ταταρίδα (ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Coimbra, Πορτογαλία), με στόχο την υιοθέτηση των πρακτικών και αρχών της αγροοικολογίας στη καλλιέργεια του κεχριού στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά τον βιώσιμο μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων μέσω της αγροοικολογίας.

Απώτερος στόχος της ομάδας είναι η ανάδειξη της σημασίας της καλλιέργειας και την ενσωμάτωσή της στα σχέδια της επερχόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)».

29/03/2024 01:26 μμ

Τις επίσημες προβλέψεις ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραγωγή σιτηρών της περιόδου 2024/2025 στην ΕΕ, τις οποίες σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος.

Σύμφωνα με αυτές, η φετινή συνολική παραγωγή σιτηρών της ΕΕ θα ανέλθει στους 278,8 εκατομμύρια τόνους. Η ποσότητα αυτή είναι αυξημένη κατά 3,4% σε σχέση με πέρυσι αλλά μειωμένη κατά 3,9% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η έκταση καλλιέργειας μαλακού σίτου στην ΕΕ φέτος ανέρχεται σε 209,5 εκατομμύρια στρέμματα, από 218 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια μείωση κατά -4,1%. Η μέση απόδοση θα είναι στους 6 τόνους ανά εκτάριο και η παραγωγή μαλακού θα κυμανθεί στους 120,8 εκατ. τόνους, μειωμένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 125,6 εκατ. τόνους (-3,9%)

Στον σκληρό σίτο φέτος η έκταση καλλιέργειας στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια στρέμματα, από 21 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια μείωση κατά -8,8%. Η παραγωγή σκληρού θα κυμανθεί στους 6,7 εκατ. τόνους, μειωμένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 7 εκατ. τόνους (-4,8%).

Στο κριθάρι φέτος η έκταση καλλιέργειας στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 107 εκατομμύρια στρέμματα, από 103 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια αύξηση κατά +3,5%. Η παραγωγή κριθαριού θα κυμανθεί στους 53,7 εκατ. τόνους, αυξημένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 47,5 εκατ. τόνους (+13%%).

Στον αραβόσιτο φέτος η έκταση καλλιέργειας στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 92 εκατομμύρια στρέμματα, από 84 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια αύξηση κατά +9,1%. Η παραγωγή αραβόσιτου θα κυμανθεί στους 69 εκατ. τόνους, αυξημένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 62,3 εκατ. τόνους (+10,8%%).

Στην σίκαλη φέτος η έκταση καλλιέργειας στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια στρέμματα, από 19 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια μείωση κατά -1,8%. Η παραγωγή σίκαλης θα κυμανθεί στους 7,6 εκατ. τόνους, αυξημένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 7,4 εκατ. τόνους (+2,3%%).

Στην βρώμη φέτος η έκταση καλλιέργειας στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 24 εκατομμύρια στρέμματα, από 23 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια αύξηση κατά +6,3%. Η παραγωγή βρώμης θα κυμανθεί στους 7 εκατ. τόνους, αυξημένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 6 εκατ. τόνους (+19,6%).

28/03/2024 12:06 μμ

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας τον Μάρτιο ανήλθαν συνολικά σε 4,5 εκατ. τόνους, ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με τους 4,6 εκατ. τόνους που έγιναν την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αυτό αναφέρουν τα στοιχεία, που ανακοίνωσε την Τετάρτη (27/3), το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Σύμφωνα με την Κρατική Τελωνειακή Υπηρεσία από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου η Ουκρανία έχει εξάγει:

  • σιτάρι 13,5 εκατ. τόνοι (έναντι 12,6 εκατ. τόνοι την αντίστοιχη περσινή περίοδο)
  • κριθάρι 1,9 εκατ. τόνοι (έναντι 2,3 εκατ. τόνοι).
  • σίκαλη 10.000 τόνοι (έναντι 16.900 τόνοι).
  • καλαμπόκι 18,4 εκατομμύρια τόνοι (έναντι 21,7 εκατομμύρια τόνοι).

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, κατέληξαν τα μέλη της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων στην ΕΕ σε μια νέα κατ΄αρχήν συμφωνία για την επέκταση των εισαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία χωρίς δασμούς αλλά με κάποιους περιορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου με τη νέα συμφωνία θα υπάρξουν κάποιοι δασμοί όταν οι εισαγωγές από την Ουκρανία ξεπεράσουν κάποια επίπεδα (πλαφόν).

Η συμφωνία πηγαίνει τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα ανακοινωθούν οι περιορισμοί που θα υπάρξουν.

Αντιδράσεις

Πάντως εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων και της βιομηχανίας τροφίμων εκφράζουν τις διαφωνίες τους για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ουκρανικών εισαγωγών στην ΕΕ.

Όπως αναφέρουν η νέα συμφωνία αφήνει εκτός της αυτόματης ενεργοποίησης των μέτρων διασφάλισης το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι. Επίσης η περίοδος αναφοράς για επιβολή πλαφόν που είναι το έτος 2021 είναι μη βιώσιμη για τους αγρότες και την βιομηχανία της Ευρώπης.

Τις αντιδράσεις τους εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι εξής οργανώσεις:
Copa και Cogeca - αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις
AVEC - Ένωση Μεταποιητών Πουλερικών και Εμπορίου Πουλερικών στην ΕΕ
CEFS - Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανών Ζάχαρης
CEPM - Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Παραγωγής Αραβοσίτου
CIBE - Διεθνής Συνομοσπονδία Ευρωπαίων Τευτλοπαραγωγών
EUWEP - Ευρωπαϊκή Ένωση Χονδρεμπόρων Αυγών, Προϊόντα Αυγών και Πουλερικών

28/03/2024 11:15 πμ

Η αντιμετώπιση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με κτηνοτρόφους από τον Αγροτικό Σύλλογο Αταλάντης Φθιώτιδας.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης και ο ΓΓ, Γιώργος Στρατάκος, ενώ από την πλευρά του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης μετείχαν μέλη του ΔΣ με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Χρήστο Λιγδή.

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης της νόσου και τη στήριξη που παρέχει το ΥΠΑΑΤ στους κτηνοτρόφους της περιοχής, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα αμέσως μόλις εμφανίσθηκε η νόσος, στις 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος υπό τον ΓΓ, Γιώργο Στρατάκο και υπηρεσιακούς παράγοντες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας, και δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για τις δράσεις των κτηνιατρικών αρχών.

