Θετική καταρχήν απόκριση από Βρυξέλλες για τη συνδεδεμένη στο καλαμπόκι, είπε ο ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο συζήτησης στη βουλή επειτά από ερώτηση Αραχωβίτη για τα κόστη.
«Προσπαθούμε να μειώσουμε όχι μόνο το κόστος της παραγωγής, αλλά συνολικά το κόστος λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων για να μπορέσουνε να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή περίοδο. Και βεβαίως σημαντικό σε αυτό -για να κλείσω αυτή την ενότητα- είναι και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, που και αυξάνονται για την κτηνοτροφία και ενισχύονται με δύο καινούργια προϊόντα: το μαλακό σιτάρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ζωοτροφές και τον αραβόσιτο, που επίσης χρησιμοποιείται για ζωοτροφές, για τα οποία έχουμε υποβάλει τα αιτήματα και έχουμε θετική εν πρώτοις ανταπόκριση -τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθεί- από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους στην παραγωγή ζωοτροφών είτε μέσω ιδιοπαραγωγής, είτε στον έλεγχο των τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων», σημείωσε αναφορικά με το ενδεχόμενο θέσπισης συνδεδεμένης στο καλαμπόκι.
Ελάχιστη η μείωση στο πρόβειο γάλα, ισχυρίζεται ο ΥπΑΑΤ ενώ ξεκληρίζονται τα κοπάδια
Σε άλλο σημείο της συζήτητης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίστηκε πως ελάχιστη εκτιμάται η μείωση παραγωγής στο πρόβειο γάλα. Μάλιστα την ώρα που τα κοπάδια των κτηνοτρόφων ξεκληρίζονται, τόνισε πως «για να αποσαφηνίζουμε λίγο τα νούμερα, αυτά τα οποία ανέφερα πριν, κύριε συνάδελφε, είναι οι εισκομίσεις γάλακτος. Αυτά ανέφερα. Όντως έχουμε τη μικρή μείωση στο αγελαδινό και στο γίδινο, ενώ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο δεν φαινόταν κάποια μείωση στο πρόβειο. Αυτό απλά σε σχέση με τις εισκομίσεις γάλακτος. Σίγουρα όμως εμείς θέλουμε να μην υπάρχει καθόλου μείωση, διότι βεβαίως μέσα από αυτή την πρώτη ύλη παράγεται εξαιρετικό ελληνικό προϊόν που βοηθάει και την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας».
Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:
Προχωρούμε στη συζήτηση της πρώτης με αριθμό 33/6-10-2022 επίκαιρης ερώτησης δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Λακωνίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Σταύρου Αραχωβίτη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Το κόστος παραγωγής σκοτώνει την εγχώρια κτηνοτροφία». Θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς. Κύριε Αραχωβίτη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά για να παρουσιάσετε την ερώτησή σας.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, η ανεξέλεγκτη πλέον αύξηση του κόστους παραγωγής, τόσο σε ζωοτροφές, όσο και σε ηλεκτρικό ρεύμα και σε πετρέλαιο, που γίνεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο -μιλάμε για αυξήσεις στις ζωοτροφές από τον Μάιο ήδη του 2021 και το λέω από την αρχή γιατί είναι πολύ πριν τον πόλεμο, για να μην βρούμε ξανά δικαιολογία όπως ο Πρωθυπουργός ότι φταίει ο Πούτιν- απειλεί την εγχώρια κτηνοτροφία.
Από την άλλη μεριά έχουμε ταυτόχρονα τη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών η οποία με ένα δεδομένο πληθωρισμό της τάξης του 12%, που είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, οδηγεί σε ραγδαία πτώση των πωλήσεων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Από τα επίσημα στοιχεία που έχουμε η πτώση κατ’ όγκο είναι πάνω από 5,5% για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτά τα επισημαίνει η Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας, αλλά και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων και μια σειρά άλλων παραγόντων της αγοράς.
Παρά την ανοδική τάση του αιγοπρόβειου γάλακτος -γενικότερα του γάλακτος, αλλά ιδιαίτερα του αιγοπρόβειου- που εν πολλοίς οφείλεται και στην ΚΥΑ 838/2019 που είναι γνωστή και ως «ισοζύγιο γάλακτος», η τιμή που διαμορφώνεται σήμερα δεν φτάνει να καλύψει το κόστος παραγωγής, που για το αιγοπρόβειο γάλα εκτιμάται από τους παράγοντες της αγοράς ότι φτάνει στο 1,65 περίπου ευρώ ανά κιλό γάλακτος.
Έτσι, πέρα από την ανάγκη της ουσιαστικής στήριξης για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας στην αγορά ζωοτροφών, προκύπτει και η ανάγκη της στήριξης της τιμής του γάλακτος με την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και στη γαλακτοβιομηχανία, τόσο στην παραγωγή της φέτας, όσο και στη διακίνησή της.
Ακόμα, αποκαλύπτεται ότι στην Επιτροπή Παρατυπιών του Υπουργείου υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις, που για διάφορους λόγους, που θα θέλαμε να ακούσουμε ποιοι είναι, εκκρεμούν και δεν έχουν φτάσει σε τελικό αποτέλεσμα, σε επιβολή προστίμων ή στα περαιτέρω, οι οποίες εκτιμώνται από την ΕΔΟΦ ότι είναι πάνω από 100.
Επίσης, το σύστημα «Άρτεμις», το οποίο μάλιστα σας παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, λειτουργεί ακόμα πιλοτικά καλύπτοντας, αν δεν κάνω λάθος, μόλις διακόσιους παραγωγούς στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή ενός πολύ σημαντικού τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, της κτηνοτροφίας, αλλά και της μεταποίησης.
Τα μέτρα που μέχρι τώρα έχετε λάβει, κύριε Υπουργέ, χαρακτηρίζονται είτε ως ανεπαρκή είτε ως επιεικώς λίγα. Και το ερώτημα εδώ που προκύπτει προφανώς είναι πώς σκοπεύετε να ανατρέψετε την καταστροφική πορεία που έχει πάρει ο κλάδος της κτηνοτροφίας. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, πράγματι στον κλάδο της κτηνοτροφίας το τελευταίο διάστημα και κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής και το αυξημένο κόστος παραγωγής κυρίως είναι στην αύξηση των ζωοτροφών. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που συζητήθηκε πολλές φορές και καλό είναι να συζητηθεί εκ νέου για να γνωρίζουν και οι κτηνοτρόφοι ποιες ακριβώς παρεμβάσεις κάνουμε, αλλά και ποιες καινούργιες ετοιμαζόμαστε να κάνουμε. Πρώτα, όμως, να δώσουμε λίγο τα στοιχεία τουλάχιστον όπως από τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ διαφαίνονται σε σχέση με την παραγωγή του γάλακτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου επταμήνου του έτους, όπως φαίνονται από το μητρώο που κρατάει ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ φαίνεται ότι έχουμε ελάχιστη μείωση της παραγωγής του πρόβειου γάλακτος -αυτό ήταν μέχρι τον Ιούλιο-, έχουμε μείωση 4,2% στο γίδινο γάλα και μείωση επίσης 4,2% στο αγελαδινό γάλα. Επαναλαμβάνω ότι είναι στοιχεία επταμήνου, ο μέσος όρος του επταμήνου από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο του 2022.
Βεβαίως, ακόμα και αυτή η μικρή μείωση είναι μια μείωση η οποία μπορεί να επηρεάσει την αγορά και οφείλουμε να στηρίξουμε τους παραγωγούς για να μπορέσουμε να έχουμε τις παραγωγές που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Να σημειώσω βέβαια εδώ ότι σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται μια δυσκολία στην κτηνοτροφία, στον πρωτογενή τομέα.
Σε σχέση με τις τιμές πώλησης, να πω το εξής: Είπατε ένα μέρος της αλήθειας. Θα σας πω τι εννοώ. Η αλήθεια είναι ότι η τιμή γάλακτος έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή η αύξηση της τιμής δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει η προστιθέμενη αξία που κανείς θα περίμενε και για τους κτηνοτρόφους μας. Οι τιμές ξέρετε πολύ καλά ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένες στις τελευταίες συμφωνίες οι οποίες γίνονται. Βεβαίως να σημειώσω εδώ, γιατί οφείλω να το πω, ότι την άνοιξη του 2019 προς καλοκαίρι του 2019 οι τιμές ήταν περίπου κατά μέσο όρο 0,78 στο πρόβειο γάλα, τιμές οι οποίες, όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή είναι, όπως ξέρετε, περίπου στο διπλάσιο. Δεν θέλω να μπω στην ανάλυση των τιμών τότε και των τιμών τώρα. Δεν νομίζω ότι έχει καμία αξία. Αξία έχει να μπορούν οι κτηνοτρόφοι μας να πληρώνονται για την πολύ δύσκολη εργασία την οποία κάνουν.
Οφείλω, όμως, να δώσω μία απάντηση σε σχέση με την υπουργική απόφαση του Μαρτίου του 2019 που κατά την ερώτησή σας και το κείμενο της ερώτησης είναι αυτή που συνέβαλε ουσιαστικά στην αύξηση της τιμής του γάλακτος. Είναι μια ΚΥΑ η οποία είναι σχετική με το ισοζύγιο γάλακτος, αλλά εδώ οφείλω να πω ότι όπως ξέρουν πολύ καλά οι κτηνοτρόφοι και το γνωρίζουν όλοι ο έλεγχος του ισοζυγίου γάλακτος και η αυστηροποίηση που έγινε στη συνέχεια -και έγινε και με νόμο του 2020 από την παρούσα Κυβέρνηση- είναι κάτι που ξεκίνησε από το 2006, τροποποιήθηκε το 2011, τροποποιήθηκε και με εσάς το 2019 και αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο το 2020. Και βεβαίως όλο αυτό το πλαίσιο το οποίο ξεκίνησε από τότε και αυστηροποιήθηκε το 2020 βοήθησε στο να υπάρχουν αυστηρότεροι έλεγχοι στην αγορά, αποτέλεσμα που σίγουρα συνέβαλε και στην αύξηση της τιμής του προϊόντος.
Δυο κουβέντες μόνο θα μου επιτρέψετε να πω, κύριε Πρόεδρε, για τις ενισχύσεις -και μετά θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου-, όχι γι’ αυτές οι οποίες έχουν δοθεί, αλλά γι’ αυτές οι οποίες αναμένονται. Ξέρετε, δεν είναι απλά οι άμεσες ενισχύσεις που δίνονται προς τους κτηνοτρόφους είτε με το 2% επί του τζίρου για τις ζωοτροφές είτε με τα 89 εκατομμύρια που θα δοθούν το επόμενο διάστημα, που είναι από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Με πολλούς τρόπους προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η αύξηση των ποσών για τη βιολογική κτηνοτροφία και τη γεωργία στη χώρα. Είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας και γεωργίας που είχε ποτέ η χώρα, 705 εκατομμυρίων, και αυτά είναι χρήματα που πάνε στους κτηνοτρόφους μας.