Ακολούθησαν αλλεπάλληλες συσκέψεις στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία και με την παρουσία των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων της DGSANTE.

Ορίσθηκαν δύο ζώνες, η ζώνη προστασίας και η ζώνη επιτήρησης. Στη ζώνη προστασίας κτηνίατροι ήλεγξαν 221 εκμεταλλεύσεις και 28.234 αιγοπρόβατα την ΠΕ Φθιώτιδα και 27 εκμεταλλεύσεις και 4.220 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Βοιωτίας και στη ζώνη επιτήρησης ήλεγξαν 144 εκμεταλλεύσεις και 13.368 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Φθιώτιδας και 48 εκμεταλλεύσεις και 9.650 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Βοιωτίας.

Για πρώτη φορά ελήφθησαν δείγματα σιέλου με τη νέα μέθοδο πρόωρης διάγνωσης με χρήση PCR, μέσω της οποίας δύναται να γίνει έγκαιρη ανίχνευση της νόσου, ακόμα και έξι ημέρες πριν από την πρώτη εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην επιδημιολογική έρευνα αλλά και στη λήψη των επιβεβλημένων προληπτικών μέτρων ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, τρεις ενημερωτικές εκδηλώσεις στην ΠΕ Φθιώτιδας και μία στην ΠΕ Βοιωτίας.

Οι ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αποδείχθηκαν καθοριστικές στον περιορισμό μετάδοσης της νόσου.
Σημειώνεται ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό, δεδομένου ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Ο ΥπΑΑΤ διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους ότι θα υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση αναφορικά με τις ημερομηνίες καταβολών, τα ποσά, αλλά κι ευρύτερα για τις δράσεις του Υπουργείο.

Ο κ. Χρήστος Λιγδής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή έχουν θανατωθεί 2.000 αμνοερίφια και αρνιά σε 9 εκτροφές.

Από τις 8 Δεκεμβρίου είχαμε το πρώτο κρούσμα στην περιοχή. Είναι ασθένεια καραντίνας που σημαίνει ότι αν βρεθεί ένα κρούσμα σε μια εκτροφή θανατώνονται όλα τα ζώα.

Στη ζώνη καραντίνας (10 χιλιόμετρα γύρω από την Αταλάντη) αυτή την στιγμή όλα τα ζώα μένουν μέσα στους στάβλους. Δεν βγαίνουν άδειες μετακίνησης και δεν γίνονται σφαγές.

Στον Υπουργό αναφέραμε ότι η αποζημίωση που δίνουν για τα ζώα είναι πολύ μικρή (κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ). Διαφώνησαν στην αρχή αλλά όταν μελετήσαμε την σχετική ΚΥΑ είδαμε ότι εκεί πάνω κάτω κυμαίνονται οι αποζημιώσεις, αφού στην περιοχή δεν έχουμε καθαρόαιμα ζώα.

Επίσης οι κτηνοτρόφοι έχουν απώλεια εισοδήματος όλα αυτό το διάστημα γιατί από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα δεν έχουν πάρει καθόλου αποζημίωση.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εκτροφές που βρίσκονται στη ζώνη καραντίνας. Όταν ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να δίνει καθημερινά ζωοτροφές δεν μπορεί να έχει βιώσιμη η εκτροφή του.

Ακόμη πρέπει να σας επισημάνω ότι στα έγκλειστα ζώα έχει μειωθεί η παραγωγικότητά τους κατά 50%.

Θα πρέπει να στηριχτούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι που κάνουν μεγάλο αγώνα να μην εξαπλωθεί η ασθένεια».

26/03/2024 05:32 μμ

Οι τιμές εξαγωγής του ρωσικού σιταριού αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ενισχυμένες από τις παγκόσμιες αγορές και ενδέχεται να σημειώσουν νέο ρεκόρ κατά το κλείσιμο του Μαρτίου.

Την Παρασκευή (22/3) η τιμή FOB του ρωσικού σιταριού (12,5% πρωτεΐνης) για συμβόλαια του Απριλίου ήταν στα 204,5 δολάρια ο τόνος (188,67 ευρώ ο τόνος), αυξημένη, κατά 3,5 δολάρια, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ρωσία έκανε εξαγωγές 1,14 εκατομμύρια τόνους σιταριού την περασμένη εβδομάδα, από 0,93 εκατομμύρια τόνους που έκανε μια εβδομάδα νωρίτερα.

Το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας ανέφερε ότι ο ρυθμός της εαρινής σποράς ήταν διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι και ότι η έκταση των εαρινών καλλιεργειών ανήλθε σε 1 εκατομμύριο εκτάρια (10 εκατομύρια στρέμματα).

Παρά τα προβλήματα από την έλλειψη βροχοπτώσεων στην Ρωσία, οι προοπτικές της καλλιέργειας σιταριού εξακολουθούν να είναι καλές. Η εκτίμηση της νέας καλλιέργειας προβλέπεται από το ρωσικό υπουργείο να ανέλθει σε 94 εκατομμύρια τόνους.

Σύμφωνα με τη Ρωσική Ένωση Σιτηρών, η Ρωσία εξήγαγε 1,27 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και 2,88 εκατομμύρια τόνους το δεύτερο, από αυτή την πσοότητα τα 1,07 εκατομμυρία και 2,39 εκατομμυρίων τόνων αφορούν εξαγωγές μαλακού σιταριού, αντίστοιχα.

Συνολικά, τον μήνα Μάρτιο, η Ρωσία εξήγαγε 4.143 εκατ. τόνους βασικών σιτηρών (ίδιες ποσότητες με πέρυσι), συμπεριλαμβανομένων 3.454 εκατ. τόνων μαλακού σίτου.