Και βεβαίως υπάρχει και η ανακοίνωση, όπως ξέρετε, που άμεσα θα υλοποιηθεί για τα φωτοβολταϊκά επάνω σε μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, 75.000 περίπου τέτοιες εκμεταλλεύσεις, που ανακοινώθηκαν ήδη από τον Πρωθυπουργό και το επόμενο διάστημα θα αρχίσει η υλοποίησή τους. Προσπαθούμε να μειώσουμε όχι μόνο το κόστος της παραγωγής, αλλά συνολικά το κόστος λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων για να μπορέσουνε να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή περίοδο.
Και βεβαίως σημαντικό σε αυτό -για να κλείσω αυτή την ενότητα- είναι και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, που και αυξάνονται για την κτηνοτροφία και ενισχύονται με δύο καινούργια προϊόντα: το μαλακό σιτάρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ζωοτροφές και τον αραβόσιτο, που επίσης χρησιμοποιείται για ζωοτροφές, για τα οποία έχουμε υποβάλει τα αιτήματα και έχουμε θετική εν πρώτοις ανταπόκριση -τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθεί- από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους στην παραγωγή ζωοτροφών είτε μέσω ιδιοπαραγωγής, είτε στον έλεγχο των τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Κύριε Αραχωβίτη, έχετε τον λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε και εσείς στις τιμές του 2018. Να πούμε το εξής, ότι πράγματι τότε αντιμετωπίσαμε μία κρίση τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα. Να θυμίσουμε ότι στη Γαλλία την ίδια περίοδο το γάλα είχε φτάσει στα 50 λεπτά. Εδώ πώς αντιμετωπίσαμε την κρίση εκείνη την περίοδο; Πρώτον, με άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων με τα de minimis που δόθηκαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2018 και ήταν 44 εκατομμύρια μόνο για την αιγοπροβατοτροφία. Δεύτερον, με συντονισμό των ελέγχων. Γιατί δεν είναι οι κυρώσεις μόνο, κυρώσεις μπορείς να βάλεις στον παραβάτη που πιάνεις. Αν δεν πιάσεις, τι νόημα έχει το πλαίσιο των κυρώσεων; Άρα ο συντονισμός των ελέγχων με το ΣΥΚΕΑΑΠ που συντόνιζε όλους τους φορείς που πραγματοποιούν μέρος του ελέγχου, είτε είναι ΕΦΕΤ, είτε είναι ΕΛΓΟ, σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία, με το ΣΔΟΕ, με το Λιμενικό ακόμα, όπου κι εκεί συνεισέφερε πολύ στον έλεγχο του τι μπαίνει και τι βγαίνει –κυρίως τι μπαίνει- από τα θαλάσσια σύνορά μας, εκτός από τα χερσαία, που κι εκεί και τα Τελωνεία συνέβαλαν, ο συντονισμός όλων αυτών, λοιπόν, έφερε αποτελέσματα. Και τρίτον, ήταν η ΚΥΑ 838 για το ισοζύγιο, η οποία συνεισέφερε -όχι ότι έκανε τα πάντα, αλλά ήταν ένα βασικό πλαίσιο- για να έχουμε τις τιμές που απολαμβάνουν σήμερα οι παραγωγοί, οι οποίες όμως -ξαναλέω- είναι κατά πολύ χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής ενός κιλού γάλακτος. Δηλαδή με λίγα λόγια, η τιμή που παίρνει σήμερα ένας κτηνοτρόφος δεν φτάνει να καλύψει το κόστος. Όχι να του αφήσει ένα μικρό κερδάκι για να επιβιώσει, αλλά δεν φτάνει ούτε για να καλύψει το κόστος παραγωγής του, δηλαδή να ξεπληρώσει τις ζωοτροφές του, να ξεπληρώσει τη ΔΕΗ για τις παγολεκάνες, για το ρεύμα, να ξεπληρώσει το πετρέλαιο για να πάει στον στάβλο του ή να κάνει τη μεταφορά του νερού, και όλα αυτά τα πράγματα.
Και η δεύτερη ερώτηση που σας υπέβαλα, δηλαδή ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, είναι συναφής και σε συνέχεια όλων αυτών, γιατί πραγματικά τα 40 εκατομμύρια που δόθηκαν για όλη την κτηνοτροφία με το 2% επί των τιμολογίων -από όλους τους παράγοντες της αγοράς φαντάζομαι έχει φθάσει και από συναδέλφους όλων των κομμάτων αλλά και από φορείς των παραγωγών- δεν ωφέλησαν, ήταν σταγόνα στον ωκεανό για τους παραγωγούς. Τα 89 εκατομμύρια που αναφέρατε είναι χρήματα του ΠΑΑ, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να λάβετε ως Κυβέρνηση την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθυστερεί. Ακόμα κι ο χρόνος έχει τη σημασία του, γιατί η παραγωγή στο χωράφι έχει τελειώσει, οπότε τώρα που θα μπορούσε να γίνει αγορά από τους κτηνοτρόφους κατευθείαν από τους παραγωγούς, σιγά σιγά παρέρχεται η δυνατότητα. Οι ζωοτροφές αποθηκεύονται και δυνατότητα αποθήκευσης έχουν μόνο οι έμποροι ή στην καλύτερη περίπτωση οι συνεταιρισμοί, άρα χάνεται η διαπραγματευτική ικανότητα. Και τρίτον, είναι πόροι που στερούνται από το ΠΑΑ, είναι πόροι οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν πάει στους νέους αγρότες. Κι εδώ το ερώτημα που τίθεται είναι: ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος έχει εργαλεία να στηρίξει άμεσα τους παραγωγούς, πού είναι; Το Υπουργείο Οικονομικών τι λέει γι’ αυτό; Είναι διατεθειμένο το Υπουργείο Οικονομικών να συνεισφέρει στη στήριξη των αγροτών; Διότι οι πόροι του ΠΑΑ την τελευταία χρονιά είναι ιδιαίτερα πολύτιμοι και το ξέρετε.
Και ένα σημείο ακόμα, μιας κι αναφερθήκατε για τις σφαγές. Τα στοιχεία που έχουμε πράγματι είναι αυτά που αναφέρατε, δεν τα αμφισβητεί κανένας. Όμως να δούμε κάτι άλλο. Στον τομέα της αγελαδοτροφίας οι σφαγές είναι 17%, είναι ένα ιλιγγιώδες νούμερο -και μιλώ για την εγχώρια, όχι για τα εισαγόμενα- και αντίστοιχα έχουμε μια πολύ μεγάλη μείωση στο γάλα. Η αναντιστοιχία των στοιχείων μεταξύ της αγελαδοτροφίας και της αιγοπροβατοτροφίας μάς παραξενεύει. Δεν θέλω να πω όσον αφορά τα στοιχεία ότι δεν είναι ορθές οι καταγραφές, αλλά ενδεχομένως να το δούμε στο δεύτερο εξάμηνο ή να δούμε στην πορεία μια μεγάλη μείωση. Πάντως 17% μείωση σε ένα εξάμηνο είναι ένα τεράστιο, ασύλληπτο νούμερο, συγκρίνοντας εξάμηνο με εξάμηνο.
Θα κλείσω λέγοντας κάτι τελευταίο για τη νέα ΚΑΠ. Κάνατε μια αναφορά, δεν είχα σκοπό να αναφερθώ, θα το κάνω όμως μιας και το αναφέρατε. Τη φετινή χρονιά στην τελευταία πληρωμή σε αυτή την ΚΑΠ οι κτηνοτρόφοι έχουν και το κομμάτι του «πρασινίσματος» που είναι ένα σημαντικό μέρος, είναι σχεδόν το 40% του συνόλου της επιδότησής τους. Από την επόμενη χρονιά αυτό δεν θα υπάρχει. Θα έχουμε τα οικολογικά σχήματα, τα οποία οικολογικά σχήματα όμως για να πάρει κάποιος μέρος του ποσού που αντιστοιχεί στο σημερινό «πρασίνισμα» θα πρέπει να κάνει κάτι. Είμαστε τρεις μήνες πριν την έναρξη της επόμενης χρονιάς -τα συζητούσαμε την προηγούμενη βδομάδα σε άλλη ερώτηση, ακόμα δεν έχουμε έγκριση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου-, χωρίς να ξέρουμε πώς θα εξειδικευτούν, πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες έτσι ώστε οι κτηνοτρόφοι να πάρουν μέρος του «πρασινίσματος» ακολουθώντας κάποια από τα οικολογικά σχήματα. Αυτό δεν μας καθησυχάζει και τόσο για το πώς θα είναι η κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία την επόμενη χρονιά. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Απλά για να αποσαφηνίζουμε λίγο τα νούμερα, αυτά τα οποία ανέφερα πριν, κύριε συνάδελφε, είναι οι εισκομίσεις γάλακτος. Αυτά ανέφερα. Όντως έχουμε τη μικρή μείωση στο αγελαδινό και στο γίδινο, ενώ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο δεν φαινόταν κάποια μείωση στο πρόβειο. Αυτό απλά σε σχέση με τις εισκομίσεις γάλακτος. Σίγουρα όμως εμείς θέλουμε να μην υπάρχει καθόλου μείωση, διότι βεβαίως μέσα από αυτή την πρώτη ύλη παράγεται εξαιρετικό ελληνικό προϊόν που βοηθάει και την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.
Να πούμε, κύριε συνάδελφε, δυο πράγματα που νομίζω ότι αξίζει να ακουστούν. Αυτή τη στιγμή το ελεγκτικό πλαίσιο στηρίζεται κατά βάση σε μια υπουργική απόφαση του 2007, στην ΚΥΑ 261611 του 2007, η οποία προέβλεπε τη λειτουργία πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών παρατυπιών και παραβάσεων. Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να είναι ευχαριστημένος από αυτό το πολυδαίδαλο, πολύπλοκο και γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο δυστυχώς το είδαμε στην πράξη να λειτουργεί και τουλάχιστον εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος από αυτή τη λειτουργία. Είμαι αποφασισμένος το αμέσως επόμενο διάστημα και αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΟ να προβώ στις αναγκαίες εκείνες παρεμβάσεις οι οποίες θα μπορέσουν να εξορθολογίσουν το σύστημα του ελέγχου κυρίως ως προς τους χρόνους και τη γραφειοκρατία, που πρέπει αυτό να γίνεται, έτσι ώστε να μπορέσουμε και τις προτάσεις της διεπαγγελματικής να υιοθετήσουμε κατά μεγάλο μέρος, οι οποίες με πολύ σωστό τρόπο γίνονται. Γιατί, κύριε Πρόεδρε, είναι απαράδεκτο να υπάρχει από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δυνατότητα μεγάλων καθυστερήσεων στην επιβολή των κυρώσεων και αυτό να δημιουργεί, όπως καταλαβαίνετε, μια πολύ άσχημη εντύπωση σε όλους τους παράγοντες της αγοράς.
Για να δώσω και την εικόνα της λειτουργίας των συγκεκριμένων αυτών επιτροπών οφείλω να αναφέρω και τα στοιχεία έτσι όπως υπάρχουν αυτή τη στιγμή και μου δόθηκαν. Με την εντολή τη δική μου -παρ’ όλο που υπήρχε η πανδημία το 2020 και το 2021 και καταλαβαίνουμε ότι έκανε δυσλειτουργικές τις συγκεκριμένες επιτροπές- να έχουμε μια επιτάχυνση πλέον των διαδικασιών, για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των εκκρεμών υποθέσεων, οι οποίοι δεν είναι όλοι της ίδιας σημασίας, αλλά σίγουρα πρέπει να τελειώσουν όλοι.