Στο μεταξύ η τιμή του ευρωπαϊκού σιταριού, στο χρηματιστήριο του Παρισιού, κατά την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε, κατά 6,3%, λόγω των προβλέψεων για μείωση της παραγωγής στην ΕΕ το 2024 και στο πλαίσιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή δασμού 95 ευρώ/τόνος στις εισαγωγές σιτηρών από την Ρωσία.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή (22/3), τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού παράδοσης Μαΐου αυξήθηκαν, κατά 3,8%, στα 207,25 €/τόνο ή 224 $/τόνο (+6,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Σεπτεμβρίου για το σιτάρι νέας εσοδείας, κατά 3,3%, στα 218,28 €/τόνο ή 236 $/τόνο (+6,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της FranceAgriMer (γαλλικός κυβερνητικός οργανισμός για αγροτικά προϊόντα), μόλις το 66% των καλλιεργειών μαλακού σίτου στην Γαλλία είναι σε καλή ή άριστη κατάσταση (94% ήταν πέρυσι), που για την συγκεκριμένη περίοδο είναι ο χειρότερος δείκτης από το 2020.

22/03/2024 11:51 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σήμερα την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές στην ΕΕ δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (κυρίως σιταριού, του καλαμποκιού και του ηλιέλαιου) από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ουσιαστικά μετά τις αντιδράσεις των αγροτών από την ανατολική Ευρώπη για τις πτώσεις τιμών, αφήνει τις ελεύθερες εισαγωγές στην ΕΕ για τα ουκρανικά προϊόντα και μπλοκάρει τις εισαγωγές από Ρωσία και Λευκορωσία.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η επιβολή δασμού 95 ευρώ ανά τόνο δημητριακών, καθώς επίσης δασμοί 50% σε ελαιούχους σπόρους και προϊόντα που παράγονται με την επεξεργασία τους.

Η Επιτροπή έχει σχεδιάσει τα συγκεκριμένα μέτρα με στόχο:

  • να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση της αγοράς της ΕΕ μέσω οποιασδήποτε μελλοντικής σημαντικής ανακατεύθυνσης των ρωσικών προϊόντων σιτηρών στην αγορά της ΕΕ.
  • την αντιμετώπιση των ρωσικών εξαγωγών παράνομα οικειοποιημένων σιτηρών που παράγονται στα εδάφη της Ουκρανίας, ορισμένα από τα οποία έχουν εξαχθεί παράνομα στην αγορά της ΕΕ εσκεμμένα εσφαλμένα χαρακτηρισμένα ως «ρωσικά». Οι δασμοί που προτείνονται σήμερα θα διασφαλίσουν ότι αυτή η παράνομη μέθοδος εξαγωγής δεν είναι πλέον επικερδής.
  • να αποτρέψει τη Ρωσία από το να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις εξαγωγές στην ΕΕ - τόσο των ρωσικών όσο και των παράνομα οικειοποιημένων ουκρανικών προϊόντων σιτηρών - για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε: «Προτείνουμε την επιβολή δασμών σε αυτές τις ρωσικές εισαγωγές για να μετριαστεί ο αυξανόμενος κίνδυνος για τις αγορές μας και τους αγρότες μας. Θα μειώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να εκμεταλλευτεί την ΕΕ προς όφελος της πολεμικής της μηχανής Και διατηρούμε τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιτυγχάνουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της στήριξης της οικονομίας μας και των αγροτικών κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, διατηρούμε την αδιάκοπη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».

Οι αυξημένοι δασμοί θα ισχύουν επίσης για τη Λευκορωσία, υπό το φως των στενών πολιτικών και οικονομικών δεσμών της χώρας με τη Ρωσία.

Επιπλέον, με τη συμπερίληψη της Λευκορωσίας στο νέο μέτρο, η ΕΕ θα εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία για να παρακάμψει τους νέους δασμούς και να διοχετεύσει τα προϊόντα της στην αγορά της ΕΕ.

Η διαμετακόμιση δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και παράγωγων αυτών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε τρίτες χώρες δεν επηρεάζεται από τη σημερινή πρόταση, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό που δεν ανακοίνωσε η Επιτροπή είναι αν τα μέτρα που προτείνει θα επηρεάσουν τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

20/03/2024 03:27 μμ

Μάχη δόθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «αυτόματη ρήτρας διασφάλισης» και την προστασία της παραγωγής ρυζιού στην ΕΕ.

Τελικά κατάφεραν να αποτρέψουν την προσπάθεια της βελγικής προεδρίας να καταργήσει τον μηχανισμό προστασίας των εθνικών παραγωγών, με την βοήθεια του νέου κανονισμού για το Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (SPG), ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν στην ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης των τρίτων χωρών με την βοήθεια των εισαγωγών με μηδενικούς δασμούς στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η διατήρηση της αυτόματης ρήτρας διασφάλισης είναι σημαντική για την προστασία της ιταλικής παραγωγής ρυζιού, αναφέρουν οι οργανώσεις Coldiretti και Filiera Italia, μετά την περσινή «εισβολή» ασιατικών ρυζιών μηδενικού δασμού, με τις εισαγωγές από την Καμπότζη να διπλασιάζονται φτάνοντας σε ποσοστό +104%.

«Σήμερα πάνω από το 60% του ρυζιού που εισάγεται στην Ιταλία είναι με μειωμένο δασμό», προσθέτουν οι οργανώσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ήδη συμπεριλάβει στην έκθεσή του την πρόβλεψη της ρήτρας διασφάλισης για το ρύζι και ανέβαλε τις συζητήσεις στον τριμερή διάλογο για μετά τις Ευρωεκλογές.

Οι Coldiretti και Filiera Italia έχουν επίσης θέσει την ανάγκη η ρήτρα διασφάλισης να συνοδεύεται από την πρόβλεψη της αρχής της αμοιβαιότητας, με στόχο την προστασία όχι μόνο της αλυσίδας εφοδιασμού αλλά και των καταναλωτών, από προϊόντα με περιβαλλοντικά και ποιοτικά πρότυπα πολύ χαμηλότερα από τις ευρωπαϊκές και ιταλικές παραγωγές.

14/03/2024 05:58 μμ

Η μεγαλύτερη τιμή που προσφέρθηκε στο διαγωνισμό της Δευτέρας (11/3), που έκανε το κρατικό συμβούλιο σιτηρών της Τουρκίας (ΤΜΟ), για πώληση προς εξαγωγή 150.000 τόνων σκληρού σίτου, ήταν στα 315 δολάρια/τόνος (289,37 ευρώ/τόνος) τιμή FOB.

Η προσφορά υποβλήθηκε από τον εμπορικό οίκο Casillo και οι φορτώσεις θα γίνουν, από 29 Μαρτίου και 26 Απριλίου, στα τουρκικά λιμάνια Mersin‎‎, Tasucu και İskenderun. Στο κάθε λιμάνι θα φορτωθούν δύο αποστολές των 25.000 τόνων.

Την μεγαλύτερη τιμή είχε το φορτίο που θα φύγει από το İskenderun. Η τιμή από το λιμάνι της Mersin ήταν στα‎‎ 270 δολάρια/τόνος (248,04 ευρώ/τόνος) και από το Tasucu στα 264 δολάρια/τόνος (242,52 ευρώ/τόνος).

Στο μεταξύ τo ΤΜΟ δίνει μέση τιμή αγοράς για σκληρό, στις 13/3/2024, στα 318 δολάρια/τόνος (292,13 ευρώ/τόνος).

Η Τουρκία πραγματοποιεί συνεχώς μεγάλες πωλήσεις σκληρού τους τελευταίους μήνες, ειδικά σε χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αφού η χώρα κατάφερε να συγκεντρώσει πέρυσι μεγάλη παραγωγή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, καλά εξελίσσεται μέχρι στιγμής η καλλιέργεια σκληρού σιταριού στην Τουρκία.

Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από την 4η εβδομάδα του Μαΐου, στις πρώιμες περιοχές Kızıltepe/Mardin και Sanlıurfa.

Στο μεταξύ οι προβλέψεις της στατιστικής υπηρεσίας του Καναδά αναφέρουν ότι σε εθνικό επίπεδο θα υπάρξει μια μικρή αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας σιτηρών (μαλακού και σκληρού). Συγκεκριμένα προβλέπεται φύτευση 27 εκατομμυρίων στρεμμάτων το 2024, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 0,1% σε σχέση με το 2023.

Όσον αφορά όμως την έκταση του σκληρού σιταριού, αναμένεται να αυξηθεί, κατά 5,1%, φτάνοντας στα 6,3 εκατομμύρια στρέμματα.

12/03/2024 05:18 μμ

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας κατά τον Μάρτιο του 2024 ανήλθαν συνολικά σε 1,54 εκατομμύρια τόνους, έναντι 1,93 εκατομμυρίων τόνων που είχαν εξαχθεί την περίοδο 1 - 13 Μαρτίου του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της χώρας.

Αντίθετα τον Φεβρουάριο η Ουκρανία εξήγαγε 5,8 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, 11,5% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Το υπουργείο δεν έδωσε καμία εξήγηση για αυτή την αύξηση.

Οι συνολικές εξαγωγές δημητριακών, από αρχή της περιόδου μέχρι τον Μάρτιο, ανέρχονταν σε 12,5 εκατομμύρια τόνους σιταριού, 16,7 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού και 1,76 εκατομμύρια τόνους κριθαριού.

Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2023 είχε μια παραγωγή της τάξης των 81,3 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, με τα αποθέματα να κυμαίνονται σε περίπου 50 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2023/2024 λόγω των προβλημάτων στις εξαγωγές.

Ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, Mykola Solskyi, υποστηρίζει ότι παρά το μειωμένο κόστος παραγωγής και την βελτίωση των logistics, η καλλιέργεια σιτηρών το 2023 παρέμεινε γενικά ασύμφορη.

Αν και τα επίπεδα κερδοφορίας στα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους βελτιώθηκαν το 2023, σε σύγκριση με το 2022, οι χαμηλές διεθνείς τιμές εμπόδισαν την αύξηση του εισοδήματος.

Τα λιπάσματα κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους καλλιέργειας σιτηρών και το 2023 έφτασαν σε ποσοστό 28%. Αν και υπήρξε μείωση τιμών τα ποσοστά εφαρμογής λιπασμάτων από τους αγρότες μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά -49%.

Μείωση των τιμών παρατηρήθηκε και στα άλλα εφόδια, όπως στους σπόρους (-13% ανά εκτάριο), φυτοπροστατευτικά προϊόντα (-22% ανά εκτάριο σιτηρών και -16% ανά εκτάριο ελαιούχων καλλιεργειών), καύσιμα και λιπαντικά (-31% ανά εκτάριο). Επιπλέον, οι εκμεταλλεύσεις μείωσαν το κόστος στην παραγωγή σιτηρών χάρη στην χρήση σπόρων αυτοπαραγωγής.

Τον Ιανουάριο του 2024, για πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια, οι εξαγωγές σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού ξεπέρασαν το ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας και το πολωνικό λιμάνι του Γκντανσκ.

Για το 2024 η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το επίπεδο κερδοφορίας αναμένεται να αυξηθεί για όλους τους τύπους σιτηρών και ελαιούχων καλλιεργειών, υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση με τις εξαγωγές δεν θα αλλάξει στα δυτικά σύνορα της χώρας.

Πάντως ο κ. Mykola Solskyi παραδέχεται ότι φέτος θα αυξηθεί το κόστος του ρεύματος και θα υπάρξει μια μικρή αύξηση του ενοικίου γης - κατά περίπου 5% - στα 125 USD/εκτάριο, λόγω του ανοίγματος της αγοράς γης για νομικά πρόσωπα.

12/03/2024 10:34 πμ

Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και αυτό φάνηκε στην πρόσφατη αγορά που πραγματοποίησε η Αίγυπτος μέσω διεθνή διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, στις 5 Μαρτίου 2024, ο κρατικός οργανισμός σιτηρών της Αλγερίας OAIC ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην αγορά 870.000 έως 900.000 τόνων σιτηρών.

Περίπου δέκα εμπορικοί οίκοι έδειξαν ενδιαφέρον για πώληση κάτι που δείχνει την μεγάλη αύξηση αποθεμάτων.

Τα σιτηρά αγοράστηκαν μεταξύ 227,75 $/τόνο (208,43 ευρώ/τόνο) και 228 $/τόνο (208,65 ευρώ/τόνο) σε τιμές c&f.

Τα σιτηρά θα παραδοθούν στις 1-15 Ιουνίου και στις 16-30 Ιουνίου.

Η Αλγερία αποτελεί βασικό αγοραστή μαλακού σιταριού από την Γαλλία, όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον και απο Ρωσία.

H τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από τον προηγούμενο διαγωνισμό, που έγινε στις 17 Ιανουαρίου, στον οποίο η Αλγερία αγόρασε περίπου 900.000 τόνους σε τιμή c&f περίπου 265,50 $/τόνο (242,97 ευρώ/τόνο).