Όμως, οφείλω εδώ να σημειώσω το εξής. Το ΄20, ΄21, ΄22 έως σήμερα οι συνεδριάσεις της πρωτοβάθμιας επιτροπής και ο αριθμός των παραπομπών που εξετάστηκαν ήταν εκατόν τρεις, όταν, κύριε συνάδελφε –και λυπάμαι που το αναφέρω- το ’16, το ’17, το ’18 και όλο το ’19 και οι συνεδριάσεις και οι παραπομπές ήταν μηδέν. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια, κύριε Πρόεδρε, οι δύο συγκεκριμένες επιτροπές δεν συνεδρίασαν ποτέ. Ο ρυθμός των συνεδριάσεων το ’20, το ’21, το ’22 δεν με ικανοποιεί. Θα ήθελα να είναι μεγαλύτερος. Αλλά έχουν εκατόν τρεις υποθέσεις που εκδικάστηκαν. Υπάρχουν και αρκετές άλλες που εκκρεμούν. Όμως δυστυχώς δεν συνεδρίασε τέσσερα χρόνια. Αναφέρω πάλι ότι αυτές οι συνεδριάσεις έγιναν σε περίοδο πανδημίας. Είναι δυσλειτουργικό, γιατί συμμετέχουν μέλη τα οποία έρχονται «ex officio» από διευθύνσεις συγκεκριμένες. Όταν αλλάζουν τα πρόσωπα αυτά, πρέπει να αλλάξουν και οι συνθέσεις. Είναι ένα σύστημα το οποίο θεωρώ ότι μπορεί να γίνει πιο λειτουργικό.
Είμαι αποφασισμένος το επόμενο άμεσο διάστημα και ήδη υπάρχει ο σκελετός των παρεμβάσεων αυτών στον οποίο θα χρησιμοποιήσω και νέους και θα ενισχύσω τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά πάνω απ’ όλα το πιο σημαντικό νομίζω είναι να υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό σημείο επί του οποίου αποφαίνεται η κάθε μία από αυτές τις επιτροπές ή από όποιο όργανο αποφασιστεί, έτσι ώστε να υπάρχει απόδοση ευθυνών ή όχι ανάλογα με την περίπτωση.
Καταλήγοντας, κύριε Πρόεδρε, σίγουρα η κτηνοτροφία είναι σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Δεν είναι η ενίσχυση προς την κτηνοτροφία μόνο τα χρήματα των 50 εκατομμυρίων που δόθηκαν για τις ζωοτροφές ή τα 89 που σωστά είπε ο κύριος συνάδελφος θα δοθούν από το ΠΑΑ το επόμενο διάστημα. Η στήριξη γίνεται με πολλούς τρόπους και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πήγε και προς τους κτηνοτρόφους. Προς τους αγρότες έχουμε το επόμενο διάστημα την επιδότηση που θα δοθεί για την αγορά λιπασμάτων.
Έχουμε την ενίσχυση στο κόστος του πετρελαίου με τα 15 λεπτά που μέχρι πρόσφατα ίσχυε επάνω στην αντλία. Έχουμε την ενίσχυση σε σχέση με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κανείς δεν ισχυρίστηκε από την Κυβέρνηση και βεβαίως δεν είμαι εγώ αυτός που θα πω κάτι διαφορετικό ότι όλο αυτό βοηθάει στο να πάρουμε όλο το βάρος αυτών των επιβαρύνσεων από τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Προσπαθούμε να τους ενισχύσουμε με διάφορους τρόπους και μερικοί είναι θεσμικοί και είναι μεσοπρόθεσμοι. Μπορούν να καταλάβουν αυτοί που μας ακούν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε βιολογική κτηνοτροφία σε νούμερο που δεν το είχαμε ποτέ άλλοτε και να έχουμε επίσης και συνδεδεμένες ενισχύσεις δύο καινούργιες ζωοτροφές, τον αραβόσιτο και το μαλακό σιτάρι. Θα βοηθήσει την κτηνοτροφία αυτό. Βεβαίως η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι συνεχώς πάνω από τα ζητήματα και παρεμβαίνει, όταν βεβαίως το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες κατά προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα και νομίζω ότι αυτό είναι κατανοητό από όλους τους Έλληνες παραγωγούς. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού το 2023/2024, όπως προβλέπει η έκθεση του Σεπτεµβρίου του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
Η παραγωγή παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη, καθώς η αύξηση στην Ουκρανία (αν και παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της 5ετίας) αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση που υπάρχει στην ΕΕ.
Σύμφωνα με το USDA, η παραγωγή καλαμποκιού στην ΕΕ μειώνεται με βάση τις μικρότερες σε σχέση με πέρσι παραγωγές στη Γαλλία και την Βουλγαρία, που αντισταθμίζονται εν μέρει από μια αύξηση που έχει η Γερμανία.
Τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού, όπως προβλέπει το USDA, αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,9 εκ. τόνους (σε 314 εκατ. τόνους) λόγω της καλής παραγωγής σε Βραζιλία, Μεξικό, Ουκρανία και Κίνα, που αντισταθμίζονται εν μέρει από την πτώση στην Αργεντινή.
Πάντως στις ΗΠΑ η μέση τιμή καλαμποκιού που έλαβαν οι παραγωγοί για την εποχή παραμένει αμετάβλητη στα 4,90 δολάρια ανά μπουσέλ.
Στην Ελλάδα το καλαµπόκι στην αγορά δεν έχει ακόµα ξεκαθαρίσει το προς τα που θα κατευθυνθεί. Υπάρχει μια ρευστότητα στην αγορά για τα καλαµπόκια που θα ξεκινήσουν να συγκοµίζονται πιο εντατικά τις επόµενες ηµέρες σε Στερεά Ελλάδα και Μακεδονία. Πάντως οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού που επικράτησαν σε όλη την χώρα φέρνουν μειωμένες αποδόσεις.
Στην Θεσσαλία λόγω της θεομηνίας πολλά καλαµπόκια χάθηκαν, ενώ για πολλά στρέµµατα της καλλιέργειας παραµένει αδύνατος προς το παρόν ο αλωνισµός τους. Όμως χάθηκαν και χιλιάδες ζώα, οπότε η ζήτηση δεν πρόκειται να είναι η ίδια σε σχέση με πέρσι (μείωση κοπαδιών).
Οι τιμές στην χώρα μας στις πρώτες κοπές ήταν στα 23 λεπτά το κιλό. Όμως όταν ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις στην Θεσσαλία υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που ήθελαν αύξηση τιμής κατά 8 - 10 λεπτά. Τελικά σήμερα η αγορά βλέπει τα 22 λεπτά. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι το βουλγάρικο καλαμπόκι κυμαίνεται στα 18 λεπτά.
Έχουμε όμως και τα καλαμπόκια της Ουκρανίας. Η Πολωνία - μαζί με Σλοβακία και Ουγγαρία - έχουν μπλοκάρει τα σύνορα και προσπαθούν να τα εξάγουν οι Ουκρανοί μέσω Ρουμανίας. Οι Βούλγαροι κάνουν κινητοποιήσεις και κλείνουν τους δρόμους αλλά είναι ζήτημα χρόνου να βρεθεί χερσαία οδός και να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Στο μεταξύ οι Πολωνοί έκλεισαν τα σύνορα με Ουκρανία και κέρδισαν από την Κομισιόν ενίσχυση για τους παραγωγούς καλαμποκιού της χώρας. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσ εη Κομισιόν, εγκρίθηκε το πολωνικό αίτημα για οικονομική ενίσχυση ύψους 44,7 εκατ. ευρώ για στήριξη των Πολωνών παραγωγών καλαμποκιού λόγω των προβλημάτων με τις χαμηλές τιμές, εξαιτίας του πολέμου και των εισαγωγών από Ουκρανία.
Η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στην αιγοπροβατοτροφία με την χρήση εμβολίων αποτελεί το θέμα της παρέμβασης του Π3-70-3.2 που περιλαμβάνεται στο ΠΑΑ 2023-2027 της νέας ΚΑΠ.
Ο στόχος της δράσης αφορά στην ενίσχυση της πρόληψης και στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στα αιγοπρόβατα και οι δεσμεύσεις αφορούν σε παρεμβάσεις εμβολιασμού των ζώων και χρήση παρασιτοκτόνων.
Η δημόσια δαπάνη της παρέμβασης έχει προϋπολογισμό 11.786.765 ευρώ πενταετείς δεσμεύσεις.
Η ετήσια ενίσχυση παρέχεται ανά μονάδα ζωικού κεφαλαίου (ΜΖΚ), ανάλογα με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο κάθε κτηνοτρόφος.
Το ποσό ετήσιας αποζημίωσης για τον εμβολιασμό των ζώων και την χρήση παρασιτοκτόνων εκτιμήθηκε σε 13,42 €/κεφαλή (134 €/ΜΖΚ, 1 ΜΖΚ = 10 κεφαλές).
Οι δεσμεύσεις που αφορούν παρεμβάσεις σε εμβολιασμό των ζώων και χρήση παρασιτοκτόνων είναι:
α. Χορήγηση εμβολίων για την αντιμετώπιση των ακόλουθων ασθενειών και παρασίτων
-Ασθένειες του αναπνευστικού: Παστεριδίαση (Pasteurella),
-Ασθένειες του γαστρεντερολογικού: Eντεροτοξιναιμία (Clostridium), Παραφυματίωση των Αιγοπροβάτων (Μycobacterium Paratuberculosis)
-Ασθένειες του αναπαραγωγικού: Πυρετός Q των αιγοπροβάτων (Coxiella brunetti), Chlamydia/Salmonella Abortus
-Δερματολογικές ασθένειες: Λοιμώδης Ποδοδερματίτις (Bacteroides nodosus)
-Μαστίτιδα: Λοιμώδης Αγαλαξία (Mycoplasma agalactiae), Σταφυλοκοκκική Μαστίτιδα (Staphylococcus)
β. Παρασιτοκτόνα:
-Εξωπαρασιτοκτόνα: για ακάρεα, κρότωνες, μύγες, ψείρες κλπ. (Ectoparasiticides)
-Ενδοπαρασιτοκτόνα: για Γαστροεντερικά Νηματώδη, Κεστώδη (Tαινίες), Πνευμονικούς Σκώληκες, Τρηματώδη,(Endoparasiticides)
-Ενδοεκτοπαρασιτοκτόνα: για Γαστροεντερικά Παράσιτα, Πνευμονικούς Σκώληκες, ακάρεα ψώρας (Endectoparaciticides)
Η χρήση των εμβολίων διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των ζώων. Οι δικαιούχοι θα ελέγχονται και θα λαμβάνουν τεχνική στήριξη για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους από ιδιώτη κτηνίατρο «τεχνικό σύμβουλο υγείας.