Πάντως η μείωση των διεθνών τιμών είχε σαν αποτέλεσμα η Κίνα το τελευταίο διάστημα να προχωρά σε ακύρωση εμπορικών συμφωνιών αγοράς μαλακού σιταριού από τις ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), σε ενημέρωση που έκανε, τη Δευτέρα (11 Μαρτίου 2024), ανακοίνωσε την ακύρωση της αγοράς 264.000 τόνων αμερικανικού μαλακού χειμερινού σίτου από την Κίνα.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη αναφορά, ανεβάζοντας το σύνολο των ακύρωσης στους 504.000 τόνους αμερικάνικου σιταριού, που είναι η μεγαλύτερη ποσότητα από το 1999.

06/03/2024 05:00 μμ

Η Κίνα προχώρησε, τη Δεύτερα (4/3), σε συμφωνία για την αγορά τουλάχιστον 65.000 τόνων καλαμποκιού για ζωοτροφή από την Ουκρανία.

Η Κίνα είναι παραδοσιακά μεγάλος αγοραστής ουκρανικού καλαμποκιού με τις αγορές να συνεχίζονται τους τελευταίους μήνες παρά τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η τιμή c&f ήταν στα 236 $/τόνο (216,75 ευρώ/τόνος) και η παράδοση του φορτίου θα γίνει τον Απρίλιο.

Η προηγούμενη εμπορική συμφωνία για αγορά ουκρανικού καλαμποκιού 240.000 τόνων από την Κίνα έγινε στις 27 Φεβρουαρίου, με τιμή στα 227 $/τόνο (208,49 ευρώ/τόνος) και στα 230 $/τόνο (211,24 ευρώ/τόνος) με παράδοση φορτίων Μάρτιο και Απρίλιο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας, τον Ιανουάριο ξεπέρασαν κατά πολύ τις προηγούμενες προσδοκίες και αυξήθηκαν, κατά 2 εκατομμύρια τόνους, φτάνοντας στα 23 εκατομμύρια τόνους.

Μετά από τη ρωσική εισβολή οι εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας έχουν περιοριστεί, προκαλώντας μια μεγάλη αύξηση αποθεμάτων. Από 1,5 εκατομμύριο τόνους αποθέματα που είχε κατά μέσο όρο ετησίως πριν τον πόλεμο εκτοξεύτηκαν τις περιόδους 2021/22 και 2023/24 σε πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους.

Ωστόσο από τον Ιούλιο του 2023 η Ουκρανία δημιούργησε μια νέα διαδρομή για εξαγωγές σιτηρών που ξεκινά από τα λιμάνια της (Odesa και Chornomorsk) και εκτείνεται κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως στα χωρικά ύδατα των γειτονικών χωρών. Η συγκεκριμένη διαδρομή αποδείχθηκε επιτυχημένη, το κόστος ασφάλισης και μεταφοράς μειώθηκε αισθητά, αυξάνοντας τις εξαγωγές της. Βελτίωσε επίσης την ικανότητά της να εξάγει γεωργικά προϊόντα χρησιμοποιώντας τον ποταμό Δούναβη.

Όπως τονίζει το USDA, οι τιμές του καλαμποκιού της Ουκρανίας είναι αυτή τη στιγμή οι πιο χαμηλές στην παγκόσμια αγορά.

05/03/2024 03:57 μμ

Από την Τετάρτη (13 Μαρτίου) έως και το Μεγάλο Σάββατο (4 Μαΐου) τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψε σήμερα Τρίτη (5 Μαρτίου), ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές.

Στο «Καλάθι της Σαρακοστής» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Χαλβάς
  • Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.)
  • Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη).

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Θέλουμε κάθε σπίτι να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές αυτές τις άγιες ημέρες. Το «Καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα για κάθε νοικοκυριό ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής. Κανένας πολίτης δεν θα είναι αποκλεισμένος από τα πολύτιμα εκείνα αγαθά για να γεμίσει το τραπέζι της οικογένειας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να βοηθά εμπράκτως όλους τους καταναλωτές».

Πάντως θα έχει ενδιαφέρον αν και φέτος θα είναι τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα», όπως έγινε το 2023 και να δούμε πως θα αντιδράσουν οι κτηνοτρόφοι. Θυμίζουμε ο Κώστας Σκρέκας είναι βουλευτής Τρικάλων.

27/02/2024 03:34 μμ

Χάθηκαν στους ελέγχους στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ακόμη η καταβολή της οικονομική ενίσχυσης της «Αμάλθειας» στους κατ’ επάγγελμα αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης και της νησιωτικής Ελλάδας.

Η «Αμάλθεια» είναι έκτακτο μέτρο ενίσχυσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την στήριξη των κτηνοτρόφων, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών.

Το κονδύλι ήταν ύψους 12 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων έγινε έως και 17/07/2023. Εδώ και 6 μήνες η κυβέρνηση κάνει έλεγχους για τους δικαιούχους. Με αυτούς τους ρυθμούς οι κτηνοτρόφοι αναμένεται να βγουν στην σύνταξη και ακόμη να περιμένουν την ενίσχυση.

Το κατ' αποκοπή ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο στην Κρήτη και στα λοιπά νησιά υπολογίζεται με βάση των αριθμό του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα) ως εξής:

Κρήτη
1-100 ποσό ενίσχυσης 250 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 500 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 650 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 800 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 900 ευρώ

Λοιπά νησιά
1-100 ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 550 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 700 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 850 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 950 ευρώ

Ερώτηση στη Βουλή

Την παρατεταμένη καθυστέρηση καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια» επικρίνει με εκ νέου με δήλωση του, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης. Πιο συγκεκριμένα ο Βουλευτής επισημαίνει: «Σε συνέχεια Ερώτησης που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, τον Οκτώβριο του 2023 με θέμα τις καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτής οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια», δεδομένης της μέχρι σήμερα Κυβερνητικής απραξίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατόπιν πρωτοβουλίας μου, προέβη εκ νέου σε αντίστοιχη κοινοβουλευτική παρέμβαση, καταθέτοντας την 24/01/2024 την με αρ. πρωτ. 2803 Ερώτηση με θέμα: Συνεχίζονται οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια» στην κτηνοτροφική παραγωγή στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα που πλήττεται λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους παραγωγής».