Επιπλέον της ενίσχυσης που αφορά στο σύνολο των πρόσθετων δαπανών για την εφαρμογή των εμβολιασμών και της παρασιτοκτονίας καλύπτεται και το κόστος συναλλαγής έως αξίας 10% του συνόλου της ετήσιας ενίσχυσης που καταβλήθηκε για τον εμβολιασμό, για την κάλυψη των δαπανών παροχής τεχνικών συμβουλών για τη σωστή υλοποίηση των αναλαμβανόμενων δεσμεύσεων και τη σχετική σύνταξη της αίτησης ενίσχυσης, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου δράσης το περιεχόμενο του οποίου θα προσδιορισθεί στην σχετική πρόσκληση.
Τραπεζικό λογαριασμό για στήριξη των πλημμυροπαθών άνοιξε ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, που έχει και την στήριξη άλλων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «είναι συγκινητική η προσπάθεια πολλών πολιτών αλλά και αγροτών και κτηνοτρόφων που δίνουν από το υστέρημά τους μια οικονομική βοήθεια για τους πληγέντες από την θεομηνία. Ακόμη και μικρά παιδιά θέλουν να βοηθήσουν. Πάντως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Καταφέραμε ένα άθλο και μέσα σε μια νύκτα μεταφέραμε 35.000 αιγοπρόβατα από τον Αμπελώνα σε άλλες περιοχές και γλύτωσαν. Επίσης μέσα σε 48 ώρες έγινε εφικτό να ξεκινήσουμε την σίτηση όλων αυτών των ζώων. Οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο είναι μεγάλες και ακόμη συνεχίζεται η καταγραφή τους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκτιμώ ότι χάθηκαν στην Θεσσαλία περίπου 200.000 αιγοπρόβατα από τις πλημμύρες».
Μπορείτε να κάνετε τις δωρεές σας στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό συνεταιρισμού Τυρνάβου: GR5201726200005620105816762.
Πάντως αγρότες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνουν χρήματα για να στηρίξουν τα μέλη του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπος ο κ. Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Καστοριάς Μακεδνός, «καλούμε όλους τους φίλους και τα μέλη του να στηρίξουν την προσπάθεια του συνεταιρισμού Τυρνάβου για την ανασυγκρότηση και την αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών των αγροτών. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν τους κόπους μιας ζωής και την παραγωγικότητά μας, αφήνοντάς μας αντιμέτωπους με μεγάλες απώλειες. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τη στήριξή σας. Δεν εμπιστευόμαστε τους πολιτικούς για να μοιράσουν την βοήθεια στους παραγωγούς.
Καλούμε όποιον ενδιαφέρεται να συνδράμει οικονομικά, ώστε να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τις εκμεταλλεύσεις μας και να συνεχίσουμε τη γεωργική δραστηριότητα που αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνίας μας. Κάθε δωρεά είναι πολύτιμη και θα βοηθήσει. Μαζί, μπορούμε να ξαναφέρουμε τη ζωή στα αγροκτήματά μας και να στηρίξουμε τους αγρότες που έχουν πληγεί από αυτήν την καταστροφή».
Στο ίδιο μήλος κύματος και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων. Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο οι κ.κ. Άγγελος Κοροβίλας και Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργιαλιάνων αντίστοιχα, «κοινοποιήσαμε στα μέλη μας και όσοι μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς που έπληξε η θεομηνία. Σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να μείνουν στον τόπο τους και να στήσουν ξανά τις παραγωγικές μονάδες τους».
Δεν παρατείνει η ΕΕ την απαγόρευση εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών όμως διαφωνούν και προχωρούν σε μονομερείς επεκτάσεις των απαγορεύσεων Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία.
Σύμφωνα με απόφαση της Κομισιόν δεν παρατείνεται η απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών στην ΕΕ, καθώς η ισχύς της απαγόρευσης έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες ότι θα παρατείνουν μονομερώς τις απαγορεύσεις αυτές.
«Θα παρατείνουμε την απαγόρευση παρά τη διαφωνία (σ.σ. των Βρυξελλών). Θα το κάνουμε επειδή είναι προς το συμφέρον των Πολωνών αγροτών», δήλωσε ο κ. Ματέους Μοραβιέτσκι, πρωθυπουργός της Πολωνίας.
Η Ουγγαρία από την πλευρά της απαγόρευσε με διάταγμα την εισαγωγή 24 αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία. Σε αυτά τα προϊόντα, εκτός από τα σιτηρά, περιλαμβάνονται επίσης λαχανικά, κρέατα και μέλι κ.α. «Οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες κλείνουν τα μάτια στα προβλήματα των Ευρωπαίων αγροτών για άλλη μια φορά», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός κ. Βίκτωρ Όρμπαν.
Η κυβέρνηση της Σλοβακίας αποφάσισε να απαγορεύσει την εισαγωγή τεσσάρων προϊόντων - σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων - από την Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Λουντοβίτ Όντορ.
Από την πλευρά της η Κομισιόν κάλεσε, την Κυριακή (17 Σεπτεμβρίου), την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, να έχουν εποικοδομητική στάση και να σταματήσουν την απαγόρευση των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών.
Στο μεταξύ η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO), κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, για την άρνησή τους να άρουν τις απαγορεύσεις εισαγωγής ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η εφαρμοστική απόφαση χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον αραβόσιτο.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός για την περίοδο 2023-2027, στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τον αραβόσιτο, ανέρχεται στα 42.350.000 ευρώ.
Η έκταση αναφοράς, για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027, καθορίζεται στα 770.000 στρέμματα.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ η εκτιμώμενη τιμή ενίσχυσης είναι 550 ευρώ/εκτάριο (55 ευρώ/στρέμμα). Εκτιμάται ότι για την περίοδο 2023-2027 η απόκλιση από τη μοναδιαία τιμή θα κυμανθεί σε ±15%. Επομένως η ελάχιστη και η μέγιστη μοναδιαία τιμή εκτιμώνται σε 468 ευρώ/εκτάριο (46,8 ευρώ/στρέμμα) και 633 ευρώ/εκτάριο (63,3 ευρώ/στρέμμα), αντίστοιχα.
Όροι επιλεξιμότητας:
1. Να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο, δηλαδή η απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα σπόρου προς σπορά ποικιλιών (υβριδίων) αραβοσίτου να είναι 2,5 κιλά/στρέμμα ή 7.000 σπόροι/στρέμμα, για τον οποίο πρέπει να προσκομίζουν αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς.
2. Να καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιμες εκτάσεις. Οι επιλέξιμες αυτές εκτάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.
3. Να παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος.
Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, απαιτείται η
προσκόμιση τιμολογίου αγοράς σπόρου για το μέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή και αυτό υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο.
Δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο.
4. Επίσης, η συνδεδεμένη αυτή ενίσχυση χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι, εκτός από την συμβατότητα με την Οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα (δηλ. 2000/60/ΕΚ), τηρείται και η Εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων δηλαδή ο ν. 3199/2003 (Α’ 280), τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των 14 Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και το π.δ. 51/2007 (Α’ 54).
5. Εάν διαπιστωθεί τυχόν μη συμμόρφωση κατά τη διάρκεια των ελέγχων τήρησης της αιρεσιμότητας, επιβάλλεται η αντίστοιχη κύρωση.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα λήψης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβοσίτου γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας - ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Προβλέψεις ανακοίνωσε η Κομισιόν για την φετινή παραγωγή δημητριακών της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με αυτές τα δημητριακά της Ουκρανίας επωφελήθηκαν από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες της άνοιξης.
Οι αποδόσεις στις καλοκαιρινές καλλιέργειες είναι πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας (πάνω από 10%).
Αυτό οφείλεται στις ευνοϊκές συνθήκες που επικράτησαν το 2023 καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με βροχοπτώσεις πάνω από το μέσο όρο τον Ιούλιο. Οι νότιες και κεντρικές περιφέρειες παρουσίασαν βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου τον Αύγουστο, αλλά αυτό δεν προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες.
Οι προβλέψεις απόδοσης για το σιτάρι και το χειμερινό κριθάρι παραμένουν αμετάβλητες, δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αλλά και το ανοιξιάτικο κριθάρι επωφελήθηκε από τις άφθονες βροχοπτώσεις. Εξαίρεση αποτελεί το καλαμπόκι που αναμένεται η φετινή παραγωγή να είναι κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Σε ποσοστά η φετινή παραγωγή καλαμποκιού αναμένεται να μειωθεί κατά 3%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 2017-2021. Αντίθετα αυξημένη θα είναι η παραγωγή ηλίανθου κατά 17% και σόγιας κατά 30%, σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Οι προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρουν ότι στην Ουκρανία, το 2023, θα είναι:
Η παραγωγή σιταριού (μαλακού) θα ανέλθει σε 28,2 εκατ. τόνους.
Η παραγωγή κριθαριού (χειμερινό και ανοιξιάτικο) εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 7,4 εκατ. τόνους.
Η παραγωγή καλαμποκιού θα φτάσει στους 32,7 εκατ. τόνους.
Η παραγωγή ηλίανθου αναμένεται να κυμανθεί στους 16,7 εκατ. τόνους.
Η παραγωγή σόγιας θα κυμανθεί στους 4,7 εκατ. τόνους.
Η παραγωγή ελαιοκράμβη θα ανέλθει στους 5,4 εκατ. τόνου
Δωρεάν αποθήκευση σκληρού σίτου στις αποθήκες του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη για τους πληγέντες παραγωγούς.
Όπως ενημερώνει ο συνεταιρισμός, μπροστά στην πρωτόγνωρη καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες και η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και με δεδομένο ότι επιβάλλεται η στήριξη του αγροτικού κόσμου που έχει υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη αποφάσισε να ανοίξει τις αποθήκες του για τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από τη θεομηνία.
Παρά το γεγονός ότι τα γραφεία του ΘΕΣγη υπέστησαν καταστροφές από την πλημμύρα και η επιστροφή των εργαζομένων μας δεν είναι ακόμα εφικτή, οι αποθήκες του Συνεταιρισμού έχουν παραμείνει ανέπαφες και βρίσκονται στη διάθεση όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αποθήκευση των προϊόντων τους.
Η παραλαβή του σκληρού σίτου θα πραγματοποιείται:
1. στους αποθηκευτικούς χώρους της Nutria Α.Ε. στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και
2. στις αποθήκες της Γλαύκης
χωρίς καμία επιβάρυνση ή δέσμευση για τους παραγωγούς και μόνη προϋπόθεση το προϊόν να μην έχει αλλοιωθεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Παραλαβές θα πραγματοποιούνται καθημερινά, έπειτα από συνεννόηση με τους υπευθύνους:
κ. Τσαγγάρη Κων/νο, υπεύθυνο logistics, τηλ. 6942522353
κ. Κούτουλα Γεώργιο, υπεύθυνο εμπορίας δημητριακών, τηλ. 6973513100
κ. Κανάκη Γεώργιο, υπεύθυνο παραγωγής, τηλ. 6945542477.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέτυχε, στην συνάντηση στο Σότσι, να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να επιστρέψει στην συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η συμφωνία, που έγινε με την μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Ουκρανίας, τον Ιούλιο του 2022, δεν εφαρμόστηκε δίκαια. Η Μόσχα δήλωσε ότι οι δικές της εξαγωγές παρεμποδίστηκαν και ότι δεν μπόρεσε να εξάγει αμμωνία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπασμάτων. Αναφέρει ακόμη ότι οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στην πρόσβαση της Ρωσίας στο σύστημα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών SWIFT και στην ασφάλιση των πλοίων της εμπόδισαν επίσης τις αποστολές.
Παρά την αποτυχία όμως των συνομιλιών πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές δημητριακών. «Οι τιμές του σιταριού στην Ιταλία έχουν μειωθεί, κατά 60%, ενώ έφτασαν λόγω φαινομένων κερδοσκοπίας να κυμαίνονται σε τιμές χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής, κάτι που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της καλλιέργειας», τονίζει ανάλυση της ιταλικής ένωσης αγροτών Coldiretti, με αφορμή τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ρωσία - συνεχίζει η Coldiretti - κατέγραψε νέο ρεκόρ συγκομιδής συνολικά 153-155 εκατομμυρίων τόνων δημητριακών, μεταξύ των οποίων η παραγωγή μαλακού σιταριού θα πρέπει να ξεπεράσει τους 85 εκατομμύρια τόνους που έχουν ήδη γεμίσει τα σιλό της χώρας. Όταν αυτές οι ποσότητες βγουν στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να παρακολουθούνται από την κυβέρνηση της Ιταλίας για να αποφευχθεί η κατάρρευση των τιμών (δεν μπορούν να εξαχθούν στην ΕΕ αλλά πρέπει να αποφευχθεί το φαινόμενο των τριγωνικών αγορών).
Στην Ουκρανία, αντίθετα, η παραγωγή μαλακού σιταριού θα καταγράψει σημαντική πτώση το 2023/2024, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία, με τη συγκομιδή που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στους 17,5 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι η Αίγυπτος αγόρασε περίπου 480.000 τόνους ρωσικού μαλακού σιταριού από την εμπορική εταιρεία Solaris, την Παρασκευή (1/9/2023), στην τιμή των 270 δολαρίων ο τόνος (τιμή CIF).
Το οικολογικό σχήμα (eco-schemes) Π1-31.7 - «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων» περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
α) 31.7-Β «Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους»
β) 31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου»
Οι δικαιούχοι πρέπει να:
α) ’Εχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού,
β) υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για το ζωικό κεφάλαιο για το όποιο τους κατανέμεται ο ανάλογος βοσκότοπος,
γ) είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι στην περίπτωση της δράσης 31.7 Β. Μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι νοούνται οι κτηνοτρόφοι που μετακινούν το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου (αίγες, πρόβατα, βοοειδή) για τουλάχιστον 4 μήνες το χρόνο, από πεδινό σε ορεινό βοσκότοπο, όπως προκύπτει από την δήλωση του ΟΣΔΕ στο αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
δ) εφαρμόζουν τις απαιτήσεις για την αναγνώριση και καταγραφή των ζώων όπως προβλέπονται στο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο.
Επίσης πέραν των υποχρεωτικών απαιτήσεων και δεσμεύσεων υποχρεούνται:
α) να διατηρούν τη χρήση των μονίμων βοσκοτόπων
β) να τηρούν περιβαλλοντικό φάκελο σε έντυπη μορφή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που αφορά την αίτηση, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές,
γ) να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
δ) να υποβάλλουν αίτημα συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα. Το αίτημα συμμετοχής γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της δήλωσης του αγροτεμαχίου. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής συνεπάγεται ότι ο ενδιαφερόμενος αποδέχεται τα οριζόμενα στην σχετική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.
Δράση 31.7-Β Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπου
Υποχρεώσεις:
- Διάρκεια παραμονής στον ορεινό βοσκότοπο τουλάχιστον 4 συνεχόμενους μήνες το έτος.
- Μετακίνηση για το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου.
- Μετακίνηση κατόπιν έκδοσης άδειας διακίνησης από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
- Κατά την διάρκεια των μετακινήσεων να εξασφαλίζεται η πλήρης εφαρμογή των κανόνων ευζωίας.
- Συμμόρφωση στα διαχειριστικά σχέδια των περιοχών NATURA όπου αυτά υπάρχουν.
Η ενίσχυση ορίζεται:
Aίγες, πρόβατα μέγιστο ύψος ενίσχυσης 65 ευρώ/εκτάριο (6,5 ευρώ/στρέμμα)
Bοοειδή μέγιστο ύψος ενίσχυσης 55 ευρώ/εκτάριο (5,5 ευρώ/στρέμμα)
Δράση 31.7-Δ Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου σε μέσης-καλής κατάστασης βοσκοτόπους
Η εκμετάλλευση, σε συνεργασία με σύμβουλο, καταρτίζει και εφαρμόζει σιτηρέσιο με στόχο αφ’ ενός τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου και αφετέρου τον εμπλουτισμό της τροφής με φυσικά συστατικά με αντιμικροβιακή δράση έτσι ώστε να συμβάλλει στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών.
Οι αποδοχές του συμβούλου καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό έως και 5% της ενίσχυσης που λαμβάνει ο δικαιούχος για την παρούσα δράση, και σε έως 500 ευρώ συνολικά.
Η ενίσχυση ορίζεται:
Αιγοπρόβατα - βοοειδή μέγιστο ύψος ενίσχυσης 30 ευρώ/εκτάριο (3 ευρώ/στρέμμα).
Όπως αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ με την απόφαση, για να λάβουν την ετήσια οικονομική ενίσχυση οι κτηνοτρόφοι υποβάλλουν ΕΑΕ με την συμπλήρωση σχετικού πεδίου (κωδικός παράλληλης δράσης) για τα αγροτεμάχια στα οποία εφαρμόζουν το αντίστοιχο οικολογικό πρόγραμμα.
Η Κομισιόν δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα συνεχιστούν και το 2024 οι παρεκκλίσεις από βασικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις στο πρόγραμμα της ΕΕ για τη γεωργία.
Θυμίζουμε ότι το 2023 από ορισμένα πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ) της Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚAΠ).
Το ΚΓΠΚ 7 αφορά στην «Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη, εκτός από καλλιέργειες που καλλιεργούνται κάτω από το νερό», ενώ η πρώτη απαίτηση του προτύπου ΚΓΠΚ 8 αφορά στο «Ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία».
Με τα συγκεκριμένα μέτρα υποστηρίζει η Κομισιόν ότι προστέθηκαν 15 εκατομμύρια στρέμματα στην καλλιέργεια σιτηρών της ΕΕ. Η απόφαση είχε σαν στόχο την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής δημητριακών (σιτάρι, καλαμπόκι κ.α.) που προορίζονται για προϊόντα διατροφής.
Δηλαδή αφορούσε τους κανόνες σχετικά με την αμειψισπορά, τη χρήση αγραναπαύσεων και τη διατήρηση μη παραγωγικών στοιχείων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις – με άλλα λόγια, εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων που προορίζονται για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση της υγείας του εδάφους. Η εξαίρεση από τα συγκεκριμένα «πράσινα μέτρα» δεν αναμένεται να συνεχιστεί και για το 2024, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου.
Ρωγμές εμφανίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα με το «μπλόκο» στις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.
Η απαγόρευση συγκεκριμένων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων - σιτάρι, καλαμπόκι, κραμβόσπορος και ηλιόσπορος - τέθηκε σε εφαρμογή για να κατευνάσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που επέβαλαν μονομερώς απαγόρευση εισαγωγών από τον Απρίλιο του 2023, επειδή τα προϊόντα αυτά τα διακινούσαν στις ντόπιες αγορές με αποτέλεσμα να υπάξουν πτώσεις τιμών και απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς αυτών των χωρών.
Μετά από μια πρώτη παράταση τον Ιούνιο, η απαγόρευση πρόκειται να λήξει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Όμως η Πολωνία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία, ζητούν να υπάρξει παράταση της απαγόρευσης για να στηρίξουν το εισόδημα των παραγωγών τους. Στις χώρες αυτές προστέθηκε και η Βουλγαρία.
Πριν λίγες ημέρες ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας, Ρόμπερτ Τέλους, δήλωσε ότι εάν είναι απαραίτητο να εισαγάγουμε μονομερείς απαγορεύσεις, θα τις θεσπίσουμε, γιατί μας απασχολούν τα συμφέροντα των αγροτών, πρόσθεσε ο Πολωνός υπουργός.
Ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, φαίνεται να ακολουθεί την πολιτική γραμμή της Βαρσοβίας. Μιλώντας στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Πέμπτη (31 Αυγούστου), ανέφερε ότι«εάν αυτή η απαγόρευση δεν παραταθεί θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα με τα κράτη μέλη και θα δημιουργηθούν αντιδράσεις από τους αγρότες αυτών των χωρών. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια «τεράστια κρίση» σε αυτά τα κράτη μέλη». Στη συνέχεια βέβαια έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους ότι αυτές είναι οι προσωπικές του απόψεις.
Πάντως ακόμη δεν έχει συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο ολομέλειας της Επιτροπής ούτε μεταξύ των υπουργικών συμβουλίων. Επίσης το ΥπΑΑΤ δεν έχει ανακοινώσει την θέση του πάνω σε αυτό το θέμα.
Βλέπουμε πάντως τα παιχνίδια της αγοράς στα σιτάρια και σε λίγο στα καλαμπόκια. Οι εξαγωγές από Ουκρανία το σίγουρο είναι ότι δεν πάνε μόνο σε τρίτες χώρες αλλά και στις αποθήκες κάποιων εμπόρων στην ΕΕ.
Άσχημο ξεκίνημα μετά τις διακοπές του καλοκαιριού είχε η τιμή του σκληρού σιτάρι στο Παρατηρητήριο Τιμών του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Φότζια στην Ιταλία.
Από τις 2 Αυγούστου, που είχε κλείσει το Χρηματιστήριο, παρουσιάζοντας για την πρώτη ποιότητα σκληρού (µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%) μια αύξηση κατά 40 ευρώ ο τόνος (455 ευρώ/τόνος) άνοιξε ξανά, στις 30 Αυγούστου, με μια πτώση τιμής κατά 60 ευρώ και έκλεισε στα 400 ευρώ ο τόνος. Στις άλλες ποιότητες η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 390 - 350 ευρώ ο τόνος.
Η τιμή του βιολογικού σκληρού σιταριού έκλεισε στα 425 ευρώ ο τόνος (μείωση και σε αυτή την κατηγορία κατά 60 ευρώ).
Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι το άνοιγμα της Φότζια με την πτώση των τιμών έγινε μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά (StatsCan) για μείωση της παραγωγής καναδικού σκληρού σιταριού. Όπως φαίνεται η αγορά δεν φοβάται από την φετινή μείωση της καναδικής παραγωγής κατά 26,4%.