Το αρμόδιο Υπουργείο μας ενημέρωσε για τα ακόλουθα: «Στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης … δημιουργήθηκε σχετικός λογαριασμός στο Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, προκειμένου η ΕΔΥΤΕ να προχωρήσει στους ελέγχους των δικαιούχων…Μετά το πέρας της διαδικασίας του ελέγχου σώρευσης από την ΕΔΥΤΕ, η αρμόδια Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

Με τη σειρά του ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής σχολίασε: «Η ελλειμματική αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την αναξιοπιστία της. Αν και γνωρίζει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης και της νησιωτικής Ελλάδας, λόγω της δυσβάστακτης αύξησης του κόστους παραγωγής, αδυνατεί να εφαρμόσει τα μέτρα που η ίδια έχει εξαγγείλει, όπως είναι η οικονομική ενίσχυση «Αμάλθεια» για την ανακούφιση των παραγωγών μας. Κατά την πάγια και προσφιλή της τακτική, συνεχίζει τις παρατεταμένες καθυστερήσεις και τις αόριστες δικαιολογίες της, επιβεβαιώνοντας τα τεράστια κενά της αγροτικής της πολιτικής. Όλα τα παραπάνω, καταδεικνύουν την αδιαφορία και την απραξία της Κυβέρνησης να επιλύσει το εύρος των προβλημάτων των κτηνοτρόφων Το σχετικό οικονομικό μέτρο, είχε εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση το Μάιο του 2023, για τη στήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής αρχικά στην Κρήτη και εν συνεχεία στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης του κόστους στις βασικές πρώτες ύλες των κτηνοτρόφων, η οποία επιτάθηκε με το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Ωστόσο, αν και έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την εν λόγω Κυβερνητική εξαγγελία, μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία καταβολή, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο το αδιέξοδο των κτηνοτρόφων παραγωγών μας»..

22/02/2024 12:42 μμ

Ουκρανικά και Τουρκικά σιτηρά έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά της ΕΕ και έχουν φέρει μεγάλες «πιέσεις» των τιμών και απόγνωση στους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις κοιτούν αμήχανα τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Η επανεμφάνιση της Τουρκίας στις εξαγωγές σκληρού σιταριού προς τις χώρες της Μεσογείου έχει προξενήσει προβλήματα στις διεθνείς αγορές.

Όπως ανακοίνωσε ο κρατικός οργανισμός σιτηρών της χώρας (ΤΜΟ) προχωρά σε πώληση μέσω διαγωνισμού 150.000 τόνων σκληρού σιταριού, με υψηλότερη τιμή FOB 404,80 δολάρια ανά τόνο (373,02 ευρώ ο τόνος).

Για τις 20 Φεβρουαρίου 2024, η ΤΜΟ δίνει χρηματιστηριακή τιμή για το τουρκικό σκληρό σιτάρι στα 331 δολάρια ο τόνος (305,17 ευρώ ο τόνος).

Η Τουρκία αξιοποιεί μεγάλα αποθέματα σκληρού σιταριού (άγνωστης προέλευσης) και έχει καταφέρει να αντιστρέψει τον συνήθη ρόλο της από εισαγωγέας σε εξαγωγέας.

Στο μεταξύ οι αγρότες στην Ουκρανία ξεκίνησαν την ανοιξιάτικη σπορά σιτηρών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπυοργείου Γεωργίας της Ουκρανίας, η έκταση της εαρινής σποράς του 2024 θα είναι η ίδια με αυτή του 2023.

Μεγάλες αντιδράσεις για τις εισαγωγές ουκρανικών μαλακών σιτηρών χωρίς δασμούς υπάρχουν στην Πολωνία, όπου το εγχώριο σιτάρι πωλείται στη μισή τιμή σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Πολωνοί αγρότες σταμάτησαν τρία φορτηγά σε συνοριακό πέρασμα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας και έχυσαν στον δρόμο τις ποσότητες ουκρανικών σιτηρών που μετέφεραν. Άλλη ομάδα αγροτών κατέλαβε τη σιδηροδρομική γραμμή και έριξε το φορτίο στις ράγες.

Πολλά τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο Ρίκι με στόχο να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην πόλη Λούμπλιν και τα σύνορα με την Ουκρανία. Οι διαδηλωτές είχαν υψώσει στα αγροτικά μηχανήματα πολωνικές σημαίες και πλακάτ στα οποία έγραφαν συνθήματα όπως «σταματήστε την ανεξέλεγκτη εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων» και «η γεωργία αργοπεθαίνει». Μάλιστα οι Πολωνοί είχαν και σύνθημα υπέρ του Πούτιν μαζί με μια σοβιετική σημαία. Το πανό που έγραφε «Πούτιν, ξεκαθαρίστε την Ουκρανία, τις Βρυξέλλες και την κυβέρνησή μας», κάτι που έφερε μεγάλες αντιδράσεις από την κυβέρνηση του Κιέβου.

Αντιδράσεις όμως για τα ουκρανικά σιτηρά υπάρχουν και στο άλλο άκρο της ΕΕ στην Ισπανία.

Χιλιάδες αγρότες και 500 τρακτέρ, από όλη την Ισπανία, κατέβηκαν, την Τετάρτη (21/2), στους δρόμους της Μαδρίτης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Συνδικάτων (Union de Uniones) αλλά και ομάδων αγροτών.

Ο πρόεδρος της ισπανικής οργάνωσης αγροτών APAG, Juan José Laso, τόνισε ότι «οι τιμές των δημητριακών έχουν καταρρεύσει και η Ισπανία έχει πλημμυρίσει από ουκρανικά δημητριακά. Και πρόσθεσε: «Εισάγονται χωρίς δασμούς και οι Ισπανοί αγρότες πληρώνουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν μπορεί ένας Ισπανός αγρότης να μην μπορεί να πουλήσει τα σιτηρά του και τα λιμάνια της χώρας να είναι γεμάτα εισαγόμενα σιτηρά που έχουν καλλιεργηθεί με απαγορευμένα στην ΕΕ φυτοπροστατευτικά.

Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες έχουν δημιουργήσεις μεγάλα προβλήματα στο εισόδημα των Ισπανών αγροτών. Δημητριακά που προέρχονται από την Ουκρανία, φρούτα και λαχανικά από το Μαρόκο, κρέας από τη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία, κρασί που προέρχεται από την Αργεντινή ή τη Χιλή, αμύγδαλα από τις ΗΠΑ και όσπρια από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, είναι μερικά από τα πολλά τρόφιμα που προέρχονται από τρίτες χώρες, με φυτοϋγειονομικά προϊόντα, σπόρους, λιπάσματα και συνθήκες εργασίας, που δεν έχουν καμιά σχέση με όσα ισχύουν στην ΕΕ.

Ζητάμε να εισάγονται στην ΕΕ προϊόντα που να έχουν ίδια πρότυπα παραγωγής και εμπορίας που ισχύουν στην Ευρώπη».

21/02/2024 03:55 μμ

Δεν διαφαίνεται έντονη πτώση τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, λέει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση το ΥπΑΑΤ κατάφερε να «φρενάρει» την πτώση τιμών.

Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, σε όλη τη χώρα, πλην της Περιφέρειας της Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας των Κυκλάδων όπου οι τιμές που λαμβάνει ο παραγωγός παρεκκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο της τιμής που λαμβάνει ο παραγωγός στη χώρα (μειωμένες περίπου στο 20% στο πρόβειο γάλα και 10% στο αίγειο, αντίστοιχα). Αυτό ανέφερε ο Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση 20 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Η πτώση στις τιμές που παρατηρείται είναι της τάξης του 3% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 και δεν μπορεί να αποδοθεί σε εισκομίσεις, καθώς παρατηρείται μικρή μείωση κα αυτών, εξαιτίας πιθανότατα της απώλειας ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ισοζύγια εισροών/εκροών γάλακτος και κρέατος), επισημαίνεται ότι πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και αδιάλειπτα και το ίδιο συμβαίνει με την επιβολή των σχετικών διοικητικών κυρώσεων στις περιπτώσεις των διαπιστωμένων σχετικών παραβάσεων. Τονίζεται ότι στη ψηφιακή πλατφόρμα ΑΡΤΕΜΙΣ καταγράφονται ήδη όλες οι εισροές γάλακτος και όχι μόνο το νωπό γάλα (π.χ. συμπυκνωμένο, πρωτεΐνες κ.λπ.).

Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις επισημαίνεται ότι από το ιστορικό των παραβάσεων καθίσταται σαφές ότι δεν αφορούν μόνο στο γάλα. Κυρίως αφορούν:
στην παρακολούθηση των ημι-έτοιμων ή έτοιμων προϊόντων που έρχονται στη χώρα, αλλάζουν «χέρια», ανασυσκευάζονται ενδεχομένως και τελικά διακινούνται «βαφτισμένα», στη νοθεία του τυριού ΦΕΤΑ ή άλλων τυριών με αγελαδινό γάλα οιασδήποτε μορφής, όπως συμπυκνωμένο ή σκόνη πρωτεϊνών,
στην «ελληνοποίηση», εκτός από γάλα, και άλλων γαλακτοκομικών πρώτων υλών (όπως τυρομάζα «μπασκί», συμπυκνωμένο ή κατεψυγμένο ή σκόνη γάλα, πρωτεΐνες κ.τ.λ.) και τελικών προϊόντων (κυρίως τυριά), είτε μέσα από τη χρήση τους σε προϊόντα ΠΟΠ είτε και σε άλλα προϊόντα, τα οποία διακινούνται ως «ελληνικά προϊόντα».

Όπως αναφέρεται στην απάντηση το Υπουργείο χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσον που προσφέρει η τεχνολογία για να ενίσχυση των ελέγχων αλλά «σε κάθε περίπτωση, βασική στόχευση του ΥΠΑΑΤ είναι η σε μεγαλύτερο βαθμό στελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού με προσωπικό και η ενίσχυση αυτού με σύγχρονα εργαλεία ελέγχου. Ένα από αυτά είναι και η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση του ΥΠΑΑΤ με αυτή, που αναμένεται να μειώσει την παραβατικότητα».

Αξιοποιώντας την κείμενη νομοθεσία γίνονται έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και όπου διατυπώνονται παρατυπίες ή παραβάσεις της ενωσιακής ή εθνικής νομοθεσίας, επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.

Την τετραετία 2020-2023 παραπέμφθηκαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, 86 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα (όχι απαραίτητα για νοθευμένη φέτα).

Από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, την τετραετία 2020-2023, έχουν εξεταστεί συνολικά 178 υποθέσεις, που αντιστοιχούν σε 120 επιχειρήσεις και έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων πρόστιμα, ύψους περίπου 1.275.000 €.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων που εξετάστηκαν (164 υποθέσεις), αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων είναι 1.108.700 ευρώ. Από τα πρόστιμα αυτά, τα 101.000 ευρώ έχουν είτε εισπραχθεί είτε διαβιβαστεί στην Οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για τη βεβαίωσή τους στην εφορία. Για τα υπόλοιπα πρόστιμα η είσπραξή τους θα δρομολογηθεί, όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των υποθέσεων από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, στην οποία έχουν προσφύγει με ένστασή τους οι επιχειρήσεις και εκκρεμεί είτε η εξέτασή τους είτε η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των αποφάσεων.

Επί πλέον από τις 18-1-2024, και ύστερα από εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, διενεργούνται σαρωτικοί έλεγχοι στο γάλα και στα προϊόντα αυτού, με γνώμονα την προστασία και στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων, της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας και των Ελλήνων καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω έλεγχοι γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, όπως στα σημεία λιανικού εμπορίου, σε αλυσίδες supermarket, στις πύλες εισόδου της χώρας, σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και όπου αλλού απαιτηθεί, από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών- όπου κρίνεται αναγκαίο.

Ήδη, φορείς του χώρου, όπως η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ.), ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.), η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) κ.ά., εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τους ελέγχους που διενεργεί το ΥπΑΑΤ.