Στο μεταξύ οι προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) που δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2023, αναφέρουν ότι η παραγωγή σκληρού στις ΗΠΑ προβλέπεται είναι στα 54 εκατομμύρια μπουσέλ, μειωμένη κατά 16% σε σχέση με πέρυσι. Με τις προμήθειες αυτής της κατηγορίας να είναι ακόμα σχετικά περιορισμένες, οι εισαγωγές προβλέπονται στα 50 εκατομμύρια μπουσέλ. Οι εξαγωγές προβλέπονται ελαφρώς υψηλότερες από πέρυσι, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμένουν καθαρός εισαγωγέας αυτής της κατηγορίας. Η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τα αποθέματα στο τέλος της εμπορικής περιόδου προβλέπονται μειωμένα.
Ο Καναδάς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο.
Οι αγρότες του Καναδά θα συγκομίσουν λιγότερο σκληρό σιτάρι από ό,τι αναμενόταν, αφού έχουμε λιγότερες εκτάσεις καλλιοέργειας αλλά και οι ξηροθερμικές συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της χώρας έφεραν μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις. Αυτό αναφέρει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά (StatsCan) σε έκθεση που δημοσιοποίησε στις 29/8/2023.
Συγκεκριμένα οι εκτάσεις συγκομιδής σκληρού σίτου, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ζυμαρικών (και κάνει εξαγωγές κυρίως προς Ιταλία), αναμένεται να είναι μειωμένες, κατά 1,5%, στα 5,8 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ οι αποδόσεις αναμένεται να μειωθούν, κατά 25,3%, σε 26,8 μπουσέλ ανά στρέμμα. Αυτό θα συμβάλλει σε χαμηλότερη παραγωγή σκληρού σίτου (-26,4% και θα ανέλθει σε 4,3 εκατομμύρια τόνους).
Η παραγωγή ανοιξιάτικου σιταριού, που χρησιμοποιείται για την αρτοποιία, φαίνεται ότι θα μειωθεί, κατά 14,5%, στους 22,1 εκατομμύρια τόνους. Οι αποδόσεις στο ανοιξιάτικο σιτάρι αναμένεται να μειωθούν, κατά 19,9%, στα 42,6 μπουσέλ ανά στρέμμα, ενώ η έκταση καλλιέργειας να αυξηθεί, κατά 6,9%, στα 19,1 εκατομμύρια στρέμματα.
Αύξηση αναμένεται να έχει η παραγωγή καλαμποκιού στον Καναδά. Σε εθνικό επίπεδο η παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί, κατά 1,3%, σε 14,7 εκατομμύρια τόνους το 2023. Οι στρεμματικές αποδόσεις θα κυμανθούν στα 156,1 μπουσέλ ανά στρέμμα (-2,7%), ενώ η έκταση συγκομιδής αναμένεται να αυξηθεί στα 3,7 εκατομμύρια στρέμματα (+4,1 %).
Οι χαμηλότερες αποδόσεις κριθαριού (-21,4% έως 55,3 μπουσέλ ανά στρέμμα) το 2023 - σε σύγκριση με το 2022 - προβλέπεται να αντισταθμίσουν την υψηλότερη αναμενόμενη έκταση συγκομιδής (+1,0% στα 6,6 εκατομμύρια στρέμματα). Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή κριθαριού αναμένεται να μειωθεί, κατά 20,7% σε σχέση με πέρσι, στα 7,9 εκατομμύρια τόνους το 2023.
Η παραγωγή βρώμης προβλέπεται να μειωθεί κατά 53,5% και να ανέλθει στους 2,4 εκατομμύρια τόνους, τη χαμηλότερη παραγωγή σε περισσότερο από μια δεκαετία. Η μείωση οφείλεται στις λιγότερες εκτάσεις, κατά 40,9% (2,0 εκατομμύρια στρέμματα) αλλά και στις χαμηλότερες αποδόσεις, κατά 21,4%, σε 76,9 μπουσέλ ανά στρέμμα το 2023.
Οι εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής Ρυζιού επισήμαναν στον Υπουργό ΑΑΤ κ. Αυγενάκη την ανάγκη να αποκτήσει ταυτότητα το ελληνικό ρύζι μέσα από την υποστήριξη της ποικιλίας «Καρολίνα».
Στο μεταξύ αρχές του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο τετραήμερης περιοδείας που ξεκίνησε σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία.
Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, επισκέφθηκε, σήμερα Τρίτη (29/8), τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού και ανακοίνωσε σύσκεψη όλων των Διεπαγγελματικών που λειτουργούν στην Ελλάδα, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή καλών πρακτικών, με στόχο την ενίσχυση του θεσμού.
Την απόλυτη στήριξή του στη λειτουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων, αλλά και σε κάθε μορφή συνεργατισμού, με στόχο την καλύτερη προώθηση της ελληνικής παραγωγής, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε επισκέψεις του στην Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού.
Στη συνάντηση μετείχαν ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥπΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γιώργος Στρατάκος και Κώστας Μπαγινέτας, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Φάνης Παπάς, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού Χρήστος Γκατζάρας και μέλη της, στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν μόνο οκτώ Διεπαγγελματικές, ενώ δύο ακόμα είναι στο στάδιο της αναγνώρισης.
Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι απαιτείται η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και των δυνατοτήτων που προσφέρει η ΕΕ, χωρίς να αποκλείει την οικονομική στήριξη των διεπαγγελματικών. Ωστόσο, με κατηγορηματικότητα απέκλεισε τη μετατροπή τους σε κρατικοδίαιτες οργανώσεις. «Τα λάθη του παρελθόντος, δεν θα τα επαναλάβουμε», επισήμανε.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ και μεταρρύθμισης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να αποβληθεί πλήρως η κουλτούρα της διαφθοράς και συμφώνησε στο αίτημα των παραγωγών και μεταποιητών να διευρυνθεί το «καλάθι του νοικοκυριού» και να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των δασμών εισαγωγής από τρίτες χώρες.
Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «το ρύζι είναι μια ισχυρή δύναμη, ωστόσο θέλει τη στήριξή μας» κι επισήμανε την ανάγκη συνεργασιών. «Τίποτα δεν πάει μόνο του, εάν δεν υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων», σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Η συνεργασία με εντολή του πρωθυπουργού θα είναι καθημερινή σε όλα τα επίπεδα. Το ΥΠΑΑΤ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και να υπάρχει στη συνείδηση του κόσμου ως υπουργείο επιδοτήσεων. Θέλουμε να αναπτύξουμε όλο το φάσμα των δράσεων του Υπουργείου και στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με τις διεπαγγελαμτικές είναι επιβεβλημένη».
Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού κ. Χρ. Γκατζάρας, τόνισε: «Αυτό το οποίο θέλω να δούμε είναι τις εισαγωγές ρυζιού από τρίτες χωρες που δεν μας καθιστούν ανταγωνιστικούς, τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου, τη χρηματοδότηση της διεπαγγελματικής γιατί όπως ξέρετε για να λειτουργήσει χρειάζεται και ταμείο για να έχει δράσεις και να καλύπτει τις ανάγκες της».
Με τιμές που ξεκίνησαν από 5,5 λεπτά το κιλό πουλήθηκαν φέτος τα ενσιρώματα καλαμποκιού.
Η συγκομιδή για καρπό καλαμποκιού αναμένεται να ξεκινήσει από αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ εκφράζονται φόβοι για μειωμένες αποδόσεις λόγω καιρικών συνθηκών. Γαι τις τιμές θα παίξουν ρόλο φέτος και άλλοι παράγοντες εκτός της προσφοράς και ζήτησης.
Ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκαν τα ενσιρώματα καλαμποκιού σε τιμές από 5 έως 5,20 λεπτά το κιλό συν ΦΠΑ. Από αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές καλαμποκιού».
Ο κ. Γεώργιος Παπαδούλης, παραγωγός από την Λάρισα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «από αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή για το καλαμπόκι μικρού κύκλου. Ελπίζουμε οι καύσωνες να μην έχουν επηρεάσει τις αποδόσεις. Τα ενσιρώματα έφυγαν στην περιοχή από 4,5 έως 5,5 το κιλό».
Ο κ. Άγγελος Στρατάκης, παραγωγός που έχει και ξηραντήριο από Αμύνταιο αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή η συγκομιδή καλαμποκιού θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας που είχαμε το καλοκαίρι (πάνω από 15 βαθούς Κελσίου) είναι σίγουρο ότι θα έχουν επηρεάσει αρνητική τις αποδόσεις στην καλλιέργεια».
Η βοοτρόφος Δέσποινα Γκερσάνη, που έχει εκτροφή στο Ξινό Νερό της Φλώρινας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα ενσιρώματα ξεκίνησαν φέτος από 5,5 το κιλό στην Λάρισα και πρόσφατα στα Γιαννιτσά έφτασαν στα 4,5. Γενικά βλέπουμε να υπάρχει μια πτωτική τάση στην τιμή».
Δύσκολος γρίφος όμως αναμένεται να είναι φέτος η τιμή στη συγκομιδή. Πολλά θα κριθούν από το πως θα διακινηθούν τα ουκρανικά καλαμπόκια και αν τα φορτία καταλήξουν στις αποθήκες των εμπόρων στην ΕΕ ή φύγουν στο εξωτερικό.
Οι υπουργοί Γεωργίας της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας συμφώνησαν να υποστηρίξουν την περαιτέρω απαγόρευση της ΕΕ για την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτό ανέφερε ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Ρόμπερτ Τέλους. Τα πέντε ανατολικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν την απαγόρευση εισαγωγών (σιτηρών από την Ουκρανία) στις χώρες τους μέχρι το τέλος του έτους. Εάν είναι απαραίτητο να εισαγάγουμε μονομερείς απαγορεύσεις, θα τις θεσπίσουμε, γιατί μας απασχολούν τα συμφέροντα των αγροτών, πρόσθεσε ο Πολωνός υπουργός.
Τον περασμένο Μάιο, η ΕΕ επέτρεψε στη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, να απαγορεύσουν την εγχώρια πώληση ουκρανικού σίτου, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων, ενώ επέτρεψε τη διαμετακόμιση τέτοιων αγαθών για εξαγωγή σε άλλες χώρες. Αυτή η απαγόρευση λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Η 4η Πανελλήνια Συνάντηση για την Μετακινούμενη Κτηνοτροφία θα πραγματοποιηθεί, στις 26 και 27 Αυγούστου 2023, στον Αθανάσιο Διάκο της Φωκίδας.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η κα Βασιλική Λάγκα, (Ομότιμη Καθηγήτρια του ΔΠΕ στο Τμήμα Γεωπονίας), η οποία διοργανώνει την εκδήλωση, «από το 2017 έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια αλλά δεν πραγματοποιήθηκε τα χρόνια της πανδημίας. Αφορά κυρίως τους αιγοπροβατοτρόφους αν και τα τελευταία χρόνια έχουμε και βοοτροφούς που ακολουθούν αυτή την μορφή εκτροφής.
Πιστεύω ότι έχει μέλλον η μετακινούμενη κτηνοτροφία στην χώρα μας αρκεί η πολιτεία να δείξει ενδιαφέρον για τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει αλλά και για την φιλοπεριβαλλοντική φύση της. Η νέα ΚΑΠ έχει αναδείξει την πολιτική της προστασίας του περιβάλλοντος (πράσινη πολιτική) και η μετακινούμενη κτηνοτροφία την ακολουθεί. Εδώ θα πρέπει να σας επισημάνω ότι μετακινούμενους κτηνοτρόφους έχει ολόκληρη η Ευρώπη, αλλά και οι χώρες της βόρειας Αφρικής, στη νότια λεκάνη της Μεσογείου, έχουν τη νομαδική κτηνοτροφία (συνεχόμενη μετακίνηση).
Στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση θα μιλήσουν καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα αλλά και από την Ιταλία που θα αναφερθούν στην μετακινούμενη κτηνοτροφία της χώρας τους, καθώς και στον τρόπο παραγωγής του τυριού Πεκορίνο.
Οι Έλληνες ομιλητές θα μιλήσουν για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της μετακινούμενης κτηνοτροφίας και τον ρόλο των αυτόχθονων φυλών. Επίσης θα γίνει αναφορά στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και στις σύγχρονες τεχνολογίες ακριβείας. Ένα ακόμη ενδιαφέρον θέμα είναι ο ρόλος των κουδουνιών, που θα το παρουσιάσει ο Γεωπόνος - Ζωοτέχνης κ. Γεώργιος Μπέλος.
Ακόμη θα μιλήσει ο κτηνοτρόφος από την Αίγινα κ. Ιωάννης Χερουβίμ, για τον τρόπο που η παράδοση μπορεί να συναντηθεί με τη νέα τεχνολογία».
Προβλήματα δημιούργησαν στην καλλιέργεια καλαμποκιού οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν σε όλη την χώρα και αναμένονται μειωμένες αποδόσεις. Όσον αφορά τις τιμές αυτή την εποχή για τα περσινά αποθέματα είναι πάνω από τα 20 λεπτά το κιλό.
Ο κ. Λάμπρος Φλώρος, παραγωγός από την Λιβαδειά Βοιωτίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα καλαμπόκια έχουν επηρεαστεί από τους καύσωνες. Επίσης έχουμε ζημιές και φέτος από αγριογούρουνα στις καλλιέργειες. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται τα ποτίσματα και θα αναμένουμε την ωρίμανση του καρπού. Πάντως λόγω καύσωνα δεν δένει καλά ο καρπός και αναμένουμε μειωμένες αποδόσεις. Έφτασε μέχρι 45 βαθμούς η θερμοκρασία υπό σκιά στην περιοχή. Πάντως η καλλιέργεια δεν έχει οψιμίση και η συγκομιδή θα γίνει κανονικά ξεκινώντας από 15 - 20 Σεπτεμβρίου».
Ο κ. Γεώργιος Παπαδούλης, παραγωγός από την Λάρισα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι 12 Αυγούστου θα κάνουμε ποτίσματα. Από μια πρώτη εικόνα βλέπω ότι οι καύσωνες έχουν επηρεάσει την καλλιέργεια. Είχαμε για δέκα ημέρες θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Η τιμή για όσους έχουν περσινό καλαμπόκι αυτή την εποχή κυμαίνεται από 23 έως 24 λεπτά το κιλό. Να δούμε που θα κυμανθεί στην συγκομιδή που ξεκινά από μέσα Σεπτεμβρίου».
Ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα καλαμπόκια φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τις ζέστες των προηγούμενων ημερών. Ωστόσο έχουν καλή εικόνα τα φυτά. Για όσα πάνε για ενσίρωμα αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται τα ποτίσματα, τα υπόλοιπα θέλουν ακόμη δέκα ημέρες. Οι τιμές αυτή την εποχή που δίνει η αγορά είναι στα 25 λεπτά το κιλό».
Ο κ. Χρήστος Χατζηγιαννάκος, παραγωγός από την Καβάλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ο καύσωνα επηρέασε την καλλιέργεια και λογικά αναμένουμε μείωση των αποδόσεων. Ακόμη θέλουμε ένα ή δύο ποτίσματα. Πάντως η τιμή για περσινά αποθέματα αυτή την εποχή είναι στα 20 - 21 λεπτά το κιλό, που είναι μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».
Ο Ιωάννης Μαργαριτίδης, παραγωγός από την Ορεστιάδα του Έβρου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε θερμοκρασίες ακόμη και σήμερα πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτές οι θερμοκρασίες θα φέρουν μειωμένες αποδόσεις και αυξάνουν το κόστος άρδευσης. Έχουν κάνει κάποιοι φέτος 8 και 9 ποτίσματα για να έχουν κιλά. Πάντως στην περιοχή είχαμε αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Μένει να δούμε τις τιμές που θα δώσουν στην συγκομιδή».
Στο διεθνές εμπόριο, οι εξαγωγές της Ουκρανίας προβλέπεται να μειωθούν την περίοδο 2023/2024, αφού λόγω του πολέμου οι αγρότες φύτεψαν λιγότερο καλαμπόκι. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) έχει προβλέψει ότι οι εξαγωγές ουκρανικού καλαμποκιού θα μειωθούν σε 19,5 εκατομμύρια τόνους, από τα 28 εκατομμύρια της προηγούμενης περιόδου και πολύ κάτω από το ρεκόρ των 30,3 εκατομμυρίων που είχαμε την περίοδο 2018/2019, όταν αντιπροσώπευαν το 17% του παγκόσμιου εμπορίου. Επίσης μεγάλο ρόλο στις τιμές θα παίξει και η στάση της Ρωσίας, η οποία έχει αποχωρήσει από την συμφωνία για τις εξαγωγές της Μαύρης Θάλασσας και έχει μπλοκάρει τα ουκρανικά λιμάνια.
Με ένα εντυπωσιακό χτύπημα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν ολοσχερώς το σιτάρι που είχε μεταφερθεί από ελληνικό πλοίο (και άλλα δύο εμπορικά πλοία άλλης εθνικότητας) στο Ισμαήλ στο Δέλτα του Δούναβη, πάνω στα ουκρανο-ρουμανικά σύνορα.
Το ρώσικο χτύπημα έφερε νέες «αναταράξεις» στις διεθνείς τιμές, αν και τις προηγούμενες ημέρες διπλωματικοί κύκλοι των ΗΠΑ υποστήριζαν ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις εξαγωγές σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας.
Μαζί με τις αποθήκες σιταριού καταστράφηκαν και οι δεξαμενές καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Τα σιτηρά είχαν μεταφερθεί από την Οδησσό για να διασωθούν σε μια πιο απομακρυσμένη ουκρανική πόλη.
Το Κίεβο πόνταρε ότι οι Ρώσοι δεν θα χτυπούσαν τόσο κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, που είναι χώρα του ΝΑΤΟ.
Επρόκειτο για την πρώτη είσοδο ξένων εμπορικών πλοίων σε ουκρανικά λιμάνια μετά την άρνηση της Ρωσίας να παρατείνει την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.
Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει μετά την απόφαση της αυτή ότι όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται δυνητικοί μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων.
Τελικά, οι Ρώσοι αντέδρασαν στην προσπάθεια που έκανε το ελληνικό πλοίο να «σπάσει» το ρωσικό εμπάργκο.
Υπενθυμίζεται ότι το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν περίπου 180.000 τόνους σιτηρών μέσα σε εννέα ημέρες τον περαμένο Ιούλιο.
Αύξηση 6 λεπτά το κιλό δίνει για το σκληρό σιτάρι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, «μετά τις συμφωνίες που είχαμε στον Έβρο και στην ΕΒΟΛ και σε συνεργασία τον εμπορικό οίκο Αφοί Μπαλούκα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αύξηση της τιμής παραγωγού.
Έτσι προχωρούμε σε αύξηση στην τιμή παραγωγού 6 λεπτά το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι θα δίνουμε 36 λεπτά το κιλό στον παραγωγό.
Προτρέπω τους παραγωγούς να εκμεταλλευτούν αυτή την αντιστροφή του κλίματος στη διεθνή αγορά σιτηρών.
Ο συνεταιρισμός αναμένεται να διαθέσει φέτος περίπου 4.000 τόνους σκληρό σιτάρι στην αγορά».
Οι διαγωνισμοί των συνεταιρισμών έφεραν τα πάνω κάτω φέτος στο σκληρό σιτάρι.
Από την πρώτη στιγμή ο ΑγροΤύπος είχε αναφέρει ότι κάποιοι θα θελήσουν φέτος να βγάλουν την περσινή χασούρα στο σκληρό. Τελικά τους χάλασε τα σχέδια το μπλόκο στην συμφωνία με την Μαύρη Θάλασσα και στη συνέχεια οι διαγωνισμοί των συνεταιρισμών του Πλατυκάμπου, της Ορεστιάδας «Η Ένωση», της ΕΑΣ Διδυμοτείχου - Έβρου. Ήρθε και ο διαγωνισμός της ΕΒΟΛ και έφτασε η τιμή παραγωγού στα 39 λεπτά το κιλό (πούλησε στα 42 λεπτά το κιλό).
Βέβαια οι έμποροι που αγόραζαν με ανοικτή τιμή τα σιτάρια από τους αγρότες δεν πήραν τοις μετρητοίς τις δηλώσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι πέντε Αγροτικών Συνεταιρισμών της Λάρισας (Νίκαιας, Πλατυκάμπου, Χάλκης, Κιλελέρ και ΘΕΣγη) ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να πουλήσουν σε τιμή κάτω του κόστους.
Αποτέλεσμα έχουμε μια εκρηκτική ατμόσφαιρα με τους παραγωγούς να θέλουν να κλείσουν τα σιτάρια στην τιμή της ΕΒΟΛ αλλά οι έμποροι να υποστηρίζουν ότι πούλησαν στα ... 25 λεπτά (δηλαδή 17 λεπτά λιγότερο από την τιμή που πούλησε η ΕΒΟΛ).
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση στον κάμπο της Λάρισας και πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία το ΥπΑΑΤ.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από τη Λάρισα, «τα σκληρά φέτος είχαν καλή ποιότητα και δεν επηρεάστηκαν από τις βροχές. Πήραμε δέιγματα και έγιναν μετρήσεις και ελέγχθηκαν για υγρασία. Οι έμποροι έδωσαν προκαταβολή 20 λεπτά αλλά θέλουν να κλείσουν τιμή στα 25 λεπτά. Οι διαγωνισμοί των συνεταιρισμών έδειξαν ότι τέτοιες τιμές δεν έχουν καμιά σχέση με την ζήτηση.
Όμως έχουμε και πρόβλημα με τα συμβόλαια που υπογράψαμε οι παραγωγοί. Η κυβέρνηση μας είπε να καταθέσουμε συμβόλαια στην εφορία για να έχουμε την μείωση του φόρου. Η εφορία θέλει σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών (παραγωγών και εμπόρων). Αν καταθέσαμε τιμή στα συμβόλαια 37 λεπτά το κιλό δεν μπορεί να εισπράξουμε χαμηλότερη τιμή από αυτή. Πρέπει το ΥπΑΑΤ να απαντήσει τώρα αν τα συμβόλαια ισχύουν μόνο για τους αγρότες. Αν υπογράψουμε με μια τιμή θα πρέπει και να πληρωθούμε με αυτήν».