Συμπερασματικά, αυτό που προκύπτει είναι ότι το ΥπΑΑΤ, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του (Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ) προβαίνει στις δέουσες ενέργειες για την εξασφάλιση της προστασίας της ονομασίας ΦΕΤΑ από σφετερισμούς τόσο στην ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες κατά περίπτωση, γεγονός που διαφυλάττει τη φήμη της και τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

20/02/2024 04:11 μμ

Την Πέμπτη, 15 Φεβρουάριου 2024, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρυζιού από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού - Ε.Δ.Ο.Ρ.ΕΛ., στη Θεσσαλονίκη.

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρυζιού διεξήχθη στο ξενοδοχείο Porto Palace Hotel με στόχο να αναδειχθούν καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική ρυζοκαλλιέργεια και τη μεταποίηση του ρυζιού και κύριο σκοπό τη χάραξη στρατηγικών επιλογών για το προϊόν και την ανάδειξη της αξίας του Ελληνικού ρυζιού.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών, παραγωγοί και ορυζόμυλοι, συζήτησαν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική ορυζοκαλλιέργεια.

Το συνέδριο τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισαν οι Ελευθέριος Αυγενάκης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Κεφαλάς, εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Τσαλακίδης Χρήστος, εκπροσώπησε το Υπουργείο Εσωτερικών, Τομέα Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Γκαντζάρας, Πρόεδρος ΕΔΟΡΕΛ και Γεωργία Κωστηνάκη, Πρόεδρος Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος γύρω από θεματικούς άξονες σχετικούς με Καλλιέργεια και αγορά ρυζιού (καλλιεργούμενες εκτάσεις, ποικιλίες, πωλήσεις, στατιστικά, προοπτικές για επόμενα έτη) ​και τις Χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη του ρυζιού.

Στον πυρήνα των συνεδριακών συζητήσεων βρέθηκε η θεματική ενότητα Νέες καλλιεργητικές μέθοδοι, ποικιλίες, πολλαπλασιαστικό υλικό, λιπάσματα.

Παράλληλα, συζητήθηκε η Γεωργία ακριβείας – Νέες τεχνολογίες – Χρήση drones κλπ. ενώ μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι ομιλίες σχετικά με τη Κλιματική αλλαγή και απαραίτητες υποδομές – Βιώσιμη Γεωργία – Υδάτινοι πόροι.

Η ενότητα Προοπτικές ανάδειξης Ελληνικού ρυζιού, Δράσεις, Ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λ.π. αποτέλεσε τον επίλογο των ομιλιών κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των συνέδρων.

19/02/2024 02:38 μμ

Με την πρόβλεψη του USDA ότι τα αποθέματα σιταριού θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ 4ετίας άρχισαν να «πιέζονται» οι διεθνείς τιμές.

Από την πλευρά της η γαλλική κυβερνητική υπηρεσία FranceAgriMe τα γαλλικά αποθέματα μαλακού σίτου στο τέλος αυτής της σεζόν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών, καθώς ο ανταγωνισμός από την Ουκρανία περιορίζει τις γαλλικές εξαγωγές σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως η Ουκρανία κάνει εξαγωγές και προς τρίτες χώρες. Η Αιγυπτιακή Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων (GASC) αγόρασε 180.000 τόνους σίτου, από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, σε διαγωνισμό που έγινε στις 15 Φεβρουαρίου 2024.

Η τιμή αγοράς ήταν κατά 30,5 $/τόνο (28,30 ευρώ/τόνος) χαμηλότερη από ό,τι στη δημοπρασία της 17ης Ιανουαρίου2024.

Η παράδοση θα γίνει με τρία φορτία, μεταξύ 10-25 Απριλίου, με μέση τιμή C&F (παραδοτέο στην Αίγυπτο) στα 255 $/τόνο (236,60 ευρώ/τόνος), ως εξής:

  • 60 χιλιάδες τόνοι ουκρανικού σίτου από την εταιρεία Nibulon σε τιμή 218,1 $/τόνο FOB + 36,9 $/τόνο ναύλος = 255 $/τόνο C&F,
  • 60 χιλιάδες τόνοι ουκρανικού σίτου από την εταιρεία LDC σε τιμή 218,1 $/τόνο FOB + 36,9 $/τόνοναύλος = 255 $/τόνο C&F,
  • 60 χιλιάδες τόνοι ρουμανικού σίτου από την Ameropa σε τιμή 237,4 $/τόνο FOB + 17,6 $/τόνο ναύλο = 255 $/τόνο C&F

Πάντως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού σιταριού υποχώρησαν την Παρασκευή (16/2), καθώς οι προβλέψεις για μεγάλες παγκόσμιες προμήθειες δείχνουν να πιέζουν την αγορά.

Όσον αφορά το σκληρό σιτάρι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Φότζια στην Ιταλία, μικρή πτώση είχε η τιμή για όλες τις ποιοτικές κατηγορίες σκληρού σιταριού, στη συνεδρίαση που έγινε στις 14 Φεβρουαρίου 2024.

Συγκεκριμένα, η τιμή σκληρού πρώτης ποιότητας (με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%) κυμάνθηκε από 375 έως 380 ευρώ ο τόνος (στην συνεδρίαση της 7ης Ιανουαρίου ήταν από 378 έως 383 ευρώ ο τόνος).
Στη δεύτερη ποιότητα (με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11%) η τιμή κυμάνθηκε από 355 έως 360 ευρώ ο τόνος (μείωση σε σχέση με συνεδρίαση της 7ης Φεβρουαρίου που ήταν από 365 έως 370 ευρώ ο τόνος).
Στην τρίτη ποιότητα (με ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30% και πρωτεΐνη 10,5%) η τιμή κυμάνθηκε από 330 έως 335 ευρώ ο τόνος (μείωση σε σχέση με συνεδρίαση της 7ης Φεβρουαρίου που ήταν από 335 έως 340 ευρώ ο τόνος).

Στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αυτή την εποχή η τιμή Fob (επί του πλοίου) στο σκληρό σιτάρι κυμαίνεται από 310 - 320 ευρώ ο τόνος. Οι αλευρόμυλοι μπορεί να δώσουν μια καλύτερη τιμή γύρω 330 ευρώ ο τόνος αλλά για καλή ποιότητα, αν και δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες. Αυτό σημαίνει ότι στον παραγωγό πάει γύρω στα 30 λεπτά το κιλό. Αν το επόμενο διάστημα δεν βγάλουν στην αγορά οι Τούρκοι μεγάλες ποσότητες σκληρού τότε μπορεί να κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα η τιμή.