Ακόμη πιο υψηλά έφτασε η τιμή παραγωγού στο σκληρό σιτάρι σε ένα νέο διαγωνισμό και ουσιαστικά «άγγιξε» τα 40 λεπτά.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου (ΕΒΟΛ) προχώρησε σε διαγωνισμό με κλειστές προσφορές για την πώληση περίπου 2.800 τόνων σκληρού σίτου, εσοδείας 2023, που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του στα σιλό Αγίου Δημητρίου και Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Ο πρόεδρος του ΕΒΟΛ κ. Στέφανος Διακομής, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «σήμερα Δευτέρα (31/7/2023) καταφέραμε να πετύχουμε για φέτος την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα τιμή σκληρού σίτου στην χώρα. Συμφωνήσαμε να πουλήσουμε τους 2.800 τόνους σκληρού σίτου στην τιμή των 42 λεπτών το κιλό. Η ΕΒΟΛ θα πληρώσει τον παραγωγό για το σκληρό σιτάρι τιμή στα 39 λεπτά το κιλό».
Να θυμίσουμε την προηγούμενη εβδομάδα η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων (ΕΑΣ) Διδυμοτείχου - Έβρου ανακοίνωσε ότι καταφέραμε για τους παραγώγους της Ένωσης μας να πετύχουμε τιμή σκληρού σίτου εσοδείας 2023 στα 380 ευρώ τον τόνο επί αυτοκίνητου. Η συμφωνία αφορούσε ποσότητα των 4.000 τόνων σκληρού σίτου. Η ΕΑΣ Διδυμοτείχου - Έβρου θα πληρώσει τον παραγωγό για το σκληρό σιτάρι 360 ευρώ τον τόνο (36 λεπτά το κιλό).
Σε κύκλο νέων αναταράξεων έχει εισέλθει τις τελευταίες ημέρες η παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας σιτηρών, μετά την απόφαση Πούτιν να μην ανανεώσει τη συμφωνία εξαγωγών από τα ουκρανικά λιμάνια.
Η Ρωσία, μετά την επίθεση στην γέφυρα της Κριμαίας, έχει βάλει στο στόχαστρο σιλό και λιμενικές υποδομές της Ουκρανίας, ενώ απειλεί και πλοία που κατευθύνονται στα ουκρανικά λιμάνια.
Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν τις διεθνείς τιμές του σιταριού στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων πέντε μηνών αυτή την εβδομάδα.
Στο μεταξύ η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων (ΕΑΣ) Διδυμοτείχου - Έβρου ανακοίνωσε ότι «μετά από πολλές προσπάθειες και αναμονή για την πώληση των σιτηρών, εσοδείας 2023, καταφέραμε για τους παραγώγους της Ένωσης μας να πετύχουμε και φέτος την μεγαλύτερη τιμή σκληρού σίτου εσοδείας 2023 στα 380 ευρώ τον τόνο επί αυτοκίνητου.
Η συμφωνία αφορά ποσότητα των 4.000 τόνων σκληρού σίτου.
Η ΕΑΣ Διδ/χου - Έβρου θα πληρώσει τον παραγωγό για το σκληρό σιτάρι 360 ευρώ τον τόνο (36 λεπτά το κιλό). Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ».
Θυμίζουμε όταν κάποιοι έβγαζαν προβλέψεις ο ΑγροΤύπος σε άρθρο του είχε πρώτος αναφέρει ότι φέτος πρέπει να έχει τιμή πάνω από 30άρι το σκληρό για να βγει η καλλιέργεια.
Σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για τη χώρα, όπου οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η ΕΘΕΑΣ, μέσω επιστολής της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταθέτει μία σημαντική πρόταση για την εφαρμογή του Οικολογικού Σχήματος για την κτηνοτροφία την «Ενεργή βόσκηση των περι-δασικών περιοχών από κτηνοτρόφους, για προστασία και μείωση του κινδύνου των πυρκαγιών στα δάση».
Αποτελεί ένα οικολογικό σχήμα και πρακτική που εφαρμόζεται και σε άλλες μεσογειακές χώρες της ΕΕ, όπως στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία.
Το εν λόγω οικολογικό σχήμα έχει διττή σημασία:
α) Το αποδεδειγμένο περιβαλλοντικό όφελος που αφορά και στην προστασία του εδάφους και των δασών, αλλά και
β) Την κάλυψη της έλλειψης οικολογικών σχημάτων προσαρμοσμένων στην εκτατική μορφή της κτηνοτροφίας της χώρας, έχοντας μάλιστα το πλεονέκτημα της άμεσης εφαρμογής αφού το μέτρο αυτό προσιδιάζει με την χρόνια εφαρμοζόμενη παραδοσιακή πρακτική της εκτατικής βόσκησης.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο ρόλος της βόσκησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε εκτάσεις όπου έχουν γίνει χειρισμοί της βλάστησης για μείωση της θαμνώδους καύσιμης ύλης.
Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Με την παρούσα επιστολή, θέλουμε να σας προβάλουμε την ανάγκη να περιληφθεί στην τρέχουσα τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχέδιου της ΚΑΠ 20223-2027, το οικολογικό σχήμα για την κτηνοτροφία «Ενεργή βόσκηση των περι-δασικών περιοχών από κτηνοτρόφους, για προστασία και μείωση του κινδύνου των πυρκαγιών στα δάση». Το οικολογικό αυτό σχήμα αν και αποδεδειγμένα έχει σημαντικά θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα, δεν περιλήφθηκε, δυστυχώς, για γραφειοκρατικούς λόγους στο υφιστάμενο ΣΣ ΚΑΠ.
Η πρότασή μας που τεκμηριώνεται με βάση τη διεθνή αλλά και ελληνική επιστημονική έρευνα, η οποία έχει καταδείξει ότι η βόσκηση από ζώα των βοσκοτόπων, που σε σημαντικό βαθμό στη χώρα μας αποτελούν περι-δασικές περιοχές, αυξάνει τόσο τη βελτίωση του εδάφους και τη δέσμευση CO2, όσο και την πρόσληψη ή μείωση της έκτασης των πυρκαγιών με την απομάκρυνση της χαμηλής βλάστησης (χορτονομής) από τα ζώα που βόσκουν. Αποτελεί ένα οικολογικό σχήμα και πρακτική που εφαρμόζεται και σε άλλες μεσογειακές χώρες της ΕΕ, όπως στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία.
Η ανάγκη προώθησης αυτού του οικολογικού σχήματος για την κτηνοτροφία βασίζεται και στο συνδυαστικό χαρακτήρα του που περιλαμβάνει:
α) το αποδεδειγμένο περιβαλλοντικό όφελος που αφορά και στην προστασία του εδάφους και των δασών, αλλά και
β) την κάλυψη της έλλειψης οικολογικών σχημάτων προσαρμοσμένων στην εκτατική μορφή της κτηνοτροφίας της χώρας, έχοντας μάλιστα το πλεονέκτημα της άμεσης εφαρμογής αφού το μέτρο αυτό προσιδιάζει με την χρόνια εφαρμοζόμενη παραδοσιακή πρακτική της εκτατικής βόσκησης.
Συγκεκριμένα:
Στοιχειοθέτηση της πρότασης της ενεργής βόσκησης περι-δασικών περιοχών.
Με βάση τα όσα προβλέπονται στην Νέα ΚΑΠ 2023-27 και το ΣΣ ΚΑΠ για τη διαχείριση εδάφους και τη διαχείριση μόνιμων βοσκοτόπων, επιδιώκεται μέσα από τα οικολογικά σχήματα:
- η αύξηση της ικανότητας αποθήκευσης άνθρακα της ατμόσφαιρας και βελτίωση της περιεκτικότητας σε οργανική ύλη του εδάφους
- η καταπολέμηση της υποβάθμισης της γεωργικής και δασικής γης με τη διατήρηση και τη βελτίωση της γονιμότητάς της και την ελαχιστοποίηση των διεργασιών ερημοποίησης και διάβρωσης
- η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας με την υπογράμμιση της διαχείρισης της αγροτο-δασικής περιοχής, χωρίς απότομες πτώσεις σε περιφερειακό επίπεδο
Έτσι, η υιοθέτηση κατάλληλων πρακτικών διαχείρισης βοσκοτόπων – που αποτελούνται κυρίως από περι-δασικές περιοχές – είναι μία από τις κύριες κατευθυντήριες γραμμές για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του γεωργικού τομέα, που ορίζονται στον οδικό χάρτη 2050 για την ουδετερότητα του άνθρακα.
Σκοπός της παρέμβασης της ενεργής βόσκησης περι-δασικών περιοχών
Η παρέμβαση καλύπτει εκμεταλλεύσεις κτηνοτρόφων, που έχουν δικαίωμα χρήσης για βοσκή φυσικών μόνιμων βοσκοτόπων-λιβαδιών και έχει ως κύριο στόχο την αύξηση της ικανότητας απορρόφησης άνθρακα του εδάφους, με την προώθηση της εκτατικής βόσκησης από τα ζώα των κτηνοτρόφων, με επακόλουθο την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, την απομάκρυνση με φιλο-περιβαλλοντικό τρόπο της χαμηλής βλάστησης και την προστασία, τελικά, των δασών από την εύκολη διάδοση της πυρκαγιάς και την αποφυγή της καταστροφής τους, που τόσο επιβαρύνει το περιβάλλον.
Με την τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και την ένταξη αυτού του οικολογικού σχήματος, οι κτηνοτρόφοι θα τύχουν ενθάρρυνσης της εφαρμογής γεωργικών συστημάτων, καλλιεργειών και πρακτικών, που προάγουν την περιεκτικότητα σε οργανική ύλη του εδάφους (δέσμευση άνθρακα), η οποία παράλληλα θα οδηγήσει σε αύξηση της μόνιμης έκτασης βελτιωμένων βοσκοτόπων και προστασία των δασών. Έτσι, επιτυγχάνεται η προώθηση της βιώσιμης κτηνοτροφικής παραγωγής ως συνδετικού κρίκου στην κυκλική γεωργία, αύξηση της παραγωγής, της ποιότητας και της χρήσης βοσκοτόπων και χορτονομής με συμβολή στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Τρόπος εφαρμογής:
Τα υφιστάμενα οικολογικά σχήματα στα οποία μπορεί να ενταχθεί το οικολογικό σχήμα για την κτηνοτροφία για την «Ενεργή βόσκηση των περι-δασικών περιοχών από κτηνοτρόφους, για προστασία και μείωση του κινδύνου των πυρκαγιών στα δάση» είναι τα εξής:
- Π1-31.4 : Εφαρμογές κυκλικής οικονομίας στη γεωργία
- Π1-31.7: Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων
Οι κτηνοτρόφοι δικαιούχοι που θα επιλέξουν το συγκεκριμένο οικολογικό σχήμα θα προβαίνουν στη βόσκηση των επιλέξιμων για αυτό περι-δασικών περιοχών και με χρήση τεχνολογικών μεθόδων παρακολούθησης θα επαληθεύεται η μετακίνηση και βόσκηση, ώστε να αποφεύγονται στρεβλώσεις, αλλά και το αυξημένο διοικητικό κόστος.
Για το θέμα αυτό, η ΕΘΕΑΣ μαζί με επιστήμονες των Γεωτεχνικών Σχολών και το ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε. μπορεί να προβεί σε σχετική μελέτη μεθοδολογίας εφαρμογής του προτεινόμενου οικολογικού σχήματος, ώστε να επιφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».